TARRAGONA 21

Estudiaran l’impacte acústic a l’entorn del polígon petroquímic sud de Tarragona

Xemeneies de la química de Tarragona fumejant durant la posta de sol. Foto: Núria Torres

L’Ajuntament de la Canonja (Tarragonès) impulsa un estudi d’avaluació de l’impacte acústic sobre les cases de l’entorn del polígon petroquímic sud. El projecte també comptarà amb la participació dels ajuntaments de Tarragona, Vila-seca i Reus, que acullen part del polígon. La previsió és que l’estudi comenci el primer trimestre de 2021, després que s’hagi constituït una comissió tècnica. Els treballs duraran un any i mig. En una primera fase, es discriminarà el soroll procedent de l’activitat industrial del que prové de les infraestructures viàries i ferroviàries i, en una segona, la patronal química -l’AEQT- presentarà una proposta d’actuacions per al compliment dels objectius de qualitat acústica a l’entorn d’aquest gran pol industrial.

L’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, explica a l’ACN que arran d’un estudi elaborat fa un parell d’anys, amb l’assessorament i l’aval dels tècnics de la Generalitat, van observar que hi havia zones del municipi on s’excedien els paràmetres sonors que aconsella la normativa. Per això, diu, fa temps que volien impulsar un estudi en profunditat a la zona.

L’alcalde subratlla que l’estudi no té res a veure amb l’explosió registrada el 14 de gener en un reactor de la planta d’IQOXE en aquest mateix polígon. «Allò és un desgraciat accident que hem de superar i una manera de fer-ho és saber què hi passa, i mesurar el soroll és un tema important de la nostra vida diària. Parlem de l’aire, de l’atmosfera i dels components volàtils, però també hem de parlar del soroll», apunta.

El consistori canongí ja ha traslladat aquesta voluntat als ajuntaments de la resta de municipis que acullen el polígon i, segons Muñoz, «tothom està d’acord» en tirar-lo endavant. A mitjan desembre es preveu haver constituït una comissió tècnica amb representants de tots els agents implicats –els ajuntaments, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, i l’AEQT

Posteriorment, es treballarà en adjudicar els treballs mitjançant un concurs públic a una empresa especialitzada, que instal·larà sensors de mesura al llarg del polígon. El cost del projecte s’estima en més de 100.000 euros i es preveu que els municipis l’assumeixin de forma proporcional al pes que tenen en el polígon.

Un estudi en dues fases

La primera fase de l’estudi tindrà per objectiu discriminar el soroll procedent del polígon del que prové de les infraestructures –la T-11, l’A-7, l’N-340 i la via del tren. Com a molt quatre mesos després d’haver enllestit la primera fase, es preveu que l’AEQT presenti una avaluació de la contribució relativa de les diferents fonts del polígon.

Segons l’Ajuntament de la Canonja, en acabar aquest estudi i a partir de les seves conclusions, la patronal química «presentarà una proposta calendaritzada de pla específic d’actuacions per al compliment dels objectius de qualitat acústica al seu entorn».

Roger Segura

 

CCOO guanya les eleccions sindicals a IQOXE

Treballadors camí de la porta d’IQOXE, durant la vaga al sector petroquímic de Tarragona el passat 19 de febrer. Foto: ACN

CCOO ha guanyat les eleccions sindicals celebrades aquest dimecres a l’empresa IQOXE, segons ha informat el sindicat en un comunicat. Així, CCOO repetirà com a força majoritària al comitè d’empresa, amb cinc dels nou representants.

En la nota, han denunciat que hi ha hagut una «campanya en contra del sindicat per part de l’empresa», però que malgrat això «els treballadors han reconegut la important tasca que CCOO està duent a terme a IQOXE contra la precarietat de les condicions laborals de la plantilla i en pro de la seguretat de les persones que treballen a la planta».

ACN

 

La història de la Canonja en un mural gegant de Pilarín Bayés

L’alcalde Roc Muñoz, acompanyat del regidor de Cultura, Salvador Ferré, i la regidora de Acció Social i Ciutadania, Paqui Márquez. Foto: Ajuntament

Pilarín Bayés, una de les ninotaires catalanes més populars i de trajectòria més reconeguda, és l’autora d’un mural artístic que recorre la història de la Canonja i que a partir d’avui lluirà a la Rambla 15 d’abril. Es tracta d’un mural de grans dimensions fet en gres porcellànic que retrata els llocs, personatges i espais emblemàtics de la Canonja.

Les il·lustracions que conformen el mural mostren personatges destacats de la història de la Canonja com el Bisbe Borràs, l’escultor Salvador Martorell, el músic Pau Vidal, la pintora Adela Llop, el pintor Josep Martorell, el violinista Antoni Brosa, entre d’altres. També apareixen alcaldes com Josep Canadell Rongés, batlle durant la segona República, Josep Canadell Veciana, primer alcalde de la Entitat Municipal Descentralitzada i l’actual alcalde Roc Muñoz.

El mural plasma diferents elements festius, culturals i edificis històrics del poble. I també fa una referència al passat rural i agrari i a la indústria química, actual motor econòmic del municipi. També apareixen les troballes arqueològiques del jaciment del Barranc de la Boella.

Aquest matí l’alcalde Roc Muñoz, acompanyat del regidor de Cultura, Salvador Ferré, i la regidora de Acció Social i Ciutadania, Paqui Márquez, han descobert la il·lustració que està situada davant del nou edifici municipal per a usos polivalents que, entre d’altres, es destinarà a serveis per a la gent gran.

Redacció

 

Els canongins escullen comptar amb màquines per incentivar el reciclatge d’envasos 

La proposta amb més vots és la instal·lació de tres màquines ‘Reverse Vending’: màquines que recompensen el reciclatge d’envasos de plàstic amb tiquets per gastar en el comerç local. Foto: Ajuntament

Amb una participació del 13,45%, la Canonja tanca el procés de votació de l’edició 2020/21 dels Pressupostos Participatius, un percentatge molt per sobre de les passades edicions. En total hi han participat 661 canongins, d’un cens de 4.915, que han decidit la destinació final dels 200.000 euros que formen la partida. El regidor de Participació Ciutadana, Salvador Ferré, ens comenta “la satisfacció que tenim des de l’Ajuntament amb aquestes dades ja que representen un bon percentatge, en molts casos superior al d’altres municipis de les nostres característiques. Cal dir però que la major part dels votants ho han fet de forma online, en total 594 en front dels 67 participants que ho han fet presencialment”.

La proposta que ha obtingut més vots, en total 511, de les 14 que es podien votar, és la instal·lació de tres màquines “Reverse Vending”: màquines que recompensen el reciclatge d’envasos de plàstic amb tiquets per gastar en el comerç local, amb un cost de 75.000 euros. La segona més votada, amb 349 vots, és el subministrament de 70 PC’s per la renovació de l’equip informàtic de l’escola, pressupostada en 60.000 euros i per últim, amb 244 vots, la instal·lació d’un gran joc per a infants a partir d’11 anys al parc dels pins de Ca Forgues, amb un cost de 50.000 euros. La suma total d’aquestes tres propostes ascendeix a 185.000 euros.

Com a resum del procés, en total es van presentar 74 propostes, de les quals 14 eren vàlides, 24 repetides, 10 ja previstes en el pressupost municipal i 26 propostes no vàlides, perquè no complien amb els criteris establerts en les bases.

Salvador Ferré comenta que “el procés ha servit per detectar diferents inquietuds dels ciutadans i des de l’equip de govern no es descarta que algunes de les propostes que no han estat escollides es puguin dur a terme”.

Redacció

 

La Canonja sancionarà fins a 1.500 € per deixar residus fora dels contenidors

La regidora de Medi Ambient, Glòria Virgili, manifesta que “volem donar resposta a una problemàtica amb la que ens trobem molts ajuntaments. Foto: Ajuntament

L’abocament de residus a la via pública és un dels principals problemes presents en molts municipis. Deixar les bosses d’escombraries a fora dels contenidors, tirar la brossa fora de l’horari establert i dipositar andròmines a llocs no adequats, són algunes de les incidències que patim gairebé tots els dies a la Canonja.

Per aquest motiu i per aconseguir reduir el màxim possible aquesta situació, la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament ha posat en marxa la campanya “La brossa dins el contenidor, sempre!”, amb la idea d’erradicar els abocaments innecessaris als carrers del municipi. Si es detecten actuacions incíviques en aquest sentit s’establiran sancions de fins a 1.500 €. Durant tres setmanes, dues educadores ambientals es passejaran pels principals punts negres de la Canonja per tal de fer saber a tots els veïns del municipi el contingut de la campanya i les sancions que es poden aplicar si no es compleix amb la normativa.

La regidora de Medi Ambient, Glòria Virgili, manifesta que “volem donar resposta a una problemàtica amb la que ens trobem molts ajuntaments. En els últims temps hi ha hagut un increment d’aquestes accions incíviques que volem erradicar. La Guàrdia Municipal no deixarà passar cap infracció d’aquest tipus en la que es pugui identificar al responsable.”

Des de l’Ajuntament fan palès que durant els últims mesos ha augmentat l’abandonament de residus com mobles, estris vells, matalassos, somiers, electrodomèstics, etc.  Aquest fet comporta actuacions incíviques que volen ser corregides amb campanyes com la que es posa en marxa avui a la Canonja. Per facilitar que els ciutadans es puguin desfer dels voluminosos, l’Ajuntament disposa d’un servei gratuït de recollida a domicili de mobles vells i andròmines tots els dilluns al vespre. Per utilitzar-lo cal demanar-lo amb antelació trucant a les oficines de l’OMAC (977 543489). També es poden portar a la deixalleria municipal situada al Camí de la Coma (davant de l’antiga Cooperativa). L’horari és de dimarts a divendres de 9 a 13 h i de 15 a 18 h, dissabte de 10 a 13 h i de 15 a 18 h i diumenge de 9 a 15 h.

Redacció

 

BASF instal·larà a Tarragona la primera xarxa privada 5G de la indústria química espanyola

L’empresa química BASF i l’operador d’infraestructures i serveis de telecomunicacions, Cellnex Telecom, han segellat una aliança per a instal·lar la primera xarxa privada basada en tecnologia 5G en la indústria química espanyola. El projecte pilot, al seu torn, serà un dels primers en el panorama industrial estatal.

Cellnex serà l’encarregada d’instal·lar i desplegar aquesta xarxa 5G en el centre de producció que BASF té a La Canonja, Tarragona, sobre la qual es desenvoluparan diversos casos d’ús vinculats a l’operativa industrial de la planta.

La cinquena generació de comunicacions mòbils, més coneguda com a 5G, permetrà multiplicar per 10 la velocitat i capacitat de transmissió de dades respecte al 4G; reduirà per 10 la latència –temps de resposta a una sol·licitud- a nivells d’un mil·lisegon; tindrà una elevada disponibilitat i fiabilitat, permetent el seu ús en aplicacions crítiques; i permetrà gestionar fins a un milió de dispositius connectats per quilòmetre quadrat. En la seva aplicació industrial, el 5G suposarà un abans i un després, convertint-se en la base per al desenvolupament de la indústria 4.0 i el IoT (Internet de les coses).

A nivell global, BASF ha identificat el 5G com una de les tecnologies clau per al seu procés de transformació digital. A pesar que la connectivitat en la indústria és un fet donis de principis de la dècada dels 90, el salt a aquesta nova era permetrà desenvolupar noves aplicacions en camps tan importants com el de la seguretat o les operacions. Una tecnologia que facilitarà l’avanç de la internet de les coses (IoT), la implementació del BigData, la realitat virtual i augmentada, i la intel·ligència artificial. Tarragona es convertirà, també, en un dels primers projectes en matèria de 5G que la mutlinacional alemanya posa en marxa a nivell global. Fins ara, només Alemanya, Bèlgica i la Xina han arrencat projectes similars.

Redacció

 

Concert homenatge al Mestre Gols i Veciana a la Canonja

El pròxim diumenge 8 de novembre podrem gaudir d’un concert especial amb motiu del 150è aniversari del naixement del mestre Josep Gols i Veciana. El concert, que tindrà lloc a les 12 del migdia a la Rambla 15 d’Abril, anirà a càrrec de la Cobla Reus Jove sota la direcció del mestre Francesc Gregori, inclourà en el seu repertori algunes de les sardanes creades pel músic i compositor.

El concert serà gratuït amb invitació. S’han de respectar totes les mesures de seguretat i prevenció per la Covid-19.

Aprofitant la celebració d’aquest acte es descobrirà el mural artístic fet en gres porcellànic amb il·lustracions de la popular ninotaire Pilarín Bayés on queda reflectida part de la història de la Canonja, amb personatges i espais emblemàtics.

Josep Gols i Veciana (Els Pallaresos, 1870 – La Canonja, 1938)

Josep Gols i Veciana, músic, compositor i pedagog, va estudiar música al Seminari Pontifici de Tarragona i més tard va fer la carrera de Magisteri. Va treballar de mestre a Constantí i, al cap d’un temps, va exercir de professor de cant i música a l’Escola Normal de Tarragona. Va compaginar aquestes tasques amb les de compositor i mestre de capella a diverses esglésies de Tarragona. Des del 1906, i fins al 1930, va ser director de l’Orfeó Tarragoní, on el va substituir el seu fill, i músic d’anomenada, Xavier Gols. El mateix 1930, any de la fundació de l’Orfeó Canongí, en va ser el primer director.

 • Dia: 8 de novembre
 • Hora: 12 h
 • Lloc: Rambla 15 d’Abril
 • INVITACIONS GRATUÏTES: A codetickets.com i al Castell de Masricart. Places limitades amb seients numerats.

Redacció

 

Dow inaugura dimecres el seu nou Centre d’Innovació Pack Studios ubicat dins del Complex Industrial de La Canonja  

El de la Canonja es tracta del desè dels centres Pack Studios a nivell global que ajuden els clients a abordar la sostenibilitat dels seus envasaments,

Dow Dow Packaging and Speciality Plastics, una unitat de negoci de Dow, presenta el seu nou espai d’innovació Pack Studios La Canonja. Es tracta del desè dels centres Pack Studios a nivell global que ajuden els clients a abordar la sostenibilitat dels seus envasaments, proporcionant una plataforma de proves per escurçar els cicles de desenvolupament en la innovació. La Inauguració Virtual tindrà lloc el 28 d’octubre a les 14:00 hores .

«El Centre de Pack Studios La Canonja-Tarragona és el resultat de diversos anys de desenvolupament i ha estat dissenyat per servir el mercat del Packaging accelerant la innovació i recolzant els objectius de sostenibilitat de la indústria», comenta Felip Vidiella, Senior R&D Director de Dow Packaging & Speciality Plastics per a Europa, Orient Mitjà i Àfrica. «Pack Studios Tarragona està proveït d’equips d’assaig i producció industrial de films d’última generació, cobrint aplicacions per a l’envasament i embalatge d’aliments, béns industrials, agricultura, aplicacions mèdiques i d’higiene, així com per desenvolupar etiquetatge sostenible amb la nostra línia d’adhesius».

En paraules d’Ignasi Cañagueral, Dow Tarragona Site Director and South Europe Hub Operations Director: «Pack Studios Tarragona ampliarà el potencial i la força que té la funció d’I+D dins del Complex Industrial de Dow Tarragona. La innovació és la clau del futur i estem donant un pas important per a Tarragona amb aquest nou centre».

«Hem atès les necessitats de la indústria de l’envasament i estem entusiasmats amb la inauguració del nostre nou centre Pack Studios a Tarragona, que ajudarà als clients a fer realitat les seves idees i projectes d’envasament», afirma Marco ten Bruggencate, EMEA Commercial Vice President de Dow Packaging & Speciality Plastics. «Aquest nou centre Pack Studios posa de manifest el nostre fort compromís amb el moviment de la indústria cap a una economia circular».

Centre d’Innovació punter de films d’escala industrial i d’estabilitat de càrrega

Amb un clar enfocament en la innovació de films sostenibles, Pack Studios Tarragona ofereix una àmplia gama d’equips d’extrusió tant a escala de laboratori com industrial, de 5 a 9 capes per permetre la producció i l’avaluació de diferents films, des de l’embalatge industrial fins a l’envasament d’aliments amb barrera a l’oxigen per a la seva preservació. Com a part de l’enfocament de Dow per dissenyar envasos que poden ser reciclats, aquestes modernes instal·lacions ajuden els clients a avaluar el rendiment dels films d’envasament d’acord amb les normes de reciclabilitat, al mateix temps que permeten l’avaluació de la producció de films multicapa amb contingut reciclat.

Amb l’objectiu de traslladar les mercaderies d’una manera segura, el Load Stability Innovation Center (Centre d’Innovació d’Estabilitat de Càrrega) de Pack Studios Tarragona, promou el desenvolupament de noves i millors solucions de films industrials, dissenyats per augmentar la seguretat i reduir pèrdues i el cost durant el transport de mercaderies. Aquestes instal•lacions, estratègiques per a Dow a Europa, proporcionen un suport integral per a les proves amb films industrials per a l’assaig dinàmic del transport de mercaderies de manera segura i sostenible, gràcies a tecnologies d’avantguarda que posseeix el centre.

L’equip i les capacitats de Pack Studios Tarragona i l’àmplia xarxa de Pack Studios EMEA es complementen amb les relacions establertes des de fa molt de temps entre Dow i els principals fabricants de màquines d’envasament. Aquesta relació amplia la cobertura de suport per a assaigs de l’equip de Pack Studios i accelera el disseny, el rendiment i el temps de comercialització dels envasos.

Las capacitats d’innovació de Pack Studios Tarragona en matèria de films, s’integren en l’oferta de Pack Studios EMEA de Dow per a l’envasament d’aliments primaris i de productes especials, junt amb Pack Studios Itàlia i Suïssa que proporcionen proves de laminació de films i prototips d’envasos.

Proves remotes gràcies a Pack Studios Live!

Responent a les limitacions actuals dels viatges, Dow ofereix als clients l’oportunitat de provar les seves innovacions en Pack Studios Tarragona de manera remota. «A través de les capacitats de Pack Studios Live! hem eliminat la necessitat que els clients estiguin físicament presents per realitzar proves en les nostres línies d’assaig», comenta Carolina Chirinos, Pack Studios Tarragona Lab Manager i coordinadora de Pack Studios Live!. «En lloc d’això, poden supervisar les proves de manera remota des de les seves empreses a través de la transmissió en directe a la pantalla del seu ordinador».

Inauguració Virtual

La inauguració virtual de Pack Studios Tarragona tindrà lloc el 28 de octubre. És un esdeveniment obert i els interessats es poden registrar a través d’aquest enllaç.

Informació sobre Pack Studios

Pack Studios es troba en el centre d’una xarxa d’organismes clau en la cadena de valor de l’embalatge. Ens reunim en espais dissenyats a mida per imaginar i crear noves solucions, amb instal·lacions per conceptualitzar, desenvolupar i provar idees in situ en llocs d’arreu del món. La combinació del nostre abast global i l’experiència local ens permet accelerar la innovació en l’envasament sostenible i impulsar l’economia circular. www.dowpackstudios.com

Sobre Dow Packaging and Specialty Plastics

Packaging and Speciality Plastics (P&SP), una unitat de negoci de Dow, combina la seva capacitat d’I+D, l’impacte a nivell mundial, les extenses línies de productes i l’experiència en el sector, per oferir tecnologies d’alt rendiment per als mercats finals de l’envasament d’aliments, higiene personal, infraestructura, béns de consum i transport. P&SP és un dels majors productors mundials de resines de polietilè, polímers funcionals i adhesius, i gràcies a Pack Studios, és un líder innovador que col·labora durant la cadena de valor en el desenvolupament d’aplicacions sostenibles i en el disseny del cicle de vida de l’economia circular per als plàstics. www.dowpackaging.com

Redacció

 

Lucía López, escollida primera secretària dels socialistes canongins

Lucía López.

L’actual segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament de la Canonja, Lucía López, ha estat elegida primera secretària de l’agrupació socialista de la Canonja en una assemblea extraordinària en la que s’ha elegit a la nova executiva local. Aquesta assemblea s’ha dut a terme complint amb tots els protocols de seguretat marcats per les autoritats sanitàries. Així, la candidatura presentada per Lucía López ha rebut el suport unànime de tots militants socialistes que han pres part en l’assemblea.

Durant la seva intervenció la primera secretària ha agraït la feina i l’esforç de tots els militants i simpatitzants del PSC durant aquests darrers tres anys, en especial, de Maria de la Coba, secretària d’organització durant dos anys i de Paqui Orellana qui també deixa de ser membre de la comissió executiva.

En el mateix sentit Lucía López ha destacat tant la constitució, l’any passat, de la JSC de la Canonja com l’increment de militants del PSC a l’agrupació canongina. Fruït de la bona feina duta a terme, a les eleccions de l’any passat el PSC va aconseguir, un cop més, una folgada majoria absoluta que permet al partit seguir governant a la Canonja.

En relació a la nova executiva, la primera secretària ha destacat que ha estat pensada per treballar colze a colze amb el grup municipal i continuar amb la tasca de fer de la Canonja un poble on es gaudeix d’uns serveis i d’una qualitat de vida que són un referent al conjunt del Camp de Tarragona.

Així, la nova comissió executiva del PSC de la Canonja queda formada per les següents persones:

 • Primera secretària, Lucía López Cerdán 
 • Vice-primera secretària i responsable de l’àrea de política social i igualtat, Francisca Márquez Sola
 • Responsable de l’àrea d’organització: Lídia Muñoz Granados
 • Adjunta de l’àrea d’organització: Nereida López García
 • Responsable de l’àrea de moviments associatius: Ivan Barceló Procas
 • Responsable de l’àrea de formació i empresa: Francesc Roca Gutiérrez
 • Responsable de l’àrea de moviments socials i memòria: Felipe Ramírez Aranda
 • Responsable de l’àrea d’economia: Jose Luis Sánchez Lorente

Finalment, l’executiva queda completada amb Maria Sánchez Bermejo, com a primera secretària de la JSC de la Canonja, Roc Muñoz, com a alcalde, i Salvador Ferré Budesca, com a portaveu del grup socialista a l’Ajuntament.

Redacció

 

Els canongins podran votar entre 14 propostes dels pressupostos participatius

Les votacions comencen el 15 d’octubre i finalitzaran el 30 del mateix mes. Foto: Ajuntament

Les votacions comencen el 15 d’octubre i finalitzaran el 30 del mateix mes. Es podrà votar de forma telemàtica o presencialment a les oficines de l’Ajuntament i del Castell de Masricart

Un cop finalitzat el període de recollida de propostes i sotmeses a l’estudi de viabilitat per part dels tècnics municipals, ha arribat el moment de votar i decidir quines seran, d’entre les 14 seleccionades, les propostes que veuran la llum en els propers mesos.

Les votacions començaran el dia 15 d’octubre i finalitzaran el 30 del mateix mes. Tota la població de 16 anys o més empadronada al municipi tindrà l’oportunitat de votar les propostes dels Pressupostos Participatius 2020-2021 per tal de decidir el destí final de 200.000 € del pressupost municipal per a inversions. Cada votant haurà de seleccionar obligatòriament 3 propostes de la butlleta.

La votació es podrà fer efectiva telemàticament a través de la pàgina web https://participacio.lacanonja.cat/ mitjançant un procés de registre. I també es podrà votar presencialment, presentant el DNI, a les oficines de l’Ajuntament i al Castell de Masricart.

Les propostes finals se seleccionaran en base a l’ordre de prioritats obtingut i als límits establerts, fent les combinacions necessàries per tal d’arribar als 200.000 €, la partida determinada per al procés. Així doncs, s’escolliran aquelles propostes la suma de les quals sigui la més propera al límit econòmic, sempre tenint en compte els vots obtinguts. Una de les novetats d’aquesta edició és que “les propostes que no siguin escollides per al menys el 15 % dels votants quedaran descartades, perquè es vol que les seleccionades tinguin un mínim de suport dels votants”, comenta el primer tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Salvador Ferré, que també recorda que aquesta edició correspon al pressupost del 2021, doncs s’ha decidit destinar la partida del 2020 per incrementar la dotació de les diferents actuacions destinades a donar resposta a les necessitats que ha provocat la pandèmia de la COVID19.

Des de l’Ajuntament s’anima a tots els canongins i canongines a votar i participar d’aquest procés obert a la ciutadania per millorar, entre tots, el municipi de la Canonja, pensant sempre en el bé comú.

Redacció

 

Inés la Maga, plat fort aquest dissabte en la Nit de màgia i humor de La Canonja

Inés la Maga. Foto: RTVE

El festival de màgia Imposible de La Canonja ja és aquí, en la seva quinzena edició. Es va estrenar la nit de divendres amb una espaterrant doble sessió al pavelló poliesportiu municipal, amb grans sensacions entre el públic i varietat de cops d’efecte dels participants en el que fou la Gran Gala Internacional de Màgia.

Màgia d’alt nivell sota la presentació d’un Francis Zafrilla expert en canviar-se de trajo cada cop que introduïa un nou espectacle. Van desfilar-hi mags-humoristes i ventrílogs, mags que fan desaparèixer acompanyants, jocs de cartes amb el públic, i mags que practiquen grans il.lusions i malabars.

Aquest dissabte arriba el plat fort amb la televisiva Inés la Maga, amb més de 200 aparicions televisives, que hem pogut veure en diferents programes televisius com ‘Hora punta’, ‘Pura magia’ i ‘Jugando con las estrellas’, a la Primera, i ‘Nada x aquí’, a Cuatro. Sortirà a l’escenari del pavelló poliesportiu també en en sessió doble, a les 20 i a les 22:30 hores.

És la Nit de màgia i humor, que compartirà amb Mago Marín, primer guanyador del concurs ‘Pura màgia’, de TVE. Ambdós oferiran un espectacle inèdit treballat exclusivament per a ser presentat a La Canonja en aquesta ja 15ena edició de l’Impossible, un espectacle amb màgia, mentalisme, grans il.lusions i efectes especials.

Abans, al matí, el mag Francis Zafrilla deixarà bocabadats als espectadors amb el seu espectacle ‘Street Magic’; interacció amb el públic, ninots que fan màgia i la comèdia s’entrelliguen per cuinar aquest show apte per a tots els públics. Gratuït, serà a les 12 a la plaça Ernest Lluch.

Redacció

Més informació del festival Impossible en aquest enllaç.

 

Els guanyadors del sorteig d’entrades del festival de màgia Impossible són…

Ja tenim els guanyadors/es de les cinc entrades dobles per a assistir als principals espectacles del Festival de màgia de La Canonja Impossible, que tindrà lloc aquest primer cap de setmana d’octubre. Es tracta de:

Maria Cabré Fort, Aina Medina Balaguer, Maria Lluïsa Baltà Espelt, Rubén Amate Tarragon i Montserrat Lozano Membrives.

Els espectacles són els següents:

2 divendres, 22.30 h

GRAN GALA INTERNACIONAL DE MÀGIA amb FRANCIS ZAFRILLA, SEBASTIEN DETHISE, CIA MAGIC ZAPPA, TXEMA i SELVIN
Direcció: MAG GERARD

3 dissabte, 22.30 h

NIT DE MÀGIA I HUMOR amb INÉS LA MAGA i MAGO MARÍN

Ambdós espectacles tindran lloc al Poliesportiu Josep Canadell i Veciana. Cal dur el DNI per a ser identificats com a guanyadors/es

Gràcies a tots/es per haver-hi participat i felicitats als guanyadors/es

Clàsusula de consentiment

Més informació del Festival de màgia Impossible en aquest enllaç.

L’Impossible es fa possible a La Canonja: arriba el festival de màgia

Inés la Maga. Foto: RTVE

El Mago Marín. Foto: RTVE

La Canonja no es rendeix i celebrarà aquest cap de setmana el festival de màgia Impossible. Ho farà en sessió doble per reduir aforaments i tornarà a comptar amb grans il.lusionistes nacionals i internacionals. Destaca poderosament entre la troupe d’artistes la televisiva Inés la Maga, amb més de 200 aparicions televisives, que sortirà a l’escenari del pavelló poliesportiu el dissabte, 3 d’octubre, en sessió doble, a les 20 i a les 22:30 hores.

Formarà part la mediàtica Inés de la Nit de màgia i humor, nit que compartirà amb un altre crack, Mago Marín. Ambdós oferiran un espectacle inèdit treballat exclusivament per a ser presentat a La Canonja en aquesta ja 15ena edició de l’Impossible, un espectacle amb màgia, mentalisme, grans il.lusions i efectes especials.

Maribel Roger -de Batall Produccions-, Salvador Ferré i el Mag Gerard, presentant les jornades. Foto: Tarragona21

La màgia sempre es reinventa davant les crisis i l’Ajuntament de La Canonja, a través del Patronat de Cultura, també ho fa apostant per ella, una de les marques culturals i lúdiques de La Canonja, de la mà dels qui dirigeixen la proposta des del primer dia, Batall Produccions de Valls i el Mag Gerard.

‘El festival havia de celebrar-se a l’abril, però va arribar la pandèmia i vam decidir mantenir el compromís per tirar-lo endavant a la tardor si les condicions milloraven’, recordava avui el primer tinent d’alcalde i president del Patronat de Cultura Castell de Masricart, Salvador Ferré, en la presentació de les jornades, i observava que ‘el sector cultural és un dels que més ha sofert els efectes de la pandèmia’.

El consistori ja es va avançar donant joc a la cultura el mes de juliol passat, tirant endavant la proposta ‘Surt a la fresca’, ‘un laboratori de proves, transformant balls en concerts i oferint monologuistes, ofertes compatibles amb les mesures de seguretat’. A l’Impossible que arriba ara ‘s’ha adaptat el programa a les mesures de seguretat del Procicat, doblant les sessions, amb el vist-i-plau dels artistes i tècnics i sense haver calgut modificar gaire el pressupost’, recordava. Els aforaments són limitats i cal dur la mascareta, tant en shows d’interior com d’exterior.

De fet, a Catalunya i a Espanya s’han anat traslladant els festivals de màgia al darrer trimesre de l’any, subratlava el Mag Gerard, i dels escenaris de la cultura -teatres, museus, cinemes,…- no se sent a parlar que hi hagi brots de contagi. Ferré insistia en una idea: les autoritats i els programadors ja es preocupen prou de mantenir la seguretat sanitària.

El mag Txema

Anem al festival d’aquest cap de setmana, que es vesteix de gala per a celebrar les bodes de Cristall, si fem cas a la dita popular sobre el quinzè aniversari. El Festival s’iniciarà amb la Gran Gala Internacional de Màgia del divendres 2 d’octubre, amb reconeguts artistes de Catalunya, Albacete i Bèlgica. Des d’especialistes en grans il·lusions com el Magic Zappa fins a la veterania del Mag Selvin. Viurem totes les varietats de la màgia; Txema oferirà el seu número internacional ‘Esperando a Juliette’, la manipulació i els malabars es fusionaran de la mà del belga Sebastien Dethise amb un número sorprenent, mentre l’humor, la màgia i la ventrilòquia seran els ingredients que el Mag Selvin presentarà de forma original.

Francis Zafrilla

Dissabte al matí el mag Francis Zafrilla deixarà bocabadats als espectadors amb el seu espectacle ‘Street Magic’; interacció amb el públic, ninots que fan màgia i la comèdia s’entrelliguen per cuinar aquest show apte per a tots els públics. Gratuït, serà a les 12 a la plaça Ernest Lluch.

Dissabte al vespre, com s’ha dit, tindrem doble dosi de màgia a càrrec d’Inés la Maga, que hem pogut veure en diferents programes televisius com ‘Hora punta’, ‘Pura magia’ y ‘Jugando con las estrellas’, a la Primera, i ‘Nada x aquí’, a Cuatro. Completarà la nit el Mago Marín, primer guanyador del concurs ‘Pura màgia’, de TVE. Prepareu-vos per viure la màgia, gaudir la música i riure amb el seu humor.

Diumenge al matí, ens visitarà el firaire xerraire i venedor d’elixirs miraculosos Mr. Stromboli amb el seu mico, al que ha ensenyat a fer trucs de màgia. Mr. Stromboli és un firaire que recorre pobles i fires presentant els seus invents i els seus fenòmens. ‘Recorda aquells circs americans on es passejava la dona barbuda, l’home més gran del món o un gos que podia parlar’, incidia el Mag Gerard…

L’escenari dels espectacles de carrer serà la plaça Ernest Lluch i els de cobert, el poliesportiu municipal, que substitueix l’Orfeó Canongí, en obres de restauració, on l’Ajuntament hi està invertint 3,5 milions d’euros per posar-lo al dia amb una millora integral. Poca broma.

Accediu a la compra d’entrades en aquest enllaç.

Jaume Garcia

 

Les excavacions al barranc de la Boella permeten recuperar eines i restes esquelètiques de fa prop d’un milió d’anys

Pla detall de restes esquelètiques prehistòriques recuperades al barranc de la Boella. Foto: Ariadna Timoneda

La tretzena campanya d’excavacions que l’Institut Català de Paleocologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha dirigit al barranc de la Boella –al terme municipal de la Canonja- ha permès recuperar restes esquelètiques d’animals i eines de pedra prehistòriques contemporànies a les primeres ocupacions humanes d’Euràsia, entre fa un milió i 800.000 anys. Iniciats el passat 7 de setembre, els treballs finalitzaran aquest dimecres. Els arqueòlegs valoren especialment la recerca en aquest espai per poder explicar les primeres ocupacions humanes al continent europeu, un període amb evidències prehistòriques molt escasses.

Enguany, les tasques s’han centrat a explorar la superfície dels nivells arqueològics més recents de la unitat estratigràfica II datada en el Pleistocè Inferior final -entre un milió i 800.000 anys-. Aquestes superfícies amb restes arqueològiques del Paleolític inferior van ser modelades pel riu Francolí i els seus afluents. Les espècies animals identificades són «nombroses» i il·lustren «paleoambients amb abundant aigua dolça, com s’observa en les zones interiors d’aiguamolls i albuferes típiques de la costa mediterrània».

S’han documentat animals corredors d’espais oberts -rinoceronts, cavalls, cèrvids- i altres que necessiten gran quantitat d’aigua com els hipopòtams i mamuts. Enguany també s’hi han trobat parts dentàries de carnívors –jaguars- i restes fecals de carronyaires –hienes-. Les indústries de pedra tallada estan fetes amb sílex «de molta qualitat i esquistos».

Els experts destaquen, a banda de la singularitat i antiguitat de les troballes, la seva bona conservació. Un dels aspectes més rellevant del conjunt d’eines de pedra del Barranc de la Boella és la presència de pics i fenedors, una mena de destrals de mà que són considerades les més antigues d’Europa.

Els treballs es desenvolupen amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja, la Diputació de Tarragona i l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i Recerca). A més, des del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Turístic en família s’impulsa l’acció «Mamut» amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja i liderat per la Diputació de Tarragona. Finançat al 50% pels fons europeus de desenvolupament regional FEDER, es tracta d’un projecte que pretén crear i promocionar productes de tipus vivencial i educatiu entorn el turisme familiar.

Redacció

 

 

Festa per a Tothom acomiada la Santa Tecla més atípica amb alegria i il·lusió

Imatge dels representants de la penya festiva al Pregó de Santa Tecla. Foto: Cedida

La penya festiva Festa x Tothom ha tancat una de les edicions de les festes de Santa Tecla més especials de la seva trajectòria. D’una banda, pel context especial en què s’ha celebrat i que ha obligat ha readaptar l’activitat prevista per Festa x Tothom. I d’una altra banda, pel gran èxit que, un any més, ha suposat aquesta experiència per a tots els seus participants. Tots ells han gaudit d’unes sessions molt enriquidores, tant per als propis membres de la penya festiva com per a la resta de persones implicades en la seva celebració.

En aquest sentit, des de Festa per a Tothom es vol agrair la presència i implicació de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; del portaveu del govern municipal, Xavier Puig; de la consellera de Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill; del director general de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, Joan Maria Adserà; i del director del Complex Industrial de Dow Tarragona, Ignasi Cañagueral.

Visita a la residència Estela (imatge inferior) i Sant Salvador (superior). Foto: Cedida

Davant la impossibilitat d’apropar les membres de Festa x Tothom als actes festius, ha estat la pròpia celebració que ha acudit a visitar els integrants de la penya festiva. Així, aquesta ha visitat les residències Estela, la Muntanyeta i Sant Salvador, amb gairebé un centenar de participants que han fet evident la seva alegria per poder viure, un any més, les festes de Santa Tecla.

Una de les novetats d’aquesta 30a edició ha estat la “caixa de la il·lusió”. Foto: Cedida

En aquest sentit, una de les novetats d’aquesta 30a edició ha estat la “caixa de la il·lusió”. Es tracta d’un obsequi sorpresa, en forma de caixa amb elements festius, de Festa x Tothom i d’altres, que ha permès als seus receptors gaudir i reviure la il·lusió amb què normalment viuen les festes de Santa Tecla. L’objectiu ha estat capturar la festa i fer-la arribar simbòlicament als residents dels centres on Festa x Tothom hi ha tingut presència física.

Així mateix, aquest agraïment es fa extensiu a l’equip de Ciutadania – polítiques socials de l’Ajuntament, als membres de Llegat 2018, als portadors de la geganta Frida i als equips d’animació que l’han acompanyat (Cris OIller-Guasoki, Toc de Gresca, Mortelo& Mazani, Timbals i Gralles de l’aula de musica popular i tradicional El Tecler), als responsables de les residències visitades, als empleats i empleades de Dow i a totes aquelles persones que, malgrat no haver pogut participar físicament de Festa per a Tothom, han aportat el seu gra de sorra a través de la interacció a les xarxes socials.

Amb aquest sentiment d’alegria i d’inclusió, i amb la satisfacció d’haver superat les dificultats per apropar un cop més les festes de Santa Tecla als col·lectius amb capacitats diverses, el programa Festa per a Tothom s’acomiada de la seva 30 edició amb la mirada posada ja en l’any vinent, amb l’esperança que al 2021 es podrà tornar a la normalitat i a l’activitat tradicional de la penya festiva.

Podeu gaudir les imatges de Festa x Tothom 2020, així com seguir interactuant amb la penya festiva, des d’aquí: https://drive.google.com/drive/folders/11xGZa09n-M7kHZEj3Cu97ml8oj4jwfBU?usp=sharing

Fórmula inclusiva de ciutadania amb discapacitat a les festes

Festa per a Tothom és la fórmula inclusiva de ciutadania amb discapacitat a les festes, una iniciativa que permet que els ciutadans amb capacitats diverses puguin gaudir de les festes en honor a Santa Tecla. Tot plegat és possible gràcies a la participació, la implicació i l’entusiasme de moltes persones que, de manera voluntària, comparteixen el seu temps lliure per fer d’aquest col·lectiu una autèntica penya festiva.

Entre les persones que donen vida a Festa per a Tothom hi ha un centenar de d’empleats de Dow i familiars d’aquests que, junt amb la resta de voluntaris, conformen una penya festiva integrada per més de 240 persones i que, durant la celebració de les festes de Santa Tecla, gaudeixen dels actes festius durant sis jornades: la crida, la revetlla, el correfoc petit, l’arrencada i el cafè, copa i puro i la Diada de Santa Tecla han conformat el programa d’actes que els membres de Festa per a Tothom ha presenciat i assaborit en directe.

Enguany, però, aquest programa s’ha vist alterat i adaptat al context actual. El que no es perd és l’esperit d’unió, d’inclusió i de participació en el major acte social i cultural que la ciutat viu al llarg de l’any. De fet, en els seus 30 anys d’existència, més de 2.500 persones han donat vida a la iniciativa Festa per a Tothom. Els seus voluntaris hi ha dedicat moltes hores del seu temps lliure per apropar i facilitar l’accés a la festa a les persones amb més dificultats.

Redacció

 

La planta d’IQOXE accidentada al gener, en procés de desmantellament

Pla general de la zona on va explotar un reactor a la planta de derivats d’òxid d’etilè a les instal·lacions de l’empresa IQOXE a La Canonja, sis mesos després del sinistre. Foto: Eloi Tost

Les tasques de desmantellament de la planta que va explotar el 14 de gener a les instal·lacions d’IQOXE a la Canonja (Tarragonès) ja estan en marxa. Fonts de l’empresa han confirmat que després de rebre l’autorització de l’ajuntament els treballs van començar el 15 de setembre passat i la previsió és que durin entre 15 i 20 dies. Les tasques van a càrrec d’una empresa externa especialitzada, sota la supervisió de personal d’IQOXE per qüestions de seguretat. Mentrestant l’empresa continua amb la intenció de recuperar el ritme d’activitat que tenia abans de la deflagració. El 13 de maig l’empresa va reobrir la planta d’òxid d’etilè i, actualment, encara manté aturades quatre plantes de derivats d’òxid d’etilè.

Fonts de la companyia han explicat que s’està a l’espera que la Generalitat autoritzi l’inici de les auditories que s’han d’elaborar abans de poder posar en marxa les plantes.

La firma manté el compromís de no refer la cinquena planta de derivats -que és la que va patir l’explosió del gener i ara s’està desmantellant- fins que no hi hagi una resolució judicial.

ACN

 

La Canonja posa en marxa una aplicació mòbil per comunicar incidències a la via pública

L’Ajuntament de la Canonja ha ampliat les utilitats de l’app municipal per tal de convertir-la en una eina de comunicació més completa, més efectiva i més dinàmica. Ara amb el nom de “La Canonja”, l’aplicació a més d’oferir un espai de notícies,  agenda i serveis d’interès actualitzats, permet als canongins i canongines comunicar a través del mòbil, de forma ràpida i senzilla, incidències a la via pública i facilitar que es puguin resoldre el més aviat possible.

A través de l’app “La Canonja”, accedint al menú “Incidències”, la persona que trobi una incidència a la via pública podrà fotografiar-la, geolocalitzar-la, enviar-la a  l’Ajuntament i fer un seguiment de la seva resolució. Per exemple un element de mobiliari urbà trencat, un fanal que no funciona o un desperfecte en el paviment.

A més a més, l’aplicació també ha incorporat un apartat d’avisos i alertes on quedaran recollits tots els “push” destacats enviats per l’Ajuntament a través de l’app, des d’avisos de talls de circulació, alertes d’emergències, pagaments d’impostos, fins als avisos de l’inici de la venda d’entrades d’espectacles.

Aquesta aplicació és gratuïta i es pot descarregar a través de l’App Store (IOS) i de Google Play (Android). Les persones que ja disposaven de l’aplicació Canonjatour al seu mòbil o tablet se’ls hi actualitzarà automàticament passant anomenar-se “La Canonja” i oferint els nous serveis.

Redacció

 

Tarragona21 sorteja cinc entrades dobles per a les jornades de màgia Impossible

Tarragona21 sorteja cinc entrades dobles perquè puguis assistir als espectacles centrals de la 15na edició del festival de màgia Impossible de La Canonja, un espectacle en tota regla que situa La Canonja com a capital de la màgia del Camp de Tarragona i que tindrà lloc el primer cap de setmana d’octubre.

Els espectacles són els següents:

2 divendres, 20.00 h i 22.30 h

GRAN GALA INTERNACIONAL DE MÀGIA amb FRANCIS ZAFRILLA, SEBASTIEN DETHISE, CIA MAGIC ZAPPA, TXEMA i SELVIN
Direcció: MAG GERARD

Poliesportiu Josep Canadell i Veciana.

3 dissabte, 20.00 h i 22.30 h

NIT DE MÀGIA I HUMOR amb INÉS LA MAGA i MAGO MARÍN

Poliesportiu Josep Canadell i Veciana.

Per participar al sorteig has d’enviar un correu electrònic a la seqüent adreça:

redaccio@tarragona21.cat

indicant el teu nom i un número de telèfon de contacte.

Tens temps fins al 28 de setembre. Tarragona21 farà públic el nom dels guanyadors/es. Les entrades es podran recollir minuts abans dels espectacles a les guixetes del poliesportiu. Caldrà portar el DNI a sobre per a poder ser identificat/ada.

Anima’t a participar-hi i molta sort!

Clàusula de consentiment.

Detinguts dos conductors a la Canonja i la Selva per circular sota els efectes de l’alcohol i provocar dos accidents

Imatges de l’accident ocorregut a la Canonja. Fotos: Mossos

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de l’Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Camp de Tarragona van detenir el passat dissabte a la Canonja (Tarragonès) un home de 38 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Reus com a presumpte autor dels delictes de conducció temerària i conduir sota els efectes de l’alcohol. Ahir diumenge, una dona de 42 anys, de nacionalitat espanyola i veïna de la Selva del Camp, també va ser detinguda en aquest municipi del Baix Camp per conduir sota els efectes de l’alcohol i negativa a sotmetre’s a les proves d’alcoholèmia.

El primer fets va ocórrer al voltant de les onze de la nit de dissabte quan diverses patrulles es van desplaçar fins al quilòmetre 12,7 de la carretera T-11, al terme municipal de la Canonja després de rebre l’avís d’un accident amb quatre vehicles implicats. En arribar al lloc, els agents van adonar-se que en un dels vehicles, la seva conductora havia quedat atrapada en el seu interior.

Un cop assegurada la zona donant pas alternatiu a la resta de vehicles, els agents van analitzar l’accident. Van comprovar que s’havien produït dos accidents per encalç. En el primer, un conductor va encalçar per darrera un vehicle que circulava correctament davant seu. A conseqüència de l’impacte l’altre vehicle va sortir projectat contra la tanca seguretat, va xocar i va bolcar.

Aquest primer accident va provocar que la via quedés plena de trossos dels dos vehicles implicats. A més, el vehicle que havia provocat l’accident va quedar encarat en sentit contrari amb els llums enfocant els vehicles que venien per la via. Això, va provocar un segon accident, també per encalç, ja que els llums haurien enlluernat el primer vehicle que va arribar al punt de l’accident i que es va trobar amb tots els trossos a la via. El conductor va frenar bruscament i un segon vehicle que circulava darrera seu i que també hauria quedat enlluernat no va poder evitar-lo i el va encalçar.

Els agents van fer les proves d’alcoholèmia als implicats i van comprovar que el conductor que havia provocat el primer accident anava sota els efectes de l’alcohol. A més a més dels símptomes que mostrava l’home, en la prova va donar una taxa d’1,09 mg/l, més de quatre vegades la permesa.

L’home, que va quedar detingut, va ser deixat en llibertat l’endemà amb el compromís de presentar-se davant de l’autoritat judicial quan sigui requerit.

Detinguda una conductora èbria per provocar un accident i intentar fugir

Diumenge a la nit, els mossos van haver d’intervenir en un altre accident amb una conductora sota els efectes de l’alcohol. En aquest cas va ser a la Selva del Camp.

El vigilant municipal va informar que hi havia una persona en estat ebri circulant pel poble i que havia topat contra un estacionament de bicicletes. El vigilant la va aturar quan aquesta intentava fugir del lloc.

En arribar, la patrulla de mossos van observar la conductora que presentava evidents símptomes d’anar sota els efectes de l’alcohol. Tot i els nombrosos intents per identificar la dona i que se sotmetés a les proves d’alcoholèmia, la conductora no va col·laborar en cap moment i es va negar a realitzar les proves.

Per tot plegat, els mossos van detenir-la per conduir sota els efectes de l’alcohol i per la negativa a sotmetre’s a les proves d’alcoholèmia.

Després de declarar a comissaria, els agents van deixar la detinguda en llibertat amb el compromís que comparegui davant l’autoritat judicial quan sigui citada.

Redacció

 

Un incendi a Dow activat el Plaseqcat

 

Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT) en fase d’alerta per un accident a Dow Chemical Ibérica, S.A. (fàbrica de derivats), ubicada a l’autovia de Tarragona-Salou, al terme de La Canonja, per un incendi en un dels trens de solució.

Segons ha informat el Coordinador d’emergències de Dow Chemical, a les 20:14 s’ha produït un accident a l’empresa. L’incendi afecta a la substància involucrada és un disolvent (ONU 3295). Al lloc s’han desplaçat operatius de Bombers del Parc Químic Sud. No hi ha hagut persones afectades. L’empresa ha decretat l’Emergència a la planta.

Passades les deu de la nit, Protecció Civil ha desactivar la fase d’alerta del Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya.

Segons ha informat l’empresa, després d’un tall de tensió per fallada de subministrament extern a les 19.12 s’han aturat totes les plantes de polígon Sud de Dow Chemical. S’ha produït episodis de torxa i fum. A les 20.22 s’ha produït un incendi en una línia que ha estat extingit amb suport dels Bombers de el Parc Químic. No hi ha hagut afectació exterior.