TOTS 21

L’Ajuntament de Cambrils continua realitzant obres de millora dels carrers del municipi  

L’Ajuntament de Cambrils continua realitzant obres de millora dels carrers del municipi  Fotos: Ajuntament

El Departament de Serveis Generals, Espai Públic i Medi Ambient i la Brigada Municipal han portat a terme actuacions de millora de diversos carrers del municipi i pintura de mobiliari urbà durant els últims mesos.

Concretament, entre l’agost i el setembre, l’equip de paletes de la brigada municipal ha treballat per millorar l’avinguda Adelaida (al voltant del Mercadona), l’avinguda Nou Cambrils, el carrer Alexandre Galí i voltants de l’Escola Cambrils, el carrer Robert Gerhard, la plaça de l’Església i la plaça de l’Ajuntament. Per la seva banda, l’equip de pintura ha pintat bancs, papereres i fanals de la plaça de l’Església i la plaça de la Vila i els bancs i la creu de la Creu de la Missió. Finalment, es van instal·lar torretes ornamentals a diferents carrers de la zona del Port.

Actualment, els treballs continuaran amb l’asfaltat i adequació del carrer Lliris i la vorera de l’avinguda Diputació (al costat del pont del Cavet), l’arranjament del carrer Montbrió i l’adequació de diverses parcel·les municipals. D’altra banda, en breu es publicarà una nova licitació per arranjar el carrer Mart i reparar el tram de vorera que falta del camí del Corralet. També s’estan finalitzant les obres de reparació dels danys provocats pels temporals: la desembocadura del barranc de la Verge del Camí i la passarel·la de la Riera d’Alforja.

El regidor de Serveis Generals, Lluís Abella, ha posat en valor la tasca de la brigada per donar resposta a les necessitats de Cambrils i millorar l’espai públic. El regidor també ha recordat que el municipi té molt d’arbrat, necessari i atractiu, però que al mateix temps provoca molts desperfectes en vies urbanes i voreres. Per aquest motiu, en les noves reposicions d’arbrat que s’han licitat recentment, com la reposició de palmeres al passeig marítim i la substitució de l’arbrat del carrer Frederic Montpou, se seleccionen les espècies tenint en compte el tipus d’arrels i es construeixen barreres per evitar que s’aixequin els paviments.

Redacció

La nova programació de teatre professional Escena Cambrils arriba aquesta tardor al Teatre del Casal  

Imatge de la roda de premsa. Foto: Ajuntament

El nou cicle de teatre professional per a públic adult Escena Cambrils (www.escenacambrils.cat) arribarà aquesta tardor al Teatre del Casal de Cambrils (Plaça Església s/n) de la mà de Cap de Palaia Produccions, la nova empresa cultural impulsada pel director teatral Iban Beltran i pel periodista i gestor cultural, Isaac Albesa. Avui mateix s’han posat a la venda les entrades a través de la plataforma www.entradium.com.  

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; la regidora de Cultura, Cinta Ballesté; el director artístic d’Escena Cambrils, Iban Beltran, i els actors que participaran al cicle, Xavier Graset i Carles Bigorra, han presentat avui la primera temporada projecte. Aquesta primera proposta de Cap de Palaia Produccions, que compta amb el suport de la Diputació de Tarragona  i de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, portarà durant la tardor quatre obres de teatre professional.  

Del 16 d’octubre al 26 de novembre es podran veure quatre funcions amb una presència destacada de companyies professionals del Camp de Tarragona o amb la presència d’actors de les nostres comarques: ‘Sobre els danys del tabac… i de les ostres’ (16 d’octubre), ‘Hotel Flamingo’ (29 d’octubre), ‘Les dones sàvies’ (13 de novembre) i ‘Els dies mentits’ (26 de novembre).

El director teatral Iban Beltran, un dels impulsors d’aquesta programació, ha volgut destacar la qualitat de totes les produccions que es podran veure a Cambrils i a tall d’exemple ha dit que «com a mostra de la qualitat d’aquestes propostes, podem veure, entre altres, el monòleg dramàtic Els dies mentits, una producció de la Sala Flyhard de Barcelona escrita per Marta Aran, que va merèixer el premi MAX 2020 a la millor autora revelació». La programació d’aquest primer cicle Escena Cambrils, segons Iban Bertran, s’ha pensat a partir d’un criteri eclèctic que pugui arribar a un públic molt ampli. Així, s’ha buscat que totes les produccions treballin des de l’humor i la ironia com a eix fonamental. Ara bé, també destaca el discurs àcid i compromès amb els conflictes socials d’avui dia.

Obrirà Escena Cambrils l’actor de Vila-seca Xavier Graset, que ha volgut recuperar el monòleg Sobre els danys del tabac… i de les ostres, un text de d’Anton Txèkov, que va dirigir el reusenc Francesc Cerro, i que s’ha pogut veure al Teatre Lliure o la Sala Villarroel de Barcelona, al Bartrina de Reus o a El Magatzem de Tarragona. Continuarà la programació amb Hotel Flamingo de la Cia Clòwnic. Formada pels actors reusencs Gerard Domènech, Carles Bigorra i per l’Edu Méndez de la Selva del Camp, Clownic acaba d’estrenar Hotel Flamingo, que s’inspira en el clàssic Tres Estrelles de El Tricicle, com un homeatge a qui consideren els seus pares teatrals, ara que han anunciat la seva retirada dels escenaris.

El dissabte 13 de novembre es podrà veure una comèdia clàssica, Les dones sàvies. Els actors Enric Cambray (vinculat a El Terrat) i el vallenc Ricard Farré han adaptat aquesta comèdia amb un èxit que ha assolit nominacions als premis Butaca, als premis de la Crítica i que va merèixer el premi BBVA ex-aequo als millors actors. Després de cinc anys reposant-se, amb aquesta gira actual, la producció de El Maldà arribarà a les 100 funcions.

La darrera de les produccions que es podran veure durant el primer cicle d’Escena Cambrils serà el monòleg dramàtic Els dies mentits, de Marta Aran, amb l’actriu Lara Salvador. A partir d’un text sobre la sexualitat femenina que va merèixer el premi MAX 2020 a la millor autoria revelació i que a Barcelona es va estrenar a la Sala Flyhard, una de les sales de teatre alternatiu amb més èxit de la capital catalana.

Iban Bertran assegura que Escena Cambrils arriba amb la voluntat no tan sols de donar continuïtat anual a aquest ciclesinó de situar Cambrils com una plaça teatral de referència, tant per al públic del Camp de Tarragona com dins el circuit de programació i difusió del teatre professional, especialment per a produccions de petit format. 

Entrades a la venda per internet 

Les entrades anticipades es poden adquirir des d’avui mateix al preu de 10 euros a la plataforma www.entradium.com. També s’ha creat un abonament de 30 euros que dona dret a les quatre funcions a la mateixa plataforma. A la taquilla del Teatre del Casal, el dia de la funció, el preu de cada entrada serà de 12 euros. 

L’aforament del Teatre del Casal de Cambrils és actualment del 70% i, per tant, la capacitat de l’espai és de 170 persones.

La programació 

Dissabte 16 d’octubre. 21h 

‘Sobre els danys del tabac… i de les ostres’, d’Anton Txèhov.  

Monòleg còmic amb Xavier Graset. Direcció Francesc Cerro.

De la mà del periodista i actor Xavier Graset coneixerem la singular visió -en format de monòleg, que té el personatge Ivan Ivànovitx Niukhin pel que fa als perjudicis del tabac -i altres verins domèstics- en el cos humà. Un monòleg còmic… perdó, volíem dir: una «conferència rigorosa» a la qual recomanem que assisteixin totes aquelles persones que desitgin deixar de fumar… i també els que no ho vulguin fer. I els senyors metges. I els pares amb filles en edat de casar. I els marits amb mullers autoritàries. I els estudiosos de la química orgànica. I també els de la botànica. I els de la música. I els pares de família nombrosa. I els que estan pensant en formar una família. I els que no. I els que estan patint la crisi. I els que fa anys que estan en crisi… i a totes aquelles persones que vulguin gaudir d’una bona estona escoltant i veient una de les millors peces còmiques breus del dramaturg universal Anton Txèkhov, versionada pel director i dramaturg reusenc Francesc Cerro.

Divendres 29 d’octubre. 21h 

‘Hotel Flamingo’. Clownic 

Amb  Edu Méndez, Carles Bigorra i Gerard Domènech. Espectacle  familiar (humor)

Hotel Flamingo és el particular homenatge de Clownic als seus pares teatrals, el Tricicle. Clownic va ser creat pel famós trio català i durant molts anys va representar els seus espectacles allà on ells no podien arribar. Fa 10 anys Clownic va començar a fer els seus propis espectacles i ara que Tricicle ha anunciat la seva retirada ha arribat el moment de retre’ls-hi aquest homenatge i agrair tot allò que han heretat d’ells.  

L’antic Hotel Flamingo vol reobrir les portes. El nou director i propietari sempre ha estat un visionari dels negocis. Per aquest motiu té la gran idea d’obrir les portes de l’hotel en plena pandèmia. Està totalment convençut del gran èxit de l’Hotel Flamingo. Inspirats en la imatge dels personatges principals que la sèrie «Tres estrelles» ens va deixar gravada a la retina quan érem petits, Clownic ha creat aquest espectacle que ens situa en la recepció d’un hotel que fa anys i panys que va viure el seu millor moment.  Segueix amb l’objectiu de fer riure el públic cada 10 segons amb un ritme trepidant, aquest cop darrere del taulell de la recepció de l’Hotel Flamingo.

Dissabte   13 de novembre. 21h 

‘Les dones sàvies’. De Molière. (producció el Maldà) 

Amb  Enric Cambray i Ricard Ferré. (Humor)

L’obra neix de la inquietud dels actors Ricard Farré i Enric Cambray per a treballar en profunditat una comèdia de tall clàssic després d’haver treballat junts en diferents espectacles d’altres gèneres. Apareix el seu gust per Molière i per una de les seves grans obres Les dones sàvies, responent així a la primera de les inquietuds plantejades a l’hora de començar el projecte. El segon pas és la idea de condensar aquest gran clàssic i aconseguir-lo dur a escena amb tots els personatges, tan femenins com masculins, però només amb els dos actors. En aquest punt apareix la figura de Lluís Hansen, escriptor, que juntament amb Ricard Farré es posen a treballar en el text amb el desig de crear una dramatúrgia pròpia on el fregolisme escènic i la interpretació en són els pilars fonamentals.

Divendres   26 de novembre. 21h 

‘Els dies mentits’. De Marta Aran. (producció sala Flyhard) 

Amb  Lara Salvador. Monòleg dramàtic.

Premi MAX 2020 a la millor nova autoria.

Una dona que ha viscut amb la seva mentida durant 15 anys. Una dona que ha intentat ordenar-la, meticulosament dia rere dia, en un calendari. Una dona que ha intentat que aquesta mentida mai surti al seu món real. Una dona que no té orgasmes. Una dona alliberada que sap ben poc de la seva sexualitat i del seu plaer, però que mostra a la societat, tot el contrari. Una dona, que se sincerarà per primera vegada davant tothom. Els dies mentits és un calendari de totes aquelles mentides que hi ha dins del món del sexe, les que ens diem a nosaltres mateixos, les que ens diuen els altres i les que acabem dient per sentir-nos integrats dins d’una societat sexualitzada. Unes mentides que fan la nostra vida més bonica i plaent però que, alhora, poden ser còmiques, absurdes i esquinçadores.

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils redueix gairebé un 77% la ràtio d’endeutament en 6 anys 

Façana de l’Ajuntament de Cambrils. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Cambrils ha aconseguit reduir un 76,99% la ràtio d’endeutament en només 6 anys. Al juny de l’any 2015, el deute era de 46,4 milions d’euros (105,74 % de ràtio d’endeutament), mentre que a data d’avui és de 12,9 milions d’euros (amb un endeutament consolidat del 28,75%, el més baix dels darrers 20 anys). Amb aquestes xifres, el deute per habitant s’ha reduït en 1.039,43 euros, passant dels 1.409,74 euros de deute per habitant del juny del 2015 als 370,31 del setembre del 2021.  

D’altra banda, ja està prevista la concertació d’una operació de crèdit per a l’execució dels projectes de la Rambla Jaume I, l’avinguda de l’Esport i el Barranc de la Verge del Camí per import de 3,9 milions d’euros, que situarà la ràtio d’endeutament en un 26,66% a finals de 2022.

El regidor d’Hisenda, Jaume Gila, ha explicat que les claus per aconseguir el sanejament de les finances municipals, es concreten en diferents accions i mesures adoptades des del juny de 2015 fins avui.

«No ha estat fàcil, ha calgut treballar amb molt de rigor per aconseguir optimitzar els recursos existents i realitzar amortitzacions extraordinàries», ha assegurat el regidor. «D’aquesta manera s’ha alleugerit la càrrega financera i això ha permès destinar aquests recursos a altres despeses que ha d’assumir l’Ajuntament, millorant els serveis i infraestructures»,  ha afirmat Gila.

L’Ajuntament de Cambrils va ser un dels pioners, l’estiu del 2015, en la implantació de la contractació electrònica per tal de reduir els costos i optimitzar la contractació, que es va traduir en estalvi. Durant aquests sis anys s’han implementat diferents mesures de control i fiscalització, orientant la gestió dels recursos públics cap a l’eficàcia i l’eficiència.

Jaume Gila ha explicat que els diferents pressupostos que s’han aprovat, han tingut en compte els drets socials, la millora de la gestió dels residus, el suport a l’activitat econòmica, el dret a l’habitatge, el suport a l’educació, la cultura, l’esport i la joventut, en el marc de la transparència i el bon govern.

Els romanents dels diferents pressupostos obtinguts durant aquests 6 anys han estat positius, fet que ha permès realitzar diferents accions de millora, fer front a l’impacte de la Covid-19 i donar resposta a les necessitats en cada moment. També els indicadors econòmics dels exercicis des del 2015 fins al 2020, han estat favorables i complint amb els principis de bona gestió econòmica, i així ho han informat els tècnics municipals.

El regidor ha destacat que l’estalvi aconseguit s’ha traduït en mesures per rebaixar la pressió fiscal, ampliant les subvencions i bonificacions, implementant la tarifació social vetllant per tenir uns serveis de qualitat, així com ampliant la freqüència de pagament a proveïdors que treballen per l’Ajuntament, afavorint la liquiditat d’aquests.

Finalment, Jaume Gila ha explicat que la gestió econòmica que s’ha fet durant aquests anys també ha permès donar resposta als efectes de la pandèmia i a les noves necessitats dels contribuents, modificant les ordenances, derogant algunes taxes, modificant el calendari fiscal amb l’ajornament dels terminis de pagament de tributs, avançant el pagament de factures als proveïdors municipals o indemnitzant els contractes suspesos. «La Covid-19 ha comportat una minoració dels ingressos i majors despeses, que han motivat adaptacions al pressupost per garantir els serveis socials i sanitaris bàsics, plans d’ocupació, ajudes al sector comercial i de restauració, així com subvencions», ha conclòs el regidor.

Redacció

 

Els municipis del Camp de Tarragona i el Penedès aplaudeixen la revisió urbanística costanera però es mostren expectants

La Budellera a Tarragona, els Muntanyans a Torredembarra (imatge) o les Madrigueres al Vendrell, entre els plans aturats. Foto: esp.turismetorredembarra.cat

Els principals ajuntaments del Camp de Tarragona i Penedès es congratulen que la Generalitat posi en valor el litoral tarragoní davant l’amenaça del boom immobiliari. L’avanç del Pla Director del litoral revisarà plans urbanístics d’una dotzena de municipis d’aquesta zona. Al mateix temps, queden bloquejats amb una moratòria d’un any un total de 140 sectors, amb un potencial per construir-hi gairebé 55.000 habitatges. D’aquesta manera, el Govern deixa en pausa plans històrics i polèmics com la Budellera a Tarragona, els Muntanyans a Torredembarra o les Madrigueres al Vendrell. «Més enllà de Girona també hem de preservar el nostre litoral de l’amenaça del creixement urbanístic», ha celebrat el regidor de Territori de Tarragona, Xavier Puig.

El planejament d’una dotzena de municipis costaners de les comarques del Tarragonès, el Baix Camp i el Penedès seran revisats per reduir les noves construccions i protegir el paisatge. La majoria d’ajuntaments aplaudeixen que la Generalitat posi la lupa en un conjunt d’àmbits amb indicis d’un creixement no sostenible, si bé resten expectants als forts interessos dels promotors urbanístics. L’Ajuntament de Tarragona aplaudeix que també es posi en valor el litoral tarragoní, tal com també ja s’ha fet al Pirineu, a Girona i a l’àrea metropolitana de Barcelona.

A la ciutat de Tarragona la Generalitat revisarà una vintena d’àmbits concrets encara no desenvolupats, dels quals 13 queden afectats per la moratòria -ja s’han detectat com a no sostenibles-, si bé cap d’ells estava en tramitació. Per tant, a efectes pràctics no es paralitzarà cap pla -eren sectors considerats no urbanitzables. Els plans urbanístics aturats que havien generat més disputa i menys consens a Tarragona són el de la Budellera i el de Mas d’en Sordé. També es paralitza el de Terres Cavades, que va aixecar molta polseguera en el seu moment.

Puig, com a regidor de Territori de l’Ajuntament de Tarragona, diu que el consistori tarragoní va en concordança amb aquests criteris de la Generalitat. «Això ens permetrà tenir més i millor anella verda a Tarragona. «Ens evita enquistar-nos en debats estèrils, es tracta de fer una planificació que tothom se la pugui fer seva», ha afirmat el regidor. Puig també ha destacat que just aquest dijous la Comissió d’Urbanisme de Catalunya ha avalat la normativa urbanística de Tarragona que ha de regir el creixement de la ciutat, fins que no es disposi d’un nou POUM.

Al Tarragonès hi ha un total de 65 sectors amb llum vermell -respecte els 38 àmbits a la comarca del Baix Camp, i 37 al Baix Penedès. Encara al Tarragonès, el municipi de Torredembarra també valora positivament la revisió urbanística. «Servirà per evitar barbaritats comeses en anys anteriors», manifesta el regidor d’Urbanisme, Josep M. Guasch. El municipi té un pla general que es revisarà coincidint amb l’aprovació de l’avanç del PDU. A la moratòria s’hi inclouen catorze sectors on s’hi podrien desenvolupar 4.648 habitatges.

Des del consistori torrenc celebren la mesura que té la voluntat de protegir la costa catalana, però es mostren esperançats en què s’hi puguin afegir modificacions per assegurar el creixement sostenible de la localitat a través de sectors com el de la Sort o el de la Rasa. Es tracta de zones pròximes al nucli antic de Torredembarra i on s’espera poder trobar un encaix entre el desenvolupament urbanístic i la preservació de l’entorn. Pel que fa a la partida de Muntanyans II, Guasch ha assenyalat que es tracta d’una qüestió judicialitzada i que si la Generalitat justifica la seva limitació urbanística, des del consistori no s’hi oposaran.

Al Baix Camp; Mont-roig amb recels

Des del Baix Camp, un dels municipis que es veurà més afectat per l’aprovació de l’avanç del PDU és Mont-roig del Camp. Segons l’Ajuntament, la moratòria afectaria a 11.360 habitatges susceptibles de ser construïts en 21 sectors del municipi, el que representaria un 16% del total de construccions plantejades al conjunt de la costa catalana. Entre altres sectors, destaquen la partida de Nou Miami i Porquerola, dues zones on es dibuixava el creixement del nucli de Miami Platja.

En declaracions a l’ACN, l’alcalde Fran Morancho (PSC) ha anunciat que no renunciaran al pla parcial d’aquests sectors «de cap de les maneres» i no es descarta demanar danys i perjudicis si s’acaben perden 17 milions d’euros d’inversions lligats a un conveni que permetrien la construcció d’equipaments a la zona. Morancho s’ha mostrat comprensiu envers la necessitat de reordenar i protegir la costa catalana, però ha insistit d’analitzar «cas per cas» per tal de modificar el planejament urbanístic i revisar-lo sense anul·lar tots els projectes previstos.

A Cambrils, la moratòria inclou una dotzena de partides urbanístiques, amb usos residencials i d’activitat econòmica, amb un potencial de construcció de 10.375 habitatges. En total, es tracta de prop de 300 hectàrees. Entre les partides més afectades s’hi troba el sector de Les Comes -amb 5.784 habitatges- o el de l’Ardiaca Nord -amb 755 habitatges-.

Les Madrigueres i Pla de Mar, en pausa al Vendrell

Al Baix Penedès, els ajuntaments del Vendrell i Cunit veuen l’anunci de la Generalitat com una bona ocasió per revisar uns planejaments locals que ja donaven per obsolets. «Al Vendrell, fruit de les males pràctiques urbanístiques de l’any 2000, ara tenim un dels municipis amb més atur i més des estructurat de Catalunya, i en part és degut a un creixement desorbitat que només beneficiava els promotors», ha apuntat a l’ACN la regidora d’Urbanisme de la capital de la comarca, Núria Rovira.

L’Ajuntament confia que la revisió anunciada per la Generalitat -que ara s’ha de concretar- permeti «re equilibrar l’urbanisme a favor dels espais lliures i verds, que s’ha demostrat que la gent vol gaudir». Després de dos anys d’haver començat la revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), Rovira assegura que l’anunci del Govern els aplanarà el camí per poder establir un planejament «menys pervers».

Pel que fa a les moratòries, al Vendrell hi ha 34 sectors afectats, amb un potencial d’aixecar-hi gairebé 12.000 habitatges. Entre els sectors que ara queden en pausa durant un any hi ha les Madrigueres -1.482 habitatges- i Pla de Mar 1 i 2 -396 habitatges. Són zones amb promotors interessats a desenvolupar els seus projectes. Ara Rovira creu que la moratòria permetrà refer-los i es mostra expectant per si podran negociar el volum d’edificabilitat. Ja avisa, però, que l’Ajuntament no tindrà capacitat per «hipotecar-se» si ha de pagar eventuals compensacions.

Al seu torn, el govern de Cunit ha assegurat que el gest de la Generalitat obre la porta a redefinir el model del poble per afavorir el «respecte al patrimoni natural» i equilibrar-lo amb l’activitat econòmica. «Els paràmetres del 2006 no són els actuals, per això ens posem a disposició de la Generalitat per dibuixar la millor proposta per a Cunit», ha apuntat l’executiu local en un comunicat.

Entre els sectors assenyalats per la moratòria urbanística no hi ha ni la Plana del Castell ni el Bosc de Miramar, dues zones on hi ha previstos projectes residencials i empresarials que han despertat una forta oposició ecologista. L’Ajuntament de Cunit evita esclarir què passarà amb aquests sectors i demana posposar el debat al moment en què la Generalitat concreti com ha de ser l’urbanisme del municipi a través del nou Pla Director del litoral.

Des del col·lectiu ecologista, l’entitat Geven ha lamentat l’exclusió d’aquests projectes del llistat de sectors a revisar i han avançat que demanaran que s’incloguin a la llista. El president, Ricardo Collado, diu que, en conjunt, les mesures del Govern són un «primer pas» per preservar espais susceptibles d’edificar, però demana ampliar les zones fins ara assenyalades. En el cas de les Madrigueres, insisteix que s’hauria d’aparcar definitivament el projecte urbanístic. «Hi ha planificats masses habitatges prop d’una zona humida que ja pateix molta pressió», ha recalcat.

Ariadna Escoda/Gemma Sànchez/Núria Torres

 

Llum verda de la Generalitat a la rotonda que enllaçarà l’avinguda de l’Esport amb la T-312  

Pas endavant en el desenvolupament de l’Avinguda de l’Esport, un projecte estratègic en l’ordenament de la mobilitat a l’entorn de la nova estació de ferroviària de Cambrils. La Generalitat ha donat llum verda al projecte de la rotonda que connectarà el nou vial i la carretera T-312. La direcció general d’Infraestructures de Mobilitat ha adaptat el projecte desenvolupat per l’Ajuntament de Cambrils i executarà les obres.

L’Avinguda de l’Esport, un projecte aprovat definitivament pel Ple fa uns mesos, serà un nou vial de circumval·lació, el nou accés nord de Cambrils i una connexió estratègica amb el corredor del mediterrani. L’avinguda connectarà el nucli urbà, la zona esportiva municipal i la nova estació ferroviària amb l’A7 i l’AP-7; facilitarà l’entrada i sortida al barri antic, i descongestionarà el trànsit de vehicles i bicicletes que es desplacen cap als nous equipaments.

Amb la comunicació de l’aprovació definitiva del projecte, la Generalitat resol la necessària connexió entre el nou vial, de doble calçada, i la carretera T-312 fent servir una rotonda. La direcció General d’Infraestructures de Mobilitat té a punt el projecte tècnic i preveu licitar les obres de construcció en els propers mesos. El cost d’execució l’assumirà la Generalitat perquè es tracta d’una modificació sobre una infraestructura de la que n’és titular.

De forma complementària, l’Ajuntament construirà un viaducte per salvar el desnivell del barranc de la Mare de Déu del Camí i connectar el futur vial amb la rotonda que impulsarà la Generalitat.

L’alcaldessa, Camí Mendoza, ha valorat de forma molt positiva l’aprovació del projecte per part del Govern. «És el fruit de moltes gestions a nivell polític i tècnic, gairebé dos anys de tràmits i d’estreta col·laboració i bona entesa entre l’Ajuntament i el Departament de Territori de la Generalitat. Aquesta entesa ha estat clau i imprescindible per poder desenvolupar el projecte municipal de l’avinguda de l’Esport. El resultat encaixa en la visió de futur que tenim a l’Ajuntament sobre la mobilitat al municipi i els nous usos i serveis que es generaran a l’entorn del Parc del Pinaret», explica Mendoza.

Redacció

 

L’Audiència Nacional deixa en llibertat provisional un dels tres condemnats pels atemptats del 17-A

Said ben Iazza, a l’inici del judici sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils el 10 de novembre del 2020. Foto: EFE /ACN

L’Audiència Nacional ha deixat en llibertat provisional un dels tres condemnats pels atemptats del 17 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. Es tracta de Said Ben Iazza, condemnat a vuit anys de presó per col·laboració amb organització terrorista, pel fet d’haver complert la meitat de la condemna. Ben Iazza és el condemnat a la pena més baixa, ja que la sentència va concloure que no pertanyia a la cèl·lula de Ripoll.

En una interlocutòria d’aquest dimarts, la secció tercera de la sala penal acorda deixar-lo en llibertat amb mesures cautelars i fixa l’obligació de fixar domicili a Espanya i la prohibició de sortir de territori espanyol sense autorització judicial, amb retenció del passaport.

La interlocutòria explica la decisió de deixar Ben Iazza en llibertat provisional perquè al juliol, davant la interposició de recursos dels acusats i diverses acusacions a la sentència que els condemna, va prorrogar la presó provisional i incondicional fins que es compleixi la meitat de la pena imposada a cadascun.

En el cas de Ben Iazza, detingut el 22 de setembre de 2017, ja vencen els quatre anys que equivalen a la meitat de la pena. La interlocutòria recorda que, com els recursos d’apel·lació no s’han resolt, la sentència del 17-A encara no és ferma.

Els altres dos empresonats pel 17-A, Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir, van ser condemnats a 53 anys i mig de presó i 46 i mig, respectivament.

ACN

 

Cambrils continua substituint les lluminàries dels carrers per millorar l’eficiència

En els últims mesos s’han col·locat 244 noves làmpades en diversos punts de diferents barris de Cambrils. Foto: Ajuntament

El Departament de Serveis Generals, Espai Públic i Medi Ambient de l’Ajuntament de Cambrils continua substituint les lluminàries dels carrers del municipi per tecnologia LED per millorar l’eficiència energètica, adaptar-se a les noves tecnologies i complir la normativa vigent.

En els darrers mesos, la brigada municipal ha col·locat 244 noves làmpades de baix consum a l’avinguda Adelaida (al voltant de l’illa del Mercadona), i l’avinguda Mas Clariana, i els carrers Cèsar Martinell, Ebre, Segre, Llobregat, Anoia, Gaià, Castell d’Almansa, Castell la Suda, Castell de tamarit, Castell de Tona i Castell de Miravet.  

Properament, els treballs seguiran en altres punts del municipi, començant pels carrers Mas de l’Aguiló i Mas del Grau. D’altra banda, s’instal·laran onze noves lluminàries al tram d’entrada a Cambrils per Vilafortuny (Mas Gallau) que actualment no està il·luminat.

El regidor de Serveis Generals, Lluís Abella, ha afirmat que aquesta actuació és una inversió de futur important perquè els nous equips d’enllumenat amb tecnologia LED tenen grans avantatges respecte a les antigues lluminàries de vapor de sodi, ja que les noves làmpades consumeixen una quarta part que les anteriors, la seva vida útil és més llarga, necessiten poc manteniment, l’encesa és immediata i es redueix la contaminació lumínica.

Redacció

 

Cambrils impulsa una campanya de subvencions per a la rehabilitació d’habitatges 

L’Ajuntament de Cambrils ha reactivat i ampliat les subvencions per fomentar les actuacions d’adequació, rehabilitació, manteniment i conservació dels habitatges del municipi, així com les accions de millora de l’eficiència energètica. A diferència d’edicions anteriors, la nova campanya «Cambrils + bonica» no només s’adreça als immobles situats al barri antic sinó que hi poden optar habitatges de tot el terme municipal.

Les ajudes s’han convocat en règim de concurrència competitiva i finançaran entre  el 25% i el 60% del cost de l’obra amb un import màxim d’entre 500 i 3.600 euros segons el tipus d’actuació. Els càlculs per determinar el cost de l’obra es poden consultar a les bases.

Les actuacions subvencionables són la rehabilitació total de façanes o mitgeres entre edificacions consolidades, les obres per garantir l’estabilitat estructural o de la coberta, els treballs per dotar els immobles de les condicions mínimes d’habitabilitat, l’adequació de les instal·lacions d’aigua, gas canalitzat electricitat o sanejament, les millores per facilitar l’accés o la mobilitat interior de l’habitatge, i les actuacions per augmentar l’eficiència energètica dels edificis.

Cal destacar que per primera vegada les ajudes per a la rehabilitació d’edificis s’amplien a tot el municipi, ja que en línies d’ajudes anteriors es restringien als immobles situats al barri antic. D’aquesta manera, es fomentarà l’adequació d’habitatges dels barris de ponent, llevant o l’Eixample, on també hi ha edificis antics o deteriorats que requereixen una intervenció.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha explicat que l’habitatge és un dret bàsic i per això cal impulsar mesures per garantir un vida digna a tothom. En aquest sentit, l’alcaldessa ha afirmat que la rehabilitació dels habitatges és clau en la qualitat de vida de les persones, el benestar, la salut i la seguretat. Finalment, l’alcaldessa ha destacat l’aposta del govern municipal per l’eficiència energètica i ha apuntat que la campanya també contribuirà en la reactivació de l’economia del municipi.

L’alcaldessa també ha destacat que amb aquests ajuts també es millorarà l’estètica de les edificacions més antigues de Cambrils i en general la imatge diferents barris del municipi, millorant substancialment la postal turística i comercial. D’altra banda, les subvencions relacionades amb l’habitabilitat permetran recuperar l’ús de les edificacions antigues més deteriorades i ampliar l’oferta del parc d’habitatges.

La convocatòria, que es publicarà en les properes setmanes al BOPT, fixarà el termini de presentació de sol·licituds i el període en què han d’haver obtingut llicència les actuacions subvencionables. Les sol·licituds es podran presentar en model normalitzat a través de la Seu Electrònica (https://seu.cambrils.cat) o bé presencialment a les oficines de l’OAC. Cal tenir en compte que les persones jurídiques i les entitats sense personalitat jurídica estan obligades a presentar la sol·licitud electrònicament. 

Les bases es poden consultar en aquest enllaç. Per obtenir més informació i assessorament, les persones interessades es poden adreçar al Departament d’Urbanisme a través del correu urb@cambrils.cat o bé per telèfon al 977 794 579 (OAC) o al 977 794 567 (Urbanisme). 

A banda d’aquesta campanya de subvencions, el govern de Cambrils ha aprovat una nova ordenança municipal que estableix una bonificació del 50% de la quota íntegra de l’IBI dels habitatges que hagin instal·lat sistemes per l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol durant els tres períodes impositius següents a la finalització de la instal·lació. Aquesta bonificació s’aplicarà a la incorporació de sistemes a edificis construïts que no siguin d’obligatòria incorporació per la normativa vigent.

Redacció

 

Cambrils presenta candidatura per optar a 8MEU en ajudes en sostenibilitat i digitalització turística

L’alcaldessa, Camí Mendoza, i la regidora de Turisme, Marta Borràs. Foto: Tots21

Cambrils opta a rebre 8 milons d’euros d’un fons de la UE destinat a modernitzar el sector turístic del municipi a través principalment d’accions en favor de la sostenibilitat ambiental i la digitalització. Des de la instal.lació subvencionada de plaques fotovoltaiques en hotels o altres recintes a la minimització de l’ús dels plàstics, com ja està iniciant una empresa cambrilenca, aquesta és una opció de futur a la vegada que un nou impuls a la competitivitat del sector. De la mà de la iniciativa privada, amb qui ha mantingut més de 20 reunions, l’Ajuntament s’ha presentat ja al concurs.

L’Ajuntament de Cambrils ha presentat, dins del marc del Pla de Modernització i Competitivitat del Sector Turístic, el dossier de candidatura per optar a la convocatòria extraordinària de les ajudes derivades dels Plans de Sostenibilitat en Destinacions Turístiques del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, que es financen íntegrament amb fons europeus.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i la regidora de Turisme, Marta Borràs, han presentat avui el projecte, amb un pressupost total de 8.018.800 euros, que contempla un conjunt de propostes que transformaran la destinació amb criteris basats en la sostenibilitat i la digitalització.

L’alcaldessa ha afirmat que aquest projecte és necessari ‘per avançar cap al turisme més sostenible’ i que les ajudes són ‘una oportunitat que no es podia deixar perdre’. Camí Mendoza també ha explicat que per portar a terme aquesta transformació ‘cal la implicació tant del sector públic com del sector privat’.

En aquest sentit, ha destacat que el procés d’elaboració del dossier de candidatura ha estat ‘completament participativa’, ja que la redacció és fruit de la suma d’iniciatives provinents tant del sector públic com del sector privat, a través de les més de vint reunions realitzades des de l’inici d’any i de l’eina col·laborativa de l’Altaveu Ciutadà de Cambrils.

La regidora de Turisme, Marta Borràs, ha explicat que els plans serviran per ‘revisar l’estratègia turística de Cambrils i aconseguir actualitzar-la i dinamitzar-la’ amb accions de reconversió ‘que procurin un model de sostenibilitat econòmica, ambiental i territorial amb impacte en el benestar dels residents i dels turistes, i transformin Cambrils en una destinació turística més competitiva’.

«Hem presentat un pla ambiciós, participatiu i transversal, que requerirà un gran esforç de gestió, però que serà sens dubte transformador a favor de rejovenir l’oferta de la destinació turística Cambrils sota criteris de sostenibilitat, digitalització, cohesió i inclusió», ha conclòs la regidora, que ha destacat l’esforç dels regidors i treballadors en tirar endavant la proposta.

A partir de la presentació dels dossier, el procés es basa en l’avaluació de les candidatures per part del comitè d’avaluació format per les comunitats autònomes i la Secretaria d’Estat de Turisme. En aquest comitè es valoren les propostes i després s’aproven per la Comissió Sectorial de Turisme i es ratifiquen en la Conferència Sectorial de Turisme.

Els Plans de Sostenibilitat estan pensats per donar suport a les destinacions turístiques en el seu procés de transformació cap a pols d’innovació turística i aconseguir una major cohesió territorial creant connexions entre les destinacions de cada comunitat. Els objectius són millorar les destinacions turístiques, incorporar de manera efectiva la sostenibilitat i la digitalització, diversificar l’oferta de destinacions turístiques i millorar el capital natural del sistema turístic.

La candidatura de Cambrils

Cambrils es presenta als Plans dintre de la categoria de Destinacions turístiques de sol i platja mixta/residencial, que ve determinada pel número de pernoctacions, procedència i pes de les segones residències en l’oferta turística.

L’objectiu general de la candidatura de Cambrils pretén revisar l’estratègia turística de la destinació per tal de reconvertir-la i transformar-la cap a un turisme més sostenible i de qualitat, posant en valor els recursos del municipi, conservant la seva biodiversitat, incrementant l’impacte econòmic del turisme al municipi i potenciant la competitivitat del sector a través de la tecnologia i de les solucions més sostenibles.

El dossier de candidatura de Cambrils contempla 34 actuacions molt transversals a desenvolupar en un termini de 3 anys i emmarcades dins dels 4 eixos fixats per la Secretaria General de Turisme, amb la següent distribució del pressupost:

Eix 1 – Transició verda i sostenible: 1.220.000€, el 15% del total (8 accions)
Eficiència energètica: 2.788.000€, el 35% del total (10 accions)
Transició digital: 1.895.000€, el 24% del total (6 accions)
Competitivitat: 2.115.800€, el 26% del total (10 accions)

Les actuacions més destacades són:

L’adequació de l’Antic Celler de la Cooperativa Agrícola de Cambrils com a «Celler de Cambrils», amb la redacció i execució del projecte d’adequació de l’edifici, projecte museològic i museogràfic per albergar espais museístic, aula didàctica del Museu d’Història de Cambrils, així com zona de venda i degustació de productes de qualitat agroalimentària (eix 1).

