TARRAGONA 21

En situació estable l’home a qui han disparat a casa seva a La Selva del Camp

Una persona va resultar ferida en ser disparat a la cama dins de casa seva al carrer Major de La Selva del Camp, segons ha sabut Tarragona21.

Els fets van passar aquest dimarts a la tarda quan uns individus van entrar a l’habitatge d’un home i li van disparar amb una arma de foc a la cama i al braç i un tret el va impactar, segons han confirmat els Mossos d’Esquadra. També van disparar el seu gos, que va resultar ferit. Després van fugir.

Sembla ser que els qui van disparar, dels qual no ha trascendit el nombe exacte, coneixien la víctima, que va ser traslladada a l’Hospital Sant Joan de Reus. La víctima es troba en situació estable, segons han informat a Tarragona21 fonts hospitalàries. No es tem per la seva vida. Els Mossos van rebre l’avís a les 19:15 hores. S’ha fet càrrec de la investigació l’àrea Criminal dels Mossos d’Esquadra.

Redacció

De Valdivia a la Selva del Camp

Imatges de Santiago i Valdivia, buides, un cop declarat a Xile l’estat d’emergència pel coronavirus. Foto: Arnau Martínez

Disposat a viure una experiència enriquidora, el periodista Arnau Martínez va viatjar a Xile el passat mes de febrer. No tenia cap pla establert. Curiós com és, tombaria sense pressa a la recerca d’històries i personatges. I així ha estat, fins que la propagació del coronavirus ho ha canviat tot. «He tornat per voluntat pròpia, però no ha estat fàcil», explica ja instal·lat a la Selva del Camp, on s’ha confinat amb la família. «Allà de seguida es van prendre mesures preventives, tot i que s’havien detectat pocs casos positius», subratlla.Accediu a l’artice complet en aquest enllaç.

Reusdigital.cat

La Selva tanca totes les oficines municipals contra l’expansió del coronavirus SARS-CoV-2

Imatge de l’Ajuntament de la Selva del Camp. Foto: Cedida

Seguint els protocols desenvolupats per les autoritats sanitàries, l’Ajuntament de la Selva del Camp ha decidit incrementar les mesures preventives acordades els darrers dies contra l’expansió del coronavirus SARS-Cov-2 i la malaltia del Covid-19.

És per això que s’ha decretat el tancament de tots els serveis presencials d’atenció al públic i de les instal·lacions municipals, mantenint l’atenció telefònica i telemàtica en tots els casos on sigui possible i, en el cas de requerir-se atenció personalitzada, aquesta serà a través de cita prèvia.

Per altra banda, ha quedat finalment ajornat el concert «El violoncel de Pau Casals» i s’han cancel·lat tots els serveis presencials del poliesportiu municipal, l’edifici de l’Hort d’Iglésies, el Castell i l’Oficina de Turisme, restant només oberta la comunicació telefònica o telemàtica. Les restriccions també afecten al servei de la sala de vetlles, que ha vist limitat el seu aforament a un màxim de deu persones de forma simultània.

En el cas de la residència el Vilar, s’ha decidit tancar totalment el servei de centre de dia i es restringeixen les visites als residents.

Aquestes mesures se sumen a les preses durant els darrers dies, en les qual es contemplava la suspensió de la Festa de l’Arbre prevista per aquest diumenge, l’aturada de totes les activitats de l’àrea de Formació al centre Gil Cristià (dansa, pintura, ceràmica…) i l’escola d’idiomes des d’aquest divendres; a més del tancament de l’escola de música, el Pla de Transició al Treball (PTT) i el servei de les dues escoles bressol municipals, Anna Frank i el Poniol.

També es va suspendre el musical que anualment prepara l’escola de música conjuntament amb els centres educatius locals i la festa dels Tres Tombs.

Pel que fa a l’esport, havien quedat suspeses les activitats infantils dirigides del pavelló, així com també el torneig de l’Amistat de Taekwondo, mentre que l’àrea d’Atenció Social va decidir tancar el Casal d’Avis municipal.

Un cop més i malgrat la dificultat que comporten algunes mesures, des de l’Ajuntament de la Selva es demana a totes les veïnes i veïns seguir al peu de la lletra els consells de les autoritats sanitàries, incrementar al màxim les mesures preventives i la higiene, així com evitar els contactes innecessaris i caure en situacions d’alarmisme.

Centres de treball afectats pel decret:

AJUNTAMENT

Tancat. Atenció telefònica, per correu electrònic o seu electrònica.

JUTJAT DE PAU

Tancat. Atenció telefònica, per correu electrònic o seu electrònica.

PAVELLÓ POLIESPORTIU – CAMP D’ESPORTS

Tancat – Atenció telefònica

BIBLIOTECA

Tancada – Atenció telefònica

ORIENTADOR LABORAL

Tancat – Atenció telefònica

CASTELL – OFICINA DE TURISME

Tancat – Atenció telefònica, correu electrònic o seu electrònica

RESIDÈNCIA PÚBLICA EL VILAR

Tancat el Centre de dia i restringides les visites.

BASE

Tancat – Atenció telefònica general

COMAIGUA

Tancat – Atenció telefònica general

AUDITORI DE SANTA LLÚCIA I CASAL DEL NUCLI ANTIC

Tancats

ESCOLES BRESSOL

Tancades

ESCOLA DE MÚSICA

Tancada. Atenció telefònica

CENTRE DE FORMACIÓ GIL CRISTIÀ

Tancat. Atenció telelònica

CASAL D’AVIS

Tancat

 

La Selva suspèn la Festa de l’Arbre i els Tres Tombs i tanca les escoles municipals

L’Ajuntament deixa obert el pavelló, però suspèn les activitats infantils. Foto: Cedida

A partir de les indicacions i de les mesures iniciades per les autoritats sanitàries d’administracions superiors, l’Ajuntament de la Selva del Camp ha adoptat diversos acords de caràcter preventiu davant l’expansió del coronavirus SARS-CoV-2 i de la malaltia del Covid-19 que ocasiona.

La més immediata és la suspensió de la Festa de l’Arbre prevista per aquest diumenge, així com l’aturada de totes les activitats de l’àrea de Formació tant al centre Gil Cristià (dansa, pintura, ceràmica…) des d’aquest divendres 13 fins al 30 de març, amb possibilitat de prorrogar la decisió en funció de les indicacions de les autoritats sanitàries.

En l’àmbit educatiu, seguint les decisions del departament d’Educació per als centres escolars, queden suspeses també a partir de demà les classes de l’escola música, l’escola d’idiomes, el Pla de Transició al Treball (PTT) i el servei de les dues escoles bressol municipals Anna Frank i el Poniol. De la mateixa manera, s’han aturat els assajos del musical que anualment prepara l’escola de música conjuntament amb els centres educatius locals i s’ajornen les representacions previstes per l’últim cap de setmana de març i el primer d’abril.

També queda ajornada la festa dels Tres Tombs, programada pel dia 29, i es treballa per intentar recuperar-la de cara a la tardor.

En l’àmbit de Joventut, queden cancel·lades totes les activitats del Casal Jove, tot i que l’àrea de Cultura manté el concert de petit format «El violoncel de Pau Casals» programat per aquest diumenge. També es manté oberta la biblioteca municipal, tot i que queden cancel·lades les activitats de la biblioteca infantil fins a final de mes. Per altra banda, però, es manté el taller de creació literària i el club de lectura d’adults previstos per la pròxima setmana.

Pel que fa a l’esport, s’ha deixat en mans de cada club que es mantinguin els entrenaments dels seus equips a porta tancada, però les competicions queden supeditades als acords de cada federació. Pel que fa a les instal·lacions del poliesportiu municipal, es mantindrà obert al públic però queden suspeses les activitats infantils dirigides que promou l’Ajuntament, així com també el torneig de l’Amistat de Taekwondo.

L’àrea d’Atenció Social manté les mesures que ja s’apliquen des de la passada setmana en l’àmbit de la residència i el centre de dia el Vilar. Concretament, estan restringides les visites, amb obligació de desinfectar-se les mans a l’entrada i sortida, i el centre de dia es reserva només per als usuaris habituals. En el cas del Casal d’Avis municipal, també quedarà tancat a partir de demà.

Malgrat la notable complexitat de la situació, des de l’Ajuntament de la Selva es recorda que totes aquestes mesures són de caire preventiu i es demana a tots els convilatans i convilatanes que actuïn de forma responsable, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries i evitant caure en situacions d’alarmisme.

Festa de l’arbre a la Selva del Camp

Cartell de la festa

Caminades populars des de l’ANA amb la col·laboració de l’Arítjol i la Creu Roja

Nivell avançat a les 8 del matí i nivell inicial/familiar a les 8:30h. A les 10:30h hi haurà un esmorzar popular a l’ANA (C/ Gandhi).

Plantada d’arbres i verdura. Inflable i taller de reciclatge, amb compost de Secomsa, pels més petits.

Del 9 al 13 de març, de 17h a 18h, visita l’exposició orgànica cedida per l’Agència de Residus a l’ANA.

 

Presentació del llibre ‘Els aplecs a Paretdelgada’ a l’Arxiu de Reus

Cartell de la presentació del llibre Els aplecs a Paretdelgada

L’Arxiu de Reus acollirà aquest pròxim dimecres dia 11 de març la presentació del llibre «Els aplecs de Paretdelgada», editat per Carrutxa. L’acte compta amb el suport de l’Institut Municipal Reus Cultura, l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal del B aix Camp.

Carrutxa ha optat per tirar endavant la publicació després de seixanta anys dels fets perquè la història dels sis grans aplecs a l’ermita de Paretdelgada van ser manifestacions de cultura popular en excel·lència, per la presència de sardanes, castells i la cançó de protesta.

La presentació del llibre anirà a càrrec de Joaquim M. Masdeu, el seu autor, i també de Rafael Català, responsable del pròleg, a més de Raquel Ferret, per part de Carrutxa. La publicació permet conèixer i reflexionar sobre la resistència cívica i cultural en un moment en què es volia reafirmar la identitat cultural dels Països Catalans davant un règim repressiu.

El llibre parla de com a final dels anys cinquanta i principis dels seixanta afloren diferents propostes, el moviment obrer pren força i apareix el fenomen de la nova cançó i molts altres elements que evidencien la voluntat de resistència cultural i defensa de les llibertats nacionals. En aquest context, els aplecs de Paretdelgada a la Selva del Camp són una mostra d’aquesta voluntat de fer país després de l’intent, per part del règim franquista, d’abolir qualsevol rastre de la llengua i la cultura catalanes.

 

La Selva aprova un pressupost de més de 9,6 milions d’euros

El ple de l’Ajuntament de la Selva ha aprovat el projecte de pressupostos de l’exercici de 2020 per un import total de més de 9,6 milions d’euros, entre els comptes del consistori, de la residència pública el Vilar i de la societat municipal que gestiona els equipaments esportius locals, Prosel.

Concretament, poc més de vuit milions corresponen als comptes consistorials, mentre que Prosel gestionarà prop de 650.000 euros i l’organisme autònom de la fundació pública el Vilar comptarà amb una mica més d’un milió d’euros per la pròxima anualitat.

La xifra segueix la línia pressupostària executada aquest 2019 i contempla una inversió real de 637.000 euros, quantitat que vol ser de contenció de cara a assumir el repte que suposa l’ampliació de la residència de gent gran el Vilar de cara a 2021 i que es considera el projecte de més envergadura d’aquest mandat per part de l’equip de govern.

Els números corresponents a l’exercici que arrencarà en un parell de setmanes preveuen una despesa de 3,1 milions d’euros en l’apartat de Béns i Serveis, dins del qual s’inclouen les festes, les activitats culturals, les ajudes socials o el funcionament habitual dels serveis municipals, com ara la gestió de la nova depuradora, que d’entrada pagarà l’Ajuntament per després rebre els diners per part de l’Agència Catalana de l’Aigua. Una altra partida notable també són els 2,8 milions d’euros que s’endurà el capítol de personal.

Pel que fa als ingressos, la partida més important correspon als 3,1 milions d’euros de les entrades per impostos directes, els gairebé dos milions d’euros de les transferències corrents (subvencions i ajudes), així com els 1,3 milions que arribaran gràcies a les taxes i preus públics. També s’incrementen els ingressos patrimonials, que superen els 600.000 euros i seran més del doble que els d’enguany per l’entrada dels diners de l’ACA destinats a la gestió de la depuradora i s’hi afegeix una entrada important de capital de més de 600.000 euros per alineació d’inversions fruit de la venda de terrenys en les zones industrials municipals.

A banda dels pressupostos de 2020, la sessió plenària també ha donat llum verda a l’últim tràmit per ampliar la zona industrial de Macresac, així com a l’aprovació provisional d’una modificació puntual de les normes subsidiàries que ha de permetre construir més habitatge social a la zona de l’eixample, entre altres qüestions de caràcter administratiu.

 

La Selva crea un reglament de participació per millorar la relació entre veïns i consistori

El document, que vol implicar més els selvatans i selvatanes en la presa de decisions municipals, ha entrat en l’última fase de redacció. Foto: laselvadelcamp.org

La nova àrea de Participació de l’Ajuntament de la Selva del Camp enllesteix la darrera fase del nou reglament de participació ciutadana del municipi, una eina amb la qual es vol establir una relació més directe i àgil entre la ciutadania i el consistori tant en les qüestions del dia a dia com en la presa decisions importants d’interès municipal.

Després d’elaborar unes primeres bases i de redactar un esborrany de proposta durant els mesos d’estiu, les línies generals del reglament es van sotmetre a debat amb diverses trobades amb les entitats municipals. A partir d’aquest punt també es va obrir la presentació d’idees als grups polítics del consistori, així com a les veïnes i veïns en general, de manera que fins al passat 30 de novembre va estar obert un procés participatiu per tal de recollir opinions o peticions a afegir en el text final.

El conjunt que propostes se sotmetrà ara a una valoració final amb els diversos grups polítics municipals amb l’objectiu que pugui ser aprovada en la pròxima sessió plenària amb el màxim consens possible.

La idea del nou reglament és que estableixi les condicions i els mecanismes que s’han de seguir a l’hora d’implicar els veïns i veïnes en la presa de decisions locals, però també de quina manera una persona o entitat podrà presentar peticions, queixes, reclamacions, suggeriments, així com realitzar consultes o, fins i tot, demanar l’ús de locals,equipaments i espais municipals.

 

La Selva del Camp acull un concert de cant i orgue per la Festa Major de Sant Andreu

Cartell de la presentació del concert d'orgue i cant

Cartell de la presentació del concert d’orgue i cant

Amb motiu de la Festa Major de Sant Andreu que se celebrarà demà, dia 29 de novembre, a la Selva del Camp el municipi ha organitzat un concert d’orgue i cant. L’acte tindrà lloc a l’Església de Sant Andreu Apòstol i anirà a càrrec del contratenor Oriol Rosés i de Jonatan Carbó, que es posarà a les mans de l’orgue. Val a dir que el concert és altament recomanable i, a més a més, és un acte gratuït organitzat per l’associació d’Amics de l’orgue de la Selva del Camp.

La Selva del Camp celebra el seu centenari i presenta oficialment els seus equips

La Selva del Camp CF estrena nou himne

La Selva del Camp CF estrena nou himne

Josep Vives,  Vicepresident de la FCF ha assistit a la presentació oficial dels equips de La Selva del Camp FC. L’han acompanyat en Rafael Pinedo, directiu FCF, en Josep Antón Romeo, delegat comarcal FCF Alt Camp, i en Diego Ávila, delegat comarcal  FCF Tarragonès.

La data encetava els actes del centenari del club i es va aprofitar per estrenar el nou himne, fet en col·laboració amb l’escola municipal de música, així com es va realitzar agraïment als anteriors presidents i s’ha destacat la reforma dels vestidors.

Sobre el municipal de la Selva han desfilat els equips de totes les categories, que han rebut l’escalf del públic assistent, que ha omplert del tot la graderia. L’amfitrió de l’acte ha estat en Mario Jimenez, president de l’entitat i la representació municipal ha estat per part d’en Josep Masdeu, primer tinent d’alcalde i per en Albert Torrents, regidor de festes de la localitat.

L’acte ha finalitzat amb la foto de tots els assistents mentre sonava el nou himne oficial del club.

Trobada de centres PDP de l’FCBQ a Tarragona i La Selva del Camp

Foto d'arxiu de la trobada

Foto d’arxiu de la trobada

El passat diumenge 17 de novembre Tarragona i La Selva del Camp van acollir una trobada de centres PDP (Programa de Detecció i Perfeccionament) de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), en què hi van participar unes 200 jugadores i jugadors nascuts els anys 2008 i 2009.

A Tarragona, la jornada va tenir lloc al pavelló de Riu Clar, i hi van assistir els equips masculins PDP de Lleida Sud, Lleida Centre, Lleida Nord, Baix Llobregat, Garraf-Penedès, Barcelonès Sud, Barcelonès Nord, Tarragona 1, Tarragona 2 i Terres de l’Ebre.

El pavelló municipal de La Selva del Camp va ser la seu dels conjunts femenins PDP de Lleida Sud, Lleida Centre, Lleida Nord, Baix Llobregat, Garraf-Penedès, Barcelonès Nord, Tarragona 1 i Tarragona 2.

El PDP és el Programa de Detecció i Perfeccionament de l’FCBQ, que compta amb 34 centres a tot Catalunya, es duu a terme durant tot l’any i realitza tres trobades en tota la temporada, sempre en horari de diumenge al matí.

Les trobades es celebren als mesos de novembre i març, amb la participació de 500 nens i nenes en dues seus diferents, i al mes de maig, la final, amb 1.000 participants.

El treball setmanal consisteix en una sessió d’entrenament en els respectius centres a càrrec de tècnics del PDP.

D’altra banda, les trobades són jornades on els centres (femenins i masculins) juguen dos partits cadascun i on també es fan activitats paral•leles.

Trobada de centres PDP de l’FCBQ a Tarragona i La Selva del Camp aquest diumenge

Hi participaran jugadores i jugadors nascuts els anys 2008 i 2009

Hi participaran jugadores i jugadors nascuts els anys 2008 i 2009

Diumenge 17 de novembre Tarragona i La Selva del Camp acolliran, a partir de les 9 del matí, una trobada de centres PDP (Programa de Detecció i Perfeccionament) de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), en què hi participaran jugadores i jugadors nascuts els anys 2008 i 2009.

A Tarragona, la jornada tindrà lloc al pavelló de Riu Clar, i hi assistiran els centres masculins PDP de Lleida Sud, Lleida Centre, Lleida Nord, Baix Llobregat, Garraf-Penedès, Barcelonès Sud, Barcelonès Nord, Tarragona 1, Tarragona 2 i Terres de l’Ebre.

El pavelló municipal de La Selva del Camp será la seu del centres femenins PDP de Lleida Sud, Lleida Centre, Lleida Nord, Baix Llobregat, Garraf-Penedès, Barcelonès Nord, Tarragona 1 i Tarragona 2.

El PDP és el Programa de Detecció i Perfeccionament de l’FCBQ, que compta amb 34 centres a tot Catalunya, que es duu a terme durant tot l’any i que realitza tres trobades en tota la temporada, sempre en horari de diumenge al matí.

Les trobades es celebren als mesos de novembre i març, amb la participació de 500 nens i nenes en dues seus diferents i al mes de maig, la final, amb 1.000 participants.

El treball setmanal consisteix en una sessió d’entrenament en els respectius centres a càrrec de tècnics del PDP. D’altra banda, les trobades són jornades on els centres (femenins i masculins) juguen dos partits cadascun i on també es fan activitats paral•leles.

La millora de la zona esportiva del Gil Cristià guanya els Pressupostos Participatius de la Selva

El condicionament del pati de l'antiga escola s'endurà la major part dels 50.000 euros de la iniciativa popular.

El condicionament del pati de l’antiga escola s’endurà la major part dels 50.000 euros de la iniciativa popular.

La millora i condicionament de la pista poliesportiva de l’antiga escola Gil Cristià ha estat la proposta més votada en la consulta popular per escollir el projecte o projectes a executar dins dels pressupostos participatius de la pròxima anualitat a la Selva del Camp.

En total han estat 463 els selvatans i selvatanes que han pres part en la votació dels projectes, el que representa un 10% del total del cens municipal major de 16 anys. Un total de 201 votants van apostar per l’arranjament de la zona esportiva de l’antiga escola pública selvatana, actualment convertit en un centre formatiu municipal. La millora ha estat valorada en 41.700 euros pels tècnics municipals, de manera que s’endurà la pràctica totalitat dels 50.000 euros amb els quals està dotada la iniciativa.

Per darrere de la proposta guanyadora, han quedat fora de ser executades la instal·lació d’estructures que facin ombra als parcs infantils, amb 132 vots i pressupostada en 10.500 euros; la posada en marxa d’una campanya de recollida de residus als espais públics i durant les festes locals, votada 128 vegades i fixada en 13.300 euros; o la col·locació d’un terra sintètic en tots els parcs infantils del poble, valorada en 37.200 euros i votada per 124 selvatans i selvatanes, entre altres.

El projecte dels Pressupostos Participatius d’aquest 2019 ha rebut un total de 21 propostes que han superat el tall després de ser avaluades per la comissió tècnica municipal. L’equip de tècnics ha valorat, entre altres qüestions, que totes les propostes s’ajustin als criteris econòmics i d’utilització fixats o que no estiguin contemplades entre les actuacions del consistori. Aquesta ha estat la primera anualitat en la qual els Pressupostos Participatius depenen de la nova regidoria de Participació, des de la qual s’ha fet una bona valoració de la iniciativa tot i treballar ja amb l’objectiu d’aconseguir més propostes i més votants de cara a la pròxima anualitat.

L’oli Siurana espera doblar la producció de l’any passat i superar els 6 milions de quilos

Pla detall d’unes olives arbequines d’oliveres de la DOP Siurana a la Selva del Camp. Foto: Núria Torres

La Denominació d’Origen Protegida Siurana espera doblar la producció de l’any passat i superar els sis milions de quilos d’oli d’oliva. La campanya de l’oliva acaba d’arrencar amb molt bones expectatives, en comparació a l’any passat, que va ser una de les pitjors collites que es recorden -amb poc més de 2,5 milions de quilos, quan la mitjana de la DOP se situa normalment en els 5 milions.

També en qualitat es preveu un any bo, amb un oli molt “equilibrat, aromàtic i afruitat”. Més de 5.000 de pagesos produeixen oliva arbequina en aquesta regió que abasta set comarques del Camp de Tarragona, Baix Penedès i part d’Ebre. S’hi conreen tres milions d’oliveres. La DO valora les bones previsions després d’un any difícil marcat pels incendis i els aiguats que han posat a prova la perseverança del món de pagès.

Enguany tocava bona collita. L’oliva és un cultiu anyívol que va alternant i, després d’un any dolent, en toca un de bo. Per a la campanya d’aquest any, que just acaba d’arrencar, els productors tenen molt bones expectatives, tant en quantitat com en qualitat de l’oli d’oliva verge extra de la DOP Siurana. Amb prop de 9.000 hectàrees de conreu, és la que més produeix i comercialitza de les cinc que hi ha a Catalunya, i també és de les més productives a nivell estatal. Va ser la segona denominació creada a l’Estat, l’any 1977. En l’actualitat la DOP Siurana exporta, en quatre continents, un 15% de la seva producció.

“Aquest any ha anat tot més de cara, produirem uns sis milions o fins i tot els superarem, això és més del doble que l’any passat”, apunta el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran. Les temperatures contingudes i sobretot el clima plujós dels darrers dies hi ha contribuït. Pel que fa a les seves característiques organolèptiques, l’oli nou que ja comença a rajar d’alguns molins tarragonins també es presenta molt “aromàtic” i “en el punt equilibrat entre amarg, dolç i picant”, afegeix Galceran. Els més entesos parlen de matisos aromàtics que recorden a l’herba tallada, la carxofa i el tomàquet verd.

Per tercer any consecutiu, la DOP Siurana ha presentat la nova campanya, de bracet de la figura d’un padrí que, en aquesta ocasió, ha estat l’actriu Agnès Busquets, amb vincles familiars al Baix Camp.

ACN. Núria Torres

La Selva inicia un cicle de conferències i debat sobre el Canvi Climàtic

Cartell del cicle de conferències

L’àrea de Medi ambient de l’ajuntament de la Selva del Camp ha decidit, front l’actual situació global, el grau d’incertesa i desinformació, impulsar un cicle de conferències-debat sobre el Canvi Climàtic. Aquest cicle anirà a càrrec del geògraf, consultor i professor de la URV Rafael López-Monné i es realitzarà el pròxim 11 d’octubre, divendres, a dos quarts de 8 del vespre a Santa Llúcia.

 

 

Cs denuncia vuit ajuntaments de Tarragona per tenir penjades pancartes independentistes

Imatge del balcó de l’Ajuntament de Tarragona quan al juliol es va penjar la pancarta de suport als presos independentistes. Foto: ACN

Ciutadans (Cs) denunciarà a les juntes electorals de la província vuit ajuntaments que mantenen penjades ‘pancartes i simbologia partidista’. En el cas de Tarragona, Reus, Valls i la Selva del Camp les denúncies ja s’han interposat i en el de Torredembarra, Tortosa, l’Ampolla i l’Ametlla de Mar es farà en els propers dies.

El text presentat assenyala «l’incompliment de la resolució que obliga el Govern i els Ajuntaments a garantir la neutralitat de tots els espais públics, especialment en període electoral». Recorda, a més, que «tot i les diferents resolucions de la Junta electoral central i de les provincials, als balcons de diferents ajuntaments tarragonins i també d’edificis municipals continuen penjades pancartes i simbologia amb un contingut clarament partidista, que s’associa amb algunes de les formacions que es presenten a les eleccions».

Per això, a la denúncia es demana a les juntes electorals de zona de Tarragona, Reus, Valls, Tortosa i el Vendrell que «obliguin els ajuntaments a retirar la pancarta i qualsevol altre símbol partidista de les façanes d’edificis municipals» i que «tant els consistoris com la resta d’administracions garanteixin el compliment del principi de neutralitat». Des de Ciutadans es reclamen «unes eleccions del 10-N lliures i uns edificis públics que representin a tots els catalans, no només a una part».

La consellera Jordà celebra que el sector s’organitzi per poder crear la Circumscripció Econòmica de l’Avellana

Fotografia de grup de la consellera Jordà amb representants del sector d'avellana

Fotografia de grup de la consellera Jordà amb representants del sector d’avellana

“La voluntat de constituir la Circumscripció Econòmica de l’Avellana és la millor notícia que es pot donar al sector, ja que l’estructuració de l’oferta i la unió dels diferents productors és una eina indispensable per obtenir els preus justos que són tan reivindicats avui pel sector”. Són paraules de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, en relació amb l’anunci que ha fet avui el sector d’agrupar-se per aconseguir una unitat estratègica en aspectes com la comercialització i la promoció del producte, durant la presentació del programa Temps d’Avellana.

Segons ha explicat el sector, les cinc principals cooperatives de l’avellana del Camp de Tarragona, que agrupen la producció del país, constituiran una associació d’organitzacions de productors que els ha de permetre assolir el reconeixement de Circumscripció Econòmica, una figura d’abast europeu amb la qual podran treballar de manera conjunta.
“En aquest sentit, el Departament d’Agricultura vol donar tot el suport a la creació de la Circumscripció Econòmica i esperem pròximament tenir en funcionament l’Oficina Tècnica de l’Avellana a fi que siguin dos elements importants per a la viabilitat del sector”, ha manifestat Jordà.
La consellera d’Agricultura ha afirmat que “el nostre país ens demana respostes a problemes globals que afecten el nostre sector. I la voluntat d’aquest Departament i del seu equip és entomar-los conjuntament amb el sector perquè només des de la governança republicana, l’empatia i les sinergies podrem donar-hi les respostes necessàries”.
La circumscripció econòmica és un dels instruments que ha de permetre la millora de la comercialització de l’avellana, ja que permetrà establir normes, acordades pel sector i d’obligat compliment, sobre les característiques del producte que va al mercat, fet que permetrà incidir en la regulació del mercat per prevenir crisis de preus i poder actuar i minimitzar-ne els efectes, en el cas que es produeixin.
La tramitació de la circumscripció econòmica és un dels compromisos assumits pel Departament d’Agricultura i el conjunt del sector, en el marc de la Taula Sectorial de l’Avellana, per millorar el funcionament i la transparència dels mercats.
Les circumscripcions es tramiten quan el sector mateix ho demana. A Catalunya, hi ha tres circumscripcions econòmiques: la del préssec i la nectarina, la de la pera i la de la poma.
L’altra eina que s’ha consolidat, en aquest cas per al sector de l’avellana, és l’Observatori de Preus, llargament reivindicat pel sector, el qual ha de donar més transparència als mercats. L’Observatori de Preus de l’Avellana està funcionant des de fa dos anys i està esdevenint un element de referència.
Circumscripcions econòmiques i Observatori de Preus són dos instruments que el DARP està implementant per fomentar l’equilibri i l’ordenació entre els diferents agents de la cadena alimentària, i també per fomentar mesures de regulació de mercats que permetin anar corregint deficiències estructurals que afecten la competitivitat del sector.
D’altra banda, la consellera d’Agricultura ha volgut recordar que, en els últims tres anys, el DARP ha posat en marxa el Grup de Treball de l’Avellana que ha dut a terme diferents accions per millorar el sector com ara estudis de qualitat de l’avellana, l’elaboració del Pla estratègic de la valorització de l’avellana, o la coordinació de les accions de promoció com ara el Temps d’Avellana amb una sola marca per a tot el país. “L’objectiu final de totes aquestes accions és valoritzar el producte, és a dir, situar l’avellana com a referent d’identitat territorial capaç de mantenir un entorn productiu de qualitat i un paisatge característic, i una estructura social i econòmica viva”, ha afirmat Jordà.

L’Obra Social «la Caixa» renova la seva col·laboració amb les ‘beques menjador’ de l’Ajuntament de la Selva

Les dues institucions signen un acord que permetrà destinar 3.000 euros a les ajudes familiars del consistori.

Les dues institucions signen un acord que permetrà destinar 3.000 euros a les ajudes familiars del consistori.

L’Ajuntament de la Selva del Camp i CaixaBank han renovat l’acord de col·laboració que mantenen des de 2015 per tal de donar suport a les famílies selvatanes en risc d’exclusió que sol·liciten «beques menjador» per als seus fills de cara al nou curs escolar.

Les ajudes de l’entitat financera arriben a través de l’Obra Social «la Caixa», que renovarà la seva aportació de 3.000 euros als fons que anualment el consistori de la Selva del Camp destina a les seves ajudes alimentàries, tant als nens i nenes de les escoles bressol municipals com a l’alumnat de l’escola pública local, així com als casals d’estiu selvatans. En total, l’Ajuntament de la Selva destina al voltant de 15.000 euros a «beques menjador» i altres ajudes directes a la infància dins d’un pressupost de més de 140.000 euros que destina a l’àrea d’Atenció Social.

La signatura del conveni, el cinquè que materialitzen amb aquesta finalitat les dues institucions, ha anat a càrrec de l’alcalde de la Selva del Camp, Jordi Vinyals, així com del director de Banca d’Institucions de CaixaBank a Tarragona, Alexis Gómez.

Els pagesos de l’avellana es reuniran amb les cooperatives per abordar la crisi de preus

Unió de Pagesos insisteix que cal revisar l’Observatori Agroalimentari de Preus

Unió de Pagesos insisteix que cal revisar l’Observatori Agroalimentari de Preus

Unió de Pagesos es reunirà en els propers dies amb les principals cooperatives del sector de l’avellana per abordar la crisi de preus que pateix el sector, segons ha explicat el coordinador nacional de la fruita seca del sindicat, Rafel Español. Els productors denuncien que les empreses compradores d’avellana funcionen com un “oligopoli” i forcen els preus a la baixa.

D’altra banda, en una assemblea celebrada aquest dijous al vespre a la Selva del Camp el sector va insistir en la necessitat que la Generalitat revisi l’Observatori Agroalimentari de Preus per tal d’acabar amb “l’abús” dels intermediaris. “Estudiarem com està tot i, si s’ha d’arribar a fer una denúncia, ho mirarem. Cal veure què passa amb aquest diferencial”, apunta Español.
Els productors insisteixen que les empreses trencadores d’avellana cada cop hi guanyen més i que tenen un marge desproporcionat. Al juny el pagès rebia 3,25 euros per l’avellana comuna en gra -quan el seu preu de cost s’estima que ronda els dos euros-, mentre que el guany del trencador era de 2,23 euros.

A més, els pagesos continuen denunciant que les cotitzacions d’avellana de la Llotja de Reus són uns 40 cèntims inferiors que la d’Itàlia i Turquia, els principals mercats que competeixen amb els productors catalans. Per tot plegat, el sector no descarta convocar més mobilitzacions.

D’altra banda, Español ha instat la Generalitat a abonar amb rapidesa les ajudes i crèdits a interès zero compromesos per pal·liar les pèrdues de la mala campanya de l’any passat. Pel que fa a la seguretat al camp, els pagesos apunten que enguany no estan patint robatoris significatius d’avellanes i que el cultiu més afectat al Camp de Tarragona és la garrofa.

ACN.

El misteri de la Selva fa història a la Sagrada Família

ElMisteri	de	la	Selva	tanca	la	celebració	de	les	seves	40	representacions	davant	de	més	 de	1.200	persones,	en	una	representació	única	a	la	Sagrada	Família

El Misteri de la Selva tanca la celebració de les seves 40 representacions davant de més de 1.200 persones, en una representació única a la Sagrada Família. Foto: Fundació Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família

Amb el cartell de tot venut penjat des de feia dies, el Misteri de la Selva arribava a la Sagrada Família en plenes festes de la Mercè per arribar al cor dels barcelonins i barcelonines que van fer petita la Sagrada Família. La representació va voler celebrar els seus 40 misteris amb una posada en escena especial i amb tot l’entorn de la Sagrada Família com a escenari d’un Misteri molt especial.

Aproximadament unes 500 persones es van desplaçar des de la Selva del Camp per acompanyar a un grup que ha seguit fent història portant aquesta joia del teatre medieval català a un dels espais més espectaculars del país. Aplaudiments, passió, gestos de satisfacció i molts, molts somriures per tancar una funció especial que deixava enrere els nervis i aquella traïdora por escènica que durant els dos dies d’assajos a la basílica barcelonina havia fet tremolar als actors amateurs del Misteri.

Cal recordar que des de l’any 1980 l’obra es representa ininterrompudament a l’església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp. Aquest any ha arribat a les quaranta representacions. Durant els darrers anys ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona (1988,1992), Elx (1990), Montserrat (1996), Mallorca (2014), Roma (2000) i Jerusalem (2007).

La representació a la Sagrada Família va estar presidida per la Honorable Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya la Sra. Mariàngela Vilallonga i per l’Arquebisbe de Barcelona el Cardenal Joan Josep Omella.

La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català, anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx. Els cants, tots ‘a capella’, són interpretats majoritàriament amb la mateixa tonada que indica el manuscrit original conservat íntegrament, i pertanyen al repertori gregorià i polifònic dels s.XIII i XIV.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies