La Canonja no frena les inversions i rebaixa els impostos

Vista de l’interior de l’edifici ÈPOCA. Foto: Cedida

A dos mesos d’unes noves eleccions municipals, el govern socialista de la Canonja fa un balanç molt positiu d’aquests quatre anys de mandat, tot i les circumstàncies i dificultats que han suposat la pandèmia de la Covid, la guerra d’Ucraïna i la crisi econòmica per a tothom.

La pandèmia va fer que tant l’Ajuntament com els ciutadans haguessin d’afrontar una de les pitjors situacions que es podien imaginar. Des del primer moment el consistori va estar al costat de les famílies, els autònoms, les petites empreses i les entitats del poble, destinant recursos econòmics, materials i humans per a afrontar les necessitats més immediates que demandava la situació.

Es van aprovar unes línies d’ajudes extraordinàries tant per a famílies com per al sector econòmic i es van augmentar els imports destinats a urgència social i a les entitats del Tercer Sector. Per cobrir tot això es va posar en circulació recursos per valor superior al milió d’euros. Tot això sumat a les quinze línies de subvencions que ordinàriament té establertes l’Ajuntament de la Canonja a les quals es destinen una mica més de mig milió d’euros cada any. Subvencions i ajuts que van destinats a diversos camps: habitatge, comerç i empresa, esports, educació, ajuts socials…

No obstant això i amb més dificultats de les previstes, la Canonja ha pogut tirar endavant moltíssimes de les propostes electorals fetes l’any 2019 i afegir-ne algunes més:

Vista exterior de l’edifici i de la plaça del voltant. Foto: Cedida

• A començaments de l’any 2022 va entrar en funcionament el nou edifici polivalent canongí (ÈPOCA), a la Rambla 15 d’abril. Un espai on hi te cabuda les activitats de la gent gran i moltes altres destinades a entitats i empreses.

• S’ha iniciat també el procés de substitució progressiva del sistema d’enllumenat públic amb leds per a fer-lo energèticament més eficient.

• S’han instal·lat radars pedagògics i elements dissuasius de velocitat i adaptació de semàfors per a persones invidents.

• S’han fet actuacions de millora a diferents parcs infantils: Florida, Dues Hortes, Camprodons i Els Pins i s’ha adequat la finca del costat de la deixalleria amb un “correcan”, amb la plantació de diferent arbrat.

Façana del nou Teatre Municipal Orfeó Canongí. Foto: Cedida

• La reforma integral i ampliació de l’Orfeó Canongí, com a Teatre Municipal ha estat una de les grans inversions d’aquesta legislatura. Concretament 4 milions d’euros per un equipament cultural de primer nivell.

• S’ha fet una important inversió a l’Escola la Canonja, amb gairebé un milió i mig d’euros amb subministrament de material informàtic per a ús escolar, millora de les instal·lacions de comunicacions, d’electricitat, d’aigua, del sistema contra incendis, de la calefacció i algunes reformes al pati i accessos. En aquests moments s’està actuant en la rehabilitació de façanes i cobertes de l’edifici construït el 1970 i també la rehabilitació i climatització de la Sala d’Actes.

• S’ha incrementat la plantilla de la Guàrdia Municipal i en aquests moments ja es presta servei les 24 hores del dia i tots els dies de la setmana.

• S’ha rebaixat un 23% les quotes de l’IBI residencial a tots els ciutadans de la Canonja, el que representa un bon estalvi per a les economies familiars.

• En aquests moments està en marxa la remodelació del carrer Marina per convertir-lo en plataforma única i la Plaça Mestre Gols

• S’estan acabant les obres de la Plaça d’Europa i es farà la seva connexió a través del sector de les “timbes” amb la plaça Catalunya. Això revaloritzarà tot aquest tram urbà que ja tenia un emblemàtic referent en l’edifici de les Antigues Escoles.

Vista del Centre d’Interpretació del jaciment de La Boella. Foto: Cedida

El Centre d’Interpretació està en procés de museïtzació. Foto: Cedida

• El Centre d’Interpretació del jaciment de la Boella ja està en procés de museïtzació, els tràmits d’adequació dels accessos i acabament de les obres segueixen el ritme previst i la seva obertura podria ser possible per a la tardor del 2023. Aquest centre serà un espai de referència a nivell mundial.

• També s’han adquirit diverses finques, unes al sud del Camp de Futbol municipal per poder fer en un futur ampliacions i millores de les instal·lacions esportives. Altres finques s’han comprat per a nous equipaments municipals que es desenvoluparan en un futur.

• S’ha comprat l’antic edifici del Sant Vicente Ferrer, ubicat al peu de la N-340, per dignificar l’entrada a la Canonja i poder construir alguns equipaments més.

• S’ha adquirit l’edifici de Cal Mestres, on s’hi ubicava el Centre d’Estudis Canongins i més antigament la primitiva Cooperativa Agrícola Canonjense, a la plaça Mestre Gols, on s’està estudiant d’ubicar-hi els serveis que convinguin un cop realitzades les obres pertinents.

• També es rehabilitarà l’antiga Era del Castell, a la Bassa Fonda, i treballarem per proposar un nou conveni de col·laboració amb la Societat La Nova Amistat per a la reforma i rehabilitació de la seva seu social.

 

Roc Muñoz: ‘ No ha estat una legislatura fàcil, però hi hem posat tot de la nostra part per seguir invertint i millorant’

L'alcalde de La Canonja, Roc Muñoz. Foto: Cedida

L’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz. Foto: Cedida

L’edifici Época, el Teatre Municipal Orfeó Canongí i properament el Museu del Mamut seran els grans equipaments que tancaran aquesta legislatura

L’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, i el seu equip han hagut d’afrontar un mandat caracteritzat per la pandèmia, a la que han hagut de fer front perquè no hi hagués un daltabaix econòmic a la població. Ha estat també, però, el mandat de les grans inversions en equipaments culturals i socials, com són l’edifici de l’Orfeó Canongí Teatre Municipal i l’edifici ÈPOCA. Roc Muñoz fa un resum de les actuacions més destacades en aquesta entrevista.

Quin balanç fa de la lluita contra la pandèmia?

Hem passat dos anys molt dolents amb la pandèmia de la covid. Durant aquest temps, l’Ajuntament va posar en pràctica accions que mai s’havien fet a la Canonja. Es tractava d’un paquet d’ajudes a les famílies empadronades de manera que donàvem 125 euros per família i 100 euros més per cada membre de la unitat familiar, sense distinció d’edat. Vam fer un sistema de targeta que es carregava amb l’import corresponent i amb la particularitat que els diners només es podien gastar en els establiments de la Canonja. Això va significar per les famílies i pels comerços una ajuda directa molt destacada.

També vam oferir ajudes a empreses, autònoms i als sectors més castigats, com eren els bars i restaurants. Al final, l’Ajuntament es va gastar més d’un milió d’euros en aquestes accions. D’això n’estem molt satisfets per la repercussió tan positiva que va tenir en la ciutadania i en els negocis en uns moments prou complicats. Vam habilitar el Centre Cívic per descongestionar l’Ajuntament, i hi vam destinar tres persones a atendre els ciutadans i al final hi va passar gairebé tota la població a rebre la targeta amb els diners.

Altres municipis ens van copiar la iniciativa, però a nivell d’Espanya, molt pocs ajuntaments van tirar endavant una acció com aquesta, que a més a més va ser universal, vàlida per a tothom i no només per rendes concretes.

En temes sanitaris també van canviar les prioritats municipals amb la covid?

Efectivament, i vam afrontar també la neteja dels carrers, desinfectant-los.

Què han volgut fer amb l’edifici municipal ÈPOCA?

ÈPOCA és l’acrònim d’edifici polivalent canongí. El Centre Cívic de la Plaça Catalunya s’havia quedat petit per totes les activitats que s’hi feien. A la vegada hem volgut que sigui polivalent, que a més a més d’acollir la gent gran, s’hi facin cursos per a empleats de les indústries, un lloc que sigui adequat i pròxim al polígon i que també els hi pugui donar servei. I que moltes activitats que es fan a la Canonja puguin gaudir del seu espai. La veritat és que l’edifici permet molt de joc, amb espais modulars, intercanviables i amb un bar a la planta baixa que dóna servei no només als usuaris de l’edifici, la gent gran, sinó a la ciutadania en general.

El nou Teatre Municipal Orfeó Canongí situa la Canonja al mapa escènic del Camp de Tarragona

Efectivament, ha estat una obra en la que hi hem destinat quatre milions d’euros, que és moltíssim, després d’haver arribat a un acord amb els seus propietaris, l’Orfeó Canongí, un acord que no va ser fàcil donades les lògiques reticències que tenien. Però han vist que tots en sortim guanyant amb la reforma, que a més enceta un espai amb una programació escènica constant i d’un nivell al que no estàvem acostumats a veure ni sentir a la Canonja.

El resultat és espectacular, la gent ho comenta, amb la particularitat que hem respectat l’essència arquitectònica de l’Orfeó i l’hem dotat perquè l’acústica sigui immillorable. Vam contractar experts per fer-ho possible. Vull agrair la gran tasca feta per tots els que hi han estat implicats.

Van comprar l’antiga bodega al costat de l’Orfeó. A què la destinaran?

Així és. Al costat de l’Orfeó, a la plaça Mestre Gols, número 2, vam comprar una antiga bodega, que abans fou un cafè de la Cooperativa Canongense i després seu del Centre d’Estudis Canongins. Ara, amb la nostra adquisició de l’espai el que pretenem és complementar l’Orfeó i més endavant ja abordarem altres edificis significatius. Amb això hem aconseguit també salvar un edifici que podia córrer perill. Ara és municipal i el tenim protegit.

Què destacaria d’altres projectes en curs?

Destacaria que estem redactant el projecte del poliesportiu lleuger per treure’l a licitació. Calculo que en un mes o dos estarà enllestit i sortirà a licitació. Ja el tenim dotat econòmicament. Aquest és un projecte molt necessari pel nostre municipi, ja que cada cop tenim més demanda d’espais per entrenar i fer-hi activitats esportives. Els clubs creixen i per tant les instal·lacions han d’augmentar.

Tindrem aviat el Museu del Mamut?

Ara s’està preparat la museografia, l’actuació interior, i moltes peces s’estan fent en un taller. Calculem que cap a meitats de l’any, el Museu pot estar en funcionament. Serà un equipament molt potent, una veritable fita que posarem a l’abast dels canongins i les canongines, i també de la gent del Camp de Tarragona. Implicarà la vinguda d’estudiants, investigadors, famílies… A Catalunya no existeix un Museu del Mamut d’aquestes característiques i gairebé no n’hi ha a Espanya, només a Atapuerca. Tenim unes peces arqueològiques que són d’interès internacional. Serà un museu únic que valoritzarà la nostra zona i atraurà un turisme escolar, cultural i familiar.

En temes de sostenibilitat, van aprovar una partida molt àmplia pel canvi de la il·luminació pública? Què faran?

Canviarem tota la il·luminació pública de la Canonja, en tres fases, per adaptar-la als criteris de sostenibilitat. Hi destinarem un milió d’euros d’inversió. Quan es van instal·lar els llums de vapor de sodi a la Canonja el cert és que van tenir una bona acceptació ciutadana perquè es va fer una bona campanya d’informació. Ara cal fer el canvi, cal estar amb els temps que demanen accions per la sostenibilitat.

L’escola la Canonja també viurà una inversió molt elevada en matèria de sostenibilitat. Què s’hi farà?

Constantment estem invertint en l’Escola de la Canonja. Aquest any s’hi està fent una reforma molt important. S’ha actuat en tota la instal·lació elèctrica, contra incendis, la instal·lació de calefacció, el saló d’actes i tot l’aïllament de parets exteriors i de cobertes. Estem parlant d’una inversió d’un milió i mig d’euros. Sempre hem invertit molt en l’escola, però aquesta aportació serà extraordinària.

Tenen previst fer més inversions sostenibles en edificis municipals?

Tenim un projecte per desenvolupar plaques solars, que contempla el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible, que vam aprovar en un ple municipal. A l’escola municipal ja les posarem en marxa. Té molta superfície com per poder instal·lar plaques fotovoltaiques. Es tracta d’una obra molt considerable.

Una altra zona molt destacable és el poliesportiu: hem canviat la coberta i es pot construir un parc fotovoltaic molt notable.

Estem estudiant si convé crear una comunitat energètica, per tal que pugui servir energia al veïnatge, però repeteixo, està en estudi.

Parlem de la brossa. Aquest 2023 acaba el contracte que els lliga amb l’Ajuntament de Tarragona. Què faran a partir d’ara?

El 28 d’abril acaba la contracta de la brossa, que la fa l’Ajuntament de Tarragona. Estem pendents de reunir-nos amb el Consell Comarcal del Tarragonès i amb l’empresa FCC per decidir quines actuacions realitzarem. Tarragona podrà fer una pròrroga amb nosaltres? FCC podrà fer un contracte provisional mentre no entrem en el servei del Consell Comarcal? Tot això és el que s’ha de determinar.

Nosaltres som socis fundadors de la Mancomunitat de Residus del Camp de Tarragona. En aquest sentit no tenim problemes, però hem d’acabar de determinar qui fa la recollida de la brossa.

La ciutadania de la Canonja és força responsable en matèria de brossa, però també és cert que hi ha una part que no ho és. Per això nosaltres vam contractar una camioneta per recollir les andròmines que hi havia als carrers i que passa totes les tarde. Ara, amb el nou contracte que signarem, volem que el servei es presti tant a les tardes com als matins. I també és molt necessari que els guàrdies municipals sancionin.

Aquest ha estat el mandat de la consolidació dels pressupostos participatius. Com ho valoren?

Des dels inicis els vam dotar de manera molt notable, amb partides de 200.000 euros, que són molts diners. Valorem positivament el seu resultat, però la resposta de la ciutadania no acaba de ser elevada. Pensem que darrera hi ha molt d’esforç municipal. La ciutadania vol que els arreglis els seus problemes. També és cert que a la Canonja ho tenim tot molt endreçat i costa trobar idees per presentar als pressupostos participatius. Ho dic modestament.

Tenen línies d’ajuts i subvencions en matèria social, habitatge, comerç, esport o educació. És un ventall molt ampli

Ajudem en tot el que podem. Subvencionem la natalitat, l’adopció, les despeses bàsiques de la llar, dirigides a persones jubilades o pensionistes, d’urgència social, ajudes a joves perquè es puguin pagar el lloguer de l’habitatge, reforma de façanes, eliminació de barreres arquitectòniques, la instal·lació d’ascensors o ajudes de suport a l’activitat comercial i empresarial. També hi incloem subvencions a esportistes no professionals, per a estudis universitaris, llar d’infants, etcètera. Intentem, en la mesura que podem, ajudar als ciutadans del municipi a tenir una millor qualitat de vida.

Quant a la relació amb la indústria química, aquest mandat ha estat marcat pel tràgic accident d’IQOXE. Com és la relació entre els veïns i la química?

La relació amb el veïns i amb l’Ajuntament sempre ha estat molt bona. El que succeeix és que hem tingut la mala sort i la desgràcia d’aquest fatal accident, on va succeir el que mai havia passat i no es coneixia científicament: una peça molt pesada i voluminosa va sortir projectada a més de dos quilòmetres de distància de la fàbrica i va matar una ciutadà a casa seva, a més de les dues persones mortes a la mateixa fàbrica.

Aquest accident va canviar el paradigma de la seguretat de la indústria química. Hem de ser exigents amb la indústria perquè apliqui les normatives de seguretat i ambientals amb el màxim rigor possible i actuïn amb seguretat. Com a antic treballador de la química, el que vol el treballador és tenir la seguretat que tornarà a casa seva. Jo dubto que al final se sàpiga què va passar. Tan de bo es pugui conèixer la causa de l’accident i es puguin implementar normes perquè no torni a passar.

La ciutadania sempre ha estat conscient del que té al voltant, com també és conscient dels avantatges que els ha comportat i que ens comporta a tots.

L’antic edifici de Sant Vicenç Ferrer és propietat municipal. Quin us se li donarà?

La idea inicial era destinar-lo a Centre de Dia i residència. Però està en estudi per part dels tècnics si és viable fer-ho en aquell edifici. És un bon lloc, té espai suficient per aparcar, i a més a més vam comprar les dues naus del darrere amb la intenció d’enderrocar-les i fer que l’edifici miri cap al poble i no a l’N-340, amb una gran zona enjardinada i d’aquesta manera també dignificar l’entrada a la Canonja.

Ara bé, l’edifici té altres possibilitats. Estem estudiant noves propostes que podrien situar aquest enclavament en un punt important i estratègic per les empreses de la zona.

Redacció

 

ESPECIAL MANDATS

Balanç de 4 anys de governs municipals al Tarragonès i Baix Camp

Alforja
Joan Josep Garcia

Cambrils
Oliver Klein

Castellvell del Camp
Joan Sabaté

Constantí
Oscar Sánchez

Creixell
Jordi Llopart

El Morell
Eloi Calbet

Els Pallaresos
Jordi Sans – Xavier Marcos

La Canonja
Roc Muñoz

La Pobla de Mafumet
Joan Maria Sardà

La Pobla de Montornès
Francesc Larios

La Secuita
Eudald Roca

La Selva del Camp
Jordi Vinyals – Josep Masdeu

Mont-roig del Camp
Fran Morancho

Perafort
Joan Martí Pla

Prades
Lídia Bargas

Reus
Carles Pellicer

Riudoms
Isabel Gómez – Sergi Pedret 

Roda de Berà
Pere Virgili

Salou
Pere Granados

Tarragona
Pau Ricomà

Vilallonga del Camp
Gemma Benaiges

Vila-seca
Pere Segura