TOTS 21

IQOXE posa en marxa la planta autoritzada per la Generalitat al complex de la Canonja

Pla general de la planta d’IQOXE a la Canonja. Foto: IQOXE

IQOXE posa en marxa al llarg d’aquest dilluns una de les plantes de derivats d’òxid d’etilè de la factoria de la Canonja (Tarragonès), segons han confirmat fonts de l’empresa. En concret, la instal·lació que es reactiva és l’anomenada 3200, que fabrica derivats d’òxid d’etilè i d’òxid de propilè, i que tenia l’activitat suspesa des de l’explosió ocorreguda el 14 de gener de l’any passat. El Departament d’Empresa i Coneixement va autoritzar recentment la seva posada en marxa adduint que la química ha superat tots els requeriments en matèria de seguretat industrial i ha implementat mesures addicionals proposades per l’administració a partir dels informes tècnics que analitzen les possibles causes del sinistre, que va deixar tres morts.

Arran de l’explosió, Empresa va suspendre l’activitat de les sis plantes de la factoria, cinc de derivats -entre les quals hi ha la que ara es reactiva- i una que fabrica òxid d’etilè, la qual ja es va tornar a posar en marxa el maig de l’any passat.

Pel que fa les de derivats, una és la que es va accidentar (U3100), que ja ha estat desmantellada i la companyia ha anunciat que no plantejarà reconstruir-la fins que no hi hagi una sentència judicial. Així doncs, amb la reactivació de la U3200 queden tres plantes clausurades.

La U3200 fabrica productes com l’etilenglicol, polietilenglicol, poliol o etoxilats, alguns dels quals serveixen per fer aïllaments constructius. Empresa ha remarcat que la tecnologia que s’utilitza en aquests casos és diferent a la de la planta sinistrada.

Per tal de poder tornar a operar, IQOXE ha hagut de tornar a elaborar l’Informe de Seguretat – el document que analitza la instal·lació i detecta els possibles riscos que presenta a partir de les matèries primeres i dels procediments que utilitza- i el Dictamen de Seguretat –que inclou una inspecció completa de la instal·lació. També s’ha exigit, d’acord amb la normativa, una nova inspecció de tots i cadascun dels equips de pressió de la planta.

A banda, amb la represa de l’activitat de la planta U3200, la companyia ha adoptat mesures que van més enllà de la llei, i que són recomanacions que es desprenen de l’estudi elaborat per la consultora DNV GL per esbrinar les causes del sinistre. Entre aquestes hi ha la bunquerització de la sala de control. La planta també s’ha equipat amb sistemes que, en cas de detectar diferències significatives en la pressió o la temperatura de diferents punts del reactor, interrompen el procés productiu i poden activar la refrigeració.

A més, el Departament ha condicionat la represa de l’activitat a la millora del sistema de protecció i extinció d’incendis, fet que suposarà la instal·lació de detectors de gasos a més ubicacions, de detectors de flama per infraroigs i d’un nou sistema de ruixadors d’aigua polvoritzada. Finalment, l’autorització inclou la instal·lació d’un sistema per a guardar una còpia de seguretat de les dades dels processos productius.

Crítiques de la CUP

La CUP considera «una irresponsabilitat per part de la Generalitat permetre que una empresa que té una causa oberta per un dels accidents industrials més greus al nostre territori, per realitzar vessaments al mar i per tenir un reactor clandestí, no només pugui continuar en funcionament abans que s’hagin esclarit les causes de l’explosió i depurat responsabilitats, sinó que a més estigui en plena operació d’expansió».

En un comunicat, els anticapitalistes subratllen que la plantilla ha manifestat el seu malestar «per la falta de reforç per poder mantenir els ritmes de treball» i recorden que «en la interlocutòria s’assenyalava les altes càrregues de feina dels treballadors i treballadores de l’empresa com un dels factors que van poder propiciar l’explosió». La CUP celebra que la Generalitat demani «el màxim» a IQOXE però demana que això sigui extensible a la resta d’empreses del complex petroquímic.

ACN

 

Un conductor de 24 anys obliga a mobilitzar tres cossos policials abans de ser detingut a Altafulla topant amb cotxe patrulla

Imatge de l’operatiu. Foto: Twitter AsocGuardies

Un jove de 24 anys veí de La Canonja va mobilitzar fins a tres cossos policials la nit de dissabte passat abans de ser detingut pels delictes de conducció temerària, danys, atemptat als agents de l’autoritat, resistència i desobediència als agents de l’autoritat i conducció sota els efectes de les drogues.

La història s’inicia a les 11 de la nit, quan els Vigilants Municipals canongins feien un control a l’Avinguda Pineda. En veure arribar un cotxe amb quatre ocupants circulant pel poble i trencant el toc de queda el van demanar que s’aturés. El conductor en va fer cas omís i es va donar fugir. Els vigilants van començar la persecució demanant suport als Mossos d’Esquadra, que es van sumar a una persecució que va obligar a entrar també en acció la Policia Local d’Altafulla.

Finalment, els policies van poder interceptar el vehicle a la rotonda ubicada al punt quilomètric 1173,5. En aquell punt, el conductor fugitiu va trobar-se amb un vehicle de la policia local i va fer una maniobra per intentar tornar a l’A-7 però un vehicle dels mossos li va impedir i va acabar col·lidint contra el vehicle policial.

Imatge dels Mossos del cotxe, ja aturat, un cop haver col·lisionat amb un vehicle policial. Foto: Mossos

Un cop aturats, els agents van fer baixar del cotxe els quatre ocupants. Al conductor se li va fer les proves d’alcoholèmia i drogues i va donar positiu per cocaïna. Pel que fa a l’alcohol, va donar 0,24 mg/l, una taxa que estaria permesa per a conductors no professionals.

Per tot plegat, se’l va detenir per conducció temerària, atemptat i desobediència als agents de l’autoritat, per conduir sota l’efecte de les drogues i danys ocasionats al vehicle policial.

El detingut va comparèixer davant del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona aquest diumenge i va quedar en llibertat amb càrrecs.

(Notícia publicada diumenge i actualitzada aquest dilluns)

J.S.

.

La Canonja aprova nous ajuts per autònoms, comerç i petites empreses

L’import dels ajuts és de 800 € per sol·licitant, amb un suplement de 1.000 € més pels que han vist afectada greument la seva activitat per la suspensió d’obertura o d’activitat. Foto: Ajuntament

Ja es poden sol·licitar els nous ajuts econòmics per a autònoms, comerç i petites empreses que es van aprovar en el ple de desembre. Aquests ajuts van destinats a incentivar i ajudar a l’activitat econòmica i comercial local. També incideixen més específicament als sectors que han vist afectat greument el seu negoci per la suspensió d’obertura al públic o d’activitats pel compliment de les mesures decretades pel Govern de la Generalitat per fer front a la segona onada de la pandèmia, que en alguns casos han obligat a suspendre i tancar determinades activitats comercials i de serveis. L’import d’aquesta subvenció és de 800 € per sol·licitant, persona física o jurídica que tingui l’activitat empresarial al municipi. Amb un suplement de 1.000 € més pels sol·licitants que han vist afectada greument la seva activitat per la suspensió d’obertura al públic o d’activitats per les mesures adoptades el 15 i el 29 d’octubre per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya, com els restaurants, bars i cafeteries, parades o mercats a l’aire lliure, instal·lacions esportives, espais lúdics i/o d’espectacles, activitats culturals, altres activitats d’ensenyament, salons de bellesa, maquilladors i esteticistes, etc.

“Som conscients de com estan vivint aquests moments molts petits empresaris i autònoms, que han vist reduïda la seva facturació o que ni tan sols poden facturar res a final de mes i per això els volem ajudar en la mesura del possible, sabent que no és suficient però representa un petit respir”, manifesta l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz.

Els ajuts es podran sol·licitar fins al 31 del mateix mes per internet a través de la Seu electrònica de l’Ajuntament (recomanat) i a les oficines habilitades al Centre Cívic de la Plaça Catalunya.

Requisits de les persones beneficiàries:

a.- Persona física o jurídica que tingui l’activitat empresarial al municipi. Només s’admetrà una sol·licitud per persona física o jurídica i per activitat.

b.- Estar donat d’alta a la matrícula de l’impost d’activitats econòmiques de l’exercici 2020, sense ser baixa a l’activitat a data 16 d’octubre de 2020, figurant com a exempt de l’impost d’acord amb les dades que disposa l’ajuntament, o acreditar la situació d’alta. No podran ser beneficiaris de la subvenció els empresaris o professionals de l’agrupació 86 (lloguer de béns immobles) del Reial Decret Legislatiu 1175/1990, de 28 de setembre, pel qual s’aproven les tarifes i la instrucció de l’impost sobre activitats econòmiques.

c.- No tenir contractats més de 15 treballadors en data 16 d’octubre de 2020.

Redacció

 

La regidora d’Ensenyament de la Canonja lliura 3.000 mascaretes als centres escolars

La regidora d’Ensenyament, Lucía López, ha lliurat 1.000 mascaretes per els estudiants de l’Institut Collblanc i 2.000 (1.000 d’infantils i 1.000 d’adults) a l’Escola la Canonja. Foto: Cedida

Des de l’inici de la pandèmia , l’àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de la Canonja ha vetllat per la seguretat dels alumnes dels diferents centres escolars que hi ha a la Canonja.

Per aquest motiu, a principi de curs, ja es va fer entrega a l’Escola la Canonja de material de protecció com gel hidroalcohòlic , 27 termòmetres i 4 motxilles de jardineria per desinfectar el pati.

Avui la regidora d’Ensenyament, Lucía López, ha lliurat 1.000 mascaretes per els estudiants de l’Institut Collblanc i 2.000 (1.000 d’infantils i 1.000 d’adults) a l’Escola la Canonja.

Aquesta és una de les accions que ha dut a terme l’Ajuntament de la Canonja per facilitar equips de protecció individual als infants i joves del municipi, ja que fa uns mesos ja es va fer un enviament per correu postal d’una mascareta de roba a tots els nens i nenes de la Canonja.

Redacció

 

La Guàrdia Municipal de la Canonja interposa més de 700 denúncies durant el 2020

Durant l’any passat es van traslladar 260 actes de denuncia per trencament de les normes COVID al Departament d’Interior. Foto: Ajuntament

La Guàrdia Municipal de la Canonja ha interposat durant l’any 2020 un total de 403 denúncies per infraccions de trànsit, 60 per infraccions de les ordenances municipals i 260 per incompliment de la normativa relativa a la COVID-19.

La majoria de les denúncies de trànsit son per infringir normes de circulació i es tramiten tant a través del Servei Català de Trànsit com de Base-Gestió d’Ingressos. Cal destacar les 36 denúncies, 13 penals i 23 administratives, que es van interposar durant el 2020 per alcoholèmia.

L’incompliment de les ordenances municipals també son objecte de denuncia per part de la Guàrdia Municipal. En aquest cas durant el període 1 de gener de 2020 fins a 31 de desembre de 2020 s’han interposat un total de 60, de les quals 42 fan referència a actes incívics, com realitzar necessitats fisiològiques a la via pública, pertorbar la tranquil·litat dels veïns, consum de begudes alcohòliques a la via pública, llançament d’objectes a la via pública… Les altres 18 son infraccions en temes mediambientals, com per exemple abocaments de runes i escombraries en llocs no autoritzats i infraccions en matèria d’animals de companyia. La regidora de Seguretat Ciutadana, Lucía López, comenta al respecte que la voluntat de l’Ajuntament és continuar fent campanyes de sensibilització i conscienciació mediambientals, “per tal d’aconseguir que la Canonja sigui un municipi net i segur i si cal posar denúncies i multar a les persones incíviques ho farem”.

Pel que fa a les denúncies COVID, des de que va començar la primera onada de la pandèmia (14 de març de 2020) fins a 31 de desembre, s’han identificat un total de 561 persones, s’han aturat 3.508 vehicles i s’han traslladat 260 actes de denuncia al Departament d’Interior. La gran majoria d’aquestes actes s’han aixecat per no portar la mascareta, per saltar-se el confinament municipal o per no respectar les restriccions de mobilitat nocturna. La regidora Lucía López, apunta el fet que “bona part d’aquestes denúncies s’interposen a persones de fora del municipi que es salten les restriccions de mobilitat”.

Redacció

 

Una antiga granja d’animals de La Canonja amagava un taller il·legal de vehicles

Durant la inspecció es van detectar un total de 9 infraccions administratives. Fotos: Guàrdia Civil

Agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil de Tarragona han inspeccionat una antiga granja d’animals que albergava un taller mecànic il·legal en el terme municipal de La Canonja.

Els fets es remunten a la fi de la setmana passada, quan components del SEPRONA es trobaven prestant servei de vigilància mediambiental en aquest terme municipal i van observar la presència de diverses persones en els exteriors d’una antiga granja d’animals. Els residus existents en la mateixa feien pensar que amagava un taller de reparació de vehicles.

Després d’aproximar-se a la instal·lació es va descobrir l’especejament de diversos vehicles, vessaments de combustible i l’abocament d’altres residus perillosos per al medi ambient. La instal·lació no es trobava autoritzada per a exercir cap mena d’activitat professional, per la qual cosa després d’obtenir autorització del suposat propietari, es va inspeccionar l’interior d’aquesta, descobrint diversos vehicles en procés de reparació, així com utensilis, maquinària i eines d’ús professional relacionat amb la reparació d’automòbils.

Els residus que s’extreien als vehicles s’abocaven directament en el sòl i es trobaven barrejats entre si, no realitzant una gestió correcta dels residus que es generaven, determinant que tant residus com peces no es trobaven sotmesos a un adequat control.

Es van detectar un total de 9 infraccions administratives, confeccionant acta de denúncia per les irregularitats observades, que van ser remeses a les autoritats competents en cadascuna de les matèries, Àrea de Medi Ambient i Indústria de la Generalitat de Catalunya, Agència Catalana de Residus i Ajuntament de La Canonja.

Aquest tipus d’activitats, a més de generar un frau a la hisenda pública i danys al medi ambient, ocasiona un greu perjudici econòmic a la resta de professionals del sector. També, al no poder garantir les reparacions que es realitzen, incideix de manera negativa en la seguretat viària.

Redacció

 

La Comissió Europea assegura que revisarà les directives sobre accidents i emissions industrials arran del cas d’Iqoxe

matge de la visita de Jordi Solé a Tarragona el passat 18 de desembre. Foto: ERC

La Comissió Europea, en resposta a preguntes d’Esquerra Republicana, ha anunciat que valorarà les causes de l’accident de gener del 2020 a l’empresa Iqoxe, al polígon petroquímic de la Canonja, una vegada el govern espanyol li hagi traslladat el resultat de les seves investigacions. Al mateix temps, ho tindrà en compte a l’hora d’establir possibles millores en la directiva Seveso III sobre prevenció d’accidents industrials greus. Així mateix, la Comissió Europea també contemplarà el cas d’Iqoxe quan es porti a terme la propera revisió de la directiva sobre emissions industrials i serveis d’inspecció.

L’eurodiputat Jordi Solé i la diputada al Parlament Raquel Sans Guerra van explicar el passat 18 de desembre a Tarragona les dues iniciatives que portaven davant la Comissió Europea, com a conseqüència del greu accident d’Iqoxe i de la preocupació social entre la població del Camp de Tarragona pel control ambiental del complex petroquímic, a les quals ara ha donat resposta.

Esquerra Republicana s’adreçava a la Comissió Europea amb dues peticions, una referida a l’ampliació dels controls ambientals i l’altra a l’actualització de la directiva sobre riscos en indústries químiques. A la primera pregunta, proposava actualitzar la directiva europea coneguda com a Seveso III, que regula els riscos d’accidents greus en la indústria. A la segona pregunta, demanava ampliar els compostos volàtils a controlar i regular. També proposava un control des de la Unió Europea sobre els sistemes instal·lats i sobre els serveis d’inspecció. Les preguntes van ser presentades pels dos eurodiputats d’Esquerra, Jordi Solé i Diana Riba, que formen part del grup parlamentari Els Verds-Aliança Lliure Europea.

Raquel Sans Guerra, que ha format part de la comissió creada al Parlament de Catalunya arran de l’accident de Tarragona, vol visualitzar que les normatives europees existents se centren en les indústries químiques de manera unitària, i caldria donar cobertura normativa a casos com el del complex de Tarragona, on s’hi apleguen tot un conjunt d’indústries, de manera que es multiplica el número de substàncies que intervenen. I amb el factor afegit que, en un radi de tan sols 10 km, hi viuen més de 350.000 persones. “Amb tota la raó, la població demana garanties de seguretat i el màxim control possible sobre les emissions contaminants i els efectes que puguin ocasionar”, ha manifestat.

Redacció

 

14-F: Alcaldes que ‘guanyen’ i alcaldes que ‘perden’ a casa seva

Imatge d’una mesa electoral instal.lada a Tarragona. Foto: Tots21

Una derivada que els alcaldes i alcaldesses es miren amb lupa en unes eleccions que no són municipals és el resultat que es dona al seu municipi. ‘Hi ha vot de càstig a la meva gestió? M’estan premiant? És un efecte general al que no puc fer-hi front?’, són les preguntes habituals que es donen els mandataris i mandatàries locals i que confirmen diferents fonts. Alguna cosa d’això hi ha, però unes autonòmiques no són unes municipals.

La comparativa té el hàndicap que el Pdecat participava enguany separat de Junts, i cal tenir present que els socialistes han pujat arreu en vots i ERC, tot i guanyar a la circumscripció de Tarragona, ha perdut vots. A més, la participació ha baixat 28 punts a la província.

Jordi Jové, regidor de Comunicació de l’Ajuntament de Castellvell del Camp -per ERC-, corrobora com es viuen unes autonòmiques governant un Ajuntament: ‘T’estàs examinant contínuament, és una avaluació continuada encara que les eleccions no tinguin res a veure amb l’Alcaldia’.

A La Canonja, socialista des que es va assolir la municipalitat -eufemisme per anomenar la segregació respecte a Tarragona- els socialistes han matxacat els rivals el 14-F, amb dues vegades i mitja el nombre de vots respecte al segon, que ha resultat ser Vox -762 contra 300 vots-. A les municipals de 2019, els socialistes van assolir 1.700 vots i el següent a la llista d’aleshores, AMUNT, 285. Ara bé, a les autonòmiques de 2017, Ciutadans va aconseguir una gran victòria -1.511 vots contra els 786 dels socialistes-. Si l’oposició creu que s’està acostant a Roc Muñoz, s’ho ha de fer mirar.

A Almoster, al Baix Camp, el sempitern alcalde d’ERC, Àngel Xifré -ho és des de 2004-, és àmpiament popular: va aconseguir set regidors, per dos Junts. Ara bé, diumenge es va girar la truita… de nou: Junts ha guanyat amb 263 vots i ERC ha quedat en segon lloc amb 184. De fet, res de nou sota el sol perquè en 2017 també va guanyar Junts, amb una distància de 350 contra 263.

A Les Borges del Camp hi havia un afegit que conferia més emoció a les eleccions de diumenge: el seu alcalde era candidat per Junts i anava a la llista de número 5. Finalment, l’escrutini l’ha deixat fora en fer el tall amb quatre diputats. Doncs bé, a Les Borges, Junts ha guanyat de carrer per davat d’ERC: 356 a 252 vots, ambdós molt lluny dels següents classificats. Són uns resultats similars als de les autonòmiques de 2017.

Prades té una aldessa carismàtica, Lídia Bargas, que suma victòria rere victòria. Ahir, la seva formació, Junts, va frenar l’ascens general d’ERC i ambdues formacions van empatar a 110 vots. Fa tres anys, però, Junts havia guanyat per 163 a 137 vots. Als Pallaresos, un altre empat en primera posició: entre ERC i els socialistes. ERC és a l’oposició municipal i el PSC cogoverna. Aquí, la recuperació socialista de diumenge ha estat molt notable.

A Riudoms, no hi ha hagut ‘efecte vacuna’… o sí –la polèmica per la vacunació de l’alcalde, Sergi Pedret-. Tal vegada no ho sabrem mai. Junts, la formació de l’alcalde, vencia diumenge superant ERC per 825 contra 702 vots-. Fa tres anys, Junts va arrasar, això sí.

A Mont-roig del Camp, l’oposició acaba de protagonitzar un fet insòlit: va tombar en el darrer ple l’aprovació dels pressupostos municipals de 2021. Caldrà tornar a negociar. Hi governen els socialistes amb Fran Morancho al capdavant. Ara bé, les eleccions d’ahir l’han reforçat: el PSC va quedar molt superat a les autonòmiques de 2017, situant-se en una llunyana quarta posició. Diumenge va quedar segon, rere ERC i guanyant deu punts, mentre ERC en va afegir tres. L’increment socialista s’explicaria per l’ensulsida de Cs. Vox també esgarrapa un bon tresor i se situa quarta amb un botí d’un 14,08%, però no puja tant com a Salou, Vila-seca o La Canonja, en què ha quedat segona. Hi ha efecte alcalde? Difícil saber-ho.

Mont-roig té una configuració demoscòpica sui generis: Mont-roig per un cantó i Miami per un altre, i l’actual alcalde és de Miami. Es pot donar el cas que a unes locals, gent de Mont-roig no voti socialista per què el candidat és de Miami, i en canvi sí voti PSC a les autonòmiques. A Mont-roig se sospita que l’efecte alcalde ha estat significatiu ja que en gairebé totes les meses electorals de Miami s’ha votat socialista, menys una que ho ha fet a Vox i que correspon als electors del golf Bonmont.

A Torredembarra i a Altafulla, els sengles alcaldes d’ERC han guanyat a casa seva. En el primer cas, el carismàtic Eduard Rovira, amb un apassionant frec a frec amb els socialistes -1.331 a 1.124 vots-, mentre que a l’Altafulla de Jordi Molinera i Alba Muntadas -coalcaldes-, la diferència ha estat de 36 vots davant Junts: 548 a 512, una distància en percentatge similar a la de 2017, però canviant el principal rival. Llavors va ser Ciutadans i ara, Junts.

A Constantí, l’alcalde que més arrasa al territori, el socialista Óscar Sánchez, ‘guanya’ també diumenge i a major distància que en 2017: arrastra 529 vots, contra els 354 del segon classificat, ERC. Són 10 punts de diferència, quan en 2017 era de 28 dècimes.

Jaume Garcia

 

Vox, segona força a Salou, Vila-seca i La Canonja

Vox ha esdevingut la segona força política a Salou, Vila-seca i La Canonja. A Salou, els socialistes han quedat en primera posició, amb el 25,97% dels vots, més que doblant percentatge sobre el 2017, i Vox ha aconseguit un distant 18,24%. ERC s’ha fet amb el tercer lloc amb un 15,15% i Junts, amb el quart lloc amb l’11,84%. Fa tres anys, Ciutadans va arrasar amb el 43,33% dels vots. Els seus votants han anat als socialistes i a Vox.

A Vila-seca es calca el que ha succeït a Salou: l’ensulsida de Ciutadans afavoreix el PSC, que passa del 14 al 28% dels vots. Segueix Vox amb el 19,33%; ERC, amb el 14,13% i Ciutadans, amb el 10,16. Fa tres anys, la formació taronja va aconseguir un inqüestionable 47,51%.

A La Canonja, els socialistes han arrasat amb 762 vots. A molta distància, però en segon lloc, s’ha situat Vox amb 300 vots, set més que els d’ERC.. En quarta posició s’ha ubicat Junts amb 173 vots. També la caiguda de Ciutadans ha estat clau: ha passat de 1.511 vots i un 42,03% a 12 vots i un percentatge del 6,97%.

Resultats a Salou en aquest enllaç.

Resultats a Vila-seca en aquest enllaç.

Resultats a La Canonja en aquest enllaç.

 

La Canonja prepara un Carnaval diferent que es podrà seguir en streaming

Imatge del Carnaval del 2019. Foto: Ajuntament

L’arrelament del carnaval a la Canonja és un fet constatable a partir de la nombrosa participació de canongins i canongines a la totalitat dels actes. Des de l’arribada de Sa Majestat Carnestoltes fins a l’enterrament de la Sardina, essent el punt àlgid la rua del diumenge de Carnaval. Malauradament, les circumstàncies sanitàries i la normativa que se’n desprèn, enguany no permeten la celebració dels actes de Carnaval de la manera que any rere any es porten a terme a la Canonja.

Tot i això, des de la Regidoria de Festes de l’Ajuntament de la Canonja i la Comissió de Carnaval s’ha considerat important el manteniment d’aquesta activitat festiva al municipi, per a la qual cosa, la regidora de Festes, Glòria Virgili, ens comenta que “s’han proposat altres activitats que seran diferents, que respectaran les mesures de seguretat establertes i que permetran celebrar la festivitat sense cap mena de risc per a les persones”.

Una de les activitats proposades és el concurs de balcons i aparadors de Carnaval. Les persones que hi vulguin participar, s’han d’inscriure, fins el dia 10 de febrer a les 12 h, a dos enllaços que trobaran a la plana web de l’Ajuntament on hi figuren també les bases del concurs (www.lacanonja.cat). Com a mitjà de suport també es podrà fer la inscripció al Castell de Masricart en el seu horari habitual d’obertura. Els balcons i aparadors concursants hauran d’estar guarnits des del dia 11 de febrer a les 12 h fins el dia 16 de febrer a les 20 h com a mínim.

El dia 13 de febrer a les 17.30 h arribarà el Rei Carnestoltes i després de ser rebut per l’alcalde i llegir el seu pregó, farà un tomb amb la seva carrossa musical pels carrers del poble, per ser saludat des dels balcons. Es podrà seguir per streaming.

I per acabar, el dia 16 de febrer a les 8 del vespre, tindrà lloc la lectura del testament de S.M. Carnestoltes que es podrà seguir per streaming, a través del canal de youtube i xarxes socials.

Redacció

 

Concurs de la nova imatge per marxandatge de l’Associació Juvenil Mico de La Canonja

L’Associació Juvenil Mico de La Canonja està de celebració, ja que enguany celebra el 5è aniversari de la primera aparició del seu gegantó. És per això que han preparat diverses novetats i actes. Una d’elles és la realització d’un concurs públic per trobar una imatge per tal de poder crear un marxandatge oficial per a la població. Aquest concurs està adreçat a persones a partir dels 16 anys, tant professionals com aficionats. La persona guanyadora s’emportarà un premi de 200 euros.

Totes aquelles persones interessades a participar en el concurs, podran entregar fins a un màxim de dues propostes de la nova imatge. Els treballs es podran enviar fins al pròxim 14 de març de 2021, amb un pseudònim, al correu concursmicodelacanonja@gmail.com.

El jurat del concurs estarà format pel president de l’entitat, per una persona vinculada amb el món de la cultura i l’administració, una persona rellevant dins del món cultural i artístic del poble i el soci o sòcia menor d’edat més gran de la colla. A més, els i les sòcies que ho vulguin, també formaran part del jurat, participant en una votació secreta per majoria simple. La decisió es prendrà el dia 28 de març de 2021, amb la decisió del jurat i la votació dels i les sòcies de l’entitat. Les bases i els recursos del concurs es poden consultar a les diferents xarxes socials de l’entitat, amb la intenció que tothom tingui accés i opció a participar-hi.

«Amb aquesta nova imatge es pretén augmentar la participació de la població en els diferents actes i seguir creant un sentiment de pertinença cap al Mico, la festa i la Canonja. Una imatge que servirà per lluir-la per la població i allà on vagis», asseguren des de l’entitat en un comunicat.

Les bases del concurs ‘Dissenya el nou marxandatge’ podeu consultar-les en aquest enllaç: https://drive.google.com/file/d/1DToXGqTPB3_hs5TeEeJLLp_oUuVVPYc-/view?usp= sharing

Redacció

 

Roc Muñoz: ‘El Museu del Mamut de La Canonja serà un punt de referència arqueològic i cultural’

Roc Muñoz, alcalde de La Canonja. Foto: Cedida

La Canonja ha tancat 2020 buscant sortejar la pandèmia amb ajudes als ciutadans empadronats i al comerç local en una acció que ja suma una despesa municipal de 700.000 euros. L’any 2021 arranca amb la pandèmia de nou com a protagonista, però amb diversos projectes a executar, el més destacat dels quals serà la creació de dos nous pols culturals al municipi i un de social. El seu alcalde, Roc Muñoz, ha concedit una entrevista a Tots21.

Quin balanç fa d’un any tan especial com ha estat 2020?

Ha estat un any molt complexe, molt difícil. Especialment els primers mesos, amb el confinament. Així i tot, des de l’Ajuntament hem fet una feina que considerem interessant, i hem tractat de posar a l’abast de la població una destacada aportació econòmica. No es pot paliar mai el que ha passat, però sí ajudar en la mesura que hem cregut que podíem fer-ho. Tenim concedides ajudes per a totes les famílies de canongins i canongines. No hem discriminat concedint-les només als més necessitats perquè aquest és un perfil de gent que sempre són els mateixos. El que hem fet és que tothom es pugui beneficiar dels ajuts.

Quan porten gastat en ajudes per la covid?

Fins ara portem gastats 700.000 euros. Tot això s’ha repartit a la ciutadania de La Canonja. Encara en queden alguns per beneficiar-se. I s’ha fet amb una targeta-moneder, que es recarregava el que a cada grup familiar li corresponia, i la quantitat de diners ingressada s’havia de gastar forçosament en els establiments de La Canonja, per així poder comprar o anar a la perruqueria. Els diners que posa l’Ajuntament per ajudar les famílies davant la pandèmia del coronavirus es gasten als comerços de La Canonja, en un sistema circular de funcionament.

Quina ha estat la resposta de la gent?

La ciutadania està satisfeta i els comerçs, també. És una proposta absolutament novedosa i la realitat és que la gent es gasta els diners, ho utilitza. Creiem que ha estat una bona fórmula per ajudar davant la pandèmia i també perquè la ciutadania vegi que l’Ajuntament està al costat de la ciutadania.

Arribarem al milió d’euros en ajudes. Ara començarem una nova fase i posarem damunt la taula 800 euros en ajudes per als autònoms, i si han tingut el negoci tancat, com els bars, mil euros més.

N’hi haurà que podran rebre 1.800 euros, doncs

Sí, és així, si acompleix les condicions.

Com s’ha viscut sanitàriament la pandèmia a La Canonja?

El cet és que no tens la informació, no te la donen, és una cosa fanàstica. Gairebé ens assabantem per la premsa. Ho sabem a través del CAP, però sense detallar qui són els contagiats. Al col.legi i a l’institut ha anat bastant bé, amb alguna classe tancada, però en general ha funcionat molt bé. Ara bé, persones contagiades, n’hem tingut. I de persones que han mort, també n’hi ha hagut. No hem viscut, però, una situació de crisi sanitària. Ara tenim set contagiats.

Com s’ha portat la ciutadania durant la pandèmia?

En general, molt bé. La Guàrdia Municipal ha estat al carrer i ha observat que la ciutadania respecta les normes i el toc de queda. De tant en tant tens algun problema de soroll, que s’arregla ràpidament. La gent és molt respectuosa.

Han notat un increment de l’incivisme en la brossa?

En general, no. Ja teníem problemes previs, com a tot el Camp de Tarragona. El que fem és una campanya de conscienciació a peu de carrer, i la Brigada Municipal passa matí i tarda pels contenidors a recollir les deixalles.

L’ideal és que no haguessin de passar matí i tarda

Clar, però això és així. Al pressupost de 2021 tenim inclosa la despesa del lloguer d’un servei que farà tot el recorregut a les bateries dels contenidors i ho carregarà per dur-ho a la deixalleria o bé ho col.locarà dins els contenidors. Aixo tindrà un cost de 50.000 euros. Ho farem perquè volem que el poble estigui net.

2021: Quines són les prioritats de l’Ajuntament en inversions?

Esperem poder superar la situació de la pandèmia. El dia 14 de febrer segurament tindrem eleccions amb una campanya atípica i una situació política estranya. Desitgem que s’aplani la corva de contagis i si la vacuna camina de manera correcta, la situació serà més portable. Ara bé, ja farem prou si ens podem vacunar tots enguany.

A La Canonja tenim una sèrie d’inversions molt destacades i al mes de març s’incorporarà el romanent de tresoreria de l’exercici anterior, de manera que el pressupost s’incrementarà de manera notable. A la Rambla 15 d’Abril ja hem acabat el nou Centre Cívic, que no tindrà aquest nom, tot i que no el podem posar en funcionament per la pandèmia. Acometrem la segona fase del Museu del Mamut, i aquest serà un punt de referència a la comarca quant a arqueologia i cultura.

El flamant Centre Cívic, a la zona de la Rambla 15 d’Abril. Foto: Tors21

Com serà la remodelació de la Rambla 15 d’Abril, que tenen previst fer enguany?

Volem que el Centre Cívic i la Rambla siguin una ‘sala d’estar’. Per això hem de canviar la Rambla, posar-hi menys vehicles, que la gent hi passegi i gaudeixi de l’entorn. Serà un punt central de La Canonja.

Estan remodelant l’Orfeó Canongí amb una inversió de 2,5 milions d’euros. Quan acabaran les obres?

L’any 2022 acabarem la seva remodelació. El Museu del Mamut, l’Orfeó i l’edifici del Centre Cívic seran tres equipaments potentíssims que gaudirem a La Canonja. Donaran una nova visió del nostre poble. Quant a l’Orfeó, al seu costat es farà una mena d’entrada a partir de la compra d’un solar que va fer l’Ajuntament, solar que dóna al carrer Marina. L’entrada actual frontal no té espai per complir les midies. Farà de ròtula i permetrà l’accés de les persones, amb diferents sales a dalt i a baix, i hi haurà els lavabos.

A l’estil de l’entrada al Teatre Bartrina de Reus, situada en lloc posterior al Centre de Lectura

Exacte. Aquest edifici, modern i vistós, farà que tinguem un edifici molt singular a La Canonja.

L’Ofeó Canongí viu una profunda remodelació. Foto: Tots21

La Canonja tindrà tres nuclis culturals destacats: el Castell de Masricart, l’Orfeó i el Museu del Mamut

Ja anuncio que el Museu del Mamut serà molt potent. Estem parlant d’estructures enfocades a la cultura. A més, a l’Orfeó es contempla que tota la plaça de Catalunya i la plaça d’Europa es modifiquin, s’arranjarà la de Catalunya, situant-la en condicions de tenir vida pròpia. Hem comprat un solar perquè no s’hi construeixi qualsevol cosa. I al costat de l’Orfeó, a la plaça Mestre Gols, també hem comprat un edifici, on hi havia una antiga bodega, l’antiga Cooperativa Canongense. Hi mantindrem la façana.

També en 2021 seguirem amb els ajuts com lloguers o compra de llibres, i els incrementarem. El millor és que es mantinguin cada any.

D’altra banda, també posarem en marxa una campany potent de dinamització del comerç de La Canonja, aprofitant la celebració de la Festa de la Municipalitat, el 15 d’abril. L’obligació de l’Ajuntament és donar eines i ho farem conjuntament amb la Cambra de Comerç de Tarragona, que volem que ens aporti idees.

Com s’ha viscut la pandèmia a la indústria química?

La química es troba bé. La pandèmia ha incidit de manera positiva. Han tingut una producció elevada, però a nivell mundial, les inversions no són tan fàcils de fer. Cal seguir treballant i aportant idees per al futur.

Ha passat un any de l’accident d’IQOXE, situada en terme de La Canonja

Ha estat un cas molt desgraciat. Un any després encara no sabem què ha passat. Els primers dies de l’accident, ja ho deia: No sabrem fàcilment què va passar. Per començar es van perdre els disquets amb la informació, i per continuar, que esclati un reactor no ho podia contemplar ningú. Crec que estan posant les eines ver anar en bona direcció. IQOXE, amb l’interès de les empresas del voltant i de l’AEQT -que els estan acompanyant-, se’n sortirà prou bé.

Com es viu a La Canonja el cas? Els afectat per l’explosió han cobrat de l’empresa, com ha succeït a Bonavista?

Així ha estat. L’empresa van estar de seguida a disposició dels veïns. Tot i que algunes persones no tenien assegurances, se’n va fer càrrec IQOXE, i tenint present que a la zona zero no havien accedit els perits de les assegurances i per tant no podien peritar-ho. Han pogut solucionar els casos dels comerços i edificis que van patir desperfectes. Aquests dies, els nostres tècnics visitaven les esquerdes aparegudes en alguns edificis.

Jaume Garcia

 

La Canonja condicionarà el Mas de l’Abeurador com a Centre d’Interpretació Arqueològica del Jaciment de la Boella

Imarge virtual del projecte del Mas de l’Abeurador. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de la Canonja, en el primer ple ordinari de l’any 2021, ha aprovat definitivament, entre moltes altres qüestions, el projecte bàsic i d’execució de condicionament del Mas de l’Abeurador com a Centre d’Interpretació Arqueològica del jaciment de la Boella, Fase II, redactat per l’arquitecte municipal.

En el plenari també es van aprovar la modificació puntual número 3 del POUM, per la modificació del nivell de protecció de l’Orfeó Canongí i la número 4, per la qualificació com a sistema de serveis tècnics d’una porció de la finca situada al carrer Marina, 36.

El conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de la Canonja i el Servei Català de Trànsit sobre l’assumpció de les facultats de denúncia i sanció per infraccions a normes de circulació en vies urbanes, va ser un altre dels punts aprovats de l’ordre del dia, al igual que la proposta de modificació de l’ordenança fiscal número 11, reguladora de les taxes per prestació de serveis i per utilització privativa o aprofitament especial del domini públic.

Un altra dels punts va ser restar assabentats de la resolució de l’alcaldia per la qual la delegació específica de l’Àrea de Festes que requeia en Francesc Roca es deixa sense efecte i es confereix en favor de Glòria Virgili que a partir d’ara afegirà aquesta responsabilitat a l’Àrea de Medi Ambient.

En l’apartat de precs i preguntes i en resposta a una presentada per Som Poble, l’alcalde Roc Muñoz va confirmar que l’Ajuntament de la Canonja s’ha personat en el cas de l’accident d’IQOXE.

Redacció

 

Els bombers de Covestro extingeixen un foc declarat a una torre de refrigeració

Imatge de lla columna de fum originada per l’incendi. Foto: Cedida

El parc de bombers propi de l’empresa Covestro, a la Canonja, ha apagat aquest matí un incendi declarat a una torre de refrigeració fora de servei de la seva planta mentre es realitzaven tasques de manteniment. El foc, que ha quedat extingit en minuts, ha provocat una columna de fum que ha alertat a a nombrosos veïns. Des de Bombers de la Generalitat han informat a Tots21 de la recepció de l’avís a les 10.51 hores, si bé han afegit que no ha calgut el seu ajut en l’extinció i que no s’ha activat cap pla de protocol de seguretat.

Redacció

 

Treballadors d’IQOXE afirmen que l’empresa no els deixa parlar en l’acte intern de record per les víctimes de l’explosió

Pla general del minut de silenci d’homenatge que han fet els treballadors d’IQOXE en motiu del primer aniversari de l’explosió que va causar la mort de tres persones. Foto: IQOXE

Treballadors d’IQOXE asseguren que l’empresa no els ha permès parlar en l’acte intern de record per les víctimes de l’explosió de fa un any que s’ha fet aquest dijous. En un document que el comitè d’empresa va enviar aquest dimecres a la plantilla, i al qual ha tingut accés l’ACN, els representants dels treballadors expliquen als seus companys que van «suplicar» diverses vegades al departament de recursos humans «dir quatre paraules». Una petició que l’empresa va denegar. Fonts de la companyia han apuntat a l’ACN que van decidir que el format seria un minut de silenci. L’acte s’ha fet aquest dijous a la una del migdia i hi han assistit unes 280 persones entre treballadors d’IQOXE, d’empreses subcontractades i familiars de les víctimes.

En la nota, membres del comitè d’empresa apunten que no volien fer cap discurs, sinó tan sols dir unes paraules en memòria dels dos companys difunts i del veí de Torreforta que també va perdre la vida a causa del sinistre. «Vista la manera de procedir per part de l’empresa, lamentant-ho profundament, la representació dels treballadors no assistirà a l’acte convocat per l’empresa», afegeix el text, que especifica que fins aquest dimecres van demanar a la companyia que reconsiderés la seva posició. «La direcció ens ha transmès que el senyor Ricardo Leal –propietari- tampoc acudirà a l’esdeveniment», finalitza el document.

Fonts d’IQOXE han reconegut a l’ACN que es va debatre el format de l’acte, que es va començar a plantejar fa mesos. La possibilitat que els treballadors poguessin parlar es va estudiar fins i tot aquesta setmana, però la decisió final va ser la de mantenir el minut de silenci únicament previst.

IQOXE ha explicat en un comunicat que aquest silenci només ha estat trencat per un violinista que ha interpretat ‘El cant dels ocells’. Els assistents s’han col·locat, amb distància de seguretat, al voltant d’un monòlit i d’una placa que recorda els difunts. El minut de silenci també l’han fet els prop de 3.000 treballadors de la resta d’empreses del Grupo Industrial CL.

ACN

 

Un any d’IQOXE: On estaves tu el 14 de gener de 2020?

Imatge aèria de l’endemà de l’accident

Una de les frases que més famosa es va fer als anys 60 va ser: ‘On estaves tu el 22 de novembre de 1963?’ Era la data de l’assassinat de John Fitzgerald Kennedy a Dallas i les teories sobre qui hi havia al darrera del que semblava una gran conspiració eren àmplies.

El 14 de gener de 2020, a les 18.40 hores, abans que esclatés la pandèmia i quan encara no sabíem què era confinar-se i conviure amb mascareta, explotava un reactor de la planta de l’empresa química IQOXE, amb el resultat de tres víctimes mortals, una d’elles, un veí de Torreforta a qui li va caure a casa seva un enorme bocí del reactor R3131 de la planta, disparat a gairebé tres quilòmetres de distància en un fenomen que cap científic no s’explica encara. Tot i ser tècnicament en terme de La Canonja, la seva afectació tarragonina és evident. Va ser l’arrencada dels ingents capítols negatius que han afectat el territori en un any per oblidar arreu del món. Com a Dallas, tothom recordarà on era aquella tarda.

El tràgic succés va deixar en estat de xoc la societat tarragonina, que es va apressar a buscar responsables. La nit de l’accident es van destapar un seguit d’errades i actuacions irregulars, la més destacada de les quals va ser la falta de comunicació de l’empresa sinistrada amb l’exterior -32 minuts sense saber si hi havia núvol tòxic o no- i una descoordinada reacció de la Direcció General de Protecció Civil, que via Twitter demanà el confinament de set localitats de l’entorn de la indústria química, però no ho va fer seguint els canals oficials. Els alcaldes no sabien què fer. L’espectacularitat del foc -era de nit- i els vehicles de diferents policies locals demanant els ciutadans que es confinessin a casa van sembrar el temor.

 

L’empresa va reaccionar de manera lamentable, tardant un dia a donar explicacions. A més, l’aparell informàtic que podia donar pistes va quedar destruït per l’accident, amb el que les dues investigacions que es van fer sobre el succeït no disposaren d’aquests elements directes. Sí sembla clar que un seguit d’esdeveniments imprevisibles van provocar l’accident. El debat, que es troba en seu judicial, és sobre la responsabilitat o no de l’empresa d’haver actuat correctament en la manipulació de l’òxid d’etilè o si el que va succeir era impensable, com defensa l’empresa. No poden estar més allunyades les posicions de l’empresa i dels sindicats.

Els informes

Un dels dos informes és el de l’empresa nòrdica DNV, va ser encarregat pel Departament d’Empresa de la Generalitat, i tal com va anunciar l’exconsellera d’Empresa i Coneixemnt a Tots21, Àngels Chacón. Es tracta de la firma que va investigar l’accident del Prestige. L’altra és de l’Institut Químic de Sarrià (ICS), que havia estat sol·licitat per part d’IQOXE. Coincideixen ambdós en el fet que la causa va ser l’explosió del reactor, tot i que discrepen en alguns punts. Quin va ser el material que va esclatar? DNV diu que va ser la matèria primera –és a dir, l’òxid d’etilè–, mentre que l’Institut Químic de Sarrià sosté que va ser la descomposició del producte que es fabricava, el MPG500.

I la causa del sinistre? L’informe encarregat pel Govern afirma que l’òxid d’etilè va explotar per una disfunció en la pressió del nitrogen, que va originar una «descomposició tèrmica de l’òxid d’etilè per una formació de mescla descomponible d’òxid d’etilè, al costat de la creació d’un punt calent en el sistema de reactors». Es va desequilibrar el percentatge d’òxid d’etilè i de nitrogen en el dipòsit, creant «una formació de la mescla descomponible d’òxid d’etilè», de manera que l’òxid d’etilè va passar a ser més del 50%, un fet que al costat de «l’existència d’un punt calent» va provocar l’esclat, en superar els 450 graus. Altrament, l’IQS afirma que l’explosió va ser causada per una «descomposició violenta» del MPG500, i deixa de banda l’òxid d’etilè.

DNV argumenta que la incidència en la pressió del nitrogen podria ser per «una fallada en el control de la pressió de l’hidrogen», o bé «una fugida externa» que «hauria deixat anar una mescla de nitrogen i òxid d’etilè, però que seria reemplaçada només per òxid d’etilè». Això, al costat de l’existència d’un punt calent produït per un petit incendi en la paret del reactor hauria causat l’explosió. Per contra, el IQS atribueix l’accident a una «incidència greu» en la refrigeració del producte fabricat, i indica que un altre dels factors va ser que la fabricació del dia va ser un 20% inferior a l’habitual, de manera que es va passar de les 25 tones a 20,5. Això va provocar que hi hagués menys líquid, i que l’ejector petit del reactor no pogués tenir contacte amb el producte, la qual cosa «va originar un reescalfament» que va provocar «la descomposició» del MPG500, que va explotar ràpid.

El Parlament es defineix

El cas va arribar al Parlament de Catalunya, mentre que l’Ajuntament de Tarragona emetia una declaració institucional reclamant millores de seguretat i el retorn del Plaseqta a Tarragona -està centralitzat a Barcelona com a Plaseqcat, una de les causes de la descoordinació inicial. Una comissió del Parlament ha reclamet un seguit de mesures de seguretat a implementar durant uns anys i es vol que la normativa obligui a «disposar de sales de control bunkerizadas en cada planta» per a «protegir els treballadors». Quant a informàtica, cal «un registre remot, amb sistemes de còpies de seguretat», amb l’existència d’una mena de caixes negres «equivalents a les dels avions».

El nou Plaseqta preveia destinar 1,4 milions d’euros en sensors perimetrals en el polígon petroquímic. Ara bé, el conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, va reconèixer que el Govern «no té diners» per a fer-ho front.

Redacció

 

IQOXE destina més de 2,8 milions d’euros a atendre prop de 200 reclamacions

Imatge actual de les instal.lacions d’IQOXE en una fotografia recent. Foto: Cedida

Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IQOXE) ha tancat un any 2020 que, sens dubte, marcarà la història de la companyia i del seu
entorn. Arran de l’accident que va tenir lloc el passat 14 de gener de 2020, IQOXE va iniciar un ‘intens procés de reconstrucció’ de les seves instal·lacions, segns informa avui dimecres. Una tasca per a la qual ha compromès una inversió addicional de més de 27 milions d’euros, amb la finalitat de renovar i optimitzar totes les seves instal·lacions per, d’aquesta manera, poder mantenir la producció al polígon petroquímic del Camp de Tarragona.

En paral·lel a les intervencions de reconstrucció i renovació de les instal·lacions, l’empresa també ha dut a terme durant el 2020 una ‘intensa activitat d’atenció i suport als veïns’ que, a conseqüència de l’accident, van patir danys materials en els seus immobles i propietats. En aquest àmbit, s’han atès fins ara prop de 200 reclamacions per un valor conjunt de més de 2,8 milions d’euros.

També s’està donant resposta a aquells veïns i veïnes que no tenien assegurança particular, o bé que han tingut problemes amb les seves asseguradores. Al respecte, el director general adjunt d’IQOXE, Javier de Benito, explica que “com a empresa ubicada al territori, no podem viure d’esquena a la societat que ens acull i, en el cas dels desperfectes ocasionats per l’accident, per a nosaltres era prioritari i urgent trobar una solució adient, proporcionada i acurada a cada cas particular”.

La firma ha invertit 27 milions en millores. Foto: Cedida

En el marc d’aquesta inversió, IQOXE ja ha completat la instal·lació d’una nova subestació elèctrica, així com també ha sotmès totes les seves instal·lacions ‘als més exigents controls de seguretat’, tant interns com externs a la pròpia empresa. En aquest sentit, la companyia ha obert les seves portes a la supervisió ‘per part de prestigioses empreses externes, independents i col·laboradores de l’Administració’, amb les quals s’ha dut a terme proves hidràuliques al 100% dels equips de cadascuna de les plantes i s’ha comprovat ‘el correcte funcionament del 100% del sistema de control i de seguretat’.

Però la inversió en la reconstrucció i renovació de les instal·lacions va molt més enllà i inclou, també, la construcció de nous tancs per a l’emmagatzematge de matèries primeres i de productes finals en les instal·lacions de derivats, així com la reconstrucció de naus d’envasats.

D’altra banda, a les cobertes de les naus d’envasats també es durà a terme la instal·lació d’un total de 2.990 plaques fotovoltaiques per a la generació d’energia elèctrica sostenible, en un projecte que estarà en marxa en el segon semestre del 2021. Aquesta intervenció suposa la inversió d’un milió d’euros i permetrà a l’empresa disposar d’una potència total d’1,1 MW, suficient per cobrir la necessitat d’electricitat anual d’uns 400 habitatges. A efectes pràctics, la producció fotovoltaica cobrirà fins a un 20% del consum elèctric d’IQOXE i suposarà que la companyia reduirà significativament l’emissió de CO2 a l’atmosfera, refermant així el seu compromís amb el medi ambient i la reducció de substàncies contaminants.

Inversió per al medi ambient

Dins l’àmbit de la sostenibilitat i l’atenció al medi ambient, l’empresa ha decidit formar part de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, que impulsa la Universitat Rovira i Virgili (URV) i compta amb la col·laboració de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

“La inversió realitzada i prevista en la millora, renovació i reconstrucció de les nostres instal·lacions, així com en l’aplicació d’energies renovables i aplicacions per minimitzar el nostre impacte sobre el medi ambient, reiteren un cop més el compromís d’IQOXE amb els seus treballadors i el territori a través de la reinversió en nous projectes industrials al Polígon Petroquímic de Tarragona», assegura el director general adjunt d’IQOXE, Javier de Benito.

Seguretat

En l’àmbit de les inversions, l’empresa també està remodelant els edificis d’oficines i edificis annexos, amb una inversió superior al milió d’euros que permetrà, alhora, mantenir ‘els més alts estàndards de seguretat, qualitat i innovació tecnològica en la companyia’, afirma.

A més, en el marc dels 27 milions d’euros destinats a la reconstrucció de l’empresa, aquesta està invertint 4 milions d’euros per a la seguretat de les instal·lacions. Aquesta inversió inclou la creació de tres noves sales de control i la implementació d’un conjunt de salvaguardes i altres mesures de seguretat. Aquestes mesures s’emmarquen en la voluntat de la companyia de ‘continuar dotant les seves instal·lacions d’un nivell de seguretat addicional al que exigeix la legislació’.

Pel que fa al conjunt de les inversions realitzades i previstes, Javier de Benito explica que a IQOXE “tanquem el 2020 i ho fem estant preparats per ser una empresa capdavantera en diversos àmbits: en tecnologia i en seguretat, però també amb un equip humà preparat, competent i motivat per seguir fent d’IQOXE una peça important en la dinàmica del polígon petroquímic, com a generadors de productes que altres indústries requereixen en els seus processos productius i, també, continuant en la creació d’inversió, ocupació i riquesa per al territori».

Minut de silenci

En un altre ordre de coses, IQOXE i la resta d’empreses del Grupo Industrial CL duran a terme un minut de silenci aquest proper dijous, tot coincidint amb el primer aniversari de l’accident sofert per l’empresa.

 

El mapa estratègic de soroll de l’aglomeració del Tarragonès està exposat al públic fins al 18 de gener

Ja es pot consultar el mapa estratègic de soroll de l’aglomeració del Tarragonès, que estarà exposat al públic fins al 18 de gener. El mapa inclou l’aglomeració formada pels municipis de La Canonja i de Tarragona, on ha estat elaborat entre l’Ajuntament de Tarragona i el Departament de Territori i sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Durant el temps d’exposició pública es podran fer al·legacions i, un cop resoltes, s’aprovarà el mapa estratègic definitiu.

Algunes de les conclusions que mostra el document són que, a l’aglomeració del Tarragonès, segons l’índex dia-vespre-nit una part important de la població (78,4%) es troba per sota dels 65dB(A), un 18,1% es trobaria a la franja entre els 65-69dB(A) i tan sols un 3,5% es troba exposat a nivells de soroll d’entre 70-74dB(A). Pel que fa a l’origen del soroll, el soroll provinent del trànsit rodat és el que afecta a més percentatge de població (pràcticament al 100%), seguit a molta distància pel trànsit ferroviari (4,2% de la població ) i pel soroll de tipus industrial (4%). Pel que fa a l’índex nocturn, aquests valors són força inferiors: no hi ha població per sobre dels 65dB(A) i el 69,9% de la població es troba per sota dels 55dB(A), fet que evidencia la disminució generalitzada dels nivells d’exposició de la població al soroll durant la nit.

Un cop el mapa estigui aprovat, es començaran a estudiar els plans d’acció en matèria acústica que hi aniran associats per a la millora i recuperació de la qualitat acústica allà on sigui necessari i per a mantenir la qualitat de l’entorn acústic allà on sigui satisfactòria.

Característiques del mapa estratègic

L’aglomeració del Tarragonès és una concentració de més de 100.000 habitants de la qual es realitza un mapa estratègic de soroll per primera vegada, en el que és la tercera fase de l’aplicació de la directiva europea 2002/49/CE sobre avaluació i gestió del soroll ambiental. Aquesta directiva estableix que un mapa estratègic de soroll és la representació de les dades relatives a algun dels aspectes següents: situació acústica existent, anterior o prevista expressada en funció d’un índex de soroll; nombre estimat de persones situades en una zona exposada al soroll; superació d’un valor límit d’acord amb el mapa de capacitat acústica; i nombre estimat d’habitatges, escoles i hospitals en una zona determinada que estan exposats a valors específics d’un índex de soroll.

Els mapes estratègics de les aglomeracions tenen especialment en compte el soroll que prové del trànsit rodat, el trànsit ferroviari, els aeroports i les zones industrials, tot i que a Catalunya també s’hi ha afegit el de l’oci.

Redacció

 

Estefanía: ‘La nostra família rebrà 525 euros per poder comprar a La Canonja’

Una tècnica municipal, mostrant la targeta moneder. Foto: Tots21

L’Estefanía fa tres anys que està empadronada a La Canonja i un seguit de circumstàncies adverses l’han dut a ser receptora de 525 euros a la seva unitat familiar com a afectada per la covid. No és que hagi contragut la malaltia, és que l’Ajuntament es troba aquest dies lliurant una targeta moneder -feta en conveni amb La Caixa-, que permet els canongins i canongines rebre un paquet de diners en forma de targeta magnètica amb tres úniques condicions: cal lliurar documents de despeses com el rebut de la llum, l’aigua i fins i tot de consum -presentant els tiquets de compra- del període de la covid, estar empadronats a La Canonja i gastar els diners en els comerços del municipi adherits a la campanya, que són gairebé tots. Els rebuts han de ser justificants d’articles o serveis de primera necessitat, tot i que no siguin només despeses municipals.

Al primer membre de la família li toquen 125 euros, i a partir del segon, 100 més, sense límit de familiars. Però hi ha més ajuts. A casa de l’Estefania són tres membres, però ella va anar a l’atur durant la pandèmia i el seu marit patí un ERTE. Són justament les condicions que fan que es puguin veure beneficiats amb 100 euros més cadascun d’ells. ‘Per sort, ahir vaig trobar feina en un Spar de Tarragona’, diu somrient a Tots21, mentre fa cua religiosament davant la seu del Centre Cívic, on es reparteixen amb foça celeritat les noves targetes.

Josep Vidal, fent cua. Foto: Tots21

La Sílvia, una de les beneficiàries de la targeta. Foto: Tots21

Josep Vidal, un veterà canongí, també es trobava fent cua el matí assolellat de dijous passat. Entre ell i la seva dona rebran 225 euros: ‘En aquests temps que passem és una alegria rebre aquest ajut’, reconeix. ‘Jo ho vaig demanar al setembre i aporto rebuts com el de la contribució. Ens demanàvem que l’import dels rebuts havia de ser superior als diners que et donarian’.

A prop de l’Estefania es troba la Sílvia, que ha tingut una gran sort en acollir-se als ajuts perquè es va empadronar a La Canonja el mes de febrer passat, just quan començava tot. Aquesta mestra de Tarragona rebrà la targeta amb el límit de 125 euros, però a més a més, el seu company rebrà el mateix, 125 euros, en comptes dels 100 que seria preceptiu com a segon membre de la família, perquè resulta que ‘no estem casats’. ‘És una bona iniciativa, sobretot per als petits comerços de La Canonja. A més, qui ho necessiti molt podrà gaudir d’aliments o articles de primera necessitat’, destaca.

Justament, afavorir el comerç és el gran objectiu d’un projecte sorgit des de l’Ajuntament i que quadra el cercle en afavorir també els ciutadans empadronats. Qui no té un rebut de la llum o de l’aigua o un tiquet de la compra?

L’alcalde, Roc Muñoz, explica que l’Ajuntament ha volgut concedir ‘ajuts reals’ i no, diguem-ne, maquillats: ‘Quan s’anunciava als mitjans de comunicació els ajuts que es concedien i començaves a separar el gra de la palla, veies que els ajuntaments no posen tants diners, en primer lloc perquè són temps difícils i no els tenen. Nosaltres vam decidir que a La Canonja, l’ajuda havia de ser per tota la població, no només per als més necessitats, que al final sempre són els mateixos. Aquesta crisi afecta a tothom’. Aleshores, ‘vam posar a disposició del ciutadà una bona quantitat de diners, i després, aquestos diners reverteixen en els comerços del poble. Aquesta és la clau; diners per al ciutadà i diners per als comerciants’. ‘No és fàcil fer-ho des del punt de vista legal perquè no es permet concedir ajuts directes, sinó amb la bonificació dels rebuts, salvant així les disposicions’.

Es tracta d’un paquet d’ajuts dels diversos que té en marxa el consistori i d’altres que posarà en marxa properamet, i que sumaran un total d’un milió d’euros de despesa municipal, prop del deu per cent del seu pressupost.

L’alcalde, Roc Muñoz, davant un mural de la dibuixant Pilarín Bayés, i del nou edifici del Centre Cívic municipal. Foto: Tots21

Com funciona

L’Ajuntament de La Canonja va posar en marxa, el passat mes de juny, el primer paquet d’ajuts econòmics per atendre les despeses bàsiques dels nuclis familiars de convivència i als autònoms i petites empreses per garantir la seva sostenibilitat econòmica, per les especials dificultats provocades per la declaració del primer estat d’alarma derivat de la crisi sanitària generada per la COVID-19.

Per aquesta primera línia d’ajuts que es va tancar el 30 de novembre, s’hi van presentar 1.959 sol·licituds de les quals, 1.879 són de nuclis familiars de convivència i 80 d’autònoms o comerç. Tot i que la gran majoria s’han presentat de forma presencial a les oficines habilitades a la Plaça d’Europa, també n’hi ha hagut un bon gruix que han estat presentades de forma telemàtica a través de la seu electrònica de l’Ajuntament.

Durant el novembre es començaren a repartir les targetes bancàries per ordre de presentació de la sol·licitud, fet que continuarà els propers dies. Prèviament, s’avisa un dia abas als interessats per telèfon per informar de quan i a on podran passar a recollir-la. Actualment i després de les afectacions econòmiques generades pel compliment de les mesures decretades pel Govern de la Generalitat per fer front a la segona onada de la pandèmia, que en alguns casos han obligat a suspendre i tancar determinades activitats comercials i de serveis, l’Ajuntament ha aprovat una nova línia de subvencions adreçades a tots els autònoms i petites empreses, destinades a incentivar i ajudar a l’activitat econòmica i comercial local.

Més ajuts

D’altra banda, l’Ajuntament de la Canonja aprovava el 3 de desembre nous ajuts econòmics per a autònoms, comerç i petites empreses (de fins a 15 treballadors/es) destinats a incentivar i ajudar a l’activitat econòmica i comercial local, atorgant liquiditat per contribuir al compliment de les seves obligacions empresarials i al manteniment de la seva activitat i ocupació.

‘Aquests ajuts també incideixen més específicament als sectors que han vist afectat greument el seu negoci per la suspensió d’obertura al públic o d’activitats pel compliment de les mesures decretades pel Govern de la Generalitat per fer front a la segona onada de la pandèmia, que en alguns casos han obligat a suspendre i tancar determinades activitats comercials i de serveis. L’import d’aquesta subvenció és de 800 € per sol·licitant, persona física o jurídica que tingui l’activitat empresarial al municipi. Amb un suplement de 1.000 € més pels sol·licitants que han vist afectada greument la seva activitat per la suspensió d’obertura al públic o d’activitats’, recorda l’alcalde. Hi pot haver casos -i n’hi haurà- en què algú podrà sumar les dues ajudes i percebre 1.800 euros. Poca broma.

Jaume Garcia

 

La Canonja celebra el Nadal amb responsabilitat i sense perdre la il·lusió

Per motius de seguretat, el dia 5 no hi podrà haver Cavalcada de Reis, però Ses Majestats seran rebuts per la corporació municipal. Foto: Ajuntament

Enguany no ens queda més remei que celebrar un Nadal diferent i, sobretot, ser responsables. Ens hem de cuidar. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha organitzat, en alguns casos adaptat, els actes nadalencs per garantir sempre les mesures de seguretat.

Un dels actes que preocupa més a petits i grans és l’arribada de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient i dels seus patges. Doncs bé, ja sabem per comunicació reial directa que els patges arribaran a la Canonja el dia 27 de desembre i esperen ser saludats pels nens i nenes des de les finestres i balcons de casa seva. A l’endemà muntaran el seu campament al pati del Castell de Masricart i hi posaran la Bústia Reial per tal que els infants hi deixin les cartes amb els seus desitjos els dies 28, 29 i 30 de desembre matí i tarda i el 31 de desembre i 2 i 3 de gener al matí. Uns dies abans, esperem rebre un vídeo amb les instruccions reials.

I, per motius de seguretat, el dia 5 no hi podrà haver Cavalcada de Reis, però Ses Majestats seran rebuts per la corporació municipal. Tot seguit, començarà el repartiment de regals per totes les cases del poble. I per tal que ningú se’n perdi cap detall, tot es podrà seguir en directe a través de les xarxes socials i el canal de Youtube de l’Ajuntament de la Canonja mentre els més petits esperen rebre el seu regal a casa.

Per Cap d’Any, l’Ajuntament de la Canonja i els Teatrerus proposen portar les campanades més canongines i la festa de la Welcome Band a les llars també a través de les xarxes socials i de Youtube.

Finalement, aquest Nadal tampoc es podrà dur a terme el ja tradicional Parc de Nadal, però com a contrapartida menuts i família podran gaudir de l’espectacle ‘La rateta que escombrava l’escaleta: El Musical’, el dia 3 de gener al poliesportiu Josep Canadell i Veciana. En aquesta producció musical d»El Replà’, la rateta està cansada i avorrida de que tothom, des de fa anys, expliqui el seu conte de la mateixa manera i pren la decisió de declarar-se en vaga indefinida fins que no s’atenguin les seves peticions de canvi. I, el mateix dia, al mateix poliesportiu, a les 18.30 h, es durà a terme el Concert de Nadal a càrrec de l’Orquestra Camerata XXI.

Enguany, l’Ajuntament de la Canonja i Camerata XXI Ciutat de Reus us desitjaran un bon inici d’any, amb les bandes sonores que sempre hem volgut tornar a escoltar, amb la música de les pel·lícules d’animació més dolces i trepidants, i com no, amb la música del Nadal que sempre ens farà somiar. Aquests dos espectacles seran amb aforament limitat i invitació prèvia, que es podrà aconseguir a través de codetickets.com i al Castell de Masricart a partir del dimarts dia 15.

Redacció