L’elaboració d’estudis tècnics i econòmics d’implantació d’energia solar fotovoltaica per autoconsum en establiments turístics de Cambrils amb la redacció de les auditories energètiques i propostes d’implementació de sistemes. Igualment i seguint amb el recolzament al sector: sistemes d’auditories sobre l’ús de productes químics i plàstics en l’hostaleria i el comerç amb un pla d’acció per implementar aquestes solucions. (eix 2)

L’adequació i actualització del projecte executiu per a reiniciar les obres del Teatre auditori de Cambrils amb criteris d’arquitectura sostenibilitat i arquitectura paisatgística (eix 2).

La Creació del Sistema d’Intel·ligència Turística de Cambrils, amb el desenvolupament d’una plataforma tecnològica amb l’objectiu de millorar el coneixement, identificar tendències i solucions i conèixer les oportunitats que ofereixen les noves eines de gestió i governança com a destinació de turisme intel·ligent (eix 3).

El desenvolupament i implantació d’un sistema de centralització multicanal i gestió de l’oferta turística i cultural de Cambrils basat en la digitalització de l’oferta i el consum de serveis turístics. El sistema pretén optimitzar els processos de venda afavorint la promoció del serveis turístics a través la publicació de l’oferta a tots els canals de venda, centralitzant la gestió del producte i dinamitzant l’oferta local dels serveis turístics i culturals (eix 4).

La millora de la governança del Patronat de turisme de Cambrils per adaptar l’estructura als nous reptes de la destinació i generar un gestió eficient, de qualitat i orientada a la consecució del reptes del pla (eix 4).

En el cas que la UE no aprovés el document de Cabrils, el consistori pot concórrer en futures convocatòries.

 

L’Accents arriba amb 24 actuacions a Reus i concerts a 6 subseus del Baix Camp i el Tarragonès

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Ajuntament

La vuitena edició del Festival Accents (www.festivalaccents.cat) arriba enguany recuperant la força prepandèmica amb 24 concerts i sis subseus del Baix Camp i el Tarragonès que se sumen a la ciutat de Reus que acollirà la meitat de les actuacions. A l’Accents s’hi han afegit enguany Botarell i El Morell, amb dos concerts en cada localitat, que complementen la programació del festival que també arriba a Riudoms, Cambrils, la  Selva del Camp i Mont-roig del Camp.

Avui mateix ja hi ha totes les entrades a la venda, també les dels concerts vermuts que són gratuïts, però caldrà reservar-les prèviament. Tots els espectacles estan a disposició del públic excepte les entrades per a les dues actuacions del Centre Cultural del Morell que sortiran el 24 d’octubre.

El Festival Accents, impulsat per Empenta Cultural i amb direcció artística d’Isaac Albesa, oferirà de nou un recorregut per alguns dels  noms més actuals de la música d’autor dels Països Catalans, entenent el concepte de música d’autor en el sentit ampli, ja que s’hi trobaran artistes  que es podrien englobar dins el món de la cançó catalana i d’altres que se situen dins els paràmetres del pop, el rock o el folk.

La programació completa, amb tots els detalls i els enllaços per la venda d’entrades es pot trobar a la web www.festivalaccents.cat

Els grups i les dates

Els grups que passaran per l’Accents 2021 arriben al festival en molts casos per efectuar l’estrena del disc a les comarques de Tarragona o per realitzar una actuació singular.

Així, entre els artistes que es podran veure durant aquests dos mesos i mig, trobem el nou espectacle de Maria Arnal i Marcel Bagés (Teatre Fortuny, 10 de desembre) on presentaran el seu aclamat segon disc ‘Clamor’; el valencià Xavi Sarrià amb la seva banda  en el concert-projecció ‘Que  no s’apaguen les estrel·les’ amb  convidats  especials (Teatre Fortuny, 27 de novembre); el nou recital en solitari d’Albert Pla (Teatre Bartrina, 15 d’octubre); el duet Ginestà, una de les formacions  amb més seguidors joves del país (Teatre Bartrina, 28 de novembre); la cantautora vigatana de gran projecció internacional Joana Serrat, que presentarà el seu nou disc al Teatre Bartrina acompanyada de la seva banda el dissabte 6 de novembre.

Amb l’objectiu de connectar amb el públic jove, l’Accents porta propostes com ara la de la surienca Beth, que actuarà al Teatre Auditori de Riudoms el 13 de novembre presentant el seu nou  treball ‘Origen’. El dia 24 d’octubre, Riudoms acollirà també l’espectacle Arrels, de Pep Gimeno ‘Botifarra’, on el ‘cantaor’ valencià oferirà  la seva proposta d’una forma molt més propera i despullada del que és habitual. A la Selva del Camp tindrem l’oportunitat d’escoltar un dels grans de la cançó. Toti Soler i Gemma Humet  actuaran al Castell del Paborde el 20 de novembre, amb l’espectacle Petita Festa, que entre altres incorpora diverses cançons de l’Ovidi Montllor. Abans (23 d’octubre), al mateix espai, Magalí Sare i Manel  Fortià  presentaran el primer disc  enregistrat per aquest duet: Fang i núvols.

On també s’escoltaran les cançons de l’Ovidi Montllor serà al Teatre Auditori del Morell la nit del divendres 22 d’octubre, que comptarà  amb  l’espectacle d’homenatge  i reivindicació  del cantautor d’Alcoi amb el grup Ovidi 4, reforçat en aquesta ocasió amb Toti Soler, guitarrista que va acompanyar durant bona part de la seva trajectòria l’Ovidi.

Al Jardí Botànic de Botarell, població que s’estrena enguany a l’Accents, hi actuarà el cantant i guitarrista del Vendrell, Pemi Rovirosa,  amb el seu primer disc  en solitari Vida. El component de Lax’n’busto actuarà  en aquesta població liderant un grup format per sis  músics més. El segon concerts de l’Accents a Botarell tindrà lloc la  tarda del diumenge 17 d’octubre amb la tortosina Montse Castellà, que torna al festival per quart cop per presentar el  disc Salicòrnia. A Mont-roig del Camp, l’Accents hi aterrarà de nou després del parèntesi de l’any passat amb el concert vermut de Gessamí Boada, el 10 d’octubre a les 13h a la plaça Mossèn Gaietà Ivern.

Per últim, Cambrils acollirà tres actuacions de l’Accents 2021. El diumenge 24 d’octubre a la Cripta de l’Ermita hi haurà l’homenatge a la cantautora Cecilia amb l’espectacle de Lídia Pujol acompanyada de Marina Garcés titulat ‘Conversando con Cecilia’; l’actuació de Lia Sampai (21 de novembre) presentant el seu primer disc  i també el concert tast de vins amb els vins de la DO Catalunya amb la cantant de Vinyols Monkey Jane, el divendres 19 de novembre.

Concert inaugural i concerts  vermut

El concert inaugural de l’Accents el protagonitzarà Ricky Gil & Biscuit als Jardins de la Casa Rull el divendres 1 d’octubre a les 20.30h, en una actuació on el component de Britghon 64 presentarà el seu primer disc en solitari cantat íntegrament en català, ‘Infinites  rutes invisibles’. A la Casa Rull també hi haurà com és tradicional els 3 concerts vermut que  són gratuïts, però cal reservar entrada a www.entradium.com. En aquesta ocasió s’hi podran escoltar el cantautor Rampaire (16 d’octubre), de la Ràpita, amb el seu nou disc; la guanyadora del Portautors 2020, la barcelonina Patricia Atzur (2 d’octubre), i el grup de Castelló Nereu i les Bésties Marines (9 d’octubre).

Torna el cicle ‘Som flamencs’

A banda, l’Accents incorpora per segona edició,  després de la bona acollida de l’any  passat,  el cicle ‘Som flamencs’, amb tres propostes que  es  podran escoltar a Reus  i El Morell i on es repassaran algunes de les propostes més trencadores del flamenc que es  fa a casa nostra. En aquesta ocasió el grup Los Aurora (Teatre Fortuny, dissabte 16 d’octubre) en un concert co presentant amb l’Associació de Concerts de Reus que enguany celebra el seu centenari; l’actuació de la catalana Queralt Lahoz (El Morell, 5 de novembre) i el duet de flamenco i jazz Pedro Javier González i Horacio Fumero (Casa Navàs de Reus, 30 d’octubre).

Concerts a la Casa Navàs

Una  altra de les novetats de l’edició 2021 de l’Accents és la incorporació d’un nou espai on es realitzaran 2 actuacions. Es tracta de la Casa Navàs, la joia modernista de Reus  situada a la plaça del Mercadal, que acollirà les actuacions del cantautor pop Joan Colomo i la del duet de flamenco jazz Pedro Javier González i Horacio Fumero.  Es tracta de dos concerts  amb un aforament  reduït a 60 persones que  si la climatologia  ho permet, es faran a la terrassa de la Casa Navàs o bé a l’interior de l’antiga botiga d’aquest edifici de Lluís Domènech i Montaner.

Més patrocinadors i nous col·laboradors

L’Accents 2021 està organitzat per Empenta Cultural i compta amb el suport de  l’Ajuntament de Reus i els ajuntaments de Riudoms, la Selva del Camp, Botarell, El Morell, Cambrils i  Mont-roig del Camp; la Diputació de Tarragona, el Departament  de Cultura de la Generalitat. L’Accents  també és possible gràcies als patrocinadors privats que fa temps que confien en el projecte  com és el cas de Vermut Miró, present des de la  primera edició i la  DO Catalunya i la DOP Siurana que s’hi van sumar  posteriorment.  Enguany, però, l’Accents compta amb la incorporació de  dues noves empreses, la cooperativa Cadí, amb una aposta decidida també per la cultura, i l’empresa  constructora de la Selva  del Camp,  Constècnia, que també ha cregut en  el projecte que  representa  l’Accents  i que pretèn dota aquestes poblacions del  Camp de Tarragona d’una programació digne  i  que  pugui atreure el públic de les nostres comarques i també d’altres indrets del país. Des de l’Accents, Isaac Albesa, destaca “la importància de les institucions des de la primera edició i també  les  empreses que han  confiat  en  la  nostra proposta i s’hi han volgut  sumar. Sense aquestes col·laboracions, no seria possible el festival”, ha explicat.

La darrera novetat de l’Accents és la col·laboració amb la Fundació Privada Reddis que farà  que 40 parelles lingüístiques que participen al programa Voluntariat per la Llengua del Centre de Nornalització Lingüística puguin assistir de franc  a quatre dels concerts de l’Accents que  tindran  lloc al Fortuny, al Bartrina i al Jardí de la Casa Rull.

Redacció

 

Ràdio Cambrils enceta la temporada radiofònica amb sis programes nous  

Imatge de l’equip humà de la ràdio. Foto: Ajuntament

Ràdio Cambrils inicia aquest dilluns 20 de setembre la temporada radiofònica 2021-22 amb diverses novetats respecte la temporada anterior i sis programes nous de producció pròpia. Un any més, Ràdio Cambrils supera àmpliament la trentena de col·laboradors, consolidant el seu model d’emissora pública que es basa en la participació ciutadana i en oferir un altaveu a les persones amb ganes d’aportar el seu granet de sorra per fer-la créixer.

Un dels nous programes és ‘Galàxia esportiva’, un espai d’esports conduït pel periodista de l’emissora Gerard Amigó, que s’emetrà tots els dilluns al vespre. A ‘Galàxia esportiva’ es repassarà tota l’actualitat dels equips de Cambrils i també comptarà amb entrevistes en profunditat a entrenadors, jugadors i directius.

Com és habitual, alguns programes de col·laboradors abandonen la graella per raons personals o professionals dels seus conductors, però són substituïts per nous projectes, la majoria dels quals amb persones de Cambrils al capdavant.

En aquest sentit, Ràdio Cambrils estrenarà els programes: ‘Escola de Vida’, sobre educació, família i món, dirigit per Lorena Salvador; ‘Viure sense edat’, sobre la salut i bellesa, dirigit per Maria Pimentel ‘Iska’; ‘Passem pàgina’, sobre literatura, dirigit per Andreu Dalmau i Oriol Castro; ‘Amunt el periscopi’, sobre actualitat en clau humorística, dirigit per Alberto Marina, Sebas Nebas i Xavier Fernández; i ‘Els arxius secrets del Dr. Orloff’, sobre sèries i pel·lícules, dirigit per Taisán Kao. Tots aquests espais es gravaran a Ràdio Cambrils i tindran una periodicitat quinzenal.

A aquests sis nous programes de producció pròpia, cal sumar-ne d’altres que també s’emetran tot i que són produccions externes. Es tracta de ‘The private sessions’, una sessió de música electrònica a càrrec de Jordi Cros, que s’emetrà diàriament a les 23 hores; ‘Aiguabarreig’, un programa musical a càrrec de Josuè Ytxart; ‘Un programa infame’, un espai d’humor de Joan Pol Alcaraz; i ‘Atreveix-te a entendre’, un programa produït per l’emissora reusenca La nova ràdio, que anirà a càrrec de H2O, l’històric col·lectiu del Camp de Tarragona que defensa els drets LGTBIQ+.

La graella es completa amb els serveis informatius de Ràdio Cambrils (el butlletí matinal, l’informatiu diari i el resum informatiu del cap de setmana), el magazine ‘El món de Cambrils’, que és el programa més escoltat de l’emissora, i els programes de producció pròpia que continuen un any més: ‘Ones de ciència’, amb Lydia Gil i Núria Ruiz; ‘Vinassos’, amb Joan Carrión; ‘Codi 60’, amb Francisco Sopésens; ‘Una hora de cultura’, amb Víctor Navarro i Beatriz Pérez; ‘Sal i pebre’, amb Berta Escoda i Guille Mena; ‘Cambrils balla’, amb DJ Parri; i ‘El vol de les papallones’, conduït per una representació de l’entitat Papallones de Cambrils.

Els programes es podran escoltar en directe però també es podran recuperar en format podcast a la pàgina web radiocambrils.cat, on també es pot trobar penjada la nova programació de l’emissora.

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils recupera el servei de tramitació del DNI a partir del 5 d’octubre 

L’Oficina d’Atenció Ciutadà de l’Ajuntament de Cambrils reprèn el servei de d’expedició i renovació del DNI, que s’havia suspès el març del 2020 a causa de la pandèmia. Foto: Ajuntament

A partir del mes d’octubre, l’Oficina d’Atenció Ciutadà de l’Ajuntament de Cambrils reprèn el servei de d’expedició i renovació del DNI, que s’havia suspès el març del 2020 a causa de la pandèmia.

Així doncs, la Policia Nacional es tornarà a traslladar a l’OAC de Cambrils dos dies a la setmana per atendre a la ciutadania del municipi i rodalies. Com era habitual, els dimarts es recollirà la documentació per l’expedició i els dijous de la mateixa setmana es lliurarà el certificat digital i el DNI.

El regidor de Govern Obert, Eduard Pellicer, ha celebrat que el servei es torni a prestar des de Cambrils per oferir una atenció més propera i evitar que la ciutadania s’hagi de desplaçar a Reus.

Les persones interessades ja poden sol·licitar cita prèvia a citaprevia.gestorn.com/Cambrils o trucant al 977 794 579 en horari de 8 a 14 hores. En cas d’alta del DNI, per demanar la cita prèvia cal indicar el DNI del pare/mare o tutor/tutora legal. La documentació necessària per la tramitació del document es pot consultar a http://www.interior.gob.es/web/servicios-al-ciudadano/dni/documentacionnecesaria-para-su-tramitacion

Redacció

 

Comença la cinquena temporada del programa radiofònic ‘Espurnes… de llengua’

El programa ‘Espurnes… de llengua’ torna en el seu format habitual aquest setembre i ja compleix cinc temporades en antena des que va iniciar les emissions el gener de 2018 als municipis de l’Hospitalet de l’Infant i de la Selva del Camp. A Ràdio Cambrils, on ja s’hi havien fet programes sobre llengua fa uns anys, es van poder renovar les col·laboracions amb aquest mitjà local i aquesta ja serà la tercera temporada en què també s’hi emet ‘Espurnes… de llengua’.

La nova temporada s’estrenarà amb l’edició de l’Hospitalet de l’Infant, el 20 de setembre, i l’endemà mateix, el 21, es reprendrà el programa a la Selva del Camp. La tècnica del Servei Comarcal de Català del Baix Camp, Jenina Cases, s’encarregarà de l’edició de l’Hospitalet de l’Infant, al costat d’Estrella Botello, i de la Selva del Camp, amb Toni Mateos. D’altra banda, la responsable del Servei Local de Català de Cambrils, Helena Martínez-Ferreruela, junt amb Marga Mallol o Adrià Muñoz, conduirà el programa a Ràdio Cambrils, que començarà la temporada el 28 de setembre.

‘Espurnes… de llengua’ presenta un format breu, i s’hi tracten qüestions i recursos relacionats amb la llengua que són d’interès general. La terminologia, l’ortografia i la gramàtica del català són alguns dels pilars del programa, on també s’hi comenten les novetats i les activitats que s’ofereixen des del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Reus. Els primers programes, a banda de presentar els serveis del CNL de Reus i l’activitat que s’hi duu a terme, seran sobre algunes qüestions ortogràfiques i sobre certes polèmiques lingüístiques que han tingut lloc durant el juliol i l’agost, mesos en què no hi ha hagut programa.

‘Espurnes… de llengua’ s’emet cada dilluns a les 12 h per Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i cada dimarts a les 11.45 h per Ràdio la Selva. Els dimarts a les 12 h també s’emet per Ràdio Cambrils, però en aquest cas es fa de manera quinzenal. Podeu recuperar alguns podcasts de la temporada passada a https://www.cpnl.cat/xarxa/cnlreus/programes-de-radio/ o des del Facebook del Servei Comarcal de Català del Baix Camp (@SCCBaixCamp), on setmanalment també hi trobareu les referències als programes.

Redacció

 

La campanya solidària ‘Deixa’t prendre el pèl’ torna al Port de Cambrils aquest diumenge

Com a novetat, l’oferta s’amplia amb serveis de perruqueria canina i el Club de Rem Cambrils realitzarà passejades en barca pel Port. Foto: Ajuntament

La iniciativa solidària «Deixa’t prendre el pèl» tornarà al Port de Cambrils aquest diumenge 19 de setembre de 10 a 15 hores. Els diners recaptats es destinaran a la campanya «Pels valents» de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Aquest hospital està treballant per vèncer al càncer infantil amb la creació del centre més gran d’Europa i un dels més importants del món, el SJD Pediatric Cancer Center, que comptarà amb les infraestructures, eines i valor de grans professionals per tractar i investigar el càncer infantil.

La regidora de Benestar, Drets Socials i Salut, Hélène Arcelin; el barber de Cambrils i impulsor de la iniciativa, Javier Torrente; la perruquera Mariona de Chicca (en representació de les perruqueries i centres d’estètica); la representant del Club de Rem Isa Ortega; i l’inspector de la Policia Local de Sant Celoni, Albert Brunet (en representació de la campanya  «Pels valents»), acompanyats d’altres persones implicades, han presentat avui tots els detalls i les novetats de la cinquena edició d’aquesta iniciativa, que l’any passat es va haver de suspendre per la pandèmia. La roda de premsa també ha comptat amb la participació de Diana Nin de l’Obra Social de l’Hospital Sant Joan de Déu, que no hi ha pogut assistir presencialment però ha enviat un vídeo amb la seva intervenció.

Més de 50 professionals de la barberia, perruqueria i estètica

El diumenge 19 de setembre de 10 a 15 hores al Port de Cambrils més de 50 professionals de la barberia i de la perruqueria tallaran i pentinaran el cabell i professionals de l’estètica faran la manicura i arreglaran celles. A més, com a novetat, hi haurà perruqueria canina, el Club de Rem Cambrils realitzarà passejades en barca pel Port de Cambrils i el grup de timbalers Cop de Cap oferirà una actuació per les persones assistents. 

Al port també s’hi instal·laran paradetes solidàries i hi haurà photocall, música en directe i servei de bar. Cal tenir en compte que algunes de les activitats es poden veure restringides per les mesures preventives de la pandèmia.  En aquest sentit, aquesta any s’ha habilitat la possibilitat de demanar cita prèvia per als serveis de barberia, perruqueria, estètica, passejades en barca i venda de merchandising a través de la web www.deixatprendreelpel.com fins el mateix diumenge a les 9 del matí. A partir de les 10, els tiquets estaran disponibles només presencialment.

La iniciativa va néixer el 2016 a partir del coneixement d’un cas de càncer infantil proper de l’impulsor de la campanya i té una doble finalitat. D’una banda, l’acció pretén sensibilitzar la població envers una malaltia que afecta especialment a infants. Per l’altra, vol dona a conèixer l’ofici de la barberia i del món de l’estilisme, que cada vegada està més reconegut. 

En l’edició del 2019 es van realitzar 914 serveis de tall de cabell, barberia i manicura i es van recaptar 18.687,87 euros entre serveis de tall de cabell i barberia, donacions, patrocinadors, merchandising i zona gastronòmica. 

Podeu seguir tota l’actualitat de la campanya a les xarxes a través d’Instagram @deixatprendreelpel.oficial, el Facebook Deixa’t prendre el pèl i la web www.deixatprendreelpel.com.

Redacció

 

La Policia Local de Cambrils inicia una campanya sobre l’ordenança dels patinets elèctrics 

La Policia Local de Cambrils està portant a terme una campanya informativa sobre la nova ordenança municipal reguladora de les condicions per a la circulació de patinets elèctrics a les vies públiques i ja ha començat a denunciar les persones que reiteren en les infraccions i les que cometen faltes  greus o rellevants. Les multes per no complir la normativa municipal, que va entrar en vigor el passat 2 d’agost, poden ser d’entre 80 i 1.000 euros segons la gravetat.  

Durant l’últim mes, s’han distribuït 10.000 díptics, s’han repartit cartells en establiments comercials, hotels i centres educatius, i s’ha difós la informació a través de les xarxes socials de l’Ajuntament. A més, aquest curs s’inclourà formació respecte la nova ordenança en les sessions d’educació viària que realitza la  Unitat d’Agents Escolars de la Policia Local. D’altra banda, avui s’ha publicat un vídeo informatiu orientat al públic juvenil amb il·lustracions animades de l’artista cambrilenc Christian Granero.

El regidor de Protecció Ciutadana, Lluís Abella, ha destacat la tasca pedagògica realitzada per la Policia Local per aconseguir que es compleixi aquesta regulació a favor de la convivència entre aquest tipus de vehicles de mobilitat personal i la resta d’usuaris i usuàries de la via pública.

El regidor ha afirmat que davant la proliferació de patinets elèctrics aquesta regulació era totalment imprescindible per millorar l’ordenació de la mobilitat i la seguretat vial. Finalment, el regidor també ha posat en valor el treball previ de coordinació amb Vila-seca i Salou, ja que els tres municipis formen una conurbació urbana integrada i calia una base comuna que donés coherència a la regulació.

El text complet de l’ordenança es pot consultar en aquest enllaç de la Seu electrònica i el vídeo informatiu en aquest enllaç de Youtube.  

Redacció

 

Camí Mendoza denuncia el ‘pacte Frankestein’ que permet la moció de censura a Cambrils

Camí Mendoza i Lluís Abella, acompanyats dels regidors d’ERC i Junts durant la roda de premsa d’aquesta tarda. Foto: Ajuntament

La reacció per part d’ERC i Junts a l’anunci sopresa de la moció de censura a Cambrils ha vingut aquesta tarda en forma de roda de premsa, en la qual l’alcaldessa Camì Mendoza ha titllat l’acord com a «pacte Frankestein» (també ha anunciat la revocació de les competències als regidors de l’NMC) i un comunicat extens i sense desperdici. Al seu costat, el primer tinent d’alcalde de Cambrils, Lluís Abella, ha etzibat que la moció de censura és «un pacte antinatura» i ha acusat els signants de «voler assegurar-se una cadira a l’Ajuntament». Abella ha posat en qüestió els punts en comú que tenen els quatre partits que s’han aliat per entrar a govern la resta del mandat i ha assenyalat que la moció de censura ha estat «una maniobra de joc brut i deslleialtat».

Per la seva banda, la nota de premsa conjunta afirma que “ens dol l’actitud dels membres de Nou Moviment Ciutadà, fins a dia d’avui socis de govern, que no han fet cap gest per resoldre les suposades discrepàncies i han actuat amb opacitat per obtenir l’alcaldia per a Oliver Klein per la porta del darrera”. Alhora, també carreguen contra “el paper del PSC, alineant-se una vegada més amb les dretes per apartar el republicanisme de les institucions. En l’escenari actual, amb la més que probable irrupció de l’extrema dreta a molts municipis de Catalunya, com apunten les enquestes i amb l’avís del que va passar a les darreres eleccions al Parlament, algunes aliances dibuixen un mal punt de partida i esdevenen un presagi del que pot acabar succeint”.

Des dels dos partits, de fet, es considera que la moció de censura ha estat negociada “amb nocturnitat i traïdoria, sense cap element que el justifiqui més enllà d’ambicions personals i de l’objectiu de repartir-se les cadires, que no planteja cap projecte sòlid ni il·lusionant per al nostre municipi, i que demostra falta de voluntat de diàleg per part dels partits proposants i una manca de lleialtat institucional flagrant per part de Nou Moviment Ciutadà”.

L’acord de govern resultant d’aquesta moció de censura “no és una bona notícia per a Cambrils -continua el comunicat-, amb quatre partits que representen ideologies i programes electorals completament oposats, i només s’entén des de la voluntat d’assolir l’alcaldia a qualsevol preu, passant per sobre de la voluntat democràtica de la ciutadania. Aquest moviment estrany avantposa els interessos personals per sobre de les necessitats dels cambrilencs i de les cambrilenques”.

“Per la nostra part, continuarem treballant pel benestar social i el bé comú, des d’allà on ens toqui ser. Som els socis més lleials de la ciutadania i ho sabrem ser si finalment ens toca ser a l’oposició de la mateixa manera que ho hem estat des del govern”. ERC i Junts deixen clar que “supervisarem i fiscalitzarem la feina d’aquest govern ple d’interessos personals i seguirem treballant pels interessos de totes les cambrilenques i tots els cambrilencs amb honestedat i honradesa”.

La nota recorda que a les eleccions municipals del 2019, ERC va assolir a Cambrils “una nova victòria electoral, amb 2.839 vots, millorant en dos regidors els resultats aconseguits el 2015. Amb més de 1.000 vots de diferència respecte la segona llista més votada, el missatge de la ciutadania era prou clar. Havent constatat que el PSC no tenia voluntat de reeditar el govern de l’anterior mandat (com van estar repetint durant tota la campanya), es va tancar un acord amb Junts per Cambrils, amb qui hi havia coincidència programàtica, i Nou Moviment Ciutadà. Així, es va elaborar un Pla d’Acció Municipal amb actuacions consensuades en els programes electorals de les tres formacions”, defensen els dos partits que resten a l’executiu local de cara a restar credibilitat a l’argumentació de Klein, futur batlle de la ciutat a partir del plenari convocat per al pròxim dia 28 a les 12 del migdia.

Redacció

 

Oliver Klein defensa el caràcter municipalista del seu partit: ‘Podem pactar amb uns i els altres. És una part del joc polític’

Oliver Klein, durant la roda de premsa d’aquesta tarda.

«Podem pactar amb uns i els altres. No crec que ens penalitzi. És una part del joc polític». El portaveu del Nou Moviment per Cambrils (NMC), Oliver Klein, i futur alcalde de la localitat a partir de la moció de censura que es votarà el pròxim dia 28, resumia així la decisió presa pel seu partit d’abandonar l’equip de govern i passar-se a l’altre costat de la trinxera. Ho feia en roda de premsa convocada aquesta tarda de manera conjunta amb els portaveus de la resta de formacions que donen suport a la seva candidatura, i que sumen juntament amb els dos regidors no adscrits 13 dels 21 regidors del consistori.

L’argumentació de Klein per argumentar el pas donat ara és doble. Primer reconeixent que durant les negociacions inicades quan les urnes encara estaven calentes «en cap moment la possibilitat de ser alcalde es va posar damunt la taula. Ara sí». I en segon lloc, reconeixent que el seu partit és de caràcter «estrictament municipalista», recollint «l’embranzida» d’altres amb la mateixa condició existents a la localitat en la darrera dècada. Deixant clar que «no entrarem en cap crítica directe» de caràcter personal amb l’encara alcaldessa, Camí Mendoza («crec que està enfadada», ha reconegut) ni «en debats sobre el viscut internament», Klein justificava la necessitat de donar un tomb a la governabilitat de Cambrils en la «pèrdua de confiança» amb la capacitat d’ERC i Junts per Cambrils de portar a bon port «els projectes de mandat. Tenim ganes de canviar el ritme per arribar als objectius del nostre programa».

Klein ha deixat per més endavant qüestions com cartipàs i definició de les propostes del nou executiu local. Tanmateix, ha reconegut que la decisió final es va cuinar en els darrers 20 dies i que el seu partit va decidir passar-se de bàndol ahir per la nit. «La decisió -de fer costat a la moció- es va plantejar en última instància i en l’últim moment» després d’una suma de petites desavinences de les quals el posicionament sobre l’antiga estació de tren va ser-ne un dels detonants, segons han assenyalat de manera més o menys velada tots els participants a la roda de premsa.

Per la seva banda, la portaveu socialista, Ana López, ha afirmat que, després d’explorar pactes alternatius a l’inici del mandat, «davant el notori fracàs del govern» per «manca de lideratge i paralització i inèrcia de l’acció de govern» calia una recerca del consens amb la resta de grups per poder variar el rumb. López ha justificat la moció tant per la incapacitat de Mendoza d’arribar a acords amb l’oposició com  «qüestions rocambolesques que responien m´´es a interessos de partit» que de ciutat.

En la mateixa línia, el portaveu de Cs, Juan Carlos Romera, afegia que a «la persistent manca de lideratge ja vista durant el mandat anterior» se li hauria d’afegir el fet que «se’ns ha obviat en qüestions claus. Tot i que des de l’oposició hem formulat propostes molt interessants -en aquest camp ha citat explícitament ordenances municipals i pressupostos-, han estat rebutjades sense argumentació sòlida». Romera no ha tingut cap inconvenient en reconèixer que quan es va voler explorar el posicionament d’NMC davant la moció («hi havia bona simptonia des de les converses que van matenir a l’inici del mandat») es van trobar amb una anàlisi compartida. És a dir, la impressió que la gestió del govern era «manifestament millorable».

El relat del popullar David Chatelain admetia que «els fets s’han succeït de manera molt ràpida». També fent esment a la manca de lideratge, el portaveu del PP afegia que l’estratègia comuna pactada entre tots els partits vol fer de Cambrils «una ciutat més neta, més social, més comercial i més segura». De fet, afirmava que davant «la bona sintonia, l’acord ha estat ràpid, recuperant el diàleg i les sinèrgies» que s’havien produït ja abans que NMC es decantés per ERC i Junts. «Hem acordat un pacte ample, sòlid i sense exclusions, que vol anar en defensa de Cambrils amb un projecte unit i il·lusionant encapçalat per una persona -Klein- que té experiència de govern» i la «valentia que representa donar un pas d’aquestes característiques».

Malgrat la concòrdia demostrada avui en roda de premsa, diversos detalls han deixat clar que matenir la unitat dels nous socis serà complicada. El primer dard, realista, l’ha llançat López. «Hi haurà discusions». I el segon ha vingut de la mà del mateix Klein: «Encara no sé si em van expulsar o me’n vaig anar del PSC».

J.S.

 

Moció de censura a Cambrils que farà Klein alcalde en un ple convocat per al dia 28

Imatge de la  presentació de l’acord de govern a Cambrils amb l’alcaldessa Camí Mendoza (ERC) al centre amb els representants de Junts per Cambrils, Josep Lluís Abella, i Nou Moviment Ciutadà, Oliver Klein, el 28 de maig del 2019. Foto: ACN

Sotrac polític a Cambrils, després que aquest dimarts mateix s’hagi registrat formalment al consistori la presentació d’una moció de censura en la qual s’inclou un dels partits que formen part de l’equip de govern actual (ERC, Junts per Cambrils i NMC). De fet, serà precisament el portaveu de Nou Moviment per Cambrils (NMC), Oliver Klein, el candidat proposat per substituir l’actual alcaldessa, la republicana Camí Mendoza. La moció compta amb el suport de 13 dels 21 regidors del plenari, després de sumar, a més dels 3 del NMC, els 4 del PSC, els 3 de Ciutadans, el regidor del PP i els dos no adscrits, un dels quals procedeix de la formació taronja i l’altre del grup de Junts per Cambrils, l’únic soci de govern que li queda a ERC.

La presentació de la moció ha engegat el procés automàtic regulat per  llei i impossible d’aturar malgrat fins i tot la dimissió de l’alcaldessa, i contempla la convocatòria per al dia 28 de setembre a les 12:00 hores del plenari que ha de servir per fer efectiu el recanvi. Els convocants de la moció explicaran aquesta tarda en roda de premsa les claus que han portat a aquesta decisió, si bé fonts consultades per Tots21 indiquen com un punt decisiu: la mala relació entre els partits que conformaven l’equip de govern  En aquest sentit, s’apunta a l’existència de presumptes moviments des dels republicans per prescindir del partit de Klein i tornar a apropar-se als sociallistes com un dels elements desencadenants de la crisi.

J.S. 

 

El Museu d’Història de Cambrils i l’Escola Marinada inicien un projecte col·laboratiu  

La iniciativa s’emmarca en el programa ‘AproPA’T. Museu i Escola aprenem junts’ i està inspirada en el Parc Samà. Foto: Ajuntament

El Museu d’Història de Cambrils ha iniciat aquest curs escolar 2021-2022, un projecte educatiu col·laboratiu amb els alumnes de cicle inicial de l’Escola Marinada de Cambrils al voltant del Parc Samà. La setmana passada ja es va dur a terme una trobada formativa a les instal·lacions del jardí històric, amb mestres de l’Escola, personal del Museu, docents del Centre de Recursos Pedagògics, personal del Parc Samà i l’equip assessor del programa que ha servit d’inspiració per iniciar possibles projectes investigables al voltant del Parc.

Aquest projecte s’emmarca en el programa aproPA’T que té com a finalitat impulsar projectes col·laboratius entre els centres educatius i museus per aprofitar el patrimoni cultural com a generador de contextos d’aprenentatge innovadors que estimulin el treball competencial i dotin de sentit i autenticitat els projectes que realitza l’alumnat.

El programa compta amb un equip d’assessors format pel David Vilalta i la Carme Pablo com a experts en processos de transformació educativa, amb la col·laboració del  Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp.

Tota aquesta activitat impulsada pel Museu d’Història de Cambrils, ha estat possible engegar-la gràcies al conveni marc que van signar, el passat mes de març, l’empresa que gestiona el Parc Samà, Developing Natural Activities (DNA) i l’Ajuntament de Cambrils. Aquest fet permetrà també la implicació en el projecte de diferents regidories com Educació, Turisme i Cultura, amb l’objectiu de començar a materialitzar un dels motius del conveni com és preservar i posar en valor un espai patrimonial declarat BCIN i membre de la Xarxa Europea de Jardins Històrics, recentment reconeguda com a Itinerari Cultural Europeu pel Consell d’Europa.

El programa AproPA’T és una iniciativa de la Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre en col·laboració amb els Centres de Recursos Pedagògics del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu reforçar la relació entre els museus i els centres educatius per crear projectes col·laboratius amb la finalitat de contribuir en la transformació educativa.

Aquest curs escolar el programa aproPA’T també realitza un projecte col·laboratiu al voltant del Conjunt Monumental de Centcelles (Constantí) entre el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i els centres educatius de Constantí.

Actualment la Xarxa està formada per tretze museus de la demarcació: el Museu d’Alcover, el Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu d’Història de Cambrils, el Museu Deu, el Museu Pau Casals, la Fundació Apel·les Fenosa, el Museu de la Vida Rural, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Institut Municipal Reus Cultura, el Museu Diocesà de Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu de Tortosa i el Museu de Valls.

Redacció

 

Manifest dels regidors i regidores de Platges de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible

Imatge de la Taula de Municipis Litorals. Foto: Ajuntament

Els regidors i regidores de Platges de la Taula de Municipis Litorals han signat una declaració d’intencions en la que manifesten la necessitat de gestionar de forma conjunta sostenibilitat ambiental i salut, sense oblidar que el Litoral també és el principal atractiu de la majoria dels municipis litorals i, pel tant, base principal de l’economia, base de la indústria de l’allotjament i potenciadores de molts sectors econòmics municipals.

L’objectiu principal del manifest d’aquesta Taula, sortida del Pacte de Coma-ruga, és garantir les platges com a espais de salut i activitats econòmiques mantenint l’equilibri d’usos humans i ecosistèmics gestionant, el nostre litoral d’acord amb els tres pilars del desenvolupament sostenible: la viabilitat econòmica, l’equitat social i la sostenibilitat ambiental.

La Taula de Municipis per un Litoral Sostenible s’entén com un punt de trobada entre municipis pel diàleg, la col·laboració i la cooperació de les administracions, per aconseguir objectius conjunts amb 3 eixos principals de treball:

1. La necessitat de la recuperació ambiental del litoral i la seva renaturalització.

2. La creació d’una unitat de gestió.

3. La Participació i conscienciació dels sectors econòmics i la ciutadana.

A partir d’aquests tres pilars, el manifest compta amb 8 punts en els quals es fa referència a qüestions com: els sistemes de manteniment i neteja de les platges, la conservació i recuperació del litoral, l’adaptació dels municipis i les costes al canvi climàtic i al repte imminent de l’eventual pujada del nivell del mar, l’erosió del litoral, les accions de renaturalització, etc.

Declaració de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible.

Redacció