TARRAGONA 21

L’Ajuntament de Cambrils executa les 3 propostes guanyadores dels primers Pressupostos Participatius

El consistori ha acabat d’instal·lar el nou mobiliari urbà a diferents carrers i passejos. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Cambrils ha finalitzat aquest novembre les últimes actuacions dels projectes guanyadors dels primers pressupostos participatius. L’espai de joc obert per a famílies al Casal de la Gent Gran ja està preparat per quan la situació sanitària millori i es pugui obrir a la ciutadania. A més, també s’ha acabat d’instal·lar el nou mobiliari urbà a diferents carrers i passejos.

Amb aquests darrers treballs i les millores ja realitzades l’any passat al Palau d’Esports Municipal es tanca l’última fase d’aquest procés de participació ciutadana que va començar el 2018 amb la presentació de les propostes, la selecció de 88 projectes i la votació final.

El regidor de Participació, Oliver Klein, ha explicat que l’Ajuntament ja està treballant en la segona edició dels pressupostos participatius, que se celebrarà el 2021, i ha anunciat que s’ampliarà la dotació pressupostària que s’hi destinarà. El regidor ha posat en valor aquesta eina participativa que permet que la ciutadania decideixi directament el destí d’una partida del capítol d’inversions i s’impliqui en la gestió municipal.

Els primers pressupostos participatius van 275 propostes, que es van agrupar en 45, de les quals se’n van prioritzar 11 a través de tallers participatius. Aquestes 11 propostes van passar a les votacions, que van comptar amb la participació de 1.937 persones.

La proposta que va aconseguir sumar més suports va ser la de les millores al Palau Municipal d’Esports. El projecte, pressupostat en 69.000 euros, ha consistit en millorar la desinfecció de l’aigua de la piscina petita mitjançant aparells de raig ultraviolats, la reforma dels sistemes de ventilació existents, la col·locació de noves portes d’accés a la piscina i renovació de les existents d’accés a vestuaris (millorant la temperatura i ambient de tots els vestuaris) i la instal·lació de dutxes mescladores a tots els vestuaris.

El segon projecte seleccionat va ser l’adquisició i instal·lació de nou mobiliari urbà per valor de 24.000 euros. Concretament s’han instal·lat tres fonts públiques al passeig Marítim, i 50 papereres i 50 bancs a les proximitats de centres educatius, parcs infantils, avinguda Diputació (tram de la platja del Regueral), passeig Sant Joan Baptista de la Salle i zones d’espera d’autobusos.

La tercera proposta és l’espai de joc obert per a famílies al Casal de la Gent Gran, que ha costat 7.000 euros. La sala s’ha adequat i equipat amb jocs i joguines per convertir-la en un lloc de trobada on les famílies amb infants de fins a 5 anys puguin jugar, aprendre, experimentar, descobrir i relacionar-se.

Redacció

 

Àngel Pomerol i Àlvar Calvet guanyen el premi de la quarta Biennal d’Art Gastronòmic de Cambrils

Àngel Pomerol (esquerra de la imatge) i Àlvar Calvet. Fotos: Ajuntament

El jurat de la quarta edició de la Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils ha decidit per unanimitat atorgar «ex aequo» el primer premi a l’escultor tarragoní Àngel Pomerol Sànchez i l’artista multidisciplinar Àlvar Calvet Castells per les obres «Tres rebosts» i «Vermell remolatxa i Vichy».

D’altra banda, avui també s’ha fet públic el veredicte dels jurats dels altres Premis Vila de Cambrils. L’escriptor Josep Masanés Nogués ha estat el guanyador del 10è Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall per l’obra «Lladre de mar»; el fotògraf indonesi Hengki Lee s’ha emportat al guardó en la categoria de Millor Autor de Saló del 29è Premi de Fotografia de l’Agrupació Fotogràfica de Cambrils, i Josep Fàbrega i Selva i Raquel Díaz González han aconseguit el primer i segon lloc del 9è Premi de Poesia  amb les obres «Creu i Cara» i Vindran marinades» respectivament.

La regidora de Cultura, Cinta Ballesté, ha destacat l’esforç de l’Ajuntament per tirar endavant les convocatòries dels premis, malgrat les dificultats actuals. «Els premis són una eina de suport imprescindible per als creadors, consolidats i amateurs, i a banda de ser un ajut econòmic són una plataforma per donar a conèixer la seva obra», ha assegurat la regidora.

Donada la incertesa i les condicions que suposen les mesures de prevenció per la Covid-19, aquest any no es podrà celebrar el lliurament dels premis Vila de Cambrils com es feia habitualment, però es farà un acte restringit i sense públic que es compartirà posteriorment a les xarxes socials de l’Ajuntament.

Les exposicions

A partir d’aquest diumenge 29 de novembre s’exposaran les obres en dues sales. L’exposició de les 16 obres seleccionades de la Biennal d’Art Gastronòmic s’obrirà a les 12 hores i romandrà oberta fins el dia 31 de gener de 2021 tots els dies laborables en horari de 9 a 14 hores. A més, es concretaran dates visitar l’exposició en horari de tarda, sempre amb aforament reduït i amb totes les mesures de seguretat. Aquesta exposició també es podrà visitar el cap de setmana del 12 i 13 de desembre dins dels actes de Tallers Oberts, sempre que les normes de mobilitat es flexibilitzin tal com està previst.

D’altra banda, també es podrà visitar l’exposició de fotografies del 29è Premi de Fotografia Vila de Cambrils a la Sala Àmbits del Centre Cultural el mateix dia 29 de novembre en horari de 11 a 14 hores, i la resta de setmana en l’horari habitual del centre, que és de 8 a 21 hores.

ARTISTES I PREMIS

4a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils

En la quarta edició de la Biennal s’hi han presentat  34 projectes, del quals el jurat en va escollir 16 per participar en l’exposició a la Sala Àgora de l’Ajuntament de Cambrils i va decidir declarar guanyadors «ex-aequo» les obres dels artistes Àngel Pomerol i Àlvar Calvet. Ambdós guardonats rebran un premi en metàl·lic de 3.500 euros  i  una escultura «Peix cullera» de l’artista Xavier Dolç.

Àngel Pomerol Sànchez  (Tarragona 1961) és graduat en Escultura per l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona i llicenciat en Belles Arts (especialitat pintura) per la Facultat de Sant Jordi de Barcelona. El jurat decideix atorgar el premi a la seva obra «Tres rebosts» per l’encertat equilibri entre les composicions d’objectes quotidians i l’alta capacitat relacional que contenen. Amb una elaboració mínima la proposta es relaciona tant amb els primers bodegons del s. XVII com en la rotunditat compositiva del constructivisme rus. L’ús de productes del consum de masses ens transporta a les experiències del pop art mentre que el llenguatge formal i els materials utilitzats posa en contacte l’art minimalista amb experiències de l’art pobre resultant una obra de presència nua i honesta.

Àlvar Calvet Castells (Tremp 1965) és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i tècnic superior en Gràfica publicitària per les Escoles d´Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú i Tarragona. El jurat atorga el premi a la seva obra per la singularitat d’un projecte que s’acosta més a una proposta d’exposició que a la d’una obra artística. Una experiència multidisciplinar al voltant de l’acció estricte de menjar per la que elabora tant una escenografia com complements de vestuari. L’acció  és enregistrada en vídeo a la vegada que en presenta fotografies acompanyades de la vaixella utilitzada que capturen els traçats de la cullera en l’acte de menjar i escurar el plat. Una mirada singular i ampla que no deixa d’explorar la distància entre menjar i deglutir. 

10è Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils – Josep Lluís Savall

El jurat va valorar les vuit obres presentades en la 10a edició del Premi de Narrativa Marítima i va acordar concedir-lo a la a l’obra  «Lladre de mar» de l’autor Josep Masanés Nogués. El premi està dotat amb 3.000 euros, una escultura de l’Artista Cambrilenc Dolors Ortuño i la publicació del llibre amb Cossetània Edicions.

Segons el jurat, l’obra guanyadora ens retorna, àgilment, a la novel·lística d’aventures, en aquest cas a les històries de pirates de casa nostra que l’autor situa a Maó al segle XVIII. Amb un ritme cinematogràfic poc habitual l’autor ens condueix per un viatge iniciàtic no exempt de perills i per tot un seguit d’aventures marítimes poc habituals a la nostra literatura. És una obra que s’imposa com a lectura familiar i que agradarà als més vells de la casa  i als adolescents que, aïllats en la seva zona de confort i en les seves addiccions mòbils, no poden ni imaginar les dificultats de l’existència  de només tres-cents anys enrere. Que comenci l’aventura!

Josep Masanés Nogués (Barcelona, 1967) és un escriptor català resident a l’illa de Menorca des de l’any 2004. És autor de la novel·la La vall de la matança, guanyador del XXIX Premi Ribera d’Ebre de narrativa, finalista del Premi Ramon Llull 2013, guanyador del 25è Premi de Novel·la Josep Saperas organitzat per Òmnium Cultural del Vallès Oriental, amb l’obra Camins sense retorn.  El 2015 va guanyar el Premi Literari la Vall de Sòller de novel·la i el Premi Ciutat d’Eivissa de literatura (2015) amb La putrecacció de la llum. Guanyador del LII Premi de poesia Benet Ribas amb Radiació de Fons. Guanyador del Premi de Novel·la Ciutat de Manacor 2017 Maria Antònia Oliver. Guanyador del Premi de Narrativa Vila de Lloseta 2018. Premi de Novel·la Curta Baltasar Porcel, Andratx, 2018.

29è Premi de Fotografia Vila de Cambrils

Aquest any el premi està dedicat a la memòria de Joan Pastó Planas, que va ser membre fundador de l’Agrupació Fotogràfica de Cambrils  i durant molts anys president, i que ens va deixar recentment. L’Agrupació, organitzadora del premi, ha rebut  1618 fotografies de 138 autors provinents de 31 estats d’arreu del món.

El jurat per unanimitat ha atorgat a Hengki Lee el premi al Millor Autor de Saló, dotat amb 1.000 euros, la Medalla del Premi de Fotografia Vila de Cambrils i la insígnia especial  FIAP Blue pin.

Hengki Lee és un guardonat artista visual i fotògraf aficionat resident a Jakarta, Indonèsia. Va començar a estudiar fotografia i arts visuals el 2009. Molts dels seus treballs han aparegut en diferents publicacions de prestigi internacional. «les meves imatges són simple curiositat, són poesia i emoció. La bellesa de ser diferent és el missatge que estic intentant transmetre al presentar obres no englobables en cap corrent principal», afirma el premiat.

9è  Premi de Poesia Vila de Cambrils

Els membres del jurat han escollit dos treballs, entre els 69 presentats a concurs. El primer premi, dotat amb 500 euros, és per l’obra «Cara i creu» de l’autor Josep Fàbrega i Selva de Calders (Barcelona) El segon premi, dotat amb 200 euros, és per l’obra «Vindran marinades» de Raquel Díaz González de Barcelona. Els dos guardonats també rebran una  escultura de l’artista Dolors Ortuño.

Josep Fàbrega i Selva és mestre jubilat i poeta en actiu. Ha viscut a Artés i Manresa, però actualment resideix a Calders, d’on n’és regidor de Cultura.  Com a poeta, va debutar l’any 2004 amb Postals de Calders. L’han anat seguint una sèrie de títols publicats associats a diversos premis literaris. A més, és autor de diversos poemaris no publicats, però també reconeguts en premis literaris.

Raquel Díaz González és Graduada en Humanitats i especialitzada en Món Modern i Contemporani. Aficionada al teatre amateur des dels tretze anys, a l’escenari i darrere les cametes, dirigint projectes. «Escric quan en tinc la necessitat i, últimament, busco per les xarxes si hi ha una oportunitat de practicar aprofitant les convocatòries», explica Díaz. Va guanyar el  segon premi al 13è concurs relats curts TMB.

Redacció

 

La Policia Local de Cambrils identifica un conductor amb un permís fals de la República… de Macedònia

Imatge d’un control de la Policia Local de Cambrils. Foto: Twitter Policia Cambrils

La Policia Local de Cambrils ha informat, per mitjà d’una piulada en el seu compte oficial de Twitter, d’una intervenció d’aquelles que donen per a documental de TVE-2. En un control de seguretat ciutadana dut a terme ahir dimecres a Vilafortuny, sector CAP de Sant Pere, han procedit a identificar un home de 30 anys que conduïa amb permís fals de la República… de Macedònia. «Queda detingut. Instruït atestat per presumpte delicte falsificació documental i no haver obtingut permís», afegeixen des del cos policial.

Redacció

 

La Festa Major de la Immaculada de Cambrils manté els actes més culturals

Per culpa de la Covid, no es podran dur a terme la processó de la Immaculada amb la participació de les entitats festives, ni el teatre de Festa Major, ni el tradicional concert i ball del dia 8 de desembre. Foto: Ajuntament

La Festa Major de la Immaculada de Cambrils mantindrà actes culturals com els Premis Vila de Cambrils, les exposicions, els Tallers Oberts i la Commemoració del Setge. Però, seguint les indicacions de les autoritats sanitàries, haurà de renunciar a les activitats més festives i populars que concentren més gent al carrer. Així doncs, no es podran dur a terme la processó de la Immaculada amb la participació de les entitats festives, ni el teatre de Festa Major, ni el tradicional concert i ball del dia 8 de desembre.

La programació començarà aquest diumenge 29 de novembre amb l’obertura de les exposicions dels Premis Vila de Cambrils i el concert de Carlos Bianchini Trio a la Cripta de l’Ermita.

A partir de les 11 hores s’obrirà l’exposició de la 29è edició del premi de Fotografia Vila de Cambrils a la Sala Àmbits del Centre Cultural (C/de Sant Plàcid 18-20) i a partir de les 12 hores es podrà visitar  l’exposició de la 4a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils, integrada per les 16 obres escollides en l’edició d’aquest any, a  la Sala Àgora de l’Ajuntament de Cambrils. Totes les visites s’hauran de fer amb grups reduïts tal com estableix la normativa del Procicat per a sales d’exposicions.

El mateix diumenge a les 19:30 hores el grup Carlos Bianchini Trio presentarà l’espectacle NonSoloPiano a la Cripta de l’Ermita, dins del 12è festival Internacional de Jazz i Blues de Cambrils.

El 2 de desembre, l’alcaldessa, Camí Mendoza, i la regidora de Cultura, Cinta Ballesté, rebran els guardonats dels Premis Vila de Cambrils a la Sala de Plens de l’Ajuntament, en un acte restringit i sense públic, que combinarà les intervencions presencials i telemàtiques, i que es compartirà a les xarxes socials posteriorment.

El 4 de desembre es farà l’encesa de l’enllumenat de Nadal, amb un acte que també haurà de ser virtual, a través d’Instagram Live, en el qual l’alcaldessa i la regidora de Cultura i Festes transmetran els seus desitjos de Nadal i també podrem escoltar els desitjos dels nens i nenes de les escoles de Cambrils, l’escola de música i la coral infantil Verge del Camí.

El programa de festes continuarà amb dos concerts presencials amb aforament reduït. El 5 de desembre a les 20:30 hores el Casal Parroquial acollirà l’actuació de Rita Payés & Joan Fort Quartet, que oferiran un viatge sonor  pel repertori del món jazzístic, amb pinzellades d’altres músiques del món, en el marc del 12è Festival de Jazz i blues de Cambrils. L’endemà, 6 de desembre, el tenor Roger Padullés, que va ser alumnes de l’Escola de Municipal de Música de Cambrils, pujarà a l’escenari de la cripta acompanyat d’Alan Branch per presentar un repertori que anirà del Lied a l’òpera i la sarsuela.

L’últim acte serà la Commemoració del Setge de Cambrils, que es podrà veure a Facebook el 13 de desembre. La commemoració comptarà amb la presentació institucional de l’alcaldessa de Cambrils i la participació com a ponent del periodista i divulgador històric, Enric Calpena, que actualment dirigeix i presenta el programa «En guàrdia», de RAC1. L’acte seguirà amb la tradicional col·locació de les corones amb l’acompanyament del la pubilla i l’hereu de Cambrils, i per acabar la Coral interpretarà el Cant dels segadors.

A més, com és habitual, la programació de la Immaculada inclourà una nova edició de Tallers Oberts els dies 12 i 13 de desembre. Les persones que vulguin podran visitar els tallers dels artistes de Cambrils participants que una vegada més obren les seves portes per donar a conèixer el seu art i el seu procés creatiu. En els locals s’hauran de respectar totes les mesures higièniques i de seguretat establertes pel Procicat.

Finalment, amb motiu de la Festa Major de la Immaculada, del 8 al 13 de desembre els espais museístics locals faran jornades de portes obertes amb l’aforament limitat al 50%.

Per altra banda, l’Ajuntament treballa per oferir diverses activitats durant els dies a l’entorn del Nadal i juntament amb  l’entitat organitzadora de la festa del Reis, l’Associació d’Antics Alumnes de la La Salle,  també està treballant perquè, malgrat la situació, els Reis Mags d’Orient  amb la seva màgia trobin la manera de repartir els regals que els nens i nenes han demanat. De moment, el programa està pendent de les indicacions i del pla sectorial de la Generalitat.

Redacció

 

S’obre el termini per sol·licitar els ajuts directes per establiments de Cambrils afectats per la Covid

Imatge de l’Ajuntament de Cambrils. Foto: Cedida

Aquest dijous s’obre el termini de la convocatòria d’ajuts directes que atorga l’Ajuntament de Cambrils a establiments afectats per les restriccions per frenar la Covid-19. Les persones interessades poden presentar les seves sol·licituds de subvenció en model normalitzat des del dia 26 de novembre fins a l’1 de desembre (ambdós inclosos. Es poden consultar les Bases i la sol·licitud en el següent enllaç: https://www.cambrils.cat/ca/serveis/empresa-i-emprenedoria/ajuts.

Les persones jurídiques estan obligades a presentar telemàticament la sol·licitud a través de la seu electrònica de l’Ajuntament. L’enllaç del tràmit telemàtic (que s’obrirà demà a partir de les 8 hores) és el següent: https://seu.cambrils.cat/carpetaCiutadana/tramit/9905.

En cas que la sol·licitud la formuli una persona física, com a beneficiària de la subvenció, ho podrà fer electrònicament o presencialment a l’OAC amb cita prèvia (cal demanar-la per telèfon al 977 794 579 o enviant un correu a oac2@cambrils.org). L’OAC ha habilitat un horari d’atenció específic per poder realitzar aquest tràmit en horari de 15.30h a 18.30h.

Per a més informació sobre les ajudes podeu contactar amb el Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils mitjançant l’adreça electrònica: empren@cambrils.org.

En cas que necessiteu suport tècnic en la tramitació telemàtica d’aquest ajut, podeu contactar amb l’Oficina d’Atenció al Ciutadà 360º, en horari de dilluns a divendres de 8h a 20h, trucant al 977 794 557 o bé enviant un correu electrònic a oac360@cambrils.cat.

Les subvencions es destinen a persones autònomes o empreses de fins a 10 persones treballadores, que duguin a terme la seva activitat en establiments oberts al públic ubicats al municipi de Cambrils, i que van haver de tancar temporalment i/o que van veure reduïda la seva activitat de manera significativa, com a conseqüència de les mesures establertes en el marc de l’estat d’alarma decretat al mes de març per fer front a la pandèmia.

Redacció

 

La Mostra de Jazz de Cambrils arranca aquest diumenge amb nous horaris i noves dates

La Mostra de Jazz de Cambrils 2020 arrencarà diumenge vinent amb el primer dels tres concrets previstos en l’edició d’enguany, que s’ha vist obligada a canviar de dates per la covid-19. La programació arrencarà amb el grup Carlos Bianchini Trio, que està fent una gira per tot l’Estat amb l’espectacle ‘NonSoloPiano’. La mostra continuarà el 5 de desembre amb la formació Rita Payés & Joan Fort Quartet, un jove quartet liderat per aquesta parella de músics, la trombonista i cantant Rita Payès, el guitarrista tarragoní Joan Fort i el bateria Andreu Pitarch. El cicle clourà el 20 de desembre amb l’actuació de Manel Fortià Trio feat. Marco Mezquida, una formació liderada pel contrabaixista català Manel Fortià.

L’organització ha informat que, malgrat les dificultats, ha decidit de mantenir una petita programació pel compromís amb el sector de la música en directe i dels músics de jazz, uns dels més afectats pel tancament dels clubs durant setmanes, segons ha explicat el president de Cambrils Mar de Jazz, Xavier Bernadó.

L’entrada als concerts del cicle té un preu de 10 euros i s’han d’adquirir de forma anticipada a la plataforma www.entradium.com. L’aforament dels locals s’ha reduït en un 50%, hi haurà seients assignats i distanciats, i caldrà fer ús de la mascareta durant tot el concert.

El cicle de jazz de Cambrils compta amb el suport de l’Ajuntament de Cambrils, a través de la regidoria de Cultura, i de la Diputació de Tarragona.

ACN

 

La deixalleria mòbil serà a Cambrils els dies 2, 3 i 4 de desembre

La deixalleria mòbil serà a Cambrils la setmana que ve per facilitar la recollida selectiva de residus domèstics especials de la llar que no es poden llençar a les bateries de contenidors habituals. La instal·lació de Secomsa se situarà a l’avinguda de la Independència (entre els carrers Verge del Camí i Alexandre Frías) el dimecres 2 de desembre de 12 a 17 hores, el dijous 3 de desembre de 8:30 a 13:30 hores i el divendres 4 de desembre de 8:30 a 13:30 hores.

La deixalleria comptarà amb el suport de persones treballadores formades per resoldre dubtes sobre reciclatge i informar sobre el servei a la ciutadania. L’objectiu és recollir els residus especials que no poden ser gestionats a la recollida convencional, que s’han acumulat especialment durant l’estat d’alarma per la COVID-19, període en el qual la deixalleria comarcal va haver de romandre tancada.

La iniciativa també pretén sensibilitzar a la ciutadania en el respecte al medi ambient i en la necessitat de reciclar entre tots i totes per implantar una nova economia circular imprescindible als nostres dies i poder assolir el compliment de la normativa europea aprovada el 2008 per a aquest any 2020, per la qual els municipis han de reciclar el 50% dels residus que produeixen.

La persones interessades podran portar a la deixalleria mòbil residus com ara bombetes i florescents, piles, bateries, pintures, aerosols, CD i DVD, oli mineral, tòners i cartutxos, radiografies, petits electrodomèstics i brossa tecnològica (amb el volum màxim d’un microones), petita ferralla (cargols, claus, filferros, tubs, etc), petit plàstic (gots i coberts de plàstic, joguines, etc), petit vidre pla (petites peces com un mirall de mà) i xeringues (dins d’una botella de plàstic). En canvi, no s’acceptarà runa, grans electrodomèstics, poda i resta vegetal, mobles i voluminosos o fribrociment (uralita).

Redacció

 

Cambrils reacciona contra les violències masclistes  

L’alcaldessa de Cambrils i diverses regidores del consistori han llegit avui el manifest del Dia Internacional contra les violències masclistes, en un acte institucional que ha tingut lloc aquest matí a la plaça de l’Ajuntament en el marc de les Jornades dels Bons Tractes de Cambrils. La lectura ha acabat amb un minut de silenci i aplaudiments per totes dones assassinades a mans de les seves parelles i exparelles.

Les jornades continuaran aquesta tarda a les 18 hores amb un concert en directe de Pili Velver a través de la pàgina de Facebook de l’Ajuntament de Cambrils (https://www.facebook.com/ajcambrils). La cantant interpretarà diversos temes musicals vinculats amb l’apoderament de les dones i a favor de la igualtat de gènere.

Les Jornades dels Bons Tractes, que enguany porten el lema «Davant les violències masclistes #Reaccionem!» estan impulsades per l’àrea de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils. El programa, que va començar el passat 16 de novembre i s’allargarà fins el proper 3 de desembre, engloba una diversitat d’actes pensats per a públics diferenciats (familiar-infantil, juvenil i públic adult).

La programació va acompanyada d’una campanya que enguany posa el focus de forma especial en la responsabilitat dels nois i homes per deixar d’exercir qualsevol forma de violència envers les dones, i en la necessitat de construir-se des d’una masculinitat saludable i abandonar la masculinitat tòxica que representa el masclisme.

Manifest

«Enguany, fa 60 anys que varen ser assassinades les germanes Mirabal, tres activistes polítiques i membres actives de la resistència. En honor a elles es va establir aquesta data com a Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Des de llavors, no han cessat els esforços de moviments socials, feministes i de tots els àmbits per a eradicar les violències masclistes. També és cert que ja fa uns anys que diverses iniciatives populars anuncien que el temps s’ha esgotat per als agressors masclistes, el #NoEstàsSola, el #Metoo i el #YoSiTeCreo. El repte és enorme: es tracta de canviar la societat i destruir el poder patriarcal.

És evident que, encara ara, els temps segueixen canviant i que el rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort. No hi ha dubte que la defensa dels drets humans més fonamentals està guanyant, a poc a poc, aquesta partida. Per això, ens cal no perdre l’horitzó que encara està per arribar mentre tenim en compte el camí que ja hem caminat.

Cal enfortir l’estratègia i el compromís comú per erradicar totes les formes de violència masclista. Les que es produeixen en l’àmbit de la parella i exparella o en l’àmbit familiar, i que durant molts anys s’han considerat un problema privat, però també aquelles que es produeixen en l’àmbit laboral o social i comunitari, i que han estat tradicionalment menys visibilitzades, com ara l’assetjament sexual o per raó de sexe, els matrimonis forçats o el tràfic de nenes i dones amb finalitat d’explotació sexual o altres.

Sovint, se’ns pregunta “què puc fer jo per a canviar tot allò que no m’agrada?” i, afortunadament, les persones que s’ho pregunten han pres partit per a eradicar les violències masclistes. Segurament, mai abans hi havia hagut una implicació tan extensa i conscient respecte la violència masclista. I és que, els darrers mesos han estat absolutament durs per a les dones i criatures que viuen en situacions de violència com, segurament, ho seran els mesos que vindran, mentre duri la pandèmia

Els agressors adapten la violència obrint esquerdes noves per a seguir avançant, adaptant-se a les circumstàncies. El confinament ens ha demostrat que, qui volia exercir el control sobre dones i nenes ho ha tingut més fàcil que mai. De fet, als agressors els ha calgut emprar molta menys força que l’habitual per a continuar mantenint els seus desitjos i privilegis. L’aïllament i l’increment de la violència psicològica ha estat freqüent en contextos en que s’ha reduït la xarxa social i l’activitat habitual de les dones per les restriccions de moviments, la reducció de la interacció social o l’augment del teletreball.

S’han produït situacions d’assetjament sexual a canvi de recursos econòmics o allotjament quan les dones han tingut pèrdua d’ingressos i per tant dificultats econòmiques per a seguir endavant. S’han produït agressions sexuals en entorns d’oci informals en els que no hi ha persones professionals formades en matèria de violències sexuals. També en el món virtual, l’increment de les violències en línia està afectant a moltes dones i nenes fins al punt de posar en risc la seva pròpia vida. Les ciberviolències, com ara el control o l’assetjament a través d’aplicacions i xarxes socials o el sexpreading, han pres rellevància en la situació de confinament i han permès als agressors controlar i assetjar les seves víctimes, dones, joves i nenes, sense necessitat de conviure amb elles.

Però, quan la violència s’adapta a les noves situacions, també ho fan les formes de resistir de les seves víctimes. Molts cops tendim a pensar, equivocadament, que les víctimes són éssers passius i resignats en la seva situació i desconeixem que, constantment, estan elaborant i readaptant les maneres en les quals es mantenen en vida. La pandèmia ens ha canviat la vida i, durant un temps, també ens ha tret la vida pública i moltes d’aquelles coses que ens mantenien a les persones felices i segures. Hem comprovat que, per a moltes, ser a casa no és sinònim de pau sinó de por i violència.

Potser, aquest és l’any en el qual hem après més que mai que allò que ens havien ensenyat no era cert i, contràriament al que crèiem, el lloc més segur per a les dones i les nenes pot ser el carrer, les places, els llocs on fem vida, mentre que la llar, la proximitat, allò que ens havien ensenyat com a refugi, pot ser l’espai més perillós per a nosaltres. 

Les cases podrien haver actuat com a búnquer on l’objectiu dels agressors era tenir el control sobre la víctima, tenir poder sobre ella, si no hagués estat per les múltiples campanyes socials i institucionals que s’han posat en marxa per posar fre a les violències.

Quan hem tornat a ocupar els carrers i els nostres llocs, els masclistes han vist que perdien aquest poder. És per això, que els majors episodis de violències han estat, precisament, quan s’ha produït el des confinament.

El nombre de trucades i atencions s’han vist incrementats en xifres tristament històriques. Des del conjunt d’administracions manifestem el nostre ferm compromís en seguir treballant per desplegar polítiques públiques per posar fi a totes les violències masclistes i per garantir l’atenció, la recuperació i la reparació de les supervivents.

Per això no ens sabem estar de fer un reconeixement a totes aquelles persones que han superat allò de: “són coses de parella” i han despenjat el telèfon, i a totes les associacions, entitats i grups feministes del país que han posat sobre la taula l’emergència de trobar solucions en aquests moments tan difícils. Necessitem, més que mai, un compromís unitari de la societat i les administracions per a garantir la vida digna de les dones i les nenes.

Vivint amb normalitat, els companys i companyes de feina, les amistats, les persones amb qui compartim activitats diverses… esdevenen vigilants informals del benestar. Compartim preocupacions, sensacions, observem els canvis i, per això, cuidem. Quan tot això s’ha vist impedit, ha estat més important que mai que tothom fes un pas endavant per a denunciar les violències masclistes en tots els seus àmbits i formes.

Ens dirigim a totes aquelles dones que han resistit a la violència i han buscat el moment idoni per a explicar-ho a terceres persones; també a les que no podien i el seu veïnat ha alertat sobre la situació que patien, a les que han pogut escapar.

Ens dirigim, sobretot, a les que, en una època tan incerta com la present, encara romanen a les cases on hi ha el seu victimari.

Finalment, ens dirigim als homes que esteu en contra d’aquestes violències i sabeu que un dels vostres amics, familiars, coneguts les exerceixen: és hora que us en feu responsables i hi intervingueu, no sigueu còmplices amb els vostres silencis i per últim, ens dirigim a vosaltres, als agressors, amb un clar recordatori: no tindreu d’espai per a la impunitat.

Les violències masclistes només es poden eliminar des de l’arrel, sigues tu també còmplice en la construcció d’aquest món millor.

Des de l’any 2003, en que es comencen a registrar els feminicidis fins a el dia d’avui, a Espanya, han estat assassinades 1.074 dones a mans de les seves parelles i/o ex parelles.

Per totes elles, i els seus éssers estimats, guardem un minut de silenci».

Redacció

 

El PSC de Cambrils es rejoveneix

La nova executiva esta formada per Alex Fernandez com a primer secretari; Ivan Bernal com a secretari d’organització; Ivan Clua com a secretari de política municipal, entre d’altres. Foto: PSC Cambrils

El PSC de Cambrils ha aconseguit reunir un equip de joves compromesos amb la política que donaran vida, de nou, a les Joventuts Socialistes de Cambrils. Després d’anys sense presència, el passat dijous dia 19, es va tornar a crear i constituir una nova executiva de la JSC de Cambrils. Formada per un col·lectiu “amb moltes ganes de fer política i donar veu als joves del municipi, a actuar perquè siguem una ciutat més activa i més compromesa amb les necessitats que tenim els joves Cambrils”, deia el primer secretari Alex Fernandez; qui també s’ha compromès a “recolzar al grup municipal socialista a l’Ajuntament en tot allò que puguem ajudar-los, especialment, en polítiques juvenils”, afegia.

La nova executiva esta formada per Alex Fernandez com a primer secretari; Ivan Bernal com a secretari d’organització, i Ivan Clua com a secretari de política municipal, entre d’altres. A l’assemblea, van assistir-hi els companys de la JSC de les comarques tarragonines: el primer secretari Nacho Garcia i el secretari de formació, Christian Soriano.

També va comptar amb membres de l’executiva del PSC de Cambrils, com el primer secretari Rafa Garrido, qui va mostrar-se «il·lusionat» per la «nova fornada de joves socialistes» i els va encoratjar «a seguir treballant pels reptes que vindran, com són afrontar unes eleccions al Parlament de Catalunya», a més de la cap de llista i portaveu socialista a l’Ajuntament, Ana López, el secretari d’organització, Miguel Ángel Díaz i el tresorer, Alfredo Clúa..

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils obre una convocatòria per l’atorgament de subvencions a entitats esportives 

Imatge d’una trobada d’handbol al pavelló municipal. Foto: CanalReusTV

El Departament d’Esports de l’Ajuntament de Cambrils ha obert una convocatòria per l’atorgament de subvencions per finançar el desenvolupament de les activitats ordinàries dels clubs i les entitats esportives durant l’any 2020.  L’objectiu d’aquest programa de subvencions és promoure, potenciar i diversificar la pràctica de l’activitat esportiva a la ciutat.

Les entitats interessades poden presentar les seves sol·licituds a partir de demà, 25 de novembre, i fins el 4 de desembre a través de la seu electrònica de l’Ajuntament (https://seu.cambrils.cat) en model normalitzat i amb la documentació requerida a la convocatòria.

La dotació pressupostària màxima de la convocatòria de subvencions és de 48.986 euros, que es dividiran en tres línies: promoció de l’esport base (38.374,4 euros), promoció de l’esport federat (9.593,6 euros) majors de 18 anys) i suport a activitats  de celebració d’aniversaris significatius (1.000 euros).

Aquesta convocatòria correspon al primer programa previst a les bases reguladores de subvencions en matèria esportiva, aprovades per la Junta de Govern Local el passat 6 de novembre, que fixen el criteris i regulen el procediment per a la concessió d’aquestes ajudes del Servei Municipal d’esports.

Les bases contemplen cinc programes de subvencions per finançar les activitats esportives i els esdeveniments esportius que es realitzin a Cambrils i que porten a terme les entitats esportives, els centres educatius i entitats vinculades i persones físiques o jurídiques, a més de donar suport a la participació en competicions d’àmbit internacional.

La regidora d’Esports, Natàlia Pleguezuelos, ha explicat que la voluntat de l’Ajuntament és fomentar l’esport com a element de cohesió social i formatiu, promocionar l’esport base, l’esport femení i del conjunt de la ciutadania amb diferents equipaments i programes esportius amb l’objectiu de millorar la salut, la qualitat de vida i el benestar de la població.

En aquest sentit, les subvencions donen suport als projectes que porten a terme les associacions, entitats jurídiques, persones físiques i societats i reforcen les accions del projecte de Destinació de Turisme Esportiu.

Les subvencions es concedeixen en règim de publicitat i concurrència competitiva, tenen caràcter discrecional, voluntari i eventual, són lliurement revocables i reduïbles en tot moment per les causes previstes en la legislació vigent.

Redacció

 

Els autors dels atemptats de Cambrils havien anat a jugar a un casino de Salou amb actitud «xulesca» i un ganivet

Captura de pantalla d’una fotografia dels Mossos de l’Audi A3 bolcat que els cinc terroristes van utilitzar a Cambrils que s’ha projectat al judici del 17-A. Foto: Senyal de l’Audiència Nacional

Almenys quatre dels autors dels atemptats de Cambrils havien anat a jugar a un casino de Salou amb actitud «xulesca» i un ganivet segons han explicat treballadors de l’establiment al judici que s’està duent a terme a l’Audiència Nacional. Un dels treballadors, que fa tasques de seguretat i de control d’accés, ha explicat que eren «uns set» i van anar «diverses vegades» a l’establiment les setmanes abans dels fets. Generaven conflictes i en una ocasió, després de «faltar al respecte» a una de les treballadores, el qui ha declarat aquest dimarts va discutir amb ells i va retirar el ganivet que duia un d’ells abans d’expulsar-los del local. Una altra empleada ha dit que tenien una actitud «xulesca».

Abans de fer-los fora el treballador ha explicat que els va cridar l’atenció en diverses ocasions per diversos motius. «No em va quedar més remei que fer-los fora, em vaig haver d’enfrontar a ells, i un d’ells portava un ganivet al cul, que li vaig haver de retirar, abans de desallotjar-los d’allà. El que portava el ganivet repetia ‘Aquí no amic'», ha relatat.

Una altra treballadora del casino ‘Las Vegas’ de Salou ha explicat que va veure unes tres o quatre vegades a quatre dels autors materials dels atemptats la mateixa setmana de l’atac a Cambrils. “Aquell mateix dia i en dies anteriors”, ha explicat. L’empleada del casino recorda que tenien una «actitud una mica xulesca».

Miquel Codolar

 

El mosso que va ordenar abatre el terrorista a Cambrils diu que l’atacant intentava tocar-se el cinturó d’explosius

Imatge de la nit de l’atemptat de Cambrils. Foto: ACN

El mosso d’esquadra que va ordenar abatre Omar Hichamy a Cambrils ha explicat a la sessió d’aquest dilluns del judici dels atemptats d’agost del 2017 a l’Audiència Nacional que l’atacant va intentar incorporar-se i tocar-se el cinturó d’explosius fins a tres cops quan va intervenir. Inicialment, van ser uns agents de paisà els que es van enfrontar sols a Omar Hichamy. Aquest testimoni arriba entre els reforços quan l’atacant ja era ferit a terra, assegut, i explica que no va obeir les ordres d’estirar-se i deixar d’avançar. L’agent explica que van disparar tres cops contra el membre de la cèl·lula de Ripoll, ja que va intentar apropar-se a ells, incorporar-se i tocar-se el cinturó d’explosius que, en aquell moment, no sabien que era fals.

«Si hagués estat real ni jo ni altres companys estaríem aquí», ha afirmat. L’agent ha explicat que després de disparar contra ell, l’atacant encara alçava el puny cap al cel amb el dit estès i semblava que estigués resant. «Se’m va fer llarguíssim», ha explicat, i inicialment va pensar que havien pensat entre 3 i 4 hores.

El testimoni, que era subinspector, recorda la incertesa d’aquell moment. «Estàvem sense saber si hi havia més atacants», amb molta «foscor» i un bar ple de gent a pocs metres, ha explicat.

Un altre dels agents de l’ARRO presents en aquell moment i que va disparar contra Omar Hichamy ha afirmat que «sens dubte» els cinturons d’explosius semblaven reals i que n’havia vist de similars per la televisió o en formacions del cos policial.

Aquest agent recorda disparar a la part baixa del cos d’Omar Hichamy per evitar que el cinturó explotés. Van ser diversos els agents que van disparar. Diu que l’atacant pronunciava «frases en el que semblava ser àrab» i que es va dirigir cap a ells quan va veure que anaven uniformats.

Posteriorment, aquest agent es desplaça a la zona propera al Club Nàutic on hi ha els cossos dels altres quatre atacants on veu l’agent que els ha abatut «en xoc». Evacua el local i ajuda a moure els cossos de dues víctimes, que estaven a una distància de menys d’un metre dels cossos dels terroristes.

Explica que munten un dispositiu per treure-les a una zona segura, ja que pensaven que els cinturons podien explotar. «Tot era molt confús. No sabíem si hi havia més terroristes, hi havia gent cridant a la zona de la platja», recorda. Una de les dones evacuades és la víctima mortal de l’atemptat a Cambrils.

Un dels agents del primer vehicle policial que va arribar al lloc dels fets ha explicat que va veure com un dels terroristes semblava que volia manipular l’armilla que portava. Per això va disparar sense apuntar la persona en un primer moment, però després, veient que continuava amb la intenció de manipular l’armilla va disparar-li dos trets al pit.

Un altre agent ha explicat com una de les persones que hi havia a terra va mostrar tubs cilíndrics amb cables i cinta americana i va començar a cridar que hi havia explosius. Aquest mosso ha indicat que es va quedar paralitzat fins que un company el va agafar per l’armilla. Una estona després al mateix punt va veure a l’agent que havia resultat ferida i va dir-li que la portaria al centre mèdic. Ella en un primer moment li va dir que no volia perquè havia de romandre allà, però després li van flaquejar les cames i la va portar al centre mèdic.

ACN

 

Driss Oukabir, acusat al judici del 17-A, demana marxar de la sala quan testifiquen Mossos presents a Cambrils

Desplegament policial a l’encreuament de la Rambla Jaume I de Cambrils i el passeig marítim, el 18 d’agost del 2017. Foto: Roger Segura

El segon principal acusat del judici del 17-A a l’Audiència Nacional, Driss Oukabir, ha demanat abandonar la sala aquest dilluns al matí quan testificaven agents dels Mossos d’Esquadra que van viure l’atac terrorista a Cambrils. Driss Oukabir és el germà gran d’un dels atacants, Moussa Oukabir, que va ser abatut la matinada del 18 d’agost. «No puc, tinc un atac d’ansietat. Si us plau, vull baixar», ha dit Driss Oukabir visiblement nerviós després que hagin declarat els agents que van abatre els cinc membres de la cel·lula de Ripoll que van atemptar a la localitat tarragonina. El president del tribunal, Félix Alfonso Guevara, l’ha obligat a quedar-se: «Assegui’s», ha ordenat.

Superat l’incident, un dels agents dels Mossos que van disparar contra Omar Hichamy a Cambrils ha explicat que va percebre que l’atacant volia morir matant. «La seva mirada era de ‘m’és igual morir si et mato abans'», ha dit. El testimoni és un dels agents de paisà que es van enfrontar primer al terrorista. L’agent ha relatat que quan encara no tenien reforços van demanar a Omar Hichamy que estigués quiet i s’estirés a terra. «Feia cas omís», ha dit, i es dirigia cap a ells. «Vaig disparar contra ell i va caure. Es torna a aixecar, em mira i torno a disparar. Segueix venint, es coloca a sis metres, em mira fixament i riu dient ‘al·lahu-àkbar'», ha explicat.

«Em deia amb la mirada: ‘Et mataré'», ha assegurat el testimoni, que diu que malgrat els trets Omar Hichamy seguia fent passes cap a ells. L’atacant cau a terra, encara conscient, i el mosso d’esquadra explica que «desconeixia si anava a fer explotar el dispositiu que tenia a l’abdomen».

El testimoni recorda que Omar Hichamy portava un «cinturó bomba» de color gris i un «objecte negre a la mà dreta que semblava ser un detonador». A l’inici s’acrediten com a policia, però l’atacant no s’atura. Qui els avisa de l’ubicació de l’atacant és un home que s’identifica com a policia local de Valls fora de servei.

Quan ja ha disparat diversos cops contra Omar Hichamy arriben reforços. «Se’m va fer etern que arribessin», recorda. Els agents de l’ARRO li demanen que marxi de la línia de foc per si hi ha una explosió. L’atacant prova d’aixecar-se un altre cop i són els companys que han arribat de reforç els que disparen aquest cop.

El testimoni remarca que al voltant del lloc dels fets hi havia «molta gent» i pensaven que podia explotar el cinturó. L’acusació particular del sindicat de Mossos USPAC ha demanat que declarés com a testimoni protegit però el president del tribunal, Félix Alfonso Guevara, ho ha rebutjat.

Tres anys després, l’agent ha explicat que ha patit estrès posttraumàtic i va necessitar 187 dies de curació. Entre les seqüeles, «ansietat», «somnis recurrents» i «no poder llegir cap llibre on hi hagi enfrontaments armats», ha explicat. No ha estat ni indemnitzat ni reconegut com a víctima.

Andrea Zambrano

 

Cambrils acull l’acte de presentació de les certificacions de l’Agència Catalana de Turisme

L’acte, que s’ha realitzat combinant intervencions presencials i telemàtiques, s’ha retransmès en directe per Youtube. Foto: Ajuntament

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Cambrils ha acollit aquest matí la presentació dels sis municipis que aquest any han rebut els distintius Barris i Viles Marineres, Pobles amb encant i Ciutats i Viles amb Caràcter, marques turístiques especialitzades promogudes des del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat. L’acte, que s’ha realitzat combinant intervencions presencials i telemàtiques, s’ha retransmès en directe per Youtube i es pot recuperar des de l’enllaç https://www.youtube.com/watch?v=Pzii9fkfVrY&feature=youtu.be.

La presentació ha anat a càrrec del director general de Turisme, Octavi Bono, i el director de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), David Font, i ha comptat amb la intervenció de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza. També hi ha participat telemàticament la resta de municipis certificats: l’Estartit, Cambrils, l’Ampolla i Tarragona, nous Barris i Viles Marineres; Arties, com a Poble amb Encant; i Caldes de Malavella, com a Ciutat amb Caràcter.

El Port de Cambrils és un dels certificats com a Barri Mariner, que s’atorga a les poblacions litorals que conserven viva la cultura lligada al mar. L’alcaldessa  de Cambrils, Camí Mendoza, ha afirmat que el distintiu és un pas endavant en la promoció del Cambrils més autèntic. «Posa en valor l’essència de Cambrils, allò que no es pot aconseguir de manera artificial, perquè forma part de la nostra història, del nostre ADN», ha assegurat. L’alcaldessa ha reivindicat les arrels marineres de Cambrils i ha recordat que és l’únic port pesquer del Baix Camp. Finalment, ha explicat que la certificació és una nova oportunitat per potenciar la destinació, crear sinèrgies amb altres municipis,  i seguir promovent el turisme, sempre protegint l’essència del municipi.

El director general de Turisme, Octavi Bono, ha agraït la doble contribució que fan aquests municipis «per a un millor posicionament de la vostra realitat i estimular la demanda i per valoritzar tot el territori i tot el nostre sector». Bono ha explicat que  «aquests municipis són la millor representació possible del que pot oferir el territori català, compten amb un patrimoni cultural, natural i paisatgístic abundant i singular i ofereixen infinitat de possibilitats al turista».

Caldes de Malavella ha rebut la certificació com a Ciutat amb Caràcter i s’ha convertit en la tretzena localitat acreditada amb aquesta marca. Arties és el nou Poble amb Encant i s’afegeix als 13 que hi havia fins ara. Cambrils, juntament amb L’Estartit, l’Ampolla i el barri del Serrallo de Tarragona, són els nous Barris i Viles Marineres d’enguany i ja en són 16 a la costa catalana. Aquestes distincions són un reconeixement a la tasca dels municipis en favor d’un turisme de qualitat, diversificat i desestacionalitzat.

El Barri del Port de Cambrils

Cambrils és una destinació turística de referència gastronòmica i especialitzada en  les famílies on el barri del Port de Cambrils ha mantingut les seves arrels marineres. Una gastronomia basada en la tradició pesquera i l’horta cambrilenca, juntament amb un paisatge singular i un valuós patrimoni cultural, li aporten aquesta identitat única.

Cambrils manté bona part de la població autòctona lligada a les famílies pescadores i una activitat pesquera tradicional i dinàmica al port, amb la llotja de la Confraria de Pescadors de Cambrils, com a centre neuràlgic. L’únic port pesquer del Baix Camp comparteix l’activitat esportiva i recreativa amb el Club Nàutic Cambrils, l’Estació Nàutica Costa Daurada i associacions esportives com Els Vogadors. Destaquen l’arribada diària de les barques d’arrossegament i la subhasta del peix, la processó marinera de la Mare de Déu del Carme, i jornades gastronòmiques com les dedicades a la Galera, els Fideus Rossos, el Calamar i el Romesco.

A més, els turistes poden gaudir d’altres experiències turístiques que difonen els valors de la vila marinera: el Museu d’Història de Cambrils; visites teatralitzades al Port; visites guiades a la Llotja de Pescadors; la festa de l’Ormeig; i la visita al Parc Samà, un jardí botànic i històric declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Redacció

 

Els equipaments esportius municipals de Cambrils reobriran el proper dilluns amb restriccions

També es reinicien els cursets de natació, els cursets de gent gran i els d’adults amb els mateixos horaris que fins ara. Foto: Ajuntament

Les instal·lacions esportives municipals de Cambrils es reobriran a partir de dilluns 23 de novembre, amb diverses mesures de prevenció per garantir la salut i la seguretat de les persones usuàries. Així doncs, es mantindrà un control de la higiene, la neteja i la desinfecció de les instal·lacions i del material esportiu de forma habitual i constant, i es controlarà la temperatura de les persones usuàries abans d’entrar a l’equipament.

El Palau Municipal d’Esports reobrirà oferint tots els serveis a les persones abonades (la piscina coberta, la sala de musculació, la sala de ciclo indoor i la sala polivalent), i també es posarà es posarà en funcionament la sala de musculació de la pista atletisme. El temps màxim d’ús a la piscina i als gimnasos serà d’una hora. També es reinicien els cursets de natació, els cursets de gent gran i els d’adults amb els mateixos horaris que fins ara.

En aquest nou període, no caldrà demanar cita prèvia per accedir a les instal·lacions però l’aforament serà d’un  màxim del 30% i només podran utilitzar els vestidors les persones usuàries de la piscina. L’ús de mascareta serà obligatori a l’hora de l’entrada i de la sortida de les instal·lacions. Durant la realització de l’activitat física no cal portar posada la mascareta, excepte a la sala de musculació.

La regidora d’Esports, Natàlia Pleguezuelos, ha explicat que el departament ha realitzat les tasques de manteniment, desinfecció i control oportunes per donar compliment a totes les mesures sanitàries i d’higiene.

Horaris

Piscina:

  • Dilluns a divendres de 7h a 21:30h

*De les 17h a 19h accés piscina limitat a cursets de natació

  • Dissabte de 9h a 14h i de 16h a 20h
  • Diumenge de 10h a 14h

Gimnàs del Palau d’Esports

  • Dilluns a divendres de 7h a 21:30h
  • Dissabte de 9h a 14h

Gimnàs de la pista atletisme:

  • Dilluns a divendres de 16:30h a 21:30h

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils proposa tres rutes per passejar i fer esport a l’aire lliure  

Del 21 al 29 de novembre els itineraris estaran units per fites amb codis QR per fer comentaris i penjar fotos durant l’excursió. Foto: Ajuntament

Davant de la limitació de les activitats de cap de setmana, el Departament d’Esports de l’Ajuntament de  Cambrils convida als cambrilencs i cambrilenques a aprofitar el bon temps per sortir de casa per passejar i practicar esport a l’aire lliure.

Amb aquest objectiu, s’han dissenyat tres rutes que es poden fer a peu o en bicicleta, tant pel nucli urbà com pel terme municipal.  Aquests itineraris units per diverses fites permetran, per una banda, conèixer alguns indrets de la nostra geografia i, per l’altra, convertir una simple passejada o una sortida al parc amb els infants en una petita aventura.

El repte consisteix en localitzar les fites i escanejar el codi QR que hi ha imprès per obrir un formulari que les persones participants hauran d’anar omplint durant el recorregut, escriure els seus comentaris i suggeriments i penjar les seves fotografies a les xarxes socials amb el hastag #cambrilsderuta.

Les tres opcions són una ruta familiar pels parcs infantils i dues rutes esportives (una de 29 quilòmetres per ponent i l’altra per 10 quilòmetres per llevant). Les tres tenen inici i final a la plaça de l’Ajuntament però es poden modificar i començar en qualsevol punt. Tota la informació per fer trobar els mapes amb les rutes i les fites i fer-se el propi itinerari es pot consultar al web http://www.naturetime.es/ca/cambrils-esportiu.

La regidora d’Esports, Natàlia Pleguezuelos, ha explicat que la iniciativa és una manera d’oferir valor afegit a aquesta alternativa permesa en la situació actual i alhora fomentar pràctica esportiva a l’aire lliure, que comporta grans avantatges per a la salut física i mental de les persones. La regidora ha afirmat que el confinament perimetral dels municipis durant els caps de setmana o les darreres restriccions deixen poc marge a les activitats de lleure i per això cal aprofitar les que es poden fer amb seguretat.

D’altra banda, l’Ajuntament ha tornat a difondre el tríptic amb rutes per evitar concentracions als llocs més habituals. El document es pot descarregar des d’aquest enllaç: https://www.cambrils.cat/esports/activitats/pafes/at_download/file.

Redacció

 

El PSC de Cambrils lamenta el retard del govern en posar fi a un cas d’assetjament sexual

Ana López, portaveu  del PSC a Cambrils.

“Ens alegrem que, per fi, el govern de Cambrils hagi decidit actuar i hagi pres mesures cautelars davant d’una situació d’assetjament que fa més de dos anys que venim denunciant”, assegurava aquest divendres la regidora i portaveu del PSC de Cambrils, Ana López. “Lamentem profundament el patiment d’aquesta persona que ha estat assetjada per un company de treball i que dia rere dia ha hagut de trobar-se’l cara a cara a la feina. Davant d’un conflicte laboral d’aquesta índole s’han d’aplicar mesures d’ofici”. Malgrat tot, des del PSC es manifestava «la nostra sorpresa perquè avui mateix, el treballador segueix al seu lloc habitual de feina. No entenem res”.

Es dóna la circumstància que l’actual portaveu del PSC -ara a l’oposició- quan ostentava el càrrec de regidora de l’àrea de promoció Econòmica (a la que estan adscrites víctima i agressor) ja va signar un informe amb data 31/7/1080 redactat per la tècnica de l’àrea alertant de la greu situació que estava succeint al centre de treball municipal i ho va posar en coneixement tècnic i polític. “No és de rebut que ara diguin que no saben res de l’informe; perquè aleshores ho vaig posar en coneixement del govern del qual formava part, ho vaig parlar amb l’alcaldessa; i també perquè ho vam parlar amb el secretari i Recursos Humans”.

“Al meu entendre -afegia- hi ha hagut una negligència del govern per inacció, per passivitat, per desinterès… no puc entendre perquè no han fet res tot i les reiterades pressions polítiques a nivell de juntes de portaveu, comissions informatives i, posteriorment, també a través de plenaris”, apuntava López.

La regidora també afirma que “un cop el PSC va deixar el govern, després de les eleccions del 2019, vaig advertir al regidor entrant quina era la situació que es donava a l’àrea, perquè hi havia un informe que recollia les conductes inadequades d’aquest treballador”. I, fins i tot, assegura López que “vaig suggerir que se li apliqués un acomiadament improcedent, un cop coneguda una sentència judicial de juliol del 2019 que condemnava al conserge per abusos sexuals a una menor; ja que des dels serveis jurídics de l’Ajuntament ens deien que no podem actuar si la sentència no era ferma” (la sentència que està recorreguda per l’acusat). Per López, aquesta “reincidència” en la conducta era prou significativa com per seguir endavant amb un acomiadament.

Revisar protocols

El PSC, vist com s’ha portat aquest cas, demana que es revisin els protocols d’actuació municipals. “Políticament no entenem que després de tenir un informe a les mans amb aquestes greus acusacions, tot i que aleshores la víctima no va voler denunciar, no s’hagi actuat d’ofici fins dos anys després, quan el Diari de Tarragona va demanar explicacions a les parts implicades per escriure una notícia”. I afegeix que, “quina casualitat, el dia abans que surti l’article des del govern mouen fitxa i han retirat el conserge del seu lloc de treball durant 15 dies a l’espera de veure què fan”.

“Sospitem que aquest informe ha estat guardat a un calaix, sense poder arribar a entendre el perquè s’ha dut a terme una inacció manifesta davant d’un assetjament manifest”, ha conclós Ana López.

Redacció

 

Lluís Abella: ‘Cambrils, Vila Marinera’

La nostra identitat i les arrels marineres han fet possible que enguany Cambrils obtingui la marca turística de Barris i Viles Marineres. L’Agència Catalana de Turisme ens ha distingit amb aquest segell que ens ajudarà a reforçar la nostra marca turística arreu de Catalunya, de l’Estat i d’Europa. Sens dubte, una gran notícia enmig d’una pandèmia que ens ha posat a tots a prova i que ens ha recordat la importància de valorar, encara més, tot allò que tenim a casa nostra, com les platges, el port, el teixit comercial i empresarial, el patrimoni cultural i festiu, la nostra gastronomia i les tradicions que ens marquen com a poble.

J. Lluís Abella és Portaveu de Junts per Cambrils i Primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Cambrils

Des de Junts per Cambrils teníem clar que era imprescindible aconseguir aquesta marca que es suma a les que ja tenim: Destinació de Turisme Familiar, i Destinació de Turisme Esportiu. El nostre programa electoral de 2019 precisament estava creat i basat a partir d’aquest segell de qualitat, en la pròpia personalitat del nostre poble. Per aquest motiu un dels nostres objectius va ser treballar per obtenir aquesta distinció, que el que veritablement mostra és com es Cambrils, el nostre patrimoni, i com són les cambrilenques i cambrilencs, i així diferenciar-nos d’altres destinacions turístiques fent visible l’essència d’un poble amb arrels marineres, la nostra empremta. Per saber on anem, cal saber d’on venim.
Han estat uns mesos de treball intens, de recopilació de tota la documentació necessària per poder obtenir aquest distintiu que ens servirà per treballar per a la desestacionalització de l’activitat turística. En definitiva, una eina més pel desenvolupament i la diversificació econòmica del municipi amb aquesta aposta pel turisme cultural.

Sabíem que podíem assolir aquest segell. Els municipis que volen optar a la marca han de complir una sèrie de requisits, per exemple, el de la tipologia de “barri o vila marinera”. Tenim port i activitat pesquera, per tant, aquest primer punt el complim. Una altra condició és la de tenir un patrimoni cultural important, com a mínim, dos Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN).

Cambrils en aquest sentit mostra el seu potencial: la Torre del Port, el Parc Samà, la Torre de l’Ermita, la Castlania, la muralla medieval amb el portal del carrer Major i el Castell de Vilafortuny, entre d’altres, a més de comptar amb l’encant d’un Barri Antic potent, que demostra que són la viva imatge d’un poble amb una història.

Altres criteris que s’han de validar són els de la vocació turística, un dels nostres potencials. La nostra gastronomia que ens ha convertit en la capital gastronòmica de la Costa Daurada; la feina que fa el Patronat de Turisme per promocionar tota l’oferta del municipi a les fires i l’aposta per tenir una presència destacada a les xarxes socials, o les visites guiades per descobrir el patrimoni cultural cambrilenc són alguns dels punts forts.

També es valoren les tendències de futur, com la creació de punts WiFi públics de lliure accés que es va impulsar fa uns anys des del govern municipal, i ara es vol potenciar. Un altre punt important és l’accessibilitat per a persones amb discapacitats, amb informació turística, activitats i visites adaptades. Val a dir que des del Patronat de Turisme s’han impulsat diferents mesures per garantir l’accés, tant a la informació com als equipaments turístics, a tots els turistes que visiten el municipi.

Per últim, es destaquen les polítiques de protecció del medi ambient, com les dels paisatges marins, de les construccions arquitectòniques pròpies de l’àmbit mariner, o dels serveis de les platges.

Gràcies a tots aquests requisits, Cambrils rep aquesta distinció de Barris i Viles Marineres que mostra al món quina és la nostra postal, i reflexa aquesta empremta única tan especial que tenim com a poble. I agrair molt a les famílies pescadores, la Confraria de Pescadors, el Club Nàutic Cambrils i l’Estació Nàutica Costa Daurada, i entitats com l’Arjau Vela Llatina o els Vogadors Vent d’Estrop que ajuden a posar en valor la nostra identitat com a poble mariner.

J. Lluís Abella és Portaveu de Junts per Cambrils i Primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Cambrils

Cambrils obrirà una convocatòria d’ajuts directes per establiments afectats per la Covid

El Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils preveu obrir una convocatòria d’ajuts directes per establiments ubicats al terme municipal que van haver de tancar temporalment i/o que van veure reduïda la seva activitat de manera significativa, com a conseqüència de les mesures establertes en el marc de l’estat d’alarma decretat al mes de març per fer front a la pandèmia.

Les bases, aprovades en junta de govern el 13 de novembre, s’han publicat avui al BOPT i es poden consultar des d’aquest enllaç http://bitly.ws/aBYa. El termini per presentar les sol·licituds començarà l’endemà de la publicació al BOPT de la convocatòria i fins a la data establerta en la mateixa.

Les persones interessades hauran d’omplir la sol·licitud que trobaran en aquest enllaç http://bitly.ws/aBYd i aportar el certificat actualitzat de situació censal que indiqui l’activitat econòmica amb la data d’alta, el domicili fiscal i l’adreça del local on es desenvolupa l’activitat.

El regidor de Promoció Econòmica, Oliver Klein, ha explicat que l’objectiu d’aquestes subvencions de l’Ajuntament, que complementen les d’altres administracions, és donar suport a les empreses més perjudicades per contribuir al manteniment del teixit comercial local i reactivar l’economia del municipi.

Les ajudes s’adrecen a persones autònomes o empreses de fins a 10 persones treballadores, que duguin a terme la seva activitat en establiments oberts al públic ubicats al municipi de Cambrils, i que van haver de tancar les portes per l’estat d’alarma decretat el mes de març.

Les ajudes van destinades a pagar les despeses corrents vinculades a l’activitat habitual que es van haver d’assumir malgrat el tancament obligatori o la reducció en el volum de negoci, com ara les quotes d’autònoms, els serveis i subministraments bàsics, els costos laborals i el lloguer.

Altres conceptes també inclosos a les bases són les  despeses de material per l’adequació de locals i terrasses en relació al compliment de les mesures sanitàries, l’adquisició d’equips i material de protecció, i actuacions per la creació i implantació de sistemes de venda on-line i la seva logística.

En total l’Ajuntament destinarà 200.000 euros del pressupost a aquestes ajudes i cada sol·licitant podrà rebre un màxim de 1.000 euros segons els conceptes subvencionats.

Aquesta convocatòria és una de les mesures acordades per l’equip de govern municipal previstes Pla local per a la reactivació econòmica i social del municipi, que recull totes les actuacions municipals en l’àmbit social, educatiu, econòmic, turístic, cultural, festiu i d’oci que ha portat o portarà a terme l’Ajuntament per fer front al coronavirus.

Entre les actuacions de l’Ajuntament adreçades a empreses, ja s’han posat en marxa iniciatives com la creació d’una oficina virtual per assessorar i ajudar a persones emprenedores i empresàries en qualsevol tràmit per subvencions de les diferents administracions. A més, s’han pres mesures fiscals per afavorir la reactivació com la modificació del calendari de pagaments o l’exempció del pagament de les taxes d’ocupació de via pública.

Redacció

 

El Gran Recapte arriba al Mercat Municipal, 9 cadenes de supermercats, 3 botigues i 2 instituts de Cambrils

La 12a edició del Gran Recapte ja ha arribat a totes les parades del Mercat Municipal, nou cadenes de supermercats, tres botigues i dos instituts de Cambrils. Enguany aquesta campanya massiva impulsada pel Banc d’Aliments a tot Catalunya s’ha hagut de reinventar a causa de al pandèmia i no es recolliran aliments sinó diners per poder-los comprar.

Els donatius es poden fer del 16 al 21 de novembre a les caixes dels establiments col·laboradors i fins el 16 de desembre a través del web del Gran Recapte Online: https://www.granrecapteonline.com

.

El Gran Recapte és una campanya clau per als Bancs dels Aliments, perquè amb els gairebé 5 milions d’aliments recaptats a Catalunya es pot proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de 3 mesos

Des de la irrupció de la Covid-19, els Bancs dels Aliments han hagut d’actuar amb celeritat per poder adaptar la seva operativa i donar resposta a una creixent demanda d’aliments per part de les entitats socials. Aquest increment ja supera el 40% respecte al mateix període de l’any passat.

Concretament a Cambrils fa un any les entitats distribuïdores d’aliments del municipi estaven atenent una mitjana d’unes 300 unitats familiars mensualment i en aquests moments se n’estan atenent unes 540.

El Mercat municipal i els petits establiments

Com a novetat aquest any els mercats municipals i petits establiments també participaran en el Gran Recapte a través de la venda de talonaris amb tiquets solidaris de 3 euros. A Cambrils aquests tiquets es podran adquirir des d’aquest setmana i fins abans de Nadal a totes les parades del Mercat Municipal de Cambrils, Peixos Savall, Carnisseria i embotits Tremosa i Fruites i hortalisses de l’Hort a l’Olla.

Els tiquets adquirits en les parades del mercat i els petits establiments es revertiran en una compra en aquell establiment, pel mateix import que els tiquets que s’hagin venut. Mitjançant aquesta iniciativa es facilitar l’adquisició de producte fresc per  les famílies vulnerables. Els establiments col·laboradors en la campanya, tindran un cartell que els acredita com a tal a l’entrada.

Els supermercats

Les donacions als supermercats seran virtuals.  El personal de la botiga convidarà a la ciutadania a fer donacions a l’hora de pagar a caixa. Aquesta donació serà  a través d’un CODI GRAN RECAPTE amb els imports d’1€ fins a l’import que es vulgui aportar. Les cadenes de supermercats on es poden fer donacions a caixa són: Esclat, Mercadona, Aldi, Lidl, Bon Àrea, Dia, Plus Fresc, Spar i Caprabo.

Els instituts

L’Institut Cambrils i del Col·legi Cardenal i Vidal i Barraquer han preparat una recollida d’aliments per al seu alumnat dins de la campanya del Gran Recapte.

La Xarxa de Distribució d’Aliments

Un cop finalitzat el Gran Recapte, els Bancs dels Aliments disposaran de l’import íntegre de les donacions per a poder adquirir aliments bàsics que Cambrils es distribuiran a través de la Xarxa de Distribució d’Aliments de Cambrils, formada per les entitats de Càritas Santa Maria, Càritas Sant Pere i Creu Roja, juntament amb l’Ajuntament de Cambrils.

La campanya a Cambrils és possible gràcies a la col·laboració de Caritas Santa Maria, Caritas Sant Pere, Creu Roja Cambrils, el Casal Popular el Polvorí, el Mercat municipal, els petits establiments col·laboradors, les cadenes de supermercats i els centres educatius Institut Cambrils i Col·legi Cardenal i Barraquer, així com de totes aquelles persones que hi participen a títol individual com a voluntàries i realitzant donacions.

Redacció