.

.

TOTS 21

Imatge d'un Refugi antiaeri

Imatge d’un Refugi antiaeri

En el marc de la commemoració «Mai Més» dels vuitanta anys de la Guerra Civil que es va iniciar el 2017 i que enguany arriba a la seva fi, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra, conjuntament amb l’Antena del Coneixement de la URV, el Centre d’Estudis Sinibald de Mas i la Biblioteca Mestra Maria Antònia, ha organitzat tot un seguit d’actes per tal de recuperar la memòria d’aquest esdeveniment tan transcendental com tràgic. Aquesta activitat té com a objectiu crear un espai on reflexionar i analitzar les claus d’aquell conflicte bèl·lic, des d’una perspectiva local però sense deixar de
mirar més enllà. En aquesta edició, també s’inclou una activitat infantil, un contacontes que servirà per parlar de la convivència en època de conflicte.

Tot i que les activitats conformen un conjunt global, el seu calendari es presenta al voltant de dos eixos:

  • Repressió i exili: Una conferència on es farà un repàs de com va funcionar la justícia repressiva i com va recaure damunt els torrencs. Una obra de teatre, «Memòria de les oblidades», que dona veu a quatre dones van viure la represàlia i que van ser empresonades a les Oblates, i un tast de llibres de Jordi Manent relacionats amb Pompeu Fabra i el seu exili.
  • Primer franquisme: Dues conferències. Una al voltant de la instauració del règim i l’altra on, a través del que es podria considerar una anècdota com va ser el pas d’autoritats per la vila, es coneixerà la importància que atorgava el règim a la simbologia i a la propaganda.

També es presenta una exposició amb obres d’un dels fotògrafs tarragonins més importants, Hermenegild Vallvè, amb imatges de la ciutat de Tarragona durant el període 1936-1939. Novament, s’ofereix la possibilitat de visitar el refugi antiaeri de la plaça de la Font.