.

Un campament de refugiats atès per la Creu Roja

En el marc del programa de persones refugiades a Catalunya, la Creu Roja a Tarragona gestiona a partir d’avui l’acollida de tres famílies sirianes procedents de Grècia. Aquestes persones ocuparan part de les 22 places de les que disposa la institució a la ciutat de Tarragona en aquesta primera fase d’acollida.

L’actuació s’emmarca en les necessitats del Programa estatal d’Atenció a Sol·licitants d’Asil i Persones Refugiades, del qual la Creu Roja és una de les entitats gestores des de fa 30 anys arreu de Catalunya i de l’Estat espanyol.

Les famílies han arribat a l’aeroport de Barajas a Madrid aquest dilluns procedents de Grècia.

Un equip de Creu Roja Tarragona, format per una treballadora social, una infermera i una traductora han anat a buscar-los i els han acompanyat en el seu camí fins a Tarragona. Les places s’ubicaran en els pisos que la institució té llogats arreu de la ciutat de Tarragona. Els nouvinguts són persones reubicades des de camps de refugiats de Grècia i ja tenen tramitada la sol·licitud d’asil. Tot i l’arribada d’aquestes persones sirianes, en el conjunt de l’Estat Creu Roja està atenent majoritàriament famílies provinents d’Ucraïna, Veneçuela i Pakistan, entre d’altres països.

Per garantir l’acollida i la integració de la població refugiada a Catalunya, la Creu Roja es coordina amb diferents administracions públiques. La Generalitat de Catalunya coordina el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, des d’on es canalitzen tots els recursos disponibles per a aquest col·lectiu. La Diputació de Tarragona col·labora amb els municipis de la demarcació i ha obert una partida pressupostària per a l’ajuda d’aquest col·lectiu. L’Ajuntament de Tarragona, per la seva part, té constituïda la Taula Local d’Acollida de les Persones Refugiades, on es posa en comú l’acció dels diferents agents implicats.

Per últim, Creu Roja també està en contacte amb la Secretaria General d’Immigració i Emigració del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, organisme competent dins de l’ordenament jurídic i administratiu estatal.
Els programes d’acollida temporal per a sol·licitants d’asil Aquestes persones rebran una atenció integral que passa en gran mesura per l’aprenentatge de l’idioma a l’hora de dotar-los de més autonomia.

D’altra banda l’atenció també passa per l’assessorament i l’acompanyament jurídic en la seva sol·licitud de protecció internacional, l’atenció psicosocial, així com per tot un seguit d’accions que conformen un itinerari d’inclusió
social, formatiu i laboral, en què es treballa la vinculació amb el territori, el coneixement de l’entorn i l’adquisició d’habilitats personals i socials adaptades a la societat d’acollida.

La Fase d’integració

El Programa d’Atenció a Sol·licitants d’Asil i Persones Refugiades es completa amb una segona fase, anomenada d’integració, i encaminada a aconseguir la plena inserció d’aquestes persones a la societat.

Actualment a la demarcació de Tarragona, en aquesta segona fase ara mateix hi ha 28 persones, 20 formen part del col·lectiu que van començar el passat mes de juny a la primera fase d’acollida, i les altres 8 han estat derivades directament a aquesta segona fase d’integració.

En la fase d’integració, hi ha tres persones que han estat derivades a Valls. L’oficina provincial en coordinació amb l’Oficina Comarcal de l’Alt Camp s’encarreguen d’acompanyar-los en aquest procés d’integració. En un període d’entre 12 o 18 mesos aquestes persones han d’aconseguir viure autònomament amb ajuda puntual de la institució per cobrir les necessitats bàsiques i el lloguer de les seves llars. Transcorregut aquest temps, les persones ateses
passaran al circuit normalitzat d’atenció al municipi.

70 persones refugiades ateses a Tarragona durant el 2016

A Catalunya, la Creu Roja gestiona també el programa estatal d’acollida i integració, amb una particularitat afegida. A més de gestionar l’acollida, integració, autonomia i pròrroga, s’ocupa d’una fase prèvia (1 mes). Això implica que és l’entitat que atén les persones refugiades en primera instància quan arriben a Catalunya, per fer un diagnòstic del seu cas i assessorar-les sobre els primers tràmits per fer la sol·licitud d’asil, i des d’on posteriorment se les deriva a l’organització amb què faran tot l’itinerari d’acollida i integració.

Aquesta entitat podria ser la mateixa Creu Roja o qualsevol de les altres entitats que gestionen el programa, en
funció de les places disponibles que tingui cadascuna d’elles. També podria ser que la persona fos derivada a una altra comunitat autònoma, on hi haguessin places. La decisió de la derivació posterior a la fase prèvia és del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.

En aquest sentit, la Creu Roja a Tarragona ha atès al llarg del 2016 fins a 70 persones refugiades i sol·licitants d’asil, bàsicament de les nacionalitats següents: Ucraïna, Hondures, Pakistan, Síria, Líbia, Gambia, Eritrea, Iraq, Turquia, Somàlia, El Salvador i Veneçuela.

Les intervencions han estat centrades en facilitar els tràmits administratius per formalitzar la sol·licitud d’asil, l’acompanyament en processos d’escolarització d’infants i la traducció i tràmits de documents.