Peces clau del nostre futur: Cultura, Joventut, Esport, Noves Tecnologies i Igualtat

BALANÇ DE MANDAT AL MUNICIPI DE LA SECUITA (LA SECUITA, L’ARGILAGA, VISTABELLA I LES GUNYOLES) (III)

Imatge d’una actuació dins la Primavera Musical. Foto: Cedida

L’alcalde, Eudald Roca, durant una visita escolar a l’Ajuntament. Foto: Cedida

En l’àmbit cultural el dinamisme dels quatre pobles que conformen el municipi de la Secuita és vertiginós. Associacions i ajuntament comparteixen l’objectiu comú de fer que la cultura, en tots els seus aspectes, formi part de la vida de tots els ciutadans del municipi.

Començant per les tradicionals Festes Majors, en les que les associacions tenen un paper fonamental i d’autonomia en la seva organització, amb la realització d’actes per a tots els públics i edats que omplen d’alegria els carrers del nostre municipi i propicien el retrobament de veïns i amics amb els nostres pobles i la seva gent. Aquests actes són oberts, on tothom hi pot participar, col·laborar o simplement gaudir de les festes (concerts, esmorzars, xarangues, sopars a la fresca, teatre, havaneres, jocs i activitats per als més menuts…) i omplen els mesos de juliol i agost del municipi.

No sols les Festes Majors omplen de cultura el nostre municipi, des de l’ajuntament es potencia l’organització de diferents esdeveniments, que s’han anat consolidant en les diferents edicions, i que van més enllà de l’àmbit municipal, com és la primavera musical a Vistabella que es desenvolupa en el marc incomparable de l’església modernista de l’arquitecte Josep M. Jujol. La Primavera musical a Vistabella gaudeix d’un reconegut prestigi, on artistes de gran nivell connecten amb el públic i l’espai, en una interacció de petit format atès que l’aforament de l’església del Sagrat Cor de Vistabella no permet una assistència massiva de públic.

També es potencia, en el cicle Cultura a la fresca, noves iniciatives i creacions en diferents àmbits artístics que estan fora dels circuits tradicionalment establerts. Aquest cicle permet gaudir d’aquestes noves creacions artístiques en un ambient relaxat i de petit format, a l’aire lliure, durant les nits de divendres d’abril a juny, al pati de l’ajuntament.

Celebració del Secufest. Foto: Cedida

El ‘Secufest’

No ens podem oblidar del «Secufest», una iniciativa que pretén donar visualització a diferents grups locals de música, d’artesans, de productors, amb la realització de diferents tallers i activitats, tot de producció local (Km0) que omplen tot un cap de setmana les pistes poliesportives del municipi.

Xerrades, cursos de formació, teatre, cinema en català per infants, aules de formació per a la gent gran amb la col·laboració amb la URV, tallers, contacontes, la festa de la cervesa… omplen d’activitat cultural el municipi la resta de l’any.

L’original Bibliocabina. Foto: Cedida

També hem volgut fomentar la lectura i les activitats en família, amb apostes innovadores com la de convertir l’antiga cabina de telèfon en una biblioteca al carrer («bibliocabina»), iniciativa molt ben acollida per la gent del municipi o l’edició de la revista Quatre que recull les notícies més importants que han succeït als nostres pobles, a l’ajuntament, a l’escola o notícies d’interès i notes històriques.

Un moment de la celebració del Campus Esportiu. Foto: Cedida

Les instal.lacions esportives

Al municipi no podem deslligar l’activitat cultural de l’esportiva. En aquests moments comptem amb unes instal·lacions esportives complertes que ens han permès el foment de la pràctica de diferents esports i de lleure en família.

A les piscines municipals s’organitzen cursos de natació de diferents nivells, gimnàstica aquàtica per a persones grans, ioga i «zumba» per als més joves.

A les pistes de pàdel es fomenta aquest esport, des de ben petits, mitjançant l’escola de pàdel. L’ús d’aquestes pistes de pàdel és obert a tota la ciutadania a través d’una reserva telemàtica i unes tarifes reduïdes pels veïns i veïnes del municipi. El mateix passa per a la pràctica del futbol sala i de bàsquet.

A l’estiu s’organitzen estades esportives per als joves i activitats de casal d’estiu en llengua anglesa, que permeten la conciliació de les obligacions familiars amb la de temps de lleure dels més petits.

Conscients de la importància de la pràctica de l’esport, com a complement de la formació integral dels nostres infants, col·laborem amb l’escola per a la implementació de la pràctica del judo en horari lectiu, esport que ajuda a millorar l’autocontrol, el respecte, el coneixement de si mateix i del seu propi cos.

L’oficina jove

Ha estat important la feina feta per l’oficina jove, d’orientació laboral, informació d’ofertes de treball i ajuda a la confecció de currículums que els obren una finestra d’oportunitat laboral, així com la programació d’activitats lúdiques com l’esquiada jove o el «paintball» que fomenten la relació entre joves de diferents municipis.

Diverses han estat les iniciatives municipals en favor de la igualtat. Foto: Cedidaa

Polítiques d’Igualtat

Un altre aspecte que no podem oblidar és el foment de les polítiques d’igualtat, ja que malauradament encara hi ha molt camí per a fer, amb campanyes participatives com «Prou violència de gènere», «Recorreguts segurs pel municipi», «Dia contra l’homofòbia i recolzament als col·lectius LGTBIQ+) o «Diposita aquí el teu masclisme», on s’ha posat aquest missatge a les papereres del municipi o pintant un banc de color lila (amb la col·laboració de l’alumnat de l’escola), l’exposició «Dones grans, grans dones» i la lectura de contes inclusius acompanyats d’un bany de música.

Reunió amb veïns de Vistabella

Avui dia, tenim molt clar, que per tal d’apropar l’activitat municipal i facilitar la gestió administrativa és del tot imprescindible l’ús de les noves tecnologies. L’ajuntament ha apostat durant aquesta legislatura per implementar la Seu Electrònica i així permetre fer gestions via telemàtica. També s’ha invertit en la renovació d’infraestructures informàtiques municipals per tal de tenir una major eficiència tecnològica.

La xarxa de fibra òptica

S’ha aconseguit portar la xarxa de fibra òptica als nostres pobles, gestionant amb diferents companyies subministradores que actualment poden donar aquest servei al nostre veïnat.

Tanmateix hem utilitzat les noves xarxes socials per mantenir informada, a l’instant, a la població sobre qualsevol tema d’interès o activitat municipal utilitzant eines com el pregó electrònic, Facebook ( eina que creix dia a dia comptant actualment amb més de 700 seguidors) i l’ Instagram ( amb uns 375 seguidors).

 

Balanç de Mandat al municipi de La Secuita II (La Secuita, L’Argilaga, Vistabella i Les Gunyoles)

Àmplies voreres enjardinades

UN MUNICIPI DINÀMIC, RESPECTUÓS AMB EL MEDI NATURAL I SOSTENIBLE

Hem volgut fer un municipi amb una mobilitat més segura, tot reforçant i creant nous serveis.

Com a primer pas s’han realitzat, amb la col·laboració veïnal i d’associacions, diferents recorreguts pel municipi i així poder millorar els elements de seguretat vial com l’enllumenat, la creació i ampliació de voreres, passos de vianants, passos adaptats…

Per tal de poder actuar sobre aquests recorreguts s’han traçat diferents eixos o artèries en els llocs més transitats: escola i zona comercial. No podem oblidar que la Secuita està afectada per dues carreteres amb un elevat trànsit de vehicles.

Treballs de senyalització viària

L’objectiu era fer una mobilitat de vianants segura amb convivència amb el trànsit rodat.

Per poder desenvolupar un projecte integral a tot el nucli ens van fonamentar en les tres artèries més transitades ja que la distribució del trànsit en aquests tres eixos ens condicionava la regularització de la resta de carrers i xarxes de serveis (aigua, enllumenat, gas, baixa tensió, telefonia …).

La primera actuació va ser la construcció de dues rotondes que distribueixen el trànsit rodat en sentits únics. Amb aquesta actuació hem aconseguit reduir a la meitat la densitat del trànsit en aquestes vies. El fet de reduir el trànsit ens ha permès fer voreres més àmplies i crear noves places d’aparcament. Aquestes noves voreres ens ha permès estendre i modernitzar la xarxa de serveis municipals com les canonades d’aigua, l’enllumenat públic, la telefonia i la baixa tensió. També s’han incorporat noves instal·lacions com la xarxa de gas.
Al disposar de recorreguts per a vianants ens ha facilitar el poder posar elements de seguretat com baranes i pilones; així com altres elements que embelleixen aquests espais (jardineres, bancs i papereres).
Aquesta actuació ha estat possible amb la implicació de la Diputació de Tarragona que ha col·laborat en la realització d’aquest projecte.

Una altra actuació en aquest sentit, durant aquesta legislatura, ha estat la segona fase d’urbanització del sector de les Creus de la Secuita, on era imprescindible una actualització de la xarxa d’aigua i la instal·lació d’un grup de pressió per garantir-ne el subministrament a tots els habitatges. S’ha aprofitat per implantar canalitzacions soterrades de la resta de serveis així com ampliar voreres i instal·lar la nova canalització del servei de gas. També s’ha fet un nou asfaltat i s’ha regulat en trànsit en sentits únics.

Els treballs de regularització del trànsit en tot el poble també ens ha permès la delimitació i senyalització de les zones d’aparcament, s’ha incrementat el nombre de places, afavorint un trànsit rodat més fluid i segur. S’ha completat aquesta actuació amb la creació de nous espais públics destinats a aparcament, com l’antic magatzem de la brigada municipal que es destinarà a aquesta finalitat.

REHABILITACIÓ I CREACIÓ DE NOUS EQUIPAMENTS

A la zona esportiva municipal hem pogut millorar substancialment els espais destinats a la terrassa i al bar. S’ha realitzat en dues fases, a la primera es va cobrir la zona destinada a terrassa per a garantir l’ombra i protegir en cas de pluja, actuació feta amb plaques de policarbonat que ens garanteixen aquesta finalitat i a la vegada fa que la terrassa no perdi llum natural. En la segona es va ampliar i equipar la zona de cuina per tal de poder donar resposta a un millor servei i atendre les expectatives dels usuaris.

Rehabilitació del Casal de l’Argilaga

Reurbanització de Les Gunyoles

Un dels edificis més emblemàtics del municipi és el Casal de l’Argilaga, exemple del modernisme industrial, consta de dues naus unides per una entrada que dona accés a un petit pati interior que les separa. La nau est d’aquest Casal era un antic teatre molt degradat pel pas del temps, era important recuperar aquest espai i així poder continuar comptant amb aquest equipament i la seva funció. Això ha obligat a realitzar una actuació de rehabilitació molt acurada des de la substitució dels antics caballs de fusta, la teulada i els paviments fins les parets de càrrega i la caixa escènica.

Durant la rehabilitació s’ha aprofitat per introduir nous elements com la climatització del local, l’aïllament tèrmic, l’aïllament acústic i nous cortinatges. Per donar compliment a la normativa contra incendis en locals públics ens hem vist obligats a instal·lar un gran dipòsit d’aigua soterrat al pati de les antigues escoles, hem aprofitat per a fer la substitució de canonades al Carrer Sant Pau.

S’ha vetllat perquè l’edifici mantingués en tot moment la seva singularitat original.

S’ha creat un nou equipament al municipi, un edifici modern, adaptat i energèticament autosuficient, pensat per a donar resposta a les necessitat dels més grans. Aquest equipament és el Centre de dia i el Casal de la gent gran.

Interior del Casal de la Gent Gran

La part de Casal consta d’un ampli espai de recepció a l’entrada, una sala polivalent amb panells divisibles que permeten la divisió de l’espai per a realitzar diverses activitats a la vegada, lavabos, vestidor, despatx de direcció i perruqueria. Des de la recepció s’accedeix a la zona destinada a Centre de dia, que és d’ús restringit als usuaris. El Centre de dia disposa d’una sala de grans dimensions destinada a menjador, sala d’activitats i repòs, una cuina totalment equipada, sala d’infermeria, despatx d’administració, bugaderia, dutxa geriàtrica, vestidors i lavabos adaptats. Les dues zones compten amb amplis espais exteriors enjardinats.
Amb la posada en marxa del Centre de dia i el Casal de la gent gran s’ha completat tota una illa d’equipaments municipals, situada en un espai central del poble que uneix el nucli antic de la Secuita, la zona de l’Eixample i les Creus.

MEDI AMBIENT I TERRITORI

El municipi de la Secuita sempre ha estat curós amb la protecció de l’entorn i el medi ambient. En els darrers anys hem suportat grans pressions urbanístiques, de línies d’alta tensió i d’implantació de parcs fotovoltaics. Hem sabut mantenir el nostre entorn natural i paisatgístic malgrat la proximitat de grans àrees urbanes, «al municipi de la Secuita comença el camp».

Arranjament del camí de l’Albereda

En ser un municipi amb quatre pobles comptem amb una extensa xarxa de camins municipals que uneixen els nostres nuclis de població travessant els espais de conreus que els envolten. Aquests camins necessiten un constant manteniment i millores. Durant aquesta legislatura s’han fet diverses actuacions com desbrossament, pavimentació, compactació de ferm, reforçament d’esculleres … El manteniment de camins en garanteix l’accés i la conservació del medi.

Ens sentim compromesos mediambientalment per això les polítiques de l’ajuntament de la Secuita estan encaminades a preservar aquest patrimoni, evitant els grans impactes ambientals i afavorint la sostenibilitat com el tractament de residus, implementant els punts i les freqüències de recollida de les diferents fraccions (rebuig, envasos, paper-cartró i vidre). També s’ha posat el servei de recollida d’orgànica en cases plurifamiliars i s’ha afavorit el tractament de l’auto compostatge casolà en horts i cases enjardinades. Fomentem la conscienciació del nostre veïnat en diferents campanyes, des de la incidència en l’escola (són el nostre futur) a accions més quotidianes com és el tractament de la poda de l’arbrat municipal que es reaprofita per al tractament de terres en espais públics.

Un altre repte que assolim és el tractament d’aigües residuals en millores contínues a les depuradores municipals, en sistema de filtració, oxigenació i precipitació de metalls pesats marcant-nos com a repte el seu reaprofitament per a reg i tractaments agrícoles.

Dins el cicle de l’aigua, per garantir la qualitat de la mateixa i l’abastament a la població hem posat en marxa una planta de tractament de nitrats i un sistema de cloració automàtica, cabalímetres i comptadors de pous i dipòsits enllaçats informàticament que ens permeten saber l’aigua que es consumeix en cada moment així com la seva qualitat.

Tanmateix som conscients que hem d’anar cap a un model de municipi energèticament més sostenible i autosuficient. Des de l’ajuntament s’està implementant la col·locació de plaques fotovoltaiques en edificis municipals, començant per les escoles amb una producció de 26,25KWp i el Centre de dia i Casal de la gent gran amb 14,24KWp i pròximament l’edifici de l’ajuntament amb 36,8KWp i el Casal de l’Argilaga amb 36,8KWp.

 

Balanç de Mandat al municipi de La Secuita (La Secuita, L’Argilaga, Vistabella i Les Gunyoles)

El Centre de Dia i Casal de la gent gran una fita exemplar. Foto: Cedida

Visita institucional al Centre de Dia el març de 2021. Foto: Tots21

Al municipi de la Secuita tothom hi compta!!

RESPONEM DAVANT LA COVID 19

En l’àmbit sanitari aquesta legislatura ha estat marcada i condicionada per un fet, fins aleshores sense precedents, la COVID 19.

Davant aquesta situació d’excepcionalitat i tenint en compte que als quatre pobles que conformen el nostre municipi hi viuen moltes persones d’edat avançada, l’ajuntament va impulsar la creació d’un grup de voluntariat per tal de donar resposta a les seves necessitats com fer la compra d’aliments, medicaments… Tanmateix, es va posar en marxa un protocol d’atenció telefònica per així poder mantenir un contacte continu amb les persones més vulnerables del municipi, reforçant-ho amb un servei d’atenció psicològica, també via telefònica, amb l’objectiu d’apaivagar els efectes negatius derivats del confinament.

Al mateix temps i davant la nova situació econòmica, derivada de la pandèmia, que va afectar a moltes economies familiars del municipi (ERTOS), es va incrementar la partida pressupostària d’ajut a les famílies amb 30.000€. Bàsicament es van destinar a vals d’aliments, rebuts de subministrament elèctric, material farmacèutic i al pagament de lloguer o hipoteca.

L’Ajuntament ha hagut de fer front a la pandèmia de la covid 19. Foto: Cedida

En l’àmbit educatiu es va gestionar el repartiment de material informàtic per a l’alumnat que no en disposava. També es va facilitar la connectivitat a internet, de forma gratuïta, a totes les famílies més vulnerables per tal que tots els infants poguessin realitzar les seves classes virtuals.

De la mateixa manera, per tal de garantir la correcta alimentació de tot l’alumnat, pels que disposaven d’ajut de menjador, es va efectuar el repartiment de les targes menjador que permetien a les famílies la compra gratuïta dels aliments.

Des de l’escola bressol, i per estar en constant contacte amb el seu alumnat, es van realitzar un seguit d’activitats lúdiques, via telemàtica, que permetia la interacció amb els infants i les famílies (pel tal de mantenir el vincle del tot necessari en aquesta etapa educativa). Des de tots els sectors es va valorar molt positivament aquesta iniciativa.

MANTENIR ELS QUATRE CONSULTORIS MÈDICS, UN DRET AL QUAL NO HI VOLEN RENUNCIAR

Ha estat un dels objectius d’aquest ajuntament el continuar mantenint oberts els quatre consultoris mèdics del nostre municipi, amb assistència tant mèdica com de infermeria, malgrat les situacions desfavorables amb les que ens trobem.

Això ens suposa una contínua inversió, d’equipament de material i manteniment de les instal·lacions, però entenem que el nostre veïnat té dret a una atenció primària propera i de qualitat.

Imatge de les Aules de la Gent Gran. Foto: Cedida

LA GENT GRAN, OBJECTIU PRIORITARI DE LA LEGISLATURA

Una de les assignatures pendents d’aquest ajuntament era la de disposar d’un espai adient per a la nostra gent gran, un merescut retorn a la seva implicació en el dia a dia dels nostres pobles.

No podíem permetre que la nostra gent gran es quedés aïllada i per això hem volgut afavorir la seva capacitat per relacionar-se, de fer amistat, de compartir estonetes…Tampoc volíem que es produís un desarrelament amb el seu poble i veïns.

Per donar resposta a tot això s’ha construït un nou equipament, obert, lluminós, eficient i amb amplis espais on hi ha el Casal de la gent gran i el Centre de dia.

El Casal de la gent gran és un punt de trobada, sociabilització i comunicació, d’entrada lliure per a totes les persones majors de 60 anys del municipi, on s’hi desenvolupen diverses activitats com conferències, tallers… També s’hi pot anar a fer petar la xerrada, jugar la partida, llegir la premsa o veure un programa de televisió.
Aquest espai també ofereix servei de perruqueria, podologia, fisioteràpia i menjador al migdia.

La part de Centre de dia presta una atenció personal i especialitzada, dissenyada per a un màxim de 20 usuaris/es. Comptem amb un equip professional multidisciplinar amb personal de gerontologia, infermeria, fisioteràpia, psicopedagogia, educadora social així com servei administratiu i de consergeria.

Sabem la importància que té per les famílies el fet de poder confiar que els seus familiars reben l’atenció i estima que es mereixen mentre ells desenvolupen les seves tasques diàries. Un cop de mà a facilitar la conciliació laboral i familiar.

També som conscients de la necessitat que tenen els usuaris de saber, que en tot moment, compten amb persones dedicades a ells i elles, a la vegada que poden continuar relacionant-se amb la gent del seu entorn.

L’ESCOLA: EIX VERTEBRADOR DEL MUNICIPI

Des de l’ajuntament sempre s’ha entès que l’escola ha d’anar més enllà de la simple formació acadèmica, no ha de ser només un espai on els infants dels municipi desenvolupin la seva primera formació, sinó que tenim la ferma convicció que ha de ser l’eix vertebrador de tot el municipi.

Des de sempre, s’ha participat de forma activa i en col·laboració amb tota la comunitat educativa. S’han fet convenis a tres bandes (escola-AMPA-ajuntament) per tal d’impulsar l’espai de biblioteca, la compra de material divers…

Visita escolar al Galió Andalucía. Foto: Cedida

S’han subvencionat activitats esportives,dins l’horari lectiu, per a assegurar l’accés a aquestes de tot l’alumnat i com un complement de formació integral.

També s’ha ajudat econòmicament a la realització de diferents activitats a fer fora del Centre com és la contractació d’autobusos per a les estades de colònies i altres sortides.

Tanmateix, s’ha mantingut una estreta col·laboració amb els pares i mares dels alumnes facilitant-los els espais, aportació econòmica i materials necessaris per al desenvolupament de les activitats programades.

L’escola bressol el futur del municipi. Foto: Cedida

Escola Bressol: l’aposta de futur

Entenem que el primer contacte dels infants i de les famílies amb el sistema educatiu és fonamental per això hem creat un equip docent que té una base multidisciplinària, per cobrir diferents àrees de l’educació ja sigui dins el propi Centre com en l’entorn social del municipi.

Des de l’escola bressol «Els Guillemets» volem afavorir de manera natural i lúdica l’aprenentatge vivencial i significatiu necessari per a desenvolupar els fonaments de les estructures cognitives bàsiques que ens permetran adquirir cotes de coneixement cada vegada més altes.

Les llengües també tenen un paper fonamental dins l’escola bressol. Seguint la nostra metodologia d’aprendre d’una manera lúdica, introduïm la llengua anglesa mitjançant cançons.

La nostra metodologia multidisciplinar i la multiprofessionalitat de l’equip educatiu ens permet donar respostes globals, contemplant els infants des de diferents perspectives ( cognitiva, afectiva, social, psicomotriu i comunicativa), totes elles encaminades a potenciar el desenvolupament harmònic i integral dels infants.

Redacció

 

ESPECIAL MANDATS

Balanç de 4 anys de governs municipals al Tarragonès i Baix Camp

Alforja
Joan Josep Garcia

Cambrils
Oliver Klein

Castellvell del Camp
Joan Sabaté

Constantí
Oscar Sánchez

Creixell
Jordi Llopart

El Morell
Eloi Calbet

Els Pallaresos
Jordi Sans – Xavier Marcos

La Canonja
Roc Muñoz

La Pobla de Mafumet
Joan Maria Sardà

La Pobla de Montornès
Francesc Larios

La Secuita
Eudald Roca

La Selva del Camp
Jordi Vinyals – Josep Masdeu

Mont-roig del Camp
Fran Morancho

Perafort
Joan Martí Pla

Prades
Lídia Bargas

Reus
Carles Pellicer

Riudoms
Isabel Gómez – Sergi Pedret 

Roda de Berà
Pere Virgili

Salou
Pere Granados

Tarragona
Pau Ricomà

Vilallonga del Camp
Gemma Benaiges

Vila-seca
Pere Segura