.

Prèvia de la festa major a Roda de Berà. Foto: Cedida

Prèvia de la festa major a Roda de Berà. Foto: Cedida

El Mercat Medieval va donar divendres a la tarda el tret de sortida a les festes. Durant tres dies, de sis de la tarda a onze de la nit, milers de persones van poder viatjar fins l’època medieval endinsant-se en els carrers del nucli urbà rodenc, la plaça dels Pins, la plaça de la Sardana i el carrer Sant Isidre. Amb més parades que a les passades edicions del mercat, fins a una seixantena abillades amb elements decoratius de l’època medieval, es va barrejar gastronomia, artesania, atraccions medievals, actuacions, tir amb arc, cercaviles, passejos amb poni, joguines medievals, gegants, titelles, entre d’altres elements, que van assegurar l’èxit de l’edició, organitzada de nou per l’Associació Medieval de les Comarques de Catalunya, amb la col•laboració de l’Ajuntament.

La inauguració oficial va tenir lloc dissabte a dos quarts de vuit de la tarda, amb la presència de l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili; dels membres de l’equip de Govern Municipal Isabel Mondéjar, Cèlia Treserres, Manel González i Teresa Ferré; i del regidor José Ibort, acompanyats per l’organitzadora, Irene Pérez, i la seva filla Vanessa.

L’associació Toxophílica de Catalunya no hi va voler faltar un any més a la cita i va participar amb l’organització de l’activitat de tir amb arc, que com sempre va reunir multitud d’infants els qui van fer llargues cues per aprendre a tirar fletxes o per millorar la seva tècnica. La reconstrucció històrica que mostrava com es vestia un cavaller templari no es va poder celebrar per causes meteorològiques, atès que dissabte sobre les vuit de la tarda va començar a ploure amb força i es va haver d’anul•lar.

Altre de les entitats que de nou van participar van ser els Geganters i Capgrossos de Creixell, amb els seus gegants Gilmundo i Minerva, amb els quals es va celebrar una petita cercavila diumenge a la tarda pels carrers del mercat, que va comptar amb la presència de l’alcalde de Creixell, Jordi Llopart.

Una de les activitats més reeixides entre els infants va ser la granja d’animals, juntament amb l’espectacle de titelles de la companyia ‘L’invisible titelles’ dissabte a la tarda, que va fer omplir la plaça de la Sardana.

Pel que fa a les paradetes, les que més èxit van tenir van ser les que oferien algun article d’alimentació i artesania, com és el cas del forn de pa artesà, que en determinades ocasions no va donar l’abast per servir un dels seus pans de ceba, d’olives o de nous, els seus famosos “xoripans”, o una de les pizzes artesanes; com també les d’embotits o formatges artesans.

No podem oblidar, per altra banda, les parades de bijuteria artesana, les quals també van ser un èxit. Un exemple és ‘Nòmada’, d’Àngels i Núria, on fabriquen elles mateixes les peces que venen amb plata, cuir i macramé.