TARRAGONA 21

Un nou cas de sarna entre els treballadors de l’hospital Sant Joan de Reus eleva el brot a 23 afectats

El director de l’hospital Sant Joan de Reus, Òscar Ros, a la dreta, i del sotsdirector de Salut Pública al Camp de Tarragona, Conrad Casas, a l’esquerra, atenent a els mitjans. Foto: ACN

L’hospital Sant Joan de Reus ha detectat un nou cas de sarna entre el personal sanitari del centre. Així, el brot s’eleva a 23 afectats i no es descarta que se’n confirmin de nous en els pròxims dies. D’altra banda, seguint les recomanacions de Salut Pública i la comissió d’infeccions del centre, es farà una enquesta epidemiològica a tots els possibles contactes que hagin tingut els afectats des de la detecció del primer cas per oferir-los un tractament profilàctic. Fins ara, no s’ha detectat cap cas fora de l’entorn del personal mèdic. Es mantenen també les mesures d’higiene i preventives posades en marxa al servei d’urgència, on s’ha detectat el brot. El director de l’hospital, Òscar Ros, reconeix que és difícil saber l’origen del brot, tot i que creuen que la malaltia s’ha mantingut en una àrea d’urgències on hi havia un estoc de roba laboral –com ara bates- que hauria funcionat com a mecanisme de transmissió.

L’hospital ofereix un tractament preventiu als treballadors del servei d’urgències. A més, també se’ls ofereix als possibles contactes dels 23 contagiats, encara que no presentin símptomes de la malaltia. Es descarta que aquest procediment s’hagi de seguir amb els possibles contactes d’aquells que no presentin la malaltia. Per ara, no s’ha detectat cap cas del brot fora del personal del servei d’urgències de l’hospital. En cas que hi hagi algun afectat de fora l’entorn, se l’emplaça a què vagi a un centre d’atenció primària a tractar-se. Aleshores, Salut Pública investigarà si el cas té relació amb el brot de l’hospital reusenc.

Des del centre assenyalen que el brot, que s’hauria escampat per la roba a partir del compartiment de bates contaminades, no es deu a una falta d’higiene. “Aquesta és una malaltia contagiosa però no és infreqüent”, ha explicat el subdirector de Salut Pública al Camp de Tarragona, Conrad Casas. De fet, en els darrers deu anys hi ha hagut entre sis i set brots anuals a Catalunya que normalment es produeixen en centres tancats –com residències d’avis- o en àmbit familiar. Tampoc està relacionada amb les condicions socioeconòmiques, sinó pel contacte directe amb roba compartida contagiada.

Casas ha explicat que el paràsit de la sarna és diferent de la que afecta els animals. En humans, la malaltia produeix una mena de reacció al·lèrgica que produeix una picor intensa que serveix com a símptoma de diagnòstic. La sarna té un tractament efectiu que fa que, des del moment en què es comença a aplicar pomada, l’afectat deixi de ser contagiós. Per això, segons explica el centre, els treballadors que s’han sotmès al tractament continuen treballant. Tot i això, els afectats poden continuar sentint picor. “El tractament elimina els ous i el paràsit”, ha explicat Casas. La malaltia sol afectar a les mans i també al tronc, tot i que pel mateix contacte es pot passar a la resta del cos.

ACN

Un brot de sarna afecta catorze treballadors de l’Hospital Sant Joan de Reus

Imatge d’arxiu de l’Hospital de Sant Joan de Reus.

Un brot de sarna ha afectat almenys catorze treballadors de l’Hospital Sant Joan de Reus. Segons han confirmat fonts del centre, la majoria correspon a infermers i zeladors de l’àrea d’Urgències i no hi hauria pacients afectats. Tots ells estan rebent tractament i estan sent supervisats per la Unitat de Vigilància de la Salut de l’hospital, però continuen als seus llocs de treball. La direcció va tenir coneixement dimarts de l’afectació del brot de sarna, l’origen del qual encara no ha transcendit. Aquest dijous a la tarda s’ha convocat una reunió urgent de la Comissió de Salut Laboral al mateix centre sanitari per abordar la qüestió.

La sarna o escabiosi és una parasitosi de la pell causada per un àcar, que es manifesta amb una erupció que produeix picor intensa . El període d’incubació és de dues a sis setmanes i, en general, la transmissió és per contacte personal proper i prolongat amb la pell d’una persona afectada. A Catalunya, els brots de sarna -amb dos o més casos relacionats en el temps i l’espai- són de declaració obligatòria a l’Agència de Salut Pública.

ACN

Cambrils, Reus, Salou i Vila-seca es promocionen a Fitur

Imatge dels representants de l’Aliança Turística a la fira Fitur.

L’Aliança turística, formada pels Patronats de Turisme de Cambrils, Reus, Salou i Vila-seca, la Pineda-Platja, participa novament a Madrid a la fira de turisme FITUR amb un espai de reunions conjunt amb el Patronat de Turisme de la Costa Daurada, des d’aquest dimecres 17 i fins al diumenge 21 de gener.

Fitur, amb gairebé 10.000 empreses expositores de 165 països i regions, i 244.972 visitants professionals i públic final en l’edició 2017, es converteix en la fira més important d’Europa i serveix per començar a mesurar les previsions de cara la nova temporada.

Empresaris d’allotjament, agències de viatges, touroperadors, mitjans de comunicació i companyies de serveis turístics, entre d’altres, són els principals usuaris de l’espai professional. A partir del divendres l’ús de l’espai passa a atendre els milers de visitants, principalment famílies, que busquen informació per a les seves vacances.

L’Aliança turística

La participació a aquesta fira és la primera de les diferents accions promocionals conjuntes de Cambrils, Reus, Salou i Vila-seca, previstes per aquest 2018.

Les accions de l’Aliança responen al valor afegit que suposa la coordinació i la integració d’esforços davant dels objectius comuns dels municipis que l’integren, amb la generació de sinergies que es tradueixen en una més elevada eficàcia de les accions, una major notorietat i una millor gestió de la promoció turística de la destinació.

Per aquest 2018 les principals campanyes donaran prioritat al turisme estatal i francès amb l’objectiu de fidelitzar-lo i desestacionalitzar-lo. Aquestes campanyes seran de publicitat i comunicació on-line i off-line ja que són un dels instruments més eficaços per donar a conèixer els atractius turístics del nostre territori i la participació a tres de les principals Fires turístiques franceses més importants, conjuntament amb Port Aventura World.

ACN

Reus reclamarà a la Generalitat 2,25 MEUR pel finançament de les escoles bressol municipals

L’Ajuntament de Reus reclamarà a la Generalitat l’import de les subvencions que va deixar d’ingressar a partir del 2014 pel cofinançament de les escoles bressol municipals, un import que s’enfila als 2,25 MEUR. La capital del Baix Camp se suma així a la iniciativa d’altres municipis catalans i fonamenta la seva reclamació en la normativa vigent, els convenis formalitzats entre les dues administracions i, especialment, en el fet que el TSJC hagi dictaminat que la Generalitat té responsabilitat financera en les llars d’infants gestionades pels ajuntaments. Malgrat tot, l’Ajuntament de Reus obre la porta a iniciar converses amb la Generalitat per acordar la quantia final i la millor fórmula pel pagament de les subvencions impagades.

El govern municipal -PDeCAT, ERC i Ara Reus- té sobre la taula un informe dels serveis jurídics municipals que avala la reclamació. Aquest tràmit es farà mitjançant un requeriment en primera instància i, en cas que no prosperi, amb un recurs contenciós administratiu.

Segons l’informe de l’assessoria jurídica, la reclamació ha de referir-se a impagaments posteriors al mes de gener de 2014, donat que el dret al reconeixement o la liquidació de les obligacions prescriu, segons la normativa, al cap de quatre anys.

Així mateix, l’informe municipal determina que la quantia de la reclamació haurà de ser de 1.300 euros per plaça, l’import que s’estableix en el darrer conveni que formalitzat entre l’Ajuntament i la Generalitat el març de 2013 per al curs 2011/2012. A data d’avui, l’import total a requerir per part de l’Ajuntament és de 2.250.300 euros.

A Reus, les escoles bressol municipals han rebut finançament de la Generalitat des de l’inici de funcionament de la primera escola, el curs 2001-2002, fins al curs 2011-2012.

Les escoles bressol municipals de Reus van tornar a obrir totes les aules disponibles a partir del curs 2016-2017, després de sis anys de no poder-ho fer a causa de la menor demanda de places motivada, principalment, per les conseqüències de la conjuntura econòmica en les famílies.

La política de preus, amb una rebaixa de les tarifes durant tres anys consecutius, han posat de manifest la clara tendència del servei municipal a recuperar l’alumnat que havia perdut. En aquest sentit, la mitjana de l’ocupació de l’escolaritat de les escoles bressol municipals ha passat de 390 alumnes el 2014 a 459 l’any passat.

A més, la política de preus s’acompanya d’una línia de subvencions per a les famílies amb més dificultats econòmiques. La meitat de les famílies usuàries de les escoles bressol municipals reben subvenció de l’Ajuntament.

ACN

El Grup Gargalló, propietari de l’Hotel de Reus que va allotjar els policies de l’1-O, es trasllada a Terol

Protesta davant l’hotel Gaudí el setembre de l’any passat. Foto: Tarragona21

L’empresa que gestiona l’Hotel Gaudí de Reus, del Grup Gargallo, ha decidit traslladar la societat fora de Catalunya, segons consta en el Butlletí Oficial del Registre Mercantil (Borme). La companyia ha decidit ubicar-se en La Pinada de Mora de Rubielos, a la província de Terol. L’hotel es va fer cèlebre l’any passat per acollir els policies nacionals que van desembarcar a la província per fer front al referèndum de l’1-O. També per les constants manifestacions contra ells viscudes a Reus.

Finalment, els policies van abandonar l’hotel, petició que havia fet el mateix alcalde i regidors de l’Ajuntament que ara es troben imputats per presumpte delicte d’odi.

L’allotjament pertany al grup Promociones Turísticas Gargallo, fundat en 1953, que disposa d’hotels a Catalunya i Aragó, especialment a Barcelona, Terol, Osca i Reus.

D’altra banda, el grup de transport internacional Transpaís, fins ara ubicat a La Selva del Camp, ha abandonat Catalunya i s’ha estabert a la Comunitat de Madrid.

Des del referèndum il·legal del passat 1 de octubre, ja són més de 3.200 les companyies catalanes que s’han endut els seus domicilis socials a altres autonomies, segons el Col·legi de Registradors.

Un vianant mor atropellat per un turisme a la C-14 a Reus

Un veí de Reus de 44 anys ha mort atropellat aquest dissabte al matí al punt quilomètric 11,1 de la C-14, al terme municipal de la capital del Baix Camp, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT).

Per causes que s’estan investigant, el vianant anava caminant pel voral de la via i un turisme l’ha atropellat, ocasionant-li la mort. Els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís a les 6:12 hores.

Arran de la incidència, s’han activat quatre patrulles dels Mossos d’Esquadra i dues ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques. L’incident ha obligat a tallar la circulació al tram de l’accident, al lateral de la sortida en direcció a Reus, fins que s’ha pogut restablir la normalitat.

Llarena cita com a testimonis els exconsellers tarragonins que van plegar Jordi Jané Jané i Meritxell Ruiz

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha demanat noves diligències relacionades amb la causa oberta per rebel·lió, sedició i malversació contra el Govern, la Mesa del Parlament i els ‘Jordis’.

Llarena ha citat com a testimonis els dies 30 i 31 de gener i 1 de febrer el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos -coordinador de totes les forces policials l’1-O-, els exconsellers que van dimitir al juliol Neus Munté, Jordi Jané, Meritxell Ruiz i Jordi Baiget i l’exdirector dels Mossos, Albert Batlle (que també va dimitir al juliol).

A més, demana a la Guàrdia Civil que investigui tres transferències bancàries per valor de 139.700 euros fetes des d’un compte obert per la Delegació de Catalunya davant la Unió Europea a un banc a Brussel·les. El jutge vol saber si són transferències que es van fer esquivant el control de les finances que el govern espanyol va aprovar el 15 de setembre.

Tània Tàpia

Els hospitals de titularitat municipal de Tortosa i Amposta es desvinculen definitivament del grup Sagessa

Desenes de treballadors de Ginsa, concentrats a les portes de l’Hospital Sant Joan de Reus, per denunciar la seva situació laboral, el 5 de juliol de 2016. Foto: ACN

La societat GINSA, AIE, integrada dins del grup Sagessa, es desvincula definitivament de la gestió dels hospitals de titularitat municipal de Tortosa –Hospital de la Santa Creu de Jesús i Clínica Terres de l’Ebre- i Amposta –Hospital Comarcal del Montsià així com els centres i serveis de la Fussmont, com la residència d’avis-. L’assemblea general de la societat, amb representants de totes les institucions que la composen, ha anunciat que els seus membres van arribar a un acord mutu el passat 27 de desembre que autoritza la sortida de l’accionariat. Mentre que en el cas dels centres tortosins la desvinculació es va fer efectiva el passat 31 de desembre, en el cas d’Amposta serà aquest dijous, 10 de gener.

Amb motiu d’aquesta sortida, que suposarà “una disminució del 23%” de la seva facturació, GINSA anuncia en el mateix comunicat una reestructuració de la societat “a les necessitats actuals”. Això, addueix, suposarà extingir cinc contractes de treball i recol·locar 33 professionals –la majoria dels serveis i manteniment- als diferents centres del grup. Actualment, la societat disposa d’una plantilla formada per 350 treballadors.

De moment i per fer efectiva la transició, GINSA ha anunciat que continuarà prestant els “serveis indispensables” durant el temps “estrictament necessaris” per facilitar el traspàs i migració de sistemes que “garanteixi la correcta prestació dels serveis públics d’aquestes entitats i un procés de desconnexió progressiu i ordenat”. Així ho han acordat els ajuntaments que fins ara formaven part de la societat en el marc d’un acord que ha permès la seva sortida “pactada, negociada i amistosa”, que requeria la unanimitat de tots els seus membres, segons ha reconegut l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. On no hi ha hagut acord, però, és en la part proporcional del cost de la plantilla que donava suport als centres i que els municipis haurien d’assumir. En aquest cas, ha acordat posar el cas en mans d’un arbitratge. Amposta, però, ja ha anunciat que subroga una vintena de treballadors que assumirà Fussmont així com alguns de manteniment –s’ha ofert també a d’altres que estaven a Reus poder tornar a Amposta-.

Malgrat que el comunicat tanca fent palès el balanç “molt positiu” del treball conjunt al llarg del temps en el desenvolupament sanitari i de l’atenció social, la voluntat dels ajuntaments de Tortosa i Amposta d’abandonar la societat del grup Sagessa havia estat manifestada públicament de forma prèvia i reiterada pels respectius alcaldes. El de la capital del Montsià, ho va avançar en una entrevista concedida a l’ACN l’estiu de l’any 2016.

Els escàndols judicials i financers a l’entorn del conglomerat de gestió sanitària capitanejat per l’Ajuntament de Reus, o la destitució del director general que va deixar sense gerent el centre ampostí, van acabar per deteriorar la confiança dels ajuntaments ebrencs, titulars dels centres hospitalaris i sociosanitaris que gestionava. “Sagessa havia tingut cert sentit durant molts anys per desplegar un sistema social i sanitari a les Terres de l’Ebre que la Generalitat no podia organitzar al seu dia. Però la Generalitat té una estructura pròpia des de 2003 que ha anat creixent, no té sentit que tinguéssim el centre de gestió a Reus”, ha subratllat Tomàs. La proximitat, recorda, és clau. “Començava a resultar feixuc malgrat la predisposició des de Reus. Volíem més independència de gestió i informació: això ens acaba de convèncer que hem de ser nosaltres mateixos i tenim marge econòmic per a l’autogestió”, ha afegit.

En el cas d’Amposta, la societat prestava serveis valorats en 1,6 milions d’euros, que el consistori està ja treballant per assumir amb la creació d’una nova estructura de compres o el sistema informàtic. Així doncs, seran els mateixos ajuntaments els que, de moment, continuïn assumint la gestió dels centres després de que la proposta efectuada pel conseller de Salut destituït, Toni Comín, de crear una empresa pública territorial que ho assumís, davant la impossibilitat jurídica que fos l’ICS directament, no va acabar de convèncer els municipis. L’aplicació de l’article 155 va acabar trucant possibles modificacions o acords posteriors.

Tomàs, en aquest sentit, ha precisat que la voluntat és continuar treballant amb la Generalitat en aquesta mateixa línia, però ha recordat la necessitat de que, com a contractant dels serveis sanitaris d’aquests equipaments municipals, no només assumeixi la gestió sinó també el passiu que arrosseguen. “Tenim préstecs que paguem amb el que la Generalitat ens compra i no té sentit que deixem l’activitat i assumim nosaltres els préstecs. Ens agradaria que la Generalitat entrés, però ha d’assumir els passius”, ha tancat.

ACN

Els ecologistes qüestionen que el pantà de Riudecanyes hagi d’estar sis mesos sense rebre aigua del Siurana

Imatge del pantà de Siurana de març de 2017. Foto: riusiuranaviu.wordpress.com

El pantà de Riudecanyes (17%) no rebrà ni una gota d’aigua del pantà de Siurana (12%) durant els 6 primers mesos del 2018. Així ho va aprovar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA-Generalitat de Catalunya), segons informa el Gepec.

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPRiudecanyes) estableix que només donarà 3 hores d’aigua, en comptes de les 24 h. que donaven altres anys.

Davant la situació, el Geec-Ecologistes de Catalunya es planteja “quina gestió s’està fent des de la Comunitat de Regants de l’aigua embassada al propi pantà i de l’aigua que rep transvassada alegrement des de Siurana”, així com quina gestió està fent Reus i voltants (Aigües de Reus, Ajuntament de Riudoms, Consorci d’Aigües de Tarragona…) “d’una aigua que anava per al prioritari consum de boca i que avui ja no sabem on fa cap”.

Els ecologistes s pregunts “quina productivitat i a quins sectors està afavorint aquesta aigua al Baix Camp? La pagesia totalment ignorada, el preu de l’avellana sota mínims, les derrames de la CRPRiudecanyes cada dia menys assumibles per als pagesos de debò”.

Els ecologistes denuncien que “bona part del Priorat està amb restriccions o sense poder consumir aigua de boca a causa del baix cabal del propi riu de la comarca, el Siurana, que és espoliat en un 95 %”. Denuncien també “allò que trobem més greu de tot: el Priorat sense reaccionar estratègicament davant l’espoli que suposa per a tota la comarca quedar-se sense el principal recurs natural per al seu desenvolupament sostenible”.

El Gpepec proposa que els polítics “deixin de fer un ús populista d’aquest afer”, i entenguin que els recursos naturals “no han de servir per a guanyar eleccions sinó per al reequilibri territorial i el bé del país”.

Reclama també restablir l’ús de l’aigua del riu Siurana, en terminis acceptables, “per al propi ús de la comarca del Priorat: pobles, cabal ecològic, regadius, nous projectectes de desenvolupament relacionats amb un ús sostenible de l’aigua dins la pròpia conca…”. Així mateix, que la pagesia del Baix Camp assumeixi com a pròpia la gestió de la CRPRiudecanyes, la governi i fiscalitzi, i en tregui l’aprofitament necessari per al benefici agrícola; “en contra de l’especulació, de l’ús comercial, lúdic, recreatiu… d’un bé escàs i que actualment està espoliant al Priorat”.

Una altra mesura prposada és que els ajuntaments de Reus i Riudoms renunciïn als cabals del Siurana, “ja que amb el minitransvassament de l’Ebre tenen més que assegurat el seu desenvolupament futur”, i reclamen que l’ACA faci de gestor, de moderador i d’àrbitre d’una situació on ara només fa d’espectador.

Crema completament un magatzem de sabates a Reus

Un incendi ha cremat completament un magatzem de sabates la matinada d’aquest diumenge a Reus, segons han informat els Bombers. El cos ha rebut l’avís a les 2.20 hores i fins al llocs s’han desplaçat sis dotacions dels parcs de Reus, Tarragona i Cambrils. La nau, d’uns 500 metres quadrats, ha quedat completament afectada i els sostre de formigó armat ha col·lapsat. Com a conseqüència de l’incendi s’ha cremat tot el material que hi havia a l’interior i dos camions del mateix magatzem. La nau es troba situada al camí antic de Castellvell, a la parcel·la 15.

ACN

Els Reis Mags arribaran volant a Reus

Tot a punt a Reus per a l’arribada dels Reis Mags de l’Orient a la ciutat, aquest divendres 5 de gener. Al voltant de de les 16:30h, les avionetes de Ses Majestats sobrevolaran el parc de Sant Jordi, de camí cap a l’aeroport de Reus, on aterraran. Tot seguit, els tres Reis Mags es desplaçaran en carruatge a la plaça d’Anton Borrell, al parc de Sant Jordi, on es farà l’acte d’arribada i benvinguda a la ciutat, en companyia de la Banda del Pare Manyanet. Després de les salutacions institucionals amb l’alcalde i la resta de membres de la corporació, Ses Majestats iniciaran un recorregut per diferents indrets de la ciutat.

Els Reis es desplaçaran fins l’Hospital Sant Joan on aniran a visitar els nens que estiguin ingressats i també a tots els avis del centre sòcio-sanitari.

Recorregut de la Cavalcada

La Cavalcada de Reis començarà a les 19:00 h des del capdamunt del carrer Ample i iniciarà el seu recorregut pels següents carrers:

Carrer Ample, avinguda Prat de la Riba, avinguda president Companys, carrer de Sant Joan, el tomb de ravals, carrer de Salvador Espriu, carrer de l’Amargura i en arribar a la plaça del Pintor Fortuny, només els Reis damunt les bigues romanes i el seu seguici baixaran pel carrer de Llovera fins a la plaça del Mercadal.

Un cop al Mercadal, Ses Majestats sortiran al balcó de l’Ajuntament per rebre les claus de la ciutat.

App Reus City

L’app de promoció de ciutat de l’Ajuntament de Reus, Reus City, permetrà localitzar el punt on es troben els Reis durant el seu recorregut. Per accedir-hi, cal tenir l’app Reus City descarregada al mòbil i la geolocalització del dispositiu activada.

Afectacions de mobilitat

Durant la jornada del 5 de gener es preveuen incidències de mobilitat a tots els carrers i espais públics afectats per la Cavalcada de Reis, tant dels vials per on transcorrerà com per espais adjacents.

Segons informa Reus Transport, el 5 de gener, de 15:00 h a 22:00 h, quedaran anul·lades les parades situades als ravals i les parades Renfe 2, Folch i Torres, Llibertat, Niloga 2, Avinguda Sant Jordi 2 i Pompeu Fabra 2. Quan es restableixi la circulació, els autobusos tornaran al recorregut habitual.

Recollida de cartes

Aquest dijous 4 de gener els patges de Ses Majestats encara recolliran cartes dels nens adreçades als Reis d’Orient als jardins de la Casa Rull (carrer de Sant Joan, 27). L’horari de recollida de cartes és d’11:00 a 13:00 h i de 17:00 a 20:00 h. També es poden fer enviaments de les cartes per correu electrònic des del web de reis.reus.cat.

Un regidor de la CUP de Reus, sancionat a València per consum d’estupefaents

Els dos regidors de la CUP de Reus, Oriol Ciurana i Marta Llorens, celebren quedar en llibertat a les portes dels Jutjats de Reus. Foto: Núria Torres

El regidor de la CUP de Reus, Oriol Ciurana, va ser denunciat el passat cap de setmana a una localitat de València per la Guàrdia Civil per conduir sota els efectes de substàncies estupefaents. Tal com recull el diari ‘Las Provincias’, Ciurana hauria donat positiu dissabte 30 de desembre en un control de tràfic en el munici de Tavernes de la Valldigna, instal·lat arran de la celebració del Festivern, i va haver de fer front a una sanció administrativa.

El reusenc és, juntament amb la seva companya de grup municipal Marta Llorens, un dels dos regidors cupaires denunciats per un presumpte delicte d’incitació a l’odi per les mobilitzacions en contra dels policies allotjats a la capital del Baix Camp en motiu de l’1-O. Tots dos van ser detinguts per negar-se a declarar davant la justícia espanyola, per ser alliberats un cop passats a disposició del jutge.

Bombers trenquen amb malls una porta del carrer Vapor Vell de Reus davant l’avís de que un menor s’hauria precipitat per un pati interior

Bombers i Mossos davant la porta d’accés a l’edifici, que han trencat amb malls. Foto: Tarragona21

En segon pla, els bombers trenquen amb malls la porta per accedir a la galeria interior. Foto: Tarragona21

L’avís per part d’un veí d’un menor que s’hauria precipitat per la galeria interior d’una vivenda de dos pisos del carrer Vapor Vell de Reus aquesta tarda ha mobilitzat dues dotacions de Bombers, dues ambulàncies del SEM i diverses patrulles dels Mossos. Els Bombers han hagut de trencar la porta d’accès del carrer a l’interior de l’edifici amb malls.

Segons han afirmat testimonis presencials, la noia, d’uns 11 anys i filla d’una família que viu en una habitatge que té l’entrada principal pel carrer paral·lel (Doctor Gimbernat), es trobava recollint la roba de la terrassa quan ha passat per damunt d’una claraboia de vidre que s’ha trencat i ha caigut d’una alçada d’uns set metres. A hores d’ara no s’ha donat encara cap informacio oficial sobre l’estat del menor, tot i que sembla que només ha patit ferides a les cames.

 

Dos incendis aquesta matinada a Reus i el Catllar sense ferits

Un dels clàssics periodístics de Cap d’Any es fer balanç de la magnitud de la festa de la nit anterior. I en aquest sentit i pel que fa al territori, cal destacar dues actuacions dels Bombers de la Generalitat en el període de temps que abasta aquest diumenge al vespre i aquest dilluns al matí.

Els Bombers han hagut de treballar per sufocar l’incendi que ha destruït totalment la planta baixa d’una casa abandonada del Catllar, ubicada al carrer Prat de la Riba, número 12. L’avís del servei va arribar a les 01.07 hores. Es varen activar quatre dotacions dels Bombers. A l’interior de la construcció hi havia tot de deixalles i de runa. Dins de la casa, de planta baixa més dos pisos, no s’hi ha localitzat cap persona. No s’ha hagut de fer cap evacuació preventiva com a conseqüència d’aquest incendi, que ha quedat totalment extingit a les 03.16 hores.

D’altra banda, a primera hora del matí, a les 07.16 hores, una dotació de Bombers ha treballat a Reus per sufocar un incendi que ha destruït totalment una furgoneta al carrer dels Paletes. Les flames s’han estès al solar del costat, on han acabat cremant 100 metres quadrats de vegetació. Cap persona ha resultat ferida.

ACN

Les campanes tornen a repicar per desitjar la pau

Moment en què els campaners de Reus fan el repic de campanes per la pau. Foto: Sílvia Jardí

Campaners d’arreu del país s’han sumat als actes per la Jornada Mundial de la Pau, que se celebra el primer dia de l’any, i han fet repicar les campanes seguint la tradició que van començar fa més de vint anys els campaners de la catedral de Tarragona.

A Reus, els campaners s’hi ha sumat amb un toc de reivindicació propi des del campanar de la Prioral. Blanca Cabré, membre dels campaners de Reus, ha explicat que el toc és diferent del que fan la resta de l’any. “Des del pis superior, fem tocar la campana més petita, de Sant Bernat, i la fem ventar; la més gran, la Petra Clàudia, la repiquem”, ha detallat Cabré, que diu que no fan cap altre toc on s’utilitzi les campanes d’aquesta manera.

El repic de la campana petita representa la veu del poble i el de la més gran simbolitza les ganes de fer arribar aquesta veu més lluny amb el seu so. A les dotze del migdia, centenars de campanars d’arreu dels països catalans han repicat tot fent un crit per un món sense conflictes on tothom pugui viure en pau i dignitat.

El grup dels Campaners de Reus estan conformats per joves dels dos agrupaments escoltes del municipi, l’AEiG MontsanCim i l’AEiG Misericòrida. Aquesta acció va lligada amb el treball que dia a dia, i especialment pels volts de Nadal, es fa des dels agrupaments escoltes de conscienciació de la realitat social mundial i de treballar per la pau en els aspectes més habituals i quotidians de la rutina diària.

Sílvia Jardí / ACN

La tercera regidora de la CUP de Reus investigada pel cas 1-O no es presenta a declarar

La regidoria cupaire Mariona Cuadrada mostrant la segona citació que ha rebut a les portes de la comissaria de Reus on estan detinguts els seus dos companys. Foto: Núria Torres

La tercera regidora de la CUP de Reus, Maria Assumpció Cuadrada, que està investigada pel cas del manifest de l’1 d’Octubre, no ha anat a declarar davant la jutge d’instrucció 2 de Reus.

Cuadrada estava citada a les 10:00 hores d’aquest divendres per comparèixer al jutjat pel presumpte delicte d’incitació a l’odi del qual se l’acusa, juntament amb altres regidors i l’alcalde Carles Pellicer. Aquesta era la segona citació que Cuadrada rebia. En la primera citació el seu advocat va al·legar indisponiblitat.

La segona citació la va rebre justament dimecres quan els Mossos d’Esquadra van detenir als seus dos companys, el regidors cupaires Marta Llorens i Oriol Ciurana, que no havien comparegut dues vegades sense justificació a la crida de la jutgessa. Cuadrada s’exposa ara també a ser detinguda per fer-la comparèixer al jutjat com ha passat amb Llorens i Ciurana –que van passar la nit de dimecres a comissaria retinguts-.

Segons fonts judicials, de moment no hi ha cap decisió adoptada en aquests moments com a conseqüència de la no compareixença de Maria Assumpció Cuadrada. Tampoc es pot preveure quan temps pot trigar la magistrada a aixecar una ordre de detenció contra la regidora cupaire perquè la policia la porti davant les instàncies judicials.

En el cas Llorens i Ciurana va passar gairebé un mes, fet poc habitual. Els dos edils reusencs estaven citats a declarar per segon cop el 29 de novembre i van rebre l’ordre de detenció el 26 de desembre. Ara bé, en aquest cas, ha coincidit amb el període electoral del 21-D.

ACN

La jutgessa deixa en llibertat els dos regidors de la CUP de Reus investigats per un delicte d’odi

Els dos regidors de la CUP de Reus, Oriol Ciurana i Marta Llorens, celebren quedar en llibertat a les portes dels Jutjats de Reus. Foto: Núria Torres

Els dos regidors de la CUP de Reus, Oriol Ciurana i Marta Llorens, investigats per un suposat delicte d’odi han quedat en llibertat després de comparèixer aquest dijous al matí davant la jutgessa de la instrucció número 2 de Reus que porta el cas 1 d’octubre.

Els dos edils, que van ser detinguts dimecres perquè s’havien negat a comparèixer davant la magistrada dues vegades, s’han acollit al seu dret a no declarar a preguntes de cap de les parts.

Els dos arrestats han passat a disposició de la jutgessa a les 9 del matí i han estat informats de la seva situació al procediment i els fets concrets en què estarien implicats. Tots dos han quedat en llibertat, ja que la detenció, que ha durat 19 hores, només tenia com a objectiu la seva compareixença davant la magistrada.

La compareixença davant la magistrada ha arribat 19 hores després de la detenció dels cupaires, que han passat la nit a la comissaria de Reus, i que ha provocat diverses concentracions en les darreres hores. De fet, des de 2/4 de 9 del matí hi ha més d’un centenar de persones davant dels jutjats per mostrar el seu suport als dos regidors, arran de la crida feta per la CUP.

Els concentrats davant els jutjats han cridat consignes com “llibertat”, “premsa espanyola manipuladora” o “preses polítiques, llibertat”. Fins all lloc també s’hi ha acostat l’alcalde Reus, Carles Pellicer, i altres membres del govern municipal que van anar a declarar per la mateixa causa.

ACN

Els dos regidors de la CUP ja són als Jutjats de Reus pendents de declarar per l’1-O

Els dos regidors del grup municipal de la CUP de Reus, Oriol Ciurana i Marta Llorens, ja són als Jutjats de la ciutat, on aquest dijous matí han estat citats per declarar per la jutgessa de la instrucció número 2 de Reus que porta el cas 1 d’octubre.

Un furgó policial ha entrat poc després de les vuit del matí a les dependències del jutjat i tot fa pensar que a dins hi anaven els dos edils. La compareixença davant la magistrada arriba 19 hores després de la detenció dels cupaires, que han passat la nit a la comissaria de Reus, i que ha provocat diverses concentracions en les darreres hores.

De fet, des de 2/4 de 9 del matí hi ha més d’un centenar de persones davant dels jutjats per mostrar el seu suport als dos regidors, arran de la crida feta per la CUP. Ciurana i Llorens s’havien negat a comparèixer davant de la magistrada dos cops i aquest dimarts s’ha aixecat la detenció de tots dos.

Arran de la compareixença dels dos regidors, s’han concentrat a les portes dels jutjats de Reus un centenar de persones que criden consignes com “llibertat”, “premsa espanyola manipuladora” o “preses polítiques, llibertat”. Fins all lloc també s’hi ha acostat l’alcalde Reus, Carles Pellicer, i altres membres del govern municipal que van anar a declarar per la mateixa causa.

Més de mig miler de veïns donen suport a Reus als dos regidors cupaires detinguts

Els manifestants que s’han centrat també a les portes de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra, on passen la nit detinguts Oriol Ciurana i Marta Llorens. Foto: Anna Ferràs

Més de mig miler de veïns i veïnes de Reus s’han concentrat, aquest dimecres al vespre, a la plaça del Mercadal, a les portes del consistori reusenc.

Entre crits de “llibertat i dignitat”, els concentrats han volgut mostrar el seu suport als dos regidors del grup municipal de la CUP, Oriol Ciurana i Marta Llorens, que estan detinguts des d’aquest migdia, a la comissaria dels Mossos d’Esquadra, per ser portats a declarar, aquest dijous a primera hora, davant la jutgessa de la instrucció número 2 de Reus que porta el cas 1 d’octubre.

Ciurana i Llorens s’havien negat a comparèixer davant de la magistrada dos cops i aquest dimarts s’ha aixecat la detenció de tots dos. Al Mercadal, la tercera regidora cupaire investigada per un delicte d’incitació a l’odi, Maria Assumpció Cuadrada, ha llegit el manifest i ha avançat que tampoc ella anirà divendres a declarar un cop ha rebut la seva segona citació avui mateix.

A la concentració de la plaça del Mercadal, acompanyant sobre un petit escenari la regidora Cuadrada, hi ha assistit els pares d’Oriol Ciurana, emocionats i commocionats per la situació e detenció del seu fill. Els pares de Mareta Llorens han excusat la seva presència. També la colla castellera dels Xiquets de Reus ha aixecat un pilar d’homenatge a tots dos edils.

Els assistents han lluït nombrosos llaços i peces de roba de color groc i s’han mostrat molts cartells en contra del 155 i la repressió que aplica l’estat espanyol. Una pancarta per la Llibertat del Presos Polítics ha presidit la manifestació acompanyada de les fotos de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Oriol Junqueras i Joaquim Forn.

Cassolada a comissaria

Un cop llegit el manifest s’ha convidat a tots els participants de la concentració del Mercadal ha traslladar-se fins a les portes de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Reus. Allí, tot i el vent i el fred, unes 300 persones han volgut apropar i fer sentir el seu escalf a Oriol Ciurana i Marta Llorens que passaran la nit als calabossos.

Allí han fet sentir cassoles i s’ha repetit el crit de “Marta i Oriol, no esteu sols”. Després d’alguns retrets també per als Mossos d’Esquadra, la concentració convocada pels CRD’s reusencs s’ha donat per acabada pocs minuts després de les nou de la nit. El cant dels Segadors ha posat el punt i final.

Justament que els dos regidors de la CUP passin tantes hores detinguts abans de declarar ha estat una de les crítiques més repetides. Els seus advocats havien presentat, aquest dimecres a la tarda, un habeas corpus perquè poguessin declarar el més aviat possible un cop han estat detinguts al migdia i no haver d’esperar a les 09:00 hores del matí d’aquest dijous. El jutjat té 24 hores per resoldre aquest recurs però no hi ha hagut retorn i finalment els dos regidors reusencs hauran de passar la nit a comissaria.

Concentració de suport a Reus als dos regidors de la CUP que esperen ser detinguts pel cas 1 d’octubre

Imatge de la concentració de suport als regidors cupaires de Reus que esperen ser detinguts, Marta Llorens i Oriol Ciurana, amb ells dos al capdavant. Foto: Núria Torres

Prop d’un centenar de persones s’han concentrat aquest dimecres al matí a les portes de l’Ajuntament de Reus per donar suport als dos regidors de la CUP, Oriol Ciurana i Marta Llorens, sobre els quals s’ha decretat una ordre de detenció pel cas 1 d’octubre.

Rebuts entre aplaudiments i abraçades, Ciurana i Llorens han afirmat, amb molta tranquil·litat, que ells seguiran fent vida normal al consistori i que no es penedeixen de res.

Els dos edils cupaires s’han negat a comparèixer dues vegades davant de jutge per declarar sobre el delicte d’odi que se’ls imputa -juntament amb altres regidors i l’alcalde Carles Pellicer-, pel manifest que van llegir contra les càrregues policials de l’1-O.

En aquesta mateixa causa també s’hi inclouen els escarnis durant unes manifestacions en contra de la policia espanyola, allotjada a l’Hotel Gaudí. “I la repressió segueix; estem encausades per fer ús de la llibertat d’expressió i a manifestar-nos, però ho tornaríem a fer i ho repetiríem les vegades que sigui necessari”, ha dit Llorens.

Els dos regidors han assegurat que han anat a treballar amb normalitat un cop s’ha aixecat l’ordre de detenció contra ells per no haver-se prestat a declarar davant del jutge pel cas 1’Octubre, la lectura del manifest on proposaven la retirada de les forces de seguretat espanyoles dels allotjaments de Reus després de la violència policial de la jornada del referèndum. “Que vinguin que saben on som, saben on vivim i on treballem”, ha assegurat l’edil cupaire Oriol Ciurana. Segons Ciurana, la justícia espanyola “ni els representa ni els identifica” i ha criticat que el delicte d’incitació a l’odi pel qual se’ls investiga, és una peça més de la “maquinària de repressió” de l’estat espanyol.

“La repressió segueix, anirà en augment i serà de llarga durada”, ha apuntat també l’edil Marta Llorens. La regidora cupaire reusenca ha recordat casos recents dels avis i àvies per la llibertat, les darreres citacions a professors i mestres, la investigació de les seves companyes de partit Anna Gabriel i Mireia Boya, o la identificació de ciutadans per cantar nadales en suport dels presos polítics.

Llorens ha reivindicat els drets fonamentals de llibertat d’expressió i manifestació” i ha insistit en denunciar que no existeix separació de poders. “Tornem a dir que no ens presentem perquè no reconeixem el marc de la justícia espanyola”, ha assegurat la regidora. “En un moment així, l’únic que farà afront és no abaixar el cap i mantenir-nos dempeus contra repressió i l’opressió, dignes i serenes i amb la desobediència i amb la resistència civil com sempre hem fet”, ha afegit.

Ciurana i Llorens han agraït el suport rebut pel gairebé un centenar de persones que s’han concentrat a primera hora del matí d’aquest dilluns a les portes del consistori de Reus, entre elles molts dels avis i àvies per la Llibertat que han vist limitat el seu dret de manifestació durant la campanya electoral.

ACN

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies