.

.

TOTS 21

La companyia catalana Yldor Llach, estrenarà a Reus “L’Y – Ànsia per volar”. Foto: Cedida

La màgia tornarà a visitar Reus en pocs dies. La Fira Internacional de Circ de Catalunya Trapezi es retrobarà amb el públic de l’11 al 15 de maig celebrant la seva 26a edició i convertint novament la ciutat de Reus en l’epicentre del món del circ. Trapezi redobla l’aposta: l’edició d’enguany proposa una programació que ofereix les millors companyies nacionals i internacionals, que vindran amb les millors novetats del sector.

La nova edició de la Fira Trapezi oferirà una programació que vol ser un reflex del talent del circ contemporani actual i que inclou més d’una seixantena de representacions a diferents punts de la ciutat de Reus, i on hi participaran companyies de diferents països com Canadà, França o Brasil. Una fira ja consolidada i reconeguda com la Fira per excel·lència dels millors espectacles de circ.

El cartell és obra de la riudomenca Alba Domingo. Foto: Cedida

El cartell d’aquesta 26 a edició ha estat creat per Alba Domingo (Riudoms, 1989), una il·lustradora que compta amb una àmplia experiència dissenyant i il·lustrant cartells, portades de llibres i fent il·lustracions per premsa i llibres per adults i infants.

La programació de la 26a edició

De l’11 al 15 de maig la Fira Trapezi portarà a Reus més d’una vintena d’espectacles de companyies locals i internacionals que mostraran les millors propostes artístiques del circ contemporani actual.

La 26a edició del Trapezi serà l’escenari de dues estrenes d’alt nivell per part de les companyies: Yldor Llach i Manolo Alcántara. La companyia catalana Yldor Llach, estrenarà a Reus “L’Y – Ànsia per volar”, un espectacle per a tots els públics que ha estat coproduïda per Trapezi i que explica una història màgica carregada de poesia visual que ha estat inspirada en el mestre Brossa i Duchamp.

la companyia Manolo Alcántara estrenarà “MAÑA”. Foto: Cedida

Per altra banda, la companyia Manolo Alcántara estrenarà “MAÑA” un espectacle-instal·lació sense text que es configura a partir de la construcció d’un arc gegant fet amb caixes molt pesades. Utilitzant la menor força possible i ajudant-se per una tecnologia precària, aquest espectacle directe i transparent, treballa molt amb el silenci i busca la intimitat amb els objectes i sobretot amb el seu pes. Una exhibició on la clau, és l’enginy.

Enguany, la Fira Trapezi acollirà propostes d’arreu del món. És el cas de Barcode Circus Company, companyia de Montreal que presentarà a Reus el seu espectacle “Sweat & Ink”, un exercici innovador que duu als límits el circ contemporani i que la companyia canadenca estrena a Catalunya esdevenint un dels espec· tacles capdavanters de la programació internacional. L’espectacle és una exploració de la memòria i les relacions a través de la metàfora acrobàtica, on quatre persones lluiten amb les seves pròpies imperfeccions i limitacions mentre s’enfronten a la pròpia fragilitat de la memòria.

Un dels actes més destacats de Trapezi serà, un any més, el Cabaret, que es mantindrà a la Carpa de la Plaça Anton Borrell. L’espectacle de circ contemporani de gran format i producció de Trapezi, sota la direcció de Marta Sitjà i presentat per Mama Calypso i Lolo Fernández fusiona gran diversitat de tècniques circenses com: trapezi, malabars, bàscula coreana, barra russa i l’acrodansa. Cabaret serà una any més una demostració única i imperdible que fusiona diferents artistes i disciplines del circ actual. A l’espectacle hi participaran: Cirque Barcode, Graziella Galan, Les Tripotes, INO Kollektiv, Aleksandra Savina, Pablo Molina, Duo Requiém, Col·lectiu MUR, Cironautes i Cia Vetus Venustas.

Trapezi portarà la naturalesa a l’escenari amb l’espectacle “Rústico”, una peça de circ creada en coproducció entre la companyia brasilera Barnabô que en aquesta edició també participarà a Trapezi a les escoles amb l’espectacle Allegro Andante.

Per altra banda, la companyia INO Kollektiv portarà a Reus INO, un espectacle interpretat per set dones que a través del circ reflexionen sobre el pes de les dones en aquest món, les pressions socials i la sororitat.

La 26a edició de la Fira Trapezi també serà escenari de dues propostes que posaran atenció en el treball artesà. De la mà de Carla Fareny i la seva obra Tour veurem en escena la tècnica artesana del torn del terris· saire, un espectacle que combina circ i ceràmica, i que confronta l’ofici solitari del torner amb l’exhibició i la visibilitat de l’ofici del trapezista. Per altra banda, la creadora de circ contemporani Vivian Friedrich a través del seu espectacle Kristall Bohème [excavació SUR], es retrobarà amb la tradició familiar de l’artesania del vidre. L’espectacle proposa una reflexió sobre la memòria transgeneracional i les arrels en una performance ad hoc entre una artista de circ, un músic i una cantant d’òpera, acompanyada pel bufat de vidre en viu.

La companyia francesa “Les P’tits Bras” clourà Trapezi amb el seu espectacle “Bruits de coulisses” a la plaça Mercadal. Foto: Cedida

La clausura d’aquesta 26a edició de la Fira Trapezi anirà a càrrec de la companyia francesa “Les P’tits Bras” i el seu espectacle “Bruits de coulisses” a la plaça Mercadal. Un espectacle molt improbable que fa viatjar a l’espectador a l’època Barroca a través d’acrobàcies aèries que deixaran al públic bocabadat. Un espectacle d’allò més especial que fusiona i entrellaça la fantasia i l’humor i que serà.

Abans de donar el tret de sortida a la Fira Trapezi, arribarà Trapezi a les Escoles, una iniciativa que acosta l’art del circ als centres escolars de la ciutat de Reus. En aquesta edició, els espectacles que circularan pels patis de les escoles són “Rutines” de la companyia Ambi2 i “Allegro Andante” dels brasilers Barnabô. Amb· dues companyies també formen part de la programació oficial del Trapezi.

Enguany, la programació d’aquesta edició, també comptarà amb la projecció del documental “Trapezi. Art, espectacle i vida”, estrenat el passat 21 de març a la Filmoteca de Catalunya i preestrenat el 20 de març al Teatre Bartrina de Reus. El documental commemora els 25 anys del Trapezi mostrant l’essència de la Fira del Circ de Catalunya al llarg de més de dues dècades.

Les entrades es poden adquirir a través del web www.trapezi.cat.

Descarrega la graella d’horaris en aquest enllaç.