TOTS 21

El castellvellenc Marc Figuerola guanya el Concurs de Narrativa Lliure El Portal

Un moment de l’anunci virtual dels guanyadors.

Castellvell del Camp ha fet públic el dia de sant Vicenç -com toca- el nom dels guanyadors del Concurs de Narrativa Lliure en català el Portal. El jurat ha fet la seva valoració a partir de la lectura de tots els treballs i ha emès el següent veredicte:

El primer premi, dotat amb 400 euros, ha estat per a la narració titulada “Kadykchan, la cara oculta d’una ciutat”, de l’autor amb pseudònim “Mr. Kaplan”, que correspon al castellvellenc Marc Figuerola. Es destaca la seva originalitat i les dosis d’intriga. L’autor, al seu torn, ha intervingut en l’acte subratllant que l’obra ha estat ambientada a Rússia, seguint pistes agafades de sèries de televisió, però amb una trama original.

Accèssit dotat amb 200 euros a la narració titulada “Anàlisi final”, de l’autor amb pseudònim “Carles Domènech”, que correspon a Albert Garcia, de Barcelona. El jurat ha destacat el seu humor negre, el fet de qüestionar-se les situacions que es plantegen i estar redactat amb diàlegs trepidants.

El jurat ha estat format per Daniel Llevat, Ester Garcia i Maria Dolors Garcia. Ha destacat en l’acta la ‘molt bona qualitat dels treballs premiats’ i ha encoratjat els participants a perseverar en el camp literari. Donada la situació de pandèmia, es comunicarà la forma de fer efectiu el lliurament.

Es tracta de la setena edició del Concurs de Narrativa Lliure. L’alcalde, Josep Manel Sabaté, ha subratllat que el lliurament s’ha hagut de fer telemàticament. L’acte se solia celebrar a Cal Barantxó. Cada cop, la participació és més nodrida, i 15 han estat les obres presentades enguay. El regidor de Cultura, Jordi Jové, destacava que un 25% dels participants ‘han estat d’autors joves de Castellvell. Veiem que hi ha una generació nova que s’estima la literatura, futurs membres del Club del Lector’.

Redacció

 

Mor l’empresari Andreu Rodríguez Figuerola que va internacionalitzar Virginias

L’empresari Andreu Rodríguez Figuerola s’ha mort aquest divendres a la tarda, als 97 anys. Nascut a Badalona (Barcelonès), l’any 1923, va estudiar peritatge industrial químic a l’Escola Industrial de Barcelona. Amb els seus germans, va engrandir el negoci iniciat als anys trenta pel pare, dedicat als dolços, la confiteria i els torrons. Va ser cofundador d’Indústries Rodríguez, empresa que va presidir durant anys i amb la qual va internacionalitzar la marca ‘Virginias’. També va estar associat a altres empreses com Big Drum Ibèrica, Coaliment Reus i DIRSA.

Andreu Rodríguez Figuerola va impulsar la Mútua Reddis i va destacar també per la seva implicació en el teixit associatiu de la nostra ciutat. Va ser president fundador de la Fundació Privada Reddis, vicepresident del Centre de Lectura i membre de la Comissió de Garanties d’aquesta entitat. A més, va estar vinculat al Consell Social de la URV, la Fundació Teatre Fortuny i la Cambra de Comerç de Reus.

El finat va ser reconegut per la Generalitat, l’any 2011, amb la Medalla Francesc Macià en reconeixement al seu mèrit en el treball.

Reusdigital.cat

 

Sal i Pebre: Vermuts Miró obté el Premi Internacional al Sabor Superior

El guardó i el Reserva de Miró

Vermuts Miró suma un altre gran reconeixement per l’alta qualitat dels seus productes. El vermut reusenc ha estat guardonat amb el prestigiós segell de qualitat International Taste & Quality Institut, més conegut com a iTQi, de Brussel.les.

Aquesta institució ha atorgat al Vermut Miró Reserva el “Premi Internacional al Sabor Superior 2021” (Superior Taste Award 2021), un reconeixement mundial avalat per l’organització líder dedicada a promoure i reconèixer productes de sabor superior.

El Superior Taste Award (Premi al Sabor Superior) és un premi atorgat anualment per l’International Taste & Quality Institute (iTQi), ubicat a Brussel·les, Bèlgica, el qual reconeix aliments i begudes d’excel·lent gust i qualitat. El premi és utilitzat com punt de referència pels directors de qualitat de les empreses, i com unamagnífica eina per als departaments de vendes, comunicació i màrqueting. A més, entre el sector és considerat com la “Guia Michelin” dels productes alimentaris.

Vermuts Miró revalida el premi obtingut a edicions anteriors, amb dues estrelles d’or, equivalent a un producte amb un gust excel·lent, validades per un jurat format per líders d’opinió, xefs i sommeliers de diferents restaurants amb estrelles Michelin. Una nodrida representació d’experts entesos en la matèria i amb un paladar professional.

El procés de selecció, consisteix en una anàlisi sensorial a cegues amb productes procedents de més de 120 països de tot el món, on són avaluats per la seva qualitat organolèptica, seguint un rigorós enfoc sistemàtic basat en els criteris d’anàlisi, on els criteris d’olfacte, aparença, gust, textura i sensació final són rigorosament valorats i puntuats segons l’esperat d’un producte de consum de la seva categoria existint una estrica avaluació per reflectir la qualitat hedònica general.

Vermuts Miró  ha assegurat que ‘és un orgull’ que un jurat tan exigent hagi descrit com a excel·lent el Vermut Miró Reserva, elaborat artesanalment, segons fórmula tradicional de l’autèntic vermut de Reus. Una formula transmesa de generació en generació, combinant l’efecte en el temps de maduració del vermut en fusta i la qualitat dels botànics que s’utilitzen, amb una recepta única amb gran varietat d’herbes aromàtiques i plantes alpines i mediterrànies.

Helder Moya

 

L’Ajuntament de Reus retira la pancarta amb el lema ‘Llibertat presos polítics’

L’Ajuntament de Reus ha retirat la pancarta amb el lema ‘Llibertat presos polítics’ que hi havia penjada a la façana de l’edifici consistorial. Fonts municipals han apuntat a l’ACN que la tela s’ha despenjat després d’haver rebut, aquest divendres al migdia, un requeriment de la Junta Electoral de Zona amb motiu del 14-F.

 

La Guàrdia Urbana de Reus finalitza el procés de selecció de 8 nous agents i n’incorpora 3 de manera immediata

Imatge del procés de selecció de nous agents de la Guàrdia Urbana. Foto: Ajuntament

La Guàrdia Urbana de Reus incorporarà de manera immediata 3 nous agents a la plantilla del cos de seguretat. Són 3 dels 8 agents que han superat el procés selectiu de l’oferta pública d’ocupació oberta per l’Ajuntament, i que ja disposen de la preceptiu curs de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Els altres 5 aspirants millor puntuats en el procés selectiu hauran de realitzar i superar el curs abans de poder-se incorporar al cos municipal de seguretat.

De les vuit places que es van convocar, dues són noves de l’oferta pública d’ocupació de 2020; mentre que 4 són places que van quedar vacants de l’oferta pública de 2018 i 2 de la de 2019.

Amb la incorpopració dels tres nous agents, la plantilla de la Guàrdia Urbana comptarà amb 150 efectius. La darreres incorporacions que s’han realitzat són 7 agents entre 2018 i 2019, i 18 nous agents entre 2019 i 2020.

Redacció

 

La Fundació Gresol i El Círcol de Reus s’uneixen per l’estrena exclusiva de la pel·lícula-documental ‘Fortuny, la mort del pintor’

Tant la Fundació Gresol com el Círcol són institucions que s’esforcen per ressaltar i promoure la cultura al territori català i quina millor manera de fer-ho que projectant en exclusiva aquesta pel·lícula documental que narra la vida del pintor reusenc, la seva trajectòria artística i la seva sobtada mort.

El director madrileny, Emiliano Cano Díaz, és tenor de música antiga i membre de l’Orquestra i Cor Nacionals d’Espanya, director de documentals sobre art i investigador a mots.tv. El director ha manifestat la seva satisfacció per estrenar la seva obra a la ciutat natal del protagonista.

Una altra coincidència curiosa de l’estrena d’aquesta pel·lícula-documental, és que es realitzarà en el teatre que porta el mateix nom de l’artista: El teatre Fortuny de Reus, la qual cosa fa encara més especial aquest homenatge cultural.

És important ressaltar que aquest esdeveniment complirà les estrictes mesures de seguretat exigides per la contingència Covid i es reduirà l’aforament del teatre en un 50% respecte la seva capacitat.

L’estrena del dia 26 és exclusiu i reservat per als membres de la Fundació Gresol, els d’El Círcol i els col·laboradors de l’esdeveniment. No obstant, el dia 27 es projectarà de nou i, en aquest cas, serà un acte obert a la resta de la ciutadania.

Redacció

 

Les Biblioteques de Reus promouen el programa Altaveu com a continuïtat a la Biblioteca sobre rodes

Les Biblioteques Municipals duen a terme el programa Altaveu, un projecte d’extensió bibliotecària per donar veu a la lectura i el fet literari en general i amplificar així les seves funcions fora dels espais propis dels equipaments bibliotecaris, i que representa una continuïtat a la Biblioteca sobre rodes.

Les accions del programa es fan a les escoles, les coordina i dinamitza Còdol Educació, i inclouen sessions de dinamització lectora relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ONU) en les mateixes escoles i la mobilització de lots de llibres que se cediran a les escoles per un període de temps acordat i que l’escola dinamitzarà d’acord amb el seu projecte de lectura.

Aquest dijous dia 21 de gener es farà l’activitat «Binta i la gran idea» a l’Escola Prat de la Riba, una activitat que permetrà també amb dos dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: educació de qualitat i igualtat de gènere. El programa passarà per l’Escola Marià Fortuny el dia 28 de gener, per l’Escola General Prim el dia 18 de febrer i, finalment, per l’Escola Sant Bernat Calbó el dia 25 de febrer.

La situació actual de pandèmia ha portat a les Biblioteques Municipals a pensar una transformació profunda de la proposta de promoure l’extensió bibliotecària per fomentar l’hàbit de la lectura fora dels equipaments habituals de la Biblioteca Xavier Amorós o la Biblioteca Pere Anguera, ja que emergeix la necessitat d’apropar la lectura als sectors de població més perjudicats en els períodes de confinament i distanciament social, com són els infants i la gent gran.

Les Biblioteques Municipals de Reus van adquirir el compromís de ser el màxim sostenibles a partir del programa «Fem consciència» engegat el gener de 2020 i que pretenia fer difusió de l’Agenda 2030 de la ONU amb el suport de la literatura i les arts en general per a la seva capacitat de transformació a partir d’un programa específic d’activitats i també adaptant els cicles anuals a una major sostenibilitat.

A més, tenint en compte que la pandèmia ha reduït dràsticament la presència dels infants a les biblioteques i amb l’objectiu de minimitzar les conseqüències d’aquesta mesura, s’ha creat el programa Altaveu. D’aquesta manera, des de la regidoria de Cultura i a través de les Biblioteques Municipals es dona continuïtat al projecte Biblioteca sobre rodes, inclòs també al PAM, en el context del foment de l’ís de les biblioteques i apropar-les a la ciutadania.

Redacció

 

La Cambra de Reus reclama iniciativa territorial davant uns PGE que no inclouen les inversions esperades

El president de la Cambra, Jordi Just. Foto: CanalReusTV

La Cambra de Reus ha reclamat aquest dilluns «iniciativa» territorial davant la constatació que els PGE de 2021 no inclouran inversions llargament reivindicades com l’estació intermodal al sud de l’aeroport de Reus, millores a les línies fèrries R15 i R14 i el desdoblament de la carretera N-420. En una compareixença de premsa telemàtica, el president de l’ens, Jordi Just, ha lamentat aquest fet i ha afegit que el temporal Filomena ha posat al descobert que «el nostre territori continua sent la ventafocs del país». Per això, ha exigit que la demarcació rebi els fons europeus per a la recuperació de la covid-19 que li corresponen per dimensió econòmica i geogràfica. Un import que, segons la Cambra de Reus, hauria de ser almenys de 3.300 MEUR.

Jordi Just ha lamentat els talls de llum durant la nevada malgrat la gran implantació de centrals de producció elèctrica al territori, així com el «drama» de la connexió telefònica. El president de la Cambra de Reus també ha afirmat que si l’R15 va deixar de prestar servei de passatgers és perquè «ningú no es va cuidar de netejar les andanes i de garantir que es pogués accedir a les estacions». Per contra, ha dit, els trens de mercaderies sí que van continuar circulant.

La institució ha reivindicat que les infraestructures són clau per garantir un bon nivell de competitivitat i la capacitat d’atraure inversions, i que contribueixen a frenar el despoblament. «Ens podem trobar davant una Catalunya deliberadament buidada per la inacció d’una classe política que sovint viu d’esquenes a la demarcació», ha advertit.

Davant d’aquesta situació, Just ha exigit de forma unitària un «sentiment de territori» que aglutini les reivindicacions. «Ha arribat l’hora de prendre la iniciativa més que mai», ha demanat, alhora que ha precisat que la Cambra «per responsabilitat» seguirà treballant i insistirà perquè es prioritzin les inversions i el manteniment de les infraestructures.

Greuges econòmics

D’altra banda, la Cambra de Reus veuria com un «greuge» que la demarcació de Tarragona no rebés un import dels fons europeus de recuperació de la covid-19 proporcional al seu pes econòmic i geogràfic. «No callarem si anem per sota dels 3.300 MEUR», ha advertit el president de la institució empresarial.

Just també ha criticat que l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) del Camp de Tarragona té un pressupost inferior als 20 MEUR i, per contra, el consorci de Barcelona té «un pressupost ordinari de 1.350 MEUR». «La proporció ens portaria a uns 160 MEUR, el greuge és evident», ha criticat Just, el qual també ha lamentat que l’ATM de Terres de l’Ebre «ni tan sols s’ha constituït».

ACN

 

Quatre detinguts per increpar i agredir agents dels Mossos en una intervenció en un pis de Reus

Imatge d’un vehicles dels Mossos d’Esquadra. Foto: ACN

Els Mossos d’Esquadra van detenir dilluns un adult i tres menors d’edat per atemptat a agents de l’autoritat per haver increpat i agredit diversos agents durant una intervenció policial en un pis de Reus. Cap a les onze de la nit els Mossos van acudir a un immoble del carrer Antoni de Bofarull alertats d’una suposada baralla familiar. Segons fonts policials, quan van arribar al domicili un dels inquilins va increpar els policies i va clavar una empenta a un d’ells.

Quan els Mossos intentaven detenir aquest individu, tres menors es van abraonar sobre els agents i els van donar empentes i cops de puny. Fins i tot, un va rebre una mossegada al braç. Tres efectius policials van resultar ferits lleus durant l’actuació.

ACN

 

La Unió de Botiguers de Reus reclama l’obertura de tot el comerç els caps de setmana

Dos compradors amb bosses de comprar mirant un aparador d’una botiga del centre de Reus, en el primer cap de setmana de la campanya de Nadal. Foto: ACN

La Unió de Botiguers de Reus reclama que es permeti l’obertura de tot el comerç, independentment del sector que sigui i les seves dimensions, també durant el cap de setmana i aplicant les mesures de restricció d’aforament necessàries. Des de la UBR denuncien que mentre a una part del comerç se’l considera no essencial i se’l fa tancar per reduir la mobilitat i els contactes, en aquells punts comercials o de serveis que resten oberts es produeixen aglomeracions puntuals. En aquest sentit, l’obertura del tot el comerç complint les mesures necessàries, permetria esponjar el moviment de gent i evitaria la concentració de públic en punts i moments concrets.

Com a representant de l’entitat, la presidenta de la UBR, Meritxell Barberà, remarca que “caldria revisar aquesta mesura que afecta directament al petit comerç”. Barberà destaca també que una restricció d’aquest tipus té encara menys sentit donat el confinament municipal en vigor i reclama que deixin treballar com fins ara al sector comercial, complint totes les mesures d’higiene y aforament. Amb aquesta petició, l’entitat busca que tot el sector de comerç i serveis pugui continuar treballant i evitar la pèrdua de llocs de treball i d’empreses. Per això, sol·liciten que hi hagi més consens entre l’administració i el sector a l’hora de decidir sobre les restriccions que afecten directament aquestes activitats.

La Unió de Botiguers de Reus defensa que el comerç de proximitat és segur i fa mesos que s’esforça aplicant amb rigor les mesures de seguretat necessàries. Per aquest motiu, demana a la Generalitat que revisi aquesta norma que afecta negativament al comerç i que permeti a tot el sector seguir treballant el cap de setmana, de la mateixa manera que ho fa de dilluns a divendres.

Redacció

 

L’Arxiu Municipal organitza una xerrada sobre els deportats reusencs als camps nazis

El proper dimecres dia 27 de gener a les 18.00 h, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust, tindrà lloc, la conferència de Joan Navais «Els deportats reusencs als camps nazis». La conferència, que no serà presencial, està organitzada per l’Arxiu Municipal de Reus i es podrà seguir en directe a través de www.reus.cat/en directe.

L’acte s’emmarca dins del projecte de recuperació de la memòria històrica iniciat amb la voluntat de conèixer, més enllà dels noms i cognoms i del número de pres, quines van ser les vides d’aquestes persones que van patir l’exili, la repressió, i el terror dels camps d’extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial. Moltes d’elles hi van perdre la vida, i les que van ser alliberades han pogut donar testimoni dels fets viscuts.

L’Ajuntament de Reus, se suma d’aquesta manera – igual que ho han fet molts municipis catalans- a la iniciativa del projecte Stolpersteine – impulsada a casa nostra per Memorial Democràtic-. Els stolpersteine són llambordes quadrades on s’hi graven les dades de les persones empresonades i deportades. Se solen col·locar davant l´últim domicili conegut del deportat recordant que aquesta persona tenia un vincle amb la ciutat, amb el barri, amb els veïns…

La col·locació de les llambordes comporta, no obstant, una recerca prèvia per determinar quines van ser les persones de la ciutat de Reus deportades. Un treball d’investigació sobretot centrat en la consulta de la documentació existent tant als arxius de casa nostra com als francesos i alemanys. Cal destacar també la importància de les fonts orals (recollida de testimonis de familiars) i la consulta de bibliografia de referència així com articles especialitzats de recent aparició. Aquesta voluntat de conèixer – mitjançant un procès de recerca exhaustiu- i de recordar per no oblidar és compartida per l’Ajuntament i entitats de la nostra ciutat com és ara l’Associació Cultura i Solidaritat.

L’acte del dia 27 és el tret d’inici d’un projecte que vol posar en valor l’actuació d’aquelles persones que van lluitar per la llibertat i per la justícia, un projecte, en definitiva de reparació, de justícia social i de no oblit.

Redacció

 

Sis dels set mossens residents a l’Abadia de Reus, positiu de covid-19

Imatge exterior de l’Abadia de Reus.

Fins a sis mossens de l’Abadia de Reus han donat positiu per covid-19. Fonts de l’Arquebisbat de Tarragona ho han confirmat a Reusdigital.cat aquest matí de dilluns, tot indicant que el coronavirus «va entrar» a la residència de l’Abadia a través d’una persona externa.

Protocol activat

El mateix dia que va donar positiu, aquesta ho va comunicar als mossens que hi viuen i, sempre segons les fonts consultades, es va iniciar el protocol establert per les autoritats sanitàries. A l’espera de les pertinents proves PCR, els preveres van quedar confinats.

Un cop fetes, s’ha determinat que sis dels set mossens residents són positius (un, per tant, ha donat negatiu). De manera temporal, aquest últim no viu a l’Abadia. Fonts de l’Arquebisbat han exposat a aquest mitjà que els positius passaran una nova PCR en uns dies, i que aquest passat cap de setmana han vingut mossens d’altres indrets per poder cobrir les baixes i oficiar les misses que calia fer.

‘Reusdigital’ / GDDCT

 

El conductor del vehicle bolcat a l’avinguda de Salou de Reus dona positiu en alcoholèmia

Imatge del vehicle bolcat. Foto: Guàrdia Urbana

Diversos efectius de Bombers, SEM i Guàrdia Urbana de Reus han assistit aquesta tarda un accident de trànsit a l’avinguda de Salou, produit als voltants de les 16.30 hores i que ha acabat amb un vehicle bolcat. Segons ha informat la policia local pel seu compte de twitter, «el conductor ha resultat ferit lleu i ha donat un positiu a la prova d’alcoholèmia de 0,48mg/l».

Redacció

 

Dos positius a la plantilla del Reus Deportiu d’hoquei obliguen a ajornar els dos pròxims partits de l’Ok Liga

Dos positius de la covid-19 en membres de la plantilla del Reus Deportiu d’hoquei han obligat a suspendre el partit de l’OK Liga, previst per dimarts vinent, a la pista del CE Vendrell i el del pròxim diumenge a domicili contra el Noia Freixenet (darrer de la primera volta i primer de la segona, respectivament). Així ho ha fet públic en un comunicat el club roig-negre, precisant que les dues persones infectats «es troben bé». La decisió ha estat presa per la Federació Espanyola de Patinatge. «La plantilla retornarà a les pistes un cop s’hagin complert els dies de confinament indicats pels equips mèdics», conclou la nota.

Redacció

 

Mor l’exprior de la Prioral Sant Pere de Reus i arxiprest, Mn. Creu Saiz

La missa exequial de Mn. Mn. Creu Saiz se celebrarà aquest dissabte, dia 16, a les 10.30 h, a la Prioral de Sant Pere Apòstol de Reus. Foto: Arquebisbat

Mn. Creu Saiz ha mort aquest divendres dia 15 de gener a l’edat de 79 anys. Des de 2016 era rector de la parròquia de Sant Vicenç Màrtir de Castellvell del Camp i capellà del Santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus. Durant dues dècades, de 1996 a 2016, va ser el prior de l’església Prioral de Sant Pere Apòstol de Reus i l’arxiprest.

Segons s’informa des de l’Arquebisbat de Tarragona, la missa exequial se celebrarà aquest dissabte, dia 16, a les 10.30 h, a la Prioral de Sant Pere Apòstol de Reus. Caldrà, però, respectar l’aforament permès així com també les mesures establertes en aquests moments per les autoritats sanitàries.

Biografia

Nascut el dia 2 de maig de 1941 al municipi de Valdecolmenas, a Conca, va rebre l’orde del diaconat a la capella del Seminari Pontifici de Tarragona l’any 1964, el mateix any que va ser ordenat prevere a l’església parroquial de Sant Vicenç Màrtir de Castellvell del Camp.

Diplomat en Sagrada Escriptura i Filologia Catalana, i llicenciat en Pedagogia, va exercir els seus primers anys de ministeri com a vicari de les parròquies de Sant Salvador del Vendrell (1965-1966), de Sant Esteve de Vila-seca (1966-1970) i de Santa Maria de Cambrils (1970-1984). Seguidament, l’any 1984, Mn. Creu va ser nomenat rector de l’església parroquial de La Puríssima Sang de Reus. Va ser-ne el rector fins l’any 1996 i també anys més tard, del 2002 al 2016. A més, durant uns pocs mesos, va ser administrador de dues parròquies de la ciutat de Reus: de Sant Francesc d’Assís (2000) i de Sant Josep Obrer (2004).

Mn. Creu també va ser membre del Consell episcopal, entre els anys 1997 i 2005, com a vicari episcopal del Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i l’Urgell-Garrigues. Entre d’altres càrrecs pastorals va ser professor i capellà dels germans de La Salle de Cambrils; membre del Consell Presbiteral entre els anys 1981 i 1988, i també durant l’etapa de vicari episcopal, a raó del càrrec; membre del Col·legi de Consultors, de 1998 a 2008; prefecte de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus, de 2002 a 2016; i consiliari de l’Arxiconfraria de Nostra Senyora de Lourdes de Reus, de 2013 a 2016.

L’Ajuntament de Cambrils expressa el seu condol

L’Ajuntament de Cambrils ha expressat el seu «més sentit condol» per la mort del mossèn, «que va ser rector de la Parròquia de Santa Maria de Cambrils durant 14 anys (del 1970 fins el 1984) i va mantenir un ferm compromís amb el municipi durant tota la seva vida».

Redacció

 

Els Mossos detenen dos homes a Reus per robatori amb força

La pistola tenia bales però no estava muntada

Foto d’arxiu de dos mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Reus van detenir el passat dimecres dos homes, de 34 i 39 anys, ambdós de nacionalitat espanyola i sense domicili conegut, com a presumptes autors de dos robatoris amb força.

El primer dels fets es remunta a la matinada del 20 d’octubre de l’any passat en una fleca del carrer Vidal i Barraquer de Reus, i el segon en una fruiteria de l’avinguda Riudoms de la mateixa ciutat, el passat 12 de novembre.

Després de diverses gestions, els investigadors van determinar la identitat dels presumptes autors als quals no van poder localitzar fins aquest passat dimecres arran d’una identificació ordinària al carrer Pere Benavent de Reus.

Els detingut van passar ahir al migdia a disposició del jutjat en funcions de guàrdia de Reus i el jutge va decretar la llibertat amb càrrecs de tots dos.

Redacció

 

De sortir a ‘Joc de Cartes’ a haver de tancar les portes del restaurant per culpa de la Covid

Imatge de l’entrada al restaurant. Foto: Reusdigital

El restaurant reusenc Sora experience, situat al carrer de Vallroquetes, tanca. Ho ha anunciat la propietat de l’establiment, a través de la xarxa, tot argumentant la decisió davant el context generat per la covid-19, «la manca d’ajudes al sector i les limitacions imposades». Serà aquest proper diumenge, dia 17 de gener, quan el negoci s’acomiadi definitivament dels seus clients. «El restaurant tanca, però l’ànima no», rebla la publicació a Instagram del Sora.

Com a curiositat, cal recordar que el Sora experience va ser un dels restaurants de la ciutat (l’altre va ser la Casa Coder del Mercadal) que van prendre part al concurs ‘Joc de cartes’ de ‘TV3’, en un capítol en què el programa televisiu va confrontar les cuines de Reus i Tarragona.

Reusdigital / GDDCT

 

Denuncien manca d’ordinadors a la comissaria dels Mossos de Reus

Imatge d’arxiu de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Reus. Foto: ElPunt

El sindicat policial SAP-FEPOL ha denunciat que hi ha manca d’ordinadors a la comissaria dels Mossos de Reus. Segons el col·lectiu, una quarantena d’efectius han de compartir vuit ordinadors, fet que provoca que s’hagin de fer atestats i informes «en hores no programades». SAP-FEPOL ha denunciat la situació a la Subdirecció General de Recursos Humans a través d’un escrit on afirma que dels vuit ordinadors, dos es destinen de manera fixa a anàlisi de dades, dos a policia científica i un al cap de la unitat. Això deixa només tres màquines per a la resta d’efectius, lamenta el sindicat.

ACN

 

Un 75% de les empreses de Reus i comarca registren una caiguda de la facturació anual per la covid-19

Imatge de la roda de premsa telemàtica de presentació del darrer Radar Cambra del 2020. Foto: Cedida

Tres de cada quatre empreses de Reus i comarca han vist perjudicada la seva facturació anual per la covid-19. El 50% creu que la reducció se situarà entre el 10% i el 25% respecte el volum de facturació previst. Malgrat aquest escenari negatiu que recull el darrer Radar Cambra del 2020, presentat aquest dijous per la Cambra de Comerç de Reus i el Gabinet Ceres, la dada que més despunta és que augmenten les expectatives optimistes sobre la situació econòmica de la zona a un any vista i que la crisi acabarà en l’horitzó d’un any i mig. Els empresaris enquestats, més de 200 -si bé només han respost una trentena per la pandèmia-, també deixen constància de la dificultat d’accedir a programes i ajudes de l’administració pública a les empreses.

Un 78% de les empreses han buscat informació -front gairebé un 20% que no ho han fet- i la gran majoria coincideix en què es difícil o molt difícil accedir-hi. La 28a onada del Radar Cambra, corresponent al 4t trimestre del 2020, es veu eclipsat per la pandèmia, amb dades pessimistes. Així, un 44% dels empresaris enquestats afirmen estar molt pitjor que ara fa un any.

L’altra cara de la moneda, però, és que les seves expectatives futures ara són més bones. Més d’un 53% creuen que d’aquí a un any s’estarà millor i un 6%, molt millor. L’enquesta també desprèn més optimisme de l’empresariat sobre la fi de la crisi. La gran majoria ho situen entre els 6 mesos i els 24 mesos. Els que opinen fora d’aquest ventall, són percentatges residuals.

L’enquesta recull que la principal afectació de la pandèmia és la caiguda en vendes per a més de la meitat dels enquestats. Per altra banda, també destaca que un 31% ha impulsat la venda online i un 28% s’ha llançat en publicitat online. També val a dir que un 28% no ha pres cap mesura i un 6% creu que la covid-19 fins i tot tindrà un impacte positiu en la seva facturació.

Indicadors pessimistes i expectatives optimistes en la 28a onada del Radar Cambra, que s’ha presentat telemàticament a la Cambra de Comerç de Reus. El Radar Cambra és una enquesta de conjuntura i perspectives econòmiques a les empreses que des de 2013 impulsen la mateixa Cambra i l’Ajuntament de Reus, amb el desenvolupament tècnic del Gabinet Ceres.

Núria Torres

 

Carles Pellicer: ‘Hi haurà una nova edició dels bons pel comerç, però els recursos no són infinits’

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, durant la roda de premsa d’aquest matí.

Menú variat en la primera compareixença de l’any davant els mitjans de comunicació de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer. El batlle ha marcat un guio de futures accions per fer front a l’impacte econòmic i social de la Covid-19, resumit en un segon pla de xoc del qual ha concretat poc, s’ha introduit en el debat sobre el primer aniversari de l’explosió d’IQOXE i, en clau de política local, ha carregat contra el PSC per les seves crítiques sobre l’estat del Mas Tutusaus.

«Si l’any 2020 va ser complicat, aquest no ha començat de manera més plàcida ni menys complexe», ha assegurat Pellicer abans de mostrar el seu suport a ciutadania i empresaris davant el triple impacte (sanitari, econòmic i social) derivat de la incidència de la pandèmia. «No estem vivint uns moments fàcils, i al govern de la ciutat estem analitzant una millora de les mesures que han de permetre minimitzar els efectes». En aquest sentit ha anunciat l’elaboració «d’un segon pla de reactivació econòmica» elaborat en col·laboració amb la vicealcadia, les regidores econòmiques i la de serveis socials. «Les noves línies no diferiran de les primeres, si bé modularem els recursos per concentar-los on més falta facin».

De fet, la intervenció de Pellicer ha deixat clar que de cara a buscar sortides des de l’àmbit municipal «estem limitats per les competències que tenim i pels recursos. En tenim, però no són infinits», ha deixat caure de cara a justificar un dels titulars sorgits de l roda de premsa: «Hi haurà una nova edició dels Bons de Compra aviat. Ara bé, davant dels que diuen que haurien d’haver vingut per quedar-se he de dir que són mesures excepcioonals, i que així s’han entendre. Els recursos són els que són».

L’alcalde ha dibuixat el nou pla de reactivació parlant també de línies de subvencions a empreses i a famílies, mostrant empatia cap a les seves dificultats així com als alcaldes de les localitats veïnes més afectades pel temporal de neu. Pellicer ha assenyalat que s’havia posat en contacte amb ells «per posar-nos al servei de la comarca que ens envolta» i que des de Reus s’està diposat a ajudar a la reactivació de la fàbrica Fermator. La seva planta, ubicada a Falset, va patir l’esfondrament del sostre per culpa de l’acumulació de neu.

Pellicer també ha volgut dir la seva a 24 hores de commemorar el primer any de l’accident d’IQOXE. I ho ha fet fixant el posicionament de l’equip de govern reusenc davant la gestió de la seguretat en la indústria química. «Som dins de l’àrea d’influència de la indústria química i exigim el dret de sentir-nos i estar més segurs», ha etzibat abans de carregar contra l’executiu català en diversos fronts. El primer, reclamant la gestió íntegra del Plaseqta des de les oficines del 112 ubicada a Reus. O el que és el mateix, des del territori. «No volem arguments centralistes ni de costos», ha afegit.

El segon, mostrant la seva satisfacció pel fet que la zona sud de la ciutat hagi estat inclose com a zona «vulnerable» per la seva proximitat amb el polígon petroquímic sud de Tarragona. Ara bé, a partir d’aquí, Reus demana recursos i major concreció, sobretot en relació als avisos a la població («ni jo sabia què estava passant la tarda de l’explosió d’IQOXE») i la ubicació de noves sirenes. «No pot ser que a la memoria econòmica del nou pla -tal com va ser aprovat per la comissió plenària de Protecció Civil el passat desembre- parli només de posar sis nous sirenes arreu del territori i recol·locar-ne una a Reus en un termini de dos anys».

Finalment, i en clau ja més local, Pellicer ha criticat al portaveu socialista, Andreu Martín, per les seves denúncies sobre el mal estat del Mas Tutusaus. «Certament, necessita una rehabilitació. Però el moment per fer-ho és quans als anteriors governs socialistes van dur a terme el pla de rehabilitació urbana dels seus voltants i no van tocar el Mas. Sorprenentment van desaprofitar l’oportunitat de reclamar al constructor aquesta obra en clau de compensació pel pla parcial». El batlle també ha lamentat que Martín «no només no faci memòria sinó que tampoc s’hagi llegit el pla d’inversions per enguany, que ja preveu 150.000 euros per la seva rehabilitació».

J.S.