.

VoloV, del Col.lectiu TQM. Circ i dansa a la Plaça Maria Mercè Marsal. Foto: Cedida

Torna l’aroma clàssic del PrimaverArt amb el format lliure, sense aforaments, amb més produccions i amb una jornada més. El PrimaverArt ha situat El Morell a l’epicentre de oferta cultural del Camp de Tarragona, en aquest cas centrada en les arts escèniques. La màgia del teatre, el circ, la dansa i la música s’obriran pas a les places de la vila del 21 al 24 d’abril amb espectacles que són referent a l’Estat espanyol. Ho faran, a més, coincidint amb Sant Jordi.

L’edició ve marcada per l’èxit de la programació teatral que té lloc al Teatre Auditori i que augura un èxit de públic al PrimaverArt donades les ganes que té la ciutadania d’assistir a les activitats culturals després de dos anys de controls sanitaris estrictes. Malgrat això, El Morell ha viscut aquesta llarga pandèmia sense retallar l’oferta cultural més enllà de l’imprescindible, com destacava avui l’alcalde, Eloi Calbet, havent de fer mans i mànigues per destinar recursos a l’organització i control d’aforaments, fet que l’ha diferenciat d’altres municipis que han actuat de manera restrictiva.  S’espera que puguin respondre a la cita unes 2.000 persones, unes 500 més que en l’edició anterior, unes xifres força elevades per una població que suma 3.800 habitants.

Arriba així la setena edició d’un festival consolidat i amb un pressupost de 45.000 euros, gairebé la meitat del de Cultura.

“És una nova oportunitat de veure propostes que, per format, no podem veure al Teatre Auditori”, assenyalava l’alcalde, que celebra tornar a tenir “cinc espais a l’aire lliure que s’ompliran de cultura durant quatre dies”. “Estem molt contents de tornar a fer del PrimaverArt allò que sempre hem volgut que sigui: una mostra d’arts escèniques per a tothom, gratuïta…”, continuava la regidora de Cultura, Mònica Casas, en la presentació de la programació.

Cossos, un duet de dansa er carrer amb Magí Serra i Anamaria Klajscnek. Foto: Cedida

Tots els espectacles són familiars. Des del vessant més artístic, David Ayza i Oriol Figueras, tècnics de Cultura del consistori, destacaven espectacles com VoloV i Cossoc, així com les instal·lacions que hi haurà dissabte i diumenge a la plaça de l’Era del Castell. “Una forma de tenir dinamitzat un espai durant tot el dia, de manera que en poden gaudir moltes més persones”, deia Ayza. A més, “enguany es recupera la zona de food trucks i els espectacles itinerants, iniciatives que amb la pandèmia no podíem portar a terme”, afegia Figueras.

Entre altres qüestions, els tècnics també posen en relleu el fet que s’està mirant d’ampliar el públic, i un dels espectacles s’ha programat divendres a les 13 hores per cridar l’atenció dels joves de l’INS El Morell. “Si venen a veure’l i els agrada, els enganxarem a venir en algun altre moment del cap de setmana”, incidoen. Pel que fa a la música, val la pena remarcar els concerts d’Els Vinardells, un ball de gralles XXL que forma part de la celebració del 20è aniversari de l’Escola de Música Municipal del Morell, i de La Ludwig Band, a qui alguns consideren hereus del recentment traspassat Pau Riba.

El cartell de PrimaverArt, obra d’Àngel Sauret

La cartelleria

PrimaverArt funciona a modus de conspiració artística. Així, el cartellisme no és casual i es busca el seu lligam amb el contingut. El cartell d’enguany és obra d’Àngel Sauret Sumalla, membre de l’Associació d’Il·lustradores de Tarragona, professor d’il·lustració a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona i resident a la Riera de Gaià. “Vaig utilitzar la tècnica del cadàver exquisit creant, a partir de petits fragments, una imatge complexa i viva”, indicava l’artista, una obra “que fos acolorida, pensant en la primavera, i que tingués plasmada la idea de tornar-nos a ajuntar i trobar.nos als carrers”.

Finalment, Josep Bertran, responsable de comunicació i relacions externes de Repsol, agraïa a l’Ajuntament “que ens convidi a participar en una iniciativa tan atractiva com és el PrimaverArt”, alhora que lloava la trajectòria recorreguda fins a arribar a aquesta setena edició.

L’alcalde i la regidora de Cultura, amb el patrocinador i els tècnics de Cultura. Foto: Tots21

17 espectacles, cinc més que en 2021 

El tret de sortida, com és habitual, serà amb la Fàbrica de Talents, que dijous 21 d’abril arribarà a la tercera edició. Un espai en què joves del municipi mostren les seves habilitats, i en què col·laboren l’Escola Municipal de Música El Morell, l’Escola de Dansa de l’AMPA Ventura Gassol i l’alumnat de l’INS El Morell.

Divendres dia 22 d’abril, el Circ Pistolet presentarà Potser no hi ha final; gaudirem de la dansa de La Banda, street Groove amb l’espectacle Ritme al carrer; i el col·lectiu TQM barrejarà les dues disciplines anteriors a VoloV.

El gran final, de Brucraá Circus. Foto: Cedida

La jornada de dissabte 23 d’abril que, a més, coincideix amb la diada de Sant Jordi, estarà farcida de propostes. Arrencarà el teatre de carrer de la Companyia Markeliñe amb Chef Nature; seguirà la Companyia Fadunito amb +75; la dansa de Cossoc deixarà tothom amb la boca oberta; també hi haurà lloc per al clown contemporani de Bucraá Circus amb El Gran Final, i per a la música, amb el Ball de gralles XXL d’Els Vinardells. I, durant tot el dia, dues instal·lacions de Tombs Creatius: Puck Cinema Caravana i L’estrany viatge del Senyor Tonet.

I per posar el punt final al festival, diumenge 24 d’abril serà el torn de la música de La Ludwig Band; de la proposta Possê de Sound de Secà; del circ de la Companyia Baires Bozzà amb Bozzà!; i de les instal·lacions de la Companyia Holoqué, La Caixeta, i la Companyia Peus de Porc, Teatrets Mecànics.

Consulteu tota la programació en aquest enllaç.

Jaume Garcia