.

Dos personatges simulant el famós quadre de Ramon Casas i Pere, junt amb un grup de dones indianes. Foto: Tarragona21

Dos actors simulant el famós quadre de Ramon Casas i Pere Romeu, junt amb un grup de dones indianes. Foto: Tarragona21

Torredembarra s’ha submergit amb força determinació al segle XIX i ha decidit revisitar aquest cap de setmana l’època dels indians, els catalans que van anar a fer les Amèriques i van tornar amb les butxaques plenes, aconseguint un estatus social molt elevat, però amb un rerefons d’explotacions comercials on l’esclavisme amb els negres n’era un factor determinant per a l’èxit.

La població ha inaugurat la Fira d’Indians més culte de les celebrades fins ara i ho ha situat en un context força oportú, amb la celebració dels 150 anys del naixement del pintor Ramon Casas, fill de torrencs i amic d’un altre torrenc, Pere Romeu, la imatge dels quals pedalant en un tàndem ha fet fortuna. Doncs bé, un clon de la parella ha aparegut avui al pati del Castell, en plena exposició sobre Ramon Casas i el mòn dels indians.

El regidor Jordi Solé, inaugurant el certamen. Foto: Tarragona21

El regidor Jordi Solé, inaugurant el certamen. Foto: Tarragona21

No ha faltat tampoc un col·lectiu de dones indianes, ‘las chicas de oro’, que vingudes de Sabadell, gaudiran de la Fira d’Indians fins diumenge i faran gaudir el públic abillades tal i com es vestien les senyores dels indians, tant amb vestit de dia, com de tarda, com de nit.

“Assistim a totes les fires d’indians que se celebren a Catalunya”, deien a Tarragona21, “però la de Torredembarra és especial”. Són nou dones vestides immaculament de blanc, amb paraigües blanc que recorda la popular imatge de la “dona del paraigües” que durant dècades fou la imate icònica de Barcelona, abans que s’aixequés la Sagrada Família.

Ramon Casas és un dls eixos principals del certamen d'enguany. Foto: Tarragona21

La figura de Ramon Casas és un dels eixos principals del certamen d’enguany. Foto: Tarragona21

Jordi Solé, primer tinent d’alcalde i regidor de Turisme, donava per inaugurada la fira destacant “els valors culturals” que enguany hi destaquen, més enllà dels lúdics, que inclouen l’exposició Ramon Casas al pati del Castell, amb documentació escrita d’indians -correus personals i de negocis- i mobiliari indià extret d’un habitatge de La Torre, Cal Panxo. Torredembarra té un llarg passat indià i així és conegut a Catalunya, recordava a Tarragona21 Pere Tardà, responsable de l’empresa CatPatrimoni, organitzadora de la fira des de fa tres anys, junt amb el consistori.

El famón pintor modernista era fill de torrencs. Féu amistat amb Pere Romeu, fill de Torredembarra. Ambdós, junt amb Santiago Rusiñol (l’autor de ‘L’auca del senyor Esteve’), muntarien Els 4 Gats, el germen del modernisme literari i pictòric català. Casas va néixer fa 150 anys i enguany, Catalunya -i també Torredembarra- li dediquen un homenatge.

La venda de xocolata i cafè, tant propis dels països caribencs, no pot faltar. Foto: Tarragona21

La venda de xocolata i cafè, tant propis dels països caribencs, no pot faltar. Foto: Tarragona21

El certamen inclou una fira artesana de gastronomiaque compta amb una cinquantena de parades al nucli antic (deu més que l’any passat), des de la plaça del Castell fins a la plaça de la Vila, complementades amb una exposició de productes d’ultramar (cafè, patata, cacau…), demostracions d’elaboració de puros de xocolata en directe a càrrec de la pastisseria Cal Jan al Pati del Castell, l’espai d’experimentació i joc lliure al carrer Ample, activitats musicals i populars com la cantada d’havaneres amb el grup cavall Bernat i rom cremat de dissabte al vespre o el ball de salsa participatiu durant tot el cap de setmana, a la plaça de la Vila.

Les visites guiades gratuïtes pel patrimoni indià torrenc també s’han previst tant dissabte com diumenge, a les set de la tarda. La visita guiada de la Ruta Ramon Casas tindrà lloc diumenge, a les 12.30 h.

Més infomació en aquest enllaç.