TARRAGONA 21

La Costa Daurada preveu una bona temporada tot i la reobertura d’altres destinacions Mediterrànies

Després d’un any 2017 de xifres rècord a la Costa Daurada pel que fa al turisme, enguany, el sector assenyala que serà una bona temporada, però no se superaran les dades de l’any passat. La reobertura de destinacions al Mediterrani -fins fa poc tancades per motius geopolítics- amb ofertes molt agressives, farà que el turisme se’n ressenti no només a la nostra zona, sinó a tot el territori nacional.

Eduard Farriol, president de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT) afirma que “al llarg dels últims anys hem atret turisme prestat que no podia anar a altres països; ara és el moment de veure si durant aquest període hem fet bé els deures i hem aconseguit fidelitzar els nostres visitants”.

Pel que fa a les ofertes tan agressives que ofereixen aquestes destinacions, Farriol assegura que “nosaltres no podem, ni volem competir en preu, sinó que ho farem en qualitat i en atractius turístics. Per això, aquest any hem invertit més de 60 M€ en modernitzar i millorar la nostra planta d’establiments d’allotjament i també els nostres serveis, en els darrers any la inversió global és de més de 200 M€”. Pel que fa als atractius turístics, Farriol manifesta que “som una destinació única, en molt pocs kilòmetres tenim PortAventura, oci, cultura, restauració, enoturisme, patrimoni de la humanitat… Tot això, no ho tenen en aquests països que, bàsicament, ofereixen estances en  resorts a preus molt competitius”.

De moment, segons dades de l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, aquest any s’ha iniciat positivament. De gener a maig, a la Costa Daurada les pernoctacions han augmentat un 5%, amb un creixement generalitzat de tots els mercats. Així, Farriol assegura que aquestes dades segurament s’han donat “gràcies a l’aposta que estem fent, tant des dels Patronats de Turisme de la Diputació, Cambrils, Salou i Vila-seca, conjuntament amb la FEHT cap al turisme esportiu. A més, també hem intensificat la tasca de la promoció conjunta que ens aporta molt bones sinergies”.

L’Aeroport de Reus

L’any 2018 representa una nova fita pel que fa al trànsit aeroportuari a la Costa Daurada i la consolidació d’un creixement continuat. Per segon any consecutiu, el trànsit de passatgers superarà el milió. Les previsions són que, durant aquest any, per l’aeroport de Reus hi passaran més d’1.050.000 usuaris, el que representa un increment de més del 3% respecte a l’any passat. Així, Marta Farrero, directora del Patronat de Turisme de la Costa Daurada, confirma que l’estratègia de promoció de l’activitat de l’aeroport de Reus que, des del Patronat de la Costa Daurada lideren amb els agents implicats, a través de la Taula Estratègica de l’Aeroport, “segueix donant fruits”.

Aquest any des de Reus s’opera a un total de 29 aeroports de vuit països diferents, a través de 13 companyies. S’hi han incorporat tres nous operadors: easyjet, Brussels Airlines i Aurinko i s’ha obert un mercat fins ara inèdit, el d’Estònia. Les sis noves rutes obertes enguany són: Londres Luton, Manchester i Aberdeen (Regne Unit), Tallinn (Estònia) i Shannon (Irlanda). De cara l’any vinent, ja s’ha confirmat que Ryanair operarà, d’abril a octubre, una nova ruta entre Reus i l’aeroport de Southend, a Londres.

Farrero afegeix que “treballem amb els operadors, no només per obrir noves connexions a l’aeroport de Reus, sinó per incrementar la capacitat i la periodicitat dels vols. L’aposta per productes especialitzats en què hi treballem, com el golf i el cicloturisme, afegeixen valor a la nostra oferta i és un nou al·licient per a la contractació de paquets turístics amb conseqüències positives pel que fa a l’augment d’operacions a l’aeroport”.

Per una altra banda, la consolidació de l’activitat de les companyies ha redistribuït molt més la quota de mercat de l’aeroport de Reus. Per aquest 2018 es calcula que un 36% d’aquesta correspondrà a Ryanair, mentre que Jet2 i TUI tindran un 22% cadascuna i Thomas Cook un 11%. Farerro, en aquest sentit ha destacat que “la resta d’operadors, un total de 9 més, s’han incorporat en els darrers tres anys i la seva presència ha estat clau per passar en aquest temps dels 705.000 al més d’1 milió de passatgers anuals”.

S’intensifica la promoció

Així doncs, tot i que les previsions turístiques podrien no ser tan positives, gràcies a la tasca de promoció duta a terme conjuntament entre els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada, Salou, Cambrils i Vila-seca, PortAventura World i la FEHT es preveu que l’any turístic a la Costa Daurada sigui positiu. Una de les claus, segons Mercè Dalmau, regidora de Turisme de l’Ajuntament de Cambrils, ha estat que “hem intensificat la promoció, tant en la quantitat d’esdeveniment que hem realitzat, com en la innovació dels formats”.

En aquest sentit, al maig va tenir lloc l’esdeveniment Costa Daurada Life, un innovador famtrip on 100 agents de viatge de tota Espanya van poder experimentar, en primera persona, durant un cap de setmana la Costa Daurada. Dalmau conclou que “amb aquest nou tipus d’esdeveniments volíem que els agents de viatges coneguessin la Costa Daurada, però, sobretot, que visquessin la destinació per poder-la prescriure, després, als seus clients”. El bon resultat de l’acció farà que “segurament l’any vinent repetim l’acció i potser també la farem amb altres mercats”, afirma Dalmau.

Pel que fa a les accions promocionals realitzades durant aquests primers mesos destaquen l’assistència a fires com el Salon International Tourisme & Loisirs de Nantes, Salon International Tourisme & Loisirs de Rennes, Fira de Shannon, Irish Travel Trade Show, Balttour (Riga), Fira Herman&Vandamme; la realització de roadshows a ciutats d’Alemanya, Rússia, Bielorússia o Ucraïna; formacions on-line i concursos per a agents de viatges de França, Bèlgica, Espanya, Rússia  o Alemanya; i d’altres esdeveniments com un workshop per a professionals a Madrid, amb l’assistència de més de 150 agents.

El turisme esportiu, la nova aposta

Actualment, tant Cambrils com Salou disposen del certificat de Turisme Esportiu atorgat per la Generalitat de Catalunya. Un fet que Benet Presas, regidor de Promoció Turística de l’Ajuntament de Salou, reivindica, ja que “això implica que tant les poblacions com els establiments  d’allotjament i les instal·lacions esportives estan distingides i preparades per a rebre esportistes en les condicions més òptimes. Tot plegat, juntament amb el nostre clima, fa que la Costa Daurada sigui una excel·lent destinació per al turisme esportiu”.

Presas confirma que aquest segment de turisme “ajuda a allargar la temporada i aconseguir més visitants durant els mesos de menys ocupació, com són febrer-abril i octubre-novembre. De moment, les dades són positives, enguany tenim creixement durant aquests mesos, mentre que a moltes altres destinacions no els hi va tan bé”.

L’exemple més clar que denota l’aposta per aquest nou segment va ser durant la Setmana Santa, on més de 20.000 esportistes van passar per Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda. Però, a més, també s’han organitzat altres grans campionats  com  el  MundiAvocat  amb  més de 3.000 participants, I Iberica Dancesport 2018 de balls de saló, el Campionat d’Espanya per a la Classe   Internacional   Optimist,   la  Challenge Salou i com, cada any, a l’octubre torna el RACC Rally Costa Daurada.

Pel que fa als Jocs Mediterranis, Presas ha manifestat que “segur que ens ajudarà a seguir posicionant el territori com a líder en esport, tant en instal·lacions com en capacitat d’organitzar aquest tipus d’esdeveniment.”

Mercats emergents

Des de la Costa Daurada també es treballa per captar nous mercats. Així ho ha confirmat Pere Segura, president del Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca. Segons ell, “treballem per seguir ampliant i diversificant els mercats, com en el seu dia vam ser pioners en captar el mercat rus”.

En aquest aspecte, tant els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada, Salou, Cambrils i Vila-seca, com la FEHT, s’han fixat amb els països de l’Europa de l’Est com Polònia, Ucraïna o Bielorússia i en els Estats Bàltics com Estònia, Lituània i Letònia. A més, s’està reforçant el mercat alemany.

Segura ha explicat que “l’alemany és un mercat molt gran i proper. A finals de 2017 ja vam aconseguir que, per exemple, que Sidetours Incoming Services, l’agència receptiva del grup FTI, el quart touroperador més gran d’Alemanya, s’establís a la Costa Daurada”. Fins al maig, el mercat alemany ha crescut un 31,3% a la Costa Daurada, segons les dades de l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya.

Altres accions que s’han dut a terme gràcies a l’esforç per captar aquests nous mercats poden ser, per exemple, el nou vol Reus-Tallin que s’ha iniciat enguany o el vol regular amb Polònia posat en marxa l’any passat.

La FEHT i els Patronats de Turisme: treballant junts per la Costa Daurada

La FEHT, Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, aglutina el sector empresarial de l’allotjament i la restauració de la província de Tarragona. El seu objectiu principal és satisfer les necessitats dels professionals i les empreses d’aquests sectors, així com promoure l’àmplia i variada oferta d’allotjament existent en aquesta demarcació. Aquesta acció comercial s’executa en una sinergia exemplar entre el teixit empresarial i el sector públic, més concretament amb els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada i els Patronats de Turisme de Salou,  Cambrils i Vila-seca, la qual cosa representa una col·laboració única a Catalunya.

Integra les següents organitzacions professionals: l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona; l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda; l’Associació d’Hotels de Tarragona; l’Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre; l’Associació d’Agències de Viatge Receptives de la Costa Daurada i l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre. PortAventura World també és soci de la FEHT com a empresa turística estratègica de la zona.

L’autobús urbà de Cambrils inicia el servei de la temporada estiuenca

Els nous horaris i recorreguts entren en funcionament demà dissabte i fins el proper 10 de setembre.

El servei d’estiu de transport públic urbà de Cambrils entra en funcionament demà dissabte i fins el proper 10 de setembre, donant continuïtat als horaris i recorreguts de la temporada anterior.

Les línies de bus urbà L1 i L2 oferiran servei de dilluns a dissabte, connectant el nucli antic amb el port, i el centre amb els barris de Llevant i Ponent. La L1 iniciarà el seu recorregut habitual des de les 7:10 fins a les 20:52 del vespre. La L2 variarà parcialment el seu recorregut per tal d’adaptar-se a la demanda d’aquest període, donant servei des de les 7:35 fins a les 20:27 del vespre. El servei realitzarà tres pauses fixes diàries.

La modificació dels horaris i recorreguts es posa en marxa des de la Regidoria de Mobilitat amb la voluntat de promocionar el transport públic per afavorir els desplaçament dels veïns i veïnes del municipi, per guanyar en temps i comoditats.

En els darrers quatre anys s’han duplicat el nombre de viatgers del bus urbà durant el període estival. La temporada anterior va ser la que va presentar major demanda.

Els horaris es distribuiran en els punts habituals: Ajuntament i equipaments municipals, Patronat de Turisme, parades urbanes i als mateixos autobusos. Els nous horaris i recorreguts també es poden descarregar des del web www.aparcam.cat.

Targeta T-BUS per als residents

La targeta de Cambrils T-BUS per a residents permet fer tants viatges com es vulgui amb els autobusos urbans fins a finals d’any. Es pot obtenir a l’Ajuntament a l’OAC i té un cost de 10 euros anuals.

Jutgen un intent d’homicidi a Cambrils després d’una festa de Cap d’Any

A conseqüència de la ferida produïda per la ganivetada, un dels acusats va anar al servei d’urgències del CAP de Cambrils.

La secció segona de l’Audiència Provincial jutjarà a partir de dijous de la setmana vinent dues persones, una d’elles acusada d’un delicte d’homicidi en grau de temptativa i l’altra acusada d’un delicte de lesions. Els fets van ocórrer a Cambrils l’any 2017. Segons el fiscal, els acusats van coincidir en una nau industrial d’aquesta localitat on s’havia celebrat una festa de cap d’any. Tan aviat com un dels acusats va advertir la presència de l’altre, amb ànim de causar-li la mort, es va dirigir contra ell i amb un instrument tallant li va esbiaixar una ganivetada al coll. Ambdós van començar una baralla.

A conseqüència de la ferida produïda per la ganivetada, un dels acusats va anar al servei d’urgències del CAP de Cambrils. Un cop allà va aparèixer l’altre acusat. El primer es va apropar a aquest i, amb ànim de menyscabar la seva integritat física, li va donar diversos cops de puny.

El fiscal demana 7 anys i 6 mesos de presó per a un dels acusats i 2 anys de presó per l’altre.

L’alumnat d’Auxiliar d’Hoteleria del Pla de Transició al Treball de Cambrils fa pràctiques al menjador de Càritas

Les persones participants han adquirit competències professionals i han descobert una realitat social.

Els i les alumnes d’Auxiliar d’Hoteleria: cuina i serveis de restauració del Pla de Transició al Treball de Cambrils han realitzat un total de 60 hores de formació pràctica al menjador social de Càritas de Reus. Les pràctiques es corresponen als Mòduls Professionals de Tècniques elementals de servei i Processos Bàsics de Preparació d’aliments i begudes senzilles i menjars ràpids.

Les pràctiques han estat una gran experiència per l’alumnat, que ha desenvolupat competències professionals d’elaboració i tècniques culinàries i al mateix temps ha realitzat un servei directe a les persones usuàries del menjador social de la ciutat de Reus. Així doncs, a més de les competències professionals adquirides, aquesta formació pràctica ha permès a l’alumnat prendre consciència de la realitat social que pateixen les persones que acudeixen al menjador social.

La realització de les pràctiques ha estat possible gràcies al conveni de col·laboració que ha fet per quart any el Pla de Transició al Treball de Cambrils amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat, l’Ajuntament de Cambrils i Càritas Diocesana de Reus.

El PP de Cambrils exigeix una reposta ràpida a l’okupació de l’antiga Residència Montemar de Vilafortuny

David Chatelain. Foto: Revista Cambrils

Durant les darreres hores s’ha produït l’okupació de l’edifici de la antiga Residència Montemar a Vilafortuny, “el que ha provocat una alarma social entre el veïnat”, segons assegura uan nota de premsa feta pública pel PP de Cambrils. El seu portaveu municipal, David Chatelain, ha recordat que “l’edifici es va fer tapiar per part del Consistori atenent a les condicions d’inseguretat i insalubritat que presentava la edificació després del tancament de la activitat”. Chatelain ha assegurat que “en les darreres hores he rebut moltíssimes trucades demanant ajuda, ja que hi ha un neguit atenent a l’abast d’aquesta okupació. A hores d’ara, la gent s’està mobilitzant i s’estan recollint diverses denúncies a les oficines de la Policia Local”.

En el seu moment el PP va demanar que s’habilités al consistori una oficina específica d’assessorament als veïns i propietaris de què fer en cas de conèixer que s’està produint una okupació, atenent a que les primeres 48 hores són fonamentals a l’hora de poder fer una actuació efectiva en contra d’aquesta pràctica. La resposta de l’equip de govern va ser negativa en aquell moment.

El portaveu popular ha assenyalat que “el Consistori no pot tolerar la implantació d’okupacions, sobre tot atenent a l’efecte crida que tenen aquestes accions si no es posa ordre”.

Chatelain també ha demanat a l’equip de govern que “s’activin els mecanismes preventius adients per evitar el repunt de robatoris que en alguns moments s’ha produït durant la temporada turística”.

Xavier Roig renova com a president de l’Associació Hotelera-Salou-Cambrils- La Pineda

D’esquerra a dreta: Gustavo Cabedo, Carlos Ferré, Vicenç Martí, Xavier Roig (president); Sergio Ibarbuen, Eduard Farriol, Jaume Orteu.

L’empresari hoteler Xavier Roig continuarà portant les regnes de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, ja que aquesta tarda de dimecres, en el context de l’assemblea general ordinària que ha tingut lloc dins del Parc Científic i Tecnològic (PCT), a l’Aula Magna de la Facultat de Geografia i Turisme de la Universitat Rovira i Virgili (URV), a Vila-seca, s’ha informat els socis assistents de la renovació del càrrec de Roig i de la seva junta, en no haver-se presentat cap alternativa al nou mandat, que serà de dos anys.

Tant la pròpia junta com els mateixos socis de l’entitat, que en aquests moments té 87 establiments (83 associats i 4 col·laboradors) i unes 48.000 places, donen, d’aquesta manera, un vot de confiança a l’empresari Xavier Roig, que segueix les directrius que en el seu dia va definir Eduard Farriol, l’any 2012, quan va sortir escollit president de l’Associació Hotelera.

Xavier Roig va esdevenir president dels hotelers l’any 2016 i des d’aleshores ha treballat per tal de “dignificar encara més el sector turístic, que avui en dia és líder de l’economia al nostre territori, ja que representa el 19% del PIB”, segons apunta. El president manifesta que “nosaltres també tenim com a prioritat donar múscul a la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), una entitat que ens fa de paraigües a les associacions d’allotjament i restauració de la Costa Daurada i que està tirant molt endavant gràcies a la bona conjuntura amb el sector públic, en la recaptació de l’impost turístic”.

Els membres que conformen, doncs, la junta de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda són: Xavier Roig -president, 4R Hotels-; Carlos Ferré -vicepresident, Estival-; David Batalla  -vicepresident, Best Hotels-; Vicenç Martí -secretari, Reside-; Eduard Farriol -tresorer, Ohtels-; Indaleci Salas -vocal, Palas-; Gustavo Cabedo -vocal, Meliá-; Jordi Espelt – Sergio Ibarbuen -vocals, H10-; Estrella Sánchez -vocal, Regente Aragón-; Enric Aragonès -vocal, Golden-; Jaume Orteu -responsable de formació.

L’Associació Hotelera complirà l’any que ve 30 anys.

Els Mossos investiguen la mort d’una persona aquesta tarda a Cambrils amb ferides d’arma blanca

La policia catalana ha rebut l’avís de l’incident a les sis de la tarda. Foto: 324.cat

La policia científica ha recollit indicis i ha fotografiat l’escena del crim. Foto: 324.cat

Un home ha mort aquest dimecres per ferides d’arma blanca a Cambrils, segons han explicat els Mossos d’Esquadra. L’home ha mort a la via pública. La policia catalana ha rebut l’avís de l’incident a les sis de la tarda. Segons han explicat, se’ls ha avisat que hi havia hagut una baralla al carrer Juan Sebastián Elcano i que una persona havia resultat ferida.

En arribar al lloc dels fets els agents han trobat l’home ferit, que ha mort poc després malgrat els esforços del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per salvar-li la vida.

La Divisió d’Investigació Criminal del Camp de Tarragona ha obert una investigació per tal d’esclarir els fets.

ACN

L’Ajuntament de Cambrils pinta elements del mobiliari públic amb els colors de la bandera irisada

L’Àrea de Polítiques d’Igualtat commemora el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI amb diversos actes programats entre el 25 i el 28 de juny.

L’Ajuntament de Cambrils ha incorporat a la ciutat diferents elements del mobiliari públic amb els colors de la bandera irisada, emblema de la lluita dels col·lectius LGBTI per garantir la plenitud dels seus drets com a ciutadania. En aquesta edició s’han pintat cinc bancs ubicats en diferents espais clau de la ciutat i en els propers dies es pintaran les escales de l’Ateneu Juvenil.

Amb aquesta acció simbòlica i transversal, l’Àrea de Polítiques d’Igualtat, amb el Departament de Joventut, vol visibilitzar i normalitzar les diferents realitats personals d’identitat, d’expressió de gènere i/o d’orientacions sexuals.

A més, l’Àrea de Polítiques d’Igualtat ha programat diversos actes i entre el 25 i el 28 de juny penjarà la bandera irisada a la façana de l’Ajuntament per commemorar el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI.
Els actes centrals tindran lloc el dia 28 de juny, a les 12 hores, al passeig de les Palmeres. Es durà a terme la lectura institucional del manifest i, posteriorment, la inauguració dels diversos elements públics que han estat pintats amb els colors de la bandera irisada.
El mateix dia 28 de juny al vespre es projectarà, al Cinema Rambla d’Art de Cambrils, la pel·lícula “ Call Me by Your Name”, guanyadora de 20 premis l’any 2017 i adreçada a majors de 12 anys. L’horari del film serà a les 20:15h i l’entrada tindrà un preu especial de 1,50 €.
La commemoració d’aquesta diada compta, per primera vegada, amb una cartelleria específica, en el marc del projecte de l’àrea d’igualtat, de commemoració de dies significatius amb mirada de gènere. El lema de la cartelleria d’aquesta primera edició és “Orgull de SER com sóc. Orgull de MOSTRAR qui sóc” i la il·lustració és obra de Christian Granero.

L’Ajuntament de Cambrils posa en marxa una campanya informativa per controlar el mosquit tigre

S’han fet arribar a la ciutadania consells preventius per evitar la proliferació d’aquest insecte.

L’Ajuntament de Cambrils, a través del departament municipal de Salut Pública, amb la col·laboració de Comaigua, ha posat en marxa una campanya informativa per conscienciar a la ciutadania que les actuacions preventives són essencials per reduir la presència d’aquest mosquit al nostre entorn.

A través del rebut de Comaigua d’aquest mes de juny, s’han fet arribar a la ciutadania unes breus recomanacions sobre les mesures per prevenir i controlar la proliferació del mosquit tigre en l’àmbit dels habitatges comuns.

Amb l’arribada de la calor, comença el període de major activitat del mosquit tigre. Les molèsties que causa poden arribar a condicionar la qualitat de vida de les persones que viuen a prop d’aquest focus a causa de l’elevat nombre de picades.

L’objectiu de la campanya és difondre consells per combatre el mosquit tigre per aconseguir la implicació de tota la població en la seva prevenció i control. En el cas d’aquesta espècie de mosquit, les mesures preventives constitueixen el millor mètode de control. L’actuació més important i efectiva és eliminar i protegir tots aquells elements que puguin convertir-se en focus de cria.

Les mesures de control del mosquit tigre tenen com a finalitat prevenir la proliferació del mosquit i reduir-ne la seva presència, d’acord amb el llindar de tolerància que es considera acceptable, per tal de minimitzar els efectes negatius que aquest mosquit pot ocasionar a la població, tant des d’un punt de vista de les molèsties que ocasiona a la població, com des del punt de vista de la prevenció de possibles transmissions de malalties.

Cal tenir present que tot i que els riscos sanitaris per la transmissió de malalties són actualment quasi nuls, aquesta espècie pot actuar potencialment com a vector de transmissió de diferents tipus de virus, com ara els que produeixen el Dengue, el Chikungunya i el Zika.

Accions de la ciutadania

En el control del mosquit tigre és necessària una acció conjunta i coordinada entre l’administració i la ciutadania, que és una part imprescindible en la solució del problema, ja que molts punts de cria es troben en propietats privades.

Les accions de la ciutadania es basen fonamentalment en evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, eliminant els punts d’aigua on poden créixer. Aquests punts es poden trobar en materials quotidians, com els gerros, galledes o els plats de sota les torretes, i, per tant, el seu origen poden ser els jardins o les terrasses d’habitatges privats.

Es pot ampliar la informació i consultar totes les mesures preventives en l’enllaç http://www.cambrils.cat/ca/serveis/salut/el-mosquit-tigre/el-mosquit-tigre.

Actuacions de l’Ajuntament a la via pública

L’Ajuntament de Cambrils realitza diverses actuacions a la via pública:

 • Aplicacions de control de larvicides en embornals i punts de risc:
 • Tractament larvicida a tots els embornals sifònics de la xarxa (on es pot acumular aigua i per tant són un focus potencial de cria de mosquits) durant tota la temporada que els mosquits estiguin actius. Aquest tractament el realitza Comaigua.
 • Programa de tractament contra els mosquits a les bocanes de totes les rieres i als parcs i zones humides on existeix aigua estancada.
 • Atenció de les queixes ciutadanes que arriben pels diferents canals establerts.
 • Informació disponible a través de la web i les xarxes socials, de les mesures preventives que es poden dur a terme per tal d’evitar la seva presència i proliferació.

El Ple dóna llum verda al Pla Municipal per a la Igualtat d’oportunitats entre les dones i els homes de Cambrils

El pla, amb una vigència de 4 anys, estableix l’acció municipal destinada a assolir la igualtat real entre dones i homes en l’àmbit municipal.

El Pla Municipal d’Igualtat d’Oportunitats entre dones i home de Cambrils 2018-2022 va ser aprovat per unanimitat en l’últim Ple de l’Ajuntament de Cambrils, celebrat el passat 25 de maig. El pla, amb una vigència de 4 anys, estableix l’acció municipal destinada a assolir la igualtat real entre dones i homes en l’àmbit municipal.

El document contempla un conjunt ordenat de mesures, adoptades després dels resultats de la diagnosis de gènere que va analitzar la realitat del municipi amb mirada de gènere, tendents a assolir progressivament la igualtat en drets i d’oportunitats entre dones i homes, i a eliminar la discriminació per raó de gènere, incidint en la base social i estructural d’aquesta greu problemàtica social.

Aquest pla fixa els objectius concrets d’igualtat que s’han d’assolir, les estratègies i les pràctiques transversals que s’hauran d’adoptar, des de l’acció municipal, per a la seva consecució, així com l’establiment dels sistemes eficaços de seguiment i avaluació del mateix, donant compliment al compromís polític i als marcs legals vigents que estableixen i regulen els mecanismes i els recursos, per fer efectiu el dret a la igualtat i la no- discriminació per raó de sexe, en tots els àmbits, etapes i circumstàncies de la vida.

El Pla Municipal d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes 2018-2022 s’estructura, en 8 àmbits d’actuació: Salut i serveis socials; Àmbit educatiu i escolar; Àmbit domèstic i treball reproductiu; Àmbit socioeconòmic i accés al món laboral; Urbanisme, mobilitat i seguretat ciutadana; Temps lliure i activitats esportives; Àmbit associatiu i participació pública i Violència de gènere.

El pla contempla un total de 76 accions que s’aniran desenvolupant a curt, mig i llarg termini. La ciutadania pot consultar el documents que integren el pla a través del següent enllaç: http://www.cambrils.cat/igualtat/politiques-d-igualtat/pla-d-igualtat-d-oportunitats-entre-dones-i-homes

La Festa Major de Sant Pere omple Cambrils de música, foc i tradició marinera 

El programa ha estat presentat avui a les Escales Reials del Port de Cambrils. Foto: Ajuntament de Cambrils

La Festa Major de Sant Pere de Cambrils arriba carregada d’actes tradicionals per rememorar els orígens mariners de la vila, tres revetlles que faran ballar el públic fins a la matinada i altres propostes per tots els gustos i edats. Podeu consultar el programa complet en aquest enllaç.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cultura i Festes, Lluís Abella; el regidor de Joventut, Eduard Pellicer; el representant de l’Arjau Vela Llatina, Ovidi Noguera, i el president del Ball de Diables, Jacob Gil, han presentat avui la programació en una roda de premsa a les Escales Reials del Port de Cambrils.

La Festa Major començarà el 23 de juny amb l’arribada de la flama del Canigó al pàrquing d’Horta de Santa Maria, que consistirà en la lectura del manifest del president d’Òmnium, Jordi Cuixart; l’encesa de la foguera, l’espectacle de foc del Ball de Diables Els Cagarrieres, la ballada conjunta d’una sardana i coca de sucre i vi dolç per a totes les persones assistents.

A la nit es manté la revetlla de Sant Joan, recuperada l’any passat, que enguany ballarà al passeig Miramar al ritme de l’Orquestra Europa, una formació amb 40 anys d’història formada per 13 músics que oferiran una nit memorable amb un repertori de cançons de sempre i la música més actual.

La festa continuarà el dia de Sant Joan amb les regates populars de llaguts tradicionals, el 26 de juny amb l’animació infantil dels Corsaris de l’Escuma de la companyia Xip Xap i el 27 de juny amb el concert de blues del grup Blueseria.

El 28 de juny començarà amb les cucanyes tradicionals per a tota la família a la plaça Mossèn Batalla i acabarà amb la revetlla de Sant Pere a càrrec de l’Orquestra Nueva Etapa i el grup N.E. Versions al passeig Miramar.

La Diada de Sant Pere es despertarà amb les matinades a càrrec del Ball de Diables Els Cagarrieres i els Gallers de la Colla Gegantera Tota l’Endenga. A les 11h, el Seguici festiu sortirà des de la des de la plaça Mn. Joan Batalla i recorrerà els carrers del port fins a l’església parroquial de Sant Pere, on a les 12 hores se celebrarà la Missa Major. En sortir, hi haurà la tradicional ballada dels elements festius. Per acabar la diada, el polifacètic artista cambrilenc Pau Piqué oferirà un concert simfònic a l’auditori del Parc del Pescador.

La reobertura del refugi antiaeri

Una de les novetats destacades del programa de la Festa Major és la reobertura del refugi antiaeri del carrer Creus el dia 23 de juny d’11 a 14 hores a la plaça de l’Església. La inauguració consistirà en una jornada de portes obertes a càrrec del Museu d’Història de Cambrils i la recreació d’escenes de la Guerra Civil amb el grup de recreació històrica Ejército del Ebro.

Paral•lelament, la Torre del Llimó acollirà la instal•lació del lloc de comandament d’aquest grup de recreació històrica per donar a conèixer com era la vida dels soldats republicans durant la Guerra Civil. A més, a les 11:30 hores, des del Molí de les Tres Eres, s’iniciarà una visita guiada gratuïta de la Ruta dels Espais de la Guerra Civl que finalitzarà al refugi.

El pailebot de Santa Eulàlia

La Festa Major de Sant Pere tindrà un convidat molt especial. El pailebot de Santa Eulàlia del Museu Marítima de Barcelona, un dels velers més antics de la Mediterrània que encara navega, arribarà al port de Cambrils el dia de Sant Pere i s’hi estarà fins que acabin les festes. L’embarcació acollirà una taula rodona sobre l’ofici de patró, un espectacle familiar i la celebració dels 20 anys de l’Arjau i participarà en la Festa de l’Ormeig amb una demostració de navegació tradicional a vela. A més, els dies 29 i 30 obrirà les seves portes a totes les persones que el vulguin visitar.

La visita del Santa Eulàlia s’emmarca en els actes del centenari d’aquest pailebot, construït l’any 1918 en una drassana de la costa alacantina i destinat inicialment al comerç amb Amèrica i ports de la Mediterrània. Posteriorment va servir com a vaixell per al comerç a la Mediterrània i com a embarcació de suport de tasques submarines.

La Festa de l’Ormeig

El dia 30 de juny, l’Associació Arjau Vela Llatina de Cambrils organitza la tretzena edició de la Festa de l’Ormeig Pesca Tradicional, que té com a objectiu principal presentar i valorar l’ofici de pescador i la seva família. A més de la recreació dels oficis antics a la platja del Regueral, la tirada de l’artet i la subhasta de peix, enguany s’escenificarà l’embarcament del vi del país als bastiments de cabotatge, tal i com es feia abans de la construcció del port de Cambrils.

Trobada de Bèsties de Foc

El mateix dia 30 de juny hi haurà la segona Trobada de Bèsties de Foc organitzada pel Ball de Diables Els Cagarrieres. La cercavila de foc pel passeig Marítim comptarà amb el Drac Apocaleus de Vallirana, l’Au Fènix de la Pobla de Mafumet, l’Àguila Cremablat de Tremp, El Boc de Vandellós, i la Farnaca i la Galera de Foc de Cambrils.

Revetlla Jove amb la Kinky Band

La tercera revetlla de la Festa Major serà la Revetlla Jove. Tal com van demanar els mateixos joves en el procés participatiu realitzat per Joventut, la revetlla comptarà amb un grup de versions i donarà cabuda a joves de Cambrils. Per començar, la Kinky Band oferirà quatre hores de música en directe, i per acabar un duo de castellers dels Xiquets de Cambrils amb el nom de PD Cat All Star allargarà la nit amb una sessió de patxanga i tralla.

Diada Castellera

La Diada Castellera dels Xiquets de Cambrils i la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona a la plaça del Pòsit, i la comèdia “Misteris entrellaçats” de Joaquim Bundó al Teatre del Cassal Parroquial de l’Església de Sant Pere posaran punt final a la Festa Major de Sant Pere.

L’historiador mossèn Manuel Fuentes oferirà dijous una conferència sobre el cardenal Vidal i Barraquer 

Fotografia de l’arquebisbe Vidal i Barraquer realitzada per Josep Vidal i Barraquer l’any 1919, que forma part del fons de l’arxiu de la familia Vidal-Barraquer, gestionat per l’Arxiu Municipal de Cambrils.

Mossèn Manuel M. Fuentes, reconegut historiador i director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, oferirà la conferència “La solitud de reinventar-se” sobre la vida i pensament del cardenal Vidal i  Barraquer, el proper dijous, 21 de juny, a les 20 hores, al Centre Cultural de Cambrils (carrer Sant Plàcid, 18-20).

L’acte està organitzat per l’Ajuntament de Cambrils amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Arquebisbat de Tarragona i la Diputació de Tarragona, i s’emmarca en l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, que se celebra coincidint amb el 150è aniversari del seu naixement a Cambrils.

Mn Manuel Fuentes, ordenat prevere l’any 1989 al seu poble natal de Bellmunt del Priorat, ha pronunciat un gran nombre de conferències i ha publicat diversos llibres i articles. És un gran coneixedor de la figura del cardenal Vidal i Barraquer i una persona de referència ineludible per estudiosos del prelat cambrilenc. És coautor de publicacions com “Correspondència del Dr. Francesc d’Assis Vidal i Barraquer, Cardenal Arquebisbe de Tarragona amb la Secretaria d’Estat de la Santa Seu” i “Manuel Borràs i Ferré: una vida al servei de l’Església”, entre altres.

L’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona  va ser creat precisament pel Dr. Francesc d’Assis Vidal i Barraquer l’any 1920, i actualment està realitzant una gran tasca de recerca, conservació, catalogació i digitalització en tots els pobles de la diòcesis.

Alguns altres dels actes previstos destacats de l’Any Vidal i Barraquer seran la inauguració de l’exposició “Verdaguer segrestat” al Molí de les Tres Eres, el 30 d’agost; la Missa commemorativa de la defunció del cardenal a l’Ermita de la Mare de Déu del Camí, el 13 de setembre; la Missa commemorativa del bateig presidida per l’arquebisbe a la parròquia de Santa Maria, el 5 d’octubre; la conferència inaugural de l’Aula de la Gent Gran a càrrec del Dr. Francesc Vidal-Barraquer Mayol, el 10 d’octubre; la inauguració de l’exposició “Vidal i Barraquer, diàleg i coherència” a la sala Àgora de l’Ajuntament, el 19 d’octubre, i l’homenatge diocesà al cardenal a la Catedral de Tarragona, el 21 de gener.

Cambrils lliura els  Premis d’Excel·lència a l’alumnat amb la nota més alta

Imatge de família dels premiats. Foto: Ajuntament de Cambrils

L’Ajuntament de Cambrils ha lliurat avui els Premis d’Excel·lència i els reconeixements als vuit alumnes que han aconseguit els millors expedients acadèmics de Batxillerat i Cicle Formatiu de Grau Superior del curs 2017-2018.

L’acte ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cultura i Festes, Lluís Abella, i el regidor d’Ensenyament, Alejandro García.

L’alcaldessa i el regidor de Cultura han destacat l’esforç, la tenacitat i la constància dels i les alumnes i han fet extensiva la felicitació al professorat i a les famílies que els han guiat i els han donat les eines. Per la seva banda, el regidor d’Ensenyament ha recordat al periodista Carles Capdevila, que va morir ara fa un any, i que deia que calia educar amb els cinc sentits: sentit comú, del ridícul, del deure, de la moral i de l’humor.

Els premis

Per una banda, el Premi d’Excel·lència al millor expedient acadèmic de Batxillerat ha estat per l’alumna Maria Vidal Trilla, de l’Institut Cambrils, que ha obtingut una nota final de 10. Per l’altra, el Premi al millor expedient de Cicle Formatiu de Grau Superior se l’ha emportat Núria Salesa Guerrero, del Grau Superior en Administració i Finances de l’Institut Ramon Berenguer IV, que ha tret una nota curricular de 9,4. Totes dues han guanyat un ordinador diploma i un ordinador portàtil.

L’Ajuntament de Cambrils també ha volgut reconèixer l’esforç de vuit alumnes que també han obtingut uns resultats destacats amb un diploma i un val de 50 euros per destinar a la compra de llibres. Després de les guanyadores dels Premis d’Excel·lència, les alumnes de Batxillerat amb les millors notes han estat Maria Roca Fernández (9,67), Laia Pomar Pallarès (9,57) i Susanne Marij Hallebeek (9,53) de l’Institut Cambrils i Beatriz Martínez Ruiz (9,48) de l’Institut Ramon Berenguer IV.

Pel que fa als cicles superiors, les notes més altes han estat les de Borja Farelo Domingo (9,28), Andrea Martínez Gilo (9,14), Maria Merly Cano (9,06) i Sara Solís  Sánchez (8,72) del Grau Superior d’Administració i Finances de l’Institut Ramon Berenguer IV.

Grècia, Tunísia i Turquia, els rivals a batre aquest estiu per la Costa Daurada

Pla obert de diversos turistes en bicicleta que passen per davant d’un rètol amb lletres de colors on es llegeix ‘Salou’. Foto: ACN

Anar més enllà de l’oferta de sol i platja. És el que es proposa el sector hoteler de la Costa Daurada, que augura una bona temporada turística, tot aproximant-se a les bones xifres d’ocupació de l’any passat. Amb tot, dubten que es puguin igualar les de l’any passat, quan es van aconseguir xifres rècord que van fregar l’ocupació total a l’agost. En part, és degut a la reincorporació de mercats tradicionals molt competitius que, fins ara, han estat aturats per motius geopolítics, com Turquia, Tunísia o Grècia. “L’única forma de lluitar és oferint servei i qualitat”, ha explicat a l’ACN el portaveu de l’Associació Hotelera de Salou-Cambrils-La Pineda, Sergio Ibarbuen, que considera que amb preu no es pot competir. Pel que fa als càmpings, a falta de les reserves d’última hora, es preveu una bona temporada, amb dubtes si igualarà les xifres “excel·lents” de l’any passat.

L’objectiu dels hotelers és aproximar-se tant com puguin a les xifres rècord que van tenir l’any passat, en què l’ocupació va oscil·lar del 80% al juny, al 90% al juliol i gairebé el complet a l’agost. Mantenir les mateixes quotes és complicat, ja que s’han reincorporat al mercat destinacions que feia anys que estaven aturades i que ara capten l’atenció de visitants que podien escollir la Costa Daurada.

És el cas de Turquia, “que ha entrat al mercat amb molta força”, Grècia i Tunísia. “Són competidors que estan al nostre segment de clients i els preus són molt agressius”, ha explicat Ibarbuen, que creu que la Costa Daurada no pot enfrontar-s’hi pels costos, també els laborals, malgrat que intenten que el preu al client sigui al més ajustat possible.

Així, a la recerca d’aquesta qualitat extra, els hotels han invertit en els darrers dos anys 200 milions d’euros en una “aposta constant per la qualitat”, segons Ibarbuen, que creu que invertir en les plantes hoteleres servirà per posicionar-se com un segment de qualitat que atragui visitants.

Una de les veus que reclama canvis és el director de l’hotel Blaumar de Salou, Vicenç Martí, que creu que els establiments estan fent la feina mitjançant inversions i que cal “una ajuda de l’entorn”. “Cal canviar el destí: els comerços –que considera que n’hi ha que “no donen la talla”-, les platges, les voreres, els taxis; és una qüestió de creure’s el turisme o no”, afirma. En aquesta línia, creu que el destí que s’ha creat, “de sol i platja” i “econòmic”, s’ha de reconvertir mitjançant un pla estratègic a llarg termini i ambiciós de la Costa Daurada que potenciï més, també, els actius, com la cultura, la gastronomia o museus.

“Eivissa, fa 10 anys, era un mercat com Salou”

“Eivissa, fa 10 anys, era un mercat com Salou, i avui tenen un preu mig i un destí que molts envegem”, ha assegurat aquest hoteler, que lamenta que al municipi es funciona “per inèrcia”. “Tenim una oferta digna”, ha defensat Martí, des del Blaumar, un hotel de quatre estrelles a primera línia de mar, “falta que ens acompanyi l’entorn i tothom s’ho cregui”.

A Salou, que atrau un turisme principalment familiar, hi ha un mercat nacional i també destaca el britànic. A banda, també hi ha un gruix de visitants francesos, russos o holandesos. Els hotelers treballen per diversificar al màxim els mercats per evitar centrar esforços en un país que, en un moment donat, pot tenir un problema geopolític i deixar d’aportar visitants. Així, ara intenten obrir-se als mercats de l’est, com el polonès, el romanès o el búlgar. Per Martí, les expectatives de captar els visitants italians no s’han vist del tot complertes amb el parc temàtic de Ferrari Land.

Desestacionalització de la temporada en hotels

Una de les línies en què treballa el sector, i en què creuen que han encaminat l’èxit, és en la desestacionalització. Per Setmana Santa, la Costa Daurada va registrar una bona ocupació gràcies a la celebració de diversos esdeveniments esportius, més que mai. L’aposta per aquest sector es va fer després que s’arribés a un acord per posar punt final al Saloufest, que feia que el municipi quedés “associat a imatges negatives”, segons Ibarbuen.

L’excel·lència dels càmpings dona resultats

Pel que fa als càmpings, que representen al voltant d’un 40% de les places turístiques de la Costa Daurada, les sensacions de cara la temporada d’estiu també són positives, malgrat que estan pendents de les reserves d’última hora. Joan Antón, president de l’Associació de Càmpings de la demarcació, ha explicat a l’ACN que hi ha “molts clients que, quan van marxar l’any passat, ja van deixar moltes reserves fetes”. Tot i això, no es pot anticipar si serà “tan bona com la de l’any passat”.

Els visitants, bàsicament de públic familiar, es reparteixen en parcel·les, d’una manera més tradicional o, d’altres, en autocaravana. D’altra banda, una demanda creixent és la dels bungalows, que serveix com un primer contacte amb el món campista. És el que explica Alejandro Giménez, director del Playa Mont-roig Camping Resort, on hi ha un miler de parcel·les i 300 bungalows disponibles al costat d’un quilòmetre de platja. Així, els bungalows ofereixen als clients el confort que els aproxima a la idea d’hotel en una línia pràcticament de luxe. “Cada vegada més, la gent busca la qualitat i saben que han de pagar un preu”, considera Giménez.

Els càmpings tarragonins, destacats amb guardons d’excel·lència, estan ocupats per catalans (40%), turistes de la resta de l’Estat espanyol (5-10%) i entre un 45-50% europeus (holandesos, francesos, alemanys, britànics i belgues). “Tenim clients que són famílies i també gent gran, i tenim oferta per als dos tipus de clients”, ha apuntat Giménez, que ha explicat que la bona experiència es mesura amb la fidelitat dels clients, ja que un 40% repeteixen. “Tenim un client de 92 anys, britànic, que fa 53 anys que ve”, explica, a tall d’anècdota.

La tendència dels càmpings és creixent. Segons Antón, el sector empresarial té bona salut i, si no se’n creen més, és perquè és complicat fer-ho des d’un nivell administratiu o burocràtic. Catalunya, conjuntament amb Florència, gaudeix d’una concentració de càmpings de qualitat. Segons Giménez, el sector no ha deixat d’invertir -al Playa Mont-roig just s’estrena una piscina interactiva amb jocs infantils- i es lluita perquè el client ho tingui tot al seu abast amb un ampli ventall de serveis.

Nul·la afectació per la situació política o els atemptats

Els hotelers no perceben cap repercussió en reserves arran de la situació política i tampoc pels atemptats de Cambrils, en l’estiu en què es complirà un any. De fet, expliquen que la resposta de l’administració va ser molt bona a l’instant i que, per la seva banda, els turistes, provinents d’altres països europeus, tampoc van arribar a cancel·lar les reserves ni una setmana després del 17 d’agost.

El Servei Local de Català de Cambrils celebra els 25 anys  

Després del concert va cloure l’acte Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils, que va lliurar a l’equip del Servei Local de Català un diploma en reconeixement de la tasca feta durant aquest quart de segle. Foto: Ajuntament de Cambrils

Divendres passat el Servei Local de Català de Cambrils (SLC) va celebrar els  25 anys d’activitat al municipi coincidint amb la cloenda dels cursos de català i del Voluntariat per la llengua.

A l’acte d’enguany, com sempre protagonitzat per alumnat i voluntariat, es va fer un recorregut per la història de l’escola a Catalunya, amb representació d’escenes d’El florido pensil  o la lectura de la “Carta als mestres”, de Carles Capdevila, entre altres, i va acabar amb la preestrena la coral Canta amb el Cor, integrada per persones vinculades al Centre de Normalització Lingüística i dirigida per Marc Guerris. Entre mig, diversos alumnes i exalumnes van explicar el que havia suposat per a ells el seu pas pel Servei Local de Català de Cambrils i van agrair a les seves professores el seu suport i estímul que els van ajudar a aconseguir els seus objectius.

En el decurs de l’acte, la responsable del SLC, Helena Martínez, que hi treballa des del setembre de 1992, quan l’Ajuntament de Cambrils es va integrar al Consorci per a la Normalització Lingüística, va explicar que aquest any acadèmic 2017-2018 s’han organitzat 21 cursos, amb 365 inscripcions, i 45 parelles lingüístiques, i també va fer una valoració emotiva de tot el període al front del Servei.

Per la seva banda Anna Saperas, directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, del qual forma part el SLC de Cambrils, va felicitar l’equip per la seva bona tasca i va repassar la història del Servei: va destacar que al llarg de la seva existència ha organitzat un total de 446 cursos de català per a adults amb 8.927 inscripcions d’alumnes procedents tant de Catalunya com d’arreu del món. També que ha posat en marxa 634 parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la llengua o que durant aquest període s’han revisat 3.536 pàgines, s’han fet sessions de recursos lingüístics per al personal de l’Ajuntament i s’han administrat proves de català en els processos de selecció de l’Administració local.

Aquestes dades es  poden repassar amb més deteniment en una petita exposició que es va presentar divendres i que itinerarà durant els propers mesos per diversos equipaments municipals.

La presidenta del CNL, M. Dolors Sardà, va presentar el projecte Canta amb el cor i va  agrair la professionalitat i dedicació de les tècniques del SLC de Cambrils.

Després del concert va cloure l’acte Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils, que va lliurar a l’equip del Servei Local de Català un diploma en reconeixement de la tasca feta durant aquest quart de segle i va felicitar també l’alumnat i el voluntariat lingüístic que ha fet gran el SLC.

L’acte es va acabar de manera festiva amb un pica-pica que van aportar els mateix alumnes i voluntaris.

L’Ajuntament de Cambrils recupera 170 places de l’aparcament d’Horta de Santa Maria  

El consistori ha arribat a un acord amb el propietari per utilitzar una part del solar durant la temporada turística.

L’Ajuntament de Cambrils ha arribat a un acord amb la propietat del solar d’Horta de Santa Maria per recuperar més de la meitat de les places de zona taronja que s’havien perdut el passat mes d’abril amb motiu de les obres del complex residencial.

D’aquesta manera, la propietat no tancarà tot el solar tal com estava previst sinó només la part on s’han de construir els habitatges. Concretament, es podran fer servir 170 de les 300 places d’aquest aparcament regulat molt utilitzat tant pels cambrilencs com pels turistes per la seva proximitat a la zona del port.

Ahir al matí l’empresa municipal APARCAM va començar les obres de construcció de la nova rampa d’accés de vehicles pel carrer Tramuntana i en els propers dies retirarà l’asfalt de la part de terreny que es tancarà per iniciar les obres del complex.

L’aparcament entrarà en funcionament la setmana que ve i serà regulat de dilluns a diumenge en horari de 10 a 14 i de 17 a 22 hores, com en els darrers estius, per augmentar la rotació dels vehicles aparcats i oferir més disponibilitat de places al llarg del dia.

Aquestes places de zona taronja se sumen a les 72 noves places d’aparcament gratuïtes resultats de la recent reordenació de la circulació del barri d’Horta de Santa Maria.

L’Escola Municipal de Música de Cambrils celebra el Dia de la Música amb un concert de final de curs 

L’actuació de les orquestres de corda i els grups de guitarra tindrà lloc a la parròquia de Santa Maria el dijous 21 de juny a les 18:30 hores.

Les orquestres de corda i els grups de vent de l’Escola Municipal de Música de Cambrils (EMMC) oferiran un concert a la parròquia de Santa Maria el proper dijous dia 21 de juny a les 18:30 hores amb motiu de la celebració del Dia de la Música.

Els primers en actuar serà l’alumnat de l’orquestra Oca, sota la direcció del professor Albert Carbonell. A continuació, serà el torn de les orquestres Orca i Kadenza, dirigits pels professors Albert Carbonell i Enric Prats. L’actuació de les orquestres finalitzarà amb el grup de violoncels i contrabaixos dirigit pel professor Enric Prats. Posteriorment, actuaran els alumnes dels grups infantil i juvenil de guitarres a càrrec de M. José Bolart i Miguel Javaloy.

Després del concert dins del temple, l’espectacle es traslladarà a la plaça de l’Església, on els grups de vent interpretaran interpretaran diferents peces musicals, sota la direcció dels professors Dídac Arcas i Carles Herruz. En acabar, l’alumnat participant recorrerà en cercavila els carrers fins arribar a l’Escola de Música.

D’altra banda, els cors de l’EMMC oferiran un concert avui dijous 14 de juny a les 18 hores a la parròquia de Sant Pere per mostrar a les famílies el repertori treballat al llarg del curs acadèmic. L’actuació anirà a càrrec del Cor Petits Cantors, dirigit per M. del Mar González, i els Cors Kdaly, Vivace i Adagio, dirigits per Reyes Gil, i el pianista acompanyant Andres Moya.

L’Ajuntament de Cambrils instal·la un nou joc infantil al Parc del Pescador

El nou element substitueix el que es va cremar per actes vandàlics a finals de l’any passat.

L’Ajuntament de Cambrils ha instal·lat aquest mes de juny un nou joc a l’àrea d’esbarjo infantil situada al costat de l’escenari del Parc del Pescador. Es tracta d’un joc multifunció amb xarxes de trepa, mur d’escalada, barra de bomber i tobogans de diferents nivells. Aquesta nova atracció substitueix la que es va cremar per actes vandàlics a finals del 2017.

El Parc del Pescador disposa de tres àrees de joc. La més propera al bar, recomanada per petits de 1 a 6 anys; la més propera a l’escenari, on s’ha posat el nou joc, pensada per infants de 2 a 8 anys; i la més propera a l’embarcació “La Marinera”, recomanada per nens i nenes de 8 a 14 anys.

Cambrils amplia el programa d’activitats d’estiu per a joves L’Estenedor

El regidor de Joventut, Eduard Pellicer, i la tècnica, Alegria Rodríguez, han presentat avui la vuitena edició del programa d’activitats d’estiu per a joves de 12 a 30 anys.

El Departament de Joventut de l’Ajuntament de Cambrils ha potenciat L’Estenedor amb la programació de 17 activitats més que l’any passat i un increment del pressupost del 40%.

El regidor de Joventut, Eduard Pellicer, i la tècnica, Alegria Rodríguez, han presentat avui la vuitena edició del programa d’activitats d’estiu per a joves de 12 a 30 anys i han explicat que han decidit ampliar el programa perquè l’any passat es van quedar moltes persones a la llista d’espera.

El regidor ha destacat la participació dels corresponsals joves en la programació de L’Estenedor, que, a proposta seva, inclou activitats com els tallers de cuina d’amanides i supervivència,  de lettering i de manualitats (cistell amb texans vells, bosses amb samarretes), el torneig de Just Dance o les sortides a l’Aquopolis i al Paintball.

També com a novetats, s’han programat activitats al setembre, s’ha inclòs la perspectiva de gènere i s’ha organitzat un casal d’estiu pensat per joves de 14 a 17 anys. El casal és una iniciativa promoguda per Esports i Joventut acollirà els joves un dia a la setmana amb activitats diferents.

L’Estenedor és un programa que va iniciar el Departament de Joventut el 2011 i que està integrat en el Pla Municipal de Joventut de Cambrils 2017-2020. Enguany compta amb un pressupost de 13.000 euros i ofereix un total de 589 places de 30 activitats de cultura, oci, art, salut, educació i música, subvencionades en diferent percentatge segons el cost de l’activitat i l’àmbit. Les persones interessades ja es poden inscriure a l’Ateneu Juvenil. Cal tenir en compte que les places són limitades i s’atorguen per ordre d’inscripció.

Noves activitats

 • Cuina: amanides i de supervivència
 • First de dos nivells: inicial i avançat (en comptes de PET)
 • Les classes de repàs se separen entre juliol i agost i/o ambdós
 • Youtubers
 • Lettering
 • Manualitats: cistell amb texans vells, bosses amb samarretes
 • Taller de creació teatral d’objectes i titelles
 • Pintura mural
 • Pintura naïf i puntillisme
 • Torneig de just Dance
 • Taller de màgia
 • Taller de maquillatge i pentinats
 • Aquopolis
 • Paintball

Activitats que van tenir molt bona acollida l’any passat i es repeteixen

 • Taller de bateria
 • Caiac
 • Pàdel surf
 • Pàdel
 • Campus: setmana tecnològica
 • Campus: lego mindstroms
 • Campus: aplicacions mòbils i realitat virtual
 • First
 • Intel·ligència emocional
 • Tècniques d’estudi
 • Classes de repàs
 • Taller de teatre i expressió corporal
 • Pintura artística
 • Torneig de FIFA

El Síndic insta la Generalitat i Madrid a instal·lar un tramvia a la línia fèrria de costa

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, durant una compareixença al Parlament.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, insta la Generalitat i el Govern de l’Estat a instal·lar un tramvia en el tram actual Port Aventura-l’Hospitalet de l’Infant, remarcant “la importància de potenciar el transport públic i que sigui més sostenible”.

Segons ha informat l’oficina del Síndic per mitjà d’un comunicat de premsa, des de principis de l’any 2018 ha rebut més de 200 queixes pel desmantellament de la línia de ferrocarril Port Aventura- Salou- Cambrils- Mont-roig del Camp- l’Hospitalet de l’Infant. “Segons exposen les persones afectades -afirma la nota-, atesa la manca d’interès de la Generalitat per adequar la línia al sistema de tren-tramvia de manera immediata, el desmantellament deixa sense cap alternativa que faciliti o millori la mobilitat de les persones usuàries de la xarxa de Rodalies de Catalunya, atesa la llunyania de la variant del corredor mediterrani respecte dels nuclis de població més importants, com ara Salou i Cambrils, que, a més, perden la connexió entre si”.

El posicionament del Síndic considera “ben sabut que la xarxa de Rodalies de Catalunya pateix nombroses deficiències, per la qual cosa la desaparició d’una línia que dona servei anualment a més de 675.000 persones dels municipis de Salou i Cambrils fa necessari un estudi exhaustiu del cas i una decisió motivada”.

Les queixes rebudes també posen de manifest que el desmantellament d’aquesta línia “contradiu les determinacions territorials del Pla territorial parcial del Camp de Tarragona, en què es recullen les actuacions de condicionament tren-tramvia i que estableix que el sistema ferroviari i tramviari té un caràcter estratègic i prioritari dins les infraestructures de mobilitat i transport”. També manifesten que “implicarà conseqüències rellevants de caràcter ambiental i social a la regió i que no respecta les determinacions de la Llei 38/2015, del sector ferroviari, ja que no s’ha optat pel seu traspàs previ a la Generalitat de Catalunya, i aquesta no ha emès els seus informes pertinents”.

A més, les persones afectades també exposen que les estacions més properes quedaran a dos quilòmetres de les actuals, la qual cosa es tradueix en mitja hora a peu, aproximadament, cosa que les fa absolutament inadequades si no es vol utilitzar el cotxe privat.

En aquest sentit, el Síndic recorda que “la Llei estatal 38/2015, del sector ferroviari, preveu que el Ministeri de Foment pot excloure una determinada infraestructura ferroviària de la Xarxa Ferroviària d’Interès General sempre que hagin desaparegut els motius que en van justificar la inclusió. Tanmateix, també estableix la possibilitat que sigui traspassada a la comunitat autònoma corresponent, a instància de la comunitat autònoma o del Ministeri de Foment”.

A més, també determina que, “abans de la clausura d’una línia, el Ministeri de Foment ho ha de posar en coneixement de les comunitats autònomes i entitats locals que en puguin resultar afectades. Després d’haver demanat informació a les administracions, el Síndic no té constància de l’emissió per part de la Generalitat de Catalunya d’aquest informe previ ni tampoc de la comunicació de l’acord de clausura del Ministeri de Foment a la Generalitat o els ajuntaments afectats. Davant d’aquest fet, el Síndic ha informat del cas el Defensor del Poble amb l’objectiu que demani informació concreta al Ministeri de Foment sobre l’estat dels informes previs i les comunicacions”.

El Síndic també ha fet arribar tot un seguit de recordatoris legals, suggeriments i recomanacions a les administracions afectades i demana que se l’informi de les decisions preses sobre aquesta qüestió.

Recordatori al departament de Territori…

En aquest sentit, al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat li recorda que “ha de defensar davant del Ministeri de Foment, conjuntament amb els municipis afectats, el projecte de condicionament tren-tramvia de l’actual línia ferroviària, tot habilitant els estudis, projectes i recursos administratius i econòmics que siguin necessaris”.

D’acord amb això, el Síndic demana al Departament que valori la decisió d’instar l’expedient de traspàs d’aquesta línia; que convoqui una reunió del Consell de la Mobilitat per avaluar-ne el desmantellament, i també les seves conseqüències en la mobilitat i les alternatives possibles, i que determini, abans del seu establiment i d’acord amb els ajuntaments afectats i l’Autoritat Territorial de la Mobilitat del Camp de Tarragona, les condicions d’integració del sistema tramviari, tant des del punt de vista urbanístic com de gestió del sistema viari, per mitjà d’un pla especial urbanístic del sistema tramviari.

…i als ajuntaments de Salou i Cambrils

Als ajuntament de Cambrils i Salou, els recorda que “han de defensar davant el Ministeri de Foment el projecte de condicionament tren- tramvia de l’actual línia ferroviària; que han de participar en la determinació, abans del seu establiment i juntament amb el Departament de Territori i  Sostenibilitat i l’Autoritat Territorial de la Mobilitat del Camp de Tarragona, de les condicions d’integració des sistema tramviari, i que han de sol·licitar un informe del Programa de planejament territorial, un cop aprovats inicialment els plans urbanístics d’iniciativa municipal”.

Amb caràcter general, i per a totes les administracions, el Síndic demana:

 • Que es promoguin polítiques de transport i de comunicació, basades en criteris de sostenibilitat, que fomentin la utilització del transport públic i la millora de la mobilitat i que garanteixin l’accessibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda.
 • Que es planifiqui la mobilitat prenent com a base la prioritat dels sistemes de transport públic i col·lectiu (Llei 9/2003, de 13 de juny, de la mobilitat).
 • Que s’adoptin mesures en matèria de transports i mobilitat encaminades a reduir la vulnerabilitat i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, per avançar cap a un model de transport públic, col·lectiu i intermodal que no es basi en la tinença de vehicle privat i que fomenti l’ús generalitzat del transport públic i altres formes de transport sostenible sense emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (Llei 16/2017, d’1 d’agost, del canvi climàtic).

El Síndic recorda que cal potenciar el transport públic, especialment si es té present que malauradament ja es palesen els efectes del canvi climàtic en la vida quotidiana.

En aquest sentit, cal impulsar el transport públic que sigui més sostenible i que provoqui menys emissions contaminants a l’atmosfera, alhora que optimitzi les opcions de mobilitat de les persones.

És per això que el Síndic insta el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern de l’Estat per tal que, conjuntament, cerquin la millor solució tècnica per convertir l’actual línia ferroviària en una infraestructura de transport públic intermunicipal (tren-tramvia). “Aquest assumpte hauria de figurar entre els temes prioritaris en l’agenda que s’ha de tractar entre ambdós governs”, conclou.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies