.

El president del Govern, Quim Torra, pujant les escales honorífiques del Parlament. Foto: ACN

Temps mort en la partida d’escacs entre el govern català i l’espanyol. Els dos executius s’han donat temps per analitzar jurídicament els passos a seguir davant la situació de bloqueig per formar Govern. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha encarregat aquest dimecres un dictamen a la Comissió Jurídica Assessora i ha ajornat la presa de possessió dels seus consellers prevista per avui fins a conèixer-ne el contingut. A més, ha demanat que s’estudiïn les “mesures legals” que es poden emprendre contra el govern espanyol tenint en compte que la publicació del decret de nomenaments per part del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) és un “acte degut que no hauria de patir cap interferència”. Després que aquest dimecres el PNB permeti l’aprovació dels pressupostos de l’Estat malgrat que no s’hagi aixecat el 155 a Catalunya, no hi ha cap termini límit per a formar govern i desencallar la situació.

La presa de possessió del nou Govern ha quedat avui ajornada sine die, a l’espera del dictamen jurídic encarregat. En un comunicat, l’executiu català ha argumentat que, abans de prendre una decisió, Torra vol conèixer primer quines opcions hi ha per permetre la publicació del decret i fer possible la presa de possessió. Així mateix, Torra ha acusat el govern espanyol de ser responsable del “bloqueig institucional” en no autoritzar el DOGC a publicar el decret de nomenaments.

Segons el Govern, “els drets polítics de totes les persones designades per formar part del Govern estan intactes i, per tant, no hi ha cap motiu que justifiqui que no puguin prendre possessió de la seva responsabilitat”. I des de JxCat han anat més enllà. El portaveu adjunt Eduard Pujol ha denunciat que el govern espanyol comet una “il·legalitat” en no ordenar-ne la publicació i l’ha acusat de convertir el DOGC en una “eina ideològica”. I és que amb el 155 encara en vigor fins que no prenguin possessió els consellers, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya continua sota el control del govern espanyol.

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha insistit aquets dimecres des del Congrés que el govern espanyol manté el pols i no donarà l’ordre de publicació del decret actual mentre estudia la viabilitat legal dels consellers designats per Torra. I és que l’executiu de Rajoy posa en dubte que Jordi Turull i Josep Rull puguin exercir des d’Estremera i que Toni Comín i Lluís Puig puguin fer-ho des de Brussel·les. A més, Sáenz de Santamaría ha recordat que el Tribunal Suprem (TS) ha denegat que Turull i Rull puguin sortir de la presó per prendre possessió argumentat risc de reiteració delictiva.

L’estratègia dels dos governs entra doncs en un impàs sense un termini límit a l’horitzó. En el cas de la investidura del president de la Generalitat hi ha un termini màxim de dos mesos des del primer intent. Però pel que fa a la formació d’un nou govern, les lleis no estableixen cap calendari màxim. Fins ara, la data d’avui estava marcada en vermell al calendari. No només perquè era el dia previst pel Govern per a la presa de possessió dels consellers, sinó també perquè el Congrés celebra les votacions finals dels pressupostos de l’Estat. El PNB ha desvetllat la incògnita i ha anunciat que votarà a favor dels comptes permetent que tirin endavant tot i que fins ara havien condicionat el seu vot afirmatiu a l’aixecament de 155 a Catalunya. Segons el PNB, el seu gest és “per responsabilitat” i perquè tenen el convenciment que la suspensió de l’autonomia catalana s’acabarà en qüestió de “setmanes, dies o hores” tenint en compte que Torra ja ha pres possessió del càrrec com a president de la Generalitat.

ACN