TARRAGONA 21

Joan Martí Pla, elegit president d’un Consell Comarcal on ERC estarà a l’oposició

Joan Martí Pla és felicitat després d’haver estat votat president. Foto: Tarragona21

L’històric alcalde de Perafort i Puigdelfí, Joan Martí Pla i Pla, ha estat investit aquesta tarda com a president del Consell Comarcal del Tarragonès per als propers dos anys, amb el suport de PSC, JxCat i En Comú Guanyem. Si a l’Ajuntament de Tarragona i a la Diputació, ERC s’ha enfilat fins dalt, al Consell ha primat la repetició del pacte PSC-Junts, que ha reduït a zero el deute de l’organisme. Finalment, en una cabriola política, En Comú Guanyem s’ha sumat a l’acord.

El nou president de la corporació ha tancat el ple amb un discurs on ha cridat a totes les forces ‘al consens i a treballar plegades pel progrés de la comarca’. I ha ressaltat que aquest és ‘un pacte d’estabilitat que s’ha de basar en el treball i l’esforç per seguir la línia iniciada en la passada legislatura’. ‘Som aquí per resoldre amb eficàcia els problemes dels nostres pobles’, ha reiterat.

Pla ha reclamat ‘anar junts a una. Hem de fer una gestió política en majúscules, no d’enfrontaments ni partidista perquè sigui útil als nostres ciutadans’.

ERC ha mostrat al seu torn el seu profund desacord per no haver-se verificat un pacte de país amb Junts x Cat. Vestits els seus consellers de groc, la seva portaveu, Núria Batet -tinenta d’alcalde a Torredembarra-, ha volgut fer constar que la seva formació és la que ‘es veia més capacitada per liderar la nova etapa’. Amb els mateixos regidors que els socialistes i un més que Junts, Batet ha defensat l’argument que el referèndum per la independència ‘va marcar un abans i un després i la legislatura havia de ser hereva d’això’. L’oposició que farà ERC, no obstant això, serà ‘rigorosa, constructiva i seriosa’.

Pensar en la comarca i no en el país ha estat l’argumentari que ha usat el PSC per boca del seu portaveu, David González, regidor a Salou: ‘Més enllà de les estridències i les provocacions treballarem per la comarca i els seus veïns’, ha conclòs.

Foto de família dels consellers comarcals. Foto: Cedida

Mario Téllez, portaveu d’En Comú Guanyem, la gran novetat de la jornada, ha afirmat en el seu parlament que han intentat ‘un govern netament d’esquerres. La suma no ha estat possible i no ha estat per nosaltres’. La intenció d’ECG és que finalment la resta d’esquerres -ERC i Amunt-CUP-se sumin al pacte de govern i ha reconegut que aquest acord està farcit ‘de contradiccions’.

Josep Toquero, portaveu de Junts x Cat, ha defensat els grans reptes del mandat: ‘Que el contracte de la recollida de residus i que el contracte-programa de Benestar Social puguin arribar a bon port’. Ha ofert ‘la mà estesa’ a tothom per tal ‘d’incorporar al govern -altres formacions- per treballar per la ciutadania’. El PP, per boca de José Luís Martín, ha tret càrrega política en la seva intervenció, mentre que Ciutadans, per mitjà de Juan Antonio Ramírez, ha criticat les ‘coincidències de cadires que no compartim’ en el pacte de govern. El portaveu d’Amunt -CUP-, Oriol Olivé, ha reclamat una veritable ‘transformacó social’ i un actuació ‘redistributiva’, posant l’accent en els serveis socials i el medi ambient.

Aquesta legislatura, ara liderada per JxCat, es completarà amb la presidència d’un representant del PSC els dos últims anys. Al pacte de govern entre PSC i Junts per Catalunya s’hi ha sumat també els dos consellers de en Comú Guanyem.

El nou president, durant la seva intervenció. Foto: Tarragona21

El Ple de constitució de la IX legislatura del Consell Comarcal del Tarragonès ha tingut lloc aquesta tarda a través de la convocatòria extraordinària corresponent. El saló de plens s’ha omplert a vessar en l’acte de constitució que ha acollit els 33 consellers designats per formar part d’aquesta legislatura.

La sessió s’ha iniciat amb la constitució de la mesa d’edat amb els consellers Marisa Méndez de Vigo i Mario Téllez, tots dos del grup En Comú Guanyem.

Un cop constituïda, cada un dels 33 consellers han pres possessió del seu càrrec jurant o prometent la Constitució. Finalment ha tingut lloc la proclamació dels candidats a ocupar el càrrec de president de la corporació.

Han estat cinc els candidats a la presidència: Joan Martí Pla (JxCat), Núria Batet (ERC), Juan Antonio Ramírez (C’s), José Luis Martín (PP) i Oriol Olivé (Amunt). Acte seguit, mitjançant vot secret dipositat en una urna com s’ha fet tradicionalment, els consellers han escollit el president, qui ha pres possessió del seu càrrec. Joan Martí Pla ha estat escollit per 18 vots a favor, mentre que Núria Batet n’ha obtingut 9, Juan Antonio Ramírez 4, José Luis Martín 1 i Oriol Olivé 1.

Dels 33 consellers comarcals, tres són de Tarragona ciutat: la socialista Begoña Floria, l’independentista Dídac Nadal i el popular José Luis Martín.

J. Garcia

El pacte PSC-Junts x Catalunya suma En Comú Guanyem al Consell Comarcal

Façana del Consell Comarcal del Tarragonèsonse

Pacte tripartit al Consell Comarcal del Tarragonès. Aquest acord s’ha substanciat tenint present ‘els bons resultats que l’acord entre el PSC i Junts per Catalunya ha donat al Consell Comarcal durant els darrers quatre anys’, la ‘confiança generada entre els dos grups’, la ‘voluntat de donar continuïtat a una obra de Govern eficaç que ha estat reconeguda com a tal per la majoria d’ajuntaments de la comarca així com també la decisió d’incrementar el consens i l’ampliació de la representativitat política amb la incorporació del grup d’En Comú-Guanyem a l’equip de Govern’, destaquen.

En conseqüència, ‘garantir el progrés per als ciutadans i ciutadanes del Tarragonès, l’estabilitat en una acció política coherent i un bon Govern al servei de territori són els eixos programàtics de l’acord assolit’.

Aquest ‘és un acord pensat en clau de territori i decidit des del territori’, ‘al marge de les diferències que, legítimament, les formacions signants puguin tenir en qüestions de política nacional’. Per tant, igual com ja va passar durant el període 2015-19, els grups que sustenten el nou Govern comarcal es comprometen ‘a garantir la solidesa i la continuïtat de l’acord durant el mandat que ara tot just s’enceta pensant sempre en els interessos de la ciutadania de la comarca, sense exclusions’.

Fruït també d’aquesta voluntat d’acord, de consens i ‘de política sincera de mà estesa’ a tots aquells que vulguin sumar en positiu s’estudiarà proposar als grups de l’oposició la seva entrada amb un representant a la Junta de Govern del Consell Comarcal.

Pel que fa a la seva estructuració política, el grup de Junts per Catalunya tindrà la presidència de l’ens els dos primers anys del mandat mentre que el grup del PSC l’ostentarà durant els dos darrers anys. Així mateix, hi haurà cinc vice-presidències de les quals dues correspondran a representants del PSC, dues a representants de Junts per Catalunya i una al grup de En Comú-Guanyem.

Cal tenir present que l’acord assolit assegura una majoria de govern àmplia al Consell Comarcal del Tarragonès en sumar els vots dels 9 consellers del PSC, dels 7 de Junts per Catalunya i dels 2 consellers del grup dels Comuns. Per tant, ‘es disposarà d’una majoria absoluta sòlida capaç de garantir que aquest acord pensat per donar resposta a les necessitats dels pobles i ciutats de la comarca arribi a bon port’.

Foment instal·larà una mitjanera i noves senyalitzacions a la rotonda d’accés a Torredembarra

El subdelegat del Govern, reunit amb els alcaldes afectats

El ministeri de Foment instal·larà una mitjanera i noves senyalitzacions a la polèmica rotonda d’entrada a Torredembarra en la qual hi conflueixen l’accés a l’AP-7, l’N-340 i la T-214.

Aquest divendres alcaldes de deu municipis de la zona s’han reunit amb el subdelegat del Govern a Tarragona i representants de Foment per buscar solucions a l’elevat nombre de camions que passen per la zona i a les crítiques dels veïns, que s’han de desviar 2,2 quilòmetres per accedir a Torredembarra.

D’entrada es descarta retirar les barreres que es van col·locar fa un any i una de les opcions que ha agafat força, i que també havia estat proposada pels representants dels transportistes, és que els camions puguin entrar a l’AP-7 des de Vila-seca o Tarragona i que el tram fins a Torredembarra els surti de franc, sense necessitat de passar pel peatge torrenc. Això evitaria que entrin a l’autopista des de Torredembarra i disminuiria el trànsit de la rotonda.

Per concretar-ho caldrà que el nou govern espanyol negociï amb la concessionari de l’autopista, Abertis, amb la qual cosa la solució no podria arribar fins d’aquí uns mesos.

Fa un any l’Estat va instal·lar unes barreres de formigó al mig de la rotonda per desviar els vehicles i evitar embussos, coincidint amb l’entrada en vigor de la prohibició dels camions per seguir circulant per l’N-340 i obligant-los a entrar a l’autopista. Això va despertar les crítiques dels municipis veïns, que per accedir a Torredembarra han de fer un recorregut suplementari de 2,2 quilòmetres. En les darreres setmanes diferents plataformes veïnals s’han organitzat i han fet talls a la rotonda. Demanen solucions, principalment que es treguin les barreres estil New Jersey i es torni a la situació anterior.

Foment però, ho ha rebutjat adduint que el remei seria pitjor que el problema, ja que “Carreteres diu les cues que es formarien venint de Tarragona pels camions que s’incorporen obligatòriament serien molt més llargues” que les que hi havia fa un any perquè ara hi passen més camions, segons ha explicat l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, en sortir de la reunió.

En la trobada hi han participat els alcaldes de Creixell, la Riera de Gaià, Salomó, Altafulla, Torredembarra, Roda de Berà, Vespella de Gaià, El Catllar, la Pobla de Montornès i la Nou de Gaià. També hi ha estat present el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté; el cap de la Unitat de Carreteres del Ministeri de Foment a Tarragona, i representants de la Plataforma Reobrint Rotonda Baix Gaià. Des de l’entitat ja han manifestat que seguiran amb els talls que efectuen els divendres de sis a set de la tarda fins que no es retirin les barreres de formigó.

Mitjanera i gratuïtat pels camioners

Per tal de millorar la seguretat de la rotonda, des de Foment s’instal·larà una mitjanera per tal d’evitar canvis de carril que puguin causar un accident. També es canviarà la senyalització de la zona, que encara està marcada com a rotonda quan en realitat ja no ho és. Així ho ha avançat el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté. Una inversió que es farà “immediatament”, ha concretat.

A més llarg termini i per solucionar els problemes actuals, l’opció que sembla satisfer més les parts és que els camions puguin entrar a l’AP-7 des de Tarragona o Vila-seca tenint el tram gratuït fins a Torredembarra. Ara han d’entrar obligatòriament a l’autopista a Torredembarra perquè tenen prohibit seguir per l’N-340 en direcció Barcelona i no hi entren abans per estalviar-se diners.

Si aquesta mesura es concretés, aleshores s’obriria la porta a retirar les barreres de la rotonda, ja que el trànsit seria més fluït. De tota manera, perquè això es concreti caldrà que el nou govern espanyol negociï amb la concessionària de l’autopista, Abertis. Tot plegat s’allargaria uns mesos, en cas que s’acabés tirant endavant. Cal recordar també que, si no hi ha canvis, la concessió d’aquest tram s’acaba l’any 2021, amb la qual cosa l’autopista es preveu que passi a ser gratuïta per tothom.

Els alcaldes també han plantejat que les barreres només estiguin col·locades en dies festius i que els dies feiners es retirin. La proposta no ha estat massa ben rebuda per Foment, ja que implicaria canvis constants en la manera de circular a la zona, a més de l’esforç de moure els blocs de formigó sovint. De tota manera Sabaté s’ha compromès a estudiar-ho.

L’altra alternativa, més a llarg termini, és la prolongació de l’A-7 des d’Altafulla fins la Pobla de Montornès. Un tram d’uns vuit quilòmetres que requeriria una inversió inicial de 58,7 milions d’euros i que està en fase de redacció. En el seu pas per Torredembarra es faria un enllaç que permetria un accés més ràpid i directe amb l’autopista.

ACN

PSC i JxCat reeditaran el pacte al Consell Comarcal del Tarragonès i ERC ho rebutja durament

Façana del Consell Comarcal del Tarragonès

El PSC i Junts per Catalunya (JxCat) reeditaran el pacte que ja han mantingut en la darrera legislatura per governar el Consell Comarcal del Tarragonès. L’acord també contempla que es reparteixin la presidència, dos anys per cada formació.

En el que sembla una maniobra d’avançament, ERC ha acabat anunciant i denunciant el pacte amb un dur comunicat enviat als mitjans la nit de divendres. ‘Junts per Catalunya pacta amb PSC el govern del Consell Comarcal’, anuncia Esquerra.

El ple de constitució serà el proper dilluns al vespre i presumiblement la presidència inicialment l’assumirà un dels representants de JxCat, tal com ja va passar fa quatre anys.

