TARRAGONA 21

Cambrils es personarà com a acusació en la causa dels atemptats

Homentage a Cambrils a les víctimes dels atemptats

L’Ajuntament de Cambrils es personarà com a acusació particular davant el Jutjat Central núm. 4 de l’Audiència Nacional que instrueix el judici dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat 17 i 18 d’agost, que van causar 16 morts i més d’un centenar de ferits.

D’aquesta manera, en la condició de perjudicat, l’Ajuntament vol exercir les accions penals i civils que li corresponen contra els detinguts pels atacs terroristes, exigir responsabilitats i donar suport a les víctimes i als familiars. D’aquesta manera, el consistori vol donar compliment al seu compromís de proporcionar tot l’ajut i suport a les persones que van patir i pateixen les conseqüències del delicte que s’investiga en aquest procediment.

La corporació municipal vol vetllar perquè aquells tràgics fets siguin objecte de la pertinent instrucció i condemna, per la seva envergadura i transcendència per l’interès general i per la col·lectivitat i conjunt de la ciutadania i pel fet d’haver marcat la història del municipi.

El Consell del Barri Antic de Cambrils convoca al veïnat a una sessió participativa

El Consell del Barri Antic de Cambrils ha decidit convocar a tot el veïnat a una sessió participativa per consensuar i prioritzar les accions de millora pel barri. El taller es farà el dimecres 28 de febrer a les 20 hores a la sala d’actes del Centre Cultural i servirà per disposar d’un pla d’acció prioritari que serà consensuat i validat pel consell de barri del mes d’abril.

Més enllà de reivindicar millores en serveis i manteniments, i accions de dinamització que ja es duen a terme, l’objectiu de la sessió és aportar propostes innovadores i necessàries per donar continuïtat a la feina feta en el Pla de Barris. En aquest sentit, la sessió no es basa en diagnosticar i exposar problemes i mancances, sinó ja que ja parteix d’una bateria d’accions de millora anunciades en l’informe final el Pla de Barris i elaborada per l’associació de veïns del barri antic El Portal. En aquest taller les accions es posaran a consideració de tot el veïnat perquè les prioritzi i les consensuï, dotant-les de legitimitat perquè l’Ajuntament les entomi i faci viables, i de manera conjunta es tirin endavant.

El regidor de barri, Eduard Pellicer, ha promogut el desenvolupament d’aquesta sessió emmarcada en el propòsit de disposar d’un pla d’acció concret com una manera de seguir pensant estratègicament en el barri. Després de la transformació social i urbana que ha tingut el barri des del 2006, l’Ajuntament hi vol seguir actuant per què segueixi essent un referent de centre històric i es mantingui i potencií com un referent clau de la història i la identitat local. I això només s’aconsegueix, com ja es va fer, promovent la participació ciutadana com a eix central en totes les accions i projectes de millora que es duen a terme.

La proposta de fer aquest taller de priorització i consens va ser aprovada pel Consell de barri, que va determinar que caldria fer-ho de manera participativa. La regidora de Participació Ciutadana, Ana López, ha comentat que en cada barri es busca l’eina participativa més adequada. Així, al barris de Nou Cambrils i Eixample Vila s’hi desenvolupen treballs amb un enfoc de dinamització comunitària que afavoreixin la cohesió social i la mediació. En el cas del Regueral i Cambrils Badia s’està realitzant un pla d’acció més general i al Barri Antic, que compta amb molta feina feta, cal marcar uns objectius concrets i consensuats per seguir garantint l’excel·lència d’aquest barri.

El president de l’associació de veïns del Barri Antic està satisfet de començar a treballar en el barri i de tenir un calendari marcat que possibiliti el full de ruta a seguir en els propers anys. “Portem anys insistint en què cal seguir apostant pel barri antic per mantenir la feina feta i aconseguir nous objectius de millora que avui en dia han de ser models de col·laboració comunitària”, ha afirmat.

Desarticulat un grup criminal especialitzat en robatoris amb força a bars del Baix Camp

Els lladres van ser enxampats tot just quan robaven aquest bar del carrer Roger de Belfort de Reus.

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Reus van detenir aquest dimarts de matinada dos homes i una dona, de 44, 28 i 26 anys, de nacionalitats marroquina, algeriana i espanyola respectivament i veïns de Cambrils i Tarragona, com a presumptes autors de sis robatoris amb força en bars i per pertinença a grup criminal.

La investigació va començar a principis d’aquest mes de febrer després d’una sèrie de robatoris amb força en bars situats a Reus, Cambrils i Mont-roig del Camp. En total, els investigadors van poder relacionar cinc robatoris amb un modus operandi idèntic.

Els lladres feien servir el mètode conegut com encalomo que consisteix en accedir al local en horari d’obertura i amagar-se en algun lloc de l’establiment fins a l’hora de tancament del bar. Un cop els treballadors han marxat del lloc, el lladre surt de l’amagatall per cometre el robatori i posteriorment força els accessos per sortir de l’establiment.

La Unitat d’Investigació de Reus es va fer càrrec del cas i amb l’anàlisi dels cinc fets i altres gestions d’investigació van poder concretar que els autors eren un grup criminal format per cinc persones, quatre homes i una dona.

El grup actuava de forma organitzada, cada membre tenia una tasca assignada i seleccionaven els seus objectius després d’analitzar els locals. Segons van poder comprovar els mossos, dos dels integrants, un home i una dona, freqüentaven el bar durant els dies previs al robatori. Aquesta parella s’encarregava d’observar el sistema de tancament de la reixa, els sistemes de seguretat, preveure el lloc on es podrien amagar i el tipus de màquines amb què comptava l’establiment ja que l’objectiu principal dels lladres eren les recaptacions de màquines de tabac, escurabutxaques, de dards i expenedores.

Un cop la parella seleccionava l’objectiu, el dia del robatori anaven a l’establiment durant l’horari d’obertura. S’hi estaven durant la tarda i quedaven allà amb algun altre membre del grup. Quan al local només hi havia el responsable o un únic treballador, li demanaven un entrepà per tenir-lo entretingut a la cuina mentre un d’ells s’amagava al fals sostre o algun altre lloc escollit prèviament.

Detencions en el marc d’un dispositiu de vigilància

Des que va començar la investigació, els mossos havien portat a terme diverses vigilàncies als integrants d’aquest grup que havien permès recopilar informació rellevant. Aquest dilluns al vespre, es va fer un nou dispositiu a la zona de Cambrils que va possibilitar la detenció de tres persones.

Els mossos van observar com la parella que feia les tasques de selecció dels bars pujava a un vehicle i anaven fins a Tarragona a buscar un tercer membre del grup. Llavors, tots tres es van dirigir fins a un bar situat al carrer Roger de Belfort de Reus. Allà van estacionar i tots tres van accedir a un bar.

Les tres persones, tot i sortir i entrar en diverses ocasions, s’hi van estar al bar fins gairebé l’hora de tancament. Poc abans de la mitjanit, la parella va marxar del bar. Uns minuts més tard, els agents van veure com el propietari del bar apagava els llums i tancava el local tot i que els mossos no havien vist sortir en cap moment al tercer integrant del grup que havien vist entrar durant la tarda.

Dues hores més tard, la parella va tornar al bar i mentre la dona feia tasques de vigilància, l’home va anar fins al local, va obrir la persiana i va accedir a l’interior.

En aquell moment, els mossos van actuar. Mentre un agent interceptava la dona els altres policies es van dirigir al bar i van detenir els dos homes que hi havia a l’interior. Aquests havien forçat la caixa enregistradora i tenien diverses bosses amb monedes sobre el taulell preparades per emportar-se-les. A més, els mossos van veure que els lladres havien descargolat la tanca de la persiana.

En l’escorcoll als dos homes, que encara portaven els guants posats, els mossos els van trobar tornavisos, una pota de cabra, diverses estenalles, telèfons mòbils i motxilles i bosses esportives de grans dimensions.

Grup criminal desarticulat

Amb aquestes tres detencions, els mossos donen per desarticulat aquest grup criminal però no descarten detenir més persones. En aquest sentit, els policies han emès ordres de detencions policials per als altres dos membres del grup criminal.

Dels tres detinguts, els dos homes acumulen 31 antecedents policials mentre que la dona no en té cap. Tots tres han passat avui dijous a disposició del Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia de Reus i el jutge ha decretat la seva llibertat amb càrrecs.

Cambrils ja té nou parc mòbil i nous contenidors del servei de brossa

La nova flota està composta de 33 vehicles, 10 dels quals són per neteja viària i 12 per recollida de residus.

Es canvien uns 1.000 contenidors aeris per uns de nous per a totes les fraccions, així com tots els contenidors de les 70 àrees soterrades del municipi.

Avui s’ha presentat el nou parc mòbil i els nous contenidors del servei de recollida de residus i neteja viària de Cambrils, que ha suposat una inversió de més de 6,3 milions d’euros. La flota renovada es composa de 33 vehicles, 10 dels quals es destinen a neteja viària i 12 a recollida de residus.

A l’acte de presentació han acompanyat a l’alcaldessa, Camí Mendoza, el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud; el regidor de serveis, Antonio Laguna, i el president de Secomsa, Joan Josep Garcia.

Concretament s’han presentat vehicles dels diferents tipus assignats al servei. Pel que fa a la recollida, són camions recol•lectors compactadors de càrrega lateral, superior i industrial, a més d’un camió rentacontenidors i un altre portacontenidors amb grua.

Els vehicles de la neteja viària s’han presentat escombradores mecàniques, un camió cisterna i una fregadora, mentre que hi ha altres vehicles auxiliars com camions de caixa oberta i plataforma elevadora (incloent-hi un amb grua); camionetes de caixa oberta (incloent-hi 3 de basculants) i furgonetes per a inspeccionar el servei.

Pel que fa als contenidors, s’han presentat els nous models de contenidors aeris que substituiran els 1000 existents actualment per a les diferents fraccions dels residus (matèria orgànica, paper, vidre, envasos i resta). Són contenidors de càrrega lateral, que presenten una imatge més moderna i amable, amb doble boca i antibolcada.

D’aquesta manera s’han homogeneïtzat tots els models de contenidors, la qual cosa farà el servei de recollida de residus més ràpid i més silenciós. A més, la nova imatge dels contenidors generarà menys impacte visual a la via pública.

El nou servei es posarà en marxa la setmana vinent, quan es començaran a col•locar els nous contenidors i entraran en servei els nous vehicles.

Nova imatge del servei

La renovació de la flota de camions i dels contenidors aeris, també comporta un canvi en la imatge del servei, més actual i molt vinculada al municipi, ja que es basa en la ‘C’ de Cambrils i les onades de la mar.

La C està composta per diferents elements identificatius del municipi, amb una composició creativa que farà buscar i descobrir als veïns aquest elements.

Nou conveni

L’any passat, el Ple de l’Ajuntament va aprovar la renovació de la delegació de competències municipals perquè l’empresa pública comarcal Secomsa seguís prestant el servei de recollida de residus i neteja viària. El nou conveni incorpora importants millores en el servei, sobretot pel que fa a la renovació dels vehicles i dels contenidors, a més de l’increment de les freqüències de recollida i l’ampliació del servei de neteja.

S’engega una nova edició del Voluntariat per la llengua a Cambrils

Els voluntaris inverteixen una hora setmanal del seu temps durant deu setmanes a conversar amb l’aprenent.

Coincidint amb l’inici dels cursos de català per a adults del segon quadrimestre, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura posa en marxa una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL) a Cambrils, una iniciativa que promou l’ús de la llengua catalana en àmbits quotidians amb la formació de parelles lingüístiques.

Els voluntaris inverteixen una hora setmanal del seu temps durant deu setmanes a conversar amb l’aprenent a fi que aquest guanyi seguretat i fluïdesa parlant en català.

Voluntaris i aprenents donen vida al voluntariat lingüístic. Així, doncs, per desenvolupar el programa necessitem més persones voluntàries que parlin en català i aprenentes que fa poc que estan adoptant aquesta llengua, persones que tinguin ganes de parlar d’elles mateixes i de les seves aficions i que vulguin implicar-se en les activitats que s’organitzen des del CNL.

Les parelles d’aquesta edició es coneixeran en un acte formatiu que tindrà lloc a l’Ateneu Juvenil (av. de l’Horta de Santa Maria, 14) el dia 1 de març a les 19 h. En aquesta edició, i com a novetat, un cop passades les deu setmanes que dura el programa els participants es tornaran a trobar en una sessió de valoració per posar en comú la seva experiència i demostrar, a través d’un joc, quina parella ha arribat a conèixer-se més.

Activitats per a voluntaris i aprenents

Els integrants de les parelles lingüístiques poden participar en les activitats complementàries que el CNL organitza per a elles. Per a aquest quadrimestre es prepara un taller de poesia, l’assistència com a públic a un partit d’hoquei del Reus Deportiu i una lectura de textos sobre l’escola catalana per celebrar la Diada de Sant Jordi.

Punts d’inscripció del Voluntariat per la llengua

Les persones que estiguin interessades a participar-hi com a aprenentes o com a voluntàries poden adreçar-se al Servei Local de Català de Cambrils, situat a l’Ateneu Juvenil (av. de l’Horta de Santa Maria, 14, 2a planta), per telèfon al 977 79 26 88 o per correu electrònic a vxl.reus@cpnl.cat. També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat/participa-hi.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 100.000 parelles.

L’Ajuntament de Cambrils obrirà un procés participatiu perquè la ciutadania decideixi sobre els pressupostos

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; la regidora de Participació Ciutadana, Ana López, i el sociòleg Daniel Tarragó, durant la roda de premsa.

L’Ajuntament de Cambrils impulsa per primera vegada uns pressupostos participatius. El procés participatiu permetrà a la ciutadania proposar i decidir a quins projectes es destina una partida de 100.000 euros del capítol d’inversions. Els detalls del procés es presentaran en un acte públic al Centre Cultural el proper 9 d’abril a les 19:30 hores.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; la regidora de Participació Ciutadana, Ana López, i el sociòleg Daniel Tarragó, han avançat avui el plantejament inicial per posar en marxa aquests primers pressupostos participatius de Cambrils.

L’alcaldessa ha destacat l’aposta per un govern obert i la participació ciutadana com una manera d’implicar la ciutadania en la gestió municipal, millorar la qualitat democràtica i generar intel•ligència col•lectiva. La regidora de Participació ha recordat algunes experiències de participació que ja es porten a terme amb la voluntat de crear espais de deliberació conjunta. “L’objectiu dels pressupostos participatius és que la ciutadania proposi i decideixi però també establir les bases per aprofundir en la relació entre polítics i ciutadania i crear un vincle de confiança per aprendre a treballar conjuntament”, ha afirmat López.

Finalment, Daniel Tarragó, soci director de la consultoria que donarà suport a l’Ajuntament en el procés, ha explicat com les sessions grupals poden superar les visions individuals i ha exposat les diferents fases del procés. En una primera fase s’informarà a la ciutadania i es recolliran les propostes que podran fer individualment, en grup o com a entitat, totes les persones que visquin i/o treballin i/o tinguin algun vincle amb el municipi de Cambrils.

Les propostes es podran presentar amb una butlleta que es repartirà casa per casa i que es podrà dipositar a les urnes instal•lades al diferents equipaments municipals; mitjançant un espai web creat pel procés participatiu, o bé en una sessió deliberativa presencial amb membres de consells entitats i persones a títol individual.

Requisits de les propostes

Les propostes hauran de ser inversions (que es puguin construir i adquirir i que siguin perdurables en el temps) i complir els següents requisits: ser d’interès públic i generar impacte en el conjunt del municipi, ser de competència municipal, donar resposta a una necessitat concreta, ser tècnicament i econòmicament viables, legals i no contradir els plans municipals aprovats, no poden ser subvencions i/o ajuts i cap proposta pot superar els 100.000 euros.

Selecció dels projectes

Una vegada recollides les propostes, els serveis tècnics de l’ajuntament les analitzaran i les agruparan en tres categories: propostes vàlides (compleixen tots els requisits), propostes descartades (no compleixen els requisits) i propostes ja previstes pel govern municipal.

A continuació, amb les propostes vàlides sobre la taula, es farà una jornada de participació oberta a tota la ciutadania i es treballarà amb la metodologia de la puntuació grupal per escollir entre 10 o 15 propostes que passaran a la fase final de votació. Els serveis tècnics pressupostaran i acabaran de definir les propostes que s’hagin prioritzat en aquesta jornada participativa.

L’última fase del procés serà la votació, que es farà per les mateixes vies que la presentació de propostes (amb butlletes i per internet). Tindran dret a vot totes les persones empadronades a Cambrils que tinguin 16 anys o més. S’executarà la proposta més votada i després la resta de propostes més votades sempre i quan la suma total no superi els 100.000 euros.

Drets es persona com a acusació popular pels atemptats de Barcelona i Cambrils

L’associació Drets ha presentat aquest dimecres un escrit de personació a l’Audiència Nacional per tal d’actuar com a acusació popular pels atemptats de Barcelona i Cambrils l’agost passat. En un comunicat, l’entitat apunta que ha pres aquesta decisió després de constatar l’”opacitat informativa” amb què, segons diu, el Ministeri de l’Interior ha tractat els atemptats i assenyala que, d’aquesta manera, vol contribuir a “arribar al fons de la qüestió” i aclarir interrogants com ara la relació que tenia l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, amb el Centre Nacional d’Intel·ligència espanyol.

Drets ha indicat que estudiarà engegar una campanya de micromecenatge en el cas que l’Audiència Nacional fixi una fiança perquè pugui tirar endavant aquesta acció judicial.

ACN

Últimes places per la visita guiada a la Confraria de Pescadors i el tast d’olis de la Cooperativa de Cambrils

Són activitats gratuïtes amb inscripció prèvia incloses a les Jornades Gastronòmiques de la Galera.

La visita guiada ‘Galeres en viu’ de la Confraria de Pescadors de Cambrils i el curs d’iniciació al tast d’olis d’oliva verge extra de la Cooperativa Agrícola encara disposen d’algunes places lliures. Les persones interessades en participar en alguna d’aquestes dues activitats gratuïtes només cal que s’hi inscriguin abans de divendres enviant un correu a peconomica@cambrils.org L’aforament és limitat.

Les dues activitats s’emmaquen en el programa de la 14a edició de les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera. La primera serà ‘Galeres en viu’ i es portarà a terme el divendres 23 de febrer de 17 a 18 hores a les instal·lacions de la Confraria. En aquesta visita guiada els i les participants podran viure de primera mà l’arribada de les barques a port i com els pescadors netegen, trien i preparen les caixes de peix i de galeres per entrar-les a la llotja. Allí, s’efectua el pes automàtic del producte pescat i desfila per la cinta per tal que els interessants, asseguts a la grada, puguin fer-se amb el peix al millor preu. Posteriorment, els lots de peix es fan arribar als seus compradors, ja sigui a les cuines dels restaurants i peixateries del municipi com de localitats de fora vila.

Per altra banda, el tast d’olis tindrà lloc a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola el dissabte 24 de febrer a les 11 hores. Les persones inscrites assaboriran les peculiaritats de diferents varietats d’aquest producte únic de la dieta mediterrània, considerat per a molts “or líquid”. Entre totes les propostes d’olis, podran degustar l’oli d’oliva verge extra de la Cooperativa de Cambrils.

La novena Mitja Marató de Cambrils ja compta amb 1.600 atletes inscrits

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor d’Esports, Josep Maria Vallès, i el director de Running Solutions, Juanan Fernández.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor d’Esports, Josep Maria Vallès, i el director de Running Solutions, Juanan Fernández, han presentat avui la novena edició de la Peugeot Joaquin Oliva Mitja Marató de Cambrils, que es portarà a terme el proper diumenge 25 de febrer. La cursa, que ja compta amb 1.600 atletes inscrits, tanca el període d’inscripcions aquest dijous, 22 de febrer, i preveu arribar als 1.800 inscrits (un 30% més que el 2017).

La prova ofereix tres modalitats: mitja marató (21,097km), 10 Kilòmetres i la cursa de ‘rollers’ també de 10 km. El punt de sortida serà a les 10 hores del matí a l’avinguda Països Catalans, davant de l’ajuntament. Els atletes baixaran l’avinguda Països Catalans fins al Passeig de les Palmeres, giraran a l’esquerra i avançaran fins casi a la frontera amb el terme municipal de Salou i tornaran a la línia d’arribada. Els participants de la Mitja Marató donaran una segona volta al recorregut. D’altra banda, el mateix diumenge també es disputarà la tradicional cursa infantil ‘Cambrils corre’, oberta a tots els públics. El dorsal es podrà recollir el dissabte 24 al pavelló de Cambrils.

Un planter de luxe

En aquesta edició la Peugeot Joaquin Oliva Mitja de Cambrils presenta un planter de luxe, on a l’apartat masculí destaquen el triatleta Albert Moreno, subcampió del món de duatló; Vicenç Castella, quart a l’Ironman de Copenhaguen, i Abderrazk Samaoui A Ir Moussa, primer espanyol a la Marató de Barcelona. Mireia Sosa, tres vegades campiona de Catalunya de Marató, lidera l’apartat femení, amb Paula Hritiuc, campiona d’Espanya de 2.000 obstacles i la tarragonina Estefania Guinovart.

Entre els 1.600 inscrits, 962 són de la província de Tarragona. El 34% restant són participants procedents majoritàriament de 14 províncies diferents de l’Estat Espanyol i 42 atletes són d’Andorra, Suïssa, Alemanya, Rússia, Regne Unit, Polònia, Noruega, Marroc, Letònia, França i Estats Units. També cal destacar que és una de les curses amb més participació femenina de l’Estat, amb un 25% de dones.

La Mitja Marató és una prova atlètica consolidada a nivell estatal que es caracteritza per ser la Mitja més plana del territori i permet als esportistes fer bones marques. Les diferents modalitats abasten un ampli ventall de participants i el seu èxit demostra el potencial i atractiu de Cambrils com a destí de turisme esportiu.

Programa

Dissabte 24 de febrer:

16 a 20h al pav-2 entrega dorsals i xips, col•loqui, fira.

Diumenge 25 de febrer:

8.00 a 9.30h entrega dorsals i xips pav-2.

9.55h Sortida 10Km modalitat patins.

9.56h   Presentació esportistes d’elit.

10.00h Tret de Sortida 10km Cambrils i Mitja de Cambrils.

12.10   Lliurament trofeus

12.30h Sortida Cambrils Corre (cursa gratuïta, recollir dorsal dissabte tarda)

El programa Carretera i Manta porta a esquiar a 69 joves de Cambrils, Salou i Vila-seca

El grup ha compartit tot el cap de setmana a les pistes de Port Ainé.

Un grup de 69 joves de Cambrils, Salou i Vila-seca han compartit un cap de setmana a la neu en el marc del programa d’activitats juvenils Carretera i Manta. Els i les participants s’han allotjat en un aparthotel de Sort i han gaudit de la neu de les pistes de Port Ainé.

Els i les joves majors d’edat també tenen la possibilitat d’apuntar-se a aquestes sortides de manera més econòmica sense demanar forfet i aprofitar el cap de setmana per tombar per la zona o fer altres activitats.

L’Ajuntament de Cambrils i CoopCamp obren un punt d’atenció sobre cooperativisme i economia social

Un moment de la presentació del nou punt cooperatiu de Cambrils

L’Ajuntament de Cambrils i l’Ateneu CoopCamp han signat un compromís de col·laboració que permetrà posar en funcionament un servei gratuït d’informació i acompanyament a persones que vulguin constituir-se com a cooperativa per tirar endavant el seu projecte empresarial. Amb aquest nou punt d’atenció de CoopCamp ubicat a la Torre del Llimó s’engega una nova línia d’acompanyament del servei municipal de suport a les persones emprenedores i al teixit empresarial Cambrils Emprèn.

El nou punt d’atenció comptarà amb tècnics propis de referència de CoopCamp amb l’objectiu d’apropar-se a persones i col·lectius que vulguin informar-se sobre el cooperativisme i l’economia social com a model empresarial, així com de donar resposta a necessitats concretes de la realitat del municipi.

Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils, ha volgut destacar la centralitat econòmica de Cambrils al Camp de Tarragona i la forta tradició cooperativista del municipi. Mendoza ha afirmat que “creiem en aquest projecte perquè Cambrils ha sigut referent en el cooperativisme al llarg del segle XX; ara volem modernitzar-lo i apropar el model cooperatiu a altres àmbits més enllà del sector primari”.

Uns pescadors avisten a Cambrils les primeres balenes de la temporada

Un exemplar d’una balena rorcual comuna, com les vistes a Cambrils

Pescadors de Cambrils han avistat dues balenes, les dues primeres que es veuen enguany davant de la costa catalana, segons ha informat l’associació EDMAKTUB, una entitat especialitzada a fer el seguiment dels cetacis a Catalunya.

Els dos animals van ser vistos per la flota d’arrossegament de Cambrils i es tracta de dos rorcuals comuns (Balaenoptera physalus), que és la major balena del Mediterrani i que pot arribar a medir 24 metres de longitud.

Segons explica EDMAKTUB, cada any arriba a la costa catalana el rorcual comú, i només en 2017 van ser avistades més de 300 ballenes al litoral català.

El plat fort d’aquest diumenge se serveix a la Galerada Popular de Cambrils

La millor cita festiva aquest diumenge passa per desplaçar-se fins al Port de Cambrils per participar en la Galerada Popular. Un esdeveniment que deixa satisfet a tothom i que s’emmarca dins de la 14ena edició de la Jornades de la Galera i Cuina Marinera d’aquesta vila costanera.

Iniciades el passat 2 de febrer i amb vida fins al pròxim 25, tots aquells que vulguin degustar la galerada popular podran comprar els tiquets des de les 11.00 del matí fins a les 14.00 hores del migdia, al Mollet del Rec del Port de Cambrils. Degustació de fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors de Cambrils.Preu degustació: 4 euros.

Però no tot serà menjar. Pels que vulguin arrodonir el dia, des de les 11.30h fins a les 13h (a les escales reials del port de Cambrils) s’ha programat una demostració de Vela Llatina a càrrec de l’ARJAU i passejades en llagut adreçades principalment a la canalla, a càrrec de l’associació esportiva Vent d’Estrop.

Alhora, a les 11.30h i a les 12.30h, a la Torre del Port, una proposta interessant perquè lliga el passat més remot amb la gastronomia. Taller familiar Peixos i pans: experimenta els orígens prehistòrics de la dieta mediterrània, a càrrec de l’IPHES, on descobrirem per exemple com es feia farina al Neolític o com, llavors, es preparava el peix en jaciments com el de Cavet de Cambrils. Organitza: IPHES i Museu d’Història de Cambrils. Col·labora: Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils.

El fotògraf Albert Nel·lo exposa a la Sala Àgora de Cambrils 

El fotògraf tarragoní Albert Nel·lo inaugurarà l’exposició ‘Ànima’ avui divendres, 16 de febrer, a les 20 hores, a la Sala Àgora de l’Ajuntament de Cambrils. L’autor ens ofereix un viatge a través de l’emoció desgranant l’essència de cada instant capturat. Moments irrepetibles caçats per sempre on afloren els sentiments en la frontera entre la psique i el món, generant noves sensacions.

Són 25 fotografies en blanc i negre capturades a l’escena durant diverses edicions de la Fira de Teatre de Tàrrega i el Festival Cos de Reus. Un rosari d’imatges que parlen per si soles, on cada protagonista ens brinda les seves confessions i ens insinua els seus secrets a través d’una mirada, d’un gest o una expressió de l’ànima.

La mostra es podrà visitar fins el 16 de març. L’horari d’obertura és de dilluns a dijous de 8:30 a 15 hores i divendres de 8:30 a 14 hores.

La inauguració d’avui enceta un nou calendari d’exposicions de les sales municipals (Àgora, Àmbits i El Pati), que al llarg d’aquest any acolliran un total de 23 mostres.

Albert Nel·lo va començar a fer les seves primeres fotografies als 42 anys. Ha realitzat diversos cursos relacionats amb la fotografia, tot i que ell es defineix com un creatiu autodidacta. Ha llegit i ha observat molt els treballs de grans fotògrafs i ha posat en pràctica i ha experimentat per aconseguir els seus objectius.

Ha mostrat els seus treballs en nombroses exposicions com ara ‘Tarraco Viva’ a l’Antiga Audiència de l’Ajuntament de Tarragona; ‘Sentiments’ i ‘La dona i la rauxa: Tarragona, el nostre Carnaval en auge 1999-2010’ al Teatre Metropol de Tarragona; ‘Gent Jazz’ a la Sala Bebop de Tarragona, a l’Auditori Pau Casals del Vendrell i a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, o ‘Essència Sincopada’ al Tinglado 4 del Moll de Costa del Port de Tarragona.

 

Entre els reconeixements i premis, destaquen el primer premi del concurs de fotografia de Setmana Santa de Tarragona (2005); el primer premi del concurs Fototecla 2005 a Tarragona; el primer premi del XXXV concurs nacional de diapositives en color del Centre Parroquial d’Horta a Barcelona, reconegut per la Federació Catalana de Fotografia; el primer premi del XVIII Concurs estatal de diapositives de Puig-Reig (2010), reconegut per la Federació Catalana de Fotografia, i el primer premi del 10è Certamen Fotogràfic de la Mitja Marató de Tarragona. A més, va ser finalista del Concurs Internacional de Fotografia Vila de Cambrils del 2005 i ha fet fotografies d’espectacles de dansa i música al Festival Internacional de Música de Cambrils.

L’Ajuntament de Cambrils amplia i potencia la seva presència a les xarxes socials

“Hem d’aprofitar totes les eines possibles per comunicar-nos més i millor amb la ciutadania, escoltar les seves opinions i millorar els serveis i l’atenció”, ha afirmat l’alcaldessa.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha presentat avui la noves xarxes socials corporatives de l’Ajuntament de Cambrils. En una primera fase, s’ha donat un nou impuls al compte ja existent a Twitter amb més interacció i nous continguts i s’han creat nous perfils oficials a les xarxes socials Facebook i Instagram. Properament també s’obriran canals a Youtube, Telegram i Linkedin.

L’alcaldessa ha explicat que les xarxes socials s’han convertit en una eina imprescindible que ens permet a l’Ajuntament acostar-se als cambrilenc si cambrilenques a través d’una comunicació directa i en dos sentits. En aquest sentit, Mendoza ha explicat que les xarxes socials complementen els canals de comunicació bidireccional de l’administració i són una oportunitat per augmentar la proximitat i la transparència, i facilitar la participació i implicació de la ciutadania.

“Hem d’aprofitar totes les eines possibles per comunicar-nos més i millor amb la ciutadania, escoltar les seves opinions i millorar els serveis i l’atenció”, ha afirmat l’alcaldessa.

L’ampliació de la presència de l’Ajuntament de Cambrils a les xarxes arriba després d’un treball de diagnosi i planificació realitzat per una empresa especialitzada, que ara s’encarrega de gestionar els perfils corporatius en coordinació amb el gabinet de comunicació de l’Ajuntament i que també dóna suport als gestors de les xarxes socials específiques dels diferents departaments.

A més de les publicacions diàries per donar a conèixer les novetats i difondre informació de serveis, s’introduiran nous formats com un vídeo resum de les notícies de la setmana, l’agenda d’activitats, entrevistes a experts o infografies. Des de fa dos mesos l’empresa també va iniciar les retransmissions en directe dels principals actes a Twitter i avui mateix s’ha publicat el primer vídeo resum setmanal a Facebook.

Dues víctimes de l’atemptat de Cambrils avalen una nova entitat per ajudar a “afectats pel terrorisme”

Imatge de dues víctimes de l’atemptat de Cambrils, Rubén i Núria, durant la roda de premsa de l’UAVAT. Foto: ACN

Davant de les mancances de les administracions públiques en l’atenció immediata i continuada a les víctimes del terrorisme, un conveni amb la Universitat de Barcelona (UB) ha permès la creació de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT). Aquesta entitat es dedicarà a ajudar psicològicament i assessorar les víctimes directes i indirectes d’atemptats terroristes i a assessorar-les en els complicats tràmits burocràtics.

La UAVAT neix de la preocupació d’un conjunt de professionals de l’àmbit privat amb experiència en l’atenció a víctimes i afectats per terrorisme, i es constitueix des dels atemptats de Barcelona i Cambrils, el 17 d’agost de 2017. Està composta per psicòlegs clínics, forenses, psiquiatres, advocats laboralistes i professionals experts en l’atenció a víctimes d’accions terroristes i grans catàstrofes. A més, manté una estreta col·laboració amb institucions, entitats de prestigi i organitzacions com l’Associació 11-M afectats per Terrorisme i la Universitat de Barcelona. La nova entitat estarà coordinada per Elisa Micciola i Sara Bosch, psicòloga que va dirigir durant molts anys l’atenció a víctimes del terrorisme de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT), i Robert Manrique, víctima d’ETA a l’Hipercor i expresident de l’ACVOT.

Des del mateix 17 d’agost diversos professionals i experts en atenció a víctimes d’atemptats es van posar en marxa per ajudar els nous afectats. Aquesta primera atenció l’han volgut estabilitzar i crear una entitat organitzada per a les actuals i possibles futures víctimes. Com explica Bosch, “no és el mateix posar un cartell que digui que es fan abraçades si es demanen, que directament fer l’abraçada a qui ho necessita”. “No tothom truca o acudeix, no tothom encaixa en les associacions de víctimes o en els dispositius d’atenció psicològica: hem de ser proactius, no esperar”, ha conclòs.

Per això, la unitat vol ser un recurs addicional a l’administració, especialitzat i estable, vol alertar les administracions perquè facin el seguiment de les víctimes i pretén limitar la desinformació i disminuir la victimització secundària. La UAVAT s’ha establert com el cos tècnic pericial de l’Associació 11-M Afectats per Terrorisme, que coordina la direcció de l’acusació popular de la causa oberta a l’Audiència Nacional pels atemptats de Barcelona i Cambrils, que segueix secreta.

Elisa Micciola, coordinadora de la UAVAT, ha explicat que els atemptats tenen efectes físics i psicològics, però també familiars, laborals i socials. Per això, vol assessorar els afectats, que poden ser també testimonis presencials o fins i tot el personal d’emergències que atén les primeres víctimes, perquè tinguin reconeixement i reparació dels danys.

Antonio Andrés Pueyo, de la UB, ha explicat que volen aportar les seves instal·lacions i coneixement, i que els coneixements obtinguts amb l’atenció a les víctimes no es quedin als arxius i biblioteques sinó que serveixin per atendre noves víctimes.

Robert Manrique ha lamentat que més de 30 anys després de l’atemptat d’ETA a l’Hipercor de Barcelona i 14 anys després de l’11-M les administracions segueixin cometent els mateixos errors, com fer passar les víctimes per llarguíssims periples burocràtics, retards injustificats en l’atenció psicològica i poca empatia. Per això, creu que les pròpies víctimes d’atemptats anteriors són els més adequats per assessorar, juntament amb professionals, els nous afectats.

En la presentació de UAVAT hi ha assistit també la presidenta de l’Associació 11-M, Pilar Manjón, i dues víctimes de Cambrils, l’argentí Rubén G., ferit molt greu, i la seva parella, Núria F., afectada psicològicament per l’acció islamista. Han explicat perquè se senten desatesos per l’administració.

Manjón ha lamentat que el Ministeri de l’Interior vulgui limitar l’abast de les indemnitzacions per danys psicològics i incapacitats i posi traves al reconeixement de moltes víctimes.

Disfuncions després de l’atemptat de Cambrils

Per la seva banda, la parella afectada per l’atemptat de Cambrils ha explicat que aquella nit van sentir un fort impacte al passeig Marítim, van veure el cotxe dels terroristes bolcat, trets i gent corrent. Rubén ha dit que “era com una guerra, tothom corrent sense saber qui és l’enemic”, fins que un jove es va acostar a ell. Pensava que li volia demanar ajuda, però era un dels terroristes i el va apunyalar a la cara amb un ganivet. Va protegir la seva dona, es va treure el ganivet i va començar a sagnar abundantment i a ofegar-se amb la pròpia sang. La seva dona el va poder dur fins un ‘xiringuito’ on el van atendre inicialment, després el van atendre els Bombers, el CAP de Cambrils i l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, on el van operar d’urgència durant cinc hores de les greus ferides a la cara. “L’únic que pensava és que estava viu, veia, parlava, sentia”, ha dit Rubén G.

La dona ha lamentat la mala atenció que va rebre ella al CAP, que els Mossos l’interroguessin gairebé immediatament i que una treballadora social del Ministeri de l’Interior la tractés sense cap tipus de tacte fent-li “un interrogatori de tercer grau”. Després, va trigar més de dos mesos a poder tenir una cita amb el psicòleg que li havien assignat, en sis mesos ha declarat vuit cops davant de la policia catalana i l’administració li demana contínuament els originals de tots els documents, mentre que en canvi no sap res de l’Audiència Nacional espanyola.

ACN

Salou i els altres municipis de la costa demanen celeritat al govern central pel desmantellament de les vies del tren

En reunió celebrada aquest dimecres a la subdelegació del Govern, els alcaldes de Salou, Cambrils, Mont-roig, Hospitalet i Vinyols, han demanat al delegat del govern central a Catalunya, Enric Millo, que canalitzi les seves inquietuds i posicions davant de l’executiu de Madrid, plantejant-li prioritat i celeritat en la redacció del projecte de desmantellament, a més de terminis i calendari per a la seva execució.

De forma unànime, els alcaldes han remarcat la seva preocupació si la infraestructura ferroviària es manté per massa temps, ja que perjudicaria la imatge del cor mateix de les destinacions turístiques, y suposaria haver de suportar un espai sense urbanitzar amb tots els problemes que això podria comporta per un nucli urbà.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, explica que a la Capital de la Costa Daurada el desmantellament de la infraestructura actual al seu pas per Salou permetrà construir una gran avinguda (Eix Cívic) que vertebrarà i dinamitzarà la ciutat des del punt de vista socioeconòmic, facilitarà la mobilitat interna eliminant una barrera que divideix el nucli urbà, y impulsarà una zona de més qualitat urbana i de serveis.

L’alcalde també recordava que un cop entri en servei el Corredor Mediterrani (previst per enguany), i el tram urbà de Salou quedi alliberat de les vies “l’Ajuntament ja te previst ordenar i urbanitzar el traçat amb el projecte d’Eix Cívic, incloent una traça on implantar un mitjà de transport lleuger de mobilitat sostenible, tipus TrenTram”.

Per la seva part, el delegat del Govern s’ha compromès a traslladar i posar en coneixement del Ministerio la posició i les raons dels alcaldes, tot valorant el consens i proposant la constitució d’un òrgan de seguiment i informatiu, per tal d’anar avaluant i tractant els avenços i novetats que es vagin succeint.

Alejandro García: ‘Fem República des de Cambrils’

El passat 21 de desembre, els catalans, compromesos com sempre amb les urnes, vam decidir el futur que desitjàvem pel nostre país.

El resultat va marcar un full de ruta clar i contundent que passa pel rebuig al 155, el retorn a casa dels nostres presos polítics i exiliats, la recuperació immediata de les nostres institucions, el reconeixement del nostre govern legítim i la construcció de la República.

Alejandro García Muñoz és regidor d’Ensenyament i Polítiques Actives d’Ocupació. Regidor d’ERC-Avancem

La nostra República catalana és modernitzadora i compromesa amb el progrés social.

La nostra República catalana garanteix la igualtat d’oportunitats i la cohesió social.

La nostra República catalana és fruit de l’entesa, el respecte i el diàleg, tots ells basats en el seu teixit social i econòmic, el treball conjunt i la intel·ligència col·lectiva.

La nostra República catalana és municipalista i arrenca en les nostres ciutats i viles.

I amb aquest compromís hem estat treballant des d’ERC-Avancem en la tasca de govern del nostre municipi. L’atenció a les persones en la construcció de la societat del benestar, l’ensenyament, el desenvolupament econòmic de Cambrils i la transparència han estat, són i seran els pilars fonamentals de l’actuació del nostre grup. Encara més que això, han esdevingut la nostra vocació d’actuació dia a dia.

Cambrils registra, a data de desembre, 2773 aturats, dels quals més d’un 30% correspon a persones aturades de llarga durada (més d’un any). Davant d’aquest escenari de desocupació, l’Ajuntament de Cambrils ha decidit per primer cop dur a terme als primers Plans d’Ocupació Municipal finançats íntegrament per l’Ajuntament. D’aquesta manera es dobla l’aportació del pressupost municipal destinat a Polítiques Actives d’Ocupació.

Tenint en compte els sectors més afectats i les necessitats del municipi, les 14 noves contractacions realitzades s’han destinat a la realització d’actuacions de millora i manteniment de diferents espais de la via pública de Cambrils.

Val a dir que aquest programa complementa als que es venen desenvolupant, des de ja fa molts anys, amb les convocatòries del Servei d’Ocupació de Catalunya i que enguany ocuparan un total de 18 persones a afegir a les anteriorment esmentades.

Creiem en aquesta eina, que combina formació i treball, per contribuir a rebaixar la taxa d’atur, millora l’ocupabilitat de les persones amb més dificultats i alhora duu a terme projectes d’interès col·lectiu.

Amb aquest mateix esperit treballem a l’àrea de Polítiques Actives d’Ocupació en la resta de línies de treball: formació professionalitzadora, ocupació per a joves i programes transversals, entre altres.

I compromesos amb un dels altres pilars bàsics com és del de l’Educació, continuem treballant. Hem invertit, el 2017, al voltant de 100.000 € als centres formatius en millores en les seves infraestructures. Treballem per tal de fer accessibles les llars, Escola de Música i Escola Rosa dels Vents, treballant en dues línies: reducció de preus dels serveis i augment de les bonificacions per aquells col·lectius més desafavorits. Vetllem per una educació de qualitat i amb atenció a la diversitat de la que ja disposa el nostre municipi, tot gràcies a l’ampli ventall de professionals i comunitat educativa.

Construïm un municipi que lluita contra l’atur.
Construïm un municipi sobre la cimentació d’un ensenyament accessible i de qualitat.
Construïm República, amb l’esforç de tots plegats.

Alejandro García Muñoz és regidor d’Ensenyament i Polítiques Actives d’Ocupació. Regidor d’ERC-Avancem

Un incendi en un pis de Cambrils deixa dos ferits lleus

Efectius dels Bombers treballant en l'incendi. Foto: Cedida

Foto d’arxiu d’efectius dels Bombers treballant en un incendi. Foto: Cedida

Un incendi en un pis de Cambrils ha deixat dos ferits lleus per fum segons han informat els Bombers de la Generalitat. L’avís del foc s’ha rebut a les 04.43 hores d’aquest dimarts al número 4 de l’avinguda Diputació.

Les flames es concentraven en un habitatge de la quarta planta, en un edifici amb deu pisos per planta. A l’arribada dels Bombers –que hi han enviat quatre dotacions terrestres-, els veïns havien sortit fora de l’edifici (excepte un veí que s’ha confinat a casa seva).

Els dos intoxicats han estat atesos pel SEM i evacuats posteriorment a l’Hospital Sant Joan de Reus.

ACN

Nega que intentés introduir una noia de 16 anys dins el maleter del seu vehicle a Cambrils

L’acusat, en el judici a l’Audiència de Tarragona. Foto: Roger Segura

L’acusat d’intentar introduir una noia de 16 anys dins el maleter del seu vehicle a Cambrils (Baix Camp), el 26 de juny del 2015, ha negat els fets en el judici que s’ha celebrat aquest dilluns a l’Audiència de Tarragona.

L’home ha explicat que estava fent dues entregues al municipi i que es va creuar la mirada amb la noia en un parell d’ocasions des d’una distància “d’uns 30 o 40 metres”. Així, ha assegurat que no li va dir res ni la va subjectar del braç, tal com sostenen la noia i la fiscalia. “Me la quedo mirant i dic, doncs li hauré agradat.

La meva intenció era demanar-li el telèfon, però veig que ella agafa el mòbil i me’n vaig anar a prendre un gelat a la platja”, ha declarat el processat, de 50 anys. Per la seva banda, la noia ha afirmat que va percebre que l’home la seguia amb el vehicle mentre ella caminava pel carrer i que, després de canviar la seva ruta, se’l va tornar a trobar amb el maleter del cotxe obert. En aquell moment, segons ha relatat, l’individu la va agafar del braç amb força mentre li deia “vine” i va intentar introduir-la dins el maleter, sense èxit.

Els fets es remunten al 26 de juny del 2015 quan l’acusat va anar seguint la noia amb el seu vehicle pel carrer Hospital de la localitat, segons el ministeri públic. Quan ella es va adonar del seguiment i de l’actitud sospitosa de l’home, es va dirigir “espantada” cap a una zona de vianants. Poc després, va tornar a sortir a l’avinguda del Nou Cambrils amb la intenció de dirigir-se cap a un parc on hi havia la seva mare.

La noia ha explicat que el processat l’estava esperant en aquest lloc amb el maleter del vehicle obert. Segons ha manifestat, ell va treure una bicicleta de dins el maleter i li va dir que es dirigís cap a ell. Tot seguit, ha afegit, l’home la va agafar del braç amb força mentre intentava introduir-la dins el maleter, però després de forcejar amb ell se’n va desfer i va poder fugir del lloc.

Ràpidament, la noia es va trobar amb la seva mare i va trucar els Mossos d’Esquadra. Els agents es van personar al lloc i van demanar a la víctima que els donés una descripció del vehicle i de l’individu sospitós. Al cap d’uns vint minuts, una patrulla els van identificar a la zona de l’Ajuntament de Cambrils i els agents van demanar a l’home que es dirigís a la comissaria. Un cop allà, la noia el va reconèixer de forma espontània i es va tancar dins un despatx perquè tenia “molta por”, segons ha declarat un dels mossos.

Per la seva banda, el processat ha explicat que treballava en una empresa de Constantí i que havia de fer un parell d’entregues a Cambrils. Segons ha dit, en el primer cas la persona destinatària no hi era i, mentre era fora del cotxe, va veure a la noia caminant per la vorera i es van creuar les mirades. Tot seguit, ha assegurat que se’n va anar a fer una altra entrega i que la va tornar a veure “a uns 30 o 40 metres”.

Aleshores, se la va quedar mirant i va pensar que potser ella se sentia atreta per ell. Tot i que tenia intenció de demanar-li el seu número de telèfon, l’home ha explicat que se’n va anar a prendre un gelat a la platja i que, quan se’n tornava cap a casa, es va quedar “sorprès” quan el van aturar els Mossos d’Esquadra.

L’home, que només ha respost les preguntes del seu advocat, ha negat que hagués agafat la oia del braç. “En cap moment hi estava a prop, ni li vaig dir res, ni vam mantenir contacte físic”, ha assegurat davant els magistrats de la secció segona de l’Audiència de Tarragona.

Després d’escoltar les dues versions i els testimonis dels agents dels Mossos d’Esquadra, la fiscalia ha mantingut la petició de 3 anys i 11 mesos de presó contra l’home per un delicte de detenció il·legal en grau de temptativa. La fiscal ha subratllat que les dues persones implicades no es coneixien prèviament i que la noia ha mantingut un testimoni “persistent” i “sense contradiccions” durant el procediment. Alhora, ha titllat “d’inversemblant” la versió que ha ofert el processat. El ministeri públic també ha sol·licitat que l’home no es pugui apropar a la víctima a menys de 500 metres, ni comunicar-se amb ella, durant un període de cinc anys.

Al seu torn, la defensa ha sol·licitat la lliure absolució perquè la noia s’ha contradit en “fins a sis vegades” respecte les declaracions que va oferir davant el jutjat d’instrucció. El lletrat ha insistit que els dos encontres van ser fortuïts i que no és creïble que, si sentia amenaçada, la jove no reculés i marxés del lloc. A més, ha insistit que la denunciant no presentava cap lesió al braç. El judici ha quedat vist per sentència.

Roger Segura /ACN

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies