TARRAGONA 21

La Selva completa el Pla de Barris amb el nou Casal del Nucli Antic i l’auditori de Santa Llúcia

El nou equipament, que donarà servei a les entitats, es completa amb la remodelació de l'auditori de Santa Llúcia

El nou equipament, que donarà servei a les entitats, es completa amb la remodelació de l’auditori de Santa Llúcia

Els veïns de la Selva del Camp han estrenat aquest cap de setmana el darrer gran equipament inclòs dins del Pla de Barris que l’Ajuntament ha desenvolupat els darrers anys amb el suport econòmic de la Generalitat per tal de revitalitzar el centre històric de la localitat. Es tracta del nou Casal del Nucli Antic, un equipament que s’ha construït de forma annexa a la sala Santa Llúcia i amb el qual els dos edificis passen a convertir-se en un centre de serveis per a les entitats del municipi.

El nou equipament ha costat 470.000 euros, els quals formen part del paquet de quatre milions d’euros que al llarg dels últims anys s’han destinat a millorar el nucli antic selvatà. Tres quartes parts de la inversió han estat aportades per l’administració catalana i la quarta part restant, pel consistori. A més del nou casal, en aquest paquet també hi figura la remodelació integral del Tomb de Muralles, la millora dels serveis en els carrers del nucli antic, el nou enllumenat, així com diverses campanyes d’ajuda a la millora d’habitatges i façanes, el comerç i les campanyes ocupacionals.

Per tal de completar l’acte oficial d’estrena de l’equipament, que es van encarregar de realitzar els representants municipals, les activitats lúdiques i culturals han omplert l’agenda del nou casal durant tot el cap de setmana. A més de les portes obertes dirigides a entitats i veïns, els més petits van ser els primers a gaudir de les instal·lacions, amb un espectacle infantil a càrrec de la companyia Danses Esbojarrades. La música va tenir un paper destacat, amb la formació musical Swing Airlines, que va oferir un concert acompanyat d’una degustació de vins Estones; mentre que els joves músics de l’Aula Vilalta van amenitzar un vermut musical. El programa es va tancar amb l’espectacle de poesia de l’actor i director selvatà Josep Maria Puig i Baiget, que ja va ser l’encarregat d’inaugurar la sala Santa Llúcia l’any 1990 quan es va convertir en auditori.

El nou casal, situat al carrer de l’Hospital, s’ha aixecat sobre el que fins ara era l’edifici adjacent a l’antiga capella gòtica de Santa Llúcia. D’aquesta manera, el que fins ara era una construcció de planta baixa s’ha convertit en un casal amb dues plantes superiors i gairebé 500 metres quadrats de superfície total. Les sales a peu de carrer es destinaran al Jutjat de Pau i les plantes superiors s’han dividit en despatxos modulars pensats per a celebrar-hi trobades o reunions de les entitats i agrupacions locals. L’actuació també s’ha aprofitat per a millorar l’auditori de la Santa Llúcia, concretament pel que fa a la climatització i l’acústica de la sala.

Convocada una tractorada a Tarragona com a protesta per la situació del sector de l’avellana

Imatge d’una tractorada a la T-11 celebrada en 2016

El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha convocat una tractorada pel pròxim dimecres 30 de gener, des del Morell i fins a la delegació d’Agricultura a Tarragona, per protestar per la situació que arrossega el sector de l’avellana.

Així es va decidir en assemblea a la Selva del Camp. Des d’UP es destaca la situació excepcional de la campanya del 2018, amb una davallada de la producció del 70% com a conseqüència de les ventades del maig, de la devaluació de la moneda turca i de les pluges de la tardor. El responsable nacional del sector a la UP, Rafel Español, lamenta la manca de resposta de l’administració.

Al Camp de Tarragona queden unes 9.000 hectàrees d’avellaners.

La Selva del Camp mostra racons i patrimoni en una exposició fotogràfica

El vestíbul de la sala Santa Llúcia de Reus mostra, des del passat dia 2 i fins al 31 de gener, l’exposició fotogràfica ‘La Selva del Camp vista des de l’objectiu’. És un recull del treball de diversos autors, que compta amb el suport de l’Associació Foto Camp Reus, i que proposa un recorregut per diversos racons d’aquest municipi de la nostra comarca. Guillem Recasens Sadurní, Joan Maria Solé Oliach o Jordi Miquel Jové, àlies ‘Toty’, són alguns dels noms propis de la retrospectiva.

Patrimoni i natura

La casa de la vila, l’Hort d’Iglésies, el convent de Sant Rafael i altres indrets del nucli antic han estat l’objecte de la mirada dels fotògrafs, en un projecte conjunt que aborda des de diverses perspectives i sensibilitats la singularitat de la Selva. Els ponts, el portal d’Avall o la plaça de les Pletes, que ens ofereix l’accés al Castell del Paborde, també es mostren esplèndids. El cementiri i el convent de Sant Agustí són altres dels emblemes representats.

El ric entorn natural que l’envolta, a banda, també té el seu espai en la selecció duta a terme. D’aquesta manera, l’observador hi distingirà el Camí del Rec, un tresor pel seu paisatge, el seu patrimoni hidràulic i una flora ben particular. Just al final apareix majestuós el pont alt, de gran importància, també immortalitzat per una de les càmeres dels fotògrafs. Era la via per la qual arribava l’aigua a la vila provinent de la font major de l’Albiol.

Una altra de les icones selvatanes, l’elefantet de l’estació de trens, també ha captat l’interès dels fotògrafs. Se l’ha canviat de lloc i s’han fet tasques de conservació i millora, resultat dels pressupostos participatius. És tan estimat pels veïns, de fet, que el passat mes d’abril se li va dedicar una cercavila amb vermut inclòs per celebrar-ne la restauració.

El programa radiofònic “Espurnes de llengua” torna aquest gener a La Selva del Camp

Aquest gener torna "Espurnes de llengua" a La Selva del Camp

Aquest gener torna “Espurnes de llengua” a La Selva del Camp

“Espurnes… de llengua” s’emetrà a partir del dilluns 7 de gener per Ràdio l’Hospitalet de l’Infant a les 12 h i l’endemà, dimarts, per Ràdio la Selva a les 11.45 h, aproximadament. Condueix el programa Teresa Rull, responsable del Servei Comarcal de Català del Baix Camp, amb la col·laboració de Toni Mateos a la Selva i Estrella Botello, a l’Hospitalet, responsables tots dos dels programes matinals de les respectives emissores.
La col·laboració del CNL de l’Àrea de Reus amb les emissores de ràdio de la Selva del Camp i l’Hospitalet de l’Infant ha estat possible gràcies a la bona entesa que hi ha amb la Regidoria de Comunicació i Innovació Municipal de l’Ajuntament de la Selva del Camp, que encapçala Enric Roberto, i amb el Patronat de Mitjans de Comunicació de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, que presideix la regidora de Mitjans de Comunicació Cristina Borràs.

 

L’Ajuntament de la Selva aprova un pressupost de 8,5 milions d’euros per l’exercici de 2019

Els comptes municipals, amb fundacions i empreses públiques, superen els 10 milions. La inversió real serà d’1,7 milions. Foto: Ajuntament

La darrera sessió plenària de 2018 de l’Ajuntament de la Selva del Camp ha servit a la corporació municipal per aprovar inicialment el pressupost general de l’any vinent, que supera els 8,5 milions d’euros. Aquesta quantitat suposa una reducció important de les xifres de l’anualitat que ara finalitza, que ha comptat amb un pressupost de més de 14 milions d’euros, però és el reflex de la tornada a la normalitat dels comptes locals després que en aquest exercici s’hagi fet front a dues obres de notable envergadura com ara la construcció de la nova estació depuradora de la localitat, així com a la reordenació urbanística del Tomb de Muralles.

Tal com es va encarregar d’explicar durant la sessió plenaria l’alcalde i responsable d’Hisenda, Jordi Vinyals, el pressupost de 2019 destinarà més 1,7 milions d’euros a inversions reals, entre les quals destaquen el projecte de remodelació integral del carrer President Companys, el de més densitat de població del municipi, o el carrer Paretdelgada. També s’inclou en aquesta partida la urbanització d’una parcel·la del polígon industrial, la construcció d’un nou aparcament al costat del pavelló municipal, la millora de la xarxa de camins, el nou pas per a vianants que obrirà el nucli antic al raval Sant Pere o les millores en els parcs Baix Camp i l’Hort d’Iglésies, entre d’altres.

La partida més important dels comptes és la reservada al Capítol 1, el de personal, amb 2.761.000 milions d’euros. En aquest cas, a banda dels sous dels treballadors municipals cal destacar la partida de més de 200.000 euros destinada a programes de foment d’ocupació i garantia juvenil. També cal destacar les ajudes i subvencions que s’atorgaran dins del capítol 4, destinades a entitats i famílies del municipi, que rebran durant 2019 fins a 342.000 euros per part del consistori.

El pressupost consolidat del conjunt de l’Ajuntament i la Fundació Pública el Vilar, que gestiona la residència d’avis, puja un milió d’euros més, fins als 9,4 milions.

A aquesta quantitat cal afegir-hi els 639.000 euros del pressupost de l’empresa pública Prosel, que gestiona el pavelló poliesportiu i la piscina, fet que eleva per sobre dels 10 milions d’euros la xifra global que gestionarà el consistori selvatà durant el proper exercici.

Mocions

En l’apartat de mocions cal destacar l’aprovació d’una moció presentada per ERC i CiU per la defensa de les institucions catalanes i les llibertats fonamentals, arran de la proposta de resolució que el Parlament de Catalunya va aprovar el passat 10 d’octubre; moció que el grup convergent va ampliar incidint especialment en “la repressió de l’aparell de l’Estat espanyol” i “la greu amenaça a la llibertat d’opinió i expressió que actualment hi ha a Catalunya”. Per tal de donar suport a la proposta un grup de militants d’ERC es van personar a la sala de plens vestint samarretes i plaques amb el lema A la Selva no tenim Rei. L’oposició de CiU també a presentar una segona moció per donar suport a la vaga de fam que realitzen Jordi Turull, Jordi Sànchez, Josep Rull i Joaquim Forn per tal de denunciar el bloqueig que el Tribunal Constitucional està imposant a l’accés de la seva causa al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

El ple també va aprovar la renovació de la junta de govern de la Fundació Pública El Vilar, que passarà a incorporar un nou membre, a més d’un nou responsable de tresoreria i una nova vicepresidència.

Tres pitbulls ataquen una dona i maten un dels seus dos gossos a la Selva del Camp

La víctima passejava les seves mascotes per un camí quan els tres animals de raça perillosa van sortir d’una finca.

Una dona i els seus dos gossos van ser atacats dimarts per tres pitbulls a la Selva del Camp (Baix Camp), segons ha publicat el ‘Diari de Tarragona’ i ha confirmat l’ACN. A causa de les mossegades, una de les mascotes de la dona, de raça petita, va morir. La víctima estava passejant per uns camins del municipi amb els seus dos gossos quan tres pitbulls van sortir d’una finca i van atacar-los, mentre ella els intentava protegir. La dona va patir mossegades als braços i a les cames, a més de contusions. Els Mossos d’Esquadra han obert diligències pels fets.

ACN

Un ferit de poca gravetat en un incendi d’una casa unifamiliar a la Selva del Camp

Ha cremat la segona planta i l’altell de l’habitatge. Foto: Bombers

Un jove de 19 anys ha resultat ferit de poca gravetat en un incendi d’una casa unifamiliar a la Selva del Camp (Baix Camp) la matinada de dijous. Els Bombers han rebut l’avís del foc a les 3 hores i han activat cinc dotacions. Quan han arribat a l’habitatge, situat al passatge de l’Univers, han comprovat que el foc estava totalment desenvolupat a la segona planta, que ha cremat juntament amb l’altell. També han hagut de ventilar perquè tota la casa estava afectada pel fum. El foc s’ha controlat mitja hora més tard. El ferit, amb cremades al turmells, ha estat evacuat pel SEM a l’Hospital Sant Joan de Reus.

ACN

L’Ajuntament de l’Aleixar i Coselva volen comprar els béns immobles de la Cooperativa

Imatge de la façana de la cooperativa.

L’Ajuntament de l’Aleixar i Coselva valoren comprar béns immobles de la Cooperativa, que té un forat econòmic d’uns 4,5 milions d’euros. L’alcalde ha confirmat a l’ACN que el consistori ha presentat una oferta de 120.000 euros per a les oficines. D’altra banda, Coselva considera oferir-ne uns 400.000 –una xifra que encara s’ha de perfilar- pel magatzem i l’agrobotiga. D’altra banda, la Cooperativa estudia posar en coneixement del jutjat número 3 de Reus els casos de titulars de préstecs “sospitosos” perquè investigui si han incorregut en responsabilitats penals. Segons ha explicat a l’ACN l’advocat que ha contractat la Cooperativa, Rodrigo Fernández, són préstecs que consideren “estranys” i creuen que la seva concessió podria implicar que el beneficiari hagués comés un delicte.

N’hi ha que són “descoberts que superen els 200.000 euros”, segons Fernández. Des que es va detectar el forat econòmic, de 4,5 MEUR, alguns deutors han regularitzat els préstecs, alguns dels quals no s’havien reclamat mai abans. En un cas, la Cooperativa va denunciar el prestatari que devia 300.000 euros i que s’hauria negat a retornar els diners.

Compra d’immobles

El gerent de Coselva, Pere Ferré, ha explicat a l’ACN que la compra dels béns de la Cooperativa de l’Aleixar es podria fer efectiva a partir d’una línia d’ajuts del pla de competitivitat d’Agricultura. Coselva hi destinaria la totalitat, uns 400.000 euros, perquè la Cooperativa de l’Aleixar pugui tornar el màxim de diners als creditors, segons Ferré. “És una situació malaurada que ha viscut l’Aleixar i esperem que així la situació dels productors de l’Aleixar es pugui suavitzar”, ha afegit.

La compra dels béns immobles s’hauria de fer abans del febrer, quan acaba la situació de preconcurs de la Cooperativa. La venda dels béns immobles haurà de ser aprovada per una assemblea de socis per la qual encara no hi ha data. La següent programada és la de dimarts 4, quan es nomenarà un nou auditor.

Cassolades contra l’exdirectora de la secció de crèdit

Els veïns de l’Aleixar han mostrat el seu malestar amb cassolades, dos dies consecutius, per la posada en llibertat provisional de l’exdirectora de la secció de crèdit després que el jutge acceptés la fiança dilluns. L’alcalde, Antoni Abelló, ha apuntat que “la gent necessitava desfogar-se i que la manera d’expressar el seu rebuig va ser aquesta”, que defensa que s’han fet “d’una manera cívica”.

Al batlle no li preocupa que les cassolades, que es convoquen a prop d’on viu l’exdirectora, es vagin repetint: “la gent demostra tenir molt de seny”, ha assegurat. Amb tot, ha admès que sí que li preocupa que “en algun moment hi hagi algun brot de violència”, tot i que “tal com han anat les coses, no pinta que això hagi de ser així”. “Hem de ser curosos i vigilar que no passi res més”, ha dit. A més, ha explicat que els Mossos s’hi desplacen de manera preventiva.

L’Ajuntament continua obert als ajuts que reclamin els afectats per la situació de la Cooperativa de l’Aleixar. En un inici van impulsar un “pla de contingència” que, finalment, “no ha rebut tanta gent com pensàvem que vindria”. El consistori continua mostrant-se obert, de cara a Nadal, per si “algú té una necessitat, i no només de suport moral”, segons Abelló.

ACN

Donar sang per reivindicar el conveni a PGI Spain

Imatge del complex de PGI Spain. Foto: CCOO

Aquest dimecres, 28 de novembre, el comitè d’empresa de PGI Spain durà a terme una acció reivindicativa solidària en defensa del Conveni de la indústria tèxtil i de la confecció actualment vigent i del seu pacte d’empresa, davant del que han denunciat en un comunicat de premsa com “bloqueig de les negociacions per part de la direcció de l’empresa”.

Els membres del comitè d’empresa, juntament amb els treballadors i treballadores que s’hi vulguin afegir, aniran tots junts a participar en la campanya de donació de sang a les 17 h, al Centre d’Atenció Primària de la Selva del Camp (av. de Puig i Ferreter, 6), “per deixar clar que es deixen la sang per un conveni tèxtil digne”.

La direcció de PGI Spain, afirma la nota sindical, “només vol negociar un pacte per a l’any 2018 i planteja eliminar la clàusula que limita la compensació i absorció, una proposta que CCOO considerem inassumible. El comitè d’empresa està reivindicant mantenir l’actual pacte, sobretot la clàusula que limita la compensació i l’absorció per garantir que els increments salarials siguin reals, alhora que demana que s’inclogui que el conveni d’aplicació serà el conveni tèxtil vigent i que els increments salarials per als propers 3 anys estiguin en línia amb el que marca l’Acuerdo para el Empleo y la Negociación Colectiva (AENC)”.

Si les negociacions no es desbloquegen en els propers dies, el comitè d’empresa convocarà noves accions i no descarta una vaga per a finals de desembre.

 

Parcs de salut i la restauració dels capgrossos guanyen els Pressupostos Participatius de la Selva

Façana de l’edifici consistorial. Foto: Ajuntament de la Selva

El consistori de la Selva del Camp ha fet públics els resultats de la votació popular que al llarg de les dues darreres setmanes s’ha celebrat al municipi per tal d’escollir el projecte o projectes guanyadors dels Pressupostos Participatius d’enguany. Després de la selecció d’entre les 36 propostes formulades, 18 van passar a la fase final de votació, mentre que la resta no van superar el tall en l’àmbit pressupostari, l’avaluació tècnica o ja estaven previstes entre les actuacions del consistori.

En total van ser 737 els selvatans i selvatanes que van participar en l’elecció del projecte, superant clarament la participació de 452 votants enregistrada el 2018, quan es va estrenar la iniciativa. D’aquests més de set-cents votants, 260 van apostar per la proposta d’instal·lar parcs urbans de salut per tal de permetre l’exercici físic a l’aire lliure als veïns i, sobretot, a la gent gran. La inversió que es preveu en l’obra és de 12.000 euros i el fet que la dotació pressupostària del projecte sigui d’un màxim de 50.000 euros permetrà executar altres propostes fins a esgotar la partida.

La segona proposta amb més vots i que també es tirarà endavant durant 2019 serà la restauració dels capgrossos del municipi i de la seva vestimenta, a més de crear un ball propi i dotar-lo de música. En total són 6 capgrossos, la majoria dels quals daten de 1951 i provenen de la donació d’una família del poble. Des de llavors no s’hi ha fet cap actuació de manteniment a fons i actualment es troben pràcticament sense ús a causa del seu mal estat. Aquesta actuació està pressupostada en 4.160 euros, de manera que també permetrà tirar endavant altres iniciatives per tal d’arribar al topall màxim de la dotació dels Pressupostos Participatius.

Les actuacions amb menys puntuació, però executables gràcies al fet que el seu cost resulta assumible dins del conjunt de la iniciativa, seran la instal·lació de cortines i l’adquisició de pissarres digitals a l’escola Abel Ferrater (7.200 euros), la creació d’un banc públic municipal d’aparells sociosanitaris (4.500 euros), l’ampliació de l’entrada de l’escola Abel Ferrater (750 euros), la col·locació d’una marquesina a la parada d’autobusos de la zona educativa (7.000 euros) i la construcció de passos de vianants avançats al carrer de l’Horta i perpendiculars (13.000 euros). En total s’executaran 48.610 euros dels 50.000 previstos en un total de set projectes que han proposat els veïns i veïnes.

La primera edició dels Pressupostos Participatius selvatans es va realitzar l’any passat i ha permès executar durant aquesta anualitat els dos primers projectes: l’obertura del Casal Jove, que s’inaugurarà a finals aquest mes durant la Festa Major, i la restauració de l’escultura de l’elefant que des de principis dels anys 30 del segle passat el municipi ha tingut a l’estació del ferrocarril.

La Fira de la Selva del Camp agafa un accent solidari

L’alcalde de la Selva i el representant d’Open Arms, durant la inauguració de la Fira. Foto: Tarragona21

El Mercat Medieval disposa de prop de 150 parades. Foto: Tarragona21

La Fira de la Selva del Camp ha obert portes aquest matí amb un doble repte: ser punt de trobada i d’intercanvi i lluitar contra el mal temps. Per segon any s’ha impregnat de solidaritat cedint la inauguració, en un dia plujòs, a l’entitat Proactiva Open Arms, que busca per tots els mitjans salvar la vida als migrants que es juguen la vida en el seu desplaçament. Ha estat el seu representant, el cirurgià reusenc Jordi Jara, l’escollit per donar el tret d’inici a la cita que s’allargarà dins diumenge agraïnt el gest i anunciant que gràcies a la contribució econòmica dels selvatans a la seva entitat “s’han salvat vides de nens i dones”.

Les activitats culturals, lúdiques i musicals tindran gran protagonisme durant els dos dies de fira. Foto: Tarragona21

Al seu torn, l’alcalde, Jordi Vinyals, ha subratllat el missatge de canvis i de progrés que va associat a la històrica fira de la localitat.  “La Fira és un espai de promoció del poble i tenim l’oportunitat que vingui gent dels pobles propers als quals mostren els nostres productes”.

Per la seva part, el primer tinen d’alcalde, Josep Masdeu, ha posat en valor el fet que durant l’esdeveniment es poden votar els pressupostos participatius que per segon any organitza el consistori.

La Fira de la Selva del Camp s’inaugura dissabte amb un homenatge al voluntariat

Cita que permet cohesionar al poble i donar-se a conèixer al territori, la Fira de la Selva del Camp arriba aquest cap de setmana amb un homenatge vogut al voluntariat. L’estrena, prevista per aquest dissabte a les 10.30 hores, anirà a càrrec del cirurgià reusenc Jordi Jara, en representació de l’ONG Open Arms amb la intenció de reconèixer la tasca que estan duent a terme. Alhora, també s’estrenarà espai a la Plaça Major per al voluntariat i productes KM 0. Enguany la cita tornarà a unir el seu vessant artesanal i festiu en format de fira medieval, amb 150 paradistes locals i de la resta del país, i un altre de caire més econòmic, enfocat a les xerrades i trobades d’empresaris i emprenedors del territori amb un espai coworking a la planta superior del Castell.

El caràcter lúdic es focalitzarà al nucli antic, amb concerts que animaran a visitar la fira medieval, acompanyats de diversos food trucks que tindran com referència l’espai La Taverna de la plaça de Sant Andreu. Un punt del poble que acollirà també diverses actuacions musicals per animar l’hora del vermut.

La Plaça Major guanyarà en aquesta edició protagonisme centralitzant el gruix de les activitats programades i on les entitats del poble (que donaran a conèixer les seves activitats als estands situats a l’avinguda Puig i Ferreter) tindran un gran pes. Alhora l’Ajuntament instal·larà una parada on es podran votar les propostes per als pressupostos participatius de l’any vinent.

Entre els actes més tradicionals, destaca la recepció als nounats i nouvinguts al darrer any a la localitat (diumenge 18.00 hores al Castell) així com la representació del grup de teatre Moixera que, conjuntament amb l’escola de música municipal representarà el musical ‘Cors esquinçats’.

Presentació dels equips del CF La Selva del Camp

Imatges de la presentació dels equips selvatans. Fotos: Toni Vera

El Vicepresident de l´FCF i Delegat per Tarragona, Josep Vives, ha assistit a la presentació dels equips del CF La Selva del Camp, acompanyat d’en Josep Antón, sostdelegat de la FCF a l’Alt Camp. L’ambient festiu ha marcat l’acte conduit pel president del club, Mario Jiménez, que s’ha dirigit als 300 jugadors de l’entitat. L’ajuntament de la localitat ha estat representat per en Josep Masdeu, tinent d’alcalde i pels regidors David Lafuente i Albert Torrent. L’acte ha conclós amb la tradicional foto grupal i amb un castell de focs, molt celebrat per una graderia del tot plena.

Presentats els equips del CF La Selva

La salutació a l’equip femení. Fotos: FCF

Foto de família de tots els equips

El vicepresident de la Federació Catalana de Futbol i delegat per Tarragona, Josep Vives, ha assistit dissabte a la presentació dels equips del CF La Selva del Camp, acompanyat d’en Josep Antón, sostdelegat FCF a l’Alt Camp.

L’ambient festiu ha marcat l’acte conduit pel president del club, Mario Jiménez, que s’ha dirigit als 300 jugadors de l’entitat. L’ajuntament de la localitat ha estat representat per en Josep Masdeu, tinent d’alcalde i pels regidors David Lafuente i Albert Torrent.

L’acte ha conclós amb la tradicional foto grupal i amb un castell de focs, molt celebrat per una graderia del tot plena.

La Selva estrena més d’un quilòmetre de tomb de muralles pensat per a caminar i anar en bici

Les autoritats, durant l’acte inaugural de la reforma del tomb de muralles de La Selva. Foto: Tarragona21

La Selva del Camp ha dedicat tota la jornada d’avui a celebrar una de les obres més destacades del mandat, i a nivell urbà, la de més impacte entre els ciutadans, la renovació del tomb de muralles. Es tracta de mes d’un quilòmetre de perímetre que ha estat reformat pensant ens els vianants i en les bicicletes, posant fre als cotxes, però no de manera radical, soterrant els cables de la llum i renovant els serveis, aquelles obres que no es veuen perquè queden colgades sota terra.

D’això es referia l’alcalde, Jordi Vinyals, en l’acte inaugural que culminava tota una jornada dedicada a mostrar el nou atractiu de l’entorn. Un concert de Joan Reig tenia previst cloure la festa aquest vespre.

L’obra “dignifica el nucli antic i va més enllà dels seus propis límits”, destacava Vinyals, un projecte “pensat més per les persones que per als vehicles”, i que ofereix “una nova referència, una visió moderna” de l’entorn, una tendència “que volem traslladar a diferents llocs del nucli urbà”.

El regidor d’Urbanisme, Enric Roberto, posava xifres a la inversió, que ha sumat dos milions d’euros i de la que la Generalitat se n’ha ocupat en un 75 per cent, procedent del Pla de Barris (antiga llei de barris, reactivada els darrers anys). “La zona d’aparcaments s’amplia de 300 places a 600, s’amplien en 2.800 metres quadrats les voreres, passant de 5.200 a 8.600, un 50% més” i es psoa en marxa “més d’un quilòmetre de carril bici” , mentre s’han fet 9.000 metres quadrats de vial de circulació. També s’han plantat 250 arbres i arbustos i s’ha dotat de xarxa de pluvials a tots els carrers, a més d’haver renovat la xarxa d’aigua potable i haver eliminat les barreres arquitectòniques. En definitiva, “hem fomentat la mobilitat a peu i amb bici afavorint que sigui un espai de relació i d’esbarjo on els vehices circulin a baixa velocitat sense posar en perill les persones”.

Finalment, el primer tinent d’alcalde, Josep Masdeu, qualificava de “dia important per a la Selva” la jornada d’avui: “Canviem la pell del poble, respectant elements com els ponts, el castell o l’església, i ens projectem cap el futur”. Masdeu recollia una afortunada expressió del gurú de la productora Mediapro, Jaume Roures, que dijous afirmava en la Jornada empresarial Gresol, celebrada al pavelló, que la història de La Selva del Camp “és una història d’èxit”. Per a fer realitat el projecte ha calgut “molta tossuderia”, insistint a la Generalitat perquè donés suport al projecte.

L’acte ha comptat amb l’assistència també del director territorial d’Agricultura de la Generalitat, Àngel Xifré -alcalde, a més, del poble veí d’Almoster-, que ha agraït la col·laboració institucional que ha fet possible la reforma.

J. Garcia

Jaume Roures: ‘La de La Selva del Camp és una història d’èxit’

Jaume Roures, amb la periodista Natàlia Rodriguez i el director de RAC1 Ramon Rovira. Foto: Cedida

Jaume Roures, el cap visible i ideòleg de Mediapro, ha estat un dels ponents estrella de la jornada Gresol que s’ha organitzat avui a La Selva del Camp. Junt al director de RAC1, Ramon Rovira, han protagonitzat un debat amè sobre els dos models d’èxit, el de l’emissora i el de Mediapro.

Roures ha sorprès l’auditori en afirmar que “la història de La Selva del Camp és una història d’èxit”. No ho deia endebades el gurú de la televisió, ja que des de fa 35 anys hi passa temporades -“dos cops a l’any, una d’elles per fer una calçotada i l’altra, amb la família”, ha detallat-. A La Selva hi té una cunyada. Quan va començar a venir a La Selva feia poc que estava a TV3, on va coincidir amb Tatxo Benet -que fou presentador dels informatius als inicis de la cadena- i amb qui després muntaria Mediapro, que actualment factura 1.900 milions d’euros i és present en 35 països.

Roures ha viscut així el boom de La Selva del Camp en ple període democràtic, amb l’explosió industrial del seu terme, amb l’arribada d’indústries multinacionals i amb el desenvolupament urbanísitc equilibrat que ha conjugat el patrimoni monumental, un cas urbà peatonalitzat i noves àrees residencials situades al mateix casc urbà i no allunyades d’ell, com era l’habitual, creant un model sostenible. Aquests dies, La Selva inaugurarà una de les obres més destacades del mandat, sinó la més destacada: la reforma de l’entorn de les muralles.

Roures ha anunciat a més que al maig de l’any vinent Mediapro celebrarà els seus primers 25 anys de vida a les comarques de Tarragona, on portarà 4.000 professionals del grup en una festa que no ha anunciat on es farà però que apunta que podria ser a PortAventura World.

Mediapro i RAC1, dues fórmules d’èxit

Mediapro ha estat un dels fenòmens d’èxit analitzats avui a la  XVII Jornada Gresol. En els seus inicis eren quatre les persones les que la formaven. Actualment té 9.000 empleats, és present a 35 països, ha multiplicat per cinc el valor comercial del futbol espanyol i l’ha situat al segon lloc del món, només superat per la Premier League anglesa. “Només el 40 per cent del negoci prové del futbol”, ha recalcat Roures; l’altra 60 per cent és cinema, sèries i altres productes d’entreteniment i serveis: “La nostra màxima és millorar el que ofereix el client”, ha afirmat. El seu model executiu “és horitzontal, no vertical, basat en el talent i la creativitat de les seves persones”.

RAC1 és l’altra model analitzat avui. En 18 anys ha passat de tenir 17.000 oients a 900.000, ha explicat Ramon Rovira. La fórmula de l’èxit que l’ha dut a desbancar el líder de la ràdio catalana durant molts anys, Catalunya Ràdio, s’ha basat en “l’actualitat tractada de manera desenfadada, una mica gamberra, l’humor i ser l’emissora del Barça”.

J. Garcia

Una celebració especial dels Tres Tombs estrenarà el nou Tomb de Muralles de la Selva del Camp

A més dels carruatges i cavalleries més habituals al municipi, durant l’edició especial dels Tres Tombs es podran veure diversos carruatges significatius com el carro de Cerveses Damm que la marca barcelonina havia utilitzat en la distribució dels seus barrils de cervesa.

La Selva del Camp viurà aquest cap de setmana dues jornades especials destinades a estrenar les obres de remodelació integral del Tomb de Muralles del municipi, gràcies a les quals s’han renovat completament els serveis, els equipaments i els espais per a vianants en tot l’àmbit que envolta el nucli antic. L’obra és una de les actuacions urbanístiques més rellevants fetes els darrers anys al municipi i ha permès crear també un nou carril bici al voltant del nucli antic, a més de dignificar aquesta zona del poble i de guanyar espais d’aparcament fora del centre històric.

El dissabte 20 els ravals selvatans es convertiran, per tant, en protagonistes de tot un matí d’activitats destinades a la mobilitat sostenible en família. Entre altres activitats, hi haurà demostracions amb bicicletes i vehicles elèctrics, a més d’una xerrada a càrrec de Jordi Escolà, Assessor en mobilitat sostenible–CUÏC. Al punt del migdia es preveu iniciar una ruta històricocultural per tal de donar a conèixer detalls i fets relacionats amb el Tomb de Muralles i, de cara a la tarda, s’ha preparat una gimcana infantil amb bicicleta que es completarà amb un berenar popular amb coca i xocolata.

L’acte oficial d’inauguració s’ha programat per les set de la tarda i la vetllada es completarà amb un concert a càrrec de Joan Reig, que presentarà el seu primer disc en solitari al nou espai polivalent dels Ponts. Els actes es tancaran amb un espectacle pirotècnic organitzat per la Colla de Diables de la Selva.

El plat fort del cap de setmana arribarà diumenge, amb una edició especial dels Tres Tombs, que enguany no es van poder realitzar en les seves dates habituals a causa de les obres del Tomb de Muralles i que s’han volgut celebrar de forma especial amb motiu de la seva estrena.

En aquesta ocasió el tradicional esmorzar i la concentració de carruatges i cavalleries es realitzarà a la zona de l’Hort de la Rasa, al costat del carrer Gandhi, des d’on es farà la sortida de la desfilada cap al raval de Sant Rafael per continuar amb les tres passades habituals per tot l’entorn del nucli antic selvatà.

Aprofitant que es tracta d’una edició especial, la Jove Associació de Sant Antoni de la Selva, organitzadora de la celebració, ha preparat diverses sorpreses i s’espera comptar amb nombrosos convidats especials. Així, a més dels carruatges i cavalleries més habituals al municipi, es podran veure diversos carruatges significatius, com ara un carro de càrrega dels utilitzats en la conquesta de l’Oest americà o el vistós carro de Cerveses Damm que la marca barcelonina havia utilitzat en la distribució dels seus barrils de cervesa.

Les dones del món rural reivindiquen el seu paper en una taula rodona a la Selva del Camp

L’acte té la voluntat de posar en relleu el paper de la dona al món rural i donar visibilitat a la feina que estan fent al capdavant de diferents àmbits.

L’any passat 2.619 dones van  presentar  la declaració agrària a les comarques del Camp de Tarragona. La xifra representa un 31% del total de rendes agràries declarades, el mateix percentatge que les DUI presentades aquest 2018, amb un total de 2.563 declaracions fetes per dones del món rural. La dada serveix de referència per contextualitzar la realitat d’un sector on la dona, tot hi haver-hi estat sempre present, encara queda situada en  un segon terme.

Coincidint amb la setmana de la celebració del Dia Internacional de la Dona Rural, el passat 15 d’octubre, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, juntament amb l’Institut Català de les Dones, han organitzat la taula rodona Emprenedores Rurals, que tindrà lloc demà dimecres, 17 d’octubre, a les 18.00 hores a la sala d’actes del Castell del Paborde de la Selva del Camp.

L’acte té la voluntat de posar en relleu el paper de la dona al món rural i donar visibilitat a la feina que estan fent al capdavant de diferents àmbits. “Encara hi ha molt camí per recórrer i molta feina a fer però les dones estem demostrant que podem tirar endavant projectes importants en l’àmbit rural, no només a nivell particular sinó amb una visió global per projectar i rellançar tot un territori”, explica Pilar Just, una de les participants a la taula rodona. És Presidenta de la D.O. Montsant des de fa tres anys i mig i amb ella al capdavant s’ha professionalitat i projectat a nivell internacional aquesta Denominació d’Origen.  Al marge de la seva tasca a  la DO Montsant, el seu també és un testimoni d’èxit al món rural. Amb estudis universitaris  de  Matemàtica Financera, va deixar feina estable en una multinacional a Barcelona per tornar al  poble natal, Pradell de la Teixeta, on va fundar els Cellers Sant Rafel. El 2003 van sortir les primeres 5.000 ampolles de vi i ara en produeixen 60.000, la meitat de les qual s’exporten arreu del món.

Pilar Just compartirà testimoni amb tres dones més que també s’han fet un lloc en el món rural: Claudia Masdeu, secretària de la Confraria de Pescadors de Cambrils; Ester Gomis, pagesa, productora de fruita seca de Vilallonga del Camp i creadora de la marca Ca Rosset; i Cristina Bundó, que regenta el negoci d’agroturisme Mas Llagostera, al Baix Penedès.

L’acte estarà presidit pel delegat del Govern  a  Tarragona, Òscar Peris.

Diferents empreses explicaran a la Selva del Camp el seu cas d’èxit durant la XVII Jornada Gresol

El vicepresident segon de la Diputació de Tarragona, Josep Masdeu, juntament amb l’alcalde de La Selva del Camp, Jordi Vinyals i el director gerent de la Fundació Gresol, Robert Moragues.

Avui s’ha presentat en roda de premsa a la Diputació de Tarragona el programa de la XVII edició de la Jornada Gresol, una cita econòmica de primer nivell que organitza la Fundació Gresol des de l’any 2001.

El vicepresident segon de la Diputació de Tarragona, Josep Masdeu, juntament amb l’alcalde de La Selva del Camp, Jordi Vinyals i el director gerent de la Fundació Gresol, Robert Moragues, han explicat com van els preparatius d’aquesta edició així com han donat detall del potent cartell de ponents de la trobada.

La Jornada Gresol se celebrarà el dijous 18 d’octubre, al Pavelló Municipal d’Esports de La Selva del Camp i se centrarà en explicar històries d’èxit empresarial. Altres temes que també s’hi tractaran seran sobre ciència, innovació i noves tecnologies i s’explicarà en quina situació econòmica es troba el país de la mà d’un reputat economista, el mediàtic José M. Gay de Liébana, un dels plats forts de la trobada abans del dinar de networking.

Altres ponents de primer nivell que han confirmat la seva participació a la Jornada són Gabriel M. Silberman, el director general del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST); Jordi Urbea, CEO d’Ogilvy Barcelona; Jordi Gallés, president d’Europastry; Ignacio Marull, soci director de PwC Catalunya; Ramon Rovira, director de Negoci Audiovisual del Grup Godó o Jaume Roures, president de Mediapro. Per la seva banda, en la inauguració de la jornada es comptarà amb l’alcalde selvatà, amb el vicepresident segon de la Diputació i amb la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Elsa Artadi.

Cal destacar molt positivament la col·laboració público-privada que s’aconsegueix amb la Jornada i que té per objectiu reforçar tot el teixit empresarial del Camp de Tarragona.

Fins ara, s’han organitzat 16 edicions d’aquestes jornades, en les que han participat com a ponents grans protagonistes de la història econòmica i empresarial del nostre país dels darrers 50 anys i on assisteixen al voltant de 300 empresaris i professionals de la província i d’altres indrets de Catalunya, moguts per la possibilitat de fer networking.

Els col·laboradors

La XVII Jornada Gresol compta amb l’especial col·laboració d’entitats i empreses que fan possible la trobada, com són: l’Ajuntament de La Selva del Camp, la Diputació de Tarragona, CaixaBank, Port de Tarragona, Carbonell Figueras, PwC, Fruselva, Autolica Tarragona, Mollá Rudiez & Oliva, La Vanguardia, Coselva i RAC1.

Inscripcions

Totes aquelles persones interessades en assistir a la Jornada Gresol s’hauran d’inscriure a través de la pàgina web de gresol (www.gresol.org). Cal dir que les persones que hagin assistit en anteriors jornades i actes organitzats per la Fundació Gresol podran gaudir d’un descompte en el preu general de la inscripció.

La Fundació Gresol

La Fundació Gresol és un espai d’intercanvi d’idees, a més d’una excel·lent plataforma que reconeix l’esforç i l’excel·lència de destacades personalitats. Avui en dia, s’ha consolidat com un magnífic fòrum de trobada i debat dels temes d’actualitat amb major incidència en el món econòmic, empresarial, polític i social. Agrupa més de 120 empresaris que representen les firmes més importants del Camp de Tarragona.

La Selva del Camp acull la presentació de l’obra guanyadora de la III Beca Terra d’Ateneus

L’Institut Ramon Muntaner, la Federació d’Ateneus de Catalunya, el Centre d’Estudis Selvatans i l’editorial Afers presenten l’obra guanyadora de la III Beca Terra d’Ateneus ‘La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp 1878-1979’, de Guillem Puig Vallverdú, dimarts 9 d’octubre, a les 19 h al Castell de la Selva del Camp.

A la presentació hi assistiran l’alcalde de la Selva del Camp, Jordi Vinyals, Quim Masdeu en representació del Centre d’Estudis Selvatans, la doctora en antropologia i membra del Grup d’Investigacions en Antropologia de la URV, Montserrat Soronellas, l’autor del llibre, l’historiador Guillem Puig Vallverdú, el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Salvador Casals, i la presidenta de l’Institut Ramon Muntaner i Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, Ma Àngels Blasco.

En aquest volum, Puig repassa un segle d’història de l’associacionisme a la població del Baix Camp, però sense adscriure-la a una simple enumeració d’activitats, juntes i sessions. L’autor ressegueix com es va configurar la societat selvatana dels segles XIX i XX: la constitució d’espais, la transmissió de pautes culturals o el sorgiment de rivalitats i complicitats que permeten al lector fer una aproximació més acurada a les contrahegemonies del poder a la zona.

L’obra és el tercer número de la col·lecció Terra d’Ateneus, que impulsen l’Institut Ramon Muntaner i la Federació Catalana d’Ateneus amb el patrocini de l’Obra Social de la Caixa i el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat. L’edició és a càrrec de l’editorial Afers. La iniciativa de convocar aquesta beca s’emmarca dins el Pla d’Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya.

La col·lecció ‘Terra d’Ateneus’, de l’Editorial Afers, té dos volums més publicats: ‘El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902)’, de l’historiador David Cao (I Beca Terra d’Ateneus, 2014); i ‘L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic’, de Jordi Albaladejo (II Beca Terra d’Ateneus, 2015).

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies