TARRAGONA 21

L’Ajuntament dels Pallaresos edita una guia-directori de tots els comerços de la vila

Imatge de la guia-directori

L’Ajuntament dels Pallaresos ha editat una Guia-Directori de tots els establiments del municipi. ‘Els nostres establiments estan patint en major o menor mesura les conseqüències de la Covid-19’, afirma el regidor de Participació Ciutadana, Samuel Urbano, ‘per tant, des de l’Ajuntament dels Pallaresos impulsem totes les mesures que són al nostre abast per ajudar el nostre teixit comercial de forma integradora, ordenada segons categories i amb accés directe al seu perfil web o xarxes socials a través del teu ordinador’.

Hi figuren 81 establiments i serveis del municipi, agrupats en temàtiques familiars. Es trobarà tot el que el municipi pot oferir, a toc de clic.

Les proves certifiquen que no hi ha cap cas positiu a les residències dels Pallaresos i de Creixell

Imatge de la residència Mar i Sol de Creixell.

Les residències gestionades per l’empresari Miguel Márquez “continuem tenint la consideració de centre verd per part de les autoritats sanitàries”. Així ho ha fet saber la propietat de les llars dels Pallaresos, Creixell, de la Residència Ballús i de Residencial Fontscaldes per mitjà d’un comunicat de premsa fet públic aquest dilluns.

“Els test ràpids realitzats als treballadors de la Residència NostraLlar (Els Pallaresos), després de detectar un positiu per Covid-19 entre els professionals de l’empresa externa del servei de cuina, han donat un resultat negatiu”, afirma la nota.

A més, afegeix que “els resultats de les proves PCR realitzades a tots els usuaris de la Residència Mar i Sol (El Creixell) com a conseqüència de la detecció d’una treballadora positiva també han resultat tots negatius. Per això, us informem que tornem a la normalitat i podem reprendre les visites al centre a partir de demà dimarts”.

Per altra banda, “el CAP de referència va realitzar un cribratge selectiu entre els treballadors de la Residència Ballús (Valls) i de Residencial Fontscaldes el passat dissabte 31 d’octubre. Després de sotmetre’s a tests ràpids, tots els professionals d’ambdós centres han donat negatiu en Covid-19”.

Seguint els mateixos protocols dictats pel Departament de Salut, “els treballadors de la Residència La Marquesa del Pla de Santa Maria es van sotmetre també a tests ràpids el passat 27 d’octubre. Tots els resultats també han estat negatius”.

Redacció

 

ERC dels Pallaresos demana a l’alcalde que convoqui els plens telemàticament

L’alcalde i els regidors de la corporació municipal, durant la lectura del Manifest de l’Onze de Setembre. Foto: Jaume Parés

El president de la Generalitat, Quim Torra, va ser inhabilitat pel Tribunal Suprem el 28 de setembre. En les hores i dies següents es van convocar en molts municipis, de forma extraordinària i urgent, plens per votar el rebuig a la inhabilitació.’ Als Pallaresos no es va celebrar fins dijous passat, 22 d’octubre, 22 dies després’, sosté ERC. El ple va aprovar la moció presentada conjuntament pels grups d’ERC i Junts amb 5 vots a favor -els de la regidora d’ERC, Maria Grau, i els 4 regidors de Junts-, l’abstenció de l’alcalde, Xavier Marcos (IP Els Pallaresos), i el vot en contra de l’altre regidor d’IP Els Pallaresos, Samuel Urbano.

‘Els dos regidors del PSC Unim Pallaresos i els dos de Ciutadans, tots quatre membres també de l’equip de govern, no van assistir. L’alcalde no va saber ni excusar la seva assistència. No és el primer cop que passa’, afirma ERC. ‘Sense anar més lluny, els regidors de C’s tampoc van assistir a l’acte convocat en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, l’11 de setembre’. ‘Creiem que és una greu falta de respecte vers la resta de regidors i veïns i veïnes dels municipi, fins i tot dels seus propis votants, que veuen com els seus representants i càrrecs públics cobren un sou públic per no fer la seva feina que els hi correspon com a regidors i que, per tant, paguem entre tots”, ha lamentat la regidora i portaveu del Grup Municipal d’ERC, Maria Grau. Recordem que, segons l’acord de govern, el regidor del PSC Jordi Sans ha d’assumir l’alcaldia durant el darrer any del mandat. “Esperem que en la resta de funcions que tenen els regidors que avui no han vingut no tinguin la mateixa actitud”, afirma ERC.

ERC Els Pallaresos també denuncia públicament ‘la irresponsabilitat de l’alcalde i l’equip de govern d’IP, PSC i C’s’ de ‘no convocar els plens telemàticament’. Des del 13 de març, ja en plena pandèmia i en una situació de confinament, s’han realitzat fins a cinc plens de forma presencial (14 de maig, 15 de maig, 28 de maig, 27 d’agost i 22 d’octubre). ‘Des del març hem demanat en més d’una ocasió, de manera formal al ple i de manera telefònica amb l’alcalde, la realització telemàtica dels plens, com ja estan fent altres municipis del voltant i de les mateixes característiques que el nostre’, explica la regidora Maria Grau.

Des d’ERC Els Pallaresos insistiran per aconseguir que l’alcalde rectifiqui. ‘Pensem que els representants municipals hem de ser exemplars i seguir les recomanacions que les autoritats sanitàries ens demanen, com limitar les trobades o reunions, tant en l’àmbit privat com el públic, a un màxim de 6 persones. Estem parlant de la salut de les persones, no d’un caprici’, més ‘després de com hem patit al municipi amb el cas de la residència Nostrallar, amb més de 50 defuncions. Aquest dilluns 26 d’octubre, l’índex de risc al municipi s’ha situat amb 1410, 03 punts, amb una incidència acumulada de 481 casos per 100.000 habitants i una taxa de reproducció de 2,93. Creiem que és del tot imprescindible la celebració telemàtica dels plens amb efecte immediat’.

 

L’Ajuntament dels Pallaresos passa les tisores, deixa enrere un dèficit de 113.000 euros i arriba a un superàvit de 200.000 en mig any

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament dels Pallaresos, Felicià Fortuny. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament dels Pallaresos ha passat del dèfict al superàvit amb el nou govern municipal. En 2018 el dèficit era de 113.000 euros. Ara, el superàvit és de 194.000 euros, a exercici tancat de 2019. L’actuació del consistori s’ha basat en una regla senzilla: ‘Hem gastat menys, sobretot quant a inversions per tal de no desviar-nos pressupostàriament’, ha afirmat a Tarragona21 el regidor d’Hisenda, Felicià Fortuny.

El juny de l’any passat va canviar el color del govern municipal, amb l’acord Independents dels Pallaresos, PSC i Ciutadans, que deixaven a l’oposició una coalició comandada per Junts x Pallaresos. La situació econòmico-financera que es va trobar el nou consistori ‘no era alarmant, però el més important era la desviació pressupostària que havia deixat l’equip de govern anterior’, que sumava 291.000 euros, provocada principalment per les despeses en les obres de la sala-pavelló polivalent, segons Fortuny.

‘S’havia fet una despesa de 291.000 euros sense que figuressin al pressupost municipal, sense que els tinguessin’. Així, les dades del consistori indiquen que a 30 de juny de 2019, les obres a la sala polivalent sumaven 415.000 euros d’inversió. ‘Si tens una obra gran a fer, no la podràs executar tota de cop. Aleshores entres en una bola i cada cop es fa més gran’.

La correcció s’ha fet reduint inversions, frenant l’aportació a la sala polivalent i invertint-hi per fases. Queda ara pendent executar l’exterior de la sala polivalent, amb grades o un envelat, que es farà quan s’executi abans la part de baix. També es va descartar fer obres de millora en un carrer perquè en mig any que quedava de pressupost de 2019 no hi hava temps per fer-ho. També es va descartar realitzar millores previstes al nucli urbà.

La liquidació del dèficit no implica que s’hagi acabat amb la desviació pressupostària. ‘El més important és l’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa’, afirma Fortuny. Amb el nou govern municipal, la desviació ha passat de 291.000 euros negatius a 253.000 positius, ‘ja que hem gastat menys. Ha acabat l’any -2019- i no m’he gastat tot el pressupost que tenia’.

D’altra banda, ‘amb la pandèmia, hem viscut menys ingressos municipals -també hem gastat menys en algunes partides no usades- i han aparegut les factures pendents de pagament de 2019, de l’anterior govern’, afirma Fortuny. Una situació afegida és que amb la pandèmia i el confinament, no s’han pogut fer obres.

El regidor abunda en una qüestió: ‘El romanent de tresoreria era d’1,1 milions d’euros, però prop de 800.000 euros eren de dubtós cobrament’.

La rigidesa en la despesa ho exemplifica el regidor afirmant: ‘Als regidors i al propi alcalde els dic que tenen els diners que tenen a la partida i no n’hi ha més, perquè he de corregir 291.000 euros. No podem continuar gastant’. L’Ajuntament es regeix per un pla Econòmic-Financer que fiscalitza la Diputació de Tarragona: ‘Si em passo, aleshores la Diputació -a través del SAM-  em vindrà amb les rebaixes’, afirma. ‘Abans que m’ho diguin des de la Diputació, m’he avançat’.

J. Garcia

 

Els Pallaresos implementa mesures anticovid de caràcter local a les anunciades pel govern

L’Ajuntament dels Pallaresos ha fet pública una llista de mesures de caràcter local que complementen les anunciades pels governs espanyol i català a partir de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma i el toc de queda la nit de diumenge passat.

En primer lloc, de cara a les gestions amb l’ajuntament caldrà reservar cita prèvia per telèfon al 977610600, o bé utilitzar el següent enllaç: https://ajuntamentdelspallaresos.eadministracio.cat/info.0

Alhora, es tancaran els següents espais municipals: parcs infantils, de salut i tecnificació; instal·lacions esportives i locals municipals cedits a entitats.

A banda de la suspensió de les activitats extraescolars en espais municipals, es restringeix l’accés a la biblioteca. A partir d’ara el retorn i préstec de llibres es farà prèvia sol·licitud al correo electrònic biblioteca@ajuntamentdelspallaresos.cat o per telèfon.

Redacció

 

 

Els Pallaresos porta la vacunació contra la grip d’enguany al Centre Jujol per descongestionar el Consultori

Centre Jujol als Pallaresos. Foto: totsonpuntsdevista.blogspot.com

La situació de crisi provocada per la Covid-19 obliga a canviar hàbits. I els ajuntaments del territori, en primera línia de foc, estan demostrant tenir cintura. Des de la regidoria de Sanitat dels Pallaresos, «conscients de la problemàtica en relació amb les trucades al Centre Mèdic, col·laborem activament en la campanya de vacunació de la grip» que començarà el proper 19 d’octubre. I precisament per facilitar-ne la gestió, enguany es realitzarà «fora del consultori i es portarà a terme al Centre Jujol» en un horari de dilluns i dimarts d’11:30 hores a 13 i dimecres, dijous i divendres de 8.30 hores a 10 hores.

Cal tenir present que s’haurà de demanar cita prèvia trucant a l’Ajuntament, acudint al Centre Jujol en l’horari indicat o trucant al Consultori dels Pallaresos.

Redacció

 

El Consell dinamitza la lectura a les biblioteques de la comarca amb el cicle de contes ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’

Imatge d’arxiu de l’Agus Farré deixant bocabadats als nens de Vilallonga. Foto: Consell Comarcal

Aquest dissabte 17 d’octubre, a les 11:30 hores, a la plaça de davant de la Biblioteca Municipal de Constantí, comença el cicle ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’, que es desenvoluparà aquesta tardor a les biblioteques del Tarragonès.

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès, des de fa anys, és el que apropa històries a través dels contes als nens i a les nenes de la comarca. Amb la col·laboració de la Fundació Privada Mútua Catalana podem donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle ‘Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès’ amb la participació dels municipis de Constantí, Els Pallaresos, Perafort, La Pobla de Montornès, Creixell, Vilallonga del Camp, Altafulla i Roda de Berà.

Aquest cicle ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’ es dedica a posar en valor el respecte a la natura, als animals, les plantes, l’aigua… en definitiva a estimar la Terra.

El cicle el duran a terme dos contacontes amb una àmplia experiència en explicar històries. La Muntsa Plana i l’Agus Farré tenen una llarga trajectòria al món de les biblioteques i l’ensenyament. Per tant, saben molt bé els continguts que poden agradar i enriquir als infants. Tots dos, des de la seva manera personal d’explicar contes, ens aproparan històries i emocions. La Muntsa amb ‘Quan la Mare Lluna va dir Prou!’ i l’Agus amb ‘Ogoshi -te-oh-me’.

L’activitat comptarà amb les mesures de seguretat per fer front a la Covid-19. Consulteu en cada municipi com tramitar les inscripcions prèvies.

Redacció

 

La Residència NostraLlar dels Pallaresos recupera la normalitat i recull 15 usuaris de la clausurada Calafell Park

Imatge de la residència Nostrallar. Foto: Cedida

La Residència NostraLlar dels Pallaresos ha fet pública aquesta tarda una nota de premsa on afirma que «ha recuperat la normalitat», fins al punt de reprendre les visites «després que totes les proves PCR realitzades a usuaris i treballadors hagin donat negatiu».

Davant d’aquesta situació «i avalat pel fet que estem considerats centre verd per les autoritats sanitàries i per la bona gestió que estem duent a terme al centre en aquesta situació de pandèmia, el Departament de Salut de la Generalitat ha decidit derivar a la NostraLlar 15 usuaris de la residència Calafell Park (Segur de Calafell), que ha hagut de ser clausurada».

Per això, continua la nota, «demà dimecres ingressaran 8 persones al centre de Pallaresos i dijous n’ingressaran 7 més. Totes elles han passat la malaltia i tenen anticossos. Per tant, no suposen cap tipus de risc per a ningú i no necessiten estar en aïllament. Des del centre, rebrem aquests nous usuaris amb els braços oberts i tot l’equip de professionals treballarà per a què se sentin còmodes a la seva nova llar».

Redacció

 

Sessió màgica de contes el dia 21 al Centre Jujol dels Pallaresos

Dins de la campanya de tardor de contes a les biblioteques i punts de lectura del Tarragonès, que compta amb el suport del Consell Comarcal i de la Fundació Privada Mútua Catalana, l’ajuntament dels Pallaresos ha organitzat una sessio de contes amb una edat recomenada d’a partir dels 3 anys aquest dimecres dia 21 a les 17.30 hores a la Sala Polivalent del Centre Jujol sota el genèric ‘Rodona i blava, contes sobre la terra’.

Agus Farré presentarà ‘Ogoshi-te-oh-me’, la història d’una nena normal que un dia traspassa el llindà d’una orta màgica que, segons la tradició japonesa, protegeix la natura. El rfelat és una adaptació d»Els meus amics’, de Taro Gomi.

Per assistir-hi cal fer incscripció prèvia a la biblioteca.

Redacció

 

Els Pallaresos organitza un concurs fotogràfic per aconseguir un calendari del 2021 participatiu

L’Ajuntament dels Pallaresos s’ha plantejat un repte que necessita de l’ajut de la ciutadania. Amb la finalitat d’aconseguir un calendari municipal per 2021 100% participatiu ha organitzat un concurs de fotografia que invita a tothom que vulgui a enviar imatges d’un ample ventall que abasta des de la cultura fins a l’esport, festes i paisatge.

Cadascuna de les dotze fotografies seleccionades rebrà un premi de 50 euros. Segons les bases, cada participant pot enviar un màxim de 3 fotografies. El termini de presentació és fins al 10 de novembre.

Redacció

 

La residència NostraLlar dels Pallaresos detecta un positiu en una treballadora

Les visites al centre han quedat anul·lades fins a nou avís. 

La Direcció de la Residència La NostraLlar dels Pallaresos ha sabut avui que una de les professionals del centre ha donat positiu en coronavirus. Aquesta treballadora va fer el seu últim torn a la residència el passat dimecres i no va tenir cap tipus de símptoma fins el cap de setmana, segons ha informat el mateix centre en un comunicat de premsa. Després de realitzar-se una prova PCR, avui s’han conegut els resultats, que han resultat ser positius.

Els protocols sanitaris estableixen que els contactes estrets es comptabilitzen des de 48 hores abans de notar la simptomatologia. Per tant, de moment, no hi ha necessitat de fer proves a residents i treballadors ni d’aïllar els usuaris. Tot i així, «restem a l’espera de rebre més instruccions per part de les autoritats sanitàries en les properes 48 hores. Davant d’aquesta situació, i com a mesura de prevenció, les visites al centre han quedat anul·lades fins a nou avís», conclou la nota.

Redacció

 

La Residència NostraLlar dels Pallaresos reprendrà dimarts les visites als usuaris

aaaaa

La Residència NostraLlar dels Pallaresos reprendrà demà les visites als usuaris, sempre seguint els protocols i mesures de seguretat pertinents. El CAP de referència del centre ha donat l’autorització per posar fi a l’aïllament de la usuària que va donar positiu en Covid-19 i que era asimptomàtica. Pel que fa a les proves PCR realitzades el passat dijous a usuaris i professionals del centre, totes han resultat negatives. Per això, i tenint en compte que hem recuperat la consideració de centre verd per part de les autoritats sanitàries, es pot recobrar la normalitat al centre.

Tot i continuar en una situació complicada, atenent a l’evolució de la pandèmia, el fet de comptar amb els recursos i eines adequades «ha permès superar la situació de manera positiva i amb èxit», afirmen des del centre en un comunicat de premsa.

«Tot l’equip humà de la NostraLlar -continua la nota- segueix tots els protocols de prevenció establerts per les autoritats sanitàries, a més de comptar amb mesures pròpies per reforçar la protecció tant d’usuaris com de professionals que hi treballen».

Redacció

 

Els Pallaresos dóna suport a l’Associació Escola de Música Lautaro ampliant l’horari d’ús del punt de Cultura

L’Ajuntament dels Pallaresos dóna suport a l’Associació Escola de Música Lautaro de la localitat per tal que pugui ampliar l’horari de l’ús del Punt de Cultura, equipament municipal que comparteix amb altres activitats.

‘Ara comença un nou curs escolar i l’Ajuntament ha decidit concedir l’ampliació de l’horari de les seves activitats en l’equipament municipal per facilitar la seva activitat’, ha indicat a Tarragona21 el regidor de Cultura, Samuel Urbano.

El consistori està ‘molt satisfet’ de les activitats que realitza l’entitat, amb seu als Pallaresos, una estima que comparteixen els pares i mares dels alumnes. ‘És voluntat de l’equip de govern, i així ho hem manifestat des del primer dia, de fer una aposta clara per la cultura al nostre municipi, que ja s’està visualitzant i encara ho farà més en funció de com evolucioni la pandèmia’, ha subratllat.

Redacció

Els Pallaresos celebra una Diada Nacional adaptada a la pandèmia

L’alcalde i els regidors de la corporació municipal, durant la lectura del Manifest. Foto: Jaume Parés

L’Ajuntament dels Pallaresos ha celebrat la Diada de l’Onze de Setembre amb la lectura del Manifest, que ha anat a càrrec de l’alcalde, Xavier Marcos, al monument a Rafael Casanova, i la posterior ofrena floral.

Enguany, la celebració de la Diada s’ha adaptat a les mesures covid-19 i únicament s’ha efectuat la lectura del manifest i l’ofrena floral al monument de Rafel Casanova. L’aforament ha estat limitat per tal de garantir la distància social, per aquest motiu calia reservar l’assistència abans del 08 de setembre.

Durant la lectura, l’alcalde ha subratllat que la Diada ‘és de tots els catalans i catalanes, vinguin d’on vinguin, parlin la llengua que parlin o pensin com pensin’. Marcos ha destacat també en la seva intervenció la data que es commemorava avui: ‘Tot i sent un dolorós moment històric pel poble català també és per molts de nosaltres un dia de reivindicació de la llibertat del nostre país’. Catalunya s’ha distingit per ser un país ‘just i democràtic’, i per això ‘cal respectar’ els que no pensen igual.

Marcos ha reiterat que davant la pandèmia, ‘no podem abaixar la guàrdia’. L’alcalde ha recordat ‘aquells que ens han deixat’ i els que lluiten contra la malaltia i ha conclòs un parlament que ha volgut que fos breu justament pel rigor de la pandèmia demanant: ‘Pallaresencs i pallaresenques, us demano que continueu defensant la nostra llengua, la nostra història i el nostre futur’.

Les diverses associacions del municipi han fet a continuació les ofrenes florals respectant les normes sanitàries de separació. L’acte ha acabat amb el Cant dels Segadors.

Seguiu l’acte al canal de l’Ajuntament dels Pallaresos, en aquest enllaç.

Redacció

 

La Residència NostraLlar dels Pallaresos confirma quatre treballadors i una resident contagiats de la Covid

Dels quatre treballadors infectats, «tres ja havien patit la malaltia mesos enrere».

Les proves PCR realitzades a residents i professionals de la Residència NostraLlar dels Pallaresos després de la detecció d’un contagi per coronavirus dilluns passat, han donat com a resultat quatre treballadors i una resident positius, tots ells asimptomàtics. Segons informen des del centre en un comunicat de premsa, dels quatre treballadors infectats, «tres ja havien patit la malaltia mesos enrere».

De manera immediata, continua la nota, «s’han activat les mesures i protocols de seguretat pertinents i l’equip humà del centre està totalment centrat i entregat amb la situació. Continuem en comunicació constant amb les autoritats sanitàries i la Direcció del centre segueix tots els protocols de comunicació als diferents col·lectius: residents, famílies, treballadors, proveïdors i mitjans de comunicació, seguint les polítiques de transparència que s’han instaurat a les residències que gestiona el mateix grup des del mes de juliol».

El comunicat assegura que, «amb els resultats a la mà, podem afirmar que no es tracta d’un brot, tenint en compte que només una resident ha donat positiu en les esmentades proves i, a més, és asimptomàtica. Tot l’equip humà de la NostraLlar segueix tots els protocols de prevenció establerts per les autoritats sanitàries», a més de «comptar amb mesures pròpies per reforçar la protecció tant d’usuaris com de professionals que hi treballen. Durant aquests mesos, han rebut hores de formació en el Coronavirus i altres situacions anòmales que es puguin presentar i la Direcció del centre ha adquirit tots els recursos sanitaris necessaris. Per això podem dir que estem preparats per afrontar aquesta nova situació», conclou.

Redacció

 

Un cas positiu de Covid a la residència NostraLlar dels Pallaressos activa els protocols de prevenció

Els protocols preventius implementats des del passat mes d’abril al grup de residències que gestiona en aquests moments la Residència NostraLlar dels Pallaresos han permès aquest dilluns detectar un positiu per Covid d’un dels professionals del centre. Segons informen des del centre per mitjà d’un comunicat de premsa, «es tracta d’un cas aïllat, que ha impulsat l’activació immediata de les mesures reactives. El professional infectat es troba en quarantena i en les properes 48 hores, residents i professionals del centre se sotmetran a proves PCR», seguint els protocols de prevenció i seguretat «que estableix la Direcció del centre i que es regeixen per les recomanacions que ha emès el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya».

Des de la Direcció del centre, continua la nota, «s’han activat també tots els protocols de comunicació als diferents col·lectius: residents, famílies, treballadors, així com proveïdors i mitjans de comunicació, seguint les polítiques de transparència que s’han instaurat a les residències que gestiona el mateix grup des del mes de juliol».

Seguint els protocols establerts, «s’han restringit les visites, una mesura que ha estat molt ben rebuda per part de les famílies. Cal destacar que els professionals de la residència sociosanitària segueixen tots els protocols de prevenció establerts per les autoritats competents, a més de comptar amb mesures pròpies que reforcen la protecció tant de residents com de l’equip de professionals que hi treballa. Tots ells han rebut hores de formació, no només en la Covid-19, sinó també per poder afrontar qualsevol situació anòmala que es pugui presentar».

Durant aquests mesos «s’ha treballat sense descans i s’han adquirit tots els recursos sanitaris necessaris. Per això podem dir que estem preparats per afrontar aquesta situació»,conclou el comunicat.

Redacció

 

Endesa cedeix tres centres de transformació a l’Ajuntament dels Pallaresos per decorar i afavorir l’art urbà

La iniciativa ha consistit a reformar artísticament tres centres de transformació situats al carrer Noguera, a la prolongació del Camí dels Plans i a la cruïlla entre el carrer Gregal amb Llevant. Foto: Endesa

Endesa ha cedit tres centres de transformació a l’Ajuntament dels Pallaresos per tal que puguin ser decorats i, així, donar suport i promoure la producció cultural mitjançant un projecte d’art urbà. La Companyia ha ofert aquestes infraestructures perquè es pugui celebrar la iniciativa, que pretén plasmar plàsticament en aquestes infraestructures de la via pública idees inspirades en el municipi i, de retruc, reduir l’impacte visual dels centres de transformació al municipi.

Aquesta iniciativa ha consistit a reformar artísticament tres centres de transformació situats al carrer Noguera, a la prolongació del Camí dels Plans i a la cruïlla entre el carrer Gregal amb Llevant. Per tal de designar els artistes que han dut a terme aquesta tasca, l’Ajuntament va publicar unes bases amb una doble vessant: per un costat, el foment de la igualtat de gènere i la prevenció de la violència masclista; i d’altra banda, la promoció dels Pallaresos a través de figures il·lustres de la localitat. De les vint propostes efectuades, els artistes guanyadors van ser Anna González (coneguda com a Maga), Justo Heras (Megan) i el col·lectiu A la Sombra, format per Ferran Orta i Henry Knight.

No és la primera vegada que Endesa cedeix les seves instal·lacions arreu de Catalunya per a finalitats artístiques. Una de les darreres actuacions d’aquestes característiques ha sigut «Ciutat Transformadora», una iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Tarragona que s’emmarca en el projecte «Murs que Parlen». Igualment, en el marc de la primera edició del monar’T, el festival anual de Murals i d’Art Urbà als barris de Santa Eugènia de Ter i de Can Gibert del Pla, a Girona i Salt, es van cedir diversos centres de transformació perquè es poguessin decorar artísticament, amb un caràcter 100% social i de temàtica multicultural per subratllar la riquesa i la diversitat cultural dels veïns de tots dos municipis.

L’objectiu d’aquestes actuacions és integrar de manera original, atractiva i decorativa infraestructures elèctriques en la fisonomia de diferents nuclis urbans, i es millora, de retruc, el seu impacte estètic. L’única condició, que tampoc representa una limitació en les creacions artístiques, és deixar lliures les reixes de ventilació de les casetes, i incloure la placa de risc elèctric i la identificació de la instal·lació per a què quedin ben visibles, dins els programes de seguretat que fomenta la Companyia. A part d’això, no hi ha més límits que la mateixa imaginació.

Redacció

 

 

Veïns dels Pallaresos es queixen d’un possible vessament de la planta de Silvalac

La fàbrica de Silvalac als Pallaresos. Foto: Google Maps

Diversos veïns dels Pallaresos han denunciat aquest dimarts a tarragona21 un presumpte cas de vessaments de productes no autoritzats, que podrien haver-se iniciat divendres passat, procedents de l’empresa Silvalac. Situada a cavall d’aquest terme, on hi té una zona administrativa, i de la Secuita, on es troba la planta, aquesta companyia és una de les més importants de l’Estat en el sector dels envasos i l’embalatge industrial. Les queixes dels residents tant al 112 com als agents rurals han fet que agents d’aquest cos es mobilitzessin durant el dia d’avui. Una patrulla s’ha desplaçat a la zona i ha parlat amb el cap d’explotació de l’empresa, que els hauria manifestat com a causa unes aigües pluvials estancades podrides per la calor.

Imatges del suposat vessament proporcionades pels veïns. Fotos: Cedides

Des del cos s’han considerat plausibles les explicacions. Tanmateix, i de cara a garantir la salut pública, aquest dimecres tornaran per recollir mostres i procedir-ne a la seva anàlisi de cara a oficialitzar-ne els resultats.

L’empresa ha estat objecte de reiterades queixes per part del veïnat i d’alguns grups ecologistes. De fet, arran d’aquestes denúncies la Generalitat va instar a la companyia l’any 2017 a revisar els seus processos de fabricació en detectar partícules potencialment cancerígenes sobre la població.

Redacció

 

 

Els Pallaresos aposta per l’art urbà amb tres intervencions murals en espais de la localitat

Aquest any, l’Àrea de Personal, Igualtat i Turisme de l’Ajuntament dels Pallaresos ha apostat per promoure la localitat i la cultura mitjançant un projecte d’art urbà. De la mateixa manera que altres localitats, com per exemple Penelles o Fanzara, es pretén atraure nous visitants al mateix temps que dignificar espais urbans.

En aquesta primera edició, es van fer públiques unes basses en què es convidava a participar artistes d’arreu del territori a realitzar murals amb una doble temàtica: per una banda, el foment de la igualtat de gènere i la prevenció de la violència masclista; per l’altra, la promoció dels Pallaresos a través de figures il·lustres de la localitat. En total, es van rebre 20 sol·licituds d’artistes per participar en el projecte. Entre aquestes, un jurat conformat per set persones destacades de l’àmbit polític, associatiu i artístic del poble van decidir telemàticament les tres propostes que es realitzarien en aquesta primera edició.

Els i les artistes que participaran en aquesta primera edició són: Anna González (coneguda com a Maga), Justo Heras (Megan) i el col·lectiu A la Sombra, compost per Ferran Orta i Henry Knight. Aquestes persones intervindran en estacions transformadores que es troben ubicades a: la cruïlla entre el carrer Gregal i Llevant, al carrer Noguera i a la prolongació del Camí del Plans.

Inicialment, el projecte incloïa diverses propostes culturals que acompanyaven la pintura mural. Tanmateix, en aquesta primera edició únicament es realitzaran les accions de tipus mural, per tal de garantir el compliment de les directrius sanitàries. Malgrat les dificultats que afronta avui dia el sector cultural, l’Ajuntament dels Pallaresos fa una aposta clara per la cultura de proximitat i la seva localitat.

Redacció

 

Xavier Marcos: ‘La ciutadania s’ha comportat de manera cívica en la Festa Major dels Pallaresos’

Javi Sancho, durant el seu monòleg. Foto: Facebook

Només resta un acte, que tindrà lloc un tardà 28 d’agost amb una cantada d’havaneres a càrrec de la Neus Mar, però la Festa Major de Sant Salvador dels Pallaresos es pot donar per conclosa amb un espectacle pirotècnic del Ball de Diables celebrat la nit de diumenge, dia 9. Ha estat una Festa Major absolutament atípica per la reducció d’actes i les mesures de seguretat degut a la pandèmia, però ‘l’important és que l’hem pogut celebrar i hem intentat que en la mesura del possible la gent la pugués gaudir’, ha destacat l’alcalde, Xavier Marcos, en un balanç fet a Tarragona21.

Marcos ja qualificava de ‘Festa Major descafeïnada’ la que començava, en el seu parlament del pregó a tres veus que van protagonitzar, dimecres, 5 d’agost, tres destacats membres de la junta de l’Associació de Jubilats dels Pallaresos, entitat que ha celebrat 40 anys de vida.

Havaneres, un monòleg del conegut Javi Sancho, un concert de Cimarrón, dos espectacles per a la mainada, la solemne missa de la Transfiguració, cinema a la fresca, l’actuació itinerant d’una xaranga o la del Ball de Diabes han estat el gruix de les activitats.

La dràstica reducció dels actes, centrats principalment entre els dies 5 i 9 d’agost i amb només 13 propostes -sense tenir en compte l’acte del dia 28- ‘ha estat entès perfectament per la ciutadania’, destacava l’alcalde, que ha volgut valorar ‘l’actitud cívica i responsable de la gent’, que ‘s’ha comportat i els actes que s’han celebrat han arrastrat una quantitat raonable de públic’.

Un espectacle del Ball de Diables dels Pallaresos va cloure les festes. Foto: Facebook

És una paradoxa, però no hagués estat una bona notícia veure aglomeracions de gent, com s’ha vist en diferents indrets de Catalunya, algunes d’elles protagonitzades per joves. L’alcalde s’ha referit als joves justament ‘perquè no s’hi han fet actes. Em sap greu, però no ens podíem arriscar. És cert que altres anys són els més beneficiats a la Festa Major quant a actes que hi tenen lloc’.

L’alcalde, al centre de la imatge, junt als pregoners i els regidors de Cultura i Festes. Foto: Tarragona21

El nou equip de govern que comanda Marcos s’ha estrenat així en la Festa Major, amb un joc d’equilibris entre no haver de suspendre la festa, però celebrar-la amb garanties. Així, el control d’aforament, la reserva prèvia d’entrada, la presència de dispensadors d’hidrogel i el control dels assistents ha estat una constant.

El nou consistori té en el foment de la cultura una marca pròpia, i la propera fita serà amb els joves, amb un concurs de grafitis en diferents punts de la ciutat, i un concert. El desplegament de més d’activitats culturals quedarà pendent de l’evolució de la pandèmia, subratllava l’alcalde.

Jaume Garcia