.

Investigadors de la URV, relatant a la rectora de la URV i a l’alcalde de Constantí els resultats dels treballs. En primer terme, part de les termes. Foto: Tarragona21

Investigadors de la URV han descobert l’existència d’una gran vil.la romana a Constantí, a la finca coneguda com a Mas dels Frares, un quilòmetre més enllà del col.legi Turó. Ha estat en la segona campanya d’excavacions quan ha sorgit l’agradable sorpresa. L troballa fortuïta d’una cisterna als anys 80 del segle assat donà inici al que avui s’ha confirmat com un gran recinte.

Tot i que el jaciment romà ja es coneixia, no se sabia encara de les seves grans dimensions. La localització de grans termes -piscines, a les que els romans estaven tan acostumats- ha confirmat les grans dimensions d’una casa d’un aristòcrata que produïa vi, però com a bon membre de la classe alta, tenia en la seva finca termes amb aigua freda i calenta, a més d’una residència. ‘Que hi hagi termes ens parla que es tractava d’un lloc senyorial, poderós’, destaca Ada Lasheras, investigadora postdoctoral i directora de les excavacions, que duu a terme l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).

Aquest matí, la rectora de la URV, María José Figueras, i l’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, han visitat el lloc junt amb altres membres de la URV i del consistori.

La vil.la no tindria res a envejar, sinó tot el contrari, a la dels Munts, a Altafulla, ni a la de Centcelles, a la mateixa Constantí, per la seva grandària, encara no abarcable en ple procés d’excavacions, que presumiblement duraran anys o dècades.

El lloc triat per aixecar la vil.la romana és una espectacular balconada on hi ha el Celler Experimental de Mas dels Frares de la Facultat d’Enologia de la URV, que té en producció diferents bancals amb vinyes i que per sorpresa s’ha trobat que al costat de l’edifici de la Facultat -i previsiblement sota d’ell- hi ha una gran vil.la romana, un exemple de manual del que es coneix com l’Ager Tarraconensis, el camp de Tarragona a l’època romana. Els treballs han descobert la part lúdica de la finca, la dels banys, i s’està localitzant la part productiva, els dipòsits on es fermentava el vi. Faltarà trobar la casa. La vil.la està datada al segle I dC.

Balconada on es divisen les restes i les vinyes en producció de la Facultat d’Enologia. Foto: Tarragona21

Des de la finca, que hauria estat en explotació durant segles, es divisaria el temple d’August, lloc que actualment ocupa la Catedral de Tarragona. ‘Estava a una hora amb carro de Tarraco. El vi era venut a Tarraco i també anava a l’exportació marítima a través del port, no a l’interior de la península perquè era més barat transportar-lo per mar’, il.lustrava Josep Maria Macias Solé, investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i cap visible dels treballs.

És perfectament visible a la zona excavada el sòl del paviment de morter del fons de les termes, termes que continuen sota una actual producció de vinyes, que serà desmantellada per acabar de treure a la llum el conjunt. ‘També han aparegut restes de ceràmica i peces com tenalles, que servien per reparar les sitges del vi malmeses per la fermentació. També hi ha el lloc on hi havia el dipòsit on amb calderes de bronze escalfaven les aigües per a ús termal’, diu Lasheras. Tot el subsòl de la finca té una bona capacitat d’aigua. ‘Justament, la finca va ser propietat de l’Ajuntament de Tarragona -tot i ser en el terme de Constantí- i d’ella se servia per a subministrar-se d’aigua’, destaca Josep Maria Palet, degà de la Facultat d’Enologia.

El projecte preveu una campanya de prospeccions geofísiques al jaciment i tres excavacions arqueològiques al sector oriental de la vil·la i s’estudia la possibilitat que hi hagi un centre d’explotació vinícola d’època romana. Té el suport de l’Ajuntament de Constantí i del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Catalunya.

Josep Maria Macias, dirigint-se a María José Figueras i als responsables de la Facultat i de l’ICAC. Foto: Tarragona21

La Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Ajuntament de Constantí van signar un conveni de col·laboració a fi de potenciar la recerca arqueològica al jaciment rural de Mas dels Frares i valorar l’entitat patrimonial d’aquesta vil·la romana de l’antic territorium de Tàrraco.

La segona fase de les excavacions s’està duent a terme al jaciment des del passat 6 de juliol i fins al 31, sota la direcció de les investigadores de l’ICAC Karen Fortuny i Ada Lasheras, i amb la participació d’estudiants del Màster d’Arqueologia i del Grau d’Història de l’Art i Arqueologia de la URV. Tot plegat, són 12 les persones que hi treballen.

Els treballs d’excavació segueixen una estratègia de petits sondejos al terreny per anar traçant l’abast del jaciment. En les properes fases, es prendran mostres orgàniques que puguin donar indicis de l’activitat productiva associada al vi.

Els resultats d’aquests treballs han de permetre desenvolupar activitats d’anàlisi del jaciment, difusió científica i socialització del coneixement. A més, s’espera dur a terme treballs d’arqueologia experimental en base a un possible centre d’explotació vinícola d’època romana que vinculi la recerca amb les activitats formatives del Celler Experimental de Mas dels Frares.

La rectora de la URV, Maria José Figueras, ha destacat la importància dels projectes que sorgeixen de la col·laboració entre institucions i que permeten vertebrar tota una comunitat al voltant del coneixement i el patrimoni d’un territori. En el mateix sentit, l’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, ha volgut agrair l’interès de la URV i l’ICAC en el projecte i ha remarcat la voluntat de Constantí de posar en valor la seva història i el seu patrimoni.

Al seu torn, el degà de la Facultat d’Enologia, Joan Miquel Canals, ha destacat la voluntat de desenvolupar un projecte conjunt, entre la URV i l’ICAC, que permeti crear un conjunt patrimonial d’interès científic i docent, que combini l’activitat acadèmica d’aprenentatge, la recerca i la divulgació.

Els investigadors estan amatents a veure si poden tocar campana: apareixeran mosaics a la vila? Creuen que per la seva grandesa, sí, però de moment no n’han trobat cap. Sovint, les troballes sobre vil.les romanes tenen una trascendència històrica -i especialment mediàtica- quan sorgeixen mosaics o murals pintats.

Jaume Garcia