El Comú Podem guanya en sis barris de Tarragona, el PSC, en dos, i ERC i PP, en un

La formació En Comú Podem ha aconseguit aquest 26J la victòria en sis barris de Tarragona, el PSC ha sortit triomfador en altres dos (Bonavista i Torreforta), i el PP ho ha fet a la zona centre. Finalment, ERC ha resultat vencedor als barris de Llevant.

En una anàlisi per zones de la ciutat s’observa que En Comú Podem és la primera força a la Part Alta, als barris marítims, al Nou Eixample Nord, a Campclar, a Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau.

Al seu torn, el Partit Popular s’ha fet amb la victòria a l’Eixample i el Nou Eixample Nord mentre que el PSC manté els dos barris de Ponent.

En el cas del barri Nou Eixample Nord, En Comú Podem queda per sobre del PP per només 75 vots i a l’Eixample, només sis vots donen la victòria al PP davant ERC.

D’altra banda, les participacions més altes, que superen el 70%, s’han produït a Llevant i als nous Eixamples nord i sud mentre que a Campclar i Bonavista és on els ciutadans han anat menys a les urnes.

Consulteu els resultats del 26J a Tarragona ciutat en aquest enllaç.

El PP guanya amb més claredat les eleccions, el PSOE aguanta, no hi ha ‘sorpasso’ i cau C’s

Mariano Rajoy, votant en uns comicis anteriors

Mariano Rajoy, votant en uns comicis anteriors

Les enquestes i els sondejos a peu d’urna han quedat completament esmicolades. Hi havia vot ocult i potser el referèndum britànic ha pogut decantar algun vot significatiu. L’efecte ‘Jorge Fernández Díaz’ no ha existit i el PP s’ha menjat Ciutadans. El PP ha guanyat les eleccions generals amb 137 diputats (14 més que ara) i no hi hauria ‘sorpasso’. El PSOE aguanta en segon lloc, amb 85 diputats, mentre la suma d’Unidos Podemos i les confluències arriben només als 71 diputats (un menys que el 20-D sumant-hi d’IU-UP), amb un milió menys de vots. Una decepció rconeguda tant per Pablo Iglesias, com per Íñigo Errejón, com per Xavier Domènech.

Ciutadans baixa espectacularment de 40 a 32 escons i ERC repeteix 9 escons; CDC repetiria amb 8, el PNB en trauria 5 i EH-Bildu, dos, mentre Coalició Canària, també repetiria amb un.

La macroenquesta de TV3 i les televisions públiques autonòmiques ha fracassat sorollosament.

El PP ha guanyat amb més claredat, però el PSOE torna a jugar un paper central. Podemos queda tocat i el seu número 2, Íñigo Errejón, ha deixat aquesta nit electoral per més endavnt “el canvi” a Espanya. Pedro Sánchez tindrà molta pressió tant per deixar governar el PP com intentar un govern d’esquerres, una fótmula debilitada per la decepció d’Unidos Podemos.

A Catalunya, amb el 87% escrutat gairebé es repeteixen els resultats: 12 per En Comú Podem, 9 per ERC, 8 pel PSC, 8 per CDC, 6 pel PP (en guany un) i 4 per Ciutadans (en perd un).

Consulteu el resultat de les eleccions generals en aquest enllaç.

Tarragona repeteix un diputat per cada partit i En Comú Podem torna a guanyar

Un ciutadà de Tarragona, votant avui. Foto: Tarragona21

Un ciutadà de Tarragona, votant avui. Foto: Tarragona21

En Comú Podem s’ha situat en primera posició a la província de Tarragona, repetint la sorprenent victòria del 20-D a les generals. Totes les sis formacions amb representació (En Comú Podem, ERC, PSC, PP, CDC i Ciutadans) repeteixen un diputat, però Ciutadans ha hagut de patir. Fins al 46 % escrutat, En Comú Podem tenia dos escons, molt ajustat en el percentatge amb ERC durant tota la nit, i Ciutadans quedava fora. Els derrotats són CDC i Ciutadans, tot i que mantenen el diputat, perden vots i percentatge.

Així les coses, En Comú Podem repeteix victòria i ERC queda en el segon lloc, però el PSC i el PP viuen dos ascensos destacats que no es constataven a les enquestes, que fins i tot dubtaven que el PP assolís el diputat. El PP passaria de ser la sisena força el 20-D a ser la quarta i el PSC repetiria en tercer lloc però incrementant percentatge. Ciutadans baixa gairebé 4 punts i CDC també viu un descens de prop de dos punts amb el 75% escrutat.

Amb el 97% escrutat, En Comú Podem ha assolit un 1,1 per cent més de vots, amb 4.500 vots menys que el 20-D  (la participació ha baixat 3,6 punts). L’ERC de Jordi Salvador ha guanyat 2,2 punts (de 17,4 a 19,6 per cent), el PSC de Joan Ruiz pràcticament ha repetit resultats (de 15,7 a 15,6%); el PP de Jordi Roca ha passat de ser la sisena força a ser la quarta (del 12,2 al 14,8 per cent); la CDC de Ferran Bel ha baixat un punt i mig (de 15,2 a 13,7%), i Ciutadans, amb Sergio del Campo de cap de llista, ha estat qui més ha baixat, passant de 14,2% a 11,3%.

Consulteu els resultats de la províncía de Tarragona en aquest enllaç.

Els diputats de Tarragona: les mateixes sis cares, sis mesos després

Una imatge del Congrés dels Diputats

Una imatge del Congrés dels Diputats

El resultat de les generals del 26J han donat com a resultat la repetició exacta dels mateixos diputats de Tarragona, i les sis cares de les sis formacions repeteixen. Per cert, tot són homes. Només En Comú Podem tenia l’opció d’enviar una dona a Madrid, Yolanda López, però finalment Ciutadans li ha tret un escó que fins al 46 per cent de l’escrutini tenia a les seves mans.

En Comú Podem

Fèlix Alonso és alcalde d’Altafulla per una formació independent vinculada a EUiA. Periodista, va ser alt càrrec en el govern tripartit d’esquerres de la Generalitat. Acaba de revalidar la victòria electoral al seu municipi. Va ser un destacat líder del Sindicat de Periodistes de Catalunya.

Fèlix Alonso

Fèlix Alonso

ERC

Jordi Salvador
Diplomat en mestre d’EGB, especialitat c. socials, en l’especialitat ed. Física, llicenciat en Geografia i Història, Doctor en Antropologia Social i Cultural i Premi Extraordinari de Doctorat. Ha treballat molt anys en educació en el lleure primer i en la docència (principalment en ESO i BATX) més de 20 anys en total. Ex-Secretari General de la UGT de les Comarques de Tarragona (2008-2015). Implicat en totes les lluites pels drets socials, laborals i nacionals dels darrers anys al territori. Molt implicat també en la cooperació pel desenvolupament i membre de diferents associacions culturals i socials de l’activitat de Tarragona. Membre de la CATP (comité per l’aliança dels traballadors i dels pobles. Ha publicat multitud d’articles en revistes i diaris relaciotats amb el moviment obrer i també un llibre: Futbol, metàfora d’una guerra freda. Un estudi antropològic del Barça.

Jordi Salvador

Jordi Salvador

PSC
Joan Ruiz és llicenciat en geografia i història i diplomat en magisteri. Diputat al Congrés des de 2008. Durant aquesta legislatura ha format part de vàries comissions parlamentàries com la de Foment o Habitatge. Secretari d’organització del PSC del Camp de Tarragona és membre també de la comissió executiva de la federació.

Joan Ruiz

Joan Ruiz

CDC
Ferran Bel va néixer a Tortosa fa 50 anys. És llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la UB i postgraduat en Economia i Gestió de la Hisenda Local i Autonòmica. ÉS economista i professor associat de la URV. També ha exercit la docència a la UB. Ha estat regidor a l’Ajuntament de Tortosa des de l’any 2003, i n’és l’alcalde des de l’any 2007. Ha estat president del Consell Comarcal del Baix Ebre i ha estat senador a les Corts Generals en la darrera legislatura.

Ferran Bel

Ferran Bel

Ciutadans
Sergio del Campo és inspector de Treball nascut a Saragossa en 1981. En l’actualitat, forma part del ‘Equipo de Lucha contra el Fraude y la Economía Irregular”.

Sergio del Campo

Sergio del Campo

PP
Jordi Roca. Tarragona. 45 anys. Empresari informàtic. Regidor de l’Ajuntament de Tarragona des de l’any 2007, sent portaveu adjunt del Grup Municipal del Partit Popular. Diputat al Parlament de Catalunya entre 2011 i 2015, sent vicepresident de la mesa de la Comissió de Polítiques de Joventut i portaveu del grup parlamentari popular en la Comissió de la Sindicatura de Comptes.

Jordi Roca

Jordi Roca

En Comú Podem torna a guanyar a Tarragona ciutat i el PP puja al segon lloc

En Comú Podem ha tornat a guanyar a Tarragona ciutat, com va fer el 20-D, amb un resultat suficient, però amb una reducció de distància respecte al segon classificat, el PP, que ha fet un salt qualitatiu, passant d’una quarta posició a situar-se en segon lloc, a quatre punts d’En Comú Podem (18,59% contra 22,48%, respectivament amb el 98 % escrutat).

En tercer lloc ha repetit el PSC incrementant percentatge. Ciutadans ha rebut un fort càstig, passant de ser la segona a la quarta força (del 18% des vots a prop del 15%). En cinquè lloc repeteix ERC (14,48%, pujant un punt i mig). Sisè ha tornat a ser CDC, que ha baixat força en percentatge (de 10,27 el 20-D a 9,25 aquesta nit).

Consulteu els resultats de Tarragona ciutat ena quest enllaç.

ERC li treu l’escó del Senat a l’alcalde de Reus

Miquel Aubà repeteix al Senat per ERC

Miquel Aubà repeteix al Senat per ERC

ERC ha aconseguit una victòria encara més històrica al Senat i ha passat de dos a tres senadors, prenent-li un escó a Convergència Democràtica. L’alcalde de Reus, el convergent Carles Pellicer, es queda sense escó al Senat. Miquel Aubà i Josep Rufà repeteixen per ERC, encapçalant el nombre de vots, i s’hi afegeix en quarta posició i tamé per ERC Laura Castel, exUnió Demcoràtica de Catalunya. D’altra banda, Cèlia Cánovas, d’En Comú Podem, repeteix com a senadora. La província de Tarragona té quatre escons al Senat.

Dos candidats més d’En Comú Podem han quedat en cinquena i sisena posició. Els egünt ha estat el socialista Joan Sabaté, exalcalde de Tortosa, seguit de Carles Pellicer i de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Segueixen en la llista de més votats l’exsenadora del PSC ‘Xus’ Sequera fa dos mandats, el popular reusenc Sebastià Domènech, el tarragoní ‘Jou’ Acero i la torrenca Núria Gómez. Quinzè ha estat el tarragoní i expresident del comitè local de CDC Joan Basora.

Consuleu els resultats del Senat a la província de Tarragona en aquest enllaç.

Jordi Roca: “Hem de governar a Espanya”

Jordi Roca no ha amagat la seva felicitat. Foto: Tarragona21

Jordi Roca no ha amagat la seva felicitat. Foto: Tarragona21

La felicitat en aquesta nit electoral s’ha traslladat a la seu del PP a Tarragona, en aquest cas en un dels hotels de la ciutat. Els militants i simpatitzants han volgut ni pogut amagar la seva alegria per haver guanyat les eleccions generals a Espanya. Jordi Roca ha estat rotund amb el seu missatge. “Els espanyols volen que governem a Espanya. I així ho hem de fer”. Roca vol formar un govern que “garantitzi estabilitat”.

A més, el cap de llista del PP ha llençat un missatge als escèptics. “Alguns ens volien fer fora, però hem tornat”. Roca també ha valorat els resultats aconseguits a la província, “on hem guanyat en alguns pobles importants com Salou i hem quedat segons per exemple, a Cambrils”.

Roca ha estat acompanyat pel president del PP a Tarragona, Alejandro Fernández, qui s’ha dirigit a la militància amb un clar i alt “hem guanyat les eleccions” entre aplaudiments i alguna llàgrima.
Les abraçades i les felicitacions entre tots els membres, militants i simpatitzants del Partit Popular ha estat la imatge més repetida.

Jordi Salvador: ‘A l’Estat espanyol no hi ha res a fer’

Jordi Salvador brindant amb cava. Foto: Tarragona21

Jordi Salvador brindant amb cava. Foto: Tarragona21

Esquerra Republicana ha firmat uns resultat “pràcticament històrics” en boca del seu cap de llista, Jordi Salvador, arribant pràcticament a disputar la victòria a En Comú Podem. Salvador, visiblement satisfet, s’ha referit als resultats a nivell estatal amb una contundent afirmació. “No hi ha res a fer”.

Salvador, que consolida els resultats aconseguits el 20-D a Tarragona, ha obert la porta a treballar conjuntament amb “els companys d’En Comú Podem a qui aprofito per felicitar-los pel triomf a Tarragona”.

Salvador té clar que “el d’Espanya és un projecte totalment diferent al nostre, però a Catalunya sí que hem millorat resultats i és aquí on hem de treballar conjuntament”.

Fèlix Alonso: ‘Tenim la mà estesa al PSOE’

Fèlix Alonso ha viscut la nit electoral amb la militància. Foto: Tarragona21

Fèlix Alonso ha viscut la nit electoral amb la militància. Foto: Tarragona21

En Comú Podem ha tornat a repetir victòria en les eleccions generals a la Demarcació de Tarragona. A més, ha reforçat el triomf amb gairebé 2 punts més que el 20-D, però sense arribar a aconseguir el segon Diputat. El cap de llista, Fèlix Alonso, ha mostrat la seva alegria per aquesta situació, però també ha assegurat estar capcot per la situació estatal.

L’alcalde d’Altafulla tornarà a viatjar a Madrid, havent repetit victòria a la Demarcació de Tarragona. Alonso, que ha seguit la nit electoral en un bar de Tarragona acompanyat per la seva militància, ha destacat que “avui hem confirmat que som la força del canvi a Tarragona i a Catalunya”.

Això sí, Alonso ha assegurat que “sempre et quedes una mica capcot perquè s’esperaven millors resultats a l’Estat. No hem tingut un bon resultat i no es pot amagar”.

El cap de llista ja pensa en possibles pactes i té “la mà estesa cap al PSOE, perquè no podem aguantar quatre anys més de govern del PP”

Joan Ruiz: ‘Ens hauria agradat treure millors resultats”

Joan Ruiz atentent els mitjans després durant la nit electoral. Foto: Tarragona 21

Joan Ruiz atentent els mitjans després durant la nit electoral. Foto: Tarragona 21

El PSC manté també el seu diputat a la província de Tarragona tot i que ha perdut en nombre de vots – del 58.922 a les eleccions del 20D a 53.796. El socialista Joan Ruiz ha afirmat “ens hauria agradat poder treure millors resultats” però “en un moment en el que hi ha hagut una radicalització del mapa electoral estem contents.”

Així el PSC es manté com a tercera força a la província. Durant la nit electoral que s’ha viscut molt tranquil·lament a la seu socialista Joan Ruiz ha parlat de la baixa participació que ha atribuït “al cansament electoral”. Ruiz ha aprofitat per recordar que “el nostre percentatge es pràcticament el mateix que al desembre” i ha volgut “agrair la tasca dels militants”. Respecte a l’escenari postelectoral el socialista ha recordat que caldrà “posar sobre la taula els programes electorals”. “En el cas de la circumscripció de Tarragona “tenim problemes molt greus” com “els 166.000 pensionistes que estan preocupats per la seva pensió” o “les 15.000 famílies que no sabem de que viuen”. “Nosaltres estarem al servei dels tarragonins i de les tarragonines” ha conclós Ruiz.

Ferran Bel: ‘Hem tingut un gran resultat’

Ferran Bel acompanyat per la seva candidatura. Foto: CDC

Ferran Bel acompanyat per la seva candidatura. Foto: CDC

CDC ha salvat el Diputat que moltes enquestes donaven per perdut. Per al seu cap de llista a la Demarcació, Ferran Bel, significa que “hem tingut uns grans resultats”, tot i haver perdut vots a Tarragona. A nivell català, CDC ha mantingut també els vuit Diputats obtinguts el passat 20-D.

“Lluitàvem contra les enquestes i al final ens ha donat un gran resultat. Volíem millorar, però hem pogut mantenir els 8 diputats. I això és molt important en clau més general” ha assegurat l’alcalde de Tortosa. Bel també ha tingut un missatge per “aquells partits que han forçat unes noves eleccions per a que el PP hagi acabat sortint més reforçat”.

Sergio del Campo: ‘ Sabíem que tot s’acabaria posant al seu lloc’

Sergio del Campo durant la nit electoral.

Sergio del Campo durant la nit electoral.

Ciutadans ha patit fins a l’últim moment per mantenir el seu diputat a la província de Tarragona. “Ens hem enfrontat a les polítiques de la por, a una llei electoral injusta i a una gran abstenció que a Ciutadans ens ha sacsejat a nivell nacional” ha afirmat Sergio del Campo durant la nit electoral.

“A partir de demà treballarem per afiançar-nos com centre polític també a Tarragona” ha afirmat Del Campo. “Sabíem que tot s’acabaria posant al seu lloc” ha assegurat Sergio del Campo i ha afirmat “estàvem convençuts que mantindríem el diputat a la demarcació.”

El sondeig de TV3 dóna la victòria al PP, el ‘sorpasso’ a Unidos Podemos i dos diputats a En Comú Podem a Tarragona

Paperetes electorals, avui en un col·legi d'Altafulla. Foto: Tarragona21

Paperetes electorals, avui en un col·legi d’Altafulla. Foto: Tarragona21

La macroenquesta de TV3, feta a peu d’urna i que s’acaba de conèixer a les vuit de la tarda, un cop tancats el col·legis electorals, atorga la victòria electoral al PP de Rajoy, amb un descens del nombre de diputats, i n’obtindria entre 117 i 121 (pels actuals 123). Unidos Podemos faria el ‘sorpasso’ i passaria a ser la segona força, per davant del PSOE, amb una forquilla entre 91 i 95 diputats, contra els 69 actuals.

El PSOE baixaria dels atuals 90 diputats a entre 81 i 85. Ciutadans també quedaria castigat amb una forquilla de 26 a 30 escons (40 actualment); ERC pujaria de 9 a 11-12 escons; CDC baixaria de 8 a cinc escons; el PNB obtindria entre 5 i 6 escons (contra els sis actuals); EH-Bildu pujaria de dos a 3-4 diputats i Coalició Canària repetiria un escó.

A Tarragona, En Comú Podem aconseguiria el segon diputat i deixaria fora de l’hemicicle Sergio del Campo, de Ciutadans. ERC, PSC, CDC i PP repetirien l’escó obtingut el 20D. En les passades generals, els sis partits van aconseguir un escó, però per vots va guanyar En Comú Podem.

A Catalunya, el sondeig atorga més diputats a En Comú Podem, que en guanyaria entre dos i quatre i n’obtindria entre 14-16; ERC també veuria incrementar el nombre d’escons i n’obtindria entre 11 i 12, contra es 9 actuals. El PSC baixaria de 8 a 7 diputats; CDC en treuria cinc, deixant-ne tres pel camí, el PP, entre 4 i 5 (cinc, actualment), i Ciutadans, quatre (cinc actualment).

La participació cau més de tres punts a la província

La participació ha caigut a Tarragona ciutat. Foto: Tarragona21

La participació ha caigut a Tarragona ciutat. Foto: Tarragona21

La participació a la província de Tarragona ha caigut més de 3 punts respecte la dels comicis del 20-D. Un 63% dels electors tarragonins han acudit a les urnes quan ara fa sis mesos ho havien fet prop d’un 67%. La participació a la demarcació queda, a més, tres punts per sota de la mitjana catalana i 6 per sota del conjunt d’Espanya. A la ciutat de Tarragona, la participació ha estat més alta que al conjunt de la demarcació. Ha estat del 65’5%.

La participació a les 18h de la tarda a la Demarcació de Tarragona era del 44,74%, deu punts per sota del 20-D, quan aquesta va ser del 54,58%. A Tarragona ciutat la davallada era de dotze punts. Havien votat el 45,95%, mentre que al desembre va ser del 57,13%.

A dues hores per al tancament dels col·legis electorals, anana camí d’una abstenció de rècord pel que fa a la província i ciutat de Tarragona. El llarg pont de Sant Joan i el dia estiuenc que hi ha aquest diumenge se sumaven al desencís electoral d’una població ja cansada.

A Catalunya, també es donava una situació similar amb una participació del 46,37%, mentre que el 20-D va ser del 56,62%. A nivell estatal, la participació és set punts inferior, amb una participació del 51%.

 

Podeu consultar la participació en la web del Ministeri

El vot més decisiu de la història democràtica

Les urnes del Congrés i el Senat. Foto: Tarragona21

Les urnes del Congrés i el Senat. Foto: Tarragona21

A les 9:00 hores en punt han obert els 373 col•legis electorals i les 1.002 meses distribuïdes en els 184 municipis de la Demarcació de Tarragona. Prop de 562.900 ciutadans estan cridats aquest diumenge a les urnes per desencallar una situació política mai vista a Espanya i que ha portat al país, per primera vegada a la història, a una repetició de les eleccions generals.

Pocs minuts abans de les 9:00h del matí, alguns dels votants ja s’esperaven a les portes dels col•legis per poder complir amb el deure de votar en aquesta jornada història. A Tarragona ciutat, l’obertura dels col•legis s’ha dut a terme sense cap tipus d’incident. La Llar de Jubilats del carrer Adrià s’ha afegit com a nou col•legi electoral de la ciutat.

Les paperetes que decidiran el futur del país. Foto: Tarragona21

Les paperetes que decidiran el futur del país. Foto: Tarragona21

Els ciutadans hauran de triat els sis diputats que representaran a la província al Congrés i al Senat en aquesta nova legislatura. Cal recordar que en els comicis del passat 20 de desembre, les sis forces polítiques, En Comú Podem, ERC, CDC, PSC, Ciutadans i PP van obtenir un diputat cadascú.

Els resultats

Els col•legis electorals romandran oberts fins a les 20:00h del vespre, moment en que es tancaran i començarà el recompte final de vot. Està previst que els primers resultats provisionals es podrien conèixer a partir de les 22:30h aproximadament. A les 14:30 hores i a les 18:30 hores s’informarà sobre la participació. El seguiment de les votacions es podrà fer a través del web: www.resultados2016.infoelecciones.es

Els candidats per Tarragona fan una crida als seus votants

Joan Ruiz en el moment de la votació. Foto: Tarragona21

Joan Ruiz en el moment de la votació. Foto: Tarragona21


Els diferents caps de llista a la Demarcació de Tarragona ja han començat a exercir el seu dret a vot en aquesta jornada històrica. Tots ells han fet una crida als seus votants i esperen poder viure una jornada d’alegria electoral.

El candidat més matiner ha estat Joan Ruiz del PSC. Un cop emès el seu vot, el candidat del PSC ha afirmat que “Tarragona té molts problemes i la millor manera de fer-los front és expressant la nostra voluntat a les urnes”. Ruiz espera que a partir de les 22:30h, moment en que es podrien saber els resultats, “es pugui formar un govern de progrés”.

El cap de llista d’En Comú Podem a Tarragona, Fèlix Alonso, ha votat aquest diumenge a les 10:30 h a l’Escola Bressol Hort de Pau d’Altafulla. El candidat ha manifestat que aquestes “són unes eleccions decisives en les quals la ciutadania pot expressar a les urnes la voluntat de fer un canvi real”. “El 20D vam aconseguir acabar amb 40 anys de bipartidisme. Aquest diumenge, 26J, la gent comú tenim l’oportunitat de dir adéu al PP, el partit de la misèria, la corrupció, l’atur i les retallades”, ha dit.

Fèlix Alonso ha votat a Altafulla. Foto: Tarragona21

Fèlix Alonso ha votat a Altafulla. Foto: Tarragona21

Per la seva banda, el cap de llista de Ciutadans Sergio del Campo, ha votat a l’Escola del Serrallo. Del Campo ha fet una crida “al vot moderat, perquè sabem que els extrems votaran”. Del Campo espera que la nit d’avui sigui “una nit de celebració i que tinguem un pes suficient a Madrid”.

Sergio Del Campo en el moment de la votació. Foto: Tarragona21

Sergio Del Campo en el moment de la votació. Foto: Tarragona21

Jordi Salvador (ERC), ha exercit el seu vot en el col·legi electoral de la Imperial Tarraco, “amb un somriure, il·lusionat i esperant la revolta”. Sobre un gran nombre d’abstenció, Salvador creu que “si n’hi ha, no crec que sigui del nostre partit. Veig a la gent contenta i posada i tinc bones vibracions”.

Jordi Salvador ha votat a les 12h del migdia. Foto: Tarragona21

Jordi Salvador ha votat a les 12h del migdia. Foto: Tarragona21

Ferran Bel, CDC, ha votat al seu municipi de Tortosa i també ha fet “una crida a anar a votar, i més tenint en compte amb tot el que he passat en els darrers dies”.

Ferran Bel ha votat a Tortosa. Foto: Cedida

Ferran Bel ha votat a Tortosa. Foto: Cedida

Jordi Roca, PP, ha exercit el vot aquest diumenge al Centre Cultural d’El Catllar, a les 11.30 hores. El cap de llista ha fet un recorregut per diversos col·legis electorals de Tarragona, Reus, Salou i Vilafortuny.

Jordi Roca votant a El Catllar. Foto: Cedida

Jordi Roca votant a El Catllar. Foto: Cedida

Tarragona torna aquest diumenge a les urnes carregada d’incògnites sobre el seu futur

Els candidats de les sis formcions amb representació

Els candidats de les sis formacions amb representació, en algun moment de la campanya. Fotos i muntatge: Tarragona21

Un total de 562.893 ciutadans de la província de Tarragona estan cridats a les urnes en aquesta mena de ‘repetició’ de les eleccions generals d’aquest diumenge, 26J. Dos fets inesperats han irromput en el darrer alè de la campanya electoral, la sortida de la Gran Bretanya de la Unió Europea a partir d’un referèndum que ha donat un resultat inesperat, i l’escàndol que implica directament el ministre de l’Intreior en funcions, Jorge Fernández Díaz, en un cas de persecució de l’independentisme que s’ha construït aprofitant els aparells de l’estat. Difícil serà calibrar com ponderen aquests impactes de darrera hora davant la incertesa electoral.

Les enquestes han anat dibuixant un panorama on no es preveuen massa canvis respecte al 20-D, però on un dels aspectes més rellevants serà conèixer qui se situa en segona posició, si el PSOE o Unidos Podemos. Els socialistes no fan massa cas a les enquestes, que ja van fallar el 20-D, mentre que Unidos Podemos han basat tota la campanya en elles.

Ha estat al campanya de la polarització entre el PP i Unidos Podemos. A tots dos els semblava interessar deixar fora l’escenari el PSOE i presentar el 26-J com un ‘tot o res’ entre populars i la formació de Pablo Iglesias.

A Tarragona, partim d’un escenari que ja era inèdit el 20-D, com que sis forces disposin d’un diputat cadascuna d’elles (En Comú Podem, ERC, PSC, CDC, Ciutadans i PP, per quest ordre, deixant enrere la clàssica lluita entre PSC, CiU i PP), i amb algunes enquestes que apunten la possibilitat que En Comú Podem esgarrapi un segon diputat en perjudici del PP o de CDC. A Catalunya, En Comú Podem també va guanyar el 20-D i espera repetir victòria amb més marge.

Qui es faci amb la victòria ha de saber que el futur de Tarragona està ple d’incògnites i que el que necessita la demarcació no són jocs verbals i eslògans sinó polítiques clares per sortir de la crisi en un context on plouen les amenaces. Amenaces de tancament d’indústries químiques per la mana d’infraestructures (tercer fil, Corredor del Mediterrani, alt cos energètic), amenaces per mancances històriques que ens llastren a competitivitat, com la N-340, la lentitud de les obres de l’autovia A27, pels dubtes sobre el rescat o no de les concessions de les autopistes del sud.

Però encara més urgents són els drames que ens ha portat la crisi: especialment el futur dels 166.000 pensionistes que tenim a la província quan el Fons de Reserva s’ha reduït a la meitat i només quatre anys i manté uns raquítics 33.000 milions d’euros per garantir tres o quatre anys la seva viabilitat si no canvia la dinamica econòmica del país.

L’atur segueix sent una llacra i els nous contractes no compensen el dèficit públic. Els ajutaments han fet un esforç sobrehumà els darrers quatre anys de rducció de despesa, forçats pel Govern central, però l’Estat no ha reduït sinó incrementat el seu. Com dirien els filòsofs, dos passos endavant i tres enrera.

Una proposta ha sorgit de la campanya que hauria de ser prioritària des de l’òptica tarragonina: fer lobby davant Madrid, apostar per Tarragona, malgrat els peatges que inevitablement han de pagar els diputats als seus partits.

Joan Ruiz: ‘La nostra prioritat per a Tarragona són els 166.000 pensionistes’

Joan Ruiz, al parc de Sant Pere i Sant Pau. Foto: Tarragona21

Joan Ruiz, al parc de Sant Pere i Sant Pau. Foto: Tarragona21

Joan Ruiz és l’home tranquil del PSC. Torna a repetir candidatura sis mesos després i té molt clares les prioritats dels tarragonins: el futur dels 166.000 pensionistes que hi ha a la província, els que fan cues per operar-se, l’educació i les energies alternatives. Creu que una bona manera de sortir de la crisi passaria per evitar la importació de petroli  apostant per les energies renovables.

Quin és l’objectiu electoral que té el PSC a la província?

És explicar als tarragonins i tarragonines que el 26 de juny s’hi juguen molt. Perquè tenim 166.000 pensionistes als què se’ls ha d’assegurar la seva pensió. Perquè tenim 30 punts més de gent aturada que no ha cobrat subsidi des que va començar a governar el PP, perquè la llei de dependència continua sense desenvolupar-se i podríem continuar així molta estona.

Això és pot capgirar?

Es tracta que hi hagi un govern progressista, amb un president progressista al capdavant.

El PSC busca repetir el diputat a Tarragona?

Ja ens agradaria aconseguir-ne dos. No m’agrada fer vaticinis. Farem el millor possible.

Veu els ciutadans motivats en aquestes eleccions?

No ho sé dir. Trobo molta gent que està molt enfadada per no haver arribat a un acord de govern. Quan els pregunto si aniran a votar, em diuen que sí, i diuen que votaran el mateix que l’altra vegada. Crec que hi haurà un percentatge mot semblant de vot. Naturalment, nosaltres aspirem que el gruix del vot socialista augmenti, i estic convençut que ho podem fer.

Per què? Com?

Perquè la gent s’adonarà del que deia abans. Som el partit que va fer la llei de la dependència, aturada pel PP; som el partit que va assegurar que tots els nens tinguessin una plaça digna a les escoles; som el partit de la sanitat universal. En un moment com l’actual, en què hi ha els problemes que hi ha, estem convençuts que la gent ho valorarà. Nosaltres som els que atenem la gent que més ho necessita.

Els socialistes pateixen encara l’efecte Zapatero?

Hi ha una sensació molt extesa que Zapatero és en bona part responsable d’aquesta crisi. És curiós, perquè la crisi ni va començar aquí ni només es va produir aquí. Els pilars de la nostra economia eren el totxo i el turisme. I la crisi ens va afectar molt. Tenim la indústria que tenim i depenem molt del petroli. Aquesta percepció existeix i fa que molta gent ens senyali amb el dit i ens digui que som els responsables de la situació. Zapatero va prendre les mesures que havia de prendre per evitar un rescat de la Unió Europea. Potser no ho vam explicar bé.

Les enquestes situen el PSOE en tercera posició, darrera Unidos Podemos

No ho contemplo. Estic convençut que això no passarà. Les enquestes fetes per les anteriors eleccions també ens donaven menys diputats i menys percentatge de vot.

Quines són les prioritats per Tarragona?

Els 166.000 pensionistes que d’aquí dos anys i quatre mesos, si tot segueix igual, amb el mateix ritme d’ingresos a la caixa de la Seguretat Social, veuran que no queda res a la guardiola. Hem de prendre mesures urgents, consensuades entre tots, a través dels Pactes de Toledo. Nosaltres no apujarem impostos a les clsses mitjanes i baixes. De cara a la gent que guanya més ho hem de parlar. Si cal crear una figura impositiva per ajudar a reomplir la guardiola de la Seguretat Social per a les pensions, tenim l’obligació de fer-ho. Els pensionistes s’ho han guanyat treballant durant molts anys. No podem creuar-nos de braços i no fer res.

Cada cop la gent viu més anys, les pensions són més elevades…

A la província de Tarragona hi havia molta gent que cobrava la seguretat social agrària, unes pensions molt baixes. Molts que venien del sector de la construcció havien cotitzat abans com a seguretat social agrària i percebien molt poc. Ara, en canvi, ja no és així. És molt baix el percentatge de les persones que cobren del règim agrari.

Els que ara es jubilen cobren més que abans. Quan es va crear el sistema de pensions, la seguretat social tenia una mitja de set anys de pagament ; ara som als 19 anys. És a dir, una mitja de supervivència de 19 anys en arribar a la jubilació.

Qüestionen vostes la reforma laboral del PP i els actuals contractes. Què proposen?

No podem tenir gent a l’atur que no cobra cap tipus de subsidi. No podem tenir un terç de la societat tirada a la vorera. El sistema econòmic ha de canviar. L’economia s’ha basat molt en el totxo i el turisme. Hem de mirar l’energia. Alemanya produeix més energia solar que nosaltres.

Joan Ruiz, amb Pedro Sánchez i Meritxell Batet, durant la presentació de la candidatura socialista de Tarragona

Joan Ruiz, amb Pedro Sánchez i Meritxell Batet, durant la presentació de la candidatura socialista de Tarragona

Això vol dir enfrontar-se a les elèctriques

Doncs ho haurem de fer.

Ho van fer quan van governar?

Home, la moratòria nuclear és nostra. Cal energies netes i alternatives. Depenem massa del petroli, com he dit. És cert que les elèctriqus manen molt; això ho hem de resoldre.

Manen molt també quant a la tarifa elèctrica

És un tema mes complex, perquè ha influït molt la política que s’ha seguit al país d’anar carregant costos al rebut de la llum. A altres països europeus l’energia resulta molt més barata que aquí. Les xarxes tancades de subministrament podrien ajudar al Port de Tarragona i a les empreses químiques.

Tenim un altre debat que és el del transport de les mercaderies al centre d’Europa.

Què faran amb el Corredor del Mediterrani i les infrastructures pendents?

Cal acabar el Corredor del Mediterrani. No té excusa.

Qui ha badat més, el govern de PP o els del PSOE?

Tots plegats. La ministra va dir solemnement que el tercer fil estaria acabat el 2015. Som al 2016. No hi ha posada ni una travessa. El Ministeri ens deien en 2014 que havien acumulat material. Ara ens diuen el mateix.

Què passa amb el tercer fil, que no avança?

És incomprensible. No tenim cap resposta. No ens han presentat cap calendari. Jo començo a pensar que no saben què han de fer. Potser han sorgit problemes tècnics. Ho desconec. No pots pensar que l’administració actuï de mala fe.

La N-340, l’A27, tenim més mancanes en infraestructures

Fa quatre anys que no ha començat cap tram de l’A-7. Cal desdoblar la variant La Móra-Torredembarra fins arribar a l’autopista. I en quatre anys es pot fer. I des de Torredembarra, fins a arribar a Coma-ruga, el projecte està fet. Jo l’he vist. En altres trams cal posar-nos d’acord per on ha de passar, com en el cas del Baix Penedès. L’A27 és una obra molt cara, degut que ha de travessar el coll de l’Illa, però en quatre anys es pot avançar molt. I quan acabin les concessions de les autopistes a les Terres de l’Ebre, cal aixecar barreres.

Hi ha hagut retallades en infraestructures?

Sí, moltes. La diferència els darrers quatre anys ha estat d’una pèrdua mitja anual de 133 milions d’euros.

Com resoldran les llistes d’espera quirúrgiques?

Són competències de la Generalitat i podem augmentar les partides dels pressupsotos generals de l’Estat cap aquest concepte. Hem passat de tres a set mesos d’espera. El govern d’Artur Mas va dir que era el ‘dels millors’ i que ho arreglaria. Cal més dotació. Hi ha hagut moltes retallades. En sanitat, com en educació, no es pot retallar.

Com es por cuadrar tot sense pujar impostos?

Només amb la producció d’energia alternativa, deixant de dependre del petroli, l’estalvi seria descomunal. Cal un pacte entre tots els grups polítics.

Jocs del Mediterrani. A què juga Madrid?

A fer el gasiu. Perquè un comitè olímpic atorgui els Jocs a una ciutat cal un document de garanties financeres. Aquest document existeix. M’agradaria que algú m’expliqués què ha passat. Estem parlant d’administracions. Una mica de serietat, si us plau.

Les darreres setmanes sembla que s’ha reconduït el tema i va per bon camí

Sembla que és així. Però és incomprensible el que ha passat.

Creu que el PP de Tarragona té poca influència  Madrid

No en té. Ara bé, reconec que no és fàcil tenir influència a Madrid. La força d’un diputat és poca.

Que el PSC i PP hagin pactat a Tarragona, té influència a les generals? Se’n parla del pacte?

Dins el partit hi ha hagut diferències, però entre la gent del carrer, no. No en parla ningú. És un tema més propi de la política local, no del carrer.

Fan lobby a Madrid els diputats de Tarragona?

No. Davant un cas que es plantegi, cadascú té una posició diferent.

Jaume Garcia

Jordi Roca fa una crida a la participació per garantir ‘un Govern fort i estable’

Jordi Roca ha estat avui a Comarruga

Jordi Roca ha estat avui a Comarruga

El cap de llista al Congrés dels Diputats per la província de Tarragona, Jordi Roca, ha fet aquest divendres una crida a la participació en les Eleccions Generals del proper diumenge: “el 26 de juny tenim una nova cita amb les urnes, confiem en què seran molts els ciutadans que exerciran el seu dret a vot”, ha afirmat.

En aquest punt, Roca ha recordat que el proper diumenge “tenim l’oportunitat d’expressar a les urnes un missatge clar, el de donar suport a un Govern fort del PP, que és garantia d’estabilitat i que està a favor del benestar de les persones”.

Així, Roca ha recordat que ara “apostar per altres opcions és córrer el risc d’acabar com altres països com Grècia”, i creu que “el que cal ara és no posar en risc la recuperació i seguir endavant amb les reformes que segueixin permetent el creixement econòmic a la província de Tarragona i a la resta d’Espanya”, ha argumentat.

El candidat ha estat present aquest divendres a la inauguració de la Fira Turismar, a Comarruga.

Fèlix Alonso: ‘Vull governar amb el PSOE’

Félix Alonso aspira a repetir victòria.

Fèlix Alonso aspira a repetir victòria.

La llista d’En Comú Podem, encapçalada per l’alcalde d’Altafulla Félix Alonso, es va emportar la victòria a la Demarcació de Tarragona el passat 20-D. Sis mesos després aspiren a repetir triomf, però sumant 2 diputats. Alonso veu més il·lusió entre els votants i els propis simpatitzants que al desembre. A més, té clar amb qui vol governar.

Sortiu a guanyar una altre vegada?
No contemplem altre escenari que no sigui guanyar. Hem fet la feina ben feta i estem convençuts que el país necessita un canvi. Així ens ho diuen al carrer també. Si no guanyem, crec que seria un fracàs per part nostra i per a la nostra gent.

Ets dels que es miren les enquestes electorals?
Sí, perquè sóc periodista i sóc un malalt dels mitjans de comunicació. Independentment de que te les puguis creure o no, marquen tendències.

Les enquestes diuen que tindreu un segon Diputat.
Efectivament. Ja ho deia abans de que sortissin les enquestes, perquè ho notes al carrer. Veus la il•lusió en la gent del carrer. Si aconseguim aquest segon Diputat voldrà dir que li traurem al PP o a CDC. Espero que sigui al PP.

Realment creus que la gent està il·lusionada?
Sí. Possiblement sigui pel meu caràcter il·lusionant, però tinc aquesta sensació. La gent estava cansada de totes les negociacions per formar govern. Però una vegada s’ha iniciat la campanya electoral, almenys en el nostre votant, veig molta il·lusió. I també en els nostres simpatitzants. S’estan mobilitzant molt més ara, que no pas pel 20D. No s’ho creien i tot havia estat molt ràpid. Tampoc agradava el fet que no anéssim amb IU. Ara noto una cosa semblant al que passava amb Felipe González al 1982. Malauradament ens va defraudar en moltes coses, però aquella il·lusió la veig ara en nosaltres.

Durant aquesta campanya esteu explicant la feina feta durant aquests 4 mesos?
Sí, però desgraciadament, per als mitjans de comunicació la política que fem al Congrés, sembla que sigui de segona categoria. Hem tingut un paper important en la comissió de Foment, hem portat qüestions com el projecte Castor, el peix blau.. però tot això no apareix als mitjans.

Si et sembla obrim el capítol d’infraestructures, un dels temes principals en aquesta campanya. Què fem amb Renfe?
Torna a ser, un altre cop, un problema de lideratge en aquest territori. No exclusivament per culpa de l’Estat, que també, però també per la falta d’aquest lideratge. El problema és greu perquè sobretot és d’indefinició i cadascú ha tirat pel seu cantó. Per exemple, amb el Corredor del Mediterrani dóna la sensació de que fins que no ho va demanar l’AEQT (Associació Empresarial Química de Tarragona) i les empreses, semblava que no existia. Era una absoluta necessitat, però fins que els empresaris no es van moure, no vam començar a fer pressió. I aquí ha fallat el govern de la Generalitat.

L’Estat sí que ha invertit, i molt, en l’AVE. El 95% dels diners rebuts per Europa s’han gastat en fer arribar l’AVE a totes les províncies. I això només respon a interessos partidistes.

Per què ha tornat a aparèixer el fantasma del Corredor Central?
Perquè ERC i CDC necessiten buscar un enemic per pal•liar les seves pròpies frustracions i han trobat aquest enemic en nosaltres. Clar, els aragonesos tenen un somni, que és aquest Corredor Central i per això apareix en el programa electoral d’Aragó, però en cap cas ha estat una prioritat des de Podemos. La nostra prioritat és el Corredor del Mediterrani. Tots els partits, i fins i tot Europa, estem d’acord. Per què no ho fem? Qui ha governat?
Si algú ha defensat el Corredor del Mediterrani al Congrés, he estat jo.

El Referèndum de Catalunya tornarà a ser una línia vermella en les negociacions?
Quan t’ho negocies qualsevol cosa, ho fas amb principis. I per nosaltres, la consulta o el referèndum és un element principal. No es pot intercanviar per a res. Ara mateix, a Espanya, tenim tres problemes fonamentals. La regeneració democràtica, les polítiques socials i l’encaix territorial de Catalunya. El 80% de la població catalana entén que la solució és un referèndum.
Quasi sis milions de persones han votat una opció que no ha renunciat en cap moment, per moltes pressions que ha pogut tenir a Madrid, al dret d’autodeterminació.

Si hi hagués una relació d’amor entre PSOE i Podemos, el referèndum seria una tercera persona?
El PSOE és un partit molt complex. Estan els votants del PSOE i estan alguns dels barons del PSOE. Al Congrés he tingut l’oportunitat de conèixer a gent molt maca i vàlida i a altres que no entens com estan en el seu partit, que et diuen que ets amic dels terroristes per demanar aquesta autodeterminació. I el Pedro Sánchez, en el seu moment, es va comprometre a fer una consulta entre els militants si volen un govern amb Podemos o PP. Estic convençut de que si ho fan, sortiríem nosaltres.
Per tant, confio en el PSOE i l’estimo perquè vull governar amb ell.

Canviant de tema, què fem amb els Jocs del Mediterrani?
Tirar-los endavant. En aquest territori necessitem alguna cosa que ens doni alegria, il•lusió…autoestima en definitiva.

Però seria més autoestima a nivell polític o de societat? Per què dóna la sensació que la gent no està il•lusionada pels Jocs…
Aquí és on em queixo jo. Nosaltres hem fet els deures, no només a nivell econòmic, però durant aquests anys, algú, hauria d’haver generat una il•lusió que no s’ha generat. Falta un any i és com si l’any vinent tinguem el Campionat d’Europa de Petanca. Tarragona pot tenir alguna altre cosa millor que uns Jocs del Mediterrani? Podem aspirar a alguna cosa més important que aquests Jocs,a nivell esportiu? Jo crec que a molt poca cosa més…

Per tant, és una oportunitat històrica i dóna la sensació que està passant sense pena ni glòria ni il•lusió. Alguns no s’han cregut els Jocs i han posat més entrebancs que ajudar. En això tenim una visió molt provinciana i hem de tenir-la més àmplia. Perquè tenim capacitat econòmica, turístic, força…per estar al davant de tot.

Ja per acabar. Fem un pronòstic?
I tant! 2 diputats per a nosaltres. Segon quedarà ERC amb un; 1 PSC; 1 C’S; 1 PP i 0 CDC.

Joan Castell