TARRAGONA 21

Baixa un 10% el consum d’aigua a Tarragona i un 9% el del CAT per l’estat d’alarma

Imatge de la seu d’EMATSA a Tarragona. Foto: EMATSA

El decret d’estat d’alarma i de confinament ha tingut una repercusió directa i automàtica en el consum d’aigua dels tarragonins i de la població de la província de Tarragona, a més de la gran indústria química dels polígons nord i sud del Camp, segons han informat a Tarragona21 fonts de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona -EMATSA- i del Consorci d’Aigües de Tarragona -CAT-.

A Tarragona ciutat, EMATSA ha constatat un descens del 10% en el consum d’aigua en comparació amb la mateixa setmana de l’any passat, segons indiquen fonts de la companyia. Tot i que l’estat d’alarma situa l’empresa com a servei essencial i per tant concentra les tasques en temes urgents i així no disposa de dades mes detallades, sí dedueix que els sectors de l’hosteleria, bars i restaurants, càmpings, obres als carrers i la indústria han baixat el consum. En canvi, les llars domèstiques, on gairebé tothom està confinat, i els hospitals enregistren més consum, que no compensa la davallada general.

La caiguda va ser ‘abrupta’. Es va iniciar l’endemà del decret d’estat d’alarma, el dia 15 de març, i va ‘caure en picat’ el dia 16, que era dilluns, laborable, un descens que es manté fins dimarts passat, darrer en disposar-se de les dades. ‘Des dels dies 28 i 29 hem notat que s’ha estabilitzat el descens, és a dir, quan va acabar de paralitzar-se l’activitat econòmica, des d’aleshores es manté el mateix consum baix’, indiquen les mateixes fonts.

A banda de Tarragona, EMATSA subministra també als municipis dels Pallaresos, El Catllar i La Canonja. També hi ha descens de consums, tot i que són menors en aquests menys a La Canonja perquè no disposen de centres de treball com el Port de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, càmpings i hotels, on es concentra molta gent i activitat.

El descens del consum al Catllar ha estat del 6%; als Pallaresos, del 7,5% i a La Canonja, municipi fortament industrialitzat, del 10%.

Es tracta d’un descens d’unes dimensions que no s’havien donat des de feia temps. L’any 2008 es van sumar dues crisis, ‘l’econòmica i la sequera’, que provocà una intensa campanya municipal d’estalvi d’aigua, que va donar els seus fruits amb un descens que es va mantenir sostingut. La dada anual del descens de 2008 va arribar a ser de cinc punts sobre l’any anterior.

EMATSA va posar en marxa el dia 13 de març un pla de contingència en ser un servei essencial, amb l’objectiu de ‘garantir l’aigua potable i depurable’, la seva qualitat i quantitat. Ja va comunicar a l’opinió pública que no hi hauria escassetat ni pèrdua de qualitat. Ser servei essencial vol dir que alguns treballs no estrictament necessaris van deixar-se de prestar, com la lectura de comptadors i les obres que no són correctives. Altrament, el 51% de la plantilla practica el teletreball.

De cara al futur, es preveu una recuperació, però en funció de com es desenvolupi el final de la crisi i si el retorn a la feina i a l’activitat és o no esgraonat, com també dependrà del manteniment del teixit productiu.

Josep Xavier Pujol, el primer a la dreta, en una imatge d’arxiu. Foto: Tarragona21

CAT: descensos entre el 8 i el 9%

D’altra banda, el Consorci d’Aigües de Catalunya, el gran subministrador d’aigua en alta a 89 consorciats -que són ajuntaments de la província i indústries majoritàriament del sector petroquímic del Camp de Tarragona-, també ha viscut i viu un descens del consum. El seu director gerent, Josep Xavier Pujol, ho detalla a Tarragona21.

En el cas del subministrament als 63 ajuntaments de la província de Tarragona, el descens ha estat del 8,2% en data d’aquest dilluns. El dia 16 de març ja es constatava un fort descens. La comparativa es fa respecte a la primera quinzena del mateix mes de març d’enguany ja que cada any pot haver una pluviometria diferent i no seria correcte comparar-ho amb dades del mateix període de l’any passat. Quan plou menys, els consistoris i les indústries tiren de fons líquids propis, que solen ser pous i mines.

En el cas de la gran indústria, el descens és del 9,3%. Hi ha diferències entre el polígon nord i el sud. En el primer cas, el descens és de l’ordre de l’11% i al sud, del 8%. Al nord hi ha indústria que consumeix més i genera més volums que al sud. ‘Hi ha menys consum, menys mobilitat, menys exportació i això es reflecteix en el descens’, destaca Pujol sobre el complex químic.

En canvi, les empreses que subministren gasos, essencials en aquesta crisi sanitària, viuen increments notables del consum en haver de necessitar més aigua per a produir-los i poder satisfer la demanda.

Les dades del descens general són significatives ja que el CAT es mou en forquilles d’entre dos i tres punts amunt o avall, però no del vuit i del nou per cent.

Malgrat la davallada, l’afectació en l’economia del CAT no és significativa. ‘Simplement deixem de facturar un import variable’, subratlla el seu gerent. ‘No s’ingressen aquests diners però tampoc es gasten’, recorda. El CAT genera unes factures fixes i altres variables. ‘És com una comunitat de veïns, que suporta els costos fixos entre tots i a partir d’aquí hi ha un variable’.

La postcrisi presenta també incògnites, si més no ningú sap què passarà exactament ja que depèn de molts factors i caldrà estar amatent del retorn de l’activitat econòmica i de la diària.

A nivell intern, el CAT ha fet anàlisis al personal que ara és clau en l’operativa, té el 35% del personal teletreballant, el seu Consell d’Administració celebra reunions virtuals, té les obres no essencials aturades, i fa torns de 12 hores en comptes de vui per evitar contactes entre empleats. Continua fent operacions de manteniment i les que no són essencials ‘les posposem’. ‘La prioritat és el laboratori i la sala de control’, és a dir, tenir una aigua de qualitat i que es controli el seu subminstrament.

Jaume Garcia

 

El Consell Comarcal del Tarragonès desinfecta contenidors i zones sensibles

Imatge de la desinfecció dels contenidors. Foto: Cedida

Des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma a causa del Covid-19, el Consell Comarcal del Tarragonès ha posat en marxa una sèrie d’actuacions per evitar el contagi i la propagació del virus.

Així, d’acord amb l’empresa adjudicatària del servei de recollida d’escombraries, neteja viària i gestió de deixalleries (FCC Medio Ambiente SA) s’han habilitat vehicles per tal de desinfectar els contenidors i les àrees de recollida de residus mitjançant aigua a pressió amb hipoclorit sòdic. Aquestes actuacions també es duen a terme a la via pública davant d’indrets amb pas més freqüent de persones, com les farmàcies, supermercats, consistoris o entitats bancàries.

Per altra banda, també s’han pres mesures per evitar contagis a les deixalleries. De forma excepcional és l’usuari qui ha de dipositar els residus que porta en els llocs adequats, seguint les indicacions dels encarregats de la planta, però mantenint la corresponent distància de seguretat.

A més, tot el personal de l’empresa FCC Medio Ambiente SA va degudament equipat per evitar contagiar i ser contagiat.

 

Comença una Setmana Santa insòlita, marcada pels controls de carreteres i els hotels buits

Un control de carretra dels Mossos d’Esquadra aquests dies de confinament. Foto: Cedida

Comença un cap de setmana insòlit que obre la Setmana Santa amb hotels buits, suspensió de processons i amb la previsió de molt poca mobilitat a les carreteres tarragonines i catalanes, per no dir gairebé nul.la. Una Setmana Santa on les autoritats prohibeixen la ciutadania agafar el cotxe. Ni en les millors pel.lícules distòpiques ho haguéssim pogut veure.

La Costa Daurada, els hospedatges de les comarques d’interior i de les Terres de l’Ebre són qui més patiran aquesta Setmana Santa atípica amb l’obligatorietat del tancament d’hotels i altres establiments d’hospedatge. Setmana Santa és un termòmetre de la temporada i sol tenir bons registres d’ocupació. El sector està vivint un calvari de presentació d’expedients de regulació temporals d’ocupació i espera poder salvar la temporada d’estiu, tot i que no té clar com evolucionaran els esdeveniments. El que sí tenen clar és que cap destí s’apofitarà d’aquesta crisi, ja que la pandèmia és global.

El centre recreatiu més damnificat és PortAventura World. Viurà una insòlita Setmana Santa amb les portes tancades i sense que des dels voltants se senti el crits del públic en el descens de les atraccions. Havia d’obrir el dia 27 de març. Com la resta d’emreses del sector, ara es una incògnita quan ho farà.

La crisi al sector turístic afecta dràsticament als treballadors del sector, els fixos discontinus, aquells que treballen durant la temporada turística i la resta de l’any viuen de l’atur, del subsidi o fent altres feines. Només PortAventura World ha garantit un ERTO, que permet cobrar el 90% del salari.

Aquest diumenge no hi hauria la benedicció popular de palmes i palmons a esglésies i a la Catedral, però els actes habitualment populars s’han suspès i a la Catedral de Tarragona es restringirà a una emissió en streming per la web de l’Arquebisbat de Tarragona, com altres celebracions portes endins que es facin aquests dies.

Una voluntària de Prades, localitat que demana que no hi vagin els residents de cap de setmana. Foto: Cedida

Els municipis turístics, a més, han fet crides als residents i visitants que no acudeixin a la població, recordant que es poden aplicar sancions que van dels 600 als 30.000 euros. Hi haurà controls dels Mossos d’Esquadra a les carreteres i en alguns casos de les policies locals. El darrer a confirmar controls ha estat l’Ajuntament de Torredembarra. També municipis d’interior, com Prades o Cornudella de Montsant, entre d’altres, han fet crides als residents de cap de setmana a no venir al poble. Des de fa dos caps de setmana ja han començat els controls de carreteres.

Els pastissers de Tarragona estan vivint una prèvia atípica i crítica, com ja avançava Tarragona21. Malgrat que molts estan tancats, obriran la Setmana Santa. Aguns serviran a domicili i altres al propi establiment. Demanen a la ciutadania que les comandes es facin amb temps d’antel.lació i que es respectin les distància. Fora de Tarragona ciutat no obriran totes les pastisseries.

El trànsit

Quant a trànsit, aquest cap de setmana comença el que seria la 1a fase de la Setmana Santa, marcada absolutament per les restriccions de mobilitat del decret d’estat d’alarma per frenar la propagació del coronavirus. La Setmana Santa arriba en uns moments d’excepcionalitat en què la població ha de confinar-se a casa i limitar al màxim la seva mobilitat, tret de les activitats autoritzades i dels serveis essencials, per evitar el contagi de la COVID-19. Per aquest motiu, el Servei Català de Trànsit no preveu cap dispositiu especial de mobilitat i recorda a la ciutadania la importància de quedar-se a casa i efectuar únicament els desplaçaments imprescindibles i permesos en el decret d’estat d’alarma.

En aquest sentit, el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, avisa de la impossibilitat i prohibició d’anar a segones residències i recorda que “tothom ha de complir amb el confinament per aconseguir aturar el contagi”. El titular de Trànsit posa en valor l’esforç que ha fet la ciutadania quedant-se a casa i destaca que des de l’inici de les mesures de confinament, el trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha reduït de mitjana un 75%.

Gendrau subratlla que ja en les dues primeres setmanes de confinament s’ha registrat una reducció constant i pronunciada del volum de circulació. En la primera setmana de confinament, es va produir una reducció del 60%, respecte una setmana normal. En la segona setmana de confinament, la reducció va arribar al 75%. “Hem de perseverar i no abaixar la guàrdia, però; si es trenca el confinament, l’esforç que hem fet aquestes tres setmanes no haurà servit per res; per molt que costi, cal quedar-se a casa”, insisteix Gendrau.

No obstant, per garantir que es compleixen aquestes mesures, els Mossos d’Esquadra realitzaran aquest cap de setmana un total de 200 controls a nombrosos punts de les carreteres i autopistes catalanes. Convé recordar també que, des del passat 13 de març i amb l’objectiu de garantir el subministrament de béns essencials, l’SCT va aixecar excepcionalment les restriccions a la circulació d’enguany als vehicles de transports de mercaderies i transports especials.

Redacció

Els caçadors de Tarragona alerten del creixement de la fauna cinegètica pel confinament

Els caçadors han acabat les batudes del porc senglar i també els afecta el confinament. Foto: ACN

Els caçadors de Tarragona estan preocupats pel que ja preveuen proper creixement de la fauna cinegètica degut a l’aturada forçada que provoca el confinament pel coronavirus.

Els caçadors estan confinats i la caça, també. Constaten que si bé ara la situació és de calma perquè ha acabat el període de caça del porc senglar, en poques setmanes pot haver un creixement que anirà a més. ‘El calendari el marca el coronavirus. Els senglars estan a les portes de Tarragona‘, avisa gràficament a Tarragona21 el president de la Federació de Caça de Tarragona, Joaquim Vidal, que agrupa els caçadors del Camp de Tarragona. ‘Serà una sorpresa el que ens trobarem’, adverteix. En altres comunitats del nord del país es veuen ja óssos baixant als pobles, llops acostant-se a viles i senglars a Barcelona. La fauna viu una època d’esplendor.

No només hi ha l’amenaça dels porcs senglars, també dels cabirols -amants de les vinyes i arrecerats especialment al Priorat-, dels conills -que consumeixen avellanes- i dels tudons -depredadors de l’horta de Mont-roig del Camp i de Cambrils- són així mateix els principals perills les properes setmanes i mesos si continua el confinament. Els caçadors no poden caçar i els pagesos tenen limitada la seva acció. Tot un escenari ideal per aquesta fauna.

El director territorial d’Agricultura al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, corrobora a aquest digital que hi ha preocupació en el sector. ‘En aquests moments, quan hi ha danys al camp, qui actua són els agents rurals‘, recorda Xifré.

No obstant això, el president dels caçadors observa que si hi ha una allau de proliferació d’exemplars que devoren conreus com la vinya -els cabirols- els fruits secs o els sembrats, com les guatlles, ‘no hi haurà suficients agents rurals per fer-hi front si segueix el confinament‘.

Abans del període de caça, es calcula que al Camp de Tarragona hi havia uns 4.500 exemplars, una xifra elevada que es va mantenint el darrers anys. Quan hi ha creixement fort de fauna amb danys es concedeixen permisos especials de caça. ‘Si en aquest país estéssim un any sense caçar, hauríem d’avisar a l’Exèrcit’. El passat 7 de març, els caçadors de Tarragona feien la darrera batuda del senglar i abatien 12 exemplars als boscos de Mas d’Enric. ‘Vuit eren femelles que estaven prenyades. Hi ha més femelles prenyades que començaran a parir quan hi ha confinament’.

El període de caça del porc senglar va des de setembre a finals de març, és a dir, que ha acabat ara, però se’l pot caçar en qualsevol període de l’any de manera especial si provoca danys. El cabirol se’l pot caçar des de el 6 de setembre fins el 25 d’octubre, tant mascles com femelles, però el mascle pot ser caçat, a més a més, entre principis d’abril i l’agost perquè hi ha una modalitat de caça del mascle -només mascle- per controlar-ne la seva població; es fa de manera individual i per acostament, no per batuda. ‘Ara no es podrà fer i veurem com van proliferant’, alerta Vidal.

S’hi afegeix al cas actual el fet que cada cop quedem menys caçadors. ‘Ara hem de pagar per caçar un conill, al futur ens hauran de pagar i es muntaran empreses de caça ja que no descarto que ho acabin prohibint’.

La part positiva de la situació és que com que la ciutadania està confinada, ‘no es desplaça al camp i hi ha menys accidents de trànsit amb senglars i cabirols‘. L’altra aspecte és que com no hi va ningú, ‘la flora creix com vol, a més amb una tardor i un hivern plujosos com els que hem tingut, fet que suposa una gran notícia per a la fauna’.

Algunes dades

Veda general per totes les espècies cinegètiques autoritzades en territori català. Caça menor del 11 d’octubre al 7 de febrer.
Caça del cabirol mascle: del 5 d’abril al 9 d’agost amb modalitat d’aguait o acostament.
Ambdós sexes (mascle i femella) des de el 6 de setembre fins el 25 d’octubre, amb qualsevol modalitat.
Exclusivament femelles entre el 3 de gener i 28 de febrer, amb qualsevol modalitat
Mitja veda Tarragona. Espècies, Tud i estornell vulgar ,el dia 16 d’agost
Resta d’espècies: guatlla, colom roquer, tudó, estornell vulgar i guineu. La tórtora comú només es podrà caçar desprès de la sortida del sol fins les 12h.

L’ordre de vedes no ha estat publicada per causa del COVID-19

Dades de captures temporada 2018-2019 a Tarragona:
-Senglar: total 4.332
-Tudó: 72.656
-Conill: 25.599

Jaume Garcia

 

PortAventura farà un ERTO als 1.500 treballadors fixos discontinus i acaba el conflicte laboral

Imatge d’una de les atraccions de PortAventura World. Foto: ACN

La Direcció de PortAventura World ha comunicat la tarda de dilluns als seus treballadors que l’ERTO que havia aplicat només als treballadors d’estructura tindrà continuïtat amb un altre ERTO que afectarà la totalitat de la plantilla de fixos discontinus.

Com ja havia avançat aquest digital, s’havia obert un tens conflicte entre l’empresa i els sindicats per quan aquests havien posat el crit al cel ja que consideraven que la legislació obligava l’empresa a incloure un gruix que suma 1.500 fixos discontinus, que no entraven en l’ERTO i començaven a exhaurir les prestacions, siguin per atur o per subsidi.

Davant les gestions que havien fet els sindicats, la Secretaria General del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat va emetre una Instrucció que establia l’obligació de l’empresa PortAventura de realitzar un ERTO als seus empleats fixos discontinus.

UGT afirmava que la llei obligava l’empresa a inloure’ls en un ERTO. «En pocs dies, els fixos discontinus ja haguessin hagut d’estar incorporats a la seva activitat -PortAventura havia d’obrir el 27 de març-, si no és així, i d’acord amb el que s’estableix en l’Art. 25.6 del RD 8/2020, l’empresa ha de presentar un ERTO», sostenia el sindicat, a qui la Generalitat li ha acabat donant la raó.

Al seu torn, l’empresa, en una comunicació interna als treballadors, no ho considerava així ja que afirmava que el personal que no estava actiu no estava inclòs a la llei. L’estat d’alarma fruit del coronavirus ho impedia, i esperava que el Govern solucionés aquesta situació. Jutjava que aquesta situació «és aliena a PortAventura World«.

Un ERTO permet als treballadors gaudir en 90 dies d’uns ingressos del 70 per cent de la base de cotització, base que a PortAventura és de 1.160 euros, segons fonts sindicals, i sense que hagi gastat cotització d’atur. En aquest cas serà del 90%.

Ara, solventat el cas, la data d’inici de l’ERTO a tota la plantilla de fixos discontinus serà l’11 d’abril i les condicions econòmiques seran les mateixes que ja es van acordar per al personal d’estructura, els 312 treballadors acollits al primer ERTO, segons informen la UGT.

Així mateix, en l’ERTO del personal d’estructura hi entraran 52 persones més, de manera que a la companyia només quedaran les persones essencials perquè es garanteixi el funcionament de les àrees de seguretat i manteniment, així com el personal que actualment treballa en mode teletreball.

Des de la UGT es valora la notícia com a ‘positiva‘ tant pel fet que el personal’ estava a l’espera que l’empresa prengués la decisió com pel fet que es contempla la compensació de fins al 90 per cent del salari per a tot el personal’.

Redacció

 

Els pobles del Camp es buiden dels populars mercadets setmanals

El mercadet de Bonavista, en plena abullició, es troba tancat. Foto: Diputació de Tarragona

Els populars mercats setmanals o ‘mercadillos’ es veuen afectats directament per la crisi sanitària del coronavirus. De fet, pràcticament han desaparegut del mapa. Nombrosos consistoris del Camp de Tarragona han acordat, amb la fórmula del decret d’Alcaldia, de tancar-los per evitar el contagi. Alguns tenen productes del camp, fruites i verdures, i altres de tota mena. La gran majoria de municipis se subministra amb les botigues i els supermercats.

Així, els alcaldes i alcaldesses de consistoris com Vila-seca, Constantí, Vilallonga del Camp, Roda de Berà, Creixell, El Morell, Salou, Prades o Valls l’han anul.lat, segons han confirmat a aquest digital. A Tarragona ciutat es va decretar el tancament dels de Bonavista i Torreforta donada l’aglomeració de gent que hi sol haver. Es mantenen, però, els de La Móra i el del Mercat del Fòrum.

Un cas diferent és el dels Pallaresos, on el seu alcalde, Xavier Marcos, comenta a aquest digital que el mercat setmanal ‘ja es va suprimir fa anys i com disposem de molta varietat de supermercats ja estem ben abastits. En tema alimentari tot segueix igual’.

A Vilallonga del Camp, ‘s’ha suprimit el mercat setmanal. Ara estem miran de trobar algun pagès kilòmetre 0 per repartir verdura i fruita. Ho estem gestionant aquesta setmana’, informava la setmana passada la seva alcaldessa, Gemma Benaiges.

A Roda de Berà, el mercat setmanal es va suspendre fa dues setmanes, suspensió que es mantenia la setmana passada. Bàsicament se servia fruita, verdura i roba. A Creixell, el seu alcalde, Jordi Llopart, destaca que ‘hem anul.lat el mercadet dels diumengs en la seva totalitat’. A Creixell hi havia alguna parada de verdures i fruites.

Al Morell, l’Ajuntament ‘va aturar el mercat setmanal, tot i que es mantenen oberts els comerços locals que ho poden fer’, destaca l’alcalde, Eloi Calbet. S’hi venien fruita, verdura, roba, peix i algunes peces de carn, bàsicament, i se celebrava els dissabtes. La suspensió es va produir fa dues setmanes. Altrament, tot i que és per causa de força major, és una manera també de potenciar el comerç local.

A Constantí, els mercadets tenien lloc els dijous i també venien productes d’alimentació. ‘El vam tancar el dia 12 per decret d’Alcaldia’, subratlla l’alcalde, Oscar Sánchez. El decret especifica que es pren la determinació ja que ‘davant la situació que vivim generada per la propagació del coronavirus Covid-19(SARS-CoV2) per part de la Generalitat s’ha activat el PROCICAT (Pla d’actuació per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc) fruit del qual hi ha tot una sèrie d’actuacions preventives per tal de controlar la malaltia’. Així, ‘per tal d’aplicar el que es preveu a l’acord de Govern de la Generalitat, així com evitar aquesta propagació al municipi de Constantí, com a mesura preventiva, es considera adequat resoldre sobre l’actuació corresponent’, que inclou el tancament el mercadet i moltes altres accions.

A Salou, el mercadet dels dilluns està suspès fins que es pugui reemprendre l’activitat comercial. És ambulant, però pràcticament no té productes d’alimentació, informa l’Ajuntament.

A Altafulla només hi havia dues parades i han deixat de venir-hi. Un és un paradista de Tarragona i l’altra, de Camarles, informa l’alcalde, Jordi Molinera. A La Canonja, només hi ha un paradista, que ha deixat d’anar-hi, informa el consistori.

També per seguretat, el mercadet ha estat suspès a Prades per l’Ajuntament. Incloïa productes agroalimentaris. ‘Només puja el del peix, però perquè té un local’, diu l’alcaldessa, Lídia Bargas, que subratlla que ‘cal entedre la situació excepcional en la que ens trobem i la millor manera de no propagar el virus és evitant el contacte’.

A Valls hi hagu´´e enrenou. Segons La Bajoca, el mercat de la verdura de Valls està tancat ‘sense motiu justificat’ i en contra de la resolució del Govern català. Unió de Pagesos i les associacions de consumidors majoritàries demanen a l’Ajuntament de Valls la reobertura del mercat a l’aire lliure. Des de la primera setmana de confinament, l’Ajuntament de Valls va tancar el mercat setmanal de la verdura. Des del Grup de Consum La Bajoca ‘hem demanat al govern conèixer-ne els motius i, tot i no rebre resposta formal o per escrit, se’ns ha fet saber que la decisió es va prendre perquè no es podia assegurar el compliment de mesures de seguretat, perquè s’incitava la gent a sortir al carrer i perquè només hi ha un pagès local’. Això va crear dubtes sobre què fer en municipis com La Massó, que no tenen alternativa local als productes de fruita i verdura.

El Departament d’Agricultura aconsella

Des del Departament d’Agricultura, el seu titular a la regió, Àngel Xifré, ha recordat a través de Tarragona21 que els mercats agroalimentaris ‘almenys fins avui jo entenc que tenen permès obrir ja que es tracta de productes de primera necessitat’, però la decisió sobre els mercadets setmanals ‘és competència dels ajuntaments’ i no de la Generalitat.

Així mateix, els pagesos i ramaders ‘produeixen articles de primera necesitat i per tant no està en absolut prohibit que treballin, tot el contrari’, destaca Xifré.

Les darreres restriccions fixades a partir d’aquest dilluns, 30 de març, pel Govern central sobre qui pot o no anar a treballar, determina que hi poden anar per ser serveis essencialsels qui participen en la cadena de proveïment del mercat i en el funcionament dels serveis dels centres de producció de béns i serveis de primera necessitat, incloent aliments, begudes, alimentació animal, productes higiènics, medicaments, productes sanitaris o qualsevol producte necessari per a la protecció de la salut, permetent la distribució dels mateixos des de l’origen fins a la destinació final’.

Fonts del Departament d’Interior de la Generalitat han aclarit a aquest digital que els mercadets poden funcionar ‘però només les parades d’alimentació i begudes, productes higiènics, papereria, equips tecnològics i de telecomunicacions i aliments per a animals de companyia’. Cada dia, Protecció Civil -depenent d’Interior-. actualitza la informació sobre el coronavirus. La d’aquest dilluns fixa aquest criteri quant a alimentació.

Unió de Pagesos reclama l’apertura

Unió de Pagesos ha posat el crit al cel sobre el tancament dels mercats setmanals. El sindicat ha obtingut el suport de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació (CUS) i la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), per tal que el sindicat segueixi reclamant als ajuntaments que han suspès l’obertura dels mercats d’aliments a l’aire lliure d’aforament inferior a 1.000 persones que rectifiquin.

El sindicat remarca que impedir aquests mercats ‘contravé la resolució del Departament de Salut, el Reial Decret d’estat d’alarma i el Reial Decret que regula la venda directa de productes peribles’ i a més ‘perjudica la pagesia i la ciutadania pel fet que entorpeix l’accés als aliments’.

Unió de Pagesos recorda als ajuntaments que, si els cal, ‘poden demanar reforços a les autoritats competents per posar mesures de control per dosificar l’aforament als espais d’aquests mercats, tal com estableix el Reial Decret d’estat d’alarma’.

Llistat de mercats setmanals en aquest enllaç.

Jaume Garcia

 

Milers de treballadors fixos discontinus del sector turístic de la Costa Daurada, a la corda fluixa

Imatge d’un hotel de la Costa Daurada. Foto: Cedida

Milers de treballadors especialment del sector turístic de les comarques de Tarragona s’estan quedant sense protecció laboral ja que es tracta de fixos discontinus que no estan inclosos en els ERTOs i es queden sense feina temporal ni atur. Ho han denunciat a Tarragona21 els sindicats UGT i CCOO.

Joan Llort, secretari provincial d’UGT, ha afirmat que «estem negociant que els fixos discontinus també se sumin als ERTOs». Es tracta de persones que treballen entre Setmana Santa i la tardor, i que després van uns mesos a l’atur. Un dels llocs on és més evident la situació d’indefinició és a PortAventura, on UGT calcula que poden ser 1.500 els fixos discontinus afectats.

La mateixa denúncia fa la secretària provincial de CCOO, Mercè Puig. Amb la situació actual, allotjaments i restaurants no poden obrir per l’inici de temporada, i això fa que els treballadors segueixin sense feina. «A la Costa Daurada són milers«, avisa Puig. Això els deixa en una situació de precarietat, ja que la prestació d’atur és inferior al sou que cobrarien i, fins i tot, alguns esgotaran el subsidi. Des dels sindicats denuncien que «les empreses no els inclouen als ERTO perquè així s’estalvien pagar les cotitzacions laborals».

PortAventura, la situació entre els treballadors fixos discontinus és de «molt nerviosisme». UGT denuncia que «som a 25 de març i l’empresa segueix sense mullar-se. Bona part del personal fix discontinu ja ha esgotat la prestació que va generar en la temporada passada, ja no entra cap ingrés a les seves cases, la resta veu acostar-se la data en què es quedarà sense prestacions també». Mentrestant continuen esperant que l’empresa «faci un gest», que compleixi amb els seus treballadors/as «i els faciliti protecció i ingressos mentre duri aquesta crisi», han afirmat a aquest digital.

UGT afirma que la llei obliga l’empresa a inloure’ls en un ERTO. «En pocs dies, els fixos discontinus ja haguessin hagut d’estar incorporats a la seva activitat -PortAventura havia d’obrir el 27 de març-, si no és així, i d’acord amb el que s’estableix en l’Art. 25.6 del RD 8/2020, l’empresa ha de presentar un ERTO».

Al seu torn, l’empresa, en una comunicació interna als treballadors, no ho considera així ja que afirma que el personal que no està actiu no està inclòs a la llei. L’estat d’alarma ho impedeix, i espera que el Govern solucioni aquesta situació. Jutja que aquesta situació «és aliena a PortAventura World«.

Un ERTO permet als treballados gaudir en 90 dies d’uns ingressos del 70 per cent de la base de cotització, base que a PortAventura és de 1.160 euros, segons fonts sindicals, i sense que hagi gastat cotització d’atur.

Els fixos discontinus a PortAventura treballen set o nou mesos a l’any, depenent del cas, i cada any tornen a repetir. Per poder gaudir de la prestació de l’atur han de treballar un mínim de 360 dies, per la qual cosa bastants d’ells sumen dues temporades de feina -14 o 18 mesos cotitzats- abans de demanar l’atur. Els ingressos per l’atur són també el 70 per cent de la base de cotització. Catorze mesos cotitzats generen quatre mesos d’atur i divuit mesos de feina cotitzada generen sis mesos d’atur.

L’alternativa és demanar un subsidi, que només genera uns ingressos de 426 euros al mes, que venç al cap de sis mesos. Així, molts treballadors es troben que estan exhaurint l’atur o el subsidi.

L’empresa sí s’ha acollit a un ERTO destinat a 312 treballadors del personal d’estructura. L’ha presentat per causa ‘de força major’ a causa de l’obligació de ‘mantenir tancat el resort decretada per les autoritats sanitàries’.

Aquesta mesura s’aplicarà únicament ‘a aquelles persones que hagin d’interrompre la seva activitat laboral pels efectes del COVID-19’, i inclou a 312 persones d’estructura dedicades a serveis centrals i gestió corporativa. En aquesta situació tan excepcional la companyia ha decidit complementar les prestacions econòmiques regulades per als ERTE fins al 90% del sou de cada empleat.

Fonts sindicals afirmen que la situació és pitjor als hoteles de la costa que a PortAventura ja que la multinacional de l’oci el període d’apertura és més gran.

Redacció

 

Baixa l’afluència de ciutadans a les segones residències del Camp i l’Ebre durant el cap de setmana

Els Mossos d’Esquadra han establerts controls a les carreteres cataanes. Foto: Mossos

Diversos municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre han intensificat els controls policials per restringir el pas a persones que volien passar el cap de setmana a les segones residències. Tot i que l’afluència de visitants i turistes ha estat menor que la de la setmana passada, segons diversos alcaldes consultats per l’ACN, encara s’han detectat infractors.

En el cas d’Alcanar (Montsià) els agents han aturat un miler de vehicles i n’han sancionat una cinquantena, la mateixa xifra que a l’Ampolla (Baix Ebre). A l’interior del Camp de Tarragona, el Consell Comarcal i els alcaldes del Priorat consideren que la crida que van fer divendres per quedar-se a casa ha sorgit efecte. A Salou, per exemple només hi ha hagut quatre sancions.

A les Terres de l’Ebre, els cossos policials han fet controls a l’entrada de l’Ampolla, tant per l’accés per l’N-340 com per l’AP-7, per barrar al pas a aquells que volien saltar-se les restriccions establertes per l’estat d’alarma. Segons l’alcalde, Francesc Arasa, els agents han sancionat una cinquantena de vehicles que procedien, sobretot, de l’àrea metropolitana de Barcelona i d’altres punts del Baix Ebre. «Hem notat una reducció molt important i no hi ha hagut l’afluència d’altres caps de setmana», apunta.

La presència policial també s’ha notat a Alcanar. La localitat s’ha blindat amb controls als principals punts d’accés de les zones més turístiques, com ara les Cases d’Alcanar o Alcanar Platja. «La contundència del dispositiu de divendres durant tota la tarda i nit, i en la jornada de dissabte, va fer efecte», subratlla el primer tinent alcalde, Jordi Bort.

Només quatre sancions a Salou

A Salou, els agents han sancionat quatre conductors que es dirigien cap a segones residències. Tenint en compte que el municipi té 30.000 habitatges, dels quals 11.000 són domicilis habituals, es tracta d’una xifra «anecdòtica», segons l’alcalde, Pere Granados, qui considera que la ciutadania ha pres consciència de la gravetat de la crisi sanitària. L’alcalde recorda que l’Ajuntament ja va tancar les platges i els establiments d’oci el cap de setmana passat i això diu, ha dissuadit els moviments.

Calma a l’interior

Al Priorat, on el Consell Comarcal i els alcaldes van demanar divendres a la ciutadania que respectés el confinament i que evités desplaçar-se a aquesta comarca per l’elevada taxa d’envelliment i la «precarietat» dels serveis sanitaris i socials bàsics, consideren que la crida ha quallat. ‘Si estimes el teu poble, no vinguis’, deia la campanya. L’alcalde de Falset, Carlos Brull, explica que la capital, Cornudella de Montsant i Poboleda són els municipis on s’han vist més visitants, però a la resta l’afluència ha estat minsa.

També hi ha hagut pocs visitants a Prades, al Baix Camp, on segons l’alcaldessa, Lídia Bargas, només han vist dos grups reduïts que anaven d’excursió cap a la Roca Foradada. Bargas ha explicat que els veïns de les segones residències estan confinats -com la resta del veïnat- des del començament de l’emergència sanitària. «Els veïns estan molt amoïnats per si puja gent i nosaltres estem prenent moltes mesures. Fins ara ens mantenim aïllats i confinats, però no podem evitar que pugin», ha assenyalat Bargas.

Els ajuntaments dels municipis turístics mantenen la crida al confinament i subratllen que és una demanda necessària i obligada per les circumstàncies. «Demanem la coresponsabilitat de les persones i els turistes, i que ningú se senti atacat. Volem que vinguin, però ara no és el moment. No ho fem només per no contagiar-nos nosaltres, sinó també per ells», tanca el tinent alcalde d’Alcanar, Jordi Bort.

Mar Rovira – ACN

PortAventura presenta un ERTO que afecta a més de 300 empleats

PortAventura ha comunicat i negociat amb els sindicats aquest matí un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació -ERTO-. que afecta a 300 treballadors de l’estructura. L’ERTO es farà efectiu demà divendres si prèviament, el Departament de Treball de la Generalitat l’accepta, previ informe de la Inspecció de Treball.

Fonts sindicals han confirmat a aquest digital la notícia, avançada per Tarragonadigital. Aquest matí s’ha arribat a l’acord amb la negociació amb els sindicats, que tot i això consideren que l’empresa ha actuat de ‘manera gasiva’. La preocupació ara és ‘què passarà amb els 1.400 fixos discontinus que té l’empresa si s’allarga la paralització de l’activitat’, ha indicat Paco López, representant sindical de la UGT. Força trebalaldors tenen exhaurida la prestació per atur.

La companyia ha confirmat la notícia amb un comunicat en què informa que ha aprovat un Pla de Contingència que contempla la presentació d’un
Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació per causa ‘de força major’ a causa de l’obligació de ‘mantenir tancat el resort decretada per les autoritats sanitàries’.

Aquesta mesura s’aplicarà únicament ‘a aquelles persones que hagin d’interrompre la seva activitat laboral pels efectes del COVID-19’, i inclou a 312 persones d’estructura dedicades a serveis centrals i gestió corporativa. En aquesta situació tan excepcional la companyia ha decidit complementar les prestacions econòmiques regulades per als ERTE fins al 90% del sou de cada empleat.

El període de vigència del ERTE s’aplicarà des del 20 de març i mentre duri la causa força major, En aquest sentit, PortAventura World ‘analitzarà la situació de manera contínua i mantindrà un contingent de persones que permeti assegurar la continuïtat del negoci durant aquest període’, afirma.

Des que va començar l’extensió del COVID-19, PortAventura World va cancel·lar els viatges a zones de risc i l’assistència a esdeveniments o fires. A més, va reforçar les mesures de neteja i va crear protocols i pautes d’actuació per a les diferents àrees del resort.

PortAventura World aplicarà quantes instruccions i recomanacions resultin d’aquestes mesures, prenent les màximes precaucions, en coordinació amb les autoritats sanitàries. La companyia espera reprendre la seva activitat habitual ‘al més aviat possible’, si bé farà prevaler la salut dels seus empleats i col·laboradors en tot moment.

Redacció

 

El sector turístic de la província ja tem una campanya d’estiu més curta

La incertesa s’abat sobre el sector turístic de la Costa Daurada i del conjunt de la província. Foto: Cedida

‘Perduda’, així de clar definia la Setmana Santa la secretària territorial de CCOO, Mercè Puig, a Tarragona21 en valorar com queda el període en què arrancava l’arribada de turistes a la Costa Daurada. El sector professional d’hosteleria i turisme de la província ja no té cap dubte que s’ha perdut. Si fa només una setmana encara es guardava de fer valoracions i mantenia l’esperança ara es dóna per perduda. Un detall els feia pensar que la temporada es podia salvar: els tres tornejos de futbol i futbol sala de la Costa Daurada, que arrosseguen més vistants, es manteien en peu. Ara, tots tres estan suspesos.

La preocupació és, ara, la temporada d’estiu. La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme (FEHT) de Tarragona ‘no té clar’ com anirà i tem que sigui ‘molt curta’, en paraules del seu la portaveu, Xavier Guardià, amb qui ha parlat Tarragona21. La incertesa domina el sector.

Guardià valora que ‘la part positiva de la crisi és que és global i cap destí en sortirà beneficiat‘, però la part negativa ‘és la incògnita de la seva durada i el fet que el nostre destí té visitants que procedeixen de molts països, i mentre els uns s’hagin recuperat del virus els altres pot ser que no ho hagin fet’. El experts ‘ens diuen que en podem tenir per dos mesos, fins al maig, però si es així i el sector obre portes, no sabem com respondrà el mercat‘.

La Federació reclama fiscalment ajudes més efectives de les administracions. La Federació demana que ‘les administracions assumeixin que tindran pèrdues’. Consideren benvingudes les mesures anunciades pel president del Govern, Pedro Sánchez, d’ajornar pagaments com ara les quotes de la Seguretat Social, però reclama ‘anul.lar impostos i taxes‘ i no només ajornar aguns d’ells, en una actuació conjunta a la que s’haurien de sumar la Generalitat i els ajuntaments.

Els sindicats

Des dels sindicats, Mercè Puig destaca que comitès d’empresa d’hotels estan sent cridats per les empreses per començar a abordar els ERTOS, els expediente de regulació temporals d’ocupació. La contractació de treballadors ja estava feta, a menys ritme que l’any anterior, com subratlla Joan Llort, secretari territorial d’UGT, i els hotels es disposaven a començar les tasques prèvies de neteja, manteniment i logística, destaca al seu torn Puig. L’evolució del coronavirus i el reial decret de supensió d’activitats ha rematat el sector.

Puig reclama a les empreses que si han de fer un ERTO valorin abans de registrar-lo si poden fer torns de treball o teletreball. Si de totes maneres, l’han de presentar, ‘que valorin les edats dels afectats i la situació familiar d’aquests‘.

La mateixa patronal d’hostaleria recomenava el tancament, tot i que gairebé no hi ha hotels oberts a la costa. Així, la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme recomanava dilluns passat als establiments d’allotjament de la demarcació, com hotels, càmpings i apartaments turístics, ‘que intentin tancar, sempre oferint la millor solució a tots els seus clients per tal que puguin confinar-se a casa’. En un comunicat, l’entitat recordava que també ha sol·licitat a tots els bars i restaurants que abaixin la persiana, i que en els darrers dies ha treballat conjuntament amb les autoritats per tal d’aplicar totes les mesures adoptades pel coronavirus. La FEHT subratlla que gran part de la planta hotelera, càmpings i apartaments turístics, així com molts restaurants de les principals poblacions turístiques ja es trobaven tancats en estar en temporada baixa.

Jaume Garcia

 

La Diputació de Tarragona suspèn el cobrament dels impostos que gestiona dels ajuntaments

Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona. Foto: Tarragona21

La Diputació de Tarragona ha acordat suspendre de manera provisional el cobrament dels impostos i taxes, segons ha sabut Tarragona21.

L’organisme provincial, per resolució instada per la seva presidenta, ha decidit suspendre els períodes d’ingrés inclosos al Calendari Fiscal i Anunci de Cobrament Any 2020 dels ingressos de dret públic de venciment periòdic i notificació col·lectiva dels municipis i organismes que tenen delegada a favor de la Diputació de Tarragona la recaptació dels seus ingressos. Afecta als municipis que gestiona BASE, l’organisme recaptador de la Diputació.

La mesura té calat ja que queda frenada així la liquidació de tots els impostos i taxes que es gestionen a través de BASE. Molts ciutadans no hauran de pagar els rebuts que esperaven pagar. En alguns municipis, es tracta de tots els impostos i taxes, des de l’IBI, vehicles, obres, brossa, guals, etcètera. En els municipis més grans no hi ha tanta delegació de recaptació en favor de BASE. La mesura, amb data d’aquest dimecres, 18 de març, encara no s’ha fet pública al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona -BOPT-, que previsiblement ho publicitarà aquest dijous, dia 19. La mesura canvia el calendari fiscal de la Diputació, que s’havia aprovat el passat 14 de febrer.

També ha decretat establir que per aquests ingressos no començaran, ni s’acabaran en el cas de què s’haguessin iniciat, els terminis de pagament previstos en els respectiu anunci de cobrament, i resta ajornat aquest inici, o acabament, fins que s’alcin les mesures relacionades amb l’estat d’alarma.

Altrament, se suspèn l’emissió de liquidacions a practicar per l’Administració en les mateixes condicions establertes per als ingressos de venciment periòdic i notificació col·lectiva. Les primeres mesures que entraven a liquidació eren l’Impost de Vehicles i l’IBI.

La mesura no vol dir que no s’acabin pagant els impostos, sinó que se suspenen durant un temps donada la situació de crisi i fins que aquesta passi. No es fixa de moment terminis de finalització de la suspensió. S’entén que un cop normalitzada la situació caldrà abonar el període ara suspès. En tot cas, seria potestat de cada ajuntament decidir si els anul.la definitivament.

En data 18 de març s’ha publicat al Boletín Oficial del Estado el Reial Decret-llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19, que dedica l’article 33 a la suspensió de terminis en l’àmbit tributària. No obstant aquest precepte no adopta cap mesura específica en relació amb els ingressos de notificació col·lectiva i venciment periòdic regulats per llei ni a la suspensió de la pràctica de les liquidacions tributàries per part de l’Administració.

Eduard Rovira, president de BASE. Foto: Diputació de Tarragona

Així, ‘les circumstàncies excepcionals‘ que han conduït a la declaració de l’estat d’alarma i les mesures adoptes per fer front a aquest declaració ‘fan necessari’ adoptar mesures en l’àmbit de la gestió dels ingressos ‘per tal d’evitar causar danys i perjudicis de difícil reparació als ciutadans que s’estan enfrontant amb una crisi sanitària sense precedents i que difícilment podran efectuar pagaments amb normalitat’, afirma el decret de la Diputació.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, destaca que «la institució està impulsant un seguit de mesures extraordinàries que contribueixen a que la ciutadania i el món local puguin fer front a la situació actual». En aquest sentit, el president de l’organisme autònom BASE-Gestió d’Ingressos, Eduard Rovira, assenyala que «aquesta mesura en concret respon a la voluntat, tant de la Diputació de Tarragona com de tots els ens locals que deleguen la recaptació de taxes i impostos municipals, d’ajudar a la ciutadania alleugerint les seves obligacions tributàries en aquests moments difícils».

El decret ha estat signat aquest migdia de dimecres pel president de BASE i diputat, Eduard Rovira, al seu torn alcalde de Torredembarra. Rovira ha destacat a Tarragona21 que el document entrarà en vigor ‘en breu, quan la maquinària ho permeti’ i ha recordat que afecta també a altres organismes que no són ajuntaments, com ara comunitats de regants, que tenen delegada la gestió dels tributs a BASE.

L’Ajuntament de Tarragona va acordar el dia 17 mesures semblants.

Consulteu les gestions que fa BASE a cada un dels ajuntaments de Tarragona en aquest enllaç

Jaume Garcia

Cancel·lada la 20a edició del Mare Nostrum Cup a la Costa Daurada

La Mare Nostrum Cup s’havia de celebrar del 9 al 12 d’abril. Foto: Cedida

L’organització del Mare Nostrum Cup ha cancel·lat la 20a edició, que s’havia de celebrar a la Costa Daurada del 9 al 12 d’abril. El torneig de futbol formatiu esperava viure l’edició més multitudinària, d’entrada amb més de 7.000 participants.

L’organització ha justificat la suspensió per l’estat d’alarma decretat per la crisi del coronavirus i per tal de vetllar per la salut de tots els participants, acompanyants, treballadors i professionals implicats. Els organitzadors preveuen fer arribar als responsables dels clubs les diferents possibilitats que s’estan estudiant, conjuntament amb el territori, els allotjaments i els camps de futbol, per resoldre la cancel·lació «de la millor manera possible i amb les menors afectacions possibles».

La indústria química de Tarragona pren mesures davant el coronavirus

Vista general de part de la indústria química del Camp de Tarragona. Foto: ACN

La indústria química tarragonina pren mesures davant l’estat d’alarma del coronavirus. De moment, el sector no ha de seguir directrius específiques per a l’activitat i compleix amb les recomanacions generals de les autoritats.

Es mantenen els torns i es fomenta el teletreball. Segons l’AEQT, l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona, no hi ha afectació en el ritme productiu de les indústries químiques. S’ha detectat un cert augment de la demanda en algunes empreses concretes que fabriquen productes que formen part del procés de fabricació de paper -mocadors, paper de cuina, etc. Aquelles que es dediquen a la producció gasos també han incrementat les mesures per garantir el subministrament de gasos medicinals, en especial oxigen.

La trentena d’empreses que integren l’AEQT han posat en marxa mecanismes específics -eines a la intranet, newsletter específica…- i reunions amb treballadors per recordar-los les mesures que han de complir. Entre aquestes hi ha fer els canvis de torn sense contacte físic, evitar reunions amb personal extern i fomentar les teleconferències i el treball a distància. Es restringeix l’accés de visites a les instal·lacions i, per a aquelles persones que hi accedeixen, s’han establert protocols sanitaris addicionals. En molts casos, les persones externes que entren a les instal·lacions han d’omplir un qüestionari on se’ls pregunta pels símptomes i els seus desplaçaments a zones de risc -si contesten afirmativament no se’ls permet l’entrada. En moltes empreses s’ha fomentat el teletreball en aquelles tasques en què és possible.

Valoracions de les químiques

A finals de la setmana passada, empreses com Repsol, Dow i Basf van començar a aplicar aquest paquet de mesures. Fonts de Repsol han explicat a l’ACN que l’empresa ha activat un pla de contingència davant el coronavirus que preveu el teletreball per a tot aquell personal que pugui fer-ho. S’han restringit al màxim les visites i les tasques a l’interior del complex industrial, com ara les de manteniment. Hi ha el personal imprescindible per garantir l’operativa de la instal·lació. Els operadors han de complir amb les mesures ordenades per les autoritats, com ara mantenir una distància mínima entre ells. El ritme de producció es manté, a l’expectativa de com pugui evolucionar el mercat.

Una altra indústria de pes al parc químic de Tarragona, Ercros, com a fabricant de productes biocides -com el clor, el lleixiu, el clorit sòdic, l’aigua oxigenada i l’ATCC, que són aptes per a la desinfecció i efectius per evitar la propagació de la covid-19-, i altres productes essencials per a la higiene i alimentació, està prenent les mesures necessàries per tal d’assegurar la continuïtat del subministrament d’aquests productes als seus clients. A la vegada col·labora amb les autoritats per tal de prioritzar, si fos necessari en el futur, la disponibilitats dels mateixos. Totes les fàbriques d’Ercros estan treballant amb normalitat: no hi ha afectació en la producció ni en el subministrament de comandes.

«La indústria petroquímica, com qualsevol altre sector, s’ha de guiar per aquest estat d’alerta, no pot ser una excepció», ha manifestat l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, aquest dilluns al matí, en sortir d’un ple extraordinari. Sobre el recent anunci que es posposa la fira Expoquimia al desembre, la AEQT ho lamenta, si bé reconeix que la decisió no els agafa gens per sorpresa -després de la suspensió de Mobile World Congress i Alimentaria- i coincideix en què ara la màxima prioritat és extremar precaucions.

ACN

 

La patronal de la província recomana que hotels i càmpings tanquin

Imatge d’un hotel de Salou. Foto: Besthotels

La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme (FEHT) de Tarragona recomana als establiments d’allotjament de la demarcació, com hotels, càmpings i apartaments turístics, «que intentin tancar, sempre oferint la millor solució a tots els seus clients per tal que puguin confinar-se a casa».

En un comunicat, l’entitat recorda que també ha sol·licitat a tots els bars i restaurants que abaixin la persiana, i que en els darrers dies ha treballat conjuntament amb les autoritats per tal d’aplicar totes les mesures adoptades pel coronavirus. La FEHT subratlla que gran part de la planta hotelera, càmpings i apartaments turístics, així com molts restaurants de les principals poblacions turístiques ja es trobaven tancats en estar en temporada baixa.

Mentrestant, l’entitat està a l’expectativa de conèixer quines ajudes econòmiques oferirà l’administració al sector. A més, s’emplaça a superar la crisi del coronavirus per tal de fer «les valoracions econòmiques pertinents».

En el comunicat, la FEHT també vol «agrair públicament l’esforç de tots els equips sanitaris, així com de totes les persones que estan contribuint a mitigar aquesta situació».

Fundació PortAventura dóna 500.000 euros per a la compra de respiradors als set hospitals de la província

En un ‘exercici de responsabilitat i solidaritat amb la situació actual’, Fundació PortAventura informa que dóna 500.000 euros per a la compra de respiradors destinats als set hospitals de la província de Tarragona com a forma de suport a les mesures posades en marxa contra l’expansió del coronavirus.

Els respiradors s’instal·laran en diferents hospitals amb l’objectiu de reforçar l’assistència en el territori: Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Pius Hospital de Valls, Hospital Del Vendrell i Hospital Comarcal Móra d’Ebre.

“En aquesta situació excepcional, des de PortAventura World volem bolcar tots els nostres esforços i contribució en el suport al sistema sanitari. Igualment ens agradaria reconèixer i agrair la gran dedicació i l’esforç del personal sanitari que, des d’aquests hospitals i molts altres en tota Espanya, estan lluitant en primera línia per a combatre el brot de Covid-19”, ha assenyalat Arturo Mas-Sarda, President de PorAventura World.

“Amb aquesta iniciativa, Fundació PortAventura vol mostrar la seva total disponibilitat i el seu compromís per a ajudar a protegir a la comunitat amb la qual porta col·laborant diversos anys i a la qual li uneix un vincle molt especial”, ha afegit Ramon Marsal, President de la Fundació PortAventura.

PortAventura ajorna l’obertura del complex

Imatge de l’atracció Furius Baco de PortAventura, funcionant a l’àrea de Mediterrània. Foto: Roger Segura

PortAventura World ajorna l’obertura del complex turístic prevista per al 27 de març arran de les mesures excepcionals ordenades per les autoritats per tal de contenir el coronavirus.

«L’obertura es produirà quan les autoritats sanitàries ho permetin», ha assegurat la companyia en un comunicat. El resort de Vila-seca i Salou (Tarragonès), la principal locomotora turística de la Costa Daurada amb cinc milions de visitants anuals, preveia encetar a final de mes la temporada del 25è aniversari. Arran del covid-19, la companyia ha informat que «aplicarà totes les instruccions i recomanacions que resultin d’aquestes mesures, prenent les màximes precaucions, en coordinació amb les autoritats sanitàries».

PortAventura World assegura també que la seva prioritat és preservar la salut i la seguretat dels clients, treballadors i col·laboradors.

A mitjan setmana l’empresa ja havia informat que el complex estava «preparat amb les mesures preventives addicionals si les circumstàncies ho requerissin».

Tot i que encara no havia obert portes al públic, hi havia treballs interns a les instal·lacions, i la companyia havia incrementat la freqüència de neteja de les zones públiques i de les seves oficines.

També havia restringit els viatges dels empleats a països de zones de risc i l’assistència a esdeveniments o fires amb gran afluència de gent i havia creat uns protocols d’actuació per a totes les àrees del parc.

 

La Costa Daurada, a l’expectativa pel coronavirus, no nota efectes en les reserves a un mes de la Setmana Santa

Una turista, passant per davant d’un rètol de Salou. Foto: ACN

Calma tensa a la Costa Daurada davant la propagació del coronavirus. A un mes de Setmana Santa, no hi ha de moment afectacions en les reserves i en determinats sectors fins i tot es viu un augment, com passa als càmpings. El fet que en la Setmana Santa es mogui sobretot el turisme nacional ajuda a manteir bones perspectives. A Tarragona ciutat, hi ha més preocupació pels efects del temporal Gloria, encara visibles.

A un mes vista de l’arribada de la Setmana Santa, Tarragona21 ha consultat amb diferents associacions empresarials, ajuntaments i patronats de Turisme i hi ha coincidència, no hi ha por, però cal esperar. Divendres passat es reunia la Federació Empresarial d’Hosteleria i Turisme de la província amb els patronats de turisme locals, on es va abordar el cas.

Hotelers i campistes no viuen cap cancel.lació «donat que la situació a Espanya està controlada. Això no vol dir que pugui canviar en funció de com evolucioni el cas», afirmen des de l’Associació d’Hostaleria de Salou, Cambrils i La Pineda. El turisme de Setmana Santa és bàsicament nacional, sense massa turistes de països sensibles com podria ser Itàlia, recalquen, fet que suma a favor. El cas del coronavirus és global, no local, per la qual cosa no afecta a Espanya o Catalunya.

La Federació Empresarial, al seu torn, no es pronunciarà fins 15 dies abans de Setmana Santa donada l’evolució canviant de l’epidèmia.

Els grans esdeveniments esportius que atreuen milers de persones i que ajuden al turisme familiar per Setmana Santa a la Costa Daurada es mantenen. Aquest mateix dilluns, l’organització del Mundialito de futbol de Cambrils -que tindrà lloc a l’abril- emetia un comunicat el seu web en el que informava que es manté la celebració del torneig donat que «a Espanya no existeix risc per al normal desenvolupament de l’esdeveniment», tot i que s’ha hagut de prescindir de països sensibles, com avançava aquest digital.

Tarragona.- El sector del càmping i l’hoteler de Tarragona no ha notat cap afectació quant a cancel.lacions per la por al coronavirus. «Ara estan més preocupats per posar a punt les seves instal.lacions, i especialment de recuperar les seves platges del passat temporal», afirmen fonts de l’Agrupació de Càmpings de Tarragona Ciutat. Confien a arribar a temps a l’apertura a finals de mes, però van a contrarrellotge a la plaja Llarga.

Respecte a Cámpings del Mediterráneo, entitat que aglutina el sector des de Girona a Alacant, tampoc noten afectació. «De moment, els clients no associen càmping a aglomeracions com en una ciutat o un hotel, és vida a l’aire libre i els clients tenen el seu espai», afirmen a aquest digital.

Salou.- L’alcalde, Pere Granados, s’ha mostrat molt crític aquests dies amb el que anomena «pànic virus» i ha subratllat en una trobada amb la premsa que moltes reaccions són desmesurades. Té clar Granados que «hi ha més pànic que no una resposta científica» i el pànic «genera un efecte en l’economia que no és positiu. L’economia està afectada, és una realitat». «Cal afrontar-ho amb normalitat absoluta» , subratllava. «No està justificat científicament el que està passant», destaca.

De manera gràfica i per mostrar que Salou no tem el coronavirus, ha afirmat que els tècnics de Turisme mantenen els viatges previstos a certàmens que se celebraran properament a Rússia i Irlanda.

Altafulla.- «No creiem que el coronavirus ens pugui perjudicar significativament. El turisme d’Altafulla és principalment familiar, de segona residència i sobretot fidel, que valora l’entorn natural i busca l’equilibri entre l’oci i la cultura», ha manifestat la regidora de Turisme, Natalia Sanz.

Roda de Berà.- Calma també a Roda de Berà, on els tres càmpings de la localitat observen més aviat un ascens de les peticions de reserva per Setmana Santa, segons apunta l’alcalde, Pere Virgili. «Ens basem en la primera residència i quant a desplaçaments de masses ens veiem poc afectats. Els tres càmpings segueixen les recomenacions de les autoritats quant a reserves i cancel.lacions de grups d’estudiants italians. Per Sant Josep s’espera que obrin els càmpings, a l’espera de la Setmana Santa i dels protocols de l’Estat i la Generalitat», destaca l’alcalde.

Així, el càmping Parc Platja Berà presenta més reserves de turisme britànic i holandès i es troba a millor ritme. El càmping l’Estel, al seu torn, es nodreix tradicionalment de turisme espanyol i les reserves també van a més. Finalment, al càmping L’Arc no noten cancel.lacions. Es tracta d’un recinte que obre tot l’any i majoritàriament presenta campistes catalans.

Creixell.- «A Creixell no creiem que ens afecti massa turísticament perquè els clients són fidels. No estem excessivament preocupats i de moment no tenim anul.lacions tot i què podriem tenir-ne d’última hora. Penso, personalment, que hi ha una alarma comparable amb la Grip A de la qual se’n va deixar de parlar d’un dia per l’altre. De tota manera no vivim aïllats de les notícies i esperem que es vagi veient què passa i que no ens afecti massa al turisme en general», ha destacat Sílvia Farrero, regidora de Turisme.

Vandellòs  L’Hositalet de l’Infant.- La regidoria de Turisme observa també normalitat: «Catalunya es troba en una zona de baixa afectació. A més, el sistema sanitari català està absolutament preparat per detectar i tractar el Covid-19. Comptem amb els protocols d’actuació en cas que siguin necessari activar-los.Com a destinació no tenim cap motiu sanitari que alteri l’activitat turística de manera que els serveis, els atractius i els establiments turístics funcionen perfectament. El transport també funciona amb tota normalitat. Seguim i informem de les recomanacions de l’OMS i el Departament de Salut», ha afirmat la regidora María José Gómez.

«Des de la destinació estem amatents a l’evolució de la malaltia tant a Catalunya, Espanya com a la resta de destinacions properes. Malgrat tot, esperem que la gent no deixi de fer vacances. Una de les possibilitats és que el turista nacional, principalment, s’estarà de viatjar fora d’Espanya, i practicarà turisme de proximitat, la qual cosa afavorirà les nostres destinacions», conclou.

Els consistoris i patronats de Turisme de Cambrils, Mont-roig del Camp i Vila-seca-La Pineda han declinat fer valoracions. En el cas de Vila-seca centralitzen les declaracions en la Federació Empresarial d’Hosteleria i Turisme.

Redacció

 

Hard Rock presenta la documentació necessària per continuar amb el projecte del casino

Terrenys del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, amb un llac i camp de golf de PortAventura (Lumine) en primer terme, i les atraccions al fons. Foto: Núria Torres

Hard Rock va presentar a finals de la setmana passada a la Generalitat la documentació necessària per continuar amb la llicència per al projecte de casino que vol instal·lar al Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou.

Segons ha pogut saber l’ACN, la multinacional nord-americana va lliurar dins del termini establert el pla de desenvolupament constructiu, la documentació referent a una ampliació de capital i els contractes de finançament d’aquesta ampliació. El proper pas per als inversors serà formalitzar la compra dels terrenys del CRT a l’Incasòl, just després que l’empresa pública els hagi adquirit a La Caixa. Tot plegat s’haurà de fer abans del 5 de maig.

El passat 5 de desembre Hard Rock va demanar una pròrroga de tres mesos de la llicència de casino a la Direcció General de Tributs i Joc de la Generalitat, que depèn del Departament d’Economia. La petició es va acceptar i la nova data límit per presentar la documentació de manera presencial era el 5 de març. L’empresa disposava de 24 hores més per fer-ho telemàticament. Des d’Economia han assegurat que la informació es va lliurar dins del període fixat. El Departament també ha apuntat que la documentació detalla terminis de construcció del complex d’oci i turisme, així com de l’ampliació de capital que l’administració requeria a l’empresa per tenir garanties de solvència.

El proper pas que haurà de fer la companyia nord-americana és tancar la compra dels terrenys, propietat de La Caixa. Per fer-ho, primer els adquirirà l’Incasòl per, en una operació «d’unitat d’acte», vendre’ls a Hard Rock. El passat 3 de març, el Govern va autoritzar l’Incasòl a iniciar el procés de compra per un import de 120 MEUR. Prèviament, Hard Rock es va comprometre per escrit a adquirir-los a l’empresa pública «no més tard» del 5 de maig. L’executiu va subratllar que, si no s’acabés produint la venda, no es procediria tampoc prèviament a la compra dels terrenys, i va garantir que el tràmit «no suposarà cap cost econòmic per al Govern».

Des d’Economia també s’ha informat que Hard Rock haurà de demanar una altra sol·licitud per operar el casino tres mesos abans de l’obertura de l’establiment.

Eloi Tost – ACN

8-M: Gemma Benaiges, l’alcaldessa que fa pa

L’alcaldessa de Vilallonga del Camp, Gemma Benaiges, durant l’entrevista. Foto: Mayo Lorda

Avui volem conèixer l’alcaldessa de Vilallonga del Camp. No només parlarà de política, sinó de la seva família, que és el més important per a ella. Molts la coneixen per Maria Gemma, així li deien al forn familiar. Gemma Benaiges és d’un caràcter fort, ‘per al bo i per al dolent’, diuen els qui la tracten. No prové del món de la política, en absolut. Té una empresa que ha creat ella mateixa amb el seu marit, és fornera, de llarga tradició familiar, i entre els dos han aixecat tres filles, totes amb estudis. No es cansa de compatibilitzar forn, Alcaldia i casa. ‘Potser perquè sóc una dona’, respon. Dels 22 municipis del Tarragonés, només hi ha dues alcaldesses dones, la de La Nou de Gaià i la de Vilallonga. No vol anar més enllà del seu poble, no vol tenir més càrrecs. ‘Faré quatre anys d’alcaldessa i després ja ho veurem’.

Per què ets alcaldessa?

Perquè m’estimo Vilallonga. Vaig néixer, m’he criat i m’estimo Vilallonga. En una visita escolar a l’Ajuntament, uns nens m’ho vam preguntar, els vaig contestar això i si ells s’estimaven Vilallonga. Em van respondre que sí, i un d’ells em preguntà si volia ser presidenta del Parlament. ‘No’, vaig respondre. De Vilallonga no em mouré. Jo no sóc política, sóc una persona del carrer.

És difícil ser dona i alcaldessa a Vilallonga?

No. És el mes bonic del món ser les dues coses.

Has notat actituds masclistes en els teus companys?

No, al contrari. A  l’equip de govern gairebé tots som de Vilallonga, hem jugat junts, hem anat de festa junts, saben com som, quin temperament tenim. Jo n’estic molt contenta. I a nivell de treballadors veus com ha canviat l’Ajuntament; hi ha ganes de treballar, empatia. Arribo a l’Ajuntament, obro la porta saludo, i de seguida noto l’alegria. La gent hi treballa a gust.

No ets política, et van venir a buscar

Vaig ser fundadora de la penya de Barça, vaig ser presidenta de l’Associació d’Amics del Roser i he estat a l’Ampa de la llar d’infants, també he estat secretària del Centre Recreatiu,… poques entitats m’han quedat per ser-hi. El meu germà és el militant més antic d’ERC al poble. Ell era dins el grup. L’Ignasi Valera -exalcalde- era al govern, també el Josep Maria Magrinyà i la Carme Vallvé. Governaven en coalició amb CiU. Resulta que a finals de l’any 2010, l’Ignasi, amb qui no havíem parlat gairebé mai, va venir a veure’m a casa, em va dir que volia muntar la llista electoral de l’any següent. Fixeu-vos si en sap, l’Ignasi, ens ho va proposar al meu marit i a mi, de formar part de la llista. El meu home va dir que ell tenia el forn i no podia dedicar-s’hi. Quan m’ho va proposar a mi, li vaig dir que la meva mare feia quinze dies que havia mort i el meu pare, vint-i-cinc, que deixéssim passar el Nadal i ja en parlaríem. El meu home em va dir: ‘Diga-li que sí’. L’Ignasi em comentà que aniria de número dos o de tres a la llista. Li vaig respondre que endavant.

Et vas fer d’ERC

Sí, vaig començar a anar a reunions i m’agradava l’ambient. Jo era d’esquerres, progressista. A les eleccions municipals vam empatar en nombre de regidors amb CiU, i nosaltres vam aconseguir uns pocs vots de més. El mandat anterior havíem governat amb CiU, però aquest cop ens van dir que pactarien amb el PP i que si ens hi volíem adherir. Vam respondre que no, que no pactàvem amb el PP, i ens vam anar a l’oposició. Quan vaig entrar a les llistes d’ERC, hi va haver gent del Pdecat que em va deixar de saludar, gent amb la que tenia molt bona relació, que venien a esmorzar cada dia al forn i que m’havien felicitat efusivament quan els vaig anunciar que estaria a les llistes. Aquí es va acabar tot, fins i tot amb excompanys de col.legi del meu marit.

No havia passat res d’especial a Vilallonga?

No, deien que els vaig trair perquè m’havien convidat a alguns sopars -abans que fos d’ERC-, però jo no m’havia compromès mai i ells no m’havien convidat mai a anar a les llistes. Han deixat de parlar fins i tot a les meves filles. Jo mai havia penjat cartells electorals d’ERC, ara sí ho faig, i amb ganes.

Ets fornera, d’on et ve la tradició?

De professió i de sang. Ja som la quarta generació de forners. Però jo no estic ara al forn de Vilallonga, conegut com el de Cal Pastoru, que és el renom de la nostra casa. Tinc el forn al Morell. El meu besavi es deia Ramon Benaiges Calvet i venia de Valls. El seu pare era fuster i va venir a Vilallonga a fer de fuster. Es va casar amb la Carme Montserrat, que era de Ca Pastoru, renom que procedia del fet de tenir pastors en una finca d’Alcover. Es van casar i van decidir fer pa. El pare del meu besavi, fuster, els hi va fer el forn. I axí van començar. Li van posar Ca Pastoru. Resulta que nosaltres, els Benaiges, venim del Xat de Benaiges, el que va descobrir el calçot.

Gemma Benaiges, amb la seva mare i la seva àvia. Foto: Cedida

Posteriorment, el meu avi Josep Maria Benaiges va continuar amb el forn. Es va casar amb una dona de La Canonja, Salvadora Roig Rion. En aquella època no hi havia diners, i la meva àvia els va posar per aixecar la casa. A partir d’aquí començà a pujar Ca Pastoru. El moment més àlgid del forn va ser amb la meva mare.

De petita, amb la seva mare Maria. Foto: Cedida

Et vas criar al forn

Sí, vaig ‘néixer’ allí. Tota la vida hi vaig ser, al forn.

Quan es jubili el teu germà, que té 63 anys, què es es farà amb el forn?

És la pregunta del milió de dòlars, la incògnita.

Per què et vas muntar un forn al Morell i no vas seguir a Vilallonga?

Mon germà hi treballava des de petit, feia de paler. Tota la vida hi ha estat allí. Ell i jo ens portem onze anys de diferència, ell és més gran que jo. Jo em vaig casar amb 21 anys amb el meu home, el Martí Fortuny, també de Vilalonga, que treballava en una multinacional francesa de distribució d’alimentació. Vam anar a viure un any a Tarragona i ja em vaig desvincular del forn. Tenia ‘mono’ i despatxava a la botiga, i a Reus vam obrir amb un inversor un punt calent, com s’estil.lava a França. Era la Baguet d’or.

I de Reus passeu al Morell

El meu home no era forner, era comercial, i va decidir anar dos anys a Barcelona, al Gremi de pastissers, a estudiar l’ofici. Cada dia agafava el tren a Tarragona per anar a estudiar. Durant aquests dos anys, sense el meu home, el meu germà era qui em servia el producte fins que el Martí en va aprendre. Aleshores, teníem unes parcel.les a Vilallonga i vam muntar l’obrador. Era el 1998 i ma mare, que tenia molta visió del negoci, em va dir: ‘Gemma, cada dia passes pel Morell per anar a Reus, per què no poses una botiga al Morell?. N’ha tancat una i només en queda una’. Vam buscar local i vam obrir la botiga de la Rambla del Morell.

Fabricàvem a Vilallonga i servíem a les botigues de Reus i del Morell. Era un estrés total, les nenes patint,… L’any 2001, el meu marit va emmalaltir greument, jo tenia tres criatures, dues botigues, un obrador i entre tots ho vam superar. Aleshores vam traspassar la botiga de Reus, jo ja no podia més. Després vaig fer la botiga més gran i al 2003 vam obrir una segona botiga al Morell, a la zona del pavelló i dels col.legis. És de lloguer i hem decidit comprar una casa sencera a la Rambla, davant la botiga, que és on m’estic fent el nou forn.

Abans de comprar la casa li vam dir a les nostres filles si volien seguir en el negoci. Les tres van dir que no i aleshores els hi vam explicar que els ingressos del lloguer de la botiga serien la nostra jubilació. Un autònom no pot fer res més.

M’emociono quan parlo del forn, hi he estat tota una vida. Sóc molt emotiva. Enyoro molt els meus pares; van morir tots dos de manera seguida, amb només vint dies de diferència. Jo tenia 42 anys.

L’alcaldessa, fotografiada amb el seu pare Ramon. Foto: Cedida

I a més del forn, portes l’Ajuntament. Com t’organitzes?

A dos quarts de sis del matí sóc a l’obrador, de dilluns a dissabte. Encaixo el pa cap al Morell. A les set vaig al forn i m’hi estic fins a les onze, quan hi ha la feina grossa. Aleshores, me’n vaig, i tal com vaig vestida, marxo a l’Ajuntament, fent olor a pastes, fins a quarts de dues. Com faig el dinar? Doncs el faig perquè sóc una màquina. Vaig a dormir a les onze, amb sis hores de dormir en tinc prou.

Tots els alcaldes amb els que parlem van desbordats, no arriben, estan estressats, i tu fas tot això…

Perquè són homes. A quantes dones heu entrevistat que siguin alcaldesses?

Una, d’una ciutat

Però segur que té ‘minyones’. D’on trec les hores? Com puc. Jo arribo a casa i em poso a fer el dinar. Dinem tard, clar. En acabar de dinar, faig la bacaina, i després netejo la cuina, faig la roba i vaig a comprar. I cobro 500 euros al mes com a alcaldessa, el mateix que la resta de regidors. Em van dir que podria cobrar mil euros, però m’hi vaig negar. Ara bé, el sou s’ha de demostrar. Els vaig dir als regidors, que cadascú actuï segons la seva conciència.

I tens tres filles

Tenen 23, 26 i 30 anys. Són la Gemma, la Cristina i la Marta. La Marta és biòloga, treballa a l’Hospital San Joan de Déu. És comunicadora científica, no està als laboratoris. La Cristina és educadora social, treballa a la residència Misericòrdia de Reus. I la petita és hostessa de vol, treballa per la companyia Privilege, de vols xàrter. Les tres són molt diferents.

Un viatge al País Basc, amb els seus nebots i les seves filles Cristina i Gemma. Foto: Cedida

Com vas conèixer el Martí, el teu home?

Al Martí, que és de Ca Tranquilon, el coneixia de tota la vida. Ens portem tres anys, cadascú anava amb la seva colla. A Vilallonga hi havia un bar, Ca l’Estrelló, on hi anàvem, i què vols que et digui… També actuàvem als Pastorets. Jo tenia 14 anys i em vaig casar als 21. La malaltia del meu home em va marcar i la veritat és que ma mare em va ajudar molt. No sé què hagués fet sense ella. Jo sóc igual que ella, tinc el seu caràcter, i sóc molt patidora, sobretot per les filles.

A Roma, amb el seu marit Martí i la filla petita, la Gemma. Foto: Cedida

Com són les teves filles?

La gran, la Marta, és molt reservada, discreta, no explicava massa coses ja des de petita. De sempre ha estat molt disciplinada amb ella mateixa i acabà el batxillerat amb  matrícula d’honor, així que va poder triar universitat. Ha fet carrera universitària, dos màsters i diversos postgraus. Viu amb la seva parella i la seva germana petita Gemma a Barcelona.

La Cristina?

És educadora social i de caràcter, és com jo. Treballa amb gent gran. Quan arriba a la residència, comença a cantar i totes les àvies se l’estimen molt. Viu a casa. És molt semblant a mi. Parlem molt, m’explica moltes coses.

I la Gemma, la petita, com és?

És una barreja. És la que té més caràcter, com jo. Diu les coses clares i que peti el que peti. Ella sola ha arribat on és ara, ha demostrat ser molt espabilada. Amb 19 anys ens va dir: ‘Me’n vull anar a Anglaterra a estudiar perquè em vull dedicar a ser hostessa de vol’. Jo sé el que és guanyar-te un cèntim. A les tres les vam dir que els pagaríem les carreres, el que vulguin estudiar, a les tres per igual, ‘però a partir d’aquí, s’ha acabat’. Tot ha sortit del forn, carreres universitàries, material escolar,… Vaig sumar el que ens costaria cadascuna d’elles. La Marta ens va dir que volia fer Biologia i un màster; la Cristina volia ser educadora social i no volia fer cap màster. La carrera de ciències era més cara i a la Cristina encara li faltaven diners, així que la vam compensar. Totes van rebre el mateix. I la suma de les despeses de la Gemma era igual a les altres. ‘I aquí s’ha acabat’, vaig dir. No era fàcil aconseguir això. S’ha de saber dir que no.

Imatge presa a Washington, amb la Gemma. Foto: Cedida

Ets aficionada a menjar bé

M’agrada provar coses, com anar als restaurants d’estrella Michelin. Viatgem poc, però cada any anem al País Basc, al Gran Sol d’Ondarribia, a Haya, Orio, Getaria… Sóc molt aficionada a la gastronomia

I en música, què t’agrada?

Bruce Springstein és el meu ídol. He anat a alguns concerts d’ell. A l’últim no hi vaig poder anar perquè les meves filles em van ‘robar’ les entrades. Quan va venir U2 hi va anar la Cristina amb el meu marit, que a més és un fan de Queen, Supertramp, Pink Floyd,… Jo sóc una generació una mica més jove que ell, però quan t’ajuntes amb una persona que li agrada aquesta música, a tu també t’acaba agradant.

I sou molt aficionats als castells, a la Colla Vella de Valls

I no ho érem pas, de castellers. L’afició va venir de la petita, de la Gemma. Un cop, algú de Vilallonga se la va emportar als castells i aquí va començar. El meu home es va apuntar a anar a un assaig. Doncs cada cap de setmana va assajar, també va a les diades,… Treu l’adrenalina amb els castells. També sóc molt aficionada al Barça, això em ve de ma mare.

Per què va acabar l’activitat de la Penya Barcelonista de Vilallonga?

Perquè quan una persona que tira del carro ho deixa, i no segueix ningú, tanca l’activitat. La Penya, la portàvem el Joan Torres, que és regidor, i jo. Quan vam ser elegits regidors, ja no vam poder seguir més. Vam estar en quatre finals de la Champions amb el Barça, a París, a Roma, a Wembley i a Berlín. Tot això en deu anys de vida de la Penya.

Eres molt fumadora i ho has deixat

Fumo IQuos, fumo amb una màquina, el tabac no es crema, s’escalfa. És tabac sense aditius. Estic molt contenta de no fumar.

Parlem de Vilallonga. Esteu peatonalitzant el centre

Ara estem començant amb el casc antic, de manera que només hi podran accedir els veïns. Amb la subvenció del PUOiS arreglarem carrers. Abans d’executar grans infrastructures, cal conservar el patrimoni. I cuidar els veïns, escoltar-los. No s’ha tingut mai cura de la zona de l’Eixample, on hi ha molta gent que al seu moment va venir de fora. Jo m’escolto els veïns i les seves preocupacions, com que s’hi facin carreres de cotxes. Em diuen: ‘Maria Gemma, ens passa això’.

Quin llegat voldries deixar com a alcaldessa? Per què voldries que se’t conegués?

M’agradaria que la gent es recordés del meu pas per l’Ajuntament no per haver fet més obres que un altre alcalde, sinó per haver deixat una Vilallonga bonica, endreçada, agradable, amable, on et passegis pel casc antic amb tranquil.litat, on pugui contemplar l’església, la plaça, on puguis anar a racons de la vila, entretenir-te contemplant-los. M’agrada molt el patrimoni i a Vilallonga no s’ha tingut mai massa cura d’ell. Voldria conservar el patrimoni.

D’on ve el nom de Maria Gemma?

De ma mare, que tenia un cor molt gran i sempre ajudava la gent. Se l’estimaven molt. Al forn em deien Maria Gemma.

Gemma Benaiges, al carrer la Muralla, el de casa seva, de petita. Foto: Cedida

El primer que m’ha sorprès de la Gemma és la seva determinació. De la nostra conversa em quedo amb l’emoció en recordar els seus pares, dels que no pot parlar sense que li caigui una llagrimeta, de com es va enfrontar a la malaltia del seu marit Martí. Quan parla d’ell es palpa la complicitat, i de com han educat les seves tres filles, amb fermesa i austeritat.

Mayo Lorda

8-M: Esclaten els actes del Dia Internacional de la Dona

Imatge de la presentació dels actes commemoratius del Dia Internacional de la Dona. Foto: ACN

El Camp de Tarragona arranca aquest divendres, 6 de març, el gruix dels actes reivindicatius del Dia Internacional de la Dona, que culminaran diumenge, dia 8. Destaquen els organitzats pels ajuntament i col·lectius de la Plataforma 8 de març del Camp. L’agenda a les comarques del Tarragonès i Baix Camp és aquesta:

TARRAGONA

La programació, elaborada conjuntament per diverses conselleries de l’Ajuntament i entitats de la ciutat, cal destacar un any més la presentació de nous punts de llibre, exposicions i actes per a tota la ciutadania a l’entorn de les dones, així com la celebració institucional amb la lectura del manifest, que enguany es farà aquest divendres 6 de març a les 13h a la Plaça de la Font i el diumenge dia 8, organitzat per la plataforma 8M, la Manifestació unitària a partir de les 17.30h des de la Plaça Imperial Tàrraco.

Com ja ve sent una tradició, enguany també s’han convocat el Concurs de Relats de Dones que aquest 2020 arriba a la 20 edició i el 3r Concurs de Còmics per la Igualtat, els premis dels quals s’atorgaran el proper dijous 12 de març a les 12h al Saló de Plens de l’Ajuntament.

Un dels primers actes que se celebraran és la inauguració d’una exposició doble, que la conselleria de cooperació ha organitzat conjuntament amb la d’Igualtat i que s’inauguren demà dimecres 4 de març a les 18h al Pati Jaume I.

D’una banda es presenten un any més els punts de llibre Dones Tarragonines, que és un projecte de reconeixement de valors socials que va sorgir del Consell Municipal de les Dones a l’any 2011. Enguany es farà visible la vida i perfil de trenta-vuit dones, que ens expliquen com s’han destacat dins la vida econòmica, sanitària, política i cultural, per reivindicar una denúncia contra qualsevol mena de violència masclista que impedeix el desenvolupament de valors, drets i llibertats.

L’altra mostra que es podrà veure de de dimecres i fins al 10 de març, és el recull de fotografies d’Ester Pérez, que sota el títol Defensores del Cos-Territori, explica la lluita de dones indígenes maies, lenques i garífunes a Guatemala i Hondures contra les diferents violències que les travessen de manera interrelacionada, a casa, a les comunitats i al seu territori.

Així mateix, com a acte destacat, el dijous 5 a les 12h s’inaugurarà el mural feminista que s’està realitzant a la plaça de la dona treballadora, al carrer Ixart.

La manifestació

La manifestació feminista prevista a Tarragona pel 8 de març reivindicarà la sororitat. La marxa començarà a dos quarts de sis de la tarda a la plaça Imperial Tarraco i portarà per lema ‘Juntes, fortes i combatives, construïm l’alternativa feminista’. Aquest serà el darrer de diversos actes que a partir de dijous la Plataforma 8M Camp de Tarragona impulsarà per diferents ciutats com Reus, Cambrils, Creixell, Vila-seca o Tarragona per posar en valor el feminisme. El fet que enguany el 8-M caigui en diumenge fa que les entitats convocants es mostrin especialment optimistes amb el nivell d’assistència a la manifestació, que els darrers anys ha aplegat milers de persones.

La marxa començarà a la plaça Imperial Tarraco a les sis de la tarda i just abans es faran pilars de dones castelleres. La manifestació acabarà a la plaça de la Font amb la lectura del manifest redactat per la plataforma, que comptarà amb una intèrpret de llengua de signes. També hi intervindrà Tornavís Teatre i la Xirigota de Dones de Tarragona, amb diferents mostres culturals.

Altres actes:

6 de març a les 20:00h, monòleg: Gordofòbia per Miriam Martínez. Companyia Rebellatorum. Organitza el Casal Popular Sageta de Foc. Carrer la Nau, 11.

7 de març a les 12:30h, conversa al voltant del nou llibre de Silvia Federici «Bruixes, caça de bruixes i dones». I a les 13:15 vermut amb DJ Jazz. Organitzen Cau de Llunes, Tigre de Paper i el Casal Popular Sageta de Foc. Carrer la Nau, 11.

7 de març a les 18 h, taula rodona «Feminisme per canviar-ho tot». Amb la participació de treballadores de Tempo, treballadores del SAD Barcelona i Membres del Grup de treball en defensa de la sanitat pública. Organitzen Cau de llunes, Arran, Endavant i CUP. Al Casal Popular Sageta de Foc, carrer la Nau, 11.

7 de març a les 18:30h, documental: «Cuidar entre terres. Qui sosté la vida quan les dones migren?»  Organitza la Coordinadora ONS Tarragona. A l’espai Jove Kesse, c/St. Antoni Maria Claret, 12.

ALTAFULLA

L’Ajuntament d’Altafulla posarà a disposició de la ciutadania autobusos per assistir diumenge a la manifestació de Tarragona. Altrament, els actes que tenen lloc a partir d’avui són aquests:

El dissabte 7 de març se celebrarà la jornada «Dones i Esport», amb el suport del Consell Esportiu del Tarragonès (CET). Per la seva banda, el Club Marítim oferirà, de 10:30 a 12:00 hores, una classe oberta de pàdel; i de 12:00 a 13:00 hores, una travessa de paddle surf.

En tots dos casos, caldrà fer inscripció prèvia a través del telèfon 977650263, o del correu electrònic pili.berenguer@cmaltafulla.com . La jornada culminarà amb una sessió de zumba, a les 19:00 hores al gimnàs de l’escola La Portalada.

La Jornada central serà el diumenge 8 de març, quan es commemora el Dia Internacional de les Dones. L’Ateneu de Dones encetarà la programació amb un esmorzar de forquilla, a les 10:00 hores a l’Ermita de Sant Antoni. Per participar-hi, cal posar-se en contacte amb l’entitat abans del 4 de març.

La commemoració més institucional tindrà lloc a les 17:00 hores al Museu Etnogràfic. L’acte comptarà amb la performance teatral del grup +A Prop, la lectura del manifest, i la participació a la manifestació que tindrà lloc a Tarragona.

L’endemà, dia 9, a partir de les 19:00 hores, el Museu Etnogràfic també acollirà un recital de les lectures «Nosaltres: Lilith», a càrrec de les alumnes del Taller d’Escriptura Creativa de l’Ateneu de Dones. En acabar, Ariadna Terrón oferirà un concert d’arpa.

El programa es reprendrà el dijous dia 12 a les 17:00 hores, amb l’exposició «Quin temps tenim», que s’instal·larà al vestíbul de l’Ajuntament. I a les 18:00 hores al Centre d’Entitats, la directora de teatre local Joana Badia presentarà i dirigirà «l’Homenatge a les Dones Grans. Grans Dones».

Les activitats del Dia Internacional de les Dones acabaran el divendres 13 de març a les 20:00 hores al Museu Etnogràfic amb un recital de poesia d’autores femenines acompanyat d’un tast de vins, a càrrec d’Alba Mascarella. L’acte serà a proposta de L’EINA.

CONSTANTÍ

El diumenge 8 de març tindrà lloc l’acte central de la Setmana de la Dona a Constantí amb la tradicional Lectura del Manifest, a càrrec de les associacions de dones del municipi, el Grup Cultural Mestresses de Casa i l’Associació de Dones per la Unitat de Constantí. Serà a partir de les 13.30 h i com és habitual tindrà lloc al davant de l’Ajuntament. Tal i com ja s’ha fet aquests anys anteriors, un dels actes principals d’aquesta Setmana de la Dona arribarà el mateix diumenge dia 8 de març amb un acte de reconeixement i homenatge a totes les dones constantinenques que aquest any 2020 celebren el seu 80è aniversari, que tindrà lloc al Pavelló Poliesportiu.

CREIXELL

7 de març a les 10:00 h. Mural reivindicatiu. Organitza Papallones liles. Rambla de les Moreres.

7 de març a les 18:00 h. Tertúlia – debat. Organitza Papallones liles. Casal Municipal de Creixell.

8 de març a les 12:00 h. Lectura del manifest 8M. Organitza Papallones liles.Davant de la Casa de la Vila.

9 de març a les 15:30 h. Caminada de la dona. Organitza Club Muntanyenc Creixell. Sortida Rambla de les Moreres.

20 de març a les 18 h. Entrega dels premis del primer certamen literari de narrativa curta Papallones liles Creixell. Organitza Papallones Liles i Biblioteca Pública de Creixell.

EL MORELL

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que es commemora el pròxim diumenge 8 de març, la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament del Morell ha organitzat una xerrada. Sota el títol “Iguals? Un repte social”, la coach Àngels Revenga tractarà qüestions com les desigualtats que genera la diferència biològica, què implica el concepte del gènere, com es construeix, la socialització de gènere, els estereotips, els rols, la desigualtat que no es veu o la violència.

La cita és aquest divendres 6 de març a les 19 hores i a la sala d’actes de l’Ajuntament, en una xerrada que es preveu molt dinàmica i que està oberta a tota la ciutadania. La regidora d’Igualtat, Rosa M. Sánchez, anuncia que “amb aquesta xerrada es dona el tret de sortida a un seguit d’activitats que es faran al llarg de l’any sobre igualtat i feminisme, i que anirem desvetllant a poc a poc”. En aquest sentit, remarca que “és important que hi hagi un dia reivindicatiu”, però alhora assenyala que “són qüestions que s’han de treballar sempre, i no només una vegada a l’any”.

Val a dir també que des de la regidoria s’ha impulsat la campanya #Som_higualtat, que ha de servir per avançar cap a la igualtat de gènere en tots els àmbits i sentits. “Una marca que ens acompanyi sempre, com un paraigua que aixoplugui pràcticament totes les accions que fem des del nostre consistori, des de qualsevol regidoria, però sobretot des d’Ensenyament i Joventut”, recorda Sánchez.

LA CANONJA

5 de març a les 19:30 h. Xerrada «Dones, deesses i alcohol. Una història silenciada». A càrrec de Marta Donés. Organitzen Mirada Violeta la Canonja, Ajuntament de la Canonja, Ateneu Popular la Mina i comerços col·laboradors de la Canonja. Al Centre Cívic.

8 de març. Manifestació, de la rotonda del camp de futbol a la plaça Mestre Gols. Amb lectura del manifest, presentació del col·lectiu, apadrinament, mural  Dones del Poble i festa-vermut. Organitzen Mirada Violeta la Canonja, Ajuntament de la Canonja, Ateneu Popular la Mina i comerços col·laboradors de la Canonja.

LA POBLA DE MAFUMET

Tradicionalment, aquesta celebració és el colofó a un seguit d’actes aplegats sota el paraigües de la Setmana de la dona de La Pobla de Mafumet. Enguany, però, l’Ajuntament ha anat un pas més enllà i ha programat les primeres Jornades de la Igualtat.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és fomentar la cohesió social i la igualtat entre dones i homes, motiu pel qual la pràctica totalitat de les activitats incloses en aquestes Jornades de la Igualtat estan obertes a la participació de persones d’ambdós sexes. L’única excepció és el Sopar de dones que, en la seva 13a edició, manté l’essència amb què va néixer: oferir un sopar només per a les dones pobletanes, en un acte que compta amb diverses propostes d’animació i que s’allarga fins ben entrada la matinada.

En aquesta ocasió, el Sopar de dones tindrà lloc la nit del 28 de març, al Pavelló municipal. Les interessades a assistir-hi podran formalitzar la seva inscripció del 2 al 20 de març a l’Ajuntament (de 10 a 14 h). El preu d’entrada és de 20 euros per a les dones empadronades a La Pobla, i de 35 euros per a les no empadronades.
Nou concurs d’Instagram

De la resta del programa d’actes en destaca el concurs d’Instagram, a través del qual l’Ajuntament convida a tots els habitants del poble a donar difusió a les Jornades de la Igualtat i a ser-ne part activa. Participar d’aquest concurs és molt senzill, només cal fotografiar algun dels actes de les Jornades, penjar la foto en un perfil públic d’Instagram, amb l’etiqueta #alapoblaigualtat i etiquetar també l’Ajuntament, @ajuntamentdelapobla. Entraran en concurs les fotos penjades del 2 al 30 de març, i la foto amb més likes guanyarà una càmera GoPro.

Així mateix, les Jornades de la Igualtat inclouran un seguit de tallers organitzats per les entitats locals, entre els quals s’hi oferiran Ball en línia (2 de març), Ioga Sport&Dona (5 de març), hipopressius (6 de març), risoteràpia (7 de març), ioga (10 de març); així com diverses masterclass, com ara les de flamenc (12 de març), zumba (16 de març) i bachata (19 de març).

RODA DE BERÀ

La lectura del manifest institucional serà el divendres 6, a les dotze del migdia, a la plaça de l’Ajuntament. El mateix dia, a partir de les dues de la tarda, se celebrarà un dinar amb risoteràpia al restaurant Mas de Nin, organitzat per l’Associació de Dones Kom-tu. Els tiquets, a un preu de 18 euros, es poden adquirir al Forn Queralt i a la Merceria Marinada. La sessió de risoteràpia estarà conduïda per “Clima i creixement”.

Seguidament, a les sis de la tarda, la Biblioteca Municipal Joan Martorell i Coca, acollirà la inauguració de l’exposició “Dones artistes oblidades per la història”. L’artista Isabel Jover homenatja amb aquesta mostra a les dones artistes de diferents èpoques que injustament van ser oblidades pels historiadors tot i la qualitat de les seves obres. Les peces van ser pintades entre els anys 2015 i 2017, i cadascuna d’elles va acompanyada de les dades biogràfiques històriques. La mostra es podrà visitar a la Biblioteca fins el 27 de març.

Els actes continuaran el diumenge 8, amb una caminada popular pel terme municipal, amb la col·laboració del grup excursionista de Les Monges Associació Cultural. La sortida serà a les nou del matí des de la zona dels Llimoners i tots els participants tindran un obsequi.

L’últim dels actes, també diumenge, serà la projecció de “Torre-Romeu. Una història de lluita i solidaritat”, a dos quarts de set de la tarda, al Casino Municipal. El documental de Santiago Fletcher, que es va presentar a la passada edició del FIC-CAT, repassa la història d’aquest barri de Sabadell des del seu naixement, a través, sobretot, de la mirada d’aquelles dones lluitadores que van formar part important de la seva història social, cultural i política.

SALOU

Salou se suma al Dia Internacional de les dones, avui divendres, 6 de març, amb l’acte institucional de lectura del manifest, que tindrà lloc a les 16.30 h, a la Sala Costa Daurada del Teatre Auditori (TAS). Tot seguit, es podrà gaudir de la xerrada i posterior col·loqui «Emily Keene, de l’aristocràcia britànica al xerifat d’Ouzanne», a càrrec de la historiadora Anna Llobregat Franquès.

TORREDEMBARRA

La Regidoria d’Acció Social presenta el programa d’actes per commemorar el Dia Internacional de la Dona, organitzats per l’Ajuntament, amb la col·laboració de la Biblioteca Mestra Maria Antònia i la ràdio municipal, Ona La Torre.

Divendres 6 de març

De 10 a 12 h, des de l’Espai Cultural Sala del Mar, programa de ràdio en directe. Accés lliure.

Emprenedoria en femení
Dones i Cultura
Àrees de reptes #onsonlesdones?
Comiat amb la lectura del manifest institucional.
A les 18 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antonia, xerrada «Dones del segle XX, resistents entre el silenci i la paraula» a càrrec de Montserrat Palau.

Dissabte 7 de març

De 10 a 13 h, l’Espai Cultural Sala del Mar, taller de feminitat «L’autenticitat: la descoberta i la satisfacció de les necessitats personals», a càrrec de Núria Cosialls i Ferrer, de l’Espai de Benestar de l’Hort de la Sínia.

L’activitat és gratuïta tot i que cal inscripció prèvia a la Regidoria d’Acció Social o al 977 13 15 79 ext. 2734. Places limitades.

Diumenge 8 de març

A les 12 h, a la plaça de la Vila, actuació castellera «Dones Amunt» a càrrec dels Xiquets de Torredembarra i la Colla Jove Xiquets de Vilafranca.

D’altra banda, l’Antena del Coneixement de Torredembarra (URV, Ajuntament i Centre d’Estudis Sinibald de Mas) organitza, durant aquets mes de març, diversos actes on les protagonistes seran també dones:

Dijous 5 de març

A les 18 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia, Aula de la Gent Gran: Neus Català al Camp de Ravensbruk, a càrrec d’Isabel Miró Neus.

Diumenge 8 de març

A les 18 h, a la Sala Cal Maiam, Espai de Debat. Cicle: Dones en acció. «Clara Campoamor. La mujer olvidada» de Laura Mañá.

Dijous 20 de març

A les 18 h, a la Sala Cal Maiam, Aula de la Gent Gran: La violència de gènere. És cosa de dones? A càrrec de Neus Oliveres.

Diumenge 22 de març

A les 18 h, a la Sala Cal Maiam, Espai de Debat: Cicle: Dones en acció. «El patio de mi cárcel» de Belén Macias.

A més, del 2 al 15 de març tindrà lloc la XII Setmana de la Igualtat

VILA-SECA 

6 de març a les 18:00h, presentació del llibre: ‘Sempre han parlat per nosaltres’, de Najat el Hachmi (amb inscripció). Organitzen Heura lila, Casal Popular el Rebotim. Al Centre Cívic i cultural El Colomí c/ de Tarragona, 22.

6 de març a les 21:00h, sopar col·loqui vegetarià i vegà Aromes del Magreb. Aportació econòmica de 10 € adults, menors de 10 anys gratuït amb inscripció. Organitzen Heura lila, Casal Popular el Rebotim. Casal Popular el Rebotim, av Verge de la Pineda, 45.

8 de març a les 11:30h, manifestació 8M amb carrossa i música feminista.De la Plaça Països Catalans a la Plaça de l’Església. Organitzen Heura lila, Casal Popular el Rebotim.

13 de març a les 20:00h, projecció de la pel·lícula: Les invisibles de Louis – Julien Petit (2009). Organitzen Heura lila, Casal Popular el Rebotim. Casal Popular el Rebotim. Av. Verge de la Pineda, 45.

21 de març a les 12:00 h, xerrada: «Legislació treball domèstic». Ester Martínez, psicòloga i secretaria d’acció Social CGT Tarragona. Organitzen Heura lila, Casal Popular el Rebotim. Casal Popular el Rebotim. Av. Verge de la Pineda, 45.

BAIX CAMP:

REUS 

6 de març a les 00:30h, festa Lila  amb dj Jass. Organitza Casal Despertaferro. Taverna Despertaferro, carrer de Martí Napolità, 7.

7 de març de 10:00 a 21:00h, jornada Feminista. Taules rodones, vermut, dinar popular, concerts i altres. Organitza Plataforma 8M Reus. Plaça de la Patacada.

8 de març a les 9:30 h. Manifestació matí Nal. Cap Sant Pere.

8 de març a les 11:30 h. Concentració. Plaça Mercadal.

CAMBRILS

7 de març a les 18:30h, lectura de contes infantils.Organitza les Filomenes.  Llibreria Torrevisca.

7 de març a les 20:30h, lectura per adults amb vi. Organitza les Filomenes.  Llibreria Torrevisca.

8 de març a les 11:30h, taller de pancartes. Organitza les Filomenes.Casal Popular el Polvorí.

MONT-ROIG DEL CAMP

El dia 8 de març es llegirà el manifest institucional i es faran caminades reivindicatives. A Mont-roig, la lectura tindrà lloc a les onze del matí a la Plaça
Mossèn Gaietà Ivern i posteriorment es farà la caminada popular. Pel que fa a Miami Platja, l’acte s’iniciarà amb la caminada i un cop arribin al Centre Polivalent es llegirà el manifest institucional. Les caminades estan obertes a tothom, amb un recorregut fàcil per tal que hi hagi la màxima participació possible.

D’altra banda, aquest any s’ha volgut donar protagonisme a les entitats de dones del municipi, per aquest motiu les encarregades de llegir el manifest seran les representants de la Unió de Dones de Mont-roig i de l’Asociación El Jardín de Violeta, de Miami Platja.

Cal destacar també la III Trobada de dones empresàries i directives, que aquest any tindrà lloc el dia 12 de març i que té per objectiu reunir al teixit empresarial femení del territori per tal de crear sinèrgies. L’activitat comptarà amb una xerrada formativa i dinar networking. Les dones interessades en participar-hi es poden inscriure enviant un correu a promocio@mont-roig.cat o bé poden trucar al 977 17 25 27 per demanar més informació.

Altres propostes a destacar són les xerrades que oferiran noies i dones esportistes del municipi, que explicaran les seves experiències en el món de l’esport. Aquesta activitat enllaça amb la campanya #ThoEstàsPerdent de la Generalitat, dirigida a donar més visibilitat a l’esport femení amb l’objectiu d’avançar cap a la igualtat plena.

A més, també s’han programat altres activitats com ara tallers, xerrades, conta contes, exposicions, presentacions de llibres, etc. que s’allargaran durant tot el mes de març.

VANDELLÒS I L’HOSPITALET DE L’INFANT

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones, el diumenge 8 de març, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat un programa d’actes, amb la col·laboració del Campus Extens de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, l’entitat local Les Violetes, l’Institut Català de la Salut i el Grup Sagessa. Les activitats començaran el dilluns 2 de març i duraran fins al 9 de març.

Aquests actes tenen com a objectiu fer reflexionar la ciutadania sobre els avenços aconseguits, demanar més canvis i celebrar la valentia i la determinació de les dones que han jugat un paper clau en la història dels seus països i comunitats. També serveix per reivindicar el feminisme denunciant el masclisme i els micromasclismes.

Amb aquesta finalitat, s’han preparat diferents tipus de propostes, com ara una exposició, dues conferències, una taula rodona, dues sessions de cinema gratuïtes i tres activitats esportives amb entrada lliure. També es farà un taller de sensibilització per als alumnes de l’institut i Ràdio l’Hospitalet de l’Infant emetrà un especial amb entrevistes i una taula rodona igualment a l’entorn a la temàtica de la dona.

En la pàgina web municipal es pot consultar el programa d’actes.

 

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies