TARRAGONA 21

Oberta la primera convocatòria del Pla d’ocupació municipal de 2018 de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Actualment, la taxa d’atur a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és del 9%.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha obert la primera convocatòria del Pla d’ocupació municipal (POM) de 2018. En aquesta primera convocatòria preveu contractar una trentena de veïns del municipi en situació d’atur, d’acord amb criteris socioeconòmics.

Els veïns interessats a participar en aquesta convocatòria poden presentar les seves sol·licituds fins al 6 de març (inclòs), a les oficines d’atenció ciutadana, situades a l’Ajuntament de Vandellòs i a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant. Les bases es poden consultar a la pàgina web municipal: www.vandellos-hospitalet.cat

Com l’any passat, el consistori reservarà una quota de les places a la contractació de veïns amb discapacitat, per evitar el risc d’exclusió social d’aquest col·lectiu, que té problemes per accedir al mercat laboral.

Les persones admeses treballaran a jornada completa, per períodes de tres a sis mesos, a partir del mes de març, fent tasques de manteniment de mobiliari urbà, neteja d’espais públics i d’espais naturals i de suport administratiu.

Amb la voluntat de continuar alleugerint la situació de desocupació que pateix una part de la població del municipi, l’Ajuntament té previst obrir la segona convocatòria del Pla d’ocupació municipal al setembre. Al POM de 2018 el consistori hi destinarà enguany prop de 600.000 euros, una quantitat similar a la de l’any passat. Amb aquests diners, l’Ajuntament preveu donar feina aquest 2018 a una cinquantena de persones, en total.

Actualment, la taxa d’atur a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és del 9%, segons dades del gener de 2018. Tot i que la taxa d’atur al municipi és inferior a la del conjunt de Catalunya (13%) i de l’Estat espanyol (17%), el consistori creu que “representa un volum d’aturats a considerar (385), perquè pateixen les conseqüències d’aquesta situació”, ha dit el regidor d’Hisenda, Frederic Escoda. A l’hora de seleccionar els contractats, però, l’Ajuntament donarà prioritat als més vulnerables, a aquells que tenen greus dificultats familiars i econòmiques i aquells que tenen una edat avançada”, ha precisat Escoda.

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant serà la seu d’un esdeveniment motociclista que aplegarà més de 300 participants

El conveni ha estat signat aquest dijous per l’alcalde del municipi, Alfons Garcia, acompanyat de la regidora d’Esports, Cristina Borràs; i el president del Club Esportiu Eutiches, Artur Aragonès.

Per als dies 23 i 24 de març, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Club Esportiu Eutiches organitzaran conjuntament l’EUTICHESBOOK 2018, un esdeveniment motociclista no competitiu per carreteres interiors obertes al trànsit que travessen les Muntanyes de la Costa Daurada, els Ports, el Priorat i les Muntanyes de Prades. Tal com consta en el conveni de col·laboració que han signat aquest dijous 15 de febrer l’alcalde del municipi, Alfons Garcia, acompanyat de la regidora d’Esports, Cristina Borràs; i el president d’aquesta entitat, Artur Aragonès, aquest esdeveniment aplegarà més de 300 participants.

Aquestes persones són d’arreu de Catalunya, però també n’hi ha procedents de l’Aragó, la Comunitat Valenciana, el País Basc i Andorra, segons ha precisat el president del Club Esportiu Eutiches, qui ha informat que a hores d’ara la inscripció ja està tancada.

Aquests aficionats al motociclisme s’enfrontaran al repte de completar en un temps de 12 a 14 hores un itinerari “sorpresa”, que se’ls donarà a conèixer el 23 de març, de 650 km aproximadament, per carreteres, ports de muntanya i camins “asfaltats” de muntanya de gran bellesa paisatgística, on fàcilment poden acumular-se més de 5.000 revolts. Com a única ajuda, tindran un llibre de ruta, el roadbook, en què s’indicaran els controls de pas obligatoris per on hauran de passar.

“L’encant de la prova, precisament, és saber navegar amb el roadbook, seguint les indicacions del rotllo de paper, sense utilitzar GPS ni cap tecnologia”, ha explicat Artur Aragonès. Aquesta és la filosofia de l’EUTICHESBOOK, que se celebrarà per primera vegada a la demarcació de Tarragona, sota el paraigua de la ruta de referència d’aquest tipus que s’organitza des de fa sis anys a Viella, la RODIBOOK. El lema de l’esdeveniment és “De 0 a 1.000 en 600 quilòmetres”, en referència a la sortida des del nivell 0 de la costa, just a l’Hospitalet de l’Infant; i als 1.000 m aproximats d’altura d’Els Ports i les Muntanyes de Prades.

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant serà el centre neuràlgic de la prova, on el dia 23 de març es duran a terme totes les accions d’inscripció, les verificacions, els controls, l’acte oficial de benvinguda als participants… Serà també el punt de sortida i d’arribada dels motoristes, el 24 de març.

L’interès de l’Ajuntament per “promoure esdeveniments esportius que serveixin per donar a conèixer el municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i potenciar l’accés a la pràctica de l’esport i de l’activitat física de qualitat en l’àmbit municipal”, de fet, és el que ha dut a l’Àrea d’Esports a acceptar l’acord de col•laboració amb el Club Esportiu Eutiches per organitzar aquesta prova motociclista”, ha argumentat la regidora d’Esports, Cristina Borràs.

Més informació sobre aquest esdeveniment motociclista a: www.eutichesbook.com

L’Ajuntament obté el certificat europeu de qualitat ambiental EMAS

Imatge de l’Oficina de Turisme de l’Hospitalet de l’Infant.

L’Ajuntament de Vandellòs I l’Hospitalet de l’Infant compleix els requisits per estar inscrit, novament, en el registre comunitari de gestió i auditoria ambientals EMAS, segons ha resolt la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. En concret, el consistori ha aconseguit renovar per tres anys el certificat que avala que continua aplicant de manera voluntària aquest sistema de gestió ambiental europeu a: totes les platges del municipi, a les deixalleries municipals, a la deixalleria mòbil i a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant. Com a novetat, el consistori ha obtingut també aquest reconeixement públic per a l’edifici que acull l’Oficina de Turisme (Cal Forn).

Això significa que fins al 2021, les platges i aquests equipaments podran lluir el logotip EMAS que garanteix la fiabilitat de la informació proporcionada i el número de registre corresponent. Per aconseguir aquest distintiu, l’Ajuntament ha hagut de demostrar que aquests centres compleixen els requisits del Reglament de l’EMAS i els requisits legals pertinents en matèria de medi ambient en l’àmbit comunitari, estatal, autonòmic i local; i que les dades incloses en la declaració ambiental són fiables, reals i exactes. Per verificar aquestes dades, ha hagut de superar l’auditoria d’una empresa externa.

Amb la implantació de l’EMAS, el consistori es compromet a avaluar, conèixer i fer públics els impactes ambientals derivats de les activitats que organitza i dels serveis que ofereix, amb l’objectiu d’implantar mesures per disminuir-los o eliminar-los; a donar a conèixer la seva política ambiental, complir amb els requisits legals i realitzar el seguiment periòdic de la gestió ambiental, avaluant l’eficàcia de les mesures adoptades. També es compromet a treballar per la millora continua en matèria de medi ambient.

Millores a la zona de benestar de la piscina coberta de l’Hospitalet de l’Infant

Un detall de les obres que s’hi estan fent

Des del mes de gener s’estan realitzant diverses actuacions a la Piscina Municipal Coberta de l’Hospitalet de l’Infant per millorar-ne la zona de benestar.

Els treballs d’adequació d’aquest espai, que ha contractat l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant a diverses empreses per un import aproximat de 83.000 euros, consisteixen en el canvi del bany d’hidromassatge i de la de la sauna finlandesa, així com del tancament del magatzem adjunt a la sauna, perquè quedi més integrat.

La nova sauna de calor seca serà més gran que la que hi havia fins ara, per tal de donar un millor servei als usuaris de la piscina, que fan servir molt aquesta instal·lació. L’ús intensiu de la sauna, que n’havia comportat un desgast accelerat, i les avaries de força consideració que havia patit en els últims mesos, de fet, són els motius pels quals el consistori va decidir adquirir-ne una de nova.

Les obres també inclouen el canvi del sostre modular de la zona de benestar de la piscina per un de fix continu de plaques hidròfugues que garantirà una major seguretat; i la millora de l’enllumenat.

Segons es preveu, aquests treballs estaran enllestits a principis del mes de març. Fins aleshores, la regidora d’Esports, Cristina Borràs, demana als usuaris de la piscina coberta que disculpin les molèsties i que tinguin paciència, ja que “les obres han de suposar una millora de les instal·lacions i del servei que s’hi ofereix”.

Activada la prealerta Transcat per un camió bolcat a Vandellòs amb material inflamable

El camió que transportava matèries perilloses i ha bolcat a l’AP-7 durant els treballs de retirada amb grues i neteja. Foto: ACN

L’AP-7 ha hagut de ser tallada al trànsit en sentit sud (Castelló) durant hores a l’altura de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant a causa d’un camió que ha vessat part del material inflamable i nociu pel medi ambient que transportava a la calçada després de bolcar. Segons els Bombers de la Generalitat, l’accident ha passat al punt quilomètric 281 cap a les dues de la matinada d’aquest dijous i fins al lloc s’hi ha desplaçat sis dotacions d’aquest cos i personal de tractament de residus d’autopistes que han netejat la via.

Per causes que es desconeixen, el vehicle de gran tonatge ha vessat set de la vintena de bidons carregats amb un tipus de dissolvent que transportava. Arran d’aquesta incidència s’ha activat la prealerta del pla Transcat.

Agenda d’actes de Carnaval a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Per celebrar el Carnestoltes a l’Hospitalet de l’Infant, la Regidoria de Festes i la Comissió de Festes del poble han organitzat, amb la col·laboració de l’AMPA de l’Escola Mestral i dels Diables de l’Hospitalet de l’Infant, diversos actes adreçats a tots els públics. Aquests actes començaran el divendres 9 de gener amb el Carnaval infantil (batalla de confeti, cercavila i berenar) i seguiran el dissabte 10, amb la Rua i la Festa del Carnestoltes.

El diumenge 11 de febrer, per acomiadar la festa, tindrà lloc el tradicional enterrament de la sardina. Més detalls del programa i dels horaris de les activitats a la pàgina web municipal: www.vandellos-hospitalet.cat

A Vandellòs, la festa també començarà el divendres 9 de febrer amb la rua infantil pels carrers del poble. El mateix divendres a mitjanit se celebrarà el Carnaval Jove al Pati el Taverna. El plat fort del Carnaval de Vandellòs se servirà, però, dissabte, 10 de febrer, amb la rua, l’arribada del rei Carnestoltes i els seus versots satírics; i el sopar i ball al pavelló. L’organització d’aquests actes és possible gràcies al Centre cultural Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV) i l’Associació de Joves del poble, la Regidoria de Festes, l’AMPA Vall de Llorers, el Centre d’Estudis de la Vall i els Diables de Vandellòs.

CARNAVAL DE L’HOSPITALET DE L’INFANT

EL DIVENDRES 9 FEBRER CARNAVAL INFANTIL

17h Batalla de Confeti a la Pl. Catalunya

17.45h Cercavila pels carrers del poble amb l’actuació de “David l’OGRE”

18h Berenar al Poliesportiu Cobert

EL DISSABTE 10 DE FEBRER RUA I FESTA DE CARNESTOLTES

18h Concentració amb la Xaranga Suquet Calero” a la Casa de la Vila

18.15h Arribada de Sa Majestat el Rei Carnestoltes

18.30h Rua de Carnaval pels carrers del poble. Inscripcions i bases a l’Oficina de Turisme fins al 6 de febrer a les 19h

21h Sopar de Carnaval al Poliesportiu Cobert. Adults:18€ / Infants: 10€. Tiquets A l’Oficina de Turisme

22h Actuació de Mariachis “Jalisco” al Poliesportiu Cobert

23.15h Ball de Carnestoltes amb l’Orquestra “Mundo”

00.15h Actuació de les “Xirigotes Hospi”

00.30h Entrega de premis

01.00h Continuació del Ball amb l’Orquestra “MUNDO ”

EL DIUMENGE 11 DE FEBRER ENTERRAMENT DE LA SARDINA

17.30h Arribada de les restes de Sa Majestat Carnestoltes i velatori amb l’actuació “Ringo Rango” (Cia. La Cremallera) A continuació: xocolatada

18h Comitiva fúnebre i rua mortuòria pels carrers del poble

19h Incineració de la Sardina. Festa de comiat amb refrigeri a la Pl. Catalunya

CARNAVAL DE VANDELLÒS

EL DIVENDRES 9 FEBRER

17h Rua infantil pels carrers del poble i al finalitzar xocolatada al pavelló

00h Carnaval Jove al Pati el Taverna

EL DISSABTE 10 DE FEBRER

17.30h Concentració al camp de futbol, seguidament inici de Rua Arribada a la Pl. Catalunya. Sa Majestat Carnestoltes i els seus versots satírics. Tot seguit festa a la Pl.Catalunya

21h Sopar i ball al pavelló.

Preu soci: 15 euros Infantil: 8 euros

Preu no soci: 18 euros Infantil: 10 euros

22h Concurs de disfresses. I tot seguit, ball amb l’orquestra Código.

Preu entrada: 5 euros

Menjar als establiments de restauració de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant pot tenir premi

Per consumicions iguals o superiors a 20 euros, els clients poden entrar en el sorteig d’una tablet, d’una televisió, d’una escapada per a dues persones i de vals de 30 euros per utilitzar als bars associats

Per promoure el consum als establiments de restauració del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i fomentar-hi l’activitat econòmica durant aquests primers mesos de l’any, la Regidoria de Turisme ha tornat a posar en marxa enguany la campanya promocional “Menja i guanya!”. En el marc d’aquesta campanya, els clients que facin consumicions iguals o superiors a 20 euros a qualsevol dels bars, restaurants o establiments de menjar per emportar que hi ha al municipi podran participar en el sorteig d’una tablet, si ho fan el mes de febrer; d’una televisió, si ho fan el mes de març; i d’una escapada per a dues persones, si ho fan el mes d’abril.

 

Enguany, com a novetat, gràcies a la col•laboració de l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (ARH), també se sortejarà cada mes un val de 30 euros, per utilitzar en qualsevol establiment membre d’aquesta entitat fins al 30 de juny.

 

Per prendre part en els diferents sortejos, només cal que els clients lliurin els tiquets a l’Oficina de Turisme o al mateix establiment on hagin fet una despesa igual o superior a 20 euros. Abans de presentar els tiquets, han d’anotar al dors dels tiquets el seu nom complet, telèfon de contacte, correu electrònic i municipi. El sorteig de cada mes es realitzarà a Ràdio l’Hospitalet de l’Infant durant la primera setmana del mes següent a la promoció. Els tiquets no s’acumularan i es retiraran cada mes, de manera que cadascun dels tres sortejos es farà amb els tiquets que es presentin el mes que pertoqui.

 

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament pretén “augmentar l’activitat econòmica durant la temporada baixa,  premiar els clients que consumeixen als bars i restaurants del municipi i, en definitiva, atreure els ciutadans i visitants als establiments de restauració locals”, ha recordat la regidora de Turisme, Elidia López. La regidora ha agraït la col•laboració de l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (ARH) en aquesta iniciativa i ha desitjat que aquesta campanya tingui el mateix èxit o més que les tres edicions anteriors.

Concurs de disseny d’un cartell de promoció de la igualtat de gènere

La Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha convocat un concurs de disseny d’un cartell de promoció de la igualtat de gènere, que s’utilitzarà per informar de les activitats que organitzarà el consistori per al proper 8 de març, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona. Pot prendre-hi qualsevol infant o jove de fins a 18 anys; i el termini per presentar les obres finalitzarà el proper 23 de febrer.

S’hi han establert dues categories, en funció de l’edat dels participants: una per als infants de fins a 10 anys; i una altra per als joves d’entre 11 i 18 anys.

Els tres primers classificats de cada categoria s’enduran un guardó i els primers classificats de cada categoria veuran, a més, els seus dissenys en el material informatiu que editarà l’Ajuntament per difondre les activitats organitzades per al 8 de març. El primer premi està dotat amb un abonament anual a Port Aventura (Gold); el segon, amb una entrada a PortAventura i un llibre; i el tercer, amb un llibre.

Els treballs han de ser inèdits i es poden presentar de manera presencial a les oficines municipals d’atenció ciutadana (OMAC) o a l’Espai Jove (ubicat a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou), en paper o en format digital (pdf); i també a través d’Internet, via correu electrònic (a l’adreça joventut@vandellos-hospitalet.cat).

Per a la selecció dels cartells guanyadors, el jurat valorarà la relació amb el tema del concurs, la capacitat de transmetre el missatge reivindicatiu i de crítica constructiva, la creativitat del treball; i la qualitat artística i estètica.

Amb els treballs presentats, la Regidoria de Joventut té previst organitzar-ne una exposició.

A la pàgina web municipal (www.vandellos-hospitalet.cat) s’hi poden consultar les bases d’aquest concurs.

Front comú de Salou, Cambrils, Mont-roig i Vandellòs per exigir el desmantellament de la via

Pla obert de la via del tren a Miami Platja i, al costat, els alcaldes de Mont-roig, Fran Morancho; de Cambrils, Camí Mendoza; de Salou, Pere Granados, i de Vandellòs, Alfons Garcia. Foto: ACN

La unió fa la força. Sota aquesta premissa, els alcaldes de Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han escenificat aquest dijous un front comú per exigir al Ministeri de Foment que desmantelli la via del tren que creua els municipis. En concret, volen que es faci de forma “immediata” un cop entri en funcionament la variant del Corredor del Mediterrani, tal com preveu el projecte. Els batlles no volen dilacions i temen que, si no alcen la veu, la retirada de la infraestructura ferroviària s’eternitzi i es mantingui com una “barrera” urbana.

Malgrat que la posada en marxa del nou corredor està prevista per aquest any, asseguren que no han vist cap projecte de desmantellament. Per aquest motiu, esperen que el Ministeri els doni “dia i hora” per reunir-se amb ells i els posi damunt la taula un calendari definit de l’actuació. D’altra banda, els alcaldes han afirmat que no rebutgen la implantació d’un tren-tramvia, però han fet notar que, davant la manca de projecte i de terminis, ara la prioritat és el desmantellament.

Els batlles han expressat la seva inquietud i preocupació pel desconeixement dels terminis del desmantellament de la via entre Vandellòs i PortAventura. “Tenim clar que no volem que hi continuïn passant els trens i volem una resposta per part de Foment per saber quan començaran a desmantellar-la”, ha exposat l’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, que ha exercit d’amfitrió d’aquesta primera trobada, que tindrà continuïtat. Segons l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, aquesta unitat és la que pot aportar “millors resultats” als quatre municipis.

Els consistoris no volen que es repeteixi el que ha passat en d’altres indrets, on les línies de ferrocarril en desús han quedat abandonades. Entre l’Hospitalet i Salou, la via transcorre més o menys en paral·lel a la costa i creua zones amb un “fort potencial turístic”, segons ha destacat l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia. El batlle ha constatat que les obres del Corredor “avancen a bon ritme” i que s’espera que entri en funcionament després de l’estiu. Per aquest motiu, ha defensat que si no s’actua ara no s’arribarà a temps perquè es liciti i s’adjudiqui el projecte. “Correm el risc que s’eternitzi”, ha advertit.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha insistit en la necessitat d’acabar amb una “reivindicació històrica” i ha alertat que, en cas de no desmantellar-se, les vies quedarien com “un cau de porqueria”. “Qui ho mantindrà?”, s’ha preguntat Granados, alhora que s’ha mostrat “molt preocupat” pel fet que els trens comencin a circular per la variant ferroviària i la via actual continuï intacta.

Els batlles han recordat que fa temps que van demanar una reunió amb els responsables del Ministeri de Foment per abordar la qüestió. Segons ha explicat Granados, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, s’ha compromès a canalitzar aquesta trobada, en la qual exigiran “un calendari concret” per al desmantellament.

El futur de l’actual traçat

Segons han assegurat, els alcaldes no han abordat durant la reunió els plans de futur que tenen sobre l’actual traçat ferroviari. Tot i això, han coincidit que seria desitjable la implantació d’algun mitjà de transport públic que els mantingui comunicats, segons ha dit Camí Mendoza. Els alcaldes també han compartit que el projecte d’implantació d’un tren-tramvia -antigament conegut com el TramCamp- seria una bona opció, però han subratllat que, a hores d’ara, no disposa de projecte ni del finançament necessari. “Avui per avui no és realitzable aquesta transformació i per això demanem el desmantellament”, ha defensat l’alcaldessa de Cambrils.

Pere Granados ha anat més enllà i s’ha escudat en el fet que el desmantellament de les vies respon a una qüestió de legalitat, atès que és una actuació inclosa en l’informe d’impacte ambiental del Corredor del Mediterrani. “Quants anys trigarem en tenir un tren-tram?”, ha exposat Granados per justificar la demanda del desmantellament.

El batlle de Salou ha demanat “més rigor” a la Plataforma per la Defensa d’un Ferrocarril Públic i de Qualitat (pdf.camp) i a l’associació per la Promoció del Transport Públic (PTP), que han alertat recentment dels inconvenients que tindria per a la mobilitat el desmantellament de la línia entre PortAventura, Salou i Cambrils, i que insisteixen en mantenir la via per possibilitar-hi el pas de trens lleugers.

Granados ha recordat que l’Eix Cívic -el bulevard que Salou preveu urbanitzar sobre l’actual via ferroviària- reservarà espai per a un futur tren-tramvia. En aquest sentit, ha admès que aquest mitjà seria “l’única solució que tindrà el Camp de Tarragona per resoldre el nyap ferroviari” actual, però ha obert la porta a que tingui un traçat diferent al plantejat.

En tot cas, ha dit, Salou no vol catenàries i aposta per un tramvia “integrat al circuit urbà” i que circuli amb bateries per l’interior de les ciutats, seguint el model del Camp de Gibraltar. A més, ha defensat que la retirada de l’actual infraestructura “no és un caprici dels alcaldes, sinó que la llei diu que s’han de treure”, en clara al·lusió a les crítiques de les plataformes. Granados també ha constatat que la Generalitat “no ha fet la feina” sobre aquesta qüestió.

Al seu torn, a Mont-roig del Camp i a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aposten per convertir el traçat actual en una via verda.

ACN

L’Hospitalet de l’Infant acollirà un nou cicle de conferències sobre la música aquest febrer

Amb una conferència sobre ‘El gòspel’, a càrrec de M. Carme Domingo Belando, llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació i Títol Superior de Música del Liceu de Barcelona, s’inaugurarà el proper dilluns 5 de febrer, a les 19.30h, el cicle de conferències ‘Febrer Musical’, al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant.

Aquest cicle està organitzat pel Campus Extens de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI), amb el patrocini de la Regidoria de Cultura.

Inclou quatre conferències, una per a cada dilluns del mes de febrer, a les 19.30 hores, a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere, exactament. Totes aniran a càrrec d’experts en la matèria, que tenen estudis relacionats amb la música.

La segona conferència, la del 12 de febrer, tractarà sobre el naixement del rokc’n roll i la impartirà Montserrat Canela Grau, titulada superior en Pedagogia musical i Doctora en Musicologia. La tercera, prevista per al 19 de febrer, durà per títol ‘Música i cinema’ i la donarà Núria Medrano Torres, llicenciada en Història i Ciències de la Música i diplomada en Educació Musical. De la quarta conferència, titulada ‘Llaurar les emocions’, se n’ocuparà Montse Castellà Estuny, cantautora, compositora i activista social, el 26 de febrer.

Més detalls a: www.vandellos-hospitalet.cat

Els voluntaris de Protecció Civil, connectats a la xarxa Rescat de la Generalitat

L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha adquirit vuit terminals per comunicar-se més fàcilment i coordinar-se millor amb la Policia Local i amb el tècnic municipal de Protecció Civil, en situacions d’emergència i en serveis de prevenció de risc en actes en què es preveu una gran afluència de persones.

Aquests terminals estan connectats a la xarxa Rescat, la xarxa de radiocomunicacions d’emergència i seguretat, propietat de la Generalitat, que aplega els cossos de seguretat i els gestors d’infraestructures de Catalunya. Des de l’any 2012, el municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant està adherit a aquesta Xarxa, la qual cosa permet a la Policia Local tenir canals de coordinació amb altres serveis de seguretat i emergències que també utilitzen la xarxa (Mossos d’Esquadra, altres policies locals, bombers de la Generalitat, el Servei d’Emergències Mèdiques, el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Agencia Catalana de l’Aigua i el Servei Català de Trànsit, entre d’altres).

Amb els nous dispositius de què disposa ara l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil, que estan configurats perquè puguin contactar directament només amb la Policia Local i amb el tècnic municipal de Protecció Civil, la comunicació de l’entitat amb aquests agents serà més àgil i segura. I és que tal com ha explicat el president de l’Associació, Antoni Tejón, aquest sistema de comunicació és més fiable que la telefonia mòbil, “perquè no se satura per trucades de telèfons mòbils, disposa de sistemes d’alimentació alternatius per suportar la manca de subministrament elèctric”.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Frederic Escoda, ha remarcat la utilitat dels nous terminals i de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, constituïda l’any 2013. “Al municipi s’hi organitza un gran volum d’activitats durant tot l’any (curses esportives, festes, castells de focs, correfocs, dinars populars, concerts, pedalades, fires, etc.), on es concentra molt gent. Això fa que es sigui necessari comptar amb grup de voluntaris que realitzi funcions relacionades amb l’atenció i protecció de la ciutadania, en col·laboració amb la Policia Local”, ha argumentat Escoda.

Comencen les inscripcions per als cursos de català de l’Hospitalet de l’Infant

Els tràmits es faran a Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere (c. de Ramon Berenguer IV) de l’Hospitalet de l’Infant i les classes, a l’antiga Escola Àster.

La setmana passada van acabar els cursos de català que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura han impartit a l’Hospitalet. Així doncs, el dia 29 de gener comencen les inscripcions per als cursos del segon quadrimestre, que s’allargaran fins a l’1 de febrer de 16.30 a 20 h.

Els tràmits es faran a Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere (c. de Ramon Berenguer IV) de l’Hospitalet de l’Infant i les classes, a l’antiga Escola Àster.

Els nivells previstos per al segon quadrimestre són: Elemental 1 (E1), dimarts i dijous de 15.15 a 17 h; Suficiència 1 (S1), dimarts i dijous de 17.15 a 19 h, i Bàsic 1 (B1), dimarts i dijous de 19.15 a 21 h. I també I1, I2, I3, S1, S2 i S3 en línia.

Durant els dies d’inscripció també s’administraran proves de col·locació a les persones que vulguin millorar el seu nivell de català però que no sàpiguen quin és el curs que els correspon de fer.

Per als catalanoparlants s’ofereixen cursos tant presencials com en línia amb el Parla.cat, una bona opció per a persones que no poden assistir a classe.

A més, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus obre un nou període de matriculació per als cursos presencials a Cambrils. El detall del calendari i l’oferta d’aquesta localitat es poden consultar a www.cpnl.cat/reus o demanar-los al 977 12 88 61 de 9 a 14 h.

Voluntariat per la llengua

Coincidint amb els cursos de català per a adults a l’Hospitalet, arrenca una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL) presencial i virtual, una modalitat d’aquest programa que es va posar en marxa l’any passat, per tal que les persones que no poden trobar-se de manera presencial amb la seva parella lingüística ho puguin fer a través de videoconferència.

Per participar-hi com a voluntari (persones que volen ajudar una altra persona a practicar el català) o com a aprenent (persones que necessiten practicar-lo), cal ser major d’edat i inscriure’s a http://www.vxl.cat/participa-hi. A la fitxa que s’ha d’emplenar hi ha la possibilitat d’escollir la modalitat virtual, la presencial o totes dues.

Com sempre, la dinamitzadora del VxL del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus s’encarregarà d’assignar una parella lingüística als nous inscrits d’acord amb la seva disponibilitat horària i les seves preferències, donarà unes orientacions perquè les trobades siguin el màxim de satisfactòries, facilitarà materials de suport en línia per promoure les converses i atendrà totes les consultes o suggeriments que es vulguin fer.

El compromís de la parella lingüística és trobar-se una hora a la setmana durant un mínim de 10 setmanes per parlar en català en un context distès el dia i l’hora que els vagi bé. En el cas de la modalitat virtual, ho podran fer des d’un ordinador o dispositiu mòbil amb el programa de videoconferència que més els convingui.

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) continua apostant per l’aprenentatge i l’ús de la llengua catalana com a eina fonamental i bàsica que fa possible la igualtat d’oportunitats de la ciutadania, així com l’accés i la promoció en el món laboral. Poder-se relacionar amb fluïdesa i normalitat tant en l’entorn personal com en el laboral són els objectius bàsics que s’assoleixen gràcies a l’ampli ventall de cursos, nivells, modalitats i franges horàries.

Gairebé 300 participants, en la XIV Festa de l’Oli de Vandellòs

Prop de 300 persones van participar diumenge passat, 21 de gener, en la XIV Festa de l’Oli Nou de Vandellòs, segons ha explicat la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, que va organitzar aquesta jornada gastronòmica a les seves instal·lacions, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i del grup de bitlles del poble.

Entre aquestes persones, hi havia l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, i diversos regidors del consistori; el president de la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, Agustí Margalef; i el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona, Àngel Xifré.

Tots els participants van poder gaudir d’un esmorzar popular on, a més de tastar l’oli nou de la Cooperativa, van menjar pa torrat, llonganissa, cansalada, arengades; i van beure vi negre i aigua. De l’elaboració de l’allioli se’n van encarregar 5 veïns del municipi.

Després de l’esmorzar, hi va haver una tirada oberta de bitlles i una ballada de sardanes. A més, qui va voler va poder visitar les instal·lacions de l’almàssera i comprar oli a l’Agrobotiga.

En aquesta campanya s’han produït uns 25.000 litres d’oli, dels quals la Cooperativa Agrícola de Vandellòs disposa d’uns 7.200 litres per vendre.

Per la presència de les varietats tradicionals d’oliva Regués i Salivenca, a més de l’Arbequina, s’obté a Vandellòs un oli fruitat, verge extra, de tons verdosos, sense defectes, estable, per una major presència de polifenols. Aquest fet permet que l’oli duri més en la cocció i no es torni ranci tan fàcilment com l’oli d’arbequina; i que sigui també més saborós en el consum en cru.

 

Les obres de reforma i ampliació de l’Escola Municipal de Música, en marxa

Imatge dels treballs, en què es veu com es va procedir ahir a a retirar els mòduls prefabricats.

A mitjans de gener han començat les obres de reforma i ampliació de l’Escola Municipal de Música de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Aquestes obres serviran per adequar les instal·lacions de l’Escola a les necessitats actuals del centre, que està ubicat al carrer Alamanda de l’Hospitalet de l’Infant. Amb aquesta finalitat, es reformarà l’edificació existent per millorar-ne les seves prestacions d’aïllament tèrmic i acústic, de seguretat i de salubritat; i s’ampliarà, perquè pugui albergar l’augment d’alumnes que té any rere any.

Fins ara, l’Escola Municipal de Música disposava d’un edifici principal d’uns 388,24 m2 de superfície construïda i planta baixa; i d’uns mòduls prefabricats d’uns 153,76m2 de superfície construïda i també de planta baixa.

L’edifici principal va ser construït als anys 70 i posteriorment ha estat objecte d’una ampliació i diverses reformes. No obstant això, els paraments de les façanes presenten desperfectes que s’han de reparar, les fusteries són massa senzilles i no tenen les capacitats acústiques i tèrmiques necessàries per a l’ús i no es disposa de cap sistema de calefacció centralitzat per la qual cosa les condicions climàtiques de l’interior tampoc són adequades per a l’ús. Per aquest motiu, s’estan fent les obres.

Els mòduls prefabricats es van instal·lar als anys 90 però a causa de la seva antiguitat i l’ús es troben en força mal estat, sobretot els paviments i les fusteries. Així, pel seu estat i per la mala funcionalitat i connexió amb l’edifici principal ja s’han retirat. A l’espai que ocupaven els mòduls prefabricats i les soleres, se situarà l’ampliació: una nova construcció annexa a l’est de l’edificació, de 273,44 m2 de superfície construïda, per situar-hi 5 aules de música i dues cambres higièniques.

El projecte, redactat per l’arquitecta Susanna Margalef, inclou també l’adequació de l’espai lliure de parcel·la (nous jocs infantils, nova pavimentació, delimitació amb noves tanques de l’espai lliure, etc.).

L’Ajuntament va adjudicar les obres de reforma i ampliació de l’Escola Municipal de Música a finals de 2017 a l’empresa Servidel SLU, per un import de 371.000 euros, aproximadament, i un termini d’execució de cinc mesos. Estan subvencionades pel Pla d’Acció Municipal 2017 (PAM) de la Diputació de Tarragona, que n’assumirà el 47,48% del cost total (de l’altra part se’n farà càrrec l’Ajuntament).

Per la magnitud dels treballs, s’han hagut de reubicar els espais de l’Escola. Des del passat 15 de gener i fins a finals de curs, els alumnes més petits (els de sensibilització musical, de P3, P4 i P5) faran classe a les instal·lacions del Centre Obert, al pavelló poliesportiu; la direcció i les aules d’instruments estaran al local que fins feia poc ocupava Ràdio l’Hospitalet de l’Infant, a la Via Augusta 16 i alhora Plaça Catalunya 8; i les aules de llenguatge musical, els grups instrumentals i l’aula de percussió, a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou, on també es farà alguna classe d’instrument.

“Aquestes obres suposaran una millora substancial de les instal·lacions de l’Escola Municipal de Música, així que als més de 200 usuaris i a les seves famílies els demanem que disculpin les molèsties i que tinguin paciència”, ha dit la regidora d’Ensenyament, Núria Ortiz.

Vandellòs celebrarà aquest diumenge 21 de gener la XIV Festa de l’Oli Nou

La festa, que té com a objectiu donar a conèixer l’oli d’oliva nou que ha produït la Cooperativa, començarà a les 9 hores, amb un concurs d’allioli i continuarà mitja hora més tard, amb un esmorzar popular.

La Cooperativa Agrícola de Vandellòs ha organitzat per al proper diumenge 21 de gener la XIV Festa de l’Oli Nou a les seves instal·lacions (situades a la Ctra. Hospitalet-Móra s/n), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i del grup de bitlles del poble.

Aquesta festa, que té com a objectiu donar a conèixer l’oli d’oliva nou que ha produït la Cooperativa, començarà a les 9 hores, amb un concurs d’allioli i continuarà mitja hora més tard, amb un esmorzar popular on, a més de tastar l’oli de la cooperativa, els participants podran menjar pa torrat, cansalada, llonganissa, arengades; i beure vi negre i aigua. El preu del tiquet serà de 3,5 euros.

Després de l’esmorzar, cap a les 11 hores, hi haurà una tirada oberta de bitlles i una ballada de sardanes (a les 12 hores). A més, qui vulgui podrà visitar les instal·lacions de l’almàssera i comprar oli a l’Agrobotiga, que estarà oberta de les 9 a les 13 hores.

Per la presència de les varietats tradicionals d’oliva Regués i Salivenca, a més de l’Arbequina, s’obté a Vandellòs un oli fruitat, verge extra, de tons verdosos, sense defectes, estable, per una major presència de polifenols. Aquest fet permet que l’oli duri més en la cocció i no es torni ranci tan fàcilment com l’oli d’arbequina; i que sigui també més saborós en el consum en cru.

Més de 4.000 servides en la II Ruta de tapes de l’Hospitalet de l’Infant

La tapa més ben valorada va ser l’anomenada ‘Torrada de carrillada’, del Bar D’Tapas,

L’Associació de Restauració i Hoteleria de la Vall de Llors (ARH) ha fet un balanç positiu de la II Ruta de Tapes que va organitzar a l’Hospitalet de l’Infant, amb el suport de la Regidoria de Turisme, per al període comprès entre el 30 de novembre i el 10 de desembre. I és que, segons ha informat aquesta setmana el nou president de l’entitat, Jordi Orriols, durant aquest període es van servir més de 4.000 tapes en els 11 establiments participants.

Aquesta xifra representa una quantitat similar a la de l’edició anterior, unes 400-450 tapes servides de mitjana a cadascun dels bars i restaurants que van prendre part en aquesta iniciativa. Això significa, en paraules d’Orriols, que la ruta “està ben vista per la gent, que agrada tant als veïns del municipi com als d’altres poblacions”.

El president de l’Associació ha valorat no només la participació popular que hi ha hagut en la segona edició de la Ruta, sinó també la qualitat de les tapes i la seva bona presentació; i la satisfacció dels restauradors, que han aconseguit atreure nous clients als seus locals gràcies a aquesta iniciativa.

La regidora de Turisme, Elidia López, ha destacat, precisament, el fet que aquesta Ruta suposa “un atractiu turístic afegit per al municipi, que contribueix a promoure l’activitat econòmica en una època de l’any en què no hi ha tanta afluència de gent”. El mateix objectiu persegueix la campanya promocional “Menja i Guanya!”, que tornarà a posar en marxa la Regidoria de Turisme aquest hivern per incentivar el consum als bars i restaurants del municipi amb el sorteig de premis entre els clients, segons ha avançat l’edil.

Premi a la millor tapa i guanyadors dels sorteigs

La tapa més ben valorada va ser l’anomenada ‘Torrada de carrillada’, del Bar D’Tapas, consistent en “carrillada” al forn sobre pa torrat amb salsa Oporto, formatge de cabra, pebrot del piquillo caramel·litzat i patates fregides. Els que regenten aquest bar han rebut aquesta setmana el premi a la millor tapa, dotat amb un sopar gourmet per a dues persones, de mans de la regidora de Turisme, Elidia López; del nou president de l’ARH, Jordi Orriols; i de l’ex presidenta de l’Associació, Mónica Alves.

Els altres premis de la II Ruta de tapes es van sortejar el passat 22 de desembre, a Ràdio l’Hospitalet de l’Infant, entre les persones que van completar el Passaport de la Ruta i van tastar totes i cadascuna de les tapes.

Guifré Jordi Serra Biarnes va guanyar el primer premi (una tablet Samsung); i Maria José García Domínguez i Frederic Escoda, el segon i tercer premi, respectivament, dotats amb un xec de 30 euros per a gastar als bars i restaurants que van participar en la Ruta.

Tant l’Associació de Restauració i Hoteleria de la Vall de Llors (ARH) com la Regidoria de Turisme han agraït la participació dels 11 establiments (un més que en l’edició anterior) que han col·laborat amb aquesta iniciativa: Amalfi, D’Tapas, D’Antis, Can Donatello, El Drac, Marc Café, Mediterrani, Möss, Muelle 58, La Strega i El Búho.

Els alcaldes de Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant visiten les vies verdes de Calatayud

Representats de Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant a la via verda de Calatayud. Foto: Ajuntament de Mont-roig del Camp

L’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, acompanyat del regidor d’Urbanisme Vicente Pérez; i l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, han visitat aquest matí les vies verdes del Ribota i del Jiloca de Calatayud. Es tracta d’un camí natural que discorre per les antigues vies del ferrocarril i que compta amb 9 quilòmetres de longitud.

Els dos alcaldes del Baix Camp s’han interessat per aquest projecte, després que el Ministeri de Medi Ambient els comuniqués que un dels municipis que ha gestionat satisfactòriament el desmantellament del traçat ferroviari és Calatayud. La visita ha servit per informar-se sobre el funcionament, el manteniment, els usos i el procés de creació.

De fet, des de fa temps, els dos Ajuntaments mantenen contactes amb el Ministeri de Foment, per tal que, un cop entri en funcionament el Corredor del Mediterrani, l’actual traçat ferroviari es pugui convertir en una via verda i un nou recurs turístic a la zona. En aquest sentit, ADIF cediria els terrenys als municipis a canvi d’un lloguer. El Ministeri de Medi Ambient assumiria la inversió i els consistoris s’haurien de fer càrrec del manteniment.

En el cas de Calatayud, les vies verdes es van crear aprofitant l’antiga línia de ferrocarril Santander Mediterrani. L’Ajuntament de Calatayud va assumir el manteniment de les vies i l’arrendament dels terrenys a ADIF, mentre que el Ministeri va afrontar les despeses de l’obra, que va comptar amb un pressupost de 533.000 euros. El projecte va ser elaborat per l’Àrea de Planejament de la Diputació Provincial de Saragossa.

Nou programa Tok’l 2 per als joves de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Mont-roig del Camp i Miami Platja

El proper mes de febrer s’estrenarà el nou programa ‘Tok’l 2’, que organitzen conjuntament les regidories de Joventut de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de Mont-roig del Camp i Miami Platja. Aquest programa posa a l’abast del col·lectiu jove de tots dos municipis una sortida cada mes, a uns preus molt assequibles.

La primera és prevista per al proper 3 de febrer, per anar a visitar el Saló del Cinema i de les Sèries a Barcelona. Els interessats a participar en aquesta sortida, que costa 8 euros, s’hi poden inscriure fins al 19 de gener als Casals de Joves.

La sortida del març tindrà com a destinació l’estació d’esquí de Vallnord (Andorra), del 9 a l’11 de març i costarà 135 euros; la de l’abril, Montblanc durant la celebració de la Setmana Medieval, el dia 21 (aquesta sortida serà gratuïta); la del 5 de maig, un teatre, per 25 euros; i la del juny, Tarraco Karting, el dia 16, per 20 euros.

Els preus inclouen les entrades, el transport, les assegurances i, en el cas de l’esquiada, l’allotjament a mitja pensió i el forfet (el lloguer del material no).

Més informació i inscripcions als Casals de Joves (de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant: 977 56 90 26 i joventut@vandellos-hospitalet.cat; i de Mont-roig del Camp i Miami Platja: 977 17 25 36 i joventut@mont-roig.cat).

El divendres 19 de gener, darrer taller participatiu sobre el futur del poble de Castelló

Aquest darrer taller servirà per acabar de debatre i validar les propostes recollides en els anteriors.

L’Associació Masia de Castelló ha organitzat el tercer taller participatiu titulat “Com voleu que sigui Castelló?” per al proper divendres 19 de gener, a les 19.30 hores, a Ca la Torre de Vandellòs, amb el suport de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Aquest darrer taller servirà per acabar de debatre i validar les propostes recollides en els anteriors tallers participatius sobre el futur de Castelló, que van tenir lloc els dies 28 d’octubre i 25 de novembre. Com aleshores, està adreçat als veïns d’aquest poble medieval del municipi, que va quedar deshabitat a mitjan del segle XX i que es va començar a recuperar l’any 1997, quan es va constituir l’Associació; i també als membres d’aquesta entitat local i a totes les persones que estiguin interessades a prendre-hi part.

La idea és que tots els participants continuïn debatent les propostes recollides sobre les diferents actuacions que es podrien fer a Castelló sobre com s’hauria de tractar el nucli, l’espai públic i el seu entorn; quins usos s’hi podrien donar; què fer amb les cases cedides i no cedides a l’associació; quins equipaments i serveis serien necessaris per desenvolupar, etc.

Els resultats dels tres tallers participatius, organitzats amb motiu de la celebració del 20è aniversari de l’Associació Masia de Castelló; i el posterior informe que s’elaborarà es preveu que serveixi de base per redactar en el futur un pla especial urbanístic en què es defineixin els usos i les actuacions a realitzar en aquest poble. De l’elaboració d’aquest informe, que estarà enllestit en breu, s’està encarregant l’Alba Font, una alumna en pràctiques extracurriculars del Grau de Geografia i Ordenació del Territori de la Universitat Rovira i Virgili (URV), gràcies a un conveni de cooperació educativa signat per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i la Facultat de Turisme i Geografia de la URV.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies