TARRAGONA 21

Roc Muñoz, reelegit com a alcaldable del PSC a la Canonja

La candidatura de Roc Muñoz ha obtingut el vot unànime del centenar d’afiliats i simpatitzants socialistes que van participar a l’assemblea.

L’actual alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, ha estat reelegit com a alcaldable socialista a les eleccions municipals de l’any vinent. La candidatura de Roc Muñoz ha obtingut el vot unànime del centenar d’afiliats i simpatitzants socialistes que han participat a l’assemblea convocada a tal efecte.

Cal recordar que en els darrers comicis municipals de 2015 la candidatura socialista liderada per Roc Muñoz va obtenir el 61% dels vots i la majoria absoluta a la sala de plens amb 10 regidors de 13 possibles.

Durant la seva primera intervenció un cop reelegit com a alcaldable del PSC per la Canonja Roc Muñoz ha remarcat que “els socialistes ens presentem a aquestes eleccions després de donar compliment al programa electoral amb el que vàrem concórrer a les eleccions de 2015. Hem complert amb el contracte electoral que vàrem signar amb els canongins i canongines. Els socialistes som gent de paraula i una opció segura de bon Govern.”

Pel que fa als objectius per aquests propers quatre anys Roc Muñoz ha fixat els objectius prioritaris en els equipaments i serveis en l’àmbit de la salut, educació, esport i l’atenció a la gent gran. “Aquest proper mandat crearem el centre de dia que la Canonja necessita per donar resposta a les necessitats reals dels nostres majors”, ha assegurat.

L’alcaldable socialista també ha reiterat la validesa de la formula amb la que els socialistes han propiciat el progrés de la Canonja aquests darrers anys, “treball, il·lusió i ganes. Tornem a tenir ara la màxima ambició perquè estem segurs que si mantenim ferm el timó i fem les coses bé el millor per la Canonja està per venir…”, ha emfatitzat Roc Muñoz.

Pel que fa a la configuració de la llista Roc Muñoz ha explicat que es treballa per “incorporar gent nova a un projecte de progrés que vol sumar en benefici de tots i totes. La nostra serà una llista que combinarà experiència i garantia de gestió amb renovació i saba nova. Tenim per endavant un nou repte que ens il·lusiona en la nostra determinació de convertir el nostre estimat poble en un referent de benestar social i de qualitat de vida al conjunt de les comarques tarragonines”, ha conclòs.

Més de 425 persones participen en la caminada per l’Anella Verda de la Canonja

El circuit perimetral, d’uns 7 kilòmetres de recorregut, passa per camins rurals històrics i carrers del poble i es pot fer tant caminant com amb BTT.

El bon temps i les ganes van acompanyar aquest diumenge a les més de 425 persones que van participar en la caminada popular per descobrir l’Anella Verda de la Canonja. Aquest és un projecte sorgit del procés de Pressupostos Participatius del 2017 i que ara ja és una realitat. El circuit perimetral, d’uns 7 kilòmetres de recorregut, passa per camins rurals històrics i carrers del poble i es pot fer tant caminant com amb BTT. Per aquest motiu i amb la voluntat de mostrar el recorregut de l’anella, les regidories de Medi ambient i Participació ciutadana van organitzar una pedalada el diumenge 28 d’octubre i una caminada popular el passat 4 de novembre.

“Vam haver d’ajornar-ho fa quinze dies pels extraordinaris episodis de pluja que vam patir i per fi ahir vam poder gaudir d’un magnífic dia per descobrir, o redescobrir en alguns casos, l’Anella Verda que s’ha dissenyat per camins, que ja molta gent utilitzava, i que ara s’han marcat, senyalitzat i millorat per a que els canongins i canongines pugem fet esport i salut”, comentava el regidor de Participació Ciutadana, Salvador Ferré.

Per la seva banda la regidora de Medi ambient agraïa la participació de la gent, “sense el suport i la implicació dels propis canongins, aquestes coses no serien possible. No hem d’oblidar que aquest esperat projecte és fruit d’una votació popular que, en el marc dels pressupostos participatius, hem dut a terme i que ara podrà gaudir tothom”.

La Catedral incorpora tres nous canonges

Imatge de l’acte amb els tres nous canonges

El Capítol de la Catedral Metropolitana de Tarragona ha incorporat, aquest dissabte, dia 3 de novembre, tres nous canonges: Mn. Joan Miquel Bravo Alarcón (La Canonja, 1973), Mn. Josep Masdéu Aymamí (Vilaplana, 1961) i Mn. Antoni Pérez de Mendiguren i Cros (Tarragona, 1973).

L’acte s’ha iniciat a la sala capitular de la Catedral, en presència de l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, i dels membres del Capítol de la Catedral, després de la lectura dels corresponents nomenaments per part del secretari capitular, Mn. Josep Queraltó, els nous canonges han fet la professió de fe i el jurament de fidelitat a l’Església i als bisbes diocesans.

Posteriorment, en processó, el Capítol s’ha traslladat al temple catedralici, on els nous canonges han fet el jurament de la Primada, que comporta el compliment de les disposicions estatutàries de la institució. Seguidament s’ha assignat als nous membres l’escó corresponent per a les celebracions i s’ha resat la pregària de l’hora de tèrcia.

Amb aquestes noves incorporacions el Capítol de la Catedral, presidit per Mn. Joaquim Fortuny i encarregat de tenir cura i vetllar per la Catedral, compta amb 18 canonges i 4 canonges honoraris.

Dissabte, 3 de novembre, la Cia Addaura inaugura el 12è Festival Teatre Màgic

El món de l’il·lusionisme es donarà cita, per dotzè any consecutiu, del 2 al 24 de novembre als escenaris de Tarragona i de La Canonja amb l’objectiu d’oferir una selecció dels millors espectacles de màgia de l’actualitat. El Festival Teatre Màgic, que ja és un referent, no només a Catalunya, sinó també a l’estranger, compta amb la direcció artística del tarragoní Mag Gerard.

Després d’un any la màgia torna a Tarragona i ho fa amb destacats artistes —alguns d’aquests de nivell internacional—, que actuaran al Teatre Tarragona, la Sala Trono Armanyà, El Magatzem, l’Espai Kesse, La Biblioteca de Tarragona, la llibreria Adserà i al Castell de Masricart (a la Canonja).

Aquest dissabte, a les 18 h, la inauguració del festival anirà a càrrec de la Cia Addaura que presentarà “Embrossa’t” al Teatre Tarragona. Aquesta proposta és un fantàstic espectacle per a tota la família basat en la poesia visual del poeta Joan Brossa on es barregen dansa, màgia, titelles, projeccions i ombres. Aquesta obra he quedat finalista als Premis Max 2018 en la categoria de millor espectacle per a públic infantil, juvenil o familiar.

La Sala Trono Armanyà acollirà espectacles de màgia i mentalisme a càrrec del premi mundial Tony Montana, les magues argentines Alba i Cezi Zen, que faran una parada a la ciutat en la seva gira europea, i Jordi Pota que, després del seu espectacle, farà la presentació del seu primer llibre. El teatre El Magatzem presentarà un espectacle de màgia còmica i visual del Mag Gerard i la Cia Impromagia oferirà un nou concepte d’espectacle que fusiona de forma única la improvisació amb l’il·lusionisme.

Espectacle únic del conegut i televisiu Mag Lari

El conegut i televisiu Mag Lari arribarà al teatre Tarragona per oferir, en exclusiva al sud de Catalunya, un espectacle únic que commemora els seus 25 anys de trajectòria en el món de la màgia. Un muntatge de nova creació que recupera els números de màgia més emblemàtics que l’il·lusionador ha fet mai i n’inclou de nous.

En les pròximes setmanes la màgia arribarà també a La Canonja amb la divertida màgia de Linaje i la gran gala familiar conduïda per Brando i Silvana.

Programa del Festival Teatre Màgic 2018:

 • 2 de novembre, a les 19 h, a l’Espai Kesse: Taller de màgia amb cartes per a gent jove. Gratuït.
 • 3 de novembre, a les 18 h, al Teatre Tarragona: Embrossa’t, amb la Cia Addaura. Fantàstic espectacle per a tota la família basat en l’obra de Joan Brossa on es barregen dansa, màgia, titelles, projeccions i ombres. Preu: 7 – 10 €.
 • 7 de novembre, a les 13.15 h: «Realitat o ficció?», a Tarragona Ràdio.
 • 9 de novembre, a les 20.30 h, a la Sala Trono Armanyà: Mentalismo reservado, amb Tony Montana (Premi mundial de màgia). Un gran mentalista que sorprendrà i emocionarà a parts iguals. Preu: 16 € (amb descomptes).
 • 10 de novembre a les 20.30 h a la Sala Trono Armanyà: Magicomic (l’antiestrès), amb Jordi Pota. El Mag Pota ens explicarà totes les proves que ha realitzat per trobar el millor remei per a l’estrès. Preu: 16 € (amb descomptes).
 • 11 de novembre, a les 12 h, al Teatre Magatzem: Màgia, somriures i confeti, amb el Mag Gerard. El tarragoní Mag Gerard presenta un sorprenent espectacle per a tota la família on barreja, amb un estil propi, la màgia visual amb la comèdia. Preu: 78 €.
 • 11 de novembre, a les 18.30 h, a la Sala Trono Armanyà: Conexiones, amb Alba i Cezi Zen. La sorpresa, l’humor i la participació del públic són la clau per establir una meravellosa trobada entre dues magues. Preu: 16 € (amb descomptes).

 • 16 de novembre, a les 18 h, a la llibreria Adserà: Màgia de prop per a tota la família a càrrec de la Cia. Teatre Màgic. Gratuït.
 • 17 de novembre, a les 21 h, al Teatre Tarragona: 25 il·lusions, amb el Mag Lari. El popular Mag Lari fa 25 anys que va començar a fer màgia i ho celebra amb un espectacle que reuneix els seus 25 números més emblemàtics. Preu: 30 € (amb descomptes).
 • 20 de novembre, a les 17.30 h, a la Biblioteca Pública de Tarragona: Màgia entre llibres amb la Cia. Teatre Màgic. Espectacle per a tota la família on alguns dels llibres clàssics de la literatura infantil són representats amb espectaculars jocs de màgia. Gratuït.
 • 22 de novembre, a les 18 h, Castell de Masricart de La Canonja: Màgia familiar amb Linaje (Burgos). Gratuït.
 • 23 de novembre, a les 18 h, a la sala d’actes de l’escola de La Canonja: Gala de màgia familiar amb Brando y Silvana. Un divertit espectacle amb aparicions, desaparicions, transformacions… Gratuït.
 • 23 de novembre, a les 21.30 h, a l’Espai Kesse: Cabaret màgic amb Brando, Silvana i artistes convidats. Gratuït.
 • 24 de novembre, a les 20.30 h, al Teatre Magatzem: Impromagia. El primer espectacle del món que uneix improvisació teatral còmica i la màgia en un nou concepte d’entreteniment. Preu: 12 – 14 €.

El professor Robert Swartz protagonitza les jornades d’innovació de les escoles Aura i Turó

 

Les escoles Aura i Turó organitzen la I Jornada d’Innovació Pedagògica ‘Creant cultures de pensament’ oberta a tota la comunitat educativa, que tindrà lloc el proper 27 d’octubre a Aura, a càrrec de Robert Swartz.

Considerat una de les personalitats més influents al món en l’àmbit de l’educació, Robert Swartz és el pioner en la inclusió del pensament crític i creatiu en els continguts curriculars. Aquest filòsof proposa un canvi radical a l’actual escola “que mata les ganes per aprendre i pensar”. El seu mètode, el Thinking Based Learning (TBL), ensenya als alumnes a pensar, cosa que falla en l’actual sistema educatiu, que continua fent de la memòria la base de l’aprenentatge.

El doctor Swartz visitarà el Col·legi Aura el proper dissabte 27 d’octubre per participar en la I Jornada d’Innovació Pedagògica organitzada conjuntament per la Institució Tarragona i la Fundació Impuls. Una jornada gratuïta i oberta a tota la comunitat educativa del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.

Robert Swartz presentarà la metodologia TBL (Thinking Based Learning) i ens guiarà mitjançant exemples i pràctiques sobre com aplicar destreses de pensament per arribar a una comprensió profunda dels continguts i aconseguir la transferència de l’aprenentatge a la vida real.

Posteriorment s’organitzaran simultàniament diversos workshops sobre la creació a l’aula de cultures de pensament liderats per centres educatius que ho duen a terme a les seves aules. Els workshops es distribueixen en 4 blocs adaptats a les diferents etapes educatives.

Aquells que ho desitgin podran assistir a la Taula rodona “Transformació de l’escola mitjançant el pensament” liderada per Robert Swartz, que comptarà amb la col·laboració de Rosa Argilés i Oscar Campo, experts professors i coaches TBL.

PROGRAMA 

9.00 a 9.30h – Recepció, acreditació i entrega de material

9.30 a 9.45h – Benvinguda

9.45 a 11.15h – Conferència de Robert Swartz

“TBL: Aprendre a pensar i pensar per aprendre. El gran repte de les escoles d’avui i demà”

11.15 a 11.45h – Pausa cafè

11.45 a 13.15h – Tallers

Adjuntem un enllaç d’una entrevista amb Robert Swartz.

El Motor Club la Canonja celebra el seus aniversaris de fundació i refundació

Les carreres de Motocròs al circuit de les Garrigues des de l’any 1978 i fins a mitjans dels anys 80 van ser una de les grans i encertades apostes del llavors acabat de fundar Motor Club la Canonja. Aquestes curses comptaven amb l’estreta col·laboració de la Federació Catalana de Motociclisme, liderada pel seu delegat territorial de la província de Tarragona, Josep Maria Mena “Pitu Mena” i amic dels dirigents canongins. Des de la Federació s’aportava l’experiència organitzativa i tota l’estructura competitiva, des de la logística a la part més burocràtica i legal per aconseguir els permisos per poder disputar les curses. I per part dels canongins s’aportava un cabal immens d’il·lusió, capacitat de treball i factor humà en forma de voluntaris i socis. Tots disposats perquè tot sortís bé. Tot just acabaven de néixer i en poques dates van saber convertir les carreres de Motocròs de la Canonja en tot un referent al sud de Catalunya

Una conjunció de factors van propiciar que això fos així, per una banda les dècades dels anys ’70 i ’80 la modalitat de motocròs va viure la seva època daurada. Marques catalanes com Bultaco, Montesa, Ossa van assolir un gran prestigi internacional. Aquest fet va ajudar l’aparició de molts joves pilots que van anar triomfant en els diferents campionats que es duien a terme. El factor canongí va ser el lideratge d’una junta directiva capaç d’aglutinar uns anhels i una avidesa per portar fins a dalt de tot el nom del Motor Club la Canonja.

Arran d’iniciar la recerca de documentació i material gràfic del Motor Club la Canonja amb motiu de la celebració dels 40 anys en la seva primera època (1978-2018) i dels 25 anys des de la seva refundació (1993-2018), l’equip organitzador es va posar en contacte amb el reusenc Josep Maria Pàmies que durant més de 40 anys va exercir de fotògraf corresponsal de la revista Solo Moto. Va ser llavors que el fotògraf reusenc va treure a la llum aquest petit tresor que ha acabat per conformar l’exposició fotogràfica que s’inaugurarà aquest divendres. Josep Maria Pàmies guarda al seu arxiu els negatius originals de les fotografies de les curses celebrades a la Canonja que va cobrir com a professional durant aquells anys. En una mostra de generositat encomiable, Josep Maria Pàmies va facilitar aquest material per poder fer-ne una selecció i destinar-la a elaborar aquesta exposició. Un recull fotogràfic de les carreres de Motocròs celebrades al circuit de les Garrigues entre els anys 1978 i 1982. El visitant també podrà veure imatges d’un trial celebrat pel terme municipal i un petit espai dedicat a fotografies i records de l’època.

Previament a la inauguració de l’exposició es projectarà (19:30 a la sala Noble del Centre Cultural del Castell de Masricart) l’audiovisual “Motor Club la Canonja, una història propera” fet a traves de l’entrevistes que Josep Torrents ha anat realitzant durant la recerca de documentació, i on es podran veure per primer cop unes imatges en moviment (Enllaç a cursa Motocròs) recuperades i digitalitzades. Es tracta d’uns minuts de curses d’aquells anys al circuit de les Garrigues i també d’un trial.

Finalment els socis i amics del Motor Club la Canonja celebraran un sopar de Gala per commemorar els 40 anys des de la fundació (1978) i els 25 anys des de la refundació (1993).

Tot plegat un exercici de nostàlgia que per a molts socis i simpatitzants veterans els permetrà fer un viatge al passat i per als socis més joves els ha de servir com a estímul per estimar l’entitat i el motociclisme.

Actes previstos:

19:30 Projecció de l’audiovisual “Motor Club la Canonja, una història propera”

20:00 Inauguració de l’exposició

21:00 Trasllat al restaurat i sopar de gala

 

Caminada i bicicletada per a descobrir l’anella verda de la Canonja

Imatge d’un tram de l’Anela Verda de La Canonja

L’Anella Verda és un projecte sorgit del procés de Pressupostos Participatius del 2017 a La Canonja i ara ja és una realitat. Per tal de conèixer el recorregut d’aquest circuit, les regidories de Medi ambient i Participació ciutadana han organitzat una caminada popular pel diumenge 21 d’octubre i una bicicletada pel següent diumenge dia 28.

Les jornades començaran a les 10 del matí al Mas de l’abeurador i finalitzaran amb un vermut per als participants. Les inscripcions per a la caminada es podran realitzar fins el dijous 18 d’octubre al Castell de Masricart.

Per la pedalada del dia 28, els majors de 8 anys podran recórrer el circuit de l’Anella Verda i, pels més petits, es crearan circuits i jocs al pàrquing del Mas de l’Abeurador. Les inscripcions estan obertes fins el 25 d’octubre, al mateix Castell de Masricart. Per dur a terme aquest acte hi col·laboren les entitats Club Ciclista La Canonja i BTT La Canonja.

La Canonja aprova les subvencions per incentivar la creació de llocs de treball i els ajuts al lloguer per a joves

Imatge del ple celebrat a l’Ajuntament de la Canonja

L’Ajuntament de la Canonja va acordar, en plenari municipal, l’aprovació de les bases per a la concessió de subvencions per tal d’incentivar la creació de llocs de treball al municipi de la Canonja i afavorir les noves empreses que s’instal·lin en el municipi. En el mateix ple es van aprovar també les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a joves, per al pagament del lloguer.

En el capítol d’Hisenda i Serveis Públics es van aprovar petites modificacions de les ordenances fiscals però continuem amb la congelació de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i el de la brossa, tal i com s’ha fet en els darrers anys.

Per altra banda, també es van presentar i aprovar dues mocions en nom de tots els grups municipals (PSC, PDCAT, CUP i PP). La primera relativa a l’obertura del nou consultori mèdic de la Canonja, en la que tots els grups insten als Serveis Territorials del departament de Salut al Camp de Tarragona i a l’Institut Català de la Salut a posar un calendari clar per l’obertura del nou consultori mèdic de la Canonja, una obertura que no hauria d’anar més enllà del primer trimestre del 2019. També sol·liciten als grups parlamentaris que, en el marc de la Comissió de Salut, demanin la compareixença de la consellera de Salut per tal de preguntar-li sobre l’estat d’aquesta qüestió.

La segona moció fa referència a la recuperació de la memòria històrica a la Canonja i en aquest sentit els grups municipals aproven instal·lar, al refugi de la plaça de la O, una placa que recordi totes les víctimes de la Guerra Civil d’ambdós bàndols i la dictadura franquista a la Canonja. Acorden també potenciar la difusió de la memòria històrica de la Canonja i eliminar totes les referències d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura que es trobin en espais i propietats públiques, així com càrrecs o reconeixements honorífics, atorgats durant la dictadura, que l’Ajuntament de la Canonja encara tingui a antics dirigents del règim franquista.

La Plataforma Cel Net denuncia la gestió de l’episodi de males olors originat a una empresa química

La Plataforma Cel Net ha posat el crit al cel perquè “les poblacions de Vilallonga del Camp, el Morell i la Pobla de Mafumet van veure’s afectades” ahir diumenge (clicar aquí) per “un fort episodi de males olors. Vora mitjanit, una pudor irritant que arribava a causar molèsties a la gola i tos, va impedir agafar el son a les veïnes de la zona”.

Segons denuncia en un comunicat de premsa, “tot i l’evidència de la problemàtica, la població no va ser alertada ni informada del que estava succeint. El desconcert va durar hores i van ser les mateixes veïnes les que van haver d’esforçar-se per aconseguir una informació que arribava amb poca certesa. Només els que van poder percebre l’olor amb evidència, van descobrir, després d’unes quantes trucades al 112, que es tractava d’una fuita no tòxica tot i que a la vegada es recomenava confinar-se a casa”.

No va ser fins hores més tard “que un comunicat oficial de Protecció Civil comunicava que es tractava d’una fuita d’una barreja de productes inflamables (òxid de fenil i difenil) a la sala de calderes de l’empresa de tractament d’olis CATOR, d’Alcover. L’escrit confirmava la dada anterior: es descartava la possibilitat de formació d’un núvol tòxic, tot i que alhora es recomenava el confinament de les veïnes de la zona, tancant finestres i portes i apagant els aparells de ventilació mentre els Bombers de la Generalitat duien a terme les tasques de control de la fuita”.

Davant d’aquest fet, la Plataforma Cel Net “exigeix una vegada més, que es revisin els protocols de comunicació del Plaseqcat. La població ha de ser alertada de manera immediata, per una canal accessible per a tothom, amb informació clara sobre la procedència i composició de l’episodi, i un pla d’actuació definit”.

“És responsabilitat de l’Administració afegeix la nota- i de les empreses implicades vetllar per la seguretat dels habitants de la zona i no esperar que siguin els propis habitants que, depenen d’una variable de factors incontables, puguin descobrir les incidències i deduir com actuar”.

Des de la Plataforma Cel Net “requerim a l’empresa CATOR que expliqui els fets ocorreguts de manera pública. I aprofitem per denunciar i demanar informació pels recurrents episodis de males olors que origina la mateixa empresa i  que causen molèsties contínuament als habitants d’Alcover i zones properes”.

Per altra banda, “recordem a la Generalitat l’urgència d’executar un pla de control integral de la qualitat de l’aire del camp de Tarragona. A hores d’ara, tot i els anys de reclamacions, ni a Vilallonga del Camp, ni al Morell, ni a la Pobla de Mafumet, tenim cap punt de control en continu de la Xarxa de Vigilància de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya que permeti consultar l’estat de la qualitat de l’aire durant episodis com aquest”, conclou el comunicat.

L’Ajuntament d’Alcover convoca una comissió de seguiment extraordinària

Tanmateix, l’Ajuntament d’Alcover ha convocat per aquesta setmana una comissió de seguiment extraordinària perquè l’empresa Cator pugui explicar l’incident d’aquest diumenge. El consistori vol esclarir els fets i que l’empresa Cator expliqui les mesures adoptades arran de la fuita perquè no torni a succeir un episodi d’aquestes característiques. L’incident, segon l’empresa Cator i el CECAT, va comportar la fuita d’un compost d’òxid de denil i difenil, compost inflamable amb una olor desagradable però no tòxic ni nociu. La fuita es va produir en un tram de 10 a 15 metres de canonada a la sala de calderes de la planta. La reunió d’aquesta setmana es farà amb els diferents òrgans implicats, per posar fil a l’agulla a l’incident ocasionat en aquesta empresa de regeneració i tractament d’olis usats.

Desactivat el Plaseqcat un cop finalitzada la fuita de productes químics en una empresa d’Alcover

Imatge d’arxiu d’un vehicle de Bombers.

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest dilluns a la matinada el Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya Plaseqcat, activat en fase d’alerta, un cop finalitzada la fuita causada per un accident a Catalana de Tractament d’Olis Residuals (CATOR), ubicada a Alcover, a la carretera de Reus a Montblanc C-14 al punt quilomètric 22. Concretament, la fuita era d’una barreja de productes inflamables (òxid de fenil i difenil) a la sala de calderes. Aquesta barreja de productes és inflamable i amb una olor molt forta. La fuita s’ha produït en un tram de 10-15 metres de canonada a la sala de calderes. El personal de l’empresa ha pogut aïllar-la i confinar-la dins de la sala que posteriorment han inundat amb escuma. No hi ha constància de cap ferit, segons ha informat Protecció Civil.

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat hi ha treballat amb cinc dotacions i la seva tasca ha consistit en tancar les vàlvules del sistema on s’ha tancat la incidència.

Paral·lelament, també han neutralitzant el producte que ja ha fuitat, i que s’ha contingut en uns dipòsits, a l’interior de l’empresa. En aquest cas, els Bombers han treballat per abaixar la temperatura del producte inundant-lo amb escuma.

El telèfon d’emergències ha atès 36 trucades de veïns d’Acover, El Morell, Vilallonga del Camp, La Pobla de Mafumet i La Canonja afectats per les molèsties causades per les males olors. En aquest sentit, i tot i que s’ha descartat la possibilitat de formació d’un núvol tòxic, Protecció Civil de la Generalitat ha recomanat el confinament dels veïns de la zona, tancant finestres i portes i apagant els aparells de ventilació mentre Bombers de la Generalitat du a terme les tasques de control de la fuita. No hi ha constància de cap ferit.

La situació que han viscut els veïns s’ha traslladat a les xarxes:

ACN

La cuina de l’Escola la Canonja ja és una realitat

L’Ajuntament va organitzar una jornada de portes obertes per visitar la nova installació que ha costat 162.700 euros. Foto: Ajuntament de la Canonja

La cuina de l’Escola la Canonja va ser una de les propostes guanyadores dels Pressupostos Participatius 2017 que ja s’ha fet realitat. Ahir es va realitzar una jornada de portes obertes per poder veure la nova instal·lació que ocupa un total de 175 metres quadrats i que ha suposat un cost per l’Ajuntament de 162.700 euros. A banda també l’Ajuntament ha fet una inversió de prop de 30.000 euros en l’espai de rentamans situat en el menjador de l’escola.

Fins ara, el centenar d’alumnes de l’Escola la Canonja que es quedaven a dinar ho feien gràcies al servei de càtering que proporcionava els menjars cuinats ja que la distribució i elements de la cuina no permetien que s’hi pogués cuinar. Després de les obres realitzades durant quatre mesos, s’ha adequat la cuina als requeriments de la normativa sectorial sanitària així com als “Criteris per a la construcció de nous edificis per a centres docents públics“ del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

El projecte, dut a terme per l’arquitecte municipal, en col·laboració amb una enginyeria externa, ha creat nous espais necessaris pel bon funcionament de la cuina i s’ha dotat de tots els serveis necessaris (elèctric, il·luminació, ventilació, climatització, refrigeració, gas, aigua, sanejament, protecció incendis i telecomunicacions).

Prop d’un centenar de persones van assistir a la primera jornada de portes obertes en la que hi va ser present l’alcalde, Roc Muñoz, la regidora d’ensenyament, Lucía López i altres membres del govern municipal. La jornada es tornarà a repetir el proper dimarts 25 de setembre a dos quarts de cinc de la tarda.

 

 

Detenen un belga per circular al doble de la velocitat permesa per la Canonja

Els mossos es trobaven fent un control estàtic de velocitat i van detectar un turisme circulant a 171 km/h, en un tram limitat a 80 km/h. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra del Grup de Recerca i Documentació de la Divisió de Trànsit (GRD) van detenir el passat divendres un home de 21 anys, de nacionalitat belga i veí de Brussel·les, com a presumpte autor d’un delicte contra la seguretat del trànsit, per circular a una velocitat penalment punible.

Els fets van tenir lloc el dia 8 de setembre, a la carretera C-31b, a l’altura del municipi de la Canonja. Els mossos es trobaven fent un control estàtic de velocitat i van detectar un turisme circulant a 171 km/h, en un tram limitat a 80 km/h.

Al lloc de la infracció agents de l’Àrea Regional de Trànsit de Tarragona no van poder aturar el vehicle i els mossos van iniciar les gestions per identificar el conductor. Un cop fetes les indagacions, van esbrinar que el vehicle pertanyia a una empresa de lloguer de cotxes, la qual va identificar qui era el conductor.

Una vegada els agents del GRD de la Divisió de Trànsit van disposar d’aquesta informació van poder localitzar el conductor al Prat del Llobregat, abans que agafés el vol al seu país, i van procedir a la  seva detenció per un delicte contra la seguretat del trànsit.

El detingut va passar a disposició judicial el passat dissabte i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

L’arxiu arxidiocesà i La Canonja acorden la digitalització del fons documental de la Parròquia

Imatge de la signatura de l’acord. Foto: Arquebisbat

L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i l’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz Martínez, han signat un conveni de col·laboració aquest dimecres, dia 12 de setembre, al Palau arquebisbal. L’acord, que s’executarà en dos anys, contempla la conservació i restauració de 55 pergamins dels segles XV i XVII de la parròquia de Sant Sebastià de La Canonja. A més, seran digitalitzats juntament amb el fons documental de la parròquia (segles XVIII-XX), integrat per manuals notarials, capítols matrimonials, testaments, llibres de confraries i altra documentació administrativa i econòmica de l’església, i els capbreus del cabiscol i el volum de Tarraconen praetensae matricitatis (segles XVII i XVIII) de l’Arxiu Capitular de la Catedral.

Un cop digitalitzada tota aquesta documentació es podrà consultar a la pàgina web de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona.

Roc Muñoz: “La gent ha fet seves les festes de la Canonja i ja no marxen a altres localitats”

Imatges de l’ofici i de l’inici de la processó. Fotos: Tarragona21

Més d’un centenar de persones han participat en un dels actes més sentits de la Festa Major de la Canonja com és l’ofici (amb el Toc d’Ofertori a càrrec de So Nat, grallers de Tarragona) i la processó per la part alta del poble. Tot plegat ha estat també la demostració de la solidesa que va adquirint la societat civil de la població, que en aquest cas ha estat representada per la colla de Diables de la Canonja, que enguany celebren el seu cinquè aniversari, i els gegants Bià i Esperança, acompanyats pels grallers Els Veciana i Pelacanyes de l’escola de música de l’Orfeó Canongí-El Tecler. Juntament amb ells no shan volgut perdre la cita els gegants de Vila-seca  i la Cobla Cossetània de Tarragona.

La processó ha tornat fins a la Casa de la Vila, on els elements del seguici han fet el ball de lluïment. Fotos: Tarragona21

El seguici ha acabat fent ball de lluïment davant del consistori, per donar peu posteriorment a una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Cossetània al carrer Raval. La festa d’acomiadà aquesta nit amb el Castell de Focs a càrrec de la pirotècnia De Altura (23.00 hores, zona de les Garrigues).

“El balanç de les festes és molt positiu”, afirmava l’alcalde canongí, Roc Muñoz. “La veritat és que hi ha hagut molta participació. Hem tingut una mica de mala sort -explicava- perque diumenge per la nit va ploure, però tot i amb això l’orquestra va tocar fins a les cinc o les sis de la matinada. Dilluns va ploure tan fort que ja no s’hi va poder fer res. Ara bé, tret d’això hem registrat moltíssima afluència en tots els actes duts a terme i des de l’Ajuntament estem agraïts de que la gent hagi volgut gaudir de les festes”.

En aquest sentit el batlle ha volgut destacar que des del consistori “sempre procurem implicar a la societat civil. Hi ha algunes colles que ja fan el Seguici, com són la de Diables que enguany celebren el seu cinquè aniversari, i els gegants es troben ara en una situació en la què demanen gent perquè els que els portaven fins ara ho van deixant. En tot cas, mantenir aquest vitalitat a les festes i fer que la gent participi i les faci seves ja és una gran fita per nosaltres”, afirma Muñoz, tenint present que la Canonja viu enmig de grans ciutats com Tarragona i Reus. “Heu de pensar que fa uns anys la nostra gent en comptes de quedar-se aquí marxava a la localitat del costat. Ara això ja no només no passa, sinó que hi ha gent que ve de fora a les nostres festes”, assegurava.

J.S.

 

 

La Canonja gaudeix de la Diada Castellera protagonitzada per la Jove de Tarragona i els Xiquets del Serrallo

A les imatges, els 5pd4 amb que els liles han tancat l’actuació (superior), el 5d8 amb la que l’han obert (imatge central) i el 2d8f (inferior). Fotos: Colla Jove de Tarragona

Els serrallencs descarregant el 5 de 6 en tercera ronda amb ajut a la pinya dels liles. Foto: Xiquets del Serrallo

La Festa Major de la Canonja ha viscut aquesta tarda la seva Diada Castellera amb la presència de la Colla Jove de Tarragona i la dels Xiquets del Serrallo. Els liles arrivaben per la tarda al carrer del Raval per completar doble sessió, donat que pel matí havien actuat a Llorenç del Penedès (amb els Nens del Vendrell, la Colla Joves Xiquets de Valls) aconseguint descarregar el 9d8, el 3d9f, el 4d8a i el pd7f.

A la Canonja la Jove ha completat el 5d8, el 4d8a, el 2d8f, el pd7f i 5pd4, un d’ells al balcó. Per la seva banda, els del barri mariner han descarregat el 3 de 7 amb l’agulla en primera ronda, el 4 de 7 amb l’agulla en segona i el 5 de 6 en tercera. Un bon test per a les dues colles de cara a la cita castellera de Sant Magí a Tarragona la setmana vinent, si bé la Jove té l’agenda farcida amb la seva participació dimecres a les festes del carrer del Cós del Bou tarragoní.

Eudald Carbonell no deixa indiferent a ningú defensant el Dret a Decidir en el seu pregó a la Canonja

Eudald Carbonell, acompanyat de l’alcalde Roc Muñoz, moments abans de pronunciar el pregó a la slaa noble del Castell de Masricart. Foto: Tarragona21

“Ja saps que quan Eudald Carbonell parla no deixa a ningú indiferent”, afirmava el tinent d’alcalde responsable de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Canonja, Salvador Ferré, poc després d’assistir al pregó de la Festa Major de la localitat pronunciat ahir davant prop d’un centenar de persones al Castell de Masricart. L’arqueòleg, vinculat a la població arran de les excavacions dutes a terme per l’IPHES al jaciment del Barranc de la Boella, es va declarar partidari del Dret a Decidir (“a Catalunya el 80% de la població n’està a favor independentment del que es pensi”) i va reclamar la necessitat de que els pobles mantinguin “un esperit crític per enfrontar-se a la realitat canviant” de la societat que els envolta, una transformació vinculada també als efectes de la crisi econòmica. “No hem de tenir por d’aquest enfrontament. És característica d’una societat viva, davant dels que només venen enemics i confrontació. Aquest és el sentit de l’evolució humana: fer-nos millors”, assegurava. Al capdavall la seva intervenció tenia conscientment un toc “social” per ressaltar la importància “de la integració de les persones al territori” i la voluntat d’allunyar-se dels “tòpics d’alguns pregons buscats a wikipèdia” per fabricar “falses lloances” al municipi.

“Tots hem de col·laborar en la creació de la societat no del coneixement, un terme que ja està mort, fossilitzat, sinó del pensament. Hem de desenvolupar una consciència crítica”, afirmava. “Les institucions han d’ajudar, però som nosaltres els que independentment del que creïem ens hem de fer responsables del què volem”, deixava anar abans d’afegir que “aquesta Catalunya, on hi ha presos polítics, és de tots. Dels que estan d’acord amb la independència i dels que no. Estem en una Catalunya interdependent”.  En aquest sentit afegia que “s’han de poder defensar totes les idees. No s’ha de callar, s’ha de poder parlar de tot. I de tot vol dir de tot. Això és una característica d’una societat madura. El feixisme ja el vam viure”.

Carbonell es va declarar “comunista i ateu” com a prèvia a l’hora va llençar un missatge de tolerància i inclusiu en totes les maneres de fer. “Sempre defensaré la meva forma de pensar. I tothom ha de poder fer-ho sense ofendre. Jo no sóc religiòs. Però això no m’impedeix entendre el sentit de les esglésies” de la Canonja. “En aquests indrets shan fet bategos, primeres comunions, casaments i enterraments. Són història del poble, història viva”. “Sou un poble de pocs habitants en un context econòmic divers”, continuava, “molt semblant al que vaig nèixer jo (Ribes de Freser). Això confereix el dret als habitants a ser híbrids, gent oberta, gent que accepta el canvi. Aprofitreu-ho. La cultura i l’eduació, juntament amb la tecnologia i l’esperit crític determinen els pobles del futur. I en aquesta vila, amb les seves decisions i les entitats socials i també polítiques que en formen part mostren una societat activa i viva. Un poble amb només administracions està desfet per sota”, argumentava.

Imatges de la vestida dels gegants Bià i Esperança, prèvia a la primera balladeta de la Festa Major. Una activitat a càrrec dels Amics dels gegants de l’Orfeó Canongí. Fotos: Tarragona21

Carbonell va ser acompanyat per l’alcalde, Roc Muñoz, que va “agafar el repte” i es va mostrar disposat a crear “una regidoria de Ciència i Pensament” a partir de la propera legislatura. Per la seva banda, Ferré destacava a la finalització de l’acte l’element “cohesionador que suposa les festes per un poble on la gent té tantes procedències”. El regidor de Cultura va voler aprofitar per destacar la celebració enguany del cinquè aniversari de la creació dels Diables de la Canonja, “una entitat molt activa i que es mou per totes les localitats del territori” i que va participar en el Correfoc que va seguir a la Tronada duta a terme a l’avinguda de les Garrigues. La jornada d’ahir havia tingut ja referents populars amb la xalera de l”Atrapa la Nota, la cloenda’ dels membres del Mico de la Canonja i la vestida dels gegants Bià i Esperança per la primera balladeta de la Festa Major, a càrrec dels Amics dels gegants de l’Orfeó Canongí.

‘Atrapa la nota, la cloenda’, a càrrec de l’associació Mico de la Canonja a la plaça del Castell. Fotos: Tarragona21

Actes per diumenge

Pel que fa als actes previstos per aquest diumenge, destacar la Paella Popular (14.00 hores, Rambla Collblanc) i la Diada castellera davant de l’Ajuntament a les 19 hores, amb la participació de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Xiquets del Serrallo. El ball de Festa Major nocturn (24.00 hores) tindrà com escenerari la plaça Catalunya i anirà a càrrec de l’orquestra Welcome Band.

J.S.

 

El pregó d’Eudald Carbonell d’aquest dissabte servirà de tret de sortida a la Festa Major de la Canonja

Eudald Carbonell.

L’arqueòleg Eudald Carbonell, vicepresident de la Fundación Atapuerca, investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), pronunciarà el pregó de la Festa Major de la Canonja, en un acte que se celebrarà dissabte 11 d’agost, a les 20 hores, al Castell de Masricart de la localitat.

Carbonell va ser el promotor de l’equip i del projecte científic que es desenvolupa des de l’IPHES al Barranc de la Boella, on aquest institut hi treballa de manera sistemàtica des de fa ja més d’una dècada, amb una excavació anual que enguany tindrà lloc al setembre, sota la codirecció de Palmira Saladié i Josep Vallverdú, arqueòlegs d’aquest centre de recerca. La primera va dur-se a terme el 2007, després que l’any 2006 una nova i forta torrentada posés al descobert restes de dents i defenses de mamut. Tot i així, se sap de l’existència d’aquest jaciment des de principis del segle XX, però no va ser fins l’any 1970 quan el va excavar per primera vegada l’arqueòleg Salvador Vilaseca; durant aquesta intervenció es van localitzar restes d’elefant, rinoceront, cavall, cérvol i eines de pedra.

Excavacions al Barranc de la Boella el 2017. Foto: IPHES

La importància del jaciment

Les excavacions realitzades entre els anys 2007 i 2008 van confirmar la importància del jaciment, ja que es van localitzar noves restes de mamut (molars i defenses), així com restes d’hipopòtam, rinoceront, cérvol, cavall i diversos carnívors. Juntament amb aquesta fauna també es van trobar eines de sílex. Totes aquestes troballes s’han anat sumant a les d’anys posteriors i han convertit la Canonja en la seu de les proves materials de les primeres poblacions humanes de Catalunya, essent un indret de primer ordre per explicar l’evolució humana i els ecosistemes terrestres d’un període temporal anomenat la transició Pleistocè Mig, que cobreix l’interval que va de 960.000 a 650.000 anys abans d’ara.

Fons FEDER i turisme familiar

En paral·lel al treball científic i a la docència es promouen diferents iniciatives de socialització per apropar la ciència a la població, com l’acció “Mamut”, de creació i promoció de productes de tipus vivencial i educatiu vinculats a les troballes del Barranc de la Boella, amb el suport de l’Ajuntament de La Canonja, una de les localitats que integra la Xarxa de Municipis IPHES, creada aquest any. Es realitza en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) TurisTIC en família, finançat al 50% pels fons europeus de desenvolupament regional FEDER i liderat per la Diputació de Tarragona que integra diverses institucions sòcies de la demarcació, entre les quals hi ha l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).

L’objectiu d’aquesta iniciativa és generar competitivitat, creixement i nova ocupació directa i indirecta, convertint les destinacions turístiques de la Costa Daurada i de Terres de l’Ebre en referència innovadora global de turisme familiar.

Perfil biogràfic del pregoner

Nascut a Ribes de Freser (Ripollès, 1953), Eudald Carbonell és prehistoriador i llicenciat en filosofia i lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona (1976). Es va doctorar en geologia del Quaternari a la Universitat Pierre et Marie Curie Paris VI (1986) i en geografia i història a la Universitat de Barcelona (1988). Col·laborador del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), el 1988 es va incorporar com a professor a la Universitat Rovira i Virgili (fins al 1991), delegació de la Universitat de Barcelona a Tarragona, d’on és catedràtic de prehistòria des de 1999. Des d’aquesta institució va impulsar un equip d’investigació interdisciplinari que es va materialitzar en la creació de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) el 2004, i que va dirigir fins a 2015.

Ha realitzat nombroses excavacions en jaciments europeus i africans, entre les que destaquen les d’Atapuerca, des de 1978, sota la direcció d’Emiliano Aguirre, a qui va succeir el 1991 conjuntament amb José María Bermúdez de Castro i Juan Luis Arsuaga, i la del l’Abric Romaní, que dirigeix ​​des de 1983. És patró fundador i vicepresident de la Fundació Atapuerca.

Elefantes actuarà dissabte a les Barraques del Mamut de la Canonja

La banda barcelonina Elefantes obrirà la nit del dissabte presentant el seu nou disc, ‘La primera luz del día’. 

Escalfem motors abans de la Festa Major amb les Barraques del Mamut que ja tenen la data ben marcada en el calendari, el primer cap de setmana d’agost al pàrquing de BASF, al carrer Vila-seca, al costat de l’skate park.

Aquest any compten amb un cartell d’allò més variat. El divendres dia 4 començarà fort, dur, amb el heavy metal del grup Anarka. Com a cap de cartell tindrem a l’Orquestra Mitjanit, que no s’ha perdut cap de les edicions de les Barraques del Mamut, ja que ens ha conquistat per la seva alegria, pel seu so i la seva posada en escena enfront del públic. Abans, però, actuaran els grups Números Rojos (rock urbà) i Fumetal (punk-metal).

La banda barcelonina Elefantes obrirà la nit del dissabte. La banda, fa parada a la Canonja per presentar el seu nou disc, ‘La primera luz del día’, amb el que torna a posicionar-se com a referent musical en l’àmbit nacional. Ens farà gaudir d’un espectacle que fusiona diferents estils, des del pop fins al flamenc, passant per la cançó melòdica i el rock. Les entrades anticipades es podran adquirir fins el dia abans a codetickets.com i al Castell de Masricart a 8 euros, i el mateix dia a taquilla per 12 euros. Finalitzada la seva actuació s’obriran les portes per a la resta de grups.

Després d’Elefantes, gaudirem amb el rock urbà del Malo del Cuento. La Prole Band, promet una hora intensa de petits i grans èxits amb un viatge sonor que anirà des del reggae fins al rock, passant per l’ska i el mestissatge, amb la revisió de temes de grups com  Itaca Band o Doctor Prats. Per acabar, actuarà Cruzada, una formació de Metal clàssic que uneix dues generacions de músics amb ganes de mostrar el vell i meravellós món del Heavy Metal.

La festa no pararà a la Canonja, després dels concerts el Dj Jordi B posarà fi a les dues nits de les Barraques del Mamut de 2018.

Últim dia del sorteig de cinc entrades dobles per al concert d’Elefantes a La Canonja

Cartell del concert de La Canonja

Tarragona1 sorteja cinc entrades doble per assistir al concert que Elefantes celebrarà a La Canonja el proper 4 d’agost en el marc de les Barraques del Mamut.

Avui dijous, 26 de juliol, és el darrer dia per a participar-hi. Per a poder fer-ho, només cal que ens envieu un correu amb el vostre nom, un número de telèfon de fàcil contacte i una adreça de correu electrònic. Envieu-ho a aquesta adreça:

publicitat@tarragona21.cat

Formats en 1994 por Shuarma (cantant i compositor), Jordi Ramiro (baterista), Julio Cascán (baixista) i Hugo Toscano (guitarrista), Elefantes van tornar a reunir-se en 2013.

Molta sort!

Accediu a la cançó ‘Cada vez’ en aquest enllaç (Youtube).

Clàusula de consentiment

Vint-i-tres joves de diferents nacionalitats, al Camp de Treball a la Riera de la Boella de la Canonja

Foto de família del grup d’estudiants

Un grup de 23 joves de diferents països van arribar ahir a la Canonja per participar en el Camp de Treball Internacional de la Riera de la Boella. La proposta educativa ha estat impulsada per la Canonja 3 – Poble, Paissatge i Sostenibilitat, entitat ecologista del municipi, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Canonja i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

L’alcalde Roc Muñoz i la regidora de medi ambient, Glòria Virgili els van oferir una recepció al Mas de l’Abeurador, on actualment es duent a terme les obres de construcció del futur Centre d’Interpretació del Jaciment Arqueològic de la Boella. Allí l’alcalde els hi ha donat la benvinguda i els hi ha explicat les obres que s’hi estan fent i el que representarà pel municipi. La regidora Glòria Virgili els hi ha donat les gràcies per la gran tasca de voluntariat que duent a terme en zones naturals com és la Riera de la Boella i els ha convidat a conèixer el municipi durant aquests 15 dies que durarà la seva estada a la Canonja.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies