TOTS 21

L’Ajuntament de Cambrils commemora el Dia Internacional de les Dones  

L’alcaldessa i diverses regidores han llegit la declaració institucional de l’Institut Català de les Dones a la plaça de l’Ajuntament. Fotos: Ajuntament

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i diverses regidores del govern i de l’oposició, han llegit avui a la plaça de  l’Ajuntament el Manifest del Dia Internacional de les Dones de l’Institut Català de les Dones, que enguany fa especial incidència als hàbits patriarcals en la distribució dels usos del temps i la manca de corresponsabilitat en tasques domèstiques i de cura durant el confinament.   

Després de la lectura del manifest, tal com es va acordar amb tots els municipis de la comarca des del Consell Consultiu de les Dones, s’han realitzat una fotografia conjunta de les persones participants a la concentració ciutadana amb el missatge #invisiblesximprescindibles. L’acció s’emmarca en la campanya institucional del 8M-2021 de l’Institut Català de les Dones «Dones i Homes corresponsables», que reivindica la importància vital dels treballs de cura.

Les  Jornades per la Igualtat de Gènere organitzades per l’Ajuntament de Cambrils continuaran aquesta tarda amb un conta contes virtual a càrrec de Sílvia Palazón Carrió a través del Canal YouTube de la Biblioteca: CanalBibCambrils. Les jornades inclouen una quinzena d’actes al voltant d’eixos com la sexualitat femenina i el plaer, el trencament dels estereotips i rols de gènere, l’apoderament personal, el reconeixent social i professional de les dones, i la denúncia de les desigualtats de gènere persistents i la sensibilització col·lectiva per generar canvis que permetin eradicar-les.

Manifest del Dia internacional de les Dones 8 de Març de 2021 

«La pandèmia del Covid-19 ha posat de relleu un cop més i de forma especialment punyent les greus discriminacions que la nostra societat encara exerceix sistemàticament sobre nosaltres les dones. Durant el confinament de març-abril de 2020 les dones vam manifestar, en gairebé el 60%, que érem nosaltres les persones que ens ocupàvem de manera principal o en exclusiva de les tasques domèstiques, tot i que la nostra presència en les ocupacions de primera línia era majoritària: 64% en venda de productes bàsics, 86% en personal de neteja, 80% en personal de serveis socials, 84% en personal de residències per a gent gran i 70% en personal sanitari i farmacèutic.

No sembla que els hàbits patriarcals en la distribució dels usos del temps, pel que fa a la corresponsabilitat, hagin estat afectats pel confinament, tot i que l’increment de la convivència d’homes i dones a les llars ho hauria d’haver facilitat. Els estereotips encara són ben arrelats en l’imaginari dels homes. Les tasques domèstiques, de cura de les persones dependents i de les obligacions escolars de filles i fills han recaigut majoritàriament sobre nosaltres. Les dones teletreballant i fent-nos càrrec de tot, les dones en primera línia i trobant-nos-ho tot per fer en arribar a casa. Les dones continuem dedicant entre dos i tres cops més de temps a les tasques domèstiques i de cura, i això va en detriment de la nostra carrera professional i del nostre temps de lleure, que hauria de ser exactament igual d’important que el dels homes, i a més minva la nostra salut i el nostre benestar.

Les dades ens mostren que vam ser les dones les que vam estar més exposades a nivell de salut, justament en el període de confinament més estricte. Les enquestes realitzades van concloure que en gairebé el 60% érem les dones les encarregades de la cura de les persones dependents a càrrec, i en el 64,2% de les responsabilitats escolars de les criatures durant aquest període. En el 92% dels casos també som les dones que ens agafem excedències per tenir cura dels nostres fills i filles.

És també el moment de recordar que durant el confinament es va agreujar manifestament la situació de tensió derivada de totes les formes de violències masclistes, com a conseqüència de la convivència obligada i continuada de les dones amb els seus agressors. Gairebé es van doblar les trucades mitjanes setmanals a la línia 900 900 120 al llarg dels mesos de març a juliol, de confinament i desescalada.

En general, les afectacions per a la salut i el benestar directament per la Covid19 o per la crítica situació social ha recaigut molt més sobre les dones, com també ens indiquen les dades en impacte emocional i salut mental: sentiments de por, d’angoixa i de tristor, qualitat del son, estats d’ànim, preocupacions, entre d’altres.

Cal lluitar perquè aquesta crisi no suposi un pas enrere en cap dels avanços socials que els darrers anys hem assolit, especialment a nivell de la consciència social envers la igualtat de tots els drets humans de les dones en relació amb els homes: Dret al Treball, Dret a una corresponsabilitat Efectiva i Paritària, Drets Sexuals i Reproductius, Dret a la igualtat en la Presa de Decisions, Dret a la Salut, Dret a una societat Lliure de violències masclistes.

Hem d’aprofitar aquesta crisi per consolidar una transformació social de base feminista que estronqui d’un cop definitiu els fonaments d’aquesta societat masclista i androcèntrica, en la qual els homes encara no han après a renunciar als seus privilegis perquè les seves companyes puguem viure amb les mateixes condicions i oportunitats que ells. Ens ha canviat la vida, és el moment de treure profit d’aquesta situació de canvi i evolucionar per a una transformació estructural on les dones ens puguem desenvolupar amb plena llibertat en tots els àmbits de la vida, sense les barreres androcèntriques sovint invisibles però eficaces, sense les càrregues patriarcals que s’entesten que fem nostres, sense les pors amb les quals els hi és més còmode que vivim.

Les causes de la desigualtat de gènere són les actituds i conductes encara majoritàries dels homes, abusives i aprofitades, que no respecten el dret de les dones a una societat justa, en igualtat d’oportunitats, corresponsable i lliure de violències masclistes.

Fa un any del darrer 8M, quan vam ocupar els carrers, els espais públics, per fer sentir juntes el nostre dret a ser iguals en tots els àmbits de la vida personal, social, professional i política. Enguany, potser no podrem sortir als carrers tan massivament, però igualment farem sentir la nostra veu arreu, i també farem nostres les xarxes, les impregnarem de les nostres reivindicacions perquè arribin als que tenen més poder per fer canviar les coses, perquè arribin als que es creuen els nostres amos, perquè arribin als nostres companys que no es decideixen a treure’s del tot l’embolcall patriarcal que els protegeix i afavoreix injustament, perquè arribin als que ens volen silenciar i que ens conformem en continuar a casa, aïllades i callades, perquè arribin a totes les dones que encara no han pres consciència que sovint el nostre opressor el tenim al costat, a casa nostra, a la feina, als carrers, i perquè arribin a tots els homes còmplices, que no fan absolutament res per canviar ni ells ni als seus congèneres. No es tracta que ens pregunteu en què ens podeu ajudar, sinó que penseu i feu el que us correspon com a pares, parelles i convivents. Pensar en organitzar les tasques domèstiques i de cura ens ocupa temps, que traiem de la nostra carrera professional i del nostre lleure. Tenim tot el dret com a dones a reclamar-vos i exigir-vos que feu la vostra part, amb la meitat és suficient.

Totes les institucions i agents socials han d’esmerçar-se perquè més que mai s’incorpori la mirada de gènere i interseccional en les polítiques públiques i en l’aplicació de tots els projectes de recuperació i protecció social que caldrà desplegar els propers anys, a fi que es faci efectiva una veritable corresponsabilitat paritària, mitjançant la qual es reforci de forma definitiva el fonament i l’efectivitat de tots els nostres drets.

En un moment crític com l’actual de transformació social resulta essencial garantir el canvi dels valors socials, on la perspectiva de gènere i la mirada feminista i interseccional substitueixin els estereotips patriarcals, androcèntrics, etnocèntrics i heteronormatius encara tan presents en moltes polítiques i actuacions dels poders públics i agents socials, i replicats i reproduïts de manera més o menys inconscient mitjançant el sistema educatiu i els mitjans de comunicació. Cap pas enrere, totes i tots cap endavant, cap una societat d’iguals!

La Llei 17/2020, de 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, aprovada en finalitzar l’any, ha de suposar sens dubte un important pas endavant per a la garantia dels drets de les dones en situació de violència masclista, amb la inclusió de les noves formes i àmbits que estableix, violències digitals, obstètrica, de segon ordre, vicària, institucional, i les responsabilitats en la seva aplicació tècnica i pressupostària per part de totes les administracions públiques.

La pressió que hem viscut les dones durant aquest darrer any ha estat molt superior a la dels homes, havent de combinar el teletreball amb les tasques domèstiques, amb situacions laborals més precàries i més vulnerables. Per això volem destacar les condicions extremes amb les quals han hagut de treballar les professionals de primera línia d’atenció en salut, gent gran, alimentació, entre d’altres, com també volem parlar de les dones en situació irregular que han vist agreujar-se la seva situació de precarietat, les professionals dels serveis d’atenció a les dones en situació de violència masclista, i de les dones grans que ens han deixat i totes les que no han pogut conviure i gaudir del contacte amb les seves famílies i el seu entorn més proper. Per totes elles, molt especialment, avui també ens manifestem.

Com deia la Maria-Mercè Marçal: «Dins la pell de l’onada salada/serem cinc centes, serem mil./ Perdrem el compte a la tombada./Juntes farem nostra la nit».

Serem milions. Serem milions i milers de milions. I vosaltres, els homes, ja feu tard, molt tard!, ha arribat l’hora que us apunteu massivament en la lluita per una societat justa, on totes les dones des de la nostra diversitat tinguem els mateixos drets i oportunitats que teníeu vosaltres des del moment de néixer».

Redacció

 

Reus estudia crear un nou programa de bons per a sectors com les acadèmies i els gimnasos

Una dona observa l’aparador d’una botiga de sabates del carrer Llovera de Reus amb una enganxina dels Bons Reus en primer terme. Foto: Roger Segura

L’Ajuntament de Reus estudia fórmules per compensar les restriccions imposades per la covid-19 en sectors com les acadèmies, els gimnasos i les activitats culturals. La regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, explica a l’ACN que plantegen crear un nou programa de bons de descompte com el que l’any passat va beneficiar el comerç de proximitat, els serveis i l’hostaleria. Durant el 2020 l’administració local va posar a disposició de la ciutadania 600.000 euros en forma de bons de 5 euros que es podien bescanviar en més de 450 establiments adherits. Segons Caelles, la iniciativa va generar un retorn de vora 3 MEUR i això ha fet que més de 30 municipis d’arreu de l’Estat s’hagin interessat per conèixer el model.

Els Bons Reus són una iniciativa impulsada per l’Agència de Promoció de Ciutat de Reus dins el Pla de Reactivació de la capital del Baix Camp, dotat amb 4,5 milions d’euros. Els vals de descompte es van exhaurir ràpidament en les tres onades de la campanya i la seva inversió inicial s’ha acabat multiplicant gairebé per cinc.

El principal requisit per poder gastar els vals era fer una compra mínima de 15 euros. Segons l’Ajuntament, els Bons Reus han acabat suposant una injecció de vora 3 milions d’euros per al conjunt de negocis participants. La regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, subratlla que els bons «han ajudat les famílies a consumir en uns moments complicats i també han ajudat la resta d’establiments no adherits, que s’han beneficiat de la gran circulació de consumidors pels carrers de la ciutat».

La primera fase dels bons es va adreçar només a la ciutadania de Reus, que podia descarregar-se un màxim de quatre cupons de 5 euros per gastar en establiments que havien estat obligats a tancar totalment. La iniciativa es va anar adaptant i en les fases posteriors va incloure establiments de sectors com l’alimentació o la farmàcia -sempre petites i mitjanes empreses de fins a 50 empleats-, i es va estendre també a persones no empadronades.

Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Reus. Foto: Roger Segura

Ara, Reus Promoció estudia crear un nou programa de bons per a d’altres sectors molt afectats per la covid-19 com les acadèmies, els gimnasos i els que organitzen activitats culturals. Els Bons Reus s’inspiren en uns bons culturals impulsats pel govern basc fa uns anys i s’han treballat en el marc de la Taula de Comerç de Reus. Una empresa local ha desenvolupat l’eina informàtica i la plataforma web, la qual cosa fa que sigui fàcilment exportable.

Més de 30 municipis d’arreu de Catalunya i grans ciutats com Madrid, València, Màlaga o León ja s’han posat en contacte amb Reus per conèixer de primera mà els secrets d’aquesta fórmula d’èxit. «És un model que segueix la filosofia de no recórrer únicament a la subvenció, sinó fer una inversió de diner públic al sector privat per augmentar la productivitat i generar un retorn extraordinari. No donem el peix, donem la canya», defensa la regidora Caelles.

D’altra banda, l’Ajuntament ha posat en marxa la campanya ‘Reus per tu’ per donar suport i promocionar el comerç i els serveis, la restauració i l’hostaleria, i la visita als espais turístics i culturals de la ciutat, com el Gaudí Centre i l’Estació Enològica. Reus Promoció també preveu articular propostes que incentivin les visites en família a la ciutat.

Una treballadora de la corseteria Núria de Cambrils enganxant un cartell de promoció del comerç local. Foto: Roger Segura

Cambrils se suma als bons

L’Ajuntament de Cambrils també prepara una campanya de bons per incentivar la despesa al municipi. La primera fase es farà a la primavera amb una inversió de 100.000 euros i més endavant es portarà a terme una segona edició de la campanya per valor de 100.000 euros més. A Tortosa també preparen una inversió de 400.000 euros en bons.

El regidor de Promoció Econòmica de Cambrils, Oliver Klein, explica que posaran vals de 5 euros a disposició dels veïns empadronats així com els de segona residència i turistes. A banda del comerç local, es podran fer servir en la restauració i l’allotjament turístic, amb la condició que representin un mínim del 25% de la despesa. «Durant aquest període esperem una onada de revifalla i d’alegria, que és el que ens fa falta als carrers», confia Klein.
L’octubre passat l’Ajuntament ja va impulsar la campanya ‘Estimo a Cambrils, compro a Cambrils’ amb l’objectiu de reivindicar els avantatges de fer compres de proximitat al comerç local. De bracet amb les associacions de comerciants, la campanya es va sintetitzar en diversos missatges que es van difondre a les xarxes i que s’han plasmat en cartells que omplen els aparadors dels negocis del municipi.

A més, enguany s’ha posat en marxa ‘Cambrils Comerç’, una plataforma de venda en línia que compta amb un centenar d’establiments locals adherits. L’espai funciona com a Marketplace local i s’hi poden trobar els productes ordenats per categories o bé fer cerques per productes, servei o establiment. «Estar fora de l’onada tecnològica és perdre competitivitat i, tot i que no vèiem el moment de fer el pas, la pandèmia ens hi ha ajudat», assenyala el regidor Oliver Klein.

El segon tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica de Cambrils, Oliver Klein. Foto: Roger Segura

Actualment, el consistori cambrilenc està tramitant la concessió d’ajudes amb un import de 200.000 euros per a empreses afectades per la covid-19 i preveu articular una segona línia amb aquesta mateixa dotació econòmica. L’Ajuntament de Cambrils manté els ajuts ‘Suma i sumem a la promoció econòmica’, que s’adrecen als titulars de noves activitats que s’implantin a la ciutat durant el període 2019-2021.

Des del Centre de Promoció Econòmica de Cambrils, situat a la Torre del Llimó, l’administració local ofereix espais de treball compartit pensats per a allotjar empreses i persones emprenedores amb unes condicions d’arrendament molt competitives. L’equipament, estrenat el 2017, disposa de vuit despatxos privatius i de vuit estacions de coworking que estan pensades com un espai per començar a caminar i a créixer.

Roger Segura – ACN

 

Botiguers de Cambrils aixequen la persiana per exigir la reobertura els caps de setmana

Comerciants de Cambrils han aixecat la persiana, de forma simbòlica, aquest dissabte per protestar contra la mesura de mantenir els comerços no essencials tancats els caps de setmana. Els botiguers se senten «desemparats i menystinguts» per les autoritats i lamenten que el Procicat dijous mantingués el gruix de les restriccions. «Ens fa molt de mal tenir tancat els caps de setmana, sobretot a les botigues petites de llocs de costa, perquè la nostra venda és en dissabte i diumenge», ha denunciat el portaveu de l’Associació de Comerç i Gastronomia Xarxa del Port, Jordi Masip. Per això, reclama la reobertura dels negocis la setmana vinent.

En l’acció, s’han precintat els aparadors i les portes i no s’ha venut cap producte.

Els comerciants han aixecat la persiana a partir de les dotze d’aquest migdia fins a les dues de la tarda per denunciar «l’ofegament econòmic» que pateixen els botiguers de la zona marítima de Cambrils. Han precintat els aparadors i les portes d’entrada dels establiments i han penjat cartells de denúncia, amb lemes com ara ‘Menys tancar i més vacunar’ o ‘La covid mata, el comerç és vida’, per mostrar el seu malestar.

«No entenem que el Procicat deixi obrir restaurants, metros, trens, deixi fer espectacles, i obrir gimnasos i nosaltres que complim totes les mesures de seguretat hàgim de tancar els caps de setmana, que és quan ens podem guanyar la vida, ens fa falta molt d’aire perquè si no estem perduts», ha lamentat Masip. L’impulsor de la protesta simbòlica ha assegurat que els comerciants estan «ofegats» i s’ha queixat de la inacció de les administracions. «No tenim cap ajuda ni econòmica ni suport, ens sentim molt desemparats», ha completat.

Segons els comerciants, els establiments no són la causa de la propagació de l’epidèmia i defensen que els seus locals són espais segurs. «No hi ha aglomeracions, en tot moment s’usa la mascareta i també tenim gel hidroalcohòlic, el més important és que sempre ho desinfectem tot, és un lloc bastant segur», ha destacat l’Aina, una treballadora d’una botiga que ha participat en la protesta.

A la vegada, ha assenyalat que Cambrils és un municipi turístic que depèn dels turistes i de les persones que venen de les poblacions de l’entorn a passar el dia. «Malgrat que ara tenim el confinament comarcal, els dissabtes i diumenges la gent surt a passejar i podríem aprofitar-los bastant», ha completat l’empleada. Més contundent, s’ha mostrat la Carme Parés, responsable d’una botiga de roba: «Estem molt emprenyats perquè estem tancats; això és inaguantable, l’únic que tinc ganes és que tot torni a la normalitat».

A banda, els botiguers també han rebut el suport d’alguns veïns i clients. És el cas de la Sònia Llevaria que s’ha solidaritzat amb el col·lectiu i ha considerat que la restricció és un sense sentit.»Entre setmana sempre estic fora; m’agrada estar al meu poble i no hi puc comprar perquè les botigues estan tancades; crec que la mesura no té cap sentit; el que s’ha de fer és posar mesures restrictives i castigar a qui no les compleix, i no a la gent que té bona voluntat de treballar», ha etzibat.

Per tot plegat, des de l’Associació de Comerç i Gastronomia Xarxa del Port demanen al Procicat que reconsideri la mesura de mantenir els establiments tancats els caps de setmana i que els permeti reobrir a partir de la setmana que ve. «Som gent molt responsable, que complim amb totes les mesures de seguretat», ha tancat el seu portaveu.

Mar Rovira – ACN

 

Oceans of Fire s’adjudica la gestió del FIMC pels propers tres anys, amb crítiques de l’anterior promotora

Imatge d’arxiu del festival, corresponent a l’edició del 2019. 

La societat granadina Oceans of Fire s’ha adjudicat la gestió del Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC) durant les edicions 2021, 2022 i 2023, amb opció de prorrogar-la un any més, per un preu anual de 150.000 euros més IVA. La proposta que ha guanyat la licitació era la més econòmica de les set que s’havien presentat. Concert Studio, la darrera gestora del certamen, ha lamentat en un comunicat que el concurs «va estar mal enfocat i l’únic criteri avaluable va ser una equació econòmica». La promotora sortint lamenta que no s’hagi tingut en compte «el projecte artístic, la proposta cultural, ni els històrics». De la seva banda, l’Ajuntament defensa que la licitació és correcta i que preveu signar el nou contracte properament.

La 46a edició del Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC), que s’havia de celebrar l’agost de l’any passat, es va cancel·lar per la covid-19. El certamen ja s’havia redimensionat a un festival de cinc dies, en lloc del format tradicional de tres caps de setmana. El cartell comptava amb cinc artistes, entre els quals destacaven David Bisbal, Aitana i Manel.

ACN

 

L’Ajuntament de Cambrils inicia dilluns les obres de reparació del paviment de diferents carrers

La setmana que ve començaran els treballs als barris Cambrils Mediterrani, Tarraco, La Dorada i la Llosa. L’actuació obligarà a tallar al trànsit alguns carrers com Guillem Carbonell (imatge inferior), Rosa dels Vents i Gòtic (imatge superior). Fotos: Ajuntament

El Departament de Serveis Generals de l’Ajuntament de Cambrils iniciarà la setmana que ve les obres de reparació del paviment de la calçada de diferents carrers del municipi que s’havien malmès pel pas del temps i altres causes com l’arbrat o el soterrament de serveis. El projecte, que es va licitar el passat desembre, inclou la reparació de 76 trams de carrers de diferents punts del municipi.

El regidor de Serveis, Medi Ambient i Protecció Ciutadana, Lluís Abella, ha explicat que aquestes actuacions eren molt necessàries per la ciutat i que l’Ajuntament seguirà treballant a peu de carrer per millorar la via pública de tots els barris de Cambrils. El regidor també ha demanat paciència pels talls de circulació que s’hauran de fer en les properes setmanes i ha assegurat que les obres es faran amb la màxima rapidesa per minimitzar les molèsties.

Les obres començaran la setmana que ve i segons les previsions s’allargaran fins el 16 d’abril. El dilluns i el dimarts es repararan l’asfalt diversos carrers dels barris de la Dorada, Tarraco i Cambrils Mediterrani. En aquest cas, els talls més importants seran el carrer Guillem Carbonell i l’avinguda Rosa dels Vents.

A continuació, els dies 11 i 12 es treballarà en una reparació important al carrer Gòtic, des de l’hotel Daurada Park fins al pont de tren, que obligarà a mantenir tallada la circulació durant 10 hores. Al barri de la Llosa, a finals de la setmana que ve també es faran petites reparacions puntuals al carrer Liles i l’avinguda Gladiols.

Redacció

 

ACTE de Cambrils torna amb la projecció de ‘Mouthpiece’ al Cinema Rambla

El club de cinema ACTE de Cambrils reprèn les activitats aquesta primavera amb una sèrie de projeccions pels mesos vinents al Cinema Rambla. Segons han informat per mitjà d’una nota de premsa, «comencem el dijous 11 de març (19.00 hores) amb una joia del cinema d’autor, l’estrena a l’Estat de Mouthpiece, una mirada original, divertida i potent a la ment dividida d’una jove, mileurista i independent. És una primícia de la directora Patricia Rozema que ens arriba directament de Canadà i que voldríem que ningú no es perdés».

Per fer la presentació del film i «moderar el debat que farem després de la projecció, comptarem amb Jordina Ros, actriu, directora de teatre, de cinema, artista visual, performer, vídeo performancer i docent. De la seva faceta de directora de cinema, podem destacar la seva òpera prima, el curtmetratge ‘Basuras’ (2019), on es fa una denúncia sobre la violència de gènere».

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils ingressa a l’Arxiu Municipal el fons documental de Ramon Ortiga Vidal  

Ramon Ortiga era un impressor, comerciant, fotògraf i activista cultural molt conegut per la seva implicació en diverses entitats locals. Foto: Ajuntament

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza i Mercè, acompanyada de la regidora de Cultura, Cinta Ballester, ha signat avui el conveni de donació del fons documental Ramon Ortiga Vidal amb els representants de la família Daniel i Ramon Ortiga Sabaté.

Es tracta d’un fons documental format per la documentació generada per Ramon Ortiga Vidal i que es correspon amb la seva activitat professional com a empresari, fotògraf i activista cultural de Cambrils.

La part més significativa de la documentació cedida la constitueixen els documents fotogràfics que abracen un marc cronològic de segona meitat del segle XX. El volum de documents fotogràfics supera les 5.000 unitats. En les imatges podem observar aspectes com la transformació del municipi a la segona meitat del segle XX, l’elecció de pubilles, la construcció del nou ajuntament la subhasta del peix o nevades històriques al municipi, entre tants altres temes.

Ramon Ortiga Vidal va morir el dia 1 d’octubre de 2017, de manera sobtada, als 84 anys. Ortiga és conegut a Cambrils per haver estat implicat en diverses entitats locals com la Revista Cambrils, de la que va ser cofundador l’any 1954 i membre del consell de redacció, l’Associació de Veïns El Portal, de la que va ser primer president, i del Centre d’Estudis Cambrilencs, fundador de l’entitat l’any 1978. Inicialment va ocupar el càrrec de vicepresident i posteriorment el de president.

Gran apassionat de la fotografia, va destacar per ser el responsable de deixar imatges dels fets que ocorrien en un poble en vertiginosa transformació. L’any 2010, juntament amb Josep Salceda, Lluís Recasens, Josep Maria Recasens i Josep Maria Vallès, va rebre la primera Distinció Honorífica de l’Ajuntament de Cambrils com a fundador de la Revista Cambrils.

Impressor i comerciant, Ortiga va ser un dels socis de la primera impremta de Cambrils, fet que el va portar a publicar multitud de programes, cartells, calendaris, targetes, llibres, fulletons, i revistes, entre altres. Indirectament la seva impremta és el testimoni de tota una època del pas de poble a ciutat de Cambrils. El seu treball també li va permetre recollir gran quantitat d’imatges del municipi que el varen portar a presentar-se al Premi d’Assaig Vila de Cambrils amb el llibre Història gràfica de Cambrils, que Ortiga guanyaria i l’Ajuntament de Cambrils li publicaria l’any 1991.

Tot seguit la documentació queda sota custòdia de l’Arxiu Municipal que en breu iniciarà les tasques de descripció i digitalització amb l’objectiu de posar a disposició de la ciutadania en general aquest fons fotogràfic.

Redacció

 

Es reprenen les classes de natació i aquagym al Palau Municipal d’Esports de Cambrils   

La nova resolució de la Generalitat permet incrementar l’aforament de piscina al 50%. Foto: Ajuntament

El Departament d’Esports de l’Ajuntament de Cambrils reprèn les classes d’aquagym per la gent gran, l’escola de natació per nens i nenes i els cursos de natació d’adults amb grups reduïts i horaris adaptats. Per tal de garantir la seguretat i respectar els grups bombolla, la piscina romandrà tancada al públic general durant la realització de l’activitat de l’escola de natació (de 17 a 19 hores).

El 8 de febrer van entrar en vigor noves mesures aprovades pel Govern de la Generalitat que van permetre la reobertura dels equipaments esportius de Cambrils i la recuperació de bona part de les activitats dirigides que s’hi portaven a terme. Amb la nova resolució del Procicat, aprovada el 22 de febrer, a partir d’aquest març també es poden tornar a organitzar les classes a la piscina coberta. 

En el cas de l’escola de natació, durant el mes de març es recuperaran les sessions no realitzades durant el mes de novembre i gener, i en el cas de la natació per adults es recuperaran les sessions no realitzades durant el mes de novembre. 

A més, la nova resolució també permet incrementar l’aforament de piscina al 50%. D’altra banda, es manté oberta la sala de musculació del palau d’esports, la sala de musculació de la pista d’atletisme, i activitats dirigides del palau d’esports sense poder fer ús dels vestuaris (excepte piscina coberta).

L’horari de les classes dirigides de la sala de ciclo indoor i la sala polivalent serà el mateix que es va fixar a l’inici d’aquesta temporada 2020/21. Cal destacar que per tal d’oferir un millor servei a la ciutadania s’amplia l’horari de la sala de musculació de la pista d’atletisme en horari de matí de dilluns a dissabte.També s’està realitzant l’activitat de preparacions físiques els dilluns i dimecres de 19 a 21 hores.

La regidora d’Esports, Natàlia Pleguezuelos, ha explicat que es mantenen les diverses mesures de prevenció per garantir la salut i la seguretat de les persones usuàries. Es durà a terme un control de la higiene, la neteja i la desinfecció de les instal·lacions i del material esportiu de forma habitual i constant, i segueix essent obligatori l’ús de mascareta a les instal·lacions esportives tancades. 

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils planta 18 palmeres al passeig marítim  

La reposició dels escocells buits entre el Club Nàutic i el Pi Rodó i les que ja s’han realitzat s’inclouen en les millores dels contractes de jardineria. Foto: Ajuntament

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cambrils ha finalitzat la plantació de 18 palmeres al passeig marítim, entre el Club Nàutic i el Pi Rodó. Concretament s’han plantat 18 unitats de Washingtonia robusta per reposar els escocells buits existents en aquest tram del passeig, fruit dels diversos temporals i també d’alguna baixa per afectació per la plaga del morrut de les palmeres. La plantació ha anat a càrrec de l’empresa Q verd jardiners, adjudicatària de la jardineria a la zona Centre-Port. 

Aquests treballs complementen les reposicions d’arbrat i palmeres que s’han dut a terme a diferents punts del municipi des del febrer del 2020 i que s’inclouen en les millores ofertades en els contractes de manteniment de la jardineria municipal adjudicats l’any 2019. Durant l’any passat ja es van plantar nombrosos arbres i palmeres a Vilafortuny, al passeig marítim llevant, al port i al centre vila. 

A més, properament es licitarà el Projecte per a la reposició d’arbrat viari i vegetació a la zona de Ponent de Cambrils. Per aquestes reposicions se seleccionaran espècies tenint en compte el tipus d’arrels i es construiran barreres per evitar que s’aixequin els paviments.

El regidor de Medi Ambient, Lluís Abella, ha posat en valor l’aposta de l’Ajuntament per reposar els escocells buits després d’anys sense actuacions d’aquesta envergadura i ha destacat els beneficis que aporten els arbres sobre la salut i el medi ambient. Els arbres milloren la qualitat de l’aire, mitiguen les temperatures, ajuden a reduir la contaminació acústica (reducció de la reverberació del soroll) i contribueixen a l’increment de la biodiversitat urbana, entre d’altres.

Redacció

 

A judici per quedar-se 1.000 euros que li havien pagat per fer fora un ocupa d’una casa de Cambrils

Entrada als jutjats de Reus. Foto: Roger Segura

La fiscalia demana 1 any i mig de presó a un home acusat d’estafar el propietari d’una casa ocupada de Vilafortuny, a Cambrils (Baix Camp). L’abril del 2018 ambdós van celebrar un contracte pel qual el processat es comprometia a fer d’intermediari amb l’ocupa perquè abandonés l’immoble. Fruit d’aquest acord, el propietari va lliurar 1.000 euros a l’acusat confiant que els entregaria a l’individu que hi residia sense permís. Segons el fiscal, però, el processat no ho va fer i es va quedar els diners amb l’ànim d’obtenir «un benefici patrimonial il·lícit». Per aquest motiu, acusa l’home d’un suposat delicte d’estafa i demana que retorni al propietari els diners que es va embutxacar. El cas es jutjarà properament als jutjats penals de Reus.

Roger Segura

 

L’Ajuntament de Cambrils ofereix tallers per millorar l’educació sexual i afectiva d’adolescents i joves

Les tres sessions impartides per Mandràgores aborden el tema des d’una vessant feminista i diversa, fugint de la visió heteronormativa i binària. Foto: Ajuntament

El Departament de Joventut de l’Ajuntament de Cambrils ha programat per aquest abril i maig tres tallers virtuals sobre sexualitat i afectivitat adreçats a joves de 14 a 25 anys i a professionals que atenen persones joves.

Els tallers estaran impartits per l’entitat Mandràgores, que aborda aquesta temàtica des d’una vessant feminista i diversa, fugint de la visió heteronormativa i binària i enfocant-ho des de l’autoconeixement, la diversitat i el plaer.

La regidora de Joventut, Natàlia Pleguezuelos, ha explicat que treballar la salut també implica treballar l’educació sexual i afectiva d’adolescents, joves i dones des d’una perspectiva feminista i crítica.

Qualsevol persona jove entre 14 i 25 anys, i/o professionals que treballin amb joves que estigui interessada en participar en algun dels tallers que s’impartiran trobaran tota la informació i el formulari d’inscripció al web de Joventut www.joventutcambrils.cat. Els tallers també s’inclouran al programa d’actes de les Jornades del Dia Internacional de les Dones, que se celebren al voltant del 8 de març.

Els tres tallers

Els tallers s’emmarquen en el programa de salut del Pla Municipal de Joventut de Cambrils prorrogat per aquest 2021 i es portaran a terme de forma telemàtica a causa de la situació sanitària. El primer i el tercer taller s’adrecen directament a joves de 14 a 25 anys i el segon es dirigeix a professionals que atenen a persones joves.

Els dos tallers adreçats a joves han estat escollits pel mateix col·lectiu, en base a una breu consulta a diferents grups de joves (alguns/es Agents de Salut) per tal que es puguin organitzar tallers i xerrades que siguin única i exclusivament de l’interès dels i les joves.

El primer taller, dirigit a joves, es durà a terme el dimecres 7 d’abril de 17 a 19h, i es titula «Reivindiquem el nostre plaer». La sessió permetrà compartir vivències sobre sexualitat sense tabús ni prejudicis, ampliant el coneixement sobre el propi cos i processos que s’hi donen, sempre en un espai de confiança i seguretat.

El segon taller serà «Com acompanyem la sexualitat?» i està pensat per a persones educadores que treballen amb joves o hi tenen contacte (educadores, treballadores, mestres o pedagogues, entre altres), prioritàriament que treballin a Cambrils, però també està obert a professionals de Joventut o altres de fora de Cambrils. Aquesta formació, prevista per als dies 26 i 27 d’abril en format virtual, facilitarà eines i informació per acompanyar la sexualitats dels i les joves, mitjançant teoria i dinàmiques pràctiques que generin debat i permetin reflexionar sobre mites i tabús al voltant de la sexualitat.

El tercer taller, adreçat a joves, s’anomena «El plaer de sortir de la norma» i abordarà totes aquelles qüestions que tinguin a veure amb el col·lectiu LGTBIQ+, des d’una vessant empoderadora i positiva. Aquesta formació es portarà a terme el dia 6 de maig de 17 a 19 hores de manera virtual, posant al centre del debat les identitats i sexualitats no normatives, generant un espai de confiança on poder-se expressar, reflexionar i compartir experiències.

Redacció

 

5 instituts competeixen per la URV a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

Participen els equips de Lestonnac l’Ensenyança de Tarragona i Institut Jaume I de Salou (el Tarragonès), Institut de Tecnificació d’Amposta (el Montsià), Institut Ramon Berenguer IV de Cambrils (el Baix Camp) i Daina-Isard d’Olesa de Montserrat (el Montserratí). Foto: Cedida

La Universitat Rovira i Virgili (URV) celebra dimecres 3 de març la fase classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2021 de la Xarxa Vives. En la competició participaran 31 alumnes de secundària i batxillerat de Lestonnac l’Ensenyança de Tarragona i Institut Jaume I de Salou (el Tarragonès), Institut de Tecnificació d’Amposta (el Montsià), Institut Ramon Berenguer IV de Cambrils (el Baix Camp) i Daina-Isard d’Olesa de Montserrat (el Montserratí).

Aquesta és la primera edició virtual de la Lliga de Debat, en què universitats i centres docents han hagut d’adaptar-ne el format atès el context actual. Així, l’oratòria digital i les competències de comunicació associades a contextos en línia han entrat a formar part del projecte educatiu dels centres participants en aquest curs 2020-2021. Aquest desplegament curricular ha estat possible, d’una banda, gràcies a la implicació de les universitats, que han organitzat tallers formatius sobre reptes i estratègies de l’oratòria en línia adreçats als docents. D’altra, el mateix professorat ha sigut qui ha introduït la temàtica a l’aula i ha preparat l’alumnat durant els darrers mesos perquè siguen capaços d’emetre una comunicació persuasiva i eficaç en l’entorn digital, parant atenció tant als aspectes de contingut del discurs com del context en línia.

Cada equip participant en la fase classificatòria de la URV realitzarà un total de 4 debats entorn al tema central de la competició, ‘És compatible el creixement global de l’economia amb el respecte al medi ambient?’. L’alumnat participant haurà de ser capaç de mostrar-se tant a favor com en contra del tema, atès que la posició que hauran de defensar canviarà en cada debat. Els debats tindran una durada de 16 minuts i es realitzaran en sales virtuals.

La competició de la URV tindrà un equip guanyador i un/a alumne/a que serà nomenat/da millor orador/a. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, valorarà capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

L’equip guanyador representarà a la URV en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 13 al 23 d’abril i enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives s’adreça a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat (i equivalents) i cicles formatius d’entre 15 i 18 anys, de la Franja de Ponent, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord i Sardenya. L’objectiu de la competició és millorar les habilitats comunicatives dels alumnes participants i fomentar l’adquisició de competències transversals, com la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs i la planificació i presa de decisions. A més, la lliga proveeix al professorat d’una eina d’innovació docent i crea un espai de col·laboració entre els nivells d’educació secundària i superior.

Organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments, com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa.

Redacció

 

Ciutadans (Cs) reclama que l’hospital de Cambrils torni a prestar el servei de ginecologia de forma immediata

Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils.

El portaveu del grup municipal de Ciutadans (Cs) Cambrils, Juan Carlos Romera, ha reclamat que «l’hospital del municipi torni a prestar el servei de ginecologia de forma immediata» i ha explicat que la formació liberal «tornarà a portar la situació d’aquest centre hospitalari al Parlament». El portaveu municipal de Cs ha explicat que «l’especialista en ginecologia està de baixa i no s’ha substituït, cosa que fa que a l’hospital lleuger el servei no es presti de de fa un mes». «Tot i l’excel·lent tasca de les llevadores, s’estan cancel·lant visites i les consultes urgents es deriven a Reus, una situació completament insostenible», ha assegurat.

Romera ha destacat que «fa gairebé un any, al juny del 2020, el Parlament va aprovar per unanimitat una proposta presentada per Cs per millorar el servei de ginecologia de l’hospital de Cambrils» i ha denunciat que «no és que no s’hagin incrementat les hores d’atenció ginecològica, sinó que el servei ha empitjorat». Per això, «demanarem a la Generalitat que compleixi amb la resolució aprovada per tots els grups parlamentaris» i «ofereixi una assistència mèdica especialitzada de qualitat».

Per últim, el portaveu municipal de Cs ha explicat que «el sindicat USITAC ens ha traslladat la seva preocupació per la situació actual a l’hospital lleuger, que compartim plenament, i des de Cs ens hem compromès a tornar a portar al Parlament la necessitat de millorar l’atenció ginecològica a Cambrils», ha finalitzat.

Redacció

 

Fiscalia demana 15 anys de presó a tres nois acusats d’una violació en grup a Cambrils

Façana d’entrada a l’Audiència de Tarragona. Foto: Roger Segura

La fiscalia demana 15 anys de presó i 8 anys de llibertat vigilada per a tres nois acusats de violar en grup una noia a Cambrils (Baix Camp). Els fets van passar el 2019 al pis d’un dels processats, on una quinzena de persones celebraven la revetlla de Sant Joan. Segons el ministeri públic, els tres individus van despullar la noia i la van penetrar vaginalment, un rere l’altre, mentre li subjectaven els braços i les cames. Un d’ells també va introduir-li el penis a la boca. L’escrit d’acusació relata que la víctima, en situació de bloqueig emocional, els deia «deixeu-me que em feu mal» i «pareu si us plau», però que ells no van deixar-la fins que una amiga de la noia va entrar a l’habitació i la víctima va dir-li «ajuda’m, treu-me d’aquí».

Actualment els processats tenen 22, 23 i 28 anys. Segons l’escrit d’acusació del ministeri fiscal, tots van coincidir al domicili del primer, a Cambrils, on s’estava fent una festa amb unes quinze persones. Durant la nit, aquest jove va establir amistat amb una de les participants de la festa i, al cap d’una estona, tots dos van anar-se’n cap a l’habitació d’ell a parlar.

Segons la fiscalia, els altres dos processats també van entrar dins l’habitació i aleshores, detalla, els tres homes van tancar la porta i ban abaixar la persiana de l’habitació de manera que l’estança va quedar en penombra. En aquella situació, el segon processat va començar a dir que li traguessin la roba.

«Després de deixar-la despullada, amb ànim libidinós i mentre dos dels acusats agafaven la dona de braços i cames, un altre d’ells la penetrava vaginalment, intercanviant-se la posició fins que els tres van penetrar-la», relata l’escrit del fiscal. Igualment un d’ells, sense que s’hagi pogut concretar qui, va introduir-li el penis a la boca.

Com a conseqüència d’aquests fets la noia va patir un trastorn per estrès post-traumàtic i, segons fiscalia, podria patir «seqüeles psicològiques en quant a la modificació de l’estructura psíquica per la vivència traumàtica dels fets».

El ministeri fiscal acusa els tres joves d’un delicte continuat d’agressió sexual en concurs amb un delicte de lesions psíquiques pel qual demana 15 anys de presó, la prohibició d’apropar-se a menys de 500 metres de la víctima i de comunicar-se amb ella durant 20 anys, i 8 anys de llibertat vigilada.

En concepte de responsabilitat civil, l’acusació pública sol·licita que els tres processats indemnitzin la noia de forma conjunta, solidària i a parts iguals amb 10.000 euros pels danys morals causats. El cas es jutjarà properament a l’Audiència de Tarragona.

Roger Segura

 

Joan Domingo i Iker Múgica, del Nàutic Cambrils, pugen al pòdium de la VI Guíxols Cup

Els dos regatistes del Club Nàutic Cambrils han tornat a la competició amb excel·lents resultats. Foto: Nàutic Cambrils

Els dos regatistes del Club Nàutic Cambrils, Joan Domingo i Iker Múgica, han tornat a la competició amb excel·lents resultats. La VI Guíxols Cup ha estat la primera regata oficial en el calendari de 2021 en la qual hi han participat els equips d’Optimist de l’entitat. Una competició puntuable pel circuït català d’Optimist 2020-2021 i que ha reunit 163 participants de tot Catalunya.

Han estat dues jornades intenses per les quals hi havia moltes ganes de competir. Dissabte va ser un dia més complicat, pel vent de sud de 5 nusos amb ratxes de 14 i el corrent de llevant. Amb tot, es van poder celebrar 2 proves. Diumenge, amb un temps més tranquil i vent de nord, es van realitzar 4 proves.

Com a resultat, Joan Domingo quedava segon en Optimist G1 sub 13 i Iker Múgica el seguia quedant tercer.

L’expedició cambrilenca en G1 la completaven Joan Fargas, Laura Williams, Joan Gil, Ariadna Ferrer, Sergi Muñoz i Gonzalo Alberto. Mentre que la de G2 estava formada per Cristina Guillén, Gisel Fontana, Roger Ramon i Darío Alvaredo.

Cal dir que es van aplicar rigorosament els protocols de COVID.

Redacció

 

Els Diumenges al Teatre de Cambrils tornen amb titelles, emocions, circ i molt d’humor

Els Diumenges al Teatre de Cambrils tornen amb una programació de quatres espectacles variats que ompliran el Teatre del Casal Parroquial de titelles, música, emocions, circ, aventures i moltes rialles.

El cicle de teatre familiar, organitzat pel Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils amb el suport del grup local La Teca Teatre, comença de forma inusual el mes de març, ja que la Covid-19 no va permetre iniciar la programació al gener com era habitual.

La situació sanitària també ha condicionat l’organització i l’aforament i per primera vegada les entrades es podran comprar de forma anticipada al web www.entradium.com. Tots els espectacles s’oferiran a les 17:30 h al Teatre del Casal Parroquial (plaça de l’Església de Sant Pere, s/n) i el preu de l’entrada serà de 4 euros.

La nova temporada s’iniciarà el proper diumenge 7 de març amb l’espectacle «Daltabaix» de la companyia Matito Titelles. El 21 de març la companyia La Tal presentarà Italino Gran Hotel i l’11 d’abril Tutatis-Transeduca arribarà a Cambrils amb una adaptació de «El Monstre de Colors» per viatjar al món de les emocions. Finalment, el 25 d’abril la Moi Jordana Cia de Circ tancarà el cicle de primavera amb l’univers de màgia, humor i fantasia de Mr. Alret.

El cicle Diumenges al Teatre és una activitat consolidada des de fa 20 anys i adreçada principalment als menuts de la casa però de la que realment en gaudeix tota la família. La regidora de Cultura ha afirmat que ara més que mai cal seguir donant suport a la cultura i que per això l’Ajuntament de Cambrils continua apostant per aquesta activitat que apropa a petits i grans les arts escèniques, la diversió, l’aprenentatge, els valors i l’entreteniment

PROGRAMACIÓ

Totes les funcions són a les 17:30 hores al Teatre del Casal Parroquial,  plaça de l’Església de Sant Pere, s/n, Port de Cambrils.

Venda d’entrades: www.entradium.com

El preu de l’entrada serà de 4 euros.

07/03/2021

Cia Matito Titelles

DALTABAIX

Matito viu enfeinat en no fer res. Un dia emprèn un viatge per buscar la seva amiga que ha desaparegut. No sabem què passarà, però segur que ho capgirarà tot del DALTABAIX.

21/03/2021

Companyia d’espectacles La Tal

ITALINO GRAND HOTEL

Qui renta els milers de llençols dels hotels? A l’últim soterrani del ITALINO GRAND HOTEL hi ha la bugaderia. Allí ens espera un personatge solitari que us vol conèixer.

11/04/2021

Tutatis-Transeduca

El MONSTRE DE COLORS

El color groc és l’alegria, el blau és la tristesa, el vermell és la ràbia, el negre la por…El verd… Quin embolic! Cada color representa una emoció.

Adaptació teatral d»El Monstre de Colors’ d’Anna Llenas. Un viatge al món de les emocions.

25/04/2021

Moi Jordana Cia de Circ

MR. ALRET

Mr Alret, comediant, malabarista, manipulador d’objectes, equilibrista i acordionista de professió. És un personatge excèntric que ens transportarà al seu univers de màgia, humor i fantasia.

Redacció

 

Les escoles i instituts de Cambrils comencen les jornades de portes obertes

Els centres d’educació infantil, primària i d’ESO de Cambrils han començat les seves Jornades de Portes Obertes per a la preinscripció per al curs 2021-22. Seguint les condicions dictades pel Departament d’Educació de la Generalitat, les famílies interessades poden visitar les instal·lacions virtualment i/o presencialment i conèixer de primera mà els projectes educatius, les activitats i altres serveis com el menjador i l’Associació de Pares i Mares d’Alumnes.

El Departament d’Educació de l’Ajuntament ha enviat una carta a totes les famílies amb infants que el proper curs començaran P3 amb les adreces, telèfons i informació de les escoles i de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME).

En aquesta carta, l’Ajuntament recomana als pares i mares que participin en aquestes jornades i plantegin tots els seus dubtes abans d’escollir centre. A més, informa que anar a l’escola de l’entorn més proper és una elecció que comporta avantatges socials i ambientals perquè facilita la integració a la comunitat del barri i evita desplaçaments i problemes de mobilitat.

Les dates i horaris, així com les condicions particulars de les jornades de portes obertes dels diferents centres són les següents:

Oficina Municipal d’Escolarització (OME)

Els pares i mares interessats en rebre més informació es poden dirigir a l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) de Cambrils, ubicada a l’Avinguda Horta de Santa Maria, 14, 4a planta, sol·licitant cita prèvia als telèfons 977 30 74 01 o 977 79 45 79. També es pot enviar un correu electrònic a ome@cambrils.org o bé consultar el web de l’OME.

Redacció

 

L’Oficina d’Habitatge de Cambrils gestionarà el servei d’assessorament sobre el deute hipotecari OFIDEUTE

El servei gratuït s’ofereix a partir d’avui 1 de març amb cita prèvia els dilluns en horari de 10 a 14 hores i els dimarts de 15:45 a 17:45 hores. Foto: Ajuntament

L’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Cambrils i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya oferiran el servei OFIDEUTE per atendre famílies amb dificultats per fer front al pagament de préstecs o crèdits hipotecaris i que estan en risc de perdre el seu habitatge principal.

A partir d’avui dilluns, 1 de març, l’Oficina Local d’Habitatge de Cambrils gestiona aquest nou servei d’assessorament sobre el deute hipotecari. La regidora de Benestar Social, Hélène Arcelin, ha afirmat que l’Ajuntament ha de vetllar pel dret a l’habitatge i dedicarà tots els esforços per reduir el nombre de procediments d’execució hipotecària i de demandes per impagament de les rendes de lloguer que finalitzin amb la pèrdua de l’habitatge.

A l’Oficina Local d’Habitatge, com a entitat mediadora del servei d’Ofideute, es farà una primera visita per atendre a la ciutadania que necessiti assessorament i, seguidament, es farà recull de la documentació adient per tal de fer una proposta adequada per a cada cas concret. A continuació, es donarà trasllat d’aquesta proposta al personal tècnic validador de l’Agència de l’Habitatge, que serà el responsable d’iniciar i gestionar les mediacions amb les contraparts de cada unitat familiar fins a la resolució de cada mediació.

Per fer ús d’aquest servei s’ha de demanar cita prèvia a través del telèfon 977 129 001 (extensió 1), o bé l’enllaç https://citaprevia.gestorn.com/Cambrils. L’horari d’atenció del servei és els dilluns de 10 a 14 hores i els dimarts de 15:45 a 17:45 hores.

El servei s’ofereix davant els problemes de la ciutadania per fer front al pagament dels préstecs o crèdits hipotecaris dedicats a la compra d’habitatge principal o per fer front al pagament de la renda de lloguer i d’impagament, i amb la finalitat d’evitar la pèrdua de l’habitatge i el risc d’exclusió residencial.

L’objectiu és atendre les consultes de la ciutadania respecte a les dificultats relacionades amb el manteniment del seu habitatge i el pagament dels seus préstecs hipotecaris destinats a la compra del seu habitatge habitual i sobre les seves responsabilitats contractuals.

També els ofereix la possibilitat d’intercedir entre famílies i entitats creditores titulars dels préstecs o propietàries dels habitatges, per arbitrar solucions proporcionades i adaptades a la capacitat actual de pagament dels afectats, que possibilitin el manteniment de la família en l’habitatge, el retorn del crèdit o deute acumulat, o arribar, sinó, a la resolució no onerosa del contracte.

A través d’aquest servei i, mitjançant visites concertades, s’atendran a aquelles famílies que es trobin en les següents situacions:

  • Propietaris d’un únic habitatge que constitueixi el seu habitatge principal, que no puguin fer front a les quotes del préstec hipotecari.
  • Llogaters d’un habitatge propietat d’una entitat financera, fons d’inversió, empreses dels seus grups financers i, grans tenidors (persones físiques o jurídiques amb més de 15 habitatges amb propietat) que no puguin fer front al pagament de la corresponent renda mensual de lloguer.
  • Persones en risc d’exclusió residencial que siguin residents sense títol habilitant en habitatges de grans tenidors, sempre i quan compleixin els requisits d’arrelament i convivència corresponents.
  • Titulars de préstecs hipotecaris que considerin que en llurs contractes existeixen clàusules abusives.
  • Persones avalistes que estiguin en risc de perdre els seu habitatge pels compromisos acceptats.

Redacció

 

La sexualitat femenina serà l’eix central de les Jornades per la Igualtat de Gènere de Cambrils

Imatge de la presentació dels actes. Foto: Ajuntament

La sexualitat femenina i el plaer seran els eixos principals de la propera edició de les Jornades comunitàries per al foment de la Igualtat de Gènere organitzades per l’Ajuntament de Cambrils.

El programa d’actes s’inicia el dia 8 de Març (Dia Internacional de les Dones) i està integrat per un total d’onze activitats, programades des de diferents departaments municipals com: Joventut, la Biblioteca Josep Salceda i Castells, el Museu d’Història, el Servei d’Atenció Diürna (SADI) i l’àrea de Polítiques d’Igualtat. Les propostes estan adreçades als diferents públics amb l’objectiu de construir, col·lectivament, una societat feminista on la igualtat de gènere sigui una realitat.

En la línia de l’eix central de les jornades, s’ha programat un cicle de quatre tallers virtuals sobre sexualitat femenina, així com tres tallers virtuals que abordaran aspectes com el plaer, l’acompanyament de la sexualitat i la diversitat sexual i/o de gènere.

Altres eixos vertebradors de les jornades són el trencament dels estereotips i rols de gènere, l’apoderament personal, el reconeixent social i professional de les dones, la denúncia de les desigualtats de gènere persistents i la seva sensibilització col·lectiva per generar canvis que permetin eradicar-les.

La primera activitat de les jornades, el 8 de març a les 12 hores, serà l’acte institucional de la concentració ciutadana i la lectura del manifest institucional, que se celebrarà amb totes les mesures de prevenció de la Covid-19.

Aquell mateix dia, a les 18 hores, s’emetrà el conta contes virtual per la igualtat de gènere, a través del qual també es promocionarà l’espai de Coeducació «Vivim Igual» de la Biblioteca pública, on la ciutadania té a la seva disposició un ampli material bibliogràfic per construir nens i nenes amb el seu total potencial, sense biaixos de gènere.

Un altre dels actes més destacats de les jornades és l’estrena del Film «Woman», que representa un missatge d’amor i esperança adreçat a totes les dones del món a través de 2.000 entrevistes a dones de 50 països.

Aquesta pel·lícula, apte per tots els públics, es projectarà el 10 de març a les 19h al cinema Rambla de l’art, amb un preu especial d’1,50 euros. El film és un intent per compondre les vides de les dones, mesurar el progrés realitzat i evidenciar tot el que queda per fer per eradicar el masclisme i les desigualtats de gènere que aquest comporta envers les dones.

Redacció

 

Cambrils disposarà dels nous camions polivalents de Bombers  

Els nous camions seran destinats als parcs de bombers de Manresa, Girona, Figueres, Olot, Lleida, Granollers, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Cambrils i Amposta. Foto: Bombers

Els Bombers de la Generalitat incorporen a partir d’aquest divendres els primers deu nous camions polivalents que han de permetre renovar de manera progressiva la flota actual. Es tracta d’uns vehicles que estan equipats amb les darreres innovacions tecnològiques, tan per facilitar la feina dels seus ocupants com per garantir-ne la seguretat quan es desplacen pel territori. Els vehicles, tipus bomba rural pesada, són els primers del total de 92 que entre aquest any i el vinent permetran renovar part de la flota, substituint algunes unitats de fins a 30 anys d’antiguitat. Dissenyat d’acord amb els paràmetres i necessitats registrats pel mateix cos, incorpora elements com un sistema meteorològic que aporta dades reals de cada un dels camions.

La renovació de la flota disposa d’un pressupost de 39.893.700 euros, i forma part de l’objectiu de substitució periòdica de vehicles de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), inclosa en el Pla Bombers 2025. Es tracta de camions amb capacitat de 3.500 litres d’aigua, 370 cavalls i equipament tecnològic de darrera generació.

«La incorporació dels deu vehicles i dos més cada quinze dies permetrà actualitzar 92 vehicles pesats que a dia d’avui tenen més de 20 anys», ha detallat el cap de Bombers, David Borrell. Tot i no ser la solució definitiva, ha destacat que és «un pas importantíssim» per normalitzar la situació al cos, que ha denunciat en reiterades ocasions la manca de material.

«Són vehicles molt polivalents, capaços de donar resposta a diferents serveis, incorporen equipaments de darrera generació tant per a intervenció com a incendis urbans o forestals, els rescats en accidents de trànsit o les assistències tècniques», ha afegit Borrell. Sàmper, pel seu cantó, ha destacat que amb aquests vehicles el cos quedarà ben cobert.

Aquests nous camions seran destinats als parcs de bombers de Manresa, Girona, Figueres, Olot, Lleida, Granollers, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Cambrils i Amposta. Tot i això, no seran operatius fins que hagi finalitzat el procés de formació dels bombers dels parcs corresponents.

Després d’aquest primer lliurament, està prevista l’arribada esglaonada de la resta d’unitats fins a completar la xifra de 92. Es tracta de 30 camions més durant el 2021, 40 durant l’any 2022 i un darrer lliurament de deu, el 2023.

Defensa de l’autonomia del cos

Sàmper també s’ha referit a la llei que es promou des del govern espanyol per homogeneïtzat els cossos de bombers de tot l’Estat, tot posant de relleu que el de Catalunya camina sol, amb una autonomia que li permet perfeccionar la seva operativa, a diferència d’altres cossos.

«Des de la Generalitat intentarem lluitar amb totes les nostres forces per mantenir l’autonomia que els Bombers sempre han tingut, amb l’epserit de millora que sempre els ha caracteritzat, que ningú ens vingui a dir com han de ser els nostres bombers», ha dit.

Albert Segura Lorrio