TARRAGONA 21

El Gaudí Centre s’il·lumina de blau amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis

Aquest hivern passat es va realitzar un canvi en la il·luminació de la façana del Gaudí Centre amb un nou sistema d'enllumenat led que permet oferir un gran ventall de gammes cromàtiques

Aquest hivern passat es va realitzar un canvi en la il·luminació de la façana del Gaudí Centre amb un nou sistema d’enllumenat led que permet oferir un gran ventall de gammes cromàtiques

La façana del Gaudí Centre s’il·luminarà aquest dijous dia 14 de novembre de color blau amb motiu del Dia Internacional de la Diabetis, amb el propòsit de donar a conèixer les causes, símptomes, el tractament i les complicacions associades a la malaltia. La incidència d’aquesta es troba en augment i continuarà així si no es comença a prevenir.

La diabetis és una malaltia metabòlica que es caracteritza perquè l’organisme fa un ús escàs de la glucosa. Aquesta, que és un sucre, actua com a font d’energia per tal de dur a terme els processos vitals. Si el cos no la pot aprofitar, s’acumula a la sang i aquesta provoca una hiperglucèmia (augment de glucosa a la sang). La diabetis és una malaltia crònica que requereix un bon control metabòlic per evitar o frenar possibles complicacions a llarg termini. Aquesta jornada se celebra des del 2007.

Aquest hivern passat es va realitzar un canvi en la il·luminació de la façana del Gaudí Centre amb un nou sistema d’enllumenat led que permet oferir un gran ventall de gammes cromàtiques, tant a nivell de colors, com d’intensitat i freqüència del canvi de tonalitats.

Aquesta versatilitat en la il·luminació permet identificar l’edifici en dies concrets, com a mostra de solidaritat en esdeveniments, jornades i campanyes determinades.

El Consorci per a la Normalització Lingüística de Reus fa 30 anys

Foto de la celebració dels 30 anys del CNL

Foto de la celebració dels 30 anys del CNL

El regidor de Cultura, Educació i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, i Anna Saperas, directora del CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, han assistit a l’acte de celebració del 30è aniversari del Consorci per a la Normalització Lingüística que s’ha fet aquest dimec res al vespre a Barcelona i que ha estat presidit per la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

En la seva intervenció d’obertura de l’acte, la consellera Vilallonga ha destacat que «som aquí per posar en valor el compromís, la tasca i l’aliança construïda i compartida entre la Generalitat i els ajuntaments, consells comarcals i diputacions, els professionals, l’alumnat, centres educatius, empreses i entitats locals. En definitiva, la societat catalana». I ha afegit: «És un honor i una responsabilitat inventariar aquests 30 anys de treball conjunt per incorporar el màxim de gent possible a la llengua pròpia del país, una llengua que ha de ser vehicle de comunicació i cohesió social».

Per la seva banda, Ester Franquesa ha destacat que «sense el Consorci el país seria diferent. Veure el camí recorregut pel Consorci il·lusiona i fa respecte. Mereix reconeixement per l’esforç ingent, quotidià i constant de cercar les millors condicions per a la llengua, amb la complicitat d’entitats, establiments i empreses d’àmbit local i comarcal que dibuixen un cercle on la llengua és ben rebuda per ser-hi usada i apresa».

30 anys de Política Lingüística al servei del país
Creat el 1989 per la Generalitat de Catalunya, 19 ajuntaments i la Diputació de Girona, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha ensenyat català a 1.900.000 persones que han passat pels 83.565 cursos organitzats arreu del territori. També ha format 137.000 parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la llengua i ha participat en l’extensió territorial de programes com «Català i Empresa. Ja estàs al dia?» o l'»I tu, jugues en català?», sempre treballant en xarxa al territori, amb la col·laboració de més de 880 entitats i 4.170 establiments comercials adherits.

L’objectiu central del CPNL és facilitar a la població adulta l’accés al coneixement del català i afavorir-ne l’ús. Sempre amb la voluntat d’incorporar nous parlants i alhora promoure la cohesió social, ha esdevingut una institució clau en l’acolliment lingüístic dels ciutadans nouvinguts, que actualment són un 72 % de l’alumnat.  La celebració dels 30 anys coincideix amb l’aplicació plena dels nous estatuts de l’organisme, que han servit per donar-hi un nou impuls.

L’acció del Consorci és un model d’èxit creixent, que el 2018 va comptar amb més de 3.700 cursos i més de 80.000 inscripcions per tot Catalunya i que el primer semestre del 2019 han millorat significativament. Actualment formen el Consorci, junt amb la Generalitat, 135 administracions públiques entre ajuntaments, consells comarcals i Diputacions a 146 punts d’atenció organitzats en 22 centres de normalització lingüística. Hi presten servei 744 professionals, entre directius, tècnics de dinamització, assessorament i ensenyament i personal administratiu.

El treball en xarxa, la complicitat i el compromís dels diferents ens que en formen part, així com també d’institucions privades, han fet del CPNL un agent clau per a la vertebració i la cohesió social del país.

Les persones, al centre de la celebració
L’acte de celebració respon a la voluntat d’explicitar formalment i donar visibilitat al treball que es porta a terme als centres, gràcies als professionals, les entitats, els establiments i totes les persones que hi han contribuït. Ha tingut com a protagonistes alumnes dels cursos de català i participants al Voluntariat per la llengua procedents de Romania, la Xina, Rússia, Ucraïna, Albània, Costa Rica, Veneçuela, l’Uruguai, el Senegal i el Marroc. La seva participació simbolitza el reconeixement a tots els aprenents de llengua catalana que, al llarg d’aquests 30 anys, s’han format al Consorci.

L’acte ha comptat amb un espectacle que combinava humor i rigor informatiu, de la mà de l’actriu Emma Vilarasau i de l’actor Quimet Pla, que han conduït una hora de vivències i emocions amb la direcció de Josep Maria Mestres i guió de Guillem-Jordi Graells. També hi han participat Lídia Pujol, que ha interpretat «He mirat aquesta terra», el poema de Salvador Espriu musicat per Raimon, i «Hi ha gent», amb lletra de Joan Vergés i música de Toti Soler.

Halldor Mar, el cantatautor islandès de Katalonski, ha interpretat la cançó El català és futur, estrenada aquest estiu expressament per celebrar l’aniversari del Consorci. Un ritme optimista, que destaca el paper fonamental de la llengua en la cohesió social del país en termes esperançadors de futur.

Els conservatoris de la Diputació celebren Santa Cecília amb concerts i activitats a Reus i Tarragona

Coincidint amb la festivitat, alumnes i professorat dels centres ofereixen un ampli programa per difondre la música entre la ciutadania

Coincidint amb la festivitat, alumnes i professorat dels centres ofereixen un ampli programa per difondre la música entre la ciutadania

Els Conservatoris de Música de la Diputació a Reus, Tarragona i Tortosa han organitzat diversos actes musicals per la setmana vinent amb motiu de la celebració de Santa Cecília, patrona dels músics. Com cada any, els tres centres han programat concerts, tallers i altres activitats per als alumnes, els professors i per al públic general a Reus, Tarragona i Tortosa.

Activitats a Reus (20 de novembre)

15.00 h

Auditori Higini Anglès

Concert dels Premis Extraordinaris de Grau Professional 2018/19

17.30 h

Al balcó del Palau Bofarull

FANFARRIA i tret de sortida de la festa de Santa Cecília

17.35 h

Plaça Prim

Grup de pianos

Conjunt de guitarres de l’escola

Música de cambra

Conjunt de Guitarres de Grau Professional

Orquestra d’Avançat

Banda d’Avançat

Des de les 17.15

Tallers «Música en família»

Sessions de sensibilització per a petits i grans

Adreçat a nens de 5 i 6 anys acompanyats d’un adult

Més informació al web www.dipta.cat/cmreus

Activitats a Tarragona (21 i 22 de novembre)

21 de novembre

De 17.15 h a 18.15 h

Al Conservatori (Sala X. Gols)

Marató Santa Cecília (audicions de corda)

De 17.30 h a 19.30 h

Al Conservatori (Sala Noble)

Marató Santa Cecília (diverses especialitats instrumentals)

De 17.30 h a 19.30 h

Al Conservatori (Pati)

Marató Santa Cecília (diverses especialitats instrumentals)

De 17.30 h a 19.30 h

Al Conservatori (Aula 10)

Marató Santa Cecília (diverses especialitats instrumentals)

18.30 h

Plaça Sedassos

Grup Guitarres Grau Professional

Grup de Clarinets Grau Professional

Grup de Saxos Grau Professional

Grup de Percussió Grau Professional

Grup de Vent Metall i Percussió Grau Professional

22 de novembre

11.00 h

Al Conservatori (Sala Noble)

Concert dels Premis Extraordinaris de Grau Professional 2018/19

Més informació al web: www.dipta.cat/cmtarragona

La Taula de la pobresa energètica de Tarragona i Reus s’obre a altres municipis

Imatge dels membres de les delegacions de Tarragona i Reus. Foto: Cedida

Representants dels municipis de Cambrils, Vila-seca i Salou i dels consells comarcals del Baix Camp i del Tarragonès han assistit enguany, per primer cop, al plenari de la Taula de la Pobresa Energètica de Tarragona i Reus, presidit per la consellera i presidenta de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill, i la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella.

Es preveu que en un futur nous municipis s’hi incorporin com a membres de ple dret. Amb aquesta ampliació, l’objectiu de la Taula és convertir-se en l’autoritat de la demarcació, més enllà de les dues ciutats promotores, en l’àmbit de la pobresa energètica i treballar de manera coordinada en tot el territori.

A la trobada, que s’ha fet aquest dimarts 12 de novembre a la tarda a la Casa Canals, hi han assistit unes quaranta persones, entre representants polítics i tècnics dels ajuntaments de Tarragona, Reus i altres municipis i de la Generalitat, membres d’entitats que treballen en aquest àmbit i representants de les empreses subministradores d’energia i aigua. L’anterior reunió es va fer l’any passat al Mas Iglesias de Reus.

A la reunió s’ha tractat l’evolució en l’abordatge de la pobresa energètica en ambdues ciutats, les línies de futur per combatre la pobresa energètica i les actuacions de les companyies subministradores.

De les dades presentades pels ajuntaments de Tarragona i Reus es conclou que amb els canvis recents en la normativa estatal, continuen les dificultats d’accés al Bo social en la factura de la llum, tot i que ara més famílies se’n poden beneficiar.

La sessió ha servit per fer una valoració del servei d’assessorament energètic, ara ja consolidat, que s’està realitzant a les dues ciutats i de l’evolució dels ajuts per fer front a la pobresa energètica. S’ha fet incidència en la necessitat de continuar impulsant l’estalvi energètic entre la ciutadania i d’impulsar mesures, com les auditories ambientals, per tal de contribuir a disminuir el consum elevat dels habitatges que es troben en una situació d’ineficiència energètica.

La Taula de la Pobresa Energètica de Tarragona i Reus

La Taula de la Pobresa Energètica de Tarragona i Reus és un espai de planificació, coordinació, intervencions, anàlisi, debat, recerca d’alternatives i propostes de solucions que garanteixin l’accés al consum energètic de les famílies amb vulnerabilitat. Des d’aquest ens, els ajuntaments de Tarragona i Reus treballen de manera conjunta el tema de la pobresa energètica i tenen connexió estreta amb la Taula del Govern de la Generalitat. Ara també es preveu que formen part d’aquest ens altres municipis de la demarcació i els consells comarcals del Baix Camp i del Tarragonès.

L’aeroport de Reus creix un 4,3% a l’octubre i supera el milió de passatgers el 2019

L'increment anual de viatgers és de l'1,7%

L’increment anual de viatgers és de l’1,7%

L’aeroport de Reus ja ha mogut més d’un milió de passatgers aquest any. Segons informa Aena, entre gener i octubre han passat per les instal·lacions del Baix Camp 1.038.600 passatgers, un 1,7% més que en el mateix període de l’any passat. Durant els primers deu mesos de l’any s’han operat 15.999 vols, un 8,4% més. A l’octubre, l’aeroport ha rebut 94.385 passatgers, un 4,3% més que l’any anterior, i s’han fet 1.683 moviments, un 12,7% més que l’octubre del 2018.

ACN.

S’enfronta a onze anys i mig de presó per apunyalar un taxista en el trajecte entre Reus i Salou

Imatge de la façana de l’Audiència de Tarragona. Foto: ACN

L’Audiència de Tarragona jutjarà a partir de dilluns un home acusat d’apunyalar un taxista la matinada de l’1 d’abril de l’any passat. L’home va agafar un taxi a Reus fins a Salou i, durant el trajecte, va clavar un ganivet al conductor en diverses ocasions, la qual cosa li va fer perdre el control del cotxe i impactar contra una tanca.

El processat va deixar el ganivet al taxi i se’n va anar en direcció a Salou. L’individu està declarat incapaç des del 2006 per un trastorn mental. En la data dels fets, a més, no s’estava prenent la medicació correctament i havia estat consumint cocaïna. El fiscal demana onze anys i mig de presó per un delicte d’assassinat amb traïdoria en grau de temptativa, amb l’atenuant de trastorn mental.

A més, l’individu també està acusat d’un delicte d’atemptat als agents de l’autoritat. Segons el relat del fiscal, a Salou es va trobar a un agent dels Mossos d’Esquadra, que vestia de paisà per haver conclòs el seu servei i que havia estat comissionat per a la cerca de qui responia a la descripció física de l’acusat.

Aquest agent es va identificar al processat, mostrant-li la placa d’identificació, i li va ordenar que es detingués. L’acusat es va acostar a ell amb una pedra de manera intimidant i va tenir una actitud en tot moment de menyspreu a l’autoritat, fins que finalment va ser detingut. El judici està previst que es faci entre dilluns i dimecres vinent.

L’acusada de calar foc a un pis de Reus per intentar matar l’exparella nega els fets

La fiscalia rebaixa de quinze a deu anys la petició de presó perquè la dona patia una afectació greu per l'alcohol

La fiscalia rebaixa de quinze a deu anys la petició de presó perquè la dona patia una afectació greu per l’alcohol. Foto: Roger Segura

La dona acusada de calar foc a un pis de Reus per intentar matar l’exparella ha negat els fets en el judici que es fa a l’Audiència de Tarragona. La processada, que només ha respost a les preguntes del seu advocat, ha dit que ella no va acudir al domicili quan van passar els fets i que en cap cas va trencar el vidre d’una finestra que donava a l’escala ni va encendre uns matalassos mentre l’home dormia. La fiscalia ha mantingut l’acusació perquè hi ha testimonis que la van veure al lloc dels fets poc després que comencés l’incendi. Tot i això, ha rebaixat de quinze a deu anys la petició de presó perquè ha quedat acreditat que, en el moment dels fets, la dona patia una afectació greu per consum d’alcohol. La defensa n’ha demanat l’absolució.

La dona ha assegurat que feia un mes que vivia al pis i no dos dies, tal com va sostenir la víctima dimecres. La dona ha confirmat que, prèviament a l’incendi, la Guàrdia Urbana va acudir al lloc perquè ella estava cridant des del replà a l’home perquè li obrís la porta. Tenint en compte els episodis conflictius que ja havien protagonitzat abans i que la dona mostrava símptomes d’haver ingerit begudes alcohòliques, els agents van demanar-li que se n’anés i van acompanyar-la fins al carrer.

L’acusada ha negat la versió de la fiscalia, que sosté que al cap d’una estona ella va tornar a pujar al segon pis i, “amb la intenció d’atemptar contra la vida de l’home, o sent conscient que la seva acció podia ocasionar-li la mort”, va trencar el vidre de la finestra enreixada que donava al replà i va aplicar una flama directament sobre uns matalassos i unes teles que hi havia recolzats a la paret per calar foc a la casa mentre l’home dormia.

La fiscal ha recordat que un agent de la Guàrdia Urbana va declarar que, quan se n’anaven amb el cotxe, van veure que la dona tornava a entrar a l’immoble. A més, una veïna va relatar al tribunal que havia sentit una trencadissa de vidres i que, al sortir al replà, va veure que hi havia foc al pis i que l’acusada estava baixant per les escales en direcció al carrer.

Segons la versió de la dona, però, ella no va tornar al pis de l’avinguda Mossèn Ramon Muntanyola fins l’endemà en assabentar-se de l’incendi. Va ser en aquell moment quan els veïns la van retenir arran del testimoni de la veïna de la porta del costat, que assegurava que era ella qui havia ocasionat el foc. Posteriorment, els Mossos d’Esquadra van acudir al lloc i la van detenir.

L’home va patir cremades greus

L’home va quedar penjat d’uns cables de la façana fins a l’arribada dels Bombers. Va resultar intoxicat pel fum i va patir cremades de segon grau a les orelles, les mans i l’esquena que van requerir d’un tractament quirúrgic rehabilitador. Va passar divuit dies hospitalitzat a l’Hospital de la Vall d’Hebron -tres d’ells a la UCI- i va trigar prop de mig any a recuperar-se de les ferides.

La fiscalia destaca que, si no hagués estat per la ràpida intervenció dels serveis d’emergència, el foc s’hagués pogut propagar per la resta del bloc, amb cinc pisos d’altura i dotze habitatges per planta. En el moment de produir-se l’incendi, la majoria de veïns de l’edifici dormien als respectius domicilis. Segons l’escrit del fiscal, el SEM va atendre tres persones per inhalació de fum -entre els quals un nadó de nou mesos-, tot i que va haver-hi una quinzena d’afectats.

Aquest divendres s’han reproduït, a petició de la fiscalia, les nombroses trucades que els veïns van fer al 112 de matinada, i que han demostrat la gran situació d’angoixa i pànic que es va viure a l’immoble.

La fiscalia rebaixa la pena

La fiscalia ha rebaixat de quinze a deu anys de presó la pena per un suposat delicte d’incendi amb risc per a la vida o la integritat física de les persones, en concurs ideal amb un delicte d’assassinat en grau de temptativa, a més dels tres delictes lleus de lesions pels quals demana 630 euros de multa, i el pagament de les costes judicials. El ministeri públic aprecia l’atenuant molt qualificat de consum de begudes alcohòliques, ja que la dona presentava una afectació greu en el moment dels fets . A més, les analítiques fetes a la dona també presentava una addició moderada al cànnabis i consumia cocaïna.

Pel que fa a la responsabilitat civil, la fiscalia demana que la dona pagui una indemnització de 17.340 euros a l’exparella per les lesions, i de 60 euros per a cadascun dels tres veïns intoxicats per fum. A més, vol que aboni 31.023 euros a l’entitat propietària del pis i 13.500 a l’asseguradora de la comunitat de propietaris pels danys ocasionats pel succés.

La defensa demana l’absolució

Per la seva banda, l’advocat de la defensa, Ramon Martínez, ha demanat l’absolució de la dona per falta de proves que puguin confirmar que ella fos l’autora del foc i ha insistit que només hi ha proves indiciàries. Alternativament, el lletrat sol·licita 3 anys i 8 mesos de presó per un suposat delicte d’assassinat en grau de temptativa en concurs amb un delicte d’incendi, amb l’atenuant molt qualificada de consum d’alcohol i drogoaddicció, atès que la dona havia begut i havia pres cànnabis i cocaïna en el moment dels fets. El cas ha quedat vist per a a sentència.

Es dona el cas que la dona, de nacionalitat marroquina, ja havia estat detinguda l’any 2016 per la seva participació en un intent d’homicidi de la seva filla menor d’edat, que en el moment de l’incendi estava en un centre de menors.

Roger Segura – ACN

Un 3% dels pagesos autònoms va patir un accident amb baixa laboral el 2018

Segons Unió de Pagesos es produeixen menys sinistres que en altres sectors però tenen un nivell de mortalitat superior

Segons Unió de Pagesos es produeixen menys sinistres que en altres sectors però tenen un nivell de mortalitat superior

Un 3% dels pagesos autònoms va patir un accident laboral que va comportar una baixa durant el 2018. És una de les dades de l’enquesta anònima que ha fet el sindicat Unió de Pagesos a uns 500 autònoms agraris d’arreu de Catalunya. Les xifres s’han exposat en el marc de la jornada ‘La pagesia familiar catalana i la sinistralitat laboral’ que s’ha fet a Reus aquest divendres. La intenció era conscienciar els treballadors dels riscos que corren en la seva activitat laboral i oferir formació en prevenció de riscos. Segons dades del Departament de Treball, l’agricultura està per sota la indústria i la construcció en número total d’accidents, però està molt per sobre en nombre de sinistres mortals.

ACN. Eloi Tost

La 3a edició de la «Volta Solidària per les Malalties Rares» arriba a Reus

Recepció a la «Volta Solidària per les Malalties Rares»

Recepció a la «Volta Solidària per les Malalties Rares»

La tercera edició de la «Volta Solidària a Espanya per a les Malalties Rares», organitzada per l’associació «Muévete por los que no pueden», ha arribat a Reus aquest divendres 8 de novembre. Els participanbts han estat rebuts per l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, la regi dora de Benestar Social, Montserrat Vilella, el regidor d’Esports, Josep Cuerba, la vicepresidenta primera del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya, Rafaela Pérez, i la directora de l’ONCE a Reus, Arantxa Vallespí, a la plaça del Dr. Sabater, coneguda com la plaça del Gegant Indi.,

La Volta és una iniciativa que anima persones amb «disCapacitat» (així s’escriu des de l’organització, per a donar força a la capacitat que tenen per a superar obstacles) a practicar esport.

El protagonista de la cursa és l’atleta Marcos Bajo, amb baixa visió i afectat per una patologia considerada «rara», que viatja acompanyat d’un equip de suport, entre els quals hi ha la Minerva González, amb ceguesa total. El repte d’aquest esportista és fer 42 km corrent i 21 km en bicicleta cada dia durant 35 dies des del 7 d’octubre fins al 10 de novembre.

D’aquesta manera, la volta solidària visitarà unes 300 poblacions amb la finalitat de divulgar la investigació per a la possible cura d’aquestes patologies, així com per trencar barreres socials vers les persones amb disCapacitat.

A causa d’una lesió sofrida fa uns dies, Marcos Bajo segueix el seu objectiu, però ho fa en un vehicle autocaravana, per a continuar donant visibilitat a les Malalties Minoritàries, més enllà del repte esportiu.

Les malalties minoritàries o rares

Les malalties minoritàries (MM), també anomenades rares, són un grup molt nombrós integrat per més de 7.000 condicions clíniques que tenen una baixa prevalença en la població.

Poden afectar en conjunt a un 5-7% de la població general: s’estimen uns 30 milions d’afectats a la Unió Europea, uns 3 milions a l’Estat espanyol i entre 300.000 i 400.000 a Catalunya.

Les MM són entitats clíniques molt heterogènies, multisistèmiques i cròniques, que requereixen abordatges multidisciplinaris (sanitaris, sociosanitaris, socials, educatius i de reinserció laboral).

Des d’una visió epidemiològica, les MM són aquelles que a conseqüència del seu caràcter crònic i discapacitat presenten una prevalença tan baixa que requereixen esforços especials i combinats dirigits a prevenir la morbiditat, la mortalitat primerenca o la reducció de la qualitat de vida i potencial socioeconòmic de les persones que les pateixen.

El Palau Bofarull de Reus acull una exposició d’Amnistía Internacional

'Contra viento y marea' es pot visitar fins al 23 de novembre

‘Contra viento y marea’ es pot visitar fins al 23 de novembre

Testimonis de persones que han deixat els seus països per causes diverses i que inicien una marxa cap a un nou país. Són els protagonistes de l’exposició ‘Contra viento y marea’, impulsada per Amnistía Internacional i oberta al públic fins al 23 de novembre al Palau Bofarull de la Diputació a Reus (C. de Llovera, 15).

La mostra consta d’una vintena de plafons on s’expliquen històries humanes i positives sobre persones que han trobat un lloc en un nou país. ‘Contra viento y marea’ vol retre homenatge a les persones refugiades, a través del relat de les seves experiències.

L’exposició és oberta de dimarts a dissabte, d’11.00h a 13.00h i de 17.00 a 20.00 h. al Palau Bofarull. L’accés hi és lliure.  www.dipta.cat/exposicions

El Centre Cultural El Castell acull l’exposició «Aquells bojos al volant»

L’any 1919 Reus va ser testimoni de dues curses que van despertar un gran interès.

L’any 1919 Reus va ser testimoni de dues curses que van despertar un gran interès.

El Centre Cultural El Castell acull des d’aquest dijous al vespre i fins al dia 7 de desembre l’exposició «Aquells bojos al volant», una mostra que vol ser una crònica d’una cursa de fa 100 anys. La inauguració serà a les 19:00 h a la plaça del Castell i compta amb més d’una trentena de fotografies procedent dels fons del Centre de la Imatge Mas Iglesias CIMIR.

L’automobilisme compta amb gran tradició a Catalunya, on ja el 1906 nasqué el primer club dedicat a fomentar aquest esport, l’actual Reial Automòbil Club de Catalunya. Des d’aleshores i fins a l’actualitat, el Principat ha destacat tant en l’organització d’esdeveniments de primer ordre com en l’interès per la pràctica d’aquest esport.

L’any 1919 Reus va ser testimoni de dues curses que van despertar un gran interès.

La primera, fou la III Volta a Catalunya, organitzada pel RACC els dies 7, 8 i 9 de juny. El president honorari de la competició fou l’alcalde de Reus, Jaume Simó. Els socis reusencs van adquirir una copa i al final de la primera etapa entre Tortosa i Reus la van entregar al guanyador Arturo Luis Elizalde, que conduïa un vehicle Elizalde amb el nº 18.

Al llarg d’aquesta mostra us oferim el testimoni de la crònica de la cursa, publicada a Auto – Moto. Revista del Real Automóvil – Club de Cataluña y del Real Moto – Club de Cataluña.

La segona, la Copa Ciutat de Reus, es va celebrar el dia 28 d’octubre, coincidint amb les Festes i Fires d’octubre. Es tractava d’una cursa amateur de regularitat i el circuit fou Reus, Riudecols, Falset, Móra, Tivissa, Vandellòs, l’Hospitalet de l’Infant, Cambrils, Vinyols, Reus i hi van participar gairebé tots els cotxes particulars de la ciutat. Els inscrits a la cursa foren: Anton Serra, Francesc J. Pellicer, Anton Sabater, J. Miarnau, Antoni Pedrol, Joaquim Gibert, Diego Vilanova, Manuel Cuadrada, D. N. Antonietti, Joan Tarrats i Francesc Madurell. Els participants pertanyien a famílies benestants, ja que el món del motor quedava lluny de les classes populars, i s’havien de conformar en veure’ls passar.

L’exposició és organitzada per l’Institut Municipal Reus Cultura de l’Ajuntament de Reus, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.

Recepció institucional de l’Alcalde de Reus a l’ambaixador de Taiwan

Foto de les Autoritats al Saló de Plens de Reus

Foto de les Autoritats al Saló de Plens de Reus

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, acompanyat d’altres membres de la corporació municipal, ha rebut aquest dijous dia 7 de novembre, a l’ambaixador de Taiwan a Espanya, José Maria Liu.

Durant la visita institucional, ha visitat el Palau municipal i ha tingut l’oportunitat d’intercanviar opinions sobre les diferents oportunitats de negoci a aquest país asiàtic, així com dels productes agroalimentaris de qualitat que hi ha a la ciutat i al territori, i les oportunitats que té Reus de projectar-se atesa la importància i potencial turístic i cultural de la ciutat.

Anna Roig i Àlex Cassanyes Big Band Project presenten el concert que faran al Teatre Fortuny

Foto de roda de premsa del concert Vermusic

Foto de roda de premsa del concert Vermusic

La cantant Anna Roig i el compositor Àlex Cassanyes han estat aquest dijous al matí a Reus per presentar el concert extraordinari de cloenda de la tercera edició del Cicle Vermusic de Vermut Miró que tindrà lloc el proper dissabte 16 de novembre a les 21:00 h al Teatre Fortuny de Reus.

‘La tendresse. Homnage aux belles chansons’ és el títol del concert espectacle protagonitzat per Anna Roig i Alex Cassanyes Big Band, que igual que la resta de concerts del Vermusic destinarà bona part de la recaptació a la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre i en especial a diversos projectes d’investigació que s’estan portant a terme a l’Hospital Sant Joan de Reus.

Han acompanyat en la presentació del concert als dos artistes al regidor de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens; Maria Rosa Borràs, delegada a Reus de la Lliga Contra el Càncer; Eva Rodríguez, de Vermut Miró i Isaac Albesa, programador del Vermusic 2019.

El concert d’Anna Roig i Alex Cassanyes és possible gràcies a la col·laboració de Vermusic de Vermut Miró, el Festival Accents (www.festivalaccents.cat) i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus.

Les entrades per aquest concert es poden comprar a les taquilles del Fortuny en l’horari habitual i també per internet a web del Teatre Fortuny i en concret a la pàgina:

https://www.4tickets.es/TeatreFortuny/public/janto/?Nivel=Evento&idEvento=TF446

Anna Roig s’ha mostrat molt satisfeta de poder actuar de nou al Teatre Fortuny on va tocar ja 8 anys en un concert doble amb la seva banda L’ombre de ton chien. Ara torna a Reus en una gira amb el projecte ‘La tendresse’ que l’ha portat fins ara a deu ciutats del país. “Hem seleccionat molt acuradament els espais on oferir aquest concert i és un goig poder-ho fer a Reus i a l’emblemàtic Teatre Fortuny i a més en un concert que té una part solidària”, ha explicat Anna Roig, que també ha afegit que sempre ha estat molt lligat a la cançó francesa –de fet la seva manera és francesa- i que al final ha pogut posar damunt d’un escenari algunes de les cançons que “m’han acompanyat durant tota la vida”. Per la seva part, Daniel Recasens ha afegit la satisfacció per col·la borar amb el Vermusic i de tenir una artista com aquesta a la ciutat. Per últim, des de Vermut Miró i la Lliga Contra el Càncer s’ha fet una crida a assistir al concert i a omplir el Fortuny per una causa solidària.

El concert del Fortuny

Catorze músics, un director/arranjador i una intèrpret sobre l’escenari és la fórmula escollida per Anna Roig i Àlex Cassanyes que arriba aquest dissabte 16 de novembre al Fortuny de Reus. La unió entre les cançons franceses que més li agraden a l’Anna Roig i les composicions exquisides i curoses de l’Àlex Cassanyes. Cançons de Jacques Brel, Claude Nougaro, Serge Gains-bourg, Barbara i altres autors que, al descobrir-les i enamorar-se’n, l’Anna havia anat guardant en un calaix esperant poder-les cantar algun dia. Casualment, totes amb algun punt d’aquesta tan necessària tendresa de la que sovint sembla que esti gui mancada el món. Arranjaments amb l’equilibri just entre potència i dolçor, com la tendresa. Plens de matisos, com la tendresa. Perfectes per gaudir encara més d’aquestes cançons, amb una nova sonoritat que els ret un grat homenatge, tant per l’exquisidesa en l’escriptura de l’acompanyament musical com per la delicadesa dels músics en la seva interpretació.

Els concerts que s’han vist fins ara

El Vermusic 2019 ha omplert fins ara pràcticament tot l’aforament disponible en cadascun dels concerts de petit format realitzat fins ara a mitja dotzena d’espais patrimonials de la ciutat de Reus amb més de 600 espectadors. En aquesta ocasió s’han pogut escoltar les propostes de Formiga and Cigale a la Casa Navàs, Marcelo Mercadante Trio al Círcol, Line Up Quintet a l’Institut Salvador Vilaseca, Agartha Flamenc a l’Estació Enològica, Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach a l’Institut Pere Mata i Carola Ortiz Quartet a Cal Massó.

El Vermusic 2019 es un projecte de Vermut Miró amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus i el suport de Forn Sistaré.

Dos anys de tombs al Mercadal de Reus

Prop de 300 persones s’apleguen en el segon aniversari dels Avis i Àvies per la Llibertat

Prop de 300 persones s’apleguen en el segon aniversari dels Avis i Àvies per la Llibertat

Unes 280 persones han participat en la concentració que el col·lectiu d’Avis i Àvies per la Llibertat de Reus convoca diàriament a la plaça del Mercadal de Reus, coincidint que just aquest dijous 7 de novembre fa dos anys de la seva primera protesta. A part dels tradicionals tres tombs a peu per la plaça, s’ha fet especial menció a una de les ‘fundadores’ d’aquest moviment, Àngels Ollé, que va morir fa un parell de mesos. Va ser a través del mòbil que un grup reduït d’avis va decidir passar a l’acció amb una iniciativa que ràpidament va quallar entre la societat i s’hi va anar adherint gent. En aquests dos anys sumen 600 mobilitzacions amb més de 100.000 participants. Entre tots han recorregut 42.000 quilòmetres.

Bartolomé Pluma té totes les xifres ben anotades. En aquest dos anys han estat un total de 105.647 persones les que han participat en 602 mobilitzacions, fent més de 1.800 tombs. A raó de tres tombs diaris, que representen uns 400 metres, s’han fet 42.148 quilòmetres. Aquest dijous en Bartolomé, que és de l’equip de coordinació, ha actualitzat les dades d’unes protestes que no tenen data límit. “Vam dir que les faríem fins que tots, empresonats i exiliats, fossin a casa, i així ho mantindrem”, ha manifestat Coia Anguera, també integrant de l’equip coordinador.

El 7 de novembre de 2017 van sortir a la plaça del Mercadal un grup de setze avis i àvies per protestar per la presó dictada per a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Des d’aleshores el col·lectiu ha anat creixent i s’ha concentrat, de forma ininterrompuda, “per la llibertat dels presos polítics i exiliats”. Els avis hi fan tres voltes cada dia, de dilluns a dissabte, a partir de tres quarts de dotze del migdia -no més tard perquè molts han de tenir cura dels néts. Només descansen en diumenges i festius catalans. Aquest dijous s’han reunit 277 persones -es compten cada dia una per una.

Hi han participat avis dels col·lectius de Tarragona, Cambrils i altres zones. La mobilització ha estat lleugerament diferent del que és habitual. S’ha fet lectura d’un escrit en record d’Àngels Ollé, qui va ser una de les impulsores del col·lectiu, que ha emocionat molts dels assistents. Posteriorment hi ha hagut una interpretació musical, amb la participació de músics que sovint porten la seva música a la presó de Mas d’Enric. El Cant dels Segadors ha posat punt i final a l’acte del Mercadal, si bé la jornada ha continuat amb un dinar solidari d’homenatge a la fundadora recentment desapareguda.

ACN. Núria Torres

Núria Amigó guardonada amb el Premi a la Innovació de la Fundación Alberto Elzaburu

Aquest any, el Premi a la Innovació serà superior al de precedents edicions: 6.000 euros i una escultura

Aquest any, el Premi a la Innovació serà superior al de precedents edicions: 6.000 euros i una escultura

La Fundació Alberto Elzaburu, per sisè any consecutiu, va atorgar ahir dia 5 de novembre a l’Auditori Mapfre de Madrid, el seu Premi a la Innovació, que reconeix l’esforç dels joves emprenedors i investigadors espanyols i posa en valor la intensa tasca d’investigació que es porta a terme a Espanya.

Aquest any, el guardó ha recaigut sobre l’emprenedora catalana de 35 anys Núria Amigó una de les inventores de la patent d’invenció titulada «Mètode per a la caracterització de les lipoproteïnes«. En ella, figura la candidata a títol de inventora, els titulars són l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili i la Universitat Rovira i Virgili. La invenció consisteix en un mètode analític per avaluar amb més precisió les fraccions de colesterol HDL i LDL i així, el risc de patir un accident cardiovascular. D’acord amb el mètode de la invenció, les lipoproteïnes presents a la mostra s’identifiquen i es caracteritzen determinant la intensitat, el desplaçament químic, l’amplada i el coeficient de difusió dels senyals de lipoproteïnes associades.

«Aquest premi reconeix cada any l’esforç dels investigadors i innovadors espanyols menors de 40 anys que hagin sabut explotar comercialment les seves invencions», ha comentat la Fundació Alberto Elzaburu. Aquest premi aquest any compta amb més dotació, amb 6.000 euros i una escultura dissenyada per l’arquitecte Ignacio Vicens.

Reguant demana que no es militaritzin els carrers el 10-N per tal que la ciutadania “voti sense por”

Pla general dels membres de la CUP que han participat al miting electoral de Reus. Foto: Eloi Tost

La candidata número 3 de la CUP al Congrés per Barcelona, Eulàlia Reguant, ha demanat que no es militaritzin els carrers per tal que la ciutadania pugui votar “amb tranquil·litat i sense por” a les eleccions del 10-N.

En un acte de la formació anticapitalista a Reus, Reguant ha criticat el desplegament policial previst i ha afirmat que no vol que es tornin a produir escenes com les de l’1-O, amb agent agredint votants. També ha celebrat la “derrota internacional de la justícia espanyola” per la negativa del Regne Unit de tramitar l’euroordre contra l’exconsellera Clara Ponsatí, a qui ha enviat una abraçada. “El gran jutge Llarena les encerta molt amb les euroordres”, ha ironitzat.

La cupaire ha instat el conseller d’Interior, Miquel Buch, a que “replegui els cossos policials”, en referència als 8.000 agents dels Mossos d’Esquadra que formaran part del dispositiu de la jornada electoral, juntament amb 4.500 policies nacionals i guàrdies civils.

Reguant ha respost la proposta que la candidata de JxCat, Laura Borràs, va fer de compartir grup parlamentari al Congrés dels Diputats. Per Reguant es tracta d’una oferta “electoralista per evitar un mal resultat del seu partit”. “El que volen és guanyar eleccions, volen cadires. La unitat no es fa als platós i no es basa en l’electoralisme”, ha etzibat davant d’unes 200 persones que s’han aplegat a la Sala Santa Llúcia de Reus. Sobre aquesta qüestió, ha lamentat que Borràs va ser consellera del govern actual de la Generalitat i que “no pot evitar responsabilitats”, i ha recordat que JxCat és el partit de Buch, que “treballa conjuntament amb el govern espanyol per la repressió de després de la sentència o per fer desnonaments”.

Per altra banda, candidata de la CUP ha preguntat a En Comú Podem si volen governar amb un PSOE que “ha deixat clar que competeix amb la dreta per liderar la repressió com a única resposta política”. “Ens volen il·legalitzades, suspeses, i el PSOE ens vol renunciant a ser el que som”, ha assenyalat.

En l’acte també hi ha intervingut la diputada al Parlament, Maria Sirvent, que ha assegurat que no regalaran els seus vots al PSOE. Sirvent ha carregat contra les declaracions del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en les quals apuntava que controla la fiscalia. La cupaire ha assegurat que la fiscalia és una institució hereva del franquisme i que és “còmplice i corresponsable de les preses polítiques”.

Pel què fa a la cap de llista per Tarragona, Mariona Quadrada, ha apuntat que volen ser “els corcons i les paparres del règim del 78”. La candidata ha deixat clar que la CUP no va “a Madrid a fer canvis legislatius”. “En cap cas volem reformar l’Estat. Volem fer que tot peti d’una vegada i marxar”, ha manifestat. En el míting també hi han intervingut la regidora de la CUP a l’Ajuntament de Reus, Marta Llorens; el segon candidat per Tarragona, Sergi Saladié; i Ferran Reyes, de Pirates de Catalunya.

Roger Segura – Eloi Tost – ACN

Una associació musulmana de Reus denuncia candidats de Vox per dir que la majoria de violadors són estrangers

Primer pla de l’advocat de l’associació Watani de Reus, Hilal Tarkou, a les portes dels jutjats. Foto: Roger Segura

L’associació musulmana Watani de Reus ha presentat una denúncia aquest dimecres al jutjat de guàrdia contra els dirigents de Vox Santiago Abascal i Iván Espinosa de los Monteros per haver dit en diversos mitjans de comunicació que la majoria de violadors són estrangers.

La denúncia, a la qual ha tingut accés l’ACN, detalla que Espinosa de los Monteros va dir públicament al programa ‘Espejo Público’ d’Antena 3 que “un estranger és tres vegades més propens a violar que un espanyol”. A més, també recull una manifestació feta pel líder de Vox, Santiago Abascal, al debat televisiu emès per diverses cadenes estatals, on va dir que “des de la ‘Manada de San Fermín’ hi ha hagut més de 100 manades i el 70% dels que estan imputats són estrangers”.

L’advocat de l’entitat, Hilal Tarkou, sosté que aquestes manifestacions “radicalment falses” podrien incórrer en un suposat delicte d’incitació a l’odi i a la violència. “Constitueixen una manifesta alarma social, atempten greument contra la dignitat de les persones estrangeres, atempten contra la convivència, contra la pau social, inciten a l’odi, motiva i crida a la conflictivitat i, consegüentment, al racisme i a la xenofòbia especialment contra els estrangers”, puntualitza el lletrat a la denúncia.

Davant d’aquests fets, l’advocat establert a Reus considera que aquestes manifestacions no estan emparades per la llibertat d’expressió i que són “altament perilloses i alarmistes”. El lletrat demana al jutjat que investigui els dos dirigents de Vox pel delicte d’incitació a l’odi, que preveu penes d’entre un i quatre anys de presó, i multa de sis a dotze mesos.

Ortega Smith també va ser denunciat

El març passat, Tarkou també va denunciar el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, per dir que “l’enemic comú és la invasió islamista”. Postriorment, un jutjat de Reus va obrir diligències per un suposat delicte de discriminació. Anteriorment, Watani també va portar a judici a l’antiga cúpula de PxC per racisme, arran d’una campanya de les municipals del 2011.

Tanca amb èxit el festival Di(vi)nes que el proper any s’ampliarà amb més activitats

Foto d'arxiu de concert final del festival Di(vi)nes

Foto d’arxiu de concert final del festival Di(vi)nes

El tercer festival Di(vi)nes s’ha tancat a Reus aquest dissabte amb una notable presència de públic que, tot i la pluja prèvia a l’esdeveniment, va desplaçar-se al Jardí de la Casa Rull de Reus per escoltar la poesia d’Eulàlia Canals i la música de Gessamí Boada. El Di(vi)nes, organitzat per l’associació Etcètera amb l’objectiu de promoure la creativitat en clau femenina, s’ha consolidat ja en aquesta tercera edició amb la qualitat de les propostes musicals i poètiques, l’alta presència de públic als concerts i el ressò social i coneixement a peu de carrer que té l’esdeveniment.

Els organitzadors consideren que aquesta tercera edició serà un abans i un després en la història del festival perquè, com expliquen ells mateixos, la consolidació del festival es tradueix en les trucades i correus rebuts per part de cantautores que estan interessades en assistir a futures edicions i les propostes de diverses poetesses de prendre-hi part.

Això sumat a l’increment de públic als concerts any rere any, anima a Etcètera a seguir apostant pel Di(vi)nes que el proper any tindrà moltes novetats. La primera serà que el municipi d’Altafulla se sumarà al festival acollint un dels concerts, de manera que els responsables de l’entitat hauran de decidir si amplien la proposta actual de tres concerts a quatre o, si per altra banda, mantenen els tres actuals però eliminant un dels dos concerts de Reus o el que es fa a la ciutat de Tarragona per portar-lo a la nova ubicació. Depenent dels recursos econòmics finals destinats al Di(vi)nes, que és un festival de baix pressupost, s’optarà per una de les dues opcions.

Una altra novetat seran les lectures de poesia i textos literaris de diferents escriptores a biblioteques públiques de diverses ciutats del camp de Tarragona, actes que es faran de manera prèvia als concerts i que, com aquests, tindran també el vi com a protagonista.

 

La Ganxet Pinxo Tardor 2019 serà del 7 al 17 de novembre i hi participen 37 establiments

Els guanyadors de la ruta tindran l’oportunitat de participar al certamen de “la millor tapa de l’any” que organitza Estrella Damm amb les millors creacions de les rutes que coordina arreu de Catalunya.

Els guanyadors de la ruta tindran l’oportunitat de participar al certamen de “la millor tapa de l’any” que organitza Estrella Damm amb les millors creacions de les rutes que coordina arreu de Catalunya.

La Ganxet Pintxo celebrarà la dissetena edició amb 37 establiments participants. D’aquests, 36 presentaran la seva tapa exclusiva per aquesta edició. L’establiment restant, el Més que Tapes, oferirà un menú de tapes.

La Cambra de Comerç i Estrella Damm patrocinen el 100% de les inscripcions dels establiments. Les tapes seleccionades es van presentar a la selecció prèvia realitzada al Mercat Central, el passat 7 d’octubre, en una sessió conduïda pels restauradors Jaume Solé, xef executiu de Port Aventura i Josep Moreno, xef del restaurant Deliranto de Salou. La tapa tindrà un cost de 3,5 euros, amb el quinto o la canya d’Estrella Damm inclosa.

Premis
Els clients de la ruta tindran la possibilitat de votar les millors tapes. Es lliuraran 3 premis populars que atorgaran els clients per votació popular; els 3 professionals que atorga el jurat d’experts; el premi Damm a la tapa que millor marida amb la seva cervesa.

També s’atorga el Ganxet Llengua, a mans del Centre de Normalització Lingüística, a l’establiment més sensible en l’ús de la llengua catalana; el premi que atorga la DOP Siurana per reconèixer la millor tapa elaborada amb el seu oli i el premi de la DOP Avellana de Reus a la millor tapa on sigui present la fruita seca de referència del territori.

Els guanyadors de la ruta tindran l’oportunitat de participar al certamen de “la millor tapa de l’any” que organitza Estrella Damm amb les millors creacions de les rutes que coordina arreu de Catalunya.

Col·laboracions
Amb l’objectiu de referenciar la ruta com un gran dinamitzador social i cultural, la Ganxet Pintxo es vincula, en aquesta edició, amb diverses iniciatives:

-La campanya extraordinària de donació de sang amb el Banc de Sang i Teixits a l’Hospital de Sant Joan. Tothom qui vagi a donar sang rebrà, com a agraïment, un val per una tapa i un altre per assistir a l’esmorzar de la fira de l’oli. El Banc de Sang de l’Hospital obre els dimarts i dijous (matí i tarda) i els dimecres (matí).

-L’aliança amb el Festival Accents permet a la Ganxet Pintxo promocionar el concert d’Anna Roig i Alex Cassanyes, que es realitzarà el dissabte 16 de novembre al Teatre Fortuny.

-Col·laboració en la difusió del Festival de cinema Memorimage que se celebra del 6 al 9 de novembre.

-La promoció del festival Reus Teatre Musical que es fa al Bravium durant el segon cap de setmana de la ruta.

Sandra Capitán, la imatge del cartell
La portera del CF Reus, Sandra Capitán, és la imatge d’aquesta edició de la Ganxet Pintxo. D’aquesta manera es vol donar suport a l’equip roig-i-negre, atenent les peculiars circumstàncies d’aquesta temporada que fan posar en valor la dedicació i l’entusiasme d’aquells que continuen referenciant la històrica entitat mantenint viva la seva activitat competitiva. Capitán donarà el tret de sortida de la ruta en l’acte d’inauguració que es farà el dijous 7 de novembre al Sabana Reus.

Concursos
Els participants de la ruta podran jugar amb dues propostes habituals de caire lúdic i cultural. D’una banda, el concurs d’instagram per reconèixer la millor foto de la ruta difosa en aquesta xarxa social. D’altra banda, el Ganxet Mot té l’objectiu de descobrir diversos paranys lingüístics, amb la complicitat del Centre de Normalització Lingüística.

La Ganxet Pintxo és una iniciativa de la Cambra de Comerç de Reus, amb el patrocini d’Estrella Damm i el suport de l’Ajuntament de Reus a través de l’agència Reus Promoció.

En marxa la web de les eleccions generals del 10 de novembre a Reus

Al web municipal també s'hi poden consultar les dades dels comicis anteriors i els col·legis electorals, entre altres informacions.

Al web municipal també s’hi poden consultar les dades dels comicis anteriors i els col·legis electorals, entre altres informacions.

L’Ajuntament de Reus ha activat el web d’eleccions eleccions.reus.cat amb tota la informació corresponent a les Eleccions Generals del 10 de novembre, per poder seguir els desenvolupament de la jornada electoral a Reus.

L’Ajuntament ha renovat aquest 2019 el web d’eleccions i ha incorporat mapes interactius que permeten a l’usuari plasmar sobre el plànol de la ciutat totes les dades que es van generant al llarg de la jornada electoral. L’eina ofereix la possibilitat de comparar dades actuals i històriques i fer múltiples combinacions i comparacions sobre el mapa de Reus, amb l’eina de Geoportal.

Les dades de participació s’aniran incorporant al web a les 14:00, les 18:00 i les 20:00h. Un cop es tanquin els col·legis electorals, a les 20:00h, s’hi anirà indroduïnt el minut a minut de l’escrutini dels vots emesos. Totes les dades s’oferiran en referència al global de la ciutat, per col·legis i per districtes electorals i per seccions censals. Cal tenir en compte que aquestes dades hauran de ser oficialitzades per la Subdelegació del Govern de l’Estat i per tant el seu valor és merament informatiu.

Al web municipal també s’hi poden consultar les dades dels comicis anteriors i els col·legis electorals, entre altres informacions.

Com a novetat, la web habilita un accés per què la ciutadania empadronada a Reus pugui comprovar telemàticament el col·legi electoral, el districte censal i la mesa on vota. Per fer-ho, cal entrar a la Carpeta Ciutadana de la seu electrònica amb identificació digital (tutorial idCat Mòbil).

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies