.

La directora general de l'AEQT, Teresa Pallarès

Des del gener de 2013, Teresa Pallarès és directora general de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). La seva arribada coincideix amb el desplegament del gran projecte del Clúster de la química -batejat com a ChemMed-. En aquesta entrevista a Tarragona21 repassa els principals punts forts de la indústria química de casa nostra i els reptes que té plantejats.

Com s’ha de llegir el canvi viscut a la cúpula de l’AEQT amb el canvi de president?

Amb molta normalitat. Jesús Loma-Ossorio era ja vicepresident durant la presidència de Joan Pedrerol. Els projectes segueixen endavant i ho fan en la mateixa línia. Només cal veure com està prenent força ChemMed.

Quins punts forts queda per desenvolupar del Pla Estratègic?

El Clúster ens ha posicionat encara més, a la vegada que ens ha obert nous horitzons en aquests darrers mesos. Cada cop ens queda més clar la importància que té seguir cohesionant el sector. La força com a conjunt que s’ha demostrat en els 40 anys d’història de l’AEQT són el principal potencial que utilitzem ara per a projectar al món la Indústria Química de Tarragona.

En 2013 es van reorganitzar les comissions de treball de l’AEQT. Per què es va fer i quines tasques estan duent a terme?

Les Comissions responen a les necessitats del sector, i quan aquestes es reorganitzen és per poder afrontar amb garanties els reptes de la Indústria Química en el territori.

Recentment, el ministre d’Indústria afirmava a Tarragona que el cost de la llum va baixar en 2013 i ho tornarà a fer en 2014. Se sent satisfeta la indústria petroquímica del nostre territori amb aquest anunci?

La nostra referència no pot ser la del propi Estat espanyol en l’any anterior, sinó la dels països amb qui competim de cara al rebre inversions. És amb qui ens hem de comparar. Veiem que hi ha voluntat des de les institucions, però s’ha de fer una aposta decidida.

Hi ha preocupació al sector per l’endarreriment en l’execució del tercer fil. En tenen alguna notícia? Què preveuen?

Ens consta que el treball continua i estem convençuts que arribarà. Evidentment, com abans disposem d’aquest tipus d’infraestructures abans guanyarem en competitivitat i, per tant, en atractiu per a noves inversions privades.

El ChemMed ja comença a caminar. Quines perspectives té? Com se’n pot veure afavorit el territori amb el seu desplegament?

ChemMed és el projecte que vol anticipar el futur de la Indústria Química al territori. Aquest Clúster és anticipar per assegurar el futur. Tenim molt bones perspectives, però necessitem a tothom i, sobretot, seguir treballant amb rigor i de manera sistemàtica.

L’AEQT ha viscut noves incorporacions, com les de Bertschi, Nitricomax i Repsol Exploración, però també el tancament de la planta de Celanese. Com està vivint la crisi el sector a casa nostra?

La Indústria és forta, però no és immune a la crisi. Qualsevol tancament o aturada afecta a la cadena de valor, i això afecta al sector. Tot i que les perspectives de creixement en la xifra de negoci són bones, -preveiem un augment d’un 3,2% per aquest 2014 i un 4% per al 2015, segons les dades de Feique-, és important que dotem al territori d’atractius en competitivitat per sortir-ne el més aviat possible.

Quines tasques destaca més de les desenvolupades per l’AEQT des que vostè és al capdavant de la direcció general?

L’AEQT ha teixit durant més de 40 anys un sector fort i unit, que actua com a motor en el territori. En el dia a dia intento seguir aquesta feina, cohesionant el conjunt, fent-nos forts de cara endins per a poder projectar-nos cada dia amb més força de cara en fora. L’Associació representa la força i la unitat del sector, mentre que ChemMed és l’instrument per a projectar-lo al món.

Quina ha estat l’aportació de la indústria química al POUM de La Canonja, recentment aprovat? Quines previsions hi ha en aquest terme municipal en relació a la indústria? I a la resta dels polígons de Tarragona?

El cas de La Canonja és molt singular perquè es tractava d’un POUM en un lloc, una ciutat i indústria que ja existien. Volem agrair tan a l’Ajuntament com a la Generalitat que que hagin volgut comptar amb la nostra participació directa en aquest projecte.

Quines noves tasques veurem fer al Panell Públic Assessor de l’AEQT?

El Panell és una eina que ens vincula amb l’entorn, ens ofereix feedback d’allò que fem i serveix a la població per a tenir un espai on tenir una conversa constant amb la Indústria. Seguirem enfortint lligams i escoltant, només amb aquesta tasca podem millorar.

/* JS para menú plegable móvil Divi */