.

.

TOTS 21

Comencen les obres d’arranjament de la pista poliesportiva de l’escola Gil Cristià de la Selva del Camp

Imatge de les obres. Foto: Canal Camp

Aquest passat dilluns van començat les obres d’adequació i condicionament de la pista poliesportiva de l’antiga escola pública Gil Cristià de la Selva del Camp, la proposta guanyadora de la darrera edició dels pressupostos participatius municipals. Els operaris encarregats de l’obra van començar aixecar l’asfalt en visible mal estat pel pas del temps i les poques actuacions de conservació que s’havien  realitzat.

Amb previsió de posteriorment pavimentar donar-ho la zona, fer el marcatge de la pista i condicionar l’entorn per tal que la ciutadania tingui un espai per practicar esport a l’aire lliure i en òptimes condicions. El projecte va ser el més votat de la tercera edició dels pressupostos participatius municipals, celebrats el passat 2019.

Ara bé, l’impacte de la covid-19 va obligar posposar indefinidament la seva execució. En el seu lloc la partida pressupostària de 50.000 euros pels pressupostos participatius es va reconvertir en ajudes directes del consistori per tal de pal·liar els efectes de la pandèmia. Finalment, però, les obres han pogut tirar endavant amb un cost inicial de 41.700 euros i amb una previsió d’execució d’un mes. Així doncs, si tot va segons el previst, les obres estarien enllestides a principis de febrer.

La regidoria de Participació, ja es troba treballant a la quarta edició dels pressupostos participatius. De moment s’ha avançat que s’incrementarà la partida d’un 10%. D’aquesta manera, enguany els veïns i veïnes de la Selva podran decidir a quines accions o actuacions d’interès general destinaran 55.000 euros de les Arques municipals.

Marta Rovira Martínez / Reusdigital

 

La Selva aprova un pressupost per al 2022 de més d’11 MEUR

 

Imatge del plenari de la setmana passada.

El ple de l’Ajuntament de la Selva va aprovar dimecres passat el pressupost del consistori i dels organismes que en depenen de cara a 2022, un exercici al qual es destinaran més d’11.247.000 euros i que estarà marcat per l’inici de les obres de la residència el Vilar. La xifra global és un 16,5% superior al d’enguany. Els comptes van rebre el suport de l’equip de govern, PSC i ERC, i l’abstenció de Junts i la CUP.

Del total per a l’any vinent, 9.640.400 euros corresponen als comptes del consistori, mentre que la resta es reparteixen entre poc més d’un milió d’euros per a la fundació el Vilar que gestiona la residència i 600 mil euros per a l’empresa Prosel, que gestiona el poliesportiu.

Dins del capítol d’inversions, que puja 1.443.000 euros (150.000 més que el 2021), hi figuren les millores al Camí del Rec i altres actuacions destinades al Parc Fluvial de la zona de la Riera, als polígons, al nou dipòsit regulador de l’aigua de l’Ebre i a la prolongació del carrer Doctor Fleming.

També cal tenir en compte que s’incorpora una partida de 55.000 euros per als pressupostos participatius, que es recuperen l’any vinent amb un increment del 10% respecte edicions anteriors.

Alhora, la partida per ajudar a cobrir les necessitats provocades per l’emergència sanitària als selvatans i selvatanes es xifra en 150.000 euros. En aquest sentit cal remarcar que tot i estar previst reiniciar-ne el cobrament aquest gener, el sector de la restauració local estarà exempt del pagament de la taxa d’ocupació de la via pública durant el primer semestre del 2022.

Redacció

 

Coselva participa del nou pla pilot de recollida i gestió selectiva de productes fitosanitaris caducats o cancel·lats

El pla s’ha iniciat aquesta setmana, hi participen un total de 10 cooperatives agràries d’arreu de Catalunya, i es preveu recollir més de 4 tones de fitosanitaris obsolets. Foto: Govern

La directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisenda Guillaumes, juntament amb el responsable de subministraments de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Josep Lluís Escuer, ha presentat avui dimarts, 30 de novembre, a la cooperativa Fruitera de Corbins i Secció de Crèdit SCCL, al Segrià, el nou pla pilot de recollida i gestió selectiva de productes fitosanitaris caducats o cancel·lats, atès que la seva tinença per part dels agricultors no està permesa des de l’entrada en vigor del Reial Decret 285/2021 (11/11/2021).

Des d’abans de la publicació d’aquest Reial Decret, que regula l’emmagatzematge i comercialització dels productes fitosanitaris, el Departament, mitjançant la Subdirecció general d’Agricultura i l’Agència de Residus de Catalunya, i juntament amb  la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), han vingut treballant per a dissenyar l’esmentat Pla pilot, amb l’objectiu de facilitar la gestió i posterior tractament d’aquests residus.

El pla pilot ha començat aquesta setmana, i en ell s’efectua diverses recollides gratuïtes d’aquest tipus de residus en 10 cooperatives d’arreu de Catalunya, en el decurs de les quals, de manera itinerant, un gestor de residus –en concret l’empresa Tradebe-, i tal com s’ha fet avui a Corbins, recull els fitosanitaris gratuïtament gràcies al finançament del Departament. Està previst recollir més de 4.000 quilos de fitosanitaris obsolets o cancel·lats.

Les deu cooperatives participants

Les deu cooperatives participants en la iniciativa són Agrícola el Progrés-Garbí (Malgrat de Mar), Conca de la Tordera (Palafolls), Covides (Vilafranca del Penedès), Grup Cooperatiu Fruits de Ponent (Alcarràs), Fruitera de Corbins (Corbins); Grup Cooperatiu Cevipe (Bellvei del Penedès), Coselva (la Selva del Camp), Celler Cooperatiu de Vila-rodona (Vila-rodona), Soldebre (Tortosa), i la cooperativa Agrícola Catalana de l’Aldea (l’Aldea).

Així, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha volgut posar en valor aquesta gestió conjunta, imprescindible per a fer front als nous reptes que ens marca l’estratègia del camp a la taula (‘Farm to fork’) que ens marquen des d’Europa”. Guillaumes ha subratllat alhora que per aquest motiu “des de la direcció general estem redactant un pla d’ús sostenible de fitosanitaris, que engloba un seguit d’accions, algunes de les quals ja s’estan portant a terme, i marca l’estratègia a seguir en els propers anys”, en la que destaca, entre altres, els grups de treball que s’estan creant per sectors, i en què Administració, experts, tècnics i sector avaluen les problemàtiques dels cultius, els productes fitosanitaris existents, els mètodes de lluita alternativa, i les mancances per a buscar i poder donar solucions a les necessitats a curt i mitjà termini.

I és que des del Departament es vol estudiar i oferir una solució senzilla als agricultors que previngui una mala praxi per la complexitat d’una gestió correcta. I el primer pas per a poder oferir aquesta solució és conèixer l’abast del problema. A dia d’avui es desconeix quin és el volum concret de productes cancel·lats que es troben a les instal·lacions dels agricultors ni la distribució territorial. L’execució d’aquest servei de gestió itinerant permetrà aproximar el volum de productes fitosanitaris pendent de tractar com a residu, executar una primera fase de gestió, divulgar entre els agricultors la nova obligació normativa i promoure el seu compliment, i testar si aquesta recollida itinerant és o no una bona eina de gestió per a implementar en un futur.

Per la seva banda, el responsable de subministraments de la FCAC, Josep Lluís Escuer, ha assenyalat que “la implicació del sector amb el projecte pilot que impulsem junt amb el Departament d’Acció Climàtica demostra el compromís de les cooperatives agràries amb el medi ambient i amb la correcta gestió dels residus que es generen. La cooperativa, com a element aglutinador de la pagesia, facilita determinades transicions ambientals i polítiques de sostenibilitat que, de manera individual, no es podrien implementar”.

Els productes fitosanitaris són eines molt útils per a controlar les plagues dels vegetals i les males herbes. La Unió Europea està realitzant una revisió permanent d’aquests productes per tal d’evitar que es comercialitzin i s’utilitzin aquells que comportin riscos indesitjables per a la salut de les persones o per al medi ambient.  Aquesta revisió s’ha accelerat aquests darrers anys i ha comportat la retirada d’un gran nombre de productes fitosanitaris que utilitzaven els nostres agricultors i que en l’actualitat ja no poden usar. I l’entrada en vigor de l’esmentat Reial Decret 285/2021 suposa un important canvi respecte a la situació prèvia, en què la tinença de productes cancel·lats del registre de productes fitosanitaris no era una infracció administrativa. La gestió d’aquests productes com a residu a títol individual per part dels productors agrícoles té una certa complexitat associada al transport fins al gestor autoritzat i als costos pertinents. Aquests productes envasats restarien en els seus magatzems i han de ser gestionats adientment.

Redacció

 

Gran acollida de la representació especial del Misteri de La Selva per al seu enregistrament

Un moment de l’escenificació celebrada avui

L’emoció de les melodies i dels textos medievals que protagonitzen el Misteri de la Selva ha omplert per primera vegada l’església de Sant Andreu del municipi fora dels dies de la Mare de Déu d’Agost. Mai abans la peça assumpcionista s’havia representat per al públic selvatà més enllà de les dates per a les quals va ser concebut a finals del segle XIV, però l’ocasió era única i irrepetible, donat que es tractava d’enregistrar-la per als arxius de Patrimoni Cultural de la Generalitat i per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Els requisits tècnics de l’enregistrament han fet que aquesta posada en escena del Misteri hagi estat lleugerament diferent de la que acostuma a tenir el 14 i 15 d’agost, quan tota la representació està protagonitzada per la sobrietat i l’intimisme que caracteritza l’obra. Així doncs, el nombrós públic que ha omplert el temple selvatà ha pogut gaudir d’un Misteri més lluminós i viu que mai, amb uns actors carregats de l’energia que els han aportat les tres posades en escena d’aquest 2021 després de l’aturada que es va patir l’any passat.

El fet de poder gaudir del drama assumpcionista selvatà en una data tan poc habitual ha permès comptar amb una nombrosa quantitat de públic que fins ara no havia tingut l’oportunitat de presenciar-lo a l’agost, com és el cas de l’arquebisbe de Tarragona, monsenyor Joan Planellas, que ha estat acompanyat per diverses autoritats locals i comarcals.

 

Les entrades pel concert de Buhos i Arc de Triomf a la Selva del Camp estaran disponibles a partir de dilluns

El pròxim divendres 26 de novembre se celebrarà el concert d’obertura de la Festa Major de Sant Andreu de la Selva del Camp amb els grups Buhos i Arc de Triomf, així com DJ FX Noiz. La cita tindrà com escenari el Pavelló Municipal d’Esports (23.00 hores).

Invitacions per a les persones empadronades a la Selva:

Dilluns 22 i dimarts 23 de novembre, de 10.00 a 14.00 h

Dimecres 24, de 15.30 a 17.30 h

Al Pavelló Municipal d’Esports (màxim 2 invitacions per persona adulta empadronada).

Dijous 25 i divendres 26, venda d’entrades al públic en general de 10.00 a 14.00 h i el dia 26, també de 17.00 a 19.00 h.

Els menors de 18 anys hauran d’accedir al concert amb un major d’edat i amb l’autorització pertinent.

L’aforamet és limitat. Cal recordar que en tots els actes de festa major és imprescindible el passaport Covid i la mascareta serà obligatoria.

Redacció

 

El Misteri de la Selva prepara una representació especial per al seu enregistrament

La peça assumpcionista tornarà a l’església de Sant Andreu el 27 de novembre per tal de ser incorporada als arxius de Patrimoni Cultural. Foto: Cedida

El Misteri de la Selva treballa des de fa setmanes en una nova representació especial dins d’aquest 2021, amb motiu de l’enregistrament d’aquest drama assumpcionista medieval per a l’arxiu audiovisual de les peces catalogades com a Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

La posada en escena es durà a terme el pròxim 27 de novembre, coincidint amb la Festa Major selvatana de Sant Andreu, i implicarà un important desplegament logístic que inclou el desplaçament fins a l’església parroquial d’una unitat mòbil i d’equips de TV3 i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per tal de realitzar i supervisar l’enregistrament.

L’objectiu del Patronat del Misteri és poder tirar endavant la representació amb públic i seguint totes les garanties sanitàries, tal com ja es va fer en les posades en escena del 14 i 15 d’agost, amb tests anti-Covid i mesures especials. En aquest cas, però, es vol que la massa actoral i coral actuïn sense mascareta, per tal que les imatges i els cants es puguin enregistrar i conservar en el seu estat original.

El fet que es tracti d’una posada en escena tan rellevant i que sigui la que ha de passar als arxius de Patrimoni fa que s’estigui treballant per comptar amb el màxim d’intèrprets que hagin participat en el Misteri al llarg dels darrers cicles de representacions. Al mateix temps, s’ha establert un pla específic d’assajos que ha de permetre arribar al 27 de novembre amb el millor Misteri de la història sobre els cadafals de l’església de Sant Andreu.

Des d’aquest dijous 11 de novembre s’ha obert el termini de reserva d’entrades per tal de poder assistir com a públic a aquesta representació especial. Cal fer les reserves a través del correu electrònic elmisteri.selva@gmail.com o bé del telèfon 636 541 532.

Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, el Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya i una autèntica joia del teatre medieval, i va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular a la millor iniciativa artística l’any 1994. El text, anònim, el va trobar l’historiador local Mn. Joan Pié en una llibreta de censals dipositada a l’Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment. La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català. És anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx. Durant els darrers anys ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma, Jerusalem o la Sagrada Família de Barcelona.

Redacció

 

La JNC de la Selva del Camp lliura el Premi Compromís al CAP de la localitat pel seu treball durant la pandèmia

Meritxell Budó, en una imatge d’arxiu en la seva condició de consellera de la Presidència i portaveu del Govern. Foto: Generalitat

Aquest dissabte la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) de la Selva del Camp ha celebrat el ja tradicional Premi Compromís, la seva quarta edició en els 4 anys que fa que la JNC té col·lectiu a la localitat. En aquesta edició s’ha volgut premiar l’esforç i el patiment del món sanitari durant la pandèmia de la Covid 19. Per això l’entrega del guardó ha anat de la mà de qui també va viure aquesta pandèmia des de 1a línia, en aquest cas del Govern com a Consellera de la Presidència, Meritxell Budó, qui ara és la Secretària d’Atenció Sanitaria i Participació del Departament de Salut i també s’ha volgut homenatjar.

Arnau Llambrich, fins fa mesos cap local de la JNC la Selva del Camp i ara cap comarcal de la JNC Baix Camp, ha volgut posar de manifest la importància d’aquest premi i com el col·lectiu local l’ha convertit en ja tota una tradició. El nou cap local de la JNC la Selva, Daniel Massana explicava per què es donava el guardó al CAP, evidenciant la seva gran tasca durant la pandèmia però també d’abans.

Tancava els parlaments d’homenatge al món sanitari Meritxell Budó, agraint la feina del conjunt del sanitaris i explicant com de difícil ha estat la gestió de la Covid però com s’ha treballat de la millor manera possible per a fer-ne front.

Recullia el Premi Compromís Júlia Valero, coordinadora del CAP de la Selva del Camp, Valero ha agrait que els joves hagin pensat en el CAP per a fer-los honor d’aquest premi i homenatge perquè, assegurava, si bé la gestió de la pandèmia no ha estat fàcil, moments com aquest “ens dóna força per seguir fent amb passió la nostra feina”.

Redacció

 

Junts es presenta a la Selva del Camp de la mà d’Elsa Artadi

Elsa Artadi, amb els membres de la junta. Foto: Cedida

Junts per la Selva va presentar dissabte la seva coordinadora executiva local en un acte al Teatre de la Defensa Agrària en el qual van assistir la vicepresidenta i portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, el coordinador de Junts a la Vegueria del Camp de Tarragona, Eusebi Campdepadrós i la coordinadora local de Junts per la Selva, Sílvia Granados. El partit neix amb la voluntat de concórrer a les pròximes eleccions municipals del 2023 i encaren ara la configuració de la llista per aquests comicis amb el dubte de qui encapçalarà la formació.

L’acte va estar molt dinàmic amb la presentació, en primer lloc, per part del grup municipal de Junts a la Selva del Camp del “balanç de dos anys i cinc mesos de mandat municipal”, on el cap de l’oposició Josep Maria Puig, guanyador de les eleccions del passat 2019, va exposar la dificultat d’entesa que tenen amb l’actual equip de govern, on han presentat les 24 mocions al ple de l’Ajuntament i només se n’han aprovat 6, entre les que es destaca les mocions perquè l’Ajuntament de la Selva del Camp “elabori i apliqui un Pla d’Acció Ambiental, per lluitar contra l’Emergència Climàtica i per impulsar la Transició Energètica, per al període 2020-2030” i “aprovi la creació del Pacte Local per a la Recuperació Social i Econòmica en el Pla d’ Acció Municipal per l’emergència Sanitària i la Reactivació Social i Econòmica”, on encara, a dia d’avui, no s’ha aplicat cap política municipal per contrarestar aquestes mancances.

Tot seguit, Daniel Massana, president de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya a la Selva del Camp, va exposar les dificultats generades per un context heretat que compliquen el desenvolupament personal i la generació d’oportunitats de futur. En aquest sentit va dir que “la gran majoria de joves hem crescut i ens hem socialitzat en un context de crisi econòmica i social i, ara, amb la pandèmia de la COVID-19 i les conseqüències econòmiques que se’n deriven, les oportunitats per desenvolupar-se, prosperar i emancipar-se són escasses o estan amenaçades”. En aquesta línia de buscar solucions va donar tot el suport a Junts i es va posar a disposició de Junts per la Selva per treballar per assolir l’objectiu de recuperar l’alcaldia.

Arnau Llambrich, conductor de l’acte, va presentar els membres de la coordinadora executiva local Sílvia Granados, Miquel Angel Bové, Marçal Bargalló i Ricard Lega. La coordinadora local, Sílvia Granados, va explicar perquè Junts per la Selva s’ha constituït. En aquest sentit va dir que “Junts per la Selva del Camp treballarem per recuperar una alcaldia que ERC, enlloc de prioritzar un acord independentista com deien les urnes, va preferir pactar amb el partit del 155 en les dues darreres legislatures, només amb l’objectiu de treure Junts del govern municipal”. També va dir que “Junts és l’únic partit que pot transformar en una república independent aquest país” tot demostrant el suport i lleialtat al president Puigdemont, el dia que es complien 4 anys que van tenir que marxar a Bèlgica per continuar, des de l’exili, el que poques hores abans havia decidit el poble de Catalunya i que Espanya volia impedir amb el cop d’estat del 155.

Per cloure l’acte, la vicepresidenta i portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, va dir que “estic molt contenta d’estar avui a la Selva del Camp. He pogut visitar el vostre poble, passejar pels carrers amb molta gent gaudint de les parades de la Fira i ara, estar present en aquest acte de presentació de la coordinadora executiva local a la Selva del Camp”.

També ha explicat que “Junts per Catalunya, a partir del lema: ‘Junts per fer’ i ‘Junts per ser’ ha transmès el missatge de treballar per “fer” el millor país, “ser” allò que Catalunya es mereix com a poble, que és disposar de totes les eines d’estat i els recursos per ser independent; i fer-ho “junts”. Ha remarcat els lideratges de Carles Puigdemont i de Laura Borràs, destacant les dificultats de la campanya (pandèmia, avals, exili, incerteses) i grans resultats obtinguts en les passades eleccions a la presidència de la Generalitat de Catalunya (de 0 a 32 diputats). Finalment ha volgut enviar un missatge engrescador al centenar d’assistents a l’acte dient que “Junts per Catalunya és l’únic partit que vol fer efectiu el mandat de l’1 d’Octubre. Junts és la nostra manera de treballar. Cohesió. Junts per fer la independència, amb una estratègia unitària per fer possible una Catalunya millor -que no estigui ni ofegada fiscalment, ni reprimida democràticament- i per això necessitem ser lliures.»

 

La Selva del Camp torna a il.lusionar-se amb la tradicional Fira

L’alcalde de La Selva, Josep Masdeu, amb la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, visitant els estands de la Fira. Foto: Tots21

Masdeu, duant la inauguració celebrada al Castell. Foto: Tots21

Torna la Fira de La Selva del Camp a trepitjar carrer després d’haver-se suspès l’any passat degut a la pandèmia, un dels certàmens històrics no només de la regió, sinó de Catalunya, com destacava avui en l’acte inaugural la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó. La Selva torna a poc a poc a la normalitat i la Fira n’és un exponent clar.

L’alcalde, Josep Masdeu, i la presidenta de la Diputació han procedit a donar per inaugurada la Fira en un acte celebrat al Castell del Paborde, amb la presència de nombroses autoritats, amb l’alcalde d’Almoster i director territorial d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Àngel Xufré, entre elles, a més de diputats, senadors i regidors.

Masdeu ha destacat en el seu parlament l’interès municipal ‘de superar la covid amb ambició, tenacitat, treball, valentia, compromís i amb fraternitat, la voluntat d’ajudar els altres, els que es troben en pitjor situació’. Masdeu ha detallat, al repecte, que el consistori seguirà repartint desenes de milers de mascaretes per què les famílies selvatanes s’estalviïn la seva compra, i ha recordat les ajudes a través de Creu Roja i el repartiment de verdures a la gent necessitada a partir de l’hort municipal.

L’alcalde ha recordat que durant la pandèmia l’Ajuntament no ha estat aturat quant a inversions: recentment es posava en marxa i s’inaugurava la millora de la carretera de La Selva a Almoster -amb una inversió de cinc milions d’euros feta per la Diputació-, a més de la remodelació amb bases sostenibles dels carrers i avingudes Joan Domingo i president Companys. Feia memòria l’alcalde que el consistori ha hagut de fer un nou Centre de Dia ja que el de la residència no es podia obrir degut a la pandèmia, i ha apuntat la voluntat futura d’enderrocar un vell edifici del casc antic per esponjar l’entorn de l’església de Sant Andreu. Altrament, es preveu la construcció d’un nou dipòsit d’aigua per poder emmagatzemar l’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona, fet que ampliarà la capacitat en més d’un 25% del volum.

El taller de Coworking, situat al Castell. Foto: Tots21

En tot cas, Masdeu ha subratllat que l’obra més detacada del mandat serà l’ampliació de la residència de la gent gran, que passarà de 55 a 90 places, de les que 20 seran públiques. ‘Ja hi ha més de 50 persones en llista d’espera’, ha recalcat. Es tracta d’una obra valorada en tres milions d’euros que suposa aixecar una planta de l’edifici, que en el seu moment l’Ajuntament ja va preveu quan va planificar l’obra inicial. ‘Un poble que no progressa no té raó d’existir’, rematava l’alcalde.

Al seu torn, la presidenta de la Diputació destacava estar molt satisfecta ‘perquè la Fira estigui on ha d’estar, als carrers, places i al Castell’. Llauradó valorava la ‘diversitat’ d’activitats que presenta el certamen, que concideix en el temps amb la fi de les collites de l’avellana, el raïm i mentre ens trobem en plena collita d’olives i elaboració de l’oli. Justament l’oli del primer raig és de les ofertes més llamineres de la Fira que es pot veure als estands disposats al carrer Major.

Llauradó ha visitat especialment el taller de coworking situat al propi Castell, que rep la subvenció de l’organisme supracomarcal: ‘El que necessitem ara és, sobretot, activitat econòmica i en això destaco la feina de l’Espai Coworking’, ha afirmat.

Acabats els parlaments, ha comitiva de les autoritats ha fet la tradicional passejada amb els estands de la Fira, que s’allargarà fins diumenge a la tarda.

Consulteu la programació en aquest enllaç.

Jaume Garcia

 

Torna la Fira de La Selva del Camp

Finalment, la situació sanitària permet celebrar amb totes les garanties la Fira de la Selva, que retorna presencialment als carrers i places del municipi.

La cita serà aquest cap de setmana del 30 i 31 d’octubre, amb actes ja el dijous, i permetrà viure en tota la seva esplendor -ara bé, seguint amb les mesures de seguretat encara vigents- les moltes propostes culturals, gastronòmiques, artístiques i d’oci que s’han programat per aquests dies, sense oblidar tampoc els actes emmarcats en el vessant econòmic d’un dels esdeveniments més destacats del calendari selvatà.

El programa complet és aquest:

DIJOUS 28 D’OCTUBRE

A les 6 de la tarda, al Castell del Paborde:

ESPAI PROFESSIONAL FIRA 2021. Conferència de la periodista i consultora empresarial, Txell Costa: ‘Treballem bé per viure millor: el canvi de paradigma en l’era postcovid’. Conferència pensada per a tots els comerciants, prestadors de serveis, professionals i pimes del poble, per repensar la manera que tenim de treballar i adaptar-nos a les noves necessitats i costums. Formulari d’inscripció gratuïta www.eltaller.club

(Organitzen: Ajuntament de la Selva del Camp i el Taller Coworking, amb el suport de la Diputació de Tarragona)

DIVENDRES 29 D’OCTUBRE

A partir de les 7 de la tarda, obertura de les atraccions.

DISSABTE, 30 D’OCTUBRE

A les 10 del matí, al Castell, concentració de les autoritats i entitats. La fira serà inaugurada per Noemí Llauradó presidenta de la Diputació de Tarragona. Tot seguit, inauguració de la fira i de l’Espai Professional, amb l’acompanyament de l’Estrella Band.

A les 12 del migdia, visita dels Grallers del ball de diables de la Selva, pel recorregut de la fira.

A 2/4 de 6, al Castell del Paborde.

ESPAI PROFESSIONAL FIRA 2021. ‘Com serem: iniciatives del Camp que ens projecten cap al futur’. Organitzen: Ajuntament de la Selva del Camp i el Taller Coworking, amb el suport de la Diputació de Tarragona.

A 2/4 de 6, a la Plaça Major, Espectacle infantil.

A 2/4 de 7, al Castell; recepció i benvinguda als nounats i nouvinguts al municipi de l’any 2020.

A les 8 del vespre, a la Plaça Major inici cercavila amb l’Estrella Band.

DIUMENGE, 31 D’ OCTUBRE

A les 10 del matí a la zona escolar La Rasa, Cross Escolar. Al finalitzar entrega de trofeus i medalles.

2/4 de 12 del matí, a la Plaça Major inici de cercavila amb la Banda Juvenil de l’Aula Vilalta.

2/4 de 6, a la Plaça Major, Espectacle infantil de la Castanyera.

A 2/4 de 7, al Castell; Recepció i benvinguda als nounats i nouvinguts al municipi de l’any 2021.

A 2/4 de 8 de la tarda, a la Plaça Major inici de cercavila amb la Banda Juvenil de l’Aula Vilalta.

A la Plaça Major en horari de fira: Exposició de productes Km 0 i de proximitat amb la col·laboració de les cooperatives de La Selva del Camp.

Al Castell en horari de fira:

Vota les fotografies pel calendari.
Visita l’espai Coworking
Com som: el comerç selvatà diu molt de nosaltres

Exposició fotogràfica dels comerços i establiments del poble

A la Terrassa del Castell:

Dissabte i diumenge de 12 a 14 h

Chill out i exposició de bicicletes a la terrassa

ALTRES ACTES

Dissabte 6 de novembre a les 22h i Diumenge 7 de novembre a les 19h.: El grup de teatre Moixera de la Defensa Agrària representarà l’obra ‘Els veïns de dalt’,  de Cesc Gay. Per reserva d’entrades els telèfons 626 374 499, 620 066 930 i la venda d’entrades 1 hora abans de la representació.

Obert durant la fira: Fira al Casal Popular La Raconera. Consulteu les xarxes per confirmar tota la programació (@CPlaRaconera)

Divendres, 29 d’octubre, a les 19:45h.: Presentació a l’auditori de Santa Llúcia del llibre ‘El colós de l’anarquisme’, a càrrec del seu autor Jordi Martí.

Dissabte, 30 d’octubre, a les 19h.: Presentació a l’Auditori de Santa Llúcia de l’exposició ‘La Comuna del Camp’. Col·labora: CES

Exposició ‘La Comuna del Camp’ a l’Auditori de Santa Llúcia. Oberta durant la fira. Consulteu les xarxes per confirmar l’horari. Col·labora: CES

7è Torneig Pàdel La Trampa .Fira 2021, del 4 al 7 de novembre, masculí i femení. Tres o quatre categories (segons inscripcions)

Redacció

 

Sal i Pebre: Deliciosos bombons quilòmetre zero de la cooperativa L’Avellanera

Uns autèntics bombons quilòmetre zero que no poden faltar a taula. Foto: Cedida

Enguany les festes nadalenques tindran uns bombons molt interessants a taula. Bombons locals, autòctons, fets amb avellana del territori i elaborats amb la intenció que el vostre paladar en vulgui repetir. La cooperativa L’Avellanera i Secció de Crèdit SCCL -de la Selva Camp- llença una dolça proposta: els seus deliciosos bombons d’avellana.

El bombó d’avellana és un dels productes amb més èxit, durant la temporada d’hivern, de la categoria de Xocolatejas de L’Avellanera. Un regal ideal per endolcir les sobretaules familiars o per afegir a les paneres nadalenques d’empresa. Abel Fernández, director general de L’Avellanera i Secció de Crèdit SCCL explica que «com a defensors del producte de proximitat defensem l’avellana i aquests bombons és una proposta diferent i que entre tot l’equip de l’Avellanera hem treballat» i ha incidit en que «posem el focus en el Nadal, però evidentment volem que el consum d’aquests bombons sigui tot l’any i que no siguin només estacionals. Hem de fer valdre els nostres productes els dotze mesos de l’any». Finalment Fernàndez ha apuntat una novetat de cara a aquest Nadal en l’ampli ventall de productes que comercialitzen «enguany tindrem les avellanes caramel·litzades, estic convençut que agradaran».

Els bombons d’avellana de L’Avellanera, que estan elaborats amb xocolata negra (60%) i avellanes de la seva pròpia cooperativa (40%), es comercialitzen sota la marca Infrusec en pots de vidre de 150 grams i tenen un preu de 3,71 euros.

Balanç del primer trimestre del nou director general

Abel Fernàndez, nou director general i que va començar la seva etapa el mes de juliol passat. Foto: Cedida

Abel Fernández va aterrar el passat mes de juliol a la direcció general de L’Avellanera i Secció de Crèdit SCCL. Tres mesos després d’assumir el càrrec de director general, després d’una dècada en el sector de l’embalatge, Fernández explica que «de tots és conegut que enguany el balanç de la campanya de l’avellana ha estat com la de l’any passat, és a dir, fluixa. Ara bé, el factor positiu és que segons la varietat d’avellana inclús creixem, mantenint el nivell del 2020».

Aposta per reforçar la digitalització

A nivell d’objectius marcats, el director general s’ha marcat diferents objectius a curt, mig i llarg termini «un dels objectius a nivell global el que volem és seguir donant el màxim benefici al soci, mantenint l’esperit de la cooperativa, amb un caire més empresarial, apostant per la digitalització i pels canals on-line de cara al consumidor».

L’Avellanera treballa, des de 1985, per defensar els interessos dels agricultors i la seva activitat a través de la creació d’una gamma de productes d’altíssima qualitat. En l’actualitat compta amb més de 300 socis que cultiven 1.000 hectàrees d’avellanes i 400 hectàrees d’oliveres, amb una producció superior a les 1.000 tones d’avellana i 800 tones d’oliva a l’any.

Sorteig

Els deu primers lectors que envieu un correu a helder.moya@gmail.com rebreu un pot de bombons. Gràcies per ser fidels a ‘Sal i Pebre’ de Tots21.

Sal i Pebre / Helder Moya

 

Solarca celebra a la Selva del Camp els seus 35è aniversari amb la presència del secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat

Imatge de les instal·lacions de l’empresa. Foto: Cedida

Solarca celebra el seu 35è aniversari amb un acte a les seves instal·lacions El Grup Solarca, dedicat a neteges químiques i bufats a nivell mundial, celebra aquest divendres el seu 35è aniversari amb un acte a les seves instal·lacions de La Selva del Camp.

A dos quarts d’onze del matí començarà la part més institucional, que anirà seguida d’una part lúdica i un aperitiu a peu dret. Entre les autoritats que han confirmat la seva assistència destaca el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Alberto Castellanos; la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Treball a Tarragona, Sofia Moya; el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Joaquim Nin; i l’alcalde de La Selva del Camp, Josep Masdeu;

Solarca s’ha consolidat durant 35 anys com un referent en neteges químiques i bufats d’aire i vapor arreu del món, amb presència permanent en 10 països i havent desenvolupat el seu negoci en més de 85. La seva activitat està basada en l’alta especialització del seus serveis, en els sectors químics, petroquímic i energètic, mantenint sempre l’esperit d’expansió internacional.

Redacció

 

Ferit crític a la Selva del Camp després de caure d’una torre elèctrica al Camí de la Montoliva de la Selva del Camp

Imatge d'arxiu d'una ambulància del SEM.

Imatge d’arxiu d’una ambulància del SEM.

Un home ha estat traslladat en estat crític a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona després de precipitar-se des d’una torre elèctrica situada a La Selva del Camp. Segons han informat des de Bombers a Tots21, el primer avís ha estat rebut a les 11:11 hores. A la zona dels fets, situada al Camí de la Montoliva, s’hi han desplaçat dues dotacions de Bombers i dues més del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) de la Generalitat. Entre tots han conseguit estabilitzar el ferit amb maniobres de rehabilitació abans de traslladar-lo. Fonts de l’ajuntament selvatà han assenyalat a Tots21 que la persona era un operari d’una empresa externa al consistori que ha caigut des d’una altura de 15 metres mentre realitzava tasques de manteniment.

Redacció

 

Desmantellen al Camp de Tarragona les primeres dues plantacions il·legals de cànem a Catalunya

Imatge aèria d’una de les plantacions il·legals de cànem desmantellades al Camp de Tarragona. Foto: Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra han desmantellat al Camp de Tarragona les primeres dues plantacions il·legals de cànem a Catalunya. S’han destruït prop de 30.000 plantes i cabdells de marihuana a Vila-seca (Tarragonès) i Mont-roig del Camp (Baix Camp). La policia va detenir dimecres passat els dos responsables de les plantacions i l’empresa que les gestionava –dos homes de 50 i 62 anys- com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública, i també ha denunciat penalment dues persones més –un home i una dona- pel mateix delicte. La investigació es va iniciar arran de les sospites que l’empresa no s’estava dedicant al cultiu del cànem industrial sinó que l’objectiu real era obtenir cabdells per a la seva transformació en CBD (cannabidiol).

Un robatori amb arma de foc i sense permís de l’Agència Espanyola de Medicaments

Els Mossos d’Esquadra van tenir coneixement el 12 de maig passat que una empresa amb seu a la Selva del Camp (Baix Camp) iniciava una explotació de cànem industrial en una finca de Vila-seca. Un cop es va establir la plantació, aquesta va patir un seguit d’episodis violents i, fins i tot en un d’ells, es van produir diversos trets amb arma de foc llarga amb l’objectiu de robar part de la plantació. Els ara investigats també havien iniciat l’activitat de cultiu abans de comunicar-ho a les forces i cossos de seguretat, un requisit imprescindible per iniciar una plantació d’aquest tipus.

Tot plegat va fer estirar el fil i també va permetre constatar que els investigats no disposaven del permís que atorga l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. En aquest sentit, tot i simular que les plantacions eren per cànem industrial, els investigats havien fet constar en un contracte privat amb el responsable de la plantació que l’explotació tindria la finalitat de produir CBD d’ús terapèutic. A més, havien tramitat la sol·licitud de subvencions. La inversió en els propis elements de cultiu, els episodis violents dels darrers mesos o la seguretat privada que tenien contractada, entre d’altres indicis incriminatoris, van desencadenar l’actuació policial.

10.000 plantes a Vila-seca de sis varietats diferents, unes 41 tones

Es van realitzar dues entrades, una en la primera plantació ubicada a Vila-seca i l’altra en la seu de l’empresa propietària a la Selva del Camp. A l’explotació de cànem es van intervenir 10.000 plantes de sis varietats diferents. Aquestes, amb autorització judicial i després de prendre les corresponents mostres, es van portar a cremar. En total, més de 41 tones de plantes. Posteriorment, els investigadors van fer l’entrada a la seu de l’empresa situada a la Selva del Camp. Allà es va trobar documentació de l’activitat de l’empresa que la vincula amb el cultiu i tràfic de marihuana.

Així, en una de les habitacions es va localitzar un laboratori amb una premsa i cabdells en pols amb un pes de prop de 40 quilos. Allà hi havia la logística necessària per premsar la pols de marihuana per a la seva venda. També en l’entrada a l’empresa, els Mossos van localitzar amagats 3.000 euros, bàscules i documentació i mostres de les diverses varietats de marihuana utilitzades. En aquest sentit, en dos estances diferents es van trobar restes del que havien estat plantacions de marihuana interiors.

Entre 15.000 i 20.000 plantes decomissades a Mont-roig del Camp

Amb l’activitat il·lícita acreditada, els investigadors van fer dimecres 29 de setembre les dues detencions i també van prendre declaració a dues persones més com a denunciades penalment. De resultes de la documentació intervinguda a la seu de l’empresa, els agents van portar a terme amb autorització judicial una tercera entrada i perquisició. En aquest cas, divendres a l’altra plantació situada a Mont-roig del Camp, on es van localitzar entre 15.000 i 20.000 plantes més.

La investigació portada a terme a Tarragona suposa el primer desmantellament d’una plantació de cànem industrial per pràctiques il·legals. Fins a dia d’avui, els Mossos havien fet nombroses intervencions en plantacions de marihuana interiors i exteriors arreu de Catalunya amb la desarticulació de grups criminals. Segons la policia, el fet d’utilitzar una plantació de cànem legal per al negoci de la droga pot ser una conseqüència més de la implantació del crim organitzat al territori.

 

La mobilitat entre La Selva, Almoster i Reus viu un canvi radical amb la millora de l’antiga carretera

Alcaldes, presidenta de la Diputació i diputats provincials han inaugurat també el nou carril bici que enllaça La Selva i Almoster. Foto: Tots21

Almoster i La Selva del Camp, però també Reus, han viscut avui una jornada històrica que canviarà la relació entre els tres municipis, facilitant-ne els desplaçaments, especialment a la trama Almoster-La Selva, amb la millora de l’antiga i tortuosa carretera -T-3231 -, una obra feta per la Diputació de Tarragona amb una inversió de cinc milions d’euros i que a més incorpora la primera experiència que fa la Diputació en unir amb carril-bici dos municipis, La Selva i Almoster, en un vial de servei situat paral.lel a la nova trama.

La trascendència de la jornada ha quedat clarament posada de manifest amb el desembarcament d’alcaldes i diputats provincials, que amb la seva presència han donat fe de la rellevància d’una obra que allibera Almoster de l’angúnia de l’antiga carretera, que col.lapçava l’entorn de la plaça principal de la vila, la plaça Josep Rosselló, que millora el servei als selvatans per anar a Almoster i a Reus, i facilita a bona part de la població de Reus -la més situada al nord i a l’oest de la ciutat- anar a La Selva sense haver d’afagar la comarcal C-14. Un ‘tres en un’, un ‘win-win’ per triplicat molt desitjat pels alcaldes de La Selva i Almoster, Josep Masdeu i Àngel Xifré, respectivament, des de feia 20 anys, com ambdós mandataris han recordat en l’acte inaugural, que al seu torn, ha estat especialment cuidat i convertit en una festa popular, amb l’actuació dels gegants i diables de La Selva.

L’acte, que ha inclòs una ruta amb bicicleta en un tram de l’antic traçat convertit en via per a ciclistes i vianants, ha comptat amb l’assistència d’altres representants dels respectius consistoris i dels diputats i diputades de la Diputació Marta Blanch, Imma Costa, Miquel Subirats, Andreu Martín, Carles Pellicer i Sílvia Puerto.

A més d’unir Almoster i la Selva, la carretera dona servei a les urbanitzacions de Castellmoster, el Picarany i el Puig, i a la localitat de Castellvell. Les obres han convertit la carretera en una via ‘més segura, còmoda i sostenible’, ha destacat Llauradó, ja que permet el desplaçament entre els dos municipis en bicicleta. L’actuació ha suposat el condicionament total de la T-3231, ‘amb una circulació mitjana de 1.590 vehicles diaris i que presentava un traçat dificultós’. D’altra banda, el projecte ha inclòs la construcció de la variant d’Almoster, que permet reduir el trànsit rodat per l’interior de la localitat, a més del tram pedalable en part de l’antic traçat de la carretera. Els treballs de millora s’han dut a terme al llarg de 3,7 quilòmetres, amb una inversió de 5M€ per part de la Diputació de Tarragona.

En concret, les obres han suposat l’eixamplament de la carretera fins als 8 metres (6 metres de calçada i 2 metres de vorals), fet que representa una considerable millora per a la seguretat del trànsit en relació a l’anterior via, que feia 4,50 metres d’ample i no permetia el pas simultani de dos vehicles pesants. A això, se li afegien altres problemes, com alguns revolts tancats, canvis de rasant importants i trams inundables. També s’hi han construït tres rotondes, per ordenar i pacificar el trànsit a les cruïlles, a banda del tram pedalable.

Imatge aèria d’un tram de la carretera reformada

Una via més segura i sostenible

En la seva intervenció a l’acte inaugural, la presidenta de la Diputació ha incidit en la millora de la seguretat en aquesta via, així com la conversió de part de l’antic traçat en una via per a bicicletes i vianants per tal de guanyar en sostenibilitat: «L’actuació duta a terme ha donat solució als problemes que tenia aquesta carretera, tot garantint la convivència segura del trànsit i el respecte pel paisatge, i fent una aposta clara per la mobilitat sostenible».

Per la seva part, l’alcalde de la Selva del Camp, Josep Masdéu, també ha volgut posar en relleu l’aposta per la mobilitat sostenible al municipi, i la «convivència de la seguretat amb la sostenibilitat» en aquesta carretera tan transitada, tant pels veïns i veïnes de la Selva com de tota la comarca. Masdéu ha recordat el periple viscut a la Diputació per acoseguir el projecte i ha tingut paraules pel seu anterior president, Josep Poblet.

Àngel Xifré, alcalde d’Almoster, ha recordat que l’ampliació de la carretera era una reivindicació «de fa més de 20 anys, que ha de permetre que els veïns i veïnes d’Almoster puguin gaudir encara més dels serveis que els ofereix la Selva». Almoster té en La Selva el municipi de referència, ja que els alumnes s’hi desplacen diariament per anar a l’institut i tambe els usuaris fan servir el CAP de La Selva com a referent.

Els participants han pogut comprovar in situ la comoditat de l’itinerari ciclable amb un breu recorregut en bicicleta i a peu. Així mateix, han conegut al detall els treballs efectuats al conjunt de la carretera, a través de les explicacions dels equips tècnics de Carreteres, del Servei d’Assistència al Territori (SAT) de la Diputació.

L’alcalde de La Selva, Josep Masdeu, dirigint-se al públic. Foto: Tots21

El públic, durant l’acte inaugural. Foto: Tots21

Durant l’acte d’aquest dissabte, Noemí Llauradó també ha visitat el carrer de Joan Bertran, a Almoster, on s’hi ha realitzat obres de millora, pavimentació i serveis mitjançant el Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona.

La millora dels carrers de La Selva

L’acte també ha inclòs la visita dels carrers del President Companys i de Joan Domingo, a La Selva del Camp, que l’Ajuntament del municipi ha remodelat apostant per la mobilitat sostenible a través de l’habilitació d’un carril bici. Aquesta actuació també ha comptat amb la col·laboració del PAM.

En el cas del carrer Joan Domingo, la despesa total ha estat de 288.000 euros, finançada per l’Ajuntament i la Diputació, on s’hi fet una ampliació de les voreres, el soterrament de línies, nou enllumenat o la creció del carril bici, a més d’eixamplar la vorera.

El segon carrer substancialment millorat ha estat President Companys, on s’hi han invertit 431.000 euros, amb la creació d’una ampla vorera, mobiliari, carril bici, aparcament i arbrat. D’aquesta manera, La Selva amplia els carrils bici i fa més amable i habitable l’entorn. En paraules de l’alcalde, ‘hem de treballar perquè el futur sigui possible i això afecta a l’energia, l’aigua, la formació de les persones i les comunicacions’. La clau de les actuacions fetes a La Selva és ‘socialitzar l’espai públic’, ha conclòs.

Jaume Garcia

 

Dissabte s’inaugura oficialment el tram de la T-3231 entre la Selva i Almoster

Imatge de la carretera, que s’inaugurà oficialment aquest dissabte. Foto: Canal Camp

A principis del passat mes d’agost, la recondicionada carretera T-3231 que uneix la Selva i Almoster es va obrir finalment al trànsit, després de més d’un any de treballs. Ara, i de cara al proper dissabte 2 d’octubre, aquest tram de prop de 4 quilòmetres, així com el seu vial de servei, convertit en una via verda, s’inaugurarà oficialment.

Serà, ha avançat ‘Canal Camp’, amb una cerimònia a la qual assistiran membres del consistori selvatà i almosterenc, i representants de la Diputació de Tarragona, entre les quals hi haurà la presidenta de l’ens, Noemí Llauradó.

Segons el batlle selvatà, Josep Masdeu, la inauguració de dissabte (previst per a les 11:30 hores) inclourà un recorregut entre els dos municipis, una visita al carril bici. Un vermut, actuacions del Seguici de la Selva i inflables per a la canalla, entre altres, són altres dels ingredients de l’acte.

Redacció

 

L’Accents arriba amb 24 actuacions a Reus i concerts a 6 subseus del Baix Camp i el Tarragonès

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Ajuntament

La vuitena edició del Festival Accents (www.festivalaccents.cat) arriba enguany recuperant la força prepandèmica amb 24 concerts i sis subseus del Baix Camp i el Tarragonès que se sumen a la ciutat de Reus que acollirà la meitat de les actuacions. A l’Accents s’hi han afegit enguany Botarell i El Morell, amb dos concerts en cada localitat, que complementen la programació del festival que també arriba a Riudoms, Cambrils, la  Selva del Camp i Mont-roig del Camp.

Avui mateix ja hi ha totes les entrades a la venda, també les dels concerts vermuts que són gratuïts, però caldrà reservar-les prèviament. Tots els espectacles estan a disposició del públic excepte les entrades per a les dues actuacions del Centre Cultural del Morell que sortiran el 24 d’octubre.

El Festival Accents, impulsat per Empenta Cultural i amb direcció artística d’Isaac Albesa, oferirà de nou un recorregut per alguns dels  noms més actuals de la música d’autor dels Països Catalans, entenent el concepte de música d’autor en el sentit ampli, ja que s’hi trobaran artistes  que es podrien englobar dins el món de la cançó catalana i d’altres que se situen dins els paràmetres del pop, el rock o el folk.

La programació completa, amb tots els detalls i els enllaços per la venda d’entrades es pot trobar a la web www.festivalaccents.cat

Els grups i les dates

Els grups que passaran per l’Accents 2021 arriben al festival en molts casos per efectuar l’estrena del disc a les comarques de Tarragona o per realitzar una actuació singular.

Així, entre els artistes que es podran veure durant aquests dos mesos i mig, trobem el nou espectacle de Maria Arnal i Marcel Bagés (Teatre Fortuny, 10 de desembre) on presentaran el seu aclamat segon disc ‘Clamor’; el valencià Xavi Sarrià amb la seva banda  en el concert-projecció ‘Que  no s’apaguen les estrel·les’ amb  convidats  especials (Teatre Fortuny, 27 de novembre); el nou recital en solitari d’Albert Pla (Teatre Bartrina, 15 d’octubre); el duet Ginestà, una de les formacions  amb més seguidors joves del país (Teatre Bartrina, 28 de novembre); la cantautora vigatana de gran projecció internacional Joana Serrat, que presentarà el seu nou disc al Teatre Bartrina acompanyada de la seva banda el dissabte 6 de novembre.

Amb l’objectiu de connectar amb el públic jove, l’Accents porta propostes com ara la de la surienca Beth, que actuarà al Teatre Auditori de Riudoms el 13 de novembre presentant el seu nou  treball ‘Origen’. El dia 24 d’octubre, Riudoms acollirà també l’espectacle Arrels, de Pep Gimeno ‘Botifarra’, on el ‘cantaor’ valencià oferirà  la seva proposta d’una forma molt més propera i despullada del que és habitual. A la Selva del Camp tindrem l’oportunitat d’escoltar un dels grans de la cançó. Toti Soler i Gemma Humet  actuaran al Castell del Paborde el 20 de novembre, amb l’espectacle Petita Festa, que entre altres incorpora diverses cançons de l’Ovidi Montllor. Abans (23 d’octubre), al mateix espai, Magalí Sare i Manel  Fortià  presentaran el primer disc  enregistrat per aquest duet: Fang i núvols.

On també s’escoltaran les cançons de l’Ovidi Montllor serà al Teatre Auditori del Morell la nit del divendres 22 d’octubre, que comptarà  amb  l’espectacle d’homenatge  i reivindicació  del cantautor d’Alcoi amb el grup Ovidi 4, reforçat en aquesta ocasió amb Toti Soler, guitarrista que va acompanyar durant bona part de la seva trajectòria l’Ovidi.

Al Jardí Botànic de Botarell, població que s’estrena enguany a l’Accents, hi actuarà el cantant i guitarrista del Vendrell, Pemi Rovirosa,  amb el seu primer disc  en solitari Vida. El component de Lax’n’busto actuarà  en aquesta població liderant un grup format per sis  músics més. El segon concerts de l’Accents a Botarell tindrà lloc la  tarda del diumenge 17 d’octubre amb la tortosina Montse Castellà, que torna al festival per quart cop per presentar el  disc Salicòrnia. A Mont-roig del Camp, l’Accents hi aterrarà de nou després del parèntesi de l’any passat amb el concert vermut de Gessamí Boada, el 10 d’octubre a les 13h a la plaça Mossèn Gaietà Ivern.

Per últim, Cambrils acollirà tres actuacions de l’Accents 2021. El diumenge 24 d’octubre a la Cripta de l’Ermita hi haurà l’homenatge a la cantautora Cecilia amb l’espectacle de Lídia Pujol acompanyada de Marina Garcés titulat ‘Conversando con Cecilia’; l’actuació de Lia Sampai (21 de novembre) presentant el seu primer disc  i també el concert tast de vins amb els vins de la DO Catalunya amb la cantant de Vinyols Monkey Jane, el divendres 19 de novembre.

Concert inaugural i concerts  vermut

El concert inaugural de l’Accents el protagonitzarà Ricky Gil & Biscuit als Jardins de la Casa Rull el divendres 1 d’octubre a les 20.30h, en una actuació on el component de Britghon 64 presentarà el seu primer disc en solitari cantat íntegrament en català, ‘Infinites  rutes invisibles’. A la Casa Rull també hi haurà com és tradicional els 3 concerts vermut que  són gratuïts, però cal reservar entrada a www.entradium.com. En aquesta ocasió s’hi podran escoltar el cantautor Rampaire (16 d’octubre), de la Ràpita, amb el seu nou disc; la guanyadora del Portautors 2020, la barcelonina Patricia Atzur (2 d’octubre), i el grup de Castelló Nereu i les Bésties Marines (9 d’octubre).

Torna el cicle ‘Som flamencs’

A banda, l’Accents incorpora per segona edició,  després de la bona acollida de l’any  passat,  el cicle ‘Som flamencs’, amb tres propostes que  es  podran escoltar a Reus  i El Morell i on es repassaran algunes de les propostes més trencadores del flamenc que es  fa a casa nostra. En aquesta ocasió el grup Los Aurora (Teatre Fortuny, dissabte 16 d’octubre) en un concert co presentant amb l’Associació de Concerts de Reus que enguany celebra el seu centenari; l’actuació de la catalana Queralt Lahoz (El Morell, 5 de novembre) i el duet de flamenco i jazz Pedro Javier González i Horacio Fumero (Casa Navàs de Reus, 30 d’octubre).

Concerts a la Casa Navàs

Una  altra de les novetats de l’edició 2021 de l’Accents és la incorporació d’un nou espai on es realitzaran 2 actuacions. Es tracta de la Casa Navàs, la joia modernista de Reus  situada a la plaça del Mercadal, que acollirà les actuacions del cantautor pop Joan Colomo i la del duet de flamenco jazz Pedro Javier González i Horacio Fumero.  Es tracta de dos concerts  amb un aforament  reduït a 60 persones que  si la climatologia  ho permet, es faran a la terrassa de la Casa Navàs o bé a l’interior de l’antiga botiga d’aquest edifici de Lluís Domènech i Montaner.

Més patrocinadors i nous col·laboradors

L’Accents 2021 està organitzat per Empenta Cultural i compta amb el suport de  l’Ajuntament de Reus i els ajuntaments de Riudoms, la Selva del Camp, Botarell, El Morell, Cambrils i  Mont-roig del Camp; la Diputació de Tarragona, el Departament  de Cultura de la Generalitat. L’Accents  també és possible gràcies als patrocinadors privats que fa temps que confien en el projecte  com és el cas de Vermut Miró, present des de la  primera edició i la  DO Catalunya i la DOP Siurana que s’hi van sumar  posteriorment.  Enguany, però, l’Accents compta amb la incorporació de  dues noves empreses, la cooperativa Cadí, amb una aposta decidida també per la cultura, i l’empresa  constructora de la Selva  del Camp,  Constècnia, que també ha cregut en  el projecte que  representa  l’Accents  i que pretèn dota aquestes poblacions del  Camp de Tarragona d’una programació digne  i  que  pugui atreure el públic de les nostres comarques i també d’altres indrets del país. Des de l’Accents, Isaac Albesa, destaca “la importància de les institucions des de la primera edició i també  les  empreses que han  confiat  en  la  nostra proposta i s’hi han volgut  sumar. Sense aquestes col·laboracions, no seria possible el festival”, ha explicat.

La darrera novetat de l’Accents és la col·laboració amb la Fundació Privada Reddis que farà  que 40 parelles lingüístiques que participen al programa Voluntariat per la Llengua del Centre de Nornalització Lingüística puguin assistir de franc  a quatre dels concerts de l’Accents que  tindran  lloc al Fortuny, al Bartrina i al Jardí de la Casa Rull.

Redacció

 

Comença la cinquena temporada del programa radiofònic ‘Espurnes… de llengua’

El programa ‘Espurnes… de llengua’ torna en el seu format habitual aquest setembre i ja compleix cinc temporades en antena des que va iniciar les emissions el gener de 2018 als municipis de l’Hospitalet de l’Infant i de la Selva del Camp. A Ràdio Cambrils, on ja s’hi havien fet programes sobre llengua fa uns anys, es van poder renovar les col·laboracions amb aquest mitjà local i aquesta ja serà la tercera temporada en què també s’hi emet ‘Espurnes… de llengua’.

La nova temporada s’estrenarà amb l’edició de l’Hospitalet de l’Infant, el 20 de setembre, i l’endemà mateix, el 21, es reprendrà el programa a la Selva del Camp. La tècnica del Servei Comarcal de Català del Baix Camp, Jenina Cases, s’encarregarà de l’edició de l’Hospitalet de l’Infant, al costat d’Estrella Botello, i de la Selva del Camp, amb Toni Mateos. D’altra banda, la responsable del Servei Local de Català de Cambrils, Helena Martínez-Ferreruela, junt amb Marga Mallol o Adrià Muñoz, conduirà el programa a Ràdio Cambrils, que començarà la temporada el 28 de setembre.

‘Espurnes… de llengua’ presenta un format breu, i s’hi tracten qüestions i recursos relacionats amb la llengua que són d’interès general. La terminologia, l’ortografia i la gramàtica del català són alguns dels pilars del programa, on també s’hi comenten les novetats i les activitats que s’ofereixen des del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Reus. Els primers programes, a banda de presentar els serveis del CNL de Reus i l’activitat que s’hi duu a terme, seran sobre algunes qüestions ortogràfiques i sobre certes polèmiques lingüístiques que han tingut lloc durant el juliol i l’agost, mesos en què no hi ha hagut programa.

‘Espurnes… de llengua’ s’emet cada dilluns a les 12 h per Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i cada dimarts a les 11.45 h per Ràdio la Selva. Els dimarts a les 12 h també s’emet per Ràdio Cambrils, però en aquest cas es fa de manera quinzenal. Podeu recuperar alguns podcasts de la temporada passada a https://www.cpnl.cat/xarxa/cnlreus/programes-de-radio/ o des del Facebook del Servei Comarcal de Català del Baix Camp (@SCCBaixCamp), on setmanalment també hi trobareu les referències als programes.

Redacció

 

Comença el curs 2021-2022 a la Selva del Camp, amb molta experiència adquirida

El curs 2021-2022 per l’Abel Ferrater està ple de reptes, però també de projectes engrescadors. Foto: Canal Camp TV

Comença el tercer curs en pandèmia, però les imatges d’aquest passat dilluns han estat molt diferents de les de fa exactament un any. Per descomptat, s’han vist mascaretes a l’entrada dels centres escolars, però no control de temperatura ni tampoc gel hidroalcohòlic. L’experiència adquirida el curs passat, el primer complet amb restriccions, juntament amb la millora dels indicadors sanitaris, han permès flexibilitzar algunes de les mesures que van marcar el curs anterior.

Així s’ha viscut el retorn a les classes a l’Abel Ferrater. Al punt de les 9 del matí, l’equip docent del centre ha obert les portes i ha donat la benvinguda als menuts i menudes que s’han afanyat a entrar i retrobar-se amb els seus amics després de dos mesos i mig de vacances. Els nous horaris, les assignatures o els exàmens han tornat a ocupar les converses en aquest primer dia. Tot plegat, amb un bon grapat de nervis.

L’Abel Ferrater enfronta un nou curs amb canvi en la seva direcció. Violeta Cristià serà, durant aquest curs i de manera provisional, la màxima responsable del centre, i donarà continuïtat al pla de treball engegat per l’anterior directora, Lola de María. Al marge del projecte pedagògic, bona part dels esforços d’enguany s’han centrat a seguir implantant els protocols antiCovid que, tot i ser més laxes, segueixen estant presents. En aquest sentit, les entrades a l’escola continuen sent esglaonades (tot i que es redueix el temps de mitja hora a un quart d’hora), les ràtios d’alumnes per aula es mantenen i la mascareta segueix sent obligatòria amb una única excepció: l’hora del pati.

El curs 2021-2022 per l’Abel Ferrater està ple de reptes, però també de projectes engrescadors. El centre té previst desplegar un nou programa d’innovació pedagògica de l’assetjament escolar proposat des de la Generalitat, que s’afegirà als ja consolidats a l’escola com el del foment del consum de fruita, o les competències bàsiques. Amb la millora de la situació, des de l’Abel Ferrater s’espera recuperar la presencialitat de moltes d’aquestes iniciatives, que fins ara eren eminentment telemàtiques.

Les mateixes sensacions s’han pogut palpar al col·legi Sant Rafael, que ha donat inici a un curs de la llar d’infants, infantil i primària amb millors garanties que l’any passat, però amb la il·lusió intacta de seguir apostant pel seu projecte educatiu. Els alumnes, ja fos patinet, a peu o en cotxe, utilitzant el ja consolidat carril kiss&ride, han estat rebuts pels professors que els acompanyaran, durant els propers mesos, al llarg del seu camí formatiu. Els nervis, novament, han fet acte de presència, però s’han esvaït ràpidament per les ganes de tornar a veure’s amb els seus amics i fer algunes de les seves activitats i assignatures preferides.

El relaxament d’alguns dels protocols marcaran aquest curs; un curs que vol ser el de l’inici al retorn de la normalitat. Sigui com sigui, durant aquests mesos els petits han donat una autèntica lliçó de bon comportament.

De cara a aquest curs, des del Sant Rafael se seguiran implantant els veterans projectes que el centre porta promovent des de fa anys. Entre ells, la promoció de noves maneres d’ensenyar més enllà dels llibres de text, les comunitats d’aprenentatge, on els pares participen de manera activa amb el professorat, així com altres de més concrets, com l’estudi de l’arquitectura del Convent de Sant Rafael. Es tracta d’un treball que es realitza a partir de 4t de Primària per tal de descobrir la història que s’amaga rere l’entorn en el qual estudien els infants, catalogat Bé Cultural d’Interès Local.

Redacció

 

La Selva compra un immoble per esponjar el nucli històric

Imatge de l’immoble que s’ha d’enderrocar. Foto: Canal Camp

En els pròxims mesos el nucli antic de la Selva veurà resolt un dels punts més conflictius dels seus carrers amb la unificació de l’amplada del carrer de l’Abadia, en el tram conegut com el carrer de l’Església. L’ajuntament ha arribat a un acord amb el propietari de l’immoble, ubicat al número 16 d’aquest carrer, per tal de procedir al seu enderroc. L’habitatge, que presenta un avançat estat d’abandonament pels anys que porta en desús i amb una teulada pràcticament ensorrada, serà adquirit ben aviat pel consistori selvatà amb la finalitat d’enderrocar-la i proporcionar més amplitud a aquesta donant continuïtat a la placeta ja existent. Es preveu que aquesta actuació doni una nova perspectiva del carrer de l’Abadia, millorant l’habitabilitat de veïns i veïnes i donant més visibilitat a la façana de l’Església de Sant Andreu.

Segons el regidor d’Urbanisme, Enric Roberto, aquest «esponjament» del centre històric ha estat possible gràcies a un acord de compra «per un preu molt baix». Un cop formalitzada la compra-venda de l’immoble, es començarà a treballar en el projecte d’enderroc de l’immoble, amb la intenció d’iniciar les obres abans de final d’any.

Redacció