Veïns reclamen al carrer que es recuperi l’antic camí de la Canonja a Vila-seca

Imatge dels concentrats aquest diumenge

El passat diumenge 26 de març, diverses entitats i partits polítics dels municipis de la Canonja i Vila-seca van realitzar una caminada reivindicativa per tal de reclamar una solució definitiva al tall del camí històric entre ambdues poblacions.

El camí que uneix la Canonja i Vila-seca, un camí públic que forma part del GR-92 que creua el litoral català i que ha estat usat durant dècades com a vial d’unió entre ambdós municipis per pagesos, ramaders, passejants, excursionistes i ciclistes, ja fa més de 25 anys que es troba tallat per la carretera de Bellissens (T-313) i més de 10 anys per una mitjana de formigó que separa els dos sentits de circulació de la mateixa.

Aquesta caminada va comptar amb una vuitantena de participants dividits en dos grups que van sortir de forma simultània des de cada municipi per trobar-se al punt de conflicte. Es va tallar la carretera T-313 per tal de dibuixar un camí simbòlic a terra, llegir un manifest signat per totes les entitats i partits polítics d’ambdues poblacions i immortalitzar el moment d’unió veïnal.

Aquesta reivindicació compta amb l’aval dels Ajuntaments de la Canonja i Vila-Seca així com del Síndic de Greuges de Catalunya, però encara no s’ha resolt per part del Departament Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya,

Ni trampa ni cartró: Hipnosi en massa a La Canonja de la mà de l’estrella d’Antena 3 Jeff Toussaint

 

És fàcil simular en un programa de televisió gravat, però no tant fer-ho davant d’un públic on tothom es coneix. Amb aquesta premisa incrèdula vaig anar a l’Orfeó Canongí a veure la que va ser una sessió massiva d’hipnosi per part de Jeff Toussaint. És resident a Miami Platja i protagonista del programa d’Antena 3 Hipnotízame, que va aconseguir superar els 3 milions d’espectadors en l’estrena. “Si comença a pujar a l’escenari gent que no és del poble, això cantarà molt”, em comentava amb certa reticència una dona que s’asseia prop meu. Una estona més tard la mateixa dona queia desplomada a la seva butaca, adormida per l’hipnotista.

Hipnosi massiva a La Canonja de la mà de Jeff Toussaint, del programa d'Antena 3 1, 2, 3 ... Hipnotízame, en el marc del festival Impossible. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El terra de l’escenari de l’Orfeó Canongí es va omplir de desenes de persones adormides per Toussaint. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Allau humana per agafar ‘bitllets’ imaginaris

En les dues hores i mitja llargues que va durar l’espectacle, plat fort de l’edició d’enguany del festival de màgia Impossible, els més de 200 espectadors de l’Orfeó Canongí van viure un deliri. Induïts per l’hipnotista, desenes de familiars i veïns seus feien coses cada vegada més insòlites, que podeu veure als vídeos i imatges que acompanyen la notícia (al final trobareu la llista de reproducció): adormir-se de cop amb un simple gest, quadrar-se i saludar a un general imaginari, participar en una cursa de cavalls, barallar-se per agafar uns folis blancs creient-se que eren bitllets, aguantar-se horitzontalment sobre dos banquets amb una nena dreta a sobre, o intentar seduir l’hipnotista perquè els tregués a ballar.

 

“Era conscient del que passava, però volia fer el que em deia”

Encara impactat pel que havia vist, al final de l’espectacle vaig voler parlar amb algunes persones hipnotitzades perquè m’expliquessin què els havia passat. “La majoria del temps era conscient del que passava, però tenia ganes de fer el que em deia. No tenia sensació d’estar dormint”, explica la Yolanda Pérez. Ella és la voluntaria que va aguantar-se horitzontal sobre els bancs, aguantant una nena dreta a sobre seu. “No, no noto res a la panxa ni en cap altre lloc, i això que tinc problemes d’esquena… Recordo que m’ha dit que em posés ben tibant, però no recordo haver estat sobre els bancs de fusta, ni que es posés ningú sobre meu”, explica. Tampoc recorda el número final, on es va esforçar més que ningú per cridar l’atenció de l’hipnotista perquè la convidés a ballar, tal com els havia demanat. Toussaint en va treure or, cridant-la en últim lloc.

Hipnosi massiva a La Canonja de la mà de Jeff Toussaint, del programa d'Antena 3 1, 2, 3 ... Hipnotízame, en el marc del festival Impossible. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Una nena dempeus sobre la Yolanda, en un dels moments més impactants de l’espectacle. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La Yolanda, psicòloga de professió, recomana a tothom que pugui que passi per aquesta experiència, que ja va tenir en un taller quan estudiava la carrera. També ho fa l’Ona Veciana, una altra de les voluntàries que va pujar a l’escenari. En un moment de l’espectacle, l’hipnotista va fer creure als voluntaris que tenien molt de fred mentre dormien, i que havien de buscar la persona que tinguessin més a prop per arraulir-s’hi com si fos un coixí. Tant l’Ona com la Yolanda recorden nítidament sentir les mans congelades en aquell moment.

El terra de l’escenari, ple de cossos adormits

Al cap de poc més de mitja hora d’aquest espectacle, el terra de l’escenari de l’Orfeó Canongí estava ple d’una trentena de cossos adormits, com en una escena apocalíptica. Abans d’això, l’hipnotista havia creat l’atmosfera perfecte perquè fos un èxit. Lluny de la imatge seriosa i seca que transmet al programa d’Antena 3, Toussaint va enamorar ràpidament el públic amb la seva simpatia i el seu humor, desmitificant i explicant el que anava a fer, i com ho anava a fer. “La hipnosi no la faig jo, és una capacitat que tots tenim a dins, i que ens ajuda a ser millors”, va insistir.

Hipnosi massiva a La Canonja de la mà de Jeff Toussaint, del programa d'Antena 3 1, 2, 3 ... Hipnotízame, en el marc del festival Impossible. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Els exercicis previs a la hipnosi. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

En tot moment, Toussaint va esforçar-se per explicar al públic en què consistia el que els estava passant als participants, i a fer pedagogia sobre la hipnosi i els seus beneficis. “La vostra ment és meravellosa, només fa falta que l’obriu”, va apuntar. Va voler diferenciar entre els diferents nivells de la disciplina, des de la suggestió d’estimuls simples fins a la hipnosi terapèutica, passant per la que està enfocada a l’espectacle. També va fer ‘autobombo’ del programa d’Antena 3, una experiència molt diferent a la que es va viure al teatre, i va instar el públic a seguir el seu perfil de Facebook. “Jo us llenço la falca”, va dir, rient.

 

Com els hipnotitza?

L’hipnotista va advertir que el 95% dels que no participen se’n penedeixen, i la resposta quan va demanar voluntaris va ser massiva. En un tres i no res, l’escenari es va omplir d’una cinquantena de persones. Després d’ordenar-los en files, va començar a obrir la seva ment amb uns exercicis de relaxació amb els ulls tancats. Primer havien d’estirar els braços endavant, i imaginar-se que en un d’ells hi tenien un paquet de sucre cada cop més pesat, i a l’altre un globus d’heli cada cop més gros. “Hi ha persones més suggestionables que altres. En aquest cas, les que ho són més són les que tenen els braços més separats”, va explicar. Tot seguit, els va convèncer que tenien els ulls enganxats amb cola, de tal manera que era impossible que els obrissin. Després de fer-los entrar en un estat de relaxació total, va aparèixer la ‘màgia’: els cossos de més de trenta voluntaris anaven caient desplomats amb una simple estirada de braç o d’espatlla de Toussaint. La resta, els menys suggestionables, eren convidats a marxar.

“Toca’t el cap amb el dit, i t’adormiràs”

A partir d’aquí, l’hipnotista va fer el que va voler amb ells (o, segons ell, els va induir a que volguessin fer el que ell deia). “Ves a seure en aquella cadira, però compte, que quan t’hi asseguis t’adormiràs de cop”. I, dit i fet, la persona queia en un son profund després de recolzar-se a la cadira. “Toca’t el cap amb el dit, i t’adormiràs”. I, automàticament, el voluntari es desplomava amb el simple contacte del seu índex.

Hipnosi massiva a La Canonja de la mà de Jeff Toussaint, del programa d'Antena 3 1, 2, 3 ... Hipnotízame, en el marc del festival Impossible. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Toussaint va fer un exercici d’hipnotisme al públic sencer. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Hipnosi massiva al públic

Un dels moments més impactants va ser quan Toussaint va deixar dormint a l’escenari totes les persones que havia hipnotitzat, i va baixar a la platea. Ens va demanar a tot el públic que ajuntéssim les mans, amb els dits índexs enganxats l’un a l’altre. “Mireu-los fixament, i imagineu-vos que un cargol us els ajunta, i que no els podeu separar. També hi teniu cola. Ara, intenteu desenganxar-los. Els que pugueu, asseieu-vos”. La meitat del públic va seguir dret. Per molt que ho intentessin, no ho podien fer. L’hipnotista va anar de butaca en butaca, i a alguns dels que estaven més absorts, va aconseguir adormir-los amb una estirada de braç, fent que es despertessin al cap de pocs segons. Probablement perquè tenia més al cap aquest article que l’exercici, jo vaig aconseguir separar els dits a la primera. Llàstima. Hauré d’esperar a la propera per explicar el relat de la meva experiència com a hipnotitzat.

Romà Rofes

 

LLISTA DE REPRODUCCIÓ:

 

La hipnosi serà el plat fort del Festival de Màgia Impossible de la Canonja

Jeff Toussaint, un dels millors mags, serà a la Canonja

El Patronat de Cultura del Castell de Masricart posa en marxa de nou el festival de màgia de la Canonja. Un esdeveniment cultural amb una programació de qualitat que ja s’ha fet un lloc dins del calendari de les nostres comarques.

L’Impossible s’avança enguany a finals de març i està farcit d’actuacions sorprenents que de ben segur deixaran al públic bocabadat. Batall Produccions i el Mag Gerard del Teatre Màgic, continuen al capdavant de la programació de l’Impossible que començarà demà dimecres a les 5 de la tarda al Castell de Masricart, amb la presentació del festival i del llibre “Màgia amb aliments” del Mag Gerard. Ell mateix ens presentarà el seu nou espectacle per a tota la família que barreja amb un estil propi la màgia visual i sorprenent amb la comèdia, tot un seguit d’il·lusions màgiques ens acompanyaran en aquets viatge per les diferents especialitats de l’art de l’impossible amb la finalitat de deixar-nos bocabadats.

L’Impossible començarà el divendres 24 de març per la nit amb la Gran Gala Internacional de Màgia amb Kenris Murat & Aurelia (França), Cia Mag Edgard (Catalunya), Willy Monroe (Madrid) i Toni Cors (Catalunya). En aquesta gala es podrà gaudir de les increïbles manipulacions a ritme de Tango dels francesos Kenris Murat & Aurelia.

La màgia visual i original del gironí Toni Cors us deixarà intrigats de com es poden multiplicar els objectes. Des de Madrid arribarà la sorprenent magiaflèxia de Willy Monroe premiada internacionalment. La companyia catalana Mag Edgard seran els encarregats de fascinar-nos amb les seves grans il·lusions amb una acurada posada en escena. Finalment, el mag i actor Jordi Pota serà el conductor d’aquest gran espectacle on ens oferirà un tast de la seva màgia còmica. Un fantàstic viatge per totes les especialitats de la il·lusió per demostrar que amb la màgia podem somiar desperts.

El dissabte continuarà la màgia amb Globesession de Willy Monroe, una estrena a Catalunya que la podrem gaudir a les 12 del migdia a la Plaça Mestre Gols El creatiu il·lusionista Willy Monroe arriba a l’Impossible amb el seu premiat espectacle Globsesion on es combina la màgia còmica amb diversos efectes màgics en els quals els globus són els protagonistes. La interacció amb el públic, els gags, els efectes de màgia i humor s’entrelliguen per cuinar aquest show per a tots els públics.

Jeff Toussaint

El hipnotista Jeff Toussaint (França) serà el plat fort del festival, el dissabte a les 9 del vespre a l’Orfeó Canongí. Jeff Toussaint és l’hipnotitzador del programa d’Antena 3 “Hipnotízame”. En la seva primera emissió ha estat vist per més de 3.000.000 teleespectadors. En aquesta ocasió ens presentarà un espectacle en el qual viuràs una experiència difícil de creure, interactiva, plena de fortes emocions, magnetisme, misteri i humor. Un viatge a l’últim racó del subconscient a través de la fascinant tècnica de la hipnosis, la capacitat de suggestió i impressionants moments de hipnosis col·lectiva. Descobriràs el misteriós i desconegut poder de la ment humana.

El diumenge pel matí a les 11.30 podrem gaudir de l’espectacle de carrer “Glof” amb JAM clown & street theater, que recorrerà tota la Raval fins la Plaça del Castell. Un cop arribats al Castell, el Mago Patxi (Vitoria) prendrà el relleu amb la seva actuació “¿Conoces a este pollo?”. Divertit, sorprenent, participatiu, amb un discurs fresc, espontani i, sobretot, molt màgic. Així és el nou espectacle de carrer del Mago Patxi per a públic de totes les edats. Aquest peculiar il·lusionista atrapa al públic de forma sorprenent, interpretant a un personatge d’aspecte eixelebrat i esbojarrat que farà les delícies del públic assistent.

I acabarem l’Impossible 2017 amb una estrena a Catalunya que ens presentarà Adrián Carratalá, “El inventor de màgia”, a les 6 de la tarda a l’Orfeó Canongí.

Les entrades i els abonaments pels diferents espectacles es poden adquirir anticipadament a través de la web Codetickets i al Castell de Masricart, fins el 24 de març. La venta a taquilla una hora abans de l’espectacle. Tot i així, gran part dels espectacles son gratuïts, per la qual cosa us animem a que visiteu la web de la Canonja.
El primer tinent d’alcalde de l’àrea de cultura, Salvador Ferré, comenta que “tradicionalment l’Impossible coincidia amb la Festa de la Municipalitat que celebrem el 15 d’abril, però enguany al caure en Setmana Santa vam pensar que era millor avançar-ho a l’últim cap de setmana de març, al igual que la ruta de tapes que també coincidirà amb la màgia”.

La Cooperativa de La Canonja preveu vendre tot el seu patrimoni per tornar el 80% dels dipòsits

A la dreta el president de la Cooperativa de La Canonja, Josep Maria Veciana. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

A la dreta el president de la Cooperativa de La Canonja, Josep Maria Veciana. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

En una reunió que ha tingut moments força tensos, la Secció de Crèdit de la Cooperativa de la Canonja ha presentat aquest vespre un pla segons el qual l’entitat preveu tornar al voltant del 80% dels diners dipositats pels seus clients en el termini de dos mesos. Per fer-ho, haurà de vendre tot el seu patrimoni a l’Ajuntament canongí i a la Unió Corporació Alimentària de Reus. Seran els socis de la Cooperativa Agrícola els que, en una assamblea que se celebrarà d’aquí a 15 dies, tindran l’última paraula per donar el vistiplau a la venda del patrimoni.

Actualment, els clients tenen gairebé 3 milions d’euros dipositats a l’entitat. El consistori compraria l’edifici de la Cooperativa per 1 milió d’euros i l’oficina de la secció de crèdit per 250.000 euros, mentre que la cooperativa reusenca adquiriria la maquinària de l’entitat per 250.000 euros més. La resta dels diners que queden fins arribar al 80% d’aquests dipòsits (2.300.000 euros) es completarien amb els 243.000 euros de líquid que encara té l’entitat, i amb un estimat de la recuperació dels préstecs que l’entitat té concedits. El pla preveu tornar el 80% en dos mesos, i arribar al 90% al cap d’uns 3 mesos. El 10% restant es retornaria en 4 o 5 anys amb l’activitat de la cooperativa.

L’oficina seguirà oberta i se’n podran retirar petites quantitats

De moment la secció de crèdit de la Cooperativa es mantindrà oberta, com fins ara, i es permetrà la retirada de petites quantitats (d’un màxim de 200 euros). La junta ha preguntat a les més de 200 persones que hanassistit a la reunió celebrada a l’escola si preferien tancar l’oficina o mantenir-la en les condicions actuals, i han optat per la segona opció.

Veciana, president de la Cooperativa: “Ho hem fet malament, o no ho hem sabut fer bé”

“Reconec que ho hem fet malament, o no ho hem sabut fer bé, i que ho hauríem d’haver dit abans”, ha reconegut el president de la Cooperativa de La Canonja, Josep Maria Veciana. Després d’una sèrie d’anys consecutius tancant amb pèrdues, l’ens havia decidit liquidar l’entitat. “Ho volíem fer de forma ordenada i en un termini d’un o dos anys, però a conseqüència dels rumors que han provocat una retirada massiva de dipòsits la cosa s’ha precipitat”, ha afegit.

Diverses persones assistents a la reunió han retret a Veciana i a la resta de la junta la mala gestió de l’ens, i fins i tot els han demanat que els diners que falten surtin d’ells. El to de la reunió ha pujat a partir d’aquell moment. “Ho volia arreglar de bones, i em dieu que no us agrada? A veure si m’ho repensaré…”, ha amenaçat Veciana. El president ha recordat que ha posat com a garantia una parcel·la seva valorada en 300.000 euros per compensar el fet que l’edifici de la Cooperativa té pendent una garantia de pagament de 498.000 euros a Hisenda Pública, que es podria acabar recuperant.

La reunió informativa ha congregat més de 200 persones a l'escola de La Canonja. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La reunió informativa ha congregat més de 200 persones a l’escola de La Canonja. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Josep Torrents, fill de dipositaris que està creant una plataforma d’afectats, ha demanat la dimissió de Veciana i de la resta de la junta gestora per la “falta de credibilitat en què aquestes persones timonegin aquest procés”, i que hi hagi un representant dels afectats a la junta.

Muñoz: “Si s’obre un procés judicial, ens serà impossible comprar el patrimoni”

Apel·lant directament a Torrents i al seu advocat l’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, ha insistit en la necessitat que no s’obri un procés judicial contra la Cooperativa que complicaria l’adquisició del patrimoni per part de l’Ajuntament: “Tots els que hi teniu diners esteu calents, i és comprensible. Hi ha advocats que estan com a voltors esperant treure rendiment de la situació. Però si hi ha una demanda, ens serà impossible executar aquest pla”. El delegat del Departament d’Agricultura a Tarragona, Àngel Xifré, també ha insistit en aquest punt.

La compra no afecta les inversions que tenia previstes l’Ajuntament per enguany

L’alcalde canongí ha manifestat que, tot i que tenen algunes idees, encara no han decidit quin tipus d’equipaments es faran a l’edifici i l’oficina de la Cooperativa. Segons ha afirmat, els diners per adquirir aquest patrimoni sortiran del romanent de tresoreria de l’Ajuntament, i no afectaran cap de les inversions previstes en el pressupost d’enguany. “Hem fet una valoració generosa del que valia el patrimoni, i ho comprem perquè assegurar que els afectats cobrin aquests diners és un problema social del qual l’Ajuntament no en podia quedar al marge”, ha afirmat Muñoz.

Tarragona21 sorteja cinc entrades dobles per a les jornades de màgia de La Canonja

Jeff Toussain, considerat el millor hipnotista d’Espanya

Tarragona21 sorteja cinc entrades dobles per a poder assistir a les 12enes Jornades de màgia Impossible de La Canonja, que se celebren del 22 al 26 de març proper. Concretament se sortejaran les cinc entrades dobles per a dos dels principals esdeveniments.

El sorteig serà per a la Gran Gala Internacional de Màgia de divendres, 24 de març, a les 21 hores, i l’espectacle de l’Hipnotista de dissabte, dia 25, a les 21 hores. L’hipnotista és Jeff Toussaint, considerat el millor hipnotista d’Espanya i habitual de les cadenes de televisió.

Per a poder participar cal enviar un correu electrònic a aquesta adreça:

redaccio@tarragona21.cat

Caldrà deixar un nom i un número de telèfon de contacte i especificar si es concursa a la Gran Gala Internacional de Màgia (divendres, 24) o a l’espectacle de l’Hipnotista (dissabte, 25). El concurs comença el 14 de març. El darrer dia per a participar-hi serà el 20 de març. El dia 21 es farà públic a través de Tarragona21 el nom dels guanyadors i se’ls comunicarà per telèfon.

Les entrades estaran reservades als llocs on se celebrin els actes a l'(Orfeó Canongí en el cas de la Gran Gala de divendres i Plaça Mestre Gols, en l’espectacle de l’Hipnotista, del dia 25). Caldrà portar el DNI a l’hora de recollir les entrades.

Clàusula de consentiment.

La Societat La Nova Amistat de La Canonja celebra els seus 150 anys d’història

Façana de la seu social de La Nova Amistat

El 2017 és un any molt important per la Canonja amb la celebració del 150è aniversari de la Societat La Nova Amistat, l’entitat més antiga en actiu del municipi i una de les de més antiguitat de les comarques de Tarragona.

Fundada l’any 1867, el paper que aquesta ha jugat a nivell històric, sent el punt de trobada dels principals sectors del poble, especialment l’agrícola, el cultural, el polític o tot aquell altre relacionat amb l’oci és molt important.

Per commemorar els 150 anys, s’ha preparat un extens calendari d’activitats que s’enceta aquest proper dissabte, 18 de març, amb la descoberta d’una placa commemorativa que anirà a càrrec del Director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs.

A partir d’aquí, l’any tindrà diverses cites obligades al calendari ja que la Nova Amistat, que celebra el seu aniversari sota el lema “150 anys d’una història compartida” ha previst dur a terme una tarda literària el proper 29 d’abril amb la participació de diversos escriptors i poetes, el Sopar de l’Amistat que tindrà lloc el diumenge 13 d’agost o una exposició d’imatges que recullen la història de l’entitat en moments especials.

Dos dels actes principals seran la conferència que protagonitzarà Jordi Bertran el 16 de juny, que serà l’acte central de l’aniversari, i la presentació d’un llibre que englobarà els principals fets i successos de la història de la Societat La Nova Amistat al llarg d’aquests 150 anys.

L’hereva d’IQA es converteix en líder en producció de derivats de l’òxid d’etilè al sud d’Europa

Una nova planta de 10 milions d'euros inaugurada avui els ha donat el lideratge. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Una nova planta de 10 milions d’euros inaugurada avui els ha donat el lideratge. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

L’empresa Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IQOXE), hereva d’Indústrias Químicas Asociadas (IQA), s’ha convertit en el principal productor de derivats de l’òxid d’etilè al sud d’Europa gràcies a una nova planta inaugurada avui, segons el conseller delegat de l’empresa, José Luis Morlanes. La nova instal·lació de la fàbrica de La Canonja, que ha tingut una inversió d’uns 10 milions d’euros, propiciarà que abans de l’estiu 3 o 4 treballadors més s’integrin a la plantilla actual, que és d’uns 120 empleats.

“Pràcticament la meitat del que produïm ho consumeixen empreses del polígon petroquímic de Tarragona, que és el motor d’aquesta inversió”, ha manifestat Morlanes, que ha aprofitat l’ocasió per insistir en les necessitats del complex: una rebaixa dels costos de l’energia i la posada en marxa del corredor mediterrani.

La sala de control de la nova planta. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La sala de control de la nova planta. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Els derivats de l’òxid d’etilè s’utilitzen per fabricar una àmplia gamma de productes utilitzats en les indústries de l’automòbil i de la construcció, les farmacèutiques i fins i tot les alimentàries. La nova planta produeix unes 50.000 tones anuals d’aquest líquid, i es complementa a la que hi havia fins ara, que en fabricava 3.000. A banda dels derivats, IQOXE produeix i ven unes 140.000 tones anuals d’òxid d’etilè pur que, entre altres coses, es fa servir com a desinfectant.

IQA es va convertir en IQOXE fa tres anys

IQA va començar la seva producció l’any 1964 amb la participació de diverses emrpeses químiques multinacionals (Shell, Explosius Rio Tinto, Hoechst, Cepsa…), iniciant-se amb una unitat de cracking de naftes. El 1967, IQA produïa unes 460.000 tones cada any d’una dotzena de derivats químics i donava feina a 446 treballadors.

La fàbrica està ubicada al costat de l'N-340 a La Canonja. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La fàbrica està ubicada al costat de l’N-340 a La Canonja. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

L’any 1978 es va posar en servei l’actual planta d’òxid d’etilè i glicols i posteriorment, al 1985, la multinacional Shell va adquirir el 100% de les accions de l’empresa, que al 1995 es van vendre a La Seda de Barcelona (LSB). L’abril de 2014, el CL Grupo Industrial va adquirir els actius productius d’LSB, i es va crear la nova empresa IQOXE.

La inauguració d’aquesta nova planta, que ha comportat un any de treballs, és una nova fita d’aquesta companyia.

La regidora d’Educació i Ocupació Lucía López, nova primera secretària del PSC de La Canonja

Lucia López, durant l'assemblea d'ahir. Foto: Cedida

Lucia López, durant l’assemblea d’ahir. Foto: Cedida

Lucía López Cerdàn ha estat elegida primera secretaria de l’agrupació socialista de la Canonja amb el vot unànime de tots els afiliats socialistes que van assistir a l’assemblea convocada ahir al vespre a tal efecte a l’agrupació. López, de 26 anys i graduada en turisme per la URV, és regidora d’Educació i Ocupació de l’Ajuntament de la Canonja i membre també de la comissió executiva de la JSC de les comarques tarragonines.

La nova primera secretaria substitueix Salvador Ferré, que ha estat el primer secretari durant els darrers vuit anys. Pel que fa a la nova executiva el PSC destaca “la renovació dels seus membres amb l’entrada de cinc persones que fins ara no havien tingut responsabilitats orgàniques, el seu caràcter paritari i la continuïtat de persones de reconeguda experiència i solvència política com el mateix alcalde i actual primer secretari del PSC del Camp de Tarragona”.

Així, a banda de la nova primera secretaria, completen la comissió executiva Maria de la Coba, com a secretaria d’organització, Lidia Muñoz, com a adjunta a organització, José Luis Sanchez, com a secretari de finances, Roc Muñoz, com a secretari de política municipal, Salvador Ferré, com a secretari de comunicació i Paqui Màrquez, Felipe Ramírez, Paqui Orellana i Francisco Roca com a vocals.

En la seva primera intervenció com a primera secretaria dels socialistes de la Canonja Lucía Lòpez ha destacat “la meva voluntat de donar continuïtat, amb saba nova, a la bona feina que s’està fent des de l’ajuntament per continuar bastint aquest poble líder en progrés i benestar social que volem els socialistes”.

“Ens proposem donar un nou impuls al projecte socialista per la Canonja que, com es va comprovar a les darreres eleccions municipals, és àmpliament majoritari entre la ciutadania. En aquest sentit volem ampliar, encara més, la base social que dóna suport al projecte de transformació progressista liderat per l’alcalde Roc Muñoz i el seu equip municipal. Així, les polítiques socials i de foment de l’ocupació tornaran a ser les nostres prioritats en aquest nou període que ara iniciem”, ha manifestat la nova primera secretaria.

Clients de la Cooperativa de La Canonja demanen ‘transparència’ i que es fiscalitzi la crisi

Façana de la secció de crèdit de la Cooperativa de La Canonja. Foto: Tarragona21

Clients de la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de La Canonja, entitat que es troba sense liquidesa i necessita dos milions d’euros, han demanat a través de Tarragona21 poder fer un seguiment directe del procés de reflotament de l’entitat i que aquesta actuï “amb trasparència”. Demanen també que hi hagi “un tracte per igual” tots els clients, sense favoritismes.

Josep Torrents, fill de dipositaris de la seció de crèdit, ha fet aquesta crida a través de Tarragona21 i demana que es creï “una comissió amb afectats” i que “una figura del tipus interventor fiscalitzi tot el procés”.

Torrent es va assabentar de la crisi el passat dimarts a través de les xarxes socials, “quan circulava el rumor”. El seu pare havia de cobrar la pensió i dimecres es va desplaçar a la secció de crèdit. “No li van confirmar ni desmentir”, afirma. L’endemà va esclatar la notícia “i el meu pare i ma mare van intentar cancel·lar un compte a termini i un altr corrent, i els van dir que no”. Els van informar que “donarien una quantitat mínima per poder resoldre els assumptes del dia a dia”.

Torrents creu que cal que els clients s’uneixin “i veure com actuar, assessorats per l’Ajuntament perquè pot ser una part de la solució”. Torrents no creu que en qüestió de dies arribi líquid, com ha afirmat el president de la Cooperativa, Josep Maria Veciana: “No crec que sigui així i pot ser un període molt més llarg, i per tant, cal que ens organitzem i actuem units per tenir més força”. “Volem estar assabentats de tos els passos que es donen i, sobretot, volem transparència en tots els moviments per part de la Cooperativa, que se’ns informi i es tracti a tothom en igualtat de condicions”. “Demanaré al president de la Cooperativa que expliqui les gestions que ha fet”.

L’alcalde La Canonja, Roc Muñoz, ha assegurat a aquest digital que si el consistori posa diners, fiscalitzarà el procés. L’Ajuntament té previst anunciar en els propers dies el cost que suposaria l’adquisició municipal dels immobles de la Cooperativa per tal que aquesta superi la situació.

Tot i que està pendent de la valoració tènica, l’Ajuntament veu lluny que el patrimoni immobiliaria de la Cooperativa pugui arribar als dos milions d’euros.

Traspàs de nòmines a altres bancs

Es vol “un procediment just a l’hora de cobrar, perquè és probable que es pagui en períodes i no tot de cop”, i confirmar que hi ha un moviment de traspàs de les nòmines a altres entitats bancàries.

D’altra banda, l’entitat ha assegurat aquests dies que està estudiant aquest traspàs de nòmines i que el cobrament de les pensions és un tema “prioritàri”.

L’altra front, com va anunciar Tarragona21, és a la Generalitat. Aquesta afirma, a través d’Agricultura, que existeix un fons proper als 13 milions d’euros dotat per les seccions de crèdit de les cooperatives agrícoles catalanes, per mandat de la Generalitat, per fer front a aquestes circumstàncies.

J. Garcia

Alfredo Hernando dóna les claus per educar amb èxit al segle XXI

Un moment de la conferència

El Col·legi d’Advocats de Tarragona va acollir una xerrada amb l’educador, psicòleg i comunicador Alfredo Hernando, conegut per la publicació del llibre “Viaje a la escuela del siglo XXI”, que explica l’experiència d’un viatge per tot el món visitant les escoles més innovadores que s’han transformat per afrontar amb èxit el futur de l’educació.

“La societat està canviant i també l’educació, la manera d’ensenyar ha de ser diferent a com era abans, per tant ens hem d’adaptar als nous temps i aconseguirem transformar les escoles”, va dir.

Per a aquest psicòleg i investigador els alumnes han de “aprendre per a una altra vida, descobrir un altre món i crear una altra narració d’ells mateixos“.
‘Viatge a l’Escola del segle XXI’ és alhora un diari de viatge i la narració de moltes experiències, “és teoria i pràctica”. Hernando ha compartit amb els assistents a la conferència a Tarragona, tot el que va portar en la seva maleta del seu viatge per escoles de tot el món.

I com es poden aplicar aquestes experiències a les aules? Per a Alfredo Hernando la clau està en els docents: “ la força d’un claustre de professors que treballa amb una idea compartida va generant a poc a poc el procés de transformació”.
També ha remarcat la importància de tenir clar que la innovació només s’aconsegueix “sent capaces d’unir creativitat i resultats”. Per a Hernando l’escola innovadora és una “escola que busca l’èxit per a tots, que creix sense presa però sense pausa, millorant no tan sols els resultats acadèmics, sinó les oportunitats d’aprenentatge”. I en aquest sentit, va destacar el paper que juga la família en el creixement dels alumnes. “Família i escola han d’anar de la mà”, afirmava.

Acabada la intervenció d’Alfredo Hernando, els directors d’Aura i Turó, van presentar el Pla Docent Aude 2016-2020 i van comentar les 4 grans línies del pla: lideratge ètic, preparats per al canvi, competència global i compromís social.

La Generalitat demana explicacions a la cúpula de la Cooperativa de La Canonja per la inesperada crisi

Dues persones, aquest matí a l’entrada de la Cooperativa de La Canonja. Foto: Tarragona21

El Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat, de qui penja el seguiment de l’estat financer de les cooperatives de Catalunya, ha demanat avui informació in situ a la cúpula de la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de La Canonja davant la crisi inesperada que viu l’entitat i arrel de les informacions que es van començar a publicar ahir.

Segons han confirmat fonts de la Generalitat a Tarragona21, el president de l’entitat, Josep Maria Veciana, i el director de la mateixa, Josep Maria Veciana, s’han reunit aquest matí amb tècnics del Departament d’Economia i Hisenda a Barcelona, sorpresos perquè el darrer informe tramès per la Cooperativa al propi departament indicava que no hi havia problemes de liquiditat ni d’osci·lacions de dipòsits. Però en només dos dies d’aquesta setmana, dimecres i dijous passats, han estat retirats uns 500.000 euros de l’entitat, que ha imposat un ‘Corralito’ per evitar la fuga de capitals.

No és la Generalitat l’única que està sorpresa per la crisi de la secció de crèdit. Fonts municipals també han mostrat la seva estranyesa perquè fa dues setmanes, és a dir, a meitats de febrer, el president es va entrevistar amb l’alcalde, Roc Muñoz, a qui li va exposar la situació de crisi de l’entitat, exposant la falta de liquiditat quan només 15 dies abans havien emès l’informe positiu al Departament d’Economia.

En aquella entrevista entre Veciana i l’alcalde, Veciana va informar de la necessitat que té la secció de crèdit de disposar de dos milions d’euros, tot i que no li va demanar aquesta quantitat a l’Ajuntament. “Ja els vam dir que no arribaríem a aquesta quantitat ni de lluny”, ha afirmat l’alcalde a Tarragona21. El patrimoni de la Cooperativa es limita a un edifici de reduïdes dimensions, situat davant l’Ajuntament, i a un molí.

Unes paraules del president de l’entitat aquests dies a la premsa, dient que la crisi se solventarà en 10 o 15 dies, han provocat un clar malestar a l’Ajuntament de La Canonja, perquè la fórmula per ajudar l’entitat “no es pot resoldre en 15 dies”, ha dit l’alcalde. La sensació és que els dirigents de l’entitat de crèdit volen traspassar el problema a l’Ajuntament.

Però els passos legals per adquirir el patrimoni són lents i comencen per fer la valoració i fins on pot arribar l’Ajuntament. “Aquest pas es pot fer la setmana que ve, però depenent de la quantitat que ens demanin, hem de sol·licitar a la Generalitat una autorització per fer la compra”.

Un dels passos posteriors serà que el ple municipal aprovi l’adquisició. L’alcalde vol disposar de la unanimitat dels partits polítics. Per tant, la injecció de diners trigarà fàcilment uns mesos si només ve de l’Ajuntament, per molta bona voluntat que hi hagi. La Generalitat té, en aquest sentit, la clau de volta, ja que tal com va anunciar ahir aquest digital, té un fons proper als 13 milions d’euros per aquestes contingències.

L’alcalde ha afirmat que l’Ajuntament “s’està mirant amb carinyo i celeritat el cas perquè qui està patint és la gent que té les seves pensions i els seus estalvis. No pensàvem que fos un tancament tan ràpid”, ha reiterat.

L’Ajuntament “fiscalitzarà aquests diners que entregarà perquè prioritzarem que les famílies més humils tinguin una sortida”.

Assegurar les pensions

D’altra banda, l’entitat segueix oberta al públic, però amb un límit de devolucions per no descapitzalitzar-se més. Aquest matí, força clients s’hi han acostat, amb sort diversa a l’hora de poder treure diners. Coincideix la crisi amb l’inici de mes i el cobrament de nòmines i pensions.

Al respecte, l’entitat assegura que les pensions es cobraran i està buscant fórmules per fer el pagament a través d’altres entitats financeres.

J. Garcia

La secció de crèdit de la Cooperativa de La Canonja frena el lliurament de dipòsits amb un ‘Corralito’ i demana ajuda

Interior de la secció de crèdit. Foto: Fundación Arquia

La secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de La Canonja ha frenat el lliurament de dipòsits als seus impositors des de fa uns dies i ha demanat ajuda a l’Ajuntament per manca de liquiditat, han confirmat a Tarragona21 fonts municipals. En dos dies s’han retirat 50.000 euros i el deute podria sumar dos milions d’euros, xifra que la Coopertiva ha exposat a l’Ajuntament.

La secció de crèdit té un forat econòmic i necessita liquiditat, fet que ha corregut com l’escuma a La Canonja i ha provocat que alguns impositors hagin demanat retirar els seus dipòsits, fet que va provocar un tancament de caixes. Només ho poden fer en poques quantitats. L’entitat segueix obrint cada dia.

L’alcalde, Roc Muñoz, ha confirmat que fa dues setmanes el president de l’entitat, Josep Maria Veciana, es va reunir amb el consistori per demanar ajuda econòmica. L’Ajuntament no pot aportar diners a una empresa privada, com és el cas, han destacat fonts municipals, i ha demanat a la cooperativa fórmules per fer-ho viable, que passarien per liquidar el patrimoni de l’entitat, que l’adquiriria l’Ajuntament.

Tarragona21 ha pogut saber que aquesta tarda s’ha celebrat la primera reunió entre polítics i tècnics de l’Ajuntament per buscar fórmules de sortida, com és la compra de patrimoni per part del consistori. Muñoz ha desmentit que ja hi hagi un acord tancat al respecte. La Cooperativa té 600 socis i portava temps buscant la fórmula de desfer-se de l’activitat.

Al gener ‘tenia liquiditat sificient’

Al seu torn, fonts del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat han informat a Tarragona21 que les darreres informacions que tenia el departament sobre la situació econòmica de la secció de crèdit informaven que aquesta “tenia liquitat suficient” per afrontar despeses i no mostrava “oscil·lacions de dipòsits”. La informació que disposa Economia és de finals de gener. Les cooperatives catalanes tenen l’obligació d’informar regularment a Economia i Finances de la seva situació.

Reunió dilluns

D’altra banda, el delegat de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, està capitanejant des del territori la reacció de la Generalitat i ha convocat per al proper dilluns una reunió amb la cooperativa i els departament d’Economia i Agricultura de la Generalitat.

Agricultura garanteix el retorn dels dipòsits als clients de la Cooperativa de La Canonja

Una visita escolar a la Cooperativa de La Canonja. Foto: lacanonjaeducacioinfantil.blogspot.com

El Departament d’Agricultura de la Generalitat ha afirmat a Tarragona21 que existeix un fons de garantia creat per la Generalitat a través de les cooperatives que “disposa de fons suficients per fer front a la situació” de la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de la Canonja, que ha deixat de lliurar dipòsits per manca de liquidesa i ha demanat ajuda a l’Ajuntament.

Àngel Xifré, director territorial d’Agricultura, ha tingut notícia avui mateix de la situació de la Cooperativa. Xifré ha afirmat a Tarragona21 que “arran de la situació de la Cooperativa de Cambrils, la Generalitat va publicar un decret-llei que obliga les seccions de crèdit a fer aportacions fins a arribar a 13 milions d’euros justament per fer front a casos com ara el de La Canonja”.

La línia de fons de reserva s’ha creat a través de les associacions de seccions de crèdits de les cooperatives catalanes i té un topall de 13 milions d’euros, tot i que encara queda alguna cooperativa per fer la seva aportació i el total no arriba a aquesta xifra avui per avui, tot i que s’hi acosta.

“Amb aquest fons garantim el retorn dels dipòsits” als clients de la Cooperativa de La Canonja, ha continuat Xifré.

J. G.

Originalitat, traça i… Donald Trump a la Rua de La Canonja

La Colla Els Picarols, vestits de rellotge antic. Reportatge gràfic: Tarragona21

Més de sis-centes persones s’han sumat aquest diumenge a l’espectacular rua de Carnaval de La Canonja. Quatre grups, deu comparses i tres colles convidades hi han pres part en una explosió de disfresses originals.

La sortida ha tingut lloc com és habitual a l’avinguda de la Florida i l’arribada al poliesportiu municipal, on se celebrarien les votacions per al trofeu “Comparsa Popular”.

Algunes d’elles eren vingudes de Bonavista, com Corralito, i d’altres llocs de Tarragona. Totes han desfilat mostrant les seves habilitats a l’hora de confegir les disfresses, prou treballades.

Arrencava la rua el Carnestoltes, muntat en una carrossa on es parodiava els Jocs Mediterranis de 2018, amb un Carnestoltes-àrbitre que entre ball i ball ensenyava les targetes groga i vermella al públic.

Fantasies vickingues, un desplegament de coralls vivents, una parodia en format Lego de la pel·lícula Star Wars, obra dels Llunàtics, entre d’altres, desfilaven pels carrers fent gala de la imaginació i la creativitat davant la sorpresa del públic.

No han falta les disfresses de hawaians i vickings i unes elaborades disfresses de la França rococó per mostrar un rellotge antic, com feien els Picarols.

Per no faltar no ha faltat ni Donald Trunp, que es passejava al costat d’un assessor. Un cartell al mig del poble li donava la benvinguda, talment com si fos el film de Berlanga ‘Bienvenido Míster Marshall’.

La nit abans, més de 750 pesones ja havien assistit al sopar de Carnaval, detacava a Tarragona21 el regidor de Cultura, Paco Roca.

El Carnestoltes, paròdia dels Jocs Mediterranis

Els vickings de Som i Serem

El Corralito, de Bonavista, de sol i lluna

La Colla Pessigolla no ha faltat a la cita

La colla del Punt d’Infomació Juvenil

4 Amics, disfressats de cartes de pócker

Lego Star Wars

Els de Mundo Mágico

Els Improvisats, de drugstore americans

Una participant de l’AVV Sector Norte, vestits d’aus reials

Les i els rockers d’MC

Els Picarols, lluint plomes

Los Chavalitos, disfressats de dolços

L’Orfeó Canongí, de fantasia marina

Les llobes de La Petada

Un noi, vestit de soldat

Donald Trump ha aparegut per la Canonja

Fantasia Vickinga, de Som i Serem

Pierre-Henry Jung guanya el Trofeu d’Hivern i Arnau Solé s’endú la Challenge Ciclista la Canonja

Podi general de la Challenge

Pierre-Henry Jung, de l’equip PE Haguenau, s’ha endut la victòria al Trofeu d’Hivern, segona i definitiva prova de la 31ª Challenge Ciclista la Canonja que s’ha disputat aquest dissabte sobre un recorregut de 87 quilòmetres.

El ciclista francès s’ha imposat a l’sprint, just per davant de Menville Leo (La Bande) i Huck Gaetan (PE Haguenau), en una prova que ha tingut el Coll de la Teixeta com a plat fort del dia i nombrosos intents d’escapada que ha sabut controlar el team Compak Campclar per tal que el seu ciclista Arnau Solé s’hagi proclamat vencedor de la general absoluta de la Challenge.

A l’arribada a meta Jung ha encapçalat el gran grup on hi figuraven el propi Solé, guanyador la passada setmana del Trofeu San Sebastià, i la resta de candidats a intentar arrebatar-li la victòria de la general al del Compak, entre ells el seu company d’equip Ismael López, Carles Juncosa (Ciutat de Reus Lizarran), Oscar Panisello (Control Pack Badia) i Iñaki Martínez (Megabici).

Ha estat tot just a l’inici de l’alt de Montclar, superat Botarell, quan s’ha produit la principal escapada de la jornada. El júnior Alejandro Sánchez (Compak) ha saltat del grup, i darrera d’ell altres set ciclistes; Sánchez ha arribat a tenir un màxim de 30 segons d’aventatge, tot i que les diferències s’han anat escurçat progressivament; a dos km. de coronar el Coll de la Teixeta –port de 2ª categoria i 541 metres d’alçada situat al quilòmetre 58 del recorregut- ja eren de només 20 segons i entre Riudecols i les Borges del Camp l’escapada s’ha neutralitzat del tot pel gran grup.

Els posteriors atacs durant els darrers 15 quilòmetres abans de l’arribada han estat ja infructuosos davant la feina del Compak, que ha treballat de valent per tal d’assegurar una arribada en grup i, de retruc, el triomf a la general de la Challenge d‘Arnau Solé, tot i que qui s’ha emportatla àrtida han estat els francesos del l’Haguenau, que ha aconseguit situar a dos dels seus ciulistes entre els tres primers del podi.

El recorregut d’avui s’ha iniciat des del polisportiu Josep Canadell i Veciana de La Canonja i ha continuat per Vinyols, Cambrils, Mont-roig del Camp, Montbrió del Camp, Botarell, Alt de Montclar –de 4ª categoria i 244 metres d’alçada, al quilòmetre 46-, Duesaigües, Coll de la Teixeta –de 2ª categoria i 541 metres, al quilòmetre 58-, Riudecols, Les Borges del Camp, Reus i la Canonja.

La resta de classificacions

A la resta de classificacions del Trofeu d’Hivern els guanyadors han estat l’Haguenau per equips; Gautier Navarro (IBC Team), en júnior; Cristian Mencia (team Compak), en sub23; en élits Pierre-Henry Jung (PE Haguenau); en Masters 30 Joan Font (Ciclyng No Limits); Carles Juncosa (Ciutat de Reus Lizarran) en master 40; Diego Maya (RZB Motor Begues), en Master 50; i Enric Hernández (Probike), en Master 60 i en fèmines Beatriu Gómez (Lointek).
A la general absoluta de la Challenge Canonja -sumant el resultat d’avui i els de la setmana passada- el vencedor absolut ha estat Arnau Solé (team Compak Campclar), per davant de Carles Juncosa (Ciutat de Reus Lizarran) i d’Ismael López (team Compak). A la resta de categories Alejandro Sánchez (Compak) s’ha endut el premi de la muntanya; Arnau Solé (team Compak) el de la regularitat i èlit; el Compak, la classificació per equips; Gautier Navarro (IBC Team), en júniors; Cristian Mencia (team Compak), en sub23; Iñaki Martínez (Megabici), en Master 30; Carles Juncosa (Ciutat de Reus Lizarran) en master 40; Diego Maya (RZB Motor Begues), en Master 50; y Enric Hernández (probike), en Master 60.

La Canonja aprova un Pla Urbanístic per créixer ‘com un poble i no com una ciutat’

L’alcalde, Roc Muñoz, en un moment del ple d’aquesta nit. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de la Canonja ha aprova provisionalment en un ple extraordinari celebrat aquest vespre el que suposa el primer Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) des de que va aconseguir la municipalitat plena, ja que fins ara depenia del planejament urbanístic de Tarragona. Ara ja només restarà pendent l’aprovació definitiva per part de la Comissió d’Urbanisme del Camp de Tarragona.

El nou POUM rebaixa mes d’un 26 per cent la previsió de creació d’habitatges al nucli, respecta corredors biològics, zons verdes i patrimonials i dóna més volumetria interna a la indústria química, que ho ha demanat per futurs creixements. La sorpresa del ple ha estat que ha estat aprovat per unanimitat, amb el vot a favor i arguments favorables de l’únic regidor de la CUP, habitualment l’apunt crític en les plens municipals.

En paraules de l’alcalde, Roc Muñoz, adreçades a Tarragona21 un cop acabat el plenari, La Canonja es planteja “créixer com un poble i no com una ciutat. No volem créixer desmesuradament”. Es rebutja el model anterior associat al municipi de Tarragona i planificat en l’època del boom constructor de l’aleshores alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, i s’aposta per creixements moderats.

Roc Muñoz ha dit “aquest és un gran pas que traça el full de ruta dels propers anys, mantenint els mateixos objectius estratègics que han definit la política urbanística de l’última dècada a la Canonja”

En el document es preveu que el nucli urbà creixi un 26,5%, per sota de les previsions que establia el Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona, i estableix les bases i els tempos per al futur creixement de la Canonja, amb un creixement poblacional fins als 7.500 habitants. El POUM preveu poder créixerfins a 400 habitatges nous, als que cal sumar 200 més ja previstos.

El document d’Aprovació Inicial del POUM de la Canonja es va sotmetre al període d’exposició al públic que li correspon d’acord amb la Llei d’Urbanisme de Catalunya i es van rebre 29 al·legacions. Pel que fa al grau d’estimació de les al·legacions, explica l’arquitecte municipal Miquel Orellana “s’ha tingut en compte si el fet al·legat era en relació a un fet comú d’interès públic o un bé particular, i s’ha tingut en compte el fet que si s’estimava l’al·legació faria variar de forma substancial o estructural el document del POUM”.

L’arquitecte municipal, Miquel Orellana, ha destacat que en qüestió de pocs mesos el document ja serà vàlid. El document ha estat redactat per la Generalitat, per la qual cosa ja ve beneït per la pròpia Comissió d’Urbanisme de Tarragona, que és qui li donarà l’aprovació definitiva.

Orellana ha destacat a Tarragona21 que el POUM “deixa anar llastre” respecte a l’anterior POUM de Tarragona -d’on depenia la Canonja-, per situar-lo “en l’escala real del municipi, de 5.000 habitants, de manera que es repensa el document i es baixa l’escala fixada”.

Hi haurà intervencions petites que el POUM de Tarragona no preveia, així com “es protegirà la zona de les hortes, es crearà un nou camí per la seva vora, i en el terreny industrial, on hem tingut moltes converses amb la indústria química sobre les seves necessitats en creixements urbanístics, i com estem subjectes a no poder créixer fora del perímetre, el que farem serà que ho pugui fer a l’interior, amb més volum edificable, per situar-nos en estàndars similars als de la resta d’Europa”.

Ras i curt: la química no pot créixer en espais exteriors perquè així ho fixa el pla director de la química i el turisme, pero sí a l’interior, per exemple, amb edificis més voluminosos. Al respecte, l’alcalde ha subratllat que la meitat del terme està ocupat pr la indústria química, que ofereix una ratio molt elevada d’ocupació. D’altra bdana, la Boella també tindrà una protecció especial.

J.G.

El Trofeu d’Hivern tanca la Challenge Ciclista la Canonja aquest proper dissabte

Imatge de la sortida del Trofeu Sant Sebastià

La 31ª edició de la Challenge Ciclista la Canonja viurà aquest dissabte 18 de febrer un altre plat fort amb la celebració de la segona de les dues curses que l’integren, el Trofeu d’Hivern.

La prova, organitzada pel Club Ciclista La Canonja amb la col·laboració de l’Ajuntament, constarà de 87 quilòmetres i comptarà altre cop amb la presència récord de 200 participants de les categories júnior, sub23, élit, Màster30, Màster 40-50 i fèmines.

El recorregut s’iniciarà a les 15.00 hores des del polisportiu Josep Canadell i Veciana del municipi. Un cop deixin La Canonja els ciclistes hauran d’afrontar un traçat que els durà cap a Vinyols, Cambrils, Mont-roig del Camp, Montbrió del Camp, Botarell, Alt de Montclar –de 4ª categoria i 244 metres d’alçada, al quilòmetre 46-, Duesaigües, Coll de la Teixeta –de 2ª categoria i 541 metres, al quilòmetre 58-, Riudecols, Les Borges del Camp, Reus i la Canonja.

L’arribada està prevista al voltant de les 17.15 hores –al mateix punt de la sortida-.

El Trofeu d’Hivern s’iniciarà amb Arnau Solé (team Compak Campclar) com a líder de la Challenge després d’imposar-se a la primera cita, el Trofeu Sant Sebastià, disputat dissabte passat. A la resta de categories els guanyadors van ser en júniors el francès Gauthier Navarro (IBC Team); en sub23 Cristian Mencia (team Compak); en Masters 30, Iñaki Martínez (Megabici-Tecafric); en Masters 40 , Carles Juncosa (Ciutat de Reus Club Cicilista Lizarran); en veterans 50 Diego Maya (RCB Motor Begues) i en veterans 60, l’holandès Ulrich Rottler (ULI Rottlers Pedal Villin). Per equips va guanyar el team Compak Campclar.

La Canonja s’adhereix a la campanya prorefugiats ‘Casa nostra és casa vostra’

 

Un moment del ple municipal celebrat a la Canonja

Tots els grups amb representació política a l’Ajuntament de la Canonja es van sumar, durant la sessió plenària ordinària celebrada el passat dijous, a la campanya ‘Casa Nostra és Casa Vostra’ , amb l’objectiu de denunciar la situació que viuen les persones refugiades i emigrants, aconseguir la sensibilització i mobilització de la ciutadania i demanar polítiques d’acollida reals i efectives a les institucions, sota el lema “volem acollir”.

Durant el plenari també es va aprovar definitivament els pressupostos pel 2017, amb els vots a favor del PSC, CDC i PP i el vot en contra de la CUP. El pressupost consolidat, que contempla un gran esforç inversor per aconseguir fer realitat diferents projectes de vital importància pel municipi, ascendeix a 13.485.000 euros.

Recuperar el pas peatonal del Camí de la Canonja a Vila-seca

També es va aprovar per unanimitat la moció presentada per tots els grups municipals relativa a la recuperació del pas peatonal del Camí de la Canonja a Vila-seca al creuament amb la carretera de Bellisens.

El camí que va des de la Canonja a Vila-seca està tallat a l’alçada de l’anomenada Carretera de Bellissens (T-315), al terme municipal de Reus. Aquest camí, el qual ha estat usat durant dècades com a vial d’unió entre la Canonja i Vila-seca per pagesos, passejants, excursionistes i ciclistes, des de fa anys es troba tallat per una mitjana de formigó que separa els dos sentits de circulació de la carretera esmentada.

La mitjana de formigó que creua el camí suposa un impediment per la circulació pel camí i, a més a més, fa que les persones que vulguin creuar exposin la seva vida.

Amb aquesta moció s’insta a la Direcció General de Carreteres del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat que, en el termini d’un any, posi solució al tall que la carretera T-315 fa sobre el Camí de la Canonja a Vila-seca, amb la construcció d’un pas elevat o qualsevol altra alternativa que permeti el pas de vianants i ciclistes per aquest camí amb totes les garanties de seguretat.

La Challenge Ciclista la Canonja se celebrarà l’11 i 18 de febrer

L’alcalde, el regidor d’Esports i l’organitzador, durant la signatura del conveni

L’Ajuntament de la Canonja i el Club Ciclista han signat un conveni de col·laboració per dur a terme una de les curses més importants del Camp de Tarragona. Aquest mes de febrer la Challenge, organitzada pel Club Ciclista la Canonja amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Canonja, torna a escalfar el tram inicial de la temporada ciclista celebrant la seva 31a edició com la prova ciclista social per etapes més important de les comarques tarragonines.

La cursa es dividirà en dues etapes, el Trofeu Sant Sebastià i el Trofeu d’Hivern. Així doncs, les dues curses que componen la Challenge 2017 es disputaran els dies 11 i 18 de febrer.

La primera, el Trofeu de Sant Sebastià, tindrà la sortida a les 15 hores des del poliesportiu Josep Canadell i Veciana i els corredors cobriran una distància de 88,5 quilòmetres, amb el Coll de la Batalla com a principal dificultat, amb el següent recorregut: La Canonja, El Morell, Vilallonga, La Selva del Camp, Coll de la Batalla, Vilaplana, Alforja, Les Borges del Camp, Maspujols, Aleixar, Vilaplana, Coll de la Batalla, La Selva del Camp, Reus, La Canonja

El Trofeu d’Hivern tindrà cita el següent dissabte a la mateixa hora amb la meta al carrer Raval, davant de la Societat la Nova Amistat. El recorregut serà de 87,00 quilòmetres, amb el Coll de la Teixeta com a punt més alt i amb el següent itinerari:

La Canonja, Vinyols, Cambrils, Mont-roig del Camp, Montbrió del Camp, Botarell, Alt de Montclar, Duesaigües, Coll de La Teixeta, Riudecols, Les Borges del Camp, Reus La Canonja.

Dow anuncia la venda de la planta de la Canonja del negoci de Copolímers d’Etilè Àcid Acrílic

Instal·lacions de Dow a Tarragona

The Dow Chemical Company (DOW) ha anunciat avui que ha arribat a un acord per a vendre el seu negoci global de Copolímers d’Etilè Àcid Acrílic (EAA) i Ionòmers a l’empresa SK Global Chemical Co., LTD., una filial de SK Innovation, com a part del procés en curs per a obtenir les aprovacions per a la fusió definitiva entre Dow i Dupont. Una de les plantes en venda es troba a la Canonja.

La desinversió estarà condicionada a que Dow i DuPont tanquin la seva operació de fusió, a més d’altres condicions que inclouen la documentació reglamentaria i les obligacions relatives a la legislació laboral i corporativa.
Dow és productor líder de copolímers de EAA, que comercialitza sota la marca PRIMACOR™ dins del negoci de Packaging and Specialty Plastics (Plàstics per a Embalatge i Especialitats). L’acord de desinversió afecta a una planta de producció al Complex Industrial de Dow Tarragona i a un altre al de Freeport (Texas), així com a la propietat intel·lectual associada i les marques registrades de productes.

“L’anunci d’avui suposa un pas més en les nostres conversacions amb les autoritats que vetllen per la competència en els mercats. Continuem treballant amb els organismes reguladors de tot el món, amb la finalitat de seguir fomentant el diàleg i obtenir l’autorització definitiva per a la fusió proposada”, afirma Andrew Liveris, President i CEO de Dow.
Sota els termes de l’acord de compra, SK Global Chemical complirà amb determinats contractes i altres acords, tant amb clients com proveïdors. Ambdues empreses estan treballant conjuntament per a que la transició transcorri de manera fluida per a tots els grups d’interès.

Donat l’estat actual del tràmit regulador, s’espera que el tancament de l’operació de fusió entre Dow i DuPont transcorri en el primer semestre de 2017, subjecte al compliment de les condicions habituals per a la seva conclusió, que inclouen l’obtenció de totes les autoritzacions regulatòries. Dow i DuPont estimen que les operacions previstes per a separar els seus negocis -en Agricultura, Ciència dels Materials i Productes Especialitzats- tinguin lloc uns 18 mesos després del tancament de la fusió.