.

.

TOTS 21

El disseny de la samarreta de la festa ha estat realitzat per la creixellenca Betty Ghoul, i representa a la Geganta Minerva de Creixell descansant arrepenjada al Campanar de Jujol. Foto: Ajuntament

La Festa Major del Santíssim Sagrament o de la Minerva de Creixell  es celebra sempre des del segle XVII cada tercer diumenge del mes de setembre. Abans aquesta festa era la festa major grossa, la mes sentida i estimada pels creixellencs de socarrel. Es feia per commemorar que la verema ja s’havia acabat. Però quan l’agricultura i especialment el conreu de la vinya i el cotó a Creixell van deixar pas al turisme com a principal motor econòmic de la Vila, la Festa Major de Sant Jaume es va consolidar com la Festa Major Grossa del poble.

Aquesta festivitat s’anomena també la Festa de la Minerva, que es manté viva encara avui en dia i té els seus orígens el 1620. Concretament el nomli vé de la Confraria homónima que va ser fuindada a Creixell el dia 26 de juliol de l’any 1620. Aquesta festa es feia per celebrar que la verema s’havia pràcticament acabat en uns temps a on el conreu de la vinya era molt important a Creixell. En aquesta festa és tradicional la Processó del Pa Beneit pels carrers de la Vila. Els nois i noies porten en unes safates guarnides amb les coques en processó fins a l’església. Es fa la subhasta de la Coca del Goig i la posterior Processó del Santíssim Sagrament pels carrers de la Vila. Es guarneixen alguns altars durant el recorregut de la Processó. Creixell té també un Ball de Diables, dues colles geganteres i un grup de danses populars que participen activament en totes les activitats culturals del municipi.

Però enguany, i dins del context actual de la pandèmia de la Covid19 que estem vivint, s’ha hagut d’adaptar  la programació dels actes. No es farà la Processó del Santíssim Sagrament pels carrers de la Vila ni el guarniment d’altars. Sí que hi haurà la Processó del Pa Beneït amb els nens i nenes portant les coques, acompanyats de les autoritats i els músics de la colla Fénix de Reus des de la Casa de la Vila fins a l’església, per anar a Ofici.

La Festa del Santíssim Sagrament o de la Minerva és la més sentida pels creixellencs de socarrel, aquella que els creixellencs i creixellenques es senten més seva.  Al sortir de l’Ofici, a la plaça de l’església es farà la tradicional subhasta de la Coca del Goig. Tampoc es farà el tradicional Correfoc. Enguany es farà una Carretillada a la Plaça del Mirador. Concerts, animació infantil, Trobada de vehicles clàssics i exposicions la dels Gegants del Baix Gaià complementaran una programació que s’ha hagut d’adaptar a les exigéncies del moment.

Enguany també s’ha posat a la venda la samarreta de la Festa Major de la Minerva. El disseny ha estat realitzat per la creixellenca Betty Ghoul, i representa a la Geganta Minerva de Creixell descansant arrepenjada al Campanar de Jujol. La samarreta es pot adquirir a la Casa de Cultura Cal Cabaler al preu de 18€.

Redacció