.

L'obra més significativa del mandat és l'ampliació de la residència el Vilar. Foto: Cedida

L’obra més significativa del mandat és l’ampliació de la residència el Vilar. Foto: Cedida

La Selva del Camp encara el final del mandat municipal 2020/2023 fent un balanç especialment positiu i de creixement per al poble, malgrat les greus circumstàncies sanitàries i socials que han marcat els últims quatre anys a escala mundial.

Tot i la difícil situació superada, el motiu que permet fer una valoració satisfactòria del període és el fet d’haver pogut ajudar a resoldre problemes reals de la ciutadania selvatana, de manera que el quadrienni finalitza amb un poble millor, més equipat i més preparat per al futur. Lluny de crear expectatives amb projectes de poc recorregut, l’Ajuntament de la Selva va encarar la crisi de la Covid-19 amb respostes eficients a necessitats reals del dia a dia i l’exemple més clar són les prop de 350.000 mascaretes que es van distribuir de forma gratuïta entre la ciutadania en els moments més greus de la pandèmia.

L’altre gran motiu pel qual cal parlar de quatre anys importants per a la Selva és el fet que el poble no s’hagi aturat i s’hagin mantingut i executat els principals projectes que han de servir per aconseguir un futur millor. Així, s’han fet millores en diversos carrers, com el del president Companys o el de Joan Domingo; s’ha aixecat un nou dipòsit regulador d’aigua del CAT, que permet assegurar el subministrament futur del poble; s’ha obtingut una nova línia d’ajuts per import d’un milió d’euros per tal de millorar l’eficiència energètica de les construccions més antigues del poble; s’han iniciat els tràmits per a projectes tan rellevants com la construcció d’un nou CAP; s’ha reprès la redacció del POUM i s’ha completat l’ampliació de la residència el Vilar per a gent gran, entre altres iniciatives.

El creixement de la residència el Vilar
L’obra més significativa del mandat és, precisament, l’ampliació del Vilar. L’actuació ha contemplat la construcció de 13 habitacions dobles i 9 d’individuals per crear un total de 35 noves places que, sumades a les ja existents, oferiran servei a 90 residents. D’aquestes places de nova creació, 20 seran subvencionades per la Generalitat i se sumaran a les 33 places públiques que ja hi ha actualment.

El projecte ha apostat especialment per la sostenibilitat i l’eficiència energètica, amb plaques solars tèrmiques que s’encarregaran d’escalfar l’aigua i plaques fotovoltaiques que nodriran l’equipament d’energia renovable. Els treballs han costat 2.642.000 euros, als quals cal afegir 358.000 euros més per a l’equipament de les habitacions i les sales (llits, cadires, televisors, etc.).

Per envergadura, cal destacar també el nou dipòsit regulador d’aigua, que ha de permetre millorar l’abastiment hídric al municipi gràcies a l’increment de la dotació d’aigua de l’Ebre. L’equipament, amb una capacitat de 1.000 metres cúbics, complementa el dipòsit esfèric existent al camí dels Molins per tal de regular l’arribada d’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i està ubicat a la vora de la carretera de la Selva a Almoster. Amb la seva construcció i amb la prèvia ampliació de la concessió de l’aigua de l’Ebre fins a un màxim de 2.800 metres cúbics per dia, el municipi no només tindrà garantits els seus recursos hídrics futurs, sinó que també assegurarà l’òptima distribució de l’aigua per tot el poble.

Imatge del nou dipòsit regulador d'aigua. Foto: Cedida

Imatge del nou dipòsit regulador d’aigua. Foto: Cedida

Més eficients i competitius
Al llarg dels pròxims anys serà de vital importància millorar l’eficiència energètica de les nostres llars i, per aconseguir-ho, hi jugarà un paper clau l’aprofitament de la subvenció d’un milió d’euros atorgada a la Selva des dels fons europeus que gestiona la Generalitat. La nova línia d’ajuts es finança a través dels programes Next Generation contemplats en la Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern espanyol. L’àrea que opta a ser subvencionada està compresa dins de l’Entorn Residencial de Rehabilitació Programada elaborat per les àrees de Promoció del Nucli Antic i Medi Ambient, que inclou tot el nucli antic, el Tomb de Muralles i bona part del primer eixample selvatà, construït fins als anys vuitanta del segle XX.

Les ajudes serviran per millorar l’accessibilitat als habitatges, a més de la instal·lació d’ascensors o reparar la degradació física de l’edifici. També es podran fer actuacions d’urbanització o millora de l’entorn, així com aquelles destinades a la millora de l’eficiència energètica, com la col·locació de plaques solars. El percentatge subvencionable de la inversió anirà directament relacionat amb la millora en l’estalvi energètic i les famílies en situació vulnerable podran rebre descomptes de fins al cent per cent.

Les ajudes es podran sol·licitar i tramitar a través de l’Oficina Municipal d’Impuls a la Transició Energètica i Rehabilitació, un servei municipal creat per gestionar aquesta mena d’actuacions.

Oficina Municipal d'Impuls a la Transició Energètica i Rehabilitació. Foto: Cedida

Oficina Municipal d’Impuls a la Transició Energètica i Rehabilitació. Foto: Cedida

Un futur amb més i millor salut
Aquest mandat ha servit també per tancar un compromís entre el Departament de Salut i l’Ajuntament per tal que, abans d’un termini de deu anys, la Selva compti amb un nou centre d’atenció primària (CAP). L’equipament s’ubicarà als terrenys que el consistori ja ha cedit en l’àmbit d’actuació de l’Hort del Planter, a tocar del cementiri i en una de les noves zones de creixement urbanístic del poble.

El complex tindria una superfície aproximada de 1.500 metres quadrats –duplicant la de l’actual centre de salut– i serà un dels grans projectes de futur per tal de fer front a la creixent demanda assistencial del CAP. Aquests terminis queden marcats pel nou contracte de lloguer tancat entre l’Ajuntament i Salut per a l’arrendament de les actuals instal·lacions, que són de propietat municipal. El nou conveni anual, prorrogable fins a un termini màxim de deu anys, estipula que els serveis de salut continuaran pagant el lloguer de l’espai assistencial fins que el projecte del nou equipament no s’hagi completat.

A banda dels projectes de futur, les enquestes realitzades entre els veïns valoren també positivament el creixement sostingut i pausat del poble. Malgrat que el creixement vegetatiu és negatiu, l’índex d’envelliment encara no és preocupant, però en pocs anys les dades reflectiran la tendència de tenir més gent gran que no pas joves. Pel que fa a l’apartat econòmic i d’infraestructures, la Selva inspira confiança i el nivell de serveis que s’ofereix es considera exemplar. Cal, però, fer una aposta per les energies renovables, partint de la base que es tracta del segon poble amb un consum elèctric més alt del Baix Camp, per sobre de Cambrils i per darrere només de Reus. El bon posicionament de la localitat es veu reflectit en les dades del PIB selvatà, de 298 milions d’euros, i en una renda bruta de més de 30.300 euros, en ambdós casos per sobre de la mitjana catalana i estatal. El mateix passa amb l’atur, que actualment és de poc més de 190 persones i se situa en un 7,1 %, quan en bona part del nostre entorn se situa al voltant del 10 %.

Article d’opinió de Jordi Vinyals, alcalde de la Selva

Article d’opinió de Josep Masdeu, tinent d’alcalde de la Selva

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */