La Fiscalia demana 10 anys de presó per l’exalcalde de Reus Lluís Pérez pel cas Innova

L’exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez

La fiscalia veu acreditats els delictes de prevaricació, falsedat documental, malversació de cabals públics i tràfic d’influències en la investigació sobre les factures cobrades per l’exdirector del CatSalut, Carles Manté, i l’arquitecte Jorge Batesteza, per la realització de tasques d’assessorament i la construcció de l’Hospital de Sant Joan.

Així ho indica Maria Cinta López en un escrit d’acusació al qual ha tingut accés Reusdigital.cat i que demana entre 7 i 10 anys de presó per als investigats en aquesta causa conjunta, a més de forces anys d’inhabilitació per exercir càrrec públic i una responsabilitat civil. És a dir, que els imputats retornin de forma solidària les quantitats cobrades de forma presumptament irregular.

Per a l’exdirector d’Innova, Josep Prat i l’exalcalde, Lluís Miquel Pérez, la fiscalia reclama fins a 10 anys de presó, una inhabilitació per a càrrec públic local i autonòmic de 20 anys i una multa de 200.000 euros. Respecte a l’exsecretària d’Innova, Natàlia Torrell, i l’exdirectora financera d’Innova, Ester Ventura, la pena demanada és de 7 anys de presó més 15 d’inhabilitació per a càrrec públic. En el cas de Carles Manté, la fiscalia reclama 8 anys de presó i 20 d’inhabilitació, mentre que per a Batesteza, 10 anys de presó, una multa de 200.000 euros i la prohibició de poder assolir contractes públics per un període de 10 anys.

Per últim, Maria Cinta López demana 9 anys de presó, 15 anys d’inhabilitació per a càrrec públic local i autonòmic i una multa de 200.000 euros per a l’exdirector d’infraestructures d’Innova, José Vicente Gómez Rebollo, i l’empresari responsable de la UTE per construir l’Hospital de Sant Joan, Sergi Luqui. Per contra, la fiscal exculpa a la companya professional de Luqui, Sílvia Barberà, de qualsevol responsabilitat.

A l’espera del recurs presentat a l’Audiència de Tarragona

Reusdigital.cat va avançar fa un mes quin era el posicionament de l’acusació de l’Ajuntament de Reus, que només demana penes per a Prat, Manté i Basteza, així com el d’Ara Reus, que amplia la petició de presó a la resta d’investigats en la causa. Per la seva banda, la CUP no ha presentat cap escrit de qualificació, a l’espera que l’Audiència de Tarragona resolgui els recursos presentats contra l’agrupació de les peces 1 i 2 d’Innova que va decretar el jutge del cas, Diego Álvarez de Juan.

En cas que l’Audiència de Tarragona doni la raó a la CUP i a les defenses d’altres investigats, el procés per anar a judici s’hauria de convocar de nou, aquesta vegada, per tramitar les investigacions sobre les factures de forma separada. En aquest escenari, els cupaires podrien presentar un escrit d’acusació, però si la situació és la contrària, es quedarien sense aquesta opció, quan han estat un dels principals impulsors de la demanda.

La fiscalia qualifica d’il·legals els contractes signats amb Manté i Batesteza

En el seu escrit, Maria Cinta López indica que els contractes entre CCM Estratègies i Salut i Innova, així com els de Jorge Batesteza amb el mateix hòlding i la UTE per construir l’Hospital de Sant Joan, “es van adjudicar amb una omissió total i absoluta del procediment legalment establert, ja que no estava subjecte a les normes de contractació pública”. En el cas de Carles Manté, la fiscal se sorprèn que s’adjudiqués un pagament que va ascendir a 720.000 euros més IVA a una empresa que només tenia 10 dies de vida i assegura que l’investigat no ha justificat la realització de cap treball, més enllà de la presentació de dos folis amb tasques generals.

Pel que fa a la contractació de Batesteza, la fiscal subratlla que l’arquitecte no va presentar els informes de justificació de les tasques per assessorar en la construcció del centre hospitalari i que era plenament conscient d’estar facturant dues vegades per una mateixa feina. I és que Batesteza va arribar a tenir dos contractes diferents amb Innova i amb la UTE que es va encarregar d’aixecar l’Hospital de Sant Joan. En total, la quantitat cobrada de forma presumptament irregular és de 387.000 euros.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya

Repsol amplia la col·aboració amb Reus per la seva capitalitat cultural

L’alcalde i la regidora de Cultura, amb els representants de Repsol

L’Ajuntament de Reus i Repsol han renovat aquest matí el conveni de col·laboració d’aquesta companyia amb les festes de la ciutat i especialment, amb la Festa Major de Sant Pere 2017, un acord que a més enguany, s’ha ampliat amb motiu de la capitalitat cultural de Reus.

La signatura del conveni l’han protagonitzat l’alcalde, Carles Pellicer, i el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font, i enguany s’ha triat per a l’ocasió un dels espais culturals singulars de la ciutat, el Teatre Bartrina, seu d’una part important dels actes de la Capital de la Cultura Catalana. La signatura, a més, ha comptat amb la col·laboració de la Colla Gegantera que hi ha acostat els gegants de la ciutat per tal de refermar el compromís de Repsol amb la cultura i les festes de Reus.

El nou conveni preveu que la companyia Repsol doni suport a les programacions municipals d’espectacles i activitats organitzades des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament i especialment, als actes de la Festa Major de Sant Pere 2017, amb una aportació de 65.000 euros. De fet, aquesta quantitat ha fet que l’empresa sigui considerada com un dels Mecenes de la Capital de la Cultura Catalana.

Durant la presentació del conveni, l’alcalde, Carles Pellicer, ha agraït el suport de Repsol a la cultura de la ciutat de Reus i ha recordat el fort arrelament i la gran projecció de la festa de Sant Pere, declarada per la Generalitat com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. “Per a nosaltres enguany és molt especial ja que el treball realitzat des de fa anys al voltant de la cultura ha tingut el reconeixement de ser considerats Capital de la Cultura Catalana 2017”, ha dit l’alcalde, que ha afegit, “i veure que, a més, tenim tants suports com en aquest cas el de Repsol amb el seu acompanyament com a mecenes, ens encoratja a continuar amb el treball constant de cada any i també amb una programació afegida i singular, enguany extraordinàriament amb motiu de la capitalitat cultural”.

Per la seva part, el responsable de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font, ha explicat que “Repsol és una companyia compromesa amb el seu entorn, i que vol apropar el Complex Industrial a la societat i implicar-lo en el seu dia a dia. Aquesta col·laboració entronca amb les actuacions de Repsol en l’àmbit de la cultura tradicional i popular, que és una de les grans línies de patrocini del Complex Industrial”.

Dos afectats per tonyina tòxica la van comprar en un centre comercial de Reus

Una peça de tonyina. Foto: Levante-EMV

Dos afectats per tonyina tòxica dels 20 casos registrats fins ara a Catalunya van adquirir el producte en un centre comercial de Reus, ha informat el Departament de Salut de la Generalitat.

En relació amb l’alerta iniciada a nivell estatal pel brot de toxiinfecció alimentària per histamina associat al consum de tonyina procedent d’Andalusia, la xarxa epidemiològica de Catalunya ha rebut fins ara la notificació de 20 persones afectades que podrien estar relacionades amb l’esmentada alerta.

Totes les persones afectades presentaven un quadre clínic compatible amb la intoxicació per histamina (taquicàrdia, exantema, cremor a la boca, cefalea, dolor abdominal i diarrea) pocs minuts després d’haver consumit la tonyina, comprada a partir del 25 d’abril, data en la qual ha estat comercialitzat el lot afectat segons informació del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.

Entre el 27 d’abril i el 15 de maig, 11 dels casos corresponen a persones que van sopar en un restaurant de Lleida, i un a una persona que va consumir tonyina en un restaurant de Barcelona. Els casos restants estan relacionats amb tonyina comprada en centres comercials: tres en dos centres ubicats al Maresme, dos a Reus i tres a Barcelona.

Tots els afectats han evolucionat favorablement en poques hores i només una de les afectades va ser atesa aquella mateixa nit en el servei d’urgències per una major intensitat del quadre clínic.

Els serveis d’inspecció de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i de l’Agència de Salut Pública de Barcelona continuen amb les actuacions oportunes de control oficial pel que fa a la investigació del brot i la retirada del producte del mercat.

El comerços que han venut el producte han col·locat cartells per advertir als clients que si han comprat tonyina durant aquests dies, no la consumeixin i retornin el producte al punt de compra.

Els serveis de Vigilància Epidemiològica (VE) i el Servei d’Urgències de VE de Catalunya estan alertats per tal de detectar altres casos que poguessin estar associats si n’apareguessin i fer-ne la investigació oportuna per tal de confirmar o no la seva relació amb el brot.

Es recorda que en cas de presentar símptomes com cremor de gola, nàusees, diarrees, vòmits, cefalees o erupció cutània després d’ingerir tonyina, cal que s’adrecin al seu centre de salut.

VÍDEO | Impressionant inundació a la seu de Correus de Reus

El fort xàfec que ha caigut durant aquest dijous al migdia a Reus ha provocat inundacions a l’oficina de Correus de la ciutat, de la plaça de la Llibertat.

L’aigua ha entrat per la part superior del recinte provocant que ràpidament s’omplís tota la sala d’espera. La situació ha agafat per sorpresa als operaris de Correus que han intentat resoldre-ho de la millor forma possible.

Davant del perill per als clients, el servei s’ha interromput durant una hora, aproximadament, segons ha explicat el cap de torn de Correus, Xavier Salvadó, qui ha assegurat que la inundació s’ha produït perquè l’edifici és vell i les canonades no han pogut suportar tanta quantitat d’aigua en poc temps.

Durant molt poca estona, la pluja ha afectat de forma intensa la ciutat. En total, durant aquest dijous ha caigut a Reus més de 22 litres per metre quadrat.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya

Deu detinguts en el desmantellament d’una organització criminal dedicada al tràfic de drogues a Reus

Els Mossos d'Esquadra dins d'una de les tres cases que utilitzaven com a punts de venda.

Els Mossos d’Esquadra dins d’una de les tres cases que utilitzaven com a punts de venda.

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la comissaria del Baix Camp juntament amb agents de la Guàrdia Urbana de Reus van detenir aquest dijous, 5 de maig, 10 persones per un delicte de pertinença a organització criminal i un delicte contra la salut pública en la vessant del tràfic de drogues. Els detinguts són quatre homes i sis dones, d’edats compreses entre els 18 i els 59 anys, tots són veïns de Reus.

La investigació es va iniciar el passat mes de desembre quan la policia va detectar, en el marc dels dispositius habituals de seguretat ciutadana, diverses vendes de droga al detall.

A partir d’aquestes primeres informacions, es va establir un grup treball coordinat entre agents de la unitat d’investigació de Reus i agents de la Guàrdia Urbana. Durant els darrers mesos, els investigadors van fer vigilàncies, identificacions i en diverses actuacions van comissar una quarantena de dosis de cocaïna i heroïna preparades per a la venda al detall. Tot plegat, va permetre a la policia ubicar l’activitat criminal de tràfic de drogues en tres cases del barri de Sant Josep Obrer.

Gràcies al treball conjunt dels mossos i la Guàrdia Urbana de Reus també es va poder comprovar que els detinguts, la majoria membres de la mateixa família, formaven una organització criminal que actuava de forma coordinada i amb funcions ben determinades.

L’estructura de l’organització criminal

De la investigació es desprèn que el detingut de 59 anys era el cap de l’organització i, a banda de supervisar els punts de venda i els passes de droga, s’encarregava de donar avís als venedors en cas de presència policial. El cap de l’organització gestionava juntament amb el seu net, l’home de 18 anys també detingut, el flux de compradors i els domicilis des d’on es venia la droga.

La distribució de la droga era responsabilitat de la detinguda de 39 anys qui, a més de vendre-la al detall des del seu domicili, s’encarregava de distribuir la substància entre els altres venedors de l’organització.

La resta de detinguts es dedicaven a la venda de droga al detall utilitzant com a punts de venda tres domicilis situats al barri de Sant Josep Obrer.

Cal destacar que segons les gestions d’investigació realitzades durant els darrers mesos, cap dels membres de l’organització tenen activitat laboral i s’ha comprovat que han fet de la venda de droga el seu modus vivendi.

Un cop comprovada l’activitat criminal dels detinguts, aquest dijous, agents dels Mossos d’Esquadra de l’Àrea Regional de Recursos Operatius juntament amb agents de la Unitat d’investigació i agents de la Guàrdia Urbana de Reus van fer una entrada i registre en una casa de Reus. Amb autorització judicial, els policies van registrar un dels domicilis utilitzats com a punts de venda de droga i que, segons la investigació, servia també com a base per preparar les dosis de cocaïna i heroïna.

En l’entrada, els agents van localitzar una plantació de marihuana indoor amb 200 plantes, material per al cultiu intensiu i sistemes d’il·luminació i ventilació professionals. També es van trobar prop de 1.300 euros en bitllets fraccionats, cinc telèfons mòbils i material destinat a la preparació i venda de substàncies estupefaents.

Durant el registre també es va comprovar que els propietaris de la casa tenien punxada la llum que abastia la plantació de marihuana. Per aquest motiu, es va desmuntar la instal·lació fraudulenta.

El Tribunal de Comptes exculpa els investigats pel cas Shirota de responsabilitat civil

Primera sentència ferma d’una de les peces més rellevants del cas Innova. Segons ha pogut saber Reusdigital.cat, el Tribunal de Comptes (TC), amb seu a Madrid, exculpa l’exalcalde, Lluís Miquel Pérez i els exregidors Eduard Ortiz, Josep Morató, Àlex Martínez, Empar Pont, Jordi Bergadà i Daniel Pi, de qualsevol irregularitat en l’aprovació de l’aval públic de 3 milions d’euros per a la formació de l’empresa d’investigació sanitària Shirota.

L’organisme estatal no veu cap il·legalitat comptable i, per tant, els investigats no tenen responsabilitat civil i no hauran de retornar els diners que els reclamava l’Ajuntament de Reus i la fiscalia. De fet, la sentència condemna el consistori a pagar les costes del judici. Existeix l’opció de presentar recurs, però fonts municipals han explicat a aquest mitjà que el govern no el presentarà.

El cas neix després de la liquidació de l’empresa Shirota, l’any 2012, quan el govern llavors format per CiU i PP va haver de satisfer una quantitat de 3.103.201,20 euros, dels quals 278.391,43 en concepte de pòlissa de crèdit i la resta del préstec i els seus interessos. Llavors, la CUP va portar aquesta decisió al Tribunal de Comptes, amb l’aval de la fiscalia, i posteriorment, s’hi va afegir l’Ajuntament de Reus per reclamar els diners pagats als exconsellers d’Innova que van aprovar inicialment l’aval, en considerar-los els responsables de la situació. La CUP, per la seva banda, es va retirar de la causa i ho va deixar tot en mans del consistori.

Ara, però, la sentència, amb data de 3 de maig i a la qual ha tingut accés Reusdigital.cat, desmunta els arguments donats per les parts acusadores. La magistrada de la Secció d’Enjudiciament segona del TC, Margarita Mariscal de Gante, assegura que la decisió presa pels set consellers el 30 de març de 2007 no comporta cap responsabilitat civil, sense entrar a valorar si es va ajustar a la legalitat o si hi ha altres persones responsables.

“Amb l’acord, es va facultar a formalitzar els documents necessaris per finançar l’empresa Shirota Functional Foods, S.L., fins a la quantitat màxima de 3 milions d’euros i sota l’autorització de la Junta General si era preceptiva”, indica la magistrada, qui recorda que “la concertació de les operacions de crèdit en forma d’aval requeria l’autorització de la Junta General, que estava formada pel plenari”.

Posteriorment, la Junta General d’Innova, del 29 de febrer de 2008, va facultar als consellers delegats a contractar qualsevol producte financer de crèdit per donar suport a l’empresa sanitària, “sense necessitat d’obtenir cap altra justificació”. D’aquesta descripció dels fets, la jutgessa indica que “la participació en altres societats, així com la possibilitat d’avalar societats participades, no pot considerar-se actuacions impròpies d’una societat ‘hòlding’ com era Innova”, més quan després ho va validar un organisme que representava el plenari.

Per tant, la conclusió de la sentència és que la decisió presa pels set investigats “no va suposar cap infracció de la normativa pressupostària o comptable” i, per això, es desestima la demanda presentada.

L’Ajuntament assegura que va actuar en base als informes demanats pel propi TC

Fonts municipals han explicat a Reusdigital.cat que l’Ajuntament de Reus “ha actuat en defensa dels interessos generals de la ciutat i en base als informes tècnics d’Intervenció i Secretaria General municipals, sol·licitats pel Tribunal de Comptes”. El govern diu respectar la sentència del Tribunal de Comptes i reitera que no presentarà recurs.

El PSC qualifica de ‘gran notícia’ la sentència del TC

El portaveu del PSC, Andreu Martín, ha assegurat que la resolució judicial “és una gran notícia” i demostra el “gran error” de la CUP de portar el cas al Tribunal de Comptes, així com de l’alcalde, Carles Pellicer “de sumar-s’hi posteriorment” a la demanda. El socialista considera que no s’hauria arribat a aquesta situació si Pellicer no hagués decidit dissoldre l’empresa només arribar al govern, “ofuscat per desmantellar el llegat socialista”.

D’altra banda, els socialistes pensen que els reusencs “no haurien de pagar els errors d’un alcalde”, en relació al pagament de les costes del judici al Tribunal de Comptes. Martín també subratlla que els exconsellers d’Innova exculpats van actuar sempre en defensa dels interessos col·lectius: “Ni ells ni les seves famílies es mereixen l’exposició mediàtica a la que fa temps que estan sotmesos ni els atacs contra la presumpció d’innocència que pateixen, inadmissible en un Estat de Dret”.

“La imatge de la ciutat tampoc no s’ho mereix”, ha conclòs el portaveu, assegurant que el PSC espera “que els promotors de la denúncia donin explicacions i assumeixin responsabilitats”.

Un procés en paral·lel a la via penal

La sentència avançada per Reusdigital.cat forma part de la via civil i no té res a veure amb el procés penal que porta el Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus, comandat per Diego Álvarez de Juan. En aquest cas, tots els membres del govern municipl 2007-2011, del PSC, ERC i ICV-EUiA estan imputats, així com l’exregidora de CiU, Teresa Gomis, que va autoritzar la liquidació definitiva de l’empresa.

Cal recordar que aquest cas neix perquè l’Ajuntament de Reus va avalar el mateix crèdit investigat pel Tribunal de Comptes quan no tenia majoria accionarial en l’empresa (més del 50% eren accions en mans privades). A banda dels exergidors, també hi ha imputats en el cas, l’exrector de la URV, Lluís Arola; el fundador de la Morella Nuts, Joaquim Maria Barriach, i el secretari de Shirota, Xavier Gómez.

Tot i que són dos processos paral·lels i independents, la sentència feta pública condiciona els arguments que pugui donar el jutge d’Innova i avala la tesi dels investigats. El passat juliol, Diego Álvarez de Juan va imposar una fiança de 8 milions d’euros a cadascun dels imputats per Shirota, una fiança que està recorreguda a l’Audiència de Tarragona. De la mateixa manera, els advocats de la defensa han presentat un segon recurs que desmunta els arguments del magistrat. D’aquests dos recursos, encara no se’n sap la resposta.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya

Tres ferits lleus per inhalació de fum en un incendi al restaurant El Tupí, a Reus

El Bombers, al lloc de l’incendio. Foto: Reusdigital

Ensurt al restaurant El Tupí, situat al número 3 del carrer d’Alcalde Joan Bertran, a Reus. S’ha declarat un incendi, poc després de les 8 d’aquest matí, i ha afectat el pati interior i la cuina.

El fum ha obligat a desallotjar unes 25 persones de manera preventiva, tres de les quals haurien resultat ferides lleus per inhalació de fum, segons informen els Bombers de la Generalitat.

Precisament, quatre dotacions dels bombers s’han desplaçat fins al lloc dels fets i han donat per controlat l’incendi en poc temps. A hores d’ara, els efectius ventilen l’establiment. Les flames al pati exterior eren espectaculars i el fum pujava per tot l’edifici.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya

Presó per un home acusat d’atracar a punta de gavinet dues gasolineres a Constantí i a Reus

Captura de la càmera de seguretat d'una de les gasolineres que va atracar. Foto: Mossos

Captura de la càmera de seguretat d’una de les gasolineres que va atracar. Foto: Mossos

Un home de 47 anys, veí de Constantí, ha ingressat a presó acusat d’atracar a punta de ganivet dues gasolineres de Constantí i de Reus en l’espai de dues setmanes. L’home va ser detingut el passat dimecres poc després del segon furt, seguida d’una persecució en cotxe en què l’acusat va intentar envestir un vehicle policial.

El jutge ha decretat que ingressi a presó com a presumpte autor de dos robatoris amb violència i intimidació i d’un delicte de conducció temerària.

Un ganivet de més de 30 cm

Al voltant de les vuit de la tarda del passat dimecres l’home, utilitzant elements per ocultar la seva identitat, va entrar en una benzinera situada a l’avinguda Sant Bernat Calvó de Reus i, esgrimint un ganivet de més de 30cm, va intimidar a una treballadora. L’individu va agafar uns 175 euros de la caixa i va marxar corrents. Poc després va pujar en un vehicle i va fugir de Reus.

El ganivet utilitzat per l'acusat en els atracaments. Foto: Mossos

El ganivet utilitzat per l’acusat en els atracaments. Foto: Mossos

Fuig en cotxe i intenta envestir el vehicle policial

Gràcies al dispositiu policial, pocs minuts més tard una patrulla de la comissaria de Tarragona va localitzar l’individu circulant per Constantí amb el vehicle utilitzat en l’atracament. Quan l’home va veure els policies va fugir donant marxa enrere i va causar danys a un vehicle estacionat. Després va intentar col·lidir contra el vehicle policial però els agents van poder evitar-lo.

L’individu va fugir en vehicle fins que va xocar contra una vorera al costat d’una plaça de Constantí. Llavors, va deixar el vehicle i va continuar fugir corrents i es va amagar en una zona d’edificis.

Trobat amagat al terrat d’un edifici de Constantí

Una àmplia recerca de diverses patrulles per la zona va donar el seus fruits. I és que una de les patrulles va pujar fins al terrat d’un dels edificis i va comprovar que la porta del terrat estava tancada però amb el tancament trencat. Un cop al terrat, els agents van localitzar el fugitiu amagat darrera d’una muntanya de runa.

L'acusat, entrant en una de les dues benzineres que va atracar. Foto: Mossos

L’acusat, entrant en una de les dues benzineres que va atracar. Foto: Mossos

175 i 140 euros de botí

Gràcies a aquesta detenció, la Unitat d’Investigació de la comissaria de Reus va poder resoldre un altre fet similar. Els investigadors van relacionar el detingut amb un atracament similar en una benzinera de Constantí el passat 22 d’abril. En aquella ocasió, l’home anava amb passamuntanyes i també va utilitzar un ganivet de grans dimensions per intimidar les treballadores de la gasolinera. Amb aquell robatori amb violència i intimidació, el detingut va endur-se 140 euros.

El detingut, amb 15 antecedents policials per delictes contra el patrimoni, va passar a disposició judicial aquest divendres davant del Jutjat d’Instrucció de Guàrdia de Tarragona i el jutge va decretar el seu ingrés a presó.

FiraReus acull l’Assemblea General de l’AEQT

Foto de família dels participants a l’assemblea i de les autoritats

Els representants de la Indústria Química del Camp de Tarragona han acudit aquesta tarda a la seva cita semestral amb l’Assemblea General de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), que és l’òrgan que reuneix els directius de les 28 empreses associades.

En aquesta ocasió la reunió s’ha celebrat al Centre de Fires i Convencions FiraReus, en la línia d’organitzar aquestes assemblees en espais emblemàtics dels diferents pobles i ciutats que acullen la Indústria Química i Petroquímica del Camp de Tarragona.

En absència del President Josep Francesc Font, que ha excusat la seva assistència per motius professionals, ha estat la Vicepresidenta Anne Berg qui ha donat el tret de sortida a la reunió. Berg ha donat la paraula a l’Alcalde de Reus, Carles Pellicer, qui ha volgut acompanyar els representants de la Indústria Química en la seva visita a FiraReus. Com a amfitrió, l’Alcalde de la capital del Baix Camp ha mostrat la seva satisfacció per acollir aquesta trobada, i ha reiterat la importància d’un sector com el químic, que aporta progrés i valor afegit, ha dit Pellicer, al conjunt del Territori. L’Alcalde ha estat acompanyat pel Regidor de Promoció Econòmica, Marc Arza.

Acabades les salutacions, els representants polítics han deixat als membres de l’Assemblea de l’AEQT procedir amb la seva reunió. La primera en realitzar el seu informe ha estat la Directora General, Teresa Pallarès, que ha afrontat els temes principals de gestió de l’Associació, incloent també l’informe de Corporate Compliance, que ha estat dut a terme pel Compliance Officer i Secretari General, Fernando Huidobro. A aquest primer informe l’han seguit els realitzats pels presidents de les vuit comissions que disposa l’AEQT: Activitats Portuàries i Logístiques (Eduardo Sañudo), Comunicació (Marc Fargas), Empreses de Serveis (Miguel Muñoz), Energia (Ruben Folgado), Medi Ambient (Anne Berg), Seguretat (Jaume Sariol), Sociolaboral (Antonia López) i Territori (José Luis Jiménez Lasheras).

Després del repàs a l’activitat de les comissions ha arribat el torn de la presentació de la memòria econòmica i el resultats de l’exercici 2016, que han estat aprovats per l’Assemblea. El darrer punt de l’ordre establert abans de precs i preguntes ha fet referència a la renovació de vocalies a la Junta Directiva.

El periodista Albert Sunyol recull en un llibre els últims 95 anys d’història de la ràdio a Reus

Albert Sunyol. Foto: Isabel Martínez / Reusdigital

Després de cinc anys de feina intensa, el periodista Albert Sunyol Ocón ha enllestit el primer llibre que recull la història de la ràdio a la ciutat de Reus a través dels últims 95 anys.

Sota el títol “La meva, la nostra ràdio. Les ones de Reus (1922-2017)”, aquesta completa obra fa un repàs al naixement i evolució de les diferents emissores que han nascut a la capital del Baix Camp i dels professionals que hi ha treballat.

Més d’una seixantena de locutors, oients i investigadors participen en aquest llibre, editat per La Banya Edicions, que es presentarà aquest proper dimecres 19 d’abril, a les 20.30 hores, al Centre de Lectura. A l’acte hi intervindran el president d’aquesta entitat, Xavier Filella; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, l’autor del llibre, Albert Sunyol; i l’editor de l’obra, Òscar Ramírez.

“La meva, la nostra ràdio. Les ones de Reus (1922-2017)” compta amb l’esponsorització de Vermuts Miró, Tomàs Barberà i l’Ajuntament de Reus. El llibre neix després de cinc anys intensos de feina durant els quals, Albert Sunyol ha recollit tota la informació possible i s’ha entrevistat amb desenes de persones que han treballat i treballen a les emissores de Reus.

Seguiu l’entrevista amb l’autor que publica Reusdigital en aquest enllaç.

A presó un ‘robapisos’ de Reus que ja havia comès sis robatoris silenciosos en habitatges

Un agent dels Mossos d’Esquadra analitzant part del robat. Foto: Mossos d’Esquadra

Agents dels Mossos de Reus van detenir el dia 10 d’abril un home de 46 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Reus, com a presumpte autor de dos delictes de robatori a interior de domicili, un d’ells en grau de temptativa.

El primer dels robatoris va ser comés la nit del passat 7 de desembre en un domicili del carrer Camí de Tarragona de Reus. Segons la denúncia, un lladre va forçar el pany de la porta i va sostreure diverses joies valorades en més de 1.000 euros.

El segon dels robatoris va ser perpetrat la nit del 4 de març. En aquesta ocasió, un lladre va accedir a través d’una finestra a l’interior d’un domicili del carrer València. El soroll va despertar la víctima, que va sorprendre el lladre i el va foragitar.

Arran d’aquests robatoris, els mossos van obrir una investigació per identificar qui era el lladre. Després de diverses indagacions, els mossos van trobar indicis que apuntaven a un home que van detenir el 14 de febrer, per sis robatoris silenciosos en habitatges del Barri Fortuny de Reus.

En aquests sis fets delictius, el lladre va utilitzar un modus operandi molt similar a la temptativa de robatori silenciós del carrer València. La forma d’actuar consistia en accedir a través de les finestres en domicilis ubicats en plantes baixes mitjançant escalament. L’objectiu dels robatoris era sostreure diners, joies, llibretes bancàries i targetes de crèdit per fer reintegraments en caixers automàtics.

Després de diverses comprovacions en botigues de compravenda d’or de Reus, els mossos van constatar que el sospitós havia venut les joies sostretes el 7 de desembre. Seguidament van emetre una ordre policial que va permetre detenir-lo el 10 d’abril a Reus.

El detingut, amb nombrosos antecedents per delictes contra el patrimoni, va passar l’endemà a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus. El jutge va decretar el seu ingrés a presó.

Mor Joan Josep Sardà, secretari de la Cambra de Comerç de Reus

Sardà, a l’esquerra, amb el president de la Cambra, Isaac Sanromà. Foto: Reusdigital

L’advocat i secretari de la Cambra de Comerç de Reus, Joan Josep Sardà Arasa, ha mort, aquesta matinada, a l’edat de 60 anys, a causa d’un atac de cor. La cerimònia de comiat serà, aquest dijous, 13 d’abril, a les 4 de la tarda, a la Parròquia de Crist Rei.

Nascut a Reus el 1957, llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, Joan Josep Sardà va incorporar-se a la Cambra el febrer de 1982 com a Secretari en funcions i, tres anys després, el 2 de setembre de 1985, fou designat oficialment Secretari General de la corporació, càrrec que ha desenvolupat fins al dia d’avui. De fet la seva dilatada trajectòria el va convertir, l’any passat, en el Secretari General del Consell de Cambres Catalanes, la institució que aplega a totes les Cambres del país.

Durant aquests 35 anys de dedicació a la Cambra, Sardà ha jugat un paper determinant en nombroses iniciatives vinculades a la Cambra, a la ciutat de Reus i al territori corporatiu que representa, sent una figura de referència atenent el seu bagatge tècnic en l’àmbit que li era propi.

Fruit de la seva vinculació amb la Cambra, Sardà també era actualment el Secretari del Patronat de la Llotja de Reus. Precisament, de la seva relació amb les Llotges, cal destacar el paper determinant que va jugar en l’agrupació de les Llotges Catalanes i de les Lonjas Españolas.

Des de la Cambra de Reus el defineixen com “un professional impecable que ha dedicat la seva vida a la nostra corporació, amb enorme rigor i eficàcia, i amb profunda estimació a la realitat d’una Cambra que sentia com a pròpia”.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya

L’alcalde de Reus convoca una qüestió de confiança per aprovar els pressupostos del 2017

El govern municipal ha comparegut en bloc. Foto: Reusdigital

El sorprenent full de ruta del govern municipal de Reus passa ara per convocar una moció de confiança vinculada als pressupostos, en un ple extraordinari, el pròxim dimecres, i forçar així a l’oposició a trobar una majoria alternativa.

Si aquesta no arriba en el termini de 30 dies, els comptes d’enguany quedaran aprovats de forma automàtica el 12 de maig, en una operació de Pellicer a l’estil de la que va fer l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La llei orgànica de règim electoral, a l’article 197, permet aquesta poc coneguda via legal per aprovar uns pressupostos que Pellicer considera essencials per a la ciutat. La CUP ja ha anunciat la seva intenció de trobar suports per presentar una moció de censura, mentre que ERC i Ara Reus es mantenen al costat de Pellicer. Per tant, sembla difícil que hi pugui haver una majoria alternativa.

“Se’m fa molt difícil governar en una situació com aquesta, amb un bloqueig de l’oposició”, ha assegurat l’alcalde, qui creu que la ciutat no es pot permetre prorrogar els comptes perquè seria molt difícil aprovar-los l’any que ve i perquè hi hauria molts projectes “importants” que quedarien al calaix, com els de les entitats per la Capital de la Cultura Catalana. “La política és risc i la ciutat es mereix que tirem endavant”, ha continuat Pellicer, qui ha dit tenir pensada aquesta estratègia des de fa temps, en consens amb ERC i Ara Reus, socis de govern.

“Tinc plena confiança amb els meus socis i sempre he dit que tindríem pressupostos. He esgotat fins a l’últim moment les possibilitats d’arribar a acords amb l’oposició i els motius donats per no donar suport són partidistes, tacticistes i ideològics”, ha assegurat l’alcalde, qui creu que amb aquesta decisió, la de convocar la moció de confiança, “el govern fa una passa endavant”. El dimecres, a les 10 del matí, es tornarà a debatre l’expedient de pressupostos i si no hi ha una majoria simple que els aprovi, el temps començarà a córrer a favor del govern.

L’alcalde ha subratllat que aquesta és una decisió meditada i pensada i ha explicat que la qüestió de confiança es pot convocar fins a dues vegades en un mateix mandat. “No ho fem per nosaltres, sinó per la ciutat, que necessita uns pressupostos i un pla d’inversions. A més, també tenim vinculat el tema de l’Hospital de Sant Joan”, ha justificat. “És una mesura atrevida, però la ciutat ha d’avançar. Amb uns pressupostos prorrogats, seria molt difícil poder aprovar uns de nous l’any que ve”, ha conclòs.

La Diputació mostra a la Fira Camins d’FP els cicles de grau superior de les seves Escoles d’Art i Disseny

Estand de la Diputció fet pels propis alumnes

La Fira Camins d’FP aplega els dies 5 i 6 d’abril l’oferta de formació professionalitzadora del Camp de Tarragona a la Fira de Reus.

La Diputació hi és present a través d’un estand de les Escoles d’Art i Disseny que gestiona a Tarragona i Reus, que serveix per explicar de primera mà al públic els 10 cicles formatius de grau superior en Arts Plàstiques i Disseny que ofereixen.

A més, els Serveis d’Emprenedoria i Ocupació de la Diputació també compten amb un estand propi, a través del qual impulsen col·laboracions amb els centres formatius amb l’objectiu d’oferir sessions informatives sobre emprenedoria o de promoure projectes de formació dual.

A més, la Diputació participarà a la fira en diverses sessions tècniques i taules rodones, com per exemple les relacionades amb reptes de l’FP i la seva inserció laboral, i les vinculades a l’emprenedoria social.

La Diputació és part activa de l’organització de la tercera edició d’aquest certamen, donat que la fira Camins d’FP s’ha obert enguany a tot el Camp de Tarragona.

D’aquesta manera, en aquesta tercera edició el certamen ha deixat de tenir caràcter local i s’obre al territori quadriplicant els centres participants, amb l’objectiu de donar a conèixer a futurs estudiants i empreses les famílies professionals, especialitats i centres que la imparteixen al territori.

L’Ajuntament de Reus organitza la fira, en col·laboració amb la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, la Cambra de Comerç de Reus i els ajuntaments de Tarragona, Valls, El Vendrell i Montblanc.

L’endocrinòleg reusenc Ramon Gomis, nou doctor honoris causa de la URV

Gomis, rebent el birret que l’acredita com a doctor honoris causa

La Universitat Rovira i Virgili ha investit el metge endocrinòleg Ramon Gomis de Barbarà com a doctor honoris causa per la seva contribució al món de la investigació biomèdica en relació amb la malaltia diabètica, l’obesitat i la nutrició.

El professor Ramon Maria Miralles, director del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV, ha estat el padrí del doctorand en l’acte d’investidura que s’ha dut a terme el divendres 31 de març. La proposta d’investir-lo com a doctor honoris causa, però, la va fer l’investigador Joan Vendrell.

Ramon Gomis, que va néixer i passar la seva infància i joventut a Reus, ha reconegut que aquest reconeixement és “molt especial” per la seva vinculació amb els professors de la Universitat i per la seva relació amb el territori. De fet, ha col·laborat amb la Universitat Rovira i Virgili com a científic i com a gestor de la ciència biomèdica.

Actualment, Gomis de Barbarà és catedràtic de medicina a la Universitat de Barcelona, director de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) des del 2004 i consultor sènior en Endocrinologia a l’Hospital Clínic de Barcelona, on ha exercit de metge endocrinòleg des del 1974 i de cap de la Secció de diabetis i del Servei d’Endocrinologia.

En el seu discurs, Gomis ha assegurat que va decidir especialitzar-se en el camp de l’endocrinologia perquè “la recerca científica biomèdica era, i és, l’única eina possible per donar-nos aquesta resposta que ens permeti avançar en la prevenció i la curació de les malalties”.

Ara bé, reconeix que “hi ha qui pot pensar que la recerca biomèdica no és per als metges” i proclama que “no es pot progressar en la medicina sense una recerca mèdica amb metges”, encara que això “exigeix canvis”.

Gomis aposta per la recerca traslacional, que es tractaria “d’estimular als metges per tal que assoleixin els coneixement fonamentals en ciències bàsiques, des de les matemàtiques o la física a la bioquímica o la biologia cel·lular, i aplegar sota uns programes comuns, metges clínics amb aquesta formació i bàsics amb l’objectiu de respondre plegats les preguntes que sorgeixen en la activitat clínica.”

L’Aeroport de Reus inaugura la temporada d’estiu amb vols a Birmingham i East Midlands

Tradicional arc d’aigua de benvinguda als nous vols

L’Aeroport de Reus ha donat la benvinguda amb el tradicional arc d’aigua a les noves rutes amb Birmingham i East Midlands, a Regne Unit, que operarà la companyia Ryanair amb dues freqüències setmanals.

Amb la primera destinació la connexió serà tots els dimecres i diumenges, mentre que amb la segona serà dilluns i divendres.

Del 26 de març al 28 d’octubre, les companyies que operen a l’Aeroport de Reus posaran a la disposició dels usuaris més d’un milió de seients i oferiran més de 5.500 vols, entre sortides i d’arribades.

Pel que fa a les rutes amb Birmingham i East Midlands, els seients programats per a aquesta temporada estival augmenten un 223,4% i un 138,2% respectivament, respecte el mateix període de l’any passat.

Amb aquestes dues rutes, l’aerolínia anglesa recupera dues connexions que van operar altres companyies aèria en l’Aeroport fins a l’estiu de 2014.

La investigació de la trama de corrupció d’Innova, ‘paralitzada’ perquè el jutge està ‘inundat’ de feina

El mediàtic jutge del cas Innova, Diego Álvarez de Juan. Foto: Reusdigital

“Des del passat 1 de març de 2017, el Jutjat ja no compta amb el jutge de reforç que tenia. Aquesta situació comporta una paralització efectiva de la macro causa coneguda com el ‘Cas Innova’, ja que qui subscriu aquesta resolució s’ha d’ocupar del 100% del treball que inunda el Jutjat d’Instrucció Número 3 de Reus”.

Són paraules del titular d’aquest jutjat, Diego Álvarez de Juan, en la interlocutòria en què, davant aquesta situació, resol aixecar el secret de sumari de la peça número 1 del cas. Aquesta peça té a veure amb els indicis delictius que rodegen la constitució, el desenvolupament i la liquidació de l’empresa Shirota Funcional Foods. L’empresa és una societat d’investigació nutricional fundada el 2007 amb capital públic i privat.

Ahir mateix el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, va afirmar que aquesta situació és “temporal” i que demanaran tornar cobrir la plaça del jutge de reforç que permetia Álvarez de Juan centrar-se gairebé en exclusiva en la macrocausa del cas Innova.

Sota aquesta peça s’imputa sis delictes (entre els que hi ha el de blanqueig de diners) l’exrector de la URV, Lluís Arola; el fundador de l’empresa La Morella Nuts, Joaquim Maria Barriach; i l’exgerent del parc tecnològic de Reus Tecnoparc, Xavier Gómez. En general, les investigacions per la pressumpta trama de corrupció del cas Innova (un conglomerat d’empreses municipals de Reus) tenen imputats l’exdirector del CatSalut, Carles Manté; l’exdirector d’Innova i expresident de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prats; i la majoria de regidors de l’anterior govern municipal reusenc, entre ells l’exalcalde, el socialista Lluís Miquel Pérez.

La falta de recursos alenteix la investigació del cas Innova i pot afectar la del cas Torredembarra

El president de l’Audiència de Tarragona, Javier Hernández, i el del Tribunal Superior de Justícia, Jesús Maria Barrientos. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El president de l’Audiència de Tarragona, Javier Hernández, i el del Tribunal Superior de Justícia, Jesús Maria Barrientos. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus ha perdut el jutge que tenia de reforç, i que permetia que el titular del jutjat, Diego Álvarez de Juan, pogués dedicar-se gairebé en exclusiva a la investigació del conjunt de causes conegudes com el cas Innova. El mateix podria passar amb el Jutjat de Primera Instància i Instrucció 1 del Vendrell, ja que està previst que marxi la jutge de reforç que es dedica als casos civils, i que permet que el titular Josep Bosch només assumeixi els penals, entre ells el de la presumpta trama de corrupció coneguda com a cas Torredembarra.

La Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha demanat al Consell General del Poder Judicial que es faci marxa enrere en la prevista marxa de la jutgessa de reforç del jutjat del Vendrell. Pel que fa al de Reus el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, ha assegurat que la situació és “temporal”, i que “de seguida que disposem dels recursos suficients, tornarem a reforçar-lo”. “Poc més podem fer que intentar prestar aquest auxili de reforç per permetre als jutges que puguin dedicar més hores a aquestes causes que són molt complexes i difícils d’abordar: gestionar la quantitat ingent d’informació que es recopila en aquests casos absorbeix els jutges”, ha afegit.

Preveuen obrir enguany un Jutjat de Família i Discapacitats a Reus

“A Reus tenim un problema quantitatiu, però també qualitatiu. Tenim una infradotació d’òrgans judicials, però també per la proximitat dels centres Pere Mata i Torreblanca hi ha una càrrega de processos d’internament psiquiàtric que en els darrers anys s’han fet molt més complexos”, explica el president de l’Audiència de Tarragona, Javier Hernández. Una de les mesures que ajudarà a paliar la situació serà la prevista obertura del Jutjat 7 de Reus, especialitzat en assumptes de família i discapacitats. L’obertura, ja prevista pel 2015, està pendent de la firma d’un Reial Decret que es va retardar perquè el govern estava en funcions.

Hernández: “Estem millor que l’any passat, però lluny dels nivells òptims”

Hernández també ha fet un balanç general positiu de la situació judicial a la demarcació de Tarragona, comparada amb la de l’any passat. “Ja no hi ha la pujada generalitzada de causes judicials que portàvem arrossegant des del 2010. Hem tingut una baixada de causes judicials, però encara estem lluny dels nivells òptims que teníem abans del 2009. Les baules febles per la sobrecàrrega de causes són els jutjats relacionats amb el cas Innova (sobretot) i el del Vendrell.

Barrientos: “Difícilment sobreviuríem a una judicialització dels casos sobre les clàusules sòl”

Un dels punts de preocupació de Barrientos és la possible judicialització dels casos relacionats amb la reclamació de les clàusules sòl. Per això, ha demanat a les entitats bancàries que s’avinguin a negociar i pactar solucions amb els seus clients. “Si no ho fan, a partir del gener els jutjats entraríem en una situació desconeguda. Ens entrarien al voltant d’un milió i mig de casos, i el sistema judicial tindria problemes per sobreviure”, ha advertit.

Detingut un jove per circular per Reus quadruplicant la taxa d’alcoholèmia permesa

La detenció es va produir a la riera Aragó. Foto: Google Maps

La detenció es va produir a la riera Aragó. Foto: Google Maps

La Guàrdia Urbana ha instruït aquest diumenge 19 de març diligències judicials contra un conductor per conduir amb una taxa d’alcoholèmia quatre vegades superior a la permesa. A les 3:20h, una patrulla policial va aturar a la riera d’Aragó el conductor d’un turisme Mercedes CLK 240 que circulava de manera anòmala. Els agents van instruir diligències judicials contra el conductor per un presumpte delicte contra la seguretat del trànsit per conduir sota els efectes de begudes alcohòliques. L’home, un veí de Reus de 34 anys, va donar un resultat positiu de 1,01 mg/l d’alcohol en aire espirat a la prova d’alcoholèmia que se li va practicar.

És un delicte contra la seguretat viària conduir sota l’efecte de l’alcohol quan se superi els 0,60 mil·ligrams per litre d’aire expirat, 0,40 en cas d’accident. pot comportar penes de presó d’entre tres i sis mesos i la retirada del carnet de conduir d’entre un i quatre anys. Els conductors no poden circular amb una taxa d’alcohol superior a 0,25 mil·ligrams per litre d’aire expirat. Superar aquest índex fins al 0,60 és constitutiu d’una falta administrativa.

Un empleat de la Volvo de Reus ingressa al Joan XXIII en estat greu després d’un accident laboral

Entrada de la Volvo de Reus. Foto: Google Maps

Entrada de la Volvo de Reus. Foto: Google Maps

Un operari del taller del concessionari Volvo de Reus, al carrer Nicaragua, ha estat ingressat a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona en estat greu després de patir un accident laboral. Entre les conseqüències de la ferida hi ha una fractura de tíbia i peroné. Segons sembla, els pantalons de l’home de 55 anys i posteriorment la seva cama han quedat enganxats al cilindre de la màquina que calibra la frenada mentre es trobava sota del camió que estava inspeccionant.

L’incident ha tingut lloc poc abans de les 11 del matí, i de resultes de la ferida l’home ha hagut de ser traslladat en estat greu a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona per una ambulància del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).