Visita al centre de recollida d’animals

Una de les funcions del departament de Medi Ambient del Consell Comarcal del Tarragonès és la recollida d’animals abandonats.

Els municipis controlen els animals del seu entorn, i quan hi ha algun animal mort s’avisa immediatament al servei de recollida perquè retiri les restes, les incineri i les enterri. També s’actua en els casos d’animals vius, en algunes ocasions ferits, o senzillament abandonats, que romanen perduts.

En aquests casos s’enduen l’animal i, en el centre de recollida, és atès per un veterinari que li fa les cures necessàries, el renten, el desparasiten, el vacunen i li posen un xip identificatiu.

Els animals recollits d’aquesta manera són al centre de serveis d’animals de companya “Última Llar” que té adjudicat aquest servei, on disposen d’àmplies instal·lacions i reben les atencions necessàries. Aquestes mascotes s’ofereixen en adopció, amb tota la documentació en ordre i sempre comptant amb un servei d’assessorament a les famílies que decideixen adoptar-ne una.

Daniel Cid, president del Consell Comarcal, va visitar el centre per conèixer les instal·lacions i els equipaments de primera ma i informar-se detalladament de tot el procés.

 

El cicle de Contacontes del Consell Comarcal arriba al Morell

Sessió de contacontes feta a Salomó

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès, des de fa anys, és el que apropa històries als nens i a les nenes, amb espectacles de formats ben diferents.

Gràcies al patrocini de la Fundació Privada Mútua Catalana es pot donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle “Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès”, amb la participació dels municipis de Salomó, el Catllar, Creixell, Roda de Berà, la Canonja, Vilallonga del Camp, el Morell, Perafort, la Riera de Gaià i la Nou de Gaià.

Per què un cicle de clàssics? Quan un escriptor d’històries esdevé “clàssic” és un referent per a tothom. Té prou pes i la seva obra és prou apreciada per tenir-lo, per sempre més, en compte. El món gira i, quan algú pot pensar que tot està inventat, sorgeixen noves i noves versions… Aquesta vegada volem anar a l’essència. Allà on, a partir d’aquest algú, el riu de la imaginació ha pogut emprendre, si ha volgut, uns camins nous.

El cicle, el faran tres contacontes amb una àmplia experiència en explicar històries, tant a grans com a petits. La Muntsa, la Rat i la Karme, també tenen una llarga trajectòria al món de les biblioteques, l’ensenyament i les arts escèniques, per tant, saben molt bé què es fa a les biblioteques i els continguts que poden agradar i enriquir als infants. Totes tres, des de la seva perspectiva i de la seva manera personal d’explicar contes, ens aproparan històries i emocions sorgides d’autors clàssics. La Muntsa “Diuen i conten i conten i diuen…”; la Rat “Contes recollits i escrits a la vora del foc” i la Karme “Tens més “cuento” que Calleja”.

La síndrome de Down ocupa PortAventura World en una nova jornada festiva per una societat diversa i inclusiva

Un moment de la festa dels Down a Port Aventura

Més de 4.000 persones han omplert avui PortAventura World per compartir una nova jornada del “Fent Amics” (i ja en van nou!) al costat de centenars de nens, joves i adults amb síndrome de Down arribats de tot Catalunya i la Comunitat Valenciana.

“Aquí ens sentim com a casa, perquè és un parc inclusiu on tothom pot participar en un munt d’activitats, tan de bo cada cop hi hagi més llocs on la diversitat s’entengui com allò que ens enriqueix i no com un problema”, ha dit en l’acte de benvinguda Pilar Sanjuán, presidenta de Down Catalunya.

Ballant a ritme de cowboy

El periodista de TV3 Xavier Graset i la jove de Down Tarragona Laura Mitjans han tornat a ser els encarregats de conduir l’acte, en el qual també han intervingut el president de la Fundació Port Aventura, Ramon Marsal i la presidenta de la Fundació MRW, Josefina Domènech.

“Per la Fundació Port Aventura és un goig poder comptar amb aquest esdeveniment perquè volem estar molt a prop del tercer sector en tots els seus àmbits”, ha subratllat Marsal. “Aquesta jornada és un gran exemple de convivència i integració, que són dos dels objectius de la Fundació MRW”, ha dit Domènech.

Com en edicions anteriors, l’acte s’ha obert amb l’actuació Western Aventura, del grup de ball Down Wapacha Team, format per ballarins professionals i joves de Down Tarragona, i que tots tres oradors han posat com a exemple d’inclusió i de exhibició de capacitats, i s’ha tancat amb el fabulós espectacle Halloween Kingdom, a càrrec de la companyia de ball de Port Aventura World.

Nova edició de ‘Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès’

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès, des de fa anys, és el que apropa històries als nens i a les nenes, amb espectacles de formats ben diferents. Gràcies al patrocini de la Fundació Privada Mútua Catalana es pot donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle ‘Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès’ amb la participació dels municipis de Salomó, el Catllar, Creixell, Roda de Berà, la Canonja, Vilallonga del Camp, el Morell, Perafort, la Riera de Gaià i la Nou de Gaià.

Les biblioteques i punts de lectura de la comarca estan fent un esforç important per tal que la població tingui accés al coneixement sigui de la manera que sigui i amb una atenció especial als infants que són els més fràgils de la societat. Apropen el coneixement a través dels llibres, però també amb xerrades, exposicions i, com en aquest cas, amb els contes.

Per què un cicle de clàssics? Quan un escriptor d’històries esdevé ‘clàssic’ és un referent per a tothom. Té prou pes i la seva obra és prou apreciada per tenir-lo, per sempre més, en compte. El món gira i, quan algú pot pensar que tot està  inventat, sorgeixen noves i noves versions… Aquesta vegada volem anar a l’essència. Allà on, a partir d’aquest algú, el riu de la imaginació ha pogut emprendre, si ha volgut, uns camins nous.

El cicle el faran tres contacontes amb una àmplia experiència en explicar històries, tant a grans com a petits. La Muntsa, la Rat i la Karme, també tenen una llarga trajectòria al món de les biblioteques, l’ensenyament i les arts escèniques, per tant, saben molt bé què es fa a les biblioteques i els continguts que poden agradar i enriquir als infants. Totes tres, des de la seva perspectiva i de la seva manera personal d’explicar contes, ens aproparan històries i emocions sorgides d’autors clàssics. La Muntsa ‘Diuen i conten i conten i diuen…’; la Rat ‘Contes recollits i escrits a la vora del foc’ i  la Karme ‘Tens més cuento que Calleja’.

Tallers sobre com reduir la factura de la llum al Consell Comarcal

El Consell Comarcal del Tarragonès, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roda de Berà, posa en marxa dues accions preventives i formatives sobre l’estalvi energètic per al proper 19 d’octubre, dins del programa ‘Reconnecta’t’.

En primer lloc es durà a terme al mercat setmanal, a partir de dos quarts d’onze, un taller itinerant d’estalvi energètic, amb una taula informativa, dirigit a tota la població. I a les sis de la tarda tindrà lloc al casal cultural de Les Monges el taller ‘La factura de la llum, com podem reduir-la?’, destinat a les persones derivades des del programa Reconnecta’t, i obert a tot aquell que vulgui conèixer com reduir la factura de la llum, els petits gestos quotidians que es poden fer a casa per estalviar energia, així com saber llegir una factura de la llum. És recomanable portar una factura de casa.

El programa té per objectiu impulsar accions preventives i de suport a les mesures ja previstes d’intervenció directa amb les famílies afectades per impagament de subministraments bàsics, per detectar i minimitzar situacions de risc energètic i residencial a l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Tarragonès.

Quatre poblacions de la província rebran 52.000 pensionistes de l’IMSERSO

Un grup de pensionistes, passejant per Salou. Foto: Hosteltur

Enguany, Costa Daurada i Terres de l’Ebre tornen a rebre viatgers del programa IMSERSO. Així doncs, finalment, seran 17 els hotels que oferiran un total de 52.000 places durant els dos períodes d’aquesta temporada en aquest programa operat per Mundosenior, el touroperador especialitzat en serveis turístics per a gent gran.

La primera fase s’inicia el 16 d’octubre i finalitza el 28 de novembre, mentre que la segona fase comença el 12 de desembre i acaba el 21 de maig de 2018.

A la província de Tarragona, els participants en aquest programa de vacances per a gent gran es podran allotjar en establiments de Salou (12 hotels), Cambrils (2 hotels), Coma-ruga (2 hotels) i Sant Carles de la Ràpita (1 hotel). Finalment, s’oferiran el mateix nombre d’hotels i places que en la temporada anterior.

Eduard Farriol, president de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), manifesta que “després de diverses reunions amb totes les parts implicades, enguany s’aplicarà una petita millora econòmica en la retribució de les estades hoteleres”. Tot i això, afegeix que “aquesta pujada encara és insuficient, però tenim el compromís dels intermediaris que pressionaran al Govern per tal de modificar les condicions econòmiques l’any vinent -un cop acabat el període de licitació que conclou enguany-. Així doncs, per tot això, hem decidit participar-hi”.

Farriol, també afegeix que “des de la FEHT volem contribuir a la desestacionalització de la destinació i, per tant, seguim apostant per l’IMSERSO, ja que és una bona iniciativa, encara que econòmicament, actualment no sigui gaire viable”. A més, conclou que “d’aquesta forma, també aconseguim mantenir la planta hotelera oberta, amb tots els beneficis que aquesta circumstància comporta, com per exemple, uns llocs de treball més estables”.

Els primers viatgers del programa IMSERSO arribaran a Salou i Sant Carles de la Ràpita el 16
d’octubre.

L’adjudicació definitiva de la llicència per al Hard Rock Entertainment World s’allarga a l’octubre

L’empresa ha demanat uns dies de pròrroga

L’adjudicació definitiva de la llicència que farà possible el Hard Rock Entertainment World es farà a l’octubre, segons ha informat ‘La Vanguardia’ i han confirmat a l’ACN fonts del Departament d’Economia.

Inicialment, la previsió era fer aquest tràmit al setembre però la complexitat del concurs ha fet que Hard Rock hagi demanat uns dies de pròrroga abans de donar el vistiplau als requisits del document tècnic d’adjudicació.

La mesa d’avaluació es va reunir el passat 8 de setembre, quan es va aprovar enviar a Hard Rock l’informe preliminar de resolució. Hard Rock disposava de deu dies hàbils per donar el vistiplau i assumir els requisits del document tècnic, tal com informa el rotatiu. Però la companyia nord-americana ha demanat una pròrroga i la seva resposta no arribarà fins a l’octubre, segons han confirmat fonts del Govern. Un cop arribi la resposta, es podrà resoldre el concurs i adjudicar la llicència.

Tal com va informar el govern català al juliol, un cop s’aprovi l’informe definitiu d’adjudicació, Hard Rock tindrà un mes per constituir la unió temporal d’empreses que ha de desenvolupar el projecte, que es farà de la mà de Value Retail i Port Aventura. Passat aquest termini, la UTE tindrà un altre mes per adquirir els terrenys on s’ha de desenvolupar el Hard Rock Entertainment World, que són propietat de la Caixa.

El projecte de Hard Rock, valorat en 2.000 milions d’euros, es començarà per una primera fase valorada en 665 milions. Els primers treballs inclouran la construcció d’un hotel amb forma de la icònica guitarra de Hard Rock de 600 habitacions. En aquest hotel hi haurà l’únic casino que podrà tenir el complex. Port Aventura desenvoluparà un segon hotel, de 500 habitacions i enfocat al públic familiar, i Value Retail –l’empresa que gesitona La Roca Village- desenvoluparà un espai de 75 botigues. A més, Hard Rock preveu construir una gran piscina de 6.000 metres quadrats i un espai per a concerts amb capacitat per a 15.000 persones. El Govern calcula que el complex podria obrir portes el 2020.

ACN

Recanvi de sis consellers al Consell Comarcal

El nou president del Consell Comarcal, Daniel Cid, durant el seu primer ple en el nou càrrec

A l’últim plenari celebrat al Consell Comarcal del Tarragonès es va procedir a la presa de jurament o promesa de càrrec dels nous consellers Josep Fortuny, Ander Basterretxa i Laura Moya, del PSC; Marc Alarcón, del PPC, i d’Antoni Virgil i Pere Abelló, de CiU.

En aquest plenari, el primer que es realitza amb la presidència de Daniel Cid, a part dels nous nomenaments, s’ha presentat i aprovat la modificació dels membres de les Comissions Informatives permanents i de la Comissió Especial de Comptes, així com el nomenament del nou vici-president de la Corporació, i el nomenament dels nous presidents i Vice-presidents de les diferents Comissions Informatives.

Així, els nous consellers-portaveu titulars són Marc Alarcón, del grup comarcal del PPC i Francisco David Gonzalez, del grup comarcal PSC-Candidatura de Progrés.

El Circ Raluy regala entrades per a nens amb dificultats familiars

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Daniel Cid, de manera informal, va tenir una trobada amb Carlos Raluy, director del Circ RALUY, que durant les Festes de Santa Tecla està instal·lat a la nostra ciutat.

Durant aquesta reunió, Carlos Raluy va explicar al president del Consell Comarcal els orígens d’aquesta empresa familiar, nascuda a Catalunya, la filosofia del circ i els reconeixements públics rebuts de tot arreu (entre ells la Creu de Sant Jordi, l’any 2006).

Carlos Raluy va regalar al president unes desenes d’entrades perquè els Serveis Socials les distribuïssin entre nens del Tarragonès amb dificultats familiars.

Entitats rebutgen la proposta d’enllaçar la línia convencional de ferrocarril amb l’Alta Velocitat al Baix Gaià

Plànol amb la proposta de les entitats Pdf.camp i PTP de construir un enllaç entre la línia convencional de ferrocarril i la de l’Alta Velocitat a la zona d’Altafulla

Entitats veïnals, ecologistes i formacions polítiques han expressat aquest dijous el seu rebuig “total” a la proposta de les plataformes en defensa del ferrocarril i del transport públic de construir al Baix Gaià l’enllaç entre la línia de tren convencional i la d’Alta Velocitat.

Segons els opositors, l’impacte ambiental i social d’aquesta proposta és “molt elevat”, tenint en compte que a la zona ja hi conviuen diverses carreteres, a més de l’AP-7 i línies de tren.

Les entitats constaten que el document de diagnosi plantejat per les plataformes “deixa al descobert una greu mancança de gestió i retard en infraestructures”, permetent, per exemple, que les mercaderies perilloses circulin per la ciutat de Tarragona. En aquest sentit, els opositors reclamen un debat “ampli i transparent” amb la participació del territori i demanen optar per una alternativa “que garanteixi la millor solució i amb menys impacte”.

La proposta de construir al Baix Gaià el ‘bypass’ entre la línia convencional de ferrocarril i la de l’Alta Velocitat sorgeix del document ‘Diagnosi i proposta de millora del servei ferroviari al Camp de Tarragona’, presentat el mes passat per Pdf.camp -la Plataforma per la Defensa d’un Ferrocarril Públic i de Qualitat- i per l’associació Promoció del Transport Públic (PTP). Les plataformes sostenen que l’enllaç a Altafulla és la millor solució per evitar que Tarragona quedi desconnectada de l’alta velocitat a partir del 2018. En aquest sentit, avisen que, un cop es faci l’ample internacional, la ciutat perdrà l’Euromed.

La proposta, però, no es veu amb bons ulls per part d’algunes entitats del territori, que aquest dijous han fet públic un manifest de rebuig. L’han signat la Federació de Veïns de Llevant de Tarragona, l’Associació Mediambiental la Sínia, l’Esquerra Independentista d’Altafulla – l’EINA-AM, Acord per La Riera – Entesa, Associació Terres del Gaià, Ecologistes en Acció – GETE i l’Associació de Veïns de La Móra i Tamarit. Les entitats recorden que ja es va fer una proposta similar amb la construcció de l’Alta Velocitat i que, aleshores, ja van expressar la seva disconformitat.

Gran impacte

La possible construcció d’aquest enllaç podria tenir un gran impacte en els diferents nuclis de la zona. El nucli de Ferran, adverteixen, quedaria envoltat d’infraestructures i afectat per un elevat impacte paisatgístic i acústic. El poble d’Altafulla, per la seva banda, veuria com el sud est del municipi quedaria sense cap espai lliure i envoltat entre carreteres i línies ferroviàries, mentre que la Pobla de Montornès ja té a tocar la línia del TAV i l’autopista, denuncien.

“No entenem, que es plantegi aquesta infraestructura de gran impacte sobre el territori i la inversió que suposa, ja que des de diversos estaments s’ha dit reiteradament que el tercer fil és una solució provisional i, precisament, aquesta proposta afavoria tot el contrari”, lamenten en el comunicat.

A més, els opositors critiquen que la proposta d’aquest enllaç ferroviari afecta de ple la Vall del Gaià i les seves hortes fèrtils. Les hortes de Ferran, on actualment hi ha camps de sembrat, avellaners i horta, són també un estratègic corredor biològic per la fauna, defensen. “La seva destrucció suposaria un nou impacte sobre aquest tram baix del riu Gaià, declarat Espai d’Interès Natural i integrat a la Xarxa europea Natura 2000”, conclouen.

ACN

El Govern ajorna al setembre l’informe preliminar d’adjudicació a Hard Rock per la “complexitat” del projecte

El secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, inspecciona el contingut de la caixa amb l’oferta de Hard Rock per construir el CRT de Vila-seca i Salou. Foto: ACN

La mesa de valoració del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou volia aprovar el 28 de juliol l’informe preliminar d’adjudicació que havia de donar llum verd a Hard Rock per construir un macrocomplex d’oci i joc.

Però l’expedient, de 3.000 folis, és “complex” i s’endarrerirà “uns dies” respecte el calendari inicial. Com que l’agost és pràcticament inhàbil, l’aprovació no es farà fins a principis de setembre, tal com ha explicat a l’ACN el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó. Tot i això, el Govern insisteix que encara es treballa “sobre el calendari previst” i que al novembre l’empresa ja ho tindrà tot a punt per iniciar el projecte.

El preliminar és previ a l’informe definitiu d’adjudicació, que segons els càlculs inicials s’havia d’aprovar el 8 de setembre. Si l’empresa no demana molta informació addicional després de l’emissió de l’informe preliminar, la data de l’aprovació definitiva es podrà complir.

Del contrari, l’aprovació definitiva del concurs d’adjudicació es faria “després de la Diada”, ha apuntat Salvadó. Sigui com sigui, “estem sempre en el calendari previst a les bases del concurs, de 45 dies hàbils a partir del 30 de juny i posteriorment 10 dies més per emetre l’informe definitiu”. El 30 de juny era la data límit que tenien les empreses que aspiraven a obtenir una llicència de casino i desenvolupar el CRT per presentar un projecte. Només Hard Rock va presentar-ne.

Un cop s’aprovi l’informe definitiu d’adjudicació, Hard Rock tindrà un mes per constituir la unió temporal d’empreses que ha de desenvolupar el projecte, que es farà de la mà de Value Retail i Port Aventura. Passat aquest termini, la UTE tindrà un altre mes per adquirir els terrenys on s’ha de desenvolupar el Hard Rock Entertainment World, que són propietat de la Caixa. “Al novembre l’empresa tindrà les condicions per començar a desenvolupar el projecte”, ha assegurat Salvadó.

El projecte de Hard Rock, valorat en 2.000 milions d’euros, es començarà per una primera fase valorada en 665 milions. Els primers treballs inclouran la construcció d’un hotel amb forma de la icònica guitarra de Hard Rock de 600 habitacions.

En aquest hotel hi haurà l’únic casino que podrà tenir el complex. Port Aventura desenvoluparà un segon hotel, de 500 habitacions i enfocat al públic familiar, i Value Retail –l’empresa que gesitona La Roca Village- desenvoluparà un espai de 75 botigues. A més, Hard Rock preveu construir una gran piscina de 6.000 metres quadrats i un espai per a concerts amb capacitat per a 15.000 persones. El Govern calcula que el complex podria obrir portes el 2020.

 

Les costes tarragonines presenten 23 banderes vermelles a els seves platges

Mapa amb les banderes quan s’havia arribat a 17 banderes vermelles. Font: Protecció Civil

Fins a un total de 23 banderes vermelles onegen a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre aquest dijous pel mal estat de la mar. Es tracta de la costa catalana que més banderes vermelles presenta en aquesta jornada.

Que siguin 23 banderes no vol dir que siguin 23 platges. En alguna platja, donada la seva extensió, hi ha més d’una bandera.

A Tarragona ciutat, cinc platges presenten bandera vermella, és a dir, totes elles a excepció d’alguna caleta petita, informa Protecció Civil. Si sumem els diferents trams de les platges de la ciutat on hi ha bandera vermella, n’hi ha fins a nou. A Torredembarra, són quatre les afectades, mentre al Vendrell són tres, dues a Roda de Berà i Cunit, una a Salou, a La Pineda ui l’Ametlla de Mar.

Altres 25 platges presenten bandera groga i 51, grisa. A la resa de la costa catalana, el Barcelonès presenta cinc banderes vermelles, dos el Maresme i dos la Costa Brava.

Més informació en aquest enllaç.

Virgili s’acomiada de la presidència del Consell Comarcal deixant el deute a zero

Pere Virgili i Isabel Vidal, durant la roda de premsa de balanç

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Pere Virgili, cedirà en el plenari d’aquest divendres les claus al seu successor socialista amb uns comptes exemplars. “El 2011 teníem un deute de gairebé 17 milions d’euros i avui estem en deute zero. No devem res a ningú”, ha afirmat aquest dimecres en roda de premsa.

El pacte de govern al qual van arribar CiU i PSC l’any 2015 contemplava el recanvi en la presidència a la meitat de la legislatura. Virgili ha volgut cloure els seus dos anys com màxim responsable de l’ens fent balanç davant dels mitjans. De cara a “entendre la magnitud de l’evolució” i dotar-la de “perspectiva”, el període analitzat abasta des del 2011 (amb presidència convergent en la figura de Frederic Adan) fins a l’actualitat. Un punt de partida que representava “el punt àlgid de la crisi” i que es va tancar amb un romanent de tresoreria negatiu de fins a 100.000 euros. El tancament de l’exercici del 2016 ha capgirat però de forma espectacular la tendència, fins als 450.000 euros positius.

“Com ha estat possible? Doncs sent rigorós en la gestió”, ha explicat. “No només hem picat a la porta de les administracions que tenien deutes amb el Consell (els ingressos pendents de cobrament han passat del 59% el 2011 al 22% de l’actualitat) sinó també en les reduccions aplicades a càrrecs institucionals (deixant de disposar de sous i salaris per cobrar només per assistència) i treballadors”, que gràcies al bon estat dels pressupostos començaran de nou a recuperar tant part del fons social perdut durant els darrers anys com la contribució al fons de pensions.

Un dels punts més destacats per Virgili ha estat la normalització del període mitjà de pagament a proveïdors, en especial als de serveis mediambientals. “Hem passat de pagar a 18 mesos, un temps que feia difícil exigir eficàcia a les empreses adjudicatàries, a només 22 dies”. Un aspecte cabdal tenint present la importància de la gestió supramunicipal assumida pel consell de la recollida d’escombraries i la gestió de deixalleries per la major part de poblacions del territori. Un capítol pendent a hores d’ara de licitar el nou contracte.

Un aspecte important perquè la seva durada ha fet que a hores d’ara “s’hagi arribat al límit de la seva eficàcia” pel que fa a la maquinària de contenidors i camions. L’escull es troba focalitzat en Constantí, “on l’equip de govern està intentant aconseguir la majoria al plenari per signar-lo”, segons Virgili, en el Morell, on primen “qüestions tècniques”, i en Torredembarra. Pel que fa a aquest darrer cas, “ara volen gestionar ells la deixalleria, però abans caldria fer-ne una altra de nova perquè tot i estar al seu municipi cal tenir present que el seu servei és supramunicipal”. La intenció és tenir-ho lligat tot per setembre.

El president ha estat acompanyat de la gerent, Isabel Vidal, encarregada de detallar uns números que han permès fins i tot incrementar serveis tot i el necessari ajustament de cinturó. I això en tots els àmbits, des de l’àrea de Benestar Social fins als expedients de risc infantil, beques menjador, inserció laboral i inversions destinades a la implantació de l’administració electrònica als petits municipis. De fet, la gerent ha avançat que de cara al proper mes de setembre es preveu iniciar el procés de contractació d’entre deu i dotze persones entre psicòlegs, terapeutes i assistents socials per formar un nou equip destinat a l’atenció dels infants i adolescents.

Vidal també ha parlat sobre el present de l’edifici que el Consell es va veure obligat a tancar per optimitzar recursos i traslladar els serveis socials a l’actual seu de l’ens. “Estem buscant un acord amb el servei d’ocupació de la Generalitat (SOC) per llogar-los l’espai. Però és complicat i lent. La idea és aconseguir ingressos que permetin cobrir les despeses del manteniment”.

Virgili no ha donat peu a grans lectures polítiques del pacte. Reconeixent que el recanvi “serà tal com estava programat i gens traumàtic”, ha afirmat que “sempre m’agrada dir que la figura cabdal en el Consell és la gerència. Ens dediquem a gestionar recursos, i jo seguiré intentant que la mala política quedi fora de la institució, és a dir, aquella que es dedica a perdre molt de temps a parlar de coses que no ens pertoquen perquè no tenim capacitat legislativa. D’aquelles mocions i mocionetes que fan perdre el temps amb discursos estèrils”.

 

ERC denunciarà cada dia les incidències que pateixi l’N-340

Alcaldes i rgidors de l’N-340, explicant la campanya

ERC ha posat en marxa una campanya per recollir i denunciar les incidències que pateix diàriament la carretera N-340 així com reivindicar, un cop més, l’aixecament de les barreres dels peatges de l’AP-7 com única alternativa viària segura per als usuaris de les Terres de l’Ebre , el Camp de Tarragona i el Baix Penedès.

Dirigents i càrrecs electes republicans han presentat aquest dilluns el “Viacrucis N-340” com un instrument per conscienciar i mobilitzar la ciutadania a favor d’aquest objectiu que se suma a d’altres iniciatives en marxa per part d’entitats ciutadanes.

A través de la pàgina web viacrucisn340.cat, recolliran adhesions al manifest de la campanya i, al mateix temps, les incidències que traslladin els usuaris, per reflectir la manca de seguretat i les dificultats que pateix aquest eix viari saturat, especialment, pel trànsit pesant.

“Volem que tothom hi participi, puntualitzant, a través del web, tots els incidents que es produeixin”, ha explicat el senador d’ERC, Miquel Aubà, en un dels actes de presentació de la campanya, a peu de carretera, a Amposta. Les notificacions que vagin aportant els usuaris de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i el Baix Penedès es podran anar consultant en una llista a la mateixa adreça d’Internet.

“Demanem a la ciutadania que continuïn donant suport –a la reivindicació de la gratuïtat de l’AP-7-, es mobilitzin i signin el manifest”, ha subratllat l’alcalde d’Alcanar i president de la Federació de l’Ebre d’ERC, Alfons Montserrat, per qui la campanya ha de servir, especialment, per “conscienciar del problema que tenim”. El mateix Montserrat ha recordat que entre l’última setmana de maig i mitjans de juny el tram entre l’Ametlla de Mar i Alcanar, d’uns 60 quilòmetres, va sumar cinc accidents i dotze ferits.

En aquesta línia, els republicans volen sumar aquesta campanya “a d’altres accions que s’estan portant a terme” i continuar exigint al govern espanyol que, finalment, converteixi en gratuïtat l’AP-7. “Lamentem i condemnem que l’Estat es negui a aixecar els peatges en aquests trams de l’AP-7. No tenim autovia gratuïta com altres territoris. Tenim la Nacional totalment col·lapsada”, ha certificat, tot recordant la negativa del PP i Cs al Congrés de fer realitat aquesta proposta arran d’una iniciativa de la mateixa ERC, que valorava en 20 milions d’euros el cost d’alliberar els peatges mentre el territori no disposi d’una via ràpida gratuïta.

Negativa dolorosa

“Aquesta negativa es fa encara més dolorosa quan veus que el Tribunal de Comptes xifra el rescat de les radials de Madrid en més de 3.000 milions d’euros. Es continuen les polítiques de privatitzar beneficis i socialitzar les pèrdues: sempre per als mateixos i als mateixos territoris”, ha retret. “Volem ser un territori homologable a qualsevol altre, que tinguem vies del segle XXI i no del XIX”, ha insistit.

En termes similars s’ha pronunciat també Aubà, qui ha criticat les mesures de “pacificació del trànsit” imposades pel govern espanyol al tram ebrenc –limitació de velocitat a 80 km/h, doble línia continua i construcció d’onze rotondes al llarg del traçat-. “Les Terres de l’Ebre no tenen una alternativa viable si no és l’autopista de pagament”, ha declarat, tot reclamant el dret dels ciutadans i usuaris a de disposar d’una via “segura” mentre no existeixin alternatives. “És una mostra més que els catalans hem de votar independència l’1-O. Estem davant d’un Estat que no resol els problemes i ho hem de fer nosaltres”, ha afegit.

Amb el final de la concessió del tram entre Alacant i Salou de l’AP-7 ja a la vista, el pròxim 2019, i la indefinició del govern espanyol del PP al respecte –ha dit que no la renovarà però tampoc ha precisat si s’eliminaran finalment els peatges- els republicans no es tanquen a la proposta de vinyeta que impulsa el Govern per finançar el manteniment de les infraestructures però reclamen un tracte igualitari entre territoris. “Tenim clar que els serveis s’han de pagar: sigui via pressupost, per ús. Podem entendre que s’ha de pagar però es fa difícil que els partidaris del cafè per a tots, en aquests pagaments no ho siguin. Si són vies cap a Madrid, són gratuïtes, però si no ho són, i com en aquest cas són ponts de tràfic de mercaderies importants, estan gravades. És injust. No podem admetre greuges comparatius”, ha tancat Montserrat.

Daniel Cid serà president del Consell Comarcal el 14 de juliol

Daniel Cid

El socialista Daniel Cid, alcalde de Vespella de Gaià, agafarà el relleu a la presidència del Consell  Comarcal del Tarragonès el proper 14 de juliol en un ple que es convocarà properament, segons ha sabut Tarragona21. El plenari tindrà lloc a les 20 hores.

Cid substitueix el convergent Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà, en virtut del pacte de govern entre el PDeCAT i PSC, que estipula el canvi en la presidència a l’equador del mandat.

El nou gerent

El fins ara regidor a la Pobla de Mafumet, Nicolas García Masero, serà el gerent del Consell Comarcal del Tarragonès en aquest segon tram del mandat. Llicenciat en Dret i màster i postgrau en gerència local, Nicolas García ha estat responsable i manager de les àrees jurídiques i comercials de grups turístics i immobiliaris de les comarques tarragonines. Actualment treballa com a advocat en exercici. García substituirà Isabel Vidal. Aquest migdia s’ha conegut la persona que substituirà Vidal.

En relació a aquesta qüestió el proper president del Consell Comarcal ha afirmat que “buscàvem una persona especialitzada en gerència local per donar una nova embranzida a l’acció que volem impulsar, reforçant sinèrgies i traient més rendiment als recursos dels que disposem, i Nicolas García ens ha semblat el perfil més idoni. La seva trajectòria professional és un aval a la tasca que volem que es dugui a terme des de la gerència del Consell durant aquests propers dos anys.”

Així mateix, Dani Cid ha afegit que “volem potenciar tot allò que fa referència a l’atenció i ajuda a les persones, especialment a aquells que pitjor ho estan passant com a conseqüència de la crisi econòmica. Aquest és el repte, però també l’estímul, que tenim per endavant.”

“Com a alcalde d’un petit poble de la comarca, Vespella de Gaià, sóc plenament conscient de les dificultats de molts ajuntaments per poder satisfer les necessitats i serveis que els nostres veïns i veïnes ens demanden. I és aquí on crec que el Consell Comarcal ha d’esmerçar bona part dels seus esforços amb l’objectiu compartit d’arribar allà on municipis petits no poden arribar per ells mateixos. Treballarem en aquesta direcció perquè nosaltres, des del Consell, sempre hem defensat que tots els ciutadans de la comarca han de tenir els mateixos serveis de qualitat independentment d’allà on visquin, ja sigui al poble més petit o a la capital de la província”, ha reblat Daniel Cid.

Quedarà també pendent definir qui serà el portaveu del PSC. Actualment és l’exalcalde del Catllar, Antonio López, qui ostenta el càrrec. També es viurà canvis en consellers, en vicepresidències i en presidències de comissions. Aquests canvis es votaran en un plenari posterior.

J. G.

El Consell Comarcal, contra la violència masclista

Reunió entre el Consell Comarcal i agents socials

El Consell Comarcal del Tarragonès va celebrar una reunió entre tots els agents, per tal d’unificar criteris i estar íntimament coordinats en els diferents nivells d’intervenció, amb la voluntat de poder treballar conjuntament amb tots els agents socials que participen en el tractament de casos de violència masclista envers les dones, i per aplicar i actualitzar criteris sobre el “Protocol per a l’Abordatge de la Violència Masclista a la comarca del Tarragonès”, acceptat i signat per totes les autoritats l’any 2015.

En aquesta reunió, cadascun d’aquests agents socials implicats (agents municipals d’ensenyament, sanitat, les regidories de benestar i/o igualtat, serveis socials i mossos d’esquadra.) van exposar les seves experiències, les variacions detectades des de l’inici de l’activitat i van unificar les formes d’actuació envers el futur.

La Roca Village farà la zona comercial de BCN World i Port Aventura els hotels

Dibuix de part del projecte de BCN World

Les empreses Port Aventura World i Value Retail –que gestiona el centre comercial La Roca Village– participaran en el projecte de la nord-americana Hard Rock per desenvolupar el Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca i Salou.
Segons ha pogut saber l’ACN, la nord-americana ha presentat una proposta en què compta amb els serveis d’aquestes dues empreses: Port Aventura per construir els hotels i Value Retail per als espais comercials. Hard Rock per la seva part se centrarà sobretot en l’únic casino que hi haurà al complex de joc i oci que s’ubicarà just al costat de Port Aventura. Els detalls de com serà el complex d’oci i joc i de quin serà exactament el paper de Port Aventura i Value Retail es coneixeran el 10 de juliol, quan la mesa de valoració obri el sobre amb el projecte arquitectònic i la proposta econòmica.

Aquest divendres a les 14h acabava el termini de Melco, Peralada i Hard Rock per presentar propostes per optar a desenvolupar el macrocomplex d’oci i joc que s’ha d’ubicar just al costat de Port Aventura. Melco i Peralada finalment no s’han presentat i per tant han perdut la garantia de 2,5 milions d’euros cadascun que van dipositar a favor de l’Incasòl el juliol passat per tal de disposar d’accés als terrenys.

Hard Rock: 5,5 milions de fiança

Per la seva part, Hard Rock també va dipositar aquesta garantia de 2,5 milions al juliol, que se suma a una nova fiança de 3 milions d’euros que ha aportat ara per poder optar a l’autorització.

Després que la mesa de valoració ha obert el sobre de la proposta de Hard Rock, l’única rebuda, a partir d’ara analitzarà la documentació referent a la identificació i representació de l’empresa; certificats de manca d’antecedents penals; compliment de la normativa en matèria de prevenció de blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme; garanties personals dels accionistes i directius; estructura corporativa de la societat; i l’acreditació segons s’està al corrent en el pagament de es obligacions tributàries.

La documentació sobre la manca d’antecedents penals i la composició accionarial per les empreses ja es va requerir quan els interessats es van presentar el 2014 per ser prequalificats, però el Govern l’ha tornada a demanar per actualitzar-la, tal com ha exposat en un comunicat.

El proper 10 de juliol es donaran a conèixer els detalls del projecte, com la proposta arquitectònica, l’estudi econòmic i financer, l’operativa del complex un cop obri les portes al públic, els plans per a la promoció turística, la dotació de personals i els plans d’igualtat i conciliació de la vida personal i laboral, la distribució del mínim d’un 1% de la inversió total dedicada a un programa social i cultural en benefici de l’àrea d’influència del CRT, els compromisos de signar convenis amb les universitats i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC)

La decisió final, abans de l’11 de setembre

La decisió final s’haurà de prendre en un termini de 45 dies hàbils a comptar a partir d’aquest divendres, de manera que el Govern estima que serà abans de l’11 de setembre. En aquest termini, la mesa de contractació emetrà un informe i la Direcció General de Tributs i Jocs requerirà l’empresa sol·licitant, Hard Rock, perquè constitueixi la societat titular de l’autorització.

Tal com ha ressaltat el Departament d’Economia i Hisenda a través d’un comunicat, el grup empresarial nord-americà Hard Rock se sumarà a altres grans marques de renom internacional que darrerament han apostat per aquest indret del Camp de Tarragona, com Ferrari i el Cirque du Soleil.

Maria Fernández Noguera-ACN

El CRT de Vila-seca i Salou, pendent de si Melco, Hard Rock i Peralada presenten ofertes per fer el complex d’oci i joc

Els terrenys de BCN World al fons, a tocar de PortAventura, vistos des d’una urbanització del Cap Salou i amb camps de golf en primer terme.. Foto: ACN

Les empreses que opten a construir el Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou tenen fins aquest divendres a les 14h per presentar les seves ofertes i demostrar que tenen garanties per realitzar el complex d’oci i joc.

Melco, Hard Rock i Peralada són les tres companyies prequalificades que s’hi poden presentar. La britànica Genting, que tot i no estar entre les preseleccionades s’havia de presentar amb Peralada, ja ha confirmat que no optarà al CRT, el que podria fer caure l’empresa catalana del concurs.

D’altra banda, Hard Rock i Melco han signat aquesta setmana un acord per construir un gran complex de casinos a Xipre, però Hard Rock finalment ha sortit del projecte xipriota, venent-se la seva part de les accions a Melco. Diverses fonts han explicat a l’ACN la importància que el projecte escollit encaixi amb el parc temàtic de Port Aventura, que està just al costat dels terrenys del CRT.

Obertura de sobres

Aquest divendres la mesa de contractació obrirà els sobres de les empreses aspirants a fer el projecte del CRT i coneixerà si compleixen amb les garanties requerides. Posteriorment, el 10 de juliol, es coneixeran les propostes arquitectòniques i els estudis econòmics i financers. La resolució final es podria saber cap a finals d’estiu, atès que la mesa de valoració ha de resoldre en un termini màxim de 45 dies hàbils des de la finalització del termini de presentació de sol·licituds.

L’empresa que guanyi el concurs realitzarà un Complex Turístic Integrat (CTI) que podrà constar d’un únic casino, hotels, zones d’entreteniment, teatres, zona comercial i centre de convencions. L’alçada màxima dels edificis serà de 75 metres, equivalent a la del Shambala de PortAventura World. La llei que va aprovar el Parlament i que està vinculada al projecte preveu que hi pugui haver fins a sis complexos d’aquestes mateixes característiques, però de moment només se’n desenvoluparà un.

Hard Rock, Peralada i Melco

Genting Casinos UK ha confirmat aquesta setmana que no presentarà cap oferta al concurs per construir el CRT, tot i que anteriorment havia mostrat la seva voluntat de fer-ho. Tot i això, no descarta participar-hi en un futur, tal i com fa palès en un escrit que va avançar ‘La Vanguardia’ i al qual ha tingut accés l’ACN. La companyia lamenta que ha “treballat dur” per poder participar-hi però que “desafortunadament no ha estat possible” trobar una manera de fer-ho que “encaixi amb les aspiracions de l’empresa”. Un cop confirmat doncs que els britànics cauen del projecte, tot indica que l’opció de Peralada cauria del concurs.

Per la seva part, Melco i Hard Rock han culminat aquesta setmana un acord amb el govern de Xipre per construir un gran complex de casinos en aquest país. Però poc després d’assolir el pacte, Hard Rock va anunciar que sortia del projecte. En un anunci a la borsa de Hong Kong, Melco International Development Ltd va fer públic el seu acord amb Hard Rock per comprar-li la seva participació al consorci creat per realitzar el complex xipriota, que era del 35,37%. Així, Melco s’ha quedat amb el 70,74% de les accions -el 29,26% restant és de Cyprus Phassouri (Zakaki).

Inicialment, eren quatre les empreses prequalificades per optar a una llicència de casino, però la quarta, Veremonte, ja fa temps que va abandonar el projecte.

ACN

La calor i la sequera compliquen la campanya d’incendis forestals al Camp de Tarragona

Imatge d'arxiu de l'incendi forestal de La Pobla de Montornès del passat agost. Foto: Bombers Voluntaris del Parc de Vila-rodona

Imatge d’arxiu de l’incendi forestal de La Pobla de Montornès del passat agost. Foto: Bombers Voluntaris del Parc de Vila-rodona

Els cossos d’emergències preveuen una campanya d’incendis forestals “complicada” al Camp de Tarragona per l’onada de calor i la manca de pluges. El litoral del Baix Camp és la zona que presenta una situació de sequera més important i un risc més elevat d’incendis. Per contra, les Muntanyes de Prades és l’àrea amb una situació més favorable a hores d’ara. Tot i que tradicionalment el període d’incendis arrencava a mitjan juny, en les últimes setmanes s’ha detectat un increment d’ignicions i focs amb un comportament més propi de ple estiu.

Entre gener i maig, s’ha actuat en 404 incendis de vegetació a les sis comarques tarragonines i, només en els divuit primers dies de juny, en 62. Uns 600 bombers -entre funcionaris i voluntaris- treballaran aquest estiu als setze parcs del territori. Per primer cop en set anys hi haurà 26 aspirants en pràctiques repartits entre Tarragona, Reus i El Vendrell. D’altra banda, el Govern fa una crida a la “responsabilitat” amb l’encesa de fogueres i el llançament de petards durant la revetlla de Sant Joan.

La majoria del territori presenta uns valors de sequera que comencen a ser superiors als habituals. Per aquest motiu, si no es registren noves precipitacions significatives, és previsible que el perill arribi a ser molt alt i puntualment extrem durant les onades de calors i els episodis de vent de mestral o ponent. El pitjor escenari es troba al litoral del Baix Camp, on fa més de cinc mesos que no se superen els 30 litres de precipitació sumant dos dies consecutius. A les Muntanyes de Prades, aquest llindar es va superar fa menys de 20 dies, mentre a la resta de les comarques tarragonines fa uns tres mesos que no hi cau aquesta quantitat.

Davant d’aquesta situació de risc, els responsables dels cossos d’emergències han fet aquest divendres una crida a la precaució i a la prudència, atès que nou de cada deu focs s’originen com a conseqüència de l’acció de l’home. En aquest sentit, l’incendi més important registrat l’any passat al territori, el de la Pobla de Montornès, va ser ocasionat per una burilla, segons ha recordat el director dels serveis territorials d’Agricultura al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, qui ha incidit especialment en l’adequació de franges de protecció a les urbanitzacions. Els Agents Rurals també demanen extremar la precaució en la maquinària de la campanya de la sega, atès que enguany s’ha avançat la collita del cereal.

A més, cal tenir en compte una major desestacionalització dels incendis forestals, tradicionalment concentrats en el període comprès entre el 15 de juny i el 15 de setembre. El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, ha atribuït aquesta nova realitat al canvi climàtic i ha situat els episodis de calor com la principal preocupació dels equips d’extinció. De fet, el cap regional dels Agents Rurals, Cándido Rincón, ha confirmat que ja porten gairebé “dos mesos de campanya” com a conseqüència d’una vegetació que es manté força seca.

El cap de la Regió d’Emergències de Tarragona, Albert Ventosa, ha subratllat l’increment d’incendis respecte a anys anteriors i ha constatat també un canvi de tendència en el seu desenvolupament. “Abans veiem incendis en matollar o rostolls que, un cop arribaven a la massa forestal, paraven, es reduïa molt la seva propagació i això ens permetia arribar a controlar l’incendi en bones condicions. Ara estem començant a notar que aquesta velocitat de propagació està pujant moltíssim i ja no tenim garanties que quan arribi a massa forestal s’aturi, perquè ja comencem a tenir el combustible més disponible”, ha explicat.

Prop de 600 bombers

Ventosa ha detallat també que la campanya comptarà amb setze parcs actius a la demarcació. En concret, n’hi ha vuit d’integrats per bombers funcionaris a Tarragona, Reus, Valls, El Vendrell, Montblanc, Falset, Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant; n’hi ha set amb bombers voluntaris a Cornudella, Prades, Sarral, Santa Coloma de Queralt, Sant Jaume dels Domenys, Vila-rodona i Alcover, i el parc de Torredembarra, que s’obrirà amb motiu de la campanya forestal per cobrir una àrea d’elevada afluència turística.

Pel que fa a la dotació de personal, entre la dotació ordinària i la de reforç hi haurà un total de 591 efectius al Camp de Tarragona. D’aquests, 270 són bombers funcionaris i 177 són voluntaris. A més, cal destacar que el territori rebrà 26 dels 153 bombers aspirants en pràctiques que hi haurà actius arreu del país. A la demarcació, se’n destinaran deu al parc de Tarragona i vuit als de Reus i El Vendrell. Així mateix, s’activaran sis punts de guaita i dues càmeres de vigilància que es controlaran des de l’edifici del 112 de Reus.

Crida a la responsabilitat per la revetlla de Sant Joan

D’altra banda, a les portes de la revetlla de Sant Joan els responsables dels cossos d’emergències han fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania. El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha demanat especial atenció amb l’encesa de fogueres i el llançament de coets perquè aquests elements, lligats a la calor i la sequera, poden ser “difícils de controlar”. Per la seva banda, Gendrau ha recordat que l’any passat es van registrar fins a 1.200 serveis durant la revetlla de Sant Joan, arreu del país.

ACN

La Costa Daurada preveu superar enguany el rècord de 19,7 milions de pernoctacions del 2006

Imatge de la roda de premsa dels representats dels sector turístic de la Costa Daurada. Foto: ACN

Imatge de la roda de premsa dels representats dels sector turístic de la Costa Daurada. Foto: ACN

La Costa Daurada afronta la millor campanya turística dels darrers anys. Segons les previsions del sector, enguany es podria superar el rècord històric de 19,7 milions de pernoctacions del 2006, just abans de l’esclat de la crisi. L’any passat ja s’hi va estar a prop, amb 19,6 milions de pernoctacions i 5,15 milions de turistes a la zona.

Entre gener i juny, la Costa Daurada central acumula un increment d’estades del 7%, amb repunts en el mercat espanyol (8%), irlandès (31%), italià (49%) o rus (47%). La inestabilitat geopolítica en països del nord d’Àfrica i Turquia ha permès captar més turistes, que ara el territori es proposa fidelitzar.

El sector també constata un augment del 10% de reserves anticipades, la qual cosa permetrà reduir les ofertes d’última hora i millorar la facturació. Els hotels preveuen xifres d’ocupació superiors al 90% durant juliol i agost, i els càmpings i apartaments, del 85%. També destaca la recuperació de l’Aeroport de Reus, amb un 29% més d’activitat, i l’aposta pel turisme esportiu com a element de desestacionalització de la temporada.

ACN