.

.

TOTS 21

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, durant la conferència d’aquest vespre al Teatre Bartrina. Foto: Tots21

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha provocat aquesta tarda un terratrèmol polític a la capital del Baix Camp amb una sola frase: “Us anuncio que no em presentaré a les eleccions municipals del 2023”. Una revelació feta al final de conferència que ha protagonitzat aquest vespre al Teatre Bartrina destinada a parlar sobre el futur de Reus, però que ha acabat prenent la forma de llegat dels tres mandats en els quals ha estat batlle. “Sóc conscient que em vaig comprometre a dos mandats i vaig demanar a la ciutadania que em fes confiança de nou. Estic molt agraït a la confiança renovada”, afegia, mentre afirmava deixar “el meu espai polític unit”.

Ja en el pla més personal, el batlle ha reconegut estar “eternament agraït a la meva dona, Cori Vidal. Hem fet equip més enllà de parella”, ha deixat anar amb sentiment, mentre els assistents (una platea plena sense angoixes i amb gran majoria de persones de més de 45 anys) s’aixecava i aplaudia com ja ho havia fet a l’inici de l’acte, donat el seu suport al regidor Pere Aluja atropellat divendres i en estat greu.

Pellicer s’ha vist acompanyat dels regidors del seu equip de govern (així com l’exregidora Montse Vilella), i del secretari general de Junts, Jordi Sánchez. Una presència que permet obrir les especulacions sobre el seu substitut dins del cartell del sobiranisme de cara als comicis de l’any vinent, amb tots els ulls posats en la delegada del Govern al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès o unes primàries renyides entre ella i Vilella. Alhora explica moviments previs com la marxa del cap de gabinet i mà dreta de l’alcalde, Marc Just, el novembre de l’any passat.

La conferència havia aixecat expectació perquè la rumorologia vaticinava novetats de pes. Entre els presents premium s’hi trobaven el president del Port, Josep Maria Cruset, el de la Cambra, Jordi Just, l’exalcalde Lluís Miquel Pérez i el president de la Federació de Veïns de Reus, Marcos Massó. Davant d’ells Pellicer i una escenografia molt austera, amb una pantalla on indicava nom i càrrec per no desviar l’atenció del que era un testament polític. Deixant de banda el primer mandat del 2011-15, que ha considerat un “parèntesi en el meu projecte de construcció de ciutat” perquè “calia ressetejar” un ajuntament pràcticament en fallida, Pellicer sí que destacat com des de llavors fins a final d’aquest mandat Reus haurà aconseguit retornar “300 milions d’euros del seu deute i ha pogut invertir fins a 73 milions d’euros l’any vinent”.

Des de llavors fins ara, i amb constants referències a discursos d’anys anteriors per reforçar la idea d’un pla desenvolupat i pensat en el llarg del temps, Pellicer ha fet referència als eixos fonamentals de la seva acció de govern. I ho ha fet amb elegància, anomenant el PSC com aliat estratègic en temes d’infraestructures. Les persones, la projecció de la ciutat, el microurbanisme i la sostenibilitat han estat els conceptes generals des dels quals ha anat desgranat projectes ja ferms o en curs. Poques novetats, però d’abast. La primera, l’afirmació rotunda que “el Carrilet tindrà un mercat del segle XXI amb oferta gastronòmica”. I el segon, l’anunci “de l’acord definitiu en els dies vinents” de la instal·lació de la nova estació central intermodal. Ho ha dit en clau “territorial”, el que fa pensar que finalment l’opció de Vila-seca és la que ha obtingut el consens general.

J.S.