Advertisement
TARRAGONA 21

Els centres comercials tarragonins, a punt per obrir amb aforament limitat

Imatge de l’accés a la botiga de Primark al centre comercial Parc Central, amb adhesius a terra per indicar el punt on els clients hauran de fer cua per entrar. Foto: Roger Segura

Els grans centres comercials de Tarragona i Reus seran els primers de tot Catalunya que podran obrir dilluns gairebé al complet -tot i que amb restriccions- amb motiu del pas a la fase 2 de la desescalada. Parc Central i El Corte Inglés de Tarragona, i La Fira Centre Comercial de Reus, ja ho tenen tot a punt per tornar a rebre clients després de passar més de dos mesos amb una activitat molt testimonial, limitada als supermercats i als establiments de serveis. Els centres comercials obriran dilluns amb un aforament limitat al 30% -que pujarà al 40% dins els locals-, dispensadors de gel hidroalcohòlic, un reforç de la neteja i nombrosa senyalització, entre la qual destaquen els itineraris a seguir per les zones comunes i espais per fer cua.

L’activitat és frenètica els darrers dies a l’interior dels centres comercials de Tarragona i Reus, on es treballa a contrarellotge per tenir-ho tot a punt de cara a dilluns amb la voluntat que els establiments siguin un entorn segur per als clients.

Al Parc Central de Tarragona hi haurà un equip de recepció que orientarà els clients que arribin per l’accés de l’avinguda Roma, que és l’únic que restarà obert. Allà hi trobaran dispensadors de gel hidroalcohòlic i, durant els primers dies, mascaretes per si es dona el cas que no en porten.

El gerent del centre, Miguel Ángel González, explica que demanaran que es respecti la distància social de dos metres entre persones i detalla que els clients trobaran senyalitzats uns «camins segurs» a seguir per tal de moure’s en un sol sentit i minimitzar riscos. Hi haurà panells informatius i indicacions per megafonia.

A l’interior dels locals hi haurà un aforament limitat i, en cas que calgui fer cua per entrar-hi, s’han marcat punts d’espera a terra. Com tots els centres comercials, Parc Central disposa d’un sistema electrònic que permet controlar l’aforament en les zones comunes, limitat al 30% en la fase 2. El centre obrirà tota l’oferta amb alguna excepció puntual, com els cinemes.

De la mateixa manera, a la Fira Centre Comercial de Reus també caldrà controlar l’afluència de compradors. «Tindrem personal a les portes garantint el control i informant els visitants que s’està complint la normativa, i si arribem al 30% tancarem momentàniament», explica la gerent, Mayte Forján.

«Estem il·lusionats però amb prudència perquè ens trobem en un entorn nou i desconegut», afegeix la responsable de la Fira. Aquí una de les limitacions també serà el trànsit per les zones comunes, que s’han buidat per facilitar la mobilitat segura.

Segons Forján, les botigues estan treballant de valent per habilitar els seus espais i adaptar-los a la normativa. «El primer dia no estaran tots oberts i alguns potser trigaran un parell de dies a fer-ho, però el més important és garantir la seguretat del consumidor», apunta.

Pel que fa a la higiene, La Fira ha col·locat dispensadors de gel hidroalcohòlic, augmentarà la freqüència de la neteja de les zones comunes i reforçarà la ventilació per garantir la recirculació de l’aire. Els banys disposen d’equips esterilitzadors d’aire amb llum UVA per purificar l’aire. A més, s’ha instal·lat senyalització en diversos indrets com a les escales mecàniques, on es demana que es deixi una separació de quatre graons entre clients.

Per la seva banda, El Corte Inglés també ha confirmat a l’ACN que dilluns obrirà els grans magatzems de Tarragona amb mesures de seguretat i higiene que implementarà en tots els centres de l’Estat que es trobaran en la fase 2. Com la resta de negocis, de moment només podrà rebre compradors de la regió sanitària i no podrà comptar amb la facturació del turisme.

La immensa majoria del petit comerç acabarà d’obrir dilluns, segons PIMEC

Durant la fase 1 es calcula que ha obert entre el 85% i el 90% del petit comerç de proximitat de la demarcació de Tarragona. Segons el president de PIMEComerç Tarragona, Florenci Nieto, dilluns aquesta xifra arribarà a una forquilla d’entre el 95% i el 98%. «Entre els que no obriran hi ha els comerços que lamentablement es veuran obligats a tancar», precisa Nieto, convençut que el petit comerç «està fent els deures».

Roger Segura – ACN

 

Salou, Cambrils, Vila-seca i Reus busquen unificar criteris turístics

Captura de pantalla de la viodeconferència de l’Aliança Turística

L’alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, acompanyat del gerent de l’entitat, s’ha reunit, recentment, amb regidores i tècnics / ques dels patronats dels municipis que conformen l’Aliança Turística: Salou, Cambrils, Reus i Vila-seca.

Aquesta reunió de l’Aliança, que es va celebrar de forma telemàtica per primer cop, es va fer per unificar criteris a l’hora de prendre decisions, per tal de beneficiar els quatre municipis, pel que fa a les accions de promoció conjunta, i de tirar endavant iniciatives, amb la voluntat de construir una nova realitat i un nou producte turístic; tenint en compte les actuals circumstàncies d’emergència social i econòmica, i les expectatives de futur.

A la trobada hi van assistir, a més de Pere Granados, la regidora de Turisme de Cambrils, Marta Borràs; la regidoria de Promoció de Ciutat, de Reus, Montserrat Caelles; i la regidora de Turisme de Vila-seca, Cristina Cid; a més dels respectius gerents de cada Patronat.

Segons Pere Granados, “hem organitzat aquesta primera reunió per tal de recollir i crear les bases d’un document de treball intern, que ens ajudarà, a cadascun dels municipis de l’Aliança, a posar en comú quines són les nostres potencialitats com a ciutats turístiques dins d’aquesta unió; i què és allò que podem aportar al conjunt per tal de fer-nos forts davant els efectes de la crisi del coronavirus”.

Cal dir que a la trobada es va avaluar la situació per la què està passant el sector turístic i també es va acordar que es definiria una línia d’accions de promoció, adaptada a la situació que estem vivint.

Una de les conclusions a la què van arribar els responsables de turisme va ser «la necessitat de sumar, tot el possible, els esforços que es duen a terme, tant a nivell públic-privat, com públic-públic, fent referència, en aquest cas, a la col·laboració entre administracions». En aquest sentit, “cal reforçar la presència i les accions a nivell dels mercats de proximitat, el nacional i l’autonòmic”.

Un altre dels punts que es va acordar fou posar en valor la suma de sinergies que implica que els quatre municipis estiguin sota el paraigües de la Costa Daurada.

A nivell promocional, a partir d’ara es tindran molt en compte les accions de comunicació online i les campanyes en l’àmbit digital. En aquest sentit, els quatre municipis ja disposen de material conjunt, però ara el que volen fer és potenciar la seva difusió a nivell de canals digitals i xarxes socials. Es donarà, d’aquesta manera, una imatge de resposta unitària, de consens entre les poblacions, les quals coincideixen, principalment, en un dels principals segments de mercat al qual s’adrecen, el turisme familiar, que és el fil conductor de tots ells.

Un altre punt important que es va consensuar va ser el de «treballar tenint en compte un posicionament que contempli els valors de la seguretat i la sostenibilitat». Així, existeix una voluntat de reforçar el missatge relatiu al fet que “som destinacions segures” i que “continuem anant units”.

L’Aliança Turística fa 20 anys que es va crear. Els municipis que la conformen han sumat esforços i han col·laborat, estretament, en accions de promoció que els han aportat un lideratge important a la zona de la Costa Daurada central.

Vídeo: Forta explosió en un camió de la neteja davant el Carrefour de Reus

Una imatge del foc. Foto: Cedida

Una forta explosió s’ha escoltat a Reus aquesta mitjanit, passats pocs minuts de les 12, davant del centre comercial Carrefour i del conegut hotel NH Ciutat de Reus, a l’Avinguda Marià Fortuny. L’explosió s’ha escoltat a molts llocs de la ciutat.

La Guàrdia Urbana ha informat que un camió del servei de neteja que funciona amb gas i gasoil s’ha incendiat aquesta nit a l’av. Marià Fortuny i ha causat una explosió. No hi ha ferits. En un vídeo que oferim se sent una explosió mentre el vehicle s’estava consumint per les flames.

Els Bombers han extingit l’incendi al cap d’una hora i han informat que el fort soroll que s’ha sentit ha estat causat per l’explosió d’un pneumàtic del vehicle.

 

Reus senyalitza els carrers per recordar als vianants l’obligatorietat de la distància mínima

Senyalitzacions vertical i horitzontals per tota la ciutat. Foto: Ajuntament de Reus

L’Ajuntament de Reus instal·la senyals verticals i horitzontals pels carrers de la ciutat on es recorda als vianants la necessitat de caminar per la banda dreta i mantenir les distàncies de seguretat. Es col·locaran cartells i es pintaran pictogrames al terra i en passos zebra, tant en carrers amb circulació de vehicles com d’ús exclusiu de vianants. Els senyals s’han començat a col·locar aquest dimecres per la zona centre i s’aniran estenent per la resta de la ciutat, fins als barris, si bé no n’hi haurà a tot arreu. S’estima que en quinze dies ja s’haurà enllestit gran part d’aquesta senyalització viària temporal, amb motiu de l’epidèmia de covid-19. L’alcalde Carles Pellicer ha fet una crida a la responsabilitat individual dels reusencs.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, afirma que les zones més transitades és on es prioritzarà aquesta senyalització específica per la covid-19 i que es consultaran associacions de veïns per col·locar-ne pels barris:

 

«La distància és la clau per eradicar el virus», ha manifestat Pellicer, en roda de premsa per Internet. «Si no fem les coses bé podem retrocedir», ha afegit.

Aquesta nit s’han fet les primeres proves de senyalització per la ciutat i des d’aquest dimecres al matí ja s’instal·len cartells i es pinten senyals al terra.

«A les zones més transitades els senyals hi tindran més presència, si bé intentarem arribar a tota la ciutat en el menor temps possible», ha dit l’alcalde.

L’Ajuntament vol contactar amb les associacions de veïns per detectar les zones més idònies on instal·lar els senyals, que combinaran els colors vermell, blau i verd.

 

Un ferit greu per arma blanca en una baralla enmig del carrer a Reus

Una baralla entre un grup d’unes quatre persones a Reus s’ha saldat aquest dimarts amb un home ferit per arma blanca. Els fets han passat cap a la una del migdia al carrer Castellvell.

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per esclarir els motius de l’agressió i identificar les persones implicades. Una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha traslladat la víctima en estat greu a l’hospital Sant Joan de Reus.

ACN

 

Aura i Turó organitzen un cicle de conferències en línia per a les famílies

Ferran Ramon Cortes. Foto: Cedida

Amb motiu del 50è aniversari que celebra Institució Familiar d’Educació, s’ha organitzat un cicle de conferències entre el 4 i el 15 de maig que ajudin a superar a les famílies la difícil situació que ens ha tocat viure.

#EducarEnTempsdeConfinament és el nom d’aquest cicle que ens porta a un grup d’experts en diferents matèries que parlaran d’allò que habitualment tracten aquestes escoles a les reunions trimestrals: família, educació, valors, hàbits, emocions, entusiasme, felicitat, resiliència, autonomia…

Entre els experts que ja han passat aquesta setmana pel canal de Youtube d’Institució cal anomenar a la periodista Eva Millet que va parlar de com sortir airosos del confinament; l’speaker i consultor Carlos Andreu va donar les claus per a la felicitat familiar en aquets temps que estem més hores junts.

La pedagoga Eva Bach, es va posar en el lloc dels alumnes i va parlar del confinament amb ulls d’infant i d’adolescent. L’experta en resiliència Reyes Rite va donar eines per gestionar l’adversitat i no morir en l’intent. La setmana la va tancar el professor José Martín Aguado que va parlar d’educar cap i cor amb llibres, sèries i música. Totes aquestes conferències estan penjades al Canal de Youtube i es poden veure en qualsevol moment. S’hi pot accedir des de la pàgina web https://webinar.institucio.org/

Aquesta setmana continuaran les xerrades amb l’especialista en comunicació interpersonal Ferran Ramon Cortes que dilluns dia 11 tractarà de com coneixe’ns millor per entendre’ns millor. Continuarà dimarts Maria Zalbidea, analista de tendències de C4E i experta en educació digital, que parlarà de com gestionar el benestar digital de la família durant el confinament. Dimecres el psicòleg i escriptor Pep Marí ens explicarà com ser només pares. L’expert en educació i família Juan José Javaloyes parlarà el dijous a les 7 h de “hijos, suegras y el resto de la familia en el amor”. I acabarem la setmana amb Fernando Sarráis, psiquiatra, psicòleg i escriptor que donarà consells per una vida més feliç.

El confinament redueix un 25% els moviments sísmics provocats pels humans a Tarragona

Imatge de sismogrames de l’1 de març al 23 d’abril als observatoris de Reus i Roquetes (Baix Ebre)

Les estacions de la xarxa sísmica de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), entre elles les de Reus i Terres de l’Ebre, han constatat una reducció significativa del soroll sísmic, és a dir, del moviment del sòl, degut a l’activitat humana des de l’inici de l’emergència per la pandèmia de la covid-19.

Aquesta és una dada més que permet copsar el grau de compliment del confinament. La xarxa sísmica de l’ICGC registra tant els terratrèmols com l’anomenat soroll sísmic, que és el moviment del sòl, tant si té l’origen en un fet natural (marees, vent, pressió atmosfèrica) com causat per l’activitat humana (pas de vehicles, obres, activitat industrial). Aquest darrer es coneix com a soroll sísmic d’origen antròpic i està directament relacionat amb el grau d’activitat humana.

La reducció del soroll sísmic antròpic s’ha pogut constatar especialment a les estacions acceleromètriques –les que mesuren l’acceleració del sòl- situades en zones urbanes. Així, a l’estació de Reus, situada a l’edifici del CAT112, durant l’etapa de confinament total (del 30 de març al 12 d’abril), la reducció va ser del 25%. És una dada molt semblant a la que es registra els dies festius en situació de normalitat. A les estacions sísmiques de banda ampla -les que mesuren la velocitat del sòl- la reducció del soroll sísmic antròpic ha estat menor, atès que es troben situades més lluny de nuclis urbans. És el cas, per exemple, de l’estació de l’Observatori de l’Ebre, situada a Roquetes (Baix Ebre).

A banda de ser un indicador més per seguir l’evolució del confinament, la reducció del soroll sísmic antròpic incrementa la qualitat dels enregistraments que fan les estacions. Tot i que els sismes es detecten igualment quan el soroll és l’habitual, la seva disminució incrementa la qualitat del senyal i facilita la detecció de petits terratrèmols que es puguin produir a prop de zones urbanes. Així, els resultats són més acurats.

Moren tres veïns de Reus en un accident aeri a Bolívia

Una imatge de l’avió sinistrat. Foto: Twitter

Tres de les persones que han mort aquest passat dissabte en l’accident d’avió a Bolívia eren veïns de Reus, segons informa ‘El Español’. Francisco Gallego González, la seva parella Dely Salvatierra, i la cosina d’aquesta, Yandira Velarde. Els tres es trobaven al país sud-americà per fer treballs humanitaris. També han mort en l’accident, Alba Aparicio, una dona valenciana que feia de voluntària de Psicòlogues i Psicòlegs Sense Fronteres, i els dos pilots de l’avió

L’aparell s’ha estavellat prop de Trinidad, en un lloc conegut com la Llacuna de Suárez, quan es dirigia a Santa Cruz per repatriar els voluntaris el 6 de maig en un vol del govern espanyol. L’avió accidentat és un bimotor de la Força Aèria Boliviana, el qual va patir falles mecàniques 15 minuts després d’haver enlairat de l’aeroport de Trinidad.

Reusdigital.cat

La història d’una infermera de Joan XXIII amb covid-19 en un ‘hotel salut’

Raquel Devesa, infermera de l’hospital Joan XXIII de Tarragona, treballant fa unes setmanes. Foto: ACN

Raquel Devesa és una infermera de l’hospital Joan XXIII de Tarragona que el 13 d’abril va donar positiu per coronavirus i que, des d’aleshores, passa la quarantena en un hotel condicionat per l’Institut Català de la Salut (ICS) a prop del centre hospitalari.

En una conversa amb l’ACN, aquesta professional sanitària explica que està «fastiguejada» per no poder seguir al peu del canó, ja que gairebé no ha tingut símptomes de la malaltia –ha perdut el gust i l’olfacte, i ha tingut episodis de mal de cap. «M’agradaria estar a l’hospital perquè no em trobo malament i, vulguis o no, és la teva feina. Veus que les companyes estan donant-ho tot i que tu estàs aquí. Però tinc clar que si no puc treballar és per no contagiar ningú», reflexiona.

A l’inici de la pandèmia, l’hospital va assignar la Raquel al torn de nit, amb la qual cosa va passar de la seva feina a la segona planta -d’urologia i vascular- a treballar durant dotze hores cada dos dies «allà on fes falta». La Raquel explica que l’hospital anava incrementant les UCI a marxes forçades i que, mentrestant, el personal havia de prendre cada cop més mesures. «Havies de posar-te el vestit de protecció, el doble guant, les mascaretes, les ulleres, i un davantal o unes mànigues de plàstic», relata.

La Raquel és de Reus, però al febrer es va traslladar a Miami Platja amb l’objectiu d’anar arreglant una segona residència que hi tenen els pares. Com que l’habitatge encara no el tenia del tot equipat, no s’ho va pensar dues vegades quan l’ICS va oferir als professionals la possibilitat que descansessin en un hotel. «A més se’m va espatllar l’escalfador de l’aigua calenta durant el confinament», lamenta la Raquel.

Després d’uns dies de feina intensa, van saltar les alarmes a l’hospital i van començar a fer el test de covid-19 als professionals. La Raquel va donar positiu, amb la qual cosa va haver de deixar de treballar i posar-se en aïllament. Aquest cop també va acceptar l’oferiment de l’ICS d’allotjar-se a un hotel situat a pocs metres del Joan XXIII, on també estan confinats altres professionals sanitaris contagiats i pacients que no poden fer l’aïllament a casa.

La Raquel explica que una de les primeres consignes que els donen en arribar a l’hotel és que no podran sortir de l’habitació. «Et donen la roba de llit i les tovalloles, i tu et fas el llit. Un parell de cops per setmana ho retornes dins una bossa per enviar a rentar. També entra una persona a netejar l’habitació amb desinfectant i el menjar te’l deixen a la porta», relata la infermera.

El test torna a donar positiu

La Raquel s’ha hagut d’adaptar a la vida dins l’hotel, on sobretot dedica el temps a llegir, a mirar la televisió o sèries amb el portàtil, i a fer una mica d’exercici. «També intento prendre el sol com puc a través de la finestra, que lamentablement no es pot obrir», detalla. Dilluns al matí va sortir al carrer, per primer cop després de catorze dies, per sotmetre’s de nou a la prova de la covid-19 amb l’esperança d’haver superat la malaltia. Tot i això, a la nit li van comunicar que havia tornat a donar positiu, per la qual cosa s’estarà una setmana més a l’hotel.

Mentrestant, diu, el fet d’estar aïllada a l’hotel li desperta una sensació d’estranyesa perquè no es troba malament ni té la percepció que sigui una persona malalta. «Sovint penso que podria estar allà ajudant i treballant, però si no puc fer-ho és per no contagiar a ningú», assumeix. L’aïllament no li impedeix mantenir el contacte amb les companyes que continuen al peu del canó a l’hospital. «T’expliquen casos d’altres persones que van superant la malaltia, que va menys gent a urgències i que van baixant els ingressos», celebra.

Després d’haver vist algunes imatges de la sortida de la canalla al carrer, però, demana responsabilitat a la ciutadania. «Sembla que molta gent encara no s’ha assabentat del que pot ocasionar-li això i cal que es prenguin les coses més seriosament. Hi ha gent com jo que no ho estem passant malament, però hi ha gent que es mor per això; no és cap bajanada», alerta. A més, la Raquel insisteix en la importància d’evitar el col·lapse sanitari. «Almenys que es pugui atendre amb qualitat. És per la salut de tots», subratlla.

Segons dades del Departament de Salut, diumenge hi havia 60 persones allotjades en els ‘hotels salut’ habilitats al Camp de Tarragona: 45 a l’hotel SB Express de Tarragona, vuit a l’hotel Reus Park i set a l’hotel Sant Salvador del Vendrell. A més, uns 90 professionals sanitaris estaven allotjats diumenge, sense coronavirus, en establiments hotelers: 54 a l’SB Ciutat de Tarragona, setze a l’hotel Fèlix de Valls, catorze als apartaments Clàudia de Reus i tres als apartaments Mandala del Vendrell.

Roger Segura – ACN

 

Reus organitza un acte de comiat a les persones que han mort durant el confinament

Imatge d’arxiu del Cementiri de Reus

L’Ajuntament de Reus, a través de l’empresa municipal Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, organitzarà un acte de comiat a totes les reusenques i reusencs que han mort a causa de la covid 19. La data de l’acte es concretarà tan aviat com les disposicions sanitàries ho permetin. L’acte es farà al Cementiri General de Reus amb un format senzill, i vol ser un record emotiu de la ciutat a totes les persones que han mort a causa de l’epidèmia. Hi seran especialment convidades les famílies i amics de les persones difuntes.

D’altra banda, Serveis Funeraris Reus i Baix Camp també planifica les cerimonies de comiat individual de les persones que han mort durant l’emergència sanitària, sigui quina sigui la causa, i que no s’han pogut celebrar durant les darreres setmanes a causa de les mesures de prevenció decretades per evitar la propagació del virus. A partir del moment en què les disposicions sanitàries permetin els actes d’aforament reduït, Serveis Funeraris Reus i Baix Camp es posarà en contacte amb les famílies per tal de proposar-los diverses opcions si volen organitzar els actes de comiat familiar.

Amb aquests mesures, l’Ajuntament i Serveis Funeraris Reus i Baix Camp tenen la voluntat de subsanar en la mesura del possible els efectes sentimentals i emocionals que està causant la pandemia.

Per tal de complir amb la normativa vigent, l’empresa municipal ha hagut d’ajornar durant aquests dies el servei de Suport al Dol. Mentre no es pugui reprendre el servei propi, s’ofereix a les famílies de les persones difuntes dues opcions alternatives. En el moment que s’aixequi l’ordre de confinament, Serveis Funeraris Reus i Baix Camp anunciarà d’immediat la següent sessió que es pugui programar i celebrar a Mas Pintat.:

  • El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha posat en funcionament la web app GestioEmocional.cat, a través de la qual cadacú pot avaluar el seu l’estat estat emocional i, si ho desitja, rebre suport d’un professional i obtenir recomanacions per a millorar la situació anímica.
  • El Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya ofereix assessorament psicològic. Telèfon de contacte 649 756 713 (més informació a copc@copc.cat).

 

Detingut per amenaçar de mort familiars i agents de la Guàrdia Urbana de Reus amb pistoles de balins

Imatge de les pistoles de balins intervingudes a un veí de Reus. Foto: Guàrdi Urbana de Reus

La Guàrdia Urbana de Reus ha detingut un home acusat d’amenaçar de mort la seva parella i la seva mare, i d’amenaçar els agents amb pistoles de balins. Segons informa el cos, els policies l’han reduït i arrestat pels suposats delictes d’amenaces greus a agents de l’autoritat, resistència i desobediència, i maltractaments en l’àmbit de la llar.

L’Ajuntament de Reus aprova la venda de l’hospital Sant Joan a la Generalitat per un euro

Pla general de l’accés principal a l’Hospital Sant Joan de Reus. Foto: Roger Segura

El ple de l’Ajuntament de Reus ha aprovat la venda de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus a la Generalitat pel preu simbòlic d’un euro. Aquest és un pas més per al traspàs de la gestió del centre que passarà a assumir el Govern mitjançant una Entitat de Dret Públic, en la qual el consistori mantindrà presència en el consell d’administració.

Està previst que el procediment es completi a finals de juliol. Amb el canvi de titular, la Generalitat assumirà el deute de l’hospital. L’aprovació ha comptat amb el suport del govern municipal (JxReus, ERC i Ara Reus) i Ciutadans, el vot en contra del PSC i l’abstenció de la CUP. Abans del plenari, la Junta General de l’hospital també s’hi ha mostrat favorable.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha afirmat que ha estat l’economia la que ha fet que hi hagi un canvi en la governança de l’hospital. Però ha assegurat que serà l’única cosa que canviarà per als ciutadans perquè «es manté un servei de salut de qualitat i competitivitat». Segons Pellicer, la Generalitat s’ha compromès a «mantenir i ampliar» la cartera de serveis. «L’hospital Sant Joan continuarà sent un hospital de referència», ha remarcat.

L’alcalde ha recordat que el procés es va iniciar fa tres anys i que ha estat «llarg i complex». De fet, està previst que finalitzi el proper 22 de juliol. «No tenim cap dubte que és la millor solució atesa la situació» de deute del centre, ha indicat el batlle, que ha manifestat que «l’actual situació d’emergència ha posat de manifest la necessitat d’avançar els tràmits».

Deute i passos a fer

La situació econòmica de l’hospital l’ha explicada el regidor de Salut, Òscar Subirats, que ha apuntat que el centre va tancar el 2019 amb un patrimoni net, en negatiu, de 3.188.000 euros, mentre que l’exercici del 2019 va registrar un dèficit de 142.000 euros. «Aquest patrimoni net és el que va situar la societat en causes de dissolució. És llavors quan es va optar per la venda de la societat», ha apuntat.

L’aprovació de la venda per part del plenari i el consell d’administració és el primer dels quatre passos que falten per completar el procés. Un primer punt que finalitzarà «a finals de maig o principis de juny» amb la signatura davant notari per part del consistori i de la Generalitat, tal com ha concretat Subirats en roda de premsa. El segon és «l’assumpció de l’activitat sanitària» per part de les noves Entitats de Dret Públic (EDP) creades pel CatSalut. D’una banda, Salut Sant Joan de Reus Baix Camp, que gestionarà l’hospital, i de l’altra Salut Terres de l’Ebre, que s’encarregarà de dirigir l’hospital comarcal de Móra d’Ebre, que actualment també està sota la influència de l’Ajuntament de Reus.

El tercer pas serà que la Generalitat adquireixi el deute a llarg termini que el consistori té amb els bancs pels crèdits per la construcció de l’edifici de l’hospital. Finalment, caldrà traspassar l’immoble a l’EDP. Subirats ha concretat que aquests dos darrers punts està previst que es facin simultàniament el 22 de juliol.

Crítiques al ple

En el ple telemàtic, PSC i CUP han estat crítics amb la gestió del traspàs que ha fet l’equip de govern. La regidora del PSC, Sandra Guaita, ha afirmat que era «un dia trist» per a la ciutat. «No és només un tema econòmic, és un tema del model de gestió. Fins ara el teníem integrat i això ho perdem», ha apuntat. També ha defensat la gestió que s’ha fet històricament de l’hospital i ha lamentat que la Generalitat no fes aportacions suficients per garantir-ne l’equilibri pressupostari. «L’Ajuntament sí que pot gestionar l’hospital, el que no pot fer és gestionar-lo amb un dèficit per part de la Generalitat. El problema és el mal pagament per part del CatSalut», ha comentat.

Des de la CUP, Marta Llorens, ha lamentat que qui gestionarà l’hospital serà una EDP i no l’ICS, tal com defensaven. Llorens també ha denunciat «el joc de trilers» de les empreses de salut municipals i ha afirmat que el dèficit de l’hospital «ha estat fruit d’intentar organitzar el desgavell» de societats. La cupaire també ha criticat que el personal sanitari no hagi cobrat la Direcció Per Objectius (DPO) dels anys 2017, 2018 i 2019, fruit del conveni laboral que marcava que si l’hospital tancava l’exercici econòmic en negatiu, el personal no rebia els diners.

Finalment, la portaveu de Ciutadans, Débora García, ha indicat que «el canvi no és cap pèrdua de serveis per als ciutadans», i ha defensat un model sanitari igual per a tot l’Estat, «no amb disset compartiments amb barreres d’accés al servei».

ACN

L’Aeroport de Reus sense moviment: el coronavirus estronca la temporada alta

Imatge de les pantalles de l’Aeroport de Reus apagades i sense cap vol anunciat durant l’estat d’alarma per coronavirus. Foto: Mar Rovira

L’Aeroport de Reus està completament buit i les pantalles on s’anuncien vols, apagades. Fa setmanes que no hi ha operativa comercial. Malgrat que Aena, que gestiona l’aeroport reusenc, manté la instal·lació a disposició de les aerolínies que puguin operar, totes han anant cancel·lant els seus vols. Això afecta de ple un territori molt estacional que depèn de la temporada alta d’estiu -de març a octubre.

Del milió de passatgers que rep la instal·lació, un 98% es concentra en aquests mesos. L’aeroport perdrà enguany molts passatgers. Les companyies de baix cost Jet2.com i Tui ja venen bitllets per l’any que ve. Els hotelers no volen donar la temporada per perduda. «Ni que sigui per salvar els mobles», diu Xavier Guardià, portaveu de la FEHT.

L’Aeroport de Reus és buit de moviment de turistes. Només hi ha personal intern de la instal·lació i un grup d’agents de la Guàrdia Civil que aquest dijous estan desinfectant l’exterior i l’interior de l’edifici. Malgrat no veure’s cap passatger a les terminals, megafonia repeteix un cop i un altre que cal mantenir la distància personal d’un metre, un missatge que només es veu interromput pel so dels trepants d’operaris que treballen en la construcció de la nova terminal. És l’únic que manté el ritme habitual de la instal·lació. Uns treballadors s’aturen per menjar i seuen a les taules d’un restaurant tancat des que es va aturar tot.

Les xifres parlen per sí soles. Des de principi d’any, el volum de passatgers que han passat per les instal·lacions reusenques no arribava als 6.000, el que suposa un descens de gairebé el 60% respecte a l’any anterior. Segons les últimes estadístiques de tràfic d’Aena, 1.301 passatgers van passar per l’aeroport de Reus el mes de març. La immensa majoria eren del vol Reus-Londres de la companyia Ryanair, l’única aerolínia que operava al març. A l’abril l’activitat comercial és pràcticament nul·la. S’han suspès tots els vols i les companyies estan parades, més enllà de vols puntuals d’helicòpters i avionetes de servei públic.

Amb la crisi sanitària no es permet viatjar en avió tret de per raons inajornables. La ‘low cost’ irlandesa Ryanair no torna a tenir vols a la venda fins a partir del 8 de maig -si bé en un recent comunicat la companyia assenyala que no recuperarà l’activitat fins que la covid-19 sigui «derrotada». També Easyjet i Tui oferten, de moment, vols a partir de mitjan maig, tot i que això no suposa cap garantia perquè poden cancel·lar a quinze dies vista. Jet2.com, en canvi, ja programa més enllà, pel 17 de juny, mentre que Belavia Belarusian Airlines ha eliminat del web els dos vols setmanals de la ruta regular Reus-Minsk.

També hi ha incertesa sobre el vol xàrter a Dublín, operat pel touroperador Sunway. El fet que el turista defugi de volar, en una economia familiar delicada i que l’estat espanyol sigui dels països més afectats pel coronavirus són tres factors que jugaran en contra de la recuperació de l’operativa a aeroports estacionals com el de Reus. Reprendre certa normalitat al juny és, ara per ara, el millor dels escenaris esperables, segons fonts consultades de l’aeroport reusenc. Amb tot, la demanda quedarà tocada. A tall d’exemple, Jet2.com tenia previstos sis vols setmanals de Manchester a Reus. Però tot està en l’aire, en constant revisió.

Venda de bitllets per al 2021

De moment només es venen bitllets de cara al setembre. Precisament Jet2.com i també Tui ja fa dies que han posat a la venda bitllets per a l’estiu del 2021. En concret, al web de la ‘low cost’ britànica Jet2.com s’ofereixen diverses rutes entre Regne Unit i Reus, amb 145.000 bitllets d’anada i 145.000 de tornada -en total, 290.000 bitllets. Aquestes companyies acostumen a començar a posar a la venda a un any vista, si bé enguany s’han avançat una mica per la crisi del coronavirus. Intentar reactivar l’activitat a mitja temporada i, potser, amb la meitat de vols, deixarà molt escanyada la temporada turística.

Una temporada fluixa de tres mesos

«Serà una temporada dolenta, però no es dona per perduda», declara a l’ACN Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT). Des de la FEHT no gosen fer previsions, si bé la seva voluntat és que la maquinària turística pugui posar-se en marxa al juny i treballar de cara del juliol a l’octubre, en un panorama incert ple d’interrogants, entre els quals, l’obertura de Port Aventura. «Hi ha tants dubtes ara al pentagrama que ningú agafa la flauta i es posa a tocar», afirma. La FEHT confia en el turisme de proximitat. «El que comporti vol aeri serà més llarg», conclou.

Reprenen les obres de la nova terminal

La inactivitat més absoluta a l’edifici de l’aeroport contrasta amb el moviment d’obres a la part posterior de l’edifici, on els operaris s’afanyen a enllestir una nova terminal que, davant la situació actual, tampoc ningú en faria ús. El compromís d’Aena era tenir enllestida la infraestructura just quan comencés la nova temporada d’estiu, el passat 29 de març. L’estat d’alarma, durant el període de confinament dur, va obligar a aturar les obres en la seva recta final. Aquesta setmana s’han tornat a reprendre i Aena confia que puguin enllestir-se aquesta mateixa temporada, en funció de l’evolució de la pandèmia.

Mar Rovira / Núria Torres – ACN

La Guàrdia Civil trasllada material sanitari i de protecció a hospitals de Reus i el Vendrell

Les persones o entitats donants del material van requerir la presència de la Guàrdia Civil per al trasllat. Foto: Cedida

La Guàrdia Civil de Tarragona ha dut a terme el lliurament de material sanitari i de protecció a dos centres hospitalaris de la província, després de ser requerits expressament per una entitat i un particular per a realitzar el trasllat i no vulnerar les restriccions de mobilitat derivades de la declaració de l’estat d’alarma.

Dins de les missions encomanades a la Guàrdia Civil des que es decretés l’estat d’alarma, figura l’assegurament que els subministraments essencials puguin arribar a la seva destinació, per això durant els últims dies i a petició expressa de la mercantil de la localitat de Reus, Òptica Teixidó es va sol·licitar a la Guàrdia Civil la recollida i posterior lliurament a l’hospital Sant Joan de Reus de 20 ulleres de protecció donades per la mercantil per a cobrir necessitats del centre.

Al mateix temps un particular de la localitat del Vendrell havia dut a terme la iniciativa solidària de fabricar pantalles de protecció per a ús sanitari amb una impressora 3D que tenia en el seu domicili, sol·licitant la presència de la Guàrdia Civil per al trasllat i lliurament de 40 pantalles de protecció en la Policlínica Comarcal del Vendrell.

Els responsables d’aquests centres van agrair la solidaritat mostrada pels donants i que aquest material serviria perquè els professionals de la salut puguin atendre els pacients amb seguretat, evitant amb això contagis innecessaris i la propagació del virus entre la resta de pacients i el personal sanitari.

 

Un macromissatge de confinament fet per veïns de Reus des dels seus balcons

Veïns d’un bloc de pisos de Reus, situat a l’entorn del Mas Sabaté, darrere el centre comercial Fira de Reus, han penjat aquest migdia de diumenge un enorme mural que forma una frase de suport al confinament i d’ànims als confinats/des, fet a partir de pancartes col.locades als balcons dels seus habitatges. Hi prenen par de manera activa una vintena d’habitatges, des dels de les plantes baixes fins al quart pis.

A la frase completa, que és la suma de totes les que hi ha als balcons, es pot llegir: ‘Jo em quedo / a casa per tu / per mi, per ells / per a tots d’aquí / Sense moure’ns / fent el gest més / important de l’Univers / avui canviem el món / ens en sortirem / Tot anirà bé.

La frase està inspirada en la cançó ‘Avui canviem el món’, del grup Gertrudis, han indicat els veïns a Tarragona21.

Mosaic amb les pancartes. Fotos: Cedides

Redacció

A presó un home de Reus per incomplir l’ordre de confinament fins a catorze vegades

Un home de Reus ha ingressat a presó aquest dissabte després d’incomplir fins a catorze vegades l’ordre de confinament. L’individu és un veí de Reus, de 28 anys i de nacionalitat romanesa.

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana el van denunciar reiteradament per saltar-se les restriccions de l’estat d’alarma. També el van detenir per haver comès un robatori amb força i per un delicte de desobediència i resistència a l’autoritat. Finalment, l’home ha entrat a presó perquè va trencar les mesures cautelars imposades pel jutjat de guàrdia que l’obligaven a quedar-se a casa.

En concret, l’infractor va començar a incomplir l’ordre de confinament el 18 de març quan va ser detingut dos cops. En un d’ells, els agents el van enxampar cometent un robatori amb força en una subestació elèctrica. Al cap de dos dies, la Guàrdia Urbana el va denunciar fins a tres vegades per passejar pel carrer sense justificació. A finals de març i principis d’abril, el van denunciar penalment per desobediència i resistència a l’autoritat.

Va ser detingut el dimecres per haver amenaçat al vigilant de seguretat d’un establiment i se li van atribuir els delictes de desobediència i resistència a l’autoritat. Divendres, el jutjat de guàrdia li va imposar mesures cautelars que va incomplir el dia següent quan va ser detingut novament. Finalment, ha ingressat aquest dissabte a la presó de Mas d’Enric al Catllar.

Redacció

 

La Diputació col·labora amb el teixit emprenedor per fabricar viseres de protecció impreses en 3D

l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus ha cedit dues impressores 3D del centre educatiu per poder ampliar-ne la capacitat de producció. Foto: Cedida

Davant la situació d’emergència sanitària causada pel coronavirus, la Diputació de Tarragona ha impulsat diverses accions de col·laboració amb el teixit emprenedor de la demarcació per tal de facilitar la fabricació de viseres de protecció, mitjançant impressores 3D, per al personal dels ajuntaments i consells comarcals del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. A més, l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus ha cedit dues impressores 3D del centre educatiu per poder ampliar-ne la capacitat de producció.

D’aquesta manera, s’han repartit entre els ens locals les primeres pantalles de protecció facial, fabricades pel taller reusenc de fabricació digital Laserlab3D. D’altra banda, les dues impressores 3D i la matèria primera (filament de plàstic PLA i acetats transparents) de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus s’han cedit al Centre d’Empreses de Flix, on es troba l’empresa DiginCreate 3D, per a la fabricació de fins a 1.000 viseres de protecció facial per a ús sanitari.

Aquestes col·laboracions amb la comunitat emprenedora de la demarcació, se sumen a altres accions que la Diputació de Tarragona està impulsant per estar, ara més que mai, al costat del món local, intentant donar resposta a les peticions dels ajuntaments de la demarcació per tal de minimitzar els efectes de la crisi sanitària generada per la COVID-19. En aquest sentit, també es manté en contacte amb la comunitat d’aficionats al món de les impressores 3D, ‘3dactivistes.org’, per a possibles noves col·laboracions.

Crida a la ciutadania del comerç de Tarragona i Reus per quan puguin reobrir

Una imatge de botigues tancades a la Rambla Nova el 30 de març. Foto: Eloi Tost

Les associacions de botiguers La Via T de Tarragona i El Tomb de Reus fan una crida a la ciutadania perquè doni suport al petit comerç quan pugui reobrir, un cop hagi acabat el confinament causat per la covid-19.

Els comerciants insten a posar en valor la vida que donen als carrers, ara que estan buits, i demanen que la gent reflexioni sobre com serien les ciutats amb els locals sempre tancats. A banda, lamenten l’impacte econòmic que està tenint la crisi en les empreses. Assenyalen els sous dels treballadors i el lloguer dels locals com els principals problemes als quals s’han d’enfrontar. Les entitats asseguren que molts establiments han hagut de fer ERTO per poder sobreviure.

El president de La Via T, Salvador Minguella, assenyala les despeses de personal com la principal preocupació dels comerciants

La crisi del coronavirus està tenint un efecte devastador en el petit comerç. «L’afectació és del 100%. No tenim negoci. Estem amb zero ingressos i algunes despeses que hem de cobrir», explica Gemma Molné presidenta d’El Tomb de Reus, entitat que engloba 200 establiments del centre de la ciutat. A Tarragona, la situació és idèntica. El president de La Via T, Salvador Minguella, indica que la principal preocupació dels empresaris és afrontar els costos de personal. Totes dues entitats reconeixen que molts dels seus associats han hagut de recórrer als ERTO. Les úniques que no s’hi poden acollir són les botigues de queviures perquè poden obrir. Tot i això, tan sols ho fan a un ritme «d’un 15% o un 20%».

Salvador Minguella, demana suport a la ciutadania per revitalitzar el petit comerç

L’altra qüestió que els inquieta és el pagament dels lloguers dels locals. «És una cosa que ha de negociar cascú amb el seu propietari», indiquen. Tan Minguella com Molné apel·len a «l’empatia» dels amos per buscar fórmules que els permetin tirar endavant, ja sigui a partir d’ajornar pagaments o rebaixar quotes. «N’hi ha que tenen molta empatia i altres que ni agafen el telèfon», explica Minguella. A banda, també fan una crida a les administracions per tal que els donin un cop de mà amb el pagament dels impostos. «A nivell estatal o autonòmic no ens ajuden. Estem al descobert», valora Molné.

Botigues tancades al carrer August. Foto: Eloi Tost

Crit a la ciutadania

Malgrat tot, els comerciants miren endavant i ja pensen en com s’ho faran quan puguin tornar a obrir. Per això, apel·len a la ciutadania a que compri en botigues de proximitat. «El que s’està veient aquests dies, amb carrers buits i locals tancats, és una mostra del què pot passar en el futur si s’acaba el petit comerç», assegura el dirigent de La Via T. «És una vida que als països mediterranis necessitem», completa Molné.

Per aquesta raó, El Tomb de Reus ja ha fet un vídeo que està fent córrer per les xarxes socials en el qual es veuen els carrers de Reus totalment buits. «Quan tot això hagi passat serà responsabilitat de tothom tornar a omplir de vida la nostra ciutat», s’assenyala en l’espot. La presidenta també posa l’accent en que «qui ha provat el petit comerç, repeteix»; i demana que es valori el tracte humà i el valor afegit que s’aporta en els establiments, a diferència del comerç online.

Plans trastocats

Qui també ha fet un vídeo promocional apel·lant la responsabilitat ciutadana és Valira. Aquesta empresa establerta a Reus és l’única de tot l’Estat que fabrica paelles. «Totes les altres que hi ha al mercat estan fetes a la Xina», afirmen. La companyia, molt arrelada a la ciutat, en els darrers anys ha tingut molts problemes econòmics i asseguren que estan sortint d’un concurs de creditors.

Des de la companyia expliquen que havien posat moltes esperances en l’any 2020. En els darrers mesos han apostat pel comerç de proximitat, i han obert vuit botigues a Catalunya i dues més a Irún i Pamplona per fer venda directa. Arran de la crisi del coronavirus, els plans s’han trastocat perquè han hagut de tancar-les temporalment. «Nosaltres també tenim un producte de proximitat i ens agrada tenir un contacte directe amb el consumidor», exposen.

Igual que la resta de comerciants ja pensen en l’endemà i comenten que quan puguin pujar la persiana «els clients potser tindran por de tocar els productes» i per això estudien noves fórmules d’exposició a les botigues. Valira té 80 treballadors, entre la fàbrica i els establiments, i igual que moltes companyies ha presentat un ERTO. Ara però, el dubte que tenen és si en els propers dies podran seguir repartint les comandes que ja han rebut a través de la seva botiga a internet. Indiquen que aquest sistema, de moment, els ha salvat, ja que la venda online va arribar a créixer fins a un 500% en els primers dies de l’estat d’alarma.

Eloi Tost – ACN

«Encara que no els vegis» la nova cançó de Fito Luri que fa desaparèixer la distància

Fito Luri, cantant reusenc. Foto: Reus Digital

El músic Fito Luri llança una cançó que recull els sentiments que provoquen aquests dies de confinament. El títol, «Encara que no els vegis» homenatja a tot el personal sanitari que lluita a contrarellotge per salvar la vida de milers de persones. La lletra, entre melancòlica i esperançadora, ens recorda que les abraçades a distància també es poden fer a través de les paraules.

La cançó, que pretén ser una escletxa de llum en aquests moments tan complicats, ha estat gravada a distància, ja que tots els músics es troben confinats a les seves respectives cases. Fito Luri ha fet la música i ha posat la lletra i la veu des de Reus, Remon Ubasart ha fet els arranjaments i ha posat veus i guitarra des de Vilanova i la Geltrú, Xavi Centellas ha posat teclats i veu des de Manresa, i Albert Domingo ha posat el baix des de Terrassa.

Per realitzar el videoclip, Fito Luri va fer una crida a través de les xarxes socials per aconseguir que tothom qui volgués li fes arribar vídeos sobre aquests dies de confinament. Així és com el videoclip es converteix en un recull que reflecteix tots aquells moments que estem vivint aquests dies.

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies