TARRAGONA 21

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, preparats per la votació dels Pressupostos Participatius

Del 21 de febrer al 6 de març, hi podran participar les persones empadronades al municipi de 16 anys o més, presencialment o per Internet

Del 21 de febrer al 6 de març, hi podran participar les persones empadronades al municipi de 16 anys o més, presencialment o per Internet

Del 21 de febrer al 6 de març tindrà lloc la fase de votació del procés de Pressupostos Participatius 2019 de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Durant aquest període totes les persones empadronades al municipi, de 16 anys o més, podran escollir les propostes validades que considerin més necessàries. Aquests veïns i veïnes podran votar un màxim de tres propostes per Internet, a través de la pàgina web de l’Ajuntament: www.vandellos-hospitalet.cat; o bé de manera presencial, als punts de votació físics que ha habilitat el consistori:

L’Ajuntament de Vandellòs, la Casa de la Vila de l’Hospitalet, les biblioteques municipals, Ca la Torre de Vandellòs i la Piscina coberta de l’Hospitalet, en horari d’atenció al públic.

El Casal de Masriudoms (el dimarts 26 de febrer, d’11 a 13 h; i de 17 a 19 h; i el dilluns 4 de març, d’11 a 13h)

El Casal de Masboquera (el dijous 28 de febrer, d’11 a 13 h; i el dimarts 5 de març, d’11 a 13 h i de 17 a 19 h).

Per fer-ho, les persones empadronades només hauran de facilitar el DNI, la targeta de residència o el passaport i la seva data de naixement. En aquesta edició, com a novetat, hi ha un únic llistat de propostes de tots els nuclis de població, de manera que els veïns empadronats al municipi podran votar no només propostes que afecten a la zona on viuen, sinó també aquelles altres que afecten a l’ altra zona però igualment són del seu interès.

Les propostes finals se seleccionaran en funció dels vots obtinguts. Es triarà una combinació de propostes fins esgotar la quantitat total de diners destinada als Pressupostos Participatius 2019 (200.000 euros). Per garantir l’equilibri territorial, l’Ajuntament s’ha marcat com a condició que les propostes escollides com a guanyadores afectaran a més d’un nucli de població.

Els resultats de la votació es presentaran públicament el 12 de març.

Les propostes sotmeses a votació

En aquesta edició dels Pressupostos Participatius passaran a votació un total de 27 propostes. Són les propostes validades per una comissió tècnica municipal, que va realitzar la valoració tècnica i econòmica de les 187 propostes que es van presentar en total (un 139,7% més que l’any anterior).

A l’hora d’avaluar-les, la comissió van tenir en compte els requisits que havien de complir, segons consta en la guia de participació: estar identificades amb les dades de contacte de la persona proposant, fer referència a competències municipals, ser concretes i avaluables econòmicament, ser inversions, ser viables tècnicament, ser accions sostenibles en el temps, ser d’interès general i no superar l’import destinat de 200.000 euros. De les 187 presentades, 107 van quedar invalidades, per no complir algun d’aquests requisits o per ja estar previstes o executades; i 53 eren repetides.

Per al disseny general i coordinació del procés, el consistori compta novament amb el suport del gabinet Ceres, dedicat a la participació ciutadana i a la investigació sociològica i de mercats; i per al servei de participació electrònica, amb l’ajuda de l’empresa Civiciti.

Nou Pla d’Ocupació Municipal a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Del 15 de febrer a l’1 de març, els veïns en situació d’atur podran presentar les sol·licituds a les oficines municipals d’atenció ciutadana

Del 15 de febrer a l’1 de març, els veïns en situació d’atur podran presentar les sol·licituds a les oficines municipals d’atenció ciutadana

Amb la voluntat de continuar alleugerint la situació de desocupació que pateix una part de la població del municipi, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant obrirà en breu el Pla d’ocupació municipal (POM) de 2019. A aquest Pla, el consistori hi destinarà enguany prop de 530.000 euros. Amb aquests diners, l’Ajuntament preveu contractar una quarantena de veïns del municipi en situació d’atur, d’acord amb criteris socioeconòmics.

Els veïns interessats a participar en aquesta convocatòria podran presentar les seves sol·licituds del 15 de febrer a l’1 de març (inclòs), a les oficines d’atenció ciutadana, situades a l’Ajuntament de Vandellòs i a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant. Les bases es poden consultar a la pàgina web municipal: www.vandellos-hospitalet.cat

El consistori reservarà una quota de les places a la contractació de veïns amb discapacitat, per evitar el risc d’exclusió social d’aquest col·lectiu, que té problemes per accedir al mercat laboral.

Les persones admeses treballaran a jornada completa, per períodes de tres a sis mesos, fent tasques de manteniment de mobiliari urbà, neteja d’espais públics i d’espais naturals i de suport administratiu.

Actualment, la taxa d’atur a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és del 9%, segons dades del gener de 2019. Tot i que la taxa d’atur al municipi és inferior a la del conjunt de Catalunya (11,75%) i de l’Estat espanyol (14,45%), el consistori creu que “representa un volum d’aturats a considerar (386), perquè pateixen les conseqüències d’aquesta situació” i, per aquest motiu, ha programat per al 2019 la continuïtat del Pla d’ocupació municipal, tal com ha argumentat el regidor d’Hisenda, Frederic Escoda. A l’hora de seleccionar els contractats, però, l’Ajuntament donarà prioritat «als més vulnerables, a aquells que tenen greus dificultats familiars i econòmiques i aquells que tenen una edat avançada”, segons ha precisat Escoda.

Vandellòs i l’Hospitalet i el GEPEC-EdC s’alien per impulsar la conservació de l’àliga cuabarrada

El consistori i l’entitat ecologista han signat un acord de custòdia d’aquesta espècie emblemàtica del territori que necessita protecció

El consistori i l’entitat ecologista han signat un acord de custòdia d’aquesta espècie emblemàtica del territori que necessita protecció

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) s’han compromès a endegar una línia de col·laboració que faciliti l’intercanvi d’informació i que generi accions de conservació concretes sobre el terreny, específicament dirigides a les poblacions de l’àliga cuabarrada i al seu hàbitat, i a la biodiversitat de les forests públiques i al terme municipi en general. Aquest és l’objecte de l’acord que van signar divendres passat, 8 de febrer, a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant, l’alcalde del municipi, Alfons Garcia i el president de l’entitat ecologista, Andreu Escolà.

Segons consta a l’acord, ambdues parts compartiran informació relativa a les poblacions de l’àliga cuabarrada i a la biodiversitat en general, en l’àmbit del municipi, així com de les accions que es portin a terme en aquest sentit. Cal tenir en compte que a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant existeixen nombroses zones de cria de l’àliga cuabarrada localitzades amb un coneixement adequat per part de l’Ajuntament, amb oportunitats de gestió per a la conservació dels espais hàbitats per l’espècie. Entre els objectius de conservació de l’espai, hi ha la prioritat de millorar les poblacions de l’espècie, mitjançant accions de seguiment, accions directes de protecció de zones cria i regulació d’activitats i accions indirectes de millora de la qualitat dels hàbitats, especialment de les àrees d’alimentació i campeig, entre d’altres.

Aquest acord se signa en el marc d’un projecte que realitza el GEPEC amb el suport de la Fundación Biodiversidad en l’àmbit de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona.

El GEPEC-EdC elaborarà unes propostes de gestió que s’annexaran al Projecte d’Ordenació Forestal Municipal i tant l’Ajuntament com l’entitat ecologista intentaran, dins de les seves possibilitats, trobar recursos per a la conservació i millora de les parelles de l’àliga cuabarrada i el seu hàbitat, ja siguin materials, econòmics o humans. Ambdues entitats també cercaran recursos per endegar projectes conjunts, per realitzar qualsevol tipus d’acció beneficiosa per a la conservació del paisatge o de la biodiversitat del terme municipal en general.

En el marc d’aquest acord de col·laboració i de custòdia, que té una durada de 4 anys (prorrogables automàticament si cap de les dues parts ho denuncia), es podran dur a terme, a més, activitats pedagògiques conjuntes de sensibilització relatives a l’espècie i al seu hàbitat.

L’àliga cuabarrada, en perill d’extinció

L’àliga cuabarrada és el rapinyaire més amenaçat d’extinció d’Europa i gaudeix del màxim status de protecció a tota la Unió Europea.

Aquest rapinyaire, com a gran depredador que és, regula les poblacions d’altres animals, com els conills, rates o coloms, que podrien esdevenir plagues amb greus conseqüències per als ecosistemes i els conreus.

L’àliga cuabarrada és una espècie bioindicadora de la qualitat dels ecosistemes. La seva presència ens indica una bona qualitat ambiental dels espais naturals. Si preservem l’àliga cuabarrada i garantim la seva supervivència, estem garantint la supervivència de moltes altres espècies.

A Catalunya actualment tenim 78 parelles d’àligues cuabarrades. És de destacar que, d’aquestes, vora el 70% es troben als espais naturals del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

És davant d’aquesta situació que són del tot necessàries les accions per garantir la preservació d’aquest ocell i dels seus hàbitats. L’acord entre l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el GEPEC-EdC permetrà unir esforços i treballar, de manera coordinada entre ambdues entitats, per aconseguir la salvaguarda d’aquest magnífic ocell.

 

 

 

Vandellòs i l’Hospitalet enquesta a la població sobre la creació de la Taula de Salut Comunitària

Els resultats obtinguts serviran de base per a la redacció i implementació de polítiques per part del consistori

Els resultats obtinguts serviran de base per a la redacció i implementació de polítiques per part del consistori

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha presentat públicament aquesta setmana els resultats de la consulta ciutadana sobre la salut al municipi que la Regidoria de Salut va encarregar al gabinet d’investigació sociològica i de mercats Ceres, per tenir-ne una diagnosi i poder determinar quines polítiques s’han de prioritzar.

L’objectiu de l’enquesta, que s’ha realitzat via telefònica a 500 veïns empadronats del municipi de 16 anys o més, amb un marge d’error mostral d’un ± 4,3%, era identificar els determinants socials (condicions socioeconòmiques, laborals, culturals, ambientals, hàbits saludables…), que influeixen en la salut i la percepció d’aquesta entre els ciutadans de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, com a base per a la redacció i implementació de polítiques per part de l’Ajuntament.

En termes generals, la població consultada del municipi destaca principalment per tenir una bona percepció de la salut i per ser una població amb poques limitacions físiques o sensorials i amb poca incidència de malalties cròniques.

El municipi destaca per tenir uns hàbits i estils de vida bons i saludables. En aquest sentit, la població és majoritàriament: activa (va a peu freqüentment i fa esport de manera regular encara que també utilitza força el cotxe per fer desplaçaments curts dins el municipi). Té una alimentació variada i saludable i un consum no regular d’alcohol. No és fumadora i no acostuma a prendre altres substàncies com tranquil·litzants, o pastilles per dormir, marihuana o haixix. Quant a la situació laboral, es reflecteix que la majoria de la gent està ocupada, seguit dels que estan jubilats (el percentatge d’aturats, entre els enquestats, és del 5,5%).

D’altra banda, s’observa que la gran part de les llars indiquen tenir una bona qualitat de l’habitatge (hi ha una major proporció de llars amb uns ingressos superiors als 2.400€ que inferiors als 1.800€). Es valoren positivament els aspectes i serveis avaluats del municipi, tot i que la majoria de la població es considera poc participativa.

Com a aspectes més negatius, del total de les persones entrevistades, un 7% manifesta tenir alguna limitació física o sensorial (entre les limitacions destaquen aquelles relatives a la mobilitat o limitacions greus a la vista). Un 13% d’aquestes persones amb alguna limitació declara no tenir ajuda i necessitar-la; mentre que un 40% diu que no disposa d’ajuda, però que de moment no la necessita (cal preveure que la puguin tenir en un futur).

Aquells amb un pitjor nivell d’activitat física i esportiva i una alimentació menys variada i saludable són principalment els joves (estudiants o ocupats) amb nivell alt d’estudis i d’ingressos a la llar.

S’observen conductes de risc de consum d’alcohol en bevedors de caps de setmana, sobretot entre els homes amb un nivell d’ingressos alts.

Pel que fa al consum d’altres substàncies, cal destacar el consum de tranquil·litzants o pastilles per dormir entre les dones majors de 51 anys, amb nivells d’estudis i d’ingressos a la llar baixos.

Altres dades destacades són que el el 13% de la població viu sola i que un 4% disposa d’uns ingressos totals de la llar inferiors o iguals a 600€. Les llistes d’espera al metge és el servei pitjor valorat del municipi.

La Taula de Salut Comunitària es constituirà en breu

Amb aquesta “radiografia” de l’estat de salut i la qualitat de vida de la població de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, que inclou un apartat de recomanacions i propostes d’actuacions, la Regidoria de Salut i l’Àrea de Salut Bàsica (ABS) de Vandellòs-L’Hospitalet tenen previst constituir la Taula de Salut Comunitària el proper dimarts 19 de febrer.

“La idea és crear un espai de trobada i de debat de professionals del sector, entitats locals i veïns interessats en aquest àmbit i que aquestes persones es reuneixin cada trimestre per abordar les necessitats existents i per plantejar accions encaminades a la millora de la salut i al benestar de la població des de diferents vessants”, ha explicat la regidora de Salut, Celia Ruiz, que juntament amb la representant de l’ABS coordinarà les dues taules que es constituiran en concret: una integrada per tècnics, que valorarà quines polítiques es podran implementar tenint en compte els recursos i les competències municipals; i una altra formada per la ciutadania.

“En aquest projecte la col·laboració i la coresponsabilitat són factors clau, perquè es tracta de sumar sinergies, recursos i programes per assolir un major grau de penetració en la promoció de la salut”, ha afegit la regidora.

Els resultats de l’enquesta de salut a la població es poden consultar en el web municipal: www.vandellos-hospitalet.cat

Foment comença les obres de cinc noves rotondes al tram sud de l’N-340

El subdelegat del Govern, Joan Sabaté, ha remarcat a peu d'obra la importància de l'eliminació dels perillosos girs a l'esquerra per tal de millorar el nivell de seguretat d'aquesta carretera

El subdelegat del Govern, Joan Sabaté, ha remarcat a peu d’obra la importància de l’eliminació dels perillosos girs a l’esquerra per tal de millorar el nivell de seguretat d’aquesta carretera

El subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, ha comparegut avui dia 1 de febrer de 2019 davant del mitjans de comunicació amb motiu de l’inici de les obres de cinc noves rotondes a la N-340, al sud de la província de Tarragona. L’han acompanyat el cap de la demarcació de carreteres del Ministeri de Foment a Catalunya, Luis Bonet, i el cap de la unitat de carreteres del Ministeri de Foment a Tarragona, Alberto Hernández. La trobada informativa ha tingut lloc a l’enllaç de l’Almadrava (Hospitalet de l’Infant) Punt quilomètric 1.120,8.

El Ministeri de Foment va formalitzar a finals de l’any passat el contracte de obres de supressió de girs a l’esquerra a cinc interseccions de la carretera N-340. PP.KK. 1.062.500, 1.092.200 1.071.500, 1.117.000 i 1.120.800. Trams: Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Camarles, l’Ametlla de Mar i l’Hospitalet de l’Infant, per millorar la fluïdesa i seguretat vial de la N-340. El pressupost de les obres és de 1.752.917  euros. El termini d’execució és fins novembre de 2019.

La millora d’aquestes interseccions es resol mitjançant rotondes de 50 m de diàmetre exterior, a excepció de la de Sant Jordi d’Alfama (l’Ametlla de Mar) que és de 55 m, permetent la connexió de la carretera N-340 amb altres carreteres de la zona, així com amb els vials d’accés als diferents municipis, urbanitzacions, indústries i explotacions agrícoles adjacents.

Els accessos de la N-340 a les rotondes s’han dotat de dos carrils amb l’objectiu d’augmentar la capacitat i millorar el nivell de servei. El criteri d’implantació emprat en tots els casos permet l’aprofitament més gran possible del ferm existent i una minimització de l’afecció a serveis i ocupacions. Cal nomenar també que aquest tram de carretera de la N-340, des de l’Hospitalet fins Alcanar, ha passat de 80 a 90 quilòmetres per hora.

L’Hospitalet de l’Infant acollirà un nou cicle de conferències sobre la música

Organitza el Campus Extens de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet amb el patrocini de la Regidoria de Cultura

Amb una conferència titulada «El compromís del rock català amb la normalització musical lingüística 1978-1985», a càrrec del músic i escriptor Jordi Català, s’inaugurarà el proper dilluns 4 de febrer, a les 19.30h, el cicle de conferències “Febrer Musical”, al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant.

Aquest cicle està organitzat pel Campus Extens de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI), amb el patrocini de la Regidoria de Cultura.

Inclou quatre conferències, una per a cada dilluns del mes de febrer, a les 19.30 hores, a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere, exactament. Totes aniran a càrrec d’experts en la matèria, que tenen estudis relacionats amb la música.

La segona conferència, la de l’11 de febrer, durà per títol «Els anys 70. Música de transició» i la donarà Joan Maria Martí Mendoza, diplomat en Educació Musical i llicenciat en Història i Ciències de la Música. La tercera, prevista per al 18 de febrer, tractarà sobre “Música i cinema (2a part)”, una temàtica que ja va tractar l’any passat la ponent, Núria Medrano Torres, llicenciada en Història i Ciències de la Música i diplomada en Educació Musical. De la quarta conferència, titulada “Victòria dels Àngels, més enllà d’una veu”, se n’ocuparà, el 25 de febrer, M. Carme Domingo Belando, doctora en Història i Història de l’Art i Títol Superior de Música del Liceu de Barcelona.

Més detalls a: www.vandellos-hospitalet.cat

La octava edición de TWINPALM llega a Hospitalet de l’Infant

Cartel de los grupos confirmados en el festival

Cartel de los grupos confirmados en el festival

El Petit de Cal Eril, Enric Montefusco, Pavvla, Espaldamaceta y Slowflames forman el cartel de la octava edición del festival Twinpalm, que tendrá lugar el 30 de marzo en el Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant. Así se ha anunciado recientemente desde las redes sociales de PALMFEST y ya se puede comprar las entradas con una oferta especial para las primeras 50 entradas. Recuerda que el aforo eslimitadísimo: 354 asientos.
El festival estará encabezado por El Petit de Cal Eril, alter ego del músico de folk-rock de la Segarra Joan Pons, que continúa la gira de su disco sin nombre y con un triángulo en la portada lanzado el año pasado. Compuso las canciones tres días antes de entrar a grabar para que los miembros de la banda no las conocieran y se pusieran a trabajar sobre ellas en el mismo estudio.
Otro de los platos fuertes será Enric Montefusco, que en abril publicará su segundo álbum en solitario, Diagonal. El que fuera líder del  Standstill asegura que con este nuevo trabajo ratifica su «compromiso literario desde una insobornable conciencia poética y política». Paula Jornet, actriz y cantante bajo el nombre artístico de Pavvla, también estrena segundo disco, Secretly hoping you catch me looking, en el que cobran protagonismo los sintetizadores, los bucles y las cajas de ritmos.
Completan la programación los tarraconenses Espaldamaceta, que en marzo sacarán Millor que mai, y la banda de rock barcelonesa Slowflames, cuya música está influenciada por el flamenco, el indie, el folk, y hasta el stoner.

S’obre el procés de selecció al projecte “De la terra a la taula”

L’itinerari d’orientació, formació i inserció s’adreça a joves d’entre 16 i 29 anys que estiguin inscrits a l’Oficina de Treball i a Garantia Juvenil

L’itinerari d’orientació, formació i inserció s’adreça a joves d’entre 16 i 29 anys que estiguin inscrits a l’Oficina de Treball i a Garantia Juvenil

Ja s’ha iniciat el procés de selecció de participants del projecte Singulars d’Ocupació Juvenil “Baix Camp. De la Terra a la taula”, que l’Ajuntament de Cambrils porta a terme conjuntament amb L’IMFE Mas Carandell, el Consell Comarcal del Baix Camp i IDETSA de l’Hospitalet de l’Infant.

El projecte s’adreça a joves d’entre 16 i 29 anys, interessats en l’agroalimentació ecològica, que estiguin inscrits a l’Oficina de Treball i a Garantia Juvenil. Les inscripcions es poden fer a través de qualsevol de les quatre entitats impulsores:

  • Mas Carandell. Carrer de Terol, 1, de Reus. Tel. 977 010 850.
  • Consell Comarcal del Baix Camp. Carrer Dr. Ferran, 8, de Reus. Tel. 977 32 71 55.
  • Ajuntament de Cambrils. Edifici Ateneu Juvenil i Centre de Formació l’Estudi. Avinguda Horta de Sta. Maria, 14, de Cambrils. 977 307 401.
  • Carrer de Martí Franquès, 5. Pol. Les Tàpies, de l’Hospitalet de l’Infant. Tel 977 820 820.

El projecte ofereix itineraris d’orientació, formació i inserció per reforçar l’ocupabilitat de joves a l’atur, a partir de la dinamització dels sectors agroecològic i agroalimentari, considerats estratègics a la comarca i que des de les administracions es volen impulsar.

Les accions s’inicien amb aquesta selecció de les persones participants i el procés d’orientació professional inicial per competències, personalitzat, a mida per cadascuna de les persones que participin al programa. Amb aquest objectiu, hi ha una tècnica d’orientació per a cadascun dels grups de formació que serà el referent de cada jove durant tot el projecte: s’encarregarà d’acompanyar els i les joves durant el curs i, un cop finalitzat, ajudarà a les persones participants en el seu procés de recerca de feina o de retorn al Sistema Educatiu fins el 31 de desembre de 2019.

Tres orientadors/es professionals, des de l’Ajuntament de Cambrils, IDETSA i el Consell Comarcal faran aquesta primera acció i seran el referent de cada jove durant tot el projecte. Aquestes accions tindran lloc a les instal·lacions de les entitats participants al projecte, i en qualsevol municipi de la comarca.

Els i les joves participants podran escollir entre les tres alternatives formatives programades.  Des de l’Ajuntament de Cambrils, amb la col·laboració de l’Escola d’Hoteleria i Turisme,  s’ha organitzat una formació en cuina de 150 hores amb el títol “Slow food: aliments ecològics i km 0: transformació de gèneres”, que es desenvoluparà a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils.

Les altres dues alternatives són un curs de producció agroecològica organitzat per l’IMFE Mas Carandell a Reus, en col·laboració amb l’Institut d’Horticultura i Jardineria, i un itinerari de 90 hores sobre indústria agroalimentària 3.0 organitzat per IDETSA a l’Hospitalet de l’Infant.

L’objectiu és que les persones participants s’insereixin laboralment en professions relacionades amb la formació realitzada o bé s’inscriguin a Cicles Formatius. En aquest sentit, per potenciar la inserció de les persones participants, Mas Carandell està realitzant la prospecció i  contacte amb les empreses del territori. A més, pels nois i noies participants que han  de fer servir el transport públic, el projecte contempla ajudes econòmiques per afrontar aquest costos.

L’actuació “De la terra a la taula” s’emmarca en el programa Singulars, subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, cofinançat pel Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa d’Ocupació Juvenil i per fons provinents de la Conferència Sectorial d’Empleo y Asuntos Laborales, regulat per l’Ordre TSF/142/2018. La Garantia juvenil, per la seva part és una iniciativa europea d’ocupació per reduir l’atur juvenil.

Podeu trobar la informació en aquest enllaç.

 

Menjar als restaurants de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant pot tenir premi

Cartell  del "Menja i guanya!"

Cartell del “Menja i guanya!”

Per promoure el consum als establiments de restauració del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i fomentar-hi l’activitat econòmica durant aquests primers mesos de l’any, la Regidoria de Turisme torna a posar en marxa enguany la campanya promocional “Menja i guanya!”. D’aquesta manera, els clients que facin consumicions iguals o superiors a 20 euros a qualsevol dels bars, restaurants o establiments de menjar per emportar que hi ha al municipi podran participar en el sorteig d’un smartwatch, si ho fan el mes de febrer; d’una tablet, si ho fan el mes de març; i d’una escapada per a dues persones, si ho fan el mes d’abril.

Com l’any passat, gràcies a la col·laboració de l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (ARH), també se sortejarà cada mes un val de 30 euros, per utilitzar en qualsevol establiment membre d’aquesta entitat fins al 30 de juny.

Per prendre part en els diferents sortejos, només cal que els clients lliurin els tiquets a l’Oficina de Turisme o al mateix establiment on hagin fet una despesa igual o superior a 20 euros. Abans de presentar els tiquets, han d’anotar al dors dels tiquets el seu nom complet, telèfon de contacte, correu electrònic i municipi. El sorteig de cada mes es realitzarà a Ràdio l’Hospitalet de l’Infant durant la primera setmana del mes següent a la promoció. Els tiquets no s’acumularan i es retiraran cada mes, de manera que cadascun dels tres sortejos es farà amb els tiquets que es presentin el mes que pertoqui.

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament pretén “augmentar l’activitat econòmica durant la temporada baixa, premiar els clients que consumeixen als bars i restaurants del municipi i, en definitiva, atreure els ciutadans i visitants als establiments de restauració locals”, ha recordat la regidora de Turisme, Elidia López. La regidora ha agraït la col·laboració de l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (ARH) en aquesta iniciativa i ha desitjat que aquesta campanya tingui el mateix èxit o més que l’edició anterior, que es va tancar amb gairebé 1.600 consumicions de 20 euros com a mínim fetes al municipi.

Les bases de la campanya es poden consultar a: www.vandellos-hospitalet.cat; i a www.hospitalet-valldellors.cat

Experts de l’OIEA visiten les nuclears d’Ascó i Vandellòs per avaluar l’allargament de la seva vida útil

Imatge d'arxiu de la central nuclear de Vandellòs II, l'any 2013.

Imatge d’arxiu de la central nuclear de Vandellòs II, l’any 2013.

Un equip de dotze experts de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) han visitat durant els últims dies les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs II per efectuar una valoració de la preparació dels complexos atòmics per poder operar a llarg termini. Dotze experts de nou països -Argentina, Eslovàquia, Estats Units, Finlàndia, França, Irlanda, Països Baixos, Romania i Sudàfrica- han participat entre aquests 15 i 23 de gener en la missió preliminar de l’anomenat programa SALTO –sigles en anglès d’Aspectes de Seguretat de l’Operació a Llarg Termini-. Ascó i Vandellòs II són els primers complexos atòmics estatals que se sotmeten a aquesta avaluació, que s’estendrà, en diferents fases, fins el 2025.
La tasca del grup d’experts ha estat iniciar el procediment d’anàlisis sobre la capacitat de l’empresa gestora, ANAV, per poder fer funcionar les centrals més enllà de la seva vida establerta en el disseny original i segons els estàndards internacionals de la indústria nuclear. La missió ha inclòs l’anàlisi de totes les activitats previstes per “garantir una operació estesa segura i fiable”, així com el grau de compliment d’aquestes activitats d’acord amb els estàndards i guies de l’OIEA.

Segons ha explicat ANAV en un comunicat enviat amb posterioritat a la visita, les tres centrals catalanes es preparen des de fa “anys” per allargar la seva vida útil a partir de la “renovació tecnològica d’equips”; “manteniment i millora d’estructures, sistemes i components”; així com “gestió del coneixement, relleu generacional o llicenciament”. “Aquesta missió suposa una bona oportunitat d’homologar la feina que s’està fent davant dels millors estàndards internacionals en la matèria, així com per consolidar el camí que es recorrerà els pròxims anys”, han valorat.

A la finalització de l’estada, els experts de l’OIEA han traslladat als gestors de les centrals “algunes recomanacions i suggeriments per reforçar la preparació d’Ascó i Vandellòs II de cara a l’operació a llarg termini” així com “les bones pràctiques per les quals ANAV destaca i que podran ser incorporades per altres centrals del món”. L’empresa que gestiona els complexos atòmics ha assegurat que analitzarà “amb profunditat les recomanacions i suggeriments rebuts”, que no ha detallat, i ha anunciat un pla per incorporar-les als seus processos, revisant també el seu Pla d’Actuació per a l’Operació a Llarg Termini.

IDETSA busca realitzar un nou desplegament de fibra òptica a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

IDETSA ha signat un préstec amb el BBVA

IDETSA ha signat un préstec amb el BBVA

L’empresa municipal de promoció econòmica de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (IDETSA) i l’entitat financera BBVA han formalitzat un préstec de 400.000 euros que permetre a IDETSA ampliar el desplegament de la fibra òptica al nucli de l’Hospitalet de l’Infant; i disposar de recursos per continuar aquest desplegament de la xarxa de telecomunicacions de nova generació per tot el municipi. Prèviament, el Consell d’Administració de IDETSA en data 6 de juny de 2018, va acordar acceptar la millor oferta de quatre entitats financeres al BBVA.

Alfons Garcia , en qualitat de president d´IDETSA i la directora de Relació de banca d’institucions del BBVA, Serena Díez, van signar el passat 18 de gener l’acord financer, gràcies al qual es podrà dotar de fibra òptica l’àrea de l’Hospitalet de l’Infant compresa entre el l’Auditori i la zona de l’Arenal aquest 2019, i així continuar amb l´extensió del servei per tot el municipi.

La xarxa de telecomunicacions de nova generació és operativa, des de l’any 2015, als polígons industrials Les Tàpies I i II. A finals de 2016, la fibra òptica va arribar ja al nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant, a l’àmbit situat entre el riu Llastres, la Via Augusta, la carretera de Móra a l’Hospitalet i la via del tren. I en abril de 2018, el servei es va estendre a una altra zona del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant. En concret, a la zona que està limitada pels carrers Via Augusta, Masriudoms, Vandellòs, Jonquet, Passeig marítim- Plaça Marina, d’en Jaume II-Comte Prades i Llastres, fins a connectar amb el port esportiu.

«La connectivitat a alta velocitat s’ha demostrat que és un requeriment pràcticament indispensable per al desenvolupament econòmic del territori i constitueix un eix vertebrador bàsic de la societat del coneixement”, ha dit el regidor de promoció econòmica, Miguel Ángel Garcés, qui ha explicat que gràcies a l’oferta de fibra òptica «s’ha creat un pol d’atracció de noves empreses tecnològiques al polígon industrial». Per aquest motiu, en fases posteriors, ha argumentat el mateix regidor, IDETSA, com a operadora de telecomunicacions que presta el servei, té previst oferir fibra òptica als veïns i empreses de la resta del poble de l’Hospitalet i dels altres nuclis del terme municipal.

Actualment, Idetsa Operadora de Telecomunicacions té més de 500 clients. Els usuaris tenen a la seva disposició diversos paquets de servei en funció de les seves necessitats, que van des d’un paquet bàsic de 100MB simètrics fins a 450MB simètrics per navegar per Internet, fins a un servei complet que integra, a més de la connexió a Internet, altres productes de telecomunicacions, com la telefonia fixa i mòbil.

 

Gairebé 300 participants, en la XV Festa de l’Oli de Vandellòs

Imatge de la festa de l'Oli

Imatge de la festa de l’Oli

Prop de 300 persones van participar ahir diumenge, 20 de gener, en la XV Festa de l’Oli de Vandellòs, segons ha explicat la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, que va organitzar aquesta jornada gastronòmica a les seves instal·lacions, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Entre aquestes persones, hi havia l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, i diversos regidors del consistori; el president de la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, Agustí Margalef; i el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona, Àngel Xifré.

Tots els participants van poder gaudir d’un esmorzar popular en què , a més de tastar l’oli nou de la Cooperativa, van menjar pa torrat, llonganissa, cansalada, arengades; i van beure vi negre i aigua. De l’elaboració de l’allioli se’n van encarregar veïns del municipi.

Després de l’esmorzar, hi va haver una tirada oberta de bitlles. A més, qui va voler va poder comprar oli a l’Agrobotiga.

De les olives arbequina, en major part, reguer i una petita part de salivenca, s’obté a Vandellòs un oli afruitat, verge extra, de tons verdosos, sense defectes, estable, per una major presència de polifenols. Aquest fet permet que l’oli duri més en la cocció i no es torni ranci tan fàcilment com l’oli d’arbequina; i que sigui també més saborós en el consum en cru.

Un accident entre un camió i una furgoneta carregada d’oli obliga a tallar l’AP-7 a Vandellòs

Pla general de l’accident de nit

Un accident entre un tràiler i una furgoneta carregada d’oli ha obligat a tallar l’autopista AP-7 a l’altura de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp) durant hores.

La via està tallada des d’aquest diumenge a la nit, a les 23.43 h en sentit Barcelona, i aquest matí encara hi ha retencions, amb cues que arriben als dos quilòmetres. Els vehicles es desvien per un carril habilitat a la calçada contrària. L’accident s’ha produït per un encalç entre el camió i la furgoneta que duia un remolc amb ampolles d’oli. Hi viatjaven tres persones, de les quals dues han resultat ferides lleus. Pel que fa al conductor del tràiler, n’ha sortit il·lès, segons informen des del Servei Català de Trànsit i Bombers de la Generalitat, que ha desplaçat cinc dotacions fins al lloc de l’accident.

Des de Mossos s’informa que en la topada s’hi han vist implicats tres vehicles. La càrrega del remolc de la furgoneta, que transportava les ampolles d’oli, s’ha escampat per l’autopista, que es manté tallada a hores d’ara per acabar-la de netejar.

L’Hospitalet de l’Infant lliura la recaptació de la Cursa de Sant Silvestre a la Lliga contra el Càncer

L'Ajuntament ha entregat la recaptació de la Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant a la Lliga contra el Càncer

L’Ajuntament ha entregat la recaptació de la Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant a la Lliga contra el Càncer

En representació de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la regidora d’Esports, Cristina Borràs, ha lliurat els diners aplegats en la VII Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant a la presidenta de la delegació de la Lliga contra el  Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre que hi ha al poble, Gemma Arias. Un total de 457 euros recaptats amb la inscripció d’un euro per participant que, per segon any consecutiu, va cobrar l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament a favor d’aquesta entitat; i amb la venda de dolços elaborats per voluntaris de la Lliga durant la jornada i les donacions econòmiques fetes per la gent.

D’aquesta manera, l’Àrea d’Esports ha complert el compromís que va contreure el passat 10 de desembre, quan va renovar el conveni de col·laboració amb la Lliga, de destinar tots els diners reunits amb el cobrament de la inscripció a aquesta entitat. La Lliga, per la seva banda, va prometre destinar aquesta quantitat a la millora del malalt oncològic i a la realització  d’activitats de prevenció del càncer.

En la VII Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant, que es va disputar el passat 23 de desembre, s’hi van apuntar 384 persones, de totes les categories.

Els guanyadors van ser:  Christina Gutiérrez García, del Club Atletisme Ascó, amb un temps d’11 minuts i 43 segons, en la categoria masculina; i Khadija Mendou, del mateix club, amb un temps de 13 minuts i 44 segons, en la categoria femenina.

El primer atleta local de la categoria masculina va ser Josep Barceló Castellví, del Centre Excursionista Serres del Mestral, amb un temps de 14 minuts i 8 segons; i Carlotta Colom, de l’Hospitalet de l’Infant, amb un temps de 17 minuts i 13 segons, va ser la primera atleta local de la categoria femenina.

Els resultats d’aquesta cursa solidària, que va tenir un recorregut de 4.000 m  (dues voltes a un circuit de 2.000 metres) i la Plaça Berenguer d’Entença com a punt de sortida i d’arribada, es poden consultar a: https://goo.gl/BrZBMH

La XV Festa de l’Oli de Vandellòs arriba aquest diumenge

 

Foto de la festa de l'oli de Vandellòs

Foto de la festa de l’oli de Vandellòs

La Cooperativa Agrícola de Vandellòs ha organitzat per al proper diumenge 20 de gener la XV Festa de l’Oli a les seves instal·lacions (situades a la Ctra. Hospitalet-Móra s/n), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Aquesta festa, que té com a objectiu donar a conèixer l’oli d’oliva nou que ha produït la Cooperativa, començarà a les 9 hores, amb un concurs d’allioli i continuarà mitja hora més tard amb un esmorzar popular on, a més de tastar l’oli de la cooperativa, els participants podran menjar pa torrat, cansalada, llonganissa, arengades; i beure vi negre i aigua. El preu del tiquet serà de 3,5 euros. Els tiquets es podran comprar el mateix dia de la festa a l’Agrobotiga.

Després de l’esmorzar, cap a les 11 hores, hi haurà una tirada oberta de bitlles i una ballada de sardanes (a les 12 hores). A més, qui vulgui podrà comprar oli a l’Agrobotiga, que estarà oberta de les 9 a les 13 hores.

De les olives arbequina, en major part, reguer i una petita part de salivenca, s’obté a Vandellòs un oli afruitat, verge extra, de tons verdosos, sense defectes, estable, per una major presència de polifenols. Aquest fet permet que l’oli duri més en la cocció i no es torni ranci tan fàcilment com l’oli d’arbequina; i que sigui també més saborós en el consum en cru.

La XV Festa de l’Oli de Vandellòs se celebrarà aquest diumenge 20 de gener

Imatge de la festa de l'oli

Imatge de la festa de l’oli

La Cooperativa Agrícola de Vandellòs ha organitzat per al proper diumenge 20 de gener la XV Festa de l’Oli a les seves instal·lacions (situades a la Ctra. Hospitalet-Móra s/n), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Aquesta festa, que té com a objectiu donar a conèixer l’oli d’oliva nou que ha produït la Cooperativa, començarà a les 9 hores, amb un concurs d’allioli i continuarà mitja hora més tard amb un esmorzar popular on, a més de tastar l’oli de la cooperativa, els participants podran menjar pa torrat, cansalada, llonganissa, arengades; i beure vi negre i aigua. El preu del tiquet serà de 3,5 euros. Els tiquets es podran comprar el mateix dia de la festa a l’Agrobotiga.

Després de l’esmorzar, cap a les 11 hores, hi haurà una tirada oberta de bitlles i una ballada de sardanes (a les 12 hores). A més, qui vulgui podrà comprar oli a l’Agrobotiga, que estarà oberta de les 9 a les 13 hores.

De les olives arbequina, en major part, reguer i una petita part de salivenca, s’obté a Vandellòs un oli afruitat, verge extra, de tons verdosos, sense defectes, estable, per una major presència de polifenols. Aquest fet permet que l’oli duri més en la cocció i no es torni ranci tan fàcilment com l’oli d’arbequina; i que sigui també més saborós en el consum en cru.

 

200 propostes recollides en els Pressupostos Participatius de Vandellòs i l’Hospitalet

S'han recollit 187 propostes, enfront de les 78 aplegades en la darrera edició

S’han recollit 187 propostes, enfront de les 78 aplegades en la darrera edició

La primera fase dels Pressupostos Participatius 2019 de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha tingut una bona resposta per part de la ciutadania: l’Ajuntament ha recollit gairebé 200 propostes d’inversió. En concret, 187, enfront de les 78 aplegades en la darrera edició. Aquestes propostes han estat fetes per 136 persones diferents, enfront de les 35 de l’edició anterior.

En aquest tercer procés de pressupostos participatius les persones que viuen o treballen a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han pogut presentar dues propostes com a màxim (en lloc de tres, com en l’edició de 2018) de manera presencial (dipositant una butlleta a les urnes instal·lades a diversos equipaments municipals) o per Internet (a través del web de l’Ajuntament: www.vandellos-hospitalet.cat).  El 47% de les propostes han estat presentades via telemàtica; i la resta, en paper. Amb aquest sistema, la ciutadania ha pogut dir a què vol destinar una part dels recursos municipals: 200.000 euros del pressupost de 2019.

L’alcalde, Alfons Garcia, ha manifestat la seva satisfacció per l’increment de participació respecte la passada edició i ha valorat positivament una de les millores que s’han introduït en aquesta fase perquè la informació arribés a tota la població i hi prengués part el màxim nombre de ciutadans possible: l’augment d’espais físics on les persones podien dipositar les butlletes.

Un cop finalitzada la fase de recollida de propostes, que ha tingut lloc del 18 de desembre al 13 de gener, una comissió de personal tècnic municipal ha començat a realitzar la valoració tècnica i econòmica de les propostes presentades, que com sempre hauran de complir uns requisits: fer referència a competències municipals, ser concretes i avaluables econòmicament, ser inversions, ser viables tècnicament, ser accions sostenibles i ser d’interès general.

Una vegada valorades les propostes que s’hagin acceptat (que compleixin els criteris i siguin viables tècnicament i econòmicament), es convocarà a la població a una sessió informativa, el dijous 7 de febrer, per donar a conèixer quines són les propostes que han estat validades i que passaran a la fase de votació. D’aquesta manera, els veïns i veïnes podran saber per què algunes de les propostes hauran estat rebutjades. Les persones assistents, així mateix, podran fer les preguntes que desitgin per resoldre els seus dubtes i també exposar els seus punts de vista o opinions.

Després de la sessió, tenint en compte les consideracions que hagin plantejat les persones assistents a la sessió, es dissenyarà la butlleta de votació. En aquesta edició, com a novetat, s’editarà una única butlleta de votació que inclourà propostes tant dels nuclis de costa (l’Hospitalet de l’Infant i l’Almadrava) com dels nuclis d’interior (Vandellòs, Masriudoms i Masboquera), de manera que els veïns empadronats al municipi podran votar no només propostes que afecten a la zona on viuen, sinó també aquelles altres que afecten a l’ altra zona però igualment són del seu interès.

Del 21 de febrer al 6 de març, tota la població de 16 anys o més, empadronada al municipi (recollida en el Padró Municipal anterior a l’1 de gener de 2018), tindrà l’oportunitat d’escollir les propostes validades que consideri més necessàries. Cada persona podrà votar un màxim de 3 propostes. Els resultats del procés es presentaran públicament  el 12 de març.

L’escalfament d’edificis municipals amb biomassa forestal, impulsat per la Diputació de Tarragona, serà una realitat el 2020

Signat el conveni per a l'inici de les obres per instal·lar calderes als primers municipis del projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat'

Signat el conveni per a l’inici de les obres per instal·lar calderes als primers municipis del projecte ‘Xarxa de Calor de Proximitat’

La xarxa de calor de proximitat en edificis municipals, a partir de calderes alimentades amb biomassa forestal, és a punt d’arribar al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, en una iniciativa impulsada per la Diputació de Tarragona. Un total de nou municipis de la demarcació (Alcover, el Montmell, Gandesa, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant) seran els primers a beneficiar-se, el proper hivern, d’aquest sistema d’abastiment energètic, més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient. El conveni marc que regula tots aquests projectes s’ha signat aquest dimarts al Palau de la Diputació de Tarragona, en un acte amb la participació del president de la institució, Josep Poblet, i dels alcaldes dels respectius municipis, amb l’assistència de la diputada de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria i Territori, Imma Costa, i del vicepresident primer de la Diputació, Quim Nin.

El projecte –’Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona’– contempla la instal·lació de calderes i xarxes de calor en aquests nou municipis per produir energia tèrmica a partir de la biomassa (estelles de fusta, procedents de boscos dels mateixos municipis). Així, des d’una única caldera, alimentada amb biomassa forestal de qualitat, els respectius municipis escalfaran aigua que es conduirà per un entramat de canonades que connecten amb els sistemes de calefacció dels equipaments municipals. Enguany s’iniciarà la licitació de les obres amb la finalitat que la calor de proximitat arribi a aquests equipaments municipals l’hivern del 2020.

L’aprofitament de la biomassa com a font de calor té com a objectiu prevenir incendis forestals, gràcies a la neteja de boscos per obtenir la biomassa; potenciar l’ús d’energia renovable i local, fomentar una gestió forestal sostenible i reduir la despesa energètica als municipis. El projecte, liderat per la Diputació de Tarragona, està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu ‘FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4‘. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, del total de la inversió prevista, que és de 2.152.262,67 €. La Diputació i les administracions locals hi participen amb un 25% d’inversió, respectivament. D’altra banda, les actuacions en matèria del projecte de ‘Xarxa de Calor de Proximitat’ tenen entre els seus objectius la reducció de les emissions de CO2, d’acord amb els compromisos adquirits en el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, liderat per la Diputació de Tarragona i que aposta per una economia més sostenible en l’ús dels recursos, més ecològica i més competitiva. Així, entre els anys 2012 i 2018, la Diputació ha finançat la redacció de plans directors d’eficiència energètica en 148 municipis de la demarcació, que sumats als ajuts per a l’execució de les accions del Plans d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) representa una inversió total de més d’1,6 M € per part de la institució supramunicipal.

Igualment, el projecte ‘Xarxa de Calor de Proximitat’ s’inclou dins el conjunt d’iniciatives en matèria de gestió forestal, arranjament de camins i altres mesures de caire mediambiental impulsades des de la Diputació.

Beneficis per al territori

En la presentació pública del projecte, prèviament a la signatura del conveni, el president de la Diputació de Tarragona ha destacat la importància d’aquesta iniciativa “per aconseguir municipis sostenibles, amb tecnologia a l’abast de les persones i amb boscos ben gestionats”. Així mateix, Josep Poblet ha posat de manifest que, després d’aquests primers nou municipis, ja hi ha dotze municipis més interessats en aquesta iniciativa.

De la seva part, la diputada de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria i Territori ha fet èmfasi en la prevenció dels incendis, un dels objectius destacats del projecte, i en el fet que el 90% dels municipis de la demarcació de Tarragona ja s’han adherit al PAES de manera decisiva.

Finalment, l’alcalde de Gandesa, portaveu dels nou municipis que l’hivern de 2020 ja comptaran amb calderes de biomassa, ha ressaltat els múltiples beneficis econòmics i mediambientals d’aquest sistema, el qual, ha afegit, repercutirà també positivament en la lluita contra el despoblament dels municipis petits de l’interior.

Recurs energètic sostenible

A través de l’ús de la biomassa forestal com a recurs energètic, es contribueix a mitigar el canvi climàtic, en aquest cas pel que fa a la reducció d’emissions. La utilització d’estella permet computar un balanç neutre d’emissions de CO2 per la seva condició d’energia renovable. Alhora, es valoritza un subproducte com l’estella, resultant de la gestió forestal sostenible, del tot necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça dels incendis forestals. Aquest fet implica afavorir la dinamització del sector forestal i contribueix clarament a l’impuls de l’economia circular dels territoris. Així mateix, l’execució del projecte suposarà un estalvi econòmic important als municipis pel que representa a la despesa de combustible. En aquest sentit, la posada en funcionament de les instal·lacions en aquests primers nou municipis produirà un estalvi en la seva factura energètica de climatització d’equipaments públics d’uns 170.000 €/any, la qual cosa representa estalviar un 77% de mitjana utilitzant estella com a combustible, en comptes de les energies fòssils actuals, com el gasoil, el gas o l’electricitat.

Unes 3.500 tapes servides en la III Ruta de tapes de l’Hospitalet de l’Infant

El Solomillo, guanyador del 1r premi

El guanyador del 1r premi del sorteig, Francisco Reyes Cienfuegos, junt amb la regidora de Turisme, Elidia López; i el president de l’ARH, Jordi Orriols

L’Associació de Restauració i Hoteleria de la Vall de Llors (ARH) ha fet un balanç positiu de la III Ruta de Tapes que va organitzar a l’Hospitalet de l’Infant, amb el suport de la Regidoria de Turisme, per al període comprès entre el 30 de novembre i el 9 de desembre. I és que, segons ha informat aquesta setmana el president de l’entitat, Jordi Orriols, durant aquest període es van servir unes 3.500 tapes en els 10 establiments participants, una mitjana de 300-350 en cadascun d’aquests.

Tal com ha explicat Orriols, «els primers dies i els últims van ser els més forts» i, en general, els clients van rebre aquesta iniciativa «amb moltes ganes». La ruta va atreure «veïns del municipi i també d’altres poblacions, com per exemple, de Reus i de Cambrils, que van destacar l’alt nivell de qualitat de les tapes», segons ha argumentat.

Tant la regidora de Turisme, Elidia López, com el president de l’Associació consideren que la Ruta «ha començat ja a consolidar-se i a ser coneguda per la gent de fora». Tots dos coincideixen a destacar que aquesta iniciativa suposa “un atractiu turístic afegit per al municipi, que contribueix a promoure l’activitat econòmica en una època de l’any en què no hi ha tanta afluència de gent”.

El mateix objectiu persegueix, precisament, la campanya promocional “Menja i Guanya!”, que la Regidoria de Turisme tornarà a posar en marxa pels mesos de febrer, març i abril per incentivar el consum als bars i restaurants del municipi amb el sorteig de premis entre els clients, segons ha avançat l’edil.

Premi a la millor tapa i guanyadors del sorteig

La tapa més ben valorada va ser l’anomenada “Bacallà Solomillo”, del restaurant El Solomillo, consistent en bacallà confitat amb crema de mostassa i ceba caramel·litzada. Els que regenten han guanyat un sopar gourmet per a dues persones. En segon lloc, amb només tres punts menys, va quedar la tapa del bar La Strega; i en tercer lloc, la del bar-restaurant D’Tapas.

Els altres premis de la III Ruta de tapes es van sortejar el passat 22 de desembre, a Ràdio l’Hospitalet de l’Infant, entre les 81 persones que van completar el Passaport de la Ruta i van tastar totes i cadascuna de les tapes.

Francisco Reyes Cienfuegos va guanyar el primer premi (una escapada gastronòmica per a dues persones); Pilar Tricas, el segon (una tablet); i Ana Isabel Barea, el tercer (un joc de copes i accessoris de vi).

Tant l’Associació de Restauració i Hoteleria de la Vall de Llors (ARH) com la Regidoria de Turisme han agraït la participació dels 10 establiments que van formar part de la Ruta: D’Tapas, Can Donatello, Amalfi, Muelle 58, La Strega, Möss, El Drac, D’Antis, Nàutic i El Solomillo.

L’Hospitalet de l’Infant acollirà aquest mes un nou cicle de conferències sobre curiositats científiques

Programa del cicle de conferències

Programa del cicle de conferències

El Campus Extens de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat un nou cicle de conferències sobre curiositats científiques aquest 2019, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i de la Diputació de Tarragona. El cicle consta de tres conferències, a càrrec d’experts en la matèria, que tindran lloc els propers tres dilluns de gener, a les 19.30h, al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant. En concret, a la Sala Bonet Castellana.
La primera, la del 14 de gener, anirà a càrrec del físic nuclear, investigador i divulgador científic Javier Castelo Torras i tractarà sobre Ulugh Beg, net del gran conqueridor Timür (Tamerlan) i monarca d’un gran imperi de l’Àsia central durant el segle XIV, que va destacar com a astrònom i com a matemàtic i que va fer construir un descomunal observatori astronòmic a Samarcanda (Uzbekistan).
La segona, la del 21 de gener, titulada “Escepticismo, pensamiento crítico y sentido común. Algunos ejemplos de creencias acríticas populares”, la impartirà Ferran Tarrasa Blanes, enginyer Industrial en Tècniques Energètiques i Doctor Enginyer Industrial, que des de l’any 2008 és el cap d’Enginyeria en planta de la central nuclear d’Ascó.
El ponent Javier Castelo serà també l’encarregat de la tercera conferència, la del dia 28 de gener, titulada “Rosalind Franklin i l’estructura de l’ADN». Aquesta física-química anglesa va morir de manera prematura i no va poder nominada pel Nobel de Medicina del 1962 per la seva col·laboració en el descobriment de l’estructura de l‘ADN.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies