.

.

TOTS 21

Imatge de l’Hospital Clínic de Barcelona

El Departament de Salut confirma un tercer cas importat de coronavirus a Catalunya. Es tracta d’una dona, de 22 anys i de Tenerife, que va anar a la ciutat italiana de Milà, entre el 19 i el 25 de febrer, dia que va viatjar fins a Barcelona. Un cop a la ciutat, la dona es va adreçar a l’Hospital Clínic, on està aïllada en estat lleu en confirmar-se que té Covid-19. En aquests moments s’estan estudiant els contactes estrets que ha pogut mantenir la dona i, seguint el protocol, un cop identificats se’ls aconsellarà l’aïllament a domicili amb una vigilància activa per part dels serveis de salut pública.

Mentrestant, els altres dos casos importats de coronavirus evolucionen bé. Són un jove, de Barcelona i de 22 anys, que havia anat a Milà entre el 22 i 25 de febrer i una dona de 36 anys, de nacionalitat italiana i resident a Barcelona, que va viatjar a les ciutats italianes de Bèrgam i Milà, entre el 12 i el 22 de febrer. Cap dels tres casos està relacionat.

Paral·lelament, les 38 persones que van estar en contacte estret (a menys de dos metres i de manera continuada) amb el primer cas i les 14 del segon cas estaran aïllades a domicili durant 14 dies. Totes són persones sanes a qui se’ls fa una vigilància activa i una monotorització de la temperatura.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya recorda que el 80% dels casos de coronavirus són lleus i que aproximadament un 15% són greus i un 2%, crítics. Els casos més greus succeeixen en persones grans o que pateixen alguna altra malaltia cardíaca, pulmonar o problemes d’immunitat. A més, recomana a la població que, en cas de dubte, truquin al 061 Salut Respon.

Mesures de prevenció

Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen:

  • Rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o bé amb solucions alcohòliques. especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  • Evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts
  • Mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda
  • Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.
  • Evitar compartir menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament.