TARRAGONA 21

La Plataforma Cel Net denuncia la gestió de l’episodi de males olors originat a una empresa química

La Plataforma Cel Net ha posat el crit al cel perquè “les poblacions de Vilallonga del Camp, el Morell i la Pobla de Mafumet van veure’s afectades” ahir diumenge (clicar aquí) per “un fort episodi de males olors. Vora mitjanit, una pudor irritant que arribava a causar molèsties a la gola i tos, va impedir agafar el son a les veïnes de la zona”.

Segons denuncia en un comunicat de premsa, “tot i l’evidència de la problemàtica, la població no va ser alertada ni informada del que estava succeint. El desconcert va durar hores i van ser les mateixes veïnes les que van haver d’esforçar-se per aconseguir una informació que arribava amb poca certesa. Només els que van poder percebre l’olor amb evidència, van descobrir, després d’unes quantes trucades al 112, que es tractava d’una fuita no tòxica tot i que a la vegada es recomenava confinar-se a casa”.

No va ser fins hores més tard “que un comunicat oficial de Protecció Civil comunicava que es tractava d’una fuita d’una barreja de productes inflamables (òxid de fenil i difenil) a la sala de calderes de l’empresa de tractament d’olis CATOR, d’Alcover. L’escrit confirmava la dada anterior: es descartava la possibilitat de formació d’un núvol tòxic, tot i que alhora es recomenava el confinament de les veïnes de la zona, tancant finestres i portes i apagant els aparells de ventilació mentre els Bombers de la Generalitat duien a terme les tasques de control de la fuita”.

Davant d’aquest fet, la Plataforma Cel Net “exigeix una vegada més, que es revisin els protocols de comunicació del Plaseqcat. La població ha de ser alertada de manera immediata, per una canal accessible per a tothom, amb informació clara sobre la procedència i composició de l’episodi, i un pla d’actuació definit”.

“És responsabilitat de l’Administració afegeix la nota- i de les empreses implicades vetllar per la seguretat dels habitants de la zona i no esperar que siguin els propis habitants que, depenen d’una variable de factors incontables, puguin descobrir les incidències i deduir com actuar”.

Des de la Plataforma Cel Net “requerim a l’empresa CATOR que expliqui els fets ocorreguts de manera pública. I aprofitem per denunciar i demanar informació pels recurrents episodis de males olors que origina la mateixa empresa i  que causen molèsties contínuament als habitants d’Alcover i zones properes”.

Per altra banda, “recordem a la Generalitat l’urgència d’executar un pla de control integral de la qualitat de l’aire del camp de Tarragona. A hores d’ara, tot i els anys de reclamacions, ni a Vilallonga del Camp, ni al Morell, ni a la Pobla de Mafumet, tenim cap punt de control en continu de la Xarxa de Vigilància de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya que permeti consultar l’estat de la qualitat de l’aire durant episodis com aquest”, conclou el comunicat.

L’Ajuntament d’Alcover convoca una comissió de seguiment extraordinària

Tanmateix, l’Ajuntament d’Alcover ha convocat per aquesta setmana una comissió de seguiment extraordinària perquè l’empresa Cator pugui explicar l’incident d’aquest diumenge. El consistori vol esclarir els fets i que l’empresa Cator expliqui les mesures adoptades arran de la fuita perquè no torni a succeir un episodi d’aquestes característiques. L’incident, segon l’empresa Cator i el CECAT, va comportar la fuita d’un compost d’òxid de denil i difenil, compost inflamable amb una olor desagradable però no tòxic ni nociu. La fuita es va produir en un tram de 10 a 15 metres de canonada a la sala de calderes de la planta. La reunió d’aquesta setmana es farà amb els diferents òrgans implicats, per posar fil a l’agulla a l’incident ocasionat en aquesta empresa de regeneració i tractament d’olis usats.

Desactivat el Plaseqcat un cop finalitzada la fuita de productes químics en una empresa d’Alcover

Imatge d’arxiu d’un vehicle de Bombers.

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest dilluns a la matinada el Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya Plaseqcat, activat en fase d’alerta, un cop finalitzada la fuita causada per un accident a Catalana de Tractament d’Olis Residuals (CATOR), ubicada a Alcover, a la carretera de Reus a Montblanc C-14 al punt quilomètric 22. Concretament, la fuita era d’una barreja de productes inflamables (òxid de fenil i difenil) a la sala de calderes. Aquesta barreja de productes és inflamable i amb una olor molt forta. La fuita s’ha produït en un tram de 10-15 metres de canonada a la sala de calderes. El personal de l’empresa ha pogut aïllar-la i confinar-la dins de la sala que posteriorment han inundat amb escuma. No hi ha constància de cap ferit, segons ha informat Protecció Civil.

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat hi ha treballat amb cinc dotacions i la seva tasca ha consistit en tancar les vàlvules del sistema on s’ha tancat la incidència.

Paral·lelament, també han neutralitzant el producte que ja ha fuitat, i que s’ha contingut en uns dipòsits, a l’interior de l’empresa. En aquest cas, els Bombers han treballat per abaixar la temperatura del producte inundant-lo amb escuma.

El telèfon d’emergències ha atès 36 trucades de veïns d’Acover, El Morell, Vilallonga del Camp, La Pobla de Mafumet i La Canonja afectats per les molèsties causades per les males olors. En aquest sentit, i tot i que s’ha descartat la possibilitat de formació d’un núvol tòxic, Protecció Civil de la Generalitat ha recomanat el confinament dels veïns de la zona, tancant finestres i portes i apagant els aparells de ventilació mentre Bombers de la Generalitat du a terme les tasques de control de la fuita. No hi ha constància de cap ferit.

La situació que han viscut els veïns s’ha traslladat a les xarxes:

ACN

La cuina de l’Escola la Canonja ja és una realitat

L’Ajuntament va organitzar una jornada de portes obertes per visitar la nova installació que ha costat 162.700 euros. Foto: Ajuntament de la Canonja

La cuina de l’Escola la Canonja va ser una de les propostes guanyadores dels Pressupostos Participatius 2017 que ja s’ha fet realitat. Ahir es va realitzar una jornada de portes obertes per poder veure la nova instal·lació que ocupa un total de 175 metres quadrats i que ha suposat un cost per l’Ajuntament de 162.700 euros. A banda també l’Ajuntament ha fet una inversió de prop de 30.000 euros en l’espai de rentamans situat en el menjador de l’escola.

Fins ara, el centenar d’alumnes de l’Escola la Canonja que es quedaven a dinar ho feien gràcies al servei de càtering que proporcionava els menjars cuinats ja que la distribució i elements de la cuina no permetien que s’hi pogués cuinar. Després de les obres realitzades durant quatre mesos, s’ha adequat la cuina als requeriments de la normativa sectorial sanitària així com als “Criteris per a la construcció de nous edificis per a centres docents públics“ del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

El projecte, dut a terme per l’arquitecte municipal, en col·laboració amb una enginyeria externa, ha creat nous espais necessaris pel bon funcionament de la cuina i s’ha dotat de tots els serveis necessaris (elèctric, il·luminació, ventilació, climatització, refrigeració, gas, aigua, sanejament, protecció incendis i telecomunicacions).

Prop d’un centenar de persones van assistir a la primera jornada de portes obertes en la que hi va ser present l’alcalde, Roc Muñoz, la regidora d’ensenyament, Lucía López i altres membres del govern municipal. La jornada es tornarà a repetir el proper dimarts 25 de setembre a dos quarts de cinc de la tarda.

 

 

Detenen un belga per circular al doble de la velocitat permesa per la Canonja

Els mossos es trobaven fent un control estàtic de velocitat i van detectar un turisme circulant a 171 km/h, en un tram limitat a 80 km/h. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra del Grup de Recerca i Documentació de la Divisió de Trànsit (GRD) van detenir el passat divendres un home de 21 anys, de nacionalitat belga i veí de Brussel·les, com a presumpte autor d’un delicte contra la seguretat del trànsit, per circular a una velocitat penalment punible.

Els fets van tenir lloc el dia 8 de setembre, a la carretera C-31b, a l’altura del municipi de la Canonja. Els mossos es trobaven fent un control estàtic de velocitat i van detectar un turisme circulant a 171 km/h, en un tram limitat a 80 km/h.

Al lloc de la infracció agents de l’Àrea Regional de Trànsit de Tarragona no van poder aturar el vehicle i els mossos van iniciar les gestions per identificar el conductor. Un cop fetes les indagacions, van esbrinar que el vehicle pertanyia a una empresa de lloguer de cotxes, la qual va identificar qui era el conductor.

Una vegada els agents del GRD de la Divisió de Trànsit van disposar d’aquesta informació van poder localitzar el conductor al Prat del Llobregat, abans que agafés el vol al seu país, i van procedir a la  seva detenció per un delicte contra la seguretat del trànsit.

El detingut va passar a disposició judicial el passat dissabte i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

L’arxiu arxidiocesà i La Canonja acorden la digitalització del fons documental de la Parròquia

Imatge de la signatura de l’acord. Foto: Arquebisbat

L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i l’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz Martínez, han signat un conveni de col·laboració aquest dimecres, dia 12 de setembre, al Palau arquebisbal. L’acord, que s’executarà en dos anys, contempla la conservació i restauració de 55 pergamins dels segles XV i XVII de la parròquia de Sant Sebastià de La Canonja. A més, seran digitalitzats juntament amb el fons documental de la parròquia (segles XVIII-XX), integrat per manuals notarials, capítols matrimonials, testaments, llibres de confraries i altra documentació administrativa i econòmica de l’església, i els capbreus del cabiscol i el volum de Tarraconen praetensae matricitatis (segles XVII i XVIII) de l’Arxiu Capitular de la Catedral.

Un cop digitalitzada tota aquesta documentació es podrà consultar a la pàgina web de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona.

Roc Muñoz: “La gent ha fet seves les festes de la Canonja i ja no marxen a altres localitats”

Imatges de l’ofici i de l’inici de la processó. Fotos: Tarragona21

Més d’un centenar de persones han participat en un dels actes més sentits de la Festa Major de la Canonja com és l’ofici (amb el Toc d’Ofertori a càrrec de So Nat, grallers de Tarragona) i la processó per la part alta del poble. Tot plegat ha estat també la demostració de la solidesa que va adquirint la societat civil de la població, que en aquest cas ha estat representada per la colla de Diables de la Canonja, que enguany celebren el seu cinquè aniversari, i els gegants Bià i Esperança, acompanyats pels grallers Els Veciana i Pelacanyes de l’escola de música de l’Orfeó Canongí-El Tecler. Juntament amb ells no shan volgut perdre la cita els gegants de Vila-seca  i la Cobla Cossetània de Tarragona.

La processó ha tornat fins a la Casa de la Vila, on els elements del seguici han fet el ball de lluïment. Fotos: Tarragona21

El seguici ha acabat fent ball de lluïment davant del consistori, per donar peu posteriorment a una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Cossetània al carrer Raval. La festa d’acomiadà aquesta nit amb el Castell de Focs a càrrec de la pirotècnia De Altura (23.00 hores, zona de les Garrigues).

“El balanç de les festes és molt positiu”, afirmava l’alcalde canongí, Roc Muñoz. “La veritat és que hi ha hagut molta participació. Hem tingut una mica de mala sort -explicava- perque diumenge per la nit va ploure, però tot i amb això l’orquestra va tocar fins a les cinc o les sis de la matinada. Dilluns va ploure tan fort que ja no s’hi va poder fer res. Ara bé, tret d’això hem registrat moltíssima afluència en tots els actes duts a terme i des de l’Ajuntament estem agraïts de que la gent hagi volgut gaudir de les festes”.

En aquest sentit el batlle ha volgut destacar que des del consistori “sempre procurem implicar a la societat civil. Hi ha algunes colles que ja fan el Seguici, com són la de Diables que enguany celebren el seu cinquè aniversari, i els gegants es troben ara en una situació en la què demanen gent perquè els que els portaven fins ara ho van deixant. En tot cas, mantenir aquest vitalitat a les festes i fer que la gent participi i les faci seves ja és una gran fita per nosaltres”, afirma Muñoz, tenint present que la Canonja viu enmig de grans ciutats com Tarragona i Reus. “Heu de pensar que fa uns anys la nostra gent en comptes de quedar-se aquí marxava a la localitat del costat. Ara això ja no només no passa, sinó que hi ha gent que ve de fora a les nostres festes”, assegurava.

J.S.

 

 

La Canonja gaudeix de la Diada Castellera protagonitzada per la Jove de Tarragona i els Xiquets del Serrallo

A les imatges, els 5pd4 amb que els liles han tancat l’actuació (superior), el 5d8 amb la que l’han obert (imatge central) i el 2d8f (inferior). Fotos: Colla Jove de Tarragona

Els serrallencs descarregant el 5 de 6 en tercera ronda amb ajut a la pinya dels liles. Foto: Xiquets del Serrallo

La Festa Major de la Canonja ha viscut aquesta tarda la seva Diada Castellera amb la presència de la Colla Jove de Tarragona i la dels Xiquets del Serrallo. Els liles arrivaben per la tarda al carrer del Raval per completar doble sessió, donat que pel matí havien actuat a Llorenç del Penedès (amb els Nens del Vendrell, la Colla Joves Xiquets de Valls) aconseguint descarregar el 9d8, el 3d9f, el 4d8a i el pd7f.

A la Canonja la Jove ha completat el 5d8, el 4d8a, el 2d8f, el pd7f i 5pd4, un d’ells al balcó. Per la seva banda, els del barri mariner han descarregat el 3 de 7 amb l’agulla en primera ronda, el 4 de 7 amb l’agulla en segona i el 5 de 6 en tercera. Un bon test per a les dues colles de cara a la cita castellera de Sant Magí a Tarragona la setmana vinent, si bé la Jove té l’agenda farcida amb la seva participació dimecres a les festes del carrer del Cós del Bou tarragoní.

Eudald Carbonell no deixa indiferent a ningú defensant el Dret a Decidir en el seu pregó a la Canonja

Eudald Carbonell, acompanyat de l’alcalde Roc Muñoz, moments abans de pronunciar el pregó a la slaa noble del Castell de Masricart. Foto: Tarragona21

“Ja saps que quan Eudald Carbonell parla no deixa a ningú indiferent”, afirmava el tinent d’alcalde responsable de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Canonja, Salvador Ferré, poc després d’assistir al pregó de la Festa Major de la localitat pronunciat ahir davant prop d’un centenar de persones al Castell de Masricart. L’arqueòleg, vinculat a la població arran de les excavacions dutes a terme per l’IPHES al jaciment del Barranc de la Boella, es va declarar partidari del Dret a Decidir (“a Catalunya el 80% de la població n’està a favor independentment del que es pensi”) i va reclamar la necessitat de que els pobles mantinguin “un esperit crític per enfrontar-se a la realitat canviant” de la societat que els envolta, una transformació vinculada també als efectes de la crisi econòmica. “No hem de tenir por d’aquest enfrontament. És característica d’una societat viva, davant dels que només venen enemics i confrontació. Aquest és el sentit de l’evolució humana: fer-nos millors”, assegurava. Al capdavall la seva intervenció tenia conscientment un toc “social” per ressaltar la importància “de la integració de les persones al territori” i la voluntat d’allunyar-se dels “tòpics d’alguns pregons buscats a wikipèdia” per fabricar “falses lloances” al municipi.

“Tots hem de col·laborar en la creació de la societat no del coneixement, un terme que ja està mort, fossilitzat, sinó del pensament. Hem de desenvolupar una consciència crítica”, afirmava. “Les institucions han d’ajudar, però som nosaltres els que independentment del que creïem ens hem de fer responsables del què volem”, deixava anar abans d’afegir que “aquesta Catalunya, on hi ha presos polítics, és de tots. Dels que estan d’acord amb la independència i dels que no. Estem en una Catalunya interdependent”.  En aquest sentit afegia que “s’han de poder defensar totes les idees. No s’ha de callar, s’ha de poder parlar de tot. I de tot vol dir de tot. Això és una característica d’una societat madura. El feixisme ja el vam viure”.

Carbonell es va declarar “comunista i ateu” com a prèvia a l’hora va llençar un missatge de tolerància i inclusiu en totes les maneres de fer. “Sempre defensaré la meva forma de pensar. I tothom ha de poder fer-ho sense ofendre. Jo no sóc religiòs. Però això no m’impedeix entendre el sentit de les esglésies” de la Canonja. “En aquests indrets shan fet bategos, primeres comunions, casaments i enterraments. Són història del poble, història viva”. “Sou un poble de pocs habitants en un context econòmic divers”, continuava, “molt semblant al que vaig nèixer jo (Ribes de Freser). Això confereix el dret als habitants a ser híbrids, gent oberta, gent que accepta el canvi. Aprofitreu-ho. La cultura i l’eduació, juntament amb la tecnologia i l’esperit crític determinen els pobles del futur. I en aquesta vila, amb les seves decisions i les entitats socials i també polítiques que en formen part mostren una societat activa i viva. Un poble amb només administracions està desfet per sota”, argumentava.

Imatges de la vestida dels gegants Bià i Esperança, prèvia a la primera balladeta de la Festa Major. Una activitat a càrrec dels Amics dels gegants de l’Orfeó Canongí. Fotos: Tarragona21

Carbonell va ser acompanyat per l’alcalde, Roc Muñoz, que va “agafar el repte” i es va mostrar disposat a crear “una regidoria de Ciència i Pensament” a partir de la propera legislatura. Per la seva banda, Ferré destacava a la finalització de l’acte l’element “cohesionador que suposa les festes per un poble on la gent té tantes procedències”. El regidor de Cultura va voler aprofitar per destacar la celebració enguany del cinquè aniversari de la creació dels Diables de la Canonja, “una entitat molt activa i que es mou per totes les localitats del territori” i que va participar en el Correfoc que va seguir a la Tronada duta a terme a l’avinguda de les Garrigues. La jornada d’ahir havia tingut ja referents populars amb la xalera de l”Atrapa la Nota, la cloenda’ dels membres del Mico de la Canonja i la vestida dels gegants Bià i Esperança per la primera balladeta de la Festa Major, a càrrec dels Amics dels gegants de l’Orfeó Canongí.

‘Atrapa la nota, la cloenda’, a càrrec de l’associació Mico de la Canonja a la plaça del Castell. Fotos: Tarragona21

Actes per diumenge

Pel que fa als actes previstos per aquest diumenge, destacar la Paella Popular (14.00 hores, Rambla Collblanc) i la Diada castellera davant de l’Ajuntament a les 19 hores, amb la participació de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Xiquets del Serrallo. El ball de Festa Major nocturn (24.00 hores) tindrà com escenerari la plaça Catalunya i anirà a càrrec de l’orquestra Welcome Band.

J.S.

 

El pregó d’Eudald Carbonell d’aquest dissabte servirà de tret de sortida a la Festa Major de la Canonja

Eudald Carbonell.

L’arqueòleg Eudald Carbonell, vicepresident de la Fundación Atapuerca, investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), pronunciarà el pregó de la Festa Major de la Canonja, en un acte que se celebrarà dissabte 11 d’agost, a les 20 hores, al Castell de Masricart de la localitat.

Carbonell va ser el promotor de l’equip i del projecte científic que es desenvolupa des de l’IPHES al Barranc de la Boella, on aquest institut hi treballa de manera sistemàtica des de fa ja més d’una dècada, amb una excavació anual que enguany tindrà lloc al setembre, sota la codirecció de Palmira Saladié i Josep Vallverdú, arqueòlegs d’aquest centre de recerca. La primera va dur-se a terme el 2007, després que l’any 2006 una nova i forta torrentada posés al descobert restes de dents i defenses de mamut. Tot i així, se sap de l’existència d’aquest jaciment des de principis del segle XX, però no va ser fins l’any 1970 quan el va excavar per primera vegada l’arqueòleg Salvador Vilaseca; durant aquesta intervenció es van localitzar restes d’elefant, rinoceront, cavall, cérvol i eines de pedra.

Excavacions al Barranc de la Boella el 2017. Foto: IPHES

La importància del jaciment

Les excavacions realitzades entre els anys 2007 i 2008 van confirmar la importància del jaciment, ja que es van localitzar noves restes de mamut (molars i defenses), així com restes d’hipopòtam, rinoceront, cérvol, cavall i diversos carnívors. Juntament amb aquesta fauna també es van trobar eines de sílex. Totes aquestes troballes s’han anat sumant a les d’anys posteriors i han convertit la Canonja en la seu de les proves materials de les primeres poblacions humanes de Catalunya, essent un indret de primer ordre per explicar l’evolució humana i els ecosistemes terrestres d’un període temporal anomenat la transició Pleistocè Mig, que cobreix l’interval que va de 960.000 a 650.000 anys abans d’ara.

Fons FEDER i turisme familiar

En paral·lel al treball científic i a la docència es promouen diferents iniciatives de socialització per apropar la ciència a la població, com l’acció “Mamut”, de creació i promoció de productes de tipus vivencial i educatiu vinculats a les troballes del Barranc de la Boella, amb el suport de l’Ajuntament de La Canonja, una de les localitats que integra la Xarxa de Municipis IPHES, creada aquest any. Es realitza en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) TurisTIC en família, finançat al 50% pels fons europeus de desenvolupament regional FEDER i liderat per la Diputació de Tarragona que integra diverses institucions sòcies de la demarcació, entre les quals hi ha l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).

L’objectiu d’aquesta iniciativa és generar competitivitat, creixement i nova ocupació directa i indirecta, convertint les destinacions turístiques de la Costa Daurada i de Terres de l’Ebre en referència innovadora global de turisme familiar.

Perfil biogràfic del pregoner

Nascut a Ribes de Freser (Ripollès, 1953), Eudald Carbonell és prehistoriador i llicenciat en filosofia i lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona (1976). Es va doctorar en geologia del Quaternari a la Universitat Pierre et Marie Curie Paris VI (1986) i en geografia i història a la Universitat de Barcelona (1988). Col·laborador del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), el 1988 es va incorporar com a professor a la Universitat Rovira i Virgili (fins al 1991), delegació de la Universitat de Barcelona a Tarragona, d’on és catedràtic de prehistòria des de 1999. Des d’aquesta institució va impulsar un equip d’investigació interdisciplinari que es va materialitzar en la creació de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) el 2004, i que va dirigir fins a 2015.

Ha realitzat nombroses excavacions en jaciments europeus i africans, entre les que destaquen les d’Atapuerca, des de 1978, sota la direcció d’Emiliano Aguirre, a qui va succeir el 1991 conjuntament amb José María Bermúdez de Castro i Juan Luis Arsuaga, i la del l’Abric Romaní, que dirigeix ​​des de 1983. És patró fundador i vicepresident de la Fundació Atapuerca.

Elefantes actuarà dissabte a les Barraques del Mamut de la Canonja

La banda barcelonina Elefantes obrirà la nit del dissabte presentant el seu nou disc, ‘La primera luz del día’. 

Escalfem motors abans de la Festa Major amb les Barraques del Mamut que ja tenen la data ben marcada en el calendari, el primer cap de setmana d’agost al pàrquing de BASF, al carrer Vila-seca, al costat de l’skate park.

Aquest any compten amb un cartell d’allò més variat. El divendres dia 4 començarà fort, dur, amb el heavy metal del grup Anarka. Com a cap de cartell tindrem a l’Orquestra Mitjanit, que no s’ha perdut cap de les edicions de les Barraques del Mamut, ja que ens ha conquistat per la seva alegria, pel seu so i la seva posada en escena enfront del públic. Abans, però, actuaran els grups Números Rojos (rock urbà) i Fumetal (punk-metal).

La banda barcelonina Elefantes obrirà la nit del dissabte. La banda, fa parada a la Canonja per presentar el seu nou disc, ‘La primera luz del día’, amb el que torna a posicionar-se com a referent musical en l’àmbit nacional. Ens farà gaudir d’un espectacle que fusiona diferents estils, des del pop fins al flamenc, passant per la cançó melòdica i el rock. Les entrades anticipades es podran adquirir fins el dia abans a codetickets.com i al Castell de Masricart a 8 euros, i el mateix dia a taquilla per 12 euros. Finalitzada la seva actuació s’obriran les portes per a la resta de grups.

Després d’Elefantes, gaudirem amb el rock urbà del Malo del Cuento. La Prole Band, promet una hora intensa de petits i grans èxits amb un viatge sonor que anirà des del reggae fins al rock, passant per l’ska i el mestissatge, amb la revisió de temes de grups com  Itaca Band o Doctor Prats. Per acabar, actuarà Cruzada, una formació de Metal clàssic que uneix dues generacions de músics amb ganes de mostrar el vell i meravellós món del Heavy Metal.

La festa no pararà a la Canonja, després dels concerts el Dj Jordi B posarà fi a les dues nits de les Barraques del Mamut de 2018.

Últim dia del sorteig de cinc entrades dobles per al concert d’Elefantes a La Canonja

Cartell del concert de La Canonja

Tarragona1 sorteja cinc entrades doble per assistir al concert que Elefantes celebrarà a La Canonja el proper 4 d’agost en el marc de les Barraques del Mamut.

Avui dijous, 26 de juliol, és el darrer dia per a participar-hi. Per a poder fer-ho, només cal que ens envieu un correu amb el vostre nom, un número de telèfon de fàcil contacte i una adreça de correu electrònic. Envieu-ho a aquesta adreça:

publicitat@tarragona21.cat

Formats en 1994 por Shuarma (cantant i compositor), Jordi Ramiro (baterista), Julio Cascán (baixista) i Hugo Toscano (guitarrista), Elefantes van tornar a reunir-se en 2013.

Molta sort!

Accediu a la cançó ‘Cada vez’ en aquest enllaç (Youtube).

Clàusula de consentiment

Vint-i-tres joves de diferents nacionalitats, al Camp de Treball a la Riera de la Boella de la Canonja

Foto de família del grup d’estudiants

Un grup de 23 joves de diferents països van arribar ahir a la Canonja per participar en el Camp de Treball Internacional de la Riera de la Boella. La proposta educativa ha estat impulsada per la Canonja 3 – Poble, Paissatge i Sostenibilitat, entitat ecologista del municipi, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Canonja i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

L’alcalde Roc Muñoz i la regidora de medi ambient, Glòria Virgili els van oferir una recepció al Mas de l’Abeurador, on actualment es duent a terme les obres de construcció del futur Centre d’Interpretació del Jaciment Arqueològic de la Boella. Allí l’alcalde els hi ha donat la benvinguda i els hi ha explicat les obres que s’hi estan fent i el que representarà pel municipi. La regidora Glòria Virgili els hi ha donat les gràcies per la gran tasca de voluntariat que duent a terme en zones naturals com és la Riera de la Boella i els ha convidat a conèixer el municipi durant aquests 15 dies que durarà la seva estada a la Canonja.

La rumba de Bali Cejas, el divendres a la Canonja

Bali Cejas

Bali Cejas és una pintora i cantautora afincada a Cambrils amb una trajectòria extensa dins l’àmbit de la rumba fusió. Aquest divendres a dos quarts d’onze de la nit tindrem l’oportunitat de gaudir de la seva música a la Plaça del Castell de la Canonja. Un viatge entre la rumba, el flamenco i el pop, que ens transmetrà de manera vital, les coses del dia a dia, les alegries, els bons moments i també, les decepcions.

El concert de Bali Cejas forma part del programa cultural “Surt a la Fresca” que ha programat diverses actuacions per a tots els divendres de juliol. La propera será el divendres dia 20 amb el monologuista Víctor Parrado.

Comença ‘El surt a la fresca’, una excusa per sortir al carrer els divendres de juliol

El Patronat de Cultura de l’Ajuntament de la Canonja empren aquest cicle cultural i d’oci el divendres 6 de juliol per gaudir de les nits d’estiu al carrer passant una estona agradable.

El programa cultural “Surt a la fresca” arriba com cada any a l’estiu per omplir de cultura i oci les nits dels divendres del mes de juliol. Una excusa perfecte per a sortir amb els amics o amb la família i gaudir d’una programació diversa, animada i de qualitat.

L’Ajuntament de la Canonja mitjançant el Patronat de Cultura del Castell de Masricart patrocina i prepara un programa d’actes on, de ben segur, tothom trobarà aquella opció que l’empenyerà a sortir a la fresca, els divendres a dos quarts d’onze de la nit.

 

El primer divendres del Surt a la Fresca serà el 6 de juliol a la Plaça de la O amb “A l’ombra dels fusells”, un acte que atorga el protagonisme a les dones, de fet, ens convida a escoltar a les dones, a aquelles que, més enllà dels fusells han creat la història. La Maria Jover i la Joana Romero ens presenten un recorregut per textos de dones que van viure la Guerra Civil i l’exili. Entrevistes, discursos, poemes, diaris, vivències que relaten el dia a dia d’aquestes dones, les seves inquietuds, desitjos, mancances, voluntats, pors, anhels… Dones que van crear malgrat el temps històric que van viure, que han deixat petjada en tots nosaltres, el seu llegat a les futures generacions.

El primer tinent d’alcalde i regidor de cultura, Salvador Ferré, ens comenta que a partir de les 7 de vespre i fins l’inici de l’acte romandrà obert el refugi antiaeri de la plaça de la O per a la seva visita. “D’aquesta manera aprofitem l’afluència de públic a la plaça i estem segurs que molta gent aprofitarà per fer la visita”.

El dia 13 a la Plaça del Castell tindrem l’oportunitat de sentir música de proximitat amb la cambrilenca Bali Cejas. Ella ens portarà pels camins de la rumba, el flamenc i el pop, amb lletres que parlen del dia a dia, de les alegries, dels bons moments i també, de les decepcions.

 

L’humor arribarà el divendres dia 20 a la Plaça Catalunya amb Víctor Parrado i el seu espectacle “La noche de Parrado”. Es tracta d’un monologuista somniador, dinàmic i proper, d’aquelles persones que et donen conversa a un ascensor, es desperta content un dilluns al matí, o sempre porta un somriure dibuixat a la seva cara. En definitiva, una persona positivament insuportable, que per sobre de tot, ens farà riure molt.

 

El darrer Surt a Fresca és una proposta que va més enllà de la música, “Tango y algo más”. Un show que tancarà la programació cultural el divendres 27 a la pista esportiva de l’Escola la Canonja, on destacats musics i ballarins, capitanejats per la veu de Gabriel Vallone ens porten el tango a la Canonja. La seva actuació repassa composicions de diferents èpoques amb interpretacions que no deixaran a ningú indiferent. El repertori inclou temes clàssics però també d’autoria pròpia.

Un any més el Surt a la Fresca es consolida com el festival d’estiu de la Canonja, “amb una gran diversitat d’espectacles de molta qualitat i gratuïts” ens comenta Salvador Ferré, que alhora destaca la bona acollida que té el festival entre els canongins i gent de fora vila, augmentant cada any el públic assistent.

La Canonja acorda una ampliació del termini de pagament de tributs fins el 31 d’agost

El ple també va aprovar la designació de les festes locals per a l’any 2019 que seran el 15 d’abril i el 16 d’agost.

L’Ajuntament de la Canonja va acordar, en el plenari municipal celebrat ahir, una modificació del calendari del contribuent amb l’ampliació de termini de fi de pagament de voluntària, de manera que aquest finalitzi el dia 31/08/2018, degut al retards en el repartiment de les cartes de pagament dels tributs, com a conseqüència de la situació de concurs mercantil de l’empresa que realitzava aquests repartiments per encàrrec de BASE.

Durant el ple també es va aprovar una modificació pressupostària que permetrà desenvolupar les propostes sorgides de les votacions dels pressupostos participatius d’enguany. A més a més, entre d’altres inversions, aquesta modificació permetrà, entre d’altres coses, subvencionar al centre de treball i educació especial “La Muntanyeta”, la possibilitat d’adquirir una finca per a millorar els accessos al nucli de població, crear un nou parc agility caní i l’ampliació de les instal·lacions de manteniment de la piscina.

Per altra banda, també es van aprovar les bases per a la concessió d’ajuts individuals per a l’adquisició de llibres i material escolar, de premis pels millors expedients acadèmics de segon de batxillerat i pels estudis universitaris. En el mateix apartat de subvencions es van aprovar les de suport a l’activitat comercial i empresarial destinades a la implantació d’establiments comercials a la Canonja i la concessió d’ajuts per despeses bàsiques de la llar.

El ple va aprovar la designació de les festes locals per a l’any 2019 que seran el 15 d’abril i el 16 d’agost.

També es va aprovar l’estudi de viabilitat del Poliesportiu i la licitació de la seva gestió.

La Canonja celebra el Dia Mundial del Medi Ambient amb la tercera edició d’Ecoverd

 Per obtenir el berenar i la pols de colors és imprescindible participar a la gimcana.

A la Canonja el Dia Mundial del Medi Ambient es commemora amb la celebració de l’Ecoverd, un programa que pretén conscienciar als canongins i canongines de la necessitat de tenir cura del medi natural, aprofitar els recursos propis i ser cada cop més sostenible. La tercera edició arribarà el divendres 1 de juny amb una xerrada sobre la història i rellevància del préssec canongí en l’agricultura de la Canonja i sobre el seu procés de recuperació. Anirà a càrrec dIgnasi Batlle Caravaca, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), i de Josep Llop Tous, del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví.`

El dissabte tindrem l’oportunitat de conèixer més d’aprop la cuina vegana amb un taller dirigit per Encarni Pérez al Punt d’Informació Juvenil (PIJ), de 12 a 13.15 h. Cal fer inscripció prèvia (del 21 al 30 de maig) al Castell de Masricart, en el seu horari d’obertura habitual o per correu electrònic a lacanonja3@lacanonja3.org.

Per la tarda, els nois i noies de la Canonja podran participar en la gimcana pel poble relacionada amb el medi ambient, la mobilitat, la reutilització, la prevenció de residus, l’estalvi d’aigua i l’energia. La prova finalitzarà al Sector nord on es farà un berenar saludable per, tot seguit, començar la festa de pols de colors naturals i biodegradables (HOLI) amb música a càrrec de Mike Junior. Hi haurà servei de bar. Per obtenir el berenar i la pols de colors és imprescindible participar a la gimcana. Com més punts aconsegueixis a la gimcana més pols de colors obtindràs. L’activitat va dirigida a totes les edats. Cal portar samarreta blanca i pantalons que es puguin embrutar. Inscripcions de grups: del 21 al 30 de maig, al Castell de Masricart i a la secretaria de l’AMPA de la Escola la Canonja, en els seus horaris habituals d’obertura.

Amb l’objectiu de mantenir neta la Riera de la Boella, el diumenge organitzem una acció voluntària de recollida de residus. Es farà una petita caminada per un dels ecosistemes més importants del nostre poble mentre recollim els possibles residus de plàstic i paper que hi trobem, separant-los en bosses pel seu posterior reciclatge. A l’acabar hi haurà coca amb xocolata. La sortida serà a les 10 del matí des del pàrking del Mas de l’Abeurador.

Dilluns i dimarts es faran accions medi ambientals als centres educatius de la Canonja. El alumnes de 1r d’ESO de l’IES Collblanc sortiran dilluns i dimarts per realitzar una activitat de descoberta i voluntariat que consistirà en: – Extracció d’espècies invasores de fauna de l’estany temporal d’amfibis. – Tallers de pedra seca: delimitació dels futurs camins que recorreran el Mur Verd. – Descoberta de l’espai i els seus valors ambientals.

Els alumnes de l’Escola la Canonja, des de 2n fins a 6è de primària, gaudiran de l’obra TarrAQUAnins. Un espectacle de triple format conta-contes, participatiu i adreçat a públic d’entre 4 i 10 anys que té entre els seus objectius fomentar el consum habitual de l’aigua de l’aixeta per a ús de boca; sensibilitzar sobre bones pràctiques en l’ús responsable d’aquest recurs limitat i fràgil així com prevenir l’abocament de determinats residus domèstics, especialment els que es llencen a la xarxa de clavegueram.

I per acabar els alumnes de P-2 de la Llar d’Infants faran una sortida a la muntanya per recollir elements de la natura (fulles, brancons, pedres….) i posteriorment realitzaran una activitat d’expressió plàstica amb tot el que hagin trobat. A través de l’experimentació els infants es convertiran en autèntics artistes.

Totes aquestes activitats no serien possibles sense la col·laboració de les entitats de la Canonja que hi han participat des de la primera edició. “Està clar que sense la seva col·laboració seria més difícil oferir un programa tan divers i extens com el d’enguany”, comenta la regidora de Medi Ambient, Glòria Virgili, que alhora se sent molt satisfeta de l’acollida del públic que tenen totes les activitats. “Us animo a participar-hi i gaudir del nostre entorn més natural”, finalitza Glòria Virgili.

Els col·legis Aura i Turó ja són escoles cardioprotegides

El personal dels centres han passat per un curs de formació

Els col·legis concertats Aura (la Canonja) i Turó (Constantí), en l’afany per la millora contínua i la seguretat per als alumnes, mestres i famílies, han incorporat a les seves instal·lacions quatre desfibril·ladors externs semiautomàtics (DESA) per assistir a qualsevol persona en els primers minuts de produir-se una parada cardiorespiratòria.

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en el món occidental. Dintre d’aquestes destaca la mort sobtada causada per un problema elèctric de la musculatura cardíaca que fa que el cor deixi de bombejar sang. Els primers minuts després d’una aturada cardíaca són clau per a la supervivència. Mentre no arriba el servei d’emergències mèdiques cal aplicar sobre el pacient la reanimació cardiopulmonar i si tenim a mà, intervenir amb un desfibril·lador extern (DESA).

Les direccions dels dos centres s’han deixat aconsellar per una empresa especialitzada, com és Saniform, que ha format en el curs de Suport Vital Bàsic amb DESA a 24 empleats de les dues escoles.

Aquests dies, tutors/res i professors/es, també comunicaran als alumnes la importància de tenir hàbits saludables per mantenir el nostre cos i prevenir les malalties cardíaques. També els informaran de què és un DESA, per a què serveix i que cal respectar-lo. I de cara el curs vinent s’han programat sessions de primers auxilis per alumnat i famílies que seran impartides per la Fundació Andrea.

El projecte de rehabilitació i ampliació de l’Orfeó Canongí ja és una realitat

Ahir es va presentar al públic per part de l’equip d’arquitectes que va guanyar el concurs d’idees.

Aquest dimarts 22 de maig, a la Sala d’Actes del Castell de Masricart, es va desvetllar la incògnita sobre la proposta guanyadora del Concurs d’idees per la Rehabilitació del edifici del Orfeó Canongí. La proposta guardonada amb l’encàrrec de redacció del projecte ha resultat ser obra del despatx dels arquitectes reusencs Figuerola-Gavaldà-Romera, els quals disposen d’una dilatada carrera professional al capdavant de la restauració d’importants monuments i edificis, com la Catedral de Tarragona o el Convent de Santa Anna d’Alcover.

El concurs d’idees es va pensar des de la necessitat primordial de la rehabilitació de l’edifici del Orfeó, actualment de propietat municipal i catalogat com a Bé Cultural d’Interès local. L’edifici presenta nombroses deficiències de caràcter normatiu, que fan que no sigui apte per continuar amb l’activitat de sala de teatre o sala de concerts. És per aquest motiu que l’Ajuntament va plantejar una rehabilitació normativa, funcional i espaial, per tal de dur-los als estàndards actuals. Alhora el concurs plantejava la necessitat d’una futura ampliació del edifici del Orfeó en una finca adjacent destinada a equipaments públics pel POUM, i que recentment l’Ajuntament també ha adquirit. El concurs exigia una elevada solvència tècnica als participants, fet que propicià que finalment només 4 equips d’arquitectes passessin per les diferents fases prèvies de selecció, fins arribar a la fase final, on havien de presentar una proposta gràfica, sota lema, per tal de mantenir l’anonimat de la proposta.

El jurat, format per arquitectes de reconegut prestigi, i per un arquitecte de la família Pujol, descendent de l’arquitecte Antoni Pujol Sevil, autor del edifici del Orfeó als anys 30 del Segle XX, va deliberar que la proposta que solucionava millor totes les exigències que plantejaven les bases del concurs era la proposta amb el lema “OSSA 60a”. Segons relata l’acta del jurat en relació a aquesta proposta: “…Des d’una visió de respecte amb l’edifici històric Ossa 60a és clarament subsidiari al volum major de l’Orfeó. La discreció del volum menor contrasta amb la dinàmica de les formes i la trobada amb el futur edifici del carrer Marina…Ossa 60a s’ajusta més als criteris de les bases amb un clar respecte pels valors patrimonials inherents de l’edificació original…”

L’arquitecte Jordi Romera, va ser l’encarregat d’explicar el projecte davant d’un nombrós públic que l’escoltava atentament. La primera idea que va llençar Romera va ser que la rehabilitació del edifici històric mantindria totalment els seus valors patrimonials. “Es manté l’essència del Casal tradicional amb el seu caràcter eclèctic, de manera que el teatre sigui reconegut com un referent de memòria històrica pels canongins. Que formalment al casal li passi el mínim però que funcionalment arribi al màxim”, va dir l’arquitecte.

Sense renunciar a la autenticitat, potència, i imatge de la façana principal amb el seu àmbit previ d’accés, el projecte, segons Jordi Romera, proposa l’estratègia de restaurar-la, per tal de no pervertir la seva originalitat i buscar que l’accés principal al teatre sigui des del nou edifici, “donant el protagonisme de la façana principal al ús social del casal i l’Orfeó”.

El nou edifici annex, de fusta tractada, pretén alinear-se amb el carrer i generar una correcta transició dels edificis residencials. A l’hora proposa una relació respectuosa amb la façana principal.

En general tot el projecte fa un esforç en millorar funcionalment l’equipament i dotar-lo de tot el necessari per fer una vida cultural i social activa.

Els joves de la Canonja ja poden sol·licitar els ajuts per al pagament del lloguer

La quantia de l’ajut podrà variar en funció dels ingressos i les circumstàncies personals dels beneficiaris.

Després que l’Ajuntament de la Canonja aprovés, en plenari municipal, les bases reguladores per a la concessió de subvencions a persones joves per al pagament del lloguer i ara que ja s’han publicat en el Butlletí Oficial de la Província de Tarragona, comença doncs el termini per demanar els ajuts que finalitzarà el 30 de novembre de 2018.

Els ajuts van destinats a aquelles persones que  tinguin entre 18 i 34 anys en el moment de la signatura del contracte de lloguer; que hagin estat com a mínim 5 dels últims 10 anys empadronades a la Canonja; que siguin titulars d’un contracte de lloguer d’habitatge a la Canonja signat entre l’1 de gener de 2018 al 30 de novembre de 2018 (inclòs), amb una renda entre 200 i 600 € mensuals i amb una durada mínima d’un any; que no disposin d’un pis en propietat i que els ingressos de la unitat de convivència no superin el resultat de multiplicar per quatre l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC).

La quantia de l’ajut podrà variar en funció dels ingressos i les circumstàncies personals dels beneficiaris. “El que es pretén, segons l’alcalde Roc Muñoz, és ajudar als joves a fer front a la despesa que representa llogar un habitatge quan es plantegen emancipar-se dels pares. Ja sabem que en aquests moments qualsevol ajut econòmic és molt important per donar aquest pas i des de l’Ajuntament contribuirem posant en marxa aquesta subvenció que ja es pot sol·licitar”.

Les sol·licituds es presentaran a les Oficines Municipals d’Atenció Ciutadana (OMAC), al c/ Raval, 11, en el model normalitzat confeccionat a aquest efecte, disponible en aquestes oficines i en la pàgina web municipal www.lacanonja.cat.

En el termini màxim d’un mes des de la data en què la sol·licitud ha tingut entrada en el Registre general de l’Ajuntament, l’òrgan competent per a l’aprovació de la subvenció dictarà resolució amb indicació del beneficiari i l’import de l’ajut.

Prop de 300 persones participen de la Caminada de germanor Constantí–La Canonja

A la vil·la romana de Centcelles va tenir lloc una representació històrica de diversos episodis relacionats amb fets dels segles IV i V d.C.

Unes 300 persones han participar aquest diumenge 20 de maig de la segona caminada de germanor que va unir les poblacions de la Canonja i Constantí, amb participants de tots dos municipis gaudint d’aquesta jornada primaveral. Com ja es va fer l’any passat, els dos municipis col·laboren d’aquesta iniciativa que promou la salut i el benestar, através de l’esport, i que a més permet conèixer el nostre patrimoni cultural i històric més proper

Rememorant la vella tradició que els veïns dels dos municipis participaven a les respectives festes majors, es va realitzar una caminada popular conjunta per visitar alguns dels espais més interessants del terme de Constantí, com el Molí de Constantí, el monument de Centcelles i el Pont de les Caixes, tots tres integrats en l’anomenada “Ruta de l’aigua”. El guia cultural i expert en patrimoni, Ferran Marín, va ser l’encarregat de fer les explicacions sobre el terreny i comentar alguns dels aspectes més rellevants d’aquests indrets.

Precisament a la vil·la romana de Centcelles va tenir lloc una representació històrica de diversos episodis relacionats amb fets dels segles IV i V d.C, com la cacera dels cérvols (tal com apareix representada a la cúpula) o les acusacions d’heretgia religiosa cap a la senyora de la casa.

La caminada de germanor va concloure amb un dinar popular al Parc de l’Almatella. En un petit parlament, l’alcalde de Constantí Oscar Sánchez i el primer tinent d’alcalde de la Canonja van destacar la significació de la diada i la voluntat de repetir-la novament l’any vinent.

Aquesta Caminada de Germanor posava el punt i final al cicle d’activitats “Fes Cultura, Fes Salut” d’aquest any, que des del passat 14 d’abril ha programat més d’una trentenad’activitats obertes a tothom.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies