El PP prometrà incentius fiscals perquè les empreses que han marxat de Catalunya tornin

Albiol va presentar diumenge passat a Salou la candidatura del PP a les eleccions del 21-D, amb Alejandro Fernández com a cap de llista.

El PPC prometrà incentius fiscals perquè aquelles empreses que han traslladat la seva seu social o fiscal en els últims mesos facin marxa enrere i tornin a Catalunya. És un dels punts que la candidatura de Xavier Garcia Albiol desplegarà durant la campanya electoral del 21D que comença el dilluns 4 de desembre i que el portarà principalment a trepitjar l’àrea metropolitana a la recerca de vots constitucionalistes.

Els populars enviaran per duplicat el mailing amb la papereta electoral a alguns municipis i, segons fonts de la campanya, esquivaran la confrontació directa amb Ciutadans, el seu gran competidor. L’objectiu és sumar perquè el bloc constitucionalista superi l’independentista, de qui esperen una caiguda d’entre el 2 i el 4% dels vots. Per fer-ho possible, segons aquestes fonts, cal un augment de la participació que se situï a l’entorn del 80 o 82%, superior a la que es va registrar el 27-S, tot i que els seus estudis indiquen que més enllà d’aquesta xifra –cap al llindar del 85%- la participació se’ls gira en contra.

La partida es juga a l’àrea metropolitana, a les capitals i a la costa de Tarragona. És el que afirmen aquestes fonts, que concentraran l’activitat de Xavier Garcia Albiol especialment a l’entorn de Barcelona mentre que deixaran la campanya al territori a mans de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat.

En el camp de les propostes, els incentius fiscals per a les empreses que retornin a Catalunya sortirà de la part dels impostos cedits a la Generalitat, i els populars també desplegaran propostes en matèria educativa i social. Pel que fa als debats (se n’han proposat ja sis) defensarà la seva experiència de gestió i els bons resultats de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Rajoy participarà a quatre actes

Mariano Rajoy serà present a Catalunya almenys en quatre ocasions en motiu de la campanya. Seran els dies 2, 8, 13 i 17 de desembre. Segons les fonts del PP, l’executiu espanyol es bolcarà en aquesta campanya també amb la participació de ministres com la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría o Fátima Báñez. També farà campanya per al PP el delegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo.

Participació del 80 al 82%

El PP i la resta de partits constitucionalistes esperen que les eleccions del 21D generin una participació encara més elevada que les del 27S del 2015, quan es va assolir el rècord del 77,5%. Segons els càlculs del PP, una participació d’entre el 80 i el 82% acostaria els unionistes a la possibilitat de superar en vots i escons els independentistes perquè implicaria la mobilització d’un sector de la societat que no vota habitualment a les autonòmiques i que s’atribueixen majoritàriament.

Més enllà d’aquest 82%, però, i als llindars de l’entorn del 85% asseguren que aquesta participació se’ls giraria en contra, perquè implicaria l’arrossegament de nous votants que situen a l’àmbit independentista. Una participació tan elevada, apunten, seria “una bomba” contra els seus interessos electorals.

Indecisos i caiguda de vots independentistes

Bona part de les expectatives del PP se centra en el 20 o el 30% dels votants que segons les enquestes no ha decidit el seu vot o no el fa públic. També en una caiguda de vot de les formacions independentistes que situen entre un 2 i un 4%. Segons apunten, una part d’aquell 48% independentista del 27S “es pot recuperar” i la desmobilització independentista combinada a l’augment del vot unionista i a una alta participació pot donar “coses bones” per als seus interessos.

Campanya de carrer

Albiol és partidari de celebrar actes a l’aire lliure i defugir els hotels i locals tancats. Les activitats del partit en les últimes jornades, com la que va protagonitzar el vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, aquest dimecres a Castelldefels, els han fet apostar per aquest format, més informal i alhora amb un contacte directe amb la ciutadania.

ACN

La Diputació pressuposta 147 milions d’euros pel 2018 i reduir el deute històric per sota dels 30 milions

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, durant la presentació dels pressupostos per al 2018, acompanyat dels vicepresidents de la institució Josep M. Cruset (amb el llaç groc que reclama l’alliberament dels consellers presos, així com dels dos Jordis) i Josep Masdeu. Foto: ACN

La Diputació de Tarragona aprovarà en el ple ordinari d’aquest divendres un pressupost per l’any vinent de 147.418.600 euros, el que representa un lleuger increment del 2% respecte l’exercici actual. Així ho ha destacat el president de l’ens, Josep Poblet, en un roda de premsa en la que ha estat acompanyat dels vicepresidents de la institució Josep M. Cruset i Josep Masdeu. Entre els projectes en cartera,  Poblet ha avançat la ubicació d’un centre integral de formació a Reus amb l’objectiu de centralitzar una oferta formativa adreçada a càrrecs electes i a funcionaris que fins ara es prestava de forma dispersa en diversos espais. Aquest centre propi de la institució aprofitarà l’edifici de l’antiga escola d’art de Reus, que disposa d’uns 4.000 metres quadrats.

80 MEUR del PAM, sense haver de recórrer al crèdit

Poblet ha destacat que els 80 milions del Pla d’Acció Municipal quatrienal estan garantits, sense haver de recórrer al crèdit. Una possibilitat que, segons ha admès, s’havien plantejat ja de cara a fer front als 25 milions d’euros corresponents a l’anualitat del 2018. Finalment, però, “el fet de tenir una molt bona salut econòmica ens dona molt de marge de maniobra”, afirmava. I com exemple de la bona gestió que ho ha fet possible, una dada: “El deute d’aquesta institució -explicava Poblet- en el moment de fer-me càrrec de la presidència, i estaríem parlant de les darreries del 2007, era de 105 milions d’euros. En l’actualitat és de només 33 milions, i esperem que a 31 de desembre del 2008 s’hagi reduit en sis o set milions més”.

Als diferents projectes del PAM s’hi afegeixen altres accions específiques igualment orientades als ens locals. En destaquen els ajuts als consells comarcals, amb un total de 4,8 milions d’euros, la partida de 5 milions d’euros per a les llars d’infants municipals (“una aportació que permet mantenir uns preus assequibles per a pares i mares”), o l’aportació de 540.000 euros per a transport escolar no obligatori.

Inversions en tots els àmbits

Sobre projectes concrets, la Diputació preveu una dotació per a la primera fase de recuperació del Castell d’Escornalbou, amb 230.000 euros. En matèria de turisme, el Patronat de Turisme veurà incrementada la seva partida dels 5,9 milions d’enguany als 7 milions per al 2018, per poder atendre el projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) TurisTIC en Família.

Pel que fa a l’ocupació, es continuarà impulsant amb programes de formació professional, directament o a través dels consells comarcals -amb gairebé 1,3 milions d’euros. Al mateix temps, es mantindran els diferents plans d’ocupació. Així mateix, i per facilitar l’organització de projecte formatius, es crearà el Centre Integral de Formació, amb una inversió de 400.000 euros.

A nivell de cultura, es continuarà donant suport a les activitats dels municipis a través de l’e-catàleg -1.200.000 euros-, a entitats culturals -800.000 euros-, a inversions en equipaments d’aquest àmbit -700.000 euros- o als consells esportius -344.000 euros-, entre d’altres. I en millores als centres d’ensenyament que gestiona la Diputació -educació especial, escoles d’art i disseny i escoles de música i conservatoris, així com al Museu d’Art Modern, les aportacions en global sumen més de 17 milions.

També es manté el suport al desplegament de la Regió del Coneixement, en aliança amb la Universitat Rovira i Virgili, a fi d’assolir l’objectiu de ser “la primera regió de Catalunya amb model propi en innovació i competitivitat i un dels territoris europeus capdavanters en aquest àmbit”, ha dit el president de la Diputació. La inversió es manté en els 500.000 euros aproximadament, cada any, des del 2009.

Finalment, en matèria de carreteres, la inversió per a l’any vinent serà de 5.670.000 euros per a obra nova a la xarxa de carreteres de titularitat de la Diputació, als quals se sumaran 2.200.000 euros més per a millores a les carreteres existents i un milió per a tasques de neteja de cunetes i actuacions a zones de protecció. I es destinaran 990.000 euros en senyalització i millores puntuals de seguretat i drenatge.

El Claustre de la URV reclama la fi del 155 i a retirar les accions penals contra polítics i membres de la societat civil

Un moment de la presentació de la revisió del mapa de titulacions durant el Claustre universitari de 23 de novembre al paranimf del Rectorat.

El Claustre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha aprovat aquest dijous una declaració institucional de la URV davant la situació política actual per 55 vots a favor, vuit en contra i tres vots en blanc. La declaració consta de quatre punts: el primer urgeix la retirada de les accions penals iniciades contra dirigents polítics catalans i representants d’entitats ciutadanes i reclama l’inici d’un diàleg sense condicions prèvies per trobar la solució adient a un problema polític que s’arrossega des de fa anys; el segon demana restablir el funcionament ordinari de les institucions d’autogovern de Catalunya i que es deixi d’aplicar a Catalunya l’article 155 de la Constitució; el tercer fa una crida a que tothom participi de forma activa donant suport a les candidatures que millor representin la seva opció política en les properes eleccions al Parlament de Catalunya; i el quart reitera el compromís del Claustre, expressat en la sessió anterior de l’1 de juny de 2017, de defensar que Catalunya ha de poder decidir el seu futur en un referèndum d’autodeterminació acordat amb l’Estat espanyol.

Prèviament, i en qüestions de càracter estrictament intern, s’havia presentat al Claustre el resultat del procés de revisió de titulacions de grau, màster i doctorat. En els estudis de doctorat s’ha assolit l’objectiu de mantenir el nombre d’estudiants per sobre dels 1.200 i el nombre de tesis llegides per damunt de les 200 per curs. Pel que fa als estudis de màster, està incrementant lentament el nombre d’alumnes matriculats, el 36% en el període 2013-2017. En aquest àmbit s’està treballant en la programació de màsters professionalitzadors adequats al mercat de treball. De fet, ja hi ha 14 màsters nous, entre emergents i reformats, i se n’han extingit 9.

Pel que fa a l’oferta de grau, es treballa amb la premissa d’oferir estudis en tots els àmbits de coneixement, programar nous estudis de tres anys en àmbits on sigui viable, i revisar els estudis amb baixa demanda i índex d’eficiència, ja que des del 2013 al 2017 es manté la contenció en la matrícula. Per això, fins ara s’han implantat un grau emergent i tres de reformats i set més estan en fase de programació per als propers cursos, tal i com ha exposat la vicerectora de Política Acadèmica i de Qualitat Montserrat Giralt.

Informe de seguiment del Pla de Qualitat

La mateixa vicerectora ha presentat també l’informe de seguiment del Pla de Qualitat, que preveu actuacions en l’àmbit de la docència, la recerca i la gestió. De les quinze actuacions previstes, el 70% s’han executat i ja es disposa dels primers resultats, com ara l’aprovació del II Pla Estratègic de Recerca i Innovació. També ha finalitzat la reorganització dels processos i unitats relacionats amb la gestió i garantia de qualitat de la docència.

URV Solidària

A més a més, en el Claustre d’aquest dijous s’ha presentat l’informe de seguiment de la URV Solidària, que preveu per aquest curs continuar amb la sensibilització de la comunitat universitària i de la societat de l’entorn, la formació i capacitació tècnica, els programes i projectes de cooperació específicament universitària, l’organització de la Cursa Solidària URV per finançar projectes d’acció social, i mantenir l’ajut humanitari i d’emergència.

El vicerector d’Universitat i Societat, Jordi Tous, de qui depèn la URV Solidària i l’Observatori de la Igualtat, també ha presentat l’informe de seguiment del Pla d’Igualtat, del qual ha destacat les mesures del pla liderades per l’Observatori. És el cas de l’organització de cursos per a PAS, PDI i personal extern, l’organització de la X Setmana per la Igualtat i el Girls’ Day, entre d’altres accions de sensibilització, i la convocatòria dels premis Maria Antònia Ferrer i Maria Helena Maseras.

A més de la renovació dels membres de les comissions claustrals i l’elecció de nous representants al Consell de Govern, també s’ha creat la Comissió per a la revisió del Pla Estratègic de la Tercerca Missió, que integren 21 membres.

El Síndic de Greuges fa 58 actuacions en el curs 2016-17

Per la seva banda, Josep Canicio ha presentat l’Informe del Síndic de Greuges, que ha fet 58 actuacions durant el curs 2016-17 i ha destacat que d’una banda “hi ha un problema de desconeixement de la funció del síndic per part dels estudiants”, que sovint no esgoten els recursos previs abans d’adreçar-s’hi, i de l’altra banda “hi ha certa prevenció” que fa que els estaments, sobretot l’estudiantil, demanin mantenir l’anonimat. Per això ha recordat que el Síndic defensa els drets dels membres de la comunitat universitària i el principi de millora de la qualitat universitària.

Moment del recompte de vots sobre la declaració institucional davant la situació política actual.

 

Els Mossos d’Esquadra detenen un camioner circulant per l’AP-7 amb una taxa d’alcoholèmia més de deu vegades la permesa

Els mossos van immobilitzar el camió, un vehicle de 40 tones carregat, i van detenir el conductor qui ahir va passar a disposició judicial a Tarragona.

Agents dels Mossos d’Esquadra de l’Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Camp de Tarragona van detenir aquest dimarts, un home, de 39 anys, de nacionalitat portuguesa, amb domicili desconegut, com a presumpte autor d’un delicte de conducció temerària, conduir sota els efectes de l’alcohol i negativa a sotmetre’s a les proves d’alcoholèmia.

A les 12.28 hores d’aquest dimarts, un conductor va alertar la policia que hi havia un camió circulant temeràriament per l’autopista AP-7 en direcció sud a l’altura de Torredembarra. Ràpidament, una patrulla de trànsit es va dirigir cap a la via per poder interceptar-lo.

En qüestió de minuts, tres usuaris més de la via van alertar sobre el mateix camió. En aquest sentit, en una de les ziga-zagues el camió va arribar a tocar la barrera de seguretat de l’autopista.

El camió va continuar circulant fins que va entrar a l’àrea de servei situada a Altafulla. Allà els mossos van observar com el camioner intentava sense èxit estacionar el vehicle malgrat que el pàrquing de camions era pràcticament buit en aquell moment.

Un dels agents va ordenar al camioner que aturés el vehicle i, tot i que en un primer moment va fer cas omís, davant la reiteració i les maniobres dels agents, el camioner va accedir-hi.

Els mossos el van identificar i van fer-li la prova d’alcoholèmia. El resultat parcial de l’etilòmetre va ser d’1,60 mg/l, una taxa més de 10 cops la permesa per a conductors professionals que és de 0,15mg/l. Un resultat parcial ja que el camioner no va fer ús correcte de l’aparell mediador i va interrompre en diverses ocasions la prova. Quan els agents li van ordenar que la repetís, s’hi va negar.

Durant l’estona que va durar l’actuació policial, el camioner va dir als agents que portava 30 hores sense dormir i va reconèixer que havia begut alcohol.

Els mossos van immobilitzar el camió, un vehicle de 40 tones carregat, i van detenir el conductor qui ahir va passar a disposició judicial a Tarragona.

La convenció de Star Wars a Tarragona veurà un ‘Rancor’ de 4 metres d’alt

La gran exclusiva de la 1a Convenció Starraco Wars s’ha conegut aquest matí en la roda de premsa celebrada al Palau Firal i de Congressos de Tarragona. Un ‘Rancor’ de 4 metres d’alt per 7 metres d’ample serà la gran atracció de Starraco Wars. Aquest gegantesca figura veurà per primer cop la llum a Tarragona. Els visitants es podran fer fotografies per un 1€ i gaudir d’aquest espectacular record.

La 1a convenció Starraco Wars tindrà lloc els dies 2 i 3 de desembre. Es tracta de dos jornades dedicades exclusivament a la temàtica Star Wars per a tots els amants de la nissaga. La convenció inclourà diferents tipus d’activitats per a tots els públics: exposicions, conferències, tornejos i una ambientació que et transportarà a l’Univers creat pel fantàstic cineasta George Lucas.

Una proposta lúdica per a la ciutat on hi tindran cabuda els més fidels seguidors dels episodis de La Guerra de les Galàxies i també aquells que vulguin gaudir d’un esdeveniment atractiu, divertit i molt cridaner.

Aquesta serà la primera edició de la Convenció Starraco Wars que neix amb la intenció de convertir-se en una cita anual. L’Associació Star Wars de les Terres de l’Ebre R2-T4 són els organitzadors de l’esdeveniment. La iniciativa compta amb la coorganització del Palau Firal i de Congressos de Tarragona que troba en aquesta iniciativa una oferta molt atractiva per a la ciutat. La convenció també compta amb la col·laboració de l’organització sense ànim de lucre Star Props, dedicats a les exposicions i esdeveniments especialment de l’univers Star Wars.

Les dates de la convenció s’han escollit per tal d’animar als seguidors de la SAGA Star Wars a amibentar-se davant la imminent estrena al cinema de l’episodi VIII, Star Wars Els últims Jedis. La darrera pel·lícula veurà la llum el 15 de desembre, dues setmanes després de la gran trobada galàctica al Palau Firal i de Congressos de Tarragona.

Una convenció amb voluntat benèfica

Starraco Wars neix amb un objectiu benèfic, ja que part de l’import de l’entrada serà donada a les Associacions Sanfilippo Barcelona i Cistinosi Espanya. Aconseguint un llaç solidari entre el públic assistent i les associacions escollides per aquesta primera edició.

També es podran fer col·laboracions d’1€ a diferents activitats de l’esdeveniment, amb finalitats benèfiques i sense ànim de lucre, entrant a sorteigs de productes i material promocional.

Horari

Dissabte 2 de desembre la convenció Starraco Wars obrirà les portes de 10 a 20h de forma ininterrompuda.

Diumenge 3 de desembre l’esdeveniment obrirà a les 10h i tancarà a les 19h.

Punts de venda i preus

Les entrades es posaran a la venda de forma anticipada i també es podran comprar directament a taquilla els dies de l’esdeveniment. Per evitar cues i aglomeracions a taquilla s’aconsella comprar-les anticipadament per internet. Enllaç a la venda d’entrades en breu a www.palautarragona.com

També es posarà punts de venda d’entrades físiques gràcies a la col·laboració de la botiga de joguines GASCO de Tarragona, Tortosa, Amposta i Valls, que vendran les entrades en horari feiner.

El preu de les entrades serà: adults 10€ , nens 6€ (de 3 a 12 anys). Els menors de 3 anys entrada gratuïta. També es posaran a la venda passis de dos dies pels més aficionats que no es vulguin perdre cap de les activitats previstes: adults 15€ , nens 10€ (de 3 a 12 anys). El preu de les entrades en Venda Anticipada serà: adults 8€, nens 5€ (de 3 a 12 anys). Passis de dos dies venda anticipada: adults 12€, nens 8€ (de 3 a 12 anys).

Els col·lectius de famílies nombroses, famílies monoparentals, majors de 65 anys, Carnet Jove, El Club dels Tarraconins (de 3 a 12 anys), i Tecletes, associació de mares de Tarragona, gaudiran dels mateixos preus a taquilla que la Venda Anticipada. Imprescindible acreditació. Despeses de gestió no incloses.

Les activitats de Starraco Wars

Desfilades de Personatges de la SAGA R2-T4 (Tortosa), STAR PROPS (Barcelona), Amics de la Ciència Ficció (AACF), Saga Skywalker, Club OBI-WAN i Rebel Legion (València), Legió 501 (Zaragoza), Esquadró de Horuset (Alacant), Holored Estelar (Sevilla),Guardianes de la Fuerza (Córdoba).

Photocall

Els assistents podran fer-se fotografies amb personatges Star Wars.

Concurs de Cosplay on els aficionats podran demostrar les seves habilitats en el món de la caracterització dels personatges d’Star War.

Coreografies amb espases làser: Atom Sabers i Spadawan Spadawan.

Star Wars Store. Diferents botigues de material Star Wars repartides per les instal·lacions del Palau Firal i de Congressos de Tarragona.

Exposició de diorames, figures i productes de marxandatge. Exhibició d’armadures, vestimentes i busts de personatges Star Wars.

Jocs de taula i estratègia: gran torneig d’X-WING d’àmbit provincial.

Star Wars Tatoo: professionals del tatuatge especialitzats en Star Wars (Aitor Moure i Meatshoptattoo).

Conferències:

  • David Santana (actor STAR WARS a l’Episodi VII, Rogue One i Episodi VIII) ens explicarà la seva la seva experiència. Signatura d’autògrafs per 10€.
  • Miguel Blanes: presentació i xerrada sobre el seu llibre “La Guerra de las Galaxias: lo que el ojo no ve”.
  • Francisco Javier Millán: presentació i xerrada sobre el seu llibre “Galaxia Lucas: más allá de la Fuerza”.
  • Atom Sabers. Marc Aznar “Armas nobles para tiempos más civilizados”: las espadas làser en el universo Star Wars.

Dispositiu de la Guàrdia Urbana amb motiu de la Mitja Marató Ciutat de Tarragona (llista de carrers afectats)

La Guàrdia Urbana ha preparat un ampli dispositiu amb motiu de la Mitja Marató Ciutat de Tarragona Memorial Marbel Negueruela, que es disputa aquest diumenge 26 de novembre, amb l’objectiu de vetllar per la seguretat dels participants i del públic assistent i minimitzar les possibles afectacions per al conjunt de la ciutadania.

El dispositiu s’iniciarà dos dies abans de la cursa, el divendres 24, quan a partir de les 20 h del vespre ja no podrà haver-hi vehicles aparcats a l’avinguda Vidal i Barraquer, un dels epicentres de la cursa, on hi haurà la línia d’arribada i sortida i on s’instal·larà l’escenari principal de la prova.

El dissabte dia 25 a partir de les 20 h del vespre també hi haurà altres carrers que hauran de quedar lliures de cotxes i contenidors, ja que formen part del recorregut de la cursa:

  • Av. Vidal i Barraquer (des de Torres Jordi fins a Pere Martell)
  • Rambla President Lluís Companys (des de la plaça de la Generalitat fins a la plaça Imperial Tàrraco).
  • Lateral de l’avinguda Vidal i Barraquer (des de l’avinguda Roma fins a l’avinguda Ramón y Cajal)
  • Pare Palau (des de Prat de la Riba fins a la Rambla Nova)
  • Mallorca (des de Prat de la Riba fins a Alguer)

El gruix de les afectacions tindran lloc el mateix diumenge. A primera hora del matí ja es tallaran els carrers Vidal i Barraquer, Manuel de Falla i Smith, ja que els responsables de l’organització han de començar a muntar els elements necessaris per al desenvolupament de la prova. A partir de les 9.30 h, i amb l’objectiu de garantir la seguretat de la prova, es procedirà al tancament gradual del circuit, que s’allargarà fins a les 11.30 h o les 12.45 h, segons els casos.

Els carrers afectats per talls són els següents: Vidal i Barraquer, Manuel de Falla, Smith, Torres Jordi, Trafalgar, Independència, Ramón y Cajal, Prat de la Riba, plaça Imperial Tàrraco, Rambla Lluís Companys, avinguda Roma, carretera de València, plaça Europa, autovia de Salou, polígon Francolí, Pare Palau, Rambla Nova, plaça Ponent, Mallorca i Moll de Costa.

El dispositiu es tancarà a les 14 h, quan es reobrirà al trànsit l’avinguda Vidal i Barraquer.

L’Ajuntament de Tarragona recomana no utilitzar aquest diumenge el vehicle particular si no resulta imprescindible i atendre en tot moment les indicacions del personal, tant dels agents de seguretat com de l’equip de l’organització que col·labora en els dispositius de seguretat viària i control de pas.

Les colles castelleres rebran un ajut de 500.000 euros de la Diputació l’any vinent

Els pressupostos de la Diputació per al 2018 recullen una partida de 500.000 euros destinades a totes les colles castelleres del territori. Aquesta “sorpresa prenadalenca”, en paraules del president de l’ens, Josep Poblet, estarà obert a totes elles i s’adjudicarà seguint “diferents trams” variables en funció de la seva puntuació en els concursos castellers. Aquesta “novetat” en els comptes de l’ens supracomarcal vol venir a premiar “tant els anys bons i la fortalesa que viuen les colles” pel que fa a fites aconseguides, com permetre quefacin frotn al repte “de la presència a la Trobada de la Cultura Catalana prevista per l’any vinent al Museu Smithsonian de Washington”.

La notícia “serà una alegria per a les colles, que fins avui no en sabien res”, i vol tambépremiar la capacitat per atreure “un públic creixent” al territori a través dels concursos. Alhora, Poblet ha expressat també el desig de que les colles s’involucrin en el programa cultural dels Jocs Mediterranis “igual com es va fer durant els Jocs Olímpics del 1992”.

La Diputació compra un edifici annex al Conservatori i Escola de Música per ampliar-ne les dependències

Imatge de l’edifici adquirit per la Diputació. Foto: tarragona21

La seu del conservatori i escola de música estroba al carrer Cavallers. Foto: tarragona21

La Diputació ha comprat per un valor de “poc més de 400.000 euros” l’edifi annexe al que acull el Conservatori i l’Escola de Música al carrer Cavallers per “garantir la funcionalitat” d’aquest servei que presta l’ens supracomarcal. Així ho ha explicat aquest matí en la roda de premsa de presentació dels pressupostos de cara a l’any vinent el seu president, Josep Poblet. Era “un desig per complir” després d’haver procedit en anys anteriors a invertir en el creixement de les dues escoles de música situades a Reus i Tortosa. “Els nous “gairebé 1.000 metres quadrats” permetran solventar els problemes amb els que es trobaven els docents, “amb un espai fins ara esquifit i sense prestacions”.

La inversió es va produir tot just quan els tècnics del departament de Cultura “van conèixer la intenció de la propietat de vendre l’immoble per una promoció privada. El procés de negociació no va ser gaire feixuc perquè la xifra establerta pels tassadors de la Diputació era assumible i els propietaris van ser raonables i van entendre la situació que els plantejavem de cara a l’ús”. Poblet no va poder donar més detalls sobre la’obertura del nou local perquè a hores d’ara només s’ha iniciat tot el projecte tècnic que ha de permetre reordnar l’edifici i facilitar-ne la connexió amb l’actual, el que exigirà l’enderroc de l’estructura interna amb el manteniment de la façana. Aquest mateix immoble va acollir fa un temps un grup d’okupes, i tant les seves finestres com porta d’entrada es troben tapiades en l’actualitat.

L’advocat de Carles Mundó estarà a Tarragona en un acte per reivindicar el seu alliberament

L’advocat del conseller cessat de Justícia, Carles Mundó, estarà el pròxim dimecres dia 29 (19.00 hores) a Tarragona en un acte organitzat per Jurista per la República. Dins de la campanya per demanar el seu alliberament (és un dels vuit dels membres del govern de Catalunya empresonats, entre ells el vicepresident, Oriol Junqueras), Andreu Van den Eynde coincidirà amb el president de Drets, Segi Blázquez, la directora dels Serveis Territorials de Justícia a Tarragona, Fina Palomar, i el representant de Juistes per la República, Carles Perdiguero. Tot plegat moderat per la periodista Anna Plaza.

 

Abelló pregunta pel retard en la reforma de la Plataforma del Miracle

Albert Abelló i Cristina Guzmán, en una imatge d’arxiu.

El Grup Municipal del Partit Demòcrata (PDeCAT) a l’Ajuntament de Tarragona ha lliurat per escrit una sol·licitud d’informació a l’equip de govern (PSC-PP)  per tal de conèixer el perquè del retard en l’aprovació del projecte de reforma de la Plataforma del Miracle. “El govern municipal es va comprometre a aprovar el projecte l’octubre d’aquest any i no hem rebut cap mena d’informació al respecte”, ha assegurat el portaveu del PDeCAT, Albert Abelló.

“Esperem que no passi el mateix que amb el projecte anomenat Ecoparc del Miracle, una promesa electoral del senyor Ballesteros sobre la qual no se n’ha tornat a parlar més”, ha manifestat Abelló. El portaveu del PDeCAT lamenta aquest nou retard davant la “urgència” de recuperar un espai emblemàtic de la ciutat. “És inadmissible que aquesta zona del passeig del Miracle, un indret de postal, resti des de fa tants anys amb les patètiques condicions en què es troba”, ha manifestat Abelló, que recorda que la Plataforma del Miracle es va tancar el juliol del 2013.

“Davant la impossibilitat d’enderrocar la Plataforma per l’elevat cost que suposa, una quantitat econòmica que l’Estat espanyol no ha fet arribat mai, cal que l’equip de govern posi en marxa totes les actuacions de millora necessàries per posar fi al deteriorament que pateix l’estructura i convertir l’espai i el seu entorn en un lloc accessible i amable”, ha manifestat el portaveu del PDeCAT.

“El Port de Tarragona està fent la seva feina, no podem permetre que la passarel·la i la remodelació del Passeig del Miracle finalitzin sense tenir enllestida també, per part de l’Ajuntament de Tarragona, la reforma de la Plataforma”, ha conclòs Abelló.

Tarragona commemora la Declaració de Patrimoni Mundial de la Humanitat

Un moment de la roda de premsa d’aquest matí.

L’Ajuntament de Tarragona commemora el 17 aniversari de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni Mundial. El diumenge dia 3 de desembre s’obriran a la ciutadana amb una jornada de portes obertes tots els recintes patrimonials de la ciutat com són les Muralles, el Pretori, el Circ, l’Amfiteatre i el Fòrum de la Colònia, als que s’hi sumaran el Museu Nacional Arqueològic, el Museu i la Necròpolis paleocristians i les vil·les romanes de Centcelles i els Munts. Durant el matí, a més de l’accés lliure i gratuït, també es podrà gaudir de “Històries de Tàrraco”, es tracta de recreacions històriques per veure i sentir com vivien alguns dels habitants de l’Antiga Tàrraco. Des de les 11h i fins les 14:30h es podran veure recreacions com els gladiadors a l’Amfiteatre, les supersticions i màgia en una ciutat romana al Circ i les religions i sacerdocis d’època romana al Pretori.

Com a novetat d’aquest any, l’Escola Municipal de Música i El Tecler també participen en els actes de celebració i oferiran recitals de música en viu a diferents punts de la Part Alta. Així a les 11:30h, a l’entrada les Muralles, alumnes de l’AMTP El Tecler interpretaran peces castelleres; a les 12:40h seran els alumnes de l’Escola Municipal de Música els que interpretaran el Cant dels Ocells a l’Amfiteatre, himne de la ONU, i les actuacions musicals clouran al Fòrum de la Colònia a les 13:30h on es podran sentir cançons de la Patum de Berga, també declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

El Museu Bíblic s’afegeix als actes, oferint, el mateix diumenge, una visita comentada a l’exposició “De Tarragona a Tournai: l’arqueologia de les primeres catedrals d’Europa” i a la noves descobertes arqueològiques al pati del museu. La tinent d’alcalde de Patrimoni, Begoña Floria, ha explicat que “els actes de la setmana del Patrimoni Mundial tenen com a principal objectiu celebrar la declaració del conjunt de Tàrraco com a Patrimoni de la Humanitat i apropar i donar difusió entre la ciutadania de la gran riquesa patrimonial de la nostra ciutat.”

El dia 30 de novembre, es lliurarà la distinció municipal Premi Tàrraco en reconeixement a l’entitat o persona que durant l’últim any hagi dut tasques a favor de la conservació, preservació i/o difusió del patrimoni mundial de la ciutat. En aquesta segona edició, el guardó és per era la Fundació Privada Mútua Catalana. L’acte de lliurament serà a les 6 de la tarda a la Sala del Sarcòfag d’Hipòlit del Pretori.

Juntament amb els actes oberts a la ciutadania, la celebració de la declaració de Patrimoni Mundial també comptarà amb dos actes dedicats a l’àmbit professional i tècnic de l’arqueologia. Per una banda, el dilluns 27 es durà a terme la presentació de les actes del III Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic, organitzat per la Fundació Mútua Privada. L’acte es realitzarà al Museu Bíblic a les 7 de la tarda on el doctor Joan Domènech Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, pronunciarà la conferència “El mar de Tarragona fa dos mil·lenis”.  El dijous dia 30 de novembre, El Seminari acollirà el Fòrum de Turisme Arqueològic. La jornada reunirà experts que debatran al voltant de les noves tendències del turisme i es fixaran estratègies per emocionar amb el patrimoni.

El jurat popular declara Ramon Franch culpable de la mort de Carme Gallart

Carme Gallart

El jurat popular ha declarat l’agent immobiliari Ramon Franch culpable de la mort de Carme Gallart, la veïna dels Pallaresos que va desaparèixer el 18 de juny del 2015.

La decisió s’ha pres per set vots a favor -dels nou possibles-, segons s’ha anunciat aquest dimecres al vespre en la lectura del veredicte que s’ha fet a l’Audiència de Tarragona. El jurat ha considerat provat que el dia de la desaparició de la dona, de 65 anys, l’acusat va ser als Pallaresos i no a Tarragona -tal com ell va sostenir durant el judici-, la va abordar i va acabar amb la seva vida en un lloc indeterminat.

Dos dies després, segons el tribunal, es va desfer del cadàver de la dona durant el trajecte que va realitzar fins al Prepirineu d’Osca. L’informe de les dades de telefonia realitzat per part dels Mossos d’Esquadra ha estat clau en la justificació del veredicte de culpabilitat.

Així mateix, el jurat ha avalat el mòbil econòmic del crim pel litigi judicial en què la víctima l’acusava d’estafa i també ha considerat “decisiva” la carta que Franch va enviar a una amiga per dir-li “què havia de declarar”. La fiscalia i l’acusació particular han sol·licitat 15 anys de presó per homicidi i, la defensa, la pena mínima de 10 anys.

Sobre les nou del vespre ha arrencat la lectura del veredicte del jurat popular, que deliberava des de dilluns al migdia a l’Audiència de Tarragona. La vista oral va arrencar el 6 de novembre i, durant diverses sessions, han comparegut a la sala de vistes prop d’un centenar de testimonis i pèrits. El veredicte de culpabilitat ha tirat endavant amb el mínim de vots a favor necessaris, el de set dels nou membres.

La portaveu del tribunal ha justificat la decisió per diversos indicis, entre els quals ha esmentat l’existència d’un mòbil econòmic per part de Ramon Franch; la inexistència d’activitat vital de Carme Gallart des del dia de la desaparició; els informes pericials dels mossos sobre geolocalitzacions a partir de la telefonia mòbil i per les restes biològiques amb ADN de la víctima localitzades al para-xocs del vehicle Hyundai Atos, que Franch havia demanat prestat a una amiga amb l’excusa de vigilar a la seva dona.

Ramon Franch va estar als Pallaresos

Per unanimitat del jurat popular, ha quedat provat que Ramon Franch va estar als Pallaresos el 18 de juny del 2015, que va abordar la víctima en un lloc que no ha pogut ser determinat i que va acabar amb la seva vida. Posteriorment, per set vots a favor, ha considerat demostrat que l’acusat va introduir el cadàver de la víctima al maleter del Hyundai Atos i, finalment, el va estacionar a l’aparcament de la Baixada del Toro de Tarragona.

Segons el jurat, el 20 de juny del 2015, Franch va anar fins al Prepirineu d’Osca amb un altre dels seus vehicles i, en algun lloc de la ruta, es va desfer del cos sense que, a dia d’avui, hagi estat localitzat. El tribunal popular ha insistit, tal com van exposar els agents de la Unitat Central de Persones Desaparegudes, que Gallart no ha tornat a donar senyals de vida des d’aleshores: no ha fet moviments bancaris, no ha interactuat en xarxes socials, ni ha contactat amb familiars o amics.

El tribunal ha considerat que provat que, al maig, l’acusat va intentar arribar a un acord extrajudicial amb la dona pel litigi d’estafa i li hauria ofert uns 300.000 euros perquè es retirés del procés. Cal tenir en compte que Ramon Franch s’enfrontava a una pena de sis anys de presó i el pagament d’1,5 milions d’euros per aquests fets, que s’havien de jutjar el setembre d’aquell any. L’assumpte, però, es va ajornar per la impossibilitat de localitzar la víctima i, a dia d’avui, encarà està pendent de judici.

“Franch va acabar de forma violenta amb Carme Gallart”

Segons el jurat, Carme Gallart no va acceptar la proposició de Franch i, aquest, es va desplaçar en una desena d’ocasions als Pallaresos per vigilar els moviments i costums de Gallart. A més, ha considerat provat per unanimitat que, en aquests desplaçaments, desconnectava les dades d’Internet del seu telèfon mòbil. Segons els mossos, Franch va adoptar aquest hàbit en diverses ocasions perquè creia que, així, no se’l podria localitzar.

Per tot plegat, el jurat ha conclòs que Franch, mitjançant un mode no establert, va acabar de forma violenta amb Carme Gallart. Tot i això, no ha considerat provat que actués amb abús de superioritat ni que perpetrés el crim en un lloc solitari -tal com pretenien les acusacions-, atès que no s’ha pogut demostrar el lloc ni les circumstàncies de la mort, segons ha justificat.

Durant el seu veredicte, els ciutadans que conformen el tribunal no han donat credibilitat als pèrits de telefonia contractats per la defensa perquè, segons han dit, van cometre errors de localització de les antenes i van fer els seus mesuraments a partir de la cobertura 4G, que no existia el 2015 a la ciutat. Per contra, han subratllat que els informes pericials de la Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos d’Esquadra es van basar en estudis de trucades de telefonia i se’n va fer un seguiment “lògic, espacial i temporal”.

A més, el jurat ha considerat “decisiva” la carta que Franch va enviar a l’amiga que li havia prestat el cotxe, en què li deia “què havia de declarar”. El jurat ha subratllat que aquesta testimoni la va rebre tan sols dos dies abans de declarar al jutjat d’instrucció i que ell li va dir que “es desfés de la prova”. En aquesta missiva, Franch demanava a la seva amiga que declarés que Carme Gallart havia pujat en una ocasió al seu Hyundai Atos i que s’havia colpejat el cap amb la porta del maleter mentre en treien unes bosses, presumiblement per justificar la presència d’ADN al vehicle.

Franch s’enfronta a un màxim de 15 anys de presó per homicidi

El jurat ha descartat, per unanimitat, la possibilitat que a Franch se li pugui concedir la suspensió o la substitució de la pena. Tampoc ha avalat que es pugui beneficiar d’un possible indult parcial, degut als “greus perjudicis” i al patiment de la família de Carme Gallart arran de les seves accions.

Després de validar el veredicte, el magistrat ha dissolt el jurat i ha donat veu a les parts perquè es posicionin sobre la petició de pena a imposar, una decisió que correspondrà dictaminar al jutge en la seva sentència. La fiscalia ha mantingut la màxima pena de 15 anys de presó per homicidi i ha incidit en l’existència de “deliberació”, en l’actuació prèvia de Franch, en la diferència de complexió física i edat de la víctima i l’acusat, i en l’agreujant que no s’hagi localitzat el cadàver.

Al seu torn, l’acusació particular, que inicialment sol·licitava 20 anys de presó per assassinat, s’ha adherit a la petició del ministeri públic. Per la seva banda, la defensa, que des del començament demanava l’absolució, ha sol·licitat la pena mínima de 10 anys de presó per homicidi després de conèixer el veredicte. El lletrat defensor, però, ha manifestat que en el veredicte s’han produït contradiccions i qüestions que han excedit la prova practicada, però no ha confirmat si recorrerà la decisió.

Roger Segura / ACN

Ballesteros assegura que amb els Jocs Mediterranis “Tarragona, Catalunya i Espanya” demostraran estar a l’alçada dels Jocs Olímpics del 92

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha participat aquest matí a la inauguració de l’11a Setmana Mediterrània de Líders Econòmics – ASCAME que se celebra a la Casa Llotja del Mar de Barcelona. Ballesteros ha presentat els Jocs Mediterranis 2018, que ahir van rebre un premi durant el sopar de Gala que organitza ASCAME, la Cambra de Comerç de Barcelona, la Union for the Mediterranean (UpM) i l’Institut Europeu del Mediterrani en el marc de la MedaWeek 2017.

L’alcalde Ballesteros ha destacat el Mediterrani “com a via de comunicació d’idees, valors, creences i cultura. És símbol de creativitat i saviesa”. L’alcalde ha assegurat que els XVIII Jocs Mediterranis “seran un èxit. Entre el 22 de juny i l’1 de juliol de 2018, Tarragona -però també Catalunya i Espanya- tornaran a demostrar la capacitat d’organitzar les majors competicions esportives seguint les petjades dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, dels que es commemora el 25è aniversari”. Ballesteros també ha citat el volum d’inversió de les infraestructures esportives, així com la superfície que ocupa l’Anella Mediterrànea i el pressupost operatiu dels Jocs. Finalment, l’alcalde de Tarragona ha afegit que “la celebració d’aquests Jocs ens permet formar part d’un club del qual en són membres ciutats com Barcelona, Atenes, Tunísia, Split, Beirut, Mersin o Nàpols”.

La MedaWeek 2017 és una plataforma única per a la promoció de l’aliança EuroMediterrània i la integració econòmica regional. L’objectiu és afavorir l’intercanvi entre el sector econòmic i la societat civil del Mediterrani. A més a més, és l’esdeveniment  econòmic anual de referència per a la regió, reunint tant a representants governamentals i organitzacions multilaterals, com a les principals esferes empresarials del nord i sud del Mediterrani. En definitiva, es tracta d’una plataforma única per a la promoció de l’aliança EuroMeditarrània i la integració econòmica regional.

VOPAK Terquimsa i el Port de Tarragona realitzen amb èxit un simulacre d’emergència en cas de sabotatge

El simulacre s’ha realitzat a la Terminal de FFCC pública de càrrega i descàrrega de productes químics del Moll de la Química.

Vopak Terquimsa i el Port de Tarragona han dut a terme aquest matí un simulacre d’emergència del Pla de Protecció del Port (Security) i del Pla d’Autoprotecció (PAU) del Port de Tarragona davant un sabotatge i fugida de productes durant l’operativa de càrrega de vagons cisterna.

Durant el simulacre, realitzat a la Terminal de FFCC pública de càrrega i descàrrega de productes químics del Moll de la Química, s’ha activat el Pla de Protecció del Port (Security) al tractar-se d’una emergència d’origen antisocial (sabotatge) i el Pla d’autoprotecció del Port de Tarragona (PAU) en fase d’emergència nivell 2.

Per donar resposta a l’emergència s’han mobilitzat els mitjans de la Policia Portuària i del Centre de Comandament Avançat, els Bombers del Parc Químic del Port i el contenidor de lluita contra la contaminació, així com els serveis sanitaris d’Activa Mútua – Prevenport. També s’ha activat el PAU de Vopak Terquimsa i s’ha mobilitzat el personal de la companyia, a més dels serveis externs de Bombers de la Generalitat i la Guàrdia Civil.

Durant el simulacre també s’ha decidit activar en fase d’alerta el PIM per garantir la no afectació del producte vessat a la làmina d’aigua i, per aquest motiu, també ha intervingut l’embarcació de la policia portuària ‘Llampuga’.

L’objectiu del simulacre ha estat verificar la capacitat operativa dels recursos humans i materials propis de la terminal i de l’Autoritat Portuària definits en el marc del Pla d’autoprotecció; així com aquells establerts en els plans de protecció de tots dos, per fer front a una situació d’emergència, generada per un sabotatge a les instal·lacions de Vopak Terquimsa, la qual comporta una fuita de producte químic durant l’operativa de càrrega. Així mateix, també s’ha pogut comprovar la correcta coordinació entre els diferents plans d’autoprotecció activats.

Puigdemont renuncia al sou d’expresident perquè es considera encara president, però vol cobrar el de diputat

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha renunciat aquest dimecres al sou que els correspondria com a expresident català perquè considera que encara és el president de Catalunya, han explicat a Europa Press fonts pròximes.

Puigdemont, que durant tota la legislatura ha renunciat al sou de diputat, sí que es donarà d’alta per cobrar el sou base dels parlamentaris que els correspon durant els mesos que transcorrin fins a la constitució del pròxim Parlament, que serà amb tota probabilitat al mes de gener.

Puigdemont ha pres aquesta decisió després que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, li donés aquest dimarts un termini de deu dies hàbils per decidir si sol·licitava acollir a l’Estatut d’expresidents de la Generalitat i cobrar així la pensió que li correspondria, que estaria en voltant dels 112.000 euros a l’any.

Segons la llei catalana dels expresidents de la Generalitat, Puigdemont hagués pogut cobrar durant fins a quatre anys aquests 112.000 euros a l’any, equivalent al 80 per cent del sou d’abans de ser cessat.

Cs obre expedient disciplinari al seu regidor d’Altafulla

La Comissió de Règim Disciplinari de Cs ha obert expedient disciplinari contradictori, amb suspensió de militància, al seu regidor a Altafulla, Alberto Moreno. La formació considera que aquesta persona “pot estar fora del compromís que Ciutadans té amb la defensa de la Constitució i la convivència, en relació amb les seves disposicions estatutàries, d’acord amb la publicació recent de votacions, al seu municipi, sobre elecció i nomenaments davant la AMI”.

El secretari autonòmic de Cs a Catalunya, Joan García, ha defensat “la immediatesa i rapidesa en actuacions d’aquesta índole i que són objecte de l’expedient disciplinari, donant sentit al compromís assumit amb el nostre electorat i per la coherència que sempre s’ha demostrat”.

El motiu era un tema estrictament local que ha acaba prenent abast estatal després que fos publicat per e-notícies i que el ‘presidenciable’ a la Generalitat pel PP, Xavier Garcia Albiol, fes un tuit demolidor. “Els consitucionalistes no podem votar a favor de l’Associació de Municipis Independentistes a canvi d’un càrrec remunerat”, s’hi podia llegir.

En essència, el cas es el següent. Aprofitant el fet que l’alcalde Fèlix Alonso s’ha quedat en minoria després que el PDeCAT trenqués el pacte de govern, tota l’oposició es prepara per pactar de manera conjunta i “redistribuir” els representants municipals en els organs col·legiats.

Curiosament, l’acord fa que Moreno estigui disposat a votar en plenari una moció en aquesta línia que reconeix ‘de facto’ la permanència del consistori dins de l’Associació de Municipis per la Independència. I és que a canvi de poder presidir la Junta d’Aigües d’Altafulla, haurà de fer costat a la proposta de nomenar Jordi Molinera (EINA) com a membre d’Altafulla de l’AMI i Pere Gomès (PDECAT) com a representant al consorci de la Televisió Digital Terrestre del Camp de Tarragona (TAC 12).

La CUP no assistirà al Ple Extraordinari per tirar endavant les eleccions “producte del cop d’estat del 155”

Els regidors de la CUP, Laia Estrada i Jordi Martí.

La CUP ha anunciat per mitjà d’un comunicat de premsa que no assistirà al plenari extraordinari i urgent previst per aquest divendres a l’Ajuntament de Tarragona per tal de formar les meses electorals amb motiu dels comicis del 21-D.

Els cupaires afirmen que “es tracta d’unes eleccions autonòmiques que formen part de l’aplicació de la suspensió del Govern de la Generalitat a partir de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola, que ha suposat la dissolució colpista del Parlament de Catalunya i l’empresonament de part del Govern i l’exili de la resta”. Els anticapitalistes afirmen que el consistori governat pel PP amb l’alcaldia per al PSOE “no va facilitar de cap manera el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre, tot el contrari, i ara ens demana que assistim a un ple que no serveix absolutament per a res ja que tot allò que s’hi farà es pot fer en una Junta de Govern Local”.

En aquest sentit afegeixen que “la despesa que comportarà la realització d’aquest ple extraordinari és completament prescindible i, per tant, no hi participarem. La Junta de Govern Local pot tenir les mateixes atribucions en aquesta matèria que el Plenari municipal. Així -continua la nota-, d’una banda, si a Tarragona els diners no ens sobressin… no els llençarien els que manen fent plens extraordinaris que són bàsicament seure, mirar com s’atura una ruleta digital, aixecar-se i cobrar”.

 

 

El Mercat Central ja té a punt la Campanya de Nadal

La consellera i presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando (a la dreta de la imatge), i la presidenta de l’Associació de Venedors del Mercat Central, Maria Vigili.

Del proper divendres 24 de novembre al 5 de gener, el Mercat Central de Tarragona desenvoluparà la campanya de Nadal amb una sèrie d’activitats com tallers i demostracions de cuina, concursos, sortejos i actes solidaris. Així ho han explicat en roda de premsa la consellera i presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, i la presidenta de l’Associació de Venedors del Mercat Central, Maria Vigili, les quals han recordat que és el primer any que la Campanya de Nadal se celebrarà en el nou recinte i que esperem una bona afluència de públic per les compres de Nadal.

‘Avui cuino jo’

Per primera vegada es farà el concurs ‘Avui cuino jo’, en el qual 6 persones podran utilitzar la parada promocional del Mercat anomenada ‘La teca i la meca del mercat’ per cuinar una recepta de Nadal. Hi haurà tres categories: primer plat, segona plat i postres. Les persones interessades es poden apuntar a www.participo.cat/mercatcentral

Les 6 propostes es penjaran a les xarxes socials del mercat i del dia 1 al 4 de gener es podrà votar el plat preferit través de youtube.

El guanyador rebrà 250 euros i la resta de participants 50 euros per comprar al Mercat Central.

Els menjars es cuinaran els dies 5, 12 i 19 de desembre i el públic podrà presenciar tot el procés.

Sortejos

Tots els clients del Mercat Central rebran una butlleta que caldrà dipositar dins una bústia que hi haurà al Mercat. Les butlletes dipositades entraran en el sorteig de diversos premis, com viatges de cap de setmana per a dues persones per descobrir els mercats de Copenhaguen, Budapest, Berlín, Londres o Roma i també es repartiran lots de regals, a més de vals per gastar al mercat. Es repartiran 50.000 butlletes.

Els sortejos tindran lloc els dies 13, 20 i 27 de desembre i el 3 i 5 de gener, a les 19 hores, excepte el dia 5 que es farà a les 13 hores.

Altres activitats

Pel que fa a la vesant musical, ‘Les 12 van tocant’ és el títol de la cançó que s’escoltarà al Mercat Central durant aquestes festes, interpretada pel grup musical Quartet mèlt, a més, el dia 1 de desembre seran al Mercat per interpretar música en directe.

Dels actes solidaris, assenyalar que del 27 de novembre al dia 1 de desembre, Creu Roja recollirà joguines i, els dies 1 i 2 de desembre, es podran dipositar aliments en contenidors per la campanya de la Gran recapta d’aliments. La Fundació Onada també estarà present al Mercat amb la venda de productes artesanals i, finalment, destacar que hi haurà tallers de decoració de taules, de protocol a taula i de noves tècniques i dissenys d’embolcalls, a més de moltes altres activitats.

Pla director i assumir el dèficit de la Fira

D’altra banda, Ferrando ha avançat que l’Ajuntament farà un pla director de totes les fires que es fan a la ciutat. La intenció és unificar criteris i saber què, quan i com es plantejarà cada exhibició. Aquest pla es farà entre els mesos de febrer i març de l’any vinent.

A banda, segons informa Tarragona Ràdio, Ferrando ha destacat que l’Ajuntament assumirà el dèficit de la Fira de Nadal que se situa al voltant dels 10.000 euros en un any en què hi ha hagut una davallada en el nombre de parades.

Cospedal vindrà a Tarragona per supervisar l’operació ‘Eagle Eye’

A l’operació participaran unitats de tipus Mistral.

La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, vindrà a Tarragona a presenciar el desplegament de les unitats antiaèries que el pròxim mes de desembre participaran a la demarcació en un operatiu tàctic de maniobres. Aquesta és la raó de la presència d’unitats de l’Exèrcit espanyol al territori, segons precisava aquest dimecres en nota de premsa la Subdelegació del Govern.

El comunicat afirmava que la intenció de l’exercici és “comprovocar les capacitats i la integració ” de les unitats del Comandament de Defensa i Operacions Aèries (que responen a l’acrònim d’MDOA) en el Sistema de Defensa Aeri.

L’objectiu de l’operació ‘Eagle Eye’ és, segons la nota informativa, “comprovar la coordinació entre unitats dels Exèrcits de Terra i de l’Aire i l’Armada i implementar nous procediments d’actuació conjunts, així com capacitar l’MOPS (Comandament d’Operacions), mitjançant el MDOA en aquest cas, per complir amb l’operació permanent de vigilància i defensa de l’espai aeri nacional”.

En la tercera activació enguany de l’operació, i igual que en anys anteriors, també participaran unitats de l’Exèrcit de l’Aire i de l’Armada, en aquest cas avions EF-2000 del Ala 14 i la fragata ‘Almirante Juan de Borbón’. Per aquest motiu, del 20 al 23 de novembre, la Unitat de Defensa Antiaèria (UDAA), sota la resopnsabilitat del Comandament d’Artilleria Antiaèria de l’Exèrcit de Terra, “està duent a terme un reconeixement tàctic a la zona a fi de buscar emplaçaments per als seus diferents elements”.

Reunions amb autoritats civils

En aquesta missió “està participant un equip de 13 membres de la unitat de Vehicles Tàctics dirigit pel tinent coronel cap del Grup de Artilleria Antiaèria II/71”. Durant seva estada a la zona, els militars mantindran també diferents reunions amb autoritats civils per tal de explicar el motiu del reconeixement i el posterior desplegament de les unitats antiaèries.

El Comandament de Defensa i Operacions Aèries (MDOA) és el responsable de les operacions de vigilància i seguretat aèria en els espais aeris de sobirania i interès nacional, missió que realitza de forma permanent, les 24 hores del dia, tots els dies de l’any, sota el comandament del Comandant del Comandament d’Operacions (CMOPS).

Un foc al Club Nàutic provoca expectació a Tarragona

El foc s’hauria iniciat al quadre de comptadors que hi ha ubicat sota les piscines de l’edifici del Club Nàutic. Foto: Tarragona Ràdio

La columna de fum distingible des de diversos punts de la ciutat s’ha degut a un incendi ja controlat gràcies a la ràpida intervenció dels Bombers (que han rebut l’avís a les 12.00 del migdia) que ha tingut el seu punt d’origen al Club Nàutic. Així ho ha confirmat el president del Club Nàutic de Tarragona, Manuel Cremades, als micròfons de Tarragona Ràdio, indicant que el foc s’hauria iniciat al quadre de comptadors que hi ha ubicat sota les piscines de l’edifici de l’entitat. Segons informava Cremades, no hi ha hagut danys personals i ara cal avaluar l’abast de la incidència en les instal·lacions del Nàutic.

En el moment dels fets, hi havia a l’edifici 4 usuaris del gimnàs i el personal del Club que han evacuat l’edifici.