TARRAGONA 21

La residència per a la gent gran ‘Lo Parralet’ de Vandellòs, inaugurada oficialment

L’acte ha tingut lloc a l’entrada del nou equipament, situada al carrer Dr. Alfredo Simón 4; i ha anat a càrrec de l’alcalde del municipi, Alfons Garcia; de la regidora de Serveis Socials i Igualtat, Cristina Borràs; i del director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Francesc Tarragona.

Aquest dilluns 23 d’abril al migdia s’ha inaugurat oficialment la residència per a la gent gran “Lo Parralet” de Vandellòs. L’acte ha tingut lloc a l’entrada del nou equipament, situada al carrer Dr. Alfredo Simón 4; i ha anat a càrrec de l’alcalde del municipi, Alfons Garcia; de la regidora de Serveis Socials i Igualtat, Cristina Borràs; i del director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Francesc Tarragona.

La data escollida per l’Ajuntament per celebrar aquest acte «no ha estat escollida a l’atzar», tal com ha explicat la regidora Cristina Borràs en el seu discurs. I és que aquest mateix dia de l’any 2012 el consistori va inaugurar també els dos centres de dia del municipi.

Amb la posa en funcionament dels centres de dia i, ara, de la nova residència de Vandellòs, l’Ajuntament ha complert «uns dels seus compromisos amb la gent gran del municipi i de les seves famílies: el de posar al seu abast uns equipaments amb uns serveis de qualitat al costat de casa seva», segons ha argumentat Cristina Borràs.

En la mateixa línia s’ha pronunciat l’alcalde, Alfons Garcia, per qui el principal objectiu d’aquesta actuació és “afavorir l’envelliment de la ciutadania en el seu poble, el seu benestar social”. “Es tracta d’aconseguir que les persones grans continuïn convivint des d’uns espais igual de vinculats al poble i a la seva gent, de combatre la solitud de la gent gran i d’inserir aquest col·lectiu com una part de la vida associativa i dels hàbits i costums habituals”, ha argumentat l’alcalde.

La nova residència per a la gent gran és en funcionament des del passat mes de març i a hores d’ara té vuit persones usuàries. Disposa de 15 places i està situada a l’edifici del centre assistencial, on es troba el centre de dia, que es va haver de remodelar per encabir aquest nou servei. Per finançar-lo, l’Ajuntament va presentar a Enresa un projecte de cofinançament, per acollir-se a l’ordre ministerial de 2015, treballada per l’Asociación de de Municipios en Áreas de Centrales Nucleares (AMAC). Aquesta ordre ministerial fomenta les activitats destinades al desenvolupament local, a la diversificació econòmica i a la generació de llocs de treball.

La nova residència no té places públiques

Actualment, la nova residència és privada, no té places públiques. Tal com ha explicat la regidora de Serveis Socials, Cristina Borràs, els usuaris paguen la totalitat i de plaça i ara per ara només compten amb l’ajut municipal. La Regidoria de Serveis Socials ha demanat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya que hi hagi places concertades i està pendent de la resposta. També resta a l’espera que el centre estigui acreditat per l’administració catalana per atendre a persones beneficiàries de les prestacions econòmiques vinculades a la Llei de la Dependència.

Per aquest motiu, la regidora Cristina Borràs ha aprofitat la presència a l’acte inaugural del director dels Serveis Territorials d’aquest departament de la Generalitat per  «reclamar el que justament els pertoca als usuaris: poder disposar d’una plaça pública als centres de dia i a la nova residència per a la gent gran», segons ha dit.

Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Francesc Tarragona, ha valorat en el seu parlament «la bona aposta que ha fet el govern municipal pel benestar social i la qualitat de vida de les persones grans del poble» i ha afirmat que prenia nota de la reivindicació. «Des de la Generalitat procurarem que la nova residència pugui tenir places concertades, tenint en compte l’equilibri territorial; i intentarem ajudar al màxim per fer-ho possible», ha assegurat.

Gairebé 600 escolars han celebrat el Dia de l’Arbre a l’Hospitalet de l’Infant

Un moment de la plantada infantil

Els alumnes de l’Escola Mestral de l’Hospitalet de l’Infant han celebrat aquest divendres 20 d’abril el Dia de l’Arbre. Durant el matí, aquests prop de 600 nens i nenes, repartits per grups, han plantat vegetació a diversos punts del poble. En total, s’ han plantat 350 pins a la zona de l’ Alcantarilla Gran, 350 pins a l’ermita de Sant Roc, 25 xops a la Punta del Riu i plantes aromàtiques a l’escola (lavanda i romaní). Per fer-ho, han comptat amb l’ajut dels seus mestres i de l’equip de Medi Ambient del consistori.

L’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) també ha col·laborat en el desenvolupament d’aquesta tasca, en la qual han participat l’alcalde, Alfons Garcia; la regidora d’Ensenyament, Núria Ortiz; i la directora de l’escola, Magda Salsench.

Aquesta és una activitat que organitza cada any aquest centre educatiu, amb el patrocini de l’Ajuntament, per conscienciar els infants sobre la importància de conservar i cuidar el medi ambient.

Treballs per posar a punt les platges, de cara a l’inici de la temporada d’estiu

Els treballs els està duent a terme la brigada municipal, per encàrrec de la Regidoria d’Obres i Serveis.

L’Ajuntament està habilitant una escala de formigó per facilitar l’accés a la Platja de l’Arenal, a la zona de l’Espigó. Els treballs els està duent a terme la brigada municipal, per encàrrec de la Regidoria d’Obres i Serveis, que ha decidit habilitar aquesta escala “per evitar que els usuaris de la platja utilitzin la rampa destinada als camions i tractors de neteja, la qual cosa provocava relliscades”, tal com ha explicat la regidora Elidia López.

Aquesta és una de les actuacions que està duent a terme el consistori per posar a punt les platges, amb vista a l’inici de la temporada d’estiu. Amb aquest objectiu, aquests dies s’estan retirant també restes de posidònia, que s’havien acumulat a la sorra. En els propers mesos, a més, tal com es va explicar en la presentació del projecte de millora de les platges del municipi que va tenir lloc el passat 5 d’abril al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant, s’executaran les primeres actuacions previstes en aquest pla: la instal·lació d’un baby point a la Platja de l’Arenal, un lloc per donar atencions als infants en les condicions més confortables i sense causar molèsties als altres usuaris de la platja; i el condicionament de la zona d’accés a la platja de l’Almadrava des de l’escala que baixa de l’aparcament, per habilitar-ne un espai verd. També es preveu renovar els cartells informatius a totes les platges i col·locar-hi nous estacionaments de bicicleta.

Per reordenar les platges, millorar l’estètica del conjunt i oferir comoditat als usuaris, així mateix, s’homogeneïtzaran les passeres, perquè en els punts d’accés importants que tenen continuïtat amb el traçat urbà, concentrin els serveis mínims (dutxa, papereres i lavabo).

19 alumnes de Tarragona arriben a la final del concurs literari ‘Ficcions’

La desena edició del concurs literari Ficcions ha presentat ja el seu llistat de finalistes. De les més de 900 històries completes que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat els 168 grups finalistes: 94 a Catalunya (154 alumnes), 39 al País Valencià (62 nois i noies) i 35 grups a les Illes Balears (un total de 54 estudiants).

El concurs literari juvenil Ficcions, l’aventura de crear històries va tancar la seva desena edició el passat 26 de març amb una participació rècord de 3.593 participants d’entre 14 i 18 anys d’arreu de Catalunya (2.424 alumnes), País Valencià (553 alumnes) i Illes Balears (616 alumnes) provinents de 314 centres educatius diferents. Aquestes xifres suposen un rècord absolut en la història del concurs, ja que el resultat de participació s’ha incrementat més d’un 23% respecte a la novena edició. A la demarcació de Tarragona la participació d’aquesta edició de Ficcions ha arribat als 166 alumnes de 21 centres educatius, dels quals 13 grups formats per 19 joves han aconseguit arribar a la final.

L’acte de lliurament de premis de Catalunya, l’últim dels cinc que s’han organitzat dins el marc d’aquest concurs, tindrà lloc el proper dimecres 23 de maig a partir de les a La Pedrera–Casa Milà de Barcelona. Durant l’esdeveniment, es farà entrega dels premis territorials a les millors històries de cada vegueria, es premiarà al professor/a més motivador/a de cada territori –Balears, País Valencià i Catalunya– i, finalment, s’entregaran els premis a la primera i segona millors històries, així com el Premi Especial Ciutat de Barcelona, que consisteix en un iPad. La resta de finalistes rebran un diploma com a reconeixement de la feina feta i a la seva participació a Ficcions 2018.

Organitza AMIC, compromís amb l’educació

El concurs Ficcions, l’aventura de crear històries, que enguany arriba a la desena edició, és una iniciativa de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) per promoure la lectura i l’escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana.

Llistat de finalistes de la demarcació de Tarragona (19 finalistes / 13 grups)

 • Grup annaduart03, del Col·legi Sagrat Cor d’Amposta
 • Grup awesomemix2, de l’IES Collblanc de Tarragona
 • Grup Crime, de l’IES Baix Camp de Reus
 • Grup Gumaaliagas, de l’Escola Puigcerver de Reus
 • Grup Lliris Blancs, de l’IES Joaquin Bau de Tortosa
 • Grup marinavidal, de l’IES Jaume Huguet de Valls
 • Grup Mario Aragonès, de l’IES Berenguer d’Entença de Vandellòs I L’Hospitalet de L’Infant
 • Grup marmartineezz, de l’IES Lluís Domènech i Montaner de Reus
 • Grup noelia•&alba, de l’IES Vila-seca de Vila-Seca
 • Grup paula20112000, de l’IES Lluís Domènech i Montaner de Reus
 • Grup PolVaCi, del Col•legi Sagrat Cor d’Amposta
 • Grup RutJasmin, de l’IES Mediterrània d’El Vendrell
 • Grup TheJ, de l’IES Joaquin Bau de Tortosa

La 9a Feria Rociera se celebrarà aquest cap de setmana a l’Hospitalet de l’Infant

La Plaça dels Pins de l’Hospitalet de l’Infant acollirà la 9a Feria Rociera aquest cap de setmana, del 20 al 22 d’abril. La festa començarà a les 20.30h amb l’encesa de l’enllumenat, a càrrec de la regidora de Turisme, Elidia López; i de Blanca Redondo, la presidenta de l’Associació d’Amics de la Fira d’Abril de l’Hospitalet de l’Infant, que és l’entitat local que organitza aquest esdeveniment, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de diverses entitats locals i empreses. Després hi haurà diverses actuacions musicals.

Dissabte la festa continuarà amb la “missa rociera”, a més de diferents actuacions. I diumenge hi haurà l’espectacle eqüestre, entre altres propostes.

A més, durant els tres dies, hi haurà una desena de casetes instal·lades a la plaça, amb música de sevillanes i menjars típics d’Andalusia.  El programa d’actes es pot consultar al web municipal: www.vandellos-hospitalet.cat

Nou parc infantil a la Plaça de l’Almadrava de l’Hospitalet de l’Infant, dedicat a les figures festives del poble

El perc infantil es va inaugurar dissabte passat, amb un disseny únic i exclusiu.

Dissabte passat, 14 d’abril,  a les 12 h, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va inaugurar oficialment el nou parc infantil de la Plaça de l’Almadrava de l’Hospitalet de l’Infant. El nou parc infantil té un disseny únic i exclusiu i està dedicat a les figures festives del poble, que van ser presents a l’acte. Consta de diversos elements  lúdics, adaptats als usuaris menors de 3 anys i als nens i nenes més grans. En concret,  inclou: un tobogan amb la forma del Cavallet de Mar, un gronxador amb els gegants de l’infant Pere i de la Blanca d’Anjou (una figura a cada costat), dos jocs de molla (un amb forma de balena i l’altre amb forma de cavallet de mar) i una torre-tobogan inspirada en l’hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant.

La figura del Frare Celestí dóna la benvinguda als infants a l’entrada principal del parc, que ara té una superfície més àmplia (ocupa una quarta part més, aproximadament) i conté al seu interior els bancs i els arbres, perquè hi hagi zones d’ombra. A més, hi ha jocs tradicionals pintats al terra ( la xarranca i el tres en ratlla).

El terra simula el mar i és de colors vius i de cautxú, per garantir la seguretat dels nens. Els materials utilitzats per als jocs són d’alta qualitat i resistència  i s’han fabricat d’acord a les normatives europees de seguretat.

L’empresa encarregada d’executar aquest projecte ha estat LAPPSET España, per un import de 58.000 euros, aproximadament.

Amb aquest parc dedicat a les figures festives de l’Hospitalet de l’Infant, l’Ajuntament vol divulgar els elements propis de la cultura local entre els infants, per tal de reforçar el sentiment de pertinença al poble, segons van explicar l’alcalde, Alfons Garcia; i la regidora de Cultura, Núria Ortiz, a la inauguració.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Arola Editors publiquen un llibre sobre la Guerra Civil al coll de Balaguer

El proper divendres, 13 d’abril, a les 19 h, es presentarà el llibre La Guerra Civil al Coll de Balaguer 1936-1939 a la Sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant. L’acte anirà a càrrec dels autors d’aquesta obra, editada per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i per Arola Editors: Adrián Cabezas (que l’ha coordinada), Joel Ametlla, Jordi Solé i Alfons Tejero.

L’obra recull d’una manera divulgativa el resultat del Pla especial de protecció de les restes de la Guerra Civil del coll de Balaguer, un treball complet d’inventari de totes les restes d’aquest període a  banda i banda del coll, que l’Ajuntament va encarregar al Grup de Recerca i Investigació dels Espais de la Guerra Civil (GRIEGC) i que va ser presentat l’any 2015. “Aquest estudi ha permès no només documentar i preservar el patrimoni, sinó iniciar les tasques de catalogació dels diferents tipus de restes: fortificacions, trinxeres, nius de metralladora, polvorins, refugis, etc. i, tan important com aquesta tasca, fer-ne difusió i dur a terme visites per a aportar coneixement i identitat a la nostra ciutadania. I, sobretot, ha permès no caure en l’oblit i recuperar la memòria d’aquest conflicte bèl•lic en tota l’amplitud”, segons explica l’alcalde, Alfons Garcia, al pròleg del llibre.

En el capítol d’agraïments, els autors de l’obra, remarquen: “Aquest conjunt fortificat té un alt valor, ja que representa un dels vestigis més grans que encara es conserven a Catalunya, amb més de cinc-cents elements, equiparant-se fins i tot a conjunts fortificats molt més coneguts, com són els de la zona del riu Ebre. Per aquest motiu, aquestes fortificacions no poden quedar en l’oblit, i d’una manera o d’altra s’ha d’intentar recuperar tot aquest ric i extens patrimoni, així com donar-lo a conèixer a les futures generacions”.

La publicació, promoguda per la Regidoria de Cultura i pel Consell editorial municipal, també inclou una introducció històrica al coll de Balaguer; i una altra part dedicada al fet històric de la Guerra civil de 1936-38 a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i als bombardejos aeris que va patir la població civil. Tot aquest contingut s’acompanya d’imatges en color, plànols i mapes per facilitar-ne la comprensió i la identificació dels principals elements fortificats.

Les persones interessades a adquirir aquesta obra ho podran fer a les biblioteques municipals i a llibreries.

S’inicia la campanya ‘Taps i Material d’Escriptura Solidari’

L’Associació d’Afectats de Fibromiàlgia de l’Hospitalet de l’Infant, ASHOFI, ha posat en marxa la campanya “Taps i Material d’Escriptura Solidari”, amb el suport de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de la Regidoria de Medi Ambient.

L’objectiu d’aquesta campanya és recordar i conscienciar la població de la importància de reciclar i incentivar-la a fer-ho, donant una segona vida útil als taps i material d’escriptura, i i participant en iniciatives solidàries que permeten ajudar aquells que ho necessiten.

Les entitats beneficiàries d’aquesta campanya són l’Associació Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre i la Fundació Noelia de Tarragona.

L’Associació Jeroni de Moragas, és un associació dedicada a crear els serveis necessaris per a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, ja siguin terapèutics, educatius, laborals o residencials.

La recollida de material d’escriptura gastat i tots els taps i tapes que no compleixin amb els requisits demanats per l’associació Jeroni de Moragas seran destinats a la Fundació Noelia, que té com a objectiu recaptar fons per avançar en la investigació i trobar la cura per a tots aquells nens que pateixen Distròfia Muscular Congènita per Dèficit de Col·lagen VI.

Uns 900 tastets servits a Vandellòs, en la II Diada de les Jornades gastronòmiques d’interior

El mal temps va obligar a celebrar la jornada al poliesportiu.

Al voltant de 900 tastets és el que van servir en total ahir diumenge, 8 d’abril, a Vandellòs, la Cooperativa Agrícola de Vandellòs i els nou establiments que participen en les II Jornades gastronòmiques d’interior, organitzades per la Regidoria de Turisme de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Aquesta xifra representa “un èxit”, tenint en compte les males condicions meteorològiques, que van obligar a celebrar la Diada inaugural de les Jornades al pavelló poliesportiu del poble, en lloc de fer-ho a la Plaça Drs. Gil-Vernet, tal com estava previst, segons ha destacat la regidora de Turisme, Elidia López.

“Des de la Regidoria de Turisme volem agrair al públic, procedent de dins i fora del municipi, la seva assistència i felicitar als restauradors per les seves elaboracions culinàries, saboroses i fetes amb productes de la terra de qualitat, amb molta cura”, ha afirmat Elidia López.

Ella i l’alcalde, Alfons Garcia, acompanyats dels restauradors, van ser els encarregats d’inaugurar oficialment les Jornades amb aquesta diada gastronòmica en què es van poder menjar miniclotxes, elaborades per la Cooperativa agrícola de Vandellòs, i els tastets cuinats pels nou establiments que fins al 22 d’abril participaran en les jornades, a un preu de 2 euros (6 són de l’Hospitalet de l’Infant: Deviteca Botiga de menjars, La Perla Negra, Le P’tit Normand, Pizzeria Amalfi, Restaurant de l’Hotel Sancho i Restaurant Nàutic; 2 són de Masboquera: Casal de Masboquera Paco Boix i El Rebost de la Nuri; i un de Pratdip: La Cuina d’en Carlos).

També hi va haver actuacions en directe (dels Batukets de l’Hospitalet de l’Infant i de Cover HMusic) i es va sortejar un lot de productes locals, gentilesa de l’Agrobotiga de Vandellòs; i un val de 30 euros, per consumir als establiments de l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, que va regalar aquesta entitat.

D’aquesta manera, es va donar el tret de sortida a la 2a edició de les Jornades gastronòmiques d’Interior, l’objectiu de les quals és “promoure el consum als establiments de restauració del municipi i fomentar-hi l’activitat econòmica durant aquests primers mesos de l’any, previs a l’estiu”, tal com van assenyalar l’alcalde i la regidora de Turisme.

 

Recordem que fins al 22 d’abril, els nou establiments participants oferiran menús especials a uns preus que oscil·len entre els 9 i els 35 euros. Aquests menús tenen com a ingredients principals productes i plats de la terra, com ara porc senglar, arròs de tros, ceps, fruits secs, calçots, cargols, carxofes, peus i galtes de porc, etc.

Entre les persones que consumeixin quatre menús especials, se sortejarà un menú per a dues persones. Les bases del sorteig i la informació detallada dels tastets de la Diada i els menús de les jornades es poden consultar a: www.hospitalet-valldellors.cat; i www.vandellos-hospitalet.cat

Pla per millorar les platges de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

 

Recreació de la intervenció que es farà a la platja de l’Almadrava

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant té un pla per millorar les platges, que durà a terme en diferents fases. Per saber quines són les actuacions més adequades i disposar d’una anàlisi de la demanda i d’una estimació de l’impacte econòmic de les platges, la Regidoria de Turisme va encarregar-ne l’any passat un projecte integral a una empresa especialitzada en el desenvolupament de projectes turístics.

Tenint en compte les propostes transversals incloses en aquest estudi, el consistori té previst realitzar ja algunes millores a les platges del municipi, de les quals podran gaudir aquest estiu els usuaris.

Futur baby point a la platja de l’Arenal

Tal com va explicar ahir dijous 5 d’abril la regidora de Turisme, Elidia López, durant la presentació pública del projecte de millora de les platges del municipi que va tenir lloc al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant, aquestes primeres actuacions consisteixen en la instal·lació d’un baby point a la Platja de l’Arenal, un lloc per donar atencions als infants en les condicions més confortables i sense causar molèsties als altres usuaris de la platja; i en el condicionament de la zona d’accés a la platja de l’Almadrava des de l’escala que baixa de l’aparcament, per habilitar-ne un espai verd. També es preveu renovar els cartells informatius a totes les platges i col·locar-hi nous estacionaments de bicicleta.

Per reordenar les platges, millorar l’estètica del conjunt i oferir comoditat als usuaris, així mateix, s’homogeneïtzaran les passeres, perquè en els punts d’accés importants que tenen continuïtat amb el traçat urbà, concentrin els serveis mínims (dutxa, papereres i lavabo).

“L’objectiu final de tota la tasca que estem impulsant des de la Regidoria de Turisme és que el municipi sigui una destinació de referència per als potencials visitants” va afirmar la regidora Elidia López. “Les platges del municipi, amb la qualitat de les aigües transparents i de la sorra, la tranquil·litat i el seu entorn quasi verge com a virtuts més destacades són, ara mateix, el principal atractiu de la destinació. Cal utilitzar les platges com un ganxo que ens permeti atraure visitants per ensenyar-los la resta de potencialitats del municipi: la cultura, el senderisme, les activitats esportives de mar i muntanya, etc”, ha argumentat la regidora de Turisme.

Conjunt de passeres

Els usuaris de les platges es gasten gairebé 3 milions d’euros al municipi

El projecte integral de les platges encarregat per la Regidoria de Turisme conté una anàlisi del perfil dels usuaris, dels seus hàbits de consum; així com una avaluació dels elements de les platges (la tranquil·litat, la neteja de l’aigua i de la sorra són els més valorats), una estimació de l’impacte econòmic de les platges i una anàlisi de la gestió econòmica. D’aquest estudi, se n’extreuen les oportunitats de millora i de creixement i les propostes d’actuació estratègiques i els elements clau per definir el model de platja.

Un moment de la presentació pública del pla de millora

Aquestes són algunes de les principals conclusions que s’inclouen en aquest treball i que van donar a conèixer ahir els representants de la consultora que l’ha elaborat (Desarrollo de Proyectos Turísticos 21, SL), Xavier Vall de Porcioles i Ana Mira: el municipi ha tingut a la temporada 2017 un total de 368.000 usuaris a les platges. La de l’Arenal és la que més usuaris concentra (el 61%), seguida de la de l’Almadrava (18%), la del Torn (14%) i la de la Punta del Riu (7%). El 50% dels usuaris són turistes, el 28% residents i el 22% excursionistes. Per nacionalitat, el 62% dels usuaris són nacionals, seguits per un 22% de francesos. El 71,2% dels usuaris són famílies. Per als turistes, la qualitat de les platges és la principal motivació en un 4.49 sobre 5.

De l’estudi d’impacte econòmic, fet a partir de les dades de 1.052 enquestes realitzades, es desprèn que la despesa estimada que els usuaris de les platges realitzen al municipi és d’un total de 2,9 milions d’euros, aproximadament (694.538 euros, a les platges; i 2,2 milions euros, al municipi).

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant se suma a la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física

Les entrades a la Piscina Municipal Coberta, al gimnàs i a les pistes de pàdel, tennis i frontó tindran un cost d’ 1 euro.

L’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat per al proper dissabte, dia 7 d’abril, un seguit d’activitats amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física.

Aquestes propostes tindran lloc de les 11 a les 13 hores, a la Zona Esportiva Àster de l’Hospitalet de l’Infant i a la Zona Esportiva de Vandellòs i estan pensades per gaudir en família. Consisteixen en jocs i exercicis de psicomotrocitat (pre-esportius), per practicar amb els nens i nenes nascuts del 2012 al 2014; i en jornades de pàdel i tennis, per compartir amb els infants nascuts a partir del 2011.

Aquest mateix dia, amb l’objectiu també de fomentar l’activitat física, les entrades a la Piscina Municipal Coberta, al gimnàs i a les pistes de pàdel, tennis i frontó tindran un cost d’ 1 euro.

Més informació, al telèfon 977 82 05 23.

D’altra banda, igualment per commemorar el Dia Mundial de l’Activitat Física, l’Àrea Bàsica de Salut Vandellòs-L’Hospitalet (ABS) ha organitzat dues caminades populars per aquest divendres 6 d’abril: una a Vandellòs, que tindrà com a punt de sortida l’entrada del consultori mèdic local; i una altra a l’Hospitalet de l’Infant, que arrencarà davant del CAP del poble. Aquestes “rutes saludables”, que és com han estat batejades, començaran a les 10 hores.

Les Jornades de Salut 2018, aquest mes d’abril a l’Hospitalet de l’Infant

Per aquest mes d’abril, el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) i l’Àrea Bàsica de Salut Vandellòs-L’Hospitalet han organitzat, amb la col·laboració del Campus Extens de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de la Regidoria de Cultura, les Jornades de Salut 2018.

Aquestes jornades consten de tres conferències, previstes per als propers dilluns del mes d’abril, a les 19.30h, a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet.

La primera, la del dilluns 9 d’abril, es titula “Del model de seguretat social al sistema nacional de salut” i anirà a càrrec de la directora del CAP, Mireia Garcia-Villarubia.

La segona, la del dilluns 16 d’abril, tractarà sobre l’Estratègia Nacional d’Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC) i la impartirà Esther Morales, adjunta d’infermeria del CAP.

I de la tercera i darrera xerrada, la del dilluns 30 d’abril, se n’ocuparà Alba Sabaté, infermera del CAP, que parlarà de “L’evolució de la infermeria al llarg dels anys”.

Susanna Sarrà presenta el seu llibre ‘Música en escuela infantil’

Susanna Sarrà és professora de l’Escola Municipal de Música de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Susanna Sarrà, titulada en cant i musicoterapeuta, actualment professora de l’Escola Municipal de Música de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ha escrit el llibre ‘Música en escuela infantil’. És una investigació en musicoteràpia preventiva i estimulació musical realitzada principalment amb nens de les llars d’infants municipals. El llibre, editat per Círculo Rojo, té dues parts: la teòrica i la pràctica o treball de camp. Inclou orientacions en avaluacions i activitats a l’aula.

L’objectiu d’aquest treball ha estat, segons explica l’autora a la introducció, “recopilar i donar a conèixer com la música pot ser una fantàstica eina per estimular i promoure el desenvolupament en nens amb edats compreses entre els 0 i els 3 anys”.

L’autora el presentarà aquesta setmana al municipi: demà dijous 5 d’abril, a les 19h, a Ca la Torre de Vandellòs; i divendres, 6 d’abril, a les 19h, a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet.

L’Ajuntament presentarà aquest dijous el projecte de millora de les platges del municipi

Platja de l’Arenal a l’Hospitalet de l’Infant.

Aquest dijous, 5 d’abril, tindrà lloc la presentació del Projecte de millora de les platges del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. L’acte, convocat per la Regidoria de Turisme i obert a tothom, és previst a les 19:00h a la Sala Bonet i Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant.

En la presentació es donarà a conèixer als assistents el pla per millorar les platges del municipi que té l’Ajuntament, que durà a terme en diferents fases. Per saber quines són les actuacions més adequades i disposar d’una anàlisi de la demanda i d’una estimació de l’impacte econòmic de les platges, la Regidoria de Turisme va encarregar-ne un projecte integral a una empresa especialitzada en el desenvolupament de projectes turístics.

Tenint en compte les propostes transversals incloses en aquest estudi, el consistori té previst realitzar ja algunes millores a les platges del municipi, de les quals podran gaudir aquest estiu els usuaris. En l’acte s’hi explicarà en què consistiran aquestes primeres actuacions i les principals conclusions de l’estudi, que conté una anàlisi del perfil dels usuaris, dels seus hàbits de consum; així com una avaluació dels elements de les platges, una estimació de l’impacte econòmic de les platges i una anàlisi de la gestió econòmica. D’aquest estudi, se n’extreuen les oportunitats de millora i de creixement i les propostes d’actuació estratègiques i els elements clau per definir el model de platja.

El 6 d’abril, ‘La nit de la Geografia’, a la Masia de Castelló

El dia 6 d’abril tindrà lloc ‘La nit de la Geografia’. Es tracta d’una iniciativa de l’Association of Geographical Societies in Europe (EUGEO) i de la Societat Catalana de Geografia. L’activitat proposada, ‘La Masia de Castelló: un projecte de recuperació d’un nucli abandonat’, està organitzada pel Departament de Geografia de la URV i la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV),amb la col·laboració de l’Associació Masia de Castelló i de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

L’objectiu és donar a conèixer el projecte de recuperació del poble abandonat de la Masia de Castelló (situat a 4 km del nucli urbà de Vandellòs) i debatre sobre el seu futur. Es posarà especial èmfasi en el treball de base per a l’elaboració d’un pla urbanístic elaborat per Sergi Saladié i Alba Font (Departament de Geografia de la URV), que pretén establir, fruit d’un procés de participació i debat públic, els usos, equipaments i serveis necessaris per tal de consolidar el projecte de recuperació del nucli i el seu entorn.

Durant l’activitat també es reflexionarà sobre el paper de la Geografia i del geògraf en relació amb el planejament territorial, l’urbanisme, el medi ambient i la sostenibilitat del nostre model de desenvolupament.

A més, hi ha previst un berenar-sopar (llonganissa a la brasa, pa, aigua, vi i postres), que té un cost de 3€.

Les persones interessades a participar en aquesta activitat, s’hi ha d’apuntar, enviant un correu electrònic a: oscar.saladie@urv.cat. La data límit per fer la inscripció és el 31 de març.

Nois i noies aprenen el tradicional art d’elaborar la Mona

Imatges dels tradicionals tallers tant a L’Hospitalet (superior) com a Vandellòs (inferior).

Per Setmana Santa, la Regidoria de Cultura de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat els tradicionals tallers de mones per als més petits. A l’Hospitalet de l’Infant, amb la col·laboració del Grup de Dones Blanca d’Anjou, l’AMPA Llastres i el forn de pa Desumvila; i a Vandellòs, amb la col·laboració de l’AMPA Vall de Llorers i la Fleca Sadó.

En el cas de l’Hospitalet de l’Infant, va tenir lloc dilluns 26 de març, a les 17h, a la plaça del Pou (s’havia de fer a la Plaça Catalunya, però es va canviar perquè feia molt vent) i hi van participar 350 nens i nenes. I en el cas de Vandellòs s’ha dut a terme aquest dimarts a les 10:30 hores, a la Plaça Catalunya, i hi han participat 75 nens i nenes.

En aquestes tallers han elaborat una mona a l’estil tradicional, és a dir, amb massa de brioix i ous durs.

Aleix Toda i Elena Calvillo guanyen la prova d’ultraresistència UT Llastres, a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Aleix Toda Mas, del club Borges Trail-AAEET, va ser el guanyador de lacursa nocturna ‘L’Almadrava’. Foto: Jordi Santacana

Aleix Toda Mas, del club Borges Trail-AAEET, en la categoria masculina; i Elena Calvillo Arteaga, del club BEALAK, en la categoria femenina, han guanyat la UT Llastres, la prova d’ultraresistència organitzada pel Club Centre Excursionista Serres del Mestral i el Centre Cultural, Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV), amb el suport de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Aleix Toda, de Mont-roig del Camp, ha completat les tres proves de què constava l’ultra (la nocturna, anomenada “L’Almadrava” i disputada el divendres 23 de març, de 17 km; la “Llastres”, de 50 km i disputada el dissabte 24 de març; i “La Portella Clàssica”, del diumenge 25 de març, de 24 km) en un temps de 11:12:25; i Elena Calvillo, del País Basc, en un temps de 13:50:32.

Aleix Toda, primer, va tenir com a companys al podi masculí a Albert Giné i David Arredondo. Foto: Ramon Ferrer

El podi masculí el van coronar també Albert Giné Cid, de Trail Roquetes Associació Esportiva i Cultural, que va quedar en 2n lloc, amb un temps d’11:47:34; i David Arredondo Rovira, del club Corredoresvalls.cat, que va quedar 3r, amb un temps d’11:52:01.

Elena Calvillo Arteaga es va veure acompanyada al podi femeni per Sílvia Ainhoa Trigueros i Tati Orquiola. Foto: Ramón Ferrer

Al podi femení, Silvia Ainhoa Trigueros, va ocupar el 2n lloc amb un temps de 13:55:57; i Tati Orquiola, del Club Excta. Trail Tarraco, va ocupar el 3r lloc amb un temps de 13:58:12.

Els guanyadors de La Portella Clàssica, que forma part del Circuit de Curses per Muntanya Camp de Tarragona, van ser Lluisma Mas, del Club BTT Montbike, amb un temps de 2:42:20, en la categoria masculina; i Mercedes Arcos, del Club Muntanyenc Sant Cugat, amb un temps de 3:18:51, en la categoria femenina.

En la Portella Express, que també puntuava al Circuit de Curses per Muntanya Camp de Tarragona, els vencedors van ser: Eduard Barrios, del club AAEET Valls Secció de Muntanya, amb un temps d’1:44:54; i Marta Martínez, del club Ass. Esp. Cara Nord, amb un temps de 2:15:18.

Els organitzadors d’aquest esdeveniment esportiu que s’ha celebrat aquest cap de setmana del 23 al 25 de març a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han destacat el nombre total de participants: més de 700, entre totes les proves celebrades; i de voluntaris (uns 200), així com la “valentia” i “l’esforç” de les persones que van prendre part dissabte en la cursa “Llastres”, perquè van haver de patir unes condicions meteorològiques molt adverses, de vent molt fort, pluja i fred.

Més informació sobre les classificacions i fotos a: www.utllastres.com

Més de 300 participants a l’Eutichesbook 2018, malgrat la pluja i el vent

La meitat dels participants va completar-ne el recorregut sencer, que va començar i acabar a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

A pesar del mal temps, es va poder celebrar l’Eutichesbook 2018, un esdeveniment motociclista no competitiu per carreteres interiors obertes al trànsit que travessen les Muntanyes de la Costa Daurada, els Ports, el Priorat i les Muntanyes de Prades.

Els més de 300 inscrits es van aplegar divendres passat, 23 de març, a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, que va ser el centre neuràlgic d’aquesta zona. Al pavelló esportiu de l’Hospitalet de l’Infant, s’hi van fer les verificacions tècniques i administratives i l’acte oficial de benvinguda als participants, al qual van assistir l’alcalde, Alfons Garcia; i la regidora d’Esports, Cristina Borràs.

L’endemà, el dissabte 24 de març, es va donar el tret de sortida a aquest esdeveniment, que era la primera vegada que se celebrava a la demarcació de Tarragona, a partir de les 7 del matí, davant de l’institut de l’Hospitalet de l’Infant. Des d’allí, els motociclistes van iniciar un itinerari, que se’ls va donar a conèixer el mateix dia, de 650 km aproximadament, per carreteres, ports de muntanya i camins “asfaltats” de muntanya de gran bellesa paisatgística,. Com a única ajuda, van tenir un llibre de ruta, el roadbook, en què s’indicaven els controls de pas obligatoris per on havien de passar.

Segons ha informat Artur Aragonès, el president del Club Esportiu Eutiches, l’entitat que va organitzar la prova junt amb l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la meitat dels participants no van completar el recorregut, a causa de les condicions meteorològiques adverses (va ploure i va bufar el vent). Els que sí ho van fer van acabar “molt satisfets” d’haver aconseguit complir el repte, ha afegit Aragonès.

En finalitzar la prova, tots els participants van poder gaudir d’un sopar al pavelló poliesportiu de l’Hospitalet de l’Infant.

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’adhereix a l’Hora del Planeta

Aquest dissabte, l’Ajuntament apagarà els llums dels edificis municipals de Ca la Torre i de l’hospital gòtic, de les 20.30 a les 21.30h.

El dissabte 24 de març, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’afegirà a milions de persones d’arreu del planeta per celebrar l’Hora del Planeta que promou WWF; i de les 20.30 a les 21.30h apagarà els llums de dos edificis municipals emblemàtics, per mostrar el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic. En concret, durant aquesta hora estaran apagats els llums de les façanes de Ca la Torre de Vandellòs, la casa pairal que acull actualment un centre d’interpretació de la història del poble i l’arxiu històric municipal; i de l’hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant, un conjunt monumental que data de 1344 i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

En sumar-se a aquesta iniciativa i animar la ciutadania a fer-ho també, el consistori participarà en un moment simbòlic, que no pretén produir un estalvi d’energia durant una hora, sinó cridar l’atenció sobre els reptes als quals fa front el nostre planeta i recordar que canviar pel clima està en les nostres mans.

Més informació a: www.horadelplaneta.es

Una delegació de la ciutat alemanya de Lubmin ha visitat Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip

Una delegació del municipi alemany de Lubmin han visitat aquesta setmana els municipis de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip per conèixer les actuacions que s’hi estan duent a terme per diversificar l’economia d’aquesta zona que aglutina la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori (MIDIT).

Aquesta és una matèria que també interessa molt als representants del sector públic i privat de Lubmin, un municipi que pertany a l’estat federat Land, de Mecklengurgo-Pomerania occidental, sobretot arran del tancament de la central nuclear de Greifswald, l’any 1990. Aquest municipi es va mancomunar amb els altres dos municipis afectats pel tancament de la central (Rubenow i Krösslin) i amb l’empresa de la central, EWN, per promoure la zona com una ubicació industrial lligada a l’energia i la tecnologia i alhora com un lloc atractiu per viure i visitar.

Per conèixer les experiències relacionades amb el procés de diversificació econòmica viscudes per aquest municipi alemany, cal recordar que al maig de 2016, una delegació de 13 persones, integrades per representants dels ajuntaments de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip i empreses del territori, van participar en el primer viatge d’intercanvi, organitzat per la MIDIT i subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social (Servicio Público de Empleo Estatal), en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals 2015.

En el seu viatge d’intercanvi, la delegació alemanya, formada per representants de l’Ajuntament de Lubmin, de la central nuclear EWN, del port industrial i del sector turístic i empresarial de la ciutat, s’han interessat sobretot pels plans de desenvolupament local dels municipis que aglutina la Mancomunitat, així com per les seves accions orientades al desenvolupament i a la promoció turística.

Des del dilluns 19 de març fins al dijous 22 de març, han estat allotjats a l’Hospitalet de l’Infant i han visitat el Centre de visitants de l’Hospital Coll de Balaguer, el port esportiu, el Viver d’Empreses i la nau industrial de l’empresa Hawo Fruits al polígon industrial, de l’Hospitalet de l’Infant. També han visitat el Centre Tecnològic Mestral per conèixer el procés de desmantellament de la central nuclear Vandellòs I, les oficines turístiques de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip; l’empresa Cerima Cherries i el Càmping Alberg de Tivissa; i els cellers del territori. Durant aquests dies, a més, han participat en diverses taules rodones en què representats públics i privats del territori de la MIDIT els han informat de les línies de treball en marxa.

Segons ha afirmat el president de la MIDIT i alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, aquests intercanvis d’experiències “són molt útils i interessants, perquè permeten prendre nota de les lliçons apreses i de les conclusions extretes, amb vista a poder-les aplicar en el propi territori”. Per aquest motiu, ha dit, espera que la relació i “la comunicació fluïda” entre els municipis que formen part de la Mancomunitat i el municipi de Lubmin es mantinguin.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies