TARRAGONA 21

Els avis i àvies de Reus, convidats al Misteri de la Selva

Unes 700 persones veuen en directe els dos dies de representació del Misteri a l’església de Sant Andreu Apòstol de la Selva.

Aquests 14 i 15 d’agost la Selva del Camp tornarà a veure les dues representacions del seu Misteri. Ho faran a les deu de la nit el aquest dimarts i a les vuit del vespre el dimecres.  El Misteri de la Selva està escrit en llengua catalana a finals del segle XIV. Els cants, tots ‘a capella’,  són  interpretats  majoritàriament  amb  la  mateixa  tonada  que  indica  el  manuscrit original conservat íntegrament, i pertanyen al repertori gregorià i polifònic dels s.XIII i XIV. Unes 700 persones veuen en directe els dos dies de representació del Misteri a l’església de Sant Andreu Apòstol de la Selva.

Sentir i viure el Misteri en primera persona dins de l’església de Sant Andreu Apòstol és una de  les  experiències  que  tindran  tots  aquells  que  s’apropin  aquests  dos  dies  fins  a  la  Selva  del Camp. El  Misteri  juga  amb  l’espai  on  es  desenvolupa  per  crear  totes  les  escenes  de  la  representació.

El Misteri es vesteix de groc

El col·lectiu d’avis i àvies de Reus x la Llibertat veurà en directe la  representació del Misteri de la Selva d’aquest pròxim 15 d’agost a les vuit del vespre. Des de la junta del patronat del Misteri s’ha volgut convidar com a autoritats a aquesta entitat per la seva tasca per la  llibertat i la seva implicació amb el moment especial que viu el país.

Les dues representacions del Misteri d’aquest any també tindran un  marcat color groc ja que, s’ha decidit reservar una fila zero per tots els  polítics presos i exiliats del país. Així una de les files destinades normalment a les autoritats serà ocupada per llaços de color groc que demanen la llibertat dels nous polítics presos i el retorn dels exiliats.

El Misteri de la Selva ha volgut demostrar així les seves arrels vinculades amb la tradició, la llengua i la cultura del país.

Quim Masdeu Guitert rep el títol de cronista oficial de la Selva del Camp

El dinamitzador cultural i historiador local Quim Masdeu estrena un càrrec que fins ara el municipi no havia arribat a tenir mai.

L’Ajuntament de la Selva del Camp ha fet oficial aquest cap de setmana en un acte públic el nomenament de Quim Masdeu Guitert com a cronista oficial del municipi, un títol honorífic que s’estrena amb aquest selvatà que ha dedicat mitja vida a la dinamització cultural, a la història i l’antropologia local.

Després de l’aprovació definitiva del reglament per al nomenament d’aquest títol honorífic en el darrer ple municipal, Masdeu Guitert va rebre el títol de cronista selvatà en una sala de sessions plena a vessar d’amics i de representants d’entitats. Després de llegir-se el nou reglament que regeix aquest càrrec així com el nomenament, l’alcalde accidental del municipi, Josep Masdeu, va destacar la trajectòria de Quim Masdeu i la seva intensa vinculació amb la vida associativa i cultura del poble.

Per la seva banda en el seu parlament de presa de possessió, Masdeu Guitert va agrair la confiança i va expressar l’orgull de poder completar la seva trajectòria en el món associatiu local amb aquesta tasca. Com va esmentar al llarg del discurs, des de ben petit, gràcies a la seva herència familiar, va poder conèixer de primera mà la història selvatana, no tant pel seu interès en les dates o en les guerres sinó des del punt de vista de la investigació i del concepte històric. Tot plegat ho va fomentar juntament amb una altra de les seves grans passions, que és el cinema, de la qual en va fer una de les seves fonts històriques.

Malgrat que el títol li arriba ara, Quim Masdeu considera que tota la seva vida ha fet de cronista i situaria els seus inicis en els micròfons de la Cope a Reus fent cròniques sobre la Selva, posteriorment al Correo Catalán o a Mestral, el primer setmanari comarcal en català.

Actualment Masdeu Guitert centra les seves investigacions al voltant dels aplecs dels anys 60 que es van celebrar a Paretdelgada, posant el focus en el context global en què es van celebrar. Tot i això preveu que una de les primeres tasques com a cronista oficial sigui durant la fira, aprofitant la inauguració de les obres del Tomb de Muralles.

Exregidor de Cultura de l’Ajuntament selvatà, afamat cineasta i promotor del desaparegut festival de cinema Ocular, membre destacat de diverses entitans selvatanes com ara l’Ateneu el Lauro o el Centre d’Estudis Selvatans, a més de promotor i exdirector de Canal Camp, entre moltes altres tasques, Quim Masdeu ocuparà el càrrec de cronista local un mínim de cinc anys.

El Misteri de la Selva, l’orgull d’un poble

Pla general dels actors i membres el cor en un dels assajos de la representació del Misteri de la Selva. Foto: ACN

El Misteri de la Selva és una de les cites imprescindibles al calendari dels habitants de la Selva del Camp (Baix Camp). La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria, original del segle XIV, s’escenificarà a l’església de Sant Andreu els propers 14 i 15 d’agost i és “l’orgull” del centenar de veïns que hi participen.

Es tracta d’una autèntica joia del teatre medieval i és el drama assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica. Eloi Barberà, que s’estrena en el càrrec de president de la Junta del Misteri, ha afirmat que enguany la funció compta amb “aires nous i amb relleu generacional”. Una desena de joves han entrat en el Gran Cor i el Petit, així com en els papers dels Apòstols. Pel que fa als actors de Sant Joan i Sant Gabriel també canvien de mans, segons ha explicat Barberà. Amb la mirada posada en el 40è cicle de representacions del proper any, enguany han renovat la imatge del Misteri per donar-li una “mica més de vida”. “Estem treballant perquè tot surti correctament”, ha dit el president.

El Misteri de la Selva del Camp es representa ininterrompudament des de l’any 1980. Això, per a un “poble petitet, és un orgull”, ha afirmat el nou president de la junta. Aquest sentiment es repeteix entre els membres que participen en un dels molts assajos que s’estan realitzant aquestes darreres setmanes, abans del gran dia. Les representacions estan previstes el 14 d’agost a les deu de la nit i el 15 a les vuit del vespre. Ambdues funcions s’emmarquen dins dels actes de la Festa de la Mare de Déu d’Agost.

Any rere any, la representació assumpcionista suposa un repte pels selvatans. “És complicat canviar la persona” atès que es disposa de “poc temps”, ha precisat Barberà. Tot i això, en aquesta edició els actors que personifiquen Sant Joan i Sant Gabriel han canviat. “Ja va bé que hi hagi relleu generacional, quan arriba l’edat de poder participar-hi, la gent en té ganes”, ha afegit.

La Jordina Bové i l’Ariadna Rufà són dos exemples de les noves generacions que s’incorporen al Misteri. Han decidit formar-ne part per tradició familiar i expliquen que des de ben petites en són espectadores. “Em fa molta il·lusió fer-ho, però sentim una mica de nervis”, ha admès Bové.

En canvi, la Irene Massana protagonitza, per sisena vegada, la verge Maria, en una de les dues representacions. Reconeix que se sap el paper de memòria de tantes vegades que l’ha escoltat. Els seus pares hi han participat des del primer dia i ella admet que com a mínim en fa més d’una dècada que hi forma part activament. “Quan em van proposar fer de mare de Déu, no vaig dubtar ni un segon. Fer el paper protagonista, d’una banda, és molta responsabilitat i t’has de cuidar la veu durant l’estiu, però per l’altra, és un honor immens. No tothom pot dir que ha fet de mare de Déu”, ha afirmat.

A més a més, Massana ha afegit que canta amb un tipus de veu que no hi havia treballat mai, i en català antic. “No és fàcil de recordar ni d’entendre’l, per poder expressar el que cal i entrar dins del paper”, ha assumit Massana. Per tot plegat, ha insistit que és un “repte majúscul, però també una satisfacció molt gran i un honor”.

Per Irene Massana, el millor moment del Misteri és aquell que “vessa el got de les emocions i et cau la llàgrima i, si no et cau, t’esborrones”. “Crec que és una catarsi col·lectiva, no només pels que canten i actuen, sinó pel públic. Tothom s’emociona en algun moment i les emocions estan a flor de pell”, ha reiterat. Massana no es veu interpretant sempre el paper de verge Maria, però sí desenvolupant altres rols dins de l’agrupació. “Crec que tota la vida estaré vinculada al Misteri”, ha remarcat.

La vinculació de la Cristina Masdéu amb la representació del Misteri és literalment de “tota la vida”. Va néixer l’any 80, quan es van iniciar les funcions i des de fa més de 12 anys fa de dimoni. “De la meva família hi havia molta gent, inclús la meva mare pentinava, i des del primer dia el pujava a veure. És una vinculació molt forta”, ha assegurat Masdéu. Per ella, el Misteri és una peça teatral, art i cultura, una representació “molt rica que s’enfoca des de molts punts de vista diferents”. El sentiment que li desperta és inexplicable, diu. “Encara ara se’m posa la pell de gallina quan sento totes les veus juntes, retronant dins de l’església”, ha confessat.

D’altra banda, Francesc Calmendros, que interpreta el rabí en les escenes dels jueus, ha explicat que són una part significativa de la funció pel que suposa la reconversió dels jueus, encara que el “80% del Misteri sigui un cant a la mare de Déu”, ha dit. En el seu cas, fa vuit anys que hi participa i li ha servit per integrar-se al poble, ja que fa 11 anys que hi resideix. “És un honor formar part d’aquesta gran família que som el Misteri”, ha conclòs.

L’origen del Misteri de la Selva

El Misteri de la Selva va ser guardonat amb el Premi Nacional català de la cultura popular a la millor iniciativa artística l’any el 1994. El text de l’obra, anònim, el va trobar l’historiador local Joan Pié en un quadern dipositat a l’Arxiu Parroquial de la Selva, juntament amb altres textos de mitjans del segle XIV pertanyents al Senyoriu de Prades i Mont-ral. Posteriorment, el quadern es va traslladar a l’Arxiu Històric Diocesà de Tarragona, on es conserva actualment.

L’obra permet gaudir del refinament del lèxic dels trobadors medievals i de les cançons ‘a cappella’, sense música, amb la mateixa melodia que proposa el manuscrit original. Són cants gregorians pertanyents a la polifonia dels segles XIII i XIV.

ACN

La nova carretera que ha d’unir la Selva i Almoster entrarà en funcionament d’aquí a dos anys

La presentació de l’alternativa seleccionada ha tingut com escenari la seu de la Diputació, en una roda de premsa conjunta entre els alcaldes de la Selva del Camp i Almoster i el vicepresident de l’ens provincial. Foto: Tarragona21

L’alcalde de La Selva del Camp, Jordi Vinyals, ho titllava de “solució a un problema històric” que inclou fins i tot “referències a l’època republicana” espanyola. El seu homòleg d’Almoster, Àngel Xifré, parlava de “necessitat vital per al municipi”. I el selvatà vicepresident de la Diputació i responsable de la xarxa viària de l’ens, Josep Masdeu, ho definia com “un projecte molt volgut per les dues poblacions i molt treballats pels serveis tècnics” de l’àrea d’Assistència al Territori. El protagonista de tant d’elogi era la nova carretera que ha d’unir totes dues poblacions i que substituirà a l’actual traçat de la T-3231, poc més que un camí asfaltat i que passarà a ser considerat un vial de servei segregat que permetrà l’accés a les finques.

La presentació de l’alternativa seleccionada finalment entre totes les opcions plantejades ha tingut com escenari una roda de premsa conjunta aquest matí a la seu de la Diputació, titular de la infraestructura des del 2007 i que preveu una inversió de prop de 5 milions d’euros (3,6 milions pel que fa estrictament als aspectes constructius més el cost de les expropiacions) per posar-la en marxa en un temps mínim de dos anys. “Després de l’aprovació definitiva de l’alternativa escollida el passat divendres en plenari de la Diputació -explicava Masdeu-, ara s’inicia el període de redacció del projecte constructiu”, que es preveu estigui llest a la tardor. El següent pas serà l’apertura de tota la tramitació administrativa que permet la presentació d’al·legacions, i que explica la calendarització final aproximada.

El disseny escollit passa per la construcció d’una rotonda al punt quilomètric 1,400 de la carretera TV-7048 a la intersecció del camí de la Creu, a Almoster, mitjançant un tram de 1.480 m de longitud en variant per eliminar el trànsit de pas per la travessera d’Almoster. Aquest tram passa pel nord del camí de la Creu i arriba a una rotonda de 40 m de diàmetre exterior, que permetrà l’accés a Almoster per un tram de l’actual traçat de la T-3231, que quedarà com a vial de servei. El segon tram en variant d’aquesta alternativa, per tal d’evitar el pas per lleres de barrancs de l’actual carretera, acaba en la intersecció amb el camí de la Llebreta i té una longitud de 1.160 m. En aquest tram hi ha dos encreuaments de barrancs: el de la Conca al punt quilomètric 1,820 i el torrent d’en Bartra, al punt quilomètric 2,090. Des del camí de la Llebreta s’inicia un tercer tram de condicionament fins al punt on hi ha la rotonda existent en l’entrada al municipi de la Selva del Camp per la carretera C-14, amb una longitud de 1.060 m. Tot plegat suma una longitud de tres quilòmetres.

Masdeu ha valorat amb detallisme els avantatges del vial, davant les crítiques sorgides a les darreeres setmanes. En primer lloc n’ha destacat la tria més òptima des del punt de vista de seguretat viària, econòmic i mediambiental d’acord ambls estudis realitzats i a la tutela dels diversos departaments de la Generalitat implicats en la seva concreció. I tot plegat s’ha fet “sense amagar res” i entenent que “els polítics han de respectar els criteris dels tècnics”. De fet, des del govern català se’ls va fer entendre que calia elaborar diverses alternatives de traçat i l’elaboració d’un estudi d’impacte mediambiental. I per refermar l’aposta final, el vicepresident de la Diputació ha xifrat en gairebé 900.000 euros els sobrecosts que es derivarien de fer coincidir el traçat de la nova carretera amb l’actual per la necessitat de traslladar els serveis soterrats que es veurien afectats per les obres (des de la canonada del CAT fins a les derivacions del canal dels regants).

El selvatà també s’ha referit als problemes que causa periòdicament una carretera superada per les circumstàncies, les pluges i les esllavissades parcials que provoquen i que acaben afectant el transport escolar i el deriva cap a Reus provocant demores de més d’una hora. Una sèrie de maldecaps que provoquen migranyes a una artèria vital en la connexió entre totes dues poblacions, aguantant una intensitat mitjana diària de pas de 1.500 vehicles (1.700 en dies laborables). “Hem d’esperar que hi hagi un accident de gravetat per actuar?”, ha etzibat. “Algú haurà d’explicar perquè vol perjudicar a tota aquesta sèrie d’usuaris”, deixava anar com avís per a navegants.

Xifré donava suport a l’argument (“és una millora per a la seguretat de les persones”) i posava l’èmfasi en el fet que la desaparició de l’actual traçat deixarà de “desvertebrar el poble” perquè passa pel nucli de la població. El trasllat fora vila permetrà, de fet, dur a terme “una actuació urbanística més amable per al vianant” als voltants de la plaça Josep Rosselló. El batlle d’Almoster destacava la necessitat de millorar la connectivitat amb la Selva, zona de destí per als seus convilatans “en qüestions de serveis” com “el CAP, la zona esportiva, l’escola de música i l’institut”.

Per la seva banda, Vinyals reclamava el “dret a tenir infraestructures dignes i segures” que, a més d’estimular el contacte entre els dos municipis, pot beneficiar a indústries, empreses i comerç local.

J.S.

L’ànima i la palma, nous protagonistes de la imatge del Misteri de la Selva

L’ànima i la palma s’han convertit en les protagonistes principals de la nova imatge del Misteri de la Selva. El dissenyador, Pep Salvat, ha estat l’encarregat de treballar i de mostrar aquest canvi d’imatge amb la que es vol representar l’obra assumpcionista més antiga d’Europa en llengua romànica.

La palma i l’ànima són dos dels elements simbòlics que tenen un protagonisme essencial a la representació del misteri. Els dos elements apareixen en diferents fragments de l’obra. La palma és un element protector que simbòlicament Jesús envia a la Mare de Déu en el moment d’anunciar la seva mort. La palma segueix el fil argumental de l’obra des del moment que comença a anunciarse la mort de la Mare de Déu fins a la resurrecció. En la iconografia cristiana la palma sempre ha acompanyat a aquells Sants màrtirs.

L’ànima és l’element més característic del misteri. L’assumpció de la Mare de Déu al cel es va representar sempre amb la dicotomia de cos i ànima, que apareixen per separat i que arribaran al cel de forma conjunta.

Amb aquests dos elements s’ha volgut buscar una representació global de tots els diferents protagonistes del Misteri de la Selva però representats per símbols permanents a l’obra.

Vídeo promocional

A més a més d’aquest canvi d’imatge el Misteri de la Selva també ha llençat un vídeo promocional que s’ha el·laborat des de Canal Camp TV i potenciarà les xarxes socials, on enguany ha estrenat també el nou Instagram del @misteriselva.

VOX denuncia que grups d’extrema esquerra els van voler atacar a la Selva amb una motoserra

Imatge que VOX ha fet circular sobre els aldarulls de la Selva

La formació de dreta extrema VOX, que fins aquest diumenge celebra un campus en un hotel de la Selva del Camp, ha denunciat que els CDR i grups d’extrema esquerra han tornat a atacar el campus. “Aquest diumenge, sobre les 6:30 del matí, un grup de 20 persones ha intentat assaltar l’hotel on s’allotjaven els assistents i es desenvolupa el campus carregats de barres de metall, una motoserra i material pirotècnic”.

Segons diu la formació espanyolista radical, finalment, davant la presència de seguretat de l’hotel i amb la intervenció dels Mossos “no han aconseguit entrar, tot i que han ratllat un cotxe i causat danys materials a la façana de l’hotel”.

VOX afegeix que el primer dia del campus, 200 encaputxats van “amenaçar i insultar” els assistents al campus amb frases com “pim, pam, pum, que no quedi ni un” i crits de  “Visca, Visca, Visca Terra Lliure”.

El Campus finalitzarà avui amb la participació del secretari general de VOX, Javier Ortega Smith, i els presidents de Girona, Alberto Tarradas; de Barcelona, Lola Martín, i de Tarragona Isabel Lázaro.

El CDR de la Selva i desenes d’entitats havien convocat marxes de protesta durant el cap de setmana contra el feixisme davant la decisió de VOX de celebrar un campus a la Selva del Camp.

Caretes blanques contra VOX a La Selva

Unes 200 persones s’han concentrat aquesta tarda davant l’hotel de la Selva del Camp on està previst que des d’aquest divendres i fins diumenge, el partit de dreta extrema VOX celebri un campus.

Els manifestants, convocats pel CDR de la Selva del Camp amb el crit de guerra contra el feixisme, duien caretes blanques i amb crits com ‘vosaltres feixistes, sou els terroristes’, esperaven l’entrada dels militants que s’havien d’acreditar al’hotel per participar al campus que el partit ha decidit fer a la Selva del Camp.

Un destacat desplegament d’unitat dels Mossos d’Esquadra s’ha situat davant l’hotel per evitar aldarulls.

Tret de sortida als assajos de la 39a edició del Misteri de la Selva

Imatges dels assajos del Misteri de la Selva.

Amb les habituals proves de cant i amb la recuperació d’aquelles tornades que es tenien arraconades des de fa un any, La Selva del Camp inicia els assajos del que serà la 39a edició del seu Misteri. Un Misteri que s’ha convertit en la representació del drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica.

Des de l’any 1980 l’obra es representa ininterrompudament a l’església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp. Aquest any hi participaran més d’un centenar de persones entre actors i actrius (tots els personatges estan representats per gent del poble o per gent que hi està vinculada).

A aquests actors i actrius cal sumar-hi els responsables de la posada en escena, que es farà com és tradicional els dies 14 (a les 10 de la nit) i 15 d’agost (a les 8 del vespre) a l’església parroquial de Sant Andreu Apòstol, una construcció fonamental de l’arquitectura catalana del renaixement. Els assajos han començat amb regularitat aquest dilluns 2 de juliol i s’allargaran fins al pròxim dia 12 d’agost, en què està previst l’últim assaig general previ a les representacions, a la mateixa església.

Que és el Misteri de la Selva

El misteri  recull les tradicions que envolten la Festa de la Mare de Déu d’Agost i el tema central de l’obra, l’Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme. Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, El Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya i una autèntica joia del teatre medieval, i va rebre el premi nacional de cultura popular a la millor iniciativa artística l’any 1994.

El text, anònim, el va trobar l’historiador local Mn. Joan Pié en una llibreta dipositada a l’Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment.

Molt probablement, la redacció del Misteri ha de vincular-se amb la ciutat de Tarragona, per les referències tarragonines que hi ha a les estrofes de la croada contra els musulmans, text copiat després del Misteri. I continua amb una referència a Santa Maria del Miracle, nom de l’església medieval que hi havia a l’amfiteatre que toca a l’actual platja del Miracle.

Sigui com sigui, la gent de la Selva se l’ha fet seu al llarg d’aquests més de 30 anys, a través del Patronat del Misteri de la Selva, i és considerat un dels principals patrimonis culturals del poble.

El fil argumental del Misteri porta Maria des de casa seva, lloc de la seva mort, fins al indret on és sepultada i finalment, fins a la glòria celestial. Cadascun dels dos grans passos de l’acció dramàtica (mort i sepultura, resurrecció i glorificació de Maria) és assenyalat per una baixada de Jesucrist des del cel, acompanyat d’àngels i de sants.

L’obra permet gaudir del refinament del lèxic trobadoresc i dels cants a capella, que són interpretats majoritàriament amb la mateixa tonada que indica el manuscrit original. Pertanyen al repertori gregorià i polifònic dels segles XIII i  XIV.

La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el            primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català, anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri  d’Elx. Durant els darrers anys ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma i Jerusalem.

Jordi Vinyals, d’ERC, nou alcalde de La Selva en un recanvi amb el PSC amb normalitat

Jordi Vinyals, ERC (al centre); celebrant la seva nova alcaldia. Foto: David Aymerich.

Nou canvi d’alcalde al municipi de La Selva del Camp. El fins ara màxim mandatari de la vila, Josep Masdeu, ha entregat la vara de l’alcaldia a Jordi Vinyals després de dos anys al càrrec. Un tràmit burocràtic que ha fet honor al pacte que van establir ERC i el PSC per governar a la ciutat del Baix Camp des del 2015. Aquell any, tot i que CiU va ser la força més votada amb 6 regidors i semblava que repetiria mandat al costat d’ERC (4 regidors), els republicans van trencar la tendència i van pactar amb el PSC (3 regidors) per arribar a l’Ajuntament selvatà.

D’aquesta manera, socialistes i republicans van acordar que, entre els anys 2015 i 2016, el republicà Jordi Vinyals presidiria el municipi. Tot seguit, Josep Masdeu va agafar el timó amb el compromís de liderar el municipi durant dos anys més (2017 i 2018) fins que finalitzessin els Jocs Mediterranis. Ara, Masdeu retorna la vara a Vinyals perquè aquest liquidi la legislatura abans de les properes eleccions municipals que es celebraran el 2019.

El ple de nomenament del nou alcalde de La Selva del Camp ha estat ple a vesar. Foto: David Aymerich.

En una votació distesa, sense cap membre de l’oposició present, Vinyals ha estat nomenat novament alcalde per 7 vots a favor i cap en contra. Així doncs, el nou mandatari selvatà ha expressat les primeres paraules davant d’un espai ple a vesar pels vilatans assistents. “Els pactes permeten estabilitat en la governabilitat del dia a dia i el compliment d’acords”, ha explicat l’alcalde respecte al compliment del pacte amb el PSC.

Per finalitzar l’acte, els regidors de La Selva i els assistents al ple han cantat junts Els segadors. Ara, segons ha argumentat el regidor Enric Roberto, “esgotarem el mandat liquidant aquelles obres que estan per enllestir”, com són la depuradora de la piscina municipal i els accessos de La Selva i el seu casc antic, entre d’altres.

David Aymerich

La rumba de Sabor de Gràcia i les activitats de la festa de l’esport arriben a la Selva del Camp

Imatge promocional de la formació Sabor de Gràcia

La Selva del Camp es prepara per a un cap de setmana intens d’activitats esportives i culturals després de la finalització de les competicions d’esgrima que ha acollit en els últims dies com a seu dels Jocs Mediterranis. El municipi tancarà el mes de juny amb un concert de rumba i també amb la seva habitual festa de l’esport, el Festesport, un programa en el qual prenen part totes les entitats esportives del municipi i que permet acostar i obrir l’acció de cada col·lectiu a tots els veïns.

L’arrencada del Festesport es farà aquest divendres 29 amb un sopar i una gala als jardins de l’Hort d’Iglésies, al llarg de la qual es farà un homenatge als que van ser elegits millors esportistes selvatans durant les dinou edicions que es va celebrar la Nit de l’Esport, una activitat nascuda coincidint amb els Jocs Olímpics de Barcelona i que ha acabat evolucionant fins a l’actual Festesport. Aprofitant la celebració dels Jocs Mediterranis i també que l’any passat es van celebrar 25 anys de la primera Nit de l’Esport s’ha volgut tancat aquest cicle tot homenatjant també altres esportistes selvatans que actualment destaquen en les seves modalitats, com ara els jugadors de bàsquet Pol Figueres o María Martiáñez, la gimnasta Lucía Florentín o el runner Aleix Solé, entre altres. També es reconeixerà tres entitats que finalitzen les celebracions dels seus 25 anys: el Club Ciclista Selvatà Tot Bike, el Club de Tenis Taula de la Selva i el Club de Bàsquet la Selva.

Durant tota la jornada de dissabte es faran activitats esportives, amb tornejos de pàdel, petanca, futbol 3×3, aquazumba, escacs, bàsquet i fins i tot una cursa motociclista de Súper enduro, que és una de les novetats d’enguany. També és novetat la caminada nòrdica que es realitzarà diumenge dins del Circuit Català de Caminades Nòrdiques.

Amb l’objectiu de donar un caire més festiu a la setmana més esportiva de l’any, aquest mateix dissabte a les 22.00 hores l’escenari de l’Hort d’Iglésies tornarà a omplir-se de gresca per tal d’acollir el concert de la formació de rumba barcelonina Sabor de Gràcia. El grup liderat per ‘Sicus’ Carbonell presentarà a la Selva el seu darrer treball en homenatge a Peret, Sabor a Peret, en un concert gratuït que permetrà gaudir d’una de les formacions més ben valorades i populars del panorama rumber català.

El CDR de La Selva es mobilitza contra el “campus d’estiu” que VOX planteja fer al municipi

El CDR de la Selva del Camp ha cridat a la mobilització per mostrar el rebuig a l’acte que VOX durà a terme a la localitat. El partit extremista ha escollit un hotel d’aquest municipi del Baix Camp per dur a terme “un campus d’estiu d’àmbit estatal”, tal com es pot llegir al comunicat del CDR on es demana “a les veïnes i veïns -i també a col·lectius i partits polítics de tot el territori- a portar aquest mateix manifest a l’Hotel per mostrar el rebuig als actes feixistes i adherir-se també a totes les possibles convocatòries”.

Des del CDR també es vol que l’Ajuntament “s’adhereixi a aquest manifest de rebuig” i que el recinte hoteler “no permeti actes feixistes a les seves instal·lacions”.

Josep Masdeu renuncia a l’alcaldia de la Selva en compliment del pacte de govern entre PSC i ERC

El socialista Josep Masdeu prenent possessió del càrrec a la Selva del Camp. Foto: Tarragona21

Josep Masdeu va oficialitzar aquest dimarts davant el ple de la corporació municipal de la Selva del Camp la seva renúncia a l’alcaldia del municipi en compliment de l’acord de govern que manté el seu partit, el PSC, amb ERC. Des de l’inici del mandat l’equip de govern municipal selvatà està integrat per quatre regidors del Partit dels Socialistes i tres d’Esquerra Republicana, amb una alternança en el càrrec d’alcalde pactada entre el republicà Jordi Vinyals i el socialista Josep Masdeu. Vinyals va ser alcalde durant el primer any de mandat, Masdeu ho ha estat durant segon i el tercer exercici i Vinyals es preveu que repeteixi des d’ara fins a les pròximes eleccions municipals.

Després de fer efectiva la renúncia de l’alcalde, el ple municipal es convocarà de nou amb una sessió extraordinària el dimarts 3 de juliol, de manera que a partir de la setmana vinent es preveu que Jordi Vinyals torni a ocupar el càrrec de màxima responsabilitat política de la Selva del Camp.

A banda dels tràmits per tal d’iniciar el relleu en l’alcaldia previst entre PSC i ERC, el ple ordinari d’aquest dimarts també va servir per aprovar una petició d’increment de la dotació d’aigua que actualment subministra el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) al municipi. En aquest moment el poble té una demanda mitjana de 2.400 metres cúbics diaris, els quals s’obtenen de recursos propis, de la Comunitat de Regants de Riudecanyes i del CAT, però en circumstàncies de marcada sequera com la que acaba de superar-se les dues primeres fonts de subministrament es veuen molt condicionades a la pluviometria. És per aquesta raó que s’ha acordat demanar que els actuals 1.800 metres cúbics/dia que es reben del CAT passin a ser 2.100 metres cúbics diaris, de manera que es garantiria el subministre fins i tot en èpoques de màxima sequera.

Dos punts més destacats de la sessió van ser els que han de permetre iniciar l’expedient per tal de designar el nou càrrec honorífic de cronista oficial del municipi –fins ara inexistent–, que l’equip de govern ha decidit atorgar a Joaquim Masdeu Guitert; així com la compra d’un immoble al Passatge de la Carnisseria per tal d’obrir un pas de vianants entre la Muralla de Sant Pere i l’interior del nucli antic. Aquest és un tram del raval amb diversos equipaments i actualment no hi ha cap punt d’accés que permeti arribar als carrers del nucli històric a través del que era l’antic clos murallat.

 

 

La Selva acomiada l’esgrima amb un bronze per a Lucía Martín

Lucía, amb el metall. Foto: COE

La Selva del Camp ha acomiadat avui els dos dies de competició de la modalitat d’esgrima i ho fet veient com l’espanyola Lucía Martín s’ha penjat el bronze en esgrima sabre.

Lucía ha tingut mala sort perquè en semifinals li ha tocat la que finalment seria or, Besbes Azza, de Tuníssia, que l’ha vençut per 7 tocats a 15. A la final, l’africana s’ha endut l’or davant la italiana Sofia Ciaraglia per un resultat de 15 tocats a 9.

A quarts de final, Lucía s’havia desfet de la francesa Margaux Rifkiss per 15 a 11. El bronze l’ha compartit amb l’altra esgrimista que ha perdut a semifinals, la grega Despoina Georgiadou. En aquesta competició no hi ha disputa pel tercer i quart lloc i les semifinalistes derrotades s’emporten el bronze sense enfrontar-se entre elles.

J. G.

El PDeCAT de la Selva del Camp nega les acusacions de malversació fetes pel grup municipal d’ERC

Imatge electoral del PdeCAT a la Selva.

El grup municipal del PDeCAT a la Selva del Camp (Baix Camp) nega “rotundament” l’acusació d’una presumpta malversació de fons públics en el mandat anterior, que ha derivat en una denúncia del grup d’ERC a l’Oficina Antifrau. En un comunicat, el PDeCAT es mostra “disposat a aclarir aquests fets, allunyats de la realitat, i que formen part d’una immoral estratègia política per desacreditar-nos”. Així mateix, la formació manifesta el “total suport” a les regidores Sílvia Masdeu i Sílvia Granados, de qui diu que “han actuat sempre amb la màxima honestedat i integritat”.

Aquest divendres ha transcendit que el grup d’ERC qüestiona el pagament de set factures que ascendeixen a un total de 2.365 euros per condicionar l’habitatge d’una veïna, Sílvia Granados, que ara és regidora al consistori. Segons el regidor d’Hisenda, el republicà Jordi Vinyals, l’habitatge era “justament d’una persona molt propera a CiU” i que va acabar presentant-se a les llistes sota aquestes sigles a les eleccions municipals del 2015.

“Es van pagar arranjaments particulars d’un habitatge amb diners públics sense cap informe de Serveis Socials ni conveni amb la propietat que avali o justifiqui aquest tipus de despesa”, ha dit. Entre les factures que van a nom del consistori, n’hi ha una de Comaigua de 1.017 euros, autoritzada per qui era regidora de Serveis Socials, Sílvia Masdéu. També hi ha factures de material, informes d’habitabilitat i factures a un arquitecte del municipi.

ACN

ERC de la Selva del Camp denuncia CiU a Antifrau per un presumpte delicte de malversació de cabals públics

El republicà Jordi Vinyals. Foto: Reusdigital

El grup d’ERC a la Selva del Camp ha presentat una denúncia davant l’Oficina Antifrau de Catalunya contra CiU per un presumpte delicte de malversació de cabals públics entre el 2014 i 2015. Els republicans, ara al govern, qüestionen el pagament de set factures que ascendeixen a un total de 2.365 euros per condicionar l’habitatge d’una veïna, Sílvia Granados, que ara és regidora al consistori. Segons el regidor d’Hisenda, el republicà Jordi Vinyals, l’habitatge era “justament d’una persona molt propera a CiU” i que va acabar presentant-se a les llistes sota aquestes sigles a les eleccions municipals del 2015. “Es van pagar arranjaments particulars d’un habitatge amb diners públics sense cap informe de Serveis Socials ni conveni amb la propietat que avali o justifiqui aquest tipus de despesa”, ha dit.

Per als republicans, si el consistori paga unes despeses per fer habitable un habitatge que pot tenir una sèrie de mancances, aquest cal que sigui de l’ajuntament, o bé tenir un conveni en què s’estableixi que el consistori se’n fa responsable, o bé tenir un informe de serveis socials en què es determini que, per solucionar la situació d’una família en concret, és necessari que hi hagi una despesa en aquest sentit. “En aquest cas no hi ha res d’això”, ha conclòs el regidor d’Hisenda.

Entre les factures que van a nom del consistori, n’hi ha una de Comaigua de 1.017 euros, autoritzada per qui era regidora de Serveis Socials, Sílvia Masdéu. També hi ha factures de material, informes d’habitabilitat i factures a un arquitecte del municipi. “Es van atendre i pagar directament des de l’Ajuntament unes despeses en concepte d’habitatges socials que no estaven emparades per cap conveni amb la propietat ni amb cap informe de Serveis Socials”, ha apuntat Vinyals, que ha manifestat que hi ha “alguna cosa rara”.

Altres denúncies

Aquesta és la segona denúncia a Antifrau que els republicans de la Selva del Camp presenten contra CiU. L’anterior, al febrer, parlava de “possibles irregularitats en el finançament” de la formació municipal durant el mandat entre el 2011 i el 2015 per “la possible desviació de la subvenció” que reben tots els grups municipals cap a l”Associació d’Amics de Silva Constantina. Aleshores, l’exalcalde de CiU i regidor a l’oposició, Josep Maria Puig, va apuntar que es tractava d'”una venjança” per una altra denúncia que el grup va presentar a l’octubre contra Vinyals.

ACN

La Selva esgrimeix la seva impecable instal·lació per Tarragona 2018

El Pavelló Municipal d’Esports, inaugurat l’any 1999, s’ha remodelat gràcies a Tarragona 2018 per mantenir el seu nivell qualitatiu d’excel·lència. Foto: David Aymerich.

La Selva del Camp ha inaugurat les millores realitzades al Pavelló Municipal d’Esports de la vila i ja ho té tot a punt per esdevindré seu dels XVIII Jocs Mediterranis a Tarragona 2018 acollint les competicions d’esgrima en les modalitats masculines i femenines d’espasa, floret i sabre al llarg dels dies 24 i 25 de juny.

Un acte festiu que ha estat presidit per l’alcalde del municipi, Josep Masdeu, la regidora d’Esports, Judith Fontanillas, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el diputat delegat dels Serveis d’Assistència al Ciutadà (SAC) de la Diputació de Tarragona, Joan Olivella, per afegir-se a la llarga llista d’instal·lacions realitzades o remodelades en totes i cadascuna de les 14 seus que prendran part molt aviat de l’esdeveniment olímpic històric de les nostres comarques.

En total ha estat 60.000 euros la xifra invertida gràcies a la col·laboració de la Diputació de Tarragona per fer possibles les obres de millora d’un pavelló que aviat complirà 20 anys –es va inaugurar el 1999­– i que, tot i estar en un excel·lent estat, “està pensat per fer-se servir avui i també en el futur”, ha explicat el batlle, el qual no té cap dubte de que “els Jocs són una gran idea i l’esport és salut i relació social”.

Les instal·lacions gaudiran de l’esgrima els dies 24 i 25 de juny amb un aforament per gairebé 400 persones. Foto: David Aymerich.Unes instal·lacions on s’ha remodelat els sostres, s’ha incorporat una nova il·luminació led, substituït els seients de les graderies, aplicació de la xarxa de fibra òptica i l’adequació de diferents zones per a la instal·lació de climatització a la pista poliesportiva. Gràcies a la col·laboració de la Diputació s’ha volgut contribuir per millorar instal·lacions que ja funcionaven, però que els esportistes puguin gaudir al màxim”, ha afegit el diputat Olivella.

Per la seva banda, la regidora d’Esports, Judith Fontanillas, ha expressat que “la implicació del nostre poble amb els Jocs ha estat ferma des del principi amb un esdeveniment històric”, un gest agraït per Ballesteros. “Us he de donar les gràcies perquè no ha sigut un camí fàcil”, a més “La Selva té una gran instal·lació que s’ha pensat com un nou ús d’una xarxa i un projecte comú” en el camí a dotar el territori com una nova potència turística esportiva, ha tancat l’alcalde de Tarragona.

Així doncs, tot a punt doncs per omplir les gairebé 400 localitats del Pavelló Municipal d’Esports els pròxims dies diumenge i dilluns, dies 24 i 25 de juny, a la Selva del Camp.

David Aymerich

El segon Campus d’Arts Escèniques de la Selva obre inscripcions i reforça la seva oferta per als joves

La bona acollida que l’any 2017 va tenir el primer Campus d’Arts Escèniques de la Selva del Camp ha permès reforçar el projecte de cara a la segona edició. Tant és així que se n’ha ampliat la durada fins a dues setmanes, s’ha incrementat l’oferta d’especialitats a impartir i el calendari s’ha traslladat a la primera quinzena de juliol.

L’objectiu del Campus d’Arts Escèniques de la Selva, que organitzen conjuntament les àrees de Formació i Joventut de l’Ajuntament selvatà, és permetre a joves d’entre 12 i 24 anys entrar en contacte amb el món de l’escena i ser un primer pas de cara a descobrir possibles vocacions de futur.

El programa del campus, que l’any passat va omplir totes les places disponibles durant la Setmana Santa, ha passat a la primera quinzena de juliol, doblant per tant les hores a realitzar. També s’han incorporat noves modalitats escèniques, com ara les titelles, així com més varietats de dansa. Concretament s’impartiran classes d’àudiovisuals, a càrrec d’Elisenda Trilla; de circ, amb Oriol Llop; de música, amb Gerard Mallorquí; de teatre de text i de cos, amb Francina Fernández i Mònica Bartolí; així com de titelles, amb Eudald Ferré; dansa urbana, amb Jennifer Fernández, i dansa contemporània, amb Elisenda Nadal.

Els horaris de les activitats seran de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 19.00, i també s’ofereix la possibilitat de dinar al mateix campus. El preu de la inscripció bàsica és de 100 euros i es pot realitzar fins al 15 de juny al Punt d’Informació Juvenil de la Selva o a través de la pàgina web de l’Ajuntament, www.laselvadelcamp.cat .

La Selva celebra l’inici de la construcció de la nova depuradora amb la col·locació de la primera pedra

Un moment de l’acte de col·locació de la primera pedra

La Selva del Camp ha fet realitat aquest cap de setmana un repte que se li resistia des de fa gairebé dues dècades: l’inici oficial de les obres de construcció de la nova estació depuradora d’aigües residuals del municipi. Veïns i entitats locals han estat protagonistes en una festa popular de col·locació de la primera pedra de l’EDAR que culmina un procés que va arrencar l’any 2000, quan es va començar a tramitar la sol·licitud per a substituir l’antiga depuradora local per una de nova.

La vella EDAR, una obra pionera en pobles de l’envergadura del de la Selva quan es va construir per iniciativa municipal l’any 1980, havia quedat fa temps obsoleta tant en l’àmbit tecnològic com, sobretot, de capacitat i després de diversos retards i d’obstacles administratius i pressupostaris, finalment un acord entre el consistori, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha permès que l’Ajuntament hagi agafat les regnes del projecte amb el suport econòmic de l’ACA i les obres s’hagin posat ja en marxa. Pressupostada en més de 4 milions d’euros, la licitació de l’obra ha permès que finalment la construcció s’hagi executat per poc més de 3.125.000 euros i es preveu que estigui en funcionament en el termini d’un any.

L’acte d’aquest diumenge va comptar amb la presència de la directora dels serveis territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat, Trinitat Castro; del director de l’ACA al Camp de Tarragona, Francesc Benet; a més de representants de Comaigua, que s’encarrega de la gestió integral de l’aigua a la Selva; així com de l’empresa Invall, que ha redactat el projecte i que, per altra banda, també serà l’encarregada de la direcció de l’obra. També hi van ser presents portaveus les dues empreses que formen l’UTE que aixecarà l’equipament, OMS Sacede i Constècnia 3, així com de nombroses entitats i col·lectius selvatans.

L’alcalde de la Selva, Josep Masdeu, va mostrar-se especialment satisfet per l’inici d’uns treballs que va catalogar d’imprescindibles per al futur del poble, tot destacant el valor que va tenir la iniciativa de construir la primera depuradora l’any 1980. Per altra banda, va agrair la confiança i la tasca dels representants del departament de Territori per haver entès la necessitat de l’obra i haver facilitat que l’Ajuntament es convertís en l’administració actuant per tal d’executar-la.

El jutge deixa en llibertat un veí de Reus que suposadament buscava un ajudant per dur a terme un segrest

Imatge del jutjats de Reus. Foto ACN

El jutjat d’instrucció número 1 de Reus ha deixat en llibertat provisional aquest dimarts un veí de la capital del Baix Camp que va ser detingut diumenge, a la Selva del Camp (Baix Camp), per suposadament buscar un ajudant per dur a terme un segrest. Segons va avançar el diari ‘El País’, l’home va publicar aquest anunci en un web d’ofertes de feina: “Bona tarda, seré clar. Necessito algú que m’ajudi a conduir i a fer tasques de vigilància d’una persona. Ofereixo 300 euros. A partir d’aquí en parlem”. Diverses persones que van llegir l’anunci van denunciar els fets als Mossos d’Esquadra i els agents el van detenir diumenge acusat d’un presumpte delicte de detenció il·legal en grau de temptativa.

Segons el rotatiu, una de les persones es va citar amb ell a la gasolinera del municipi. Els agents van poder comprovar que l’home oferia els 300 euros perquè l’ajudessin a segrestar una dona que treballava amb ell en una immobiliària. Altres fonts no descartaven que es tractés d’una excompanya de feina de qui s’havia enamorat. Segons ha pogut saber l’ACN, a hores d’ara la investigació policial s’ha tancat sense que s’hagi pogut localitzar la presumpta víctima i, de fet, no es descarta cap hipòtesi sobre la motivació de la publicació de l’anunci.

Aquest dimarts, l’acusat només ha contestat a les preguntes del seu advocat i el jutge l’ha deixat en llibertat provisional amb l’obligació de comparèixer periòdicament en seu judicial. La causa està oberta per un delicte de conspiració de detenció il·legal, segons ha informat el TSJC. El jutjat de guàrdia s’inhibirà al jutjat d’instrucció 4 de Reus que serà el competent per seguir amb la tramitació de la causa, per la data dels fets.

ACN

L’anunci per internet que buscava ajut per un segrest a La Selva del Camp acaba amb un detingut

Imatge d’un vehicle dels Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra van detenir a les 17.30 de diumenge un home de 36 anys a una gasolinera de la Selva del Camp que buscava un ajudant per dur a terme el segrest d’una excompanya de feina en una immobiliària. L’home, veí de la localitat del Baix Camp, havia publicat un anunci al portal en línia Job Today en què oferia 300 euros per ajudar a conduir i vigilar una persona, segons ha avançat ‘El País’ en la seva edició d’avui.

Penjat a les 14.17 de la tarda i amb 218 visites en només poques hores el missatge era breu però entenedor: ‘Bona tarda seré clar. Necessito algú que m’ajudi a conduir i tasques de vigilància d’una persona. Ofereixo 300 euros. A partir d’avui parlem”. Almenys tres persones van denunciar el missatge als Mossos, que després de fer servir un esquer van detenir-lo impuntant-li un delicte de detenció il·legal en grau de temptativa.

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies