La CUP i Comuns reclamen explicacions a Aragonès i l’acusen de mentir sobre el Hard Rock

Imatge d'un cartell de Hard Rock a Punta Cana.

La CUP i Comuns reclamen explicacions a Aragonès davant la Diputació Permament sobre els terrenys del Hard Rock. Foto: Arxiu

La notícia que aquest dimecres indicava que el Govern de la Generalitat va renovar el seu compromís per adquirir els terrenys del projecte Hard Rock ha aixecat tota mena de reaccions contraries entre les entitats que s’oposen al complex de joc projectat a Salou i Vila-seca i, sobretot, entre els dos partits que més s’han oposat a la iniciativa, la CUP i Comuns,.

En el cas dels anticapitalistes, consideren que les informacions publicades demostren que “teníem raó quan dèiem que hi havia marge per posar punt final en aquest macroprojecte” i acusen al president de mentir al país i a la seva pròpia militància. La CUP ha sol·licitat la compareixença del president Aragonès a la Diputació Permanent. Segons ha declarat Eloi Redon, canidat núm.2 per Tarragona, “El govern d’Aragonès ha tingut novament l’oportunitat d’acabar amb el Hard Rock i no només no ho ha fet si no que a més ara sabem que ha ordenat a l’Incasol que reprengui els tràmits perquè el projecte tiri endavant.” Redón ha remarcat que la CUP i la Plataforma Aturem Hard Rock ja havien alertat anteriorment sobre la caducitat dels contractes “Reconeix així el que fa temps que diem, que els compromisos entre La Caixa, la Generalitat i el Hard Rock estan caducats i no són vigents”.


Altres notícies:


Pel que fa als Comuns, Yolanda López, la seva candidata a les eleccions del 12M per Tarragona, afirma que “estem davant uns fets gravíssims que demostren que el contracte per la compravenda dels terrenys entre la Generalitat i La Caixa eren paper mullat des de 2020, i que el passat 27 de febrer Salvador Illa i Pere Aragonès van decidir políticament que es refés per protegir els interessos privats dels promotors del Hard Rock”.

“No és un pas tècnic, és polític”

En paraules López, aquesta decisió “és purament política. No és una qüestió tècnica com diu el senyor Aragonès. Estem davant d’un nou impuls que ERC i PSC li han donat al contracte de compravenda dels terrenys per salvar la futura construcció del Hard Rock. Ara tothom ja sap que el contracte inicial de compravenda dels terrenys entre La Caixa i l’Incasòl, signat l’any 2014 i per valor de 120 M €, havia caducat el març de 2020″.

Els Comuns de Tarragona creuen que “ERC i PSC han mentit a la ciutadania de Tarragona i a la de tot Catalunya amagant el que era un pacte secret per mantenir viu el projecte del Hard Rock“. Des de la formació s’afirma que “en cap cas vam ser informats ni per part d’ERC ni del PSC d’aquest acord secret del 27 de febrer” per salvar un contracte de compravenda dels terrenys que “era paper mullat des del març de 2020 i que ara Illa i Aragonès han decidit refer per protegir els interessos privats dels promotors del Hard Rock“. Aquest acord, al qual fan referència els Comuns de Tarragona va ser publicat a un apartat del web de Presidència de la Generalitat i no es va fer cap comunicació als mitjans.

Els promotors del macrocasino, per cert, ja disposen de la llicència per poder instal·lar-se amb aquesta activitat. Sobre aquest particular, des dels Comuns es creu “que el fet que aquesta llicència estigui adjudicada no comportaria uns drets adquirits per part dels promotors del Hard Rock, ja que ara com ara no disposen de la propietat de cap terreny a Tarragona on poder ubicar l’activitat. Per tant, no acceptem l’argument esgrimit per ERC i PSC segons el qual si finalment no es fa el projecte la Generalitat hauria d’afrontar el pagament d’indemnitzacions”.

 

Polítics socialistes del Camp mostren el seu suport a Pedro Sánchez

El sorprenent anunci fet pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de suspendre la seva agenda i obrir un període de reflexió per determinar si continua o al capdavant el Govern ha desfermat un corrent de solidaritat entre els alcaldes, regidors i diputats socialistes del Camp de Tarragona, que s’estan expressant via xarxes socials.

Així, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha tuitejat: “Fa molt que s’han superat les línies que mai haguéssim pensat que se superarien. L’assetjament en totes les seves facetes per a destruir una persona que està exercint un càrrec públic es repeteix en massa ocasions i sempre hi ha els mateixos al darrere”.

 

Al seu torn, l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, afirma també a la xarxa X (antiga Twitter): “Quan la incapacitat de la dreta política es converteix en un intent d’ocultar els avenços socials, econòmics i laborals atacant els temes personals, es creuen nivells intolerables. Ánimo presidente @sanchezcastejon los y las Socialistas estamos contigo”.

 

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha afirmat: “No todo vale! Mucho ánimo y mucha fuerza, presidente. Todo mi apoyo @sanchezcastejon.

 

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, també s’ha expressat pel mateix mitjà: “En nombre de todos l@s socialistas de Cambrils, toda nuestra fuerza para ti y tu familia”.

L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha tuitejat: “No todo vale en política. Un abrazo enorme Presidente”.

 

Diputats, senadors, regidors de diferents localitats del Camp de Tarragona també s’ha sumat a les mostres de rebuig a l’estratègia de la dreta i de suport a Pedro Sánchez, com ara els casos de la regidora de Cultura de Tarragona, Sandra Ramos; el regidor de Patrimoni, Nacho García, la diputada al Parlament i candidata, la vallenca Rosa Ibarra, la diputada Valle Mellado o la tarragonina Ivana Martínez. Les mostres de suport estan acompanyades de la carta adreçada als ciutadans per Pedro Sánchez.

 

Pedro Sánchez es planteja si deixa el cap del Govern

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribant a la sessió de control al Congrés dels Diputats. Foto: ACN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha difós aquesta tarda una carta on anuncia que, arran de l’obertura de diligències judicials contra la seva dona, decideix cancel·lar tota la seva agenda per “reflexionar” si vol seguir al càrrec. “Val la pena tot això? Sincerament, no ho sé”, afirma en una missiva on avança també que compareixerà dilluns per explicar-se. “M’urgeix respondre’m a la pregunta de si val la pena, malgrat el fang on la dreta i la ultradreta pretenen convertir la política. Si he de continuar al capdavant del Govern o renunciar a aquest alt honor. Tot i la caricatura que la dreta i la ultradreta política i mediàtica han intentat fer de mi, mai he tingut aferrament al càrrec”, afirma el líder del PSOE.

El missatge de Sánchez s’ha difós hores després que es conegués, via el digital ‘El Confidencial’, que un tribunal de Madrid havia obert diligències per un presumpte delicte de tràfic d’influències contra Gómez. Tal com ha transcendit, el procediment està en mans del jutjat número 41 de la capital espanyola, que preveu ordenar la compareixença de diversos testimonis per delimitar els negocis de la dona de Pedro Sánchez.

Concretament, el magistrat vol investigar les presumptes relacions de la dona de Sánchez amb diverses empreses privades, com Globalia o Air Europa, que van acabar rebent fons i contractes públics de l’executiu de Sánchez. La investigació s’ha obert arran d’una denúncia presentada pel sindicat Manos Limpias, que reclamen la citació de Begoña Gómez.


Altres notícies:


“No acostuma a ser habitual que em dirigeixi a vostè mitjançant una carta. No obstant això, la gravetat dels atacs que estem rebent la meva dona i jo, i la necessitat de donar una resposta assossegada, em fan pensar que aquesta és la millor via per expressar la meva opinió”, comença Sánchez la seva carta.

Mitjans de “dreta i ultradreta”

En el text, el president afirma que els mitjans que han difós les informacions que han conduït a l’obertura de diligències contra la seva dona són “de marcada orientació dretana i ultradretana”. Malgrat això, apunta que Gómez “defensarà la seva honorabilitat i col·laborarà amb la justícia” per aclarir uns fets “tant escandalosos en aparença, com inexistents”.

“En efecte, la denúncia de Manos Limpias es basa en suposades informacions d’aquesta constel·lació de capçaleres ultraconservadores ambdues referides. Subratllo això de suposades informacions perquè, després de la seva publicació, hem anat desmentint les falsedats abocades alhora que Begoña ha emprès accions legals perquè aquests mateixos digitals rectifiquin el que, sostenim, són informacions espúries”, remarca el president.

Confiança en la justícia

Sánchez, que aquest matí havia afirmat confiar en la justícia durant la sessió de control al govern espanyol que ha protagonitzat al Congrés, agrega que hi ha una “estratègia d’assetjament i enderrocament” contra ell “per terra, mar i aire” que fa mesos que dura. “No em sorprèn la sobreactuació del senyor Feijóo i el senyor Abascal. En aquest atropellament tant greu com groller, tots dos són col·laboradors necessaris juntament amb una galàxia digital ultradretana i l’organització Manos Limpias”, ressalta.

“No soc cap ingenu. Soc conscient que denuncien Begoña no perquè hagi fet alguna cosa il·legal, ells saben que no hi ha cas, sinó perquè és la meva dona. Com també soc plenament conscient que els atacs que pateixo no són la meva persona sinó el que represento: una opció política progressista, recolzada elecció rere elecció per milions d’espanyols, basada en l’avenç econòmic, la justícia social i la regeneració democràtica”, argumenta Sánchez.

A parer seu, les acusacions contra ella i el seu entorn beuen de l’animadversió de certs sectors contra el seu paper al capdavant del PSOE d’ençà que va recuperar la secretaria general del partit. “Van ser conscients que amb l’atac polític no n’hi hauria prou i ara han traspassat la línia del respecte a la vida familiar d’un president del govern i l’atac a la seva vida personal”, lamenta.

Aquest matí, fonts de la cúpula del govern espanyol ja lamentaven que el PP hagués traspassat el que consideraven una “línia” mai creuada en democràcia. En aquest sentit, Sánchez qualifica l’operació de “màquina del fang”. “Això és, tractar de deshumanitzar i deslegitimar l’adversari polític a través de denúncies tan escandaloses com falses”, admet.

“Val la pena tot això?”

“Arribats a aquest punt, la pregunta que em faig legítimament és: val la pena tot això? Sincerament, no ho sé. Aquest atac no té precedents, és tan greu i tan groller que necessito parar i reflexionar amb la meva dona. Moltes vegades ens oblidem que darrere dels polítics hi ha persones. I jo, no em causa rubor dir-ho, soc un home profundament enamorat de la meva dona que viu”, manifesta Sánchez al final de la carta.

Finalment, el president anuncia la seva decisió de “parar i reflexionar” per decidir si vol continuar al capdavant del govern o renunciar a aquest “alt honor”. “Tot i la caricatura que la dreta i la ultradreta política i mediàtica han intentat fer de mi, mai he tingut aferrament al càrrec. Si ho tinc al deure, al compromís polític i al servei públic. Jo no passo pels càrrecs, faig valer la legitimitat d’aquestes altes responsabilitats per transformar i fer avançar el país que vull”, ressalta el líder del PSOE. Per aquest motiu, es dona de marge fins dilluns vinent, atura la seva agenda malgrat l’inici -demà- de la campanya catalana del 12-M i s’insta a “reflexionar i decidir quin camí prendre”.

ACN

 

Huguet (PP) proposa una rebaixa fiscal i suprimir la meitat dels impostos propis catalans

El candidat per Tarragona ha explicat a Salou que els catalans paguem els impostos autonòmics més alts d’Espanya. Foto: Cedida

El candidat del PP per Tarragona a les eleccions del 12 de maig, Pere Lluís Huguet, ha proposat una rebaixa fiscal i suprimir la meitat dels impostos propis de la Generalitat. Huguet ha recordat, durant una visita a Salou, que els catalans paguem els impostos autonòmics més alts d’Espanya.

El candidat ha indicat que Catalunya és la comunitat amb el nombre més gran d’impostos propis, amb un total de 15 tributs, com el cànon de l’aigua o l’impost sobre begudes ensucrades. En concret, el candidat per Tarragona ha parlat dels impostos catalans més alts, com el tram autonòmic de l’IRPF, l’impost sobre el patrimoni i l’impost d’actes jurídics documentats, a més de suportar l’impost de successions. “Catalunya ha passat de recaptar 33.500 milions en 2012 a 49.400 en 2022, és a dir, un 47% més en l’última dècada”, ha puntualitzat Huguet.


Altres notícies:


“El govern socialista i separatista a la Generalitat s’ha caracteritzat per l’afany recaptatori: impostos de primera, però serveis de tercera. Major descens en nivell educatiu i en sanitat, amb llistes d’espera per intervenció quirúrgica més llarga del conjunt d’Espanya”, ha denunciat el candidat recordant la gran pressió fiscal a Catalunya que “ha minvat la seva competitivitat i creixement econòmic davant les regions amb un marc fiscal més atractiu”.

Per aquests motius, Huguet ha proposat rebaixes fiscals, especialment per a col·lectius amb rendes més baixes: deflactar els primers trams de renda i reduir els tipus impositius dels primers nivells de l’escala autonòmica de l’IRPF, bonificar el 99% de l’impost de successions i donacions de pares a fills i entre cònjuges, o suprimir la meitat dels impostos propis actuals i cedir el 100% de la recaptació de l’impost turístic als municipis on s’han generat, per la gestió i promoció turística. “Amb la inflació, els ingressos tributaris de la Generalitat han crescut clarament, per tant, és el millor moment per abaixar impostos i així ajudar a les famílies i reactivar l’economia, sense afectar a la qualitat dels serveis públics”, ha conclòs Huguet.

 

Rosa Maria Ibarra (PSC) defensa impulsar l’oferta d’FP al Camp de Tarragona

Ibarra ha visitat la fira Camins d’FP, amb centres i alumnes de tot el Camp de Tarragona, en el dia de la seva obertura. Foto: Cedida

La cap de llista del PSC per Tarragona a les eleccions al Parlament, Rosa Maria Ibarra, ha afirmat aquets dijous en la seva visita a la fira Camins d’FP que se celebra a Reus que “la formació professional és una de les assignatures pendents del Govern del senyor Aragonès. Milers d’alumnes no han pogut continuar estudiant per manca de places mentre que hi ha empreses que no troben treballadors qualificats. No hi ha hagut un treball de planificació de l’oferta, ni de les necessitats formatives del nostre territori”.

En aquest sentit, ha assenyalat que una de les propostes del canvi que representa el PSC de Salvador Illa és “augmentar les places públiques per a estudiants de formació professional, garantint la diversificació i l’equilibri territorial de l’oferta, així com ajustar-la amb les professions emergents i les més relacionades amb la transició digital, verda i inclusiva.”

Aquest reforç, a parer de la candidata socialista, s’ha de fer reforçant l’oferta de formació professional, tant en els entorns rurals com en les zones on constatem una baixa densitat demogràfica. “Això ha de suposar ajudes al transport per als estudiants de cicles formatius que estiguin a més de 20 quilometres de distància en relació al centre, quan no hi hagi una oferta més propera. Així mateix, durem a terme un programa específic d’incorporació de dones a la formació professional industrial com a instrument de millora en la qualitat de l’ocupació femenina i instrument que ens permeti reduir la bretxa salarial”, ha explicat.


Altres notícies:


Rosa Maria Ibarra ha fet aquestes declaracions en la visita que ha fet a la fira de formació professional del Camp de Tarragona que ha començat aquest dijous a Reus.

La cap de llista del PSC ha explicat que “el que nosaltres realment volem és resoldre els problemes que s’han creat a Catalunya durant aquests darrers deu anys, com recorda sovint Salvador Illa: dedicar-nos a solucionar les coses del menjar, al dia a dia de la gent”. “Això vol dir obrir un temps nou de progrés per al conjunt de la ciutadania de Catalunya, pels quasi 8 milions de catalans i catalanes. Impulsant, com reivindiquem avui, la formació professional, però també posant-nos a la feina per fer front, per exemple, al problema de la sequera amb inversions que no s’han fet, en matèria d’energies renovables on anem amb molt d’endarreriment o tirant endavant les infraestructures i serveis que necessitem, sempre però amb criteris de sostenibilitat mediambiental. És a dir, recuperar un Govern que governi i que resolgui els problemes reals de les persones”, ha conclòs Rosa Maria Ibarra.

 

Els lemes de Junts+ Puigdemont emfatitzen la necessitat de lideratge, bon govern i el respecte a Catalunya

Mònica Sales i Josep Maria Cruset han presentat una campanya multimissatge que també defensa les necessitats de viure en català i de la independència. Foto: Cedida

La cap de llista de Junts+ Puigdemont per Catalunya a la demarcació de Tarragona, Mònica Sales, i el cap de campanya, Josep Maria Cruset, han presentat aquesta tarda la imatge i els lemes de campanya del 12-M. “La falta de rumb del país, amb un govern que no s’ha fet respectar, i els problemes que acumula, ens han portat a fer una campanya multimissatge que posa èmfasi en tot allò que necessita Catalunya per passar del desànim a l’ambició”, ha detallat Cruset.

Per això els lemes elegits són: ‘Catalunya necessita lideratge’, que acompanya la imatge del president Carles Puigdemont; ‘Catalunya necessita fer-se respectar’, amb la imatge de Mònica Sales;  ‘Catalunya necessita viure en català’; ‘Catalunya necessita bon govern’ i ‘Catalunya necessita la independència’. Aquests seran els lemes principals de la campanya que s’acompanyaran d’altres missatges que fan referència a altres necessitats de Catalunya com les de l’autoestima, el talent, la cultura, la igualtat, el benestar o la il·lusió.


Altres notícies:


Mònica Sales ha explicat que “sabem quines són les necessitats i els reptes del país i també tenim molt clar que els únics candidats que tenen opcions de ser presidents són el president Puigdemont i Salvador Illa. El 12 de maig la gent haurà de triar entre lideratge o seguidisme; entre ambició o resignació; entre nació o sucursal, entre un govern del president Puigdemont que treballarà per defensar els interessos de Catalunya o un govern supeditat als interessos del PSOE i de Pedro Sánchez”.  I ha afegit que “nosaltres estem preparats perquè Catalunya recuperi el respecte que mereix el país i que mereixen els catalans. Nosaltres estem preparats per aixecar Catalunya i per defensar i fer valdre també els interessos de les nostres comarques”.

 

Salou remarca que no s’oposa al tramvia del Camp, però que el projecte té irregularitats

Recreació del futur tren tramvia del Camp de Tarragona

Arran de les declaracions i comentaris sobre la implantació del tramvia del Camp de Tarragona, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha volgut sortir al pas per fer una sèrie d’aclariments.

Granados ha volgut remarcar que Salou mai s’ha posicionat en contra d’un projecte tramviari, com va assenyalar la candidata d’ERC, Raquel Sans, sinó que, per una banda, ha advertit que “el que es vol implantar és un sistema obsolet i desfasat per circular en zona urbana”, i que caldria optar per un sistema “més modern, funcional, integrat i compatible amb el paisatge i la vida social de l’espai urbà”.

Les al·legacions presentades al projecte per l’Ajuntament de Salou també posen de manifest que el projecte és “incompatible” amb la connexió del corredor del Mediterrani i amb la línia d’Alta Velocitat Barcelona-Madrid, a més de “poc respectuós” cap a les propostes d’encaix del projecte a la trama urbana i de minimització de l’impacte; a més d’indicar la necessitat d’executar, en paral·lel, la urbanització de l’espai urbà per on ha de transitar el tramvia.


Altres notícies:


L’alcalde també destacava, sobre les declaracions de la candidata d’ERC, que “el més lamentable és el desconeixement que té sobre la realitat del projecte, fent acusacions interessades i fora de context, quan el que hauria de fer, com a diputada que pretén defensar els interessos del territori, és preocupar-se perquè el Govern català, del seu partit polític, deixi de ser morós i compleixi les seves obligacions amb el municipi de Salou”, en referència a l’acord de finançament de les obres d’urbanització de l’Eix Cívic, per on hauria de passar el tramvia.

Per altra banda, Granados responia també que “sobta que la candidata acusi de posar pals a les rodes quan el seu propi grup polític d’ERC, que forma part del Govern de Salou, va defensar i aprovar unes al·legacions al projecte de tramvia, les quals posaven ja de manifest irregularitats en el procediment administratiu, amb infraccions a la llei ferroviària que podrien esdevenir nul de ple dret, ja que el projecte bàsic causa impactes rellevants no avaluats, a més d’afectar a terrenys qualificats pel POUM com zona verda”.

Les al·legacions també posen de manifest que el projecte és incompatible amb la connexió del corredor del Mediterrani i amb la línia d’Alta Velocitat Barcelona-Madrid, a més que poc respectuós cap a les propostes d’encaix del projecte a la trama urbana i minimitzar l’impacte; i la necessitat d’executar, en paral·lel, la urbanització de l’espai urbà per on ha de transitar el tramvia.

 

El PP presenta llista i es compromet a treballar en els problemes reals dels tarragonins

La candidatura al complet del PP de Tarragona, en la seva presentació. Foto: Cedida

El PP ha presentat aquest dilluns la seva candidatura a les eleccions del 12M. Des del Parc de l’Amfiteatre de Tarragona i acompanyat del Grup Municipal del PP a l’Ajuntament de Tarragona, el cap de llista popular, Pere Lluís Huguet, ha explicat que defensaran “els interessos de tots els tarragonins amb l’objectiu d’aconseguir que les nostres comarques recuperin el dinamisme i el lideratge perdut al llarg d’aquests anys”.

Pere Lluís Huguet ha manifestat que han apostat per un equip amb compromís i il·lusió per a treballar per Tarragona, i representatiu de tota aquesta província. En aquest sentit, ha explicat que la candidatura que lidera “combina experiència i joventut” i que “és un reflex de la Tarragona real que vol recuperar el lideratge perdut per culpa, de l’oblit i l’abandonament, d’un Govern de la Generalitat preocupat únicament, durant més d’una dècada, en separar-nos i enfrontar-nos”.

“Som coneixedors dels problemes reals de la ciutadania i, poder oferir-los solucions i ajudar-los a tirar endavant, és la principal motivació d’aquesta candidatura que tinc l’honor d’encapçalar”, ha dit el cap de llista popular. En aquest sentit, i amb relació a la candidatura que lidera, Huguet ha expressat també que “és una candidatura que compta amb persones d’arreu de les nostres comarques, que suma experiència política i experiència professional i que forma un gran equip de persones preparades per resoldre els problemes i les mancances dels tarragonins”.


Altres notícies:


El candidat ha reiterat que cal recuperar la “Tarragona abandonada” pel Govern de la Generalitat. “Hem perdut l’última dècada per la política separatista d’ERC, Junts i el PSC, i no ens podem permetre perdre més temps”, ha expressat Huguet, que ha recordat que les comarques tarragonines estan a la cua en inversió en educació, en infraestructures i en la millora i arranjament de les zones de costa afectades pels darrers temporals.

Finalment, Huguet ha volgut recalcar que “el PP és l’única força política que pot garantir l’inici d’una nova etapa a Catalunya, basada en una millor gestió dels recursos i els serveis públics i en unes millors polítiques destinades a resoldre els problemes reals de les persones”. “Nosaltres volem avançar, volem construir, volem ser útils a la ciutadania, és a dir, estem aquí per resoldre problemes, no per crear-ne de nous, i per oferir més i millors oportunitats a tots els catalans i catalanes”.

Candidatura del PP de Tarragona:

  1. Pere Lluís Huguet Tous
  2. Lorena Roldán Suárez
  3. Isabel Salas González
  4. Mario García Vidal
  5. José Francisco Martínez Raya
  6. Carlos Joaquín Pastor García
  7. Juan Bautista Altadill Ferré
  8. Lluís Llorens Ferré
  9. Eulàlia Carmona Iglesias
  10. Cristina Velencoso Mir
  11. Alexandre Barrera de Haro
  12. Laura Rovira Oliver
  13. David Paul Chatelain Lucena
  14. Jesús Bolea Mairal
  15. Erika García Román
  16. Sílvia Virgili Guinovart
  17. Sandra Dios Morales
  18. Rafael Luna Vivas

Suplents

  1. Jesús Gracia Güell
  2. Jesús Jerónimo Merino Iglesias
  3. Rosa Mary Iglesias Matamoros
  4. Ana Mateu Morelló

El PSC aposta per donar a Tarragona un pes específic propi després del 12M

La candidatura socialista, al complet, en la seva presentació pública. Foto: IG/PSC

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ha presentat aquest cap de setmana a Tarragona, amb Rosa Maria Ibarra com a cap de llista, la seva candidatura tarragonina per a les eleccions del pròxim 12 de maig al Parlament de Catalunya.

La vallenca és diputada des de 2015, membre destacat de la nova executiva nacional de partit i ha format part del Govern Alternatiu que aquesta última legislatura ha desenvolupat el PSC de Salvador Illa. Ibarra vol aconseguir en les pròximes eleccions que el PSC venci per primera vegada a Tarragona per tal de poder “reforçar els serveis públics” i donar la demarcació un pes específic propi “en el mapa i el punt de mira del futur govern de Catalunya”.

La cap de llista considera que el PSC coneix bé els problemes reals dels tarragonins i assegura que des del seu partit “apostem per acompanyar al teixit productiu per a generar llocs de treball”, a més de voler “avançar en el centre de descarbonització de la química per a generar progrés i prosperitat”.


Altres notícies:


El cap de llista també destaca com a prioritats “l’habitatge, la sequera, les energies renovables i el CRT de Vila-seca i Salou”, amb l’objectiu de “passar pàgina d’una dècada en la qual no hem rebut les inversions suficients en educació o sanitat”.

La candidatura al complet de les comarques tarragonines als comicis del 12M s’ha presentat al Parc de l’Amfiteatre de Tarragona. L’acte ha servit també per a presentar la resta de la candidatura, que encapçalen ,per darrera d’Ibarra, Alberto Bondesio (Reus),  l’ebrenc Joaquim Paladella, la tarragonina Ivana Martínez o Christian Soriano, del Vendrell.

Candidatura del PSC a Tarragona:

1. Rosa Maria Ibarra Ollé
2. Alberto Bondesio Martínez
3. Joaquim Paladella Curto
4. Ivana Martínez Valverde
5. Christian Soriano García
6. Lidia Ferré Ferré
7. Juan Antonio Ramírez Rubio
8. Estefanía Serrano Agudo (Independent)
9. Carlos Javier Trinchan Viñes
10. Yolanda Pérez Díaz
11. David Pulido González
12. Lucía Orden Moro
13. Ismael Fraile Higuero
14. Isabel Aznar Miralles
15. Jose Maria Aguilera Barón
16. Núria Güell del Campo
17. Jordi Pérez Valmaña
18. Maria Immaculada Costa Ramón

Suplents

1. Josep Lluís Cusidó Prats
2. María José Gómez Fernández
3. Jaume Capdevila Orti
4. Consol Cordero González
5. Pere Valls Miró
6. Rocío León Aller
7. Javier Sánchez Martínez
8. Mercedes Martínez Bautista
9. Francesc Xavier Sabaté Ibarz
10. Luz María Saavedra Gil

ERC aposta pel Tramvia del Camp, que pot tenir fins a nou milions i mig d’usuaris a l’any

La candidata d’ERC per al 12M, amb diversos càrrecs públics del partit, a Salou. Foto: Cedida

El Tramvia del Camp és un dels projectes clau per Esquerra Republicana i per això representants de les diverses administracions s’han reunit en el que ha de ser un dels punts del traçat d’aquesta nova infraestructura. Concretament aquest lloc ha estat a l’antiga estació de tren de Salou.

La cap de llista per la demarcació a les properes eleccions al Parlament, Raquel Sans Guerra, ha assegurat que “aquest és un model revolucionari per a la mobilitat sostenible al Camp de Tarragona i millorarà de forma clara els trajectes de moltíssimes persones que es mouen entre les principals poblacions de casa nostra, el que vol dir, de retruc, que millorarà les seves vides”. De fet, la xifra estimada d’usuaris potencials és de nou milions i mig anualment, una quantitat de viatges equiparable al nombres registrats el Trambesòs.


Altres notícies:


Sans ha confirmat una vegada més que quan Esquerra governa els projectes avancen i es concreten fins a fer-se realitat. Així, les previsions de la primera fase per al Tramvia del Camp de Tarragona són que surti a licitació a finals d’aquest mateix any mentre que les obres no s’iniciarien fins al 2025.

Amb la trobada feta a Salou en la que també han estat presents altres autoritats del territori com el delegat del Govern, Àngel Xifré o bé la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, juntament amb altres diputats al Parlament, al Congrés, i a la mateixa Diputació, s’escenifica la unitat d’acció i treball que Esquerra té des de tots els àmbits de govern. D’aquesta manera, la formació reivindica l’alineament inequívoc que es té davant de projectes tan importants per l’àrea metropolitana del Camp de Tarragona com és el Tramvia.

 

Junts denuncia la manca de trens l’Alta Velocitat de mitja distància i en reclama el traspàs

Gavín i Cruset alerten que l’AVE de mitja distància de Madrid té el triple d’oferta que a Catalunya. Foto: Cedida

El portaveu adjunt de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Josep Maria Cruset, ha fet arribar al govern espanyol la reivindicació dels usuaris dels trens d’alta velocitat de mitja distància de Tarragona i les Terres de l’Ebre, que es queixen de fa temps per manca d’oferta, sobretot en comparació a la que s’ofereix a l’entorn de Madrid, tres vegades superior.

La veu dels usuaris del sud de Catalunya ha quedat recollida en la pregunta que ha formulat avui el diputat de Junts al Congrés, Isidre Gavín, que ha denunciat la manca d’inversió i la deficiència dels serveis ferroviaris de mitja distància a Catalunya en comparació amb les zones centrals com Madrid i n’ha demanat el traspàs formal a la Generalitat, durant la seva intervenció davant del ministre de Transports i Mobilitat Sostenible.

“L’alta velocitat de mitja distància al voltant de Madrid té el doble o el triple d’oferta si es compara amb Lleida i Tarragona pel que fa als serveis per anar a Barcelona”, ha afirmat el diputat. Gavín ha aportat dades: ciutats com Conca (53.000 habitants) i Segòvia (51.000) estan connectades per 18 trens al dia mentre que Lleida (150.000) i Tarragona (140.000), només disposen 8 i 7 trens al dia per connectar-se amb Barcelona.

A més, Gavín ha criticat que no s’han recuperat les parades com les de l’Euromed a les Terres de l’Ebre, que permetrien una connexió més ràpida i eficient amb Barcelona i València. Aquesta situació, segons el diputat, condemna les zones perifèriques a la falta de connectivitat i mobilitat.


Altres notícies:


Per solucionar aquestes deficiències, Gavín ha instat a la implementació de mesures immediates, com la planificació dels serveis d’acord amb la demanda i la recuperació de les parades eliminades. Aquestes deficiències ja han provocat que en territoris com Tarragona, les Terres de l’Ebre i Lleida els usuaris s’hagin organitzat en plataformes ciutadanes per protestar per aquesta situació. “No poden viatjar amb el tren, han d’agafar el vehicle privat, molts s’han de llevar a les cinc del matí per veure si algú anul·la el bitllet durant la nit i poden viatjar, Són gent que viu amb una tensió permanent per la falta de servei”, ha denunciat el diputat.

Així, Gavín ha expressat la necessitat urgent d’actuar per millorar la mobilitat ferroviària en mitja distància, assegurant que “és un servei essencial finançat amb fons públics i que afecta directament la qualitat de vida dels ciutadans”.

En aquest sentit, el grup parlamentari de Junts per Catalunya al Congrés va presentar ahir una iniciativa legislativa, aprovada sense cap vot en contra, per millorar l’oferta de serveis d’alta velocitat de mitja distància, l’augment de places d’Avant al Lleida-Tarragona-Barcelona i la revisió de la política tarifària per garantir preus justos i competitius. “Es dona la circumstància que moltes vegades és més econòmic un bitllet Barcelona-Madrid que no pas un Lleida-Barcelona”, denuncia Gavín. A més, la proposta també insta a l’avaluació exhaustiva dels sistemes de venda de bitllets i de l’atenció al públic, amb l’objectiu de minimitzar les anomalies i incidències que poden afectar els usuaris del servei.

 

Huguet (PP) reclama al Govern que s’oblidi de l’amnistia i resolgui la inseguretat ciutadana

Pere Huguet, en una intervenció al Congrés dels Diputats. Foto: Cedida/Congreso

El diputat i candidat del PP per les eleccions del 12 de maig, Pere Lluís Huguet, ha recalcat al Govern que treballar per la convivència vol dir oblidar-se de l’amnistia i resoldre problemes com la inseguretat. Des del Congrés dels Diputats, Huguet ha criticat que ni el PSC, ni ERC, ni Junts no hagin estat capaços de coordinar polítiques útils per acabar amb la inseguretat ciutadana a Catalunya. “Només es coordinen per modificar la malversació, eliminar la sedició o per a una llei d’amnistia”, ha expressat el popular.

Segons dades del Ministeri de l’Interior, a la comparativa entre l’any 2022 i 2023, a Catalunya hi ha hagut un increment de la criminalitat d’un 5,6%, fet que suposa alguns punts superiors a la mitjana espanyola. A més, ha recordat Huguet que a Catalunya hi ha el 42% de les okupacions de tot l’Estat espanyol. En concret, a Tarragona ha incrementat la criminalitat convencional un 11% i els robatoris en domicilis un 30,8 %. “Tot això per la permissivitat que ha mostrat la Generalitat amb l’okupació”, ha expressat Huguet.


Altres notícies:


Huguet ha assegurat que a Catalunya hi ha “una policia autonòmica, els Mossos d’Esquadra, totalment desmotivada per la utilització política que s’hi ha fet” i ha demanat al Govern de la Generalitat que es posi d’acord amb el Ministeri de l’Interior per ampliar places de Guàrdia Civil i de Policia Nacional a Catalunya. “Per legislar penalment, i el ministre com a jutge ho sap, cal serenitat i rigor jurídic”, ha destacat Huguet, alhora que ha retret a Marlaska que l’Executiu no pot traslladar la defensa del vulnerable als ciutadans perquè “el Govern no ha sabut resoldre el problema de l’habitatge”.

El candidat ha afirmat que es necessita una legislació eficient per poder desokupar i ha emplaçat a tramitar una Llei Orgànica que permeti acabar amb l’okupació. “A l’okupa no se’ls desnona, se’l desallotja”, ha conclòs Huguet.

 

Els comuns de Tarragona presenten una llista que vol superar l’escó de 2021

Imatge de la presentació de la candidatura, amb Yolanda López i Mario Téllez al capdavant. Foto: Cedida

El tàndem format per Yolanda López i Mario Téllez es presenta a les eleccions del 12 de maig amb un equip “carregat d’experiència, amb persones que coneixen el territori i que defensen un model de país basat en més inversió en habitatge públic, energies renovables, transport, salut i educació; i en garantir l’equilibri entre el creixement econòmic i la protecció del medi natural”. El repte és ampliar la representació d’un escó obtinguda en les últimes eleccions catalanes.

Yolanda López, administrativa comptable de 57 anys, diputada al Parlament de Catalunya en aquesta última legislatura i actual regidora de l’Ajuntament del Vendrell, encapçalarà la llista. Nascuda a Barcelona i vinculada al Vendrell des de la seva infantesa, López ha destacat en el seu vessant com a activista amb causes tan compromeses com la defensa del dret a un habitatge digne i els projectes de col·laboració amb ONG en els àmbits educatius i d’integració social. En la passada legislatura va ser portaveu en les comissions de Drets Socials i Justícia. També va ser diputada al Parlament entre 2018 i 2021.

L’acompanya en aquest projecte com a número 2 de la candidatura l’exregidor de Vila-seca Mario Téllez Molina. Graduat en Ciències Socials i llicenciat en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, actualment és professor de secundària de Geografia i Història a l’Institut Camí de Mar de Calafell. Durant els últims vuit anys ha exercit com a regidor i portaveu municipal de la formació Vila-seca en Comú. Des de l’any 2021 és conseller nacional i membre de l’executiva nacional de Catalunya en Comú. I és col·laborador habitual en mitjans de comunicació com el Diari de Tarragona i eldiario.es.


Altres notícies:


Durant la presentació de la dupla de candidats pel 12M per Tarragona, tant Yolanda López com Mario Téllez, van refermar el seu compromís per defensar en el Parlament de Catalunya les prioritats programàtiques de la formació pels pròxims quatre anys. En paraules d’ambdós els objectius dels comuns de cara a la possible formació de govern passades les eleccions passen per “defensar un model de país basat en més inversió en habitatge públic, energies renovables, transport, salut i educació; i en garantir l’equilibri entre el creixement econòmic i la protecció del medi natural”.

La llista de comuns de Tarragona es completa amb Antonia García Bascuñana com a número 3. Diplomada en Treball Social, amb una àmplia experiència sindical, exregidora de l’Ajuntament de Constantí i actualment coordinadora de diferents programes a l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona. Cinta Galiana Llasat, nascuda a Tortosa, doctora en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, catedràtica d’ensenyament secundari i portaveu de la plataforma “Trens i transports dignes de les Terres de l’Ebre” també forma part de la candidatura.

Altres membres de la llista són Maria del Carme Cámara, regidora, cap de l’oposició al municipi d’Alió i mestra d’infantil a l’Escola Bernardí Tolrà de Vila-rodona. L’alcalde d’Aiguamúrcia, Òscar Sendra, és agricultor i té un petit celler familiar. En el seu mandat ha impulsat la primera promoció d’habitatges socials al municipi i ha destacat amb les seves polítiques locals per combatre els efectes de la sequera i per donar suport al sector primari. Maria Teresa Vallverdú, mestre jubilada, directora de l’escola de primària Dr Alberich i Casas durant 23 anys i exregidora de l’Ajuntament de Reus; en l’actualitat exerceix com a voluntària a dues escoles de Reus.

Jordi Barberà, filòleg, dissenyador gràfic, editor i professor de secundària, i ara regidor d’educació, ocupació, cultura i patrimoni històric i primer tinent d’alcalde de Cambrils. També va ser un dels impulsors del Casal Popular de Cambrils, de l’Assemblea de Cambrils i de l’Ateneu Llibertari Paulí Pallàs. I també forma part de la llista electoral de comuns Luis Omar ElGabry Bravo, historiador compromès en la preservació i difusió de la memòria històrica al nostre país i molt implicat en el món cultural de la ciutat de Tarragona.

 

Sans: “Quan ERC governa, el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès avancen”

La candidatura d’ERC per Tarragona a les eleccions al Parlament del 12 de maig. Foto: Cedida

La formació republicana ha reunit a les persones de la llista que representen les diverses comarques de la demarcació. Entre els perfils que la conformen s’hi troben càrrecs electes amb experiència en el món municipal, al Parlament, i també en diferents òrgans de govern així com altres que concorren per primera vegada en uns comicis electorals.

La candidatura d’Esquerra per la circumscripció de Tarragona ha fet la fotografia oficial amb les dones i homes provinents de punts del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. La cap de llista, Raquel Sans Guerra, ha destacat la importància del treball en equip i ha aprofitat la trobada per traslladar el missatge d’il·lusió i energia per seguir treballant amb els projectes que Esquerra ha tirat endavant des que està al govern i per començar tots aquells altres que són prioritaris pel territori.

Sans assegura que “som un partit que escolta a la gent, que parlem el seu mateix idioma i que ens arromanguem per fer feina i resoldre, així, els problemes del dia a dia”. Algunes de les qüestions que ha remarcat la número 1 dels republicans per Tarragona han estat l’aposta decidida per la reindrustialització del país i per la creació de noves formes sostenibles de mobilitat, amb el Tramvia del Camp com a gran projecte. Però tot això sense oblidar també altres aspectes contemplats als pressupostos com els drets socials i les millores relatives a la sanitat i l’educació.


Altres notícies:


Raquel Sans ha posat en valor que “Esquerra Republicana de Catalunya sap quines són les prioritats de la demarcació de Tarragona, i per això hem desencallat reivindicacions històriques que representen uns millors serveis per les persones que hi viuen, perquè aquesta és la nostra raó de ser: estar al costat de la gent i millorar les seves oportunitats i condicions de vida. No només són intencions, els fets ens avalen. Hem demostrat que quan Esquerra governa es concreten les propostes i que el sud de Catalunya avança i compta en el conjunt del país”.

Per la seva banda, qui segueix encapçalant la llista, Albert Salvadó Fernández, ha posat èmfasi a temes destacats a les Terres de l’Ebre com les fites aconseguides pel govern amb relació a la connectivitat, el treball fet fins ara del desplegament del Fons de Transició Nuclear, o els esforços per defensar els interessos del sector primari.

Després de les respectives intervencions, ambdós han conclòs la presentació de la llista posant el focus en tots els esforços que Esquerra està duent a terme des del prisma nacional: amb una proposta clara sobre el referèndum, amb un nou pla de finançament per Catalunya que ha de permetre gestionar els diners d’una manera més justa i amb una defensa acèrrima del català a cada racó del país.

Les persones que configuren la llista són les següents:

1 Raquel Sans Guerra

2 Albert Salvadó Fernández

3 Irene Aragonès Gràcia

4 Carles Castillo Rosique

5 Maria Jesús Viña Ariño

6 Carlos Brull Fornt

7 Norma Pujol Farré

8 Oriol Pallissó Balanyà

9 Neus Roig Pruñonosa

10 Jordi Cartanyà Benet

11 Montse Romans Turiño

12 Enric Roberto Duran

13 Mar Martos Martí

14 Aleix Borràs Asensio

15 Assumpció Núria

16 Ivan Garcia Maigí

17 Eva Pomares Latorre

18 Montserrat Palau Vergés

S1 Jesús Gómez Fernández

S2 Núria Buira Clua

S3 Joan Andreu Torres Sabaté

S4 Montserrat Ventura Jané

S5 Enric Fogàs Puig

S6 Maria Isabel Torres Carnicé

S7 Joan Alginet Aliau

S8 Núria Morera Pedrola

S9 Sergi Moncunill Hurtado

S10 Montse Subirats Gisbert

 

Pallarès reclama al Govern espanyol que l’estació intermodal es consensuï amb el territori

La senadora de Junts, dirigint-se al ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente. Foto: Cedida

La senadora de Junts per Catalunya Teresa Pallarès ha reclamat aquest dimarts al ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, que l’estació intermodal del Camp de Tarragona “cerqui el consens i escolti la veu del territori perquè s’ajusti a les seves necessitats”. “No volem un projecte fet des de Madrid que no atengui la veu, l’opinió i les aportacions del territori”, ha assegurat Pallarès.

En el seu torn de pregunta oral al ministre en el ple d’aquesta setmana, Pallarès ha fet palès el “malestar del territori” per la manera com es va assabentar que l’estudi informatiu se sotmetia a informació pública. “No se’ls hi va comunicar amb anterioritat i la majoria se’n van assabentar per la premsa”, ha retret la senadora, qui ha afegit que “tampoc es van tenir en compte algunes de les seves consideracions sobre el projecte, que s’haurien hagut de recollir”.


Altres notícies:


Pallarès ha argumentat que el projecte, per la seva transcendència, “no pot obviar les qüestions plantejades pels ajuntaments, que són els que millor coneixen les seves ciutats i les seves necessitats”. A més, ha posat de manifest la necessitat que el projecte contempli “la interrelació de l’estació intermodal amb els nuclis urbans de Reus, Vila-seca, Tarragona, Cambrils i Salou amb les diferents xarxes viàries i ferroviàries i amb l’aeroport de Reus, sense oblidar les inversions a les estacions de Reus Bellissens i la urbana de Vila-seca”.

Per tot plegat, la senadora ha insistit en el fet que el projecte es treballi “de manera coordinada” i ha instat el ministre a seguir duent a terme reunions amb tots els actors implicats per a fer possible la “coordinació i la seva participació en el disseny final del projecte”.

 

Dinou candidatures es presenten a les eleccions del 12M per Tarragona

Paperetes dels diversos partits, preparades per ser repartides entre els col·legis electorals del 23-J. Foto: Guifré Jordan

Una vintena de partits es presenten a les pròximes eleccions al Parlament del 12 de maig. 7 de les quals són independentistes. A la demarcació de Tarragona es presenten 19 candidatures. Es tracta de la segona província catalana amb més concurrència, darrera de la de Barcelona.

A banda de les tres forces que tenen representació a la cambra catalana (ERC, Junts i la CUP) també concorren als comicis Alhora, la formació liderada per l’exconsellera Clara Ponsatí; Aliança Catalana, el partit d’extrema dreta de Sílvia Orriols; el Front Nacional de Catalunya; i Convergents, el partit de l’exconseller Germà Gordó, que es presenta només a la demarcació de Tarragona. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest dimecres totes les llistes que han aconseguit les signatures que necessiten per presentar-se al 12-M.

Al marge dels 8 partits que actualment tenen representació al Parlament (PSC, ERC, Junts, Vox, CUP, comuns, Cs i PPC), n’hi ha una dotzena més que es presenten a les eleccions del 12 de maig. Són Frente Obrero, Partit Animalista amb el Medi Ambient (PACMA), Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, Partit Univers Català, Reinicio Político, Família y Vida, Izquierda por España, Per un món més just, Aliança Catalana, Alhora, Recortes Zero, Front Nacional de Catalunya i Convergents.

Alguns dels partits amb representació al Parlament han canviat la marca sota la qual es presenten. En el cas de Junts, aquestes eleccions incorporen el nom del seu candidat i es presenten amb la marca de Junts+Carles Puigdemont per Catalunya. Una estratègia similar a la que va fer Xavier Trias a les últimes eleccions municipals.


Altres notícies:


També és el cas dels comuns que aquesta vegada concorren amb el nom Comuns Sumar sense una aliança amb Podem. I la CUP s’han registrat a les eleccions amb la marca CUP-Defensem la Terra.

72 candidatures a les quatre demarcacions

Concretament, a Barcelona es presenten 20 candidatures; 16 a Girona; 17 a Lleida; i 19 a Tarragona. Així doncs, sumen 72 candidatures a les quatre demarcacions. El nombre de llistes s’ha reduït lleugerament respecte a les últimes eleccions al Parlament del 2021, quan se n’hi van inscriure 83, però continua sent molt superior a les 50 de les eleccions del 2017.

Les formacions polítiques podran corregir les irregularitats que detectin les Juntes Electorals Provincials fins al 14 d’abril i les candidatures definitives es publicaran al DOGC el 16 d’abril.

Consulta les candidatures provisionals per Tarragona aquí:

 

 

Puigdemont deixarà la primera línia política si no és investit president

El candidat de Junts a les eleccions del 12-M, Carles Puigdemont, en un acte públic a Elna. Foto: Nico Tomás

El candidat de Junts a les eleccions del 12 de maig, Carles Puigdemont, ha anunciat que tornarà a Catalunya el dia del ple d’investidura encara que no sigui escollit president de la Generalitat. Així ho ha avançat en una entrevista a Rac 1.

Altrament, ha afirmat que abandonarà la priemra línia política si no és investit president.

“Es tanca una etapa personal i política. Es tanca l’etapa de l’exili i s’acaba el gruix de la repressió”, ha afegit. Puigdemont ha assegurat que encara que ho pugui fer legalment no tornarà a Catalunya en un context electoral. Segons ha dit, no vol posar el seu retorn al servei del partit. “El retorn que hem estat treballant tants anys no pot ser un acte al servei d’una estratègia electoral, ni de provocació, ni una gamberrada”, ha conclòs.

 

Sergi Saladié, Eloi Redon i Ortésia Cabrera obren la llista de la CUP a Tarragona

La candidatura s’ha presentat aquest dilluns en un acte al Fossar Vell de Reus. Foto: Cedida

Sergi Saladié, Eloi Redón i Ortésia Cabrera encapçalen la llista electoral de la CUP a la Demarcació de Tarragona  per al 12 de maig. La candidatura, que s’ha presentat aquest dilluns a la tarda a Reus, compta amb gent militant i compromesa amb les lluites del territori i la construcció d’una alternativa; un altre país.

Els independentistes s’han presentat com l’impuls al canvi de rumb, per avivar una transició ecologista que, més enllà d’aturar macroprojectes com el Hard Rock, planifiqui una economia que busqui el benestar de la majoria que defensi els drets de totes. Tot, sota el lema de campanya “Defensem la Terra!

Saladié, expert en transició energètica i diputat al Parlament del 2015 al 2019, ha defensat que la proposta cupaire del 12M és passar a l’ofensiva promovent un model socioeconòmic “que posi al centre el medi ambient i l’agenda social i nacional del país, per poder adequar-nos als límits ambientals des d’una perspectiva de justícia social”.

El vandellossenc també ha parlat de drets socials: “No pot ser que l’habitatge hagi passat de ser un dret a un privilegi; no pot ser que per continuar amb aquest creixement il·limitat ens furtin l’aigua. El 12M ens hi juguem que la política catalana es continuï buidant de contingut, essent totalment subordinada de les decisions de la patronal i de les taules de negociació a Madrid, o prendre la iniciativa per desplegar una agenda ambiental, social i nacional pròpia, d’acord amb les necessitats de la majoria social del país”.


Altres notícies:


Per la seva part, Redón –impulsor de l’assemblea de la CUP a Vila-seca i un dels portaveus de la plataforma Aturem Hard Rock– ha reivindicat la necessitat de lluitar per un canvi radical del model econòmic i territorial per posar les necessitats de les classes populars al centre i “planificar l’economia a favor de totes i no al servei de les elits”, “expropiar els pisos de grans tenidors i destinar-los a habitatge públic, garantir la sobirania alimentària protegint el sòl agrícola de l’especulació i impulsant una distribuidora pública, limitar les preus dels productes bàsics, planificar una xarxa de transport públic que vertebri el territori és possible”, ha afegit.

Cabrera, vinculada a la lluita feminista i de defensa de la cultura popular, ha explicat que “volem defensar un Camp i unes Terres de l’Ebre que deixem d’estar acomplexades, que tinguem uns serveis sanitaris, un transport públic i un batec cultural i artístic de primera”.

L’ampostina també ha defensat que la candidatura exigirà reparació: “mentre la major part de l’energia elèctrica d’aquest país es crea a les Terres de l’Ebre i una bona part del riu que ens vertebra es transvasa al polígon petroquímic del Camp de Tarragona i la indústria turística, som de les comarques de Catalunya amb les rendes més baixes. Ara diem prou”.

Una llista molt diversa

El Fossar Vell de Reus ha estat l’escenari de la presentació d’una llista espai d’alta càrrega simbòlica atenent que acull la històrica manifestació de cada 11 de setembre convocada per l’esquerra independentista. La llista compta amb altres noms amb un llarg recorregut de militància, com Gemma Vendrell (4), Guillem Agelich (5), Maria Plana (5), Guifré Artal (6) i Andreu Carapuig (11). També hi ha representació de l’ampli espectre del municipalisme amb regidors i ex regidors, com ara Marta Llorens (8), Eva Miguel (11), Mateu Rodes (9), Jordi Sales (14) i Laia Muntas (15), així com actuals alcaldies rurals amb Albert Sabaté (10), alcalde de la Torre de Fontaubella, o Txell Moreno (s2), alcaldessa de Montferri.

Per altra banda, també destaquen figures destacades del moviment ecologista com Judit Cañís (13) o Andreu Escolà (16) i agroecològic amb Annaïs Sastre (s10) així com de l’àmbit cultural com Joan Manel Burillo (s1) Pepa Plana (17) i Roser Vernet (18) que tanca la llista de la demarcació.

Pere Macias, al Bon dia Tarragona de la Cambra per parlar l’aposta pel ferrocarril

Pere Macias, en una imatge d’arxiu. Foto: Cedida

Pere Macias, Comissionat per al Traspàs Integral de Rodalies, serà a la Cambra de Tarragona el 18 d’abril a les 9 hores del matí per tal de prendre part a una nova edició del cicle de jornades Bon dia Tarragona. Macias parlarà de “Torna l’era del ferrocarril. Ara Tarragona”.

En el decurs de la seva intervenció Pere Macias farà referència al paper que pot jugar el ferrocarril en la societat del segle XXI. Els serveis urbans i suburbans, els intercity i les mercaderies com a segments en els quals el ferrocarril és plenament competitiu.

A continuació resseguirà els esdeveniments ferroviaris més destacats en el darrer quart de segle en l’àmbit del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, amb especial referència a la línia d’Alta Velocitat i al Corredor de la Mediterrània. S’analitzaran també les actuacions en curs i aquelles que previsiblement entraran en servei en la present dècada.

Finalment es parlarà dels grans reptes que hi ha plantejats de cara a aconseguir que el ferrocarril respongui a les necessitats de la societat tarragonina, així com del que suposarà el traspàs integral de Rodalies a la Generalitat.


Altres notícies:


Nascut a Olot l’any 1956, Pere Macias és doctor en Enginyeria de Camins, Canals i Ports per la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha estat coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya i director estratègic del Projecte de connexió de les xarxes tramviàries per la Diagonal.

Va ser alcalde d’Olot entre els anys 1984 i 1996 i té una llarga experiència en l’àmbit polític i institucional. Va ser president de la Diputació de Girona entre els anys 1994 i 1996, conseller de Medi Ambient entre els anys 1996 i 1997, conseller de Política Territorial i Obres Públiques entre el 1997 i el 2001, senador entre el 2004 i el 2008 i diputat al Congrés entre el 2008 i el 2015. També va ser president de l’Autoritat del Transport Metropolità entre els anys 1997 i 2001, des d’on va impulsar la integració tarifària.

Els Bon dia Tarragona són una iniciativa de la Cambra amb el suport de Repsol, Caixabank i el Port de Tarragona. I la col·laboració de Bic Graphic i Yzaguirre.

 

Francesc Larios: ‘Aquest és un any molt ambiciós per l’Ajuntament de La Pobla de Montornès’

L’alcalde de La Pobla de Montornès, Francesc Larios. Foto: Cedida

L’alcalde de La Pobla de Montornès encara un any clau del seu segon mandat i repassa en aquesta entrevista concedida al DiariTots21 les prioritats municipals i els treballas més destacats realitzats darrerament.

Quines són les prioritats de l’Ajuntament per aquest 2024?

Aquest any és un any molt ambiciós pel que fa a les inversions, però també per assentar altres serveis i activitats, com la fira del vi, la celebració de Sant Jordi o el taller de memòria per a la gent gran.

L’any 2019 ens vam trobar certs problemes econòmics per poder fer inversions. El 2020 vam haver de fer front a una de les pitjors pandèmies que recordem, ens va condicionar gran part del mandat, i quan vam retornar a la normalitat i amb una economia més sanejada vam començar a desplegar el nostre programa electoral, amb inversions i serveis pels poblencs i poblenques. Però és ara quan podrem recollir els fruits de la feina feta tots aquests anys.

Per exemple, només aquest 2024 invertirem el doble de recursos econòmics en inversions que en el període 2010-2018.

Quines son les principals inversions?

Hem finalitzat les obres de la plaça de la Bassa, i els pròxims dies començarem les obres de remodelació del passeig de l’estació, que comptarà amb un parc infantil al costat de l’escola. Properament, es durà a terme l’execució de la primera fase de la xarxa d’hidrants i la substitució de més d’un quilòmetre de les canonades i voreres a la urbanització del Castell i Flor de l’Ametller, en les quals es concentren la majoria de les fuites.
També tenim previst la construcció d’una plaça al final del carrer del vent, també sortirà a licitació una empresa de serveis energètics, que suposarà la renovació de tot l’enllumenat públic, l’eliminació dels contenidors soterrats o la compra d’un marcador per al poliesportiu, entre d’altres.

En què ha consistit la reforma de la plaça de la Bassa?

Amb aquesta reforma s’ha reconvertit la plaça de la Bassa en un espai modern, sense barreres arquitectòniques i adaptat per a les activitats esportives i lúdiques que s‘hi fan durant tot l’any.

Aquesta remodelació ha suposat la reducció del nombre de bancals que conformaven la plaça i d’aquesta manera s’ha ampliat la zona d’ús de cadascun dels espais, millorant l’accessibilitat i els serveis per a les persones amb mobilitat reduïda.

El fet de tenir un escenari més gran i sense aixopluc ens permetrà realitzar la majoria d’actes sense haver de posar un escenari addicional, així com tampoc necessitarem llogar una caseta com a vestidors pels artistes.

La plaça de la Bassa és un espai emblemàtic del nostre municipi atès que antigament s’hi ubicaven els rentadors públics que feien servir l’aigua de la gran bassa que recollida l’aigua de pluja, i que dóna nom al lloc. El color blau de la pista esportiva és una referència a la zona dels safarejos, on hi havia un abeurador pels animals, un lloc per rentar la roba dels malalts i un per la resta de la família.

En quina situació econòmico-financera es troba l’Ajuntament?

Com he comentat abans, ara mateix la situació econòmica de l’Ajuntament és excel·lent. L’any 2020 vam liquidar els crèdits bancaris que tenia el consistori per poder fer front a factures pendents de pagament, vam eliminar totes aquelles despeses innecessàries i que en res beneficiaven al nostre municipi i que mes rere mes llastraven l’economia local i així poder estabilitzar el pressupost.

Aquesta gestió, més la cerca de subvencions, ens permet cada any augmentar el nombre de les inversions i poder anar resolent problemes endèmics del nostre municipi, com la presència de canonades molt antigues, on cap govern anterior hi ha invertit mai.

Per fer-nos una idea d’aquest augment, les inversions previstes per enguany representen un 1.738% respecte a les realitzades el 2018.

Pujaran els impostos i taxes, es mantindran o baixaran? I per què?

Des del primer dia teníem molt clar que per poder fer una bona gestió municipal, era capdal tenir sanejades les arques municipals, però alhora també teníem clar que l’augment necessari dels ingressos no podia anar a càrrec de tensar l’economia dels nostres veïns i veïnes.

Aquest sanejament econòmic s’havia de fer tant per la reducció de despeses innecessàries, com serveis que teníem per duplicat, com per la cerca de subvencions, que són les que permeten, sobretot a municipis petits com el nostre, poder realitzar les inversions necessàries.

Encara més, no només hem congelat els impostos i taxes municipals cinc anys consecutius, sinó que alhora hem creat diverses bonificacions, com la del 50% de la quota de l’Impost sobre vehicles de tracció mecànica pels titulars dels vehicles elèctrics i híbrids, una bonificació potestativa del 50% de la quota íntegra de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) per aquells habitatges que disposin d’instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica, una bonificació del 95% en les plusvàlues i una bonificació del 50% de la quota de la llar d’infants per les famílies monoparentals.

Com està el projecte del nou centre cultural i biblioteca?

El projecte de la remodelació de les antigues escoles per convertir-lo en un espai cultural i polivalent és un dels projectes que aquest any veurà la llum. L’any 2021 es va licitar l’obra, però amb l’encariment dels preus tant per la pandèmia com per la guerra d’Ucraïna va quedar desert. Un cop revisat el projecte i exposat al públic està previst licitar-lo de nou durant el mes de maig.

Des de l’equip de govern considerem que aquest equipament cultural esdevindrà un espai de trobada que crearà comunitat i identitat local i cultural així com també garantirà l’accés a totes les persones a la cultura.

Quines millores hi ha previstes per a les urbanitzacions?

Principalment, les millores que tenim previstes per a les urbanitzacions són les relacionades amb l’aigua. Al Castell i a Flor de l’Ametller hi invertirem en la xarxa d’hidrants, canvi de canonades i la recuperació d’un pou. Aquestes tres inversions estan valorades en 250.000 €. També esperem poder finalitzar les obres de la Zona Esportiva Municipal i així un cop obert, hi podrem fer diferents inversions en l’entorn, on també tenim previst la instal·lació de pistes de pàdel, entre d’altres.

Està millorant el reciclatge de la brossa amb la substitució dels contenidors?

Fins a l’any 2020 no hi havia cap opció per poder reciclar, ja que només disposàvem d’aquells contenidors vells sense tapa i on tot era considerat resta, així que qualsevol inversió en aquest sentit ja era positiva. Tot i que avui en dia el percentatge de reciclatge està en la mitjana de la comarca, ens queda un llarg camí per fer i és per això que durant el 2024 iniciarem una campanya de conscienciació sobre el reciclatge, la qual tindrà com a destinataris principals els nens i nenes de la Pobla.

S’ha creat el cos de Vigilants Municipals?

Una de les primeres accions que vaig impulsar va ser la creació d’una comissió de seguretat ciutadana, concretament el 9 d’octubre del 2019 es va constituir la primera comissió d’aquest ordre, en la qual hi havia un representant de cada partit amb representació a l’Ajuntament (Esquerra, Podem, PP, AMPM i Centrats). Atès que els diferents partits proposaven diversos models fruit de l’anàlisi i la reflexió es va acordar per unanimitat que la recomanació de Mossos d’Esquadra de crear un cos de vigilants era el model més idoni per al nostre municipi tenint en compte que s’havia de dur a terme la construcció d’una comissaria dels Mossos d’Esquadra a Torredembarra.

L’any 2021 vam aprovar, sense cap vot en contra, una nova relació de llocs de treball de l’Ajuntament, la qual creava el cos de vigilants integrat per un coordinador més quatre vigilants. Actualment, tenim un vigilant municipal i s’ha publicat l’oferta de dues places noves, que estaran operatives aquest estiu.

Estem en sequera a Catalunya. Com està el projecte de connexió amb l’aigua de l’Ebre (CAT)?

És un projecte més que necessari per al nostre municipi! La veritat és que va anar de molt poc que no perdéssim la reserva per poder-nos connectar. L’any 2019, quan no feia ni un mes que era alcalde, vam saber que a final de juliol del mateix any acabava la reserva que teníem per poder-nos connectar, atès que l’anterior govern municipal considerava que no era necessari i optava per la construcció d’un nou pou.

A córrer cuita vam poder negociar una pròrroga de dos anys i abans que finalitzés, ja vam comunicar la intenció de fer la connexió. Actualment, el projecte està en revisió i la idea de l’equip de govern és tenir-ho tot enllestit aquest any, per poder cercar totes les opcions de finançament per poder executar el projecte durant el 2025.

Cada any se segueixen creant noves associacions i elements festius al municipi. Com valora el batec de les entitats a La Pobla?

Sempre he dit que el teixit associatiu de la Pobla és un luxe. Gràcies a les entitats, podem dur a terme moltíssimes activitats, considerem necessari continuar amb les sinèrgies generades en els darrers quatre anys, en els quals les entitats i associacions han estat a l’eix vertebrador de les polítiques municipals a través de polítiques de col·laboració i cooperació que han permès l’organització exitosa de nombrosos esdeveniments