TOTS 21

L’Ajuntament de Mont-roig se suma a la commemoració del 8M amb un programa d’activitats per a totes les edats

Un any més, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Dones, que es celebra el 8 de març, amb l’organització d’un programa d’activitats que vol arribar a tots els sectors d’edat del municipi. Diversos departaments han preparat conferències, conta contes, tallers i jocs amb l’objectiu de treballar per la igualtat d’oportunitats entre totes les persones i erradicar actituds i comportaments heteropatriarcals que persisteixen a la societat.

Les activitats començaran el dia 4 de març a les biblioteques municipals amb una conferència sobre les dones a l’antiguitat clàssica, que anirà a càrrec de Meritxell Blay Boquera, especialista en llengües clàssiques.

El dia 10 de març a través del canal Youtube, Loli Beltran, de l’Agenda dels més petits, oferirà el conte i el taller “Volaré molt alt” per fomentar la igualtat de gènere entre els més petits. Pensant amb els més joves s’ha programat l’activitat Monòlegs a l’aula, que tindrà lloc als dos instituts del municipi els dies 17 i 25 de març i on la Companyia Nus Teatre farà intervencions teatrals a les aules de l’alumnat de 4rt d’ESO per treballar temes com l’assetjament sexual, la homofòbia o la bifòbia. També dirigit als joves del municipi, el departament de Joventut, ha preparat activitats a les xarxes socials, amb un Quiz Questions amb la possibilitat de guanyar productes de la campanya #Malamente i un vídeo de les agents de salut sobre el 8M.

Finalment, s’han programat dues activitats dirigides especialment a les dones amb l’objectiu de donar-los eines per conèixer parts del cos femení com és la zona del sòl pelvià o l’aparell uroginecològic. La primera és un taller per conèixer el sol pelvià que tindrà lloc el dies 9 i 16 de març a través de la plataforma Zoom. La segona activitat és la de Salut femenina més enllà de la menopausa, dirigit a dones de més de 50 anys on s’abordaran temes de salut integral de la dona en la maduresa. Les dues propostes aniran a càrrec de la fisioterapeuta especialista en sòl pelvià Itxaso Galdos Barreras. Per participar-hi es necessari inscriure’s prèviament al correu electrònic cultura@mont-roig.cat.

La lectura del manifest del 8M dedicat a la reivindicació de la coresponsabilitat efectiva

Per altra banda, la lectura del manifest del 8M es projectarà a través del canal Youtube de l’Ajuntament el dia 8 de març a les 12.00 del migdia. En aquesta ocasió el manifest del Dia Internacional de les Dones reivindicarà que les dones són encara les que s’ocupen de manera principal o en exclusiva de les tasques domèstiques.

Redacció

 

Mont-roig del Camp aconsegueix la declaració de municipi turístic durant tot l’any

La qualificació permet que l’horari d’obertura al públic dels establiments comercials pugui ser de les 7 a les 22 h, també fora de la temporada alta. Foto: Ajuntament

Mont-roig del Camp ha aconseguit la qualificació de zona turística, a efectes dels horaris comercials, durant els 365 dies a l’any. Es tracta d’una declaració que atorga la Direcció General de Comerç del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i que permet que l’horari d’obertura al públic dels establiments comercials pugui ser de les 7 a les 22 h, també fora de la temporada alta. De fet, des de l’any 1994 Mont-roig del Camp ja gaudia de la qualificació de municipi turístic entre el període de Setmana Santa i el mes d’octubre.

Per aconseguir-ho, el novembre de 2019 l’Ajuntament va sol·licitar a la Generalitat poder ampliar a tot l’any el període de qualificació de zona turística a efectes d’horaris comercials, rebent el suport de l’Associació d’Empresaris i Comerciants de Mont-roig del Camp, l’Associació d’Hostaleria de Miami Platja i l’Associació Foment Empresarial Miami. També van recolzar la sol·licitud el Consell Comarcal del Baix Camp (CCBC), la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) i PIMEC Baix Camp.

Dades determinats per aconseguir la qualificació

Cal destacar que el sector turístic té una gran importància al municipi (principalment a Miami Platja), que es materialitza amb una oferta d’allotjament de 2.600 habitatges d’ús turístic, 1.359 places hoteleres i 11.649 places de càmping (any 2020) i en l’elevat nombre de segones residències (11.478). Aquestes dades, juntament amb una població a temps complet anual de 16.064 persones (any 2019), el nombre de residències habituals (4.200) i la xifra de persones empadronades (12.460 any 2020) han estat determinants per aconseguir la qualificació de municipi turístic durant tot l’any.

El nou horari serà aplicable a tots aquells establiments comercials que no formin part de les excepcions a l’horari comercial general previstes als articles 36.5 i 37 de la Llei 18/2017, d’1 d’agost, de comerç, serveis i fires.

Redacció

 

La Guàrdia Civil intervé a Mont-roig del Camp dues cries de caiman vives

S’investiga al venedor per un presumpte delicte contra la flora i la fauna i el trànsit d’espècies protegides

El Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil de Tarragona, en col·laboració amb la Policia Local de Mont-roig del Camp, han intervingut a un veí de la localitat dues cries de caiman (Caiman crocodilus) vives, que comptaven amb menys d’un any i s’intentaven vendre entre veïns del municipi.

Els fets investigats es remunten al passat divendres, quan efectius del SEPRONA van ser alertats per part de la Policia Local sobre de l’existència de dues cries de caiman vives, que un veí de la localitat exhibia als veïns de la zona amb la intenció de vendre’ls. Per això aportava factura manuscrita amb el número referència regulat en el Conveni sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre (CITIS).

En tenir coneixement del fet, efectius del SEPRONA es van desplaçar fins a la població i després de realitzar diverses gestions en unió de la policia local del municipi, va ser localitzada aquesta persona, confirmant que posseïa dues cries de caiman vives, de menys d’un any que intentava vendre a veïns de la localitat.

Així després d’examinar els exemplars i consultar al Servei Oficial d’Inspecció, Vigilància i Regulació d’Exportacions (SOIVRE) a Tarragona, sobre el número CITIS que figurava en la factura, es va comprovar la legalitat d’aquesta, certificant que aquesta espècie pertanyia a la família dels saurópsidos, trobant-se inclòs en l’annex II del Conveni sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITIS).

En la comunitat autònoma de Catalunya no existeix una legislació específica que reguli expressament la tinença d’aquesta mena d’animals, però si que es regula en les condicions que s’han de tenir, com la inscripció privada com a nucli zoològic de Catalunya, les mesures de seguretat de les instal·lacions o la prohibició d’exposar-los en públic.

Per aquest motiu, es va procedir a la intervenció de les dues cries de caiman, per a posteriorment els propis agents del SEPRONA, amb un contenidor especial, efectuar el trasllat dels rèptils fins al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, situat en la localitat de Masquefa (Barcelona), on s’ocuparan de la seva cura i benestar i que a més podrà ser visitat per qualsevol ciutadà que visiti el centre.

Les diligències instruïdes han estat posades a la disposició del jutjat en funcions de Guàrdia de Reus i de la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona.

La importació, exportació, comerç, tinença o circulació d’espècies en perill d’extinció són d’interès de protecció especial, per això la Guàrdia Civil treballa de manera constant per a erradicar aquesta greu problemàtica.

Redacció

Mont-roig aprova una pressupost de 30 milions d’euros per al 2021

Imatge d’arxiu de l’ajuntament de Mont-roig del Camp.

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha aprovat aquest dilluns el Pressupost Municipal per a l’exercici del 2021, que serà de 30.052.465,60 €. Un import que suposa un increment del 27,11% respecte els comptes del 2020 i que compta amb 8.452.552 € destinats a inversions, xifra que representa un augment del 250% respecte l’últim exercici. El pressupost, que compleix com en els darrers anys el criteri d’equilibri pressupostari, té l’objectiu de donar resposta a la nova realitat municipal marcada per la crisi de la Covid19 i donar compliment al Pacte de Municipi que recull 69 accions per a la recuperació econòmica i social.

Al mateix temps, suposa un increment important en l’apartat d’inversions respecte al pressupost de l’any passat. Les més importants són la posada en marxa de les fases 2 i 3 de l’avinguda de Barcelona (1.807.475 € tram Cadis/Jaén i 1.868.892 € tram Tarragona/Cristina) ; la conversió en zona de vianants d’una part del passeig de les cales (700.000 €); l’espai sociocultural (que incrementa en 800.000 € la dotació inicial d’1.000.000 €), el nou casal d’avis (370.000 €) i el projecte de nous vestidors de la zona esportiva de Mont-roig (275.000 €).

També destaquen les inversions per a les millores de l’espai públic i que preveuen dotacions per a senyalització viària (126.931 €), l’arranjament de parcs i zones verdes (100.000 €), mobiliari (100.000€) i asfaltat, i que tenen en compte les actuacions més prioritàries a les urbanitzacions. També les diverses millores a les xarxes d’aigua, principalment a les urbanitzacions, com per exemple les connexions de Masos d’en Blader i Guardamar (223.744 €), entre d’altres.

Aquestes inversions es duran a terme, principalment, gràcies a l’increment dels ingressos previstos (un 27,11%), que experimentaran un augment per la incorporació d’un crèdit i l’increment de les transferències d’altres administracions i els impostos directes.

Incrementa el suport a les famílies i al desenvolupament empresarial

En relació a les despeses, aquest pressupost presenta una gran variació de programes que incrementen o disminueixen pressionats per la situació actual. En aquest sentit, disminueixen els programes que estan afectats per les restriccions en matèries d’activitats i mobilitat i augmenten aquells programes que van destinats a pal·liar la situació econòmica i social actual. Així, de les partides que més incrementen, a part del capítol d’inversions, destaca el de personal que pretén incentivar l’ocupació i reforçar àrees tècniques per ser més eficients i millorar els serveis que presta l’Ajuntament.

També incrementa el que es destina a Acció Social, per donar resposta a la situació actual de crisi econòmica i per pal·liar les afectacions que estan tenint moltes famílies del municipi. Pugen, sobretot, les despeses destinades a alimentació i productes bàsics per a persones vulnerables, i les que es destinen a l’atenció a la gent gran. També l’àrea d’Ensenyament s’incrementa perquè s’incorporen noves ajudes de menjador per a les llars d’infants i per a la compra de llibres de text.

També destaca l’augment de l’àrea d’Impuls Econòmic que incrementa el seu pressupost per doblar els ajuts al desenvolupament empresarial i perquè inclou noves subvencions a empreses i comerços per ajudar-los en la seva adaptació a la Covid19 i a la digitalització dels seus negocis.

Altres àrees que es reforcen són la de Residus, amb l’objectiu de millorar el servei (també per donar resposta a l’increment del cost del tractament dels residus, fruit del baix nivell de reciclatge al municipi), la compra de material de protecció davant de la Covid19 i el traspàs de fons a l’empresa Nostreserveis, perquè es preveu que l’empresa de serveis assumeixi el servei de neteja viària, i aconsegueixi millorar-lo i dotar-lo del personal i la maquinària necessaris.

Empreses municipals

Pel que fa als comptes de les Entitats Públiques Empresarials, Nostreserveis tindrà un pressupost de 5.483.600,85 € i Nostraigua de 3.486.808. En relació a l’exercici anterior, Nostreserveis incrementa un 28,82% el pressupost, un augment que respon, principalment a les inversions que farà en maquinària de neteja viària. Nostraigua, per la seva banda, experimenta una davallada del 2,5%.

Redacció

 

El govern de Mont-roig es reforça amb Elvira Montagut i salva la qüestió de confiança

Elvira Montagud, única representant de Verds per Més (Vx+) a l’Ajuntament. Foto: Ajuntament

El govern municipal de Mont-roig del Camp suma, des d’avui, una nova regidora, l’Elvira Montagud, única representant de Verds per Més (Vx+) a l’Ajuntament. El govern municipal, format fins ara per set regidors i regidores de PSC-CP i un regidor d’IMM, deixa d’estar en minoria i passa de vuit a nou regidors/es, fet que permet reforçar-se en un moment clau per al futur del municipi.

Aquesta incorporació és fruit de la reflexió que ha fet l’Equip de Govern després del rebuig en bloc per part de tots els grups de l’oposició als pressupostos per al 2021, que van quedar tombats en votació plenària la setmana passada. Segons ha explicat l’alcalde, Fran Morancho, enfortir el govern municipal amb aquesta incorporació “ha estat un pas necessari per evitar la inestabilitat en un moment com l’actual, en el qual hem de prioritzar un govern fort que sigui capaç de tirar endavant els projectes que necessita el nostre municipi per plantar-li cara a la pandèmia i sortir de la crisi en les millors condicions possibles”.

Morancho ha explicat que “Montagud és la millor incorporació possible, és una persona estimada al municipi, amb experiència de govern i que ens permetrà ampliar la nostra capacitat de treball. Arriba en el moment més adient”.

Nova regidora d’Educació i Urbanitzacions

Elvira Montagut, que forma part del grup municipal amb ARA-Vx+, fruit de la coalició electoral entre aquests dos partits, assumirà les regidories d’Educació i d’Urbanitzacions. La regidoria d’Educació es trobava fins ara en mans de Francis Ortiz, que manté Serveis Socials, un departament que s’ha redimensionat a causa de la crisi, i la regidoria de Gent Gran, creada recentment en compliment del pla de xoc. Montagud assumeix a partir d’ara
amb Educació una regidoria en la qual ja hi té experiència, doncs en va ser la titular durant el mandat 2011-2015.

Pel que fa a la d’Urbanitzacions, que també assumeix Montagud, es tracta d’una regidoria de nova creació que respon a la voluntat de l’Equip de Govern de seguir amb la línia de treball iniciada ja en l’anterior mandat per donar més protagonisme a uns nuclis de població que requereixen més atenció, més inversions i una major sensibilitat per part de l’Ajuntament.

Fita històrica

Amb la incorporació d’Elvira Montagud al govern municipal es produeix una nova fita història a l’Ajuntament de Mont-roig del Camp. Així, si amb la formació del govern municipal del 2019, ja es va constituir el primer govern paritari de la història del municipi, ara, amb la incorporació de la regidora, Mont-roig del Camp passa a tenir, per primera vegada a la història, un govern amb més dones que homes.

Qüestió de confiança

Després que el Pressupost Municipal per al 2021 no passés el tràmit d’aprovació al Ple de l’Ajuntament del 10 de febrer, els nous comptes queden sotmesos ara a una qüestió de confiança vinculada a l’aprovació de pressupostos, amb una sessió plenària que es convocarà per al pròxim dilluns. Gràcies a la majoria de govern, es preveu que la qüestió de confiança tiri endavant i permeti l’aprovació automàtica dels comptes.

 

14-F: Alcaldes que ‘guanyen’ i alcaldes que ‘perden’ a casa seva

Imatge d’una mesa electoral instal.lada a Tarragona. Foto: Tots21

Una derivada que els alcaldes i alcaldesses es miren amb lupa en unes eleccions que no són municipals és el resultat que es dona al seu municipi. ‘Hi ha vot de càstig a la meva gestió? M’estan premiant? És un efecte general al que no puc fer-hi front?’, són les preguntes habituals que es donen els mandataris i mandatàries locals i que confirmen diferents fonts. Alguna cosa d’això hi ha, però unes autonòmiques no són unes municipals.

La comparativa té el hàndicap que el Pdecat participava enguany separat de Junts, i cal tenir present que els socialistes han pujat arreu en vots i ERC, tot i guanyar a la circumscripció de Tarragona, ha perdut vots. A més, la participació ha baixat 28 punts a la província.

Jordi Jové, regidor de Comunicació de l’Ajuntament de Castellvell del Camp -per ERC-, corrobora com es viuen unes autonòmiques governant un Ajuntament: ‘T’estàs examinant contínuament, és una avaluació continuada encara que les eleccions no tinguin res a veure amb l’Alcaldia’.

A La Canonja, socialista des que es va assolir la municipalitat -eufemisme per anomenar la segregació respecte a Tarragona- els socialistes han matxacat els rivals el 14-F, amb dues vegades i mitja el nombre de vots respecte al segon, que ha resultat ser Vox -762 contra 300 vots-. A les municipals de 2019, els socialistes van assolir 1.700 vots i el següent a la llista d’aleshores, AMUNT, 285. Ara bé, a les autonòmiques de 2017, Ciutadans va aconseguir una gran victòria -1.511 vots contra els 786 dels socialistes-. Si l’oposició creu que s’està acostant a Roc Muñoz, s’ho ha de fer mirar.

A Almoster, al Baix Camp, el sempitern alcalde d’ERC, Àngel Xifré -ho és des de 2004-, és àmpiament popular: va aconseguir set regidors, per dos Junts. Ara bé, diumenge es va girar la truita… de nou: Junts ha guanyat amb 263 vots i ERC ha quedat en segon lloc amb 184. De fet, res de nou sota el sol perquè en 2017 també va guanyar Junts, amb una distància de 350 contra 263.

A Les Borges del Camp hi havia un afegit que conferia més emoció a les eleccions de diumenge: el seu alcalde era candidat per Junts i anava a la llista de número 5. Finalment, l’escrutini l’ha deixat fora en fer el tall amb quatre diputats. Doncs bé, a Les Borges, Junts ha guanyat de carrer per davat d’ERC: 356 a 252 vots, ambdós molt lluny dels següents classificats. Són uns resultats similars als de les autonòmiques de 2017.

Prades té una aldessa carismàtica, Lídia Bargas, que suma victòria rere victòria. Ahir, la seva formació, Junts, va frenar l’ascens general d’ERC i ambdues formacions van empatar a 110 vots. Fa tres anys, però, Junts havia guanyat per 163 a 137 vots. Als Pallaresos, un altre empat en primera posició: entre ERC i els socialistes. ERC és a l’oposició municipal i el PSC cogoverna. Aquí, la recuperació socialista de diumenge ha estat molt notable.

A Riudoms, no hi ha hagut ‘efecte vacuna’… o sí –la polèmica per la vacunació de l’alcalde, Sergi Pedret-. Tal vegada no ho sabrem mai. Junts, la formació de l’alcalde, vencia diumenge superant ERC per 825 contra 702 vots-. Fa tres anys, Junts va arrasar, això sí.

A Mont-roig del Camp, l’oposició acaba de protagonitzar un fet insòlit: va tombar en el darrer ple l’aprovació dels pressupostos municipals de 2021. Caldrà tornar a negociar. Hi governen els socialistes amb Fran Morancho al capdavant. Ara bé, les eleccions d’ahir l’han reforçat: el PSC va quedar molt superat a les autonòmiques de 2017, situant-se en una llunyana quarta posició. Diumenge va quedar segon, rere ERC i guanyant deu punts, mentre ERC en va afegir tres. L’increment socialista s’explicaria per l’ensulsida de Cs. Vox també esgarrapa un bon tresor i se situa quarta amb un botí d’un 14,08%, però no puja tant com a Salou, Vila-seca o La Canonja, en què ha quedat segona. Hi ha efecte alcalde? Difícil saber-ho.

Mont-roig té una configuració demoscòpica sui generis: Mont-roig per un cantó i Miami per un altre, i l’actual alcalde és de Miami. Es pot donar el cas que a unes locals, gent de Mont-roig no voti socialista per què el candidat és de Miami, i en canvi sí voti PSC a les autonòmiques. A Mont-roig se sospita que l’efecte alcalde ha estat significatiu ja que en gairebé totes les meses electorals de Miami s’ha votat socialista, menys una que ho ha fet a Vox i que correspon als electors del golf Bonmont.

A Torredembarra i a Altafulla, els sengles alcaldes d’ERC han guanyat a casa seva. En el primer cas, el carismàtic Eduard Rovira, amb un apassionant frec a frec amb els socialistes -1.331 a 1.124 vots-, mentre que a l’Altafulla de Jordi Molinera i Alba Muntadas -coalcaldes-, la diferència ha estat de 36 vots davant Junts: 548 a 512, una distància en percentatge similar a la de 2017, però canviant el principal rival. Llavors va ser Ciutadans i ara, Junts.

A Constantí, l’alcalde que més arrasa al territori, el socialista Óscar Sánchez, ‘guanya’ també diumenge i a major distància que en 2017: arrastra 529 vots, contra els 354 del segon classificat, ERC. Són 10 punts de diferència, quan en 2017 era de 28 dècimes.

Jaume Garcia

 

Mont-roig anima als centres educatius del municipi a implicar-se en la campanya ‘Reduir i Reciclar, tot és començar’

La primera de les accions que es portaran a terme és la distribució d’obsequis sostenibles a l’alumnat de les escoles, instituts i llars d’infants. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp continua endavant amb les accions per millorar la gestió dels residus municipals i demanant la coresponsabilitat de tots els actors implicats, entre ells, la comunitat educativa. És per això que, en el marc de la campanya “Reduir i Reciclar, tot és començar” (https://reduirireciclar.mont-roig.cat/), que es va iniciar al novembre de 2020 des de la Regidoria de Residus, Neteja Viària i Transició Energètica i Ecològica, amb el suport del Pla de Barris, el consistori s’ha posat en contacte amb els centres educatius del municipi per fer-los partícips de la importància de reduir els residus que es generen de forma diària i augmentar els nivells de recollida selectiva i reciclatge.

En aquest sentit, la primera de les accions que es portaran a terme és la distribució d’obsequis sostenibles a l’alumnat de les escoles, instituts i llars d’infants, que ajudin a minimitzar la generació de residus en l’àmbit escolar. Per això cada alumne rebrà, en funció de la seva edat:

 • Bosseta de cotó reciclat: per portar l’esmorzar i reutilitzar-la cada dia, evitant l’ús de bosses de plàstic d’un sol ús.
 • Ampolla reutilitzable d’alumini: per eliminar la utilització d’elements de plàstic d’un sol ús com ampolles o gots de plàstic.
 • Llapis de llavors de camamilla i fet a partir de materials reciclats: per tancar el cicle, ja que si s’afina la punta es poden plantar els encenalls i fer créixer una planteta de camamilla.
 • Llibreta de cartró i paper reciclats: per prendre notes evitant els costos ambientals i socials de l’ús del paper verge.
 • Motxilla de cotó reciclat: per reutilitzar-la tant a l’escola com fora, evitant l’ús de bosses de plàstic d’un sol ús.

Properament, a més, es realitzaran xerrades informatives dirigides al professorat dels centres on, dins el context de la gestió dels residus, se’ls facilitaran eines pràctiques per aplicar al dia a dia i per treballar amb l’alumnat.

Redacció

 

Mont-roig instal·la deu minideixalleries per recollir els residus especials de petit format 

El disseny de les minideixalleries permet que l’Ajuntament pugui canviar els residus a reciclar en funció dels suggeriments i les necessitats del municipi. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp, a través de la Regidoria de Residus, Neteja Viària i Transició Energètica i Ecològica i el suport del Pla de Barris, ha instal·lat 10 minideixalleries urbanes distribuïdes en diversos punts estratègics del municipi, amb l’objectiu de recollir els residus de petit format, que, per la seva mida, moltes vegades no es reciclen de forma adequada.

Aquestes minideixalleries disposen de 7 bústies per a la recollida de diferents tipus de residus especials de petit format:

 • Discs compactes (CDs i DVDs)
 • Cartutxos de tinta d’impressores domèstiques
 • Petits aparells elèctrics i electrònics (mòbils, càmeres de fotos, etc.)
 • Piles i bateries
 • Bolígrafs
 • Bombetes de baix consum (LED)
 • Bombetes convencionals

Els residus especials no poden gestionar-se com a residus ordinaris, sinó que requereixen un tractament especial per evitar efectes perjudicials en el medi ambient o la salut de les persones. Amb aquesta instal·lació, doncs, s’apropa el servei a la ciutadania, es facilita la seva participació en la recollida selectiva i s’assegura que aquests residus especials rebin el tractament que els hi correspon. A més, el disseny de les minideixalleries permet que l’Ajuntament pugui canviar els residus a reciclar en funció dels suggeriments i les necessitats del municipi.

Les minideixalleries estan ubicades als següents punts:

 • C.Badajoz (davant del poliesportiu de Miami Platja)
 • C. Sòria (davant de les oficines municipals)
 • Parc de la Platja Cristall
 • Passeig Marítim, amb c/Vaixell
 • Plaça Tarragona • Parc Lili Àlvarez • Rotonda avinguda Gil i Vernet
 • C.Aureli M.Escarré (davant del poliesportiu de Mont-roig)
 • Ctra. Colldejou (aparcament de l’Ajuntament) • C. Dr. Segarra (davant del CAP de Mont-roig)

Tot i això, aquests residus també es poden seguir portant a les deixalleries municipals. Amb aquesta acció, l’Ajuntament continua posant eines per facilitar i millorar la recollida selectiva i el reciclatge, un dels principals objectius de la campanya “Reduir i reciclar, tot és començar”.

Més informació: https://reduirireciclar.mont-roig.cat/

Redacció

 

La Guàrdia Civil deté 11 albanesos dedicats a la producció de marihuana a gran escala a Mont-roig i l’Hospitalet de l’Infant

S’han detingut els 11 integrants de l’organització entre els quals es trobava el líder d’aquesta, tots ells homes de nacionalitat albanesa amb edats compreses entre els 30 i 40 anys. Fotos: Guàrdia Civil

Agents de l’Oficina de Recerca Fiscal de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Tarragona i les Policials Locals de Mont-roig del Camp, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i l’Arboç, en el marc de l’operació ‘Entrepana’, han desarticulat un entramat criminal, integrat per ciutadans albanesos, relacionat amb el cultiu i trànsit de cànnabis a gran escala. En l’operació han estat detinguts 11 homes de nacionalitat albanesa, s’han practicat 5 registres, en els quals s’han confiscat més de 8.000 plantes de marihuana en diferents estadis de desenvolupament, 22 quilos de cabdells d’aquesta substància envasada en bosses tèrmiques-segellades, una picadora i una envasadora.

La recerca es va iniciar durant el mes d’octubre del passat any, quan en la localitat de Montroig del Camp es detecta un habitatge, on els indicis fan pressuposar que es podria estar conreant cànnabis, duent a terme un seguiment entorn d’aquesta edificació, fruit del qual es va descobrir que era utilitzada per un grup de ciutadans albanesos que no desenvolupaven cap activitat laboral. L’activitat i desplaçaments realitzats pels sospitosos van permetre als agents establir connexions en una xarxa d’immobles distribuïts per la província. Després de l’anàlisi de la conducta i moviments es va aconseguir situar altres quatre enclavaments on podrien dur-se a terme activitats relacionades amb cultiu i comercialització de marihuana.

Degut la complexitat de l’operació, la seva àmplia distribució territorial i numero de persones relacionades, es va crear un equip de treball integrat pels diferents cossos abans esmentats, a fi de recollir la major quantitat d’informació, aprofundir en la identificació dels integrants de l’organització i l’exacta localització de totes les infraestructures implicades per a les activitats il·lícites d’aquest grup.

De les vigilàncies a les quals van ser sotmesos els seus membres, es descobreix la dinàmica de funcionament i els rols dels implicats. Es va poder determinar la jerarquia establerta en l’organització. Els cuidadors/vigilants dedicats a la custòdia dels immobles no realitzaven cap activitat social, desconeixien l’idioma i mai abandonaven les dependències que custodiaven, dedicant-se amb exclusivitat al cultiu i maneig de les plantes i subproductes generats, depenent la seva alimentació i necessitats de proveïment, del lloctinent del líder de l’organització, que acudia periòdicament als enclavaments.

Els immobles comptaven amb un sistema de vídeo vigilància que permetia al líder del grup controlar tant l’accés i l’activitat perimetral de les instal·lacions on se situaven els cultius, com les activitats que desenvolupaven els encarregats de la custòdia i cura de la plantació.

Les plantacions, distribuïdes en diverses sales, comptaven amb les tècniques, materials i tecnologia propícia per al cultiu d’exemplars vegetals en interior, sent subministrades totes les necessitats de manera artificial. Foto: Guàrdia Civil

Les plantacions, distribuïdes en diverses sales, comptaven amb les tècniques, materials i tecnologia propícia per al cultiu d’exemplars vegetals en interior, sent subministrades totes les necessitats de manera artificial. Els encarregats del seu cultiu i cura mantenien, de forma automatitzada unes condicions òptimes de temperatura, humitat, control d’irrigació idònia a cadascuna de les fases del cultiu, així com un sistema de ventilació i renovació de l’aire requerit per les plantes en funció del període lumínic, també controlat mitjançant llums de llum artificial. Les plantacions s’establien en substrat alta qualitat ocupant tota la superfície disponible, les plantes estaven en diferents estadis de desenvolupament i disposaven dels fertilitzants adequats al requeriment de cadascuna d’elles.

El sofisticat sistema utilitzat en les naus, facilitava el procés en controlar de manera automàtica totes les variables, permetent amb això intensificar el cultiu de marihuana i garantir la producció escalonada programant les collites per a la seva consegüent distribució i comercialització en un ampli rang temporal, minimitzant els temps de magatzematge de la substància.

En els immobles a més de l’esmentat per al cultiu, es va trobar la infraestructura necessària per a la resta de procés dut a terme en el maneig i transformació del cànnabis. Es van trobar una picadora, assecadors i una envasadora, així com els desfets de plantacions anteriors.

En l’operació duta a terme durant la matinada del dia d’avui, amb autorització judicial i la presència de Lletrats de l’Administració de Justícia, es van efectuar 5 registres en els immobles investigats; 3 en naus industrials situades en els termes municipals de Tarragona, Hospitalet de l’Infant i l’Arboç, on es van localitzar diverses sales de plantació amb una producció “indoor” de Cànnabis Sativa, i 2 en habitatges situats en el terme municipal de Mont-roig del Camp, intervenint més de 8000 plantes, 22kg de cabdells de marihuana en bosses tèrmiques-sellables, diverses eines de cultiu i manufacturació, entre les quals destaquen una picadora i una envasadora.

Per aquest motiu es va procedir a la detenció d’11 integrants de l’organització entre els quals es trobava el líder d’aquesta, tots ells homes de nacionalitat albanesa amb edats compreses entre els 30 i 40 anys, per la presumpta comissió dels delictes d’organització criminal, tràfic de drogues (cultiu i elaboració de marihuana) i defraudació de fluid elèctric, els quals una vegada prestin declaració seran posats a disposició judicial.

Redacció

 

Comença la prova pilot de recollida de poda a la urbanització Sant Miquel de Mont-roig

Imatge del bujol que utilitzaran els veïns i veïnes per dipositar les restes de poda, que seran recollides casa per casa. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha iniciat, aquesta setmana, la prova pilot de recollida porta a porta dels residus de poda a la urbanització Sant Miquel. La iniciativa forma part del projecte ‘Reduir i Reciclar, tot és començar’, un ambiciós pla, engegat el passat mes de novembre, per millorar la gestió dels residus al municipi. En el marc d’aquest projecte, un dels àmbits que vol millorar l’Ajuntament és la recollida de les restes de poda i jardineria (branques d’arbres i arbustos, poda de tanques vegetals, herbes i fulles, etc.).

Es tracta d’un residu habitual al municipi amb un cost de tractament elevat, ja sigui perquè no es separa correctament dels altres residus o per l’ús incorrecte que es fa del servei per part d’empreses i professionals. És per això que aquesta setmana s’ha començat a testejar un nou servei de recollida d’aquests residus a la urbanització Sant Miquel.

Per fer-ho possible, el consistori ha repartit un bujol o petit contenidor a totes les cases i s’ha posat en contacte amb els diversos veïns i veïnes d’aquesta zona per explicar-los com funcionarà, a partir d’ara, la recollida de les restes vegetals en aquest punt del municipi. En concret, el veïnat haurà de dipositar les restes de poda a dins del bujols i deixar-los davant de la porta de casa seva els diumenges a la nit. El servei de recollida de residus passarà casa per casa per buidar els bujols a primera hora del matí de cada dilluns. Amb aquesta recollida de la poda s’assegura una correcta gestió i es facilita el seu tractament final, garantint el compostatge dels residus vegetals recollits. A més, els veïns i veïnes guanyen en comoditat i s’evita col·lapsar els contenidors de la via pública.

Paral·lelament, el contenidor de restes de poda d’aquesta urbanització restarà tancat i només s’obrirà en un horari molt concret per aquells veïns i veïnes de la urbanització que no s’hagin pogut adherir a la iniciativa. Si el resultat de la prova pilot a la urbanització Sant Miquel és satisfactori, l’Ajuntament estudiarà estendre aquest nou sistema de recollida en altres punts del municipi.

Redacció

 

Les OMAC de Mont-roig inicien un nou servei que permetrà als estrangers relacionar-se electrònicamet amb l’Ajuntament

Les Oficines Municipals d’Atenció a la Ciutadania de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, posen en marxa, a partir del 25 de gener de 2021, un nou servei que permetrà a les persones estrangeres que no disposin de la Targeta d’Identificació d’Estranger (TIE), relacionar-se per mitjans electrònics amb el consistori.

L’objectiu és que puguin obtenir el certificat IDCAT mòbil, que permet identificar-se a l’hora de fer qualsevol tràmit en línia. La iniciativa vol donar resposta a la part important de veïns/es del municipi estrangers que no disposen de TIE, amb l’objectiu d’establir un mecanisme alternatiu al registre presencial i minimitzar la interacció social per tal de preservar la salut de la ciutadania atenent a les recomanacions sanitàries.

La tramitació del certificat IdCAT Mòbil es durà a terme mitjançant el servei de videoconferència, que serà enregistrada i en el transcurs de la qual es requeriran diversos consentiments per substituir a la signatura presencial. Les persones interessades en fer el tràmit hauran de tenir més de 16 anys i identificar-se mitjançant algun dels següents documents: o NIE (en el cas que aquest no disposi de fotografia, s’haurà de presentar passaport o carta d’identitat del país d’origen per tal de poder identificar a la persona) o Passaport o Document identificador d’un país de la Unió Europea. o Targeta de residència comunitària.

Per poder fer ús del servei caldrà sol·licitar cita prèvia, de manera telefònica o a través de la seu electrònica de l’Ajuntament: https://mont-roig.eadministracio.cat/citaprevia.0 Una vegada feta la reserva de cita, la persona que assistirà el tràmit es posarà en contacte amb l’interessat/da per explicar-li com es farà el tràmit i la documentació necessària per a realitzar-lo.

Es recomana fer ús del servei d’assistència per videoconferència o telefònica

Per altra banda, les Oficines d’Atenció a la Ciutadania recorden que continuen oferint el servei d’assistència per videoconferència o bé per telèfon, que permet fer qualsevol tràmit amb l’Ajuntament des de casa, d’una forma fàcil i senzilla, amb el suport del personal de les OMAC durant tot el procés.

Per utilitzar el servei d’assistència per videoconferència o per telèfon cal demanar cita prèvia a través de la Seu Electrònica de l’Ajuntament: https://montroig.eadministracio.cat/citaprevia.0 o bé trucar al 977 83 70 05 (marcant opció 0)

Finalment es recorda que per a l’assistència presencial és obligatori sol·licitar cita prèvia a través d’aquest enllaç: https://citaprevia.mont-roig.cat/mont-roig/#nbb o bé trucar al 977 83 70 05 (marcant opció 0).

Redacció

 

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp torna a oferir el programa Salut Jove

El departament de Joventut de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha tornat a posar en marxa el programa Salut Jove, una proposta que va es va crear l’any passat, però que a conseqüència de la COVID-19 es va haver de suspendre. Es tracta d’una iniciativa pensada per acompanyar als joves en tots aquells aspectes relacionats amb la seva salut, a través de tres eixos principals:

Atenció Personalitzada

Els joves de Mont-roig i Miami Platja que ho desitgin poden sol·licitar cita prèvia per poder rebre atenció personalitzada i confidencial amb un professional de l’associació H2O que els ajudarà a resoldre qualsevol dubte que puguin tenir. El servei es pot sol·licitar a través del correu joventut@mont-roig.cat o bé a través del telèfon mòbil al WhatsApp 638 22 36 41.

Agents de Salut

Es tracta de diversos grups de joves voluntaris dels diferents cursos de l’institut de Mont-roig i del de Miami Platja que s’han format per tal que puguin resoldre dubtes dels seus companys de classe, així com ajudar en la detecció de possibles problemes.

Tallers i dinàmiques

Es realitzaran dinàmiques i tallers per tractar diferents aspectes del món de la salut. També està previst fer xerrades pels joves, així com sessions dirigides especialment als familiars d’aquests. Així, el programa arrenca amb una primera xerrada per a familiars de joves el dia 28 de gener, a les 18 h, de forma telemàtica. En aquesta ocasió la sessió tractarà sobre com parlar de sexualitat amb els fills i filles.

Tots aquells pares, mares o tutors/es de joves que vulguin participar-hi, poden fer la seva inscripció enviant un correu electrònic a joventut@mont-roig.cat o bé al whatsapp 638 22 36 41.

Redacció

 

Set càmpings de Tarragona guardonats com els millors d’Europa

Imatge del Playa Montroig Camping Resort, un dels premiats. Foto: Cedida

En total set dels establiments que pertanyen a l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Càmpings Tarragona -Unique Camping Destination-, han estat reconeguts com els millors càmpings de tot Europa per dues associacions referents al sector, l’ANWB dels Països Baixos i l’ADAC d’Alemanya. Cal destacar que cinc d’aquests càmpings han aconseguit els reconeixements de les dues associacions. Així, enguany, els premis atorgats per l’associació automobilística de referència als Països Baixos, l’ANWB, que compta amb més de 4,5 milions d’usuaris han estat per: Alannia Els Prats Camping & Resort (Mont-roig del Camp), Playa Montroig Camping & Resort (Mont-roig del Camp), Càmping La Torre del Sol (Mont-roig del Camp), Càmping & Resort Sangulí (Salou), Càmping Tamarit Beach Resort (Tamarit) i Càmping Stel (Roda de Berà).

Alhora, sis càmpings també han estat premiats amb el Superplätze 2021, una de les majors distincions del sector campista. Aquest guardó l’atorga la prestigiosa guia alemanya Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V. (ADAC), l’associació automobilística de referència a Alemanya i la més gran d’Europa amb més de 20 milions de membres. Els càmpings de la província de Tarragona reconeguts amb el Superplätze 2021 han estat: Alannia Els Prats Camping & Resort (Mont-roig del Camp), Playa Montroig Camping & Resort (Mont-roig del Camp), Càmping La Torre del Sol (Mont-roig del Camp), Càmping El Templo del Sol (L’Hospitalet de l’Infant), Càmping & Resort Sangulí (Salou) i Càmping Tamarit Beach Resort (Tamarit).

Joan Antón, president de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre, s’ha mostrat molt satisfet per aquests reconeixements rebuts. A més, ha afegit que «sense cap dubte el 2020 ha estat el pitjor any pel sector campista en la nostra història, però aquests premis ens confirmen que els campistes europeus segueixen confiant en la nostra destinació i, tan aviat com la pandèmia els deixi, tornaran a visitar-nos».

Per concloure, Anton ha afirmat que «segur que aquest any 2021 tampoc serà fàcil, però continuar tenint diversos càmpings guardonats, any rere any, com els millors d’Europa ens posiciona com una destinació líder, a més, farem promoció i tot el que estigui a les nostres mans per tal que puguem tenir la millor temporada que sigui possible».

Sobre l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre

L’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Càmpings Tarragona, forma part de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) i representa 57 càmpings presents a tot el territori de la província.

Tarragona té una llarga i diversificada tradició campista a tota la zona; des dels càmpings de costa que s’estenen per tot el litoral tarragoní -Creixell, Torredembarra, Salou, Cambrils, Mont-roig, Terres de l’Ebre, etc.- fins als càmpings ubicats en entorns naturals de l’interior. http://www.campingstarragona.com

Redacció

 

Mont-roig posa en marxa un cicle de webinars per a persones empresàries, autònomes i emprenedores

La regidoria d’Impuls Econòmic i Ocupació de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha organitzat un cicle de tallers formatius dirigits principalment a persones empresàries, autònomes i emprenedores amb l’objectiu d’oferir diverses eines que puguin ser d’ajuda per fer front a les circumstàncies actuals, reinventar-se i orientarse cap al futur. Es tracta de 10 sessions virtuals que estan dividides en 3 nivells: bàsic, intermedi i avançat en funció dels coneixements d’informàtica, aplicacions i internet dels usuaris. E

ls webinars, que tindran lloc a través d’una plataforma de videoconferències, seran gratuïts i es duran a terme de 15 a 17 h. Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer enviant un correu electrònic a promocio@mont-roig.cat indicant el nom, DNI, telèfon i e-mail o bé trucant al 977 172527. Una vegada feta la inscripció, el departament farà arribar un correu electrònic amb tota la informació sobre la plataforma de les videoconferències i el link per accedir al webinar.

Els webinars comencen el 27 de gener

Les sessions formatives, que començaran el 27 de gener i s’allargaran fins al juny, oferiran als participants diverses idees i solucions per tal que puguin adaptar-se al nou entorn marcat per la crisi de la Covid 19. Així, el WhatsApp business, els xatbots, la creació de plans per promocionar-se o les botigues online seran alguns dels temes que es tractaran en aquests tallers virtuals.

Els webinars començaran amb la sessió “Quines opcions tenim per a introduir-nos a la venda online?”, que tindrà lloc el dimecres 27 de gener, de 15 a 17 h, i anirà a càrrec de la ponent Marta Canedo. Aquesta sessió servirà per presentar les diverses opcions que un comerç té al seu abast per donar-se a conèixer, captar i fidelitzar la seva clientela o fer efectiva la venda per mitjà de xarxes socials, plataformes de missatgeria instantània i aplicacions mòbils.

Redacció

 

Localitzen en perfecte estat a Andorra quatre menors i el pare que se’ls havia endut sense permís de Mont-roig del Camp

Imatge d’un vehicle dels Mossos d’Esquadra. Foto: ACN

Els Mossos d’Esquadra, en coordinació amb la policia d’Andorra, han localitzat aquest dijous un pare i els seus quatre fills menors en perfecte estat de salut. Segons ha avançat SER Catalunya i han confirmat els Mossos a l’ACN, és el cas d’un pare que s’hauria endut sense permís els seus fills el passat 2 de gener de Mont-roig del Camp. Les mateixes fonts han indicat que els menors continuen a Andorra i són les autoritats del país qui han de resoldre.

Segons la SER, la mare va explicar als Mossos que el dia 2 la seva exparella la va deixar en una benzinera de Mont-roig del Camp i es va endur els fills sense el seu consentiment i per això ho va denunciar a la policia.

ACN

 

El Club Excursionista Trail Tarraco ha recaptat 826 euros per a la Creu Roja de Mont-roig

Serà la Creu Roja de Mont-roig del Camp que gestionarà els fons solidaris, adquirint productes de primera necessitat perquè famílies del municipi puguin omplir la nevera. Foto: Cedida

La secció solidària del Club Excursionista Trail Tarraco, en col·laboració amb la Creu Roja i l’Ajuntament de Mont-Roig del Camp, ha recaptat 826 euros en el marc d’una campanya solidària per adquirir productes de primeres necessitat destinats a les famílies més desfavorides del municipi de Mont-roig del Camp.

Entre el 20 i el 31 de desembre del 2020, la campanya solidària ha aconseguit la implicació dels socis i sòcies de l’entitat excursionista. Serà la Creu Roja de Mont-roig del Camp que gestionarà els fons solidaris, adquirint productes de primera necessitat perquè famílies del municipi puguin omplir la nevera.

“Ha estat un any molt complicat i hi ha molta gent que no té mitjans per a sobreviure. Per aquest motiu, el club ha volgut afegir el seu granet de sorra i s’ha bolcat en aquesta iniciativa que s’ha fet amb aportacions econòmiques, ja que la Covid no ens ha permès dur-la a terme d’una altra manera”, han destacat des del Club Excursionista Trail Tarraco. “Estem orgullosos com a entitat de poder col·laborar en aquesta campanya que considerem de vital importància”, han afegit.

Redacció

 

L’Ajuntament de Mont-roig torna a posar en marxa les trucades de suport a la gent gran

Després de la bona acollida que va tenir el programa de suport i acompanyament a les persones grans del municipi durant el primer confinament, l’ajuntament ha tornat a repetir l’experiència i s’ha tornat a posar amb contacte amb totes les persones majors de 65 anys, coincidint amb la proximitat de les festes nadalenques. S’han atès un total de 1628 persones, la resposta de les quals ha estat d’agraïment cap a la trucada rebuda. Tot plegat amb l’objectiu de detectar persones grans amb situació de soledat o vulnerabilitat greu, conèixer com estan vivint la nova realitat provocada per la pandèmia, les seves necessitats, així com poder-los oferir acompanyament telefònic i felicitar el Nadal.

Malgrat que el confinament domiciliari no és obligatori, es segueix instant a les persones grans, un col·lectiu de risc davant el virus, a ser molt estrictes respecte les mesures de seguretat per prevenir el coronavirus. Així doncs, amb les trucades s’ha aprofitat per recordar les normatives vigents en matèria de prevenció i en especial durant les festes nadalenques. Unes mesures que asseguren que tenen cura de seguir-les, assegurant que passaran les festes sols o amb la seva bombolla de convivència habitual.

Redacció

 

Mont-roig s’avança a l’economia circular i dissenyarà un Ecoespai on es podrà reparar la rentadora

Primera imatge virtual que es publica del futur Ecoespai de Mont-roig. Foto: Cedida

S’imaginen anar a un edifici del seu poble on l’instrueixin de com reparar la seva rentadora avariada, el seu microones o la seva torradora, de manera que s’estalviï llençar-la i comprar-ne una de nova? Aquesta és la base de la lluita contra l’obsolescència programada, la vida curta dels electrodomèstics, una línia d’actuació que està promovent la Unió Europea i que acabarà aplicant-se als seus territoris. Doncs això és el que es podrà fer a Mont-roig del Camp els propers anys en el context de la posada en marxa d’un ambiciós projecte que sembla ser és únic a Catalunya, batejat com l’Ecoespai.

No hi ha gaire precedents que un municipi de 12.000 habitants vagi a invertir els propers tres anys 2,5 milions d’euros -més del 10% del pressupost anual- per crear un centre per fixar polítiques concretes de sostenibilitat i economia circular, polítiques com assessorar els emprenedors en l’ús d’energies renovables, vendre energia, fer-los l’acompanyament, crear aules de formació, treballar amb infants o obrir el taller de reparació d’electrodomèstics. +Oxigen reprodueix la primera imatge virtual que es té del projecte.

‘Sí, crec que som originals’, diu modestament a +Oxigen la regidora de Residus i Neteja Viària, Transició Energètica i Ecològica de l’Ajuntament, Cristina Llorens. ‘Vam considerar que calia unir la promoció econòmica i la transició energètica cap a les energies netes i la reutilització de manera que provoquem un punt d’inflexió en la trajectòria del municipi. Va ser una idea bastant novedosa’ sorgida del propi equip de treballadors municipal.

El nou indret vol convertir-se en un punt de referència per al progrés econòmic i mediambiental del municipi i alinear-se amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU, definits en l’àmbit local a través del Pla Estratègic de Municipi 2020-2030.

El Centre de Serveis Energètics de Mont-roig del Camp es construiria als terrenys que actualment hi ha disponibles a la plaça de Tarragona de Miami Platja, juntament amb la futura seu de Turisme que també està previst que es construeixi en aquest emplaçament, aglutinant d’aquesta forma els sectors econòmics més importants del municipi.

La regidora de Transició Energètica i Ecològica. Foto: Ajuntament

Detalls del projecte

Les instal·lacions de l’ECOESPAI seran multifuncionals i acolliran el personal de les regidories d’Impuls Econòmic i Ocupació i la de Transició Energètica i Ecològica, així com totes aquelles activitats i projectes vinculats a la consecució d’un municipi sostenible. Hi haurà espais per tal que personal especialitzat pugui desenvolupar funcions d’assessorament, acompanyament i estudi energètic per edificis o per a la realització de certificats energètics i sol·licitud d’ajudes. Una sala de reunions i auditori per formacions diverses, una aula ambiental, un magatzem, una biblioteca – mediateca energètica especialitzada i un taller de reparació d’electrodomèstics.

D’altra banda, es tracta d’un edifici de tres plantes de aprox. uns 100m2 cadascuna. Amb una distribució destinada principalment a la formació en els àmbits tant d’impuls econòmic com de la transició ecològica de la manera més transversal possible. Quedarà així:

-1a Planta (transició ecològica) amb aula de formació, aula taller i mediateca.
-2a Planta (impuls econòmic I), aula de formació i exposicions, i despatx per al personal tècnic.
-3a Planta (impuls econòmic II), coworking.

Tant el desenvolupament del projecte de l’edifici com la redistribució de les plantes és un primer esborrany que podrà variar segons les particularitats del edifici en qüestió i/o de la realitat social i necessitats que vagin sorgint.

‘Tot plegat, per facilitar la tasca de difusió i educació ambiental relativa a l’economia circular i energia verda a la població, dotar als veïns i veïnes d’un punt d’informació i assessorament per acompanyar-los en la transició energètica, propiciar la creació d’un teixit empresarial implicat en aquestes matèries i disposar d’un nou equipament per a ús d’escolars i població en general’, subratlla la regidora.

Aquest centre desenvoluparà, a més, venda d’energia, recàrrega de vehicles elèctrics, assessorament energètic, certificats energètics i sol·licitud d’ajudes, acompanyament tècnic en l’execució d’instal·lacions fotovoltaiques, formació especialitzada per escolars i empreses o lloguers de material per a l’estalvi energètic, entre d’altres.

A més, el nou espai, acollirà també la borsa de treball municipal, un espai per a formació i conferències, l’espai coworking, així com despatxos privats que podran ser llogats per tal que emprenedors i empresariat puguin comptar amb els mateixos serveis que l’espai coworking.

El cost estimat del projecte (construcció de l’edifici més l’arranjament de l’entorn) és de 2.300.000 euros. Aquest import quedarà ajustat en la redacció del projecte. Es preveu executar-lo per fases i rebre 420.000 euros de la subvenció sol·licitada en tres anualitats. Per l’import restant, l’equip de govern buscarà finançament a través d’altres línies de subvenció. ‘Estem en línia amb la Unió Europea i amb el Govern central’, afirma. El projecte estarà completament en marxa en 2023, però anirà obrint abans en fases. ‘Serà essencial fer campanyes d’informació a la població’, recalca Llorens.

Jaume Garcia

 

L’Ajuntament de Mont-roig defensa la seva decisió de no fer Cavalcada de Reis

Davant la polèmica que s’ha generat pel fet que no s’hagi programat la tradicional cavalcada dels Reis d’Orient, el pròxim dia 5 de gener de 2021, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha informat per mitjà d’una nota de premsa que «aquesta és una decisió difícil que s’ha pres amb coherència amb la línia adoptada per aquest consistori des de l’inici de la pandèmia provocada per la Covid 19. En tots els casos, i des del passat mes de març, l’Ajuntament ha decidit no portar a terme actes ni esdeveniments amb l’objectiu d’evitar aglomeracions, ajudar a prevenir l’expansió del virus i sobretot, no posar en risc la salut dels veïns i veïnes del municipi».

Des d’un inici, segueix el comunicat, «el consistori sempre ha pres la iniciativa en aquest sentit i s’ha avançat en el que, en molts casos, han acabat aconsellant administracions superiors. També en el cas de les cavalcades de reis, i davant les previsions dels experts que anuncien una tercera onada després de les festes, amb un increment de contagis que poden comportar morts associades, l’Ajuntament torna a refermar-se en aquest criteri de contenció».

Tot i això, l’Ajuntament recorda que ha posat a disposició de les famílies «l’oportunitat que Melcior, Gaspar i Baltasar truquin personalment als seus fills i filles. Aquestes trucades, que seran personalitzades i es faran mitjançant videoconferència, permetran oferir una estona de conversa inoblidable entre els infants i Ses Majestats. Es tracta doncs, d’una nova forma de relació, totalment segura per a les famílies, que l’Ajuntament s’ha vist obligat a adoptar per adaptar-se a les circumstàncies actuals i poder mantenir viva l’experiència màgica entre els infants i els Reis d’Orient».

Redacció

 

Mont-roig, entre les 50 entitats locals que demanen al Govern espanyol recursos per a la transició energètica

Imatge de l’l’Ajuntament de Mont-roig del Camp. Foto: Reusdigital

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp és un dels 50 ajuntaments i entitats locals que s’han unit per presentar al·legacions conjuntes a la consulta pública del Govern espanyol sobre les comunitats Energètiques. De la província de Tarragona, només tres (Mont-roig del Camp, Senan i Flix) formen part d’aquesta iniciativa, que té l’objectiu de demanar recursos i més participació en el camí cap a la transició energètica.

El consistori mont-rogenc es posiciona d’aquesta forma en el camí cap a les energies netes i l’economia basada en les energies renovables, iniciat els darrers mesos amb la posada en marxa de diversos projectes innovadors en aquest àmbit, com el projecte per a la creació de l’Ecoespai i la instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis municipals. Unes plaques que han de permetre fer autosuficients els edificis municipals i obtenir un excedent d’energia que podria servir per abastir les conegudes com comunitats energètiques, objecte d’aquestes al·legacions.

Es proposa eliminar els 500 metres per a l’autoconsum

En concret, els 50 ajuntaments han respost a la consulta pública platejada per Ministeri de Transició Ecològica i Repte Democràtic, per recollir l’opinió de col·lectius i administracions involucrades en el desenvolupament de Comunitats Energètiques, per a la transposició a l’ordenament jurídic espanyol de les directrius europees del mercat interior de l’electricitat i les d’energies renovables.

Les al·legacions reclamen anar a un escenari ambiciós de gestió ciutadana i municipalista de l’energia, alhora que tracten de donar totes les garanties perquè les comunitats energètiques operin sense afectar la seguretat del sector elèctric. És per això que dues de les reivindicacions incloses són que les comunitats Energètiques puguin estendre les experiències d’autoconsum més enllà de la limitació actual dels 500 metres i que puguin operar en xarxa de mitja tensió, permetent estratègies de producció cooperativa municipal. A més, per millorar l’accés a l’energia per a la població en situació de vulnerabilitat, els ajuntaments proposen que les comunitats Energètiques puguin facilitar el bo social o els ajuts que hi hagi en matèria de pobresa energètica.

Es proposa també crear marcs locals d’intervenció que permetrien fer de l’energia un vector de transformació dels municipis i que les Comunitats Energètiques puguin operar com a subministradores, tal com planteja la directiva europea.

Les al·legacions han estat subscrites pels següents 50 municipis i entitats locals: Ajuntament del Prat, Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de Cadis, Ajuntament de Palma de Mallorca, Ajuntament de Lleida, Ajuntament d’Alcorcón, Ajuntament de Pamplona, Ajuntament de València, Ajuntament de Girona, Ajuntament de La Palma, Ajuntament de Manzanares del Real, Ajuntament de Barberà de Vallès, Ajuntament de Calvià, Ajuntament de Conil de la Frontera, Ajuntament de Flix, Ajuntament de Fuentecantos, Ajuntament de Granollers, Ajuntament de Los Palacios y Villafranca, Ajuntament de Lladurs, Ajuntament de Montcada i Reixac, Ajuntament de Montornès, Ajuntament de Mont-roig de Camp, Ajuntament de Navàs, Ajuntament d’Olost de Lluçanès, Ajuntament de Rivas Vaciamadrid, Ajuntament de Ronda, Ajuntament de Rubí, Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, Ajuntament de Sant Cugat de Vallès, Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat , Ajuntament de Sant Martí de Tous, Ajuntament de Sant Pere de Torelló, Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Ajuntament de Senan, Ajuntament de Terrassa, Ajuntament de Tibias, Ajuntament de Torrebesses, Ajuntament de Vacarisses, Ajuntament de Viladecans, Ajuntament d’Argençola, Àrea Metropolitana de Barcelona, Agència d’Energia de Barcelona, Associació de Micropobles, Associació Nacional d’Autoconsumidores (ANA), ITC-Institut Tecnològic Canari, EnergÉtica coop, cooperativa de Palència, Enercoop, cooperativa elèctrica Crevillent, Vergy, comunitat energètica i Diputació de Barcelona.

Redacció