FiraReus acull l’Assemblea General de l’AEQT

Foto de família dels participants a l’assemblea i de les autoritats

Els representants de la Indústria Química del Camp de Tarragona han acudit aquesta tarda a la seva cita semestral amb l’Assemblea General de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), que és l’òrgan que reuneix els directius de les 28 empreses associades.

En aquesta ocasió la reunió s’ha celebrat al Centre de Fires i Convencions FiraReus, en la línia d’organitzar aquestes assemblees en espais emblemàtics dels diferents pobles i ciutats que acullen la Indústria Química i Petroquímica del Camp de Tarragona.

En absència del President Josep Francesc Font, que ha excusat la seva assistència per motius professionals, ha estat la Vicepresidenta Anne Berg qui ha donat el tret de sortida a la reunió. Berg ha donat la paraula a l’Alcalde de Reus, Carles Pellicer, qui ha volgut acompanyar els representants de la Indústria Química en la seva visita a FiraReus. Com a amfitrió, l’Alcalde de la capital del Baix Camp ha mostrat la seva satisfacció per acollir aquesta trobada, i ha reiterat la importància d’un sector com el químic, que aporta progrés i valor afegit, ha dit Pellicer, al conjunt del Territori. L’Alcalde ha estat acompanyat pel Regidor de Promoció Econòmica, Marc Arza.

Acabades les salutacions, els representants polítics han deixat als membres de l’Assemblea de l’AEQT procedir amb la seva reunió. La primera en realitzar el seu informe ha estat la Directora General, Teresa Pallarès, que ha afrontat els temes principals de gestió de l’Associació, incloent també l’informe de Corporate Compliance, que ha estat dut a terme pel Compliance Officer i Secretari General, Fernando Huidobro. A aquest primer informe l’han seguit els realitzats pels presidents de les vuit comissions que disposa l’AEQT: Activitats Portuàries i Logístiques (Eduardo Sañudo), Comunicació (Marc Fargas), Empreses de Serveis (Miguel Muñoz), Energia (Ruben Folgado), Medi Ambient (Anne Berg), Seguretat (Jaume Sariol), Sociolaboral (Antonia López) i Territori (José Luis Jiménez Lasheras).

Després del repàs a l’activitat de les comissions ha arribat el torn de la presentació de la memòria econòmica i el resultats de l’exercici 2016, que han estat aprovats per l’Assemblea. El darrer punt de l’ordre establert abans de precs i preguntes ha fet referència a la renovació de vocalies a la Junta Directiva.

El periodista Albert Sunyol recull en un llibre els últims 95 anys d’història de la ràdio a Reus

Albert Sunyol. Foto: Isabel Martínez / Reusdigital

Després de cinc anys de feina intensa, el periodista Albert Sunyol Ocón ha enllestit el primer llibre que recull la història de la ràdio a la ciutat de Reus a través dels últims 95 anys.

Sota el títol “La meva, la nostra ràdio. Les ones de Reus (1922-2017)”, aquesta completa obra fa un repàs al naixement i evolució de les diferents emissores que han nascut a la capital del Baix Camp i dels professionals que hi ha treballat.

Més d’una seixantena de locutors, oients i investigadors participen en aquest llibre, editat per La Banya Edicions, que es presentarà aquest proper dimecres 19 d’abril, a les 20.30 hores, al Centre de Lectura. A l’acte hi intervindran el president d’aquesta entitat, Xavier Filella; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, l’autor del llibre, Albert Sunyol; i l’editor de l’obra, Òscar Ramírez.

“La meva, la nostra ràdio. Les ones de Reus (1922-2017)” compta amb l’esponsorització de Vermuts Miró, Tomàs Barberà i l’Ajuntament de Reus. El llibre neix després de cinc anys intensos de feina durant els quals, Albert Sunyol ha recollit tota la informació possible i s’ha entrevistat amb desenes de persones que han treballat i treballen a les emissores de Reus.

Seguiu l’entrevista amb l’autor que publica Reusdigital en aquest enllaç.

A presó un ‘robapisos’ de Reus que ja havia comès sis robatoris silenciosos en habitatges

Un agent dels Mossos d’Esquadra analitzant part del robat. Foto: Mossos d’Esquadra

Agents dels Mossos de Reus van detenir el dia 10 d’abril un home de 46 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Reus, com a presumpte autor de dos delictes de robatori a interior de domicili, un d’ells en grau de temptativa.

El primer dels robatoris va ser comés la nit del passat 7 de desembre en un domicili del carrer Camí de Tarragona de Reus. Segons la denúncia, un lladre va forçar el pany de la porta i va sostreure diverses joies valorades en més de 1.000 euros.

El segon dels robatoris va ser perpetrat la nit del 4 de març. En aquesta ocasió, un lladre va accedir a través d’una finestra a l’interior d’un domicili del carrer València. El soroll va despertar la víctima, que va sorprendre el lladre i el va foragitar.

Arran d’aquests robatoris, els mossos van obrir una investigació per identificar qui era el lladre. Després de diverses indagacions, els mossos van trobar indicis que apuntaven a un home que van detenir el 14 de febrer, per sis robatoris silenciosos en habitatges del Barri Fortuny de Reus.

En aquests sis fets delictius, el lladre va utilitzar un modus operandi molt similar a la temptativa de robatori silenciós del carrer València. La forma d’actuar consistia en accedir a través de les finestres en domicilis ubicats en plantes baixes mitjançant escalament. L’objectiu dels robatoris era sostreure diners, joies, llibretes bancàries i targetes de crèdit per fer reintegraments en caixers automàtics.

Després de diverses comprovacions en botigues de compravenda d’or de Reus, els mossos van constatar que el sospitós havia venut les joies sostretes el 7 de desembre. Seguidament van emetre una ordre policial que va permetre detenir-lo el 10 d’abril a Reus.

El detingut, amb nombrosos antecedents per delictes contra el patrimoni, va passar l’endemà a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus. El jutge va decretar el seu ingrés a presó.

Mor Joan Josep Sardà, secretari de la Cambra de Comerç de Reus

Sardà, a l’esquerra, amb el president de la Cambra, Isaac Sanromà. Foto: Reusdigital

L’advocat i secretari de la Cambra de Comerç de Reus, Joan Josep Sardà Arasa, ha mort, aquesta matinada, a l’edat de 60 anys, a causa d’un atac de cor. La cerimònia de comiat serà, aquest dijous, 13 d’abril, a les 4 de la tarda, a la Parròquia de Crist Rei.

Nascut a Reus el 1957, llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, Joan Josep Sardà va incorporar-se a la Cambra el febrer de 1982 com a Secretari en funcions i, tres anys després, el 2 de setembre de 1985, fou designat oficialment Secretari General de la corporació, càrrec que ha desenvolupat fins al dia d’avui. De fet la seva dilatada trajectòria el va convertir, l’any passat, en el Secretari General del Consell de Cambres Catalanes, la institució que aplega a totes les Cambres del país.

Durant aquests 35 anys de dedicació a la Cambra, Sardà ha jugat un paper determinant en nombroses iniciatives vinculades a la Cambra, a la ciutat de Reus i al territori corporatiu que representa, sent una figura de referència atenent el seu bagatge tècnic en l’àmbit que li era propi.

Fruit de la seva vinculació amb la Cambra, Sardà també era actualment el Secretari del Patronat de la Llotja de Reus. Precisament, de la seva relació amb les Llotges, cal destacar el paper determinant que va jugar en l’agrupació de les Llotges Catalanes i de les Lonjas Españolas.

Des de la Cambra de Reus el defineixen com “un professional impecable que ha dedicat la seva vida a la nostra corporació, amb enorme rigor i eficàcia, i amb profunda estimació a la realitat d’una Cambra que sentia com a pròpia”.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya

L’alcalde de Reus convoca una qüestió de confiança per aprovar els pressupostos del 2017

El govern municipal ha comparegut en bloc. Foto: Reusdigital

El sorprenent full de ruta del govern municipal de Reus passa ara per convocar una moció de confiança vinculada als pressupostos, en un ple extraordinari, el pròxim dimecres, i forçar així a l’oposició a trobar una majoria alternativa.

Si aquesta no arriba en el termini de 30 dies, els comptes d’enguany quedaran aprovats de forma automàtica el 12 de maig, en una operació de Pellicer a l’estil de la que va fer l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La llei orgànica de règim electoral, a l’article 197, permet aquesta poc coneguda via legal per aprovar uns pressupostos que Pellicer considera essencials per a la ciutat. La CUP ja ha anunciat la seva intenció de trobar suports per presentar una moció de censura, mentre que ERC i Ara Reus es mantenen al costat de Pellicer. Per tant, sembla difícil que hi pugui haver una majoria alternativa.

“Se’m fa molt difícil governar en una situació com aquesta, amb un bloqueig de l’oposició”, ha assegurat l’alcalde, qui creu que la ciutat no es pot permetre prorrogar els comptes perquè seria molt difícil aprovar-los l’any que ve i perquè hi hauria molts projectes “importants” que quedarien al calaix, com els de les entitats per la Capital de la Cultura Catalana. “La política és risc i la ciutat es mereix que tirem endavant”, ha continuat Pellicer, qui ha dit tenir pensada aquesta estratègia des de fa temps, en consens amb ERC i Ara Reus, socis de govern.

“Tinc plena confiança amb els meus socis i sempre he dit que tindríem pressupostos. He esgotat fins a l’últim moment les possibilitats d’arribar a acords amb l’oposició i els motius donats per no donar suport són partidistes, tacticistes i ideològics”, ha assegurat l’alcalde, qui creu que amb aquesta decisió, la de convocar la moció de confiança, “el govern fa una passa endavant”. El dimecres, a les 10 del matí, es tornarà a debatre l’expedient de pressupostos i si no hi ha una majoria simple que els aprovi, el temps començarà a córrer a favor del govern.

L’alcalde ha subratllat que aquesta és una decisió meditada i pensada i ha explicat que la qüestió de confiança es pot convocar fins a dues vegades en un mateix mandat. “No ho fem per nosaltres, sinó per la ciutat, que necessita uns pressupostos i un pla d’inversions. A més, també tenim vinculat el tema de l’Hospital de Sant Joan”, ha justificat. “És una mesura atrevida, però la ciutat ha d’avançar. Amb uns pressupostos prorrogats, seria molt difícil poder aprovar uns de nous l’any que ve”, ha conclòs.

La Diputació mostra a la Fira Camins d’FP els cicles de grau superior de les seves Escoles d’Art i Disseny

Estand de la Diputció fet pels propis alumnes

La Fira Camins d’FP aplega els dies 5 i 6 d’abril l’oferta de formació professionalitzadora del Camp de Tarragona a la Fira de Reus.

La Diputació hi és present a través d’un estand de les Escoles d’Art i Disseny que gestiona a Tarragona i Reus, que serveix per explicar de primera mà al públic els 10 cicles formatius de grau superior en Arts Plàstiques i Disseny que ofereixen.

A més, els Serveis d’Emprenedoria i Ocupació de la Diputació també compten amb un estand propi, a través del qual impulsen col·laboracions amb els centres formatius amb l’objectiu d’oferir sessions informatives sobre emprenedoria o de promoure projectes de formació dual.

A més, la Diputació participarà a la fira en diverses sessions tècniques i taules rodones, com per exemple les relacionades amb reptes de l’FP i la seva inserció laboral, i les vinculades a l’emprenedoria social.

La Diputació és part activa de l’organització de la tercera edició d’aquest certamen, donat que la fira Camins d’FP s’ha obert enguany a tot el Camp de Tarragona.

D’aquesta manera, en aquesta tercera edició el certamen ha deixat de tenir caràcter local i s’obre al territori quadriplicant els centres participants, amb l’objectiu de donar a conèixer a futurs estudiants i empreses les famílies professionals, especialitats i centres que la imparteixen al territori.

L’Ajuntament de Reus organitza la fira, en col·laboració amb la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, la Cambra de Comerç de Reus i els ajuntaments de Tarragona, Valls, El Vendrell i Montblanc.

L’endocrinòleg reusenc Ramon Gomis, nou doctor honoris causa de la URV

Gomis, rebent el birret que l’acredita com a doctor honoris causa

La Universitat Rovira i Virgili ha investit el metge endocrinòleg Ramon Gomis de Barbarà com a doctor honoris causa per la seva contribució al món de la investigació biomèdica en relació amb la malaltia diabètica, l’obesitat i la nutrició.

El professor Ramon Maria Miralles, director del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV, ha estat el padrí del doctorand en l’acte d’investidura que s’ha dut a terme el divendres 31 de març. La proposta d’investir-lo com a doctor honoris causa, però, la va fer l’investigador Joan Vendrell.

Ramon Gomis, que va néixer i passar la seva infància i joventut a Reus, ha reconegut que aquest reconeixement és “molt especial” per la seva vinculació amb els professors de la Universitat i per la seva relació amb el territori. De fet, ha col·laborat amb la Universitat Rovira i Virgili com a científic i com a gestor de la ciència biomèdica.

Actualment, Gomis de Barbarà és catedràtic de medicina a la Universitat de Barcelona, director de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) des del 2004 i consultor sènior en Endocrinologia a l’Hospital Clínic de Barcelona, on ha exercit de metge endocrinòleg des del 1974 i de cap de la Secció de diabetis i del Servei d’Endocrinologia.

En el seu discurs, Gomis ha assegurat que va decidir especialitzar-se en el camp de l’endocrinologia perquè “la recerca científica biomèdica era, i és, l’única eina possible per donar-nos aquesta resposta que ens permeti avançar en la prevenció i la curació de les malalties”.

Ara bé, reconeix que “hi ha qui pot pensar que la recerca biomèdica no és per als metges” i proclama que “no es pot progressar en la medicina sense una recerca mèdica amb metges”, encara que això “exigeix canvis”.

Gomis aposta per la recerca traslacional, que es tractaria “d’estimular als metges per tal que assoleixin els coneixement fonamentals en ciències bàsiques, des de les matemàtiques o la física a la bioquímica o la biologia cel·lular, i aplegar sota uns programes comuns, metges clínics amb aquesta formació i bàsics amb l’objectiu de respondre plegats les preguntes que sorgeixen en la activitat clínica.”

L’Aeroport de Reus inaugura la temporada d’estiu amb vols a Birmingham i East Midlands

Tradicional arc d’aigua de benvinguda als nous vols

L’Aeroport de Reus ha donat la benvinguda amb el tradicional arc d’aigua a les noves rutes amb Birmingham i East Midlands, a Regne Unit, que operarà la companyia Ryanair amb dues freqüències setmanals.

Amb la primera destinació la connexió serà tots els dimecres i diumenges, mentre que amb la segona serà dilluns i divendres.

Del 26 de març al 28 d’octubre, les companyies que operen a l’Aeroport de Reus posaran a la disposició dels usuaris més d’un milió de seients i oferiran més de 5.500 vols, entre sortides i d’arribades.

Pel que fa a les rutes amb Birmingham i East Midlands, els seients programats per a aquesta temporada estival augmenten un 223,4% i un 138,2% respectivament, respecte el mateix període de l’any passat.

Amb aquestes dues rutes, l’aerolínia anglesa recupera dues connexions que van operar altres companyies aèria en l’Aeroport fins a l’estiu de 2014.

La investigació de la trama de corrupció d’Innova, ‘paralitzada’ perquè el jutge està ‘inundat’ de feina

El mediàtic jutge del cas Innova, Diego Álvarez de Juan. Foto: Reusdigital

“Des del passat 1 de març de 2017, el Jutjat ja no compta amb el jutge de reforç que tenia. Aquesta situació comporta una paralització efectiva de la macro causa coneguda com el ‘Cas Innova’, ja que qui subscriu aquesta resolució s’ha d’ocupar del 100% del treball que inunda el Jutjat d’Instrucció Número 3 de Reus”.

Són paraules del titular d’aquest jutjat, Diego Álvarez de Juan, en la interlocutòria en què, davant aquesta situació, resol aixecar el secret de sumari de la peça número 1 del cas. Aquesta peça té a veure amb els indicis delictius que rodegen la constitució, el desenvolupament i la liquidació de l’empresa Shirota Funcional Foods. L’empresa és una societat d’investigació nutricional fundada el 2007 amb capital públic i privat.

Ahir mateix el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, va afirmar que aquesta situació és “temporal” i que demanaran tornar cobrir la plaça del jutge de reforç que permetia Álvarez de Juan centrar-se gairebé en exclusiva en la macrocausa del cas Innova.

Sota aquesta peça s’imputa sis delictes (entre els que hi ha el de blanqueig de diners) l’exrector de la URV, Lluís Arola; el fundador de l’empresa La Morella Nuts, Joaquim Maria Barriach; i l’exgerent del parc tecnològic de Reus Tecnoparc, Xavier Gómez. En general, les investigacions per la pressumpta trama de corrupció del cas Innova (un conglomerat d’empreses municipals de Reus) tenen imputats l’exdirector del CatSalut, Carles Manté; l’exdirector d’Innova i expresident de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prats; i la majoria de regidors de l’anterior govern municipal reusenc, entre ells l’exalcalde, el socialista Lluís Miquel Pérez.

La falta de recursos alenteix la investigació del cas Innova i pot afectar la del cas Torredembarra

El president de l’Audiència de Tarragona, Javier Hernández, i el del Tribunal Superior de Justícia, Jesús Maria Barrientos. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El president de l’Audiència de Tarragona, Javier Hernández, i el del Tribunal Superior de Justícia, Jesús Maria Barrientos. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus ha perdut el jutge que tenia de reforç, i que permetia que el titular del jutjat, Diego Álvarez de Juan, pogués dedicar-se gairebé en exclusiva a la investigació del conjunt de causes conegudes com el cas Innova. El mateix podria passar amb el Jutjat de Primera Instància i Instrucció 1 del Vendrell, ja que està previst que marxi la jutge de reforç que es dedica als casos civils, i que permet que el titular Josep Bosch només assumeixi els penals, entre ells el de la presumpta trama de corrupció coneguda com a cas Torredembarra.

La Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha demanat al Consell General del Poder Judicial que es faci marxa enrere en la prevista marxa de la jutgessa de reforç del jutjat del Vendrell. Pel que fa al de Reus el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, ha assegurat que la situació és “temporal”, i que “de seguida que disposem dels recursos suficients, tornarem a reforçar-lo”. “Poc més podem fer que intentar prestar aquest auxili de reforç per permetre als jutges que puguin dedicar més hores a aquestes causes que són molt complexes i difícils d’abordar: gestionar la quantitat ingent d’informació que es recopila en aquests casos absorbeix els jutges”, ha afegit.

Preveuen obrir enguany un Jutjat de Família i Discapacitats a Reus

“A Reus tenim un problema quantitatiu, però també qualitatiu. Tenim una infradotació d’òrgans judicials, però també per la proximitat dels centres Pere Mata i Torreblanca hi ha una càrrega de processos d’internament psiquiàtric que en els darrers anys s’han fet molt més complexos”, explica el president de l’Audiència de Tarragona, Javier Hernández. Una de les mesures que ajudarà a paliar la situació serà la prevista obertura del Jutjat 7 de Reus, especialitzat en assumptes de família i discapacitats. L’obertura, ja prevista pel 2015, està pendent de la firma d’un Reial Decret que es va retardar perquè el govern estava en funcions.

Hernández: “Estem millor que l’any passat, però lluny dels nivells òptims”

Hernández també ha fet un balanç general positiu de la situació judicial a la demarcació de Tarragona, comparada amb la de l’any passat. “Ja no hi ha la pujada generalitzada de causes judicials que portàvem arrossegant des del 2010. Hem tingut una baixada de causes judicials, però encara estem lluny dels nivells òptims que teníem abans del 2009. Les baules febles per la sobrecàrrega de causes són els jutjats relacionats amb el cas Innova (sobretot) i el del Vendrell.

Barrientos: “Difícilment sobreviuríem a una judicialització dels casos sobre les clàusules sòl”

Un dels punts de preocupació de Barrientos és la possible judicialització dels casos relacionats amb la reclamació de les clàusules sòl. Per això, ha demanat a les entitats bancàries que s’avinguin a negociar i pactar solucions amb els seus clients. “Si no ho fan, a partir del gener els jutjats entraríem en una situació desconeguda. Ens entrarien al voltant d’un milió i mig de casos, i el sistema judicial tindria problemes per sobreviure”, ha advertit.

Detingut un jove per circular per Reus quadruplicant la taxa d’alcoholèmia permesa

La detenció es va produir a la riera Aragó. Foto: Google Maps

La detenció es va produir a la riera Aragó. Foto: Google Maps

La Guàrdia Urbana ha instruït aquest diumenge 19 de març diligències judicials contra un conductor per conduir amb una taxa d’alcoholèmia quatre vegades superior a la permesa. A les 3:20h, una patrulla policial va aturar a la riera d’Aragó el conductor d’un turisme Mercedes CLK 240 que circulava de manera anòmala. Els agents van instruir diligències judicials contra el conductor per un presumpte delicte contra la seguretat del trànsit per conduir sota els efectes de begudes alcohòliques. L’home, un veí de Reus de 34 anys, va donar un resultat positiu de 1,01 mg/l d’alcohol en aire espirat a la prova d’alcoholèmia que se li va practicar.

És un delicte contra la seguretat viària conduir sota l’efecte de l’alcohol quan se superi els 0,60 mil·ligrams per litre d’aire expirat, 0,40 en cas d’accident. pot comportar penes de presó d’entre tres i sis mesos i la retirada del carnet de conduir d’entre un i quatre anys. Els conductors no poden circular amb una taxa d’alcohol superior a 0,25 mil·ligrams per litre d’aire expirat. Superar aquest índex fins al 0,60 és constitutiu d’una falta administrativa.

Un empleat de la Volvo de Reus ingressa al Joan XXIII en estat greu després d’un accident laboral

Entrada de la Volvo de Reus. Foto: Google Maps

Entrada de la Volvo de Reus. Foto: Google Maps

Un operari del taller del concessionari Volvo de Reus, al carrer Nicaragua, ha estat ingressat a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona en estat greu després de patir un accident laboral. Entre les conseqüències de la ferida hi ha una fractura de tíbia i peroné. Segons sembla, els pantalons de l’home de 55 anys i posteriorment la seva cama han quedat enganxats al cilindre de la màquina que calibra la frenada mentre es trobava sota del camió que estava inspeccionant.

L’incident ha tingut lloc poc abans de les 11 del matí, i de resultes de la ferida l’home ha hagut de ser traslladat en estat greu a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona per una ambulància del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).

Tot Pàdel i Pàdel Reus organitzen el I Open +40

Cartell anunciador del torneig de veterans

Els clubs de pàdel indoor Tot Pàdel i Pàdel Reus acolliran el darrer cap de setmana de març el I Open de Pàdel +40, una nova i original iniciativa.

La competició, que se celebrarà els dies 24, 25 i 26 de març, s’organitzarà en grups d’edat a partir dels 40 anys, en categories masculina i femenina. També hi haurà un quadre de consolació per aquells eliminats en primera ronda.

Els organitzadors compten amb la col·laboració de les empreses Retaurant Vermuts Rofes, Hermanos Guasch SA, Sanitas i Maxilart, que oferiran diversos premis i obsequis entre els participants i guanyadors.

Per la seva part, l’organitzación té previst el lliurament de trofeus als guanyadors i finalistes de cada categoria. Les inscripcions poden fer-se directament als clubs o a través del correu pistas@tiendatotpadel.com i al telèfon 977 310398.

Un vol setmanal connectarà l’aeroport de Reus i la ciutat polonesa de Katowice aquest estiu

Interior de l’Aeroport de Reus. Foto: Aena

L’operador turístic Rainbow Tours oferirà la propera temporada d’estiu una nova connexió setmanal entre l’aeroport de Reus i la ciutat polonesa de Katowice. Així, entre el 6 de juny i el 26 de setembre enllaçarà les dues ciutats amb un vol xàrter.

Serà amb un avió Boeing 737-800 de la companyia Enter Air, amb capacitat de 189 places. Per tant, el turoperador oferirà en total 6.426 places que posarà a disposició dels usuaris mitjançant el seu web i canals de venda. El vol s’operarà els dimarts amb arribada a les 14:50 h a l’aeroport de Reus i sortida cap a Katowice a les 16.00 h.

Es tracta de la primera ruta entre l’aeroport de Reus i aquesta ciutat polonesa, i ha estat possible gràcies als treballs que s’han dut a terme en el marc de la Taula Estratègica de l’aeroport de Reus, integrada per la Generalitat de Catalunya; la Diputació de Tarragona; l’Ajuntament de Reus; l’Ajuntament de Tarragona; l’Ajuntament de Salou; l’Ajuntament de Cambrils; l’Ajuntament de Vila-seca; la Cambra de Comerç de Reus; la Cambra de Comerç de Tarragona, i la Cambra de Comerç de Valls. També hi participen AENA (Reus) i la Federació Empresarial d’Hosteleria i Turisme de Tarragona. Fins al 2011, Reus mantenia connexions aèries amb altres ciutats d’aquest país com ara Cracòvia.

Detenen dos homes per haver robat cinc cases i un cotxe al barri Fortuny de Reus, on vivien

Un dels carrers on van robar els detinguts, al barri Fortuny de Reus. Foto: Google Maps

Un dels carrers on van robar els detinguts, al barri Fortuny de Reus. Foto: Google Maps

Agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Reus van detenir el passat dimarts, 14 de febrer, dos homes, de 45 i 50 anys, tots dos veïns de Reus, com a presumptes autors de cinc robatoris amb força a interior de domicili, un robatori i furt d’ús de vehicle i un delicte d’estafa bancària. Els homes van ser detinguts a casa seva, al barri on havien comès els furts.

Les detencions són resultat d’una investigació iniciada a finals de desembre després de produir-se una sèrie de robatoris amb força en domicilis del barri Fortuny de Reus. Aquest robatoris tenien en comú que es produïen sempre en horari nocturn, en plantes baixes o de fàcil accés per finestres. Un cop a l’interior, els lladres s’emportaven aparells electrònics, diners, joies, targetes bancàries i documents.

D’un dels domicilis, situat al carrer Navarra, els lladres es van emportar, entre altres objectes, les claus d’un vehicle. Posteriorment, es van adonar que estava estacionat davant mateix del domicili i van aprofitar per sostreure’l. Els investigadors també van constatar que havien utilitzat les targetes bancàries sostretes en un dels robatoris per retirar diners en caixers automàtics.

Donat que els robatoris es produïen en una zona molt delimitada els mossos van iniciar un dispositiu de recerca i prevenció, atès que tot apuntava que els autors viurien per la zona. A principis de febrer, els agents van aturar un vehicle sospitós, ocupat per dues persones, al mateix carrer Navarra. Els agents els van identificar i van comprovar que duien joies i altres objectes de dubtosa procedència.

Posteriorment i gràcies a les gestions practicades pels investigadors, es va determinar que els objectes intervinguts constaven com a sostrets. A més, també van esbrinar que els autors dels robatoris serien un dels identificats en el vehicle i el seu company de pis.

El passat dimarts va concloure la investigació amb la localització i detenció dels dos lladres a l’interior del seu domicili del carrer Navarra. Un dels detinguts va quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar a comissaria i l’altre va passar ahir davant del Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia de Reus i va quedar també en llibertat amb càrrecs.

Reus recorrerà la sentència que anul·la la seva entrada a l’Associació de Municipis per la Independència

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, acompanyat de membres de l'equip de govern. Foto: Cedida

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, acompanyat de membres de l’equip de govern. Foto: Cedida

“La posició de l’Ajuntament és clara: Reus continua adherit a l’Associació Catalana de Municipis per la Independència, respectant la voluntat dels 17 regidors que van votar-hi a favor el 13 de juliol de 2015”, ha manifestat l’alcalde reusenc, Carles Pellicer, en referència a la sentència d’un jutge que anul·la la seva entrada a l’AMI.

“Tot i conèixer la sentència del jutjat, mentre no existeixi una sentència ferma sobre la qüestió plantejada, aquest serà el posicionament de la Corporació, i per això presentarem un recurs d’apel·lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya”, ha afegit Pellicer.

“Així mateix,vull posar de manifest que així com el jutge Guillermo Peral Fontova ha emès aquesta Sentència estimant la voluntat dels quatre regidors de Ciutadans de restar sobirania al plenari municipal, també és cert que 13 jutges d’altres Contenciosos Administratius del país han desestimat la voluntat de desautoritzar i deslegitimar la voluntat majoritària dels representants electes municipals”, ha recordat Pellicer.

Pellicer ha comparegut per comunicar el seu posicionament acompanyat pels portaveus dels grups municipals que integren el Govern Montserrat Vilella (Grup municipal del Partit Demòcrata PdeCAT-CIU), Noemí Llauradó (Grup municipal ERC-MES-MDC-AVANCEM-AM) i Jordi Cervera (Grup municipal d’Ara Reus).

El jutge anul·la l’adhesió de l’Ajuntament de Reus a l’Associació de Municipis per la Independència

Recreació virtual dels rètols que l’Ajuntament de Reus volia instal·lar a les entrades de la ciutat

El magistrat del jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona ha estimat el recurs que van presentar els quatre regidors de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Reus i Societat Civil Catalana (SCC) el setembre de 2015 en relació a l’adhesió a l’Associació de Municipis per a la Independència (AMI).

El jutge considera que l’Ajuntament va actuar de manera “partidista” i que “es va instrumentalitzar” la institució. Afirma que “no és possibe” que un Ajuntament, “com a tal i amb plena vulneració de la Constitució” participi de la finalitat de l’AMI. El fallo incideix en la vulneració de la Constitució que suposa l’acte municipal.

El jutge afirma també que no és d’interès comú que l’Ajuntament decideixi donar suport al moviment independentista, que titlla de tema “notòriament polèmic” i sobre el que no hi ha consens.

El portaveu municipal de la formació taronja, Juan Carlos Sánchez, ha explicat que “els regidors de Cs es van personar a títol personal i en nom propi contra l’acord aprovat pel Ple del Consistori el 13 de juliol del 2015”.

En la sentència, el jutge anul·la i declara no conforme a dret tant aquest acord del Ple com el Decret d’Alcaldia que aprovaven l’adhesió de Reus a l’AMI i el pagament de la quota a aquesta entitat. El portaveu del Grup Municipal de Ciutadans, Juan Carlos Sánchez, ha expressat la seva “satisfacció” per la sentència, que reconeix que amb l’adhesió a una associació que defensa la independència de Catalunya, l’Ajuntament està “incomplint la Constitució sota el pretext d’una suposada voluntat popular”.

A més, la sentència condemna l’Ajuntament de Reus a assumir les costes judicials, que són de 300 euros, uns diners que per a Sánchez “haurien de ser assumits pels regidors que van votar a favor de l’adhesió a l’AMI, i no anar a càrrec de tots els ciutadans de Reus”.

El portaveu de la formació taronja també ha destacat que la sentència diu que “considerar la independència de Catalunya com una finalitat d’interès comú suposa ignorar que es tracta d’un tema notòriament polèmic i sobre el què no existeix, en absolut, un consens. Es tractaria, en tot cas, d’una finalitat d’interès comú dels representants polítics que decideixen l’adhesió a l’Associació, però en cap cas és una finalitat d’interès comú dels veïns de Reus, en prendre clarament partit per una opció política en detriment de l’altra, sobre una matèria que no pertany a l’àmbit de la competència local”.

Inventari de la ventada: 63 actuacions de la Guàrdia Urbana a Reus

Un arbre caigut a Reus, ciutat també castigada pel vent

La Guàrdia Urbana de Reus ha realitzat un total de 63 actuacions entre el matí del diumenge 5 de febrer i la matinada del dilluns 6 de febrer, a causa del fort vent que hi ha hagut a la ciutat en les darreres hores. Les incidències, de diversa consideració, han causat danys materials, però en cap cas han causat danys a les persones.

Les principals sortides de la Guàrdia Urbana han estat motivades per la caiguda de diversos arbres i branques a la via pública. Alguns casos són al carrer del Dr Fleming, a la carretera d’Alcolea, a la plaça de la Pastoreta, al raval de Sol i Vista, al carrer de Fuster Valldeperes, a la plaça de la Sagrada Família i al carrer Flix, entre altres. En alguns casos els arbres caiguts han causat danys en vehicles estacionats al carrer.

Les intervencions dels agents de la policia municipal també s’han centrat en assegurar punts de la ciutat on la força del vent ha causat incidents que podien comportar algun risc per a les persones com desprendiments de d’elements dels edificis com fragments de façanes, rètols o xemeneies. El fort vent també ha fet volar material de construcció divers, com tanques, planxes d’alumini o lones de bastides, entre altres. En tots els casos, la Guàrdia Urbana ha senyalitzats els punts de risc per minimitzar-ne el perill.

La tasca de la Guàrdia Urbana també s’ha destacat per mantenir la normalitat en la mobilitat de vehicles. S’han retirat i assegurat contenidors desplaçats al mig de la calçada i s’ha regulat el trànsit en cruïlles on s’ha detectat els grups semafòrics no funcionaven.

Un País en Comú inicia el seu camí territorial a Reus

La creació del nou subjecte polític català, que va realitzar el seu primer acte el passat diumenge a Barcelona, amb la presència d’entre molts altres actors de l’esquerra Catalana, de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, comença la seva gira territorial per la ciutat de Reus, on es durà a terme el primer dels debats territorials programats per fer en tot el territori català i que duraran cinc setmanes.

L’acte té previst realitzar-se aquest dissabte dia 4 al Centre de Lectura de la capital del Baix Camp, a les 10h, ubicat al Carrer Major, 15, on s’iniciarà amb la presentació de les ponències zero, documents de debat on pretén transformar les estructures econòmiques, polítiques i socials de l’actual sistema neoliberal, realitzades per les aportacions de centenars de persones, i la creació posterior de grups de treball sobre els diferents eixos que el nou espai polític vol debatre, amb la finalitat de modificar-los i nutrir-los des de la ciutadania.

Entre els ponents que hi participaran, es comptarà amb la presència de l’única resident de Reus del grup promotor, Pilar Flamenco (Podem Reus), també amb Elisabeth Sánchez (Vila-seca en Comú), referent a la província del municipalisme del canvi, i de Hakima Abdoun, gran activista territorial en favor dels drets humans.

Des de Podem Reus, formació que participarà en aquests debats, han realitzat una crida a la participació activa de tots els seus inscrits al municipi, i a tota la ciutadania del territori, i esperen que aquest espai acabi essent un entorn en comú, on siguin identificades totes les sensibilitats polítiques i socials sense que cap d’elles sobresurti sobre les altres.

Modernitat i tradició cultural donen la benvinguda a la Capitalitat Cultural de Reus

Un moment de l’espectacle inaugural viscut al Mercadal de Reus. Foto: Reusdigital

Aprofitant els valors segurs de la tradició cultural reusenca-un, el teatre Fortuny de passat decimonònic i, l’altre, el festival Trapezi amb tan sols dues dècades d’èxit- Reus va iniciar ahir a la tarda el recorregut de la capitalitat de la cultura catalana que exercirà al llarg del 2017. Un testimoni en què la capital del Baix Camp relleva a la ciutat de Vic i que la converteix en la catorzena ciutat catalana en desenvolupar aquest títol des que Banyoles inaugurés el grup l’any 2004.

Una suma entre tradició i modernitat que bona part de les autoritats van subratllar en el transcurs dels seus parlaments a l’acte del teatre Fortuny que donava el tret de sortida protocol·lari a la capitalitat. D’aquesta forma, el conseller de Cultura, Santi Vila, va reafirmar “el compromís amb l’herència, la tradició i el patrimoni per posar-les al servei del present i el futur” de la societat. Una aposta per la creativitat que va resumir demanant “nous Gaudís i nous Òscars” en referència a la recent nominació als premis de Hollywood d’un curtmetratge coproduït per l’Escola de Cinema de Reus (ECIR).

“La cultura es veu i es viu a la ciutat” va afirmar l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, qui va enumerar no tan sols els grans assoliments d’aquest àmbit de la història recent com els Premis Nacionals de Cultura pel Centre de Lectura i Carrutxa, el Trapezi i el Memorimage sinó que també va reivindicar l’aportació a “la cultura universal” de diferents fills il·lustres de la ciutat.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va posar l’accent en la cohesió social que també s’exerceix a través de la cultura. “La cultura sense idees és la mort” va assegurar Poblet qui va prendre el compromís que la Diputació mobilitzarà totes les eines culturals que té a la ciutat perquè la capitalitat de Reus “estimuli també el territori”

La força de la paraula

Dirigit pel dramaturg Francesc Cerro-Ferran, l’acte del teatre Fortuny es va caracteritzar per la seva sobrietat. Amb l’únic suport de canvis de llums, una gran senyera acompanyada d’una bandera de Reus, un faristol i la projecció d’alguns videos, l’acte va girar a l’entorn de la força de la paraula. Amb contínues referències literàries a Salvador Espriu, Gabriel Ferrater, Joan Vinyoli, entre d’altres autors, la presentadora va anar teixint de poesia els intervals entre els parlaments més institucionals i les imatges de les cares conegudes que donaven suport a l’esdeveniment.

Un acte protocol·lari al qual, posteriorment, es va sumar una actuació destinada a la ciutadana a la plaça del Mercadal en la qual la companyia Cíclicus va combinar acrobàcia, música i la participació d’alguns elements festius de la ciutat.Precisament, va ser la intervenció d’aquests elements la que va fer esclatar en aplaudiments als assistents en diferents ocasions de l’acte.

Cal recordar que, segons l’avançament fet fa uns dies, el 2017 es programaran més de 200 actes on la literatura, la música o la innovació, entre d’altres, tindran un paper important. Tot plegat, amb l’objectiu de posicionar la cultura catalana i també projectar Reus al país.

Protagonisme de les entitats i els elements festius

Amb gairebé vint minuts de retard respecte l’horari anunciat, una expectant plaça del Mercadal vivia l’acte que certificava popularment la ciutat de Reus com a capital cultural catalana durant el 2017. Fent ús d’un globus que sortia del terrat de l’ajuntament fins al mig de la plaça i que evocava els que en temps immemorials els nens enlairaven per festa major, un personatge híbrid vestit amb diferents atributs dels elements festius locals va conduir l’acte. Música de gralla i de timbals però també d’una heterogènia banda asseguda en una tartana donaven peu als espectaculars números d’acrobacia que fornien l’espectacle.

Una actuació en què fins a 10 elements festius i entitats (el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Diables, la Coral de l’Orfeó Reusenc, l’Aula de Sons, els Nanos, els Xiquets de Reus, el Basilisc, el Lleó i l’Àliga) de la ciutat van prendre part també. Així mateix, els Gegants van participar en una comitiva que va unir les dues places, la de Prim en la qual es va celebrar la gala protocol·lària i la del Mercadal on es va realitzar l’acte amb més accent popular.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya