Uns joves calen foc a un menor de la Pobla de Montornès després de ruixar-lo amb alcohol a Torredembarra

El jove va ser traslladat amb helicòpter a l'hospital de la Vall d'Hebron.

El jove va ser traslladat amb helicòpter a l’hospital de la Vall d’Hebron.

Un menor de 17 anys de La Pobla de Montornès va ser ingressat ahir a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona amb cremades de segon grau al cap i al pit després que un grup d’altres adolescents el ruixessin amb alcohol i li calessin foc amb un encenedor a Torredembarra. El menor cremat no vol col·laborar amb la Unitat d’Investigació de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Tarragona, que investiga els fets d’ofici.

Descarten la hipòtesi de l’assetjament escolar

Segons ha informat TV3, el motiu de l’agressió podria haver estat una venjança relacionada amb el tràfic de drogues. En tot cas des d’Ensenyament han descartat que pugui tractar-se d’un cas d’assetjament escolar cap a aquest jove, que estudiava a l’Institut Ramon de la Torre de Torredembarra.

Prop de la plaça de Villars

Poc abans de les 12 del migdia d’aquest dijous la Policia Local de Torredembarra va rebre un avís des del CAP d’aquesta localitat, per informar-los de les ferides sofertes pel menor. Els fets es van produir en un lloc proper a la plaça de Villars.

Trasllat amb helicòpter

En aquesta plaça va ser on, després de rebre l’agressió, la víctima va quedar amb un amic perquè l’ajudés. Aquest, en veure les cremades, va demanar ajuda al primer cotxe que va passar perquè els portés al centre mèdic. Des d’allà van traslladar-lo amb helicòpter a l’hospital de la Vall d’Hebron, on el jove s’està recuperant de les cremades.

Apareixen a Tarragona dues peces decoratives de bronze romanes d’alt valor

Les dues peces, dos caps de mules de bronze. Foto: Tarragona21

Dos caps d’èquids fets en bronze, corresponents a dues mules i datades entre els segles I aC i I dC, d’alt valor artístic i realitzats en un taller de la Mediterrània oriental, han estat descoberts durant els treballs arqueològics que s’estan fent des de finals de l’any passat al solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, al carrer López Peláez.

Ha estat una sorpresa per als arqueòlegs, que ja havien localitzat l’esquelet d’un jove romà i uns murs d’un habitatge noble. Es tracta de dues peces decoratives que remataven per la part superior un ‘triclinium,’ un llit romà per a banquets, denominats fulcra, de 13 centímetres. Una d’elles es trobava en molt bon estat de conservació. La segona, localitzada en pitjor estat, ha estat restaurada i presenta un bon aspecte.

És poc habitual trobar peces de bronze com aquestes a la península Ibèrica, ja que com ha explicat l’arqueòleg municipal Joan Menchon, els romans solien fondre el bronze. Es tracta d’una troballa d’alt nivell, de les destacades que hi ha hagut a Tarragona. Fins que no siguin dipositades al Museu Nacional Arqueològic, el públic podrà contemplar-les, protegides per una vitrina, a la Casa Castellarnau, seu del Museu d’Història de la ciutat, ha informat avui la consellera municipal de Patrimoni, Begoña Floria.

Lloc on se situaven les peces decoratives ara trobades. Fotp: Tarragona21

La troballa és excepcional i ha estat localitzada en una zona on hi havia un habitatge noble als afores de la muralla romana, a l’actual carrer López Peláez, on s’han localitzat ja quatre estances, ha destacat la directora de l’excavació arqueològica, Judith Ciurana.

Aquests elements decoratius formaven part d’un llit, un lectus tricliniaris, un llit emprat en els fastuosos banquets romans. L’estructura portant en fusta d’aquests llits es caracteritzava per un o dos respatllers als extrems en forma de coixí ondulat, denominats fulcra, i una armadura rectangular formada per travessers de fusta connectats a una graella de llistons o tires de cuir que sustentaven el matalàs i els coixins.

La consellera Begoña Floria i els experts, extreient les peces de la vitrina. Foto: Tarragona21

Al seu torn, les quatre potes anaven acoblades als quatre travessers del llit. La decoració d’aquestes fulcra era acurada i seguia la silueta del respatller amb una estructura de bronze, d’on corresponen aquests cap de bronze. Justament el bon estat de les dues peces “és molt rellevant”, destaquen els arqueòlegs i conservadors, “destacant la presència de damasquins d’argent i diversos elements acoblats, així com “la gran qualitat tècnica i artística dels objectes, el seu realisme i refinament”, deia al seu torn el conservador Pau Arroyo.

La peça més deteriorada no estava sencera i ha calgut unir les peces. També disposen d’un collar fet amb una pell de pantera i amb la testa d’aquest felí. Les dues testes giren bruscament i s’observa aquest moviment violent, amb la crinera volejant.

Les peces elegides per decorar els fulcra es referien al déu Dionís i a la seva comitiva. El símbol de la mula es troba àmpliament testimoniat en els coronaments d’aquests elements mobles. En la iconografia dionisíaca, tant els sàtirs com el Silè o el mateix Dionís apareixen cavalcant mules.

Les dues obres seran exposades públicament després que el Museu Nacional Arqueològic determin a on.

Ciutadans demana la retirada de la publicitat del referèndum dels busos per promoure actes il·legals

Publicitat prorerefèndum als atubosusos de Tarragona

La regidora del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a Tarragona Sonia Orts ha exigit a la presidenta del consell d’administració de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) i tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floría, que “retiri la publicitat de la campanya del Pacte Nacional pel Referèndum dels autobusos tarragonins”, durant la celebració del consell d’administració de l’EMT d’ahir.

En relació a la finalitat del missatge dels anuncis, la regidora de la formació taronja i membre del consell de d’administració de l’EMT ha assegurat que “es tracta d’una publicitat amb caràcter ideològic que promou actes que escapen a la legalitat i pels quals existeixen persones inhabilitades per voler impulsar-los”. A més, “poden ofendre i ferir la sensibilitat de gran part dels tarragonins”.

Davant l’afirmació de Floría sobre un ‘informe tècnic del secretari de l’Ajuntament’ que avala el contingut publicitari de l’anunci’, la regidora de Cs ha instat a la presidenta del consell d’administració de l’EMT a “donar a conèixer aquesta informació”.

Els treballadors de Big Graphic mantenen la vaga de quatre dies

Imatge d’una de les jornadés de mobilització

Els treballadors de Big Graphic mantenen la vaga de quatre dies. Les aturades es distribuiran entre dimarts dia 2 de maig i dijous dia 4 de maig i els dimecres 10 i 17 de maig.

Aquest divendres al matí s’ha fet la reunió de mediació de vaga que ha acabat sense acord entre les parts. Els treballadors exigeixen a l’empresa que retiri l’expedient de regulació que pretén acomiadar 136 persones a la ciutat. Per contra, demanen que s’assegui a negociar un pla de mobilitat per evitar mesures traumàtiques.

D’altra banda, CCOO d’Indústria de Catalunya dóna suport a la vaga.

La vaga està prevista els dies 2, 4, 10 i 17 de maig. Amb aquesta convocatòria, els treballadors i treballadores exigeixen a l’empresa que retiri l’expedient i s’assegui a negociar un pla de viabilitat amb el comitè d’empresa que garanteixi mesures no traumàtiques.

CCOO refermem el nostre suport al comitè d’empresa i rebutgem l’expedient, ja que les causes que al·lega l’empresa no justifiquen aquesta mesura.

El Conservatori de Música ampliarà dependències en un edifici annex del carrer Cavallers

Casa Montoliu, seu del Conservatori de Música de Tarragona

La Diputació ampliarà la seva Escola i Conservatori de Música a Tarragona en un edifici situat al costat mateix de l’actual seu del carrer Cavallers.

D’aquesta manera, el centre disposarà de nous espais més còmodes i adients per fer front a la demanda d’aquests estudis a la ciutat i rodalia, una millora que recentment també s’ha dut a terme als centres d’ensenyaments musicals de la Diputació a Tortosa i a Reus.

Es tracta d’una de les inversions destacades al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre que la institució emprendrà enguany fruit de la modificació de crèdit del pressupost de la Corporació supramunicipal per a 2017, aprovada aquest divendres en el ple ordinari del mes d’abril i que dóna llum verd a un increment pressupostari de 8.987.002,25 €.

Les diferents iniciatives i projectes que s’escometran destaquen pel seu accentuat component social i ciutadà. En el cas de les noves dependències de l’Escola i Conservatori de Música a Tarragona, amb 1.000 m2 disponibles i una inversió inicial de 475.000 euros, donaran resposta a les necessitats plantejades per aquest centre d’ensenyament de referència.

Altres inversions

Altres inversions destacades amb incidència arreu de la demarcació són la prevenció d’incendis forestals (70.000 €); la lluita contra la pobresa energètica a través de Creu Roja (50.000 €); tractaments contra la mosca negra (100.000 €); ajuts a ajuntaments per transició energètica (100.000 €), o la col·laboració amb la Fundació la Marató de TV3 (33.334 €). Pel que fa a l’apartat cultural, s’aporten 100.000 € al catàleg de programacions culturals per als ajuntaments; es dóna suport al Festival Trapezi de Reus (30.000 €), es faran millores a la Via Verda al Baix Ebre i la Terra Alta (30.000 €); s’inverteix en la recuperació de l’orgue de l’església de Sant Joan de Valls (100.000); es contribueix a l’esport base del conjunt de les comarques (100.000 €), i s’inverteix en les seus que acolliran els Jocs del Mediterrani (350.000 €), entre moltes altres actuacions d’índole diversa.

L’Ajuntament treu la llum del tòtem de Riu Clar i en tapa la publicitat

Operaris municipals, tapant la publicitat

Aquest matí, l’Ajuntament de Tarragona ha desconnectat la il·luminació del tòtem de Parc Riuclar i s’ha tapat amb pintura la seva publicitat, davant l’incompliment de què se li va ordenar a l’empresa responsable, Annunzia Publicidad Exterior SL.

Cal recordar que la Junta de Govern Local celebrada el 6 d’abril va acordar ordenar a Annunzia Publicidad Exterior SL. que, en el termini d’un mes, enderroqués el tòtem publicitari instal·lat al carrer Lluis Bonet i Amigó, 4, deixant el terreny en l’estat en què es trobava abans de la comissió de la infracció, ja que l’Ajuntament de Tarragona per una resolució del 22 de febrer de 2017 li va denegar la legalització que havia sol·licitat.

També se li ordenava que en un termini de tres dies, comptats des de l’endemà de la recepció de la notificació de la resolució, desconnectés la il·luminació del tòtem publicitari i tapés la publicitat existent, en tant no enderroqués el tòtem publicitari.

Donat que el dia 24 d’abril es va notificar a Annunzia Publicidad Exterior SL aquesta resolució i han passat els tres dies i no l’han complert, l’Ajuntament ha procedit a executar-lo de forma subsidiària, amb els costos econòmics a càrrec de l’interessat. Per qüestions logístiques, avui s’ha tapat amb pintura una banda de la publicitat del tòtem i dimarts, es procedirà a l’altra.

Un u de maig marcat pels baixos salaris

Imatge d’arxiu d’una manifestació de l’u de maig a Tarragona. Foto: Tarragona21

El proper dilluns, Diada del Primer de Maig, la UGT i CCOO han convocat manifestació unitària, sota el lema d’’Ocupació estable, salaris justos, més drets socials’. A Tarragona, la manifestació sortirà a les 12 des de la plaça Imperial Tarraco fins al Balcó del Mediterrani, on tindrà lloc el parlament del secretari general de la UGT de les Comarques de Tarragona, Joan Llort, i del secretari general de CCOO de Tarragona, Vicente Moya.

El treball estable, salaris i pensions dignes i la recuperació dels drets laborals són les principals reivindicacions per aquest dilluns, dia internacional dels Treballadors.

A Tarragona, la UGT també organitza aquests actes al Camp de Mart:

10.00 hores: ofrena floral al Monument a Pablo Iglesias.
10.30 hores: lliurament del Premi Primer de Maig.

Cala Crancs, oberta al públic

Imatge dels treballs a Cala Crancs

La platja de Cala Crancs a Cap Salou ja està oberta de nou als usuaris que s’hi vulguin acostar i, a partir de demà ja estarà oberta al bany.

Després que aquest dilluns una excavadora que estava duent a terme uns treballs de regeneració de l’arena causés un desperfecte al tub de l’emissari, avui, finalment s’ha certificat que aquest hauria quedat ja segellat i per tant, ja s’autoritza el pas a la cala amb normalitat.

Al llarg de tota la setmana s’ha estat treballant per tal de reparar l’emissari i, segons ha explicat la regidora de Platges, Julia Gómez, “ens han confirmat des dels serveis tècnics d’enginyeria que la reparació de l’emissari ha estat molt més senzilla del que es preveia inicialment i que el dany que tenia la canonada es trobava tan sols a uns 50 centímetres de la superfície, el que ha facilitat molt la tasca de segellat”, apuntava. Així que da cara al pont de l’1 de maig la platja ja estarà totalment operativa a veïns i visitants.

Malgrat ja resta oberta la cala, properament, s’haurà de procedir a uns nous treballs per tal de soterrar el tub a major profunditat per evitar nous ensurts durant els treballs anuals que es duen a terme pel manteniment de la platja. Cal recordar que dilluns, en previsió d’alguna possible fuita des de Protecció Civil de Salou es va activar el Pla de Protecció Civil municipal d’emergència per prohibir el pas a la cala el bany a la zona.

Endesa, la companyia que més reclamacions provoca a la demarcació de Tarragona

Endesa i les companyies telefòniques, les que més queixes provoquen entre els ciutadans

Endesa és la companyia amb més reclamacions a la demarcació de Tarragona seguida de Vodafone, Telefónica, Orange Espagne, Gas Natural, Vueling, Autoescola Europa, Carrefour, El Corte Inglés i Iberdrola.  Així es desprèn de les dades presentades avui per l’Agència Catalana del Consum.

La directora de l’Agència Catalana del Consum (ACC), Montserrat Ribera, acompanyada de la directora dels serveis territorials d’Empresa i Coneixement a la demarcació, Carme Mansilla, del subdirector d’Atenció als Consumidors, Josep Maria Recasens, i del subdirector de Disciplina de Mercat, Albert Melià, ha presentat avui a Tarragona la Memòria d’Actuacions 2016 de l’ACC de la demarcació de Tarragona.

Entre les dades destaca que l’any passat es van presentar 2.572 reclamacions de consum, un 7,75% més que el 2015 i que es van resoldre 1.408 casos per la via de la mediació, un 1,22% més que l’any anterior.

Pel que fa a les denúncies, durant el 2016 es van interposar 173 a la demarcació de Tarragona, un 24,12% menys que en el 2015 (228). D’aquestes, més de la meitat (53,8%) va ser sobre altres serveis generals de consum, seguides dels béns de consum/productes (30,1%), serveis de telecomunicacions i internet (6,9%); d’electricitat gas i aigua (4%), aliments (2,3%), transport (1,7%) i financers (1,2%).

En el marc de la presentació, la directora de l’ACC, Montserrat Ribera, ha valorat positivament les dades però ha assegurat que “ens agradaria millorar-les encara més”. La directora també ha explicat que “el consumidor cada vegada més utilitza d’altres canals per fer arribar les seves reclamacions o per informar-se” i en aquest sentit Ribera ha assegurat que “l’ACC seguirà reforçant aquests nous canals, com per exemple l’app, de la qual hem notat un creixement important de descàrregues”.

La directora de l’ACC ha avançat que “treballarem per augmentar el nombre d’establiments adherits a la JACC i arribar a més gent; l’escola de consum és una de les bones eines per fer-ho”.

La Policia Local de Cambrils i els Mossos detenen a tres persones per intentar robar en un xalet de Vilafortuny

 

Una patrulla dels Mossos d’Esquadra, en una imatge d’arxiu. Foto: SME

La Policia Local de Cambrils i els Mossos d’Esquadra han detingut dos homes i una dona per la temptativa de robatori amb força d’un xalet deshabitat de Vilafortuny.

Els tres detinguts són veïns de Cambrils d’entre 20 i 24 anys han reconegut haver intentat accedir a l’interior de l’immoble per emportar-se uns electrodomèstics.

La detecció dels autors dels fets ha estat possible gràcies a un avís d’un veí que va veure dos nois encaputxats que entraven en un habitatge desocupat i havien sentit sorolls provinents de l’interior. Per aquest motiu, el cap de la Policia i la regidora de Seguretat han fet públic el seu agraïment i han explicat que la col·laboració ciutadana és de vital importància per evitar i/o resoldre fets delictius.

En l’operació, que es va portar a terme poc abans de la una de la matinada de dijous, hi van participar dues patrulles de la Policia Local i dues patrulles dels Mossos d’Esquadra. Els agents van trobar tallat el candau de la cadena que tancava la reixa de l’accés al jardí des del menjador.

En primer lloc van inspeccionar l’interior de la casa, que presenta un aspecte abandonat, però no hi van localitzar ningú. Posteriorment, mentre una de les dotacions realitzava la recerca per la part del darrera de la casa, una altra dotació va localitzar a tres a l’interior d’un cotxe que van reconèixer ser els autors dels fets. A l ‘interior del vehicle s’hi van localitzar diversos tornavisos, un petit maletí amb un trepant i accessoris, i un talla-barnilles de grans dimensions.

Un dels homes detinguts té antecedents per tràfic de drogues i la dona consta denunciada per ocupació d’immobles, amenaces, furt i un robatori amb violència i intimidació. Els Mossos d’Esquadra s’han encarregat d’instruir les diligències.

Paco Zapater: ‘Els principals responsables de la tragèdia del Loveparade no seran jutjats’

L’advocat i pare d’una de les víctimes, Paco Zapater, fotografiat aquesta setmana al Col·legi d’Advocats. Foto: Tarragona21

Paco Zapater, conegut advocat tarragoní, exregidor a l’Ajuntament i pare d’una de les víctimes, Clara Zapater, de la tragèdia del festival musical Loveparade de Duisburg, en 2010, ha afirmat en una entrevista concedida a Tarragona21 que “els tres principals responsables de la mateixa no seran jutjats”.

Tot i rebre dilluns passat una “molt bona notícia”, amb la reobertura judicial del cas, Zapater afirma que “la mala actuació de la justícia penal alemanya” ha evitat “acusar els tres principals responsables, l’alcalde de Duisburg, el responsable de l’empresa que va organitzar el festival i el cap de la Policia Local”.

A l’alcalde, l’acusa “per no haver posat les mesures de seguretat addients malgrat que un any abans, l’alcalde de la població alemany de Bochum va suspendre un festival similar”.

Al cap de l’empresa organitzadora el considera també responsable “per primar el lucre, sense importar-li posar en perill la vida de milers de joves”. I també assenyala amb el dit el cap de la Policia Local, “per haver tancat l’espai on es va produir l’allau humana, que va provocar 21 morts per asfíxia”, en “desbocar-se un lloc on hi havia d’anar 100.000 pesones i en canvi n’hi havia 500.000”.

Zapater jutja incomprensible que en el sistema judicial alemany “no es puguin personar les parts afectades i tot recaigui en el fiscal, que és qui va decidir no acusar aquestes tres persones”. La llei fixa un període màxim de sis anys per poder acusar, període que ja ha vençut.

Recels de la justícia alemanya

Només amb els vídeos de la tragèdia que Zapater va veure a Youtube “vaig detectar l’existència de fins a deu delictes per negligència”. No li van fer cas. Ja des de l’inici de la investigació, va notar “un cert recel” a l’hora de buscar acusats per part de la justícia alemanya.

Els que seran finalment jutjats per l’Audiència territorial de l’estat alemany de Renania del Nord-Westfalia seran “sis funcionaris municipals i quatre treballadors de l’empresa organitzadora, és a dir, persones de segona i tercera fila a les quals els familiars no els posem cares”.

Reobertura del cas

L’Audiència Territorial de l’estat alemany de Renania del Nord-Westfalia ha dictat aquesta setmana la reobertura d’un cas que semblava tancat i havia provocat el recurs i la indignació dels familiars. Es tracta de la tragèdia del festival musical Loveparade, on el juliol de 2010 van morir 21 persones en una allau humana viscuda en un túnel, entre les quals es trobaven dues joves tarragonines Clara Zapater i Marta Acosta.

La tragèdia va tenir lloc en 2010, i sis anys després, en 2016, el tribunal de districte de Duisburg va decidir tancar el cas adduint que no existien proves suficients pertirar endavant un un procés penal, com demanaven els familiars.
Així les coses, el tribunal ha ordenat l’obertura d’un judici oral que afecta deu persones que van ser investigades. Estan acusats d’homicidi imprudent i danys corporals. Se’ls atribueix responsabilitat en les falles en la planificació i de no monitoritzar adequadament la seguretat del festival.

Un total de 21 persones van morir asfixiades i 600 més van resultar ferides. Un portaveu del tribunal va explicar aquest dilluns a la premsa que veuen bastant probable una condemna dels investigats, ja que la catàstrofe es va produir perquè el sistema d’entrada i sortida al recinte era “insuficient”.

Clara Zapater i Marta Acosta

El dia de la tragèdia

El 24 de juliol de 2010, Zapater va rebre la pitjor trucada de la seva vida. Era la del cònsul a Duseldorf comunicant-li la mort de la seva filla. “La Clara estava acabant un Erasmus i només li faltava una setmana per retornar a casa. El món ens va caure a sobre, com si m’haguesin obert el pit en canal”, recorda Zapater.

Va viure aleshores “els quatre dies més horrorosos de la meva vida, havent de reconèixer el cadàver, anar al lloc de la tragèdia i retornar en avió amb el fèretre a la bodega, quan abans de la tragèdia havíem planejat anar-la a recollir en cotxe per endur-nos les seves cosetes”.

Com a testimoniatge de la Clara, “hem intentat portar el dol amb la màxima dignitat”. La família, junt amb altres familiars de víctimes de diferents països (Alemanya, Itàlia, França, Austràlia, Xina, entre d’altres) es reuneixen cada 24 de juliol i visiten el lloc de la tragèdia, on es va aixecar un monument. “No tots els pares volen venir. N’hi ha que prefereixen no fer-ho: quatre d’ells van decidir que el monument no tingués una foto dels seus fills”.

Un nucli més proper, fomat per sis o set famílies, es veuen dos o tres cops a l’any en diferents poblacions, sigui a Espanya, Alemanya o Itàlia. “Aquestes famílies vénen cada any a Tarragona per les festes de Sant Tecla i hem agafat el nom de Grup  Santa Tecla”.

La família havia decidit que la Clara fes un Erasmus. Per això va anar a Alemanya a passar un any, concretament a Münster: “El projecte Erasmus és una de les grans decisions preses pels fundadors de la Unió Europea. Es tractava que els estudiants universitaris, possibles dirigents polítics, no tornessin a caure en la barbàrie de les guerres, coneixent in situ i convivint en altres països europeus durant un any”. La Clara feia quart de Psicologia quan va passar la tragèdia. Tenia un germà. “Va ser com si el nostre tren descarrilés”.

Quan el primer tribunal va tancar el cas, els afectats van recórrer a un òrgan judicial superior, que ara ha fallat. Si aquest també hagués tancat el cas, “ens hauríem dirigit al Tribunal Europeu dels Drets Humans, a Estrasburg”. Li semblava inconcebible, “una barbaritat”, que es donés carpeta al cas sense que s’assenyalessin responsables. “Hi va haver un enorme delicte per un aforament desbordat”, reitera Zapater. Que la cosa acabés així va ser “com una segona mort”.

Paco Zapater i altres familiars de víctimes, lliurant les 367.000 signatures

Més de 350.000 signatures demanant justícia

Els afectats van decidir prendre dues mesures: Recórrer a l’Audiència Territorial de Duseldorf, un tribunal superior, i emprendre una recollida de signatures a través de la plataforma digital Change.org. “En vam aconseguir 367.000 i en cinc caixes les vam presentar davant l’Audiència”. Era un 21 de juliol de 2016, prop  de sis anys després de la tragèdia. “Hi vam anar amb els pares de la Marta Costa, l’amiga de Clara, que són de Cambrils, i Gabi Müller, alemanya i  mare d’una altra víctima. Al tribunal es van estranyar molt, no estaven acostumats a rebre peticions amb signatures”.

No van poder evitar que fossin lliurades, era massa gros el que havia passat. “Ens van dir que actuarien amb només un condicionant: les lleis alemanyes. Nosaltres exposàvem que justament a Madrid, dos anys després, havia succeït la tragèdia del Madrid Arena i set persones van ser jutjades i acusades i se’ls va imposar quatre anys de presó”.

Paco Zapater es va endur “una bona impressió” aquell dia que va lliurar les signatures. Finalment, dilluns passat rebia la notícia per la qual portava gairebé set anys esperant: “En una resolució de 231 pàgines es conclou que existeixen elements que racionalment permeten concloure que hi ha hagut una mala planificació i imprudència, que va causar 21 morts i 600 ferits”.

Tal va ser l’impacte que es va viure a la ciutat que al cap d’un any, la població va forçar un referèndum que va revocar el càrrec de l’alcalde de Duisburg, que els pares de les víctimes assenyalen directament com un dels grans responsables de tot plegat. De 150.000 vots recollits, 129.000 van demanar la seva dimissió, contra 21.000 que volien que continués al capdvant de l’Alcaldia.

De la pèssima experiència que ha viscut amb la justícia i la política alemanyes, Zapater en salva la presidenta del länd de Renania del Nord-Westfalia i de l’alcalde que va substituir l’anterior. “Han estat en tot moment amb nosaltres, sent presents als homenatges i encoratjant-nos”.

Monument a les víctimes al lloc de la tragèdia

Zapater tem un altre tret característic de la justícia alemanya: allarga els judicis molt de temps perquè tracta els assumpts objecte del judici per separat i no conjuntament i de manera continuada en el temps.

El cap de setmana vinent, el grup batejat com de Santa Tecla es retrobarà a Alacant: “Passarem un cap de setmana junts i parlarem, com fem sempre. I quan no puguen parlar, perquè hi haurà un moment en què no podrem parlar, ens abraçarem i aleshores somriurem”.

Jaume Garcia

El Port de Tarragona es consolida com un port de referència al Mediterrani en càrregues especials

La delegació tarragonina, a Anvers

El Port de Tarragona ha estat present a la Break Bulk Europe 2017, celebrada a Anvers (Bèlgica), per quarta vegada consecutiva.

La delegació del Port de Tarragona, encapçalada pel president Josep Andreu, que ha viatjat acompanyat de la directora Comercial i de Desenvolupament de Negoci, Genoveva Climent; i la responsable d’intermodalitat, Beatriz Feced, ha mantingut diferents reunions amb clients potencials, en el marc de la mateixa fira.

La fira ha servit de plataforma perquè la instal·lació portuària tarragonina es doni a conèixer com un port de referència al Mediterrani en project cargo.

La presència del Port de Tarragona en aquesta fira posa de manifest la seva aposta pel project cargo. I és que en el marc de l’estratègia de creixement i diversificació de tràfics també s’emmarca la tendència a l’alça de break bulk project cargo (peces de grans dimensions per a equips de fàbrica o components que necessiten muntatge al
vaixell).

El Port de Tarragona consolida la seva excel·lent disposició per contribuir al creixement d’aquest sector logístic, facilitant així noves oportunitats de negoci per a les empreses especialitzades en la càrrega de projecte. I, així mateix consolida el seu posicionament com un dels ports referència al Mediterrani en aquest tipus de càrregues especials.

Infraestructures especialitzades

El Port de Tarragona ofereix infraestructures especialitzades per aquest tipus de càrrega com les àmplies àrees operacionals als molls, les rampes Ro-Ro i l’excel·lent accessibilitat via terrestre i ferroviària; a més a més, el Port de Tarragona posa a disposició del client serveis eficients i mà d’obra molt qualificada.

La URV traslladarà els estudis d’Educació al campus Catalunya

La crisi va frenar el trasllat dels estudis

Els estudis d’educació que actualment s’imparteixen a la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia, al campus Sescelades, es traslladaran al campus Catalunya.

Amb aquestes obres s’iniciarà una primera part del projecte redactat l’any 2010 –però que va quedar paralitzat amb l’inici de la crisi- i que entre d’altres actuacions preveia ubicar al campus Catalunya tots els estudis que s’imparteixen a la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia. Així s’ha acordat durant la sessió del Consell de Govern que ha tingut lloc dijous, 27 d’abril al rectorat.

La Universitat compta amb 3 milions d’euros de recursos propis per invertir en aquesta infraestructura docent, a més d’uns ingressos puntuals procedents de deutes que la Generalitat tenia pendents d’anys anteriors i que finalment ha pogut satisfer.

Per tirar endavant aquesta operació s’haurà de comptar necessàriament amb el cofinançament de la Generalitat, de com a mínim el 50%. El rector, Josep Anton Ferré, ha anunciat que en els pròxims dies detallarà a la conselleria el projecte, que ja va anunciar al conseller el desembre passat.

El projecte contempla l’ampliació de l’edifici de l’aulari

El projecte de trasllat dels estudis d’Educació contempla l’ampliació de l’edifici de l’aulari del campus Catalunya.
Com que la Generalitat no disposa d’un pla d’inversions universitàries, de moment no és possible fer el trasllat de tota la Facultat, com estava previst inicialment. Per això la URV ha plantejat dos alternatives.

La primera consisteix en ampliar l’edifici de l’aulari del campus Catalunya per encabir els estudis d’Educació. La segona preveu, a més, una ampliació de l’edifici que acull els departaments i despatxos de professors. Aquesta segona opció permet acollir més còmodament totes les necessitats i comptar amb algun espai de reserva. El projecte requereix una inversió d’entre 9 i 15 milions d’euros, i l’opció que es prengui dependrà de la negociació amb la Generalitat.

La Universitat té pendents, des de l’any 2010, el trasllat de la Facultat d’Educació i Psicologia del campus Sescelades al campus Catalunya, la construcció del CRAI del campus Bellissens, el trasllat de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut del centre de Reus al campus Bellissens i la construcció d’un edifici pels serveis centrals. D’aquests projectes, el més urgent és el trasllat de la Facultat d’Educació i Psicologia, situada en dos edificis antics amb problemes estructurals, amb una situació que s’agreuja amb el pas del temps. Per aquest motiu, la decisió aprovada pel Consell de Govern ha estat utilitzar tots els recursos disponibles per posar en marxa una primera part d’aquest trasllat.

Informe d’Eficàcia i Eficiència

El Consell de Govern també ha aprovat l’Informe d’Eficàcia i Eficiència en l’Ús dels Recursos, que ha inclòs per primera vegada una comparativa de la URV amb altres universitats per tal de mesurar l’eficàcia i l’eficiència de la Universitat en el context internacional.

Dos noves empreses derivades

A la sessió d’avui també s’ha aprovat la creació de dues noves empreses derivades de la URV. Una és Litigest Consultores SL, impulsada per Elisabet Cerrato i Roser Casanova, del Departament Dret Privat, Processal i Financer de la Universitat, i que centra la seva activitat en intervenir en processos litigiosos sobre temes de patrimoni o embargaments.

L’altra empresa derivada és Kamaleon SL, impulsada per Francisco Andrade (URV), Jordi Ferré, Pär Blanking i Héctor González-Expressati. La companyia es dedica a desenvolupar plataformes i tecnologies amb sensors integrats amb l’objectiu de millorar la salut de les persones a partir del control de la seva deshidratació.

Honoris causa

També s’ha aprovat la concessió, de cara al curs 2017-18, de dos títols de doctora i doctor honoris causa, respectivament: a Mary J. Nash, catedràtica del Departament d’Història i Arquologia de la UB, i a Claudi Esteva, catedràtic emèrit d’Antropologia de la Universitat de Barcelona.

Durant la sessió del Consell de Govern també s’ha presentat la marca Alumni URV, que ajudarà a reforçar la imatge i la marca de la Universitat i a generar nous vincles de col·laboració entre la Institució i els seus exalumnes, fomentant el sentiment de pertinença a la URV.

A més, s’ha aprovat la modificació de la normativa de pràctiques extracurriculars dels estudiants de la URV per tal de que aquestes siguin remunerades.

Les plaques franquistes tenen els dies comptats: donaran als propietaris dos mesos per retirar-les

Una placa franquista en un edifici de Vila-seca. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu d’una placa del Ministerio de la Vivienda franquista. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Tarragona enviarà un comunicat als propietaris dels immobles que encara tinguin plaques del Ministerio de la Vivienda franquista penjades a la façana, donant-los un termini de dos mesos per treure-les en compliment de l’article 190 Llei 5/2017 de memòria històrica. El ple de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat per unanimitat una moció del grup municipal de la CUP demanant aquesta mesura.

L’Ajuntament les treurà d’ofici al cap de dos mesos

El text de la moció estipula que si els propietaris no retiren les plaques dins d’aquest període de temps, el consistori les treurà d’ofici. El termini començarà un cop els propietaris rebin el comunicat per part de l’Ajuntament tarragoní. En un primer pas, l’Ajuntament revisarà el cens de simbologia franquista elaborat pel Memorial Democràtic.

Jaume Marí serà Fill Predilecte de la Ciutat de Tarragona i posaran el seu nom a un carrer

El retrat de Jaume Marí, en primer pla, durant l’acte de record celebrat el passat 22 d’abril. Foto: Tarragona21

El director general de l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona (APPC) La Muntanyeta, Jaume Marí, serà nomenat Fill Predilecte de la Ciutat i tindrà un carrer amb el seu nom. L’inici del ple d’aquest dijous 27 d’abril ha tingut un record especial per Marí, que va morir el passat 12 d’abril a causa d’un infart als 61 anys d’edat.

L’avinguda que va fins La Muntanyeta o el carrer del nou Edifici Blanc de Bonavista són les vies que són candidates a ser batejades amb el nom del que també va ser president de la federació catalana de paràlisi cerebral, i de la confederació Aspace, referent d’aquestes associacions a l’Estat espanyol.

Troben sans i estalvis els bessons menors d’edat desapareguts a Torredembarra

Imatge d’arxiu de la Policia Local de Torredembarra. Foto: Tarragona21

Els dos bessons menors d’edat desapareguts des d’aquest dimecres a la nit a Torredembarra han aparegut sans i estalvis en un indret proper a casa seva, a la mateixa localitat. Segons ha informat Ona La Torre, des del 112 han avisat aquest dijous al migdia a la Policia Local torrenca, que al seu torn ha avisat a la mare dels bessons.

Amb pijama i sabatilles

Aquest matí havia denunciat la desaparició a la Policia Local de Torredembarra, després de fer una crida a través de Facebook demanant als usuaris de la xarxa social que l’informessin si en sabien alguna cosa. En la publicació la mare informava que els seus fills havien marxat de casa amb pijama i sabatilles.

Absolen l’aficionat del Nàstic que s’enfrontava a pagar 60.000 euros acusat de cridar ‘Puta Espanya’

Marc Ferré, al camp del Nàstic. Foto: Cedida

Marc Ferré, l’aficionat del Nàstic que s’enfrontava a 60.000 euros de multa acusat de cridar “puta Espanya” i “puta València” en un desplaçament de l’equip tarragoní a Mestalla, ha estat absolt dels càrrecs per falta de proves. Segons la seva versió dels fets, la Policia Nacional va denunciar-los per haver cantat l’himne dels Segadors i càntics independentistes.

Els fets es van produir el 19 de desembre de 2013 durant un partit de Copa entre el València i el Nàstic. El Marc i un altre aficionat (de 22 i 23 anys) van ser sancionats amb 3.000 euros. El seu company la va pagar però ell va negar-s’hi i per això va ser jutjat el passat 18 d’abril.

“És una barbaritat que et puguin fer pagar 60.000 euros per això”

“No vam cridar allò però, de totes maneres, és una barbaritat adonar-me que hagués hagut de pagar 60.000 euros si s’hagués demostrat. Se suposa que hi ha llibertat d’expressió”, lamenta el Marc en declaracions a Tarragona21. La denúncia s’empara en la Llei 19/2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport, en considerar els crits un acte greu d’intolerància, sancionat amb una multa d’entre 3.000 i 60.000 euros.

“Ha valgut la pena lluitar per una cosa que no havia fet. En aquest cas, la justícia ha funcionat”, conclou el Marc.

Un aficionat del Nàstic acusat de cridar ‘puta Espanya’ s’enfronta a una multa de 60.000 euros

Detenen un home de Tarragona que venia falsificacions d’autors com Picasso, Tàpies i Barceló

Una de les falsificacions intervenides al detingut. Foto: Policia Nacional

Una de les falsificacions intervenides al detingut. Foto: Policia Nacional

La Policia Nacional ha detingut un home de Tarragona que venia litografies i gravats falsificats d’autors com Picasso, Tàpies, Barceló o Chagall. L’home venia les obres a un preu molt inferior del de mercat, a través d’una empresa fictícia i utilitzant la identitat d’un ancià que va morir fa dos anys.

60 litografies i 15.000 euros en metàl·lic intervinguts

En l’operació es van intervenir 60 litografies, maquinària i equips informàtics, 15.000 euros en metàl·lic i una pistola de fogueig, entre altres objectes. El detingut distribuïa les obres per Internet i les acompanyava d’un certificat d’autenticitat també fraudulent.

Diners intervinguts durant l'operació. Foto: Policia Nacional

Diners intervinguts durant l’operació. Foto: Policia Nacional

La investigació va començar el passat mes de novembre, quan es va detectar la venda d’Internet, a preus molt inferiors dels de mercat, un gran nombre d’obres gràfiques de reconeguts artistes que no comercialitzaven els legítims titulars dels drets de propietat intel·lectual. Les primeres investigacions van permetre descobrir que les falsificacions les venia una empresa amb seu a Tarragona, que era fictícia, i el titular de la qual havia finat dos anys abans.

Suplantació d’identitat

 

 

L’operació policial va descobrir que un familiar del difunt havia treballat en una empresa de litografia amb seu a Vila-Rodona. El propietari del taller havia obtingut, abusant de la confiança o el descuit, la filiació de l’ancià sense l’autorització ni el coneixement de la seva família, amb l’objectiu de suplantar la seva identitat i buscar la impunitat en la comissió de la seva activitat criminal.

Algunes de les obres intervingudes. Foto: Policia Nacional

Algunes de les obres intervingudes. Foto: Policia Nacional

L’home va traslladar l’empresa litogràfica a Reus, des d’on el detingut va seguir fent les falsificacions. Inseria la firma dels autors a les fotografies, dotant-les d’un certificat d’autenticitat que també era fals. Les obres es comercialitzaven a través d’una coneguda plataforma d’Internet.

Delictes contra la propietat intel·lectual, estafa, falsificació i usurpació d’identitat

Al detingut se li imputen delictes contra la propietat intel·lectual, estafa, falsificació i usurpació d’estat civil. Se l’ha posat a disposició de l’Autoritat Judicial corresponent, que va decretar llibertat amb càrrecs, a l’espera del judici.

Onada de robatoris en trasters de Bonavista: la Guàrdia Urbana enxampa un dels lladres ‘in fraganti’

Imatge d’arxiu d’una furgoneta d’atestats de la Guàrdia Urbana.

Veïns de Bonavista han alertat a la Guàrdia Urbana d’una onada de robatoris en diversos trasters del barri. Ho han fet arrel d’una actuació del passat dimarts en què el cos policial va interceptar ‘in fraganti’ el furt d’un traster situat al terrat d’un immoble de Bonavista. Els veïns van informar que aquell fet és recurrent i que en altres ocasions havien obert i malmès la porta d’una desena de trasters en aquella comunitat i en altres de properes.

S’intentaven endur monopatins

La Guàrdia Urbana va detenir per robatori amb força un dels dos nois que havia obert el traster, i que s’intentava endur diversos monopatins fugint per l’escala de l’immoble. A més, es van trobar dues motxilles plenes d’objectes que pretenien robar extrets d’aquestes estances ubicades als terrats.

La Setmana Santa bat rècords d’ocupació a Tarragona

Una vista de l’Amfiteatre romà. Foto: Tarragona Cultura

Aquesta Setmana Santa a Tarragona ha estat una de les millors dels darrers anys en ocupació hotelera i campista, amb un increment de les pernoctacions d’un 22% en hotels i un 30% als càmping respecte l’any passat, en el període de dilluns a dijous.

La consellera de Turisme, Inma Rodríguez, valora de manera molt positiva les xifres i ha destacat “anem pel bon camí, Tarragona s’està consolidant com a destí turístic i, en aquest sentit, és significativa la millora de les dades de visitants durant els primers dies de la Setmana Santa” i ha afegit: “A més s’ha mantingut un altíssim nivell d’ocupació en els dies festius, i sovint s’ha arribat a penjar el rètol de complet”.

Les dades recollides per l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci reflecteixen que en el primer període de vacances, de dilluns a dijous, l’ocupació a hotels va ser del 70% i a càmpings un 77%, en el mateix període l’any passat l’ocupació va ser del 53% i del 58%, respectivament.

En els dies festius, de divendres a diumenge, es van superar xifres del 80% en els dos tipus d’allotjament turístic. Concretament, la taxa d’ocupació dels establiments hotelers va ser del 83,8% (per davant del 77% de l’any passat) i la de càmpings va arribar fins al 98% (93% al 2016). En números absoluts, Tarragona ha acollit un total de 53.408 pernoctacions, de dilluns a diumenge.