TARRAGONA 21

En marxa les obres d’arranjament de la piscina municipal de Masriudoms

Els treballs tenen un import de 274.000 euros. Foto: Cedida

Aquest mes de gener han començat les obres d’arranjament de la piscina municipal de Masriudoms. Els treballs han de servir per solucionar les patologies constructives i la manca d’estanquitat, així com per adequar les instal·lacions i l’entorn del vas de la piscina.

Aquests són els objectius dels treballs que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha adjudicat a l’empresa Obres i Contractes Penta SA per un import de 274.000 euros, aproximadament, i un termini d’execució de 8 mesos. La idea és que per Sant Joan els usuaris de la piscina municipal de Masriudoms puguin gaudir-ne ja de les millores, segons ha explicat l’alcalde, Alfons Garcia.

El projecte preveu la construcció d’un nou vas de piscina dins de l’actual, que se sustentarà mitjançant micropilots. El nou vas serà desbordant i disposarà d’una escala interior a l’aigua. Per millorar-ne l’accessibilitat, també s’habilitaran unes escales noves i una rampa adaptada per entrar al recinte.

El nou vas de piscina farà 19,40m de llarg i 9,40m d’ample; i tindrà una profunditat mínima d’aigua d’1,20m i una màxima de 2,00m.

 

La 22a Trobada de Sacaires, aquest diumenge a Riudoms

Imatge d’un sacaire a la trobada de Riudoms. Foto: Alba Mariné

Aquest diumenge 19 de gener, tindrà lloc la 22a Trobada de Sacaires, un punt de trobada d’intèrprets d’aquest instrument i de grups de música tradicional, que té lloc anualment a Riudoms.

La cercavila dels grups de sacaires, a les 10 del matí, pels carrers del nucli antic donarà el tret de sortida a la Trobada i, a dos quarts de dotze del matí, seguirà amb una exhibició musical a la plaça de l’Església. Al mateix lloc, i a les dotze del migdia, hi haurà la ballada de sardanes amb la Cobla
Reus Jove i la Colla sardanista Roses de Tardor.

A dos quarts de sis de la tarda, l’Església de Sant Jaume acollirà el concert de Juan Mari Beltran, una de les figures més importants de la música popular del País Basc i un gran intèrpret i promotor de l’instrument tradicional basc, la txalaparta, entre altres.

Un cap de setmana de Festa Major

La Trobada de Sacaires s’emmarca en els actes de la Festa Major de Sant Sebastià, que se celebrarà del 17 al 19 de gener amb una programació formada per una desena d’activitats. La Festa Major arrencarà amb el repic de campanes del divendres 17 de gener al migdia.

L’endemà, a les 8 de vespre, es farà el correfoc amb la participació de la Colla de Diablons de Riudoms, la Colla de Diables de Riudoms i les colles convidades, la Colla de Diablons i la Bèstia Dragonina dels Amics de la Colla Coca de Constantí. També es faran els Versots, una petita sàtira
de l’actualitat a càrrec de la Colla de Diables de Riudoms.

La nit del dissabte 18 de gener acabarà amb la Festa Jove amb DJ Ceba i PD Diables a l’Espai Jove, a partir de dos quarts de dotze. I el diumenge 19, al Teatre Auditori Casal Riudomenc, tindrà lloc l’espectacle «Bona gent» amb Quim Masferrer, a les 18.30 h. La Festa Major d’hivern finalitzarà, a les 8 del vespre, amb el ball de festa amb el Duo de Luxe a la Sala Multiús.

El Parc Infantil de Nadal de Riudoms obrirà els dies 27 i 28 de desembre

Imatge del cartell d’enguany

Els dies 27 i 28 de desembre, el Parc Infantil de Nadal de Riudoms oferirà tot un conjunt d’activitats, tallers i atraccions inflables per a infants i joves fins als 15 anys, a les instal·lacions del Pavelló Municipal d’Esports.

Els infants i joves podran gaudir de més d’una desena d’activitats relacionades amb ornaments de Nadal, el reciclatge, els jocs de taula, els balls tradicionals, els instruments, la jardineria, el maquillatge, la gastronomia i l’art de pintar roba. A més, el Parc tindrà un scalextric, una zona infantil per a nens i nenes de 2 a 5 anys i una zona de nadons de 0 a 24 mesos. Aquest any, la Guàrdia Municipal de Riudoms també participarà al Parc amb un circuit d’habilitats físiques i tallers.

A l’exterior de les instal·lacions, hi haurà el rocòdrom, l’espai laser tag i el «Bateig de foc» que tindrà lloc el divendres 27, a les 6 de la tarda, a càrrec de la Colla de Diables i Diablons de Riudoms.

El Parc finalitzarà amb un espectacle musical a càrrec de l’animador infantil Jaume Barri, el dissabte 28 a les 7 de la tarda.

L’horari del Parc Infantil de Nadal

El Parc Infantil de Nadal obrirà dues tardes de les 16 h a les 20 h. El preu de l’entrada serà de 2€ per als infants i joves de 2 a 15 anys, i serà d’accés lliure per als menors de 2 anys i adults a partir de 16 anys.

Un any més, el Parc Infantil de Nadal està organitzat per la regidoria de Joventut i Lleure i per l’entitat Esplai del Casal Riudomenc. També compta amb la col·laboració de diverses entitats i associacions locals que dissenyen i ofereixen les activitats.

Enguany, hi participen el Club Patí Riudoms, CERAP (Colla de Diables, Secció d’escacs i Ball de bastons), Associació Creació de Colors, AMPA Escola Beat Bonaventura Gran, AMPA Escola Cavaller Arnau, Associació el Trencadís, Banda de Cornetes i Timbals de Santa Llúcia, Guàrdia Municipal de Riudoms i Kintus’02.

Riudoms posa en marxa una Ruta Gaudí per descobrir el que el va marcar per sempre

La ruta, al seu pas per la plaça de l’Om. Foto: Tarragona21

Riudoms ha posat en marxa aquest diumenge la Ruta Gaudí Riudoms formada per 12 panells informatius, col·locats en diferents espais del nucli antic de la vila, que endinsen el visitant en els elements de l’entorn natural i de la infància de l’arquitecte que van inspirar la seva obra.

Cada panell té un disseny diferenciat i està dedicat a un aspecte del món gaudinià: la natura, les formes i el volum, el trencadís, l’originalitat i la inspiració, l’equilibri, l’espai, la llum, i Riudoms. Tots tenen també referències a la vida de la família Gaudí, que apareix a Riudoms a les primeres dècades del segle XVII i cada panell es remata amb una frase de l’arquitecte. La conclusió final és que tot el que va fer Gaudí, coronat en la Sagrada Família, no s’entendria sense Riudoms. ‘A la Sagrada Família hi ha Riudoms. És vostra’, afirmava Josep Maria Rovira, autor de la ruta, un cop acabada aquesta.

La proposta forma part de l’inici del desplegament del Pla Estratègic Turístic de Riudoms, aprovat enguany pel consistori i elaborat per Jaume Bages. S’ha comptat amb l’aportació d’una comissió d’experts en Gaudi i en Riudoms per elaborar la ruta: Eugeni Perea, el citat Jaume Bages, l’historiador Josep Maria Vallès, Joan Serramià, Xavier Fortuny, Mireia Massó i Xavier Fähndrich.

La ruta transcorre per un entorn proper tot i tenir dotze punts d’interès i arrenca de la plaça de l’Arbre, aleshores uns descampats quan Gaudí era nen, que es trobaven al final del carrer de la casa pairal, a l’avinguda Sant Francesc, on hi ha la segona parada.

Tots els punts informatius de la ruta es presenten escrits en català, però contenen un codi QR que permet enllaçar a les versions en castellà, anglès i francès. Així mateix, la Ruta Gaudí Riudoms disposa d’una pàgina web d’informació amb els panells i un mapa de la ruta per descarregar. La pàgina està disponible en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

L’arrencada de la Ruta ha comptat amb l’acompanyament del Gegant Gaudí, que justament acompleix vint anys.

L’estàtua de Gaudí a la plaça de l’Església. Foto: Tarragona21

Un estàtua

L’alcalde, Sergi Pedret, recordava que fa un any s’inaugurava l’estàtua de Gaudí situada a les escales de la plaça de l’Església, el nucli de la vila. La ruta ‘forma part de l’estratègia de potenciar el turisme vinculat amb la figura de Gaudí i mirar-ho amb els ulls del Gaudí nen’. La regidora de Comerç i Turisme, Imma Parra, feia referència a ‘imaginar com era la vida de l’infant Gaudí, les seves fonts d’inspiració’ que inevitablement es trobaven a Riudoms, com insistia Josep Maria Rovira. Fa uns anys, l’arqueòleg reusenc Jaume Massó destapava a la revista ‘Sàpiens’ indrets geomorfològics del Camp de Tarragona on es va inspirar Gaudí per les seves reconegudes creacions arquitectòniques: paratges de les muntanyes de Mont-roig, per exemple.

Descobrim com Gaudí es meravellava davant l’església de Sant Jaume, ‘amb una façana càlida, tan imponent. Quan sigui gran voldria fer això, però sense els contraforts exteriors’. Gaudí considerava que l’art gòtic ‘era imperfecte’ perquè debia usar contrafots de reforç de les enormes alçades, i els contraforts ‘són com a crosses’. Ell inventaria l’arc parabòlic tant característic perquè és el que s’adiu a la forma de la natura, uns arcs ‘que debia imaginar passejant pels carrers de Riudoms i contemplant l’arc en descens dels penjarobes’.

Autoritats, membres de la comissió d’experts i públic, al final de la primera ruta. Foto: Tarragona21

Rovira, en aquesta ruta, cita ‘el camp riudomenc, la monumental església de Sant Jaume, els moixons que escoltava al seu poble,…’ com a fonts d’inspiració de la seva obra, aquells intangibles que el van marcar definitivament.

Tota la ruta respira riudomenquisme pels quatre costats i acaba Rovira el passeig inaugural informant que quan el 10 de juny de 1926, Gaudí moria a conseqüència d’haver estat víctima d’un atropellament per part d’un tramvia a Barcelona, ‘a Riudoms van sonar les campanes a mort, però no a Reus’.

Jaume Garcia

La Ruta Gaudí Riudoms s’estrenarà aquest diumenge

Es farà un recorregut pels panells informatius situats al nucli antic

La regidoria de Promoció Turística inaugurarà aquest diumenge 15 de desembre, a dos quarts d’onze del matí, la Ruta Gaudí Riudoms amb un recorregut pels carrers del centre històric, acompanyat del gegant Gaudí que celebra el seu 20è aniversari. El punt de trobada serà a l’escultura d’Antoni Gaudí, situada a les escales de la plaça de l’Església.

La Ruta Gaudí Riudoms està formada per 12 panells informatius, col·locats en diferents espais del nucli antic de Riudoms, que endinsen el visitant en els elements de l’entorn natural i de la infància de Gaudí que van inspirar la seva obra. Cada panell té un disseny diferenciat i està dedicat a un aspecte del món gaudinià: la natura, les formes i el volum, el trencadís, l’originalitat i la inspiració, l’equilibri, l’espai, la llum, i Riudoms. Tots els punts informatius es presenten escrits en català, però contenen un codi QR que permet enllaçar a les versions en castellà, anglès i francès.

Així mateix, la Ruta Gaudí Riudoms disposa d’una pàgina web d’informació amb els panells i un
mapa de la ruta per descarregar. La pàgina està disponible en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

 

El 14è Mercat de Nadal i 2n Mercat d’Artistes, aquest cap de setmana a Riudoms

El diumenge 15 de desembre, s’inaugurarà la “Ruta Gaudí Riudoms”

Aquest cap de setmana, la plaça de l’Església acollirà el 14è Mercat de Nadal de Riudoms i el 2n
Mercat d’Artistes riudomencs Mercart. Un esdeveniment que donarà el tret de sortida a la programació
de les Festes de Nadal a Riudoms.

El dissabte 14, i a partir de les 11 del matí, tindrà lloc un taller de centres florals nadalencs i, a les 12,
l’activitat de L’hora del conte es traslladarà de la Biblioteca Antoni Gaudí a l’Espai Jove per a què els
infants gaudeixin amb l’espectacle «Una finestra al Nadal» a càrrec de «L’Invisible. Companyia de
titelles». A la tarda, es farà l’encesa de l’enllumenat nadalenc de la plaça i se servirà xocolata calenta,
tot plegat acompanyat de música en viu a càrrec de «Gaudim Musicals»; de la coral «Petits cantors» de
l’Escola Municipal de Música de Riudoms, que oferirà un concert de Nadal; de l’espectacle de playback
del «Grup Independent d’Art»; i de la txaranga nadalenca amb «Band Tocats».

L’endemà, 15 de desembre, s’inaugurarà la «Ruta Gaudí Riudoms» amb un recorregut pels carrers del
centre urbà. La ruta s’iniciarà a l’escultura d’Antoni Gaudí, al peu de les escales de la plaça de
l’Església, a dos quarts d’onze del matí. El gegant Gaudí acompanyarà el recorregut amb motiu de la
celebració del seu vintè aniversari.

El mateix dia, de dos quarts de dotze a la una del migdia, hi haurà una jornada de portes obertes al
nou centre «Espai Teatre» situat a la 2a planta de l’Antiga Llar de Jubilats. El grup Dramèdia Teatre
oferirà una visita teatralitzada. De les deu del matí a la una del migdia, tothom que ho vulgui tindrà l’oportunitat de fer ballar els gegants de Riudoms. A les dotze, es farà l’espectacle familiar «M’he portat bé» a càrrec de la
Companyia «La pantomima». A dos quarts de dues, la Colla Gegantera de Riudoms farà ballar els
gegants.

El 14è Mercat de Nadal obrirà els dos dies de les 10 del matí a les 8 del vespre i on s’hi podrà trobar la
qualitat, l’atenció personalitzada i la confiança dels comerços de Riudoms.

El 2n Mercat d’Artistes, organitzat pel CERAP amb la col·laboració de l’Ajuntament, estarà obert de les
11 del matí a les 8 del vespre i oferirà una extensa mostra de les creacions i dissenys d’artistes
riudomencs.

En el marc del Mercat de Nadal, cada any tenen lloc un seguit d’activitats solidàries amb La Marató de
TV3. Durant els dos dies, es podrà visitar «El gran tió» i comprar una bossa de garrofes per als vostres
tions o degustar una tassa de brou. De la mateixa manera, participant al taller de centres florals del
dissabte 14 al matí i a la xocolatada solidària del dissabte a la tarda, també es podrà col·laborar amb
La Marató de TV3.

El diumenge 15, a les sis de la tarda, tindrà lloc el tradicional «Bingo solidari» amb premis oferts pels
comerços participants al Mercat de Nadal i de diverses entitats locals. Tots els beneficis aniran
destinats La Marató de TV3 que enguany està dedicada a les malalties minoritàries.

 

Munten una ruta cicloturística centrada en l’oli del Baix Camp

Ruta de l’oli amb bici. Foto: Descobrir.cat

El Baix Camp estrena una ruta cicloturística centrada en l’oli. La ruta, que està senyalitzada i pensada per fer en bicicleta, passa per camins entre horts i camps d’avellaners, garrofers i oliveres. Es tracta d’un itinerari circular molt planer, de gairebé 50 quilòmetres, que recorre set municipis productors d’oli d’oliva verge extra de la DOP Siurana -Reus, Riudoms, Vinyols i els Arcs, Montbrió del Camp, Vilanova d’Escornalbou, Mont-roig del Camp i Cambrils. En aquestes poblacions s’hi poden visitar espais relacionats amb l’oli, com cooperatives, molins, museus i centres d’interpretació. La ruta també inclou la visita a altres llocs d’interès com els edificis modernistes de Reus o la casa nadiua de Gaudí a Riudoms, entre d’altres. El Consell Comarcal, de bracet amb els ajuntaments participants, el Consell Regulador de la DOP i l’entitat Bicicamp, impulsa aquesta activitat fins ara inexistent al territori.

La ruta, proposada des de l’entitat Bicicamp, és molt planera, amb un desnivell mínim i no excessivament llarga, ideal per a famílies. Donat que el circuit és circular es pot iniciar des d’on es vulgui. El 95% del recorregut passa per camins rurals, entre cultius del Baix Camp, i una petita part de l’itinerari s’endinsa en les poblacions, bàsicament per visitar cooperatives o edificis patrimonials.

«Ajunta un dels tresors de la comarca, que és l’oli, amb l’exercici físic i l’entorn», ha afirmat el president del Consell Comarcal, Joaquim Calatayud. No es descarta ampliar aquest tipus de rutes a altres productes, elements patrimonials o entorns de la comarca. «Per exemple, dels campanars», ha plantejat la presidenta de Bicicamp, Ester Àvila. És la primera al territori. A Catalunya n’hi ha diverses.

La creació d’aquesta ruta ha requerit la instal·lació de banderoles i plaques d’identificació del recorregut, amb un cost total d’11.500 euros que han assumit els municipis. També s’han editat 5.000 tríptics amb informació sobre la ruta, distribuïts entres les diferents entitats i ajuntaments participants en el projecte. Aquest material de difusió han anat a càrrec del Consell Comarcal del Baix Camp.

 

Una cinta de córrer dins l’aigua: l’últim reclam en la rehabilitació de mascotes

Una clínica de Riudoms aposta per aquest servei d'hidroteràpia pioner a la demarcació

Una clínica de Riudoms aposta per aquest servei d’hidroteràpia pioner a la demarcació

Rehabilitar mascotes amb una cinta de córrer submergida en aigua. Una clínica de Riudoms (Baix Camp) aposta per aquesta innovadora tècnica de rehabilitació d’animals de companyia, ja coneguda per Europa, però molt poc tractada a Catalunya. De fet, és el primer centre a la demarcació en incorporar aquest servei d’hidroteràpia, que s’ha començat a oferir als clients des de fa uns dies. Aquesta singular fisioteràpia fent ús d’una cinta subaquàtica serveix per tractar lesions, artrosi i fins i tot obesitat, intentant suplir l’ús abusiu de fàrmacs. Els animals caminen sobre la cinta, muntada dins d’un tanc, que s’omple amb aigua climatitzada. «Entren desconfiats, però noten les millores des de la primera sessió, els gossos s’ho passen molt bé, els gats potser no tant», bromeja una veterinària del centre.

En Jazz té quatre anys d’edat, però ja pateix un principi d’artrosi arrel d’uns problemes al maluc. Per tractar-ho fa sessions de rehabilitació, que inclouen un treball d’exercicis a l’exterior i després una caminada aquàtica dins del tanc, que respon al nom tècnic d»aquatred’, dissenyat específicament per al sector de la fisioteràpia canina. Equipat amb una armilla, el gos entra dins la petita piscina. Té capacitat per a 900 litres, però només s’omple fins a cert nivell, just cobrir les dolències de l’animal. No es tracta que nedi. L’objectiu és «reeducar-lo a caminar», aprofitant l’alliberament de pes que aporta l’aigua.

Mireia Sanz, veterinària especialista en fisioteràpia, assegura que els resultats de la teràpia ja es poden notar des de la primera sessió. És una de les cinc veterinàries que treballen en aquest modern centre als afores de Riudoms, que ha decidit apostar per aquesta tècnica estesa a Europa, però força desconeguda a Catalunya. La clínica va obrir fa gairebé vuit anys i ja ha passat per la seva segona ampliació. S’ha construït un nou mòdul d’uns 60 metres quadrats. «Vam veure mancança a Tarragona, era una finestra d’oportunitat», diu Dídac Domingo, propietari de la clínica Domingo Veterinaris.

«Nosaltres només tocàvem la traumatologia i quan ens trobàvem amb un problema de fisioteràpia havíem de derivar el cas a Barcelona; a partir d’aquí vam decidir equipar les instal·lacions amb circuits exteriors de rampes i escales, i amb la singularitat de la cinta subaquàtica que, per dimensions, disposen molt pocs centres», afegeix el veterinari. També s’empren altres eines, com el làser, la magnetoteràpia, l’electroestimulació, els ultrasons, etc. A part dels equips, s’ha contractat la veterinària especialista en fisioteràpia. «Volem ser un centre de referència a la demarcació», conclou Domingo.

ACN. Núria Torres

Jornada de portes obertes al nou Centre d’entitats i formació «Les Escoles Velles»

El nou centre permetrà que les entitats locals disposin d’un espai propi per desenvolupar les seves activitats.

El nou centre permetrà que les entitats locals disposin d’un espai propi per desenvolupar les seves activitats.

L’Ajuntament de Riudoms ha programat, el dissabte 16 de novembre, una jornada de portes obertes del Centre d’entitats i formació «Les Escoles Velles» perquè els veïns i les veïnes de Riudoms coneguin aquest nou espai que ha començat a funcionar aquesta tardor. La jornada començarà a les 5 de la tarda amb un espectacle infantil a càrrec de la companyia Set de So. Tot seguit, hi haurà una xocolatada popular.

I, a les 7, l’assessor educatiu Joan Carles Folia oferirà la xerrada «La millor versió de tu mateix» a la sala de conferències del nou espai. Les instal·lacions es podran visitar a partir de les 6 de la tarda i les entitats locals que disposen d’un espai al Centre oferiran tallers, mostres, exposicions i activitats diverses.

El nou centre: un impuls al teixit associatiu local i a la formació Un dels grans objectius de l’equip de govern, ja iniciat en la legislatura anterior, era rehabilitar l’edifici de les Escoles Velles, situat al carrer Sir Alexander Fleming, i destinar-lo a les entitats de Riudoms perquè tinguessin un espai propi on poguessin desenvolupar les seves activitats.

El projecte de reforma de l’espai de les «Escoles Velles» s’ha fet de la mà de les entitats de Riudoms. L’equip de govern ha mantingut contactes bilaterals amb les entitats i associacions per valorar conjuntament les necessitats d’aquestes i definir el projecte. Les entitats que desenvolupen les seves activitats a les «Escoles Velles» són: l’Esplai del Casal Riudomenc, a la planta baixa, i a la primera planta, la Revista L’Om, l’AMPA Escola Beat Bonaventura Gran, Tallers de Colors, Vol i Boixet, l’AMPA Institut Joan Guinjoan i l’Associació de dones “Bella Llar”.

A més a més, l’edifici disposa d’una cuina i aules destinades als cursos, tallers i xerrades que organitza la Regidoria d’Educació i Formació. Al primer pis, compta amb una sala de conferències amb capacitat per a més de 100 persones, d’ús municipal i també a disposició de totes les entitats i associacions de Riudoms. La posada en funcionament d’aquest edifici és una de les primeres actuacions de l’Ajuntament de Riudoms en l’aposta que recull el Pla de Govern d’impulsar el teixit associatiu i donar suport a les entitats locals.

Dos detinguts per agredir un pagès de Riudoms quan tractava d’impedir que li robessin les garrofes

Un vehcile dels Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home i una dona, veïns de Cambrils, per agredir un pagès de Riudoms al qual li estaven robant les garrofes de la seva finca el passat dissabte al matí. La víctima els hauria sorprès plegant les garrofes de la seva propietat a la partida del Font de Ros.

Els va instar a deixar el sac que havien recollit i s’hi van negar. Davant la insistència del propietari, que es va interposar en el seu camí, l’home el va agafar pel coll i el va fer caure al terra. La dona va marxar primer amb un vehicle i l’agressor ho va fer posteriorment. Mentre agents del Mossos parlaven amb la víctima a la mateixa finca, una altra patrulla va detectar per la carretera N-340, a l’altura de Cambrils, el mateix cotxe.
Després de fer-lo aturar, van comprovar que les dos persones que ocupaven el vehicle coincidien amb la descripció donada pel pagès. En el posterior escorcoll, els mossos van trobar al maleter el sac de garrofes sostret i el cabàs que utilitzaven per plegar-les.

L’home, de 35 anys, i la dona, de 42, van ser detinguts com a presumptes autors d’un delicte de robatori amb violència i intimidació. Tot dos han quedat en llibertat amb càrrecs després de passar aquest diumenge a disposició del jutjat de guàrdia de Reus. Els Mossos han retornat el sac de garrofes al seu propietari.

ACN

Riudoms i l’Obra Social “la Caixa” renoven el conveni per a ajuts socials

L’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, amb el director de Banca d’Institucions de CaixaBank, Alexis Gómez

L’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, es va reunir, el 25 d’octubre de 2019, amb el director de Banca d’Institucions de CaixaBank, Alexis Gómez, per renovar l’aportació econòmica que l’Obra Social “la Caixa” fa al programa «Riudoms solidari amb la gent gran», destinat a atendre situacions de
necessitat de persones grans del municipi.

El suport de “la Caixa” permet el desenvolupament del programa, des de l’any 2012, amb una aportació econòmica de 3.500 euros. Una de les actuacions que es beneficia d’aquest acord entre l’entitat financera i l’ajuntament és la que garanteix que persones d’edat avançada amb pocs
recursos econòmics disposin d’un àpat calent al dia a la Residència L’Onada.

Així mateix, aquesta aportació de l’Obra Social “la Caixa” també contribueix econòmicament als diferents programes d’ajuts socials que es presten a Riudoms, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Camp, i que l’any 2018 van atendre un total de 607 persones.

El Centre d’Estudis Riudomencs prepara el sopar i lliurament dels Premis Arnau de Palomar

Enguany s'han presentat 85 treballs

Enguany s’han presentat 85 treballs

El Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar i l’Ajuntament de Riudoms organitzen el sopar i lliurament dels Premis Arnau de Palomar 2019, que tindrà lloc divendres 15 de novembre. Durant l’acte també es lliurarà el Premi Rosa dels Vents dedicat a un riudomenc o riudomenca que ha excel·lit en la seva professió i trajectòria vital.

L’acte, que presidirà M. José Figueras Salvat, rectora de la Universitat Rovira i Virgili, es desenvoluparà a la sala multiús del Casal Riudomenc. Començarà a les 20.00 h a la plaça de l’Església, on els participants seran rebuts pels grups festius del CERAP (colles de Diables i Diablons, tabalers i Ball de bastons).

Venda de tiquets per al sopar fins al 8 de novembre a la seu del CERAP (av. de Pau Casals, 84), de 17.00 a 21.00 h. Preu: 15 € socis / 18 € no socis. Després del 8 de novembre no se’n vendran més.

Un total de 85 treballs s’han presentat a la 29a edició dels Premis Arnau de Palomar, repartits en les diverses modalitats: Investigació (1), Recerca juvenil (3), Documental fotogràfic (1), Narrativa breu (24), Recull de poesia (29) i Arts plàstiques (27). El premi Instagramers es decideix per votació popular en aquesta xarxa social. La dotació econòmica conjunta dels guardons és de 6.500 euros.

L’Ajuntament de Riudoms presenta el projecte social la Bona Brossa

Riudoms destinarà el projecte a la lluita contra el càncer

Riudoms destinarà el projecte a la lluita contra el càncer

L’alcalde Sergi Pedret ha presentat, aquest diumenge 6 d’octubre, el projecte la Bona Brossa durant el dinar solidari que ha celebrat la delegació de Riudoms de la Lliga contra el càncer al Pavelló Municipal d’Esports.

L’objectiu d’aquest projecte, impulsat per l’empresa pública comarcal Secomsa i pel Consell Comarcal del Baix Camp amb la col·laboració dels ajuntaments, és donar un valor social a la recollida selectiva dels residus i destinar els diners que s’aconsegueixin amb l’increment de la recollida selectiva a projectes socials decidits per la ciutadania dels municipis adherits al projecte.

A Riudoms, en una primera fase, es va crear un grup tractor format per alumnes voluntaris de 4t d’ESO de l’Institut Joan Guinjoan i que són els que, seguint la dinàmica de recollida d’idees Manual Thinking, van decidir centrar aquest projecte social en l’àmbit de la salut, que de forma conjunta amb el Consell Comarcal i l’Ajuntament, es va concretar en la lluita contra el càncer.

Així, en una segona fase, es va contactar amb les entitats locals que treballen per la lluita contra el càncer, la delegació de la Lliga contra el càncer i Em dónes força, i la FUNCA, fundació destinada a la investigació i prevenció del càncer a les comarques de Tarragona, per donar forma al projecte que porta per lema «A Riudoms, amb la Bona Brossa, plantem cara al càncer».

Els representants d’aquestes entitats se sumaran al grup tractor amb l’objectiu d’impulsar la campanya al municipi. Durant la presentació pública del projecte, en la qual l’alcalde va exposar en què consisteix la campanya, també hi van intervenir les representants dels col·lectius involucrats amb la iniciativa.

D’una banda, l’alumna de l’Institut, Cristina Castany, va explicar la tasca feta fins ara des del grup tractor i de l’altra, les presidentes de les entitats locals, Eugènia Pujol i Elvira Mas, i la investigadora riudomenca a la FUNCA, Francina Saladié, van animar els assistents a sumar-se a la campanya a través d’un reciclatge de qualitat per poder aconseguir el màxim de recursos i destinar-los a la investigació, prevenció i atenció a les persones afectades de càncer i a les seves famílies.

Reunions a peu de carrer

Pròximament, des de l’Ajuntament i amb la col·laboració del grup tractor es faran reunions a peu de carrer per informar els veïns i les veïnes de la campanya i es repartiran cubells per als residus orgànics i bosses per les cases de Riudoms per incentivar el reciclatge. Al mateix temps, s’informarà de la campanya als comerços i empreses perquè se sumin al projecte.

Nous contenidors

Des del passat mes de maig, Riudoms està renovant tots els contenidors destinats a la recollida selectiva. Així, cada zona comptarà amb bateries de contenidors destinades a cinc tipus de residus: resta, orgànica, paper i cartró, envasos de vidre, i envasos de plàstic. Riudoms és el primer municipi de més de 5000 habitants que s’ha adherit al projecte amb l’objectiu d’augmentar el percentatge de recollida selectiva i alhora incentivar la cura del medi ambient i el civisme entre la població pel que fa a la recollida d’escombraries i residus. El tret de sortida de la campanya està previst per a finals d’aquest 2019.

Riudoms s’adhereix a la Setmana Europea de la Mobilitat

Ajuntament de Riudoms. Foto: Google Maps

L’Ajuntament de Riudoms participa enguany a la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat organitzant un conjunt d’activitats que tindrà lloc del 20 al 22 de setembre. L’objectiu del govern municipal és promoure hàbits respectuosos amb el medi ambient i, a la vegada, saludables per a les persones, com ara desplaçar-se a peu a l’escola i fomentar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible, tal com es va iniciar l’any passat amb la campanya «Riudoms pedala».

Les activitats «A l’escola, a peu!», amb la col·laboració de la Guàrdia Municipal, i «Etiqueta la teva bicicleta», amb la col·laboració de l’Escola Beat Bonaventura i l’Escola Cavaller Arnau, iniciaran el programa de la Setmana a Riudoms el divendres 20 de setembre.

L’endemà, a les 6 de la tarda, s’ha programat un recorregut pels carrers del municipi amb l’alcalde, Sergi Pedret, i el regidor de Serveis Públics, Josep M. Bages, per identificar els punts on hi ha barreres arquitectòniques amb l’objectiu de suprimir-les.

Aquesta activitat, amb la col·laboració de l’Associació El Trencadís, està oberta a totes les persones interessades i la sortida serà des de la plaça de l’Església. Finalment, el diumenge 22, a 2/4 d’11 del matí, es farà una «Pedalada de contes» familiar, a càrrec de Jeep Gasulla, que consistirà a fer un itinerari amb bicicleta des de la plaça de l’Església fins al Mas de la Calderera, durant el qual es faran parades per escoltar contes amb animació musical.

Per altra banda, la Biblioteca Pública Municipal Antoni Gaudí també hi col·labora amb una exposició de llibres i contes sobre mobilitat, sostenibilitat i medi ambient que es podrà veure durant tota aquesta setmana.

El Govern declara l’església de Sant Jaume Apòstol, a Riudoms, bé cultural d’interès nacional

 L’església de Sant Jaume Apòstol de Riudoms és un exemple singular d’arquitectura religiosa entre el període de transició del gòtic tardà al renaixement català.


L’església de Sant Jaume Apòstol de Riudoms és un exemple singular d’arquitectura religiosa entre el període de transició del gòtic tardà al renaixement català.

El Govern ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, l’església de Sant Jaume Apòstol, a Riudoms (Baix Camp), i la delimitació del seu entorn de protecció.

L’església de Sant Jaume Apòstol de Riudoms és un exemple singular d’arquitectura religiosa entre el període de transició del gòtic tardà al renaixement català. Les seves dimensions, li confereixen una representativitat en el context del patrimoni cultural de Catalunya que la fan mereixedora de ser protegida legalment i declarar-la Bé Cultual d’Interès Nacional.

La primera notícia de la construcció de l’església parroquial de Sant Jaume Apòstol data del 1576. A partir del 1588 col·laboren en la construcció els mestres d’obres Pere Blai, de Barcelona, i Joan Sans, de Biscaia, que al mateix temps construïen l’església d’Ulldemolins. L’església es va consagrar el 1617, però el campanar no es va finalitzar fins l’any 1877. A l’inici de la Guerra Civil, l’edifici va ser saquejat i incendiat i no es va tornar a destinar al culte fins al 1942.

El gran edifici actual, que pertany a l’Arquebisbat de Tarragona i està dedicat a Sant Jaume Apòstol, és una gran obra gòtica renaixentista. Es tracta d’una església amb planta de nau única sense transsepte, amb sis capelles laterals entre els contraforts i capçada per un absis poligonal. Entre les capelles, de diferents estils, cal destacar la capella del Beat Bonaventura, d’estil renaixentista i coberta amb volta de canó amb cassetons policromats.

A la gran portalada de la façana principal destaca un retaule de pedra amb una composició d’un pis de pilastres d’estil jònic i un segon pis d’estil corinti rematat per cornises en l’entaulament, fornícules sense decoració i capçat per un frontó triangular amb el timpà que té un únic relleu que representa Déu. En la mateixa façana principal hi ha la gran rosassa circular de 9 metres de diàmetre. El vitrall original fou destruït durant la Guerra Civil i va ser restituït l’any 1947.

El campanar, d’estil renaixentista tardà i construït entre els segles xvii i xviii, no presenta decoració ni ornament llevat d’unes motllures. Tant la coberta interior de la nau com la de les capelles laterals, la sagristia, el cor i la capella del Santíssim són de voltes de creueria amb nervis de pedra treballada.

L’església de Sant Jaume Apòstol de Riudoms pertany al grup d’esglésies relacionades amb l’Escola del Camp de Tarragona,.

Aquest grup d’esglésies tenen en comú trets arquitectònics característics molt semblants, com l’existència d’una sola nau central de creueria, l’absència d’un transsepte, l’ocupació dels contraforts en el primer nivell de les capelles laterals, l’obertura de finestres de dimensions reduïdes en el segon nivell o la portalada com a element rellevant de la façana.

En aquest període, les façanes redueixen al mínim l’ornamentació d’acord amb l’estètica neoclàssica. És el cas de l’església de Sant Jaume d’Ulldemolins, l’església de Santa Maria d’Igualada, l’església de l’Assumpció a Alcover o l’església de Sant Joan de Valls, totes declarades Bé Cultural d’Interès Nacional, que, juntament amb l’església de Sant Jaume Apòstol de Riudoms, formen part del grup d’esglésies pertanyents a l’Escola del Camp de Tarragona.

Riudoms s’acomiada de l’exposició «El temps retorna»

L'exposició es pot visitar del 9 d’agost al 6 de setembre a l'edifici de les escoles velles de Riudoms

L’exposició es pot visitar del 9 d’agost al 6 de setembre a l’edifici de les escoles velles de Riudoms

El dia 6 de setembre de 2019 a les 19h es farà l’acte de cloenda de l’exposició a l’edifici de les escoles velles de Riudoms i comptarà amb la conferència: L’església de Sant Jaume de Riudoms en el context del Renaixement, a càrrec de l’estudi d’arquitectura Figuerola-Gavaldà-Romera.

EL TEMPS RETORNA- 500 anys del Renaixement a la Catalunya Nova, és una mostra que recull l’arquitectura renaixentista més rellevant del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

L’exposició es pot visitar del 9 d’agost al 6 de setembre a l’edifici de les escoles velles de Riudoms. Després la podrem veure en itinerància a La Selva del Camp, Alcover, Ulldecona, Arnes Horta de St. Joan, Tortosa, Scala Dei, i Torredembarra.

Una iniciativa del Col·legi d’Arquitectes, l’Escola d’Arquitectura de la URV, i l’Arquebisbat de Tarragona, amb el suport de l’Ajuntament de Riudoms, que vol donar a conèixer com es va desenvolupar l’arquitectura Renaixentista a casa nostra ara fa tot just 500 anys.

La Secció d’Art del CERAP inaugura a Riudoms l’exposició «La renúncia»

Cartell de la exposició

Cartell de la exposició

La Secció d’Art del CERAP inaugura divendres 6 de setembre, a les 19.30 h, «La renúncia», exposició col·lectiva dels membres de la secció. El tema que inspira l’exposició sorgeix d’un fet històric que va passar fa 700 anys a Riudoms. Segons la Crònica de Pere el Cerimoniós, l’any 1319, als Hostalets de Riudoms, es van celebrar unes corts molt especials que van resultar determinants per a la successió de la corona d’Aragó.

Jaume d’Aragó i Anjou, hereu de Jaume II d’Aragó, havia renunciat al matrimoni amb Elionor de Castella i Portugal i d’aquesta manera, renunciava a la corona. Als Hostalets de Riudoms es van celebrar unes corts d’urgència per tal de fer canviar de parer l’hereu, que volia dedicar-se a la vida monàstica.

Partint de la renúncia històrica de què va ser testimoni el nostre poble, aquesta exposició reuneix vuit propostes dels membres de la Secció d’Art que han treballat la renúncia des de diferents perspectives. A l’exposició es podran trobar diverses maneres d’afrontar o entendre la renúncia, expressada per cada artista amb la seva tècnica habitual de treball. Els artistes son Mar Cerdà, Alba Domingo, Mariona Ferrant, Vicent Matamoros, Francesc Mestre, Verònica Moragas, Agnès Olivé i Lucía Perera.

Riudoms presenta el programa d’actes per la Diada Nacional de Catalunya

Cartell dels actes previstos per la Diada Nacional de Catalunya 2019 a Riudoms

Cartell dels actes previstos per la Diada Nacional de Catalunya 2019 a Riudoms

Riudoms es prepara per celebrar l’11 de setembre i presenta el calendari d’actes per a la Diada. La programació, doncs, serà la següent:

El 10 de setembre:

– 20.00 h Ballada de Sardanes (a la plaça de l’Església). La ballada anirà a càrrec de la COBLA REUS, amb la participació de la COLLA SARDANISTA ROSES DE TARDOR DE RIUDOMS.

-21.30 h Sardinada Popular (a la plaça de l’Església). Aquesta nova edició tindrà un preu per tiquet de 6 euros que es posaran a la venda a l’OAC (Oficines d’Atenció al Ciutadà) de l’Ajuntament de Riudoms a partir del 2 de setembre. També es podran adquirir al Forn Cruset i al Forn Rovira.

– 23.00 h Concert de Sardanes (a la plaça de l’Església). Novament, el concert anirà a càrrec de la COBLA REUS.

– 23.30 h Marxa de Torxes per a la Independència (al parc de Sant Antoni). Organitzat per RIUDOMS PER LA INDEPENDÈNCIA- ANC, amb la participació de la COLLA GEGANTERA, I LES COLLES DE DIABLONS, DIABLES I TABALERS DE RIUDOMS es realitzarà un recorregut des del parc de Sant Antoni (on es posaran a la venda les torxes abans de la sortida) fins al raval de Sant Francesc. La marxa de torxes busca reclamar la indeependència i la llibertat de tots els presos i exiliats polítics i rememorar els fets de la guerra de successió de 1714 i els germans Nebot.

-00.00 h Ofrena Floral a la Casa Pairal dels Germans Nebot (al raval de Sant Francesc). L’ofrena conjunta del consistori, els partits polítics i les entitats es farà davant la Casa Pairal dels Germans Nebot i, en acabar, precedirà la lectura del manifest, parlaments, una actuació musical i el cant dels segadors. Les entitats interessades poden recollir la rosa de l’ofrena a l’Espai Jove.

L’11 de setembre:

– 13.00 h Sortida dels autocars cap a Barcelona (a la plaça de l’Arbre). Els autobusos sortiran cap a la manifestació «Objectiu Independència«. Els tiquets es podran obtenir a Ca la Borrasa.

 

Joaquim Calatayud: «els riudomencs heu d’estar molt orgullosos»

Imatge de l’acte inaugural al Teatre Auditori de Riudoms, al centre dreta, el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, a l’esquerra l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret acompanyat del regidor d’Agricultura i el director de la Fira de l’Avellana. Foto: Ajuntament de Riudoms.

Després de la polèmica pel canvi de pregoner de la 39a Fira de l’Avellana i 420a de la Fira de Sant Llorenç, el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, ha sigut l’escollit per donar el discurs inaugural al Teatre Auditori de Riudoms. Durant l’acte inaugural, Joaquim Calatayud, ha estat acompanyat per l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, el regidor d’agricultura de Riudoms, Josep Maria Baiges i el director de la Fira de l’Avellana, Francesc Bonet.

Nascut a les Borges del Camp, Joaquim Calatayud és tècnic comptable de formació, actualment alcalde del seu municipi d’origen i president del Consell Comarcal del Baix Camp. Joaquim Calatayud, també conegut com a Quim, compte amb una llarga experiència dins de la política i com a representant de diverses institucions públiques. La seva vida política va començar l’any 1995 com a regidor de les Borges del Camp, a partir del 2007 esdevé alcalde de la mateixa localitat i anys més tard també president del Consell Comarcal del Baix Camp.

Joaquim Calatayud, va voler començar el seu discurs d’inauguració de la 39a Fira de l’Avellana, des del cor, «Benvolgudes tomaqueres i tomaquers de Riudoms». L’alcalde de les Borges del Camp, va fer un discurs de caràcter molt emotiu recordant la seva infància vinculada a Riudoms, «Personalment tinc molts records que em vinculen a Riudoms», recordant els moments pels quals passava pel municipi per anar a la platja amb la seva família i no es podia treure la cantarella popular del cap «les noies de Riudoms tenen pretencions perquè són molt maques», provocant el riure del públic riudomenc. També destacant en el seu discurs inaugural les sales de festa Gaudí i el Flaps que van marcar la seva adolescència.

Per acabar la part que ell va anomenar de memòria personal va voler mencionar un dels moments que li van causar més impressió al municipi, l’acomiadament del riudomenc que va perdre la vida molt jove, el Notario, formava part dels armats i van rendir-li homenatge durant el seu enterro, «formats a l’entrada de l’Església per donar l’últim adéu al company prematurament desaparegut, va ser un moment que recordaré per sempre. Els riudomencs heu d’estar molt orgullosos, la relació amb aquest municipi va molt més enllà».

Punt d’informació de la Fira de l’Avellana. Foto: Tarragona 21.

Riudoms és el 4t municipi més poblat del Baix Camp, després de Reus, Cambrils i Mont-roig, per la seva dimensió gaudeix d’una projecció econòmica i cultural de més dimensió que altres pobles de la comarca, com en aquest cas, celebrant la 39a Fira de l’Avellana. Enguany presenta una novetat molt destacada, la Gastrofira, la fira gastronòmica de km.0 i que promou el talent local, que segons l’alcalde de Riudoms, esperen que tingui èxit per poder implantar-la en les següents edicions.

A l’espai de la Gastrofira és pot veure com cuinen en directe. Foto: Tarragona 21.

La Fira de l’Avellana de Riudoms presenta una gran diversitat de concursos molt curiosos, des del premi al millor avellaner, la fruita més original que aquest any ha sigut els alls, fins i tot el concurs de les síndries gegants. A més, del premi al millor cartell de la Fira de l’Avellana, enguany el guanyador ha sigut Lucas Garcia.

El regidor d’Agricultura de Riudoms, Josep Maria Baiges, ha volgut destacar la problemàtica dels avellaners, amb aquesta fira reivindiquen el seu cultiu i les persones que dia a dia s’hi dediquen. L’avellaner simbolitza Riudoms i amb aquesta fira busquen promocionar i dignificar la figura del pagès que diàriament cuida del seu fruit que tanta vida ha donat al municipi.

Consulta aquí tota la programació

Andrea Palma

Els Mossos d’Esquadra investiguen un home per caçar ocells amb una xarxa prohibida a Riudoms

Imatge dels ocells cedida pels Mossos d’Esquadra.

Els Mossos d’Esquadra, van denunciar penalment un home de 24 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Reus, com a presumpte autor d’un delicte contra la flora, la fauna i els animals domèstics.

El passat dia 1 d’agost, els vigilants municipals de Riudoms van rebre avís que un home estava col·locant paranys per a ocells en una finca rústica del municipi. Arran d’aquesta informació, els vigilants van posar-se en contacte amb els mossos i juntament amb una patrulla de la Unitat Regional de Medi Ambient van localitzar l’home.

Els agents van comprovar que l’home havia parat una xarxa japonesa. A Catalunya està prohibida la seva venda i utilització. A més, es considera un art de caça no selectiu, pel que podria considerar-se un delicte.

D’altra banda, l’home també havia instal·lat una xarxa abatible, aquest mètode tot i ser selectiu requereix d’una autorització per  tal de poder ser utilitzat per la captura d’ocells i el denunciat no comptava amb la pertinent autorització.

A banda de les xarxes intervingudes, els agents de la URMA van recuperar quatre caderneres i les van traslladar a un centre de recuperació de fauna.

Les diligències policials van ser lliurades al Jutjat de Primera Instància i Instrucció en funcions de guàrdia de Reus.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies