TARRAGONA 21

Mor el conductor d’un cotxe en sortir de l’N-340 i xocar contra un arbre a Mont-roig

El conductor d’un cotxe ha mort aquesta matinada en sortir de l’N-340 i xocar contra un arbre a Mont-roig del Camp. El vehicle s’ha incendiat. Els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís a les 2.06 hores.

L’accident s’ha produït al quilòmetre 1.136, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Amb aquesta ja són 156 les persones que han mort a les carreteres catalanes interurbanes aquest any. S’han activat cinc patrulles dels Mossos d’Esquadra, una dotació dels Bombers i dues ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Mont-roig viurà diumenge la Festa de l’Oli Nou, que quedà ajornada pel mal temps

Cartell anunciador de la festa

La Festa de l’Oli Nou de Mont-roig tornarà aquest diumenge 17 de novembre a partir de les 9 del matí al Parc Maria Martori després que la festa es va haver de suspendre el passat 3 de novembre per l’adversa climatologia.

De les 9 del matí a la una de migdia tindrà lloc l’esmorzar popular per poder provar les diverses varietats d’oli dels productors i comercialitzadors locals. Els tiquets de l’esmorzar, a 3 euros, es podran comprar el mateix dia. L’esmorzar constarà de pa, llonganissa, mandarina i beguda. La llonganissa i el pa es podran coure a una zona de barbacoes que hi haurà al costat de les taules i cadires que ha preparat l’organització.

La festa, organitzada per l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, comptarà amb la participació de sis productors i comercialitzadors locals: Anton Blanc Fruits, Arran de Terra, Molí del Baix Camp, Olis Solé, Oli el Tambaler i Oli Tasta’m, que oferiran degustacions i venda d’oli de la collita d’enguany.

A les 12h es farà un sorteig de lots d’oli de Mont-roig entre les persones que hagin comprat oli als productors durant la festa.

Trenta anys de la caiguda del Mur: Una història d’amor des de l’RDA a Mont-roig del Camp

El passaport de l’RDA d’una jove Marion, ja anul.lat un cop va desaparèixer el país amb la reunificació de l’any 1990. Foto: Cedida

Tot alemany, i tot seguidor del comunisme internacional, sap què significa el 9 de novembre. No va ser la data de l’assalt al Palau d’hivern de Sant Petersburg, tot i que no s’allunya gaire del dia, ni la conquesta de Berlín per part de les tropes del general Zhukov que va acabar amb el règim nazi. El 9 de novembre de 1989, fa trenta anys, els habitants de la República Democràtica Alemanya -RDA o DDR- congregats davant el Mur de Berlín rebien la insospitada notícia d’un funcionari del Politburó de l’únic partit permès i regnant des de feia 40 anys, el Comunista -SED-, que el mur s’obriria per poder fer visites a Occident sense restriccions ‘de manera immediata’. El funcionari es va equivocar, no va llegir bé una nota que li havien tramès les autoritats en què no s’especificava cap data d’apertura del mur. L’allau de ciutadans que van traspassar la frontera entre els dos Berlins va ser tant aparatosa que el govern, qüestionat als carrers pels mateixos ciutadans des de feia mesos, ja no es va poder fer enrere.

S’obria i al mateix temps queia físicament el Mur que Jrushev havia manat aixecar en 1961 i no només s’esfondrava el Teló d’acer, com l’havia definit Churchill, sinó tot el comunisme europeu. Dos anys després, el Kremlim arriaria la bandera de la Unió Soviètica i aixecaria la senyera tradicional russa. El comunisme havia mort després de dos anys de rebel.lions pacífiques que vam viure atònits i després de 74 anys de vida. L’estàtua de Lenin era derribada a Berlín. El País Semanal obriria la portada del dominical amb una falç i un martell esclafats i amb el titulat ‘Fi de trajecte’.

Marion, una traductora que aleshores tenia 26 anys, nascuda a la localitat de Grimma, a prop de Leipzig -la ciutat de l’RDA que inicià la insurrecció pacífica contra la repressió de les autoritats- es trobava la tarda-nit del 9 de novembre a Weimar, l’antiga capital d’una impossible Alemanya democràtica d’entreguerres. Conduïa un grup de joves de l’Alemanya Occidental -com es deia aleshores l’RFA- que debien celebrar la fi de curs amb una estada a l’RDA. ‘Vam veure les imatges de la caiguda del Mur i vam acabar amb una festassa, celebrant-ho tots plegats’ recorda.

Marion treballa des de fa anys en una empresa del sector químic de Tarragona i viu a Mont-roig el Camp. La seva història és una peça clàssica del que patir els alemanys de l’RDA, també els que mostraven més simpatia cap al comunisme però es trobaven en la gran paradoxa mai resolta pel socialisme, l’enfrontament entre la teoria marxista de la justícia universal i la praxi d’un sistema dictatorial. Manuel Vázquez Montalbán es refotia del comunisme ‘realment existent’ des de la seva frustrant militància i compromís.

‘No vaig ser de les primeres a sortir del país quan va caure el Mur, tot era incertesa i no sabíem què passaria. Vaig fer la tramitació, que va ser llarga, va durar un mes, i per fi, al desembre vaig aparèixer per Espanya per primera vegada en la meva vida’, relata encara commoguda. No els era permès estar en països ‘no socialistes’. Per què a Espanya? ‘Perquè m’esperava el meu nòvio, el Josep Maria. I m’esperava a Salou’.

Josep Maria, reusenc de naixement, és un primera espasa en el món del tir olímpic. Va ser director tècnic de la Federació Espanyola de Tir i ha pres part en nombrosos campionats del món i en olimpiades sota pavelló espanyol. Aleshores vivia a Salou. Ara el matrimoni resideix a Mont-roig del Camp, en una coneguda urbanització. Va ser en un torneig internacional que se celebrà a la localitat oriental de Suhl als anys 80 quan va conèixer la Marion, que feia d’intèrpret, l’ofici que habitualment desenvolupava a l’RDA i que li conferia un cert estatus que li permetia viatjar a països de l’òrbita soviètica. D’aquí va néixer la relació, una relació inevitablement impossible. Una història d’amor separada pel Teló d’acer.

Uns joves Marion i Josep Maria. Foto: Cedida

‘Ens era prohibit relacionar-nos amb qualsevol persona que fos d’un país no socialista, així és com els anomenaven, en base a la professió que teníem’, relata la Marion, de manera que no podia comentar el seu sobtat flirteig amb el Josep Maria.

‘La vida de los otros’

Com en el film de Florian Henckel von Donnersmarck, ‘La vida de los otros’, que relata la persecució obsessiva que l’Stasi -la policia secreta de l’RDA- feia als intel.lectuals considerats dissidents, la Marion i el Josep Maria van idear un sistema de codis per a comunicar-se: ‘Jo hagués pogut sol.licitar la sortida del país per anar a Espanya a veure’l, però al Govern no els hagués fet gràcia i haguessin castigat a familiars meus, com solien fer’. Va decidir no anar a Espanya. Qui més podia rebre la repressió era el seu pare, que per raó de feina es movia en diferents països. Li ho haguessin pogut impedir.

Així, ‘vam acordar trobar-nos en ciutats dels països comunistes d’Europa on ell hi assistia per participar en els campionats internacionals, i jo hi podia anar’. A Budapest, a Sofía, a Berlín es produïen els encontres furtius. ‘El Josep Maria m’escrivia cartes i les enviava a casa d’una amiga meva, mai a casa meva’. La Marion, a més, no tenia telèfon ja que la seva possessió en aquell temps era restrictiva.

La relació va durar tres anys, amb situacions de risc malgrat les prevencions que la parella prenia. La Marion, cansada de viure ‘en una gàbia on no hi havia llibertat’, va demanar desplaçar-se a Nicaragua -aleshores governada pels sandinistes- a fer de traductora per un projecte d’hospital que havia de construir el govern de l’RDA. ‘Per poder anar-hi havies de superar un llarguíssim interrogatori. Em van preguntar repetidament si tenia contactes amb algú dels països no socialistes i mil vegades els vaig dir que no. I igual que a la pel.lícula de von Donnersmarck, em van donar la gran sorpresa: sabien el nom del Josep Maria, el seu número de telèfon i com m’enviava regularment cartes. Ho sabien tot de nosaltres. Havíem estat vigilats per l’Stasi’.

La caiguda del Mur de Berlín. Foto: Agències

La Marion no va patir repressió potser perquè tal vegada consideraren que la relació no posava en perill la seguretat de l’Estat, que així anaven les coses. Un bes furtiu, una carta, una trucada podia ser entesa com un acte contrarevolucionari.

S’emociona quan recorda les manifestacions pioneres de Leipzig que van acabar derrotant el comunisme. ‘Es feien mítings a les esglésies. Van començar a la de San Nicolau i davant l’èxit de les convocatòries, les trobades s’extengueren a tres esglésies més’.

Recorda especialment una gran concentració del 9 d’octubre de 1989, quan els tancs de l’exèrcit estaven patrullant pels carrers, ‘però va succeir que sis personalitats del país, tres d’elles alts càrrecs del partit, van demanar als ciutadans que es manifestessin pacíficament perquè no hi hagués una intervenció policial’. No la hi va haver. ‘Desenes de milers de persones ocupaven els carrers al crit de ‘Nosaltres som el poble’ i demanant reformes democràtiques. Sense violència’.

Mai més es va repetir un Praga ’68 ni un Hongria ’56. El comunisme sota Gorbatxov no tolerava la repressió interna, una pràctica tan pròpia dels règims comunistes. De Leipzig es va passar a Dresde i altres ciutats,… Una monumental taca d’oli de protestes pacífiques. Erich Honecker, el líder de l’RDA, no gosava intervenir per no molestar el dirigent soviètic. Tampoc el seu successor, Egon Krenz, que viuria de cos present en el càrrec de primer secretari la caiguda del Mur. Les protestes havien obrat un altre miracle: la destitució de l’incombustible Honnecker, aquell dirigent que es va fer un petó als llavis amb el líder soviètic Leonides Brezhnev, en una imatge icònica de l’època.

‘La unificació de les dues alemanyes es va fer massa de pressa, hagués calgut assimilar tants canvis amb més temps, més pausadament’, defensa la Marion. Conserva bons records del seu antic país. ‘No tot va ser dolent a l’RDA; teníem sanitat universal i educació gratuïta, fins i tot més aventatges que en el sistema actual, però no teníem llibertat’.

La Marion i el Josep, amb la seva filla, en l’actualitat, sentats davant del Museu de la DDR a Berlín. Foto: Cedida

Quan la Marion va tramitar la seva estada a Espanya tot eren endarreriments. Avui estem acostumats a les facilitats que es donen als ciutadans que provenen d’altres països de la Unió Europea, ‘però jo venia de l’RDA i mostrava un passaport de l’RDA. No era fàcil trobar feina’. Així les coses, va començar a treballar com a free lance i més tard va aconseguir feina a l’empresa química on continua treballant-hi avui en dia.

Avui és 9 de novembre, tot alemany sap de quina data parlem. A Berlín porten una setmana de celebracions. Ella també ho va gaudir amb uns joves de l’Alemanya Occidental. La Marion volia fugir d’aquella presó en què s’havia convertit l’experiment comunista, i en el fons li sabia greu com havia degenerat una idea de justícia universal que va il.lusionar tantíssima gent.

Han passat trenta anys i la Marion continua conservant el passaport d’un país, el seu, que ja no existeix, i que segurament seguirà regnant en el seu cor per sempre.

Jaume Garcia

Teatre, música, tallers i xerrades centraran el programa Dones i Salut de Mont-roig

Del 12 al 28 de novembre es duran a terme al municipi diferents activitats relacionades amb la salut de les dones, amb actes destinats per a adultes, joves i nenes.

Del 12 al 28 de novembre es duran a terme al municipi diferents activitats relacionades amb la salut de les dones, amb actes destinats per a adultes, joves i nenes.

El programa Dones i Salut, que impulsa la Regidoria de Cultura, Polítiques d’Igualtat i de la Dona de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, oferirà del 12 al 28 de novembre una dotzena d’actes (tallers, concerts, teatre i conferències) amb l’objectiu de millorar la salut de les dones del municipi, amb activitats dirigides de forma específica per segments d’edat.

La primera d’aquestes activitats es realitzarà el dia 12 de novembre al Centre Polivalent de Miami Platja amb la presentació de la nova entitat de dones de Miami Platja, anomenada “El Jardín de Violeta”, en un acte que comptarà amb la cantant Maria Jacobs com a convidada especial.

Posteriorment tindran lloc diversos espectacles, com ara funcions teatrals i monòlegs,  que s’allargaran fins el dia 28 de novembre i posaran la clau d’humor al Programa de Dones i Salut d’aquest any. En concret,  els dies 13 i 20 de novembre la companyia La Boia Teatre realitzarà a les biblioteques municipals l’espectacle infantil “La veritat de les princeses”; el dia 16 de novembre al Centre Polivalent de Miami Platja està programat el monòleg per públic adult “Ai cony!”, a càrrec de la companyia Teatre de Maleta, que pretén donar veu a les emocions i inquietuds de les dones del segle XXI; i el dia 24 de novembre l’espectacle “La princesa en texans”, de la Companyia Sgratta, arribarà al Centre Cultural Església Vella.

El diumenge 17 de novembre arribarà també al Centre Cultural Església Vella de Mont-roig el concert “Dona Respira Música”, amb el duet CoverH, i el taller “Remeis naturals de tardor”, a càrrec de la Silvestrina, que ens ensenyarà com utilitzar les plantes de tardor per elaborar remeis naturals. El dia 25 de novembre Gustavo Polistena i Raquel Duque impartiran dos tallers de defensa personal per a dones al Centre Polivalent de Miami Platja i al Casal de Joves K1 de Mont-roig, respectivament.

Finalment, es faran dues xerrades sobre cicle menstrual a càrrec de Fanny Ulldemolins, amb l’objectiu d’acabar amb els tabús relacionats amb aquest tema, i es llegirà el Manifest per l’eliminació de la violència envers les dones, el dilluns 25 de novembre a les dotze del migdia davant les oficines municipals de Miami Platja i una hora més tard davant de les oficines municipals de Mont-roig.

Els dos trens aturats entre Tarragona i Mont-roig han pogut continuar el trajecte

Els dos trens aturats per l’avaria de catenària entre Tarragona i Mont-roig des de poc abans de les nou de la nit han pogut finalment continuar el seu trajecte, segons ha informat Renfe.

El tren detingut a l’entrada de Tarragona ha seguit cap al destí final a Barcelona, i el tren Euromed ho ha fet fins a València. Per facilitar la mobilitat dels usuaris, Renfe ha establert un servei alternatiu per carretera entre Tarragona i l’Hospitalet de l’Infant per als trens regionals i entre Tarragona i l’Aldea per als serveis de Llarga Distància.

Tècnics d’Adif s’han desplaçat fins al punt de la incidència per reparar la catenària.

El Passatge del Terror de Mont-roig bat un nou rècord de participació amb més de 1.300 visites

Els assistents van aplaudir el minuciós treball d’escenografia i caracterització dels actors i actrius d’aquesta iniciativa, del departament de Joventut, que enguany ha celebrat la desena edició

Els assistents van aplaudir el minuciós treball d’escenografia i caracterització dels actors i actrius d’aquesta iniciativa, del departament de Joventut, que enguany ha celebrat la desena edició

El Passatge del Terror, que enguany compleix 10 anys, ha batut un nou rècord de participació. Més de 1.300 persones han gaudit d’aquesta proposta del departament de Joventut que enguany ha destacat per comptar amb un acurat treball de caracterització. La proposta, que és una de les més multitudinàries del cicle de terror Pànic, s’ha celebrat els dies 25, 26 i 27 d’octubre al Casal de Joves K1 de Mont-roig, essent dissabte el dia més multitudinari en què hi van arribar a passar quasi 700 persones.

Els visitants, que entraven sense haver realitzat una reserva prèvia en un Motel encantat, entraven a la recepció on eren rebuts pel propietari de l’establiment que els advertia del perill que corrien si hi accedien. Un cop a dins els participants van poder gaudir d’un Passatge del Terror amb un recorregut més llarg que l’habitual, amb gairebé 30 actors i una gran varietat d’efectes especials col·locats estratègicament per les diferents escenografies; habitacions, passadissos, jardins, laboratoris, entre d’altres.

El públic va coincidir en destacar que la proposta havia superat les seves expectatives i que es notava l’esforç i il·lusió que hi havien posat els joves per oferir un Passatge del Terror de gran nivell. En aquest sentit, el departament de Joventut ha volgut també donar les gràcies a tots els joves que hi han participat, així com a les diferents empreses que hi ha col·laborat.

El cicle Pànic finalitzarà el 23 de novembre

Les activitats del cicle Pànic s’allargaran fins al 23 de novembre, dia en què tindrà lloc una altra de les propostes més esperades, l’activitat Mont-roig Misteriós. En aquest cas diferents espais del nucli històric de Mont-roig es converteixen en escenaris de por. El grup de teatre Els Xuts s’encarregarà de donar vida a múltiples personatges que ens explicaran històries fantasmagòriques per conèixer el Mont-roig més
misteriós.

També aquest mes de novembre, els casals de joves K1 i K2 acolliran els tallers DIY per crear divertides i macabres manualitats.

Mont-roig celebrarà la Festa de l’Oli Nou diumenge 3 de novembre

El Parc Maria Martori acollirà la jornada que permetrà tastar l’oli del primer raig de la collita del 2019

El Parc Maria Martori acollirà la jornada que permetrà tastar l’oli del primer raig de la collita del 2019

Mont-roig del Camp ja té oli del primer raig i qui vulgui el podrà tastar a la Festa de l’Oli Nou que se celebrarà al Parc Maria Martori el pròxim diumenge 3 de novembre. En cas de mal temps la festa es traslladaria al Poliesportiu Municipal. De les 9 del matí a la una de migdia tindrà lloc l’esmorzar popular per poder provar les diverses varietats d’oli dels productors i comercialitzadors locals.

Els tiquets de l’esmorzar, a 3 euros, es podran comprar el mateix dia. L’esmorzar constarà de pa, llonganissa, mandarina i beguda. La llonganissa i el pa es podran coure a una zona de barbacoes que hi haurà al costat de les taules i cadires que ha preparat l’organització. La festa, organitzada per l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, comptarà amb la participació de sis productors i comercialitzadors locals: Anton Blanc Fruits, Arran de Terra, Molí del Baix Camp, Olis Solé, Oli el Tambaler i Oli Tasta’m, que oferiran degustacions i venda d’oli de la collita d’enguany.

En aquesta ocasió, com a activitat complementària, s’oferiran visites guiades al Molí d’Olis Solé (a les 11 i 12 h) per conèixer el procés d’elaboració d’aquest producte. A més, a les 12.00 h es farà un sorteig de lots d’oli de Mont-roig entre les persones que hagin comprat oli als productors durant la festa.

S’entreguen els premis del XXXVIII Concurs literari Vila de Mont-roig

Es van donar a conèixer els guanyadors/es de l’edició 2019 i es va presentar el llibre Dos cops de sort que recull les obres premiades l’any passat

Es van donar a conèixer els guanyadors/es de l’edició 2019 i es va presentar el llibre Dos cops de sort que recull les obres premiades l’any passat

La Casa de Cultura de Mont-roig va acollir aquest diumenge, la tarda literària per excel·lència a Mont-roig del Camp. Es tracta de l’acte d’entrega dels Premis Literaris Vila de Mont-roig 2019 i la presentació del llibre Dos cops de sort que recull les obres guanyadores de l’any anterior. Tot plegat en una vetllada on es va posar de manifest el talent literari local en els diversos grups d’edat. A la primera part es van donar a conèixer els guanyadors de la 38ena edició d’aquest certamen que compta amb diverses categories:

– El guanyador del premi de poesia per infants de deu a onze anys és Pol Vilalta Esquius per la seva poesia Paper en blanc

– La guanyadora del premi de poesia per a joves de dotze a catorze anys és Aina Franco Belarre amb el seu poema La Vila del meu cor

– El premi de poesia d’adults Miquel Ferré premia l’obra poètica d’Oriol Solà Prat pel poemari Se’ns comença a acabar el fil. – El premi de narrativa breu per a infants de vuit a nous anys correspon a Ona Fortuny Ferré per l’obra Diferent

– El premi de narrativa breu per a infants de deu a onze anys és per Paula Fernández Vivanco per la Història dels minipirates – El segon classificat pel premi de narrativa breu per infants de deu a onze anys és per Els llibres d’Irineu Garcia Nolla

– El premi de narrativa breu per a joves de dotze a catorze anys és per Aina Franco Belarre per Les vacances més esborrajades del món

– El segon classificat del premi de narrativa breu per a joves de dotze a catorze anys és per Nerea Yeves Giménez per El secret de Mont-roig

– El premi de narrativa breu per a joves de quinze a disset anys és per Paula Munté Calvó per Esperadíssim viatge al cel

– La segona classificada de narrativa breu per a joves de quinze a disset anys és Érika Izquierdo Ortiz amb Mil veus sense veu

– El premi de prosa Magdalena Guerrero ha estat atorgat a Beatriz Herrera Córdoba per l’obra Intangible

Després de l’entrega dels premis, la regidora de Cultura, M. Remei Benach Font, va presentar el llibre que recull les obres guanyadores de l’any 2018, llibre que ha editat l’Ajuntament amb Ganzell Edicions. Titulat Dos cops de sort, conté les narracions i els poemes de Dolors Beltran Mateu, Pol Vilalta Esquius, Carla Gairal Garcia, Júlia Roca Gibert, Paula Munté Calvo, Aina Franco Belarre, Eva Zazurca Ulldemolins i Ricard de Pombo Ciurana.

El punt especial a la tarda literària la van posar la veu de la narradora Rat Cebrián que va llegir fragments de les obres i dels poemes inclosos a Dos cops de sort, intercalats amb la música del violoncel·lista Alexis Lanza.

Estat del Trànsit: Quinze carreteres tallades a les comarques de Tarragona

El Servei Català de Trànsit informa que aquest matí hi ha 15 trams de carreteres afectats i tallat per les inundacions viscudes la nit anterior:
C-240 z entre Vilaverd i la Riba
T-11 a Reus
T-232 a l’Espluga de Francolí
T-310 a Mont-roig del Camp
T-315 a Reus
T-700 a l’Espluga de Francolí
TV- 2336 a l’Espluga de Francolí

Així mateix, hi ha:

TV-3031 a Guiamets
TV-7001 i TV-7007 a l’Espluga de Francolí
TV-7004 a Vallclara
T-3136 a Botarell
T-3231 a Almoster
A més hi ha tallades la T-732 a Molar per obstacles a la via i la TV-7421 a Picamoixons per esllavissades

Ricomà condemna els atacs als socialistes de Reus i Mont-roig

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha condemnat aquest matí en un tuit els atacs soferts pels socialistes de Reus i per una regidora socialista de Mont-roig. ‘Els atacs amb escombraries a la seu dels socialistes de  Reus i a una regidora de Mont-roig són absolutament inacceptables. Les condemno. Les discrepàncies polítiques es confronten a les urnes, no deshumanitzant l’altre’.

Un grup de manifestants va llençar la tarda de dilluns bosses de brossa davant de la seu socialista de Reus, mentre una regidora de Mont-roig va rebre atacs al seu vehicle i a casa seva , fet que va provocar la repulsa del consistori.

A més, amenaces del tipus «traïdors», «fora del poble», o «l’enemic el tenim a l’Ajuntament» (amb la imatge dels 7 regidors del PSC) han aparegut a diverses instal·lacions municipals i mobiliari públic de Mont-roig.

Pintades i amenaces al cotxe i la casa d’una regidora socialista de Mont-roig

Foto del vehicle de la regidora

Foto del vehicle de la regidora

El PSC condemna ‘de forma rotunda’ les pintades amenaçants que han aparegut a Mont-roig del Camp i que, per primera vegada, han afectat la casa particular i el cotxe d’una regidora del grup socialista de l’Ajuntament.

Així, amenaces del tipus «traïdors», «fora del poble», o «l’enemic el tenim a l’Ajuntament» (amb la imatge dels 7 regidors del PSC) han aparegut a diverses instal·lacions municipals i mobiliari públic.

Cal recordar que el PSC va guanyar les recents eleccions municipals a Mont-roig del Camp amb el 34% dels vots, incrementant tant el nombre de sufragis com el de regidors.

Davant d’aquests fets tan greus l’alcalde del municipi, Fran Morancho, ha condemnat «aquesta nova manifestació de vandalisme sectari que ja amenaça les persones a casa seva. Tots els i les demòcrates hem de mostrar el nostre rebuig a fets tan lamentables, sense ambigüitats. En cas contrari ningú pot saber quin serà el proper objectiu dels feixistes violents.»

L’alcalde ha manifestat tot l’escalf «de la bona gent del municipi a la regidora que ha estat assenyalada pels vàndals. Mont-roig és i serà un poble sinònim de llibertat, amb pau i tolerància. Els violents mai aconseguiran trencar la nostra convivència. Confio que tots els grups municipals condemnin aquestes accions del tot reprovables.»

Per la seva part el PSC reitera que denunciarà tots els atacs i amenaces de què siguin objecte els regidors i regidores socialistes que estan als ajuntaments i les institucions perquè representen una part molt important del poble de Catalunya que no serà silenciada pels violents i els intolerants.

Finalment, el PSC torna a fer una crida a la serenitat i a no justificar, ni per acció ni per omissió, la violència descontrolada que aquestes darreres nits ha sacsejat nombroses ciutats del país. El diàleg polític des de la llei, la pau a l’espai públic i la preservació de la convivència són i seran la carta de presentació dels i les socialistes catalans. Aquells que creuen que atacant-nos posaran en qüestió els nostres valors socials i conviccions democràtiques estan molt equivocats.

Reacció de l’Ajuntament

Altrament, l’Ajuntament ha denunciat aquests fets davant la Policia Local i a través dels seus Serveis Jurídics està estudiant les possibles accions judicials a emprendre. Així ho ha determinat desrés d’una Junta de Govern extraordinària que ha condemant la razzia de pintades aparegudes al municipi, inclosos els atacs a la regidora.

El consistori recorda que «qualsevol manifestació de rebuig a la sentència per sedició contraels líders independentistes és legítima i es troba emparada dins l’Estat de Dret, sempre quees produeixi amb civisme, tolerància i respecte. L’Ajuntament seguirà vetllant per assegurar la neutralitat institucional i la convivència i el pluralisme en l’espai públic del nostre municipi.»

La VIII Jornada de l’Associació d’Apartaments Turístics abordarà a Mont-roig els temes de més actualitat

Tindrà lloc dijous, dia 17 d’octubre, a la Casa de Cultura Agustí Sardà de Mont-roig del Camp, de les 9.30 h fins a les 13 h

Tindrà lloc dijous, dia 17 d’octubre, a la Casa de Cultura Agustí Sardà de Mont-roig del Camp, de les 9.30 h fins a les 13 h

Arriba una nova edició de la Jornada de Turisme organitzada per l’Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre (AAT). La casa de Cultura Agustí Sardà de Mont-roig del Camp serà l’escenari que acollirà dijous, 17 d’octubre, aquesta trobada professional on es debatran alguns dels principals temes d’interès del sector apartamentístic reglat.

La VIII Jornada de Turisme de l’AAT, que s’iniciarà a les 9.30 h amb l’acreditació dels assistents i que s’estendrà fins a les 13 h, serà presentada per la Regidora de Turisme de Mont-roig del Camp, Yolanda Pérez, el President de l’AAT Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Joan Calvet, i el Director General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Octavi Bono.

La benvinguda de la jornada donarà pas a les ponències. La primera d’aquestes serà la que pronunciarà Bono a les 10.15 h, qui presentarà els principals eixos del Pla Estratègic de Turisme (2018-2022), el qual defineix les bases per gestionar l’activitat turística al territori català els pròxims quatre anys.

Tot seguit, a les 10.30 h, la Directora d’Attis Correduría de Seguros,Elisabeth Rodríguez de Fallois, explicarà un tema d’especial interès per als gestors i propietaris d’Habitatges d’Ús Turístic (HUT), com són les assegurances específiques pel sector que cobreixen els danys als apartaments i robatoris a clients dins dels apartaments.

Després de la pausa, que tindrà lloc a les 10.45 h, es reprendrà la jornada a les 11.15 h amb una conferència sobre el turisme experiencial i la seva comercialització de la mà del Consultor Go On Training i Sales Manager de Touristcheck, Fernando M. Matrichuk.

Tot seguit, els Habitatges d’Ús Turístic tornen a recuperar el protagonisme amb una ponència que tractarà els acords comunitaris de prohibició d’activitat turística en habitatges, l’augment de quotes per ús intensiu d’elements o serveis comuns, així com les seves possibles vies d’actuació.

En aquest punt intervindrà Ibana Pacheco, membre de la Junta Directiva de l’AAT, Quim Cristià, Vicepresident de l’AAT i Òscar Busquets de l’Institut Qualitas, Advocat i Assessor Jurídic de l’AAT. A les 13 h, el President de l’AAT, Joan Calvet, i la Regidora de Turisme de Mont-roig del Camp, Yolanda Pérez, seran els encarregats de clausurar aquesta edició.

La VIII Jornada de Turisme AAT compta amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, a més de diverses entitats i empreses.

Mont-roig del Camp se suma de nou a les jornades Europees del Patrimoni

Juntament amb el Centre d’Estudis Mont-rogencs s’han programat, de l’11 al 13 d’octubre, dues activitats per conèixer l’entorn patrimonial local

Juntament amb el Centre d’Estudis Mont-rogencs s’han programat, de l’11 al 13 d’octubre, dues activitats per conèixer l’entorn patrimonial local

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp juntament amb el Centre d’Estudis Montrogencs tornarà a celebrar les Jornades Europees del Patrimoni amb la programació de dues activitats de descoberta de l’entorn que tindran lloc de l’11 al 13 d’octubre. Divendres dia 11 es durà a terme una conferència a càrrec de Lluïsa Pallejà sobre les restes romanes trobades sota el Velòdrom. Serà a les 19.00 h a la Casa de Cultura Agustí Sardà. A la nit, a les 22.00 h es podran visitar les restes arqueològiques, que es podran tornar a veure el dissabte a les deu de la nit, de la mà del Centre d’Estudis Mont-rogencs. El diumenge 13, a les 10.00 h tindrà lloc una visita guiada per la costa del municipi. L’empresa Ennatura’t guiarà als participants des la platja de l’Estany Gelat fins a la Punta del Riu mentre la historiadora Judit Vidal descobrirà el vincle entre el mar i la història del municipi. La ruta és de dificultat baixa i apta per a tothom. El punt de trobada serà l’aparcament de la Punta del Riu i cal inscripció prèvia a cultura@montroig.com o bé al telèfon 977811749

Unes 40 persones inicien a Miami Platja el programa comunitari ‘Caminem per Miami’

Ha començat avui dimarts, 8 d’octubre, amb caminades d’una hora i quart per recorreguts planificats per l’equip de professionals del CAP.

Ha començat avui dimarts, 8 d’octubre, amb caminades d’una hora i quart per recorreguts planificats per l’equip de professionals del CAP.

Avui dimarts, 8 d’octubre, l’Equip d’Atenció Primària de Mont-roig i Miami ha engegat el programa comunitari «Caminem per Miami”, per a la promoció i la pràctica de l’activitat física moderada que consisteix en caminades grupals acompanyades i supervisades per professionals de l’àrea sanitària, infermeres del Centre d’Atenció Primària (CAP), i esportiva, amb un tècnic d’esport de l’Ajuntament de Miami. Abans de caminar, les infermeres i el tècnic d’esport ensenyen exercicis per preparar el cos per a l’activitat física, i després de la caminada d’una hora i quart, aproximadament, fan exercicis d’estiraments. A més, també es tracta d’un programa d’aprenentatge i formació per als caminadors, que al llarg de l’any podran fer cursos d’RCP, d’higiene postural, entre d’altres.

El programa, impulsat per l’equip de professionals del CAP Miami Platja, de l’Institut Català de la Salut, amb la col·laboració de la regidoria del Pla de Barris de Miami, i les regidories d’Esports i Acció Social de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, forma part d’un estudi de recerca sobre l’impacte de l’activitat física en la qualitat de vida de les persones. “Caminem per Miami” es basa i s’emmarca en el programa «Pas a Pas» de Reus, que des de fa molts anys ha demostrat molts bons resultats a nivell de salut comunitària, tant en l’estat de salut física de les persones que hi participen, com en la socialització d’aquestes.

Les caminades es realitzaran tots els dimarts i els dijous de 09:15 a 10:30 hores, fins a finals del mes de juny. Es faran recorreguts i circuits saludables, planificats per l’equip de professionals del CAP, per gaudir de Miami caminant.

Els Mossos detenen un home que va fingir la pèrdua de la targeta amb la que es va gastar 2.544 euros

Una parulla dels Mossos d’Esquadra

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de  Tarragona van detenir el passat 4 d’octubre un home de 31 anys, de nacionalitat romanesa i veí de Tarragona (Tarragonès), com a presumpte autor d’un delicte de simulació de delicte.

Els Mossos d’Esquadra van obrir una investigació el passat 13 de setembre arran de la denúncia d’un home que manifestava que li havien carregat a la targeta de crèdit 2.544 euros sense el seu consentiment. Acte seguit a la denúncia, els investigadors van comprovar que el dia 12 s’havien efectuat sis càrrecs a la targeta de crèdit des d’un mateix datàfon d’un establiment ubicat a Mont-roig del Camp (Baix Camp).

Davant d’aquests fets, els agents van fer comprovacions policials i van esbrinar que el propi denunciant havia simulat la pèrdua de la targeta i havia realitzat sis càrrecs en el mateix establiment. Per tot això, els Mossos d’Esquadra van detenir el 4 d’octubre el denunciant per haver simulat la pèrdua de la targeta de crèdit i els càrrecs posteriors.

El detingut va declarar en seu policial amb l’obligatorietat de presentar-se davant l’autoritat judicial quan sigui requerit.

El GEPEC restaura una altra barraca de pedra seca a Mont-roig

Ja són 12 les barraques restaurades gràcies a la col·laboració entre el GEPEC, el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l’AV Muntanya Roja

Ja són 12 les barraques restaurades gràcies a la col·laboració entre el GEPEC, el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l’AV Muntanya Roja

Dissabte 28 de setembre, un grup de 21 persones voluntàries, sota la direcció d’un mestre marger, van restaurar una barraca del terme de Mont-roig del Camp, catalogada a wikipedra amb el codi 17792. Es tracta d’una construcció bastida en pedra seca, amagada enmig d’un pinar de les Terres Noves, concretament a la zona de l’Aufinach.

Degut al pas del temps i a l’abandonament dels camps de conreu, la barraca havia patit un parell d’esllavissades considerables a banda i banda del portal. Tot el grup, amb guants i les eines adequades, van netejar de vegetació tot el voltant de la barraca, ja que gairebé no s’hi podia accedir. Es procedí després a retirar les pedres caigudes o insegures. Tot seguit es va fer paret fins aconseguir rehabilitar totes les parts ensorrades.

El resultat va satisfer tothom i ara la barraca mostra la seva fisonomia original. És una bonica construcció de planta circular, amb un contrafort que va des del lateral esquerre fins a la part posterior i, al lateral dret, també n’hi ha construït un tram.

El portal és d’arc d’ametlla o primitiu i dóna accés a un espai força petit en comparació amb el volum exterior de la barraca, però suficient per soplujar 3 o 4 persones en cas de necessitat. Al contrafort dret, arran de terra, hi ha un cocó de grans dimensions que, suposadament, li servia al pagès per guardar les eines del camp.

Aquesta activitat de voluntariat la va organitzar el GEPEC-Ecologistes de Catalunya, en col·laboració amb el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l’AV “Muntanya Roja”. Amb aquesta ja són dotze les barraques restaurades conjuntament per aquestes entitats els darrers anys en aquest municipi del Baix Camp.

Comencen a Mont-roig les noves jornades Gastronòmiques de la Cuina de l’Arròs de tardor

Del 5 al 20 d’octubre establiments de restauració de Mont-roig i Miami Platja oferiran plats i menús amb l’arròs com a protagonista acompanyat dels productes típics d’aquesta època

Del 5 al 20 d’octubre establiments de restauració de Mont-roig i Miami Platja oferiran plats i menús amb l’arròs com a protagonista acompanyat dels productes típics d’aquesta època

Les jornades gastronòmiques de la Cuina de l’Arròs de Tardor de Mont-roig i Miami Platja arrenquen aquest cap de setmana amb la participació de 16 establiments de restauració. Fins al 20 d’octubre oferiran plats i menús amb l’arròs com a protagonista acompanyat de productes de temporada. Aquesta tercera edició de les jornades, que manté el nombre de participants, compta amb noves incorporacions i ofereix la possibilitat de conèixer el saber fer gastronòmic de tot el municipi (amb propostes a Mont-roig, a diverses urbanitzacions i a Miami Platja).

Arròs amb verdures, bolets i bacallà, rissotto de tardor amb cruixent de parmesà, arròs amb cansalada ibèrica i gamba vermella, arròs caldós de bolets amb bacallà i callós o el rissotto de confit d’ànec, que s’ha pogut degustar aquest migdia en l’acte de presentació al restaurant Casablanca Playa Cristal, són algunes de les propostes d’aquesta edició. La jornada de presentació ha comptat amb la presència de l’alcalde Fran Morancho, la regidora de Turisme, Yolanda Pérez, regidors/es del govern i els restaurants participants.

Morancho ha parlat de la importància que té aquest tipus de col·laboració públic- privada i ha dit que “estem oberts a escoltar-vos per tirar endavant més jornades o crear altres formats que permetin promocionar el sector i al conjunt del municipi” convidant als restauradors a engegar noves iniciatives. La Cuina de l’arròs de Tardor, permetrà degustar diverses propostes d’arròs a preus per a tots els públics, que van dels 4.5 € els plats fins als 26.5 € dels menús.

La Fundació Mas Miró exposa per primer cop peces pròpies al Museo Nacional de Escultura

Es tracta de 9 escultures realitzades en guix que s’han incorporat al fons de la Fundació recentment a partir d’una donació de la família Miró.

Es tracta de 9 escultures realitzades en guix que s’han incorporat al fons de la Fundació recentment a partir d’una donació de la família Miró.

El projecte cultural de la Fundació Mas Miró continua creixent en aquesta ocasió a través de la col·laboració amb el Museo Nacional de Escultura de Valladolid, que s’ha concretat amb el préstec de 9 escultures de guix donades recentment a la Fundació per la família Miró i que s’han incorporat a l’exposició “Miró. La musa blanca”.

La mostra reuneix 30 escultures en guix de Joan Miró que l’artista va realitzar com a models per a la seva posterior fundició en bronze, si bé no totes van arribar a aquest estadi final. Una gran part d’aquestes peces es mostren per primera vegada al públic i formen part de les col·leccions de la Successió Miró i de la Fundació Mas Miró.

Aquestes peces sempre ha tingut un paper secundari en el procés creatiu de l’artista, però aquesta mostra les posa en valor convertint-les en un referent valuós: ajuden a entendre el desenvolupament de l’obra en la imaginació i en les mans de l’artista. El propi Miró va manifestar en diverses ocasions el seu desig d’exposar-les, fet que es fa realitat per primera vegada amb aquesta exposició.

La mostra inaugurada ahir va comptar amb la presència de Joan Punyet, nét de Joan Miró, Fran Morancho, president de la Fundació Mas Miró, Maria Bolaños, comissària de la mostra i directora del Museo Nacional de Escultura, Elena Juncosa Vecchierini, directora de la Fundació Mas Miró i Lucas Garcia Guirao, subdirector general adjunto de Museos Estatales del Ministerio de Cultura y deporte.

L’escultura torna al Mas Miró

Les 9 peces exposades formen part d’un conjunt d’onze escultures, la major en part en guix, que la família Miró ha donat a la Fundació Mas Miró. Una donació que ha volgut reconèixer la transcendència de la masia i de Mont-roig en el naixement del procés escultòric de l’artista.

De fet, el taller de Mont-roig és el primer taller que es va fer construir amb el desig exprés de treballar l’escultura. La divulgació d’aquesta dimensió i la importància capital de Mont-roig en la trajectòria escultòrica de Miró queda recollida al catàleg editat expressament per aquesta exposició amb articles científics de Maria Bolaños, directora del Museo Nacional de Escultura, i d’Elena Juncosa Vecchierini, directora de la Fundació Mas Miró.

Mont-roig obre una nova línia de subvencions per fomentar l’obertura d’establiments comercials al Nucli Antic

Es tornen a oferir les línies d’ajuts per impulsar l’emprenedoria i la contractació de treballadors aturats a les empreses del municipi. Aquestes subvencions que s’ofereixen són compatibles, per tant, si es compleixen els requisits, es poden sol·licitar simultàniament

Es tornen a oferir les línies d’ajuts per impulsar l’emprenedoria i la contractació de treballadors aturats a les empreses del municipi. Aquestes subvencions que s’ofereixen són compatibles, per tant, si es compleixen els requisits, es poden sol·licitar simultàniament

En el marc del Pla de Dinamització del Nucli Antic de Mont-roig, la regidoria d’Impuls Econòmic i Ocupació de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha posat en marxa una nova línia de subvencions per fomentar l’obertura de nous establiments en aquesta zona. L’objectiu és recuperar locals buits, dinamitzar el comerç i donar vida en aquest espai històric del municipi.

Podran ser beneficiaris dels ajuts les persones físiques o jurídiques sol·licitants que realitzin actuacions destinades a l’obertura de nous establiments comercials ubicats als locals dels immobles ubicats als carrers que formen part del nucli antic.

Així, les despeses subvencionables, són, per exemple, la compra o arrendament de local; la maquinària, mobiliari i equips informàtics necessaris per al desenvolupament de l’activitat; les instal·lacions i obres, tant a l’interior com a l’exterior del local necessàries per al desenvolupament de l’activitat; la reforma de l’aparador i/o rètol comercial del local o la implantació de comerç electrònic, entre d’altres.

Tota la informació es pot consultar a les bases de la convocatòria que estan disponibles a www.mont-roig.cat/impuls-economic. A més, com cada any es plantegen les línies d’ajuts per a la concessió de subvencions a empreses i persones emprenedores. Així doncs, per aquest 2019 en total s’ofereixen 3 línies d’ajudes:

-Subvencions de fins a 1.500 euros per a impulsar l’emprenedoria al municipi.

-Subvencions de fins a 1.500 euros per a impulsar la contractació de treballadors aturats a les empreses del municipi.

-Subvencions de fins a 3.000 euros per a inversions destinades a l’obertura de nous establiments comercials al nucli antic de Mont-roig del Camp.

Les persones i/o empreses interessades han de presentar la corresponent sol·licitud de subvenció, juntament amb la documentació requerida a les bases, al Registre General de l’Ajuntament o bé a través de la seu electrònica. El termini de presentació de sol·licituds per a cada una de les subvencions s’estableix fins al dia 30 de novembre del 2019. Aquestes subvencions que s’ofereixen són compatibles, per tant, si es compleixen els requisits, se’n pot sol·licitar més d’una en el mateix any.

 

El cicle Pànic de Mont-roig torna amb més actes que mai per celebrar el seu 10è aniversari

Una gimcana fotogràfica nocturna i un ‘scape room’ al Casal Jove K2 seran les 2 principals novetats d’una programació que s’allargarà fins al 23 de novembre

Una gimcana fotogràfica nocturna i un ‘scape room’ al Casal Jove K2 seran les 2 principals novetats d’una programació que s’allargarà fins al 23 de novembre

El cicle Pànic que organitza el departament de Joventut de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp torna a partir d’aquest dimarts 17 de setembre amb un programa d’actes molt ampli que enguany s’allargarà fins al 23 de novembre. L’objectiu és celebrar que es compleixen 10 anys des de la realització del primer Passatge del Terror, activitat que va donar peu al programa Pànic, un seguit d’activitats relacionades amb el terror, que són de les preferides pels joves del municipi i que any rere any ha anat creixent i millorant.

Les novetats d’aquesta edició són el Photo Hunter Pànic, una gimcana nocturna on els participants, a través de la càmera dels seus telèfons mòbils, hauran de trobar i fotografiar diferents objectes i situacions maquiavèl·liques repartides per diferents llocs i fer front a diferents ensurts que trobaran durant el seu recorregut. L’altra novetat és un Scape Room familiar a les instal·lacions del Casal Jove K2, que es convertirà en un tenebrós laboratori científic abandonat, on els participants hauran de posar a prova el seu enginy per trobar un elixir per sobreviure a un atac zombie.

A més de les novetats, al Pànic tornaran les activitats més esperades pels participants, com el famós Passatge del Terror, que l’any 2018 va rebre més de 1.200 visites i on molts joves s’hi impliquen activament, ja sigui en el muntatge però també en la representació dels 3 dies de passatge. Una de les altres activitats més exitoses és el Mont-roig Misteriós, on gràcies a la participació del Grup de Teatre Els Xuts, que aquest any també celebra el seu 20è aniversari, tothom que vulgui pot realitzar un recorregut per diferents espais del Nucli Antic de Mont-roig i deixar-se espantar per les històries que representa el grup de teatre local.

Una altra de les propostes destacades d’aquesta edició és l’exposició «10 anys de Pànic» una mostra fotogràfica, que s’inaugurarà coincidint amb l’inici de la Festa Major de Sant Miquel, i que fa un repàs sobre els 10 anys de les diverses activitats d’aquest cicle de terror a través de la visió de la fotògrafa local Maria Guillén. I és que, de fet, la programació del Pànic als Casals de Joves de Mont-roig i de Miami inclou diverses activitats relacionades amb la por com els tallers de cuina terrorífica, el cinema de por, l’adaptació a la realitat del famós joc Cluedo, entre d’altres.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies