Una exposició recull els 150 anys d’història de la Societat La Nova Amistat

El Castell de Masricart de la Canonja serà la seu a partir d’aquest divendres de l’exposició que recull la història de la Societat La Nova Amistat, l’entitat més antiga en actiu del municipi que enguany celebra el seu 150è aniversari. La mostra es composa d’una trentena de plafons amb foto antigues que fan un recorregut històric des dels anys vint i fins l’actualitat. Es complementa amb tot un seguit d’objectes relacionats amb l’entitat com ara l’estendard, una ràdio antiga, bobines del cinema que va acollir la seu de La Nova Amistat i altres documents antics d’àmbit històric.

Documentada des del 1867, La Nova Amistat ha desenvolupat un destacat paper al llarg dels anys especialment com a  punt de trobada dels principals sectors del poble: l’agrícola, el cultural, el polític, amb l’oci com a denominador comú. Ara que celebra els seus 150 anys, diversos actes commemoren el moment com ara la descoberta d’una placa que recorda l’aniversari, una lectura de poesies, una conferència central sobre associacionisme o el sopar de l’Amistat. El darrer acte serà la presentació d’un llibre que recull els 150 anys d’història i que es presentarà el proper mes de novembre.

De moment es pot gaudir de l’exposició del Castell de Masricart que s’inaugurà aquest divendres 8 de setembre, a les 20.00h, per part de representants de La Nova Amistat i de l’ajuntament de la Canonja. Es podrà veure fins el proper 22 de setembre.

La Consellera d’Agricultura visita les instal·lacions de BASF a La Canonja

Les instal·lacions de BASF a La Canonja han acollit aquest dijous la visita de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, liderada per la Consellera Meritxell Serret. Aquesta és la primera visita de la Conselleria després de la inauguració de la nova línia de producció de formulació de fitosanitaris al gener de 2017.

Aquesta ampliació en la planta de formulació permetrà augmentar la producció fins a un 25% respecte al seu rendiment previ. A més, permetrà el subministrament de fungicides d’última generació per tota Europa. Amb aquesta cinquena línia de producció, la planta de Tarragona es converteix en la tercera planta de formulació del món, després de les de Brasil i Amèrica del Nord, i sent la primera d’Europa.

La Consellera Meritxell Serret ha visitat BASF acompanyada pel Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol; i pel Director dels Serveis Territorials a Tarragona, Àngel Xifré. També ha assistit a la visita l’Alcalde accidental de La Canonja, Salvador Ferré. La representació de la companyia ha estat formada pel Director General de BASF a la regió Iberia, Carles Navarro; la Vicepresidenta del centre de producció de Tarragona, Anne Berg; i la Directora del negoci d’agricultura, Silvia Cifre.

En aquesta trobada Carles Navarro ha destacat el rol de la indústria química com facilitador per a un futur sostenible, alhora que ha assenyalat que inversions com aquestes contribueixen a la creació d’ocupació estable. A més, Silvia Cifre ha recordat la importància de posar en valor el paper dels productes fitosanitaris per a la competitivitat del sector agrícola, la sostenibilitat de les zones rurals i el relleu generacional en el sector.

Poblet dóna el tret de sortida de les festes de La Canonja lloant els seus prohoms

Poblet, amb Roc Muñoz i Salvador Ferré, amb la samarreta de les festes. Foto: Tarragona21

La Festa Major de La Canonja ha donat el tret de sortida amb un pregoner de luxe, l’alcalde de Vila-seca i president de la Diputació, Josep Poblet, que ha lloat les figures sorgides de La Canonja, que al llarg de la història i en el present han sobresortit en les seves activitats.

Poblet ha recordat el veïnatge històric entre les poblacions de Vila-seca i La Canonja, que es refermarà amb la propera recuperació de l’antic camí que les uneix i ha repassat el prontuari dels personatges que ha donat la vila destacant el fet que poques poblacions de les comarques de Tarragona presenten un palmarès com La Canonja.

“La Canonja és una societat inquieta, generadora de coneixement, singularment avançada en capacitat de lideratge”, que ha demostrat especialment en els darrers dos segles, recordava Poblet. En una cruïlla de camins, ha donat personatges “com el pedagog de l’art Salvador Martorell, el Bisbe Borràs, el violinista Antoni Brossa, el baríton Pau Vidal o la nissaga dels Dolça”.

També ha recordat Poblet els 150 anys de La Nova Amistat, a l’entitat Orfeó Canongí i al Centre d’Estudis Ponç de Castellví, a més del rpesidnt de Càritas, Francesc Roig.

A l’entorn de La Canonja destaca el jaciment prehistòric de La Boella, que dóna “un gruix considerable a un poble i a una comunitat admirada i respectada a les nostres comarques i arreu gràcies a les seves persones”. A més, La Canonja allotja des de fa cinc anys l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona.

Poblet ha tingut paraules d’elogi per al paper trascendental que ha jugat i juga la indústria química al terme municipal, no només a l’hora de donar feina, sinó d’innovar i investigar.

L’alcalde de Vila-seca, precedit en el parlament per l’alcalde en funcions, Salvador Ferré, ha rebut la samarreta de la festa, on apareix la imatge del préssec de La Canonja, un afortunat disseny que ja s’ha fet popular.

La Festa Major d’enguany

Una de les gras novetats de la festa d’enguany són les festes d’aigua, que presenten quatre tobogans amb piscina final, destacava a Tarragona21 el regidor de Festes, Paco Roca. També cada dia de festa, finalitzat el ball, hi haurà festa musical amb DJ’s, amb canvi d’escenari, a la plaça Catalunya.

Aquest diumenge tindrà lloc la popular paella i també s’inaugurarà la placa que commemora que La Canonja és plaça castellera de nou pisos, en haver-ho acoseguit la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona l’any passat. Diumenge a la tarda (18 hores) hi haurà jornada castellera amb la Jove i els Xiquets del Serrallo.

Teatre infantil, cercaviles o circ per la mainada ompliran d’actes els dies festius. Cada cap de setmana ja està instaurat el pinxo vermut per un euro i mig, que es mantindrà fins el drrer cap de setmana d’agost.

Les Barraques, d’altra banda, han aconseguit una notable afluència, “entre un 20 i un 30 per cent més que l’any passat”, ha subratllat el regidor. I el més important, “sense incidents”. L’actuació de la Guàrdia Municipal i la vigilància privada contractada, i l’acotament dels carrers on pot haver focus de ‘botellon’, ha provocat que no hi hagués incidents destacats, segons el regidor. Justament, el debat sobre els efectes que provoquen les Barraques s’ha obert en altres poblacions.

Més informació del programa de la Festa Major, en aquest enllaç.

 

Els socis productors de la Cooperativa de la Canonja forcen una assemblea amb presència d’un assessor fiscal

Imatge de la convocatòria de l’assemblea extraordinària de dimecres.

Prop d’una quarantena de socis productors de la Cooperativa de la Canonja van assistir ahir dimecres a la convocatòria, per part del consell rector, de l’assemblea extraordinària que havia de servir, en principi, per validar el futur pla de funcionament de l’entitat així com del pla de viabilitat per “fer front al 20% dels imports a retornar als socis impositors”. Finalment, però, “no vam votar res. Estem enfadats i desconfiem de la junta rectora”, afirmava a tarragona21.cat un dels presents, Jordi Bofarull. El que finalment va passar és que “els socis productors vam obligar a la junta a convocar una altra assemblea, en un principi el 30 de setembre, per a què en presència d’un assessor fiscal coneguéssim el deute total real i com es va acabar generant. Volem saber com s’ha arribat aquí per determinar les responsabilitats”.

La problemàtica dels socis productors és que, “segons els estatuts, ens hem de fer càrrec del deute que tenia la caixa agrària amb els socis impositors. Per això abans de fer res volem saber les causes de la fallida, que creiem deguda a una mala gestió. Volem conèixer els números perquè, al capdavall, no pots denunciar d’acord amb coses abstractes”. En aquest sentit, Bofarull no veu malament la proposta “de la Unió de Cooperatives consistent en fer-se càrrec del pagament futur als productors descomptant els costos del transport i, alhora, retornar en un termini d’entre 5 i 10 anys el deute de manera proporcional als quilos de producció portats per cadascun de nosaltres en els darrers cinc anys. La proposta implica aplicar una mitjana d’1,77 euros per quilo portat, amb la qual cosa si un ha portat 1,000 quilos anuals, hauria de pagar 1.770 euros”, conclou Bofarull.

J.S.

Detingut un home a la Canonja amb 26,4 quilos d’haixix a dins del maleter del seu vehicle

Pla general de la droga intervinguda a un home a la Canonja, envasada a l’interior de globus.

La policia espanyola ha detingut un home a la Canonja que transportava un total de 26,4 quilos d’haixix a dins del maleter del seu vehicle. L’individu, de nacionalitat marroquina, havia adquirit recentment la droga a Algesires.

Segons el cos policial, l’home duia l’haixix repartit en 250 tauletes d’uns 100 grams de pes cadascun a l’interior de globus. Amb aquest mètode pretenia dificultar la seva detecció per part dels gossos de la policia i evitar que la droga es mullés en cas de caure a l’aigua durant el seu transport del Marroc a l’estat espanyol.

Durant l’operatiu, a més de la detenció de l’home per un delicte de tràfic de drogues, es van identificar altres persones que es trobaven al lloc dels fets. Les investigacions van començar a finals de juny quan es va detectar un increment de venda d’haixix a la Canonja.

ACN

La Canonja enfila de nou la Festa Major d’estiu amb un cap de setmana ple d’actes

La samarreta de la Festa Major es podrà comprar per 6 euros al Bar de l’Orfeó Canongí.

La Canonja celebra aquest cap de setmana la Festa Major d’estiu, apostant pels actes més populars i tradicionals. Els correfocs, les matinades, el concert de Festa Major, els espectacles de carrer, les havaneres, la Diada castellera, la paella popular i el castell de focs, són alguns dels actes que es tornen a consolidar un any més en aquesta festa tan estimada pels canongins.

Després del preludi de les festes de Masricart i les Barraques del Mamut del passat cap de setmana, el pregó encetarà la festa major el dissabte 12 d’agost a les 20 hores a la sala noble del Castell de Masricart de la mà del president de la Diputació i alcalde de Vila-seca, Josep Poblet.

Un cop finalitzat el pregó el grup de gegants i grallers de l’Orfeó Canongí i els diables de la Canonja aniran a l’encesa de la tronada que es farà a l’avinguda de les Garrigues. A continuació els correfocs, amb els Diables de la Canonja, Altafulla i Agramunt, ompliran de soroll, foc i ball els carrers del poble, per acabar a la remullada de la Raval. A les 12 de la nit acabarem amb el ball de festa major de l’Orquestra Girasol i fi de festa amb discoteca jove.

La festa continua el diumenge 13 amb la cercavila de Festa Major de bon matí, taller de circ i trapezi per a nens i nenes a càrrec de la companyia Passabarret a les 12 a l’Avinguda Collblanc i al migdia la tradicional paella popular que cada any guanya més adeptes. A les 6 la tarda, davant de l’ajuntament, tindrem la Diada Castellera amb la Jove dels Xiquets de Tarargona i la Colla Xiquets del Serrallo. Tot seguit, a les 8 a la Plaça Ernest Lluch, espectacle familiar de teatre i circ i a les 12 de la nit ball amb l’Orquestra Welcome Band.

Dilluns continua la festa amb l’Aquafest a la piscina del Poliesportiu Municipal. Una festa d’aigua i diversió per a nens i nenes de 3 a 12 anys. A les 6 de la tarda a la Plaça de la O espectacle d’humor per a tots els públics a càrrec de la companyia Capitán Maravilla. A les 8 del vespre, a la Plaça Catalunya, concert de Festa Major amb l’Orquestra la Principal de la Bisbal i per la nit ball i fi de festa amb discoteca jove.

El dimarts 15, dia de la Festa Major, ens despertaran les matinades a càrrec dels alumnes de l’escola de música de l’Orfeó Canongí, El Tecler de la Canonja i Tarragona i els Diables de la Canonja. Cap el migdia, l’anada a ofici, la processó i la ballada de sardanes amb la Cobla Cossetània i per la tarda, havaneres i rom cremat a la Plaça de la O.

Tot seguit, anada al Castell de Focs a càrrec de la colla petita dels diables de la Canonja i les colles infantils de Constantí i Reus.

El punt i final a la Festa Major 2017 el posarà la pirotècnia de Altura, amb un espectacle de foc, llum i color a la zona de les Garrigues a les 11 de la nit.

El dissabte 19 d’agost tindrà lloc el campionat d’skate/scooter a les 6 de la tarda al skate park municipal.

Torna el ‘Vermut i Pintxo’

Amb la festa major arriba la quarta edició del Vermut i Pintxo de la Canonja. La iniciativa, engegada per l’àrea de Festes de l’Ajuntament de la Canonja, compta amb la participació de diferents bars del poble i amb actuacions de música en directe. Tothom qui ho desitgi podrà gaudir d’un vermut i un pintxo per tan sols 1,5€. Aquests vermuts musicals se celebraran els dissabtes i diumenges dels tres primers caps de setmana d’agost entre les 12 del migdia i les 3 de la tarda.

El canongí Pleguezuelos s’emporta la trentena edició del Concurs de Gossos d’Atura de Prades

Pleguezuelos, a la dreta, amb el segon classificat i l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas. Foto: Tarragona21

El canongí José María Pleguezuelos, amb el gos ‘King’, gos que es presentava constipat i amb un amo que no havia pogut entrenar els dies precedents per falta de ramat, s’ha proclamat campió de la trentena edició del popular Concurs de Gossos d’Atura de Prades.

Més públic, canvis en la competició i una grada supletòria al camp de futbol de gespa han estat les novetats de l’edició d’enguany, en la que han pres part 11 pastors i pastores, quatre dels quals procedents del Camp de Tarragona.

Armand Flauat, d’Arbolí, ha quedat quart classificat, amb el gos ‘Bam’;  Pere Artigues, de l’Albiol i amb la gossa ‘Puça’, ha restat novè;  i finalment, Anna Boleda (‘Teia’), també d’Arbolí, ha quedat onzena

En segon lloc del concurs s’ha situat el basc José María Bengoa, amb ‘Eder’, i tercer,  Antonio Alustiza, amb el gos ‘Bat’.

Joan Musté, president de l’Associació de Concursos de Prades, subratllava a Tarragona21 l’èxit de l’actual edició: “Ha acompanyat molt el temps en no fer massa calor, i les ovelles s’han portat bé, no com l’any passat, que es van escapar”. Abans del Concurs els Mossos d’Esquadra han fet una demostració de l’ús de gossos.

‘King’, el gos guanyador. Foto: Tarragona21

El sistema del concurs ha canviat també. Fins ara les ovelles havien de ser conduïdes per dues portes fins a un cercle i ara s’ha suprimit una d’aquestes portes per una manega, per on el pastor acompanyava el ramat. S’ha volgut així provocar novetats.

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, destacava que enguany “hem incrementat notablement la campanya de publicitat de l’esdeveniment en celebrar-se la trentena edició i amb la grada supletòria hem aconseguit donar mes qualitat al concurs”. També l’organització ha renovat la seva junta, amb nous ànims. Prades es troba aquests dies atapeïda de visitants i la localitat viu un extens programa d’actes turístics i cuturals.

La propera cita serà el cap de setmana que ve, amb la celebració de els 24 hores de natació continuada, a la piscina municipal, on s’anuncia la presència de nedadors de primer nivell.

Foto de família dels pariticipants al concurs. Foto: Tarragona21

El préssec canongí, imatge de la Festa Major 2017

La nova samarreta de la Festa Major de La Canonja

No hi ha festa major sense samarreta i com cada any es busca un nou disseny, un nou motiu, un nou color, que donarà el toc diferenciador a les festes d’estiu que la Canonja celebra a partir del 12 d’agost.

Enguany, el préssec canongí és el protagonista de la samarreta de la Festa Major d’estiu 2017, dissenyada per les canongines Anna Martínez Falguera i Violeta Bofarull Veciana. El préssec és un fruit d’estiu que es collia a finals de juliol, principis d’agost, casi arribada la Festa Major d’estiu. En els anys 40-50 es conreava a la Canonja i als pobles del voltant i es va donar a conèixer per tot arreu, des de Barcelona fins a l’estranger.

El regidor de festes, Francesc Roca, ens comenta que “no només s’ha treballat el préssec sinó altres elements, escenaris i moments que giren al voltant de la nostra festa, com són la remullada, el correfocs, el seguici, els gegants, els castells, les sardanes, el mamut, l’escut…” Amb aquest disseny, Anna i Violeta, també volen donar peu a que cada canongí s’imagini el què representen les diferents icones. “És una manera de fer volar la imaginació i plasmar elements canongins que ens identifiquen”.

La samarreta, patrocinada per l’empresa Clariant, es posarà a la venda el proper dissabte 5 d’agost, de 17.30 a 20 hores, a la Plaça del Castell, coincidint amb l’inici de la Festa de Masricart. Després per la nit, a partir de les 21 hores es podrà comprar a les Barraques. També es tornarà a vendre el dia 6 a l’Orfeó Canongí, durant el Vermut Pintxo, el dia 12 a les 19.30 a la Plaça del Castell i a partir del dia 12 d’agost al Bar de l’Orfeó Canongí.

Al igual que ja es va fer l’any passat, es tornarà a fer la fotografia multitudinària amb la samarreta de la Festa Major. Aquest cop serà el diumenge 6 d’agost, a la Plaça Mestre Gols a la una del migdia, coincidint amb el Vermut Pintxo. Tothom que vulgui sortir a la foto ha de venir amb la samarreta de la festa.

 

Les Barraques del Mamut es consoliden a la Canonja en la quarta edició amb un cartell de luxe

Imatge d’una edició anterior de les Barraques del Mamut

La quarta edició de les Barraques del Mamut de la Canonja compta amb un ampli cartell de grups musicals que ompliran l’escenari els dies 4 i 5 d’agost.

La Coordinadora de les Barraques, amb la regidoria de Joventut, ha estat dissenyant durant mesos el programa dels dos dies de concerts. Grups, orquestra i DJ actuaran a la zona del pàrquing de l’empresa BASF (c/ Vila-seca), i ens permetran gaudir d’una bona i variada oferta d’estils musicals, convertint l’espai en una zona d’oci i de música alternativa.

Les portes s’obriran a partir de les 9 del vespre, i cada barraca oferirà sopars freds i/o calents entre altres serveis.
La primera nit, la del divendres 4 d’agost, tindrà com a cap de cartell l’Orquestra Mitjanit, orquestra que, amb les seves versions d’ska i rock, no ha fallat en cap de les edicions de les Barraques de la Canonja. Abans, però, serà el moment del rock de Novena Senda i del rock urbà del Malo del Cuento.

La nit de dissabte ens portarà el rap combatiu-alternatiu de LDS (Lágrimas De Sangre), que beu d’estils més enllà del Hip-Hop, com el Rock i el Reggae, allunyant-se de tòpics d’herència nord-americana i que omple sales i places.

També podrem gaudir de les actuacions de BUL-KAK, CULTRUM, LDS i VIVERRIDS.

Finalment, DJ Dirty serà l’encarregat de tancar les dues nits de les Barraques del Mamut 2017.
La regidora de joventut, Marina Clavero, comenta que “les tres primeres edicions van ser tot un èxit de participació tant per l’organització com pel nombre de públic que va assistir a la festa i pensem que ja és un festival consolidat dins del panorama musical del Camp de Tarragona”.

 

La Canonja aprova iniciar la compra dels edificis de la Cooperativa Agrícola

Entrada a la Cooperativa de La Canonja. Foto: Tarragona21

El ple ordinari celebrat ahir a l’Ajuntament de la Canonja va aprovar les condiciones que regularan el procés de compra dels dos immobles de la Cooperativa Agrícola, en situació de fallida, per un import total d’1.250.000 euros.

L’aspecte més important fa referència a l’ajornament del retorn del saldo del dipòsit que l’Ajuntament mantenia a la Secció de Crèdit de la Cooperativa, de manera que la resta d’impositors podran recuperar un percentatge més elevat dels seus estalvis.

En el mateix ple es va aprovar una modificació de crèdit del pressupost municipal vigent per a la construcció d’un edifici d’usos polivalents a la Rambla 15 d’abril.

També es van aprovar les bases per a la concessió de diferents subvencions i ajuts. Uns d’ells són els ajuts individuals per a la compra de llibres i material escolar, que enguany com a novetat s’han ampliat als estudiants universitaris, d’aquesta manera ja es poden beneficiar d’aquesta subvenció des dels alumnes del primer cicle d’educació infantil, fins els que cursen estudis universitaris. La quantitat, en el cas dels universitaris serà de 100 euros, sempre que es compleixin els requisits exigits. També s’ha aprovat la concessió de premis pels millors expedients acadèmics de segon de batxillerat.
Altres subvencions que es van aprovar van ser la de suport a l’activitat comercial i empresarial, destinades a la implantació d’establiments comercials a la Canonja, els ajuts per despeses bàsiques de la llar i els d’urgència social.

Es va donar compte de les al·legacions presentades a l’expedient de revisió anticipada de l’autorització ambiental de l’activitat d’unes instal·lacions per la valorització de residus no perillosos, al terme municipal de Constantí. Aquestes al·legacions van en la línia de modificar el projecte per evitar les molèsties que pateixen els veïns de la Canonja, ocasionades per les males olors que suposa aquesta activitat.

 

 

Cremen sis hectàrees de matolls entre La Canonja i Bonavista

Imatge d’arxiu d’una intervenció dels Bombers. Foto: Bombers

Un incendi ha cremat aquest dimarts al matí prop de sis hectàrees de camps de matolls abandonats entre La Canonja i Bonavista. El foc s’hauria iniciat prop de les 10.30 hores i, alimentat pel vent, ha baixat ràpidament cap a l’antiga N-340, sense afectar però el Mur Verd, segons informa ‘Diari de Tarragona’.

Les set dotacions de Bombers han extingit el foc, que ha aixecat columnes de fum molt visibles, prop de les 12.30 hores gràcies a un tallafoc.

 

 

 

Crema una hectàrea de matolls a la Canonja

El segon episodi d’incendi en una zona de matolls a la Canonja s’ha produït aquest migdia, al carrer del Rec de Bardina. S’hi han desplaçat dues dotacions dels Bombers de la Generalitat, que han pogut controlar-los. La setmana passada va creamr una superfície sembant també a la Canonja.

El Camp de Treball de la Riera de la Boella aplega 25 joves de diferents nacionalitats a la Canonja

Els joves, amb l’alcalde accidental, Salvador Ferré

Un grup de 25 joves de diferents països van arribar ahir a la Canonja per participar en el Camp de Treball Internacional de la Riera de la Boella.

La proposta educativa ha estat impulsada per la Canonja 3, entitat ecologista del municipi, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Canonja i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

Els participants, procedents de Corea, Canadà, Mèxic, Itàlia, França, Alemanya, Armènia, República Txeca, Turquia, Polònia, Bèlgica i Espanya, van fer una visita oficial a l’Ajuntament de la Canonja, on van ser rebuts per l’alcalde accidental, Salvador Ferré i la regidora de Medi Ambient, Glòria Virgili.

Salvador Ferré els va donar la benvinguda en el saló de plens de l’Ajuntament i els va explicar breument la història de la Canonja, fent referència al particular procés d’independència que va viure el poble l’any 2010 quant es va constituir en municipi propi, segregant-se de Tarragona. La regidora Glòria Virgili va mostrar la seva satisfacció per la tasca que durant a terme durant aquests dies al voltant de la Riera de la Boella.

Durant 15 dies, aquest grup de joves coneixeran el projecte de restauració ambiental de la zona i col·laboraran en la neteja dels canyars de canya americana que es troben actualment en alguns trams de la riera. Els canyars, que són tan habituals a les lleres dels rius, no són altra cosa que l’evolució d’una importació que s’ha demostrat tòxica per a la vegetació autòctona i perjudicial per a la qualitat de l’aigua.

Incendi en un descampat de la Canonja

Quatre vehicles dels Bombers a més de dos efetius aeris estan treballant aquesta tarda per sufocar un incendi que s’ha declarat en una zona de matolls propera a la Canonja i a la carretera N-340. Els Bombers ha rebut l’avís passades les cinc de la tarda.

L’incendi ha estat controlat al cap mitja hora de rebre’s l’avís. Es troba al punt quilomètric 1156 de l’N340, a la riera de la Boella.

Mor un veí de la Canonja en un xoc frontal contra una camió a la C-14 a Alcover

Imatge de l’imacte que ha rebut el camió. Fotos: Sílvia Jardí

El conductor d’un cotxe ha mort aquest dijous al migdia en un xoc contra una camió a la C-14 a Alcover (Alt Camp), segons ha informat el Servei Català de Trànsit.

La víctima era J. F. R., un veí de la Canonja de 34 anys i nacionalitat espanyola, segons ha informat el Servei Català de Trànsit.

L’accident s’ha produït al voltant d’un quart de tres del migdia a l’altura del quilòmetre 22 en direcció a Reus on, per causes que es desconeixen, el camió i el turisme han col·lidit frontalment.

La via ha quedat tallada en els dos sentits de la marxa i es fan desviaments per l’N-340 i la C-37. Fins al lloc del sinistre s’hi ha desplaçat cinc patrulles dels Mossos d’Esquadra, quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat i tres ambulàncies del SEM.

ACN

Xiulada als dirigents de la Cooperativa Agrícola de la Canonja

Els concentrats, amb pancartes, davant la Cooperativa Agrícola. Foto: Tarragona21

Un grup de clients de la seció de crèdit de la Cooperariva de la Canonja s’ha concentrat aquesta tarda davant de l’entitat aprofitant la celebració d’una reunió entre els dirigents d’aquesta i l’Ajuntament reclamant que la Cooperativa, en situació de fallida, accedeixi a tornar-los els diners que tenen bloquejats en comptes corrents i llibretes.

El col·lectiu, que ha mostrat pancartes i xiulets demanant cobrar, de sent decebut per “la manca d’informació” de l’entitat i perquè des del mes d’abril no han sabut res de les intencions de la Cooperativa per retornar-los els diners.

Especialment sorollosa ha estat l’entrada dels directius a les oficines de l’Ajuntament. Els concentrats duien pancartes on es llegia: “Volem cobrar”, “Torneu els diners” i “Solucions, ja”.

Directius de la Cooperativa s’entrevisten aquesta tarda amb l’alcalde i els regidors del consistori. L’Ajntament ja ha anunciat que adquirirà per més d’un milió d’euros els immobles de l’entitat, però demana per escrit una garantia de devolució dels dipòsits. Aquest és el punt que està frenant els avenos, segons ha destacat a Tarragona21 el portaveu dels concentrats, Josep Torrents.

Afectats de la cooperativa de la Canonja denuncien l’entitat per la seva situació ‘d’indefensió’

Imatge de la reunió mantinguda amb els cooperativistes el mes de març passat. Foto: Tarragona21

La Plataforma d’afectats de la Secció de Crèdit de la Cooperativa Agrícola de la Canonja ha mostrat la seu “desencís” pel caire que estan prenent les negociacions. Les reunions entre l’Ajuntament i els responsables de la Secció de Crèdit “no avancen” després de tres mesos de l’aprovació de la venda de patrimoni i de quatre mesos d’ençà que va començar tot l’afer.

El col·lectiu vol denunciar la situació “d’indefensió i vulnerabilitat”. “Volem que se sàpiga que aquesta gent està jugant amb els estalvis i diners de moltes famílies que ho estan passant molt malament. Els diners sempre són necessaris però en un context de crisi com el que encara patim molts de nosaltres ens són indispensables per poder viure”.

El col·lectiu afirma que l’Ajuntament de la Canonja encara manté damunt la taula l’oferta de compra del patrimoni de la Cooperativa. D’altra banda “sembla ser que les negociacions estan passant per un bloqueig important”. “Nosaltres només entenem que els membres del Consell Rector han de voler solucionar aquesta situació. En tot aquest afer els responsables de la Cooperativa creiem que no estan tenint una actuació ni correcte ni noble, ja que no han sabut i no han volgut fer absolutament res de positiu per solucionar aquest problema”. Totes les iniciatives parteixen “de la part de l’Ajuntament”. A l’altra part, a l’Ajuntament “també li demanem que posi tota classe de facilitats i possibilitats damunt la taula per propiciar l’entesa”.

Els afectats exigeixen “que s’arribi immediatament a un acord entre ambdues parts” sobre aquesta venda de patrimoni que significaria “que els clients podrien recuperar el 50% dels nostres estalvis”. “I exigim també que per part dels responsables de la Secció de Crèdit sense més dilacions ni retards, ni excuses treballin intensament i conjuntament amb Iber Caja per donar tota mena de facilitats a aquesta entitat financera perquè pugui comprar el paquet de crèdits i així poder recuperar l’altre 30% promès i acordat a l’assemblea del 7 d’abril”.

Aquest dijous 13 de juliol tindrà lloc a les 18h “l’enèsima reunió” entre Cooperativa i Ajuntament. “Volem i reclamem que en surti un acord en ferm i definitiu sense més dilacions”.

 

 

Els divendres de juliol, la Canonja surt a la fresca

 

Activitats a la fresca a La Canonja

Tots i cadascun dels divendres de juliol s’han pensat des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Canonja per tal que siguin una bona excusa per sortir, gaudir d’un espectacle i passar una estona agradable acompanyats per amics i veïns.

El primer d’ells, el dia 7 de juliol, tindrà com a base el món de la guitarra clàssica amb tocs de “flamenco” i estarà protagonitzat pel guitarrista Paco Garfia que, al capdavant del septet de guitarres “La Flamenca”, farà les delícies dels aficionats a aquest tipus de música, alhora que acompanyarà a les persones que s’inicien en aquest art de gaudir de la guitarra en un viatge que de ben segur els serà plaent.

El divendres dia 14 serà molt més esbojarrat, ja sabem que a la fresca hi caben tota mena d’elements. Un d’ells és el to més que picant del monologuista Emilio González, que ens aproparà els seus monòlegs per a públic adult. D’allò que se’n deia “para mayores con reparos”.

El primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Salvador Ferré comenta que “la bona acollida que va tenir l’any passat la retransmissió de l’òpera La Bohème de Puccini des del Gran Teatre del Liceu, ens ha fet repetir enguany una nova projecció d’una òpera al replà de l’Església de Sant Sebastià”. Serà el divendres dia 21, a les 10 de la nit.

Aquest cop podrem gaudir de l’obra “Il trovatore”, de Giuseppe Verdi, i tot gràcies al projecte de col·laboració entre l’Ajuntament de la Canonja i el Gran Teatre del Liceu que en la seva tasca de promoure i potenciar la cultura, ha posat en marxa una nova edició del Liceu a la Fresca, per difondre la seva activitat operística i musical a través de pantalles gegants.

Acabaran els actes del “Surt a la Fresca 2017” amb un espectacle típic d’estiu a la llum de la lluna. La música dixieland d’Stromboli Jazz Band es deixarà sentir a la plaça del Castell. Aquest quintet tarragoní actua novament al nostre poble per tal d’apropar-nos el swing i jazz popular.

Tots els actes són gratuïts i començaran puntualment a 2/4 d’11 de la nit a la plaça del Castell, tret del “Liceu a la Fresca” que ho farà a les 10 al replà de l’església de Sant Sebastià. Hi haurà servei de bar a càrrec de la Parròquia de Sant Sebastià en benefici de les obres del campanar.
Salvador Ferré conclou que aquesta “és una bona manera de potenciar la cultura i alhora gaudir de les nits l’estiu, a la fresca i en indrets magnífics que ens ofereix el nostre poble”.

 

Tres mesos de presó a un llevador de l’Hospital Joan XXIII per l’avortament d’una mare de la Canonja

La mare del fetus mort a l'Hospital Joan XXIII, Mònica Ramos, amb la presidenta del 'Defensor del Pacient', Carmen Flores. Foto: ACN

La mare del fetus mort a l’Hospital Joan XXIII, Mònica Ramos, amb la presidenta del ‘Defensor del Pacient’, Carmen Flores. Foto: ACN

El jutjat penal número 1 de Tarragona ha condemnat un llevador de l’Hospital Joan XXIII, per un delicte d’avortament per imprudència greu, a la pena de 450 euros de multa i tres mesos d’inhabilitació per la mort d’un fetus de 41 setmanes.

El jutge també ha condemnat les asseguradores de l’ICS a pagar una indemnització als pares, que són veïns de la Canonja (Tarragonès). La mare ha donat a conèixer els fets aquest dijous, juntament amb els responsables de l’associació ‘El Defensor del Pacient’, que ha portat el cas.

Els fets es remunten al 20 de setembre del 2009, quan la dona va acudir a urgències amb contraccions i un sagnat anormal. Tot i els indicis de patiment del fetus, un llevador del centre tarragoní li va donar l’alta després de fer-li unes proves “bàsiques” i l’endemà, quan la dona va tornar a l’hospital, el fetus havia mort asfixiat.

L'advocat José Aznar, amb Mònica Ramos i Carmen Flores: Foto: ACN

L’advocat José Aznar, amb Mònica Ramos i Carmen Flores: Foto: ACN

La sentència afirma que l’acusat va actuar amb mala praxi i que s’hauria d’haver practicat una cesària urgent a la pacient. Segons la sentència, Mònica Ramos, embarassada per primer cop, va rebre en el darrer trimestre de la gestació la qualificació “d’alt risc obstètric”, la qual cosa implicava “un plus d’atenció mèdica per prevenir i/o tractar les complicacions maternes i fetals, més freqüents en aquests casos”.

Uns dies abans del fatal desenllaç, els controls cardiotogràfics ja van oferir uns resultats insuficients. Per aquest motiu, en cas de no originar-se de forma natural, el part s’hauria d’haver provocat el 22 de setembre en considerar-se “complert” el període de gestació, segons la resolució judicial.

La matinada del 20 de setembre, però, la dona va acudir a urgències amb contraccions i sagnat. Allà, el llevador J.J.P.R., “amb poca experiència”, segons el lletrat José Aznar, va realitzar una exploració a la dona i li va donar l’alta al cap de 20 minuts, tot i que el registre cardíac presentava signes “d’anormalitat”, per la qual cosa “no era procedent l’alta hospitalària (···), sinó la finalització de l’embaràs mitjançant una cesària urgent”.

A les onze del matí, la dona va tornar al centre hospitalari i, al cap de més d’una hora, va ser sotmesa a una cesària urgent “per sospita d’un patiment fetal agut en no detectar-se batecs cardíacs”. El fetus va ser extret en parada cardiorespiratòria i va morir a conseqüència d’una asfíxia. Segons l’autòpsia, el seu estat de maduració era correcte -pesava 3.700 grams i mesurava 54,5 centímetres- i no presentava malformacions.

La mare ha denunciat aquest dijous que els fets es podrien haver evitat si s’hagués actuat de forma més diligent. “O no tenien ganes de treballar o faltava personal”, ha afirmat. La mare ha explicat que el petit era molt desitjat i s’ha queixat del tracte rebut, ja que no li van deixar “ni cinc minuts” per acomiadar-se del seu fil. “El meu fill hauria d’estar aquí i no enterrat”, s’ha lamentat.

El pare va denunciar immediatament el cas als jutjats i es va posar en contacte amb l’associació ‘Defensor del Pacient’. L’advocat José Aznar ha explicat que, després de vuit anys de tràmits judicials, el llevador va reconèixer els fets a l’inici del judici oral i van acabar pactant la pena sol·licitada pel fiscal en un acord de conformitat. L’altra acusada, una ginecòloga, va ser absolta en una sentència que ja ha esdevingut ferma.

La presidenta de l’associació, Carmen Flores, ha denunciat el patiment de la família durant gairebé vuit anys. “La justícia, quan és tardana, no acaba sent justícia. Hauria de ser més àgil i no fer patir a les persones durant tant de temps”, ha reivindicat.

Per la seva banda, la família, que ha declinat fer públic l’import de la indemnització, ha considerat injusta la sentència, que ha aplicat un atenuant de dilacions indegudes. “A mi m’han condemnat a viure amb aquest mal etern i jo volia una condemna per a ells”, ha asseverat la mare, que s’ha hagut de sotmetre a tractament psiquiàtric arran de l’avortament.

ACN