.

Quinze recreadors dels Pallaresos donen color a la festa de Ràdio Reus

Foto de grup dels recreadors dels Pallaresos, a l’escenari del Teatre Bartrina de Reus

Quinze recreadors del grup dels Pallaresos van ser presents i van donar color històric a una efemèride que es va celebrar divendres al Teatre Bartrina de Reus: el centenari de la primera recepció de la ràdio, que es va produir un 29 de gener de l’any 1924 al mateix lloc.

Vestits com correspon a l’època, els ja experimentats recreadors dels Pallaresos anaven encapçalats pel seu alcalde, Xavier Marcos; la primera tinenta d’alcalde, Maria Grau, i els regidors Marca Prada i Joan Maria Casañas, a més de ciutadans que habitualment ja es recreen, com ara representants de l’Associació Afer de la Dona.

El grup de recreadors dels Pallaresos s’ha especialitzat en protagonitzar sortides d’època: a banda de la seva presència a les Jornades Modernistes dels Pallaresos, han participat a les fires modernistes de l’Arboç del Penedès, Lleó i Reus, i a l’escola Teresianes de Tarragona.

Ràdio Reus-SER celebrava així els 100 anys de l’arribada de la ràdio a la ciutat, que ho va fer de la mà de Joan Díaz, un veritable pioner, recreant l’aparell reproductor que va rebre un senyal horari des de la Torre Eiffel de París i així mateix es va retransmetre un concert, que divendres recreà la Banda Simfònica de Reus. L’acadèmia Buenafuente’s Actors van posar la nota de color recreant els personatges del moment.

Un grup de recreadors, amb Andreu Buenafuente

L’impacte a la societat reusenc de l’època va ser brutal. L’acte va ser conduït pel periodista Jordi Cartañà, i va comptar amb la presència estel.lar d’Andreu Buenafuente, Oriol Grau -iniciadors del popular programa El Terrat-, també amb Jaume Serra -delegat de Prisa a Catalunya-, els periodistes exRàdio Reus Enric Tricaz i Josep Baiges, que van aportar nombroses anècdotes, i va cloure la seva directora, Míriam Lorca, acompanyada de la també periodista de la ràdio Eva Hidalgo.

Jaume Garcia

 

Per què emmalaltim? Una gran investigació buscarà respostes al Camp de Tarragona

Marina Esquerrà, coordinadora IMPaCT Catalunya; Olga Ochoa, directora assistencial d’atenció primària ICS Camp de Tarragona; Imma Grau, gerent de la Regió Sanitària de Tarragona, i Josep Basora, investigador principal del projecte. Foto: Mar Rovira

Arrenca, al Camp de Tarragona, un macroprojecte per estudiar les causes de les malalties de la població, que durarà 20 anys

El macroprojecte Cohort IMPaCT estudiarà per què emmalalteix la població amb l’objectiu de prevenir i tractar les malalties. Durant vint anys, es farà un estudi exhaustiu que analitzarà les causes i l’evolució de la salut dels participants. La investigació, impulsada per l’Institut de Salut Carlos III del Ministeri de Ciència i Innovació i Universitats, s’iniciarà a nou municipis del Camp de Tarragona i hi participaran 4.000 usuaris. A Catalunya, es farà seguiment de 24.000 persones i al conjunt de l’Estat de 200.000. “És el primer gran projecte a l’altura d’altres països europeus; fins ara molts dels resultats aplicats venen de cohorts estrangers sense saber si s’adapten a la nostra població”, ha dit l’investigador principal, Josep Basora.

El macroestudi Cohort IMPaCT s’ha posat en marxa aquesta setmana a l’àrea bàsica del Baix Francolí. Concretament, a les poblacions dels Pallaresos, Constantí, el Morell, Vilallonga del Camp, el Rourell, la Secuita, Perafort, la Pobla de Mafumet i els Garidells, així com al barri de Sant Ramon i Sant Salvador de Tarragona. Actualment, s’estan seleccionant aleatòriament les 4.000 persones d’aquesta àrea que hi participaran. Els impulsors del projecte han remarcat que no es tracta d’una cohort de voluntaris sinó que se seleccionaran les persones per tal que siguin representatives.

Basora ha detallat que començaran a estudiar les malalties comunes, com ara l’obesitat, però també altres com les cardiovasculars o el càncer. Les malalties mentals també seran un àmbit d’estudi prioritari. “És un estudi que vol comprendre les causes de les malalties i les condicions de salut, fem molt èmfasi en tot allò que acompanya a l’envelliment de la població, estudiant el deteriorament funcional associat a l’edat, així com influencien les desigualtats socioeconòmiques a l’estat de salut”, ha subratllat l’investigador principal del projecte.

Josep Basora, investigador principal del projecte. Foto: Mar Rovira

El també director de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol) ha afirmat que el macroestudi arrenca a les comarques tarragonines per “l’excel·lència” dels seus investigadors. Alhora, ha negat que estigui relacionat amb el fet de voler estudiar la possible relació de determinades malalties amb la indústria petroquímica, instal·lada al territori. “Estudiar les 4.000 persones d’aquí ens pot donar claus de malalties mediambientals, de com influeix la forma de viure i fer també estudis arrelats al territori”, ha afegit Basora.

La mostra inclou un rang ampli de població

Segons ha explicat la investigadora IDIAPJGol i coordinadora IMPaCT Catalunya, Marina Esquerrà, la mostra es fa a un ampli rang de persones, amb edats compreses entre els 16 i 79 anys. Totes elles respondran primer qüestionaris i després participaran en exploracions físiques i proves fisiològiques, així com en anàlisi de biomarcadors. Aquestes proves es duran a terme al mateix centre d’atenció primària (CAP), des d’on es coordina la investigació. Esquerrà ha fet una crida a la població més jove perquè hi participi, ja que els interessa fer un seguiment de la seva salut durant els vint anys que s’allargarà el macroestudi. Així mateix, ha dit que la voluntat és repetir les proves cada cinc anys.

Una imatge de la presentació de l’estudi. Foto: Mar Rovira

Els responsables de la Cohort IMPaCT han assegurat que l’estudi permetrà fer un “salt qualitatiu” en la investigació sobre medicina de precisió a l’Estat Espanyol. Es farà en cinquanta àrees de salut d’arreu d’Espanya, sis dels quals a Catalunya. El projecte es va iniciar el març de 2023 amb una prova pilot a Mallorca i Madrid. Després s’ha estès per altres comunitats autònomes i es desplegarà aviat a l’Aldea (Baix Ebre), Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental), Manresa (Bages), Lleida (Segrià) i a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès).

Els primers resultats, d’aquí a cinc anys

L’investigador principal del projecte ha apuntat que els primers resultats del macroestudi podrien arribar d’aquí a cinc anys. Basora sosté que la majoria de les cohorts fetes han obtingut els resultats en un període comprés entre els cinc i deu anys. Amb tot, ha indicat que les primeres conclusions dependran del tipus de malaltia que s’investigui. A banda, ha destacat que en el cas de l’Estat Espanyol és la primera vegada que es fa un macroestudi poblacional a diferència de països com Regne Unit, França, Alemanya, Suècia o els Estats Units, en els quals, diu, ja s’han fet aquests estudis.

ACN

 

Vídeos i imatges: Foc i música en l’Anada a ofici de la Festa Major dels Pallaresos

La Colla de Diables dels Pallaresos a la plaça de l’església. Foto: Tots21

Aques dissabte, dia de Sant Sebastià, el municipi dels Pallaresos s’ha vestit de festa per commemorar el seu patró. Els actes de la Festa Major d’Hivern van començar aquest divendres i avui ha estat el dia de l’Anada ofici i la missa a l’església de Sant Salvador.

Veïns i veïnes han acompanyat gegants i diables durant el recorregut. Foto: Tots21

A les 11h, la Colla de Diables de Pallaresos i els gegants s’han congregat davant l’Ajuntament per acompanyar les autoritats fins a l’església. Veïns i veïnes s’han congregat durant tot el recorregut per gaudir del foc dels diables i de la música dels gegants.

La Colla de Diables dels Pallaresos. Foto: Tots21

Un cop arribats davant de l’església, tanda de lluïment, primer de la Colla de Diables i, tot seguit, dels gegants, que han ballat acompanyats dels aplaudiments del públic assistent.

Al punt del migdia, començava puntualment la missa, amb la presència de l’alcalde i altres autoritats.

Missa de Sant Sebastià a l’església dels Pallaresos. Foto: Tots21

Els Diables tornaran a actuar aquesta tarda, també a la plaça de l’església, amb un correfoc i, per la nit, s’ha organitzat un sopar de germanor a la Sala Polivalent, que acabarà amb música de Popurris Band i una sessió de Dj.

A continuació, us deixem una galeria d’imatges de l’Anada ofici.

V.Tapias

 

Un conductor, ferit crític després de ser atropellat per un camió a l’N-240 als Pallaresos

Imatge aèria de l’accident a l’N-240. Foto: Servei Català de Trànsit

Un conductor ha resultat ferit crític aquest dissabte al migdia després de ser atropellat per un camió a l’N-240 al Tarragonès, segons han informat el Servei Català de Trànsit (SCT) i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

L’avís de l’accident s’ha rebut a les 11.26 hores al quilòmetre 5,5 de l’N-240, al terme municipal dels Pallaresos. Segons les primeres informacions, dos cotxes han patit una petita col·lisió, un dels conductors ha baixat del vehicle per comprovar els danys i ha estat atropellat per un camió de recollida de residus.

El SEM l’ha traslladat en estat crític a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, mentre que el conductor de l’altre turisme ha estat evacuat –menys greu- a l’Hospital de Santa Tecla.

L’N-240 s’ha tallat totalment al trànsit fins a les 14.10 hores i s’han fet desviaments senyalitzats per la TP-2235.

ACN

 

Els Pallaresos es prepara per viure la Festa Major d’Hivern

El Ball de Diables dels Pallaresos. Foto: Cedida

El municipi dels Pallaresos ja ho té tot a punt per celebrar la seva Festa Major d’Hivern en honor a Sant Sebastià. Els actes començaran el divendres 19 de gener amb una activitat familiar de circ, el Rocket Carnival Clownz de Cia. Passabarret, que es farà a les 17h a la Sala Polivalent. La mateixa sala acollirà a partir de les 21 hores un sopar de motxilla i, a continuació, ball de Festa Major amb Zamba show.

Dissabte dia 20, el dia de Sant Sebastià, arriben els actes més tradicionals, amb l’Anada Ofici i la Missa al migdia. Per la tarda, les famílies tornen a tenir una cita, aquest cas amb Catrock en família. A dos quarts de vuit del vespre arriba el correfoc del Ball de Diables dels Pallaresos i a les 21h, sopar de germanor a la Sala Polivalent. Després del sopar, concert amb Popurrís band i, en acabar, els dos Djs que van resultar guanyadors del concurs de la Festa Major d’estiu seran els encarregats de posar música a la festa.

L’últim dia del cap de setmana, diumenge 21, el seguici de gegantons serà el protagonista. A més, a dos quarts d’una del migdia, es farà un vermut solidari amb tast de fideuada a càrrec de la Colla gegantera. La recaptació es destinarà a Cáritas.

Per acabar el dia, la Sala Polivalent acollirà, a dos quarts de nou del vespre, un monòleg de Roger Pera.

La regidora de Festes dels Pallaresos, Maite Núñez, ha explicat que “les nits de divendres i de dissabte són les més esperades per la gent del poble. De fet, l’aforament de divendres ja està ple i, per a dissabte, queda algun tiquet per al sopar, però poca cosa”. De totes maneres, segons Núñez, “tots els actes tenen força participació”.

V.Tapias

 

Mor Josep Maria Jujol júnior, fill del genial arquitecte tarragoní

Jujol júnior, el segon per l’esquerra, junt a la seva germana Teresa, també finada, l’alcalde dels Pallaresos, Xavier Marcos, -primer per l’esquerra- i l’arquitecte Roger Miralles, a les Jornades Modernistes dels Pallaresos de 2021. Foto: Tots21

Josep Maria Jujol júnior, fill del gran arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol Gibert, ha mort avui a les 6:30 hores als 89 anys i a l’hospital de Santa Tecla de Tarragona, on havia estat ingressat feia uns dies. A l‘Ajuntament dels Pallaresos, on residia, les banderes municipal i la de Catalunya onegen a mig pal.

Jujol júnior vivia als Pallaresos, on tenia l’Arxiu Jujol. També als Pallaresos està enterrat el seu pare. Des de 2021, la vila celebra les Jornades Modernistes del Camp de Tarragona per posar en valor Jujol i la seva petjada al poble. L’ofici fúnebre es farà aquest divendres a les 16:30 a l’església dels Pallaresos.

Jujol junior -també anomenat Jujol Gibert, com el seu pare- va ser un prolífic autor de llibres en què restacava la biografia arquitectònica i artística del seu pare, cada cop més considerat un geni no només de l’arquitectura sinó de nombroses arts.

Entre les primeres reaccions destaca la de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, que en un tuit ha destacat: “Aquest matí ens ha colpejat la trista notícia del traspàs d’en Josep Maria Jujol Jr. Tarragona perd el més ferme defensor de la figura i el llegat del seu pare, el genial Josep Maria Jujol i Gibert. Continuarem amb la tasca. Que la terra li sigui lleu.”


L’Ajuntament dels Pallaresos ha emès un comunicat en el que “lamenta profundament” la mort de Josep Maria Jujol júnior, fill del genial arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol Gibert, i resident als Pallaresos, on custodiava l’Arxiu Jujol, que ell va crear i que té una importància trascendental en el món de l’arquitectura i de l’art.

“És una trista notícia que ens ha colpit a tots. Jujol júnior s’estimava molt Els Pallaresos, on el seu pare va fer grans obres de reforma que han passat als annals de la història de l’art, com Casa Bofarull o Ca l’Andreu”, ha afirmat l’alcalde, Xavier Marcos.

“Jujol júnior i jo manteníem una gran relació i ell estava encantat amb les Jornades Modernistes del Camp de Tarragona, en les que cada any volem posar en valor l’obra del seu pare, però també recordar els libres que júnior publicà, un gran tresor que repassa exhaustivament l’obra del seu pare”.

També s’ha sumat al condol l’organització de les Jornades Modernistes Els Pallaresos 1900, “amb qui Jujol júnior tenia una relació molt estreta i molt fructífera”, ha comentat el seu coordinador, Elies Torres.

Josep Maria Jujol júnior ha mort avui a les 6:30 hores. L’Ajuntament dels Pallaresos ha deixat la bandera municipal i la de Catalunya a mitja asta en señal de dol.

També s’ha pronunciat, aquest cop a Tots21, el president del Gremi de Pagesos de Tarragona, Raül Font, que ha destacat a Tots21 que Jujol pare, el seu fill i filles “van estar molt vinculats al Gremi de Pagesos. El seu pare va restaurar el Gremi un cop devastat després de la guerra civil, Jujol júnior era soci de l’entitat i ell i les seves germanes assistien amb regularitat als actes que organitzàvem”.

El juliol de 2022 havia mort la seva germana Teresa.

 

El Nadal arriba als Pallaresos el dia 22

Programa de Nadal dels Pallaresos

L’Ajuntament del Pallaresos ha programat tot un seguit d’actes per a aquestes festes nadalenques. El primer arribarà el divendres 22 de desembre, a la Sala Polivalent, on se celebrarà el Concert de Nadal a càrrec de l’escola de música Lautaro. L’endemà, 23 de desembre, la mateixa sala acollirà una exhibició de karate al migdia i una festa infantil a les 18h.

La vígilia de Nadal arribarà el Cagatió Gegant a les 11 del matí. Els actes continuaran el 28 de desembre, amb el concert de Nadal Cors Mos Cantars a l’església de Sant Salvador, i el dia 30 amb un espectacle familiar a l’Ajuntament.

El diumenge 31 de desembre la Sala Polivalent acollirà el Sopar de Cap d’Any. La programació tancarà amb la tradicional Cavalcada de Reis el divendres 5 de gener.

A més, del 27 al 29 de desembre, en horari de matí, s’obrirà el Casal de Nadal per als infants.

V.Tapias

 

Gran èxit de participació en les III Jornades Modernistes Els Pallaresos 1900

Els protagonistes de la recreació del bateig de 1914. Foto: Tots21

Les III Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona Els Pallaresos 1900 van tancar aquest diumenge amb un espectacular èxit de participació. Segons les primeres estimacions, entre 5.000 i 6.000 persones van gaudir de les diferents activitats que s’hi van organitzar. Les jornades van arrencar divendres amb la presentació d’un documental, l’entrega dels Premis Jujol i un Sopar Modernista que va aplegar una quarentena de persones vestides d’època.

Els recreadors passegen pels carrers dels Pallaresos. Foto: Tots21

Dos noiets reparteixen La Veu dels Pallaresos, el diari del municipi. Foto: Francesc Sech

Els visitants també poden degustar els Jujolets, els dolços de les Jornades. Foto: Tots21

Tot el cap de setmana, els carrers del municipi van estar molt concorreguts amb visitants vinguts d’arreu per poder veure els més de 250 personatges caracteritzats provinents de diferents llocs de Catalunya, entre els que es compta també el Grup de recreadors dels Pallaresos. Entre els recreadors, alguns venien acompanyats de les seves mascotes, que acabaven de posar la cirereta del pastís a una indumentària típica de principis del segle XX.

Un dels actes a destacar va ser la reunió dels alcaldes signants del manifest jujolià en què es van posar les bases per celebrar les quartes jornades l’any 2024. D’aquesta manera s’assegura la continuïtat de les jornades.

Una de les activitats més destacades va ser la recreació d’un bateig que va tenir lloc el 1914 als Pallaresos, que es va celebrar tant dissabte com diumenge. Després que l’any passat es recreés la boda d’una parella, enguany s’ha fet el mateix amb el bateig de la seva primera filla, protagonitzat per un grup de personatges amb mossèn i escolanets inclosos.

Al rentador, un grup de dones feia safareig mentre rentava la roba davant un públic que ha anat fent la visita durant tot el matí. Mentre, els carrers dels Pallaresos acollien més de 30 tallers per a la mainada, personatges curiosos, com un sereno, una parella de la Guàrdia Civil d’època, un grup d’infermeres de la Primera Guerra Mundial que feien un reclutament sanitari o el mateix Domènech i Montaner, que es va passejar durant tot el cap de setmana pel municipi. Els visitants també van poder veure duels amb espasa o amb pistola.

Un duel amb pistola. Foto: Francesc Sech

Un duel amb espasa. Foto: Francesc Sech

Una imatge del reclutament sanitari. Foto: Francesc Sech

Els visitants es van poder fotografiar a l’antiga amb un retratista d’època, seguir les visites teatralitzades al poble, visitar la Casa Bofarull o escoltar in situ una pianola modernista interpretada per un músic.

Entre els visitants, hi havia gent vinguda de diferents llocs, però tots coincidien a lloar la iniciativa. La Maria José i el Xavi venien de Lleida i anaven acompanyats dels seus amics de Tarragona Santa i Aurelio.

D’altra banda, el Mercat Modernista omplia de paradetes recreades de l’època tot el recorregut des del carrer Nou al carrer Major, amb productes de consum com embotits, formatges, begudes, herbes naturals… I al carrer Major, els visitants es trobaven amb el Mercat d’Antiquaris, on es podien adquirir objectes històrics com ceràmica, vitralls, estris i alguns artesans que ens transportaven a principis del segle XX.

Una de les parades del Mercat d’Artesania. Foto: Tots21

Visitants comprant a les paradetes del Mercat. Foto: Tots21

A continuació, us deixem una galeria d’imatges:

 

V.Tapias

 

Video: Casa Padró, el vermut de les Jornades Modernistes Els Pallaresos 1900

La paradeta de Vermuts Padró. Foto: Tots21

Passejant entre les paradetes del Mercat de les III Jornades Modernistes Els Pallaresos 1900, els visitants poden trobar i degustar un vermut que, per la seva imatge, podria ben bé ser modernista. Es tracta del Vermut Padró, de Casa Padró, un empresa que va néixer a finals del segle XIX a Bràfim, quan Daniel Padró Porta i la seva esposa Rosa Valldosera regentaven un petit establiment de vins amb escassa maquinària (una sola premsa) i una petita fàbrica per a la destil·lació d’alcohols per a comercialitzar aiguardents i anisats.

La segona generació del negoci, Daniel i Joan Padró Valldosera, va ser la vertadera emprenedora del desenvolupament de l’activitat industrial, traslladant la fàbrica d’alcohols, ampliant-la i construint el primer edifici de les instal·lacions que avui alberga Casa Padró, inaugurades el 1916, i un segon magatzem contigu finalitzat el 1932.

Els visitants es fan fotos davant el vehicle d’època de Vermuts Padró. Foto: Tots21

La producció i comercialització de tots els vins d’aquesta bodega havia estat sempre a granel fins al 1960, quan la quarta generació va iniciar l’embotellament d’alguns dels vins elaborats de grans empreses de l’època.

Casa Padró col·labora en les conferències de les Jornades amb degustacions de vins i vermuts. La darrera xerrada es va regar amb IPSIS CHARDONNAY i IPSIS SELECCIÓ CRIANÇA, vins que també s’han pogut provar durant les Jornades Modernistes d’enguany.

La Montse Bové és qui regenta la paradeta de les Jornades i ha explicat a Tots21 l’oferta que es pot degustar de mans Casa Padró. I és que tot i que la marca sigui actualment coneguda pel vermut, l’empresa també elabora des de sempre diferents tipus de vi.

Enguany, Casa Padró ha portat un cotxe d’època on els visitants s’han pogut fotografiar durant tot el cap de setmana.

Mayo Lorda

 

Vídeos i fotos: Les III Jornades Modernistes Els Pallaresos 1900 arrenquen amb un gran èxit de participació

L’església dels Pallaresos ha acollit la recreació d’un bateig de 1914. Foto: Tots21

El clima ha respectat avui la celebració de les III Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona Els Pallaresos 1900, que han arrencat amb un gran èxit de participació. Pels carrers del municipi, els visitants han pogut veure més de 250 personatges caracteritzats vinguts d’arreu de Catalunya, entre els que es compta també el Grup de recreadors dels Pallaresos.

Un dels personatges que els visitants es trobaven pel carrer. Foto: Tots21

La jornada de dissabte ha arrencat amb una desfilada de gent vestida d’època, una activitat que s’ha repetit a la tarda i que també es durà a terme al matí i a la tarda de diumenge.

Domènech i Muntaner ha estat als Pallaresos. Foto: Tots21

Gent vestida d’època pels carrers. Foto: Tots21

A les 12h l’església s’ha omplert a vessar en la recreació, per primera vegada, d’un bateig que va tenir lloc el 1914 als Pallaresos. Després que l’any passat es recreés la boda d’una parella, enguany s’ha fet el mateix amb el bateig de la seva primera filla, protagonitzat per un grup de personatges amb mossèn i escolanets inclosos.

Una imatge de la recreació del bateig. Foto: Tots21

Els rentadors. Foto: Tots21

Al rentador, un grup de dones feia safareig mentre rentava la roba davant un públic que ha anat fent la visita durant tot el matí. Mentre, els carrers dels Pallaresos acollien més de 30 tallers per a la mainada, personatges curiosos, com un sereno, una parella de la Guàrdia Civil d’època, un grup d’infermeres de la Primera Guerra Mundial que feien un reclutament sanitari o el mateix Domènech i Montaner, que s’ha passejat pel municipi durant tot el dia.

Una imatge del reclutament sanitari. Foto: Tots21

Els visitants també s’han pogut fotografiar a l’antiga amb un retratista d’època, seguir les visites teatralitzades al poble, visitar la Casa Bofarull o escoltar in situ una pianola modernista interpretada per un músic.

Fins i tot s’ha pogut escoltar el so d’una pianola. Foto: Tots21

D’altra banda, el Mercat Modernista ha omplert de paradetes recreades de l’època tot el recorregut des del carrer Nou al carrer Major, amb productes de consum com embotits, formatges, begudes, herbes naturals… I al carrer Major, els visitants s’han trobat amb el Mercat d’Antiquaris, on es podien adquirir objectes històrics com ceràmica, vitralls, estris i alguns artesans que ens transportaven a principis del segle XX.

Una paradeta del mercat. Foto: Tots21

Un grup de visitants s’ha volgut fotografiar amb l’alcalde, Xavier Marcos. Foto: Tots21

Les III Jornades Modernistes Els Pallaresos 1900 continuen aquest diumenge, quan continuaran les activitats, les desfilades i els mercats fins a les 20h.

A continuació us deixem amb una galeria d’imatges del que ha donat de sí aquest dissabte als Pallaresos.

 

V.Tapias

 

Angelina Guspí i els veïns del carrer Alt, guanyadors dels primers Premis Jujol

Els veïns del carrer Alt han estat els guanyadors d’un dels Premis Jujol. Foto: Tots21

Els Pallaresos ha viscut el vespre d’aquest divendres el tret de sortida de les III Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona Els Pallaresos 1900. El Centre Jujol ha estat l’escenari de la presentació oficial de les Jornades i el curt promocional d’aquesta edició.

L’alcalde del municipi, Xavier Marcos, i el coordinador de les jornades, Elies Torres, han estat els encarregats de presentar el programa del cap de setmana i el documental. Marcos ha agraït la participació i la col·laboració de tots els veïns i veïnes del poble i ha destacat la projecció que aquestes jornades donen als Pallaresos i a la figura de l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol.

Angelina Guspí ha guanyat també un Premi Jujol. Foto: Tots21

A continuació, i per primer any, s’ha fet entrega dels Premis Jujol. Els veïns del carrer Alt s’han endut el guardó a l’entitat dels Pallaresos que, amb la seva col·laboració, ha contribuït a donar millor a les Jornades i Angelina Guspí ha guanyat el premi a la millor activitat o indumentària més original, interessant o més abientada de l’època.

Regidors de l’Ajuntament dels Pallaresos amb el seu alcalde, Xavier Marcos. Foto: Tots21

A un quart de nou s’ha inaugurat la mostra“Thecla, filla i deixeble de Jujol” realitzada per l’Arxiu Jujol, que es podrà visitar durant tot el cap de setmana al Centre Jujol. L’exposició pretén donar una imatge global de l’artista, mitjançant fotografies de gran format de les seves principals obres, obres amb aire continuista de l’obra del seu pare, l’arquitecte Josep M. Jujol. Es tracta d’una obra desconeguda per la major part del públic i que es podrà veure per primera vegada durant aquest cap de setmana.

Àngels Creus, experta en el modernisme, amb Mayo Lorda, editora de Tots21. Foto: Tots21

En finalitzar l’acte els assistents han pogut degustar cava artesanal acompanyat per les famoses ‘Teresines’, les postres de les Jornades, que durant tot el cap de setmana es podran comprar al Forn de Pa Anton, al carrer Nou.

Per acabar la jornada, una cinquantena de persones ha participat en el Sopar modernista Els Pallaresos 1900, un sopar on tothom anava recreat d’època per compartir i escalfar motors per a tot el cap de setmana.

Jaume Garcia

 

Els Pallaresos viatgen, a partir d’avui, a l’esplendor modernista del 1900

Més de 250 recreadors vinguts d’arreu de Catalunya participen en les Jornades Modernistes dels Pallaresos. Foto: Francesc Sech

Ja està tot a punt perquè aquesta tarda es doni el tret de sortida a les III Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona Els Pallaresos 1900, unes jornades que comptaran entre els tres dies amb més de 250 recreadors vinguts d’arreu de Catalunya, inclòs també el Grup de recreadors dels Pallaresos.

Durant tot el cap de setmana Els Pallaresos viatgen a 1914. Foto: Francesc Sech

Els actes començaran a dos quarts de vuit de la tarda, amb la presentació oficial de les Jornades, la seva programació i el curt promocional d’enguany al Centre Jujol. Tot seguit es lliuraran els Premis Jujol: un a l’entitat o persona dels Pallaresos que, amb la seva col·laboració, hagi contribuït a donar millor ressó a les Jornades i un segon a l’activitat o indumentària més original, interessant o més ben ambientada de l’època.

A un quart de nou s’ha programat la inauguració de l’exposició “Thecla, filla i deixeble de Jujol” realitzada per l’Arxiu Jujol, on es podrà brindar amb una copa de cava artesanal i es podran degustar els postres de les Jornades Modernistes, les “teresines”.

Les jornades viuran quatre desfilades amb gent vestida d’època. Foto: Francesc Sech

En acabar, es clourà la jornada amb un Sopar Modernista on els participants aniran recreats d’època.

Aquests són només els actes del primer dia de les Jornades Modernistes dels Pallaresos. Entre dissabte i diumenge, els visitants podran gaudir de quatre desfilades amb personatges modernistes, la recreació d’un bateig que va tenir lloc als Pallaresos l’any 1914, un concert modernista o tallers de duels d’honor amb pistola entre moltes altres activitats.

Consulteu el programa en aquest enllaç.

V.Tapias

 

Videos y fotos del ‘making of’ de las Jornadas Modernistas de Els Pallaresos

Una imagen del ‘making of’. Foto: Francesc Sech

Las III Jornadas de Divulgación Histórica Modernista del Camp de Tarragona Els Pallaresos 1900 están a punto de estallar. Más de 250 personas vestidas de época serán las protagonistas este fin de semana, 3, 4 y 5 de noviembre. No os podéis perder la gran cantidad de sorpresas que habrá en cada rincón de las calles principales.

Foto de familia de los figurantes.

Este jueves se ha hecho un ensayo con una pequeña parte de los protagonistas que tomarán parte, ensayo que ha contado con la presencia de TV3– que mañana viernes a partir de las 13:50 lo emitirá en el Telenotícies Comarques-.

Una pareja de burgueses de Barcelona -el marido, veterinario de profesión, y ella, baronesa de Florejacs-, con sus perros y la marquesa de Tamarit, con una sombrilla. Foto: Tots21

Os ofrecemos el making of de las escenas que se han trabajado hoy, como por ejemplo un basurero que pide dinero a sus ricos patrones o la ama de la cocina de Casa Bofarull que se queja de que las calabazas están mal colocadas.

De izquierda a derecha, Petra Soler, Mayo Lorda, Jaume Garcia y Marta Kubalik. Foto: Marta Kubalik

También estaba la marquesa de Tamarit, Zenaida Pireyro de Queralt, que conoce al editor de La Veu dels Pallaresos, el marqués de Marianao, Salvador de Samà, que la persigue para conquistarla puesto que se ha quedado viudo. También tenemos las madres de los niños que reparten el periódico, un obrero de Els Pallaresos que se va a trabajar a Alemania porque aquí no encuentra trabajo y se va con la maleta en la mano…

O una pareja de burgueses venidos de Barcelona -Anna y Ramon- que vienen a visitar a su amiga, la marquesa de Tamarit. Todo el trabajo ha sido dirigido por Elies Torres, coordinador de las Jornadas, que aparece en este video dando las indicaciones pertinentes. El escenario es uno de los que tiene cautivado el actor norteamericano John Malkovich, que ha visitado de incógnito varias veces la obra de Jujol en Els Pallaresos y Tarragona.

La marquesa de Tamarit, paseando a los perros de sus amigos. Foto: Tots21

Recreación del pueblo a principios del siglo XX. Foto: Francesc Sech

También ha tenido un papel destacado la propietaria de Casa Bofarull, Anna Manent. El edificio es el protagonista de esta edición de las jornadas, dedicadas al año 1914, que fue cuando empezó a ser reformado por el arquitecto Josep Maria Jujol.

Els Pallaresos se convertirá este sábado y domingo en un inmenso ‘plató’ modernista con escenas y personajes paseándose por las calles, como por ejemplo un sereno, un guardia urbano, enfermeras, un padre, el arquitecto Lluís Domènech i Montaner o con duelos a espada. También se escenificará un bautizo real de la época, que tuvo lugar en 1914 -la niña bautizada fue Rosa Maria Solé Valls-, bautizo que se celebrará en la iglesia. El año pasado ya se escenificó una boda con la misma pareja, la actriz y modelo Abril Garcia y el modelo Carlos Jurado.

También se podrá disfrutar de más de 30 talleres infantiles, dibujantes de época, un retratista modernista, música con una pianola, cata de Vermuts Padró… Y con foodtrucks preparados para dar respuesta a los visitantes.

Mayo Lorda
Videos: Marta Kubalik i Mayo Lorda

 

Vídeos i fotos del ‘making of’ de les Jornades Modernistes dels Pallaresos

Una imatge del ‘making of’. Foto: Francesc Sech

Les III Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona Els Pallaresos 1900 estan a punt d’esclatar. Més de 250 persones vestides d’època seran les protagonistes aquest cap de setmana, 3, 4 i 5 de novembre. No us podeu perdre la gran quantitat de sorpreses que hi haurà en cada racó dels carrers principals.

Foto de família dels figurants.

Aquest dijous s’ha fet un assaig amb una petita part dels protagonistes que hi prendran part, assaig que ha comptat amb la presència de TV3– que demà divendres a partir de les 13:50 ho emetrà al Telenotícies Comarques-.

Una parella de burgesos de Barcelona -el marit, veterinari de professió i ella, baronesa de Florejacs-, amb els seus gossos i la marquesa de Tamarit, amb una umbrel.la. Foto: Tots21

Us oferim el making of de les escenes que s’han treballat avui, com ara un escombriaire que demana diners als seus rics patrons o la mestressa de la cuina de Casa Bofarull que es queixa que les carbasses estan mal col.locades.

D’esquerra a dreta, Petra Soler, Mayo Lorda, Jaume Garcia i Marta Kubalik. Foto: Marta Kubalik

També hi havia la marquesa de Tamarit, Zenaida Pireyro i de Queralt, que coneix l’editor de La Veu dels Pallaresos, el marquès de Marianao, Salvador de Samà, que la persegueix per conquerir-la ja que s’ha quedat vidu. També tenim les mares dels nens que reparteixen el periòdic, un obrer dels Pallaresos que se’n va a treballar a Alemanya perquè aquí no troba feina i se’n va amb la maleta a la mà,… O un pintor, Esteve, amb la seva aristocràtica esposa.

 

 

O una parella de burgesos vinguts de Barcelona -l’Anna i el Ramon- que vénen a visitar la seva amiga, la marquesa de Tamarit. Tota la feina ha estat dirigida per Elies Torres, coordinador de les Jornades, que apareix en aquest vídeo fent les indicacions pertinents. L’escenari és un dels que té captivat l’actor nordamericà John Malkovich, que ha visitat d’incògnit diverses vegades l’obra de Jujol als Pallaresos i Tarragona.

La marquesa de Tamarit, passejant els gossos dels seus amics, els barons de Florejacs. Foto: Tots21

Recreació del poble a principis de segle XX. Foto: Francesc Sech

També ha tingut un paper destacat la propietària de Casa Bofarull, Anna Manent. L’edifici és el protagonista d’aquesta edició de les jornades, dedicades a l’any 1914, que va ser quan va començar a ser reformat per l’arquitecte Josep Maria Jujol.

 

Els Pallaresos es convertirà aquest dissabte i diumenge en un immens ‘plató’ modernista amb escenes i personatges passejant-se pels carrers, com ara un sereno, un guàrdia urbà, infermeres, un mossèn, l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner o amb duels a espasa. També s’escenificarà un bateig real d’epoca, que va enir lloc en 1914 -la nena batejada fou Rosa Maria Solé Valls-, bateig que se celebrarà a l’església. L’any passat ja es va escenificar una boda amb la mateixa parella, l’actriu i model Abril Garcia i el model Carlos Jurado.

També es podrà gaudir de més de 30 tallers infantils, dibuixants d’època, un retratista modernista, música amb una pianola, tast de Vermuts Padró… I amb foodtrucks preparats per donar resposta als visitants.

Mayo Lorda

Vídeos: Marta Kubalik i Mayo Lorda

 

ATENCIÓ: Domènech i Montaner visitarà les Jornades Modernistes dels Pallaresos

Una imatge de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Foto: Real Academia de la Historia

L’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, artífex del Palau de la Música o la Casa Navàs de Reus, serà a les Jornades Modernistes dels Pallaresos el proper dissabte, 4 de novembre. Domènech i Montaner, que va ser mestre de Josep Maria Jujol a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, visitarà la vila el dissabte per veure l’obra de Jujol.

Recordem que aquesta edició de les Jornades Modernistes estan dedicades a l’any 1914, quan Jujol inicià les obres de reforma de Casa Bofarull. I recordem que enguany se celebra l’Any Domènech i Montaner, en què es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte amb un seguit d’actes a diferents localitats catalanes. Aquest serà l’homenatge dels Pallaresos a l’Any Domènech i Montaner.

En arribar als Pallaesos, Domènech i Montaner -evidentment, una persona recreada com a tal- serà rebut per una representació de la Casa de la Vila de l’època per tal de mostrar-li les obres.

Més de 250 recreadors desfilaran pels carrers dels Pallaresos entre divendres -3 de novembre- i diumenge en les III Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona Els Pallaresos 1900, amb desenes d’activitats, més de 30 tallers infantils, la recreació d’un bateig de 1914 a l’església del poble i la presència de personatges populars pels carrers, a més de tres mercats -Artesania, Modernista i d’Entitats-, diversos foodtrucks i llocs on menjar i l’ampliació de la zona d’aparcaments.

Domènech va deixar empremta en diversos camps per la seva participació i el seu treball en institucions cabdals, pel seu afany de recerca sobre la història del país, per la seva lluita política pel catalanisme i per la recerca d’un nou estil arquitectònic, identitari i nacional, arribant a ser un dels màxims representants del modernisme català i amb dues grans obres declarades patrimoni mundial: el Palau de la Música i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

 

Més de 260 persones participen a la 3a Cursa de la Dona dels Pallaresos

Imatge de la III Cursa de la Dona dels Pallaresos. Foto: Ajuntament dels Pallaresos

Més de 260 persones van participar diumenge a la 3a Cursa de la Dona dels Pallaresos, organitzada per l’Ajuntament del municipi. La prova va començar a la sala polivalent dels Pallaresos i va comptar amb tres tipus de curses: una de 5 km, una de 10 km i una d’adaptada per a persones amb alguna discapacitat/minusvalidesa.

Enguany, a més, la prova va voler fer referència a la violència masclista i per això es va incorporar el #DonesValentes a les samarretes dels participants, una iniciativa que pretenia englobar les dues vessants, tant la lluita de les dones amb càncer com la de les dones que pateixen la violència masclista.

Un altra instantània de la cursa. Foto: Ajuntament dels Pallaresos

La primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament dels Pallaressos, Maria Grau, ha fet un balanç molt positiu de la cursa: “Quan es tracta de qüestions solidàries la gent s’implica. Per a l’Ajuntament és un goig que any es pugui celebrar aquesta cursa i que hi participin no només persones del poble, sinó també dels voltants”.

El preu de la cursa era de 10 € de donatiu i tambées va fer un dorsal 0 per fer aportacions voluntàries. Tots els beneficis aniran destinats a la Lliga Contra el Càncer.

V.Tapias

 

La relació Domènech i Montaner i Jujol clou les Conferències Modernistes dels Pallaresos

Els dos ponents i el moderador, durant la conferència. Foto: Francesc Sech

Domènech i Montaner versus Jujol. La relació professor-alumne, l’aprenentatge del deixeble i la seva posterior i enorme llibertat creativa, que faria que inevitablement se separessin els seus camins, va ser l’eix de la quarta i darrera conferència modernista del cicle que va començar als Pallaresos el passat 4 d’octubre. El cicle ha suposat l’entremès de l’esclat final que es viurà al municipi els dies 3, 4 i 5 de novembre amb les Jornades Modernistes.

Isabel Zaragoza, Sander Laudy i Manel Margalef foren els protagonistes de la taula de diàleg que va tenir lloc el dimecres, 25 d’octubre. La primera és directora de la Càtedra Jujol -ha substituït en el càrrec el prestigiós Juan Mercadé-, el segon, un arquitecte holandès vinculat al besnét de Lluís Domènech i Montaner, que no va poder assistir a la taula rodona, i finalment Manel Margalef, el conductor de l’acte, doctor en Belles Arts, llicenciat en Història de l’Art i director del Museu d’Art Modern de Tarragona.

“Enigmàtic, culte, divertit, irònic, contradictori i lliure quan es vol expressar”, un “addicte als invents”. Així definia Jujol el besnét de Domènech i Montaner, en paraules llegides per l’arquitecte holandès. Això el diferenciaria del seu mestre tot i haver partit ambdós de l’eclecticisme, però Jujol el portaria al límit. Allò que és efímer s’imposa en Jujol contra la solemnitat de Domènech i Montaner.

Manel Margalef també insistia en les divergències dels dos mestres. “Domènech i Montaner és més acadèmic, elabora edificis simètrics, mentre Jujol s’ahi allunya i trenca amb l’estructura, es lliura a l’acció directa sobre el material i presenta unes estructures assimètriques”.

Documents dels estudis de Jujol a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. Foto: Mayo Lorda

Domènech i Montaner i Jujol -indicats a la imatge amb una fletxa- en un viatge d’estudis. Foto: Mayo Lorda

Isabel Zaragoza, al seu torn, mostrava documentació inèdita de l’examen final de carrera de Jujol i de l’acte del seu nomenament com a professor. La relació d’ambdós s’iniciaria a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, sent-ne Domènech i Montaner professor i director i Jujol, un alumne avantatjat. Domènech conduiria Jujol i els alumnes a un seguit de visites a monuments de diferents ciutats espanyols en una mena de viatge iniciàtic-artístic i s’iniciaria una intensa relació entre ells.

L’alcalde dels Pallaresos, Xavier Marcos, saludant els ponents. Foto: Francesc Sech

Els camins es bifurcarien després i Jujol esclataria en un moviment de rauxa: “Mai no es repeteix”, afirmava la directora de la Càtedra Jujol, un magisteri “que començà amb ell i encara no ha acabat” i que aconsegueix “elevar a art el reciclatge de materials”. Josep Llinàs, el gran arquitecte profund coneixedor de Jujol, definiria la seva obra com “quelcom destinat a desaparèixer, però que no desapareix mai”.

Vins Padró oferí producte blanc i negre en acabar l’acte. Foto: Francesc Sech

En finalitzar l’acte se serví una copa de vi D.O. Tarragona, gentilesa de Bodega Padró: IPSIS CHARDONNAY i IPSIS SELECCIÓ CRIANÇA. Bodega Padró oferirà diverses degustacions de vermut duant les Jornades Modernistes.

Consulteu la programació completa en aquest enllaç.

Jaume Garcia

 

ATENCIÓ: Aquest és el programa definitiu de les III Jornades Modernistes dels Pallaresos

Imatge d’una de les desfilades modernistes de l’any passat. Foto: Francesc Sech

Desenes d’activitats formen el conjunt d’actes de les III Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona Els Pallaresos 1900, que arranquen divendres, 3 de noviembre, i que comptaran entre els tres dies amb més de 250 recreadors vinguts d’arreu de Catalunya, inclòs també el Grup de recreadors dels Pallaresos.

Les Jornades viuran quatre desfilades de gent vestida d’època, dues als matins de dissabte i diumenge i dues a les tardes (en ambdós casos, a les 10:30 i 16:30 hores, amb sortida des del carrer Alt). La tercera edició va dedicada a l’any 1914, que és quan l’arquirecte Josep Maria Jujol va iniciar la reforma de la Casa Bofarull, edifici en què està centrada aquesta edició. L’edifici podrà ser visitable (consulteu horaris), mentre a Ca l’Andreu, obra també jujoliana, es presentaran llibres de temàtica jujoliana.

Les activitats seran constants als carrers dels Pallaresos, que se sumaran a més de 30 tallers per la mainada, a quatre exposicions, presentacions de llibres o la presència de personatges curiosos, com un sereno, una parella de la Guàrdia Civil d’època, un grup d’infermeres de la Primera Guerra Mundial que faran un reclutament sanitari, o la celebració, en primícia, d’un bateig que va tenir lloc en 1914 als Pallaresos (dissabte a les 12h i diumenge a les 11:30 a l’església). Un vehicle d’època es passejarà pels carrers.

També un podreu fotografiar a l’antiga amb un retratista d’època , escoltar el so in situ d’una pianola modernista interpetada per un músic, seguir les visites teatralitzades al poble i pel.lícules musicades. Són altres atractius dels innumerables actes, com ara un concert modernista o tallers de duels d’honor amb pistola.
S’ha habilitat un nou espai per a l’aparcament i tot el recinte disposarà d’espais per menjar per tal que hi podeu pasar tot el dia.

Divendres tindrà lloc un sopar modernista, on cal anar vestit d’època. Justament divendres, en la inauguració de les Jornades (19:30 hores, Centre Jujol, carrer Alt, 23), es presentarà el curt promocional que s’ha rodat per donar a conèixer les Jornades d’enguany. També hi haurà el lliurament dels Premis Jujol. Per primera vegada es faran entrega dels premis de les Jornades, en aquesta ocasió les de l’any passat.

I el mateix dia, en cabat, inauguració de l’Exposició ‘Thecla, filla i deixeble de Jujol’.

Consulteu el programa complet:

Una taula de diàleg sobre Domènech i Montaner i Jujol clourà dimecres les Conferències Modernistes dels Pallaresos

Imatge d’una de les conferències del cicle dels Pallaresos. Foto: Francesc Sech

Una taula de diàleg titulada ‘Domènech i Montaner versus Jujol’ clourà aquest dimecres, 25 d’octubre a les 19 hores i al Centre Jujol, el Cicle de conferències modernistes dels Pallaresos, cicle previ a l’esclat de les Jornades Modernistes del Camp de Tarragona, que se celebraran del 3 al 5 de noviembre propers a la mateixa població.

Com a commemoració del 100 aniversari de la mort de Lluís Domènech i Muntaner, es presenta una taula de diàleg vers les figures de Domènech i Muntaner i Jujol, mestre i alumne, geni versus geni. Sota la direcció del moderador, els dos convidats abordaran des de el seu punt de vista particular la personalitat i l’obra de les dues grans figures de l’arquitectura modernista catalana.

Els participants

Isabel Zaragoza és doctora arquitecta i professora Agregada Serra Húnter del Departament de Representació Arquitectònica de la Universitat Politècnica de Catalunya (2023), on anteriormente va ocupar el càrrec de Lectora. Des de 2022 és directora de la Càtedra Jujol de la UPC fundada pel dr. Joan Mercadé Brulles.

Sander Laudy. Arquitecte holandès amb un llarg currículum, és membre de la junta directiva GBC Espanya

Manel Margalef Arce, doctor en Belles Arts, llicenciat en Història de l’Art i director del Museu d’Art Modern de Tarragona, i moderador d’aquesta taula de diàleg.

En finalitzar hi haurà una copa de vi D.O. Tarragona, gentilesa de Bodega Padró:  IPSIS CHARDONNAY i IPSIS SELECCIÓ CRIANÇA.

 

Les Jornades Modernistes dels Pallaresos oferiran un bateig de 1914, cotxes antics i personatges populars

Com a novetat, es recrearà un bateig del 1914. Foto: Francesc Sech

Com a novetat, es recrearà un bateig del 1914. Foto: Francesc Sech

Les III Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona Els Pallaresos 1900 -que se celebraran els dies 3, 4 i 5 de novembre– oferiran com una de les novetats destacades la recreació d’un bateig d’època que simularà una cerimònia real de l’any 1914, any a què està dedicada l’edició d’enguany de les Jornades.

Un grup de personatges, amb mossèn i escolanets inclosos, recrearan el bateig seguint el mateix ritual de fa 109 anys, notablement diferent de l’actual.

Les III Jornades oferiran també diversos personatges populars desfilant pels carrers i fent accions, així com vehicles antics, visites guiades a Casa Bofarull, a Ca l’Andreu -ambdós casalots, reformats per Josep Maria Jujol– i els tradicionals Mercats d’Entitats, Modernista i el d’Antiguitats, entre moltes altres activitats durant els dies 4 i 5 de novembre. La inauguració tindrà lloc el dia 3.

Més de 200 persones d’època a les desfilades modernistes

No faltaran un dels grans atractius de les Jornades: les desfilades de gent vestida d’època. Se’n faran quatre, dues el 4 de novembre i dues més, el 5.

Imatge del mossèn que oficiarà el bateig. Foto: Francesc Sech

Imatge del mossèn que oficiarà el bateig. Foto: Francesc Sech

Altrament, les Jornades presentaran una amplíssima oferta per la mainada: una trentena d’activitats dedicades als nens i nenes, per fer despertar la seva creativitat, imaginació i perquè coneguin el món de Josep Maria Jujol i el Modernisme.

Es tracta de tallers com ‘Jugant com l’any 1914‘, un espai lúdic creat per Ludiespai, per jugar els infants amb jocs tradicionals de fusta tal com es jugava a principi del S. XX.

O bé el primer Taller didàctic de divertiments modernistes. Amb Camins Km0 tothom que vulgui podrà participar en aquest taller on podrem fer els nostres monogrames modernistes i decorar-los amb un trencadís molt especial.

També hi haurà un Taller didàctic de vitralls modernistes. Amb la Dolors Lafuente tothom que vulgui podrà participar en aquest taller on coneixerem les tècniques de la realització de vitralls al llarg de la història.

Jaume Garcia