TARRAGONA 21

La companyia Projecte Ingenu estrena ‘La ruta de la palta’ a la Sala Trono

‘La ruta de la palta’ és un viatge que va des d’un restaurant vegà ple de turistes a les Rambles de Barcelona, fins a indrets desertitzats per culpa del conreu extensiu de l’alvocat xilè. Foto: Cedida

El pròxim divendres 4 de desembre a les 20.00h s’estrena ‘La ruta de la palta’ a la Sala Trono de Tarragona, que es podrà veure en tres úniques funcions fins el diumenge 6 de desembre. Una creació de Projecte Ingenu, dirigida per Marc Chornet i produïda per la Nau Ivanow, amb el suport del Grec 2020 Festival de Barcelona i la col·laboració d’Espacio Checoeslovaquia. L’obra també es podrà veure a l’Escenari Joan Brossa de Barcelona del 9 al 13 desembre i a l’Espacio Inestable de València del 18 al 20 de desembre.

Projecte Ingenu va viatjar fa dos anys a Santiago de Xile en un intercanvi artístic a l’Espacio Checoeslovaquia. Allà es va trobar amb una vaga de consum de l’alvocat o com en diuen a Xile, de la palta. Els preus de l’alvocat havien assolit uns màxims històrics que el feien inassolible als autòctons. L’especulació havia arribat al consum d’un aliment bàsic per als xilens per culpa de l’exportació massiva del producte a Europa i als Estats Units. Al mateix temps, aquí es lloava sobre manera l’alvocat per les seves propietats nutricionals i se l’incloïa en totes les dietes vegetarianes, veganes i superhealthy. Es feia evident que la colonització no havia acabat, tal com expliquen els llibres d’història, senzillament havia canviat de forma.

‘La ruta de la palta’

Projecte Ingenu és una companyia catalana nascuda fa cinc anys amb una visió profundament humanista del teatre. Foto: Cedida

Georgina Avilés, Cristian Chaparro, Toni Guillemat, Neus Pàmies, Martí Salvat i Xavier Torra protagonitzen un viatge per la història compartida entre Catalunya i Xile: des de la celebració de les seves derrotes (11 de setembre), les nombroses onades migratòries o exilis entre un i altre, el passat dictatorial recent, les tortures i les protestes de la tardor, tant a la plaça Urquinaona de Barcelona com a la plaza Italia de Santiago de Xile.

‘La ruta de la palta’ és un viatge que va des d’un restaurant vegà ple de turistes a les Rambles de Barcelona, fins a indrets desertitzats per culpa del conreu extensiu de l’alvocat xilè. Des de la privatització de l’aigua per part de Pinochet, fins als efectes del canvi climàtic al pantà de Siurana; des de les cançons de Víctor Jara fins a les d’Ovidi Montllor; de Violeta Parra fins a Maria del Mar Bonet; de Joan Brossa a Nicanor Parra; des de l’assassinat de Salvador Allende al de Salvador Puig Antich; des de la plaça Urquinaona a la plaza Italia; des de preguntar-nos com de compartida és la nostra història, fins a celebrar-ho.

Projecte Ingenu

Projecte Ingenu és una companyia catalana nascuda fa cinc anys amb una visió profundament humanista del teatre. Fins ara han portat a escena la seva Trilogia Shakesperiana (Hamlet, Romeu i Julieta i Vaig ser Pròsper) i la Trilogia de la Insatisfacció (Yerma, InFaust i La Dona Pantera).

Més informació i venda d’entrades a www.salatrono.cat

Redacció

 

L’ajuntament posa en marxa una campanya per incentivar el comerç del nucli de Mont-roig

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha posat en marxa la campanya de dinamització comercial Descobreix Mont-roig, ben a prop teu!, una proposta que convida a conèixer l’oferta comercial i de restauració del nucli de Mont-roig. Una oferta que es caracteritza per un comerç tradicional i de proximitat, amb productes locals de qualitat i una restauració pausada, que es vol posar en valor entre la població del Camp de Tarragona.

Així doncs, a través d’aquesta campanya es convida a la ciutadania d’altres localitats a venir fins a Mont-roig a fer un cafè i a gaudir de l’ambient de la plaça Miramar, el centre neuràlgic del poble; a fer un esmorzar de forquilla després d’una ruta en bicicleta o en moto; a comprar un producte artesanal de qualitat; a fer un tast d’oli, un dels productes locals per excel·lència o a gaudir de l’entorn patrimonial i de tota l’oferta comercial i de restauració d’aquest nucli. Una proposta singular que està a tan sols 25 minuts de Tarragona, 15 minuts de Reus i a 12 minuts de Cambrils.

Segona part de la campanya Ben a prop teu

L’acció promocional és la segona part de la campanya Ben a prop teu, que es van engegar aquest estiu arran de la crisi de la Covid19 per incentivar el comerç i la restauració del municipi. Una campanya que s’ha dividit en dues parts, la primera amb “Descobreix Miami Platja” i aquesta de “Descobreix Mont-roig”, adaptades a l’oferta de cada nucli i segons allò que pot interessar als veïns i veïnes d’altres poblacions en cada moment de l’any.

Aquesta campanya, a més, és una de les accions recollides al Pla per a la Reconstrucció Social i Econòmica, aprovat per Ple el 30 de juny de 2020, per fer front a les conseqüències que ens ha deixat en l’àmbit local la crisi sanitària de la COVID-19. L’objectiu és acompanyar l’empresariat local en la seva recuperació econòmica a través d’iniciatives, entre la ciutadania i visitants, que permetin promocionar el municipi.

Finalment, l’Ajuntament, i seguint amb la marca Aquí hi ha comerç, està preparant per aquestes festes nadalenques una altra campanya per incentivar el comerç local, en aquest cas, entre els veïns i veïnes del municipi.

Vídeo promocional

Redacció

 

Endesa reforma part de la xarxa elèctrica de Mont-roig del Camp per a millorar el servei

S’han invertit més de 93.000 euros per tal d’incrementar la resiliència de la xarxa i reforçar la qualitat i la continuïtat del subministrament a gairebé 4.000 clients repartits entre Mont-roig i Cambrils.

Endesa ha acabat recentment els treballs de renovació i millora tecnològica de part de la xarxa elèctrica de mitjana tensió de Mont-roig del Camp. Així, s’han invertit més de 93.000 euros per tal d’incrementar la seva resiliència i reforçar la qualitat i la continuïtat del subministrament a gairebé 4.000 clients repartits entre aquest municipi i Cambrils, ambdós al Baix Camp.

L’actuació ha consistit a renovar, amb elements d’última tecnologia, un total d’1,4 quilòmetres de tres trams de línia subterrània a 25 kV, fet que ha permès reduir el temps de reposició del subministrament en cas d’afectació o treballs de manteniment i reforçar la fiabilitat de la instal·lació. El nou cablejat que s’ha instal·lat, d’alumini, i d’una secció major a l’anterior, augmenta la capacitat de transport de la línia preparant-la, així, per ampliar el seu servei i poder també absorbir puntes de demanda concretes així com el consum de nous clients que hi pugui haver en un futur.

Aquests treballs formen part dels plans d’inversió de la Companyia al Baix Camp i tenen l’objectiu de dotar la infraestructura de distribució elèctrica dels darrers avenços i millores tecnològiques. D’aquesta manera, es guanya en seguretat i fiabilitat, fet que reverteix en un millor servei als clients, ja que es dóna una resposta adequada a les especificitats del territori i a les necessitats del seu mercat.

Redacció

 

La Generalitat estudia la seva incorporació al Patronat de la Fundació Mas Miró

El president de la Fundació Mas Miró, Fran Morancho, i la directora de la institució, Elena Juncosa,

La Generalitat estudia la seva incorporació al Patronat de la Fundació Mas Miró, que gestiona la casa on Joan Miró va iniciar la seva trajectòria artística situada a Mont-roig del Camp. Segons han explicat fonts del Govern a l’ACN, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, estudiarà aquesta incorporació, que «farà el seu curs en els òrgans corresponents» i amb totes les persones que hi tenen vinculació, per trobar «la manera més oportuna». Aquesta és una petició reiterada des de la fundació, que demanava al Govern «un paper institucional més actiu» en el projecte, especialment davant les dificultats financeres de l’espai.

De fet, aquest compromís s’ha produït durant la primera visita de la consellera al Mas Miró, que ha coincidit amb el recent anunci de concessió de subvencions per al cofinançament pel PO FEDER de Catalunya 2014-2020 d’operacions en l’àmbit museístic, en la qual la fundació ha estat beneficiària amb un import de 261.489,44 euros.

L’atorgament d’aquesta subvenció, assumida finalment pel Departament de Cultura, suposa per al Mas Miró un «nou reconeixement» al projecte d’obertura al públic de Mas Miró i servirà per a finançar una part de les obres de rehabilitació de la casa.

Durant la visita aquesta setmana, el president i la directora de la Fundació, Fran Morancho i Elena Juncosa, respectivament, han reiterat la voluntat de la institució d’incorporar al seu Patronat la representació de la Generalitat, tal com ja es dona a la Fundació Miró de Barcelona. D’aquesta manera, el Patronat de la Fundació Mas Miró comptaria amb representació dels tres nivells de l’administració, després de la representació municipal i de la incorporació de la Secretaria d’Estat de Turisme ara fa dos anys.

ACN

 

Mont-roig posa en marxa un pla de xoc per reduir els elevats i costosos residus domèstics

Restes de runa a la urbanització Solemio. Foto: Facebook

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp posarà en marxa aquesta mateixa setmana un conjunt d’accions per tal que el municipi redueixi sensiblement la mala ràtio que suporta en recollida correcta de residus domèstics. Seran un conjunt de campanyes amb les que per terra, mar i aire es vol implicar col.lectius ciutadans i empreses productores, a l’hora que començarà un canvi d’hàbits, el més destacat dels qual serà l’inici de la recollida selectiva porta a porta, inexistent actualment al municipi i els seus diversos nuclis habitats i que les autoritats de la Generalitat i la UE consideren la més efectiva.

El porta a porta començarà com a prova pilot a diversos punts per tal d’expandir-lo amb el temps, entre tres i cinc urbanitzacions d’entrada. En aquests llocs desapareixeran els clàssics contenidors. En llocs on hi hagi blocs de pisos o apartaments es plantejaran altres fórmules, com la presència de contenidors tancats a l’interior dels apartaments o en soterranis. Altrament, es farà una prova de recollida de poda a la urbanització Sant Miquel. La poda suposa un 20% dels volums anuals que es generen al municipi i és un dels principals problemes. Es lliurarà un contenidor gratuït un dia a la setmana als que en facin ús.

Mont-roig del Camp, Miami i les urbanitzacions que el conformen sumen una enorme taca de 63 quilòmetres quadrats -Castellvell del Camp, a tocar de Reus, en té cinc-, amb totes les peces del puzzle disposades per tenir problemes de residus: grans extensions de xalets i apartaments que s’omplen només els estius, zones de mar, de platges, de conreus i de bosc fàcils per a dipositar-hi runa i voluminosos, i una gran quantitat de poda derivada de ser zona residencial amb profusió de xalets i adossats amb jardins. El resultat és terrible: només es recicla correctament el 27% del total, quan la UE demana que sigui el 60%. D’aquí que en els darrers quatre anys, l’Ajuntament ha passat de pagar 500.000 euros a més d’un milió en tractament de residus per totes aquestes imperfeccions.

Imatge de la campanya

Conscienciar la ciutadania

‘L’Administració ha de fer més i la ciutadania s’ha de concienciar’, ha afirmat l’alcalde, Fran Morancho, en una roda de premsa virtual per presentar els trets de la campanya, titllada ‘d’ambiciosa’. Amb el lema ‘Reduir i reciclar, tot és començar’, abans de donar inici a la campanya marc se’n farà una dirigida als veïns per tal que ‘tinguin a l’abast tota la informació de la problemàtica que tenim i com treballar millor’, ha recalcat al seu torn la regidora de Residus i Neteja Viària, Transició Energètica i Ecològica, Cristina Llorens.

A més de reciclar millor, reduint la fracció resta -la barreja que fa que augmenti el cost del tractament en no estar prèviament separada- es buscarà fer prevenció, incrementant quantitativament i qualitativa la selecció de l’orgànica. Altrament, es pretén promoure els comportament cívics i evitar la presència de runes i voluminosos en camins, descampats i altres llocs.

Una innovació que s’està implantant als llocs més avançats d’Europa i que arribarà a Mont-roig és que s’identifica les persones que tiren la brossa amb l’ús d’uns contenidors tancats. Es busca amb un xip identificar cada bossa de brossa o cada usuari i ‘premiar els que seleccionin bé, més que sancionar els que ho facin malament’, en paraules de la regidora. La prova anirà en línia amb les directives de la UE -especialment la de 2018-.  Una altra acció municipal serà facilitar l’autocompostatge a domicili.

A més, el consistori vol ‘corresponsabilitat dels treballadors municipals’, ha afegit la regidora, de manera que ‘donin exemple de comportament correcte’, com pot ser utilitzar botelles d’aigua reutilitzables i no d’un sol ús, o reciclar el paper de manera correcta a les instal.lacions municipals. Coincidint amb la presentació d’avui, s’ha publicat una nova pàgina web: https://reduirireciclar.mont-roig.cat, on s’expliquen els objectius d’aquest projecte i s’ofereix informació detallada sobre les campanyes iniciades

Què ha fet que Mont-roig enregistri aquestes males xifres de recollida selectiva’: ‘Diversos són els factors que ho expliquen, començant pel relaxament de la població o al fet que fa deu anys que no es fa cap campanya pública’, ha destacat l’alcalde.

Jaume Garcia

 

Els Mossos detenen al Baix Camp el conductor d’un camió de matèries perilloses per circular sota els efectes de l’alcohol

El camioner va patir un accident de trànsit per una sortida de via a l’AP-7. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra de l’Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Camp de Tarragona van detenir la matinada del passat dilluns un home de 30 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Lucainena de las Torres (Almeria), com a presumpte autor d’un delicte contra la seguretat viària per conduir sota els efectes de l’alcohol.

Els fets van succeir la nit del passat diumenge, al voltant de les 23h, quan es va produir un accident de trànsit per una sortida de via d’un camió a l’altura del punt quilomètric 273 de l’AP-7, dins del terme municipal de Mont-roig del Camp. En arribar al lloc, els agents van trobar un vehicle de transport de matèries perilloses bolcat a la mitjana de la via, tot i que la càrrega no va generar cap situació de perill.

El conductor, que va resultar il·lès, presentava símptomes visibles de trobar-se sota els efectes de begudes alcohòliques. En fer-li la prova d’alcoholèmia, va donar una taxa de 0,60 mil·ligrams d’alcohol per litre d’aire expirat, quan en pel tipus de vehicle que conduïa, la màxima permesa és 0,15 mg/l, la qual representa multiplicar per quatre la taxa permesa.  Com a conseqüència d’aquest fet, se’l va detenir com a presumpte autor d’un delicte contra la seguretat viària.

El camioner, que també va ser denunciat per incomplir les restriccions de circulació d’aquest tipus de vehicles atès que no ho poden fer entre les 8h i 24h en dies festius, va quedar en llibertat el matí del passat dilluns amb l’obligació de presentar-se davant l’autoritat judicial quan sigui requerit.

Denunciat un conductor per circular sota els efectes de l’alcohol en ple confinament nocturn

D’altra banda, una altra patrulla de l’Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Camp de Tarragona va ser requerida, a dos quarts d’onze de la nit del passat divendres, per assistir als ocupants d’un turisme que havia patit una sortida de via al quilòmetre 28,2 de la C-37, al Pont d’Armentera (Alt Camp).

En arribar al lloc i fer-li la prova d’alcoholèmia, el conductor va donar una taxa de 0,95 mil·ligrams d’alcohol per litre d’aire expirat, quan la màxima permesa és de 0,25 mg/l, motiu pel qual va ser denunciat per un delicte contra la seguretat viària.

Es tracta d’un home de 40 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Valls. Així mateix, la patrulla va comprovar que el vehicle, procedent de Reus, estava circulant en ple confinament nocturn arran de la crisi sanitària actual i que no es tractava d’un desplaçament essencial ni justificat. És per això que els tres ocupants adults del turisme van ser també denunciats administrativament.

Redacció

 

Mont-roig gestiona amb els Reis d’Orient perquè la seva màgia arribi als nens i nenes del municipi

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp s’ha posat en contacte amb els Reis d’Orient perquè la seva màgia, sigui quina sigui la situació de la crisi de la Covid19 durant les festes nadalenques, pugui arribar a tots els nens i nenes del municipi. I és que davant la incertesa de saber si Ses Majestats podran oferir les tradicionals cavalcades que cada any omplen d’il·lusió els carrers de Mont-roig i de Miami Platja, el consistori ja ha començat a fer gestions amb Melcior, Gaspar i Baltasar perquè en aquesta ocasió puguin, almenys, trucar als infants i parlar una estona amb tots ells.

La proposta amb la que el departament de Festes està treballant compleix amb la premissa de garantir la seguretat i la salut de tothom però vetllant perquè més els petits de casa no perdin la il·lusió de saber que hi ha algú que té un regal especialment triat i preparat per a ells.

De moment, totes aquelles famílies que vulguin que els Reis d’Orient truquin als seus fills i filles i participar en aquesta proposta, que està ultimant l’Ajuntament, han d’enviar un correu electrònic a festes@mont-roig.cat. La data límit per inscriure’s és el dia 4 de desembre. Un cop rebut el correu d’inscripció el departament de Festes es posarà en contacte amb les famílies per donar més detalls sobre l’organització de l’esdeveniment.

Redacció

 

Arrenquen les primeres Jornades de l’Oli Nou de Mont-roig del Camp

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp, amb la col·laboració dels 6 productors del municipi, ha posat en marxa les primeres Jornades de l’Oli Nou, per fomentar la compra d’un dels productes locals per excel·lència, l’oli d’oliva arbequina Verge Extra. En aquesta edició i degut a la crisi de la Covid19, no es podrà celebrar la tradicional festa de l’oli nou, però sí que es vol continuar incentivant aquest producte i donar suport a tot el sector agrícola i productiu local mitjançat aquestes jornades, que tindran lloc del 8 al 22 de novembre.

Enguany, els productors participants oferiran l’oli del raig a un preu unificat, que es podrà comprar als seus establiments, però també sol·licitar el servei de repartiment a domicili, en la majoria dels casos. Sorteig a través d’Instagram de Mont-roig Miami Turisme Les Jornades de l’Oli Nou de Mont-roig del Camp, impulsades des de Mont-roig Miami Turisme, compten amb un vídeo promocional, així com la creació d’un sorteig d’Instagram. El sorteig es realitzarà al perfil de @montroigmiamiturisme i permetrà guanyar l’oli per tot l’any.

Productes locals d’alta qualitat

L’oli és el producte per excel·lència de la Mediterrània i també de Mont-roig del Camp. L’oli d’oliva verge extra s’elabora amb les olives arbequines recollides de forma manual i directa dels camps de conreu del municipi. És un oli natural, obtingut en primera premsada a partir de procediments mecànics que no modifiquen la seva composició i, per tant, és un oli d’una qualitat extraordinària per la seva baixa acidesa, bon sabor i magnífiques qualitats organolèptiques.

Aquest oli es produeix sota la normativa de la Denominació d’Origen Protegida Siurana.

Més informació: mont-roigmiami.cat

Enllaç vídeo https://youtu.be/SeLpcrGoIQY

Redacció

 

El Ple de Mont-roig aprova la modificació de 8 ordenances fiscals i en crea una de nova

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha celebrat aquest migdia, de forma telemàtica, una sessió plenària extraordinària, que ha servit per aprovar provisionalment, la modificació de vuit ordenances fiscals i la creació d’una de nova, que regulen els impostos locals i taxes municipals. Aquestes modificacions s’han aprovat amb el vot favorable dels grups que conformen l’equip de govern (PSC-CP i IMM) i Ciutadans, i els vots en contra de Junts per Mont-roig Miami, ERC-MES-AM i ARA Verds per Més.

L’actualització d’aquestes ordenances fiscals i la creació d’una de nova respon a diversos objectius, entre ells, incrementar els ingressos municipals per poder millorar els serveis que són deficitaris; atraure noves inversions i fomentar l’ocupació laboral al municipi; impulsar l’ús de les energies renovables i l’economia verda; gravar els especuladors/es i incentivar el lloguer social o de primera residència; així com perseguir el frau mitjançant inspeccions fiscals. Les ordenances que es modifiquen per a l’any 2021 i successius són les següents:

ORDENANÇA FISCAL NÚM. 2 IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES (IBI)

En relació a l’Impost sobre béns Immobles, l’ordenança manté l’increment del 10% de mitjana anual fins al 2023. Aquest increment té a veure amb la revisió que va fer Cadastre el 2012, amb efectes el 2013, en què es va doblar el valor dels terrenys urbans, (un valor que serveix per calcular la quota de l’IBI). Tenint en compte que la llei permet diferir (repartir) durant 10 anys aquest increment reflectit a l’IBI, l’Ajuntament va decidir el 2012, en lloc d’incrementar l’IBI de cop, optar per l’augment de la quota un 10% (de mitjana) fins a l’any 2023.

S’inclou també en aquesta ordenança dues noves bonificacions, una del 95% durant 5 anys per a empreses que s’instal·lin al municipi i siguin declarades pel Ple d’especial utilitat municipal (per la generació d’activitat econòmica o nombre de llocs de treball creats, etc) i una altra del 50% de la quota per a immobles que hagin instal·lat sistemes d’aprofitament energètic provinent del sol (plaques fotovoltaiques).

Per altra banda, s’estableix un nou recàrrec del 50% per a immobles desocupats durant més de dos anys i que fa referència a aquells que estan realment buits (majoritàriament d’entitats financeres) però en cap cas les segones residències. Estat que es comprovarà mitjançant subministraments elèctrics, d’aigua o altres. També s’estableix un gravamen diferenciat, fins ara no previst a l’ordenança, per a ús esportiu al 0’95%. I s’elimina, per adequar normativament l’ordenança tenint en compte que no es pot seguir aplicant segons la llei, la bonificació que fins ara tenien les famílies monoparentals.

ORDENANÇA FISCAL NÚM. 4 IMPOST SOBRE CONSTRUCCIONS, INSTAL·LACIONS I OBRES (ICIO)

Una de les prioritats que s’ha marcat l’Ajuntament de Mont-roig del Camp per als pròxims anys és incentivar l’economia verda i l’ús de sistemes d’aprofitament d’energia verda, és per això que en aquesta ordenança es preveu un increment de la bonificació, del 30 al 50%, per a obres que incorporin la instal·lació de sistemes d’aprofitament d’energies renovables a edificacions ja existents.

ORDENANÇA FISCAL NÚM. 5 IMPOST SOBRE L’INCREMENT DELS TERRENYS DE NATURALESA URBANA (IIVTNU)

En aquest cas s’incrementa el gravamen relacionat amb el valor de terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua) per a transmissions generades en el tram d’1 a 5 anys, i de 6 a 10 anys perquè s’entén que són els terminis de compra-venda en els que es mouen especuladors/es i entitats financeres majoritàriament. Tot i l’increment en aquest tram, l’impost es troba per sota d’altres municipis del territori (com Cambrils o Reus).

ORDENANÇA FISCAL NÚM. 7 TAXA REGULADORA D’EXPEDICIÓ DE DOCUMENTS ADMINISTRATIUS

Pel que fa a aquesta ordenança, es rebaixa la taxa per accedir a les convocatòries de personal funcionari interí i personal laboral temporal (borses de treball municipal) a 10 euros i s’estableix la gratuïtat per a persones a l’atur i amb minusvàlua del 33%.

ORDENANÇA FISCAL NÚM. 9 TAXA DE SERVEIS URBANÍSTICS

Aquesta modificació fa referència únicament al redactat de l’ordenança que requeria una adequació jurídica.

ORDENANÇA FISCAL NÚM. 12 REGULADORA DE LA TAXA PER ENTRADA DE VEHICLES A TRAVÉS DE VORERES (GUALS)

Amb aquest modificació, els veïns i veïnes que vulguin podran sol·licitar una reserva de plaça d’aparcament davant de la seva llicència de gual autoritzada. Es crea d’aquesta forma una tarifa addicional, voluntària, que incrementa la taxa de gual un 50% per a qui ho sol·liciti. Per altra banda, s’inclou nou redactat per advertir els titulars d’un gual caducat o donat de baixa voluntàriament o per impagament, que en cas de no retirar la placa l’Ajuntament procedirà a la seva liquidació (girarà el rebut).

ORDENANÇA FISCAL NÚM. 13 REGULADORA DE LA TAXA DE RESIDUS SÒLIDS URBANS (BROSSES)

Amb l’objectiu de millorar la gestió dels residus al municipi i després d’un intens procés d’estudi per trobar les solucions més efectives, es modifiquen diversos aspectes d’aquesta ordenança. D’una banda, s’iguala la taxa a totes les zones del municipi, sense discriminacions ni diferenciacions, procedint així a la correcta adequació normativa. Fins ara la taxa era diferent segons la zona del municipi on estès l’habitatge. De l’altra, es proposa la reclassificació segons les tipologies d’habitatges i la superfície construïda.

Aquests canvis preveuen la implementació d’una taxa més justa que repercuteixi el cost del servei de manera equitativa segons la probabilitat de generació de residus. Aquesta nova classificació correspon a habitatges plurifamiliars de menys de 80m2, plurifamiliars de més de 80m2, unifamiliars de menys de 80m2 i unifamiliars de més de 80m2. A més, també es fa una reclassificació més proporcional de la taxa per a establiments comercials.

Finalment, la modificació inclou un increment en les tarifes d’un 7%. Aquest increment respon a la necessitat de poder salvar el dèficit existent entre la taxa que paguen els ciutadans/es i el cost real del servei, que es va preveure fa més de 10 anys amb menys població i menys urbanitzacions recepcionades. Amb aquesta modificació de la taxa també es preveu millorar el servei i oferir més freqüències i innovar en el tipus de recollida, més personalitzada i amb una relació més directa amb la ciutadania.

Un altre punt important que es pretén assumir és l’increment en el cost del tractament de la brossa no separada (rebuig) que, marcat per normativa europea, s’ha doblat en els darrers 4 anys. Un cost que ha passat de 0’57 milions d’euros el 2017, a 1’09 milions d’euros previst el 2021. Una despesa provocada per l’estancament dels índexs de recollida selectiva i a l’elevada quantitat d’impropis (residus mal separats) i que, fins ara, ha assumit l’Ajuntament sense cap cost per a la ciutadania. Així, per revertir aquesta situació, les pròximes setmanes es posaran en marxa campanyes de conscienciació ciutadana que demanen la implicació i complicitat dels veïns i veïnes i que permetin incrementar el percentatge de recollida selectiva, molt baixa en relació a la mitjana catalana i que, com s’ha dit, penalitza en el cost del tractament dels residus.

Per últim, es pretén alliberar pressupost de l’Ajuntament per tal d’aprovar una línia de subvencions per a famílies amb rendes baixes que no puguin assumir el cost de la brossa.

ORDENANÇA FISCAL NÚM. 16 REGULADORA DE L’IMPOST SOBRE ACTIVITATS ECONÒMIQUES (IAE)

En relació a l’ordenança sobre l’Impost sobre Activitats Econòmiques destaca el fet que s’inclouen fins a 4 bonificacions diferents, amb l’objectiu d’atraure noves inversions i fomentar l’ocupació. Una primera del 50% durant 5 anys per a professionals que iniciïn nova activitat econòmica al municipi; una altra de fins al 50% per a empreses que iniciïn activitat econòmica i tributin per quota municipal durant 5 anys; una tercera també del 50% per empreses del municipi que hagin incrementat la seva plantilla amb nous contractes indefinits en el darrer any i una altra bonificació del 95% durant 5 anys per a noves activitats econòmiques que siguin declarades pel Ple d’interès municipal (per la generació d’activitat econòmica, la creació de molts llocs de treball, etc).

NOVA ORDENANÇA FISCAL NÚM. 22 REGULADORA DE PREU PÚBLIC PER AL SERVEI DE RECOLLIDA DE RESIDUS COMERCIALS I INDUSTRIALS ASSIMILABLES ALS MUNICIPALS DE LES ACTIVITATS DE CÀMPING

Finalment, per idoneïtat jurídica, el plenari ha aprovat la creació d’una nova ordenança fiscal específica per a establir un preu públic per a la recollida de residus als càmpings del municipi i s’ha adequat el cost del servei a les necessitats del sector. Cal destacar que l’ús del servei municipal no serà obligat i que les empreses podran acollir-se al servei voluntàriament o optar per un gestor de residus privat.

Redacció

 

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp informa de les últimes mesures decretades pel Govern per frenar la Covid19

Aquesta mitjanit han entrat en vigor les noves restriccions per frenar l’avanç de la segona onada de Covid19 decretades per la Generalitat, que estaran vigents almenys durant 15 dies i que s’afegeixen a les que ja estaven actives. Així, segons la RESOLUCIÓ SLT/2700/2020, de 29 d’octubre, publicada al DOGC número 8259 del 30/10/2020, Catalunya queda tancada amb un confinament perimetral que s’endureix els caps de setmana amb la prohibició de desplaçar-nos fora del nostre municipi entre divendres a les 6.00h i dilluns a les 6.00h del matí. Amb excepció dels dies 31 d’octubre i 1 de novembre, en què es permeten desplaçaments dins de la mateixa comarca per anar al cementiri. També estan permesos els desplaçaments per motius mèdics o per atendre persones vulnerables i per treballar.

Entre setmana continua vigent el toc de queda des de les deu de la nit i fins a les sis del matí. En aquest sentit, la Policia Local de Mont-roig del Camp durà a terme, de forma coordinada amb Mossos d’Esquadra, diversos dispositius de control i seguiment de les mesures.

La Resolució SLT/2700/2020, també indica la necessitat que les empreses prioritzin el teletreball en la mesura del possible o flexibilitzar l’horari d’entrada i sortida dels llocs de feina.

La restauració i l’hostaleria continuen tancats, només podran servir menjar per emportar fins les 23.00h de la nit.

Els establiments i locals comercials de menys de 800 metres quadrats han hauran de reduir l’aforament al 30% i els de més d’aquesta superfície han de tancar, excepte els que venen productes de primera necessitat.

De forma general també se suspèn l’obertura al públic de les activitats culturals d’arts escèniques i musicals, com ara teatres, cinemes, auditoris o similars.

També tanquen els gimnasos i els clubs esportius i queden ajornades les competicions no professionals. En aquest sentit, recordem que l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ja va decretar el tancament dels equipaments culturals i esportius el passat 20 d’octubre.

En l’àmbit cultural local, resten obertes les biblioteques públiques municipals Joan Miró i Miramar, que només oferiran servei de préstec i devolució de documents. També el Mas Miró, resta obert, doncs els museus són una de les excepcions de la nova normativa. Cal recordar que l’equipament, a partir d’aquest cap de setmana, només obre dissabte de 10 a 14h i de 15:30h a 18:00h i diumenge de 10 a 14h, amb un aforament reduït al 30%. Els veïns i veïnes del municipi, que són els únics que hi podran accedir de moment, compten amb tarifa d’entrada reduïda.

En l’àmbit educatiu, continuen les classes presencials a les llars d’infants i a les escoles de primària i als instituts fins a 4rt d’ESO. Les classes de batxillerat i cicles formatius passen a ser virtuals, igual que les classes universitàries. En canvi, sí que queden suspeses les activitats de lleure infantil i juvenil i les activitats extraescolars que es realitzen fora de l’horari lectiu habitual.

Per altra banda, es podrà realitzar esport de forma individual a l’aire lliure entre municipis limítrofs. Recordem que els parcs i jardins públics es poden utilitzar fins a les vuit del vespre.

Les recomanacions de les autoritats sanitàries són quedar-nos a casa i limitar al màxim les sortides fora del domicili, i només relacionar-nos amb la nostra bombolla de convivència.

Redacció

 

L’Ajuntament de Mont-roig recorda que els tributs municipals es poden pagar de forma mensual, sense interessos

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha recordat a la ciutadania que té la possibilitat de sol·licitar el fraccionament dels tributs municipals i pagar-los de forma mensual, sense interessos. El prorrateig permet pagar les taxes i impostos en 9 mensualitats, de febrer a octubre. Els tributs que es poden fraccionar o agrupar són l’impost d’activitats econòmiques (IAE), l’impost sobre béns immobles (IBI), de rústica i d’urbana, l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM) i les taxes de venciment periòdic de caràcter col·lectiu (guals, escombraries…), però no la taxa de subministrament d’aigua.

El termini per sol·licitar el fraccionament finalitza el 31 de desembre de 2020 Les persones interessades poden sol·licitar el tràmit de forma telemàtica a través de la seu electrònica de BASE a l’apartat de Pagaments Personalitzats. Aquesta opció està oberta fins al 31 de desembre.

També es pot gestionar el tràmit presencialment, concertant cita prèvia, a les oficines de BASE del municipi, situades a Mont-roig, al carrer del Sol, 10 (977 837 969) i a Miami Platja, a l’Avinguda Barcelona, 218 (977 810 2239). En aquest cas, la data límit per fer el tràmit presencialment és el dia 30 de desembre.

Finalment es pot enviar el model de la sol·licitud per correu postal a qualsevol de les oficines de BASE o al registre general (Pere Martell, 2, Tarragona) La persona interessada s’ha d’identificar com a responsable del pagament i facilitar un número de compte corrent al seu nom.

Les sol·licituds admeses fins al 31 de desembre de 2020 entraran en vigor el 2021. És a dir, cal fer la sol·licitud aquest 2020 per poder començar a pagar els tributs de forma fraccionada a partir del 2021. Per més informació podeu visitar la pàgina web de BASE

Redacció

 

Mont-roig i Miami Platja acullen una deixalleria mòbil per incentivar la recollida selectiva de residus domèstics no convencionals

La deixalleria mòbil de Miami Platja s’ha instal·lat  a la plaça de Tarragona des d’ahir dimecres i fins el divendres 30 d’octubre i al carrer Cambrils de Mont-roig s’instal·larà del 4 al 6 de novembre. Foto: Ajuntament

La regidoria de Residus de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ubica en dos llocs cèntrics del municipi una deixalleria mòbil per conscienciar de la importància de gestionar correctament els residus, també els no convencionals. La deixalleria mòbil de Miami Platja s’hi ha instal·lat  a la plaça de Tarragona des d’ahir i fins el divendres 30 d’octubre i al carrer Cambrils de Mont-roig s’instal·larà del 4 al 6 de novembre. L’objectiu d’aquest servei de proximitat és facilitar la recollida selectiva dels residus domèstics que generem en el nostre dia a dia i que no tenen cabuda en la recollida selectiva.

Així, per exemple, alguns dels residus que es poden portar a les deixalleries mòbils són roba (lligada dins d’una bossa), petits electrodomèstics i deixalla tecnològica que ja no funciona, pintura, oli vegetal i mineral, piles i bateries, bombetes i fluorescents, radiografies, tòners i cartutxos d’impressora, xeringues o aerosols, i objectes de plàstic petit que no van al contenidor groc com gots i coberts de plàstic o joguines. En queden exclosos els residus voluminosos, runa i restes vegetals que, en aquests casos, els usuaris particulars, poden continuar portant a les deixalleries municipals.

Podreu trobar les deixalleries mòbils en els següents punts i horaris:

Miami Platja (Plaça Tarragona)

Dimecres, 28 d’octubre de les 12h a les 17h

Dijous, 29 d’octubre de les 8.30h a les 13.30h

Divendres, 30 d’octubre de les 8.30h a les 13.30h

Mont-roig (Carrer Cambrils)

Dimecres, 4 de novembre, de les 12h a les 17h

Dijous, 5 de novembre de les 8.30h a les 13.30h

Divendres, 6 de novembre de les 8.30h a les 13.30h

Redacció

 

El projecte de Mas Miró, reconegut pel sector museístic

La Fundació Mas Miró ha estat la vencedora en la categoria de nous projectes en uns premis on han participat 25 candidatures d’arreu de Catalunya.

La Fundació Mas Miró ha guanyat el premi al millor projecte de creació museística en el marc de la VIII edició dels Premis AMC de Museologia de Catalunya. Aquests guardons honorífics i de caràcter biennal tenen per objectiu reconèixer exposicions temporals, experiències i activitats, projectes de creació o reforma de museus i equipaments patrimonials, així com trajectòries professionals del sector.

La Fundació Mas Miró ha estat la vencedora en la categoria de nous projectes en uns premis on han participat 25 candidatures d’arreu de Catalunya. El premi reconeix la recuperació i posada en valor d’un dels llocs més icònics de la geografia de Joan Miró. A més de ser el model de la seva cèlebre obra “La masia”, Mas Miró, origen de tota l’obra del geni català, té el privilegi d’haver estat casa i taller de l’artista durant tota la seva trajectòria. La seva obertura al públic va tenir lloc el 20 d’abril de 2018, 125è aniversari del pintor.

Uns premis molt estimats en el sector dels museus

El premi és de caràcter honorífic i ha suposat una gran satisfacció per a l’equip de la Fundació Mas Miró, doncs suposa un reconeixement del propi sector dels museus per la seva tasca en la divulgació de la cultura, l’art, i en concret de la figura de Joan Miró, en un moment en que les condicions sanitàries condicionen l’activitat cultural. Per tant, aquest reconeixement que entrega l’AMC encoratja a la fundació a seguir treballant.

El premi és més emocional que material, i està dotat amb una litografia creada expressament per l’artista català Josep Guinovart i una placa commemorativa de reconeixement de la institució. Degut a la situació sanitària l’entrega de premis resta en suspens. La voluntat de la Junta és poder fer l’entrega dels premis en un acte molt reduït amb els premiats abans de finalitzar l’any si la situació millora.

La Fundació Mas Miró rep aquest premi juntament amb el Museu d’Art de Girona, el Museu Marítim de Barcelona i els museòlegs Josep Maria Trullen i Gabriel Alcalde, aquest a títol pòstum.

Redacció

 

Mesures especials per accedir als cementiris de Mont-roig coincidint amb la festivitat de Tots Sants

S’estableix un horari d’obertura especial pel dissabte 24 i diumenge 25 d’octubre, el divendres 30 i dissabte 31 d’octubre i el diumenge 1 de novembre que serà de les 9.00h del matí a les 18.00h de la tarda, de forma ininterrompuda.

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp implementarà mesures especials per regular l’afluència de veïns i veïnes als cementiris municipals, coincidint amb la festivitat de Tots Sants i l’actual situació sanitària provocada per la Covid19. L’objectiu és evitar aglomeracions i reduir el risc de contagis. Aquestes mesures es començaran a aplicar aquest cap de setmana i es reforçaran de cara a la celebració de Tots Sants. Així doncs, s’estableix un horari d’obertura especial pel dissabte 24 i diumenge 25 d’octubre, el divendres 30 i dissabte 31 d’octubre i el diumenge 1 de novembre que serà de les 9.00h del matí a les 18.00h de la tarda, de forma ininterrompuda.

Les mesures previstes són:

  • És obligatori l’ús de la mascareta i respectar les distàncies de seguretat.
  • Hi haurà control de l’aforament i control de la temperatura a les persones que hi vulguin accedir
  • S’hauran de respectar les indicacions de les entrades i les sortides i el sentit de la circulació marcat en l’interior de cada cementiri. (A Mont-roig s’accedirà al recinte per l’entrada de l’aparcament i se sortirà per l’entrada lateral. A Miami Platja es dividirà l’accés per evitar els creuaments).
  • Caldrà utilitzar el gel hidroalcohòlic a l’entrada, als punts d’aigua i abans i després de la utilització de les escales mòbils d’accés als nínxols.
  • Els lavabos estaran tancats i en cas de necessitat s’haurà de sol·licitar al personal del cementiri. ‐ No es podrà menjar ni beure a l’interior del cementiri.
  • Caldrà seguir les indicacions d’entrada i sortida d’accés als aparcaments regulats per la Policia Local Es recomana seguir les mesures de prevenció indicades, així com no accedir en grups superiors a quatre persones i no romandre més de 20 minuts a interior dels cementiris.

A més a més, hi haurà reforç de neteja i desinfecció de les instal·lacions durant aquests dies, així com un agent de civisme, que juntament amb personal del cementiri, informaran sobre aquestes mesures i vetllaran pel seu compliment.

Per evitar aglomeracions, la Parròquia de Sant Miquel també ha decidit prendre mesures i traslladar els actes religiosos que es celebraven al cementiri per Tots Sants. Les misses i els rosaris es realitzaran a l’Església de Sant Miquel.

Tasques de manteniment

Per altra banda, l’Ajuntament, a través de l’empresa pública Nostreserveis, ha dut a terme aquests darrers dies les tasques habituals d’arranjament i de pintura de l’exterior i interior dels cementiris, coincidint amb la festivitat de Tots Sants. Els treballs han tingut un cost de 2.125 €

Redacció

 

Mont-roig tanca les instal·lacions esportives i el Casal de Joves, i suspèn els actes culturals

Imatge d’un plenari de l’ajuntament. 

L’equip de govern de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha decidit, aquesta tarda, aplicar noves mesures de prevenció per evitar la propagació de la Covid19 al municipi. Aquestes mesures es prenen per l’elevada incidència de casos de coronavirus que s’està produint en localitats veïnes, amb qui la ciutadania interactua, comparteix serveis i visita de manera assídua.

En concret, l’Ajuntament ha decidit tancar durant 15 dies totes les instal·lacions esportives. Es tracta del camp de tir, els camps de futbol, les pistes de tenis i pàdel, el velòdrom, els poliesportius municipals, el gimnàs, així com tota l’activitat esportiva que s’hi ofereix.

També es tanca el Casal de Joves K1 i se suspenen totes les activitats d’àmbit cultural previstes, com exposicions, xerrades i els clubs de lectura de les biblioteques.

A més, es prendran mesures específiques relacionades amb l’accés als cementiris, coincidint amb la proximitat de Tots Sants. En aquest sentit, l’ajuntament informarà en les pròximes hores de les mesures concretes que s’adoptaran en aquestes instal·lacions.

Tot i això, es mantenen els serveis educatius del municipi, d’acord amb la línia general que han adoptat les autoritats sanitàries en aquest àmbit.

Finalment, l’Ajuntament apel·la, de nou, a la responsabilitat individual de tota la ciutadania per evitar nous contagis per coronavirus i recorda la importància d’extremar les mesures de prevenció.

Redacció

 

Restauradors de Cambrils protesten contra el tancament de bars i restaurants

U dels restauradors concentrats a Cambrils per rebutjar el tancament de bars i restaurants, amb una pancarta. Foto: Mar Rovira

Els restauradors de Cambrils han protestat aquest dissabte al migdia al passeig marítim del municipi per rebutjar el tancament de bars i restaurants, imposat pel Govern. La protesta ha aplegat una cinquantena de persones que han reclamat tornar a aixecar la persiana dels seus negocis perquè si no asseguren no podran afrontar els costos del tancament. Els concentrats també han demanat que se’ls permeti treballar encara que sigui, diuen, amb mesures més restrictives, com per exemple amb aforaments reduïts o amb més control per part de les administracions. En cas contrari, vaticinen pèrdues econòmiques.

La protesta l’havia convocada l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Cambrils, que l’ha desconvocada una estona abans al·legant motius de seguretat. En la mobilització també hi han participat professionals del món de l’estètica, que asseguren sentir-se discriminats pel tancament dels negocis.

Els restauradors s’han aplegat davant del monument del Mollet del Rec al passeig marítim, alguns d’ells amb pancartes reivindicatives que denunciàvem la «impotència» del sector davant les mesures restrictives imposades per part del Govern durant els pròxims quinze dies. En Javier Capella, propietari del restaurant Les Barques de Cambrils, ha demanat que se’ls permeti obrir amb mesures més restrictives de les que hi havia fins ara. A tall d’exemple, ha dit que els establiments podrien obrir només en franges de migdia i amb aforaments reduïts a la meitat. «Hi ha moltes maneres de fer les coses. Tancar és fer zero, no produeixes i segueixes pagant els impostos. Ningú ens dirà que no cal que paguem l’aigua, lloguers… Que ens deixin treballar amb una ordre més estricta», ha exclamat Capella.

El restaurador ha reconegut que alguns establiments potser no han estat totalment estrictes amb el compliment de les mesures sanitàries. Malgrat això, ha lamentat que el Govern hagi decretat el tancament dels seus negocis i n’ha criticat les formes. «Parar-ho un dia per l’altra és una mica fort, es pot preparar i avisar amb més temps», ha valorat. A la vegada, també assegura que molts establiments les passaran maldades perquè no podran afrontar totes les despeses si no facturen. «Hi ha gent que porta molts anys i pot aguantar, però n’hi ha d’altres que pateixen molt. A final de mes has de pagar lloguer o hipoteca, la Seguretat Social, els sous dels treballadors. Si no generes qui té un fons per poder mantenir tot això? Ningú et perdona res», ha denunciat. A més, ha demanat ajudes directes a l’Estat per al sector.

Amb tot, ha afirmat que no se senten criminalitzats, ja que subratlla que els han deixat treballar tota la campanya d’estiu. «Podem donar gràcies a Déu que hem treballat. A Cambrils amb el turisme nacional hem salvat la campanya», ha completat. En canvi, qui diu sentir-se criminalitzat són les professionals del món de l’estètica.

La Marta de Armas, propietari d’una estètica, també s’ha sumat a la protesta per rebutjar el tancament d’aquests establiments de bellesa. «Anem amb molt de compte, treballem amb pantalles, mascaretes, ens passem el dia rentant-nos les mans, no només ara amb la covid, sempre hem estat un sector on la higiene és part del nostre treball, tant com els metges i infermers. Ens estan discriminant sense cap raó», ha etzibat. I ha afegit que el sector encara està pagant pels dos mesos de tancament durant el confinament i que la solució no és enviar els «pocs» treballadors que tenen a l’ERTO, sinó que els «deixin obrir les portes dels seus negocis».

A Tortosa, el sector de la restauració també s’ha tornat a manifestar amb una cassolada a la plaça de Barcelona davant del mercat municipal, tal com ja va fer aquest divendres.

Mar Rovira – ACN

 

Tornen les Jornades Gastronòmiques de la Cuina de l’arròs de tardor, del 9 al 25 d’octubre

Les IV Jornades Gastronòmiques de la Cuina de l’arròs de tardor de Mont-roig i Miami Platja, arranquen aquest divendres dia 9 d’octubre amb noves propostes de plats i menús amb l’arròs i els productes de temporada com a protagonistes. La principal novetat d’aquesta edició arribarà aquest divendres, de les 19 a les 22h, i és que alguns dels establiments participants oferiran la possibilitat de fer una degustació i maridatge del seu plat participant, al seu establiment, per només 4 €.

El moniato, les castanyes, els bolets, el conill o el pop són alguns dels ingredients que acompanyaran les diferents propostes d’arrossos que presenten els 12 establiments participants, 8 d’ells en format menú i 4 com plat únic. Els preus oscil·len dels 14 als 25 euros, segons si es tracta del format plat o menú complet. Destaca també que 8 dels establiments oferiran l’opció per emportar i poder així gaudir de les propostes des de casa.

Les Jornades Gastronòmiques de la Cuina de l’Arròs de Tardor es podran gaudir fins al 25 d’octubre a: Alannia Els Prats, Casa Xavi, Ginger Café, La Borda d’en Manel, La Cuina de l’Ermita, La Mar Salada Restaurant · Camping Miramar, La Tasca d’en Joan, Plats & Co, Restaurant · Hotel Can Salvador, Restaurant Pizzeria Balmar, Restaurante Eclipse i al Restaurante La Riviera.

A més, Mont-roig Miami Turisme posa en marxa un concurs a Instagram a través del qual les persones participants podran guanyar un cap de setmana en una caravana vintage del càmping Miramar i un àpat per a dues persones al restaurant de les jornades que la persona guanyadora triï.

Redacció

 

El departament d’alcaldia de Mont-roig, en quarantena per una positiu de Covid

Segons ha informat aquest matí el consistori al seu compte oficial de Twitter, «el departament d’Alcaldia de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp restarà en quarantena els pròxims dies, després d’haver-se detectat un cas positiu (de Covid-19) entre els seus membres».

«Tot i haver seguit les mesures de prevenció en tot moment -informa-, els rastrejadors han considerat que les persones que en formen part són contactes estrets de la persona diagnosticada».

Redacció

 

Mont-roig aprova una nova línia de subvencions per a l’empresariat local destinades a despeses generades per la Covid-19

Les empreses i autònoms/es del municipi podran subvencionar les despeses relacionades amb els materials d’EPI’s, senyalització específica, mobiliari, implantació de comerç electrònic i de mesures o equipaments digitals per al teletreball. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, celebrat aquest dijous al migdia de forma telemàtica, ha aprovat les bases d’una nova línia de subvencions per a fer front a les despeses que la crisi de la Covid19 ha generat a les empreses i autònoms/es del municipi.

Les matèries subvencionables estan relacionades amb la compra de materials específics per prevenir el coronavirus i la implantació de noves mesures per adaptarse a la nova situació.

Així, el departament d’Impuls Econòmic destinarà una partida de 30.000 euros per subvencionar les següents despeses: material d’EPI’s (mascaretes, guants, gels hidroalcohòlics, bates, pantalles…), senyalització específica d’espais per a l’accessibilitat (cartelleria, vinils…), mobiliari (mampares, tancaments…), implantació de comerç electrònic o APP’s comercials i per a la implantació de mesures o equipaments digitals per al teletreball. Les despeses s’hauran d’haver realitzat, entre la data del decret d’Estat d’Alarma, el dia 14 de març de 2020 i el 31 de desembre de 2020.

Aquesta nova línia d’ajudes, encaminada a donar suport a les persones treballadores i a l’empresariat local, és una de les accions del Pacte de Municipi per a la reconstrucció social i econòmica.

S’obriran, de nou, les 3 línies de subvencions per fomentar l’emprenedoria i la contractació

La sessió plenària ha servit també per tornar a aprovar la subvenció per fomentar l’emprenedoria al municipi, una de les 3 línies d’ajudes que ofereix cada any la regidoria d’Impuls Econòmic i Ocupació i que requeria d’una modificació de forma. Així doncs, les pròximes setmanes es faran públiques les convocatòries de totes les subvencions del departament. Es tracta de subvencions per impulsar l’obertura d’establiments comercials al nucli antic de Mont-roig, subvencions per impulsar la contractació de persones aturades al municipi de Mont-roig del Camp i subvencions per impulsar l’emprenedoria al municipi de Mont-roig del Camp. A aquestes tres ajudes s’hi sumarà la nova subvenció aprovada avui per Ple destinada a les despeses de la Covid.

Finalment, el tercer punt de l’ordre del dia ha estat una modificació de crèdit que, entre d’altres, ha servit per dotar de més pressupost les partides destinades a la compra d’equips d’autoprotecció contra la Covid per al personal de l’Ajuntament, d’equips d’informàtica portàtils per al teletreball, així com per a la redacció dels projectes executius de les noves fases de l’avinguda de Barcelona a Miami Platja i de la plaça i l’entorn del centre sociocultural a Mont-roig.

Redacció

 

Tres anys després de l’1-O, la justícia segueix amb desenes de causes pendents

El cantant Oriol Aymat rebent cops de la Policia. Foto: Jordi Siré-Tarragona21

Tres anys després de l’1-O, el referèndum té conseqüències judicials i molts procediments oberts als tribunals. Hi ha polítics complint penes de presó o d’inhabilitació, com els condemnats pel Tribunal Suprem, altres esperant sentència, com l’excúpula d’Interior i bona part de l’antiga Mesa del Parlament. Altres encara esperen judici, com l’exmembre de la Mesa Joan Josep Nuet al Suprem, els síndics electorals, que seran jutjats al novembre, el conseller i exalcalde d’Agramunt, Bernat Solé, i Lluís Salvadó i Josep Maria Jové al TSJC. També hi ha desenes de càrrecs processats pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, alcaldes, votants i desenes de policies i guàrdies civils, sobretot en dos jutjats de les ciutats de Barcelona i Girona.

El primer jutjat en obrir una causa per l’1-O va ser el d’Instrucció 13 de Barcelona, ja abans que es confirmés que hi hauria un referèndum d’independència i encara menys la data. Mesos de telèfons intervinguts van acabar amb nombrosos escorcolls i detencions el 20-S. D’allà en van sortir desenes d’alts càrrecs de la Generalitat investigats per desobediència, prevaricació, malversació, revelació de secrets o falsedat documental, entre ells Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, de Vicrepresidència i Economia. Com que des de finals del 2017 i almenys mentre duri l’actual legislatura són diputats al Parlament i, per tant, aforats, la seva causa es va segregar i es tramita al TSJC. Entre els processats per Instrucció 13 destaquen els aleshores secretaris de Difusió, Antoni Molons; de Presidència, Joaquim Nin; de Treball, Josep Ginesta; d’Exteriors, Aleix Villatoro; o de Comunicació, Jaume Clotet. També hi ha càrrecs del CTTI, de Vicepresidència i Economia, de la CCMA, d’Exteriors, i alguns empresaris.

Però d’aquell 20-S se’n van derivar altres processaments: Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que van organitzar la concentració davant de la Conselleria d’Economia, i que van acabar condemnats pel Suprem per rebel·lió al costat dels membres del Govern Puigdemont, i el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, l’exdirector general dels Mossos Pere Soler i l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig. Aquests quatre últims van ser jutjats l’hivern passat a l’Audiència Nacional per rebel·lió, tot i que finalment la fiscalia va rebaixar l’acusació a sedició o desobediència. S’espera que la sentència es faci pública aviat. També hi ha diversos comandaments de Mossos encara pendents d’una investigació contra ells en un jutjat de Cornellà de Llobregat.

Carme Forcadell

Prèviament a Instrucció 13, el TSJC ja havia obert causes penals contra l’aleshores presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i part de la seva mesa per tramitar iniciatives parlamentàries a favor de la independència que teòricament estaven vetades pel Tribunal Constitucional. Forcadell va ser inclosa en el judici al Suprem per un delicte de rebel·lió, i condemnada a onze anys i mig de presó. La resta de la Mesa només va ser processada per desobediència, i la seva causa es va enviar al TSJC. Però Joan Josep Nuet, ara diputat d’ERC al Congrés, va ser separat d’aquesta causa, que es tramita al Suprem. La resta de membres, Lluís Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó i Ramona Barrufet, van ser jutjats al juliol i estan pendents d’una possible condemna d’inhabilitació per a càrrec públic.

La principal causa, la del Tribunal Suprem contra els líders del procés, ja està sentenciada, i amb compliment d’importants penes de presó per a la majoria, pendent de recursos al Tribunal Constitucional i probablement a Europa. Els presos van obtenir al juliol el tercer grau, però el Suprem el va revocar per a tots excepte per a Carme Forcadell i Dolors Bassa.

Al novembre està previst el judici contra els síndics electorals, designats pel Parlament per supervisar la netedat de la votació de l’1-O, però que van dimitir en bloc quan el Tribunal Constitucional els va amenaçar amb multes.

Dies abans del referèndum la Fiscalia Superior de Catalunya va obrir diligències contra centenars d’alcaldes que havien acceptat col·laborar en la votació. Moltes causes s’han acabat arxivant però algunes van tirar endavant i estan pendents de judici. Una d’elles és la seguida contra l’exalcalde d’Agramunt (Urgell), Bernat Solé, actual conseller d’Exteriors. Com que és aforat, la causa es tramita al TSJC, que ja ha dictat la interlocutòria de processament. Un altre alcalde diputat és el de Mollerussa, Marc Solsona, que també va ser investigat per la Fiscalia Superior, però el ministeri públic ho va arxivar el novembre del 2018. En canvi, a l’exalcalde d’Alcarràs (Segrià) Miquel Serra, el ministeri fiscal li demana 15 mesos d’inhabilitació i 21.600 euros de multa per haver cedit un espai municipal per a la votació.

A les comarques de Girona queden tres investigacions obertes a alcaldes. Són les que fan referència a l’exalcaldessa de Figueres, Marta Felip; a l’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell (ERC), i a l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan (JxCat). Les dues primeres encara s’instrueixen. Però en el cas de Mindan, el seu serà el primer que arribi a judici. Serà aquest novembre en un jutjat penal de Figueres. La fiscalia demana per a l’alcaldessa un any d’inhabilitació i que pagui una multa de 3.240 euros.

El cas de Roquetes

A les Terres de l’Ebre, l’alcalde de Roquetes (Baix Ebre), Paco Gas (ERC), segueix pendent del recurs que va presentar en contra de l’obertura de judici oral per suposada desobediència per haver facilitat equipaments i haver col·laborat activament amb els organitzadors del referèndum. En la interlocutòria de febrer passat, el jutjat número 3 de Tortosa li va reclamar una fiança de 15.000 euros. La fiscalia va demanar un any i tres mesos d’inhabilitació i 11.250 euros de multa. En el mateix procediment van arribar a estar també investigats dos regidors, un treballador municipal i un membre de la mesa electoral, tot i que finalment la causa contra ells es va acabar arxivant.

L’alcalde de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), Josep Caparrós, i el primer tinent d’alcalde, Albert Salvadó, esperen també notícies del procediment obert contra ells que es va iniciar fa dos anys a instàncies de la fiscalia, quan va citar diversos alcaldes de la demarcació a prestar declaració a Tarragona. Ells són els dos únics càrrecs electes contra qui s’ha mantingut la causa per suposats delictes de desobediència, malversació i prevaricació en l’organització i celebració del referèndum de l’1-O al municipi. El ministeri públic va remetre a finals de 2018 la investigació contra Caparrós i Salvadó al jutjat número 4 d’Amposta, que just fa un any va demanar a l’Advocacia de l’Estat i a la fiscalia que presentessin escrits d’acusació per obrir judici oral. El procediment es troba pendent d’aquest tràmit.

Arran d’aquestes mateixes indagacions de la fiscalia, el TSJC va investigar l’expresident de l’Associació Catalana de Municipis Miquel Buch i l’expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència Neus Lloveras, però va arxivar la causa. Més tard la va reobrir per a Buch.

Procediments a tot el territori

Respecte l’actuació durant l’1 d’octubre als col·legis electorals, hi ha diverses causes contra votants, per desordres públics i resistència a l’autoritat, i contra policies nacionals i guàrdies civils per lesions i contra la integritat moral. Al jutjat d’instrucció 7 de Barcelona hi ha prop de mig centenar de policies nacionals i comandaments investigats per l’actuació en una dotzena de col·legis de la capital catalana per lesions i delictes d’odi, com per exemple l’escopeter que va disparar la bola de goma a l’ull de Roger Espanyol, qui també està investigat per desordres.

A l’àrea metropolitana de Barcelona també va ser investigada l’aleshores cap de la regió policial Metropolitana Nord dels Mossos, Cristina Manresa, i el seu número 2, l’intendent Xavier Creus, per un delicte de desobediència pel seu paper aquell 1-O.

A la comarca del Bages hi ha diverses causes obertes contra les càrregues policials de l’1-O que es troben en diferents fases d’instrucció. En primer lloc, el Jutjat d’instrucció 2 de Manresa va arxivar el 2019 les denúncies de diversos ciutadans contra l’actuació policial a l’escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada, a Callús, a Fonollosa i a Castellgalí. La jutgessa va considerar que no hi havia hagut excés policial, ni tampoc se li podien atorgar responsabilitats penals als agents. La defensa dels denunciants ha presentat recurs a la decisió judicial, que encara està pendent de resoldre.

D’altra banda, segueix oberta la causa a l’Institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada. En aquest cas, la jutgessa que porta el cas va fer un advertiment el passat mes de juliol a la Guàrdia Civil demanant-los col·laboració, ja que, en cas contrari, prendria mesures. Aquesta causa, que inicialment s’havia arxivat, es va reobrir després que l’Audiència de Barcelona donés la raó als ferits, que havien presentat un recurs.

Finalment, un dels casos més emblemàtics és el de l’exregidor d’ERC a Sant Joan de Vilatorrada i pallasso de professió Jordi Pesarrodona. El seu cas és especial, ja que, d’una banda, és un dels ferits que va denunciar la Guàrdia Civil per l’actuació a l’escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada, i, de l’altra, ha estat acusat per la fiscalia d’un delicte de desobediència greu per no haver complert les ordres dels agents de la Guàrdia Civil. El judici contra ell es va celebrar el 21 de setembre i aquest dilluns va ser condemnat a 14 mesos d’inhabilitació i 2.100 euros de multa.

A Lleida també va ser molt mediàtic el cas d’Enric Sirvent, un votant que va patir un ataca de cor durant les càrregues policials en un col·legi. Aquest setembre van començar a prendre declaració a sis policies nacionals investigats per l’agressió i lomissió del deure de socors. De moment un ha negat els fets i els altres cinc declararan el 16 de novembre. El passat mes d’abril Sirvent va morir per covid-19.

De fet, a Lleida es va celebrar el primer judici contra un policia nacional per aquelles càrregues. Va ser el 27 de juny del 2018 per la denuncia d’un jove de 25 anys de Lleida que es trobava a l’EOI i assegurava que el policia li va propinar un cop de puny a la cara. Es demanava una condemna d’un a 3 mesos de presó per lesions i inhabilitació de càrrec públic per 4 anys. El policia va declarar des de Sevilla i va quedar absolt. També van quedar exonerats quatre comandaments dels Mossos d’Esquadra a la regió per desobediència, falsedat documental i revelació de secrets, per la seva actuació el dia del referèndum.

Pla mig de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, amb la regidora Montserrat Vilella, entrant al jutjat de Reus enmig de diversos manifestants. Imatge del 23 de novembre de 2017. Foto: Sílvia Jardí (ACN)

El Camp de Tarragona

Al Camp de Tarragona, l’Associació d’Advocats Voluntaris 1 d’octubre de Reus defensa prop d’una vintena de causes. Una de les més rellevants és pels delictes d’odi i malversació contra l’alcalde de l’1-O, Carles Pellicer, alguns regidors, alguns bombers i el propietari i un treballador d’un gimnàs per un manifest i les concentracions, especialment del 3 d’octubre del 2017. Es va arxivar la causa per bona part dels encausats i s’està a l’espera que l’Audiència de Tarragona faci el mateix amb la resta.

Igualment es van arxivar les caues obertes contra un veí de Reus per haver replicat la pàgina web del referèndum i un mecànic de la ciutat per negar-se a arreglar un cotxe particular d’un policia nacional. Una veïna de Reus que va fer una piulada contra el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va ser absolta en segona instància.

Tres veïns de Mont-roig, acompanyats per lletrats del col·lectiu d’advocats voluntaris 1 d’octubre, arribant als jutjats de Reus, on han estat citats a declarar. Imatge del 16 de novembre del 2018. Foto: ACN

A Mont-roig del Camp un guàrdia civil va denunciar quatre votants per lesions, atemptat a l’autoritat i desobediència. Respecte tres ja es va arxivar la causa, i ara s’espera que l’Audiència arxivi el cas contra el quart. A Valls, un ‘hacker’ de 19 anys d’Anonymous s’enfronta a 18 anys de presó per atacs informàtics a institucions de l’estat abans i després de l’1-O.

Aquests mateixos advocats voluntaris mantenen oberta una querella contra la Guàrdia Civil, el coronel Diego Pérez de los Cobos, coordinador del dispositiu policial conjunt, caps, càrrecs i comandaments responsables de les actuacions dutes a terme l’1-O a Mont-roig del Camp. La querella es va arxivar provisionalment, així com moltes altres per delictes d’odi, injúries i altres suposats delictes comesos contra persones o entitats sobiranistes.

Al Camp de Tarragona, s’han tancat molts dels procediments penals de fets ocorreguts l’1-O. El jutjat d’Instrucció 2 de Tarragona, que era el que estava de guàrdia aquell dia i on van anar a parar la majoria de denúncies, ha anat arxivant moltes diligències.

Aldarulls a Tarragona l’u d’ictubre de 2017. Foto: Tarragona21

Juristes per la República només té mitja dotzena de causes obertes per fets ocorreguts a la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona i a petits pobles de l’Alt Camp i la Conca de Barberà, on la Guàrdia Civil va actuar. A Vilabella hi ha dos casos, un dels quals és contra un camioner ucraïnès que va anar a protegir els veïns i està acusat d’haver trencat la falange d’un dit a un guàrdia civil.

A Cabra del Camp, l’exjutgessa de pau Rosa Canela va quedar absolta en el judici per haver fet un escrit crític amb la policia.

A les Terres de l’Ebre es va arxivar la causa oberta a l’Audiència Nacional per injúries a la corona contra un veí de Tivissa (Ribera d’Ebre) i també s’investiguen les càrregues de la Guàrdia Civil que van patir els votants a Sant Carles de la Ràpita (Montsià). Més d’una vuitantena de persones van acreditar haver partit lesions com a conseqüència de la intervenció policial i al voltant de la meitat, entre 35 i 40, mantenen oberta la denúncia pels fets. Diversos agents de l’institut armat, identificats gràcies a les imatges gravades durant les càrregues, ja han prestat declaració com a investigats al jutjat número 4 d’Amposta, que instrueix el cas. El procediment, però, avança lentament davant els nombrosos recursos presentats i les dificultats perquè declarin tots els agents identificats.

A les comarques gironines, les càrregues policials durant l’1-O a Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva van desembocar en una querella presentada pels ajuntaments amb el suport dels advocats voluntaris. La querella agrupa les denúncies d’uns 300 ferits i el jutjat instructor ja ha conclòs la instrucció amb una trentena de policies i guàrdies civils inicialment investigats, tot i que els agents de la Benemèrita de Sant Julià de Ramis han quedat fora del procediment.

Sí que arribaran a judici per la via civil les destrosses que els guàrdies civils van causar al pavelló de Sant Julià de Ramis, valorades en més de 12.000 euros. L’Ajuntament va presentar una demanda contenciosa-administrativa contra el Ministeri de Justícia i la causa ja té data per al judici: serà el 2 de novembre a Madrid.

També hi ha cinc comandaments dels Bombers de Girona investigats. L’endemà del referèndum, un comboi de protesta va passar per davant la comandància de la Guàrdia Civil de Girona. Eren vehicles del cos que portaven pancartes favorables a l’1-O, i que van fer sonar els clàxons i les sirenes quan circulaven per davant de la caserna. Arran d’això, la fiscalia va presentar una denúncia i els cinc comandaments dels Bombers van haver de declarar al jutjat. La causa continua oberta per a tots ells i actualment el jutjat està practicant diferents diligències per esclarir la implicació de cadascun.

Causes derivades de l’1-O

Indirectament relacionades amb l’1-O hi ha altres causes, algunes ja jutjades, com les seguida contra diversos manifestants per desordres públics durant l’octubre i novembre del 2017, o l’hivern i primavera del 2018, com l’activista Tamara Carrasco, com a suposada líder de diversos CDR, i participants en les protestes posteriors a la sentència del Suprem l’octubre del 2019. Carrasco va ser jutjada aquest dilluns i s’enfronta a set mesos de presó per incitació als desordres públics, després d’haver estat acusada inicialment de terrorisme per l’Audiència Nacional i haver hagut de passar mesos confinada al seu municipi. Un altre jove CDR, Adrià Carrasco, va fugir a Bèlgica just abans que el detinguessin.

Dues membres dels CDR estan sent investigades per tirar fems a les portes del jutjat de Reus i un jove de Tarragona està pendent d’un recurs per una acusació de desordres públics. De fet hi ha diverses causes obertes per protestes violentes en aquestes comarques. Un total de 23 persones estan sent investigades per aldarulls a la ciutat de Tarragona ara farà un any, dos dels quals van passar-se cinc setmanes empresonats.

També derivada de l’1-O hi ha les dues causes per desobediència contra el president de la Generalitat Quim Torra, que ha estat inhabilitat un any i mig per desobeir la Junta Electoral Central la primavera del 2019 en no retirar a temps una pancarta a favor dels polítics presos. Encara té una altra causa pendent similar per no retirar la mateixa pancarta el setembre del 2019.

L’exconseller Miquel Buch

D’altra banda, l’exconseller d’Interior, Miquel Buch, també era investigat pel TSJC per haver contractat d’assessor un sergent dels Mossos d’Esquadra que havia escortat Puigdemont a Bèlgica. Del mateix entorn de Puigdemont, està investigat Josep Lluís Alay, exsecretari de Govern, director de l’oficina de l’expresident, per malversació de fons públics i prevaricació per un viatge a Nova Caledònia durant el referèndum d’autodeterminació del novembre del 2018 i peatges d’autopista per visitar els polítics empresonats a Lledoners. Alay i Jaume Matamala, amic de Puigdemont, també van ser investigats per ajudar Puigdemont en el viatge entre Finlàndia i Alemanya, quan va ser arrestat. De fet, dos mossos que escortaven Puigdemont quan va ser arrestat a Alemanya el març del 2018 s’enfronten a penes de tres anys de presó a l’Audiència Nacional per un delicte d’encobriment.

Un dels casos més paradigmàtics és la investigació contra diversos professors de l’IES Palau de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) per suposats comentaris humiliants contra la Guàrdia Civil, justament en un centre on hi estudien molts fills de membres d’aquest cos armat. Es van obrir diverses causes a instàncies de la fiscalia i associacions de guàrdies civils, però s’han anat arxivant. A l’Audiència de Barcelona hi ha recursos pendents de resolució.

A la Seu d’Urgell va passar una cosa similar. Vuit professors de Primària del col·legi Mossèn Albert Vives van ser acusats d’incitació a l’odi pel tractament que van fer a classe dels fets de l’1-O. El jutjat i l’Audiència de Lleida van arxivar la causa, però la fiscalia ho va recórrer.

ACN – Redacció