TOTS 21

Reus Transport completa la renovació de la flota amb la posada en servei dels 3 últims busos nous

Imatge d’un dels vehicles de la flota de Reus. Foto: Cedida

Reus Transport, posa en servei aquest dimecres 27 de gener tres nous vehicles, amb els que completa la renovació de la flota iniciada fa dos anys. El subministrament dels tres últims busos –que havien d’arribar el passat mes de juny–, ha estat condicionat per la situació sanitària.

La companyia municipal d’autobusos ha renovat la flota amb 13 vehicles nous, i n’amplia el número fins a 16. Tres dels vehicles anteriors amb millors condicions estaran disponibles en reserva per tal de garantir el servei quan sigui necessari fer tasques de manteniment o reparació.

Els nous autobusos augmenten la capacitat dels vehicles que hi havia fins ara en 16 places: de les 88 es passa a 104, 24 assegudes i 80 de peu. El vehicle també incorpora fins a tres espais per a cadires de rodes o cotxets infantils.

Vehicles menys contaminants i més eficients

Una de les característiques principals dels nous autobusos és la reducció de més d’un 70% de gasos contaminants que afecten la qualitat de l’aire. Són dièsel i compleixen amb escreix amb els límits marcats per l’Euro VI. També incorporen diverses mesures per reduir el consum i un sistema que ajuda a una conducció més eficient, que també permetrà estalviar combustible, reduir els costos de manteniment, millorar la velocitat mitjana i reduir el risc d’accidents.

La gran novetat dels nous vehicles són les millores tecnològiques que incorporen els nous autobusos que permetran augmentar la seguretat, l’accessibilitat, la qualitat de la informació, i la comoditat i el confort dels usuaris.

Reus Transport va adjudicar el contracte de subministrament del 13 vehicles a l’empresa Evobús Ibèrica. L’adjudicació es va fer en règim d’arrendament i inclou el manteniment integral de cada vehicle i la cobertura de riscos. El cost total de 13 autobusos per 10 anys és de 6,98 milions d’euros.

 

La Unió de Botiguers trasllada la seva seu a la Cambra de Comerç de Reus

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Cedida

La Unió de Botiguers de Reus traslladarà aquest mes de febrer la seva seu a les instal·lacions de la Cambra de Comerç de Reus. Ambdues entitats han signat aquest dimarts un acord de col·laboració que permet a la UBR gaudir dels serveis que la Cambra ofereix a diferents entitats sota el seu paraigua. Un del objectius que han motivat a la Unió de Botiguers de Reus a donar aquest pas és poder oferir un millor servei als seus associats i associades.

El canvi de seu suposarà poder comptar amb una tècnica de comerç que s’encarregarà dels aspectes administratius i burocràtics de l’entitat. A més, es disposarà d’un servei adaptat a les seves necessitats amb sales de reunions, d’actes i espais aptes per formació. En els propers dies es farà el trasllat i organització del treball per tal de poder començar a funcionar a ple rendiment al mes de febrer.

Tal com ha destacat la presidenta de la UBR, Meritxell Barberà, “formar part de les instal·lacions de la Cambra de Comerç de Reus ens permetrà aprofitar sinèrgies de treball amb la pròpia Cambra i altres entitats. Passarem a formar part d’un entorn socioeconòmic que segur serà beneficiós per enfortir la tasca de la nostra entitat vers el comerç de proximitat”. Des de la UBR remarquen que la decisió s’ha pres pensant en el major benefici per la Unió de Botiguers en el present, però també pensant en el futur de l’entitat. “Si sumem, ens en sortim millor”, ha afegit Barberà.

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, ha apuntat que “és una satisfacció per la Cambra que la UBR torni a casa”. Just espera també que aquest acord “sigui un punt de partida perquè altres entitats vinguin a la Cambra”.

A l’acte de signatura hi ha assistit també l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, qui ha remarcat que “la UBR torna a fer història i treballa per sumar en moments complicats”. La signatura també ha comptat amb la presència de Carles Prats, regidor d’Empresa i Ocupació de Reus; Montserrat Caelles, regidora de Projecció de ciutat de Reus; Pau Salvadó, president de la comissió de comerç de la Cambra de Reus i El Pallol; Dídac Rodríguez, expresident de la UBR; i Jacint Pallejà, president d’El Tomb.

Redacció

 

Propietaris de locals de restauració de Reus s’organitzen, demanen la condonació d’impostos i convoquen una manifestació

Un col·lectiu de propietaris d’establiments de restauració de Reus, reunits al voltant d’un grup de whatsapp com a primer pas per a constituir-se en entitat, han organitzat per aquest dimecres a les 18.00 hores una manifestació silenciosa davant de l’edifici consistorial de la plaça Mercadal per reclamar «ajudes directes al sector», en un intent de pal·liar els greus efectes econòmics que estan patint per les mesures de prevenció de la Covid-19. Alhora, han enviat a l’alcalde, Carles Pellicer, una carta on a més de donar-se a conèixer com a lobby de pressió, reclamen de forma més concreta «la condonació d’impostos que depenen directament d’aquest ajuntament».

La carta, a la qual ha tingut accés Tots21, deixa constància que estan farts de ser «el focus d’acusacions i els principals culpables segons les autoritats de fer créixer l’índex de contagis». De fet, recorden que «la gent s’infecta més en les reunions familiars o socials, o als ambulatoris i metges. En el nostre dia a dia és més fàcil trobar aglomeracions de gent en mercats o supermercats, al transport públic o a la porta de les escoles (…) Queda demostrat que la culpa no la té l’hostaleria, en tot cas l’ús que la gent en fa, igual que en tot».

En aquest punt, mostren la sorpresa pel fet que els tancaments obligats dels negocis totals o parcials només han vingut acompanyades d’ajudes per al sector «insignificants o nul·les», i amb l’agreujant de no haver estat consultats en cap moment. «Ens demaneu que complim les lleis i així ho fem, però en canvi veiem injustícies en aforaments de supermercats i festes privades, en el transport i en una llarga llista de fets. Veiem que en molts d’aquests llocs ningú desinfecta tan correctament la zona com ho fem nosaltres», deixen anar.

«Cada dia que passa -continua la carta- és més insuportable. A l’hostaleria estem en un pou amb molt poca llum! I no tan sols nosaltres, sinó tot el que ens envolta (empresaris, treballadors, proveïdors de tota mena i els familiars de tots aquests). No aconseguim trobar una relació entre els impostos i la facturació», argumenten abans de demanar la condonació dels impostos municipals que afecten el sector (terrasses, taxes d’escombraries entre els principals).

J.S.

 

 

El tancament del Classix de Reus deriva en mà dura a títol ‘d’advertència’ als locals nocturns que no compleixen les normes

Imatge de la roda de premsa d’urgència convocada aquest matí davant del Classix de la Raval Robuster. Foto: Tots21

«És un avís. Fins aquí hem arribat». Aquest ha estat el missatge que ha volgut llançar l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, en una roda de premsa d’urgència convocada tot just davant del local d’oci nocturn, Classix, situat al Raval de Robuster i precintat aquest passat cap de setmana després de detectar diversos i reiterats incompliments de les mesures sanitàries anticovid. El batlle s’ha fet acompanyar de la regidora de Seguretat Ciutadana, Dolors Vázquez; del d’Activitats, Carles Prats, i del cap de la Guàrdia Urbana, Ricard Pagès per deixar clar que s’anirà a totes en un cas que vol servir també d’advertència.

Pellicer ha detallat les actuacions «que dins de les nostres competències» s’estan duent a terme «contra aquells irresponsables que de manera reiterada incompleixen les mesures anticovid i posen en greu perill la salut i la vida de tots» de manera «descarada». En aquest sentit, ha precisat que a més de les tramitacions estrictament municipals, «les denúncies aixecades per la Guàrdia Urbana es deriven totes al Jutjat i al Departament de Salut, que les tramita en paral·lel i imposa les corresponents sancions».

El batlle no ha deixat dubte de la voluntat «d’aplicar la llei amb la seva màxima contundència. La Guàrdia Urbana ha precintat aquest local en comprovar que tenia obert al públic i que dins hi havia una vintena de persones sense mascareta, bevent i fumant, i amb pipes d’aigua escampades pel local». Sense ganes de menjar-se la llengua, ha afegit que «em quedaria curt dient que el que va passar dissabte ha estat vergonyós i irresponsable. A hores d’ara tothom es conscient de què cal fer per evitar la propagació de la pandèmia. I per això és, a més, un atac a la salut pública de la ciutat i un atac premeditat a la salut dels reusencs i reusenques».

Un cop precintat el local, «la Guàrdia Urbana va identificar i denunciar per via administrativa la vintena de persones que hi havia dins; ha denunciat el propietari contra un presumpte delicte contra la salut pública, i ha obert diligències per desobediència greu a l’autoritat contra el responsable del local per incomplir de manera reiterada les restriccions sanitàries». És a dir, i aquest és un aspecte clau en el qual Pellicer ha posat èmfasi, «ho han fet conscients i convençuts dels seus actes, de manera continuada». Entre altres coses perquè fa un mes la Guàrdia Urbana ja va haver d’intervenir en aquest mateix establiment davant l’evidència que «dins hi havia unes 200 persones, la majoria sense mascareta, i superant l’aforament permès. Les imatges es van fer tristament virals».

La policia local, ha recordat l’alcalde, «ha fet fins a quatre actuacions des del passat mes de novembre en aquest local. I en totes s’ha denunciat l’incompliment de les mesures de contenció» de la Covid-19. «Doncs Fins aquí hem arribat». A partir d’aquí, el recorregut iniciat dissabte passa ara per diferents pantalles administratives. «Acabo de signar el decret per tal de mantenir el precinte de manera provisional i prèvia a la instrucció de l’expedient sancionador. També he donat instruccions a la regidoria d’Empresa i Ocupació per iniciar de manera urgent l’expedient sancionador contra el propietari del local. Una vegada s’obri l’expedient, es podrà mantenir el precinte fins que no es resolgui», en una tramitació que podria durar un mes aproximadament i que obre la porta també a les al·legacions de la propietat del local.

La resolució de l’expedient sancionador apunta cap a dues direccions. «En cas de ser considerada greu, la sanció podria ser de fins a 10.000 euros i/o 6 mesos de suspensió, i si es considera molt greu fins a 100.000 euros i/o 12 mesos de suspensió. I ja els dic ara que no descarto cap dels dos escenaris. Fins aquí arriba la competència municipal, cansats de veure com aquest establiment ha saltat reiteradament la normativa. Però cal tenir en compte que les conseqüències poden ser pitjors», alertava l’alcalde. «La Guàrdia Urbana ha presentat al jutjat denúncies per desobediència greu i per un delicte contra la salut pública. I el jutjat determinarà l’abast i possible sanció també. I a més, les denúncies per incompliment de les mesures sanitàries s’envien al Departament de Salut que en tramita també el corresponent expedient sancionador. I en aquest cas parlem d’un incompliment molt greu pel qual es poden imposar sancions d’entre 60.000 i 600.000 euros».

«Aquest és el cas més greu que hem identificat a la ciutat», afirmava Pellicer, que ha aprofitat per reconèixer l’esforç que està duent a terme el sector de la restauració. «Està fent bé i complint les normes», ha assegurat: «Els hi donem una vegada més el nostre suport i escalf en la situació que estan patint. No té res a veure això en la irresponsabilitat dels propietaris d’aquest local i de les persones que hi han anat. Som conscients que hi ha persones que fan trobades en domicilis i no respecten les normes de prevenció. Per tant, aquesta és una advertència que cal que tots complim la normativa. El missatge d’avui també va per ells. Si les coses es fessin bé, això no passaria», ha sentenciat.

J.S.

 

El castellvellenc Marc Figuerola guanya el Concurs de Narrativa Lliure El Portal

Un moment de l’anunci virtual dels guanyadors.

Castellvell del Camp ha fet públic el dia de sant Vicenç -com toca- el nom dels guanyadors del Concurs de Narrativa Lliure en català el Portal. El jurat ha fet la seva valoració a partir de la lectura de tots els treballs i ha emès el següent veredicte:

El primer premi, dotat amb 400 euros, ha estat per a la narració titulada “Kadykchan, la cara oculta d’una ciutat”, de l’autor amb pseudònim “Mr. Kaplan”, que correspon al castellvellenc Marc Figuerola. Es destaca la seva originalitat i les dosis d’intriga. L’autor, al seu torn, ha intervingut en l’acte subratllant que l’obra ha estat ambientada a Rússia, seguint pistes agafades de sèries de televisió, però amb una trama original.

Accèssit dotat amb 200 euros a la narració titulada “Anàlisi final”, de l’autor amb pseudònim “Carles Domènech”, que correspon a Albert Garcia, de Barcelona. El jurat ha destacat el seu humor negre, el fet de qüestionar-se les situacions que es plantegen i estar redactat amb diàlegs trepidants.

El jurat ha estat format per Daniel Llevat, Ester Garcia i Maria Dolors Garcia. Ha destacat en l’acta la ‘molt bona qualitat dels treballs premiats’ i ha encoratjat els participants a perseverar en el camp literari. Donada la situació de pandèmia, es comunicarà la forma de fer efectiu el lliurament.

Es tracta de la setena edició del Concurs de Narrativa Lliure. L’alcalde, Josep Manel Sabaté, ha subratllat que el lliurament s’ha hagut de fer telemàticament. L’acte se solia celebrar a Cal Barantxó. Cada cop, la participació és més nodrida, i 15 han estat les obres presentades enguay. El regidor de Cultura, Jordi Jové, destacava que un 25% dels participants ‘han estat d’autors joves de Castellvell. Veiem que hi ha una generació nova que s’estima la literatura, futurs membres del Club del Lector’.

Redacció

 

Mor l’empresari Andreu Rodríguez Figuerola que va internacionalitzar Virginias

L’empresari Andreu Rodríguez Figuerola s’ha mort aquest divendres a la tarda, als 97 anys. Nascut a Badalona (Barcelonès), l’any 1923, va estudiar peritatge industrial químic a l’Escola Industrial de Barcelona. Amb els seus germans, va engrandir el negoci iniciat als anys trenta pel pare, dedicat als dolços, la confiteria i els torrons. Va ser cofundador d’Indústries Rodríguez, empresa que va presidir durant anys i amb la qual va internacionalitzar la marca ‘Virginias’. També va estar associat a altres empreses com Big Drum Ibèrica, Coaliment Reus i DIRSA.

Andreu Rodríguez Figuerola va impulsar la Mútua Reddis i va destacar també per la seva implicació en el teixit associatiu de la nostra ciutat. Va ser president fundador de la Fundació Privada Reddis, vicepresident del Centre de Lectura i membre de la Comissió de Garanties d’aquesta entitat. A més, va estar vinculat al Consell Social de la URV, la Fundació Teatre Fortuny i la Cambra de Comerç de Reus.

El finat va ser reconegut per la Generalitat, l’any 2011, amb la Medalla Francesc Macià en reconeixement al seu mèrit en el treball.

Reusdigital.cat

 

Sal i Pebre: Vermuts Miró obté el Premi Internacional al Sabor Superior

El guardó i el Reserva de Miró

Vermuts Miró suma un altre gran reconeixement per l’alta qualitat dels seus productes. El vermut reusenc ha estat guardonat amb el prestigiós segell de qualitat International Taste & Quality Institut, més conegut com a iTQi, de Brussel.les.

Aquesta institució ha atorgat al Vermut Miró Reserva el “Premi Internacional al Sabor Superior 2021” (Superior Taste Award 2021), un reconeixement mundial avalat per l’organització líder dedicada a promoure i reconèixer productes de sabor superior.

El Superior Taste Award (Premi al Sabor Superior) és un premi atorgat anualment per l’International Taste & Quality Institute (iTQi), ubicat a Brussel·les, Bèlgica, el qual reconeix aliments i begudes d’excel·lent gust i qualitat. El premi és utilitzat com punt de referència pels directors de qualitat de les empreses, i com unamagnífica eina per als departaments de vendes, comunicació i màrqueting. A més, entre el sector és considerat com la “Guia Michelin” dels productes alimentaris.

Vermuts Miró revalida el premi obtingut a edicions anteriors, amb dues estrelles d’or, equivalent a un producte amb un gust excel·lent, validades per un jurat format per líders d’opinió, xefs i sommeliers de diferents restaurants amb estrelles Michelin. Una nodrida representació d’experts entesos en la matèria i amb un paladar professional.

El procés de selecció, consisteix en una anàlisi sensorial a cegues amb productes procedents de més de 120 països de tot el món, on són avaluats per la seva qualitat organolèptica, seguint un rigorós enfoc sistemàtic basat en els criteris d’anàlisi, on els criteris d’olfacte, aparença, gust, textura i sensació final són rigorosament valorats i puntuats segons l’esperat d’un producte de consum de la seva categoria existint una estrica avaluació per reflectir la qualitat hedònica general.

Vermuts Miró  ha assegurat que ‘és un orgull’ que un jurat tan exigent hagi descrit com a excel·lent el Vermut Miró Reserva, elaborat artesanalment, segons fórmula tradicional de l’autèntic vermut de Reus. Una formula transmesa de generació en generació, combinant l’efecte en el temps de maduració del vermut en fusta i la qualitat dels botànics que s’utilitzen, amb una recepta única amb gran varietat d’herbes aromàtiques i plantes alpines i mediterrànies.

Helder Moya

 

L’Ajuntament de Reus retira la pancarta amb el lema ‘Llibertat presos polítics’

L’Ajuntament de Reus ha retirat la pancarta amb el lema ‘Llibertat presos polítics’ que hi havia penjada a la façana de l’edifici consistorial. Fonts municipals han apuntat a l’ACN que la tela s’ha despenjat després d’haver rebut, aquest divendres al migdia, un requeriment de la Junta Electoral de Zona amb motiu del 14-F.

 

La Guàrdia Urbana de Reus finalitza el procés de selecció de 8 nous agents i n’incorpora 3 de manera immediata

Imatge del procés de selecció de nous agents de la Guàrdia Urbana. Foto: Ajuntament

La Guàrdia Urbana de Reus incorporarà de manera immediata 3 nous agents a la plantilla del cos de seguretat. Són 3 dels 8 agents que han superat el procés selectiu de l’oferta pública d’ocupació oberta per l’Ajuntament, i que ja disposen de la preceptiu curs de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Els altres 5 aspirants millor puntuats en el procés selectiu hauran de realitzar i superar el curs abans de poder-se incorporar al cos municipal de seguretat.

De les vuit places que es van convocar, dues són noves de l’oferta pública d’ocupació de 2020; mentre que 4 són places que van quedar vacants de l’oferta pública de 2018 i 2 de la de 2019.

Amb la incorpopració dels tres nous agents, la plantilla de la Guàrdia Urbana comptarà amb 150 efectius. La darreres incorporacions que s’han realitzat són 7 agents entre 2018 i 2019, i 18 nous agents entre 2019 i 2020.

Redacció

 

Inicien els treballs de millora i renovació de la zona de jocs infantils de la plaça de la Fumera de Reus

Treballs de les Brigades a la zona de jocs infantils de la plaça de la Fumera. Foto: Ajuntament

Les Brigades Municipals han iniciat aquesta setmana les obres del paquet d’inversions extraordinàries per a la renovació de la pavimentació i la instal·lació de nous elements de jocs infantils a la plaça de la Fumera, entre l’avinguda del President Macià i el carreró del Gas. L’obra dona continuïtat al paquet executat a finals de l’any passat a l’avinguda del carrilet, amb un pressupost total de 20.000 euros. Les dues actuacions extraordinàries al pressupost de 2020 s’han escollit tenint en compte l’ús intensiu dels jocs actualment instal·lats en aquests dos espais i el seu estat de conservació.

El Pla d’Acció Municipal Reus 2019-2023 preveu la renovació i millora de les zones de jocs infantils en la línia de treball que defineix la millora de l’espai públic com a element vertebrador de la ciutat. Les actuacions les porta a terme la regidoria de Desenvolupament Urbà i Via Pública a través de la Brigada Municipal.

Les actuacions previstes en millora i renovació de zones de jocs infantils:

  • Pla director de manteniment de zones de jocs infantils: 25.000 euros.
  • Pressupostos participatius: 150.000 euros
  • Inversions extraordinàries: 20.000 euros.

Redacció

 

La Fundació Gresol i El Círcol de Reus s’uneixen per l’estrena exclusiva de la pel·lícula-documental ‘Fortuny, la mort del pintor’

Tant la Fundació Gresol com el Círcol són institucions que s’esforcen per ressaltar i promoure la cultura al territori català i quina millor manera de fer-ho que projectant en exclusiva aquesta pel·lícula documental que narra la vida del pintor reusenc, la seva trajectòria artística i la seva sobtada mort.

El director madrileny, Emiliano Cano Díaz, és tenor de música antiga i membre de l’Orquestra i Cor Nacionals d’Espanya, director de documentals sobre art i investigador a mots.tv. El director ha manifestat la seva satisfacció per estrenar la seva obra a la ciutat natal del protagonista.

Una altra coincidència curiosa de l’estrena d’aquesta pel·lícula-documental, és que es realitzarà en el teatre que porta el mateix nom de l’artista: El teatre Fortuny de Reus, la qual cosa fa encara més especial aquest homenatge cultural.

És important ressaltar que aquest esdeveniment complirà les estrictes mesures de seguretat exigides per la contingència Covid i es reduirà l’aforament del teatre en un 50% respecte la seva capacitat.

L’estrena del dia 26 és exclusiu i reservat per als membres de la Fundació Gresol, els d’El Círcol i els col·laboradors de l’esdeveniment. No obstant, el dia 27 es projectarà de nou i, en aquest cas, serà un acte obert a la resta de la ciutadania.

Redacció

 

Les Biblioteques de Reus promouen el programa Altaveu com a continuïtat a la Biblioteca sobre rodes

Les Biblioteques Municipals duen a terme el programa Altaveu, un projecte d’extensió bibliotecària per donar veu a la lectura i el fet literari en general i amplificar així les seves funcions fora dels espais propis dels equipaments bibliotecaris, i que representa una continuïtat a la Biblioteca sobre rodes.

Les accions del programa es fan a les escoles, les coordina i dinamitza Còdol Educació, i inclouen sessions de dinamització lectora relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ONU) en les mateixes escoles i la mobilització de lots de llibres que se cediran a les escoles per un període de temps acordat i que l’escola dinamitzarà d’acord amb el seu projecte de lectura.

Aquest dijous dia 21 de gener es farà l’activitat «Binta i la gran idea» a l’Escola Prat de la Riba, una activitat que permetrà també amb dos dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: educació de qualitat i igualtat de gènere. El programa passarà per l’Escola Marià Fortuny el dia 28 de gener, per l’Escola General Prim el dia 18 de febrer i, finalment, per l’Escola Sant Bernat Calbó el dia 25 de febrer.

La situació actual de pandèmia ha portat a les Biblioteques Municipals a pensar una transformació profunda de la proposta de promoure l’extensió bibliotecària per fomentar l’hàbit de la lectura fora dels equipaments habituals de la Biblioteca Xavier Amorós o la Biblioteca Pere Anguera, ja que emergeix la necessitat d’apropar la lectura als sectors de població més perjudicats en els períodes de confinament i distanciament social, com són els infants i la gent gran.

Les Biblioteques Municipals de Reus van adquirir el compromís de ser el màxim sostenibles a partir del programa «Fem consciència» engegat el gener de 2020 i que pretenia fer difusió de l’Agenda 2030 de la ONU amb el suport de la literatura i les arts en general per a la seva capacitat de transformació a partir d’un programa específic d’activitats i també adaptant els cicles anuals a una major sostenibilitat.

A més, tenint en compte que la pandèmia ha reduït dràsticament la presència dels infants a les biblioteques i amb l’objectiu de minimitzar les conseqüències d’aquesta mesura, s’ha creat el programa Altaveu. D’aquesta manera, des de la regidoria de Cultura i a través de les Biblioteques Municipals es dona continuïtat al projecte Biblioteca sobre rodes, inclòs també al PAM, en el context del foment de l’ís de les biblioteques i apropar-les a la ciutadania.

Redacció

 

La Cambra de Reus reclama iniciativa territorial davant uns PGE que no inclouen les inversions esperades

El president de la Cambra, Jordi Just. Foto: CanalReusTV

La Cambra de Reus ha reclamat aquest dilluns «iniciativa» territorial davant la constatació que els PGE de 2021 no inclouran inversions llargament reivindicades com l’estació intermodal al sud de l’aeroport de Reus, millores a les línies fèrries R15 i R14 i el desdoblament de la carretera N-420. En una compareixença de premsa telemàtica, el president de l’ens, Jordi Just, ha lamentat aquest fet i ha afegit que el temporal Filomena ha posat al descobert que «el nostre territori continua sent la ventafocs del país». Per això, ha exigit que la demarcació rebi els fons europeus per a la recuperació de la covid-19 que li corresponen per dimensió econòmica i geogràfica. Un import que, segons la Cambra de Reus, hauria de ser almenys de 3.300 MEUR.

Jordi Just ha lamentat els talls de llum durant la nevada malgrat la gran implantació de centrals de producció elèctrica al territori, així com el «drama» de la connexió telefònica. El president de la Cambra de Reus també ha afirmat que si l’R15 va deixar de prestar servei de passatgers és perquè «ningú no es va cuidar de netejar les andanes i de garantir que es pogués accedir a les estacions». Per contra, ha dit, els trens de mercaderies sí que van continuar circulant.

La institució ha reivindicat que les infraestructures són clau per garantir un bon nivell de competitivitat i la capacitat d’atraure inversions, i que contribueixen a frenar el despoblament. «Ens podem trobar davant una Catalunya deliberadament buidada per la inacció d’una classe política que sovint viu d’esquenes a la demarcació», ha advertit.

Davant d’aquesta situació, Just ha exigit de forma unitària un «sentiment de territori» que aglutini les reivindicacions. «Ha arribat l’hora de prendre la iniciativa més que mai», ha demanat, alhora que ha precisat que la Cambra «per responsabilitat» seguirà treballant i insistirà perquè es prioritzin les inversions i el manteniment de les infraestructures.

Greuges econòmics

D’altra banda, la Cambra de Reus veuria com un «greuge» que la demarcació de Tarragona no rebés un import dels fons europeus de recuperació de la covid-19 proporcional al seu pes econòmic i geogràfic. «No callarem si anem per sota dels 3.300 MEUR», ha advertit el president de la institució empresarial.

Just també ha criticat que l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) del Camp de Tarragona té un pressupost inferior als 20 MEUR i, per contra, el consorci de Barcelona té «un pressupost ordinari de 1.350 MEUR». «La proporció ens portaria a uns 160 MEUR, el greuge és evident», ha criticat Just, el qual també ha lamentat que l’ATM de Terres de l’Ebre «ni tan sols s’ha constituït».

ACN

 

Quatre detinguts per increpar i agredir agents dels Mossos en una intervenció en un pis de Reus

Imatge d’un vehicles dels Mossos d’Esquadra. Foto: ACN

Els Mossos d’Esquadra van detenir dilluns un adult i tres menors d’edat per atemptat a agents de l’autoritat per haver increpat i agredit diversos agents durant una intervenció policial en un pis de Reus. Cap a les onze de la nit els Mossos van acudir a un immoble del carrer Antoni de Bofarull alertats d’una suposada baralla familiar. Segons fonts policials, quan van arribar al domicili un dels inquilins va increpar els policies i va clavar una empenta a un d’ells.

Quan els Mossos intentaven detenir aquest individu, tres menors es van abraonar sobre els agents i els van donar empentes i cops de puny. Fins i tot, un va rebre una mossegada al braç. Tres efectius policials van resultar ferits lleus durant l’actuació.

ACN

 

La Unió de Botiguers de Reus reclama l’obertura de tot el comerç els caps de setmana

Dos compradors amb bosses de comprar mirant un aparador d’una botiga del centre de Reus, en el primer cap de setmana de la campanya de Nadal. Foto: ACN

La Unió de Botiguers de Reus reclama que es permeti l’obertura de tot el comerç, independentment del sector que sigui i les seves dimensions, també durant el cap de setmana i aplicant les mesures de restricció d’aforament necessàries. Des de la UBR denuncien que mentre a una part del comerç se’l considera no essencial i se’l fa tancar per reduir la mobilitat i els contactes, en aquells punts comercials o de serveis que resten oberts es produeixen aglomeracions puntuals. En aquest sentit, l’obertura del tot el comerç complint les mesures necessàries, permetria esponjar el moviment de gent i evitaria la concentració de públic en punts i moments concrets.

Com a representant de l’entitat, la presidenta de la UBR, Meritxell Barberà, remarca que “caldria revisar aquesta mesura que afecta directament al petit comerç”. Barberà destaca també que una restricció d’aquest tipus té encara menys sentit donat el confinament municipal en vigor i reclama que deixin treballar com fins ara al sector comercial, complint totes les mesures d’higiene y aforament. Amb aquesta petició, l’entitat busca que tot el sector de comerç i serveis pugui continuar treballant i evitar la pèrdua de llocs de treball i d’empreses. Per això, sol·liciten que hi hagi més consens entre l’administració i el sector a l’hora de decidir sobre les restriccions que afecten directament aquestes activitats.

La Unió de Botiguers de Reus defensa que el comerç de proximitat és segur i fa mesos que s’esforça aplicant amb rigor les mesures de seguretat necessàries. Per aquest motiu, demana a la Generalitat que revisi aquesta norma que afecta negativament al comerç i que permeti a tot el sector seguir treballant el cap de setmana, de la mateixa manera que ho fa de dilluns a divendres.

Redacció

 

L’Arxiu Municipal organitza una xerrada sobre els deportats reusencs als camps nazis

El proper dimecres dia 27 de gener a les 18.00 h, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust, tindrà lloc, la conferència de Joan Navais «Els deportats reusencs als camps nazis». La conferència, que no serà presencial, està organitzada per l’Arxiu Municipal de Reus i es podrà seguir en directe a través de www.reus.cat/en directe.

L’acte s’emmarca dins del projecte de recuperació de la memòria històrica iniciat amb la voluntat de conèixer, més enllà dels noms i cognoms i del número de pres, quines van ser les vides d’aquestes persones que van patir l’exili, la repressió, i el terror dels camps d’extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial. Moltes d’elles hi van perdre la vida, i les que van ser alliberades han pogut donar testimoni dels fets viscuts.

L’Ajuntament de Reus, se suma d’aquesta manera – igual que ho han fet molts municipis catalans- a la iniciativa del projecte Stolpersteine – impulsada a casa nostra per Memorial Democràtic-. Els stolpersteine són llambordes quadrades on s’hi graven les dades de les persones empresonades i deportades. Se solen col·locar davant l´últim domicili conegut del deportat recordant que aquesta persona tenia un vincle amb la ciutat, amb el barri, amb els veïns…

La col·locació de les llambordes comporta, no obstant, una recerca prèvia per determinar quines van ser les persones de la ciutat de Reus deportades. Un treball d’investigació sobretot centrat en la consulta de la documentació existent tant als arxius de casa nostra com als francesos i alemanys. Cal destacar també la importància de les fonts orals (recollida de testimonis de familiars) i la consulta de bibliografia de referència així com articles especialitzats de recent aparició. Aquesta voluntat de conèixer – mitjançant un procès de recerca exhaustiu- i de recordar per no oblidar és compartida per l’Ajuntament i entitats de la nostra ciutat com és ara l’Associació Cultura i Solidaritat.

L’acte del dia 27 és el tret d’inici d’un projecte que vol posar en valor l’actuació d’aquelles persones que van lluitar per la llibertat i per la justícia, un projecte, en definitiva de reparació, de justícia social i de no oblit.

Redacció

 

Sis dels set mossens residents a l’Abadia de Reus, positiu de covid-19

Imatge exterior de l’Abadia de Reus.

Fins a sis mossens de l’Abadia de Reus han donat positiu per covid-19. Fonts de l’Arquebisbat de Tarragona ho han confirmat a Reusdigital.cat aquest matí de dilluns, tot indicant que el coronavirus «va entrar» a la residència de l’Abadia a través d’una persona externa.

Protocol activat

El mateix dia que va donar positiu, aquesta ho va comunicar als mossens que hi viuen i, sempre segons les fonts consultades, es va iniciar el protocol establert per les autoritats sanitàries. A l’espera de les pertinents proves PCR, els preveres van quedar confinats.

Un cop fetes, s’ha determinat que sis dels set mossens residents són positius (un, per tant, ha donat negatiu). De manera temporal, aquest últim no viu a l’Abadia. Fonts de l’Arquebisbat han exposat a aquest mitjà que els positius passaran una nova PCR en uns dies, i que aquest passat cap de setmana han vingut mossens d’altres indrets per poder cobrir les baixes i oficiar les misses que calia fer.

‘Reusdigital’ / GDDCT

 

El conductor del vehicle bolcat a l’avinguda de Salou de Reus dona positiu en alcoholèmia

Imatge del vehicle bolcat. Foto: Guàrdia Urbana

Diversos efectius de Bombers, SEM i Guàrdia Urbana de Reus han assistit aquesta tarda un accident de trànsit a l’avinguda de Salou, produit als voltants de les 16.30 hores i que ha acabat amb un vehicle bolcat. Segons ha informat la policia local pel seu compte de twitter, «el conductor ha resultat ferit lleu i ha donat un positiu a la prova d’alcoholèmia de 0,48mg/l».

Redacció

 

Dos positius a la plantilla del Reus Deportiu d’hoquei obliguen a ajornar els dos pròxims partits de l’Ok Liga

Dos positius de la covid-19 en membres de la plantilla del Reus Deportiu d’hoquei han obligat a suspendre el partit de l’OK Liga, previst per dimarts vinent, a la pista del CE Vendrell i el del pròxim diumenge a domicili contra el Noia Freixenet (darrer de la primera volta i primer de la segona, respectivament). Així ho ha fet públic en un comunicat el club roig-negre, precisant que les dues persones infectats «es troben bé». La decisió ha estat presa per la Federació Espanyola de Patinatge. «La plantilla retornarà a les pistes un cop s’hagin complert els dies de confinament indicats pels equips mèdics», conclou la nota.

Redacció

 

Mor l’exprior de la Prioral Sant Pere de Reus i arxiprest, Mn. Creu Saiz

La missa exequial de Mn. Mn. Creu Saiz se celebrarà aquest dissabte, dia 16, a les 10.30 h, a la Prioral de Sant Pere Apòstol de Reus. Foto: Arquebisbat

Mn. Creu Saiz ha mort aquest divendres dia 15 de gener a l’edat de 79 anys. Des de 2016 era rector de la parròquia de Sant Vicenç Màrtir de Castellvell del Camp i capellà del Santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus. Durant dues dècades, de 1996 a 2016, va ser el prior de l’església Prioral de Sant Pere Apòstol de Reus i l’arxiprest.

Segons s’informa des de l’Arquebisbat de Tarragona, la missa exequial se celebrarà aquest dissabte, dia 16, a les 10.30 h, a la Prioral de Sant Pere Apòstol de Reus. Caldrà, però, respectar l’aforament permès així com també les mesures establertes en aquests moments per les autoritats sanitàries.

Biografia

Nascut el dia 2 de maig de 1941 al municipi de Valdecolmenas, a Conca, va rebre l’orde del diaconat a la capella del Seminari Pontifici de Tarragona l’any 1964, el mateix any que va ser ordenat prevere a l’església parroquial de Sant Vicenç Màrtir de Castellvell del Camp.

Diplomat en Sagrada Escriptura i Filologia Catalana, i llicenciat en Pedagogia, va exercir els seus primers anys de ministeri com a vicari de les parròquies de Sant Salvador del Vendrell (1965-1966), de Sant Esteve de Vila-seca (1966-1970) i de Santa Maria de Cambrils (1970-1984). Seguidament, l’any 1984, Mn. Creu va ser nomenat rector de l’església parroquial de La Puríssima Sang de Reus. Va ser-ne el rector fins l’any 1996 i també anys més tard, del 2002 al 2016. A més, durant uns pocs mesos, va ser administrador de dues parròquies de la ciutat de Reus: de Sant Francesc d’Assís (2000) i de Sant Josep Obrer (2004).

Mn. Creu també va ser membre del Consell episcopal, entre els anys 1997 i 2005, com a vicari episcopal del Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i l’Urgell-Garrigues. Entre d’altres càrrecs pastorals va ser professor i capellà dels germans de La Salle de Cambrils; membre del Consell Presbiteral entre els anys 1981 i 1988, i també durant l’etapa de vicari episcopal, a raó del càrrec; membre del Col·legi de Consultors, de 1998 a 2008; prefecte de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus, de 2002 a 2016; i consiliari de l’Arxiconfraria de Nostra Senyora de Lourdes de Reus, de 2013 a 2016.

L’Ajuntament de Cambrils expressa el seu condol

L’Ajuntament de Cambrils ha expressat el seu «més sentit condol» per la mort del mossèn, «que va ser rector de la Parròquia de Santa Maria de Cambrils durant 14 anys (del 1970 fins el 1984) i va mantenir un ferm compromís amb el municipi durant tota la seva vida».

Redacció