TARRAGONA 21

L’advocat Cuevillas afirma a Riudoms que “serà un judici duríssim amb la sentència dictada d’antuvi”

La xerrada ha aplegat gairebé 300 persones. Foto: JuntsxRiudoms

“Serà un judici duríssim amb la sentència dictada d’antuvi i amb presses per enllestir-lo abans de les eleccions generals”, explica Jaume Alonso-Cuevillas, en els primers instants de prendre la paraula a l’acte ‘Converses que li.lusionen’ organitzat aquest migdia per JuntsxRiudoms al Casal Riudomenc.

La xerrada, la primera d’una sèrie de trobades, segons Sergi Pedret, moderador de l’acte i pròximament alcalde de Riudoms, ha aplegat gairebé 300 persones, disposades a conèixer l’actualitat política del país a través de l’advocat del president Puigdemont.

Alonso-Cuevillas ha fet un repàs ràpid dels temes més candents de l’actualitat del procés cap a la independència, deixant moltes respostes per al col·loqui posterior.

L’advocat ha advertit que “no hi ha delicte de rebel·lió”, referint-se al President Carles Puigdemont i als presos, i que el que tenim és una causa muntada perquè serveixi d’advertiment per qualsevol altra persona o comunitat autònoma que li pugui passar pel cap que pot decidir el seu futur polític democràticament.

Alonso-Cuevillas ha qualificat la instrucció del jutge Llarena de “xurro”, però -afegeix- els defectes de forma no aturaran la causa, ja que la solució a la situació política actual no passa per guanyar el procés judicial.

Esdevenir república

La solució passa per esdevenir república en un termini més curt que el d’esperar el resultat de les successives apel.lacions de la sentència en instàncies espanyoles i europees, diu Alonso. El justista creu que en dos anys s’haurà desllorigat la situació actual, abans de finals de 2020, quan probablement hi haurà un referèndum.

Per a l’advocat de Puigdemont, la clau està en el fet que Espanya està patint una crisi institucional molt important que es veurà agreujada per la crisi econòmica que patirà l’any que ve, si tenim en compte que el BCE ja no comprarà deute espanyol, que augmentarà l’atur i que l’Estat no podrà fer font al pagament de les pensions. Aquesta greu situació serà el que obligarà a la Unió Europea a intervenir i a incloure el cas català en l’agenda de la crisi espanyola.

Mobilitzacions pacífiques

Mentrestant, Alonso-Cuevillas considera imprescindible que continuïn les mobilitzacions pacífiques i ha defensat la creació del Consell la República que és necessari -ha afirmat- que arribi a més d’un milió de persones per fer-ho valer a Europa i perquè esdevingui l’embrió de la República digital.

L’acte de Junts per Riudoms ha acabat amb una quinzena d’intervencions dels assistents i, posteriorment, amb un vermut per a tots els presents.ue

JuntsxRiudoms organitza una conferència-col·loqui amb l’advocat de Puigdemont

Jaume Alonso-Cuevillas és jurista, advocat i economista, doctor en Dret i catedràtic en dret processal de la Universitat de Barcelona..

La candidatura a les eleccions municipals de 2019 JuntsxRiudoms organitza aquest diumenge 18 de novembre, a les 12 del migdia, una conferència-col.loqui amb l’Advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas.

L’acte es celebrarà a la sala multiús del Casal Riudomenc, al carrer Sant Jaume, 2, i el moderarà Sergi Pedret, cap local del PDeCatde Riudoms i, molt properament, nou alcalde de Riudoms.

La conferència-col.loqui acabarà amb un vermut per a tots els assistents. L’entrada és lliure.

Trajectòria

Jaume Alonso-Cuevillas i Sayrol és jurista, advocat i economista, doctor en Dret i catedràtic en dret processal de la Universitat de Barcelona. Va néixer a Barcelona el 22 de novembre de 1961.

Va ser degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona del 1997 al 2005, va ser president del Consell de l’advocacia Catalana del 1999 al 2000 i president de la Federació Europea del Col·legi d’Advocats de 2007 a 2008.

Es llicencià en Dret per la Universitat de Barcelona el 1984. L’any 1990, aconseguí el doctorat i, tres anys després, es convertí en professor titular de la Universitat de Barcelona de l’Àrea de Dret Processal. L’any 1997 es va convertir en el degà més jove de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona. Durant aquests anys de deganat fou també president de la Comissió de Noves Tecnologies del Consell General de l’Advocacia Espanyola i president del Consell de l’Advocacia Catalana.

Des de setembre de 2006 és catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona. El 2014 es va llicenciar en Ciències Econòmiques i Administració d’Empreses i l’any 2015 va obtenir el màster en Auditoria de Comptes. El 2015, va rebre el Premi Ferran Termes pel seu treball: ‘Eficiència i transparència del sistema judicial espanyol en el context europeu: Anàlisi comparativa i propostes de millora’.

La Caixa i Riudoms signen la renovació del conveni per a ajuts socials

Un moment de la signatura de l’acord. Foto: Cedida

El regidor Sergi Pedret i la regidora de Benestar Social, Montse Corts, de l’Ajuntament de Riudoms es van reunir ahir amb els representants de la Fundació Bancària «La Caixa» amb motiu de la renovació de l’aportació econòmica que aquesta entitat fa al programa «Riudoms solidari amb la gent gran» que va entrar en funcionament l’any el 2012.

