TARRAGONA 21

El cap de la unitat antiterrorista de la Guàrdia Civil defensa la tasca dels Mossos el 17-A

El tinent coronel Francisco Vazquez, cap de la unitat de la lluita contra el terrorisme de la Guàrdia Civil. Foto: ACN

El cap de la unitat de la lluita contra el terrorisme de la Guàrdia Civil, el tinent coronel Francisco Vázquez, ha defensat un any després dels atemptats de Barcelona i Cambrils que la col·laboració amb els Mossos d’Esquadra va ser “absoluta i excel·lent” i ha lloat la tasca han desenvolupat en la investigació. “Han estat absolutament a l’alçada, sense cap mena de dubtes i no hem esperat als atemptats per saber que això és així”, ha afirmat en una entrevista a l’ACN el tinent coronel, que recorda que ja han treballat plegats en investigacions anteriors de caire terrorista.

També destaca que, arran del 17-A, s’han integrat en grups d’investigació amb altres cossos estatals i amb el CNI. Vázquez assegura que aquest tipus d’atemptats requereixen de la implicació de tots els cossos policials i especialment dels agents a peu de carrer que són els primers que han d’actuar. En aquest sentit defensa els mossos que van abatre els terroristes a Cambrils i a Subirats perquè van “neutralitzar l’amenaça”. “La seva actuació va ser correcta, en el 100% dels enfrontaments terroristes hi ha morts, o són ells o som nosaltres”, ha manifestat.

Un any després dels atemptats de Barcelona i Cambrils –on van morir setze persones i vuit terroristes-, el cap de la unitat de la lluita contra el terrorisme fa balanç de l’actuació policial. El tinent coronel Vázquez ha lloat la tasca dels Mossos en la primera resposta al carrer quan van succeir els fets i també del paper que han tingut en la investigació.

Vázquez -que acumula més de 20 anys d’experiència en la lluita antiterrorista- remarca que la col·laboració ha estat “absoluta i excel·lent” i que ja venia d’abans, ja que han treballat conjuntament en investigacions anteriors relacionades amb terrorisme jihadista. Juntament amb Ceuta, Melilla, Madrid i el llevant, Catalunya és un dels punts calents.

Valora que la relació amb els Mossos ha estat “excepcional” en tot moment i que, ja abans dels fets de Barcelona i Cambrils, la policia catalana havia demostrat la seva vàlua. “Sense cap mena de dubte estan preparats i no hem esperat als atemptats per saber que això és així”, ha declarat.

El tinent coronel ha explicat també que els Mossos no van estar “sols” en cap moment i que des de poques hores després de l’atemptat ell mateix es va traslladar a Barcelona i va estar al centre de coordinació. “No pot ser més eloqüent dient que la coordinació ha estat absolutament excel·lent”, ha reblat.

També ha destacat que arran de la investigació dels atemptats del 17-A els Mossos d’Esquadra s’han incorporat en grups de treball amb policia espanyola, Guàrdia Civil i també el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i que també estan al corrent de les investigacions que continuen obertes a països com França i Bèlgica.

Els mossos van “neutralitzar l’amenaça”

Segons Vázquez, fets com els del 17-A evidencien una nova manera d’atemptar, on els policies que estan a peu de carrer són els primers que es veuen obligats a reaccionar. En aquest sentit, creu que l’amenaça terrorista és “tan densa” que pot materialitzar-se en qualsevol lloc i, per tant, cal “integrar” els agents dels cossos urbans i les policies autonòmiques en aquest tipus de casos. Assegura que és una tasca que s’ha dut a terme durant tot aquest any.

En aquesta línia, ha defensat que l’actuació dels agents que van disparar als cinc terroristes a Cambrils i també el que va abatre Younes Abouyaaqoub a Subirats va ser correcta. Reflexiona que quan un terrorista surt a atemptar “vol causar el major nombre de víctimes”. “Només en el moment que neutralitzem l’amenaça deixarà de persistir”, ha valorat Vázquez, que destaca la capacitat de resposta que van tenir els Mossos.

ACN

Els pastissers artesans de Tarragona impulsen una escola de formació per revifar el sector

Pla general de l’IObrador de l’Escola d’Hoteleria de les Terres de l’Ebre amb els alumnes i professors elaborant mones tradicionals de rosca i ous durs. Foto: ACN

El Gremi d’Artesans Pastissers de la demarcació de Tarragona treballa en la creació d’una escola de formació per garantir el futur del sector, que en els darrers anys s’ha vist afectat per la crisi i per la proliferació de franquícies i establiments de pastisseria industrial. El gremi vol utilitzar les instal·lacions que té a l’avinguda de Catalunya de Tarragona, on ja ofereix sessions formatives als seus associats, per oferir una titulació de grau superior. La manca de vocacions i de preparació per aquest ofici ha motivat l’impuls d’un centre formatiu privat al territori.

El president del gremi tarragoní, Josep Gonzàlez, ha explicat a l’ACN que cerquen la col·laboració de les administracions per poder adequar la seva seu a les necessitats d’una escola i per acabar de definir les condicions d’aquesta nova oferta formativa. Gonzàlez ha subratllat que l’escola es vol adreçar a persones joves -que ja hagin passat per una escola d’hostaleria, per exemple-, però que no tanquen la porta a ningú que mostri “il·lusió” per conèixer els secrets de la pastisseria tradicional.

Gonzàlez ha lamentat que “l’autèntica pastisseria, l’artesana, va desapareixent mica en mica”, en part per l’obertura de fleques que venen productes “prefabricats”. “Hem vist que havíem de buscar una solució com a pastissers artesans perquè veiem que això s’està morint i l’única manera -de recuperar el sector- és crear una escola”, ha argumentat.

Segons el president del gremi, les escoles d’hoteleria -com les de Cambrils, Tortosa i Lleida- fan bona feina, però no aprofundeixen prou en l’àmbit de la pastisseria. Gonzàlez opina que, amb un parell d’anys més de formació, aquests estudiants podrien accedir al mercat laboral com a pastissers avançats i és per aquest motiu que són el perfil d’alumnes que busquen per al nou centre.

Abans, però, el col·lectiu ha d’adequar la seva seu ubicada l’avinguda de Catalunya de Tarragona, on caldria instal·lar aire condicionat i maquinària addicional, a més de fer-hi una petita reforma. Actualment, aquest espai ja funciona com a escola de formació dels pastissers associats, però l’adequació requereix de finançament. El gremi vol implicar administracions i institucions, com ara l’Ajuntament de Tarragona, perquè l’acompanyin en el projecte.

El desig del gremi seria poder iniciar les classes al setembre, però no ho veuen factible per manca de temps. Malgrat tot, de cara a l’octubre no descarten poder oferir algun curs mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya per a persones aturades. El nou centre formatiu podria començar a funcionar a ple rendiment el curs vinent, tot i que els pastissers volen anar “a poc a poc”, amb el desig de poder impartir un cicle formatiu de grau superior. També caldrà definir el preu dels estudis, que seran de caire privat.

El director de l’escola serà Valero Munté, de la Pastisseria Valero de Móra d’Ebre, que ja compta amb una àmplia experiència en la formació en l’àmbit de la pastisseria. En declaracions a l’ACN, Munté ha afegit que el projecte també pretén arrelar els joves al territori. Actualment, segons ha explicat, l’escola de pastisseria de Barcelona rebutja desenes d’aspirants cada any, alguns d’ells del territori, per manca de places. “Només que n’agaféssim un petit percentatge ja podríem sobreviure i, així, els joves evitarien haver d’anar a Barcelona”, ha apuntat.

La intenció del gremi és que els alumnes d’avui puguin ser els mestres del demà i que, alhora, garanteixin el relleu a les pastisseries del territori. En els darrers anys, desenes de fleques i pastisseries artesanes de la demarcació han abaixat la persiana per la jubilació dels seus propietaris. Valero Munté ha destacat que, amb aquesta nova oferta a Tarragona, volen brindar formació especialitzada i despertar la “vocació” pastissera artesana i de qualitat.

ACN

La XVII Nit d’Artistes de Cambrils omplirà el Parc del Pinaret de música, teatre, màgia, dansa i humor

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Joventut, Eduard Pellicer, i el president de la NAC, Pere Martí.

La XVII Nit d’Artistes de Cambrils (NAC) omplirà  al Parc del Pinaret amb un total de 19 espectacles de diferents disciplines artístiques el proper dissabte, 18 d’agost, a les 22 hores.

Aquesta festa de les arts escèniques, que dóna cabuda a propostes creatives de tot tipus, s’ha convertit en un referent de la zona, ja que en uns sola nit el públic pot gaudir d’espectacles de música, teatre, circ, màgia, dansa i humor. A més, per primera vegada, enguany s’hi ha incorporat demostracions de mentalisme i hipnosis.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Joventut, Eduard Pellicer, i el president de la NAC, Pere Martí, han presentat aquest matí el programa d’activitats, que es completa amb la festa de l’escuma i els jocs de fusta familiar de dijous.

La Nit d’artistes es va ajornar l’any passat amb motiu de l’atemptat i finalment, el 15 de setembre, es va haver de suspendre per la pluja. Per això, el president de la NAC ha afirmat que enguany artistes, organitzadors i públic tenen el doble de ganes de passar-ho bé i viure una nova edició de l’esdeveniment.

La NAC aposta pel talent jove i s’ha convertit en un aparador perquè creadors del municipi i de la comarca tinguin l’oportunitat de pujar a un escenari i donar-se a conèixer amb tastets d’entre 5 i 10 minuts. El programa amb tots els espectacles es pot consultar en aquest enllaç.

PROGRAMA

Dijous, 16 d’agost

16:30 hores. Passeig Albert: Festa de l’escuma amb la companyia Festa i Fusta. Activitat gratuïta

18 hores. Plaça de la Vila: Jocs de fusta familiars amb la Companyia Festa i Fusta. Activitat gratuïta en col•laboració amb Vila Centre.

Dissabte, 18 d’agost

22 hores. Parc del Pinaret: XVII Nit d’Artistes de Cambrils amb un total de 19 espectacles i l’actuació de la Banda de la Gamba. Activitat Gratuïta. Servei de bar i entrepans.

“Es va crear un feedback que mai oblidaré amb una dona molt mal ferida a qui vaig agafar de la mà”

El sergent dels Mossos d’Esquadra Xavier Pérez, que va actuar a la Rambla el 17-A, en una entrevista amb l’ACN. Foto: ACN

El sergent dels Mossos d’Esquadra Xavier Pérez ha trepitjat la Rambla de Barcelona només una vegada des del 17 d’agost de l’any passat i diu que passarà encara temps fins que hi torni per voluntat pròpia. “Em van venir molts records, una esgarrifança”, expressa aquest sergent de la comissaria de Sants. Aquella tarda es trobava amb un company patrullant per la zona de Drassanes quan van rebre l’avís de la sala central que s’havia produït un atropellament massiu a la Rambla. Aleshores encara no sabien que era un atemptat terrorista. Recorda el moment en què van arribar a la zona on s’havia aturat la furgoneta: “Tot i que nosaltres estem preparats per aquestes situacions, quan t’hi trobes, has de treure alguna cosa més de dins perquè si no et quedes bloquejat i un policia no s’ho pot permetre”.

De la seva actuació, recorda sobretot que es va quedar al costat d’una dona que estava molt mal ferida fins que la van traslladar a l’hospital; li va donar la mà durant molts minuts; la va protegir del sol; li va treure la suor; li va parlar suaument, encara que no s’entenien amb paraules: “Parlava una llengua estrangera però ens enteníem amb la mirada. Es va crear un feedback que no oblidaré mai”.

De la primera promoció dels Mossos d’Esquadra, porta 35 anys servint al cos. “Hem tingut actuacions complicades, però aquella ha estat l’experiència més forta. Sabíem que entre les víctimes hi havia nens. Va ser un xoc. No s’oblida”, relata Pérez. Quan van arribar a la Rambla, a la part de baix, ell i el seu company, juntament amb agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, van començar a pujar i a avisar la gent perquè es protegissin, ja que molts encara no eren conscients del que havia passat.

A la ‘zona zero’, on la furgoneta havia acabat el seu recorregut infernal, van treballar en el triatge per atendre les persones ferides. Van demanar reforços, ambulàncies; van organitzar-se per traslladar els ferits; van anar a buscar aigua als establiments més propers. “Quan arriben notícies d’atemptats en altres ciutats, penses en els passos que tu seguiries si et trobessis allà. D’alguna manera estem preparats. Però quan t’hi trobes, has de treure més per aplicar el que t’han ensenyat”, assenyala.

Entre les víctimes que estaven atenent, hi havia una dona ferida molt greu que no parava de preguntar per un familiar que anava amb ella. Pérez es va quedar al seu costat fins que la van traslladar a l’hospital. “És una imatge que no oblidaré mai. Cada vegada que jo em movia una mica, ella treia forces per estrènyer-me la mà, perquè no la deixés. No tenia cap intenció de fer-ho”, recorda. Es va quedar amb ella 20 o 25 minuts, calcula, si bé “allà perds la noció del temps”. Després que l’evacuessin de la Rambla i passades unes hores, el sergent va mirar que no es trobés entre les víctimes mortals de l’atemptat. No hi era. Tot i aquella implicació total, va preferir després no saber-ne el nom o demanar per la seva recuperació. És la seva manera de gestionar el dol del 17-A, de tot el que va viure a la Rambla.

“Vaig plorar molt aquells dies i no em costa dir-ho”

Les setmanes posteriors als atemptats de Barcelona i Cambrils van ser difícils: “Els primers dies estava afectat, però com que treballava, pensava que estava fent algun cosa útil. El pitjor arriba quan tens festa, quan estàs sol a casa i et vénen les imatges”. L’escamot del qual forma part va rebre la xerrada d’un psicòleg que els va anar bé. “T’ajuda estar amb els companys, entre nosaltres ens vam unir”, destaca. A casa, els familiars i amics es van preocupar molt per com es trobava.

Els Mossos i altres cossos policials i d’emergències van rebre moltes mostres de suport ciutadà: “Ens aplaudien, ens donaven flors, va ser molt emocionant”. “Vaig plorar molts aquells dies i no em costa dir-ho. Ara no ploro perquè ha passat temps, però sí que és veritat que encara se’m posen els pèls de punta quan sento alguna notícia relacionada”, ressalta.

Mirant enrere, aquest cap de torn de Sants se sent “molt orgullós” de la resposta dels seus companys dels Mossos, de la Guàrdia Urbana, dels Bombers, del SEM, dels ciutadans de Barcelona. “Molts companys volien tornar de les vacances per ajudar”, diu. La seva filla, que és infermera, també es va oferir, però li van dir que ja hi havia molts professionals treballant. De cara al primer any dels atemptats, el sergent demana que la societat no s’oblidi de les víctimes ni dels seus familiars.

ACN

El Festival Internacional de Música de Cambrils tanca amb més de 18.500 assistents

Els dos concerts amb més afluència de públic han estat David Bisbal, seguit per Hija de la Luna, Homenatge a Mecano.

La 44a edició del Festival Internacional de Música de Cambrils ha tancat portes aquest diumenge 12 d’agost amb un número total d’assistents de 18.524, un increment molt important respecte a l’edició anterior. Martín Pérez, director del Festival, ha posat en relleu la programació d’aquesta edició i ha ressaltat que Cambrils ha pogut gaudir de nombrosos caps de cartell en un únic festival.

El certamen musical va arrencar el dissabte 28 de juliol amb el concert de Kase.O i ha finalitzat amb Enrique Bunbury el 12 d’agost. Entre aquestes dues dates han passat per l’escenari del Parc del Pinaret artistes com David Bisbal, Juanes, Jorge Drexler, Sweet California o la Pegatina, entre d’altres.

Els dos concerts amb més afluència de públic han estat David Bisbal, amb més de 4.500 assistents, seguit per Hija de la Luna, Homenatge a Mecano, que va aplegar més de 4.000.

Martín Pérez ha assegurat que ja s’està treballant en la nova edició del Festival i que l’experiència assolida en aquests dos darrers anys ajudarà a seguir posicionant el Festival de Música de Cambrils al territori.

 

La presència de rates mortes obliga impedir el bany temporalment a la platja de Vilafortuny

Tuit de la Policia Local de Cambrils d’aquest matí on s’alertava dels efectes que havia tingut la tormenta en les zones de les platges.

La forta tormenta de dijous ha deixat un efecte colateral a la platja de Vilafortuny de Cambrils. La presència de desenes de rates mortes a l’aigua, que han estat recollides i llançades a la brossa pels treballadors dels ‘xiringuitos’, han obligat els socorristes a treure de l’aigua als banyistes cap a les 18.00 hores, i si bé la situació s’ha normalitzat posteriorment les queixes dels usuaris podrien acabar amb una denúncia pel mal estat de l’espai davant de l’Ajuntament. L’explicació més probable és que les rates s’ofegessin en ser conduïdes cap a les canalitzacions d’aigües i, un cop al mar, retornessin a la platja per la corrent.

L’Ajuntament instal·la una nova àrea d’aparells gimnàstics a Nou Cambrils  

És la cinquena zona saludable que s’obre al municipi per promoure l’hàbit de fer esport de manera regular, sobretot entre les persones grans.

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cambrils va instal•lar ahir una nova àrea d’aparells gimnàstics al costat del Parc de Nou Cambrils, en un emplaçament consensuat amb l’associació de veïns.

Aquest és el cinquè circuit saludable que s’obre al municipi per promoure l’hàbit de fer esport de manera regular perquè els cambrilencs i cambrilenques envelleixin saludablement i mantinguin una vida activa. Cambrils ja disposa de quatre altres circuits d’exercicis ubicats a zones verdes del carrer Anoia, l’Horta de Santa Maria, la plaça del Setge i Vilafortuny.

Les àrees, obertes a tothom però pensades especialment per a gent gran, s’han situat en diferents punts del municipi per cobrir el màxim de població. Les instal·lacions estan dissenyades per a millorar la mobilitat articular, la capacitat cardiovascular i la capacitat cardiorespiratòria. La pràctica de l’esport ajuda a conservar l’equilibri, guanyar elasticitat, prevenir caigudes de repetició i, en definitiva, millorar la capacitat física i la salut de les persones grans.

Totes les àrees estan equipades amb cinc aparells per treballar diferents parts del cos. Concretament, s’hi ha instal•lat els aparells anomenats Cintura (per exercitar la cintura, els músculs obliqües i els lumbars), Hockey (quàdriceps, glutis i bessons), Extensió (musculatura de les cames), Rem (cames i tronc, des dels pectorals i bíceps fins els isquiotibials) i Barres (pectorals i els abdominals).

A cada aparell hi ha les instruccions d’ús, que s’aconsella llegir atentament. També es recomana estirar abans i després de realitzar els exercicis, evitar les hores de més calor i beure aigua abundant durant la pràctica esportiva, tenir en compte les capacitats i mesurar l’esforç, ser constant i iniciar la pràctica amb aquests aparells de forma gradual, tant en les repeticions com en la intensitat.

L’Associació 11-M demana no convertir el judici dels atemptats en una “teoria de la conspiració” entre cossos policials

Pla mig de l’advocat de l’Associacio 11-M, Antonio Garcia, durant l’entrevista amb l’ACN al seu despatx el 8 d’agost de 2018. Foto: ACN

L’Associació 11-M d’afectats pel terrorisme ha demanat que el judici dels atemptats de Barcelona i Cambrils no es converteixi en un enjudiciament de la tasca dels diferents cossos policials ni s’alimentin “teories de la conspiració” per la participació que va tenir cadascun d’ells. En una entrevista a l’ACN, el lletrat Antonio Garcia defensa que el primer ha de ser la defensa i protecció de les víctimes i que alimentar aquest tipus de teories –especialment pel context polític en què es van produir els atemptats- les perjudica. “Ja vam patir les terribles conseqüències d’arribar a un judici per terrorisme amb uns enfrontaments per obtenir rèdits polítics o partidistes i seria terrible tornar a caure en l’error”, alerta en relació als fets de l’11 de març de 2004 a Madrid. El lletrat també fa una crida al Ministeri de l’Interior perquè reconegui totes les víctimes dels atemptats i les indemnitzi i afirma que saben de casos de persones que, tot i patir lesions i tenir seqüeles, n’han quedat fora.

L’Associació 11-M, presidida per Pilar Manjón, exerceix l’acusació popular en el cas dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Ara que està a punt de complir-se el primer aniversari, un dels seus lletrats, Antonio Garcia, fa balanç del paper que juguen les víctimes en el procediment judicial.

Tot just la setmana passada el jutge de l’Audiència Nacional que investiga els atemptats, Fernando Andreu, va aixecar parcialment el secret del sumari. Segons Garcia, un any és un termini “excessiu” i apunta, a més, que encara queda una part important (referida a comunicacions, entrades i registres o peticions d’informació a altres països) que continua secreta. “S’està dilatant en excés i es podria aixecar totalment perquè totes les parts tinguem tots els arguments per exercir la tasca”, ha manifestat.

Demana un judici sense ingerències polítiques

Malgrat el judici encara queda lluny, Garcia ja ha volgut advertir que les víctimes han de centrar el procediment judicial i que no es pot veure “enterbolit” per qüestions polítiques. El responsable de l’operatiu per detenir i desarticular la cèl·lula terrorista va ser el major Josep Lluís Trapero, apartat com a cap dels Mossos per l’aplicació del 155 i a l’espera per ser jutjat per dos delictes de sedició i un d’organització criminal. A més, el conseller d’Interior en aquell moment era Joaquim Forn, en presó preventiva des del 2 de novembre per rebel·lió i malversació.

En aquest context, l’advocat de l’Associació 11-M adverteix que cal evitar que el judici es converteixi en un encreuament d’acusacions entre els diferents cossos policials que van participar en l’operatiu i en la posterior investigació dels fets. I fa la comparació amb el judici de l’11-M a Madrid, on afirma que això va existir i ho qualifica “d’error”.

“Confiem que ara haguem après la lliçó de l’11-M i que totes les parts ens dediquem a enjudiciar els fets, condemnar els culpables i sobretot protegir i defensar i reconèixer les víctimes, mantenint-nos al marge”, reflexiona. Per al lletrat de l’acusació popular, seria “terrible” tornar a caure en l’error “d’alimentar teories que perjudiquen especialment les víctimes”.

Toc d’alerta a l’Estat

Garcia –que també exerceix l’acusació particular de 16 víctimes- recorda que el principal objectiu de l’associació és que es reconegui l’estatus de víctima al màxim de persones que van patir lesions i tenen seqüeles després dels atemptats. Per aconseguir aquest reconeixement, cal que s’adrecin al Ministeri de l’Interior per aconseguir un expedient d’indemnització o ho facin a través dels forenses judicials. Les indemnitzacions es fixaran en el judici però alguns afectats ja han cobrat algunes quantitats (que es deduiran en cas que la sentència els reconegui una indemnització econòmica).

El lletrat avisa que no hi pot haver “deixadesa” per part de l’Estat en la tramitació d’aquests expedients i alerta que coneixen casos reconeguts per forenses judicials que el ministeri ha desestimat. En un cas que porta Garcia, tot i tenir tots els informes forenses el ministeri assegura que no hi ha relació entre les lesions que presenta i els atemptats i li denega una indemnització. A canvi, li ofereix ser guardonat amb una insígnia. Per això, Garcia demana que “ningú quedi fora” i que tota persona que patís directament o indirectament les conseqüències dels atemptats pugui rebre compensacions si les demana.

Tot i que el nombre de víctimes mortals i ferits va superar els 300, no totes han fet el pas per ser reconegudes com a tal. Segons Garcia, això és perquè o bé no assumeixen encara que són víctimes, perquè encara no han rebut l’alta i no disposen de l’informe de sanitat o perquè eren turistes que són fora del país i no coneixen com ho han de tramitar.

Segons el llistat de víctimes facilitat per la Generalitat, hi havia ciutadans de 34 nacionalitats entre els afectats, i només un terç eren espanyols. Dels 16 morts, cinc eren espanyols, una tenia doble nacionalitat i deu eren estrangers.

La Llei de protecció integrat a les víctimes del terrorisme estableix que, legalment, es dona un període d’un any a les víctimes per presentar la seva sol·licitud per ser reconegudes i, conseqüentment, poder reclamar indemnitzacions. El ministeri de l’Interior es va comprometre a reconèixer totes les víctimes, encara que presentessin la documentació fora de termini. Garcia reconeix que només tenen “la paraula” del ministre Fernando Grande-Marlaska i diu que seria una “barbaritat” deixar algú fora per una causa administrativa.

ACN

El regatista del Club Nàutic Cambrils Jordi Xammar, tercer del món de la classe olímpica 470

El regatista del Club Nàutic Cambrils, Jordi Xammar, amb una brillant segona posició a la Medal Race (regata reservada a les 10 millors tripulacions) s’ha proclamat tercer del món de la classe 470 en el Mundial de Classes Olímpiques que s’està celebrant a Aarhus, Dinamarca fins el proper 12 d’agost. La selecció espanyola de vela ha aconseguit classificar-se pels Jocs Olímpics del 2020 a Tòquio.

També s’han classificat les seleccions  d’Austràlia, França, Regne Unit, Itàlia, Nova Zelanda, Suïssa i els Estats Units. Un total de 52 regatistes espanyols (30 masculins i 22 femenins) estan participant en el campionat en onze de los dotze categories del Mundial.

Al campionat també hi estan participant els regatistes del Club, Món Cañellas, en la classe Làser i les germanes Carla i Marta Munté, en la classe 49er. En el seu cas finalitzaran el campionat les properes jornades.

Tensió a la manifestació d’Avis i Àvies de Cambrils amb un grup d’unionistes

Moment en el qual l’home es dirigeix al redactor per espentar-lo. Foto: Lluís Rovira i Barenys (Revista Cambrils)

Tensió als carrers de Cambrils després que ahir dimecres una persona amb una samarreta on es llegia ‘España’ donès una espenta a un redactor de la Revista Cambrils que cobria la concentració setmanal a la plaça de la Vila del col·lectiu d’Avis i Àvies independentistes mentre treia imatges de l’acte al crit d'”a mi no em facis fotos”. Segons relata aquest mitjà d’informació, ja fèia dues setmanes que l’home se situava en un punt del recorregut vestit amb una samarreta de la selecció espanyola de futbol i amb una bandera espanyola a les mans. Tanmateix, ahir estava acompanyat de cinc persones més. Poc abans de l’incident tots ells van començar a increpar els avis tot just sortien de la plaça de la Vila amb crits de “A la mierda” acompanyats de “Puigdemont a la prisión”.

Segons detalla Revista Cambrils, la situació no va anar a més, encara que “quan la manifestació dels Avis i Àvies va retornar a la plaça de la Vila es va trobar el gran llaç groc que col·loquen cada setmana a la font de la plaça, trencat pel mig i llançat al terra”.

El col·lectiu d’Avis i Àvies ja ha anunciat que el proper dimecres tornaran a estar presents a la plaça tot i ser dia festiu. I el CDR de Cambrils ha deixat clar que els farà costat en un tuit on es podia llegir: “Cap agressió sense resposta! Hem d’aguantar que a #Cambrils provoquin i insultin cada setmana als nostres avis i àvies. Ahir aquest senyor ja va passar a l’agressió. Estem farts de tanta impunitat. #NoPassaran! El proper dimecres, estarem amb vosaltres #NiUnPasEnrere”.

 

 

 

El PP de Cambrils demana la instal·lació urgent d’aire condicionat a la Llar d’Infants Maria Dolors Medina

Imatge de la llar d’infants.

El portaveu del Partit Popular de Cambrils, David Chatelain, atenent a diferents queixes de pares usuaris de la Llar d’Infants Maria Dolors Medina, ha exigit al Consistori que “es procedeixi a instal·lar de forma urgent aire condicionat en aquest espai municipal per tal de garantir el benestar i la seguretat dels menors i del personal docent”.

El regidor popular afirma que “aquesta inversió ja està contemplada dintre del capítol d’inversions presentat el passat mes de febrer i aprovat a través d’una modificació de crèdit. El que resulta sorprenent és que estem a l’agost i encara no s’ha executat. S’esperen a l’hivern?”, es pregunta Chatelain. Pel regidor popular, aquest fet no es sinó “una constatació de la paràlisi i poca efectivitat del govern municipal, que es veu desbordat pel dia a dia, incapaç de tirar endavant una cosa tan simple com instal·lar unitats d’aire condicionat”.

David Chatelain ha assegurat que recull i dona suport a la proposta de l’Associació de Famílies d’alumnes del centre i demana una inversió en arbrat a la zona de la zona de joc externa. “La renovació de la terra del pati, -explica-, es va dur a terme el maig de 2015, quan es va retirar el paviment de PVC que estava malmès, sanejant la base de formigó que hi ha a sota, i aplicant un paviment continu de cautxú de 4cm, seguint les normes aplicables a les zones de joc infantil”. “En tot cas ara tocaria invertir en arbrat, ja que és cert que l’espai és molt àrid i a l’estiu es genera molta calor”, ha afirmat el portaveu popular.

La Biblioteca Municipal de Cambrils tanca per obres de millora l’última setmana d’agost

L’actuació permetrà un millor aïllament acústic de la zona infantil i l’automatització de la porta interna.

La Biblioteca Pública Municipal de Cambrils tancarà del 27 d’agost a l’1 de setembre per la realització d’obres de millora de l’equipament. Les obres permetran un millor aïllament acústic de la zona infantil i l’automatització de la porta interna que facilitarà l’accés a la biblioteca.

Del 3 al 7 de setembre la biblioteca continuarà obrint en horari d’estiu (de dilluns a divendres de 9 a 14:30 hores), el dia 10 de setembre restarà tancada i a partir del dimecres 12 de setembre iniciarà l’horari d’hivern (de dilluns a divendres de 10 a 13 hores i de 16 a 20 hores i elsdissabtes de 10 a 13 hores).

Durant la temporada d’estiuenca la Biblioteca està portant a terme noves propostes com els trenca-closques en família o els tallers d’Ans Educació, a més dels habituals lots sorpresa per gaudir durant les vacances.

La propera activitat programada és el taller “La Sirena de la Font” dirigit a infants de 4 a 8 anys, que aquest divendres 10 d’agost a les 12 hores donarà a conèixer el patrimoni urbanístic i cultural de Cambrils a través de contes i rondalles.

La Policia Local de Cambrils demana el mateix armament que els Mossos perquè “un terrorista no diferencia uniformes”

Imatge del sots-cap de la Policia Local de Cambrils, Manel Muñoz, a la sala de control de la comissaria. . Foto: Sílvia Jardí

Quan farà un any dels atemptats, la Policia Local de Cambrils reclama que el cos disposi del mateix armament que els Mossos d’Esquadra. La matinada del 18 d’agost, hores després de l’atemptat a Barcelona, un cotxe es va llençar contra un control dels Mossos d’Esquadra, va atropellar diverses persones al seu pas i va bolcar al davant del Club Nàutic de Cambrils.

Els cinc ocupants, amb cinturons d’explosius que van resultar falsos i amb armes blanques, van ser abatuts a trets pels agents. Feia 20 minuts que una segona patrulla de Mossos i una altra de la Policia Local havien marxat de la zona. “Si en comptes de quedar-se una patrulla de Mossos, se n’hagués quedat una de la Policia Local, em fa por pensar què hauria pogut passar”, ha explicat en una entrevista amb l’ACN el sots-cap del cos, Manel Muñoz, que recorda que els municipals només disposaven d’arma curta. En aquest sentit, reclama que el Departament d’Interior faci “un pensament” i que els policies locals puguin treballar amb les mateixes armes que els Mossos perquè “un terrorista no diferencia uniformes”. “Aviat farà un any i encara no s’ha fet res al respecte”, lamenta.

L’atropellament a la Rambla, a la tarda, ja havia fet canviar els plans de la Policia Local per les pròximes hores. Escassos minuts després que una furgoneta envestís els passejants a Barcelona, Manel Muñoz va cridar tots els policies que estaven al carrer per fer un brífing. Es van anul·lar tots els serveis programats i es va decidir que el port quedaria tancat i amb la màxima alerta. “A partir de les sis de la tarda, teníem el barri del port de Cambrils en setge”, afirma Muñoz, que apunta que no tenien cap informació que indiqués que havia de passar res, però que pensaven “que si havia de passar alguna cosa, havia de ser allí, sense saber el que havia d’esdevenir després”. “Per precaució, teníem totes les unitats allà i vam coincidir amb els Mossos”, explica.

“Sergent! Sergent! Un atemptat a Cambrils!”. Passaven pocs minuts després de la una de la matinada quan el sots-cap de la Policia Local va rebre una trucada d’un agent que l’alertava dels fets i el feia sortir del llit. “Vingui, vingui, el cap de torn el requereix. Hi ha un atemptat a Cambrils”. Quan arriba a comissaria, desenes d’agents, entre els quals d’interins, ja estan replegats en una sala on regna “el desordre per la situació”, on es coordinen amb altres cossos policials i on no paren d’arribar informacions per emissora, no totes certes –es va especular amb la presència d’un cotxe bomba estacionat prop del lloc dels fets, amb matrícula francesa i on es llegia inscrit en pols un missatge en relació a l’atemptat de Barcelona.

Amb l’armilla antibales posada i l’arma, Muñoz recorda arribar a “la zona zero” amb el so dels trets. Els Mossos van abatre quatre dels terroristes, però un cinquè va fugir. “Pregunto què està passant i em diuen que hi ha un dels terroristes que encara estava per allà i que en la fugida havia causat diversos ferits”. En l’atemptat, mitja dotzena de persones van resultar ferides, entre elles una veïna de Saragossa de 67 anys, que va morir l’endemà a l’hospital.

“El cotxe que es presumia que podia ser un cotxe bomba estava a uns 150 metres d’on van abatre l’últim terrorista i vaig estar molta estona custodiant-lo fins a l’arribada dels Tedax, que van comprovar que el vehicle no tenia res”, apunta. “L’espectacle era dantesc, amb els quatre terroristes abatuts i molta gent que es trobava dins dels restaurants, encara tancats. Més tard, vaig poder veure la zona del Club Nàutic ben deserta, amb la destral i el cotxe bolcat”.

Més armes per a la Policia Local

“Els terroristes es coneixien la zona perquè havien estat a Riudecanyes, es van moure per la Cooperativa de Cambrils, van comprar material aquí. Sé de gent que va veure el cotxe abans. Com és que van atemptar a aquesta hora si era quan la gent ja estava de retirada? Crec que van veure que abans, entre policies locals i mossos, el port estava blindat i no es van atrevir”, imagina Muñoz, que considera que “es van envalentir i van aprofitar el moment que vam fer relleus per fer l’envestida”. “Si no van fer-ho abans va ser perquè van esperar el moment oportú, i el moment oportú és quan nosaltres comencem a replegar”, reafirma. En el cas de la patrulla de la Policia Local, havia marxat a fer un servei per un furt.

“La providència ens va ajudar: l’hora ens va ajudar, el dispositiu vull pensar que també, i el cotxe va acabar bolcant”. Muñoz celebra que fos una patrulla dels Mossos d’Esquadra la que hi havia en aquell moment i no només de la Policia Local perquè no disposen “del mateix armament”. “Abatre uns terroristes amb una pistola com la que portem és una cosa, i fer-ho amb un subfusell –com els Mossos- és una altra”, diu el sots-cap, que reclama que es modifiqui el reglament perquè les policies municipals puguin fer-ne ús. “Jo no parlo de què es blindin els cotxes, però en la dotació d’armament s’hauria de fer una lectura”.

El sots-cap de la Policia Local de Cambrils compara la situació actual amb la de les dècades dels 80 i 90, quan els agents eren també diana del terrorisme d’ETA, “ara amb el terrorisme islàmic”. “Demanem no caure en l’oblit, ni Mossos d’Esquadra, amb reposicions de personal o d’efectius, com Policies Locals”. En aquest sentit, reclama als polítics que “es deixin de discursos de ‘que bé ha sortit tot’ i que posin mitjans per treballar millor, a tots, sense colors”.

“Si tornés a passar, faríem el mateix”

Un any després, la plantilla de la Policia Local no arrossega seqüeles, segons el sots-cap, i tampoc ha canviat la seva manera de fer, després de l’atemptat, més enllà de la reivindicació de més armament. “Ja sortíem amb l’armilla antibales i, quan anem a determinats serveis, ja anaven dues patrulles en lloc de només una”. Tot i això, admet que treballen més alertats. “Ha passat a Cambrils, pot passar a Salou, a Castelldefels, a Sitges, a qualsevol lloc”, opina Muñoz, que afirma que són “conscients que pot tornar a passar”. “Si tornés a passar, faríem el mateix”, assegura el sots-cap, que diu que haurien actuat igual com ho van fer si l’atemptat hagués estat a València i no a Barcelona o si s’hagués tractat d’una sèrie d’atemptats a diferents punts d’Europa.

El 25 d’agost, unes 16.000 persones es van manifestar a Cambrils per la pau i contra el terrorisme. Aquella marxa va evidenciar també l’agraïment de la població als cossos de seguretat i emergències. “Ens vam sentir orgullosos de ser policies perquè la gent va veure que no només tenim la vessant repressiva, sinó el saber estar”, diu Muñoz, que valora que els policies ara llueixen més l’uniforme en sentir-se “reconeguts” per la ciutadania i que es mostra orgullós de veure que els agents van respondre immediata a l’atac “sense que ningú els hagués de cridar, van venir sense trucar-los, espontàniament”.

“Ho hem viscut amb molta intensitat i no s’oblida: una experiència tràgica, però en què vam saber estar tots al lloc, al moment, amb una reacció ràpida i amb l’ajuda de la providència, que va evitar més desgràcies”, resumeix Muñoz, amb un reconeixement especial a l’actuació “perfecta” dels agents dels Mossos d’Esquadra que es trobaven al lloc dels fets.

Sílvia Jardí-ACN

L’imam va mantenir quatre ‘entrevistes policials’ a presó i els terroristes van comprar bombones de butà per wallapop

Imatge dels terroristes que figura al sumari de la causa. Foto: El País

L’imam de Ripoll i cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils, Abdelbaki Es Satty, va mantenir quatre “entrevistes policials” al centre penitenciari Castelló I, on complia condemna per tràfic de drogues. Van ser entre els mesos d’abril i juny de 2012 i la darrera el 17 de març de 2014, un mes abans que abandonés la presó. Així consta en un informe elaborat per Institucions Penitenciaries (que depèn del Ministeri de l’Interior) a petició del jutge que investiga els atemptats, Fernando Andreu, i al qual ha tingut accés l’ACN. En l’informe s’afegeixen, a més, els números d’identificació dels policies. Del sumari de la causa també es desprèn que els joves van comprar la majoria de bombones de butà que acumulaven a la casa d’Alcanar a través de l’aplicació Wallapop a d’altres particulars.

L’imam de Ripoll va complir condemna del 2010 al 2014 per tràfic de drogues a la presó de Castelló I. La policia el va enxampar a Ceuta per intentar introduir 121 quilos de haixix però poc després el van traslladar fins a la presó valenciana per sobreocupació al centre penitenciari de Ceuta. Mentre va estar reclòs, consta en un informe que va mantenir quatre “entrevistes policials”.

La primera el 5 d’abril de 2012, la segona el 24 de maig i la tercera el 26 de juny del mateix any. La darrera es va produir el 17 de març del 2014, poques setmanes abans que sortís en llibertat (29 d’abril de 2014). Consta també el número d’identificació dels agents. Dos d’ells tenen lletra al principi (propi de la Guàrdia Civil) i dos més no (habitual a la policia espanyola). Són dades facilitades al jutge Andreu per Institucions Penitenciàries.

Poc després de sortir en llibertat, l’any 2015, arriba a Ripoll i exerceix com a imam per a la comunitat musulmana Annour, situada al carrer Progrés. A la causa també s’inclou un informe d’Institucions Penitenciàries de la Generalitat on es deixa constància que Es Satty mai ha estat reclòs en cap centre de Catalunya.

Relacions de l’imam amb el CNI

Al novembre, diversos mitjans –entre ells el ‘Periódico’ i ‘El País’- van apuntar que el CNI va tenir contactes amb Es Satty mentre complia condemna a Castelló de la Plana. ‘El País’ va anar més enllà i va assegurar que era confident dels serveis secrets espanyols, tot i que es desconeixia si havia rebut diners a canvi. Aquestes informacions periodístiques apuntaven que, segons reconeixia el mateix CNI, els contactes formaven part del protocol establert amb els convictes que han mantingut relacions amb jihadistes.

El passat 6 de març, el director del CNI, Félix Sanz Roldán, va comparèixer a petició pròpia per donar explicacions arran d’aquestes informacions. Una compareixença que es va produir en la Comissió de Secrets Oficials i, per tant, es va fer a porta tancada.

En el mateix informe d’Institucions Penitenciàries es donen més detalls sobre la vida personal de l’imam. Estant a la presó, va explicar que havia arribat a Espanya l’any 1998 i que havia residit a Catalunya, on afirmava tenir coneguts a Barcelona i Tarragona ja que tota la seva família directa estava al Marroc. També va explicar que s’havia casat amb 18 anys al Marroc i va tenir 9 fills. Quan va arribar a l’Estat, però, va iniciar una altra relació amb una dona marroquina que el va deixar de visitar a la presó a partir de juliol de 2011.

En aquest informe consta que va rebre també una transferència de 500 euros procedent de Ceuta però que el centre penitenciari la va retornar per “falta de dades”.

Compra de bombones per Wallapop 

El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu va aixecar parcialment el secret del sumari dels atemptats de Barcelona i Cambrils, on van morir 16 persones. En les informacions que s’han fet públiques destaca com la cèl·lula es va organitzar per cometre els atemptats. A la casa d’Alcanar (Montsià) havien acumulat nombrós material explosiu i també s’incorporen imatges dels joves manipulant els explosius i la transcripció de converses on amenacen amb matar i van proclamen enaltint Al·là.

Els investigadors van poder descobrir un telèfon mòbil entre les runes i recuperar la informació. Sospiten que era propietat de Hichamy tot i que el feien servir d’altres membres. S’havia activat al juliol i tenia com a única finalitat fer cerques sobre fabricació d’explosius i també s’hi havia descarregat l’aplicació Wallapop, que permet compres i ventes de particulars a través d’Internet.

Els investigadors han confirmat que part de les bombones de butà acumulades a Alcanar (un total de 106) s’havien adquirit a particulars de la zona límit entre Catalunya i el País Valencià.

ACN

Mor ofegada una dona de 71 anys a la platja de Vilafortuny

Imatge d'arxiu d'una ambulància del SEM.

Imatge d’arxiu d’una ambulància del SEM.

Una dona de 71 anys, de nacionalitat estrangera, ha mort ofegada aquest dilluns a la tarda a la platja de Vilafortuny, a Cambrils. El 112 ha rebut l’alerta mitjançant sis trucades a les 16.10 hores. Els socorristes han tret de l’aigua a la dona i li han fet les maniobres de reanimació fins a l’arribada de dues ambulàncies del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). Amb tot, no se l’ha pogut reanimar. També s’hi ha desplaçat la Policia Local. En el moment dels fets onejava la bandera verda.

ACN

Los Conductores Suicidas ‘reinterpreten’ el rock espanyol a Cambrils

Los Conductores Suicidas, una barreja cultural i humorística irresistíble.

Los Conductores Suicidas actuaran aquest dimarts a les 23 hores a la Sala M’Art de Cambrils (Avinguda Horta de Santa Maria 4). La banda, que s’està consolidant en el circuit local, està formada per tres amics, un aragonès, un vasc i un català. Manuel Trasobares, tot un músic, amb una veu potent, i grans recursos musicals, amb una dilatada carrera musical, va ser membre de la banda del Galas Salou, va fer gira internacional com a músic amb el circ Raluy i més de 30 anys amb orquestres li donen un bagatge musical imponent Jon Mikel Llodio, periodista musical i bateria, també s’anima a cantar els clàssics del rock espanyol i Xavier Francín, baix i veus, on amb el seu baix s’atreveix amb els solos més difícils.

Una barreja cultural i humorística irresistíble, fan versions del Rock espanyol on no falten Sabina, La Unión, El Último de la Fila i molts més. Tot plegat acompanyat d’un humor agredolç configuren els ‘Conductores Suicidas’, que s’arrisquen a conduir aquests clàssics amb influències del jazz a llocs insospitats, construint artesanalment melodies i solos, donant-li frescor, passió i modernitat al pop rock espanyol.

 

David Bisbal protagonitza aquest dissabte un dels grans concerts del festival de Cambrils

 L’artista d’Almeria s’ha guanyat l’afecte del públic i el reconeixement de la crítica pel seu gran talent i la seva tremenda energia sobre l’escenari. Foto: Festival Internacional de Música de Cambrils.

Davidf Bisbal protagonitzarà aquest dissabte a partir de les 22.00 hores (apertura de portes a les 20.00 hores) un dels grans concerts del 44è Festival Internacional de Música de Cambrils. L’artista d’Almeria s’ha guanyat l’afecte del públic i el reconeixement de la crítica pel seu gran talent i la seva tremenda energia sobre l’escenari, i des que el 2002 publiqués el seu primer disc, l’èxit ha estat una constant en la seva carrera, encara que, com sempre declara, per a ell el veritable èxit és el suport i la proximitat del públic, i en això és un autèntic número 1.

Als seus 6 discos d’estudi i més de 700 concerts a tot el món al llarg d’aquests 15 anys, David Bisbal hi suma una sèrie d’assoliments que l’han convertit en un dels artistes més importants i internacionals del nostre país: les vendes dels seus discos sobrepassen els 6 milions de còpies, compta amb 48 discos de platí i 80 guardons nacionals i internacionals entre els quals destaquen 2 Premis Ondas i 3 Grammys llatins.

És a més un artista en plena evolució, que es renova disc a disc i gira a gira, com va demostrar el 2017 amb el seu Hijos del Mar Tour, amb més de 50 concerts entre Espanya i 9 països llatinoamericans, i dels que van poder gaudir més de 300.000 persones.

Els concerts de David Bisbal sorprenen de principi a fi, en ells no existeix un sol minut per al descans. L’enorme energia de l’artista es contagia a un públic que no deixa de cantar i ballar durant les més de 2 hores d’actuació, al que també contribueix un repertori ple d’èxits, cançons que han estat número 1, i una producció moderna i molt visual.

Una oportunitat única de viure un espectacle de llum, so i ball al ritme d’un artista que des de l’escenari és capaç de fer feliç a tots els seus fans transmetent el seu optimisme i la seva forma positiva d’entendre la música i la vida.

I abans del concert…

Escenari Village – CHICO MALO – 20.30h

La UTE Arnó-Trans Maber S.L. remodelarà el Club Nàutic Cambrils

Recreació virtual d’una de les fases del projecte.

El Club Nàutic Cambrils ha adjudicat a la UTE Arnó-Trans Maber S.L., les obres de remodelació de la dàrsena esportiva del Club. Les obres suposaran una millora en el passeig Marítim, la dàrsena esportiva, obra civil i varador i s’iniciaran el proper mes de setembre, un cop finalitzi la temporada d’estiu.

L’adjudicació de les obres s’ha fet sota la figura del concurs públic,  un sistema innovador tenint en compte que el Club Nàutic Cambrils és una entitat privada. Tots els agents implicats, tant Ports de la Generalitat com el Club Nàutic Cambrils s’han sentit molt còmodes amb el procés. Des del Club es va apostar per aquesta fórmula ja que donava les garanties necessàries i responia a les necessitats dels socis.

Les bases del concurs han estat establertes des d’un punt de vista tècnic pel Col•legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya i avaluades per cinc enginyers de Camins, Canals i Ports independents, que han conformat la mesa d’avaluació. A cada proposta se li ha assignat una puntuació, tant a la part tècnica com a la part econòmica. L’obertura dels sobres amb els resultats de la puntuació obtinguda per cadascun dels participants es va fer davant de notari i amb la presència de les empreses que optaven al concurs.

L’objectiu final del Club era que el procés d’adjudicació de les obres fos el més transparent possible i que es poguessin recollir ofertes d’un alt valor tècnic que fossin garantia d’una molt bona execució del projecte. Demà divendres es farà a les instal•lacions del Club la signatura oficial del contracte.

Les fases del projecte

Recordem que aquesta adjudicació inclou les dues primeres fases del projecte que culminarà amb una tercera fase, la referent a les edificacions, encara pendent de licitar.

La primera fase serà la del passeig que va des de l’alçada de l’entrada del Club Nàutic fins les escales d’accés a la platja. Aquesta fase suposarà una millora  en la mobilitat dels vianants i en l’accés a la zona reservada per a les naus de nova construcció per les empreses nàutiques.

La segona fase inclou obra civil, làmina d’aigua i varador. Aquesta fase suposarà la remodelació total dels pantalans optimitzant la làmina d’aigua. Això suposarà un increment important d’amarres. El projecte contempla també ampliar l’àrea tècnica del varador. Les obres de les dues fases es faran en un total de deu mesos.

La tercera fase, és la que es centrarà en les edificacions i millora de serveis. Es construirà el nou edifici social, un nou edifici per a l’Escola de Vela i un per l’Acadèmia Nàutica. Per últim també es farà un nou edifici de capitania on s’hi ubicaran els espais destinats a administració i oficines del Club i el bar Barlovento. Una de les millores més importants és l’increment de l’espai destinat al soci. La tercera fase contempla també la construcció i renovació de la zona de vestuaris i dutxes o del servei de bugaderia.

Jorge Drexler presenta el seu nou treball al Festival Internacional de Música de Cambrils

L’uruguaià Jorge Drexler torna amb el seu darrer treball d’estudi, el número 13 de la seva trajectòria. No hi ha lloc per a supersticions: l’exquisit ‘Salvavidas de Hielo’ és una perfecta combinació de nous ritmes, melodies acompanyades de guitarra i lletres amb la profunditat poètica que caracteritzen al compositor.

Després de guanyar dos Grammy Latinos amb el seu anterior disc, ‘Bailar en la cueva’, Drexler presenta onze nous temes on, a més de mostrar la seva vessant més experimental i original, col·labora amb tres grans veus femenines: Natalia Lafourcade, Mon Laferte i Julieta Venegas.

Drexler explica històries a través de la poesia i els ritmes de tango, jazz, rock, cúmbia o bossa nova, amb algunes pinzellades de rap i electrònica, i en aquesta ocasió ho fa amb una captivadora inventiva musical i la seva genuïna sensibilitat poètica.

I abans del concert, a l’Escenari Village: CHICO MALO – 20.30h

L’Escolania de Montserrat oferirà un concert a Cambrils per l’Any Cardenal Vidal i Barraquer

Avui s’han presentat els actes centrals del programa, organitzat per l’Ajuntament de Cambrils amb el suport de la Diputació de Tarragona.

L’Escolania de Montserrat oferirà un concert extraordinari el proper 3 d’octubre a l’ermita de la Mare de Déu del Camí de Cambrils per commemorar el 150è aniversari del naixement del Cardenal Vidal i Barraquer. L’acte forma part del programa de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, organitzat per l’Ajuntament de Cambrils amb la col•laboració de la Diputació de Tarragona, que ha aportat 30.000 euros.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el Comissionat de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, Josep Maria Panicello, han presentat avui els actes centrals de l’any dedicat a aquest fill il·lustre de Cambrils, acompanyats del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Josep Lluís Abella.

L’Any Cardenal Vidal i Barraquer commemora que aquest 2018 es compleixen els 150 anys de naixement a Cambrils (3 d’octubre) i els 75 anys de la seva mort a Friburg (Suïssa) (13 de setembre). A més, aquest any i el 2019 també se celebren aniversaris d’altres dates significatives, com els 40 anys del retorn de les seves despulles o els 100 anys del seu nomenament com a Arquebisbe de Tarragona pel Papa Benet XV, entre molts d’altres.

L’objectiu del programa és donar a conèixer la figura de Francesc d’Assís Vidal i Barraquer i posar en valor la tasca que va desenvolupar en vida, així com el seu pensament i llegat, que va més enllà de la funció pastoral duta a terme com a home de l’Església.

Durant la presentació, que ha tingut lloc al Palau de la Diputació, el president de la institució, Josep Poblet, ha destacat que Vidal i Barraquer va ser “un home d’un coratge i valentia fora del comú, un cambrilenc de soca-rel, fill de Cambrils que descansa a la catedral de Tarragona”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha dit que “des de Cambrils no podíem deixar de fer un Any Cardenal Vidal i Barraquer, un personatge que va fer una gran tasca en favor de la pau i de la cultura catalana”.

Acte central

El concert de l’Escolania de Montserrat del 3 d’octubre serà l’acte central de  l’Any Vidal i Barraquer, coincidint amb el dia exacte que farà 150 anys del naixement del cardenal. L’actuació, que tindrà lloc al Santuari de la Mare de Déu del Camí de Cambrils, començarà a les 19:30 hores amb una conferència del pare Josep Massot i Muntaner, premi d’Honor de les Lletres Catalanes, autor de la reedició del llibre “Vidal i Barraquer, cardenal de la pau” escrit per Mossèn Ramon Muntanyola, i director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. En acabar, a les 20:15 hores, començarà el concert extraordinari de l’Escolania, formada per més de 50 nois de 9 a 14 anys.

L’Escolania de Montserrat és una de les escoles de música més antigues d’Europa. Ja en el segle XIII, apareix en el Monestir benedictí i Santuari marià de Montserrat un petit grup de nois que, per mitjà de la pràctica del cant i de diversos instruments musicals, estan al servei d’aquest lloc tan singular.

Els escolans cantaran a l’ermita de la Mare de Déu del Camí el 3 d’octubre, coincidint amb el 150è aniversari del naixement del religiós cambrilenc.

Va ser sota la direcció i llarg mestratge (1953-1997) del P. Ireneu Segarra, que l’Escolania va internacionalitzar-se enregistrant nombrosos discs i començant a participar en festivals o fent gires de concerts a molts països. Els darrers anys, l’Escolania ha fet nombroses gires de concerts a l’estranger: a Estats Units, Xina, Itàlia, Alemanya, Rússia, Hongria, Suïssa, Bèlgica, França i Polònia, a més dels concerts a Catalunya, i ha enregistrat els CDs Música Espiritual Contemporània i In Montibus Sanctis, amb obra coral de Bernat Vivancos.

Durant la roda de premsa també s’han anunciat nous actes del programa com l’exposició Verdaguer segrestat; la celebració eucarística del 75è aniversari de la mort del cardenal a l’ermita de la Mare de Déu del Camí, la solemne missa en commemoració del bateig a la parròquia de Santa Maria, la conferència inaugural de les Aules de la Gent Gran a càrrec del doctor Francesc Vidal-Barraquer Mayol, la projecció del documental Hereus d’un  cardenal proscrit i l’homenatge al cardenal el dia de Sant Fructuós a la catedral de Tarragona.

Programa d’actes

  • 30 d’agost de 2018, a les 20,00 h. Al Museu d’Història de Cambrils, al Molí de les Tres Eres, inauguració de l’exposició Verdaguer segrestat que restarà oberta fins l’11 de novembre i és una iniciativa de la Fundació Jacint Verdaguer de Folgueroles, amb el suport de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya, de la que forma part el Museu d’Història de Cambrils, i que està encapçalada pel Museu d’Història de Catalunya. Folgueroles és el municipi on va néixer el poeta Verdaguer.
  • 13 de setembre de 2018 a les 20 h. Celebració eucarística en commemoració del 75è aniversari de la mort del cardenal Vidal i Barraquer al Santuari de la Mare de Déu del Camí. Oficiarà el Rector de la Parròquia de Santa Maria, Mn. Ramon Martí Olesti.
  • 3 d’octubre de 2018, data de commemoració del 150è aniversari del cardenal Vidal i Barraquer i acte central de la celebració:

A les 19,30 h. Al Santuari de la Mare de Déu del Camí, conferència del pare Josep Massot i Muntaner. Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, autor de la reedició del llibre Vidal i Barraquer, cardenal de la pau original de Mn. Ramon Muntanyola, Director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat i historiador. El pare Massot és una de les principals autoritats en el coneixement de la vida del cardenal Vidal i Barraquer.

A les 20,15 h. Extraordinari concert a càrrec de l’Escolania de Montserrat, formada per més de 40 escolans. És un dels cors més antics d’Europa. Hi ha documents que dates del S. XIV que testimonien la seva existència com institució de caràcter religiós i musical. Han actuat a diferents països.

  • 5 d’octubre de 2018, a les 20,00h. Solemne eucaristia en commemoració del bateig del cardenal Vidal i Barraquer, a la Parròquia de Santa Maria de Cambrils, on fou batejat. Presidirà el Sr. Arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol Balcells.
  • 17 d’octubre de 2018 a les 17,30 h. A la sala d’actes del Casal Municipal de la Gent Gran, conferència inaugural  del curs de les Aules de la Gent Gran en conveni amb la URV, a càrrec del Dr. Francesc Vidal-Barraquer Mayol que tractarà de “Vidal i Barraquer, la família i el poble”.
  • 13 de desembre de 2018 a les 19,30h. Projecció del documental “Hereus d’un  cardenal proscrit” dirigit per la periodista Llúcia Oliva de la Esperanza, que assistirà a la mateixa, i realitzat per Germen Coll. El documental fou presentat a Tarragona el 7 de juny d’enguany, ha estat finançat per la Diputació de Tarragona i ha comptat amb la col•laboració de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona. El documental comença amb l’exili a Suïssa del cardenal Vidal i Barraquer per negar-se a donar suport al cop d’estat del dictador Franco i acaba amb el retorn de les despulles del cardenal a Tarragona, un cop mort el dictador. El documental recupera la memòria oral de la resistència al franquisme d’una part de l’Església tarragonina que va contribuir a recuperar la llengua i la cultura catalana.
  • 21 de gener de 2019. Homenatge diocesà al cardenal, el dia de Sant Fructuós, a la catedral de Tarragona.
  • Ofrena floral a la tomba del cardenal Vidal i Barraquer per part d’una representació cambrilenca.
  • Homenatge diocesà al cardenal Vidal i Barraquer, amb la celebració eucarística presidida pel Sr. Arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol Balcells.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies