TARRAGONA 21

Les dues línies de bus urbà de Cambrils arribaran fins a la nova estació de tren els dissabtes

Accés principal a la nova estació de Cambrils del corredor mediterrani. Foto: Roger Segura

Les dues línies de bus urbà de Cambrils també arribaran fins a la nova estació de tren els dissabtes. A partir de demà, tots els dissabtes un total de 9 expedicions allargaran els seu recorregut per facilitar els desplaçaments de les persones que hagin d’agafar un tren. Els horaris de dissabte es poden consultar en aquest enllaç https://www.cambrils.cat/aparcam/fitxers/tp/tp-nous-horaris-2020-dissabte.

A més, a petició de les persones usuàries, també s’ha modificat l’horari d’una de les 18 expedicions que des de la setmana passada s’ofereixen de dilluns a divendres per ajustar-la amb el tren que surt de l’estació a les 8:32 hores del matí. Els horaris de dilluns a divendres es poden consultar clicant aquí https://www.cambrils.cat/aparcam/fitxers/tp/nous-horaris-bus.

Els nous horaris de l’autobús urbà per connectar amb la nova infraestructura són provisionals i oberts a possibles canvis per millorar el servei en funció de les necessitats dels passatgers. L’objectiu és facilitar els desplaçaments amb transport públic ajustant els horaris al màxim per poder cobrir les franges amb més volum de persones usuàries.

D’altra banda, la nova estació de tren compta amb un aparcament per a vehicles privats propietat d’ADIF, obert de les 6:30 a les 23 hores, a més dels terrenys habilitats propers a la nova estació i a la zona esportiva municipal. També disposa d’espai per a taxis, aparca-bicicletes, parada de bus amb marquesina i zones de càrregues i descàrregues de passatgers i de mercaderies.

Les persones empadronades a Cambrils poden sol·licitar la T-BUS

Totes les persones empadronades al municipi de Cambrils poden sol·licitar per només 10 euros el títol de transport personal i intransferible T-BUS que permet realitzar viatges il·limitats amb les dues línies de transport urbà L1 (centre urbà i urbanitzacions de Llevant), L2 (centre urbà i urbanitzacions de Ponent) i L3 (estació) durant tot l’any 2020.

La targeta es pot sol·licitar presencialment a l’OAC o online al web www.aparcam.cat.

Un grup de veïns i veïnes del port de Cambrils es reuneix per posar les bases de la futura associació del barri

El taller, que es va portar a terme ahir al Centre Cívic Les Basses, va ser conduit pel Servei d’Assessorament d’Entitats de l’Ajuntament de Cambrils. Foto: Cedida

Un grup d’una quinzena de veïns i veïnes del port de Cambrils es van reunir ahir, 15 de gener, durant dues hores, per posar les bases de la futura associació veïnal del barri. El taller, obert a tot el veïnat, va ser conduït pel Servei d’Assessorament a Entitats del Departament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Cambrils i va permetre treballar conjuntament les finalitats i objectius que es persegueixen en la posada en marxa d’aquesta nova associació.

D’aquesta primera sessió de treball, n’ha sortit una comissió gestora que es reunirà el proper 29 de gener i redactarà els estatus i l’acta fundacional per poder avaluar en una assemblea veïnal i designar la junta directiva.

Durant la trobada, van sorgir inquietuds de millora en l’àmbit d’urbanisme, la necessitat de potenciar el sentiment d’identitat del veïnat, així com preservar la singularitat patrimonial del barri i evitar la sobreexplotació. Per altra banda, les persones participants van proposar ser un col·lectiu obert i integrador que permeti donar cabuda a tothom que vulgui col·laborar en la millora d’un barri que consideren que ha perdut atractivitat i referència.

El regidor de Participació Ciutadana, Oliver Klein, va donar la benvinguda inicial i posteriorment va marxar per donar pas a aquest taller associatiu. La creació de l’associació és important ja que el port és l’únic dels 10 barris de Cambrils que des de fa tres anys no té interlocució veïnal per poder-hi plantejar les possibles millores i activitats dinamitzadores.

 

L’Ajuntament de Cambrils dedica el Calendari per la Igualtat a reconèixer el valor de les tasques domèstiques

L’objectiu és el foment de la igualtat de gènere a través del trencament dels estereotips i rols de gènere. Foto: Ajuntament de Cambrils

L’Àrea de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils ha dedicat el calendari per al foment de la igualtat de gènere d’aquest 2020 al reconeixement del valor social i econòmic dels treballs domèstics i la coresponsabilitat dels mateixos.

Aquests treballs quotidians i diaris són imprescindibles per al benestar personal, familiar i social a través de la cura personal, de la cura dels espais on habitem, de l’alimentació i de les accions que diàriament es desenvolupen en l’àmbit de les llars i que ens permeten tenir una òptima qualitat de vida en l’àmbit reproductiu i productiu.

El calendari d’aquest any porta per títol “El treball domèstic és cosa de tothom!” i vol situar en l’àmbit del prestigi social el treball domèstic, sovint invisibilitat i tradicionalment assignat a les nenes i les dones.

El calendari visibilitza referents igualitaris en aquest àmbit quotidià tan valuós, mostrant la responsabilitat compartida de les tasques quotidianes de la llar, en primer terme per part de les persones adultes que les integren però també per part dels fills i filles, que en la mesura de les seves edats i possibilitats, també han fer-se responsables de les mateixes i col·laborar diàriament amb feines com fer el llit, recollir els  espais de joc, parar o desparar taula, entre altres. És a dir, es tracta de contribuir en totes aquelles tasques quotidianes que ens afecten a nivell personal i que es desenvolupen en l’àmbit de les nostres llars.

La iniciativa s’emmarca en el Projecte “Calendaris pel foment de la igualtat de gènere” adreçats a l’àmbit educatiu i comunitari amb el lema “Deixem d’etiquetar per deixar ser!”.

El calendari ha estat il·lustrat per l’artista local Christian Granero i està disponible per la ciutadania en diversos espais municipals com l’ajuntament, els centres cívics i la biblioteca.

 

L’Ajuntament de Cambrils impulsa un Altaveu Ciutadà per recollir opinions sobre temes d’interès municipal

És una eina de govern obert que permet adaptar les actuacions municipals a les expectatives i característiques de la ciutadania. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Cambrils ha posat en marxa un Altaveu Ciutadà per recollir opinions de la ciutadania sobre temes d’interès general i incorporar-les a la gestió municipal. Es tracta d’una eina de democràcia electrònica que fomentarà la implicació dels veïns i veïnes en la gestió municipal i l’obertura del govern local cap a la ciutadania.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Participació, Oliver Klein, i les representants del gabinet CERES, Coia Poblet i Blanca Garcia, han presentat avui aquesta nova eina de govern obert.

L’alcaldessa de Cambrils ha destacat l’aposta del govern municipal per la participació i la transparència i ha explicat que l’Altaveu permetrà analitzar millor les opinions de la ciutadania i encaminar i reforçar l’acció municipal. L’alcaldessa també ha explicat que l’Ajuntament també disposa d’altres eines ja consolidades per intercanviar opinions i deliberacions com els deu Consells de Barri que es reuneixen periòdicament.

Per la seva banda, el regidor ha recordat que la regidoria de Participació de Cambrils, creada fa 16 anys, va ser una de les pioneres i ha posat en valor el desenvolupament d’una xarxa de centres cívics i de canals de comunicació amb les associacions. El regidor ha assegurat que no hi ha transparència sense participació i que l’Altaveu és un pas més per aproximar l’administració a la ciutadania i incorporar al màxim el que pensa la ciutadania a la gestió municipal.

Finalment, les representants de CERES han explicat el funcionament d’aquesta nova eina d’anàlisi i escolta activa que permetrà disposar d’un baròmetre d’opinió entorn temes d’interès a nivell municipal, facilitar la comunicació i interacció entre l’Ajuntament i la ciutadania i adaptar les actuacions municipals a les expectatives i característiques dels cambrilencs i cambrilenques.

L’Altaveu utilitza la metodologia panell basada en consultes periòdiques mitjançant qüestionaris online sobre les actuacions que du a terme l’Ajuntament, els temes que més preocupen i altres qüestions municipals.

El panell estarà format per un centenar de persones que vulguin aportar la seva opinió de manera totalment anònima. Els cambrilencs i cambrilenques que hi vulguin participar ja es poden inscriure a l’Altaveu través del web http://cambrils.altaveuciutada.cat. L’empresa CERES garanteix el tractament de les dades i preserva la confidencialitat de les persones voluntàries.

El panell no serà una mostra representativa però sí que es treballa per aconseguir una representació dels diferents perfils d’edat, gènere i zona de residència. Després de cada consulta, l’Ajuntament es compromet a fer un retorn de totes les aportacions a les persones participants i presentar els resultats a la població.

 

Cambrils rememora el seu passat agrícola amb la tradicional festa de Sant Antoni

Diumenge hi haurà els Tres Tombs a l’Ermita i el ball de Sant Antoni amb l’orquestra Europa. Foto: Cedida

Aquest cap de setmana Cambrils celebrarà la tradicional festa de Sant Antoni i viatjarà a l’època en què els cavalls, les mules i els ases eren indispensables per a les feines del camp i el transport de persones i mercaderies.

La festa de la pagesia, organitzada per l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola, omplirà el barri antic del municipi de cavalls, genets i carruatges.

Els actes de Sant Antoni, patró dels animals domèstics i de treball, començaran amb l’esmorzar popular del dissabte 18 de gener a partir de les 9 hores a les instal·lacions de la Cooperativa (carretera de Montbrió Km2). Els tiquets costaran 4 euros i inclouran llonganissa, cansalada, pa torrat, oli nou i fruita.

A més, a les 9:15 hores començarà la 12a trobada d’intercanvi de plaques de cava, a partir de les 10 hores hi haurà una jornada de portes obertes i durant tot el matí es vendrà el Tortell de Sant Antoni.

L’endemà diumenge, 19 de gener, durant el matí les cavalleries es concentraran a l’avinguda Independència per participar en l’acte central del programa. A les 12 hores hi haurà una missa a l’ermita de la Mare de Déu del Camí i en sortir, a les 12:45 hores, el mossèn farà la benedicció dels animals.

Seguidament, s’iniciarà la cavalcada dels Tres Tombs amb la participació del Club Hípic Castells, Club Hípico Tomás Santiago i Hípica Herederos de Santiago. El recorregut passarà per avinguda Independència, Verge del Camí (Ermita), avinguda Baix Camp, carrer Jacint Verdaguer i Verge del Camí. La concentració de cavalleries
serà a partir de les 12.15 h a l’avinguda Mil·lenari.

Per acabar la festa, l’Orquestra Europa oferirà un concert a les 18 hores i el ball de Sant Antoni a les 19 hores al Palau Municipal d’Esports. L’entrada serà gratuïta i el servei de bar anirà a càrrec del Cambrils Club Hoquei. Durant el ball es vendrà tortell de Sant Antoni.

 

Els trens deixen de passar pel centre de Salou i Cambrils enmig del desconcert i amb el desmantellament de les velles vies

Uuaris amb maletes a la vella estació de Salou, que ja està fora de servei, on han acudit per error. Foto: Roger Segura

Tècnics d’Adif desmuntant l’accionament del pas a nivell del carrer Barcelona de Salou, ja fora de servei amb la clausura de la via de la costa. Foto: Roger Segura

Un tren de la nova línia R17 entre Tarragona i PortAventura arribant a l’estació del parc temàtic, avui. Foto: Roger Segura

Després de 155 anys els trens ja no passen pel centre de Salou i Cambrils, i el tram de via única i les estacions de l’Hospitalet de l’Infant, Mont-roig, Salou i Cambrils han quedat clausurades.

Ara els combois passen per la nova variant del corredor mediterrani, que circula per l’interior. Els canvis han generat desconcert i incredulitat entre els usuaris, que lamenten que no hi ha hagut prou informació. Mentre els tècnics d’Adif ja comencen a retirar elements de la via única, alguns viatgers han anat a agafar el tren a l’estació equivocada, tal com ha pogut comprovar l’ACN. Tot i alguns retards, a Cambrils els combois s’aturen amb normalitat a la nova estació dels afores del nucli urbà, mentre que a Salou els usuaris es queixen que ara han d’anar més lluny i han de pagar més per pujar al tren.

Mentre la nova variant de Vandellòs permet escurçar el temps de trajecte entre Barcelona i València, a més petita escala la nova infraestructura ha comportat una reorganització del servei ferroviari al Camp de Tarragona que no està exempta de crítiques. Aquest esquema situa com a nou epicentre ferroviari la flamant estació de Cambrils, ubicada en un viaducte del corredor als afores de la ciutat, a tocar de la zona esportiva.

Aquest matí una cinquantena llarga d’usuaris hi esperaven el tren de l’R16 de dos quarts de vuit del matí procedent de Tortosa, en direcció a Tarragona i Barcelona. La principal crítica és la ubicació, més allunyada del centre, ja que es mantenen les freqüències. «A partir d’avui he d’agafar el cotxe cada dia perquè l’horari del bus urbà no coincideix amb els trens del matí. A mi no em resulta», ha lamentat Mercè Vidal, que cada dia viatja en tren fins a Tarragona per anar a treballar.

Pla general de l’andana de la nova estació de Cambrils, plena de passatgers esperant un tren de l’R16 procedent de Tortosa, a dos quarts de nou del matí. Foto: Roger Segura

Imatge de l’accés principal a la nova estació de Cambrils del corredor mediterrani. Foto: Roger Segura

Cambrils

En Jordi Fargas, que fa diàriament el trajecte entre Cambrils i Torredembarra, també ha de sortir abans de casa. En concret, com que va fins a l’estació en bicicleta, ha de pedalar «uns set o vuit minuts més», segons ha calculat avui. «És una passada d’estació. Ara bé, nova estació, mateixes tradicions», ha ironitzat sobre el retard de quinze minuts que acumulava el seu tren.

Una altra veïna de Cambrils, la Montserrat Recasens, s’ha mostrat «molt il·lusionada» per poder estrenar la nova terminal. Com que viu al barri antic, té uns quinze minuts a peu fins a la nova infraestructura –el mateix que abans. Recasens ha destacat la millora de les instal·lacions, ja que les andanes disposen d’espais tancats per «refugiar-se si plou o fa mal temps».

Mentrestant, a uns dos quilòmetres de distància, la vella estació ja és història. A més del cadenat de la porta, ho evidencien un plafó informatiu i els missatges enregistrats que informen de l’obertura de la nova estació. Malgrat tot, aquest dilluns s’hi han vist usuaris despistats, com una dona que ha hagut de trucar a un taxi a corre-cuita per poder arribar a Barcelona, o un noi que ha hagut de tornar a pujar al cotxe amb què havia vingut i dirigir-se cap a l’estació del corredor –que, per cert, ofereix aparcament gratuït «en període inaugural».

El servei a Salou

On també s’han vist viatgers desorientats -fins i tot amb maletes- és a l’antiga estació de Salou, que rebia uns 300.000 viatgers anuals. A diferència de Cambrils, aquí sí que durant uns dies hi haurà informadors de Renfe i de l’empresa Plana, que presta un servei de bus llançadora entre la vella estació i el baixador de PortAventura. A més d’algun viatger despistat, molts veïns s’han apropat fins a l’andana per comprovar que ja no hi passen trens i per demanar informació.

Amb el nou mapa ferroviari, l’alternativa que s’ofereix als salouencs és anar fins a l’estació de PortAventura, on s’ha creat la nova línia R17. Allà, però, només poden pujar a un tren llançadora que els porta fins a l’estació de Tarragona, on poden fer transbord. Només quan PortAventura estigui obert hi haurà un tren diari directe entre PortAventura a Barcelona –i un segon durant l’estiu.

Tot plegat fa que, des d’aquest dilluns, els usuaris del tren cap a Barcelona hagin d’invertir més temps i més diners. El preu de l’autobús llançadora entre el centre de Salou i PortAventura és de 2,05 euros -tot i que si es viatja amb els títols integrats de l’ATM compta com a transbordament-. El cost del tren entre PortAventura i Tarragona és de 2,50 euros i, des d’allà fins a la ciutat comtal, el preu del bitllet senzill se situa en 8,05 euros. En total, 12,60 euros davant els 8,80 euros que costava fins ara un bitllet entre Salou i Barcelona. En temps, unes dues hores en comparació amb l’hora i 20 minuts que es trigava abans.

De moment, l’oferta no ha convençut els usuaris aquest dilluns. Cal tenir en compte que la combinació d’autobús i tren fins a Tarragona no baixa dels 40 minuts, el doble que abans. Durant el matí els trens de la nova R17 entre Tarragona i PortAventura -i viceversa- han aconseguit registres molt minsos, que han arribat a ser de tres i cinc viatgers, respectivament, en algunes expedicions.

La Marta mostrant els tres bitllets que ha comprat per anar de Barcelona a Salou: el regional fins a Tarragona, la llançadora entre Tarragona i PortAventura, i el bus des del parc temàtic fins al centre de Salou. Foto: Roger Segura

La cara i la creu de clausurar la via del tren

En general, els veïns de Salou es mostren satisfets pel fet que la via del tren deixarà de dividir la ciutat, però lamenten que sigui a costa de rebre un pitjor servei ferroviari. «Els canvis són horrorosos. Estic d’acord que calia treure la via d’aquí al centre perquè era un desastre, però calia que fessin una gran estació. Jo vull anar a Barcelona i he d’agafar un autobús que val dos euros i un trenet fins a Tarragona», s’ha queixat al María Teresa, que cada setmana fa un parell de viatges a la capital catalana.

Alguns salouencs també han viscut el moment amb nostàlgia. «Sento pena perquè el tren marxi d’aquí, però penso que treure les vies permetrà una millor connexió entre els carrers i suprimir els quatre passos a nivell, que són un problema de seguretat. A més, la gent que vol agafar el tren se n’ha d’anar molt lluny», ha explicat en Joan.

Un altre veí de la ciutat, en Joan Anton, també ha lamentat que calgui anar més lluny per agafar el tren, però ha opinat que la ciutat guanyarà en seguretat. «El benefici és que la gent no es mati, perquè aquí hi moria gent, però hauria d’haver estat un compendi de les dues coses ja que perdre el servei perjudica a molta gent», ha resumit.

Ara bé, si hi ha un aspecte que ha irritat els veïns i usuaris és el preu del bus llançadora entre l’antiga estació de Salou i el baixador de PortAventura. Fins i tot alguns d’ells s’han negat a pagar els 2,05 euros que costa el servei. «Anar de Barcelona a Salou em surt per 12 euros, és molt car», s’ha queixat la Marta, mentre sostenia a la mà els tres bitllets que ha acumulat entre ambdues ciutats –dos de tren i un de bus.

Els tècnics comencen a treballar en el desmantellament

Mentrestant, a l’altura del carrer Barcelona tècnics d’Adif han començat a desmuntar els accionaments del pas a nivell. Un ferro-camió també s’ha anat desplaçant per la via única per comprovar-ne l’estat. D’entrada, està previst retirar elements de valor, com ara material de coure i la catenària, per evitar que siguin objecte de robatoris.

Més endavant, Adif preveu abordar el desmantellament de tota la infraestructura de la via de la costa. Els ajuntaments de Salou i Cambrils, i la Generalitat, aposten per implantar un sistema de tren-tramvia que substitueixi el servei perdut, però, de moment, l’anomenat Tramcamp no té data ni pressupost.

Roger Segura – ACN

 

Municipis del Baix Camp també volen dependre menys de l’aigua de l’Ebre

Lloc de l’avaria de la canonada del CAT a l’Ampolla, amb els operaris treballant, en una imatge del 3 de gener. Foto: ACN

Municipis dels Baix Camp també volen dependre meys de l’aigua de l’Ebre arran de l’avaria viscuda les passades festes de Nadal i que va aturar el subministrament durant 40 hores. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ja es va manifestar dies enrere en el mateix sentit.

Eduard Pellicer, resident de la companyia d’aigües comarcal Comaigua, ha estat rotund en aquest sentit i ha afirmat que si l’avaria s’hagués produït a l’estiu, Cambrils no hagués pogut subministrar aigua més de mig dia.

‘Ja és sabut l’episodi del passat dia 3 de gener i el gran impacte que va tenir als consorciats afectant-los de forma molt significativa el seu funcionament normal’, afirma. En el cas de l’àmbit de Comaigua, no tots els abastaments que gestionem tenen dependència del subministrament d’aigua en alta del Consorci, però en alguns casos, com són els de Cambrils, Vinyols i els Arcs, Castellvell del Camp, Albiol, l’Hospitalet de l’Infant i La Selva del Camp ‘en tenen molta’.

Aquesta interrupció de subministrament va provocar que s’empressin tots els recursos disponibles a nivell local. Els pous i captacions van ser activats i es van redistribuir les reserves d’aigua emmagatzemades dins els dipòsits de l’abastament per tal de poder donar la màxima continuïtat del servei a les xarxes d’abastament. Paral·lelament, es van haver d’ajustar també pressions de subministrament en alguns barris per tal d’optimitzar el recurs el màxim temps possible.

Finalment, es van eliminar temporalment els regs municipals i es va fer una crida a la població sol·licitant fer un ús responsable del recurs ja que les previsions de restabliment del servei no van quedar definides fins ben passades 24 hores.

‘Val a dir que totes aquestes accions extraordinàries, les quals van tenir impacte econòmic, van ser suficients per poder superar aquest incident, amb una durada de prop de 40 hores. Volem agrair el comportament responsable dels usuaris així com la col·laboració dels Ajuntaments i la gestió de l’episodi dels membres de la societat Comaigua, que van aconseguir mantenir el servei malgrat que les condicions no eren gens favorables, afirma Pellicer’.

Afortunadament , ‘l’incident s’ha produït en un època de menor demanda que en el període estival. Si l’episodi hagués estat en aquest període difícilment s’hagués pogut garantir més de mig dia de subministrament en poblacions com Cambrils’.

Així doncs, ‘davant la preocupació de la possible repetició d’aquesta greu incidència, doncs la xarxa té més de 30 anys i, com s’ha vist, ja no ofereix plenes garanties’, queda palès ‘que cal poder incrementar la disponibilitat dels recursos locals i ser menys dependents de la compra d’aigua del Consorci’, destaca Pellicer.

Per aconseguir-ho, ‘cal seguir impulsant el projecte de regeneració de l’aqüífer del Baix Camp’, que es va iniciar l’any passat i ja es disposa dels primers resultats i conclusions per a l’aprofitament d’aigua. ‘Caldrà doncs, aprofundir amb tots els equipaments i tecnologia necessària per a fer-ho realitat el més aviat possible, sense deixar de banda tampoc la recuperació, dimensionament i equipament de captacions pròpies i adequació de la capacitat de reserva necessària’.

 

Cambrils enllaça les línies d’autobús urbà amb la nova estació de tren

Imatge de la nova estació de tren del Corredor Mediterrani de Cambrils. Foto: Lluís Rovira i Barenys

Amb la imminent posada en marxa de la nova estació de tren de Cambrils, a partir del dilluns, l’empresa pública municipal Aparcam ha enllaçat algunes de les expedicions de les línies d’autobús urbà amb la nova estació. Les línies urbanes allargaran el seu trajecte per facilitar els desplaçaments ajustant-los al màxim als horaris dels trens en les franges amb més volum de passatgers. Els horaris del bus urbà provisionals no s’han pogut fer públics fins que no s’ha disposat dels horaris definitius per part de la companyia ferroviària Renfe.

La nova estació de tren compta amb un aparcament per a vehicles privats propietat d’ADIF, obert de les 6h30 a les 23h, a més dels terrenys habilitats propers a la nova estació i a la zona esportiva municipal. També disposa d’espai per a taxis, aparca-bicicletes, parada de bus amb marquesina i zones de càrregues i descàrregues de passatgers i de mercaderies.

Per tal de facilitar l’accés a la nova estació de tren els dimecres coincidint amb l’horari del mercadet setmanal, la circulació de pujada de tots els vehicles es realitzarà per l’Avinguda Adelaida, el marge dret de la riera, i la baixada per l’Avinguda Charles Darwin, al marge esquerra.

Millores a l’Avinguda Charles Darwin

La urbanització de l’Avinguda Charles Darwin va ser una de les grans apostes del mandat anterior que connecta el nucli consolidat de la ciutat amb la nova estació del tren.

Amb la posada en funcionament del nou traçat ferroviari, augmentarà la intensitat del trànsit de vianants, ciclistes i vehicles per aquesta via, que es convertirà en la porta d’entrada a Cambrils per les persones que arribin en tren a la ciutat.

Les persones empadronades a Cambrils poden sol·licitar la T-BUS

Totes les persones empadronades al municipi de Cambrils poden sol·licitar aquest títol de transport personal i intransferible que permet realitzar viatges il·limitats amb les dues línies de transport urbà L1 (centre urbà i urbanitzacions de Llevant) i L2 (centre urbà i urbanitzacions de Ponent) per tot l’any 2020 per només 10 euros.

La targeta es pot sol·licitar presencialment a l’OAC o online al web www.aparcam.cat.

El Govern promou un front comú amb els alcaldes per exigir a Renfe un millor servei ferroviari al Camp

El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris. Foto: Mar Rovira

El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, proposa un front comú amb els alcaldes per exigir a Renfe un millor servei ferroviari al Camp de Tarragona. El delegat considera que l’oferta de freqüències i horaris que s’ha dissenyat per l’activació de la variant de Vandellòs, a partir de dilluns, és insuficient i deixa el territori en una situació d'»indefensió».

Segons Peris, cal que el territori pressioni «al màxim» per defensar els acords que s’havien negociat. Per aquest motiu, en declaracions a l’ACN ha anunciat la intenció de convocar una reunió del pacte per a les infraestructures del Camp de Tarragona, que aplega els alcaldes de Tarragona, Reus, Salou, Cambrils i Vila-seca.

El delegat creu que la trobada s’ha de fer amb celeritat –si és possible aquest mateix mes de gener. Segons el delegat del Govern, el que hauria de ser un motiu de celebració pels anys d’endarreriment en la posada en marxa del corredor mediterrani, s’ha convertit en una notícia agredolça. «La proposa horària i de cadència de trens en la línia de passatgers no s’ha tingut en compte per part de Renfe en la taula mixta de debat», ha lamentat Peris.

Davant d’aquest escenari, el polític republicà ha garantit que «des de la demarcació pressionarem al màxim perquè els horaris i, sobretot, les franges que s’havien compromès a respectar i a posar en funcionament, vagin a favor dels usuaris del transport públic».

Per aquest motiu, el delegat insta, d’acord amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, a la convocatòria del pacte d’infraestructures del Camp de Tarragona per posar en comú «una resposta davant d’aquesta situació d’indefensió, on no s’ha tingut en compte la nostra proposta horària i acabem perdent freqüències, trens i el compromís que feia Renfe sobre aquest servei».

Un dels greuges que el Govern vol resoldre és la pèrdua dels trens Euromed per l’estació urbana de Tarragona i els buits que preveu la planificació en algunes franges horàries. «Els usuaris no hi poden perdre davant la posada en marxa d’una infraestructura d’aquest nivell. Era un servei que estava consolidat i no podem fer passes enrere amb aquest sentit», ha tancat Peris.

Roger Segura – Mar Rovira – ACN

El Banc del Temps de Cambrils fusiona filosofia i xerrades de divulgació científica

L’entitat aposta per destacats ponents en la quarta edició del cicle “Cambrils pensa”. Foto: Cedida

El Banc del Temps de Cambrils ha decidit fusionar filosofia i xerrades de divulgació científica en al quarta edició del cicle “Cambrils pensa”, que el tercer divendres de cada mes plantejarà diferents temes per entendre el món i reflexionar amb destacats ponents especialitzats.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Promoció Econòmica, Oliver Klein; i els membres del Banc de Temps Montse Mañé i Artur Folch, han presentat aquest matí la programació, que enguany fa un pas endavant i es trasllada al Centre Cultural per arribar a més persones.

L’alcaldessa ha felicitat el Banc del Temps per la consolidació d’aquesta iniciativa i per l’alt nivell dels conferenciants d’aquesta quarta edició. El regidor de Participació ha recordat com es va engegar el cicle i com ha crescut, ha explicat que el Banc del Temps és una associació molt especial des del punt de vista del voluntariat i el compromís amb la comunitat i ha avançat que aquest 2020 l’àrea de Participació posarà l’accent en tres àmbits importants: els segons pressupostos participatius, la mostra d’entitats i l’Altaveu.

Per la seva banda, la presidenta de l’entitat ha explicat l’evolució del cicle, que en les tres passades edicions ha anat a càrrec d’un únic ponent, i en aquesta quarta edició compta amb sis persones diferents, conegudes dins de les seves especialitats, que transmetran informació i crearan debat. Pel que fa al format, al principi el cicle va parlar de filòsofs antics i contemporanis i posteriorment s’hi va afegir una part audiovisual com a introducció i es va potenciar la participació.

Finalment, Artur Folch ha afirmat que des del Banc del Temps porten mig any treballant per aconseguir portar conferenciants experts, coneguts i bons comunicadors i ha explicat que, en una època en que rebem molta informació, l’objectiu del cicle és poder debatre tranquil·lament sobre temes que ens afecten. “Parlar amb gent intel·ligent ens fa més intel·ligents”, ha conclòs.

 

Les víctimes del 17-A recorreran la decisió de no jutjar els acusats per un delicte d’assassinat

Familiars de les víctimes dels atemptats del 17-A instants abans de l’ofrena floral al mosaic de Joan Miró de la Rambla de Barcelona, el 17 d’agost del 2018. Foto: Pere Francesch

La defensa de les víctimes dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils recorrerà la decisió de l’Audiència Nacional de no jutjar els acusats per un delicte d’assassinat. Presentaran un recurs en el termini de dies que dona l’Audiència, segons ha confirmat a l’ACN l’assessor de la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats per Terrorisme (UAVAT), Robert Manrique.

El tribunal ha enviat a judici els tres processats per terrorisme però no per assassinat. També el sindicat policial USPAC ha anunciat un recurs perquè els processats siguin jutjats per delictes de terrorisme amb resultat de mort i lesions a Mossos d’Esquadra. Segons USPAC, tots tres són cooperadors d’un delicte d’estralls de caràcter terrorista i «existia connivència per atemptar», ha apuntat el sindicat a través de Twitter.

L’Audiència Nacional atribueix a dos dels acusats, en situació de presó preventiva, els delictes d’integració en organització terrorista, fabricació i tinença d’explosius i estralls. Al tercer se’l jutjarà per col·laboració amb activitats d’organització terrorista.

ACN

El Campus Extens de la URV a Cambrils programa nou activitats pel segon trimestre

La programació d’hivern s’iniciarà amb una xerrada sobre la ciberseguretat actual. Foto: Reusdigital

El Campus Extens de la URV a Cambrils, coordinat des del Museu d’Història de Cambrils, ha programat nou activitats de caràcter gratuït en quatre espais diferents del municipi aquest segon trimestre del curs 2019-2020.

El trimestre s’obrirà aquest dijous 9 de gener amb una xerrada sobre ciberseguretat a proposta de Rotary Club Cambrils, fruit de les col·laboracions establertes pel Campus Extens de la URV amb les entitats del municipi.

També en aquesta línia de sumar esforços, aquest trimestre es continua col·laborant amb àrees de l’Ajuntament de Cambrils en programes consolidats que es desenvolupen regularment, com per exemple les Jornades per la Igualtat de Gènere o les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera.

PROGRAMA D’ACTIVITATS

Dijous, 9 de gener, a les 8 del vespre. Sala d’Actes del Centre Cultural.
Conferència Introducció a la ciberseguretat actual i real (com em poden atacar i com em puc defensar), a càrrec Bruno Pérez Juncà, Pèrit Judicial Informàtic i Forense a més de col·laborador de TV3 i RN4, entre d’altres mitjans de comunicació.
Organitza: Club Rotary Cambrils, Museu d’Història de Cambrils i Campus Extens de la URV.

Dilluns, 27 de gener, a les 7 del vespre. Biblioteca Josep Salceda i Castells.
Tertúlia del club de lectura adult amb l’obra La transparencia del tiempo, de Leonardo Padura, a càrrec d’Isabel Castro Ahedo.
Organitza: Biblioteca Josep Salceda i Castells i Campus Extens de la URV.

Dijous, 13 de febrer, a les 8 del vespre. Sala d’actes del Centre Cultural.
Veus cambrilenques amb la conferència Noves expedicions etnoarqueològiques a la fi del món a càrrec de Robert Carracedo Recasens, arqueòleg i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Campus Extens de la URV.

Dissabte, 22 de febrer, de les 5 a les 7 de la tarda. Torre del Port.
Taller La galera, la nostra superheroïna preferida, activitat familiar contínua oberta a tothom, on veurem aquest curiós animal sota l’aigua a través de tauletes i coneixerem com és una galera per acabar dibuixant-ne una. Acte inclòs dins les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera de Cambrils.
Organitza: Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.
Col·labora: Campus Extens de la URV.

Dilluns, 24 de febrer, a les 7 del vespre. Biblioteca Josep Salceda i Castells.
Tertúlia del club de lectura adult amb l’obra En la orilla, de Rafael Chirbes, a càrrec de Ramón García Mateos.
Organitza: Biblioteca Josep Salceda i Castells i Campus Extens de la URV.

Dijous, 27 de febrer, a les 8 del vespre. Sala d’Actes del Centre Cultural.
Conferència L’obra del Cançoner Popular: la mare de tots els cançoners, a càrrec de Montserrat Canela Grau, titulada superior en Pedagogia musical i Doctora en Musicologia.
Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Campus Extens de la URV.

Dijous 12 de març, a les 8 del vespre. Sala d’Actes del Centre Cívic Les Basses.
Conferència Dones, ciència i mar, a càrrec d’Eli Bonfill Molina, oceanògrafa de l’empresa Plàncton que ens presentarà algunes dones científiques marines de casa nostra i internacionals, així com la seva contribució a la ciència. Activitat inclosa dins de les Jornades per la Igualtat de Gènere.
Organitza: Regidoria de Benestar, Drets Socials i Salut, Campus Extens de la URV i Museu d’Història de Cambrils.

Dijous, 19 de març, a les 8 del vespre. Sala d’Actes del Centre Cultural.
Conferència El regnat d’Isabel II, l’orígen de la corrupció sistèmica a Espanya, a càrrec de Jaume Borràs Galceran, historiador.
Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Campus Extens de la URV.

Dissabte, 28 de març, a les 12 del matí. Torre del Port.
Inauguració de l’exposició/instal·lació Troballes a càrrec de Jordi Plana, artista visual.
Organitza: Campus Extens de la URV i Museu d’Història de Cambrils.

 

Els tres processats per l’atemptat de Cambrils i Barcelona seran jutjats per terrorisme

Memorial per la Pau de Cambrils del 2019. Foto: tarragona21

L’Audiència Nacional ha tancat el sumari dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils i envia a judici els tres processats per terrorisme però no per assassinat. Així, dos dels acusats, Mohament Houli Chemlal i Driss Oukabir, en situació de presó preventiva prorrogada, se’ls els delictes d’integració en organització terrorista, de fabricació i tinença d’explosius i un delicte d’estralls. Al tercer acusat, Said Ben Iazza, també en presó preventiva prorrogada, se’l jutjarà per un delicte de col·laboració amb activitats d’organització terrorista. El jutge doncs, no ha vist prou incidís per atribuir-los el delicte d’assassinat de les setze persones que van morir a la Rambla i a Cambrils.

El jutge Jose Luis Calama, dona per conclòs el sumari i l’envia a la secció tercera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional que l’haurà de jutjar.

La resolució també conclou que els encausats Mohamed Aalla i Salh el Karib no han estat processats.

ACN

 

La Biblioteca de Cambrils celebra el seu aniversari amb un espectacle i el lliurament de premis als Superlectors

La festa servirà per lliurar els premis als Superlectors del 2019. Foto: Reusdigital

La Biblioteca Josep Salceda i Castells de Cambrils celebrarà la festa del seu 25è aniversari el proper 24 de gener a les 18 hores. Durant la celebració, la narradora viatgera Eugenia González oferirà un espectacle de contes sobre la biblioteca per a infants a partir de 4 anys. A més, com cada any, la festa servirà per lliurar els premis als Superlectors del 2019. S’hi premiaran els lectors i lectores distribuïts en franges d’edat (infants, joves i adults), així com a l’escola que més llibres ha demanat per ampliar temporalment la seva biblioteca o la biblioteca d’algunes de les seves aules.

D’altra banda, aquest primer mes de l’any també s’han programat dues de contes en anglès “Storytelling” a càrrec d’alumnes del doble grau d’educació infantil i primària de la Universitat Rovira i Virgili. Seran el dimecres 15 i el divendres 17 a les 18 hores.

La programació del gener es completarà amb les activitats per a persones inscrites: dues trobades del Club de Lectura Fàcil dedicades a llegir i comentar Marcus Marc i la ruta del coltan de Núria Climent (13 i 27 de gener), les sessions dels dimarts del taller de lectura en veu alta Llegim + per alumnes de 3r de primària, i les trobades mensuals dels Clubs de Lectura Adult, Juvenil i Infantil.

 

L’Ajuntament de Cambrils expressa el seu condol per la mort de l’exregidor Joan Bautista Ferrando

Joan Bautista Ferrando Massagué. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Cambrils ha expressat el seu ‘més sentit condol’ per la mort de Joan Bautista Ferrando Massagué, que va ser regidor de serveis en diferents mandats. El consistori ha destacat el llegat que ha deixat a la ciutat.

Com a regidor de serveis, cal destacar la tasca que va dur a terme amb les infraestructures d’abastiment d’aigua, la connexió amb la xarxa de clavegueram, la posada en marxa d’emissaris submarins i la millora de l’espai públic, entre d’altres.

El desembre de 2018, va ser distingit amb una menció honorífica municipal per la seva important tasca, com a impulsor, al Club de Tir Olímpic de Cambrils.

Resum del 2019: Ricomà guanya l’Alcaldia, aldarulls postsentència del procés i riuada mortal al Francolí

Pau Ricomà, amb la vara d’alcalde de Tarragona al saló de plens en acabar la sessió d’investidura. Imatge del 15 de juny del 2019. Foto: Roger Segura

L’octubre del 2019 ha estat un dels mesos més convulsos dels darrers temps al Camp de Tarragona. Com a la resta del país, la sentència del procés desencadenava en una setmana de protestes i aldarulls que, a Tarragona, se saldava amb una quarantena de detinguts. Gairebé sense treva, una intensa llevantada ocasionava greus inundacions, sobretot a la Conca de Barberà, que deixaven quatre morts, dues persones desaparegudes i destrosses valorades en diversos milions d’euros.

L’any començava amb el feminicidi d’una menor a Reus i amb l’escàndol per les acusacions de pederàstia contra tres mossens del territori. La mort de Neus Català, supervivent d’un camp de concentració nazi, i l’històric canvi d’alcalde a Tarragona, han sigut altres titulars de l’any.

30 de gener: Una noia de 17 anys mor brutalment assassinada en un pis de Reus per la seva parella, de 19. Després de decapitar la víctima, el noi es precipita pel balcó del cinquè pis i mor al cap d’unes hores. La de la Kelly és la primera mort per violència masclista del 2019 a Catalunya. El cas genera una gran commoció a la capital del Baix Camp, sobretot entre la comunitat de l’Institut Salvador Vila-seca, on havia estudiat.

Fotografia del mossèn Josep Maria Font de colònies amb diversos nens, amb la cara pixelada. Foto: Cedida a ACN

4 de febrer: Diverses víctimes denuncien que mossèn Joan Llagostera, ja mort, hauria abusat de nens durant dècades quan era rector de Constantí. Uns dies després l’Arquebisbat de Tarragona destitueix el rector de Constantí i de la Canonja, Xavier Morell, i el d’Arbeca, Josep Maria Font, després que també es faci públic que el Vaticà els havia investigat per presumptes abusos infantils els anys 2015 i 2016.

13 d’abril: Mor Neus Català als 103 anys. La vida de la lluitadora antifeixista i supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbrück s’apaga als Guiamets (Priorat), el seu poble natal. Unes 400 persones assisteixen a la cerimònia pública de comiat a Móra la Nova, presidit per les principals autoritats del país. Durant l’acte es crida a preservar la memòria de Neus Català i se’n reconeix la lluita feminista, pels drets i les llibertats.

15 de juny: Els alcaldes i alcaldesses prenen possessió del càrrec després de les eleccions del 25-M. A Tarragona, tot i ser la força més votada, el PSC de Josep Fèlix Ballesteros perd l’alcaldia després de dotze anys i Pau Ricomà (ERC) es converteix en el nou alcalde amb el suport d’En Comú Podem -amb qui tanca un pacte de govern-, Junts per Tarragona i la CUP. També pleguen històrics com Josep Poblet a Vila-seca i Martí Carnicer al Vendrell. Granados repeteix a Salou i Camí Mendoza, a Cambrils. A Vila-seca guanya Pere Segura, substitu de Poblet.

Imatge del ramal d’enllaç entre el corredor mediterrani i l’estació del Camp de Tarragona, poc abans d’arribar a l’intercanviador de la Boella, a prop de l’aeroport de Reus i la T-11. Foto: Roger Segura

17 de setembre: El ministre de Foment, José Luis Ábalos, visita les obres de la variant del corredor mediterrani entre Vandellòs i Vila-seca. Les obres ja han acabat i continuen les proves en aquest nou tram, el darrer de via única entre Barcelona i València. El ministre anuncia que, després de més de dues dècades i 700 MEUR d’inversió, l’esperada variant es posarà en marxa abans de final d’any. Tot i això, l’obertura s’ajorna fins al 13 de gener i el territori exigeix saber com quedaran els serveis ferroviaris a la demarcació.

L’amfiteatre, ja tancat al públic provisionalment, amb les bastides instal·lades fa un temps a la graderia remodelada, en primer terme. Imatge del 27 de setembre. Foto: Roger Segura

27 de setembre: L’Ajuntament de Tarragona tanca l’amfiteatre al públic de forma provisional arran d’un informe tècnic que alerta del seu deteriorament i que assenyala que en algunes zones es posa en risc la seguretat de les persones. El consistori espera que es pugui reobrir parcialment a principis del 2020. A banda, un altre informe destapat per l’ACN posa de manifest els problemes estructurals que també pateix la muralla romana. Tot plegat acaba amb una trobada entre Patrimoni Cultural de la Generalitat i l’Ajuntament el 19 de desembre en la qual s’acorden inversions per millorar-ne la conservació.

Pla general de la cantonada de la plaça Imperial Tarraco amb Marquès de Montoliu, a Tarragona, amb un contenidor en flames i un grup de manifestants al darrere. Foto del 16 d’octubre del 2019 (Horitzontal).

15 d’octubre: Primera nit d’aldarulls a Tarragona després de la sentència del procés. La crema de contenidors, els enfrontaments amb la policia i les càrregues policials es repeteixen durant la setmana. Les protestes se salden amb una quarantena de detinguts -dos dels quals ingressen a presó. El 18-O, jornada de vaga general, fins a 30.000 persones es manifesten a Tarragona, segons els convocants.

Imatge de les destrosses pel temporal a Montblanc, on es va desbordar el riu Francolí al seu pas pel Pont Vell, i d’efectius treballant en immobles afectats. Imatge del 23 d’octubre. Foto: Núria Torres

22 d’octubre: Al vespre una intensa llevantada descarrega intensament i el Francolí es desborda de forma molt virulenta a la Conca de Barberà. El riu s’emporta tot el que troba al seu pas i deixa un balanç de quatre morts i dos desapareguts. L’episodi ocasiona destrosses milionàries, de més de 16 MEUR només a la Conca, i també deixa danys en altres indrets com Cambrils i Salou. La commoció inicial per la riuada deixa pas a una onada de solidaritat en benefici dels afectats.

30 d’octubre: Comença a l’Audiència de Tarragona el judici contra la principal xarxa d’abús de menors i pornografia infantil que s’ha detectat mai a Catalunya. Hi ha set processats per qui la fiscalia demana més de 6.300 anys de presó. El primer dia només se’n presenten sis i, després d’una setmana de judici a porta tancada, n’hi ha dos més que fugen. Malgrat tot, el judici es reprèn amb els quatre acusats que queden a disposició del tribunal i el 28 de novembre queda vist per a sentència.

Terrenys del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, amb un llac i camp de golf de PortAventura (Lumine) en primer terme, i les atraccions al fons. Foto: Núria Torres

4 de desembre: El Govern prorroga durant tres mesos la llicència perquè Hard Rock pugui instal·lar i explotar un casino al Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou. L’executiu evita així que el permís caduqui sense que la multinacional hagi comprat els terrenys on preveu implantar un complex amb hotels, botigues, teatres i un gran casino a tocar de PortAventura. El projecte, anunciat el 2012 sota el nom de BCN World, segueix encallat un any més.

ACN – Redacció

El Forn del Tallero de Cambrils obre les portes com a Oficina d’Habitatge i espai museístic

L’alcaldessa, durant la inauguració del nou recinte

L’equipament municipal del Forn del Tallero de Cambrils ha obert les portes. El divendres, 20 de desembre, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el cap del Servei Territorial d’Habitatge de la Generalitat a Tarragona, Josep Maria Juncosa, i la regidora de Benestar, Drets Socials i Salut, Hélène Arcelin, van inaugurar l’Oficina Local d’Habitatge de Cambrils. A més, a la planta baixa l’edifici alberga un antic obrador i el Museu d’Història de Cambrils ja està treballant en el projecte museístic per convertir-lo en un centre d’interpretació de l’elaboració del pa.

La nova Oficina Local d’Habitatge ha permès centralitzar i ampliar les accions públiques en matèria d’habitatge de l’Ajuntament de Cambrils que fins ara es donaven des de diferents serveis. El servei integral s’oferirà gràcies al conveni de col·laboració i de gestió signat entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Cambrils. L’horari d’atenció al públic a partir del 2 de gener serà de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30 i de dilluns a dimecres de 16 a 18 hores. Durant els mesos d’estiu, Setmana Santa i Nadal l’oficina no obrirà a les tardes.

L’obertura de l’edifici del Forn del Tallero també dona resposta a les reivindicacions veïnals que demanaven dotar de contingut aquest equipament rehabilitat en el marc del Pla de Barris durant els anys 2010 i 2011 i, d’aquesta manera, donar un nou impuls a la dinamització del barri antic.

Què hi trobarem a l’Oficina Local d’Habitatge?

El servei compta a partir d’ara amb més professionals especialitzats. A l’equip que hi havia fins ara, s’hi han incorporat dos professionals que s’encarregaran de gestionar nous tràmits de gestió d’activitats i serveis d’àmbit tècnic urbanístic, així com una ampliació de les activitats i serveis d’àmbit social que ja s’hi estaven tramitant fins ara.

Pel que fa a la gestió d’activitats i serveis d’àmbit tècnic que fins ara es gestionaven des del Consell Comarcal del Baix Camp, es tramitaran les sol·licituds i la inspecció tècnica d’expedients de cèdules d’habitabilitat; el seguiment dels informes tècnics per al coneixement de l’estat d’edificis d’ús residencial i d’habitatges; la gestió de sol·licituds d’ajuts a la rehabilitació d’edificis d’ús residencial i d’habitatges, i d’altres derivats dels programes per a la rehabilitació i la inspecció tècnica dels edificis d’habitatges.

Un obrador del segle XIX

El Forn del Tallero és un antic forn de pa i obrador que va estar en funcionament com a mínim des del segle XIX fins als anys setanta del segle XX. El nom l’agafa del renom de la família Ortoneda, última propietària abans que l’Ajuntament de Cambrils l’adquirís i n’iniciés la seva rehabilitació. L’espai adscrit al Museu d’Història de CAmbrils és un exponent del patrimoni industrial cambrilenc i es destinarà a mostrar el procés tradicional d’elaboració del pa. El director del Museu d’Història, Gerard Martí, va ser l’encarregat d’explicar la història d’aquest forn ubicat a la planta baixa de l’edifici.

Balanç ‘molt positiu’ del primer mig any de mandat a Cambrils

L’alcaldessa, Camí Mendoza, i els tinents d’alcalde Lluís Abella i Oliver Klein

El nou equip de govern de l’Ajuntament de Cambrils format per ERC, Junts per Cambrils i NMC ha fet avui un balanç ‘molt positiu’ del primer mig any de mandat. Aquests primers sis mesos ‘han servit per posar les bases del que han de ser els propers quatre anys de mandat’ i que estan recollides al Pla d’Acció Municipal, que ja es va avançar en la fase de definició política el passat mes de setembre i es presentarà detalladament en les properes setmanes, han destacat l’alcaldessa, Camí Mendoza, i els tinents d’alcalde Lluís Abella i Oliver Klein.

Paral·lelament a l’elaboració d’aquest full de ruta, el govern treballa des del primer dia amb una clara prioritat per les accions encaminades a millorar el benestar de les persones i a fomentar una economia emprenedora i responsable. En una forta aposta per l’educació, després de l’estiu es van iniciar els estudis de cicle de grau mig de manteniment d’embarcacions esportives a les instal·lacions del Molí de la Torre, s’han augmentat el nombre d’alumnes de l’Escola Municipal de Música de Cambrils i s’ha augmentat també el nombre de famílies que s’han pogut acollir a la tarifació social de les llars d’infants municipals.

Les persones són el centre de les polítiques d’aquest nou govern i per aquest motiu s’han incrementat molt significativament les partides destinades a les emergències habitacionals per a famílies desafavorides. En aquesta línia, la setmana passada es va posar en marxa l’Oficina Local de l’Habitatge, s’han millorat serveis com el Casal Municipal de la Gent Gran amb la finalització de les obres i la reobertura del menjador, i properament es posarà en marxa el projecte d’Horts Urbans al barri de la Llosa. També s’han ampliat els horaris del Punt de Salut Jove a demanda de les mateixes persones usuàries i s’està preparant una nova pàgina web amb informació més accessible sobre els serveis dirigits a joves.

Entre la feina realitzada durant el primer mig any, destaquen les nombroses actuacions en espais i edificis públics. A la reforma del Casal, s’hi han d’afegir les millores al pavelló esportiu, la creació de nous trams de carril bici, les reparacions de carrers, la renovació de l’enllumenat de les Mimoses, les obres al pont de fusta del passeig marítim i l’entorn del museu, entre altres.

Pel que fa a l’espai públic, cal esmentar també la feina ingent i intensa realitzada pels diferents departaments municipals per tal de recuperar la normalitat després dels darrers episodis d’aiguats i ventades que han suposat un trasbals pel municipi.

Cal tenir en compte que l’entorn és un actiu turístic més. En aquest sentit, Cambrils segueix sent un destí turístic de primer nivell i mostra d’això són els nombrosos reconeixement com el que s’ha recollit a principis de desembre a la Cambra de Comerç per una Fira del Vi que enguany ha celebrat la desena edició amb un èxit absolut de cellers participants i visitants i amb noves activitats com la final del Vermuting.

En l’àmbit del turisme, s’han potenciat i ampliat les activitats familiars a les platges a l’estiu i es continua treballant per la desestacionalització del sector amb la consolidació del CambriBike i la incorporació del Campionat d’Espanya de Trial com a esdeveniments destacats que sumen per a la potenciació de la marca del Turisme Esportiu. Cambrils ha reforçat la seva participació en l’Associació de Destinacions Gastronòmiques, ha potenciat la suma sinèrgies entre gastronomia i comerç en campanyes conjuntes com les Jornades del Calamar aquest passat mes de setembre i acaba de celebrar el 50è aniversari de la primera oficina d’informació turística de Cambrils amb un homenatge als pioners.

D’altra banda, el govern ha realitzat ‘una important tasca de planificació urbanística’. En aquest sentit, s’estan desenvolupant els projectes de l’avinguda de l’Esport, la Rambla Jaume I, el carrer Pau Casals, el Mercat Municipal, la redefinició del Teatre Auditori, l’estudi del nou espai urbà que generarà l’eliminació dels talussos de la via del tren o l’estudi de la nova ubicació del poliesportiu lleuger. Tots aquests projectes i d’altres serviran de base per a la planificació de futures inversions cabdals pel municipi.

A més, s’està avançant en el desenvolupament de diferents plans urbanístics i modificacions puntuals del POUM per tal adaptar el planejament municipal a les necessitats del futur de Cambrils. És el cas de Les Comes, els Antigons, el Club Nàutic, el Sector 12, La Cava o la Bòbila. Particularment, des del Departament d’Urbanisme també s’està treballant per desbloquejar la legalització definitiva del Polígon industrial Belianes.

El govern municipal ‘també aposta per la cultura amb una proposta per a la compra del Celler de la Cooperativa’ que s’emmarca dins d’un projecte museístic, que permetrà ‘exhibir una gran quantitat de patrimoni local i donarà un nou estímul al barri antic’.

La ja esmentada inauguració de l’Oficina d’Habitatge al Forn del Tallero, juntament a l’activitat generada per l’obertura del Centre Cultural Municipal als matins amb el trasllat del Consorci de Normalització Lingüística, també seran elements clau per impulsar la revitalització del barri antic.

En aquests primers sis mesos, l’Ajuntament de Cambrils ha encetat els nous projectes que ajudaran a potenciar l’activitat intensa i dinàmica que caracteritza del teixit social i econòmica de Cambrils. Des de Promoció Econòmica, s’està treballant en la futura reforma integral del mercat municipal, en la implantació d’un segon dia de mercat ambulant i, juntament amb Turisme, en la redefinició de l’estratègia de promoció gastronòmica. A més, Cambrils va acollir la 5a Nit del Comerç el passat 26 d’octubre i l’Ajuntament continua sumant esforços amb les diferents associacions comercials i empresarials per impulsar una estratègia conjunta més eficaç.

Finalment, una prioritat transversal del nou mandat és la participació i per això ja s’han convocat tots els consells sectorials i de barri, i aquest gener es presentarà una nova eina de govern obert anomenada Altaveu Cambrils.

Cauen cinquens premis a Reus, Cambrils i Vila-seca

Un moment del sorteig del ‘Gordo’

La sort ha tocat de ple avui al Camp de Tarragona i molt espcialment a Reus. Després que el ‘Gordo’ s’hagi venut majoritàriament a Reus a través de Salou, la sort ha atorgat un nou premi. Es tracta d’un cinquè premi, el 06293, que s’ha venut molt repartit, però ha caigut en part a les administracions de l’avinguda de la Salle, 45, de Reus; i el carrer de Ramon Llull, 26, de Cambrils.

D’altra banda, part d’un altre cinquè premi, el 74770, que ha resultat molt repartit, s’ha venut a l’administració de Loteria del número 47 de l’avinguda de Ramon d’Olzina de Vila-seca.

Consulteu tots els números guanyadors en aquest enllaç.

L’oposició a Cambrils denuncia la manca de pressupostos, de lideratge i d’entesa del govern municipal

Tots els portaveus dels grups de l’oposició C’s, PSC, PP i el regidor no adscrit s’han unit per denunciar el seguit d’incompliments i la mala política que l’equip de govern de Cambrils està duent a terme. Juan Carlos Romera de Ciutadans ha assenyalat que “vivim una situació d’excepcionalitat on hem celebrat més plens extraordinaris que ordinaris fruit de la deriva del govern. Així, acabem l’any 2019 sense pressupostos, sense una certesa econòmica i amb un seguit de problemes al voltant del dia a dia municipal. La segona ciutat de la comarca i cinquena de la província, no es mereix un maltractament d’aquest calat”.

«Tenir pressupostos municipals significa donar certesa en matèria econòmica al conjunt de la ciutadania, i arribar a final d’any sense mostrar les previsions, suposa començar un nou exercici sense horitzó, sense rumb, i que posa de manifest el depriment nivell d’improvisació al qual ens tenen sotmesos», conclou Romera.

Per la seva part, Ana López del PSC ha lamentat en el mateix sentit que quan falten poc més de deu dies per tancar l’any no és normal que no hagi presentat un proposta de pressupostos pel pròxim exercici 2020. “Ni tan sols existeix una data estimada per a la seva presentació i aprovació, la qual cosa ens fa sospitar de la falta de consens i cohesió de l’equip de govern”. I ha denunciat també que el govern s’hagi tancat en banda per negociar unes al·legacions a les ordenances i taxes fiscals que faran que -per manca de diàleg- la ciutadania de Cambrils vegi un increment de la taxa de la brossa d’un 14%, quan hi havia alternatives solvents i possibles. “La manca de diàleg indica que no hi ha voluntat política. Hi ha moltes explicacions que no ens convencen perquè únicament al·leguen que és potestat de l’alcaldessa o del govern fer-ho; i tiren pel dret.

El regidor del PP, David Chatelain, ha definit com a “caos i descontrol” el primer mig any del tripartit independentista. A més, ha denunciat “el canvi de les regles de joc a mig partit” ja que a partir d’ara l’oposició no podrà presentar cap al·legació al pressupost perquè només es podrà treballar una alternativa al document en el temps que transcorri entre la comissió informativa i el plenari; “i això, darrerament és mitja hora de marge”, assegurava. Chatelain, també s’ha referit a la possible implantació de la nova Relació de Llocs de Treball (RLT) a l’Ajuntament i ha assegurat que si tira endavant suposarà un increment retributiu de personal que pot suposar entre suposar 2 i 3 milions d’euros més cada any que, segurament, s’hauran de finançar amb un increment de l’IBI que pagarà tota la ciutadania.

El regidor no adscrit, Joan Mª Artigau, ha afirmat per la seva part que “el pacte de govern que es va formar en menys de 24 hores no té sentit perquè cada ú estira cap al seu costat; s’agafen pel ganyot i qui ho paga és la ciutadania”. I ha donat zero credibilitat al govern de Cambrils de qui ha lamentat que “un partit que està constantment demanant diàleg no el practiqui i no escolti”.

A més de la falta de pressupostos, l’oposició també ha denunciat que no hagin vist ni una línia del Pla d’Acció Municipal (PAM), de la qual l’única cosa que se sap és -a través d’un comunicat en premsa de fa més de dos mesos- és que estaven «ultimant» els detalls.

Un altre dels temes especialment greus en la gestió, i que s’ha denunciat de manera reiterada, és l’anomalia democràtica que suposa retirar la paraula als plenaris de manera reiterada; fet que posa de manifest, primer el menyspreu a l’oposició i al conjunt dels ciutadans de Cambrils i el rumb a la deriva i improvisat al qual ens porten amb la senyera per damunt de tot.

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies