Detingut a Vinaròs un home presumptament relacionat amb els atemptats de Barcelona i Cambrils

Imatge de la nit de l’atemptat de Cambrils. Foto: ACN

La Guàrdia Civil ha detingut aquest divendres a Vinaròs un home de 24 anys presumptament relacionat amb els atemptats de Barcelona i Cambrils, que van causar 16 morts i més de 100 ferits.s tracta d’un home d’origen marroquí i resident a l’Estat.

Segons fonts de la lluita antiterrorista, el detingut mantenia una estreta relació amb diversos dels terroristes que van participar en els atacs, especialment amb Abdelbaki Es Satty, l’imam de Ripoll i cervell dels atemptats, segons la Guàrdia Civil. A més, els hauria facilitat la seva documentació per comprar substàncies per elaborar els 100 quilos explosius i els hauria posat mitjans de transport per al seu transport.

La investigació de la Guàrdia Civil es manté oberta i intenta reconstruir l’activitat logística de la cèl·lula durant les setmanes prèvies als atemptats. Segons el cos armat, després de l’explosió d’Alcanar els agents van recopilar informació per determinar les persones que haurien participat en la seva adquisició o hi haurien col·laborat.

Els agents també intenten establir en la reconstrucció de les vinculacions dels membres que configuraven la cèl·lula, la majoria dels quals estan morts, a nivell estatal i internacional per identificar tots els individus que van ajudar a preparar els atacs.

Dos dels membres que van preparar els atemptats es troben empresonats, mentre que la resta van morir durant l’explosió de la casa d’Alcanar i a mans els Mossos durant les hores i els dies posteriors als atemptats. Els detinguts són Driss Oukabir i Mohamed Houli Chemalal, a qui l’Audiència Nacional ja ha denegat en més d’una ocasió la seva posada en llibertat provisional pels indicis sòlids que apunten a la seva participació en els atemptats.

Puigdemont: “El govern espanyol ha aplicat de facto un estat d’excepció”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat l’encarregat de llegir la declaració institucional acordada durant la reunió extraordinària mantinguda pel govern de la Generalitat aquest matí després de l’operació policial que ha suposat 22 escorcolls majoritàriament en seus governamentals i 14 detinguts fins al moment. “El Govern ha estat objecte d’una agressió coordinada per part de les forces policials amb l’objectiu d’impedir al conjunt dels catalans expressar-se en llibertat i en pau”, ha afirmat el president, marcant també com a propòsit de la intervenció “suspendre l’activitat del govern sorgit de les urnes del 27-S amb un ample suport ciutadà i amb la legitimitat democràtica”.

Puigdemont ha afirmat sense embuts que “en aquestes darreres hores l’Estat ha suspès de facto l’autogovern i ha aplicat de facto un estat d’excepció”. “Les llibertats estan sent suspeses i reprimides”, ha refermat, abans de recordar que “hi ha alcaldes citats sense cometre cap delicte i només com a mesura d’intimidació tal com ha reconegut el Fiscal General, que confon autoritat amb barra lliure per passar-se per l’esquena les garanties i els drets que té el deure de protegir”.

Les irrupcions policials, les detencions d’alts càrrecs i tècnics de la Generalitat, els escorcolls “indiscriminats fins i tot en domicilis particulars”, la intimidació als mitjans, l’actuació de la Fiscalia al marge judicial i la violació del secret postal han dut a l’executiu català a condemnar i rebutjar “l’actitud totalitària i antidemocràtica del govern Espanyol, que està mostrant el rostre intolerant” que l’ha marcat al llarg de bona part de la seva història, segons manifestava el president.

En aquest punt Puigdemont ha denunciat com “il·legítima la suspensió i intervenció del govern de Catalunya per part d’un govern espanyol que no respecta els principis fonamentals de la democràcia”, ha reiterat la necessitat d’una “resposta democràcia i pacífica a les agressions” i ha marcat un punt de no retorn. “Considerem que el govern espanyol ha sobrepassat la línia vermella que el separa d’un estat totalitari i que s’ha convertit en una vergonya democràtica”.

El següent pas des de la Generalitat serà el “d’estudiar” juntament amb entitats cíviques i socials del país “una resposta massiva cívica per defensar la democràcia i Catalunya amb les úniques armes que tenim: la resposta ciutadana i l’actitud pacífica”.

“Farem valer elecció democràtica del 27 de setembre del 2015 i no ens farem enrere. El dia 1 sortirem de casa portarem una papereta i la farem servir”, ja assenyalat abans d’etzibar que “el que viu Catalunya no ho viu cap estat de la UE”. I com a punt final, una ferma declaració d’intencions: “No acceptarem el retorn a èpoques passades que impedeixin a les noves generacions decidir les èpoques futures”.

 

La fiscalia ordena imputar 712 alcaldes per col·laborar amb l’1-O i que els Mossos els detinguin si no compareixen

El fiscal general de l’estat, José Manuel Maza, durant una reunió amb els fiscals superiors. Foto: ACN

El fiscal general de l’estat, José Manuel Maza, ha ordenat incoar diligències d’investigació contra els 712 alcaldes que han mostrat el seu suport a l’organització del referèndum independentista de l’1 d’octubre, 130 dels quals són de la província de Tarragona.

Per això, demana a les fiscalies territorials que citin a declarar com a investigat l’alcalde de cada municipi i que si aquest no compareix davant del fiscal, s’acordi la seva detenció i presentació davant de la fiscalia per part dels Mossos d’Esquadra.

En un escrit d’aquest mateix dimecres dirigit als quatre fiscals en cap provincials, José Manuel Maza recorda les suspensions del Tribunal Constitucional respecte el referèndum i de l’advertència a la Generalitat i qualsevol autoritat pública perquè no el tiri endavant i la seva obligació d’impedir-lo. Maza diu que els alcaldes que col·laborin poden cometre un delicte de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics.

Per això, ordena als fiscals provincials, i en el seu cas als fiscals d’àrea, que obrin diligències d’investigació en relació a cadascun dels ajuntaments, i “se citi, per mitjà de la policia judicial, l’alcalde perquè declari en qualitat d’investigat i assistit de lletrat”. “En el cas que l’alcalde citat no comparegui, s’acordarà la seva detenció i presentació a la fiscalia, oficiant els Mossos com a policia judicial perquè la portin a efecte en el termini més breu possible”, continua l’escrit.

El fiscal utilitza el llistat de 712 municipis que publica la pàgina web de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) que han signat un decret per posar a disposició del Govern els locals municipals necessaris per organitzar el referèndum. Per això, afegeix que “a la vista del número de municipis afectats, es procedirà a donar preferència en la tramitació a les diligències que afectin els ajuntaments de major volum de població”.

El Govern informa els ajuntaments que comptarà amb els locals municipals i dona 48 hores per confirmar-ho o al·legar

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, han enviat cartes als ajuntaments signades ja el mateix 6 de setembre informant que es “comptarà” amb els locals que habitualment es fan servir com a centres de votació per tal de celebrar el referèndum de l’1-O. Així mateix, la carta dona 48 hores perquè els batlles confirmin a través d’un correu electrònic la seva disposició o comuniquin “les variacions que hi pugui haver en relació amb la disponibilitat dels locals indicats”. Puigdemont i Junqueras recorden als alcaldes que el Parlament va aprovar dimecres la Llei del Referèndum, que preveu que els ajuntaments posin a disposició de l’administració els locals de la seva titularitat que s’utilitzen com a centres de votació, tot i que la Generalitat també pot determinar espais alternatius.

La missiva apunta que el Parlament ja ha aprovat la Llei del Referèndum d’Autodeterminació i que el Govern ha signat el decret de convocatòria de l’1 d’octubre, així com el de normes complementàries per a la realització del mateix. També recorda que l’article 3.2 de la citada normativa estableix un règim jurídic excepcional adreçat a regular i garantir el referèndum, i que l’article 29.2 concreta que “els ajuntaments posen a disposició de l’administració electoral del Govern els locals de la seva titularitat que s’utilitzen habitualment com a centres de votació”. Així mateix, apunten que l’administració electoral del Govern pot determinar “locals alternatius per fer efectiu el dret de vot dels electors”.

Així les coses, el president i el vicepresident s’adrecen als alcaldes per comunicar-los que la Generalitat “comptarà amb els locals que s’utilitzen habitualment als municipis com a centres de votació i que varen ésser emprats a les eleccions al Parlament celebrades el passat 27 de setembre del 2015”.

Afegeixen que “la confirmació o la comunicació de les variacions que hi pugui haver en relació amb la disponibilitat dels locals s’ha de produir en el termini de 48 hores”, i aporten un correu electrònic: coordinació.locals@gencat.cat. La missiva conclou agraint “anticipadament la col·laboració”.

El PSC recomana als seus alcaldes que atenguin les indicacions legals del secretari  

El PSC ha recomanat als seus alcaldes que atenguin les indicacions legals que facin el secretari i l’interventor municipal davant la carta del Govern. Des del PSC han dit als seus alcaldes que “no es precipitin” en la resposta. Aquest posicionament segueix la línia indicada en l’argumentari que el PSC ja va enviar als seus càrrecs locals fa uns mesos on s’indicava que abans de prendre cap decisió demanessin un informe escrit i signat pel secretari de l’ajuntament.

Alcaldes que ja han signat

Alguns alcaldes estan signant, des de primera hora, decrets per donar suport al referèndum de l’1-O en resposta a la carta rebuda, durant la matinada, on el Govern informa els ajuntaments que comptarà amb els locals municipals. Els batlles que, de moment, estan signant decrets d’alcaldia són del PDeCAT, ERC i CUP, i n’estan informant a través dels seus comptes de twitter.

(Per veure quin és el posicionament dels alcaldes del territori, podeu clicar aquí i aquí per conèixer específicament el de Tarragona).

En els decrets d’alcaldia s’acorda donar suport al referèndum convocat per l’1 d’octubre i es comprometen a complir les previsions de la Llei del referèndum aprovada aquest 6 de setembre. També es preveu donar compte del decret en la pròxima sessió plenària així com informar-ne al Govern i a les entitats municipalistes. Entre els alcaldes que ja han signat hi ha l’alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; l’alcalde d’Igualada, Marc Castells; l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni; l’alcalde d’Argentona, Eudald Calvo; i el de Port de la Selva, Josep Maria Cervera; entre d’altres.

Contraatac per correo del govern espanyol

El govern espanyol també ha enviat una carta als secretaris i interventors dels ajuntaments catalans en la qual els demana que no cedeixin els locals pel referèndum de l’1-O perquè vulnerarien la legalitat. Amb aquesta missiva, signada pel secretari d’Estat per les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, recorda que l’Alt Tribunal ha prohibit “expressament la continuació del denominat procés constituent a Catalunya i de qualsevol acte preparatori d’aquest referèndum”.

La missiva signada per Roberto Bermúdez de Castro ha insistit que la petició de la Generalitat “no fa cas dels pronunciaments” de l’Alt Tribunal i ha expressat el seu “ferm suport i la seva indubtable confiança” en els ajuntaments catalans perquè es “respecti el marc constitucional i estatutari” i els pronunciaments del Tribunal Constitucional.

ACN

L’oposició carrega contra JxSí i la CUP per voler “trepitjar” els seus drets amb l’alteració de l’orde del dia

Cs, el PSC, el PPC i CSQP han carregat aquest dimecres de forma contundent contra JxSí i la CUP. L’oposició considera que els grups independentistes volen “trepitjar” els drets dels diputats, i dels ciutadans que representen, en invocar l’article 81.3 del reglament que permet l’alteració de l’ordre del dia i així incloure al ple la proposició de llei del Referèndum. Les queixes de l’oposició han arribat just després que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, hagi proposat primer votar la petició d’alteració de JxSí i la CUP al ple i una segona votació per entrar les lleis al ple en el tràmit de debat i votació final. Els portaveus parlamentaris de Cs, Carlos Carrizosa; del PSC, Ferran Pedret; del PPC, Alejandro Fernández i Santi Rodríguez; i de CSQP, Joan Coscubiela, han qüestionat l’adequació legal de les lleis i del mecanisme per tramitar-les. “Decideixen fer saltar pels aires els procediments”, ha denunciat Pedret. Coscubiela ha advertit que s’estableix un precedent “gravíssim” i els ha acusat de voler “tapar la boca” a l’oposició, “desobeir la legalitat catalana” i situar les institucions en un “estat d’excepció”.

Amb contundència ha carregat el portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela. Ha denunciat que JxSí i la CUP volen “tapar la boca” als diputats que discrepen del seu full de ruta, a les lleis vigents i al Consell de Garanties Estatutàries. El parlamentari de la coalició d’esquerres els ha acusat d’actuar a l’estil “‘bucanero'”: “Llei que no m’agrada, disparo i anul·lo”. Coscubiela ha advertit que no es tracta d’una “insubmissió” sinó de “desobediència a la legalitat catalana” i creu que tot plegat situa les institucions en un “estat d’excepció”. “Tenir una majoria no autoritza a suspendre els drets de les minories”, ha afegit un abrandat Coscubiela.

De fet, ha advertit als independentistes que respondre així “a la bunquerització del govern espanyol és un autoengany que dura hores i dies”. Així, ha pronosticat que, en tot cas, l’alteració de l’ordre del dia per aprovar aquestes lleis suposarà “trepitjar” els drets dels diputats i “desprestigiar a cotes impensables” el Parlament.

El diputat socialista Ferran Pedret ha advertit als independentsites que la “forma” és important en democràcia i ha reclamat que els textos legals s’adeqüin a les competències que fixa l’Estatut i la Constitució. Pedret ha avisat també que la proposició de llei de referèndum està “mancada de legitimitat d’exercici” i s’ha queixat que els dos grups independentistes pretenguin “fer saltar pels aires” els procediments parlamentaris amb l’objectiu d’aprovar les lleis. “Els drets dels diputats”, i per extensió de la ciutadania com a representants que en són, ha defensat, “no poden ser trepitjats d’aquesta manera”. En aquest context, ha assegurat que els “consta” que existeix un informe del secretari general i del lletrat major i ha demanat que se’n faci lectura.

Per part del PPC, el diputat i secretari general del partit, Santi Rodríguez, ha invocat l’article 88.1 sobre l’observança del reglament en considerar que no es podia incloure a l’ordre del dia una proposició de llei que havia estat admesa per la Mesa i publicada al butlletí del Parlament feia “escassos minuts” i atenent que “no compleix els requisits mínims” per ser debatuda. Ha invocat també l’article 82, que estableix que els diputats han de disposar de la documentació que se sotmet a debat amb 48 hores d’antelació, si no és que existeix un acord de la Mesa, que ha dit que no els constava. Irònicament, Rodríguez ha agraït la “preocupació” de Marta Rovira (JxSí) pels drets dels diputats però li ha replicat que “la millor garantia és el compliment estricte del reglament”.

Des de Cs, Carlos Carrizosa ha lamentat haver-se de dirigir a Carme Forcadell “com si fos la presidenta del Govern o de l’ANC” i que estigui “vulnerant un altre cop els drets de tots els diputats”. Sobre la petició concreta de JxSí i la CUP per sotmetre a votació la norma, el diputat taronja ha dit que el que s’intenta és “atropellar” els drets dels diputats però també “de tots els catalans que han votat a diversos partits polítics amb diverses sensibilitats” amb l’objectiu de “suplantar” la voluntat de tots per la d’una part.

Carrizosa ha criticat que es vol “alterar tot el procés legislatiu per evitar que hi hagi un veritable debat” i que el que realment s’està fent és l'”alteració de facto” de l’Estatut. “Al Parlament es pot debatre de tot però dins de la llei i amb respecte a la democràcia”, ha declarat. El diputat ha criticat que la cambra es converteixi en una “gestoria” de l’executiu de Carles Puigdemont i s’ha preguntat si volen aconseguir l’objectiu “a costa de suprimir els drets dels diputats que representen tots els catalans”. El diputat ha acusat les formacions independentistes d’estar “menyspreant i injuriant” la cambra legislativa i convertint-la “en un teatre”. “Estan convertint la cambra no en el Parlament de Catalunya sinó en el TNC”, ha declarat.

Picabaralla entre Forcadell i Espejo-Saavedra

Just després de la intervenció dels portaveus, el vicepresident segon de la Mesa del Parlament, José María Espejo-Saavedra, ha demanat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, intervenir per una “qüestió d’ordre important” i apel·lant al seu càrrec institucional. Forcadell li ha negat el torn de paraula perquè considera que el seu càrrec com a vicepresident se subscriu a la Mesa. “El ple és sobirà, no hi és com a Mesa”, li ha advertit Forcadell en recordar també que ja s’ha expressat en les reunions de l’òrgan. “I el seu grup ja ha intervingut” al ple, ha conclòs Forcadell just abans de convocar la Mesa i la Junta de Portaveus.

ACN

Ballesteros està disposat a “estudiar” la incorporació d’armes llargues a la Guàrdia Urbana

Imatge de la presa de possessió dels nous agents de la Guàrdia Urbana. Foto: Tarragona21

Fa aproximadament una setmana el sindicat ASEMIT, majoritari a la Guàrdia Urbana de Tarragona, va elevar una petició a la Prefectura per elaborar un informe de cara a l’adquisició d’armes llargues pel cos. Una demanda basada en la necessitat de comptar amb elements que permetin fer front a situacions com atemptats. Aquest divendres, l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha afirmat que l’equip de govern està disposat a “estudiar-ho”. La proposta cal que tingui “una resposta tècnica” prèvia, ha assenyalat, però alhora ha deixat clar que “que qualsevol cosa que millori la seguretat en general estarà ben vista per l’alcalde i farem el què s’hagi de fer a l’empara del que digui el reglament sobre policies locals”.

Ballesteros ha fet aquestes declaracions després de la presa de possessió d’onze (tres dones) dels dotze nous agents de la Guàrdia Urbana (el darrer ha hagut d’ajornar la seva presència) sortits de la darrera promoció. Són els supervivents de “les més de 800 persones que es van presentar. Heu estat seleccionats després d’una prova molt exigent, i això ens dóna la garantia que sou persones preparades per servir als ciutadans”, afirmava l’alcalde durant la rebuda oficial. “I més en un moment molt delicat, quan hem patit atemptats i la sensibilitat està a flor de pell”. Recordant que el cos disposa “d’una qualificació molt alta entre els ciutadans”, els ha posat com a referent més immediat “les Festes de Santa Tecla, que són divertides però també dures”.

Imatge de família dels nous agents. Foto: Mauri

A aquestes noves incorporacions, que tenen entre altres objectius “rejovenir la plantilla” (tenen entre 20 i 39 anys), se li han de sumar sis agents més en comissió de serveis” i quatre o cinc més que s’afegiran les pròximes setmanes”. Tot plegat no suma el total de 40 efectius de reforç que des de l’equip de govern s’havien marcat per enguany. “Actualment -explicava Ballesteros- estem al voltant dels 230 agents, molt a prop del que considerem idoni, que està al voltant dels 250 agents. Al final no hem pogut arribar al que esperàvem perquè l’Estat ens ha marcat un topall de despesa. Esperem completar els 40 nous agents a finals de mandat. En tot cas tenim diverses opcions, com més comissions de serveis o nodrir places d’interins”.

De fet, la Guàrdia Urbana de Tarragona ja ha començat a aplicar les mesures de reforçament vehiculades des del Ministeri de l’Interior cap a les policies locals fruit de l’Alerta 4 antiterrorista. La primera és la instal·lació de pilons en àrees a decidir pel municipi, i la segona complementar juntament amb altres cossos de seguretat les funcions de vigilància en espais de grans aglomeracions, com pot ser per exemple l’Estació de Renfe a Tarragona.

J.S.

Els agents de vigilància privada es concentren a Tarragona farts de ser els “indigents de la seguretat”

Prop d’una seixantena de vigilants de seguretat privada han assistit a la concentració. Foto: Tarragona21

Prop d’una seixantena de vigilants de seguretat privada de diferents empreses i sectors (des d’administracions públiques fins a l’aeroport del Prat o supermercats) s’han concentrat aquest matí de dimarts davant de l’Estació de Renfe de Tarragona perquè ja estan farts de ser “els indigents de la seguretat”. En resposta a una mobilització (avançada per aquest diari digital) sorgida des de la base a través dels mitjans socials sense el suport de cap organització sindical, els agents reclamen millores salarials, d’equipament i un reconeixement jurídic de la seva feina.

Claudio ha estat un dels motors de la protesta. Treballa per una empresa subcontractada per Renfe per exercir de vigilant damunt dels trens que fan la ruta entre Reus i Barcelona Estació de França. “Cobrem només 908 euros al mes i estem equipats amb una porra de plàstic i unes manilles. No portem armilles antibales ni armes, i això que estem en Alerta 4. No tenim mitjans per actuar si, per exemple, ens trobem un terrorista, perquè a més tampoc tenim un protocol d’actuació perquè ningú ens l’ha fet saber. Estem abandonats”, afirma.

Les reivindicacions passen per “un increment del sou” per arribar fins als 1.400 euros “i un plus de perillositat de 400 euros com ja paga l’Ajuntament de Barcelona als vigilants del Metro”, segons Claudio. Entre altres coses perquè més enllà de l’amenaça terrorista “sortim pràcticament a agressió diària”, explica en aquest cas fent referència als agents de seguretat sobre els trens. “Tenim companys de baixa, alguns a conseqüència de cops de pedra i altres tipus de lesions. Cal tenir en compte que hi ha gent que no vol pagar el bitllet i es tornen agressius, i llavors hem de reduir-los i esperar que arribin els Mossos”, afegeix.

La concentració s’ha dut a terme sense el suport de cap sindicat. Foto: Tarragona21

De fet, continuen amb els mateixos mitjans des de l’antiga llei de seguretat privada de 1992. La reforma del 2014 no ha ajudat en gairebé en res que no sigui “a tenir més responsabilitats però amb menys mitjans”, segons denuncia Justo Rubio. “Els companys de seguretat sobre els trens van en parella o sols, en una clara vulneració de la seva seguretat”, etziba. “Estem abandonats tant pel Ministeri de l’Interior, que és de qui acabem depenent”, com dels “sindicats. Fa 14 anys que treballo en aquesta professió -continuava Rubio- i no han fet res per impedir la progressiva pèrdua de poder adquisitiu i drets socials amb la congelació dels salaris i la desaparició dels triennis. Ara s’està negociant un nou conveni col·lectiu estatal. Anem per l’acta número 11 i tot apunta que també es carregaran els quinquennis, i per tant l’antiguitat, i o bé hi haurà una rebaixa de sou o un increment simbòlic per intentar tapar-nos la boca. Passem de sindicats i de sigles. L’única sigla és la placa que portem de vigilants”.

Les mesures de pressió de cara al conveni continuaran amb una futura concentració a Barcelona que encara no té data. El suport polític els ha vingut aquest dimarts de Podemos. La senadora per Tarragona, Celia Cánovas, els ha fet costat perquè “em sento obligada a estar on hi ha gent amb problemes. La veritat és que el sector està molt desprotegit i la reforma laboral ha tingut efectes terrorífics. Ha fet que s’externalitzessin serveis com el de la seguretat als trens, que ara Renfe subcontracta, i les condicions laborals prenen forma d’un semi esclavatge”.

En aquest sentit, el comunicat lliurat pels concentrats lamenta l’aparició de les anomenades “empreses ‘Low Cost’ de seguretat privada” que “empitjoren encara més la situació” perquè “mantenen els seus marges de beneficis (…) retallant més els salaris dels treballadors”. I això “amb la permissibilitat de les administracions que les premien amb adjudicacions públiques”. Segons explicava Rubio, el preu de les hores extres “no arriba a vuit euros bruts. Nets són sis euros i poc”.

J.S.

Un excel·lent Nàstic treu els colors al Barça

Manu Barreiro, fent l’1-0

El Nàstic ha tancat amb molt bona nota l’amistós d’avui contra un dels millors equips d’Europa. Els grana s’han mostrat molt sòlids i han donat mostres del potencial del conjunt entrenat per Lluís Carreras. L’afició, que pràcticament ha omplert el Nou Estadi, ha pogut gaudir d’un molt bon partit de futbol.

Els grana han saltat a la gespa amb un objectiu clar, competir des del primer minut per ser els dominadors de la possessió. Les millors arribades han estat per a l’equip local que buscava amb constància la porteria blaugrana, però la primera ocasió ha estat pels visitants. En el minut 8, Samper ha marxat de tres jugadors locals, però Paco Alcácer no ha sabut aprofitar la passada del seu company.

Tres minuts més tard ha arribat el gol local. Després d’una molt bona jugada de combinació dels grana per banda esquerra, la pilota ha anat a parar a peus de Manu Barreiro que no ha fallat, fent pujar l’ 1-0 al marcador. Després del gol la tònica ha seguit sent la mateixa. Els de Lluís Carreras es trobaven còmodes sobre la gespa, arribant amb claredat però sense aconseguir culminar en els metres finals. En el minut 37, el Barça ha disposat d’una bona acció ofensiva de peus de Paco Alcácer, però un Dimitrievski molt segur ha evitat el gol amb una molt bona aturada. La darrera ocasió de la primera meitat ha estat pel Nàstic. Tejera ha aprofitat una falta lateral per penjar la pilota a l’àrea però cap dels davanters grana ha aconseguit connectar la rematada. Al descans s’hi ha arribat amb avantatge local.

La segona meitat ha començat amb un doble canvi de Lluís Carreras, que ha donat entrada a Stephan Emaná i Muñiz per Tejera i Barreiro. Durant els minuts inicials, el grana han mantingut el domini, controlant la possessió i trobant bones arribades a l’àrea de Ter Stegen. L’ocasió més clara però ha estat pels barcelonins, en el minut 52, amb un xut llunyà d’Aleñá que ha aturat Dimitrievski.

En el 57′ de nou Dimitrievski, amb una gran aturada, ha evitat l’empat blaugrana. La resposta no s’ha fet esperar, i en la següent acció els grana han combinat amb encert, amb una bona galopada de Juan Muñiz que s’ha plantat davant de Ter Stegen. El porter blaugrana ha tret una bona mà per evitar el segon gol del Nàstic. El refús ha anat a parar a peus de Stephan Emaná que es trobava en posició de fora de joc, el que ha impedit que la seva rematada de gol es convertís en el 2 a 0.

Era fora de joc en el gol anul·lat? Foto: FC Barcelona

En el minut 61, de nou el davanter camerunès, ho ha intentat amb una rematada de cap que ha aturat Ter Stegen. I en el minut 68, ha estat el local Dimitrievski el que ha evitat el gol de Deulofeu amb una molt bona estirada. Amb el pas dels minuts els locals han notat el cansament acumulat i els de Valverde han començat a dominar amb major claredat.

En el minut 79, Paco Alcácer, de falta directa, ha aconseguit el gol de l’empat, amb un xut col·locat que ha entrat per l’escaire esquerre de la porteria local. Tots dos equips han buscat fins al final un gol més que donés la victòria a uns o altres. Els blaugranes mitjançant la possessió, i els de Lluís Carreras amb ràpides contres, han gaudit de bones aproximacions però el marcador ja no ha variat. Al final, empat en una bona tarda de futbol al Nou Estadi.

Els de Lluís Carreras disputaran la setmana vinent un nou amistós de pretemporada, al Nou Estadi, contra el Real Zaragoza. El matx es disputarà el dimecres 9 a les 20.30 hores.

Alineacions

Nàstic: Dimitrievski, Abraham (Kakabadze, 66′), Perone, Djetei, Suzuki (Javi Jiménez, 66′), Xavi Molina (Carlos Blanco, 84′), Maikel Mesa (Zahibo, 63′), Tejera (J. Muñiz, 46′), Delgado, Omar (Rayco, 76′) i Manu Barreiro (S. Emaná, 46′)

FC Barcelona; Cillessen (Ter Stegen, 46′), Digne (Douglas, 65′), Mascherano, Vermaelen (Marlon, 14′ (Jordi Alba, 65′)), Semedo, Samper (André Gomes, 65′), Sergi Roberto, Aleñá (Deulofeu, 65′), Denis Suárez, Arda (Munir, 46′) i Paco Alcácer.

Gols

1-0, Manu Barreiro (11′); 1-1, Paco Alcácer (78′)

Targetes grogues

Zahibo (85′) i Juan Muñiz (90′).

Àrbitre

Santiago Varón Aceitón (Col·legi balear)

Partit amistós de pretemporada. Nou Estadi, Tarragona. 11.928 espectadors.

El got més ‘festero’ serà reutilitzable… i molt reaprofitable

Amb la iniciativa es calcula que es podran estalviar fins a 24 tones de CO2, reduir en un 80% el nombre de gots distribuïts i mantenir la ciutat notablement més neta.

Tarragona tindrà got reutilitzable per festes. La iniciativa, amb marcat caràcter social i mediambiental, es posarà en marxa coincidint amb la Festa Major de Sant Magí. La proposta porta per nom “Un Got X Festes” i consisteix en un got de polipropilé (PP5), reutilitzable i 100% reciclable que es podrà adquirir al preu d’un euro a la majoria d’establiments de restauració dels espais on se celebren els actes festius.

Un dels objectius que es persegueix és la reducció de deixalles que es generen durant les festes. Per exemple, únicament durant els 15 dies que sumen Sant Magí i Santa Tecla es van distribuir, el 2016 a Tarragona, 1.500.000 de gots d’un sol ús. Això suposa un problema de residus i un desgast mediambiental significatiu. Amb la iniciativa, de fet, es calcula que es podran estalviar fins a 24 tones de CO2, reduir en un 80% el nombre de gots distribuïts i mantenir la ciutat notablement més neta.

“Un Got X Festes” és una iniciativa de la Cooperativa Combinats, entitat sense afany de lucre creada a principis de 2017. L’entitat desenvolupa propostes i projectes oferint innovació amb perspectiva cultural, social i d’entreteniment per a cada intervenció.

Un dels seus membres, Nacho Pascual, anima els ciutadans a reduir l’impacte de les festes en el nostre entorn i “a fer servir qualsevol got reutilitzable durant les festes de la ciutat”. L’organizació proposa a la ciutadania treure al carrer els gots d’altres esdeveniments i minimitzar al màxim l’impacte que generen les festes en el medi ambient.

Vídeo promocional

En la roda de premsa de presentació celebrada aquest dijous a la sala d’actes de la Cooperativa Obrera Tarraconense també hi ha assistit Ivana Martínez, consellera de Neteja de l’Ajuntament de Tarragona, que ha destacat que d’aquesta manera s’aconseguirà l’objectiu municipal de reduir el nombre de residus que es generen per la Festa Major, especialment pel què fa als gots.

Durant l’acte també s’ha presentat el cartell explicatiu de la iniciativa, i que es penjarà en diferents punts de la ciutat, així com el vídeo promocional.

El projecte compta amb el suport d’FCC, l’empresa encarregada del servei de neteja a la ciutat, que generarà un sistema especial de recollida durant les festes i que ha garantit que els gots que acabin llençats al carrer seran degudament separats per tal de tractar-los especialment en el procés de reciclatge.

El 30% anirà destinat a impulsar projectes culturals i mediambientals a la ciutat, que seran seleccionats per la Cooperativa Combinats en una convocatòria pública que es desenvoluparà en el darrer trimestre de 2017.

Al projecte s’hi han sumat la majoria de distribuïdors de begudes i gots d’un sol ús que operen en el territori, fet que permet implicar un sector que té ganes d’incrementar la seva aportació a les festes majors de Tarragona. Masquefina, Vendistar, Coimpro o Pons són distribuïdors d’Estrella Damm, Heineken o Estrella Galicia. En la logística s’hi ha incorporat un clàssic tarragoní com La Industria de la Goma. El projecte també compta amb el suport i assessorament de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City.

Komando nitsQ Tarragona amb la campanya Respecta’m estaran presents en el projecte implicant “Un Got X Festes” en la divulgació i el suport a aquesta campanya tarragonina.

Per al llançament i difusió de la proposta s’ha proposat un repte per als ciutadans. Que pensin maneres creatives de penjar-se i de portar el got i que les comparteixin a les xarxes socials amb l’etiqueta #UnGotXFestes.

El Barça compleix per fi la seva paraula i jugarà contra el Nàstic el 4 d’agost

Alineació titular del Barça a la seva última visita al camp del Nàstic amb el primer equip al complet.

El primer equip del FC Barcelona visità el Nou Estadi aquest pròxim 4 d’agost (20.00 hores) i jugarà contra el Nàstic el partit amistós compromès però que mai es va poder dur a terme per commemorar el 125è aniversari de la fundació del club grana el 2011. “El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, tenia molt interès a complir amb aquesta promesa i venir a Tarragona”, ha afirmat en declaracions a tarragona21.cat el seu homòleg Josep Maria Andreu. “Li havíem demanat en reiterades ocasions i els tècnics sempre posaven pegues. Finalment hem trobat una data i sí, vindran amb el primer equip”.

Andreu, mentre encreua els dits esperant que no passi res, no amaga la seva “il·lusió” per una visita que no es produïa amb la totalitat dels pesos pesants de l’equip (la final de la Supercopa de Catalunya davant l’Espanyol va ser una altra cosa) d’ençà que el Nàstic va militar a la Primera Divisió, el 2007, i que es va acabar amb un resultat d’1-5.

El preu de les entrades

L’equip entrenat per Lluís Carreras s’enfrontarà al conjunt dirigit per Ernesto Valverde, un cop aquests hagin tornat dels Estats Units d’Amèrica on els blaugrana estan disputant la International Champions Cup. Tots els socis del Nàstic que hagin renovat el seu abonament fins al dia 31 de juliol, podran accedir al partit de manera gratuïta, tenint garantit el seu seient de la temporada 2017-2018.

Per contra, a partir del dia 1 d’agost, els seients de tots els socis que no hagin renovat el seu abonament de cara a la temporada 2017-2018 quedaran alliberats per posar-los a la venda, exclusivament per aquest partit contra el Barça.

En una nota de premsa feta pública aquest dimarts per la tarda, el club deixa clar que “els abonaments de la temporada 16/17 NO seran vàlids en el matx contra el Barça. Tan sols es podrà accedir al Nou Estadi amb els abonaments de la temporada 17/18 o comprant una entrada a les taquilles o a les oficines del Nàstic”.

El preu de les entrades per aquest partit és de 15€ a les zones de Gol, 20€ a Preferent i 30€ l’accés a Tribuna. L’horari de les oficines és de dilluns a divendres de 9 a 13.30 i de 16 a 19 hores. A més, aquest dissabte dia 29 d’agost, les oficines estaran obertes de 10 a 14 hores. Mentre que el dia de partit, divendres 4 d’agost, les oficines romandran obertes des de les 9 hores i fins a la mitja part del matx davant el conjunt blaugrana.

“Ningú de l’Ajuntament ens ha dit què hem de fer ara que no podem vendre animals”

Imatge de la parada que té l’empresa de Joan Roig, Unifauna.

“Tinc 69 anys i en porto 49 en aquest negoci. I encara és hora ara que algú de l’Ajuntament em digui que aquest divendres no podré fer el que he fet sempre al mercat de la Rambla de Tarragona”. Joan Roig i la seva empresa, Unifauna, és una de les afectades per la decisió presa pel consistori en plenari que impedeix la venda ambulant d’animals. “I això malgrat tenir tota la documentació que m’exigeix la Generalitat. Des de la llicència de nucli zoològic fins a la del centre de cria”. El seu fill, del mateix nom, recorda que “tot va començar quan una noia de 19 anys va venir a la parada que tenim i va treure una fotografia amb el mòbil. Després va iniciar una campanya de recollida de signatures al Change.org i al final s’ha acabat així. El més curiós és que des de llavors fins ara no hem tingut cap inspecció municipal per comprovar si el que deia aquesta noia era cert. Ens ha sorprès a tots”.

El daltabaix econòmic per l’empresa és important. “Heu de tenir en compte -afirma Roig fill- que nosaltres paguem cada trimestre a l’Ajuntament vora 900 euros per poder vendre animals tres dies a la setmana i només als matins: dimarts i dijous a la Rambla i diumenge a Bonavista”, on també posen paradeta altres dues empreses que es dediquen al mateix. “Si no ens permeten vendre, perdrem entre el 60% i el 70% dels nostres ingressos, perquè aquests són els tres millors mercats que tenim. És un perjudici brutal. El que no entenem tampoc és perquè no es posen en la venda d’animals a les botigues. Les condicions en les quals viuen són pitjors”.

El pare recorda que “a l’inici de l’any, i quan vaig anar a renovar la llicència, des de l’empresa municipal que regula els mercats de Tarragona ja em van deixar anar que hi havia una campanya en aquesta línia. Però oficialment ningú em va dir res, ni tan sols quan es va aprovar un reglament el passat gener previ a la votació de la setmana passada que ho regulava. Me’n vaig assabentar gràcies a un amic de l’Ajuntament, que me’l va passar. Jo vaig presentar al·legacions i encara ara no m’han respost”. Roig no creu en la possibilitat de “demanar indemnitzacions. De què em serveix? Jo he de continuar amb el negoci”.

 

Ferrari Land baixa marxes i deixa el preu de l’entrada en 20 euros

Räikkönen i Gené, sobre el cotxe que s'utilitza per l'atracció Pit Stop Record. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Räikkönen i Gené, sobre el cotxe que s’utilitza per l’atracció Pit Stop Record. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Ferrari Land permet ja accedir a les seves instal·lacions sense necessitat de comprar un tiquet combinat amb PortAventura després de la posada en marxa d’una nova modalitat segregada d’entrada que costa 20 euros –en el cas dels adults-.
El complex PortAventura World ha establert aquesta nova tarifa i ha revisat a la baixa el cost de les entrades combinades en plena temporada alta i després d’entrar en funcionament, el passat 6 d’abril. Segons fonts de l’empresa, el canvi d’estratègia comercial permetent l’accés directe a Ferrari Land respon a la “demanda brutal” per part de potencials clients del territori. “És una nova modalitat que faltava a l’àrea de Catalunya”, subratllen. Això, afegeixen, ha suposat la modificació de la resta de tarifes, ofertes i promocions vinculades al parc temàtic. De moment, però, l’empresa continua sense facilitar dades de visitants.
L’entrada a Ferrari Land de forma totalment independent a la resta d’instal·lacions del complex, una fórmula que d’entrada s’aplicarà indefinidament, costa 20 euros als adults, 16 als menors de deu anys i majors de 60, així com deu a les persones amb discapacitat. De retruc, segons precisen des de PortAventura World, això ha modificat la resta de tarifes combinades i la resta d’ofertes, que marquen preus inferiors als establerts fins aquests moments. Així, l’entrada combinada per un dia a Ferrari Land i PortAventura Park passa a costar 55 euros –cinc euros menys-. També es posa la venda un abonament combinat per dos dies a 60 euros, si s’adquireix a Internet, o 70 euros a través de les taquilles.

Segons ha avançat El Punt-Avui, fins aquests moments l’entrada a Ferrari Land independent de la resta d’instal·lacions de PortAventura World només era possible per als clients dels hotels. Per accedir-hi, havien de pagar 35 euros. Ara, se’ls rebaixa aquesta tarifa a 25 euros. Tot i això, la reestructuració de preus, ofertes i promocions per part del complex temàtic ha suposat, segons fonts de la mateixa empresa, la introducció de “fórmules per millorar l’experiència”, tant des del punt de vista de les ofertes per estances com els paquets turístics que es venen als touroperadors en l’àmbit internacional. Això, per exemple, ha suposat que les pernoctacions als hotels puguin incloure al preu l’entrada a Ferrari Land, com ja es venia vent amb PortAventura.

Tres detinguts a Salou per formar part d’una xarxa de falsificació de documents per a immigrants

Material incautat per la Policia Nacional durant l’operació. Foto: Policia Nacional

Agents de la Policia Nacional han detingut a localitats de Barcelona i a Salou a 17 membres d’una organització criminal dedicada a afavorir la immigració irregular amb destí a la Unió Europea mitjançant l’elaboració de tot tipus de documents falsos de gran qualitat.

L’operació ha acabat amb la detenció de 17 persones -11 a Barcelona, una a L’Hospitalet de Llobregat, dues a Santa Coloma de Gramanet i tres a Salou-, tots membres de l’organització.

L’organització estava assentada a la província de Barcelona principalment, tot i que també comptava amb ramificacions en altres comunitats autònomes, així com a l’estranger.

Els detinguts facilitaven a immigrants en situació irregular a Espanya documents falsos per a l’obtenció de permisos de residència i de treball que, al seu torn, els permetia viatjar a qualsevol Estat de la Unió Europea.

A més, acordaven matrimonis de conveniencia entre immigrants i espanyols o d’altres països comunitaris amb l’objectiu de regularitzar la seva situació. També proporcionaven targetes d’identitat d’estranger de familiar comunitari a nacionals de Pakistà i la Índia, amb les que es podia accedir al territori Schengen.

La xarxa captava els seus clients entre immigrants irregulars que ja es trobaven a Espanya. Se’ls oferia la possibilitat de viatjar a qualsevol Estat de la UE regularitzant la seva situació. Un cop acceptada l’oferta se’ls proporcionava tot tipus de documents d’identitat i de viatge, falsos o falsificats, que els permetia obtenir autoritzacions de residència o treball.

El preu pels documents podia oscil·lar entre els 300 i els 3.000 euros. Tambe es falsifica certificats d’empadronament, llibres de família i ofertes de treball. Dels matrimonis concertats obtenien un benefici entre 9.000 i 14.000 euros per parella.

 

Els dos consellers tarragonins deixen el govern de la Generalitat

Jordi Jané al parlament de Catalunya Foto: Ara.cat

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, visita l’Institut Pere Martell de Tarragona. Foto: Cedida

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, el titular de l’Interior, el nascut a l’Arboç Jordi Jané, i la consellera d’Ensenyament, la reusenca Meritxell Ruiz, abandonen l’executiu de Puigdemont. Els substituiran com a consellers el fins ara president de JxSí, Jordi Turull, que se situarà a la Presidència i assumirà la condició de Portaveu de l’executiu,  la mà dreta de Xavier Trias, Joaquim Forn, que es posarà al capdavant d’Interior, i Clara Ponsatí en Ensenyament. A les renúncies s’hi afegeix la de Joan Vidal Ciurana com a Secretari de Govern, que tindrà a peça de recanvi Víctor Cullell. Unes baixes que se sumen a la destitució del conseller Jordi Baiget de la setmana passada.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueres, han comparegut aquest mateix matí per donar explicacions sobre les raons d’aquesta remodelació de govern que afecta exclusivament consellers del PDeCAT. El màxim responsable del Govern ha assegurat que no ha cessat cap conseller i que els dimitits són els qui han decidit fer un “pas al costat”. De fet ha afirmat que no té “cap raó” per cessar-los i ha lloat “la seva feina, honestedat i lleialtat”.

En aquest context, el president de la Generalitat ha defensat que el Govern ha de serà la “primera garantia” del referèndum i ha reivindicat que l’executiu forma un “sol equip” sense fer distincions entre membres del PDeCAT i d’ERC.

Processos electorals passarà a vicepresidència

Els canvis al Govern inclouen una reorganització i un canvi de competències en una de les àrees clau de cara a la convocatòria del referèndum. A partir d’ara, l’àrea de Processos Electorals que tenia la consellera de Governació, Meritxell Borràs, dependrà directament del vicepresident. D’aquesta manera, tot el que es refereix a la compra d’urnes i la preparació més operativa de l’1-O passa a mans de Junqueras.

A més d’aquest canvi de competències, el vicepresident s’ha encarregat d’explicar que en aquesta nova etapa totes les decisions relacionades amb l’1-O “seran preses de forma corresponsable i solidaria per tot el Govern”, de manera que “tots els membres del Consell Executiu acordaran i signaran conjuntament els acords que corresponguin per fer possible el referèndum de l’1 d’octubre”.

Per últim, la reestructuració aplicada al Govern conclou amb l’establiment d’un nou ens per gestionar el dia a dia dels preparatius de la votació. Es tracta d’un “òrgan de coordinació política”, del que formaran part Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, el nou secretari del Govern, Víctor Cullell, i el secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové.

Les noves cares

Pel que fa a les noves cares, Ponsatí prové del món empresarial però també del compromís polític. Era la directora de l’Escola d’Economia i Finances a la Universitat de Saint Andrews (Escòcia) i és alhora membre del secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). De fet, l’any 2013 va denunciar que el Ministeri d’Educació havia decidit no renovar el seu lloc com professora visitant de la càtedra Príncep d’Astúries a la Universitat estadounidenca de Georgetown pel seu posicionament favorable al Dret a Decidir.

Per la seva banda, Joaquim Forn veu catapultades les seves aspiracions de substituir Xavier Trias com a candidat del PDeCAT a l’alcaldia de Barcelona a les pròximes eleccions municipals. I ho fa amb arguments d’independentista convençut contra pesos pesants com Neus Munté o Santi Vila.

Finalment, la presència de Jordi Turull al Govern vol satisfer el nou nucli dur del partit. Ho fa després d’exercir de coordinador de Junts pel Sí juntament amb la republicana Marta Rovira. Un lloc vacant de perfil complex pel qual encara no han sonat noms.

 

(Seguirà ampliació)

Carreras agafa les regnes del Nàstic: ‘Venim a fer tres coses: treballar, treballar i treballar’

Carreras, durant la presentació a la sala de premsa del Nàstic. Foto: Tarragona21.cat

Carreras, durant la presentació a la sala de premsa del Nàstic. Foto: Tarragona21.cat

“Sabem on venim i el que hem de fer. Només m’agradaria dir que hem vingut a fer tres coses: treballar, treballar i treballar”. Amb aquesta declaració d’intencions Lluís Carreras s’ha presentat avui oficialment com a nou entrenador del Gimnàstic de Tarragona.

Carreras, sobre la gespa del Nou Estadi. Foto: Tarragona21.cat

Carreras, sobre la gespa del Nou Estadi. Foto: Tarragona21.cat

“Mentre no es cansin de mi, jo seré al Nàstic”

Carreras dirigirà l’equip durant les dues pròximes temporades. Pel nou entrenador grana, que va ser jugador del FC Barcelona, es tracta d’una relació que pot durar molts anys: “Mentre no es cansin de mi, jo seguiré treballant pel Nàstic”.

D'esquerra a dreta Sergio Dorado i Lluís Carreras, segon i primer entrenadors del Nàstic. Foto: Tarragona21.cat

D’esquerra a dreta Sergio Dorado i Lluís Carreras, segon i primer entrenadors del Nàstic. Foto: Tarragona21.cat

No es vol posar objectius per la temporada

El de Sant Pol de Mar ha declinat rotundament marcar-se objectius per a aquesta temporada, i ha optat pel tòpic del ‘partit a partit’: “Les metes a llarg termini sempre són molt difícils. El primer objectiu és aquesta roda de premsa, després dinar, i després ja ho veurem”.

El president del Nàstic, Josep Maria Andreu, amb el nou entrenador grana. Foto: Tarragona21.cat

El president del Nàstic, Josep Maria Andreu, amb el nou entrenador grana. Foto: Tarragona21.cat

“No sóc arriscat ni suïcida, però sóc valent”

Preguntat per l’estil de joc, Carreras ha optat per transmetre als seus jugadors un estil atrevit: “Tenim tota una pretemporada, i els jugadors quan reben un entrenador nou són unes esponges. No sóc ni arriscat ni suïcida, sóc valent. A tots ens agrada jugar bé a futbol, marcar gols… i si jugues bé és més fàcil guanyar. De moment, el que hem de fer és donar una informació clara als jugadors del que volem. I ho faran.”

Carreras es passeja pel terreny de joc del Nou Estadi. Foto: Tarragona21.cat

Carreras es passeja pel terreny de joc del Nou Estadi. Foto: Tarragona21.cat

“Tejera s’ha de quedar”

Carreras no ha volgut entrar en detalls sobre el futur dels jugadors de l’actual plantilla. “M’agrada treballar en silenci”, ha afirmat. Tot i això, preguntat per la continuïtat de Sergio Tejera davant l’interès d’altres clubs pel seu fitxatge, ha deixat clar que “Tejera és un dels que ha donat un bon rendiment durant aquesta temporada, i el club el vol, i l’hem de mantenir”.

CRÒNICA I FOTOS | La catifa és lava, l’ou com balla, la processó i altres imatges del Corpus de Tarragona

Galeria d’imatges al final de la crònica

Falten vint minuts per les set i arriba el moment més delicat per la Reial Germandat de Jesus de Natzarè. Es retiren les tanques protectores i la catifa que decora l’entrada de la Catedral, fruit d’hores de disseny i elaboració, queda a mercè de trepitjades despistades o innocents.

Des d’ara i fins que la custòdia i el baldaquí de Corpus hi passin per sobre, la catifa és lava. Igual com ho és el terra del menjador en aquell joc infantil en què es prohibeix posar-hi els peus, i que deixa sofàs, taules i cadires plens de petjades. Sobretot quan hi ha nens a la vora, diversos membres de la germandat vigilen amb zel aquesta obra efímera feta amb sorra de colors, i enguany decorada també amb espigues de blat.

Però tots els esforços són pocs i els nens imprevisibles, i al cap de poc més de cinc minuts un d’ells ja s’ha endinsat a la catifa. Un home li crida l’atenció i el nen s’atura just quan està a sobre del dibuix d’un raïm. És un moment crític. El nen es mira fixament l’home i sembla que tot va bé, però quan l’aixeca per treure’l, el moviment dels peus esborra una fulla i uns grapat de grans.

S’han produït danys, però són mínims. L’element que més ressalta d’aquest disseny de Josep Maria Brull ha quedat intacte. Tal com s’explica en un panell informatiu, el medalló de tonalitats taronges i marrons és un motlle de pa eucarístic d’inicis del segle IV conservat al Museu del Bardo de Tunísia.

Almenys dos nens més “profanen” la catifa abans que ho facin els portants de la custòdia, però s’actua amb rapidesa i els efectes són insignificants. Missió complerta.

El seguici i la catifa de la plaça del Rei

A l’altra catifa del recorregut, a la plaça del Rei, una altra “profanació”. El Magí de les Timbales, que encapçala el seguici, passa per sobre del mosaic d’arena amb el seu cavall, entre els crits d’una dona que no para de repetir-li “molt malament!”.

La resta d’elements del seguici s’hi sumen, trepitjant les flors i els cors que hi ha representats. Avui per ells les catifes (o, almenys, una d’elles) han deixat de ser lava.

Romà Rofes

La macroperació policial antidroga a Tarragona, Torredembarra i Creixell se salda amb 45 detinguts

Els Mossos d’Esquadra van detenir un total de 45 persones en el macrodispositiu policial antidroga que es va desenvolupar en dues fases: la primera el 18 de maig, centrada al barri de Sant Salvador i en alguns punts del centre de Tarragona; i la segona el passat dilluns 12 de juny, desplegada sobretot a Torredembarra, Creixell, i en alguns punts de Tarragona com el barri de La Floresta.

Quatre d’ells ja han ingressat a la presó

Quatre dels arrestats, un cop van passar a disposició judicial, van ingressar a presó, i 13 van quedar en llibertat amb càrrecs. La resta de detinguts estan pendents de que el jutge els citi a declarar. A tots ells se’ls considera presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i de pertinença a organització criminal. En concret, formarien part d’un entramat de grups criminals dedicats al tràfic de cocaïna i marihuana.

El barri de Sant Salvador ha despertat amb l'operació policial. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El barri de Sant Salvador ha despertat amb l’operació policial. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Investigació iniciada el passat novembre

La primera fase de la investigació es va iniciar al novembre de 2016 quan els Mossos van poder determinar que un grup organitzat s’havia instal·lat a Tarragona des d’on es dedicava a la venda de drogues, principalment cocaïna.

Els investigadors van acreditar que aquest grup estaria coordinat amb dos més, un instal·lat també a Tarragona i l’altre a Torredembarra. Aquest  últim, a part de dedicar-se  a la venda, era l’encarregat de nodrir de drogues a l’entramat criminal. Per fer-ho setmanalment desplaçaven la droga als punts de distribució en combois de dos o tres vehicles, un dels qual portava les substàncies, i els altres feien tasques de control i vigilància per evitar els controls i eludir  l’acció policial.

Agents policials carregant material comissat en un dels vehicles a Torredembarra. Foto: ACN

Agents policials carregant material comissat en un dels vehicles a Torredembarra. Foto: ACN

Els lliuraments de les drogues els feien en petites quantitats, uns 500 gr, així evitaven que la policia els intervingués grans volums en el cas de ser detectats.

Cultiu de marihuana

A més els grups es dedicaven a cultiu de marihuana per després vendre-la. Ho feien amb plantacions que havien emplaçat en diferents pisos que havien ocupat de la ciutat de Tarragona.

El dia 18 de maig es va dur a terme una primera fase de l’operatiu amb l’objectiu de desmantellar els punts de distribució que l’organització tenia establerts. L’acció policial va permetre detenir 27 persones, principalment els encarregats de distribuir les drogues i el cap d’un dels grups de Tarragona. El mateix dia es va realitzar l’entrada i escorcoll als domicilis dels detinguts de Tarragona.

Més de 28.000 euros en efectiu intervinguts

En les entrades es van intervenir més de 13.000 euros en efectiu, drogues de diferents tipus, principalment cocaïna, i estris per a la venda i distribució. A més, els agents van localitzar dues plantacions de marihuana en dos pisos que l’organització havia ocupat al barri de Sant Salvador de Tarragona.

Agents dels Mossos d'Esquadra i un vehicle policial davant del restaurant Fabiola de Torredembarra. Foto: ACN

Agents dels Mossos d’Esquadra i un vehicle policial davant del restaurant Fabiola de Torredembarra. Foto: ACN

La darrera fase de l’operatiu es va desenvolupar aquest dilluns dia 12. Aquesta segona fase, que contemplava la detenció dels principals caps dels grup, va permetre detenir 18 persones més, entre les quals estaven els dos líders que havien ocupat el lloc de qui havia estat empresonat. També es van realitzar entrades i escorcolls als domicilis dels detinguts a Tarragona, Creixell i Torredembarra, i a un restaurant, també a Torredembarra, que servia a l’organització per blanquejar els guanys.

Aquesta vegada els policies van decomissar més de 15.000 euros en metàl·lic, 4,5 kg de haixix i altres substàncies en petites quantitats. Això indicava als investigadors que l’organització pràcticament va quedar desmantellada amb la primera intervenció.

 

Dos detinguts i cinc domicilis registrats en una operació contra el tràfic de drogues a Campclar

Una furgoneta de l'ARRO. Al fons, un dels blocs on s'ha desenvolupat l'operatiu. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Una furgoneta de l’ARRO. Al fons, un dels blocs on s’ha desenvolupat l’operatiu. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Dos detinguts (un home i una dona) i cinc entrades en domicilis és el balanç d’un operatiu contra el tràfic de tot tipus de drogues a Campclar que ha començat al voltant de les 11 del matí i s’ha allargat fins a mitja tarda. Seguint una ordre d’un jutge que ha decretat secret d’actuacions, els Mossos d’Esquadra han entrat en un habitatge del carrer Riu Llobregat i en quatre d’un bloc situat al carrer Riu Brugent.

 

Dos agents dels Mossos d'Esquadra entrant en un bloc del carrer Brugent. Foto: Romà Rofes /Tarragona21.cat

Dos agents dels Mossos d’Esquadra entrant en un bloc del carrer Brugent. Foto: Romà Rofes /Tarragona21.cat

L’actuació ha mobilitzat diverses patrulles de la Unitat de Seguretat Ciutadana, de la d’Investigació, de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i de la Unitat Canina, que s’han desplaçat en aquesta zona a tocar de la comissaria dels Mossos d’Esquadra.

Agents de la Unitat Canina entrant al bloc. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Agents de la Unitat Canina entrant al bloc. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Seguiment total de la vaga d’estibadors al Port de Tarragona

Gran pla general d’un moll del Port de Tarragona coincidint amb una de les hores d’aturades. Foto: ACN

El seguiment de la vaga d’estibadors al Port de Tarragona és del 100%, segons han confirmat a l’ACN fonts dels treballadors.

Les aturades han començat aquest dilluns al matí i s’aniran repetint fins a primera hora d’aquest dimarts en hores imparells. A Tarragona, el col·lectiu de l’estiba està format per unes 200 persones, de les quals 160 estan en plantilla i 40 són eventuals. L’acció reivindicativa no ocasiona problemes de trànsit en els accessos al Port, que han obert com en qualsevol dia feiner.

L’activitat als molls també ofereix un aspecte de normalitat i els camions hi circulen sense problemes. De moment, ni el col·lectiu de l’estiba ni l’Autoritat Portuària s’han pronunciat sobre les conseqüències de l’aturada, que afecta a la càrrega i descàrrega de mercaderies.

La convocatòria de vaga arriba després que s’hagin trencat les negociacions amb la patronal Anesco. Els estibadors denuncien que la patronal no garanteix la continuïtat dels treballadors subrogats, després de la recent aprovació al Congrés del nou decret que liberalitza el sector.

La d’aquest dilluns és la primera jornada d’aturades previstes aquesta setmana. També se n’han convocat per dimecres i divendres. El govern espanyol ha decretat serveis mínims del 100% pel que fa a mercaderies amb caducitat i pel moviment de passatgers i creuers als ports.

D’altra banda, el Port ha afirmat que a vage “s’està desenvolupant sense incidències, i amb el compliment dels serveis mínims”.

Des del Port de Tarragona, d’acord amb les instruccions oficials que es rebin, “es farà un seguiment de les jornades de vaga i els seus efectes”. La Policia Portuària està gestionant, “sense incidències”, els accessos al recinte portuari, d’acord amb els serveis mínims establerts.

El Port de Tarragona “lamenta” que no s’arribi a una solució de consens de les parts implicades “per evitar les jornades de vaga, i les conseqüències que aquestes poden tenir en l’activitat portuària i en l’economia del territori”.

ACN

La salvació és a tocar

Un gol d’Uche deixa la salvació a prop.Foto: Nàstic

El Nàstic derrota al Tenerife (0-1) gràcies al solitari gol d’Uche en la segona meitat. Una diana que permet als grana tenir la permanència a tant sols un punt. Dissabte davant de l’UCAM Murcia, els de Nano Rivas, amb un empat, en tindrien prou per salvar la categoria.

Un punt. Un sol punt és el que necessitarà sumar el Nàstic en la darrera jornada de lliga per aconseguir allò que semblava una utopia uns mesos enrere. La permanència es veu, però encara no es toca, tot i que està més a prop que mai. I gràcies al gol del renascut Uche que rebentava els pronòstics inicials davant d’un Tenerife que tindria diverses ocasions clares, però es topava amb un Reina incommensurable. El Nou Estadi viurà el proper dissabte (20:30h) una autèntica final entre el Nàstic i UCAM, on el conjunt grana té l’objectiu a l’abast.

Nano apostava avui pels mateixos protagonistes de la setmana passada amb un únic canvi. Luismi ocupava la plaça de central en detriment de Suzuki. Precisament, una errada del avui central andalús provocava una clara ocasió de Aaron que Xavi Molina la treia sota pals. El conjunt de Pep Lluís Martí sortia fort i arribant amb profunditat per totes dues bandes. Aaron, novament, posava a prova la resistència grana. El Tenerife dominava, mentre que el Nàstic no era capaç d’enllaçar amb la zona d’atac.

De mica en mica, però, els de Nano Rivas s’estiraven i Tejera funcionava com a radar creatiu. Delgado seria el primer en rematar entre pals, però Dani, atent, evitava el primer. Eren els millors minuts d’un Nàstic que trobava espais. Uche tindria la segona millor oportunitat en una jugada semblant a la del seu primer gol davant del Girona. El nigerià ho provava des de mitja distància davant d’un encertat Dani. A la mitja part s’arribava sense moviment en el marcador.

El Tenerife repetia el guió de la primera meitat amb una sortida forta buscant el gol, però es topava amb un Reina immens que desfeia les clares ocasions de Gaki y Tayron. Davant d’aquest vendaval, Barreiro responia amb un ràpid contraatac, però el seu xut marxava desviat. El Nàstic tornava a contenir als locals i en el minut 60 arribaria la gran alegria. Delgado es fabricava una jugada per banda esquerra, el seu xut el refusava Dani, però Uche la caçava en una acció de nou pur.

El gol donava aire al conjunt de Nano, que afrontaria el darrer tram de partit resguardant el preciós botí. La mala notícia eren les targetes de Delgado i Madinda que els impedirà estar en la darrera jornada. Els darrers minuts eren de pressió constant local. Fins i tot s’afegirien 7 minuts per fer l’agonia encara més llarga. Però el Nàstic tirava d’ofici per acabar celebrant una victòria majúscula.

Fitxa tècnica:

Tenerife: Dani, Germán, Vitolo, Lozano, Iñaki (Carlos 30′), Aitor Sanz, Aaron (Amath 61′), Gaku, Jorge Sáenz, Tayron (Suso 73′) i Raúl Cámara.

Nàstic: Reina, Mossa, Xavi Molina, Luismi, Valentín, Madinda (Zahibo 75′), Tejera, Uche (Jose Carlos 84′), Juan Muñiz (Lobato 72′), Delgado i Manu Barreiro.

Àrbitre: Gorostegui Fernández. Ha amonestat al local Tyrone (62′), Amath (65′) i als visitants Delgado (65′), Reina (66′), Juan Muñiz (70′), Mossa (71′), Madinda (74′) i Tejera (93′).

Gols: 0-1, Uche (60′)

Incidències: Partit corresponent a la 41ena jornada de la Liga 1|2|3 disputat a l’Heliodoro Rodríguez López davant 19.347 espectadors.