.

.

TOTS 21

Cambrils, guardó honorífic de l’AGIPCAT pel treball amb la comunitat gitana

L'alcalde Oliver Klein, recollint el guardó. Foto: Cedida

L’alcalde Oliver Klein, recollint el guardó. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Cambrils ha estat guardonat per l’Associació de Gitanos dels Països Catalans (l’AGIPCAT) pel treball amb la comunitat gitana que s’està portant a terme al municipi. 

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, va recollir el guardó honorífic de mans del president de l’associació, el cambrilenc José Miguel Jiménez, durant la 3a Gala dels Guardons AGIPCAT, que es va celebrar el passat dissabte, 26 de novembre, al Centre Artesà Tradicionarius de Barcelona, amb motiu de la commemoració de l’arribada del poble gitano a Catalunya just ara fa 607 anys.  

Els Departaments d’Educació i Benestar Social de l’Ajuntament de Cambrils col·laboren estretament en l’atenció del poble gitano i des del 2018 compten amb la figura d’una mediadora intercultural gitana.   

Un dels projectes que es realitza és el de l’Estudi Assistit del Departament d’Educació de l’Ajuntament de Cambrils, que es va engegar el curs 2018-19 per tal de millorar les condicions d’escolarització i l’èxit acadèmic, i oferir igualtat d’oportunitats a la ciutadania de Cambrils.   

Actualment a través d’aquest servei s’estan atenent a 15 alumnes provinents dels diferents centres educatius de secundària de Cambrils, i durant els 5 anys de funcionament s’han atès un total de 40 joves del poble gitano i les seves famílies, treballant les tècniques d’estudis, reforç escolar i un treball de motivació i orientació de l’alumnat.  

En el marc d’aquesta atenció integral també s’han realitzat diferents accions amb joves i dones per apropar els diferents recursos municipals a aquest col·lectiu, a més de mediacions en  l’àmbit escolar, comunitari i amb serveis socials.   

El projecte Estudi Assistit
L’Estudi Assistit del poble gitano es va crear amb l’objectiu de millorar les condicions d’escolarització i l’èxit acadèmic, treballant les competències bàsiques; garantir el retorn al sistema educatiu dels casos que presenten absentisme, i generar espais de confiança i vinculació entre les famílies i el sistema educatiu.   

La metodologia aplicada en les sessions consta de dues parts. Per una banda, les sessions serveixen per estudiar i realitzar deures i treballs de l’institut. Per l’altra, es dedica una part del temps a treballar l’organització, agenda, ordre, realització de dinàmiques de grup per treballar diferents valors i conceptes, xerrades sobre temes d’interès, inquietuds, curiositats i problemes, entre altres.  

L’horari de l’estudi assistit és de dos dies a la setmana, dimarts i dijous, una hora i mitja cada dia. Aquestes tres hores setmanals d’atenció directa es complementen amb 5 hores més de cada professional de l’equip educatiu (l’educadora i la mediadora) dedicades a la coordinació amb els centres educatius, serveis municipals i seguiment amb les famílies.  

 

Rècord de participació al 10è concurs de pesca del calamar del CN Cambrils

El concurs de pesca del calamar es va celebrar dissabte. Foto: Cedida

El concurs de pesca del calamar es va celebrar dissabte. Foto: Cedida

40 embarcacions han participat aquest dissabte a la desena edició del Concurs de Pesca del Calamar del Club Nàutic Cambrils. A una tarda de pesca amb molts bons resultats per als participants, 216 calamars i 33 sèpies, s’hi va sumar un sopar de celebració que va reunir a 150 persones a Cambrils.

El tret de sortida al 10è Concurs de Pesca del Calamar organitzat el Club Nàutic Cambrils es donava a dos quarts de quatre en punt. Les 40 embarcacions participants arrencaven motors rumb a les millors posicions per aconseguir el major nombre de captures possible. 36 de les 40 embarcacions van obtenir captures després de quatre intenses hores de pesca que finalitzaven amb el pesatge per part de cada un dels participants, una estona que es va completar amb l’entrega dels primers obsequis i un caldo a la carpa de pesatge.

El Reial Club Nàutic de Tarragona es va endur els tres primers premis de la jornada. L’embarcació Martina, de Simon Macias, n’era la guanyadora, amb un total de 16 calamars i 2 sèpies. El Cranc Pelut Dos, de Salvador Roig, quedava en segona posició amb 13 peces pescades i Forofis, de David Carrasquilla, va ser el tercer classificat, amb 12 captures. El premi a la peça major se la va endur l’embarcació Arlekinoa, de Kiko Chinchilla, del Club Nàutic Salou, amb un calamar de 900 grams.

La quantitat de captures aconseguides va ser de 216 calamars i 33 sèpies.

A dos quarts de nou del vespre arrencava al sopar, servit en una gran carpa situada a les instal·lacions del CNCB. Els participants i acompanyants van gaudir de la celebració del desè aniversari del concurs de pesca i la vetllada es va completar amb el sorteig de diferents obsequis gentilesa dels patrocinadors de l’esdeveniment.

Des de la secció de pesca del Club Nàutic Cambrils celebren el rècord de número d’embarcacions participants en aquesta competició i el bon ambient viscut durant tota la jornada. Fet que referma l’aposta del Club per la difusió i promoció de la pesca, que contempla diferents accions al llarg de tot l’any amb jornades obertes de pesca, formacions, xerrades i diferents competicions.

 

Es lliuren els guardons de la 5a Biennal d’Art Gastronòmic i els Premis Vila de Cambrils

Rosalía Banet ha estat una de les guanyadores. Foto: Cedida

Rosalía Banet ha estat una de les guanyadores. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Cambrils va lliurar diumenge, 27 de novembre, els guardons de la 5a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic, el 31è premi de Fotografia Vila de Cambrils i l’11è premi de Poesia. Rosalía Banet, Ariadna Parreu i Pau Magrané, Jordi Ginesta, Anna Molina i Pandula Bandara van ser els principals distingits en les diferents categories.   

L’acte institucional, que va tenir lloc a la Sala de Plens, va arrencar amb la interpretació de «Moon River» de Henry Macini a càrrec del duet de violoncels format per Àngela Guillen i Guillem Vallvé.  

Després de les paraules de benvinguda de l’alcalde, Oliver Klein, es va iniciar el lliurament de premis amb el 31è Premi de Fotografia Vila de Cambrils de l’Agrupació Fotogràfica de Cambrils. El fotògraf Pandula Bandara, de Sri Lanka, es proclamat millor autor de saló, va enviar un missatge d’agraïment en vídeo.  

El jurat va escollir al guanyador per la bona composició de la seva obra, el domini tant del color com del blanc i negre, l’interès dels temes que proposa i les seves imatges magnífiques, fresques i sorprenents.  

A més del premi principal, el certament de fotografia també va repartir medalles als guanyadors i guanyadores de les diferents seccions. En la secció de monocrom, el jurat va seleccionar Neus Aguilera, de la Pobla de Claramunt, per la seva obra «Planxant», José María Martín Hernández, de València, per «Pending Mobile» i Andreu Noguero Cazorla, de Sitges, per «Lofoten BN 01».  

En la categoria de color, els guanyadors i guanyadores van ser Pilar Aguayo Tolosa de Donostia per «Hospital», Andreu  Noguero Cazorla per «Buddha and monkeys» i Tino Guijarro Carril de Barcelona per «Amazonian queen».   

En la secció de retrat, van recollir medalles Andreu Noguero Cazorla per «L’avi Lluís», i Neus Aguilera Vilamajó per «Sense fum». Per acabar, en l’apartat de fotoperiodisme, es van lliurar mencions d’honor a Felix Urrutia Uriarte, de Mungia, per «Titanio» i Josep M. Molist, de Santa Eulàlia de Ronçana, per «El plor del guanyador».  

A continuació, va ser el torn del Premi de Poesia Vila de Cambrils. Jordi Ginesta Portet, de Centelles, es va emportar el primer premi per l’obra «Cartografies», que el jurat va definir com «un mapa d’emocions i de vivències trenat amb una veu franca i directa, plena d’evocacions i de postals que ens porten per diversos racons geogràfics i emocionals».  

L’altra protagonista del certamen de Poesia va ser Anna Molina Casado de Castellet i la Gornal, que va recollir el segon premi per l’obra «Amb l’ànima al descobert». En aquest cas, el jurat va destacar «la seva frescor agosarada, recolzada en la brusquedat dels encavalcaments i un llenguatge senzill però efectiu, pautat amb la música del vers lliure». 

Finalment, es van lliurar els premis la 5a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic. El primer premi va ser Rosalía Banet Masa, de Calp, per l’obra «Altaes i ofrendas 1: exceso» i l’accèssit per Adriadna Parreu i Pau Magrané Figuera, de Torredembarra, per l’obra «Pols».  

Aquestes dues obres, juntament amb 13 més seleccionades pel jurat de la 5a Biennal, es poden visitar en una exposició a la Sala Àgora fins el dia 3 de febrer de 2023. La mostra estarà oberta tots els dies laborables de 9h a 14 hores i el cap de setmana del 10 i 11 de desembre dins de la programació  de Tallers Oberts en horari de matí de les 11 a les 13 hores.   

D’altra banda, les obres seleccionades del 31è Premi de Fotografia Vila de Cambrils es poden veure  a la Sala Àmbits del Centre Cultural Municipal.  

 

L’Ajuntament de Cambrils homenatja dotze parelles que celebren les Noces d’Or

Les parelles homenatjades. Foto. Cedida

Les parelles homenatjades. Foto. Cedida

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, acompanyat de la regidora de Benestar, Yolanda Quílez, i altres regidors i regidores del consistori, va oferir dissabte, 26 de novembre, una recepció institucional a dotze parelles que han celebrat o celebraran els 50 anys de casats aquest 2022.  

La celebració va comptar amb l’actuació del grup de trompetes i trombons de l’Escola Municipal de Música de Cambrils (EMMC), dirigit pel professor Ivan Babiloni, i format pels i les alumnes Jana, Jon,  Ester i Xesca.  

L’acte institucional va començar a les 12:30 hores amb el lliurament dels obsequis de record  i la fotografia de grup al vestíbul de l’Ajuntament. Tot seguit, mentre sonava la marxa nupcial, les parelles van entrar a la Sala de Plens, on l’alcalde els va adreçar unes paraules.  

L’homenatge va acabar amb una petita actuació del grup de trompetes i trombons, que va interpretar dues peces musicals: Waltz (Shostakovich) i The Bare Necessities (Terry Gilkyson). Posteriorment, les parelles es van desplaçar amb trenet cap al restaurant Can Solé.  

En aquesta ocasió els obsequis de record van ser una peça de ceràmica creada per l’artista cambrilenca Dolors Ortuño que reprodueix la Torre del Port, l’Ermita i el portal del carrer Major; un exemplar del llibre «Cambrils desaparegut», publicat aquest 2022 per Gerard Martí i Pedro Otiña, i una botella i dues copes personalitzades per Mar Roca de Chic Shop.  

Les parelles homenatjades van ser Dolli i Joan, Nuri i Ciscu, Carmen i Doroteo, Mercè i Josep, Teresa i Joan, Rosa Maria i Francesc, Montse i Calixto, Maria Teresa i Daniel, Maria del Carme i Josep Maria, Maria Antònia i Julio, Veronica i Cristóbal i Josefa i José.  

 

Cambrils dona veu a l’alumnat del Ramon Berenguer contra la violència masclista

Un moment de l'acte del 25N. Foto: Ajuntament

Un moment de l’acte del 25N. Foto: Ajuntament

L’acte institucional de lectura del manifest del Dia Internacional per l’eliminació de la Violència Contra les Dones de l’Ajuntament de Cambrils ha tornat a donar veu a l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut de Ramon Berenguer IV. L’acte s’ha celebrat aquest matí a la Sala de Plens en el marc de les Jornades dels Bons Tractes impulsades per l’Ajuntament amb l’objectiu de prevenir, identificar i visibilitzar les violències masclistes.  

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, ha obert l’acte amb un breu discurs sobre el paper de la joventut i de l’educació en la lluita contra la violència masclista. A continuació, diferents regidores i regidors del consistori han llegit la Declaració Institucional del 25 de Novembre.   

Posteriorment, les alumnes Paula Muñoz Badal i Luna Martín Orós han llegit un manifest fruit del treball realitzat a les classes de 4t d’ESO. El text, que han definit com la seva «revolució escrita», denuncia que es normalitzin comportaments i situacions que atempten contra drets fonamental i exigeix respecte, igualtat, entesa, compromís, lleis fermes, respostes contundents i accions reals per poder viure sense por, sense cap tipus de violència i sense discriminacions. 

L’acte ha acabat amb l’actuació de la cantant Mireia Chaos i el guitarrista Miguel Javaloy, que interpretat diversos temes relacionats amb els vincles sans i no tòxics entre persones.  

Les Jornades dels Bons Tractes continuen aquesta tarda amb el conte coeducatiu teatralitzat «Presentes», a càrrec de Sílvia Palazón Carrion, que s’emetrà pel canal BibCambrils de Youtube. Aquest espectacle aborda la problemàtica de la violència masclista en la parella i està recomanat per a infants majors de 10 anys. 

Com a novetat, la passada nit la façana de l’Ajuntament s’ha il·luminat de color lila per condemnar qualsevol tipus de violència masclista i sensibilitzar la població sobre la necessitat de seguir lluitant contra aquesta realitat.  

 

L’Ajuntament de Cambrils acorda concedir la Medalla d’Honor de la Vila a Siscu Morell

Siscu Morell ha estat membre actiu de nombroses entitats. Foto: Cedida

Siscu Morell ha estat membre actiu de nombroses entitats. Foto: Cedida

El Ple Municipal de Cambrils ha aprovat avui per unanimitat atorgar la Medalla d’Honor de la Vila al cambrilenc Siscu Morell i Ruhi, que després de ser diagnosticat d’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) s’ha erigit com a abanderat de la lluita contra aquesta malaltia neurodegenerativa, col·laborant en nombrosos actes i accions solidàries arreu del país.  

El Ple també ha acordat concedir quatreMencions Honorífiques a entitats i persones que han destacat en qualsevol àmbit de la vida de la ciutat o bé commemoren efemèrides destacades.  

Les persones mereixedores d’aquestes distincions han estat Rosa Maria Barberà Rué, per 50 anys de dedició a la pedagogia de la dansa; Fina Mestres Ventura, referent en la implantació dels estudis de Formació Professional a la demarcació, i  Manuel Niñerola Cornado, membre fundador de diverses entitats en el món de la construcció i l’empresariat. La Colla Gegantera Tota l’Endenga també ha estat reconeguda amb una menció honorífica coincidint amb el 30è aniversari de l’entitat.  

D’altra banda, el consistori ha atorgat quatreMedalles al mèrit, que són les distincions específiques incorporades al nou reglament per reconèixer cambrilencs i cambrilenques que destaquin en temes culturals, científics, cívics o esportius.  

El Ple ha decidit atorgar una Medalla al Mèrit Cultural al músic i pescador Carlos «Ventura» Rom Mellau, per la seva tasca de recerca sobre cançons tradicionals, i la Medalla al Mèrit Cívic a l’exregidor Pere Martí Castells, per la seva implicació en la Congregació de la Puríssima Sang i altres entitats; a Joan Albert Campos, impulsor de l’Estació Nàutica, i a Carles Martí Poca, professor del Col·legi de la Salle durant més de 40 anys i president de l’Associació d’Antics Alumnes.  

Els reconeixements han estat proposats per la Comissió d’Honors i Distincions, que ha valorat candidatures presentades per diferents persones, entitats i grups polítics municipals. L’acte de lliurament de les distincions es portarà a terme el proper 16 de desembre a les 19 hores a la Sala de Plens, en el marc de la  Festa Major de la Immaculada, i comptarà amb l’actuació musical d‘Alfredo Panebianco i Vània del Mònaco.  

La Festa Major de la Immaculada arrencarà a Cambrils amb l’encesa dels llums de Nadal

Els actes començaran demà divendres. Cedida.

Els actes començaran demà divendres. Cedida.

La Festa Major de la Immaculada de Cambrils arrencarà aquest 25 de novembre amb l’acte d’encesa oficial de l’enllumenat de Nadal a la plaça de l’Ajuntament i acabarà el 16 de desembre amb el lliurament de les distincions honorífiques.

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein; el regidor Joan Maria Artigau, i les tècniques dels Departaments de Festes i Cultura de l’Ajuntament, Concep Ferrer i Gemma Massagué, van presentar ahir un ampli programa protagonitzat per actes culturals com el lliurament dels Premis Vila de Cambrils, la inauguració de l’exposició de la Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic i del Premi de Fotografia (27 de novembre), els Tallers Oberts (10 i 11 de desembre) o la commemoració del Setge de 1640 (10 de desembre).

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, va posar en valor el caràcter prenadalenc i intensament cultural de la festa major d’hivern i va repassar els principals actes del programa. Entre altres activitats, l’alcalde va destacar la presentació del llibre sobre el cirurgià cambrilenc Antoni de Gimbernat, escrit pel doctor Pere Mestres, i la consolidació del nou format de l’acte institucional de la commemoració del Setge, que es portarà a terme a la Torre del Llimó i comptarà amb el parlament del musicòleg cambrilenc Albert Recasens Barberà.

El dia central de la festa serà la Diada de la Immaculada, el 8 de desembre, amb la tradicional processó pels carrers del nucli antic a càrrec de la Colla Gegantera Tota l’Endenga, el Ball de Bastons de Cambrils, la Colla Castellera Xiquets de Cambrils i la Cobla de Ministrers de Cambrils. La jornada continuarà a la tarda amb el concert i ball de Festa Major que oferirà l’Orquestra Nova Blanes.

En l’apartat de música i teatre, s’ha programat l’adaptació teatral del poema de Gabriel Ferrater “Poema inacabat” al Teatre del Casal (25 de novembre), el festival d’art a pagès PARTIDES (26 i 27 de novembre), el concert “Guillermotta” del cicle de la Cripta de l’Ermita organitzat per Escena Cambrils (7 de de desembre), i l’obra de teatre “El Sopar dels Idiotes” al Palau Municipal d’Esports (entrades a www.codetickets.com i al Centre Cultural) (9 de desembre).

El final de la Festa Major de la Immaculada coincideix i enllaça amb l’inici de les activitats nadalenques com el Mercat de Nadal a la Vila (del 5 al 10 de desembre) i les iniciatives solidàries de les entitats per la Marató de Tv3. El programa d’activitats de Nadal, que es presentarà properament, oferirà nombroses propostes durant totes les festes que tindran el punt àlgid el cap de setmana del 16 al 18 de desembre.

 

El Punt BiblioJove s’integra a l’Ateneu Juvenil de Cambrils com un servei permanent

Una imatge del Punt Bibliojove. Cedida.

Una imatge del Punt Bibliojove. Cedida.

El Punt BiblioJove, que de de l’abril s’oferia cada darrer dimecres de mes, es convertirà en un servei permanent de l’Ateneu Juvenil de Cambrils. D’aquesta manera, es podran realitzar préstecs durant tot el mes (no només coincidint amb el darrer dimecres del mes) des del Punt d’Informació Juvenil.

El contingut disponible permanent a l’Ateneu es renovarà incorporant les novetats mensuals de la Biblioteca i revistes de l’interès de les persones joves. A més, arran de les consultes i treball grupal, les famílies també tindran a disposició una secció de lectures específiques.

Com a cloenda del punt en format mensual, coincidint amb la darrera edició, el proper dimecres 30 de novembre, el Departament de Joventut de l’Ajuntament de Cambrils i la Biblioteca Josep Salceda i Castells realitzaran un sorteig d’un lot de llibres, dues pel·lícules en format DVD i productes de Joventut.

Les persones que vulguin participar al sorteig hauran d’omplir una butlleta al mateix punt BiblioJove, a la planta baixa de l’Ateneu, on hauran d’especificar les seves dades de contacte i respondre a una pregunta sobre els seus gustos literaris.

El Punt BiblioJove va sorgir de la necessitat d’organitzar accions i propostes de col·laboració transversal entre la Biblioteca i Joventut en l’àmbit literari adreçat a joves. Un dels objectius principals de la creació d’aquest servei va ser l’acostament de la Biblioteca a l’Ateneu amb la idea d’informar sobre els serveis que s’ofereixen, fer el carnet de la Biblioteca, presentar les novetats editorials juvenils i complementar-ho amb el préstec d’aquests documents in situ.

La regidora de Joventut, Natàlia Pleguezuelos, ha afirmat que durant els 8 mesos de funcionament el projecte ha servit principalment per acostar el servei de la Biblioteca als joves usuaris de l’Ateneu i ha destacat la importància de transmetre els valors de l’interès per la lectura entre les persones joves.

 

37 embarcacions participaran dissabte al Concurs de Pesca del Calamar del CN Cambrils

Una imatge del concurs de pesca d'edicions anteriors. Cedida.

Una imatge del concurs de pesca d’edicions anteriors. Cedida.

La secció de pesca del Club Nàutic Cambrils ja ho té tot preparat perquè els participants de la desena edició del Concurs del Calamar visquin una magnífica jornada de pesca aquest dissabte 26 de novembre. El concurs del calamar és un dels més populars del Club Nàutic Cambrils, pel seu caire competitiu i alhora social. En aquesta edició, de moment són 37 embarcacions de Cambrils, Salou, Tarragona, Torredembarra, Hospitalet de l’Infant i Sant Jordi d’Alfama les que hi ha inscrites, i un centenar de persones.

La jornada arrencarà a les tres de la tarda amb la reunió de patrons a la zona de la secció esportiva per tot seguit donar inici al concurs. La competició durarà quatre hores en total i l’arribada entre fars s’haurà d’efectuar com a molt tard a dos quarts de vuit del vespre. Un cop a terra, es realitzarà el pesatge de les captures i es donarà caldo de benvinguda i pernil ibèric a tots els participants.

A continuació es celebrarà el sopar en una gran carpa muntada a la L3. Durant aquest, es realitzarà l’entrega de premis i es farà un sorteig d’obsequis, gentilesa dels patrocinadors del concurs, organitzat pel CNCB.

La competició està oberta a tothom i per participar-hi només cal comptar amb la llicència de pesca.

 

Ringana es dóna a conèixer a Mas Gallau

Professionals del món de la salut integrativa, de l’estètica, de la nutrició i també d’altres especialitats han fet possible aquesta trobada. Foto: Cedida

Ringana va ser fundada el 1996 com a marca de cosmètica amb consciencia ambiental i que vetlla per la salut del planeta. Foto: Cedida

Ringana ha aplegat aquest diumenge prop de 500 persones en un esdeveniment realitzat a Mas Gallau. La marca austríaca de cosmètica sostenible s’ha donat a conèixer per primera vegada al Baix Camp, gràcies a la col·laboració d’una sèrie d’usuaris i usuàries que utilitzen diàriament els seus productes i que creuen en els seus valors com a companyia.

Durant la jornada de matí i també en la de tarda, un grup important d’assistents s’han acostat fins a l’espai habilitat a Mas Gallau, per interessar-se en conèixer i saber molt més sobre la filosofia de Ringana.

Professionals del món de la salut integrativa, de l’estètica, de la nutrició i també d’altres especialitats han fet possible aquesta trobada. Ringana -creada l’any 1996 com a marca de cosmètica amb consciencia ambiental i que vetlla per la salut del planeta- té un ampli ventall de productes sense additius, frescos i naturals. Cada vegada més el seu nombre d’usuaris i usuàries està creixent i la seva comunitat de prescriptors augmenta.
Després de l’esdeveniment de presentació realitzat a Cambrils, els organitzadors treballaran per seguir donant a conèixer Ringana a les nostres comarques, amb presentacions de caire similar el pròxim 2023.

Helder Moya

 

Cambrils se suma al Gran Recapte del Banc d’Aliments dels dies 25 i 26 de novembre

Imatge de la presentació de la campanya. Cedida.

Imatge de la presentació de la campanya. Cedida.

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein; la regidora de Benestar Social i Inclusió, Yolanda Quílez, i representants de les tres entitats organitzadores (Dolors Sabaté de Caritas Sant Pere, Maria Bertran de Caritas Santa Maria i Víctor Mangrané de Creu Roja) han presentat aquest matí la 14a edició del Gran Recapte del Banc d’Aliments, que es portarà a terme els dies 25 i 26 de novembre.  

La campanya torna en format mixt amb la recollida física d’aliments i les donacions monetàries.  Els dies 25 i 26 de novembre es realitzarà la recollida física d’aliments a diferents supermercats adherits, que en el cas de Cambrils i Vinyols són Esclat, Aldi, Bon Àrea de la vila i Bon Àrea del port i Plus Fresc. A més, del 25 de novembre al 6 de desembre també es podran fer donacions monetàries a la línia de caixa dels establiments i al web www.granrecapte.com.   

A Cambrils la campanya del Banc d’Aliments la gestionen les tres entitats de la Xarxa de distribució d’aliments (Caritas Santa Maria, Caritas Sant Pere i Creu Roja) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils.  

Enguany, com a novetat, també es comptarà amb la col·laboració d’alumnat dels instituts Ramon Berenguer IV i Cambrils i de l’Escola Cardenal Vidal i Barraquer com a voluntariat als supermercats de Cambrils, dins del Servei Comunitari que és una acció educativa, en el marc del currículum obligatori, que promou que l’alumnat experimenti i protagonitzi accions de compromís cívic.  

Un centenar de persones voluntàries s’encarregaran d’orientar a les persones que vulguin col·laborar en la campanya als supermercats, així com del transport al magatzem o el recompte, triatge i classificació d’aliments.  

Els aliments més necessaris són oli, llet, conserves de peix, cereals per esmorzar i infantils, pasta i llegums cuites. A més, també calen productes d’higiene personal com pasta de dents, xampú , gel i compreses, productes de neteja per la llar com sabó de rentar roba, sabó per rentar plats i lleixiu. Cal destacar que tots els productes que es recullin a Cambrils es queden al municipi i van a parar directament a les 300 famílies que atenen mensualment les entitats col·laboradores.   

L’objectiu de la campanya és informar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la realitat de la pobresa alimentària en el nostre entorn, afavorir la donació d’aliments i, alhora, promoure una col·laboració continuada amb els Bancs dels Aliments al llarg de l’any. 

El Gran Recapte 2021, que no va poder ser presencial, va recollir a Catalunya més de 3.653.752 d’euros que van ser traduïts a aliments gràcies a les més de 8.000 persones voluntàries presents a més de 3.000 punts de recollida. Durant el 2021 els Bancs dels Aliments de Catalunya van distribuir 33.683.229 quilos d’aliments que, a través de 674 entitats, van fer arribar a 255.413 persones mensualment.  

 

Laura Williams i Joan Fargas, del Club Nàutic Cambrils, al pòdium de la Halloween Race de Salou

Una imatge dels guanyadors. Cedida.

Una imatge dels guanyadors. Cedida.

El Club Nàutic Salou ha acollit aquest cap de setmana del 19 i 20 de novembre la Halloween Race, per a les classes Ilca 4 i Ilca 6, una regata marcada per les fortes ratxes de vent de Mestral de la jornada de dissabte, que van superar els 30 nusos i van impossibilitar la realització de cap prova als 59 participants de la competició.

Diumenge, en canvi, el vent va baixar la intensitat arribant als 25 nusos de màxima. Tot i així es va poder celebrar una única prova, en la qual el cambrilenc Joan Fargas es va posicionar segon en la general i primer sub 16. La competició la guanyava Ot Puig, del Club Nàutic Vilanova. La tercera posició va ser per Guillem de Llanos del Club Nàutic sant Feliu de Guíxols.

Per la seva banda, Laura Williams es proclamava Campiona femenina, quedant 13a en la classificació general.

Després de la primera prova, el comitè de regates decidia anul·lar la resta de proves per l’increment de la velocitat del vent, que tornava a pujar fins als 35 nusos.

L’equip del Club Nàutic Cambrils el completaven Andrea Dessard, Ariadna Ferrer i Alejandro Ferrero, tots ells acompanyats pel seu entrenador Guillem Griñó.

 

Rosalía Banet es proclama guanyadora de la 5a Biennal d’Art Gastronòmic de Cambrils

L'artista Rosalía Banet ha estat la guanyadora. Cedida.

L’artista Rosalía Banet ha estat la guanyadora. Cedida.

El jurat de la cinquena edició de la Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils ha decidit per unanimitat atorgar el primer premi, dotat amb 6.000 euros, a l’artista Rosalía Banet Masa per l’obra «Altares i ofrendas 1: exceso». Per altra banda, el Col·lectiu Taca, format per Ariana Parreu i Pau Magrané, ha aconseguit l’accèssit del certamen, dotat amb 3.000 euros, per l’obra «Pols».  

Avui també s’ha fet públic el veredicte dels jurats dels altres Premis Vila de Cambrils. Per una banda, el 12è Premi de Narrativa marítima s’ha declarat desert perquè les obres presentades no s’ajustaven als criteris establerts. Per l’altra, el jurat de l’11è Premi de poesia ha seleccionat Jordi Ginesta Portet de Centelles per l’obra «Cartografies» i Anna Molina Casado de Castellet i la Gornal per l’obra «Amb l’ànima al descobert. El fotògraf Pandula Bandara de Sri Lanka s’ha emportat el 31è Premi de Fotografia atorgat per l’Agrupació Fotogràfica.  

L’Acte  de lliurament dels Premis Vila de Cambrils es durà a terme proper diumenge 27 de novembre a les 12 hores a la Sala de Plens de l’Ajuntament i comptarà amb la presència dels guanyadors i guanyadores.  

Després de l’acte, s’inaugurarà l’exposició de les obres seleccionades en la 5a Biennal a la Sala Àgora, on podrà visitar fins el dia 3 de febrer de 2023 tots els dies laborables  de 9h a 14 hores i el cap de setmana del 10 i 11 de desembre dins de la programació  de Tallers Oberts en horari de matí de les 11 a les 13 hores.   

D’altra banda, també es podrà visitar l’exposició de les obres seleccionades del 31 è Premi de Fotografia Vila de Cambrils a la Sala Àmbits del Centre Cultural Municipal el mateix diumenge 27 de novembre d’11 a 14 hores i durant la setmana en l’horari habitual de 8 a 21 hores.  

L’Ajuntament de Cambrils any rere any inclou als seus pressupostos les partides que permeten la convocatòria del premis ja que es considera que són una eina de suport imprescindible per creadors, consolidats i amateurs, i que, a més de ser un ajut econòmic, són una plataforma o aparador  per donar a conèixer les seves obres. 

Cambrils convoca sis places d’agent funcionari de carrera de la Policia Local

Agents de la Policia Local de Cambrils en la diada de Sant Miquel. Foto d'arxiu.

Agents de la Policia Local de Cambrils en la diada de Sant Miquel. Foto d’arxiu.

L’Ajuntament de Cambrils ha obert una convocatòria mitjançant concurs oposició lliure per crear una borsa d’agents funcionaris de carrera de la Policia Local (grup C2). Les bases específiques, la guia d’estudi, el model de sol·licitud i tota la documentació relacionada amb la convocatòria es pot consultar i descarregar des de la seu electrònica de l’Ajuntament en el següent enllaç: https://seu.cambrils.cat/ofertaPublicaCategoriaPublic/listPublicacionsAmbCategoria?categoria.id=144.  

Les persones interessades poden presentar les sol·licituds entre el dia 17 de novembre i el 7 de desembre, ambdós inclosos, a través de la seu electrònica amb el formulari corresponent o bé presencialment en els registres de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania de l’Ajuntament. A més de cobrir les 6 places fixes vacants, aquesta convocatòria també generarà una borsa, ordenada segons la puntuació obtinguda, per ocupar llocs interins de reforç de la temporada turística i cobrir altres necessitats temporals que puguin sorgir.  

El procés de selecció tindrà tres fases: oposició, formació i pràctiques. Les proves selectives, obligatòries i eliminatòries seran de llengua catalana (en cas de no poder acreditar en nivell requerit), de coneixements, psicoprofessionals,  físiques (circuit d’agilitat, pressió sobre banc, curs de llançadora i natació) i mèdiques. Les persones que obtinguin la millor puntuació de la fas d’oposició seran convocades per realitzar al fase de formació en base al número de places convocades.   

La formació consistirà en la superació d’un curs selectiu de formació bàsica per a policies d’una durada no superior a 1.350 hores. En aquest curs s’avaluen les competències tècniques (coneixements i procediments) i les competències clau (valors i actituds), determinades per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Queden exemptes de realitzar aquest curs les persones que acreditin que han superar amb anterioritat un curs de contingut igual o similar impartit per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.  

A continuació, les persones participants que hagin resultat aptes seran convocades per realitzar la fase de pràctiques, de caràcter selectiu i obligatori, d’un mínim de tres mesos de durada de treball efectiu. La valoració de les pràctiques se sotmetrà a decisió del tribunal qualificador, que establirà la qualificació d’apte o no apte. 

Cambrils presenta quatre platges als guardons de Bandera Blava per a la temporada 2023

Són les platges de la Llosa, Prat d'En Forés - Regueral, el Cavet i Vilafortuny. Cedida.

Són les platges de la Llosa, Prat d’En Forés – Regueral, el Cavet i Vilafortuny. Cedida.

L’Ajuntament de Cambrils ha presentat quatre candidatures per a renovar els guardons de Bandera Blava per a la temporada de bany 2023 a les platges de la Llosa, Prat d’En Forés – Regueral, el Cavet i Vilafortuny.  

Aquest segell reconegut internacionalment, que acredita la qualitat de les platges i els serveis que ofereixen, és atorgat anualment per un tribunal de l’associació Foundation for Environmental Education (FEE), en col·laboració amb l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC).  

El guardó valora i premia els municipis que realitzen una bona gestió ambiental i que tenen en compte la seguretat, l’accessibilitat, les instal·lacions, la prestació òptima dels serveis, la informació i l’educació ambiental, entre d’altres i, sobretot, exigeix que les platges tinguin una qualitat d’aigua excel·lent, que es comprova i supervisa durant tota la temporada de bany per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), amb l’anàlisi periòdic de l’aigua, des dels diferents punts de mostrejos establerts al llarg del litoral cambrilenc.   

Per obtenir la certificació s’han de complir i mantenir una sèrie de criteris ambientals, educatius, de seguretat i accessibilitat, que es poden consultar en aquesta pàgina web http://www.banderaazul.org/criterios-playas.

 

Cambrils renova la il·luminació de Nadal del port i la zona comercial

Els llums de Nadal s'encendran el 25 de novembre. Cedida.

Els llums de Nadal s’encendran el 25 de novembre. Cedida.

El port i la zona comercial estrenaran enguany una nova il·luminació de Nadal. El nou contracte del Departament de Serveis Generals de l’Ajuntament de Cambrils ha suposat la incorporació de nous elements nadalencs més actuals i sostenibles.  

El regidor de Serveis, Josep Maria Vallès, ha explicat que les noves garlandes donaran una imatge més homogènia a tota la zona, tal com demanava el veïnat i el teixit comercial. El regidor també ha destacat que els ornaments són de baix consum i tenen components elèctrics biodegradables i estructures reciclables. A més, per un major estalvi energètic, s’ajustaran els horaris d’encesa i apagada per zones segons l’activitat i l’afluència.   

Per la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica, Juan Carlos Romera, ha afirmat que aquest reforç de l’enllumenat, juntament amb la campanya «Per Nadal, estimo Cambrils, gaudeixo Cambrils»,  ajudarà a incentivar les compres al comerç local. Entre altres activitats de dinamització comercial, s’oferiran atraccions infantils, el tradicional mercat de nadal, tallers, jocs per la canalla i altres sorpreses que s’anunciaran properament.  

La nova decoració nadalenca consisteix en fils led i altres elements que guarniran una tercera part dels arbres de tots els carrers situats per sota la Rambla Jaume I, a més de tres nous motius que ja s’han instal·lat a les places del port. Concretament, un ós de 2 x2 metres a la plaça de Catalunya, un pingüí a la plaça Mossèn Batalla i un motiu de 8 metres de diàmetre a la plaça del Pòsit.  

Aquests nous ornaments nadalencs substitueixen els antics motius d’alt consum energètic que anaven penjats a les façanes dels carrers del port i que havien quedat obsolets pel pas del temps. A més, els elements no es podien penjar en algunes façanes, com les construïdes amb el sistema d’aïllament tèrmic SATE, i quan feia vent donaven problemes amb les fixacions.  

D’altra banda, també s’ha reforçat l’enllumenat de les places bessones (Francesc Macià i Lluís Companys) amb els nous motius que l’any passat va adquirir el Departament de Promoció Econòmica.  

Pel que fa a la vila, entre les novetats destaca la substitució dels motius de la plaça Carles Roig, i la intersecció entre els carrers Gaudí i Balmes, així com la renovació de l’enllumenat de l’avinguda Independència, i l’arbre de Nadal de la plaça de l’Ajuntament. Finalment, com és habitual, també s’han il·luminat els principals carrers de les urbanitzacions. 

L’encesa de llums
L’enllumenat, que s’està instal·lant des de principis de mes, s’encendrà el proper divendres 25 de novembre amb el tradicional acte d’obertura de la Festa Major de la Immaculada.  

L’esdeveniment començarà a les 18 hores amb el parlament de benvinguda i la lectura dels desitjos de Nadal per part de l’alcalde, Oliver Klein. A continuació, també llegiran els seus desitjos diferents nens i nenes de les set escoles de primària de Cambrils ((Bòbila, Cambrils, Guillem Fortuny, Joan Ardèvol, Marinada, Mas Clariana, i Vidal i Barraquer), l’Escola Municipal de Música, l’Agrupament Escolta Gent de Mar i el Pubillatge.   

Després de l’encesa i l’enlairament de globus, els grups corals de l’Escola de Música  cantaran tres nadales i un grup d’animació oferirà un espectacle de balls de Nadal. Finalment, s’inaugurà el pessebre tradicional de l’Associació Antics Alumnes de La Salle instal·lat a l’entrada de l’Ajuntament. 

 

La primera edició del festival PARTIDES de Cambrils unirà l’art i l’entorn agrari

La primera edició del PARTIDES se celebrarà el 26 i 27 de novembre.

La primera edició del PARTIDES se celebrarà el 26 i 27 de novembre.

La primera edició del PARTIDES, el 1r Festival d’Art a Pagès, se celebrarà el cap de setmana del 26 i 27 de novembre en un espai agrícola de 14 hectàrees característic de la zona, referenciat per l’obertura al mar i el perfil de la serralada prelitoral. La programació i la ubicació de festival es poden consultar al web www.partidesfestival.cat  

La iniciativa liderada un petit grup heterogeni d’agitadors culturals del territori compta amb el suport del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i la Diputació de Tarragona.  

El festival utilitza la fusió de l’art amb l’entorn agrari per donar-los a conèixer mútuament, repensant la mirada sobre el paisatge, fent valdre i promovent el diàleg a través de l’art contemporani, incentivant noves xarxes de sabers i estimulant experiències amb les arts visuals i sonores, l’entorn i els seus habitants.  

La programació consisteix en un conjunt d’instal·lacions que, amb algunes accions associades, conformaran un recorregut per la partida on se celebra el festival, al hinterland cambrilenc.  

Per una banda, les instal·lacions d’Àngels J. Sagués i Diego Gil, sorgides d’una convocatòria oberta, seran peces creades ad hoc, al voltant de temes com la cultura de la immediatesa o la reivindicació de l’àmbit emocional actiu. Per l’altra, Monica Mura i Pep Aymerich amb Jofre Sebastian proposen cadascú una acció-instal·lació amb un fil reflexiu comú al voltant del treball de la terra: Camp-so, «cultivar el so per escoltar la terra», una literal recerca sonora i «Soc casa», una construcció onírica aixecada sobre la profunda necessitat de transcendència.  

Una altra acció del cartell de PARTIDES és la proposta de l’artista plàstica lleidatana Núria Costa Balasch, PLANTacció, que convidarà a les persones visitants a plantar lletres per a fer germinar paraules. 

La jornada de dissabte es clourà amb Dlight, el projecte més recent del valencià Martí Guillem, en el qual el so i la llum es retroalimenten, generant una experiència poètica i hipnòtica alhora que brutal. 

El diumenge, a banda de poder-se visitar les instal·lacions, també se celebrarà un taller de dansa, LabraT, pel qual ja s’han obert les inscripcions a partidesfestival@gmail.com. La proposta corre a càrrec de Lamajara, una estructura artística que elabora projectes de dansa en formats singulars. LabraT és una innovadora pràctica de moviment inspirada en el treball del camp. 

 

El nou contracte de jardineria del la zona centre vila de Cambrils inclou la reposició de 60 arbres

L'Ajuntament ha adjudicat a l'empresa Urbaser el nou contracte. Cedida.

L’Ajuntament ha adjudicat a l’empresa Urbaser el nou contracte. Cedida.

El nou servei de manteniment de la jardineria de la zona centre-vila de Cambrils inclou la plantació d’una seixantena d’arbres a diferents punts del municipi que es realitzarà durant els mesos d’hivern. Aquesta és una de les millores del nou contracte que el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cambrils ha adjudicat a l’empresa Urbaser SA per un import de 438.811 euros anuals.

Les altres novetats del servei de jardineria, que es va iniciar el passat 16 d’octubre, són la millora dels parterres del Parc del Pescador i diverses millores al Parc del Pinaret, que s’han d’executar durant els dos primers anys del contracte. A més, l’empresa adjudicatària cobrirà el manteniment de l’Avinguda de l’Esport, actualment en construcció.

La zona centre-vila inclou l’obertura, tancament i manteniment de tres parcs tancats (Nou Cambrils, Pinaret i Pescador), i el manteniment de la riera d’Alforja i dels parterres, jardineres, arbrat i zones verdes ubicades als barris de Nou Cambrils, Pinaret, Parellada, Casc Antic i Eixample, a més de la neteja dels solars municipals situats en aquest àmbit.  

Els serveis ordinaris consisteixen en les tasques de sega, desbrossament, manteniment de les zones verdes i parterres; i poda i tractaments fitosanitaris de l’arbrat. El personal s’incrementa amb un operari de reforç a la tarda en determinades èpoques de l’any, com són la poda o la temporada de primavera-estiu als parcs. El contracte s’ha adjudicat per dos anys amb possibilitat de dos anys de pròrroga.  

 

L’exposició «Operació aigua» torna a Cambrils per conscienciar la ciutadania davant la de sequera

La mostra, a l'aire lliure, es pot visitar a la plaça de l'Ajuntament. Cedida.

La mostra, a l’aire lliure, es pot visitar a la plaça de l’Ajuntament. Cedida.

La plaça de l’Ajuntament de Cambrils acull des d’avui l’exposició «Operació Aigua» de Comaigua (companyia gestora del cicle integral de l’aigua al municipi i al Baix Camp), amb el suport del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cambrils. 

L’exposició s’emmarca dins del context actual de situació per sequera apostant per la conscienciació i la sensibilització ciutadana en un moment de transformació davant l’emergència climàtica i social. El consistori ha escollit un espai públic obert per tal que sigui accessible a qualsevol hora i pugui arribar al màxim nombre de persones. 

La instal·lació, que es podrà visitar fins el 4 de desembre, reflexiona sobre la situació actual i futura de la disponibilitat d’aigua amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania de la necessitat de fer-ne un ús sostenible. Posteriorment, l’exposició itinerant es traslladarà a l’Escola Marinada, que ja està treballant aquesta temàtica amb el seu alumnat.  

«Operació Aigua» explica els usos i abusos que fem d’aquest recurs i l’impacte que les nostres accions tenen en el medi natural. L’exposició es divideix en quatre blocs: «Com contaminem l’aigua», «Com s’embruta l’aigua?», «Aigua per a tothom?» i «Quanta aigua consumeixes?».  

Com a dades destacades, es mostra que més de 800 milions de persones a tot el món no disposen d’aigua potable. També es visualitza que més de 4.000 milions de persones no tenen accés a lavabos i un 80% de les aigües residuals es llencen als rius i al mar sense tractar, la qual cosa provoca la contaminació de les aigües.  

Aquesta l’exposició està dirigida al públic general, posant un èmfasi especial en el públic familiar i escolar. Per aquest motiu, també s’ha preparat un joc d’investigació per les escoles en què els i les alumnes  participants es converteixen en científics que han de cercar les causes que han provocat la mort dels peixos. 

La investigació, guiada per monitors els dies convinguts amb els centres educatius, porta a l’alumnat a descobrir algunes de les dades més destacades dels diferents àmbits de l’exposició, posant el focus en les mesures que poden prendre en l’àmbit personal.  

 

Cambrils exporta la seva gastronomia a la resta d’Espanya

L’alcalde i la regidora de Turisme, amb els membres de Saborea España. Foto: Cedida

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, i la regidora de Turisme, Yolanda Burgos, van participar aquesta setmana en una trobada amb els màxims responsables de Saborea España i la resta de destinacions participants a Valladolid per presentar i posar en marxa el projecte «Experiències Gastronòmiques amb el sector primari».

Es tracta del projecte compartit més ambiciós que s’ha plantejat fins ara en el marc de Saborea España i es podrà portar a terme gràcies a una subvenció de 833.500 euros concedida per la Secretaria d’Estat de Turisme.

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, ha explicat que el projecte potencia l’atractiu i sostenibilitat del producte turístic gastronòmic amb la incorporació de les propostes del sector primari. En aquest sentit, la regidora de Turisme, Yolanda Burgos, ha afirmat que l’estratègia va en la mateixa línia de treball que ja segueix el patronat cambrilenc a nivell local i ha posat en valor la suma d’esforços entre els diferents sectors i destinacions per oferir una experiència de turisme integral que combini territori, producte i gastronomia.

La trobada d’ahir va ser el punt d’inici del projecte, que es desenvoluparà durant els propers 18 mesos i que inclou iniciatives com l’elaboració d’un mapa gastronòmic de les destinacions, un ampli programa de formació pràctica per a empresaris i empresàries del sector turístic i productors, un pla de senyalètica integral, la creació d’espais gastronòmics per a la promoció del territori, continguts innovadors i la celebració d’esdeveniments.

Saborea España va néixer el 2009 per fomentar el turisme gastronòmic i està formada per la Asociación de Destinos Gastronómicos, Hostelería de España, Euro-Toques, Facyre i Paradores Nacionales, i es posiciona com la primera plataforma estatal –amb vocació internacional— destinada a potenciar el turisme i la gastronomia d’Espanya, Amb aquest objectiu, el club de producte busca aconseguir que els productes gastronòmics del territori siguin autèntiques experiències turístiques.

Cambrils, que forma part de la junta executiva, va ser un dels municipis fundadors i actualment és l’única destinació catalana de l’associació, que agrupa 25 municipis de tot l’Estat. Tota l’actualitat i les noticies relacionades amb la gastronomia espanyola es difonen a través de les xarxes socials i el blog de l’associació www.tastingspain.es.