Menú imperdible de la Setmana Santa al Camp de Tarragona

Una imatge de Les Tres Gràcies de Reus. Foto: Ajuntament de Reus

Una imatge de Les Tres Gràcies de Reus. Foto: Ajuntament de Reus

Si és Dijous Sant, tens festa i encara ets a casa, les opcions per fer alguna cosa “interessant i diferent” aquesta Setmana Santa es redueixen hora a hora. Desenganya’t, per arribar al Delta de l’Ebre des del Camp de Tarragona o al Matarranya ja necessites una horeta de carretera i manta –el mateix que per escapar-te a Barcelona–, de manera que hem preparat un petit recorregut a menys de mitja hora de casa teva (com si casa nostra fos en una idíl·lica franja de terra imaginària anomenada Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona) per poder gaudir de tres dies dignes de postal.

Del Silenci de Reus al Viacrucis de Tarragona

Com que ja és dijous, les primeres opcions rellevants són de part de nit i bàsicament religioses. Començarem a Reus, amb la Processó del Silenci, que surt des de la parròquia de Sant Francesc (23.00 h) i segueix un itinerari pel carrer Misericòrdia, raval de Robuster, carrer del Fossar Vell, carrer Major, plaça del Mercadal, carrer Monterols, plaça de Prim, carrer Llovera i carrer de Prat de la Riba, per acabar a l’interior de la parròquia de Sant Joan Baptista. Impacta pel silenci absolut en el qual es desenvolupa i és una bona manera d’arrencar amb una important dosi d’espiritualitat.

Si l’oferta reusenca resulta massa urbana, l’opció tarragonina té més contacte amb la natura. Es tracta del Viacrucis de la Germandat del Sant Ecce-Homo, que inicia el seu recorregut des de l’avinguda Maria Cristina (davant del col·legi Sant Pau) i recorre totes les seves estacions fins a arribar al santuari del Loreto seguint el camí antic. La sortida és al punt de la mitjanit i l’arribada aproximada al Santuari es preveu cap a les 2 de la matinada. A més de destacar l’entorn i la foscor en la qual es desenvolupa, el Viacrucis destaca perquè el Crist de la Germandat pot ser portat a espatlles per tots els voluntaris que ho vulguin fer durant el recorregut. Per cert, hi ha un servei d’autocars per retornar a Tarragona després de la caminada.

El Viacrucis al Calvari de la Selvadel Camp. Foto: Turisme La Selva

Matinar a la Selva per seguir amb les Tres Gràcies

Continuarem amb “mode clàssic”, amb un estil similar al tarragoní, però amb un aire encara una mica més feréstec. Això és el que ens trobarem si optem per matinar i arribar-nos fins a la Selva del Camp el Divendres Sant, on la jornada té el reconeixement de la Generalitat com a Festa Tradicional d’Interès Nacional. El seu Viacrucis del Calvari (element festiu patrimonial d’interès nacional) surt des de l’església de Sant Andreu a les 7 del matí en direcció al turó del Calvari, als afores del nucli urbà, travessant la riera i seguint un pintoresc camí fins al cim. La meitat de les estacions es viuen en la penombra de l’albada (els anys que ja s’ha fet el canvi d’hora, cosa que enguany no passa) i amb el sol sortint en l’horitzó. Pels locals el moment més intens es viu a la tornada, en l’anomenat “encuentro”, quan el Crist de la Sang es troba amb el pas de la Soledat i un grup d’infants entonen el cant de l’Stabat Mater.


Altres notícies:


Després de matinar tant i de l’emoció selvatana, aprofitant que sou al Baix Camp, proveu de fer un esmorzar clàssic a base de menjablanc, coca de sucre i orelletes o bunyols de vent. Si obren, i us va la forquilla i el ganivet, podeu provar a la Manigua (davant la reusenca parròquia de Sant Francesc) o a la Mulasseta (Centre Amics de Reus). Us tenim a Reus i us proposem alimentar-vos bé perquè la proposta és una petita marató i l’objectiu és arribar a les Tres Gràcies. Entre les set del matí i les nou ja s’hauran fet diversos viacrucis, però el primer plat fort arriba a partir de les 11.30 amb la Processó de l’Agonia, que trasllada el Crist de la Sang des del seu temple fins a la Prioral de Sant Pere. Un cop allí, al punt del migdia, comença la Funció de l’Agonia i les Set Paraules de Jesús a la Creu, de la qual en podem destacar l’acompanyament musical i la interpretació final del Credo i el Miserere.

Hem parlat de “petita marató” i és que encara som a la meitat… La part més destacada i més reconeguda de l’element patrimonial d’interès nacional que són els actes centrals del Divendres Sant a Reus arriba a continuació. És la processó de tornada a l’església de la Sang que arrenca a partir de les 14.30 des de la Prioral de Sant Pere i que es coneix com la processó de les Tres Gràcies, amb el retorn de la imatge del Crist de la Sang al seu temple. En el moment d’arribar-hi la imatge, sota l’arc de l’església, es produeix l’emotiu i tradicional moment de demanar les Tres Gràcies a la figura de Crist crucificat.

El Sant Enterrament de Tarragona

Dinareu tard, per tant, no arribareu a temps a veure l’inici de la primera recollida dels Misteris que es fa a Tarragona a partir de les 16.00, però sí que teniu temps de sobra per descansar una estona i ambientar-vos en algun punt de la Part Alta per veure una de les processons deganes del nostre país i que convoca, també, una de les confraries deganes de casa nostra, la Confraria de la Sang de Tarragona. A partir de les 19.30, des de la plaça del Rei arrenca la processó del Sant Enterrament, el moment culminant de la Setmana Santa tarragonina, que aplega més de 4.000 confrares i molt de públic concentrat sobretot en els punts més vistosos del recorregut, sobretot els voltants de la Catedral. La primera prova documentada de la celebració de la Processó del Sant Enterrament pels carrers de la Part Alta és de l’any 1550 –molt probablement la celebració és anterior– i hi participen els armats de la Sang i les tretze associacions de Setmana Santa que acompanyen els vint passos que en total surten al carrer. Cal paciència i saber trobar un lloc on poder seure, perquè el final de la processó serà pràcticament a mitjanit.

Una imatge de la processó del Sant Enterrament de Tarragona. Foto: Rafael López-Monné

Una imatge de la processó del Sant Enterrament de Tarragona. Foto: Rafael López-Monné

Com la resta d’actes d’aquesta proposta de Divendres Sant tradicional i de proximitat, la processó tarragonina està catalogada com a element festiu patrimonial d’interès nacional per part de la Generalitat. Trobareu també processons del Sant Enterrament carregades d’intensitat i de tradició a Reus o la Selva del Camp, però també a altres localitats com Cambrils, Torredembarra, Riudecols o Riudoms, entre altres, o també representacions més teatralitzades sobre la passió de Jesús a Constantí o la Pobla de Mafumet.

L’Edat Mitjana de Creixell, el pop d’Altafulla i el vi de Poboleda

Si el sentiment religiós no és suficient per fer-vos sortir de casa el Divendres Sant, sempre ens quedarà l’opció d’esperar la glòria de cara al dissabte. L’agenda agafa intensitat quan apuntem a la zona nord de la costa del Tarragonès, i és que Creixell viurà dissabte i diumenge el seu mercat medieval. L’aposta històrica per rememorar la figura d’Artal Gilmundo, carlà de Creixell, ens transporta als inicis de la vila fa més de 900 anys. Hi trobareu bon ambient, música i un mercat on alimentar-vos amb productes artesans.

Sense moure’ns gaire de la costa ni del Tarragonès, també durant tot el cap de setmana de glòria i pasqua podrem retornar al present (o més aviat, al passat recent) amb el Pleamar Vintage Market d’Altafulla. La cultura pop, amb paradetes de productes de segona mà, música i roba, s’amanirà amb remolcs de menjar i beure (podeu dir-ne foodtrucks) i concerts en directe. Hi haurà menys túniques que a Creixell, però l’ambient familiar serà igual de distès i festiu. Cal destacar un concert per sobre dels altres (l’únic de pagament, 8/10 €), el dels sempre originals Fresones Rebeldes (dissabte a les 17.30 h).

Finalment, tot i ser al límit dels 20 minuts de cotxe des de l’epicentre camptarragoní, l’última proposta ens porta fins a Poboleda. La cita anual de la gent poboledana per compartir el seu vi ben bé mereix una visita al Priorat amb motiu del Poboleda Vins. Enguany arriben a la 13à edició de la tradicional festa dels cellers locals. Hi participaran els divuit cellers que elaboren vins de les vinyes de Poboleda i, com a novetat, s’ha convidat a un celler, l’Hugas de Batlle, situat a Colera, a la DO Empordà. Les activitats es concentren durant tot el matí a la plaça del Portal de Poboleda.

 

La Fira Reus Viu el Vi es trasllada al Parc de Sant Jordi

Mario Basora, amb Noemí Llauradó, brindant per l’èxit del certamen. Foto: Tots21

La desena edició de la Fira Reus Viu el Vi va carregada de novetats, començant pel canvi d’ubicació: es trasllada de la plaça Llibertat al Parc de Sant Jordi, amb més espai per evitar les típiques aglomeracions de gent, a la vegada que es tracta d’un entorn més amable, verd i amb tancaments de seu perímetre exterior.

Avui s’han presentat les novetats d’un certamen que se celebrarà el 7, 8 i 9 de juny, prou consolidat i referent fins i tot a Catalunya en l’oferta de vins de les DO de les comarques de Tarragona, on també es dóna un impuls el vermut de Reus. Una altra novetat és que la compra d’entrades es podrà fer on line també per descongestionar les clàssiques cues que es formen a la caseta de venda.

Finalment, l’horari de tancament s’avança a les 22 hores per tal de poder donar espai als restaurants de Reus a poder recollir assistents. Abans el tancamet s’allargava de fet fins la matinada. Es mantindran els espais musicals, però modulant el volum.

Aquest dimecres, 27 de març, s’ha presentat a la sala d’actes de la Cambra de Comerç de Reus el cartell de l’edició de 2024 de la Reus Viu el Vi, obra un any més del dissenyador Jordi Romero.

En aquesta ocasió Romero ha mantingut l’essència dels cartells de passades edicions, amb els elements referents de la copa i el cor, però jugant enguany amb taps de suro apilats representant un carroll de raïm. El fet de mantenir els dos elements, la copa i el cor, en el disseny del cartell no és casual, ja que persegueix que l’espectador identifiqui a simple vista la imatge distintiva de la fira del vi i alhora apreciï aquell element de disseny nou, representatiu de la corresponent edició. Romero ha volgut destacar que “una identitat visual repetida en el temps queda gravada en la memòria i ens ajuda a llegir més ràpid”.

Les novetats

El president de la Cambra de Comerç de Reus, Mario Basora, ha expressat que amb aquests canvis “busquem augmentar, encara més, la qualitat del certamen”. En aquest sentit, Basora ha afirmat que “en una fira d’aquestes característiques és important controlar l’aforament” i que la venda anticipada permetrà “donar resposta, de manera adequada, al gran volum de visitants que hi participen”.

Mario Basora ha detallat que el canvi d’ubicació al Parc de Sant Jordi respon a una qüestió d’aforament, i que “s’ha considerat convenient tenir un espai més gran i adient davant de l’àmplia assistència de públic que ha tingut la Fira en edicions anteriors”.

D’altra banda, a l’interior del Parc de Sant Jordi hi haurà tres espais clarament diferents: una zona de vermuts a l’entrada, la presència dels cellers a l’espai central i un emplaçament final, en direcció a la Fira Centre Comercial, on s’hi ubicarà la zona gastronòmica. “Amb aquesta distribució cerquem esponjar el públic assistent i evitar les aglomeracions”, ha argumentat el president de la Cambra de Reus.


Altres notícies:


Una caseta a la plaça de Prim

Pel que fa a la plataforma digital de venda d’entrades, Mario Basora ha explicat que “estem ultimant la seva creació per poder comprar els packs de forma anticipada”, amb l’objectiu d’aconseguir que l’accés a la Fira de les persones que ja l’hagin adquirit sigui més fluid. A més d’aquesta venda anticipada, els packs es podran recollir una setmana abans de la Reus Viu el Vi en una caseta habilitada per l’ocasió a la plaça de Prim.

Durant la presentació del cartell, Mario Basora ha fet valer la importància de la Fira com un “aparador dels vins del territori. La Reus Viu el Vi constitueix una plataforma per fomentar un producte que singularitza a les nostres comarques, com és el vi”. “Volem que la Reus Viu el Vi sigui un any més un èxit per a la ciutat, pel territori, pels cellers de les sis denominacions d’origen que conformen el territori CambraReus i per als establiments de gastronomia participants”, ha reafirmat.

El president de la Cambra de Comerç de Reus ha destacat, a més, que aquest nou format de fira, i per la seva dinàmica, permetrà la captació de nous públics.

El moment del sector

La Fira arriba en uns moments complicats en el sector vitivinícola pel descens en les vendes en el vi negre -a diferència del que passa en el vi blanc-, atribuïdes a les tendències actuals, la sequera i també a la davallada de la compra per part del mercat nordamericà. No obstant això, Basora calcula que augmentarà el nombre empreses que estaran presents en aquesta edició.

Basora ha remarcat la importància de l’impacte econòmic, però també social, de la Reus Viu el Vi, així com la voluntat “d’atraure a l’esdeveniment el públic que visita la Costa Daurada, sota el concepte de la nostra corporació de fomentar el territori”. En aquest sentit, i sota la premissa de treballar per la ciutat i pels seus sectors empresarials, una altra de les novetats és el tancament de la Reus Viu el Vi a les 22 hores, per oferir als assistents la possibilitat de desplaçar-se posteriorment a algun dels restaurants de la ciutat i, per tant, crear sinergies amb l’àmbit de la restauració.

La presentació del cartell ha comptat també amb la presència de la regidora de Projecció de Ciutat i alhora responsable de l’Agència Reus Promoció, Noemí Llauradó., que ha reiterat el fet que la Fira “és un referent a Catalunya” i ha saludat els canvis que ha operat l’organització, “que li otorgaran més qualitat”. La Reus Viu el Vi 2024 és una iniciativa de la Cambra de Comerç de Reus amb el suport de l’Ajuntament de Reus.

 

Yolanda López, cap de llista dels Comuns, fent tàndem amb Mario Téllez

Yolanda López, durant el seu pas pel Parlament. Foto: ECP

Yolanda López encapçalarà la llista dels Comuns per la circumscripció de Tarragona a les eleccions autonòmiques del 12M, segons ha sabut Tots21. López fou diputada al Parlament de Catalunya els anys 2018-20 i havia tornat a l’hemicicle com a nova diputada de Catalunya En Comú el juliol de 2023 en substitució de Jordi Jordan, que fou elegit alcalde de Tortosa.

En segon lloc de la llista se situa Mario Téllez i tercera, Antonia García, de Constantí. Yolanda López deixarà l’escó al cap de dos anys en favor del vilasecà Mario Téllez, que havia manifestat la voluntat d’encapçalar la llista, per la qual cosa es dibuixa una mena de tàndem.

El Consell Nacional dels Comuns ha donat llum verda aquesta tarda al seu nomenament, segons ha sabut aquest digital. Al gener d’enguany, López es va donar de baixa de Podem en el cas de la fricció amb Sumar, en ser sancionada, junt a altres 121 militants, per donar suport a una aliança amb Sumar. Queda ara per veure si Podem concorrerà a les eleccions amb els Comuns. Yolanda López és militant dels Comuns i membre del Consell Nacional.

Tot i néixer a Barcelona l’any 1966, fa molts anys que està arrelada al Vendrell, municipi del qual és regidora des de les passades eleccions municipals del 28 de maig. Administrativa comptable de professió, ha desenvolupat la seva activitat associativa en l’àmbit del voluntariat a l’educació infantil. Implicada en política des del 2014, amb el naixement de Podemos, López fou secretària d’acció institucional del partit a nivell català. A la seva primera etapa al Parlament va participar en comissions com Treball, Medi ambient, Agricultura i Justícia. Va ser impulsora de les Comissions d’Estudi de la Seguretat del Sector de la Petroquímica i d’Estudi de les Polítiques per al Millorament de la Qualitat de Vida de la Gent Gran.

 

Alejandro Fernández resisteix i serà el candidat del PP

El líder del PPC, Alejandro Fernández, al Parlament. Foto: Nico Tomás

El polític de Sant Pere i Sant Pau Alejandro Fernández no es rendeix mai. Ja ho va anunciar quan Núñez Feijóo va intentar traslladar-lo a Madrid com a portaveu popular del Congrés i deixar així expedit el terreny català, d’on és president regional.

Amb la inesperada arribada del 12M, que deixava el PP descol.locat pendent de celebrar un congrés a Catalunya, Alejandro i Feijóo han tancat la candidatura del tarragoní després d’insinuar-se des de Madrid que Fernández podria no repetir justament quan les enquestes (La Vanguàrdia de diumenge era contundent, atribuint-li al PP un ascens espectacular de 3 a 15 diputats) donen un resultat històric als populars a Catalunya. La relació mútua Feijoó-Fernández semblava millorar i ara es tractava de confirmar si Madrid apostava pel polític tarragoní. Així ha estat: ha rebut l’aval de pesos pesats del partit, com abans ho havia rebut de les entitats constitucionalistes catalanes. Se li destaca la feina feta a Catalunya, responsable en bona mesura de l’increment en les enquestes.

Així, el PP ha escollit Alejandro Fernández com a candidat en les eleccions del 12-M. Segons han confirmat fonts del partit a ACN, el diputat ha rebut l’aval del Comitè Electoral Autonòmic popular després d’haver obtingut el suport dels principals “actius polítics” del PP català.

La designació de Fernández, que ja va ser candidat a les eleccions al Parlament de 2021, se sotmetrà ara a la consideració d’una Junta Directiva Autonòmica que se celebrarà demà a Barcelona i a la qual està previst que hi assisteixi el president del partit, Alberto Núñez Feijóo.

“Aclarit el nom del candidat i l’equip de campanya, el PP també procedirà a designar com més aviat millor la resta d’integrants de les candidatures a les quatre províncies. Tot això serà ratificat pel Comitè Electoral Nacional“, apunten fonts del PP. Des del partit apunten que es proposarà l’eurodiputada Dolors Montserrat, que va sonar com a possible candidata a Catalunya, per ocupar el rol de presidenta del Comitè de campanya.


Altres notícies:


“El Partit Popular es marca com a objectiu armar una candidatura forta que permeti la recuperació del PP com a formació de referència del constitucionalisme, atès que el PSC ha abandonat aquest marc en convertir-se en crossa imprescindible de l’independentisme”, conclouen des del PP.

Minuts després de comunicar-se l’elecció de Fernández el popular ha fet un missatge a les xarxes socials on agraït el suport del partit. “Avui és un dia per donar les gràcies de tot cor: al meu partit, al meu president i a totes les persones que m’heu recolzat amb tant d’afecte”, ha ressaltat.

Reunió amb Feijóo

Alejandro Fernández va mantenir ahir al vespre una reunió amb el president del partit on va oferir-se per encapçalar la candidatura del PP a les eleccions. La cita, que va tenir lloc a Madrid, es va produir en plena recta final del procés obert en el si dels populars per elegir el cap de per les eleccions anticipades per Pere Aragonès després de no poder tirar endavant els seus pressupostos.

Després de la reunió Fernández ha fet una entrada a la xarxa social X en què va recordar que, un cop acabada la negociació amb Ciutadans, s’oferia a Feijóo que “com a candidat a la Generalitat o com a afiliat de base” disposat a ajudar “sempre” a què el PP de Catalunya “obtingui el millor resultat possible”.

El PP era l’únic partit amb representació al Parlament que encara no havia assenyalat al seu candidat pels comicis del 12 de maig. L’elecció de Fernández arriba després de dies de debat intern en el si de partit i d’unes infructuoses negociacions amb Ciutadans, que anirà en solitari a les eleccions.

Les enquestes anticipen un bon resultat pels populars, que a les anteriors catalanes van aconseguir tres escons. Ara, en canvi, enquestes com el CEO pronostiquen una pujada important i permetrien als d’Alejandro Fernández fer-se amb bona part del vot de Cs i acostar-se o superar Vox.

 

 

El TAS de Salou ofereix del 4 al 7 d’abril la ‘marató del teatre’

Les portes del TAS s’obriran del 4 al 7 d’abril, desplegant una programació teatral tan variada com espectacular i divertida. Aquesta cita cultural es converteix en un punt de trobada ineludible per als aficionats a l’art escènic, oferint una agenda repleta d’activitats on el teatre ocupa un lloc d’honor.

La inauguració del Festival Teatre Salou, el dia 4 d’abril a les 20h al TAS, anirà a càrrec de la companyia Ahura Teatre de Salou, que presentarà l’obra ‘Los cuentos del orfanato’. Aquesta obra serà gratuïta.

Després de l’enriquidora experiència teatral, què millor que compartir impressions en un ambient distès? Els dijous, els assistents podran gaudir d’una ruta de platets gurmet pels restaurants locals a un preu de 6 euros, copa inclosa, una oportunitat perfecta per a la conversa postteatral fent un ‘tasta Salou’.

El dia 5, a partir de les 18h, la Sala Costa Daurada serà l’escenari d’una interessant taula rodona: ‘Redescubrir al dios Baco: sus atributos, amores y mitos’. A càrrec de Javier Moreno, aquest viatge al teatre de l’antiga Roma es clourà amb un tast de vins, tot per un preu simbòlic de 3 euros.

El dia 5 a les 18h la Sala Costa Daurada tindrà lloc la taula rodona: ‘Redescubrir al dios Baco: sus atributos, amores y mitos’, es tracta d’un viatge al teatre de l’antiga Roma

A les 20h del mateix dia, el TAS s’omplirà de rialles amb l’obra ‘Histeriotipos, sexo histérico’, a càrrec de la companyia Punto Producciones. Una proposta que promet entreteniment i humor. Les entrades tenen un preu de 5 euros.

‘Hotel Flamingo’ és la proposta per al dia 6 a les 20h, un homenatge al Clown a càrrec de la mítica companyia d”El Tricicle’. Ambientat en un hotel, l’espectacle promet un oceà de somriures ininterromputs i fer que el públic s’ho passi d’allò més bé. Entrades a 8 euros.

El 7 d’abril a les 18h, amb ‘Per fi sol’ de Carles Sans compartirà anècdotes i experiències acumulades al llarg de la seva carrera

La traca final del festival serà el 7 d’abril a les 18h, amb ‘Per fi sol’ de Carles Sans, membre fundador d’El Tricicle. En aquesta actuació en solitari, Sans compartirà anècdotes i experiències acumulades al llarg de la seva carrera. Les entrades anticipades tenen un preu de 15 euros, i de 20 euros a taquilla.

Pack Marató Teatre Salou

A més, aquesta edició del festival, la Regidoria de Cultura introdueix el ‘Pack Marató Teatre Salou‘, una oportunitat per adquirir anticipadament un abonament que inclou l’accés a les quatre obres de teatre, la taula rodona i el tast de vins.

 

El Rail Day organitzat pel Port Tarragona viurà la seva edició més internacional

El cinquè Rail Day se centrarà en les autopistes ferroviàries sota el lema “Rail Ferroutage Unveiled. Trucks on tracks”. Foto: Cedida

El Port de Tarragona celebrarà el pròxim 18 d’abril el Rail Day 2024, un esdeveniment que arriba a la seva cinquena edició i que té com a objectiu la promoció del transport ferroviari de mercaderies. La jornada tindrà lloc al Tinglado 1 del Moll de Costa i comptarà amb la participació d’experts internacionals en una edició que s’enfocarà al desplegament de les autopistes ferroviàries.

L’objectiu del Rail Day és fomentar l’ús del ferrocarril com a mode de transport sostenible i eficient per al transport de mercaderies. L’esdeveniment servirà com a plataforma per a compartir coneixements i experiències, així com per a identificar les oportunitats i els reptes que presenta el transport ferroviari de mercaderies en l’actualitat.

L’organització d’aquesta jornada ha treballat perquè en aquesta cinquena edició la presencia de ponents de fora de Catalunya i de l’estat fos més notable, volent deixar palès el moment clau en que viu Tarragona amb l’imminent arribada de l’ample de via EuropeuStandard.

Sota el lema “Rail Ferroutage Unveiled. Trucks on tracks“, la jornada d’enguany anirà enfocada al desplegament de les autopistes ferroviàries amb ample ibèric i europeu. Un tema d’alt interès per la versatilitat que suposarà poder carregar camions o semi-remolcs directament als trens i per les oportunitats que pot suposar de cara a descarbonitzar la cadena logística o fer front a la manca de conductors. Un altra novetat per aquesta edició és que l’anglès serà l’idioma principal de les diferents ponències i taules rodones degut a la gran afluència de representants d’empreses de fora de l’estat si ve es combinarà amb algunes intervencions realitzades en llengua castellana.


Altres notícies:


El Rail Day 2024 s’emmarca en la estratègia del Port de Tarragona per a convertir-se en un hub logístic multimodal de referència al Mediterrani. L’aposta del Port Tarragona per al transport per ferrocarril queda demostrat en tres grans inversions que potencien aquest repte. Per una banda, la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo, amb 150.000 m2, una plataforma logística i de serveis a l’àrea d’influència de Madrid que es troba en la segona, i definitiva, fase d’obres.

Per altra banda, la segona infraestructura clau per potenciar el transport per ferrocarril al Port, és la Terminal Intermodal La Boella, que disposa de 5 vies d’ample mixt (ibèric + europeu) i 3 vies addicionals de recepció/expedició, preparada per a la circulació de trens de fins a 750 metres de longitud. Finalment, la Zona d’Activitats Logístiques del Port està integrada al Corredor del Mediterrani de la Xarxa Transeuropea de Transport, com a part de la seva xarxa bàsica TEN-T (Trans European Network of Transport). Aquesta xarxa aborda la implementació i el desenvolupament d’una xarxa a tot Europa de línies ferroviàries, carreteres, vies navegables interiors, rutes marítimes de transport marítim, ports, aeroports i terminals ferroviàries.

El Port de Tarragona fa una aposta clara pel transport ferroviari per tal d’optimitzar la cadena logística i poder oferir un millor servei als seus clients, tant des del punt de vista econòmic com en sostenibilitat. El Port de Tarragona té accés ferroviari d’ample ibèric a tot el recinte portuari i ample mixt (UIC+ibèric) en més de 10 km. A més, disposa d’accés electrificat als molls i terminals de la zona de Ribera, zona dedicada a càrrega general, contenidors i caixes mòbils. A les instal·lacions portuàries, el 2023, van entrar i sortir un total de 1.955 combois amb càrrega, el que suposa un 13% més que l’any 2022.

La inscripció al Rail Day 2024 és gratuïta i es pot realitzar a través del web del Port de Tarragona: https://www.eventbrite.es/e/entradas-v-rail-day-798789941217

 

Ferran, les Gavarres, el polígon Entrevies i Riu Francolí canvien a il·luminació LED

El nucli de Ferran ha estat el primer on s’ha substituit la totalitat de l’enllumenat per fanals amb tecnologia LED. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Tarragona duu a terme la substitució de l’enllumenat a diversos punts de la ciutat per llumeneres de tecnologia LED, amb l’objectiu de millorar l’eficiència i l’estalvi energètic. Fa pocs dies es van acabar les obres de substitució dels 56 fanals de Ferran, i actualment s’estan realitzant els canvis de les llumeneres de les Gavarres, Polígon Entrevies i Riu Francolí.

En aquest sentit, l’Ajuntament també ha adjudicat la renovació de l’enllumenat ornamental de la façana de l’Ajuntament a Plaça de la Font i té previst adjudicar el canvi de llumeneres de la Rambla Nova i de la Rambla President Companys a tecnologia LED a partir d’una subvenció rebuda de la Diputació de Tarragona que cobrirà un 80% de l’import de l’actuació, valorada inicialment en 445.000 €.

En total, es renovaran passant a tecnologia LED durant aquest primer trimestre de l’any prop d’un miler de fanals, assolint un estalvi econòmic aproximat de 200.000 € l’any.

Un cop s’enllesteixin aquestes actuacions més immediates, seguiran les tasques de renovació d’enllumenat a tecnologia LED en altres zones de la ciutat com ara Via Augusta, el Parc de la Ciutat o la plaça Alcalde Lloret, entre d’altres.

 

Jose Maria García i Mónica Malla guanyen la 13a Cursa de la Portella de l’Hospitalet

El recorregut de la cursa Clàssica era de 17 km, amb un desnivell positiu acumulat de 1.000 metres. Foto: Cedida

Jose Maria García López, del Team Gozalvo, en la categoria masculina; i Mónica Malla Esque, del Rocko Almenar, en la categoria femenina, han guanyat la 13a edició de la Cursa de la Portella, l’esdeveniment esportiu de muntanya organitzat pel Club Centre Excursionista Serres de Mestral amb el suport de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Jose Maria García López va completar el recorregut de la cursa Clàssica, de 17 km i un desnivell positiu acumulat de 1.000 m, en un temps d’ 01:36:10. Al podi masculí va estar acompanyat per Ferran Larroya Paixà, del C.E. L’Areny/ Escola d’Atletisme de Mont-roig del Camp, que va quedar en segon lloc amb un temps d’01:36:18; i per Javier Heras Hernández, del Centre Excursionista Serres del Mestral, que va quedar en tercera posició amb un temps d’01:36:22. Aquesta prova és puntuable per al Circuit de Curses per Muntanya del Camp de Tarragona (CCTGN).

Monica Malla Esque, va acabar el mateix recorregut en un temps d’01:53:35 i va compartir el podi femení amb Laia Guinovart Díaz, de Desnivell + By Nectina Autoforum, que va ocupar el segon lloc, amb un temps de 02:09:55; i amb Abril Parra Molins, de Desnivell + By Nectina Autoforum, que va quedar tercera, amb un temps de 02:10:52.

Els guanyadors del premis locals van ser: Javier Heras, en la categoria masculina, que va quedar tercer en la classificació general, amb un temps d’1:36:22, com dèiem abans; i Orsolya Nemeth, en la categoria femenina, amb un temps de 02:27:30. Tots dos pertanyen al Centre Excursionista Serres del Mestral.


Altres notícies:


En la modalitat de la Cursa exprés, de 10,5 km i 450 m de desnivell positiu: el primer classificat de la categoria masculina va ser Arnau Fargas Navarro, del Firehawk Trail Team, amb un temps de 00:52:41; el segon, Josep Ferré Huguet, del C.E. Priorat (amb 00:53:01); i el tercer, Xavier Guaita Gual, de l’A.E. Senderó Riudecols (amb 00:55:19). La primera classificada de la categoria femenina va ser Andrea Denisa Oprinca, del Club Natural DFN, amb un temps d’01:06:00; la segona va ser Maria Roig Bergadà, del Club Atlètic Espluguí (01:08:25); i la tercera, Cristina Vives, del C.E. L’Areny (01:11:43).

Oriol Chies Sirisi Marina Sarria Morales, del Centre Excursionista Serres del Mestral, van emportar-se els premis locals d’aquesta modalitat: Chies, en la categoria masculina, amb un temps d’ 01:08:48; i Sarria, en la categoria femenina, amb un temps de 01:16:00.

El president del Club Centre Excursionista Serres de MestralJosep Gavira, ha destacat el nombre d’inscrits (gairebé 400) i ha explicat que les modalitats de la cursa que han comptat amb més participació han estat la cursa exprés i la caminada, que no era competitiva i tenia un recorregut de 10 km, amb un desnivell acumulat de 300 m. També ha remarcat la bona valoració que han fet els participants de l’organització i del marcatge dels circuits i dels recorreguts; així com el temps favorable que va fer durant l’esdeveniment esportiu, que va permetre als i les participants gaudir dels paisatges del municipi, caracteritzats pel contrast entre mar i muntanya.

https://www.serresdelmestral.cat/cursalaportella es poden consultar les classificacions de la 13a Cursa de la Portella.

 

Martina Graus, del Club Nàutic Cambrils, conquereix el podi de la 3a Easter Cup

Aquest és el podi final de la Easter Cup 2024 celebrada a Cambrils. Foto: Cedida

Coincidint amb l’Easter Camp del Club Nàutic Cambrils, els dies 23 i 24 de març s’ha celebrat la tercera edició de l’Easter Cup. Es tracta d’una competició per als més petits, els Optimist B, que els ha servit per agafar més experiència i gaudir de la competició.

Vinguts des dels clubs nàutics d’Hospitalet Vandellós, Salou i Vilanova, a més de Cambrils, han estat onze els joves que han sortit a l’aigua tant dissabte com diumenge. Amb una meteorologia perfecta, els regatistes van completar quatre proves dissabte i quatre més diumenge, tots dos dies amb vent de mestral.

Diumenge a la tarda es va celebrar el repartiment de premis i Martina Graus era la vencedora absoluta de l’Easter Cup. A més, recollia trofeu de primera en les categories Sub16, sub 13 i sub 11. La segona posició va ser per Sibylle Reess del Club Nàutic Vilanova i la tercera per a Anna Simó, també del Club Nàutic Cambrils. Simó també quedava tercera en sub 16. De Cambrils també hi van prendre part Sofia Molero i Stel·la Pregonas. Totes elles van estar acompanyades per les seves entrenadores Bea Muro i Ariadna Ferrer, que celebren els bons resultats gràcies a la direcció marcada per Aleix Monmany, responsable de la secció esportiva.

 

Vídeo: Dani Alvés reuneix un milió d’euros… i surt de la presó

L’exfutbolista Dani Alves, sortint de Brians 2 acompanyat per la seva advocada. Foto: Norma Vidal

L’exfutbolista Dani Alves ha sortit de la presó aquest dilluns a la tarda després d’abonar aquest matí un milió d’euros de fiança. Amb una forta expectació mediàtica, Alves ha abandonat el centre penitenciari Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), cinc dies després que l’Audiència de Barcelona acordés la seva llibertat provisional a l’espera que sigui ferma la sentència de 4 anys i mig de presó per agressió sexual.

A la sortida s’ha trobat amb un grup de treballadors de presons concentrats per demanar la dimissió de la consellera de Justícia per l’assassinat d’una treballadora de la presó de Mas d’Enric, Núria López, al crits de ‘Tots som Núria’.

 

A part de la fiança, la seva defensa ha entregat els passaports al tribunal i Alves haurà de comparèixer cada divendres a l’Audiència de Barcelona. Té prohibit acostar-se o contactar amb la víctima, segons la ressolució de l’Audiència de Barcelona.

Poc abans de les 16.30 hores, Dani Alves ha sortit de la presó de Brians 2 acompanyat de la seva advocada. Alves ha sortit i s’ha dirigit a un cotxe que l’esperava sense fer cap tipus de declaració. L’advocada ja havia advertit als mitjans quan ha arribat, una hora i mitja abans, que no diria res. Darrere d’Alves, els treballadors penitenciaris han aprofitat el ressò mediàtic per fer sentir la seva protesta després de la mort d’una cuinera a Mas d’Enric a mans d’un intern.


Altres notícies:


Cap a dos quarts de dotze s’ha conegut que Alves havia dipositat la fiança. Un cop comprovat aquest extrem i que la defensa del futbolista havia entregat els passaports el 21 de març, L’Audiència ha decretat la seva llibertat provisional i ho ha comunicat a l’oficina de Brians. Tots els divendres haurà de presentar-se davant de la secretaria de la secció 21 de l’Audiència, així com totes les vegades que sigui requerit. Haurà de facilitar un número de telèfon de contacte per poder ser localitzat. Si el divendres és festiu, haurà de comparèixer el dia anterior laborable.

La resolució li recorda l’expressa prohibició de sortir d’Espanya mentre duri la tramitació dels recursos que puguin interposar-se contra la sentència, que no és ferma. L’Audiència comunica aquest extrem al Consolat del Brasil perquè ho tingui en compte si Alves demanés un nou passaport.

També acorda informar els cossos i forces de seguretat de l’Estat perquè garanteixin que el futbolista no surt de l’Estat, amb abast europeu.

Alves té prohibit apropar-se a menys d’un quilòmetre del domicili i lloc de feina de la víctima, així com comunicar-se amb ella per qualsevol mitjà fins que hi hagi sentència ferma.

Sense el suport econòmic del pare de Neymar

L’exfutbolista ha acabat reunint els diners necessaris per sortir en llibertat malgrat perdre el suport del seu principal avalador fins ara, el pare del també exblaugrana Neymar Jr, Neymar da Silva. El pare del brasiler va anunciar dijous que no ajudaria Dani Alves amb els diners de la fiança.

En un primer moment, havia transcendit que el pare de Neymar contribuiria a aconseguir la quantitat, després que ja ho fes amb la indemnització de 150.000 euros que la defensa d’Alves va entregar a la víctima, però la condemna que ara pesa sobre l’exjugador ha fet canviar de parer la familia Neymar: “Per a nosaltres l’assumpte ha acabat”, afirmava.

La fiscalia ja ha presentat recurs contra la llibertat provisional d’Alves sota fiança. Si l’Audiència de Barcelona els estimés i decidís augmentar la fiança o retirar-la, l’exfutbolista podria tornar a presó a l’espera de la sentència ferma. En paral·lel, els tribunals estan a l’espera de resoldre els recursos presentats contra la sentència, també impugnada pel ministeri fiscal i per l’acusació.

Redacció – ACN

 

Reus treu a concurs el projecte del seu pla per drenar i recuperar aigua de pluja

El projecte contempla un SUDS en el tram urbà de la riera de l’Escorial a la rotonda de l’avinguda de Riudoms. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus ha publicat aquest dilluns al perfil del contractant la licitació dels contractes per a la redacció del Pla Director de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS) de Reus així com la redacció del projecte executiu, direcció d’obra i coordinació de seguretat i salut del primer d’aquests SUDS a l’antiga llera urbana de la riera de l’Escorial.

Els Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible són infraestructures de gestió d’aigües pluvials que imiten processos hidrològics naturals de drenatge, i que permeten emmagatzemar i recuperar part de l’aigua d’escolament.

La redacció del Pla Director de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible de Reus (el primer lot del contracte) estudiarà les possibilitats d’incorporació d’infraestructures de drenatge sostenible a la ciutat, fent més permeable la ciutat per millorar la gestió de l’aigua d’escolament, en coordinació amb els dos plans que formen part de l’Ajuda de la «Fundación Biodiversidad»: el Pla de Refugis climàtics i el Pla de la Infraestructura Verda Blava i Biodiversitat.

Marina Berasategui, regidora d’Urbanisme, afirma que “el document permetrà disposar d’un instrument estratègic que defineixi les eines i línies d’acció en el marc de la gestió de l’aigua de pluja, encaminades a reduir la inundabilitat d’origen pluvial i reduir els abocaments, a més de prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic i millorar la resiliència del territori”.

En aquest sentit, el document posa en valor que l’aigua és un recurs natural valuós, i que cal reduir l’aportació d’aigua de la pluja al sistema de sanejament i recuperar l’aigua d’escolament cap al sòl fèrtil o per al seu emmagatzematge. El contracte té un pressupost de licitació de 145.200 euros.


Altres notícies:


El segon lot del contracte és la del projecte executiu d’un SUDS en el tram urbà canalitzat de la riera de l’Escorial a la rotonda de l’avinguda de Riudoms. L’objectiu és millorar la capacitat hidràulica dels barrancs de Barenys-Escorial i obtenir, entre altres beneficis, contribuirà a la renaturalització urbana mitjançant una nova estratègia de plantació d’espècies vegetals més resilients, amb l’objectiu d’incrementar la biodiversitat i la renaturalització urbana.

Així mateix, es facilita l’accés a la ciutadania, per a l’estudi i difusió dels SUDS, i es posen en valor els elements associats a l’aigua, promovent un recorregut de l’aigua de l’antiga Riera de l’Escorial (avui canalitzada en gran part), fomentant el patrimoni històric, social, mediambiental i ecològic de la ciutat. Altres objectius són controlar la inundació d’origen pluvial i fluvial de la zona, recuperar part de l’aigua d’escolament i dirigir-la a sòl fèrtil, enlloc de dirigir-la al sistema de clavegueram o a la xarxa de pluvials.

Com a objectiu més ampli, els dos projectes es plantegen prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic, augmentar la biodiversitat, millorar la resiliència del territori i facilitar l’accés dels ciutadans a aquest espai verd. El contracte del segon lot té un pressupost de licitació de 38.796,45 euros.

Els dos treballs s’inclouen en el projecte RENATUReus, que l’Ajuntament de Reus impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

RENATUReus té un pressupost de 4,2 milions d’euros, finançat amb ajuts Next Generation, i busca renaturalitzar la ciutat amb els objectius de millorar l’habitabilitat dels entorns urbans, i d’incrementar la biodiversitat, la seva conservació i adaptació.

 

Castellvell del Camp torna al seu refugi antiaeri 85 anys després

Inevitablement, a algú li havia de caure una llàgrima en evocar un passat tant dolorós com el de la guerra civil i la devastació física, però sobretot moral, que suposaven els bombardejos aeris de l’aviació feixista sobre la població indefensa. Castellvell del Camp reobria dissabte el refugi que ha recuperat els darrers anys amb un seguit de visites guiades, amanides amb una excel.lent recreació històrica, que incloïa la presència de sanitaris de l’època, oficials de l’exèrcit, milicians o membres de la Creu Roja.

Un desplegament rigorós i perfectament documentat, comandat pel regidor de Cultura, Jordi Jové, i el grup Recreació Històrica i Patrimoni Junts, per rebre els primers visitants a l’entrada de l’amagatall del carrer sant Jaume i que la setmana passada era inaugurat amb la presència de nou testimonis de l’època, nou supervivents que aleshores només tenien entre tres i cinc anys, però que encara recordaven amb emoció les pors que trasbalsaren Castellvell en aquells anys d’infausta memòria.

Dos moments de l’inici de la ruta, davant l’actual Ajuntament, mentre el regidor de Cultura reparteix diner emès per l’Ajuntament l’any 1937. Fotos: Tots21

La visita forma part d’una ruta per la memòria de la guerra civil a Castellvell i que tindrà continuïtat. Comença a la plaça de l’Ajuntament, on havia existit el segon refugi antiaeri -actualment colgat i inaccessible-. Allí s’informava que el lloc que ocupa actualment l’edifici consistorial va ser seu del flamant edifici de la societat El Casino, que reunia la gent de dretes del municipi, un immoble noble que incomprensiblement va anar a terra als anys 80. La guia de la ruta repartia fotografies antigues que mostraven la bellesa de l’edifici.


Altres notícies:


Des d’allí, la ruta fa parada a la Font Nova, on hi hagué els rentadors, que havien estat inaugurats en 1906 i que també van desaparèixer per a desesperació de l’historiador local Esteve Sugranyes, recuperador de la memòria del poble i present en una de les visites feta dissabte.

Façana de la bodega. Foto: Tots21

La tercera parada de la ruta bèl.lica la forma l’edifici de l’Espiga, que era la societat de la gent d’esquerres, situada a l’actual carrer Sant Vicenç i que un cop acabada la guerra fou incautat, com no, per la Falange. Sortosament, l’edifici es conserva i s’usa com a magatzem agrícola. La quarta parada és el celler cooperatiu, la bodega de vi aixecada en 1934 i adquirida per l’Ajuntament actual, que compta amb una façana d’un bell estil modernista. “L’any 1935 Castellvell va veure’s beneficiada per una gran collita de raïm i això permeté disposar de vi durant la guerra civil”, recordava la guia.

Un oficial de la República relatant els efectes dels bombardejos. Foto: Tots21

La cinquena i sisena parades són ja el refugi. En primer lloc, un oficial de la República explica què era el règim instaurat en 1931, com s’activaven les bombes d’aviació i els danys que provocaven, per donar pas al refugi en sí, on una sanitària abillada com si fóssim al 1936 relatava la història dels bombardejos de la veïna Reus i com Castellvell se sumaria en 1938 a la iniciativa de la capital del Baix Camp de construir refugis. Tot amanit amb un àudiovisual on es repassaven les fites cronològiques de la construcció dels dos refugis de Castellvell -un tercer no va arribar a reeixir en aparèixer aigües subterrànies-, com ho va afrontar l’Ajuntament de l’època i els moments claus de la guerra, com fou l’arribada de 28 refugiats vinguts de Madrid en l’any d’inici de la guerra o la vinguda de l’arquitecte dels refugis de Reus per construir els de Castellvell.

Descens al refugi antiaeri. Foto: Tots21

Imatge de l’interior del refugi i de la parada amb medicaments i material de guerra. Fotos: Tots21

 

A l’entrada del refugi es reunia material de guerra, des de bombes a metralla procedents de la batalla de l’Ebre, i una bala localitzada a Castellvell -una peça preuada de col.leccionista- , medicaments de l’època, una bandera republicana, premsa i propaganda del moment -del POUM, d’ERC, del PSU,…- o un fardell amb menjar que es repartia als vilatans que es refugiaven contra les bombes. Acabat l’àudivosual, un sanitari amb una escandalosa sirena de mà alertava de l’arribada de l’aviació, senyal que calia córrer cap al refugi.

Simulació del so real d’una sirena, que avisava de l’arribada dels bomarders. Foto: Tots21

Un ingent treball d’investigació que ha incorporat, a l’àudiovisual, el testimoni de les persones vives i mortes que residien en un Castellvell temblorós, alerta davant les ràzzies de l’aviació feixista sobre Reus i sobre Castellvell, i que havien de buscar consol davant una acció infame continuada que no van comprendre mai. El mateix dia de l’entrada de les tropes franquistes a Reus, el 15 de gener de 1939, entre 60 i 90 avions d’atac feixista van sobrevolar Reus i Castellvell, fent tremolar els seus edificis.

L’alcalde de Castellvell, Josep Manel Sabaté, amb gent vestida d’època a la cantina. Foto: Tots21

La ruta acaba amb un esmorzar tal com era als anys 30. Foto: Tots21

La ruta mor en la cantina dels soldats, amb esmorzar de campanya típic, que s’abona amb diner que emetí l’Ajuntament de Castellvell durant la guerra, amb vals a 10 cèntims el paper. Què menjaven els sodats? Clotxa amb oli, tomaca, sardina de la costa o arengades, acompanyats de vi, aigua i cafè.

 

Transports adjudica per 9,8 milions d’euros la nova estació Reus-Bellissens

L’actuació inclou un nou pas urbà, que connectarà amb la URV, el carrer Vidal i Alcover i l’estació d’autobusos. Foto: Cedida

El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha adjudicat per 9,8 milions d’euros (IVA inclòs) les obres de construcció de la nova estació de Reus-Bellissens, un projecte estratègic per al desenvolupament de la xarxa ferroviària de proximitat a la província de Tarragona, emmarcat en el pla Transformem Rodalies.

L’actuació, realitzada a través d’Adif, millorarà la multimodalitat de la localitat, connectant-la amb la xarxa de Rodalies del Camp de Tarragona i els serveis regionals de Catalunya, atenent així les demandes actuals i futures de la mobilitat de viatgers. El projecte inclou un nou pas inferior urbà, que connectarà l’eix central del Campus Universitari de Bellissens amb l’estació d’autobusos.

Per l’estació circularan els serveis de les línies RT1 (Tarragona-Reus) de Rodalies del Camp de Tarragona i els trens regionals R14 (Barcelona-Lleida) i R15 (Barcelona – Riba-roja d’Ebre). Segons els estudis de demanda realitzats per Adif, s’estima que la nova estació registrarà un trànsit d’uns 1.400 viatgers diaris, que podrien arribar fins als 3.500 viatgers/dia en un horitzó de 30 anys.


Altres notícies:


La nova estació de Reus-Bellissens, situada al sud-est de la ciutat, entre les estacions de Reus i Vila-seca, es configura com una terminal moderna, integrada en una plaça de marcat caràcter urbà, al costat d’una zona de recent construcció, en la qual se situen el Campus Universitari de Bellissens de la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, el Tecnoparc i l’institut Roseta Mauri, entre altres.

Integrada per mòduls arquitectònics diferenciats, comptarà amb dues andanes laterals, dotats d’espais d’espera i recorreguts accessibles coberts per marquesines. El pas inferior que connectarà les andanes serà accessible, amb ascensors i escales fixes.

El projecte –que executarà l’empresa Contratas y Ventas– inclou una àrea d’aproximació i accés per als vianants accessibles, connectant amb àrees urbanes reservades per a parada de vehicles, taxis i autobusos, i integrant espais per a nous models de mobilitat sostenible.

Reproducció de l’accés que tindrà la nova estació reusenca. Foto: Cedida

Al costat de la nova estació es construirà un nou pas urbà –que finançarà l’Ajuntament de Reus conforme al conveni establert amb Adif–, que connecta l’eix central del Campus Universitari de Bellissens amb el carrer Jaume Vidal i Alcover i l’estació d’autobusos. D’aquesta manera, es potenciarà la permeabilitat i centralitat de la nova estació ferroviària en la trama urbana.

La urbanització al voltant del nou pas reforçarà la integració a la ciutat i els itineraris accessibles des de tots dos costats de la ciutat. De fet, el pas urbà s’integra amb l’estació i la ciutat a través d’una plaça escalonada i accessible, que genera espais confortables i assegurances, alineats amb els estàndards d’urbanisme de gènere.

Aquesta actuació contribueix a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 9, que fomenta infraestructures fiables, sostenibles i de qualitat; i 11, que impulsa ciutats inclusives i sostenibles. Compta amb finançament europeu a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU.

 

Sal i Pebre: Simón Coll, tradició i innovació per Pasqua un any més

Els clàssics de Simón Coll arriben per Pasqua un any més. Foto: Helder Moya

Simón Coll, fundada l’any 1840, és reconeguda per acompanyar el consumidor en totes les etapes de la seva vida i per la seva gran aposta pel sabor i la qualitat, mantenint viu l’ofici xocolater i integrant a les seves fàbriques tot el procés d’elaboració.

Durant sis generacions i més de 180 anys d’història, l’empresa ha anat adaptant el seu model de negoci fins a arribar a estar present en 50 països, mantenint-se fidel a la preservació del seu ofici i al procés d’elaboració Bean to Bar.

La marca elabora, any rere any, campanya rere campanya, més de 200 figuretes per sorprendre en aquestes dates. Cada temporada és un nou repte de creativitat, qualitat i una minuciosa enginyeria de processos per industrialitzar els productes de Pasqua. L’equilibri perfecte entre el domini de les noves tecnologies i la preservació del procés artesanal és l’èxit de Simón Coll. Per donar resposta a tota mena de públics, l’empresa va inaugurar una nova línia d’emmotllament i decorat l’any passat, oferint nous models que donen resposta a fins pedagògics, d’entreteniment i d’interacció familiar.

Cada temporada és un nou repte de creativitat i qualitat per Simón Coll. Foto: Helder Moya

Campanya 2024 amb un ampli ventall creatiu

Per a aquesta campanya, Simón Coll rendeix un tribut als diferents protagonistes de Pasqua: els padrins, la família, els rebosters i, per descomptat, els més petits de la família. I ho fa mitjançant una categorització de productes que respon als diferents universos de creativitat i tradició.

En decoració hi trobareu una varietat de propostes que compta amb fórmules de xocolata negra en diferents percentatges, xocolata amb llet i xocolata blanca en el format més funcional pensades per afegir a les mones de Pasqua. Pel que fa a tradicions del món, la marca aposta per figures més elaborades i amb un enfocament clàssic, com ara els mítics ous i les gallines, pensades per a tot tipus de públic, fins i tot el més adult i amant del cacau, amb una proposta exclusiva 70% cacau.

Simón Coll posa el focus en l’entreteniment i l’entorn dels més petits. Foto: Helder Moya

Relacionada amb les aficions, aquesta categoria és una aposta de Simón Coll. Productes dissenyats per cobrir diferents aficions, des de la creativitat fins a la imaginació i fantasia, tots en diferents percentatges de cacau per abastir tots els paladars. Hi trobareu pilotes de futbol (de 550 grams i novetat d’aquesta temporada), MotoGP, F1, patins de xocolata, trofeus, entre d’altres.

Finalment, pel que fa a l’imaginari, Simón Coll posa el focus en l’entreteniment i l’entorn dels més petits. És en aquesta línia on la marca n’ha reforçat el disseny, aportant i transmetent creativitat, imaginació i fantasia. Dissenys de dinosaures i unicorns o un gos de xocolata blanca (novetat de la temporada) de 165 grams i que serà la predilecció dels amants dels animals.

Helder Moya

 

IDT s’adhereix a l’AEQT com a nou Business Partner

Instant de la signatura per la incorporació d’IDT a l’AEQT. Foto: Cedida

Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i l’empresa IDT han subscrit un acord de col·laboració pel qual ambdues organitzacions pretenen treballar conjuntament.

IDT és un dels principals especialistes en tecnologia d’estanquitat d’Alemanya. Fabriquen productes avançats per al funcionament fiable i segur d’importants indústries. Amb una llarga tradició i més de 200 empleats, desenvolupen solucions estàndard o especials i ofereixen un servei fiable, sempre a prop dels seus clients. Operen amb èxit a cinc seus europees, amb una empresa a la Xina i una sòlida xarxa de socis a més de 40 països. Els seus clients els descriuen com a competents, fiables, experimentats, innovadors i simpàtics.

Tant l’AEQT com IDT estan compromesos amb l’excel·lència i la millora continuada.

EXCLUSIVA: Mònica Sales serà la número 1 de Junts per Tarragona i Albert Batet anirà per Barcelona

Mònica Sales. Foto: ACN

Canvi notable en el tiquet electoral de Junts a Tarragona. La tortosina Mònica Sales serà la cap de llista a les eleccions del 12 de maig al Parlament de Catalunya si no hi ha cap sorpresa inesperada, mentre que el vallenc Albert Batet -antic cap de llista per Tarragona– anirà a les llistes per Barcelona, en un lloc destacat d’una llista que encapçala Carles Puigdemont, segons ha sabut Tots21. Altrament, Batet s’encarregarà de dirigir la campanya electoral a tot Catalunya. Amb aquest canvi de lloc i nous papers per Batet es reforça també el paper de les comarques de Tarragona a nivell nacional.


Altres notícies:


Sales confirma així la seva estrella ascendent. En les anteriors eleccions se situà de número 2, justament darrere Albert Batet. Eusebi Campdepadrós i Teresa Pallarès van conformar els quatre diputats elegits per Junts a Tarragona en l’arrencada de la legislatura.

Sales és portaveu del grup parlamentari de Junts, dona de total confiança de Puigdemont -aquest dijous era a Elna en l’anunci fet per Puigdemont que es presentarà a les eleccions-, on ja rebia felicitacions.

 

 

El Morell es vesteix de teatre, circ, dansa i música en el PrimaverArt

La Companyia Pau Palaus arriba amb Zloty als Jardins de l’Ajuntament. Foto: Cedida

Torna un dels referents de les arts escèniques de carrer del Camp de Tarragona i cada  cop més de les comarques del sud de Catalunya, el PrimaverArt del Morell. Seran 14 espectacles de teatre, circ, dansa i música, en un festival que presenta entre les seves novetats la reducció d’aforament d’alguns d’ells i la sessió doble en algunes de les propostes per tal que el públic que recorre El Morell aquells dies no se’ls perdi.

La 9a mostra d’arts escèniques dels 10 anys de vida -un va patir la covid- arrencarà el dijous dia 4 d’abril i s’allargarà fins diumenge dia 7, és a dir, com cada any, passat Setmana Santa.

Arriba quan clou la temporada al Teatre-Auditori, que ha viscut diversos solud outs, amb totes les entrades venudes. Per què ha succeït?: “Per la qualitat de la programació, amb actors i actrius reconeguts pel públic, i per la represa després de la covid”, responia el regidor de Cultura, Miquel Roig.

L’alcalde i el regidor de Cultura, amb els tècnics programadors, al costat del cartell oficial de PrimaverArt. Foto: Tots21

Quant al PrimaverArt, “ja són nou edicions plenes de cultura als carrers del municipi i amb una resposta per part de la gent fantàstica, tornarem a gaudir d’una quinzena de propostes diversesi per a tothom”, exposa l’alcalde del Morell, Eloi Calbet, qui afegeix que “continuem apostant d’una manera clara per la cultura morellenca durant tot l’any i el PrimaverArt és referent a tot el territori i un orgull pel Morell, és enriquidor i molt emocionant veure com anem sumant edicions arribant a un 2024 on es destinaran al voltant de 60.000 euros”.

La cartellista

Una tradició iniciada a la tercera edició del festival és tenir cura del cartell. S’encarrega a destacades artistes del territori per marcar una certa fita artística que doni sentit a la programació. El cartell d’enguany “és obra d’Anduluplandu, alter ego de la il·lustradora tarragonina Bet Díez, que ens dibuixa l’esperit de la mostra, de la primavera i de les diferents disciplines que s’hi han pogut i s’hi podran veure al llarg d’aquests darrers anys”, ha detallat el regidor de Cultura, Miquel Roig. “Sempre busquem que el cartell reflecteixi l’essència de l’artista i el significat del PrimaverArt, i així ha sigut”, afirmava David Ayza Granell, tècnic auxiliar de festes i cultura del consistori.


Altres notícies:


Interactuar amb el públic

Precisament, els tècnics de festes, cultura, joventut i audiovisuals del consistori han desgranat una mica més la programació i el seu vessant més artístic que “continua apostant molt fortament pel circ i els espectacles per a tots els públics, que sorprendran i agradaran a tothom”.

Afegien que “es busca un tipus d’espectacle que interactuï amb el públic i amb l’espai, que sigui una suma amb l’entorn, és això el que busquem quan plantegem una mostra als carrers i a l’aire lliure”. L’any passat es va estrenar l’espai de la plaça Maria Mercè Marçal i enguany s’hi han tornat a programar diferents espectacles mantenint la graderia modular instal·lada en l’edició anterior, la qual permet gaudir d’espectacles de més gran format amb un nombre més gran de persones al públic.

La Fàbrica de Talents inaugurarà com cada any el festival.Foto: Cedida

Quatre dies de cultura als carrers amb una programació molt diversa El dijous dia 4 d’abril la Fàbrica de Talents tornarà a donar el tret de sortida de l’edició, per cinquè any. Un espai en què joves del Morell mostren les seves habilitats artístiques, i en què col·laboren l’Escola Municipal de Música del Morell i l’activitat de dansa que duu a terme l’AMPA de l’Escola Ventura Gassol.

La Companyia Le Puant presentarà Gran Sonata. Foto: Cedida

El menú de divendres

Divendres dia 5 d’abril, la Companyia Le Puant, des de Banyoles i Terrassa ens presentaran la Gran Sonata, un espectacle de clown i humor gestual; el mateix divendres, i sense canviar de registre, la Companyia Pau Palaus arriba amb Zloty als Jardins de l’Ajuntament. I encara més circ per tancar un divendres amb Latas de la Cia. D’Click, que des de Saragossa ens porten una reflexió sobre la bellesa i la inutilitat de les coses.

Absurd, del Circ Vermut, serà la primera matinal. Foto: Cedida

El cap de setmana començarà dissabte 6 d’abril amb moltíssimes propostes de diferents gèneres artístics i a diferents espais. Absurd del Circ Vermut serà la primera matinal, seguida de La piedra de madera de la Cia. de Circo EIA, que farà doblet matí i tarda. El Col·lectiu El Gos Perdut arriba amb el seu espectacle homònim abans que la Companyia Orain-Bi munti el seu circ Mute, des de Bilbao. Zloty tornarà al vespre de dissabte a la plaça Era del Castell. I tancarà la jornada de dissabte La Tartana de la Cia. Troncos Lucos, un espectacle per a tots els públics que arriba des de Madrid a la plaça Maria Mercè Marçal.

El Col·lectiu El Gos Perdut arriba amb el seu espectacle homònim. Foto: Cedida

White Bottom, de Ramiro Vergaz, continuarà la matinal de diumenge al Pati de l’Institut. Foto: Cedida

El diumenge 7 d’abril arrencarà amb Dones de circ a “La Tartana”, una proposta de microteatre de la Cia. Teatre sobre rodes. White Bottom, de Ramiro Vergaz, continuarà la matinal al Pati de l’Institut i la Cia. Brass The Gitano Band ens portarà cap a la zona de food trucks al migdia i per molts carrers del municipi. Ego de la Cia. Humancía i Amal de la Companyia La Baldufa tancaran la novena edició d’aquest PrimaverArt.

Alguns espectacles seran amb aforament limitat

Després d’analitzar l’afluència de públic dels anys anteriors, des de l’organització s’ha decidit limitar l’aforament per a un correcte desenvolupament dels espectacles. Les entrades dels espectacles amb aforament limitat es podran adquirir gratuïtament al Centre Cultural a partir del dia 2 d’abril de 16 a 20 horesfins a exhaurir les disponibles. Cal tenir en compte que es poden adquirir un màxim de 5 entrades per persona i espectacle. Les propostes amb aforament limitat són les següents:

• Zloty
• Dones de circ
• La piedra de madera

Altrament, com cada any, també arriben les food trucks El pati del Centre de dia acollirà, un cop més, la zona food trucks, un espai per recuperar forces o refrescar-se entre espectacle i espectacle. Una àrea que obrirà divendres, de sis de la tarda a una de la matinada, dissabte, de deu del matí a una de la matinada, i diumenge, de deu del matí a nou del vespre.

Consulteu tota la programació en aquest enllaç.

 

La Ganxet Pintxo se celebrarà només a la primavera i amplia dies d’oferta

Una col.lecció de propostes de la Ganxet Pintxo d’enguany. Foto: Tots21

Una de les cites culinàries de l’any a Reus i al Camp de Tarragona és la ruta de tapes Ganxet Pintxo. Doncs bé, en aquesta vintena edició ve carregada de novetats, per començar tindrà lloc un cop a l’any (del 9 al 26 de maig) i no dos. I a més amplia una setmana la seva oferta. Es tracta de concentrar el potencial a la primavera i no desgastar el sector i els mateixos organitzadors amb dues cites separades només per cinc mesos.

I és que l’èxit de la Ganxet Pintxo suposa un sobreesforç per als restauradors, tant d’organització de cuina com de personal, a més de traballar en el dia a dia.

I com marca la tradició, el Mercat Central de Reus ha acollit, aquest divendres 22 de març, la tradicional sessió fotogràfica de la Ganxet Pintxo i la presentació de les novetats. Més qualitat en l’oferta i més cura de l’organització a vetllar per les necessitats dels restauradors destaquen d’un certamen que guanya riquesa gastronòmica en cada edició.

Els trenta-set establiments participants d’aquesta edició han presentat les seves creacions davant de la xef i assessora gastronòmica, Eva Hausmann, la qual ha estat l’encarregada de donar els darrers consells a les propostes, en una edició marcada per destacades novetats i la potenciació, de nou, dels productes de proximitat de qualitat.


Altres notícies:


El coordinador de la Ganxet Pintxo i vicepresident de la Cambra de Comerç de Reus, Jaume Batista, ha destacat que “l’objectiu és fer de la Ganxet Pintxo, encara més, un dels esdeveniments en majúscules de la primavera a la ciutat i també del territori”, remarcant el fet d’incloure un altre cap de setmana a la ruta i poder destinar tots els recursos pressupostaris en una sola edició.

Organitzadors i autoritats, al Mercat Central. Foto: Tots21

Aposta per la primavera

Així mateix, Batista ha refermat la nova proposta de fer una única ruta de la Ganxet Pintxo durant la primavera, en una temporada “on torna el bon temps i ve de gust sortir al carrer com a motiu social”. A més, el coordinador de la Ganxet Pintxo considera que aquesta decisió “dona l’opció als restauradors i restauradores d’aprofitar més el material gràfic de la ruta i els serveix de porta d’enllaç amb Sant Joan, Sant Pere i l’estiu”.

Les xarxes i els restauradors

La Ganxet Pintxo 2024 farà una aposta ferma per les xarxes socials i la participació dels usuaris de la ruta i els restauradors. D’aquesta forma, s’han previst tres sortejos entre el públic on se sortejaran tiquets bescanviables per tapes dels establiments participants, entrades per a PortAventura, Infinitum Beach Club o lots per cortesia de l’Agència de Reus Promoció, entre d’altres propostes que s’aniran desvetllant durant les pròximes setmanes. Però no només els usuaris de les xarxes socials de la Ganxet Pintxo podran ser afortunats enguany.

Sorteig per als restauradors

Els restauradors tindran la possibilitat de participar en un sorteig amb premis molt destacats. El primer guanyador participarà en l’Espai Gastro de la Reus Viu el Vi 2024 de forma gratuïta, mentre que el segon i el tercer obtindran barrils de cervesa gratuïts per cortesia d’Estrella Damm. “Amb aquestes iniciatives pretenem engrescar als establiments participants i que es vegin com una part molt activa de la ruta”, afirma Jaume Batista.

“Aquesta edició té tots els detalls pensats perquè sigui un referent i el nou punt de partida de la Ganxet Pintxo cap a un futur encara més exitós”, ha conclòs Jaume Batista, el qual ha afegit que, en l’àmbit gastronòmic “cal tornar a fer valdre la importància de l’assessorament d’Eva Haussman amb els restauradors. A la Ganxet Pintxo no només volem que se serveixin tapes, sinó que pretenem que siguin de la màxima qualitat i que el preu justifiqui el producte”. Una voluntat en la qual la Cambra s’alinea amb el patrocinador de l’operatiu, Estrella Damm.

La presentació de les tapes ha comptat també amb la participació de Noemí Llauradó, regidora de Projecció de Ciutat, Josep Baiges, regidor de l’Àrea de Promoció Econòmica i Coneixement, i Òscar Mas, en representació d’Estrella Damm.

Llauradó ha subratllat la vocació territorial de la Ganxet Pintxo, el seu èxit consolidat amb el pas del temps i l’aposta pel quilòmetre zero en productes, un aspecte que també ha recalcat de manera especial la xef Eva Hausmann.

La Ganxet Pintxo és una iniciativa de la Cambra de Comerç de Reus, amb el patrocini d’Estrella Damm i el suport de l’Ajuntament de Reus.

 

DIA MUNDIAL DE L’AIGUA. Aigua regenerada per fer front a la sequera

Punt a Molins de Rei on l’aigua regenerada s’afegeix al cabal del riu Llobregat. Foto: Cedida

Agbar impulsa una gestió dels recursos hídrics basada en l’economia circular per avançar en la resiliència dels municipis i contribuir al seu desenvolupament econòmic i social.

El canvi climàtic es manifesta a través de l’aigua i altera el cicle natural d’aquest recurs. Les onades de calor, les inundacions, els episodis de sequera o l’augment del nivell del mar s’intensifiquen com a signes d’una crisi climàtica que ha esdevingut el repte més gran de la humanitat en el segle XXI.

Quan l’aigua escasseja o les persones hi tenen un accés desigual, augmenten les tensions entre comunitats i països. I és aquesta, precisament, la crida que llança Nacions Unides en el Dia Mundial de l’Aigua. Amb el lema “Aigua per la pau”, posa en relleu com la salut pública i la prosperitat de les societats, els sistemes alimentaris i energètics, la productivitat econòmica i la integritat ambiental depenen del bon funcionament i d’una gestió equitativa del cicle de l’aigua.

A Catalunya, ens trobem en una situació d’emergència a causa de la manca de pluges els tres darrers anys. Els embassaments de les conques internes es troben per sota del 15 %, límit establert per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per activar l’estat d’emergència en què ens trobem immersos des de l’1 de febrer. Però aquesta sequera no és una crisi puntual. L’ACA estima que el dèficit hídric a la regió metropolitana de Barcelona per a l’any 2027 serà de 130 hectòmetres cúbics anuals.

Tancar el cercle del cicle de l’aigua per no dependre de la pluja

Conscients dels reptes que comporta la menor disponibilitat d’aigua per a les nostres ciutats i l’activitat econòmica, des d’Agbar apostem pels recursos hídrics alternatius, com l’aigua regenerada, per garantir el subministrament d’aigua en qualsevol circumstància. Es tracta de l’aigua procedent de la xarxa de sanejament que, un cop depurada, rep un tractament addicional perquè es pugui reutilitzar en diversos usos, seguint un model d’economia circular.

Estendre aquesta regeneració és la millor garantia per fer les nostres ciutats més resilients davant l’escassedat hídrica. Una solució que té un cost energètic fins a tres vegades inferior al de dessalinitzar l’aigua i que genera una petjada de carboni de pràcticament la meitat que la de l’aigua dessalinitzada.

De fet, Agbar és un referent internacional en la gestió sostenible dels recursos hídrics i un grup capdavanter en la regeneració d’aigua. Per exemple, el 2023 Aigües de Barcelona va regenerar 57,9 hectòmetres cúbics d’aigua residual depurada, xifra que equival a l’aigua que consumeixen durant un any al voltant d’un milió i mig de persones. Actualment, la companyia impulsa fins a 1.500 litres d’aigua per segon, des de l’Estació Regeneradora d’Aigua (ERA) de la depuradora del Baix Llobregat, aigües amunt del riu Llobregat fins a un punt, situat a Molins de Rei, on s’afegeix al cabal del riu en condició d’aigua prepotable. Vuit quilòmetres curs avall, aquesta aigua arriba al punt de captació de l’estació potabilitzadora (ETAP) de Sant Joan Despí, i es torna a tractar i potabilitzar per enviar-la posteriorment a les llars metropolitanes. Ara, el repte és reproduir aquest model a la conca del Besòs i poder regenerar 60 hectòmetres cúbics d’aigua addicionals anualment, per deixar de dependre de l’aigua de la pluja i alliberar recursos superficials per a altres territoris.

Tècnic treballant a la Plataforma Experimental de Reutilització d’Aigua a l’EDAR de Mataró. Foto: Cedida

Així mateix, a la depuradora de Mataró s’ha posat en marxa una plataforma experimental de reutilització de l’aigua, un projecte impulsat pel Consell Comarcal del Maresme i per l’ACA que està operat per CETAQUA, el centre tecnològic d’Agbar, en col·laboració amb SIMMAR. Aquesta iniciativa persegueix demostrar la viabilitat tècnica i econòmica de la regeneració de l’aigua tractada a la depuradora de Mataró.

L’aigua regenerada, la solució per frenar la intrusió d’aigua marina als aqüífers

Una conseqüència tant de la manca de precipitacions com de l’escassetat d’aigua superficial és la necessitat d’incrementar la captació d’aigües subterrànies fins a sotmetre-les a un règim de sobreexplotació. El mes de juny passat, l’ACA alertava que sis de les quinze masses d’aigua subterrànies litorals de Catalunya pateixen intrusió salina, i altres tres n’estan amenaçades. Els aqüífers són la base dels sistemes de proveïment urbà, i, per tant, l’increment de clorurs en aquestes masses d’aigua dolça pot tenir conseqüències irreversibles. L’aigua regenerada és també una solució per evitar la intrusió d’aigua marina.

En l’àmbit metropolità, per exemple, des dels anys 70 els nivells de l’aqüífer principal del delta del Llobregat han estat recurrentment per sota del nivell del mar, i això ha afavorit l’entrada d’aigua marina a l’aqüífer, principalment a través de la dàrsena del port que hi ha a la Zona Franca. Per revertir aquesta situació, entre el 2007 i el 2009 es va construir una línia de quinze pous, ubicats a uns 1.500 metres en paral·lel a la línia de costa, totalment equipats per poder injectar un màxim de 15.000 metres cúbics al dia d’aigua regenerada procedent del tractament avançat de l’ERA del Baix Llobregat, gestionada per Aigües de Barcelona. La injecció d’aigua actua com a barrera a l’entrada de l’aigua de mar i millora la qualitat de l’aigua de l’aqüífer en aquesta zona. Una solució testejada des de fa més d’una dècada, que s’ha mostrat eficaç i que haurà d’implantar-se a altres aqüífers costaners afectats per aquest mateix problema, com els de la Costa Brava, la Tordera, el Baix Camp, el Baix Ter o la Plana d’Alcanar.

De fet, actualment hi ha en marxa un projecte pilot de recàrrega de l’aqüífer del Baix Camp, a Cambrils, liderat per Comaigua, empresa mixta comarcal en què participa Agbar. Es tracta del projecte LIFE REMAR, cofinançat amb els fons del programa LIFE de la Unió Europea i en el qual col·laboren, com a socis del projecte, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) i Mejoras Energéticas. La iniciativa proposa utilitzar una solució basada en la natura per a la recàrrega de l’aqüífer amb aigua tractada provinent de l’estació depuradora de Cambrils.

 

Liciten les obres de millora de l’accés i enllumenat del Circ romà

Imatge de la Capçaler del Circ il.luminada de nit. Foto: Manel Antolí

Aquest matí ha sortit a licitació el concurs per a optar a l’execució de les obres compreses en el projecte de millora en l’accés al Circ romà de Tarragona i l’enllumenat de les voltes. En aquest sentit es fa un pas endavant molt necessari per tal de poder adequar el monument en el seu estat més òptim.

Les actuacions es centraran, d’una banda, en la millora de la rampa d’accés a la capçalera al Circ; adequant-ne el paviment i substituint les peces de marbre més malmeses, així com allargar un tram de la barana d’entrada al monument.

L’altra part del projecte és la instal·lació d’un nou enllumenat tant a la rampa d’accés a la capçalera del circ, com a les voltes que donen sota el carrer Enrajolat. Aprofitant els treballs també s’inclou la renovació de les línies d’endolls, nous armaris i quadres elèctrics exteriors.

El termini per a presentar propostes és fins al 12 d’abril, l’obra té un cost aproximat de 200.000€ i l’execució es preveu que es pugui dur a terme en 2 mesos.