.

.

TOTS 21

Detinguts a Sant Pere i Sant Pau tres homes pel robatori d’una caixa forta d’una cafeteria de l’Estació del Camp de Tarragona

Els mossos van localitzar la furgoneta implicada en el robatori  i els tres individus en unes cotxeres del barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau.. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació del Tarragonès van detenir aquest dimecres al barri de Sant Pere i Sant Pau tres homes de 26, 33 i 35 anys, com a presumptes autors d’un delicte de robatori amb força.

Els Mossos d’Esquadra van obrir una investigació dimarts dia 2 d’agost arran d’una denúncia per la sostracció d’una caixa forta de l’interior de la cafeteria de l’Estació del Camp de Tarragona, situada a la Secuita (Tarragonès).

Els lladres van tallar amb unes tenalles un cadenat que assegurava una de les portes i van accedir a l’interior de l’establiment per perpetrar el robatori.

Davant d’aquests fets, els Mossos d’Esquadra van muntar un dispositiu policial i gestions d’investigació van permetre localitzar la furgoneta implicada en el robatori  i els tres individus en unes cotxeres del barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau.

Immediatament, diverses patrulles van desplaçar-se al lloc i van detenir els tres homes quan intentaven obrir la caixa forta amb una radial.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Els detinguts passaran en les properes hores a disposició judicial davant del jutjat en funcions de guàrdia de Tarragona.

Redacció

 

L’Argilaga sorprèn oferint la sarsuela catalana ‘Cançó d’amor i de guerra’

Un moment del final de l’obra. Foto: Tots21

El nucli de L’Argilaga, que forma part dels quatre nuclis amb La Secuita, va sorprendre la nit de divendres oferint en la seva programació una sarsuela catalana. Res més i res menys que ‘Cançó d’amor i de guerra’. Un format musical que ja no es programa a Catalunya si no és per petició es va poder seguir a l’aire lliure a la plaça de l’Església en una arriscada aposta que va fer l’Ajuntament i que li va sortir rodó amb 400 seients ocupats i una llarga ovació final en acabar la representació al cap d’hora i mitja. L’obra s’havia d’estrenar el Teatre de L’Argilaga, reformat, però queda pendent per més endavant aquest acte ja que l’empresa constructora no va arribar a temps.

Fou un exercici musical que va transportar L’Argilaga al passat, a cent anys enrera, quan la sarsuela feia furor a Catalunya. ‘El fons de la sarsuela catalana el formen més de 400 obres’, recordava a Tots21 l’alcalde de La Secuita, Eudald Roca, i gran valedor de la representació d’ahir.

L’obra va ser escenificada per la Companyia de Sarsuela Ciutat Comtal, amb la coordinació musical de Xavi Dolç i Aníbal Gil, i la coordinació general de Rafa Miralles. Van destacar poderosament les veus dels actors principals, la soprano Mireia Dolç, el tenor José Luis Blanc i el baríton Xavi Fernández, a més del tenor còmic Pol Calvo.

 

Amb text de Lluís Cadevila i Víctor Mora, i música del compositor valencià Rafael Martínez, ‘Cançó d’amor i de guerra’ se situa en l’època revolucionària francesa de 1793 i és un cant a la revolució. Va ser estrenada en 1926 al Teatre Victòria de Barcelona en plena dictadura de Primo de Rivera, i constituí un èxit abassagador. Es va mantenir en cartell durant tres anys, es va representar 2.000 vegades, també es va veure en quatre teatres barcelonins alhora, i essent traduïda al castellà, feu el recorregut per Espanya, Buenos Aires i París.

L’obra és una història d’amor impossible entre dos treballadors d’una forja del Vallespir, l’Eloi i la Francina, amb el rerefons violent de la revolució i la contrarevolució, el drama d’un amor on s’hi interposa un potentat, però com comentava l’alcalde, ‘a les sarsueles, els drames sempre acaben bé’. I així va ser, en tots els sentits.

Jaume Garcia

 

Centre per la Gent Gran i l’Escola, els dos primers edificis públics de La Secuita autosuficients

Imatge de les plaques forovoltaiques instal.lades a la teulada del Centre de la Gent Gran. Foto: Cedida

El Centre per la Gent Gran i l’Escola són els dos primers edificis públics de La Secuita autosuficients. En un municipi amb 2.000 habitants, incloent-hi els quatre nuclis que el formen, s’han instal·lat 41 mòduls (plaques) fotovoltaics a la teulada del Centre per la Gent Gran del municipi.

Aquestes plaques es preveu que produiran 28,53 MWh, que equivalen a 7,56 tones de CO2 que no s’emetran a l’atmosfera, o el que és el mateix, equivaldrien a 347 arbres plantats, ha informat a Tots21 el seu alcalde, Eudald Roca.

A la teulada de l’Escola Guillem de Claramunt també han estat instal·lats 60 mòduls fotovoltaics, amb una producció prevista de 45,12 MWh, que equivalen a 11,96 tones de CO2 que no s’emetran a l’atmosfera, que equivaldrien a 549 arbres plantats.

Entre les dues actuacions es preveu produir en autoconsum 73,65 MWh, que equivalen a 19,52 tones de CO2 que no s’emetran a l’atmosfera, que equivaldrien a 896 arbres plantats.

L’alcalde, Eudald Roca, ha subratllat a Tots21 que la redacció del projecte energètic, direcció d’obra i legalització de les instal·lacions ha estat adjudicat a l’enginyer Sergi Triquell (SOLAREDGE) per 5.989,50 €, mentre que l’execució dels treballs d’instal·lació han estat adjudicats a Volalta Corporació, SA, amb uns cost que ascendeix a 41.568,34€. Per altra banda, la inversió compta amb una subvenció per la transició energètica i canvi climàtic de la Diputació de Tarragona de 19.374,00 euros.

‘El cost d’aquesta inversió realitzada en tots dos edificis es preveu amortitzar-la, per l’estalvi en el consum elèctric, en un període de set anys, sense comptar amb la quantitat subvencionada. La vida útil de aquesta instal·lació es preveu que sigui un mimin de 30 anys’, ha destacat Roca.

El següent pas a plantejar per l’Ajuntament, a més a més de continuar les captacions fotovoltaiques en edificis públics, ‘és la de constituir una comunitat energètica municipal entre aquelles instal·lacions municipals equidistants a menys de 500 metres. Tenir cura del medi ambient és responsabilitat de tots’, ha conclòs.

Redacció

 

La Cambra, Perafort i la Secuita reclamen millores a la N-240 per accedir a l’Estació de l’AVE

La presidenta de la Cambra, amb els alcaldes i el subdelegat del Govern.Foto: Cedida

Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona, Joan Martí Pla, alcalde de Perafort i Puigdelfí, i Eudald Roca, alcalde de la Secuita, s’han reunit amb Joan Sabaté, subdelegat del Govern de l’Estat a Tarragona, per tal d’exposar-li la necessitat de millorar la carretera N-240, com a principal accés a l’única estació d’alta velocitat de les Comarques de Tarragona.

La Cambra i els ajuntaments de Perafort i La Secuita conformen un grup de treball que impulsa accions diverses per posar en valor l’Estació del Camp de Tarragona, infraestructura estratègica per a la competitivitat de les empreses i la mobilitat de les persones.

La proposta presentada a Sabaté consisteix en una millora viària compresa entre la rotonda superior del barri de Sant Salvador, amb accés a la TP-2235 fins als Pallaresos, a l’alçada del punt quilomètric 5, i la rotonda d’accés a l’Estació del Camp de Tarragona, on hi ha instal·lada una màquina de tren al bell mig, que connecta amb la C-421B, amb una distància de només quatre quilòmetres. La principal millora hauria de consistir, principalment, en afegir a l’esmentat tram un nou carril viari en direcció a Valls.

Joan Martí, alcalde de Perafort, ha insistit que «ni l’accés de llevant de l’Estació amb el nou tram viari projectat, que ha d’unir aquesta infraestructura amb la carretera del Catllar, està solucionat, ni tampoc l’accés amb el sector de ponent del territori. Davant les dificultats per desenvolupar el vial de Sant Ramon projectat per la Generalitat, a remolc dels creixements urbanístics, considerem que hi ha una solució més eficient i amb una major repercussió territorial. Aquesta passa per millorar l’accés a l’Estació del Camp de Tarragona adequant la N-240».

Per la seva part, Eudald Roca, alcalde de la Secuita, ha explicat que «els beneficis d’aquesta millora viària es traduirien en un accés més ràpid i segur a l’Estació, ja que els tràfics de sortida s’absorbeixen conjuntament amb l’autovia A-27 de Tarragona-Valls. Així mateix, suposarien una millora per la mobilitat dels polígons químic nord i el de Perafort. I l’impacte ambiental seria molt baix, ja que la nova calçada podria integrar-se, pràcticament, en el mateix espai viari.»

Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona, ha afegit que «és el mateix problema de sempre, tenim una estació que ofereix un servei ferroviari d’altes prestacions al territori. I el territori li dona a aquesta estació infraestructures i serveis poc avantatjosos. Cal que tots plegats entenguem la importància i l’oportunitat que l’Estació del Camp de Tarragona suposa pel desenvolupament empresarial i econòmic de la zona».

Joan Sabaté, subdelegat del Govern de l’Estat a Tarragona, ha recollit la proposta i s’ha compromès a fer-la arribar al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

 

La cantautora Magalí Sare tanca la Primavera Musical a Vistabella

La cantautora Magalí Sare.

La cantautora Magalí Sare serà l’encarregada de tancar la cinquena edició de Primavera Musical a Vistabella. Presentarà el seu segon disc en solitari ‘Esponja’. Un concert que es durà a terme a l’aire lliure, davant de l’Església del Sagrat Cor de Vistabella, a les 21.30 h, com a final de festa.

La temàtica de les cançons d’aquest nou treball gira al voltant de la configuració de la seva personalitat posant l’èmfasi en les etapes de la vida que més van definint el nostre caràcter, la infantesa i l’adolescència, èpoques tendres, convulses i plenes de canvis. ‘Esponja’ és un treball ple de confessions que s’ha inspirat a partir de les dones de la seva família: la mare, la germana, la neboda i ella mateixa. En clau musical, oferirà una barreja entre el fons clàssic, el jazz i la música tradicional, amb pinzellades de producció moderna. En aquesta ocasió, l’escenari de l’espectacle serà l’exterior de l’església, com a final de festa.

La posada en escena serà en format quartet. Al costat de la Magalí Sare hi haurà en Dani López, al piano, en Sebastià Gris a les guitarres i en Josep Cordobés, a la bateria.

Les entrades es poden adquirir a: www.primaveramusicalvistabella.com

Església del Sagrat Cor de Vistabella, un espai per recuperar

Més enllà de la voluntat d’obrir l’Església del Sagrat Cor de Vistabella al món artístic, aquest cicle també vol ser un trampolí per col·laborar en la restauració d’aquest element modernista. L’església, obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol, va ser declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2011.

Redacció

 

Ennèagon Ensemble arriba a la Primavera Musical a Vistabella

Enneàgon Ensemble està format per músics de les comarques tarragonines. Foto: Cedida

Aquest diumenge podrem descobrir el conjunt tarragoní en un format diferent. Gaudirem d’un quintet de vent, un clàssic dels grups de cambra, entrellaçat amb un diàleg amb el piano. Tot plegat, permetrà construir un mosaic de música quasi festiva, acolorida i exòtica. Més enllà d’interpretar una obra de Joan Magrané, el conjunt també portarà en escena ‘Ma mère l’Oye’ (1911) de Maurice Ravel i ‘Sextet’ (1932) de Francis Poulenc.

Enneàgon Ensemble està format per músics de les comarques tarragonines. Un fet que reforça la voluntat de la Primavera Musical d’apostar pels professionals de proximitat, així com descobrir nous talents. El concert s’havia de celebrar el 7 de maig, però finalment en podrem gaudir aquest diumenge 5 de juny a les 20 h del vespre.

Un cicle que es clourà l’11 de juny I per tancar la cinquena Primavera Musical a Vistabella, avançarem en el temps per descobrir un pop d’autor. La cantautora Magalí Sare presentarà el seu segon disc ‘Esponja’, l’11 de juny. Un treball ple de confessions que s’ha inspirat a partir de les dones de la seva família: la mare, la germana, la neboda i ella mateixa. En clau musical, oferirà una barreja entre el fons clàssic, el jazz i la música tradicional, amb pinzellades de producció moderna.

En aquesta ocasió, l’escenari de l’espectacle serà l’exterior de l’església, com a final de festa. Aquest concert es durà a terme a l’exterior de l’església, a les 21.30h, com a final de festa.

Redacció

 

Més d’un centenar d’assistents al Sopar de Caçadors de La Secuita-Els Garidells

Dos moments del sopar celebrat al local sociocultural dels Garidells. Foto: Tots21

Més d’un centenar de persones van assistir la nit de divendres, 27 de maig, al Sopar de Caçadors organitzat als Garidells per la Societat de Caçadors L’Aliança de La Secuita-Els Garidells. El sopar es va celebrar al local sociocultural dels Garidells i en ell no hi va faltar un plat de senglar. El vi i el cava el van posar el Celler Cooperatiu de Vilarodona i Castell d’Or.

Entre els assistents es trobaven el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de La Secuita, Josep Maria Mañé, i el tinent d’alcalde de l’Ajuntament dels Garidells, Sisco Dolç, a més del president de la Federació territorial de Caça, Joaquim Vidal, i el president de la Cooperativa de Vilarodona i de Castell d’Or, Adrià Rabadà.

Entre els comensals, la situació actual de la caça, l’accés sovint lliure de persones i excursionistes en finques privades i un cert creixement que es constata de la presència de la dona en el món de la caça foren diversos dels temes abordats.

Redacció

 

Vistabella porta aquest dissabte la música hispànica del segle XVI amb el prestigiós Cor Francesc Valls

Imatge del Cor. Foto: corfrancescvalls.org/

La Primavera Musical de Vistabella porta aquest dissabte la música hispànica del segle XVI. Serà amb el Cor Francesc Valls, que oferiran madrigals, ensalades i villancets sota el títol ‘La música a les corts hispàniques al segle XVI’. Serà aquest dissabte, 28 de maig, a les 20:30 a la jujoliana església del Sagrat Cor.

El Cor professional va ser fundat el 2003 per tal de participar de forma regular a les misses conventuals de la Catedral de Barcelona, adoptant el nom de Francesc Valls per homenatjar qui en fou mestre de capella de la Catedral, Francesc Valls i Galan (1671-1747), i un dels màxims exponents de la música barroca peninsular.

El treball del Cor combina tant la interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps com d’obres inèdites conservades als arxius capitulars, oferint setmanalment un ric repertori de motets. L’exemple més rellevant el trobem en el Cant de la Sibil·la, on s’ha reconstituït la litúrgia i vestuari del segle XVI, tot utilitzant les fonts originals.

El Cor Francesc Valls, sota la direcció de Pere Lluís Biosca, també participa setmanalment a les misses internacionals de la la Basílica de la Sagrada Família, desenvolupant un repertori específic de música sacra per a cor i orgue, del barroc a l’actualitat.

 

Locus Desperatus arriba a la Primavera Musical a Vistabella

Locus Desperatus és un ensemble de música antiga, especialitzat en la música medieval, fundat el 2013. Foto: Cedida

Aquest dissabte 21 (20:30 hores) teniu una segona cita a la Primavera Musical de Vistabella. Locus Desperatus seran els encarregats de sorprendre’ns amb un viatge a les sonoritats medievals, amb el programa ‘Sentì un gran romore’.

Locus Desperatus és un ensemble de música antiga, especialitzat en la música medieval, fundat el 2013. Combina l’ampli repertori de l’edat mitjana amb altres disciplines, com ara la dansa contemporània, la literatura o fins i tot, conferències d’historiadors de l’art. En aquesta ocasió, el grup ens proposa un repertori centrat en la música de Niccolò da Perugia, un dels exponents més prolífics, juntament amb Francesco Landini, de la polifonia cultivada a Florència del segle XIV. Bon amic del poeta Franco Sacchetti, de qui va musicar moltes obres, i segurament poeta ell mateix, se’n conserven 41 composicions entre ballate, madrigals i cacce, i les conegudes ballatae minimae de text moralitzant. El concert serà aquest dissabte 21 de maig a les 20.30 h.

El cicle musical està organitzat per l’Ajuntament de la Secuita i l’Església del Sagrat Cor de Vistabella. El certamen busca reivindicar la música de proximitat i donar a conèixer una joia modernista: l’església del Sagrat Cor de Vistabella, obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol.

Venda d’entrades

Les entrades es podran adquirir només per anticipat i online al web del cicle. El preu és de 15 euros per cada concert.

www.primaveramusicalvistabella.com

Redacció

 

El concert d’Enneàgon Ensemble a la Primavera Musical de Vistabella, ajornat

Ennèagon Ensemble. Un nonet instrumental forjat per músics de les comarques de Tarragona.

El concert d’Enneàgon Ensemble que s’havia de dur a terme aquest dissabte 7 de maig, a les 20.30 h, s’ajorna per indisposició de la formació. Un concert que s’havia de realitzar en el marc de la Primavera Musical a Vistabella. El concert es recuperarà el diumenge 5 de juny a les 20 h. Pel que fa a les entrades, a tot aquell que hagi abonat el cost i no pugui venir a la nova data, se li reemborsaran els diners.

Un cicle que s’allargarà fins a l’11 de juny

La resta de concerts de la cinquena Primavera Musical a Vistabella es mantenen segons la programació inicial. Per als amants de la música medieval, no us podeu perdre el conjunt ‘Locus Desperatus’, el 21 de maig. Amb el programa ‘Sentì un gran romore’ posaran en escena la música de Niccolò da Perugia, un dels exponents més prolífics, juntament amb Francesco Landini, de la polifonia cultivada a Florència el segle XIV.

En el penúltim concert, el Cor Francesc Valls ens descobrirà la polifonia hispànica del s XVI. Un conjunt dirigit per Pere Lluís Biosca que fa prop de 20 anys que interpreten composicions religioses de tots els temps, així com obres inèdites conservades als arxius capitulars. Un concert que comptarà amb Josep Maria Martí tocant l’arxillaüt, el 28 de maig.

I per tancar la cinquena Primavera Musical a Vistabella, avançarem en el temps per gaudir d’un pop d’autor. La cantautora Magalí Sare presentarà el seu segon disc ‘Esponja’, l’11 de juny. Un treball ple de confessions que s’ha inspirat a partir de les dones de la seva família: la mare, la germana, la neboda i ella mateixa. En clau musical, oferirà una barreja entre el fons clàssic, el jazz i la música tradicional, amb pinzellades de producció moderna. En aquesta ocasió, l’escenari de l’espectacle serà l’exterior de l’església, com a final de festa.

Les entrades es poden adquirir a través de www.primaveramusicalvistabella.cat.

Redacció

 

‘Ennèagon Ensemble’ arriba a la Primavera Musical de Vistabella

Ennèagon Ensemble és un nonet instrumental forjat per músics de les comarques de Tarragona. Foto: Cedida

La segona cita de la Primavera Musical a Vistabella estarà protagonitzada per Ennèagon Ensemble. Un nonet instrumental forjat per músics de les comarques de Tarragona que oferiran el programa ‘Música Silenciada’, un homenatge a dos compositors que van viure coartats pel moment històric que els va tocar viure: M. Oltra i L. Farrenc.

Es tracta d’una formació poc habitual, que es podrà veure per primer cop a l’Església del Sagrat Cor de Vistabella. D’una banda, la proposta del conjunt tarragoní fa un homenatge a Manuel Oltra, de qui enguany se celebra el centenari del seu naixement. Tot i que va néixer a València, de ben jove ja es va establir a Barcelona, on començà els estudis musicals. La seva trajectòria destaca per la vessant de docència, però també per la de composició. En plena repressió feixista, va escriure diverses obres simfòniques, algunes per a cor a cappella i també amb acompanyament instrumental, així com cantates infantils i obres per a cobla. En aquesta ocasió, els amfitrions interpretaran ‘Doble 5 suite’, una obra originalment composta per a quintet de vent i quintet de corda, l’any 1962.

D’altra banda, el concert d’aquest dissabte també farà valdre a la compositora francesa Louise Farrenc (1804-1875). Va ser un gran referent en l’educació, la publicació de partitures i en la composició i interpretació pianística de tot el país. Immersa pel masclisme de l’època, no va ser fins a aconseguir un gran reconeixement amb ‘op. 38’, quan va poder exigir al Conservatori de París que li paguessin el mateix que els seus col·legues masculins, un fet inconcebible a l’època.

Un cicle que s’allargarà fins a l’11 de juny

Per als amants de la música medieval, no us podeu perdre el conjunt ‘Locus Desperatus’, el 21 de maig. Amb el programa ‘Sentì un gran romore’ posaran en escena la música de Niccolò da Perugia, un dels exponents més prolífics, juntament amb Francesco Landini, de la polifonia cultivada a Florència el segle XIV.

En el penúltim concert, el Cor Francesc Valls ens descobrirà la polifonia hispànica del s XVI. Un conjunt dirigit per Pere Lluís Biosca que fa prop de 20 anys que interpreten composicions religioses de tots els temps, així com obres inèdites conservades als arxius capitulars. Un concert que comptarà amb Josep Maria Martí tocant l’arxillaüt, el 28 de maig.

I per tancar la cinquena Primavera Musical a Vistabella, avançarem en el temps per gaudir d’un pop d’autor. La cantautora Magalí Sare presentarà el seu segon disc ‘Esponja’, l’11 de juny. Un treball ple de confessions que s’ha inspirat a partir de les dones de la seva família: la mare, la germana, la neboda i ella mateixa. En clau musical, oferirà una barreja entre el fons clàssic, el jazz i la música tradicional, amb pinzellades de producció moderna. En aquesta ocasió, l’escenari de l’espectacle serà l’exterior de l’església, com a final de festa.

Tots els concerts es duran a terme a les 20.30 h, menys el darrer, que serà a les 21.30 h.

Venda d’entrades

Les entrades es podran adquirir només per anticipat i online al web del cicle. El preu és de 15 euros per cada concert.

www.primaveramusicalvistabella.com

Església del Sagrat Cor de Vistabella, un espai per recuperar

Més enllà de la voluntat d’obrir l’Església del Sagrat Cor de Vistabella al món artístic, aquest cicle també té la voluntat de ser un trampolí per col·laborar en la restauració d’aquest element modernista. En els darrers anys, han restaurat alguns elements d’aquesta obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol. L’església va ser declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2011.

Redacció

 

AGENDA: La 5a edició de Primavera Musical Vistabella s’estrena aquest dissabte

La Primavera Musical a Vistabella va néixer el maig del 2018 amb la voluntat d’apropar el món artístic i musical del moment a l’Església del Sagrat Cor de Vistabella. Un espai modernista que ha resultat ser del tot idoni com a escenari per a concerts de música de cambra. El cicle ja ha celebrat quatre edicions i la bona rebuda per part del públic i dels artistes permet seguir impulsant aquesta iniciativa que busca oferir una programació variada.

L’edició d’enguany (del 30 d’abril a l’11 de juny) s’estrena aquest dissabte, a partir de les 20:30 hores, amb Roger Padullés & Albert Guinovart (tenor i piano) interpretant ‘Dichterliebe’ (Schuman i Guinovart). Podeu comprar les entrades i els abonaments per a tota la programació clicant aquí.

Redacció

 

Roger Padullés i Albert Guinovart enceten la 5a Primavera Musical de Vistabella

Albert Guinovart i el tenor Roger Padullés. Foto: Cedida

El concert serà aquest dissabte a les 20.30 h a l’Església del Sagrat Cor de Vistabella

El tret de sortida de la cinquena Primavera Musical a Vistabella anirà a càrrec del pianista Albert Guinovart i el tenor Roger Padullés. El concert serà un viatge a l’època del romanticisme amb la interpretació del ‘Dichterliebe’ de Schumann i la composició creada pel mateix Guinovart.

El primer concert del cicle musical per excel·lència de la Secuita tindrà lloc aquest dissabte 30 d’abril a les 20.30h. Us convidem a descobrir la cançó del romanticisme alemany. El tenor Roger Padullés i el pianista Albet Guinovart interpretaran el ‘Dichterliebe’ de Shumann. Es tracta d’un conjunt de cançons per a piano i veu, basades en els poemes de Heinrich Heine, un dels poetes més destacats del segle XIX. Així mateix, el concert també estrenarà el ‘Dichterliebe’ compost per Guinovart. Actualment, el pianista se situa com un dels músics més complets i polifacètics del moment, ja que la seva activitat professional es divideix entre la dedicació com a pianista de repertori, compositor i docent.
Un cicle de 5 concerts que s’allargarà fins a l’11 de juny

La segona cita musical anirà a càrrec d’Enneàgon Ensemble, un nonet instrumental. Una formació poc habitual nascuda a la demarcació de Tarragona. El 7 de maig presentaran ‘Música silenciada’, un recull de dues obres que busca fer valdre els seus autors, coartats pel moment històric que vivien i massa desconeguts fins al moment. Es tracta de la francesa Louise Farrenc i el valencià Manuel Oltra i Ferrer.

Per als amants de la música medieval, no us podeu perdre el conjunt ‘Locus Desperatus’, el 21 de maig. Amb el programa ‘Sentì un gran romore’ posaran en escena la música de Niccolò da Perugia, un dels exponents més prolífics, juntament amb Francesco Landini, de la polifonia cultivada a Florència el segle XIV.

En el penúltim concert, el Cor Francesc Valls ens descobrirà la polifonia hispànica del s XVI. Un conjunt dirigit per Pere Lluís Biosca que fa prop de 20 anys que interpreten composicions religioses de tots els temps, així com obres inèdites conservades als arxius capitulars. Un concert que comptarà amb Josep Maria Martí tocant l’arxillaüt, el 28 de maig.

I per tancar la cinquena Primavera Musical a Vistabella, avançarem en el temps per gaudir d’un pop d’autor. La cantautora Magalí Sare presentarà el seu segon disc ‘Esponja’, l’11 de juny. Un treball ple de confessions que s’ha inspirat a partir de les dones de la seva família: la mare, la germana, la neboda i ella mateixa. En clau musical, oferirà una barreja entre el fons clàssic, el jazz i la música tradicional, amb pinzellades de producció moderna.

En aquesta ocasió, l’escenari de l’espectacle serà l’exterior de l’església, com a final de festa.

Els primers quatre concerts es duran a terme a les 20.30 h, mentre que el darrer serà a les 21.30 h. L’alcalde de la Secuita, Eudald Roca, ha destacat la “consolidació del cicle” en arribar al seu cinquè aniversari. Tanmateix, ha subratllat que l’any vinent se celebrarà el centenari de la consagració de l’Església del Sagrat Cor de Vistabella.

Venda d’entrades

Les entrades es podran adquirir només per anticipat i online al web del cicle. El preu és de 15 euros per cada concert. També es podrà adquirir un abonament per als cinc concerts per valor de 60 euros.
www.primaveramusicalvistabella.com

 

La Cambra, Perafort i la Secuita demanen a la Generalitat més accessibilitat a l’Estació del Camp de Tarragona 

Imatge de la trobada d’aquest matí. Foto: Cambra

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha rebut aquest matí a Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona; Joan Martí Pla, alcalde de Perafort i Eudald Roca, alcalde de la Secuita. La trobada institucional, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, ha servit  per valorar com resoldre els problemes d’accessibilitat que pateix l’estació d’alta velocitat del Camp de Tarragona i afavorir, d’aquesta manera, la integració definitiva d’aquesta gran infraestructura al territori.

Val a dir que en aquests primers 15 anys de vida l’Estació, amb més d’un milió de passatgers anuals, ha superat totes les expectatives. La qual cosa la consolida com un nus ferroviari de primer ordre que interconnecta el Mediterrani, el centre i nord de la Península i és, a més, la nostra porta d’Europa a través dels serveis ferroviaris amb França.

Aquest potencial reporta directament beneficis empresarials i turístics no només a Perafort i la Secuita, sinó al conjunt de les Comarques de Tarragona.

Per aquest motiu, la Cambra de Tarragona i els representants municipals de Perafort i la Secuita han volgut fer un front comú per demanar al Govern de Catalunya que hi posi remei el més aviat possible, amb unes inversions molt concretes que tindrien un alt retorn. Cal tenir present que és l’única estació del territori d’aquestes característiques, i caldria posicionar-la adequadament, i això passa per dotar-la de totes les vies d’accés possibles.

S’ha explicat que el futur parking lowcost que s’implantarà proper a l’Estació serà una realitat durant l’any 2023. Donarà un servei alternatiu al pàrquing actual i solucionarà la mala imatge i la inseguretat que suposa l’actual escenari de vehicles aparcats als vorals de la via d’accés. Eudald Roca, alcalde de la Secuita, ha exposat davant de Vilagrà que «necessitem que s’executi amb urgència una rotonda d’accés al pàrquing i a l’Estació per donar accés al nou aparcament municipal, regular el trànsit i no generar caos circulatori».

La Cambra de Tarragona veu necessària l’execució del nou tram d’accés a l’Estació del Camp de Tarragona del TAV des de la TP-2031 del Catllar, tram la Secuita-el Catllar. En aquest cas, l’estudi informatiu i d’impacte ambiental està aprovat per Carreteres de la Generalitat des del 2008. Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona, ha traslladat a la Consellera que «la construcció, d’un quilòmetre escàs, seria important perquè permetria connectar Torredembarra, i accedir amb més celeritat a tot el Penedès i el Garraf, que utilitza aquesta estació per anar a Madrid».

Joan Martí Pla, alcalde de Perafort, ha assenyalat que «queda pendent resoldre l’accés a l’Estació des de Tarragona amb dues possibilitats, millorant l’actual N-240 fins a la rotonda de la màquina de tren o bé desenvolupant el vial de Sant Ramon, competència de la Generalitat».

Redacció

 

La 5a Primavera Musical a Vistabella oferirà autors i grups d’alt nivell encapçalats per Albert Guinovart

D’esquerra a dreta, Josep Maria Mañé, Marc Guerris, Roser Martín i Eudald Roca, davant l’església jujoliana del Sagrat Cor de Vistabella. Foto: Tots21

La cinquena ‘Primavera Musical a Vistabella’ ja està en marxa. Aquest diumenge s’ha presentat el cicle de cinc concerts on el nivell tornarà a augmentar i s’oferirà varietat d’estils i èpoques, amb un compositor i pianista de la talla d’Albert Guinovart com a esquer. El cicle arrencarà el 30 d’abril i clourà l’11 de juny.

Vistabella i la imponent església del Sagrat Cor de Jujol han consolidat un cicle musical de primer nivell i han donat a conèixer la petita vila i l’església arreu gràcies a la seva recent aposta musical, que ha hagut de sortejar durant dos anys la pandèmia. Tant és així que a l’organització, dirigida per Marc Guerris, li plouen les ofertes de participació de solistes i grups. Enguany es recupera l’aforament complet i tampoc caldrà tornar a casa abans que s’iniciï el toc de queda, com va passar fa dos anys.

Cartell oficial de l’edició d’enguany

L’atractiu artístic de l’interior de l’església jujoliana i una acústica perfecta, superior a la de les esglésies i similar a la dels grans auditoris, confereixen un atractiu de qualitat a un cicle que any rere any puja el llistó. Així ho reconeixia l’alcalde de La Secuita -Vistabella forma part de La Secuita-, Eudald Roca: ‘Aquest projecte val la pena. Va començar fa cinc anys per recollir fonts per a la restauració de l’església, però la realitat ha superat les nostres expectatives’. Va sorgir i es manté gràcies a l’ímpetu del regidor de Cultura i ‘alcalde pedani’ de Vistabella, Josep Maria Mañé, i compta amb la gran virtut ‘d’unir poble, Ajuntament, Arquebisbat i institucions’.

A la presentació també ha estat present Roser Martín, delegada de Patrimoni Cultural de l’Arquebisbat de Tarragona, que ha anunciat que acabat el cicle començarà la darrera fase de restauració del temple, que justament viurà un any esplendorós en 2023, quan se celebrarà el centenari de la seva benedicció. Recordem que l’església de Vistabella va estar construïda pels habitants del poble i és l’única església de tota l’obra jujoliana que va acabar l’arquitecte.

La programació

La programació d’enguany oferirà un viatge en el temps que combinarà música medieval, romàntica i sonoritats més pròximes que ens aproparan fins a un pop d’autor com a concert final. Un certamen que manté la voluntat de convertir l’església del Sagrat Cor de Vistabella en un escenari per a les formacions de cambra.

Albert Guinovart i el tenor Roger Padullés. Foto: Cedida

El tret de sortida anirà de la mà del pianista Albert Guinovart -compositor de musicals com ‘Mar i Cel’ o sèries com ‘Nissaga de poder’ i ‘Laberint d’ombres’- i el tenor Roger Padullés. Serà el 30 d’abril. Aquesta unió convidarà al públic a traslladar-se a l’època del romanticisme amb la interpretació del ‘Dichterliebe’ de Schumann. Així mateix, també es podrà gaudir de la composició creada per Guinovart, posant música als versos del poeta Robert Heine.

Enneàgon Ensemble. Foto: Cedida

La segona cita musical anirà a càrrec d’Enneàgon Ensemble, un nonet instrumental. Una formació poc habitual nascuda a la demarcació de Tarragona. El 7 de maig presentaran ‘Música silenciada’, un recull de dues obres que busca fer valdre els seus autors, coartats pel moment històric que vivien i massa desconeguts fins al moment. Es tracta de la francesa Louise Farrenc i el valencià Manuel Oltra i Ferrer.

Locus Desperatus. Foto: Cedida

Per als amants de la música medieval, no us podeu perdre el conjunt ‘Locus Desperatus’, el 21 de maig. Amb el programa ‘Sentì un gran romore’ posaran en escena la música de Niccolò da Perugia, un dels exponents més prolífics, juntament amb Francesco Landini, de la polifonia cultivada a Florència el segle XIV.

El Cor Francesc Valls. Foto: Cedida

En el penúltim concert, el Cor Francesc Valls ens descobrirà la polifonia hispànica del s XVI. Un conjunt dirigit per Pere Lluís Biosca que fa prop de 20 anys que interpreten composicions religioses de tots els temps, així com obres inèdites conservades als arxius capitulars. Un concert que comptarà amb el tiorbista Josep Maria Martí, el 28 de maig.

Magalí Sare. Foto: Cedida

I per tancar la cinquena Primavera Musical a Vistabella, avançarem en el temps per gaudir d’un pop d’autor. La cantautora Magalí Sare presentarà el seu segon disc ‘Esponja’, l’11 de juny. Un treball ple de confessions que s’ha inspirat a partir de les dones de la seva família: la mare, la germana, la neboda i ella mateixa. En clau musical, oferirà una barreja entre el fons clàssic, el jazz i la música tradicional, amb pinzellades de producció moderna.

En aquesta ocasió, l’escenari de l’espectacle serà l’exterior de l’església, com a final de festa. Els primers quatre concerts es duran a terme a les 20.30h, mentre que el darrer serà a les 21.30h.

Venda d’entrades

El certamen complirà amb els protocols exigits per fer front a la situació sanitària. Es recorda l’ús obligatori de la mascareta i evitar aglomeracions.
Les entrades es podran adquirir només per anticipat i online com a mesura Covid-19 al web del cicle. El preu és de 15 euros per cada concert. També es podrà adquirir un abonament per als cinc concerts per valor de 60 euros.
Més info: www.primaveramusicalvistabella.com

Església del Sagrat Cor de Vistabella, un espai per recuperar

Més enllà de la voluntat d’obrir l’Església del Sagrat Cor de Vistabella al món artístic, aquest cicle també té la voluntat de ser un trampolí per col·laborar en la restauració d’aquest element modernista. En els darrers anys, s’han executat dues fases de l’exterior. L’església va ser declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2011.

Jaume Garcia

 

Detingut per robar a l’interior de quatre vehicles a la Secuita

Diumenge passat, el jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona va decretar la llibertat amb càrrecs del detingut.

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home de 34 anys per robar a l’interior de quatre vehicles. El lladre va ser sorprès mentre regirava l’interior d’un d’ells, a la zona d’aparcament de vehicles pròxima a l’estació de trens del Camp de Tarragona, situada entre les poblacions de la Secuita i Perafort, al Tarragonès. Els fets van tenir lloc pels volts de les tres de la matinada, durant un dispositiu de prevenció, quan uns agents van veure un home a l’interior d’un vehicle que tenia una maleta al sostre. Quan es van apropar, van veure que l’individu estava regirant el vehicle i que portava uns guants posats

L’home no va saber donar una explicació clara de què estava fent, pel que se’l va identificar i escorcollar. Li van localitzar una defensa extensible metàl·lica que prèviament havia utilitzat per trencar els vidres de fins a quatre vehicles, segons el relat dels Mossos. Entre altres objectes, els mossos van trobar-li dues petites llanternes i una navalla.

Els agents van comprovar que el lladre s’havia apropiat de diversos objectes de valor de l’interior d’aquests vehicles, i per això es va procedir al seu arrest, imputant-li un delicte de robatori amb força. Diumenge passat, el jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona va decretar la llibertat amb càrrecs del detingut.

ACN

 

El govern espanyol estudiarà donar una resposta a les famílies afectades per un desnonament a la Secuita

La senadora tarragonina per ERC Laura Castel. Foto: ACN

El govern espanyol estudiarà donar una resposta habitacional a les nou famílies afectades per un desnonament a la Secuita, un cop rebi l’informe de vulnerabilitat sol·licitat. Aquesta és la resposta de la vicepresidenta i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calvió, a la pregunta d’ERC en la sessió d’aquest dimarts al Senat. Calviño ha explicat que l’immoble, situat al carrer Verge del Pilar, és propietat de la Sareb i que l’antic promotor va deixar contractes irregulars en els catorze habitatges. «Estem actuant d’una manera coherent amb la normativa aplicable, buscant la col·laboració amb l’Ajuntament, que serà clau perquè entre tots donem una resposta a aquestes situacions tan lamentables», ha dit.

La senadora d’ERC, Laura Castel, ha lamentat el silenci de la Sareb davant les peticions de l’Ajuntament de la Secuita per trobar-hi una solució. La republicana ha explicat que els inquilins han pagat «religiosament» tant els lloguers com les despeses de subministrament i de la comunitat i, malgrat això, diu, viuen amb l’angoixa de quedar-se sense llar. El desnonament estava previst per aquest dimecres, però s’ha aturat gràcies a un recurs. «No deixaran els ajuntaments a l’estacada davant l’emergència habitacional? Sabem que aquesta situació es repeteix arreu de l’Estat, ja va sent hora de posar els actius immobiliaris pagats amb diners públics, a través del rescat bancari, al servei de la ciutadania», ha sentenciat Castel.

ACN

 

Vídeos: Llàgrimes a l’Argilaga en el retrobament de refugiades ucraïneses amb les seves famílies

 

Tarda carregada, però no només de pluja, sinó de fortes emocions la viscuda a la plaça de l’Argilaga, el nucli de població de La Secuita, quan aquest divendres ha arribat el Carlos Ocampo amb un company seu, Gilbert Leite, procedent de Polònia i amb quatre dones refugiades i dues criatures, una d’elles un bebè de tres mesos d’edat. Una de les dones és la mare de les dues criatures.

Amb les imatges a la retina dels bombardejos a Mariupol que tothom ha pogut veure per televisió, al petitíssim nucli de L’Argilaga s’ha viscut una escena punyent, frepant: una de les refugiades s’abraçava llargament amb la seva filla, que viu a Salou. Es va casar amb un noi de la zona i resideix a la capital de la Costa Daurada. Aquestes dies estava molt pendent de la caravana que el Carlos conduïa cap a casa seva perquè en ella hi viatjava la seva mare, fugint de l’horror de la guerra.

El Carlos i el seu company, que és qui ha posat l’autocaravana, han arribat en olor de multituds a la plaça de L’Argilaga. Aleshores han començat a descendir del vehicle les dones i la canalla, entre els aplaudiments dels presents.

La mare que duia els dos fills ha estat rebuda pels seus pares, en un altre moment emocionant. Ells viuen a Portugal i cap allà se n’han anat tots. Una altra dona refugiada es reubicarà a Vilanova i la Geltrú i l’última, a Reus.

 

Així, als sis refugiats els esperaven familiars ucraïnesos que resideixen a llocs tant distants. A través de l’Associació d’Ucraïnesos de Tarragona, Carlos havia rebut la identitat de les persones i el lloc de recollida. Els transportaria cap a l’Argilaga i a l’Argilaga els esperarien els familiars, avisats per l’Associació. Cadascun, per tant, té una casa d’acollida, amb el confort que es tracta de familiars.

El Carlos i el Gilbert, amb tots els refugiats i familiars. Foto: Cedida

El Carlos, tornant de Polònia amb les refugiades, conduint l’autocaravana. Foto: Cedida

El Carlos s’havia desplaçat dilluns passat a Polònia en una autocaravana aportada pel seu company de viatge -no ha trepitjat territori ucraïnès- sense saber res de l’idioma polonès ni conèixer les seves carreteres, per dur-hi dues tones de material humanitari recollides als quatre nuclis de població de La Secuita, que sumen en total 2.000 habitants -Vistabella i Les Gunyoles són les altres dues-, i de tornada ja havia planificat emportar-se refugiats. ‘No serà l’únic viatge que faré, n’hi haurà més’, ha dit a Tots21 acabat d’arribar. ‘Agafarem un autobús a la propera sortida’, afirma.

La Secuita està poc menys que en estat de xoc per la guerra, per l’odissea del Carlos i per la pròpia capacitat de ser solidaris: ‘És emocionant veure com ha respost la gent’, afirma l’alcalde, Eudald Roca.

Jaume Garcia

 

La Secuita recapta un quilo per habitant per a Ucraïna: ‘Estem emocionats’, diu l’Ajuntament

Part del material humanitari recaptat a La Secuita. Foto: Cedida

Té 2.000 habitants i quatre nuclis de població, però en pocs dies ha obrat la proesa. L’Ajuntament de la Secuita ha agraït públicament ‘a la bona gent de tot el municipi’, que ha respost ‘massivament’ a la crida feta per recollir material de primera necessitat per enviar als refugiats afectats per la guerra d’Ucraïna.

El consistori afirma en l’ebando municipal: ‘Estem emocionats davant la vostra resposta i solidaritat. Ens sentim orgullosos de la nostra gent, de la gent de l’Argilaga, Vistabella, les Gunyoles i la Secuita’.

També vol agrair als nombrosos voluntaris ‘que ens han ajudat a classificar, empaquetar i traslladar els més de 2.000 quilos de menjar, medicaments, productes d’higiene personal, mantes, roba, calçat… etc, etc, que ha estat recollit en el dia d’avui’.

Ara en Carles Ocampo, pintor resident a L’Argilaga, serà l’encarregat de fer arribar l’ajuda a Ucraïna amb una autocaravana i l’ajuda d’un company que ha conegut aquests dies i que és de Vimbodí, com ja va anunciar Tots21. Havia de sortir dissabte, però temes burocràtics han endarrerit la marxa al proper dilluns, 7 de març.

Així, es donarà la situació sorprenent que un municipi del Tarragonès de només 2.000 habitants enviarà de manera directa un comboi a través d’un dels seus habitants.

Redacció

 

Carlos, l’aventura d’anar de L’Argilaga a Ucraïna per dur-hi material humanitari i tornar amb refugiats

Carlos, al magatzem on compila el material donat per la ciutadania. Foto: Tots21

Carlos Ocampo, un pintor de L’Argilaga, la pedania de La Secuita, partirà la matinada d’aquest dissabte amb una autocaravana i un company seu de Vimbodí que acaba de conèixer en direcció a Ucraïna per dur-hi el material humanitari que la gent dels quatre nuclis de La Secuita -La Secuita, L’Argilaga, Vistabella i Les Gunyoles- està recollint aquests dies atenent la crida que l’Ajuntament i ell van iniciar dilluns passat per les xarxes socials.

Serà un viatge carregat d’anada i carregat de tornada, però carregat d’humanitat. La seva intenció és la de traslladar de retorn cap a L’Argilaga fins a cinc refugiats ucraïnesos que fugen de la guerra, ‘ja veurem si dones i nens o homes, ja m’ho trobaré allà’, explica a Tots21. El Carlos, que porta tres anys residint a L’Argilaga, va decidir ‘anar a pulmó’, com ell diu i nosaltres diríem ‘tirar-se a la piscina’, sense tenir res preparat, però el van convèncer que s’ho organitzés bé abans de marxar i aleshores va fer una crida a la ciutadania per tal que l’ajudessin. El material que enviï acabarà al front de guerra a través de milícies, explica el Carlos, però ell no anirà a zona de guerra.

 

 

 

Així, va contactar amb l’Associació d’Ucraïnesos de Vila-seca, que són els que li han indicat que primer ha de fer una aturada en una població polonesa de nom impronunciable -Szczebrzeszyn-, per des d’allà accedir a Ucraïna, ‘suposo que a la zona fronterera’ per lliurar el material. ‘L’Associació m’està gestionant recollir els refugiats’, afirma.

Imatge de l’autocaravana amb la que viatjarà a Ucraïna

Al Carlos li va sortir del cor ‘fer alguna cosa’ pels ucraïnesos i s’embarcava d’inici pagant-se totes les despeses ell, però finalment està rebent resposta a la seva crida feta per les xarxes socials: ‘Tinc gent gran que se m’han acostat a donar-me 20 euros’, afirma emocionat. La seva idea inicial era fer un viatge, però s’ho ha repensat i hi anirà ‘més d’un cop. Jo aquí tinc feina de pintor, no tinc problemes per treballar, però els ucraïnesos, sí tenen problemes’, afirma.

Els veïns que passen per davant de casa seva i el veuen carregant caixes amb menjar o productes de farmàcia el saluden afectuosament. No viu sol, té una companya, la Vero, a qui li demana disculpes, gairebé plorant: ‘Perdona, Vero’, diu amb aquesta veu encantadora que l’acompanya.

J. Garcia