TARRAGONA 21

Els Pallaresos aprova tres línies d’ajut a famílies, comerços i autònoms afectats per la covid19

Xavier Marcos, alcalde dels Pallaresos, en una imatge d’arxiu. Foto: Tarragona21

El ple de l’Ajuntament dels Pallaresos ha aprovat aquest dijous 14 de maig les bases reguladores per a la concessió de subvencions al teixit comercial i serveis de proximitat i a les famílies dels Pallaresos amb motiu de la situació generada per la covid19.

La seva finalitat és establir tres línies d’ajuts per a diferents afectats. ‘La línia 1 està adreçada a famílies empadronades als Pallaresos per pal·liar la manca o disminució d’ingressos i cobrir les necessitats bàsiques de la unitat familiar de convivència’, destaca l’alcalde, Xavier Marcos.

La línia 2, ‘amb 250€ màxims per a empreses o autònoms que hagin patit el cessament de la seva activitat amb alta fiscal als municipis, subvencionant la despesa de l’activitat que s’ha hagut de seguir fent malgrat el tractament’, subratlla el mandatari. I la línia 3, ‘adreçada a complementar les targetes moneder de prepagament que el Consell Comarcal del Tarragonès va distribuir a les famílies dels Pallaresos, per tal de poder garantir els ajuts de menjador durant aquest període en el quals els centres estaran tancats’.

A més a més, ‘destaquem que aquests ajuts no són incompatibles amb altres subvencions o ajuts rebuts, fet que facilita molt més la seva concessió’, destaca Xavier Marcos.

Per tal de dotar aquesta convocatòria, s’ha aprovat una modificació de crèdit de 30.000€, provinents de les regidories de Cultura i Festes respectivament. En percentatges, Cultura ha aportat el 33% del seu pressupost anual i Festes el 33% del pressupost semestral per dotar econòmicament aquests ajuts. Tots dos regidors coincideixen que tot i que molts actes hagin estat suspesos, al menys es reverteix directament en les
més necessitats aquests imports.

Tanmateix, aquest import es inicial, doncs en el cas que s’exhaureixi, es dotarà de la quantitat que sigui necessària, doncs per l’Equip de Govern ‘és primordial pal·liar en la mesura del possible l’impacte de la covid en les famílies i el teixit comercial’.

Per posar un exemple, una família de quatre membres que acrediti una reducció dels seus ingressos del mes de març respecte dels de febrer de 2020 i tingui uns ingressos inferiors de 1.196€, podrà rebre una ajut màxim de 420€, subjecte a complir amb els altres requisits. ‘No ens hem pogut oblidar de les famílies mes desprotegides, que durant aquests mesos no han rebut la totalitat de les beques menjador. Des de l’Ajuntament, vist que el Consell Comarcat del Tarragonès no es feia càrrec d’aquest complement, hem optat per assumir el cost de complementar-les per assolir la totalitat de l’import, que en moments com aquests són tan importants’. L’alcalde destaca: ‘Desitgem que aquest ajut serveixi d’alleujament econòmic per aquestes famílies’.

Les sol·licituds es podran presentar telemàticament o presencialment a l’Ajuntament, un cop es publiquin les bases al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona. Es crearà un apartat especialment destinat per tal fi al web municipal.

L’Ajuntament dels Pallaresos ha pres aquesta decisió com a resposta urgent en aquest context de dificultats generades pel Covid-19, que ha impactat de forma directe en la dinàmica econòmica del territori impossibilitant que un gran nombre d’empreses puguin desenvolupar la seva activitat ordinària o que aquesta s’hagi vist reduïda notablement, repercutint en una reducció dels seus ingressos i posant en risc els seus nivells d’ocupació. “Si bé som un Ajuntament amb un pressupost ajustat, per a nosaltres és essencial poder ajudar en la mesura del possible tant al comerç local com a les famílies,
especialment a aquelles més vulnerables”, en paraules de l’alcalde.

Els Pallaresos torna a avançar-se i reprèn dilluns les cites amb els ciutadans amb mesures de protecció

Façana de l’Ajuntament dels Pallaresos

Els Pallaresos torna a avançar-se en el desconfinament parcial. La setmana vinent, de l’11 al 15 de maig, l’Ajuntament dels Pallaresos rependrà l’atenció al públic en l’horari habitual mitjançant cita prèvia. Segons un avís que ha fet públic i del qual Tarragona21 n’ha tingut accés, per demanar cita els ciutadans poden contactar amb el consistori mitjançant el telèfon 977610600 o el correu electrònic ajuntament@ajuntamentdelspallaresos.cat.

Les cites s’establiran en franges de 15 minuts per persona, i s’assignaran hores segons disponibilitat. Els interessats hauran d’acudir a la cita sols, excepte que per motiu del tràmit a realitzar o per necessitats especials sigui imprescindible la presència d’un acompanyant.

Només es podrà entrar a l’edifici de l’Ajuntament a l’hora en què s’ha concertat la cita, mentrestant s’haurà d’esperar a fora. És obligatori l’ús de mascareta i guants. En cas de no tenir-ne, dins l’edifici n’hi haurà a disposició del públic, així com mesures per guardar la distància de seguretat amb el personal administratiu.

El consistori prega puntualitat a l’hora d’assistir a les cites ja que en cas de no presentar-se durant la franja de 15 minuts establerta, es passarà a atendre la següent visita. Tanmateix, demem fer ‘un ús responsable d’aquest servei’ i ‘intentar resoldre els tràmits que es pugui per mitjans telefònics o electrònics, a fi d’evitar desplaçaments i contactes innecessaris’.

L’Ajuntament ha anunciat aquests dies que dijous vinent celebrarà de nou un ple presencial, amb mesures de protecció i distanciament. Entrant el Camp de Tarragona dilluns vinent en fase 1 de desconfinament i permetent-se activitats donat el baix nivell de casos de nous contagis de coronavirus a la regió, el consistori dels Pallaresos vol transmetre un missatge de tranquil.litat i que la població vagi deixant enrere el temor que encara amb una pandèmia que ha castigat molt durament la residència d’avis Nostrallar del municipi.

Redacció

L’Ajuntament del Pallaresos, el primer que anuncia un ple presencial

Imatge de l’Ajuntament dels Pallaresos

L’Ajuntament dels Pallaresos serà el primer del nostre territori que ha anunciat que celebrarà un ple presencial. Serà el proper dia 14, dijous, tres dies després d’iniciada la fase 1 de desconfinament de la població i de l’activitat econòmica al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, on els índexos de contagi són molt baixos.

La decisió s’ha pres justament ‘perquè la Regió Sanitària del Camp de Tarragona entra en fase 1 de desconfinament el dilluns, dia 11, amb el descens de la corba de contagis, perquè el mateix parlament i el Congrés dels Diputats celebren plens presencials, com altres consistoris catalans i comunitats autònomes’, ha subratllat l’alcalde, Xavier Marcos.

Es considera que ja no té sentit celebrar plens telemàtics quan ja n’hi ha presencials i quan la població ja pot sortir en franges horàries, i a partir de la setmana que ve podrà gaudir de terrasses, comerços, hotels i càmpings o circular amb cotxe mantenint la seguretat.

Per fer efectiu el ple es posaran en marxa un seguit de mesures de distanciament, seguretat i precaució en la línia amb les que es posaran en funcionament a partir de dilluns a tot l’Estat i les que ja hi ha en marxa. Ho resumeix l’alcalde: ‘Hem instal.lat taules individuals per als regidors, l’alcalde i la secretària municipal seran els únics que s’asseuran a presidència. Els dos líders de l’oposició s’asseuran amb una separació de dos metres, i la resta de portaveus i regidors ho faran a la sala, amb taules individuals. Es retiraran per tant les cadires del públic’.

A l’entrada de l’Ajuntament hi haurà instal.lat un control amb hidrogel, repartiment de guants i mascaretes i la sala de plens estarà descontaminada, amb les finestres obertes. El públic s’habilitarà al vestíbul de l’Ajuntament, amb control d’aforament, i seguirà el ple per altaveu. Abans del dia 14 tindrà lloc també una comissió informativa presencial.

La decisió ha provocat el rebuig del grup municipal Junts x Catalunya-Els Pallaresos, a l’oposició, que ha entrat un escrit afirmant que els seus regidors no assistiran ni a la comissió ni al plenari, i reclamant un ple telemàtic. JxCat Els Pallaresos sol.licita que l’Ajuntament ‘celebri les reunions dels òrgans col.legiats (comissions informatives, Plens.) de manera telemàtica, tal com recomana l’Associació Catalana de Municipis, i la resta d’administracions públiques, donada la situació excepcional que estem vivint’, segons han fet públic a Facebook. També han demanat a l’Ajuntament que els informi perquè ‘incompleix amb l’establert al ROM (Reglament Orgànic Municipal) pel que fa a la periocitat de les sessions. Pensem que la prevenció i el benestar de tots, ha de ser primordial pels ciutadans’.

La decisió de l’equip de govern no amaga un intent d’anar retornant a la normalitat i la tranquil.litat, que la ciutadania vagi deixant enrere els temors que la pandèmia de la covid-19 ha provocat, especialment en un població castigada per les desenes de morts viscudes a la residència Nostrallar, que va ser intervinguda pel Departament de Salut després de la denúncia cursada per l’Ajuntament sobre la seva gestió. ‘Hem estat pioners en la denúncia de les pràctiques de la residència, i després van venir d’altres denúncies d’altres municipis, i ara som pioners a celebrar plens presencials’, ha subratllat l’alcalde.

Redacció

 

El Govern intervé la residència Nostrallar dels Pallaresos

Imatge de dos empleats d’una funerària retirant un cadàver de la residència Nostrallar. Foto: Roger Segura

El Govern ha intervingut la residència Nostrallar dels Pallaresos i n’ha adjudicat provisionalment la direcció i gestió a l’entitat STS Gestió de Serveis Sociosanitaris. El centre, sota investigació judicial, sumava dilluns 29 residents morts i 50 amb símptomes de covid-19, segons va informar aleshores la direcció.

La Direcció General de l’Autonomia Personal i la Discapacitat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va signar dimecres la resolució d’intervenció per fer front a la contingència produïda a causa de l’emergència sanitària provocada per la covid-19, segons informa Salut en un comunicat. El personal actual queda sota la direcció de la nova gestora, la qual aportarà les dotacions de personal que siguin necessàries.

L’empresa STS-Grup podria gestionar la residència Nostrallar dels Pallaresos

Imatge del carrer de la residència Nostrallar dels Pallaresos amb treballadors de la funerària accedint a l’equipament, al fons. Foto: Roger Segura

En els pròxims dies, l’empresa STS-Grup es podria fer càrrec de la gestió de la residència Nostrallar dels Pallaresos que actualment gestiona la Fundació Catalana Privada de Suport a la Gent Gran. La residència Nostrallar és un centre concertat amb la Generalitat de Catalunya que disposa tant de places públiques com privades.

Per això, un cop es produeixi aquest canvi es comunicaria als residents i a les seves famílies el canvi de titular amb la subrogació dels drets i deures dels seus contractes. STS-Grup quedaria exonerada de totes les responsabilitats en què es pugui haver incorregut fins la data de l’entrada en la gestió del centre.

Pel que fa a recursos humans, es realitzaria la subrogació dels treballadors amb la preservació de tots el seus drets i dels seus deures establerts en els seus contractes.

La residència nostra llar té una capacitat de 210 places registrals, de les quals 95 són concertades i 115 privades. Actualment hi ha una ocupació de 120 llits.

D’altra banda, aquesta setmana es coneixia que la Fiscalia de Tarragona ha incoat diligències d’investigació per la situació a la residència Nostrallar, que suma almenys 15 residents morts i 50 contagiats per la covid-19. Les diligències es van obrir dimarts arran d’una denúncia presentada pel propi Ajuntament.

Els Mossos d’Esquadra han assumit la investigació en funcions de policia judicial. En la denúncia, el consistori expressa la seva «preocupació» per la situació al centre i es mostra partidari que sigui intervingut. Per la seva banda, la direcció assegura que «mai s’ha amagat res», que els residents són la seva prioritat i que ha reforçat la comunicació amb les famílies.

Redacció

 

Baixa un 10% el consum d’aigua a Tarragona i un 9% el del CAT per l’estat d’alarma

Imatge de la seu d’EMATSA a Tarragona. Foto: EMATSA

El decret d’estat d’alarma i de confinament ha tingut una repercusió directa i automàtica en el consum d’aigua dels tarragonins i de la població de la província de Tarragona, a més de la gran indústria química dels polígons nord i sud del Camp, segons han informat a Tarragona21 fonts de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona -EMATSA- i del Consorci d’Aigües de Tarragona -CAT-.

A Tarragona ciutat, EMATSA ha constatat un descens del 10% en el consum d’aigua en comparació amb la mateixa setmana de l’any passat, segons indiquen fonts de la companyia. Tot i que l’estat d’alarma situa l’empresa com a servei essencial i per tant concentra les tasques en temes urgents i així no disposa de dades mes detallades, sí dedueix que els sectors de l’hosteleria, bars i restaurants, càmpings, obres als carrers i la indústria han baixat el consum. En canvi, les llars domèstiques, on gairebé tothom està confinat, i els hospitals enregistren més consum, que no compensa la davallada general.

La caiguda va ser ‘abrupta’. Es va iniciar l’endemà del decret d’estat d’alarma, el dia 15 de març, i va ‘caure en picat’ el dia 16, que era dilluns, laborable, un descens que es manté fins dimarts passat, darrer en disposar-se de les dades. ‘Des dels dies 28 i 29 hem notat que s’ha estabilitzat el descens, és a dir, quan va acabar de paralitzar-se l’activitat econòmica, des d’aleshores es manté el mateix consum baix’, indiquen les mateixes fonts.

A banda de Tarragona, EMATSA subministra també als municipis dels Pallaresos, El Catllar i La Canonja. També hi ha descens de consums, tot i que són menors en aquests menys a La Canonja perquè no disposen de centres de treball com el Port de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, càmpings i hotels, on es concentra molta gent i activitat.

El descens del consum al Catllar ha estat del 6%; als Pallaresos, del 7,5% i a La Canonja, municipi fortament industrialitzat, del 10%.

Es tracta d’un descens d’unes dimensions que no s’havien donat des de feia temps. L’any 2008 es van sumar dues crisis, ‘l’econòmica i la sequera’, que provocà una intensa campanya municipal d’estalvi d’aigua, que va donar els seus fruits amb un descens que es va mantenir sostingut. La dada anual del descens de 2008 va arribar a ser de cinc punts sobre l’any anterior.

EMATSA va posar en marxa el dia 13 de març un pla de contingència en ser un servei essencial, amb l’objectiu de ‘garantir l’aigua potable i depurable’, la seva qualitat i quantitat. Ja va comunicar a l’opinió pública que no hi hauria escassetat ni pèrdua de qualitat. Ser servei essencial vol dir que alguns treballs no estrictament necessaris van deixar-se de prestar, com la lectura de comptadors i les obres que no són correctives. Altrament, el 51% de la plantilla practica el teletreball.

De cara al futur, es preveu una recuperació, però en funció de com es desenvolupi el final de la crisi i si el retorn a la feina i a l’activitat és o no esgraonat, com també dependrà del manteniment del teixit productiu.

Josep Xavier Pujol, el primer a la dreta, en una imatge d’arxiu. Foto: Tarragona21

CAT: descensos entre el 8 i el 9%

D’altra banda, el Consorci d’Aigües de Catalunya, el gran subministrador d’aigua en alta a 89 consorciats -que són ajuntaments de la província i indústries majoritàriament del sector petroquímic del Camp de Tarragona-, també ha viscut i viu un descens del consum. El seu director gerent, Josep Xavier Pujol, ho detalla a Tarragona21.

En el cas del subministrament als 63 ajuntaments de la província de Tarragona, el descens ha estat del 8,2% en data d’aquest dilluns. El dia 16 de març ja es constatava un fort descens. La comparativa es fa respecte a la primera quinzena del mateix mes de març d’enguany ja que cada any pot haver una pluviometria diferent i no seria correcte comparar-ho amb dades del mateix període de l’any passat. Quan plou menys, els consistoris i les indústries tiren de fons líquids propis, que solen ser pous i mines.

En el cas de la gran indústria, el descens és del 9,3%. Hi ha diferències entre el polígon nord i el sud. En el primer cas, el descens és de l’ordre de l’11% i al sud, del 8%. Al nord hi ha indústria que consumeix més i genera més volums que al sud. ‘Hi ha menys consum, menys mobilitat, menys exportació i això es reflecteix en el descens’, destaca Pujol sobre el complex químic.

En canvi, les empreses que subministren gasos, essencials en aquesta crisi sanitària, viuen increments notables del consum en haver de necessitar més aigua per a produir-los i poder satisfer la demanda.

Les dades del descens general són significatives ja que el CAT es mou en forquilles d’entre dos i tres punts amunt o avall, però no del vuit i del nou per cent.

Malgrat la davallada, l’afectació en l’economia del CAT no és significativa. ‘Simplement deixem de facturar un import variable’, subratlla el seu gerent. ‘No s’ingressen aquests diners però tampoc es gasten’, recorda. El CAT genera unes factures fixes i altres variables. ‘És com una comunitat de veïns, que suporta els costos fixos entre tots i a partir d’aquí hi ha un variable’.

La postcrisi presenta també incògnites, si més no ningú sap què passarà exactament ja que depèn de molts factors i caldrà estar amatent del retorn de l’activitat econòmica i de la diària.

A nivell intern, el CAT ha fet anàlisis al personal que ara és clau en l’operativa, té el 35% del personal teletreballant, el seu Consell d’Administració celebra reunions virtuals, té les obres no essencials aturades, i fa torns de 12 hores en comptes de vui per evitar contactes entre empleats. Continua fent operacions de manteniment i les que no són essencials ‘les posposem’. ‘La prioritat és el laboratori i la sala de control’, és a dir, tenir una aigua de qualitat i que es controli el seu subminstrament.

Jaume Garcia

 

La Fiscalia de Tarragona ordena investigar la residència Nostrallar dels Pallaresos

Imatge de dos empleats d’una funerària retirant un cadàver de la residència Nostrallar dels Pallaresos, el 8 d’abril. Foto: Roger Segura

La Fiscalia de Tarragona ha incoat diligències d’investigació per la situació a la residència Nostrallar dels Pallaresos (Tarragonès), que suma almenys 15 residents morts i 50 contagiats per la covid-19, segons ha avançat ‘La República Checa’ i han confirmat a l’ACN fonts judicials. Les diligències es van obrir dimarts arran d’una denúncia presentada pel propi Ajuntament.

Els Mossos d’Esquadra han assumit la investigació en funcions de policia judicial. En la denúncia, el consistori expressa la seva «preocupació» per la situació al centre i es mostra partidari que sigui intervingut. Per la seva banda, la direcció assegura que «mai s’ha amagat res», que els residents són la seva prioritat i que ha reforçat la comunicació amb les famílies.

Inicialment, segons la denúncia presentada pel consistori a la fiscalia, es va tenir coneixement de quatre afectats per la malaltia i, en preguntar al centre per aquesta qüestió, se’ls va dir que se seguia el protocol, que es mesurava la febre dels avis i que la situació estava «controlada». L’Ajuntament exposa que, malgrat això, algunes treballadores van fer publicacions a les xarxes requerint ajuda i voluntaris. A principis d’abril, a més, el consistori diu que va tenir coneixement que hi havia professionals de baixa. En tenir constància de més de 20 infectats i d’una víctima mortal, la corporació municipal va requerir a la UME la desinfecció del centre, amb 140 avis.

Segons la denúncia presentada a fiscalia, hi havia familiars alarmats per la falta de notícies i l’opacitat del centre a l’hora d’informar de l’estat de salut dels residents. També s’apunta a la falta de material de neteja, com ara sabó i desinfectant, i a una informació rebuda segons la qual la residència havia «declinat» l’ajuda de la UME per motivacions polítiques.

Dijous passat l’Ajuntament dels Pallaresos va requerir la presència de la Unitat Militar d’Emergències (UME) a la residència de gent gran Nostrallar davant la situació «crítica» al centre. Segons informava aleshores, la decisió es va prendre per la «informació esbiaixada facilitada per la residència, les preocupacions rebudes per part dels familiars dels residents i treballadors del centre, la manca de mitjans del mateix ajuntament i l’augment exponencial de casos confirmats de coronavirus».

Dilluns, una brigada de l’exèrcit de terra va acudir al municipi a fer tasques de desinfecció en instal·lacions municipals i carrers del municipi. L’Ajuntament també va proposar la seva intervenció a la residència Nostrallar però, segons el consistori, només van poder desinfectar els espais exteriors perquè «la junta directiva va decidir retirar la petició d’ajuda».

Segons informava aquest dimarts Tarragona21 de dues fonts oficials, la fundació que gestiona la residència va cursar divendres passat per escrit a la Subdelegació del Govern central una petició de demanda de la vinguda els militars i posteriorment, l’endemà, va arribar un escrit de renúncia. S’ho van repensar? Hi havia tensions internes a la junta directiva sobre quina decisió havien de prendre?

El director de la residència, Moisès Sumoy, ha negat categòricament a aquest digital que refusessin la presència dels militars. ‘No ens amaguem de res’, ha dit, però ha reconegut que ‘les coses s’haguessin pogut fer millor. Reconec que potser no hem atès amb la rapidesa necessària’ els residents, ha afirmat. ‘Reconec els errors, però no ens inventem res’.

Sumoy ha afirmat que ahir es va presentar l’Exèrcit sense l’equipació necessària per entrar a la residència i van netejar els exteriors i un jardí i van accedir per un passadís. Quan ens van oferir la UME no vam tenir cap problema a acceptar-los’, reitera. ‘Hi ha gent que té poca feina i es dedica a fer el mal’, en referència a algun grup polític.

La residència assegura que «mai s’ha amagat res»

En un comunicat fet públic dimarts arran de les «informacions falses i inexactituds», la residència nega que impedís el pas als militars i assenyala que l’exèrcit va desinfectar els jardins interns i espais comuns. «Nostrallar mai posaria en perill la salut dels seus residents per cap motiu i menys ideològic. Menys encara, la seva vida. Per a nosaltres els residents són com la nostra família i són la nostra absoluta prioritat», assegura la nota. A més, segons Nostrallar, una empresa contractada per la mateixa residència va desinfectar les instal·lacions fa uns dies i l’acció es va repetir dilluns a la nit.

Única investigació en curs a Tarragona

Arran de la denúncia de l’Ajuntament, la Fiscalia de Tarragona ha incoat les diligències d’investigació 28/2020, però de moment no ha rebut més denúncies sobre residències de la demarcació. Fonts del ministeri fiscal han explicat a l’ACN que s’està seguint amb atenció la situació en els centres residencials del territori i que, si bé no es descarta que en algun cas concret es puguin exigir responsabilitats penals, consideren que no s’ha de generalitzar.

Redacció – ACN

El director de la residència Nostrallar dels Pallaresos diu que ‘les coses s’haurien pogut fer millor’

Imatge de la residència Nostrallar. Foto: Cedida

Prop de mil persones han signat ja en la plataforma Change.org per saber ‘què esta passant a la residència de la gent gran ‘Nostrallar’ dels Pallaresos, acusada de no actuar correctament davant la crisi de coronavirus i haver refusat la presència dels militars de l’Exèrcit espanyol per desinfectar-la. Així ho acusava l’Ajuntament, mentre el director del centre, Moisès Sumoy, negava avui aquest extrem a Tarragona21.

Segons ha confirmat aquest digital de dues fonts oficials, la fundació que gestiona la residència va cursar divendres passat per escrit a la Subdelegació del Govern central una petició de demanda de la vinguda els militars i posteriorment, l’endemà, va arribar un escrit de renúncia. S’ho van repensar? Hi havia tensions internes a la junta directiva sobre quina decisió havien de prendre? El director de la residència, Moisès Sumoy, ha negat categòricament que refusessin la presència dels militars. ‘No ens amaguem de res’, ha dit, però ha reconegut que ‘les coses s’haguessin pogut fer millor. Reconec que potser no hem atès amb la rapidesa necessària’ els residents, ha afirmat. ‘Reconec els errors, però no ens inventem res’.

Sumoy ha afirmat que ahir es va presentar l’Exèrcit sense l’equipació necessària per entrar a la residència i van netejar els exteriors i un jardí i van accedir per un passadís. Quan ens van oferir la UME no vam tenir cap problema a acceptar-los’, reitera. ‘Hi ha gent que té poca feina i es dedica a fer el mal’, en referència a algun grup polític.

La residència ha enviat un comunicat de premsa aquesta tarda, on sosté que ‘en cap moment la residència ha impedit el pas de la Unitat Militar d’Emergències (UME). Nostrallar mai posaria en perill la salut dels seus residents per cap motiu ni menys «ideològic». Menys encara la seva vida. Per a nosaltres els residents són com la nostra família i són la nostra absoluta prioritat’.

La demostració ‘que no hem impedit el pas és que ahir, dilluns 6 d’abril de 2020, efectius de la UME van estar dins de la residència i van desinfectar
diverses zones com els jardins interns i espais comuns. Aquest fet és fàcilment comprovable amb les imatges publicades en diversos mitjans de comunicació. La mateixa residència va desinfectar les instal·lacions amb l’empresa SEDESA SL fa uns dies i ahir a la nit es va realitzar una altra desinfecció’.

Pel que fa als problemes de personal, aquests ‘s’estan solucionant‘. S’han contractat professionals ‘per suplir les baixes dels treballadors que van haver d’agafar la baixa i, de mica en mica, s’aniran reincorporant els treballadors que finalitzen els seus períodes de confinament obligatori’, sosté la nota.

Altrament, assegura que ‘entenem la preocupació de les famílies dels residents. I demanem disculpes per si ha fallat la comunicació. Són circumstàncies difícils per a tothom. En tot cas, mai s’ha amagat res. S’ha incrementat el nombre de professionals dedicats a la comunicació amb les famílies, i així facilitar l’accés a la informació’.

Agraïments a les autoritats locals

La residència demana ‘a les formacions polítiques locals’, que ‘no difonguin notícies sense confirmar i davant de qualsevol informació, la contrastin prèviament a la seva difusió’.

L’entitat acaba agraint ‘el suport de les autoritats locals dels Pallaresos davant la situació que s’ha produït’, fet que demostraria un canvi en el posicionament crític que la residència tenia dies enrere envers el consistori.

El guirigall en una residència on hi ha 12 persones mortes per coronavirus ha provocat que el PP hagi demanat explicacions al director de la residència, que està confinat a casa seva, i segons sigui la resposta portarà el cas a Fiscalia. No és qualsevol cosa la sortida a la llum pública dels populars, ja que tractant-se de l’Exèrcit espanyol i de la reacció que ha tingut el Govern central al respecte de la seva ajuda en residències catalanes, la nota pot intepretar-se com que la residència no ha volgut l’entrada de l’Exèrcit perquè és espanyol. S’obra també la porta a dubtar de les condicions de la residència. Així s’expressen diversos testimonis a Tarragonadigital.

Altrament, Junts per Catalunya-Pallaresos ha emès aquest dimarts un comunicat a la seva pàgina de Facebook donant suport i acatant les accions de l’equip de govern tot i maldar per no estar informats del cas. Mentre, les xarxes socials bullen a la localitat demanant explicacions del succeït.

J. Garcia

 

El PP dels Pallaresos exigeix explicaciones a la residència per ‘impedir l’entrada de l’Exèrcit’

El PP es planteja anar a Fiscalia. Foto: Cedida

El responsable del Partit Popular en el municipi dels Pallaresos, Raúl Pérez, ha exigit «explicacions al director de la residència ‘Nostrallar’ per impedir l’entrada de la UME per a realitzar labors de neteja i desinfecció de les seves instal·lacions i evitar la propagació i major nombre de contagis del Covid-19″.

Per a Raúl Pérez, «tots els veïns del municipi i especialment els familiars dels residents de ‘Nostrallar’, així com dels treballadors i personal laboral, tenen dret a saber els motius pels quals s’està impedint la desinfecció de la residència per part de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i perquè es renuncia a aquesta labor que està sent de gran suport en una altra mena d’equipaments».

Així mateix, el responsable Popular ha afegit que, «en funció de les explicacions, presentarem una denúncia en fiscalia per posar en risc la vida dels residents als quals, se suposa, atenen i cuiden». Per a Raúl Pérez, i en espera de rebre les explicacions, «si estem davant el comportament de ‘un presumpte irresponsable’ que anteposa els seus prejudicis a la vida de les persones, tindrà conseqüències penals. No ens quedarem de braços plegats si el sectarisme obstaculitza la labor de la UME quan són els servidors públics més preparats, qualificats i amb més experiència per a poder dur a terme aquestes funcions».

En aquest sentit el responsable del PP als Pallaresos ha volgut destacar la magnífica labor que l’UME està realitzant i l’eficàcia que han demostrat en la desinfecció de les residències geriàtriques i ha insistit que «cal demanar l’ajuda de la UME per a fer aquest treball. No permetrem que es jugui amb les vides de les persones», ha conclòs.

L’Exèrcit arriba als Pallaresos per desinfectar espais públics municipals

Imatge d’arxiu de la Unidad Militar de Emergencias -UMED-

L’Exèrcit ha arribat aquest dilluns, 6 d’abril, als Pallaresos per desinfectar espais públics del municipi a petició del consistori davant la situació que es trobava d’excés de tasques de desinfecció. L’Exèrcit abandonarà avui mateix la localitat un cop hagi desinfectat els espais, segons ha comentat el seu alcalde, Xavier Marcos, a Tarragona21.

En concret, es tracta de la Tercera Subinspecció General de l’Exèrcit de Terra, amb seu a Barcelona, segons han confirmat a aquest digital fonts de la Subdelegació del Govern central.

Així, el cos militar serà un ‘reforç dels treballs que estem fent’, destaca l’alcalde. En un principi, la residència de la gent gran Nostrallar havia demanat la seva presència, però després se’n va desdir. La notícia de l’arribada de la UMED, avançada per Diari de Tarragona, suposa per tant que només treballaran en espais públics i locals municipals.

Marcos ha afirmat que davant la situació que s’està vivint a la localitat, amb força infectats per coronavirus a la residència, ‘no és moment de mirar banderes. Tota ajuda és benvinguda. Quan hi ha una situació d’alarma com aquest tota ajuda és necessària’.

Redacció

L’Ajuntament del Pallaresos demana a la UME que acudeixi a la residència Nostrallar i desinfecti els carrers del municipi

Imatge de la residència Nostrallar. Foto: Cedida

L’Ajuntament dels Pallaresos ha demanat la presència dels militars de la Unitat Militar d’Emergències -UME- davant l’increment de casos de coronavirus, que ja són 20, a la residència Nostrallar.

En un comunicat, el consistori afirma que davant d’aquesta problemàtica, i havent informat a la Delegació Territorial del Govern a Tarragona, l’equip de govern ha acordat ‘sol.licitar a la Subdelegació del Govern la presència de la Unitat Militar d’Emergències a la residència Nostrallar i també la desinfecció dels espais públics, locals municipals i carrers del municipi’.

L’equip de govern critica durament la residència per haver facilitat ‘informació esbiaixada’. A causa d’això, ‘les preocupacions rebudes per part dels familiars dels residents i treballadors de la mateixa residència, la manca de mitjans del mateix Ajuntament i l’augment exponencial de casos confirmats de coronavirus s’ha decidit prendre aquesta decisió’.

La Subdelegació del Govern ja s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament per coordinar tots els passos a seguir per aconseguir la presència de la UME ‘com més aviat millor’.

El comunicat segueix dient que des de l’Ajuntament ‘es vol evitar les situacions dramàtiques viscudes a altres residències, i per tant es prendran les mesures necessàries per aconseguir aquest objectiu’. La salut dels residents i dels veïns i veïnes ‘està per sobre de tot’. L’Ajuntament acaba demanant la ciutadania que segueixi respectant el confinament.

Redacció

Cuidadores i sanitàries entonen el ‘Resistiré’ als Pallaresos

El cos de Vigilants Municipals dels Pallaresos ha tingut un gest d’agraïment en adreçar-se als centres sanitaris i de la tercera edat de la població a agrair-los el gran esforç que estan fent contenint el coronavirus i atenent les persones grans i necessitades.

Avui han estat a la Residència Nostrallar, on han posat la cançó ‘Resistiré’ de fons, del Dúo Dinámico, mentre el personal sanitari i de cuidadors, mascaretes en mà, els agraïa el detall. ‘Resistiré’ és l’himne que corre per tot el país en aquest estat d’alarma provocat per la pandèmia del coronavirus.

Ha estat una iniciativa de la regidora de Seguretat Ciutadana, María Jesús Coronado. Des de l’Ajuntament, s’ha facilitat mascaretes a través de comandes cursades a un grup de voluntàries, que es dediquen a confegir-les.

Els Pallaresos i Prades creen grups de suport als necessitats davant el coronavirus

Imatge del poble de Els Pallaresos

Davant l’ordre de confinament i la situació que es viu al país pel coronavirus, algunes veïnes dels Pallaresos han creat un grup de solidaritat per aportar la seva ajuda, en la mesura del possible, a qui ho necessiti: fent la compra, cuidant de la canalla… ‘Si creus que hi pots col·laborar entra-hi o si necessites ajuda també’, afirmen i recalquen que no és un grup per compartir opinions ni informació no contrastada. El col.lectiu ha creat un grup de whatsapp.

Així mateix, joves de Prades han creat una iniciativa similar. Es pot contactar amb ells a través de les xarxes socials o d’un grup de whatsapp creat a l’efecte. Se sumen així a altres iniciatives que funcionen a localitats com Tarragona, Mont-roig del Camp o Valls, entre d’altres.

Redacció

Els Pallaresos viu a fons la gresca del Carnaval

Imatge de la disfressa guanyadora. Foto: Cedida

Aquest cap de setmana ha tingut lloc la celebració del Carnaval Pallaresos. Un total de 14 comparses, 4 d’elles visitants, han participat en la rua carnavalesca pels carrers del poble, sumant més de 700 participants disfressats de molt diferents temàtiques.

Després de la deliberació del jurat, el premi a la millor comparsa local se l’ha emportat la Colla Pessigolla, disfressats d’abelles i apicultors, que l’any vinent portarà el rei carnestoltes. En segon lloc, la comparsa Sense Corral (Club Excursionista Sense Fronteres), d’ovelles i pastors que portaran la concubina 2021, i Circus Sant Sebastià (Escola Sant Sebastià) com tercer premi a una curta distància (temàtica de circ). D’entre les comparses visitants, la guanyadora ha estat el Bosc Encantat (AAVV La Unió). Cal destacar el premi especial a la disbauxa que ha recaigut en «els cantants» de la Tribu.

El diumenge, després de la inesperada mort del rei Carnestoltes i la seva concubina, s’ha procedit amb el seu velatori, la crema dels ninots i la lectura del testament per part del Ball de Diables dels Pallaresos. Un cop finalitzat, s’han lliurat els premis i s’ha acomiadat el carnaval fins a l’any vinent.

El regidor de Cultura, Samuel Urbano, ha destacat el gran nombre de participants i la gran preparació de disfresses i coreografies. També el pas que des de l’Ajuntament s’ha donat enguany apostant per un jurat professional, una aposta que espera ajudi al carnestoltes dels Pallaresos a destacar d’entre els carnavals dels pobles del Tarragonès, i augmenti la participació els pròxims anys.

Imatge dels segons guanyadors. Foto: Cedida

Imatge dels guanyadors de disfresses. Foto: Cedida

 

Un centre transformador d’Endesa s’incendia als Pallaresos

Un centre transformador d’Endesa ha quedat calcinat probablement per una sobrecàrrega elèctrica que ha derivat a un augment de la temperatura i el foc conseqüent. Les causes encara no es coneixen i no se sap si hi ha hagut un curtcircuit provocat per la filtració d’aigua o per altres motius.

L’incendi del cablejat s’ha situat al centre del transformador situat a la rotonda d’accés a la urbanització Els Hostalets, als Pallaresos. El fum que ha sortit ha obligat a tancar temporalment un supermercat molt proper per evitar inhalació entre la plantilla i els clients.

Aquest incendi ha deixat a fosques bona part d’aquesta localitat del Tarragonès i la urbanització Rodolat del Moro a Tarragona. Endesa ha informat que hi ha 1.800 afectats que recuperaran la llum al llarg d’avui.

Per això, Endesa enviarà un centre transformador que substitueixi el que ha quedat inutilitzat. El generador quedarà activat temporalment fins que es repari la connexió i es preveu que tardarà dies.

Endesa ha enviat a dos equips per arreglar l’averia. Els Bombers han activat una dotació a les 17:47 d’ahir i han apagat l’incendi.

 

Ematsa garanteix el subministrament d’aigua a Tarragona, La Canonja, el Catllar i Els Pallaresos

Els municipis consorciats amb l’empresa mixta tarragonina Ematsa tenen el subministrament d’aigua assegurat. Així ho ha comunicat la companyia. Aquest matí, el Consorci d’Aigües de Tarragona ha patit una avaria que ha provocat el tall de subministrament d’aigua. Ematsa, com a proveïdor d’aigua dels municipis de La Canonja, el Catllar, Tarragona i Els Pallareros, és una de les companyies subministradores afectades.

Des de primera hora del matí, els equips tècnics d’Ematsa s’han activat per fer front a la situació i ha posat en marxa tots els recursos propis necessaris per garantir el subministrament a la població. A hores d’ara el subministrament està garantit a tots els municipis als quals presta el servei.

Tot i això, ‘es recomana fer un ús responsable de l’aigua i evitar consums extraordinaris com sistemes de rec’.

La guia completa de les activitats de Nadal i de la Festa de Sant Sebastià als Pallaresos

Els Pallaresos es disposa a viure un extens programa d’activitas en aquestes festes de Nadal i Reis Mags, que inclouen actes tradicionals, concerts i molts espectacles pensats per la mainada. Aquesta és la guia imprescindible, dia a dia, dels dos grans esdeveniments d’hivern, les festes de Nadal i Reis i la Festa Major de Sant Sebastià:

DESEMBRE

DILLUNS 23 de desembre

ENVELAT DE FESTES
A les 17 hores, ESPECTACLE INFANTIL “LA MÀGIA DEL TIÓ”.
Com és possible que un tronc sigui màgic? Vine a descobrir-ho.

En finalitzar l’actuació, farem cagar el Tió per a tots els infants assistents.
Vine a passar-t’ho pipa a la carpa de festes.

Espectacle infantil recomanat per a menors de 7 anys.

DIMARTS 24 de desembre

ENVELAT DE FESTES
A partir de la mitjanit, i fins la matinada DISCOMÒBIL amb DJ RAMÓN! Vine amb el teu barret de Nadal!

DIMECRES 25 de desembre

ESGLÉSIA
A les 11:30 hores, MISSA DE NADAL.

DIVENDRES 27 de desembre

ENVELAT DE FESTES
A les 18 hores ESPECTACLE INFANTIL “MÉS TUMÀCAT”.

Els Més Tumàcat s’han proposat acabar amb l’avorriment del món.

Per aquest motiu han fet un beuratge fantàstic. Hi han afegit imaginació, globus gegants, dances d’animació i músiques de creació pròpia per fer de la nostra fórmula un espectable on petits i grans viureu una hora de viatges al·lucinants, ganyotes impossibles i tempestes de confetti…

En definitiva, han creat una fórmula que ens convida tot ballant a deixar les cares de peix bullit i l’avorriment i sortir al carrer a gaudir de la festa!!
Gaudeix d’una autèntica pluja de colors amb el nostre súper canó de confetti!!!

DISSABTE 28 de desembre

ENVELAT DE FESTES
A les 18 hores, TALLER “FES LA CARTA DELS TEUS DESITJOS”.

T’has portat bé aquest any? Has pensat els teus desitjos? Vine i fes volar la teva imaginació en aquest divertit taller!

Seguidament, a les 19 hores,

PLAÇA DE L’ESGLÉSIA
ESPECTACLE INFANTIL “SNOW PARTY”, no oblidis portar la teva carta per als “Reis Mags”

Tenim una sorpresa moooolt nadalenca preparada! Vine a gaudir d’una encesa de llums diferent, amb neu màgica amenitzada per un repertori de cançons nadalenques.

DIUMENGE 29 de desembre

ENVELAT DE FESTES
A les 18 hores, Concert de Nadal amb l’”Orfeó de l’URV”.
Nascut el 2006, i dirigit per Núria Giménez, acull uns trenta cantaires entre alumnes i personal de la URV i gent de fora de l’àmbit universitari. El repertori inclou obres de diferents èpoques i estils, passant per la cançó popular d’arreu del món, estàndards i musicals.

DILLUNS 30 de desembre
ENVELAT DE FESTES

CASAL DE NADAL, de 9 a 13 hores
PETIT CHEFS. Vine a cuinar amb nosaltres!
Per a nens i nenes d’edats compreses entre els 3 i els 12 anys.
Preu dia: 8€
Abonament : 25€
Col·labora: Fundació en Xarxa

DIMARTS 31 de desembre

ENVELAT DE FESTES

CASAL DE NADAL, de 9 a 13 hores
EL JOC DEL CLUEDO. Vine a resoldre el misteri del Nadal!
Per a nens i nenes d’edats compreses entre els 3 i els 12 anys.
Preu dia: 8€
Abonament : 25€
Col·labora: Fundació en Xarxa

HALL AJUNTAMENT

A les 11 hores, EL PATGE REIAL recollirà, al hall de l’ajuntament, totes les cartes amb els desitjos de tots els nens i nenes dels Pallaresos, per tal que els REIS MAGS D’ORIENT vinguin ben carregats de regals!

A partir de les 21 hores del vespre.

ENVELAT DE FESTES
Sopar de cap d’any amb càtering servit. El sopar es servirà a partir a de les 21:00 hores.
A partir de mitjanit i després de les campanades. Revetlla amb l’orquestra CENTAURO.
Entrada adults amb càtering 35 €
Entrada infantil amb càtering 15 €
A partir de les 00:00h es prohibeix l’entrada de begudes provinents de l’exterior.
Entrada adults a partir de les 00:30h, 12€. Menors de 16 anys gratuït.
Data màxima de venda de tiquets fins divendres 20 de desembre

Com a NOVETAT, a la matinada se servirà coca amb xocolata desfeta!

GENER

DIMECRES 1 de gener

ESGLÉSIA
A les 11:30 hores, MISSA DE CAP D’ANY

DIJOUS 2 de gener

ENVELAT DE FESTES

CASAL DE NADAL, de 9 a 13 hores
OLIMPÍADES. Petites proves divertides!
Per a nens i nenes d’edats compreses entre els 3 i els 12 anys.
Preu dia: 8€
Abonament : 25€
Col·labora: Fundació en Xarxa

DIVENDRES 3 de gener

ENVELAT DE FESTES

CASAL DE NADAL, de 9 a 13 hores
CINE, TALLERS I ESPECTACLE, amb la companya Passabarret.
Per a nens i nenes d’edats compreses entre els 3 i els 12 anys.
Preu dia: 8€
Abonament : 25€
Col·labora: Fundació en Xarxa

DISSABTE 4 de gener

ENVELAT DE FESTES

A les 18 hores, Teatre Familiar. “EL CARRER DE LA NEU”
Vine i ajuda’ns a descobrir els personatges de Nadal que es troben al carrer de la neu!

DIUMENGE 5 de gener

CENTRE JUJOL

D’11 a 14 hores, “EL MAGATZEM DELS REGALS”
Vine a conèixer els Matatàs i com preparen tots els regals per la nit més màgica de l’any. Estaran a punt els teus regals?

A les 18 hores,

Arribada de SSMM REIS MAGS D’ORIENT a l’Ajuntament, on saludaran a la població, i on l’alcalde oferirà les claus màgiques del poble per tal que aquella nit entrin a totes les cases a deixar els seus regals.

Els Matatàs amenitzaran l’espera dels Reis Mags d’Orient!

Posteriorment ofrena al Nen Jesús a l’Església Parroquial, i seguidament recorregut fins a l’envelat on faran lliurament dels primers regals als nens i nenes del municipi.

DIVENDRES 10 de gener

ENVELAT DE FESTES

A partir de les 23 hores,
Ens acompanyarà la música dels grups locals “COPIA DE SEGURIDAD” I “CHICANOS”. “COPIA DE SEGURIDAD”, ens delitarà amb versions de pop – rock nacional actual. “CHICANOS”, farà un show amb les millors versions de rock dels anys 70, 80, 90 i temes del seu últim disc “Amèrica”!

No t’ho perdis, Els Pallaresos amb la música!

DISSABTE 11 de gener

ENVELAT DE FESTES
A les 12 hores Sardanes amb “LA COBLA REUS JOVE”. Vine amb ganes de ballar!

A partir de les 19 hores, des de la plaça Guillem Agulló i Salvador, (parc infantil del carrer Nou), passant pel carrer Eixerit i fins l’envelat de festes, “CORREFOC INFANTIL”, amb la participació del “Ball de Diables dels Pallaresos” i colla convidada, “Ball de Diables Els 7 pecats capitals de la Pobla de Mafumet”.

ENVELAT DE FESTES
A Partir de les 21 hores SOPAR DE MOTXILLA (prèvia reserva de taules a l’ajuntament amb un màxim de 400 persones) per tal que tothom pugui gaudir de sopar i música.
Data màxima de reserva de cadires fins dimecres 8 de gener

Ens acompanyarà la música del nostre veí, l’Agustí Aspa amb el seu grup HABANA! Un espectacle molt mogut amb ritmes llatins, prepareu-vos per moure l’esquelet!

En finalitzar, DISCO-MÒBIL amb el “DJ TITU” fins la matinada…No t’ho perdis, vibraràs de valent!

DIUMENGE 12 de gener

ENVELAT DE FESTES
A LES 12:00 hores, VERMUT POP – ROCK amb el grup “EL ÚLTIMO VINILO”.

DIVENDRES 17 de gener

ENVELAT DE FESTES
A partir de les 23 hores,
Ens acompanyarà la música de la BANDA NEÓN, i seguirem amb DISCO-MÒBIL, per ballar fins la matinada.

DISSABTE 18 de gener

AJUNTAMENT
A partir de les 16:30 hores i fins les 20:30 hores, CAMPANYA DE DONACIÓ DE SANG. Demostrem una vegada més que som un poble solidari.

ENVELAT DE FESTES
A partir de les 17 hores, Cercavila “Porta el teu gegant i balla” 5ena edició, amb la COLLA GEGANTERA.

A partir de les 18 hores i fins les 20 hores, tallers i jocs tradicionals, amb la COLLA GEGANTERA. Grans i petits participarem d’una tarda plena de diversió.

A partir de les 19 hores, des de la plaça de l’Església, passant pels carrers Nou, Alt, Clotes i fins a l’envelat de festes, “CORREFOC” amb el “Ball de Diables dels Pallaresos” i la colla convidada “Ball de Diables Maleïts de Salou”.

ENVELAT DE FESTES
A Partir de les 21 hores SOPAR DE MOTXILLA (prèvia reserva de taules a l’ajuntament amb un màxim de 400 persones) per tal que tothom pugui gaudir de sopar i música.
Data màxima de reserva de cadires fins dimarts 14 de gener

A les 23 hores, “Festa YE-Ye”, Vine disfressat dels anys seixanta, setanta o vuitanta!
Seguirem amb DISCO-MÒBIL, per ballar fins la matinada.

DIUMENGE 19 de gener

ENVELAT DE FESTES

A les 19 hores, sessió de CINEMA DE TARDA. La pel·lícula s’escollirà per votació popular entre els dies 20 i 30 de desembre (ambdós inclosos) a la pàgina de Facebook “Ajuntament Els Pallaresos”.

DILLUNS 20 de gener
Festivitat del nostre patró Sant Sebastià.

CENTRE JUJOL.
A partir de les 10:30h i fins la 13:30h, “TALLER FAMILIAR DE L’ ALEGRIA”. Taller obert a tota la família per a descobrir i gaudir una emoció important que no cal perdre en el dia a dia: L’ALEGRIA, tallers, jocs i activitats per totes les edats!

Entrada adult: 1 €
Entrada infantil, nens fins a 12 anys: gratuït

Inscripcions a l’ajuntament fins el divendres 17 de gener.
Tots els beneficis aniran dirigit a Càritas Interparroquial Els Pallaresos, Perafort i La Secuita.

A partir de les 19h, seguici des de l’Ajuntament i fins a l’església a càrrec del Ball de Diables dels Pallaresos, Colla Gegantera i Pubillatge.
A les 20h, a l’església Missa de Sant Sebastià, el honor al nostre Patró.

AQUESTA PROGRAMACIÓ ESTÀ SUBJECTA A CANVIS. TROBAREU MÉS DETALLS DELS ACTES A LA WEB:
http://www.ajuntamentdelspallaresos.cat

Samuel Urbano i Maria Jesús Coronado: ‘Gaudiu del Nadal als Pallaresos!’

Samuel Urbano i Maria Jesús Coronado són els regidors de Cultura i Festes de l’Ajuntament dels Pallaresos

El Nadal és una festa de contrast, en la qual la tradició es dóna la mà amb les esperances de canvi. A l’Ajuntament dels Pallaresos som conscients d’aquest contrast, i especialment en un any de canvi com el que deixem enrere, volem reflectir-lo en el nostre programa de festes.

Del 23 de desembre al 5 de gener, els carrers del nostre poble s’ompliran d’activitats en les quals el Tió i els Reis Mags, es donaran la mà amb la música, les veus de l’Orfeó URV o un Cluedo versió nadalenca, entre d’altres. I per descomptat hi haurà festa, per a acomiadar el 2019, amb sopar i música en viu.

I gairebé sense temps a descansar, al gener gaudirem de les Festes Majors en honor a Sant Sebastià. Del 10 al 20 de gener, els carrers tornaran a omplir-se d’activitats en les quals tornaran a confluir la tradició (sardanes, correfoc, gegants) amb el més modern (vermut electrònic, festa ambientada, cinema…).

Des de les Regidories de Cultura i Festes dels Pallaresos us animem a consultar el programa detallat, i a celebrar amb nosaltres aquestes festes, que esperem que siguin el començament d’un any fantàstic.

Bones festes!

Samuel Urbano i Maria Jesús Coronado són els regidors de Cultura i Festes, respectivament, de l’Ajuntament dels Pallaresos

Junts envia l’alcalde dels Pallaresos al Síndic de Greuges de Catalunya

Façana de l’Ajuntament dels Pallaresos

El Grup Municipal de Junts per Catalunya – Els Pallaresos ha denunciat aquest dijous l’alcalde del municipi, l’independent Xavier Marcos, davant del Síndic de Greuges de Catalunya, després que durant el darrer ple municipal, celebrat el 28 de novembre, deixés fora de l’ordre del dia de la sessió les dues mocions presentades pel grup municipal, tot i haver-se registrat dins dels terminis que estipula el ROM (Reglament Orgànic Municipal).

El passat dijous, 21 de novembre, el grup municipal va introduir telemàticament les dues mocions que el portaveu Pep Nolla havia defensar al ple del dia 28: “Moció per establir mesures sobre els habitatges desocupats permanentment i sobre les promocions urbanístiques pendents de finalització” i “Moció en favor de la transparència de l’equip de govern dels Pallaresos en referència als temes tractats als plenaris”. Tot i presentar les dues mocions “quatre dies hàbils abans de la realització del Ple Ordinari”, tal i com determina el ROM, les dues mocions van quedar fora de l’ordre del dia.

Segons Junts, el propi ROM explicita que “les Mocions s’han de presentar a l’Alcalde, amb l’objecte de la seva integració a l’ordre del dia de la sessió”. En aquest cas, i malgrat haver complert amb els terminis legals establerts, l’alcalde dels Pallaresos va deixar fora de l’ordre del dia les mocions, fet que des de la formació es considera una decisió “malintencionada, autoritària, injusta i reiterada”.

Durant el transcurs del ple, el propi alcalde va reconèixer que “evidentment vostès (el grup municipal de Junts per Catalunya – Els Pallaresos) tenen raó”, tot i així les mocions no van entrar a l’ordre del dia. El portaveu del grup, Pep Nolla, va fer constar en acta que “el que està fent l’equip de govern, a banda de ser una il·legalitat, és amagar-se per no haver de donar resposta a preguntes que el nostre grup va formular en sessió plenària fa més de cinc mesos”.

No és la primera vegada que l’alcalde dels Pallaresos decideix deixar fora de l’ordre del dia les mocions presentades per part de JxCat – Els Pallaresos, segons aquesta formació. En el ple del passat 10 d’octubre es va produir una situació idèntica després de deixar fora la moció sobre “la implantació d’un sistema de transport públic que comuniqui totes les zones dels Pallaresos amb el nou centre mèdic”.

L’alcalde afirma que ‘hi ha mala fe’

La versió de l’alcalde és substancialment diferent. Marcos ha afirmat a aquest digital que Junts actua “amb mala fe de manera conscient”, per quant va introduir els mocions dos minuts abans de les dotze de la nit del darrer dia, “quan la secretària acaba la jornada laboral a les tres de la tarda i ells ho saben perfectament perquè van governar”.

“Si haguéssim inclòs les mocions a l’ordre del dia del ple -ha continuat afirmant- haguéssim actuat il.legalment perquè les haguéssim validat el dia següent del darrer en què hi ha el termini fixat per llei, és a dir, fora de termini. I ens haguessin dit que actuàvem il.legalment”.

Marcos afegeix que a més a més, “els vam informar que reelaborarem el Reglament Orgànic Municipal per corregir aquestes coses. Per tant ells són coneixedors de la nostra voluntat de modificar-ho”. “Si això és tot el que tenen per criticar a la premsa és que no tenen res”, ha conclòs.

Redacció

El Centre Jujol dels Pallaresos acollirà els Premis del Tarragonès

 

Antic Ajuntament dels Pallaresos.Foto: festacatalunya

El Centre Jujol dels Pallaresos acollirà el proper dijous 5 de desembre, a les 20h, l’acte de lliurament dels Premis Tarragonès 2019.

El Consell Comarcal del Tarragonès, seguint la seva línia de promoció de la cultura i servei als municipis, celebrarà una nova edició d’aquests premis en tres àmbits: Investigació, Creació i Difusió.

Dijous doncs es donaran a conèixer els guanyadors del:

XXIè Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura. Aquesta Beca s’atorga a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen.

– XIXè Premi Tarragonès de Creació Lucius Anneus Florus. És un premi de reconeixement a la trajectòria artística d’una persona o grup vinculat a la comarca. Els últims guanyadors han estat: Jordi Tiñena, Marcel Pey, David Balsells i Josep Royo.

– XIXè Premi Tarragonès de Difusió Eutyches. És un premi que vol assenyalar una personalitat, entitat o associació, que hagi difós o incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès. Els últims guanyadors han estat: Eudald Carbonell, col·lectiu literari La Gent del Llamp i Joan Josep Marca.

Aquest acte l’amenitzarà un concert del Quartet de Cordes de l’Orquestra Camerata XXI i el presentarà la periodista Laura Casas.

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies