TARRAGONA 21

Més de 400 racions a la Festa de l’Oli de Riudecanyes

Una moment de l’esmozar popular

Una de les cites més esperades de l’any a Riudecanyes, la tradicional Festa de l’Oli Nou, ha aplegat aquest diumenge a centenars de persones que no s’han volgut perdre l’ocasió de tastar aquest producte tan preuat i nutritiu.

La tradició s’ha mantingut amb aquesta festa que ha organitzat la Cooperativa Agrícola de Riudecanyes amb el suport de l’ajuntament. De bon matí, s’ha convidat a la gent a l’esmorzar popular amb el nou oli, pa torrat, llonganissa o arengada al preu de 3 euros per persona i gratuïts per als socis i familiars de la cooperativa. A més, presentant el tiquet de l’esmorzar s’aconseguia un descompte de 2 euros en la compra d’una garrafa de 5 litres.

Riudecanyes ha rebut la visita de centenars de persones arribades dels municipis més propers però també de més llunyans, ja que la Festa de l’Oli Nou és molt coneguda, és també una de les més antigues i enguany ha arribat a la 25a edició. En total s’han repartit més de 400 racions, una xifra que hagués pogut ser superior si el temps hagués acompanyat millor i sense l’amenaça de pluja.

Els ecologistes qüestionen que el pantà de Riudecanyes hagi d’estar sis mesos sense rebre aigua del Siurana

Imatge del pantà de Siurana de març de 2017. Foto: riusiuranaviu.wordpress.com

El pantà de Riudecanyes (17%) no rebrà ni una gota d’aigua del pantà de Siurana (12%) durant els 6 primers mesos del 2018. Així ho va aprovar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA-Generalitat de Catalunya), segons informa el Gepec.

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPRiudecanyes) estableix que només donarà 3 hores d’aigua, en comptes de les 24 h. que donaven altres anys.

Davant la situació, el Geec-Ecologistes de Catalunya es planteja “quina gestió s’està fent des de la Comunitat de Regants de l’aigua embassada al propi pantà i de l’aigua que rep transvassada alegrement des de Siurana”, així com quina gestió està fent Reus i voltants (Aigües de Reus, Ajuntament de Riudoms, Consorci d’Aigües de Tarragona…) “d’una aigua que anava per al prioritari consum de boca i que avui ja no sabem on fa cap”.

Els ecologistes s pregunts “quina productivitat i a quins sectors està afavorint aquesta aigua al Baix Camp? La pagesia totalment ignorada, el preu de l’avellana sota mínims, les derrames de la CRPRiudecanyes cada dia menys assumibles per als pagesos de debò”.

Els ecologistes denuncien que “bona part del Priorat està amb restriccions o sense poder consumir aigua de boca a causa del baix cabal del propi riu de la comarca, el Siurana, que és espoliat en un 95 %”. Denuncien també “allò que trobem més greu de tot: el Priorat sense reaccionar estratègicament davant l’espoli que suposa per a tota la comarca quedar-se sense el principal recurs natural per al seu desenvolupament sostenible”.

El Gpepec proposa que els polítics “deixin de fer un ús populista d’aquest afer”, i entenguin que els recursos naturals “no han de servir per a guanyar eleccions sinó per al reequilibri territorial i el bé del país”.

Reclama també restablir l’ús de l’aigua del riu Siurana, en terminis acceptables, “per al propi ús de la comarca del Priorat: pobles, cabal ecològic, regadius, nous projectectes de desenvolupament relacionats amb un ús sostenible de l’aigua dins la pròpia conca…”. Així mateix, que la pagesia del Baix Camp assumeixi com a pròpia la gestió de la CRPRiudecanyes, la governi i fiscalitzi, i en tregui l’aprofitament necessari per al benefici agrícola; “en contra de l’especulació, de l’ús comercial, lúdic, recreatiu… d’un bé escàs i que actualment està espoliant al Priorat”.

Una altra mesura prposada és que els ajuntaments de Reus i Riudoms renunciïn als cabals del Siurana, “ja que amb el minitransvassament de l’Ebre tenen més que assegurat el seu desenvolupament futur”, i reclamen que l’ACA faci de gestor, de moderador i d’àrbitre d’una situació on ara només fa d’espectador.

Diumenge acaben les limitacions de velocitat a l’R15 i el temps de viatge entre Riba-roja d’Ebre i Barcelona es reduirà

Un operari entrant al túnel de l’Argentera on es fan obres de millora que afecten l’R15. Imatge del 4 d’agost

A partir d’aquest diumenge el temps de viatge a la línia ferroviària R15, entre Riba-roja d’Ebre i Barcelona, es reduirà.

Adif ha acabat les obres de millora entre Pradell i Riudecanyes i entre Ascó i Móra la Nova i podrà eliminar les limitacions temporals de velocitat en aquests trams.

D’aquesta manera el recorregut en sentit nord serà, de mitjana, 10 minuts més ràpid, i en sentit sud, set minuts. Adif ha estat treballant per modernitzar la infraestructura de la via al túnel de l’Argentera, el túnel no urbà d’ample convencional més llarg de Catalunya i el tercer d’Espanya – amb més de 4 quilometres de longitud-. Entre Ascó i Móra la Nova s’han substituït 5,4 quilòmetres de carril i de 6.759 travesses.

Al túnel de l’Argentera s’ha renovat una tercera part de la superestructura de via del túnel i s’ha rehabilitat la part restant mitjançant la substitució i rehabilitació del carril i les travesses.

A més s’ha sanejat la capa de balast, s’ha eliminant la contaminació i les restes de determinats materials com el carbó, i s’han optimitzat els paràmetres geomètrics de la infraestructura i millorat el sistema de drenatge.

L’escola de Riudecanyes canvia els tovallons de paper pels de roba i n’estalvia 15.000 cada any

Un grup de nens de l’escola Sant Mateu

Generar menys residus és possible a través de campanyes petites que sumen en un marc global. Així es desprèn de moltes de les accions realitzades en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que enguany ha arribat a la novena edició.

Per col·laborar-hi activament, l’Ajuntament de Riudecanyes va decidir posar en pràctica una experiència al CEIP Sant Mateu on s’han substituït els tovallons de paper que s’utilitzen al menjador escolar per uns altres de roba. L’experiència es va iniciar ja al curs anterior i s’ha prolongat aquest curs actual amb la intenció de donar-li continuïtat ja als cursos dels propers anys.

El resultat és molt positiu ja que, amb el canvi, cada curs s’estalvien entre 12.000 i 15.000 tovallons de paper que no deixen de ser un residu generat que cal gestionar i un recurs que no cal produir ni gastar. Precisament, enguany la campanya europea s’ha centrat en la importància d’allargar la vida als productes o, com en el cas de Riudecanyes, de substituir-los pe altres que tenen més vida.

Els tions es tornen a amagar als boscos de la Baronia d’Escornalbou

Amb l’arribada de les festes nadalenques s’enceta de nou la campanya dels Caçations, iniciativa que impulsen conjuntament els municipis de Riudecanyes, Duesaigües i l’Argentera a través de la xarxa Solc i que pretén apropar la màgia del Nadal als més petits a través d’una figura tant tradicional com el tió.

Des del proper 2 de desembre ja serà possible anar amb els més menuts de la casa a trobar el tió de Nadal al bosc, una activitat que temps enrere era tradicional per preparar el Nadal i que s’havia perdut amb el pas dels anys. Per tercer any, es podran anar a buscar als boscos de la Baronia d’Escornalbou i de pas, perquè aquest és un altres objectiu important d’aquesta iniciativa, les famílies que vinguin coneixen més la zona i els municipis que en formen part. Hi haurà tions als boscos de la Baronia els dies 2, 3, 6, 8, 9, 10, 16 i 17 de desembre.

Els tions del Caçations són caganers de debò, estan fets a mà, són de llenya i cadascun és diferent de la resta. A més, arriben amb un missatge personalitzat per tal de fer l’experiència més especial. La màgia comença des del principi: es compra el tió per internet (www.caçations.cat) però enlloc de rebre’l a casa, les famílies reben per correu electrònic un pergamí amb un mapa i les coordenades GPS perquè, tota la família junta, gaudeixi de la recerca. El tió està sempre amagat enmig del bosc i trobar-lo és tota una experiència. L’activitat té un preu de 34 euros per tió i s’ofereix la possibilitat de reservar el dinar a establiments de la zona, amb menús especials per a adults i nens, potenciant, així, l’economia local.

Riudecanyes implantarà el proper any un sistema de recollida selectiva de pagament per generació

Ara fa tres anys que es va implantar a  Riudecanyes la recollida porta a porta amb cubells amb  xip per tal de poder determinar quins veïns participen i quins no ho fan i, indirectament, millorar els hàbits de separació a les llars.

Tot i que amb aquest sistema s’ha superat el 70% de recollida selectiva, situant Riudecanyes al capdavant dels municipis de Catalunya, encara es pot millorar.  Per aquest motiu i perquè no és just que paguin la mateixa taxa de residus aquells que ho fan bé i aquells que no s’implantarà el pagament per generació a partir del gener de 2018, un sistema que té com a essència que qui recicla més, paga menys.

Per tal d’informar a la ciutadania de l’ajustament del model de recollida s’enviaran cartes personalitzades a tots els habitatges explicant el canvi i detallant quina taxa pagaria cada habitatge el 2018 tenint en compte la seva participació actual en la recollida porta a porta.

Amb aquesta carta es pretén que tothom pugui comprovar que s’estan efectuant correctament les lectures dels seus cubells i que les dades que es recullen són correctes.

A més de la carta, es realitzarà una xerrada informativa el divendres 27 d’octubre a les 19:30 a la Societat Recreativa i s’atendrà personalment a la ciutadania en un espai informatiu. Al llarg de 15 dies, un educador ambiental atendrà (per telèfon, correu electrònic i presencialment) a totes les persones que tinguin dubtes o hagin detectat errades en les lectures dels seus cubells. En cas de no poder solucionar el dubte, un tècnic es desplaçarà al domicili en qüestió.

Amb aquesta implantació, Riudecanyes, esdevindrà, un cop més, municipi pioner en matèria de gestió de residus dins el territori català.

La Depuradora de Riudecanyes se sotmet a diverses millores

L’EDAR de Riudecanyes és titularitat de l’ACA i l’Ajuntament de Riudecanyes, que va delegar la seva gestió a favor del Consell Comarcal del Baix Camp a través de COMAIGUA.

L’EDAR, Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Riudecanyes, s’ha sotmès darrerament a diverses millores que permeten donar un millor servei als usuaris amb una optima depuració de l’aigua. Així, la nova instal·lació d’una reixa automàtica a l’entrada de l’EDAR en substitució de l’antic tamís de pretractament, la redacció d’un projecte d’acondicionament de l’EDAR per a millorar el seu rendiment, i el desviament de les aigües sobrants dels regants, sónles millores realitzades en els darrers mesos en aquests instal·lació.

L’EDAR de Riudecanyes és titularitat de l’ACA i l’Ajuntament de Riudecanyes, que va delegar la seva gestió a favor del Consell Comarcal del Baix Camp a través de COMAIGUA. L’equipament ha experimentat des de l’any 2007, data en què es va delegar la gestió, un seguit de millores que fan possible obtenir una elevada qualitat d’aigua depurada. Les diverses actuacions realitzades enguany a l’EDAR de Riudecanyes, han tingut un pressupost de 16.000 euros, finançats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Pel que fa a les obres realitzades, la instal·lació d’una reixa automàtica ha facilitat que retirada de residus sòlids pesats sigui més efectiva i funcioni sempre en funció dels nivells que arriben. La redacció del projecte de condicionament de l’EDAR, sol·licitat l’any 2016, ha permès utilitzar tractaments tous que aprofiten la interacció del sòl, l’aigua i l’aire per a dur a terme el tractament de l’aigua residual. Per últim, i parlant del desviament de les aigües sobrants dels regants, cal destacar la realització d’una actuació de millora dins de la finca que hi ha a continuació de l’EDAR. Allí s’hi ha construït un sobreeixidor cap a un pou abandonat dins la mateixa finca, amb l’objectiu que quan hi hagi excés d’aigua dels regants, aquesta sobreeixí cap al pou i no per l’arqueta com succeïa fins ara.

Riudecanyes rep la visita oficial de la Generalitat per donar el seu suport arran dels fets relacionats amb els atemptats

El Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, ha visitat aquest divendres el municipi de Riudecanyes en representació del govern català per donar tot el seu suport arran dels fets al voltant de l’antic restaurant de la urbanització Mar de Riudecanyes i la presència en aquest indret de diversos terroristes dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

El Conseller Rull ha explicat les dades que tenen sobre els fets i com treballen actualment, des de l’administració i els cossos policials, per avançar en la investigació. La trobada s’ha fet a l’ajuntament i han rebut al Conseller tots els regidors del consistori, el Jutge de Pau i la presidenta de l’Associació de Veïns Mar de Riudecanyes. Fetes les explicacions, Josep Rull ha signat al llibre de visites de l’ajuntament i posteriorment s’ha fet una visita al solar de l’antic restaurant.

La propera setmana, com ha avançat el Conseller Josep Rull, hi haurà a Riudecanyes una reunió amb les comandaments dels Mossos d’Esquadra.

L’Ajuntament de Riudecanyes recalca el paper de la “col·laboració ciutadana” en la detecció de l’activitat terrorista

Josep Maria Tost, alcalde de Riudecanyes.

L’aparició de Riudecanyes com un dels punts clau en la gestació de la cèl·lula terrorista que va atemptar a Barcelona i Cambrils ha obligat l’Ajuntament a emetre un comunicat de cinc punts en el qual s’afirma que va ser “gràcies a la col·laboració ciutadana” que divendres passat es “va detectar” i “comunicar als Mossos” diversos “fets sospitosos al voltant de l’antic restaurant ubicat a la urbanització Mar de Riudecanyes”.

La nota afegeix que els membres de la policia catalana van “localitzar en aquest indret les restes d’una foguera amb documentació i altres elements”.

Alhora, el consistori assegura que “tota l’activitat que es comenta que s’hauria realitzat, va tenir lloc a la part exterior del solar que, cal recordar està situat en una zona de pas i trànsit de vehicles i persones, pròxim a les vivendes”.

“Aconsellem a la població de Riudecanyes -continua el comunicat- que estiguin tranquils. En aquests moments és indispensable deixar treballar als cossos de seguretat i permetre la correcta evolució de la investigació. Demanem a tothom que es faci cas, única i exclusivament, de la informació oficial que aportin els cossos de seguretat o les administracions per evitar rumors, especulacions o noticies no contrastades”.

Una masia de Riudecanyes, un altre punt clau per desvelar el funcionament de la cèl·lula terrorista

Imatge de l’Audi dels terroristes bolcat a Cambrils.

Riudecanyes s’ha incorporat als noms propis del territori que s’han vist afectats per la presència de la cèl·lula jihadista desmantellada pels Mossos. El diari ‘El Mundo’ es fa ressò de les declaracions efectuades pels quatre detinguts relacionats amb l’autoria dels atemptats de Barcelona i Cambrils. I segons la interlocutòria del jutge de l’Audiència Nacional que els va prendre declaració aquest dimarts, es desprèn que els terroristes van utilitzar una masia abandonada d’aquesta localitat del Baix Camp. Els Mossos van trobar a l’exterior d’aquest habitatge, i entre les restes d’una petita foguera, el passaport i el carnet de conduir d’un dels abatuts a Cambrils, Mohamed Hichamy.

Alhora, també es confirma que va ser a Cambrils on els assaltants van comprar els quatre ganivets i la destral amb què van amenaçar als ciutadans i als mossos en el seu atac a aquesta vila. I ho van fer només tres hores i mitja abans que fossin tirotejats, és a dir, el ticket de compra de les armes blanques és un dels documents trobats pels mossos a la casa de Riudecanyes, que hauria estat utilitzada pels membres d’aquesta banda criminal com ‘pis franc’ i, alhora, centre d’adoctrinament separat de la casa d’Alcanar, que faria les funcions de lloc de concentració de la logística.

 

Èxit de participació en la desena edició de la Fira Tastaverd de Riudecanyes

Jornada festiva i molt participativa la viscuda aquest dissabte a Riudecanyes amb la celebració de la desena edició del Tastaverd, la Fira dels Sentits. Enguany, aquest esdeveniment que és un referent del calendari festiu de la comarca del Baix Camp i molts altres punts de Catalunya, ha servit per a recordar la feina feta l’última dècada gràcies a tots els veïns, veïnes i associacions del municipi que treballen intensament la resta de l’any per fer possible que el Tastaverd sigui un èxit.

Aquest dissabte el temps va acompanyar i de bon matí ja es veien desenes de persones passejant pels carrers i places de Riudecanyes. La Consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Borràs, va ser l’encarregada d’inaugurar oficialment la Fira dels Sentits. Aquesta trobada anual vol, en primer lloc,  promoure els valors de l’agricultura tradicional i ecològica i els seus productes, reivindicar la tasca de les persones que treballen la terra i donar la importància que es mereix als oficis antics i treballs artesanals a través dels diverses activitats que s’organitzen.

El Tastaverd es configura amb un programa extens d’actes, com ara exposicions diverses  o activitats esportives i de lleure, que es complementen a la perfecció amb  altres elements fixes com la mostra d’oficis relacionats amb la tradició rural, la presència de paradetes artesanes pels carrers o l’àmplia oferta gastronòmica què permet els assistents conèixer els diferents restaurants de Riudecanyes o tastar àpats com la clotxa o la llonganissa amb pa torrat a la pista de l’Eura que organitzen les entitats del poble.

Acabada aquesta desena edició, els organitzadors ja pensen en l’edició del 2018, en les novetats que hi podrien haver i, sobretot, fan balanç d’un Tastaverd que enguany ha estat molt especial per la commemoració del desè aniversari.

La Fira Tastaverd de Riudecanyes: deu anys promovent els productes ecològics

Una de les cites festives més populars i interessants de la primavera és a punt d’arribar a la seva desena edició. El Tastaverd, esdeveniment nascut a Riudecanyes i que mobilitza en un sol dia a milers de persones, se celebrarà aquest proper dissabte 8 d’abril. La Fira dels Sentits, com també es coneix al Tastaverd, és una realitat gràcies a la feina de preparació que fan, durant tot l’any, els veïns i les associacions del municipi conjuntament amb l’ajuntament.

L’objectiu del Tastaverd és promoure els valors de l’agricultura tradicional i ecològica i els seus productes, reivindicar la tasca de les persones que treballen la terra i donar la importància que es mereix als oficis antics i treballs artesanals a través dels diverses activitats que s’organitzen.

El Tastaverd ofereix una mostra d’oficis relacionats amb la tradició rural, paradetes artesanes pels carrers, passejades en ruc català, una granja d’animals, una exposició de clicks amb la Història del Transport, mostres de pintura o de soldats de plom, jocs diversos, inflables, una actuació castellera amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona o activitats al pantà. D’altra banda, el Tastaverd també comptarà amb una àmplia oferta gastronòmica en què els assistents podran o bé conèixer els diferents restaurants de Riudecanyes o tastar àpats com la clotxa o la llonganissa amb pa torrat a la pista de l’Eura.

Altres activitats que caldrà gaudir seran les gimcanes  familiars amb degustació, el Tast d’Oli al Centre d’interpretació, les representacions musicals del Grup de Teatre Les Glaneres o l’espectacle de Fi de Festa a la plaça amb música i tastet. Una exposició de cotxes d’època i motos antigues, o un concurs de pintura ràpida, són altres atractius d’un esdeveniment, el Tastaverd, que desperta l’interès de més gent cada any.

La Fira, repartida pels principals carrers i places de Riudecanyes, s’obrirà al públic a les 10 del matí i es prolongarà fins les nou de la nit. L’acte oficial d’inauguració serà a les 12 del migdia a la plaça de l’església i anirà a càrrec de la Consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Borràs.

Riudecanyes rep la visita de la Coordinadora de Joventut i reivindica el paper del seu teixit associatiu

Un moment de la visita cursada al Centre Cultural Joves de Riudecanyes

La recent visita a Riudecanyes d’Eva Ferran, Coordinadora Territorial de Joventut a Tarragona, ha servit per donar a conèixer la realitat associativa del municipi que té diverses entitats actives durant tot l’any.

Eva Ferran va visitar la seu del Centre Cultural Joves de Riudecanyes, entitat que dinamitza els infants i joves de la vila, fundada el 1975 i que manté un calendari d’activitats molt ampli.

Els joves van explicar a Eva Ferran els objectiu de l’associació i com s’organitzen per afrontar un calendari extens d’actes que els manté actius sigui estiu o hivern. Cal recordar que ells són els responsables d’organitzar l’arribada dels Reis d’Orient, del Festival de Playback o dinamitzar el Carnaval i que fan múltiples activitats de lleure i estan molt implicats en la vida social de Riudecanyes, com al Tastaverd, Parc infantil de Nadal o el Casal d’Estiu.

Riudecanyes té un bon teixit associatiu i el Centre Cultural és l’escola de civisme i sentit de poble que té el municipi. Ensenya a implicar-se en projectes en benefici de la comunitat, a treballar pels altres i per la gent de diferents edats.

Al Centre Cultural de Joves s’hi sumen el Grup de Dones de Riudecanyes, l’associació de la Gent Gran, l’AMPA del CEIP Sant Mateu o les penyes del Barça i dels Periquitos del RCD Espanyol, La Caçadora o l’ADF.

Moltes d’elles col·laboren intensament amb l’ajuntament en les festes majors o fent els seus calendaris d’activitats i totes se sumen a la Fira Tastaverd que és l’esdeveniment que permet potenciar més a fons el municipi i mostrar la seva realitat a la resta de Catalunya.

Detenen 23 membres d’una banda criminal que va robar en 5 cases del Camp de Tarragona

 

Els Mossos d’Esquadra han detingut 23 persones d’una organització criminal acusats de robar en 35 domicilis catalans. Segons ha pogut saber Tarragona21, cinc d’ells van ser al Camp de Tarragona: a la urbanització Las Moriscas del Creixell, a Riudecanyes, a Duesaigües, a Vilabella i a la urbanització Bon Sol de Valls. També se’ls acusa de robar quatre caixers automàtics utilitzant explosius i de realitzar estafes sistemàtiques que consistien en sostreure documents acreditatius i targetes bancàries per després fer-se passar pel titular i extreure diners en efectiu a la finestreta de l’entitat bancària.

La primera fase d’aquesta investigació, duta terme íntegrament per la Unitat Central de Robatoris amb Força (UCRF) en col·laboració amb la Unitat Territorial d’Investigació del Camp de Tarragona, es va iniciar l’abril de 2016 i va finalitzar el 3 d’agost. En aquest període els agents van detenir 14 persones, que van passar a disposició judicial el dia 5 d’agost de 2016. El Jutjat d’Instrucció número 2 de Valls va ordenar l’ingrés a presó de set de les persones detingudes.

Dos dels caixers que va rebentar la banda criminal. Foto: Mossos

Dos dels caixers que va rebentar la banda criminal. Foto: Mossos

Van robar dos caixers rebentant-los amb explosius

Els seus coneixements en matèria d’explosius els permetia cometre robatoris a caixers amb la utilització d’una barreja de gasos. Concretament se’ls atribueix el robatori comès durant la nit de Sant Joan a l’interior d’un centre comercial situat a Sant Quirze del Vallès. En aquella ocasió van fer explotar dos caixers automàtics i, per garantir-se la fugida, van tallar diverses vies d’accés col·locant-hi matalassos que cremaven, llençant-hi punxes metàl·liques i creuant-hi vehicles sostrets.

A més dels integrants de l’organització, en les estafes bancàries hi participaven persones d’origen espanyol que, a canvi de diners, es feien passar pels titulars dels documents. Cometien aquestes estafes per tota la geografia catalana però també s’han detectat casos a altres zones de l’Estat espanyol: València, Vitòria i Pamplona. En aquesta primera fase se’ls va relacionar amb 20 robatoris en cases, 5 d’ells al Camp de Tarragona.

Un centenar de DNI sostrets per realitzar estafes bancàries

Durant els registres domiciliaris es van recuperar, entre d’altres, un centenar de DNI sostrets. Aquests documents provenien principalment de furts i robatoris a interior de vehicle, de robatoris violents i de robatoris amb força en habitatges. També es van localitzar joies, rellotges i aparells electrònics —provinents de robatoris a domicili— així com un gran nombre de punxes metàl·liques, com les que es van trobar a les immediacions dels caixers automàtics explotats, i diners en efectiu coberts de tinta, mecanisme de seguretat propi dels caixers quan els diners són retirats per la força.

Una de les armes intervingudes durant els registres. Foto: Mossos

Una de les armes intervingudes durant els registres. Foto: Mossos

A la segona fase de la investigació es va constituir un equip conjunt entre Mossos d’Esquadra i diferents unitats del Cos Nacional de Policia, ja que els sospitosos havien començat també a operar a la Comunidad de Madrid. En aquest cas la investigació es va iniciar al juny i van concloure el 23 de gener amb la realització de set entrades i perquisicions a diferents domicilis de Catalunya i amb nou detinguts. Se’ls atribueixen delictes de robatori amb força a domicilis i també a caixers, novament amb ús d’explosius.

Respecte als robatoris amb força, en aquesta ocasió se’ls ha pogut relacionar amb quinze robatoris. La majoria van ser comesos en diversos municipis de la Selva Interior, la Selva Litoral, el Gironès, el Maresme i el Vallès Oriental. L’objectiu principal era sostreure diners en efectiu, joies i objectes electrònics.

Els investigadors també els han pogut atribuir l’autoria de dos nous robatoris a caixers automàtics fent servir explosius, un dels quals comès a finals de de juny a Riudellots de la Selva d’on es van emportar un 7.300 euros i un altre en grau de temptativa a Badalona. En aquest segon cas els lladres van llençar a les vies d’accés unes 500 punxes metàl·liques per dificultar la resposta policial i assegurar-se la fugida. A més, diversos vehicles particulars van patir punxades de rodes i fins i tot una persona es va ferir trepitjant un d’aquests claus.

En el cas dels tres casos de robatoris amb força a caixers també se’ls considera autors dels delictes de tinença d’aparells explosius i de danys agreujats pels desperfectes provocats en les explosions provocades, a més dels robatoris dels vehicles que van utilitzar per dur a terme els robatoris.

La investigació també ha permès identificar persones de l’entorn delinqüencial dels detinguts, totes de fora de l’Estat espanyol, que col·laboraven amb l’organització criminal falsificant la documentació i gestionant la compravenda dels objectes sostrets en els robatoris a domicilis. Igualment se’ls ha pogut imputar a alguns dels detinguts un delicte contra la salut pública, i se’ls han intervingut aproximadament quatre quilograms de marihuana.

Durant la investigació s’ha constatat també l’alta mobilitat dels investigats, alguns dels quals acumulen antecedents en diferents països de la Unió Europea, en algun cas fins i tot en quatre països diferents. Policialment es té constància de la seva actuació en països com França, Alemanya, Bèlgica, Holanda, Suècia, Itàlia i Regne Unit.

Els detinguts de la segona fase van passar a disposició judicial el 25 de gener. En aquest cas el Jutjat d’Instrucció número 1 de Santa Coloma de Farners va decretar l’ingrés a presó de tres dels integrants del grup.

La investigació continua oberta per determinar si han participat en més robatoris i per localitzar la resta de membres de l’organització que han estat identificats i pels quals s’han emès ordres judicials de crida i cerca.

Les joies recuperades en el decurs dels escorcolls als domicilis dels detinguts s’han penjat a la pàgina web d’objectes recuperats dels Mossos d’Esquadra per possibilitar que siguin reconegudes pels seus legítims propietaris.

L’Ajuntament de Riudecanyes aprova un pressupost d’1,2 MEUR

 

L’alcalde va presentar als vilatans el pressupsot de 2017

L’Ajuntament de Riudecanyes disposa d’un pressupost d’1,179.589,89€ per aquest any 2017 tal i com ha donat a conèixer als veïns l’alcalde del municipi, Josep Maria Tost, fa molts pocs dies. Ha estat en un acte públic on Tost, acompanyat de la resta de l’equip de govern municipal, ha presentat també el balanç de l’acció de govern del 2016 i els projectes previstos pel període 2017/18.

Pel que fa al pressupost per aquest any, la principal partida de despeses és la destinada a actuacions corrents i serveis, amb un import superior als 636.000€. Aquesta apartat inclou 85.000€ de manteniments d’instal·lacions municipals i vehicles, els 64.000€ de consum elèctric, 85.000€ de gestió de residus o 65.000€ de festes, entre altres. En el capítol d’inversions, que suma 42.240€,  cal destacar la instal·lació de noves canonades d’impulsió d’aigua potable per valor de 30.000€.  El capítol de personal té un import de 424.967 euros incloent les retribucions de tot el personal municipal, 19 treballadors entre fixes i temporals.

Pel que fa a l’apartat d’ingressos, el consistori de Riudecanyes té previst recaptar 508.350€ per via dels impostos directes, les taxes i els preus públics. En aquest apartat hi ha els 52.000€ d’ingressos del menjador escolar o els 85.000€ de la taxa de recollida de residus. De l’Estat arribaran 190.000€. Els Fons de Cooperació Local de Catalunya o la Diputació de Tarragona a través del Pla Únic d’Obres i Serveis o del Pla d’Acció Municipal també faran les seves aportacions importants en el capítol d’ingressos.

Per a Josep Maria Tost, Alcalde de Riudecanyes, aquest “és un pressupost ajustat a la realitat del nostre municipi que té com a objectiu atendre totes les demandes i donar resposta a les necessitats de les persones en primer lloc”. Des de l’equip de govern s’ha volgut destacar que gran part dels diners seran destinats a actuacions de microgestió que són aquelles que fan possible tenir els serveis bàsics en bones condicions i garanteixen una plena normalitat.

Cal destacar el baix endeutament del municipi, poc més de 269.000€, amb un rati del 20,13% sobre els ingressos corrents. El pressupost del 2017 s’ha aprovat amb el vot a favor dels 5 regidors de CiU i els vots en contra dels 3 representants d’ERC.

Comença la campanya de “caçations” a la Baronia d’Escornalbou

caga

Amb l’arribada de les festes nadalenques s’enceta de nou la campanya dels Caçations, iniciativa que impulsen conjuntament els municipis de Riudecanyes, Duesaigües i l’Argentera a través de la xarxa Solc i que pretén apropar la màgia del Nadal als més petits a través d’una figura tant tradicional com el tió.

Des d’aquest proper dissabte 26 de novembre ja serà possible anar amb els més menuts de la casa a trobar el tió de Nadal al bosc, una activitat que temps enrere era tradicional per preparar el Nadal i que s’havia perdut amb el pas dels anys. Per segon any, es podran anar a buscar als boscos de la Baronia d’Escornalbou i de pas, perquè aquest és un altres objectiu important d’aquesta iniciativa, les famílies que vinguin coneixen més la zona i els municipis que en formen part.

Els tions del Caçations són caganers de debò, estan fets a mà, són de llenya i cadascun és diferent de la resta. A més, arriben amb un missatge personalitzat per tal de fer l’experiència més especial. La màgia comença des del principi: es compra el tió per internet (www.caçations.cat) però enlloc de rebre’l a casa, les famílies reben per correu electrònic un pergamí amb un mapa i les coordenades GPS perquè, tota la família junta, gaudeixi de la recerca. El tió està sempre amagat enmig del bosc i trobar-lo és tota una experiència.

L’activitat té un preu de 34 euros per tió i s’ofereix la possibilitat de reservar el dinar a establiments de la zona, amb menús especials per a adults i nens, potenciant, així, l’economia local.

L’ACA comença els treballs de millora d’un barranc afluent de la riera de Riudecanyes

Imatge dels treballs de millora a la riera de Riudecanyes. Foto: Cedida

Imatge dels treballs de millora a la riera de Riudecanyes. Foto: Cedida

L’Agència Catalana de l’Aigua ha començat aquesta setmana els treballs per adequar un tram de prop d’un quilòmetre de la llera del barranc de la Font (afluent de la riera de Riudecanyes), al seu pas pel terme municipal de Vilanova d’Escornalbou, al Baix Camp.

L’actuació, pressupostada en prop de 3.900 euros i que s’està duent a terme fora de zona urbana, té un doble objectiu: per una banda, retirar els arbres de la llera morts, caiguts o caducs perquè no obstaculitzin el pas de l’aigua en avinguda, i per l’altra, eliminar la vegetació al·lòctona invasora (principalment canya americana) que està present en aquest tram del barranc.

Un cop l’actuació, que s’està duent a terme de manera selectiva, respectant la secció original de la llera i preservant les espècies vegetals de la zona, s’hagi finalitzat, s’aplicarà un tractament químic de manera curosa i que no perjudiqui el medi per evitar el rebrot de les espècies invasores retirades.

700 persones en risc d’exclusió social han obtingut feina en 11 anys de conveni entre la Diputació i ‘la Caixa’

La Diputació de Tarragona i l’Obra Social “la Caixa” han fet avui balanç d’un programa que en 11 anys ja ha donat feina a 696 persones en risc d’exclusió (la majoria amb discapacitats físiques o mentals) arranjant entorns naturals de les comarques tarragonines. Sumant-hi els 450.000 euros d’enguany, l’Obra Social “la Caixa” ja ha invertit 8.850.000 euros per finançar 128 actuacions coordinades per la Diputació i monitoritzades per entitats que, entre altres coses, treballen per la inserció laboral de persones amb discapacitats, aturats de llarga durada, expresos, exdrogoaddictes i joves tutelats.

Enguany, l’acord preveu actuacions en 17 espais naturals del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, i que donaran feina a 58 persones. Al Tarragonès, la Fundació Onada ha supervisat els treballs per arranjar el tram del riu Gaià comprès entre El Catllar i la Riera de Gaià, de manera que ara s’ha reduit el risc d’inundacions i s’han creat les condicions per poder passejar-hi a peu o amb bicicleta sense riscos.

Al Baix Camp s’hi han fet quatre actuacions: l’associació Aurora ha fet tasques de desbrossament a l’Albareda de la Resclosa fins el Pantanet de la Selva del Camp, a Riudoms el Taller Baix Camp ha arranjat el tram de la riera de Maspujols que passa pel municipi, a Mont-roig del camp la Fundació Formació i Treball ha obert un nou sender i una pista per a bicis a l’entorn de l’Ermita Mara de Déu de la Roca i a Riudecanyes la mateixa fundació ha recuperat les pedreres entre els camins dels Gorgs i els Molins perquè puguin ser visitades. Al Priorat, la cooperativa Entra! ha adequat l’entornn del riuet d’Scala Dei a la Morera de Montsant.

Després de signar el conveni d’enguany el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, ha reconegut que “aquest és un d’aquells actes que ve de gust venir a fer, per la importància i la repercussió social del programa”, alhora que ha agraït la tasca de la Diputació i de les entitats per fer-lo possible. Per la seva banda el president de la Diputació, Josep Poblet, ha incidit en què, més enllà de les xifres, “el que fa gratificant el projecte, i és més difícil d’explicar, és la reacció dels treballadors (i de les seves famílies) quan se senten realitzats per la feina que han fet”.

 

 

Riudecanyes segueix el pla de remodelació del nucli urbà amb la reforma del carrer Dilluns

Operaris, fent les tasques de millora al carrer Dilluns

Operaris, fent les tasques de millora al carrer Dilluns

Fa pocs dies s’han iniciat les obres d’arranjament del carrer Dilluns, una de les principals inversions previstes per enguany al municipi de Riudecanyes.

S’hi destinaran més de 250.000 € en la renovació dels serveis i el paviment d’aquest vial que és tot just a l’entrada del nucli del municipi. La Diputació de Tarragona aporta 189.497 euros del pressupost total, els veïns se’n fan càrrec de 30.000 euros i l’ajuntament als altres 30.000.

El carrer Dilluns, vial principal on es concentra part del comerç local, serà remodelat a fons dotant-lo d’una millor xarxa de subministrament d’aigua, un nou sistema de clavegueram, ampliant algun ramal de les canonades del gas i creant un millor sistema de recollida d’aigües pluvials. Igual que als altres carrers, en aquest també se soterraran alguns trams, els dels creuaments de carrers, de la xarxa elèctrica i telefònica.

El carrer tindrà els acabats fets amb pedra natural, simbolitzant els carrers antics del municipi. Les obres es fan amb la màxima cura i celeritat per no entorpir la vida quotidiana dels veïns que hi habiten i els comerços existents de manera que s’ha esperat a finalitzar la temporada d’estiu per iniciar-les.

L’actuació forma part del pla de remodelació del nucli històric iniciat l’any 2010 amb l’objectiu de refer tots els carrers que en formen part, fent-lo més atractiu a nivell turístic i renovant els serveis. Els darrers anys s’han instal·lat diferents allotjaments al municipi i a més, molts particulars han fet obres de millora de les façanes de casa seva.

El Pla de remodelació era necessari perquè cal tenir en compte que les xarxes d’aigua i de clavegueram es van posar entre els anys 1962 i 1963 de manera que tocava fer els canvis per la seva modernització. A més, s’havia de dur a terme una millora estètica a alguns carrers molt afectats per diverses actuacions, com la instal·lació del gas l’any 2003, i deteriorats fruit del pas del temps.

Inicialment, dins del pla de remodelació, ja es van invertir 1.185.965 € amb el finançament dels fons europeus FEDER a través del programa Viure al Poble, l’ajut de la Generalitat de Catalunya i les aportacions dels propis veïns. Aquesta primera fase ha permès fer una adequació integral de la Plaça de l’Església i reformar els carrers Divendres, Dimarts, Dissabte i Dimecres sanejant la xarxa del clavegueram que de pas s’ha modernitzat, i revisant tot el cablejat que passava per les façanes de les vivendes de manera que s’han tret les palometes i s’han eliminat les cruïlles aèries soterrant els cables en aquests trams.

Riudecanyes celebra aquest cap de setmana la festa major de Sant Mateu

Encesa de la tronada en una edició anterior

Encesa de la tronada en una edició anterior

S’acaba l’estiu però es manté l’activitat al municipi de Riudecanyes que aquest cap de setmana celebra la seva festa major en honor a Sant Mateu. Dues activitats infantils, la bicicletada i la tarda de bàsquet, són el tret de sortida d’un reguitzell d’activitats que es prolongaran fins el dilluns i que s’adrecen a tots els públics.

L’acte tradicional d’inauguració serà, com marca la tradició, l’encesa de la Tronada que es farà a la Plaça de la Vila on també hi actuaran, uns minuts abans, els grallers i timbalers de Riudecanyes. La nit del divendres es completa amb el bingo que organitza l’AMPA i la Festa Jove que va a càrrec del Centre Cultural de Joves de Riudecanyes.

Dissabte al migdia hi haurà futbol amb el CF Baronia d’Escornalbou i la festa Holi Session. Tot seguit s’iniciarà la guerra de l’aigua i a les 17 hores a la Societat Recreativa arribarà un altre moment important amb la projecció i xerrada que farà l’arqueòloga Paula Santamaría sobre el Paratge del Collet Rodó que, com s’ha descobert recentment, seria un indret on l’arquitecte Antoni Gaudí s’hauria inspirat per a fer algunes de les seves obres.

Acabada la xerrada, els més petits tindran una tarda única amb els autos de xoc ecològics a la pista de l’Eura i els contes de Lablau al parc de les Glaneres. Una ballada de sardanes i el Sopar-Ball per a tots els públics i amb música inclosa, tancarà el dissabte.

El diumenge, es farà la Missa de Festa Major, un concert vermut, la cercavila pels carrers del poble i la representació teatral amb playback que enguany protagonitzaran els contes de Disney. El dilluns da 19, el cinema infantil i la projecció de la pel·lícula “Brooklyn” posaran el punt i final a la festa major de Riudecanyes.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies