Millores a l’Escola Mestral i una coberta per a la Sala Llorers de Ca la Torre, les propostes més votades al Pressupost Participatiu 2018

Tenint en compte que el cens potencial era de 5.267 persones, ja que en aquest procés podien votar les persones empadronades al municipi de 16 anys o més, el percentatge de votació ha arribat al 4,02%.

Les propostes de fer millores a l’Escola Mestral de l’Hospitalet de l’Infant i d’instal·lar una coberta retràctil a la Sala Llorers de Ca la Torre de Vandellòs han estat les guanyadores del Pressupost Participatiu 2018 de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.  La primera ha estat la més votada pels residents als nuclis de costa del municipi (l’Hospitalet i l’Almadrava); i la segona, la més votada pels que viuen als nuclis d’interior (Vandellòs, Masriudoms i Masboquera).

A més d’aquestes propostes, el consistori ha escollit, per executar amb càrrec al pressupost municipal d’inversions de 2018, les tres següents propostes més votades als nuclis de costa: l’ampliació de les voreres a tot el nucli de l’Hospitalet de l’Infant, la col·locació d’un parc infantil original a la sorra de la platja de l’Arenal (entre la Pl. Dels Pins i el camp de futbol); i la millora de la pista Nova Llum de l’Hospitalet de l’Infant. L’Ajuntament també ha triat les altres cinc propostes de què constava el llistat per als residents dels nuclis d’interior: el sanejament de les escales del c. De Baix amb el c.Amunt de Vandellòs; la millora de les senyalitzacions dels senders, direccions a les cruïlles i la instal•lació de gràfics que interaccionin amb els mòbils; mesures per reduir l’excés de velocitat a tot el municipi; un alberg d’animals abandonats; i major informació sobre recollida selectiva als contenidors.

“Una combinació de propostes, seleccionades en funció dels vots obtinguts i dels límits establerts, amb un import total de 200.000 euros, aproximadament, i que garanteix com a mínim la selecció d’una proposta per a cadascuna de les zones: els nuclis de costa i els nuclis d’interior”, tal com constava en les bases de la Guia del procés participatiu. Això va explicar ahir  dijous 30 de novembre, durant l’acte de presentació dels resultats de la votació,  l’alcalde, Alfons Garcia; i Mercè Chiapella, la directora del gabinet Ceres, dedicat a la participació ciutadana i a la investigació sociològica, que ha donat suport a l’Ajuntament en el disseny general del procés participatiu, així com en la coordinació de les sessions informatives, de debat i en la fase de votació.

Procés iniciat el mes de setembre

El procés participatiu es va iniciar el mes de setembre, amb la fase de recollida de propostes. Del 19 de setembre al 2 d’octubre s’hi van recollir un total de 78 propostes, de les quals 55 van passar a la següent fase, de debat i priorització, en considerar-se  vàlides seguint els criteris marcats a la Guia del procés, juntament amb 9 propostes recuperades de l’edició de 2017, que van obtenir més de 15 o 20 vots en la fase de votació. Segons els criteris establerts, les propostes havien de fer referència a inversions que afectessin a les competències municipals, el cost de cadascuna s’havia d’ajustar a un pressupost màxim de 100.000 euros i les propostes s’havien de poder concretar i avaluar econòmicament. També havien de ser viables tècnicament i sostenibles en el temps, ser d’interès general i de gaudi per a tota la població.

A les sessions de debat dels dies 16 i 17 d’octubre, així doncs, els assistents van poder treballar sobre un total de 70 propostes i van prioritzar-ne i seleccionar-ne una quarantena, que són les que finalment van passar a ser valorades tècnicament i econòmicament pels tècnics municipals.

Les propostes validades pels tècnics municipals, que van descartar les que no eren viables segons els criteris establerts, són les que es van portar a votació. D’aquesta manera, del 20 al 29 de novembre, els residents dels nuclis de costa van poder votar entre un total de 18 propostes; i els residents dels nuclis de l’interior, entre un total de 6 propostes.

Percentatge de votació

Tenint en compte que el cens potencial era de 5.267 persones, ja que en aquest procés podien votar les persones empadronades al municipi de 16 anys o més, el percentatge de votació ha arribat al 4,02%. Un percentatge que no ha complert les expectatives de participació que tenia el consistori, que en aquesta edició ha introduït en el procés algunes millores, com ara l’opció de votar a través d’Internet a més de poder fer-ho presencialment, per facilitar la implicació de la ciutadania.

Per aquest motiu, l’alcalde, Alfons Garcia, ha reconegut que l’Ajuntament “ha de treballar encara molt per continuar inculcant la cultura de participació en el veïnat i per apropar l’administració a la ciutadania”. “Avaluarem aquest procés participatiu amb deteniment i els suggeriments que ens han fet arribar els participants, per tal de millorar-lo.  Creiem que aquests tipus de mecanismes de participació ciutadana són útils per generar uns espais de reflexió col•lectiva al voltant de les demandes i necessitats del municipi”, ha afegit l’alcalde en aquest sentit.

Tota la documentació del procés i els resultats de la votació es poden consultar al web www.vandellos-hospitalet.cat

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aprova un pressupost de 21,2 milions d’euros per al 2018

Imatge del plenari.

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va aprovar ahir dimecres 29 de novembre el pressupost consolidat de la Corporació per a l’any 2018 amb els vots a favor del PSC i la FIC, els vots en contra d’ERC i PDeCAT i l’abstenció del PP. El pressupost consolidat, que està integrat pel de l’Ajuntament, els dels organismes autònoms (els patronats municipals de Mitjans de Comunicació, l’Escola de Música i la Llar d’Infants) i les societats anònimes municipals (la de promoció econòmica, que és IDETSA; i la d’esports, que és Llastres Serveis Municipals SLU), ascendeix a 21.253.067,39 euros.

El gruix d’aquest pressupost general correspon al de l’Ajuntament pròpiament dit, que serà de 17.858.266 euros, un 3% superior al de l’any 2017. Un 20% d’aquests diners, aproximadament, 3.605.686,96 euros, seran destinats a inversions. Aquest capítol es veurà incrementat un 1,22% respecte l’any anterior.

“Amb aquest pressupost i sense incrementar la quantia dels impostos i taxes municipals, l’equip de govern pretén fer front a un exercici econòmic en què la prioritat continuarà sent donar resposta a les necessitats dels ciutadans, millorar els serveis que prestem i ajudar a la millora econòmica del municipi i dels seus veïns”, va dir l’alcalde, Alfons Garcia, en el moment de presentar-lo. L’alcalde va precisar que l’any vinent el consistori “apostarà, especialment, per l’ampliació de serveis socials i les actuacions relacionades amb la sostenibilitat mediambiental, fins i tot assumint competències que no són pròpiament municipals”.

En aquest sentit, va explicar quines són les principals inversions previstes per al 2018: la residència de la 3a edat de l’Hospitalet de l’Infant (1.431.000 euros); l’ampliació de l’Escola Mestral per treure el parvulari dels barracons (300.000 euros); la compra d’un edifici a Vandellòs per a pisos assistits i per a pisos destinats a joves (200.000 euros); la millora de la Plaça de l’Ajuntament de Vandellòs (275.000 euros), la millora de la climatització del pavelló esportiu de l’Hospitalet (235.000 euros); la millora de carrers als nuclis de l’Hospitalet (152.000 euros) i de Masboquera (80.000 euros).

Altres inversions destacades consistiran en l’adquisició de maquinària per a la neteja de carrers (90.000 euros), la millora de l’enllumenat públic perquè sigui més eficient des del punt de vista energètic (86.000 euros); la instal·lació d’un sistema de calefacció amb biomassa per a l’Ajuntament i per al centre de dia i la residència per a la gent gran de Vandellòs (35.000 euros); l’arranjament de la piscina de Masriudoms (35.000 euros); i una actuació que servirà perquè es pugui aprofitar l’aigua de la depuradora de Vandellòs per regar les terres de conreu (31.000 euros).

Així mateix, per fomentar l’ocupació, l’Ajuntament té previst tornar a contractar veïns a l’atur mitjançant el Pla d’ocupació municipal (POM), al qual es destinaran prop de 600.000 euros. Entre els contractats hi haurà persones amb discapacitat, com enguany. En el capítol de personal destaca també l’increment de la despesa (d’un 2,63%), en previsió del possible increment salarial, de fins al 2%, que podria incloure la Llei de  Pressupostos Generals de l’Estat.

Altres acords destacats

A la sessió plenària del 29 de novembre, també es va aprovar la moció presentada pel grup municipal d’ERC “per la llibertat dels presos polítics Sr. Jordi Cuixart i Sr. Jordi Sànchez”, amb els vots a favor d’ERC, PDeCAT i la FIC, el vot en contra del PP i l’abstenció del PSC; i la moció presentada per l’equip de govern (PSC i FIC), “amb motiu del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència envers les dones”, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals.

La moció presentada pel grup municipal PDeCAT “sol•licitant l’acompliment del règim de periodicitat de les sessions plenàries ordinàries es va rebutjar amb els vots a favor del PDeCAT, ERC i PP; i els vots en contra del PSC i de la FIC.

El text íntegre de les mocions es pot consultar a la pàgina web municipal: www.vandellos-hospitalet.cat

Una desena de bars i restaurants participarà en la II Ruta de tapes a l’Hospitalet de l’Infant

Per al període comprès entre el 30 de novembre i el 10 de desembre, l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors  (ARH) ha organitzat, amb el suport de la Regidoria de Turisme, la II Ruta de tapes. En aquesta edició hi participarà un total d’11 establiments, que oferiran una tapa i una ‘canya’ o ‘quinto’ de cervesa per 2,5 euros.

Durant aquests dies, els participants d’aquesta ruta no només tindran l’oportunitat d’assaborir unes tapes variades i elaborades especialment per a l’ocasió, sinó també de prendre part en el sorteig de tres premis: el 1r estarà dotat amb una tablet Samsung; i el 2n i el 3r, amb dos xecs de 30 euros per a gastar als bars i restaurants que col·laboren amb aquesta iniciativa.

Per prendre part en el sorteig d’aquests premis, s’haurà de tastar les 11 tapes que inclou la ruta. Al Passaport de la Ruta, que es pot aconseguir a l’Oficina de Turisme o a qualsevol dels establiments de restauració participants, hi haurà de quedar segellada i puntuada cadascuna de les 11 tapes. Un cop completat el passaport, amb els segells corresponents, la puntuació de les tapes i les dades personals correctament emplenades, aquest es podrà dipositar a les urnes/bústies que hi haurà als establiments participants.

El sorteig del premis tindrà lloc el divendres 22 de desembre i el nom dels guanyadors es donarà a conèixer al Facebook de l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (ARH). El mateix dia també es farà públic el premi a la millor tapa. El restaurador guardonat rebrà un sopar gourmet per a dues persones.

A la imatge hi apareixen els restauradors participants, amb l’alcalde, Alfons Garcia; la regidora de Turisme, Elidia López; i la presidenta de l’ARH, Mónica Alves.

La presentació oficial de la II Ruta de tapes va tenir lloc el dimarts 28 de novembre, a les 19h, al Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant, en un acte al qual van assistir l’alcalde, Alfons Garcia; la regidora de Turisme, Elidia López; el representant de la Cambra de Comerç de Reus i coordinador de la Ganxet Pintxo, Jaume Batista; i la presidenta de l’ l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, Mónica Alves. En aquest acte es va agrair la participació dels 11 establiments que enguany formen part de la Ruta (Amalfi, D’Tapas, D’Antis, Can Donatello, El Drac, Marc Café, Mediterrani, Möss, Muelle 58, La Strega i El Búho), que té com a objectiu promocionar la gastronomia del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

‘Compra a casa per Nadal’, el lema de la campanya comercial d’enguany a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

El mapping es tracta d’un espectacle audiovisual, que es projectarà sobre la façana de l’hospital gòtic, en què es mostraran escenes típiques del Nadal al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Amb la finalitat de dinamitzar el comerç local i de premiar la fidelització dels clients, les regidories de Comerç i de Turisme han posat en marxa la campanya “Compra a casa per Nadal”. Des de l’1 de desembre i fins al 6 de gener, les persones que realitzin compres als establiments comercials del municipi per un import de 10 euros com a mínim, podran optar a uns vals de descompte d’1 euro per a diverses activitats organitzades per aquestes dates. Queden excloses d’aquesta promoció les compres fetes a les grans superfícies comercials.

Les activitats consistiran en atraccions infantils de fira, que hi haurà a la Plaça Catalunya de l’1 al 10 de desembre (entre setmana, de 16 a 20h; i els caps de setmana en horari de matí i de tarda); en un photocall de Nadal (el 16 i 23 de desembre, de 12 a 13h, davant l’Oficina de Turisme); i en el trenet nadalenc (del 26 al 30 de desembre i del 2 al 6 de gener).

Els comprovants o tiquets de compra efectuada als comerços locals s’hauran de presentar a l’Oficina de Turisme (Cal Forn), on s’entregaran els vals descomptes. Aquests vals no seran acumulables i es lliuraran segons aquest criteri: els tiquets o comprovants de 10 a 29,99 euros es bescanviaran per 1 val de descompte; els de 30 a 49,99 euros, per 2 vals de descompte; i els de 50 euros o més, per 3 vals de descompte.

Aquestes no seran, però, les úniques activitats que s’oferiran al municipi per Nadal. Des del proper divendres 1 de desembre, data en què tindrà lloc l’encesa oficial dels llums nadalencs tant a Vandellòs com a l’Hospitalet de l’Infant i fins al 7 de gener, hi ha programades més d’una cinquantena de propostes per a tots els públics i, en especial, per als protagonistes d’aquestes festes: els infants. Entre aquestes propostes, organitzades per l’Ajuntament, destaquen el mapping de Nadal, que es projectarà a la façana de l’hospital gòtic, el XX Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló, el Parc de Nadal, el Parc Aquàtic, la VI Cursa de Sant Silvestre, el concert “Lo Misteri de Nadal “ de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, els sopars i balls de Cap d’Any i les cavalcades de Reis.

Més informació i horaris, a l’agenda d’actes de Nadal, que podeu consultar al web municipal: www.vandellos-hospitalet.cat

Aquest divendres, encesa de llums i estrena del mapping nadalenc

L’acte oficial de l’encesa dels llums de Nadal i d’inici del programa d’actes per aquestes dates i de la campanya comercial és previst per aquest divendres 1 de desembre: a les 17.30 h, a la Plaça Drs. Gil-Vernet de Vandellòs; i a les 18.30 h, a la Plaça Catalunya de l’Hospitalet de l’Infant. A les dues places s’hi presentarà el vídeo de la campanya comercial de Nadal de l’Associació de Comerços de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors i hi haurà una cantada de nadales a càrrec de l’Escola Municipal de Música i una xocolatada popular. A l’Hospitalet de l’Infant, a més, s’hi s’estrenarà, cap a les 19 hores, el mapping de Nadal, a la Plaça Berenguer d’Entença.

Es tracta d’un espectacle audiovisual, que es projectarà sobre la façana de l’hospital gòtic, en què es mostraran escenes típiques del Nadal al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, com ara l’encesa de llums, el tió, el dinar de Nadal, el pessebre de la Masia de Castelló, Cap d’Any, la visita de l’Home dels Nassos, els Reis d’Orient, etc. El més característic d’aquest espectacle, que es va estrenar l’any 2015, és que cada any els protagonistes són els alumnes de P-5 de l’Escola Mestral de l’Hospitalet de l’Infant i l’Escola Valdelors de Vandellòs i que és un projecte personalitzat, creat exclusivament per al municipi.

El mapping, elaborat per l’empresa Nueveojos, que és la mateixa que va fer el mapping sobre la història de la zona i la construcció i remodelació de l’antic hospital, està dirigit per Carles Mora i té una durada de 10 minuts.

A partir de divendres, 1 de desembre i fins al dijous 4 de gener es podrà veure principalment els caps de setmana, dos cops al dia (a les 18 i a les 19h). Concretament, els dies 2, 3, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 27, 28, 29 i 30 de desembre; i 2, 3 i 4 de gener).

Oberta la inscripció a la V Jornada tècnica de la MIDIT, titulada ‘El sector privat com a motor de canvi’

Fins al 30 de novembre és obert el període d’inscripció a la V Jornada Tècnica de la MIDIT, titulada “El sector privat com a motor de canvi”, que tindrà lloc el dissabte 2 de desembre a l’Hospitalet de l’Infant. Les persones interessades a apuntar-se a aquesta jornada, organitzada per la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip (MIDIT), ho poden fer a través de la pàgina web www.midit2020.com o dels telèfons 977569030 i 626355904.

Aquesta jornada, prevista per al 2 de desembre de les 16.30 h a les 19.30 h, a la Sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou, està adreçada a tothom i, especialment, als agents del sector públic i a les empreses dels municipis que aplega la Mancomunitat.

L’objectiu d’aquesta edició és donar a conèixer experiències d’èxit relacionades amb els sectors afectats pel Pla Estratègic de la MIDIT, per promoure entre el sector privat els sectors estratègics del territori i sensibilitzar al sector públic en el desenvolupament econòmic local.

La idea, un any més, és generar un espai de reflexió conjunta per al sector públic i privat del territori, un espai adequat perquè ambdós sectors, tant el públic com el privat, debatin sobre els sectors estratègics; i s’afavoreixi l’impuls d’iniciatives econòmiques.

Amb aquesta voluntat, la Mancomunitat ha preparat quatre ponències sobre: “Al teu gust, aliments del Pallars, una experiència de gastronomia, cooperació i desenvolupament”, de l’Ajuntament de Tremp; “Fes Manlleu, una experiència de co construcció de polítiques públiques locals”, de l’Ajuntament de Manlleu; el Clúster agroalimentari de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà; i la Comunitat d’Aprenentatge Empresarial de la MIDIT (CAE).

En el marc d’aquesta jornada, de fet, es presentarà oficialment aquesta Comunitat, integrada per sis empreses del territori. Els seus membres explicaran el treball que han fet fins al moment i els projectes de futur que tenen.

A més, hi haurà una mostra de producte local i uns torns de preguntes i de debat. La benvinguda a l’acte anirà a càrrec de l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i president de la MIDIT, Alfons Garcia.

Aquesta jornada es duu a terme amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya (SOC) i del Ministerio de Empleo, en el marc de la línia de subvenció dels projectes innovadors i experimentals de l’any 2016.

Servei interromput i transport per carretera per les obres del Corredor Mediterrani entre Vandellòs i l’Ametlla

Una filera de passatgers, amb maletes, pujant a un autobús per fer el trajecte entre l’Ametlla i l’Hospitalet. Foto: Sílvia Jardí / ACN

Les obres que Adif executa al tram Vandellòs – bifurcació Calafat, a l’Ametlla de Mar, afecten aquest cap de setmana a la mobilitat.

Els treballs han de servir per adaptar la infraestructura actual, de via única, a un nou traçat, en via doble, de la línia Barcelona-Tarragona-València del Corredor Mediterrani.

Amb les obres es fa la modificació de l’esquema de vies a Vandellòs per adaptar-lo a la nova configuració i a la connexió amb la nova variant Vandellòs – Tarragona. A causa d’això, no es poden fer creuaments de trens i, des de principi de mes, s’han hagut de canviar els horaris de l’R16, que han augmentat el temps de viatge uns minuts més, els de rodalies del Camp de Tarragona i els de llarga distància.

Aquest cap de setmana, quan el servei es veu del tot alterat, s’han organitzat autobusos entre l’Ametlla i l’Hospitalet de l’Infant com a transport alternatiu per als passatgers. La previsió és que la nova variant entri en fase de proves a inici del 2018.

El canvi en el servei ha agafat per sorpresa a alguns usuaris aquest diumenge a l’estació de l’Ametlla de Mar, on treballadors de Renfe informaven els passatgers que havien d’esperar un bus i que, a l’Hospitalet, agafarien el tren per anar en direcció a Barcelona. D’altres, ja s’havien trobat en la mateixa situació divendres o dissabte, com en Jan o la Rosana. “Quan vam venir no sabia que hi havia cap bus, ens vam sorprendre però ara ja ho sabem”, ha explicat en Jan, que viatja amb una colla d’amics.

La Rosana explica que dissabte va fer el recorregut de Barcelona a l’Ametlla havent d’aturar-se a l’Hospitalet i ja sabia el que li esperava aquest diumenge. “És una mica incòmode, però si és per millorar la xarxa, t’aguantes”, ha comentat, tot admetent que el transbord alenteix el transport perquè els passatgers “han de tornar a moure les bosses, estar pendents dels nens o deixar les coses a baix de l’autobús”.

Des de Trens Dignes celebren que s’hagin impulsat aquestes obres, tot i que carreguen contra Adif per dur “20 anys per a construir 40 quilòmetres de via”. La portaveu de Trens Dignes, Montse Castellà, ha dit a l’ACN que cal que aquesta millora, llargament reivindicada al territori, acabi tenint “efectes reals sobre l’usuari”, especialment sobre els viatgers de les Terres de l’Ebre. “Hem de començar a parlar d’horaris més decents i adequats a les necessitats dels usuaris, sense retards ni incidències continuades, que puguem tenir bona connexió amb Tarragona i Barcelona, a diferents preus i freqüències”, ha enumerat Castellà. Per la portaveu de Trens Dignes, cal que “aquesta doble via acabi millorant de manera real la comunicació entre l’Ebre i el nord del país”.

D’altra banda, Castellà alerta sobre les aturades que la meitat dels trens Euromed fan a l’Aldea perquè tem que es pugui eliminar el servei un cop s’enllesteixin les obres de doble via entre Vandellòs i Tarragona. Ara, els bitllets estan bonificats per la Generalitat i costen a l’usuari el mateix que un bitllet per a un tren regional. “Podríem parlar que el preu rebaixat fos temporal, però no parlar de l’aturada de l’Euromed a l’Aldea”, ha argumentat Castellà, que condiciona el preu comercial al fet que els regionals funcionin sempre correctament.

Un any més tard de l’aturada de l’Euromed a l’Aldea, Trens Dignes fa una valoració positiva després que 36.000 usuaris –un centenar diaris- n’hagin fet ús. “Amb l’Euromed guanyes temps de recorregut perquè es fan menys aturades, tens preferència de pas, hi ha millors prestacions al mateix comboi i el tren té més fiabilitat perquè pateix menys avaries”, ha assenyalat Castellà, que reconeix que “el coll d’ampolla de via única entre Vandellòs i Tarragona era fins ara el mateix per a tots els trens que circulen per la línia del Corredor Mediterrani”.

Sílvia Jardí / ACN

L’Aglà Festival torna amb força a Vandellòs

L’Associació de Joves de Vandellòs amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant organitza aquest dissabte 25 de novembre, la VII edició de l’Aglà.

A partir de les 23.30 h al Poliesportiu de Vandellòs, els assistents al festival gaudiran d’una nit de bona música i bon ambient de la mà dels grups ZOO, Kodigo Norte i Lágrimas de Sangre. A més a més, com a novetat d’aquest any, la xaranga Bandsonats amenitzarà els canvis de grups amb la seva gresca. Com és habitual, dj OGT serà l’encarregat de tancar la nit.

Les entrades ja es poden adquirir de forma anticipada per un preu de 8€ als punts de venda físics (Cooperativa de Vandellòsi Bar de Baix Rasquera). També està disponible la venta online al web https://www.codetickets.com. A taquilla, les entrades tindran un preu de 12€.

Cap de setmana musical a l’Hospitalet de l’Infant

Aquest serà un cap de setmana molt musical per al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.  I és que el Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant acollirà tres concerts destacats, organitzats per la Regidoria de Cultura.

Divendres, 24 de novembre, a les 21.00 hores:

Concert ‘Avi Avital Vivaldi’ a càrrec de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae; d’Avi Avital, amb la mandolina; i de Joel Bardolet, com a concertino-director

Avi Avital Vivaldi és el títol del disc del músic publicat per Deutsche Grammophon al músic i col·laborador de grans artistes com el tenor Juan Diego Flórez (amb el qual ja ha actuat en diversos dels escenaris més importants del món) o la Venice Baroque Orchestra. Avi Avital, nascut al sud d’Israel l’any 1978, ha estat el primer mandolinista en rebre una nominació a un premi GRAMMY en la categoria de Millor solista instrumental. Reconegut per The New York Times com un intèrpret ‘d’una agilitat impressionant, capaç de tocar d’una manera extremadament sensible’, el seu és un exemple de compromís amb un instrument sovint relegat al rol d’acompanyant però que en aquest programa 100% vivaldià es presenta com a desacomplexadament solista.

Com a contrapunt a la figura d’Avital, Camera Musicae confia aquesta vegada el lideratge en el seu concertino, el violinista vigatà Joel Bardolet (1987), qui acumula amb la seva activitat com a solista i col·laborador amb altres orquestres europees una experiència i seguretat inusuals en un músic de la seva edat. La seva visió musical, entre imaginativa i extravertida però sempre fidel a l’objectiu d’acostar la música a l’oïdor en la seva màxima veritat, acabarà d’arrodonir un programa monogràfic centrat en el músic venecià.

Venda d’entrades a taquilla: des del dilluns 20 de novembre, de 18 a 20 h, i una hora abans del concert. El preu de l’entrada és de 3 euros.

Més informació a www.culturaalabast.cat i a www.orquestracameramusicae.com

Dissabte, 25 de novembre, a les 19.00 hores:

Concert coral per la Marató. Ofert per la Coral Arsis de l’Hospitalet de l’Infant  amb la participació del Cor Al·leluia de Tarragona, com a cor convidat.

Es tracta d’un concert en benefici de La Marató de TV3, enguany dedicada a les malalties infeccioses. L’entrada serà gratuïta i les donacions es destinaran a aquesta causa.

Diumenge, 26 de novembre, a les 12.00 hores:

Concert de Santa Cecília. A càrrec de la Banda Municipal de Música Clau de Vent de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant junt amb la Bandeta Juvenil de l’Escola Municipal de Música.

L’entrada serà gratuïta.

S’ha instal·lat un sistema d’avís a la població davant d’un risc nuclear o de qualsevol emergència a l’Almadrava

El projecte d’implantació d’aquest sistema d’avís d’alta potència, que té un pressupost de gairebé 38.000 euros, inclou la integració amb el sistema de megafonia existent als altres nuclis del municipi .

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha instal·lat un sistema d’avís a la població davant d’un risc nuclear al nucli de l’Almadrava. Aquest sistema es podrà utilitzar, però, per a qualsevol altra situació de risc o emergència, segons ha explicat el regidor de Seguretat i Protecció Civil, Frederic Escoda.

El projecte d’implantació d’aquest sistema d’avís d’alta potència, que té un pressupost de gairebé 38.000 euros, inclou la integració amb el sistema de megafonia existent als altres nuclis del municipi (a Masboquera, Masriudoms, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant).

En concret, els elements que s’hi han instal·lat són: una sirena d’avís massiu a la població, una estació meteorològica en el punt de la sirena i un Centre de Control (Consola d’Activació Local) en les dependències municipals de Protecció Civil de l’Hospitalet de l’Infant. Des d’aquest Centre de Control es podrà activar i desactivar la sirena, que emet un senyal d’avís d’alerta que es pot sentir a tot el nucli.

L’Almadrava té una població estacional molt gran i és el nucli de població que es troba més pròxim a la central nuclear Vandellòs II (a la Subzona 1A, que comprèn el cercle de 3km, de radi, concèntric amb la instal·lació nuclear) i, per tant, està sotmès a mesures de protecció urgents destinades a reduir el risc entre la població, com la resta del terme municipal, que també està inclòs en la zona 1.

El municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant disposa d’un Pla d’actuació municipal en emergència nuclear (PAMEN), ja que està afectat pel Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA).

Els alumnes de P5 de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, protagonistes del mapping nadalenc de l’hospital gòtic

Aquest Nadal es tornarà a projectar sobre la façana de l’hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant un mapping de temàtica nadalenca, a la Plaça Berenguer d’Entença. Es tracta d’un espectacle audiovisual en què es mostraran escenes típiques del Nadal al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, com ara l’encesa de llums, el tió, el dinar de Nadal, el pessebre de la Masia de Castelló, Cap d’Any, la visita de l’Home dels Nassos, els Reis d’Orient, etc. El més característic d’aquest espectacle, que es va estrenar l’any 2015, és que cada any els protagonistes són els alumnes de P-5 de l’Escola Mestral de l’Hospitalet de l’Infant i l’Escola Valdelors de Vandellòs i que és un projecte personalitzat, creat exclusivament per al municipi.

Als vuitanta nens i nenes que enguany cursen P-5 se’ls ha gravat aquesta setmana, distribuïts en grups petits, davant d’un croma al Teatre-Auditori de l’Hospitalet de l’Infant, per simular la seva presència  i participació en les diferents escenes de què consta el muntatge. Gràcies a uns treballs de postproducció, els nens i nenes apareixeran sobre uns fons d’animació, com si haguessin entrat en uns dibuixos animats, segons ha explicat l’empresa que l’ha elaborat, Nueveojos, que és la mateixa que va fer el mapping sobre la història de la zona i la construcció i remodelació de l’antic hospital. Com a fil conductor, s’utilitzarà novament una nadala de Judit Farrés, amb una lletra adaptada per a l’ocasió que fa referència al Nadal al municipi.

El mapping, dirigit per Carles Mora i amb una durada de 10 minuts, s’estrenarà el divendres 1 de desembre, a les 18.30h, aproximadament. A partir d’aleshores, fins al dijous 4 de gener es podrà veure principalment els caps de setmana, dos cops al dia (a les 18 i a les 19h) a la Plaça Berenguer d’Entença, on hi ha la façana principal de l’hospital gòtic (concretament, els dies 2, 3, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 27, 28, 29 i 30 de desembre; i 2, 3 i 4 de gener).

“Amb aquest espectacle original, de color i fantasia, volem que la gent surti al carrer durant les festes, dinamitzar el comerç local, donar importància al nostre patrimoni i alhora ‘fer poble’ i implicar els veïns en els projectes culturals que tira endavant l’Ajuntament”, ha recordat la regidora de Cultura i Ensenyament, Núria Ortiz.

Tot a punt per a la votació del Pressupost Participatiu 2018 de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Del 20 al 29 de novembre tindrà lloc la fase de votació popular per escollir les propostes del Pressupost Participatiu 2018 de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. La votació és oberta a totes les persones empadronades al municipi que tinguin 16 anys o més; i es podrà fer de manera presencial, a les oficines municipals d’atenció ciutadana; o enguany, com novetat, per Internet, a través de la pàgina web de l’Ajuntament: www.vandellos-hospitalet.cat

Per votar electrònicament, només caldrà registrar-se a la plataforma dels pressupostos participatius (mitjançant un correu electrònic vàlid i el nom i cognoms) , fer clic al botó de votar i introduir-hi el DNI. D’aquesta manera, s’hi accedirà al llistat de propostes i se’n podrà seleccionar un màxim de tres.

Cada persona podrà escollir només entre el llistat de propostes que afecten el nucli en què resideix i que són de caràcter general, és a dir, que beneficien tot el municipi. Això a la pràctica significa que hi haurà dos llistats de propostes que se sotmetran a votació: un per als residents als nuclis de costa (l’Hospitalet de l’Infant i l’Almadrava) i un altre per als residents als nuclis de l’interior (Vandellòs, Masboquera i Masriudoms).

Les propostes escollides, a executar amb càrrec al pressupost municipal d’inversions de 2018, se seleccionaran sobre la base del nombre de vots obtinguts i dels límits econòmics establerts. En qualsevol cas, sobre els vots obtinguts, es realitzarà la combinació de propostes que garanteixi com a mínim la selecció d’una proposta per a cadascuna de les dues zones: els nuclis de costa (l’Hospitalet de l’Infant i l’Almadrava ) i els nuclis d’interior (Vandellòs, Masboquera i Masriudoms).

L’import total de les propostes escollides entre tots els nuclis no pot superar els 200.000 euros.

Les propostes sotmeses a votació

El passat mes de setembre l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va tornar a posar en marxa, per segon any consecutiu, el procés de pressupostos participatius, un mecanisme de participació i gestió del municipi mitjançant el qual la ciutadania podrà proposar i decidir a què es destinarà una part dels recursos municipals: 200.000 euros del pressupost d’inversions de l’any 2018.

En una primera fase, del 19 de setembre al 2 d’octubre, qualsevol persona vinculada al municipi va poder presentar tres propostes d’inversió que considerava necessàries, tot tenint en compte que havien de fer referència a inversions que afectessin a les competències municipals, que el cost de cadascuna s’ajustés a un pressupost màxim de 100.000 euros i que es poguessin concretar i avaluar econòmicament. Havien de ser propostes viables tècnicament i sostenibles en el temps, que fossin d’interès general i de gaudi per a tota la població. En aquesta fase, s’hi van recollir un total de 78 propostes, de les quals 55 van passar a la següent fase, de debat i priorització, en considerar-se vàlides seguint els criteris marcats a la Guia del procés, juntament amb 9 propostes recuperades de l’edició de 2017, que van obtenir més de 15 o 20 vots en la fase de votació.

A les sessions de debat dels dies 16 i 17 d’octubre, així doncs, els assistents van poder treballar sobre un total de 64 propostes i van prioritzar-ne i seleccionar-ne una quarantena, que són les que finalment van passar a ser valorades tècnicament i econòmicament pels tècnics municipals.

Les propostes validades pels tècnics municipals, que van descartar les que no eren viables segons els criteris establerts, són les que ara es portaran a votació. D’aquesta manera, els residents dels nuclis de costa podran votar entre un total de 18 propostes; i els residents dels nuclis de l’interior, entre un total de 6 propostes.

Els resultats de la votació es presentaran públicament el proper dijous 30 de novembre, a les 19.30h, a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant i es donaran a conèixer a través dels canals d’informació locals: el web municipal (www.vandellos-hospitalet.cat) i les xarxes socials de l’Ajuntament (Facebook i Twitter), a més de a través de Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i la Televisió de Vandellòs.

Per al disseny general i coordinació del procés, el consistori compta novament amb el suport del gabinet Ceres, dedicat a la participació ciutadana i a la investigació sociològica i de mercats; i enguany, com a novetat de l’empresa Civiciti, per al servei de participació electrònica.

La Festa Major de Masboquera se celebrarà aquest cap de setmana

Del 17 al 19 de novembre, el poble de Masboquera, que pertany al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, celebrarà la seva Festa Major, en honor de la seva patrona, Santa Isabel d’Hongria, ‘Santa Zabet’.

Per aquests dies, la Regidoria de Festes ha organitzat, amb la col·laboració del Club Esportiu de Masboquera, gairebé una vintena d’actes, tots gratuïts, i adreçats a tots els públics. El programa inclou: activitats infantils (una gimcana, inflables, globoflèxia, l’actuació del Mag Iñaki, karaoke familiar, i l’actuació dels Batukets de l’Hospitalet de l’Infant i Capgrossos de Vandellòs amb xocolatada popular), actes tradicionals com l’Homenatge a la gent Gran, la ballada de sardanes, l’aperitiu popular, el ball de Diables, la Santa Missa, els focs artificials de fi de festa; i altres propostes com la Nit de Monòleg amb Javi Benítez, el ball de nit, teatre, campionats de petanca i botifarra i tirada de bitlles.

La platja de l’Almadrava obté la Bandera Ecoplayas 2017

L’alcalde, Alfons Garcia, i la regidora de Turisme, Elidia López, amb la Bandera Ecoplayas.

La platja de l’Almadrava ha obtingut la Bandera Ecoplayas 2017, un guardó que atorga l’Asociación Técnica para la Gestión de Residuos y Medio Ambiente (ATEGRUS) i que distingeix a les platges que destaquen per la seva política de qualitat mediambiental.

El jurat d’aquests premis valora una sèrie de criteris objectius en matèria d’equipaments i manteniment, sempre des de la perspectiva de l’enginyeria i la sostenibilitat. D’aquesta platja del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha valorat especialment el fet que disposi de dos punts verds per separar les 5 fraccions, amb una recollida diària durant la temporada de bany.

D’altra banda, les altres tres platges del municipi (la de l’Arenal, la de la Punta del Riu i la del Torn) també han aconseguit renovar aquest reconeixement, gràcies al seu compromís continu amb la millora de la qualitat. Així doncs, totes les platges de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant podran exhibir la Bandera Ecoplayas 2017 que acredita l’excel·lència.

A l’acte de lliurament dels XII Premis Bandera Ecoplayas 2017, que va tenir lloc el passat 10 de novembre, al Kursaal de Donostia-San Sebastián hi va assistir l’alcalde, Alfons Garcia; i la regidora de Turisme, Elidia López.

La regidora de Turisme ha manifestat la seva satisfacció per aquest guardó que han obtingut ja totes les platges del municipi. “Ens reconeix la gestió sostenible i respectuosa que fem de les nostres platges i en demostra la seva excel·lent qualitat”, ha dit i també ha remarcat la importància que tenia per a l’Ajuntament assistir al XIX Congreso y Exposición Internacional de Playas-Ecoplayas 2017, en el marc del qual es van entregar els premis. “En aquest congrés hi ha informació i ponències de les darreres innovacions en matèria de platges: socorrisme, neteja, mobiliari, programes de gestió, etc”.

 

La Casa de Cultura Blanca d’Anjou obre les portes a l’Hospitalet de l’Infant

 

Aquest nou equipament municipal ha estat batejat amb el nom de Casa de Cultura Blanca d’Anjou en homenatge a la mare de l’infant Pere d’Aragó, fundador de l’hospital monumental que va donar peu a l’actual poble de l’Hospitalet de l’Infant, segons ha explicat l’alcalde, Alfons Garcia.

Aquest dissabte 11 de novembre al migdia s’ha inaugurat la Casa de Cultura Blanca d’Anjou a l’Hospitalet de l’Infant. Els assistents a l’acte oficial d’obertura d’aquest nou equipament cultural han pogut visitar les instal·lacions del nou edifici, ubicat al carrer de les Escoles número 12, que acull els mitjans de comunicació municipals, el Casal d’Entitats i el Casal de Joves.

Es tracta d’”un nou espai que ha de ser viu i dinàmic, un centre neuràlgic en la vida quotidiana del poble, en la seva vida cultural i associativa” ha dit l’alcalde, Alfons Garcia, durant el seu parlament.

Aquest projecte ara materialitzat és fruit del concurs d’idees per a la selecció d’un avantprojecte d’un edifici per a acollir els mitjans de comunicació municipals, el Casal d’entitats i el Casal de joves, a l’Hospitalet de l’Infant, que va convocar l’Ajuntament l’any 2014. A aquest concurs s’hi van presentar una dotzena de projectes. El tribunal, que incloïa representació del Departament de Cultura, del Col·legi d’Arquitectes, dels serveis tècnics i jurídics municipals, així com de les formacions polítiques presents en aquell mandat al consistori, va triar com a guanyador el projecte titulat “Plaça Cívica”, signat pels arquitectes Jordi Carreras i Roser Ollé, tal com ha recordat l’alcalde.

Característiques de l’edifici

És un edifici de 1.800 m2 de superfície construïda, aproximadament, de planta baixa i dues plantes pis, amb una porció de planta soterrani. Té forma de “u” en planta i genera un espai lliure exterior, a mode de plaça, oberta cap al carrer de les Escoles, on hi ha l’accés principal a l’equipament.

Els mitjans de comunicació municipals ocupen part de la planta baixa i part de la planta primera, mentre que el Casal de Joves està ubicat exclusivament a la planta primera. La part corresponent al Casal d’Entitats disposa de cinc locals independents a la planta segona de l’edifici (un per al Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant, un per a la Coral Arsis, un per al Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant, un per al Grup de Dones Blanca d’Anjou,; i un que compartiran l’AMPA Llastres, l’Associació Voramar; el Ball de Diables de l’Hospitalet de l’Infant i el Grup de teatre Quo Vadis).

A la planta baixa hi ha uns espais d’ús general, com són una sala polivalent, una sala taller i una aula d’assaig. I a la planta soterrani hi ha cinc magatzems i un espai per a les instal·lacions de l’edifici.

Totes les plantes estan comunicades interiorment mitjançant escales i un ascensor accessible.

Al vestíbul hi ha instal·lat un projecte artístic de Lourdes Fisa. Per encàrrec de l’Ajuntament, aquesta reconeguda artista plàstica, guanyadora de diversos guardons entre els quals destaca el Premi d’Obra Gràfica d’Enciclopèdia Catalana 2003, ha realitzat una intervenció “amb el propòsit de donar la benvinguda al visitant de la Casa de Cultura i crear diàlegs entre obra-espai-context que enriqueixi visualment i sensorialment la percepció del lloc”, tal com ha explicat avui ella a l’acte.

El projecte consta de quatre obres: dues obres treballades en suport de vidre gravades a l’àcid i pintades amb esmalt vitrificat, inserides en els espais d’obertura de la primera planta i inspirades en la figura de la reina Blanca d’Anjou; i dues obres, penjades des del sostre flotant en l’espai, que estan treballades en fibra de vidre i tenen aspecte de pergamí, inspirades en documents reals de l’època.

L’edifici es considera molt eficient pel que fa al consum d’energia i l’emissió de diòxid de carboni a l’atmosfera, atès que obté una Qualificació Energètica CLASSE A, que és la màxima qualificació possible, amb uns índexs molt inferiors als de referència per aquesta classe.

Espais amb nom propi

Aquest nou equipament municipal ha estat batejat amb el nom de Casa de Cultura Blanca d’Anjou en homenatge a la mare de l’infant Pere d’Aragó, fundador de l’hospital monumental que va donar peu a l’actual poble de l’Hospitalet de l’Infant, segons ha explicat l’alcalde, Alfons Garcia.

Hi ha tres espais del nou edifici que també tenen nom propi: la Sala d’actes Ferrer Malet, en homenatge al mestre de cases i responsable de la construcció de l’Hospital Coll de Balaguer de 1354 a 1367; un dels locutoris de l’emissora municipal, en record a Xema Muriente Preciado, cofundador de Ràdio l’Hospitalet de l’Infant; i el local del Grup de Dones Blanca d’Anjou, que manté la placa que ja tenia a les anteriors instal·lacions, en reconeixement a la figura de la Cristina López Bo, fundadora i primera presidenta de l’associació.

IDETSA, nou centre col·laborador de l’ACTIC

L’ACTIC permet a qualsevol persona de més de 16 anys demostrar les seves competències en TIC mitjançant una prova per ordinador que s’avalua automàticament.

L’empresa municipal de promoció econòmica de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, IDETSA, ha rebut l’autorització de la Generalitat de Catalunya per ser un centre col·laborador de l’Acreditació de Competències en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (ACTIC).

L’ACTIC és la certificació acreditativa de la competència digital, entesa com la combinació de coneixements, habilitats i actituds en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que les persones despleguen en situacions reals per assolir objectius determinats amb eficàcia i eficiència.

L’ACTIC permet a qualsevol persona de més de 16 anys demostrar les seves competències en TIC mitjançant una prova per ordinador que s’avalua automàticament. La prova és telemàtica, encara que s’ha de fer en un centre col·laborador reconegut per la Generalitat, el qual garanteix que es fa en les condicions adequades. A partir del 28 de novembre, aquesta prova es podrà fer ja al Viver d’empreses d’IDETSA.

Les persones que superen satisfactòriament la prova obtenen un certificat (bàsic, mitjà o avançat) que emet la Generalitat, i que els possibilita acreditar un determinat nivell (1, 2 o 3, respectivament) de competències en TIC davant de qualsevol empresa o administració. Aquests certificats són, doncs, una eina que pot facilitar l’obtenció d’una feina, la promoció professional, l’accés a eines d’aprenentatge virtual o l’obtenció d’una certificació professional.

El TS confirma penes de fins a set anys de presó per coaccionar un ‘sense papers’ per comprar-li un ronyó

El Tribunal Suprem ha confirmat les penes de fins a set anys de presó per un delicte de tràfic il·legal d’òrgans principals humans imposades per l’Audiència de Barcelona als tres membres d’una família d’origen serbi afincada a Miami Platja i a un amic que van oferir 6.000 euros a un marroquí ‘sense papers’ i sense sostre, pel trasplantament d’un dels seus ronyons a un dels condemnats, que estava malalt.

Per al Tribunal Suprem, no és admissible una actuació per via de fet “dirigida a procurar-se un òrgan a esquena de l’ordenament i dels principis que l’informen i que donen raó de ser al sistema públic de trasplantaments dissenyat segons els principis bàsics d’actuació d’altruisme, gratuïtat, solidaritat i objectivitat en l’assignació dels òrgans per al trasplantament”.

El tribunal destaca que el delicte de tràfic d’òrgans, que va ser introduït l’any 2010, “no tracta només de protegir la salut o la integritat física de les persones, sinó que l’objecte de protecció va més enllà; destinat a protegir la integritat física, per descomptat, però també les condicions de dignitat de les persones, evitant que les mateixes pels seus condicionaments econòmics puguin ser cosificades, tractades com un objecte detenidor d’òrgans que, per la seva bilateralitat o per la seva no principalitat, poden ser objecte de trànsit “. Afegeix que el propi sistema de trasplantaments estableix un sistema altruista i solidari per a l’obtenció i distribució d’òrgans per al seu trasplantament a malalts que ho necessitin.

El pare i els dos fills formarien part d’un conegut clan d’origen serbi establert al Camp de Tarragona i que es dedicaria a diversos delictes com el robatoris en habitatges de luxe. L’acusat Tony R., a qui a finals d’octubre del 2014 se li va diagnosticar una hipertensió arterial maligna renal, va ser sotmès a diàlisi a Reus. Per poder ser atès per la sanitat pública es va fer passar pel seu germà, Django, també acusat, ja que el fill malalt no tenia la documentació en regla.

Després de fer una sèrie de proves clíniques a l’hospital de Bellvitge, els metges van determinar que necessitava un trasplantament de ronyó, i una de les opcions que hi havia era la donació d’una persona viva. A partir d’aquell moment van buscar un donant.

Localitzat un immigrant d’origen marroquí sense papers a l’Hospitalet de l’Infant

Van localitzar un immigrant d’origen marroquí sense papers, que vivia en un habitatge ocupat amb altres sense sostre a L’Hospitalet de l’Infant i que subsistia demanant almoina o feina a l’estació de tren, al qual van oferir 6.000 euros per un dels seus ronyons. Les dues parts van tancar el tracte, i Toni R. i el donant, que tenia dificultats idiomàtiques, es van sotmetre a totes les proves i els tractaments que van ser necessaris fins a concloure que era factible portar a terme el trasplantament de ronyó. El donant era presentat com un amic de la família davant de les autoritats sanitàries i el quart acusat, d’origen marroquí, li feia de traductor i intèrpret en les visites mèdiques.

No obstant, davant el temor de les conseqüències de l’operació, el donant va decidir no continuar amb els tràmits i va rebutjar l’oferta quan ja estava en fase d’estudi clínic i a punt de firmar un acord davant de notari, motiu pel qual va ser portat el 24 d’abril del 2015 contra la seva voluntat a la casa de Miami Platja, a Mont-roig del Camp, on vivia el pare del malalt, i allà dos dels processats i durant 15 o 20 minuts li van pegar per tot el cos i el van insultar recriminant-li la seva decisió de no continuar amb el trasplantament. Els acusats van ser detinguts per la policia espanyola el 27 d’abril del 2015.

Delicte de coaccions

El pare i cap del clan familiar va ser condemnat per l’Audiència de Barcelona per un delicte de tràfic d’òrgans però també per coaccions, cosa per la qual en el seu cas la pena és de sis anys i mig de presó. El seu fill Django, a sis anys de presó per un delicte de tràfic d’òrgans i un altre delicte d’usurpació d’estat civil. La pena per al seu fill, Toni, el que necessitava el trasplantament, per aquests mateixos delictes és inferior -quatre anys i mig de presó- en aplicar un subtipus atenuat del delicte de tràfic d’òrgans per ser el receptor. Finalment, l’amic que va buscar el donant va ser condemnat a sis anys de presó per un delicte de tràfic d’òrgans.

El tribunal rebutja la situació de necessitat al·legada pel condemnat malalt en un dels motius del seu recurs. Sobre això, afirma que va ser el sistema de salut pública el que va plantejar el “remei” a la seva malaltia amb el trasplantament. La sentència assenyala que tot i que el condemnat havia estat informat de l’existència del sistema públic de trasplantament, va decidir no seguir-lo i va buscar un òrgan d’una persona que per la seva necessitat econòmica accedia a la intervenció a canvi de diners.

La fiscalia demanava de set a onze anys de presó per al pare, d’origen serbi, els seus dos fills, de nacionalitat francesa, i un marroquí pels delictes de promoció, afavoriment o facilitació de trasplantament il·legal d’òrgans humans aliens, a més de coaccions, lesions i usurpació d’estat civil, a més de 10.200 euros d’indemnització per a la víctima. Els tres principals implicats són del clan Radosavljevic, al qual la policia espanyola vincula amb robatoris en domicilis d’alt nivell econòmic.

Família buscada per les autoritats alemanyes

La família era buscada per les autoritats alemanyes i investigada per diversos robatoris en habitatges de luxe, i la policia creu que a Madrid van aconseguir fins a 2 milions d’euros de botí utilitzant nenes. Les captaven pagant 100.000 euros a les famílies i les casaven amb membres del clan. No obstant, l’Audiència Nacional espanyola va arxivar la causa per falta de proves.

Durant aquella investigació, la policia va intervenir diverses trucades al clan que, segons la fiscal, demostrarien el pagament pel ronyó. En una de les converses, entre el fill malalt i un dels homes de confiança del clan, veient que la víctima començava a dubtar van assegurar “li donarem 100 o 50 euros perquè es calmi i després li descomptem dels 6.000”. En una altra, els acusats parlaven del pagament: “Li donarem una part ara i una altra quan acabi tot”.

Justament, la defensa dels acusats va demanar la nul·litat de les trucades a l’inici del judici. Argumentava que els van punxar el telèfon mentre els estaven investigant a l’Audiència Nacional pel tràfic de menors i recorda que aquest cas es va acabar arxivant. De fet, l’única causa que té pendent la família, que està en llibertat, és aquesta del tràfic d’òrgans i alguns robatoris aïllats, segons els seus advocats.

Durant l’interrogatori judicial, tant el pare com el fill malalt i l’altre germà van negar haver ofert diners a la víctima, pressionar-lo i acabar-lo amenaçant i apallissant. Diuen que vivien d’un negoci immobiliari del patriarca i que van haver de fer un gran esforç per pagar el tractament del fill. L’única cosa que van reconèixer és que l’acusat malalt va utilitzar la targeta sanitària del germà.

El pare va assegurar que va ser l’indigent, que treballava per a la família com a jardiner, qui es va oferir a donar el ronyó. L’home va reconèixer que es va enfadar quan va saber que finalment es feia enrere, però va negar haver-lo amenaçat i agredit.

El fill que necessitava el trasplantament va assegurar que va ser la víctima qui els va demanar 2.000 euros. Va dir que no hi va accedir i que sabia que això estava prohibit. L’home de confiança del clan, que també ha estat condemnat, va dir que l’indigent ja volia fer-se donant abans de conèixer el problema del fill malalt, “perquè així li donarien la invalidesa i cobraria una pensió”.

ACN

L’Àrea d’Esports cedeix la piscina municipal a l’Associació d’Afectats de Fibromiàlgia de l’Hospitalet de manera gratuïta

Des d’aquest mes d’octubre i fins al mes de juny de 2018, l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant cedirà gratuïtament la piscina municipal coberta a l’Associació d’Afectats de Fibromiàlgia de l’Hospitalet de l’Infant. Això serà possible gràcies al conveni que han signat la regidora d’Esports, Cristina Borràs; i la presidenta d’aquesta entitat local, Ester Martínez.

Per mitjà d’aquest acord, l’empresa municipal que gestiona els esports a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Llastres Serveis Municipals SLU) s’ha compromès a cedir gratuïtament les instal·lacions de la piscina perquè es puguin realitzar les activitats aquàtiques que els professionals de l’Associació vegin oportuns.

Aquesta col·laboració té com a objectiu principal millorar els aspectes psicomotrius i de salut de les persones afectades per fibromiàlgia, mitjançant l’activitat en el medi aquàtic. En definitiva, millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen aquesta malaltia.

Amb aquesta finalitat, cada dilluns, de les 12 a les 13 hores, es duu a terme aquesta activitat a la piscina municipal coberta, que va a càrrec dels professionals designats per l’Associació.

El Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant acull una Classe Magistral per a directors de banda

Els directors de les bandes de la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM) rebran, dissabte 4 de novembre, una classe magistral a càrrec del compositor i director argentí Miguel Etchegoncelay, un expert de ressò mundial en la formació de direcció orquestral a França, país on s’ha establert, i a països europeus com Alemanya, Itàlia o Suïssa.

El mateix dia, els directors del curs podran posar en pràctica els coneixements adquirits amb un concert obert al públic, que tindrà lloc a les 20h, al Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant, espai on els directors hauran rebut la formació, amb els músics de la banda de la FCSM constituïda a partir de la Banda de la Cala de l’Ametlla de Mar i la Banda Municipal Clau de Vent de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. El concert oferirà les composicions que s’hauran treballat al llarg de tot el dia i serà la cirereta que coronarà el pastís d’aquesta 1a Jornada de directors de banda de música de la FCSM.

Des de les 9h del matí els directors rebran les indicacions del director Miguel Etchegoncelay i les podran posar en pràctica gràcies als músics de les dues bandes, la Cala i la Clau de Vent. “No teníem antecedents, és la primera vegada que realitzem una formació per als directors de les nostres bandes, i la resposta ha estat entusiasta”, afirma Josep Parés, president de la Federació Catalana de Societats Musicals.

La classe magistral tractarà qüestions tan essencials com l’anàlisi des del punt de vista de la direcció de les partitures o l’expressió corporal, entre d’altres aspectes necessaris per aconseguir que la tasca del director de banda llueixi. Al llarg del dia es treballarà amb una sèrie d’obres que seran les que s’oferiran al concert, obert a tothom, que es realitzarà a les 20h: La Primera i la segona suite per banda militar de Gustav Holst, Persis de James L. Hosay, Rikudim de Jan van der Roost o el pasdoble d’Enrique López del compositor gallec Antón Alcalde. A la direcció del concert intervindran 12 dels directors participants, dirigint la última peça el propi Miguel Etchegoncelay.

Un director de prestigi internacional

Nascut a Còrdova, Argentina, Etchegoncelay ha estat director convidat a Suïssa, França, Alemanya Itàlia, Espanya i Eslovènia. Des de febrer de 2005 és professor de direcció de conjunts instrumentals i director l’Orquestra i Banda Simfòniques del Conservatori d’Estrasburg, i de l’Acadèmica d’Arts del Rin (França). A més, és director titular de la Musikverein Egringen d’Alemanya, la Stadharmonie Laufen de Suïssa, i de la Banda Municipal de Valdoie, a França.

Una trajectòria brillant que compagina amb la docència en direcció de bandes, una àrea a la qual s’hi dedica des de 1998, primer a la seva Còrdova natal, per posteriorment moure’s per França i Alemanya. És per això que Etchegoncelay s’ha establert al territori fronterer d’Estrasburg, a la regió francesa d’Alsàcia. Ha estat professor de direcció dins del Consell Departamental per a la Música i la Cultura d’Alsàcia (CDMC), on ha impartit diverses assignatures, així com ha estat professor del pla de formació en direcció de la Federació Musical de Franche Comté a Besançon, a la regió francesa de Borgonya.

La 1a Jornada de directors de bandes de música de la Federació Catalana de Societats Musicals compta amb la col·laboració de la Banda de la Cala de l’Ametlla de Mar i la Banda Municipal Clau de Vent de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el suport de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Tarragona i l’Acadèmia Catalana de la Música.

El dilluns 30 d’octubre començaran les II Jornades d’història a l’Hospitalet de l’Infant

L’Antena del Coneixement de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant inaugurarà el curs 2017-18 el proper dilluns 30 d’octubre, amb l’inici de les II Jornades d’història, enguany titulades ‘Història i economia en la Catalunya moderna i contemporània’.

Sobre aquesta matèria tractaran les quatre conferències programades en el marc d’aquestes Jornades, que tindran lloc a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant, a les 19.30h. Les ha organitzades l’Antena del Coneixement de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, amb el suport de la Regidoria de Cultura i Patrimoni i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant, sota la coordinació de Neus Baena Gallardo, llicenciada en Història per la URV i Màster en Societats Històriques i Formes Polítiques a Europa.

La primera, prevista per al dilluns 30 d’octubre, es titula ‘“Queda abolida la propietat privada”. La col·lectivització de la terra durant la Guerra Civil al sud de Catalunya (1936-1937)’ i anirà a càrrec de Guillem Puig Vallverdú, graduat en Història, especialista en època contemporània.

Prèviament, a les 19h, inauguraran el curs 2017-2018 de l’Antena, el vicerrector de la URV, Jordi Tous; l’alcalde del municipi, Alfons Garcia; i la regidora de Cultura i Patrimoni, Núria Ortiz.

Per al dilluns 6 de novembre és prevista la segona conferència: “La modernització de la xarxa de carreteres del Camp de Tarragona (1774-1880), que impartirà Agustí Agramunt Bayerri, doctor en Història Econòmica per la URV.

“Las minas del Priorat y su papel en la economía catalana durante la época Moderna” és el títol de la tercera conferència, del 20 de novembre, que anirà a càrrec d’Alba Alonso Mora, doctora en Història per la URV.

De la quarta i darrera conferència de les jornades se’n farà càrrec Francesc González Reverté, doctor en Geografia i professor dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC. Ell parlarà sobre ‘El turisme a la Costa Daurada, una perspectiva històrica. El turisme com a agent de transformació territorial i socioeconòmic’ el dilluns 27 de novembre.

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rebutja una moció per aturar la suspensió de l’autonomia

La moció ha estat rebutjada amb els vots en contra del PSC i del PP; i l’absència de la FIC en aquesta sessió plenària extraordinària convocada de manera urgent.

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha rebutjat aquest dijous 26 d’octubre la moció presentada pels grups municipals PDeCAT i ERC per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya. La moció ha estat rebutjada amb els vots en contra del PSC i del PP; i l’absència de la FIC en aquesta sessió plenària extraordinària convocada de manera urgent.

Per mitjà d’aquesta moció, el PDeCAT i ERC proposaven l’adopció de quatre acords:

1.- Manifestar el suport al Govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular del passat 1 d’Octubre en els termes que estableix la Llei del Referèndum d’Autodeterminació i la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República aprovades pel Parlament de Catalunya.

2.- Condemnar la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per I’Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes.

3.- Instar el Govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que valen reblar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola.

4.- Comunicar aquest acord al President de la Generalitat de Catalunya, a la Presidenta del Parlament de Catalunya, a I’Associació Catalana de Municipis, a I’Associació de Municipis per la Independència, al Govern espanyol i als grups polítics del Parlament de Catalunya.

El text íntegre de la moció es pot consultar a la pàgina web municipal: www.vandellos-hospitalet.cat