A la comarca, Candidatura de Progrés -PSC- va ser la candidatura que va obtenir més vots, tot i que va empatar a nou consellers amb ERC-AM, que va guanyar quatre representants. JxCat en va obtenir set, després de perdre’n dos. Cs i En Comú Podem es van quedar amb els 4 i 2 consellers que ja tenien, mentre que el PP va caure de 3 a 1. La CUP va conservar el seu representant.

La reacció d’ERC

El grup d’ERC al Consell Comarcal del Tarragonès ha reaccionat durament amb un comunicat cursat de nit. En ell, lamenta que JuntsxCat ‘rebutgi el pacte de país proposat per governar al Consell Comarcal del Tarragonès i permeti un 155 a casa nostra’.

ERC ha treballat, ‘amb mà estesa, compromís i generositat, des del primer dia’, per assolir ‘un pacte de govern republicà i de país al Consell Comarcal del Tarragonès’; a l’alçada ‘dels greus moments que està vivint Catalunya’, afirma. L’existència ‘de preses i presos polítics i exiliades i exiliats i una clara degradació de la democràcia són elements que no es podem obviar i no volem fer-ho’.

Els republicans lamenten que la proposta feta, ‘de canvi, unitat, republicanisme, país i progrés, no hagi estat acceptada pels postconvergents’.

ERC durà a terme ‘una oposició rigorosa, constructiva i seriosa’ durant els propers quatre anys i ‘fiscalitzarà acuradament la gestió de govern’, sobretot ‘un dels projectes més polèmics dels darrers anys, com és el nou contracte de gestió de residus del Tarragonès’. A ERC ‘no se li ha permès treballar dels del govern per millorar i impulsar el Consell Comarcal, però farà tot el que estigui a les seves mans per evitar que les coses es facin com fins ara. ERC es deu a la ciutadania i a la defensa dels interessos col·lectius’, conclou.

Redacció-ACN

La Pirotecnia del Mediterráneo guanya el 29è Concurs Internacional de Focs

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, junt amb els representats de les empreses pirotècniques. Foto: Tarragona 21.

La Pirotecnia del Mediterráneo guanya el primer premi, anomenat també trofeu Venus Ciutat de Tarragona, amb una puntuació total de 1.568 punts. Amb aquest premi será l’encarregada d’organitzar els espectacles pirotècnics de Santa Tecla 2019 amb un import de 26.000€. Enguany ha complit totalment el seu objectiu, mostrar el seu potencial de les noves nissagues pirotècniques valencianes.

L’alcalde, Pau Ricomà, ha sigut l’encarregat de donar el veredicte i ha lliurat els premis acompanyat de Maria Villegas, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Granollers, de representants del jurat i de l’organització del concurs, així com de responsables les pirotècnies participants. El Pati de Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona ha sigut la ubicació del lliurament de premis del 29è Concurs Internacional de Castells de Focs Artificials Ciutat de Tarragona.

El Concurs ha comptat amb la participació de dues de Granada, les pirotècnies Esteban Martín i l’Alpujarreña, i la guanyadora valenciana, la Pirotecnia del Mediterráneo i l’última d’una pirotècnia francesa, Aquarêve Artificie. Un total de 12 empreses s’havien presentat al concurs, només 4 d’elles van competir durant aquesta setmana.

L’empresa guanyadora, Pirotecnia del Mediterráneo, acumula tota la seva experiència d’altres tallers pirotècnics on el seu gerent, Antonio Garcia Juan, ha participat anteriorment fins que va crear la Pirotecnia del Mediterraneo, més de 15 anys d’experiència. A més, compte amb un gran equip professional. Ha participat en tota mena de tallers com per exemple les festes de la Magdalena (Castelló) i el Concurs Internacional de Focs de Donostia o el Ejido. Enguany també s’emporta el primer premi del Concurs de Focs Artificials de Tarragona reconegut internacionalment.

Imatge de l’espectacle durant la tercera jornada, el torn de Pirotecnia del Mediterráneo guanyadora del concurs. Foto. Laia Diaz.

El jurat del concurs, format per dotze membres de diferents àmbits, després de valorar tots els criteris de puntuació, ha acordat que la pirotècnia guanyadora del concurs havia de ser l’empresa Pirotècnia del Mediterráneo, amb 1.568 punts. El premi és un document que acredita l’organització de dos espectacles públics de focs durant les Festes de Santa Tecla 2019.

A continuació, s’ha procedit a l’entrega del segon premi, que ha anat a parar la Pirotècnia Alpujarreña, amb 1.513 punts; i del tercer i quart classificat, que han estat la pirotècnia Aquarêve Artifice i la Pirotècnia Esteban Martin, amb 1.231 punts i 1.104 punts.

El Premi Especial Festa Major de Granollers-Trofeu Blancs i Blaus i l’adjudicació del castell de focs de la Festa Major de Granollers han estat també per a la pirotècnia del Mediterráneo.

El jurat és integrat de persones vinculades amb el món de la pirotècnia, encarregades de determinar les penalitzacions, si és el cas, previstes en les bases.

Així ha sigut l’entrega del premi popular a l’empresa Pirotecnia del Mediterráneo per part de l’alcalde, Pau Ricomà.

A l’hora de prendre la seva decisió, els criteris que té en compte el jurat són: l’ocupació de l’espai aeri, la puresa, la intensitat, la brillantor i la durada dels colors, la varietat cromàtica, lluminositat, dimensions, disseny i perfecció de formes, elegància, diversitat d’efectes, sonoritat, conjunció amb l’entorn, originalitat, ritme, el guió de l’espectacle, l’arrencada inicial, el crescendo final i l’acceptació per part del públic.

Per tant, el resultat de la 29a edició Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona és el següent:

1r premi – Pirotècnia del Mediterráneo (València) amb 1.568 punts.

2n premi – Pirotècnia Alpujarreña (Granada) amb 1.513 punts.

3r premi – Pirotècnia Aquarêve Artifice (França) amb 1.231 punts.

4t premi – Pirotècnia Esteban Martín (Granada) amb 1.104 punts.

Andrea Palma

 

Troben el cadàver d’un home al Port de Tarragona

El degà Antonio Terceño assegura: ‘Qui tira de l’economia mundial són les economies emergents’

Imatge aèrea del port de Tarragona.

Aquesta matinada s’ha trobat el cadàver d’un home a l’aigua al Port de Tarragona. Segons fonts de la Guàrdia Civil, la víctima és un home de 65 anys veí de Valls. Des de Salvament Marítim han informat que s’han desplaçat al lloc dels fets dotacions dels Mossos, la Guàrdia Civil, la Policia Portuària i una llanxa de salvament per poder retirar el cos, que es trobava en una zona rocosa. També s’hi ha desplaçat unitats del SEM perquè en un inici es desconeixia l’estat de la víctima. L’avís s’ha rebut vora quarts de quatre de la matinada d’aquest diumenge. De moment es desconeix la causa de la mort. (Aquesta actualització inclou informació sobre la persona morta)

ACN

Un espectacle de colors a Tarragona per part d’Aquarêve Artifice

Imatge espectacular durant l’última jornada d’Aquarêve Artifice. Foto: Javi Chico (Instagram @29javich, Twitter: @29javich)

Punt i final del concurs, l’encarregada de finalitzar el Concurs Internacional de Focs Artificials de la Ciutat de Tarragona ha sigut l’empresa francesa, Aquarêve Artifice. Cal destacar que no ho ha tingut gens fàcil amb el llistó ben alt que han deixat les altres empreses pirotècniques amb els seus espectacles. Aquarêve Artifice ha participat després de la valenciana Pirotecnia del Mediterráneo i la seva tronada al més pur estil valencià amb tocs de mascletà.

La pluja també ha amenaçat aquest concurs durant l’última jornada, no obstant, l’organització va decidir mantenir-la fins últim moment i es va poder celebrar sense gaires complicacions.

Aquarêve Artifice, compte amb 30 anys d’experiència pirotècnica, va néixer l’any 1991. La seva base resideix en fer uns focs més visuals i propis del centre d’Europa, es centren en els efectes digitals com a centre principal dels seus espectacles pirotècnics. No obstant això, els Infanti, gerents d’aquesta empresa, han introduït alguns elements per apropar al públic tarragoní al seu espectacle, com per exemple els coets amb tro, aquests provoquen un soroll més estrident.

Per una banda, han actuat en espectacles d’alt nivell internacional com a Biauzzo (Itàlia), les ciutats franceses Thionvelle, Metz i també a la Vinexpo de Bordeaux. Aquesta empresa es troba especialitzada en el confinament d’exhibicions piromusicals utilitzant noves tecnologies i efectes. La família Infanti, pare i fill, busquen amb aquesta participació donar-se a conèixer fora del seu mercat, ja que a França són prou coneguts.

Han disparat, en total, uns 640 kg de massa pirotècnica elaborada a Espanya i han volgut sorprendre el públic d’aquest any actuant durant l’última jornada. Avui es coneixerà el resultat i el guanyador d’aquest disputat concurs a les 12 h al pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona.

Andrea Palma

Tarragona s’il·lumina amb la Pirotecnia del Mediterráneo

Imatge durant el Concurs Internacional de Focs de Tarragona per part de la Pirotècnia del Mediterraneo. Foto: Andrea Palma

L’empresa valenciana Pirotecnia del Mediterráneo de Vilamarxant (Castelló) participa per segona vegada en la 29a edició de Concurs Internacional de Focs de Tarragona. El seu torn durant aquest concurs ha sigut durant la tercera jornada darrere de la granadina Pirotecnia Alpujarreña.

Durant divuit minuts la Pirotecnia del Mediterraneo va preparar un espectacle pirotècnic impressionant, on l’objectiu era una combinació de colors i llums amb molt de soroll. A més, va acabar el seu espectacle al més pur estil d’una mascletà valenciana.

La Pirotecnia del Mediterraneo va assolir el primer premi nacional l’any passat en la 28ª edició del Concurs a Tarragona. Enguany ha complit el seu objectiu, mostrar el seu potencial de les noves nissagues pirotècniques valencianes.

Aquesta mateixa empresa acumula tota la seva experiència d’altres tallers pirotècnics on el seu gerent, Antonio Garcia Juan, ha participat anteriorment fins que va crear la Pirotecnia del Mediterraneo, més de 15 anys d’experiència. A més, compte amb un gran equip professional. Ha participat en tota mena de tallers com per exemple les festes de la Magdalena (Castelló) i el Concurs Internacional de Focs de Donostia o el Ejido.
La quantitat de massa pirotècnica que van utilitzar per aquest espectacle ha sigut de 640 kg.

Demà serà l’últim torn del concurs amb la participació de l’empresa francesa, Aquareve Artifice i diumenge a les 12h serà el moment de conèixer al guanyador d’aquest disputat concurs.

 

Andrea Palma

Cinc detinguts al Vallès Occidental pel robatori en dues empreses de Tarragona

Dispositius electrònics robats de dues empreses del polígon Riuclar de Tarragona. Foto: ACN.

Els Mossos d’Esquadra amb la col·laboració de la Policia Local de Sabadell van detenir el passat 26 de juny dos homes com a presumptes autors de dos delictes de robatori amb força a dues empreses de Tarragona i el furt de dues furgonetes. També es van arrestar el propietari i dos treballadors d’una deixalleria de Sabadell com a presumptes autors d’un delicte de receptació per haver adquirit part del botí. En una de les empreses del polígon Riuclar de Tarragona van robar dues furgonetes i gran quantitat de material valorat amb més de 50.000 euros. Els lladres van utilitzar el mètode del ‘butró’ fent un forat al sostre per tal d’accedir a l’interior. Els cinc detinguts van passar aquest dissabte a disposició judicial i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

A més de les dues furgonetes, d’una de les naus van robar quinze aparells nous d’aire condicionat, trepants, radials, cablejat de coure, vint rotlles de tub frigorífic, un telèfon mòbil d’alta gamma, un equip de soldadura i ampolles de gas refrigerant, entre altre material, així com diners en efectiu.

A la segona empresa van sostreure el cablejat de quatre bobines valorat en més de 2.500 euros. Els Mossos van aconseguir localitzar les dues furgonetes estacionades en un descampat de Rubí (Vallès Occidental) gràcies a un geolocalitzador instal·lat en un dels vehicles. Tot seguit, es va muntar un dispositiu per detenir els lladres, dos homes de 25 i 26 anys, de nacionalitat romanesa i amb domicili desconegut.

Posteriorment es va arrestar la propietària de la deixalleria i dos treballadors, una dona de 58 anys i dos homes de 31 i 37 anys de nacionalitat espanyola i veïns de Sabadell com a presumptes autors d’un delicte de receptació.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

ACN

Sant Pere i Sant Pau es prepara per una tarda d’adopcions canines

Alguns dels gossos que trobareu a la desfilada. Foto: SOS CAN i CAT.

L’Associació de veins i veïnes de St Pere i St Pau junt amb l’Associació Esperanzados han organitzat aquest diumenge, 30 de juny, unes jornades a favor de l’adopció canina, l’objectiu de les quals és donar a conèixer l’adopció responsable. Les activitats tindran lloc a la Plaça de la Sardana de Sant Pere i Sant Pau.

La jornada comença a partir de les 18:30h amb les conferències següents: ‘Saps jugar amb el teu gos?’, a carrèc de Víctor de Viclis, i a les 19:15 la següent xerrada per part de la cuidadora, Gemma Solà.

A més, també oferiran galetes solidaries, xocolatada, una desfilada dels gossos de diverses associacions canines que també hi participen, sortejos, entre d’altres. Tanmateix, es farà una recolecta de pinso i llaunes per les associacions.

SOS Can i Cat, una de les associacions que participaran com convidades ha volgut destacar que l’esdeveniment sorgeix amb l’objectiu de donar visibilitat a les adopcions. El cartell de les jornades té el títol de: «Quatre potes a la teva vida, adopta’m!»

Per finalitzar l’acte es farà una ruta de senderisme amb els gossos. La jornada compte amb la participació d’altres protectores com: AICA (El Vendrell), Soscanicat, La gatera, Amics Gats i Gossos, Gent i Gossos i un llarg etcètera.

Andrea Palma

El Port de Tarragona aportarà 200.000 euros anuals per a equipaments i formació dels Bombers

Pla obert de dos vaixells al port de Tarragona. Foto: ACN.

El Port de Tarragona aportarà 200.000 anuals per a l’adquisició d’equipaments especialitzats i formació dels Bombers. El Consell de Ministres ha autoritzat l’Autoritat Portuària de Tarragona a subscriure un conveni amb la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de la Generalitat en matèria de prevenció i control d’emergències al port. Així, l’autoritat invertirà 150.000 euros anals en material per adequar els mitjans actuals dels Bombers a la tipologia de riscos específics propis de la zona de servei marítim terrestre del port. També destinarà 50.000 euros en formació especialitzada sobre el coneixement teòric i pràctic dels diferents aspectes que tenen relació amb l’activitat portuària i els riscos específics associats a l’activitat industrial i marítima en aquesta zona.

ACN

Ajuntament de Tarragona i entitats ciutadanes fan una ofrena als herois de 1811

Imatge de l’ofrena floral als herois de 1811. Foto: Aj. Tarragona.

Aquest vespre s’ha celebrat l’ofrena floral al monument als Herois de 1811 a la Rambla Nova, en un acte presidit pel conseller d’Educació i Ocupació de l’Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, que ha estat acompanyat pel president i el secretari de l’Associació Setge de Tarragona 1811, Jaume Costa i Joan M. Maixé, respectivament, a més d’altres autoritats. Després dels parlaments s’ha fet l’ofrena floral per part de l’Ajuntament i dels representants de diferents entitats ciutadanes.

La Milícia Urbana de Tarragona ha fet el llançament de salves de fuselleria  i s’ha iniciat la desfilada popular al so del Toc de Setge, a càrrec de timbalers de Tarragona i comarques, fins a les escales de la Catedral on han dipositat les espelmes. Els actes programats finalitzen amb les salves de fuselleria i el toc de campanes dels Campaners de la Catedral.

 

La Costa Daurada preveu una temporada amb més turistes estatals, russos i irlandesos

Una parella de turistes estrangers prenent el sol en unes gandules, junt amb altres turistes a la zona de piscina en un renovat ressort de la Costa Daurada, a Cambrils. Foto: Núria Torres

La Costa Daurada vol consolidar el nombre de pernoctacions l’any passat amb 20,1 milions, després del rècord de 2017, amb 20,6 milions. Falta veure com «es comportaran» les reserves d’última hora però es preveu una temporada similar a l’anterior.

Ofertes de destinacions com Turquia, Tunísia i Egipte frenen el creixement de la Costa Daurada però es busca compensar-ho amb molts workshop i promocions per fer créixer mercats com el rus, l’irlandès i l’estatal. El turisme francès, britànic, belga o alemany podrien tenir una lleugera davallada.

Pel que fa a l’aeroport de Reus es treballa en consolidar un tercer any consecutiu amb un trànsit de passatgers per sobre de milió.

Les previsions són que, durant aquest any, per l’aeroport de Reus hi passaran més d’1.050.000 usuaris. El nombre de places en oferta ha augmentat prop d’un 6%. Marta Farrero, directora del Patronat de Turisme de la Costa Daurada, confirma que l’estratègia de promoció de l’activitat de l’aeroport de Reus que, «segueix donant fruits». Reus opera enguany a un total de 29 aeroports de 8 països diferents, a través de 12 companyies. S’hi ha incorporat un nou operador, Nordwind Airlines que operarà una ruta a Moscou i també s’ofereixen noves rutes a Gdansk i Londres Southend.

Eduard Farriol, president de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT), ha recordat que la temporada s’ha estabilitzat a la Costa Daurada amb xifres entre els 19,5 i els 20 milions de pernoctacions. «Si hem de créixer, ha de ser en períodes de temporada baixa», ha defensat. En aquest sentit, es treballa per captar altres segments, com són el turisme esportiu, el sènior o el juvenil i poder allargar la temporada actual de 6 o 7 mesos a 8 o 9.

ACN

El turisme de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre depèn completament de l’aigua de l’Ebre

El gerent del CAT, Jose Xavier Pujol -a la dreta-, amb dos dels autors de l’estudi, avui

El sector turístic de la demarcació de Tarragona depèn de l’aigua de l’Ebre. Segons un estudi elaborat per la URV amb motiu dels 30 anys de la creació del Consorci d’Aigües de Tarragona, el subministrament del CAT arriba al 92% de les places hoteleres de la Costa Daurada i al 52% de places de les Terres de l’Ebre –una xifra que creix fins al 90 o el 100% en municipis costaners com la Ràpita, l’Ametlla de Mar o l’Ampolla.

L’estudi també destaca el pes de les indústries consorciades en termes de generació de PIB territorial -del 31% al Camp de Tarragona-. A més, situa l’impacte econòmic del consorci a les Terres de l’Ebre en 9,8 MEUR anuals arran del pagament del cànon de derivació i el de regants, i de les inversions fetes.

Amb motiu dels 30 anys d’explotació, el CAT ha encarregat un estudi que subratlla la incidència del Consorci en l’impuls turístic i industrial de la demarcació. El treball el signen el catedràtic del Departament d’Economia de la URV, Juan Antonio Duro, i els professors titulars del Departament d’Economia Miquel Àngel Bové, Mónica Martín i Francisco Javier Ponce, tots ells dins el Grup de Recerca en Indústria i Territori (GRIT).

L’aportació de l’aigua del CAT a la província suposa el 56 per cent del seu PIB i subministra a gairebé el 60 per cent dels seus habitants. Els experts recomanen als ajuntaments que extremin el control del consum d’aigua per reduir el seu ús evitant malbarataments. El turisme genera el doble de consum que els autòctons.

Dels 26 ajuntaments de la demarcació i les 15 indústries a les quals el CAT subministrava aigua el juliol del 1989, s’ha passat en l’actualitat a 63 consistoris -onze dels quals ebrencs- i 26 indústries de la demarcació.

L’estudi fixa la incidència econòmica del CAT a partir de la seva pròpia xifra de negoci, el valor afegit brut i els possibles efectes multiplicadors associats. En aquest sentit, les dades indiquen que el valor final de la producció va arribar l’any 2017 a significar uns 28 MEUR, l’equivalent a un 0,5% del PIB industrial de la demarcació. En termes bruts els subministraments del CAT es relacionarien amb 666.000 habitants -el 84% de la població total provincial- i uns 14.700 MEUR bruts afectats, el 75% del PIB.

Dependència en el turisme

El grau de dependència de la demanda turística en relació al subministrament del Consorci és molt important. Per exemple, segons les estimacions realitzades a través de l’estudi, el 92% de les places hoteleres de la Costa Daurada es veurien afectades, així com el 52% de les places hoteleres a les Terres de l’Ebre. Aquest índex s’enfilaria al 90% si només es tenen en compte municipis del litoral com Sant Carles de la Ràpita, l’Ametlla de Mar o l’Ampolla. En conjunt, 2,7 milions de turistes i 9,9 milions de pernoctacions hoteleres se’n veuen beneficiades.

Segons el catedràtic Juan Antonio Duro el turisme a la Costa Daurada sense l’aigua provinent del minitransvasament de l’Ebre seria “molt menor” i no hauria pogut suportar el creixement que ha protagonitzat. Cal tenir en compte que els turistes demanden el doble d’aigua que els residents, aproximadament uns 500 litres diaris per pernoctació, segons ha apuntat el professor d’Economia Miquel Àngel Bové, qui ha posat en valor la “dependència” dels municipis costaners –també els ebrencs.

Factor de competitivitat industrial

En l’àmbit industrial, l’estudi assenyala que la garantia de subministrament d’aigua per part del CAT esdevé un factor de competitivitat associat al territori. En aquest sentit, el pes de les empreses consorciades en termes de generació de PIB territorial és del 31% al Camp i del 2,5% a l’Ebre, mentre que en termes d’ocupació industrial la incidència es queda en el 22% i el 2,3%, respectivament.

Aposta per l’estalvi i l’eficiència

Els autors de l’estudi apunten que, en un context on la sostenibilitat ha esdevingut un eix central, cal seguir aplicant els patrons d’estalvi i d’eficiència en matèria d’aigua. Això ja es dona amb claredat en les empreses -que cada cop més s’abasteixen d’aigua reciclada en detriment de la concessió del CAT-, però cal que s’impulsi també des dels municipis, més i tot si fructifiquen nous projectes turístics com Hard Rock, segons ha apuntat Duro.

A més, el catedràtic en Economia ha afegit que la relació entre el consum de recursos i el creixement del PIB i de la població ha de tendir al desacoblament, és a dir, a trencar la correlació existent fins ara. Alhora, l’informe aposta per continuar adaptant la reserva d’aigua concessionada del CAT en la mesura que els consorciats ampliïn l’estalvi.

L’any passat es va consumir un 5,8% menys d’aigua del minitransvasament de l’Ebre al Camp de Tarragona. Els ajuntaments van mantenir un consum similar al de 2017, de 45,17 hectòmetres cúbics. La reducció va arribar sobretot per la davallada d’aigua subministrada a la indústria –de 30,64 hectòmetres cúbics es va passar a 26,22, un 14,43% menys que fa dos anys.

Impacte a les Terres de l’Ebre

L’estudi també recull la incidència econòmica del CAT a les Terres de l’Ebre. En primer lloc, té en compte les inversions del CAT territorialitzables, que des del 2006 han significat uns 45,7 MEUR. Pel que fa al cànon amb destí a les Comunitats de Regants del marge dret i esquerre del riu Ebre -un cànon que paguen els consorciats per fer ús del canal i contribuir al seu manteniment-, la xifra desemborsada des del 1989 seria d’uns 92,2 milions.

En tercer lloc, la xifra d’inversions a les Terres de l’Ebre associades al Cànon de Derivació –que es paga a les administracions hidràuliques de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i l’Agència Catalana de l’Aigua- des de 1989 fins a l’actualitat haurien estat de 163,47 MEUR. La suma dels tres factors situa l’impacte en uns 9,8 MEUR si es té en compte la mitjana anual del període 2014-2017 –l’equivalent a un 5,3% de la inversió industrial estimada a les Terres de l’Ebre.

 

Hotels i cases rurals de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre freguen la plena ocupació

Imatge d’un hotel de Salou. Foto: centraldereservas.com

Els hotels de la Costa Daurada i les cases rurals de les Terres de l’Ebre han complert les seves expectatives aquest cap de setmana de Sant Joan i han fregat la plena ocupació. Des de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda asseguren que «molts hotels han arribat a més del 95%». El seu portaveu, Sergio Ibarbuen, reconeix que «la bonança meteorològica i les altes temperatures» han ajudat a «omplir».

Per la seva banda, l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre calcula una ocupació global del 85%, una bona xifra que el seu portaveu, Juanjo Bel, atribueix al fet que el festiu de Sant Joan ha estat en dilluns, enganxat al cap de setmana.

Bel també reconeix que les altes temperatures han influït en les reserves, ja que molts clients han demanat expressament cases amb piscina. En aquesta zona, però, no abunden els habitatges d’aquest tipus –les cases amb piscina no arriben al 50%– i les reserves per a la resta de l’estiu sembla que costa que s’activin.

Pel que fa als hotels, aquest Sant Joan ja han obert els 86 hotels existents a la zona, amb una disponibilitat de 51.000 llits. «Aquest cap de setmana llarg és l’inici de la temporada alta, el tret de sortida», explica Ibarbuen. Els hotelers destaquen les revetlles i sopars als hotels i a l’aire lliure, la música en viu o les fogueres a la platja com a principals atractius per als visitants.

ACN

L’historiador Agustí Agramunt analitza en un llibre la modernització de la xarxa viària al Camp

D’esquerra a dreta, Alfred Arola, Ramon Arnabat, Daniel Cid i Agustí Agramunt

El Saló de Plens del Consell Comarcal del Tarragonès ha estat protagonista dimarts de la presentació del llibre ‘La modernització de la xarxa viària al Camp de Tarragona, 1774-1870’ d’Agustí Agramunt, guanyador del Premi Tarragonès Beca d’Investigació 2017. A l’acte de presentació hi assisteixen a més del propi autor, Daniel Cid, president del Consell Comarcal del Tarragonès; Ramon Arnabat, doctor i professor d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili; i Alfred Arola, responsable d’Arola editors. L’obra ha estat possible per l’aportació que fa cada any Repsol.

L’obra és un compendi de les principals actuacions realitzades en el camp de la millora de la xarxa de carreteres del Camp de Tarragona entre el darrer terç del s. XVIII i el darrer terç del s. XIX. Dins d’aquest poc menys d’un segle a mig camí entre la història moderna i la contemporània, ‘s’hi van culminar fins a tres revolucions simultànies (la cultural, la política i l’econòmica) que van transformar per complet la societat i les seves necessitats logístiques i de mobilitat’, destacava l’autor en la presentació. La complexitat de les obres, la seva planificació i els costos elevadíssims de la seva execució van ser un dels motors de les transformacions institucionals hagudes a la transició entre l’Antic Règim i els inicis del jove estat liberal. Catalunya, i concretament el Camp de Tarragona, van ser espais de lideratge d’aquelles innovacions.

A l’obra s’hi detallen experiències frustrades, insuficiències econòmiques, dificultats entre la destrucció de múltiples conflictes bèl·lics i incapacitats de tot tipus. Però el lector també hi trobarà casos de carreteres que es van culminar amb èxit, experiències que van precedir la legislació específica en carreteres, personalitats d’aquestes comarques que van esdevenir líders en la història viària del país i models d’organització com la Junta de Carreteres, que fou la primera de les expressions de govern autònom de Catalunya en època contemporània i en la qual els delegats tarragonins van jugar un paper cabdal.

Tot plegat configura un relat atípic de la història del jove capitalisme del Camp, que interpel·là tant el poble com l’elit del moment i constitueix un dels fonaments de l’estructura territorial que tenim avui dia.

Ramon Arnabat destacava en la presentació de l’obra i de l’autor la rigorositat d’un treball fet ‘per un gran historiador’, que ell ja coneix i ha tractat a lafacultat, i com la preocupació que hi ha al Camp de Tarragona per les comunicacions es un tret ‘constant’. ‘És curiós que una societat que té trens que circulen a 300 quilòmetres per hora és incapaç de dotar el territori de trens de proximitat’. Arnabat conclou que la modernització del Camp d Tarragona en aquella època no obeix només a les noves vies de comunicació, sinó que la realitat econòmica existent a Catalunya, que el ferrocarril l’impulsarà.

Un historiador tortosí

L’autor, Agustí Agramunt, és doctor en història econòmica per la Universitat Rovira i Virgili i investigador vinculat al grup de recerca ISOCAC. Entre les seves línies de recerca s’hi troben la història de les infraestructures de transport i l’urbanisme, la industrialització i crisi gremial, els patrons de desenvolupament regional i la fiscalitat al final de l’Antic Règim. Tots aquests aspectes van ser abordats en el marc geogràfic de les Terres de l’Ebre a la seva tesi doctoral Desenvolupament i subdesenvolupament de les Terres de l’Ebre durant els segles XVIII i XIX (2015), la qual compta amb una perspectiva internacional realitzada des de la Universitat d’East Anglia, al Regne Unit. Des de de la tesi, se n’han publicat obres derivades, com L’arribada del ferrocarril a Tortosa: història d’una maniobra política (1852-1968), Guia de Jesús i diversos articles, capítols de llibre i comunicacions en congressos dedicats a les temàtiques esmentades.

Aquesta publicació és el resultat del treball guanyador del XIX Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura 2017, que s’atorga a un projecte que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen.

El jurat en aquesta edició estava integrat per Maria Bonet, Jordi Ginebra, Jordi Piqué i Jordi Roca.

La beca té una dotació de 2.450 € i la publicació del treball dins la col·lecció ‘Els llibres del Consell’.

Darrers dies per presentar projectes a la Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura

Forma part de la XXI Convocatòria Premi Tarragonès Beca d’Investigació

Forma part de la XXI Convocatòria Premi Tarragonès Beca d’Investigació

El divendres 5 de juliol de 2019 s’acaba el termini per presentar projectes a la Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura. Aquesta Beca s’atorga a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen. L’objectiu és fomentar els treballs de recerca que van configurant la història dels nostres municipis.

El jurat d’aquesta convocatòria està integrat per Salvador Anton, professor de Geografia i Turisme de la Universitat Rovira i Virgili (URV); Montserrat Duch, professora d’Història Contemporània de la URV; Jaume Massó, arqueòleg i museòleg; i Montserrat Palau, professora de Filologia Catalana de la URV. També formen el president del Consell Comarcal del Tarragonès (CCT) i el president de la comissió de Cultura del CCT.

La beca té una dotació de 2.450 € i la publicació del treball dins la col·lecció Els llibres del Consell. Amb els últims títols publicats podem veure l’ampli abast temàtic d’aquest Premi:

  • Poder local, govern i assistència pública: l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Josep Barceló
  • Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a Tarragona (1956-1977) de Cristian Ferrer
  • La modernització de la xarxa viària al Camp de Tarragona, 1774-1870, d’Agustí Agramunt

Promouen una ruta per les obres més singulars de Jujol al Camp de Tarragona

Pla general de l’església del Sagrat Cor, a Vistabella, obra de Josep Maria Jujol. Foto: Núria Torres

La Universitat Rovira i Virgili (URV), de bracet amb la Diputació de Tarragona, promou una ruta turística pels setze espais més emblemàtics de l’arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol, repartits arreu del Camp de Tarragona. Si bé inclou el Teatre Metropol de Tarragona i la Casa Bofarull dels Pallaresos, la majoria són petites esglésies en pobles de l’Alt i Baix Camp, el Baix Penedès i el Tarragonès.
La URV creu que l’obra de Jujol, un dels deixebles de Gaudí, és molt més valorada a Barcelona que a la seva terra natal. Amb l’objectiu de difondre i alhora preservar aquest patrimoni, en bona part desconegut per al públic, la Universitat planteja aquest circuit, batejat com a ‘Terrritori Jujol’, que ja es difon a través d’una web. El visitant podrà segellar una quartilla cada cop que visiti un dels edificis. És una ruta factible de completar en dos dies en cotxe. En una segona fase es plantejarà l’opció de fer-la a peu o bicicleta.

El Teatre Metropol de Tarragona, la Casa Bofarull dels Pallaresos, l’església del Sagrat Cor de Vistabella o l’ermita de la Mare de Déu del Roser de Vallmoll són algunes de les obres de Jujol que conformen la ruta. La majoria són esglésies o temples propietat de l’Arquebisbat, però també hi ha edificis públics i d’altres de privats, un “poti-poti” que al visitant li suposarà l’esforç extra d’haver de trucar amb antelació i acordar l’obertura de l’espai, ja que la immensa majoria romanen tancats.

“És una ruta senzilla de fer, però demana implicació de qui la fa, s’ha de ser actiu”, explica Roger Miralles, professor de l’Escola d’Arquitectura (ETSA) de la URV. És l’impulsor d’aquesta iniciativa, finançada per la Diputació. La ruta unifica i amplia una informació sobre aquests equipaments que fins ara era minsa i dispersa. De moment la conformen setze espais, però l’objectiu dels impulsors és ampliar el circuit. Al Camp de Tarragona hi ha una setantena d’obres de Jujol.

Un llegat poc valorat, fora del despatx d’arquitectura

La majoria d’intervencions al Camp de Tarragona, però, són desconegudes i, en molts casos, estan desprotegides. Segons Miralles, l’obra de Jujol a Tarragona no ha gaudit de la notorietat que se li ha atorgat a Barcelona. El professor ho atribueix al fet que és fruit de moments «relaxats», fora del despatx d’arquitectura, que sovint Jujol feia de franc o per amistat, i que per això no se li ha concedit prou valor.

El dibuix d’un ànec per senyalitzar la ruta

Un esbós de Jujol, una forma amorfa que representa el dibuix d’un ànec, ha servit per senyalitzar les obres que conformen la ruta ‘Territori Jujol’. Cadascun dels espais se senyalitza amb un fragment d’aquest dibuix del 1908 -l’original el conserva el fill de Jujol al seu arxiu. La natura té un gran pes en la ruta. “No es pot entendre l’arquitectura de Jujol sense el paisatge del Camp de Tarragona”, conclou Miralles.

ACN. Núria Torres

Quatre escoles de Tarragona, premiades amb els mSchools Student Awards amb els seus projectes digitals

Aplicacions per reciclar millor o organitzar esdeveniments esportius i mapes interactius sobre la Seu Vella de Lleida o el nucli antic de La Selva del Camp, entre els guanyadors. Foto: Cedida.

Vint escoles de tot Catalunya han rebut avui els mSchools Student Awards 2019, uns premis que reconeixen el talent jove digital i promouen la creativitat, les habilitats i les competències necessàries a l’era digital. Els guardons els atorga el programa mSchools, impulsat per Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA. Els premis, que arriben a la seva sisena edició, reconeixen els projectes digitals desenvolupats per estudiants de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius durant el curs escolar.
La final, que s’ha disputat a La Farga de l’Hospitalet, ha comptat amb la participació de més de 750 alumnes d’entre 6 i 18 anys de centres educatius catalans, que han presentat els seus projectes digitals davant de més de 2.000 persones.

Els participants han desenvolupat aplicacions mòbils per oferir solucions a problemes del món real i que tinguin com a punt de partida els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Com si es tractés d’un projecte d’emprenedoria, els equips finalistes han defensat el projecte d’app i model de negoci en un pitch de 2 minuts. A més, han comptat, també, amb un estand on exposar el seu treball davant del jurat i el públic assistent.En aquesta modalitat, els guanyadors tindran l’oportunitat de presentar el seu projecte a 4YFN, la fira de startups més important del món; participar en un programa de la prestigiosa acceleradora d’startups Founder Institute; o tenir una plaça per al campus d’innovació mSchools Bootcamp, en funció del curs escolar.

 

750 alumnes de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius han competit en 3 modalitats (App Education, Mobile History Map i Scratch Challenge). Foto: Cedida.

Altres projectes, des del seu estand i en un màxim de 7 minuts, els estudiants han presentat els seus projectes desenvolupats amb MHM. Es tracta d’una plataforma i app de georeferenciació que promou el treball per projectes i l’aprenentatge-servei. MHM millora les habilitats digitals dels alumnes ajudant-los a crear continguts multi-format relacionats amb el seu entorn i a compartir-los amb la ciutadania. Les escoles guardonades rebran una càmera 360º i un lot de 5 ulleres de realitat virtual.

La proposta que mSchools planteja als estudiants més petits ha permès veure com els equips finalistes han resolt en una hora i 30 minuts un repte amb Scratch. Aquest llenguatge de programació lliure i intuïtiu els ha ajudat a plantejar històries interactives, jocs i animacions al voltant d’invents que ajuden a les persones.Els guanyadors, que participaran a la jornada Scratch Lab Day, que tindrà lloc el mes de juliol, són La Portalada (Altafulla) ; Bernat Metge (El Prat) ; Mossèn Albert Vives (La Seu d’Urgell) ; Vedruna de Ripoll; Institut Sant Llorenç de Morunys i Institut Alpicat.

El lliurament de premis ha comptat amb la participació de John Hoffman, CEO de GSMA, Ltd; Carlos Grau, CEO de MWCapital i representants de la Generalitat i de l’Ajuntament de l’Hospitalet. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puignerò, també han pogut conèixer en directe les propostes dels estudiants.

Més de 850 alumnes de música del Tarragonès participen al Festival SIMFONIC

El conegut grup de pop-rock "Els Catarres" són els padrins d'aquesta novena edició. En el seu honor, a les 19.00 hores, la cançó "Fins que arribi l'alba" sonarà simultàniament a tots els concerts.

El conegut grup de pop-rock «Els Catarres» són els padrins d’aquesta novena edició. En el seu honor, a les 19.00 hores, la cançó «Fins que arribi l’alba» sonarà simultàniament a tots els concerts.

El proper dissabte 8 de juny a partir de les 18h, més de 850 alumnes d’escoles de música de les comarques de Tarragona participaran a la novena edició del Festival SIMFONIC. Els concerts es celebren a diferents espais de manera gratuïta i agrupant diferents estils musicals.
La ciutat de Tarragona acollirà 4 concerts simultanis i gratuïts de les diferents escoles de la ciutat: música de cambra i orquestra al Centre Tarraconense El Seminari; música clàssica i moderna al CaixaForum Tarragona i a l’Aula Magna de la Universitat Rovira i Virgili i música tradicional i popular a la Plaça Corsini.
A la mateixa hora , per aprofitar aquest gran dia de música per a tots, existeix la possibilitat d’anar a la Plaça del Mercat de Camarles, la Casa Municipal del Godall i l’Ermita de la Mare de Deu de L’Aldea on tocaran bandes de música; es podrà escoltar orquestra música de cambra a la Plaça Jaume II d’El Perelló, al Centre de Lectura de Reus, al Pati del Palau Despuig de Tortosa i a la Casa de Cultura d’Ulldecona; hi haurà música moderna i clàssica a la Casa de Cultura de La Sénia, al Teatre-Auditori Sala Santa Llúcia de Reus i a l’Església Nova de Sant Carles de la Ràpita; un concert de gospel a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus; música tradicional i popular al Centre d’Art Cal Massó de Reus.
En aquesta novena edició, el Festival SIMFONIC compta amb l’apadrinament del grup de pop-rock «Els Catarres», protagonista  del videoclip de presentació del Festival. La cançó «Fins que arribi l’alba» sonarà el dia 8 de juny a les 19h de manera simultània a tots els concerts. 
La iniciativa SIMFONIC és impulsada per l’Associació SIMFONIC, amb l’objectiu de visualitzar la tasca que realitzen les Escoles de Música, entenent l’aprenentatge musical com una inversió en educació i aconseguint que els joves músics siguin els protagonistes.
Aquest projecte és possible gràcies a la col·laboració de 243 entitats. Entre elles, BBVA n’és el patrocinador principal des de l’any 2014. L’entitat financera aposta pel SIMFONIC en el seu compromís de proximitat i de foment de les activitats arrelades a la societat. Així, recolza el certamen fent extensiva la cultura popular arreu del territori.
Podeu consultar els concerts que es realitzen a  Tarragona: https://simfonic.org/participants-tarragona-2019/
Informació complerta del Festival SIMFONIC a: www.simfonic.org

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies