.

Manel Castaño, conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona. Foto: Cedida

Dilluns torna el curs escolar més esperat, més carregat d’incògnites i per alguns, més temerós que mai. Tarragona té el marc mental ja disposat per arrencar presencialment i en aquest context, l’Ajuntament de Tarragona ha rebut la sol.licitud de tres escoles, El Serrallo, l’Arrabassada i Saavedra, perquè es delimiti un operatiu de reforç del pla de mobilitat per tal d’esponjar les entrades i sortides donat que es troben en llocs especialment complexos i evitar aglomeracions, ha informat a Tarragona21 el conseller municipal d’Educació, Manel Castaño. En el cas del Serrallo,  escola que dóna a tres carrers, ha obert tres accessos.

En molts centres de la ciutat, les entrades i sortides es faran també per diferents portes i no només això, també s’esglaonarà l’arribada dels nois i noies amb freqüències de 15 minuts: ‘primer els més grans i cada 15 minuts els diferents cicles’, ha assenyalat Castaño. De tota manera, ‘cada centre fixa el seu pla en funció de les entrades que té’.

El retorn escolar en època de pandèmia suposa un canvi de mentalitat i de gestió. L’Ajuntament estudia ampliar les freqüències del servei d’autobusos municipal -EMT- en determinats llocs per evitar les aglomeracions al propi vehicle: ‘Estudiarem fer més freqüències en llocs més complicats, com poden ser el Complex Educatiu, Sescelades, l’entrada a l’Arrabassada i en altres zones de la ciutat on el transport és molt important’, ha destacat Castaño.

D’altra banda, només l’escola del Miracle ha demanat a l’Ajuntament poder usar un espai exterior al centre, concretament el parc de les granotes, proper al centre, i serà per a l’estona del pati, no per fer classes o altres activitats. Quan va esclatar el confinament, el Departament d’Ensenyament ja es preparava per la possibilitat que nombroses escoles demanessin equipaments públics per ampliar aulari un cop es retornés a la presencialitat en el següent curs. Finalment, no ha estat així a Tarragona, segons recorda Castaño, i els centres ‘han reorganitzat el seus espais i no ha calgut formular peticions’, excepte en el cas del Miracle. Les ràtios d’alumnes estan assegurats, un tema que compet al Departament, subratlla Castaño. És de 20 alumnes en Primària, mentre que a Secundària va en funció dels espais i la seva ventilació, mentre que a les llars d’infants és de 15 nens.

L’Ajuntament té competències en escoles públiques, llar d’infants, Escola Municipal de Música i Escola de Formació d’Adults. A les escoles públiques té les competències de vigilància, inversions i manteniment, neteja i desinfecció, a més de la seguretat i la mobilitat de l’entorn. El consistori està fent i seguirà fent la neteja i desinfecció de les escoles, llar d’infants municipal, Escola de Música i la d’Adults, ‘amb una actuació extra, ampliant el servei a partir del contracte que tenim per tal de garantir que al llarg del dia hi hagi un plus de desinfecció, que es concretarà en unes hores de més de neteja diària’, relata el conseller. Serà ‘entre una hora i mitja i tres hores. L’acció tindrà especial incidència als lavabos, a més de la neteja ordinària. Es tractarà també de garantir que hi hagi dispensadors de sabó, de paper i papereres als passadissos per als residus que generin les neteges’.

D’altra banda, d’acord amb la concessionària de la neteja -FCC-, es netejaran les voreres dels centres públics. S’aplicarà no només a els escoles, sinó a tots els centres d’ensenyament de la ciutat.

Una altra qüestió són les activitats extraescolars. En les esportives, la idea és permetre que es facin entrenaments perquè els grups estan controlats i els practicants són els mateixos. En canvi, no es vol que hi hagi competicions amb altres equips perquè no es propagui el virus. Altrament, l’Ajuntament deixa en mans dels centres les activitsts tipus tallers que es facin com a extraescolars, dotant de mecanismes els mestres per tal de fer les activitats o bé dins l’horari lectiu o amb una altra fórmula.

A l’Escola Municipal de Música, on els alumnes són de diferents procedències, les mesures de seguretat són ‘molt estrictes’. Es juga amb el factor favorable que hi ha pocs alumnes per aula, fins i tot classes amb tres o quatre alumes. ‘A més, els instruments són dels propis alumnes’. Aquells que són comuns es desinfecten en cada canvi de classe i es deixa cinc minuts l’aula buida per desinfectar-la.

El conseller municipal vol contribuir a donar seguretat a les famílies: ‘Els centres estan regits per professionals molt qualificats que estan fent una gran feina’, destaca. Castaño observa amb preocupació fenòmens com les campanyes de pares i mares perquè només s’admeti 10 alumnes de manera presencial. ‘Deu alumnes a l’aula i altres deu en un altre lloc, com demanen alguns, suposaria doblar el número de professors i de recursos. És inviable’, respon Castaño. ‘El risc zero no existeix. Cal tenir confiança en els professionals de l’educació. Tenim equips de protecció, desinfectants i netegem constantment. De fet, l’escola és ara l’espai més segur’, subratlla. ‘L’Ajuntament i la direcció del professorat estan fent una feina per garantir que tot funcioni amb seguretat. Les experiències que hi ha hagut indiquen que és més baix el contagi a les escoles que a les terrasses’. El conseller apel.la a la ‘responsabilitat’ dels pares quan els seus fills ‘surtin de l’escola i vagin als parcs infantils o a llocs tancats’. El conseller recorda que en cas de brots, qui pren al decisió sobre si cal confinar un grup d’alumes o prendre altres accions més contundents correspon al Departament de Salut de la Generalitat i no a Ensenyament ni a l’Ajuntament, com tampoc al mateix centre educatiu.

Castaño defensa el retorn a les aules i recorda que cada centre tindrà adjudicat un professional sanitari del Centre d’Atenció Primària adscrit. ‘El dia 14 és una jornada important. Estic segur que tot sortirà bé i els centres rutllaran. Els nens i nenes són els que interioritzen abans les rutines, les normalitzen abans que els adults. No podem defugir del dret que tenen a l’educació’. El consistori va habilitar fa uns mesos una partida de 80.00 euros per lluitar contra l’escletxa digital, amb la compra d’ordinadors portàtils, tabletes i connectivitat per arribar allà on no podia fer-ho el Departament d’Educació.

Jaume Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */