TARRAGONA 21

La Canonja presenta dimarts uns Pressupostos Participatius amb algunes novetats

La presentació es farà al Castell de Masricart

Demà dimarts a les 7 de la tarda, al Castell de Masricart, tindrà lloc la presentació de la tercera edició dels Pressupostos Participatius 2019 que torna a posar en marxa la regidoria de Participació Ciutadana i que enguany compta amb novetats destacades.

El principal canvi d’aquesta tercera edició és la incorporació del vot telemàtic per tal de facilitar la votació popular de les propostes validades. Així doncs, enguany, es podrà votar presencialment a les oficines municipals d’atenció ciutadana, al Castell de Masricart, a la Rambla 15 d’Abril el Dia de la Municipalitat i telemàticament a través de la pàgina web municipal www.lacanonja.cat.

L’altra novetat és que, per tal d’afegir el debat col·lectiu al procés, es duran a terme tres sessions temàtiques: Esports, lleure i cultura (29 gener), Família, educació i gent gran (5 febrer) i Joventut (8 febrer), perquè la ciutadania interessada en cada tema a debat pugui elaborar propostes compartides. A cadascuna d’aquestes sessions, obertes a tothom, hi seran també convidades explícitament totes aquelles entitats que puguin tenir relació amb l’eix de cada sessió.

El primer tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Salvador Ferré, ens comenta que com a govern “ens va molt bé copsar les necessitats i els interessos dels nostres ciutadans, ja que de vegades les propostes no s’ajusten als criteris dels pressupostos participatius, però podem captar què és realment el que volen els canongins i així poder-ho tenir en compte, pensant sempre en l’interès general del poble”.

Un any més, l’Ajuntament torna a destinar la quantitat de 200.000 euros a aquest procés, que s’iniciarà el 22 de gener a les 7 de la tarda amb la sessió de presentació, al Castell de Masricart. I, l’endemà, s’obrirà el període de realització de propostes, on els canongins i canongines podran fer les seves propostes a través del formulari que es podrà trobar a diferents equipaments municipals i a la web de l’Ajuntament (www.lacanonja.cat).

Tot a punt per iniciar la Festa Major d’hivern de la Canonja

Festes d'hivern de la Canonja

Imatge de la processó de Sant Sebastià de la Canonja. Foto: Cedida

Un any més, la Festa Major d’Hivern ja torna a ser aquí. Durant dos caps de setmana, la Canonja celebra Sant Sebastià amb un programa d’actes que compta amb la col·laboració de veïns i entitats i que aconsegueix en ple gener treure a la gent als carrers de la Canonja per gaudir d’uns dies de festa.

La festa començarà divendres 18 de gener amb la tradicional Baixada de Carretons que enguany arriba a la vint-i-tresena edició i per la nit, música per als joves al Poliesportiu Municipal amb Sal 150 i Pepet i Marieta.

L’exposició i exhibició canina arribarà dissabte, al parc del mas de l’hort de l’abeurador, a càrrec de la Reial Societat Canina de Catalunya. A partir de les 10 h del matí es podrà fer un passeig en segway. Pels més petits a partir de les 11, als voltants del Poliesportiu, tindran inflables i jocs. L’Orquestra Maravella, que no pot faltar en cap festa major d’hivern, serà l’encarregada del concert de la tarda i del ball de la nit que finalitzarà amb dj per als joves.

El dia de Sant Sebastià, com marca la tradició, començarem amb la missa i la processó pels carrers de la part alta, acompanyats del seguici de Festa Major. Tot seguit donarem pas a les sardanes amb la cobla Cossetània.

Per la tarda el correfocs infantil dels Diables de la Canonja ompliran de foc, llum i soroll els carrers del casc antic i acabarem a les 7 amb el teatre de “Las chicas de oro”

El cap de setmana següent començarem gaudint dels salts i piruetes dels skaters que ompliran un any més l’Skate Park Municipal amb el seu campionat. Una de les novetats d’enguany serà l’exhibició i partit de Horse ball, a les 12 del migdia a la Zona del Sector Nord que coincidirà amb una animació Infantil amb Jaume Barri a la sala d’actes de l’escola.

Acabarem la tarda amb el XII Torneig escolar de Tennis Taula Sant Sebastià i els monòlegs.

La Festa Major acabarà el diumenge 27 amb el Cros de Sant Sebastià i la tradicional escudella popular que cada any aplega gairebé 500 persones al Poliesportiu municipal.

 

Els canongins podran votar telemàticament els Pressupostos Participatius

El dia 22 de gener es resentaran els Pressupostos Particiatius de La Canonja

L’Àrea de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de La Canonja engega de nou els Pressupostos Participatius amb la sessió de presentació el proper 22 de gener i amb novetats destacades.

El principal canvi d’aquesta tercera edició és la incorporació del vot telemàtic per tal de facilitar la votació popular de les propostes validades. Així doncs, enguany, es podrà votar presencialment a les oficines municipals d’atenció ciutadana, al Castell de Masricart, a la Rambla 15 d’Abril el Dia de la Municipalitat i telemàticament a través de la pàgina web municipal www.lacanonja.cat.

L’altra novetat és que, per tal d’afegir el debat col·lectiu al procés, es duran a terme tres sessions temàtiques (Esports i cultura / Joventut / Família) perquè la ciutadania interessada en cada tema a debat pugui elaborar propostes compartides. A cadascuna d’aquestes sessions, obertes a tothom, hi seran també convidades explícitament totes aquelles entitats que puguin tenir relació amb l’eix de cada sessió.

Un any més, l’Ajuntament torna a destinar la quantitat de 200.000 euros a aquest procés, que s’iniciarà el 22 de gener a les 7 de la tarda amb la sessió de presentació, al Castell de Masricart. I, l’endemà, s’obrirà el període de realització de propostes, on els canongins i canongines podran fer les seves propostes a través del formulari que es podrà trobar a diferents equipaments municipals i a la web de l’Ajuntament (www.lacanonja.cat).

L’Ajuntament de La Canonja col·labora amb La Muntanyeta en la remodelació del nou centre de Bonavista

D’esquerra a dreta: Pepe Pedregal, el vicepresident de la Fundació La Muntanyeta, Roc Muñoz, alcalde de la Canonja i Rosa María Rizo, presidenta de la Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona.

L’Ajuntament de La Canonja i la Fundació La Muntanyeta han signat avui un conveni de col·laboració per la posada en funcionament del nou centre d’atenció a persones amb paràlisi cerebral al barri de Bonavista de Tarragona. En el marc d’aquest conveni, el consistori atorga a la Fundació una subvenció de 100.000 euros que es farà efectiva en dos pagaments. El primer, serà corresponent a aquest any 2018, i el següent, per al proper any 2019. Aquesta subvenció es destinarà, concretament, a les instal·lacions de fontaneria i d’alguns rails grua que requereix el nou equipament.

Segons l’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, “aquesta col·laboració és una mostra de l’interès i la preocupació d’aquest ajuntament cap a les persones amb necessitats especials amb l’objectiu d’aconseguir crear-los un entorn educatiu, cultural i d’oci que els permeti desenvolupar-se el màxim possible”.

De la seva banda, el vicepresident de la Fundació La Muntanyeta, Pepe Pedregal, ha volgut agrair molt sincerament la bona predisposició del consistori. “El nostre projecte necessita la complicitat de diversos agents del territori i, en aquest cas, l’Ajuntament de La Canonja demostra que les administracions públiques són claus per garantir la viabilitat de projectes com el nostre que donen servei a persones de tota la demarcació de Tarragona”, apunta Pedregal.

Cal tenir en compte que el nou equipament social La Muntanyeta Bonavista permetrà ampliar l’atenció i les activitats destinades a les persones amb paràlisi cerebral, i així donar resposta a la demanada i llistes d’espera actuals. La Fundació treballa en aquest projecte de rehabilitació de l’antic institut del barri de Bonavista des del 2015. Les obres avancen segons el calendari previst, i la intenció és que finalitzin a finals del 2019. El nou equipament esdevindrà una residència per a 60 persones i un centre ocupacional de 50 places.

Amb la signatura d’aquest acord de col·laboració, l’Ajuntament de La Canonja aposta decididament a donar suport a projectes que facilitin el desenvolupament integral dels drets i oportunitats de les persones afectades de paràlisi cerebral o altres encefalopaties.

La Fundació La Muntanyeta és una entitat sense ànim de lucre dedicada a l’atenció integral de persones afectades per paràlisi cerebral i etiologies similars. La seva finalitat és defensar els seus drets, a més d’oferir-los tots els serveis necessaris per la seva educació, atenció a la salut i residencial, inserció social i laboral, gaudiment de l’oci i tot allò que permeti el seu desenvolupament i benestar de les seves famílies.

Tall de cabell solidari amb La Marató al col·legi Aura

Un moment de la tallada de cabell solidària

Institució Tarragona va organitzar ahir un diumenge solidari al col·legi Aura en benefici de la Marató de TV3, que recapta fons per la investigació contra el càncer. Entre les activitats que s’han organitzat destaquem el tall de cabell solidari, els tallers de manualitats, jocs pels més petits, inflables i un mercat de Nadal.

Alumnes de Secundària i Batxillerat s’han implicat en el projecte

Els organitzadors agraeixen la col·laboració de la perruqueria Maite Cotano i la d’Alba Cobo, que han tallat les melenes a les alumnes. També han agraït la col·laboració de les alumnes de Secundària i Batxillerat que s’han implicat d’una forma especial en aquest projecte solidari. Per últim destaquen la participació de les vuit paradetes que han vingut a Aura per participar en el mercat de Nadal.

Durant aquest dies se seguiran recaptant fons per la Marató a les festes de Nbell adal de primària dels propers dies 19 i 20 de desembre.

Teresa Cunillera i l’alcalde de la Canonja celebren les mesures urgents que beneficien el sector químic aprovades en consell de ministres

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha realitzat aquest divendres una visita institucional al municipi de La Canonja, acompanyat pel Subdelegat del Govern, Joan Sabaté. La delegada ha estat rebuda per l’alcalde, Roc Muñoz, i per altres membres de la corporació. Cunillera ha signat en el llibre d’honor de l’ajuntament “més jove de Catalunya”, recordant que és des d’octubre de 2010 que La Canonja (fins llavors annexionada a Tarragona) va poder recuperar la municipalitat, esdevenint el 947è municipi de Catalunya.

Seguidament, la delegada i l’alcalde han mantingut una reunió de treball en la qual s’ha valorat molt  positivament el paquet de mesures urgents que el darrer Consell de Ministres havia inclòs en el Reial-Decret Llei per a l’Impuls de la Competitivitat Econòmica en el sector de la Indústria i el Comerç per fomentar la competitivitat del sector industrial, facilitant la reducció del cost energètic que suporten les empreses, la productivitat laboral i el reforç de la seguretat industrial.

Unes mesures que, de fet, tenen el seu origen en els compromisos adquirits el mes de juliol passat per la ministra  d’Indústria i Turisme, Reyes Maroto, amb l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), entitat representativa d’aquest sector econòmic industrial, el principal generador de llocs de treball a tota la província.

Les actuacions previstes en el Reial-Decret es desenvoluparan en un reglament que està previst que  pugui estar enllestit en menys de sis mesos i que es redactarà amb la participació del sector, amb l’objectiu d’ancorar el teixit industrial local en el territori.

A la reunió, la delegada s’ha compromès, també, a traslladar la resta d’assumptes que li han estat plantejats als departaments ministerials competents, reafirmant “l’aposta pel diàleg del Govern de l’Estat, i per treballar des de la coordinació i la lleialtat institucional, en benefici de la ciutadania”.

Després de la reunió, la delegada del Govern s’ha desplaçat fins a les instal·lacions de BASF, una de les principals empreses reunides en l’AEQT, i on ha pogut visitar el centre de producció que aquesta multinacional del sector químic té en funcionament en el polígon petroquímic del municipi. BASF s’ha convertit, des de la seva inauguració el 1969, en  el centre de BASF més gran de tot el sud d’Europa.

L’estada d’aquest divendres a La  Canonja se  suma a la prop d’una vintena de  visites que la delegada del Govern ha fet en els darrers sis mesos a diversos municipis del territori català.  A  més  a  més, en  aquest  temps, la seu  de  la Delegació també ha  rebut alcaldes i alcaldesses de mig centenarmés d’altres poblacions.

Una trentena de famílies canongines reben el Xec Nadó aquest 2018

L’alcalde, Roc Muñoz, amb les famílies

L’alcalde, Roc Muñoz, acompanyat de regidors del consistori, va oferir una recepció al Castell de Masricart a les famílies que enguany s’han beneficiat dels ajuts a la natalitat i a l’adopció de l’Ajuntament.

Aquest 2018, una trentena de famílies han pogut rebre els 150 euros per nen/a nascut o adoptat. d’aquesta subvenció popularment anomenada Xec Nadó.

Des de l’any 2012 que l’Ajuntament de la Canonja ofereix aquest ajut i cada any ha anat ampliant aquests tipus de subvencions a les famílies, amb els ajuts per la compra de llibres i material escolar, pel millor expedient,

per estudis universitaris… Després del parlament de l’alcalde, com ja és tradició, es va fer una fotografia de grup amb les famílies assistents i un aperitiu.

Reforma integral de l’Orfeó, passeig arqueològic i gespa artificial a l’Estadi, inversions a La Canonja en 2019

Imatge del ple dels pressupostos a La Canonja

El pressupost de l’Ajuntament de la Canonja per a l’any 2019, aprovat en el darrer ple municipal, amb els vots a favor de PSC i PP, el vot en contra de la CUP i l’abstenció del PdCAT, contempla un gran esforç inversor per tirar endavant tota una sèrie de projectes de vital importància pel municipi.
El pressupost consolidat de l’Ajuntament de la Canonja per a l’any 2019 ascendeix a 12.643.000,00 euros, amb un capítol d’inversions de 2.800.000 euros.

D’aquest capítol hem de destacar el 800.000 euros del projecte de rehabilitació del edifici de l’Orfeó Canongí, els 275.000 euros de la reposició de la gespa artificial del camp de futbol, els 150.000 euros del passeig arqueològic del Jaciment de la Riera de la Boella, els 100.000 € de la reforma de la façana de l’escola la Canonja i els 150.000 de l’adequació de terrenys entre carrer Marina, carrer Vila-seca i carrer Bassa Fonda.
En l’apartat de subvencions que l’Ajuntament destina a entitats cal destacar els 60.000 euros que aportarà a les entitats educatives durant el 2019, els 48.000 a les esportives, els 50.000 pels ajuts a la compra de llibres i material escolar i els 50.000 que donarà a l’Escola d’Educació Especial la Muntanyeta.

La proposta de pressupost per al 2019 referma el compromís del consistori canongí en una gestió curosa i en una aposta de caire social important, amb una dotació al voltant de 500.000 € per l’Àrea d’Acció Social, destinada a accions dirigides a garantir i millorar la qualitat de vida de les persones tenint una cura especial en aquelles que viuen una situació de risc.

El Capítol de transferències corrents inclou els imports necessaris per donar compliment als convenis signats amb l’Ajuntament de Tarragona, relatius als serveis prestats a través l’ens tarragoní (EMT, 447.000€ i el servei de recollida i gestió de residus urbans, 528.000€), i els acords econòmics de la segregació, 2.905.000,00€, corresponents al 33% dels tributs del nucli químic. El pressupost consignat per a les transferències a l’Ajuntament de Tarragona per tots els conceptes abans citats ascendeixen a 3.880.000,00€.

Per altra banda, en el plenari es va felicitar públicament a dos agents del cos de la Guàrdia Municipal per la seva meritòria actuació duta a terme durant el passat 19 de novembre en una accidentada detenció.
En l’apartat de mocions, els grups polítics de l’Ajuntament van presentar-ne una relativa a l’adhesió al manifest unitari pel dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones i un altra relativa al decret de menjadors escolars elaborat per la Generalitat d’esquena als agents educatius i grups parlamentaris. En aquesta última, s’insta al Govern a aturar l’actual esborrany i iniciar una nova proposta des del consens, sense deixar de banda les AMPES i AFES.

La Canonja surt al carrer per reclamar l’obertura d’un CAP que espera mobiliari des de fa vuit mesos

Imatges de la manifestació, que ha acabat amb unes paraules de l’alcalde davant de l’edifici sense constants vitals del nou CAP. Fotos: Tarragona21

Prop de 200 persones s’han manifestat aquest vespre pels carrers de La Canonja exigint al govern català la posada en marxa d’una vegada per totes del nou Centre d’Atenció Primària (CAP) que ha de substituir a l’actual, en funcionament des de fa dècades i que s’ha quedat obsolet. El més absurd de tot és que l’edifici ja està construit, però no s’obre perquè des de fa vuit mesos la Generalitat es nega a destinar-hi els diners que encara falten per completar el mobiliari, una quantitat que estaria al voltant dels 45.000 euros segons precisava a tarragona21 el tercer tinent d’alcalde de la localitat, Francesc Roca. “Estem parlant d’un edifici de prop de 800 metres quadrats aixecat en uns terrenys cedits per l’ajuntament a cost zero. El CAP està acabat, però en les diferents reunions que hem mantingut amb responsables del departament de Sanitat ens diuen que els diners que falten no estan pressupostats”, afegia. “Quan els diem que ja posarem nosaltres els diners s’hi neguen i ens diuen que haurem d’esperar a febrer o març de l’any vinent a veure què passa”, comentava.

La situació d’impasse s’ha acabat fent insostenible i la convocatòria d’avui ha servit de detonant per mobilitzar a la població. La convocatòria ha estat realitzada per les xarxes socials i de manera “espontània”, tal com reconeixia l’alcalde, Roc Muñoz. “Però ha arribat un moment en que des de l’equip de govern ens hi hem posat al capdavant perquè calia canalitzar la protesta”, deixava clar. De fet, els Mossos d’Esquadra han reclamat la identificació d’algun responsable donat que, a més, durant alguns minuts s’ha tallat la circul·lació pels carrers.

Darrera d’una pancarta amb el lema ‘Volem el CAP ja’, els concentrats s’han dirigit des de les instal·lacions del centre actual (titularitat del govern espanyol, segons han assenyalat a tarragona21 fonts municipals) fins al nou (ubicat a l’avinguda Tarragona en plena penombra perquè no té ni tan sols llum) cridant “Que l’obrin!” i cantant de manera irònica allò de “Dónde están las llaves? materile, rile, rile”. “No hi ha dret!”, exclamava Muñoz ja al costat d’una planta sanitària sense constants vitals i davant d’uns veïns encesos, en la seva gran majoria gent gran. “No ens ho mereixem. Hem anat a totes les instàncies possibles i a la direcció de Salut demanant que ens l’obrin. Però ens diuen que no hi ha diners pels mobles. Nosaltres els hem dit -afirmava el batlle- que ja els posarem nosaltres. I els catxondos ens responen val, però els heu de posar a fons perdut. Llavors l’obrim demà mateix ens diuen!”, denunciava l’alcalde. “El que hem fet avui és molt important”, reconeixia Muñoz en referència al ressò que comporta la manifestació. “Cal que se sàpiga que estem enfadats i molt molestos”.

En roda de premsa improvisada, l’alcalde recordava com la  construcció de l’edifici “va costar prop de deu anys”. De fet, el compromís el va signar, en el que és pràcticament un exercici d’arqueologia, la llavors consellera de Salut, Marina Geli. “Per fi es va acabar fent després de licitar-ho d’una manera i d’una altra. I el que passa ara és que fa vuit mesos que l’edifici ja està acabat i no el posen en marxa. I la gent es queixa perquè ho pateix”. Les raons de la negativa del departament, segons l’alcalde, cal trobar-les en el fet que “deien que no tenien diners pels mobles”, entesos com material de despatxos, oficines i sala d’espera, no pas de camilles. “Saben que n’han dotat d’alguns però encara els hi falten, i per tant no el poden obrir. Davant d’això -assegurava- a l’anterior director territorial de Salut li vam oferir la possibilitat que l’ajuntament financés la part que els mancava”. La resposta va ser “la que ja he dit pel megàfon: si era a fons perdut demà mateix, però si ho havien de tornar no podia ser”. Una actitud que qualifica de “presa de pèl” perquè “si volen ens els poden tornar en tres o quatre anys, no hi ha cap problema. Ara bé, regalar-ho tampoc. Aquesta és la nostra resposta”.

El batlle afegia que el CAP ja disposa la llicència municipal per obrir i no hi ha excuses administratives, deixant clar de pas que l’obertura és només el primer pas d’un problemàtica que té una derivada: l’assignació de personal. “El problema que tenim en relació a aquest tema -explicava un Muñoz conscient que ha estat també un dels crits més reivindicatius de la manifestació- és que formem part de l’Àrea Bàsica Bonavista-La Canonja. I quan ve Nadal, Setmana Santa o vacances, si falten metges o infermeres primer van a Bonavista abans que aquí. I els habitants de la Canonja s’han de desplaçar, el que és un greuge” per una població de prop de 5.900 habitants. Mai un guió havia suposat tanta distància.

En aquest sentit, veïns lamentaven haver de compartir un servei com el pediatria i el fet de no tenir urgències divendres per la nit. “Si ens passa alguna cosa hem d’anar a Bonavista”, exclamava la Dolors, mobilitzada perquè “estem cansats de veure que no obren el nou CAP. I escolti, som un poble, tenim dret a estar en les mateixes condicions que la resta”. La Caterina afegia al llistat de deures que “hem d’estar un mes i mig perquè ens visiti el metge de capçalera. I home, jo crec que un metge de capçalera és per a que et visiti en un termini de dos o tres dies, no?”.

J.Siré

 

 

El CF Canonja presenta els seus equips

Imatges de la presentació. Fotos: Toni Vera (FCF)

El Vicepresident de la FCF i delegat de la FCF a Tarragona, Josep Vives, acompanyat del directiu Rafael Pinedo i del delegat del Tarragonès, Diego Ávila, han assistit a la presentació del club del Tarragonès.

L’acte ha estat conduit per en Ferran Mañé president del club, acompanyat d’en Salvador Ferrer, tinent d’alcalde de la Canonja i dels regidors Antonio Reyes i Marina Clavero.

Els jugadors han anat desfilant sobre la gespa en una emotiva imatge que ha arrencat els aplaudiments de tots els congregats, en la seva majoria familiars i aficionats, que han fet petit el municipal de La Canonja.

El torn de parlaments ha estat encetat pel president, que ha conjurat els jugadors per seguir creixent i competint, alhora que ha demanat a una graderia plena de pares i aficionats que ajudin l’entitat i segueixin comprometent-se per esdevenir protagonistes del futur del futbol territorial.

Per part de l’FCF s’ha dirigit als assistents en Rafael Pinedo, que ha volgut mostrar el reconeixement de la federació a tots els implicats en el bon funcionament del club i que ha desitjat la millor de les temporades.

Salvador Ferrer, tinent d’alcalde, ha refermat l’esforç del consistori en la millora de les instal·lacions municipals i ha volgut ficar l’accent en l’acompanyament a l’entitat per part del consistori.

En la cloenda de l’acte s’ha realitzat la fotografia de tot el grup, amb 23 equips i 330 federats sobre la gespa.

Roc Muñoz, reelegit com a alcaldable del PSC a la Canonja

La candidatura de Roc Muñoz ha obtingut el vot unànime del centenar d’afiliats i simpatitzants socialistes que van participar a l’assemblea.

L’actual alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, ha estat reelegit com a alcaldable socialista a les eleccions municipals de l’any vinent. La candidatura de Roc Muñoz ha obtingut el vot unànime del centenar d’afiliats i simpatitzants socialistes que han participat a l’assemblea convocada a tal efecte.

Cal recordar que en els darrers comicis municipals de 2015 la candidatura socialista liderada per Roc Muñoz va obtenir el 61% dels vots i la majoria absoluta a la sala de plens amb 10 regidors de 13 possibles.

Durant la seva primera intervenció un cop reelegit com a alcaldable del PSC per la Canonja Roc Muñoz ha remarcat que “els socialistes ens presentem a aquestes eleccions després de donar compliment al programa electoral amb el que vàrem concórrer a les eleccions de 2015. Hem complert amb el contracte electoral que vàrem signar amb els canongins i canongines. Els socialistes som gent de paraula i una opció segura de bon Govern.”

Pel que fa als objectius per aquests propers quatre anys Roc Muñoz ha fixat els objectius prioritaris en els equipaments i serveis en l’àmbit de la salut, educació, esport i l’atenció a la gent gran. “Aquest proper mandat crearem el centre de dia que la Canonja necessita per donar resposta a les necessitats reals dels nostres majors”, ha assegurat.

L’alcaldable socialista també ha reiterat la validesa de la formula amb la que els socialistes han propiciat el progrés de la Canonja aquests darrers anys, “treball, il·lusió i ganes. Tornem a tenir ara la màxima ambició perquè estem segurs que si mantenim ferm el timó i fem les coses bé el millor per la Canonja està per venir…”, ha emfatitzat Roc Muñoz.

Pel que fa a la configuració de la llista Roc Muñoz ha explicat que es treballa per “incorporar gent nova a un projecte de progrés que vol sumar en benefici de tots i totes. La nostra serà una llista que combinarà experiència i garantia de gestió amb renovació i saba nova. Tenim per endavant un nou repte que ens il·lusiona en la nostra determinació de convertir el nostre estimat poble en un referent de benestar social i de qualitat de vida al conjunt de les comarques tarragonines”, ha conclòs.

Més de 425 persones participen en la caminada per l’Anella Verda de la Canonja

El circuit perimetral, d’uns 7 kilòmetres de recorregut, passa per camins rurals històrics i carrers del poble i es pot fer tant caminant com amb BTT.

El bon temps i les ganes van acompanyar aquest diumenge a les més de 425 persones que van participar en la caminada popular per descobrir l’Anella Verda de la Canonja. Aquest és un projecte sorgit del procés de Pressupostos Participatius del 2017 i que ara ja és una realitat. El circuit perimetral, d’uns 7 kilòmetres de recorregut, passa per camins rurals històrics i carrers del poble i es pot fer tant caminant com amb BTT. Per aquest motiu i amb la voluntat de mostrar el recorregut de l’anella, les regidories de Medi ambient i Participació ciutadana van organitzar una pedalada el diumenge 28 d’octubre i una caminada popular el passat 4 de novembre.

“Vam haver d’ajornar-ho fa quinze dies pels extraordinaris episodis de pluja que vam patir i per fi ahir vam poder gaudir d’un magnífic dia per descobrir, o redescobrir en alguns casos, l’Anella Verda que s’ha dissenyat per camins, que ja molta gent utilitzava, i que ara s’han marcat, senyalitzat i millorat per a que els canongins i canongines pugem fet esport i salut”, comentava el regidor de Participació Ciutadana, Salvador Ferré.

Per la seva banda la regidora de Medi ambient agraïa la participació de la gent, “sense el suport i la implicació dels propis canongins, aquestes coses no serien possible. No hem d’oblidar que aquest esperat projecte és fruit d’una votació popular que, en el marc dels pressupostos participatius, hem dut a terme i que ara podrà gaudir tothom”.

La Catedral incorpora tres nous canonges

Imatge de l’acte amb els tres nous canonges

El Capítol de la Catedral Metropolitana de Tarragona ha incorporat, aquest dissabte, dia 3 de novembre, tres nous canonges: Mn. Joan Miquel Bravo Alarcón (La Canonja, 1973), Mn. Josep Masdéu Aymamí (Vilaplana, 1961) i Mn. Antoni Pérez de Mendiguren i Cros (Tarragona, 1973).

L’acte s’ha iniciat a la sala capitular de la Catedral, en presència de l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, i dels membres del Capítol de la Catedral, després de la lectura dels corresponents nomenaments per part del secretari capitular, Mn. Josep Queraltó, els nous canonges han fet la professió de fe i el jurament de fidelitat a l’Església i als bisbes diocesans.

Posteriorment, en processó, el Capítol s’ha traslladat al temple catedralici, on els nous canonges han fet el jurament de la Primada, que comporta el compliment de les disposicions estatutàries de la institució. Seguidament s’ha assignat als nous membres l’escó corresponent per a les celebracions i s’ha resat la pregària de l’hora de tèrcia.

Amb aquestes noves incorporacions el Capítol de la Catedral, presidit per Mn. Joaquim Fortuny i encarregat de tenir cura i vetllar per la Catedral, compta amb 18 canonges i 4 canonges honoraris.

Dissabte, 3 de novembre, la Cia Addaura inaugura el 12è Festival Teatre Màgic

El món de l’il·lusionisme es donarà cita, per dotzè any consecutiu, del 2 al 24 de novembre als escenaris de Tarragona i de La Canonja amb l’objectiu d’oferir una selecció dels millors espectacles de màgia de l’actualitat. El Festival Teatre Màgic, que ja és un referent, no només a Catalunya, sinó també a l’estranger, compta amb la direcció artística del tarragoní Mag Gerard.

Després d’un any la màgia torna a Tarragona i ho fa amb destacats artistes —alguns d’aquests de nivell internacional—, que actuaran al Teatre Tarragona, la Sala Trono Armanyà, El Magatzem, l’Espai Kesse, La Biblioteca de Tarragona, la llibreria Adserà i al Castell de Masricart (a la Canonja).

Aquest dissabte, a les 18 h, la inauguració del festival anirà a càrrec de la Cia Addaura que presentarà “Embrossa’t” al Teatre Tarragona. Aquesta proposta és un fantàstic espectacle per a tota la família basat en la poesia visual del poeta Joan Brossa on es barregen dansa, màgia, titelles, projeccions i ombres. Aquesta obra he quedat finalista als Premis Max 2018 en la categoria de millor espectacle per a públic infantil, juvenil o familiar.

La Sala Trono Armanyà acollirà espectacles de màgia i mentalisme a càrrec del premi mundial Tony Montana, les magues argentines Alba i Cezi Zen, que faran una parada a la ciutat en la seva gira europea, i Jordi Pota que, després del seu espectacle, farà la presentació del seu primer llibre. El teatre El Magatzem presentarà un espectacle de màgia còmica i visual del Mag Gerard i la Cia Impromagia oferirà un nou concepte d’espectacle que fusiona de forma única la improvisació amb l’il·lusionisme.

Espectacle únic del conegut i televisiu Mag Lari

El conegut i televisiu Mag Lari arribarà al teatre Tarragona per oferir, en exclusiva al sud de Catalunya, un espectacle únic que commemora els seus 25 anys de trajectòria en el món de la màgia. Un muntatge de nova creació que recupera els números de màgia més emblemàtics que l’il·lusionador ha fet mai i n’inclou de nous.

En les pròximes setmanes la màgia arribarà també a La Canonja amb la divertida màgia de Linaje i la gran gala familiar conduïda per Brando i Silvana.

Programa del Festival Teatre Màgic 2018:

 • 2 de novembre, a les 19 h, a l’Espai Kesse: Taller de màgia amb cartes per a gent jove. Gratuït.
 • 3 de novembre, a les 18 h, al Teatre Tarragona: Embrossa’t, amb la Cia Addaura. Fantàstic espectacle per a tota la família basat en l’obra de Joan Brossa on es barregen dansa, màgia, titelles, projeccions i ombres. Preu: 7 – 10 €.
 • 7 de novembre, a les 13.15 h: «Realitat o ficció?», a Tarragona Ràdio.
 • 9 de novembre, a les 20.30 h, a la Sala Trono Armanyà: Mentalismo reservado, amb Tony Montana (Premi mundial de màgia). Un gran mentalista que sorprendrà i emocionarà a parts iguals. Preu: 16 € (amb descomptes).
 • 10 de novembre a les 20.30 h a la Sala Trono Armanyà: Magicomic (l’antiestrès), amb Jordi Pota. El Mag Pota ens explicarà totes les proves que ha realitzat per trobar el millor remei per a l’estrès. Preu: 16 € (amb descomptes).
 • 11 de novembre, a les 12 h, al Teatre Magatzem: Màgia, somriures i confeti, amb el Mag Gerard. El tarragoní Mag Gerard presenta un sorprenent espectacle per a tota la família on barreja, amb un estil propi, la màgia visual amb la comèdia. Preu: 78 €.
 • 11 de novembre, a les 18.30 h, a la Sala Trono Armanyà: Conexiones, amb Alba i Cezi Zen. La sorpresa, l’humor i la participació del públic són la clau per establir una meravellosa trobada entre dues magues. Preu: 16 € (amb descomptes).

 • 16 de novembre, a les 18 h, a la llibreria Adserà: Màgia de prop per a tota la família a càrrec de la Cia. Teatre Màgic. Gratuït.
 • 17 de novembre, a les 21 h, al Teatre Tarragona: 25 il·lusions, amb el Mag Lari. El popular Mag Lari fa 25 anys que va començar a fer màgia i ho celebra amb un espectacle que reuneix els seus 25 números més emblemàtics. Preu: 30 € (amb descomptes).
 • 20 de novembre, a les 17.30 h, a la Biblioteca Pública de Tarragona: Màgia entre llibres amb la Cia. Teatre Màgic. Espectacle per a tota la família on alguns dels llibres clàssics de la literatura infantil són representats amb espectaculars jocs de màgia. Gratuït.
 • 22 de novembre, a les 18 h, Castell de Masricart de La Canonja: Màgia familiar amb Linaje (Burgos). Gratuït.
 • 23 de novembre, a les 18 h, a la sala d’actes de l’escola de La Canonja: Gala de màgia familiar amb Brando y Silvana. Un divertit espectacle amb aparicions, desaparicions, transformacions… Gratuït.
 • 23 de novembre, a les 21.30 h, a l’Espai Kesse: Cabaret màgic amb Brando, Silvana i artistes convidats. Gratuït.
 • 24 de novembre, a les 20.30 h, al Teatre Magatzem: Impromagia. El primer espectacle del món que uneix improvisació teatral còmica i la màgia en un nou concepte d’entreteniment. Preu: 12 – 14 €.

El professor Robert Swartz protagonitza les jornades d’innovació de les escoles Aura i Turó

 

Les escoles Aura i Turó organitzen la I Jornada d’Innovació Pedagògica ‘Creant cultures de pensament’ oberta a tota la comunitat educativa, que tindrà lloc el proper 27 d’octubre a Aura, a càrrec de Robert Swartz.

Considerat una de les personalitats més influents al món en l’àmbit de l’educació, Robert Swartz és el pioner en la inclusió del pensament crític i creatiu en els continguts curriculars. Aquest filòsof proposa un canvi radical a l’actual escola “que mata les ganes per aprendre i pensar”. El seu mètode, el Thinking Based Learning (TBL), ensenya als alumnes a pensar, cosa que falla en l’actual sistema educatiu, que continua fent de la memòria la base de l’aprenentatge.

El doctor Swartz visitarà el Col·legi Aura el proper dissabte 27 d’octubre per participar en la I Jornada d’Innovació Pedagògica organitzada conjuntament per la Institució Tarragona i la Fundació Impuls. Una jornada gratuïta i oberta a tota la comunitat educativa del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.

Robert Swartz presentarà la metodologia TBL (Thinking Based Learning) i ens guiarà mitjançant exemples i pràctiques sobre com aplicar destreses de pensament per arribar a una comprensió profunda dels continguts i aconseguir la transferència de l’aprenentatge a la vida real.

Posteriorment s’organitzaran simultàniament diversos workshops sobre la creació a l’aula de cultures de pensament liderats per centres educatius que ho duen a terme a les seves aules. Els workshops es distribueixen en 4 blocs adaptats a les diferents etapes educatives.

Aquells que ho desitgin podran assistir a la Taula rodona “Transformació de l’escola mitjançant el pensament” liderada per Robert Swartz, que comptarà amb la col·laboració de Rosa Argilés i Oscar Campo, experts professors i coaches TBL.

PROGRAMA 

9.00 a 9.30h – Recepció, acreditació i entrega de material

9.30 a 9.45h – Benvinguda

9.45 a 11.15h – Conferència de Robert Swartz

“TBL: Aprendre a pensar i pensar per aprendre. El gran repte de les escoles d’avui i demà”

11.15 a 11.45h – Pausa cafè

11.45 a 13.15h – Tallers

Adjuntem un enllaç d’una entrevista amb Robert Swartz.

El Motor Club la Canonja celebra el seus aniversaris de fundació i refundació

Les carreres de Motocròs al circuit de les Garrigues des de l’any 1978 i fins a mitjans dels anys 80 van ser una de les grans i encertades apostes del llavors acabat de fundar Motor Club la Canonja. Aquestes curses comptaven amb l’estreta col·laboració de la Federació Catalana de Motociclisme, liderada pel seu delegat territorial de la província de Tarragona, Josep Maria Mena “Pitu Mena” i amic dels dirigents canongins. Des de la Federació s’aportava l’experiència organitzativa i tota l’estructura competitiva, des de la logística a la part més burocràtica i legal per aconseguir els permisos per poder disputar les curses. I per part dels canongins s’aportava un cabal immens d’il·lusió, capacitat de treball i factor humà en forma de voluntaris i socis. Tots disposats perquè tot sortís bé. Tot just acabaven de néixer i en poques dates van saber convertir les carreres de Motocròs de la Canonja en tot un referent al sud de Catalunya

Una conjunció de factors van propiciar que això fos així, per una banda les dècades dels anys ’70 i ’80 la modalitat de motocròs va viure la seva època daurada. Marques catalanes com Bultaco, Montesa, Ossa van assolir un gran prestigi internacional. Aquest fet va ajudar l’aparició de molts joves pilots que van anar triomfant en els diferents campionats que es duien a terme. El factor canongí va ser el lideratge d’una junta directiva capaç d’aglutinar uns anhels i una avidesa per portar fins a dalt de tot el nom del Motor Club la Canonja.

Arran d’iniciar la recerca de documentació i material gràfic del Motor Club la Canonja amb motiu de la celebració dels 40 anys en la seva primera època (1978-2018) i dels 25 anys des de la seva refundació (1993-2018), l’equip organitzador es va posar en contacte amb el reusenc Josep Maria Pàmies que durant més de 40 anys va exercir de fotògraf corresponsal de la revista Solo Moto. Va ser llavors que el fotògraf reusenc va treure a la llum aquest petit tresor que ha acabat per conformar l’exposició fotogràfica que s’inaugurarà aquest divendres. Josep Maria Pàmies guarda al seu arxiu els negatius originals de les fotografies de les curses celebrades a la Canonja que va cobrir com a professional durant aquells anys. En una mostra de generositat encomiable, Josep Maria Pàmies va facilitar aquest material per poder fer-ne una selecció i destinar-la a elaborar aquesta exposició. Un recull fotogràfic de les carreres de Motocròs celebrades al circuit de les Garrigues entre els anys 1978 i 1982. El visitant també podrà veure imatges d’un trial celebrat pel terme municipal i un petit espai dedicat a fotografies i records de l’època.

Previament a la inauguració de l’exposició es projectarà (19:30 a la sala Noble del Centre Cultural del Castell de Masricart) l’audiovisual “Motor Club la Canonja, una història propera” fet a traves de l’entrevistes que Josep Torrents ha anat realitzant durant la recerca de documentació, i on es podran veure per primer cop unes imatges en moviment (Enllaç a cursa Motocròs) recuperades i digitalitzades. Es tracta d’uns minuts de curses d’aquells anys al circuit de les Garrigues i també d’un trial.

Finalment els socis i amics del Motor Club la Canonja celebraran un sopar de Gala per commemorar els 40 anys des de la fundació (1978) i els 25 anys des de la refundació (1993).

Tot plegat un exercici de nostàlgia que per a molts socis i simpatitzants veterans els permetrà fer un viatge al passat i per als socis més joves els ha de servir com a estímul per estimar l’entitat i el motociclisme.

Actes previstos:

19:30 Projecció de l’audiovisual “Motor Club la Canonja, una història propera”

20:00 Inauguració de l’exposició

21:00 Trasllat al restaurat i sopar de gala

 

Caminada i bicicletada per a descobrir l’anella verda de la Canonja

Imatge d’un tram de l’Anela Verda de La Canonja

L’Anella Verda és un projecte sorgit del procés de Pressupostos Participatius del 2017 a La Canonja i ara ja és una realitat. Per tal de conèixer el recorregut d’aquest circuit, les regidories de Medi ambient i Participació ciutadana han organitzat una caminada popular pel diumenge 21 d’octubre i una bicicletada pel següent diumenge dia 28.

Les jornades començaran a les 10 del matí al Mas de l’abeurador i finalitzaran amb un vermut per als participants. Les inscripcions per a la caminada es podran realitzar fins el dijous 18 d’octubre al Castell de Masricart.

Per la pedalada del dia 28, els majors de 8 anys podran recórrer el circuit de l’Anella Verda i, pels més petits, es crearan circuits i jocs al pàrquing del Mas de l’Abeurador. Les inscripcions estan obertes fins el 25 d’octubre, al mateix Castell de Masricart. Per dur a terme aquest acte hi col·laboren les entitats Club Ciclista La Canonja i BTT La Canonja.

La Canonja aprova les subvencions per incentivar la creació de llocs de treball i els ajuts al lloguer per a joves

Imatge del ple celebrat a l’Ajuntament de la Canonja

L’Ajuntament de la Canonja va acordar, en plenari municipal, l’aprovació de les bases per a la concessió de subvencions per tal d’incentivar la creació de llocs de treball al municipi de la Canonja i afavorir les noves empreses que s’instal·lin en el municipi. En el mateix ple es van aprovar també les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a joves, per al pagament del lloguer.

En el capítol d’Hisenda i Serveis Públics es van aprovar petites modificacions de les ordenances fiscals però continuem amb la congelació de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i el de la brossa, tal i com s’ha fet en els darrers anys.

Per altra banda, també es van presentar i aprovar dues mocions en nom de tots els grups municipals (PSC, PDCAT, CUP i PP). La primera relativa a l’obertura del nou consultori mèdic de la Canonja, en la que tots els grups insten als Serveis Territorials del departament de Salut al Camp de Tarragona i a l’Institut Català de la Salut a posar un calendari clar per l’obertura del nou consultori mèdic de la Canonja, una obertura que no hauria d’anar més enllà del primer trimestre del 2019. També sol·liciten als grups parlamentaris que, en el marc de la Comissió de Salut, demanin la compareixença de la consellera de Salut per tal de preguntar-li sobre l’estat d’aquesta qüestió.

La segona moció fa referència a la recuperació de la memòria històrica a la Canonja i en aquest sentit els grups municipals aproven instal·lar, al refugi de la plaça de la O, una placa que recordi totes les víctimes de la Guerra Civil d’ambdós bàndols i la dictadura franquista a la Canonja. Acorden també potenciar la difusió de la memòria històrica de la Canonja i eliminar totes les referències d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura que es trobin en espais i propietats públiques, així com càrrecs o reconeixements honorífics, atorgats durant la dictadura, que l’Ajuntament de la Canonja encara tingui a antics dirigents del règim franquista.

La Plataforma Cel Net denuncia la gestió de l’episodi de males olors originat a una empresa química

La Plataforma Cel Net ha posat el crit al cel perquè “les poblacions de Vilallonga del Camp, el Morell i la Pobla de Mafumet van veure’s afectades” ahir diumenge (clicar aquí) per “un fort episodi de males olors. Vora mitjanit, una pudor irritant que arribava a causar molèsties a la gola i tos, va impedir agafar el son a les veïnes de la zona”.

Segons denuncia en un comunicat de premsa, “tot i l’evidència de la problemàtica, la població no va ser alertada ni informada del que estava succeint. El desconcert va durar hores i van ser les mateixes veïnes les que van haver d’esforçar-se per aconseguir una informació que arribava amb poca certesa. Només els que van poder percebre l’olor amb evidència, van descobrir, després d’unes quantes trucades al 112, que es tractava d’una fuita no tòxica tot i que a la vegada es recomenava confinar-se a casa”.

No va ser fins hores més tard “que un comunicat oficial de Protecció Civil comunicava que es tractava d’una fuita d’una barreja de productes inflamables (òxid de fenil i difenil) a la sala de calderes de l’empresa de tractament d’olis CATOR, d’Alcover. L’escrit confirmava la dada anterior: es descartava la possibilitat de formació d’un núvol tòxic, tot i que alhora es recomenava el confinament de les veïnes de la zona, tancant finestres i portes i apagant els aparells de ventilació mentre els Bombers de la Generalitat duien a terme les tasques de control de la fuita”.

Davant d’aquest fet, la Plataforma Cel Net “exigeix una vegada més, que es revisin els protocols de comunicació del Plaseqcat. La població ha de ser alertada de manera immediata, per una canal accessible per a tothom, amb informació clara sobre la procedència i composició de l’episodi, i un pla d’actuació definit”.

“És responsabilitat de l’Administració afegeix la nota- i de les empreses implicades vetllar per la seguretat dels habitants de la zona i no esperar que siguin els propis habitants que, depenen d’una variable de factors incontables, puguin descobrir les incidències i deduir com actuar”.

Des de la Plataforma Cel Net “requerim a l’empresa CATOR que expliqui els fets ocorreguts de manera pública. I aprofitem per denunciar i demanar informació pels recurrents episodis de males olors que origina la mateixa empresa i  que causen molèsties contínuament als habitants d’Alcover i zones properes”.

Per altra banda, “recordem a la Generalitat l’urgència d’executar un pla de control integral de la qualitat de l’aire del camp de Tarragona. A hores d’ara, tot i els anys de reclamacions, ni a Vilallonga del Camp, ni al Morell, ni a la Pobla de Mafumet, tenim cap punt de control en continu de la Xarxa de Vigilància de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya que permeti consultar l’estat de la qualitat de l’aire durant episodis com aquest”, conclou el comunicat.

L’Ajuntament d’Alcover convoca una comissió de seguiment extraordinària

Tanmateix, l’Ajuntament d’Alcover ha convocat per aquesta setmana una comissió de seguiment extraordinària perquè l’empresa Cator pugui explicar l’incident d’aquest diumenge. El consistori vol esclarir els fets i que l’empresa Cator expliqui les mesures adoptades arran de la fuita perquè no torni a succeir un episodi d’aquestes característiques. L’incident, segon l’empresa Cator i el CECAT, va comportar la fuita d’un compost d’òxid de denil i difenil, compost inflamable amb una olor desagradable però no tòxic ni nociu. La fuita es va produir en un tram de 10 a 15 metres de canonada a la sala de calderes de la planta. La reunió d’aquesta setmana es farà amb els diferents òrgans implicats, per posar fil a l’agulla a l’incident ocasionat en aquesta empresa de regeneració i tractament d’olis usats.

Desactivat el Plaseqcat un cop finalitzada la fuita de productes químics en una empresa d’Alcover

Imatge d’arxiu d’un vehicle de Bombers.

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest dilluns a la matinada el Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya Plaseqcat, activat en fase d’alerta, un cop finalitzada la fuita causada per un accident a Catalana de Tractament d’Olis Residuals (CATOR), ubicada a Alcover, a la carretera de Reus a Montblanc C-14 al punt quilomètric 22. Concretament, la fuita era d’una barreja de productes inflamables (òxid de fenil i difenil) a la sala de calderes. Aquesta barreja de productes és inflamable i amb una olor molt forta. La fuita s’ha produït en un tram de 10-15 metres de canonada a la sala de calderes. El personal de l’empresa ha pogut aïllar-la i confinar-la dins de la sala que posteriorment han inundat amb escuma. No hi ha constància de cap ferit, segons ha informat Protecció Civil.

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat hi ha treballat amb cinc dotacions i la seva tasca ha consistit en tancar les vàlvules del sistema on s’ha tancat la incidència.

Paral·lelament, també han neutralitzant el producte que ja ha fuitat, i que s’ha contingut en uns dipòsits, a l’interior de l’empresa. En aquest cas, els Bombers han treballat per abaixar la temperatura del producte inundant-lo amb escuma.

El telèfon d’emergències ha atès 36 trucades de veïns d’Acover, El Morell, Vilallonga del Camp, La Pobla de Mafumet i La Canonja afectats per les molèsties causades per les males olors. En aquest sentit, i tot i que s’ha descartat la possibilitat de formació d’un núvol tòxic, Protecció Civil de la Generalitat ha recomanat el confinament dels veïns de la zona, tancant finestres i portes i apagant els aparells de ventilació mentre Bombers de la Generalitat du a terme les tasques de control de la fuita. No hi ha constància de cap ferit.

La situació que han viscut els veïns s’ha traslladat a les xarxes:

ACN

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies