.

Una de les representacions d'aquest aute sacramental

Una de les representacions d’aquest aute sacramental

Amb les habituals proves de cant i amb la recuperació d’aquelles tornades que es tenien arraconades des de fa un any, la Selva del Camp recupera l’inici dels assajos del que serà la 37a edició del seu Misteri.

Un Misteri que s’ha convertit en el drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica, que es representa ininterrompudament des de 1980. Hi participaran més d’un centenar de persones entre actors i actrius (tots els personatges estan representats per gent del poble o per gent que hi està vinculada d’alguna manera) i responsables de la posada en escena, que es farà com és tradicional els dies 14 (a les 10 de la nit) i 15 d’agost (a les 8 del vespre) a l’església parroquial de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp, una construcció fonamental de l’arquitectura catalana del renaixement.

Els assajos han començat amb regularitat aquest dilluns 4 de juliol quan amb l’assaig del Gran Cor s’ha donat el tret de sortida a unes sessions que s’allargaran fins el pròxim dia 12 d’agost, en què està previst l’últim assaig general previ a les representacions, a la mateixa església.

Que és el Misteri de la Selva

El misteri recull les tradicions que envolten la Festa de la Mare de Déu d’Agost i el tema central de l’obra, l’Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme. Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, El Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya i una autèntica joia del teatre medieval, i va rebre el premi nacional de cultura popular a la millor iniciativa artística l’any 1994. El text, anònim, el va trobar l’historiador local Mn. Joan Pié en una llibreta dipositada a l’Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment.

Molt probablement, la redacció del Misteri ha de vincular-se amb la ciutat de Tarragona, per les referències tarragonines que hi ha a les estrofes de la croada contra els musulmans, text copiat després del Misteri. I continua amb una referència a Santa Maria del Miracle, nom de l’església medieval que hi havia a l’amfiteatre que toca a l’actual platja del Miracle. Sigui com sigui, la gent de la Selva se l’ha fet seu al llarg d’aquests més e 30 anys, a través del Patronat del Misteri de la Selva, i és considerat un dels principals patrimonis culturals del poble.