FOTOS I VÍDEO | Aspecte de l’Anella Mediterrània amb les obres executades en un 60%

 

Durant la visita d’obres en què el Consejo Superior de Deportes (CSD) ha concretat la xifra del finançament estatal dels Jocs Mediterranis, el regidor comissionat de Tarragona 2018 Javier Villamayor ha afirmat que les obres del conjunt de l’Anella Mediterrània es troben al 60% execució. “El conjunt de la urbanització estarà acabat a finals del mes de maig, i la reforma del complex poliesportiu de Camp Clar s’acabarà aquest estiu”, ha assegurat Villamayor.

Interior del Palau d'Esports de l'Anella Mediterrània. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Interior del Palau d’Esports de l’Anella Mediterrània. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La piscina i el velòdrom, pendents de licitar

A hores d’ara hi ha dues obres pendents de licitació. La primera és la reforma integral del Velòdrom, que té un pressupost de 350.000 euros. Aquesta serà la seu de les competicions de bitlles, botges i petanca. La segona és la piscina olímpica, segona fase de les obres del complex poliesportiu de Camp Clar, que tindrà un cost de 2,7 milions d’euros i estava pendent del finançament de l’Estat.

Aspecte actual de l'estadi d'atletisme. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Aspecte actual de l’estadi d’atletisme. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

L’oposició diu que és una ‘temeritat’ que els Jocs depenguin dels pressupostos de l’Estat

Esquema de les instal·lacions de l’Anella Mediterrània. Foto: Tarragona21

ERC ha mostrat la seva “incredulitat” davant l’anunci del director general d’esports del CSD de la intenció d’incloure una partida de 10,5M€ pels Jocs als Pressupostos de l’estat. “Un cop més, segueixen demanant-nos actes de fe. A aquestes alçades necesitem més que mai fets i no promeses sense data”, h afirmat el seu portaveu municipal Pau Ricomà.

Aquest ha titllat de “temeritat” fiar els Jocs als pressupostos generals de l’Estat i ha posat com a contrapunts les recents paraules de Víctor Sánchez, director executiu dels Jocs del 2018, que va afirmar en la passada Comissió de Seguiment dels Jocs que la inversió de l’Estat “no dependria” de cap partida dels Pressupostos Generals, sinó que arribarien per alguna via alternativa.

Abelló: ‘No més promeses’

D’altra banda, el portaveu del Partit Demòcrata (PDECAT), Albert Abelló, ha manifestat que Tarragona “no necessita més promeses, sinó realitats”. Abelló alerta que l’equip de govern “no pot tornar a caure en l’error de confiar amb l’executiu espanyol, un govern que ja fa molts anys que promet una aportació econòmica”.

El portaveu del Partit Demòcrata reclama realitats. “No volem més mostres de compromís, volem veure l’aportació, volem un paper signat”, ha manifestat Abelló, que també ha assenyalat que la promesa feta aquest dimecres ve acompanyada d’una “coletilla”: “l’aportació està condicionada a l’aprovació dels Pressupostos Generals”.

“Seria una notícia extraordinària si al final l’aportació anunciada avui es fa realitat en els pròxims mesos, però el comportament dels últims anys, tant de l’Estat espanyol com de l’equip de govern, no ens dóna cap mena de garantia de futur”, ha conclòs Abelló.

CUP: ‘Menteixen’

La CUP de Tarragona considera que l’anunci del govern espanyol en relació a la injecció de 10,5 milions d’euros per als Jocs Mediterranis de Tarragona 2018 encarna una nova “trampa” del Partit Popular i “una nova mentida del govern local”.

Davant l’anunci de l’arribada d’una pluja de milions per als Jocs Mediterranis, la consellera Laia Estrada, de la CUP de Tarragona, ha volgut recordar que “en la Comissió Informativa dels Jocs Mediterranis se’ns va dir que els diners per a l’esdeveniment no anirien inclosos dins dels pressupostos per no posar-los en perill, però ni en això ens han deixat de mentir”. Finalment, a Tarragona s’ha anunciat, avui mateix, 29 de març, que 10,5 milions d’euros per als Jocs s’inclouran dins dels pressupostos del 2017 i el 2018.

ICV: ‘Una maniobra de distracció’

L’anunci que l’Estat farà la seva aportació als Jocs Mediterranis a través dels Pressupostos fa pensar la portaveu d’ICV-EUiA, Arga Sentís, que estem davant “d’una maniobra de distracció per defugir responsabilitats”.

Arga Sentís considera que fer dependre l’arribada dels diners de l’aprovació dels Pressupostos no és cap compromís ferm per part de l’Estat, ja que “el govern està en minoria, i no hi ha cap garantia que els Pressupostos s’acabin aprovant. Tampoc no s’han presentat ni s’ha fixat encara cap data concreta per al debat parlamentari sobre aquesta qüestió. A hores d’ara és força plausible que al Congrés no s’arribi a cap acord i s’acabin prorrogant els Pressupostos actualment vigents”.

La portaveu ecosocialista ha afegit que durant el mes d’abril ha de visitar Tarragona la comissió que avalua l’organització dels Jocs. “Què els hi dirà l’Ajuntament aleshores?” S’ha preguntat Sentís. “Ja, que, certament, no els podran garantir que els diners arribin a temps”.

Sentís ha recordat, també, que “a la comissió de seguiment dels jocs se’ns va dir que l’Estat estava buscant vies que no depenguessin dels nous Pressupostos per finançar la seva part dels Jocs, precisament per evitar situacions com aquesta. Pel que és veu, res no era cert. L’Ajuntament, en canvi, ho dóna per bo i ho considera una gran notícia. Qui ens pren el pèl, l’Estat o l’Ajuntament?”.

Alejandro afirma que l’aportació de l’Estat assegura la celebració dels Jocs

Aljandro Fernández, en una imatge d’arxiu. Foto: Tarragona21

El president del Partit Popular de Tarragona, Alejandro Fernández, s’ha mostrat avui “molt satisfet” amb l’anunci del Consejo Superior de Deportes (CSD) per incloure una partida de 10’5 milions d’euros als Pressupostos Generals de l’Estat per invertir als Jocs Mediterranis Tarragona 2018.

Així mateix, el CSD també ha informat que hi haurà un patrocini de dos milions d’euros per part de Loterías y Apuestas del Estado, el que suma un total de 15 milions d’euros d’inversió del Govern d’Espanya en l’esdeveniment, als que cal sumar els beneficis fiscals a les empreses patrocinadores. En aquest sentit, Alejandro Fernández ha assenyalat que “el compromís del Govern d’Espanya amb Tarragona 2018 ha estat sempre màxim, sent l’administració més compromesa amb els Jocs Mediterranis i assegurant la seva celebració”.

El màxim responsable popular a la província de Tarragona ha destacat que “malgrat que la decisió de retardar un any la celebració no va ser una bona notícia, les renovades relacions entre el Govern d’Espanya, destacant el nou paper del CSD, i l’Ajuntament han permés l’empemta definitiva per tirar endavant els Jocs Mediterranis”.

Per la seva banda, el diputat al Congrés per Tarragona, Jordi Roca, ha destacat que “cinc mesos després de la formació del nou Govern d’Espanya, hem aconseguit desbloquejar el finançament de Tarragona 2018, malgrat els pals a les rodes que han anat posant alguns”. El diputat tarragoní espera que “en les properes setmanes s’aprovin els Pressupostos Generals de l’Estat i que tothom es dediqui ara a remar en la mateixa direcció, perquè ens hem deixat la pell per tal d’aconseguir una partida pressupostària que farà possible la celebració dels Jocs Mediterranis de Tarragona”.

Tarraco Viva se centra enguany en l’emperador Adrià i en les relacions amb Grècia

Imatge de Tarraco Viva. Foto:Tarracoviva.com

L’any passat Tarraco Viva va encetar una nova línia de fils temàtics centrats en les relacions del món Romà en general, i de Tarraco en particular, amb altres civilitzacions. Si l’edició anterior el focus es va centrar en egipte, enguany la civilització protagonista serà la grega. Les jornades començaran el 15 de maig i s’allargaran fins el 28 del mateix mes. L’acte inaugural se celebrarà el 14 de maig a les 8 del vespre al Pretori, i se centrarà en un debat amb grans especialistes sobre Roma i Grècia.

1.900 anys de l’ascens d’Adrià al tro

Coincidint que es compleixen 1.900 anys de l’ascens al tron de l’emperador Adrià, aquest serà també un dels protagonistes de l’edició d’enguany. També es compleixen 2.000 anys de la mort del poeta Ovidi i, dins del festival, les activitats gastronòmiques de Tàrraco a Taula arriben a la vintena edició. Un altre focus temàtic serà descobrir com vivien els “vicini”, el nom llatí que va donar lloc a la paraula “veí”, a les ciutats romanes.

Volen superar els 100.000 visitants

El Tarraco Viva 2017 oferirà més de 430 actes, que tindran un pressupost total d’uns 325.000 euros. Hi participaran 1.000 treballadors, 400 dels quals seran voluntaris, i 8 grups de recreació històrica. Els organitzadors del festival tenen com a objectiu superar els 100.000 espectadors que han tingut en les darreres edicions. Una de les novetats és que s’han creat 4 línies d’autobus des dels barris per gaudir d’una nova activitat: ‘Del teu barri a l’Antiga Roma.

Seguirà ampliació

‘Allotjar viatgers de l’Imserso ja no és rendible’: els hotels de la Costa Daurada es plantegen escurçar la temporada

Imatge de gent gran fent tai-xi. Foto: Cedida

Els hotelers de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, molt especialment una quinzena d’hotels de Salou, Cambrils, Coma-ruga, Sant Carles de la Ràpita i Vila-seca, la Pineda, estan analitzant la viabilitat de seguir allotjant als viatgers del programa de Vacances per a Gent Gran que cada any organitza l’Imserso i que a la província de Tarragona comercialitza més de 35.000 paquets turístics.

“Afectaria 500 llocs de treball”

Xavier Roig, president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, afirma que “l’objectiu de participar en els programes de l’Imserso és mantenir la planta hotelera oberta amb tot el que això comporta, per exemple en llocs de treball estables, però ara mateix no és rendible. Així doncs, lamentablement, això afectarà les més de 500 persones que treballen de forma directa als hotels que habitualment col·laboren amb l’Imserso”. Els viatges de l’Imserso permeten avançar l’obertura dels hotels (en alguns casos, al febrer), i allargar-la fins l’octubre o el novembre.

Tres anys amb els preus congelats: 21 euros per persona i  dia

Tal com indica David Batalla, president de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), “el motiu és econòmic: després de tres anys de preus congelats, no hi ha previstes millores en la retribució de les estades hoteleres, així doncs fa temps que treballem amb pèrdues”. El Govern Central ha plantejat una pròrroga que no comporta cap millora en els preus que perceben els hotelers, per tant, s’enfronten a un quart any de congelació en un escenari de pujada general dels costos.

Roig afirma que “ens paguen 21€ per persona i dia en règim de pensió completa -incloent aigua i vi- en una habitació doble amb impostos inclosos”. Per això, actualment els hotelers de la província de Tarragona s’estan replantejant signar els contractes per a la temporada vinent.

Proposen que els usuaris paguin 2 euros diaris més

Els hotelers esperen que siguin els usuaris qui puguin assumir un petit increment en el preu, arribant fins als 23 euros per dia, tenint en compte que la qualitat del servei que actualment s’ofereix no té res a veure amb el programa de fa una dècada. Tot i que Batalla conclou que “és responsabilitat de l’administració cercar solucions a aquest problema que ells mateixos han creat per unes condicions inadequades a la realitat actual del sector turístic. Hem fet moltes inversions per millorar la qualitat de la planta hotelera perquè els nostres visitants tinguin tots els serveis que necessiten. Ara mateix la situació és insostenible amb aquestes condicions”.

Salou aprova tenir un gran supermercat d’alimentació al costat del Mercat

Un moment del ple municipal celebrat avui

L’equip de Govern de l’Ajuntament de Salou ha portat avui a l’aprovació del plenari l’inici d’un concurs públic per atorgar a un tercer una concessió administrativa d’ús sobre el solar propietat de l’Ajuntament a la Via Roma, a l’objecte de construir i explotar un establiment comercial alimentari que pretén revitalitzar el punt més comercial del municipi, a la zona centre. Es tracta d’una primera actuació inclosa en la proposta encaminada a reordenar l’àmbit.

Segons la proposta que ha passat avui pel plenari -i que han estat treballant els darrers mesos des de la Regidoria de Gestió de Territori conjuntament amb Promoció Econòmica, de Ciutat i Comerç- es justifica l’atorgament de la concessió on actualment se situa un aparcament a l’aire lliure a l’efecte de revitalitzar el nucli comercial de Salou centre, a tocar de l’espai del mercat i prenent referències de múltiples actuacions realitzades en els mercats a Catalunya, amb molt d’èxit ja contrastat , pel que -com explicava l’alcalde Pere Granados “es proposa ordenar un ampli espai comercial en la zona centre on hi ha més comerços estables a Salou durant tot l’any però necessitem un motor que dinamitzi la zona i creï la massa crítica de persones que transiten per la zona”. Pretenem, com deia el batlle, dinamitzar la zona que agrupa l’eix de la Via Roma, Via Augusta, Carrer Barcelona, Berenguer de Palou, entre d’altres carrers, i també, per proximitat el mercat municipal.

La proposta ha rebut el vist-i-plau del govern amb 10 vots, i els vots contraris d’ERC, PP, Guanyem Salou i C’s.

Superàvit municipal

En el decurs del ple també s’ha donat compte de la liquidació del pressupost del 2016 amb un superàvit de mes de 5,6 milions d’euros. Segons ha explicat el regidor de Serveis Econòmics, Toni Brull, les arques municipals tanquen els números en positiu, i, el Romanent Líquid de Tresoreria, la dada que ofereix una idea del “superàvit” o “dèficit” acumulat durant tots els anys de vida de l’entitat es manté en números positius arribant als 5.655.782,73 euros. “Tenim una bona salut econòmica a l’Ajuntament, i això es important”.

Per Brull, s’han donat una sèrie de circumstàncies que han fet que aquests comptes es tanquin en positiu; d’una banda, apuntava: “el govern ha treballat molt dur i ha fet una bona gestió prioritzant els serveis a la ciutadania i amb un control de l’acció de govern per part de la regidoria de Serveis Econòmics que ha donat els seus fruits; amb una millora del funcionament dels centres gestors durant el 2016”, a més -afegia Brull- “hi ha hagut un increment en 2,5 milions d’euros de la recaptació per sobre de les previsions”, en un 50% per majors ingressos urbanístics, un 15% per ingressos de major recaptació executiva i un 35% dels ingressos de la Generalitat per inversions endarrerides o per majors subvencions d’acció social i ocupació. Per tot plegat, Brull ha assegurat que “segurament finançarem les obres del 2017 amb recursos propis i no anirem a crèdit”.

A més, una altra dada que posa de relleu la bona marxa de les arques municipals rau en el fet que la despesa corrent ha crescut un 0,98%; un percentatge inferior al límit legalment previst de l’1,8%. Brull, ha volgut felicitar tant els centres gestors com a l’esforç de tots els implicats a l’hora de gestionar de manera mes eficient.

Les mocions

En l’apartat de mocions, Ciutadans demanava que l’Ajuntament insti als comerços a oferir un major i més atractiu ventall de productes per a persones que pateixin de celiaquia.

El grup ha proposat que des de l’ajuntament es tinguin en compte a les persones que pateixen aquesta malaltia i es facin més campanyes tant d’informació com de sensibilització entre la població; així com instar tant a la Generalitat de Catalunya, com al govern espanyol que tinguin un major compromís e implicació vers aquesta malaltia en el municipi. La regidora de Sanitat, Martina Fourrier, ha fet alguns suggeriments per complementar la moció que, finalment, ha rebut el vist-i-plau de tots els grups municipals per unanimitat.

Una associació del Pla de Santa Maria s’ofereix per adoptar rucs

Membres de l’associació, a les instal·lacions

Moriah, una de les noranta associacions que formen part de la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET), s’ofereix per adoptar rucs. Moriah té una finca de més de sis hectàrees situada al Pla de Santa Maria, i aquest terreny té la distinció de ‘nucli zoològic’, de manera que poden acollir molts animals. Actualment es poden trobar cavalls, galls d’indi, porcs i cabres entre d’altres espècies.

El president de Moriah, José Antonio Pardo, ha explicat que “som conscients que el ruc és un animal en perill d’extinció i que existeixen propietaris que es volen desprendre d’ells. Doncs bé, nosaltres els acollirem amb tot el nostre afecte i els cuidarem. Tenim molt d’espai i la possibilitat d’alimentar-los i fer-nos càrrec d’ells. Així que demanem a tothom que conegui persones que es vulguin despendre d’ases que ens avisin i nosaltres els portarem a la nostra finca encantats”. Es pot contactar amb Moriah trucant al telèfon 677 91 20 42.

Moriah és una organització sense ànim de lucre que treballa per donar una oportunitat a persones que estan submergides en addiccions com poden ser les drogues, l’alcohol o el joc. També ajuda a les persones que pateixen de depressió o manca d’estima.

El so dels timbals anunciarà la Setmana Santa de Torredembarra

Imatge d’una edició anterior de la Trobada de Timbals. Foto: Anna F / Ajuntament

El so dels timbals de la IV Trobada de Timbals donarà el tret de sortida als actes de la celebració de la Setmana Santa a Torredembarra aquest proper dissabte 1 d’abril.

En aquesta edició, hi prendran part la Banda de timbals del Pas de la Flagel·lació de la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J. de Tarragona, l’Agrupación Musical Virgen del Consuelo del Vendrell, la Banda de timbals de la Hermandad del Nazareno de Torredembarra, i la Banda de timbals de la Confraria del Sant Sepulcre de Torredembarra.

Està previst que a les 17.30 h, des de la plaça del Castell, s’iniciï un recorregut pels carrers Joan Güell, pl. de la Vila, pl. de la Font, Antoni Roig fins arribar a la pl. Mn. Joaquim Boronat on es preveu finalitzi la Trobada amb una actuació de cada banda i el lliurament d’obsequis a tots els participants.

La Trobada està organitzada per la Confraria del Sant Sepulcre, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torredembarra.

El divendres següent, 7 d’abril, a les 20.30 h, al Pati del Castell, tindrà lloc la presentació de l’Opuscle i de la Setmana Santa 2017, a càrrec d’Ignasi Fossas i Colet, prior del Monestir de Montserrat. L’acte està organitzat per la Confraria de la Creu-Armats de Torredembarra.

Els principals actes de la Setmana Santa són aquests:

Dissabte, 8 d’abril, a les 18 h: Recollida i oferiment del Palmó, per part de la Confraria del Sant Sepulcre. Recorregut: Pl. Mn. Joaquim Boronat, c. Antoni Roig, pl. de la Font, pl. de la Vila, c. Joan Güell.

Diumenge de Rams, 9 d’abril

A les 10.45 h: Benedicció de Rams, a la plaça del Castell.

A les 12.45 h: Benedicció de Rams, a la plaça Josep Valls Ibern.

Divendres Sant, 14 d’abril

A les 7.30 h: Solemne Via Crucis pels carrers de la vila. En finalitzar l’acte, acatament, toc de silenci i adoració a la Creu.

A les 20.30 h: Processó del Sant Enterrament.

Diumenge de Pasqua, 16 d’abril

A les 12.15 h: Cantada de Caramelles, pels carrers de la vila.

Boicot a un restaurant vegà de Tarragona per prohibir entrar-hi biberons amb llet de vaca

Entrada del restaurant, situat al carrer Major. Foto: Google Maps

Entrada del restaurant, situat al carrer Major. Foto: Google Maps

El propietari del restaurant El Vergel del carrer Major de Tarragona, Ángel Martín, ha denunciat en declaracions al Diari Més que el seu establiment està rebent un boicot en forma d’anul·lació de reserves i de sol·licituds de reserves falses. L’origen del boicot és la prohibició de donar biberons amb llet de vaca als nadons dins del restaurant, ja que no es permet l’entrada de productes d’origen animal. La queixa d’una mare a qui se li va notificar la prohibició per escrit s’ha fet viral a les xarxes, provocant la reacció de ciutadans de tot l’Estat indignats per la mesura.

Un cartell a l’entrada anuncia la prohibició, argumentant que es respecten “les mares de totes les espècies” i que s’ofereix una alternativa vegetal pels nadons que ho necessitin. La queixa es va publicar fa prop d’un any a TripAdvisor, i l’establiment va respondre al mateix portal que “les mares humiliades són aquelles violades durant tota la seva vida per tenir nadons que roben i esquarteren perquè els humans ens quedem la llet que era per a ells: vaques, ovelles i cabres són les mares víctimes del biberó del seu fill”. El propietari aclareix que mai no s’ha fet fora del restaurant cap persona per no complir aquesta mesura. De resultes del boicot el restaurant s’ha vist obligar a eliminar els seus perfils a les xarxes socials, i estudia emprendre accions legals.

Roberto Canessa: ‘Vaig aprendre a plorar caminant’

Roberto Canessa, a l’esquerra, amb l’escriptor Pablo Vierci, avui a Tarragona. Foto: Tarragona21

Al desembre de 1972, als peus de la serralada dels Andes, un vaquer es troba amb dos individus que vénen del gel i que sembla que el saluden amb la mà. Creu que són turistes o caçadors, perquè duen uns ferralls a les mans. No ho són. El seus noms són Nando Parrado i Roberto Canessa.

Són dos dels 16 supervivents de la tragèdia dels Andes. Les autoritats fa dos mesos que han decretat la mort dels viatgers de l’avió de la Força Aèria Uruguaia que duia un equip de rugbi a jugar a Xile i que a l’octubre s’havia estavellat a la serralada.

Una de les grans epopeies de la història, una proesa de la fe en la supervivència començava a prendre forma. Naixia un mite de superació personal i col·lectiva. Roberto Canessa ho ha relatat avui, 45 anys després, en la presentació del llibre ‘Tenía que sobrevivir’, fet a quatre mans amb l’escriptor uruguaià Pablo Vierci i que ha tingut lloc a l’Auditori de la Diputació, que ha hagut d’habilitar una segona sala donat l’allau de públic que hi ha assistit. Part dels fons obtinguts pel llibre aniran destinats a nens afectats de cardiopaties congènites, de la Fundació CorAvant. Canessa ha esdevingut en la seva vida un reconegut cirurgià expert en aquestes patologies.

Canessa va ser l’estudiant de medicina que va encarregar-se d’alimentar els supervivents tallant la carn dels companys morts en l’accident. Ell i Nando Parrado van dirigir una minúscula expedició de tres persones que un cop van saber a través de la ràdio que les autoritas havien suspès definitivament la recerca, van decidir jugar-s’ho tot forçant una aventura cruel a través de muntanyes i muntayes nevades, gel, glaç i vent gelat buscant una esperança de vida.

El públic ha desbordat l’Auditori de la Diputació. Foto: Tarragona21

“Si has de pujar a la muntanya, no la miris, i si et trobes desencisat, mira els passos que ja has fet. Va arribar un moment que ja no m’importava l’èxit o el fracàs de l’aventura, sinó el simple fet d’haver-ho intentat fins al final”.

Van ser 72 dies perduts en “l’infern de Dante”, acurrucats els pocs supervivents dins el fusselatge d’un avió que, perduda la cua i le ales, encara patia, el tercer dia, un allau que provocaria més morts.

L’accident es va emportar moltes vides, però la primera nit unes quantes més. No perdien, però, el bon humor, i un dels supervivents celebrava l’aniversari de la seva germana convidant-los a un “asado”. El primer dia es visqué un cert optimisme esperant que l’endemà els rescatarien, però a la nit descobririen que la temperatura havia baixat fins als 30 graus sota zero. Al tercer dia “vam veure passar un avió i vam sentir una immensa alegria. Aleshores vam començar a plorar els morts”. Tenien un transistor i van fabricar una antena per anar seguint les notícies.

Les sensacions que es transmetien des de les estacions de ràdio no eren bones: “”La zona ha patit la nevada més gran en 40 anys”, deia l’aparell. “En 33 accidents anteriors no hi hagut cap supervivent”, afirmava en un altre moment. “La gana et comença a apretar; cada dia ets desfàs un botó del cinturó”. Aleshores algú planteja menjar-se els cadàvers i s’obre un debat moral. Roberto es convenç que “el millor que poden fer els morts és donar-nos la vida”. I com a estudiant de medicina, creient, comença la penosa tasca de tallar la carn, dificultada per l’intens fred. “És l’experiència més humiliant que he viscut. Per què havia de fer això?”.

Canessa, a la dreta amb barba, amb Nando Parrado, a l’esquerra, i el vaquer que els va trobar

Aquella nit va ocórrer l’allau, que es va emportar més companys i que va provocar que tardessin tres dies a poder sortir de les restes de l’avió. I uns dies després, ells mateixos escoltarien per ràdio la notícia dramàtica: la cerca ha quedat suspesa. Les autoritats donen els passatgers i la tripulació per morts.

Nando Parrado, Roberto Canessa i ‘Tin Tin’ van decidir sortir d’aquella trampa mortal ara que no hi havia cap esperança de supervivència. “Hagués estat molt còmode que m’hagués quedat allà. Jo era metge, m’encarregava de tallar la carn, tenia tasques importants a fer, però aquella era la societat de la neu”. Si ells no anaven a buscar ajuda, tots moririen. “Vaig veure un company que tenia les cames trencades. No es podia moure. Jo sí, jo podia sortir d’allí a buscar ajuda”. Roberto Canessa es va imposar la missió d’impugnar el destí.

Van caminar 70 quilòmetres, “100.000 passos”, en direcció a Xile, salvant muntanyes que conduïen a més muntanyes, amb  temperatures gèlides, morts de fam, mal vestits, esprimatxats, abraçats a les nits, fins que van arribar a un prat, van veure per primer cop en dos mesos i mig un ser viu, que va resultar ser un llangardaix, i van trobar el vaquer. “Vaig aprendre a plorar caminant”.

Jaume Garcia

Mònica Borrell, nova directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Mònica Borrell

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura ha designat Mònica Borrell Giró com a nova directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). Borrell substitueix Francesc Tarrats, jubilat, que va accedir al càrrec en 1999 i que va arribar a ser director general del Patrimoni Cultural de la Generalitat.

Borrell ha estat seleccionada per una comissió de valoració integrada per membres de la Generalitat de Catalunya i altres assessors especialistes en museologia i gestió del patrimoni cultural com membres de la comissió territorial de Patrimoni Cultural a Tarragona i representants de la Junta de Museus de la Generalitat i de l’Associació de Museòlegs de Catalunya.

Al concurs públic, que es va obrir el 15 de desembre de 2016 i va finalitzar el 9 de gener de 2017, s’hi han presentat un total de set candidatures. Els candidats han hagut d’acreditar experiència laboral en llocs de responsabilitat en l’àmbit museístic o similar; tenir els coneixements necessaris sobre museologia i temàtica del museu; coneixements en estructura econòmica i financera d’una institució, en gestió de recursos, patrimoni cultural, disseny i en execució de projectes culturals, així com coneixement de màrqueting cultural i comunicació.

Mònica Borrell és llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i Màster en Gestió del Patrimoni Arqueològic pel mateix centre. Del 1990 al 2006, va treballar al Museu de Gavà en tasques de difusió i didàctica; del 2006 al 2013, va ser directora gerent i directora tècnica a l’Institut Municipal de Gestió del Patrimoni Cultural i Natural de l’Ajuntament de Gavà, i des del 2013, és cap de la Unitat de Patrimoni de l’Ajuntament de Gavà i directora tècnica del Museu municipal.

Ha dirigit diversos projectes museològics i patrimonials, nombroses exposicions, projectes digitals i de didàctica del patrimoni, i ha participat en diverses activitats de gestió i recerca arqueològica. Borrell ha participat també en nombroses publicacions i conferències en l’àmbit de l’arqueologia, el patrimoni i la museografia, i ha impartit cursos a diverses universitats i centres de formació. Des del 2015, és vicepresidenta de l’Associació de Museòlegs de Catalunya.

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona és gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura. Té adscrita la gestió dels monuments i jaciments arqueològics d’època romana propietat de la Generalitat: Arc de Berà, Torre dels Escipions, Conjunt Monumental de Centcelles (Constantí), Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, Teatre romà de Tarragona i Vil·la romana dels Munts (Altafulla).

Fugen a la carrera d’un control de la Guàrdia Civil deixant 330 plantes de marihuana al cotxe

Les plantes, a l’interior del vehicle. Foto: Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil de Tarragona ha incautat 330 plantes de marihuana que es trobaven a l’interior d’un cotxe, que van abandonar els seus ocupants després de fugir d’un control establert per la Guàrdia Civil a la carretera C-242, a l’altura de Les Borges del Camp (Baix Camp).

Amb motiu dels dispositius establerts a tot l’estat contra el tràfic de haxís a les principales vies de comunicació de Tarragona, la nit de divendres, a la C-242, es va observar un vehicle que circulava en direcció als agents i en notar la presència dels mateixos, va apagar els llums, fent un gir de 180 graus per evidir-se del control.

Una de les patrulles de seguretat va iniciar la seva persecució, localitzant a poca distància el vehicle, aturat, sense llums i amb el motor en marxa i tres persones que fugien a peu per una zona escarpada.

A l’interior del vehicle es van localitzar les 330 plantes de marihuana. El cas ha passat al Jutjat de guàrdia de Reus.

Gir a la política de festivals d’estiu a Tarragona: s’apostarà pel teatre i s’acaba amb els festivals d’estiu

El conseler de Cultura, Josep Maria Prats, avui amb el director del FITT, Joan Negrié

Tal com ja s’ha anat anunciant en les darreres setmanes, la Conselleria de Cultura fa enguany un gir a l’estiu cultural de la ciutat. I “tot i que Tarragona compta amb el bagatge històric de tenir un dels festivals més antics de l’estat, ara ha arribat el moment d’optimitzar recursos, especialitzar-se i donar impuls a un esdeveniment existent i de qualitat com és el Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT)”, segons ha apuntat el conseller de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Prats.

Prats ha remarcat que “cal redefinir la política cultural de l’estiu, abandonar un festival generalista que podem trobar a moltes d’altres ciutats i anar cap a l’especialització aprofitant una iniciativa existent”. El FITT se sumarà a La Setmana Cantant i la projecció simultània de l’inici de la temporada operística d’El Liceu a la Fresca a la plaça Corsini, en el marc dels actes en homenatge a l’arquitecte Josep Maria Pujol i de Barberà.

“El model de festival existent fins ara i hereu dels primers que es van fer als anys setanta sota el nom de Festivales de España, no ha acabat d’arrelar dins de l’oferta cultural de la ciutat perquè no s’ha dotat d’una singularitat o especialització al llarg d’aquestes tres dècades”, apunta Prats. Segons el regidor, “les programacions han acabat convertint-se en un programa heterogeni que s’endreça a partir de la indústria i no pas amb la voluntat d’una política cultural que vetlli per un progrés social a través de la cultura”.

És per tots aquests motius que la Conselleria aposta principalment pel Festival Internacional de Teatre (FITT), que enguany se celebrarà del 10 al 23 de juliol, un esdeveniment fins ara amb caràcter fins ara biannual, però amb la voluntat que passi a tenir periodicitat anual i que ja havia rebut el suport de l’Ajuntament, Generalitat i d’altres institucions; però que a partir d’ara i amb la presentació d’avui, passarà a ser part de la programació de les arts escèniques de tot l’any.

Enguany a més, també formarà part de l’estiu cultural La Setmana Cantant, que se celebrarà del 14 al 21 de juliol i un projecte que creix amb força com és El Liceu a la Fresca, que el 21 de juliol projectarà Il Trovatore de Verdi a més de cent municipis alhora, per tal d’apropar l’òpera a tothom i la ciutat, se suma a aquesta iniciativa.

Tots dos, FITT i Setmana Cantant, ha volgut remarcar Prats, “són projectes amb el segell tarragoní, esdeveniments únics que no tenen un símil i que sorgeixen de l’experiència i la il·lusió del treball ben fet, partint de la humilitat dels que en saben i que mica en mica fan indústria cultural, deixant petjada a la ciutat i arreu, ja que hi participen molts cantants, actors, músics, artitstes que venen de fora i resideixen uns dies a la ciutat: fem producció, indústria i marca”.

En resum, “des de la Conselleria de Cultura volem crear singularitat amb una marca cultural pròpia i això passa per recolzar l’activitat cultural de qualitat que s’esdevé a la ciutat, no per portar grans noms del panorama musical del moment, com un poti poti de noms, sinó en la línia d’apostar per un model de festival especialitzat, per la ciutat i no per a un únic espai”, ha conclòs el regidor.

No al Camp de Mart

D’altra banda, a l’estiu no es programarà al Camp de Mart des de l’Ajuntament per les males condicions que presenta, ja que es troba en situació “molt precària”, ha admès Prats.

Carta oberta del Teler de la Llum

Imatge d’una actuació artística sota el paraigües del Teler de la Llum. Foto: Cedida

L’any 2014, en un context de crisi que no permetia una gestió adequada de la cultura contemporània a la ciutat, es va demanar a una sèrie de col·lectius amb una llarga trajectòria d’activitat cultural i artística la col·laboració en un model provisional de centre d’art per tal de salvar aquest moment d’incertesa sense aturar l’activitat artística de Tarragona. Els col·lectius, pel bé de la ciutat, hi vam accedir i les nostres activitats van passar a formar part de la programació d’El Teler de Llum.

En aquest moment, 3 anys després, aquesta situació provisional, s’ha donat per finalitzada en una roda de premsa, sense que hi hagués una comunicació prèvia d’aquest canvi d’etapa a les entitats que ens vam prestar a col·laborar.

Malgrat tot, les entitats tenim la voluntat de continuar amb la nostra activitat, com ho hem fet sempre, per tal de dotar la ciutat d’una activitat artística i cultural dinàmica que creiem imprescindible, tot i que ho hem de fer desvinculats del centre d’art municipal. Malgrat tot, creiem fermament que des del consistori és imprescindible impulsar una línia de creació coherent, amb objectius i consensuada, a l’alçada de la capital catalana en què vivim.

Tots estem a favor que hi hagi un Centre d’Art amb una seu física. De fet, Tarragona és l’única capital de província que no compta amb un espai fix. En aquest sentit donem suport a l’obertura del Tinglado II.

Però ens sembla alarmant que novament Tarragona es troba en un buit cultural, sense programació durant mesos, sense compromís cultural amb la ciutadania.

La manca de visió, la mala praxi i les males formes posen impediments a la continuïtat de projectes de ciutat consolidats que són referents a escala internacional.

Cada any entitats i agents culturals han de tornar a negociar el suport institucional segons el vent polític de torn la qual cosa deixa en evidència que cada conseller de Cultura ha volgut fer el seu propi projecte sense tenir en compte el knowhow i la trajectòria de projectes anteriors.

Novament ens trobem en aquest punt zero, la sensació d’abandonament i una falta d’interès en una vida cultural més enllà de la cultura popular. Un abandonament que posa en risc projectes de moltes entitats que ja funcionaven quan van ser acollides pel Teler de Llum, i de les que s’ha ignorat la veu per participar en la construcció del Tinglado II. I no estem parlant de subvencions. Fórmules per participar hi ha moltes.

Des del nostre punt de vista, el Tinglado II com a nou Centre d’Art no pot ser reduït l’espai expositiu com a eix d’art contemporani d’una capital de província.

Un Centre d’Art no és una contradicció a la producció artística de tots els àmbits, sinó una oportunitat d’impulsar una fusió necessària i així recollir les trajectòries i esforços que han sorgit en l’àmbit d’art contemporani a la ciutat. Una pràctica habitual a la resta de ciutats europees.

Des de la Taula del Teler de Llum proposem l’obertura de concursos públics dirigits a entitats i artistes i processos participatius oberts a la ciutadania, i es resolgui el panorama d’austeritat que ofereix al sector de la ciutat, que provocarà que la xarxa d’artistes i entitats desaparegui o fugi cap a ciutats que sí recolzen i potencien, com Castelló, Lleida, Amposta, Saragossa o evidentment Barcelona. La sensació és que Tarragona no creu en l’art contemporani.

De les entitats Play Acció Cultural, Künstainer, Polígon Cultural, L’Artista va l’Escola, Laboratori Visual

ERC diu que l’Ajuntament condemna el Camp de Mart a ser un espai en desús

El portaveu d’ERC, Pau Ricomà

El portaveu d’ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, lamenta que l’equip de govern hagi pres la decisió de no programar res aquest estiu al teatre auditori del Camp de Mart.

“No podem condemnar l’auditori a ser un nou espai en desús a Tarragona”, afirma el portaveu republicà, qui lamenta “la manca d’estratègia de l’equip de govern per treure rendiment a un espai emblemàtic de la ciutat”. Per Ricomà, “moltes ciutats properes desitjarien tenir un espai com aquest. El seu entorn patrimonial i la possibilitat de gaudir de la cultura a l’aire lliure amb un clima com el nostre el converteixen en un indret privilegiat que no es pot deixar perdre”.

Els republicans recorden que fa anys que l’auditori es va deteriorant progressivament i denuncien la passivitat de l’equip de govern per frenar la degradació de l’espai. “No és cap novetat que les instal·lacions del Camp de Mart requereixen d’una intervenció de millora. És inexcusable que l’ajuntament, a dia d’avui, encara no tingui un pressupost de quant costaria deixar-lo en bones condicions”, manifesten els republicans.

Des d’ERC-MES-MDC insten la regidoria de cultura a demanar aquest pressupost amb la màxima celeritat per dur a terme els arranjament i a cercar les fórmules necessàries per dotar-lo d’activitat. “Si no hi programem res ni hi fem cap intervenció, la degradació anirà en augment. En aquesta ciutat tenim masses exemples d’espais que acaben caient a trossos després d’anys en desús. De cap manera podem afegir l’auditori del Camp de Mart a aquesta llista”, conclou Ricomà.

Aigua ‘amb gust de podrit’ i cafeteres ‘fastigoses’: Els Mossos denuncien l’estat de les comissaries

 

El sindicat dels Mossos d’Esquadra USPAC ha denunciat la manca de salubritat i de seguretat de les fonts d’aigua i de les màquines de cafè dels menjadors de les comissaries. El sindicat posa com a exemple els videos que acompanyen la notícia, d’una comissaria del Camp de Tarragona que no volen revelar, on l’aigua no surt transparent i té “gust de podrit”, a banda de que la pressió fa que el doll vagi a parar molt a prop d’una instal·lació elèctrica.

Estat de la màquina de cafè d'una comissaria dels Mossos d'Esquadra del Camp de Tarragona. Foto: Cedida

Estat de la màquina de cafè d’una comissaria dels Mossos d’Esquadra del Camp de Tarragona. Foto: Cedida

Pel que fa a les màquines de cafè, denuncien que s’avarien “dia sí, dia també”, que tenen “una manca de neteja lamentable”, i ho exemplifiquen amb la foto de la màquina de la mateixa comissaria, que acompanya aquesta notícia. “Demanem que ens tractin com a persones que som, i sobretot que revisin les màquines expenedores i les fonts d’aigua”, afirma el sindicat en un comunicat. Els Mossos lamenten que, quan es reacciona a les queixes sobre els fonts, el màxim que fa el departament és posar un avís prohibint que s’utilitzin, sense donar-los una alternativa d’aigua potable corrent.

Floria acusa Convergència d’haver escollit la seu de la Casa de la Festa

Begoña Floria, en una imatge d’arxiu

La consellera municipal de Festes, Begoña Floria, ha respost les acusacions del PDECAT sobre les goteres a la Casa de la Festa afirmant que “em sembla absolutament vergonyós” que Abelló culpi l’actual equip de govern dels problemes estructurals de la Casa de la Festa ja que “és el primer que hauria de ser més prudent en les seves declaracions sobre els problemes d’aquest edifici que no s’adequa, ni en mida ni en origen, a la finalitat que va decidir atorgar-li el govern que presidia en aquell moment i que correspon al seu partit polític”.

La Casa de la Festa hauria d’estar ubicada en un edifici “més digne”, que en aquests moments és impossible aconseguir “perquè totes les possibilitats en l’àmbit de la Part Alta són inviables”, afirma Floria. Per tant, des del govern actual, s’ha decidit “millorar al màxim les condicions de l’actual ubicació, en un projecte que compta amb els Jardins de la Conciliació i que ja s’està treballant tècnicament”.

Mentrestant, darrerament s’han fet actuacions per valor de 30.000€ per tal d’evitar els problemes d’origen, però en van sorgint de nous “i avui mateix s’han iniciat les tasques tècniques per esbrinar què ha passat”. Flria ha aclarit que els elements patrimonials no s’han vist afectats pels darrers aiguats. La consellera conclou diente que “tots plegats faríem bé de parlar en positiu de la casa de la Festa, ja que és la realitat que tenim, no pas fruit d’una decisió de l’actual govern”.

Convocada una vaga d’ambulàncies que deixarà Tarragona sense servei no urgent per Setmana Santa

Imatge d'arxiu d'una ambulància del SEM.

Imatge d’arxiu d’una ambulància del SEM.

Els sindicats dels treballadors del servei d’ambulàncies del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i Lleida han convocat i registrat oficialment una vaga per Setmana Santa (del 10 al 17 d’abril) per denunciar l’incompliment de les bases del concurs per part de l’empresa adjudicatària del servei, l’UTE Egara-Lafuente un any i quatre mesos després de l’adjudicació.

Afectarà tot el transport no urgent

La parada afectarà tots els serveis excepte els d’urgència (emergències, quimioteràpia, radioteràpia i diàlisi). És a dir, tot el transport no urgent de les demarcacions de Tarragona i Lleida deixarà de funcionar. Alguns exemples són les consultes diàries amb metges, les rehabilitacions, o el transport de les altes hospitalàries.

Mancances pels usuaris

Pel que fa a les afectacions als pacients, els incompliments que destaca el comitè són la falta d’ambulàncies de transport urgent i de personal mèdic avançat, les mancances per l’instal·lació d’hospitals de campanya, i la manca de condicions pels serveis bariàtrics (pel transport i tractament de persones amb sobrepès).

Mancances pels treballadors

Pel que fa als treballadors, denuncien un incompliment flagrant de les condicions promeses a les bases físiques ambulàncies. Segons Àlex Forcadell, delegat del comitè d’ambulàncies del lot de Tarragona, de les 36 bases de la demarcació de Tarragona, només una compleix al 100% els requeriments.

Forcadell posa com a exemple la base del CAP Muralles de Tarragona: “No tenim físicament cap espai propi ni per descansar ni per menjar. En ocasions hem de sortir i dinar asseguts al carrer perquè l’espai que compartim amb la resta del personal del centre està ple”.

D’altra banda, també denuncien que els quadrants laborals són “injustos” i que fomenten la precarietat laboral, i demanen “igualtat entre tots els treballadors de l’UTE”.

“La Generalitat és molt permissiva”

Forcadell denuncia que “després d’un any i tres mesos de denúncies i protestes constants, no s’ha vist cap millora, i és hora que es posin les condicions que pertoquen al servei”. D’altra banda, també lamenta que “el Departament de Salut de la Generalitat és massa permisiu amb l’empresa”.

Alumnes de secundària es converteixen per primer cop en membres del Parlament Europeu per un dia

Alguns dels participants en la simulació i, en primer pla, la carpeta que se'ls ha repartit. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Alguns dels participants en la simulació i, en primer pla, la carpeta que se’ls ha repartit. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Per primer cop, la Simulació del Parlament Europeu a Tarragona ha comptat amb la participació d’alumnes d’instituts de secundària de la ciutat, coincidint amb la quarta edició d’aquesta iniciativa. En concret, entre les 160 persones hi havia estudiants de la Salle de Tarragona, de l’Institut Tarragona i del Sagrat Cor, que han fet una immersió en el funcionament d’aquest organisme polític. Els han acompanyat també alumnes de la Universitat Rovira i Virgili, que ha allotjat l’esdeveniment.

La sessió plenària. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La sessió plenària. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Els més joves, del Sagrat Cor: “Hem estat els que hem participat més”

La Laia Cunillera, la Clara Marquiegui, la Maria Dalmau i l’Adrià Aragonès, que fan 1er de Batxillerat al Sagrat Cor, són els alumnes més joves que han participat mai en aquesta simulació, i l’experiència ha superat les seves expectatives. “Ha estat una jornada més interessant i activa del que ens imaginàvem. Tot i ser els més joves, ens han deixat participar molt. De fet, hem estat els que hem participat més”, explica la Clara.

Els participants esperen l'inici de la sessió. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Els participants esperen l’inici de la sessió. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Representant el Partit Liberal Europeu a la comissió de Medi Ambient

Els alumnes van triar formar part del Partit Liberal Europeu, i han participat en la comissió de Medi Ambient. La seva visió del Parlament Europeu després de la simulació és diferent de la que tenien abans. “Hem vist la importància del que fan en aquesta cambra. Fins ara la visió que en teníem era la d’una sala molt gran i plena de gent, on es parlaven molts idiomes”, apunta la Laia.

Rajoy endarrereix fins al 2020 la fi de les obres del Corredor del Mediterrani

Rajoy, en un acte celebrat a Tarragona. Foto: Tarragona21

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha endarrerit avui fins a 2020 la fi de les obres del Corredor Meditrrani al seu pas per Tarragona en una compareixença feta a Barcelona en unes jornades sobre infratructures. El corredor ferroviari havia d’haver estat llest l’any 2016.

Rajoy ha qualificat de prioritat el tercer fil entre Castellbisbal i Tarragona i ha anunciat que aviat serà adjudicat el tram i que les partides seran “més importants” en un context de millora econòmica.

El mandatari espanyol també ha reiterat que el tram entre Vandellòs i Tarragona començarà a circular en proves el primer trimestre de 2018. Seran 667 milions d’euros i faran que el recorregut entre Barcelona i València es redueixi en més de mitja hora. El corredor serà multimodal i permetrà la connexió entre els ports, aeroports i empreses.

El presidnt ha anunciat una inversió de 1.882 milions d’euros per rodalies al llarg d’aquesta legislatura a Catalunya en un pla de vuit anys que preveu 3.900 milions d’euros en total.