.

.

TOTS 21

Ariel Santamaria, amb l’editor i periodista Òscar Ramirez. Foto: Cedida

Més de 140 persones van omplir aquest dissabte la sala d’actes del Centre de Lectura per assistir a la presentació del llibre de les memòries polítiques d’Ariel Santamaria, l’inclassificable polític que vestit d’Elvis Presley va aconseguir acta de regidor de l’ajuntament de Reus en 2007, un dels reusencs més entrevistats de la història, amb permís potser del general Prim o d’Andreu Buenafuente.

Campió del frikisme, va encunyar l’expressió ‘juantxi’ per definir les seves accions frikis i els personatges amb els que s’envoltava, com el Pirata el del Gorro o Carmen de Mairena, amb qui va fer tíquet electoral en unes eleccions al Parlament.

Va aconseguir mes de 1.800 vots en les municipals de 2007 i va arraconar les altres formacions municipalistes que s’hi presentaven, massa serioses en uns moments en què la política estava sota sospita i els ciutadans reclamaven canvis rotunds. La CORI (Coordinadora Reusenca Independent) va ser la plataforma d’Ariel, una creació aparentment innocent, tot i que força provocadora, però que amagava una estratègia política que ideològicament sempre va moures en la transversalitat per aconseguir vots a dreta i esquerra i no només a l’esquerra, i que va descobrir un nou hàbitat comunicatiu: internet. Darrere propostes com crear un follòdrom a Reus o plantar marihuana a les places de la ciutat s’amagava un grup d’ideòlegs que no donava treva al poder. Un dia després d’haver estat investit regidor, neixia la CUP a Reus.

Ariel Santamaria, fent d’Elvis durant la presentació de les memòries. Foto: Cedida

Entre els assistents a l’acte, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; i l’exalcalde reusenc Lluís Miquel Pérez. Tampoc s’ho van perdre les persones més properes a l’autor del llibre, com ara companys del seu partit, periodistes de diversos mitjans que van cobrir la informació relacionada amb ell durant aquells anys, familiars i moltes altres persones particulars que volien conèixer de més a prop a l’únic regidor juantxi que ha tingut la ciutat de Reus en la seva història.

S’anuncia que el llibre desvetlla fets fins ara desconeguts. Amb més de 600 pàgines (l’original hagués sumat el doble o més), és un reflexe de la labor pacient d’Ariel, llicenciat en Història, d’anotar en una agenda el que passava cada dia i guardar els retalls de premsa de l’època.

L’editor del llibre, Òscar Ramírez Dolcet, i el periodista Francesc Gras, van acompanyar a Ariel Santamaria intervenint en aquesta presentació. L’Ariel, que anava vestit d’Elvis com quan era regidor, va acabar l’acte cantant el seu himne “Tos som de Reus” que els assistents van seguir des de l’inici. Aquest dilluns, diada de Sant Jordi, Ariel Santamaria signarà llibres tot el dia a la parada que Edicions La Banya tindrà instal·lada al Centre de Lectura.