.

La DO Montsant, la DOQ Priorat i la DO Terra Alta deixen clar que “les irregularitats són tan greus que van haver de ser posades en coneixement dels Mossos d’Esquadra,

Tres denominacions d’origen del territori han denunciat conjuntament aquest matí, per mitja d’un comunicat de premsa, l’existència del que han titllat “anomalies en vins embotellats i comercialitzats per part de l’empresa Reserva de la Tierra (ubicada a les Borges del Camp i objecte d’una intervenció dels Mossos en recerca d’informació el passat 8 d’octubre) i altres empreses del mateix grup, així com discordances en l’etiquetatge dels precintes de garantia” Uns fets “que podrien apuntar a la comissió d’un presumpte frau constitutiu de diferents infraccions penals”, afegia la nota.

La DO Montsant, la DOQ Priorat i la DO Terra Alta deixen clar que “les irregularitats són tan greus que van haver de ser posades en coneixement dels Mossos d’Esquadra, en forma de denúncia conjunta, el passat mes de juliol, complint amb l’obligació d’una denominació d’origen de defensa i protecció dels interessos dels elaboradors inscrits a la mateixa. El grup d’investigació sobre fraus al consum de la policia catalana compta amb els coneixements i eines necessaris per avaluar els fets”.

El comunicat afegeix que la responsabilitat de la gestió d’una Denominació d’Origen comporta actuar en” tres eixos fonamentals” com són “vetllar per la qualitat del producte emparat; fer el control del compliment del reglament per part de viticultors i elaboradors i protegir la marca d’irregularitats i fraus que els puguin perjudicar, tot  protegint als pagesos i cellers i també als seus consumidors i consumidores”.

Les tres DO asseguren estar “compromeses amb les seves obligacions i amb la protecció dels seus vins, viticultors i cellers, davant accions incorrectes i/o fraudulentes i, per això, no s’estalvien esforços per a prestigiar, dignificar, valorar i aconseguir un major grau de confiança dels consumidors envers el món del vi. Les Denominacions d’Origen garanteixen als seus consumidors i consumidores que les marques que hi són emparades segueixen els principis de qualitat, bones pràctiques i d’origen. És a dir, el principal objecte d’una DO és garantir al consumidor l’autenticitat del producte que compra identificat amb el seu segell de qualitat i origen (distintius)”, conclou el comunicat.

Investigació a càrrec del Jutjat d’Instrucció 3 de Reus

Pel que fa als procediments judicials, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anunciat aquesta tarda que “el jutjat d’instrucció 3 de Reus (el mateix que porta el cas Innova) té oberta una causa pels delictes de falsificació, estafa i introducció al mercat d’una denominació d’origen, en relació a una denúncia presentada per una possible falsificació en l’etiquetatge d’ampolles de vi amb denominació d’origen (D.O). La denúncia es va presentar de forma conjunta pels Consells Reguladors de la Denominació d’Origen del Priorat, Montsant i Terra Alta, el passat mes de juliol”.

El jutjat va acordar, en el marc de la investigació, “l’entrada i registre a una empresa vitivinícola a les Borges del Camp, on es van confiscar un gran volum d’ampolles amb suposat etiquetatge fals. La investigació segueix oberta residenciada en el cos de Mossos d’Esquadra. A la causa no hi ha, en aquest moment, cap persona amb la condició d’investigat”.

Redacció