TARRAGONA 21

Quasi 16.000 euros recaptats a Vandellòs i l’Hospitalet per a la Marató de TV3

Sopar popular de la gala a Vandellos. Foto: Cedida

Al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, s’ha aconseguit recaptar gairebé 16.000 euros per a la darrera edició de la Marató de TV3, dedicada a les malalties minoritàries. En concret, prop de 9.000 euros, al nucli de Vandellòs; i quasi 7.000 euros, al nucli de l’Hospitalet de l’Infant.

Al poble de Vandellòs, les entitats del poble van organitzar, amb la col·laboració de l’Ajuntament, diverses activitats. La major part d’aquestes activitats es van concentrar el passat 14 de desembre, al pavelló esportiu.

Al poble de l’Hospitalet de l’Infant, els actes en benefici de la Marató van començar al novembre i es perllongaran fins a finals d’aquest mes de febrer. També els van organitzar les entitats i veïns del poble, amb el suport del consistori.

 

Mont-roig, Vandellòs i l’Hospitalet col·laboraran per millorar els serveis públics

Fotografia de la reunió, presidida pels alcaldes Fran Morancho i Alfons Garcia i amb la participació de tots els regidors i regidores dels dos equips de govern. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha acollit aquesta setmana una reunió de treball entre el consistori mont-rogenc i l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. La trobada, que ha estat presidida pels alcaldes Fran Morancho i Alfons Garcia, ha comptat amb la participació de tots els regidors i regidores dels dos equips de govern i ha servit per engegar una etapa de major col·laboració entre els dos municipis. Tot plegat per establir sinergies que permetin millorar la prestació o l’eficiència dels serveis municipals, optimitzar els recursos públics i impulsar accions que puguin beneficiar les dues localitats.

En aquest sentit, l’alcalde de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, Fran Morancho s’ha mostrat molt satisfet amb aquesta primera trobada de treball i ha destacat la importància de sumar esforços per aconseguir millorar la prestació dels serveis que s’ofereixen a la ciutadania. Per la seva banda, Alfons Garcia, alcalde de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha assenyalat que els dos municipis tenen característiques similars i només estan separats pel riu Llastres; i ha recordat que ja col·laboren des de fa anys, per exemple, compartint el trenet turístic a l’estiu i el programa d’activitats juvenils Tok’l 2.

Un dels primers acords que s’han pres en aquesta trobada ha estat el de sol·licitar de manera conjunta visites i reunions amb altres organismes autonòmics i estatals en temes que són d’interès comú per als dos municipis.

En aquest sentit, els dos alcaldes ja han tingut dues reunions amb el departament de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya per tractar de millorar el transport urbà i interurbà. En aquesta trobada, es va demanar que es pugui comunicar la nova estació de tren amb els dos nuclis, establir un autobús llançadora amb l’Hospital Sant Joan de Reus i el Complex Educatiu de Tarragona (l’Antiga Universitat Laboral), així com optimitzar les freqüències amb Reus i Tarragona.

Altres organismes amb qui es vol contactar de forma conjunta és amb el departament de Salut de la Generalitat en relació amb els serveis que s’ofereixen als centres d’Atenció Primària per poder coordinar-se entre municipis i reclamar més atenció. També amb l’Agència Catalana de l’Aigua, per l’arranjament i neteja de la Riera del Llastres; amb Costes de l’Estat, per totes les afectacions que ha tingut el temporal Glòria; amb ADIF, pel projecte de via verda; i amb Serveis Socials de la Generalitat per introduir també millores en aquest àmbit.

D’altra banda, s’està estudiant crear una marca que identifiqui els dos municipis i la forma jurídica que caldria implantar per gestionar de forma conjunta les accions que es vulguin desenvolupar. Han acordat que en un mes i mig es tornaran a trobar per continuar treballant plegats.

Durant aquest temps, cada regidoria farà un treball intern per avançar en els diversos temes que s’han tractat.

 

Tarragona torna a acollir el Campionat d’Espanya de Natació Màster aquest estiu

Fotografia de l’any passat a la mateixa piscina d’enguany. Foto: Club Natació l’Hospitalet

El Campionat d’Espanya de Natació Màster d’Estiu es disputarà a la piscina Sylvia Fontana de Tarragona, entre els dies 9 i 12 de juliol d’enguany. Per primera vegada els organitzadors de l’esdeveniment repeteixen seu l’any següent, ja que compta amb l’aprovació de tothom “per les seves excel·lents condicions” segons apunta la pròpia Federació Espanyola de Natació.

Es preveu que enguany la piscina de l’Anella compti amb una important participació. En l’anterior edició s’hi van sumar 140 clubs i per aquest any hi ha la previsió d’igualar o augmentar la xifra.

La regidora d’esports, María José López, garanteix i reafirma “la voluntat d’aquest equip de govern d’omplir d’activitats esportives les instal·lacions”. En aquest sentit es confirmen els següents esdeveniments que ja estan confirmats per aquest 2020 i que es disputaran a les instal·lacions de l’Anella Mediterrània, que són:

El dissabte 28 de març sortida de la Volta a Catalunya
Del 5 al 7 de juny final territorial benjamina de natació
Del 20 al 21 juny el Campionat de Catalunya de natació màster
Del 3 al 5 de juliol el Campionat de Catalunya de natació infantil
Del 4 al 5 de juliol el Campionat d’Espanya d’atletisme sub23

L’any passat aquest mateix campionat va comptar amb la participació de 969 esportistes màsters de 145 clubs, un rècord absolut en la història de l’esdeveniment. D’aquesta manera l’Anella va omplir les seves instal·lacions i va satisfer totes les necessitats d’esportistes i de públic, que van sumar més de 20.000 assistents.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet lliura un desfibril·lador portàtil al Centre d’Assistència Primària

En representació de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la regidora de Salut, Lupe Capella, ha lliurat un desfibril·lador portàtil al Centre d’Assistència Primària (CAP) de l’Hospitalet de l’Infant, perquè el personal sanitari pugui utilitzar-lo durant els seus desplaçaments en cas d’emergència. D’aquesta manera, el consistori ha donat resposta a  una demanda del CAP, que té un desfibril·lador a les seves instal·lacions però no en tenia cap de portàtil, tal com ha explicat la coordinadora d’Infermeria del Centre, Estefanía Enri.

Actualment, el municipi disposa de dos desfibril·ladors portàtils més, que també són semiautomàtics: un el porta la Policia Local dins d’un vehicle i està operatiu les 24h del dia; i l’altre el gestiona la Regidoria de Salut i el poden sol·licitar les entitats per a esdeveniments del municipi.

A Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, a més, el consistori té instal·lats un total de 12 desfibril·ladors en diferents equipaments i espais de la via pública. Aquests aparells de reanimació cardiovascular que serveixen per aplicar descàrregues elèctriques es troben, en concret, en aquests punts de l’Hospitalet de l’Infant: la Base Nàutica, la Plaça Berenguer d’Entença, la Plaça Coll de Balaguer, l’Auditori, el poliesportiu cobert, el camp de futbol de l’Arenal, la Piscina Municipal Coberta, el port esportiu i el Viver d’empreses. I també al Casal i al centre de dia de Vandellòs i al Casal de Masriudoms.

Tots els desfibril·ladors estan ubicats en llocs ben visibles i accessibles a tothom, en emplaçaments considerats clau, per ser molt concorreguts o perquè s’hi realitzen activitats considerades de risc. Són semiautomàtics i molt senzills d’utilitzar. En aquest sentit, cal tenir en compte que la supervivència de les persones afectades per cardiopaties coronàries depèn, en bona mesura, d’un diagnòstic ràpid i un tractament immediat que sovint no pot esperar fins a l’arribada de professionals sanitaris o l’accés a un centre o servei assistencial.

Els que es troben a la via pública són capaços de realitzar automàticament una trucada al 112 i disposen de geolocalització per tal que l’ajuda sanitària pugui trobar la gent ràpidament. D’altra banda, estan videovigilats amb un control dels accessos a temps real.  Per tal que la ciutadania sàpiga com funcionen aquestes màquines i «perdi la por» a fer-les servir en cas de necessitat, l’Ajuntament té organitzar unes sessions formatives, segons ha anunciat la regidora de Salut, Lupe Capella.

 

L’Hospitalet acollirà un cicle de conferències sobre els ibers aquest mes de febrer

Amb una conferència titulada «De vegades penso que els ibers no van exisitir: és greu doctora», a càrrec del professor de la Universitat de Barcelona David Garcia Rubert,  s’inaugurarà el proper dilluns 3 de febrer, a les 19.30 h, el cicle de conferències “Febrer dels ibers”, a la Sala Ferrer Malet de la Casa de la Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant

Aquest cicle està organitzat pel Campus Extens de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI), amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura.

Inclou tres conferències, que tindran lloc els tres primers dilluns del mes de febrer (els dies 3, 10 i 17), a les 19.30 hores, a la Sala Ferrer Malet de la Casa de la Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant, concretament. Totes aniran a càrrec d’experts en la matèria.

La segona conferència, la del10 de febrer, titulada «El jaciment del Castellet de Banyoles», la donarà l’arquitecte Agustí Jardí. I la tercera i última, prevista per al 17 de febrer, tractarà sobre “Els banquets fastuosos dels ibers”, i anirà a càrrec de Samuel Sardà, professor de la Universitat Rovira i Virgili.

 

La Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet s’adhereix a la campanya #pelsvalents contra el càncer infantil

La Policia Local s’ha afegit a la iniciativa per poder aportar el seu granet d’arena. Foto: Cedida

La Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’ha sumat a la campanya “Escuts solidaris contra el càncer infantil”, que té com a objectiu col·laborar amb l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona per ajudar a construir el SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, el centre de recerca i tractament del càncer infantil més gran del sud d’Europa.

Per recaptar diners per a aquesta causa, la Policia Local ha començat a vendre uns escuts adhesius especials amb la insígnia policial de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i l’etiqueta #pelsvalents, que identifica la lluita dels nens i nenes contra la malaltia.

Els escuts estan impresos amb fil groc, color que simbolitza la lluita contra el càncer infantil, sobre un fons negre i porten una cola termoadhesiva al dors, que permet enganxar-los a qualsevol peça de roba amb la planxa.

Inicialment s’han posat a la venda 500 unitats d’aquests escuts solidaris, que es poden adquirir, des d’ahir dilluns 27 de gener, per un preu de 4 euros, a les dependències de la Policia Local, a les oficines municipals d’atenció ciutadana (a l’Ajuntament de Vandellòs i a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant), a les biblioteques municipals, a l’Oficina de Turisme, a la Piscina Municipal Coberta i a diversos establiments comercials (a l¡Centre de Fisioteràpia Gemma Arias, Deviteca, Fruites i verdures Rosa, La Carnisseria, Parafarmàcia, Sports Base Scorpio i Viatges 6G, a l’Hospitalet de l’Infant; i a la Farmàcia de Vandellòs).

La Policia Local s’ha afegit a aquesta iniciativa amb la il·lusió de poder aportar el seu granet de sorra al projecte de creació  del SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, un centre específic per tractar i investigar el càncer infantil, actualment en construcció, que tindrà capacitat per atendre 400 pacients a l’any, segons ha explicat el sergent Sergi Navarro. «Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és un municipi molt solidari i aquesta és una causa en la qual val la pena col·laborar-hi», ha afegit Navarro.

Si la resposta de la gent es positiva, el cos policial no descarta demanar als organitzadors de la campanya que els distribueixi més escuts per a posar-los a la venda.

La solidaritat de més de 200 cossos policials

“Escuts solidaris” va néixer als cossos de la Policia Local de Caldes de Malavella, de Sant Celoni i d’Hostalric. Els caps d’aquests cossos policials van impulsar la idea de personalitzar l’escut de la policia i fer-ne un de nou amb el lema “pels valents” a canvi d’un donatiu de 4 €. A aquesta iniciativa ja s’hi han adherit més de 200 cossos de policia local, protecció civil, policia portuària i IPA de Catalunya, Astúries, Illes Balears i Euskadi. Fins al moment (a data de novembre de 2019) ja s’han entregat 300.000 euros a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona gràcies a aquesta campanya.

 

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet reconeix a 9 policies locals per la seva permanència en el cos

El consistori ha lliurat medalles a aquests funcionaris que porten entre 15 i 35 anys en servei actiu. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha concedit a 9 policies locals les “Medalles a la permanència en servei actiu” , previstes en el reglament de distincions i recompenses d’aquest cos policial, per aquells funcionaris que porten 15 anys com a mínim desenvolupant aquesta tasca.

L’acte oficial de lliurament d’aquestes condecoracions ha tingut lloc aquest divendres 24 de gener a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant i ha anat a càrrec de l’alcalde, Alfons Garcia; el regidor de Seguretat, Tomás Díaz; i el cap de la Policia Local, el sotsinspector Jordi Jiménez.

El sotsinspector Jordi Jiménez, precisament, ha estat un dels policies locals homenatjats. Igual que els agents jubilats Agapito Gómez i Antonio Naranjo, ha rebut la medalla d’or, pels 35 anys de servei al cos.

Al sergent Sergi Navarro, al caporal Josep Sanabra i als agents Isabel Peinado, Graciniano Ballesteros, Xavier Cerdà i Manuel Garcia, se’ls ha lliurat la medalla de bronze, pels 15 anys de servei.

Durant el seu discurs, el cap de la Policia Local, Jordi Jiménez, ha recordat que el cos de la Policia Local va néixer l’any 1981 amb 6 agents i actualment està integrat per un sotsinspector, un sergent, dos caporals, 13 agents (dos dels quals s’estan formant a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya) i 2 agents interins.

Al primer regidor de Seguretat Ciutadana del municipi, Luis Martínez Gutiérrez, que ha assistit a l’acte, li ha donat les gràcies per crear aquest cos “després d’una gran lluita, perquè es va trobar amb molts impediments, perquè li deien que no podia existir-hi perquè el municipi no complia amb el requisit de nombre d’habitants”, segons ha explicat. També ha tingut paraules d’agraïment per a l’actual cap de Protocol i secretari del Jutjat de Pau, Xavier Martínez, que va formar part del cos als inicis, per la seva «dedicació i entrega»; i per l’Ajuntament, que està treballant en el projecte de la nova comissaria de la Policia Local.

L’alcalde, Alfons Garcia, els ha agraït a tots la «feina i dedicació al poble». En aquest sentit, ha argumentat que la Policia Local és «una eina essencial de la vida del municipi, que està present en cadascun dels actes i cadascuna de les situacions». L’alcalde també ha defensat la importància de celebrar aquest acte de lliurament de medalles als policies local, perquè serveix «com a estímul i referent per als agents amb menys experiència» i esdevé «un exercici necessari d’autoestima per als policies i de reconeixement».

 

La novena edició del minifestival tindrà lloc al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet

Mishima, el grup que encapçala el festival. Foto: enderock

El minifestival TWINPALM, la versió de petit format del ja desaparegut festival PALMFEST, celebrarà la seva novena edició el proper dissabte 9 de maig a les instal·lacions de Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant. La demostrada maduresa d’aquest certamen queda confirmada un cop més amb la solidesa del seu cartell, com sempre orientat a paladars inquiets i àvids de propostes que puguin  explotar al màxim la qualitat del seu directe en un escenari autènticament privilegiat, com el de l’Auditori del CC Infant Pere de la localitat tarragonina.

Encapçalen el cartell els barcelonins Mishima, que ens oferiran un concert molt especial i en un espai privilegiat, coincidint amb la celebració del seu XX aniversari com a banda. Tampoc es perdrà la cita Carla, la banda electrònica liderada per Carla Serrat, el recent disc ‘Kill a feeling’ no para de recollir reconeixements. Entre ells, el de millor disc en llengua no catalana per Enderrock o el de setè millor disc de l’Estat per Indiemaster o el Top15 de 2019 per a La Vanguardia. Formaran també part de la programació dels joveníssims Kids From Mars, sens dubte una de les grans propostes en directe de l’actualitat; el tarragoní Albert Jordà, amb el seu nou disc ‘La grandesa del silenci’ sota el braç; i una altra de les grans apostes de futur: Marialluïsa.

Aquestes actuacions tindran lloc durant la tarda de dissabte 9 de maig a l’Auditori de Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant, de poc més de 350 places, que converteixen la cita en un esdeveniment amb aforament limitadíssim. Les entrades es poden adquirir a preu reduït (fins al 31 de gener) per 16€.

 

Mor Carles Barceló, l’ex alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet que va rebatejar el municipi

Carles Barceló. Foto: Diari de Tarragona

L’ex alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant entre 1987 i 1997, Carles Barceló i Vermet, ha mort als 82 anys d’edat. Barceló va ser l’alcalde que va viure la posada en marxa de la central nuclear Vandellòs-II quan feia poc temps que era alcalde, i també el rebateix oficial del nom del municipi, que l’any 1989 va passar de dir-se Vandellòs a Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant, reconeixent així la realitat i el pes demogràfic i econòmic de l’Hospitalet i alhora frenant algunes aspiracions segregacionistes del nucli de costa.

La notícia s’ha conegut a través de la formació Junts x Cat, hereva de CDC, on milità un Barceló que va arribar a optar a presidir el comitè comarcal del partit als anys noranta.

La seva trajectòria va estar molt lligada a les repercusions de l’entorn nuclear del seu municipi. Després de la posada en marxa de Vandellòs-II, que va començar a operar comercialment el 1988, junt als consistoris del voltant, es va crear un grup de pressió per tal d’aconseguir compensacions per la presència als seus termes municipals de dos reactors nuclears. Naixeria així l’Associació de Municipis Afectats per Centrals Nuclears -AMAC-.

També sota el seu mandat, l’any 1989, es va viure l’accident de Vandellòs-I, que acabaria amb un judici i penes administratives, i el tancament de la planta ordenat pel govern socialista de Felie González. JuntsXCat, a través del seu perfil de Facebook, ha llençat un missatge de reconeixemnt de Barceló.

Fou també l’època de les inversions municipals en equipaments, millores en carrers i de la promoció turística de l’Hospitalet.

Consulteu en aquest enllaç el BOE on figura el canvi de nom del municipi

J. Garcia

 

Adif connectarà la nova variant ferroviària de Vandellòs al corredor mediterrani aquest cap de setmana

Tram de la variant de Vandellòs del corredor mediterrani vist des de l’interior de la cabina d’un tren en proves. Foto: ACN

Adif culminarà la connexió de la variant ferroviària de Vandellòs amb el corredor mediterrani aquest pròxim cap de setmana. Entre divendres, a partir de les set del vespre, i dilluns, fins les sis de la matinada, els tècnics de l’empresa estatal executaran les últimes actuacions perquè pugui entrar en servei el nou tram a partir d’aquest mateix dia 13. Això deixarà fora de servei la via única, que comença al límit dels termes de l’Ametlla de Mar i l’Hospitalet de l’Infant fins a Port Aventura. Les tasques per empalmar la variant amb el traçat sud del corredor ja existent afectaran un tram de tres quilòmetres. Això obligarà a interrompre el servei i a establir un pla alternatiu de transport per garantir la mobilitat dels usuaris.

L’actual via única en servei creua les dues noves vies generals que queden situades a tots dos costats ja preparades per a l’enllaç. Durant l’operació del pròxim cap de setmana, es desmuntarà aquesta via única desplaçant-la parcialment en els seus extrems fins completar la connexió de les dos vies. També caldrà desmuntar un aparell de via a l’altura de Calafat i substituir-lo per trams de via general.

En total, l’operació suposarà el muntatge de via i catenària en quatre zones d’enllaç, de forma successiva amb dos equips i aportant la capa de balast perquè actuï la maquinària de les operacions de geometria de la via. Un cop finalitzades aquestes tasques, un tren auscultador d’Adif comprovarà de forma dinàmic l’estat de la via i la catenària.

Durant el cap de setmana es desmuntarà també la línia aèria de contacte existent i es traslladarà i ajustarà la prèviament muntada fins la seva posició definitiva. Les operacions en la catenària es completaran amb posterioritat a la posada en servei de la nova variant, sense afectar el tràfic. Adif ha adaptat la subestació elèctrica de Vandellòs per dotar el tram d’una alimentació de 3.000 V.

Amb la interrupció del pas dels trens, es donarà de baixa l’enclavament de control del tràfic de Vandellòs i s’actuarà en els senyals i circuits de la via en la zona d’enllaç per donar d’alta el nou esquema. El telecomandament d’aquest tram serà, com la resta, gestionat des del Centre de Control del Tràfic de València-Font de Sant Lluís.

De moment, el sistema de protecció del tren serà del tipus ASFA –anunci de senyals i frenada automàtica- fins a l’àmbit de l’Hospitalet de l’Infant, on es passarà a ERTMS en el seu nivell 1. Un cop finalitzades les operacions d’enllaç de la nova variant, s’iniciaran els treballs per instal·lar aquest últim sistema entre aquesta població i l’Ametlla de Mar. A més, durant la setmana posterior a la posada en servei, la via tindrà una limitació temporal de velocitat fins els 80 km/h per acabar de posar en servei la nova infraestructura amb operacions tècniques durant les nits. Durant el cap de setmana del 17 al 19 de gener, Adif auscultarà la via amb trens laboratoris per garantir el pas de combois a una velocitat màxima de 200 km/h a partir de dilluns, 20 de gener.

Serveis alternatius

Per garantir la mobilitat dels usuaris aquest pròxim cap de setmana, Renfe ha previst un servei alternatiu de trens de la línia R16 de Rodalies. Hi haurà un servei alternatiu per carretera entre l’Ametlla de Mar i l’Hospitalet de l’Infant. Entre Tortosa i l’Ametlla, els trens circularan amb modificacions en l’horari de sortida per mantenir els habituals del trajecte entre l’Hospitalet de l’Infant i Barcelona, que també es prestarà en tren. Els serveis de llarga distància comptaran també amb un servei alternatiu per carretera entre l’Aldea i Barcelona. En alguns casos no circularan, fet que no generarà afectacions perquè ja no s’havien posat bitllets a la venda.

La nova variant ha suposat una inversió de 700 milions d’euros i pràcticament dues dècades d’actuacions. Inicialment, el tram de 64 quilòmetres disposarà d’una doble via amb ample ibèric fins els canviadors d’ample de la Boella, i des d’allí, amb ample internacional fins l’estació del Camp de Tarragona. Posteriorment s’adaptarà també a l’ample internacional de forma coordinada amb la resta de trams. Tot i que la seva posada en marxa ha estat llargament reivindicada al territori, l’eliminació d’estacions com Salou o la reducció de connexions a les Terres de l’Ebre ha aixecat fortes crítiques i anuncis de mobilitzacions.

 

La Generalitat denuncia la velocitat ‘insuficient’ dels nous trens del Corredor Mediterrani

Les vies de la nova variant de Vandellòs del Corredor Mediterrani entre Cambrils i el nus de Vila-seca. Foto: ACN

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha presentat al·legacions a l’estudi informatiu del Ministeri de Foment per a la implantació de l’ample internacional (o estàndard) en el tram Castelló-Tarragona en què reclama a l’Estat que també defineixi una nova plataforma ferroviària per a l’alta velocitat per a dotar el corredor Barcelona-València de les mateixes prestacions que el corredor Barcelona-Madrid o Madrid-València. Així mateix, considera necessari que l’Estat concreti una programació d’actuacions al Corredor Mediterrani consensuada amb les administracions i els agents socials i econòmics del territori.

Aquesta actuació preveu una velocitat per al corredor Castelló – Camp de Tarragona de 200-220 km/h, “insuficient per a les necessitats i potencialitat del corredor València-Barcelona, així com un greuge comparatiu en relació amb les prestacions de corredors similars com són les línies d’alta velocitat Madrid-València o Madrid-Barcelona”, que permeten la circulació de trens a 300-350 km/h. El temps de viatge entre Barcelona i València podria ser de l’ordre d’1 hora i mitja, quan l’actualment previst és de 2 hores i 40 minuts.

El Govern de la Generalitat posa de manifest en el seu escrit d’al·legacions que l’actuació plantejada pel Ministeri de Foment suposa un canvi molt substancial de la funcionalitat de la xarxa ferroviària, en el seu conjunt, no solament en el tram Castelló-Tarragona. Per aquest motiu, argumenta que l’estudi “pateix d’una manca de reflexió global” que abasti, com a mínim, la xarxa que transcorre per Catalunya i que permeti “encaixar l’actuació en un conjunt de diverses accions a curt, mig i llarg termini i permeti entendre millor quins són els objectius i com s’acabaran assolint”. Cal indicar que aquesta intervenció, substituir les vies de l’ample ibèric a l’ample internacional en un tram convencional no s’havia fet fins ara a l’estat espanyol.

En aquest sentit, la Generalitat posa de relleu que aquesta planificació i programació ha d’abordar com a mínim en quins altres trams cal implantar el nou ample estàndard, amb una priorització per la connexió amb la xarxa europea cap al sud de manera progressiva. Així mateix, cal analitzar aspectes més concrets com la circulació per als trens de 750 metres de longitud, els colls d’ampolla de la xarxa, el pas de mercaderies pel Camp de Tarragona o la variant de Martorell. Per aquesta programació global i consensuada amb el territori, el Departament posa com a bases l’Agenda Catalana del Corredor Mediterrani i la Mesa del Corredor Mediterrani.

Afectació al servei de Rodalies

Aquesta substitució de l’ample ibèric per l’internacional comporta, a més, la necessitat de disposar d’un material mòbil compatible amb el nou ample de via. En aquest sentit, per una part del corredor on el Ministeri de Foment planteja actuar, hi transcorre el servei de l’R16 de Rodalies de Catalunya, de la qual la Generalitat és titular. Aquest servei es veuria afectat per l’actuació, ja que ‘impossibilita la circulació dels trens actuals’, alhora que fa necessària l’execució d’un canviador d’ample de via. Una altra de les al·legacions del Departament és, doncs, que l’estudi no preveu aquestes actuacions i es requereix al Ministeri que les assumeixi i porti a terme. D’altra banda, la Generalitat posa de relleu que aquest canvi d’ample també afectarà les terminals i els operadors de mercaderies, tant públics com privats, i que caldrà una coordinació amb aquests i amb els ports de Barcelona i Tarragona.

Limitacions del nus de Vila-seca

La Generalitat també considera que l’estudi ha d’analitzar i solucionar ‘de manera urgent’ les limitacions del nus de Vila-seca, on es produirà una bifurcació de corredors i una restricció de capacitat, tant per al trànsit de passatgers com de mercaderies, per l’existència d’un ramal en via única en la connexió amb Vila-seca.

Vandellòs II inicia el 24è cicle d’operació

Imatge dels treballs de manteniment durant la 23a recàrrega de combustible a la sala de turbines de la central nuclear de Vandellòs II. Foto: Jordi Marsal

La central nuclear Vandellòs ha iniciat el 24è cicle d’operació, segons han informat els seus responsables, després que s’hagi sincronitzat amb la xarxa elèctrica a les 2.47 h de la matinada d’aquest dilluns 23 de desembre, després de finalitzar els treballs corresponents a la 23ena recàrrega de combustible. Més d’un miler de treballadors procedents de prop de 60 empreses han participat en l’operació. El projecte ha suposat per a l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (Anav) una inversió de gairebé 20 milions d’euros.

El procés de recàrrega ha suposat substituir 64 dels elements combustibles que conformen el nucli del reactor. També s’ha aprofitat el període de desconnexió per fer manteniment i millores a la instal·lació.

Segons Anav, en conjunt, s’han executat més de 9.000 ordres de treball i s’han implantat 35 modificacions de disseny, així com diverses substitucions de components, amb l’objectiu d’incrementar la fiabilitat de funcionament de la planta i mantenir-la plenament preparada per a afrontar una operació a llarg termini.

Entre d’altres es destaca la renovació del sistema de maneig del combustible, la inspecció visual remota de la superfície de la tapa del vas i d’altres components del reactor, diferents activitats d’inspecció i neteja en els generadors de vapor, tant en la part que pertany al circuit primari com en la del secundari, i la instal·lació de nous equips de mesura en el sistema de filtrat i ventilació en la contenció.

També s’ha aprofitat per canviar els dos reescalfadors separadors d’humitat amb l’objectiu que la planta guanyi en eficàcia i se’n pugui allargar la vida útil. Es tracta d’equips auxiliars de grans dimensions que formen part del circuit secundari de la central. Proporcionen vapor de la millor qualitat possible a les turbines de baixa pressió.

La propera parada per recàrrega de les plantes operades per Anav tindrà lloc a la central nuclear d’Ascó l’abril del 2020, quan la unitat I de la central portarà a terme la 27ena recàrrega de combustible.

Atropellament a la via de tren entre Mont-roig i l’Hospitalet

Aquest vespre de dissabte s’ha interromput la circulació de tren entre Mont-roig del Camp i l’Hospitalet de l’Infant de la linia R16 per un atropellament, informa Rodalies de Renfe. Altrament, s’està gestionant un servei alternatiu per carretera.

Visites guiades al patrimoni de Vandellòs i l’Hospitalet per aquest Nadal

Per donar a conèixer el patrimoni històric i cultural del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, l’Ajuntament ha organitzat diverses visites guiades per als propers dies: a l’Hospital del Coll de Balaguer i al Poblat HIFRENSA, la darrera colònia industrial de Catalunya que va construir a l’Hospitalet de l’Infant l’arquitecte Antonio Bonet Castellana a principis dels anys 70 per acollir les famílies dels treballadors de la central nuclear Vandellós I. Com a novetat, les visites guiades al Poblat HIFRENSA inclouran l’entrada al nou Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, inaugurat el passat 17 de desembre.

A l’Hospital del Coll de Balaguer hi ha prevista una visita guiada, per al públic general, per al proper diumenge 29 de desembre, a les 12.30 h. Als participants se’ls mostrarà el centre de visitants de l’Hospital, situat dins dels murs d’aquest antic hospital fortalesa del segle XIV, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. El preu d’aquesta activitat és de 2 euros per als adults; i d’1 euro per als menors de 12 anys. Per als menors de 4 anys, és gratuïta.

Pel que fa a les visites guiades al Poblat HIFRENSA, n’hi haurà dues adreçades al públic general, els dies 21, 28 de desembre i 4 de gener, a les 11 h; i una adreçada a les famílies, en format gimcana, el 29 de desembre, a les 11 h. Aquesta gimcana està recomanada per a nens i nenes d’entre 6 i 12 anys.

Totes les visites guiades al Poblat HIFRENSA són gratuïtes, tenen una durada de 90 minuts i inclouen l’entrada al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet. Aquest nou equipament cultural conté la recreació exacta d’una aula original de l’Escola Àster del Poblat HIFRENSA i un espai museístic sobre el Poblat i sobre el cèlebre arquitecte racionalista que l’any 1967 va rebre l’encàrrec de fer-lo realitat, Antonio Bonet Castellana.
Tant el Poblat com l’escola del poblat estan declarats com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i estan en procés de catalogació com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Per participar en qualsevol de les visites guiades, cal fer una reserva prèvia: a través del web www.culturaalabast.cat o dels telèfons: 697 460 126 (guia del centre de visitants de l’Hospital) o 669 283 728 (guia del Poblat HIFRENSA).

 

Al voltant de 4.000 tapes servides en la IV Ruta de tapes de l’Hospitalet

L’Associació de Restauració i Hoteleria de la Vall de Llors (ARH) ha fet un balanç positiu de la IV Ruta de Tapes que va organitzar a l’Hospitalet de l’Infant, amb el suport de la Regidoria de Turisme, per al període comprès entre el 5 i el 15 de desembre. I és que, segons ha informat aquesta entitat local, durant aquest període es van servir al voltant de 4.000 tapes en els 10 establiments participants. Aquesta xifra representa una quantitat similar a la de l’edició anterior, unes 350-450 tapes servides de mitjana a cadascun dels bars i restaurants que durant aquests dies van oferir una tapa i una “canya” o “quinto” de cervesa o un got de vi per 2,5 euros.

El president de l’Associació, Jordi Orriols, ha valorat no només la participació popular que hi ha hagut en la quarta edició de la Ruta, sinó també «la qualitat de les tapes i la seva bona presentació; i la satisfacció dels restauradors, que cada any se superen amb les seves elaboracions han aconseguit atreure nous clients als seus locals».

La regidora de Turisme, María José Gómez, ha destacat, precisament, el fet que aquesta Ruta suposa “un atractiu turístic afegit per al municipi, que contribueix a donar a conèixer la gastronomia local i a promoure l’activitat econòmica en una època de l’any en què no hi ha tanta afluència de gent». A aquest objectiu de promocionar la destinació ha servit també els noms que, com a novetat, els restauradors han posat en aquesta edició a les tapes: noms relacionats amb llocs i personatges històrics del municipi (Infant Pere, Bocana del port, Ribera del Llastres, Vandellòs I, El Torn, Mediterrani, Almadrava, Plaça Catalunya, La Cova del Llop i Blanca d’Anjou), tal com ha recordat la mateixa regidora.

Premi a la millor tapa i guanyadors dels sorteigs

La tapa més ben valorada va ser l’anomenada “Almadrava”, de la Pizzeria Amalfi, consistent en “panzerotti de petxines de pelegrí i gambes del nord amb marinera negra, llagostins i goles amb allada i «pimentón de la Vera»“. Els que regenten aquest establiment rebran el premi a la millor tapa, dotat amb un sopar per a dues persones a Can Bosch de Cambrils. En segon lloc, va quedar la tapa del Restaurant-Pizzeria Can Donatello; i en tercer lloc, la del Bar Nevada.

Els premis de la IV Ruta de tapes es van sortejar ahir 19 de desembre, a Ràdio l’Hospitalet de l’Infant, entre la cinquantena de persones que van completar el Passaport de la Ruta i van tastar totes i cadascuna de les tapes.
Jessica Ruiz va guanyar el primer premi (un sopar per a 2 persones a Can Bosch de Cambrils); Víctor Sancho, el segon (un lot de vins i cava); i Joaquim Barreno, el tercer (un joc d’accessoris de vi). Els tres guardonats són veïns de l’Hospitalet de l’Infant.

Tant l’Associació de Restauració i Hoteleria de la Vall de Llors (ARH) com la Regidoria de Turisme han agraït la participació dels 10 establiments que han format part de la IV Ruta de tapes de l’Hospitalet de l’Infant: Bar Nevada, el Bar-Restaurant d’Antis, El Rebost de Ca Belardo, Barc Cal Rullo, Restaurant-Pizzeria Can Donatello, Bar Mediterrani, Bar-Cockteleria MÖSS, Pizerria AmalfI, Restaurant Nàutic i i Cervecería El Drac.

 

Cursa de Sant Silvestre solidària a l’Hospitalet el proper diumenge 22

La VII Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant, organitzada per l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament , tindrà lloc el diumenge 22 desembre, a partir de les 11 h. Com els dos anys anteriors, la inscripció costa 1 euro per participant i la quantitat recaptada es destinarà íntegrament a la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre.

Això ho han acordat el regidor d’Esports, Diego García; i la delegada a l’Hospitalet de l’Infant de la Lliga, Gemma Arias, que dimarts passat, 17 de desembre, van renovar el conveni de col·laboració. Per mitjà d’aquest conveni, l’Àrea d’Esports s’ha compromès a tornar a cobrar la inscripció a favor d’aquesta entitat; i la Lliga s’ha compromès a destinar els diners aplegats en la Cursa a la millora del malalt oncològic i a realitzar activitats de prevenció del càncer.

En aquesta competició hi podran participar totes les categories. El recorregut serà de 4.000 m (dues voltes a un circuit de 2.000 metres) i tindrà el seu punt de sortida i d’arribada a la Plaça Berenguer d’Entença, on hi ha la façana de l’hospital gòtic. Hi haurà trofeus per als 5 primers classificats, així com també per al primer atleta local, tant de la categoria femenina com masculina. A més, tots els participants rebran un obsequi.

Els que vulguin prendre part en aquesta cursa solidària poden apuntar-s’hi amb antelació, a través del web www.tretzesports.org, en què es pot consultar tota la informació; o el mateix dia de la prova (a partir de les 9.30 h, hora en què està prevista la recollida de dorsals), a la Plaça Berenguer d’Entença.

 

PSC i Cs signen un pacte de govern a Vandellòs i l’Hospitalet, sumant majoria absoluta

L’alcalde, Alfons Garcia, i el portaveu de Cs, Tomás Díaz. Foto: Cedida

Els grups municipals del Partit dels Socialistes de Catalunya-Candidatura de Progrés (PSC-CP) i de Ciutadans (Cs) han fet públic aquest dimecres 18 de desembre el seu pacte de govern a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per al mandat 2019-2023.

Aquest acord els permetrà configurar una majoria absoluta al consistori, “necessària per a garantir el manteniment de l’estabilitat; el bon govern i la seguretat d’un equip que ha de pensar i actuar per a tothom”, segons han argumentat l’alcalde, Alfons Garcia; i el portaveu de Cs, Tomás Díaz.

Així doncs, l’equip de govern de l’Ajuntament estarà integrat pels sisregidors que va obtenir el PSC-CP, després de guanyar les eleccions municipals del 26 de maig, i pel regidor que va aconseguir Cs. En l’oposició hi quedaran els grups municipals de JxCat (amb dues regidores), la FIC (amb una regidora), ERC (amb una regidora), la CUP (amb un regidor) i el PP (amb una regidora).

L’alcalde, Alfons Garcia, nomenarà regidor delegat de Seguretat i Protecció Civil i regidor delegat d’Infraestructures Generals i Mobilitat al portaveu del grup municipal de Cs, Tomás Díaz Crucera. El batlle també realitzarà les modificacions necessàries en l’actual Cartipàs Municipal per complir el pactat.

Els grups municipals del PSC i de Cs han decidit signar aquest acord per comptar amb un “govern ferm, responsable i fort”, segons han esgrimit les dues parts. L’acord, tal com han afegit, té “la finalitat d’enfortir el progrés social i econòmic del municipi, i de fer-ho des de la lleialtat institucional i el respecte a l’autonomia de cadascun dels grups municipals i el seu dret a la discrepància i a la legítima diferència”.

A més, el pacte de govern “beu de les coincidències programàtiques de les dues formacions polítiques, que es plasmen en els següents punts”, segons han detallat:

1. Transparència i bon govern: garantir i afavorir la informació i la participació ciutadana

2. Dinamitzar l’activitat econòmica: generar ocupació i establir sinergies entre el teixit empresarial i les institucions

3. Impulsar el creixement i desenvolupament de les pimes i autònoms mitjançant la implementació i utilització de les noves tecnologies

4. Mantenir i incrementar les polítiques socials: prestar la major atenció a les persones i col·lectius més desafavorits

5. Altres mesures:
a. Compromís per la lleialtat institucional. L’equip de govern municipal es compromet a garantir la neutralitat ideològica de l’espai públic en el municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
b. Simplificar les ordenances municipals per fer-les més eficients.
c. Millorar i modernitzar l’enllumenat del municipi, buscant l’eficiència energètica, l’estalvi dels costos i minimitzant la contaminació lumínica.
d. Treballar en un pla de mobilitat del municipi, avançant en l’eliminació de les barreres arquitectòniques i millora de l’accessibilitat.
e. Impulsar la integració ferroviària en l’Hospitalet de l’Infant.
f. Promoure l’organització d’esdeveniments culturals, gastronòmics i esportius que atreguin gent a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i siguin font del turisme.
g. Desenvolupar i impulsar el turisme en el municipi, potenciar la promoció nacional i internacional dels recursos turístics de costa i d’interior en relació permanent amb l’empresariat local.
“Aquesta etapa que comença ara té com a principal objectiu resoldre els problemes reals de la ciutadania de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, treballant activament per la convivència, la cohesió i la justícia social”, han conclòs.

L’Hospitalet obre el primer museu d’arquitectura contemporània de Catalunya, dedicat a Antonio Bonet

Una de les aules de l’Escola Àster, avui durant la inauguració del museu. Foto: Cedida

L’escola, amb la característica teulada piramidal. A la imatge, la regidora de Cultura, Núria Ortiz, amb arquitectes que han particiat al projecte. Foto: Tarragona21

L’Hospitalet de l’Infant ha inaugurat avui el que és de fet el primer museu d’atquitectura contemporània de Catalunya. És petit, però està dedicat a una figura crucial al segle XX, que havia passat desapercebuda al nostre país i que gràcies a la URV i al propi consistori de Vandellòs i ‘Hospitalt, s’està donant a conèixer. Es tracta d’Antonio Bonet Castellana Barcelona, (1913-1989).

Es tracta de l’autor del conegut Poblat HIFRENSA -Hispano-Francesa de Energia Nucear, SA, propietària de l’antiga central nuclear Vandellòs-I-, poblat que inclou una escola, l’Àster, lloc on s’ha creat el Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet. Aquest nou equipament cultural inclou la recreació exacta d’una aula original de l’Escola Àster del Poblat HIFRENSA i un espai museístic sobre el Poblat i sobre el cèlebre arquitecte racionalista que l’any 1967 va rebre l’encàrrec de fer-lo realitat, Antonio Bonet Castellana.

Per què és diferent Bonet Castellana? Per què és innovador? L’arquitecte Juan Fernando Ródenas ho explicava avui amb detalls concrets: «Bonet creà una escola pensada per als nens, des de l’estatura que tenien les aules -per això són baixes i els mobles i estanteries són baixes- fins a incorporar-hi la llum natural, una innovadora ventilació de la coberta amb sostre en forma de piràmide, un punt d’aigua dons l’aula per a higiene personal, un pati a la soritda de cada aula, un petit hort al pati i uns voladissos on estava calculat fins on podia entrar el sol», tot encarat al sud, al sol mediterrani. La seva arquitectura es essencialment mediterrània. L’arquitecte se situa en el punt de vista de l’usuari fins a extrems sorprenents.

Antonio Bonet Castellana. Foto: Centrourbano.com

El Poblat HIFRENSA és el conjunt residencial que es va construir als anys 60 del segle passat per als treballadors de la central nuclear de Vandellòs-I i les seves famílies, quan les empreses -la futura Endesa, per exemple- tenien una visió patriarcal dels seus treballadors. També presenta una estructura innovadora, de qualitat, de no massa alçada per no superar l’alçada dels arbres. La seva filla, Victòria Bonet, present a la inauguració, es meravella com aquells extreballadors de la nuclear que porten quaranta anys vivint a la mateixa vivenda del poblat agraeixen al seu pare l’obra que va crear. «És el millor homenatge que se li pot fer», repetia.

La diferència amb Tarragona i Barcelona

I és que mentres a Tarragona i a l’àrea metropolitana de Barcelona s’aixecarien en aquella època monstres de ciment per a acollir la migració interna, habitatges com si fossin soviètics, Bonet creava un entorn a escala humana, envoltat de parcs i jardins i il.luminat, en un poble de 350 habitants com era l’Hospital de l’Infant d’aleshores.

L’aportació va incloure fer una escola, l’Àster. Tant el Poblat com l’escola del poblat estan declarats com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i estan en procés de catalogació com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Seran una de les dues úniques construcions contemporànies que a Catalunya disposen de la màxima protecció. Bonet, a mes, va dissenyar edificis auxiliars de la pròpia central Vandellòs-I i tot l’entorn.

Per poder obrir aquest Petit Museu, s’han hagut de rehabilitar dues aules de l’Escola Àster. Aquests treballs han consistit en la recuperació de la funcionalitat de dos mòduls-aules de l’Escola, del punt d’aigua, dels armaris, del pati exterior amb el petit hort vinculat a l’aula; de les fusteries i dels acabats. L’objectiu era recuperar els materials originals i eliminar les pintures i afegits. Amb aquesta filosofia també s’ha reconstituït el sistema de ventilació i la ceràmica vidriada de la coberta piramidal, que és el tret característic de l’Escola Àster del Poblat HIFRENSA. D’aquesta manera, ara torna a brillar la coberta, fins ara tapada per una pintura asfàltica.

El projecte de rehabilitació de les dues aules, adjudicat a l’Rècop Restauracions Arquitectòniques SL per un import de 48.000 euros aproximadament, s’ha complementat amb amb el projecte de petit museu, pel qual s’ha destinat un dels mòduls a recrear una aula tal com era originalment; i l’altre mòdul, a fer les funcions d’aula didàctica, per donar a conèixer l’obra d’Antonio Bonet Castellana.

La Fundació URV

L’Ajuntament va encarregar a la Fundació URV -institució clau en la recuperació i valorització de l’arquitecte en la darrera dècada- el disseny, comissariat i producció d’una exposició permanent per aquest espai didàctic, on hi ha panells expositius de l’arquitecte Antonio Bonet Castellana, de la central nuclear de Vandellòs-I i del poblat HIFRENSA; panells amb fotografies de l’escola amb alumnes; una maqueta de conjunt del poblat, jocs didàctics de taula amb fusta per als infants; i una zona d’estar amb cadira, catifa i lluminària. Qui vulgui podrà consultar pròximament tota la informació en una pàgina web.

D’aquesta tasca de museïtzació, que ha costat uns 13.000 euros aproximadament, se n’han ocupat el Dr. Guillermo Zuaznábar de l’Escola d’Arquitectura de la URV, l’arquitecte responsable del projecte, Juan Fernando Ródenas, i l’arquitecte Carlos Gonzalvo. El seu pla de treball va incloure una fase de diagnosi, de treballs de camp amb anàlisi fotogràfic i documental de diferents arxius històrics.

Amb l’ obertura del Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, l’Ajuntament ha volgut posar en valor l’obra d’aquest arquitecte de renom al municipi i oferir un punt d’acollida a les persones que participen en les visites guiades a aquest recurs patrimonial que organitza la Regidoria de Cultura des de l’any 2016. “Necessitàvem un centre de recepció, un lloc on explicar l’obra de Bonet Castellana existent a l’Hospitalet de l’Infant, la seva importància i el seu context i alhora volíem donar suport al treball que està duent a terme la Generalitat de Catalunya per declarar BCIN aquest conjunt arquitectònic”, ha apuntat la regidora de Cultura i Patrimoni, Nuria Ortiz, durant l’acte d’inauguració.

Ortiz també ha explicat que, perquè tothom tingui l’oportunitat de veure ja el Petit Museu, l’Ajuntament ha organitzat per aquest Nadal unes visites guiades dirigides al públic en general; i una gimcana familiar al Poblat HIFRENSA. Per participar en aquestes visites gratuïtes, previstes per als dies 21 i 28 de desembre i 4 de gener, a les 11 h; i en la gimcana familiar del 29 de desembre a les 11 h, cal fer reserva prèvia (més informació a www.culturaalabast.cat).

L’alcalde, Alfons Garcia, ha destacat que aquest nou equipament cultural és el primer museu d’arquitectura contemporània de Catalunya i que és fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament i el grup de recerca Centro de Análisis Integral del Territorio de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV). «És una fita més per millorar el Poblat HIFRENSA. La tasca de recuperació i restauració ha de continuar, perquè volem un Àster viu», ha conclòs l’alcalde.

L’Hospitalet de l’Infant posa, així, una nova pedra en el seu projecte estratègic i ideològic de sentar les bases per a difondre i promocionar la cultura de qualitat. El priemr pas ha estat l’organització, cada estiu, del Festival Internacional de Guitarra.

Victòria Bonet, filla de l’arquitecte. Foto: Tarragona21

La filla de l’arquitecte

Per la seva banda, la filla de l’arquitecte Antonio Bonet Castellana, Victòria Bonet, ha remarcat el fet que l’Ajuntament hagi apostat per «recuperar el patrimoni arquitectònic modern», perquè segons ha dit, «no és l’habitual» i ha dit que el seu pare estaria «orgullós de l’esforç conjunt» que han fet el consistori i la URV per tirar endavant aquest projecte. Durant el seu parlament, també ha agraït, emocionada, les mostres d’afecte que ha rebut per part d’actuals habitants del Poblat i per part d’ex alumnes de l’Escola Àster.

El Poblat HIFRENSA

Aquest conjunt arquitectònic disposava d’escola, biblioteca, club social, residència per a empleats solters, una zona esportiva i les dotacions d’infraestructura necessàries per proveir a 280 habitatges d’aigua potable, electricitat i gas. El conjunt està connectat mitjançant passos per a vianants i bicicletes, amb places públiques.

Les intencions del client que va encarregar la seva construcció consistien en crear un àmbit urbà perquè els treballadors i les seves famílies poguessin desenvolupar una vida individual, familiar i col·lectiva completes.

Jaume Garcia

S’acosten les dates del Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló

Les persones que visitin el 22è Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló, previst per als dies 22, 26, 28 i 29 de desembre, hi trobaran diverses novetats, segons ha destacat l’Associació Masia de Castelló. Aquesta entitat, que és la que l’organitza amb el patrocini de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ha establert dos torns d’accés al Pessebre, per distribuir els visitants i oferir-los una experiència més gratificant: un a les 18 h; i un altre a les 19 h.

En aquesta edició, s’hi representaran més de cinquanta escenes, amb les quals aquest poble medieval del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant recuperarà, com cada Nadal, la seva vida. Quatre d’aquestes escenes seran noves: la d’un llaurador amb ruc, la d’una sínia manual amb una família al complet, la de l’infern i la d’un pastor de muntanya. També hi haurà un canvi de recorregut, ja que s’ampliarà el circuit, per evitar cues i perquè els visitants puguin veure totes les escenes amb més comoditat.

D’altra banda, la gran carpa que s’instal·lava a l’entrada del Pessebre estarà situada enguany a la part superior, al costat de la sínia, perquè no tingui tant impacte visual. En el lloc de la carpa, hi haurà dues casetes de venda de begudes i de menjar.

Les entrades es poden comprar online a www.masiacastello.cat o a Castelló mateix, en arribar al poble, i tenen un preu de 5 euros, per als nens d’entre 4 i 9 anys; i de 8 euros, per a la resta de públic; per als menors de 4 anys, l’accés serà gratuït. L’entrada inclou un petit berenar, que s’oferirà en la gran carpa.

A més, enguany, l’organització ofereix un nou producte, que és l’Experiència del Pessebre dels Estels, que consisteix a passar el dia al pessebre i fer de figurant com un més. Aquesta experiència té un cost de 40 euros per adult (a partir de 12 anys), 20 euros per nen (de 4 a 11 anys) i és gratuït per a nens de 0 a 3 anys. Es pot contractar fins al 21 de desembre, a través del telèfon 689017854.

Un altre dels atractius d’aquesta edició del Pessebre és el concurs d’Instagram que convoca la Regidoria de Turisme per quart any consecutiu. Les bases d’aquest concurs de fotografia es poden consultar en el web www.hospitalet-valldellors.cat.

Com cada any, les persones interessades a visitar el Pessebre caldrà que s’apropin fins a Vandellòs, on se’ls indicarà com arribar amb el seu propi vehicle, per camí asfaltat, fins a l’aparcament, una gran zona condicionada per estacionar els vehicles fàcilment al poble de Castelló.

Castelló és un poble medieval del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, enclavat entre muntanyes, que quedà deshabitat a la meitat del segle XX. La seva decadència física s’aturà quan l’any 1997 es va constituir l’Associació Masia de Castelló i va organitzar el seu primer pessebre vivent.

Poc a poc Castelló, gràcies al Pessebre, ha recuperat carrers, parets, eres, cases i algun sostre, aleshores mig enrunats i amagats sota la vegetació. Però no només ha recuperat el seu aspecte físic, sinó també, cada Nadal, la seva vida, aquella que havia tingut a principis del segle passat, quan hi habitaven prop de 120 persones. Així doncs, a Castelló, per Nadal, hi torna a haver ferrer, baster, llatadores, canyisser, fuster… A l’era hi torna a haver garbes, al forn s’hi sent de nou el flaire del pa acabat de fer, a la taverna s’hi canta novament i el fum dalt al bosc del Tossalet delata la carbonera.

 

A punt la programació dels cursos de català del segon trimestre a l’Hospitalet

 

Els c

L’alumnat es podrà inscriure als cursos presencials de Bàsic 2 i Elemental 2, la continuació dels cursos que s’han dut a terme durant el primer trimestre

ursos de Bàsic 2 i Elemental 2 són dos dels nivells en modalitat presencial que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, per mitjà del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL), ofereix al municipi. D’aquesta manera, es dona una continuïtat als cursos de Bàsic 1 i d’Elemental 1 que ja s’han fet durant el primer trimestre. A més, els alumnes que ho prefereixin també tindran la possibilitat d’inscriure’s als cursos en línia que es fan a través de la plataforma del Parla.cat. En aquest cas, l’alumnat interessat podrà inscriure’s a qualsevol dels nivells d’intermedi i suficiència.

Les inscripcions per al nou alumnat seran els dies 16, 17 i 18 de desembre, de 16 a 20 h a la sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere (carrer Ramon Berenguer IV, 2). L’antic alumnat ja s’haurà matriculat a l’aula l’últim dia de classe. Els cursos del segon trimestre començaran entre el 8 i el 13 de gener i finalitzaran entre el 18 i el 20 de març, segons el tipus de modalitat que s’hagi escollit.

El Consorci per a la Normalització Lingüística obre les inscripcions per als cursos de català del segon trimestre a tot Catalunya mitjançant els seus 22 centres, amb una oferta centrada sobretot en els nivells inicials i bàsics, que són els que s’adrecen a oferir a la població immigrada la capacitació per entendre i poder usar el català. Amb aquesta oferta, el CPNL referma l’aposta per la llengua com a eina de cohesió social i l’acolliment lingüístic esdevé una via prioritària per atendre les persones d’origen estranger. En aquesta línia, i com a novetat, aquest segon trimestre, alguns dels serveis del CNL de Reus oferiran un nou curs adreçat a persones no alfabetitzades, l’Ep! Escolta i Parla.

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies