TARRAGONA 21

Obre Mas Miró a Mont-roig del Camp, origen de l’univers mironià

Pla obert de la directora de Mas Miró, Elensa Juncosa, i el nét de Joan Miró, Joan Punyet Miró, al taller de l’artista a Mas Miró. Foto: ACN

El Mas Miró de Mont-roig del Camp, casa d’estiueig de Joan Miró i origen de l’univers mironià, ja està preparat per obrir les seves portes. La inauguració oficial, divendres, coincidint amb el 125è aniversari de Miró, es fa un cop completada la primera fase de recuperació de l’espai. Els visitants podran admirar el taller de l’artista, des d’on va fer tota l’obra surrealista i on encara es respira l’atmosfera artística de Miró, ja que es mostra com estava l’últim cop que hi va entrar a treballar, el setembre del 1976. De fet, el nét de l’artista, Joan Punyet Miró, que ha descrit la casa com “la catedral” de l’obra de Miró, ha afirmat que la casa s’ha mantingut “congelada” en el temps. Amb l’obertura al públic de Mas Miró, a partir del maig, es tanca el triangle d’unió de l’univers mironià entre Barcelona, Palma de Mallorca i Mont-roig. D’altra banda, la Fundació Mas Miró, amb l’Ajuntament de Mont-roig, ha creat la nova ruta ‘El paisatge emocional de Miró’, que recorre sis espais senyalitzats on es pot observar en primera persona els paisatges convertits per Miró en obres d’art.

Un dia abans de la inauguració oficial, el nét de Miró ha destacat la importància que la masia tenia pel seu avi: “tota la seva obra ve de Mas Miró, l’obra surrealista la va fer aquí i, quan l’acabava, a París s’emportava una garrofa de Mont-roig a la butxaca per tenir aquest contacte amb la terra d’aquí”.

Entre els pols d’atracció de la masia hi ha l’estudi de l’artista, que ha quedat gairebé intacte des de l’últim cop que ell va entrar-hi a treballar el setembre del 1976, com indica un calendari fixat a la paret des d’aleshores, juntament amb estris de pintura, materials, esbossos o uns grafits a la paret que Miró va pintar per representar les seves idees. “Obrir aquest estudi és un fet de rellevància mundial”, ha considerat el nét de l’artista, que recorda que els espais de treball d’autors com, per exemple, Picasso, ja no existeixen.

Pla obert de les terres cultivades de Mas Miró a Mont-roig del Camp, des d’una de les terrasses de la masia. Foto: ACN

Així, la visita està pensada perquè es puguin veure els espais on l’autor es va inspirar. La directora de la Fundació Mas Miró, Elena Juncosa, ha explicat que tot el que va concebre l’artista va ser des de Mont-roig, tot i que en aquesta masia no es podrà veure cap de les seves obres. Amb tot, l’entitat considera que es va encara més enllà: “el privilegi és estar aquí on Miró va pintar”. “Volem que el visitant experimenti això i per entendre a Miró cal posar fermament els peus on ho va fer ell”, ha argumentat Juncosa, que ha afirmat que l’artista es va inspirar en el paisatge per donar sentit a les obres.

La importància del que significava la casa per a Miró la va plasmar ell mateix en el quadre ‘La Masia’, que va comprar Ernest Hemingway i que ara s’exposa a la National Gallery of Art a Washington. El pintor va recórrer a la casa de Mont-roig cada estiu, excepte els anys de l’exili a França.

Les fases

Aquesta primera fase és només una de les que es contempla per a la masia. En aquesta primera rehabilitació, que resulta suficient per a poder obrir portes al públic, a més de l’adequació de l’estudi també es podrà visitar el menjador, el celler, la gran sala, el primer taller, l’habitació del jove Miró i el dormitori principal. A més, s’ha transformat l’antic corral com a espai de benvinguda, l’antic galliner com a serveis i s’han recuperat les terres amb cultiu ecològic, des d’on es cultiven síndries, bajoques, o bròquils. Al recinte també es mantenen els ametllers i garrofers i, en un futur, es plantejarà posar vinyes, només de manera representativa, a l’entrada a la finca que la mare de Joan Miró va comprar el 1911.

Les visites –amb una entrada que costarà 8 euros i que anirà acompanyada d’una audioguia digital- estan programades per començar el 2 de maig i s’allargaran fins al novembre. En l’obertura d’aquest primer any, la Fundació confia atreure la visita de 20.000 persones.

Coincidint amb la temporada baixa, tancaran entre quatre i cinc mesos per iniciar la rehabilitació de la part més senyorial de l’interior de la casa, uns espais que no estan especialment deteriorats. Així, aquests treballs haurien de permetre la visita a grups concertats i escoles, tot i que no els visitants d’entrada lliure. La tercera fase, encara sense data ni finançament, preveuria actuacions a la casa dels masovers, on s’hauria de fer un espai de butaques per fer projeccions, a més d’oficines.

La ruta pels espais

La Fundació, col·laborant amb el consistori, ha ideat una nova ruta del ‘Paisatge emocional de Miró’, que recorre els llocs des d’on Miró va pintar quadres d’aquest municipi, així com altres indrets que relacionen l’artista amb Mont-roig. El visitant pot observar en primera persona els paisatges convertits per Miró en obres d’art mundialment reconegudes.

Des de la fundació es convida al visitant a realitzar la visita a Mas Miró i després als diferents punts d’inspiració, tancant el cercle amb la visita al nucli històric de Mont-roig que el 1979 va ser escenari d’un emotiu i càlid homenatge del poble a l’artista. De fet, la ruta acaba al centre del municipi amb l’objectiu que l’artista serveixi per generar oportunitats per al poble. A pocs metres, a l’Església Vella, es podrà contemplar el tapís “El llangardaix de les plomes d’or” de Josep Royo basat una obra de Miró que la família va cedir al poble de Mont-roig i que es pot visitar també a través d’aquesta ruta.

Aquest recorregut es podrà fer amb el suport d’una audioguia digital, que el visitant es podrà emportar i que incorporarà la informació de tots els punts visitables amb un nou fulletó conjunt.

Pla obert de Mas Miró a Mont-roig del Camp. Foto: ACN

El finançament

La masia de l’artista i les deu hectàrees de la finca va ser una donació que la família de Miró va fer a la Fundació, així com de 750.000 euros. D’altra banda, el govern espanyol ha aportat 200.000 euros a través de la secretaria d’Estat de Turisme. La Generalitat ha aportat 150.000 euros a través de la línia de subvencions per a immobles de notable valor cultural, ja que Mas Miró està declarat com a Bé Comú d’Interès Nacional. La Diputació de Tarragona aporta 30.000 euros de manera anual amb un conveni del 2016. D’altra banda, l’Ajuntament també aporta 30.000 euros, a més de posar a la disposició de la fundació els mitjans tècnics i humans.

A banda d’això, també han rebut diferents aportacions econòmiques d’arreu del món. Segons ha revelat el nét de Miró, estan pendents d’una aportació de mig milió de dòlars procedents de fundacions dels Estats Units, que hi contribueixen com a filantrops.

Des de la Fundació també han detallat que a partir d’ara buscaran patrocinadors i col·laboradors d’àmbit local per poder-se assegurar de desenvolupar més fases de les previstes fins ara.

El recinte

El Mas Miró està format per una sèrie d’edificis de diferents èpoques, des del segle XVIII fins al segle XX. L’edifici principal era conegut originalment com a Mas d’en Ferratges i va ser construït pels marquesos de Mont-roig. S’emmarca en la tipologia de casa d’indians, ja que el marquès de Mont-roig va ser un polític liberal destacat de la seva època, el qual va desenvolupar la seva carrera a Cuba. Al costat d’aquest edifici principal se situa la casa dels masovers, que queda representada a ‘La Masia’.

Amb l’entrada dels carruatges, hi ha la capella, un edifici d’estil neogòtic construït el 1916 a petició del pare de Joan Miró. Malgrat que es tracta d’un oratori privat, a banda de l’accés des de la casa a l’interior de la capella, els Miró van fer construir una porta cap a l’exterior perquè els pagesos dels voltants poguessin utilitzar-la.

Com a curiositat, el nét de Miró, Punyet Miró, ha explicat aquest dijous que tot el recinte va estar en perill quan es va planificar l’autovia A-7: “esclafava tot això”, ha apuntat. A partir d’aquí, la família de l’artista va iniciar els tràmits per evitar que el projecte passés per on estava Mas Miró: “van enviar cartes al rei, al president del govern espanyol –José María Aznar-, de la Generalitat –Jordi Pujol-, als ministres… fins que finalment es va aconseguir salvar la masia”. Ara, aquesta via passa a uns vint metres de distància de la casa.

ACN

Sant Jordi arriba a Mont-roig amb l’aniversari de les biblioteques municipals

La Biblioteca Joan Miró. Foto: Mont-roig.cat

El Sant Jordi d’aquest 2018 serà especial a Mont-roig del Camp perquè, a més a més de celebrar la diada del llibre i la rosa, es commemora l’aniversari de les biblioteques municipals Joan Miró.

En concret, la del nucli de Mont-roig compleix 30 anys i la de Miami Platja 15. Per això, durant la tarda del dia 23 hi haurà diversos actes a l’exterior de les biblioteques, amb paradetes de llibres, tallers de manualitats, photocalls, espectacles infantils, parlaments institucionals i la participació de diverses entitats locals que ajudaran a bufar les espelmes del pastís d’aniversari.

A Mont-roig els actes començaran a les 5 de la tarda i tindran lloc a l’aparcament de la Casa de Cultura, amb la venda de llibres, roses i tallers de manualitats a càrrec dels Brivalls i la pròpia biblioteca. En aquesta hora començarà l’espectacle “Posa’t en òrbita” de la cia. Escalivada. Després dels parlaments institucionals la biblioteca de Mont-roig bufarà les 30 espelmes i entregarà els premis del concurs de punts de llibre i als súper lectors 2017. A continuació hi haurà ballada de gegants amb la Colla Gegantera del Barri de Dalt Pitota i Pitot, la Colla Gegantera del Barri dels 6 carrers i
els Grallers de Mont-roig, A tres quarts de 7 està prevista una ballada de sardanes amb la Rotllana mont-rogenca. La celebració acabarà amb el concert de Sant Jordi de la Coral Sant Miquel de Mont-roig.

Activitats a Miami-Platja

A Miami Platja, la venda de llibres i roses també començarà a les 5 de la tarda. Hi haurà també tallers a càrrec de l’Associació Lluna Roja. A les 18 h està prevista la representació de l’espectacle “El viatge més bonic del món” de la mà de la cia La Boia Teatre, (es representarà també el dia 21 d’abril, a les 7 de la tarda al Casal de joves K1 de Mont-roig).

Seguidament hi haurà l’actuació de l’Associació Line Dance & Country Mont-roig / Miami. A dos quarts de vuit estan previstos els parlaments institucionals per seguidament bufar les 15 espelmes de la Biblioteca de Miami Platja i entregar els premis als súper lectors. La festa acabarà amb l’actuació de la batucada de Miami Sona

Pinta el cartell de Sant Jordi 2018

Per tercer any consecutiu, els nens i nenes podran pintar els elements el cartell de Sant Jordi al seu gust. En aquest cas, a més, es convida a retallar les imatges i a construir uns titelles de pal que també poden servir per fer una representació de la llegenda de Sant Jordi amb ombres xineses.

Programació especial de les biblioteques

Era el 20 d’abril de 1988 quan va obrir les portes la biblioteca Joan Miró de Montroig i el 23 d’abril de 2003 quan ho feia la de Miami Platja. Se celebren doncs, els 30 i els 15 anys d’un servei de llarg recorregut, que no només alberga llibres sinó que és punt neuràlgic del municipi, de cultura de proximitat i de socialització dels veïns i veïnes.

Per commemorar les efemèrides s’han programat activitats especials durant tot l’any. De fet, aquest Sant Jordi serà un dels moments de màxima celebració, però ja hi ha hagut activitats especials durant tot el mes d’abril. El dies 12 i 16 d’abril es van fer contacontes per adults amb Rat Cebrián i Agus Farré i els dies 11 i 18 d’abril en Jeep Gasulla va oferir contes de dracs i cavallers.

El nou director de la Fundació Joan Miró destaca el potencial de la recuperació de Mas Miró a Mont-roig

El director de la Fundació Joan Miró, Marko Daniel, a l’edifici del centre. Foto: ACN

El nou director de la Fundació Joan Miró, Marko Daniel, està molt sorprès que a Barcelona hi hagi gent que no sàpiga què és la Fundació que ell dirigeix des del passat 2 de gener, ni tampoc qui és el mateix Joan Miró, i ha assegurat que en aquest terreny hi ha molta feina a fer. “És molt fàcil pensar que saps tot el que vols saber sobre ell i aquest és el gran repte: explicar al públic que hi ha més maneres de veure Miró i que moltes d’aquestes formes de veure la seva obra poden sorprendre”, ha assegurat en una entrevista a l’ACN. Daniel també ha parlat de la l’exposició que es durà a terme a la Fundació aquesta tardor, la mostra ‘Lee Miller i el surrealisme britànic’, que s’endinsa en l’impacte del moviment surrealista al Regne Unit i la seva dimensió internacional.

Daniel ha explicat que Barcelona és una ciutat apassionant i la Fundació encara més. “No sabia exactament què m’esperava quan venia de Londres, però hi ha una oferta cultural molt gran i a la vegada hi ha oportunitats per la Fundació Miró de millorar la visibilitat i presència al panorama cultural de Barcelona”.

Daniel ha assenyalat que tot i que des de l’estranger sembla que tothom coneix la Fundació Joan Miró, l’ha sorprès que aquí mateix, a Barcelona, “hi hagi gent que no sap què és la Fundació Miró ni qui és Joan Miró i aquí es pot treballar molt. La Fundació fa unes exposicions molt interessants que tenen una rellevància i importància per tots que a vegades va més enllà del sistema de l’art”.

Tot i admetre la seva sorpresa davant el fet que a Barcelona hi ha qui desconeix la Fundació i al mateix Miró, ha manifestat també que “hi ha molta gent que sap molt bé qui és Miró i sobretot hi ha molta gent que pensa que sap qui és perquè té una obra molt àmplia”. Segons Daniel, “és molt fàcil pensar que un sap tot el que vol saber sobre ell”. El director de la Fundació ha fixat aquest com un dels grans reptes: “explicar al públic que hi ha més maneres de veure Miró i que moltes d’aquestes maneres el poden sorprendre. En aquestes múltiples sorpreses hi ha grans oportunitats per a gaudir, per tenir un contacte intel·lectual i un apropament emocional no només a l’art de Miró, sinó a l’art en general”.

Exposició de Lee Miller

De cara a la tardor, la Fundació, com ha explicat Daniel, acollirà la mostra ‘Lee Miller i el surrealisme britànic’, aproximadament, des de novembre de 2018 fins al gener de 2019, una mostra comissariada per Eleanor Clayton i en coproducció amb el Museu Hepworth Wakefield. Daniel ha destacat que Lee Miller va ser mussa d’artistes i fotògrafa i que el seu paper i protagonisme s’ha de reivindicar a través de la seva pròpia obra i els contactes amb artistes i intel·lectuals de la època. Ha apuntat que volien aprofitar l’oportunitat per parlar una mica més de les dones artistes a les avantguardes i estudiar com es pot reivindicar el seu paper.

El matrimoni format per la fotògrafa nord-americana Lee Miller i el britànic Roland Penrose van exercir d’ambaixadors de la causa surrealista a territori londinenc i van mantenir una estreta relació amb Miró. La mostra fa referència a les activitats del cercle surrealista en terres britàniques des de la mirada de la fotògrafa Lee Miller (1907-1977). Ella és la protagonista d’una exposició que va des de la dècada dels 30 fins principis dels 50 del segle XX i ofereix una amplia selecció d’obres i autors que permeten adquirir un coneixement més profund de l’impacte del moviment surrealista al Regne Unit i la seva dimensió internacional.

L’exposició compta amb pintures, escultures i fotografies de Joan Miró, Giorgio de Chirico, Man Ray, Paul Nash, René Magritte, Salvador Dalí, Eileen Agar, Max Ernst, Henry Moore, Leonora Carrington, Yves Tanguy, Roland Penrose i Lee Miller, entre d’altres.

Mas Miró

A les portes que s’inauguri el 20 d’abril la recuperació del Mas Miró a Mont-roig del Camp, considerat l’origen de l’univers mironià, Daniel ha indicat que és una “gran oportunitat per a tot el món Miró de veure un dels espais més importants de la seva vida”.

Ha explicat que durant la seva carrera, el pintor es va moure entre Barcelona, Mont-roig del Camp, París, Palma, Barcelona i Mont-roig del Camp. En aquest context, ha considerat que l’apertura de Mas Miró serà “una gran oportunitat per tots els que tinguin interès en Miró de conèixer aquest espai que era un refugi per a ell de tranquil·litat, de producció i de creació artística”.

ACN

Mont-roig liquida el pressupost municipal del 2017 amb bona nota

Imatge del plenari d’aquest dimecres. Foto: Ajuntament Mont-roig del Camp

El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, celebrat aquest migdia, ha donat compte de la liquidació del pressupost corresponent a l’exercici 2017 i ha presentat els diversos indicadors que defineixen la situació econòmica del consistori. En aquest sentit, el període mig de pagament se situa en 1,71 dies, inferior als 30 dies que marca la normativa. El resultat pressupostari és de 1,3 milions positius i el pendent de cobrament 9,3 milions d’euros, que ha anat baixant des del 2014, gràcies a l’esforç de recaptació i millora de la situació econòmica del municipi.

Pel que fa al romanent de tresoreria se situa en 3,38 milions d’euros, que torna a pujar, en la línia dels darrers exercicis i que augmenta respecte el 2016, en 838.000 euros. Destaca, a més, que l’estalvi net és positiu en un 9,76%. També cal remarcar que el nivell d’endeutament és del 71,9% i està per sota del 110%, que és el màxim previst, no existint despeses sense consignació pressupostària. Amb aquests indicadors, el regidor d’Hisenda Juan Gallardo ha fet una valoració positiva de la liquidació del pressupost, assegurant que aquests determinen que la salut econòmica de l’Ajuntament és molt bona.

D’altra banda, el plenari ha donat compte també de l’aprovació d’un pla pressupostari a mig termini pel període 2019-2021. Es tracta d’una figura que reclama Hisenda a les administracions locals quan es produeix incompliment de la regla de la despesa, tal i com ha explicat el regidor a les crítiques del grup municipal del PDeCAT. Es tracta d’una qüestió molt tècnica que han de complir fins i tot les administracions sanejades. Aquest incompliment, segons Gallardo, ha estat puntual i s’ha produït per la necessitat de contemplar en els comptes de l’Ajuntament del 2017 les inversions del Pla de Barris i no perdre el finançament de la Generalitat.

En el torn de mocions, el plenari ha aprovat una moció presentada pel grup municipal d’Esquerra per demanar “l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l’Estat espanyol” que ha obtingut 7 vots a favor, 5 en contra i 2 abstencions.

Tancament del Centre Miró

Finalment, preguntat per l’oposició, la regidora de Cultura i l’alcalde han contestat sobre el tancament del Centre Miró coincidint amb l’obertura del Mas Miró el pròxim 20 d’abril, tal i com han sol·licitat els hereus del pintor, que administren el dret d’ús del seu nom i la seva obra. La regidora Núria Esquius ha explicat que l’Església Vella, a banda de continuar sent un punt d’informació turística, mantindrà el seu caràcter cultural i albergarà exposicions i actes d’entitats del poble, que ja s’han començat a programar. Per altra banda, l’alcalde Fran Morancho ha explicat que el projecte del Mas Miró contempla una ruta treballada conjuntament amb l’Ajuntament, que començarà al Mas i finalitzarà al nucli antic, en concret a la plaça de Joan Miró on el pintor va rebre un homenatge del poble el 1979, i a l’Església Vella, on els visitants podran contemplar el tapís que els hereus van cedir al poble de Mont-roig.

Mont-roig engega una campanya informativa per empreses i entitats locals sobre l’administració electrònica

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha iniciat una campanya de comunicació específica per entitats i empreses per tal d’informar sobre els canvis normatius que afecten la relació que les persones jurídiques han de mantenir amb l’administració. La nova legislació determina que les empreses i les entitats estan obligades a utilitzar mitjans electrònics per efectuar tràmits amb les administracions públiques.

Això vol dir que quan vulguin realitzar qualsevol tràmit amb l’Ajuntament, ho hauran de fer a través de la Seu Electrònica a l’adreça mont-roig.cat/seu-electronica. En aquest lloc s’hi poden trobar tots els tràmits de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp i la informació per identificar-se mitjançant certificats digitals reconeguts, com el nou sistema IdCAT mòbil o el sistema Clave PIN. La campanya posa èmfasi en el fet que, d’acord amb la normativa, a partir del 2 d’octubre d’aquest 2018, l’Ajuntament ja no podrà acceptar cap document en paper per part de les entitats o empreses.

Registre de Grups d’Interès

D’altra banda, la campanya també explica que les entitats i empreses s’han d’inscriure al Registre de Grups d’Interès en cas que es vulguin reunir amb els càrrecs electes. Així ho estableix l’article 47 de la llei 19/2014, de 29 de desembre, de Transparència, accés a la informació pública i bon govern. La inscripció en aquest registre es duu a terme al web de la Generalitat de forma telemàtica.

Suport i informació

En qualsevol cas, l’Ajuntament oferirà tota la informació i suport que siguin necessaris perquè les entitats i empreses puguin adaptar-se a les noves normatives. Per això posa a la seva disposició el correu innovacio@mont-roig.com i el telèfon de l’Ajuntament 977837005 extensió 161, corresponent al Departament d’Innovació, modernització i excel·lència administrativa.

S’amplien els mètodes d’identificació digital

Cal destacar també que l’Ajuntament està ampliant els mètodes d’identificació digital. Així, a més del DNI electrònic, el certificat idCAT i els certificats que atorguen la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre o l’Agencia Tributaria, també es podrà utilitzar l’idCAT mòbil i el CLAVE PIN.

idCAT MÒBIL. És un sistema d’identificació i signatura electrònica a través de dispositius mòbils orientat a la ciutadania i basat en l’enviament d’una contrasenya d’un sol ús al mòbil. El procés de registre en línia és accessible des de l’adreça https://idcatmobil.seu.cat.

CLAVE PIN

És un sistema de contrasenya de validesa limitada en el temps, orientat a usuaris que accedeixen esporàdicament als serveis. L’app Cl@ve PIN està disponible per a baixar gratuïta a APP Store i Google Play.

Els Mossos detenen in fraganti dues persones que acabaven de cometre un robatori amb força a Mont-roig

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la comissaria del Baix Camp-Priorat van detenir el passat 3 d’abril a Cambrils, una dona de 30 anys, de nacionalitat espanyola i veïna de Mont-roig del Camp i un home de 36 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Tarragona, com a presumptes autors d’un delicte de robatori amb força a interior de domicili.

Els fets es remunten a la nit de dimarts passat quan els mossos van rebre avís de la Policia Local de Mont-roig del Camp alertant-los que s’estava cometent un robatori amb força en una casa situada a l’avinguda Aràlies, de la Urbanització de Masos d’en Blader.

Immediatament, una patrulla va desplaçar-se fins al lloc indicat on van identificar  una dona que estava en actitud vigilant prop de la casa. Posteriorment, els agents van accedir per la zona del jardí a l’interior de l’habitatge on van comprovar que la reixa metàl·lica de la finestra de la primera planta estava forçada amb el bombí a terra. També van localitzar el caixetí de l’alarma en la planta inferior amb els cables tallats. Acte seguit, van trobar a la primera planta un home que acabava de saltar la tanca perimetral del jardí per accedir-hi a l’interior.

Davant d’aquests fets, els Mossos d’Esquadra van detenir els dos lladres  per un robatori amb força a domicili. Seguidament, els Mossos d’Esquadra van escorcollar el vehicle dels detinguts, que estava estacionat en les immediacions, i van intervenir-los diversos objectes susceptibles per cometre robatoris, com dues claus angleses, una clau de canvi de roda de tub en forma metàl·lica i un passamuntanyes.

Els detinguts van passar ahir a disposició judicial davant del Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia de Reus i el jutge va decretar per ambdós la seva llibertat amb càrrecs.

La 3a Mitja Marató de Miami Platja espera aquest dissabte prop de 650 atletes

La tercera edició de la M3, la Mitja Marató de Miami Platja, espera enguany al voltant de 650 participants, una xifra que suposarà un increment de prop del 30% respecte l’edició de l’any passat, segons previsions dels organitzadors. La competició, que porta per subtítol ‘El run run de la Setmana Santa’, se celebrarà aquest dissabte 31 de març a partir de les nou del matí amb sortida des del Poliesportiu de Miami Platja.

Com en les darreres ocasions l’organització, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp i l’empresa Naturtime Events, han previst una sèrie d’activitats complementària, com l’animació prèvia amb una sessió-escalfament amb zumba, música i dj’s durant el circuit.  El recorregut és íntegrament d’asfalt i transcorre pel costat del mar, gaudint de paisatges nàutics, de les cales de Miami Platja.

La Mitja Marató de Miami Platja comptarà amb 3 curses de diferent recorregut, de 21, 10 i 5 quilòmetres, per tal de fer-la accessible a tots les nivells. A més, amb l’objectiu que els nens i nenes també puguin gaudir de l’esport a l’aire lliure, posteriorment a les competicions principals, al voltant de les 11.30 h, hi haurà dues curses no competitives per a infants de 0 a 8 anys i de 8 a 13 anys que hauran de recórrer una distància de 350 i 700 metres, respectivament. Tots els participats en la M3 Mitja Marató de Miami Platja rebran diversos obsequis, entre els quals destaca una samarreta commemorativa.

Les inscripcions on-line es poden fer a través de www.miamiplatja21k.com

Afectacions viàries

En motiu de la Mitja Marató hi haurà diverses afectacions de carrers al nucli de Miami Platja. Amb tot, hi haurà regulació de pas en diversos punt de l’avinguda Prínceps d’Espanya i passeig Mediterrani.  L’horari d’afectacions, que començarà a les 8 del matí, variarà segons els carrers.

Presentat als comerciants i veïnat el projecte de renovació de l’avinguda Barcelona

Les dues reunions, a les quals hi han assistit prop de 180 persones, han estat conduïdes per l’alcalde Fran Morancho, el regidor d’Urbanisme i Obra Pública, Vicente Pérez, i l’arquitecte municipal, Llorenç Rofes.

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp s’ha reunit aques dimars i dimecres amb comerciants i veïns de Miami Platja respectivament per tal de presentar-los les obres de remodelació d’un tram de l’avinguda de Barcelona que començaran els dos dies. Les dues reunions, a les quals hi han assistit prop de 180 persones, han estat conduïdes per l’alcalde Fran Morancho, el regidor d’Urbanisme i Obra Pública, Vicente Pérez, i l’arquitecte municipal, Llorenç Rofes.

Les obres de renovació i millora d’un tram de l’avinguda de Barcelona comencen aquest mes d’abril i afectaran prop d’un quilòmetre comprès entre la plaça Tarragona (no inclosa) i l’avinguda de Cadis, convertint aquest espai en el nou centre urbà de Miami Platja.

Els treballs hauran d’estar acabats abans del 31 de desembre de 2018, condició indispensable per poder-los executar, doncs el projecte s’emmarca dins el Pla de Barris de La Florida. Aquesta és la data límit que ha donat la Generalitat per executar el que queda pendent d’aquest àmbit, després de rebutjar la pròrroga d’un any més. Recordem que dels 4.495.188,93 euros que costarà l’obra, la meitat estan finançats a través d’una subvenció que ha atorgat la Generalitat.

Degut aquest termini limitat, no s’ha pogut programar una aturada en temporada d’estiu, moment en què estarà afectat de ple tot el tram. Malgrat les afectacions s’ha fet una planificació de l’obra que permetrà la càrrega i descarrega i els accessos als pàrquings. També s’habilitaran passos per als vianants, del voltant de 2 metres d’amplada.

Canals de comunicació ciutadana

Els dubtes o queixes concretes que puguin sorgir durant les obres es podran vehicular mitjançant diversos canals de comunicació. En aquest sentit Sorigué, l’empresa que executarà les obres, posarà a disposició de la ciutadania el telèfon del cap d’obra, que estarà disponibles les 24 hores del dia i una oficina d’atenció ciutadana que s’ubicarà a l’avinguda Barcelona 78 baixos. D’altra banda, s’utilitzaran també díptics informatius, les xarxes socials, el web i l’APP municipal.

L’equip fix que Sorigué hi destinarà és un encarregat d’obra, un topògraf, un tècnic de seguretat, qualitat i medi ambient i un administratiu/va. Cal dir que, a banda del personal fix, es preveu que hi hagi quadrilles de treballadors que poden arribar a puntes de fins a 40 operaris a la vegada. Per part de l’Ajuntament, a més de l’arquitecte municipal que supervisarà tota l’obra, s’ha contractat específicament un director d’obra i un arquitecte de reforç per a possibles imprevistos.

Gestió de les places d’aparcament

Una de les preocupacions especialment dels comerciants és com quedarà el nombre d’aparcaments a la zona, un cop executat el projecte. Tenint en compte que el projecte preveu guanyar espai per als vianants, es redueixen a la mateixa avinguda però el departament de Mobilitat ha elaborat una proposta d’aparcament en la mateixa àrea d’influència perquè l’afectació sigui mínima. A través del canvi de sentit d’alguns carrers adjacents, i l’habilitació d’aparcaments dissuasius, es guanyaran places de pàquing en l’àmbit, propers als actuals que es perden.

Fases de l’obra

Sorigué ha presentat la seva planificació a l’hora d’executar els treballs. La que l’empresa anomena fase zero preveurà demolicions, vallat i senyalització de l’obra. Aquesta fase començarà des de la plaça de Tarragona i anirà avançant. Es preveu que en poques setmanes tot el tram estigui ja degudament vallat i afectat. Seguidament en una primera fase quedarà afectat el tronc del vial en què s’implantaran els nous serveis (clavegueram, pluvials, telecomunicacions, etc). Serà la part més complexa i molesta perquè preveu l’obertura de rases i aixecament de subsol.

En una segona fase es treballarà als laterals del vial, enganxat a façana, per la qual cosa es desviarà el pas per als viants. La darrera fase, serà la dels acabats i s’hi aplicarà el paviment definitiu, la plantació d’arbrat, l’ubicació del mobiliari urbà, senyalització viària, etc.

Els alcaldes rebutgen les crítiques al desmantellament de la via entre Salou i l’Hospitalet de l’Infant

Pla general dels alcaldes de Salou, Cambrils, Mont-roig i Vandellòs, amb els presidents de la Cambra de Reus i el Cercle d’Infraestructures, i l’enginyer Fèlix Boronat, abans d’iniciar el debat. Foto: ACN

Els alcaldes de Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han defensat aquest dimecres el desmantellament de l’actual via del ferrocarril -entre Salou i l’Hospitalet de l’Infant- un cop entri en funcionament el Corredor del Mediterrani. En una jornada organitzada pel Cercle d’Infraestructures i la Cambra de Reus, els batlles s’han defensat de les crítiques rebudes i han recordat que el projecte estava previst de fa anys. Ara, diuen, el seu objectiu és aconseguir un compromís ferm del Ministeri de Foment perquè consigni pressupost i doni terminis al desmantellament, tal com consta en la declaració d’impacte ambiental del Corredor. Tots ells s’han mostrat partidaris que, en el futur, la Generalitat impulsi un tren-tramvia per relligar el territori, i també han coincidit en la necessitat d’impulsar la construcció de l’estació intermodal al sud de l’Aeroport de Reus.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha exigit unitat per denunciar els greuges i incompliments del govern espanyol i ha lamentat que rebin “crítiques absolutament injustes”. “El govern espanyol no compleix amb les seves obligacions, el territori calla i només es parla de manca de lideratge. Cal assenyalar a l’Estat”, ha etzibat.

A més, el batlle de Salou ha defensat que la seva estació de referència serà la intermodal de l’Aeroport i ha insistit, un cop més, en la necessitat de connectar l’estació de Salou-PortAventura, mitjançant un nou ramal de poc més d’un quilòmetre, amb l’ample internacional. No fer-ho, ha dit, seria “un nyap ferroviari”. A més, ha recordat que les negociacions amb Hard Rock per implantar-se al CRT “de moment van bé”, però ha desitjat que, per tot plegat, “no se’n cansin i marxin”.

Al seu torn, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha admès la manca de consens territorial i ha opinat que, sovint, aquest desacord s’ha utilitzat des de Madrid com a excusa per “encallar” els projectes. Ara, ha dit Mendoza, la Generalitat està al costat dels municipis perquè “ha entès que és el que volem el territori”. L’alcaldessa ha assenyalat que la nova estació de Cambrils comportarà l’impuls d’un important projecte urbanístic per adequar els accessos i s’ha mostrat a l’expectativa de conèixer de quantes freqüències de tren disposarà.

Per la seva banda, l’alcalde de Vandellòs, Alfons Garcia, ha rebutjat que ara es demani revisar l’esquema ferroviari del Camp. “Dir que ho hem de replantejar no és de rebut, perquè això calia fer-ho quan tocava i ara ja estem fent tard. Estem perdent el tren”, ha subratllat. Garcia s’ha mostrat il·lusionat per la nova estació del Corredor al municipi, per la qual, ha dit, exigiran la màxima activitat possible.

Cal recordar que, fa tot just un mes, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, advertia que la capital no renunciarà a tenir una estació intermodal. En aquella ocasió, el batlle va ser molt crític amb la manca de front comú en infraestructures i va titllar la situació que es viu al territori com “un parvulari quan surt al pati”.

L’alcalde de Mont-roig, Fran Morancho, ha expressat la seva voluntat que “la història del desencontre” s’acabi avui mateix i que s’iniciï un període d’entesa. “Hi ha propostes molt interessants per les quals encara podem lluitar”, ha opinat. Morancho ha subratllat que el desmantellament de les vies genera consens i que en cap cas renuncien a implantar altres mitjans de transport sostenible com ara autobusos elèctrics o un tren-tram.

Tant Mont-roig com Vandellòs han exposat a la Cambra de Reus el seu projecte per convertir l’actual via del ferrocarril en una via verda amb interès turístic. Cambrils té la intenció de convertir el traçat en una avinguda i, Salou, impulsa un ambiciós projecte urbanístic batejat com ‘Eix Cívic’ per recuperar els espais afectats pel pas del tren. En tots els municipis, el pas del ferrocarril ha representat una barrera històrica per al seu desenvolupament.

L’enginyer Fèlix Boronat qüestiona recuperar la Reus-Roda per a les mercaderies

Per la seva banda, l’enginyer Fèlix Boronat ha advertit que el nou Corredor del Mediterrani es posarà en servei sense que se sàpiga quins serveis es volen oferir als habitants del territori, que presenta una configuració “complexa”, segons ha remarcat. A més, ha lamentat que l’únic acord que existia, com és l’estació intermodal executada i poc després aturada per la crisi, es mantingui en un calaix.

Boronat ha demanat pensar en serveis i traçats en lloc de barallar-se els uns amb els altres per poder planificar l’esquema ferroviari del Camp. L’enginyer ha qüestionat el desmantellament de les vies entre Salou i Vandellòs perquè, segons ha dit, es podrien adaptar al tren-tramvia i afavoririen una mobilitat sostenible en vistes al futur.

Sobre el futur de les mercaderies, que continuaran passant per la costa de la ciutat de Tarragona, la seva proposta passa per duplicar la plataforma del Corredor -amb dues vies per passatgers i dues per a mercaderies- i no pas per recuperar la línia Reus-Roda. Segons ha advertit, recuperar aquest itinerari tindria un impacte no desitjat al Baix Gaià, els municipis del qual s’haurien “d’empassar” el pas de les mercaderies sense rebre millores en matèria ferroviària.

La Cambra defensa les bondats de l’estació intermodal de l’Aeroport

El president de la Cambra de Reus, Isaac Sanromà, ha recordat que la institució sempre ha apostat per la construcció de l’estació intermodal al sud de l’Aeroport i que, aquesta reivindicació, ha revifat després que Foment hagi “prioritzat” Girona com a quarta pista del Prat. Sanromà ha cridat a generar sinergies entre tots els agents implicats per pal·liar el “dèficit” en infraestructures que pateix el Camp de Tarragona. “Afecta a tot el territori i no només a una part”, ha subratllat, sobre l’estació intermodal.

El president de la Cambra ha apel·lat a la “generositat” i a la “visió global” de territori dels alcaldes que demanen el desmantellament de la via del ferrocarril perquè els trens, ha dit, seran la clau per a la mobilitat del futur. “L’Aeroport necessita una xarxa ferroviària molt potent per convertir-se en la quarta o en la cinquena pista del Prat, com volem”, ha conclòs Sanromà.

El president de la Fundació Cercle d’Infraestructures, Pere Macias, ha reconegut que la complexitat territorial fa que res no sigui “senzill” i que “el risc d’equivocar-se sigui molt gran”. L’acte ha comptat amb una nombrosa representació d’empresaris, diputats i representants polítics de pràcticament totes les formacions polítiques.

ACN

El pintor Joan Miró i el món dels pirates, a la Setmana Santa de Mont-roig i Miami

Cartell anunciador de les activitats

Les regidories de Turisme i Esports de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp han preparat tot un seguit d’activitats per tal que tota la família es diverteixi durant les vacances de Setmana Santa. Es tracta d’una programació que ofereix, com a novetats, dues propostes molt interessants vinculades al patrimoni i la història local.

La primera de les activitats, que a més serveix per arrancar la programació, és un escape room d’exteriors vinculat a l’obra de l’artista Joan Miró. Una activitat que combina l’intriga de resoldre enigmes, propi dels escape rooms, amb la descoberta de diverses ubicacions del patrimoni natural i cultural de Mont-roig. La proposta tindrà lloc el divendres 30 de març, de les 10.30 a les 13.30 h, amb punt de trobada al pàrquing de l’Era de Mont-roig. El preu de l’activitat és de 5 € i les places són limitades.
La següent novetat tindrà lloc el diumenge 1 d’abril, de 12 a 13.30 h i està relacionada amb els pirates que van assaltar i saquejar Miramar. Un intèrpret de patrimoni, juntament amb un grup de personatges caracteritzats especialment per a l’ocasió, realitzaran una visita guiada pels escenaris que freqüentaven els pirates. La ruta començarà al Torreó de Miami Platja i el preu és 5 euros adults i 2 euros els infants.

D’altra banda una de les activitats que es consolida aquesta Setmana Santa és la tercera edició de la Mitja Marató de Miami Platja, que recorrerà les cales i principals carrers amb 3 distàncies: 21, 10 i 5 km, a més de les curses infantils i altres activitats paral·leles.
La descoberta del Mont-roig Medieval, en una visita nocturna de la mà del Centre d’Estudis Mont-rogencs, una passejada en bicicleta per les cales de Miami Platja, un espectacle d’animació vinculat amb el món del circ i una tarda d’activitats amb inflables i rocòdrom són altres de les propostes familiars per gaudir d’aquests dies festius.
A més, els poliesportius de Mont-roig i de Miami Platja acolliran, del 26 al 29 de març, un Casal infantil per a nens i nenes de 4 a 12 anys. De les 9 a les 14 h, la mainada podrà realitzar activitats esportives, tallers de manualitats i jocs tradicionals. Les places són limitades.
A la programació d’actes esportius i lúdics s’hi sumen els tradicionals actes religiosos, com la processó de Divendres Sant, a les 22h, a la Parròquia Sant Miquel Arcàngel. Acte que comptarà amb l’exhibició dels Armats de Mont-roig.

Miami Platja acomiada l’N340 a ritme de festa i es prepara per viure les obres durant l’estiu

Un taller infantil permetia pintar restes d’asfalt de l’N340, imitant els record del Mur de Berlí. Foto: Tarragona21

Miami Platja ha acomplert avui un somni històric: celebrar festivament l’adéu al pas de la carrera nacional 340 que parteix el municipi. No és que desaparegui físcament la carretera, evidentment, sinó que com va passar amb altres municipis fa molts anys, com a Vila-seca, la carretera que divideix en dos el poble i s’omple de camions i cotxes passarà a ser una rambla interior de manera que els vehicles pesants i altres podran desviar-se i usar l’A-7, mentre la ciutadania gaudirà del canvi. El tram beneficiat serà el que discorre entre la plaça Tarragona i la zona de l’avinguda Cadis, abans d’arribar al CAP.

Aprofitant la imminència de les obres de reconversió de l’N340 en aquest passeig urbà, obres que començaran passades les festes de Setmana Santa, i en el context de la festa major d’hivern de Sant Josep de Miami, la població ha celebrat el promès adéu amb una festa que ha tingut lloc en un tram de l’N340. Xanclers, batucada, titelles, el pintat de part de l’asfalt de la pròpia N-340 que els nens i nenes s’emportaven com a record i un vermut popular han estat el cos dels actes. També hi ha hagut un espai per a les futures generacions: en una urna metàl·lica es podies dipositar missatges de record, que han quedat gaurdats dins una primera pedra simbòlica que s’ha col·locat en un punt concret de la carretera, destacava el regidor de Fetses, Ángel Redondo. “Avui acomiadem la nacional per sempre i donem la benvinguda a l’avinguda Barcelona”, subratllava. “Tindrem una avinguda com deu mana, integrada dins el municipi i que deixarà de ser una barrera”.

Unes veïnes, amb samarretes de celebració, posant davant uns xanquers. Foto: Traragona21

L’alcalde, Fran Morancho, al seu torn, recordava que les obres es perllongaran durant nou mesos, és a dir, gairebé tot l’any 2018 “i aquest era l’únic moment que es podien fer o haguéssim perdut la subvenció de 2.250.000 euros de la Generalitat”.A l’obra no se li aplicaran contribucions especials, és a dir, no pagaran els veïns beneficiats.

La reconversió en urbana de la carretera -amb la creació d’un  passeig arbrat, un carril bici i espais infantils que el farà més pensat per als peatons i ciclistes i menys per als vehicles- obeeix a l’antic pla de barris de la Generalitat de l’any 2010, ara reactivat després que dormís el somni dels justos durant els anys de les retallades, però que presenta com a exigència que les obres han d’estar enllestides en 2018 o es perdrà l’ajut. L’Ajuntament hi contribuex amb 2.250.000 euros.

Records dipositats a la primera pedra. Foto: Tarragona21

El problema és que les obres tindran lloc durant els mesos d’estiu, temporada alta a Miami i l’Ajuntament preveu problemes: “No es canviarà només el sòl, sinó les conduccions de serveis”, recordava l’alcalde, que serà el més complexe. El treball de remodelació de la via serà en profunditat, afectant conduccions d’aigua, de llum i altres, i pavimentant després al damunt. “La setmana vinent tenim dues reunions amb comerciants i veïns que van ser al procés participatiu, i l’endemà una reunió amb veïns en general, a les que assistirà l’empresa adjudicatària, per explicar com es faran els treballs i s’organitzarà tot”. “Els comerciants facturen més del 50 per cent a l’estiu i estan preocupats per les obres, pero reconeixen que seran molt positives per a Miami”, conclou Morancho.

Desviaments, sorolls i pols seran alguns del problemes, així com l’aparcament. Es preveu ampliar el nombre deplaces d’aparcaments en els carrers de Miami on es pot estacionar ja que alguns només tindran un sol sentit de circulació en comptes dels dos d’ara. “El comerç és conscient que passarem un estiu complicat, però a la llarga serà un canvi molt beneficiós”, ha reconegut l’alcalde.

Titelles festives per a l’adéu. Foto: Tarragona21

Tot plegat, un gripau que caldrà passar per poder tenir el quilòmetre de llargada d’aquesta primera fase de les obres enllestida abans de final d’any, previsiblement al novembre. Per a més endavant quedarà executar la resta de l’N340, més de dos quilòmetres de llargària. Ja no hi haurà Pla de Barris i si n’hi hagués, l’Ajuntament no s’hi podria acollir de nou en haver estat ja beneficiari, per la qual cosa caldrà destriar l’administració que podrà ajudar a fer-se amb part del cost.

Talelr de pintura de restes asfàltiques de l’N340. Foto: Tarragona21

Exposició virtual del projecte de remodelació. Foto: Tarragona21

J. Garcia

 

Mor el conductor d’un turisme en una col·lisió a l’N-340, a Mont-roig del Camp

Imatge d'arxiu d'una ambulància del SEM.

El cotxe i una furgoneta han xocat frontalment i hi ha hagut tres ferits més.

El conductor d’un turisme ha mort aquest divendres cap a les set de la tarda en un xoc frontal al quilòmetre 1.136,2 de la carretera N-340, en terme de Mont-roig del Camp (Baix Camp), segons el Servei Català de Trànsit (SCT). Per causes que encara s’estan investigant, el cotxe que conduïa la víctima i una furgoneta han col·lidit frontalment. A banda de la persona finada, hi ha hagut tres afectats més, tots ells ocupants de la furgoneta. Un d’ells ha patit lesions menys greu i ha estat traslladat al CUAP de Cambrils. Les altres dues persones han estat ateses i donades d’alta in situ, segons ha informat el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). Com a conseqüència del virulent impacte, el turisme ha quedat partit en dues parts, les quals han quedat separades per més de 20 metres de distància entre elles.

Arran de la incidència s’han activat set patrulles dels Mossos d’Esquadra, tres dotacions dels Bombers de la Generalitat i quatre ambulàncies del SEM.

Quant a l’afectació viària, la via s’ha tallat al trànsit a les 19.47 hores i durant més de dues hores.

ACN

L’Ajuntament posa en marxa una vintena d’accions formatives gratuïtes

La regidoria d’Impuls Econòmic de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha presentat la nova programació formativa per aquest 2018. En concret són una vintena de cursos i tallers pensats per millorar la capacitació i qualificació professional així com per afavorir la inserció laboral de les persones que es troben en situació d’atur.

Amb el lema “La llavor del coneixement, la collita de l’èxit”, l’objectiu és animar a la població a formar-se per poder millorar les seves oportunitats laborals. En aquesta ocasió s’ha optat per oferir accions formatives transversals que permetin arribar al màxim nombre de negocis, necessitats i interessos formatius. En aquest sentit, la regidora d’Impuls Econòmic Yolanda Pérez ha destacat que “són cursos de poques hores amb un contingut i temari molt específic que fa que siguin molt profitosos”, aconseguint així arribar a aquelles persones que també es volen formar i tenen menys disponibilitat horària.

En concret s’ha posat especial èmfasi amb l’oferta d’idiomes, a través de cursos d’anglès i francès específics per negocis, de preparació del B1 de català i l’A2 de castellà, però també d’altres temàtiques com manipulador/a d’aliments, d’informàtica bàsica, d’aplicador de fitosanitaris o de mosso/a de magatzem.

Destaca també el curs de Gestió administrativa i comercial, destinat a persones aturades majors de 45 anys, per tal de promoure la formació i l’ocupació d’aquest col·lectiu que presenta elevades taxes d’atur al municipi.

D’altra banda, cal remarcar que s’han ampliat el nombre de tallers dirigits a empresaris i emprenedors. Així, s’oferiran sessions formatives de dues hores de temàtiques diverses com per exemple, les polítiques de preus per incrementar les vendes, els certificats digitals i les licitacions públiques, el Facebook i la reputació en línia o la imatge i la promoció del punt de venda, entre d’altres.

Tots els cursos i tallers són gratuïts

Els cursos són gratuïts i tenen les places limitades a un màxim de 25 persones. Tot i això s’imposarà una fiança a les persones que s’inscriguin a qualsevol curs formatiu, per tal de garantir la seva assistència (excepte el curs de manipulador/a d’aliments).

En finalitzar la formació, si s’ha assistit a un mínim del 80% de les hores del curs, l’usuari/a podrà sol·licitar el retorn de la fiança. D’altra banda, els tallers formatius també són gratuïts i estan exempts de fiança.

A més, els alumnes que ho desitgin podran fer ús, també de forma gratuïta, de l’autobús municipal per desplaçar-se entre Mont-roig i Miami Platja i assistir a les accions formatives, prèvia sol·licitud al departament d’Impuls Econòmic. Les inscripcions, que ja estan obertes, es poden fer a través de la Seu electrònica, a les oficines de l’Espai o a través del registre d’entrada de les Oficines Municipals d’Atenció a la Ciutadania.

Podem presenta al Parlament una proposta per impulsar el Tren-Tramvia al Camp de Tarragona

Imatge del pas a nivell a l’estació de Salou.

El grup de Catalunya en Comú Podem al Parlament ha presentat aquest dimarts una proposta de resolució sobre l’impuls del projecte del Tren-Trp de Tarragamvia al Camp de Tarragona per reclamar el traspàs de la línia ferroviària Port Aventura-Cambrils i impulsar l’acondiciament a Tren-Tramvia per tirar endavant aquesta infraestructura de transport.

A l’exposició de motius s’ecxplica com a mitjans del 2018 està previst inaugurar la variant amb doble via del Corredor Mediterrani que permetria substituir la última via única existent entre Barcelona i València. Aquesta nova variant allunyada dels nuclis urbans afavorirà el transport de mercaderies i de passatgers de llarg recorregut, però no millorarà el transport de rodalies, degut a la pèrdua de les importants estacions cèntriques de Salou i Cambrils.

La nova variant estrenarà una nova estació a l’Hospitalet de l’Infant a 1km de l’actual i una nova estació a Cambrils Nord, al costat de l’autopista i a 2km de l’actual. Salou es quedaria sense estació, només amb la de Port d’Aventura al seu terme municipal, a 2 km del centre. Mont-Roig del Camp també es quedaria sense estació.

La nova variant provocaria per tant el desmantellament integral del sistema ferroviari actual entre les estacions de Port Aventura, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i l’Hospitalet de l’Infant provocant, per tant, una suspensió definitiva del servei de rodalies.” Aquest desmantellament -afimen- ha estat reconegut recentment per part del Ministeri de Foment a preguntes d’En Comú Podem. A Catalunya no existeixen fins ara precedents d’Ajuntaments que hagin sol·licitat el desmantellament ferroviari integral en comptes de reclamar una integració urbanística d’aquest servei públic”.

En cas que es produís el desmantellament de l’actual via, desapareixerien les estacions urbanes de Salou i Cambrils que transporten anualment més de 675.000 viatgers. “L’estació de Salou ha estat, malgrat del servei deficient, una de les 20 estacions regionals més utilitzades a l’Estat espanyol. El desmantellament -afirma el grup de Podem- provocaria greus efectes sobre els i les usuàries del transport públic, allunyat enormement les estacions de Salou i Cambrils dels nuclis urbans, provocant la pèrdua de connexió ferroviària entre Cambrils i Salou i dels centres d’aquestes localitats amb Tarragona i Port Aventura i convertint l’estació de Port Aventura en un cul de sac”.

Des de les entitats en defensa del transport públic en el Camp de Tarragona “s’ha defensat des de fa temps fer compatible el bo servei de transport públic i l’eliminació de barreres arquitectòniques la reconversió d’aquest tram en un tren-tramvia permetent la permeabilitat urbana, noves estacions i la intensificació de l’ús del transport públic”.

La Generalitat ha donat el seu vistiplau a aquesta proposta a través de diferents documents oficials, estudis i projectes, com el Pla Territorial del Camp de Tarragona. Alhora, considerem que el desmantellament ferroviari incompleix la llei catalana de mobilitat i el Consell Català de la Mobilitat no n’ha estat informat dels canvis en el corredor mediterrani.

Malgrat els Ajuntaments de Salou i Cambrils manifesten el seu suport formal al Tren-Tramvia, però, la viabilitat d’aquest transport públic quedarà fortament condicionada per la política de desmantellament integral de les vies impedint un trivialització progressiva del servei i doblant el preu de la infraestructura.

“Per aquests motius, el Grup Parlamentari de Catalunya en Comú Podem presenta la següent Proposta de resolució:

El Parlament de Catalunya Insta al Govern de la Generalitat a:

  1. Reclamar el traspàs de la línia ferroviària Port Aventura-Cambrils al Ministeri de Foment per poder impulsar l’acondiciament a Tren-Tramvia.
  2. Publicar l’estudi “Nou Tren-Tramvia del Camp de Tarragona”. Tram Cambrils-Salou-Port Aventura-Tarragona amb clau EP-TX-162224 encarregat el 3 maig de 2016.
  3. Convocar el Consell Català de Mobilitat davant la importància d’aquestes modificacions ferroviàries.
  4. Concretar l’operatiu de mobilitat en coordinació amb les administracions locals en el moment que es posi en servei la variant del corredor del Mediterrani entre Vandellòs i Vilaseca.
  5. A apostar de manera decidida i immediata per l’adaptació d’aquesta infraestructura ferroviària i impulsar el projecte del Tren-Tramvia al Camp de Tarragona.
  6. Promoure el manteniment del servei de rodalies mentre no es produeix la conversió en el Tren-Tramvia”.

Les festes de Sant Josep de Miami Platja celebraran el comiat simbòlic de l’N-340  

Miami Platja es prepara per viure la Festa Major de Sant Josep, que se celebrarà del 15 al 19 de març. En aquesta edició, un dels plats forts serà l’acte “Adeu Nacional, hola avinguda!” una jornada d’activitats per acomiadar simbòlicament la Nacional 340 abans de l’inici de la primera fase de les obres de remodelació, que s’iniciaran en breu.

La jornada, que tindrà lloc dissabte 17 de març, comptarà amb un vermut popular i un taller de pintura per endur-se un fragment de l’asfalt de record. També hi haurà xanquers, la batucada del grup local Miami Sona, un espectacle de titelles i alguna sorpresa més! I a la tarda, inflables i festa holi.

Una altra de les activitats destacades és la festa multicultural, que es celebrarà el diumenge 18 de març a la plaça del Centre Polivalent, de les 12 del migdia a les 8 del vespre. Durant tot el dia hi haurà mostra gastronòmica amb degustacions, balls i actuacions musicals de diverses associacions de Miami Platja.

D’altra banda, els monòlegs tornaran a ser protagonistes de les festes a través d’un espectacle que oferiran José Corbacho, José Boto i Xavier Deltell, aquest divendres 16 de març, a les 10 de la nit, al poliesportiu municipal. Les entrades anticipades ja estan a la venda i es poden adquirir fins al 15 de març, de 9 a 14 i de 16 a 19 h a la Sala 1 del Centre Polivalent.

Els actes, però s’iniciaran de manera oficial el divendres 16 de març a les 19 hores amb el pregó de festes, que anirà a càrrec de la veïna Isabel Muñoz Martínez. S’oferirà també aperitiu popular i música en directe.

Agricultura crea un òrgan de coordinació de la caça a Mont-Roig del Camp i Cambrils

Moment de la reunió aquest matí amb la presència del director dels Serveis Territorials, Àngel Xifré.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha constituït  avui un nou òrgan per millorar la coordinació per a la prevenció de danys en zones de seguretat a Cambrils i a Mont-Roig del Camp, a Tarragona. L’objectiu és decidir i coordinar les actuacions per prevenir i mitigar els danys que fa la fauna cinegètica en aquestes zones, on bàsicament els cultius que hi ha són d’horta, i les afectacions que també causen als càmpings de la zona. En les properes setmanes també es constituirà un segon òrgan de gestió a la zona de Vila-seca i Salou.

La creació d’aquests nous òrgans és una de les accions concretes que preveu el Pla de Prevenció dels danys i els riscos originats per la fauna cinegètica que té en marxa el Departament d’Agricultura i que té com a objectiu establir un nou marc legal, administratiu i operatiu per fer front als nous reptes que generen els elevats nivells poblacionals que han assolit diverses espècies cinegètiques.

En el marc d’aquest Pla, una de les diverses actuacions que s’estableixen és la creació d’òrgans de coordinació per a la prevenció de danys en les zones de seguretat, on la gestió és compartida amb els seus promotors, fonamentalment ajuntaments.

Durant aquesta primera reunió, que s’ha fet aquest matí al Serveis Territorials del DARP a Tarragona, s’ha convocat tots els sectors implicats, a més del promotor de la zona, per tal de discutir i coordinar les actuacions que s’hagin de portar a terme. Les zones de seguretat són aquelles on cal adoptar mesures especials amb la finalitat de garantir la protecció de les persones i dels seus béns davant les activitats cinegètiques. Són zones de seguretat, per exemple, els nuclis urbans, els rurals i les zones habitades o vies i camins públics i ramaders. Dins d’aquestes àrees no està permesa la caça.

Autoritzacions excepcionals per controlar les poblacions i minimitzar els danys a l’agricultura

En els darrers anys s’ha observat en una part important de les zones de seguretat del camp de Tarragona un increment destacable de determinades espècies de fauna cinegètica, com és el cas del porc senglar, el conill de bosc, el tudó i l’estornell, entre d’altres. Les superpoblacions d’aquests animals produeixen danys a les explotacions agrícoles que en el cas de les zones de seguretat del Camp de Tarragona  són majoritàriament explotacions hortícoles i també de fruiters i fruita seca. Els senglars també ocasionen accidents de trànsit i sovint es produeixen danys en instal·lacions, com és el cas dels càmpings i de zones relacionades amb el sector turístic.

Quan l’elevada densitat o abundància d’alguna espècie cinegètica ocasioni danys als cultius agrícoles, danys a instal·lacions, o accidents de trànsit, es poden autoritzar-hi caceresen les zones de seguretat de manera excepcional , amb la finalitat de controlar la població d’aquestes espècies.Així, a la zona de seguretat de Mont-Roig es van donar 8 autoritzacions excepcionals i a la de Cambrils, 3. En aquestes batudes s’han reduït les poblacions de tudons en 4.500 exemplars i 144 conills.

ERC de Mont-roig renova l’executiva local amb Isabel Vilches com a presidenta

Foto de grup de la nova executiva local d’ERC

ERC de Mont-roig del Camp renova l’Executiva Local. La militància ha escollit una nova executiva, presidida per la militant Isabel Vilches. Agraïm la feina feta fins ara a l’anterior equip, molt especialment a la Núria Rivera i al Santi González.

La nova presidenta va néixer a Jerez i està molt orgullosa de les seves arrels i, ara, se sent una catalana més. La decisió de presentar-se com a presidenta l’ha pres amb molta responsabilitat i conscient dels moments de l’actualitat política que estem vivint (i patint). Amb l’empenta que la caracteritza, Vilches es compromet a treballar per la República Catalana des del municipi de Mont-roig del Camp.

La republicana recorda que fa tres anys va endinsar-se al món de la política acompanyant a la Irene Aragonès i a l’Abbas Amir a la llista d’ERC de les municipals de 2015. La nova executiva renovada té dos principals objectius: ampliar la base d’ERC al municipi i millorar els resultats electorals a les municipals 2019 perquè ERC ha d’estar al lloc que li pertoca, al govern municipal.

L’Ajuntament commemora del Dia internacional de les Dones amb una programació especial

Les regidories de Polítiques d’Igualtat i de les Dones, Joventut, Impuls Econòmic i Pla de Barris s’han coordinat per oferir una programació conjunta per commemorar el 8 de març, Dia internacional de les Dones.

La programació s’inicia aquest dimarts 27 de febrer amb la pintada del mural “De camí a casa vull ser lliure, no valenta” al casal de joves K2 de Miami Platja. L’activitat continuarà el dia 28 i es repetirà els dies 6 i 7 de març al casal de joves K1 de Montroig.

La següent proposta és la primera Trobada de dones empresàries i directives, que es realitzarà el proper 2 de març. Es tracta d’una iniciativa que té per objectiu reunir al teixit empresarial femení del territori per tal de crear sinèrgies. L’activitat comptarà amb una xerrada formativa, dinar i cafè networking. Les dones interessades en participar-hi es poden inscriure a promocio@mont-roig.cat o bé al 977 17 25 27.

El 6 de març a Mont-roig i el 7 a Miami Platja, a les 6 de la tarda, tindrà lloc la lectura del manifest institucional que han consensuat les entitats municipalistes i que aquest any posa èmfasi en la bretxa salarial. Seguidament hi haurà un recital de contes per a nenes rebels.

També el 7 de març, els casals de joves realitzaran dinàmiques i activitats al voltant de la igualtat de gènere. A més, aquest dia s’oferirà una xerrada sobre Dones i cooperativisme en el marc del Compartim. Espai de dones a l’aula Tic del Centre Polivalent de Miami Platja.

Suport a la vaga feminista internacional del 8 de març

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp va aprovar al passat plenari, celebrat el 14 de febrer, donar suport a la vaga feminista convocada a nivell internacional. Per aquest motiu, i seguint les recomanacions de les entitats municipalistes, s’ha decidit traslladar els actes inicialment previstos pel dia 8 de març als dies 6 i 7.

L’Ajuntament de Mont-roig dóna suport al projecte Bosc dels Embrions

La primera alzina plantada ha estat en honor a una nena britànica que es diu Georgina.

L’hectàrea i mitja de la zona de la Cova del Patou, que forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural de la Mare de Déu de la Roca, és el terreny municipal que acollirà el futur Bosc dels Embrions. Es tracta d’una iniciativa que portarà a terme l’entitat local l’Escurçó, amb la col·laboració de l’Institut Marquès, a través de la qual es plantarà un arbre per cada infant que ajudi a néixer aquest centre de reproducció assistida barceloní.

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha donat suport a la proposta que contribueix, amb la plantació d’alzines, a la reforestació d’aquest espai que va patir un incendi als anys 90 i que ja ha acollit diverses accions de repoblació per part d’entitats locals.

Els primers 10 arbres del Bosc dels Embrions s’ha plantat aquest dijous en un acte on hi han participat membres de l’Ajuntament, l’Escurçó i l’Institut Marquès. La primera alzina plantada ha estat en honor a una nena britànica que es diu Georgina. De fet, cada arbre estarà identificat amb el nom i la data de naixement de l’infant. A més, els pares podran seguir l’evolució de l’arbre plantat en honor al seu fill, ja que rebran les dades amb la seva geolocalització. D’aquesta forma famílies d’arreu del món (el centre treballa amb persones de més de 50 països), podran venir a Mont-roig del Camp a visitar l’arbre que porta el nom del seu fill o filla.

Juntament amb aquesta iniciativa, en la què es preveu que es plantin 1.500 arbres, l’Ajuntament ha aprofitat per fer una neteja de manteniment de la zona i posar taules de pícnic noves a l’Àrea de lleure de la Cova d’en Patou.

Adjudicades les obres de l’avinguda Barcelona de Miami Platja

Imatge virtual de com quedarien diferents trams de la nova avinguda. Fotos: Ajuntament de Mont-roig del Camp

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha adjudicat aquest matí les obres de renovació i millora dels serveis urbans i pavimentació d’un tram de l’avinguda de Barcelona de Miami Platja. De les 4 empreses presentades al procés de licitació, Sorigué ha estat l’adjudicatària, després d’haver presentat l’oferta econòmica més avantatjosa i haver obtingut una puntuació total més alta, d’acord amb el Plec de clàusules administratives.

A partir d’ara s’obre un procés de treball intern entre l’empresa i l’Ajuntament per planificar i plantejar la realització dels treballs, que tenen un termini d’execució de 8 mesos. En aquest sentit, les obres hauran d’estar acabades abans del 31 de desembre de 2018, condició indispensable per poder-les executar, doncs el projecte s’emmarca dins el Pla de Barris de La Florida. Aquesta és la data límit que ha donat la Generalitat per executar el que queda pendent d’aquest àmbit, després de rebutjar la pròrroga d’un any més. Recordem que dels 4.495.188,93 euros que costarà l’obra, la meitat estan finançats a través d’una subvenció que ha atorgat la Generalitat en el marc de la Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial.

Creació d’un centre urbà amb prioritat per als vianants

El tram de l’avinguda Barcelona que es remodelarà està comprès entre la plaça de Tarragona i l’avinguda de Cadis. Prop d’un quilòmetre que es vol convertir en el nou centre urbà de Miami Platja, fins ara inexistent. Les raons històriques, geogràfiques, comercials i socials fan d’aquest espai el lloc idoni per potenciar-hi el centre d’aquest nucli de població.

Una de les característiques principals del nou espai és la prioritat per als vianants, millorant-ne la seva mobilitat mitjançant l’augment de les voreres i minimitzant la calçada per als vehicles. El projecte també inclou l’augment de les zones verdes, la creació d’un carril bici, papereres, bancs, fonts i jocs infantils.

Sessions informatives la segona setmana de març

Un cop l’empresa s’hagi coordinat amb l’Ajuntament pel que fa al desenvolupament dels treballs, està prevista una presentació pública del projecte als establiments de comerç i restauració, així com als veïns i veïnes afectats. En aquestes sessions, que estan previstes per la segona setmana de març, es donarà a conèixer el calendari de les obres, com s’executaran, les afectacions i els canals de comunicació a través dels quals la ciutadania podrà mantenir-se informada sobre el desenvolupament dels treballs i les possibles incidències.

A més del veïnat i comerç, també es convocarà als agents socials que van formar part del procés de participació que es va dur a terme entre el 2010 i 2011. Aquest procés va comptar amb tres comissions de treball formades per grups de debat que van tractar sobre el comerç, la restauració i l’impacte econòmic, l’espai social i ciutadà i l’urbanisme i la vialitat. Cal destacar que el projecte actual és una adaptació dels acords adoptats per aquestes comissions de treball, en què s’han pogut tenir en compte aspectes com les àrees de joc infantil, un carril bici o la creació de zones de càrrega i descàrrega, entre d’altres.

Finalment, i coincidint amb les festes de Sant Josep de Miami Platja, l’Ajuntament està preparant un acte simbòlic de comiat de la Nacional 340. Es tracta d’un vermut popular que tindrà el lema “Adeu nacional, hola avinguda!” i que servirà per acomiadar-se d’un tram de l’artèria que va fer créixer el nucli de Miami Platja i que durant molts anys ha suposat una barrera física molt important per a la població local.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies