La legislatura de les polítiques socials

Imatge de l’edifici consistorial. Foto: Cedida

Fa quatre anys, ningú no es podia imaginar que un virus originari de la Xina trastocaria els plans de tot el món. Tampoc a la Pobla de Mafumet, on l’alcalde Sardà va comparèixer a les eleccions municipals -que va guanyar- amb un equip renovat i rejovenit, i sota les sigles d’una agrupació municipalista.

Entre els reptes i compromisos destacaven velles aspiracions, com la implantació de la recollida selectiva al municipi, o projectes ambiciosos, com l’ampliació de l’avinguda Mina de Madró fins a la seva connexió amb la carretera de Constantí.

Quatre anys després, ambdós projectes són una realitat –en el cas del projecte urbanístic, la previsió és tenir-lo finalitzat pels volts de Sant Joan-. Però, en el futur, no serà el més recordat de la legislatura quan es tiri la vista enrere.

Davant l’esclat de la pandèmia, el consistori va modificar el seu full de ruta i va optar clarament per prioritzar l’atenció social. La situació ho requeria i era més que urgent fer arribar aliments, medicaments i productes bàsics a la població confinada. Aquesta tasca va ser possible gràcies a la coordinació i cooperació dels empleats municipals, de la Brigada municipal i dels Vigilants municipals. En aquesta missió va comptar amb una col·laboració essencial, la dels membres de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de la Pobla.

I un cop superat el confinament, calia recuperar progressivament la normalitat en tots els àmbits: de l’educatiu al cultural, passant per l’impuls d’iniciatives de caire social. Amb tot, la prioritat era recuperar la normalitat econòmica del municipi i de les famílies pobletanes. Per tal de contribuir a aquest aspecte, des del consistori es va activar un pla de xoc contra les conseqüències econòmiques i socials provocades per la Covid-19. Aquesta iniciativa, impulsada durant la primavera del 2020, va injectar a les famílies pobletanes uns 200.000 euros, mentre que la iniciativa va ser repetida -i potenciada- l’any 2021, quan els efectes de la pandèmia eren encara més que visibles.

Així, en la segona edició d’aquest programa d’ajuts socials, l’Ajuntament va distribuir 269.105,26 euros en forma de subvencions. De fet, el 2021 va ser un any especialment destacat pel que fa als programes socials finançats pel consistori. I és que, incloent-hi el pla de xoc ja esmentat, les arques municipals van destinar fins a 898.801,82 euros a polítiques socials.

Aquests diners van servir per finançar diversos programes d’ajuts directes, com el d’arranjament de façanes, el de millora de l’accessibilitat als domicilis o per a la compra de material i aparells per a persones amb discapacitat, així com el programa d’ajuts als estudiants o el xec nadó -instaurat l’any 2012 i del qual ja se n’han beneficiat 625 nounats pobletans.

Fer de la crisi una oportunitat

D’altra banda, el confinament obligat per la pandèmia va permetre l’acceleració d’un procés que l’Ajuntament havia iniciat uns anys abans, com és el desenvolupament i plena aplicació de la seu electrònica municipal.

Gràcies a aquest treball previ, els veïns i veïnes del municipi seguir gaudint d’un servei àgil, còmode. Segur… i telemàtic. Des de llavors, aquesta eina s’ha convertit en un recurs fonamental per a tots aquells tràmits que els pobletans han de gestionar amb el seu ajuntament.

A més, cal recordar que el municipi compta també amb perfils actius a les principals xarxes socials, així com també amb un portal de transparència i una app gratuïta i bidireccional que facilita informació d’interès i la gestió d’alguns tràmits municipals.

Per tot plegat, el passat mes de maig la Pobla va ser distingida pels Reconeixements Administració Oberta com un dels deu municipis amb un millor maduresa digital del 2021, en la categoria de municipis de 1.001 a 5.000 habitants.

A finals del proper mes de juny quedarà finalitzat l’altre gran projecte urbanístic: l’ampliació de l’avinguda Mina de Madró. Foto: Cedida

La Pobla, en creixement

A nivell urbanístic, l’Ajuntament ha impulsat i fet realitat els dos grans projectes que tenia per a aquesta legislatura: d’una banda, al juny del 2021 va ser inaugurada la renovació dels carrers Major i Nostra Senyora de Montserrat, en un projecte de 855.832,75 euros sufragats per l’Ajuntament. Els treballs van incloure la millora integral d’aquests carrers, tant pel que fa a l’aspecte exterior com dels serveis soterrats.

I d’una altra banda, a finals del proper mes de juny quedarà finalitzat l’altre gran projecte urbanístic: l’ampliació de l’avinguda Mina de Madró, en un projecte valorat en 4,1 milions d’euros que seran sufragats íntegrament per l’Ajuntament. El municipi guanyarà 280 metres lineals d’avinguda, fins a la seva connexió amb la carretera de Constantí a través de dos accesos i sortides. També s’està urbanitzant el lateral més proper al nucli urbà, amb la creació dels carrers adjacents que connectaran el nou tram d’avinguda amb el seu entorn. Això permetrà la creació de tres noves illes, que seran parcialment ocupades amb nous equipaments públics, com son un aparcament de superfície per a 90 vehicles i una nova zona de lleure infantil amb espai verd.

Tot plegat té lloc en un municipi que en els darrers anys ha trencat la barrera dels 4.000 habitants, màxim històric de la Pobla i que suposa la consolidació d’una dinàmica demogràfica de creixement. Davant d’aquesta tendència, l’Ajuntament està treballant des de fa anys en la creació, adequació o ampliació dels equipaments i infraestructures municipals, per donar servei al conjunt de la seva població.

 

Joan M. Sardà: ‘Contribuir des de l’Ajuntament al progrés del poble és el més satisfactori de la meva feina’

Joan Maria Sardà, alcalde de La Pobla de Mafumet. Foto: Cedida

Quines actuacions destacaria de la legislatura que ara finalitza?

La principal actuació generada des de l’Ajuntament en els darrers quatre anys ha estat l’atenció social, en part perquè sempre ha estat i serà la nostra prioritat i, en part, per l’esclat de la pandèmia, que va trastocar els plans de tothom i, lògicament, també els de la Pobla de Mafumet. Més enllà d’això, també hem treballat en altres àmbits, com la recuperació de l’activitat cultural i l’aposta per noves iniciatives, com la Fira del vi. I en l’àmbit urbanístic i d’infraestructures, la inversió s’ha centrat sobretot en completar la renovació i modernització a nivell de carrer del nucli antic i en l’ampliació de l’avinguda Mina de Madró.

Parlava ara d’infraestructures. Com es troben els treballs d’ampliació de l’avinguda Mina de Madró?

Fins ara estem complint amb els terminis previstos. Per tant i si tot va bé, podrem inaugurar el nou tram de l’avinguda pels volts de la Festa Major de Sant Joan. Sens dubte, és un projecte ambiciós i necessari, perquè ens permet urbanitzar una zona del municipi, obrir un nou punt d’entrada i sortida al poble i preparar-nos per al futur, davant d’un hipotètic creixement demogràfic, a més de guanyar espais comuns, com un aparcament de superfície o una zona de lleure infantil.

Quins van ser els objectius més importants que es van establir a l’inici de l’actual legislatura i com els han assolit?

El principal objectiu era prioritzar l’atenció social i la gestió i resolució dels problemes socials derivats de la pandèmia. També ens havíem fixat com a objectiu la implantació de la recollida selectiva de residus domèstics i els projectes urbanístics ja comentats, entre altres projectes i compromisos, i els hem complert. Lògicament ens han quedat coses per fer, però estem satisfets de la molta feina feta, tenint en compte que el context no ha estat favorable.

Hi ha algun objectiu que no s’hagi assolit o que hagi presentat dificultats?

La pandèmia ens va obligar a aturar i/o ajornar alguns projectes, sobretot de l’àmbit urbanístic, perquè lògicament no es podien executar obres. A més, hem abordat una profunda renovació i potenciació de la nostra administració i això també ha comportat fer ajustaments i, de retruc, ens ha alentit una mica en alguns moments.

És vostè un dels alcaldes que acumula més anys al capdavant d’un ajuntament. S’imaginava estar tants anys al càrrec?

Quan vaig arribar a l’alcaldia no pensava tan a llarg termini. Sempre m’he presentat a les eleccions amb una única finalitat: ajudar el meu poble a progressar, a créixer i a millorar, aplicant polítiques municipalistes que redundin en benefici dels nostres habitants. Però suposo que sempre queden coses per fer i jo mantinc la mateixa il·lusió i ganes de treballar per la Pobla que he tingut sempre.

L’esclat i evolució de la pandèmia de la Covid-19 ha fet d’aquesta la seva legislatura més difícil?

Sens dubte està sent la més complicada, però això no és excusa perquè és un problema que han tingut tots els municipis. Nosaltres hem intentat treballar amb tots els recursos i possibilitats que tenim per facilitar la vida dels nostres habitants en un context difícil i desconegut. La resposta veïnal i el suport d’entitats com els voluntaris de Protecció Civil van ser d’una extraordinària categoria humana i això ens ha permès portar millor aquesta situació.

Quines accions ha activat per millorar l’economia local i fomentar el desenvolupament econòmic i empresarial del poble?

Entre els nostres compromisos de fa quatre anys hi havia el de donar suport a la instal·lació d’empreses al municipi. Ho hem complert a través, per exemple, del pla de xoc contra les conseqüències econòmiques i socials de la Covid-19. Una iniciativa a la qual vam donar continuïtat al 2021 i que, entre altres àmbits, incentiva la creació de llocs de treball i l’autoocupació. Val a dir que amb aquest pla de xoc hem injectat 655.000 euros a les economies familiars de la Pobla durant els anys 2020 i 2021.

Quines iniciatives ha pres per abordar qüestions relacionades amb el medi ambient i el canvi climàtic a la Pobla? Han adoptat polítiques per reduir el la contaminació, fomentar l’ús d’energies renovables o millorar la gestió de residus domèstics?

El medi ambient és un dels eixos fonamentals de la nostra acció de govern. En aquest àmbit, hem impulsat accions com la instal·lació d’un carregador per a vehicles elèctrics; hem bonificat la compra i matriculació de vehicles poc contaminants; hem renovat parcialment l’enllumenat públic amb lluminàries led de baix consum; hem renovat els serveis soterrats dels carrers Major i Nostra Senyora de Montserrat, per fer-los més eficients; i hem implantat la recollida selectiva de residus domèstics, a més de fer dues campanyes informatives en aquest àmbit per fomentar aquesta correcta selecció de residus a les llars del poble.

9. Quin balanç de la seva gestió en aquesta legislatura, a nivell econòmic-financer? I quina és la salut econòmica del municipi?
La nostra salut econòmica és bona. I ho és perquè treballem sempre des del seny i la prudència. Apliquem sempre aquella màxima de la saviesa popular de no estirar més el braç que la màniga. Gestionem els recursos amb eficàcia i prioritzant sempre l’atenció social. És a dir, revertim els ingressos en accions, iniciatives o projectes que reverteixin en benefici de la nostra població.

Quina és la seva visió per al futur de la Pobla de Mafumet?

La meva visió és molt optimista, perquè durant molts anys hem treballat per millorar la Pobla i preparar-la per al futur. Sempre mirem més enllà del present i treballem amb planificació i organització. En aquest sentit, sense cap mena de dubtes el nostre futur passa per consolidar i continuar amb els fortaleses que tenim com a municipi: una economia sanejada, un consistori que opera des del seny i la vocació de servei i una societat cohesionada i participativa. Tenim equipaments de qualitat i un Ajuntament potent i preparat, a nivell humà, per resoldre les necessitats actuals i futures del poble.

 L’alcalde Sardà es tornarà a presentar a la reelecció? En cas de fer-ho, què el motiva a fer-ho?

Sí, em tornaré a presentar perquè, com deia abans, encara ens queden coses per fer i mantinc la il·lusió i les ganes de treballar pel meu poble. Però la meva principal motivació és la gent. El que més gaudeixo de ser alcalde és que, sempre que surto al carrer, rebo l’afecte dels meus veïns i veïnes. Conèixer la gent, els seus maldecaps, les seves il·lusions… això em fa feliç. I per descomptat, poder contribuir des de l’Ajuntament al progrés del poble és el més satisfactori de la meva feina.

 

ESPECIAL MANDATS

Balanç de 4 anys de governs municipals al Tarragonès i Baix Camp

Alforja
Joan Josep Garcia

Cambrils
Oliver Klein

Castellvell del Camp
Joan Sabaté

Constantí
Oscar Sánchez

Creixell
Jordi Llopart

El Morell
Eloi Calbet

Els Pallaresos
Jordi Sans – Xavier Marcos

La Canonja
Roc Muñoz

La Pobla de Mafumet
Joan Maria Sardà

La Pobla de Montornès
Francesc Larios

La Secuita
Eudald Roca

La Selva del Camp
Jordi Vinyals – Josep Masdeu

Mont-roig del Camp
Fran Morancho

Perafort
Joan Martí Pla

Prades
Lídia Bargas

Reus
Carles Pellicer

Riudoms
Isabel Gómez – Sergi Pedret 

Roda de Berà
Pere Virgili

Salou
Pere Granados

Tarragona
Pau Ricomà

Vilallonga del Camp
Gemma Benaiges

Vila-seca
Pere Segura

/* JS para menú plegable móvil Divi */