La cèlebre masia que Joan Miró va pintar a Mont-roig serà visitable l’any vinent

La masia de la familia de Joan Miró, que l’artista va immortalitzar en aquesta obra

La masia de Mont-roig del Camp que va servir Joan Miró com a residència d’estiu i des d’on va concebre la seva obra a principis del segle XX es podrà visitar a partir de l’abril de l’any vinent.

La Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp s’ha fixat la data del 20 d’abril de 2018, coincidint amb 125è aniversari del naixement de l’artista, per obrir portes al públic de la primera fase de rehabilitació de la masia. L’obra costarà sis milions d’euros.

Aquesta data s’ha fet pública en l’acte de signatura del protocol de col·laboració entre la Fundació i el govern de l’Estat, que ha presidit la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría fent traspàs de còpies de la signatura del protocol amb el president de la Fundació Mas Miró i alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho,. Foto: ACN

A través de la signatura d’aquest conveni la Secretaria d’Estat de Turisme es converteix en patró nat de la Fundació i es compromet al seu impuls, manteniment i promoció.

Tot i que no s’ha concretat cap aportació econòmica per part de l’Estat, el protocol preveu que es col·labori en projectes d’actuació concrets, centrant-se prioritàriament en la millora i rehabilitació dels diferents espais de Mas Miró.

La vicepresidenta del govern espanyol, parlant amb la resta d’autoritats davant de Mas Miró. Foto: ACN

El projecte per rehabilitar Mas Miró va començar l’any 2010, però no va ser fins el 2013 que es va constituir la Fundació i que va replantejar el projecte inicial per poder obrir la masia en diverses fases i ha desenvolupat una estratègia de recerca de recursos que permetin fer viable el projecte de museïtzació de l’espai. El protocol, signat aquest dilluns, amb el govern de l’Estat i l’entrada de la Secretaria d’Estat de Turisme a la Fundació com a patró nat suposa un pas important en aquesta estratègia per cercar col·laboradors, patrocinadors i mecenes que facin possible i viable el projecte.

Els hereus del pintor

Tal com ha explicat el president de la Fundació Mas Miró i alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, els hereus del pintor van aportar 700.000 euros inicials per poder començar a fer viable el projecte. A més, ja han recollit més de 600.000 euros addicionals d’aportacions privades. Amb tot, Morancho ha reclamat a les institucions que integren la Fundació: ajuntament, Diputació, Generalitat i Estat que hi destinin recursos per poder fer realitat el projecte. “Recuperar aquest espai és un deute que tenim pendent amb Miró, perquè ell va posar el nom del poble al món”, ha manifestat Morancho.

El net de Miró, Joan Punyet, ha explicat que calia recuperar ‘la Masia’ que tant va suposar pel seu avi i poder aportar “riquesa cultural, econòmica i social” al Camp de Tarragona que “tant va estimar”. En aquest sentit, ha recordat que “l’univers mironià” es va gestar a Mont-roig del Camp i, concretament, al Mas Miró i les terres que l’envolten. L’any 1911, després d’una depressió, va ser quan Miró va decidir, des de Mont-roig, dedicar-se a la pintura.

Per la seva part, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reconegut la importància del projecte de rehabilitació de Mas Miró com un dels millors homenatges que es pot fer a un dels artistes més rellevant de l’Estat. Sáenz de Santamaría ha agraït el gest dels hereus a l’hora de cedir l’anomenat ‘Sol de Miró per la marca ‘España’.

Col·laboració amb l’Estat

De fet, l’origen de la signatura d’aquest protocol es troba en el que es coneix com ‘Sol de Miró. La marca turística ‘España’ va ser creada per l’artista per a l’Estat i l’única cosa que va demanar a canvi va ser que el govern espanyol ajudés a les seves Fundacions. En el moment en què la marca, segons la legislació de propietat intel·lectual, havia de revertir als seus hereus, aquests es van adreçar a l’Estat per intentar seguir l’exemple de l’artista, incloent-hi la tercera fundació recentment creada al voltant de l’artista, després de la de Barcelona i Mallorca. Així, els seus successors van renunciar als drets de la marca a canvi que l’Estat assegurés l’estabilitat financera de les fundacions en la mesura de les seves possibilitats.

El 3 de desembre de 2015 els hereus de Joan Miró van firmar de forma pública i davant notari la renúncia als drets corresponents en relació al logotip ‘España’, Sol Miró. En virtut d’aquest acord, la Secretaria d’Estat de Turisme esdevé patró nat de la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp i es compromet al seu impuls, manteniment i promoció mitjançant la signatura d’aquest protocol de col·laboració. Aquest marc de col·laboració serà objecte d’acords específics que es concretaran en projectes d’actuació concrets. La col·laboració es centrarà prioritàriament en la millora i rehabilitació dels diferents espais de Mas Miró, així com en la promoció de l’activitat de la Fundació. La duració del conveni és de dos anys, prorrogables fins a un màxim de tres addicionals.

Mas Miró

Mas Miró és el model de l’obra més emblemàtica de l’etapa figurativa de l’artista ‘La Masia. El passat mes de març van començar les obres de conservació i rehabilitació en diferents espais del Mas, obres essencials pel manteniment dels edificis i un primer pas per a la seva futura obertura. Destaca la rehabilitació de l’espai del taller de l’artista, així com la rehabilitació d’un dels espais annexes, el qual anirà destinat a l’acollida de visitants.

Tot i que el calendari avança més lentament del que estava previst, el projecte s’ha pogut replantejar, i es treballa amb l’objectiu de poder obrir en diferents fases. El pressupost d’aquesta primera fase d’intervenció està a l’entorn de 400.000 euros, dels quals, 159.000 euros corresponen a una subvenció de la Generalitat, lligada al fet que aquest element està considerat un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Es preveu que el conjunt d’actuacions d’aquesta fase finalitzi a finals d’aquest any. Aquest intervenció condicionarà l’obertura de portes al públic. Una primera fase de visites guiades i concertades s’inaugurarà el 20 de maig del 2018, coincidint amb el 125è aniversari del naixement de Joan Miró.

La masia és una pintura a l’oli realitzada entre 1920 i 1922, després del seu primer viatge a París. És considerada una obra culminant d’aquest període creatiu de l’artista, immediatament anterior a l’etapa pictòrica marcada pel surrealisme, la qual es va iniciar al voltant de 1924. L’obra es conserva a la National Gallery of Art de Washington DC des de 1987, quan fou donada per Mary Hemingway, i constitueix una mena d’inventari de la masia que posseïa la família de l’artista des del 1911.

ACN / Redacció

Mont-roig obre la convocatòria d’ajudes per impulsar l’emprenedoria i la contractació de treballadors aturats

Un ple municipal celebrat a Mont-roig del Camp. Foto: Tarragona21.cat

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp, a través de l’Àrea d’Impuls Econòmic, ofereix per quart any consecutiu un programa per a la concessió d’ajudes a empresaris i emprenedors del municipi.

Concretament, la subvenció per als nous emprenedors va dirigida a autònoms, empresesn (microempreses: fins a 9 assalariats) i establiments comercials que iniciïn una activitat empresarial amb domicili social i centre de treball al municipi i que realitzin una inversió per la seva posada en funcionament.

L’altra ajuda té com a objectiu incentivar la creació de llocs de treball al municipi mitjançant la contractació de treballadors aturats. Aquesta subvenció es dirigeix al col·lectiu empresarial local per tal que incrementin el nombre de treballadors de la seva plantilla amb residència al municipi, mitjançant la Borsa de Treball Municipal.

Les persones i empreses interessades han de presentar la sol·licitud, juntament amb la documentació requerida a les bases, al Registre General de l’Ajuntament. La resolució de les sol·licituds s’efectuarà per ordre d’entrada al Registre fins a esgotar el crèdit.

El termini de presentació de sol·licituds s’estableix fins al dia 30 de novembre de 2017. Per més informació es pot contactar amb l’Àrea d’Impuls Econòmic, a través del telèfon 977 172527 o bé mitjançant el correu electrònic promocio@mont-roig.com.

La pastisseria M. Glòria guardonada amb el Premi Nit del Turisme de Mont-roig

L’alcalde i la regidora de Turisme, amb els guardonats

El Premi Nit del Turisme 2017 ha estat per la pastisseria M. Glòria. El guardó és un dels moments destacats de la Nit del Turisme, una gala que és punt de trobada entre el teixit empresarial local i els representants municipals i serveix per presentar les novetats de la temporada turística.

La XVII edició d’aquest certamen, celebrat aquest dijous al vespre al restaurant Les vistes del Club de Golf Bonmont, va reconèixer públicament la pastisseria Maria Glòria per la seva trajectòria professional i la seva remodelació, replantejament i actualització del negoci adaptant-lo a les noves tendències.

Aquest establiment, juntament amb la immobiliària Arenda i Reimund Dietzen eren les 3 candidatures finalistes que optaven al reconeixement, proposat per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp i ratificat per la Junta de Govern Local.

El guanyador es va obtenir mitjançat votació dels assistents, persones vinculades directe o indirectament amb el sector turístic del municipi.

Segell de Cicloturisme

La vetllada va començar amb la presentació de la nova campanya de comunicació de Turisme, de la mà de la regidora Yolanda Pérez. “Mont-roig Miami, la teva casa de vacances” és el nou eslògan i concepte que s’ha desenvolupat per fidelitzar als visitants.

Tot plegat tenint en compte el tipus d’oferta majoritària del municipi, càmpings i habitatges d’ús turístic, dos tipus d’establiments que es caracteritzen per tenir un important nombre de repetidors.

La Nit va servir també per donar a conèixer algunes de les novetats amb les que s’enceta la temporada turística. Una d’elles és el Segell de Cicloturisme atorgat per l’Agència Catalana de Turisme just fa un mes. Pérez va parlar també de les banderes blaves i va anunciar que enguany se n’ha aconseguit una de nova per Casa dels Lladres, així com la primera bandera Ecoplayas per l’Estany gelat.

La regidora de Turisme va destacar també altres projectes que s’estan impulsant com la creació del Club de Mar per tal d’ampliar l’oferta i generar afició nàutica al municipi, la Taula de Turisme com una plataforma per millorar i avançar juntament amb el sector,  així com el Pla Estratègic de Turisme, que es troba actualment en la fase de diagnosi i que servirà per marcar la línia que cal seguir en aquest àmbit durant els propers anys.

Projectes que permetran posicionar el municipi

Per la seva banda, l’alcalde Fran Morancho va explicar que la millora dels parcs i jardins, la il·luminació, les obres d’asfaltat del passeig Marítim i Mediterrani o la creació d’un carril bici són algunes de les accions que s’estan duent a terme que també serviran per millorar el dia a dia dels visitants i contribuiran al reconeixement del
municipi.

Morancho va aprofitar la vetllada per anunciar que el 2018 serà un any important perquè es començaran a recollir els primers fruits del treball d’aquests últims anys. En aquest sentit va destacar que l’Ajuntament té el compromís de l’Estat per tirar endavant la primera fase del passeig de les Cales. També va dir que es començarà la remodelació de l’avinguda Barcelona.

Un altre projecte important és l’obertura del Mas Miró prevista pel mes d’abril de l’any vinent. L’Alcalde, a més, va informar que el proper 19 de juny, la vicepresidenta del Govern espanyol Soraya Saénz de Santamaria vindrà al municipi a signar un conveni de col·laboració entre l’Estat i la Fundació Mas Miró.

Finalment va explicar que el 2018 també serà l’any de la inauguració de l’hotel de Bonmont. Tot plegat, segons va dir, “ha de servir perquè Mont-roig i Miami Platja es posicionin en el lloc que es mereixen”.

L’Ajuntament de Mont-roig col·labora en un projecte per promoure l’ocupació d’aturats de llarga durada

Imatge d'una de les obres incloses en el pla d'ocupació. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu d’una obra inclosa en un pla d’ocupació. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp col·labora amb els principals serveis locals d’ocupació públics de la comarca per posar en funcionament el Programa Integral d’ocupació Baix Camp 2017. L’objectiu és promoure l’ocupació de les persones en situació d’atur de llarga durada, majors de 30 anys i de la comarca del Baix Camp.

Aquest és un projecte conjunt entre l’IMFE Mas Carandell (que el coordina), l’Ajuntament de Cambrils, el Consell Comarcal del Baix Camp i Idetsa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant; que compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Montroig del Camp, la Selva del Camp i Riudoms.

El programa, que pretén atendre 100 persones, majors de 30 anys i en atur de llarga durada, s’allargarà fins el mes de desembre. Les persones inscrites participaran en diferents accions d’orientació laboral, individuals i en grup, visites a empreses per conèixer la realitat del mercat de treball, formació professional i d’inserció laboral.

S’oferirà la possibilitat de fer formació professionalitzadora de l’àmbit de la logística (200 hores), que permetrà obtenir alguns carnets de gestió de magatzem, o bé, d’ajudant de cuina i restauració amb producte local i de temporada (250 hores), que també facilitarà l’obtenció d’acreditacions o carnets professionals.

El Programa integral d’ocupació Baix Camp 2017 està subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, en el marc de Programes Integrals, regulats per l’Ordre TSF/318/2016.

Sessió informativa

Les persones interessades en participar al programa podran assistir a la sessió informativa que s’oferirà el proper dijous 15 de juny, a les 10.30h al centre l’Espai de Miami Platja.

D’altra banda, la inscripció està oberta fins al 28 de juny. Per participar-hi cal estar en situació d’atur i inscrit/a com a demandant d’ocupació com a mínim 12 mesos durant els 18 mesos anteriors a la data d’inici de l’atenció.

La inscripció es pot realitzar al Consell Comarcal del Baix Camp, a l’Ajuntament de Cambrils, a Idetsa i al Mas Carandell.

La XVII Nit del Turisme desvetllarà la nova campanya de promoció de Mont-roig

Imatge de marca de la Nit del Turisme

Mont-roig Miami Turisme donarà a conèixer la nova campanya de promoció del municipi en el marc de la XVII Nit del Turisme.

La vetllada, que es celebrarà el proper dijous 8 de juny al restaurant Les Vistes del Club de Golf Bonmont, servirà per
presentar els nous projectes i activitats que s’han preparat per la nova temporada turística.

La gala, a més, vol tornar a ser punt de trobada entre el teixit empresarial i els representants municipals i contribuir a la creació de relacions i sinèrgies que afavoreixin el desenvolupament turístic local.

Premi Nit del Turisme

D’altra banda, la celebració reconeixerà, de nou, l’excel·lència de l’empresariat local a través del Premi Nit de Turisme. Els assistents seran els encarregats de votar un dels tres candidats proposats per la Regidoria de Turisme i ratificats per la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp.

En aquesta edició els finalistes al Premi Nit del Turisme són:

– Immobiliària Arenda Costa Dorada. Per la comercialització dels seus productes a través de nous canals, adreçant la seva oferta a nous segments.

– Pastisseria cafeteria La Glòria. Per la seva trajectòria professional reconeguda en el temps i la seva remodelació, replantejament i actualització del negoci adaptant-lo a les noves tendències.

– Reimund Dietzen. Per posar en valor els recursos turístics convertint-los en una experiència pel visitant, essent pioner en la comercialització i promoció del cicloturisme al municipi.

El Premi Nit del Turisme, que es va crear l’any passat, té l’objectiu de posar en valor el treball i la trajectòria professional d’aquelles empreses, entitats o institucions que aposten per la qualitat, la segmentació, la diferenciació i l’especialització en els seus  serveis i que contribueixen d’aquesta forma a potenciar la competitivitat i el desenvolupament turístic del municipi.

La Diada del Pop de Mont-roig es trasllada al proper diumenge 11 de juny

La Diada del Pop que s’havia de celebrar aquest diumenge s’aplaça per la previsió de pluja. El certamen gastronòmic es realitzarà el proper 11 de juny. Les condicions es meteorològiques d’aquest cap de setmana han portat a l’organització a canviar la data per tal de poder gaudir del pop i del bon temps en aquesta jornada que cada any aplega a milers de persones.

L’organització abandona l’entrada de la platja Cristall i es desplaça enguany a un lloc molt més ampli i cobert de pins que provoquen una agraïda ombra, el Bosquet de la Punta del Riu Llastres, que el consistori acaba de batejar com ‘El Bosquet del Llastres’.

La diada de diumenge, que començarà a les 11.30h, permetrà fer un tastet de les propostes culinàries dels 14 restaurants participants a les jornades. S’espera que  aquest acte torni a ser un èxit de participació per això es posaran a la venda més de 5.000 degustacions.

La Diada del Pop de Mont-roig canvi d’escenari i tindrà lloc al Bosquet del riu Llastres

La Diada del Pop de Mont-roig canvi d’escenari i tindrà lloc al Bosquet del riu Llastres

Restauradors i autoritats locals, presentant les jornades. Foto: Tarragona21

Canvi notables en les Jornades Gastronòmiques del Pop de Mont-roig i Miami Platja. L’organització abandona l’entrada de la platja Cristall i es desplaça en un lloc molt més ampli i cobert de pins que provoquen una agraïda ombra, el Bosquet de la Punta del Riu Llastres, que el consistori acaba de batejar com ‘El Bosquet del Llastres’.

Els restauradors celebren el canvi, com deia Jorge Sabater, d’Eclise-Platja Cristall, a Tarragona21. “El canvi és molt encertat, amb més ombra i en un lloc més atractiu”.

El Bosquet del Llastres ha acollit aquest matí la tradicional fotografia dels restaurants participants a les X Jornades Gastronòmiques del Pop. La Diada servirà per iniciar les jornades i se celebrarà aquest diumenge, 4 de juny.

En l’acte d’aquest matí, l’alcalde de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha aprofitat per agrair al restaurants la seva participació a les jornades i ajudar així en la promoció turística del municipi.

Rècord de degustacions

La diada de diumenge, que començarà a les 11.30h, permetrà fer un tastet de les propostes culinàries dels 14 restaurants participants a les jornades. S’espera que  aquest acte torni a ser un èxit de participació per això es posaran a la venda més de 5.000 degustacions.

La regidora de Turisme, Yolanda Pérz, apuntava a Tarragona21 que en aquesta edició s’han inscrit dos restaurants de Mont-roig a la cita gastronòmica del pop: “Tenim més participants que mai”, subratllava. És el primer cop que restauradors de Mont-roig se sumen a la cita.

Cad any l’Ajuntament buscava la manera d’evitar l’intens sol: “Hem posat pèrgoles, entoldats, però no hi havia manera”, recordava la regidora. Al final, la solució ha estat el trasllat a un lloc molt ampli i natural, un espai “que s’està potenciant com cal per la bellesa que presenta”. Pot ser l’inici de futures accions.

Jorge Sabater informava que el client “tindrà l’opció de triar pop en format tapa o com a plat”. Cada restaurant, lògicament, el cuinarà com millor li sembli.

S’oferiran 2 degustacions a 3 € o bé 8 degustacions a 10€ (el tiquet inclou: tastet de pop i el seu corresponent maridatge). A més, durant la diada es duran a terme activitats pels més petits, actuacions musicals i un concurs
d’Instagram. També hi haurà un servei d’autobús gratuït entre Mont-roig i Miami Platja.

Més dies

El 10è aniversari de les Jornades Gastronòmiques del Pop, que es celebraran del 5 al 23 de juny, arriba amb altres novetats com és l’ampliació de dies. També creix el nombre de restaurants participants que incorporaran a les seves cartes i menús plats amb el pop com a ingredient protagonista.

Finalment, per tal de gaudir del pop i de l’art de cuinar-lo, torna la Tapa Pop, en què els restaurants participants ofereixen el plat de pop en format “tapa” i una beguda al preu de 2,5 €. A més, tots aquells que omplin les butlletes corresponents optaran al sorteig de més de 50 àpats als restaurants del certamen.

Més de 400 persones participen a la primera Festa de la Gent Gran de Mont-roig

Una gernació, reunida per celebrar la trobada de Mont-roig

Bona companyia i molta diversió a la primera Festa de la Gent Gran celebrada el passat divendres 26 de maig. Més de 400 persones van participar a la iniciativa, organitzada per l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, que tenia per objectiu reunir als avis i àvies de tot el municipi, majors de 70 anys, en una jornada de germanor.

Diversos autobusos els van passar a recollir per portar-los fins al càmping La Torre del Sol on es va desenvolupar la Festa. La celebració va començar amb l’acte de recepció i benvinguda.

La presidenta del Casal d’Avis Sant Jaume de Miami Platja, Miracle Fumanal va parlar de la satisfacció de poder treballar per la gent gran, una tasca que espera poder fer durant molt de temps.

D’altra banda, Josep Maria Martí, president de l’Associació Local de jubilats i pensionistes de Mont-roig, visiblement emocionat, va destacar que aquesta és una iniciativa molt bonica i una molt bona oportunitat perquè la gent gran dels dos nuclis pugui compartir un dia junts i relacionar-se.

Un detall del dinar popular

Tots dos van parlar després que el regidor d’Acció social i Gent Gran Enrique López els convidés a dirigir unes paraules a l’auditori. Seguidament López va agrair la feina magnífica que es fa des dels casals i va animar a tots els assistents a oblidar-se de tot i a gaudir del dia, que era l’objectiu d’aquesta gran festa.

Per la seva banda, l’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho va dir que “la gent gran és tan important que cap gest, com aquesta festa, és suficient per tornarlos-hi tot el que ells ens han donat”.

A més de l’alcalde i el regidor també van voler compartir aquesta jornada amb els avis i àvies els regidors del govern Vicente Pérez, Yolanda Pérez, Ferran Pellicer, Núria Esquius, Ángel Redondo i els regidors de la oposició Francisco Chamizo, Annabel Garcia i Irene Aragonès.

La gran Festa de la Gent gran va comptar amb la col·laboració del càmping La Torre del Sol. Després de l’acte de benvinguda, els participants van poder visitar les instal·lacions d’un dels millors càmpings del municipi. Molts d’ells no havien estat mai un equipament d’aquestes característiques i d’altres van poder observar
l’evolució que han tingut aquests establiments amb els anys.

Després de la visita animada i del dinar de germanor, a base de paella, els avis i àvies van poder gaudir d’una sessió de ball.

El canvi climàtic provocarà que la regressió de les platges del litoral tarragoní vagi a més

L’alcalde de Mont-roig, amb el subdelegat del Govern i el cap de Costes, aquest dimarts a Miami. Foto: Tarragona21

El canvi climàtic està provocant un increment de la regressió de les platges del litoral tarragoní, un fenomen que anirà en augment. Així ho ha certificat el subdelegat del Gover central a Tarragona, Jordi Sierra, en una visita cursada dimarts a Miami Platja, un dels ‘punts calents’ de la regressió a la província en el darrer episodi de temporals viscuts al desembre-gener de 2016, que van provocar “greus danys”.

“Som en un procés  de recalentament global i això provoca que el nivell de l’aigua vagi augmentat”, ha afirmat Sierra. El Ministeri de Medi Ambient “està fent els estudis per veure quin abast tindrà els propers anys l’increment del nivell del mar”. El subdelegat ha afegit: “Ens podem trobar que la morfologia de les nostres costes vagin variant. Tenim un planeta viu que es va movent”.

Costes es gastarà 1.400.000 euros a regenerar el litoral tarragoní afectat per la llevantada de desembre i la regressió de les platges. Només a Miami Platja, la despesa ha estat de 300.000 euros, que s’han invertit en quatre cales a la zona dels càmpings, principalment per millorar els trams d’escales que aboquen a les cales.

S’hi han dipositat 30.000 metres cúbics d’arena i s’han creat estructures d’accessos amb paviments i baranes de fusta. El 95 per cent de les platges de la província ja estan millorades i a Miami totes les actuacions estan fetes.

El cap del Servei Provincial de Costes de Tarragona, Alfons Fors, ha afegit, al seu torn, que el problema “ha estat superior al d’altres anys, amb ones de cinc metres, amb un nivell del mar més elevat que en altres èpoques; s’ha perdut platja i volum”.

Miami Platja té una orografia única, on el seu frontal marítim és ple de petites cales, fet que impedeix també grans massificacions de turistes.

L’erosió i la pèrdua d’arena i els danys a les zones d’accés són els desperfectes que ha causat el temporal. L’actuació ha consistit a agafar sorra de les zones d’acreció, on s’ha dipositat, i reubicar-la a les zones d’erosió.

La platja té una importància estructural: “És com els fonamets d’un hotel. No es veuen, però fan la seva funció”, ha detallat el responsable de Costes. “Com menys sorra hi hagi, més danys provoca les ones a la costa. Per això és necessari regenerar les platges, no només pel sector turístic sinó com a estructura de protecció del litoral”.

J. Garcia

 

El desitjat projecte del passeig de les Cales de Miami podria desencallar-se el 2018

L’alcalde i el subdelegat, escoltant les explicacions del delegat de Costes

Bones notícies per Mont-roig i Miami. El Govern de l’Estat ha començat a treballar perquè el 2018 sigui l’any de la primera fase del passeig de les Cales. Així ho ha confirmat el subdelegat del Govern a Tarragona, Jordi Sierra a l’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho en una visita que ha realitzat aquest matí al municipi.

Ambdós han estat acompanyats del cap del Servei Provincial de Costes de Tarragona, Alfons Fors, del regidor d’urbanisme, Vicente Pérez i de la regidora de Turisme, Yolanda Pérez, i han tractat diversos temes d’interès pel municipi de competència estatal, a més de visitar les cales afectades per la regressió.

L’alcalde s’ha mostrat “satisfet” que aquest projecte important per la façana marítima pugui començar l’any vinent i es desencalli, tot confiant que posteriorment es desenvolupin les successives fases.

Morancho ha anunciat que la primera fase de les obres tindrà un cost aproximat de 800.000 euros i és una de les parts més destacades del projecte ja que permetrà donar continuïtat a tot el litoral del municipi. Aquesta fase té previst unir el passeig de la Platja Cristall amb el Passeig Mediterrani i servirà per alinear la línia de costa.

Els municipis catalans premien Mont-roig pels cafès de l’alcalde amb la ciutadania

El programa Cafès amb l’alcalde de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha estat reconegut pel Banc de Bones Pràctiques (BBP) dels Governs Locals de Catalunya com a pràctica significativa d’apropament a la ciutadania.

El BBP ha valorat aquesta proposta de participació ciutadana i l’ha inclòs al seu catàleg pel fet de tractar-se d’una aportació innovadora i de qualitat que pot servir de referència per a d’altres ajuntaments o entitats locals.

S’han realitzat fins a 10 trobades amb la ciutadania

Des de la seva posada en marxa, el gener de 2016, l’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho ha realitzat un total de 10 trobades amb els veïns i veïnes del municipi. Aquestes, que es realitzen en bars i cafeteries de Mont-roig i de Miami Platja, permeten tractar d’una forma distesa, propera i sense formalismes qüestions d’interès municipal, queixes o suggeriments amb els ciutadans.

Les trobades, que són una forma d’incentivar la participació ciutadana i el rendiment de comptes, permeten alhora sondejar l’opinió pública municipal.

La Comissió de Recursos Humans també forma part del BBP

Aquesta és la segona iniciativa de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp que s’inclou al BBP. L’experiència “Comissió de Recursos Humans Municipals. Selecció de personal amb participació ciutadana” també va ser seleccionada com a una Bona Pràctica i va entrar a formar part d’aquest catàleg. Recordem que la Comissió de Recursos Humans Municipals es va crear el setembre del 2015 per valorar les  propostes relatives a recursos humans de l’Ajuntament, l’empresa pública municipal Nostreserveis i l’ens públic empresarial Nostraigua.

L’objectiu d’aquesta iniciativa pionera és fomentar la transparència quant als recursos humans i canalitzar la participació dels ciutadans i dels grups municipals de l’oposició en la presa de decisions d’aquesta matèria, com a mesures destinades a una millora global de la gestió pública municipal.

Es tracta doncs, d’un mecanisme “de prevenció saludable, diàfan i de foment del govern obert”, destaca el consistori.

El Banc de Bones Pràctiques dels governs locals és un servei impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya, la Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals i els ajuntaments de més de cinc mil habitants de Catalunya que identifica i difon experiències innovadores de govern i gestió municipal.

Mont-roig organitza la primera Festa de la Gent Gran

La festa fusiona i substitueix els homenatges a la vellesa

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp convida a totes les persones majors de 70 anys del municipi a participar a la primera Festa de la Gent Gran.

La jornada se celebrarà aquest divendres 26 de maig al càmping la Torre del Sol, de les 11 del matí a les 6 de
la tarda. L’objectiu és reunir a tots els avis i àvies per poder gaudir d’un dia festiu en un ambient agradable i divertit en bona companyia.

El consistori posarà a disposició dels assistents un autobús que els recollirà a les 11h i a les 11.30 h des del poliesportiu municipal de Mont-roig, del centre Polivalent i de la plaça Tarragona de Miami Platja. Un cop al càmping, l’alcalde de Mont-roig del Camp,

Fran Morancho i el regidor de Serveis socials i Gent Gran, Enrique López els hi donaran la benvinguda. La jornada comptarà amb animació, un dinar de germanor i ball.

La nova festa no substitueix als tradicionals homenatges a la vellesa que s’organitzen a Mont-roig i a Miami Platja durant la tardor. En tracta d’una nova cita al calendari per retrobar-se i passar-ho bé amb tota la gent gran del municipi.

Les persones que hi vulguin assistir es poden inscriure als Casals d’Avis de Mont-roig i de Miami Platja fins aquest dimecres o bé enviar un correu electrònic a accio.social@mont-roig.com.

L’Ajuntament de Mont-roig organitza dues neteges populars en espais naturals del municipi

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp s’adhereix, un any més, a la campanya Let’s Clean Europe!, que ha arribat a la seva quarta edició. Així, aprofitant la Setmana Europea de Prevenció de Residus, s’han organitzat dues neteges populars en espais naturals del municipi. Un dels principals objectius d’aquestes accions és conscienciar sobre la quantitat de residus que es llencen de forma incontrolada a la natura. En aquest sentit, es vol promoure la recollida d’aquestes restes abocades il·legalment als boscos, platges o marges de rius.

La primera actuació tindrà lloc el dissabte 13 de maig de 9 a 14 hores a la Rassa d’en Ximet amb el Barranc de Vilanova de Mont-roig. La segona trobada serà el dissabte 27 de maig, en el mateix horari, al barranc de la Cala Califòrnia de Miami Platja. Els participants en aquestes accions voluntàries rebran guants i bosses de plàstic per poder recollir els residus que posteriorment seran separats per poder fer la recollida selectiva. També se’ls obsequiarà amb un petit esmorzar.

Cal recordar que la darrera edició d’aquesta campanya va comptar amb més de 5.800 actuacions de neteja a tot Europa, de les quals 175 es van realitzar en els municipis catalans. De fet, Mont-roig i Miami Platja hi van participar per primera vegada i fruit de la iniciativa es va rebre un diploma agraint la dedicació i esforç per difondre el missatge que el millor residu és el que no es produeix.

En aquest sentit, aquest programa es presenta com una oportunitat única per incrementar el nivell de conscienciació sobre la generació de residus i contribuir a la millora del comportament de la població.

Comencen els treballs de millora de l’enllumenat de Mont-roig i Miami

Inici dels treballs de millora de l’enllumenat

Un dels grans projectes que l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha establert com a prioritari per aquest mandat ja és una realitat. Els treballs previs de millora de l’enllumenat de tot el municipi han començat aquesta setmana.

De forma simultània a través de diversos equips s’han iniciat cales, fonamentació de fanals i excavació de rases. La finalitat és poder instal·lar nous punts de llum així com realitzar el canvi de bombetes per unes de menys consum.

Les obres han començat per les zones amb més mancances com són la urbanització Casalot Zona Roma, Pino Alto i carrers del centre de Miami Platja que no disposen d’il·luminació o aquesta és deficitària, com l’avinguda Verge de Montserrat o carrer Sant Lluís, entre d’altres.

Es preveu que progressivament s’ampliïn a la resta del municipi.

Els treballs consisteixen en la instal·lació de 3 tipologies de fanals, uns de més decoratius per carrers residencials, uns projectors per places i rotondes i uns altres amb més potencia per carreteres i avingudes més amples.

Sense cost per al veïnat Mont-roig del Camp és dels pocs municipis de tot Espanya que ha obtingut el 100% de l’import sol·licitat al Programa d’ajudes de l’IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de Energia) del Ministerio de Indústria, Energía y Turismo. Un programa que ofereix un préstec al 0% d’interès, a tornar en 10 anys, per la renovació de les instal·lacions d’enllumenat exterior municipal.

Aquest crèdit subvencionat permetrà actuar a tots els nuclis de població millorant l’eficiència energètica, reduint la factura elèctrica i suplint les deficiències d’enllumenat públic d’algunes zones.

El pressupost total del projecte és de prop de 4.000.000 euros. S’espera que amb la reducció del consum i de la factura de la llum es pugui retornar el préstec en el termini establert o fins i tot abans. Tot i l’envergadura del projecte, aquest no tindrà cap cost per al veïnat.

Miami Platja dispara el número d’establiments que prenen part a la ruta de Tapes

Unes tapes que s’han ofert avui a la presentació de la ruta. Foto: Tarragona21

La cinquena edició de la ruta de Tapes de Miami Platja, que arrenca aquest cap de setmana i durarà fins al dia 28, dispara el nombre d’establiments associats.

De 17 que n’hi havia en l’edició de 2016 s’ha passat a 27, un creixement de mes del 50 per cent que segons la regidora d’Impuls Econòmic i Turisme de l’Ajuntament Mont-roig del Camp, Yolanda Pérez, es deu al creixement del públic que hi assisteix a partir de la qualitat de l’oferta gastronòmica.

El torreó del passeig Marítim ha servit per presentar avui l’actual edició. Allí s’ha fet una mostra del que es podrà degustar als 27 establiments, en un acte que ha comptat amb la presència de l’alcalde,  Fran Morancho; del president Associació d’Hosteleria de Miami Platja, Xavi Alcaide, amb el mestratge de Joan Bosch, xef del restaurant Can Bosch de Cambrils i estrella Michelin.

La tapa tindrà un preu de 2,5 euros, amb quinto o vi inclòs i se sortejarn premis. Per participar-hi, els participants hauran d’haver degustat tapes en un mínim de cinc establiments, segellant un tiquet que els restauradors els oferiran. Els premis inclouen estances d’una setmana en càmpings o una visita a la fàbrica Ambar, de cerveses, amb nit d’hotel inclosa.

Ha estat justament Joan Bosch qui ha destacat “l’alta qualiat de les tapes que ofereix la ruta”, que havia nascut fa cinc anys amb una molt baixa participació i només un dia per celebrar-se, recordava al seu torn l’alcalde.

Bosch ha fet un repàs de la història de la tapa a Cambrils i com aquesta ha anat evolucionant des de les clàssiques patates i olives, i s’han convertit en una oferta molt sofisticada. Bosch ha aconsellat als restauradors el que ell practica: “Quan volem treure un plat nou, comencem a fer-ho en format tapa”. El xef ha animat els restauradors “a no defallir i a seguir fent aquestes tapes tan collonudes”.

L’alcalde ha qualificat “d’espectacular” la mostra de tapes que es fan avui en dia  Miami Platja. “Necessitem almenys tres dies per completar la ruta”. Gent vinguda de Reus o Cambrils “parlen molt bé de les tapes de Miami, donada la seva dimensió i qualitat”.

La regidora d’Impuls Econòmic i Turisme, per la seva part, ha destacat a la premsa que la ruta està pensada per a la gent de Miami Platja, els pobles del voltant i els qui gaudeixen de segona residència al municipi. En haver-se ampliat el nombre de participants també ho ha fet l’extensió territorial de la ruta, fet que permet “descobrir llocs nous”.

J. Garcia

 

Mor un ciclista de 79 anys a Miami Platja atropellat per un home que va donar positiu en cànnabis

Imatge d'arxiu d'una ambulància del SEM.

Imatge d’arxiu d’una ambulància del SEM.

Un home alemany de 79 anys afincat a Miami Platja va morir el passat divendres després de ser atropellat per un turisme. Segons informa el Diari de Tarragona, el conductor del cotxe va ser detingut unes hores més tard per un delicte contra la seguretat viària amb l’agravant d’haver donat positiu en THC, el principal component psicoactiu del cànnabis. L’home se l’ha posat en llibertat provisional a l’espera de la citació del jutge.

Els fets van tenir lloc poc després de les 19.30 del divendres a l’avinguda Aragó de Miami Platja, en el tram més proper a la riera de Riudecanyes. L’home passejava amb bicicleta amb la seva dona quan va ser atropellat per un turisme. El conductor va donar negatiu en la prova d’alcoholèmia, però l’anàlisi de drogues va donar positiu.

Després de l’atropellament es van desplaçar al lloc dels fets un helicòpter medicalitzat i una ambulància bàsica, que no van poder fer res per salvar la vida a l’home.

La Miramar tornarà a ser la plaça Nova: els veïns de Mont-roig opinen sobre com volen que es reformi

Les propostes s'han penjat en un plafó informatiu. Al fons a l'esquerra, la nova zona de jocs infantils. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Les propostes s’han penjat en un plafó informatiu. Al fons a l’esquerra, la nova zona de jocs infantils. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La plaça Miramar, coneguda popularment a Mont-roig del Camp com la “plaça Nova”, tornarà a fer honor al seu renom quan acabin les obres de remodelació integral que l’Ajuntament preveu començar a finals d’any amb un pressupost de 350.000 euros.

Participació oberta fins el 10 de maig

El consistori mont-rogenc ha impulsat una campanya de participació ciutadana per decidir com reformar-la, i el punt àlgid d’aquesta campanya ha estat la festa que s’ha fet avui dissabte a la plaça, un centre neuràlgic del nucli de Mont-roig. Els que no hagin pogut votar avui ho poden fer fins el 10 de maig al web de l’Ajuntament o a l’aplicació per a mòbils Mont-roig Miami Participa. Alguns ciutadans han criticat a les xarxes socials que no hi hagi cap tipus de limitació en el nombre de cops que es pot votar electrònicament.

Nova zona de jocs infantils

Els veïns que han assistit a la festa participativa han comprovat que abans de començar les obres ja s’ha fet un canvi a la plaça: els jocs infantils que hi havia, en un estat de degradació que els feia potencialment perillosos, han estat substituïts aquesta setmana per uns de nous. A banda d’això, també s’hi han trobat dos inflables i taules on els infants podien fer activitats plàstiques.

Per instal·lar-hi dos inflables la plaça s'ha tallat al trànsit de vehicles, una mesura puntual que podria ser definitiva. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Per instal·lar-hi dos inflables la plaça s’ha tallat al trànsit de vehicles, una mesura puntual que podria ser definitiva. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Zona restringida als cotxes?

La plaça ha estat tallada al trànsit durant tot el matí i migdia, coincidint amb la jornada. Aquesta mesura puntual podria ser definitiva si prospera una de les opcions que pregunta sobre el futur viari de la plaça. Els ciutadans han de votar si prefereixen la peatonalització total, parcial (els cotxes només hi podrien circular de forma regulada), limitar o restringir l’aparcament a la plaça, eliminar-lo del tot, o deixar la plaça com està pel que fa al trànsit de cotxes.

L’arbrat i els usos

Les altres dues preguntes de les butlletes volen saber l’opinió sobre el futur dels arbres de la plaça: mantenir els que hi ha, canviar-los per uns altres, o substituir els arbres per zones enjardinades. Finalment, es demana quins són els usos que prefereixen per la plaça: habilitar l’espai per fer activitats culturals i lúdiques, posar uan font d’aigua potable o col·locar-hi un element monumental, entre altres. A banda de la butlleta, els participants han pogut fer qualsevol altre tipus de propostes en uns post-its que s’han anat penjant en un plafó exposat a la plaça.

Al fons, la font que amb tota seguretat desapareixerà després de la reforma. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Al fons, la font que amb tota seguretat desapareixerà després de la reforma. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Consulta als comerços

El consistori també farà entrevistes individualitzades als comerços de la plaça i dels carrers del voltant per conèixer la seva opinió sobre la reforma. Tenint en compte els resultats de la consulta, els serveis tècnics de l’Ajuntament elaboraran un informe amb una proposta sobre el futur de la plaça, que es presentarà i es posarà a debat. Tal com s’ha explicat durant la jornada, el que està clar és que, amb tota probabilitat, la reforma eliminarà la font que domina ara el centre de l’espai.

Morancho: “És impossible fer content a tothom”

“Volem captar com li agradaria que fos la plaça als veïns i als comerciants, per després decidir com fer la remodelació. Està clar que és impossible que tothom estigui content amb el resultat final, però intentarem que quedi al gust del màxim nombre de gent possible”, ha manifestat l’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho.

Romà Rofes

Mont-roig organitza una festa participativa per decidir el futur de la plaça Miramar

Per tal d’incentivar la participació en el procés de remodelació de la plaça Miramar de Mont-roig, l’Ajuntament organitza una festa popular que es celebrarà aquest dissabte 6 de maig.

Des de les deu del matí fins a les dues del migdia, s’han organitzat diverses activitats per convidar als veïns i veïnes a acostar-se fins a la plaça i a donar la seva opinió sobre com volen que s’inverteixin els 350.000 euros que s’han previst per a la seva remodelació.

Així, durant el matí hi haurà inflables i animació infantil i un espai per participar. Tots aquells que vulguin pronunciar-se sobre el futur de la plaça podran omplir les butlletes participatives però també podran fer propostes alternatives.

En concret, es podrà decidir, entre d’altres, sobre el paper que tindran els vehicles un cop renovada la plaça, si s’ha de mantenir l’arbrat existent o el tipus d’activitats que haurà d’acollir el nou espai. Un cop recollides les aportacions, els Serveis Tècnics de l’Ajuntament elaboraran un projecte bàsic que es presentarà a la ciutadania abans d’encarregar el projecte definitiu i licitar les obres.

Oberta la participació fins al 10 de maig

El procés participatiu, que va començar el 10 d’abril i s’allargarà fins al 10 de maig, compta amb diversos canals oberts. D’una banda, les urnes que s’han instal·lat als establiments de la plaça i carrers del voltant on es poden dipositar butlletes. De l’altra, l’enquesta que trobareu al web municipal i a la nova aplicació mòbil de l’Ajuntament,
Mont-roig Miami Participa.

La remodelació d’aquest espai és una de les inversions recollides en el Pressupost Municipal per aquest 2017. La reforma de la plaça així com l’impuls de la participació ciutadana en la presa de decisions al voltant de les inversions més importants del municipi també formen part del llistat d’accions aprovades dins el Pla d’Acció
Municipal per a aquest mandat.

L’Ajuntament posa en marxa un nou servei d’atenció de la Policia Local al nucli de Mont-roig

Dos agents de la Policia Local de Mont-roig, atenent una ciutadana

L’Ajuntament posarà en marxa, el proper 2 de maig, un nou servei d’atenció policial al nucli de Mont-roig. Aquest servei s’oferirà de dilluns a diumenge, de les 8 del matí a les dues del migdia, i servirà per reforçar el servei policial al poble.

A partir de la setmana vinent, un agent atendrà a la ciutadania, de forma presencial, des de l’oficina que s’instal·larà al costat de les dependències de l’Ajuntament i que anteriorment ja va acollir la seu de la policia local, a la carretera de Colldejou, sense número.

Aquest agent també realitzarà tasques de patrullatge a peu pel nucli de Mont-roig, vigilant els carrers, l’escola i altres punts d’interès. A més, en cas que algun veí o veïna no pugui presenciar-se a la nova oficina, l’agent es desplaçarà per tal d’assistir-lo.

L’objectiu és que l’agent desenvolupi les funcions de policia de proximitat i pugui atendre als veïns que ho sol·licitin, evitant-los els desplaçaments a les dependències que el cos policial té a Miami Platja.

El telèfon 676 81 86 35 servirà per contactar amb l’agent

Per poder contactar amb l’agent s’ha posat en funcionament un telèfon policial d’atenció al ciutadà que és el 676 81 86 35. Aquest número podrà ser utilitzat, en l’horari indicat, (de dilluns a diumenge, de 8 a 14h) per tal de sol·licitar la presencia policial, ja sigui a l’oficina o en qualsevol punt de Mont-roig.

Aquest nou servei de reforç a l’atenció policial s’ha posat en marxa per donar resposta a les demandes dels veïns de Mont-roig, que, malgrat que actualment els agents del cos es desplacen per qualsevol requeriment, reclamaven tenir la policia al poble. Aquest servei també es posa en marxa gràcies a la incorporació, aquesta setmana, de tres nous agents que reforçaran el cos policial.

Miami Platja comença a canviar-li la cara al frontal marítim per donar força a les cales

Treballs de senyalització del futur carril bici

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha començat aquesta setmana els treballs de senyalització horitzontal i vertical del passeig Marítim i Mediterrani de Miami Platja. L’actuació contempla la creació d’un carril bici de 3.500 metres, que anirà fins a l’Estany Gelat on s’unirà amb la ruta de BTT existent.

El nou carril bici projectat, que passarà pel passeig Marítim i pel Mediterrani, està pensat per fomentar l’ús d’aquest mitjà de transport però també per convidar als veïns i visitants a gaudir d’unes visites privilegiades de les cales del municipi.

El carril bici és un dels elements destacats d’uns treballs de senyalització horitzontal i vertical que permetran millorar la mobilitat de la zona. Amb aquest objectiu es delimitaran nous sentits de circulació i diversos passos de zebra. A més s’instal·laran reguladors de velocitat, un total de 14, al passeig Mediterrani per tal de reduir
l’excés de velocitat.

El Taller Baix Camp realitzarà els treballs de senyalització

L’Ajuntament ha adjudicat al Taller Baix Camp la realització dels treballs. Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre, amb seu a Reus, que ofereix suport a les persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies.

L’entitat vetlla també per la integració laboral de les persones que en formen part i ofereixen diversos serveis
laborals, entre ells el de senyalització viària.

El pressupost d’execució és de 115.153 euros, Iva inclòs, del qual el 45% és per la senyalització del nou carril bici.
Recordem que els treballs de senyalització es realitzen després de les obres depavimentació que s’han realitzat recentment en aquests carrers, fet que ha permès millorar dues de les artèries principals del nucli de Miami Platja.