.

.

TOTS 21

La DO Tarragona servirà vins a les conferències de les II Jornades Modernistes Els Pallaresos 1900

Vicenç Ferré, president de la DO Tarragona. Foto: DO Tarragona

Servirà vins en acabar cada conferència i estarà present a les activitats modernistes del novembre

La Denominació d’Origen Tarragona s’ha sumat a col.laborar en aquesta edició amb les II Jornades de Divulgació Històrica Modernista Els Pallaresos 1900.

L’entitat servirà vins de la DO en acabar cadascuna de les quatre conferències prèvies que tindran lloc al Centre Jujol, mentre que durant les Jornades Modernistes, que se celebraran el 5 i 6 de novembre, realitzarà diverses tastos.

El director de les Jornades Modernistes, Xavier Marcos, ha afirmat que ‘la col.laboració de la DO Tarragona referma l’aposta que vam fer des de l’Ajuntament pel modernisme i la figura de Jujol. Cada cop més entitats i institucions volen col.aborar amb nosaltres. Que ho faci la DO Tarragona atorga més prestigi encara a les Jornades’.

Aquest dimecres, 28 de setembre, a les 19h, arranca la primera de les conferències amb el títol ‘Jujol desconegut’, tema que abordarà el director de la Càtedra Jujol, el prestigiós arquitecte Joan Mercadé. En acabar la conferència se servirà el primer dels vins DO Tarragona. Es tracta de la bodega Mas Vicenç, de Cabra del Camp.

L’acord l’han segellat el director de les Jornades i el membre de la DO Oriol Pérez de Tudela.

La DO Tarragona té una Ruta de Vins que inclou l’apartat Vins amb història, dedicat al Tarragonès. La zona de producció de la DO Tarragona presenta dues àrees clarament diferenciades. La zona del Camp de Tarragona, amb les comarques de l’Alt Camp, Baix Camp i el Tarragonès, i la zona de la Ribera d’Ebre.

 

El director de la Càtedra Jujol obrirà el 28 de setembre el cicle de conferències previ a les Jornades Modernistes Els Pallaresos 1900

L’arquitecte Joan Mercadé. Foto: Cedida

L’arquitecte i director de la Càtedra Jujol de la Universitat Politècnica de Catalunya, Joan Mercadé, serà l’encarregat, el 28 de setembre, d’obrir el cicle de conferències prèvies a la celebració de les II Jornades Modernistes del Camp de Tarragona El Pallaresos 1900, que se celebraran el 4, 5 i 6 de novembre. Mercadé abordarà el tema ‘Jujol desconegut’.

Les conferències tractaran també sobre Jujol i el conegut edifici de Can Negre de Sant Joan Despí, sobre els grans pintors catalans al voltant de 1900, i la darrera, sobre les col.leccions modernistes d’art interior del fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Es realitzaran al Centre Jujol en horari de 19,00h.

Dimecres 28 de setembre CONFERENCIA INAUGURAL
Jujol desconegut

En aquesta conferència inaugural parlarem del Jujol més desconegut. Avui en dia encara ens queda molt per conèixer de la vida i de l’obra del genial arquitecte Josep M. Jujol, per molts un gran desconegut. Com desconegudes també son moltes de les seves facetes artístiques, limitant-se tant sols a la seva obra arquitectònica. La Càtedra Jujol és l’entitat fundada per la UPC que promou la investigació referent a l’obra d’aquest gran arquitecte. L’eloqüència de la seva personalitat i talent ens segueix sorprenent a través de facetes i anècdotes desconegudes.

El doctor Joan Mercadé Brulles, arquitecte i director de la Càtedra Jujol de la Universitat Politècnica de Catalunya. Professor Titular. Departament de Representació Arquitectònica.

Dimecres 5 d’octubre
Jujol i la transformació de l’espai: la metamorfosi de Can Negre
La masia del segle XVII que l’arquitecte Josep M. Jujol transforma en seu d’estiueig per a la família de l’advocat Pere Negre i Jover i on desplega tot l’esperit modernista en una meravellosa explosió de formes, materials i colors.

Sònia Planas Claramunt és historiadora de l’art, directora del Centre Jujol – Can Negre de l’Ajuntament de Sant Joan Despí i Mònica Barahona Pascual, historiadora, coordinadora tècnica de les activitats del centre Jujol- Can Negre i membre de l’empresa Trencadís Difusió de gestió cultural.

Dimecres 19 d’octubre
Grans pintors catalans al voltant de 1900
A finals del segle XIX i principis del XX, la pintura catalana presenta una gran varietat d’artistes que donen la benvinguda al Modernisme i adopten aquest moviment tan excepcional que els permet alliberar les formes i els colors en contraposició a la rigidesa academicista viscuda fins al moment.
Jordi Carreras é historiador, responsable del departament d’antiguitats de la casa de subhastes Balclis de Barcelona.

Dimecres 26 d’octubre
“Arts de la vida.” Artífexs i Artistes del Modernisme al Museu Nacional d’Art de Catalunya
El MNAD conserva la col·lecció més representativa d’aquest moviment. És una visita imprescindible per a situar l’obra dels arquitectes en el context artístic de l’època. El recorregut pel ric conjunt d’arts decoratives del museu ens portarà a conèixer la decoració interior de les plantes nobles de les cases més emblemàtiques i els seus grans artífexs.

Mariàngels Fondevila és conservadora Art Modern i contemporani del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

 

Obres perdudes de Jujol seran un dels fils conductors de les jornades modernistes dels Pallaresos

Un dels dibuixos de Jujol. Foto: Cedida

El Jujol més desconegut brillarà amb llum pròpia aquesta tardor i es mostrarà en les II Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona ‘Els Pallaresos 1900’. Gràcies a la col·laboració de la família Fortuny, de Ca l’Andreu, l’Arxiu Jujol i la Penya Barça dels Pallaresos, podrem contemplar en tres espais diferents del poble obres del genial arquitecte que la majoria del públic mai las ha vistes, ni tant sols en fotografia.

Xavier Marcos, Director de les Jornades, comenta que «per a nosaltres i per a tots els amants de l’obra de l’arquitecte Jujol una gran satisfacció de mostrar, encara que sigui només per un cap de setmana, algunes de les peces desconegudes i disperses que hem pogut reunir per aquesta nova edició de les Jornades».

Segons Marcos, «serà una oportunitat per a contemplar alguns dels elements desapareguts del Teatre Metropol o de l’antic edifici del Col·legi del Sagrat Cor, així com d’alguns dels seus dibuixos de grans dimensions, inèdits per a la majoria de nosaltres».

Ana de la Cruz i Xavier Marcos. Foto: Cedida

«Comencem, poc a poc, a veure els primers resultats -afegia- d’una feina de recerca meticulosa i silenciosa que hem portat a terme al llarg de tot l’any per treure a la llum documents i obres inèdites de l’encara desconegut Jujol. Tanmateix la firma del Manifest Jujolià que es va signar durant les primeres jornades als Pallaresos ja està donant els seus fruits, amb la realització de convenis de col·laboració i treball conjunt entre diferents Ajuntaments jujolians”.

Marcos recordava que «ara fa uns dies van concloure el cicle de Tallers de Vestuari d’època, amb molt d’èxit de participació. Fins al punt que l’Associació de l’Afer de la Dona ha programat tot una sèrie de dies per confeccionar vestuari obert a tothom fins pràcticament a portes del cap de setmana final, els dies 4, 5 i 6 de novembre». Aquest fet «ens mostra la gran implicació del poble, de les seves associacions i del seu teixit comercial en aquestes Jornades i ens anima encara més a seguir treballant per aconseguir crear un producte genuí nostre, que ens identifiqui i ens projecti com un referent de la divulgació històrica modernista del país”.

Compte enrere, dons, per a donar el punt de sortida a tota una sèrie d’activitats prèvies a les Jornades i que començaran amb el II Cicle de conferències de temes modernistes el proper dimecres 28 de setembre i que s’allargaran fins a finals d’octubre.

Redacció

 

Constantí estarà present a les II Jornades Modernistes ‘Els Pallaresos 1900’ exposant l’obra de Jujol

Imatge de la reunió celebrada aquesta setmana entre representants dels dos consistoris. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Constantí estarà present a les II Jornades Divulgació Històrica Modernista Els Pallaresos 1900, que tindran lloc el cap de setmana del 4, 5 i 6 de novembre propers i on es promocionarà el modernisme de la regió i molt especialment el llegat del genial arquitecte Josep Maria Jujol, nascut a Tarragona i enterrat als Pallaresos i que va executar una rica obra religiosa a Constantí.

Els dos consistoris han arribat a un acord de col·laboració mútua per tal de potenciar el llegat de Jujol i donar-li valor i projecció, en el marc del Manifest Jujolià que l’any passat es va signar al Centre Jujol dels Pallaresos i en el que l’Ajuntament de Constantí va estampar la seva signatura.

Aquesta setmana ha tingut lloc una reunió amb la presència de representants dels ajuntaments de Constantí i els Pallaresos, encapçalats pels alcaldes d’ambdós municipis, Óscar Sánchez i Jordi Sans. Durant la reunió s’ha abordat aquesta col·laboració que com ha explicat la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Constantí, Dolors Fortuny, es materialitzarà en primer lloc “en la presència física de Constantí amb un estand a les II Jornades Modernistes, a través del qual donarem a conèixer al públic el valuosíssim llegat de Jujol a Constantí”, ha destacat. “Aquest llegat es troba a l’església de Sant Feliu de Constantí, i tot i que degut a les obres d’arranjament de l’edifici, ara no es poden visitar, són un patrimoni perenne d’altíssim valor artístic”. La presència de Constantí a les Jornades serà el primes pas de noves col·laboracions que s’establiran entre els dos municipis en aquest marc del Manifest Jujolià.

Al seu torn, el regidor de Cultura dels Pallaresos, Samuel Urbano, ha agraït “el gran interès que mostra l’Ajuntament de Constantí en la figura de Jujol i en estar present a les Jornades Modernistes, que segueixen acaparant l’interès de les institucions públiques i privades. Recordem que més de 25 institucions van signar el Manifest Jujolià promogut pel nostre Ajuntament”.

La prèvia dels ‘Pallaresos 1900” ofereixen un exitós taller de confecció de roba modernista i graven un documental

Imatge del taller de confecció modernista. Foto: Cedida

A menys de dos mesos de les II Jornades Modernistes del Camp de Tarragona el poble dels Pallaresos ha viscut un cap de setmana frenètic amb la celebració de dues activitats molt destacades. La primera d’elles ha estat la realització del taller de confecció de vestits modernistes, que ha superat llargament les expectatives més optimistes de l’organització tant pel que fa a l’assistència de públic com per la seva qualitat. Pel que fa a la segona, la gravació d’un documental sobre Casa Andreu (1920) que s’emetrà durant els actes centrals de les Jornades, que tindran lloc els propers 4,5 i 6 de novembre.

En primer lloc, la modista professional especialitzada en vestits d’època Ana de la Cruz va protagonitzar dissabte el primer dels dos tallers que realitzarà en aquestes activitats prèvies a l’esclat de les Jornades Modernistes, consistent a mostrar al públic que ho desitgés com s’han de confeccionar els vestits d’època modernista. Uns vestits, tant per home com per dona, que han de seguir les pautes del rigor històric, intentant ser el màxim fidels a l’època modernista.

El públic dels Pallaresos ha respost de manera molt positiva: ‘No esperàvem tanta assistència. Ens ha sorprès molt positivament el gran interès que té la ciutadania dels Pallaresos en les Jornades Modernistes’, han comentat tant el regidor de Cultura, Samuel Urbano, com la pròpia modista.

Els recreadors que han participat al documental de Ca l’Andreu. Foto: Francesc Sech

Diversos participants han destacat que les Jornades ‘van enganxar’ el poble dels Pallaresos des del primer moment i ja volen que siguin un referent pel poble. D’aquesta manera s’entén l’elevada presència de particiants al primer dels tallers. ‘M’agradaria que enguany encara fossin millors que l’any passat i que puguem la gent del poble implicar-nos és extraordinari. Les de l’any passat van ser espectaculars i van donar renom al poble. No havíem tingut mai tanta gent de fora ni tanta repercussió. Les Jornades s’han de mantenir, seran una marca de la vila, una manera de tenir una identitat que ens diferenciï de la resta dels pobles’, afirmava Josep T.P., un dels participants del taller.

El proper taller, dedicat a barrets, complements i pentinats, tindrà lloc dissabte vinent, 10 de setembre, al mateix lloc, el Centre Jujol.

Un documental

Altrament, un grup de recreadors professionals i d’altres recreadors de la pròpia localitat dels Pallaresos van protagonitzar, també dissabte, la gravació d’un documental dins Ca l’Andreu, l’habitatge restaurat per Jujol que serà el protagonista d’aquesta segona edició modernista. El documental que està produït per Ayhe Communication ha estat dirigit pel premiat tarragoní David Aymerich.

 

Les Jornades Modernistes ‘Els Pallaresos 1900’ escalfen motors

Recreadors que vindran als Pallaresos, en un muntatge visual. Foto: Francesc Sech

Tot i que encara estem a les acaballes del mes d’agost, l’equip tècnic de ELS PALLARESOS 1900 segueix un calendari de feina escrupolós per aconseguir tenir-ho tot preparat per a finals de setembre. Un final de setembre on s’iniciarà el cicle de conferències modernistes que s’allargaran fins a principis de novembre. Cicle previ al cap de setmana del 4, 5 i 6 de novembre, on el poble obrirà les seves portes a totes aquelles persones que vulguin novament submergir-se als principis del segle XX, concretament enguany en l’any 1920.

L’edició de 2021, la primera, va suposar un esclatant èxit de públic, tant en les cinc conferències prèvies celebrades abans de les jornades de recreació com en el cap de setmana de novembre, on van tenir lloc tots els actes concentrats en dos dies i una jornada prèvia inaugural i on es van poder veure 80 figurants vestits d’època desfilant pels carrers de la vila, a més de visites guiades, mercats d’artesans, estands amb propostes modernistes de municipis i empreses del territori, concerts d’època o l’edició i repartiment d’un diari de 1918.

El pianolista català Josep Domènech

De moment ja hem conegut algunes de les novetats i d’alguns dels convidats que vindran enguany en les jornades. Gaudirem d’un dels més reconeguts pianolistes catalans, Josep Domènech, que ens explicarà com funcionaven les pianoles a principis de segle, tot convidant a ballar amb les seves partitures musicals.

Josep Gols, amb el seu fill Xavier. Foto: Cedida

Tanmateix, enguany el concert extraordinari del dissabte que es farà al pati de Casa Bofarull anirà dedicat a la celebració del 50è aniversari del naixement del Mestre compositor Josep Gols i Veciana, fill il·lustre dels Pallaresos, aniversari que fou l’any 1920 -any a què es dediquen aquestes Jornades-, i que anirà a càrrec de la Cobla Reus Jove, amb peces del mestre i del moment. Gols ja va ser homenatjat per l’Ajuntament en 2020.

Imatge del taller de duel a espasa celebrat l’any passat. Foto: Tots21

Imatge d’un dels tallers destinats a la mainada, en l’edició anterior. Foto: Tots21

El duel a pistola

Pel que fa a altres novetats destacarem la incorporació de nous tallers com el de ceràmica modernista, el de realització de titelles o el de duel a pistola, entre d’altres que encara estan per confirmar, sense oblidar la repetició dels tasts de vermut o de vins locals.

Els tallers van ser un dels altres èxits de la primera edició, com els de tallers didàctics de trencadís, de pintura, de cuina, de duel d’espases, de vermut i d’escriptura.

Cal no oblidar que per a totes aquelles persones que vulguin participar en les jornades vestides d’època, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament dels Pallaresos organitzarà dos tallers gratuïts els dissabtes 3 i 10 de setembre, d’11 h a 13 h al Centre Jujol, per ensenyar com ens podem vestir d’època de manera elegant, econòmica i sobretot rigorosa.

La modista d’època Ana de la Cruz, amb vestits fets per ella que s’exposen a Casa Navàs de Reus. Foto: Cedida

La modista Ana de la Cruz, una de les grans professionals catalanes que es dedica a confegir vestits, roba i peces de recreació històrica, serà l’encarregada d’impartir els tallers.

 

Els Pallaresos celebra el 15è aniversari de la seva Mulassa amb una trobada de bèsties

El cartell del 15è aniversari és obra de l’artista local i membre de la colla gegantera, Alba Estrem. Foto: Cedida

La Mulassa dels Pallaresos celebra aquest dissabte, 6 d’agost, el seu 15è aniversari, emmarcat en el programa de Festa Major en honor al patró, Sant Salvador. Per celebrar-ho, la colla gegantera dels Pallaresos en col·laboració amb l’Ajuntament del municipi, han organitzat una trobada festiva de bèsties procedents de vuit localitats catalanes diferents.

A partir de les 18h, les diferents colles realitzaran l’habitual plantada de bèsties a la plaça de l’Era dels Pallaresos, davant de l’edifici modernista de la Casa Bofarull. A partir de les 18:30h hi haurà un espectacle de titelles per als més petits, a càrrec de la Mulassa Baba de Girona, un els elements convidats a la trobada.

A partir de les 19h, la Mulassa dels Pallaresos i les seves convidades, acompanyades de la música i l’alegria de la Xaranga Tocabemolls, començaran a ballar en cercavila pels principals carrers del municipi: plaça de l’Era, carrer Major, plaça de l’Esglèsia, carrer Nou, plaça de la Cabina, carrer Clotas i avinguda Catalunya. La trobada finalitzarà a les portes de l’Ajuntament, amb una tanda de lluïment per part de tots els elements participants així com una ballada conjunta final.

Elements convidats

A banda de la Mulassa dels Pallaresos com a amfitriona, a la trobada participaran els vuit elements festius més, quatre d’ells de foc:

  • Drac de Santa Margarida (Riera de Gaià)
  • Drac del Vendrell (El Vendrell)
  • Espanta-rucs (Sant Jaume dels Domenys)
  • El Voltor (Bisbal de l’Empordà)
  • Cucafera (Tortosa)
  • Cucafereta (Tarragona)
  • Mulassa de Reus
  • Mula Baba (Girona)

El cartell del 15è aniversari és obra de l’artista local i membre de la colla gegantera, Alba Estrem, i representa la figura de la Mulassa bufant el seu pastís d’aniversari.

Redacció

 

Un pregó que recorda els Pallaresos d’abans enceta la Festa Major

La pregonera, entre la regidor de Festes, l’alcalde, i l’Hereu i la Pubilla. Foto: Tots21

Un pregó que ha recordat Els Pallaresos dels anys 60 ha donat inici oficial a la Festa Major de Sant Salvador. L’encarregada de pronunciar-lo ha estat Teresa Rigau, veïna dels Pallaresos, de Ca Marxant, i catedràtica del Departament de Medicina i Cirurgia Animal de la UAB, que ha fet un cant  a aquells temps on tothom es coneixia, la vila no tenia els carrers afaltats i les ovelles tenien el seu corral on ara hi ha el conegut restaurant la Rosa dels Vents.

Una època on els balls de Festa Major se celebraven en un petit envelat situat a l’era de Cal Bofarull i on es ballava el ball del fanalet, ‘ja desaparegut malauradament’. Uns records que la transportaven a les festes majors dels pobles veïns, on s’hi atançaven els pallaresencs i pallaresenques, ‘on feiem pinya i també ens barallàvem’, recordava.

‘El poble va tenir un gran paper en el fet que em decidís a ser veterinària’, arrencava el pregó, recordant les ovelles del corral, ‘que duien pastors vinguts de la Cerdanya, que a l’hivern baixaven aquí’. Al final del carrer Alt, on es feia el pregó, ‘hi havia una caseta on aferraven els cavalls i afaitaven el que tenia quatre potes i dues també’, deia la Teresa. ‘El pare no volia que fos veterinària, deia que la millor feina per les dones era fer de mestre, però vaig tenir clar que preferia cuidar cent ovelles que 20 crios a l’escola’, deia entre el somriure del públic. Feu esment quan es va asfaltar el poble, ‘gràcies a haver permutat Sant Salvador, gràcies a Magí Palau, a qui li devem molt’, recordava.

Era una època on es va viure un any les Caramelles i on el rector del poble duia escrit a l’entrada de l’església aquest text: ‘Prohibida la entrada a las mujeres vestidas de hombre’.

La pregonera ha estat precedida en els parlaments per l’alcalde, Jordi Sans, que ha recordat que després de dos anys, torna en plena forma la Festa Major, farcida d’actes, ‘que faran que els ciutadans surtin al carrer a gaudir-los’.

J. Garcia

 

Els Pallaresos 1900 fitxa una de les modistes de recreació històrica més punteres de Catalunya

Ana de la Cruz, davant Casa Navàs de Reus, on té models exposats. Foto: Ajuntament

Poc a poc es comencen a conèixer els primers detalls del que seran les II Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona ELS PALLARESOS 1900. L’organització ha fitxat una de les poques dissenyadores de roba de recreació Modernista que hi ha a Catalunya, especialista en com es vestien els homes i les dones en aquells anys.

Es tracta de la reusenca Ana de la Cruz, una modista que cus “des que era petita” i treballa professionalment fent peces de roba i arranjant-les, recreant èpoques com el Modernisme, el segle XIX, a més d’altres moments del segle XX.

De la Cruz impartirà dos tallers als Pallaresos abans de la celebració de les Jornades Modernistes -que seran el primer cap de setmana de novembre- adreçat a totes aquelles persones que vulguin participar en les Jornades vestits d’època.

Ana ens comenta: ‘En el primer taller ens centrarem en explicar com ens podem vestir d’època d’una manera fàcil i econòmica, en funció de la classe social que vulguem representar i en funció del nostre pressupost. Penseu que es pot comprar roba actual i retocar-la de la manera que jo ensenyo simulant la d’època. No cal comprar roba antiga. No cal gastar-se grans quantitats per caracteritzar-se correctament’.

‘Tant si eren de classe alta, mitja o baixa totes i cadascuna portava unes robes o unes altres que els identificaven. Treballs més durs, robes més tosques i resistents. Treballs més fins, robes més fines i delicades. En funció de la classe social els pentinats variaven i els complements com a joies, barrets,…, també’, afegeix.

El segon taller serà el de barrets, pameles, bombins, canotiers, panamàs… Aprendrem que des de la compra d’un barret normal podem modificar-lo fins a convertir-lo en un excel·lent barret d’època.

La modista farà dos tallers a les Jornades. Foto: Francesc Sech

‘És molt important que sigui com sigui el nostre vestuari compleixi uns mínims de qualitat i de rigorositat. Volem ser molt acurats i a la vegada exigents per mostrar a la gent que vingui a les Jornades que el que veuen són personatges d’època i no simples persones disfressades. No valdran rellotges de mà ni ulleres de pasta, per dir algun exemple, perquè desmillorarà el nostre objectiu que és transportar el poble a l’any 1920, any temàtic d’enguany’.

L’any passat va ser un èxit la participació de ciutadans dels Pallaresos i de localitats del Camp de Tarragona, que van acudir caracteritzats i van contribuir a donar aquell color tan característic i que tant va agradar de les Jornades.

Altrament, l’altra cita clau serà durant les mateixes Jornades Modernistes, quan Ana de la Cruz explicarà amb format “Taller didàctic” quin protocol de vestuari se seguia a l’època. ‘Explicaré com es vestien les dones i els homes, des de la roba interior fins a l’exterior, i què duien tant les dones de l’alta social com el poble ras, les diferents classes socials’, explica l’Ana.

L’Ana treballa a mà i també a màquina, amb les màquines de cosir de l’època perquè també es cosia a màquina. L’Ana serà també la que supervisarà quina roba és la correcta per assistir a les Jornades Modernistes.

Gràcies al seu treball, coneixerem quins rigors anaven acompanyats en els rituals de la roba. Les dones de l’època, especialment de les classes benestants, “no podien anar pel carrer amb el cap i les mans descobertes, tant a l’estiu com a l’hivern. Havien de dur barret i guants, peces que eren indispensables. A les dones, només les podien veure la cara”. D’aquesta manera, les dones que es caracteritzin com de classe alta caldrà que duguin barrets i guants. ‘Succeïa el mateix amb els turmells, tampoc estava permès mostrar-los, a la platja hi anaven amb mitges de llana’. Vestir-se era tan complex que calia el suport d’un ajudant de càmera. Quina feinada!!’

Tota una experiència, tot un protocol i tota una vistositat que es podrà tastar als Pallaresos de la mà -mai millor dit- d’una de les grans expertes catalanes en moda i confecció de recreació històrica.

 

El Pallaresos tornarà a viure una Festa Major plena

Cartell de la Feta Major dels Pallaresos

El Pallaresos tornarà a viure amb plenitud la Festa Major després dels rigors de la pandèmia dels darrer dos anys i recupera actes populars que no es van poder organitzar com la Despertada del patró, la baixada de carretilles o la Bicicletada.

La festa comença oficialment aquest dissabte, dia 23, amb una exhibició de kàrate, un sopar de motxilla a la pista de Pallaresos Park -que es repetirà a la pista de la sala polivalent el dia 30- i amb un concert del grup tarragoní Ready to Rock, el millor grup de versions tarragoní, que actuarà a les 23 hores. Abans hi haurà jocs interactius de les 20:30 a les zero hores.

La regidora de Festes, María Jesús Coronado, destacava que les festes ‘estan pensades per a totes les edats, des del més petits al més grans’. Coronado desitja que la població gaudeixi a fons de les festes després dels dos anys passats. Altrament, el consistori vol agrair ‘molt especialment a les associacions i entitats del municipi la seva implicació i el gran interès mostrat a participar en aquesta Festa Major’, ha subratllat a Tots21.

Una altra data marcada en vermell serà el dia 29, quan es proclamarà l’Hereu i la Pubilla del 2022 de la mà dels representants de la Casa de la Vila i amb el comiat dels representants emèrits. En acabar hi haurà berenar per tothom. L’endemà, a les 12h, i a l’Avinguda Generalitat, 12ena edició de la Baixada de Carretòmines.

La regidora de Festes, María Jesús Coronado. Foto: Ajuntament

El dia 31, a les 12 hores i davant la Casa de la Vila, Despertada del patró, que no es va poder fer l’any passat. Us conviden a fer soroll a la Despertada del patró, amb una bona remullada, i per finalitzar el recorregut, vermut i molt bona música al carrer Alt. El recorregut és aquest: sortida des de davant l’Ajuntament, Carrer Jujol, Carrer Nou, Carrer Major, Carrer Clotas, Avinguda Catalunya, Carrer Mestre Rosari, Carrer Alt. Col·laboren la Colla Gegantera dels Pallaresos i l’Afer de la Dona. També aquell dia es recupera la Bicicletada popular.

1a edició de PALLAFEST

Dilluns, 1 d’agost, arriba el pregó, a càrrec de Teresa Rigau, veïna dels Pallaresos, de Ca Marxant. Rigau és catedràtica del Departament de Medicina i Cirurgia Animal de la UAB. L’endemà, 2 d’agost, una novetat: A les 23 h, a la pista de la sala polivalent, 1a edició de PALLAFEST, amb un doble concert de la mà de Chicanos, en primera instància, i seguidament, Ankor.

El 3 d’agost es viurà una Niu d’Hipnosi de comèdia, amb l’humorista del Circ du Soleil Aryel Altamar, un personatge que suma èxits alla on actua. Ho farà a les 23 hores. El dia 5 actuarà l’orquestra Centauro, que no ho va poder fer per cap d’any, i l’endemà el protagonisme serà per l’Orquestra Nova Blanes.

El 6 d’agost, dia de la Transfiguració del Senyor, a les 11 h i des de l’Ajuntament, Anada a l’Ofici. La Corporació Municipal sortirà de l’Ajuntament, precedida dels elements del seguici popular, acompanyada dels representants del pubillatge i dels representants de les entitats del poble i la Xaranga Tocabemolls. Recorregut: Avinguda Catalunya, Carrer Jujol, Carrer Nou, i plaça de l’església. A les 12 h, a l’església de Sant Salvador, missa solemne de la Transfiguració. Aquella jornada també es viurà el 15è aniversari de La Mulassa i la Despertada del Gegants.

L’endemà, a les 18 h i a la cruïlla del carrer Nou, Diada Castellera, amb l’exhibició de les colles castelleres Xiquets del Serrallo, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, i els Xiquets de la Torre. També s’organitzarà un sopar amb pa i tomàquet i posterior monòleg amb el televisiu Víctor Parrado. Un castell de focs clourà les festes.

Consulteu la programació completa en aquest enllaç.

 

Mor Teresa Jujol, filla del genial arquitecte

Teresa Jujol, junt al seu germà Josep Maria, l’any passat als Pallaresos. Foto: Jaume Garcia

Teresa Jujol Gibert, filla del genial arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol, ha mort avui a Tarragona als 93 anys. Era un dels tres fills de l’arquitecte, germana de Josep Maria Jujol júnior -viu- i de Tecla, que va morir fa uns anys.

El funeral per Teresa Jujol se celebrarà als Pallaresos el proper dilluns, 11 de juliol, a les 11 hores. El seu pare està enterrat al cementiri dels Pallaresos, on hi va fer diverses obres, les més destacades de les quals són les reformes de les cases Bofarull i Ca l’Andreu.

Tota la família va ser sòcia del Gremi de Pagesos de Tarragona. El seu president, Raül Font-Quer, ha lamentat per a Tots21 la pèrdua: ‘Era una família molt activa i participativa dels actes del Gremi, a més de ser molts estimats, tant el pare com els tres germans’, ha recordat. També va ser membre, entre d’altres, de la Confraria de Sant Magí de Barcelona i dels Amics de Núria.

A la Teresa se la va veure l’any passat en diverses conferències celebrades als Pallaresos en el marc de les I Jornades Modernistes del Camp de Tarragona, junt al seu germà.

Des de Tots21, mitjà molt sensible amb tota la temàtica jujoliana, ens sumem a les mostres de condol.

J. Garcia

 

Els Pallaresos viurà aquest cap de setmana la segona edifició del Festival Músiques del Món

Imatge d’una actuació virtual d’Aslan

Després del bon sabor de boca que va deixar la primera edició, celebrada l’any passat encara amb mesures de protecció per la pandèmia, arriba aquest cap de setmana als Pallaresos la segona edició del Festival Músiques del Món.

Organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament, tindrà lloc a la zona d’esbarjo del Bosc del Cremat el 9 i 10 de juliol, amb entrada gratuïta i dues ofertes de concerts de músiques amb sons ètnics que no escoltem en aquestes latituds.

En primer lloc, el dissabte, 9 de juliol, actuarà el Grup Aslan. Es tracta de música sufi d’un grup format per Jordi Hayri: Veu, llaüt i ney (flauta de canya); Angel Halim: Rebab (instrument de corda fregada), ney i percussió; Àlex M. Loqman: Ney i dansant (Sema o gir sufí); Virginie Safiye: Rebab, i Verónica Gönul: Dansant.

Aquarel.la do Brasil. Foto: Casamerica

L’endemà, diumenge, 10 de juliol, serà el torn d’Aquarel.la do Brasil, grup format per Pedro Bastos: guitarra i acordió; Jeca Mó: veu; Gabriel Fortunato: flauta i clarinet; Chico Nogueira: cavaquiño i veu; Alan Souza: percussió, i Lety Barbera: Mandolina.

Aslan

Fundat l’any 2003, el grup està dedicat a la difusió de la música d’arrel turca en les seves variants tradicional, clàssica i sufí. En els seus concerts es mostren els següents gèneres musicals: peces folklòriques de Ásia central, peces clàssiques de la música otomana, exemples de l’ús terapèutic de la música de makam tal com la van utilitzar els grans metges del mig orient com Avicena o al-Farabi, antigues peces de música sufí amb recitació de mantres sufís, i, finalment, el concert acaba amb una mostra de la dansa del Sema (dansa sagrada de la tradició sufí en la qual els ballarins giren sobre si mateixos meditativamente al ritme de la música).

Redacció

 

Jordi Sans: ‘Tornaria a repetir el tripartit als Pallaresos, però sent jo l’alcalde els quatre anys’

Jordi Sans, amb el bastó de comandament, amb l’anterior alcalde, Xavier Marcos. Foto: Tots21

Jordi Sans és des de dimecres passat, 15 de juny, el nou alcalde dels Pallaresos en virtud del pacte de govern tripartit -Independents, socialistes i Ciutadans-, que establia que el darrer any de mandat, l’independent Xavier Marcos deixaria pas al socialista Jordi Sans. El nou alcalde, que va començar com a regidor en 2013, coincideix a destacar la bona sintonia existent entre les formacions de govern, basada en una prioritat: centrar l’activitat en el municipalisme, superant les dinàmiques dels partits. Sans ha concedit una entrevista a Tots21.

Enguany s’ha reduït notablement el pressupost municipal. Per què?

Perquè fos realista. Abans, en l’anterior mandat, no ho era i l’hem anat adequant a la realitat. Ha estat una gran feina del regidor d’Hisenda, Felicià Fortuny, a qui li hem d’agrair el seu rigor. Un pressupost bo seria el que al final quedés a zero. Si t’han sobrat diners és que no els has invertit, i si t’has passat, t’has sortit del teu pla i això tindrà un cost. L’objectiu real d’un pressupost és arribar a zero. No l’hem retallat, l’hem ajustat. Ser realista és ser conseqüent, sense enganyar la gent. La reducció ha estat gradual, durant aquest mandat.

Quines són les prioritats que té fins a final de mandat?

La finalització de tots els projectes endegats, com el Bosc del Cremat, un futur gran entorn natural. Es tracta d’un treball en equip, format per sis regidors i regidores. La paraula que ens defineix és el municipalisme, preocupar-nos dels veïns i veïnes dels Pallaresos, siguin quins siguin i pensin el que pensin. Hem d’escoltar-los i si podem millorar les coses, endavant. Que canviï l’alcalde no vol dir que canviï la manera de gestionar. El camí ja està marcat fins a final de mandat.

Com a grup municipal, la nineta dels meus ulls hagués estat arreglar el Casal, però calia molts diners per adequar-lo a la normativa. El local està tancat des de fa molt temps perquè no és segur.

Quines són les principals tasques que s’han fet en aquests tres anys de govern?

Veníem d’un ambient d’eufòria, amb molts projectes, moltes idees, i vam començar a treballar sense descans. Es vam trobar amb la pandèmia al febrer de 2020. Moltes actuacions es van haver d’aturar. Es va aconseguir, no obstant això, inaugurar la sala polivalent, potser la gran obra d’aquest mandat i de l’anterior. El carrer Segadors es va arranjar per evitar les inundacions, i ara estem reformant carrers, com el Nou i Major. Queda pendent de fer el vial entre Pallaresos Park i el nucli del poble. És un projecte del mandat anterior i una gran millora en la connexió de la urbanització. Ara mateix, des de Pallaresos Park hi pots anar amb cotxe per carretera o per un caminet que no s’ha mantingut en condicions. Estem en la fase d’inici de les obres, ja està tot preparat i espero poder veure-ho fet com a alcalde.

La cultura ha estat marca de la casa d’aquest mandat

Durant la pandèmia ens vam centrar molt en la cultura, respectant les mesures a què imposava la covid, amb molta activitat, i les Jornades Modernistes com a punt central, que evidentment continuaran celebrant-se perquè és bo per al poble. Les festes majors es van celebrar, menys en una edició, i ara tornarem amb força. Celebrarem al juliol la primera edició dels Jocs esportius municipals, es tracta d’una actuació que cohesiona la ciutadania, que interactua entre ella. Ja no es tracta només d’incentivar l’esport, sinó l’activitat física amb la celebració de sis disciplines diferents. Això no s’havia fet mai aquí.

Quines altres obres queden pendents de fer?

El carrer del Vent i el carrer Major, com deia. També hi ha diners destinats a la millora de la il.luminació. A la zona d’Hostalets s’ha fet un arranjament, amb millora de rotondes. Són obres senzilles que eren necessàries, com arranjar les voreres als Plans, afectades pel creixement dels arbres.

S’ha solucionat el problema de la recollida de la brossa?

La clau de la seva solució ha estat el nou contracte de la brossa del Consell Comarcal del Tarragonès. Els camions estaven absolutament desgastats, s’espatllaven sovint i fins que no va venir el nou contracte no es va solucionar, amb camions nous, geolocalitzats, intel.ligents, que coneixen el pes dels contenidors,… Tot això és una gran millora. Es van fer diversos plans d’actuació molt marcats, on cada illa té el seu número i el seu control, amb una persona que fa el control in situ. Se n’encarrega directament el regidor Felicià Fortuny. La coincidència del nou contracte i la figura del Felicià ha donat un resultat molt positiu. Destinem recursos municipals a ajudar a millorar el sistema. La Brigada s’encarrega de col.locar dins el contenidor el que es diposita malament a fora. Creiem que el servei rutlla bé excepte en moments molt puntuals o en zones comercials on hi ha molt de moviment i es troba a l’entrada del poble. Ara bé, la responsabilitat de fer-ho correctament és compartida entre l’Ajuntment i també la ciutadania.

Segueixen tenint problemes d’ocupes?

Teníem unes quantes cases ocupades. En un dels casos, des dels jutjats se’ls va convidar a marxar. Una altra vivenda és d’un banc, i es troba sense data per desallotjar encara. Un terreny davant el camp de futbol també està ocupat, com una altra casa a Rosa dels Vents, que també és d’un banc. Una cinquena vivenda, on es va intentar fer un empadronament il.legal, es va resoldre amb l’actuació dels Mossos. De cinc ocupacions, se’n mantenen tres. Com a Ajuntament, ens preocupa el tipus d’ocupació, si tenen necessitats reals o si són dels que van a destrossar i a aprofitar-se de la situació. Els més confictius ja no hi són.

La biblioteca municipal s’ha quedat petita. Qué hi faran?

Hi ha dues opcions, fer un canvi d’ubicació dins el mateix Centre Jujol, que és on es troba la biblioteca, o desplaçar-la en un altre lloc, al costat de les escoles. En aquest cas hauríem fer una obra nova. Ho valorarem. La primera seria l’opció més econòmica i ràpida de fer.

Com ha estat la cohabitació entre els tres partits aquests tres anys? 

Ha estat una experiència bona. Hem tingut moments per riure, de ràbia, d’alegries i d’enfrontaments sans. Els regidors sempre han actuat en benefici dels veïns. De vegades hi ha coses que no es poden fer: la covid va estroncar molts plans. Ara bé, hem tingut més temps amb experiències positives que negatives, però si no haguéssim viscut experiències dolentes també hagués estat un fracàs perquè ens estaríem enganyant.

Tornaria a repetir el tripartit en el proper mandat?

Sí, però sent jo alcalde els quatre anys.

Té voluntat de presentar-se a les eleccions?

Rotundament, sí. I si hi ha més d’una candidatura, hi haurà primàries. Jo segueixo sent el primer secretari de l’Agrupació local.

Jaume Garcia

 

Xavier Marcos: ‘Els tres partits que governen Els Pallaresos han tingut un comportament exemplar’

Xavier Marcos, en una imatge d’arxiu. Foto: Tots21

L’independent Xavier Marcos ha deixat de ser aquest dimecres, 15 de juny, alcalde dels Pallaresos en virtud del pacte de mandat signat entre la seva formació, Independents Els Pallaresos, el PSC i Ciutadans. En una entrevista amb Tots21, Marcos fa un balanç d’aquests tres anys ‘molt positiu’ i en destaca especiament ‘el comportament exemplar’ dels socis de govern, ‘que m’han ajudat a governar durant aquestes tres anys’, i subratlla també ‘l’excel.lent feina feta pels treballadors municipals’.

El govern tripartit ha hagut d’afrontar dos anys llargs de pandèmia que han trastocat els plans i projectes municipals i sobretot les prioritats, que van passar a ser les assistencials i de suport: ‘Ha estat una legislatura molt dura. Només nosaltres sabem el que hem passat, sobretot els primers mesos de la covid, però malgrat el que hem passat hem pogut sortir-ne molt bé’, afirma Marcos. Els Pallaresos va ser trista notícia per les morts que es van produir a la residència d’avis, recinte que finalment va ser intervingut per la Generalitat.

En el darrer tram de mandat, el consistori ‘està apretant l’accelerador per tirar endavant projectes que estan marcats per terminis i que la covid ens va frenar. Entenem que hi ha obres que molesten els veïns, les que fem a l’estiu, però són obres necessàries’, recalca.

Marcos deixa la vara de comandament ‘molt satisfet a nivell personal per haver representat el meu poble en el bo i en el dolent, i tinc una menció especial per les Jornades Modernistes, un projecte de la nostra formació política que va superar totes els expectatives d’èxit, va situar Els Pallaresos en el mapa del modernisme i va cohesionar la ciutadania. Les Jornades continuaran celebrant-se, no en tinc cap dubte, i encara millorant-les’.

Justament, ‘un dels pilars del meu equip de govern ha estat la defensa i la promoció de la cultura als Pallaresos en els seus diversos vessants. Ha estat clarament una marca identificativa d’aquest mandat a diferència d’altres’, destaca el ja exalcalde.

La cohabitació

La cohabitació de tres partits ‘m’ha sorprès favorablement’, i ‘s’ha deixat de banda la política autonòmica i nacional. Hem aconseguit arrossegar la resta de formacions perquè abordessin estrictament els temes municipals, allò que preocupa la ciutadania dels Pallaresos en el dia a dia’.

És en el dia a dia on s’han abordat inversions en millores de carrers, com el Segadors o el carrer Major, i la posada en marxa del que considera una fita, com és la sala polivalent, a la vegada que fer un canvi en el servei de la recollida de la brossa, ‘que ha millorat del tot’, destaca, amb la nova contracta del servei del Consell Comarcal del Tarragonès i les peticions cursades des de l’Ajuntament. Marcos afirma que fins avui ‘s’ha executat el 85% del que havíem promès al nostre programa electoral i queda encara un any de govern. I ho hem fet en un temps rècord tenint el compte la covid’.

Si Marcos hagués de concretar el més destacat del que s’ha fet aquests tres anys, ‘sense dubte que seria haver pogut garantir la seguretat dels veïns i veïnes enfront de la covid de manera que el virus no s’escampés’.

Què queda pendent de fer des de l’Ajuntament? ‘El vial d’unió entre Pallaresos Park i el nucli del poble i especialment, el Bosc Cremat, ‘un entorn que es convertirà en el parc verd més gran de la comarca del Tarragonès, situat al voltant de la sala polivalent, amb escenaris, carpes, camins marcats entre el bosc, bancs, entorns amb aigua, que es traslladarà des la piscina per bombament i se situarà en un dipòsit, que per gravetat la farà baixar’.

Sobre el vial, ‘els tràmits i les expropiacions ja estan fetes i estem a l’espera que Ematsa comenci les seves obres. En una primera fase connectarem Pallaresos Park amb el nucli del poble, i en una segona fase i conjuntament amb l’Ajuntament de Tarragona, executarem la segona fase amb la desafecció de l’antic ARE. Quedarà també per executar l’inici d’una obra en un mur del carrer del Vent i el nou local per a joves.

Jaume Garcia

 

Jordi Sans, nou alcalde dels Pallaresos en certificar-se el relleu de Xavier Marcos

Jordi Sans, a l’esquerra, rebent el bastó de comandament de mans de Xavier Marcos. Foto: Tots21

Jordi Sans -PSC- és des de les 18:34 hores d’aquest dimecres el nou alcalde dels Pallaresos, agafant el relleu que li deixa l’independent Xavier Marcos. El virtud del pacte de govern tripartit que funciona des de l’inici del mandat –Independents Els Pallaresos, PSC i Ciutadans– al tercer any tocava canvi d’alcaldia. No hi ha hagut sorpreses i Sans s’ha fet amb la majoria absoluta, sis vots contra els cinc que ha obtingut l’altra candidata que s’ha presentat, Maria Grau, d’ERC, a l’oposició i que ha rebut els quatre vots dels regidors de Junts, també a l’oposició. L’Ajuntament ha celebrat el ple extraordinari d’acceptació de la renúncia de Marcos i d’elecció de nou alcalde.

Ha estat una jornada emotiva per a Marcos, que ha fet un balanç ‘positiu’ dels tres anys de mandat, i ha agraït especialment ‘l’equip de govern i els treballadors municipals’ per la feina feta, sovint en condicions ‘dures’, com ha estat haver d’afrontar una pandèmia ‘de la qual ningú no sabia com sortir-se’n’, ha dit. Ha tingut paraules de record per aquells que la pandèmia es va endur, especialment la gent gran, i ha recordat també les seves famílies. Marcos ha volgut destacar l’entesa viscuda al sí de l’equip de govern, on s’ha demostrat que ‘la convivència amb gent que pensa de diferent manera és possible, i d’aquesta manera la convivència entre els veïs millora’.

Marcos ha fet un repàs a la feina feta al mandat que ell ha presidit, condicionat per les urgències de la pandèmia, i ha destacat l’inici dels treballs al Bosc Cremat, la millora del carrer Segadors -‘on s’han acabat amb les inundacions’-, el carrer Major, l’execució de la sala polivalent, la millora de les bases dels contractes al futbol base i molt especialment ‘l’impuls cultural que hem donat al municipi, amb actuacions musicals, teatrals i artítiques, amb una gestió econòmica exemplar i una promoció turística com no s’havia fet mai’. Marcos ha situat com el punt culminant ‘la celebració de les primers Jornades Modernistes del Camp de Tarragona, que ens han sorprès pel seu èxit i han estat la màxima expressió del fet cultural’. Marcos ha recordat que queda pendent l’execució de la primera fase del vial entre Pallaresos Park i el nucli del poble, que ja té tota la tramitació prèvia enllestida, i ha subratllat que la Festa Major podrà tornar amb força després de les limitacions de la covid.

Municipalisme

Al seu torn, el nou alcalde, investit amb la vara de comandament, ha fet un parlament breu on ha volgut subratllar sobretot una paraula que defineix el mandat i la seva tasca: ‘El municipalisme’, l’arrel per continuar ‘configurant uns Pallaresos millors per a tothom’. Sans també s’ha referit a la pandèmia, i com aquesta va ajornar ‘la gran quantitat de projectes que teníem. Ara ens trobem per continuar-los’. Sans ha acceptat el càrrec ‘amb orgull, alegria i amb respecte, i amb la intenció de continuar aplicant el municipalisme que ens ha caracteritzat a tots’.

Al seu torn, Samuel Urbano, regidor d’Independents i company de files de Marcos, ha fet un parlament emotiu agraint ‘el treball, l’esforç i la il.lusió’ posada per poder superar els entrebancs.I s’ha adreçat a Marcos: ‘Hem comès errors, molts encerts, però fins al final hem remat junts. La gent que ens va votar estan molts orgullosos de la feina que has fet. Has fet història’, ha resumit Urbano. ‘Estic molt orgullós d’haver-te acompanyat a tu, que has estat la pedra angular de l’Ajuntament. Ho hauràs fet més bé o més malament, però sempre t’has guiat pensant en els veïns i veïnes dels Pallaresos’.

El cap de Junts i anterior alcalde, Pep Nolla, ha seguit un to molt diferent. Després de felicitar protocolàriament el nou alcalde, ha disparat amb bala: ‘Vull fer una petició. M’agradaria que li tornessis la dignitat i el tarannà democràtic que ha perdut l’Ajuntament i que s’acabi l’assetjament laboral que pateixen els treballadors municipals. Cuida’t i vigila l’esquena’, ha dit.

Maria Grau, única regidora d’ERC i que ha presentat candidatura a alcaldessa, ha estat més moderada, demanant que ‘es dexin enrere determinades actituds’.

Notable ha estat la presència al ple de càrrecs i dirigents socialistes del territori, com el diputat al Congrés Joan Ruiz, la diputada al Parlament Rosa Ibarra, els tinents d’alcalde de La Canonja, Salvador Ferré, i Salou, David González, o el regidor de Reus Andreu Martí.

Jaume Parés, rebent un guardó de mans de Xavier Marcos. Foto: Tots21

El ple havia començat amb un reconeixement fet per l’encara alcalde a Jaume Parés Puvill, membre de l’Associació de Jubilats, i que durant temps ha enregistrat en vídeo els esdeveniments del municipi i ha gravat els plenaris. Amb 82 anys ho deixa.

Jaume Garcia

 

Jordi Sans substituirà aquest dimecres Xavier Marcos com a alcalde dels Pallaresos en virtud del pacte de mandat

Jordi Sansa. Foto: Cedida

Xavier Marcos. Foto: Cedida

El socialista Jordi Sans es convertirà aquesta tarda en el nou alcalde dels Pallaresos en virtud del pacte a tres bandes que van signar a l’inici del mandat Independents dels Pallaresos, socialistes i Ciutadans, amb dos regidors cada formació.

El pacte de mandat establia que els tres primers anys l’alcalde seria l’independent Xavier Marcos, com així ha estat, i el darrer any traspassaria el comandament a Jordi Sans. El ple extraordinari d’aquesta tarda oficialitzarà un relleu que arriba amb ‘naturalitat’, han destacat ambdós a Tots21.

Marcos havia renunciat al càrrec fa uns dies per donar pas al ple extraordinari que haurà d’acceptar la renúncia amb una majoria absoluta de sis vots a favor -Independents, socialistes i Cs-. A l’oposició es troben Junts i ERC, amb cinc regidors, quatre de Junts i un dels republicans.

J. Garcia

 

Relleu de cap de llista a Junts pels Pallaresos

Carmelo Vicient (esquerra de la imatge) i l’exalcalde Pep Nolla (dreta). Foto: Cedida

El passat cap de setmana, Junts pels Pallaresos va formalitzar el traspàs del cap de llista per la formació. Pep Nolla, exalcalde, candidat a les passades eleccions, i avui cap de l’oposició al consistori, cedeix el testimoni a Carmelo Vicient, escollit per la totalitat de la militància dels Pallaresos. “Nolla fa un pas al costat, tot i haver aconseguit uns resultats excel·lents en les passades eleccions municipals, deixant mentre va ser alcalde un poble en bones condicions tant econòmiques com municipals”, afirmen des del partit en una nota d epremsa feta pública aquest dilluns.

Vicient assumeix el compromís de superar els resultats aconseguits en el passat, intentant visibilitzar al màxim el seu grup, i esdevenint una alternativa consistent per recuperar l’alcaldia. Carmelo va incidir, en que l’objectiu és executar els millors projectes pels veïns dels Pallaresos a l’hora de poder posar una mica d’ordre en l’espai municipal. Carmelo i el seu grup volen provocar “un canvi real” i implicar-ne la ciutadania. Vicient va prometre treball, sentit comú per a realitzar les tasques encomanades i dedicació total per a fer dels Pallaresos un poble de referència a la comarca i a la província.

“D’aquesta forma, Els Pallaresos torna a tenir un ferm candidat a l’alcaldia, sòlid, solvent i decisiu. El grup de Junts als Pallaresos agraïm als amics, companys de partit, companys de partit a Tarragona i veïns/nes, la seva assistència i suport mostrats en la presentació de Carmelo Vicient”, conclou el comunicat.

Redacció

 

L’Escola de Música Lautaro dels Pallaresos programa audicions per al final de curs

Imatge de família dels membres de l’escola. Foto: Ajuntament

El dimecres 22 de juny acaba el curs i per aquest motiu durant el mes de juny es realitzaran diferents audicions per part de l’Escola de Música Lautaro.

Una de les programades és la visita i concert de la Coral a la casa Bofarull el dissabte 18 de juny. Es tracta d’una visita a la casa que és una joia modernista del municipi a les 19:00 hores. Posteriorment (20:00 hores), el pati serà l’escenari d’un petit concert de la Coral de l’escola.

La visita té el preu reduït de 5 € per persona. El concert és gratuït. Els interessats a participar hauran si us plau de confirmar-ho mitjançant un correu a escolademusicalautaro@gmail.com indicant quantitat de persones i l’opció de visita o concert o ambdues.

Redacció

 

El Club Judo Els Pallaresos organitza aquest divendres la Festa Judoka

El Club Judo Els Pallaresos organitza aquest divendres 3 de juny a les 18 hores, en la Escola Sant Sebastià de la localitat, la seva tradicional Festa Judoka, on els seus judokes faran una demostració davant de tot el públic que vulgui assistir (entrada lliure i gratuïta).

A l’acte assistiran tots els professors del club i també els seus medallistes en campionats nacionals i internacionals.

Seguidament començarà la festa on hi haurà inflables, pintacaras, manualitats, concursos i molt més. I per a acabar el dia, es farà el tradicional Sopar de motxila on gairebé 200 persones entre judokes i familiars gaudiran d’un sopar a la fresca.

Redacció

 

L’artista dels Pallaresos Manuel Alcalà exposarà al Refugi 1 del Moll de Costa

Aquest divendres 3 de juny a les 19:00 hores, l’artista dels Pallaresos Manuel Alcalà exposa les seves obres (‘Traqueals industrials i l’orgànic cinetisme hiperparabòlic lumínic’) al Refugi 1 del Moll de Costa de Tarragona. La inauguració comptarà amb l’actuació de l’Estudi Giselle i José Galdrán. La mostra romandrà oberta fins al 3 de juliol.

Redacció