L’obra social de «La Caixa» per un total de 3.500 euros contribueix el sosteniment de diverses accions de la regidoria de Benestar Social de Riudoms des de fa 7 anys. Un dels programes que es beneficia d’aquest acord entre l’entitat financera i l’ajuntament és el que acull la Residència L’Onada en el qual s’ofereix un àpat calent al dia a persones grans amb pocs recursos econòmics.

L’aportació de La Caixa també contribueix econòmicament als diferents programes d’ajuts que es presten al municipi en col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Camp que l’any 2017 van atendre a 611 persones.

Riudoms organitza unes jornades de suport als cuidadors de gent gran

Les 5 xerrades programades es celebraran a Sala d’Audiovisuals de l’ABS Riudoms.

La regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Riudoms, la residència per a la tercera edat ‘L’Onada’ i l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Riudoms organitzen una nova edició de les ‘Jornades de la Gent Gran’ del 12 al 16 de novembre sota el lema ‘Cuidem el Cuidador’. Totes les xerrades que seran impartides per professionals i expertes, versaran sobre temes relacionats amb l’atenció a la gent gran, posant l’èmfasi en la millora de la qualitat de vida del cuidador per tal que la seva tasca també millori envers la gent gran atesa.

Aquestes jornades estan obertes al públic general, però s’adrecen especialment a totes les persones que es dediquen a la cura de la gent gran, tant professionalment com no. Les 5 xerrades programades es celebraran a Sala d’Audiovisuals de l’ABS Riudoms de dilluns 12 a divendres 16 de novembre de 9.30 a 10.30 h, són gratuïtes i no requereixen d’inscripció prèvia.

El programa de les jornades és el següent:

DILLUNS 12 | 9.30 H – 10.30 H Taller Cuidem-nos per cuidar! a càrrec de Montse Cros, professora de L’Estudi i tècnica especialista de la Fundació Obra Social La Caixa.

DIMARTS 13 | 9.30 H – 10.30 H Xerrada Cures de la pell i prevenció de les úlceres per pressió a càrrec d’Azahara Ortiz, auxiliar, i Cinta Sánchez, infermera de la Residència L’Onada de Riudoms.

DIMECRES 14 | 9.30 H – 10.30 H Xerrada Recursos socials i ajudes tècniques a càrrec de Judith Dols, treballadora social del Consell Comarcal i Sònia Nadal, treballadora social de l’ABS Riudoms.

DIJOUS 15 | 9.30 H – 10.30 H Xerrada Cuidar i cuidar-se a càrrec de Blanca de la Cruz, psicòloga i neuropsicòloga (Associació d’Alzheimer Reus i Baix Camp).

DIVENDRES 16 | 9.30 H – 10.30 H Xerrada Com alimentar la persona fràgil a càrrec de Montse Salvadó, infermera, gestora de casos i referent del programa ATDOM, i Mina Medina, referent d’Atenció Comunitària de l’ABS Riudoms.

El secret envolta una operació antidroga a Riudoms

L’operatiu es troba sota secret de sumari. Foto: Canal Reus TV

Riudoms s’ha despertat aquest matí amb un important operatiu d’efectius de la Policia Nacional tant uniformats com de paisà. El desplegament ha estat ordenat per un Jutjat d’Instrucció de Reus en el marc d’una actuació contra el tràfic de drogues que, segons ha avançat Canal Reus TV, estava conclòs cap a les dues del migdia. L’operació, que es troba sota secret de sumari, s’ha dut a terme als voltants de la plaça de Mare Cèlia.

El conseller d’Interior participa a la reunió de coordinació de seguretat de Riudoms

La visita del conseller d’Interior ha servit per formalitzar l’acord amb l’Ajuntament per a l’adhesió del consistori a la xarxa RESCAT en l’àmbit dels guàrdies municipals. Foto: Ajuntament de Riudoms

El conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch, ha visitat el municipi de Riudoms per participar en una reunió de coordinació de seguretat municipal. A la reunió hi ha participat l’alcalde de Riudoms, Josep Maria Cruset; el director dels Serveis Territorials del departament d’Interior a Tarragona, Joan Carles de la Monja; el regidor de Seguretat Ciutadana, Carles Garcia; el Coordinador de la Guàrdia Municipal de Riudoms i els responsables de l’Àrea Bàsica de Seguretat de Reus (Mossos).

La reunió ha servit per analitzar les darrers índexs de criminalitat i les línies d’actuació futures. Els responsables dels Mossos han destacat, entre d’altres dades, que en el darrer any el fets delictius a Riudoms han baixat un 10,6 % i que les detencions també han disminuït un 47,4 %.

Conveni Rescat

La visita del conseller d’Interior també ha servit per formalitzar l’acord de col·laboració amb l’Ajuntament per a l’adhesió del consistori a la xarxa de radiocomunicacions d’emergències i seguretat de Catalunya (RESCAT) en l’àmbit dels guàrdies municipals. RESCAT és una xarxa especialment dissenyada per proporcionar cobertura, tant en nuclis de població com en entorns rurals, als cossos i col·lectius professionals implicats en la seguretat i les emergències a Catalunya.

Actualment hi ha més de 23.900 usuaris a Catalunya: els Mossos d’Esquadra, les policies locals, els bombers, Protecció Civil, el Servei d’Emergències Mèdiques, els Agents Rurals, l’Agència Catalana de l’Aigua i el Servei Català de Trànsit, entre d’altres. La xarxa dóna cobertura a gairebé el 100% del territori i, en situacions d’emergència, resulta més robusta i fiable que la telefonia mòbil, perquè no se satura per trucades de telèfons mòbils i disposa de sistemes d’alimentació alternatius per suportar la manca de subministrament elèctric.

Nit de llaços trencats a Riudoms (vídeo)

Tarragona21.cat ha pogut parlar amb un dels testimonis directes de l’acció duta a terme la nit a passada a Riudoms per part d’un grup d’espanyolistes que es van dedicar a retirar simbologia independentista de la localitat amb la cara tapada. La gravació d’un vídeo els mostra, a més, equipats amb canyes amb cúters al seu extrem i elements punxants. De fet, segons explica la persona contactada (que és membre dels col·lectius independentistes del municipi) la policia local i els Mossos van trobar una mena de sabre sota un dels vehicles utilitzats per aquest grup: “Quan el van veure van justificar-se dient que una de les noies del grup es dedicava a fer la dansa del ventre”, afirma la font que vol mantenir l’anonimat.

“Tot va començar quan arribava a Riudoms amb el cotxe”, assenyala. “Llavors vaig veure un cotxe que em va semblar sospitós perquè les estelades que hi ha a l’entrada del poble estaven arrancades”. Fruit d’això “vaig decidir anar cap al centre del poble, on tenim ubicades pancartes demanant la lliberta dels presos polítics i llaços grocs”. En arribar a la plaça de l’Església “vaig trobar-me un grup d’unes deu persones amagades darrere d’un altre cotxe aparcat. Estaven com agenollats al costat del monument del Gaudí, on tenim una pancarta i una estelada”.

En aquest moment “em vaig trobar un company meu i quan vaig veure que els que estaven amagats sortien vaig trucar a la policia local i a gravar el vídeo” que ha estat posteriorment penjat a les xarxes pel Casal Popular la Calderera. “Em van començar a amenaçar mentre jo els cridava que eren uns covards per anar amb la cara tapada mentre jo anava al descobert. I No paraven de dir-me que anés amb cura del que podria passar perquè ells portaven menors”. Segons afirma la font, “dues de les noies que ja m’estaven gravant des del principi eren menors d’edat (d’un total de tres nois i un noi). Se’ls veia molt preparats i amb ordres ben donades”, afirma.

La situació va acabar amb els dos companys del poble agafant els seus cotxes per intentar tallar la fugida als cinc vehicles que portaven els espanyolistes. “Havíem trucat a la policia i sabíem que venien els Mossos, per la qual cosa vam tallar un carrer pels dos costats i un dels seus vehicles es va quedar tallat. Els ocupants d’altres dos es van aturar i van venir després a increpar-nos i altres van marxar. Entre ells -assegura- un monovolum de color gris on portaven tota la infraestructura”.

El sabre i la dansa del ventre

Els Mossos, juntament amb la policia local, van procedir finalment a identificar uns i altres un cop arribats a la zona. “Va ser llavors quan van veure el sabre sota el vehicle dels espanyolistes amb l’explicació que una de les  noies el feia servir per ballar la dansa del ventre. La veritat és que tots ens vam mirar sorpresos”, deixa anar, mentre assenyala que els altres dos vehicles que es van escapolir “van continuar fent de les seves perquè també ens hem trobat símbols independentistes arrancats a l’altre costat del poble, prop de la gasolinera”.

J.S.

 

A presó un jove que sumava 26 antecedents per incendis i per ruixar les víctimes amb esprai de defensa

Imatge d’arxiu dels Mossos.

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra la Unitat de Seguretat Ciutadana del Baix Camp- Priorat van detenir el passat 13 d’agost dos homes a Reus (Baix Camp), de 20 i 22 anys, de nacionalitat espanyola i veïns de Reus, com a presumptes autors d ‘un delicte de resistència i desobediència a agents de l’autoritat. A més, el major dels detinguts tenia pendent una ordre de recerca i detenció judicial dictada pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus per dos robatoris amb violència, quatre robatoris amb força, tres d’incendi, quatre robatoris i furt d’ús de vehicle, tres de danys, un d’amenaces i un de maltractament animal.

La detenció es va produir la tarda del 13 d’agost quan una patrulla dels mossos va reconèixer el vehicle de la persona que estava en recerca. El fugitiu, en veure la presència policial, va fugir a peu amb un altre jove en direcció al carrer Astorga de Reus.

Acte seguit, es va muntar un dispositiu policial  que va permetre  localitzar-los al carrer Moncayo de Reus on van ser detinguts després de desobeir les ordres de la policia.

A un dels detinguts, l’home de 22 anys, se li atribueixen un seguit de fets delictius ocorreguts durant el mes de març de 2018 i pels quals tenia pendent una ordre judicial de recerca i detenció.

Sorprès pel propeitari d’una finca de Riudoms

Concretament, la nit del 2 de març va ser sorprès pel propietari d’una finca de Riudoms, al qual va amenaçar i va agredir llençant-li ampolles de vidre i diferents objectes contundents. Posteriorment, va ruixar-lo amb esprai de defensa.

Acte seguit, va desplaçar-se a una altra masia de Reus on va forçar la reixa i va calar foc calcinant la primera planta de la casa.

Sustracció d’una furgoneta a la Selva del Camp

La nit del 3 de març, va perpetrar un seguit de robatoris amb força en diferents masos de la zona del Baix Camp i, en un d’ells, concretament a la Selva del Camp (Baix Camp), va sostreure una furgoneta.

Incendi d’una casa amb una persona dins a Constantí

El 4 de març, el detingut va calar foc en una casa en construcció de Constantí amb una persona a l’interior i posteriorment va incendiar el seu vehicle. La víctima va poder escapar de la casa en flames.

Hores més tard, el detingut, acompanyat de més persones, va robar en una altra finca de Constantí i va obligar a la persona que residia a obrir-li la casa sota l’amenaça de cremar-la amb ell a l’interior. En aquest cas, també van ruixar la víctima amb esprai de defensa i van ferir un gos al qual van haver de sacrificar dies més tard a causa de les lesions. Després de cometre el robatori els lladres van sostreure un camió amb el qual van fugir.

El detingut, que acumula més 26 antecedents policials, va passar el 16 d’agost a disposició del Jutjat en funcions de guàrdia de Reus que va decretar el seu ingrés a presó.

Unes obres de millora d’un carrer a Riudoms deixen sense gas a la població durant hores

Imatge de la intervenció dels bombers duta a terme aquest matí. Foto: Ajuntament de Riudoms

El subministrament de gas a Riudoms s’ha vist interromput aquest matí després que l’empresa encarregada de les obres de millora del carrer Sant Bonifaci n’hagi trencat accidentalment una canonada. Segons ha informat l’ajuntament per mitjà del seu compte oficial de twitter, l’escapament ha estat ràpidament controlat, encara que les reparacions afectaran el servei a tot el casc urbà de la població fins a les 15.00 hores, aproximadament.

La Fira de l’Avellana de Riudoms tanca aquesta edició amb més públic i una bona acollida a les novetats

L’assistència de públic s’ha incrementat tots els dies, especialment el dissabte al vespre i el diumenge a la tarda. Foto: Ajuntament de Riudoms

La Fira de l’Avellana de Riudoms va cloure anit una nova edició amb més afluència de públic que l’any anterior. L’assistència de públic s’ha incrementat tots els dies, especialment el dissabte al vespre i el diumenge a la tarda, coincidint amb la cursa de portadors de sacs. Les zones habilitades per a aparcament de vehicles han estat en general molt plenes, i en alguns moments -al vespre i a la nit- han estat saturades, la qual cosa referma la impressió general de més presència de públic tant local com de fora vila.

Els organitzadors de la fira estan molt satisfets amb les dues grans novetats introduïdes aquest any, un Outlet de moda que ha obert tots els dies i la participació del festival Minipop diumenge al matí. Sergi Pedret, regidor de promoció econòmica de l’ajuntament de Riudoms, creu que “la gent està molt contenta amb els petits canvis i millores que hi ha hagut en el programa habitual de la Fira i amb les noves activitats d’enguany”.

Les activitats familiars (Minipop, zona de jocs infantils, ponis, tartanes, atraccions…) han funcionat molt bé -apunta Pedret- i han estat un altre dels factors, juntament amb els espais dedicats a la gastronomia (restaurants, food trucks, zona chillout) que han sumat atractiu a l’edició de la Fira de 2018.

Les propostes musicals de la Fira també han rebut una molt bona acollida, des de l’AvellanaSound de divendres fins al Ball a la Fresca de diumenge, passant pel concert familiar de Joan Reig (Els Pets), la festa de la Txaranga Tocabemolls, les havaneres de ‘Sopa de Peix’, etc. Les activitats tradicionals també han estat molt participades. Les curses de portadors i portadores de sacs han estat un dels punts àlgids de la Fira, atès el seu caràcter esportiu i emblemàtic, i també altres activitats tradicionals, com l’acte inaugural per part del Dr. Antoni Castro Salomó, divendres 10, o la xerrada tècnica del meteoròleg Alfred Rodríguez Picó, dissabte 11, van omplir els seus respectius espais amb el nombrós públic que hi va assistir.

Reproducció a escala d’una mina, bassa, séquies i hort a l’entrada principal del recinte firal, realitzada per la brigada municipal. Foto: Ajuntament de Riudoms

Mines d’aigua

La temàtica central de la 38a edició de la Fira de l’Avellana, les mines d’aigua, també ha estat motiu de satisfacció per part del públic més local. A l’homenatge realitzat el divendres dia a 10 als representants de 29 de les mines existents al municipi i a les famílies i nissagues de miners, s’hi ha sumat una exposició fotogràfica de la Fira, a càrrec de la fotògrafa Alba Marine, i una reproducció a escala d’una mina, bassa, séquies i hort a l’entrada principal del recinte firal, realitzada per la brigada municipal.

La Fira de Riudoms viu amb intensitat les curses de sacs d’avellanes

Imatge d’arxiu d’una edició anterior de la cursa de sacs d’avellanes. Foto: Reusdigital

La Fira de l’Avellana de Riudoms tancarà portes aquest diumenge fent honor a la seva intenció de continuar donant especial reconeixement al món de la pagesia. Més enllà de les novetats introduïdes tant a nivell cultural, comercial com gastronòmic (des del tastet del ‘Minipop’ fins al ‘Gaudi Outlet Riudoms’, la cita continua tenint actes clàssics que no perden pistonada. El recinte firal ha acollit a partir de les 19.30 hores la cursa de portadors de sacs d’avellanes (que ha arribat ja a la seva 34 edició), la cursa combinada de Portadors de sacs (22ena) i la més recent de totes, la Cursa Femenina de Portadores de Mig Sac d’Avellanes.

Aquesta competició ha complert enguany la seva novena edició. La guanyadora ha estat la reusenca Lydia Castro (32 anys), amb un temps de 6,35 minuts. En segona posició s’ha classificat la riudomenca Susana Dolcet (43 anys), amb 7,12 minuts. La tercera posició se l’ha endut la barcelonina Olga Martínez (amb 44 anys, la participenta més veterana) amb un crono de 7,34 minuts. El quart i el cinquè lloc han estat per a les reusenques de només 18 anys Sandra López i Laura Olivé (amb un temps de 8,27 minuts i 9,24 minuts, respectivament), i la sisena posició ha estat per a vallenca Eva Ortigosa (26 anys) amb 12,23 minuts.

Pel que fa a la cursa d’homes, el vencedor ha vingut de la capital de l’Alt Camp, Rubén Guillén ha estat el primer classificat amb un temps de 6,24 minuts. El resultat ha estat molt ajustat perquè el riudomenc Jordi Serra ha estat segon amb un crono de 6,36 minuts) i el reusenc Carles Guillemat tercer 6,47 minuts. La prova ha tingut onze participants vinguts a més de Tarragona, Vila-seca i l’Aleixar.

I en combinada, i un cop sumats els temps totals, Guillén ha repetit podi amb una puntuació final de 600 punts, seguit de Jordi Serra (510) i Carles Guillemat (450).

 

Més de 2.000 ciclistes reclamen l’enduriment del codi penal en la marxa per les dues víctimes mortals de Riudoms

Imatges de la concentració, procedents del twitter de Tarragona Ràdio.

Pla obert de dos ciclistes penjat mallots en el punt quilomètric on diumenge passat es va produir l’accident mortal dels dos veïns de Riudoms. Foto: ACN

Més de 2.000 ciclistes s’han concentrat aquest matí de diumenge a Riudoms, al Baix Camp, per recordar els dos ciclistes morts, d’uns 60 anys, diumenge passat a la carretera T-310, entre Riudoms i Montbrió, atropellats per un conductor que circulava sota els efectes de les drogues. Ciclistes, familiars i amics de les víctimes han marxat fins al punt del sinistre, on han fet una entrega floral i han penjat mallots dels ciclistes. En la protesta, el col·lectiu ha exigit l’enduriment del codi penal. “Volem que la pena màxima que ara està en quatre anys s’elevi a sis i que quan hi hagi més d’una víctima s’elevi fins a nou anys de presó”, ha reclamat l’advocat i secretari general de l’Associació de Ciclistes Professionals, Alfonso Triviño.

Entre les mesures exigides també han demanat que es contempli la fuga dels conductors com un delicte “autònom” i que les imprudències que causin lesionats o morts quan s’incompleixin les normes de trànsit tornin a incloure’s al Codi Penal. En aquest sentit, Joaquim Rodríguez, ‘Purito’, present en la mobilització, ha lamentat que el conductor estigui en llibertat.

Més de 2.000 ciclistes s’han aplegat al Passeig Germans Nebot al municipi de Riudoms per homenatjar a l’Iñaki i l’Esteban, els dos ciclistes atropellats el passat diumenge 5 d’agost, per un conductor que circulava de forma temerària i sota els efectes de les drogues. L’acte s’ha iniciat amb la lectura d’un manifest, i amb les paraules emotives de les dues filles de les víctimes.

Tot seguit, els ciclistes han recorregut els carrers de la vila fins a arribar al quilòmetre 8 de la T-310, entre Riudoms i Montbrió, on va tenir lloc el sinistre. En aquest punt, familiars, amics i autoritats han dipositat una ofrena floral davant de dues bicicletes penjades en record als ciclistes morts. A més, també han col·locat mallots a la mitjana de la carretera.

El col·lectiu de ciclistes ha reclamat que s’endureixi el codi penal per protegir a tots els que circulen per les carreteres, tant pel que fa a ciclistes com a les víctimes dels accidents i, també als passatgers i motoristes. De fet, demanen que s’elevin les penes de presó en els casos d’atropellaments fins a nou anys, quan hi hagi més d’una víctima i sigui provocat per l’alcohol, les drogues o conductes temeràries.

“No ens està agradant com s’està desenvolupant la reforma de la llei al Congrés dels Diputats”, ha afirmat Triviño. Per això, entre les reivindicacions, l’advocat ha demanat que el codi penal torni a incloure “una pena mínima, d’entre dos i divuit mesos”, per aquelles persones que “es salten una norma de trànsit, causant ferits i morts”, ha dit. “Això no està previst i no es pot consentir, perquè deixa a les víctimes als peus dels cavalls sense protecció del fiscal ni dels forenses judicials”, ha afegit l’advocat. En aquesta línia, l’advocat ha considerat que quan hi hagi “pluralitat d’afectats amb ferits i morts”, els casos menys greus haurien d’elevar la pena un grau, i així, passar dels quatre anys actuals, als sis. Mentre que pels accidents on es produeixin atropellaments massius les condemnes, sosté que s’hauria d’augmentar fins a nou anys de presó.

A més a més, el col·lectiu també ha exigit que es contempli com un delicte propi l’omissió del deure de socors. “Ha de ser un delicte autònom, no pot ser que surtin impunes els que es fuguin. Els han de jutjar perquè no saben el mal que han fet. És una plaga que els hi està sortint gratis en la majoria de casos”, ha reblat Triviño. Per aquesta raó, l’advocat ha criticat que es legisli més posant-se en la pell dels que causen els danys que no pas amb les víctimes. “Si causes un dany perquè no ha de tenir més pena que una sanció administrativa?”, s’ha preguntat Triviño.

El ‘Purito’, entre els ciclistes que han homenatjat les víctimes

Joaquim Rodríguez, ‘Purito’, s’ha volgut sumar a les mostres de suport a la família de les víctimes, com molts altres ciclistes professionals i retirats, com Javier Florencio. El ‘Purito’ ha afirmat que reclamen “justícia” i que les normes siguin “molt més dures”. El ciclista ha titllat l’actual llei “d’injusta” i, ha recordat que no només afecta el col·lectiu sinó a tothom.

Tant Joaquim Rodríguez com Javier Florencio han lamentat que el conductor que va provocar l’accident, estigui en llibertat. “Ens sentim indefensos, ho hem vist aquest cap de setmana, una persona drogada i beguda, al cap d’un dia està al carrer”, ha criticat Florencio. I és que afirma que malgrat que hi ha més radars i controls d’alcoholèmia, la perillositat pels ciclistes continua. “Desgraciadament a les set o vuit del matí, cada setmana ens està deixant un amic, i per això, volem una llei justa”, ha conclòs.

ACN

El treball dels minadors i la importància de l’aigua centren la Fira de l’Avellana de Riudoms

Una trentena de minadors de Riudoms van ser homenatjats per l’Ajuntament. Foto: Tarragona21

Un altre moment de l’homenatge als minadors. Foto: Tarragona21

Un gran homenatge als minadors, una trentena en total, en una de les poblacions que té més mines del país,  noa que més, va ser, juntament amb un emotiu i evocador pregó del metge riudomenc Antoni Castro, els eixos amb els que va bascular la inauguració de la 419ena Fira de l’Avellana.

El Teatre Auditori del Casal Riudomenc es va omplir divendres a la nit per seguir el relat de les vivències del metge Castro, mebre d’una coneguda nissaga riudomenca, nét de metge i fill de l’advocat Enric Castro -que fou dos cops alcaldes i degà del Col·legi d’Advocats de Reus-, també germà de la directora territorial de Territori, Trini Castro.

Antoni Castro recordava Riudoms “com una aventura” i engrescava els presents a viure-la així. Recordava com de petit s’imaginava que tenia un quiròfan en una estança de casa seva que donava a la plaça i com esperava amb fruïció l’arribada de la Fira de Sant Llorenç. O citava el Modesto, que amb una llinterna s’encarregava de conduir els marrecs per la foscor de la sala de cinema que era l’antic Casal Riudomenc. La vella màquina de projecció i un grup de cadires de fusta resten com a testimoni d’una altra època a l’entrada d’un recinte que fa uns anys va viure una remodelació espectacular.

El doctor Catro, junt a l’alcalde, durant el parlament inaugural. Foto: Tarragona21

Castro reclamava també el mestisstage cultural: “Com més diversa sigui la gent més lluny podem arribar”, reflexionava, i citava com a exemple la seva familia, d’arrels aragoneses i suïsses.

El altres protagonistes de la gala van ser els minadors de Riudoms. Fins a 30 mines hi ha al terme. L’Ajuntament els va voler homenatjar un per. Mines, aigua i terra seca, molt seca. L’alcalde, Josep Maria Cruset, recordava “l’esforç, el sacrifici i el patiment” que necessita la feina del pagès recol·lector d’avellanes.

La Fira inclou una exposició fotogràfica dels minadors de la vila. Fotos: Tarragona21

Un darrer homenatjat es va afegir a la festa, de manera insperada i trencant el protocol; fou el director de la Fira, Francesc Xavier Bonet, set anys implicat amb el certamen i quatre d’ells com a voluntaris. La gala va servir a més per fer el lliurament dels premis del concurs de cartells, del 18è concurs del conreu de l’avellanes i del 20è concurs de fruites i verdures.

Tot seguit, es feu el tall de la cinta inaugural i la visita protocol·lària a la Fira de l’Avellana, acompanyats per la Colla Gegantera de Riudoms, els Grallers de Riudoms, la Pubilla i l’Hereu amb el Fadrí i la Dama d’Honor de Riudoms 2017, representants de les entitats locals i la resta d’autoritats convidades.

Fotografia zenital amb el recorregut de les mines. Foto: Tarragona21

La Fira té un apartat especial dedicat als minadors, amb panells amb fotografies de gran format dels minadors a les seves mines, amb una font i brolladors d’aigua reals, a més d’un ortomapa zenital del terme municipal amb el dibuixos del recorregut que hi fan les mines.

Consulteu el programa complet de la Fira de l’Avellana de Riudoms 2018 en aquest enllaç.

J. Garcia

Ex ciclistes professionals com ‘Purito’ i Àngel Edo se sumen a la concentració en record de les víctimes de Riudoms

En motiu de l’atropellament mortal de dos ciclistes el passat cap de setmana, aquest diumenge 12 d’agost, a les 10:45h a Riudoms (Passeig Germans Nebot), es durà a terme una concentració que té per objectiu donar veu al col·lectiu ciclista (que reclama una reforma urgent de la llei i del codi penal i tolerància zero a l’alcohol i a les drogues al volant) i dir prou als homicidis, així com exigir més respecte a les carreteres.

Programa de la concentració:

10:45h – Concentració dels ciclistes al Passeig Germans Nebot de Riudoms (1a entrada des de Reus)

11:00h – Record a les dues víctimes de l’accident del diumenge passat, i a la resta de víctimes ciclistes i afectats per accidents. Paraules d’un familiar de les víctimes.

  • Lectura del Manifest a càrrec d’un ex ciclista professional per reclamar un canvi al codi penal i una millora de les carreteres, així com impulsar i donar visibilitat al moviment #PorUnaLeyJusta.
  • 11:15h – Marxa lenta amb bicicleta pels carrers de Riudoms fins a la carretera T310, al punt quilomètric on van perdre la vida els dos ciclistes: Iñaki Villanueva Risalde i Esteban Díaz de los Bernardos. Ofrena floral i penjada de mallots ciclistes
  • 11:45h – Tornada al punt d’inici de la marxa lenta a Riudoms i fi de la concentració

Segons han informat els organitzadors, està confirmada l’assistència d’Alfonso Triviño, advocat de l’ACP (Associació de Ciclistes Professionals) i bon coneixedor de les negociacions del moviment #PorUnaLeyJusta. També es comptarà amb ex ciclistes professionals com Joaquim Rodríguez “Purito”, Àngel Edo i Xavi Florencio; Joaquim Vilaplana, president de la Federació Catalana de Ciclisme; personalitats vinculades al ciclisme i l’esport; representants de la Generalitat i Diputació de Tarragona, alcaldes de poblacions veïnes i familiars de víctimes i lesionats.

Tastets d’avellana: La Fira de Riudoms ofereix aquest cap de setmana música i ball quan el sol deixa d’apretar

La 38a edició de la Fira de l’Avellana obre portes aquest divendres a les 18.00 hores amb un programa farcit d’actes i amb novetats en la seva oferta lúdica. La Fira és una cita tradicionalment de nit, quan la calor baixa i la fresca permet gaudir de l’estiu. L’organització ha programat música i ball d’accés lliure per satisfer els diferents públic que hi conflueixen. El divendres 10 és la nit per als joves, amb l’Avellana Sound, enguany protagonitzat pel grup ‘Sense Sal’ seguit per l’actuació del DJ OGT.

Dissabte 11 a la nit, a partir de les 23 h, hi haurà el Ball de Nit a càrrec de l’orquestra ‘Belle Epoque’ al Parc de Sant Antoni, i el diumenge el programa presenta una triple cita musical: al matí, Joan Reig i Sergi Esteve (Minipop Tarragona al Pati de l’Escola Beat); al vespre, cantada d’havaneres a càrrec del grup ‘Sopa de Peix’, al pati de l’Escola Beat, i a la nit, és el moment del ‘Ball a la Fresca’ amb música en viu, al Parc de Sant Antoni.

La Fira obrirà portes el divendres 10 d’agost a les 6 de la tarda, perquè el públic pugui recórrer les diferents zones del recinte firal. No obstant això, la inauguració oficial serà a les 20.30 del mateix dia, a càrrec del Doctor Antoni Castro Salomó, doctor en medicina, investigador i degà de la facultat de Medicina de la URV, al Teatre Auditori del Casal Riudomenc. El recinte firal també obrirà a les 18 h el dissabte fins passada la mitjanit. I el diumenge, tot el dia a partir de les 10 de matí fins ben entrada la nit.

Plànol de la ubicació de la Fira.

Aquest diumenge, concentració ciclista a Riudoms per dir “prou als homicidis”

La Federació Catalana de Ciclisme ha convocat “una concentració ciclista aquest proper diumenge dia 12 d’agost a Riudoms per fer-nos sentir com a col·lectiu i dir prou als homicidis, i exigir més respecte a les carreteres”. Segons ha fet públic en un comunicat, aquesta mobilització està oberta “a tots els federats i no federats, afeccionats a la bicicleta, practicants habituals i no tant habituals, associacions relacionades amb la bicicleta, clubs i a tothom que es senti interpel·lat davant els greus atropellaments mortals de ciclistes que es succeeixen a les carreteres d’aquí i d’arreu, el darrer dels quals va costar la vida a dos veïns de Riudoms diumenge passat”.

El col·lectiu ciclista vol aprofitar la cita per reclamar “una reforma urgent de la Llei, canvis immediats en el codi penal” i “Fora alcohol i drogues al volant A tots ens esperen a casa, i volem arribar-hi sans i estalvis!”.

Programa de la concentració

10.45h – Concentració dels ciclistes al Passeig Germans Nebot de Riudoms (1a entrada des de Reus) Ubicació

11.00h – Lectura del Manifest per reclamar un canvi al codi penal i una millora de les carreteres. Record a les dues víctimes de l’accident del diumenge passat, i a la resta de víctimes ciclistes i afectats per accidents

11.15h – Marxa lenta amb bicicleta pels carreres de Riudoms i fins a la carretera T310, al punt quilomètric on van perdre la vida els dos ciclistes: Esteban Díaz de los Bernardos i Ignacio Villanueva Risalte. Ofrena floral.

11.40h – Tornada al punt d’inici de la marxa lenta a Riudoms, i fi de la concentració

#respecte #metreimig #PorUnaLeyJusta

El jutjat de Reus acorda retirar el passaport i mesures cautelars al jove acusat d’atropellar dos ciclistes

Punt de la T-310, entre Montbrió i Riudoms, on s’ha produït l’accident. S’observen les restes de sang mentre un Mosso treballa a la zona. Foto: Gemma Sánchez

El jutjat de guàrdia de Reus ha rebut al detingut per l’atropellament mortal de dos ciclistes riudomencs a Mont-brió del camp aquest passat diumenge. El magistrat, un cop ha escoltat la declaració de l’investigat (un jove de 18 anys veí de Reus que va donar positiu en el test de consum de drogues) i de diferents testimonis, ha acordat la retirada del seu carnet de conduir, la retirada de passaport, la prohibició de sortir del país i la personació periódica semanal davant del jutjat com a mesures cautelars.

La causa està oberta pels delictes de conducció temerària i dos homicidis per imprudència.

Quin és el recorregut legal que espera al responsable de l’atropellament mortal dels dos ciclistes?

Pla general del punt quilomètric 8 de la T-310 entre Riudoms i Montbrió, amb un grup de ciclistes circulant mentre un cotxe els intenta avançar hores després d’un accident mortal amb dos ciclistes en el mateix punt. Foto: AC

El detingut per l‘atropellament mortal de dos ciclistes riudomencs a Montbrió del Camp diumenge passa aquest dilluns al matí a disposició judicial, segons els Mossos d’Esquadra. L’arrestat, un jove conductor novell de 18 anys, veí de Reus, va quedar detingut per dos delictes d’homicidi per imprudència greu, conducció sota els efectes de les substàncies estupefaents, després de donar positiu al test de drogues, i conducció temerària.

De cara a precisar quin és el recorregut legal que pot tenir aquest succés, tarragona21.cat s’ha posat en contacte amb l’advocat Ramon Maria Sans. “Els dos homicidis imprudents que se li atribueixen estan estipulats a l’article 142 del Codi Penal i tenen unes penes que oscil·len d’un any de presó a quatre”, afirma. Una forquilla ampla perquè el legislador va voler cobrir el màxim possible d’alternatives. “No és el mateix que atropellis una persona anant amb el vehicle pel teu carril, sense donar positiu en res i producte de condicions com la poca visibilitat, que ho facis anant a 120 quilòmetres per hora, circulant per un carril que no és el corresponent i donant positiu en drogues”, argumenta.

Sans també fa referència a altres conseqüències a les quals hauria de fer front el jove reusenc, com “la privació del dret a conduir en un termini d’entre 1 a 6 anys. A la pràctica, suposa una retirada de carnet a la qual s’ha de sumar el fet d’haver comès delictes contra la seguretat en el tràfic per haver donat positiu en el test de drogues i haver envaït el carril contrari. En el primer dels casos -exposa- l’article 379 del Codi Penal deixa ben clar que si condueixes begut o dones positiu en drogues has de fer front a una pena de presó, multa o treballs en benefici de la comunitat”. En el segon, se li podria imputar “temeritat manifesta, que segons l’article 380 és posar en perill la vida del demés i inclou alhora penes privatives de llibertat”. Tot plegat té també un afegit: “En cas d’haver marxat del lloc dels fets se li podria imputar també un delicte de desobediència al deure de socors”.

Tanmateix, Sans exposa línies de defensa per al conductor. “L’advocat defensor -explica- podria demostrar que el consum de drogues que se li atribueix es va produir una setmana abans de l’accident i que no va tenir conseqüència directa amb els fets. Al capdavall el registre en sang de les drogues no és com el de l’alcohol, i deixa rastre molts dies després del seu consum”. I en aquesta línia afegeix que el jutge d’instrucció encarregat del cas “el podria deixar en llibertat provisional i no en presó preventiva perquè s’ha de tenir en compte molts factors”, com el seu arrelament a la societat i la seva disponibilitat a pagar indemnitzacions. En aquest punt resulta especialment rellevant “l’atestat dels Mossos”.

Redacció/ACN

 

 

 

Comunicat de condol de l’ajuntament de Riudoms per la mort de dos veïns ciclistes atropellats

Detall d’un seient de les dues bicicletes envestides en un accident mortal a la T-310, entre Montbrió del Camp i Riudoms, aquest diumenge. Foto: ACN

L’ajuntament de Riudoms ha fet pública una nota de condol per la mort de dos veïns ciclistes atropellats aquest cap de setmana per un noi de 18 anys que ha donat positiu en el test de drogues. El consistori “lamenta profundament la mort de dos veïns del poble mentre practicaven esport i se suma al dol de les famílies, amics i companys. També vol acompanyar en el dolor als familiars més propers i es posa a la seva disposició per a qualsevol necessitat que puguin tenir en aquests moments tristos i tràgics”.

La nota afegeix que “en aquest sentit, des del primer moment, s’ha habilitat un espai municipal per facilitar l’atenció psicològica dels familiars per part dels serveis mèdics i d’emergència”.

Des de l’Ajuntament es fa especial esment en el fet que els finats “eren dos veïns molt estimats a Riudoms i deixen un buit molt important en la nostra comunitat i en el cor de tots nosaltres”.

Finalment, el comunicat afegeix que des del consistori “volem fer una crida a tothom perquè es respectin les normes del codi de circulació, en especial davant la vulnerabilitat dels ciclistes”.

Detenen el conductor que ha atropellat mortalment dos ciclistes de Riudoms després de donar positiu per drogues

Els Mossos d’Esquadra han detingut el conductor que ha atropellat mortalment dos ciclistes a la T-310 a Montbrió del Camp (Baix Camp) després de donar positiu al test de drogues.

El jove conductor –que seria novell- ha quedat arrestat pels delictes d’homicidi per imprudència i conducció sota els efectes de substàncies estupefaents i ha estat traslladat a la comissaria dels Mossos per prendre declaració. Segons les primeres informacions, el cotxe hauria envaït el sentit contrari de la T-310 i envestit mortalment els dos ciclistes, d’uns 60 anys i veïns de Riudoms. L’avís del sinistre s’ha rebut a les 08.16 hores d’aquest diumenge al quilòmetre 8 de la T-310 entre Riudoms i Montbrió.

“Dia molt trist per la família ciclista de Riudoms per la pèrdua de dos companys ciclistes. Tot el nostre suport a les famílies en aquest moments tant durs. Descansin en pau”, ha l’associació Amics de Riudoms.

Onze patrulles dels Mossos d’Esquadra, dues dotacions dels Bombers de la Generalitat i quatre ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que ha activat també el suport psicològic per a la família de les víctimes, han acudit a l’accident.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies