Un casal pels joves i restaurar l’elefant de l’estació, principals propostes dels Pressupostos Participatius

 

 

 

Façana de l’edifici consistorial. Foto: Ajuntament de la Selva

Un casal destinat als joves, la restauració de l’històric elefantet de l’estació i un banc de recursos sociosanitaris han estat, per aquest ordre, les tres propostes més votades de cara a ser executades dins del projecte dels Pressupostos Participatius, una iniciativa municipal de caràcter popular que enguany ha convocat per primera vegada l’Ajuntament de la Selva del Camp amb l’objectiu que els selvatans s’involucrin, proposin i decideixin les actuacions que consideren prioritàries per tal de ser executades pel consistori.

La iniciativa s’ha tancat amb un èxit notable de participació, i és que més de 450 persones van prendre part en la consulta popular per tal d’escollir un màxim de cinc projectes d’entre la vintena de propostes definitives fetes pels veïns. El còmput general de propostes va arribar a prop d’una quarantena, tot i que poc més de la meitat d’aquestes aportacions fetes pels selvatans van arribar a la fase final. Les raons principals de la selecció va ser, d’entrada, que la inversió requerida per tirar-la endavant superés, segons la valoració dels tècnics, el llindar màxim dels 50.000 euros amb què comptava enguany la iniciativa o bé el fet que aquella idea s’hagués formulat de forma repetida en més d’una ocasió.

Després del recompte de vots, la proposta guanyadora va ser, amb 202 paperetes favorables, la creació d’un espai pel jovent que serveixi de punt de trobada per aquest ampli sector de la població. Per altra banda, amb 178 vots, es vol restaurar un dels monuments més estimats del municipi, a tocar de l’estació de ferrocarril: l’elefantet de pedra. Finalment, amb 168 vots es va proposar crear un banc de recursos sociosanitaris que faciliti material com ara cadires de rodes, crosses o equips genèrics d’ortopèdia als veïns que els puguin necessitar temporalment.

Abans de passar directament integrar en el pressupost d’inversions de 2018 la proposta o propostes a executar, cal que l’empresa encarregada de gestionar els pressupostos participatius, el gabinet Ceres, validi l’escrutini dels vots i, juntament amb els tècnics municipals, doni llum verda a la seva execució, de manera que es pugui determinar si la dotació pressupostària permet executar totes tres idees, dues o únicament la guanyadora.

Un dels valors més destacables d’aquesta innovadora iniciativa que molt pocs municipis utilitzen a les comarques tarragonines és que facilita l’accés dels veïns a la presa de decisions de l’Ajuntament i els implica en les gestions i actuacions que realitza el Consistori tant presentant propostes com després en la votació popular.

Pròximament, es durà a terme una sessió informativa oberta a tot el poble on s’explicarà el perquè de la tria final i les raons per les quals la resta de propostes, excloses de la votació, es van descartar, a més de fer-se un repàs als quasi quatre mesos d’intens treball realitzat des que es va arrencar el projecte.

El ple de l’Ajuntament de la Selva clama contra la intervenció de Catalunya per part de l’Estat

El ple de l’Ajuntament de la Selva del Camp ha acordat per unanimitat en la sessió celebrada aquest dimarts 24 d’octubre rebutjar la gestió feta per l’Estat espanyol de tot el que ha envoltat la celebració del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’Octubre, des de les accions repressives dels dies previs a la consulta fins a la darrera aplicació de l’article 155, passant sobretot per la violència policial aplicada durant la jornada de les votacions i la posterior detenció dels líders d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, respectivament.

La totalitat de grups del consistori consideren “desmesurades les actuacions perpetrades contra institucions i funcionaris de la Generalitat” i mostren el seu “total desacord amb les mesures que el passat 18 d’octubre van adoptar els poders judicials de l’Estat” i que van conduir a l’empresonament de Cuixart i Sánchez. També s’acusa els responsables d’aquestes mesures “d’una incapacitat política flagrant a l’hora de fer front a l’essència del problema entre Catalunya i Espanya i es considera que suposen un perillós posicionament de la Justícia”. Finalment, l’acord clama per l’obertura d’una “via urgent de diàleg i negociació, aturar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola i totes les mesures coercitives contra les institucions i el poble català”.

Suport a l’escola catalana

Aquesta no ha estat l’única moció que el ple ha acordat per unanimitat entre els regidors d’ERC, PSC i CiU, donat que totes les formacions han mostrat el seu suport en bloc a l’escola catalana arran de les declaracions d’alguns ministres espanyols i líders polítics acusant-la d’adoctrinar els alumnes. Així, s’ha manifestat “el suport als docents que vetllen, amb estima i passió pel desenvolupament integral dels nostres infants i joves, agrair-los la seva dedicació i encoratjar-los a seguir realitzant la seva tasca amb la mateixa determinació de sempre”. Per altra banda, es reclama la rectificació de les declaracions dels ministres Dastis i Méndez de Vigo i es reivindica “un model educatiu just, equitatiu i respectuós que treballi per la igualtat d’oportunitats”. L’acord manifesta el suport a les institucions catalanes “en la presa de decisions que garanteixin preservar el model històric d’escola catalana davant la voluntat clara de desprestigiar l’escola i justificar una futura intervenció de l’Estat”.

A més, a proposta de CiU, la sessió municipal també ha decidit reconèixer per unanimitat la tasca dels selvatans que el dia 1 d’octubre van col·laborar en la celebració del referèndum, així com les entitats i particulars que integraven la Coordinadora de l’1-O.

Dues mocions més han completat un ple molt marcat pel referèndum d’autodeterminació Catalunya. Per una banda el grup d’ERC-Més-AM, amb el suport de CiU, ha acordat demanar que “es faci efectiu el mandat popular del passat 1 d’Octubre” seguint les lleis aprovades pel Parlament, “condemnar la violació de drets fonamentals a Catalunya” i “instar el Govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l’autonomia que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l’aplicació  de l’article 155 de la Constitució Espanyola”.

Finalment, el grup de CiU, en aquest cas amb el suport d’ERC-Més-AM, ha portat a l’aprovació una cinquena moció de condemna de la violència de l’Estat, per donar suport als ferits de l’1-O, així com exigir la retirada de les forces policials espanyoles. També demana la dimissió del delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i el declara persona ‘non grata’ al municipi. La moció també demana la mediació d’Europa per a la resolució del conflicte i posar el consistori selvatà al servei de les institucions catalanes.

L’Ajuntament de la Selva condemna l’empresonament dels presidents d’Òmnium i de l’ANC

Façana de l’edifici consistorial. Foto: Ajuntament de la Selva

La totalitat de grups que integren l’Ajuntament de la Selva del Camp vol manifestar el seu “total desacord” amb les mesures que en les darreres hores han adoptat els poders judicials de l’Estat espanyol i que han conduït a l’empresonament dels presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, respectivament.

Les mesures, “activades a partir d’acusacions desmesurades i sense més fonament” que “la incapacitat política de fer front a l’essència del problema entre Catalunya i Espanya”, només es poden interpretar “com un posicionament de la Justícia a favor d’una única part en el conflicte polític que viu el nostre país”, afirma el consistori.

Com a institució democràtica i que entén la democràcia com una lliure expressió de les idees entre iguals, “el consistori selvatà reclama al poder judicial, a la Fiscalia i a tots els estaments estatals que retornin a la classe política la responsabilitat de resoldre el conflicte sense interferències i amb el diàleg i el respecte com a única premissa”.

El lio de La Selva : l’Ajuntament col·labora amb l’1-O,… però no l’alcalde

Jordi Vinyals, en ser investit alcalde. Masdeu és el primer per la dreta

L’Ajuntament de la Selva del Camp, comandat per l’alcalde socialista Josep Masdeu, a través dels regidors d’ERC a l’equip de govern, ha posat en marxa tots els protocols municipals per tal de col·laborar i fer possibles les votacions durant la jornada del referèndum del diumenge 1 d’octubre, tant pel que fa a nivell d’infraestructures com pel suport que es pugui reclamar des del Govern de la Generalitat.

A La Selva governen PSC i ERC. El primer any de mandat, l’alcalde fou d’ERC, Jordi Vinyals, i els dos següents, del PSC, Josep Masdeu. El quart any, l’Alcaldia tornarà a mans d’ERC.

L’alcalde es va sumar recentment al manifest dels alcaldes del PSC al Camp de Tarragona contra el referèndum de l’1-O. La seva postura contrària al referèndum, per tant, és coneguda i del que es tracta és de mantenir equilibris municipals, com passa en altres municipis on hi ha pacte ERC-PSC (Vilallonga del Camp, per exemple) i no trencar un acord que està funcionant. L’alcalde no va signar al seu moment el decret d’Alcaldia a favor del referèndum, però els regidors d’ERC donen suport al mateix.

A La Selva, CiU (conserva aquest nom) té sis regidors, el PSC, 4, i ERC, 3. El PSC va viure una època daurada de llarg governs municipals, especialment sota l’Acaldia d’Ignasi Carnicer (1987-2007), continuat per Josep Masdeu (2007-11). En el darrer mandat (2011-15), però, va governar CiU, que a La Selva està comandat en bona part per dirigents que procedeixen d’UDC. I va governar, curiosament, amb un pacte de govern amb ERC. Jordi Vinyals va ser primer tinent d’alcalde. La batalla CiU-ERC en el camp independentista, per tant, és profunda.

El consistori ha fet públic un comunicat que dóna resposta a les crítiques rebudes de sectors independentistes de CiU i de la CUP, en el que assegura que tot i que les pàgines web de la Generalitat indiquen un nou punt centralitzat de votacions al municipi ubicat a la zona escolar, el govern municipal manté l’oferta realitzada a l’executiu català per tal d’utilitzar, en cas de necessitat, els llocs habituals en altres conteses electorals, tant el pavelló poliesportiu com l’auditori de Santa Llúcia i el Mas d’Iglésies. El primer tinent d’alcalde, Jordi Vinyals, ha assegurat que així s’havia traslladat a la Generalitat i gestionat amb els seus representants territorials, però els fets del passat dimecres dia 20 a les seus del Govern a Barcelona van obligar a publicar el llistat de col·legis electorals a partir dels locals alternatius que havia preparat la Generalitat.

El dirigent municipal creu que, malgrat que no era la idea ni del seu partit ni de l’executiu català, el referèndum comptarà amb un entorn de treball “força precari” a causa de les limitacions obligades per la intervenció soferta per la Generalitat, però que aquest fet “no suposarà un inconvenient per a la seva celebració”. És justament això el que, segons Vinyals, ha fet recomanable buscar col·legis que permetin facilitar les tasques en l’àmbit del control, seguretat, coordinació i defensa del dret a participar en les votacions. En aquesta línia es reconeix que veritablement no serà una votació “com sempre” a causa de la pressió de les forces judicials i policials espanyoles, però el tinent d’alcalde fa una crida a la participació cívica, festiva i pacífica, gaudint del que defineix com una fita històrica per al país.

Jordi Vinyals també nega de forma contundent les crítiques rebudes per una part d’alguns sectors independentistes de la Selva del Camp, tot assegurant que no es pot dubtar del compromís d’ERC amb el procés utilitzant com a arma el seu pacte amb una força no independentista com és el PSC. Segons ell, aquest pacte és “en clau absolutament local” i el justifica “el bé del poble”, tot recordant que ja va exposar els motius de l’aliança ara fa dos anys. En aquesta línia, el portaveu consistorial insisteix que no es moment de fer campanya municipal sinó d’anar tots a una per tal d’assolir un objectiu de país.

Encara que ha assegurat que l’Ajuntament donarà resposta, conjuntament amb la Generalitat, al que pugui anar succeint fins el dia del referèndum, el tinent d’alcalde creu que cal que els selvatans compromesos amb la democràcia i amb el desig d’expressar la seva opinió a les urnes siguin conscients del moment d’excepcionalitat que es viu. Així, segons Vinyals, cal estar preparats per a possibles modificacions i canvis en els espais electorals. En aquesta línia, el tinent d’alcalde ha mostrat la seva fidelitat amb el camí cap a la independència i garanteix que el municipi farà tot el que calgui per a permetre votar.

J. Garcia

 

Un detingut en un intent fallit de robatori en un mas de la Selva del Camp

Imatge del mas assaltat (Canal Camp Notícies)

La trucada al 112 per part d’un veí d’un mas proper i la rapidesa en el desplegament d’efectius de la Guàrdia Municipal i Mossos d’Esquadra han evitat un robatori en un dels masos ubicats al camí dels Banyadors de la Selva del Camp.

Segons informa ‘Canal Camp Notícies’, s’ha aconseguit detenir a un dels quatre individus de la banda en el moment en què estaven realitzant el robatori. L’únic detingut dels quatre assaltants, ha estat el conductor del vehicle, un jove de 21 anys i resident a Reus de nacionalitat marroquina, que es troba sota arrest a la comissaria dels Mossos pendent de passar a disposició policial.

Un avi envestit per un tren de mercaderies a la Selva ingressa en estat greu amb fractures al braç

Imatge d'arxiu d'un tren de mercaderies. Foto: Tarragona21.cat

Imatge d’arxiu d’un tren de mercaderies. Foto: Tarragona21.cat

Un home de 82 anys ha estat traslladat aquest matí a l’Hospital Sant Joan de Reus amb pronòstic greu després que un tren de mercaderies l’envestís en una zona de la via prop del baixador de la Selva del Camp, entre les estacions d’Alcover i Reus, provocant-li diverses fractures en un braç.

Es resistia a ser traslladat

Segons Adif, l’incident s’ha produït a les 6:15 del matí. El Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) hi ha traslladat tres ambulàncies que li han fet les primeres atencions. En un primer moment l’home es resistia a ser traslladat a l’hospital perquè considerava que les ferides provocades pel cop eren menors, però a les 7:45 se l’han endut amb pronòstic greu cap a l’hospital reusenc, on ha ingressat abans de les vuit. Tot i que es troba fora de perill, l’home es quedarà aquesta nit a l’hospital en observació per seguir l’evolució de les seves ferides.

L’R14, tallada més d’una hora

L’incident ha provocat el tall de la línia R14 ja que el tren involucrat en l’accident s’ha mantingut al lloc de l’incident fins que l’home ha estat traslladat a l’hospital. Això ha obligat a desviar per Valls un tren que circulava direcció Lleida.

Busquen un conductor que es va donar a la fuga després d’atropellar un ciclista a la Selva del Camp

La diada ciclista de Vila-seca del 2015. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu d’una diada ciclista a Vila-seca. Foto: Cedida

Els Mossos d’Esquadra busquen el conductor d’un vehicle que es va donar a la fuga després d’atropellar un ciclista de nacionalitat belga a la Selva del Camp, concretament a la rotonda d’accés a la C-14 des d’un polígon d’aquest municipi.

Segons Tarragona Ràdio, de resultes de l’accident el ciclista, que estava ensangonat i presentava diverses ferides a la cara i als braços, va ser traslladat d’urgència a l’hospital Joan XXIII. El sinistre es va produir a les set de la tarda d’ahir.

 

La Selva crea prop de 130 noves places d’aparcament per descongestionar el nucli antic

L’aparcament de Sant Rafael

Després de gairebé un mes de treballs, prop de 130 noves places d’estacionament s’han incorporat als dos aparcaments municipals de la zona del tomb de muralles de la Selva del Camp, gairebé vuitanta a la zona del Raval de Sant Rafael i més d’una cinquantena al Raval de Sant Pere.

L’actuació municipal preveu ajudar a resoldre així el dèficit d’aparcaments que pateixen els veïns del nucli antic, a més de descongestionar la zona del Raval de Sant Rafael, actualment saturada de vehicles al carrer. Per aquesta raó, els treballs van començar per donar continuitat a l’estacionament de l’Hort del Tàrrech, fins ara amb gairebé una cinquantena de places i que a partir d’aquest cap de setmana veurà ampliada la seva superfície més del doble, a més de disposar d’un nou accés al carrer de les Monges.

La segona actuació ha consistit en doblar la superfície de l’aparcament del Raval de Sant Pere, que passa de les quaranta-sis places fins al centenar i ara arriba fins al carrer Pie i Faidella, des d’on s’ha obert un nou accés cap al carrer de les Eres. L’obra ha obligat a suprimir la zona d’oci per a gossos que hi havia en aquest punt, tot i que aquest servei es reubicarà properament en un nou espai municipal proper

Els treballs que s’han realitzat en ambdues parcel·les han consistit en una neteja, anivellat i compactació del terreny, a sobre del qual s’hi ha realitzat un tractament amb reg asfàltic. A més, disposen de nova il·luminació per garantir la sensació de seguretat dels usuaris.

Sis dotacions del Bombers en un incendi forestal a la Selva

Sis dotacions dels Bombers estan participant en l’extinció d’un incendi forestal al terme de la Seva del Camp. Segons informa el cos, l’incendi es troba estabilitzat. També hi han fet cap vigilants municipals de la Selva i els Mossos d’Esquadra.

El lloc es troba proper a una urbanizació, al camí de Sant Pere, però no corre risc de veure’s afectada.

La XXI Trobada d’Armats omple la Selva del Camp

Unes 3.000 persones han seguit la concentració de la Selva. Foto: Canal Camp

Al so de les trompetes i els timbals, més d’un miler d’armats han desfilat avui pels carrers de La Selva del Camp en el marc de la XXI Trobada d’Armats de les Comarques Meridionals. Ara fa un any, l’anterior trobada es va celebrar a la localitat de Mont-roig del Camp.

Des de dos quarts d’onze del matí, les vint-i-quatre agrupacions d’arreu de la demarcació de Tarragona, de Lleida i de Barcelona han marxat pels carrers més cèntrics d’aquesta població del Baix Camp amb l’assistència d’un nombrós públics que seguia les evolucions dels integrants de les diferents colles.

Quatre-cents anys

Una de les novetats de l’edició d’enguany ha estat la participació de colles que no havien participat en les anteriors trobades, o bé que no hi assisteixen de forma habitual, com és el cas dels armats de Tarragona i Mataró.

L’esdeveniment d’ahir també s’emmarcava en la celebració dels quatre-cents anys de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de la Selva del Camp,

Aquesta ha estat la segona vegada que la Selva del Camp ha estat la seu de la Trobada d’Armats. El primer cop en què el poble va acollir aquesta trobada va ser l’any 1993, amb la participació de 13 agrupacions i en el marc de la celebració del Bicentenari de les Reials Ordinacions.

Milites Romanorum

D’altra banda, aquest mateix cap de setmana, a Reus, els Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus van efectuar una cercavila extraordinària pels carrers i places del cas antic de la capital del Baix Camp, finalitzant amb una gran exhibició a la plaça de La Llibertat. Aquest inusual acte en dies fora dels actes habituals de Quaresma i de Setmana Santa, els Armats de la Sang l’anomenen ’Milites Romanorum’, del llatí ’Soldats Romans’, i aquesta va ser també la segona vegada que es realitza en la tricentenària història de la Cohort Romana.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya

Un miler d’armats participaran a la Selva de la trobada més multitudinària

La trobada tindrà lloc el 2 d’abril

La Selva del Camp serà seu de la XXI Trobada d’Armats de les comarques de Tarragona. Un miler d’armats participaran de l’edició més multitudinària dels últims 25 anys

L’esdeveniment que se celebra anualment, acollirà un total de 25 agrupacions d’armats d’arreu del territori que desfilaran pels carrers del municipi en la que serà l’edició més multitudinària amb la participació de prop d’un miler d’armats. Ha estat durant el capítol de la vint-i-quatrena, acte anual de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de la Selva del Camp, que s’han donat a conèixer les característiques de la trobada d’armats d’enguany, que es durà a terme a la Selva del Camp el diumenge 2 d’abril.

Com a novetat i coincidint amb els 400 anys de la confraria, la trobada comptarà amb la participació especial dels Armats de Mataró i de la Confraria de la Sang de Tarragona. És la segona vegada que la Selva és seu d’una trobada d’armats. La primera es va celebrar l’any 1993, commemorant el bicentenari de les Reials Ordinacions.

‘Rindan armas’

El cartell està inspirat amb l’estètica i estil selvatà dels vestits dels armats dels anys seixanta. L’escultor i artista selvatà Florenci Andreazzini ha estat el responsable del disseny del logotip, que s’ha plasmat en una placa commem orativa que s’entregarà a cadascuna de les agrupacions. El distintiu representa el tradicional rindan armas que els armats fan a la Raval de Sant Rafel un cop arriba el pas del Sant Crist i el de la Soledat en la processó de l’Agonia del Divendres Sant.

Itinerari

El tret de sortida del recorregut de la Trobada d’Armats serà des del Pavelló Municipal d’Esports, passant per l’Avinguda Puig i Ferreter fins entrar al nucli antic seguint pel carrer Major, els Ponts, Plaça de les Pletes i la Plaça de Simó Salvador; on es farà un punt d’abituallament. Continuarà per la raval de Sant Rafael fins arribar al Portal d’Avall i serà al passeig Josep Cristià on les autoritats faran entrega de la placa commemorativa a cadascuna de les agrupacions.

L’esdeveniment comptarà amb les agrupacions d’armats de la Pobla de Mafumet, l’Espluga de Francolí, Montblanc, Reus, el Pla de Santa Maria, el Vendrell, Les Borges Blanques, Riudecols, Maspujols, Valls, Constantí, Montbrió del Camp, Flix, Alcover, Cambrils, Riudoms, Vilallonga del Camp, Mont-roig del Camp, el Morell, l’Arboç, Bellpuig (Lleida), Juneda (Lleida) i amb la participació especial de Mataró (Barcelona) i de Tarragona.

Exposició i conferències

Amb motiu de la celebració dels quatre segles d’història de la confraria, es duran a terme dues conferències i la inauguració d’una exposició fotogràfica al Castell del Paborde el divendres 31 de març a les 21h.

VIDEO | Deu detinguts a Tarragona, la Selva i Mont-roig, membres d’una xarxa de tràfic de drogues

 


Deu membres d’una organització criminal dedicada al tràfic internacional de drogues que operava a Tarragona, la Selva del Camp i Mont-roig del Camp, han estat detinguts en aquests municipis en una operació dels Mossos d’Esquadra que va començar el passat 11 de gener. Es tracta de vuit homes d’entre 25 i 43 anys, una dona de 37 anys i una altra de 33, a qui s’imputen els delictes contra la salut pública i per pertinença a organització criminal.

Distribuïen arihuana, cocaïna i haixix en furgonetes de correu, principalment a França

La investigació es va iniciar el maig de l’any passat quan els agents de la Unitat Territorial d’Investigació de Tarragona van ser coneixedors de l’activitat d’una organització criminal dedicada al tràfic internacional de marihuana. Operaven des de Catalunya i distribuïen la droga a  diversos països europeus, principalment a França.

Una altra de les seves activitats delictives era el tràfic de cocaïna i haixix a diverses localitats de l’Estat espanyol. En el decurs de la investigació els agents van acreditar que el grup duia a terme la seva activitat des de Tarragona,  la Selva del Camp i Mont-roig del Camp. El seu modus operandi consistia en utilitzar furgonetes-correu per traslladar la droga fins al punt des d’on s’havia de fer la distribució al consumidor final.

En el marc de la investigació que realitzaven el dia 11 de gener els policies van aturar un turisme que havia fet un moviment sospitós a Tarragona. Durant l’escorcoll els agents hi van localitzar dues bosses de plàstic als peus d’un dels seients que contenien prop de dos quilograms d’haixix i van detenir els seus dos ocupants, el principal investigat i líder del grup criminal i una altra integrant de l’organització.

A conseqüència d’aquestes detencions els policies van prioritzar la vigilància dels domicilis d’altres membres del grup als municipis de Mont-roig del Camp i la Selva del Camp. El mateix dia a la tarda van poder detenir tres integrants més de la banda quan sortien d’una finca de Mont-roig del Camp amb una furgoneta que transportava contenidors de plàstic a l’interior dels quals hi havia cabdells de marihuana ja assecats i preparats per a la seva distribució i consum, amb un pes de 16 quilograms.

L’operatiu va continuar el dia 12 de gener amb dues entrades i escorcolls, una al migdia a la Selva del Camp amb participació d’efectius d’ordre públic i, l’altra, a la finca de Mont-roig del Camp on el dia anterior s’havien realitzat les tres detencions.

Intervingudes dues pistoles i munició

A la primera entrada s’hi van intervenir 700 euros en efectiu, una pistola de tir olímpic del calibre 22, 50 bossetes de marihuana d’entre 5 i 10 grams de marihuana ja assecada a més d’estris i objectes que s’utilitzen habitualment per a cultiusindoor com fertilitzants, calefactors i extractors d’aparells d’aire condicionat.  Durant l’entrada es van detenir dos integrants de l’organització i un tercer va ser arrestat al carrer en una zona propera al domicili.

En el segon escorcoll domiciliari s’hi va intervenir mig quilogram de cocaïna, 900 grams d’haixix, 6.000 euros en efectiu, cabdells amb un pes aproximat de 15 quilograms, diversa documentació, dispositius de telefonia, dues premses hidràuliques i instrumental electrònic per a plantacions de marihuana amb temporitzadors. Encara hi va haver una darrera detenció d’una dona a La Pobla de Mafumet també relacionada amb la banda.

El dia 14 de gener els detinguts van passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar presó per a quatre dels integrants i llibertat amb càrrec pels altres sis.

El dia 17 de gener els investigadors van fer un escorcoll encara més exhaustiu de la furgoneta que havien aturat el dia 11 quan sortia de la finca de Mont-roig del Camp ja que havien sabut que disposava d’un doble fons perfectament camuflat. Els policies hi van localitzar 31 quilograms d’haixix, 26.400 euros en metàl·lic, una arma del calibre 38 a més de diversa munició.

Incendi en una casa abandonada de la Selva

Imatge de l’habitatge afectat pel foc. Foto: Bombers

Els Bombers treballen aquest vespre en l’extinció d’un incendi que s’ha produït en una casa abandonada de la Selva del Camp, on s’ha enfonsat part del forjat del primer pis. L’habitatge es troba al carrer de la Il·lustració i s’està comprovant que no hi hagi gent a dins. Quatre dotacions dels equips de Bombers s’han desplaçat al lloc dels fets.

(Seguirà ampliació)

Un mort en un incendi en un habitatge de la Selva

Els Bombers, al lloc de l’incendi. Foto: Bombers

Una persona de 49 anys ha mort aquesta matinada a la Selva del Camp a resultes d’un incendi produït en un habitatge al Raval de Sant Pau. Una segona persona ha resultat ferida, informen els Bombers. D’altra banda, a Reus també s’ha viscut un altre incendi en un habitatge, del qual n’han resultat ferides dues persones.

L’habitatge es troba al númro 17 del Raval de Sant pau de la Selva del Camp. L’incendi, del qual s’ha rebut l’avís a les 01.32 hores de la matinada, ha cremat totalment el menjador de l’immoble. La resta ha quedat afectat pel fum i la temperatura.

En el moment de l’incendi, a l’habitatge hi havia el propietari, un home de 49 anys, que ha perdut la vida, i un altre home de 64 anys, el qual ha pogut sortir de l’immoble. Aquest ha estat atès al lloc pels serveis sanitaris del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) però ha estat donat d’alta in situ.

En les tasques d’extinció han treballat cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat, que han pogut donar per controlat l’incendi a les 01.55 hores. A més, també han treballat cinc patrulles dels Mossos d’Esquadra que s’han fet càrrec de les diligències judicials i de la investigació de les causes de l’incendi.

 

Antonio Mellado guanya el Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat

Foto de família dels guanyadors. Foto: Reusdigital

Foto de família dels guanyadors. Foto: Reusdigital

Antonio Mellado Cardoner, amb un audiovisual de 30 minuts emès al Canal Camp titulat ‘Les llegendes del Priorat’, és el primer guanyador de la primera edició del Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat, lliurat aquest divendres a la sala d’actes d’El Castell de la Selva del Camp.

Un guardó que vol reconèixer tant la figura d’aquesta promesa truncada per la mort el desembre passat amb només 27 anys com la continuïtat entre la pedrera local dels valors que va impulsar en vida.

Honestedat, ètica i capacitat d’iniciativa van ser els mèrits reconeguts per un jurat que va completar el quadre de guardonats amb un segon premi per Fabio Marchi (amb una carrera curta però intensa que comença de becari al Reusdigital i integrant de Canal Reus TV fins a redactor especialitzat en motor de Mundo Deportivo i creador d’una empresa de comunicació al territori) i un tercer per Cristina Valls.

En aquest darrer cas, pel seu recull d’entrevistes als protagonistes del cicle Grans Mestres del Teatre Fortuny publicades al Diari de Tarragona. Les dues mencions van anar destinades a Maria Ramírez pel seu recull de fotografies per reivindicar el paper de la dona en la Filosofia i per Enric Garcia pel seu article ‘El retaule de les emocions’ al mitjà imprès Fet aTarragona.

En una vetllada emotiva per la presència de la mare i la germana de Salvat, el periodisme va fer propòsit d’esmena lligat amb esperança. Marià Arbonès, en nom dels tres mitjans organitzadors (Reusdigital.cat, LANOVA Ràdio i InfoCamp.cat) va afirmar que “amb aquest premi hem confirmat que el món jove de la premsa és viu. No és erm ni mut i compta amb grans dosis de credibilitat, professionalitat i passió. Joan Marc va contribuir molt en la difusió d’aquests factors perquè era una persona culta amb valors afegits com el seu interès per acostar-se a la realitat, el seu punt crític barrejat amb astúcia i bondat i la seva cordialitat”.

Per la seva banda, l’ex degà del Col·legi de periodistes de Catalunya i president de la Fundació Periodisme Plural, Josep Carles Rius, va considerar el premi “una gran iniciativa” que ha d’ajudar a fer front a la “crisi de la premsa escrita encetada durant la gran Depressió Econòmica del 2007”. Un factor lligat a l’impacte de les noves tecnologies que va tenir com a repercussió “la fallida dels grans grups empresarials” i una “crisi d’ètica” a la professió. “Havíem de vetllar per la veracitat i la crítica als poders i per la independència, però no vam saber respondre a l’esperança que la societat havia dipositat en nosaltres”. La porta de sortida en forma de regeneració de la professió es troba “en l’honestedat i l’ètica personal dels periodistes al servei de la ciutadania i en la capacitat d’iniciativa per evitar tenir una actitud passiva” i aliada a una “bona cooperació entre generacions que uneixi voluntat de canvi i experiència. Necessitem periodistes amb els valors que defensa el premi”.

Finalment, l’alcalde de la Selva i vicepresident de la Diputació, Josep Masdeu, va intervenir com a portaveu de les entitats i institucions que donen suport al Premi. Un suport que es completa amb la Cambra de Comerç de Reus, que va comptar amb la presència del seu vicepresident, Xavier Colom, i l’Ajuntament de Reus, representat per la regidora de Cultura, Montserrat Caelles. “Esperem que l’exemple i imatge del Joan Marc (director de la ràdio i televisió local en el moment de la seva mort) sigui també un exemple i imatge per a la gent jove”, va afirmar Masdeu mostrant alhora la seva disposició a continuar acollint un premi “amb vocació de continuïtat”.

L’acte va ser presentat per Sílvia Sagalà i va comptar amb la participació del músic Fito Luri. Els guardons estaven dotats amb 1.500 euros per al primer premi, 900 euros per al segon i 600 euros per al tercer.

Reusdigital.cat / Grup de Daris Digitals de Catalunya

La Diputació aporta 60.000 euros al pavelló de la Selva per als Jocs Mediterranis

Josep Poblet i Josep Masdeu, signant el document

Josep Poblet i Josep Masdeu, signant el document

La Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de la Selva del Camp han signat, aquest divendres al migdia, el conveni que regula l’aportació econòmica de la institució supramunicipal per a les millores en la protecció contra incendis del pavelló municipal d’esports d’aquest municipi, en el marc de les actuacions d’adequació d’equipaments i instal·lacions esportives dels Jocs Mediterranis.

La signatura s’ha dut a terme al Palau de la Diputació, i ha anat a càrrec del president d’aquesta institució, Josep Poblet, i de l’alcalde de la Selva del Camp, Josep Masdeu. La Selva del Camp és una de les 14 seus de la demarcació dels Jocs Mediterranis i acollirà les competicions de la disciplina d’esgrima.

L’aportació de la Diputació de Tarragona per als treballs és de 60.321,85 €. A banda de la utilització d’aquest equipament esportiu per al desenvolupament dels Jocs Mediterranis, el conveni signat remarca l’obligatorietat que aquest espai tingui un ús ciutadà passats els jocs.

La Festa Major de Sant Andreu estrenarà la bandera de la Selva del Camp

Imatge d'arxiu de la Festa Major de Sant Andreu de la Selva del Camp. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu de la Festa Major de Sant Andreu de la Selva del Camp. Foto: Cedida

La Festa Major de Sant Andreu arriba carregada d’activitats per tots els públics, des del divendres 25 al diumenge 27 de novembre i el dimecres dia 30. Les festes donen el tret de sortida el divendres al vespre amb l’entrega de premis de la primera edició del certamen de Periodisme Jove Joan Marc Salvat i amb un triple concert al Pavelló Municipal. Buhos, Doctor Prats i Segona mà són els grups convidats en una nit dedicada al jovent de la Selva, formacions que, al llarg de tot l’estiu, s’han . Es tracta d’una clara aposta de la regidoria de Festes perquè els joves també es sentin seva la Festa de Sant Andreu, i que, tal com explica el regidor Albert Torrents: “El que intentem és que no hagin de marxar del poble, que es quedin i participin de la Festa Major. Això s’acosegueix organitzant actes per ells”.

Tot i que les festes se celebren al llarg de tot el cap de setmana, el dia més especial és dimecres dia 30. El dia de Sant Andreu compta amb els actes habituals, com la missa, la tronada i el repic de campanes, però enguany també inclou amb un acte molt especial, l’estrena de la bandera de la Selva. L’any passat els selvatans i selvatanes van poder votar quina volien que fos la bandera i enguany, per primera vegada, onejarà a la plaça Catalunya. Aquest acte demostra quin és el caràcter de les festes que, a diferència de la Fira, amb un clar objectiu de fer efecte crida a l’exterior, la Festa Major està dirigida als selvatans. “La Festa Major és pels selvatans i sempre ha estat pels selvatans. I els familiars i els amics, però la muntem pels selvatans. A més, totes les entitats i associacions que poden col·laboren directa o indirectament”, assegura el regidor.

La força de les entitats

Un bon exemple de la importància de les entitats és Aprodisca, l’associació per la integració laboral de persones amb diversitat funcional, que serà la protagonista de dimecres, amb la inauguració del jardí terapèutic i la jornada de portes obertes. El dissabte i el diumenge no es queden enrere, amb una gran oferta musical a càrrec de la Nova de Blanes, DJs locals, una cercavila de músics, el concert d’orgue i gralla i el concert de la Residència del Vilar. La Marató també hi té un paper amb una caminada organitzada per l’Associació Arítjol, que també organitza la crono-pujada al Puig d’En Cama, que s’ha traslladat de la Fira a la Festa Major. A més, la tarda de diumenge recupera el caràcter solidari, amb l’acte “obre els sentits i salva vides”, dedicat a conscienciar als selvatans i selvatanes sobre la importància de ser donant de medul·la.

El seguici festiu assegurarà el caràcter més tradicional de les Festes. El ball de Cercolets, les gitanes, els gegants i els correfocs ompliran els carrers de tradició catalana, de les mans dels mateixos selvatans i selvatanes.

Les activitats culturals protagonitzaran la Fira de la Selva del Camp

Imatge d'una edició anterior de la fira. Foto: Cedida

Imatge d’una edició anterior de la fira. Foto: Cedida

Arriba una nova edició de la tradicional Fira Multisectorial de la Selva del Camp, que tindrà lloc els propers 29 i 30 d’octubre. Enguany hi participaran al voltant de 170 paradistes, que mostraran els seus productes ecològics i d’artesania. La fira és un dels esdeveniments més veterans del Camp de Tarragona, amb més de 500 anys d’història, i ha anat renovant el seu format al llarg dels anys. Segons explica Albert Torrents, delegat de la Fira, “ja no és un sector estrictament de comprar i vendre”, sinó que s’amplia molt més l’oferta donant cabuda a exposicions, espectacles, cercaviles o xerrades.

L’acte inaugural el durà a terme Meritxell Aleu, consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, en el que serà l’acte més institucional de la jornada. Dins l’espai de la Fira i des de fa uns anys, s’hi inclou el mercat medieval, que trasllada els assistents a l’Edat Mitjana. Durant tot el cap de setmana, els carrers del municipi comptaran amb animació de carrer, una mostra d’antics oficis, així com també un espectacle de foc a càrrec de la companyia Excalibur. Amb tot aquest gruix d’activitats, es preveu que al voltant de 10.000 visitants s’acostin a la Fira en l’edició d’aquest any.

Novetats i activitats tradicionals

La Fira Multisectorial presenta una vessant innovadora i una altra de tradicional. Pel que fa a les novetats, destaca la visita de la mascota Tarracus, coincidint amb el fet que la Selva del Camp serà la seu de la modalitat d’esgrima dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2017. També, s’oferirà un tast de cervesa artesanal que es podran acompanyar amb l’aperitiu que serviran els diversos foodtrucks instal·lats pel recinte.

La majoria d’actes tradicionals de la Fira es duran a terme al Castell del Paborde, com el tast de vins que oferiran 8 cellers locals, la rebuda als nouvinguts i nounats a la Selva del Camp o l’espai dedicat al taller Coworking, una xarxa d’emprenedoria local. Altres activitats típiques com el cros escolar o l’exposició d’artistes locals complementaran els actes de la Fira.

Les entitats locals, grans protagonistes

La Fira Multisectorial també dóna a conèixer l’activitat de les més de 60 entitats que conformen el teixit associatiu de la Selva del Camp. Aquest esdeveniment és “l’ocasió per presentar-se al poble i als visitants”, i fer un repàs a totes les iniciatives que duen a terme, “des de col·legis, clubs de bàsquet i futbol o agrupacions culturals”, especifica Albert Torrents.

La Selva del Camp i CECOSECT reconeixen la tasca del petit comerç

Foto dels premiats

Foto dels premiats

El castell del Paborde de La Selva del Camp es va omplir el passat dissabte amb més de 150 comerciants i empresaris de tota Tarragona per celebrar la primera edició de la Nit del Comerç, organitzada per la CECOSECT. Coincidint amb el vintè aniversari de l’entitat, es va fer entrega dels premis Rafael Tatay, per posar en valor la qualitat comercial del territori.

Els guardonats van ser la Unió de Botiguers de Reus, la Unió de Botiguers i Comerciants de Montblanc, i els empresaris Carles Legaz i Agustí Figueras. A més, les associacions presents van tenir l’oportunitat de premiar iniciatives del seu àmbit territorial que hagin ajudat a dinamitzar el comerç de proximitat. En total, vuit entitats van fer entrega d’un guardó.

L'alcalde de la Selva, Josep Masdeu, presentant l'acte

L’alcalde de la Selva, Josep Masdeu, presentant l’acte

Targeta de fidelitat

El president de la CECOSECT, Ferran Milà, assegurava que “és un element integrador, que ens uneix a totes les entitats que formem part de l’entitat i un moment perfecte per presentar projectes que volem fer plegats”. De fet, la CECOSECT va aprofitar l’ocasió per presentar la targeta de fidelització.

Es tracta d’una targeta que pot obtenir tothom i que ofereix beneficis i descomptes per les compres al comerç de proximitat. Amb iniciatives com aquesta es pretén donar suport al sector que, des de l’inici de la crisi, pateix grans dificultats a l’hora de mantenir comerços oberts.

Tal com explicava l’alcalde de la Selva del Camp, Josep Masdeu, “el comerç està lluitant cada dia per tirar endavant, amb dificultats, però amb esperit de jugar a l’atac, de no rendir-se, de no quedar-se amb la lamentació i intentar fer les coses perquè hi hagi un futur”.

La Selva del Camp va ser l’escenari per acollir la primera edició de la Nit del Comerç com a símbol de la importància del petit comerç i l’empresari emprenedor.

Establiments guardonats

L’associació d’empresaris i comerciants de Mont-Roig va premiar l’establiment Olis Solé.
El Centre Comercial la T de Tarragona va premiar l’establiment La Botiga del Café.
La Unió de Botiguers i Comerciants de Montblanc va premiar l’establiment Fruites i verdures Garcia Vicent.
La Unió de Comerciants de Torreforta va premiar a Esports Joky.
La Unió de Botiguers de Cambrils va premiar Antoni Sirvent.
Associació de Comerciants i Empresaris de la Selva del Camp va premiar Queviures i verdures Queralt.
La Unió de Botiguers de Reus va premiar Rosa Lucas.
La Unió de Botiguers de Tarragona va premiar Tarragona Suites.

La Selva del Camp acull demà la Nit del Comerç del Camp de Tarragona

Roda de premsa de presentació de la Nit del Comerç. Foto: Cedida

Roda de premsa de presentació de la Nit del Comerç. Foto: Cedida

Una vintena d’agrupacions comercials del Camp de Tarragona participaran el proper 22 d’octubre a la Nit del Comerç que organitza la Confederació d’Empresaris de Comerç i de Serveis de les Comarques Tarragonines, CECOSECT, amb l’objectiu de dinamitzar a aquest sector, donar a conèixer la seva realitat i premiar a diferents establiments per la seva trajectòria, antiguitat o iniciatives.

La Nit del Comerç té el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i diverses empreses privades. Tindrà lloc al Castell del Paborde de La Selva del Camp i cadascuna de les associacions comercials, entre elles les de Reus, Tarragona, Salou, Cambrils, Mont-roig, Montblanc, Calafell o El Vendrell, premiarà als seus comerços i la CECOSECT lliurarà els Premis Rafael Tatay que institueix en reconeixement al qui fou fundador, ara fa vint anys, d’aquest organisme.

L’acte de presentació pretén donar suport al teixit associatiu i comercial de les comarques tarragonines, una zona molt important perquè la suma de les associacions comercials que formen part de la Cecosect, tenint en compte el nombre d’establiments que representen i els municipis que la integren, constitueix la segona àrea metropolitana de Catalunya després de la de Barcelona.

A la Nit del Comerç del Camp de Tarragona s’hi espera l’assistència d’unes 200 persones de les diferents agrupacions comercials que hi participaran.