.

.

TOTS 21

La consellera Mariàngela Vilallonga, el president, Quim Torra, la candidata de JxCat Laura Borràs, l’expresident Artur Mas, i el candidat Ramon Tremosa, a la sala de màquines de l’Hotel Catalonia per seguir la nit electoral, el 28-A-19. Foto: Bernat Vilaró

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha nomenat aquest dijous com a nous consellers l’advocat Miquel Sàmper per a Interior, la professora Àngels Ponsa per a Cultura, i l’economista Ramon Tremosa per a Empresa. Sàmper i Tremosa prendran possessió del càrrec en un acte avui a les 18 hores de la tarda, i Ponsa ho farà dimarts que ve, després de la reunió del Consell Executiu.

Torra culmina així els canvis al Govern, després de destituir Miquel Buch (Interior), Mariàngela Vilallonga (Cultura) i Àngels Chacón (Empresa). El president vol enfortir l’executiu de cara a la seva possible inhabilitació, envoltar-se de gent de més confiança, allunyar l’escenari electoral i expulsar Chacón, l’última dirigent que manté el carnet del PDeCAT.

Tanmateix, Torra ha deslligat la remodelació al Govern de la ruptura amb el PDeCAT. Fonts de la Presidència vinculen els canvis al reforç de l’executiu davant la incertesa per la pandèmia del coronavirus i la crisi econòmica i social. Torra va comentar els canvis a Govern a l’expresident i líder de JxCat, Carles Puigdemont, fa setmanes. També ho ha comunicat al secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, i als tres exconsellers empresonats, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn.

Però Torra no ha comunicat al vicepresident, Pere Aragonès, la remodelació del Govern fins aquest dijous al matí. El president ha ofert a Aragonès si volia fer algun canvi dels consellers d’ERC, cosa que el vicepresident ha declinat.

El Govern de Torra ha patit 7 canvis a les conselleries en poc més de dos anys

El Govern de Torra ja ha patit 7 canvis a les conselleries en poc més de dos anys. El president va firmar el 19 de maig de 2018 el decret per designar l’executiu amb Pere Aragonès, Jordi Turull, Ernest Maragall, Jordi Puigneró, Miquel Buch, Ester Capella, Elsa Artadi, Chakir el Homrani, Josep Rull, Teresa Jordà, Toni Comín, Lluís Puig i Josep Bargalló. El BOE no va publicar els nomenaments dels presos Turull i Rull, ni dels «exiliats» Comín i Puig.

El 29 de maig Torra va nomenar el primer Govern «efectiu» amb Laura Borràs, Àngels Chacón i Damià Calvet. 5 d’aquells 13 consellers i conselleres han plegat del Govern per diferents motius: Borràs, Artadi, Buch, Chacón i Maragall. S’hi sumen les baixes d’Alfred Bosch i Mariàngela Vilallonga.

El primer en abandonar el Govern va ser Maragall, el novembre de 2018, per centrar-se en la seva candidatura a Barcelona. El març de 2019 el va seguir Artadi, també per afrontar les llistes a Barcelona. I també Borràs, que liderava la llista de JxCat al Congrés. La portaveu a Madrid va ser substituïda per Vilallonga, una de les tres baixes consumades avui.

Aquestes últimes baixes -Buch, Vilallonga i Chacón- responen a la intenció de Torra de «reforçar» el seu executiu de cara a la situació de pandèmia. Tot i això, altres fonts admeten que el president havia perdut la confiança d’aquestes ja exconselleres, sobretot després de la pugna entre JxCat i el PDeCAT.

Cal recordar que Torra ja va estar a punt de cessar Buch pels aldarulls posteriors a la sentència de l’1-O. I que Chacón, possible candidata del PDeCAT a les eleccions, era l’última dirigent del Govern que manté el carnet del partit, després de les baixes de Calvet, Puigneró, Budó i el propi Buch.

L’executiu ha comptat també amb la baixa de Bosch, que va plegar del Govern després del cas de presumpte assetjament a la seva conselleria, destapat per l»Ara’. Bosch era el substitut de Maragall al departament d’Exteriors.

Bernat Vilaró – ACN