TARRAGONA 21

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant edita una guia de llenguatge inclusiu

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha editat la Guia de llenguatge inclusiu amb l’objectiu de promoure un ús de la llengua no discriminatori, sense usos sexistes (menystenir el gènere femení) ni androcèntrics (invisibilitzar la presència de les dones).

És una guia «molt pràctica i senzilla, adreçada a tothom, que l’Ajuntament ha publicat amb el convenciment que cal impulsar un canvi cultural a través d’un llenguatge inclusiu, que contribueixi a trencar prejudicis i suposicions, tant en la persona que llegeix com en la que escriu», segons ha dit el regidor d’Igualtat, Diego García.

Tal com s’explica en el pròleg, cal tenir en compte que en català, igual que en altres llengües romàniques, es considera que el masculí és el gènere no marcat, és a dir, el que es fa servir com a genèric per englobar masculí i femení.

En aquest punt és on té sentit parlar de l’ús inclusiu de la llengua. La idea és utilitzar els recursos genuïns del català per expressar-nos de manera més precisa i conscient, allunyant-nos de polèmiques innecessàries i sense inventar-nos paraules noves”, segons s’argumenta.

Aquest document està a l’abast de tota la ciutadania en format digital, en l’apartat de Benestar Social i Igualtat de la pàgina web municipal (i aquí en el document adjunt); i en format paper (per al personal municipal, les entitats municipals, els centres educatius i per a totes aquelles persones que hi estiguin interessades). Podrà ser ampliada i actualitzada.

La creació d’aquesta guia va ser una proposta del grup municipal de JxCat, que va ser aprovada en la sessió plenària del passat 3 de juny amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals excepte la CUP, que es va abstenir.

Els textos han anat a càrrec de la lingüista Angelica Maria Ripa; i el disseny i les il·lustracions, de la dissenyadora gràfica Laura Aresté. Totes dues han fet la presentació pública de la guia a la Televisió de Vandellòs i a Ràdio l’Hospitalet de l’Infant, juntament amb el regidor d’Igualtat, Diego García; i la portaveu de JxCat, Assumpció Castellví, en el marc de la celebració del 25N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

Redacció

 

El Mercat de Nadal de l’Hospitalet de l’Infant se celebrarà del 27 al 29 de novembre

Aquest cap de setmana se celebrarà el Mercat de Nadal de l’Hospitalet de l’Infant. Estarà obert al públic divendres, 27 de novembre, de 16 a 20 h; dissabte, 28 de novembre, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h; i diumenge, 29 de novembre, de 10 a 13 h, a la Plaça Catalunya. En aquest espai hi haurà una quinzena de parades del municipi, ubicades en casetes de fusta amb decoració nadalenca. En aquestes parades, els veïns i veïnes podran comprar flors, articles de decoració i d’il·luminació de Nadal, parament per a la llar, roba, vins i licors, formatges i altres productes locals.

«Amb aquest Mercat de Nadal, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant vol promocionar els comerços i els productes agroalimentaris locals i fomentar el consum, per reactivar l’economia del municipi i donar suport a uns sectors afectats per la crisi sanitària provocada pel coronavirus», ha explicat la regidora de Comerç, María José Gómez, tot remarcant que hi haurà mesures de seguretat per evitar els contagis de la COVID-19.

De fet, per organitzar el Mercat de Nadal, el consistori ha tingut en compte les mesures establertes en el Pla sectorial de fires-mercats de Nadal per la COVID-19 aprovat pel Comitè Tècnic del Pla PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc en data 20 de novembre de 2020.

Així doncs, tal com figura en aquest document, la distribució i distància entre parades haurà de ser la que permeti una distància física d’1,5 m entre persones, hi haurà control de l’aforament, que estarà limitat al 30%; sestabliran diferents recorreguts senyalitzats al terra perquè les persones usuàries no s’entrecreuin i per evitar també aglomeracions; i es posarà a disposició de les persones venedores i de les visitants gel hidroalcohòlic.

També s’hi adoptaran les mesures de neteja i desinfecció adequades a les característiques del Mercat, on l’ús de la mascareta serà obligatori tant per al personal de l’organització, de les parades com per a la clientela ( a partir dels 6 anys).

Programa d’activitats de Nadal

El divendres 27 de novembre a més d’inaugurar-se el Mercat de Nadal, s’encendran els llums nadalencs al municipi i s’iniciarà el programa d’activitats que han organitzat les regidories de Cultura, Turisme i Festes de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per aquestes dates assenyalades. Es pot consultar en la pàgina web municipal.

Redacció

 

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant reprèn l’activitat cultural amb limitacions

La Biblioteca Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant. Foto: Ajuntament

Amb l’entrada en vigor de la primera fase de la desescalada a Catalunya pel que fa a les restriccions per la COVID-19, aquesta setmana es reprendrà la programació cultural municipal a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Així doncs, el Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant tornarà a obrir portes per acollir unes sessions de cinema (dijous, 26 de novembre, a les 19 h; i dissabte, 28 de novembre, a les 18 h), una sessió de conta contes (divendres, 27 de novembre, a les 18 h) i una obra de teatre (diumenge, 29 de novembre, a les 18 h). Més detalls, en la pàgina web www.culturaalabast.cat

En compliment de les mesures per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de la COVID-19, es limitarà l’aforament al 50% en tots els equipaments culturals municipals.

Aquesta setmana les biblioteques municipals recuperaran també gran part de la seva activitat. Avui dilluns 23 de novembre, tant la Biblioteca Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant com la Biblioteca Jaume Jardí i Gil de Vandellòs ja han obert al públic amb més serveis presencials. Cal tenir en compte que fins al moment, des del dia 2 de novembre, només oferien servei de préstec i retorn de documents.

Amb l’obertura progressiva d’activitats establerta pel govern de la Generalitat de Catalunya, ara hi haurà accés lliure a les sales de lectura i de consulta dels documents i dels diaris i revistes; i a l’espai dels ordinadors. També es podran dur a terme a les biblioteques municipals activitats, respectant sempre la limitació d’aforament al 50% de la capacitat autoritzada en condicions de normalitat.

En tots dos equipaments municipals, els usuaris i usuàries hauran de dur mascareta i utilitzar els dispensadors d’hidrogel i les catifes higièniques. Als punts de consulta dels documents, les cadires estaran separades, per garantir la distància mínima de seguretat; i els documents que es consultin, un cop s’hagin deixat, es continuaran apartant durant 48 h abans de ser retornats als prestatges o incorporats a la col·lecció.

Es mantenen els horaris d’obertura de les bibilioteques: a l’Hospitalet de l’Infant, els dilluns, de 16 a 20 h; i de dimarts a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h. I Vandellòs, els dilluns i dijous, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h; els dimarts i dimecres, de 17 a 20 h; i els divendres, de 16 a 19 h.

Redacció

 

Els equipaments esportius municipals de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant es posen en marxa a partir de dilluns

Imatge del gimnàs de l’Hospitalet de l’Infant. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant reobrirà el gimnàs de Vandellòs i també el de l’Hospitalet de l’Infant el proper dilluns 23 de novembre, amb un aforament màxim del 30% i cita prèvia i sense vestidors. El mateix dia, a la tarda, es reiniciaran les activitats dirigides, també amb cita prèvia; i totes les activitats de tardor-hivern organitzades per l’Àrea d’Esports (classes de tennis, pàdel, handbol, bàsquet i futbol sala), excepte la gimnàstica de manteniment per a la gent gran, els cursos de natació i l’aiguagim. Tampoc s’impartiran les classes de natació que s’ofereixen als alumnes de les escoles del municipi en horari lectiu en el marc del Pla municipal d’esport a l’escola. I és que, de moment, el consistori ha decidit mantenir tancats els vasos d’aigua de la piscina municipal coberta de l’Hospitalet de l’Infant.

Pel que fa a les instal·lacions esportives a l’aire lliure, també estaran obertes, amb un aforament màxim del 50% i control d’accés.

L’Ajuntament continuarà adoptant les mesures de prevenció de la COVID-19 per garantir la salut i la seguretat de les persones usuàries dels equipaments esportius municipals. Així doncs, es mantindrà un control de la higiene, la neteja i la desinfecció de les instal·lacions i del material esportiu de manera habitual i constant, i es controlarà la temperatura de les persones usuàries a l’entrada.

Per reservar una classe dirigida o una franja horària als gimnasos, caldrà trucar al telèfon 977 82 05 23 (de dilluns a divendres, de 8 a 21 h; els dissabtes, de 9 a 20 h; i els diumenges, de 10 a 13 h). Es prega a les persones usuàries que respectin les mesures de seguretat i que siguin puntuals a la cita i, en cas que no hi puguin assistir, que anul·lin la reserva per cedir el lloc.

Mentre estiguin tancats els vasos d’aigua de la piscina, les persones abonades a la piscina municipal coberta podran utilitzar els gimnasos i fer activitats dirigides.

Redacció

 

Adif torna a licitar el projecte per donar-li vida a la via morta entre Vandellòs i Port Aventura

El tràmit d'audiència i informació pública s'emmarca exclusivament a l'efecte de la legislació sectorial ferroviària, per la modificació de les condicions funcionals i d'explotació que suposa el canvi d'ample.

Adif AV ha analitzat en un estudi l’efecte barrera que suposa la plataforma ferroviària en els municipis que creua l’antic traçat per a donar compliment a la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA).

Adif Alta Velocitat (Adif AV) ha licitat novament el contracte de serveis per a la redacció del projecte de construcció de les actuacions derivades de l’estudi sobre l’efecte barrera de la via única existent entre Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant i Port Aventura.

El contracte té un pressupost de licitació de 565.641,83 euros (IVA inclòs) i un termini d’execució estimat d’11 mesos. Es tracta d’una nova licitació amb modificacions en diversos apartats del plec de condicions.

Per a això, va ser necessari realitzar el desistiment de l’anterior licitació, la qual cosa es va publicar en el Boletín Oficial del Estado (BOE) el passat 23 d’octubre.

Adif AV ha analitzat en un estudi l’efecte barrera que suposa la plataforma ferroviària en els municipis que creua l’antic traçat per a donar compliment a la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA), que determina l’obligatorietat de desmantellar tots els elements de via, electrificació i instal·lacions de seguretat, una vegada s’ha posat en servei la variant Vandellòs-Tarragona del Corredor Mediterrani.

El contracte licitat desenvoluparà, amb un nivell de definició d’acord amb un projecte de construcció, el conjunt d’actuacions en diversos àmbits amb l’objectiu d’integrar la plataforma per al seu ús cívic per part dels ciutadans.

L’àmbit d’actuació aconsegueix una longitud aproximada de 29 km i creua els termes municipals de Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant, Mont-roig del Camp, Vinyols i els Arcs, Cambrils i Salou.

La redacció del projecte constructiu contemplarà actuacions de caràcter ambiental, demolicions, adequació i millora de drenatges i de la plataforma, així com la millora de la permeabilitat del trànsit rodat i per als vianants transversal.

Aquesta actuació contribueix a la consecució de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 9 (Indústria, Innovació i Infraestructura), que té entre les seves metes el desenvolupament d’infraestructures fiables, sostenibles, resilients i de qualitat, i del ODS 11 (Ciutats i Comunitats Sostenibles), una de les metes de la qual és augmentar la urbanització inclusiva i sostenible.

Inversions a la província de Tarragona

Les inversions d’Adif i Adif Alta Velocitat a la província de Tarragona des de 2018 han ascendit a 154 M€, dels quals a Adif li corresponen més de 72’8 M€, i la resta, més de 81’1 M€, a Adif Alta Velocitat.

Quant a les inversions d’Adif AV, la major part s’han dirigit a fomentar la relació València-Vandellós-Tarragona, la connexió de la qual ha rebut una inversió global de 78.352.000 euros. En aquest sentit, cal destacar la posada en servei de la nova variant Vandellós-Tarragona del Corredor Mediterrani al gener de 2020.

Per part seva, les inversions d’Adif s’han dirigit fonamentalment al desenvolupament del Corredor Mediterrani, que ha rebut en aquesta província una injecció econòmica de gairebé 56,5 milions d’euros, i a actuacions en la xarxa de Rodalia, amb un import de gairebé 14 milions d’euros. La resta de les inversions d’Adif es reparteixen en diferents capítols com ara millores en diverses infraestructures i estacions de la xarxa convencional.

Redacció

 

S’inicia el procés d’elaboració del Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Imatge de la primera reunió telemàtica de la Comissió d’Igualtat. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha iniciat el procés d’elaboració del seu Pla d’Igualtat i dels seus organismes dependents. Aquest document, del qual han de disposar les entitats que tenen més de 50 persones en plantilla segons estableix la normativa vigent, ha de tractar les matèries següents: accés a l’ocupació, classificació professional, promoció i formació, retribucions; ordenació del temps de treball per afavorir la conciliació laboral, personal i familiar i prevenció de l’assetjament per raó de sexe.

Per engegar aquest procés, s’ha constituït la Comissió d’Igualtat, un grup de treball paritari i representatiu dels diferents àmbits professionals de l’Ajuntament i dels seus organismes dependents (les empreses municipals, els patronats municipals i la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori) que s’encarregarà de coordinar l’elaboració i el seguiment del Pla. Aquesta comissió, que treballarà en la diagnosi i la redacció de propostes, està integrada per 10 persones, entre les quals hi ha la tècnica municipal d’Igualtat, que coordinarà el disseny, la implementació i l’avaluació de les polítiques d’igualtat entre homes i dones; i supervisarà la posada en funcionament de projectes per a la integració de la perspectiva de gènere al consistori; i també el cap de Recursos Humans.

En aquesta primera fase iniciativa, la Junta de Govern Local també ha aprovat la Carta de compromís de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant amb la redacció i implementació del Pla d’Igualtat. Mitjançant aquesta Carta, que s’ha fet arribar a la plantilla de la corporació local i dels seus organismes dependents, l’Ajuntament s’ha compromès a:

  • Avançar en la igualtat de gènere als centres de treball, departaments i serveis municipals.
  • Afrontar la desigualtat salarial, a nivell vertical i a nivell horitzontal per la mateixa responsabilitat i nivell professional.
  • Emprendre accions per a eliminar els obstacles als quals fan front especialment les dones en punts clau de la seva carrera professional.
  • Promoure canvis en la cultura organitzativa i en l’estructura professional per a eliminar barreres sistèmiques, biaixos inconscients, estereotips i desigualtats i promoure la conciliació familiar i la inclusió de la diversitat.
  • Donar suport al personal municipal i formar-lo perquè adopti una actitud responsable amb la perspectiva de gènere amb l’objectiu de millorar la qualitat del servei produït en benefici de tota la població.
  • Prendre accions més enllà d’enfortir la representació de les dones per a incloure totes les formes de diversitat.
  • Donar suport a aquesta Carta amb el benentès que s’atorguin els recursos suficients per fer d’aquests compromisos una eina per a l’avenç en la igualtat de gènere.
  • Donar suport a la Comissió d’igualtat, en tant que òrgan col·legiat i paritari, per tal que elabori el Pla d’igualtat de l’Ajuntament i organismes autònoms dependents, com a eina vertebradora de les polítiques de recursos humans encaminades a la plena igualtat de gènere.

«Disposar d’un Pla d’Igualtat, més enllà de ser una obligació per a l’Ajuntament, per llei, és una oportunitat per posar de manifest, d’una manera rigorosa, possibles situacions de desigualtat i per establir mesures correctores. Això li pot reportar un entorn de treball més just i inclusiu», ha apuntat el regidor d’Igualtat, Diego García.

El mateix regidor ha destacat la importància de sotmetre a negociació les diferents aportacions que pugui generar el grup de treball d’igualtat, perquè els assoliments en aquesta matèria tinguin el major consens possible entre tots els agents implicats.

Redacció

 

Malles de contenció de sorra a la platja de l’Arenal de l’Hospitalet de l’Infant

Les malles s’han col·locat en quatre trams de 25 metres cadascun amb uns pals verticals. Foto: Ajuntament

La Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha instal·lat un sistema de retenció de sorra a la platja de l’Arenal de l’Hospitalet de l’Infant. Es tracta d’unes malles semi translúcides que s’han col·locat en quatre trams de 25 metres cadascun amb uns pals verticals. Aquestes malles estan fabricades amb un teixit especial multicapa que ofereix una obertura escassa i impedeix el pas directe dels granets de sorra. Aquest material, a més, és molt permeable a l’aire, per la qual cosa no deixa passar les turbulències i els efectes del vent.

Amb aquest sistema de contenció de sorra que estarà col·locat de manera temporal, des de la tardor i fins a la Setmana Santa, aproximadament, el consistori pretén evitar l’acumulació d’arena al passeig marítim i la pèrdua de sorra de la Platja de l’Arenal, per protegir-la alhora dels temporals.

«Com a conseqüència del vent, cada any s’acumulen grans quantitats de sorra al passeig marítim de l’Arenal, que després hem de retirar; i també hem de replantar la gespa de la Plaça de la Marina», ha explicat la regidora de Turisme, María José Gómez. Amb les malles, l’Ajuntament vol solucionar aquesta problemàtica.

Redacció

 

El director de la nuclear Vandellòs II declara com a investigat per operar 17 dies amb fuites a la barrera de pressió

La sortida del director de la central nuclear Vandellòs II, Rafael Martín (dreta), juntament amb el seu advocat, després de comparèixer com a investigat als jutjats de Reus. Foto: Roger Segura

El director de la central nuclear Vandellòs II, Rafael Martín, ha comparegut aquest dilluns en qualitat d’investigat davant el jutjat d’instrucció número 2 de Reus per haver mantingut la planta en funcionament amb fuites a la barrera de pressió durant disset dies, entre febrer i març del 2018. Segons l’acusació particular, Societat Humana, això contravé la normativa. Martín ha decidit respondre només a les preguntes del seu advocat i, segons fonts jurídiques, ha ratificat diversos informes que consten en la causa i ha subratllat que els fets no constitueixen cap delicte penal. Un cop practicades totes les diligències, la jutgessa haurà de decidir ara si obre el procediment abreujat o decreta el sobreseïment provisional del cas.

L’Associació Societat Humana, que exerceix d’acusació particular, va denunciar davant Fiscalia que la central nuclear Vandellòs II havia estat funcionant durant disset dies amb una fuita a la barrera de pressió, una zona considerada particularment sensible. L’entitat argumentava que existien indicis suficients per investigar un possible cas de negligència i imprudència greus perquè, davant d’aquesta situació, els responsables de la planta atòmica van seguir operant i no la van aturar, tal com especifica la normativa.

Així, tot i que la central es va aturar el 2 de març de 2018 per localitzar un degoteig d’aigua del circuit de refrigeració i descartar una pèrdua a la barrera de pressió, Humana apuntava en la seva denúncia que els problemes haurien començat molt abans: concretament, el 13 de febrer. No només això: basant-se en la recent declaració pericial de l’exdirector de seguretat nuclear del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) al jutjat número 2 de Reus, sostenen que no era només una sinó almenys dues les fuites que patia la central durant aquell període.

Tot plegat, hauria suposat que la planta hauria estat funcionant entre aquestes dues dates sense complir les especificacions tècniques de funcionament, les quals prescriuen que no pot existir cap fuita.

L’advocat de l’acusació particular, Oscar Cabrero, ha lamentat a l’ACN que aquest dilluns no hagin pogut interrogar el director de la central. A més, l’advocat ha defensat que «consta acreditat indiciàriament» que, com a mínim van haver-hi dues fuites a la barrera de pressió i la planta no es va aturar, i que se sospita que s’hauria pogut produir també una tercera fuita.

L’exdirector de seguretat i la sotsdirectora d’instal·lacions nuclears del CSN van declarar l’octubre passat, com a pèrits, que Vandellòs II havia seguit el procediment correcte, segons ha detallat Cabrero. Tot i això, l’advocat d’Humana ha subratllat que això és «contradictori» amb altres informes de tècnics del CSN, els quals «van dir omunicat conjunt de que això era una actuació perillosa, com a mínim».

Comunicat conjunt de GETE – Ecologistes en Acció, Societat Humana i Greenpeace

Malgrat acumular nombrosos incidents i aturades registrats durant els últims anys, el govern espanyol va decidir fa uns mesos allargar la vida útil de la central nuclear de Vandellòs II durant, almenys, deu anys més, fins l’any 2030. En un comunicat, GETE – Ecologistes en Acció, Societat Humana i Greenpeace han demanat aquest dilluns finalitzar l’activitat de les centrals i iniciar el desmantellament nuclear. «L’energia nuclear no és necessària ni segura, l’Administració pública ha de replantejar-se seriosament el tancament immediat de les centrals nuclears abans de la data marcada a Ascó I (2030), Ascó II (2032) i Vandellòs 2 (2035), després de la seva prolongació acordada segons el protocol d’intencions signat pel Ministeri i els propietaris», manifestava en la nota Raquel Montón, responsable de la campanya Nuclear de Greenpeace. «La cultura de seguretat dels propietaris té una llarga història d’incompliments que no es resolen amb multes sinó amb un pla de tancament nuclear», afegia.

Respecte als beneficis econòmics del manteniment de les nuclears, «aquests per descomptat no reverteixen en la població». El PIB per habitant de la Ribera d’Ebre (que acull la indústria nuclear) «és de 51.100€ mentre que la mitjana a Catalunya és de 31.200 €, aportant un PIB alt al territori, molt per sobre de la mitjana catalana, però malgrat això aquestes dades econòmiques no tenen afectació local, només estatal». La Renda Familiar Bruta de la Ribera d’Ebre «que suporta de prop els riscos per a la salut i el medi ambient, és un 15% inferior a la de la mitjana catalana. La Renda Familiar Bruta de la Ribera d’Ebre és de 14.600€ a l’any, mentre que la mitjana catalana es troba en els 17.200€».

«Mentre el territori produeix molta més riquesa que altres zones en termes de PIB, la població dels voltants és de les més pobres de Catalunya, perquè la riquesa econòmica no surt fora de l’estructura empresarial», segons declarava Víctor Álvarez d’Ecologistes en Acció.

«Fins i tot l’impost nuclear, que grava aquesta activitat, amb prou feines té una repercussió en el territori, perquè es reinverteix una molt mínima part», deixava anar Victor Álvarez.

Redacció – ACN

 

 

 L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant se suma a una campanya de sensibilització contra el masclisme

L’Ajuntament s’ha adherit a la campanya endegada per l’Institut Català de les Dones. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’ha adherit a una campanya endegada per l’Institut Català de les Dones (ICD) que té com a objectiu sensibilitzar contra el masclisme i erradicar-lo. Aquesta iniciativa consisteix a fer visible en les papereres públiques el lema ‘Diposita aquí el teu masclisme’ amb uns adhesius.

D’aquesta manera, es vol visibilitzar aquesta realitat per poder aconseguir la igualtat efectiva i desemmascarar les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i jurídiques que pateixen les dones.

Tal com ha declarat el regidor d’Igualtat, Diego García, «reconèixer el masclisme i desmuntar-lo llençant-lo simbòlicament a les papereres és un gest important perquè no podem lluitar contra una ideologia si no és reconeguda».

Cal tenir en compte que, segons la Llei 2008 del Dret de les dones a erradicar la violència masclista, «el masclisme és el concepte que defineix les conductes de domini, control i abús de poder dels homes sobre les dones i que, alhora, ha imposat un model de masculinitat que encara és valorat per una part de la societat com a superior. La violència contra les dones és l’expressió més greu i devastadora d’aquesta cultura, que no només destrueix vides, sinó que impedeix el desenvolupament dels drets, la igualtat d’oportunitats i les llibertats de les dones».

Aquesta acció s’emmarca en els actes organitzats per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per la celebració del 25N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Enguany, a causa de la pandèmia de la COVID-19, el programa d’actes tindrà un format reduït, i s’oferirà a través de Ràdio l’Hospitalet de l’Infant, la Televisió de Vandellòs i les xarxes socials de l’Ajuntament.

Redacció

 

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant dona suport al sector de la restauració local

Fotografia de grup dels restauradors locals que participen en la plataforma Hospi-Eat, amb la regidora de Turisme, María José Gómez. Foto: Ajuntament

Conscient de les dificultats que està patint el sector de la restauració local com a conseqüència de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha adoptat un conjunt de mesures per donar-li suport.

El consistori ha ajudat als restauradors locals a incorporar-se a la plataforma Hospi-Eat, una app que serveix per demanar menjar per emportar a diversos establiments del municipi (a una desena, actualment) i que se l’han descarregat ja més de 500 persones, segons ha explicat l’empresari local que l’ha impulsat, Tonet Sánchez. La Regidoria de Turisme ha contribuït a la participació del sector de la restauració local en aquest projecte amb 3.000 euros.

«Aquest tipus de serveis d’entrega a domicili estan en auge avui en dia, especialment per l’efecte del coronavirus i poden atreure clientela, potenciar el consum de la ciutadania i augmentar l’activitat econòmica. Des de l’Ajuntament estem treballant per la digitalització de les empreses locals en general perquè creiem que és una manera d’augmentar la seva visibilitat i les seves possibilitats de venda i per aquest motiu hem posat en marxa també recentment el Mercat del Mestral, una plataforma virtual que permet als comerços locals vendre els seus productes i serveis per Internet », ha apuntat la regidora que està al capdavant de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, María José Gómez.

Per la seva banda, la presidenta de l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, Mónica Alves, ha valorat “les facilitats que està donant l’Ajuntament” perquè el sector que representa pugui “continuar treballant”.

Per pal·liar els efectes negatius de la pandèmia de la Covid-19, recordem que l’Ajuntament també ha suspès la taxa de l’ocupació de la via pública amb taules i cadires, amb finalitat lucrativa, durant l’exercici 2020. En la sessió plenària del passat 3 de juny, es va aprovar la modificació parcial de l’ordenança fiscal que regula aquesta taxa, per alleugerir la càrrega impositiva que recau sobre els establiments d’hostaleria i restauració, molt afectats per la crisi.

A més, per donar suport a aquest tipus de negocis, l’Ajuntament ha impulsat campanyes de comunicació i sensibilització a través de les seves xarxes socials amb l’objectiu de donar-los visibilitat. En la pàgina web municipal, també s’ha penjat un llistat dels establiments de restauració locals que estan oferint menjar per emportar i a domicili. Aquest llistat s’està actualitzant periòdicament, de manera que si algun bar o restaurant del municipi s’hi vol afegir, ho pot demanar enviant un correu electrònic a turisme@vandellos-hospitalet.cat; o un Whatsapp al telèfon de Turisme l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (674249628).

Redacció

 

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant inverteix gairebé 39.000 euros en la millora dels cementiris municipals

Imatge dels treballs de pavimentació al cementiri de Vandellòs.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha fet diverses millores en els cementiris municipals. Al de l’Hospitalet de l’Infant, ha pavimentat amb formigó 473 m2 de les zones de circulació; i ha canviat els tancaments de l’edifici auxiliar, que acull els lavabos i un magatzem. I al de Vandellòs, ha pavimentat 58 m2 d’un dels passadissos; i  en breu impermeabilitzarà 695 m2 de les cobertes dels nínxols.

En aquestes actuacions, hi ha invertit prop de 39.000 euros. Les persones usuàries d’aquestes instal·lacions poden veure ja els resultats dels treballs fets durant el mes d’octubre.

Cal recordar que, amb l’objectiu d’evitar aglomeracions de gent als cementiris del municipi i d’evitar el risc de contagis de la COVID-19 per la celebració de Tots Sants, l’Ajuntament aplicarà aquest cap de setmana un seguit de mesures, tal com va fer el cap de setmana passat. En concret:

– Es controlarà l’aforament dels cementiris del municipi, ubicats als nuclis de Vandellòs, l’Hospitalet de l’Infant i Masriudoms.

– Es controlarà la temperatura de les persones usuàries.

– S’establiran diferents recorreguts de manera que les persones usuàries no s’entrecreuin, en la mesura que es pugui en cada cementiri.

– S’adoptaran mesures de neteja i desinfecció a les instal·lacions.

– Es posarà a disposició de les persones usuàries gel hidroalcohòlic.

A més, el consistori recomana a les persones usuàries dels cementiris que limitin el temps d’estada a 20 minuts com a màxim; i que hi vagin en grups de 4 persones com a màxim.

Redacció

 

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant tanca les instal·lacions esportives municipals fins al 2 de novembre

La porta de la Piscina Municipal Coberta amb el cartell de tancat.

Amb l’objectiu de frenar l’augment de casos positius de la COVID-19 al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el nivell molt alt de risc de contagi, l’Ajuntament ha decidit tancar totes les instal·lacions esportives municipals aquest dilluns 26 d’octubre, a partir de les 15 hores. Aquests equipaments romandran tancats al públic almenys fins al 2 de novembre. En funció de com evolucioni la situació, aquesta mesura es podrà prorrogar en el temps, segons ha informat l’alcalde, Alfons Garcia.

El consistori ja va suspendre dimarts passat, 20 d’octubre, totes les activitats de tardor-hivern organitzades per l’Àrea d’Esports (classes de tennis, pàdel, natació, handbol, bàsquet, futbol sala i gimnàstica de manteniment), així com les classes de natació que s’oferien als alumnes de les escoles del municipi en horari lectiu en el marc del Pla municipal d’esport a l’escola.

També va ajornar les competicions i els entrenaments esportius en els equipaments municipals. Només continuaven en funcionament els gimnasos municipals, la piscina municipal coberta; i les activitats dirigides que es feien fins ara als equipaments esportius, complint amb les mesures establertes pel Govern de la Generalitat de Catalunya. Les pistes municipals de raqueta també es podien continuar reservant, cosa que a partir d’avui dilluns tampoc és possible ja.

Cal recordar, igualment, que des del 20 d’octubre resten tancades les instal·lacions esportives a l’aire lliure, ja que les mesures de la Generalitat de Catalunya ordenen el tancament d’aquests espais no supervisats.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha resolt tancar ara al públic totes les instal·lacions esportives municipals, tenint en compte les recomanacions de l’Àrea Bàsica de Salut Vandellòs-l’Hospitalet de l’Infant de reduir al màxim l’activitat i d’extremar les mesures de seguretat, davant l’increment de casos de coronavirus al municipi en els darrers dies. Només les podran continuar utilitzant els centres educatius i els seus serveis complementaris.

Redacció

 

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i COMAIGUA col·laboren per ajudar els més necessitats a pagar l’aigua

L’alcalde i el gerent de COMAIGUA, en el moment de la signatura del conveni. Foto: Ajuntament

Per garantir el servei d’aigua a totes aquelles persones i famílies que es trobin en una situació de vulnerabilitat econòmica, l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia; i el gerent de COMAIGUA, Quim Vicens, han signat el conveni de col·laboració entre ambdues parts. Per mitjà d’aquest acord, les persones en risc d’exclusió social, usuàries del servei municipal d’abastament d’aigua potable i clavegueram, podran accedir enguany als ajuts del Fons de Solidaritat posat en marxa per COMAIGUA.

Aquests ajuts podran comportar l’exempció del pagament de l’import corresponent al consum responsable (150 litres/persona i dia) als conceptes de la factura de l’aigua que siguin de titularitat de COMAIGUA, amb excepció del cànon de l’aigua (Agència Catalana de l’Aigua). A aquest Fons de Solidaritat, COMAIGUA hi destinarà enguany 3.300 euros, aproximadament, com l’any passat.

Com a novetat, entre els criteris per a l’atorgament de l’ajut, l’Ajuntament i COMAIGUA valoraran que el consum sigui responsable i adequat a les persones que conviuen a l’habitatge, tenint en compte com a referència el consum de 150 litres/persona i dia, valor que s’ajusta al que determina l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A més, les persones beneficiàries del Fons de Solidaritat seran instades, en el moment de rebre l’ajut, a assistir a Jornades de conscienciació de consum responsable, que organitzarà COMAIGUA amb la col·laboració dels Serveis Socials, amb la finalitat de fer realitat la sostenibilitat mediambiental i desenvolupar un major compromís socials amb els col·lectius més vulnerables, quan la situació epidemiològica actual i les autoritats sanitàries ho permetin.

En aquestes Jornades també s’informarà els ciutadans i ciutadanes dels ajuts disponibles o tarifes bonificades que suposen una reducció de la factura per a alguns grups de població específics o amb circumstàncies de necessitat.

Les persones que vulguin beneficiar-se d’aquests ajuts i compleixin els requisits, especificats en les ordenances fiscals municipals, s’hauran d’adreçar als Serveis Socials de l’Ajuntament. El personal d’aquest departament serà el que enviarà a COMAIGUA el document de sol·licitud de l’ajut en què s’acrediti una situació econòmica que justifiqui l’atorgament de l’ajut.

Amb la renovació de l’acord de col·laboració, per sisè any consecutiu, tant l’Ajuntament com l’empresa subministradora de l’aigua al municipi s’han compromès a donar suport als col·lectius de la societat que més estan patint els efectes de la crisi econòmica, tal com ha explicat la regidora de Benestar Social, Lupe Capella, present a l’acte de signatura del conveni.

En concret, un total de 16 famílies es van beneficiar l’any passat del Fons de Solidaritat de COMAIGUA.

Redacció

 

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aplica diverses mesures per frenar l’augment de casos de la Covid-19

Camp de futbol que hi ha al davant del passeig marítim, tancat. Foto: Ajuntament

Davant l’augment de casos positius de la Covid-19 al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el nivell molt alt de risc de contagi, l’Ajuntament ha decidit establir diverses mesures restrictives per evitar la propagació del coronavirus durant les dues setmanes que queden d’octubre. Així doncs, des d’avui dimarts 20 d’octubre i fins al diumenge 1 de novembre s’aplicaran aquestes mesures, que afecten a diferents àmbits:

Esports

– Queden suspeses totes les activitats de tardor-hivern organitzades per l’Àrea d’Esports (classes de tennis, pàdel, natació, handbol, bàsquet, futbol sala i gimnàstica de manteniment).

– Queden suspeses les classes de natació que s’ofereixen als alumnes de les escoles del municipi en horari lectiu en el marc del Pla municipal d’esport a l’escola.

– Queden ajornades les competicions i els entrenaments esportius en els equipaments municipals.

– Resten tancades les instal·lacions esportives a l’aire lliure, ja que les noves mesures de la Generalitat de Catalunya ordenen el tancament d’aquests espais no supervisats. Això no afecta als parcs infantils, que es poden continuar utilitzant fins a les 20 h; ni les pistes municipals de raqueta, que es poden continuar reservant.

Continuen en funcionament els gimnasos municipals, la piscina municipal coberta; i les activitats dirigides que es fan als equipaments esportius, complint amb les mesures establertes pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

Cultura

– Queden suspeses totes les activitats culturals obertes al públic que estaven previstes als equipaments municipals. És a dir, sessions de cinema, contacontes, visites guiades a l’Hospital del Coll de Balaguer, presentacions de llibres i xerrades; i també el Club de lectura de les biblioteques municipals i els tallers de memòria per a la gent gran.

Comerç

L’Ajuntament reforçarà el control de l’aforament dels mercats ambulants de l’Hospitalet de l’Infant i de Vandellòs, perquè puguin mantenir la seva activitat condicionada a una reducció al 30% de la capacitat d’aforament màxim dels recintes, tal com estableix la resolució del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Cementiris

Per evitar que es produeixin situacions amb aglomeracions de persones als cementiris del municipi que no permetin garantir les distàncies interpersonals entre persones no convivents ni les adequades mesures higièniques, de manera que es generi un alt risc de contagis, el consistori aplicarà un seguit de mesures el proper cap de setmana, del 24 i 25 d’octubre; i el de la celebració de Tots Sants, el 31 d’octubre i l’1 de novembre, entre les 9 i les 18 h. En concret:

– Es controlarà l’aforament dels cementiris del municipi, ubicats als nuclis de Vandellòs, l’Hospitalet de l’Infant i Masriudoms.

– Es controlarà la temperatura de les persones usuàries.

– S’establiran diferents recorreguts de manera que les persones usuàries no s’entrecreuin, en la mesura que es pugui en cada cementiri.

– S’adoptaran mesures de neteja i desinfecció a les instal·lacions.

– Es posarà a disposició de les persones usuàries gel hidroalcohòlic.

A més, l’Ajuntament recomana a les persones usuàries dels cementiris que limitin el temps d’estada a 20 minuts com a màxim; i que hi vagin en grups de 4 persones com a màxim.

Redacció

 

Oberta la convocatòria dels nous ajuts socials creats per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant davant la Covid-19

Imatge de l’edifici de Serveis Socials. Foto: Ajuntament

Els veïns i veïnes de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant poden demanar els nous ajuts de l’Ajuntament per a l’adquisició d’aliments i productes de primera necessitat. D’aquestes prestacions econòmiques es poden beneficiar, en concret, les persones i famílies del municipi que es trobin en situació de dificultat socioeconòmica produïda per la crisi sanitària pel Covid-19.

La quantia d’aquests ajuts és de 120 euros per a les unitats familiars unipersonals, als quals s’afegeix 70 euros per cada adult més; i 40 euros per cada menor més, fins arribar a un topall de 300 euros.

Per accedir a aquestes prestacions, cal estar empadronat al municipi amb una antiguitat de com a mínim un any i presentar una situació de vulnerabilitat econòmica, valorada pel tècnic/a de l’Equip Bàsic d’Atenció Social , entre altres requisits establerts en les bases.

Tal com consta també en les bases, per tal de fomentar l’adquisició dels aliments i productes de primera necessitat en petites botigues i comerç local, carnisseries, queviures, etc. el percentatge de factures o tiquets de caixa d’aquests establiments que les persones beneficiàries hauran de presentar a l’Ajuntament per justificar els ajuts haurà de ser de com a mínim de 2/3 de l’ajut.

Degut a l’increment en més d’un 40% de petició d’ajuts per aliments i productes de primera necessitat des de que es va decretar l’estat d’alarma, i per evitar l’estigmatització d’alguns veïns i veïnes davant aquest nou escenari, l’Ajuntament ha creat aquests nous ajuts mitjançant els quals farem una transferència econòmica directa a les beneficiàries perquè puguin comprar productes bàsics de subsistència, com aliments i productes d’higiene personal i de la llar”, ha explicat la regidora de Benestar Social, Lupe Capella.

A més de donar autonomia a les persones beneficiàries perquè puguin decidir què volen comprar, quan i a on, aquests nous ajuts tenen l’objectiu de garantir l’accés a aliment fresc a aquests veïns i veïnes que es troben en situació de vulnerabilitat social perquè tinguin una alimentació de qualitat, equilibrada i saludable. Una altra de les finalitats és fomentar l’economia local i el suport al petit i mitjà comerç de proximitat.

Les persones interessades a rebre aquests ajuts han de presentar-ne la sol·licitud a l’oficina de Benestar Social de l’Ajuntament, situada al carrer Alamanda 2 de l’Hospitalet de l’Infant. El termini per fer-ho finalitzarà el 31 de desembre. Per ser ateses a l’oficina, però, primer han de demanar cita prèvia per telèfon (977569038 o 977327155); o per correu electrònic (benestar@vandellos-hospitalet.cat ).

Altres ajuts socials

En la sessió plenària del 3 de juny, a més, d’aprovar-se les bases reguladores d’aquests nous ajuts, es va aprovar inicialment la modificació dels ajuts puntuals socials per a persones en situació d’urgència social i de prevenció d’exclusió social i per assistència als centres d’atenció a la gent gran de l’Ajuntament. Gràcies a aquesta modificació, s’ha incrementat l’import d’alguns dels ajuts previstos en les bases i hi hau nous conceptes subvencionables.

Així doncs, per exemple, com a despeses de subministraments en l’habitatge habitual susceptibles de ser subvencionades, s’han afegit els serveis de telefonia i internet; i hi ha ajuts també per a l’adquisició d’aparells electrònics necessaris per al seguiment del curs escolar, i per a l’adquisició de roba per a infants de fins a 12 anys.

D’altra banda, lajut per a lloguer o hipoteca s’ha ampliat a 3 mesos a l’any com a màxim (abans era per a un mes) i pot ser de fins a 1.500 €; i els ajuts per a despeses de salut poden arribar fins a 170 €; i les dels subministraments bàsics, fins a 500 €.

Més informació a l’apartat de Benestar Social de la pàgina web municipal.  

Redacció

Restauradors de Cambrils protesten contra el tancament de bars i restaurants

U dels restauradors concentrats a Cambrils per rebutjar el tancament de bars i restaurants, amb una pancarta. Foto: Mar Rovira

Els restauradors de Cambrils han protestat aquest dissabte al migdia al passeig marítim del municipi per rebutjar el tancament de bars i restaurants, imposat pel Govern. La protesta ha aplegat una cinquantena de persones que han reclamat tornar a aixecar la persiana dels seus negocis perquè si no asseguren no podran afrontar els costos del tancament. Els concentrats també han demanat que se’ls permeti treballar encara que sigui, diuen, amb mesures més restrictives, com per exemple amb aforaments reduïts o amb més control per part de les administracions. En cas contrari, vaticinen pèrdues econòmiques.

La protesta l’havia convocada l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Cambrils, que l’ha desconvocada una estona abans al·legant motius de seguretat. En la mobilització també hi han participat professionals del món de l’estètica, que asseguren sentir-se discriminats pel tancament dels negocis.

Els restauradors s’han aplegat davant del monument del Mollet del Rec al passeig marítim, alguns d’ells amb pancartes reivindicatives que denunciàvem la «impotència» del sector davant les mesures restrictives imposades per part del Govern durant els pròxims quinze dies. En Javier Capella, propietari del restaurant Les Barques de Cambrils, ha demanat que se’ls permeti obrir amb mesures més restrictives de les que hi havia fins ara. A tall d’exemple, ha dit que els establiments podrien obrir només en franges de migdia i amb aforaments reduïts a la meitat. «Hi ha moltes maneres de fer les coses. Tancar és fer zero, no produeixes i segueixes pagant els impostos. Ningú ens dirà que no cal que paguem l’aigua, lloguers… Que ens deixin treballar amb una ordre més estricta», ha exclamat Capella.

El restaurador ha reconegut que alguns establiments potser no han estat totalment estrictes amb el compliment de les mesures sanitàries. Malgrat això, ha lamentat que el Govern hagi decretat el tancament dels seus negocis i n’ha criticat les formes. «Parar-ho un dia per l’altra és una mica fort, es pot preparar i avisar amb més temps», ha valorat. A la vegada, també assegura que molts establiments les passaran maldades perquè no podran afrontar totes les despeses si no facturen. «Hi ha gent que porta molts anys i pot aguantar, però n’hi ha d’altres que pateixen molt. A final de mes has de pagar lloguer o hipoteca, la Seguretat Social, els sous dels treballadors. Si no generes qui té un fons per poder mantenir tot això? Ningú et perdona res», ha denunciat. A més, ha demanat ajudes directes a l’Estat per al sector.

Amb tot, ha afirmat que no se senten criminalitzats, ja que subratlla que els han deixat treballar tota la campanya d’estiu. «Podem donar gràcies a Déu que hem treballat. A Cambrils amb el turisme nacional hem salvat la campanya», ha completat. En canvi, qui diu sentir-se criminalitzat són les professionals del món de l’estètica.

La Marta de Armas, propietari d’una estètica, també s’ha sumat a la protesta per rebutjar el tancament d’aquests establiments de bellesa. «Anem amb molt de compte, treballem amb pantalles, mascaretes, ens passem el dia rentant-nos les mans, no només ara amb la covid, sempre hem estat un sector on la higiene és part del nostre treball, tant com els metges i infermers. Ens estan discriminant sense cap raó», ha etzibat. I ha afegit que el sector encara està pagant pels dos mesos de tancament durant el confinament i que la solució no és enviar els «pocs» treballadors que tenen a l’ERTO, sinó que els «deixin obrir les portes dels seus negocis».

A Tortosa, el sector de la restauració també s’ha tornat a manifestar amb una cassolada a la plaça de Barcelona davant del mercat municipal, tal com ja va fer aquest divendres.

Mar Rovira – ACN

 

Detinguts a Tarragona i Madrid dos perillosos fugitius buscats per homicidis amb arma de foc

Image d’una de les detencions. Foto: Cedida

Detingut un fugitiu a l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), que havia comès un crim i havia estat condemnat a Alemanya a cadena perpètua. La policia espanyola, en col·laboració amb la policia alemanya i la policia local de l’Hospital, van detenir l’home, al qual li constava una ordre de detenció europea pel crim, ocorregut en un restaurant. La víctima va morir després de rebre vuit dispars, un dels quals al cor, que li va causar la mort, segons informen fonts policials. L’arrestat duia documentació falsa. En una altra operació, a Madrid, la policia espanyola ha detingut un altre fugitiu, que s’havia refugiat a la casa d’un familiar, en aquest cas buscat per les autoritats de Colòmbia per un suposat homicidi comès també amb una arma de foc.
Les investigacions sobre el fugitiu alemany localitzat a l’Hospitalet de l’Infant es remunten al passat 24 d’agost quan la policia espanyola va rebre informació de l’Oficina Federal d’Investigació Criminal de la policia alemanya, demanant la localització i detenció del criminal.

Documentat com a ciutadà grec

A partir d’empremtes es va detectar la presència de l’individu, que residia a l’Hospitalet amb identitat grega, amb foto inclosa. El crim pel qual se’l busca es remunta a més d’un any enrere, en concret, el 7 d’agost del 2019, quan el detingut va entrar en un restaurant a Alemanya i va propinar vuit dispars contra la víctima. Dels quatre trets que va rebre, un li va travessar el cor i li va causar la mort. Les autoritats alemanyes li van imposar cadena perpètua.

El segon criminal, fugat de Colòmbia, se’l buscava per un crim comès el 19 de juliol de 2018. En companyia d’altres membres de la seva organització criminal, en un parc de la localitat colombiana de Palmira, va atacar la víctima, la qual va morir per les ferides causades per una arma de foc. Les autoritats colombianes li van imposar una pena màxima de 37 anys. Des de la policia espanyola es destaca que el cos lidera la detenció de fugitius a Europa.

Detinguts a l’Hospitalet de l’Infant i Madrid dos perillosos fugitius buscats per homicidis amb arma de foc

Les recerques sobre el primer dels fugitius detinguts van començar el passat 24 d’agost, quan la Policia Nacional va rebre una informació de la BKA alemanya sol·licitant la seva localització i detenció.

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la BKA d’Alemanya i la Policia Local de la localitat tarragonina d’Hospitalet de l’Infant, han detingut a un fugitiu al qual li constava una Ordre Europea de Detenció i Lliurament interposat per les autoritats alemanyes per un suposat homicidi en el qual la víctima va morir després de rebre un tret en el cor.

En una operació diferent, els agents de la Policia Nacional han detingut en la localitat madrilenya de Collado Villalba a un altre fugitiu buscat per les autoritats de Colòmbia per un suposat homicidi perpetrat, també, amb una arma de foc.

Documentat com a ciutadà d’origen grec

Les recerques sobre el primer dels fugitius detinguts van començar el passat 24 d’agost, quan la Policia Nacional va rebre una informació de la BKA alemanya sol·licitant la seva localització i detenció.

Després de l’acarament i peritatge de les petjades aportades, es va poder determinar que coincidien plenament amb les d’un individu que residia amb identitat grega en la localitat tarragonina d’Hospitalet de l’Infant. Des de llavors, els agents encarregats de la recerca van realitzar contínues comprovacions en els voltants del domicili, on van localitzar al fugitiu alemany, que en aquests moments portava un document d’identitat grec amb foto inclosa.

Els fets pels quals era buscat es remunten al 7 d’agost de 2019, quan el detingut va entrar en un restaurant d’Alemanya i va disparar en vuit ocasions a la seva víctima. Dels quatre impactes que va rebre, un li va travessar el cor, morint dessagnada. Les autoritats alemanyes li van imposar una pena de cadena perpètua.

Va assassinar a la seva víctima en un parc de Colòmbia

La detenció del segon dels fugitius, buscat per les autoritats colombianes, es va produir el passat sis d’octubre en la localitat madrilenya de Collado Villalba, on els agents van establir un dispositiu policial de control i vigilància després de tenir coneixement que el fugit podia estar amagat en el domicili d’un familiar pròxim. Després de diversos mesos de recerca i nombroses vigilàncies, es va detectar la seva presència, procedint-se immediatament a la seva detenció.

Els fets que se li imputen van succeir el 19 de juliol de 2018, quan, en companyia d’altres membres de la seva organització criminal, en un parc de la localitat colombiana de Palmira, va atemptar contra la integritat física de la víctima, qui va morir per la gravetat de les ferides ocasionades amb una arma de foc. Les autoritats colombianes li van imposar una pena màxima de 37 anys.

La Policia Nacional lidera la detenció de fugitius a Europa

La secció de fugitius de la Policia Nacional lidera a Europa el nombre de detencions de pròfugs de la Justícia. Des de la seva creació l’any 2004, i incardinada en la Comissaria General de Policia Judicial, és la unitat de la Policia Nacional amb dedicació exclusiva en la localització i detenció de reclamats. Només l’any passat 2019 es van dur a terme 486 detencions.

El lideratge europeu ha motivat que la secció assumeixi la presidència de la Xarxa Europea d’Equips de Cerca Activa de Fugitius –ENFAST-, xarxa integrada per 28 Estats membres de la Unió Europea per a realitzar accions immediates dirigides a la detenció d’escapolits.

Redacció

 

L’Ajuntament instal·la fanals solars amb tecnologia LED a la zona enjardinada del passeig marítim de l’Hospitalet de l’Infant

Imatge d’operaris de la brigada municipal instal·lant els fanals de led. Foto: Ajuntament

La brigada municipal de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha instal·lat un total d’11 fanals solars dotats amb tecnologia LED de 15 kw a la zona enjardinada del passeig marítim de l’Hospitalet de l’Infant.

El consistori ha invertit 3.800 euros, aproximadament, en aquestes lluminàries, que serviran per incrementar la il·luminació d’aquesta zona. Pel que fa a la tipologia dels nous punts de llum, l’Ajuntament ha optat per uns que funcionen amb energia solar que permeten una solució lumínica eficient i sostenible.

Aquesta actuació s’emmarca dins de l’estratègia local de lluita contra el canvi climàtic i de reducció del consum energètic.

Redacció

 

La Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rescata un voltor a la carretera C-44

Imatge del voltor rescatat. Foto: Ajuntament

La Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va rescatar diumenge passat, 11 d’octubre, un voltor comú al punt quilomètric 8 de la carretera C-44, prop del poble de Vandellòs. Tres agents van acudir fins a aquest punt després de rebre la trucada de diversos usuaris i conductors d’aquesta via, que els van alertar que aquest animal es trobava al mig de la carretera i que els vehicles s’aturaven per no atropellar-lo.

Amb l’ajut de l’ADF, els policies locals van portar aquesta au rapinyaire fins a les gosseres municipals, on van esperar l’arribada dels agents rurals, que el van traslladar fins al centre recuperació d´animals del Delta de l’Ebre.

Redacció