Comença la sessió constitutiva del Congrés i el Senat amb els presos del procés als escons

El president d’ERC, Oriol Junqueras, al Congrés dels Diputats, saludant el diputat republicà Gabriel Rufián. Foto: Javier Barbancho

La XIII legislatura espanyola ha començat a caminar aquest dimarts amb un ple de constitució excepcional amb la presència a la cambra de quatre diputats i un senador que es troben en règim de presó preventiva i amb la ultradreta ocupant per primera vegada amb sigles pròpies un espai a l’hemicicle.

Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, al Congrés, i Raül Romeva, al Senat, han arribat a les respectives cambres escortats per la Guàrdia Civil i han estat rebuts pels seus companys d’escó, que han ocupat prèviament espai destacat a la cambra i aprofitaran la sessió per reivindicar el seu alliberament. Tots quatre han estat aplaudits a l’entrada.

Participaran en les quatre votacions d’aquest dimarts, en què Meritxell Batet i Manuel Cruz esdevindran presidents de les respectives meses de caràcter progressista, que tindran com a primer repte resoldre sobre la suspensió, o no, dels diputats i senador empresonats. A la tribuna, els familiars, a més del president del Parlament, Roger Torrent i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès,

Junqueras, Sànchez, Rull i Turull han arribat al Congrés dels Diputats aquest dimarts cap a les 08.40 hores des de Soto del Real per participar a la sessió de constitució de la cambra baixa. Romeva ho ha fet a les 8.20 hores. Els diputats han arribat des del centre penitenciari madrileny en vehicles de la Guàrdia Civil. Per la seva banda, el senador electe Raül Romeva, ha arribat a la cambra alta cap les 08.20 hores. Tal com va passar dilluns, quan van estar al Congrés per tramitar l’acta de diputat, han entrat a través del pàrquing i després de passar per la comissaria han estat acompanyats a l’hemicicle per agents de la Policia Nacional de paisà.

Junqueras, Sànchez, Turull i Rull no han estat emmanillats i s’han assegut amb els seus companys de grup, que els han reservat escó en una sessió en què les formacions encara no tenen espai assignat. El dispositiu estableix que tenen llibertat de moviments a l’hemicicle, tot i que totes les portes d’accés a la sala estaran custodiades per membres de les forces de seguretat. A la tribuna hi ha familiars dels presos i també càrrecs de la Generalitat i representants dels partits.

Salutacions i llaços grocs

Els diputats de JxCat han reservat tres escons amb les carteres de diputats i un cartell amb el nom de cadascun d’ells. Està a tocar del passadís Jordi Sànchez, seguit de Jordi Turull i Josep Rull. L’exconseller de Territori estarà assegut de costat amb el líder d’IU, Alberto Garzón, la portaveu del grup parlamentari de Podem, Irene Montero, i del líder de la formació lila, Pablo Iglesias. L’escó de Sànchez és el que la passada legislatura ocupava Albert Rivera. Per la seva banda, ERC ha reservat lloc per a Junqueras a la tercera fila, a tocar del passadís i de costat amb Gabriel Rufián.

Com ja és habitual des que van entrar a la presó els líders independentistes, en la sessió d’aquest dimarts també hi haurà llaços grocs a la solapa d’alguns diputats. És el cas dels partits independentistes però també de membres d’EH-Bildu o del PNB. Alguns diputats d’ERC com Montserrat Bassa (germana de l’exconsellera) i de Joan Margall llueixen samarretes amb la imatge de Dolors Bassa i la paraula ‘Llibertat’. També porta jaqueta groga Míriam Nogueras de JxCat o l’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, que s’estrena a l’hemicicle amb corbata groga.

Abans de l’inici del ple (i quan encara no havien arribat els presos) hi ha hagut salutacions entre diferents membres dels partits de l’hemicicle. S’ha vist el portaveu d’ERC Gabriel Rufián conversant amb la portaveu socialista Adriana Lastra i amb diputats d’EH-Bildu i Podem. A fora, també s’han saludat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès (que està a la tribunal d’autoritats) amb Jaume Asens, dels Comuns.

Els cinc presos electes només poden assistir a la sessió de constitució i no poden reunir-se amb els seus grups parlamentaris ni fer declaracions als mitjans de comunicació, segons també ha determinat el Suprem, que és qui els ha autoritzat la sortida de la presó.

Nomenament de la Mesa

La sessió constitutiva estarà presidida inicialment per una Mesa d’edat amb el diputat de més edat i acompanyat dels dos més joves. El de més edat serà el socialista de 73 anys Agustín Javier Zamarrón. Les secretàries, de 25 i 23 anys, seran Lucía Muñoz (Podem) i Marta Rosique (ERC), respectivament. Aquesta Mesa transitòria obrirà la sessió i conduirà el nomenament de la Mesa definitiva, que estarà presidida per Meritxell Batet i tindrà tres cadires per al PSOE, dues per a Podem, dues per al PP i dues més per a Cs.

La presidència del Congrés és elegida per majoria absoluta en primera votació i, en cas de no assolir 176 vots, es realitzarà una segona votació entre els dos candidats més votats. Sortirà elegit el que obtingui més suports. Després es triaran les quatre vicepresidències i les quatre secretaries simultàniament en una única votació.

Podem ja ha anunciat que la vicepresidència primera l’ocuparà Gloria Elizo i la secretaria primera Gerardo Pisarello. Per part del PSOE, els acompanyaran Alfonso Rodríguez de Celis i Sofía Hernanz. El PP proposarà Ana Pastor i Adolfo Suárez Illana. Cs Nacho Prendes i Patricia Reyes.

Legislatura més paritària

Aquesta legislatura és més paritària que l’anterior . Hi ha un 53% dels diputats homes i un 47% de dones -166 de 350-. La mitjana d’edat és de 47 anys. El 63% dels electes no havien estat diputats l’anterior legislatura.

Suspensió com a parlamentaris

La Mesa del Congrés es reunirà entre dimarts a la tarda i dimecres amb la decisió de què fer amb els presos electes sobre la taula. Des de Cs, ja han anunciat que un cop estigui constituïda la Mesa registraran un escrit sol·licitant que se suspengui de funcions tots els parlamentaris presos “de manera immediata”.

Segons va publicar diumenge ‘La Vanguardia’, el Tribunal Suprem no suspendrà els presos electes com a parlamentaris i deixarà la decisió en mans de la Mesa, que tindrà majoria progressista. En canvi, sí va actuar així el jutge instructor Pablo Llarena quan va suspendre els presos electes al Parlament el juliol passat basant-se en l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal.

ACN

Junqueras, Sànchez, Rull, Turull i Romeva tramiten les seves actes de diputat al Congrés i al Senat

El president d’ERC, Oriol Junqueras, sortint de la sala del Congrés on ha recollit les credencials de diputat. Foto: Javier Barbancho

Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turulli Raül Romeva han tramitat aquest dimarts les seves actes de diputat al Congrés i Al Senat enmig d’una gran expectació i d’un desplegament policial per a l’ocasió. Ho han pogut fer acompanyats dels seus companys d’escó un cop la Guàrdia Civil els ha traslladat al Congrés i al Senat procedents de Soto del Real. Rull és diputat per la demarcació de Tarragona.

Tal com va estipular el Suprem, han pogut fer els tràmits de forma presencial i al mateix lloc on ho han fet la resta de diputats i senadors de la cambra.

És la primera vegada que diputats electes en règim de presó agafen l’acta. Aquest dimarts podran ser presents també a la sessió constitutiva on prometran o acataran l’escó i participaran en les votacions per a l’elecció de les respectives meses.

Al Congrés, el dispositiu policial ha esquivat la premsa i ha fet entrar els quatre diputats presos per un accés al pàrquing subterrani allunyat de les càmeres. Ho han fet prop de les 10 del matí, una hora després de sortir de Soto del Real. Un cop a dins, tots quatre han passat a disposició de la Policia Nacional al Congrés, que els ha acompanyat pels passadissos sense emmanillar. Al seu costat, la pràctica totalitat dels diputats d’ERC i de Junts.

De fet, Junqueras, Sànchez, Rull i Turull han anat saludant els seus companys d’escó a mesura que s’han anat apropant a la sala de la primera planta de l’ampliació del Congrés on es fan els tràmits. Per a l’ocasió, la cambra ha estipulat que es facin la tradicional fotografia de diputats també en aquesta planta, per evitar un altre desplaçament.

Josep Rull, sortint de la sala del Congrés, és diputat per Tarragona. Foto: Javier Barbancho

Llibertat de moviments

Aquest dimarts tornaran al Congrés per participar en la sessió constitutiva. Ho podran fer també sense manilles i tindran llibertat de moviments a l’hemicicle.

Al Senat, Raül Romeva també ha recollit presencialment l’acta de senador a la cambra alta aquest dilluns al matí sota vigilància policial. Romeva ha arribat a la Sala Campoamor del Senat, on es fan els tràmits de presentació de les credencials i de declaració d’activitats i bens, pocs minuts després de les 10 del matí, i ha fet els tràmits necessaris per ser senador en menys de 10 minuts.

El senador en presó preventiva ha estat acompanyat per agents de la Policia Nacional vestits de paisà fins a la tercera planta del Senat, i durant l’estona en què ha presentat les credencials de senador. Romeva ha estat també acompanyat pels altres senadors d’ERC, amb qui ha pogut parlar durant uns minuts.

Tanmateix, el senador d’ERC no ha fet declaracions als mitjans i ha marxat de seguida. Ha estat acomiadat a l’ascensor entre aplaudiments de la resta de membres del seu grup.

Segons fonts d’ERC presents a la sala, Romeva s’ha mostrat molt animat i els ha dit que cal sortir a guanyar les eleccions del 26 de maig. També els ha dit que se’n sortiran i han comentat temes pràctics del grup parlamentari. L’acta de senador de Romeva se l’ha quedat el grup. A diferència del Congrés, els senadors han de fer els tràmits presencialment.

Per a l’ocasió, la Policia Nacional ha desplegat un ampli dispositiu de seguretat tan als accessos del Congrés i del Senat com a l’interior. El Tribunal Suprem va establir que els presos no podran fer rodes de premsa ni reunions a la cambra baixa, però sí que se’ls podrà veure als passadissos i es faran la tradicional fotografia, tal com han fet aquests dies la resta de representants.

Un cop completats els tràmits, el Suprem va establir que hauran de tornar a Soto del Real “sense dilació”. El dispositiu d’aquest dilluns és semblant al que es desplegarà dimarts, amb la diferència que aleshores accediran a l’Hemicicle, on tindran llibertat de moviments i podran seure amb els seus companys de grup.

Junqueras va anunciar en una roda de premsa a l’ACN que no descarta aprofitar la sessió constitutiva del Congrés per parlar amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Si ho fa haurà de ser en un recés de la sessió, ja que hauran de tornar a la presó “sense dilacions” un cop la presidència de les cambres hagi posat fi a la sessió.

La seva participació posterior en l’activitat parlamentària està per veure. Segons La Vanguardia els magistrats deixaran la decisió a mans de la Mesa del Congrés dels Diputats, que tindrà majoria progressista i que estarà presidida per Meritxell Batet. Podrien encarregar un informe als lletrats del Parlament espanyol per determinar els passos a seguir.

ACN

Aquests són els sis diputats per Tarragona

Dels sis diputats tarragonins escollits aquesta nit, tres són cares noves. Repeteixen els caps de llista d’ERC, PSC i Ciutadans. Aquests són els nous representants del territori al Congrés:

ERC

Jordi Salvador

1.- Jordi Salvador i Duch (Tarragona, 23 de juliol de 1964) és un antropòleg català. Llicenciat en Geografia i Història a la Universitat Rovira i Virgili, Diplomat en Professorat d’EGB i doctor en Antropologia Cultura i Social per la URV. Premi Extraordinari de doctorat de la URV 2004-2005. Des de 2008 fins al novembre del 2015 va ser secretari general de la Unió General de Treballadors de Catalunya de les Comarques de Tarragona. A les eleccions generals espanyoles de 2015 va ser candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya a la circumscripció de Tarragona i fou elegit diputat. Va repetir l’escó a les eleccions generals espanyoles de 2016.

Norma Pujol

2.- Norma Pujol.- És diplomada en magisteri d’educació musical per la Universitat de Lleida i postgraduada en gestió i direcció de centres educatius per la mateixa universitat i en educació musical per la Universitat Autònoma de Barcelona.

És mestra de la Generalitat de Catalunya des del 2010. Va formar part de l’equip de redacció de la revista d’informació local La Veu de Flix des de l’any 2008 fins al 2015. És membre de diverses entitats culturals i esportives com ara el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, la Joventut Esportiva de Flix i l’Assemblea Nacional Catalana. Fou presidenta del Club Nàutic Flix entre 2012 i 2015.

Fou coordinadora territorial de Joventut de les Terres de l’Ebre entre els anys 2016 i 2018. És directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya i regidora de Joventut, Cultura i Igualtat a l’Ajuntament de Flix per Entesa per Flix.[2] És candidata a les eleccions generals espanyoles de 2019 per la candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya – Sobiranistes, ocupant el segon lloc a la llista per la demarcació de Tarragona.[3]

PSC

Joan Ruiz

Joan Ruiz i Carbonell, tarragoní nascut a València el 10 d’agost de 1954, membre del Congrés dels Diputats en la IX, X XI i XII legislatures. Professor d’EGB i Llicenciat en Geografia i Història, ha treballat com a professor d’ensenyament primari i secundari. Ha estat cap de gabinet de l’alcalde de Tarragona, Josep Maria Recasens i Comes, el 1984-1989, del Governador Civil de Tarragona entre 1990 i 1996 i assessor del Grup Socialista de la Diputació de Barcelona.

CIUTADANS

Sergio del Campo

Sergio del Campo.- Estaún (Saragossa, 23 d’octubre de 1981) és diputat al Congrés dels Diputats en la XI i XII legislatures. És diplomat en Relacions Laborals i llicenciat en Ciències del Treball per la Universitat Rovira i Virgili. Treballa com a Sotsinspector laboral d’ocupació i seguretat social.[1] Militant de Ciutadans – Partit de la Ciutadania, després d’un procés de primàries fou escollit cap de llista del partit per la circumscripció de Tarragona[2] i fou elegit diputat a les eleccions generals espanyoles de 2015 i 2016.

Jose Rull

JXCAT

Josep Rull.- Terrassa, 2 de setembre de 1968 és un advocat i polític català associat al Partit Demòcrata. Va ser diputat al Parlament de Catalunya i fou el coordinador general de Convergència Democràtica de Catalunya fins al 2016. osteriorment ha estat conseller de Territori i Sostenibilitat. Està en presó reventiva i essent jutjat pel Tribunal Suprem els fets del referèndum de l’1 d’octubre de 2017.

En Comú Podem

Ismael Cortés

Ismael Cortés.- Granada, 1985- Independent i afí a Pablo Iglesias, és expert en discriminacions de col·lectius minoritaris. És doctor en Estudis Internacionals de Pau i Conflictes

ERC arrasa al Senat amb tres escons i Santi Castellà entra pel PSC

Miquel Aubà

ERC ha guanyat un senador a Tarragona respecte a les eleccions de 2016, passant de dos a tres escons. En Comú Podem i CDC n’han perdut un. Amb el 98% escrutat, el gandesà Miquel Aubà ha tornat a ser el candidat més votat, amb 127.000 vots, gairebé doblant els vots de fa dos anys. Segona ha estat Laura Castel, amb 115.000 vots. En 2016 va quedar fora del Senat en ser cinquena (només se n’escullen quatre a la província), i tercer, el selvatà Jose Rufà amb 104.000, i que també repeteix com a senador.

En Comú Podem perd la seva senadora i baixa del segon al desè lloc dels vots amb Carles Fuxet. Entra al Senat, en canvi,el socialista Santi Castellà, primer secretari del PSC a Tarragona ciutat, amb 83.000 vots, a 5.400 vots de distància del següent, el també socialista Joan Castor Gonell, i amb gairebé 30.000 vots més que el primer socialista més ben situat en 2016 (Joan Sabaté).

Dels que repetien, Maria Jesús Sequera (PSC) i Josep Acero i Núria Gómez (PP) queden novament fora del Senat.

Resultats al Senat per Tarragona en aquest enllaç.

Resum històric en aquest enllaç.

Pedro Sánchez intentarà un govern en solitari

Pedro Sánchez, després de la victòria del 28-A. Foto: PSOE

No s’esperen sorpreses en forma d’anunci de pactes postelectorals fins que passi la marathó d’eleccions municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig. El Govern Sánchez tractarà de no avançar-se al temps i marejar la perdiu per no cometre errors, un dels grans actius que ha mostrat Pedro Sánchez a la campanya electoral i que va fer que sortís viu dels dos debats televisius.

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dilluns en una entrevista a la Cadena Ser que el president del govern espanyol es decanta per mantenir la formula de govern en solitari del PSOE que ha funcionat en els últims 10 mesos. “Pensem que podem seguir a aquesta fórmula que hem iniciat”, ha dit la vicepresidenta.

Un missatge que xoca amb el que va llançar aquest diumenge a la nit el líder de Podem, Pablo Iglesias, que va apostar per un executiu de coalició entre les dues formacions amb un programa progressista. Calvo ha afirmat que el PSOE “intentarà” preservar aquest govern en solitari perquè “com a partit i com a govern en un espai de temps molt curt la gent ens ha entès molt bé” i “no hem deixat espai a l’esquerra als qui havien arribat a la política, a Unides Podem”.

Només deu hores després de la victòria que li obre les portes a pactes a dreta i esquerra de l’hemicicle la cúpula del PSOE ha deixat clar que manté l’estratègia que Pedro Sánchez ha anat repetint al llarg de la campanya electoral. La prioritat és un govern en solitari amb independents amb suports externs. El PSOE té “una majoria més que suficient per ser el timó d’un vaixell que ha de seguir el seu rumb”, ha dit Calvo.

La vicepresidenta ha anat més enllà que la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, que ha assegurat a RNE que Sánchez ara no té “cap pressa” per adoptar cap tipus de decisió sobre el format del govern. Narbona ha emplaçat ERC a llegir bé els resultats i fer un canvi de posició perquè la que ha mantingut fins ara –ha assegurat- “ha estat errònia” i ha de ser coherent amb la seva “gran responsabilitat”.

També ha parlat de l’escenari que s’obre ara el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luís Ábalos, que ha assegurat a Telecinco que ara “toca administrar amb tranquil·litat aquest resultat” i obtenir els suports per a la investidura”. “Cal buscar acords per desplegar l’agenda social”, ha apuntat.

ACN

Sergio del Campo (Cs): “Ciutadans és el futur d’Espanya, de Catalunya i de Tarragona”

Sergio del Campo, la nit electoral

“Ciutadans és el futur d’Espanya, de Catalunya i de Tarragona”. Així s’ha expressat el candidat de Ciutadans (Cs) per Tarragona a les eleccions generals, Sergio del Campo, després de l’escrutini final del 28-A que ha atorgat a la formació taronja 57 diputats. “Ciutadans és un projecte guanyador i de futur perquè cada vegada que obrim les urnes el vot taronja creix com hem pogut comprovar en autonòmiques, a Andalusia i ara en tota Espanya”, per això, “exercirem una oposició potent en aquesta nova legislatura”, ha defensat.

Acompanyat per membres de la llista, diputats, regidors, afiliats i simpatitzants, Del Campo ha celebrat que “Ciutadans hagi passat de sisena a tercera força a Tarragona”. “Els ciutadans han valorat el treball que Cs va fer per Tarragona i Terres de l’Ebre al Congrés en la legislatura passada legislatura, portant més inversions socials i en infraestructures”, ha afegit.

Finalment, el cap de llista ha celebrat “l’increment de la participació en un 18% en aquestes eleccions” el que ha suposat que “Ciutadans hagi crescut un 80% de diputats en Congrés”. En aquest sentit, ha apuntat que “hi ha esperança, el canvi arribarà i Cs continuarà creixent”.

Ismael Cortés: ‘Farem que el taulell polític giri a l’esquerra’

Ismael Cortés, seguint el resultat de les eleccions. Foto: Cedida

Ismael Cortés ha repetit el diputat per En Comú Podem dels dos darrers mandats, però ha perdut la primera plaça a la província, baixant fins a la cinquena en vots.

Conegut el gruix dels resultats, Cortés  s’ha felicitat per l’elevada participació ciutadana als comicis i especialment que les tres dretes no formin govern: “Farem que el taulell politic giri a l’esquerra”, ha subratlat. Ha fet autocrítica amb la pèrdua de vots  Tarragona, però amb la satisfacció de la possibilitat que no hi hagi govern de dretes. “La pinça de l’Ibex 35 no podrà sumar i ens dóna opció de marcar l’agenda política, malgrat que no teníem tota la maquinària de propaganda de la resta de partits”. Hem marcat els pressupostos més progressistes de la democràcia”, recordava.

A Tarragona “podem ser un partit de govern”, que lluita “contra el bloc del 155 i una full de ruta impossible, l’independentisme màgic”. Cortés ha posat èmfasi que a Catalunya “no guanya l’independentisme sinó el progressisme”. El fet que Cortés no fos conegut a la província ha estat respost pel candidat afirmant que les enquestes prèvies no donaven cap diputat a En Comú Podem quan encara no era candidat. Cortés ha defensat el seu currículum en casos de conflicte i pau internacionals, i ha destacat “la cohesió” viscut entre les formacions d’En Comú Podem i ICV.

Cortés no veu viable un pacte del PSOE amb Ciutadans pel to de la campanya electoral i per la proximitat que hi ha entre PSOE i Podemos. “La polarització i la crispació que hi ha” marca la tendència i fa que el PSOE s’aparti de Ciutadans.

Andrea Palma

Jordi Salvador: “Hem guanyat al ‘trifatxito”‘

Un Jordi Salvador eufòric, amb Laura Castel i Pau Ricomà. Foto: Tarragona21

Un eufòric Jordi Salvador ha sortit davant la militància a la seu d’ERC al carrer Reial a celebrar la victòria històric a Catalunya i a Tarragona, recordant que a Tarragona ERC ha assolit una xifra récord de vots: “El suflé no està baixant. Les terres de Tarragona són independentistes, la Catalunya popular ha guanyat, les classes treballadores, els autònoms, els joves i els pensionistes. No hi ha drets socials sense els nacionals”. “Hem guanyat davant tota la maquinària repressiva i ho hem demostrat davant del món. Catalunya s’ha tenyit de groc”.

Catalunya “ha demostrat un cop més que l’única manera de resoldre el conflicte és votant, escoltant el poble de Catalunya. El nostre missatge és de fraternitat amb els altres pobles, no ens volem enfrontar a altres pobles”. A Catalunya i a Tarragona “hem guanyat i el trifatxito ha perdut”.

Andrea Palma

Joan Ruiz: ‘Aquesta és la primera onada del tsunami que arribarà a les municipals’

Joan Ruiz, amb Ballesteros i Santi Castellà. Foto: Tarragona21

Clima d’eufòria a la seu del PSC de Tarragona per la clara victòria del PSOE i el bon resultat a la circumscricpció. El candidat del PSC a la província, Joan Ruiz, ha comparegut davant la premsa acompanyat de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el candidat al Senat i primer secretari local, Santi Castellà.

Ruiz ha estat taxatiu: “Després de 10 anys tornem a guanyar les eleccions (a les generals), tenim 40 diputats més i doblem el segon partit, i a la província de Tarragona queda clara la tendència: aquesta vegada fa un any i escaig vam treure 3.000 vots més que l’anterior vegada, ara més de 30.000 vots que les anteriors, i això es dóna a Tarragona, Constantí, Salou o Calafell”.

“La victòria tindrà una traducció a les elecions municipals. Aquesta és la primera onada d’un tsunami que arribarà a l’últim racó de la província”, ha destacat Ruiz, que no veu que la presència de Vox “tingui massa transcendència”. La incidència “és molt menor de la que s’esperava”. El PSC ha recuperat vots de Podemos “i d’un cert catalanisme moderat, que havia quedat orfe, progressista i d’esquerres”, ha dit al seu torn Ballesteros. “Fa un any érem un partit enterrat”, afirmava Ruiz.

Per la seva part, Ballesteros ha afirmat: “Ha guanyat l’estabilitat, el diàleg a la ciutat, passant de ser la tercera força amb el 17% a ser la primera amb el 24%. Això ens reforça en la nostra línia de treball, una victòria a les municipals on volem tenir un gran aliat amb Pedro Sánchez”.

Històrica victòria d’ERC a la província de Tarragona

Jordi Salvador, en el moment de votar a l’Institut Tarragona. Foto: Tarragona21

Històrica victòria republicana. ERC guanya les eleccions a la circumscripció de Tarragona amb el 100 per cent escrutat, amb dos diputats. És el primer cop que assoleix la victòria a Tarragona. El segueixen amb un diputat el PSC, Ciutadans, Juntxs X Cat i En Comú Podem. En els dos comicis anteriors havia guanyat En Comú Podem.

ERC li ha tret 24.000 vots (27,24% dels vots) al segon classificat i gairebé un sis per cent. Ciutadans i JuntsXCat es troben tècnicament empatats en tercera posició en nombre de vots, amb una distància de només 1.100 vots a favor de la formació taronja.

El PP, sense diputat

Finalment, la gran decepció ha estat l’adéu del PP. Per primer cop es queda sense diputat a Madrid. Jordi Roca no podrà repetir. La distància entre els cinc partits que aconseguirien diputats respecte a PP i Vox era tan elevada que es descartava ja aviatque aquests puguin assolir acta de diputat.

La participació final a Tarragona ha estat del 75,8 per cent, una xifra històrica, més de 14 punts respecte a 2016.

Des de les nou de la nit el Ministeri de l’Interior ofereix els resultats reals a partir de l’escrutini a la circumscripció electoral de Tarragona.

Seguiu l’escrutini a la circumscripció de Tarragona en aquest enllaç.

J. Garcia

El PSOE guanya les eleccions generals i derrota el pacte de dretes

Pedro Sánchez, votant aquest 28-A. Foto: ACN

El PSOE ha guanyat les eleccions generals i amb un resultat molt suficient. Amb el 99% escrutat, treu 123 diputats, per 66 el PP, 57 Ciutadans, 35 Podemos, 24 Vox i 15, ERC. Pedro Sánchez frena completament l’opció que la dreta governi i se li obren diverses possibiltats, fins i tot governar amb Ciutadans. La suma amb els Comuns catalans (7 diputats) li otorguen a PSOE i Podemos 165 diputats, a 12 de la majoria absoluta. La dreta, en canvi, sumaria 146 diputats i sense opció de sumar més vots significatius.

La bufetada al PP és històrica, s’enfonsa un 50 per cent (de 137 a 66). I Ciutadans viu un increment que fa que els populars notin el seu alè, amb 25 diputats més. Vox s’estrena amb 24 diputats, però no aconsegueix foragitar el PSOE i presumiblement, assoleix un resultat menor de l’esperat. La mobilització del vot al PSOE ha estat la més notable entre tots els que han crescut. La gestió feta aquests deu mesos per Pedro Sánchez, eternament qüestionat, ha estat vencedora i l’aparició de Vox i la radicalització del PP l’ha beneficiat. La participació ha estat elevadíssima. El vot al PSOE ha sortit en massa i s’ha beneficiat del trasvàs de Podemos. El PP s’ha enfonsat  Catalunya.

Després d’ERC amb 15 diputats, En Comú Podem i Junts x Cat sumen 7 cadascun d’ells (Junts x Cat només baixa finalment un diputat), el PNB passa de cinc a sis diputats; EH Bildu, de 2 a 4; CCa, d’1 a 2; Navarra Ahora entra amb dos i Compromís 2019 i PRC en treuen un cadascun d’ells.

Pluja de vots per al PACMA i cap diputat

Cas curiós és el del PACMA, el Partit Animalista, amb una pluja de 324.000 vots (més que EH Bildu -258.000-, que ha aconseguit quatre diputats) es queda sense un sol escó per la distribució territorial.

En tota la nit, el tripartit de dretes no sumava i no podia foragitar el PSOE del poder, com va fer a Andalusia. Amb el 23 per cent escrutat, el PSOE aconseguia 128 escons, per 67 el PP, 50 Ciutadans,  Podemos i  Vox. ERC n’aconsegueix 15 per 7 En Comú Podem -que cal sumar a Podemos. Juntxs x Cat en sumaria 7 i el PNB, 6.

Seguiu en aquest enllaç l’escrutini de les eleccions generals al conjunt d’Espanya (Ministeri de l’Interior).

J. Garcia

El PSC guanya a Tarragona ciutat

Una dona, votant la Diputació de Tarragona. Foto: Tarragona21

Amb el 100 del vot escrutat, el PSC ha guanyat les eleccions generals a Tarragona ciutat. Fa dos anys ho va ser En Comú Podem. El PSC passa del 17 al 24 per cent dels vots.

ERC se situa en segon lloc assolint un gran ascens, del 14 al 20 per cent. Ciutadans queda en tercer lloc amb el 16%; En Comú Podem baixa al quart lloc, Junts x Cat és cinquena amb el 8% i el PP viu una davallada sonada, del 18,5 al 6,87%.

Seguiu l’escrutini de Tarragona ciutat en aquest enllaç. (web del Ministeri de l’Interior).

ERC s’imposa per primera vegada les eleccions generals a Catalunya amb 15 escons

Imatge de l’abraçada entre Joan Tardà i Gabriel Rufián, durant la nite electoral. Foto: ACN

A Catalunya, la victòria ha estat per a ERC, que obté 15 diputats i en suma 6 respecte el 2016. Els republicans, amb Oriol Junqueras com a cap de llista per Barcelona, han superat el milió de vots, amb el 24,5%, molt per sobre dels 632.000 i el 18,18% del 2016.

Per la seva banda, el PSC ha aconseguit 12 escons, 5 més que en els anteriors comicis. La candidatura encapçalada per Meritxell Batet ha obtingut el 23,2% dels vots i el suport de 952.000 ciutadans. Fa quatre anys en va obtenir 559.000, el 16,1%.

En Comú Podem ha passat de guanyar les eleccions generals a Catalunya a quedar en tercera posició. La candidatura de Jaume Asens ha obtingut 7 diputats, 5 menys que el 2016, amb poc més de 610.000 vots, el 14,8%. En les anteriors eleccions van votar els comuns uns 853.000 electors, el 24,5%.

JxCat ha obtingut 7 diputats, un menys que els aconseguits per CDC el juny del 2016. La candidatura que lidera Jordi Sànchez ha aconseguit 494.000 vots, fet que representa 12%. En els anteriors comicis, CDC va obtenir uns 483.000 vots, el 13,9%.

Cs ha mantingut els 5 diputats obtinguts el 2016. Inés Arrimadas ha crescut en vot absolut i percentatge de vot, passant dels 380.000 i 10,9% a superar els 474.000 i l’11,5%.

Com ha passat en el conjunt de l’estat, el PP també s’ha enfonsat a Catalunya. La candidatura de Cayetana Álvarez de Toledo ha passat de 6 diputats a només un, passant del 13,3% dels vots al 4,8%. En vots absoluts, ha passat de superar els 464.000 a no arribar als 200.000.

Vox també ha aconseguit un representant per Catalunya després d’aconseguir el suport de més de 147.000 electors, el 3,6%. El 2016, el partit d’extrema dreta va aconseguir 198 vots a Catalunya.

Per primera vegada, l’independetisme tindrà 22 diputats a Madrid.

Increment històric de la participació a Tarragona a les 18 hores

Llargues cues per votar durant el dia a l’Institut Tarragona. Foto: Tarragona 21

Impressionant ascens de la participació en aquests comicis, quasi 18 punts més que en les eleccions del 2016, quan es registrava una participació en aquella hora del 44,76%. El 62,31% dels tarragonins cridats a les urnes aquest diumenge 28 d’abril ja ha votat fins a les sis de la tarda, unes dades totalment històriques, només queden dues hores pel tancament d’urnes.

Aquestes són dades provisionals, amb el 99% de les meses comunicades. Al conjunt de l’Estat, el percentatge de vot és del 60,75%%, deu punts més que en els anteriors comicis, a aquestes hores la participació era d’un 51,21%.

Per demarcacions, a Barcelona, és la província amb més participació de Catalunya amb un 64,79% i a Girona ha votat un 63,67%% (en les anteriors eleccions ho va fer el 47,16% i el 45,13%, respectivament); a Lleida ha participat un 60,6%, que contrasta amb el 41,13% del 2016, i a Tarragona ho ha fet el 62,31% (la xifra del 2016 és del 44,76%). A Tarragona són 344.591 vots contra 245.098 de fa dos anys.

Al conjunt de l’Estat l’increment és una mica més baix, sense gaires diferències, només de dos punts. En 2016 havia votat el 51,21% del cens, i avui, fins a les 18 hores, el 60,75%. L’ascens de la participació d’aquest any dona resultats històrics.

Redacció

PSC i ERC guanyarien amb dos escons a Tarragona i JuntsXCat i PP quedarien fora

El sondeig de TV3 situa el PSC en primer lloc per vots, amb dos diputats, els mateixos que ERC. Els Comuns mantindrien el seu diputat, igual que Ciutadans, però la gran novetat seria que Junts x Cat i el PP perdrien el diputat que tenien. El candidat de Junts x Cat és l’exconseller empresonat Josep Rull i el del PP, el tarragoní Jordi Roca.

Aposta per la participació dels candidats a president del Govern

El candidat del PSOE Pedro Sánchez votant en un col·legi electoral a Pozuelo de Alarcón. Foto: PSOE

El candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, espera que aquesta jornada electoral sigui “tranquil·la” i els espanyols emetin un “missatge molt clar” i hi hagi “una majoria parlamentària suficientment àmplia que permeti quatre anys d’estabilitat on puguem abordar els grans avenços que necessita el país en justícia social, concòrdia nacional o neteja política”. “Destijo que sigui una jornada de portes obertes al futur d’Espanya”, ha dit Sánchez.

Segons el líder del PSO”, Espanya té una democràcia de “gran qualitat” i cal un “missatge molt clar sobre quina Espanya volem” i articular una majoria “per a un govern estable” que “miri al futur”. Ha fet aquestes declaracions després de votar al centre cultural Voltuno de Pozuelo de Alarcón a les 9.15h. Sánchez passarà el matí amb la família i es desplaçarà a la tarda al carrer Ferraz per seguir el recompte.

El president del PP, Pablo Casado, votant a les eleccions. Foto: David Mudarra / PP

Pablo Casado: ‘Les eleccions més decisives’

D’altra banda, el president del PP, Pablo Casado, ha demanat als electors que votin “units” la millor opció que “garanteixi el futur d’Espanya” i que ho facin “amb cap”. Casado ha desitjat que el resultat de les eleccions espanyoles permeti la formació “d’un govern estable per evitar la successió d’eleccions i legislatures fallides dels últims dos anys” i ha fet una crida a la “màxima participació”.

Segons Casado, aquestes “són les eleccions més decisives per al futur d’Espanya” en la història de la democràcia. “Votem units i junts”, ha demanat Casado, que ha dit que votar “és el major acte de confiança de la democràcia” perquè es tria qui condicionarà “el futur dels teus”. El president dels populars ha confiat que els espanyols estaran “a l’alçada de les circumstàncies i aconseguiran triar el millor”. “Espero que puguem celebrar uns bons resultats”, ha dit. Casado ha fet les declaracions després de votar a les 12 h al col·legi Nuestra Señora del Pilar, al barri de Salamanca de Madrid.

Pablo Iglesias, durant un míting de campanya. Foto: ACN

Pablo Iglesias espera una alta participació

El candidat de Podem a la presidència del govern espanyol, Pablo Iglesias, s’ha mostrat esperançat aquest diumenge que la participació a les eleccions serà “molt alta”. “La meva sensació és que a Espanya hi ha una àmplia majoria progressista i quan hi ha participacions altes queda demostrat de manera clara”, ha dit. Segons Iglesias ara “cal esperar unes quantes hores en què els espanyols han de parlar”.

Avui. ha dit, és un dia “bonic i especial” en què pot votar “al col·legi públic al que volem que estudiïn els nostres fills” i on cal “recordar l’important que és l’educació pública per la democràcia i la necessitat de protegir-la”. Ha fet aquestes manifestacions després de votar a les 9.45h a Galapagar, a Madrid. Iglesias procurarà ara passar el dia en família abans de seguir la nit electoral al Teatro Goya de Madrid amb la seva formació.

Albert Rivera, diposita el seu vot en un col·legi electoral a L’Hospitalet de Llobregat. Foto: ACN

Albert Rivera: ‘Impedir que segueixin governant els de sempre’

Al seu torn, el candidat de Ciutadans a la presidència del govern espanyol, Albert Rivera, assegura que “sens dubte” aquesta nit obriran “una nova etapa política a Espanya”. “Enterrarem 40 anys de nacionalismes i obrirem una era d’una Espanya forta i unida”, ha afirmat des de les portes del col·legi electoral on ha votat, a l’Hospitalet de Llobregat.

En una breu atenció als mitjans després de dipositar el vot, Rivera ha apel·lat els catalans perquè vagin a votar i impedeixin que segueixin “els de sempre” governant. El líder de la formació taronja ha fet una crida, concretament, a la gent que va votar Cs el 21-D a Catalunya. “Els demano que vagin a votar amb les mateixes ganes per una Espanya que segueixi unida i ningú ens pugui separar”, ha apuntat.

Els candidats tarragonins defensen les seves opcions

Jordi Salvador, en el moment de votar a l’Institut Tarragona. Foto: Tarragona21

El candidat del PSC, Joan Ruiz, votant. Foto: Tarragona21

Una crida a la participació i també algunes claus que animen indirectament a votar en una línia concreta. Els candidats tarragonins al Congrés estan dipositant el vot pensant en la importància dels més de 40 per cent d’indecisos que hi ha en aquest 28-A atípic.

El candidat d’ERC al Congrés per Tarragona, Jordi Salvador, ha estat el més matiner dels partits que tenen representació en anar a votar. Ho ha fet a les 9:30 hores a l’Institut Tarragona.

Acompanyat dels candidats al Congrés i Senat i del portaveu municipal a l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, ha saludat els presents, feia vots per la participació. Salvador ha recordat que “avui no és una jornada normal, amb gent a la presó, exiliada i represaliada. Per tant, de festa, poca”. El candidat republicà ha afegit que “tenim una caixa de resistència per pagar 5, milions d’euros”. Salvador demana que es vagi a votar en la jornada d’avui i que en aquest institut hi va haver “un dels episodis més tristos l’u d’octubre amb les càrregues policials, que van demostrar la baixa qualitat democràtica que té aquest país”.

Només mitja hora després, era el candidat del PSC, Joan Ruiz, qui exercia el vot. Ho feia al col·legi electoral de la Diputació, i declarava a la premsa: “Espero que els tarragonins vagin a votar i de manera massiva, perquè demà ja serà massa tard i si passa alguna cosa que no ens agrada, ens empenedirem”.

Ismael Cortés, amb apoderats d’En Comú Podem a l’Institut Campclar. Foto: Cedida

Ismael Cortés, candidat d’En comú Podem, ha votat a les 12 hores a Campclar, afirmant que “si hi ha una participació suficient, estem convençuts que el bloc d’esquerres guanyarà i per fi poder desbloquejar la situació anòmala que viu Catalunya amb el bloqueix a què la sotmet els partits del 155 i dels que plantegen una fulla de ruta impossible, amb la independència unilateral”.

Àudio Ismael Cortés, En Comú Podem espera la victòria de l’esquerra.

Per la seva part, Sergio del Campo, candidat de Ciutadans, ha destacat la importància “que es vagi a votar si volem un canvi i tenint present que hi ha un 40 per cent d’indecisos”. A Tarragona, Ciutadans “ens hem empapat dels problemes que tenim a la província, que està abandonada per la resta de partits. Per això cal un canvi, que només pot venir de la mà d’un partit net, de centre, que ha demostrat que hem estat decisius a Madrid aportant més inversions a Tarragona.

Sergio del Campo votant aquest matí a l’Escola del Serrallo. Foto: Tarragona 21

Àudio Sergio del Campo: ” Esperem el canvi vingui de la mà d’Albert Rivera i que Tarragona se situï al mapa”.

Andrea Palma

 

Cortés aspira a mantenir En Comú Podem com la primera força a Tarragona

El cap de llista al Congrés es compromet a defensar el corredor mediterrani, l’A-27 i una major inversió a rodalies

El cap de llista al Congrés es compromet a defensar el corredor mediterrani, l’A-27 i una major inversió a rodalies

El cap de llista d’En Comú Podem (ECP) al Congrés per Tarragona, Ismael Cortés, confia que diumenge la formació es mantindrà com la més votada a la demarcació i que podrà disputar el segon diputat “a PSC i ERC”. En declaracions a l’ACN, Cortés ha apel·lat al vot dels indecisos perquè, segons ha advertit, “el triomf de l’abstenció és la derrota de la democràcia i, especialment, la derrota de l’esquerra”. Pel que fa a les necessitats del territori, Cortés ha explicat que centraran la seva política econòmica en el turisme, l’energia i la gestió portuària, i que defensaran infraestructures clau com el corredor mediterrani i l’A-27, així com més inversió a rodalies -per a millorar l’R15 i l’R16-.

Ismael Cortés ha demanat als ciutadans que apostin pel “vot clau” i que el 28-A “omplin les urnes de morat”. Això, segons el cap de llista, serà “l’única garantia que el tauler polític giri a l’esquerra i que els socialistes treguin la seva part més social, republicana i federal”. Cortés s’ha mostrat partidari d’una coalició amb els socialistes per tal d’avançar cap a “l’agenda del feminisme, l’ecologisme i la descentralització de la gestió publica de les institucions”.

El cap de llista ha advertit que els dos escenaris alternatius a aquesta aliança entre morats i socialistes serien, d’una banda, un govern de les tres dretes , amb PP, Cs i Vox, “que amenaçaria l’estat de les autonomies i els drets i llibertats de les dones”; i de l’altra, una pinça entre PSOE i Cs, que tornaria a posar damunt la taula un model basat en “polítiques neoliberals”.

Segons Cortés, Pablo Iglesias ha sortit reforçat dels debats electorals televisius i han aconseguit donar el tomb a les enquestes. El candidat ha recordat que són el partit nascut “del crit de les places” i que el seu propòsit és que la política de la gent “comú i senzilla” entri a les institucions per reivindicar la sanitat, les pensions, l’habitatge, el treball, l’educació i, en definitiva, “una garantia pública dels drets fonamentals” de la ciutadania.

Joan Ruiz defensa el PSC com la solució contra l’extrema dreta

fotografia amb candidats socialistes al Congrés i al Senat per Tarragona (d'esquerra a dreta, Sandra Guaita, Joan Ruiz i Santi Castellà)

fotografia amb candidats socialistes al Congrés i al Senat per Tarragona (d’esquerra a dreta, Sandra Guaita, Joan Ruiz i Santi Castellà)

“Cal dir-ho alt i clar per evitar haver de lamentar-ho dilluns: el PP-Ciudadanos-Vox pot sumar diumenge si una part de l’electorat de progrés no va a votar o els seus vots es disgreguen en opcions minoritàries que no tenen ni la més mínima opció de governar. Per tant, els socialistes demanem a tots aquells que s’estimen Tarragona i que volen un Govern que cregui en les nostres comarques, i també a tots aquells que vulguin barrar el pas de l’extrema dreta de Vox al poder, que votin la candidatura del PSC, la del puny i la rosa, la que farà president Pedro Sánchez i la que garantirà quatre anys de Govern de progrés”, així ho ha subratllat aquest divendres Joan Ruiz en la valoració final de la campanya electoral.

Per al candidat socialista “la campanya ha evidenciat que d’aquí a tres dies, el dia 29, el president d’aquest país es dirà Pedro Sánchez o bé tindrem al trio de la plaça de Colon al poder. No hi ha més alternatives. Ens podem trobar per primer cop en 40 anys a l’extrema dreta de Vox al Govern d’Espanya. Sabem què pot suposar això per les dones d’aquest país? O pels drets socials dels treballadors aconseguits durant els anys de Governs socialistes? Sabem quin perill representa això per aquells que estan cobrant una pensió pública? I per la convivència a Catalunya? Doncs cal tenir-ho present per evitar haver de lamentar-ho dilluns… Repeteixo: només el vot al PSC pot convertir Pedro Sánchez en president i evitar trobar-nos amb ministres de Vox”, ha argumentat.

“No n’hi ha prou amb guanyar, necessitem una àmplia majoria per evitar que torni a passar com a Andalusia, on el PP-Ciudadanos-Vox no va trigar ni un dia en posar-se d’acord per formar un Govern de dretes. Ningú pot refiar-se de què això no pugui tornar a passar. La veritat és que la formació d’una majoria de Govern pot anar de pocs vots, d’un sol escó. Per tant, Tarragona ha de tornar a ser decisiva per assegurar quatre anys de progrés i diàleg. Demano a tots aquells que encara s’ho estan pensant que ens facin confiança, encara que ens hagin criticat o alguna cosa que haguem fet no els hagi agradat. Massa està en joc aquesta vegada com per quedar-se a casa…”, ha afirmat Joan Ruiz.

Durant aquests quinze dies de campanya els candidats socialistes han convocat actes electorals a totes les comarques de Tarragona i també han dut a terme campanyes porta a porta i parades informatives a la majoria de ciutats i pobles de les nostres comarques. “Ha estat una campanya intensa i positiva on hem donat la cara i hem estat a peu de carrer parlant amb milers de tarragonins i tarragonines, des de Cunit fins a Amposta i des de Vilanova de Prades a Deltebre. Ara cal que tot aquest consens entorn als valors de progrés, de convivència i de diàleg que hem palpat parlant directament amb els ciutadans de les nostres comarques es tradueixi en una gran victòria socialista a les urnes aquest diumenge. De nosaltres, del teu vot, depèn. Fes que passi!”

 

 

Ismael Cortés: ‘És essencial l’aprovació d’una llei per combatre el canvi climàtic’

El candidat d’En Comú Podem, durant la manifestació contra el canvi climàtic

El candidat d’En Comú Podem a la demarcació, Ismael Cortés, ha assistit, aquest dijous a la tarda, a la manifestació en defensa del clima i de la terra que s’ha dut a terme al centre de Tarragona. D’aquesta manera, Cortés ha volgut donar el seu suport a les demandes en defensa del medi ambient que promulga la iniciativa “Fridays for Future”, inspirada en l’acció de l’activista Greta Thunberg.

La formació d’esquerres creu essencial que el nou Congrés dels Diputats aprovi una llei de canvi climàtic i transició energètica i que s’implementi un programa d’inversió en energies netes. “Els nostres objectius principals, tant per les comarques de Tarragona com per Catalunya i Espanya, són transformar el nostre sistema productiu, potenciar la sobirania energètica i popular i situar el país en l’avantguarda de la lluita contra el canvi climàtic i l’ús de les energies renovables”, ha declarat Cortés.

En Comú Podem considera que s’ha de reduir en un 50% la producció elèctrica basada en combustibles fòssils de cara a l’any 2030. “A més és important que les energies renovables produeixin un 90% de l’electricitat de cara a 2040 i que s’impulsin al voltant de 600.000 llocs de feina estables vinculats a l’I+D+i”, ha assegurat Cortés.

Algunes de les mesures principals que proposa la formació d’esquerres és un pla de rehabilitació d’edificis per assolir l’eficiència energètica, reduir un 50% la factura de la llum, un pla de lluita contra la contaminació a les grans ciutats i invertir més recursos en la lluita contra els incendis.

Horitzó blau

Ismael Cortés també considera essencial la implantació de polítiques per garantir un accés equilibrat i públic a l’aigua. “El canvi climàtic ens està portant sequeres més extremes i s’està produint una ofensiva d’empeses transnacionals que volen fer negoci amb els recursos naturals”, ha afirmat.
El programa d’En Comú Podem fixa que es derogui qualsevol possibilitat de tràfic amb els drets de concessió de l’aigua; que s’eviti comerciar amb l’aigua com un producte financer; que es recuperin les centrals hidroelèctriques i que la gestió d’aquest recurs sigui 100% pública.

/* JS para menú plegable móvil Divi */