Nou dotacions dels Bombers, en un incendi als boscos de Bonastre

Els Bombers treballen en un incendi de vegetació que s’ha declarat a una zona boscosa de Bonastre situada davant de la urbanització la Vinya de Bonastre.

L’avís d’aquest incendi s’ha rebut a les 23.24 hores i, a hores d’ara, treballen en l’extinció 9 dotacions terrestres.

Els Bombers de la Generalitat han atès a Catalunya 550 serveis, 14 d’ells al Tarragonès, entre les 20.00h i les 00.00h d’avui, revetlla de Sant Joan.

El gruix d’actuacions s’ha centrat en els incendis de vegetació, tant urbana com forestal o agrícola (un total de 306 avisos). La major part dels serveis es concentren a les comarques més properes a l’àrea metropolitana: Vallès Occidental 99, Baix Llobregat 69, Barcelonès 44 i Vallès Oriental 40.

Destacar també que els Bombers han hagut d’atendre 179 serveis relacionats incendis en zona urbana, la majoria per apagar petits incendis en el mobiliari urbà, com per exemple contenidors.

Entre els serveis més rellevants destacar un incendi de vegetació a Sitges, a sobre de la urbanització Rat Penat del nucli les Botigues de Sitges del qual s’ha rebut l’avís a les 23.17 hores. En aquests moments, els efectius desplaçats a la zona ja tenen l’incendi encerclat.

Cues quilomètriques a l’AP-7 en l’operació sortida de Sant Joan

Imatge de l’A-2 a l’altura de Cornellà de Llobregat aquest 23 de juny als volts de les cinc de la tarda. Foto: ACN

Les vies de sortida de Barcelona i el seu àmbit metropolità registren aquest divendres cues quilomètriques, que en alguns casos arriben fins als 43 quilòmetres a l’AP-7 en dos trams 32 quilòmetres a la Roca del Vallès i els 11 de Mollet del Vallès, ambdós en sentit nord.

En sentit sud, també a l’AP-7, destaquen els 19 quilòmetres a Gelida, juntament amb dos més a Altafulla cap a Tarragona; i els 7 quilòmetres de retencions de Sant Vicenç dels Horts en sentit Lleida. Pel que fa a les Rondes, tant la de Dalt com la Litoral, també presenten una situació molt complicada, amb uns deu quilòmetres de cues en sentit al Nus de la Trinitat i dos en sentit Nus del Llobregat, mentre que a la B-20, s’acumulen 12,5 quilòmetres en sentit Girona i 8 més en sentit Llobregat i cap a Castelldefels.

D’altra banda, la C-32 presenta cues en diversos trams, concretament quatre quilòmetres a Mataró en sentit Girona, 4,4 més a Palafolls en sentit Tordera i 6 més a Argentona, en direcció Palafolls. En un altre tram, hi ha 13 quilòmetres en sentit sud a Castelldefels en sentit Sitges i cinc quilòmetres més a Esplugues de Llobregat en sentit nord.

A la C-35, via d’accés a la Costa Brava hi ha cues d’uns dos quilòmetres en diversos trams entre Vidreres i Llagostera, en sentit Platja d’Aro.

ACN

La calor i la sequera compliquen la campanya d’incendis forestals al Camp de Tarragona

Imatge d'arxiu de l'incendi forestal de La Pobla de Montornès del passat agost. Foto: Bombers Voluntaris del Parc de Vila-rodona

Imatge d’arxiu de l’incendi forestal de La Pobla de Montornès del passat agost. Foto: Bombers Voluntaris del Parc de Vila-rodona

Els cossos d’emergències preveuen una campanya d’incendis forestals “complicada” al Camp de Tarragona per l’onada de calor i la manca de pluges. El litoral del Baix Camp és la zona que presenta una situació de sequera més important i un risc més elevat d’incendis. Per contra, les Muntanyes de Prades és l’àrea amb una situació més favorable a hores d’ara. Tot i que tradicionalment el període d’incendis arrencava a mitjan juny, en les últimes setmanes s’ha detectat un increment d’ignicions i focs amb un comportament més propi de ple estiu.

Entre gener i maig, s’ha actuat en 404 incendis de vegetació a les sis comarques tarragonines i, només en els divuit primers dies de juny, en 62. Uns 600 bombers -entre funcionaris i voluntaris- treballaran aquest estiu als setze parcs del territori. Per primer cop en set anys hi haurà 26 aspirants en pràctiques repartits entre Tarragona, Reus i El Vendrell. D’altra banda, el Govern fa una crida a la “responsabilitat” amb l’encesa de fogueres i el llançament de petards durant la revetlla de Sant Joan.

La majoria del territori presenta uns valors de sequera que comencen a ser superiors als habituals. Per aquest motiu, si no es registren noves precipitacions significatives, és previsible que el perill arribi a ser molt alt i puntualment extrem durant les onades de calors i els episodis de vent de mestral o ponent. El pitjor escenari es troba al litoral del Baix Camp, on fa més de cinc mesos que no se superen els 30 litres de precipitació sumant dos dies consecutius. A les Muntanyes de Prades, aquest llindar es va superar fa menys de 20 dies, mentre a la resta de les comarques tarragonines fa uns tres mesos que no hi cau aquesta quantitat.

Davant d’aquesta situació de risc, els responsables dels cossos d’emergències han fet aquest divendres una crida a la precaució i a la prudència, atès que nou de cada deu focs s’originen com a conseqüència de l’acció de l’home. En aquest sentit, l’incendi més important registrat l’any passat al territori, el de la Pobla de Montornès, va ser ocasionat per una burilla, segons ha recordat el director dels serveis territorials d’Agricultura al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, qui ha incidit especialment en l’adequació de franges de protecció a les urbanitzacions. Els Agents Rurals també demanen extremar la precaució en la maquinària de la campanya de la sega, atès que enguany s’ha avançat la collita del cereal.

A més, cal tenir en compte una major desestacionalització dels incendis forestals, tradicionalment concentrats en el període comprès entre el 15 de juny i el 15 de setembre. El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, ha atribuït aquesta nova realitat al canvi climàtic i ha situat els episodis de calor com la principal preocupació dels equips d’extinció. De fet, el cap regional dels Agents Rurals, Cándido Rincón, ha confirmat que ja porten gairebé “dos mesos de campanya” com a conseqüència d’una vegetació que es manté força seca.

El cap de la Regió d’Emergències de Tarragona, Albert Ventosa, ha subratllat l’increment d’incendis respecte a anys anteriors i ha constatat també un canvi de tendència en el seu desenvolupament. “Abans veiem incendis en matollar o rostolls que, un cop arribaven a la massa forestal, paraven, es reduïa molt la seva propagació i això ens permetia arribar a controlar l’incendi en bones condicions. Ara estem començant a notar que aquesta velocitat de propagació està pujant moltíssim i ja no tenim garanties que quan arribi a massa forestal s’aturi, perquè ja comencem a tenir el combustible més disponible”, ha explicat.

Prop de 600 bombers

Ventosa ha detallat també que la campanya comptarà amb setze parcs actius a la demarcació. En concret, n’hi ha vuit d’integrats per bombers funcionaris a Tarragona, Reus, Valls, El Vendrell, Montblanc, Falset, Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant; n’hi ha set amb bombers voluntaris a Cornudella, Prades, Sarral, Santa Coloma de Queralt, Sant Jaume dels Domenys, Vila-rodona i Alcover, i el parc de Torredembarra, que s’obrirà amb motiu de la campanya forestal per cobrir una àrea d’elevada afluència turística.

Pel que fa a la dotació de personal, entre la dotació ordinària i la de reforç hi haurà un total de 591 efectius al Camp de Tarragona. D’aquests, 270 són bombers funcionaris i 177 són voluntaris. A més, cal destacar que el territori rebrà 26 dels 153 bombers aspirants en pràctiques que hi haurà actius arreu del país. A la demarcació, se’n destinaran deu al parc de Tarragona i vuit als de Reus i El Vendrell. Així mateix, s’activaran sis punts de guaita i dues càmeres de vigilància que es controlaran des de l’edifici del 112 de Reus.

Crida a la responsabilitat per la revetlla de Sant Joan

D’altra banda, a les portes de la revetlla de Sant Joan els responsables dels cossos d’emergències han fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania. El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha demanat especial atenció amb l’encesa de fogueres i el llançament de coets perquè aquests elements, lligats a la calor i la sequera, poden ser “difícils de controlar”. Per la seva banda, Gendrau ha recordat que l’any passat es van registrar fins a 1.200 serveis durant la revetlla de Sant Joan, arreu del país.

ACN

Persones amb discapacitat física s’estrenen com a submarinistes en una activitat de l’hospital Joan XXIII

Un pacient amb discapacitat física participant al bateig de submarinisme. Foto: ACN

Un pacient amb discapacitat física participant al bateig de submarinisme. Foto: ACN

Deu pacients amb discapacitats físiques de l’hospital Joan XXIII s’han estrenat aquest divendres com a submarinistes. Ho han fet en una activitat impulsada pel centre, per celebrar el 50è aniversari de la institució, i en col·laboració amb l’Institut Guttman i la Societat d’Exploracions Submarines (SES).

Als pacients, seleccionats pel servei de rehabilitació, se’ls va fer un entrenament en piscina la setmana passada i aquest divendres ho han posat a la pràctica a la platja de l’Arrabassada de Tarragona. Javier Rodríguez, cap de servei de cirurgia maxil·lofacial del Joan XXIII i bussejador, ha explicat que per les persones amb cert grau de dificultat en la mobilitat estar a l’aigua significa “sentir-se ingràvid, independent i en llibertat”. A més, considera que fer-los practicar submarinisme “els motiva per cuidar-se i estar bé” i evitar la tendència al sobrepès de les persones que van en cadira de rodes.

Una dona posa les ulleres de busseig a un participant que va amb crosses, dins a l'aigua. Foto: ACN

Una dona posa les ulleres de busseig a un participant que va amb crosses, dins a l’aigua. Foto: ACN

La iniciativa s’emmarca en un seguit d’activitats que l’hospital Joan XXIII ha programat per celebrar el cinquantè aniversari i amb les quals es volen acostar a la societat. Rodríguez, que busseja des de fa 30 anys, participa en activitats semblants amb els instructors de l’Institut Guttman des de fa deu anys a la Costa Brava i va proposar organitzar aquesta activitat per una desena de pacients a Tarragona.

Aquesta és la primera vegada que es fa un ‘bateig’ de submarinisme per persones amb discapacitats físiques però el cap de servei de cirurgia maxil·lofacial espera que es repeteixi any rere any, ja que comporta múltiples beneficis per als participants. “Per la gent que té cert grau de dificultat en la mobilitat, estar a l’aigua, sentir-se ingràvid, independent totalment i podent fer una activitat com una persona perfectament normal els dona un grau de felicitat i de llibertat molt important”, ha afirmat.

Un participant al bateig de submarinisme entra a l'aigua amb l'ajuda d'una altra persona. Foto: ACN

Un participant al bateig de submarinisme entra a l’aigua amb l’ajuda d’una altra persona. Foto: ACN

Però, a banda d’això, el submarinisme per aquest tipus de pacients té altres beneficis. Segons Rodríguez, moltes persones que tenen la mobilitat reduïda tendeixen al sobrepès. Mostrar-los, amb l’ajuda de monitors, que poden fer una activitat com el submarinisme -“i llicenciar-se i tenir els seus títols, com qualsevol altre”- els motiva “per cuidar-se”, ha apuntat.

De la mateixa opinió és Manel Salcedo, de la SES, que explica que els participants senten una “il·lusió brutal de poder-ho fer” i que la sensació d’ingravidesa i d’estar dins de l’aigua i poder-se moure els va molt bé. Per tot plegat, també espera que aquesta no sigui l’única ocasió. Rodríguez ha afirmat que el més difícil ha estat començar però que, un cop fets els contactes amb la SES, tot ha anat rodat: “ens ho han facilitat tot, ens han reservat aparcament, l’accés a la platja… L’any que ve seria més fàcil repetir”, ha dit.

Un monitor porta cap a l'aigua un dels participants del bateig de submarinisme. Foto: ACN

Un monitor porta cap a l’aigua un dels participants del bateig de submarinisme. Foto: ACN

Un dels participants ha estat Sebastià Garcia, que en acabar l’activitat de busseig ha explicat que la sensació dins de l’aigua és “estranya” perquè “és com estar surant o a l’espai”. Garcia ha explicat que l’han dut fins a les boies de la platja per fer una immersió de més de 20 minuts, de la qual ha gaudit molt “perquè encara que no puguis moure’t com voldries, és una sensació de llibertat”.

A l’activitat han participat 10 persones amb discapacitat física, acompanyats d’uns 10 monitors, del SES i la Creu Roja. Els participants tenen graus diferents de discapacitat i se’ls ha fet un entrenament en piscina abans de fer la pràctica real al mar.

ACN

Els casals d’estiu de Tarragona acolliran gairebé 600 infants i joves a partir de dilluns

Imatge d’arxiu d’una activitat dels casals d’estiu de Tarragona. Foto: Tarragona21.cat

El proper dilluns 590 infants i joves de la ciutat, d’entre 3 i 16 anys, començaran les activitats educatives i lúdiques dels casals d’estiu per gaudir del temps de vacances al mateix que aprenen i que els seus pares i mares puguin conciliar la vida laboral i familiar.

En total hi haurà 9 casals que es realitzaran a les escoles següents: el Serrallo, Saavedra, Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador, Torreforta, Bonavista, Camp Clar, la Floresta i la llar d’infants la Taronja. Els casals estan organitzats per l’Ajuntament de Tarragona i la gestió va a càrrec de la Fundació Pere Tarrés.

Els  casals es presenten com una alternativa per gaudir de les vacances escolars en un entorn proper i conegut. Durant el seu transcurs, els monitors treballaran aspectes com la participació en el grup, la diversió, la integració en el grup i l’educació en valors.

La Fundació Pere Tarrés ha preparat dues propostes pedagògiques segons les edats dels participants.  Els més petits,  de P3 a 1r de Primària, hauran d’ajudar a l’Aran a trobar l’herba menaironera o Herba de Sant Joan. Aquesta herba és molt important als Pirineus ja que és d’on neixen els minairons, uns personatges encarregats de mantenir i fer les muntanyes, sense ells podrien desaparèixer.

Els escolars més grans, de 7 a 13 anys,  hauran d’ajudar a l’Ott i la Zoe a trobar els animals fantàstics de la seva família que s’han escapat. Per trobar-los comptaran amb l’ajut d’una família de bruixots que ensenyaran als participants del Casal alguns dels trucs de màgia que van aprendre a l’escola Warlocks per així accelerar la cerca dels animals.

Les activitats plantejades tracten de fomentar les capacitats i habilitats personals i socials dels escolars; transmetre valors i crear consciència sobre l’ecologia.

Els Casals d’Estiu finalitzaran el dia 31 de juliol.

Salvem la Platja Llarga engega una campanya de micromecenatge per fer les al·legacions al pla de la Budellera

Cartells de protesta contra el pla de la Budellera. Foto: Tarragona21

La plataforma Salvem la Platja Llarga ha engegat una campanya de micromecenatge per finançar les al·legacions al PPU-24, més conegut com el pla de la Budellera. En una publicació del seu blog ofereixen un compte directe de donacions i un grup a la plataforma Teaming, la plataforma pretén recollir els 770 euros que els suposarà la redacció del document.

Pla congelat

El pla urbanístic de la Budellera, que preveu la construcció d’uns 4.200 habitatges entre el Nou Estadi i la urbanització Boscos, es troba congelat des del passat mes de març. El ple de l’Ajuntament de Tarragona va anul·lar la seva aprovació inicial a instàncies de la Comissió Territorial d’Urbanisme (CTU), que va obligar a fer-hi canvis significatius. Per això, la plataforma adverteix que l’import final pot variar depenent de quin projecte es presenti a aprovació inicial.

En via judicial

El projecte està també en via judicial des de finals del mes de maig, quan la Secció Tercera del Contenciós-Administratiu del TSJC (Tribunal Superior de Justícia), que va acceptar a tràmit un recurs dels promotors, liderats per Promociones José Luis, contra l’acord de la CTU que va derivar en la suspensió de l’aprovació inicial.

La Budellera entra en via judicial: els promotors demanden Generalitat i Ajuntament pel fre al projecte

Pirotècnia, fogueres, concerts i sopars populars prenen la nit de Sant Joan a Tarragona i voltants

Imatge d’una revetlla de Sant Joan.

El Ferafoc de Sant Quintí de Mediona i els Diables del Pla de Santa Maria són els convidats d’enguany a la tradicional cercavila de foc de Tarragona, l’acte principal de la revetlla a la ciutat. A partir de les 11 de la nit aquests dos elements baixaran de la plaça de les Cols acompanyats pel seguici de foc local: El Ball de Diables de Tarragona, el Drac, el Bou, el Griu, la Víbria i la colla de diables Voramar.

Les colles baixaran pel carrer Major, la baixada de Misericòrdia, el carrer Portalet, el carrer de Sant Agustí i la Rambla Nova, fins a desembocar davant del Teatre Tarragona. Poc després de la mitjanit al Balcó del Mediterrani es faran les Grans carretillades de lluïment i la lectura del manifest dels Ninots de les Foguerades a càrrec del Ball d’en Serrallonga, l’encesa de la foguera i la traca final de tots els grups de foc, que faran cremar el ninot de la Desvetlla.

En paral·lel, a la plaça dels Àngels els Xiquets de Tarragona organitzen un sopar popular (ells posen les taules, i cada assistent es porta el menjar) que començarà a les nou del vespre. A partir de les 11:45 punxarà el DJ Gratallops en aquest espai, i a partir de les 12:30 a la Rambla Nova (Roger de Llúria) hi haurà l’actuació de l’orquestra Contraband.

Activitats de tarda

Hi ha actes programats des de la tarda. Els Xiquets de Tarragona oferiran activitats per la canalla des de les sis de la tarda a la mateixa plaça dels Àngels. El Serrallo rebrà a les 19.30 h la flama del Canigó, que encendrà la foguera i cremarà el Ninot. A la mateixa hora, a la Rambla Nova, la Pirotècnia Igual dispararà una traca al mateix lloc on es farà el tradicional repartiment de coca amb xocolata i Moscatell.

Ritual de bruixes a Altafulla

Al municipi veí d’Altafulla se celebrarà el solstici d’estiu amb un Ritual de Sant Joan previ a la Nit de Bruixes divertit i màgic, on s’uniran les energies dels 4 elements: La terra de la platja, l’aigua del mar, el foc màgic vingut del Canigó i l’aire de la brisa nocturna. Els actes previs seran un correfoc dels Diables Petits d’Altafulla, l’arribada de la Flama del Canigó i el Sopar Popular, i un ball amb l’orquestra Tangara. Tot plegat es farà al Consolat de Mar.

Imatge d'arxiu de la Nit de Bruixes d'Altafulla. Foto: Tarragona21.cat

Imatge d’arxiu de la Nit de Bruixes d’Altafulla. Foto: Tarragona21.cat

Locoplaya, foc i activitats matinals a Salou

Com a novetat d’enguany, des de les 9 del matí han començat a Salou tot un seguit d’activitats esportives a la platja de Ponent – Espigó del Moll. Des de les 11 a les 13h els més petits podran gaudir d’activitats infantils. De 13 a 16 hores es podrà gaudir d’un Vermut electrònic.

Ja per la nit, a partir de les 22.30 hores, s’encendrà la foguera situada a la Platja de Llevant a l’alçada del Carrer Verge del Pilar, una altra a la Plaça de les Comunitats Autònomes, i una altra a la Platja de Ponent-Espigó de Moll. A partir de les 23:00 hores al voltant de l’Espigó del Moll actuaran Club del Río, La Terrasseta de Preixens, Locoplaya -liderat per Bejo-, i per acabar sessió de Dj.

La Festa del Foc de Baix a Mar

A Torredembarra els actes es concentraran a Baix a Mar. A les 19.30h al passeig de Colom es farà una ballada de sardanes i la rebuda de la flama del Canigó, a la que seguirà el pregó de l’escriptora, professora de la URV i diputada al Parlament Montserrat Palau.

La Festa del Foc començarà a les 22 h. Els Diables encendran la foguera i es farà una actuació del Ball de Diables i la Virgília. Hi seguiran un sopar als jardins de Cal Bofill (botifarra, coca de Sant Joan i beguda per 5,50 €), i en un envelat a la mateixa plaça hi actuarà l’orquestra Venus.

Sexto Sentido a la Pineda

La Flama del Canigó arribarà a Vila-seca, concretament a la plaça de l’Església, a les 19.30 h. Tothom que ho desitgi podrà construir el seu propi fanalet per encendre’l amb el foc vingut del Canigó. A la Pineda, a partir de les 23.30 h al passeig Marítim, l’orquestra Sexto Sentido amenitzarà la revetlla.

El servei bus-platja de Tarragona comença el dilluns amb una ampliació de recorregut

Imatge del servei d’autobusos de Tarragona. Foto: Cedida

Per segon any consecutiu, el 26 de juny comença el servei d’estiu bus-platja amb la L16. Aquest servei és un reforç de les línies que ja van a platges com la L8 fins platja Arrabassada, L11 fins platja Llarga i la L12 que arriba fins la platja de la Móra.

Enguany la L16 amplia el recorregut, que serà des de Pont i Gol, enlloc de Francesc Macià, i arribarà fins les platges de l’Arrabassada, Savinosa i Llarga. Cal recordar que també s’allarga la L22 per apropar els usuaris a la platja del Miracle.

La L16 de reforç a platges va registrar l’any passat un increment de quasi 40.000 viatgers respecte a la campanya de platges de 2015. En el global de la xarxa, l’Empresa Municipal de Transports Públics de Tarragona (EMT) ha incrementat en un 2,62% el nombre de viatgers durant l’any 2016.

Altafulla posa en marxa pantalles tàctils turístiques en sis idiomes

L’alcalde i el regidor de Turisme, provant la pantalla tàctil. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament d’Altafulla ha posat en marxa un conjunt de pantalles tàctils, una al nulic i una a la zona de la platja, mitjançant les quals els visitants i turistes podran informar-se on line dels serveis municipals, de l’oferta turística del municipi, dels serveis de transport públics com ara  els horaris dels aeroports de Reus i Barcelona, o poder adquirir entrades a Port Aventura World.

S’accedirà a tota la informació de la pàgina web d’Altafulla Turisme (visites guiades, punts d’interès, horaris de restaurants, serveis), esdeveniments de poblacions del voltant o horaris de vols dels aeroports de Barcelona i Reus. “Tot allò que un visitant necessiti ho podrà aconseguir al moment”, ha destacat el regidor de Turisme, Pere Gomés.

Amb una aplicació de venda de bitllets es podran comprar entrades als esdeveniments que se celebrin a Altafulla o ofertes destacades d’altres poblacions, des del Museu Dalí a Port Aventura World.

La pantalla tàctil, explotada per Infotactile, està disponible en sis idiomes, català, castellà, anglès, francès, alemany i rus, els més habituals d’Altafulla entre els residents, i estarà operativa tots els dies de l’any les 24 hores del dia.

L’alcalde, junt als regidors de Turisme i de Comerç, davant la remodelada Oficina de Turisme. Foto: Tarragona21

És una de les grans novetats de l’oferta turística municipal d’enguany, junt a la renovació, ampliació i major apertura de l’Oficina Municipal de Turisme. “Era necessari obrir-la a la gent”, ha destacat el regidor de Turisme, “perquè l’oficina era molt antiga i no disposava de tots els serveis adecuats a una oficina moderna, i també perquè davant la remodeació de la Via Augusta, l’espai desentonava a nivell d’imatge”.

L’Oficina  de Turisme quedava tancada de cara al públic a la zona de Via Augusta, i ara resta oberta als quatre vents. L’obra ha tingut un cost de 40.000 euros.

La nova oficina i el tòtem han estat presentats avui a la premsa per l’alcalde, Fèlix Alonso; el regidor de Turisme, Pere Gomés, i el de Comerç i Consum, Jaume Sánchez.

Turisme de qualitat

Al respecte de les previsions de la Diputació de Tarragona que situen un increment de cinc milions de visitants aquesta temporada a les nostres comarques, el regidor de Comerç ha reiterat el compromís del municipi amb un turisme “sostenible i de qualitat”, que fugi de cercar increments de visitants. “Al juliol i a l’agost ja arribarem al 100 per cent d’ocupació. No busquem el 120 per cent”, ha dit de manera gràfica.

J. Garcia

 

Evacuat un nen del Vendrell per cremades greus a la cara causades per una barbacoa

El càmping Sant Savador del Vendrell. Foto: camping-and-co.com

Un menor d’edat ha hagut de ser traslladat en helicòpter fins a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona des d’un càmping del Vendrell causa de les cremades que ha patit a la cara, informa Diari de Tarragona.

El sucés s’ha produït a les instal·lacions del càmping Sant Salvador. L’accident s’ha produït quan el nen es trobava amb un familiar a la parcel·la del càmping.

La família intentava encendre una barbacoa per a preparar el dinar. Les primeres investigacions apunten que podria haver-se usat un producte inflamable per accelerar l’encesa, fet que hauria provocat una flamarada i afectat la cara del nen.

Aquest ha estat traslladat en helicòper  Barcelona.

Tres mesos de presó a un llevador de l’Hospital Joan XXIII per l’avortament d’una mare de la Canonja

La mare del fetus mort a l'Hospital Joan XXIII, Mònica Ramos, amb la presidenta del 'Defensor del Pacient', Carmen Flores. Foto: ACN

La mare del fetus mort a l’Hospital Joan XXIII, Mònica Ramos, amb la presidenta del ‘Defensor del Pacient’, Carmen Flores. Foto: ACN

El jutjat penal número 1 de Tarragona ha condemnat un llevador de l’Hospital Joan XXIII, per un delicte d’avortament per imprudència greu, a la pena de 450 euros de multa i tres mesos d’inhabilitació per la mort d’un fetus de 41 setmanes.

El jutge també ha condemnat les asseguradores de l’ICS a pagar una indemnització als pares, que són veïns de la Canonja (Tarragonès). La mare ha donat a conèixer els fets aquest dijous, juntament amb els responsables de l’associació ‘El Defensor del Pacient’, que ha portat el cas.

Els fets es remunten al 20 de setembre del 2009, quan la dona va acudir a urgències amb contraccions i un sagnat anormal. Tot i els indicis de patiment del fetus, un llevador del centre tarragoní li va donar l’alta després de fer-li unes proves “bàsiques” i l’endemà, quan la dona va tornar a l’hospital, el fetus havia mort asfixiat.

L'advocat José Aznar, amb Mònica Ramos i Carmen Flores: Foto: ACN

L’advocat José Aznar, amb Mònica Ramos i Carmen Flores: Foto: ACN

La sentència afirma que l’acusat va actuar amb mala praxi i que s’hauria d’haver practicat una cesària urgent a la pacient. Segons la sentència, Mònica Ramos, embarassada per primer cop, va rebre en el darrer trimestre de la gestació la qualificació “d’alt risc obstètric”, la qual cosa implicava “un plus d’atenció mèdica per prevenir i/o tractar les complicacions maternes i fetals, més freqüents en aquests casos”.

Uns dies abans del fatal desenllaç, els controls cardiotogràfics ja van oferir uns resultats insuficients. Per aquest motiu, en cas de no originar-se de forma natural, el part s’hauria d’haver provocat el 22 de setembre en considerar-se “complert” el període de gestació, segons la resolució judicial.

La matinada del 20 de setembre, però, la dona va acudir a urgències amb contraccions i sagnat. Allà, el llevador J.J.P.R., “amb poca experiència”, segons el lletrat José Aznar, va realitzar una exploració a la dona i li va donar l’alta al cap de 20 minuts, tot i que el registre cardíac presentava signes “d’anormalitat”, per la qual cosa “no era procedent l’alta hospitalària (···), sinó la finalització de l’embaràs mitjançant una cesària urgent”.

A les onze del matí, la dona va tornar al centre hospitalari i, al cap de més d’una hora, va ser sotmesa a una cesària urgent “per sospita d’un patiment fetal agut en no detectar-se batecs cardíacs”. El fetus va ser extret en parada cardiorespiratòria i va morir a conseqüència d’una asfíxia. Segons l’autòpsia, el seu estat de maduració era correcte -pesava 3.700 grams i mesurava 54,5 centímetres- i no presentava malformacions.

La mare ha denunciat aquest dijous que els fets es podrien haver evitat si s’hagués actuat de forma més diligent. “O no tenien ganes de treballar o faltava personal”, ha afirmat. La mare ha explicat que el petit era molt desitjat i s’ha queixat del tracte rebut, ja que no li van deixar “ni cinc minuts” per acomiadar-se del seu fil. “El meu fill hauria d’estar aquí i no enterrat”, s’ha lamentat.

El pare va denunciar immediatament el cas als jutjats i es va posar en contacte amb l’associació ‘Defensor del Pacient’. L’advocat José Aznar ha explicat que, després de vuit anys de tràmits judicials, el llevador va reconèixer els fets a l’inici del judici oral i van acabar pactant la pena sol·licitada pel fiscal en un acord de conformitat. L’altra acusada, una ginecòloga, va ser absolta en una sentència que ja ha esdevingut ferma.

La presidenta de l’associació, Carmen Flores, ha denunciat el patiment de la família durant gairebé vuit anys. “La justícia, quan és tardana, no acaba sent justícia. Hauria de ser més àgil i no fer patir a les persones durant tant de temps”, ha reivindicat.

Per la seva banda, la família, que ha declinat fer públic l’import de la indemnització, ha considerat injusta la sentència, que ha aplicat un atenuant de dilacions indegudes. “A mi m’han condemnat a viure amb aquest mal etern i jo volia una condemna per a ells”, ha asseverat la mare, que s’ha hagut de sotmetre a tractament psiquiàtric arran de l’avortament.

ACN

Tarragona mostrarà ‘Tarracvs’ gegants a diferents punts de la ciutat

Presentació a l’Amfiteatre dels primers Tarracvs. Foto: Mauri

Una iniciativa que pretén apropar els Jocs Mediterranis a la ciutadania mitjançant l’art. D’aquesta manera s’ha definit el “Tarracvs Parade”, una mostra que s’ha presentat aquest dijous amb la presència de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros; el tinent d’alcalde comissionat de Tarragona 2018, Javier Villamayor i el tinent d’alcalde de Cultura, Josep Maria Prats.

L’acte ha tingut lloc al parc de l’amfiteatre, on des del juliol del 2013 oneja la bandera dels Jocs, just quan falta un any per l’inici d’aquest esdeveniment esportiu.

El “Tarracvs Parade” és una mostra singular que ha de permetre l’exhibició de diferents escultures de grans dimensions de la mascota dels Jocs decorades amb diferents dissenys artístics.

Tot el procés de la iniciativa es dinamitzarà a través de la pàgina web www.tarracvusparade.cat (que estarà operativa a partir de demà), on els artistes interessats a col·laborar amb la iniciativa podran penjar les seves propostes de disseny i els mecenes interessats a adquirir un Tarracvs podran formalitzar la seva petició i escollir el disseny que més li agradi.

Un cop pintada, l’escultura s’ubicarà durant uns mesos en un espai pactat per totes les parts. A partir del juliol de 2018, ja acabats els Jocs Mediterranis, es preveu que alguns dels Tarracvs puguin ser subhastats i que els diners obtinguts es destinin a entitats del Tercer Sector. Tot plegat està inspirat en iniciatives com la Cow Parade, que els darrers anys s’ha pogut veure a diferents ciutats europees.

La mostra s’ha presentat just quan falten 365 dies per a la cerimònia inaugural dels Jocs. En aquest sentit, l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, ha destacat que iniciatives com aquestes han de permetre “que la ciutadania vibri amb els Jocs. Gaudim dels preparatius dels Jocs i il·lusionem-nos amb aquest esdeveniment”. I ha recordat que ja hi ha prop de 7.000 voluntàries formant-se per a la cita.

Sis Tarracvs per començar

Tornat a la Tarracvs Parade, el tinent d’alcalde Javier Villamayor, ha remarcat que es tracta “d’una iniciativa escalable, de manera que de moment tenim preparats 6 Tarracvus però esperem que n’hi hagi molts més, sempre depenent de l’interès d’artistes i patrocinadors”. La idea és que al juliol es puguin pintar ja els primers Tarracvs gegants perquè ben aviat puguin lluir a l’espai públic.

Per la seva banda, segons el tinent d’alcalde de Cultura, Josep Maria Prats, “els Jocs Mediterranis no només han de convertir Tarragona durant uns dies en una capital esportiva, sinó una oportunitat per fer visible la nostra cultura i donar un altaveu als artistes locals”. En aquest sentit, ha destacat la col·laboració en la iniciativa de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona, que en farà difusió entre el seu alumnat per fomentar la participació, i ha recordat que s’està enllestint un ambiciós programa cultural paral·lel a les competicions esportives.

La mascota dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018, Tarracvs, es va presentar en societat el maig de 2016 en un acte al Teatre Tarragona presidit pel rei Felip VI. El dibuix d’Aleix Girona, alumne de 13 anys del col·legi Abel Ferrater de La Selva del Camp, va ser escollit en un concurs entre les propostes de prop de 10.000 nens i nenes. El dibuix guanyador va passar per les mans de l’il·lustrador francès Jean Jullien, que li va donar la forma definitiva.

Daniel Cid guanya la partida a Antonio López i serà president del Consell Comarcal pel PSC

Daniel Cid

L’alcalde de Vespella de Gaià, Daniel Cid, veterà conseller del Consell Comarcal del Tarragonès i actual vicepresident de l’organisme, serà el nou president del Consell Comarcal en substitució del convergent Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà. El pacte de govern PDeCAT-PSC fixava un torn rotatori a la presidència, que canviaria a meitat de mandat.

Cid pugnava amb l’exalcalde del Catllar, Antonio López, per obtenir el càrrec. Tal com va avançar Tarragona21, la decisió era una ‘patata calenta’ per als socialistes perquè tots dos s’havien postulat fermament per al càrrec i a més, López tenia la promesa de la cúpula del PSC al Camp de Tarragona que un cop va patir la moció de censura que el va apartar de l’alcaldia del Catllar, seria el futur president de l’orgabisme comarcal.

En el cas de Cid, existia una forta oposició dels militants de Creixell que fos López el president perquè van renunciar a tenir representació al Consell Comarcal en benefici de Cid.

Ha estat finalment el grup de consellers comarcals del PSC el que, dimarts passat, va decidir majoritàriament donar el seu vot  Cid.

L’actual president del Consell, Pere Virgili, es reunirà aquesta tarda amb representants socialistes per abordar el relleu.

Ricomà (ERC) i Martín (PP) anuncien que volen ser alcaldables a les eleccions de Tarragona

Pau Ricomà i José Luis Martin.

Els dos portaveus d’ERC (Pau Ricomà) i del PP (José Luís Martín) han anunciat la seva voluntat d’encapçalar les candidatures dels seus respectius partits a les properes eleccions municipals, tal com ha publicat Tarragona Ràdio.

Ricomà, que repetiria com a alcaldable, ho ha anunciat en el transcurs d’un esmorzar amb la premsa. El portaveu republicà afirma que se sent amb el suport de la militància, tot i que ha recordat que la decisió s’haurà d’acordar en el si del partit un cop s’aproximi la cita electoral.

Per la seva banda, José Luís Martín substituiria el fins ara cap de llista de la formació, Alejandro Fernández, que el passat novembre va deixar les seves responsabilitats a l’Ajuntament de Tarragona per dedicar-se al 100% a la seva nova tasca com a portaveu popular al Parlament de Catalunya.

La direcció del PP li ho ha proposat i ara només cal una ratificació de la formació política. Martín és actualment primer tinent d’alcalde i Conseller de Presidència al consistori tarragoní.

Nova alerta per l’onada de calor

L’onada de calor persisteix a Catalunya

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí una nova Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per onada de calor davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya d’un nou episodi de temperatures extremes que començarà avui i que pot allargar-se fins dissabte

. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) també ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen la possibilitat que se superi el llindar de temperatures extremes per aquesta època de l’any a molts punts de Catalunya. La superació de temperatures extremes afectarà principalment les comarques de l’interior de Catalunya i especialment Ponent. El pic de calor es produirà demà coincidint amb la revetlla de Sant Joan.

Aquesta és la primera Alerta del pla PROCICAT per onada de calor de l’estiu, però la segona en menys de dues setmanes. La setmana passada l’Alerta es va mantenir des del dia 14 de juny al diumenge 18 de juny, i el 061 CatSalut Respon va atendre 223 incidents per calor, 147 dels quals amb activació d’un metge a ambulància del SEM.

Protecció Civil de la Generalitat ha fet arribar el missatge d’alerta per onada de calor i les principals recomanacions a tots els responsables de les activitats de Joventut que hi ha repartides per tot el territori, així com també a les empreses de teleassistència i la Creu Roja. A més, també ha enviat un missatge PUSH a la ciutadania.

Què són temperatures extremes?

Cal tenir en compte que són extremes en relació a l’època de l’any i a cada municipi. El llindar establert pel Servei Meteorològic de Catalunya es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98, que vol dir que només el 2% de dies dels mesos d’estiu, la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor previst.

Per tant, a cada municipi serà un llindar diferent. Per exemple, a Oliana (Alt Urgell) el percentil 98 de calor està situat en 38,4; a Valls (Alt Camp) en 36,3 graus; a Salt (Gironès) en 37,8; a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) en 36,6; a Igualada (Anoia) en 38 graus; a Cervelló (Baix Llobregat), en 36,8 graus, a Artés (Bages) en 37,3; a Tortosa (Baix Ebre) en 36,2; a Mataró (Maresme) en 34,3; a Vic (Osona) en 37; i a Lleida (Segrià) en 38,1 graus.

VÍDEO | La Jove de Tarragona encén la metxa de la temporada amb la campanya #ElNostreCamí

 

Coincidint amb els dies previs a la diada de Sant Joan, la Colla Jove Xiquets de Tarragona ha estrenat la nova campanya de comunicació pel que resta de temporada: #ElNostreCamí, metàfora de la progressió col·lectiva que la Jove de Tarragona vol assolir des de Sant Joan fins a finals de temporada.

L’objectiu és esperonar els seus castellers i  transmetre’ls que encara queden molts reptes per endavant, els quals requeriran d’una gran dosis d’esforç, humilitat, tenacitat, constància i il·lusió.

En aquest camí que tot just acaba de començar, l’actuació més imminent és la diada tarragonina de Sant Joan. Per això la campanya compara aquesta cita amb el tret de sortida del seu recorregut. Els de la camisa lila són conscients que a partir d’ara els objectius aniran ‘in crescendo’,  i és per aquest motiu que han volgut comunicar aquesta sensació amb un missatge específic per la diada del proper dissabte 24:  ‘Tot comença per Sant Joan’

#ElNostreCamí s’ha estrenat amb un vídeo que visualment equipara la temporada castellera amb una cursa de fons i que serveix per repassar l’evolució de la Jove, des del Sant Joan de l’any passat, fins a la millor actuació de la Colla realitzada a la plaça del Vendrell, a l’octubre del 2016. El vídeo s’ha fet molt viral a les xarxes i ja acumula més de 5.000 reproduccions en menys de 48 hores.

Tanmateix, la campanya també va acompanyada d’un cartell –signat pel prolífic dissenyador Edu Polo- que també materialitza la concepció de la diada de Sant Joan com l’espurna de tot el que podrien assolir al Cós del Bou en els pròxims mesos.

Detenen quatre homes de Madrid per robar un cotxe d’alta gamma a un turista rus a Cambrils

Vehicles dels Mossos d'Esquadra avui davant dels Jutjats de Tarragona. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Imatge d’arxiu de vehicles dels Mossos d’Esquadra. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Els Mossos d’Esquadra van detenir la matinada de diumenge quatre homes, un de 33 anys, dos de 20 anys i un de 18 anys, tots quatre amb domicili a Madrid, com a presumptes autors d’un delicte de furt a interior de vehicle, delicte de robatori i furt d’ús de vehicle a motor, i un d’ells a més a més, per un delicte d’usurpació d’estat civil.

Al voltant de les 20.00 hores del passat dissabte, un ciutadà va trucar als Mossos de Cambrils per tal d’informar que havia pogut veure, des de la seva terrassa, com un home llençava una cartera al terra després de manipular-la i, tot seguit, sortia corrents.

En arribar la policia al lloc dels fets, el ciutadà va lliurar als agents de paisà una cartera amb dues targetes de crèdit al seu interior. Tot seguit, els agents van localitzar al propietari de la cartera, un home d’origen rus que hauria estacionat el seu vehicle i havia anat a donar-se un bany sense deixar el cotxe tancat. Segons la víctima, quan va tornar es va adonar que li havien sostre la cartera amb 2.600 rubles i una còpia de les claus del cotxe.

Cap a la 01.00 hores del diumenge, la mateixa patrulla va veure circulant per l’avinguda Diputació de Cambrils direcció a Salou una furgoneta amb dos ocupants, seguida ben de prop del vehicle de gamma alta anteriorment mencionat, també amb dos ocupants al seu interior.

Després d’aturar als dos vehicles, els agents van comprovar que els quatre individus havien sostret el vehicle de gamma alta utilitzant la còpia de les claus que havien sostret hores abans. A més, a un dels individus li van trobar les  2.600 rubles sostretes al ciutadà rus.

Per tot això, es va detenir als quatre individus com a presumptes autors d’un delicte de robatori furt d’ús de vehicle i pel furt a l’interior de vehicle. Un cop a comissaria, els agents van comprovar que un dels detinguts, mitjançant un passaport cubà, s’havia passat per un altre persona. Un cop comprovada la identitat de l’individu els policies van constatar que l’home tenia quatre ordres de detenció pendents.

Els quatre detinguts, dos d’ells sense antecedents, i els altres dos, amb 24 i 11 antecedents per delictes contra el patrimoni, van passar el dia 19 de juny a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus. El jutge va decretar llibertat amb càrrecs per a tres d’ells. Per al quart, tot i ser ja major d’edat, va decretar l’ingrés a un centre de menors de la localitat de Toledo per causes pendents.

Tarragona invertirà 4 milions d’euros en millores a dues depuradores i sistemes de sanejament

La depuradora d'Altafulla. Foto: Cedida

La depuradora d’Altafulla. Foto: Cedida

A través del cànon de l’aigua que recapta l’ACA, l’Ajuntament de Tarragona invertirà 3.930.561,26 euros en millores de les instal·lacions de depuració i sanejament gestionats per Ematsa. En concret, aquesta important inversió estarà destinada a millores a la Depuradora de Tarragona i Tarragona Nord (El Mèdol).

Així mateix, també es destinaran recursos a millorar els col·lectors en alta del sistema de sanejament i es desenvoluparà el projecte executiu de substitució parcial d’un col·lector del Catllar i de la Riera de Gaià. Les obres s’iniciaran al llarg del mes de setembre i està previst que finalitzin el gener de l’any vinent.

El tinent d’alcalde d’Hisenda i vicepresident d’Ematsa, Pau Pérez, destaca que “aquesta és la inversió molt esperada i és una aposta clara per unes instal·lacions que milloraran la seva infraestructura. Estem molt satisfets perquè és la inversió molt important i necessària. Ara –ha afegit Pérez– només esperem que sigui un inversió recurrent i en vinguin més”.

Litigest, Kamleon, Lexcoop, Ilusion +, Tripacto i Orliva s’enduen els premis Tarragona Impulsa

Foto de família dels premiats. Foto: Cedida

Foto de família dels premiats. Foto: Cedida

El conseller d’Ocupació i Desenvolupament Econòmic, Francesc Roca, ha presidit aquest vespre l’acte de lliurament dels Premis Empresa Tarragona Impulsa, així com les beques dels programes d’acceleració empresarial Yuzz i Tarragona Open Future, que ha tingut lloc al saló d’actes de l’Ajuntament de Tarragona.

Els Premis Empresa Tarragona Impulsa, que enguany arriben a la cinquena edició, tenen l’objectiu de promoure l’esperit emprenedor i donar suport a la creació de noves empreses a l’àrea d’influència de Tarragona.

Les bases del concurs contemplen tres categories: projectes empresarials en fase d’idea, empreses constituïdes en els darrers tres anys i promoció a l’emprenedoria per a centres educatius. Tots els projectes empresarials presentats tenen el domicili fiscal i el lloc de treball al Tarragonès, Baix Penedès, Alt Camp o Baix Camp, mentre que els centres educatius són del municipi de Tarragona. La dotació econòmica total dels guardons és de 13.000.

En aquesta convocatòria dels Premis Empresa Tarragona Impulsa s’han presentant 22 projectes. A continuació oferim la relació dels projectes guanyadors:

PREMI EMPRESA TARRAGONA IMPULSA – CATEGORIA PROJECTES EMPRESARIALS EN FASE D’IDEA

Guanyador (premi 3.000 €)

· Litigest, d’Elisabet Cerrato i Rosa Casanova.
Litigest vol donar un servei de gestió de la comercialització i venda de béns embargats en el marc d’un procés judicial. D’aquesta manera volen liderar el sector de l’execució judicial dels béns donant una solució alternativa a la subhasta judicial, preservant la seguretat jurídica i la justícia social.

Accèsits (1.500 € per a cada projecte)

· Kamleon, de Jordi Ferré, Hèctor Gonzàlez i Pär Blanking
Kamleon vol ajudar a la gent a viure una vida més saludable a través de la democratització de tecnologies relacionades amb la salut. D’una banda, s’ha creat el “pegat de suor intel·ligent”, que permet mesurar en temps real la composició de la suor, i, d’altra banda, el “vàter intel·ligent”, que permet monitoritzar en temps real la composició de l’orina.

· Lexcoop, d’Esther Costa i Luciano Banchio
Prestació dels serveis d’assessoria jurídica, advocacia, mediació (mètode alternatiu de resolució de conflictes) i coaching a un client potencial de persones físiques, associacions i pimes amb recursos econòmics disponibles moderats o ajustats.

PREMI EMPRESA TARRAGONA IMPULSA – CATEGORIA EMPRESES CREADES DE MENYS DE 3 ANYS

Guanyador (premi 3.000 €)

• Ilusion +, de Pau Torres i Gina Córdova
Comercialitzadora de vi que escull bodegues de qualitat per etiquetar sota la marca Ilusion+ per fer consciència de les malalties neuro-degeneratives. A més per cada botella es destina un euro a la fundació que el client decideixi. Actualment estan col·laborant amb el projecte 4 fundacions: Fundació Miquel Valls, Fundació Esclerosi Múltiple, Fundació Noelia i Fundación Luzón

Accèsits (1.500 € per a cada projecte)

• Tripacto d’Albert Buira i Rosa Pujol
Plataforma web que posa a disposició de venedors i compradors d’articles usats, un mètode de pagament i cobrament segur per ambdues parts que a més inclou el transport. Un cop es pacten les condicions de compravenda en qualsevol portal d’anuncis classificats (Wallapop, Vibbo, Milanuncios, etc.) els usuaris formalitzen la transacció a través d’Tripacto. Tripacto, no és un portal d’anuncis classificats, sinó un servei d’intermediació que ajuda a que les transaccions de compravenda que es realitzin en aquests portals es facin de la manera més beneficiosa per a totes les parts.

• Orliva de Monsterrat Serramià
ORLIVA és una empresa que inclou: agricultura, cultiu i venda d’oli d’oliva i ametlles ECO, elaboració i venda de la garrofina (xocolata de garrofa), exportació d’especialitats catalanes a Alemanya i xarxa de petits productors eco. S’adreça a un públic que busca producte ecològic i amb origen.

PREMI A CENTRES EDUCATIUS DE SECUNDÀRIA I POSTOBLIGATÒRIA (Reconeixement al treball desenvolupat i 1.000 € per al projecte guanyador)

· Aprenem a emprendre amb el Desafío Junior, de l’Institut Martí i Franquès.

D’altra banda, en el mateix acte també s’ha conegut el guanyador de la cinquena edició del programa Yuzz, adreçat a joves emprenedors amb projectes innovadors. En aquesta edició han optat 50 joves menors de 31 anys, dels quals 12 seleccionats van fer la presentació. Cal destacar un clar predomini de temàtiques com l’educació, la mobilitat i els e-commerce entre els projectes presentats.

La guanyadora ha estat Marina Alazand amb el projecte Emund, una productora de vídeos amb personatges de plastilina per apropar l’ensenyament més fàcilment a alumnes de preescolar i primària. El premi inclou una gratificació econòmica de 3.000 €, un programa d’acompanyament de tres anys, un viatge a Silicon Valley i l’opció d’optar a un premi de fins a 30.000 €, en cas de ser escollit el millor projecte Yuzz de tot l’Estat.

També han estat premiats els projectes Becure i Clodd amb una beca de 1.500 € i tres anys d’assessorament. Becure és una empresa que ven productes bonics per a la conscienciació sobre malalties estranyes liderada per Ingrid Carranza. Per la seva banda, l’Álvaro Pérez promou l’empresa Clodd de venta en línia de rellotges personalitzables.

Per últim, en el transcurs de l’acte també s’ha fet la presentació pública dels projectes guanyadors de la segona edició del programa d’acceleració d’empreses Tarragona Open Future. Els guanyadors, que ja es van donar a conèixer el passat 22 de març, són:

Guanyador (premi de 3.000 € + tres anys d’acompanyament a càrrec del Servei d’Emprenedoria de Tarragona Impulsa):

· Petits Enginyers, liderada per Adrià Garcés

Accèssits (premi de 1.500 € + tres anys d’acompanyament a càrrec del Servei d’Emprenedoria de Tarragona Impulsa):

· Jacint Subirats i Ignasi Martinez, de Cubikayak
· Gerard Ruf i Ariadna Queralt, de Matrice

El MNAT presenta l’exposició ‘El fil de la Història’ de la mà de Centcelles

Públic visitant la mostra aquest matí

Aquest dijous 22 de juny, a les 19.30h, s’inaugura al Museu Arqueològic de Tarragona la mostra “El fil de la Història”, que comptarà amb la presència de representants del MNAT, de l’Ajuntament de Constantí, de l’empresa Repsol, i del director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna.

L’exposició ‘El fil de la Història. Centcelles, el nostre objectiu: un projecte educatiu per a compartir’ ha estat organitzada pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, l’Arxiu Municipal de Constantí, el Col·legi Turó, l’Escola Centcelles, l’Escola Mossèn Ramon Bergadà, l’Institut de Constantí i el patrocini de l’empresa Repsol.

Més enllà de recollir i presentar els principals treballs realitzats durant les cinc edicions, que porta vigent, el projecte “Centcelles, el nostre objectiu”, l’exposició vol ser una plataforma i una oportunitat de reflexió global sobre el valor de la Història –ara i aquí–, sobre el paper del patrimoni per al seu coneixement, sobre la responsabilitat d’aquest patrimoni i dels museus, en general, en el seu paper educador i de desenvolupament social i, fonamentalment, sobre la necessitat i capacitat de proposar i de portar a terme projectes col·laboratius que incideixin –més enllà dels objectius particulars i de les estratègies sectorials– en un benefici global per a la societat actual.

Un projecte col·laboratiu i transversal que ha partit del conjunt monumental de Centcelles, l’element patrimonial més antic de Constantí, eix del projecte i declarat Patrimoni Mundial l’any 2000.

A l’exposició es poden veure tots els materials interactius, audiovisuals, originals, maquetes, etc. elaborats durant aquest curs, així com documents i altres elements i objectes, recollits i documentats durant el procés de treball. Es poden veure i experimentar, també, els principals projectes desenvolupats durant aquestes cinc edicions.