.

Cal Dània compta amb 47 horts d’entre 50 i 60 m2 per a persones jubilades. Foto: Anna F. (Ajuntament)

L’Ajuntament de Torredembarra desenvoluparà 15 dels 17 objectius de desenvolupament sostenible -ODS, fixats per les Nacions Unides- durant aquest mandat i en perspectiva de l’Agenda 2030 per tal de minimitzar la petjada de carboni. Seran accions com ampliar la recollida de la brossa porta a porta al barri de Baix a Mar abans de l’estiu. El sistema porta a porta, primer pas per identificar en el futur les persones que seleccionen bé de les que no ho fan, és un sistema eficaç que redueix la mala selecció en origen allà on s’aplica.

Es fixarà un mínim del 50% de recollida selectiva el 2023, amb un mínim de 3.000 habitatges amb porta a porta i un mínim de 600 establiments practicant el reciclatge.

També es contempla implantar instal·lacions solars fotovoltaiques amb règim d’autoconsum com una mesura d’estalvi i eficiència energètica als equipaments municipals. Fins a 2023 es preveu fer tres accions. I una curiositat: es vol plantar un mínim de deu arbres a l’any a la via pública.

La Regidoria de Sostenibilitat, comandada per Joan Torras, ha presentat aquest dimarts -Dia Mundial de l’Educació Ambiental-  els objectius mediambientals, que inclouen 47 fites en línia amb el desenvolupament sostenible, que inclouen també un aspecte com la lluita contra la fam i la desigualtat. En aquest camp es desenvoluparà una campanya de promoció dels productes alimentaris de quilòmetre zero i l’organització d’un mercat de promoció de consum 0 coincidint amb la setmana de prevenció de residus.

Una altra acció buscarà la disminució del consum d’aigua i de promoció de l’ús de l’aigua de l’aixeta, implantant sistemes de gestió sostenibles, en un terreny on sovint es rebutja l’aigua de l’aixeta en moltes poblacions adduint-ne el seu mal gust. També contra la pobresa es crearan dos nous horts socials enguany a Cal Dània, capaços per a 20 persones. I es faran tallers contra el malbaratament alimentari.

Algunes accions ja han estat aprovades en plenaris municipals, com la reducció de l’IBI en habitatges que usen plaques fotovoltaiques. Al respecte, el consistori iniciarà una acció a les piscines municipals. Una altra serà augmentar les zones naturalitzades, com ara ‘renaturalitzar els patis de les escoles’, ha destacat la cap dels serveis de Medi Ambient de l’Ajuntament, Elisenda Forès.

Els objectius fixats també preveuen desenvolupar el Pla d’Acció d’Energia Sostenible i el Clima amb 42 accions més d’adaptació a la reducció dels gasos d’efecte hivernacle. Es treballarà conjuntament amb la resta de regidories municipals de manera que s’actuï de forma troncal. S’elaborarà i executarà el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima, document que conté les accions que cada ens local ha de dur a terme per superar els objectius establerts per la UE per al 2030, i així, anar més enllà de la reducció del 40 % de les emissions de CO2 al seu terme.

Una altra línia de treball –que començarà a visualitzar-se també en alguns municipis capdavanters, com Mont-roig del Camp– serà donar un nou ús als electrodomèstics i objectes diversos. ‘Torredembarra fara promoció dels establiments que ajudin a arreglar objectes i no a llençar-los’, destacava Forès. És una de les bases de l’economia circular, el reaprofitament i no el malbaratament, superant l’obsolescència programada de molts articles de consum. Altres objectius seran la reducció de les bosses ecològiques, la cura del mar i dels Muntanyans. També es realitzarà un estudi per a la substitució de la il.luminació pública per llums led, ha destacat el regidor. ‘Fins ara només s’han fet pedaços’, ha reconegut Torras.

Altrament, el consistori duu a terme un programa d’educació de qualitat amb 48 activitats i de la mà d’organitzacions ecologistes. Dins el programa d’educació ambiental es contempla la realització d’una setmana temàtica sobre la biodiversitat que inclou la promoció del circuït de salut estable amb el sender blau local que dins Muntanyans inclou un circuït adaptat per a persones amb ceguesa. Aquesta activitat, consistent en tres visites específiques, serà executada per GEPEC-EdC així com una exposició temàtica que estarà present a Cal Bofill tot el mes d’agost.

També es preveu consolidar el camp de dunes de la platja de la paella com a espai que afavoreixi la nidificació del corriol camanegre. Aquesta acció serà executada per la Regidoria de Sostenibilitat.

Les tasques sostenibles que desenvoluparà el consistori seran validades cada any per comprovar-ne la seva eficàcia.

J. Garcia