.

.

TOTS 21

El Tarragonès millora les dades de la recollida selectiva

Nous vehices de neteja viària del Consell Comarcal del Tarragonès. Foto: Cedida

El Consell Comarcal implantarà un sistema de control de l’usuari, limitant l’accés als contenidors de rebuig

Des de la posada en marxa del nou servei de recollida d’escombraries al Tarragonès, al maig de 2020, s’evidencia una millora significativa en les dades de la recollida de residus, que trenca unes xifres que eren negatives.

Una contracta més exigent.- La nova contracta del servei de brossa i de neteja comarcal és més exigent amb l’empresa concessionària seguint les directrius europees de control i minimització dels residus.

Les claus.- Un dels objectius de la nova licitació del servei de brossa i neteja comarcal fou la de reduir la quantitat de residus que es dipositen al contenidor de rebuig i el d’incrementar la dels que són reciclables i valoritzables, és a dir, la fracció orgànica, el paper/cartró, el vidre i els envasos. Hem de tenir en compte que tot el que llencem al contenidor gris (el de rebuig) va a incinerar o en el pitjor dels casos a abocador. Això vol dir contribuir a la contaminació i el canvi climàtic. En canvi de totes les altres fraccions se’n pot treure profit, ja sigui fent compost (matèria orgànica) o obtenint matèria primera per a tornar a fabricar envasos de vidre, de plàstic o paper i cartró.

Uns inicis difícils.- Quan es va iniciar la nova adjudicació havia una situació de partida on el rebuig representava el 81,95% de la totalitat dels residus recollits als municipis que havien delegat el servei en el Consell, és a dir, una xifra molt elevada que no complia amb el que demana la Unió Europea.

Ara bé, fins el 30 d’abril de 2022 aquest percentatge ha baixat fins al 65,75%, és a dir, gairebé 16 punts, tot pujant el de selectiva fins al 34,25%. L’objectiu a 10 anys vista és el d’arribar a un 60%, reduint-se el rebuig fins al 40%. Cal recordar que la mateixa Unió Europea recomana que al 2025 el percentatge de la recollida selectiva se situï en un 55%.

Per què cal separar bé la brossa? A part dels beneficis mediambientals que hom coneix sobre la necessitat de separar adequadament els residus i de reciclar, hi ha un aspecte no menor que ens ha d’impulsar a fer-ho, i és l’econòmic: l’Agència de Residus de Catalunya imposa un cànon a cada tona mètrica de residus que són duts a incinerar i a abocar (els que dipositem al contenidor gris), la qual cosa comporta que molts cops els municipis hagin d’incrementar la taxa domiciliària de recollida d’escombraries; en canvi, tot el que va als contenidors de selectiva no estan gravats amb cap impost afegit.

Separar bé.- Separar bé les restes a casa és, per tant, crucial per a ajudar el medi ambient a reduir abocaments i incineració. A més, la reutilització de productes per a un nou és cada cop més habitual i promogut per les instàncies europees, i s’albira com una de les sortides de present i de futur.

Un sistema de control novedós.- El Consell Comarcal del Tarragonès està treballant en la tendència que altres Administracions i municipis ja han començat a fer, consistent en la governança dels contenidors, és a dir, identificant a l’usuari i limitant l’accés al de rebuig, de tal manera que aquest només pugui ser emprat uns determinats dies a la setmana.

On es farà? Aquesta iniciativa està prevista que s’implanti de forma esglaonada començant per Altafulla, Perafort, la Riera de Gaià, i Roda de Berà, i compta amb ajut econòmic del fons Next Generation EU.

 

La Diputació impulsa la reforma d’equipaments culturals i la conservació d’elements patrimonials amb 4 milions d’euros

 

La Diputació de Tarragona impulsa amb 4 milions d’euros la reforma i dotació d’equipaments culturals i la conservació d’elements patrimonials a la demarcació. Es tracta de dues noves línies d’ajuts, una adreçada a entitats sense ànim de lucre i l’altra a ens locals, que s’emmarquen en les accions de foment de la cultura que realitza la institució al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès.

La convocatòria d’aquests ajuts ja està oberta i, fins al proper 3 de juny, les entitats i els ens locals interessats poden consultar les bases i presentar les seves sol·licituds a través de la seu electrònica: https://seuelectronica.dipta.cat

Tant per a les entitats com per als ens locals els ajuts van destinats, d’una banda, a la reforma o dotació d’equipaments culturals, d’interès ciutadà o de valor cultural (inclosos els edificis i indrets singulars o patrimonials) i, d’altra banda, a la conservació i inversió en elements patrimonials com ara la compra o restauració d’obres d’art, la conservació d’elements festius dels seguicis populars o la restauració d’elements identificatius de la ciutat o de l’entitat.

L’import màxim de les subvencions és d’1.000.000 d’euros per a les entitats i de 3.000.000 d’euros per als ens locals. En aquest darrer cas es tindrà en compte el nombre d’habitants de cada municipi a l’hora de concedir els ajuts.

En tots dos casos es consideren actuacions susceptibles de subvencionar:

-Les obres de conservació, reforma i millora dels equipaments culturals i/o d’interès ciutadà, inclosos els edificis i indrets singulars o patrimonials.

-L’adquisició de mobiliari, equipament informàtic, altres béns mobles i altres elements que, dins el concepte de béns mobles, contribueixin a la millora de les condicions dels equipaments municipals culturals, d’interès ciutadà o de valor cultural.

-La conservació i inversió en elements patrimonials culturals.

Aprovats els ajuts per a activitats culturals o d’interès ciutadà de caràcter singular

En el marc de les accions de foment de la cultura la Diputació de Tarragona ha aprovat els ajuts per a activitats culturals o d’interès ciutadà de caràcter singular adreçats a entitats o persones físiques sense afany de lucre.

Dotats amb un total de 1.500.000 euros, aquests ajuts van destinats a subvencionar activitats que siguin d’interès cultural, educatiu, econòmic o humanitari a més de projectes, programacions d’activitats anuals o puntuals o bé cicles, jornades, exposicions o similars.

En els propers dies s’obrirà la convocatòria i les persones i entitats interessades podran consultar les bases i realitzar les sol·licituds a través de la seu electrònica: https://seuelectronica.dipta.cat

 

Creixell, a la fira de turisme ExpoVacaciones, junt amb la resta de municipis de Costa del Baix Gaià

L’alade de Creixell i diversos regidors del Baix Gaià, a la fira de Bilbao

Creixell és present a la fira de turismexe #ExpoVacaciones de #Bilbao, del 6 al 8 de maig de 2022. Ho fa acompanyat de la resta de municipis de la Costa del Baix Gaià, Tarragona, Torredembarra, Roda de Berà i Altafulla, repetint la fórmula que ja es va utilitzar per anar a Navartur de Pamplona fa algunes setmanes.

ExpoVacaciones ha estat inaugurada aquest migdia per Javier Hurtado, conseller de Turisme del Govern Basc. A l’acte hi han assistit també l’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, el regidor de turisme de Roda de Berà, Frederic Royuela, la regidora de Turisme de Torredembarra, Marina Riudeubas, la regidora de Turisme de Creixell, Sílvia Farrero, i el regidor de Comerç de Creixell, Jaime Serret.

ExpoVacaciones és una de les fires del sector turístic més destacades del nord d’Espanya i suposa una bona manera d’accedir a mercats del País Basc, Navarra i La Rioja, regions que aporten una bona part dels visitants nacionals que passen per Creixell. A la fira de Bilbao es donen cita diferents destinacions nacionals i internacionals, agències de viatges, empreses de transport o establiments hotelers.

Aquesta és la segona experiència conjunta per Torredembarra, Altafulla, Creixell i RodadeBerà a la qual s’hi afegeix ara també Tarragona. Davant el bon resultat que es va obtenir a Navartur, s’ha decidit anar conjuntament a Bilbao.

A ExpoVacaciones s’hi donen cita més de 150 expositors. La fira és oberta a professionals del sector i també al públic en general, des de divendres dia 6 fins diumenge 8. Se celebra al Bilbao Exhibition Center. L’any 2021 van passar per ExpoVacaciones més de 27.500 visitants.

 

L’estudi dels corrents marins entre Torredembarra i Tarragona estarà enllestit abans d’un any

El temporal del dia de Sant Jordi va esfondrar la terrassa del restaurant Voramar d’Altafulla. Foto: Eloi Tost

El Servei Provincial de Costes de l’Estat a Tarragona ha anunciat aquest dilluns que farà un estudi dels corrents marins que hi ha entre Torredembarra i Tarragona per conèixer com es comporta el mar i poder prendre decisions a l’hora de protegir el litoral.

El cap del servei provincial, Antoni Espanya, ha apuntat que els resultats es tindran en un període «d’entre sis mesos i un any». Aquest és un dels compromisos que s’ha assolit en una reunió a l’Ajuntament d’Altafulla en la qual també hi han participat representants de Territori de la Generalitat, després que aquest dissabte el mar enfonsés la terrassa d’un restaurant del municipi. Tant el consistori com Territori han assumit que l’espai col·lapsat no es reconstruirà.

Les aportacions de sorra no haurien evitat els danys que s’han produït aquest cap de setmana a la platja d’Altafulla, especialment, al restaurant Cal Vitali. És la conclusió que se’n desprèn de la reunió mantinguda aquest matí entre tècnics i represtants del Servei Provincial de Costes de l’Estat, el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Altafulla.

En aquesta reunió hi ha assitit el Cap del Servei Provincial de Costes de l’Estat a Tarragona, Antoni Espanya; la directora dels Serveis Territorials a Tarragona de la Generalitat de Catalunya, Trinitat Castro; els coalcaldes d’Altafulla, Jordi Molinera i Alba Muntadas, i tècnics de totes tres administracions.

El Cap de Servei Provincial de Costes, Antoni Espanya, ha assegurat que els episodis extraordinaris de fort onatge dels darrers 40 dies viscuts entre els ports de Tarragona i Torredembarra, i que se sumen a les conseqüencies del temporal Glòria de l’any 2020, ha propiciat a una situació “que fins ara es desconeixia” i que afecta a aquest tram comprès entre Tarragona i Torredembarra produint aquests fenomens.

Per això, s’ha demanat al govern de l’Estat un estudi de dinàmica litoral per aquest sector que podria estar enllestit en un període de 6 a 12 mesos. Des de Costes també s’ha assegurat que les aportacions de sorra es realitzaran quan l’estat de la mar ho permeti i s’estima que es produeixin a finals de maig o principis de juny com en altres temporades. També s’ha assegurat que fins que no s’enllesteixi aquest estudi, no es podran prendre decisions estructurals per reduir l’impacte de les onades a la façana marítima.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha assegurat que el pla de gestió ‘Altafulla platja viva’ segueix vigent, ja que contempla aquestes aportacions de sorra des dels reservoris del Fortí i del Vinyet enlloc d’arena exògena o provinent d’altres fonts com queda reflectit en el pla d’accions del projecte.

La reunió també ha servit per prendre el compromís de Costes de l’Estat, Generalitat de Catalunya, Ajuntament d’Altafulla i la propietat de l’establiment afectat per endegar un projecte de restauració dels danys que permeti la seva viabilitat dins del marc legal de la Llei de Costes i la protecció del front marítim.

Cal recordar que la Llei de Costes aprovada l’any 1988 es va obrir la possibilitat d’encabir legalment construccions que incomplien el marc legal vigent, sense que els aleshores propietaris portessin a terme cap acció.

En aquest sentit, l’any 2014 es van iniciar diferents requeriments per part de Costes al propietari d’aquest establiment amb l’obligació de desocupar la zona de servitud dins el domini públic fent cas omís a aquesta petició.

Redacció 

 

Desarticulada a la Costa Daurada una organització que extorquia grups dedicats al tràfic de drogues

Munició intervinguda pels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil contra laa banda criminal de la Costa Daurada. Foto: Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil han desarticulat una organització criminal que presumptament es dedicava a extorquir altres grups dedicats al tràfic d’estupefaents a la Costa Daurada. La col·laboració entre ambdós cossos ha permès la detenció d’11 persones acusades de detenció il·legal, amenaces, coaccions, lesions, delictes contra la salut pública i pertinença a organització criminal. El jutge instructor de la causa n’ha enviat tres a presó i per a la resta ha decretat llibertat amb càrrecs.

Segons han informat els Mossos aquest dissabte, la investigació va començar arran de la localització d’una dona ferida a l’Arboç (Baix Penedès) el apssat 27 de desembre. Les informacions del cos apuntaven a un grup d’entre cinc i set persones com a presumptes culpables d’haver introduït la ferida dins d’una furgoneta contra la seva voluntat i haver-la amenaçat i agredit per treure-li dades sobre un carregament d’uns 630 quilograms d’haixix, valorat en uns 500.000 euros.

Els investigadors van aconseguir identificar part dels presumptes agressors, alguns dels quals estaven sent investigades també per la Guàrdia Civil de Tarragona per tràfic de drogues i se’ls havien comissiat uns 72 quilos d’haixix a l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp) el 24 de desembre al costat d’un vehicle que semblava saquejat. Un cop ambdós cossos policials van intercanviar informacions sobre el cas, es va constituir un equip de treball conjunt per investigar exclusivament aquesta organització.

Els sospitosos conformaven un grup dedicat al tràfic d’estupefaents, sobretot haixix i marihuana, i organitzaven assalts contra grups rivals per arrabassar-los droga. Les primeres detencions van tenir lloc el 16 de febrer i es van saldar amb nou arrestats després d’escorcollar domicilis de Vinaròs (País Valencià), Alcanar (Montsià) i Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat). Uns mes després, el 16 de març, es van detenir dues persones més i es van escorcollar habitatges de l’Arboç i Vilanova i la Geltrú. En total es va intervenir una arma de foc curta, munició de diversos calibres, uniformes policials i uns 3.000 euros en efectiu. També es va localitzar una plantació amb 500 plantes de marihuana i un quilogram de cabdells.

Redacció – ACN

 

El sector turístic de la Costa Daurada confia en assolir el 80% d’ocupació per Setmana Santa

Un grup de turistes esperen per fer el check-on a l’hotel Blaumar de Salou. Foto: Ariadna Escoda

El sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre es prepara per a una Setmana Santa similar a abans de la pandèmia. Segons la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), el públic és de proximitat i familiar, concretament català, basc, navarrès i en menor mesura, francès. Pel que fa a l’ocupació, els hotels de la costa preveuen arribar al 80%, mentre els càmpings esperen omplir el 85% de les places. Les previsions són més optimistes al Delta; l’Associació d’Empresaris Ecoturisme apunta que s’han reservat el 90% dels allotjaments per als dies forts de la Setmana Santa. El portaveu de la FEHT Xavier Guardià ha assegurat que el gruix més gran de turistes arribarà a partir de dimecres.

Malgrat que encara hi ha marge per repetir les dades d’ocupació de 2019, els empresaris del sector turístic tant de la Costa Daurada com de les Terres de l’Ebre coincideixen en titllar la situació com de certa «normalitat». L’eliminació de les restriccions sanitàries que afectaven la mobilitat els últims dos anys han tingut un efecte positiu a l’hora de fer les reserves.

Els càmpings de les Terres de l’Ebre confien en el turisme de proximitat per arribar una ocupació del 85%. Foto: Ariadna Escoda

Per contra enguany, dos dels factors que han determinat més la tria del destí de les vacances han estat la climatologia i el calendari escolar, tal com ha assegurat el portaveu de la FEHT. L’arribada del bon temps ha tingut una incidència directa en les reserves al delta de l’Ebre, segons la vocal de l’associació Ecoturisme, Montse Callau. En declaracions a l’ACN, Callau ha explicat que la tendència de reserves ha canviat en qüestió de dues setmanes i s’han incrementat notablement, una situació que respon a l’arribada del bon temps i que els fa encarar aquest inici de temporada turística amb «il·lusió».

Pel que fa a l’interior de la demarcació, les dades d’ocupació són més altes que no pas a la costa. Així ho destaca la presidenta de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta Pilar Miró, qui assenyala que de Dijous Sant al dia de la Mona, els allotjaments de la comarca estaran plens al 95%. «Tenim una sensació de normalitat perquè a la zona de la Terra Alta, l’ocupació per Setmana Santa sempre és molt alta. En els dos últims anys, arran de la pandèmia, va augmentar la demanda. Les dades són similars a anys anteriors», ha explicat Miró.

De moment, la majoria de visitants esperaran a la setmana vinent per visitar la demarcació tarragonina, però alguns ja s’han desplaçat als allotjaments turístics aquest cap de setmana. Segons Miquel Roca, membre de la junta de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, es tracta del 15% del total de turistes que s’espera que arribin durant els pròxims dies als càmpings de la demarcació. En el cas de la Terra Alta, actualment ja hi ha un 80% dels allotjaments plens. Una situació idèntica a la que es viu a l’hotel Blaumar de Salou, al Tarragonès, on s’espera que abans del Dijous Sant, el 70% de l’equipament hoteler estigui ple. A partir d’aquí, l’ocupació s’elevarà fins al 90%.

L’esport, vist com un al·licient turístic

Altres al·licients que ajuden a iniciar la temporada turística als hotels costaners són les propostes esportives. És el cas del Rally Catalunya Històric que se celebra a Salou (Tarragonès) aquest cap de setmana. El gerent de l’hotel Blaumar, Albert Canadell, ha assenyalat que es tracta d’un esdeveniment que ajuda a complementar l’ocupació que s’espera de cara a la Setmana Santa, tot i que es tracta d’un tipus de públic diferent.

Segons Xavier Guardià, portaveu de la FEHT, les activitats esportives de la Costa Daurada representen un atractiu per als turistes. La federació calcula que durant la Setmana Santa i els dies posteriors, entre 10.000 i 12.000 persones visitaran aquest destí per fer turisme esportiu. Per aconseguir aquesta fita, s’han organitzat diversos campionats de futbol, bàsquet o una competició internacional de balls de saló.

El públic de proximitat i familiar es manté

La pandèmia no ha fet canviar el perfil del turista que visita la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre per Setmana Santa. En aquest sentit, s’espera que bona part dels visitants siguin famílies provinents de l’àrea metropolitana de Barcelona, així com bascos, navarresos i aragonesos. En menor mesura, també està previst que arribi públic estranger. Principalment, es tracta de ciutadans francesos, anglesos i irlandesos que aprofiten les connexions aèries amb l’Aeroport de Reus. Pel que fa a la mitjana de pernoctacions, els empresaris auguren una mitjana d’entre tres i quatre pernoctacions, especialment a finals de la setmana vinent.

Ariadna  Escoda – ACN

 

El Tarragonès acull uns 2.000 refugiats de la guerra a Ucraïna

Una mare ucraïnesa, amb els seus fills, davant l’hotel de Salou on s’allotgen temporalment. Foto: Núria Torres

La comarca del Tarragonès acull uns 2.000 ucraïnesos que han fugit d’Ucraïna des de l’esclat de la guerra. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha visitat aquest divendres un hotel de Salou, on hi ha instal·lades unes 170 persones. Verge assegura que el Govern treballa a fi que les persones desplaçades estiguin el «mínim» temps possible en aquests allotjaments d’emergència perquè, sosté, no és un espai on es pugui recuperar la vida i refer-se de la guerra.

El Govern té previst aprovar un paquet de mesures la setmana vinent per ajudar els municipis i les famílies refugiades. A la demarcació de Tarragona, la Creu Roja ha allotjat unes 1.400 persones i ja s’han escolaritzat 223 infants a Camp.

Segons la consellera, la comarca del Tarragonès és una de les zones de Catalunya que ha rebut un «volum important» de persones refugiades d’Ucraïna. En concret, Salou I Vila-seca són els municipis que n’acullen més. Precisament, aquest divendres al matí, Verge s’ha reunit amb els responsables de la Creu Roja que gestionen l’acollida de refugiats en un hotel de Salou. «Vull agrair l’esforç dels municipis, de la comunitat ucraïnesa i de la russa, els quals s’estan bolcant amb les persones que fugen de la guerra; una cosa són els governs o un criminal de guerra com és Putin, i l’altra és la població russa que també està patint els efectes del conflicte», ha valorat.

Verge ha remarcat que el Govern treballa perquè aquestes persones es puguin allotjar en habitatges «normals» com més aviat millor i per distribuir-los arreu del país per tal de no tensar els serveis bàsics dels municipis. «La setmana vinent aprovarem un seguit de mesures per totes les dimensions que té l’impacte de la guerra d’Ucraïna i per acompanyar els municipis i les famílies refugiades en l’àmbit de la política d’acollida», ha assenyalat.

Per la seva banda, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha explicat que han atès 134 famílies des del municipi, que sumen un total de 374 persones. D’aquestes, 74 estan allotjades en cases particulars. El batlle també ha remarcat que treballen per facilitar activitats extraescolars, com per exemple classes de música, per als infants. «Volem que tinguin una màxima integració, que pateixin el menys possible i volem mitigar els efectes tan negatius que tenen les persones d’una guerra tan injusta com és aquesta», ha afirmat.

«Agraïm l’ajuda, però és difícil ser feliç quan al nostre país hi ha guerra»

La Maria Hud és una dona que ha fugit amb el seu fill del conflicte bèl·lic, deixant el marit lluitant a Ucraïna. La família vivia a la població de Cherkasy, situada al centre d’Ucraïna, i per la seva proximitat amb Kiiv van decidir marxar del país. «Teníem por que la guerra arribés allí»; ha expressat. Ara, s’allotgen en un hotel de Salou. Van escollir Catalunya perquè hi viuen amics, tot i això, explica, no poden quedar-se a casa seva. «És difícil dir que estem feliços perquè al nostre país hi ha guerra, però agraíem molt al govern espanyol aquest apartament, sou molt amables i intenteu donar-nos l’ajuda que necessitem, especialment, als nens», ha dit la dona. A més, la Maria ha assegurat que vol treballar, aprendre castellà i escolaritzar el seu fill mentre duri la guerra.

A la demarcació de Tarragona, Creu Roja ja ha gestionat l’acollida de 1.400 persones, les quals s’han repartit en vuit establiments d’emergència. Ara bé, un dels aspectes que des de l’entitat els preocupa més és l’estat emocional dels refugiats. La coordinadora de l’organització a Tarragona, Anna Sabaté, ha destacat la tasca que està fent l’equip Resposta Immediata Psicosocial a l’hora d’atendre aquestes persones. «Necessitem traductors i moltes persones se’ns han ofert, emocionalment és especialment difícil sobretot quan els que tradueixen també tenen algú a Ucraïna», ha tancat.

Núria Torres/Mar Rovira – ACN

 

Així es faran els avisos a la població en cas de sinistre químic

El Departament d’Interior instal.larà un sistema d’avisos SMS a la població de l’àrea de Tarragona en cas de sinistre químic que funcionarà contactant amb els telèfons mòbils els usuaris dels quals es trobin en l’àrea on hi ha antenes de les companyies de telefonia. El sistema encara no està adaptat ja que el govern central està en converses amb les operadores per posar-lo en marxa. El sistema d’SMS reforçarà el de les sirenes, el nombre de les quals serà ampliat, i s’adquirirà un nou grup de sensors.

Interior invertirà aquest 2022 fins a 1,1 MEUR en el Plaseqta, segons ha avançat aquest dijous el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Els diners serviran per comprar nous sensors que s’instal·laran a l’entorn del polígon petroquímic, tres noves sirenes d’avís a la població, s’incorporaran sis tècnics al Cecat i es farà una campanya d’informació a la ciutadania perquè sàpiga com actuar en cas d’accident químic.


Elena ho ha apuntat després d’una reunió amb representants veïnals de Tarragona, que li han transmès la inquietud respecte la seguretat al polígon petroquímic. El conseller també ha anunciat que el tercer trimestre hi haurà un «simulacre real» d’accident per coordinar la reacció de la població.

El conseller Elena ho ha explicat aquesta tarda als representants de les associacions de veïns i ha destacat que “des del primer dia de mandat el Plaseqta ha sigut una prioritat”. D’entre les mesures que es portaran a terme en els propers mesos, el conseller ha posat en valor la importància de la instal·lació de sensors “perquè el control és essencial per garantir el confinament de la ciutadania en cas d’incident”.

Elena ha explicat que la reunió amb els veïns és important perquè “em sembla que la millor manera de fer les coses en política és contrastar les coses amb els afectats de les coses que tu fas, només així es fan bé les coses”. “Aquí es viu inquietud i davant la inquietud els responsables polítics hem de donar respostes concretes”, ha afegit.

Per la seva banda, l’alcalde Pau Ricomà ha valorat positivament la presència avui del conseller per donar compte del que s’està fent” i ha destacat “el compromís del titular d’Interior de seguir venint per donar compte de les mesures”.

Campanya de comunicació i sensibilització

Una de les principals inversions previstes pel Departament d’Interior en la implantació del Plaseqta per enguany es realitzen en la comunicació a la població de les mesures d’autoprotecció en cas d’emergència química, arribant a 450.000 euros, quan els darrers anys aquesta inversió era molt inferior (28.000€ el 2021 i encara menor el 2020).

Concretament es durà per primer cop en més d’una dècada una campanya publicitària multicanal específica per al risc químic a Tarragona centrada en recordar a la població que, en cas d’accident químic, la mesura més segura és confinar-se, és a dir, tancar-se en un edifici proper (o quedar-se en el que ja som), tancant portes i finestres i la ventilació exterior. També recordarà que és molt important evitar l’autoevacuació.

Imatge de la trobada del conseller d’interior i l’alcalde de Tarragona amb federacions veïnals de Tarragona. Foto Tjerk van der Meulen

La campanya de comunicació inclou, a més de càpsules informatives per emetre per xarxes socials, televisió i ràdio, l’edició de materials impresos en diferents idiomes, a més de la preparació de simulacres específics que impliquin la participació de la ciutadania.

La inversió en sensibilització i comunicació de l’any 2021 va ser de poc menys de 30.000€, xifra que inclou el desenvolupament de l’eina scaperoom digital EskutKimic destinada a que els estudiants dels municipis propers a les indústries químiques aprenguin de forma lúdica com actuar en cas d’accident. El 2021, aquesta inversió de sensibilització també va anar destinada a la taula de crisi, espai de diàleg comú entre administracions i ciutadania sobre el risc químic. En aquest sentit, el 2022 es preveu la implantació de l’scaperoom EskutKímic, dirigit a infants i joves de segona etapa d’infantil i primera d’ESO, en desenes de centres educatius dels municipis de la zona, especialment els situats en zona de confinament en cas d’accident greu. Aquesta implantació de l’eina creada per Protecció Civil es farà a través dels ajuntaments afectats pel PLASEQTA.

També cal tenir en compte que quan l’Estat enllesteixi la posada a punt del sistema d’enviament massiu de missatges als telèfons mòbils, el Departament d’Interior durà a terme l’adaptació d’aquesta tecnologia per fer-la aplicable al tot el territori.

Segona fase de la prova pilot de sensors de tòxics

La principal inversió prevista pel que fa al total de diners (550.000€) és la de la segona fase de la prova pilot de sensors de detecció de substàncies tòxiques que poden produir accidents amb afectació a l’exterior de les industries segons els informes de seguretat industrial. Els estudis tècnics determinaran quins productes detectaran els sensors i on es posaran les barreres de sensors, sempre entre les indústries i els nuclis habitats. En la primera part de la prova pilot, executada el 2021, s’ha realitzat la instal·lació física dels sensors, i actualment s’està preparant la seva integració amb les aplicacions de gestió d’emergències de la sala operativa CECAT. PEl que fa a la prova pilot de sensors, la inversió del 2022 gairebé multiplica per 8 la de l’any anterior.

Continua la instal·lació de sirenes

Pel que fa a les sirenes de risc químic dins l’àmbit del PLASEQTA, la inversió prevista pel 2022 és d’aproximadament 154.000 €, dels quals 44.000€ es destinaran a la instal·lació de les 5 sirenes adquirides el 2021:

  • Vila-seca: 1 sirena al Polígon Industrial Alba
  • Vila-seca: 1 sirena i 1 estació meteorològica al barri de la Plana
  • Salou: 1 sirena i 1 estació meteorològica a la zona oest del nucli urbà
  • Tarragona: 1 sirena i 1 estació meteorològica al Polígon Industrial Les Gavarres
  • Constantí: 1 sirena

La resta, aproximadament 110.000 € d’inversió, es destinaran a l’adquisició i instal·lació de 3 noves sirenes a Salou (PortAventura) i Reus (barri de Bellisens i edifici del 112).

La reacció dels veïns

Els representants veïnals també han mostrat la seva satisfacció per la trobada i han destacat que tenen «esperança» amb que les promeses es compleixin. Gemma Fuster, presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Llevant, ha qualificat «d’imprescindible» la posada en marxa del sistema d’avisos per telèfon mòbil. «La Generalitat té el paper d’exigir a l’Estat que això es comenci a implementar a Tarragona el més urgentment possible», ha emfatitzat.

Per la seva banda, el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Alfonso López, ha valorat positivament els anuncis fets pel conseller i ha reclamat que la Generalitat deixi clar a la ciutadania que el Plaseqta preveu un confinament de la ciutadania en cas d’accident químic, i no pas una evacuació massiva de la població. López ha apuntat que hi ha confusió entre la població. Alhora, els veïns han posat de manifest la necessitat que les mercaderies que es mouen amb tren passin per l’interior i no pas per la línia de la costa, i han traslladat al titular d’Interior el risc que suposen aquests transports ferroviaris.

Redacció – ACN

 

El sector turístic tarragoní tanca les festes de Nadal amb millors resultats a l’interior que a la costa

Un cartell d’un hotel de Cambrils. Foto: Ariadna Escoda

El sector turístic tarragoní fa un balanç desigual de l’ocupació a la demarcació durant les festes de Nadal. El portaveu de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, Xavier Guardià, ha assenyalat a l’ACN que els allotjaments rurals han atret més visitants que no pas els de costa, amb majors dificultats per ocupar les places hoteleres sense la presència de públic internacional que habitualment viatja en temporada baixa.

En canvi, zones com la Terra Alta han fregat el 90% d’ocupació per Cap d’Any i entre el 50% i el 60% durant la resta de festes nadalenques. Tal com ha apuntat la presidenta de l’Associació Turisme Terra Alta, Pilar Miró, es tracta d’unes xifres similars a campanyes anteriors.

Miró ha valorat positivament aquestes dades en un context de pandèmia encara present. En aquesta ocasió, i amb les restriccions encara vigents, la majoria de visitants han estat grups familiars petits que han fet estades curtes. L’únic període en què les cancel·lacions han tingut una major presència a la Terra Alta ha estat durant els dies propers al 6 de gener, quan es van registrar un petit repunt d’anul·lacions que van fer baixar l’ocupació fins al 50% en els allotjaments rurals de la comarca.

El turisme interior ha tingut una demanda més elevada les últimes setmanes de l’any, una situació que Guardià ha justificat pel perfil del visitant, més familiar, que busca aquest tipus d’allotjaments per allunyar-se de les aglomeracions. En aquesta línia, el portaveu de la FEHT ha criticat la incidència negativa que han tingut les restriccions per la pandèmia tant als allotjaments de la costa, com a l’oci nocturn i també a la restauració, molts dels quals no van obrir perquè no els sortia a compte. «És la situació de sempre, quan sembla que és un moment de temporada en què pots treure la pols a la caixa, tornes a tenir problemes. Això reverteix negativament en el sector», ha lamentat. Segons la federació, durant les festes nadalenques només van obrir una dotzena d’hotels i una dotzena més de càmpings arreu de la demarcació.

Tot i la diferència d’ocupació, tant a la costa com a l’interior, el perfil dels turistes ha estat de proximitat. En el cas concret de la Terra Alta, el públic majoritari provenia de Catalunya i el País Valencià i malgrat no ser una destinació de neu, l’atractiu de l’entorn natural ha fet créixer les reserves durant les últimes setmanes.

La costa, a l’espera del segon torn de l’Imserso

Pel que fa al programa Imserso, recuperat aquest desembre, els hotelers tarragonins es plantegen adherir-se al segon torn que s’obrirà a mitjans de febrer. Els empresaris de la demarcació van descartar participar en el primer torn, que consideren que va arribar tard i sense una resposta a la reclamació del sector d’encarir els preus del programa de turisme social. Tot i que la reivindicació no s’ha resolt, ara una dotzena d’hotels de la zona podrien participar en el programa que els serviria per engegar la temporada i, alhora, mantenir les plantilles.

Ariadna Escoda – ACN

 

Els Comuns del Camp animen a participar en la passejada reivindicativa d’Aturem BCN World

La Plataforma Aturem BCN World denuncia les afeccions ambientals que amenacen aquest paratge. Foto: ACN

Aquest pròxim diumenge dia 9 de Gener, a les 10:00h del matí, es realitzarà una passejada reivindicativa per l’entorn dels terrenys on es pretén construir el macroprojecte de turisme i oci BCN World1. El lloc de trobada és al Punt d’observació de la Sèquia Major (Carrer Amadeu Vives – La Pineda).

La Plataforma Aturem BCN World, mitjançant la passejada reivindicativa que s’emmarca en el cicle de recorreguts reivindicatius organitzat per Xarxa Sud2, denuncia les afeccions ambientals que amenacen aquest paratge, així com les conseqüències negatives que comportarà impulsar aquest model de mercat turístic de casinos i jocs d’atzar.

Els Comuns del Camp de Tarragona ‘animem a la ciutadania’ a ‘ser partícip’ en aquesta passejada, afirmen en un comunicat,  ‘i mostrar el desacord social en potenciar aquest model turístic i econòmic. Creiem convenient oposar-nos a aquest projecte, assistir a la passejada i donar tot el suport institucional a la plataforma Aturem BCN World’ per diverses raons:

‘No volem que el nostre futur econòmic i turístic es basi en un model de casinos i jocs d’atzar. El model de casinos i jocs d’atzar comporta un augment de la ludopatia’.

‘Aquest model no potència el turisme de qualitat i, molt menys, el familiar, objectius primordials per al territori’.

‘El territori ha d’incentivar la creació de llocs de treball de qualitat, facilitant un sou digne amb un horari adequat i impulsant la conciliació familiar’.

‘El model de turisme massiu no hauria de ser l’objectiu d’aquest govern, un model de turisme directament associat amb el concepte de “low-cost” en tots els seus possibles àmbits, minvant els drets i condicions laborals’.

‘Aquest model manté el tarannà especulatiu de les èpoques de plena bombolla immobiliària, impulsant la construcció de nous sectors residencials’.

‘En el context de crisi ecològica i d’emergència climàtica, no es pot donar suport a projectes que depenguin d’un elevat consum energètic i hidràulic, i que impliquin una clara insostenibilitat ambiental d’aquest model de negoci’.

Per tal d’aconseguir aquests objectius, el grup parlamentari d’En Comú Podem va aconseguir incloure en l’Acord dels Pressupostos de 2022 entre el Govern de la Generalitat de Catalunya i En Comú Podem que la Generalitat no assumirà, en cap cas, cap cost en concepte del projecte CRT-Vilaseca, retirant així la inversió inicial prevista de 120M€ .

El redactat de l’article3 és:

“Durant l’exercici pressupostari del 2022 no es realitzarà cap tipus d’operació que pugui comportar un cost per a la Generalitat de Catalunya en relació amb el Consorci Recreatiu Turístic Vila-seca – Salou”

Antifrau trasllada el projecte de Hard Rock a la Sindicatura de Comptes per possibles ‘irregularitats’

L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha traslladat a la Sindicatura de Comptes la denúncia que la CUP va presentar el gener per presumptes irregularitats de la Generalitat en la tramitació del projecte de Hard Rock. Segons han confirmat fonts de l’OAC a l’ACN, Antifrau ha fet l’avaluació prèvia de versemblança i ha conclòs que no hi ha irregularitats penals, però que n’hi pot haver d’administratives o comptables. Ara la Sindicatura de Comptes ho analitzarà.

La denúncia dels anticapitalistes feia referència a l’operació de compravenda dels terrenys del Consorci Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, propietat de Criteria, on s’hauria d’aixecar el complex de turisme i oci.

En l’escrit que la CUP va presentar a l’OAC es qüestionaven les pròrrogues acordades pel Govern per formalitzar la compravenda dels terrenys i s’apuntava que hi podria haver la voluntat de beneficiar algun agent implicat en l’operació. De fet, la formació parlava de «rescat encobert a la Caixa» i criticaven que la Generalitat actués «de promotora i creditora, avançant a través de l’Incasòl el 80% dels diners» per un projecte que consideren «nociu pel territori, que fomenta la ludopatia i la precarietat laboral».

Fa unes setmanes la Fiscalia Superior de Catalunya va arxivar una altra denúncia, en aquest cas interposada per la plataforma Aturem BCN World, per presumptes irregularitats del Govern en l’autorització de la llicència de joc a Hard Rock i també per la compravenda dels terrenys.

 

L’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal impulsa nous serveis i projectes de proximitat amb els usuaris

Aquestes nous projectes de proximitat contemplen activitats grupals i comunitàries des del Tarragonès

L’Àrea Bàsica del Tarragonès, del Departament de Benestar Social i Família del Consell Comarcal del Tarragonès, impulsa nous serveis i projectes de proximitat als municipis per tal que la ciutadania pugui construir llaços de relació que s’han perdut o han desaparegut a conseqüència de l’impacte social de la COVID19.

L’objectiu d’aquestes accions és acompanyar socialment i emocionalment a les persones en l’aïllament que ha provocat passar més hores a casa, el tancament d’espais de cura a persones grans, l’atenció no presencial d’alguns serveis de salut, socials i formatius o laborals, tant informals com formals, entre d’altres.

Aquestes nous projectes de proximitat contemplen activitats grupals i comunitàries des del Tarragonès, amb accions des dels serveis d’orientació i acompanyament a les famílies, suport a persones cuidadores de gent gran que no ha pogut accedir a recursos, familiars de persones amb discapacitat que han tingut els centres tancats, famílies amb infants i adolescents que han perdut alguns llaços amb l’escola els instituts i activitats d’oci o esportives, etc.

Activitats programades

Així doncs s’han desenvolupat activitats com espais grupals de cuidadores de persones dependents i amb discapacitat; espais grupals de criança amb infants de 0 a 3 anys; acompanyament individual i en petit grup d’adolescents en situació de risc; grups d’acompanyament i empoderament de dones víctimes de violència; espais d’atenció immediata per a la gestió de desnonaments, emergències en pobresa energètica i habitacional; grups de conversa i d’acollida per a persones amb dificultats de comunicació per qüestions de la llengua; entre d’altres.

També s’han dut a terme treballs grupals amb infants i famílies en serveis d’intervenció socioeducativa en situacions de risc de 3 a 16 anys presencial i de proximitat amb equips professionals; i s’ha obert i impulsat un servei amb punt d’atenció directe per donar suport a les persones davant la realitat de la bretxa digital.

Activitats previstes per al 2022

Una de les activitats previstes per a l’any vinent és el ‘Talent Art’, una mostra no competitiva de les capacitats artístiques i creatives dels infants i adolescents de 3 a 16 anys que durant tot el curs realitzen activitats als Tallers d’Acció Socioeducativa (TASTA) i als Centres Oberts que formen part del Servei d’Atenció Diürna del SIS Itinerant del Tarragonès.

Es planteja com una jornada lúdica festiva, de caràcter familiar, on també hi podran participar mares, pares i familiars.

El calendari Nadal Actiu

També cal destacar el calendari ‘Nadal actiu al Tarragonès, en què a través del Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS) d’Atenció Diürna, amb la col·laboració de tots els Equips Educatius dels Tallers d’Acció Socioeducativa del Tarragonès (TASTA) i de la Xarxa de Centres Oberts, s’ha elaborat un calendari per tal que els infants i les famílies puguin gaudir d’activitats educatives durant tot el període de vacances escolars.

Al calendari s’hi pot accedir a través d’aquest enllaç.

Nou marc d’atenció social

Tot això configura un nou marc d’atenció social i atenció a les famílies vulnerables, amb infants, adolescents i persones dependents o nouvingudes que ja es defineix el nou model de pla estratègic de serveis socials aprovat pel Parlament. Des del Tarragonès s’està impulsant amb prioritat per atendre les noves realitats emergents familiars, socials i de protecció, estant sempre al costat de les persones dels nostres pobles i amb la resta dels serveis d’altres departaments. Es treballa amb noves i velles realitats i xacres socials, per afavorir una millora en la vida de les persones.

 

El Consell Comarcal del Tarragonès potencia l’ús de les deixalleries de la comarca

Cartell de la campanya del Consell Comarcal del Tarragonès

L’ens supramunicipal posa en marxa una campanya informativa per potenciar l’ús d’aquestes instal·lacions i contribuir així a augmentar els índex de reciclatge i selecció de residus.

Les persones que viuen en algun dels municipis de la comarca, que tenen el servei de recollida d’escombraries delegat en el Consell Comarcal del Tarragonès, hauran vist que des de fa uns mesos s’estan duent a terme diverses millores pel que fa a la recollida selectiva. Entre elles, s’han instal·lat a la via pública contenidors nous, amb una nova imatge gràfica que anima a dur a terme la recollida selectiva a les nostres llars. Amb la posada en marxa del nou contracte, juntament amb aquestes i altres millores impulsades, des de l’ens supramunicipal s’estan duent a terme diverses campanyes de sensibilització ciutadana. Totes elles tenen per objectiu recordar la importància i la necessitat que té el reciclatge per millorar el nostre dia a dia i el medi ambient.

Aquest mes de desembre es posarà en marxa una nova campanya. En aquest cas, l’acció anirà centrada en el servei que ofereixen la xarxa de deixalleries fixes i mòbils de la nostra comarca. En aquestes deixalleries, totes les persones que ho necessitin hi poden dipositar aquells residus domèstics i assimilables a domèstics que no es poden dipositar als contenidors habituals: pintures i aerosols, olis minerals o vegetals, restes d’obres menors, pneumàtics, materials electrònics, electrodomèstics, residus voluminosos, restes vegetals de jardineria, vidres plans, etc. Sumar-se a la recollida selectiva i emprar les deixalleries és fonamental per a la nostra comarca. Per això, cadascú és una peça fonamental en aquest engranatge.

Els ítems de la campanya

La campanya d’aquest any busca animar a la població a què s’acosti a la deixalleria més propera, per tal de conèixer la funció que fan aquestes instal·lacions, com són, la importància que tenen i per què aquesta eina és imprescindible en el reciclatge i la reutilització de residus.
Per fer-ho possible, s’han dissenyat uns cartells que estaran distribuïts pels diferents establiments de les poblacions del Tarragonès, a través dels quals es convidarà a la població a fer ús de les deixalleries.

D’aquesta manera, totes les persones que s’apropin a una de les deixalleries i atenguin les indicacions dels educadors ambientals, podran endur-se un obsequi dissenyat exclusivament per a aquesta campanya. Es tracta d’un calendari de paret ambientalitzat, on hi haurà informació d’interès per a la ciutadania. Així doncs, com a exemple, s’hi podrà trobar la relació dels dies de recollida de voluminosos; en quina població es troba la deixalleria mòbil; els horaris d’obertura i tancament de la deixalleria fixa; els dies festius i les festes majors dels nostres municipis i, fins i tot, les celebracions relacionades amb el medi ambient i la natura.

En definitiva, un calendari que recordarà cada dia que entre tots podem aconseguir un Tarragonès més net, per poder dir ben alt: “Al Tarragonès Reciclem Més!!”, eslògan del nou servei de recollida selectiva.

Les deixalleries del Tarragonès

La comarca del Tarragonès compta amb cinc deixalleries fixes, situades als municipis del Catllar, la Canonja, Roda de Berà, el Morell i Torredembarra. A més de les deixalleries fixes, els ciutadans i ciutadanes de la comarca també tenen a la seva disposició una deixalleria mòbil que es desplaça de forma itinerant a nou de les poblacions del Tarragonès: la Nou de Gaià, els Pallaresos, Perafort, la Pobla de Mafumet, la Pobla de Montornès, Puigdelfí, la Riera de Gaià, Salomó i la Secuita.

Un salt qualitatiu en el servei de recollida

El servei de recollida de residus i de neteja viària del Consell Comarcal del Tarragonès ha fet un salt qualitatiu des que es va adjudicar el nou contracte el 2019. Així, el nou servei s’està traduint en un ‘servei a la carta’ a petició de els demandes de cada municipi, mentre s’han incrementat freqüències de neteja i servei i hi ha al carrer menys vehicles sorollosos. Es dona resposta així a diferents peticions expressades pels consistoris a partir de l’anterior contracte.
FCC Medioambiente S.A. és l’adjudicatària del servei de recollida de rebuig, gestió de deixalleries i neteja viària de diferents municipis del Tarragonès, amb una durada de la concessió per delegació dels municipis de 10 anys.

Amb aquesta adjudicació, des del Consell Comarcal s’aposta per oferir un servei de qualitat on la ciutadania en siguin la primera beneficiària. Amb l’adjudicació d’aquest contracte s’ha donat resposta a una necessitat històrica dels municipis del Tarragonès als quals s’ha tingut molt en compte a l’hora de definir el mapa del servei.

 

Els distingits del Tarragonès reben el seu guardó en un acte a Roda de Berà

Foto de família dels guardonats. Foto: Cedida

Avui dissabte ha tingut lloc al Casino Municipal de Roda de Berà el lliurament de les distincions de Mèrit de Serveis Distingits, amb l’objectiu d’honorar persones o entitats en mèrits a la labor realitzada o conducta seguida que hagin contribuït a augmentar el prestigi d’un municipi del Tarragonès o de la comarca en el seu conjunt.

Les distincions han estat promogudes pel Consell Comarcal del Tarragonès, a suggeriment d’alguns municipis de la comarca. En les Bases s’estableix que els distingits de cada edició són presentats pels Ajuntaments, a proposta del ple municipal. Després d’exposar-ho al públic, és aprovat pel Ple del Consell Comarcal.

L’acte s’ha iniciat a les 18:00 hores, i ha estat conduit per la periodista Sònia Camí. A continuació, Óscar Sánchez, president del Consell Comarcal del Tarragonès, ha donat la benvinguda a totes les personalitats premiades i a totes les persones assistents. L’acte també ha comptat amb la presència d’altres alcaldes/desses i regidors/es dels municipis del Tarragonès així com representants de les entitats i personalitats distingides. El grup musical Fenya Rai! ha amenitzat la vetllada que ha finalitzat amb la intervenció de Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà.

Els distingits d’aquesta setena edició

Les personalitats o institucions que han rebut el reconeixement en aquesta sisena edició són:

JOANA BADIA TABOADA (Altafulla)
Ha col·laborat amb la majoria d’entitats del municipi. La seva passió per la interpretació també va suposar la fundació de diferents tallers i grups de teatre, a més de posar la seva veu en diferents esdeveniments i participar en pel·lícules i sèries de televisió. Tot això ha motivat que al llarg de la seva trajectòria professional i cultural hagi rebut un gran nombre de distincions i homenatges, tant en l’àmbit de la cultura com del turisme.

JOSEP M. MIQUEL PALAU (El Catllar)
Nascut al Catllar i empresari de professió, l’any 1989 va acceptar el càrrec de jutge de pau del seu poble, que va deixar el 2020. La seva tasca com a jutge de pau ha estat marcada pel seu caràcter conciliador, que li ha permès resoldre problemes de manera amistosa, establint un tarannà que és un referent per a les futures generacions.

VOLUNTARIS DEL MULLA’T PER L’ESCLEROSI MÚLTIPLE DE CONSTANTÍ
L’any 1994, un grup de voluntaris de Constantí comencen a col·laborar en la campanya Mulla’t que la Fundació Esclerosi Múltiple engega a la piscina de Campclar, amb l’ànim d’informar sobre la malaltia i recaptar fons destinats a potenciar la investigació. Amb l’experiència van pensar que també es podria fer a Constantí, i així el Mulla’t es va obrir a tot el poble. Després de vint-i-cinc anys, el Mulla’t continua sent una gran festa solidària i participativa.

AGRUPACIÓ DE VOLUNTARIS DE PROTECCIÓ CIVIL DEL MORELL
L’Agrupació és de caràcter voluntari i treballa per a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania. Hi formen part homes i dones del Morell que han participat activament en la seguretat dels actes de gran afluència de públic, des de les festes majors fins a les activitats de Nadal, així com en totes les reunions del Plaseqta, tan important per al municipi. En l’últim any, s’ha posat de relleu el seu vessant més social, que ha quedat palès amb la col·laboració durant la pandèmia.

JOSÉ MANUEL ÁLVAREZ CRESPO, NAPI (Els Pallaresos)
Napi és un destacat humorista gràfic i caricaturista que ha treballat una gamma àmplia d’obra gràfica per a la premsa, on abunda la sàtira política i social. És veí dels Pallaresos i en l’àmbit municipal col·labora en el Butlletí d’Informació Municipal. Ha editat diferents llibres i ha exposat les seves caricatures, tant a nivell nacional com internacional. Col·labora amb el Diari de Tarragona i els seus treballs han rebut molts reconeixements, com el Lápiz de Plata, el Moto Escot Derbi, la Petxina Daurada, per citar-ne alguns exemples.

RAMON DESCARREGA QUERALT (Perafort)
És llicenciat en Medicina i Cirurgia i especialista en Medicina Familiar i Comunitària. També ha estat metge de capçalera a diferents municipis del territori, així com director i gerent d’Atenció Primària. En l’àmbit de la docència, és professor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili i ha col·laborat amb l’Institut d’Estudis de la Salut. Ha estat gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona on s’ha de destacar la gran tasca que ha fet en relació amb la gestió de la pandèmia al territori.

ASSOCIACIÓ DE VOLUNTARIS DE PROTECCIÓ CIVIL DE RODA DE BERÀ
L’associació de voluntariat té com a objectiu la prevenció de les situacions de risc pels ciutadans i col·laborar en l’elaboració i el desenvolupament dels plans d’emergència municipal. Entre les accions, destaquen la col·laboració en el control d’incendis forestals, en els esdeveniments culturals, festius i esportius, en la recerca de persones i en les entrades i sortides de les escoles. El seu vessant més social ha quedat palès amb la col·laboració durant la pandèmia.

JOAN BORONAT I BORONAT (Salomó)
Distinció a títol pòstum. Joan Boronat va ser alcalde de Salomó des de les primeres eleccions democràtiques. Era un activista cultural des del Ball del Sant Crist, aquest meravellós espectacle d’arrels medievals que pertany al gènere dels balls parlats i que representa uns fets llegendaris del segle XVI que la tradició ha mantingut fins avui dia, en què ha esdevingut l’element que identifica Salomó, el singularitza com a poble i el projecta a l’exterior.

ELUZAI ASOCIACIÓN DE ASISTENCIA SOCIAL DE SALOU
Eluzai és una entitat sense ànim de lucre, promoguda per l’Església Protestant, i des de la seva fundació ha exercit una continuada i intensa labor social i humanitària, oferint acollida, acompanyament i cobertura de necessitats bàsiques a famílies salouenques amb pocs recursos i socialment vulnerables. Durant aquest any d’emergència social generada per la crisi sanitària ha estat especialment dinàmica i activa.

BALL DE DAMES I VELLS DE TARRAGONA
El Ball de Dames i Vells és un dels elements més populars del Seguici tarragoní. És un ball popular de caràcter satíric, interpretat només per homes, amb un argument senzill i planer i amb un llenguatge còmic. Per cada festa de Santa Tecla es passa revista a fets locals i de fora, amb l’objectiu de criticar qualsevol forma de mal govern i de presentar aquesta denúncia tot apel·lant a la complicitat del públic. La seva contribució va ser imprescindible per a la recuperació dels balls parlats en el marc de les Festes de Santa Tecla.

ASSOCIACIÓ DE VOLUNTARIS DE PROTECCIÓ CIVIL DE TORREDEMBARRA
L’Associació de Voluntaris són presents en els esdeveniments per prevenir possibles accidents. Quan és necessari, proporcionen assistència en matèria sanitària, d’informació o en la circulació del trànsit. En l’últim any s’ha posat en relleu la seva labor social durant el confinament, prestant assistència a domicili i ajudant en el lliurament de productes a les famílies. Així mateix, han col·laborat perquè els actes es poguessin fer dins les normes de seguretat.

 

L’AFANOC recupera la festa del ‘Posa’t la gorra!’ a PortAventura World

Pla obert d’una família posant-se la gorra per participar de la 19a edició de ‘Posa’t la gorra!’. Foto: Mar Rovira

L’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) ha recuperat la festa del ‘Posa’t la gorra!’ a PortAventura World aquest dissabte per fer visible el càncer infantil i juvenil. L’entitat ha instal·lat un estand a l’entrada del parc des d’on han repartit les gorres i han informat per sensibilitzar sobre la malaltia. Enguany, però no s’han organitzat les activitats i actuacions habituals per la situació de pandèmia. “Ens posem la gorra cada dia de l’any, avui ho fem simbòlicament, sempre estem al costat de les famílies i els nens malalts”, ha expressat a l’ACN el delegat de Tarragona, Miguel Javaloy. L’AFANOC atén unes 260 famílies a les comarques tarragonines i ebrenques.

A Catalunya, cada any es diagnostiquen uns 300 casos de càncer entre infants i joves.

L’AFANOC ha celebrat dinou anys del ‘Posa’t la Gorra!’ omplint PortAventura de molta solidaritat, després de dos anys d’aturada per la pandèmia. Les restriccions per la situació sanitària han marcat l’esdeveniment, ja que no s’han pogut recuperar les activitats i actuacions que se solien fer. Amb tot, s’ha organitzat una batucada que ha tocat a l’entrada del parc d’atraccions i també s’ha instal·lat un estand per informar i sensibilitzar els visitants sobre el càncer infantil i juvenil.

A més, en aquest punt s’han repartit les gorres solidàries i s’han venut productes per recaptar fons per finançar els serveis que s’ofereixen des de les delegacions de l’entitat, els hospitals i la Casa dels Xuklis a totes les famílies amb un infant o adolescent amb càncer. «Posa’t la gorra significa solidaritzar-se amb els nens i joves amb càncer, quan pateixes càncer el primer senyal i més evident és la pèrdua de cabell, el fet de posar-se la gorra és per tapar-se el cap; avui ho fem tots per dir que no estan sols», ha assenyalat Javaloy.

De fet, un dels gestos més repetits aquest dissabte a PortAventura ha estat col·locar-se la gorra. «Creiem que tot el que sigui ajudar a gent que pateix càncer és importantíssim sobretot si són nens, que són el nostre futur, la cosa més important que tenim al món, totes les iniciatives privades necessiten la nostra ajuda, la vida sense ella seria infinitament pitjor», ha assegurat la Cristina Jiménez. Ella, conjuntament amb la seva filla, han participat del ‘Posat la gorra!’ i ha qualificat el projecte de l’AFANOC de molt «interessant», ja que, diu, ajuda a moltíssima gent en moments «molt complicats» durant la malaltia.

La Mireia i l’Alejandro i els seus dos fills en Gael i l’Abril també s’han posat la gorra per recaptar fons. Són una de les 260 famílies de la demarcació tarragonina que formen part de l’associació. L’Abril té leucèmia i, ara mateix, segueix en tractament. Per tots ells, el més important és recollir aportacions per destinar-les a la investigació. «Venim per donar suport a la causa, creiem que s’ha d’estendre a tothom perquè es conegui la malaltia, nosaltres aportem el nostre granet de sorra per la situació, però és molt rellevant la feina que fan des de l’AFANOC per tots aquests nens», ha afirmat la Mireia.

L’entitat ja pensa en l’edició de l’any vinent quan celebraran els vint anys del ‘Posat la gorra!’. La seva voluntat és recuperar les activitats habituals d’aquesta festa. Tot i que la seva organització estarà subjecta a l’evolució de la pandèmia. «Hi ha molta afluència de gent tot i no ser la festa tal com l’organitzàvem, sinó que enguany és més restringida, però estem molt contents i agraïm a PortAventura les facilitats per fer l’acte», ha tancat el delegat.

Mar Rovira – ACN

 

Óscar Sánchez: ‘Els municipis del Tarragonès han fet un gran esforç per millorar la gestió de la brossa’

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Oscar Sánchez. Foto: Mayo Lorda

L’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, és des del passat mes de juliol el nou president del Consell Comarcal del Tarragonès en virtut del pacte entre Junts i el PSC, que obliga al recanvi en la presidència a mig mandat. En aquesta entrevista a Tots21/+Oxigen, Sánchez repassa els principals reptes en matèria mediambental que afronta el Consell, que ha viscut un procés de nova contractació del servei de la brossa.

Els municipis de la comarca va en la línia dels 17 ODS de l’ONU?

Cap municipi no tant sols del Tarragonès sinó de qualsevol lloc no pot defugir dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU. Lluitar contra la pobresa, aconseguir erradicar la fam, reduir les desigualtats o aturar el canvi climàtic són objectius irrenunciables. En la mesura de les seves possibilitats tots els nostres municipis treballen en aquesta línia. Però és evident que les accions i disponibilitats per fer-ho que té una ciutat com Tarragona no són les mateixes que un municipi petit com Renau. I és aquí on el Consell pren part. Treballem per garantir que els nostres conciutadans tinguin les mateixes oportunitats, serveis, drets i obligacions vinsquin on visquin de la comarca.

Com està funcionant el nou contracte de la brossa?

Els municipis que han delegat en el Consell la gestió i coordinació del servei de recollida de brossa, neteja viària i de platges, i gestió de deixalleries, han fet un gran esforç econòmic per millorar la situació anterior. Hem apostat per canviar el tipus de recollida, per substituir pràcticament tots els contenidors de la via pública, per comprar nous vehicles menys contaminants i menys sorollosos, etc. I això està començant a donar resultats. Un dels objectius de la nova adjudicació és el d’incrementar els percentatges de recollida selectiva valoritzable enfront el rebuig, i poc a poc ho estem aconseguint. Els residus els hem de veure com un recurs (només una part molt petita del que llencem no té cap reaprofitament doncs fins i tot es genera energia elèctrica de la seva incineració) i no pas com a una deixalla sense valor.

Quins canvis i millores presenta respecte a l’anterior contracte?

A més de l’indicat en l’apartat anterior, el contracte actual ha incorporat al servei mancomunat municipis que fins llavors no participaven de la gestió comarcal; així mateix s’han incorporat serveis, com la neteja de platges, que fins aquest moment no estaven dins l’objecte de l’adjudicació. Només a tall d’exemple, aquest nou contracte ha incorporat una deixalleria mòbil de darrera generació, unes hidronetejadores amb mànegues a pressió i aigua calenta que ens han permès desinfectar durant el confinament espais sensibles, o uns sistemes de control dels contenidors amb els quals identifiquem la seva ubicació i en determinats casos el seu nivell d’emplenament.

També possiblement un dels elements més valorats pels municipis és que cadascún dels nostres ajuntaments pot visualitzar en pantalla els serveis, rutes i buidats que té contractats, i així controlar sense necessitat de desplaçaments la tasca realitzada.

Es canviaran els contenidors de tots els pobles?

La posada en marxa del nou contracte ja preveia la substitució dels contenidors vells de superfície (i bastants dels soterrats) per un model més atractiu i que permetia un buidat bilateral i amb monoperador. Aquesta primera fase ja ha conclòs i a hores d’ara estem immersos en una ampliació del nombre de contenidors (i vehicles necessaris per a buidar-los) en funció de les noves necessitats que plantegen els nostres municipis. Amb aquesta segona fase arribarem a gestionar més de 3.300 contenidors entre els que són per rebuig, per matèria orgànica, per poda, per paper, per cartró, per vidre i per envasos.

Hi haurà recollida porta a porta?

A hores d’ara ja hi ha servei de porta a porta en una zona concreta d’un municipi dels delegants, doncs així es va determinar al seu dia. El Plec que regeix l’adjudicació preveu que amb un preu unitari aprovat a l’inici del contracte es pugui ampliar i implantar el porta a porta ja no tant sols en aquest municipi sinó en d’altres que ho puguin necessitar. I tant és així que des del departament de Medi Ambient de la casa s’està treballant en l’elaboració d’un projecte per a un sector d’un municipi que ho ha demanat en funció d’unes determinades singularitats.

Quins reptes té el Consell Comarcal en matèria de recollida de la brossa i de neteja i com es reflexa a partir d’ara?

Com he apuntat abans, un dels objectius fonamentals és augmentar la quantitat de residus de recollida selectiva de totes les fraccions valoritzables i reduir la de la fracció resta. I tenim tant clar aquest objectiu que al mateix Plec que regeix l’adjudicació ja es contemplen uns percentatges a assolir cada any (incrementant-se els d’orgànica, paper, vidre i envasos) de tal manera que de no aconseguir-ho l’empresa adjudicatària no tindrà garantit el 100% del cobrament de la factura. És el que se’n diu “risc operacional”. Hem d’aconseguir incinerar només aquella part de les escombraries que no és reaprofitable. I de la incineració se li treu generació d’energia elèctrica.

Per a què aquest objectiu sigui una realitat, el Consell, amb la col.laboració dels municipis delegants, duu a teme campanyes de conscienciació als conciutadans. És a dir, no només és una responsabilitat de l’empresa adjudicatària assolir aquestos percentatges de recuperació. Ajuntaments, empresa i Consell treballem plegats en aquesta línia.

També m’agradaria apuntar que des del Consell estem treballant, amb els municipis que han manifestat la seva voluntat de participar, en la implantació de sistemes per millorar la quantitat de matèria orgànica recollida selectivament i en la disminució de la fracció rebuig mitjançant la identificació dels usuaris i l’obertura uns dies a la setmana de determinats contenidors. Aquesta iniciativa també permetrà que els nostres ajuntaments bonifiquin la taxa d’escombraries a aquells ciutadans que separin correctament els seus residus i els dipositin els dies corresponents als contenidors.

Es fan campanyes escolars, ciutadanes,…?

Totes les parts implicades treballem en la línia de reciclar més i millor. Però ens cal la col.laboració del ciutadà. Tots som generadors de residus, des de que neixem fins que abandonem definitivament aquest món. Per sort cada cop són més les persones conscienciades en la problemàtica mediambiental que representen els residus i el canvi climàtic.

Els convenis signats entre el Consell i els municipis delegants preveuen que cada any un 1% del pressupost dels serveis de recollida, neteja i deixalleries es destini a campanyes i accions de sensibilització. Aquest serà el segon any (amb el nou contracte) en què fem accions en aquesta línia. L’any anterior vam incidir en la recollida de la matèria orgànica i aquest any dedicarem el pressupost a fomentar la millora d’altres fraccions.

El riu Gaià ha obert un centre d’interpretació al Catllar? Quines atuacions es fan des del Consell per preservar el medi en els entorns fluvials del Gaià i Francolí?

Els dos rius que travessen el Tarragonès són de règim mediterrani. Això comporta forts estiuatges, i en el cas del Francolí la pressió urbana i industrial des del Morell a la desembocadura condiciona encara més la seva situació.

Moltes són les iniciatives existents al voltant dels dos rius. Històricament la part baixa del Gaià ha despertat més sensibilització social que la del Francolí. El Gaià, fins la presa del Catllar, té un estat raonablement saludable, i ha comptat amb la sinergia de diferents administracions i de la iniciativa privada.

El Consell, en la mesura de les seves competències i en col.laboració amb els muncipis, vol que les conques dels dos rius esdevinguin espais naturals protegits, aptes per a tothom, i elements aglutinadors de fauna i flora mediterrània.

Quins reptes hi ha quant a incineració? Alguns municipis formen part de Sirusa

El Consell no és membre de la Mancomunitat; és un client “preferent”. És cert que hi ha municipis del Tarragonès que formen part de la mateixa, però cap d’ells té delegat en el Consell el servei de recollida i eliminació del rebuig. El Consell no recull el rebuig ni a Tarragona ni a la Canonja ni a Constantí ni a Salou ni a Vila-seca. Però sí que duu la fracció rebuig a SIRUSA dels municipis delegants.

El Consell participa en una iniciativa endegada per l’Agència de Residus de Catalunya i en la que participen els Consells del Camp de Tarragona i la mateixa Mancomunitat de SIRUSA a més de l’Agència, per vertebrar i coordinar el tractament dels diferents residus. Es contempla la construcció de noves infraestructures i l’ampliació de les que ja hi ha al territori. Es tracta d’incinerar només allò que no es pugui reciclar i reutilitzar. Exclusivament el residu que quedi un cop aquest s’hagi incinerat ha d’anar a abocador.

Els ajuntaments utilitzen molt l’Oficina Tècnica Ambiental Comarcal? Quins serveis els fa?

L’Oficina Tècnica (OTAC) informa aquells expedients que, segons la Llei 20/2009, han de diposar de dictamen comarcal prèvia petició de l’Ajuntament; és a dir, només informa si el municipi ho demana i en funció de la tipologia d’activitat que es vol instal.lar, ampliar o modificar. En conseqüència l’OTAC està a l’espera que hi hagi sol.licituds de noves implantacions o modificacions per poder informar. Les activitats que necessiten informe del Consell són les que representen un risc ambiental “moderat”, com pot ser una instal.lació de telefonia mòbil, una estació de servei o un càmpig de fins a 1.500 unitats d’acampada.

L’OTAC està formada per tècnics i jurídics sota la meva presidència, i compta amb assessors d’altres administracions en funció de la tipologia d’expedient a informar.

Hi ha problemes d’abandonament de vehicles als municipis?

Doncs, sí. Curiosament hi ha una relació directa entre la situació econòmica del moment i el nombre d’abandonaments de vehicles. El problema més gran que ens trobem amb aquest servei és el de la tramitació administrativa. La gran majoria de vehicles abandonats presenten anotacions, embargs o incidències que fan molt difícil el seu desballestament ja que és previ i obligatori disposar d’autorització per part de l’autoritat corresponent. Si no fos així podem dir que el servei seria molt més dinàmic i ràpid. Però ara ens trobem amb les naus contractades plenes de vehicles que no podem desballestar i que impedeixen la retirada i custòdia d’altres cotxes. Per això hi ha determinats casos que no podem retirar tant diligentment com vol el municipi aquell vehicle que representa un perill. Estem valorant modificar el sistema de tramitació per poder donar resposta a les necessitats que tenim.

Jaume Garcia / Mayo Lorda

 

PortAventura Business & Events culmina amb èxit la celebració del 56º Rally RACC Catalunya-Costa Daurada

PortAventura Convention Centri ha posat el fermall de tancament a la 56è edició del Ral·li RACC Catalunya-Costa Daurada (Ral·li d’Espanya 2021), que s’ha saldat de manera reeixida amb la confluència de desenes de milers de persones entre el 14 i el 17 d’octubre, gràcies a la implicació d’un equip de més de 3.000 professionals. Un dels reptes d’aquesta edició, condicionada pel context de la COVID-19, ha estat la garantia de protecció enfront de la propagació del virus, un aspecte resolt gràcies al desplegament d’un ampli operatiu de seguretat i higiene.

Entre altres mesures, com el control de l’ús de la màscara o del distanciament entre els assistents, l’organització de l’esdeveniment va requerir tant als integrants dels equips participants com a la resta del personal un certificat de vacunació enfront del coronavirus o test negatiu en les hores prèvies al desenvolupament de la competició i durant tot l’esdeveniment, amb l’objectiu de garantir un espai lliure de COVID-19 per a la seva realització. Tot això, s’emmarca en l’estratègia global desenvolupada per PortAventura World enfront del virus en els últims mesos, en la qual ha invertit més de 5 milions d’euros per a garantir espais segurs dins del resort.

La 56è edició del Ral·li RACC Catalunya-Costa Daurada (Ral·li d’Espanya 2021) ha culminat amb el lliurament de trofeus a Salou. PortAventura Business & Events, a través de la seva directora, Laura Valdeolivas, no va voler perdre l’oportunitat de felicitar els guanyadors en el podi després de quatre dies d’intenses proves.

Valdeolivas ha afirmat que «donem per finalitzada una edició de la carrera molt especial per a nosaltres, en tractar-se de la setzena consecutiva en la qual l’organització de la prova ha confiat en PortAventura Business & Events, i en la qual hem pogut aconseguir nivells d’assistència que, sens dubte, ens posicionen en la senda de la recuperació. La convocatòria d’enguany ha estat tot un èxit i, gràcies a l’esforç dels equips implicats, podem dir que ha fluït de forma molt positiva i, sobretot, segura enfront de la COVID-19».

PortAventura Business & Events ha destinat els seus espais a l’emplaçament de la sala de premsa, des de la qual han informat més de 300 periodistes de tot el món; les oficines de la Direcció de la Carrera; les sales d’edició i muntatge del material audiovisual de l’esdeveniment, i les àrees de restauració al servei dels assistents i de l’organització. També els seus aparcaments, amb una superfície de més de 55.000 m², han acollit a les diferents escuderies participants en la carrera i un dels seus allotjaments, l’Hotel Carib, ha rebut a part de l’equip de l’organització del 56è Ral·li RACC Catalunya-Costa Daurada (Ral·li d’Espanya 2021) i a alguns integrants dels diferents equips de la competició.

 

Arriba a Creixell l’exposició de gegants del Baix Gaià

Cartell de la mostra

L’Exposició itinerant de gegants del Baix Gaià, que va començar el passat mes de juny i que ha recorregut els pobles d’El Catllar, La Riera, Altafulla, Torredembarra i Roda de Berà, finalitzarà aquesta gira al municipi de Creixell.

Tothom que ho vulgui podrà gaudir dels Gegants d’aquestes poblacions veïnes els`propers dies 11,12,18 i 19 de setembre, en horari d’11 a 13 h. i de 18 a 20 h., al Casal Municipal de Creixell. Aquesta iniciativa va sorgir de les colles geganteres davant la impossibilitat de poder realitzar els habituals cercaviles festius. D’aquesta manera, el més petits podran tenir contacte amb aquests elements del seguici popular, tan estimats i esperem que ben aviat puguin sortir de nou pels carrers. A l’exposició també hi haurà una guardiola per recollir donatius a favor de la Marató 2021 de TV3.

 

 

PortAventura World llança la campanya ‘Ja Et Toca’ per a premiar als nens que han fet l’estirada

Imatge de la campanya

Coincidint amb l’inici de la tornada al col·le, PortAventura World ha posat en marxa la campanya ‘Ja Et Toca’, una iniciativa que pretén reconèixer l’última estirada que han fet els més petits de la casa. En aquest sentit, el resort ha instal·lat nous mesuradors d’altura que lluiran als carrers de la ciutat de Barcelona i els principals municipis d’aquesta província durant el mes de setembre.

D’aquesta manera, els nens podran comprovar per si mateixos els centímetres que avalen el seu accés a les atraccions més espectaculars del parc. Des de la muntanya russa més alta d’Europa, Shambhala, que requereix una altura mínima de 140 centímetres, fins a la caiguda refrescant del Tutuki Splash, accessible a partir de 1,20 metres=.

Per a potenciar el seu ús en xarxes socials, els usuaris podran utilitzar un nou filtre virtual basat en realitat augmentada per a comprovar la seva altura i participar en el sorteig d’entrades, sota l’etiqueta #YaTeTocaPortAventura. Amb aquesta campanya multisuport i multiformat, la companyia té com a objectiu generar notorietat aprofitant el tret de sortida de la nova temporada d’Halloween.

El director general de Negoci de PortAventura World, David García Blancas, recorda «el moment en el qual molts nens criden plens d’orgull: mamà, papà, per fi he superat el 1,40!, enguany podré pujar a Shambhala! I és que el treball més important d’un nen és créixer i aprendre i una fórmula perfecta per a incentivar aquest creixement consisteix a marcar noves metes i, sobretot, a reconèixer que les hem aconseguit. Amb els nous mesuradors d’altura tornarà l’emoció de comprovar que poden accedir a l’atracció que més els il·lusiona i estaran un pas més prop de complir els seus somnis».

 

Óscar Sánchez, Joan Martí Pla, Núria Batet i la recomanable lectura del Dant

Oscar Sánchez i Joan Martí Pla, presidents entrant i sortint, avui. Foto: Tots21

El Consell Comarcal del Tarragonès ha formalitzat aquesta tarda el previst traspàs de la vara de comandament i el carismàtic alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, ha agafat el relleu del veterà alcalde de Perafort, Joan Martí Pla, en virtut del pacte de govern signat fa dos anys entre els socialistes i Junts, pacte que avui ha quedat refermat per a escàndol d’ERC i de la CUP. El ple extraordinari celebrat extraordinàriament al Palau de Congressos de Tarragona ha anat farcit de detalls que haguessin enamorat Maquiavel.

Per començar, no s’ha celebrat a la seu del Consell Comarcal, ni a la Diputació, que era el lloc alternatiu demanat per presidència perquè les mesures covid feien inviable convocar-lo al minúscul saló de plens del Consell Comarcal. La Diputació no ha respost en positiu la demanda per problemes logístics i això ha enfurismat el president sortint. Junts i socialistes hi veuen una mà política al darrere. Recordem que la Diputació és presidida per ERC, que al Consell Comarcal està a l’oposició.

I al Consell Comarcal, ERC té ferides greus. ‘Qui fereix, coneix’, deia Roberto Calasso. Els republicans s’han mantingut ferms igual que fa dos anys, en què reclamaren governar en haver estat la llista més votada, i han presentat alternativa amb la regidora de Torredembarra i portaveu, Núria Batet, com a candidata a la presidència. En 2019, ERC va empatar en conselleries en el primer lloc amb els socialistes -nou-, però socialistes i Junts van pactar i van deixar els republicans a l’oposició. Tècnicament, els socialistes del Consell Comarcal van fer ‘un Ricomà’.

Diuen que el president sortint es refiava més dels socialistes que hi ha al Consell que dels republicans per signar un pacte que llavors va sonar estrany i que vint anys abans hagués fet les delícies de Miquel Roca. L’intent d’avui de la generala Batet era com la de Felip II contra els anglesos, no havia dut les seves naus a lluitar contra els elements. Ha perdut aclapadorament la votació per 5 a 18. El general Batet, l’original, recordem-ho, va ser afusellat per intentar aturar el cop d’estat de juliol del 36.

No obstant les ferides de guerra, Núria Batet ha fet una intervenció més pròpia del nunci del Vaticà i ha aconseguit disfressar-se, no d’indiana de La Torre, sinó de tot un Pere Aragonès fent la quadratura del cercle com és criticar Junts i el president sortint del Consell i a la vegada elogiar-lo. Ha estat crítica, sí, però no ha buidat el carregador, com s’hagués pogut esperar. Finezza italiana. Batet, que deu conèixer a fons el Vaticà, és segur una gran lectora del Dant, de qui enguany celebrem els 700 anys de la seva mort, ja que el poeta florentí va deixar dit: ‘No et cremarà el foc que no vas encendre’. Batet no ha encès cap foc: ‘Nosaltres teníem molt clar amb qui pactar fa dos anys, ERC i Junts, que lideren la política catalana, perquè totes les institucions són necessàries per alliberar el nostre país de la repressió. Hi ha pactes que busquen que les coses es quedin com estan i és el que ens estem trobant en aquest Consell Comarcal, perpetuar les mateixes forces, Junts i PSC’, ha arrencat, per tot seguit fer un elogi a la tasca duta a terme pel president sortint.

Al plenari de l’exili s’ha estrenat com a consellera la cupaire Eva Miguel, al seu torn consellera municipal a l’Ajuntament de Tarragona, que ha substituït el seu company Oriol Olivé, una tradició que segueixen alguns partits del Consell Comarcal en complir-se l’equador del mandat. Miguel ha desenfundat el kalashnikov i ha afusellat sense pietat el contracte de la brossa del Consell amb frases lapidàries que farien les delícies de Michel Foucault o d’Antonio Gramsci -snif-. Josep Toquero, portaveu de Junts, en la millor tradició política de no escoltar el que no toca, ha fet com la novel.la de Simenon, d’home que veia passar els trens, i ni s’ha immutat. Eva Miguel, no obstant, havia tingut temps de recitar una catilinària contra En Comú Guanyem -que resulta que governa amb els socialistes i amb Junts per fer-ho encara més enrevessat-  i li ha etzibat al grup un ‘què fan vostès aquí’, a la manera de la famosa lletania de Ciceró: ‘Fins quan abusaràs, oh Catilina, de la nostra paciència’.

La millor notícia és que no hi hagi notícies, deia Woody Allen, i la resposta d’En Comú Guanyem ha estat el silenci, el so del silenci interpretat no per Simon i Garfunkel sinó per un Mario Téllez que ha definit la tasca feta al govern com aquella que busca ‘millorar la vida de la gent, assumint qualsevol contradicció’. Han notat el matís? ‘Assumint qualsevol contradicció’. A l’Ajuntament de Tarragona, En Comú Podem ha abandonat el govern quan ha entrat la burgesia catalana, és a dir, Junts, i abans havien evitat que el socialistes, que havien guanyat les eleccions en vots, governessin. Al Consell Comarcal del Tarragonès, En Comú Guanyem governa amb socialistes i Junts. Tal vegada sigui més una qüestió d’influència, comparativament immensa influència, que té una ciutat com Tarragona davant del Consell Comarcal.

El president sortint ha fet un al.legat de la feina feta durant dos anys d’espantosa pandèmia i ha volgut donar valor a la tasca cultural que ha aconseguit mantenir la institució. La cultura ha estat la gran perjudicada per la pandèmia i el Consell ha intentat evitar el naufragi. Deia Simon Leys que ‘entre dos cirurgians igualment competents, procuri que l’operi el que hagi llegit Txèjov‘. El Consell Comarcal del Tarragonès té una tècnica, Fina Cavallé, que ha llegit Txèjov. En bona mesura, gràcies a ella es manté l’activitat cultural.

Deia Galdós que ‘a Espanya passen coses, que si s’expliquessin, ningú les creuria’. El nou president, Oscar Sánchez, ja investit, ha clos l’acte recordant els afectats per l’incendi de la Conca de Barberà, refermant el pacte amb Junts i la prioritat social que emmarcarà la seva acció de govern. Fins a final de mandat té temps de llegir el Dant.

Jaume Garcia