.

.

TOTS 21

La vicerectora de la URV Maria Bonet, durant la inauguració de les Jornades. Foto: Francesc Sech

Les I Jornades Modernistes del Camp de Tarragona ja són aquí. Aquesta tarda s’ha donat el tret oficial de sortida de les mateixes amb un acte inaugural celebrat a la Casa Jujol dels Pallaresos, que de nou i com ha estat habitual en les anteriors conferències, ha omplert el recinte.

Ha estat la vicerectora d’Estudiants i Ocupabilitat de la URV, Maria Bonet, l’encarregada de fer-ho en un marc que ja lluïa una de les exposicions que es podrà veure aquest cap de setmana modernista i que està dedicada a l’obra de Jujol. Al mateix Centre Jujol, en aquest cas a la planta baixa, una segona mostra oferirà el passat del Gimnàstic de Tarragona, l’escut del qual justament va ser dissenyat en el seu moment per Jujol.

En un acte ple de satisfacció perquè les Jornades de divulgació modernista han cremat etapes exitosament, la vicerectora ha felicitat de manera entusiasta els organitzadors de les mateixes, l’Ajuntament: ‘És molt remarcable que en un lloc petit com és Els Pallaresos, amb els mitjans que teniu, hagueu organitzat tan bé aquestes jornades’. Bonet ha remarcat la contribució de la URV a les mateixes des del primer dia, amb la presència de dos ponents, experts en Jujol com Roger Miralles i en la Catalunya dels segles XIX i XX, com Ramon Arnabat: ‘Estem intentant posar en valor la qualitat artística de Jujol; és un deure dels que vivim aquí estusiasmar-nos amb ell i contextualitzar una època que va ser de canvi, aquesta era la idea del modernisme, un moment molt proper al que estem vivint avui en dia’.

L’alcalde, Xavier Marcos, no podia amagar la seva satisfacció per la feina que s’ha fet a partir de les cinc conferències, ‘que han omplert a vessar aquesta sala’ i ha agraït els membres de l’equip de govern, els treballadors municipals, els ponents i els organitzadors, especialment Elies Torres, la feina feta. També ha tingut paraules d’agraïment per a aquest diari digital, que col.labora en les Jornades en ser diari oficial. ‘Creiem que hem aconseguit allò que ens proposàvem, com era posar en valor Jujol i el modernisme. Els Pallaresos és un poble que estarà per sempre lligat al modernisme gràcies a Jujol’. Marcos ha subratllat: ‘El poble té un deute pendent amb Jujol i la seva obra i l’Ajuntament complirà en la seva defensa i volem arribar a tot el món’.

El regidor de Cultura, Samuel Urbano, ha relatat l’inici del projecte, ideat fa tres anys quan no governaven el municipi, i ha posat l’èmfasi que aquestes jornades compten amb la participació dels municipis modernistes del Camp de Tarragona i de Catalunya: ‘És la unió de diferents municipis, compromesos en l’art del modernisme i en el nostre veí Jujol’. Cultura ha destinat ‘el 67% del seu pressupost anual a aquestes jornades de divulgació’, ha recalcat donant a veure la importància que el consistori li ha atorgat a les mateixes.

L’acte ha comptat amb les paraules de l’ànima de l’organització, Elies Torres, i el passi per primera vegada d’un vídeo de sis minuts de durada d’una escenificació que van protagonitzar recreadors fa unes setmanes a la vila.

Aquest dissabte i diumenge, Els Pallaresos es vesteix d’època, la del modernisme, concretament de l’any 1918, en un carrussel farcit d’actes que començaran a les 10:30 hores.

Jaume Garcia