TARRAGONA 21

Més de 1.100 signatures per reclamar la millora de l’assistència mèdica a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Les persones signants han subscrit un document en què reclamen la millora dels serveis que depenen de la Delegació Territorial de Salut del Camp de Tarragona i del Grup Sagessa.

La campanya de recollida de signatures per a la millora de l’assistència mèdica a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant en general; i per a la millora del servei de pediatria en especial, que ha impulsat l’Ajuntament del municipi des de mitjans del mes de març i fins al 3 de juny, s’ha tancat amb un total de més de 1.100 firmes de la ciutadania.

Les persones signants han subscrit un document en què reclamen la millora dels serveis que depenen de la Delegació Territorial de Salut del Camp de Tarragona i del Grup Sagessa, que és el que gestiona el Centre d’Atenció Primària (CAP) de l’Hospitalet de l’Infant. “Tres de les cinc peticions incloses al formulari, en concret les relacionades amb la millora del servei de pediatria, les ha satisfetes ja el Grup Sagessa, la qual cosa demostra que la campanya de recollida de signatures que va posar en marxa l’Ajuntament ha estat una mesura de pressió efectiva”, ha destacat la regidora de Salut, Celia Ruiz.

Això significa que s’han assolit el 100% dels objectius pel que fa al servei de pediatria. En concret, s’ha incorporat un pediatre fix al servei, que dona una atenció continuada, ja sigui com a complement de l’actual pediatra o en substitució de la mateixa. Ara també hi ha servei de pediatria a la tarda (abans només hi havia al matí) i hi ha un professional d’infermeria pediàtrica fix”, ha precisat Ruiz.

Per aconseguir que es facin realitat les dues altres reivindicacions (l’obertura del CAP les 24 hores i la comunicació adequada amb la Regió sanitària de referència, l’Hospital Sant Joan de Reus, perquè la gent que ha de desplaçar-s’hi per fer tractaments ho pugui fer amb transport públic), l’Ajuntament continuarà treballant. “Fa anys que reclamem a la Generalitat de Catalunya, que és l’administració competent en matèria de salut, l’obertura ininterrompuda del CAP, perquè el municipi té unes característiques que la fan necessària. Ara mostrarem les més de 1.100 signatures que hem recollit a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona i a Sagessa, perquè vegin que les millores que demanem no són només cosa de l’Ajuntament, sinó que són una demanda de la població. Esperem que ara escoltin la gent”, ha apuntat la regidora de Salut, Celia Ruiz.

Els arguments que esgrimeix el consistori per demanar la reobertura del CAP les 24 h, des del maig de 2011, que és quan el govern català va retallar el servei, són que el Centre d’Atenció Primària de l’Hospitalet de l’Infant “dóna servei a una població empadronada de més de 6.000 habitants i la seva àrea d’influència, que s’estén per diferents urbanitzacions pertanyents a altres municipis limítrofs, com ara Miami-Platja i Pratdip” i que aquesta població “es troba repartida en diferents nuclis de població, alguns dels quals, com per exemple Vandellòs i l’Almadrava, a més de 25 km de l’Hospital lleuger de Cambrils”.

Altres motius que dona són que el terme municipal “té una superfície superior als 100 km2 per on transcorren totes infraestructures de transport terrestre (AP-7, A-7, N-340, línia fèrria Tarragona-Tortosa, corredor del Mediterrani) i un ampli nombre de serveis bàsics, que sovint presenten circumstàncies que fan necessària la disponibilitat d’aquest servei”; que “el municipi es troba afectat en zona 1 pel Pla d’emergència nuclear” i que a l’estiu, amb l’arribada d’un gran nombre d’estiuejants i turistes, la població es multiplica per quatre”.

Hopkinson Smith, Kraggerud i Carles Trepat, estrelles d’un Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet d’alt nivell

Hopkinson Smith, tocant el llaüt

L’Hospitalet de l’Infant presenta un cartell d’altíssim nivell a la segona edició del Festival Internacional de Guitarra, que es concentrarà entre els dies 25 i 29 de juliol al Centre Cultural Infant Pere. El llaütista Hopkinson Smitih, considerat un dels més grans del panorama internacional, actuarà a la jornada inaugural (20 hores), presentant obres del renaixement anglès, amb peces John Dowland, entre d’altres.

Amb els seus recitals i més de 20 gravacions com a solista, ha descobert i donat vida a múltiples obres de música antiga. Les seves gravacions de llaüt de Sonates i partites per a violí sol de Johann Sebastian Bach han estan reconegudes per la revista Gramophone.

Internacionalment reconegut com una personalitat en l’àmbit de la música antiga i un dels llaütistes més importants del món, Hopkinson Smith dona concerts i classes magistrals a Europa, Àsia, Austràlia i Amèrica. Viu a Basilea, Suïssa, on és professor de la Schola Cantorum Basiliensis i ha format músics com Rolf Lislevand.

Des de Vandellòs i l’Hospitalet, Anders Clemens, director del festival, i Patricia Mercado, coordinadora del mateix, titllen de “privilegi” disposar d’Smith al festival.

El Festival estarà dedicat a la música de cambra. El so de la guitarra estarà acompanyat en aquesta segona edició pel del so d’altres instruments, com ara la viola, el violí, la flauta, la veu o el llaüt.

Carles Trepat, tocant avui una peça a l’Hospitalet. Foto: Tarragona21

L’altra presència destacada és la del compositor i guitarrista lleidatà Carles Trepat, que avui ha ofert una peça en la presentació del festival. Trepat intervindrà en el concert de clausura, el dia 29, quan s’oferirà una doble interpretació amb guitarra orquestra (Orquestra Kammart), i on Trepat oferirà un homenatge al compositor també lleidatà Enric Granados (‘Homenatge a Granados. Fantasia catalana’, peça que es va estrenar l’any passat, en el 150è aniversari del naixement del compositor català, i que ara s’interpretarà amb públic per segona vegada). En el mateix concert actuarà Anabel Montesinos, que oferirà una joia, el Concert d’Aranjuez, del mestre Manuel de Falla.

Trepat presentarà una peça que es basa en vuit cançons populars catalanes i alguns temes de Granados (‘Goyescas’ y ‘Danzas españolas’). Trepat vol reivindicar la musicalitat catalana de Granados, “molts cops oblidada”, que crea un ambient melancòlic molt romàntic.

Aposta musical d’alta qualitat

L’aposta de l’Ajuntamernt de Vandellòs i l’Hospitalet per la guitarra d’alta qualitat és clara i busca afirmar-se en el temps, en un entorn que compta amb una Escola Municipal de Música des de fa 35 anys i un equipament potent com el Centre Cultural Infant Pere, de manera que el municipi “esdevingui un nucli cultural del territori, un referent en l’entorn musical”, destaca l’alcalde, Alfons Garcia, dominat per apostes típicament estivals i on l’alta qualitat es localitza majoritàriament a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca.

En paraules de Patricia Mercado, “El nord de Catalunya és el que fixa la qualitat dels festivals. Aquí, al sud de Catalunya, tractarem de fixar un punt vermell en el mapa musical”.

El Duo norueg Kraggerud & Richter

La segona edició busca concentrar la proposta en pocs dies per facilitar l’assistència de públic i per coordinar millor les agendes dels músics i compositors. El programa, però, inclou més autors d’alt nivell que aquest dos citats. El 26 de juliol actuarà el Duo norueg Kraggerud & Richter i el 27 de juliol, el Duo Ditirambo, amb Alfondo Aguirre i Noelia Gómez, un matrimoni hispano-mexicà que busca la complicitat amb el públic.

Henning Kraggerud mereix una menció a part. El violinista noruec és director Artístic de l’Artic Philharmonic Chamber Orchestra, amb una permanència que s’estén fins al 2020. L’extraordinari abast de Henning com a artista és el resultat de la seva versatilitat i passió per la música, així com de la qualitat genuïna de la seva interpretació i la bellesa de les seves interpretacions. Els seus escrits pedagògics i educatius brinden idees fascinants sobre el seu enfocament multifacètic de la creació de música, mentre que les seves composicions, arranjaments i improvisacions – sovint porta les seves pròpies obres a la sala de concerts- recorden l’esperit dels mestres antics com Fritz Kreisler i Eugène Ysaÿe.

El dia 28 arribarà la batejada com a Nit dels artistes de la terra, amb dos duets en concert: el Becerra i el Maria Ribera i Jordi Sabat. També actuaran Patricia del No i Manel Sánchez, i tancaran els japonesos Sadahiro Otani i Kimiyo Nakako.

La programació es completarà els cinc dies amb exposicions, masterclasses i conferències. Destacarà la masterclass que el mateix Hopkinson Smith protagonitzarà el dia 26. Al seu torn, Carles Trepat també se n’encarregarà de dirigir-na una, el 27 de juliol, mentre que l’endemà seran el cubà Marco Tamayo i el mexicà Alfonso Aguirre Dergal els que la conduiran. Aguirre, per tant, també repetirà sessió: concert i masterclass.

Exposicions i conferències

En el capítol d’exposicions, el Festival s’estrenarà amb una del luthier itàlia Marco Salerno sobre instruments històrics. L’endemà, el luthier argentí Santiago Canals oferirà una mostra d’instruments i el dia 27 li tocarà al luthier català Joan Pellisa. El dia 28 serà el del madrileny Ángel Martínez i el 29 acabarà les propostes amb el català José Antonio Fuentes.

Quant a conferenciants, assistiran el cubà Leo Brouwer, la catalana Maria Ribera Gibal (que abordarà ‘Descobrir a Emili Pujol’) i el valencià David Eres Brun (‘Francisco Tàrrega, poètica musical’), per aquest ordre. A la pàgina web www.guitarfesthospitalet.cat ja és oberta la inscripció a les màster classes i en breu s’hi posaran a la venda les entrades per als concerts. El preu de l’entrada anticipada a cada concert serà de 10 euros; i de 12 euros, a taquilla.

Hopkinson Smith interpretant John Dowland (Youtube). 

Kraggerud interpretant Vivaldi (Youtube)..

Més informació, currículum dels intèrprets i reserva d’entrades en aquest enllaç. 

Jaume Garcia

La Bandera Blava oneja ja a tres platges de l’Hospitalet

L’alcalde, i rgidors, amb la bandera blava

Tres platges de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant llueixen ja la Bandera Blava: la de l’Arenal, la de la Punta del Riu i la del Torn. Aquestes platges i el port esportiu de l’Hospitalet de l’Infant han obtingut un any més aquest distintiu que atorga un tribunal internacional de la FEE (Fundació d’Educació Ambiental), amb la col·laboració de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), que gestiona la campanya a l’Estat espanyol.

L’acte oficial d’hissada de la Bandera Blava a les platges va tenir lloc ahir dissabte 16 de juny al matí al Platja del Torn; i va anar a càrrec de l’alcalde, Alfons Garcia; i de la regidora de Turisme, Elidia López, acompanyats per diversos representants municipals.

La regidora de Turisme, Elidia López, va recordar que aquest guardó, reconegut a escala internacional, valora i premia la gestió ambiental i la seguretat, les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. Així mateix, exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent i, als ports, una excel·lent gestió ambiental.

«És un reconeixement a la feina feta durant tot l’any i al compromís amb el medi ambient i la seva sostenibilitat de l’Ajuntament, el port i la ciutadania», va afirmar Elidia López.

El guardó del Sender Blau

D’altra banda, el Sender Litoral del Jonquet ha tornat a renovar enguany el guardó que va obtenir l’any passat per primera vegada: el de “Sender Blau”. Es tracta d’un distintiu de qualitat que atorga l’Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC), amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, amb l’objectiu de promoure el desenvolupament sostenible de les zones litorals mitjançant el compliment d’uns criteris de qualitat que garanteixen la preservació i millora de les condicions ambientals existents; la seguretat i facilitat d’ús per als visitants, i una gestió integrada i coherent dels valors naturals, històrics, culturals i etnogràfics que conformen el patrimoni litoral.
Per als municipis guardonats, és un “reconeixement a la seva tasca en la millora i restauració del seu patrimoni natural i etnològic”, segons indica l’ADEAC.

El Sender Litoral del Jonquet és un sender de baixa dificultat que uneix dues platges de Bandera Blava: la de l’Arenal i la del Torn, a l’Hospitalet de l’Infant. Transcorre paral·lel a la costa i més de la meitat del recorregut travessa l’Espai d’Interès Natural (PEIN) de la Rojala-Platja del Torn, on es troba l’illot del Torn, que encara conserva vestigis d’una antiga torre de guaita del segle XVI.
A les dunes embrionàries del sud de la Platja de l’Arenal hi ha presència de plantes com la Maresia nana, una petita herbàcia protegida, i una bona representació de la bufalaga marina (Thymelaea hirsuta). A Cala Bea s’hi troba un niu de metralladora construït durant la Guerra Civil per protegir la costa d’un atac que mai va arribar a produir-se. A la platja del Torn hi ha un cordó de dunes força altes i ben formades, amb plantes fixadores de duna com el borró o el lliri de mar.

El PEIN de la Rojala-Platja del Torn és un espai d’interès natural des de l’any 1996, per a protegir una part terrestre de bosc mediterrani litoral, i una part marina fins als 30m de profunditat amb presència de Prats de Posidonia oceanica. Les restes de fulles d’aquesta planta es troben sovint sobre l’arena.

La 24a Trobada de Puntaires de l’Hospitalet de l’Infant aplegarà diumenge més de 200 persones

Imatge d’una edició anterior de la trobada

Més de 200 persones d’arreu de Catalunya i de l’Aragó prendran part aquest diumenge 17 de juny en la 24a Trobada de Puntaires de l’Hospitalet de l’Infant, segons preveu el Grup de Dones Blanca d’Anjou.

Aquesta entitat local és la que organitza cada any la trobada, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, a la Plaça Catalunya. En aquest escenari, de les 10 a les 13 hores, s’hi concentraran les persones participants, per mostrar com dominen la tècnica manual de teixir, coneguda com punta de coixí; i ensenyar els seus treballs al públic.

Celebració del 25è aniversari del Grup de Dones Blanca d’Anjou

El Grup de Dones Blanca d’Anjou farà enguany 25 anys. Per celebrar l’aniversari, aquesta entitat local està muntant una exposició fotogràfica, que servirà per fer un repàs de la tasca que ha dut a terme durant aquest temps: les sortides i les activitats que ha organitzat; els actes del municipi en què ha participat, les persones que han format part de les juntes directives, les sòcies, etc.

Aquesta mostra, s’inaugurarà el proper 30 de juny, a les 19 h, a la Sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou. Tot seguit, el veí de l’Hospitalet de l’Infant Antoni Conejo, professor titular d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona i sotsdirector de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona (IRCVM) impartirà una conferència titulada «Detalls de la vida de la Reina Blanca d’Anjou». La Blanca d’Anjou, que dóna nom a l’entitat, va ser la mare de l’infant Pere d’Aragó, fundador de l’hospital monumental que va donar peu a l’actual poble de l’Hospitalet de l’Infant.

El Pla estratègic 2008-2018 de la MIDIT, en fase d’avaluació

La mancomunitat ha posat en marxa un procés d’avaluació i de reflexió del document que fins ara ha servit de full de ruta.

El Pla estratègic de la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori (MIDIT), que aplega els municipis de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip, compleix 10 anys. Durant aquesta dècada, la realitat socioeconòmica del territori ha canviat i per actualitzar el Pla Estratègic i adaptar-lo als nous temps i necessitats, la mancomunitat ha posat en marxa un procés d’avaluació i de reflexió del document que fins ara ha servit de full de ruta.

Per aquest motiu, ha programat unes taules de treball, a les quals estan cridats el sector públic, la societat civil i el sector privat dels tres municipis. La primera taula de treball es va convocar ahir dilluns, 11 de juny, al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet i va comptar amb la participació d’una vintena de persones. En aquesta sessió, s’hi van posar en comú les conclusions de l’anàlisi del Pla estratègic 2008-2018 realitzada per la MIDIT durant el primer semestre de 2018 (sobre la base d’una quinzena d’entrevistes en profunditat) i es va animar als participants a dir-hi la seva.

“Creiem que la col•laboració del teixit socioeconòmic en aquesta fase de reflexió aportarà molt valor al territori, perquè contribuirà a la millora de la situació actual i futura i, sobretot, a la millora de la qualitat de vida de les persones que treballen o hi viuen. Estem molt satisfets amb la implicació de la gent i les aportacions que van fer els assistents a la primera taula de treball”, ha afirmat  la coordinadora de la MIDIT, Izaskun Cendegui.

Amb la mateixa voluntat de fomentar la participació ciutadana en aquest procés d’avaluació, la Mancomunitat té previst organitzar-ne dues taules de treball més: una al setembre i l’altra probablement a finals d’octubre.

L’objectiu de la MIDIT és disposar a finals d’any d’un document, que inclogui les conclusions de les taules de treball i també l’avaluació de les entrevistes en profunditat i de les enquestes que s’estan fent a la població i a les empreses del territori. Aquest document final ha de servir de base per elaborar posteriorment el proper pla estratègic. El principal repte del nou pla serà, igualment, afavorir la diversificació econòmica i la consegüent generació d’ocupació, tenint en compte que actualment el sector energètic nuclear és el més important.

Aquest projecte està promogut per la MIDIT amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya i pel Ministerio de Empleo , en el marc de la línia de subvenció dels projectes innovadors i experimentals de l’any 2017.

Foment fa un pas per millorar la seguretat de l’N-340 a l’Hospitalet de l’Infant

El Ministeri de Foment, segons anuncia avui el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), sotmet a informació pública el projecte de construcció de tres glorietes i millora de tres enllaços i una intersecció a la carretera N-340 en els termes municipals d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Amposta, l’Ampolla, l’Ametlla, de Mar i L’Hospitalet de l’ Infant. El pressupost estimat de licitació de les obres és de 2,8 milions d’euros. El projecte de traçat es va aprovar provisionalment amb data 9 de maig de 2018.

L’objecte d’aquesta actuació és escometre les obres necessàries per a convertir tres interseccions existents a la N-340 a glorietes i millorar quatre enllaços existents per incrementar la seguretat viària a la carretera.

Pel que fa als detalls sobre la inversió que es durà a terme a l’Hospitalet, les característiques tècniques fetes públiques des de Foment parlen d’una “millora d’interseccions perquè el tram disposi de la seguretat viària desitjable en el punt denominat Coll de Balaguer”.

El cap de la Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rep un reconeixement per la seva trajectòria professional

Jordi Jiménez és el primer per l’esquerra que mostra la condecoració.

Jordi Jiménez, sotsinspector en cap de la Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ha estat condecorat recentment pels seus 20 anys al capdavant d’aquesta prefectura, en el marc del congrés de l’Associació de Caps i Comandaments de Policia Local de Catalunya (ACCPOLC).

Durant aquest acte, celebrat el 24 de maig a Vic, es van lliurar distincions a caps de la Policia Local amb trajectòries de 10, 15, 20 i 25 anys, a més d’altres felicitacions i reconeixements a mèrits professionals.

Jordi Jiménez va començar a treballar a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant com a agent de la Policia Local fa 37 anys i des de fa 20 anys, exactament, és el cap d’aquest cos de seguretat.

El sotsinspector en cap va rebre la Medalla de la Prefectura de mans de  Begonya Curto, subdirectora general de Coordinació de la Policia de Catalunya.

En representació del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, l’alcalde, Alfons Garcia, ha felicitat en Jordi Jiménez per aquest guardó i li ha agraït la tasca que ha dut a terme durant aquest temps i la seva dedicació.

El renovat web de Turisme ofereix visites virtuals a tres punts atractius del municipi

Imatge de la visita virtual de la Cova del Llop Marí.

La Platja del Torn, la Plaça de la Marina i la Cova del Llop Marí de l’Hospitalet de l’Infant ara es poden visitar virtualment a través de la renovada pàgina web de Turisme de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors: www.hospitalet-valldellors.cat.

La visita virtual, que ofereix una visió esfèrica de 360º, permet als internautes veure aquests tres punts atractius del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant en totes les direccions, d’una manera fàcil, divertida i interactiva. D’aquesta manera, els usuaris del web de Turisme poden moure’s lliurement pels diferents espais que componen les panoràmiques, des de qualsevol tipus de dispositiu: ordinadors, mòbils i tauletes; i viure l’experiència de visitar-los per mitjà d’internet.

Més millores a la mateixa pàgina web

La Regidoria de Turisme ha renovat el web que impulsa, per tal de fer-la més atractiva als usuaris i facilitar-ne la navegació. El nou portal és molt més visual, conté més fotografies i vídeos, és més intuïtiu, i fomenta la interactivitat a través de l’accés a les xarxes socials en què és present Turisme (Facebook, Instagram) i al seu blog.

Destaca els principals atractius del municipi i orienta als usuaris en funció de la disponibilitat temporal i dels seus interessos o gustos, amb les opcions de “Què fer” o  ‘Els imprescindibles”. També presenta tota l’oferta d’activitats per realitzar i d’experiències per viure (esportives, nàutiques, senderisme, visites guiades i en família) i ofereix informació útil sobre on menjar, on dormir, les empreses d’activitats, els locals d’oci, etc. A més, inclou una agenda d’actes previstos a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

La pàgina està disponible en quatre idiomes: català, castellà, anglès, francès i alemany, i  té un disseny responsive, és a dir, s’adapta a les dimensions de qualsevol dispositiu amb connexió a internet, ja sigui el monitor d´un ordenador, una tauleta, un televisor o un telèfon mòbil.

“Amb la renovada pàgina web volem captar nous visitants i atreure l’atenció dels turistes i promocionar millor el nostre municipi. També creiem que pot ser una eina més per poder aconseguir desestacionalitzar el turisme, ja que ofereix experiències per poder fer a la nostra destinació durant tot l’any”, ha afirmat la regidora de Turisme, Elidia López.

Oberta la inscripció a les activitats esportives d’estiu que ofereix l’Ajuntament

Les activitats estan adreçades als infants i joves, del 25 de juny al 7 de setembre

L’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat per aquest estiu una àmplia oferta d’activitats per a infants i joves, “amb l’objectiu de facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar durant les vacances escolars i de proporcionar als participants una experiència lúdica i educativa, basada en la pràctica d’esport”, segons ha explicat la regidora d’Esports, Cristina Borràs.

Entre les propostes previstes del 25 de juny al 7 de setembre, a uns preus molt assequibles, i els ‘casals d’estiu’, en horari de matí (de les 9 a les 13.30h), per als infants de P3, P4 i P5, que consisteixen en activitats d’iniciació esportiva, jocs i dinàmiques de grup, piscina, platja i tallers; i per als nens més grans i joves (de les categories prebenjamí, benjamí, aleví, infantil i cadet), que inclouen diversos tipus d’activitats, com ara caiacs, pales, senderisme, snorkel, BTT, escalada, vela, jocs aquàtics, voleibol, bàsquet, pàdel, tennis, natació, atletisme, hoquei herba, beisbol, korfball, tennis taula, etc.

Per la tarda (de les 15.30 a les 17.30h), s’ofereix a tots els nens i joves l’opció de ‘Natació i jocs aquàtics’. I, com en anys anteriors, aquest 2018 també hi ha programada una ‘Setmana Multiesportiva d’anglès’ (del 3 al 7 de setembre), per a nens i joves d’entre 4 i 16 anys, en què els participants podran practicar esports col·lectius, individuals i a la natura en anglès.

Per tal d’ajudar les famílies en aquest període lectiu, a més, es brinda el servei de menjador (de les 13.30 a les 15.30h) i el d’acollida (de les 8 a les 9h); i abonaments familiars per al lloguer de caiac i BTT a la Base Nàutica, situada a la platja de l’Arenal. En aquesta platja, com cada any, hi haurà a partir del 2 de juliol servei de ludoteca, per a nens i nenes de 3 a 10 anys.

D’altra banda, aquest estiu es posaran a l’abast, igualment, cursos de natació per a totes les edats (també per a adults) i cursos de pàdel i tennis (del 2 al 27 de juliol, a l’Hospitalet de l’Infant; i a Vandellòs, del 30 de juliol al 3 d’agost).

Pel que fa a l’horari de les piscines descobertes de Vandellòs, Masriudoms o Masboquera, estaran obertes del 23 de juny a l’11 de setembre, de dilluns a divendres de 12 a 15h i de 17 a 20h; i els caps de setmana, d’11 a 14.30h i de 16.30 a les 20h. La piscina coberta i el gimnàs de l’Hospitalet i de Vandellòs i també les pistes de raqueta continuaran oberts al públic durant l’estiu. A més, durant els mesos de juliol i agost hi haurà activitats dirigides davant de les guinguetes de les platges de l’Arenal o de la Punta del Riu.

I a tota aquesta oferta, cal afegir-hi les activitats i competicions puntals previstes al llarg de l’època estival per l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament i per les entitats locals esportives. Més informació al web municipal (www.vandellos-hospitalet.cat) i al Poliesportiu de Vandellòs i a la Piscina Municipal Coberta de l’Hospitalet de l’Infant (telèfon 977 820 523), on és oberta la inscripció fins a les 48h abans de l’inici de cada proposta.

Les alumnes Maylis Guerrero i Ariana Gil guanyen els XI Premis Enfila el teu futur de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Imatge dels participants.

El projecte empresarial ‘Seapoll’, de les alumnes Maylis Guerrero i Ariana Gil, ha guanyat els XI Premis Enfila el teu futur per a joves emprenedors, organitzats per l’Institut Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l’Infant i l’empresa municipal de promoció econòmica, IDETSA, amb la col·laboració d’Alpiq, les associacions empresarials del municipi, la Regidoria de Cultura i Patrimoni i la Regidoria d’Ocupació  i Emprenedoria, i d’Empresa, Comerç i Energia.

Aquest projecte planteja l’objectiu de conscienciar sobre la protecció del planeta, mitjançant activitats per als més petits, i d’aquesta manera obtenir ingressos i finançar projectes de protecció del planeta, com ara el Seabins (sistemes innovadors de neteja de platges).

El lliurament dels guardons, cofinançats per la Xarxa Emprèn de la Generalitat de Catalunya, va tenir lloc ahir dijous 31 de maig a la sala d’actes de l’institut i va anar a càrrec de l’alcalde, Alfons Garcia; del regidor de l’Àrea de Promoció Econòmica, Miguel Ángel Garcés; de la directora de l’institut, Roser Mas; del director de la Central tèrmica de cicle combinat Plana del Vent d’Alpiq, Gorka Gandarias; i dels l’emprenedors locals convidats en aquesta edició: Jordi Muñoz i Elisabeth Escoda.

Jordi Muñoz i Elisabeth Escoda van explicar als joves la seva experiència professional al capdavant del Restaurant LB21, situat al costat del port esportiu de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

En aquest escenari també s’hi van donar a conèixer els noms de les guanyadores dels segon premi : Clara Fernández i Patricia Plaza Casajust, pel projecte CASAJUST COFFE & BOOK (que proposa la creació del primer espai cafeteria-llibreria dins de l’eix comercial de l’Hospitalet de l’Infant); i dels guanyadors del tercer premi: Arnau Marco, Vanilla Sales i Laura de la Calle, pel projecte GRESCATECA (una ludoteca per a infants dins d’un dels locals buits més emblemàtics d’oci nocturn dels anys 90). També es va lliurar un accèssit als alumnes  Marc Curto, Ivan Garcia i Mark Wabbijn, pel projecte “Thunder Jump” (d’una nau al Polígon Industrial Les Tàpies I per a llits elàstics i zones de salts amb caiguda a piscines d’escuma i un servei de bar).

En aquesta 11a edició dels Premis Enfila el teu futur hi ha participat un total de 53 d’alumnes dels cicles formatius (del CFGM d’Atenció a persones en situacions de dependència; i del CFGS d’Educació Infantil)  i de 1r de Batxillerat de l’INS Berenguer d’Entença, que han presentat 18 projectes empresarials. En aquests treballs han analitzat tots els aspectes de màrqueting, organització, fiscalitat, inversió real i finançament. Per fer-ho, durant el curs, els estudiants han comptat amb l’ajut del professorat i del Servei d’Assessorament a Emprenedors que ofereix IDETSA al Viver d’empreses.

Entre els criteris que ha valorat el jurat, hi ha l’originalitat de la idea de negoci, les àrees de màrqueting, de producció i qualitat, d’organització i gestió, la jurídico fiscal i l’econòmica financera; així com la coherència global, la presentació formal i l’ús d’eines de comunicació com el web, el blog o el vídeo.

L’objectiu d’aquests guardons (que han consistit en tablets) és promoure la cultura emprenedora entres els alumnes de l’institut i ampliar el seu coneixement a altres alternatives laborals basades en el treball per compte propi, tal com ha recordat el regidor de l’Àrea de Promoció Econòmica,  Miguel Ángel Garcés.

Aquest mes de juny se celebraran les IV Jornades marítimes a l’Hospitalet de l’Infant

El Campus Extens de la URV a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) han organitzat, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament, les IV Jornades marítimes per aquest mes de juny.

Les Jornades inclouen quatre conferències: una per a cada dilluns del mes, que s’impartiran a les 19.30h, a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant (a la Sala Ferrer Malet, concretament).

La primera, la del 4 de juny, duu per títol “Dels fenicis als romans. Comerç i guerra al litoral sud-català amb la mar com a protagonista” i anirà a càrrec del Dr. Jordi Diloli Fons, professor d’història antiga i arqueologia a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), que pertany al grup de recerca interinstitucional en arqueologia clàssica en arqueologia clàssica URV-ICAC-UAB. Des de 1989, ha participat en diversos projectes d’investigació sobre el poblament protohistòric a les comarques meridionals de Catalunya.

La segona xerrada, la de l’11 de juny, es titula ‘Els parcs submarins de Tarragona, un model de turisme sostenible’. Sobre aquesta matèria hi parlarà el Dr. Jaume Folch López, professor a la unitat de Bioquímica de la Facultat de Medicina de la URV. Folch és investigador integrant de la xarxa CIBERNED i del grup de recerca en malalties neurodegeneratives, de la Facultat de Farmàcia de la UB. La seva passió és la fotografia submarina i també és instructor de busseig especialitzat en biologia marina i ha coordinat i participat en diferents estudis del litoral tarragoní. A més és coautor d’una guia d’espècies marines del Parc Subaquàtic de Tarragona.

Les Jornades inclouen quatre conferències: una per a cada dilluns del mes, que s’impartiran a les 19.30h, a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant (a la Sala Ferrer Malet, concretament).

El títol de la tercera conferència, del 18 de juny, és ‘Sobre els ibers de Catalunya tot passant per l’Hospitalet de l’Infant’. Al voltant d’aquest tema girarà la xerrada del Dr. David García i Rubert, doctor en història, especialitzat en arqueologia per la Universitat de Barcelona (UB). És professor agregat de la UB i professor col·laborador de la UOC. En l’àmbit de la recerca, es dedica a l’estudi de la protohistòria del nord-est de la península ibèrica, és a dir, de la primera edat del ferro i de la cultura ibera, centrant els estudis, d’una manera més específica, en les terres del Sénia i de l’Ebre, on ha excavat en nombrosos jaciments.

Actualment dirigeix el Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) que fa excavacions a la Moleta del Remei, d’Alcanar; i a la Ferradura d’Ulldecona.

De la darrera conferència de les Jornades, del 25 de juny, se n’ocuparà Rut Geli Mauri, sota el títol: “Patrimoni subaquàtic al Baix Camp. Carta arqueològica i fonts escrites”. Rut Geli és arqueòloga del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), ha participat en nombroses excavacions i ha dirigit diverses actuacions a Calella, Llafranc, Tamariu i a Yenikapi (Turquia).

També ha codirigit les excavacions dels derelictes Deltebre I i Cala Cativa I i ha participat en diversos projectes d’investigació. Té nombroses publicacions i ha coordinat exposicions sobre les excavacions dels derelictes (restes d’un vaixell naufragat o del que contenia).

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant mostra l’hospital gòtic als professionals del turisme i del comerç

Fins al moment, una seixantena de professionals vinculats a establiments comercials, d’allotjament i de restauració han participat en aquestes sessions, a càrrec de l’empresa The Curious Cats Travel.

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat, amb el suport de la Regidoria de Turisme, unes visites guiades a l’hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant, adreçades als comerciants, hotelers i restauradors del municipi. L’objectiu d’aquestes visites és proporcionar als professionals del sector turístic i comercial (bars, restaurants, hotels, càmpings, comerços, etc.) un coneixement directe d’un dels principals atractius turístics de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, perquè puguin recomanar-ne la visita als seus clients.

“Creiem que és important que aquells que tenen més contacte amb els turistes visquin l’experiència de participar en aquestes visites guiades que oferim al llarg de l’any, perquè puguin convertir-se en prescriptors turístics”, expliquen les regidores de Cultura i de Turisme, Núria Ortiz i Elidia López, respectivament.

Fins al moment, una seixantena de professionals vinculats a establiments comercials, d’allotjament i de restauració han participat en aquestes sessions, a càrrec de l’empresa The Curious Cats Travel.

L’antic hospital és el conjunt monumental més emblemàtic de l’Hospitalet de l’Infant, que data de l’any 1344. Va ser fundat per l’infant Pere, fill de Jaume II i Blanca d’Anjou, i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). La seva funció era la d’acollir els pelegrins i vianants que passaven pel Coll de Balaguer. D’aquí prové el nom del poble, que reflecteix la característica principal dels seus habitants: “l’hospitalitat”.

Des de l’estiu de 2016, compta amb un centre de visitants, on s’explica, d’una forma entenedora, amena i divertida, el conjunt monumental en relació amb la plana del Coll de Balaguer, un indret estratègic des de temps antics; i s’incideix sobre el concepte d’hospital en l’època medieval i sobre la fundació d’aquest hospital gòtic , la vida a l’hospital i la seva arquitectura singular. Per fer-ho, s’utilitzen elements de comunicació audiovisual i interactiva, com ara reconstruccions històriques, restitucions virtuals, realitats augmentades, etc.

Més de 1.500 tapes servides per donar el tret de sortida a la 19a edició de la Tonyinada

Les “tonyi-tapes” han exahurit més de 1.500 tiquets en només dues hores. Foto: David Aymerich.

Gairebé 2.000 “tonyi-tapes” és la xifra final de tapes servides en un acte que ha donat el tret de sortida a les XIX Jornades de la tonyina d’Hospitalet de l’Infant, les quals arribaran fins el dia 17 de juny. Un esdeveniment que ha començat, com cada any, amb una multitudinària acollida que ha ocasionat l’esgotament de gairebé totes les tapes que 11 establiments hostalers del municipi han servit amb un ingredient protagonista i genuí, la tonyina, a preus populars, 2,50€, acompanyades per una cervesa o refresc.

Ubicats als voltants de la Plaça Catalunya, els onze negocis de la vila han pogut oferir tapes tan diverses com una puceta de baldana d’arròs i tonyina o una cresta casolana de tonyina. Tal ha sigut la rebuda de l’esdeveniment per part del públic assistent que encara no eren les dues del mig dia quan ja s’havien exhaurit la totalitat de les tapes a nou de les dotze casetes que s’oferien. I, a més de tastar les creacions culinàries el públic ha pogut gaudir de les actuacions musicals del grup local Batukets i de Cover H, així com animació infantil.

Al centre Paz Vallugera, del negoci Sol Solet, acompanyada a l’esquerra per Angelica Riva i Jordi Noria i a la dreta per Ivan Oechsle i Valen Haralambidis. Foto: David Aymerich.

“M’ha agradat molt la tapa de tonyina marinada a la mediterrània”, explica Ivan Oechsle, jove hospitalenc que s’ha decantat per la tapa oferta per l’establiment Sol Solet. “Cada any venim i ens trobem la mateixa afluència de gent”, ha destacat en Valen Haralambidis, productor musical a TheWardenclyffe, respecte a l’enorme afluència de públic a l’inici de les jornades. “És un diumenge festiu per estar amb els teus”, ha afegit.

Per la seva banda, la regidora de Turisme, Festes i d’Obres i serveis, Mª Elidia Lopez; ha explicat que “la gent està molt a gust i els preus són molt assequibles”, “cada any les Jornades de la Tonyina són un èxit”, tal i com demostra aquest primer tast de tot plegat. Amb activitats com aquestes “ajudem els comerços a que es facin el seu espai”, continua Lopez; “la gent cada any ho espera –les jornades– i tenim una gran acollida”.

La regidora Lopez ha subratllat el bon funcionament i acollida del primer dia de les longeves Jornades de la tonyina. Foto: David Aymerich.

Amb aquest animat esdeveniment lúdic i gastronòmic, s’ha donat el tret de sortida a les 19es Jornades de la Tonyina, que finalitzaran el diumenge 17 de juny. En aquesta edició hi participen onze establiments –9 de l’Hospitalet de l’Infant: Amalfi Pizzeria, Cal Rullo, El Solomillo, Hotel Sancho, La Perla Negra, Le P’tit Normand, Llesqueria El Porró, Sol Solet i Topolino; 1 de Masboquera: El Rebost de la Nuri; i 1 de Pratdip: La Cuina d’en Carlos– en total.

A les dues del mig dia ja no quedaven tapes per servir a la Plaça de catalunya d’Hospitalet de l’Infant. Foto: David Aymerich.

A banda de l’oferta gastronòmica, les XIX Jornades de la Tonyina tenen un altre atractiu: els que tastin els menús podran prendre part en el sorteig de diversos premis, per gentilesa de diversos establiments del municipi i de les comarques de Tarragona. Entre aquests premis, hi ha un menú per a dues persones en un dels restaurants que participen en les jornades, una sessió de relaxació en un llit flotant thermospa, una sessió d’hidromassatge, un bateig per a dues persones de paddle surf, batejos de golf; entrades a l’Aquum Spa, a l’Aquatonic i a Port Aventura, un mes de gimnàs i activitats dirigides, dos parells de sandàlies, etc.

La Regidoria de Turisme ha organitzat també un concurs fotogràfic a Instagram. La fotografia més votada guanyarà quatre entrades a Port Aventura World i les altres tres finalistes, dues entrades a aquest parc temàtic cadascuna. Les bases del concurs es poden consultar en el fullet informatiu de les jornades i a www.hospitalet-valldellors.cat i www.vandellos-hospitalet.cat

David Aymerich

Mont-roig i Vandellòs i l’Hospitalet s’uneixen en un pla integral d’Ecovidrio per incrementar el reciclatge de vidre a l’estiu

Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada del reciclatge d’envasos de vidre, posa en marxa un pla integral per incrementar el reciclatge d’aquests residus en els establiments hotelers de la costa mediterrània. En aquesta edició, els municipis catalans de Mont-roig del Camp i de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’uneixen a la campanya amb l’objectiu d’augmentar la recollida selectiva d’envasos de vidre respecte l’estiu de l’any passat, a través del contenidor.

La iniciativa s’ha presentat aquest matí a l’Hospitalet de l’Infant en un acte que ha comptat amb l’assistència de Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya; Alfons Garcia, alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant; Fran Morancho, alcalde de Mont-roig del Camp; i José Fuster, director d’Operacions d’Ecovidrio.

L’estiu és una època fonamental per incrementar el reciclatge d’envasos de vidre. L’impacte del turisme i l’increment poblacional, així com l’augment del consum en el sector hoteler, comporten que al llarg d’aquest període es recicli aproximadament el 30% dels residus d’envasos de vidre de tot l’any. A més, la col•laboració del sector hoteler és clau ja que genera gairebé el 50% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús.

‘Toma nota, recicla vidrio’: una iniciativa per l’hoteleria sostenible

La campanya «Toma nota, recicla vidrio» arribarà a 142 establiments de restauració de la línia de costa de Mont-roig del Camp (concretament del nucli de Miami Platja i de la urbanització Mont-roig Badia) i de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (en concret, dels nuclis de l’Hospitalet de l’Infant i de l’Almadrava). Amb l’objectiu de mobilitzar els professionals d’aquest sector, Ecovidrio realitzarà més de 400 visites d’informació i sensibilització durant el període estival. A més, l’entitat instal•larà un total de 31 nous contenidors, 18 a Miami Platja i Mont-roig Badia i 13 a l’Hospitalet de l’Infant i l’Almadrava. Així mateix, entregarà 150 cubells per facilitar el transport dels residus d’envasos de vidre.

Els establiments adherits a la iniciativa competiran durant l’estiu i podran seguir la seva posició en el rànquing a través del web www.tomanotareciclavidrio.es. Els locals més compromesos amb el reciclatge d’envasos de vidre i que aconsegueixin millor puntuació rebran com a premi una classe magistral amb un chef reconegut amb tres Estrelles Michelín.

Per mobilitzar la ciutadania, Ecovidrio decorarà 24 contenidors, 15 al nucli de Miami Platja i la urbanització Mont-roig Badia i 9 a l’Hospitalet de l’Infant, amb motiu estiuencs. A més, l’entitat atorgarà un reconeixement als municipis que superin el repte d’incrementar el reciclatge d’envasos de vidre.

L’empresa pública comarcal Secomsa col•labora amb la campanya encarregant-se de les qüestions logístiques i de la gestió dels residus d’aquests municipis.

Economia circular i lluita contra el canvi climàtic

En un moment clau davant la transposició de la Directiva europea d’Envasos i Residus d’Envasos i l’objectiu de reciclar el 55% dels residus municipals al 2025, el reciclatge d’envasos de vidre ha aconseguit assolir una taxa del 73%, segons la darrera estimació d’Ecovidrio.

El reciclatge d’envasos de vidre es consolida com un element essencial en la lluita contra la sobreexplotació dels recursos i el canvi climàtic. En aquest sentit, la col•laboració d’ajuntaments, entitats locals i administracions públiques en general serà clau per garantir la transició cap a l’economia circular.

Els municipis de Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant hauran d’incrementar el reciclatge d’envasos de vidre i, en el cas de complir les previsions, aconseguirien:

  • Evitar les emissions de CO2 equivalents a plantar 230 arbres i preservar-los durant 100 anys
  • Evitar l’extracció de quasi 300 tones de matèries primeres de la naturalesa
  • Estalviar 540 MW/h d’energia en la fabricació de nous envasos

20 anys reciclant envasos de vidre

Els orígens del reciclatge d’envasos de vidre es remunten a la dècada dels 80 amb l’arribada dels primers contenidors a Madrid i Barcelona el 1982, concretament. Després de l’aprovació de la Directiva d’Envasos i Residus d’Envasos l’any 1997 i l’arrencada de les operacions el 1998, Ecovidrio es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclatge que garanteix un servei públic, professional i al qual tenen accés tots els ciutadans. El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per contribuir al desenvolupament sostenible d’acord amb els principis d’economia circular.

Catalunya va signar l’autorització per a l’inici de les operacions d’Ecovidrio al juliol del 1998. En aquestes dues dècades de col•laboració público-privada, el quilogram per habitant de residus d’envasos recollits a Catalunya s’ha duplicat, passant d’uns 9,8 quilograms per persona el 1998 als 20kg/hab que s’hi reciclen actualment.

Ecovidrio és una entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió dels reciclatge de residus d’envasos de vidre. 8.000 companyies envasadores –més de 500 de les quals són catalanes- fan possible, amb la seva aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.

El PP de L’Hospitalet de l’Infant proposa crear una zona determinada per a les manifestacions de caràcter polític

Imatge d’arxiu de Sílvia Pujol.

El Partit Popular de Vandellós – L’Hospitalet de l’Infant proposarà, en els propers plenaris, la creació d’una zona determinada per a les manifestacions de caràcter polític per tal que es respecti la pluralitat de l’espai públic. La portaveu popular al consistori del Baix Camp, Sílvia Pujol, ha explicat que “les darreres situacions d’enfrontaments ens preocupen i entenem que és obligació de tots cercar solucions que puguin aconseguir la convivència del dret a manifestar-se amb el dret a la discrepància ideológica. Ni tots els veïns del poble són independentistes, ni tots estan a favor de la permanència a Espanya”. Pujol ha posat com a exemple “municipis com Mont-roig del Camp, que han apostat per vies que asseguren la convivència i no suposen l’apropiació de l’espai públic per part d’una opció política determinada”.

Per últim, la regidora del PP ha declarat que “estem estudiant la manera d’impulsar aquesta iniciativa però entenem que, atesa la situació actual, s’haurien de cercar solucions semblants a les que s’apliquen en campanya electoral perquè els carrers són de tots”.

La 4a Nit del Comerç del Camp de Tarragona se celebrarà a l’Hospitalet de l’Infant

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i la CECOSECT han signat un conveni de col·laboració per organitzar-hi l’esdeveniment.

L’Hospitalet de l’Infant acollirà la 4a Nit del Comerç del Camp de Tarragona el proper 20 d’octubre. Això serà possible gràcies al conveni de col·laboració que han signat l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia; i el president de la Confederació d’Empresaris de Comerç i Serveis de les Comarques Tarragonines (CECOSECT), Ferran Milà.

La Confederació  té previst organitzar aquest esdeveniment el dissabte 20 d’octubre, a les 20.30 h, al Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer de l’Hospitalet de l’Infant, amb el suport econòmic del consistori i sota el paraigua de l’Agrupació de Botiguers de Catalunya (ABC). L’Associació de Comerços de l’Hospitalet de l’Infant i de la Vall de Llors va ser l’entitat local que va proposar al regidor d’Empresa, Comerç i Energia, Miguel Ángel Garcés, que l’Hospitalet de l’Infant fos l’escenari de la nova edició de la Nit del Comerç del Camp de Tarragona.

En aquest acte, cadascuna de les associacions de botiguers o comerciants del Camp de Tarragona,  adherides a la CECOSECT, lliurarà un únic guardó a un establiment del seu àmbit territorial, que compleixi els requisits inclosos en les bases dels Premis CECOSECT. Amb aquests premis, es reconeixerà l’excel·lència comercial d’aquells establiments del sector del comerç i serveis per la seva trajectòria laboral i la implicació en el món associatiu.

La Confederació, per la seva banda, entregarà un guardó com a reconeixement a aquella persona, entitat o institució que, de forma especial hagi col·laborat amb el comerç  i en el seu teixit associatiu i que, en definitiva, treballi pel bé del prestigi del comerç de les nostres comarques. Aquest guardó s’emmarca dins de la categoria Premis Rafael Tatay, en homenatge a una de les persones que més van influir en el món associatiu comercial del Camp de Tarragona.

Aquests premis són de l’àmbit de les comarques de l’Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i el Tarragonès, tot i que enguany, com a novetat, la CECOSECT també ha convidat a participar en la Nit del Comerç a altres unions de botiguers de les Terres de l’Ebre, tal com ha explicat el secretari de la Confederació, Marcel Folch, present a la signatura de l’acord de col·laboració amb el consistori, juntament amb les representants de l’Associació de Comerços de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors i els tècnics de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament.

Aquest esdeveniment aplegarà unes 200 persones, segons calcula la CECOSECT. Per aquest motiu, l’alcalde, Alfons Garcia, considera que el fet que l’Hospitalet de l’Infant sigui enguany l’escenari de la Nit del Comerç del Camp de Tarragona servirà per “dinamitzar i promocionar el municipi i per posar en valor el comerç”.

L’Ajuntament i Comaigua col·laboren per ajudar els més necessitats a pagar l’aigua

L’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, i el gerent de Comaigua, Quim Vicens, han signat la pròrroga del conveni de col·laboració entre totes dues parts.

Per garantir el servei d’aigua a totes aquelles persones i famílies que es trobin en una situació de vulnerabilitat econòmica,  l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, i el gerent de Comaigua, Quim Vicens, han signat la pròrroga del conveni de col·laboració entre totes dues parts. Per mitjà d’aquest acord, les persones en risc d’exclusió social, usuàries del servei municipal d’abastament d’aigua potable i clavegueram, podran accedir enguany als ajuts del Fons de Solidaritat posat en marxa per Comaigua.

Aquests ajuts podran consistir en l’exempció del 100% del total de la factura de l’aigua (inclosos els impostos), l’alta del servei amb l’exempció o l’ajornament del cost, la reobertura del subministrament amb l’exempció o ajornament del cost i l’ajornament de les factures pendents de pagament. A aquest Fons de Solidaritat, Comaigua hi destinarà enguany 3.000 euros.

Les persones que vulguin beneficiar-se d’aquests ajuts i compleixin els requisits, especificats a les ordenances fiscals municipals, s’hauran d’adreçar als Serveis Socials de l’Ajuntament. El personal d’aquest departament serà el que enviarà a Comaigua el document de sol•licitud de l’ajut en què s’acrediti una situació econòmica que justifiqui l’atorgament de l’ajut.

Amb la renovació de l’acord de col·laboració, tant l’Ajuntament com l’empresa subministradora de l’aigua al municipi s’han compromès a donar suport als col•lectius de la societat que més estan patint els efectes de la crisi econòmica, tal com ha assenyalat la regidora de Serveis Socials i Igualtat, Cristina Borràs, present a l’acte de signatura del conveni.

Cristina Borràs ha explicat que l’any passat 26 famílies es van beneficiar del Fons de Solidaritat de Comaigua i ha afegit que, per garantir igualment el servei d’aigua a totes aquelles persones i famílies del municipi amb greus dificultats econòmiques, l’Ajuntament i Comaigua han formalitzat també un protocol en què es regulen les actuacions que es duen a terme davant de situacions de pobresa energètica i vulnerabilitat econòmica que provoquen la impossibilitat de pagar, dins el termini previst, les factures per al consum d’aigua, per evitar els talls de subministrament.

Entre aquestes actuacions, hi ha la possibilitat d’aquestes persones d’accedir a tarifes socials, descomptes, ajornaments en les factures i altres ajuts que ofereix l’empresa; i també als ajuts que concedeix el consistori  a través dels Serveis Socials, amb la partida pressupostària destinada als ajuts puntuals d’urgència social i altres situacions sobrevingudes, entre altres possibilitats.

El diumenge 27 de maig s’inauguraran les XIX Jornades de la tonyina a l’Hospitalet de l’Infant

Amb la celebració de la Tonyinada 2018, s’inauguraran aquest diumenge 27 de maig les XIX Jornades de la Tonyina a l’Hospitalet de l’Infant. Els assistents a aquesta jornada gastronòmica, prevista a partir de les 11 hores, a la Plaça Catalunya, podran tastar les ‘tonyi-tapes’ elaborades pels onze restauradors que prenen part en aquesta edició de les jornades, per un preu de 2,5 euros amb beguda inclosa. A més, hi haurà actuacions musicals i animació infantil; i un sorteig de tres entrades dobles a PortAventura.

D’aquesta manera, començaran oficialment les 19es Jornades de la Tonyina, organitzades per la Regidoria  de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.  En aquesta edició, que finalitzarà el 17 de juny, hi participaran onze establiments (nou de l’Hospitalet de l’Infant: Amalfi Pizzeria, Cal Rullo, El Solomillo, Hotel Sancho, La Perla Negra, Le P’tit Normand, Llesqueria El Porró, Sol Solet i Topolino; un de Masboquera: El Rebost de la Nuri; i un de Pratdip: La Cuina d’en Carlos).

A nou d’aquests establiments, en concret, s’hi oferiran menús amb la tonyina com a ingredient protagonista, per uns preus que oscil·len entre els 17 i els 33 euros; i als onze, “tonyi-tapes”, és a dir, tapes elaborades amb tonyina per un preu de 2,5 euros amb beguda inclosa. “Diverses propostes culinàries, basades en la qualitat i en la creativitat dels cuiners que, després de gairebé dues dècades, han instaurat mil i una maneres de cuinar aquest peix tan típic de la zona; i cada any presenten noves creacions gastronòmiques”, ha assenyalat la regidora de Turisme, Elidia López.

A banda de l’oferta gastronòmica, les XIX Jornades de la Tonyina tindran un altre atractiu: els que tastin els menús podran prendre part en el sorteig de diversos premis, per gentilesa de diversos establiments del municipi i de les comarques de Tarragona. Entre aquests premis, hi ha un menú per a dues persones en un dels restaurants que participen en les jornades, una sessió de relaxació en un llit flotant thermospa, una sessió d’hidromassatge, un bateig per a dues persones de paddle surf, batejos de golf; entrades a l’Aquum Spa, a l’Aquatonic i a Port Aventura, un mes de gimnàs i activitats dirigides, dos parells de sandàlies, etc.

La Regidoria de Turisme ha organitzat també un concurs fotogràfic a Instagram. La fotografia més votada guanyarà quatre entrades a Port Aventura World i les altres tres finalistes, dues entrades a aquest parc temàtic cadascuna. Les bases del concurs es poden consultar en el fullet informatiu de les jornades i a www.hospitalet-valldellors.cat i www.vandellos-hospitalet.cat.

La Comunitat d’Aprenentatge Empresarial organitza un taller de comunicació a càrrec de l’actor Miquel Sitjar

El taller, que s’impartirà a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de les 16 a les 20 h, anirà a càrrec del conegut actor Miquel Sitjar.

La Comunitat d’Aprenentatge Empresarial (CAE), un projecte promogut per la mancomunitat que aplega els municipis de Vandellòs, Tivissa i Pratdip (MIDIT), ha organitzat un taller gratuït titulat “A la feina, Comunica” per al proper dissabte 26 de maig, a l’Hospitalet de l’Infant. Aquest taller, que s’impartirà a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de les 16 a les 20 h, anirà a càrrec del conegut actor Miquel Sitjar, sota la coordinació de Marta Zaragoza, directora de Cresàlida, Creixement i Consolidació Empresarial. Està adreçat a qualsevol professional, empresari/a, emprenedor/a o directiu/va que vulgui millorar la comunicació per al desenvolupament del seu projecte o activitat.

“En aquest taller coneixerem i practicarem tècniques que utilitzen els actors com a entrenament per aprendre a connectar amb el seu rol i en favor del conjunt de l’equip per tal de construir tots junts el relat d’una història. El valora més preuat de la comunicació és la credibilitat. I aquesta s’allunya de la “representació d’un paper”. El rol no es representa, sinó que s’executa. Són els nostres actes els que ens defineixen i ens fan guanyar valor tant en el nostre entorn professional com personal”, explica Miquel Sitjar. Les persones interessades a participar-hi, s’hi han d’inscriure a través de la pàgina web de la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori (MIDIT): www.midit2020.com

Aquest taller és la primera activitat que programa la Comunitat d’Aprenentatge Empresarial (CAE), que va néixer l’any 2016 amb la missió de fomentar la cooperació i el treball en xarxa, perquè les persones desenvolupin els seus projectes o activitats, ja sigui amb una finalitat econòmica o social, i comparteixin sistemes i eines per millorar les competències professionals, emprenedores i directives; facilitar l’intercanvi i cogeneració de coneixement; i promoure la diversificació econòmica.

La Comunitat d’Aprenentatge Empresarial

Actualment, la CAE està integrada per sis empresaris del territori de la MIDIT. Està oberta, però, a la incorporació de nous membres, a través de la pàgina web www.cae2020.com, en què hi ha tota la informació sobre aquest projecte impulsat per la MIDIT, amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya; i pel Ministerio de Empleo, en el marc de la línia de subvenció dels projectes innovadors i experimentals de l’any 2017.

Com s’explica en aquest web, la CAE té un model d’organització i gestió que preveu diferents rols i, per tant, diferents funcions i tasques i responsabilitats i drets. Els beneficis de pertànyer a aquesta Comunitat passen per ser ser una font constant de nous coneixements en l’àmbit empresarial; i per generar noves oportunitats pels empresaris, emprenedors i professionals per ser un fòrum que afavoreix la interacció i la creació de xarxa. Altres beneficis són la possibilitat de desenvolupar projectes i accions conjuntes, compartir recursos com ara la realització de compres conjuntes, compartir canals de distribució, etc;

Simulen un accident de trànsit a l’Hospitalet de l’Infant

Els Bombers del municipi hi han organitzat aquest taller, amb la col·laboració de diversos cossos de seguretat i de l’Ajuntament.

Aquest divendres 18 de maig de 2018, a l’Hospitalet de l’Infant s’hi ha realitzat un taller a la via pública, concretament a la Via Augusta, en què s’ha simulat un accident de trànsit, resultant de la col•lisió entre dos turismes i l’afectació també d’una motocicleta. L’exercici tenia com a objectiu mostrar com treballen en coordinació els diferents cossos de seguretat (bombers, policies, sanitaris, voluntaris…), tant a la població com als alumnes de 1r de Batxillerat de l’Institut Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l’Infant als quals s’ha convidat perquè poguessin veure totes les maniobres que s’hi han dut a terme i aprendre com han d’actuar en aquests casos (a través de megafonia, el cap de Bombers del Parc de l’Hospitalet de l’Infant, Vicente Hernández, ha explicat, per exemple, que en cas d’accident no s’ha de treure el casc als motoristes, que aquesta és una acció reservada als professionals i ha retransmès totes les actuacions).

El taller, que ha estat dirigit pel cap de Bombers del Parc de l’Hospitalet de l’Infant, Vicente Hernández, ha començat a les 10:30 h i ha tingut una durada aproximada de dues hores. Per aquest motiu, s’ha tallat la circulació de la Via Augusta, en el tram comprès entre els carrers Masriudoms i Tivissa.

Quant als mitjans humans i materials que s’han utilitzat per desenvolupar d’aquest exercici, el Parc de Bombers de l’Hospitalet de l’Infant ha comptat amb la col•laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, de la Policia Local, de les associacions de voluntaris de protecció civil del municipi i de Tarragona (alguns d’aquests han fet les funcions de tècnics sanitaris). A més, cinc membres del grup de teatre local Quo Vadis han fet de figurants; i dos membres de la mateixa entitat i una veïna del poble, s’han fet càrrec del maquillatge.

Els papers que han interpretat els figurants han sigut: una conductora d’un ciclomotor semi inconscient amb sospita de fractura del braç dret, a la qual han extret el casc i fet una reanimació cardiopulmonar; un conductora de turisme embarassada amb crisi d’ansietat, a la qual se li ha quedat el peu esquerre atrapat entre l’embragatge i el fre; i el seu acompanyant, amb situació d’inconsciència i dificultat respiratòria; i la conductora d’un altre turisme amb fractura a la cama esquerra que havia quedat atrapada al cotxe. L’altra figurant ha interpretat el paper de mare histèrica de la motorista, a la qual s’ha hagut de tranquil•litzar i allunyar de l’escenari de l’accident.

Aquest exercici ha captat l’atenció de desenes de persones que, com els alumnes de l’institut, han seguit amb atenció el desenvolupament de l’exercici.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies