TARRAGONA 21

La Canonja ja pot aplicar la reducció de la tarifa del bus de Tarragona

Un autobús municipal de Tarragona, passant per la plaça Imperial Tarraco. Foto: Tarragona21

Tal com va anunciar Tarragona21, els ciutadans empadronats a La Canonja també es podran beneficiar de la bonificació del 25% de les tarifes dels abonaments dels autobusos municipals de Tarragona.

El ple municipal d’aquest matí celebrat a l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat la petició que havia cursat el seu homònim de La Canonja. La proposta ha vist els vots a favor del PSC i PP, l’abstenció de C’s, ERC, la CUP i el PDeCAT i el vot negatiu d’ICV-EUiA. Serà l’Ajuntament de La Canonja qui abonarà la diferència del preu.

L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha subratllat la resposta positiva que està tenint a Tarragona la nova mesura de reducció progressiva en quatre anys de la bonificació tarifària. Aixi, “més de 5.000 persones s’han fet amb la targeta de descompte”, despertant l’interès dels municipis de La Canonja i Altafulla.

Qui ha votat en contra, Arga Sentís, portaveu d’ICV-EUiA, ha titllat “d’ocurrència” la mesura: “Cal mesures valentes i pensades des d’una visió metropolitana del transport i no ocurrències com la gratuïtat”, ha dit. Dídac Nadal (PDeCAT), per la seva part, s’ha abstingut perquè la gratuïtat no s’aplica a membres de col·lectius o entitats que també ho necessiten.

Jaume López, regidor de la CUP, ha defensat la seva abstenció afirmant que aposten per altres prioritats en eficiència. Sonia Orts, per part de Ciutadans, ha expressat la seva “tristesa” pel fet que no s’havia informat de la mesura al consell d’administració de l’EMT. Al seu torn, Pau Ricomà, portaveu d’ERC,ha lamentat la falta de transparència en aquesta mesura i “considera que el govern segueix improvisant”.

Les dones provocaran aquest 8M la segona gran aturada: un repàs als actes del territori

Imatge de la manifestació que l’any passat va desbordar els carrers de Traragona el 8M. Foto: Jordi Siré

Després de l’espectacular impuls en defensa de la dona que es va viure el 8-M arreu d’Espanya, hi ha hagut un gir notable que implica directament el món de la política, del municipalisme i de les entitats. El paradigma feminista ha entrat per la porta gran i després d’anys de lliuta diària, ha esclatat de manera massiva i es planteja ja com un fenomen social al qual la mateixa societat i les autoritats li han de donar una resposta.

Milers de persones es reunien l’any passat en una esclatat manifestació celebrada a Tarragona convocats per la Plataforma 8M del Camp, i milions arreu de l’Estat. La vaga va ser internacional, però la península va marcar territori. El degoteig de notícies que abunden en els crims contra la dona, els estereotips masclistes que es verifiquen en actes com els de la Manada i la sentència judicial posterior han sensibilitzat la població de manera que és un mirall dels moviments socials a Europa. Un nou fenomen social, després del 15-M i del procés independentista, s’ha instal·lat a l’imaginari col·lectiu a Catalunya.

Avui és jornada de la vaga de 24 hores convocada pels col·letius feministes arreu de l’Estat i de dues hores per als sindicats majoritaris, UGT, CCOO i USO, tot i que la faran de 24 hores en determinats sectors. Els ajuntaments s’han sumat decretant serveis mínims.

A casa nostra, només en la jornada d’avui i sense comptar amb els actes que ja s’han celebrat o tindran lloc els propers dies o setmanes, el calendari més destacat és el que reproduïm a continuació. Destaca poderosament la implicació mostrada per l’Ajuntament d’Altafulla.

Tarragona

11:00h Concentració a l’Estàtua dels Despullats (Rambla Nova)
11:15h Manifestació conjunta fins els Jutjats de Tarragona (Rambla President Lluís Companys, 10)
Al finalitzar es llegirà el manifest conjunt.
Organitzen els sindicats CCOO i UGT.

Durant bona part del mes de març, a Tarragona se celebra un reguitzell d’activitats. Consulteu-les en aquest enllaç.

Altafulla se suma a la vaga

Després que el Ple de l’Ajuntament d’Altafulla s’afegís a la vaga feminista del 8 de Març, el personal municipal, d’acord amb el comitè d’empresa, farà una aturada de dues hores per torn amb motiu del Dia Internacional de la Dona amb l’objectiu de reivindicar les grans xacres que han de suportar les dones com la precarietat laboral, la bretxa salarial, la violència masclista i la manca de coresponsabilitat en les tasques de cures.

Així es garantirà l’obertura de l’Ajuntament i el funcionament del personal de Brigada i les llars d’infants municipals Francesc Blanch i Hort de Pau. Per al coneixement de les famílies, les escoles bressol d’Altafulla faran una aturada de 15 a 17h sense serveis mínims. En l’àmbit de l’Educació Infantil i Primària, els centres públics de les escoles La Portalada i El Roquissar, tindran com a mínim, una persona de l’equip directiu per centre, i un docent per cada sis aules en l’ensenyament infantil i primària, de 3 a 12 anys; per garantir la seguretat en l’horari de menjador i activitats complementàries, un terç del personal, que és el que estableix la Generalitat de Catalunya.

A les 17:30h, a l’Era del Museu es llegirà el manifest, i tot seguit, tindrà lloc la representació de la performance “FQ-M8. Freqüència Quotidiana 8 de Març”, que anirà a càrrec del grup de teatre +A Prop. En acabar, l’Ajuntament d’Altafulla posarà a disposició de la ciutadania un autobús per participar a la Manifestació Unitària del Moviment Feminista, convocada a Tarragona sota el lema “Juntes som més fortes! Cap pas enrere!”.

L’alcaldessa de Cambris, presentant els actes

Cambrils: 11 activitats

Onze activitats celebra Cambrils al voltat del Dia Internacional de la Dona durant setmanes. Avui, l’acte institucional es durà a terme a les 11:30 hores a la plaça de l’Ajuntament i consistirà en la lectura d’un manifest a favor dels drets de les dones, que estarà acompanyat d’una actuació musical i performance a càrrec de la cantant i pintora Cambrilenca Bali Cejas.

Novament, aquest acte té un pes social molt important, ja que s’emmarca en la segona vaga feminista mundial, que reivindica la urgència d’establir mundialment polítiques públiques i recursos específics per eradicar les desigualtats de gènere i, en conseqüència, totes les formes de violència que pateixen les dones només pel fet de ser-ho.

Constantí

El divendres 8 de març tindrà lloc l’acte central de la Setmana de la Dona amb la tradicional Lectura del Manifest, a càrrec de les associacions de dones del municipi, el Grup Cultural Mestresses de Casa i l’Associació de Dones per la Unitat de Constantí. Serà a partir de les 12 del migdia i com és habitual tindrà lloc al davant de l’Ajuntament.

Tal i com ja s’ha fet aquests anys anteriors, un dels actes principals d’aquesta Setmana de la Dona arribarà el diumenge 17 de març amb un acte de reconeixement i homenatge a totes les dones constantinenques que aquest any 2019 celebren el seu 80è aniversari, que tindrà lloc al Pavelló Poliesportiu.

Creixell: Setmana de la Dona

Creixell celebra un any més la Setmana de la Dona, amb activitats durant tota la setmana. Pel que fa a la jornada d’aquest divendres, els actes programats són aquests:

12:00h Davant de l’Ajuntament lectura del Manifest Oficial del Dia Internacional de la Dona.

19:00h a la Casa de Cultura “Cal Cabaler” Inauguració de l’exposició “WOMAN IN POP”, Pinzellades de Poètica Femenina, de l’artista Ester Sentís.

El Morell

Aquest dijous 7 de març es llegia, a les 18.30 hores i davant de l’Ajuntament del Morell, un manifest per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Així mateix, dissabte 16 de març, a les 11 hores i a l’antiga estació de tren, es pintarà un mural feminista.

La Canonja organitza un concert coral

La Canonja

La Canonja té previst organitzar un concert coral aquest 8-M. Serà a les 18 hores al Centre Cívic, sota el títol ‘Dones que canten per a tu’, i per part del Cor Al·leluia.

La Pobla de Mafumet

La Pobla viatjarà, el mateix divendres a les 18 hores, fins a Barcelona per acudir al Teatre Borràs. L’objectiu d’aquesta excursió és acudir a la representació teatral de l’obra “Pel davant i pel darrera”, una comèdia versionada per Paco Mir, que compta sobre l’escenari amb artistes com Lloll Bertran, Agnès Busquets, Jordi Díaz o Carme Pla, entre d’altres.

Mont-roig del Camp

La regidoria de Cultura organitza la lectura del manifest institucional a les 12 hores.

Prades

Prades trasllada els actes al dissabte, 9 de març. L’alcaldessa i coordinadora de l’Institut Català de la Dona a Tarragona, Lídia Bargas, farà una conferència titulada ‘El paper de la dona al llarg del temps’. Serà a les 18:30 hores a la sala d’actes de l’Ajuntament.

Reus: dues manifestacions, també

Igual que a Tarragona, dues convocatòries viurà la ciutat de Reus, totes dues al mati. A les nou ho farà a la plaça de la Pastoreta i a les dotze, el punt serà la plaça del Mercadal. Com en el cas de Tarragona, l’Ajuntament ha decretat servis mínims.

Acte celebrat l’any passat a Riudoms

Riudoms

Les presidentes de les entitats de Riudoms i les directores dels centres educatius del municipi tornaran a ser les protagonistes de l’acte commemoratiu del Dia Internacional de la Dona que organitza l’ajuntament de Riudoms. El format d’aquest acte es va estrenar l’any passat en què les regidores del l’ajuntament van llegir un manifest al Saló de Plens i, posteriorment, una vintena de responsables d’associacions, entitats i escoles de Riudoms van llegir textos de tres escriptores i activistes en favor dels drets de les dones.

Enguany, es llegiran fragments de tres dones elegides pel seu compromís amb la lluita en favor dels drets de les dones i de les quals enguany se’n commemora el naixement. Es tracta de Gabriela Mistral, escriptora xilena, nascuda fa 130 anys (1889-1957) i Premi Nobel l’any 1945; de Simone Weil, lluitadora obrera, activista i filòsofa francesa d’origen jueu, nascuda el 1909 i morta el 1943; i Clementina Arderiu, escriptora i poeta catalana, nascuda fa 130 anys (1889-1976).

L’acte se celebrarà el proper dia 8 de març a les 5 de la tarda a la Sala Multiús del Casal Riudomenc, al carrer Sant Jaume, número 2, i està obert a tot el públic.

Roda de Berà

Roda de Berà celebrarà a les 12h davant l’edifici consistorial la lectura del manifesta del Dia internacional de la dona. Al migdia s’organitzarà un dinar, que inclourà ball. Aquest dijous es preveia la projecció d’una pel·lícula (‘Figuras ocultas’) a ‘hotel d’entitats. Finalment, del 20 de març al 3 d’abril es farà un curs d’intel·ligència emocional.

Salomó
La compositora Olga Pes actuarà aquest divendres 8 de març, dia Internacional de les Dones, a Salomó. Portarà els seus darrers treballs ‘Candy’ i ‘The equation’ al Domo Geodèsic de Mas Romaní. Ho farà guitarra en mà i amb Fer García-Ramos a la bateria.

Salou

Aquest dijous dia 7 de març, l’entitat de gimnàstica rítmica Salou Club Esportiu era l’encarregada enguany de llegir el manifest del Dia Internacional de les Dones. Tot seguit, es dugué a terme la conferència “Victòria dels Àngels, més enllà d’una veu”, a càrrec de Carme Domingo, llicenciada en Filosofia i professora de música; amb la col·laboració del Grup de Dones de Salou i l’Antena del Coneixement de la URV.

L’alcalde Pere Granados ha destacat que “un any més, l’Ajuntament de Salou se suma a la celebració del Dia Internacional de les Dones, oferint un gran ventall d’activitats adreçades a elles, i recordant la lluita constant per la igualtat”.

Per la seva banda, la regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza, explicava que “un cop més ens sumem a la celebració dels actes en motiu del Dia Internacional de les Dones. Com Ajuntament creiem fermament en què les polítiques d’igualtat són l’instrument més efectiu de lluita per la defensa dels drets de les dones, així com per evitar les desigualtats entre dones i homes”

Els diumenges 10 i 24 de març, el SIAD organitza per cinquena vegada la realització de dos tallers d’autodefensa personal femenina a la Sala Jardí del Pavelló Municipal d’Esports. La durada de l’activitat, totalment gratuïta per a les participants serà de les 9:45h i fins a les 13:45h; i cada taller podrà comptar amb un màxim de 30 dones. Les inscripcions es podran fer presencialment a l’Espai Mas de dilluns a divendres -dimecres tancat- en horari de 10h a 13h, per telèfon al 977 30 92 06 i per correu a siadones@salou.cat.

Torredembarra: Serveis mínims

L’Ajuntament de Torredembarra també ha decretat serveis mínims. Els actes previstos per aquest divendres són aquests:

De 10 a 11.15 h, l’Spa i Salut (Centre Nidra – c. Baix de Sant Pere, 18): loga, a càrrec de Tere Capdevila.

A les 12 h, al Pati del Castell: Lectura del Manifest a càrrec de les autoritats locals.

A les 19 h, a l’Espai Cultural Sala del Mar (pg.de Miramar.185), Concert de Piano, a càrrec d’Andrea Krzemnicki. Organitza: Grup de Dones de Torredembarra.

Cartell dels actes de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, les regidories de Cultura, Esports i Joventut de Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Campus Extens de la URV del municipi, l’entitat local Les Violetes i els mitjans de comunicació locals (Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i la Televisió de Vandellòs) s’han coordinat per organitzar un programa d’actes que començarà el proper dilluns 4 de març i finalitzarà el divendres 22 de març.

El divendres 8 de març, a les 18 h, a la sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant i el divendres 22 de març, a les 18 h també, però a la Biblioteca de Vandellòs, Silvia Palazón oferirà una sessió de conta contes titulada «La princesa i el pirata».

Vila-seca: Manifestació

A Vila-seca, el divendres 8 de març s’ha convocat la Manifestació per la Vaga Feminista del 8M, sota el lema “Ens aturem per canviar-ho tot!”, que sortirà a les 12.00 h des del Mercat Municipal i acabarà a la plaça de l’Església. En arribar, es farà la lectura dels manifestos i hi haurà amenització musical. A les 2 de la tarda, tindrà lloc el dinar del Dia Internacional de les Dones al Restaurant Porto Alegre.

Parlament de Catalunya

El Parlament ha fet aquesta tarda de dijous una declaració institucional amb què dona suport a les treballadores que se sumin a la vaga de demà i als actes, les manifestacions i les aturades que es convoquin amb motiu del Dia Internacional de les Dones. La declaració, signada per tots els grups, l’ha llegida al Ple el secretari segon, David Pérez.

Generalitat de Catalunya

El Govern se suma a les protestes i dimecres va celebrar un acte institucional, presidit per la consellera de Presidència, Elsa Artadi.

Entitats i empreses socials:

URV

A la Universitat Rovira i Virgili, l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut organitza diverses activitats des del migdia i fins la tarda, des d’un taller per dissenyar bosses i fer pancartes a les 12h, un dinar i l’anada conjunta cap a la manifestació feminista a les 18:30h a la plaça Imperial Tàrraco.

Càritas

Càritas diocesana de Tarragona insta als poders públics a desenvolupar polítiques proactives per assegurar la igualtat efectiva, l’accés a tots els drets de ciutadania i la garantia d’una protecció i assistència adequades. Al mateix temps, fa una crida a la societat, al col·lectiu dels homes molt en particular i a la ciutadania en general, perquè promogui a tots nivells actituds i comportaments de respecte, dignitat i igualtat de les dones vers els homes.

“La violència masclista es manifesta de múltiples formes, que sovint es veuen “normalitzades” pels usos que sustenta la societat patriarcal. Tot i que la desigualtat ha guanyat visibilitat, no sempre en som conscients i reconeixem aquestes violències diàries suportades per les dones. L’ús arbitrari i normalitzat d’aquesta violència és la seva expressió més aberrant”, destaca Càrites.

Personal i usuaris dels serveis de l’Onada

L’Onada Serveis: decàleg de no discriminació

L’Onada Serveis, empresa que al Camp de Tarragona disposa de residències de la tercera edat, dins del seu “ferm compromís” en favor de la igualtat de tracte i la no aplicació de prejudicis i estereotips per raó de sexe, edat o raça i el foment de la integració i participació equilibrada de dones i homes en totes les seves àrees i nivells ha activat una sèrie de mesures encaminades a garantir la igualtat efectiva dins de l’organització i, també, en els processos de selecció que posa en marxa. Per a aconseguir-ho, l’organització ha elaborat un Decàleg de Principis i Criteris de No Discriminació que es pot descarregar íntegre des de la web de L’Onada Serveis.

Així, i segons el Decàleg, cal garantir, sempre i per a tota persona, la igualtat d’oportunitats i la no discriminació durant qualsevol procés de selecció activat, és necessari emprar tècniques de selecció no discriminatòries i cal informar les empreses externes del protocol i els criteris de selecció no discriminatòria sempre que es contractin els seus serveis.

Els serveis mínims

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha decretat els serveis mínims. Pel que fa al transport de viatgers urbà i interurbà, el servei de metro i bus a l’àrea metropolitana i els Ferrocarrils de la Generalitat serà del 50% en hores punta, des de les 6.30 h a les 9.30 h i des de les 17.00 h a les 20.00 h, i del 25% la resta del dia.

En el cas de Rodalies, els serveis seran del 33% durant tot el dia. Pel que fa a Ensenyament, hi haurà un docent per cada sis aules a primària i un per cada quatre a educació especial, mentre que als centres sanitaris s’atendrà amb normalitat al servei d’urgències i a la resta de serveis es farà amb el mateix funcionament que en un dia festiu.

A Ensenyament, a banda dels docents per cada aula també s’haurà de garantir una persona de l’equip directiu per centre de treball, i en el cas dels serveis de menjador, activitats extraescolars i llars d’infants els serveis mínims seran d’un terç de la plantilla.

Pel que fa a l’àmbit sanitari, les urgències, les unitats especials (cures intensives, vigilància intensiva, etc.) i les activitats quirúrgiques inajornables s’atendran amb normalitat, mentre que en la resta d’activitats els serveis seran els mateixos que en un festiu, i en cas que aquests siguin els habituals seran d’un 50% de la plantilla.

Als centres d’assistència extrahospitalària, on les urgències també s’atendran amb normalitat, la resta de serveis es prestaran amb un 25% de la plantilla. D’altra banda, l’atenció telefònica d’urgències i emergències mantindrà la plantilla en un 85%, mentre que per a la resta d’activitats no s’han fixat serveis mínims.

A la ràdio i televisió públiques els serveis mínims s’han fixat en l’emissió del 50% dels continguts habituals en la programació informativa, així com en l’emissió de la informació que sigui necessària en cas que hi hagi una emergència.

Documents:

El manifest del Dia Internacional de les Dones 2019.

Com negociar laboralment en condicions d’igualtat (document d’UGT).

La Rua de La Canonja torna a superar-se (galeria d’imatges)

La Rua de Carnaval de La Canonja ha tornat a superar-se un any més en la desfilada d’aquest diumenge amb lluentor, originalitat i dificultat creatives. Un total d’onze comparses, tres grups i quatre comparses convidades de Tarragona i de Sant Pere i Sant Pau, hi han pres part. En xifres, hi han participat unes 700 persones, mentre que prop de 2.000 persones l’han seguit.

Us oferim una completa galeria d’imatges de Fabián Acidres.

 

El Carnaval de la Canonja traurà al carrer centenars de persones

Els actes van començar aquest diumenge amb l’arribada del Rei Carnestoltes i la visita als nens i nenes de l’Escola

Els actes van començar aquest diumenge amb l’arribada del Rei Carnestoltes i la visita als nens i nenes de l’Escola

Utilitzant no en va un símil astronàutic, ja que l’eix d’animació del Carnaval és l’arribada de l’home a la lluna: va començar el compte enrere a la Canonja per iniciar el Carnaval 2019!

El passat diumenge va tenir lloc el primer acte festiu amb l’arribada de Sa Majestat Carnestoltes a la sala d’actes de l’Escola la Canonja que es va omplir de canongins per riure amb la sàtira que el caracteritza.

L’acte més esperat i que compta amb major participació serà la rua del diumenge 3 març, que com és habitual mostrarà en una festa de ball, color i fantasia el treball de les diferents comparses participants.

Entremig, el Carnestoltes visitarà l’escola acompanyat dels nens i nenes de la llar d’infants el dilluns 25. El divendres 1 de març, a la tarda, es durà a terme la festa concurs de disfresses infantil i a la nit les Colles que participen a la Magnífica Rua de Carnaval celebraran el seu sopar pícnic al poliesportiu.

El dissabte al vespre tindrà lloc el sopar pícnic amb ball i concurs de disfresses individuals, de parelles i trios.

Unes festes que tancaran amb la lectura del testament i mercat de la sardina, el dimarts dia 5 de març.

Per participar al Concurs de disfresses infantil de l’1 de març i al Concurs de disfresses individuals, parelles i trios del 2 de març: cal apuntar-se al Castell de Masricart el dies 26, 27 i 28 de febrer.

Gauthier Navarro guanya el Trofeu d’Hivern i els seu germà Corentin, la 33ª Challenge Ciclista de La Canonja

El ciclista francès Gauthier Navarro ha estat el guanyador del Trofeu d’Hivern i el seu germà Corentin Navarro el campió de la 33ª edició de la Challenge Ciclista la Canonja 2019 un cop disputada aquest dissabte la segona i darrera cursa, de 87 quilòmetres, que integrava la competició.

Gauthier Navarro, de l’equip Interpro Cycling Academy, s’ha imposat aquest dissabte a l’sprint per davant de Noel Ruiz (Granja Aria), Oriol Beltran (Controlpack Badia) i Miquel Martinez (MCK*12). A vuit segons ha entrat Iñaki Martínez (Lizarran Reus).

Tots quatre han fet bona l’escapada que s’havia produit poc abans de l’ascensió al coll de la Teixeta (541 metres, 2ª categoria), situat  al quilòmetre 58.1 i segon obstacle del dia conjuntament amb el port de muntanya de Montclar (244 metres, 4ª categoria), al quilòmetre 46 de la cursa.

Just per darrera del primer grup, a 19 segons, han entrat els tres ciclistes que lluitaven per la victòria a la Challenge Ciclista de La Canonja, el francès Corentin Navarro (Velo Sprint Narbonnais), el català Joan Font (Barcelona BH) i el ciclista d’Alcanar Benjamí Prades (Team Ukyo), que han acabat per aquest ordre a la general comptabilizant les dues curses (a la primera, el Trofeu San Sebastià, ja havien ocupat les places d’honor set dies enrera).

La resta de guanyadors del Trofeu d’Hivern, que ha comptat amb una inscripció de 160 ciclistes, han estat: en sots23, Gauthier Navarro (Interpro Cycling Academy); en elites, Oriol Beltran (Controlpack Badia); per equips, el Controlpack Badia; en la regularitat, Gauthier Navarro; en la muntanya, Miquel Martínez (MVK*12); en Masters-30, Noel Ruiz (Granja Aria); en veterans-40, Angel Edo (Sant Boi); i en veterans-50 Mirco Merotto (RC Begues);

Pel que fa a la Challenge Ciclista La Canonja la resta de guanyadors finals han estat: en sots-23, Corentin Navarro (Velo Sprint Narbonnais); en èlites, Joan Font (Barcelona BH); per equips, el Controlpack Badia; en la regularitat, Corentin Navarro; en la muntanya, Miquel Martínez; en Masters-30, Iñaki Martínez (Lizarran Reus); en veterans 40; David Pua (RR Bikers); en veterans 50, José Madrigal (RCB Motor Begues);

 

 

Podi conjunt amb tots els guanyadors de les diferents categories.

Marc Riu encapçalarà la llista d’ERC a la Canonja per a les municipals

Marc Riu

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a la Canonja ha escollit Marc Riu com a alcaldable en les properes eleccions municipals del 26 de maig. Marc Riu es va presentar ahir a la tarda en un acte públic que va omplir la sala d’actes del Castell de Masricart i que va comptar amb el suport i les intervencions del diputat al Congrés Gabriel Rufián i la senadora tarragonina Laura Castel.

El 2015, Marc Riu s’havia presentat com a independent en la posició número 8 de la llista, i ara ho farà com a militant i encapçalant-la.

El canongí Marc Riu, de formació científica -és doctor en Química-, sempre ha tingut vocació de servei, ja sigui a nivell d’associacions o a nivell polític. Explica que ‘sempre he treballat en una segona línia, però a vegades, cal donar un pas endavant, per dignitat i coherència personal’. I afegeix que ‘en aquests temps que corren, quan la democràcia està en perill, som responsables de fer visibles aquestes injustícies i lluitar per fer-les caure’.

El projecte d’ERC a la Canonja neix ‘amb la idea que les coses es poden fer de diferent manera com s’han fet fins ara’. Marc Riu assegura que cal ‘aire fresc’ al poble per acabar amb el monopoli de l’actual equip de govern municipal que té majoria absoluta. ‘Estem il·lusionats per treballar per a la Canonja i volem que tots els canongins i totes les canongines s’impregnin d’aquesta il.lusió, per fer del poble el lloc que tots volem, que tots ens mereixem’, conclou l’alcaldable.

La 33ª Challenge Ciclista la Canonja es decideix aquest dissabte

El ciclista francès Corentin Navarro, amb el maillot de guanyador del premi de la muntanya del Trofeu Sant Sebastià disputat el passat dissabte 9 de febrer a La Canonja

La 33ª edició de la Challenge Ciclista la Canonja 2019 coneixerà aquest dissabte 16 de febrer el seu guanyador amb la celebració del Trofeu d’Hivern, la segona i darrera cursa que integra la competició.

El ciclista Corentin Navarro, de l’equip Velo Sprint Narbonanais i guanyador del Trofeu Sant Sebastià del passat dissabte, figura entre els màxims favorits per endur-se aquesta Challenge conjuntament amb Joan Font, del Barcelona BH, que va ser tercer amb el mateix temps.

També tindran les seves opcions Jorge Ferrer (Massi Vivo); Albert Masana (Controlpack Badia), Miquel Escolà (Apunt-Dolomiti); i Aitor Valderrama (Team Smartdry), que van entrar a només dos segons dels tres primers classificats. El ciclista d’Alcanar Benjamí Prades, del Team Ukyo, segon a meta darrera de Navarro, no figura en canvi entre els inscrits.

Organitzat pel Club Ciclista La Canonja, el Trofeu d’Hivern començarà al carrer Raval del municipi, davant del casal Nova Amistat, a les 15.00 hores i acabarà al mateix punt a les 17.15 h. Tindrà un recorregut de 87 quilòmetres i els al·licients seran l’ascensió als ports de muntanya de Montclar (244 metres, 4ª categoria), al quilòmetre 46 de la cursa, i el Coll de la Teixeta (541 metres, 2ª categoria), al quilòmetre 58.1.

El recorregut sortirà de La Canonja i passarà per Vinyols, Cambrils, Mont-roig del Camp, Montbrió del Camp, Botarell, Alt de Montclar, Duesaigües, Coll de La Teixeta, Riudecols, Les Borges del Camp, Reus i altre cop La Canonja.

La prova comptarà amb la presència de 160 participants de la modalitat open social que inclou les categories júnior, sub23, élit, Màster30, Màster 40-50-60 i fèmines

Corentin Navarro guanya el Trofeu Sant Sebastià de la 33ª Challenge Ciclista la Canonja

El guanyador absolut de la cursa, Corentin Navarro, després de rebre el trofeu com a guanyador absolut de mans de Paco Domínguez, regidor d’Esports de La Canonja

Corentin Navarro, de l’equip Velo Sprint Narbonanais, ha estat el guanyador del Trofeu Sant Sebastià de la 33ª edició de la Challenge Ciclista la Canonja 2019 disputada aquest dissabte sobre un recorregut de 91 quilòmetres.

Navarro s’ha imposat a l’sprint al ciclista d’Alcanar Benjamí Prades, del Team Ukyo, i a Joan Font, del Barcelona BH. A dos segons han entrat Jorge Ferrer (Massi Vivo); Albert Masana (Controlpack Badia), Miquel Escolà (Apunt-Dolomiti); i Aitor Valderrama (Team Smartdry); i a set segons del guanyador ha arribat David Domínguez (Vigo-Rias Baixas).

El pilot principal ha entrat a 2.20 minuts de Navarro en una carrera molt moguda on s’han succeit els atacs i les escapades, la primera ja als 11 quilòmetre d’haver-se iniciat el recorregut que tenia com a principals obstacles les dues ascensions al Coll de la Batalla -situat a 460 metres d’alçada i de 3ª categoria. La primera al quilòmetre 28,8 i la segona, al 60,5.

Corentin Navarro s’ha endut també el triomf en el premis de la muntanya, de la regularitat i en sots23, mentre que en la classificació per equips la victòria ha estat pel Barcelona BH, sequit del Controlpack Badia i del Team Smartdry.

La resta de categories

En la resta de categories els guanyadors han estat: en èlits, Joan Font (Barcelona BH); en Master 30, Roberto Beti (Lizarran Reus); en Master 40, David Pua (RR Bikers Club); i en Master 50, José Madrigal (RCB Motor Begues).

El proper dissabte 16 de febrer tindrà lloc el Trofeu d’Hivern, la segona de les cites d’aquesta 33ª Challenge Ciclista de La Canonja que organitza el Club Ciclista local. Començarà al carrer Raval, davant del casal Nova Amistat, a les 15.00 hores i acabarà al mateix punt a les 17.15 h. Tindrà un recorregut de 87 quilòmetres i els al·licients seran l’ascensió als ports de muntanya de Montclar (244 metres, 4ª categoria), al quilòmetre 46 de la cursa, i el Coll de la Teixeta (541 metres, 2ª categoria), al quilòmetre 58.1.

El recorregut sortirà de La Canonja i passarà per Vinyols, Cambrils, Mont-roig del Camp, Montbrió del Camp, Botarell, Alt de Montclar, Duesaigües, Coll de La Teixeta, Riudecols, Les Borges del Camp, Reus i altre cop La Canonja.

Vandalisme al cementiri de La Canonja

Imatge que oferia les parets del cementiri aquest matí i després de l’actuació de la Brigada. Foto: Facebook Ajuntament

L’incivisme s’ha cebat aquesta passada nit amb el cementiri de La Canonja, que ha aparegut amb pintades, que han estat ràpidament esborrades per la Brigada Municipal.

El consistori ha denunciat els fets a través de la seva pàgina a Facebook: “Des de l’Ajuntament, lamentem fets com aquest i d’altres similars que malmeten la imatge del nostre poble i ocasionen treballs de neteja i manteniment que no serien necessaris si no es produïssin accions incíviques d’aquest tipus. L’incivisme no surt de franc, el paguem entre tots”, conclopu el consistori.

Jaume Pujol: “Les faltes dels rectors no són tan greus com per dir que han de ser secularitzats”

L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, atenent els mitjans. Foto: Sílvia Jardí

L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, creu que alguns abusos a menors poden ser conseqüència “d’un mal moment” dels mossens. “Si una persona està obsessionada amb el sexe i ho va buscant és una cosa, però hi ha persones que tenen aquest mal moment a la vida que els porta a fer una cosa que després potser se’n penediran tota la vida”, ha afirmat en declaracions als mitjans.

Després que els rectors de Constantí i Arbeca hagin estat destituïts en fer-se públic que havien estat investigats pel Vaticà per presumptes abusos infantils entre el 2015 i el 2016, l’arquebisbe ha defensat que “en aquest moment no poden estar a les parròquies” perquè és difícil que “la gent ho entengui”. Tot i això, ha dit que “han pogut tenir els seus errors o faltes, però no són tan greus com per dir que han de ser secularitzats”.

L’Arquebisbat de Tarragona ha activat la Comissió anti-pederàstia. Jaume Pujol ha assegurat que els casos no han arribat a la justícia perquè en els seu dia les famílies no ho van veure oportú. Aquest dimecres, Pujol s’ha trobat al Palau Arquebisbal amb l’alcalde de Constantí, Òscar Sánchez, que havia sol·licitat aquesta reunió d’urgència després dels casos que afecten el seu municipi.

Mossèn Morell i mossèn Font “no són uns desgraciats”

Després que els rectors de Constantí i la Canonja, Xavier Morell, i el d’Arbeca, Josep Maria Font, hagin deixat el càrrec, l’arquebisbe creu que “no poden estar en aquests moments a les parròquies”. Amb tot, segons Pujol, ha estat una decisió presa pels religiosos. Per Pujol, Morell i Font “no són uns desgraciats” i ha admès que “han pogut tenir els seus errors i les seves faltes però no són tan greus com per dir que hagin de ser secularitzats”. Deixar d’estar al capdavant de les parròquies “és millor per a ells”, ha dit Pujol, “i estimant-los com jo els estimo, perquè són mossens de la diòcesi”.

Per Pujol “ha de passar un temps” perquè s’ha format un “rebombori” arran de la confirmació que el Vaticà va investigar els dos clergues. Sense que hagi especificat a què es dedicaran ara perquè forma part “de la seva vida privada”, Pujol ha dit que tindran un “temps de descans” i que “cadascú farà la seva vida, o potser diran que necessiten fer un viatge i marxar”. Sobre la possibilitat que puguin tornar a exercir, Pujol ho ha deixat en suspens: “ja ho veurem, perquè si m’han de tornar a muntar un rebombori com aquest!”, ha dit, rient.

Pel que fa al nomenament dels mossens, Pujol ha explicat que va considerar que eren persones “que podien tornar a exercir el ministeri” passat un temps i que va “nomenar amb tota la confiança”.

“Es va seguir escrupolosament el que diu la Santa Seu”

L’arquebisbe ha fet balanç dels casos d’abusos que s’han fet públics des de diumenge. Pel que fa al de mossèn Llagostera, denunciat per abusos a menors a Constantí en excursions al Pirineu, Pujol els ha qualificat “d’execrables i tristos”. “Després de 50 anys hi ha persones que han parlat i condemno els fets absolutament i estic amb les víctimes amb un dolor molt gran, perquè vaig conèixer mossèn Pere, que era un home molt estimat”, ha dit.

D’altra banda, sobre els dos religiosos que van ser investigats pel Vaticà per abusos infantils i que fins ara estaven en actiu, l’arquebisbe ha defensat que “es va seguir escrupolosament el que diu la Santa Seu”. En tot cas, ha reconegut que ha arribat a pensar que “potser sí que s’hauria d’haver fet d’una altra manera”. Amb tot, en els dos casos es va engegar un estudi preliminar, es va parlar amb les víctimes o amb els pares i es va enviar a la Santa Seu. En el cas de Morell es va arxivar ‘pro nunc’ la causa per falta d’elements, amb particular vigilància per un temps prudencial; mentre que per Font es van adoptar mesures disciplinàries proporcionades “als fets provats”.

Pel que fa al primer cas, Pujol considera que pot ser una “imprudència”. En canvi, pel que fa als fets provats ha dit que fa referència a “tenir un contacte o fer alguna cosa que fa que el nen o la nena es queixin als pares i els pares es queixin sobre el mossèn”. “Són coses que es parlen amb els pares i amb la víctima si fa falta; es veu que això no és suficient”, ha afegit Pujol, que ha dit que es va evitar que aquest mossèn fes catequesi. En la mateixa línia, Pujol ha assegurat que a l’Església són “pecadors” però que una altra cosa són “els qui formen part de l’Església”. “Pateixo i prego”, ha dit.

Pujol creu que eren les famílies qui havien de portar els casos als jutjats

Preguntat sobre si no s’haurien d’haver portat els casos de suposats abusos davant la justícia, Pujol ha afirmat que això “tocava a les famílies”. Amb tot, ha assegurat que “mai van voler” presentar-ho als jutjats i considera que a l’Arquebisbat “no ens tocava”. “Si hi hagués hagut una cosa més penal, immediatament ho haguérem fet”, ha afegit.

L’arquebisbe creu que s’ha actuat de manera correcta amb les famílies i les víctimes d’aquests casos. Deixant de banda això, Pujol creu que “seria important que això que ha passat en concret amb mossens, i pel qual el papa Francesc demana tolerància zero i l’hem de fer; també és moment d’investigar” altres àmbits. En aquesta línia, ha assegurat que “seria el moment de fer una investigació de veritat sobre què passa en l’entorn familiar, a l’escola, en esplais o en altres moments de lleure”.

L’arquebisbe, trist per les víctimes i “amb ganes de ser transparent”

L’arquebisbat no descarta que puguin sortir més denúncies després de les que ja s’han conegut. “No sé si n’hi haurà i s’haurà de veure”, ha dit Pujol, que ha desitjat que no sigui així i que “si venen, les afrontarem com ho hem fet ara, amb ganes de ser transparents i d’ensenyar les coses tal com són”. L’arquebisbat nega que hi hagi hagut més investigacions de capellans de l’arxidiòcesi enviades al Vaticà darrerament, almenys des que Pujol és arquebisbe. “Més endarrere tampoc n’hem trobat”.

Pujol ha afirmat que pateix per les víctimes i també pels sacerdots, “que estan molt tristos perquè a molts els ha agafat de sorpresa i són companys” de Morell i Font que, alhora, estan “molt afligits”. “Em poso a disposició de les víctimes”, ha dit l’arquebisbe, que recorda que s’ha creat la comissió de prevenció dels abusos per atendre’ls.

Sílvia Jardí – ACN

Els mossos desarticulen un grup criminal que robava en domicilis del Camp de Tarragona

El grup va cometre un total de deu robatoris, tres a la Canonja, dos al Morell, un a Solivella, dos a Mont-roig del Camp i un a Campredó (Baix Ebre)

El grup va cometre un total de deu robatoris, tres a la Canonja, dos al Morell, un a Solivella, dos a Mont-roig del Camp i un a Campredó (Baix Ebre)

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra la Unitat d’Investigació de la comissaria del Tarragonès van detenir el passat 29 de gener a Reus (Baix Camp) quatre homes d’entre 21 i 22 anys, de nacionalitat marroquina, tres d’ells veïns de Reus i un de Lleida (Segrià), com a presumptes autors de deu delictes de robatori amb força a interior de domicili i pertinença a grup criminal.

Els Mossos d’Esquadra van iniciar una investigació policial el passat 24 de desembre de 2018 arran de tres robatoris amb força en domicilis perpetrats al carrer Collblanc de la Canonja (Tarragonès)

En els tres casos els lladres van escalar la façana posterior de la comunitat fins arribar a les habitacions de les cases. Llavors, van forçar les persianes i finestres  per accedir-hi a l’interior. Un cop dins van sostreure tot tipus d‘aparells d’electrònica, mòbils, joies, entre d’altres objectes amb fàcil sortida al mercat de segona mà. Una vegada van cometre els robatoris, els autors van fugir amb el botí amb un vehicle d’alta gamma que posteriorment van utilitzar en la resta de fets.

Els altres set robatoris a interior de domicili els van cometre entre el 5 i 29 de gener de 2019 a les poblacions del Morell (Tarragonès), Solivella (Conca Barberà), Miami Platja (Baix Camp), Mont-roig del Camp (Baix Camp) i Campredó (Baix Ebre).

De l’interior de les cases els lladres van sostreure diners, joies, mobles, aparells electrònics, butlletes de loteria, eines i tota classe d’objectes vendibles en el mercat il·legal.

Els investigadors van anar darrera la pista d’un grup integrat per quatre membres que es desplaçava amb un vehicle d’alta gamma per cometre els robatoris. Així, el passat 29 de gener els mossos van muntar un dispositiu policial que va saldar-se amb la detenció del grup criminal al carrer Jaume I de Reus.

El 31 de gener es van realitzar quatre entrades i perquisicions en diferents domicilis de Reus ( Baix Camp ) de l’interior dels quals es van recuperar part dels objectes sostrets en els deu robatoris i que ja han estat retornats als seus propietaris.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Els quatre detinguts, que acumulaven 44 antecedents policials per temes relacionats amb el patrimoni, van passar l’1 de febrer a disposició del Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona i el jutge va decretar el seu ingrés a presó.

L’alcalde de La Canonja va demanar, en va, fa cinc mesos a l’arquebisbe que no nomenés el rector

El ja exrector Xavier Morell. Foto: Tarragona21

L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, no va remoure del lloc el rector sospitós de passat pedòfil tot i que l’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, així li ho va demanar el mes de setembre de l’any passat davant els rumors insistents que corrien sobre el  passat del rector acabat d’arribar a la parròquia, Xavier Morell. L’aparició en premsa del cas ha fet reaccionar l’arquebisbe, que avui sí ha remogut del lloc el rector.

L’Ajuntament de La Canonja ha emès un comunicat aquesta tarda en el que informa que “el passat mes de setembre, davant l’aparició de rumors sobre abusos per part del fins ara rector, en algun dels seus destins anteriors, l’alcalde de la Canonja es va reunir amb l’Arquebisbe per fer-li palesa la seva preocupació i la dels seus veïns, demanant que reconsiderés el seu nomenament. La resposta de l’Arquebisbat va ser que la decisió ja s’havia pres i era ferma, no havent cap motiu per revocar-la”.

Des de l’Ajuntament “condemnem aquests tipus de fets i ens solidaritzem amb les persones que ho hagin patit”, afirma la nota en què titlla d'”encertada” la decisió presa avui per l’arquebisbe de remoure del lloc el rector i substituir-lo per mossèn Joan Miquel Bravo.

J. Garcia

La 33ª Challenge Ciclista la Canonja s’inicia amb el Trofeu Sant Sebastià

Imatge de la presentació de la 33 ª Challenge Ciclista de La Canonja 2019

Imatge de la presentació de la 33 ª Challenge Ciclista de La Canonja 2019

La 33ª edició de la Challenge Ciclista la Canonja 2019 s’iniciarà aquest dissabte 9 de febrer amb la celebració de la primera de les dues curses que l’integren, el Trofeu Sant Sebastià, que anirà seguit vuit dies més tard, el 19 de febrer, del Trofeu d’Hivern.

Totes dues proves, organitzades pel Club Ciclista La Canonja amb la col·laboració de l’Ajuntament municipal on s’han presentat aquest dimarts, comptaran amb la presència de fins a 200 participants de la modalitat open social que inclou les categories júnior, sub23, élit, Màster30, Màster 40-50-60 i fèmines.

El Trofeu Sant Sebastià d’aquest dissabte tindrà un recorregut total de 90,7 quilòmetres i comptarà amb dues ascensions al Coll de la Batalla -situat a 460 metres d’alçada- com a plats forts del dia (als quilòmetres 28,8, de 3ª categoria, i al 60,5, de 4ª categoria).

La cursa s’iniciarà a les 15.00 hores des del polisportiu Josep Canadell i Veciana del municipi i un cop deixin La Canonja els ciclistes hauran d’afrontar un traçat que els durà cap a Constantí, La Selva del Camp, Coll de la Batalla, Vilaplana, Alforja, Les Borges del Camp, Maspujols, Aleixar, Vilaplana, Coll de la Batalla, La Selva del Camp, Constantí i la Canonja. L’arribada està prevista al voltant de les 17.20 hores –al mateix punt de la sortida-.

El Trofeu d’Hivern del 16 de febrer començarà al carrer Raval, davant del casal Nova Amistat, a les 15.00 hores i acabarà al mateix punt a les 17.15 h. Tindrà un recorregut de 87 quilòmetres i els al·licients seran l’ascensió als ports de muntanya de Montclar (244 metres, 4ª categoria), al quilòmetre 46 de la cursa, i el Coll de la Teixeta (541 metres, 2ª categoria), al quilòmetre 58.1.

El recorregut sortirà de La Canpnja i passarà per Vinyols, Cambrils, Mont-roig del Camp, Montbrió del Camp, Botarell, Alt de Montclar, Duesaigües, Coll de La Teixeta, Riudecols, Les Borges del Camp, Reus i altre cop La Canonja.

El francès Amaury Pacouret, de l’equip Sud Ouest Cyclisme Format, fou el vencedor absolut de la 32ª edició de la Challenge Ciclista de la Canonja del 2018, disputat sota el format d’una sola cursa, el Trofeu d’Hivern, després d’imposar-se a l’sprint.

L’home que va denunciar els abusos de mossèn Llagostera a Constantí: “Prima la impunitat”

Imatge del centre parroquial de Constantí. Foto: Núria Torres

L’home que va denunciar els abusos de mossèn Llagostera a Constantí, Joan Maria Ramon, ha valorat que després de fer públic el seu cas n’hagin aflorat d’altres.

De fet, després de la seva denúncia, s’ha conegut que l’arquebisbat de Tarragona va investigar dos altres clergues per abusos a menors, un dels quals l’actual rector de Constantí, que ha acabat plegant aquest dimarts a la tarda.

Ramon ha explicat a l’ACN que està “més que satisfet” si la seva denúncia ha servit d’ajut per “descarregar consciències”, posar en alerta “pares de potencials víctimes” o perquè “qui té interès a fer malifetes estigui relaxat”. Alhora ha dit que li “dol” perquè “demà hi haurà notícies d’un altre poble del costat o de més al sud o al nord”, ja que “l’activitat segueix perquè la impunitat prima en aquest moment”.

Joan Maria Ramon va denunciar diumenge a ‘El Periódico’ que l’antic rector de Constantí Pere Llagostera va abusar de nens durant dècades en excursions al Pirineu. Segons assegura Ramon, el mossèn va abusar d'”una desena de menors” des de finals dels seixanta fins a finals dels vuitanta. “Sempre em sorprèn que passin coses així, però penso que amb aquest rebombori la gent estarà més alerta i el que té interès a fer malifetes, pertanyi al grup que pertanyi, serà moment d’estar relaxat”, ha dit.

Des que ho va denunciar, només ha rebut un comunicat per part de l’arquebisbat de Tarragona que, a més, afirmava no tenir constància de denúncies ni indicis contra aquest religiós. És una reacció que considera “un pèl covarda” i creu que el procediment adequat “per ser persona” seria el de posar-se en contacte directe amb les víctimes i parlar-ne. Per Ramon, és un protocol de “llençar pilotes fora” i ha afirmat que tindria una trobada amb l’arquebisbe, Jaume Pujol, si se li proposés. Una qüestió que fins ara no s’ha donat.

No vol venjança

Lluny d’ànsies de venjança, Ramon ha explicat que un dels objectius que el va portar a denunciar els fets públicament és “de caràcter preventiu”. “La meva obligació ètica és dir que també he passat per aquí; una part de la càrrega que portava me l’he tret i no m’ha anat malament del tot”, ha afegit Ramon, que va optar a fer el pas després de veure el documental de Netflix ‘Examen de conciencia’.

Aquesta víctima d’abusos ha detallat que no buscava generar problemes amb mossèn Llagostera, que va morir fa dos anys. Tampoc vol fer diana cap a altres persones que van acompanyar-los en els viatges als Pirineus, algunes de les quals encara estarien en actiu, ni especular si aquestes eren conscients dels fets.

“El temps ha passat i la consciència de cadascú ha de ser prou madura per reconèixer si es va veure alguna cosa que estava fora del normal”, ha dit. En aquest sentit, creu que “no s’ha d’anar a generar malestar en persones que ja tenen estabilitat total”.

En tot cas, considera que la seva denúncia ha de fer que els pares estiguin atents i fer “ull viu” per evitar situacions que es donen “en determinats col·lectius, no només eclesiàstics”. “Cal generar la confiança en els fills perquè quan ells detectin alguna cosa com a anòmala, la comentin amb els pares”, ha afegit.

Sílvia Jardí – ACN

L’Arquebisbe nomena dos substituts del rector de Constantí i La Canonja

L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol

Els esdeveniments al voltant del cas del rector de Constantí i La Canonja s’estan precipitant en una jornada, la d’avui, en què s’estan succeint les novetats

L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, ha signat aquest dimarts, 5 de febrer, el nomenament dels relleus del rector de Constantí i La Canonja, sota sospita per presumptes casos d’abusos sexuals a menors i possessió de pornografia infantil.

Així, mossèn Antoni Pérez de Mendiguren i Cros és el nou administrador parroquial de la Parròquia de Sant Feliu Màrtir de Constantí, mentre que mossèn Joan Miquel Bravo Alarcón és el nou administrador parroquial de la Parròquia de Sant Sebastià de la Canonja.

J. Garcia

L’actual rector de Constantí va estar dos anys apartat per presumptes abusos i pornografia infantil

Façana de ñ’església parroquial de Constantí. Foto: Tarragona21

L’Església va apartar durant dos anys, Francesc Xavier Morell, actual rector de la Parròquia de Sant Feliu de Constantí per presumptes casos d’abusos i pornografia infantil, segons ha sabut Catalunya Ràdio.

L’arquebisbat ha admès a l’emissora que van iniciar una investigació interna arran de la denúncia d’una de les víctimes i el Vaticà va considerar que no hi havia delicte civil però va apartar Morell de tots els seus càrrecs durant dos anys.

L’actual rector de Constantí, va ser nomenat en el nou càrrec al juliol del 2018 per l’arquebisbe de Tarragona. També va ser nomenat rector de la Parròquia de Sant Sebastià de la Canonja. Abans havia exercit a Reus, Vila-Seca i Tarragona.

Aquest és el tercer cas en el que el Vaticà ha d’intervenir per casos d’abusos sexuals a la Diòcesi de Tarragona. Fa pocs dies, Joan Maria Ramon i Joan Reig -bateria de El Pets- havien denunciat a l’antic mossèn, Pere Llagostera, per abusar d’ells als anys 70. Un cop fet públiques aquestes denúncies, en Reig ha declarat que la cançó, Corvus, inclosa al disc més recent de Els Pets, va sobre aquests fets.

Rebuig veïnal

Segons ha sabut Tarragona21, l’arribada del rector a La Canonja va provocar un moviment de rebuig de veïns i protestes davant l’Arquebisbat de Tarragona, que va mantenir el rector a la parròquia. Tarragonadigital informava avui que autoritats d’un dels dos pobles havien demanat la seva retirada. El alcaldes de La Canonja i Constantí han acordat no fer-ne.

D’altra banda, dos rectors que haurien abusat a menors segueixen oficianat, segons ha anunciat Tarragonadigital. Un d’ells seria ho fa a dues poblacions del Tarragonès i un segons, a l’arxiprestat de l’Urgell-Garrigues. Abans havia oficiat a l’Alt Camp i Baix Camp. L’Arquebisbat havia posat el cas en mans del Vaticà, que va iniciar ina investigació.

El rector anuncia que s’absenta ‘un temps’ i l’alcalde de Constantí exigeix la seva marxa

El rector Xavier Morell, durant un acte. Foto: Tarragona21

El rector de la parròquia de Constantí, Xavier Morell, sota sospita per un presumpte passat pornopedòfil, ha sortit al pas de l’escàndol que s’ha creat amb un comunicat emès aquesta tarda en què anuncia que “he decidit demanar absentar-me’n un temps”, mentre demana disculpes “si algú sha sentit ofès”.

El proppassat mes de setembre de 2018 “vaig ser nomenat rector de les parròquies de Sant Feliu Màrtir de Constantí i Sant Sebastià de la Canonja amb la plena confiança del Sr. Arquebisbe, que no m’ha mancat durant tot aquest temps”, afirma el rector.

Però “davant les darreres notícies aparegudes en els mitjans de comunicació vers la meva persona, tot i que els fets ocorreguts no impedeixen exercir el ministeri en aquestes parròquies i en bé d’elles, d’acord amb el Sr. Arquebisbe he decidit demanar absentar-me’n un temps. Lamento que s’hagi produït aquesta situació i demano disculpes si algú s’ha sentit ofès”.

D’altra banda, l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, exigirà aquest dimecres a l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, que el rector Xavier Morell abandoni la parròquia de Constantí després que aquesta tarda l’Arquebisbat hagi confirmat que el rector havia estat investigat per “pornopedofília” i que va ser apartat un temps de l’exercici.

En declaracions a Tarragona21, Sánchez ha afirmat aquesta tarda que “en conèixer al matí la notícia he trucat a l’arquebisbe per demanar-li explicacions i verifiqui si les informacins publicades són certes”, sobre que l’Arquebisbat havia investigat el rector. L’arquebisbe l’havia citat per a demà al matí a l’Arquebisbat.

Però la jornada ha anat transcorrent i per la tarda, l’Arquebisbat ha emès una nota de premsa en la que confirmava la notícia de la investigació que s’havia practicat al rector. Això ha motivat que l’alcalde exigeixi a l’arquebisbat la marxa del rector.

Per la tarda, el consistori ha emès un comunicat en què afirma: “Volem insistir que qualsevol tipus d’abús sexual, en aquest cas a menors, és una greu vulneració dels drets humans i un problema social de primer ordre que atempta contra la dignitat i la integritat física i moral de les persones. Des de l’Ajuntament de Constantí no podem ni volem ser còmplices d’aquest tipus de comportaments tan greus, i manifestem el nostre compromís més ferm en la lluita contra l’abús sexual infantil”.

El consistori es posa “a disposició” de les persones “que s’hagin pogut veure afectades els recursos municipals existents, psicològics, jurídics, sanitaris, oferint l’atenció que sigui necessària”, i “insta a les autoritats eclesiàstiques a prendre totes les mesures i desenvolupar totes les actuacions de prevenció, detecció i denúncia dels abusos que es puguin produir”.

Les investigacions

L’actual rector de Constantí, Francesc Xavier Morell, havia estat investigat entre el 2015 i el 2016 per presumptes tocaments a menors i abans del 2010 per un cas de pedopornografia, segons ha confirmat aquest dimarts l’Arquebisbat de Tarragona.

En el primer cas, va estar citat a declarar en una investigació civil per un cas de pedopornografia on, segons l’arquebisbat, “no es va procedir” perquè el cas va ser arxivat pel jutge. A més, apunten, fins a la reforma del 2010 de la legislació canònica sobre abusos aquell cas no constituïa un delicte greu. En el segon cas es va ordenar una investigació prèvia dels fets i va ordenar l’arxiu ‘pro nunc’ –per ara- de la causa per falta d’elements. Tot i això, se li va fer una “particular vigilància per un temps prudencial”.

J. Garcia

L’Arquebisbat reconeix que l’actual rector de Constantí i La Canonja va ser investigat per ‘pedopornografia’

Imatge d’esquena del rector de Constantí entrant al centre parroquial, avui. Foto: ACN

L’actual rector de Constantí, Francesc Xavier Morell, havia estat investigat entre el 2015 i el 2016 per presumptes tocaments a menors i abans del 2010 per un cas de pedopornografia, segons ha confirmat aquest dimarts l’Arquebisbat de Tarragona.

En el primer cas, va estar citat a declarar en una investigació civil per un cas de pedopornografia on, segons l’arquebisbat, “no es va procedir” perquè el cas va ser arxivat pel jutge. A més, apunten, fins a la reforma del 2010 de la legislació canònica sobre abusos aquell cas no constituïa un delicte greu. En el segon cas es va ordenar una investigació prèvia dels fets i va ordenar l’arxiu ‘pro nunc’ –per ara- de la causa per falta d’elements. Tot i això, se li va fer una “particular vigilància per un temps prudencial”.

Tot plegat ve després que s’hagi conegut que el religiós va ser apartat durant dos anys per aquests fets, segons ha informat Catalunya Ràdio. Al seu torn, aquest fet ha estat conegut posteriorment a diverses denúncies de suposats abusos patits durant dècades per part de mossèn Llagostera, a Constantí, fetes públiques diumenge a la nit per ‘El Periódico’ i Tarragonadigital.

L’arquebisbat també ha confirmat que es va denunciar un altre clergue entre el 2015 i el 2016, del qual no n’ha transcendit la identitat públicament, també per presumptes tocaments a menors amb finalitat libidinosa. En aquest cas, i també seguint els protocols establerts pel Vaticà, es va fer una investigació i es va informar del resultat a la Congregació per a la Doctrina de la Fe. En aquest cas, es van adoptar mesures disciplinàries “proporcionades” als fets provats i que no s’ha concretat en què van consistir.

En un comunicat, l’arquebisbat condemna tot abús sexual, de poder i de consciència, especialment quan hagi estat comès per un clergue contra un menor. Assenyalen que fan seu el dolor de totes les víctimes i conviden a denunciar “aquests fets execrables” a la Comissió de Prevenció dels Abusos, encapçalada pel Promotor de Justícia de l’Arquebisbat de Tarragona i a les autoritats civils.

D’altra banda, demanen “perdó”, principalment a les víctimes dels abusos, i manifesten el “ferm compromís de reparar segons justícia els danys espirituals i morals causants i d’implementar totes aquelles mesures que sigui necessàries perquè els espais eclesials siguin absolutament segurs per a la infància i la joventut”.

Finalment, manifesten la seva “disponibilitat” per “continuar” investigant els fets denunciats i col·laborar amb la justícia del país per esclarir-los.

Redacció – ACN

Una fuita d’etilè en una vàlvula fa activar el pla preventiu a la planta de Dow a la Canonja

La detecció automàtica d’una fuita d’etilè en una vàlvula a la planta de Dow Derivats, a la Canonja (Tarragonès), ha fet activar aquest dimecres al matí el pla interior d’emergència i el senyal acústic amb caràcter preventiu. Segons han explicat fonts de Dow a l’ACN, els fets han passat a les 10.35 hores i el pla s’ha desactivat quatre minuts després. S’ha fet sonar el senyal acústic de toc segur i s’ha pogut solucionar el problema amb mitjans propis i sense haver de lamentar afectacions personals ni materials, segons la companyia. La situació és de normalitat.

Surt a concurs el projecte del Museu del Mamut de la Canonja

Destinat especialment al turisme familiar, combinarà lleure i coneixement de manera vivencial, experiencial i educativa

Destinat especialment al turisme familiar, combinarà lleure i coneixement de manera vivencial, experiencial i educativa

L’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) ha tret a concurs públic la contractació del servei de redacció del projecte museogràfic de l’espai d’interpretació del jaciment prehistòric del Barranc de la Boella (la Canonja, Tarragonès). Els continguts de l’espai es basaran principalment en les troballes arqueològiques i els resultats científics que l’esmentat centre de recerca ha obtingut els seus treballs al jaciment des de fa ja més d’un dècada.

L’objectiu d’aquest concurs públic és trobar l’empresa adequada per desenvolupar la proposta museogràfica del jaciment del Barranc de la Boella que haurà de combinar lleure i coneixement de manera vivencial, experiencial i educativa, destinat especialment al turisme familiar. Aquest espai s’ubicarà al Mas de l’Hort de l’Abeurador, al mateix municipi de la Canonja.

Aquest contracte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació i s’emmarca dins la iniciativa d’intervenció coordinada Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT)TurisTIC en famíliaoperació Mamut. Es compta, a més, amb el suport econòmic i logístic de l’Ajuntament de la Canonja.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies