TARRAGONA 21

Gairebé un miler d’esportistes s’han allotjat a l’Alberg esportiu Àster de l’Hospitalet

Aquestes persones han participat en estades organitzades per diversos clubs i federacions, sobretot d’arreu de Catalunya i d’Andorra

Prop d’un miler d’esportistes han passat aquest estiu per l’Alberg esportiu Àster de l’Hospitalet de l’Infant, segons ha informat l’empresa municipal que gestiona el seu funcionament, Llastres Serveis Municipals SL. Són persones que van participar en campus i estades organitzats per diversos clubs i federacions d’arreu de Catalunya, principalment; i d’Andorra; i de diferents modalitats esportives (futbol, bàsquet, gimnàstica rítmica, voleibol, karate, patinatge, natació i natació sincronitzada).

Entre aquestes entitats destaquen, per exemple, la Federació Catalana de Voleibol, la Federació Catalana de Bàdminton, la Federación Kyokushinkai España (d’una modalitat de karate), el Club de Patinatge Gimnàstic de Tarragona, el Club Bàsquet Cambrils, el Club Natació l’Hospitalet de Llobregat i el Futbol Club Encamp, entre d’altres.

Aquests esportistes van allotjar-se en alguna de les 40 habitacions que té l’alberg, situat en un complex esportiu on hi ha piscina coberta, gimnàs, sales d’activitats dirigides, pistes de tennis, pàdel, camp de gespa artificial; i en un entorn natural caracteritzat per la combinació de mar i muntanya, on s’ofereix una gran varietat d’activitats nàutiques i d’altres tipus (senderisme, escalada, BTT, etc).

D’altra banda, com a alberg adherit a la Xarxa Jove d’Alberts de Catalunya (Xanascat),  aquesta residència ha acollit un centenar de joves, en el marc del programa “L’estiu és teu” de la Generalitat de Catalunya; i un total de 210 famílies (793 persones) en el marc del programa “Vacances en família”, també impulsat per la Generalitat.

En l’Alberg, que també forma part de la Hostelling International, la xarxa d’albergs més gran del món, s’hi han allotjat, a més, aquest estiu altres grups, procedents d’esplais i clubs nàutics; així com participants del Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant, etc; i famílies i particulars per lliure.

L’Alberg Esportiu Àster va ser construït a principis dels anys setanta, juntament amb la resta d’edificis que conformen el poblat d’HIFRENSA de l’Hospitalet de l’Infant (l’actual Urbanització Hifrensa), de la mà del cèlebre arquitecte Antonio Bonet Castellana, per acollir les famílies dels treballadors de la central nuclear Vandellós I. Actualment, la Generalitat de Catalunya està treballant per declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) aquest conjunt arquitectònic.

Diumenge es representarà «La nena dels pardals» al Teatre Auditori de l’Hospitalet

Foto d'arxiu de l'obra "La Nena dels Pardals"

Foto d’arxiu de l’obra «La Nena dels Pardals»

Diumenge, 20 d’octubre, a les 18 h, es podrà veure al Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant «La nena dels pardals», un espectacle programat per la Regidoria de Cultura que ha guanyat diversos guardons, com ara el Premi de Butaca 2018 i el Premi de la Crítica 2018 al Millor espectacle per a públic familiar; i el Premi Enderrock de la Crítica 2018 al Millor disc per a públic infantil i familiar.

Es tracta d’un espectacle poètic i emocionant sobre els petits herois quotidians, el respecte a la vida i la saviesa innata dels nens, basat en un fet històric: el 1958 Mao Zedong va declarar la Guerra als Pardals i va provocar que aquests ocells pràcticament s’extingissin de la Xina i que les conseqüències fossin devastadores per a la població.
Aquesta obra, de la companyia Teatre al detall, té una hora de durada i està recomanada per a nens i nenes a partir de 5 anys. Aquesta és la sinopsi: Quan el Gran Timoner ordena exterminar els pardals del país perquè es mengen el gra, una nena, la Ming Li, decideix portar-li la contrària i seguir les directrius del seu cor.
El preu de les entrades és de 3 euros i aquestes es podran comprar una hora abans de l’espectacle a la taquilla del Teatre-Auditori. Més detalls a: www.culturaalabast.cat

L’Hospitalet obre les inscripcions per a la VI Jornada tècnica de la MIDIT

Foto d'arxiu de la jornada de l'any 2017

Foto d’arxiu de la jornada de l’any 2017

El dissabte 19 d’octubre tindrà lloc la V Jornada Tècnica de la MIDIT, titulada “Nous escenaris, noves estratègies”, a partir de les 17 h, al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet (Sala Bonet Castellana). Les persones interessades a apuntar-se a aquesta jornada, organitzada per la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip (MIDIT), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ho poden fer fins al 18 d’octubre a través del web www.midit2020.com o del telèfon 977569030. La inscripció és gratuïta.

Aquesta jornada està adreçada a tothom i, especialment, als agents del sector públic i a les empreses dels municipis que aplega la Mancomunitat. L’objectiu, una vegada més, és generar un espai de reflexió conjunta per al sector públic i privat del territori,  perquè debatin sobre els sectors estratègics; i s’afavoreixi l’impuls d’iniciatives econòmiques.

En aquesta edició, s’ha programat una ponència inaugural sobre «Planificació estratègica i desenvolupament local», a càrrec de Mateo Hernando López, cap de servei de Desenvolupament Econòmic Local del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

I a continuació, la gerent de Turisme de Lloret de Mar, Elizabeth Keegan, donarà a conèixer l’experiència de reconversió turística d’aquest municipi gironí, per un model de desenvolupament turístic sostenible compartit pel sector públic i pel sector privat.

Tot seguit, Eduard Jiménez Hernández, director de l’Àrea de Presidència i Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, presentarà una altra experiència en planificació estratègica. En aquest cas, la de la Conca del riu Ripoll i la Riera de Caldes. En aquesta estratègia territorial hi participen 14 municipis, que treballen conjuntament per fer front a reptes comuns, com la millora de la qualificació professional, la transformació productiva i l’evolució cap a la indústria 4.0 o la priorització ocupacional a col·lectius en risc d’atur crònic.

A més, abans del final de la jornada, previst a les 20 h,  hi haurà un torn de de preguntes per als assistents.

Aquesta jornada està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya (SOC) i pel Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social, en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals.

Gairebé 1.300 inscrits a les visites guiades al patrimoni de Vandellòs i l’Hospitalet

En concret, 943 persones han participat en les de l’Hospital del Coll de Balaguer, un 9% més que l’any passat

En concret, 943 persones han participat en les de l’Hospital del Coll de Balaguer, un 9% més que l’any passat

Un total de 1.286 persones han participat aquest estiu en les nou visites guiades al patrimoni que va organitzar la Regidoria de Cultura, per al període comprès entre el 3 de juliol i el 8 de setembre: sis adreçades al públic general; i tres dirigides a les famílies (dues més que els anys anteriors).

En concret, 943 persones van prendre part en les visites guiades a l’Hospital del Coll de Balaguer, un 9% més que l’estiu passat; i 343 en la resta de visites guiades (al poble de Castelló i el Molí de l’Oli de Vandellòs, al Poblat HIFRENSA, a les fortificacions republicanes de la Guerra Civil al Coll de Balaguer i, com a novetat, a la Cova del Gat i a l’Hospitalet de l’Infant vist des del mar).

“Aquestes xifres confirmen que l’Hospital del Coll de Balaguer, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, és ja un referent del patrimoni històric i arquitectònic del municipi”, segons ha apuntat la regidora de Cultura, Nuria Ortiz. La mateixa regidora també ha destacat els 407 inscrits en total que hi va haver a les visites guiades per a famílies, és a dir, a la gimcana a l’Hospital i a les dues visites noves dirigides a aquest tipus de públic (la gimcana al Poblat HIFRENSA, la darrera colònia industrial de Catalunya que va construir l’arquitecte Antonio Bonet Castellana a l’Hospitalet de l’Infant a principis dels anys 70 per acollir les famílies dels treballadors de la central nuclear Vandellós I; i la visita conjunta a Castelló i al Molí de l’Oli de Vandellòs, que incloïa un tast d’oli i un taller d’olis aromàtics al centre d’interpretació de l’oli i un seguit de tallers d’oficis antics al poble medieval de Castelló, per donar a conèixer com vivien els avantpassats cent anys enrere).

Entrant més en detall, Nuria Ortiz ha remarcat igualment l’èxit que ha tingut aquest estiu la visita “L’Hospitalet de l’Infant vist des del mar”, que van fer una cinquantena de persones (es van exhaurir totes les places). Una proposta consistent en un recorregut en barca des del Port esportiu pel litoral fins a l’illot del Torn, per donar a conèixer la història de la vila i del seu territori vist des del punt de vista dels antics mariners i resseguint els textos llatins que ja aleshores en donaven compte, amb una capbussada refrescant al mar inclosa.

Acaben amb èxit les proves a la variant de Vandellòs del corredor mediterrani

Imate d'arxiu d'un dels trams del Corredor del Mediterrani. Foto: ACN

Imate d’arxiu d’un dels trams del Corredor del Mediterrani. Foto: ACN

L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) ha enllestit el període de proves i els recorreguts de fiabilitat de la variant de Vandellòs del corredor mediterrani. Aquests tràmits donaran pas ara a la formació dels maquinistes, amb la previsió de posar la infraestructura en servei abans de final d’any. La darrera setmana es van fer 386 recorreguts de fiabilitat entre l’Hospitalet de l’Infant i l’estació d’alta velocitat del Camp de Tarragona -passant per l’intercanviador d’ample de la Boella-, i entre l’Hospitalet i l’estació urbana de Tarragona. En conjunt, els trens van sumar uns 15.000 quilòmetres en cinc dies. Els primers resultats de la fase de proves, que s’ha fet amb trens comercials de Renfe, són “altament positius”, segons Adif.

L’ens gestor d’infraestructures ha informat que les proves de fiabilitat han sotmès la infraestructura i les instal·lacions “a escenaris de màxima exigència” per verificar que el seu comportament compleix els paràmetres d’homogeneïtat, fiabilitat i estabilitat.

Aquesta fase de proves completa les que s’havien fet fins ara amb trens laboratori d’Adif i amb combois comercials en els trams d’ample internacional i ibèric, entre els quals destaquen les auscultacions de la via i dels sistemes d’electrificació, i comprovacions de les instal·lacions de seguretat, comunicacions i senyalització com el sistema ERTMS en el nivell 1.

El darrer escenari abans de la connexió de la variant i la posada en servei comercial serà el període de formació de maquinistes de Renfe, que començarà amb l’informe de resultats dels recorreguts de fiabilitat que s’han fet.

En paral·lel, continua la tramitació administrativa necessària per a l’homologació de la nova línia i el conjunt dels sistemes, així com en l’obtenció de les autoritzacions per part dels organismes competents. En aquest sentit, Adif insisteix que, si no hi ha imprevistos, i un cop s’obtingui l’autorització de l’Agència Estatal de Seguretat Ferroviària, la variant s’obrirà abans de final d’any.

El nou traçat, que és apte per a l’Alta Velocitat i el tràfic mixt de passatgers i mercaderies, connectarà el corredor mediterrani des de Vandellòs amb la línia de l’Alta Velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa i amb la línia d’ample convencional Tarragona-Reus.

El projecte consta de 64,1 quilòmetres, amb els ramals de connexió inclosos. Les principals infraestructures construïdes són el túnel de les Rojales, de 1.910 metres, i viaductes que sumen més de nou quilòmetres de longitud. També s’han construït noves estacions a l’Hospitalet de l’Infant i Cambrils.

El nou projecte permetrà augmentar la capacitat i l’operativa per a tota mena de tràfics en el tram entre Vandellòs i Tarragona, que encara avui és de via única, i escurçar una mitja hora el temps de trajecte entre Barcelona i València.

ACN.

Les oficines de Turisme de Vandellòs i l’Hospitalet han atès més de 17.000 consultes aquest estiu

L’ocupació mitjana en els establiments turístics del municipi ha superat el 70%

L’ocupació mitjana en els establiments turístics del municipi ha superat el 70%

Més de 17.000 consultes han estat ateses aquest estiu entre els tres punts d’informació turística que hi ha al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. En concret, de l’1 de juny al 17 de setembre, s’hi van atendre 17.164 persones, i va ser l’oficina central de Cal Forn la que va aglutinar-ne la major part, amb gairebé un 65% del total. El punt d’informació situat al passeig Marítim, a la platja de l’Arenal, s’ha consolidat, amb un 25 % de les consultes totals rebudes; i el punt d’informació situat al Port Esportiu va acollir-ne un 10%.

Tot i les bones dades d’afluència, es manté un descens sostingut iniciat l’any passat, la qual cosa indica un canvi de tendència respecte les xifres rècord assolides l’any 2017 (més de 20.700 consultes). Es manté, igualment,  el mes d’agost com el mes que concentra més consultes, tot i que s’apunta una tendència creixent el mes de setembre. Aquest fet corrobora una estirada de la temporada turística al final de l’estiu.

La procedència dels visitants és de l’Estat espanyol majoritàriament (61%), i s’han mantingut els percentatges dels anys anteriors. De fora de l’Estat, els visitants francesos són els majoritaris, seguits, en percentatge menor, dels alemanys i dels anglesos. Els turistes catalans representen el gran gruix de visitants estatals. Els turistes procedents de l’eix de l’Ebre, principalment aragonesos, completen el gruix de visitants estatals.

El perfil de turista que visita Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és principalment familiar, d’entre 30 i 40 anys amb fills i a la recerca de platja i de les activitats que es fan al municipi. Les informacions sobre el senderisme i les activitats nàutiques són també les que més se sol·liciten a les oficines de turisme, així com la informació relativa als municipis del voltant.

Els visitants s’allotgen preferentment en apartaments de lloguer i segones residències, seguits per càmpings i hotels. L’ocupació mitjana en els establiments turístics del municipi entre el juny i la primera quinzena de setembre ha estat per sobre del 70%, sent l’agost el mes amb una ocupació màxima, entre el 90 i el 100%.

La regidora de Turisme, María José Gómez, ha assegurat que l’Ajuntament tindrà en consideració aquestes dades a l’hora de planificar les properes accions de promoció del municipi.

L’Hospitalet acollirà la VIII Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat

Foto de la Casa de Cultura Blanca d'Anjou

Foto de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou

El 19 d’octubre, la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant acollirà la VIII Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat, organitzada pel Departament de Cultura, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana (CCEPC) i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant.

Sota el títol «Les infraestructures viàries: estructuració del territori, problemàtiques i incidència en les persones», la jornada tindrà com a objectiu analitzar les infraestructures viàries de la Conca de Barberà, el Priorat i el Camp de Tarragona partint de la recerca històrica per entendre el present però sobre tot per reflexionar i debatre sobre el futur.

Els camins, les carreteres, el ferrocarril, els aeroports són on són per motius geogràfics, econòmics i polítics i també hi haurien de ser per atendre les necessitats de les persones que habiten aquest territori, però sempre és així? Quines dinàmiques generen en les poblacions, en els usuaris d’aquestes infraestructures? Aquestes són sols algunes de les qüestions que es volen debatre en la jornada.

Des dels centres d’estudis participants s’han impulsat diferents estudis referents al tema de les infraestructures viàries que, posats en comú en el marc d’aquesta trobada, serviran per a fer una aproximació a la situació actual. Les conclusions podrien constituir la base per al present però sobretot per al futur.

La trobada començarà amb la projecció del documental Desconnectats, de Toni Royo, Santi Valldepérez i Toni Balada, produït per Filmsnomades, per continuar amb la taula de presentacions de projectes dels centres d’estudis, de l’IRMU i de la CCEPC. L’activitat acabarà amb un dinar de germanor i una visita guiada a l’Hospitalet de l’Infant. La jornada és gratuïta, tot i això cal inscriure’s al correu merce@irmu.org o al tel. 977 40 17 57. El dinar té un preu de 15 euros.

Vandellòs i l’Hospitalet se sumaran a la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni de 2019

Els dies 11, 12 i 13 d’octubre, amb tres activitats relacionades amb l’art de la pedra seca

Els dies 11, 12 i 13 d’octubre, amb tres activitats relacionades amb l’art de la pedra seca

Amb motiu de la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni de 2019, el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI), el Campus Extens de l’Antena del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i la Regidoria de Cultura i Patrimoni han organitzat tres activitats relacionades amb l’art de la pedra seca, declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO: una conferència, per al divendres 11 d’octubre, a les 19 h, a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant, a càrrec de Josep Gironès Descarrega, expert en el tema i autor del llibre L’art de la pedra en sec a les comarques de Tarragona (Diputació de Tarragona, 1999); un taller, amb autocar i esmorzar gratuïts, per al dissabte 12 d’octubre, en què es refarà un mur caigut de pedra seca sota el guiatge de Gatano Blanc, col·laborador de la URV de la Fatarella; i una sortida cultural (amb autocar gratuït), per veure cabanes i altres construccions al terme municipal de Mont-roig del Camp, per al diumenge 13 d’octubre.

El punt de trobada del taller de pedra seca i de la sortida cultural serà la Casa de la Vila, a les 10 h i la inscripció és obligatòria (al telèfon 634 310 736 o a través de l’adreça electrònica celhi@celhi.cat).

Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L’edició 2019 a Catalunya se celebrarà els dies 11, 12 i 13 d’octubre. Les JEP són la festa del patrimoni i molts dels municipis i entitats d’arreu de Catalunya organitzen activitats gratuïtes per a tots els públics, perquè els ciutadans puguin conèixer en profunditat el  patrimoni, la millor manera d’aconseguir la implicació social en la seva salvaguarda i valoració.

Més de 100 persones participen en la Jornada de neteja de platges de l’Hospitalet

Foto d'arxiu de la jornada de neteja

Foto d’arxiu de la jornada de neteja

Un total de 106 persones van participar en la Jornada de neteja de platges a l’Hospitalet de l’Infant, organitzada per les regidories de Turisme i Medi Ambient de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Glups Diving Center, amb la col·laboració de diverses entitats i establiments locals.

Aquesta activitat es va dur a terme ahir diumenge 6 d’octubre, per tercer any consecutiu, amb l’objectiu col·laborar en la conservació del fons marí i potenciar la conscienciació mediambiental Els participants, 35 bussejadors i 71 voluntaris per netejar en terra, van recollir un total de 75 kg de deixalles, aproximadament, entre el mar i la sorra. En acabar la feina, van ser obsequiats amb un dinar de germanor al passeig marítim, davant de la Base Nàutica.

L’Hospitalet iniciarà diumenge una jornada de neteja de platges

L’ha organitzada  l’Ajuntament i Glups Diving Center per col·laborar en la conservació del fons marí i potenciar la conscienciació mediambiental

L’ha organitzada l’Ajuntament i Glups Diving Center per col·laborar en la conservació del fons marí i potenciar la conscienciació mediambiental

Les regidories de Turisme i Medi Ambient de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, juntament amb Glups Diving Center, han organitzat per aquest diumenge 6 d’octubre una jornada de neteja de platges a l’Hospitalet de l’Infant, amb la col·laboració de diverses entitats i establiments locals. El punt de trobada serà la Platja de l’Arenal (davant la Base Nàutica i el camp de futbol), a les 9 hores. A les 13 h és previst que finalitzi, amb el pesatge dels residus recollits i un dinar de germanor per a tots els participants.

Aquesta activitat, que s’hi durà a terme per tercer any consecutiu, té com a objectiu col·laborar en la conservació del fons marí i potenciar la conscienciació mediambiental. Està adreçada a tothom: tant a bussejadors amb ampolla (amb certificació i assegurança vigent), com a bussejadors a pulmó (apneistes amb assegurança vigent), aficionats a l’snorkel i voluntaris per netejar en terra.

A tots els participants que no disposin de material de busseig, Glups Diving Centre els el cedirà per realitzar l’activitat sense cost addicional (excepte els escarpins). Per a la bona organització i previsió de material, precisament, es demana a les persones interessades a prendre part en aquesta jornada que escriguin un correu electrònic a l’adreça buceo@glupsdiving.com amb les dades que figuren al cartell. Més informació al telèfon 977 792 818 i a www.glupsdiving.com

El dissabte 5 d’octubre es disputarà la XXIX Milla Urbana de Vandellòs

Amb curses per a totes les edats, a partir de les 17 hores

Amb curses per a totes les edats, a partir de les 17 hores

El Centre Cultural, Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV) i l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes “Vall de Llorers” de l’Escola Valdelors han organitzat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de l’Àrea d’Esports, la XXIX Milla Urbana de Vandellòs per al dissabte 5 d’octubre. Les persones interessades a participar en aquesta competició s’hi podran apuntar fins a mitja hora abans de l’inici de cadascuna de les curses al carrer de Fatxes (la primera, la dels barrufets, està prevista a partir de les 17h; i la darrera, la de la categoria absoluta masculí, a les 18.45h). La inscripció és gratuïta i es podrà fer a partir de les 16.30 h.

El recorregut començarà al carrer de Fatxes i les distàncies de les curses oscil·laran entre els 325 metres (1 tomb), per als més petits; i els 1.609 metres de la milla (5 tombs).

Hi haurà un premi especial de 100 euros per al participant que faci el rècord del circuit en les categories absolutes. En el cas de les categories barrufets i prebenjamí, es lliurarà una medalla a tots els participants; i en la resta de categories, trofeus als tres primers i al 1r classificat local.

En acabar la cursa, es farà una xocolatada per als participants i per als seus acompanyants. Més informació a: www.vandellos-hospitalet.cat

 

 

Felix Finkbeiner, Santiago Niño-Becerra o Pere Brugal seran alguns dels ponents de la XVIII Jornada Gresol

Gresol, a través de les diferents activitats -en especial la Jornada-, s’ha consolidat com el fòrum econòmic més destacat de la Catalunya Nova

Gresol, a través de les diferents activitats -en especial la Jornada-, s’ha consolidat com el fòrum econòmic més destacat de la Catalunya Nova

Avui s’ha presentat en roda de premsa en el Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant el programa de la XVIII Jornada Gresol, una cita econòmica de primer nivell que organitza la Fundació Gresol des de l’any 2001, en aquesta edició, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

L’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Sr. Alfons Garcia, la regidora de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, Sra. M. José Gómez, el president de la Fundació Gresol, Sr. Emili Correig; i el director gerent de la Fundació Gresol, Sr. Robert Moragues, han explicat com van els preparatius d’aquesta edició i han donat tota mena de detalls dels ponents que intervindran en la trobada, així com les temàtiques que s’hi abordaran.

El Teatre-Auditori de  l’Hospitalet de l’Infant acollirà la XVIII Jornada Gresol que se celebrarà el dijous 24 d’octubre. Sota el lema ‘Empresa i Talent’, s’hi tractaran diferents temàtiques d’interès general i, sobretot, empresarial, com són la indústria 4.0, els nous reptes del turisme -de la mà de PortAventura World-, el sector energètic o la sostenibilitat i el lideratge disruptiu.

També s’abordarà un tema cabdal com és el Medi Ambient i el Canvi Climàtic de la mà d’un jove alemany, Felix Finkbeiner, que l’any 2007 i amb només 9 anys, va iniciar un projecte a escala mundial que consisteix en plantar arbres per tot el món per tal de combatre el canvi climàtic. Aquest projecte és “Plant-for-the-Planet”, una fundació amb presència a tot el món i que té per objectiu crear consciència sobre la necessitat de la sostenibilitat a través dels nens i dels joves.

Com no podia ser d’una altra manera, s’hi explicarà en quina situació econòmica es troba el país de la mà d’un reputat economista, el catedràtic d’Estructura Econòmica de la Universitat Ramon Llull, Santiago Niño-Becerra, que serà qui donarà el tret de sortida de les ponències i un dels plats forts de la trobada.

Altres ponents de primer nivell que han confirmat la seva participació en la Jornada són Antoni Garrell, director general de la Fundació per l’ESDi i expert en indústria 4.0; Pere Brugal, leader transformador, consultor en creixement sostenible i empresari és ex-Directiu de Tesla, Nike, Desigual, Leví´s i Pronovias; Fernando Aldecoa, director general de PortAventura World; David Font, director de l’Agència Catalana de Turisme; Mireia Oranias, sòcia de PwC Catalunya; Víctor Cusí, president d’EolicCat i director general de Normawind o Vicente López-Ibor Mayor, president de la Federació Europea d’Associacions de Dret de l’Energia (EFELA).

Per la seva banda, en la inauguració de la jornada intervindran l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Sr. Alfons Garcia; el president de la Fundació Gresol, Sr. Emili Correig; i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, l’Hble. Sr. Jordi Puigneró. Per cloure la Jornada comptarem amb el president d’honor de la Fundació Gresol, Sr. Anton Pont; i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Sra. Noemí Llauradó.

Cal destacar molt positivament la col·laboració público-privada que s’aconsegueix amb la Jornada i que té per objectiu reforçar tot el teixit empresarial del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.

Fins ara, s’han organitzat 17 edicions d’aquestes jornades, en les quals han participat com a ponents grans protagonistes de la història econòmica i empresarial del nostre país dels darrers 50 anys i on assisteixen al voltant de 300 empresaris i professionals de la província i d’altres indrets de Catalunya, moguts per la possibilitat de fer networking. Gresol s’ha erigit com el fòrum econòmic i de debat més important de la Catalunya Nova.

Estació Nàutica i els ajuntaments de Salou, Vandellòs i l’Hospitalet enforteixen vincles

Aquesta era la primera trobada dels responsables de l'Estació Nàutica amb els representants dels municipis després de les eleccions municipals del passat mes de maig.

Aquesta era la primera trobada dels responsables de l’Estació Nàutica amb els representants dels municipis després de les eleccions municipals del passat mes de maig.

Encetar noves vies de col.laboració i seguir sumant sinèrgies. Aquest és el missatge que el president de l’Estació Nàutica Costa Daurada, Quim cristià, ha volgut transmetre als assistents a la trobada entre el Consell Rector de l’Estació Nàutica i els representants dels set municipis que en formen part que s’ha realitzat a l’Hospitalet de l’Infant.

A la trobada, hi han assistit els alcaldes de Salou, Pere Granados; l’Ampolla, Francesc Arasa, i el de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, així com regidors de Turisme i tècnics de les àrees de turisme de les set poblacions que participen a Estació Nàutica.

Aquesta era la primera trobada dels responsables de l’Estació Nàutica amb els representants dels municipis després de les eleccions municipals del passat mes de maig. A la trobada, Estació Nàutica ha fet una primera valoració de la temporada 2019, i que segons s’ha explicat, es tancarà de forma altament positiva, amb un important increment del volum de negoci.

Al mateix temps, s’han avançat les línies mestre del que pot ser el Pla d’Acció 2020, en el que destaca una aposta per incrementar la presencia a diferents canals de comercialització d’experiències online, i accions concretes per potenciar la presencia d’Estació Nàutica a un mercat tan important com és el francès, així com per activar el mercat procedent d’Alemanya en un segment com és el xàrter nàutic i la navegació a vela, amb una demanda cada cop més important. També s’ha parlat d’accions per millorar la presència als mercats de proximitat com Catalunya i l’Estat espanyol.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha mostrat molt d’interès en les noves directrius de treball que encetarà l’Estació Nàutica i ha valorat l’objectiu de promoure els productes d’oci i de lleure atès que «són motor de la nostra economia turística i ofereixen sempre noves i atractives experiències als nostres visitants».

L’Estació Nàutica Costa Daurada aplega un total de set municipis, els que formen part de l’àrea coneguda com Golf de Sant Jordi. Son Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Miami Platja, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, l’Ametla de Mar, l’Ampolla i Deltebre. Una extensió de 92 kilòmetres de litoral on es poden practicar tot tipus d’experiències nàutiques, adaptades a diferents perfils de públic i a l’abast de tothom.

Vandellòs i l’Hospitalet, fermall d’or dels Mundials de Ciclisme per a Policies

Foto del Mundial de Ciclisme per a Policies

Foto del Mundial de Ciclisme per a Policies

Aquest diumenge finalitzaven els Campionats del Món de Ciclisme per a Policies celebrats del divendres 20 al diumenge 22 d’aquest mes de setembre a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, en les modalitats de contrarellotge individual, ruta i BTT, amb la participació de corredors holandesos, lituans, belgues, francesos, portuguesos i espanyols.

Divendres, es va disputar la prova de contrarellotge individual en un recorregut de 12 km amb sortida i arribada a l’Hospitalet de l’Infant. Un traçat selectiu entre l’avinguda Via Augusta i l’antiga N-340, on els corredors ascendien en dues ocasions el port de Balaguer i la resta de recorregut transcorria per un traçat planer i amb zona de descens, la qual cosa el feia apte per a rodadors i escaladors.

Van finalitzar la prova 60 dels 74 inscrits, una classificació general en què van ser les dècimes de segon les que van diferenciar als tres primers. El millor temps el va registrar el corredor holandès Glenn Edelenbos amb 0’16.21; la segona plaça era per al corredor de la Guàrdia Urbana de Barcelona Albert Jiménez, a tan sols 37 dècimes; mentre que a la tercera era per a Dani Rubio, a 47 dècimes del corredor holandès. Els primers llocs del medaller en aquesta prova i en les seves diferents categories van ser per a Holanda en les categories B i fèmines, mentre que la resta va ser per a Espanya.

La segona jornada d’aquests Mundials era per a la prova de ruta, disputada dissabte en un circuit de 34 km amb dues voltes per a corredors inferiors a categoria màster 50 i fèmines. La resta de participants van realitzar tres voltes amb un total de 102 km.

Els corredors prenien la sortida a les 4 de la tarda en direcció a Miami Platja, Mont-roig del Camp i l’Hospitalet de l’Infant, on estava situada la línia d’arribada. Un circuit de carretera en què a cada volta es passava per l’arribada on un bon nombre d’espectadors van estar animant cada pas dels participants. La cursa va ser molt ràpida des de l’inici, es va fraccionar amb un grup de quatre corredors que van protagonitzar l’escapada de la jornada, amb Iñaqui Díaz (Ertzaintza), Javier González (Marbella), Raúl Castelló (CEME) i Luís Miguel Torreblanca, que van aconseguir una diferència en els primers quilòmetres d’1 minut sobre el grup principal, en el qual, posteriorment, sortiria a la recerca de la neutralització de l’escapada en solitari l’ex-corredor professional Javier Chacón Quesada, que arribava al grup de quatre escapats.

La cursa va discórrer entre els quatre primers i un gran grup que veia com la diferència s’incrementava fins arribar als dos minuts trenta segons. En els últims quilòmetres de la prova, es va produir la fugida al capdavant de carrera en solitari de Javier Chacón, que va aconseguir el seu objectiu d’arribar en solitari a la meta. La classificació general va ser encapçalada per Javier Chacón, amb un temps de 2h 30 m 20 segons; la segona plaça va ser per Luís Miguel Torreblanca a 5 segons; i el tercer va ser Francisco Javier González també amb el mateix temps; mentre que la quarta i cinquena posició eren per a Raúl Castelló i Iñaki Deu. El  grup principal ho feia finalment a 2,38 minuts.

La tercera jornada i última canviava d’escenari, sent Vandellòs la població protagonista de la prova de BTT. Un circuit de 8 km amb una dificultat mitjana, amb zones de ciment i majoritàriament pistes amb constants pujades i baixades. Els passos pels carrers de Vandellòs van aconseguir fer partícips de l’esdeveniment als habitants del poble.

Quatre eren les voltes que devien completar els corredors de les categories de menys màster 50 i fèmines; la resta de corredors, dues voltes. Des de l’inici de la cursa, encapçalada per Israel Núñez (CEME) el corredor de Martorell, excorredor professional, vencedor de la Titan Dessert, Campionat del Món. Núñez va imposar un fort ritme i va provocar que un grup de quatre corredors rodés en solitari des del quilòmetre 3 de carrera. Uns companys de fuga que partien com a favorits de la prova eren Pedro Fco. Antolín, Alberto Delgado i Javier Chacón, exciclista professional i guanyador de la general del dia anterior en ruta. Aquests quatre corredors marcarien les diferències en temps sobre la resta de corredors. Transcorria la meitat de carrera quan es va produir l’escapada d’Antolín i d’Israel Núñez. En els últims dos quilòmetres, Antolín iniciava la seva escapada en solitari i va arribar a la meta en primera posició. La segona plaça va ser per Israel Núñez, la tercera posició per a Alberto Delgado, mentre la quarta era per a Javier Chacón que va pagar l’esforç del dia anterior.

El medaller d’aquests campionats queda encapçalat per Espanya, Holanda, Lituània i França.

Resultat mundial positiu

Un tancament del Mundial de ciclisme que deixa una valoració positiva per part de l’organització malgrat el descens de participació sobre el que estava previst, a causa de les emergències d’aquest últim temporal.

Tots els participants han destacat «l’entorn tranquil i apropiat per a gaudir de ciclisme», i els atractius del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant com a «bona destinació turística», tal com ha explicat l’organització (Promoevents Club Esportiu, amb el suport de la Federació Catalana de Ciclisme, la Federación Española de Ciclismo i l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant).

 

 

Més de quaranta actes per gaudir de la Festa Major de Vandellòs del 26 al 29 de setembre

Entre la quarantena de propostes incloses al programa de la festa, destaquen també els actes tradicionals, com ara la XXIV Clotxada Popular; el 31è Gran Correfoc de Nit; la Plantada de Gegants i Capgrossos, l’Homenatge a la Vella Pagesia

Entre la quarantena de propostes incloses al programa de la festa, destaquen també els actes tradicionals, com ara la XXIV Clotxada Popular; el 31è Gran Correfoc de Nit; la Plantada de Gegants i Capgrossos, l’Homenatge a la Vella Pagesia

En honor de Sant Cosme i de Sant Damià, se celebrarà la Festa Major de Vandellòs del 26 al 29 de setembre. La festa començarà el dijous 26, a les 18.30 h, amb el repic de campanes de l’església i finalitzarà el diumenge 29, després de les «composicions pirotècniques», previstes a partir de les 21.30 h, aproximadament. Fins aleshores, s’hauran ofert més de quaranta actes per a tots els públics, organitzats pel Centre Cultural, Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV) i la resta d’entitats del poble, amb el patrocini i la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Enguany, la persona encarregada de fer el pregó, el dijous a les 20h al pavelló poliesportiu, serà el president de la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, Agustí Margalef. L’Ajuntament l’ha escollit com a pregoner per «reconèixer la seva tasca i la de totes les persones que ara fa 60 anys van fundar aquesta entitat», segons ha explicat l’alcalde, Alfons Garcia, qui ha destacat el seu «esperit de treball, esforç i sacrifici per aconseguir que els veïns puguin treballar i viure de la terra, que és més que un mode de producció, sinó que porta implícit un model social» .

Per celebrar el 6Oè aniversari de la Cooperativa Agrícola, precisament, el divendres 27, a les 12.45 h s’inaugurarà una exposició sobre els 60 anys d’història d’aquesta entitat a Ca la Torre, junt amb una mostra de labors de les dones del poble.

Entre la quarantena de propostes incloses al programa de la festa, destaquen també els actes tradicionals, com ara la XXIV Clotxada Popular; el 31è Gran Correfoc de Nit; la Plantada de Gegants i Capgrossos, l’Homenatge a la Vella Pagesia (previst enguany a la Plaça Drs. Gil-Vernet en lloc de al pavelló esportiu); l’exposició fotogràfica ‘Un Tomb per la història de Vandellòs” (aquest 2019, dedicada a les masies i masos), les sardanes i els balls amb orquestra (en el de divendres, com ja és habitual, es durà a terme els Balls del Ram i Fanalet i els diners recaptats aniran destinats a la Lliga contra el Càncer de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre).

La presidenta del CCERV, Rosa Saladié, ha remarcat també les novetats d’enguany: el concurs «Engalanem els carrers per la Festa Major», en el marc del qual es repartiran tres premis als tres carrers més ben decorats (hi participaran 14 carrers); «La Gran Canicada, jocs tradicionals i circ», per a totes les edats i tots els membres de la família, que hi haurà el diumenge 29 de setembre a les 17 h a la Plaça Drs. Gil-Vernet, sota la direcció de la companyia «Circ de Jocs»; l’obra de teatre «Agència Matrimonial 7 d’Amor» interpretada per l’actriu Maria Eugènia Casanovas del dijous 26, a les 23 h al pavelló poliesportiu; i el ball de Festa Major del diumenge 29, a les 20 h, a càrrec del cantant ebrenc Miquel del Roig.

Altres propostes que també cridaran l’atenció de la gent seran el II Corregaratges que ha preparat l’Associació de Joves de Vandellòs, la tercera gimcana organitzada per l’ADF local; les actuacions musicals, per exemple la del grup de versions “Mashup Party Band”; i els espectacles infantils.

Tot això serà possible “gràcies a la implicació del CCERV, i entitats locals i veïns, que cada any s’esforcen per preparar un programa d’actes per a tots els gustos i edats, que serveix per mostrar la riquesa cultural de Vandellòs, un poble dinàmic i viu”, ha dit el regidor de Festes, Diego Garcia. Més informació a: www.vandellos-hospitalet.cat

Punt Violeta

El divendres 27 de setembre i el dissabte 28 de setembre, a partir de les 23.30 h,  al pavelló de Vandellòs

Vandellòs i l’Hospitalet acolliran aquest cap de setmana el Mundial de Ciclisme per a Policies

Hi participaran més de 250 membres dels cossos i forces de seguretat

Hi participaran més de 250 membres dels cossos i forces de seguretat

Hi participaran més de 250 membres dels cossos i forces de seguretat

Hi participaran més de 250 membres dels cossos i forces de seguretat

El V Campionat del Món de Ciclisme per a Policies se celebrarà a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant del 20 al 22 de setembre. En aquesta competició hi prendran part més de 250 membres dels cossos i forces de seguretat de sis països (Espanya, França, Bèlgica, Holanda, Lituània i Portugal). La representació d’arreu d’Espanya, en concret,  prové dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Nacional, de la Guàrdia Civil, de la Policia Local, de l’Ertzaintza i de la Policia Foral de Navarra; i la representació tarragonina, de Cambrils, Roda de Berà, Tarragona, Reus i Alcover.

El Campionat es disputarà en tres modalitats: contrarellotge individual, ruta i BTT.

La prova de contrarellotge està prevista per al divendres 20 de setembre, a partir de les 16.15 h. Aplegarà un total de 72 corredors, que hauran de completar un circuit de 12 km, amb sortida i arribada a la Via Augusta de l’Hospitalet de l’Infant, que transcorrerà per carretera ampla i en perfecte estat.

La prova de carretera (ruta), programada per al dissabte 21 de setembre, a partir de les 16 h, també tindrà com a punt de sortida la Via Augusta de l’Hospitalet de l’Infant. Els 98 corredors inscrits  hauran de fer tres voltes a un circuit de 35 km “no excessivament dur, però sí trenca cames”, segons ha explicat l’organització, que aportarà “emoció i intents de fuga per part dels corredors”. Durant el transcurs de la prova, a la zona d’aparcament ubicada entre el carrer Masriudoms i la plaça Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l’Infant, on estarà situat el podi, hi haurà inflables i un vermut musical i se sortejarà una bicicleta.

L’escenari de la darrera prova, la de BTT, serà Vandellòs. A la zona del camp de futbol del poble serà on començarà aquesta prova el diumenge 22 de setembre, a partir de les 11 h, i també on finalitzarà. Tindrà un circuit de 8 km, amb fortes pendents, que els corredors hauran de recórrer quatre vegades.

La competició està dividida en vuit categories: vuit de masculines (18-29, 30-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59 i 60-65) i una de femenina (hi haurà un total de dotze corredores).

Aquest esdeveniment està organitzat per Promoevents Club Esportiu, amb el suport de la Federació Catalana de Ciclisme, la Federación Española de Ciclismo i l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Aquest és el segon campionat de ciclisme rellevant que acull enguany el municipi, després del Campionat de Catalunya de Contrarellotge Individual del 27 d’abril. La primera setmana de desembre, a més, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant també serà l’escenari de la Copa Catalana de Ciclocross, tal com ha destacat el regidor d’Esports, Diego Garcia.

Calvet reclama «menys fotos» i «més pressupostos» a Ábalos després de la visita a la variant de Vandellòs

Foto del conseller de Territori, Damià Calvet, atenent els mitjans de comunicació

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha reclamat «menys fotos» i «més pressupostos» al ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, després que aquest dimarts visités les obres de La Sagrera -però evités concretar els terminis de la seva finalització i només afirmés s’aniria complint «per fases»-, i a la variant de Vandellòs del corredor mediterrani, que en aquest cas sí va comentar que la previsió és que entraria en funcionament a finals del 2020.
«Veurem, en tot cas una foto més. La variant està acabada però no està en servei», ha lamentat el conseller, que ha qualificat la infraestructura de «molt important» per la reordenació que suposarà a les vies ferroviàries a les Terres de l’Ebre.
En relació a les obres de La Sagrera, el conseller ha assegurat que des de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat es continuarà «tenint l’exigència i el rigor respecte el compliment de projectes i calendaris». «Només d’aquesta manera aconseguirem que aquest projecte sigui una realitat», ha afegit el conseller de Territori, que ha reiterat que el dèficit és «inacceptable».

El conseller ha fet aquestes declaracions en la compareixença posterior a la comissió bilateral entre la Generalitat i l’Ajuntament de Terrassa.

ACN

Una pedalada i una caminada popular, aquest dissabte 21 de setembre a Vandellòs i l’Hospitalet

Amb motiu de la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat 2019 a Catalunya

Amb motiu de la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat 2019 a Catalunya

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’ha adherit a la Setmana Europea de la Mobilitat 2019, que enguany se celebra a Catalunya del 16 al 22 de setembre. Així doncs, per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, amb bicicleta, amb transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i reduir la contaminació, ha organitzat per aquest dissabte 21 de setembre dues activitats: una pedalada popular a l’Hospitalet de l’Infant;  i una caminada popular a Vandellòs.

La pedalada popular de l’Hospitalet de l’Infant, de 7 km de recorregut aproximadament, començarà a les 11 h i tindrà com a punt de sortida la Casa de la Vila. A la Plaça Drs. Gil-Vernet serà on s’iniciarà la caminada popular de Vandellòs, a les 17 h (amb un recorregut d’uns 5 km).

Sota el lema «Camina amb nosaltres!», la Setmana Europea de la Mobilitat 2019 anima a moure’s de manera sostenible, saludable i segura: caminar o anar en bicicleta són activitats beneficioses no només per a la nostra salut i per al medi ambient, sinó també per la nostra butxaca! , tal com s’explica en la pàgina web de la Generalitat de Catalunya (mobilitat.gencat.cat/setmana).

El Síndic es reuneix amb els municipis afectats per les centrals nuclears d’Ascó i de Vandellós

Alguns municipis no tenen els protocols d’emergència actualitzats, ni cap mecanisme per avisar la població

Alguns municipis no tenen els protocols d’emergència actualitzats, ni cap mecanisme per avisar la població

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, i el director de relacions amb entitats i empreses, Francesc Vendrell, s’han reunit aquest matí amb representants d’una trentena de municipis afectats per les centrals nuclears d’Ascó i de Vandellós, amb l’objectiu d’analitzar les deficiències i les mancances dels plans de seguretat nuclear exterior (PENTA) d’aquestes centrals. A la reunió, hi han assistit bona part dels alcaldes dels municipis més afectats, que són els que estan ubicats en un radi entre 0 i 10 quilòmetres (zona 1) i en un radi entre 10 i 30 quilòmetres (zona 2) de les centrals.

Durant aquest estiu, el Síndic ha rebut queixes d’alguns alcaldes per la manca de mitjans, recursos, infraestructures i mecanismes per poder implementar de manera efectiva i segura el PENTA. En el mateix sentit, els alcaldes també reclamen al Govern espanyol l’adequació i actualització d’aquests plans a la nova normativa europea. També denuncien que durant els darrers 30 anys no s’hagi dut a terme cap simulacre general d’emergències, que hauria de servir per posar en pràctica l’operativitat, efectivitat i eficàcia d’aquests plans.

En la mateix línia, el Síndic també ha rebut queixes de persones residents de la zona que denunciaven la manca de funcionament en determinades urbanitzacions del sistema de megafonia que s’hauria d’utilitzar en cas d’accident nuclear i per la manca d’efectius de vehicles de protecció civil.

Davant aquests fets, el Síndic ha obert una actuació d’ofici en que també pretén verificar si es compleixen les previsions dels plans en relació amb: les infraestructures de comunicació per facilitar l’evacuació de les persones en cas de necessitat (carreteres i ferrocarril, especialment l’R-15); les infraestructures de telecomunicacions per transmetre la informació necessària a la població en cas d’emergència (cobertura de telefonia mòbil i internet de qualitat); la distribució de substàncies per profilaxi radiològica, i els protocols i les instal·lacions en cas de necessitat de confinament.

En el transcurs de la reunió, el síndic ha comunicat als assistents que ben aviat es traslladarà a les comarques del sud i visitarà el conjunt de municipis afectats per tal de conèixer de primer mà els recursos de què disposen els ajuntaments per poder implementar de manera efectiva els protocols de seguretat en cas d’accident nuclear.

Foment preveu posar en marxa abans de final d’any la variant de Vandellòs del corredor mediterrani

Ábalos defensa la necessitat de trencar amb l’històric esquema radial d’infraestructures i subratlla la inversió a Catalunya

Ábalos defensa la necessitat de trencar amb l’històric esquema radial d’infraestructures i subratlla la inversió a Catalunya

La variant de Vandellòs del corredor mediterrani es posarà en marxa abans de final d’any. Així ho ha anunciat aquest dimarts el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, després de recórrer el tram en proves entre les estacions del Camp de Tarragona i de l’Hospitalet de l’Infant.
El projecte, iniciat fa prop de vint anys, ha suposat una inversió propera als 700 milions euros –dels quals ja estan executats més del 95%. La variant permetrà eliminar el darrer tram de via única que existia entre Barcelona i València, i reduir el temps de viatge entre ambdues ciutats en 30 minuts. Ábalos ha defensat la necessitat de trencar amb l’històric esquema radial d’infraestructures i també ha subratllat la inversió de l’executiu espanyol a Catalunya.

El ministre de Foment ha supervisat aquest dimarts els treballs de la variant de Vandellòs. Des de l’estació del Camp de Tarragona, Ábalos ha fet un viatge a bord d’un tren de proves de la sèrie 121 fins a la nova estació de l’Hospitalet de l’Infant, on ha anunciat que les previsions contemplen que es posi en marxa abans de final d’any.

El trajecte ha durat uns 24 minuts. Al cap de poca estona de sortir el tren ha passat per l’intercanviador de la Boella -a tocar de la T-11 i l’aeroport- per canviar d’ample estàndard o europeu a l’ample ibèric. Les dues vies de la variant de Vandellòs s’han construït inicialment amb un ample de 1.668mm però amb travesses polivalents per moure els rails a l’ample internacional, de 1.435mm, un cop s’enllesteixi el conjunt del corredor.

Un cop completada la construcció de la infraestructura i de les instal·lacions, fins ara trens laboratori d’Adif i de tipus comercial han completat diverses proves en els trams d’ample internacional i convencional, entre les quals destaquen les auscultacions de la via i sistemes d’electrificació, comprovacions de les instal·lacions de seguretat, comunicacions i senyalització, i el sistema ERTMS. La planificació preveu que durant l’octubre es facin les proves de fiabilitat, que constitueixen la darrera fase abans del procés de formació de maquinistes.

En paral·lel, s’està avançant en la tramitació administrativa necessària per a l’homologació de la nova infraestructura i el conjunt dels sistemes, i la obtenció de les autoritzacions preceptives per part dels organismes competents abans de la posada en servei del tram. El nou traçat, que és apte per a l’Alta Velocitat i el tràfic mixt de passatgers i mercaderies, connectarà el corredor mediterrani des de Vandellòs amb la línia de l’Alta Velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa i amb la línia d’ample convencional Tarragona-Reus.

El projecte consta de 64,1 quilòmetres, amb els ramals de connexió inclosos. Les principals infraestructures construïdes són el túnel de les Rojales, de 1.910 metres, i viaductes que sumen més de nou quilòmetres de longitud. També s’han construït noves estacions a l’Hospitalet de l’Infant i Cambrils.

Una reivindicació justificada

El ministre Ábalos ha subratllat que el nou projecte permetrà augmentar la capacitat i l’operativa per a tota mena de tràfics en un tram que encara avui és de via única i reduir uns 30 minuts el temps de viatge per ferrocarril entre Barcelona i València.

“Després de tants anys aquesta és una demanda històrica que en breu serà realitat i que no té justificació. En un moment que tenim més de 3.000 quilòmetres d’Alta Velocitat i trens que van a 300 quilometres per hora, dues àrees metropolitanes que aglutinen més del 10% de la població de l’Estat i que estan separades per poc més de 350 quilòmetres encara no disposen d’una connexió ferroviària inferior a tres hores”, ha reconegut el ministre, qui ha insistit que la voluntat d’apostar per un sistema no radial d’infraestructures és “una necessitat real”.

El ministre, que ha admès que sempre havia sentit a parlar de Vandellòs com un dels grans problemes del corredor, ha explicat que aquest projecte constata el compromís del govern espanyol amb el ferrocarril i amb el corredor del mediterrani. “És la columna vertebral i un exemple del desenvolupament d’un sistema de corredors en front d’un sistema radial, i és també més coherent amb la realitat política i social d’un país plural com el nostre”, ha afegit.

Ábalos ha defensat que la licitació d’inversió a Catalunya ha crescut un 76% el darrer any i que ha superar els 1.000 milions d’euros –gairebé la meitat en ferrocarril. Malgrat tot, ha dit que encara cal resoldre les incidències a Rodalies i que, per aquest motiu, Foment i la Generalitat estan treballant en la signatura d’un protocol que doni resposta a les necessitats del servei.

Satisfacció dels alcaldes

L’anunci del ministre ha estat molt ben acollit pels representants del territori, però amb la necessària prudència després que en els darrers anys les diverses dates de posada en servei anunciades no s’han acabat complint.

L’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, s’ha mostrat convençut que la infraestructura “ens donarà grans potencialitats” tant al municipi com a l’entorn, i s’ha mostrat confiat que facilitarà la intermodalitat i millorarà les connexions amb la resta de Catalunya i amb altres eixos de l’Estat.

A l’acte també hi han assistit l’alcalde de Mont-roig i l’alcaldessa de Cambrils, i representants d’altres ajuntaments del territori. També hi ha acudit el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté; el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, i els presidents de Renfe i Adif, entre d’altres.

ACN. Roger Segura

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies