TARRAGONA 21

Inauguració de l’escultura d’Antoni Gaudí a Riudoms

Foto de Joan Serramià elaborant una escultura de Gaudí

Foto de Joan Serramià elaborant una escultura de Gaudí

El punt àlgid de la programació de la Festa Major de Sant Sebastià d’enguany a Riudoms el marcarà la inauguració de l’escultura d’Antoni Gaudí a la plaça de l’Església. L’acte de presentació al públic de l’estàtua del fill il·lustre de Riudoms se celebrarà el proper diumenge dia 20 de gener les 13.30 hores en un dels llocs més emblemàtics de la vila del Baix Camp: les escales de la plaça de l’església, on històricament s’han fet les fotografies de grup de la població riudomenca coincidint amb esdeveniments singulars i familiars.

L’estàtua de Gaudí, de grandària natural i uns 200 quilos de pes, és obra de l’artista tarragoní Joan Serramià amb arrels riudomenques i, fins i tot, una relació familiar amb el genial arquitecte. La seva àvia, Carme Gaudí, era filla de Joan Gaudí, un dels cosins d’Antoni Gaudí amb qui tenia més relació a Riudoms.

Serramià ha dedicat uns sis mesos en crear l’escultura de cos sencer de l’arquitecte riudomenc. Ha emprat tres mesos per a fer l’estudi del cap emprant argila, dos mesos per a la creació del cos en escaiola i un mes per a la fosa en bronze mitjançant la tècnica de la cera perduda, amb la col·laboració de la Foneria Artística Ginfer SL de Reus.

L’escultura representa un Antoni Gaudí adult, en la darrera etapa de la seva vida, d’un metre setanta d’estatura en una posició estàtica amb un peu en graons diferents. A la mà hi duu una maqueta de les torres de la Sagrada Família, la seva obra més coneguda i més internacional. La seva col·locació a les escales de la plaça de l’Església permetrà que riudomencs i visitants es fotografiïn amb l’escultura amb l’objectiu que es converteixi en una imatge viral per a la promoció turística de Riudoms.

JuntsxRiudoms organitza una 2a edició del cicle de «Converses que il·lusionen»

Cartell del sopar-tertúlia

Cartell del sopar-tertúlia

La candidatura a les eleccions municipals de 2019 “JuntsxRiudoms” organitza aquest divendres 18 de gener, a les 20.30 hores, una segona edició del cicle de trobades «Converses que il·lusionen» amb un nou convidat. La vetllada que se celebrarà a la Sala Multiús del Casal Riudomenc, tindrà Eduard Pujol, diputat i portaveu adjunt del Grup Parlamentari de Junts per Catalunya al Parlament, com a convidat i Sergi Pedret, alcalde de Riudoms, com a moderador.

Aquesta segona edició adopta el format de sopar-tertúlia. L’objectiu dels organitzadors és crear un espai de trobada on la proximitat i el diàleg entre convidat i assistents siguin els protagonistes. L’esdeveniment permetrà analitzar la situació política i social actual a Catalunya, tant a nivell nacional com local, i abordar els temes que plantegin els assistents al sopar.
Les persones interessades en participar poden inscriure’s enviant un missatge de whatsapp als números 637 890 818 o 606 818 358 abans de dijous a les 23 hores. El sopar té un cost de 20 euros per persona. La primera sessió de «Converses que il·lusionen» es va celebrar el proppassat 18 de novembre amb una conferència-col·loqui amb Jaume Alonso-Cuevillas, advocat del MHP, President Carles Puigdemont, amb una gran afluència de públic.

Riudoms ret un sentit homenatge al compositor i fill il·lustre de la població, Joan Guinjoan

L’Ajuntament de Riudoms ha celebrat un acte d’homenatge i de record del compositor Joan Guinjoan i Gispert, mort recentment a Barcelona, al Saló de Plens Municipal amb la presència de l’alcalde, Sergi Pedret; dels regidors de la corporació, familiars i autoritats del territori.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde, acompanyat per François Guinjoan, fill del músic i compositor; Maria Cros, regidora de Cultura; Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona i Maria Teresa Moles, directora de l’Institut Joan Guinjoan de Riudoms. A la cerimònia també hi han assistit altres autoritats, entre d’altres, el diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, Joan Olivella.

Els membres de la taula presidencial han pronunciat unes paraules lloant la vida i obra de Guinjoan i la seva estima per al seu poble natal, amb el qual ha estat sempre va mantenir viu el lligam. L’alcalde Pedret ha destacat que Joan Guinjoan sempre ocuparà «un lloc d’honor a la Sala de Plens com a fill il·lustre del poble» i que «ha estat i estarà present per sempre més en la història del nostre estimat Riudoms». El president de la Diputació, Josep Poblet, ha qualificat la mort de Guinjoan com la «pèrdua d’un gran prohoms del país», però -ha matisat- «ens ha de reconfortar que el Joan Guinjoan músic romandrà viu sempre cada cop que s’interpretin les seves obres».

François Guinjoan ha declarat estar molt honorat per ser rebut al Saló de Plens i per estar acompanyat per la família. També ha destacat el gran vincle de Joan Guinjoan amb Riudoms i amb el Camp de Tarragona, senyalant el fet d’haver estat nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili, entre d’altres distincions i honors atorgats al seu pare, així com el suport que sempre va rebre per part de l’ajuntament riudomenc a través del seus alcaldes Josep Maria Vallès, Josep Maria Cruset i Sergi Pedret.

Un exemple de la relació especial entre Joan Guinjoan i Riudoms és el fet que l’Institut d’Educació Secundària de la població porta el seu nom (INS Joan Guinjoan i Gispert). Un centre educatiu, que

Riudoms es declara Municipi Solidari amb l’Alzheimer

Dos usuaris, al CAP de Riudoms. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Riudoms ha signat una declaració a instàncies de l’Associació d’Alzheimer Reus i Baix Camp en el qual es declara «Municipi Solidari amb l’Alzheimer». La declaració implica un compromís per donar suport a la sensibilització i conscienciació de la societat sobre la malaltia, a accions d’informació i prevenció, i a la posada en marxa d’una política estatal de l’Alzheimer.

Aquest text també ha estat firmat per la majoria dels municipis de la comarca del Baix Camp i implica la descentralització dels serveis de l’associació habilitant punts d’informació en cada població. El «Projecte Baix Camp» de l’Associació vol apropar els seus serveis a les persones grans de les poblacions de la comarca ja que ha observat que moltes persones no podien desplaçar-se fins a la seva seu a la ciutat de Reus. Ara, amb aquest nou acord, l’associació es desplaçarà periòdicament als municipis que participin en la iniciativa.

Punt d’informació a Riudoms

Riudoms que ja manté una col·laboració estable amb l’Associació de Alzheimer de Reus i Baix Camp prèvia a la firma de la declaració, ja disposa d’un punt d’informació, on aquesta entitat dóna servei cada tercer dijous de mes, al matí. El punt d’informació està situat al CAP de Riudoms i,
aquest mes de gener, obrirà el proper dijous 17.

L’Associació d’Alzheimer de Reus va néixer davant la necessitat de persones i familiars afectades per la malaltia de l’alzheimer. Aquesta entitat té com a objectiu «atendre i donar suport a les persones que pateixen directament o indirectament trastorns neurocognitius i dany cerebral adquirit».

Mor el gran compositor riudomenc Joan Guinjoan

Joan Guinjoan, en una imatge d’arxiu. Foto: ACN

Joan Guinjoan, un dels grans compositors del panorama català, va morir ahir als 87 anys, segons va transcendir a última hora de la nit. Actiu gairebé fins al final, Guinjoan deixa un gran llegat i l’admiració del món musical. Ahir van lamentar la pèrdua músics com Benet Casablancas; el director de l’Auditori de Barcelona, Joaquim Garrigosa, i el director artístic del Palau de la Música, Víctor Garcia, entre altres professionals i amics.

Guinjoan havia nascut el 1931 a Riudoms (Baix Camp) i es va formar inicialment al Conservatori del Liceu, a Barcelona. Va continuar la formació a París, on es va perfeccionar en els camps de la composició, l’orquestració i l’electroacústica. Va ampliar els estudis de composició i fuga amb el mestre Cristòfor Taltabull.

Fins als anys 60 del segle passat va actuar com a pianista, i a partir d’aquell moment es va dedicar a la composició, sobretot després d’entrar en contacte amb l’avantguarda musical francesa el 1964. A partir d’aleshores es convertiria en el gran introductor i defensor a Catalunya i Espanya de la música contemporània, amb incansables iniciatives. Al llarg de la seva fecunda trajectòria va dirigir prestigioses orquestres a Europa i Amèrica, i va rebre nombrosos premis, com el Premio Nacional de la música espanyol, el 1990, i el Premi Nacional català el 1995.

Membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi des del 1991, als anys 80 havia fundat i dirigit el Centre de Documentació i Difusió de la Música Contemporània. Nomenat Cavaller de les Arts i les Lletres i Oficial de les Arts i les Lletres de França, el 1999 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi. I aquell mateix any va ser investit doctor ‘ honoris causa’ a la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona. El 2004 va estrenar al Gran Teatre del Liceu l’òpera ‘Gaudí’, amb llibret de Josep Maria Carandell.

El músic i compositor Benet Casablancas ha lamentat la mort de Guinjoan a través de Twitter. “Un record emocionat per al mestre i amic Joan Guinjoan, un gegant de la creació musical del nostre país”, ha expressat en una piulada.

Riudoms decreta dos dies de dol per la mort de Joan Guinjoan

Retrat de Joan Guinjoan situat a la sala de plens de l’Ajuntament de Riudoms. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Riudoms ha decretat dos dies de dol oficial per la defunció del seu fill il·lustre, Joan Guinjoan i Gispert, músic i compositor de renom internacional.

L’Ajuntament de Riudoms expressa el seu condol a familiars, amics i veïns de Riudoms per la seva pèrdua. Aquest matí en senyal de dol ha col·locat les banderes a mig pal i estudia la celebració d’un acte de reconeixement i record. La data i el lloc d’aquest acte s’anunciarà oportunament.

Nascut el 1931, el compositor i director Joan Guinjoan és el riudomenc més internacional de l’actualitat. Després d’una breu, però brillant, carrera pianística, s’ha dedicat a la composició. També ha estat important la seva tasca de divulgació de la música contemporània. La producció musical guinjoaniana és extensa i variadíssima.

Ha guanyat premis prestigiosos i està en possessió de diverses condecoracions, tant del país com de l’estranger. És membre corresponent de la Reial Acadèmia Catalana de les Belles Arts de Sant Jordi des de 1991, cobrint la vacant deixada per Frederic Mompou.

Residia habitualment a Barcelona i ha dirigit fins a la seva jubilació el Centre de Documentació i Difusió de la Música Contemporània de l’Ajuntament de la Ciutat Comtal. És autor de l’òpera que porta el nom de “Gaudí”, acabada l’any 1993 i estrenada el 2004 al Gran Teatre del Liceu de
Barcelona, amb llibret de l’escriptor Josep M. Carandell Robusté. Actualment es dedica plenament a la composició.

Els seus orígens riudomencs sempre han estat molt presents a la seva obra i sempre va mantenir viu el seu lligam amb el seu poble. L’Institut d’Educació Secundària de Riudoms porta el seu nom: INS Joan Guinjoan Gispert. Guinjoan sempre va assistir a l’acte de lliurament d’orles de l’institut, excepte l’any passat que per raons de salut no va poder-hi ser present.

L’Ajuntament de Tarragona mostra el seu condol

L’Ajuntament de Tarragona ha expressat aqeust dimecres el seu condol per la mort del compositor i manifesta la seva solidaritat amb els seus familiars i amics. Nascut a Riudoms “sempre havia tingut una especial vinculació amb la ciutat de Tarragona on va ser un dels primers membres del Senat Tarragoní”, destaca en un comunicat.

Guinjoan va formar part del prestigiós Premi Internacional de Composició Musical Ciutat de Tarragona impulsat per l’Ajuntament i va comptar amb el seu assessorament i expertesa des de la seva primera edició l’any 1993. L’any 2014, amb motiu de la celebració del bimil·lenari de la mort d’August, el Teatre Metropol va acollir l’estrena mundial de la ‘Primera Simfonia de la Imperial Tàrraco’ escrita pel reconegut compositor i interpretada per l’Orquestra de la URV.

Des de l’Ajuntament de Tarragona “ens afegim al dolor que en un moment com aquest sent la família del Joan i que segurament comparteixen músics, compositors i membres del teixit cultural i musical de la ciutat”.

Més de 600 persones participen en el sorteig de la cistella del Comerç de Riudoms

Natàlia Hipòlito (amb bufanda vermella), a l’extrem esquerra; l’alcalde Sergi Pedret, a la dreta de la foto,i la regidora de Comerç Local, Eugenia Montalvo. Foto: Ajuntament de Riudoms

Avui al migdia, l’Home del Nassos ha estat l’encarregat de treure la butlleta guanyadora en el sorteig de la cistella de Nadal del Comerç de Riudoms. La Guanyadora ha estat Natàlia Hipólito de Riudoms. El sorteig s’ha realitzat davant de més de 600 assistents a la plaça de l’Església i l’afortunada s’ha endut una impressionant cistella de Nadal composta pels obsequis de 53 establiments comercials de Riudoms. Enguany, també s’han sortejat 4 premis sorpresa per als assistents.

 

El Comerç de Riudoms sortejarà una impressionant cistella el dia 31

Per participar en el sorteig, cal comprar en els establiments adherits a la campanya de nadal del Comerç Local de Riudoms i omplir una butlleta per cada 5 euros de compra.

El proper dia 31 de desembre, cap a les 13.30 hores, l’Home del Nassos serà l’encarregat derealitzar el sorteig de la cistella de Nadal del Comerç de Riudoms. El sorteig es farà a la plaça de l’Església i l’afortunat o afortunada s’endurà una impressionant cistella de Nadal composta pels obsequis de 53 establiments comercials de Riudoms.

L’exposició dels obsequis productes i vals de regal de la cistella és tan gran que ocupa tot l’espai d’accés a la Cisterna Vella i el guanyador o guanyadora farà bé de venir amb una o dues furgonetes per carregar amb el seu premi.

Cal aprofitar aquests darrers dies per comprar al comerç local i ampliar les possibilitats de guanyar la cistella. Per participar en el sorteig d’aquesta mega-cistella, cal comprar en els establiments adherits a la campanya de nadal del Comerç Local de Riudoms i omplir una butlleta per cada 5 euros de compra. Com més butlletes entrin a l’urna del sorteig, més possibilitats de guanyar.

Premis per als assistents al sorteig

Enguany, també se sortejaran 4 premis sorpresa per als assistents al sorteig. Els organitzadors han previst que les persones que vinguin a la plaça de l’Església puguin participar en un sorteig previ. Per participar hauran de recollir un número del sorteig a la mateixa plaça.

 

El Parc de Nadal de Riudoms clourà amb una actuació infantil

El Parc de Nadal de Riudoms obrirà els dies 28 i 29 de desembre amb un programa carregat d’activitats, jocs, tallers, esports i atraccions inflables per a infants i joves fins als 15 anys. La novetat d’enguany és l’actuació del grup musical Xiula el darrer dia del parc a les 19 hores.

El grup Xiula és una experiència única d’animació musical, fan cançons, creen espectacles i en general, “lien pollastres importants” que animen a tot tipus de públic, segons explica la presentació al web oficial de la banda. Les temàtiques del grup estan “molt connectades al món de l’educació i a les necessitats i conflictes de les persones i la nostra societat», destaca -entre d’altres aspectes- el seu currículum. Actualment, formen la banda en Jan Garrido -músic, educador social i ànima del grup-, en Rikki Arjuna -també músic i educador social- , l’Adrià Heredia -músic de professió implicat en un muntde bandes- i en Marc Soto -músic i membre del grup La Sra. Tomasa-.

L’horari del Parc de Nadal serà de tarda, de les 16 h a les 20 h, i el preu de l’entrada serà de 2 euros per als infants i joves de 2 a 15 anys. L’entrada és lliure per a menors de 2 anys i adults a partir dels 16 anys.

El Parc de Nadal és una iniciativa de la regidoria de Joventut i Lleure de l’Ajuntament de Riudoms i per a la seva organització compta amb la col·laboració de nombroses entitats locals: Club Patí Riudoms, CERAP (Colla de Diables, Secció de muntanya, Secció d’escacs i Ball de bastons), Associació Creació de Colors, AMPA Escola Beat Bonaventura Gran, AMPA Escola Cavaller Arnau, Associació el Trencadís, Rebels Football Riudoms i Kintus’01.

Riudoms recapta més de 6.000 euros per a la Marató de TV3

L’activitat que més participació i més recaptació va fer va ser el Bingo del diumenge de Mercat de Nadal, que va assolir un total de 2.020 euros.

El cap de setmana passat, Riudoms va aconseguir recaptar 6.357,28 euros, organitzant una sèrie d’activitats abans i durant el Mercat de Nadal que es va celebrar a la plaça de l’Església. La vila del Baix Camp va demostrar el seu esperit solidari i generós a l’hora de recollir diners per ala investigació del Càncer, l’objectiu de l’edició d’enguany de La Marató de TV3.

Les activitats organitzades per l’ajuntament de Riudoms en el marc del Mercat de Nadal van recaptar un total de 3.133,14 euros. Entre d’altres, es va organitzar un Taller de Centres de Taula, Caminada Solidària i la venda de brou calent i de garrofes per alimentar el tió. L’activitat que més participació i més recaptació va fer va ser el Bingo del diumenge de Mercat de Nadal, que va assolir un total de 2.020 euros. Els establiments comercials i les entitats van fer possible aquesta activitat cedint generosament els premis del Bingo, entre les quals hi havia una samarreta autografiada del jugador del FC Barcelona, Sergi Roberto.

Les activitats organitzades per diverses entitats del poble, entre les quals hi havia les AMPA i escoles del Beat Bonaventura i del Cavaller Arnau, la Llar d’Infants i l’Associació de Dones Bella Llar i iniciatives com Lilien ‘Cor Made’, Tallers Solidaris La Cometa i una Caminada a Prades, van aconseguir reunir un total de 3.224,14 euros.

Les iniciatives en favor de La Marató de TV3 continuen celebrant-se aquest dies a Riudoms. El Club Patí Riudoms té prevista una activitat aquest cap de setmana, el que permetrà augmentar la xifra final de diners recaptat.

Riudoms enceta els actes de festes amb els mercats de Nadal i d’artistes locals

La programació de Nadal de Riudoms omple aquests dies de festes amb un reguitzell d’activitats familiars per als veïns i visitants del poble i s’enceta amb el tradicional Mercat de Nadal els dies 15 i 16 de desembre, que omplirà la plaça de l’església de parades i activitats.

Dissabte 15, el mercat obrirà a les 10 del matí, amb les esperades paradetes amb regals i motius nadalencs. A les 11 hores hi haurà un Taller de Centres Florals i a les 12 hores, l’Hora del Conte a l’espai Jove. A la tarda, el mercat reprendrà la seva activitat a les 17 hores, amb un taller de maquillatge, els contes al menjador de l’àvia i el concert del grup Reggae per Xics, al Teatre Auditori del Casal Riudomenc a les 17.30 hores.

La tarda acabarà amb una gran xocolatada popular a les 18.45 h, l’encesa dels llums de la plaça a les 19.20 h. i el concert coral dels ‘Petits Cantors’ de l’Escola Municipal de Musica. La cloenda de la vetllada anirà a càrrec del grup ‘Tocabemolls’ amb música en viu.

El diumenge 16 de desembre, el Mercat de Nadal tornarà a obrir a partir de les 10 del matí. A la mateixa hora, es farà una caminada solidària amb la Marató de TV3. Els menys esportistes podran comprar una bossa de garrofes per al tió en benefici de la Marató. De 10 a 14 hores hi haurà una Scape Room a l’Espai Jove i una nova edició dels ‘Contes al menjador de l’Àvia’ d’11 a 12 hores, a la plaça de l’església. El matí acabarà amb l’espectacle de titelles ‘Recontes’ a les 12 h i amb la ballada dels Gegants a les 13.30 hores. Per la tarda, a les 6, gran Bingo en benefici de la Marató de TV3 amb Rom Cremat i amb premis oferts pels comerços i entitats de Riudoms.

Primer mercat d’artistes locals

Una de les novetats del Mercat de Nadal d’enguany és el ‘MercArt Riudoms’, el 1r Mercat d’Artistes Riudomencs, organitzat per la Secció d’Art del CERAP i l’Ajuntament de Riudoms els dies 15 i 16 de desembre, de les 11.00 a les 20.00h, a la plaça Petita. Aquest mercat vol potenciar i fer visible l’obra de més d’una vintena d’artistes riudomencs, amb l’objectiu de reivindicar el món de l’art al poble. Així mateix, vol donar al públic la possibilitat d’adquirir obres d’art a un preu assequible i en un moment molt oportú per la proximitat de les festes de Nadal, en què moltes persones busquen fer un regal diferent i original.

El Concert de Reis, la novetat de la programació de Nadal de Riudoms

‘orquestra Terres de Marca està formada per 30 músics que configuren les seccions de corda, vent i percussió. La direcció anirà a càrrec de Josep Miquel Mindan i Seuba.

La programació de Festes de Nadal i Reis inclou una novetat respecta a la de l’any passat. El Teatre Auditori Casal Riudomenc presenta un Concert de Reis amb reminiscències vieneses pròpies del concert del tradicional concert de cap d’any. L’Orquestra Terres de Marca presentarà un concert de gala de valsos i polques, al Teatre Auditori del Casal Riudomenc, el proper 6 de gener 2019, a les 18.30 h per als aficionats a la música i amants de l’esperit nadalenc que inspira un repertori com aquest.

L’orquestra Terres de Marca està formada per 30 músics que configuren les seccions de corda, vent i percussió. La direcció anirà a càrrec de Josep Miquel Mindan i Seuba. El director Josep Miquel Mindan és nascut a Igualada, mestre especialitzat en educació musical a la UAB i ha estudiat direcció coral a l’ESMUC. Ha dirigit, entre d’altres l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra Ciudad de Elche, la Orquestra del Wien Konservatorium Privat Universität, la Slowakisches Philarmonie, l’Orquestra de Girona, la Wiener Tonkunsvereingung, el Neues Atelier Wien, l’orquestra del Reial Cercle artístic de Barcelona i la OTEM (Orquestra Terres de Marca) amb la qual manté una estreta relació professional. En l’actualitat és director musical de la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia i dirigeix les orquestres i cors de l’escola municipal de música de Mollerussa i el cor Contrapunto Vocale.

L’orquestra

L’Orquestra Terres de Marca sorgeix l’estiu del 2010 a la comarca de l’Anoia de la mà de Concepció Ramió i Josep Miquel Mindan, comptant amb joves intèrprets d’alt nivell i notable experiència. D’ençà de llavors ha realitzat produccions en format de companyia, d’orquestra de cambra i d’orquestra simfònica sota la batuta de Daniel Mestre i de Josep Miquel Mindan amb programes d’alt nivell, i ha enregistrat el doble Cd de l’Oratori del Llibre de Sinera de Salvador Espriu amb música de Mercè Torrents.

Entrades a la venda

Les entrades ja estan a la venda al web del teatre www.casalriudomenc.cat i a la taquilla del teatre, al carrer de Sant Jaume, 2 – Riudoms. També pots accedir directament clicant en el següent enllaç: http://bit.ly/EntradesConcertdeReis

Les localitats són numerades.  Les de la Zona A tenen un cost de 14 euros anticipada / 18 euros mateix dia (IVA inclòs); i les de la zona B: 12 euros anticipada / 16 euros mateix dia (IVA inclòs).

 

Eugenia Montalvo, nova regidora de Comerç Local i Promoció Econòmica de Riudoms

Imatge del govern municipal. Foto: Ajuntament de Riudoms

L’alcalde de Riudoms ha signat el decret de delegació a favor dels regidors i de creació de regidories amb pocs canvis respecte al govern anterior. La principal novetat és la incorporació de la nova regidora de Comerç Local i Promoció Econòmica, precisament dues regidories que gestionava Pedret abans de ser elegit alcalde.

Eugenia Montalvo ja va ser regidora de Comerç Local en el mandat 2011-2015 i torna de nou a dirigir una àrea que li és coneguda i, a més, hi afegeix la de promoció econòmica. Montalvo, de 45 anys, és empresària i regenta una llibreria-papereria a Riudoms, va prometre el càrrec en el ple extraordinari del proppassat dia 1 de desembre.

La majoria de regidories no registren canvis respecte al període de l’alcaldia de Josep Maria Cruset. No obstant, Cultura i Casal Riudomenc que abans era responsabilitat de Jordi Domingo, passa a ser una àrea dirigida per Maria Cros que se suma a Ensenyament, Joventut, Lleure, Informació Municipal i Política Lingüística. Al mateix temps, Domingo incorpora Agricultura a les que ja ostentava: Hisenda, Participació i Transparència.

La composició del govern municipal es pot consultar al web municipal en aquest enllaç:http://www.riudoms.cat/ajuntament/govern/composicio-del-consistori

Cinc municipis de Tarragona subvencionats per la UE per instal·lar punts de connexió wifi d’accés gratuït

Falset, la Fatarella, Riudoms, Torredembarra i Vilalba dels Arcs són els cinc municipis de les comarques de Tarragona que han aconseguit una subvenció de la UE en la primera convocatòria de la iniciativa WiFi4EU, que ofereix finançament als ajuntaments i entitats locals per instal·lar punts de connexió wifi d’accés gratuït. Cadascun d’aquests municipis rebrà 15.000 euros per zones de connexió a internet en espais públics com ara els edificis del consistori, biblioteques, museus, pacs o places. A Catalunya, en la primera convocatòria de WiFi4EU s’han seleccionat un total de 44 municipis, que sumen un finançament de 660.000 euros per a crear zones wifi. A Espanya són més de 200 els pobles i ciutats que rebran l’ajut de la UE, mentre que a tot Europa s’han seleccionat 2.800 municipis, als quals es destinarà una inversió global de 42 milions d’euros. La convocatòria, que va estar oberta del 7 al 9 de novembre de 2018, va rebre un total de 13.000 sol·licituds.

La Comissió Europea ja ha fet públics els municipis seleccionats en la primera convocatòria de WiFi4EU i ara l’Agència executiva d’innovació i xarxes (INEA), encarregada de l’execució del programa, invitarà els municipis beneficiaris a signar els acords de subvenció. Una vegada signats, el municipis podran contractar una empresa perquè faci la instal·lació dels punts d’accés wifi en espais públics. Els punts WIFI4EU seran gratuïts i hauran de romandre actius durant com a mínim tres anys.

Propera convocatòria

Està previst que hi hagi tres noves convocatòries perquè els municipis que no hagin rebut un ajut en aquesta ocasió puguin sol·licitar-ho. La propera convocatòria serà a començaments de 2019 i n’hi haurà de successives fins a final de 2020. En total uns 8.000 municipis de la UE podran beneficar-se dels 15.000 euros d’ajut que preveu el programa. Mentrestant, tots els municipis registrats poden unir-se a la comunitat WIFI4EU per formular observacions sobre la iniciativa, intercanviar opinions amb d’altres municipis europeus i estar al dia de les novetats del programa.

Llistat de municipis tarragonins que han rebut una subvenció en la primera convocatòria WiFi4EU

Sergi Pedret elegit alcalde pel Ple Municipal de Riudoms

Sergi Pedret, fins ara regidor de Serveis Públics, Comerç Local i Promoció Econòmica, té 35 anys d’edat i suma més de tres anys d’experiència davant d’unes de les regidories clau d’aquest mandat municipal. Foto: Ajuntament de Riudoms

Avui, a la una del migdia, el Ple Municipal de Riudoms ha elegit alcalde el regidor Sergi Pedret Llauradó en lloc de Josep Maria Cruset. Pedret ja exercia l’alcaldia en funcions des del passat 21 de novembre quan el ple municipal va acceptar la renúncia de Josep M Cruset per poder assumir la presidència del Port de Tarragona. Eugenia Montalvo, que substitueix Cruset en el ple municipal, ha pres possessió de l’acta de regidora pocs minuts abans de l’elecció de l’alcalde.

Pedret ha resultat elegit amb els 9 vots del seu grup municipal i els 4 vots en blanc dels grups de l’oposició, dos regidors de les CUP i dos d’ERC. En el seu discurs, Pedret ha destacat el avanços realitzat pel Govern Municipal en matèria d’equipaments i serveis, però també ha assenyalat que “queda feina per fer i això em motiva, i ens motiva a l’Equip de Govern, per a aixecar-nos cada dia per seguir treballant en benefici del nostre poble; per fer un poble on -junts- continuem transformant les mancances en oportunitats”.

Sergi Pedret, fins ara regidor de Serveis Públics, Comerç Local i Promoció Econòmica, té 35 anys d’edat i suma més de tres anys d’experiència davant d’unes de les regidories clau d’aquest mandat municipal. És empresari del sector comercial de subministraments industrials, casat i pare de dues filles, i és una persona molt activa en el teixit associatiu de Riudoms i molt implicada en moltes iniciatives locals que el fan un gran coneixedor de la realitat social del municipi.

L’Ajuntament de Riudoms convoca el Concurs de Pessebres 2018

L’Ajuntament de Riudoms convoca el Concurs de Pessebres 2018 amb l’objectiu de fomentar la tradició pessebrista local. Els destinataris d’aquesta iniciativa són persones a títol individual i comerços, associacions o entitats sense ànim de lucre. Els pessebres han d’estar ubicats en el terme municipal de Riudoms.

El jurat del concurs atorgarà premis a tres categories: Infantil (fins a 16 anys); Adult (a partir de 17 anys); Mostradors (establiments de comerç local). Els premis seran per al millor pessebre en la categoria adult; per al millor pessebre en categoria infantil; i per al millor pessebre de mostrador en la categoria comerç local; i un quart premi, premi al’originalitat (categoria infantil o adult).

Les inscripcions es poden fer del dia de l’1 al 14 de desembre, ambdós inclosos, a les oficines d’atenció al públic de l’Ajuntament, de dilluns a divendres, de les 9 a les 14 hores, i els dilluns a la tarda de 17 a 19.30 hores.

Les bases del concurs es poden consultar clicant aquí.

Els gossos, eina de recuperació cognitiva als centres de L’Onada Serveis

Al centre del Baix Camp, i de la mà de l’empresa Teracan, els cànids s’han convertit des de fa mesos en un estímul fonamental al dia a dia de les persones usuàries del centre. Foto: L’Onada

Gestió de les emocions; potenciació de l’empatia, la motivació i la sociabilitat de les persones usuàries o, fins i tot, el control de la tensió arterial són tasques habituals als Centres de Dia i Residències Assistides que, a L’Onada Riudoms, es treballen amb uns nous aliats: els gossos. Al centre del Baix Camp, i de la mà de l’empresa Teracan, els cànids s’han convertit des de fa mesos en un estímul fonamental al dia a dia de les persones usuàries del centre i, també, en una veritable eina viva i a l’abast de l’equip de psicòlogues i psicòlegs del Centre.

“Un gos mai jutja dificultats, comportaments o necessitats dels qui l’envolten i sempre respon, fet que fa que el reforç que rep la persona a qui se n’aplica la teràpia sigui sempre positiu”. Són paraules de Míriam Díaz, psicòloga a la Residència Assistida L’Onada Riudoms i al Centre de Dia de Montroig i una de les responsables del programa. A L’Onada Riudoms, l’activitat es programa setmanalment. “Amb els animals, les sessions són sempre altament productives. A la nostra cultura, els gossos es consideren part de la família perquè són fidels, obedients, protectors i afectuosos”.

Les teràpies amb gossos que es desenvolupen a L’Onada Riudoms i a d’altres centres de L’Onada Serveis permeten assolir objectius que van des de la rehabilitació cognitiva, l’estimulació sensorial i la gestió emocional fins a la potenciació de l’autonomia, la rehabilitació funcional o el treball amb el llenguatge. Cada sis mesos, i coincidint amb la revisió del PAI (Pla d’Acció Individualitzada) de cada persona usuària, la família és informada de què i com s’ha treballat: “La resposta dels familiars sempre és de sorpresa, perquè veuen reaccions a la persona usuària que, sense el gos, no es produeixen”, explica la psicòloga. Les sessions poden ser individuals i d’un màxim de trenta minuts o grupals i d’un caire més lúdic.

Riudoms crea rutes escolars a la casa pairal de Gaudí per conèixer la infància de l’arquitecte

Pla obert de diversos nens en la ruta a la casa pairal de Gaudí a Riudoms. IFoto: ACN

L’Ajuntament de Riudoms (Baix Camp) ha posat en marxa un nou programa pedagògic perquè els nens de les escoles del territori puguin conèixer la infància i l’origen del món creatiu de l’arquitecte Antoni Gaudí. La iniciativa, que alumnes dels centres del municipi ja han estrenat, s’engegarà de manera definitiva al gener. Es faran dues rutes dinamitzades a la casa pairal de l’arquitecte que se centraran en la seva infància. L’objectiu és oferir un producte complet, amb guiatge, sortides i dossier pedagògic, per a les escoles de Catalunya que vulguin conèixer el passat més desconegut de l’artista, entendre la seva obra i descobrir la relació de Riudoms i del seu entorn natural amb l’obra de Gaudí.

Les dues experiències estan adaptades per als dos cicles educatius. La ruta per a P5 i cicle inicial titulada ‘El nen Gaudí explorador’ són protagonistes els elements, els colors i les formes del territori. L’altra ruta, adreçada a alumnes de Cicle Superior, d’11 i 12 anys, s’anomena ‘Construïm la solució de Gaudí’ i se centra en la vida de petit del geni des d’un punt de vista més social, on l’entorn rural condicionarà el lema de vida del futur arquitecte. L’objectiu d’aquesta ruta-taller és que els alumnes busquin solucions als problemes que se’ls proposaran perquè els resolguin com ho hagués fet Gaudí.

Aquestes dues rutes dinamitzades ja entren en funcionament a tall d’assaig durant aquest mes de novembre i desembre. L’Ajuntament ha convidat diverses aules de l’escola Beat Bonaventura i de l’Escola Cavaller Arnau.

ACN

 

 

L’Ajuntament i la parròquia de Riudoms recullen diners per a reparar el campanar, destrossat per un llamp

El llamp va cremar la instal·lació elèctrica i els mecanismes de les campanes, entre d’altres. Foto: Arquebisbat de Tarragona

Fa dues setmanes, un llamp va causar greus desperfectes a l’església de Riudoms, al Baix Camp. Ara, la parròquia i l’Ajuntament han engegat una campanya que, amb el nom ‘+FortsQueElLlamp’, vol recollir diners per a la reparació. El llamp va cremar la instal·lació elèctrica i els mecanismes de les campanes, va causar desperfectes a la cúpula i a l’interior del campanar, a la megafonia i part de la il·luminació de l’església i la climatització de la capella, entre d’altres. En total, preveuen que les actuacions costaran 50.000 euros. La iniciativa inclou una campanya de micromecenatge online, un esmorzar popular i ballada de sardanes amb aportacions de deu euros o guardioles als comerços perquè els clients hi dipositin el canvi. A més, posen a disposició un compte corrent per a la recollida de donatius.

Paral·lelament a la necessitat de fer aquesta intervenció, la parròquia fa unes obres de renovació de la teulada de la sagristia per a evitar humitats i filtracions d’aigua a l’edifici. Aquestes actuacions costen uns 30.000 euros, dels quals 18.000 venen subvencionats i la resta, del que la parròquia ha estalviat per a fer la intervenció. El rector, Josep Mateu, considera que no és oportú aturar les obres perquè perdrien les subvencions atorgades.

ACN

Riudoms crea rutes escolars per conèixer la infància de Gaudí tot visitant la seva casa pairal

Olles i tupins a la Casa de Gaudí. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Riudoms posa en marxa un nou programa pedagògic adreçat al públic més jove de les escoles del territori perquè pugui conèixer els orígens riudomencs del món creatiu d’Antoni Gaudí.

L’oferta pedagògica que entrarà en funcionament definitiu al gener de 2019, consisteix en dues rutes dinamitzades a la casa Pairal d’Antoni Gaudí, centrades en la infància de l’arquitecte.

La proposta s’adreça a alumnes de Cicle Inicial i Cicle Superior de les escoles de Catalunya i, enguany, es posen en marxa en forma d’experiència pilot amb la participació de les escoles del municipi. La creació i la realització de les rutes s’ha confiat a l’empresa «Ans Educació» per encàrrec de les regidories d’Ensenyament i de Turisme de Riudoms. Totes dues rutes dinamitzades complementen la visita a la Casa Pairal de Gaudí amb tallers i experiències, centrades principalment en els primers anys de vida de Gaudí i també en els elements del món i la vida rural riudomenca que van inspirar l’obra del genial arquitecte, especialment les seves obres barcelonines.

Les dues experiències estan dissenyades amb conceptes pedagògics adaptats a cadascun dels dos cicles educatius. La ruta per a P5 i Cicle Inicial (5-8 anys) titulada «El nen Gaudí explorador» té una duració de 1 hora i 30 minuts on són protagonistes els elements, els colors i les formes del
nostre territori.

Dos tallers, un per cada cicle

L’altra ruta, adreçada a alumnes de Cicle Superior (11-12 anys) anomenada «Construïm la solució de Gaudí», també té una duració d’una hora i mitja, i és centra en la vida de petit del geni, però des d’un punt de vista més social, on la vida en un ambient rural condicionarà el lema de vida del
futur arquitecte. L’objectiu d’aquesta ruta-taller és que els alumnes busquin solucions als problemes que se’ls proposaran perquè els resolguin com ho hagués fet Gaudí.

L’objectiu comú d’aquestes dues rutes és oferir, a partir de gener de 2019, un producte molt complet -amb guiatge, sortides, dossier pedagògic- per a les escoles de Catalunya que vulguin conèixer el passat més desconegut de l’artista, entendre la seva obra i descobrir la relació de Riudoms i del seu entorn natural amb l’obra de Gaudí.

Tanmateix, aquestes dues rutes dinamitzades ja entren en funcionament, però a mode d’assaig, durant aquest mes de novembre i desembre, ja que l’Ajuntament ha convidat diverses aules de l’escola Beat Bonaventura a participar-hi els dies 21 i 23 de novembre, i també a l’Escola Cavaller
Arnau que hi participarà el 29 de novembre i el 3 de desembre.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies