TARRAGONA 21

El derbi de Santa Tecla

Bartolo i Gordillo, durant la presentació, aquesta setmana, del derbi. Foto: CF Reus Deportiu

El Nàstic viurà aquesta tarda de diumenge, a partir de les 18 hores, el primer gran derbi de la temporada, derbi matiner, i de nou ho farà a Reus i en plena Festa Major de Santa Tecla. El Camp Nou ha penjat el cartell d’entrades exhaurides i s’espera un mínim de 350 seguidors grana a les grades -les entrades facilitades pel Reus, a les que caldrà sumar els tarragonins que les han comprat pel seu compte.

Arriba el derbi en un moment dolç per al Reus arran de la darrera victòria a Tenerife (0-1), que va provocar la destitució del tècnic local, el basc Etxeberria, l’exinternacional de l’Athlètic. El Nàstic, al seu torn, vol encadenar per primer cop a la temporada dues victòries consecutives després de desfer-se la setmana passada de tot un Osasuna a casa (1-0) amb un gol d’un Manu del Moral cridat a fer grans coses en aquesta Lliga i amb un Fali estel·lar.

Ni Gordillo ni Bartolo tenen dubtes que el Reus sortirà amb el control de la pilota, l’ADN que identifica els ganxets ja des de fa unes temporades, mentre que el Nàstic, on podria tornar Manu Barreiro a la punta, buscarà complicar-li la vida als reusencs i frenar el seu futbol control amb sortides perilloses pels extrems. Té molta artilleria el Nàstic, molt a tenir en compte a la lliga de plata: del Moral, Barreiro, Uche i el colombià Luis Suárez, que encara ha d’esclatar. Al mig, Fali podria fer parella amb Márquez, pendents de qui completa la resta del migcamp. Cap dubte que el Reus sortirà amb un 4-3-3 i els grana, amb un 4-4-2.

Enfront, un Reus amb un Mario Ortiz que se surt al centre del camp i dos puntes de reconegut perill: el fitxatge de renom, Linares, i Fran Carbià, etern maldecap quan té el dia bo.

A diferència del que passava a Segona B quan es vivia el derbi i sempre guanyava el Nàstic, a Segona Divisió les coses han canviat i els ganxets dominen amb tres victòries per una el Nàstic: dos dels triomfs roig-i-negre es van produir al Nou Estadi grana.

Córdoba i Tenerife van empatar ahir (1-1), un bon resultat per al Nàstic, no tant la victòria de l’Osasuna contra l’Spórting (1-0) i la inesperada del Lugo a Saragossa (0-2). Amb un empat avui, el Nàstic seguiria fora dels llocs de descens.

Seguiu els resultats i la classificació de la jornada en aquest enllaç (web de laLiga 1, 2, 3).

EXCLUSIVA: L’Arquebisbe de Tarragona renunciarà al càrrec per edat el febrer de l’any vinent

L’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. Foto: Oriol Ventura / Viquipèdia

L’Arquebisbe Metropolità de Tarragona i Primat de les Espanyes, Jaume Pujol, renunciarà formalment al càrrec el febrer de l’any vinent en virtut d’haver acomplert en aquella data els 75 anys d’edat, tal com és preceptiu en Dret Canònic, segons han confirmat a Tarragona21 fonts de l’Arquebisbat.

La renúncia no vol dir que deixi els càrrecs de manera immediata, podria ser que fos així o que continués un temps, com ha passat sovint a l’església en diferents graus jeràrquics. El cardenal Lluís Martínez Sistach, per exemple -que fou bisbe de Tarragona i arquebisbe de Tarragona-, va seguir com a arquebisbe de Barcelona durant cinc anys més. Jaume Pujol formalitzarà la renúncia enviant la documentació al Papa.

L’arquebisbe desconeix si continuarà un temps exercint els seus càrrecs o haurà d’abandonar-los de manera ràpida, com tampoc sap qui el substituirà. Així ho ha fet saber als propis treballadors de l’Arquebisbat en un acte que aquesta setmana s’ha celebrat per commemorar el 14è aniversari del seu nomenament com a arquebisbe, segons ha sabut Tarragona21.

El seu substitut haurà de sortir d’una terna de candidats que serà proposada pel llegat pontifici.

En el Codi de Dret Canònic, promulgat per Sant Joan Pau II el 25 de gener de 1983, estableix en el Capítol II del «Dels Bisbes» del Llibre II del «Poble de Déu» com i qui nomenen bisbes.

Elecció papal

En aquest codi especifica clarament que es el Papa com el màxim elector o certificador dels bisbes catòlics. A la pràctica, en la majoria dels casos el Papa adquireix la segona funció, és a dir, donar el vistiplau a la designació d’un bisbe després d’un procés en el qual les diòcesis, Conferència Episcopal, Nunciatures i la Congregació per als Bisbes de Roma juguen un paper fonamental.

El procés s’inicia quan en una diòcesi el bisbe és a prop de complir l’edat de jubilació, 75 anys, i per tant, abans de la presentació per carta de la seva renúncia davant el Sant Pare. En aquest moment la Nunciatura Apostòlica de cada país, encapçalada pel Nunci, ha de posar en marxa una sèrie de contactes amb els membres de l’església de la diòcesi on es farà el relleu i, també, amb la Conferència Episcopal, per elaborar de comú acord i sota secret una llista de preveres.

Cada vegada que es produeixi una vacant en una diòcesi, el Llegat pontifici –Nunci, Pronunci o Delegat apostòlic– ha de proposar a la Santa Seu una terna de noms, prèvia una investigació sobre la idoneïtat dels candidats i altres circumstàncies que concorrin en la diòcesi: ha de preguntar a l’Arquebisbe metropolità, als altres Bisbes de la província eclesiàstica, al president de la Conferència Episcopal, i a alguns personatges rellevants de la diòcesi la vacant que es tracta de cobrir: es prescriu la consulta d’alguns membres del Col·legi de Consultors i del Capítol de la Catedral, i si ho veu convenient pot demanar l’opinió de clergues regulars i seculars així com de laics «que destaquin per la seva saviesa». En la terna de noms poden aparèixer preveres i bisbes d’altres diòcesis, el trasllat es proposa.

Arquebisbe des de 2004

Nascut a Guissona el 8 de febrer de 1944, després de cursar els estudis primaris a Guissona, va estudiar a Pamplona, Barcelona i Roma. Va cursar el doctorat en Ciències de l’Educació a Roma. És doctor en Teologia per la Universitat de Navarra. El cardenal Vicent Enrique i Tarancón el va ordenar prevere a Madrid el 5 d’agost de 1973, incardinat a la Prelatura de la Santa Creu i Opus Dei, de la que n’és membre des de 1961.

El dia 15 de juny de 2004 el papa Joan Pau II el va nomenar arquebisbe de Tarragona. La cerimònia de consagració tingué lloc el dia 19 de setembre de 2004, a la Catedral de Tarragona, i el dia 29 de juny del 2005 va rebre el pal·li de metropolità de mans del papa Benet XVI a Roma. De seguida va confirmar tots els càrrecs de la cúria per un període indeterminat.

De 2005 a 2011 ha estat membre de la Comissió de Seminaris i Universitats de la Conferència Episcopal Espanyola, i des del mes de març de 2005 és membre de la Comissió Episcopal d’Ensenyament i Catequesi de la mateixa Conferència Episcopal.

Fill Adoptiu de Tarragona

El divendres 8 d’abril de 2011 va rebre el títol de Fill Adoptiu de la ciutat, concessió que va ser aprovada per unanimitat del ple de l’Ajuntament de Tarragona. A finals del 2011 va publicar el llibre ‘Records i esperances’, de les seves memòries i principals homilies.

Impulsà la celebració de la Beatificació de Tarragona, el nom amb què es coneix la cerimònia de beatificació de 522 màrtirs del segle XX que es va celebrar al Complex Educatiu de Tarragona el 13 d’octubre de 2013. Fou la beatificació més nombrosa de la història de l’Església Catòlica.

J. Garcia

La mainada fa seva la Cercavila. Galeria d’imatges

La Cercavila de Santa Tecla ha pres els carrers de Tarragona en la vigília de Santa Tecla, amb la primera sortida al complet de tot el Seguici Popular: el Ball de Diables, el Drac, el Bou, la Víbria, el Griu, el Ball d’en Serrallonga, l’Àliga, la Mulassa, la Cucafera, el Lleó, el Magí de les Timbales, els gegantons Negritos, els Gegants Moros, els Gegants Vells, els Nanos Vells, els Nanos Nous, els Balls de Bastons, de Pastorets, de Turcs i Cavallets, del Patatuf i de Cercolets, els Bastoners de l’Esbart Santa Tecla, els Balls de Gitanes, de Valencians i de Cossis, i les representacions al·legòriques dels Set Pecats Capitals i de la Moixiganga. Han anat acompanyats pels sonadors i les bandes de música. Enguany, com a convidats d’honor, els Duguna – Iruñeko Dantzariak per commemorar el 365è aniversari del Ball de Bastons. Un altre dels plats forts del dia han estat els versots satírics i força contundents de Dames i Vells.

Us oferim una galeria d’imatges del fotògraf Fabián Acidres.

Gordillo juga als escacs amb Bartolo

Gordillo, a la roda de premsa de divendres.

El Reus-Nàstic de diumenge a les 18.00 hores és un derbi perquè així ho sent i ho vol l’afició. Els tècnics dels dos equips juguen a una altra cosa. Gordillo, astut, vol rebaixar pressió (“a aquestes alçades de la temporada no crec que la tinguem ni els uns ni els altres”) conscient que la victòria contra Osasuna ha matat el virus del pànic. “En els entrenaments d’aquesta setmana semblava com si els jugadors d’haguèssin tret un pes de sobre”, afirmava aquest divendres en roda de premsa. El tècnic es mou lluny del terreny dels sentiments. Juga una partida d’escacs amb el seu homòleg roig-negre, Xavi Bartolo, i tots dos volen portar les blanques. Quan se li preguntava si els quatre migcampistes que disposa el Reus habitualment requeririen d’alguna contramesura per part del Nàstic, Gordillo s’enrocava: “Això seria donar avanatge a Xavi”. I deixava clar que les batalles es guanyen abans del primer tret.

De fet, la compareixença davant dels periodistes de Gordillo ha estat de manual. És a dir, no ha dit res. Més enllà de fixar per a la setmana vinent el retorn al treball diari de la plantilla de Ramiro Guerra, i reconèixer que una victòria (resultat que encara no s’ha produït en els quatre derbis jugats a la lliga professional contra els reusencs) seria “un plus de tranquil·litat”, l’entrenador tarragoní no ha badat boca sobre els seus plans. Sí que ha marcat unes línies genèriques a seguir, consistents en “ser intensos, no deixar-los jugar i aprofitar les nostres ocasions”. Aquesta necessitat de “perseverar en la nostra idea de joc” definida la passada jornada és clau davant un equip com el de la capital del Baix Camp. Amb només catorze fitxes perquè la gestió del límit salarial ha estat per llogar-hi cadires, els de Bartolo continuen sent tanmateix una autèntica màquina de precisió. “Ells tenen una idea clara de joc que mantenen de temporades passades. Tenen automatismes molt ben assimilats, juguen de memòria, arriben a l’àrea combinant i ho fan bé. Nosaltres haurem de fer sortir a la llum les seves debilitats”, explicava Gordillo.

 

Salou afavorirà el vianant i la bicicleta amb un Pla de Mobilitat amb participació ciutadana

Un moment de la presentació del Pla de Mobilitat de Salou. Foto: Tarragona21

Salou prioritzarà la mobilitat a peu i en bicicleta i reduirà l’ús del cotxe en determinades zones per tal de seguir una criteris de sostenibilitat mediambiental i de millora de la mobilitat.

Salou no té els greus problemes de saturació de Tarragona o Reus, on aparcar-hi és una quimera fora dels aparcaments, però és una ciutat estacional i en el dia a dia necessita aprofundir en millores, principalment quant a l’estat de les voreres, necessitat de més passos per a vianants (en calen 400 nous) o l’alta mobilitat de la plaça d’Europa, que arriba a reunir 40.000 vehicles diaris en determinades jornades estivals.

Afrontar aquestes reptes es farà amb un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible que s’aplicarà l’any 2020 i que compta amb una aportació de 86.000 euros. La ciutadania hi podrà fer aportacions.

Aquest matí el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González; junt amb el regidor de Gestió del Territori, Marc Montagut; i Joan Estevadeordal, responsable de l’empresa INTRA; han presentat el Pla.

Tal com ha explicat el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González, “es tracta d’un instrument de planificació de les polítiques ja empreses per l’Ajuntament, amb l’objectiu de definir estratègies de futur que estiguin en consonància amb els principis d’integració, participació i avaluació, el foment dels modes de desplaçaments més sostenibles, a peu, bicicleta i transport públic, la cohesió social i la defensa del medi ambient, garantint una millor qualitat de vida per a tots els que resideixen, treballen i desenvolupen les seves activitats al municipi.” González, ha destacat “el clar compromís d’aquest ajuntament en treballar per la millora de la mobilitat, una mobilitat sostenible i segura, de residents i visitants que redundarà en una millor qualitat de vida”.

L’entorn normatiu del Pla de Mobilitat de Salou s’articula sota el criteris normatius de la llei 9/2003, 10 de juny, de la mobilitat, les Directrius Nacionals de Mobilitat (DNM), i el Pla Director de Mobilitat del Camp de Tarragona i les pròpies ordenances i normatives municipals en matèria de mobilitat.

Els principis directors de la planificació de la mobilitat al municipi Salou són millorar l’accessibilitat i minimitzar els impactes negatius del transport, configurant un model de transport més eficient per a millorar la competitivitat del sistema productiu, augmentant la Integració social tot aportant una accessibilitat més universal o incrementant la qualitat de vida dels ciutadans.

Pautes de mobilitat més sostenibles

També es busca no comprometre les condicions de salut dels ciutadans, aportar més seguretat en els desplaçaments i establint unes pautes de mobilitat més sostenibles. Així, es crearan rutes a peu amb destins concrets (la biblioteca municipal o le escoles). La mobilitat a peu de Salou és del 75%, molt elevada, però es vol incrementar-la més, a part de crear rutes amb bici que convisquin amb els vianants.

Segons el regidor de Gestió del Territori, Marc Montagut, “els plans de mobilitat sostenible s’entenen com un procés tècnic i social de participació i de presa de decisions en matèria de mobilitat”. Tot seguit, el regidor ha explicat que el procés tècnic d’elaboració del pla s’estructura bàsicament en tres fases.

En la primera s’ha recollit informació, es definirà i executarà el treball de camp. S’analitzarà l’oferta existent i de la demanda formació, es caracteritzarà el sistema de mobilitat i es farà una diagnosi participada de la situació actual i la prevista pel futur, amb els punts forts i febles del sistema de mobilitat

La segona fase inclourà propostes d’actuació, programa i indicadors finals. La tercwra fase serà la de la tramitació

Montagut ha afegit que ”actualment s’està fen un recull de dades de l’oferta i demanda de mobilitat per modes de transport: Mobilitat vianants (a peu), Mobilitat amb bicicleta, Mobilitat amb transport públic, Mobilitat amb vehicle privat motoritzat, i Mobilitat de mercaderies.”

Per la seva part, Joan Estevadeordal, responsable de l’empresa INTRA ha explicat que “s’està analitzant tota l’oferta del municipi, tots els elements que hi ha, junt amb la seva demanda, que no es altra que l’ús que se’n fa d’aquests elements.”

Cal destacar que també es realitzaran enquestes telefòniques de mobilitat a residents en el municipi, durant la primera quinzena d’octubre. Així com enquestes a treballadors, i turistes.

Un cop finalitzada la feina de camp, el pla d’acció definirà les directrius i les línies estratègiques a partir de les quals es desplegaran els objectius específics i els programes concrets proposats, amb la incorporació del cost d’inversió i manteniment/explotació de les actuacions proposades, per tal de poder valorar que les propostes son assumibles.

El calendari dels treballs es preveu de 18 mesos, amb previsió de la Diagnosi participada per al mes de gener de 2019, i el Pla d’acció per al maig/juny de 2019, i la tramitació del PMUS fins a desembre de 2019.

Durant la presentació, els regidors han volgut agrair la feina i implicació dels tècnics de les àrees involucrades en el pla, així com de l’ATM Camp de Tarragona, i de l’empresa INTRA.

La defensa dels treballadors d’Inipro denuncia que es van obtenir proves de manera il·legal i no es va escoltar testimonis

Paco Zapater, advocat de quatre dels investigats pel cas Inipro, sortint dels jutjats de Tarragona el passat 12 de setembre. Foto: ACN

La defensa de quatre dels contractats per Inipro, a càrrec de l’advocat Paco Zapater, ha presentat aquest migdia davant del Jutjat d’Instrucció número 1 el recurs contra la decisió del magistrat del cas, feta pública el 12 de setembre, de mantenir-los encausats de cara al judici oral que encara no té data.

Els arguments legals del document, al qual ha tingut accés Tarragona21, es basen en què les proves que sustenten l’acusació provenen d’un disc dur obtingut de manera il·legal; per admetre la declaració d’un testimoni un cop tancada la fase prèvia de la investigació i després que l’Audiència Provincial decretés el tancament de la instrucció (“seria com fer un gol acabat el partit”, estima Zapater); pel fet que l’instructor no hagi tingut en compte la declaració dels testimonis que demostrarien que els representats van treballar efectivament per l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), i perquè “els suposats indicis relatats a l’auto només són sospites o conjectures sense consistència per continuar el cas”.

Obtenció il·legal del disc dur d’acord amb una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans

Pel que fa al primer dels punts, i que de fet és el de més pes per la seva capacitat per invalidar el procés contra els quatre encausats, la defensa considera que el disc dur lliurat el 2016 pel treballador de l’IMSS Alexandre Ricart a la Guàrdia Civil (i els elements probatoris que s’hi deriven) es va obtenir violant els drets fonamentals dels recurrents. Zapater cita diversos articles tant de la Constitució com de la Llei d’Enjudiciament Criminal (entre d’altres), però se sustenta especialment en la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans del 30 de maig del 2017, “que, en un cas similar, condemna Espanya per no protegir el dret a la vida privada d’un ciutadà”.

En essència, l’argumentari de Zapater recorda que dos dies després de la declaració com a testimoni de Ricart el febrer del 2016 es va dictar un auto incoant la peça separada número 1 i el secret d’aquesta. En aixecar-se al novembre del mateix any, la defensa va poder saber que un dia després de la seva declaració de principis d’any, Ricart va lliurar a la Guàrdia Civil un disc dur que va dir haver trobat a les dependències de l’IMSS ubicades al barri de Torreforta. Segons recorda el recurs de la defensa, Ricart va declarar que “en accedir al contingut (del disc dur) va localitzar una carpeta pertanyent a l’IMSS a través de la qual s’accedia a altres subcarpetes fins a accedir a una identificada com AMuñoz on localitza arxius PST, aproximadament dels anys 2010 al 2012, que contenia les comunicacions de correu electrònic d’Antonio Muñoz Olivares”.

Segons Zapater, alguns d’aquests correus van ser intercanviats amb els seus representats, “la qual cosa vol dir que contenen correspondència d’aquests” i, per tant, es consideraria privada. L’advocat considera que la sentència del Tribunal Europeu li ve literalment com “anell al dit” perquè el cas en qüestió tractava d’un ciutadà condemnat per possessió i difusió d’imatges pornogràfiques de menors extretes del seu ordinador sense autorització judicial i sense estimar que hi hagués “urgència que obligués a la policia a examinar l’ordinador”.

“Aquesta sentència -afirma el recurs de Zapater- és d’aplicació al nostre cas per decretar l’extracció i expulsió d’aquest procés (el cas Inipro) del disc dur aportat pel sr. Ricart i, en virtud de la doctrina de la fruita de l’arbre enverinat, dels elements probatoris d’ell derivat”. Entre altres coses perquè es vulnerarien els drets constitucionals a la intimitat personal i al secret de les comunicacions, excepte sota resolució judicial. Segons Zapater, Ricart va treure de les dependències municipals de l’ajuntament “un disc dur que no era seu, sinó de la dita Corporació, i sense el coneixement ni consentiment dels superiors dels quals depenia”.

En aquest punt el recurs també carrega amb duresa contra la Guàrdia Civil perquè “en comptes d’avortar la intromissió de l’informàtic obligant-lo a retornar el disc dur al seu lloc d’origen, i demanar després el corresponent manament judicial a l’instructor, va validar i va donar carta de natura a la seva irregularitat (…) aixecant un atestat i traslladant aquesta prova il·lícitament obtinguda a l’instructor”. Zapater considera, a més, que no hi havia necessitat “d’actuar com ho van fer, doncs no existia perill que la prova desaparegués ni que fos destruïda. Només l’informàtic sabia que estava allí”.

No era “un treball estàtic” que requereix una “màquina de fitxar” sinó “dinàmic”

El recurs també carrega contra la instrucció del magistrat perquè en el seu auto del 12 de setembre “no diu ni una sola paraula” de les declaracions efectuades davant d’ell de quatre testimonis de la defensa (tres funcionàries i una presidenta d’una associació de veïns) que afirmaven que els treballs pels quals havia estat contractada Inipro es van dur a terme en realitat, complint així amb la seva finalitat de buscar “la pau social de la ciutat de Tarragona durant la crisi més forta que ha conegut la nostra història moderna”.

Zapater afirma que les característiques del treball exigit no eren les pròpies “d’un treball estàtic” controlat “per una màquina de fitxar les entrades i les sortides dels treballadors”. Era, en canvi, “un treball dinàmic realitzat en diferents punts del terme municipal” que exigia de reunions amb veïns fins a visites a cases de nouvinguts, feina burocràtica i assistència a festivals. És precisament tot aquest treball de camp el que validaven els testimonis, “que han conviscut laboralment amb els nostres clients (els quatre investigats) i que van declarar sota jurament dir la veritat”.

“I si els meus representats estaven en reunions i llocs de treball, per alguna cosa seria, i no podia ser cap altra cosa que una relació laboral” que, “si hagués estat analitzat per un Inspector de Treball, de totes totes hauria conclòs que hi havia relació laboral”. Alhora Zapater defensa que “els resultats d’aquest tipus de treballs tenen un component intangible que no és fàcil objectivar. Si plantem patates, recollim una cosa tangible com són les patates, però la tasca dels treballadors d’Inipro tenia un resultat intangible”. Malgrat això, continua l’advocat, “el cert és que Tarragona ha viscut l’última dècada sense conflictes socials especials, tot i la que estava caient, sense convulsions, moviments o esclats socials, el que demostraria que les polítiques de l’Ajuntament, entre elles el contracte amb Inipro, van ser encertades”.

Instructor “guiat pels cants de sirena de la Guàrdia Civil”

Finalment, i a tall de resum, no se n’està de considerar el “relat de l’auto impugnat” com “inversemblant i amb alguns passatges fora de tota lògica”. D’entrada, afirma, “és difícil imaginar que quinze persones (…), entre elles l’alcalde i diversos regidors, es confabulin i muntin una trama per cometre fins a gairebé una desena de delictes i aconseguir un botí tan exigu com és el que tres o quatre camarades de partit tinguin treball durant uns pocs mesos”. I aquí recorda que alguns dels contractats per Inipro “no tenien cap vinculació amb el PSC, circumstància que per sí sola descartaria el mòbil”.

Zapater arriba fins i tot a lamentar que “l’instructor s’ha guiat exclusivament pels cants de sirena de la Guàrdia Civil i per l’informe de la Intervenció General”. Dels primers lamenta que “des del primer moment han operat amb un instint inquisitiu”, i a la segona li retreu haver arribat a la conclusió que els treballs pels quals va ser contractada Inipro no es van dur a terme “sense haver estudiat les declaracions de diverses  treballadores de l’IMSS i d’una presidenta de l’associació de veïns, que deien tot el contrari”.

A tall d’exemple d’aquest capítol del recurs, el lletrat desmenteix que Alejandro Caballero fos contractat per “facilitar el contracte pactat” sinó pel fet que Inipro es volia “expandir a la província”. I no té cap problema en admetre que “mai va tenir una estreta relació amb l’alcalde sr. Ballesteros. De fet, són múltiples i coneguts els desavinences públiques i en l’interior del PSC, per defensar dues idees diferents de partit”.

Després de defensar que “és públic i notori que molts militants realitzen, “gratia et amore”, treballs en favor del partit de manera simultània “amb el seu treball convencional” (“no és d’estranyar ni motiu de sospita que els nostres defensats rebin correus dins de l’horari de feina”), posa un exemple “de les errònies que poden ser les sospites i conjectures”. Fa referència a la interpretació d’un correu enviat pel primer tinent d’alcalde, Pau Pérez, als investigats Victòria Pelegrín, Begoña Floría i Gustavo Cuadrado. “Quan el sr. Pérez -afirma Zapater- diu que ‘l’alcalde parli amb Alejandro i garanteixi que atura la guerra’, l’instructor dedueix que es refereix al meu defensat Alejandro Caballero” quan en realitat “l’autor del correu s’està referint realment a Alejandro Fernández, regidor llavors del PP, que juntament amb Victòria Forns, de CiU, estan mantenint una pugna dialèctica i mediàtica respecte al tema Inipro. I són realment aquests dos qui poden ‘aturar la guerra’, no el sr. Caballero, que no formava part de la corporació municipal”.

Més informació en aquest enllaç: el dia que es va conèixer l’auto. 

Més informació en aquest enllaç: la reacció de l’alcalde.

J.S. 

 

 

 

Covestro desarrolla un nuevo superplástico con balance ecológico positivo

El nuevo termoplástico de alto rendimiento (HPT) podría usarse en muchas industrias en el futuro

Covestro y sus socios han desarrollado un termoplástico de alto rendimiento (HPT, high-performance thermoplastic) con potencial de uso futuro en muchas industrias. Su utilización supondría un aumento notable de la sostenibilidad y del rendimiento de los productos en campos como la aviación, el automóvil y la sanidad. El desafío actual consiste en hacer posible la producción continua de este nuevo plástico a gran escala. Ese es el objetivo de un proyecto de investigación coordinado por Covestro y subvencionado por el ministerio federal de educación e investigación de Alemania.

El HPT es un plástico de alto rendimiento que se puede procesar mediante moldeo por inyección y que combina numerosas propiedades positivas que lo hacen único. Es estable con una dureza elevada y también es resistente al calor y a muchos disolventes. Ya están en producción lotes de prueba de este nuevo material.

El actual proyecto de investigación «DreamCompoundConti» del ministerio federal de educación e investigación de Alemania promueve el desarrollo de un proceso continuo destinado a producir dicho material a escala industrial, pero de forma económica y respetuosa con el medio ambiente. Es lo que persigue el trabajo de Covestro en cooperación con la Universidad Técnica de Aquisgrán, la Universidad Técnica de Berlín, el Leipzig Plastics Center y el fabricante aeronáutico Airbus como colaborador asociado. El proyecto cuenta con una subvención de hasta 1,5 millones de euros durante los próximos tres años a cargo del ministerio federal de educación e investigación de Alemania, dentro del programa marco «Investigación para la sostenibilidad (FONA)» y, concretamente, en la medida «r+impulso. Impulso para la eficiencia de recursos en la industria» (código de subvención 033R199).

«Con este nuevo proyecto conjunto, subrayamos nuestros esfuerzos para producir plásticos de rendimiento especialmente alto en un proceso respetuoso con el clima y, a la vez, eficiente desde el punto de vista económico», explica Markus Steilemann, CEO de Covestro.

Miembros del proyecto de investigación DreamCompoundConti junto a Covestro

Proceso de producción ajustada

Una característica especial de la producción del HPT es que se basa en productos químicos de fácil acceso. Dado que ya se usan para fabricar, p. ej., espumas, no es preciso producirlos específicamente para este fin. Ahora, por primera vez, un novedoso sistema catalizador hace posible la producción del termoplástico HPT a partir de esos productos químicos básicos. Así se ahorra tanto energía como emisiones de CO2 a lo largo de todo el proceso, pues ya no se requieren los pasos del proceso de alta complejidad que sí que son necesarios para producir los termoplásticos de alto rendimiento convencionales.

Una comparación con los productos ya disponibles en el mercado permite cuantificar el ahorro potencial de recursos. De hecho, una primera evaluación del ciclo de vida (LCA, Life Cycle Assessment) del proceso de fabricación industrial elaborada por la Universidad Técnica de Aquisgrán ha demostrado que el HPT genera durante su producción más de un 20 % menos de emisiones de gases de efecto invernadero que otros termoplásticos similares. Al mismo tiempo, el nuevo proceso continuo que los socios del proyecto desean desarrollar e implementar requiere menos disolventes. De ahí que la evaluación de su ciclo de vida sea notablemente mejor que la de los procesos convencionales.

Covestro en España

En España, Covestro cuenta con dos centros de producción que actualmente emplean a unas 330 personas. En Tarragona (Parque Químico), Covestro cuenta con un centro de producción de MDI; una Casa de Sistemas que desarrolla, produce y comercializa sistemas de poliuretano; un centro logístico de distribución de ácido clorhídrico; e infraestructuras disponibles para otras empresas del Parque Químico. El centro de producción de Barcelona (Zona Franca) se dedica a la fabricación y comercialización de resinas y poliisocianatos para su uso en recubrimientos, adhesivos y especialidades. Además, cuenta con una unidad de comercialización de policarbonatos.

Una victòria que val més que tres punts (1-0)

 

Prop de 4.200 persones han assistit al Nou Estadi per veure la primera victòria de la temporada dels granes. Foto: Tarragona21

El pessimisme ha abandonat el Nàstic després que els homes de Gordillo hagin superat aquesta tarda l’Osasuna per 1-0 gràcies a un gol de Manu del Moral al minut 78. La primera victòria de la temporada ha arribat quan més es necessitava, tot i que no portem més que cinc jornades de lliga, i ha vingut acompanyada d’una altra dada remarcable, com és la que per fi els tarragonins acaben un partit sense encaixar. La rumorologia sobre canvi a la banqueta s’atura, encara que sigui temporalment perquè a can Nàstic això de veure l’ampolla mig buida està escrit a l’ADN. Res de tot plegat era aliè a la plantilla, perquè tot just xiular el final els jugadors s’han abraçat entre ells com si alguna cosa més estigués en joc. La victòria, de fet, val més que tres punts. Permet guanyar el goal-average al pessimisme sempre latent.

L’alineació de Gordillo reconeixia problemes de fons. A la porteria Bernabé deixava el seu lloc a Becerra, que debutava a lliga sota pals després de ser un dels millors a l’eliminació copera. La defensa s’oblidava d’experiments forçats per les circumstàncies (Arzo s’ha quedat fora pels efectes de la sanció) amb Albentosa i Cadamuro ocupant l’eix d’una línia que havia encaixat deu gols en quatre partits. I a la davantera, cares noves, perquè ningú oblida que l’únic gol aconseguit aquesta temporada va ser obra de Fali. El colombià Luis Suárez i l’andalús Manu del Moral han pres possessió de la davantera en perjudici d’Uche i Barreiro, víctimes col·laterals d’un mig del camp que no genera joc han començat a la banqueta. Potser per això Javi Márquez li ha guanyat el pols a l’onze titular a Rocha, si bé momentàniament, perquè hi ha hagut de peces a la meitat de la segona part.

Davant de 4.200 espectadors perquè Santa Tecla mana i la pluja no ajuda, els granes han disputat una primera meitat endreçada. Amb ensurts, protagonitzats per un Brandon Tomàs elèctric, però també amb apunts del dibuixat a la primera meitat contra el Tenerife. Els locals han combinat bé pressió i entrades per les bandes durant el quinze minuts inicials. Tete Morente, com és costum, ha anat de més a menys, ben acompanyat per Abraham i Iván López. També per un Sebas de traca a l’hora de fer-li una assistència que l’ha deixat sol davant la porteria i que Morente ha enviat als núvols.

Era el minut 13 i Brandon ja havia mostrat les debilitats dels tarragonins en una jugada de força i tècnica mal definida al final. I només quatre minuts més tard Becerra tallava rumors. Una gran acció combinativa dels navaresos, amb triangulació entre Nacho Vidal, Oler i Brandon, obria la porta de la defensa local a Rubén García. El seu llançament per sota les cames ha estat resolta amb solvència pel porter grana.

La sensació era d’equilibri de poder. Luis Suárez (fos físicament, ha rebut l’aplaudiment del públic quan ha estat substituït per Uche al minut 70) aportava nervi en els moviments ofensius i en la pressió a la sortida de la pilota, i esdevenia un dels noms propis destacats en una primera meitat que acabava amb dos esglais successius amb oportunitats de Brandon i David (després d’una bona jugada de Clerc) que feien emmudir l’estadi.

A la represa el Nàstic ha mantingut la cara a l’encontre davant un Osasuna que, sense tenir res de l’altre món, ha tornat a generar perill amb un xut de Brandon ben neutralitzat per Becerra. La jugada ha servit per activar-se als tarragonins. Fali ha decidit fer-se present en atac i ha etzibat una gardela de primera i un cop de cap posterior involuntari a Abraham que ha obligat al lateral a ser substituït.

Els jugadors del Nàstic abraçant-se després del gol de Manu del Moral. L’andalús ha volgut fer partícep de l’alegria companys sobre el camp i a la banqueta. Foto: Tarragona21

Més enllà de baixes per foc amic, alguna cosa s’estava cuinant. Rocha apareixia al partit amb una gran passada a Sebas Coris ben controlada encara que resolta amb precipitació, i una excel·lent centrada d’Uche per Manu del Moral era neutralitzada pel porter de l’Osasuna. Els navaressos cometien l’error de conformar-se i el Nàstic ha pogut fer sang gràcies precisament al davanter andalús, que marcava el segon gol de l’equip en el que portem de lliga al minut 78. La diana portava el nom de dos desapareguts en combat en aquesta fase de partit, el de Tete en la passada mil·limètrica i el d’un Del Moral que s’intuïa però no es veia.

La defensa del resultat ha estat plena d’ensurts. Djetei s’ha fet notar i Iván López ha estat molt oportú interceptant un xut que amenaça amb drama de Clerc després d’aprofitar-se d’una errada en la sortida de la pilota de Sebas. El Nàstic arribarà amb moral al derbi contra el Reus que el calendari ha decidit que es jugui el dia de Santa Tecla. Una patrona que haurà de fer hores extres en això del futbol.

Nàstic: Becerra, Iván López, Cadamuro, Albentosa, Abraham (Djetei, minut 61), Fali, Javi Márquez (David Rocha, minut 60), Sebas Coris, Tete, Luís Suárez (Uche, minut 71) i Manu del Moral

Banqueta: Bernabé, Uche, Barreiro, Rocha, Djetei, Roger Figueras i Brugué

Osasuna: Rubén, Lillo, Aridane (Roberto Torres, minut 80), Unai, Nacho Vidal, Oier, Iñigo, Clerc, Brandon (Kike Baraja, minut 74), Rubén García i Xisco (David Rodríguez, minut 11)

Banqueta: Juan Pérez, David García, David Rodríguez, Roberto Torres, Kike Baraja, Olavide i Luís Perea

Gol: 1-0, Manu del Moral (minut 78)

Targetes: Albentosa, minut 5; Abraham, minut 16 (es queda a una targeta de la suspensió); Aridane, minut 29.

La Muixeranga d’Algemesí actuarà a la diada internacional del 6 d’octubre

La Muixeranga d’Algemesí està considerat Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

El Concurs de Castells de Tarragona organitza, per segona vegada consecutiva, una diada extraordinària que compta amb la participació de colles fora de Catalunya. La jornada tindrà lloc el pròxim 6 d’octubre poques hores abans de l’inici de la primera jornada de la TAP (Tarraco Arena Plaça) de la XXVIIa edició del Concurs de Castells de Tarragona.

A la diada hi participaran per segona vegada els Xiquets de Copenhaguen, els Castellers of London i els Castellers de París i com a novetat, actuaran per primer cop els Castellers d’Andorra, la Colla Castellera de Madrid i la Muixeranga d’Algemesí. Aquest element cultural considerat antecedent dels castells ha estat declarat per la Unesco, conjuntament amb la la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí (situada a la comarca valenciana de la Ribera), Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

En finalitzar la diada, totes les colles prendran part d’una recepció oficial a l’Ajuntament de Tarragona, gaudiran d’un dinar de germanor i seran invitades a les dues jornades del Concurs de la TAP.

Constantí torna a l’escola sense incidències

Al col·legi Mossèn Ramon Bergadà s’ha pogut mantenir el nombre d’alumnes inscrits, al voltant d’uns 400.

Avui ha donat el tret de sortida el nou curs escolar 2018-19. El primer dia de classe s’ha desenvolupat amb normalitat i sense incidències a les escoles de Constantí.

Pel que fa a les dades de matriculació, al col·legi Mossèn Ramon Bergadà s’ha pogut mantenir el nombre d’alumnes inscrits, al voltant d’uns 400. Al col·legi Centcelles hi hagut un increment, amb 235 alumnes inscrits. Respecte al professorat, tots dos centres mantenen el nombre de docents respecte del curs anterior.

Quant al projecte educatiu, a l’escola Centcelles es marquen l’objectiu de seguir treballant en la línia de cohesió social, incidint en el triangle escola-alumnes-família. Durant el passat curs escolar s’han consolidat projectes importants com el de llengua i cohesió i el d’escola verda. Pel que fa a les novetats, destaca la posada en marxa d’un projecte innovador entorn de la ciència. Una altra de les novetats importants, és que l’escola Centcelles passa de tenir una aula de P3 a tenir-ne dues.

Per la seva banda, l’escola Mossèn Ramon Bergadà manté les línies bàsiques del projecte educatiu iniciat el curs passat per part del nou equip directiu. En aquest sentit, s’aposta per mantenir els projectes iniciats en el curs passat com el reforç de les noves tecnologies dins de l’aula, la dinamització de pati o la participació i implicació de l’escola en projectes del municipi, com per exemple el Consell dels infants de Constantí.

L’aproximació i l’estudi de la vil·la romana de Centcelles continuarà sent un dels eixos centrals del projecte educatiu de totes dues escoles.

I en el cas de l’Institut, el curs 2018-19 continua la tendència a l’alça pel que fa a les matriculacions dels darrers anys, amb increment d’alumnes tant a l’ESO com al Batxillerat. Aquest any, el curs començarà de manera esglaonada. Avui dia 12, començarà els alumnes de 2on d’Eso, i 1er d’Eso. Demà dia 13 hi haurà una sessió d’acollida adreçada als alumnes de 3er i 4rt d’Eso, i el dia divendres 14, es farà la presentació dels alumnes de 1r i 2n de batxillerat. Dintre del projecte educatiu, des del centre es continua apostant per consolidar tècniques que ajudin a millorar l’expressió oral i escrita dels alumnes, una mesura que ja ha aconseguit millorar els resultats acadèmics de l’alumnat. Des de l’Institut, es manté també dins del calendari cultural la Diada de la convivència,amb alumnes i professors, que es farà el proper 11 d’octubre a Alcover.

Aquest curs, s’ha apostat també per doblar el professorat en totes les matèries del grup D i en algunes del grup  C, per aconseguir una millor atenció individualitzada dels alumnes

D’altra banda, tal i com ja ha vingut fent durant els anys anteriors, aprofitant les vacances escolars d’estiu l’Ajuntament de Constantí ha realitzat durant les darreres setmanes obres de manteniment i millora als centres educatius del municipi.

Coincidint amb aquest inici del curs escolar, avui hi ha prevista una reunió entre representants de l’Ajuntament de Constantí i la direcció dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Tarragona, per tal de posar en marxa projectes de millora estructurals als edificis de les dues escoles del municipi.

Dues grans estelades suspeses al mig de Reus provoquen la sorpresa dels vianants

Imatge de les estelades i la pancarta. Foto: Tarragona21

Dues grans estelades i un cartell demanant la llibertat i República” ha aparegut aquest matí de la Diada nacional penjades des d’un cable al bell mig de la plaça del Mercadal de Reus.

El cable creua la plaça des de la terrassa de l’edifici d’una coneguda jugueteria fins a l’altre costat de la plaça. L’aparatositat de les banderes i la pancarta, de grans dimensions, provoca la sorpresa dels ciutadans.

El circuit de bàsquet ACB comença a situar el Palau de Tarragona en primera línia de l’esport estatal

Imatge del partit Tecnyconta Zaragoza-Partizan des de la part superior d’una de les grades. Foto: Tarragona21

Dos mesos i una setmana després de finalitzats els Jocs Mediterranis de Tarragona, el flamant Palau d’Esports Catalunya, la joia de la corona de l’Anella Mediterrània de Campclar, s’ha començat a situar com un equipament esportiu exportable a nivell estatal. Tarragona duu fins aquest diumenge un campió d’Europa -Partizan de Belgrado-, un sotscampió de la Recopa d’Europa -Tecnyconta Zaragoza, antic CAI-, i altres equips ACB.

Hi prenen part també Kirolbet Baskonia, Iberostar Tenerife, Delteco GBC, Cafés Candelas Breogán  i TAU Castelló (aquest, afegit avui dissabte), en un espectacle d’un nivell mai vist a la ciutat. Els partits es poden seguir en directe per Movistar+ i Gol TV, Facebook i Youtube i aquest dissabte, 1.300 espectadors han gaudit del Tecnyconta Zaragoza-Partizan, quan els organitzadors només han comptat amb dues setmanes per fer-ne promoció directa.

Fran Vázquez -amb el número 17- en la sacada inicial. Foto: Tarragona21

Que Tarragona tingui per primera vegada un circuit Movistar de pretemporada de la Lliga Endesa -la primera divisió del bàsquet estatal- ha estat una aposta personal del president de l’ADT Torreforta, Robert Hernández, que portava “dos anys parlant amb l’ACB per dur un circuit a Tarragona”, preveient la futura posada en marxa del Palau d’Esports Catalunya, segons ha declarat a Tarragona21.

Per fer-ho possible ha calgut superar molts inconvenients, començant pel fet que el Palau, del que és titular la Generalitat de Catalunya, no té les obres de la quarta fase enllestides, princialment el cobriment del terra i la instal·lació de les grades retràctils. La seva manca dóna una visió pobra d’un entorn que d’altra banda és d’alt nivell.

“Hem començat a posar Tarragona al mapa espanyol del bàsquet”, deia Hernández a aquest digital durant la celebració d’un estel·lar Tecnyconta Zaragoza-Partizan, un sotscampió de la Recopa i un campio d’Europa, amb jugadors sobre el parquet com Fran Vázquez. Els aragonesos, que han atret la presència d’Aragón TV, s’han emportat la victòria.

“Una exhibició com aquesta ens situa en el panorama del bàsquet espanyol. L’ACB porta 38 anys de funcionament i ahir ens comentaven que en només dos mesos de funcionament del nou Palau d’Esports ja han decidit venir aquí. És el primer pas per situar-nos en l’alt nivell del bàsquet. El balanç és molt positiu, a nivell d’assistència i d’instal.laciós. És l’espectacle esportiu més gran d’alta competició que s’ha fet mai a Tarragona. L’ACB està molt satisfeta de la instal.lació. Això ens donarà una visió direrent del que fins ara teníem de l’esport a Tarragona”.

Només en Movistar +, 20.000 usuaris seguien el Zaragoza-Partizan i 1.500 ho feien a través de Youtube, on també s’emetia en directe, com a Facebook. Gol TV està emetent també un partit diari.

Organitzar més esdeveniments esportius d’alt nivell a Tarragona

L’aposta de l’ADT pel Palau d’Esports amb aquest circuit -que no és un torneig amb un vencedor, sinó amistosos durant tres jornades- busca “testar el territori i no només Tarragona ciutat per si som capaços d’organitzar esdeveniments d’alt nivell en bàsquet o en un altre esport. De moment, la satisfaccio és molt gran”.

La jornada inaugural de divendres va dur mil espectadors a les grades; aquest dissabte, 1.300, i s’esperen 1.500 per a la jornada final de diumenge, “tenint en compte les dates d’estiu, que el públic no ho té assimilat, que encara no hi ha rotació de gent i que calia pagar entrada”. L’ADT busca “fer un pas més” a partir d’aquest circuit i portar regularment esdeveniments de nivell ACB o similars a Tarragona. “Hi ha dos esdeveniments més que substituirien el circuit Movistar”, ha anunciat el president de l’ADT sense voler detallar-los. El primer arribarà al voltant de les dates de Nadal. “L’ACB s’ha sentit molt a gust i la sintonia és molt ferma”, subratlla.

L’impacte a la ciutat és també favorable: “Tots els equips estan entrenant en gimnasos de Tarragona i els hotels de la ciutat es troben gairebé plens”, destaca Hernández.

Més informació del circuit de Tarragona en aquest enllaç.

J. Garcia

Arbitratge de canari

La desgràcia s’ha cebat en els grana a l’Estadi de Gran Canària

Expulsió injusta, gol de rebot, i enfonsament final.. les Illes afortunades han estat ben desafortunades per un Nàstic que havia encès l’alarma només passades tres jornades. La Palmas, l’equip conegut com el del ‘pio, pio’ i al qui la Segona li queda molt petita, no ha tingut pietat dels tarragonins i li ha endosat un 4-0, però gràcies a una inestimable ajuda arbitral. El Nàstic havia fet una bona primera part defensat-se contra potser el millor equip de la categoria, però una injusta expulsió ha marcat el camí.

Amb una revolució a l’aliniació afrontava el Nàstic un duel d’urgències només a la quarta jornada. Queien de l’onze Javi Márquez, Tete, Uche i Manu Barreiro. I la gran novetat, la presència de César Arzo. Davant, un conjunt groc amb homes de la talla de Rubén Castro, de la Bella o Timor. Pòlvora de Primera Divisió de nivell alt, i el morbo de Mikel Mesa amb samarreta groga, que acabaria fent un bon partit, com és costum en ell, però que hauria de deixar el camp al miut 61 en arrastrar una groga.

Els grana començavan el xoc amb una clara vocació defensiva i tractant de robar pilotes per armar la contra. En un doble córner, de Galarreta feia lel primer xut, llunyà, que anunciava les intencions de l’onze canari. Al primer quart d’hora, el Nàstic gairebé no havia passat del seu camp.

Al 26, de la Bella rebia per l’interior i tenia la primera ocasió amb un passi de la mort que no trobava rematador. La Unión començava a apretar de valent i el Nàstic es defensava amb ungles i dents, la seva gran virtut en la primera part.

Les desgràcies s’anunciarien aviat. Al 28 arribava el cop: vermella a Arzo per desplaçar Rubén Casto en una contra perillosa. Una vermella excessiva: Arzo es creuava en la trajectòria de Rubén Castro. L’expulsió provocava la reordenacio de l’equip i en pagaria els pats el debutat colombià Luis Suárez, que deixava el seu lloc a Djetei.

En la primera contra grana, Manu del Moral ensenyava les dents dins l’àrea. Semblava que acabaria en empat la primera part, però l’inefable Rubén Castro es desfaria d’Abraham i Djetei al balcó de l’àrea, en rebre una gran passada interior, i creuria davant la sortida d’un Bernabé venut quan la primera part començava a agonitzar. S’estava defensant força bé el Nàstic i el gol arribava en el moment menys indicat.

L’enfonsament

Els primers minuts de la segona part, Manu del Moral estava a punt de marcar, posant-hi la punta de la bota, i sortint la pilota fregant el pal de la porteria canària.

Un minut després, al 55, nou infortuni que remataria el partit: David Timor feia un xut intrascendent des de fora de l’àrea, però la bimba rebotava en Rocha i entrava a la porteria. S’obria el festival i Rubén Castro feia el 3-0 al 62 en un remat en planxa dins l’àrea, amb un Djetei badant. S’olorava la golejada i arribaria amb el quart, una voleia sensacional de Lemos dins l’àrea.

Fitxa tècnica:

Aliniacions:

UD Las Palmas: Raúl, De la Bella, David Garcia, Rubén Castro, Maikel Mesa (Pekhart, min 61), Timor, Lemos, Fidel (Saco, min. 65), De la Galarreta, Juan Cala i Tana (Dani Blum, min. 76).

Nàstic: Bernabé, Iván López, Fali (Márquez, min. 78), C. Arzo, Perdomo (R. Albentosa, min. 66), Omar (Abededo, min. 65), Manu, Sebas Coris, Rocha, Abraham i Luis Suárez (Djetei, min. 35).

Gols: 1-0, Rubén Castro (min. 44), 2-0, Timor (min. 55), 3-0, Rubén Castro (min. 62), Lemos (min. 70)

Àrbitre: Abraham Domínguez (Col·legi andalús).

Targetes grogues: Timor (min 26), Mikel Mesa (min. 31), Omar Perdomo (min. 46), De la Bella (min. 49), De Galarreta (min. 80) i Pekhart (min. 90).

Targetes vermelles: Arzo (min 28).

Estadi de Gran Canària: 12.119 espectadors.

Constantí obrirà un pas sobre el riu Francolí a Centcelles

Projecte del pas de Centcelles la riu Francolí

El Ple de l’Ajuntament de Constantí va aprovar en sessió extraordinària celebrada aquest dijous 6 de setembre, el conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Tarragonès per al finançament, execució i manteniment d’un pas sobre el riu Francolí al seu pas per Centcelles, al terme municipal de Constantí. La proposta va ser aprovada per unanimitat de tots els grups municipals.

Els objectius d’aquesta obra són: comunicar els nuclis habitats (nucli i masies marge esquerra del riu i barri de Sant Salvador); facilitar l’explotació del sòl rural (fent més fàcil el desplaçament als pagesos).; i potenciar el seu ús lúdic (per l’oci de ciclistes, excursionistes i/o corredors, i és que les diferents activitats esportives que s’hi poden desenvolupar han experimentat un interès i una popularitat creixent que n’ha fet incrementar el nombre d’usuaris. L’obra proposa una solució que permeti el pas tant a vianants i ciclistes com a vehicles i tractors (de com a màxim 1.000 kg per roda sobre la superfície de suport).

La situació del pas de Centcelles es troba ubicada a l’est del nucli urbà de Constantí, sobre l’antic camí dels Pallaresos, que comunica amb el barri tarragoní de Sant Salvador i amb la part del terme situada al marge esquerra del riu.

L’actuació consisteix en un pas lleugerament elevat, sobre la llera del riu, de 3 metres d’amplada, amb una reixa d’engraellat d’acer galvanitzat amb murets de formigó armat de 30 cm d’amplada, elevats 80 cm sobre la llera del riu, de forma que deixin 14 passos d’aigua de 80x80cm. Aquesta solució garanteix el creuament del riu durant tot l’any, llevat d’avingudes importants. En finalitzar l’obra, es col·locaran als dos costats del pas, dos panells informatius amb les condicions d’ús (el senyal d’avís que és inundable i que no s’ha d’utilitzar en cas d’avingudes).

Pel que fa al seu impacte mediambiental, els efectes potencials que pot tenir sobre la flora i la fauna i els condicionaments paisatgístics son inexistents ja que el pas es fa sobre el traçat actual i no suposarà cap barrera infranquejable, per tant no es preveu cap alteració del procés ecològic.
El cost de l’obra és de 23.539’95 €uros (IVA inclòs). El Consell Comarcal n’aportarà 5.400 € i el termini d’execució de l’actuació s’estima en 45 dies.
L’altre punt que es va aprovar en el Ple va ser un dels darrers tràmits administratius abans d’iniciar les obres de renovació i millora de la pavimentació i serveis a l’Avinguda Onze de Setembre i els carrers Centcelles i Antonio Machado. Amb els vots favorables dels grups municipals del PSC, Units pel Canvi, ICV i PP (8), i les abstencions dels grups d’ERC i PdeCat (5), es va aprovar aquesta proposta de requeriment de la documentació a l’empresa licitadora que ha presentat la millor oferta.

Cal recordar que el Ple de l’Ajuntament va aprovar inicialment el projecte el 18-05-2017, amb un pressupost inicial de 1.047.476 €uros. El 19-10-2017, es feia l’aprovació definitiva del projecte. Després de l’obertura de sobres es considera oferta més avantatjosa la presentada per Agrovial, per un import de 763.610,62€.  Amb el tràmit aprovat al Ple es procedirà al requeriment de la documentació a aquesta empresa, com a pas previ a l’inici de les obres. Està previst que les obres comencin a l’octubre. Durant els propers dies es convocarà els veïns dels carres afectats a una reunió informativa.

Previsió de matinada moguda amb xàfecs intensos al Tarragonès i el Baix Camp

Protecció Civil ha activat poc després de les 19.00 hores la fase d’alerta del pla Inuncat davant la previsió de tempestes, acompanyades ocasionalment de pedra i fortes ratxes de vent, a partir d’aquesta nit i durant tota la matinada de dijous, que escombraran tot el territori amb especial intensitat a les comarques del Tarragonès i del Baix Camp. Els ruixats, causats per un front d’aire fred procedent del nord d’Espanya i que es desplaça cap a les Balears, ja s’han deixat veure amb intensitat a les Terres de l’Ebre aquesta tarda. Una de les zones més afectades ha estat Sant Carles de la Ràpita, on la tempesta amb caràcter torrencial ha deixat milers d’abonats sense llum. A Ulldecona-els Valentins s’han acumulat fins a 41,8 mm en 30 minuts.

Pel que fa a dijous, es preveu que al matí s’obriran grans clarianes, però a la tarda tornaran a descarregar ruixats al quadrant nord-est i a punts de muntanya de l’interior, encara amb tempesta i calamarsa o pedra. La temperatura lleugerament més baixa.

Des de Protecció Civil es recomana allunyar-se de les rieres, dels torrents i de les zones que es poden inundar, i no hi estacionar-hi el vehicle.

Els dos temes als quals Ballesteros continua donant llargues són…

Ballesteros, atenent els mitjans de comunicació de Tarragona en una imatge d’arxiu. Foto: Tarragona21

Cada roda de premsa en la qual l’alcalde n’és protagonista principal o secundari incorpora dues preguntes de sèrie. I la resposta sempre és donar-los una puntada cap endavant. Aquest matí, la participació de Josep Fèlix Ballesteros a la presentació de la campanya de Chartreuse per Santa Tecla ha acabat, un altre cop, sense concrecions sobre quan anunciarà si es torna a presentar a la reelecció i si es disposa ja del número d’entrades venudes dels Jocs Mediterranis.

Pel que fa a la primera, el batlle admetia que es va posar com a límit el juliol. Tanmateix, “tinc encara tres consultes per fer i jo crec que cap a finals d’aquest mes ja ho podré dir”. En tot cas ha desvinculat completament el sentit de la seva decisió final de l’evolució del cas Inipro. “Ja he dit moltes vegades que aquest cas no m’altera ni els plans, ni les previsions ni els ànims. Respecto molt els temps de la Justícia, al contrari d’alguns que la critiquen”.

Respecte a les entrades, caldrà també continuar esperant. “Jo ja vaig dir a finals de juliol que donaríem totes les dades. No una, sinó totes. Quan les tinguem, les donarem. Alguna data? La data quan la tinguem”. Per intentar dotar d’una mica de contingut la resposta, Ballesteros intentava fer entendre que “hi ha encara contractes que s’han de liquidar. Vosaltres penseu que les Olimpíades es van liquidar en un mes? Es van liquidar en mig any. Espero que no hi tardem”, deixava anar en el capítol ja de precs sense preguntes.

Una decepció que fa mal (0-1)

Els granes sumen un punt de nou possibles i un balanç d’un gol a favor i quatre en contra. Foto: Twitter Maurici Segu

El Nàstic ha arribat a la tercera jornada de lliga sumant una nova decepció després de perdre merescudament aquest matí al Nou Estadi davant un Majadahonda que estrena categoria (0-1). Una condició, la de novell, que no ha impedit als madrilenys passar literalment per sobre dels granes a la primera meitat i parts de la segona. I si bé els tarragonins han aconseguit equilibrar l’encontre a la reanudació, no han sabut aspirar a més perquè manca capacitat per generar joc. El pal d’un Fali que ha acabat coix al minut 85 ha estat fruit del cor i no pas resultat de la tàctica. El que no falta mai, tanmateix, és la polèmica arbitral. Una jugada de Tete Morente al minut 67 ha acabat amb un més que possible penalti no xiulat que ha tingut ‘premi’ només un minut més tard amb l’expulsió per doble amonestació de Cadamuro per tallar precisament la contra dels visitants. També s’ha reclamat una altra pena màxima a Barreiro quan el partit agonitzava. Poca excusa per a un equip que se’l veu físicament mermat, conseqüència lògica de la incorporació de retalls de darrera hora, i amb un projecte ben pensat però mal concretat damunt del terreny de joc perquè els mecanismes estan en període de prova. Tot plegat, un punt de nou possibles i un balanç d’un gol a favor i quatre en contra.

El preàmbul

Acabat el joc de les cadires del mercat d’estiu que han viscut la marxa de Kakabadze i Dimitrievski i la incorporació del central Albentosa un minut abans de tancar-se la paradeta, el Nàstic ha posat damunt la gespa aquest matí en horari de vermut i residual televisiu una alineació amb dos debutants. La marxa del georgià al lateral dret ha estat coberta per Iván López, mentre que Cadamuro finalment s’incorporava a la trinxera comandant l’eix de la defensa. De professió central, substituïa al pedàs d’un Fali que mai diu que no a res. El valencià ha forçat per entrar a la convocatòria i es menjava les ungles a la banqueta per trobar-se encara en fase de recuperació de la lesió al genoll patida contra l’Sporting de Gijón. Una ferida de guerra que no li ha impedit finalment sortir a la segona meitat per taponar la via d’aigua oberta al mig del camp. Per la seva banda, i en el capítol d’irrelevàncies, Arzo i Dumitru continuen picant pedra a la mina mentre Ramiro i Javi Jiménez encaren la recuperació a les seves molèsties físiques.

Balanç del mercat d’estiu per part de Fàbregas   

L’alineació dona peu per fer un apunt ràpid sobre la factura que deixa el pas pel mercat persa. El Nàstic ha donat de baixa des de finals de la temporada passada a 23 jugadors,la majoria herència de PromoSport. Aquesta neteja de costos i la bona gestió econòmica de l’entitat (amb ampliació de capital i incorporació de nous patrocinadors) ha permès incrementar en un milió d’euros el límit salarial aprovat per LaLiga, Fins al punt que a hores d’ara el club disposa encara de tres fitxes lliures per poder fer-se amb els serveis de jugadors a l’atur i diners suficients com per finançar-ne l’operació. El director general de lasocietat anònima, Lluís Fàbregas, reclamava poc abans de l’inici del partit als micròfons de Tarragona Ràdio “una reflexió” als aficionats perquè aquest esforç, comparat com han anat les coses a altres clubs fins i tot de major pressupost, “de vegades la gent no el té prou present”.

El nus…

El partit ha començat amb els madrilenys, debutants a la categoria, esmicolant al Nàstic. Pressió avançada i mobilitat en atac s’han resumit en una dada: quatre còrners a favor dels visitants en només deu minuts, executats amb estratègia suficient com per crear pànic a la graderia. Les sensacions no eren bones. Una centrada sense futur al minut 4 ha acabat sent verinosa per culpa d’una mala sortida de Bernabé, generant dubtes sobre el seu rendiment a les sortides que s’han esvaït sota pals amb dues grans intervencions. La primera al minut 34 resolent amb nota un xut a boca de canó d’Enzzo Zidane (fill de l’extècnic del Reial Madrid), i la segona al minut 38 evitant el gol d’Aitor García (un escapista de marcadors de categoria) a l’escaire amb mà de sant.

El Nàstic només s’ha pogut espolsar el domini visitant durant els quinze minuts d’equador de la primera meitat. Una combincació de Javi López i Uche que el nigerià no ha pogut definir al minut 17 taponat per Òscar en darrera instància i una jugada de videoconsola en atac del central Josua Mejías al 29 han generat confiança suficient com per provocar aplaudiments. Però tot s’ha esvait aviat i la primera meitat ha acabat com el partit, amb xiulets des de la graderia resum de la sensació d’impotència de l’equip. L’instint de conservació de Josua ha salvat de mals majors, originats en bona part perquè el doble pivot defensiu format per Rocha j Javi Márquez ha fet aigues davant un mig del camp madrileny en superioritat numèrica.

Aquesta és l’explicació del canvi introduit per Gordillo al descans. Fali ha agafat el relleu de Javi Márquez, que es perdia per primer cop minuts en el que portem de temporada. I deu minuts més tard, Djetei donava oxigen a la defensa entrant per un Iván López mancat de rodatge. Relleus naturals però que han sumat tensió, per la qual cosa el partit presentava almenys un encefalograma pla amb alguns pics causats pels contraatacs perillosos dels madrilenys accelerats amb l’entrada de Fede Varela. Jeisson ha disposat de bon inici de l’oportunitat per avançar els seus en una jugada construïda gràcies a la confusió de la defensa grana (i no ha estat l’única), que tot i amb això no ha estat la pitjor línia. Els extrems locals han estat inoperatius, la capacitat de creació nul·la i per tot plegat, l’inevitable un altre cop, és a dir, un atac inexistent.

…i l’inevitable desenllaç

Així doncs, res d’estrany que la crònica del partit no s’hagi començat a escriure sobre pedra fins al minut 84. I ha passat de zero a cent en qüestio de segons. L’enèssima errada defensivad’un Nàstic que ja jugava amb deu jugadors per l’expulsió de Cadamuro al 68 permetia Aitor García fer una centrada letal rematada per Nico a gol. La bretxa a la muralla l’havia fabricat una pèrdua de pilota de Mejías, fins llavors un dels més destacats en una línia plena de revolts. Curiosament, la clatellada ha fet reaccionar als granes i han creat més perill en els minuts finals que durant tot l’encontre. Un pal de Fali al 85 ha estat seguit d’una gran jugada de Barreiro a la mitja volta al 87 que ha acabat a la xarxa lateral i per un cop de geni de Tete Morente al 87 que Basilio ha desviat a córner. Un espasme ofensiu que arribava tard, i fruit més de la por dels madrilenys en veure’s en avantatge.

Alineacions

Nàstic: Bernabé, Iván López (Djetei, minut 55), Mejías, Cadamuro, Abraham, Sebas Coris, Rocha, Javi Márquez (Fali, minut 46), Tete, Uche (Perdomo, minut 70) i Barreiro.

Banqueta: Becerra, Fali, Omar, del Moral, Abeledo, Djetei i Suárez.

Majadahonda: Basilio, Galán, Verdés, Rafa, Morillas, Valentín, Enzo Zidane (Fede Varela, minut 61), Carcelén, Toni Martínez (Jeisson, minut 55), Aitor García (Nico, minut 70) i Ruibal.

Banqueta: Cantero, Jorge García, Fede Varela, Jeisson, Echu, Nico i Varela.

Targetes: Carcelén, minut 1; Rocha,minut 29; Cadamuro, minut 51 i minut 68 (expulsat per doble amonestació); Fali, minut 59; Galán, minut 87.

Gol: 0-1, Nico minut 84.

 

L’ANC ‘reivindica’ l’alliberament de desenes d’anecs de goma grocs al Serrallo

Imatge de la reunió del Secretariat Nacional de l’ANC al Teatret del Serrallo, penjada per l’ANC al seu compte de twitter.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha ‘reivindicat’ per mitjà d’una piulada al seu compte de twitter oficial l’alliberament de desenes d’anecs de goma grocs a les fonts del Serrallo. “Avui hem fet aquesta acció a #Tarragona. Com sempre, de manera simpàtica però clara, reivindicativa i decidida!”, es pot llegir. La iniciativa ha tingut lloc coincidint amb la reunió del Secretariat Nacional de l’ANC al Teatret del Serrallo, organitzada per la secció tarragonina de l’entitat, i que ha estat destinada entre altres coses a acabar de perfilar una tardor que es preveu calenta políticament parlant.

 

…i cedeix Dimitrievski al Rayo Vallecano

El macedoni ha completat dues temporades defensant la porteria grana i sumant un total de 50 partits oficials sota pals,

El Gimnàstic de Tarragona i el Rayo Vallecano arriben a un acord per la cessió del porter internacional Stole Dimitrievski. El conjunt madrileny es guarda una opció de compra pel jugador.

Aquest any el meta grana jugarà a LaLiga Santander després de completar dues temporades defensant la porteria grana i sumant un total de 50 partits oficials sota pals, entre LaLiga 1|2|3 i la Copa del Rey. En aquest temps, a més a més del treball realitzat defensant l’escut del Nàstic, ‘Dimi’ s’ha convertit en un fixe a la porteria de la selecció de Macedònia, on ja acumula 15 internacionalitats.

L’entitat grana desitja molta sort a Stole Dimitrievski per aquesta temporada que defensarà la porteria del club de Vallecas a LaLiga Santander, abans de tornar a Tarragona el 30 de juny.

Sant Pere i Sant Pau ja gaudeix de les festes de La Unió

L’associació veïnal La Unió de Sant Pere i Sant Pau enceta el plat fort de les festes del barri aquest divendres. Amb un extens programa d’actes que finalitzen el pròxim diumenge dia 2 de setembre, el primer tret fort serà l’apertura aquest divendres a partir de les 18.00 hores de la Fira comercial dels botiguers a la plaça Cuba, entitat encarregada del pregó. Aquesta rrencada de la festa estarà amenitzada per balls i música i amb la quarta edició de la Baixada Sangria. Amb la participació de la Colla de gegants La Unió, el recorregut s’iniciarà al CAP per dirigir-se posteriorment a l’Església, la plaça de la Sardana, damunt del Pont, Camí del Pont del Diable i acaba a la plaça Cuba. Tot just en aquest punt es donarà inici, aproximadament cap a les 23.30 hores, de la XII Festa de la Sangria amb l’Orquestra Mediterrànea.

El dissabte l’accent estarà posat en les competicions esportives (ciclisme, bàsque i voleivol) i tindrà com un dels punts d’encontre el vermut popular de les 12.00 hores. Posteriorment, la Fideuà solidària de les 14.00 hores anirà enguany en benefici de la Lliga contra el Càncer. Una bona prèvia a la diada castelleres de les 18.00 hores, amb l’actuació de la colla de Sant Pere i Sant Pau, la dels Xiquets de Vila-seca i els Brivalls de Cornudella.El dissabte es tancarà amb el sopar de Germanor i el Ball de Festa Major a càrrec de l’orquestra Aura.

Pels matiners diumenge ofereix d’entrada el torneig d’escacs de partides ràpides i la trobada d’intercanvi de plaques de cava, així com també la de puntaries. Tot plegat, preàmbul de la cercavila de gegants i elements festius (12.00 hores, sortida plaça de Cuba). Les festes acabaran amb una proposta de zuma, una exhibició de ball de country, el recital d’havaneres protagonitzat pel grup Mar Endins i la Festa de l’Escuma.

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies