TARRAGONA 21

Trobada de centres PDP de l’FCBQ a Tarragona i La Selva del Camp aquest diumenge

Hi participaran jugadores i jugadors nascuts els anys 2008 i 2009

Hi participaran jugadores i jugadors nascuts els anys 2008 i 2009

Diumenge 17 de novembre Tarragona i La Selva del Camp acolliran, a partir de les 9 del matí, una trobada de centres PDP (Programa de Detecció i Perfeccionament) de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), en què hi participaran jugadores i jugadors nascuts els anys 2008 i 2009.

A Tarragona, la jornada tindrà lloc al pavelló de Riu Clar, i hi assistiran els centres masculins PDP de Lleida Sud, Lleida Centre, Lleida Nord, Baix Llobregat, Garraf-Penedès, Barcelonès Sud, Barcelonès Nord, Tarragona 1, Tarragona 2 i Terres de l’Ebre.

El pavelló municipal de La Selva del Camp será la seu del centres femenins PDP de Lleida Sud, Lleida Centre, Lleida Nord, Baix Llobregat, Garraf-Penedès, Barcelonès Nord, Tarragona 1 i Tarragona 2.

El PDP és el Programa de Detecció i Perfeccionament de l’FCBQ, que compta amb 34 centres a tot Catalunya, que es duu a terme durant tot l’any i que realitza tres trobades en tota la temporada, sempre en horari de diumenge al matí.

Les trobades es celebren als mesos de novembre i març, amb la participació de 500 nens i nenes en dues seus diferents i al mes de maig, la final, amb 1.000 participants.

El treball setmanal consisteix en una sessió d’entrenament en els respectius centres a càrrec de tècnics del PDP. D’altra banda, les trobades són jornades on els centres (femenins i masculins) juguen dos partits cadascun i on també es fan activitats paral•leles.

La millora de la zona esportiva del Gil Cristià guanya els Pressupostos Participatius de la Selva

El condicionament del pati de l'antiga escola s'endurà la major part dels 50.000 euros de la iniciativa popular.

El condicionament del pati de l’antiga escola s’endurà la major part dels 50.000 euros de la iniciativa popular.

La millora i condicionament de la pista poliesportiva de l’antiga escola Gil Cristià ha estat la proposta més votada en la consulta popular per escollir el projecte o projectes a executar dins dels pressupostos participatius de la pròxima anualitat a la Selva del Camp.

En total han estat 463 els selvatans i selvatanes que han pres part en la votació dels projectes, el que representa un 10% del total del cens municipal major de 16 anys. Un total de 201 votants van apostar per l’arranjament de la zona esportiva de l’antiga escola pública selvatana, actualment convertit en un centre formatiu municipal. La millora ha estat valorada en 41.700 euros pels tècnics municipals, de manera que s’endurà la pràctica totalitat dels 50.000 euros amb els quals està dotada la iniciativa.

Per darrere de la proposta guanyadora, han quedat fora de ser executades la instal·lació d’estructures que facin ombra als parcs infantils, amb 132 vots i pressupostada en 10.500 euros; la posada en marxa d’una campanya de recollida de residus als espais públics i durant les festes locals, votada 128 vegades i fixada en 13.300 euros; o la col·locació d’un terra sintètic en tots els parcs infantils del poble, valorada en 37.200 euros i votada per 124 selvatans i selvatanes, entre altres.

El projecte dels Pressupostos Participatius d’aquest 2019 ha rebut un total de 21 propostes que han superat el tall després de ser avaluades per la comissió tècnica municipal. L’equip de tècnics ha valorat, entre altres qüestions, que totes les propostes s’ajustin als criteris econòmics i d’utilització fixats o que no estiguin contemplades entre les actuacions del consistori. Aquesta ha estat la primera anualitat en la qual els Pressupostos Participatius depenen de la nova regidoria de Participació, des de la qual s’ha fet una bona valoració de la iniciativa tot i treballar ja amb l’objectiu d’aconseguir més propostes i més votants de cara a la pròxima anualitat.

L’oli Siurana espera doblar la producció de l’any passat i superar els 6 milions de quilos

Pla detall d’unes olives arbequines d’oliveres de la DOP Siurana a la Selva del Camp. Foto: Núria Torres

La Denominació d’Origen Protegida Siurana espera doblar la producció de l’any passat i superar els sis milions de quilos d’oli d’oliva. La campanya de l’oliva acaba d’arrencar amb molt bones expectatives, en comparació a l’any passat, que va ser una de les pitjors collites que es recorden -amb poc més de 2,5 milions de quilos, quan la mitjana de la DOP se situa normalment en els 5 milions.

També en qualitat es preveu un any bo, amb un oli molt “equilibrat, aromàtic i afruitat”. Més de 5.000 de pagesos produeixen oliva arbequina en aquesta regió que abasta set comarques del Camp de Tarragona, Baix Penedès i part d’Ebre. S’hi conreen tres milions d’oliveres. La DO valora les bones previsions després d’un any difícil marcat pels incendis i els aiguats que han posat a prova la perseverança del món de pagès.

Enguany tocava bona collita. L’oliva és un cultiu anyívol que va alternant i, després d’un any dolent, en toca un de bo. Per a la campanya d’aquest any, que just acaba d’arrencar, els productors tenen molt bones expectatives, tant en quantitat com en qualitat de l’oli d’oliva verge extra de la DOP Siurana. Amb prop de 9.000 hectàrees de conreu, és la que més produeix i comercialitza de les cinc que hi ha a Catalunya, i també és de les més productives a nivell estatal. Va ser la segona denominació creada a l’Estat, l’any 1977. En l’actualitat la DOP Siurana exporta, en quatre continents, un 15% de la seva producció.

“Aquest any ha anat tot més de cara, produirem uns sis milions o fins i tot els superarem, això és més del doble que l’any passat”, apunta el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran. Les temperatures contingudes i sobretot el clima plujós dels darrers dies hi ha contribuït. Pel que fa a les seves característiques organolèptiques, l’oli nou que ja comença a rajar d’alguns molins tarragonins també es presenta molt “aromàtic” i “en el punt equilibrat entre amarg, dolç i picant”, afegeix Galceran. Els més entesos parlen de matisos aromàtics que recorden a l’herba tallada, la carxofa i el tomàquet verd.

Per tercer any consecutiu, la DOP Siurana ha presentat la nova campanya, de bracet de la figura d’un padrí que, en aquesta ocasió, ha estat l’actriu Agnès Busquets, amb vincles familiars al Baix Camp.

ACN. Núria Torres

La Selva inicia un cicle de conferències i debat sobre el Canvi Climàtic

Cartell del cicle de conferències

L’àrea de Medi ambient de l’ajuntament de la Selva del Camp ha decidit, front l’actual situació global, el grau d’incertesa i desinformació, impulsar un cicle de conferències-debat sobre el Canvi Climàtic. Aquest cicle anirà a càrrec del geògraf, consultor i professor de la URV Rafael López-Monné i es realitzarà el pròxim 11 d’octubre, divendres, a dos quarts de 8 del vespre a Santa Llúcia.

 

 

Cs denuncia vuit ajuntaments de Tarragona per tenir penjades pancartes independentistes

Imatge del balcó de l’Ajuntament de Tarragona quan al juliol es va penjar la pancarta de suport als presos independentistes. Foto: ACN

Ciutadans (Cs) denunciarà a les juntes electorals de la província vuit ajuntaments que mantenen penjades ‘pancartes i simbologia partidista’. En el cas de Tarragona, Reus, Valls i la Selva del Camp les denúncies ja s’han interposat i en el de Torredembarra, Tortosa, l’Ampolla i l’Ametlla de Mar es farà en els propers dies.

El text presentat assenyala «l’incompliment de la resolució que obliga el Govern i els Ajuntaments a garantir la neutralitat de tots els espais públics, especialment en període electoral». Recorda, a més, que «tot i les diferents resolucions de la Junta electoral central i de les provincials, als balcons de diferents ajuntaments tarragonins i també d’edificis municipals continuen penjades pancartes i simbologia amb un contingut clarament partidista, que s’associa amb algunes de les formacions que es presenten a les eleccions».

Per això, a la denúncia es demana a les juntes electorals de zona de Tarragona, Reus, Valls, Tortosa i el Vendrell que «obliguin els ajuntaments a retirar la pancarta i qualsevol altre símbol partidista de les façanes d’edificis municipals» i que «tant els consistoris com la resta d’administracions garanteixin el compliment del principi de neutralitat». Des de Ciutadans es reclamen «unes eleccions del 10-N lliures i uns edificis públics que representin a tots els catalans, no només a una part».

La consellera Jordà celebra que el sector s’organitzi per poder crear la Circumscripció Econòmica de l’Avellana

Fotografia de grup de la consellera Jordà amb representants del sector d'avellana

Fotografia de grup de la consellera Jordà amb representants del sector d’avellana

“La voluntat de constituir la Circumscripció Econòmica de l’Avellana és la millor notícia que es pot donar al sector, ja que l’estructuració de l’oferta i la unió dels diferents productors és una eina indispensable per obtenir els preus justos que són tan reivindicats avui pel sector”. Són paraules de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, en relació amb l’anunci que ha fet avui el sector d’agrupar-se per aconseguir una unitat estratègica en aspectes com la comercialització i la promoció del producte, durant la presentació del programa Temps d’Avellana.

Segons ha explicat el sector, les cinc principals cooperatives de l’avellana del Camp de Tarragona, que agrupen la producció del país, constituiran una associació d’organitzacions de productors que els ha de permetre assolir el reconeixement de Circumscripció Econòmica, una figura d’abast europeu amb la qual podran treballar de manera conjunta.
“En aquest sentit, el Departament d’Agricultura vol donar tot el suport a la creació de la Circumscripció Econòmica i esperem pròximament tenir en funcionament l’Oficina Tècnica de l’Avellana a fi que siguin dos elements importants per a la viabilitat del sector”, ha manifestat Jordà.
La consellera d’Agricultura ha afirmat que “el nostre país ens demana respostes a problemes globals que afecten el nostre sector. I la voluntat d’aquest Departament i del seu equip és entomar-los conjuntament amb el sector perquè només des de la governança republicana, l’empatia i les sinergies podrem donar-hi les respostes necessàries”.
La circumscripció econòmica és un dels instruments que ha de permetre la millora de la comercialització de l’avellana, ja que permetrà establir normes, acordades pel sector i d’obligat compliment, sobre les característiques del producte que va al mercat, fet que permetrà incidir en la regulació del mercat per prevenir crisis de preus i poder actuar i minimitzar-ne els efectes, en el cas que es produeixin.
La tramitació de la circumscripció econòmica és un dels compromisos assumits pel Departament d’Agricultura i el conjunt del sector, en el marc de la Taula Sectorial de l’Avellana, per millorar el funcionament i la transparència dels mercats.
Les circumscripcions es tramiten quan el sector mateix ho demana. A Catalunya, hi ha tres circumscripcions econòmiques: la del préssec i la nectarina, la de la pera i la de la poma.
L’altra eina que s’ha consolidat, en aquest cas per al sector de l’avellana, és l’Observatori de Preus, llargament reivindicat pel sector, el qual ha de donar més transparència als mercats. L’Observatori de Preus de l’Avellana està funcionant des de fa dos anys i està esdevenint un element de referència.
Circumscripcions econòmiques i Observatori de Preus són dos instruments que el DARP està implementant per fomentar l’equilibri i l’ordenació entre els diferents agents de la cadena alimentària, i també per fomentar mesures de regulació de mercats que permetin anar corregint deficiències estructurals que afecten la competitivitat del sector.
D’altra banda, la consellera d’Agricultura ha volgut recordar que, en els últims tres anys, el DARP ha posat en marxa el Grup de Treball de l’Avellana que ha dut a terme diferents accions per millorar el sector com ara estudis de qualitat de l’avellana, l’elaboració del Pla estratègic de la valorització de l’avellana, o la coordinació de les accions de promoció com ara el Temps d’Avellana amb una sola marca per a tot el país. “L’objectiu final de totes aquestes accions és valoritzar el producte, és a dir, situar l’avellana com a referent d’identitat territorial capaç de mantenir un entorn productiu de qualitat i un paisatge característic, i una estructura social i econòmica viva”, ha afirmat Jordà.

L’Obra Social «la Caixa» renova la seva col·laboració amb les ‘beques menjador’ de l’Ajuntament de la Selva

Les dues institucions signen un acord que permetrà destinar 3.000 euros a les ajudes familiars del consistori.

Les dues institucions signen un acord que permetrà destinar 3.000 euros a les ajudes familiars del consistori.

L’Ajuntament de la Selva del Camp i CaixaBank han renovat l’acord de col·laboració que mantenen des de 2015 per tal de donar suport a les famílies selvatanes en risc d’exclusió que sol·liciten «beques menjador» per als seus fills de cara al nou curs escolar.

Les ajudes de l’entitat financera arriben a través de l’Obra Social «la Caixa», que renovarà la seva aportació de 3.000 euros als fons que anualment el consistori de la Selva del Camp destina a les seves ajudes alimentàries, tant als nens i nenes de les escoles bressol municipals com a l’alumnat de l’escola pública local, així com als casals d’estiu selvatans. En total, l’Ajuntament de la Selva destina al voltant de 15.000 euros a «beques menjador» i altres ajudes directes a la infància dins d’un pressupost de més de 140.000 euros que destina a l’àrea d’Atenció Social.

La signatura del conveni, el cinquè que materialitzen amb aquesta finalitat les dues institucions, ha anat a càrrec de l’alcalde de la Selva del Camp, Jordi Vinyals, així com del director de Banca d’Institucions de CaixaBank a Tarragona, Alexis Gómez.

Els pagesos de l’avellana es reuniran amb les cooperatives per abordar la crisi de preus

Unió de Pagesos insisteix que cal revisar l’Observatori Agroalimentari de Preus

Unió de Pagesos insisteix que cal revisar l’Observatori Agroalimentari de Preus

Unió de Pagesos es reunirà en els propers dies amb les principals cooperatives del sector de l’avellana per abordar la crisi de preus que pateix el sector, segons ha explicat el coordinador nacional de la fruita seca del sindicat, Rafel Español. Els productors denuncien que les empreses compradores d’avellana funcionen com un “oligopoli” i forcen els preus a la baixa.

D’altra banda, en una assemblea celebrada aquest dijous al vespre a la Selva del Camp el sector va insistir en la necessitat que la Generalitat revisi l’Observatori Agroalimentari de Preus per tal d’acabar amb “l’abús” dels intermediaris. “Estudiarem com està tot i, si s’ha d’arribar a fer una denúncia, ho mirarem. Cal veure què passa amb aquest diferencial”, apunta Español.
Els productors insisteixen que les empreses trencadores d’avellana cada cop hi guanyen més i que tenen un marge desproporcionat. Al juny el pagès rebia 3,25 euros per l’avellana comuna en gra -quan el seu preu de cost s’estima que ronda els dos euros-, mentre que el guany del trencador era de 2,23 euros.

A més, els pagesos continuen denunciant que les cotitzacions d’avellana de la Llotja de Reus són uns 40 cèntims inferiors que la d’Itàlia i Turquia, els principals mercats que competeixen amb els productors catalans. Per tot plegat, el sector no descarta convocar més mobilitzacions.

D’altra banda, Español ha instat la Generalitat a abonar amb rapidesa les ajudes i crèdits a interès zero compromesos per pal·liar les pèrdues de la mala campanya de l’any passat. Pel que fa a la seguretat al camp, els pagesos apunten que enguany no estan patint robatoris significatius d’avellanes i que el cultiu més afectat al Camp de Tarragona és la garrofa.

ACN.

El misteri de la Selva fa història a la Sagrada Família

ElMisteri	de	la	Selva	tanca	la	celebració	de	les	seves	40	representacions	davant	de	més	 de	1.200	persones,	en	una	representació	única	a	la	Sagrada	Família

El Misteri de la Selva tanca la celebració de les seves 40 representacions davant de més de 1.200 persones, en una representació única a la Sagrada Família. Foto: Fundació Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família

Amb el cartell de tot venut penjat des de feia dies, el Misteri de la Selva arribava a la Sagrada Família en plenes festes de la Mercè per arribar al cor dels barcelonins i barcelonines que van fer petita la Sagrada Família. La representació va voler celebrar els seus 40 misteris amb una posada en escena especial i amb tot l’entorn de la Sagrada Família com a escenari d’un Misteri molt especial.

Aproximadament unes 500 persones es van desplaçar des de la Selva del Camp per acompanyar a un grup que ha seguit fent història portant aquesta joia del teatre medieval català a un dels espais més espectaculars del país. Aplaudiments, passió, gestos de satisfacció i molts, molts somriures per tancar una funció especial que deixava enrere els nervis i aquella traïdora por escènica que durant els dos dies d’assajos a la basílica barcelonina havia fet tremolar als actors amateurs del Misteri.

Cal recordar que des de l’any 1980 l’obra es representa ininterrompudament a l’església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp. Aquest any ha arribat a les quaranta representacions. Durant els darrers anys ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona (1988,1992), Elx (1990), Montserrat (1996), Mallorca (2014), Roma (2000) i Jerusalem (2007).

La representació a la Sagrada Família va estar presidida per la Honorable Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya la Sra. Mariàngela Vilallonga i per l’Arquebisbe de Barcelona el Cardenal Joan Josep Omella.

La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català, anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx. Els cants, tots ‘a capella’, són interpretats majoritàriament amb la mateixa tonada que indica el manuscrit original conservat íntegrament, i pertanyen al repertori gregorià i polifònic dels s.XIII i XIV.

El Misteri de la Selva arriba a la Sagrada Família

Ja no queden entrades per veure en directe per primera vegada el Misteri de la Selva a la basílica de la Sagrada família.

Ja no queden entrades per veure en directe per primera vegada el Misteri de la Selva a la basílica de la Sagrada família.

La Sagrada Família de Barcelona acollirà aquest 22 de setembre, en plenes festes de la Mercè, una representació íntegre del Misteri de la Selva. La representació es farà a les 20h i ja ha esgotat les entrades, En total més de 1.000 persones podran veure en directe el Misteri, unes 400 persones vindran des de la Selva del Camp amb els diferents autobusos que sortiran des de la localitat del Baix Camp el mateix dissabte.

El Misteri s’ha convertit en la representació del drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica. Des de l’any 1980 l’obra es representa ininterrompudament a l’església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp. Aquest any arriba a les quaranta representacions i ho celebrarà amb alguns canvis que s’aniran anunciant abans del mes d’agost, amb una exposició i amb activitats diverses durant tot l’any. Una d’aquestes serà aquesta representació especial a la Sagrada Família de Barcelona.

Fins ara el Misteri de la Selva mai s’havia representat sencer a la capital catalana. La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català, anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx.

Durant els darrers anys ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona (1988,1992), Elx (1990), Montserrat (1996), Mallorca (2014), Roma (2000) i Jerusalem (2007). Aquesta per tant serà la sitena vegada que el Misteri de la Selva marxa més enllà de l’església de Sant Andreu Apòstol per ser representat amb tot el repertori tradicional. Cal recordar que la Sagrada Família rep prop d’un centenar de peticions anuals per representar-se al seu interior.

Un patrimoni històric

Aquest 2019 serà recordat també pel nou reconeixement que ha rebut el Misteri de la Selva. La Generalitat de Catalunya ha decidit concedir el reconeixement de “Patrimoni Festiu de Catalunya” al Misteri de la Selva. El Misteri de la Selva està escrit en llengua catalana a finals del segle XIV.

Els cants, tots ‘a capella’, són interpretats majoritàriament amb la mateixa tonada que indica el manuscrit original conservat íntegrament, i pertanyen al repertori gregorià i polifònic dels s.XIII i XIV. Aquesta joia del teatre medieval català segueix el seu camí entre la part més espiritual i aquella versió més teatral d’alguns dels seus personatges.

El cant dels cors i dels solistes es barreja amb l’actuació de Jueus i Dimonis en un paper que sorprèn a l’espectador. Sentir i viure el Misteri en primera persona dins l’església de Sant Andreu Apòstol és una de les experiències que tindran tots aquells que s’apropin aquests dos dies fins a la Selva del Camp. El Misteri juga amb l’espai on es desenvolupa per crear totes les escenes de la representació.

Tractorada de l’avellana

Una marxa entre Reus i la Selva del Camp recorre diverses empreses comercialitzadores de fruita seca

Una marxa entre Reus i la Selva del Camp recorre diverses empreses comercialitzadores de fruita seca

Un centenar de pagesos de la fruita seca s’han mobilitzat aquest dimarts al Camp de Tarragona amb una trentena de tractors i diversos turismes per denunciar els baixos preus de l’avellana. La marxa, convocada pel sindicat Unió de Pagesos, ha engegat a Reus i ha passat per Riudoms, el Morell i la Selva del Camp. Durant el recorregut, la tractorada s’ha anat aturant al davant de diverses empreses comercialitzadores de fruita seca per exigir que comprin a un preu just i que no “ensorrin” el sector. Els productors han tornat a denunciar que les cotitzacions de la Llotja de Reus són uns 40 cèntims inferiors que la d’Itàlia i Turquia, i han exigit novament a la Generalitat que actuï.
La mobilització ha començat a les nou del matí amb una concentració dels tractors a la seu d’Unió de Pagesos a Reus i després han sortit, en marxa lenta, en direcció a l’empresa Crisol-Arboreto de Riudoms. Posteriorment, s’han dirigit a les empreses Solanelles-Fruits Secs i Unió Corporació Alimentària de Reus; a l’empresa J. M. Palau-Fruits Secs del Morell, i han seguit cap a les cooperatives Coselva i Infrusec de la Selva del Camp, on ha finalitzat la mobilització. A les aturades s’han fet parlaments davant les companyies i s’han enganxat cartells reivindicatius.
Els productors han posat l’agroindústria en el centre de les protestes perquè consideren que els operadors privats d’avellana, mitjançant el reglament de la Llotja de Reus, són els que acaben determinant els preus que publica aquest ens de referència. “La Llotja de Reus llança un preu que no és el real. Hi ha un oligopoli que està fent malbé el sector i reclamem que en facin un ús correcte i que s’hi reflecteixin els preus a què estan comprant realment”, ha assenyalat Ester Gomis, de la comissió permanent de la fruita seca d’Unió de Pagesos.

El sector també ha denunciat que, segons l’Observatori Agroalimentari de Preus, les empreses trencadores d’avellana es queden de mitjana un 37% del valor de l’avellana comuna en gra que comercialitzen, mentre que el pagès en rep el 63% restant. Els productors consideren que les trencadores tenen un marge desproporcionat.

Al juny el pagès rebia 3,25 euros -quan el seu preu de cost s’estima que ronda els 2 euros-, mentre que el guany del trencador era de 2,23 euros. “Cada vegada hi guanyen més i nosaltres menys, perquè tan sols ens paguen un euro més per haver de treballar tot l’any i fer les avellanes. Demanem a la Generalitat que revisi les dades de l’observatori i faci allò que hagi de fer, perquè sinó ens estan condemnant a plegar”, ha advertit el responsable nacional de la fruita seca d’Unió de Pagesos, Rafel Español.

En la mateixa línia, el coordinador nacional de la Unió de Pagesos, Joan Caball, ha denunciat que l’agroindústria “només pensa en fer beneficis a costa de rebaixar preus al productor” i ha instat les administracions a actuar i a regular perquè hi hagi “un repartiment just”. “El pagès sempre acaba perdent i les empreses acaben guanyant. Creiem que cal intentar que tots acabem vivint d’això i, si ens creiem el futur del país, no n’hi ha prou amb paraules, sinó que calen fets”, ha subratllat Caball.

El sector insisteix que aquesta situació l’està “enfonsant” i que només fa que agreujar els efectes de la nefasta campanya del 2018, en què es va perdre un 30% de la collita per mal temps. En Josep Maria Juncosa, un pagès de Perafort amb finques a Constantí admet que confiaven que enguany el mercat es recuperaria i tindria uns preus com els de la resta d’Europa. “Ens trobem que estem molt més baixos i no ho entenem. Això s’ha d’acabar perquè estem descapitalitzats i desanimats. Estem plegant avellanes i al final no sabem a quin preu l’hem de vendre”, lamenta.

La Llotja de Reus vol revisar els mètodes amb què es fixen els preus

El director dels serveis territorials del Departament d’Agricultura a Tarragona, Àngel Xifré, s’ha mostrat comprensiu amb la demanda d’apujar els preus, però ha afirmat que el preu de la Llotja de Reus es decideix “de forma privada” i que “no hi ha possibilitat per part de l’administració de sancionar aquests preus”. Xifré ha avançat que la Llotja de Reus vol revisar la metodologia amb què estableix aquests preus de referència i que el Departament hi col·laborarà.

Divendres passat la Llotja de Reus va defensar que el preu que fixa és orientatiu i el resultat d’un consens entre els operadors del sector. A més, va assenyalar que el procés està marcat per la llei de l’oferta i la demanda que governa l’economia de mercat. També va lamentar l’actitud d’Unió de Pagesos per posar “en entredit” la seva activitat i el va convidar a formar part de la taula de preus de la fruita seca.

Prop de 500.000 euros per compensar les pèrdues

D’altra banda, el director territorial d’Agricultura ha explicat que el Departament destinarà uns 490.000 euros per compensar les pèrdues que va patir el sector l’any passat. Durant el termini de sol·licitud que va acabar dilluns, 217 agricultors han demanat una ajuda directa i 51 han sol·licitat un crèdit a l’Institut Català de Finances. “Ens els propers dies intentarem resoldre els expedients presentats per tal de fer les resolucions”, ha garantit Xifré.

A més, el Departament impulsa accions per promocionar el sector de l’avellana en clau nacional. Àngel Xifré ha explicat que tant al Camp de Tarragona com a les comarques gironines s’englobaran diferents activitats sota el paraigua ‘Temps d’Avellana’, coincidint amb l’època de collita d’aquesta fruita seca. La iniciativa la presentarà la consellera Teresa Jordà el 30 de setembre al Palau Robert de Barcelona

ACN. Roger Segura

La Selva del Camp es prepara per a l’11 de setembre

Cartell dels actes previstos per celebrar l'11 S

Cartell dels actes previstos per a celebrar l’11 S

El municipi de la Selva del Camp presenta el calendari d’actes previstos per a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Els actes seran els següents:

Dimarts 10

– 8a marxa de torxes. Itinerari: plaça de les Pletes – Carrer Major – Portal d’avall, acompanyats pels Grallers del Ball de diables. En arribar: lectura del manifest, cremat de rom, actuació de l’Schola Cantorum i ballada de sardanes

Hora: 10 del vespre. Lloc: plaça de les Pletes. Organitza: Col·lectiu 25 d’abril, ANC la Selva i Ajuntament

Dimecres 11. Diada Nacional de Catalunya

– Ofrena institucional a la tomba de Ventura Gassol. Actuació musical a càrrec de Laia Masdeu (violí) i Gloria Coll (violoncel). Recull de peces del Barroc, del Classicisme i actuals

Hora: 11 del matí. Lloc: Cementiri

– Concurs de dibuix

De 10 a 11 del matí inscripcions a l’Hort d’Iglésies, a 2/4 de 12 recollida i exposició dels dibuixos, i a la 1 del migdia entrega de premis. Organitza: Regidoria de festes

– Autobusos a Barcelona per assistir a la manifestació

Hora: 2/4 de 2 del migdia. Organitza: Col·lectiu 25 d’Abril i ANC la Selva

El Misteri de la Selva tanca amb mig miler d’assistents

Imatge de la representació d’ahir, dimecres 14 d’agost, del Misteri de la Selva. Foto: Tarragona 21.

Un any més el Misteri de la Selva ha atret a més de mig miler de persones per veure en directe les dues representacions de l’assumpció de Maria. L’obra va tornar a tenir una molt bona acollida de públic fent que el dijous 15 d’agost l’església de Sant Andreu Apòstol quedés pràcticament plena per veure la representació.
Aquesta edició va tenir un record especial per tots i totes les que han fet el Misteri de la Selva en les 40 edicions que ha celebrat l’obra aquest 2019.

El Misteri segueix demostrat que gaudeix de bona salut amb aquests 40 Misteris on ha demostrat que el seu planter de joves actrius i actors any rere any entren a formar part de l’obra.

L’obra que és la representació assumpcionista en llengua romànica més antiga que es conserva a Europa, ha tornat a ser un punt de trobada dels selvatans i de gent que ha arribat des de diferents punts de les comarques tarragonines i del país.
Aquesta joia del teatre medieval català segueix el seu camí entre la part més espiritual i aquella versió més teatral d’alguns dels seus personatges. El cant dels cors i dels solistes es barreja amb l’actuació de Jueus i Diables en un paper que sorprèn a l’espectador.

La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català, anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx.
Molt probablement, la redacció del Misteri ha de vincular-se amb la ciutat de Tarragona, per les referències tarragonines que hi ha a les estrofes de la croada contra els musulmans, text copiat després del Misteri.

I continua amb una referència a Santa Maria del Miracle, nom de l’església medieval que hi havia a l’amfiteatre que toca a l’actual platja del Miracle. Sigui com sigui, la gent de la Selva se l’ha fet seu al llarg d’aquests 40 anys, a través del Patronat del Misteri de la Selva, i és considerat un dels principals patrimonis culturals del poble.
Aquest any la junta del Misteri de la Selva ha volgut també fer un homenatge a Camil Ferrater, ànima del Misteri, i a tots aquells que estan al capdavant de la representació.
Ara, el Misteri de la Selva ja té la mirada posada en l’edició especial que es farà el pròxim 22 de setembre a la basílica de la Sagrada Família on per primer cop es podrà veure el Misteri sencer a la ciutat de Barcelona.

El Misteri de la Selva celebra el 40è aniversari amb el reconeixement de Patrimoni Festiu de la Generalitat

Plal general del cor del Misteri de la Selva, durant un assaig. Foto: ACN.

El Misteri de la Selva arriba enguany a les 40 edicions. Aquest dimecres i dijous, a l’església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp (Baix Camp), es representarà un any més el primer drama assumpcionista en llengua romànica. Hi participaran un centenar d’actors i cantaires, que recrearan un text del segle XIV que té com a argument els darrers moments de la vida de la Verge Maria, la seva mort i la pujada al cel. Des de fa uns mesos, l’obra té el reconeixement de Patrimoni Festiu de la Generalitat i entre les novetats d’enguany, a banda d’alguns canvis en els rols dels participants, hi ha una nova corona. El Misteri de la Selva s’estrenarà també el proper 22 de setembre a la Sagrada Família de Barcelona.

El text es representa ininterrompudament des del 1980 el 14 i el 15 d’agost, i està molt arrelat entre els habitants de la localitat, que de manera voluntària fan les representacions buscant el màxim rigor històric i excel·lència interpretativa. L’obra és anònima i està escrita en català medieval. Aquest fet li dona un gran valor perquè aleshores l’art encara es feia en llatí, mentre que les llengües romàniques com el català estaven considerades vulgars i quedaven relegades a usos de parla quotidiana. El text el va trobar l’historiador local Joan Pié en un quadern dipositat a l’Arxiu Parroquial de la Selva, juntament amb altres textos de mitjans del segle XIV pertanyents al Senyoriu de Prades i Mont-ral. Posteriorment, el quadern es va traslladar a l’Arxiu Històric Diocesà de Tarragona, on es conserva actualment.

Joan Massana és un dels directors artístics del Misteri. “Hi he participat des de la primera representació, he estat en totes”, comenta amb orgull. A casa seva, ja és una cosa de família, perquè el seu pare i els seus fills també hi han actuat. En alguns casos fins i tot hi ha pres part quatre generacions de la mateixa família. Massana coordina el muntatge escenogràfic i luminotècnic, així com el moviment dels actors a l’escenari.

Massana destaca que l’obra majoritàriament és cantada, encara que no té una partitura que l’acompanyi. “No hi havia partitures, sinó anotacions, perquè l’escriptura musical era limitada”, comenta. Algunes anotacions s’han pogut desxifrar gràcies a investigacions científiques però en altres casos no ha estat possible. Per aquesta raó alguns fragments del text es reciten amb música de peces del Llibre Vermell de Montserrat, un dels còdex medievals més valuosos d’Europa.

Amb tot, des del Patronat de la Representació del Misteri de la Selva del Camp vetllen perquè s’exposi amb la màxima fidelitat possible. El seu president, Eloi Barberà, apunta que hi participen un centenar d’actors, a més d’unes 20 o 30 persones més relacionades amb atrezzo, maquillatge o perruqueria. Tot i que en molts casos els actors repeteixen els papers d’un any a un altre, intenten anar fent canvis per no caure en la monotonia i buscar nous reptes personals. Cada any fan uns deu assajos, que comencen a principis de juliol. A banda, en alguns casos hi ha un treball vocal específic per adaptar la veu a la impostació necessària per cantar una obra gregoriana polifònica. Un fet important perquè bona part de l’obra és ‘a capella’.

Com a novetat d’enguany estrenaran una corona nova de la Verge. Però el gran repte anual no seran les representacions del 14 -deu de la nit- i 15 -vuit del vespre-, sinó la que faran a la Sagrada Família de Barcelona el proper 22 de setembre. Per Barberà és una gran oportunitat i un reconeixement a la feina feta des del municipi. “Cantar a la Sagrada Família fa una mica de respecte però també fa molta il·lusió representar el misteri fora», reconeix. Al llarg d’aquestes quasi quatre dècades l’han mostrat a Jerusalem, Roma o Palma de Mallorca.

ACN

La Selva presenta les pel·lícules de juliol del Cinema a la fresca

Cartell de les pel·lícules que s'emetran al cinema a la fresca

Cartell de les pel·lícules que s’emetran al cinema a la fresca

La Selva del Camp ofereix sessions de cinema a la fresca cada dimarts de juliol i agost, a les 10 del vespre, a la plaça de les Pletes. L’acte és gratuït i aquestes són les pel·lícules que es mostraran al mes de juliol:

Ready player one – Dimarts 9 de juliol

Jurassic World: El Regne caigut – Dimarts 16 de juliol (en català)

Kilian Jornet, Path to Everest – Dimarts 23 de juliol (en català)

AvengersInfinity War – Dimarts 30 de juliol

El 3r Campus d’Arts Escèniques de la Selva arranca amb totes les places exhaurides

   Una vintena de joves s'endinsen en el món de l'espectacle amb classes que abracen des de la dansa al circ o el teatre


Una vintena de joves s’endinsen en el món de l’espectacle amb classes que abracen des de la dansa al circ o el teatre

Aquesta setmana ha arrencat la tercera edició del Campus d’Arts Escèniques de la Selva del Camp (CAESC) i ho ha fet amb un nou èxit d’inscripció i la totalitat de les 20 places que s’oferien ocupades. Organitzat conjuntament per les àrees de Formació i de Joventut de l’Ajuntament selvatà, la iniciativa va néixer amb la idea de permetre a joves d’entre 12 i 24 anys entrar en contacte amb el món de l’escena, així com convertir-se en un primer pas de cara a descobrir possibles vocacions de futur.

La vintena de participants del CAESC, la majoria procedents del municipi però també d’altres localitats del Camp de Tarragona, van començar les classes el dia 1 i les completaran el pròxim divendres, dia 12. L’aposta ha estat oferir el màxim de modalitats escèniques possibles, amb audiovisuals, teatre textual i gestual, passant pels titelles, el circ, diverses modalitats de dansa i la música. Els professors que enguany imparteixen les classes són Carles Pitarch, en la modalitat d’audiovisuals; Francina Fernández i Mònica Bartolí, en teatre; Eudald Ferré, en titelles; Elisenda Nadal, en l’apartat de dansa contemporània; Guillem Sanabra, en dansa urbana; Oriol Llop, en circ, i Gerard Mallorquí, en música.

Les activitats arrenquen a les 10.00 i finalitzen a les 19.00 hores al Castell el Paborde, seu principal del CAESC, amb un parèntesi de dues hores per dinar.

Roben a una dona de 89 anys a Selva del Camp i la troben desorientada en un lloc diferent

Ells lladres es van endur els anells de la víctima, que podria patir algun tipus de demència

Ells lladres es van endur els anells de la víctima, que podria patir algun tipus de demència

Una dona de 89 anys ha patit un robatori a Selva del Camp (Baix Camp). Els fets van passar quan la dona sortia del casal de jubilats del municipi, malgrat que els Mossos d’Esquadra la van trobar desorientada en un lloc diferent al que van passar els fets.

Segons han confirmat a l’ACN fonts del cos, s’ha pres declaració aquest divendres a la víctima, que podria patir algun tipus de demència, i els fets s’estan investigant. Els lladres van robar-li els anells. A través d’una piulada, el net de la víctima ha explicat que la dona pateix alzheimer i que els lladres la van deixar abandonada en un pàrquing. Els Mossos, però, asseguren no tenir-ne encara indicis i treballen en la hipòtesi del robatori.

ACN

Jordi Vinyals, de nou alcalde de la Selva del Camp

Les dues formacions, ERC i PSC, que han governat durant el darrer mandat repeteixen el pacte i donen continuïtat al seu projecte. Foto: Cedida.

Els vots dels quatre regidors del Partit dels Socialistes (PSC-JpS-CP) i els tres d’Esquerra Republicana (ERC-AM) han convertit aquest matí al republicà Jordi Vinyals de nou en alcalde de la Selva del Camp. L’acord entre les dues formacions revalida el projecte que ja es va establir fa quatre anys al municipi i que les ha portat a governar en coalició al llarg del darrer mandat.

Els detalls de l’acord de govern preveuen que Vinyals ocuparà l’alcaldia durant el primer any de mandat, cedint a continuació el lideratge municipal durant dos anys al cap de llista socialista, Josep Masdeu, el qual es preveu que retorni l’alcaldia novament als republicans pel quart any de govern.

El nou alcalde ha destacat durant el seu parlament la necessitat de treballar en benefici del poble i de les seves persones, tot remarcant la tasca realitzada al llarg del darrer mandat per un equip del qual n’ha valorat sobretot «el compromís i la bona entesa» més enllà de les sigles i dels colors de cada partit. En aquesta mateixa línia, Vinyals també ha anunciat la creació d’una nova regidoria d’Igualtat, Transparència i Participació Ciutadana, a més de repassar alguns dels projectes que s’esperen completar en els pròxims anys, com ara l’ampliació de la residència d’avis, els nous programes d’habitatge, l’ampliació dels projectes educatius i socials, la creació d’un teatre d’ús públic o el foment de les accions mediambientals.

A banda d’ERC, també han presentat candidatura a l’alcaldia Junts per la Selva i CUP-AMUNT, que entra per primera vegada en el consistori selvatà. Josep Maria Puig (JxS) ha lamentat que no s’hagi facilitat a la seva formació crear un govern sobiranista amb ERC i la CUP que deixés fora del poder el PSC; mentre que Inès Fort (CUP) ha anunciat una oposició constructiva i una nova manera de fer política a l’Ajuntament, a més de recriminar als socialistes el seu posicionament en l’aplicació del 155. Finalment, Josep Masdeu i Enric Roberto, com a portaveus del PSC i d’ERC, respectivament, han valorat la majoria d’esquerres que forma la seva coalició, el compromís d’ambdós partits de treballar per un projecte municipal similar i també que les urnes hagin validat l’acord i el projecte de govern que van compartir durant el darrer mandat

ERC i el PSC renoven el pacte de govern de la Selva del Camp

Jordi Vinyals, tallant la cinta i Jose Masdeu, el segon per la dreta

Quatre anys amb un ‘excel·lent balanç de serveis oferts a les selvatanes i selvatans’, així com uns resultats electorals amb dues clares majories, una d’esquerres i l’altra sobiranista, han fet que l’acord amb clau local signat l’any 2015 entre ERC i el PSC pel govern de la Selva del Camp s’hagi acabat demostrant com ‘la millor opció possible també per al proper mandat municipal que ara arrenca’, destaca ERC en un comunicat.

La lectura i la interpretació dels resultats obtinguts el 26 de maig per PSC-JpS-CP i per ERC-AM fan viable un acord de govern entre aquestes dues forces polítiques pels pròxims quatre anys, de manera que l’acord permetrà fer també compatible i donar representativitat a les dues majories de votants del municipi.

Amb el mateix objectiu que ja va perseguir el govern selvatà en l’últim mandat, l’acord entre ambdues forces ‘dóna estabilitat i promou un nou impuls que permet avançar en benestar i qualitat de vida per a totes les veïnes i veïns del poble’. A més, ofereix ‘un horitzó de continuïtat a l’obra feta al llarg del darrer quadrienni en benefici del progrés i el benestar conjunt de la Selva’.

Atesa aquesta convicció i prenent com a punt de partida els eixos bàsics del programa de cada formació, així com les propostes socials presentades per cada una, ERC-AM i PSC-JpS-CP es comprometen a impulsar plegats i a sumar sinergies en benefici del poble de la Selva del Camp prioritzant polítiques d’esquerres i socials des de la llibertat i la identitat de cada formació política.

En l’actual mandat s’han repartit l’alcaldia Jordi Vinyals -ERC i Josep Masdeu -PSC-.

El Campus d’Arts Escèniques de la Selva aposta de nou per acostar els joves al món de la interpretació

La 3a edició del CAESC s'endinsarà durant dues setmanes en el teatre, la dansa, la música, l'audiovisual, les titelles i el circ

La 3a edició del CAESC s’endinsarà durant dues setmanes en el teatre, la dansa, la música, l’audiovisual, les titelles i el circ

La bona acollida que l’any 2017 va tenir el primer Campus d’Arts Escèniques de la Selva del Camp va permetre que l’any passat l’aposta doblés la seva durada a dues setmanes i enguany, de cara a la seva tercera edició, s’ha seguit confiant en el mateix format amb l’objectiu de consolidar l’experiència dins dels programes formatius d’estiu del Camp de Tarragona.

Organitzat conjuntament per les àrees de Formació i de Joventut de l’Ajuntament selvatà, el Campus d’Arts Escèniques de la Selva va néixer amb la idea de permetre a joves d’entre 12 i 24 anys entrar en contacte amb el món de l’escena, així com convertir-se en un primer pas de cara a descobrir possibles vocacions de futur.

Les classes del campus s’impartiran durant la primera quinzena de juliol, des del dia 1 fins al 12, i es referma l’aposta per oferir el màxim de modalitats escèniques possibles, amb teatre textual i gestual, passant pels titelles, el circ, diverses modalitats de dansa, a més de música i audiovisuals.

Els horaris de les activitats seran de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores, oferint-se la possibilitat de dinar al mateix Castell del Paborde, on s’imparteixen les classes. El preu de la inscripció és de 150 euros i es pot realitzar fins al 21 de juny al Punt d’Informació Juvenil de la Selva o a través de la pàgina web de l’Ajuntament, www.laselvadelcamp.cat, dins de la secció Inscripció a activitats/ Joventut/ Estiu Jove/.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies