La Pobla de Montornès ha experimentat molts canvis en aquesta legislatura, tot i estar marcada per dos anys de pandèmia

Francesc Larios: 'Durant aquests quatre anys, no només s'ha liquidat el deute, sinó que s'ha fet una fiscalització exhaustiva de totes les despeses del consistori'. Foto: Cedida

Francesc Larios: ‘Durant aquests quatre anys, no només s’ha liquidat el deute, sinó que s’ha fet una fiscalització exhaustiva de totes les despeses del consistori’. Foto: Cedida

Economia: Deute zero i bonificacions

Durant aquest mandant, un dels canvis més importants que ha experimentat La Pobla de Montornès s’ha situaten l’àmbit econòmic. L’actual equip de govern va heretar una gestió dels recursos econòmics poc eficient i que no donava marge a fer inversions al municipi. L’any 2019 l’Ajuntament tenia un deute de més de 400.000 €, repartit en tres crèdits bancaris, que es van demanar per fer front a factures pendents, com per exemple per pagar el deute acumulat amb el Consell Comarcal del Tarragonès amb el contracte de les escombraries.

Durant aquest quatre anys, no només s’ha liquidat el deute, sinó que s’ha fet una fiscalització exhaustiva de totes les despeses del consistori, donant de baixa una quantitat important de despeses fixes que no aportaven res al poble i que ha permès ampliar la quantitat destinada a inversions.

D’altra banda, han augmentat considerablement els ingressos, atès que s’han demanat totes aquelles subvencions disponibles que encaixaven amb les necessitats del municipi.

Això ha permès fer una gran quantitat d’inversions, alhora que s’han aprovat diverses bonificacions pels poblencs i poblenques, com la bonificació del 50% de la quota de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica pels titulars dels vehicles elèctrics i híbrids, la bonificació del 50% de l’IBI en aquells habitatges que s’hagin instal·lat sistemes per a l’aprofitament elèctric de l’energia provinent del sol per a l’autoconsum, la bonificació del 50% de la quota de la llar d’infants per a les famílies monoparentals o la bonificació del 95% de la quota de l’impost en les transmissions de terrenys de l’habitatge habitual del causant en ascendents, descendents i adoptats de primer grau i cònjugues.

Les associacions han demostrat la seva vitalitat. Foto: Tots21

Cultura i festes: La importància de les associacions

Tot i els dos anys de pandèmia que van ser un fre a les activitats previstes, La Pobla de Montornès ha pogut fer una gran quantitat de noves activitats i espectacles, com l’acollida d’un circ, la fira de bruixes i dracs, la fira del vi, el concurs de microteatre, concerts de Nadal, diverses obres de teatre, tallers, formacions o concursos de decoració dels balcons o de narrativa curta.

Moltes de les activitats que es realitzen al poble es fan en col·laboració d’entitats i associacions municipals, com l’Aplec de Pasqua o Sant Joan. En aquest sentit, amb col·laboració amb les entitats s’ha recuperat les festes de les urbanitzacions del Castell i Flor de l’Ametller, que no se celebraven feia més d’una dècada o s’han organitzat diversos parcs de Nadal.

Aquesta bona entesa entre l’Ajuntament i les associacions es reflecteix en la creació de noves entitats, com per exemple les darreres associacions de Protecció Civil, teatre, batucada o de fotografia i astronomia.

Pel que fa a l’àrea d’Urbanisme, equipaments i serveis municipals, s’han executat les obres de renovació i legalització dels bars municipals de la plaça de la Bassa i del bar de la piscina. També s’està executant la reforma i legalització de la zona esportiva municipal.

Visita de la Diputació a les obres de reforma del pavelló. Foto: Tots21

Així mateix, s’han fet una gran quantitat d’inversions, com són:

– La compra i enderroc d’una casa al carrer del Vent.
– Diversos arranjaments al poliesportiu, com la substitució del sostre, el canvi de finestres, la instal·lació d’enllumenat amb tecnologia LED o el canvi de la porta principal automatitzada.
– Un aixopluc a l’escola.
– Un skateparc.
– Digitalització del rellotge del campanar.
– L’adequació de l’antic consultori, convertint-lo en sales per les entitats.
– L’eliminació d’una deixalleria incontrolada per reconvertir-la en un espai familiar.
– La instal·lació d’una tirolina.
– Enllumenar el tram que uneix el nucli amb les urbanitzacions.
– La instal·lació de 78 columbaris al cementiri municipal.
– La instal·lació d’una porta automàtica al cementiri, que ha permès ampliar els dies d’obertura de dos a set dies setmanals.
– La instal·lació d’una pèrgola a la piscina municipal.
– L’adequació d’un espai per allotjar els gossos i gats perduts o abandonats.
– La primera fase del canvi d’enllumenat a les urbanitzacions.
– La primera fase d’arranjament de voreres.
– S’ha realitzat la primera de dues fases de neteja d’una franja perimetral de seguretat.
– Substitució dels antics contenidors per illes de reciclatge.
– S’ha licitat i adjudicat la remodelació de la plaça de la Bassa.
– Hi ha dos grans projectes que ja estan enllestits pendents de licitació els pròxims mesos, com són l’adequació de les antigues escoles en un centre cultural, que acollirà una biblioteca dins la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat, i la reforma completa del passeig de l’Estació.

L’Ajuntament ha substituït en diversos trams la il.luminació pública pel sistema LED. Foto: Tots21

Personal

Pel que fa al personal de l’Ajuntament, s’ha elaborat i consensuat amb els treballadors i els sindicats una nova relació dels llocs de treball, que inclou fins a 25 places, en el que hi destaca un cos de vigilants o la creació de noves places de tècnic o d’arquitecte municipal.

Comerços i empreses

Durant aquests quatre anys, s’han realitzat diverses accions per fomentar el comerç local, amb propostes com “Vermuteja a la Pobla” o “Jo compro a la Pobla”, o amb l’edició d’un díptic amb la ubicació dels comerços del municipi, que s’ha repartit, per exemple, en activitats esportives que han portat un gran nombre de visitants, com són els campionats de Catalunya i d’Espanya de Powerlifting.

Com a complement a aquestes activitats, s’han realitzat xerrades i tallers sobre eficiència o gestió del temps, enfocades a petites empreses i autònoms.

El Pla Local de Joventut

Durant aquest mandant, l’Ajuntament de La Pobla de Montornès ha aprovat el Pla Local de Joventut com a eina de planificació estratègica de les polítiques locals de Joventut.

De forma paral·lela a l’elaboració del Pla Local de Joventut, s’han anat fent diferents activitats, com una festa jove, tallers de cuina i d’astronomia o l’esquiada jove, entre altres activitats.

Ordenances municipals

Des del 2019 s’han aprovat diverses ordenances municipals, algunes d’elles obsoletes i d’altres que eren inexistents, com la regulació de la construcció de piscines, la regulació del mercat setmanal, la regulació de la publicitat del poliesportiu o l’ordenança reguladora d’obres subjectes a llicència i al règim de comunicació prèvia.

Transparència i participació

També en aquest mandat s’ha posat en marxa una nova web amb un apartat d’incidències, i diverses xarxes socials, fomentant així la comunicació, la participació, i sobretot, la transparència d’un govern obert.

En aquest sentit, l’alcalde del municipi, Francesc Larios, també va posar en marxa les trobades amb els veïns i veïnes amb el programa “Cafè amb l’alcalde”, on poden consultar o informar-se de les activitats del consistori.

Redacció

 

ESPECIAL MANDATS

Balanç de 4 anys de governs municipals al Tarragonès i Baix Camp

Alforja
Joan Josep Garcia

Cambrils
Oliver Klein

Castellvell del Camp
Joan Sabaté

Constantí
Oscar Sánchez

Creixell
Jordi Llopart

El Morell
Eloi Calbet

Els Pallaresos
Jordi Sans – Xavier Marcos

La Canonja
Roc Muñoz

La Pobla de Mafumet
Joan Maria Sardà

La Pobla de Montornès
Francesc Larios

La Secuita
Eudald Roca

La Selva del Camp
Jordi Vinyals – Josep Masdeu

Mont-roig del Camp
Fran Morancho

Perafort
Joan Martí Pla

Prades
Lídia Bargas

Reus
Carles Pellicer

Riudoms
Isabel Gómez – Sergi Pedret 

Roda de Berà
Pere Virgili

Salou
Pere Granados

Tarragona
Pau Ricomà

Vilallonga del Camp
Gemma Benaiges

Vila-seca
Pere Segura