Jornada de neteja de platges a l’Hospitalet de l’Infant per aquest diumenge 15 d’octubre

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Glups Diving Center han organitzat per aquest diumenge 15 d’octubre una jornada de neteja de platges a l’Hospitalet de l’Infant, amb la col·laboració de diverses entitats i establiments locals. El punt de trobada serà la Platja de l’Arenal (davant la Base Nàutica i el camp de futbol), a les 9 hores. A les 13h és previst que finalitzi, amb el pesatge dels residus recollits i un dinar de germanor per a tots els participants.

Aquesta activitat, que té com a objectiu col·laborar en la conservació del fons marí i potenciar la conscienciació mediambiental, està adreçada a tothom: tant bussejadors amb ampolla (amb certificació i assegurança vigent), com bussejadors a pulmó (apneistes amb assegurança vigent), aficionats a l’snorkel i voluntaris per netejar en terra.

A tots els participants que no disposin de material de busseig, Glups Diving Centre els el cedirà per realitzar l’activitat sense cost addicional (excepte els escarpins). Per a la bona organització i previsió de material, precisament, es demana a les persones interessades a prendre part en aquesta jornada que escriguin un correu electrònic a l’adreça buceo@glupsdiving.com amb les dades que figuren al cartell. Més informació a: 977 792 818 i www.glupsdiving.com

Oberta la matrícula a l’Aula Universitària de la UNED de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Fins aquest mes d’octubre estarà oberta la matrícula per a l’Aula Universitària de la UNED de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Concretament, el termini per apuntar-se als estudis de grau (de Geografia i Història, d’Enginyeria en Tecnologies Industrials i d’Administració i Direcció d’Empreses) finalitzarà el dia 20 d’octubre. Per matricular-se als cursos que ofereix el Centre Universitari d’Estudis d’Idiomes a Distància (Francès A1 i B1, i Anglès dels nivells A1, A2 i B1) hi ha de temps fins al 31 d’octubre. Les persones que vulguin inscriure’s al curs d’accés a la universitat per a més grans de 25 i 45 anys ho poden fer fins al dia 20 d’octubre.

L’Aula Universitària de la UNED està ubicada a l’Institut Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l’Infant, on el professorat atén l’alumnat personalment dos dies a la setmana, mitjançant classes presencials i sessions tutorials. Aquest serà el 4t curs que s’obrirà, per facilitar l’accés dels joves i adults del municipi i de la resta de la demarcació als esmentats ensenyaments a distància.

Per formalitzar la matrícula cal adreçar-se al Centre Associat UNED-Tortosa, del qual depèn l’Aula, que està situat al c/ Cervantes 17 de la capital del Baix Ebre (adreça de correu electrònic: info@tortosa.uned.es i telèfons: 977 443 104 i 977 443 108). Per demanar més informació es pot trucar al telèfon 663 321 811 (de les 18 a les 19h, de dilluns a dijous) o escriure un correu electrònic a l’adreça josborruey@tortosa.uned.es

L’Hospitalet de l’Infant recrearà el seu passat medieval els dies 1, 2 i 3 de setembre

S’hi desplegaran un centenar de parades de productes d’artesania, d’alimentació o de teràpies naturals, entre d’altres. Foto: Rafael Lopez Monné

Els dies 1, 2 i 3 setembre se celebrarà a l’Hospitalet de l’Infant la 22a edició del Mercat Medieval. Durant els tres dies, al nucli antic del poble (situat a l’entorn de les places Berenguer d’Entença, del Pou i Catalunya) i al voltant de l’hospital gòtic, s’hi desplegaran un centenar de parades de productes d’artesania, d’alimentació o de teràpies naturals, entre d’altres. També s’hi oferiran diverses activitats, com ara cercaviles, espectacles de circ, foc i teatre, música, una exposició i exhibició de vol d’aus rapinyaires, un sopar medieval, i tallers i demostració d’oficis tradicionals (de terrissaire, de sabater, de cisteller, de llauner i de bufador de vidre), així com un seguit de propostes lúdiques per als infants (per a ells, a més, hi haurà un espai de jocs tradicionals, al carrer de l’Estació; i un taller en què podran fer una rèplica de fang de la figura festiva local del Cavallet de mar).

El 22è Mercat Medieval, organitzat per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant amb el suport de la Diputació de Tarragona i la col•laboració de diverses entitats i comerços locals i veïns del municipi, es complementarà amb una oferta gastronòmica que posaran a l’abast del públic cinc restaurants del poble, a través d’uns menús medievals amb preus que oscil·len entre els 15 i els 25 euros.

Les persones interessades a assistir-hi poden comprar ja els tiquets a l’Oficina de Turisme, fins al dijous 31 d’agost, per un preu únic de 9 euros. Foto: Josep Escaño.

El Mercat s’inaugurarà el divendres 1 de setembre, a les 18.30h, a la Plaça Catalunya; i es clourà el diumenge 3 de setembre, a les 22 hores, amb un correfoc a càrrec del Ball de Diables de l’Hospitalet, els tabalers i el Cavallet de Mar del Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant a la Plaça Berenguer d’Entença. En aquesta plaça també tindrà lloc un altre dels actes centrals del cap de setmana: el sopar medieval. Està previst per al dissabte 2 de setembre, a les 22h, i inclourà un espectacle de foc protagonitzat per la companyia Cirkifoc. Les persones interessades a assistir-hi poden comprar ja els tiquets a l’Oficina de Turisme, fins al dijous 31 d’agost, per un preu únic de 9 euros. El menú que s’hi servirà serà: fideuà marinera amb calamars, llagostins i musclos més allioli; aigua i llauna de refresc o cervesa i cornet de gelat de vainilla i xocolata.

Amb aquesta festa de recreació històrica, l’Hospitalet retornarà a l’època medieval quan, al voltant de l’Hospital del Coll de Balaguer fundat per l’Infant Pere al 1344, es va bastir el nucli de població que donaria lloc al poble de l’Hospitalet de l’Infant.

L’escenari on s’organitza aquest esdeveniment, als voltants de l’antic hospital, és, precisament, un dels principals atractius d’aquest mercat. Ubicat al centre de l’Hospitalet, aquest edifici fundat per l’Infant Pere, fill de Jaume II i Blanca d’Anjou, és el més gran construït al llarg de l’Edat Mitjana a l’antic Comtat de les Muntanyes de Prades. La seva aparença és la d’un castell, ja que a més d’atendre i acollir pobres i pelegrins, també estava pensat per defensar la regió dels atacs dels pirates i, sobretot, dels sarraïns. El seu bon estat de conservació el converteixen en el marc ideal per acollir el Mercat Medieval.

Al Centre de Visitants, inaugurat l’estiu passat en l’interior del monument, s’hi expliquen les característiques i la història d’aquest bé patrimonial, origen del poble de l’Hospitalet de l’Infant.

La XIV Rústic Festa omplirà de vida el nucli de Castelló

 

El dissabte 19 d’agost, a Castelló, un nucli gairebé deshabitat del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, tindrà lloc la catorzena edició de la Rústic Festa. L’Associació Masia de Castelló, que és l’entitat que organitza aquest esdeveniment amb el patrocini de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i la col·laboració de diferents entitats i empreses locals, ha programat per aquest dia diverses activitats, adreçades al públic familiar.

Aquests actes començaran a les sis de la tarda i duraran fins a la matinada. Per als més petits, hi haurà jocs tradicionals, espectacles infantils i tallers (de pintar cares, de fer cistells i bosses d’olor, de passejar amb poni). També en horari infantil, de tarda-vespre, s’oferirà la Trobada d’ acordionistes infantils.

I per a la nit, més de cara al públic adult, hi ha previst el tradicional sopar a la fresca, la Trobada d’Acordionistes, amb la participació d’Acordionistes del Pirineu; el concert del grup de “folkcalentó” Roba Estesa;  l’actuació del DJ Ceba i zona chillout amb cocteleria.

Les entrades costen 8 euros per als adults; i 3 euros per als infants de 6 a 14 anys (per als menors de 6 anys l’entrada és gratuïta). Si es compren de manera anticipada (a través del web www.masiacastello.cat), inclouen una beguda.

El 18 d’agost, la Nit de Latin Jazz

El divendres 18 d’agost, un dia abans de la XIV Rústic, la Masia de Castelló acollirà la Nit de Latin Jazz. En el marc d’aquest acte cultural, hi actuaran, a partir de les 22h,  el pianista i compositor Jordi Barceló, fill de Vandellòs; el guitarrista Manuel Alonso i el percussionista Pablo Gómez. A més, s’hi recuperarà la cançó ‘Castelló de Montaña’, que serà interpretada pel seu autor, Enric Farnós, ‘el Nelo de l’Hospitalet de l’Infant’, acompanyat per un conjunt de veus corals i per Jordi Barceló al piano. Aquesta és una cançó dels anys quaranta, molt recordada pels veïns, perquè es cantava a les festes i emissores de ràdio d’aleshores.

Els diners recaptats amb les entrades (que tenen un preu de 6 euros; o de 10 euros, en el cas dels abonaments per la Nit de Latin Jazz i la Rústic Festa) es destinaran a la rehabilitació de la casa de Cal Santo de Castelló.

Com la Rústic Festa, aquest esdeveniment està organitzat per l’Associació Masia de Castelló, amb el patrocini de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant; i la col·laboració de diverses entitats i empreses locals.

La història de Castelló

Castelló és un poble medieval del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, enclavat entre muntanyes, que quedà deshabitat a la meitat del segle XX. La seva decadència física s’aturà quan l’any 1997 es constituí l’Associació Masia de Castelló i organitzà el seu primer pessebre vivent.

Poc a poc Castelló, ha recuperat carrers, parets, eres, cases i algun sostre, aleshores mig enrunats i amagats sota la vegetació. Però no només ha recuperat el seu aspecte físic, sinó també, cada Nadal i cada estiu, la seva vida, aquella que havia tingut a principis del segle passat, quan hi habitaven prop de 120 persones.

Més informació a: www.masiacastello.cat i a www.vandellos-hospitalet.cat

Més d’un miler d’espectadors al I Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant

Un moment de l’actuació d’Anabel Montesinos i Marco Tamayo.

Més de 1.100 persones van assistir com a espectadors als concerts programats dins del Festival Internacional de Guitarra l’Hospitalet de l’Infant 2017, que va tenir lloc del 26 de juliol al 6 d’agost. És la xifra que ha facilitat aquesta setmana la Regidoria de Cultura, organitzadora d’aquest esdeveniment que va aplegar una vintena d’intèrprets, alguns dels quals de reconegut prestigi internacional, guanyadors de nombrosos premis, com ara els músics catalans Guillem Pérez-Quer, Àlex Garrobé, Carmen Becerra i Anabel Montesinos; el Duo Panebianco (format pel guitarrista i compositor cubà Alfredo i la seva filla nascuda a Reus, Jennifer, una nena prodigi d’onze anys), els noruecs Jorgen Skogmo i Anders Clemens, que és el director artístic del festival; l’alemany Jens Franke i el guitarrista cubà amb nacionalitat austríaca Marco Tamayo.

Precisament, els concerts que més èxit van tenir van ser el que van oferir el 4 d’agost el noruec Jorgen Skogmo i l’alemany Jens Franke; i el duet format per l’Anabel Montesinos i el Marco Tamayo, el 6 d’agost.  Aquest concert, que va cloure el festival, va ser especialment emotiu, perquè l’Anabel Montesinos és filla de l’Hospitalet de l’Infant. El concert gratuït del duet integrat per Diego Molina i Alberto Maezo, del 30 de juliol, a la Plaça Coll de Balaguer va ser el que més gent va aplegar.

Artistes de talla internacional a l’abast de tothom

La regidora de Cultura, Núria Ortiz, ha fet un balanç positiu de l’esdeveniment, “perquè ha permès posar a l’abast de tothom concerts, màster classes i exposicions d’artistes i lutiers de talla internacional, de gran qualitat; i donar a conèixer el municipi a gent de fora”. “La idea és que aquest festival, l’únic dedicat a la guitarra que se celebra a les comarques de Tarragona, creixi des del punt de vista del públic, i es consolidi, de manera que es converteixi en una cita habitual al territori”, ha afegit Ortiz.

En aquest sentit, la coordinadora general de l’esdeveniment, Patricia Mercado, s’ha referit a les potencialitats que té el festival de cara al futur. “Enguany ha inclòs concerts de guitarra clàssica i dos de guitarra flamenca, però en les properes edicions, abastarà més gèneres de la guitarra”, ha explicat Mercado.

El Festival Internacional de Guitarra l’Hospitalet de l’Infant 2017 ha servit també per retre homenatge a la concertista, compositora i pedagoga argentina M. Luisa Anido González, coneguda arreu del món com “La Gran Dama de la Guitarra”. A la figura d’Anido, que va viure a Barcelona i els últims anys a Tarragona, on reposen les seves restes, s’ha dedicat aquesta edició i una taula rodona, en la qual van participar alumnes i persones que la van conèixer.

Dos detinguts per un robatori violent a una parella d’avançada edat que passejava a l’Hospitalet de l’Infant

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la comissaria de Cambrils, juntament amb agents de la Policia Local de Vandellòs-Hospitalet de l’Infant, van detenir el dia 29 de juliol dos homes de 28 i 39 anys, de nacionalitat espanyola i amb domicili a Roquetes (Baix Ebre), com a presumptes autors d’un delicte de robatori amb violència i/o intimidació.

El passat dissabte, pels volts de les 07.00 hores, una dona i el seu marit van ser assaltats al passeig marítim de l’Hospitalet de l’Infant. Dos individus els van abordar per l’esquena mentre passejaven i d’una forta estrebada li van sostreure la bossa de mà a la dona.

La víctima va caure al terra per l’acció de l’estirada violenta i el seu marit, en un intent d’aturar els lladres, també va patir una aparatosa caiguda que li va provocar una fractura òssia. Ambdós van haver de rebre assistència mèdica per les lesions sofertes.

Arran de la descripció dels lladres, els agents van iniciar una recerca per la zona propera al lloc dels fets. Una hora més tard van localitzar i detenir els sospitosos.

Els dos detinguts, que tenen antecedents, van passar el dia 30 de juliol a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus. El jutge va decretar la llibertat amb càrrecs per a un d’ells i l’ingrés a presó per a l’altre.

 

Dues ferides en bolcar un cotxe i incendiar-se a l’AP-7 al seu pas per Vandellòs

Dues dones han resultat ferides, una greu i l’altra menys greu, després que el turisme amb què viatjaven s’hagi incendiat en sortir de la via i bolcar, a l’AP-7 a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp). L’avís dels fets s’ha donat aquest diumenge a les 07.31 hores, al punt quilomètric 289 de l’AP-7 en sentit nord, i fins al lloc dels fets s’han desplaçat tres ambulàncies del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i dues dotacions de Bombers de la Generalitat, que han apagat el vehicle incendiat, i els Mossos d’Esquadra. Les ferides han estat evacuades a l’hospital de la Vall d’Hebron, a Barcelona. L’accident ha obligat a tallar un carril per reparar l’asfalt durant part del matí de diumenge.

Segons bombers, les primeres atencions rebudes han vingut de dos metges que viatjaven amb un turisme i s’han topat amb el sinistre.

ACN

L’Ajuntament de Vandellòs, ‘a l’expectativa’ davant el ‘cas Antoni Mas’

Antoni Mas, al centre de la imatge. Foto: Tarragona21

Davant la notícia de la detenció de l’empresari barceloní Antoni Mas per una presumpta estafa piramidal de més de 200 milions d’euros , l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha volgut aclarir que l’única relació que ha mantingut el consistori amb aquesta persona ha consistit en els contractes signats amb les empreses d’Antoni Mas, ATA Producciones y Eventos Barcelona 2003 i Publiolimpia SLU, per a l’organització de diversos campionats nacionals de balls esportius al municipi.

El contractes per mitjà dels quals l’Hospitalet de l’Infant va acollir aquestes competicions esportives els anys 2012, 2013, 2015 i 2016, “es van complir”. Això va motivar que enguany, per cinquè any, “es tornés a renovar l’acord, per celebrar el Campionat d’Espanya de 10 Balls 2017 els passats dies 13 i 14 de maig”, afirma el consistori en un comunicat.

En aquests moments, l’Ajuntament “està a l’expectativa” del “compliment total” del contracte rubricat aquest 2017, que inclou l’emissió dels programes gravats durant el Campionat d’Espanya de 10 Balls a diversos canals de televisió.

Tres detinguts a Tarragona, Cambrils i la Canonja per robar en almenys nou establiments del Camp

Un agent dels Mossos d'Esquadra vigila a les portes d'un dels domicilis escorcollats en l'operatiu policial per desarticular la banda criminal que cometia robatoris amb força. Foto: ACN

Un agent dels Mossos d’Esquadra vigila a les portes d’un dels domicilis escorcollats en l’operatiu policial per desarticular la banda criminal que cometia robatoris amb força. Foto: Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra han detingut tres membres d’un grup criminal que es dedicava a realitzar robatoris amb força en establiments comercials del Camp de Tarragona. La investigació estava en marxa des de l’any passat arran d’un seguit de robatoris en empreses amb el mateix modus operandi.

Els lladres accedien a l’interior dels establiments forçant portes o finestres i utilitzaven, en alguna ocasió, el mètode del ‘butró’. Un cop a dins sostreien diners, eines de treball o altres objectes de valor i també van robar cinc vehicles. Als detinguts se’ls relaciona amb nou robatoris amb força. Són tres homes, de nacionalitats sèrbia, espanyola i kosovar, i d’edats compreses entre els 43 i els 48 anys. Després de passar a disposició judicial el passat divendres, el jutjat d’Instrucció 2 de Valls en va decretar la llibertat amb càrrecs per als tres.

El passat 7 de juny, un dispositiu policial va dur a terme entrades i escorcolls en tres domicilis de Tarragona, Cambrils (Baix Camp) i la Canonja (Tarragonès). Els Mossos d’Esquadra van detenir els tres investigats i van localitzar terminals de telefonia mòbil, tauletes, ordinadors portàtils, càmeres de vídeo, targetes de telefonia i diverses joies, entre altres objectes. També es va intervenir 500 grams d’haixix, 100 grams de cabdells de marihuana i documentació diversa.

Als detinguts se’ls relaciona amb nou robatoris amb força, comesos entre el mes de març de 2016 i l’abril de 2017, en cinc empreses de Bràfim, Bellvei, Hospitalet de l’Infant, Alcover i Valls, i en quatre bars de Cambrils. En dos d’aquests robatoris també van sostreure cinc vehicles, quatre estacionats a l’interior d’una empresa de Bellvei (Baix Penedès) i un en una de l’Hospitalet de l’Infant. Aquests vehicles els feien servir per cometre els robatoris i es van poder recuperar mesos després en diferents municipis de les comarques tarragonines.

La investigació continua oberta amb l’objectiu d’esbrinar la procedència dels objectes intervinguts i per comprovar si els arrestats poden estar relacionats amb altres fets delictius.

ACN

Vandellòs i l’Hospitalet posa a prova el seu pla d’actuació municipal en un simulacre d’emergència nuclear

Imatge del simulacre de despatx. Foto: Cedida

Imatge del simulacre de despatx. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Vandellòs I l’Hospitalet de l’Infant, la Subdelegació del govern a Tarragona i la Dirección General de Protección Civil i Emergencias van organitzar un simulacre d’activació del Pla d’Emergència Nuclear a Tarragona (PENTA) per accident a la central nuclear Vandellòs II ahir dilluns 12 de juny.

Va ser un exercici de taula, amb activació del centre de coordinació de la Subdelegació del Govern situat a Tarragona (CECOP) i constitució del centre de coordinació del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (CECOPAL), que va servir per provar les comunicacions entre ambdós centres, via telèfon, fax i emissora.

En aquest simulacre de despatx, els membres que formen part de l’òrgan executiu del Pla d’Actuació Municipal en Emergència nuclear (PAMEN) de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (alcalde, regidors i caps dels diferents serveis operatius), reunits a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant, van repassar les accions que haurien de dur a terme, sense mobilitzar ningú.

“Aquest tipus d’exercicis, que no afecten la població, són molt útils perquè els membres de l’òrgan executiu tinguin clar què haurien de fer en cas que es produís una emergència nuclear i per revisar els protocols d’actuació previstos i comprovar els mitjans de què disposem”, va dir el regidor de Seguretat i Protecció Civil, Frederic Escoda, en finalitzar el simulacre (a les 14h, aproximadament). En aquest sentit, Escoda va explicar que en el simulacre es va detectar, entre altres mancances, que calia actualitzar el directori d’actuants i saber amb exactitud de quins equips i vehicles es disposa.

“En vista de la utilitat, intentarem fer un simulacre de despatx un cop a l’any com a mínim; i passat l’estiu tenim previst fer un exercici més important, amb mobilització de gent”, va afegir el mateix regidor.

L’exercici de taula es va iniciar a les 10h, aproximadament, amb l’activació del PENTA en una hipotètica situació 0, per un accident en la central nuclear Vandellòs II consistent en una pèrdua total del subministrament d’energia elèctrica exterior.

Cap a les 11h, es va decretar una hipotètica situació 1, que a diferència de la situació 0, sí requeriria l’aplicació de diverses mesures de protecció, com ara el control d’accessos i actuacions com l’assignació d’equips de dosimetria als actuants municipals, avisos a la població, control del trànsit en el nucli urbà, evacuació dels escolars, preparació d’un possible confinament i preparació de la distribució de iodur potàsic.

Sense moure’s de la taula, els membres de l’òrgan executiu del CECOPAL van definir les actuacions que s’haurien d’emprendre. Aquestes actuacions, però, no es van dur a la pràctica ni es va mobilitzar la població ni la resta d’actuants previstos.En finalitzar l’exercici, van avaluar-ne el resultat i van posar-ne en comú les conclusions, per introduir millores en el Pla d’actuació municipal en emergència nuclear i intentar solucionar les mancances detectades.

La vaga dels auxiliars de les nuclears d’Ascó i Vandellòs obliga a aturar les feines de recàrrega

Imatge del piquet informatiu dels vaguistes. Foto: ACN

Imatge del piquet informatiu dels vaguistes. Foto: ACN

El seguiment total de la vaga de treballadors de les empreses auxiliars d’Ascó i de Vandellòs ha obligat a aturar les feines de recàrrega de les nuclears, segons informa CCOO Indústria. Les mateixes fonts valoren molt positivament la jornada, que s’està desenvolupant sense incidències i amb una àmplia presència als piquets informatius a les portes de les dues centrals nuclears.

El proper dimarts 20 de juny, els treballadors i treballadores de les auxiliars de les nuclears tornaran a fer vaga “si la direcció d’Associació Nuclear Ascó-Vandellós II (ANAV) no canvia el seu posicionament i fa un pas endavant per desbloquejar la situació”, en paraules de CCOO.

Els treballadors auxiliars de les nuclears d’Ascó i Vandellòs faran vaga els propers dos dimarts

Imatge del complex nuclear d’Ascó. Foto: Directa.cat

Els treballadors auxiliars de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs han ratificat la convocatòria de dues jornades de vaga pels propers dos dimarts. Les federacions d’Indústria de CCOO i UGT, juntament amb les seccions sindicals de CCOO i UGT d’Associació Nuclear Ascó-Vandellós II (ANAV)  i de les empreses auxiliars que treballen a les nuclears, han ratificat el desacord que van manifestar ahir les assemblees de treballadors de les nuclears.

“La intransigència demostrada per la direcció d’ANAV, que s’ha visualitzat avui en la negativa a reformular el seu posicionament, juntament amb la indefinició d’algunes de les matèries recollides en el principi d’acord, han fet que el comitè de vaga no tingui altra opció que mantenir les jornades de vaga previstes per als dies 13 i 20 de juny”, afirma CCOO en un comunicat.

CCOO d’Indústria i FICA-UGT de Catalunya reclamen a la direcció d’ANAV, com a empresa principal, “un canvi d’actitud que permeti resoldre de manera definitiva el conflicte actual”.

L’Hospitalet de l’Infant celebra les III Jornades Marítimes aquest mes de juny

El Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) i l’Antena del Coneixement de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han organitzat conjuntament, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Patrimoni, les III Jornades marítimes per aquest mes de juny (tots els dilluns).

Com podeu veure al cartell, les Jornades inclouen un total de quatre conferències:

 

5 de juny: “Descobrint la costa de Tarragona. Un tresor natural submergit”

19.30h Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant

A càrrec de l’empresa Plàncton divulgació i serveis marins. És una empresa de l’Ametlla de Mar, creada amb l’objectiu de protegir, conservar i gestionar el medi marí i costaner, sobretot l’entorn marí de les Terres de l’Ebre. En són responsables l’Eli Bonfill i l’Aurora Requena.

 

12 de juny: “Salvant vides al Mediterrani”

19h Auditori de l’Hospitalet de l’Infant

A càrrec de Proactiva Open Arms, una ONG dedicada a rescatar nàufrags que fugen de la misèria i de la guerra. Treballa a les aigües gregues on arriben cada dia centenars de persones en pèssimes condicions. El seu fundador és Óscar Camps, que ha rebut multitud de premis i reconeixement per la seva tasca.

Durant aquesta conferència es projectarà el documental ‘Astral”

 

19 de juny: “Navegants d’aiguamolls. 2000 anys de secrets enfonsats”

19.30h Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant

A càrrec de Ruth Gell,  arqueòloga tècnica col·laboradora del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya. Màster en arqueologia nàutica i en recerca d’humanitats. Ha col·laborat en moltíssimes excavacions subaquàtiques. Va venir l’any passat i va captivar el públic parlant de la descoberta i excavació d’un vaixell anglès del segle XIX que es va enfonsar a la desembocadura de l’Ebre.

 

26 de juny: “La mar catalana al segle XXI”

19.30h Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant

A càrrec de Jaume Folch, doctor en medicina, especialitzat en malalties degeneratives, fotògraf i submarinista. Ha fet nombrosos estudis relacionant el mar i la qualitat de vida. Ha vingut ja dos anys anteriors. Al públic li encanta la seva manera planera d’explicar i unir elements que no sembla que hagin de tenir res en comú.

Més de 60 inscrits han seguit les classes de català a l’Hospitalet de l’Infant

Imatge de l'acte de cloenda dels cursos. Foto: Cedida

Imatge de l’acte de cloenda dels cursos. Foto: Cedida

El dia 23  de maig a les 18.30h a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere ha tingut lloc l’acte de cloenda dels cursos de català i del Voluntariat per la llengua que promouen l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL).

La festa ha consistit en intervencions diverses d’alumnes dels nivells Bàsic 2, Intermedi 2 i Suficiència 2, que han llegit o explicat les seves curioses autobiografies lingüístiques i ens han donat detalls i anècdotes sobre quina ha estat la seva primera llengua, com han après les altres que saben, quin va ser el primer contacte amb el català…

També hi han participat Anna Saperas, directora del CNL, i Núria Ortiz, regidora d’Ensenyament,  que ha tancat l’acte.

En aquest curs acadèmic, a l’Hospitalet s’han organitzat sis cursos de català, dos adreçats a persones que no parlaven en català (B1 i B2) i quatre per a persones que ja hi parlaven però que volien millorar el seu nivell parlat i escrit (I1 i I2 i S1 i S2) que han tingut un total de 83 inscrits. Aquests cursos els ha impartit Magda Aragonès, tècnica de normalització lingüística del CNL.

A més, s’ha continuat treballant en el programa Voluntariat per la llengua. Concretament s’han format 18  parelles lingüístiques, que s’han trobat una vegada a la setmana durant 10 setmanes per parlar en català mentre feien qualsevol altra activitat, i s’hi han adherit deu establiments del municipi: Stand Up Paddle Surf Arenal, Sol Solet, Monpharma Parafarmàcia, Fast & Clean, Siurell SCP, Sports Scorpio, Ignis Gym, Electrodomèstics Zambudio, Massatges i Estètica DIDO, i 7 Moments i Espais. L’adhesió d’aquestes botigues ha estat arran de la difusió que n’han fet l’Associació de Comerços de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors i l’Associació de Restauració i Hoteleria de la Vall de Llors, amb qui el CNL va signar uns convenis al març.

Aquest estiu el programa Voluntariat per la llengua, al qual es pot participar també virtualment per videoconferència, continua i qui hi estigui interessat s’hi pot inscriure emplenant el formulari que hi ha a vxl.cat.

De cara a la tardor, Ajuntament i CNL ja preparen una nova oferta de cursos, que es preveu que inclogui, en aquesta ocasió, els nivells B3, I3 i S3, que permetrien a l’alumnat de tots tres grups obtenir el certificat oficial dels nivells A2 (A bàsic), B2 (Intermedi) i C1 (suficiència) del Marc Europeu Comú de Referència.

La tonyina tornarà a ser la protagonista de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant a partir de diumenge

Imatge d'arxiu de l'edició anterior de la Diada de la Tonyina. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu de l’edició anterior de la Diada de la Tonyina. Foto: Cedida

Amb la celebració de l’XII Diada de la Tonyina, s’inauguraran aquest diumenge 28 de maig les XVIII Jornades de la Tonyina a l’Hospitalet de l’Infant. Els assistents a aquesta jornada gastronòmica, prevista a partir de les 11 hores, a la Plaça Catalunya, podran tastar les “tonyi-tapes” elaborades pels deu restauradors que prenen part en aquesta edició de les jornades, per un preu de 2,5 euros amb beguda inclosa. A més, hi haurà tallers i animació infantil, un photocall amb què els participants podran endur-se una fotografia de record al moment; i un sorteig d’un lot de productes locals, per gentilesa de la Cooperativa Agrícola de Vandellòs.

D’aquesta manera, començaran oficialment les 18es Jornades de la Tonyina, organitzades per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. En aquesta edició, que finalitzarà l’11 de juny, hi participaran una desena de bars i restaurants (8 de l’Hospitalet de l’Infant: Amalfi, Cerveseria Cal Rullo, El Porró, El Solomillo, HS Hotel Sancho; Le P’tit Normand, Nàutic i Topolino; un de Masboquera: El Rebost de la Nuri; i un de Pratdip: La Cuina d’en Carlos).

A vuit d’aquests establiments, en concret, s’oferiran menús amb la tonyina com a ingredient protagonista, per uns preus que oscil·len entre els 12 i els 36 euros; i a vuit, “tonyi-tapes”, és a dir, tapes elaborades amb tonyina per un preu de 2,5 euros amb beguda inclosa. “Diverses propostes culinàries, basades en la qualitat i en la creativitat dels cuiners que, després de 18 edicions, han instaurat mil i una maneres de cuinar aquest peix tan típic de la zona”, ha assenyalat la regidora de Turisme, Elidia López.

A banda de l’oferta gastronòmica, les XVIII Jornades de la Tonyina tindran un altre atractiu: els que tastin els menús podran prendre part en el sorteig de diversos premis. Entre aquests premis, hi ha un menú per a dues persones en un dels restaurants que ofereixen menú de la tonyina, una sessió de relaxació en un llit flotant thermospa, una sessió d’hidromassatge, un bateig de paddle-surf, un bateig de submarinisme, batejos de golf, entrades a l’Aquum Spa, a l’Aquatonic, a Port Aventura, etc.

La Regidoria de Turisme ha organitzat també un concurs fotogràfic a Instagram, amb dues categories. La fotografia més votada de cada categoria guanyarà dues entrades a Port Aventura World. Les bases del concurs es poden consultar en el fullet informatiu de les jornades i a www.hospitalet-valldellors.cat i www.vandellos-hospitalet.cat

Més de 20 intèrprets participaran en el I Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant

Roda de premsa de presentació del festival. Foto: Cedida

Roda de premsa de presentació del festival. Foto: Cedida

Un total de 24 intèrprets participaran en el Festival Internacional de Guitarra l’Hospitalet de l’Infant 2017, que tindrà lloc del 26 de juliol al 6 d’agost. Entre aquests hi haurà músics de reconegut prestigi internacional, guanyadors de nombrosos premis, com ara els músics catalans Guillem Pérez-Quer, Àlex Garrobé, Carmen Becerra i Anabel Montesinos; el Duo Panebianco (format pel guitarrista i compositor cubà Alfredo i la seva filla nascuda a Reus, Jennifer, una nena prodigi d’onze anys), els noruecs Jorgen Skogmo i Anders Clemens, que és el director artístic del festival; l’alemany Jens Franke i el guitarrista cubà amb nacionalitat austríaca Marco Tamayo.

Durant dotze dies, aquesta vintena d’intèrprets oferiran un total de 14 concerts (dos de guitarra flamenca; i la resta, de guitarra clàssica), 7 màster classes, i 7 conferències a l’entorn del món de la guitarra. En aquesta primera edició, el festival estarà dedicat a la concertista, compositora i pedagoga argentina M. Luisa Anido González, coneguda arreu del món com “La Gran Dama de la Guitarra”.

Anido va viure a Barcelona i, els últims anys de la seva vida a Tarragona, on reposen les seves restes. De fet, alguns dels artistes que prendran part en el festival van tenir una relació directa amb l’homenatjada, que es va convertir en la més gran de les solistes argentines i en la més famosa guitarrista del món. Al voltant de la seva figura, precisament, s’ha programat també, en el marc d’aquest esdeveniment organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, una taula rodona per al dia 30 de juliol, amb set convidats, la majoria alumnes i persones que la van conèixer.

A banda dels concerts, les conferències, les màster classes (de nivell elemental, mig i alt) i la taula rodona, el Festival Internacional de Guitarra l’Hospitalet de l’Infant 2017 inclourà cinc exposicions d’instruments antics i moderns, a càrrec de luthiers de la categoria de Joan Pellisa, Marco Salerno, Santiago Canals i José Antonio Fuentes.

La coordinadora general de l’esdeveniment, Patricia Mercado, ha destacat “la gran qualitat” dels actes programats, que es posaran a l’abast del públic “a uns preus molt assequibles”; i el fet que aquest és “l’únic festival dedicat a la guitarra que se celebra a les comarques de Tarragona i que neix amb la voluntat de convertir-se en un referent cultural del territori”. “Serà un luxe accessible per a tothom”, ha afirmat la regidora de Cultura, Núria Ortiz, que ha avançat que l’any que ve el festival intentarà abastar més gèneres de la guitarra, per exemple, el blues i el jazz.

Pel que fa als escenaris on s’oferiran els actes, la regidora ha explicat que la majoria tindrà lloc al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant, a excepció dels dos concerts a l’aire lliure que seran gratuïts (el del duet Diego Molina i Alberto Maezo, a la Plaça Coll de Balaguer; i el del quartet A Cuatro Voces, a la Plaça del Pou); i de l’únic concert de guitarra antiga, de William Waters, previst al Centre de visitants de l’Hospital Coll de Balaguer de l’Hospitalet de l’Infant.

Més informació i inscripcions a les màster classes a la pàgina web del festival: www.guitarfesthospitalet.cat

El comerç de Vandellòs i l’Hospitalet celebrarà dissabte la Festa de la Primavera

 

Cartell convocant a assistir als actes

El dissabte 29 d’abril, se celebrarà la Festa de la Primavera a l’Hospitalet de l’Infant. Es tracta d’una festa organitzada per la Regidoria de Comerç de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, amb la col·laboració de l’Associació de Comerços de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors i l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, que tindrà lloc a la Plaça Catalunya de l’Hospitalet de l’Infant.

En aquest escenari, de les 11 a les 14 hores, hi haurà parades on diversos establiments comercials exposaran i vendran els productes i serveis que ofereixen i mostraran les novetats de la nova temporada; i també hi haurà animació infantil i degustacions. Les degustacions podran ser gratuïtes per a totes aquelles persones que presentin dos tiquets de compres o de consumicions fetes en qualsevol establiment de comerç de proximitat o de restauració del municipi durant aquesta setmana. Els dos tiquets es podran bescanviar dissabte per un còctel de fruita, per un vermut o per un “montadito”.

A més, a l’inici d’aquesta jornada festiva, adreçada a tots els públics, es presentarà la nova marca de Comerç i la nova Guia Comercial i de Serveis.

“La idea és oferir una mostra de l’oferta comercial del poble, per tal de donar-la a conèixer i fomentar les compres i consumicions al municipi”, segons ha assenyalat el regidor de Comerç, Miguel Ángel Garcés. El mateix regidor ha explicat que aquestes accions s’emmarquen en el pla de dinamització comercial del municipi, que es va aprovar per unanimitat en el darrer ple municipal.

Sis visites guiades per gaudir del patrimoni per Setmana Santa a Vandellòs i l’Hospitalet

Interior del Centre de visitants de l’Hospital Coll de Balaguer

A la visita “L’Hospitalet de l’infant Pere”, programada per als dies 13, 14, 15 i 16 d’abril, a les 18h, s’hi mostrarà el Centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, l’espai museogràfic, situat dins dels murs de l’antic hospital fortalesa, que data de 1344 i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). També, el mirador de la torre sud-oest, des d’on es poden admirar les estructures medievals encara visibles i l’entorn que s’hi albirava.

Una altra visita que es podrà fer sense sortir del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant serà la del Poblat d’HIFRENSA, el conjunt urbanístic que el cèlebre arquitecte Antonio Bonet Castellana va projectar l’any 1967 per allotjar els treballadors de la central nuclear Vandellòs I i les seves famílies. Aquest recorregut s’oferirà els dies 14, 15 i 16 d’abril, a les 18h, i està recomanat per a públic adult.

Dins del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant, igualment, el 16 d’abril, a les 10h, s’hi podrà participar en una visita guiada sobre els vestigis i fets de la Guerra Civil titulada “Hospitalet de mar en guerra”, que és el nom amb què era denominat el poble aleshores. És una visita no apta per a persones amb mobilitat reduïda i menors de 7 anys.

Ja fora del nucli urbà de l’Hospitalet, la visita “Entre dos fronts de guerra: les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer”, prevista per als dies 9, 14 i 15 d’abril, a les 10h, ensenyarà als participants algunes de les restes fortificades existents a la zona: el polvorí de Letícia (a les fotos) i les bateries de Pitrassa i de Cala d’Oques. Tampoc és una visita apta per a persones amb mobilitat reduïda i menors de 7 anys. Inclou els transport amb autobús fins als emplaçaments.

A Vandellòs s’hi oferirà una experiència ben diferent: la visita guiada i taller apta per a tota la família a l’antic Molí de l’Oli del poble, els dies 14 i 15 d’abril, a les 11h. La visita inclou l’entrada al Centre d’Interpretació de l’Oli (més conegut com a Molí de l’Oli) i un taller d’olis aromàtics o de sabó tradicional. Els participants podran emportar-se el resultat a casa.

I la visita guiada i taller “Castelló, on el passat reviu”, programada per al 16 d’abril, a les 11h, i pensada també per a un públic familiar, proposarà un passeig per aquest poble medieval, situat prop de Vandellòs, per conèixer com vivien els avantpassats cent anys enrere.

Com que les places són limitades, s’han de reservar a cultura@vandellos-hospitalet.cat, presencialment al Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, o bé per telèfon (al 663 95 46 28), del dissabte d’abril al diumenge 16 d’abril, de 10 a 14h i de 16 a 20h. Per reservar les visites al Molí de l’Oli i a Castelló, les persones interessades també es poden adreçar al Molí de l’Oli. Més informació a: www.culturaalabast.cat

Diumenge s’inauguraran les I Jornades gastronòmiques d’interior a Vandellòs

Cartell que anuncia les Jornades Gastronòmiques

Amb la celebració de la 1a Diada de les Jornades gastronòmiques d’interior, s’inauguraran el proper diumenge, 2 d’abril, aquestes noves jornades, organitzades per la Regidoria de Turisme. La Diada tindrà lloc a la Plaça Drs. Gil-Vernet de Vandellòs, de les 11.30 a les 13.30 hores.

En aquest escenari, s’hi podran menjar miniclotxes, elaborades per la Cooperativa agrícola de Vandellòs, i els tastets cuinats per la desena de restaurants que participaran en les jornades, a un preu de 2 euros. També hi haurà actuacions en directe i els assistents podran prendre part en el sorteig de diversos productes.

Les Jornades gastronòmiques, pròpiament dites, tindran lloc del 2 al 16 d’abril. Durant aquests dies, als deu establiments de restauració participants (5 dels quals són de l’Hospitalet de l’Infant: Nàutic Restaurant, Deviteca, Restaurant de l’Hotel Sancho, LB21 Restaurant i Le P’tit normand; 2 de Vandellòs: Racó del Padrí i La Figuerola “Safareig”; 2 de Masboquera: Casal de Masboquera i El Rebost de la Nuri; i un de Pratdip: La Cuina d’en Carlos), oferiran menús especials a uns preus que oscil·len entre els 9 i els 35 euros. Aquests menús tindran com a ingredients principals productes i plats de la terra, com ara porc senglar, arròs de tros, ceps, fruits secs, calçots, cargols, carxofes, peus i galtes de porc, etc.

Entre les persones que consumeixin quatre menús especials, se sortejarà un menú per a dues persones. Les bases del sorteig i la informació detallada dels tastets de la Diada i els menús de les jornades es poden consultar a: www.hospitalet-valldellors.cat; i www.vandellos-hospitalet.cat

Amb l’organització d’aquestes noves jornades gastronòmiques, que s’afegeixen a les dedicades a la tonyina –que enguany se celebraran del 28 de maig a l’11 de juny-, l’Ajuntament vol “promoure el consum als establiments de restauració del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i fomentar-hi l’activitat econòmica durant aquests primers mesos de l’any, previs a l’estiu”, ha explicat la regidora de Turisme, Elídia López. Aquest és l’objectiu també de la campanya promocional “Menja i guanya”, que està actualment en marxa.

En el marc d’aquesta campanya, els clients que consumeixen 20 euros com a mínim a qualsevol dels bars, restaurants o establiments de menjar per emportar que hi ha al municipi poden participar en el sorteig d’un premi. Els que ho facin aquest mes de març poden guanyar una tablet; i els que ho facin a l’abril, una escapada per a dues persones.

Vandellòs i l’Hospitalet s’adhereix a l’Hora del Planeta apagant els llums dels edificis municipals

Ca la Torre, centre cultural. Foto: Cedida

Ca la Torre, centre cultural. Foto: Cedida

El dissabte 25 de març, de les 20.30 a les 21.30 hores, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’afegirà a milions de persones d’arreu del planeta per celebrar l’Hora del Planeta de WWF, i apagarà els llums de dos edificis municipals emblemàtics durant una hora, per mostrar el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic. En concret, apagarà els llums de Ca la Torre de Vandellòs, la casa pairal que acull actualment un centre d’interpretació de la història del poble i l’arxiu històric municipal; i de l’hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant, un conjunt monumental que data de 1344 i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

En sumar-se a aquesta iniciativa i animar la ciutadania a fer-ho també, el consistori participarà en un moment simbòlic, que no pretén produir un estalvi d’energia durant una hora, sinó cridar l’atenció sobre els reptes als quals fa front el nostre planeta i recordar que canviar pel clima està en les nostres mans.

Més informació a: www.horadelplaneta.es