Dolors Fortuny: ‘A Constantí, continuem avançant…’

Ens trobem quasi al final d’aquesta legislatura i és el moment de fer la vista enrere per veure el nostre recorregut, celebrar els encerts i aprendre dels errors. Han sigut quatre anys de molta feina, amb una pandèmia que va tancar-nos a tots a casa i que durant dos anys va estar present en el nostre dia a dia i, per tant, també en la feina del consistori.

Volem que Constantí continuï caminant endavant, avanci cap al nostre ideal de poble: un municipi que sigui divers, integrador, solidari, amb rica vida social, que cada cop sigui més modern i que se sàpiga adaptar als nous temps.

Dolors Fortuny és primera tinenta d’alcalde

L’Ajuntament té com a compromís vetllar per la qualitat de vida de la seva gent. Així doncs, hem continuat prioritzant els serveis d’atenció social. En aquest sentit el menjador de les escoles municipals ha estat obert fins i tot en període de vacances, perquè tots els nens poguessin fer un àpat calent cada dia, ja fos en els mesos lectius o no. A més, els estudis assistits han seguit funcionant per aconseguir brindar als infants i joves un espai per acompanyar-los a l’hora de fer els deures.

La col·laboració entre els centres educatius i l’Ajuntament ha continuat vigent també en aquesta legislatura: consistori, escoles i institut han treballat junts per la realització conjunta d’activitats. D’aquesta manera, el projecte “Centcelles, el nostre objectiu” ha sumat quatre edicions més, l’alumnat de les escoles ha continuat col·laborant per la realització dels “Contes a moltes mans”, i els Ludi Constantinenses ja sumen dues edicions. Durant aquesta legislatura, també hem celebrat el centenari de les escoles municipals, acte que vam commemorar amb una placa, una exposició fotogràfica i la renovació de la façana de l’edifici de les Escoles Velles.

L’alumnat dels centres educatius de Constantí ha tingut una nova incorporació aquest últim any: les escoles van passar a tenir els seus propis gegantons, els mestres Ramon i Maria, que podran fer ballar com a part del seguici municipal. D’altra banda, l’alumnat de l’institut ja té també el seu propi element de seguici, el Lleó de Centcelles.

A més, l’Institut de Constantí, amb col·laboració amb l’Ajuntament, va començar a oferir un PFI d’auxiliar de comercialització de productes i logística aquest nou curs escolar. També hem de destacar el conveni de col·laboració amb el Departament d’Educació per desenvolupar programes de formació i inserció per a joves de Constantí.

No ens hem oblidat pas de la formació d’adults, i és que l’Escola d’Adults i amb el suport de l’oficina de treball ha continuat adaptant-se a les necessitats de la població, oferint cursos que afavoreixin la millora de la capacitació laboral dintre del context que ens envolta: hem seguit oferint els certificats de professionalitat subvencionats pel SOC de l’àmbit sociosanitari i de l’àmbit administratiu, hem mantingut els cursos de carretoner, de plataforma elevadora, D’AEQT…, sense oblidar el cursos de competències bàsiques per a les persones que més ho necessiten i els vinculats al servei de primera d’acollida augmentant el nombre de cursos de català respecte anys anteriors, promovent l’ús i l’aprenentatge de la nostra llengua entre totes les persones nouvingudes.
A més a més, s’ha volgut mantenir el comerç local actiu.

Amb aquest objectiu, des de l’àrea de promoció econòmica hem dut a terme diferents actuacions conjuntament amb la Unió de Botiguers de Constantí, com ara concursos d’aparadors nadalencs, el Rasca-Rasca de Nadal, campanyes de sorteigs de vals de compra a descanviar a les botigues de Constantí… Durant l’any 2020, i a causa de la pandèmia, l’Ajuntament va concedir més de 46.000 euros en ajuts a comerços i autònoms afectats per la COVID-19.

En quant al nostre polígon, un dels motors econòmics del nostre municipi, encara hi ha marge de creixement , l’obertura del nou centre logístic Amazon és un clar exemple, però també ho és el manteniment dels incentius a totes les empreses que contractin aturats del municipi i als nous emprenedors.

A més, l’Ajuntament continua oferint plans ocupacionals per contractar aturats del nostre municipi i any rere any se suma al programa de contractació de joves en pràctiques.

La cultura ha estat més que present durant aquesta legislatura. En aquests anys hem creat i consolidat els Premis Centcelles de Composició Musical, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens”, el MNAT (Museu Nacional Arqueològic de Tarragona) i, amb el patrocini de Repsol, els Premis Centcelles de Composició Musical van tenir una increïble rebuda i la participació ha sigut extraordinària en cada una de les edicions. Gràcies a la implicació i col·laboració de les associacions, entitats i de tots els constantinencs i constantinenques, hem pogut realitzar nombrosos actes culturals, fins i tot després del confinament, que va ser una època difícil per a la cultura. S’han continuat publicant els “Estudis de Constantí”, hem dut a terme diverses presentacions de llibres d’autors locals i el Grup Cultural Mestresses de Casa va escriure un llibre de receptes tradicionals.

Finalment, tot i que amb un any de retard, vam poder celebrar els set-cents anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla, una jornada festiva en col·laboració amb la ciutat de Tarragona, en la qual es va realitzar una caminada simulant el mateix trajecte que va seguir la relíquia en el seu camí de Constantí cap a Tarragona. Les caminades i bicicletades han gaudit d’una bona rebuda, hem seguit amb el conjunt de representacions culturals i ja sumem 4 edicions dels premis literaris, que compten amb participants d’arreu del món. A més, Centcelles ha acollit desenes d’actes i concerts durant aquests anys, i la població ha rebut molt bé activitats com les nits d’estiu, els concursos de paelles i de sardanes, les nits de poesia o la festa de les escoles. Hem fet diverses excursions amb una gran assistència i així volem que continuï!

Després del 2020, un any tan difícil culturalment parlant, hem volgut treballar per apropar l’accés a la cultura a tots els constantinencs i constantinenques, potenciar la cultura local mitjançant exposicions d’artistes del poble i presentacions de llibres escrits per constantinencs. Volem cuidar la cultura i la creativitat que neix del nostre poble.

Sens dubte, no hauria sigut possible sense la incansable feina de tots els treballadors municipals i de les associacions i entitats de Constantí. Hem d’estar orgullosos de la riquesa que tenim al municipi, de tots el que conformen aquesta xarxa i de la seva implicació en fer de Constantí un millor lloc per viure.

Moltes gràcies!!!

Dolors Fortuny és primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Constantí

 

Óscar Sánchez: ‘Constantí està canviant després de deu anys de paràlisi’

L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez. Foto: Mayo Lorda

Óscar Sánchez, alcalde de Constantí, fa balanç en aquesta entrevista del mandat que acabarà el maig, un mandat marcat per les inversions municipals i la gestió de la pandèmia del coronavirus.

Quin balanç fa d’aquest mandat, què és el més destacat que ha fet l’Ajuntament aquests quatre anys?

En primer lloc, la gestió de la pandèmia va suposar canviar les prioritats que teníem planificades des del començament del mandat, fent una atenció directa a les persones i a les famílies, amb una gran quantitat d’accions que vam desplegar.

Vam aprovar un pla de xoc contra la pandèmia, valorat en 700.000 euros, que incloïa ajudes al comerç local -oferint 1.200 euros a cada comerç-, a les famílies per disminuir l’escletxa digital dels alumnes i vam oferir ajudes a les entitats i associacions del tercer sector. A banda, vam fer compra de material sanitari, repartiment d’aquest material, repartiment a domicili de deures als nens,… Ho vam fer els treballadors i regidors municipals en una època en què tothom estava confinat.

La ciutadania de Constantí va reaccionar bé davant la pandèmia?

En termes generals, sí. Es va crear també una bossa de voluntaris per ajudar la gent gran a l’hora de fer la compra. També vam crear una oficina única d’ajudes covid. Vam abocar tots els recursos humans i econòmics a ajudar la ciutadania. Tenim 400 empreses al polígon i es van fer molts ERTEs, una eina que al final es va demostrar que va ser una bona mesura del Govern central.

Un cop tot va tornar a la normalitat vam renovar el nostre projecte. Així, aquest any 2022 hem batut el récord d’inversió pública, amb més de 2 milions d’euros, que forma part del pla d’inversions de 7 milions d’euros aprovat per unanimitat de tots els regidors i regidores. Ho hem fet sense pujar l’Impost de Béns Immobles.

Quines han estat les principals inversions?

La reforma dels carrers Sant Pere, Sant Serapi, la millora del carrer Major -que està en curs-, del carrer Jaume I, i també de parcs i places.

Com ho heu pogut fer? Quin és el secret?

Amb planificació i gestió. El secret ha estat gestionar bé les despeses i fer accions clau com promocionar el polígon. En els dos anys de pandèmia m’he reunit amb el 95% de les empreses del polígon per escoltar allò que cal millorar. També hem treballat amb la Cambra de Comerç i entitats econòmiques.

Parlant del polígon, en aquest mandat hem tingut l’arribada d’Amazon i la propera de Lidl. Què suposa?

Gràcies al desenvolupament urbanístic hem tirat endavant diferents plans parcials, que suposen noves inversions per al municipi, creació de nous llocs de treball i, davant la crisi de la pandèmia, dinamisme econòmic, una de les grans prioritats que teníem fixades. Es tracta de donar oportunitats a la gent.

L’arribada de Lidl és una gran inversió

S’implantarà de dues maneres: al polígon, amb una nau de 40.000 metres quadrats, que començaran a treballar aviat; i el macroprojecte al costat de les Gavarres, un magatzem que donarà servei a tot el sud d’Europa.

Lidl confirma el bon posicionament logístic de Constantí?

El nostre polígon és realment logístic, no industrial, i és el segon de Catalunya, després de la Zona Franca.

Per què venen les grans distribuïdores a Constantí i no a un altre lloc?

Per la facilitat que els donem. En la tramitació de les llicències d’activitats i permisos d’obra intentem ser molt àgils i fixar-ho com una prioritat. Això s’ha de fer l’endemà de presentar-se, desenvolupant plans urbanístics i promocionant el polígon logístic en fires. A banda d’aquestes raons, estem ben ubicats.

En aquest mandat heu canviat el sistema de gestió de la brossa de manera que ara us la recolliu vosaltres. Ha millorat el sistema?

Hem unit el polígon a la resta del municipi i per volum ens serà més fàcil gestionar-la nosaltres. Estem fent més serveis i més freqüències que abans. Crec que hem sortit guanyant.

També han municipalitzat el servei de l’aigua. Com esta sent l’experiència?

Ha suposat un major control sobre el servei i més qualitat en el mateix.

Quines han estat les claus del mandat?

Crec que a Constantí tothom és conscient que s’està vivint una transformació, tan culturalment com de promoció industrial del polígon i en inversions a la via pública, a més de presentar una oferta potent de cursos per a la formació d’aturats. Hem fet el primer pla de fomació dual amb Amazon.

Culturalment s’ha notat un canvi

La Bibliotca és un pol cultural, s’ha ajudat les entitats desenvolupant moltes activitats i el món associatiu està molt viu. Queda encara molt de treball per fer, però crec que la gent veu que Constantí esta canviant després de deu anys de paràlisi i desinversió. Hi ha una manera de fer i crec que és la nostra.

Heu creat el premi de composició musical amb projecció internacional

És una de les idees creades durant la pandèmia i en 2023 arribarem a la tercera edició. Estem molt satisfets de la seva repercusió: es presenta molta gent de fora d’Espanya, de fet, més que d’Espanya. L’any passat va guanyar un compositor israelià. El premi, el donem al conjunt romà de Centcelles, que és patrimoni de la humanitat.

Quin és el futur de Centcelles?

Hem demanat un ajut de 8 milions d’euros dels fons Next Generation de la Unió Europea per adecuar tot l’entorn: farem un centre d’interpretació al seu davant perquè es conegui com era Centcelles, amb un edifici central en forma d’amfiteatre, hi instal.larem un restaurant, arreglarem camins, també la sèquia, millorarem la senyalització, etcètera.

Què queda per fer de cara al futur?

Seguir invertint en la millora de la via pública, ajudar el comerç, les entitats i la cultura, promocionar el polígon per a recollir noves inversions. Penseu que el creixement inversor s’ha fet sense pujar l’IBI en els quatre anys de mandat.

Quines obres destacades queden pendents de fer?

Dues: la piscina coberta o nou complex esportiu, i l’altre, el centre cultural polivalent, on volem que a part d’activitats culturals i escèniques, la gent el pugui gaudir cada dia, i no només que s’obri un dia per veure un espectacle pagant 30 euros.

Quines prioritats us heu fixat per a 2023?

El pressupost aprovat determina la congelació d’impostos. Farem atenció social a la gent més vulnerable, pagant-los dels serveis bàsics: llum, aigua, gas i lloguer d’habitatge. El 2022 hem tingut mes demanda d’ajudes i les hem pogut atendre. També millorarem els servis de la brossa i l’aigua.

Redacció

 

ESPECIAL MANDATS

Balanç de 4 anys de governs municipals al Tarragonès i Baix Camp

Alforja
Joan Josep Garcia

Cambrils
Oliver Klein

Castellvell del Camp
Joan Sabaté

Constantí
Oscar Sánchez

Creixell
Jordi Llopart

El Morell
Eloi Calbet

Els Pallaresos
Jordi Sans – Xavier Marcos

La Canonja
Roc Muñoz

La Pobla de Mafumet
Joan Maria Sardà

La Pobla de Montornès
Francesc Larios

La Secuita
Eudald Roca

La Selva del Camp
Jordi Vinyals – Josep Masdeu

Mont-roig del Camp
Fran Morancho

Perafort
Joan Martí Pla

Prades
Lídia Bargas

Reus
Carles Pellicer

Riudoms
Isabel Gómez – Sergi Pedret 

Roda de Berà
Pere Virgili

Salou
Pere Granados

Tarragona
Pau Ricomà

Vilallonga del Camp
Gemma Benaiges

Vila-seca
Pere Segura