El ple aprova la moció contra el referèndum de l’1-O per àmplia majoria

Moment en el qual es procedia a la votació de la moció.

El ple de l’Ajuntament de Tarragona d’aquest divendres ha aprovat la moció socialista contra el referèndum de l’1 d’octubre i a favor de protegir els funcionaris municipals. Ho ha fet per una majoria folgada, 17 vots a favor i 10 en contra, tot i el vot en contra del membre de govern Josep Maria Prats.

La votació s’ha fet per sistema nominal i ha rebut el suport de tots els regidors presents de C’s i el PP, a banda del sí dels propis regidors del PSC. També hi ha votat a favor l’exregidora de C’s, ara no adscrita, Beatriz Pérez. Hi han votat en contra Josep Maria Prats d’Units per Avançar, els dos regidors de la CUP, els dos del PDECat, Arga Sentís d’ICV-EUiA i els quatre representants d’ERC.

La moció ha estat la primera a debatre’s (tot i que era la cinquena en l’ordre del dia) donada la gran expectació que s’havia generat al saló de plens, que s’ha omplert de públic seguint la crida de l’ANC i Òmnium Cultural de mostrar el rebuig a la moció. El debat l’ha encetat la portaveu del PSC, Begoña Floria, amb una sorpresa: el seu grup decidia retirar tota la part expositiva de la moció, on s’afirmava entre altres coses que “no existeix una majoria social per iniciar un procés unilateral d’independència”. No ho ha justificat, però el gest no ha fet baixar ni un grau la temperatura ambient. Tanmateix, la majoria dels presents partidaris al Procés han acabat silenciat els intents d’esbroncar i xiular les intervencions dels grups, si bé durant un segons s’ha pogut escoltar amb fermesa els crits de “volem votar”.

La regidora socialista ha afirmat que la resta del contingut de la moció, és a dir, allò que realment és vàlid com són els quatre acords que es mantenien invariables, “és assumible per tots els grups. Tots volen que hi hagi una instrucció oficial i per escrit i de la Generalitat, que és l’autoritat competent, en cas de convocatòria del referèndum. Tots volem que hi hagi els informes jurídics pertinents municipals sobre si estaríem dins del marc vigent, i tots podem assumir que no volem que els treballadors estiguin obligats a treballar per una altra administració que no sigui la municipal en una cosa que no pugui ser legal”. Segons Floria, aquests requisits podien ser aprovats “per unanimitat”.

Prats: “Aquesta moció posa més gasolina”

Res, però, més lluny de la realitat. Prats ha aprofitat per posicionar el seu partit dins del mapa polític català, tenint present que el que queda d’Unió té en ell la figura local de major visualització. “Nosaltres som partidaris d’un referèndum si es compleixen les condicions de la Comissió de Venècia (posteriorment ha precisat encara més i ha deixat clar que estan en contra d’una consulta “que no tingui base legal”), i apostem pel diàleg entre les institucions”, ha afirmat. “En tot cas considerem aquesta moció inoportuna perquè posa més gasolina en un joc que exigeix moderació”.

Arga Sentís: “Estan fent vostès el ridícul”

L’ecosocialista Arga Sentís ha estat taxativa: “Estan fent vostès el ridícul”, en referència al PSC. “L’exposició de motius era surrealista, i suposo que només hi figurava per poder convèncer a Ciutadans i PP. Els acords, a més, són banals perquè ningú es pot imaginar que la Generalitat no es comuniqui per escrit amb una administració. I deixin estar als funcionaris, que són grandets”, ha afegit abans de retreure Floria que presenti un text “quan el referèndum encara no està convocat: esperi, que potser no cal ni que presenti una moció”.

Laia Estrada: “El poble català vol fer història”

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha acusat el PSC de “mercadejar amb el desig dels catalans” i els ha recordat la pèrdua constant de diputats a Catalunya des del moment que van deixar de ser “catalanistes per acabar venent-se al PSOE” i la seva “obsessió amb la unitat d’Espanya”. Estrada ha recordat les paraules del xilè Salvador Allende: “La història és nostra i la fem els pobles. Doncs el poble català vol fer història”.

Albert Abelló: “Volia un debat polític i ha acabat tenint un follón polític”

El cap de llista del PDECat, Albert Abelló, ha estat tan sorneguer com s’espera d’ell. “Han presentat una moció molt pepera, molt Osborne, amb aquells atributs penjant. Vostè (en referència a Floria) volia un debat polític i ha tingut un follón polític”. Abelló li ha retret, a més, que “vostè se n’ha cansat de reclamar als altres partits que retirin mocions” i li ha donat les “gràcies perquè al final el fet d’obrir aquest debat li ha donat més força al Procés”.

Rubén Viñuales: “Dono les gràcies al PSC. Han estat valents”

Rubén Viñuales, de Ciutadans, no ha tingut inconvenient per la seva banda en “donar les gràcies al PSC. Crec que han estat valents i han fet l’esforç per tal dels que creiem en la democràcia els podem votar a favor”. Segons el responsable taronja, “aquesta moció parla de respecte a la legalitat, democràcia, llibertat i dels drets dels què no som independentistes. No volem la imposició del pensament únic”, ha reblat rebent també aplaudiments de partidaris unionistes presents a la sala. I per continuar en la mateixa línia, ha recuperat les ‘dimissions’ dels tres consellers de Carles Puigdemont: “Als que discrepen els tallen el cap. Molt de Stalin”.

Pau Ricomà: “El federalisme és d’un cinisme impresentable”

La frase ha estat reaprofitada pel portaveu d’ERC, Pau Ricomà. “M’ha agradat que faci referència a les purgues, perquè això és el que s’ha vist al seu propi grup municipal”, davant la decisió de Beatriz Pérez d’abandonar-lo en desacord amb la manera de fer de Viñuales. El seu objectiu, ara bé, era el PSC. “Vostès no són ni l’ombra del que van ser. Quan Montilla reclamava inversions i millores de finançament eren considerats com un partit útil. Ara en canvi van del bracet dels partits més rancis i excloents. Ens volen fer creure que existeix una solució federal. És d’un cinisme impresentable perquè saben que caldrien els dos terços de les cambres espanyoles i una reforma constitucional”. La Catilinària de Ricomà s’ha clos assegurant que el PSC està davant d’un temps històric en el qual “s’han de resoldre les necessitats urgents de la gent i no perpetuar-se en càrrecs i escalfar cadires”.

Acero: “Tarragona no és independentista i no ho serà mai”

El portaveu del PP, Josep Anton Acero, ha estat breu però amb combatiu. I com que la guerra també té com a camp de batalla les xarxes socials, s’ha puntualitzat a mateix: “El que he volgut dir amb el meu missatge és que m’ha costat entrar (al saló de plens a causa de la gran quantitat de públic independentista), no que no m’hagin deixat entrar”. A partir d’aquí, ha rememorat les eleccions generals del 2011 (en les quals “el PP va ser el partit més votat a Tarragona”) per rematar-ho donant per segur que la ciutat “no és independentista i no ho serà mai. Visca la Democràcia”.

Floria: “No ens ofèn que ens comparin amb el PSOE. Som internacionalistes”

Floria ha tancat el torn d’intervencions gràcies a la seva condició de ser la defensora del partit que presentava la moció. “Si aquesta Catalunya que volen és que qui opini diferent marxi, molt demòcrata no ho sembla”. Per la regidora, “no es creguin pas que ens ofenen si ens comparen amb el PSOE perquè els socialistes treballem sense fronteres. El socialisme és internacionalista i no excloent amb la gent que no pensa com nosaltres”. I posats a parlar d’esquerres, Floria ha retret a la CUP “que parli de la lluita de classes i després pacti amb els de les retallades i el 3%”. En una altra mostra de la importància dels diversos fronts oberts en política després de la popularització de les xarxes, ha reclamat a l’ANC “que retiri el twitt on es diu que la Guàrdia Urbana impedia l’entrada al saló de plens. No és veritat. L’únic que ha fet és ordenar l’entrada. Així que demano que ho retiri”.

 

 

(Seguirà ampliació)

Tres detinguts a Salou per formar part d’una xarxa de falsificació de documents per a immigrants

Material incautat per la Policia Nacional durant l’operació. Foto: Policia Nacional

Agents de la Policia Nacional han detingut a localitats de Barcelona i a Salou a 17 membres d’una organització criminal dedicada a afavorir la immigració irregular amb destí a la Unió Europea mitjançant l’elaboració de tot tipus de documents falsos de gran qualitat.

L’operació ha acabat amb la detenció de 17 persones -11 a Barcelona, una a L’Hospitalet de Llobregat, dues a Santa Coloma de Gramanet i tres a Salou-, tots membres de l’organització.

L’organització estava assentada a la província de Barcelona principalment, tot i que també comptava amb ramificacions en altres comunitats autònomes, així com a l’estranger.

Els detinguts facilitaven a immigrants en situació irregular a Espanya documents falsos per a l’obtenció de permisos de residència i de treball que, al seu torn, els permetia viatjar a qualsevol Estat de la Unió Europea.

A més, acordaven matrimonis de conveniencia entre immigrants i espanyols o d’altres països comunitaris amb l’objectiu de regularitzar la seva situació. També proporcionaven targetes d’identitat d’estranger de familiar comunitari a nacionals de Pakistà i la Índia, amb les que es podia accedir al territori Schengen.

La xarxa captava els seus clients entre immigrants irregulars que ja es trobaven a Espanya. Se’ls oferia la possibilitat de viatjar a qualsevol Estat de la UE regularitzant la seva situació. Un cop acceptada l’oferta se’ls proporcionava tot tipus de documents d’identitat i de viatge, falsos o falsificats, que els permetia obtenir autoritzacions de residència o treball.

El preu pels documents podia oscil·lar entre els 300 i els 3.000 euros. Tambe es falsifica certificats d’empadronament, llibres de família i ofertes de treball. Dels matrimonis concertats obtenien un benefici entre 9.000 i 14.000 euros per parella.

 

Els dos consellers tarragonins deixen el govern de la Generalitat

Jordi Jané al parlament de Catalunya Foto: Ara.cat

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, visita l’Institut Pere Martell de Tarragona. Foto: Cedida

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, el titular de l’Interior, el nascut a l’Arboç Jordi Jané, i la consellera d’Ensenyament, la reusenca Meritxell Ruiz, abandonen l’executiu de Puigdemont. Els substituiran com a consellers el fins ara president de JxSí, Jordi Turull, que se situarà a la Presidència i assumirà la condició de Portaveu de l’executiu,  la mà dreta de Xavier Trias, Joaquim Forn, que es posarà al capdavant d’Interior, i Clara Ponsatí en Ensenyament. A les renúncies s’hi afegeix la de Joan Vidal Ciurana com a Secretari de Govern, que tindrà a peça de recanvi Víctor Cullell. Unes baixes que se sumen a la destitució del conseller Jordi Baiget de la setmana passada.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueres, han comparegut aquest mateix matí per donar explicacions sobre les raons d’aquesta remodelació de govern que afecta exclusivament consellers del PDeCAT. El màxim responsable del Govern ha assegurat que no ha cessat cap conseller i que els dimitits són els qui han decidit fer un “pas al costat”. De fet ha afirmat que no té “cap raó” per cessar-los i ha lloat “la seva feina, honestedat i lleialtat”.

En aquest context, el president de la Generalitat ha defensat que el Govern ha de serà la “primera garantia” del referèndum i ha reivindicat que l’executiu forma un “sol equip” sense fer distincions entre membres del PDeCAT i d’ERC.

Processos electorals passarà a vicepresidència

Els canvis al Govern inclouen una reorganització i un canvi de competències en una de les àrees clau de cara a la convocatòria del referèndum. A partir d’ara, l’àrea de Processos Electorals que tenia la consellera de Governació, Meritxell Borràs, dependrà directament del vicepresident. D’aquesta manera, tot el que es refereix a la compra d’urnes i la preparació més operativa de l’1-O passa a mans de Junqueras.

A més d’aquest canvi de competències, el vicepresident s’ha encarregat d’explicar que en aquesta nova etapa totes les decisions relacionades amb l’1-O “seran preses de forma corresponsable i solidaria per tot el Govern”, de manera que “tots els membres del Consell Executiu acordaran i signaran conjuntament els acords que corresponguin per fer possible el referèndum de l’1 d’octubre”.

Per últim, la reestructuració aplicada al Govern conclou amb l’establiment d’un nou ens per gestionar el dia a dia dels preparatius de la votació. Es tracta d’un “òrgan de coordinació política”, del que formaran part Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, el nou secretari del Govern, Víctor Cullell, i el secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové.

Les noves cares

Pel que fa a les noves cares, Ponsatí prové del món empresarial però també del compromís polític. Era la directora de l’Escola d’Economia i Finances a la Universitat de Saint Andrews (Escòcia) i és alhora membre del secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). De fet, l’any 2013 va denunciar que el Ministeri d’Educació havia decidit no renovar el seu lloc com professora visitant de la càtedra Príncep d’Astúries a la Universitat estadounidenca de Georgetown pel seu posicionament favorable al Dret a Decidir.

Per la seva banda, Joaquim Forn veu catapultades les seves aspiracions de substituir Xavier Trias com a candidat del PDeCAT a l’alcaldia de Barcelona a les pròximes eleccions municipals. I ho fa amb arguments d’independentista convençut contra pesos pesants com Neus Munté o Santi Vila.

Finalment, la presència de Jordi Turull al Govern vol satisfer el nou nucli dur del partit. Ho fa després d’exercir de coordinador de Junts pel Sí juntament amb la republicana Marta Rovira. Un lloc vacant de perfil complex pel qual encara no han sonat noms.

 

(Seguirà ampliació)

Carreras agafa les regnes del Nàstic: ‘Venim a fer tres coses: treballar, treballar i treballar’

Carreras, durant la presentació a la sala de premsa del Nàstic. Foto: Tarragona21.cat

Carreras, durant la presentació a la sala de premsa del Nàstic. Foto: Tarragona21.cat

“Sabem on venim i el que hem de fer. Només m’agradaria dir que hem vingut a fer tres coses: treballar, treballar i treballar”. Amb aquesta declaració d’intencions Lluís Carreras s’ha presentat avui oficialment com a nou entrenador del Gimnàstic de Tarragona.

Carreras, sobre la gespa del Nou Estadi. Foto: Tarragona21.cat

Carreras, sobre la gespa del Nou Estadi. Foto: Tarragona21.cat

“Mentre no es cansin de mi, jo seré al Nàstic”

Carreras dirigirà l’equip durant les dues pròximes temporades. Pel nou entrenador grana, que va ser jugador del FC Barcelona, es tracta d’una relació que pot durar molts anys: “Mentre no es cansin de mi, jo seguiré treballant pel Nàstic”.

D'esquerra a dreta Sergio Dorado i Lluís Carreras, segon i primer entrenadors del Nàstic. Foto: Tarragona21.cat

D’esquerra a dreta Sergio Dorado i Lluís Carreras, segon i primer entrenadors del Nàstic. Foto: Tarragona21.cat

No es vol posar objectius per la temporada

El de Sant Pol de Mar ha declinat rotundament marcar-se objectius per a aquesta temporada, i ha optat pel tòpic del ‘partit a partit’: “Les metes a llarg termini sempre són molt difícils. El primer objectiu és aquesta roda de premsa, després dinar, i després ja ho veurem”.

El president del Nàstic, Josep Maria Andreu, amb el nou entrenador grana. Foto: Tarragona21.cat

El president del Nàstic, Josep Maria Andreu, amb el nou entrenador grana. Foto: Tarragona21.cat

“No sóc arriscat ni suïcida, però sóc valent”

Preguntat per l’estil de joc, Carreras ha optat per transmetre als seus jugadors un estil atrevit: “Tenim tota una pretemporada, i els jugadors quan reben un entrenador nou són unes esponges. No sóc ni arriscat ni suïcida, sóc valent. A tots ens agrada jugar bé a futbol, marcar gols… i si jugues bé és més fàcil guanyar. De moment, el que hem de fer és donar una informació clara als jugadors del que volem. I ho faran.”

Carreras es passeja pel terreny de joc del Nou Estadi. Foto: Tarragona21.cat

Carreras es passeja pel terreny de joc del Nou Estadi. Foto: Tarragona21.cat

“Tejera s’ha de quedar”

Carreras no ha volgut entrar en detalls sobre el futur dels jugadors de l’actual plantilla. “M’agrada treballar en silenci”, ha afirmat. Tot i això, preguntat per la continuïtat de Sergio Tejera davant l’interès d’altres clubs pel seu fitxatge, ha deixat clar que “Tejera és un dels que ha donat un bon rendiment durant aquesta temporada, i el club el vol, i l’hem de mantenir”.

CRÒNICA I FOTOS | La catifa és lava, l’ou com balla, la processó i altres imatges del Corpus de Tarragona

Galeria d’imatges al final de la crònica

Falten vint minuts per les set i arriba el moment més delicat per la Reial Germandat de Jesus de Natzarè. Es retiren les tanques protectores i la catifa que decora l’entrada de la Catedral, fruit d’hores de disseny i elaboració, queda a mercè de trepitjades despistades o innocents.

Des d’ara i fins que la custòdia i el baldaquí de Corpus hi passin per sobre, la catifa és lava. Igual com ho és el terra del menjador en aquell joc infantil en què es prohibeix posar-hi els peus, i que deixa sofàs, taules i cadires plens de petjades. Sobretot quan hi ha nens a la vora, diversos membres de la germandat vigilen amb zel aquesta obra efímera feta amb sorra de colors, i enguany decorada també amb espigues de blat.

Però tots els esforços són pocs i els nens imprevisibles, i al cap de poc més de cinc minuts un d’ells ja s’ha endinsat a la catifa. Un home li crida l’atenció i el nen s’atura just quan està a sobre del dibuix d’un raïm. És un moment crític. El nen es mira fixament l’home i sembla que tot va bé, però quan l’aixeca per treure’l, el moviment dels peus esborra una fulla i uns grapat de grans.

S’han produït danys, però són mínims. L’element que més ressalta d’aquest disseny de Josep Maria Brull ha quedat intacte. Tal com s’explica en un panell informatiu, el medalló de tonalitats taronges i marrons és un motlle de pa eucarístic d’inicis del segle IV conservat al Museu del Bardo de Tunísia.

Almenys dos nens més “profanen” la catifa abans que ho facin els portants de la custòdia, però s’actua amb rapidesa i els efectes són insignificants. Missió complerta.

El seguici i la catifa de la plaça del Rei

A l’altra catifa del recorregut, a la plaça del Rei, una altra “profanació”. El Magí de les Timbales, que encapçala el seguici, passa per sobre del mosaic d’arena amb el seu cavall, entre els crits d’una dona que no para de repetir-li “molt malament!”.

La resta d’elements del seguici s’hi sumen, trepitjant les flors i els cors que hi ha representats. Avui per ells les catifes (o, almenys, una d’elles) han deixat de ser lava.

Romà Rofes

La macroperació policial antidroga a Tarragona, Torredembarra i Creixell se salda amb 45 detinguts

Els Mossos d’Esquadra van detenir un total de 45 persones en el macrodispositiu policial antidroga que es va desenvolupar en dues fases: la primera el 18 de maig, centrada al barri de Sant Salvador i en alguns punts del centre de Tarragona; i la segona el passat dilluns 12 de juny, desplegada sobretot a Torredembarra, Creixell, i en alguns punts de Tarragona com el barri de La Floresta.

Quatre d’ells ja han ingressat a la presó

Quatre dels arrestats, un cop van passar a disposició judicial, van ingressar a presó, i 13 van quedar en llibertat amb càrrecs. La resta de detinguts estan pendents de que el jutge els citi a declarar. A tots ells se’ls considera presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i de pertinença a organització criminal. En concret, formarien part d’un entramat de grups criminals dedicats al tràfic de cocaïna i marihuana.

El barri de Sant Salvador ha despertat amb l'operació policial. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El barri de Sant Salvador ha despertat amb l’operació policial. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Investigació iniciada el passat novembre

La primera fase de la investigació es va iniciar al novembre de 2016 quan els Mossos van poder determinar que un grup organitzat s’havia instal·lat a Tarragona des d’on es dedicava a la venda de drogues, principalment cocaïna.

Els investigadors van acreditar que aquest grup estaria coordinat amb dos més, un instal·lat també a Tarragona i l’altre a Torredembarra. Aquest  últim, a part de dedicar-se  a la venda, era l’encarregat de nodrir de drogues a l’entramat criminal. Per fer-ho setmanalment desplaçaven la droga als punts de distribució en combois de dos o tres vehicles, un dels qual portava les substàncies, i els altres feien tasques de control i vigilància per evitar els controls i eludir  l’acció policial.

Agents policials carregant material comissat en un dels vehicles a Torredembarra. Foto: ACN

Agents policials carregant material comissat en un dels vehicles a Torredembarra. Foto: ACN

Els lliuraments de les drogues els feien en petites quantitats, uns 500 gr, així evitaven que la policia els intervingués grans volums en el cas de ser detectats.

Cultiu de marihuana

A més els grups es dedicaven a cultiu de marihuana per després vendre-la. Ho feien amb plantacions que havien emplaçat en diferents pisos que havien ocupat de la ciutat de Tarragona.

El dia 18 de maig es va dur a terme una primera fase de l’operatiu amb l’objectiu de desmantellar els punts de distribució que l’organització tenia establerts. L’acció policial va permetre detenir 27 persones, principalment els encarregats de distribuir les drogues i el cap d’un dels grups de Tarragona. El mateix dia es va realitzar l’entrada i escorcoll als domicilis dels detinguts de Tarragona.

Més de 28.000 euros en efectiu intervinguts

En les entrades es van intervenir més de 13.000 euros en efectiu, drogues de diferents tipus, principalment cocaïna, i estris per a la venda i distribució. A més, els agents van localitzar dues plantacions de marihuana en dos pisos que l’organització havia ocupat al barri de Sant Salvador de Tarragona.

Agents dels Mossos d'Esquadra i un vehicle policial davant del restaurant Fabiola de Torredembarra. Foto: ACN

Agents dels Mossos d’Esquadra i un vehicle policial davant del restaurant Fabiola de Torredembarra. Foto: ACN

La darrera fase de l’operatiu es va desenvolupar aquest dilluns dia 12. Aquesta segona fase, que contemplava la detenció dels principals caps dels grup, va permetre detenir 18 persones més, entre les quals estaven els dos líders que havien ocupat el lloc de qui havia estat empresonat. També es van realitzar entrades i escorcolls als domicilis dels detinguts a Tarragona, Creixell i Torredembarra, i a un restaurant, també a Torredembarra, que servia a l’organització per blanquejar els guanys.

Aquesta vegada els policies van decomissar més de 15.000 euros en metàl·lic, 4,5 kg de haixix i altres substàncies en petites quantitats. Això indicava als investigadors que l’organització pràcticament va quedar desmantellada amb la primera intervenció.

 

Dos detinguts i cinc domicilis registrats en una operació contra el tràfic de drogues a Campclar

Una furgoneta de l'ARRO. Al fons, un dels blocs on s'ha desenvolupat l'operatiu. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Una furgoneta de l’ARRO. Al fons, un dels blocs on s’ha desenvolupat l’operatiu. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Dos detinguts (un home i una dona) i cinc entrades en domicilis és el balanç d’un operatiu contra el tràfic de tot tipus de drogues a Campclar que ha començat al voltant de les 11 del matí i s’ha allargat fins a mitja tarda. Seguint una ordre d’un jutge que ha decretat secret d’actuacions, els Mossos d’Esquadra han entrat en un habitatge del carrer Riu Llobregat i en quatre d’un bloc situat al carrer Riu Brugent.

 

Dos agents dels Mossos d'Esquadra entrant en un bloc del carrer Brugent. Foto: Romà Rofes /Tarragona21.cat

Dos agents dels Mossos d’Esquadra entrant en un bloc del carrer Brugent. Foto: Romà Rofes /Tarragona21.cat

L’actuació ha mobilitzat diverses patrulles de la Unitat de Seguretat Ciutadana, de la d’Investigació, de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i de la Unitat Canina, que s’han desplaçat en aquesta zona a tocar de la comissaria dels Mossos d’Esquadra.

Agents de la Unitat Canina entrant al bloc. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Agents de la Unitat Canina entrant al bloc. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Seguiment total de la vaga d’estibadors al Port de Tarragona

Gran pla general d’un moll del Port de Tarragona coincidint amb una de les hores d’aturades. Foto: ACN

El seguiment de la vaga d’estibadors al Port de Tarragona és del 100%, segons han confirmat a l’ACN fonts dels treballadors.

Les aturades han començat aquest dilluns al matí i s’aniran repetint fins a primera hora d’aquest dimarts en hores imparells. A Tarragona, el col·lectiu de l’estiba està format per unes 200 persones, de les quals 160 estan en plantilla i 40 són eventuals. L’acció reivindicativa no ocasiona problemes de trànsit en els accessos al Port, que han obert com en qualsevol dia feiner.

L’activitat als molls també ofereix un aspecte de normalitat i els camions hi circulen sense problemes. De moment, ni el col·lectiu de l’estiba ni l’Autoritat Portuària s’han pronunciat sobre les conseqüències de l’aturada, que afecta a la càrrega i descàrrega de mercaderies.

La convocatòria de vaga arriba després que s’hagin trencat les negociacions amb la patronal Anesco. Els estibadors denuncien que la patronal no garanteix la continuïtat dels treballadors subrogats, després de la recent aprovació al Congrés del nou decret que liberalitza el sector.

La d’aquest dilluns és la primera jornada d’aturades previstes aquesta setmana. També se n’han convocat per dimecres i divendres. El govern espanyol ha decretat serveis mínims del 100% pel que fa a mercaderies amb caducitat i pel moviment de passatgers i creuers als ports.

D’altra banda, el Port ha afirmat que a vage “s’està desenvolupant sense incidències, i amb el compliment dels serveis mínims”.

Des del Port de Tarragona, d’acord amb les instruccions oficials que es rebin, “es farà un seguiment de les jornades de vaga i els seus efectes”. La Policia Portuària està gestionant, “sense incidències”, els accessos al recinte portuari, d’acord amb els serveis mínims establerts.

El Port de Tarragona “lamenta” que no s’arribi a una solució de consens de les parts implicades “per evitar les jornades de vaga, i les conseqüències que aquestes poden tenir en l’activitat portuària i en l’economia del territori”.

ACN

La salvació és a tocar

Un gol d’Uche deixa la salvació a prop.Foto: Nàstic

El Nàstic derrota al Tenerife (0-1) gràcies al solitari gol d’Uche en la segona meitat. Una diana que permet als grana tenir la permanència a tant sols un punt. Dissabte davant de l’UCAM Murcia, els de Nano Rivas, amb un empat, en tindrien prou per salvar la categoria.

Un punt. Un sol punt és el que necessitarà sumar el Nàstic en la darrera jornada de lliga per aconseguir allò que semblava una utopia uns mesos enrere. La permanència es veu, però encara no es toca, tot i que està més a prop que mai. I gràcies al gol del renascut Uche que rebentava els pronòstics inicials davant d’un Tenerife que tindria diverses ocasions clares, però es topava amb un Reina incommensurable. El Nou Estadi viurà el proper dissabte (20:30h) una autèntica final entre el Nàstic i UCAM, on el conjunt grana té l’objectiu a l’abast.

Nano apostava avui pels mateixos protagonistes de la setmana passada amb un únic canvi. Luismi ocupava la plaça de central en detriment de Suzuki. Precisament, una errada del avui central andalús provocava una clara ocasió de Aaron que Xavi Molina la treia sota pals. El conjunt de Pep Lluís Martí sortia fort i arribant amb profunditat per totes dues bandes. Aaron, novament, posava a prova la resistència grana. El Tenerife dominava, mentre que el Nàstic no era capaç d’enllaçar amb la zona d’atac.

De mica en mica, però, els de Nano Rivas s’estiraven i Tejera funcionava com a radar creatiu. Delgado seria el primer en rematar entre pals, però Dani, atent, evitava el primer. Eren els millors minuts d’un Nàstic que trobava espais. Uche tindria la segona millor oportunitat en una jugada semblant a la del seu primer gol davant del Girona. El nigerià ho provava des de mitja distància davant d’un encertat Dani. A la mitja part s’arribava sense moviment en el marcador.

El Tenerife repetia el guió de la primera meitat amb una sortida forta buscant el gol, però es topava amb un Reina immens que desfeia les clares ocasions de Gaki y Tayron. Davant d’aquest vendaval, Barreiro responia amb un ràpid contraatac, però el seu xut marxava desviat. El Nàstic tornava a contenir als locals i en el minut 60 arribaria la gran alegria. Delgado es fabricava una jugada per banda esquerra, el seu xut el refusava Dani, però Uche la caçava en una acció de nou pur.

El gol donava aire al conjunt de Nano, que afrontaria el darrer tram de partit resguardant el preciós botí. La mala notícia eren les targetes de Delgado i Madinda que els impedirà estar en la darrera jornada. Els darrers minuts eren de pressió constant local. Fins i tot s’afegirien 7 minuts per fer l’agonia encara més llarga. Però el Nàstic tirava d’ofici per acabar celebrant una victòria majúscula.

Fitxa tècnica:

Tenerife: Dani, Germán, Vitolo, Lozano, Iñaki (Carlos 30′), Aitor Sanz, Aaron (Amath 61′), Gaku, Jorge Sáenz, Tayron (Suso 73′) i Raúl Cámara.

Nàstic: Reina, Mossa, Xavi Molina, Luismi, Valentín, Madinda (Zahibo 75′), Tejera, Uche (Jose Carlos 84′), Juan Muñiz (Lobato 72′), Delgado i Manu Barreiro.

Àrbitre: Gorostegui Fernández. Ha amonestat al local Tyrone (62′), Amath (65′) i als visitants Delgado (65′), Reina (66′), Juan Muñiz (70′), Mossa (71′), Madinda (74′) i Tejera (93′).

Gols: 0-1, Uche (60′)

Incidències: Partit corresponent a la 41ena jornada de la Liga 1|2|3 disputat a l’Heliodoro Rodríguez López davant 19.347 espectadors.

L’Ajuntament obrirà una investigació i ajudarà a Fiscalia en el cas de l’ús de les targetes de l’exgerent de l’EMT

La presidenta de l'EMT, Begoña Floria, en la roda de premsa d'avui. Foto: Tarragona21.cat

La presidenta de l’EMT, Begoña Floria, en la roda de premsa d’avui. Foto: Tarragona21.cat

La presidenta de l’Empresa Municipal de Transports de Tarragona, Begoña Floria, ha informat al Consell d’Administració reunit avui amb caràcter d’urgència que l’empresa ofereix a Fiscalia una compareixença voluntària als efectes de portar tota la documentació que sigui requerida.

Així mateix, Floria ha informat que s’obrirà “de forma immediata” un expedient d’investigació amb un instructor extern a l’EMT per auditar la justificació i motivació de les despeses de la targeta de crèdit de l’exgerent, Mario Cortés.

La presidenta de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de Tarragona i portaveu del govern havia convocat d’urgència el consell d’administració de l’empresa aquesta mateixa tarda per aclarir les despeses presumptament irregulars carregades a la targeta de l’exgerent, Mario Gómez, després que el grup municipal de Ciutadans hagi posat el cas en mans de la Fiscalia.

ERC ho veu ‘insuficient’

Per la seva part, ERC vol més informació sobre les despeses associades a la targeta de crèdit. Els republicans agraeixen la celeritat amb què s’ha donat resposta a la seva petició d’una reunió urgent del consell d’administració, però consideren que les explicacions de Begoña Floria són insuficients.

“La presidenta de l’EMT només ens ha facilitat els extractes bancaris. Volem les factures dels diversos moviments i informes que justifiquin la necessitat, idoneïtat i el retorn de determinades despeses com viatges arreu de l’estat o a l’estranger”, ha explicat el portaveu d’ERC-MES-MDC. Pau Ricomà, que ha afegit, acabada la reunió, que “ha quedat clar que no totes les despeses són atribuïbles a l’ex-gerent Mario Cortés”.

Ricomà assegura que “ens hem de qüestionar si són necessàries determinades despeses de quantitat elevada i si es justifica la seva freqüència. Creiem que d’entrada moltes d’elles no són ètiques ni estètiques, ara només falta saber si són legals”. Des d’ERC-MES-MDC remarquen que venen treballant des de l’inici de la legislatura per millorar la transparència i el control de la despesa municipal. “És molt trist que, constantment, planegi l’ombra de la sospita sobre l’ús indegut per part de qui governa dels diners dels ciutadans”, afirma Ricomà.

Floria: “Em sembla un judici públic cruel”

Al matí, Floria ha carregat contra el partit taronja per haver posat directament el cas en mans judicials sense abans demanar l’aclariment dels pagaments en un consell d’administració. “Fer un judici públic tan directe i d’aquesta manera tan agressiva sense demanar aclariment, em sembla excessiu i cruel”, ha manifestat Floria.

“No em cap al cap que hi hagi despeses injustificables”

“La targeta s’utilitzava per despeses de representació de l’empresa, i no em cap al cap que totes elles no puguin ser justificables”, ha afirmat Floria, que tampoc ha descartat que hi pugui haver “dubtes legítims” sobre alguna d’elles. La presidenta de l’EMT ha reconegut que es pot millorar la fiscalització d’aquestes despeses, que assegura que recau en el consell d’administració. En aquest sentit, ha incidit en què des de la sortida de Gómez l’EMT ja no utilitza aquest sistema de pagament.

Floria ha fet referència a despeses que Ciutadans ha tret a la llum considerant-les sospitoses. Entre elles hi ha un pagament a un club de pàdel, que la presidenta de l’EMT ha associat a un dinar de treballadors que es va fer durant la festa de Sant Cristòfor, patró dels conductors.

Pel que fa a les despeses de viatges a Tolosa i a París, els ha aribuït a la representació municipal a dos congressos: el primer, un de mobilitat on hi van viatjar diversos tècnics, i el segon a una trobada de dones responsables d’empreses organitzat per Global Summit of Women, on hi va assistir ella mateixa. Unes compres a El Corte Inglés les ha relacionat amb l’adquisició de material informàtic i electrònic per l’empresa.

Ciutadans va portar la targeta de l’exgerent de l’EMT a la Fiscalia ‘per no encobrir possibles delictes’

L’hora de la veritat

El Nàstic necessita guanyar al Girona per seguir viu. Foto: Nàstic

El Nàstic rep al Girona (18h) pràcticament sense marge per a l’error. Els grana necessiten retrobar el camí de la victòria cinc jornades després per seguir somiant amb la permanència. Tejera és baixa per sanció, mentre que Luismi és dubte. El Girona necessita un punt per aconseguir l’ascens a la Primera Divisió.

Ja ha passat una setmana més parlant de partit vital, on no es pot deixar escapar la victòria. Una setmana on la decepció de perdre a Vallecas va deixar pas ràpidament a la certa il·lusió que ha provocat l’arribada de Nano per dirigir a l’equip en aquestes últimes tres jornades. Un Nano que coneix perfectament bona part de la plantilla i que, per tant, sap que els jugadors necessiten alliberar-se de la pressió i ansietat que han acompanyat les últimes setmanes.

El tècnic grana ha canviat el discurs i ja no parla de final aquest diumenge. “Si perdem encara quedaran 6 punts, per tant no hi hauria res perdut”. Nano és competitiu, però sap jugar amb les emocions dels seus homes. El treball d’aquesta setmana també ha anat encarat en recordar als futbolistes “que són bons jugadors i que fan un gran equip. Hem de tenir clar que podem guanyar a qualsevol”.

Tejera serà baixa per sanció, mentre que Luismi és dubte per culpa de l’artritis traumàtica en el primer peu esquerre que no l’ha deixat entrenar durant la setmana. Tot i que sí ho ha fet aquest dissabte. De no arribar, Nano haurà de buscar una solució d’emergència per al mig del camp. Tot sembla que Nano apostarà per un 4-2-3-1. També cal veure si Emaná està en un nivell òptim i està per jugar d’inici.

El Girona arriba a Tarragona amb tots els efectius disponibles després de recuperar a Granell.  La derrota del Getafe per 1-0 a Valladolid obre les portes de la glòria de Primera als de Pablo Machín que tant sols necessiten sumar un punt en les tres jornades que resten de lliga. A Tarragona tindran la primera oportunitat.

El Nou Estadi registrarà un ple absolut amb 12.500 espectadors. 1.500 arribats des de Girona en el que s’espera que sigui un partit d’infart per tot el que hi ha en joc.

Joan Castell

L’empresa Cobra urbanitzarà la plaça Corsini

La carpa del Mercat, el darrer dia en què va estar operativa

La Direcció General d’Arquitectura, Habitatge i Sòl del Ministeri de Foment ha adjudicat els treballs d’urbanització a la plaça Corsini a l’empresa Cobra Instalacions y Servicios S.A. per un valor de 399.227.

Les obres, que tenen un termini d’execució de 16 mesos tot i que es preveu que estiguin enllestides amb menys temps, preveuen la urbanització de la plaça i la instal·lació dels elements d’enllumenat.

La consellera municipal de Comerç i presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, s’ha congratulat per aquesta actuació, que permetrà que la urbanització de la plaça comenci un cop acabats els treballs de desmuntatge de la carpa del Mercat provisional. “Un cop obert amb èxit el Mercat Central el passat 16 de març ara centrem els esforços en la remodelació de l’entorn, que han de permetre consolidar tota la zona com un dels principals pols d’atracció comercial de la ciutat”.

La consellera Ferrando ha afegit: “La retirada de la carpa provisional de la plaça Corsini ha fet que de nou els tarragonins i tarragonines gaudeixin de la visió de la façana del remodelat Mercat Central i de l’edifici de Correus, i que la llum i el espai retornin en una fase prèvia a la urbanització definitiva de la nova plaça Corsini, que reneix amb un caire de convivència entre el comerç, els veïns, el lleure, el mercadet, les fires, la restauració, el turisme i la cultura.”

Quatre Mossos d’Esquadra ferits lleus en la persecució d’un cotxe robat que fugia d’un control a Salou

Control rutinari a un vehicle

Imatge d’arxiu d’un control a un vehicle.

Agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Salou han detingut avui un home de 29 anys i tres dones, una de 18 anys i les altres dues menors d’edat, tots quatre de nacionalitat espanyola i veïns de Lleida per un delicte de robatori i ús de vehicle. A l’home també se l’ha detingut pels delictes de conducció temerària, conduir sense haver obtingut mai el carnet, danys i atemptat als agents de l’autoritat. Durant l’incident, quatre agents han resultat ferits lleus.

Els fets han tingut lloc aquesta matinada quan els mossos, que estaven realitzant un control a Salou, han indicat a un conductor que s’aturés. Quan el vehicle ha arribat a l’altura de l’agent que li estava fent les indicacions, el conductor ha accelerat i ha fugit del control. En la maniobra, l’agent ha hagut d’esquivar el vehicle per no ser atropellat però ha rebut un cop a la mà.

A tota velocitat pels carrers de Salou

Ràpidament, els agents han pujat als vehicles policials per interceptar el cotxe fugat. Tot i l’ús dels prioritaris i les ordres perquè s’aturés, el conductor del vehicle no ha fet cas i ha circulat pels carrers de Salou posant en risc la resta d’usuaris.

Xoc contra un cotxe policial a l’entrada de l’autopista

Durant la fugida, el conductor ha accedit a la incorporació de l’AP-7 i en arribar al peatge ha col·lidit amb un vehicle policial que estava ubicat allà per evitar que accedissin a l’autopista. Després d’això, els detinguts han marxat per la via de sortida de l’autopista fins a un camí asfaltat on han perdut el control del cotxe en un revolt i han bolcat.

Els mossos han anat ràpidament a auxiliar als ocupants del vehicle i han comprovat que l’home , la dona i les dues menors sortien pel seu propi peu. Un cop detinguts,  els mossos han esbrinat que els quatre ocupants havien robat el vehicle i per aquest motiu havien fugit del control.

15 antecedents per fets contra el patrimoni

L’home, amb 15 antecedents per fets contra el patrimoni, i la dona major d’edat passaran a disposició judicial durant les properes hores. Pel que fa a les menors, s’ha deixat sense efecte la seva detenció i s’ha informat a la Fiscalia de menors.

Tejera salva els mobles

Tejera ha estat l’autor dels dos gols. Foto: Nàstic

El Nàstic rescata un punt davant de l’Oviedo (2-2). Els grana han tirat per terra les opcions de guanyar en una nefasta primera part on els de Hierro s’han avançat 0-2 amb gols de Carlitos i Toché. Els de Merino han millorat en el segon temps i gràcies a dos gols de Tejera sumen un punt que no els treu del descens, però els manté vius en la lluita per la permanència.

El Nàstic afrontava l’encontre sabent ja tots els resultats dels seus rivals directes. Guanyant es sortia del descens i s’obria un forat de dos punts. Merino apostava per un onze ofensiu però amb una defensa de quatre sense cap lateral. Els grana, desdibuixats en el primer temps, han encaixat amb facilitat el primer i el segon ha estat una errada d’entesa de Reina i Iago. Masses facilitats quan t’estàs jugant la vida.

La reacció ha arribat en la segona. Tirant de millor joc, però sobretot d’orgull i garra. Tejera encarna perfectament aquests valors. Insuficients però quan necessites sumar els tres punts i vas deixant passar oportunitats. L’afició marxarà mig satisfeta per aquesta reacció. Però preocupada perquè el Nàstic segueix sense guanyar al Nou Estadi Segueix sense sortir del descens i ara ja a només quatre partits per al final.

L’aposta, almenys d’inici, era la d’un equip ofensiu amb un 4-4-2 i Àlex López i Barreiro com a referències. Però aviat es comprovaria que el Nàstic estava totalment desdibuixat. Ningú era capaç de trenar una jugada i la defensa deixava molts espais a les esquenes. Barreiro i Àlex feien la guerra pel seu compte i només Jean Luc semblava aportar l’espurna necessària per activar l’equip. Pocs arguments, que quedaven despullats quan Carlitos feia l’1-0 en rematar sense oposició al cor de l’àrea una centrada.

Els primers xiulets feia acte de presència. El nerviosisme era evident. Els mateixos nervi que provocaven la indecisió de Reina i Iago per refusar una pilota que Toché no desaprofitaria per marcar el 0-2. Era només el minut 23. El fantasma d’Elx s’apareixia. I en el pitjor moment. Merino movia la banqueta donant entrada a Gerard Valentín per un assenyalat Iago Bouzón. El Nàstic només treia l’orgull a base de centrades que no trobaven rematador. Només una que Barreiro no sabia aprofitar. L’equip era acomiadat per una sonora xiulada a la mitja part. I amb unes gaites que semblaven anunciar la marxa fúnebre.

Equip i afició estaven realment tocats, però ràpidament trobarien un argument per creure-hi. El gol de Tejera en el 58 omplia d’esperança el Nou Estadi, que tornava a rugir. El Nàstic volia aprofitar l’empenta. Delgado la tindria amb una remtada que marxava desviada per poc i Barreiro marcava el segon, però Pérez Montero l’anul·lava per falta al porter. Els grana tornaven a estar al partit a base d’orgull. Merino anava a pel partit donant entrada a Stephane Emaná per un gris Suzuki al lateral.

El Nàstic es bolcava per complet sobre la porteria de Juan Carlos. L’Oviedo tant sols es dedicava ja a defensar. I el segon gol arribaria a nou minuts per al final. La bogeria es desfermava i amb temps per endavant per buscar la èpica. I podria haver arribat amb dues ocasions de Delgado en el 85, però sobretot una en el 90 amb un u contra u amb Juan Carlos, que no sabia definir.

Fitxa tècnica:

Nàstic: Reina, Bouzón (Valentín 33′), Perone, Molina, Suzuki (S. Emaná 73′), Luismi, Tejera, Lobato, Jean Luc, Àlex López (Delgado 50′)  i Manu Barreiro.

Oviedo: Juan Carlos, Johannesson, David, Erice, Susaeta (Vila 65′), Torró, Christian, Costas, Nando (David Rocha 83′), Carlitos (Saúl Berjón 76′) i Toché.

Àrbitre: Pérez Montero. Ha amonestat a Àlex López (31′), Xavi Molina (69′), Jean Luc (85′), S. Emaná (88′) i al visitant Carlitos (65′)

Gols: 0-1, Carlitos (16′); 0-2, Toché (23′); 1-2, Tejera (58′); 2-2, Tejera (81′)

Incidències: Partit corresponent a la 38ena jornada de la Liga 1|2|3 disputat al Nou Estadi davant 7.196 espectadors.

Joan Castell

Punt per seguir creient

Àlex López ha continuat sent el davant referència. Foto: Nàstic

 

El Nàstic rasca un punt de la seva visita a Cadis amb un empat a 0. Els grana han tornat a completar un partit regular lluny del Nou Estadi i fins i tot es podrien haver endut els tres punts amb una darrera ocasió d’Stephane Emaná, quan el Nàstic jugava amb 10 per l’expulsió de Mossa en provocar un penal. Ortuño l’enviava als núvols. El Nàstic seguirà en descens, però empatat amb 42 punts amb Elche, Córdoba i Almeria.

La victòria semblava obligada vist com havia anat la jornada. El Nàstic tornava a presentar la seva cara amable fora del Nou Estadi, amb la defensa de cinc i buscant aprofitar les ocasions que pogués generar. Tots dos conjunts han gaudit d’ocasions clares per quedar-se amb els tres punts, però en la recta fina, el conjunt grana ha hagut de defensar l’empat a zero amb deu. Un resultat que dona un punt per seguir creient i més tenint en compte les derrotes d’Elche, Almeria i Córdoba. Quatre equips amb 42 punts. La salvació més cara que mai i quasi tot passarà per derrotar a l’Oviedo el proper dissabte en el Nou Estadi.

Enèsima sorpresa en l’alineació de Merino, que tornava a la línia de cinc amb Luismi com a principal novetat en lloc de Perone. Muñiz també cedia el seu lloc al mig del camp. Però la sorpresa majúscula era veure a Emaná fora de la convocatòria. En principi per una infecció a la gola. El partit arrencava amb un ritme frenètic. Amb una ocasió claríssima de Salvi que perdonava a porta buida. La rèplica del Nàstic no es feia esperar amb una rematada d’Emaná que salvava Cifuentes. Els grana dominaven els primers compassos i es tornava a avisar amb una internada de Lobato que no trobava rematador.

Amb el pas dels minuts, però, el Cádiz anava guanyant metres, però només creava perill a pilota aturada mitjançant Aketxe. En el darrer tram de la primera meitat, la defensa grana es carregava de targetes, amb grogues per Zahibo, Iago i Mossa. Tot i això, al descans s’arribava amb l’empat a zero inicial.

El conjunt groguet apostava per una sortida fulgurant en l’inici de la segona meitat amb dues rematades perilloses d’Ortuño. Merino movia fitxa ràpidament amb un canvi ofensiu. Jean Luc entrava per Zahibo. L’equip es reestructurava amb una defensa de quatre, amb Luismi al migcentre. L’entrada de l’ivorià revolucionava als grana que gaudirien de la millor ocasió amb una rematada de Lobato a l’interior que marxava desviada per poc.

La situació faria un canvi radical en el 72′, quan Ais Reig xiulava un penal per agafada de Mossa, que a més veuria la segona groga. Per sort pel Nàstic, Ortuño enviaria alta la pena màxima. Tocava apretar les dents per salvar un empat. Però en una contra, una pilota llarga la recollia Stephane Emaná, però no sabia definir sol davant de Cifuentes.

Cádiz: Cifuentes, Servando, Garrido (Abdullah 68′), José Mari, Salvi (Nico 61′), Álvaro, Luis Ruiz (Aitor 82′), Sankaré, Ortuño, Aketxe, Iván Malón.

Nàstic: Reina, Mossa, Luismi, Iago, Molina, Valentín (Suzuki 82′), Zahibo (Jean Luc 55′), Tejera, Lobato, S. Emaná i Àlex López (Perone 75′).

Àrbitre: Ais Reig. Ha amonestat al local Salvi (42′) i als visitants Zahibo (34′), Iago (36′), Mossa (39′), Valentín (81′). Ha expulsat per doble amonestació a Mossa (72′)

Incidències: Partit corresponent a la jornada 37 de la Liga 1|2|3 disputat a l’Estadi Ramon de Carranza davant X espectadors.

Joan Castell

Gerro d’aigua freda

El Nàstic ha perdut el derbi. Foto: Fabian Acidres

El Nàstic cau derrotat per 0-1 davant del Reus en el derbi per culpa d’un gol de Máyor en el minut 90. Els grana han portat el pes del partit gaudint de les millors ocasions, però s’han topat amb un Badia imperial. La derrota deixa als de Merino en zona de descens nou jornades després.

Perdre el derbi en l’últim minut és un cop molt dur de digerir. I més quan el duel era d’urgències per fugir de la zona de descens. I més quan portes tot el pes del partit i gaudeixes de les millors ocasions.  Però el Nàstic s’ha topat amb la barrera defensiva roig-i-negre. Només les internades de Valentín, els detalls d’Emaná i l’empenta de Tejera aconseguien desequilibrar. Badia salvava els mobles al seu equip amb dues parades espectaculars. I Máyor sentenciava a un Nàstic que es torna a complicar la vida. Cau en descens i tocarà tornar a aixecar-se.

Juan Merino apostava pel 4-2-3-1, però amb novetats. Molina formava com a parella de central amb Perone. Bouzón a la banqueta i Suzuki ni tant sols convocat. Zahibo tornava al mig del camp després de complir la sanció, acompanyant a Tejera i Muñiz. L’atac quedava per Emaná, Lobato i Àlex López. Com era de preveure, els grana portarien tot el pes del joc. El Reus a veure-les venir. De fet, els roig-i-negres no remataven entre els tres pals durant tota la primera meitat.

Al Nàstic li costava un món trencar les línies de pressió plantejades per Natxo. Un laberint de cames que només es mostrava infranquejable quan Muñiz i Mossa penetraven per banda esquerre i Gerard feia el propi per la dreta amb tres bones internades que no trobaven rematador. La millor ocasió arribava a la sortida d’un córner. Zahibo rematava lleugerament desviat. Lobato i Tejera també posaven a prova a Badia amb dues rematades sense complicacions. Amb el pas dels minuts, el partit s’anava entrebancant. El Reus buscava les interrupcions i el Nàstic queia en el previsible parany.

Zahibo lluita una pilota. Foto: Fabian Acidres

El Nàstic arrencava la segona meitat més decidit. A més, Merino donava entrada a Jean Luc per un Muñiz de més a menys. Novament, però, la forma en que el Nàstic feia més mal era amb les internades d’un rapidíssim Valentín. El Reus feia la primera aproximació amb una falta servida per Vítor, que Reina refusava de punys. El Nàstic respondria ràpidament amb una rematada de Perone que Badia salvava de manera increïble. Amb el pas dels minuts, l’ordre dels dos equips es trencava. El Reus s’estirava mentre davant d’un Nàstic que ja buscava l’atac directe amb Barreiro sobre el camp. El propi Barreiro reclamaria un penal per unes possibles mans de Melli.

Emaná tenia l’ocasió més clara amb un xut potent que buscava l’escaire, però Badia novament feia una aturada de mèrit per salvar els mobles reusencs. I en el minut 90 arribava el cop. Un ràpid contraatac conduït per Carbia el finalitzava Maýor, batent per sota a Reina. El Nàstic ho intentaria a la desesperada i fins i tot tindria un gol anul·lat en un córner, que no pujaria al marcador.

 

Fitxa tècnica:

Nàstic: Reina, Mossa, Perone, Xavi Molina, Valentín, Zahibo, Juan Muñiz (Jean Luc 54′), Tejera, Lobato (Jose Carlos 79′), Emaná i Àlex López (Manu Barreiro 69′).

CF Reus:  Badia, Miramon, Olmo, Melli, Benito, Folch, López Garai (Albístegui 56′), Vítor Silva (Carbia 85′), Querol (Jorge Díaz 72′), David Haro i Máyor

Àrbitre: Pizarro Gómez. Ha amonestat al local Zahibo (17′), Perone (41′) i als visitants Olmo (88′).

Gols: 0-1, Máyor (90′)

Incidències: Partit corresponent a la 36ena jornada de la Liga 1|2|3 disputat al Nou Estadi davant 12.541 espectadors.

 

Joan Castell

 

Més imatges del partit en aquesta GALERIA DE FOTOS.

 

Un pas més

El Nàstic suma un punt davant del Getafe (1-1)

El Nàstic esgarrapa un punt en la seva visita a Getafe (1-1). Els madrilenys s’han avançat gràcies a un gol de Portillo en una primera part espessa del Nàstic. Només arrencar la segona, Emaná ha situat el definitiu gol de l’empat.

El debat en les últimes hores s’havia centrat en si es firmava un punt en un camp on només el Girona havia guanyat i davant d’un equip crescut i amb el play-off com a objectiu. La sensació de tot l’encontre és que el Nàstic donava per bo aquest punt. Sumar per seguir caminant cap a la permanència. La primera part ha estat, però, desesperant, sense cap tipus de control grana i amb el gol local. Només arrencar la segona el Nàstic ha tornat a la línia de quatre i Emaná ha empatat. Un resultat que tothom firmava abans del partit i que ara tocarà fer bo la propera jornada. Ara ja sí, ja es pot parlar del derbi davant del Reus en una nova final.

Com era de preveure, Merino apostava per la línia de cinc per fer front al Getafe. Un canvi de sistema que ens tornava a deixar un Nàstic a l’expectativa, cedint el control del joc al conjunt local i amb nul•la presència ofensiva. El Getafe avisaria amb una rematada de Jorge Molina, que Reina salvava. En el rebot posterior, Chuli marcaria però el gol era anul•lat per fora de joc. La segona aproximació tornaria a ser del davanter alacantí, però novament Reina estava providencial.

En la tercera ocasió clara, els de Bordalás no perdonarien. Una gran assistència de Molina la definia Portillo a la perfecció. El gol semblava despertar a un Nàstic desaparegut fins al moment. Els grana intentaven tenir més possessió i així arribava l’única ocasió de perill en la primera meitat, amb una rematada d’Àlex López, que Alberto atrapava sense problemes.

Merino movia la banqueta en el descans, donant entrada a Lobato per Mossa. El canvi provocava tornar a la línia de quatre. I sense temps de comprovar l’efecte, Emaná definia perfectament per batre per baix a Alberto. Només cinc minuts després, Reina tornava a salvar els mobles aturant una nova rematada clara de Pacheco.

El canvi de dibuix atorgava una sensible millora als grana. Passaven a tenir una mica més de control i el Getafe no arribava amb tanta claredat. Tot i això, els locals han apretat de valent en els minuts finals, però el Nàstic aconsegueix sumar un valuós punt en el camí cap a la permanència.

Fitxa tècnica:
Getafe: Alberto, Peña, Antón (Lacen 71′), Cata Díaz, Chuli (Álvaro 64′), Portillo (David Fuster 80′), Molinero, Cala, Molina, Pacheco i S. Mora.

Nàstic: Reina, Mossa (Lobato 45′), Suzuki, Perone, Iago, Valentín, Molina, Tejera, Muñiz (Jean Luc 71′), Emaná (S. Emaná 75′) i Àlex López.

Àrbitre: González Fuertes. Ha amonestat als locals Juan Cala (65′), Molinero (66′), S. Mora (77′), Cata Díaz (92′) i als visitants Mossa (15′), Tejera (68′).

Gols: 1-0, Portillo (24′); 1-1, Emaná (46′).

Incidències: Partit corresponent a la 35ena jornada de la Liga 1|2|3 disputat al Colisseum Alfonso Pérez davant 10.175 espectadors.

Dissabte de glòria grana

El Nàstic reviu les opcions de permanència. Foto: Nàstic

El Nàstic remunta davant del Mirandés (4-1) per sumar tres punts vitals en el camí cap a la permanència. Els d’Anduva s’avançaven en el 10′ amb un gol d’Àlex Garcia. Xavi Molina començava la reacció en la recta final de la primera part. En la segona, en tres minuts màgics, Tejera i Lobato donaven la volta a un marcador, que tancaria Achille Emaná de penal.

Són tres punts vitals per a un Nàstic que no es podia permetre una tercera ensopegada a casa. Els grana, tot i les baixes, han completat un dels encontres més complets en l’era Merino. Just en el moment necessari i davant d’un rival directe. Tot i veure’s amb un gol en contra, el Nàstic ha funcionat a la perfecció  a partir de la solidesa defensiva, l’equilibri en el mig del camp i el desequilibri en atac. Un triomf gloriós que ressuscita les clares opcions de permanència d’un Nàstic, que, de mostrar aquesta cara al Nou Estadi, ho tindrà ben encarat, amb els 40 punts ja sumats.

Davant de les baixes, Merino apostava per un canvi de sistema, tornant al 4-2-3-1. Un sistema que provocava un Nàstic més ofensiu i sobretot, més incisiu per les bandes de Gerard i Jean Luc, avui titular. Per aquest canal arribaria el principal perill durant la primera meitat. Els grana guanyaven en poder ofensiu, però faltava claredat en els metres finals. A més, tocaria remar a contracorrent. En el minut 10, Reina no encertava en aturar una rematada de cap d’Àlex Garcia. Un nou cop a casa, però el Nàstic s’aixecaria.

Jean Luc i Emaná trobaven espais per associar-se. El menut extrem arribava en diverses ocasions a línia de fons, però les centrades no trobaven rematador. El mateix passava en les nombroses accions de pilota aturada que els de Merino tindrien. En el 38, però, després d’una rematada al pal, Xavi Molina es llençava amb tot per fer justícia en el marcador i deixar l’altre part de la remuntada per la segona meitat.

Una segona part que començava amb males sensacions. El Mirandés es podria haver avançat amb dues ocasions molt clares d’Àlex Garcia i Guarrotxena. El Nàstic passava el petit sotrac i començava a dominar novament per les mateixes vies. Jean Luc era un punyal i Gerard mesurava esforços per trencar pel seu carril. El gol era qüestió de temps davant la superioritat absoluta del conjunt grana. I arribaria mentre es reclamava un penal a Àlex López. La pilota quedava morta i Tejera l’enviava al fons de la xarxa amb una definició deliciosa (67′).

L’alegria seria doble, amb una altre definició de classe, en aquesta ocasió de Lobato amb un xut col·locat des de fora de l’àrea. La festa grana es desbordava amb un pal de Jean Luc i amb el quart i definitiu d’Emaná, en transformar un penal.

 

Fitxa tècnica:

Nàstic: Reina, Bouzón, Perone, Molina, Lobato, Valentín, Zahibo (Suzuki , Tejera, Emaná, Jean Luc (S. Emaná 80′) i Àlex López (Delgado 80′).

Mirandés: Roberto, Fran Cruz, Álex Ortiz (Kijera 80′), Maikel, Carlos Moreno, Rúper, Usero, Guarrotxena, Sangalli (Pedro 63′), Álex Garica i Aurtenetxe.

Àrbitre: Pulido Santana. Ha amonestat al local Zahibo (12′) i als visitants Guarrotxena (3′), Roberto (37′).

Gols: 0-1, Álex Garcia (10′); 1-1, Xavi Molina (38′), 2-1, Tejera (66′); 3-1, Lobato (70′); 4-1, Emaná (85′)

Incidències: Partit corresponent a la 34ena jornada de la Liga 1|2|3 disputat al Nou Estadi davant 5.732 espectadors.

Joan Castell

Poc premi

El Nàstic ha sumat un punt a Mallorca. Foto: Última hora

El Nàstic no passa de l’empat a zero davant del Mallorca, en un duel directe per la permanència. Els grana han gaudit de les millors ocasions, però la falta de definició, i sobretot, l’actuació del porter Santamaria han impedit el triomf. El partit deixa una factura massa elevada amb les lesions de Madinda i Barreiro, a més de la cinquena groga de Mossa i de Muñiz.

El Nàstic sabia que l’empat no era un mal resultat. Sempre que es faci bo a casa contra el Mirandés. Després d’una primera part de contenció amb una u contra u fallat d’Emaná i les lesions de Madinda i Barreiro, els de Juan Merino feien un pas endavant en la segona meitat. El porter Santamaria s’erigia en l’heroi local en treure dos ocasions claríssimes de Muñiz i Perone. El Mallorca també tindria una pilota al travesser en la recta final. Poc premi per a un Nàstic que tornava a rendir i que, ara sí, s’haurà d’aferrar al Nou Estadi per aconseguir la permanència. Propera parada, contra el Mirandés.

Emaná tornava a l’onze després de dos partits consecutius sense cap minut. Formava parella amb Barreiro. El Nàstic no permetia un inici elèctric d’un Mallorca gris i sense idees. De fet, tota la primera part es resumeix en un intent de joc directe dels dos conjunts, sense generar pràcticament perill. La primera arribada era un cop de cap alt de Barreiro en un llançament de falta de Tejera. A partir d’aquí, el Nàstic entraria en una espiral de mala sort en forma de lesions i sancions.

El primer en caure era Madinda. El gabonès es trencava tot sol en la zona del bíceps femoral. Muñiz ocupava el seu lloc. El següent en donar l’ensurt era Emaná després d’una entrada al turmell. El camerunès es recuperaria per gaudir de la millor ocasió, en u contra u amb Santamaria que no sabia definir. Abans del descans, Barreiro també es trencava tot sol. El gallec marxava amb la mà a l’abductor deixant el seu lloc a Àlex López. Per a més inri, Mossa veia la cinquena groga i serà baixa davant del Mirandés.

La segona part s’iniciava amb una internada de Valentín, però la seva potent centrada no trobava rematador. El Nàstic tenia més possessió buscant a Emaná entre línies. El propi camerunès també s’aplicava en defensa per treure sota pals una rematada de Yuste sol de marca a la sortida d’un córner. El perill del Nàstic arribava per banda dreta, on Valentín trobava més profunditat. En una de les seves internades es quedava sol davant Santamaria, però tampoc encertava a definir a temps.

El Nàstic es podria haver endut els tres punts de no ser per dos intervencions magistrals de Santamaria. El porter balear enviava a córner una rematada de falta directa de Muñiz. En la següent jugada treia una mà quan el xut de Perone ja entrava. El Mallorca, però, també tindria la seva oportunitat en un cop de cap de Yuste que refusava el travesser. Just en el minut 90, l’àrbitre no deixava treure una falta perillosa per al Nàstic. En les protestes finals, Muñiz veia la cinquena groga i també es perdrà el partit contra el Mirandés.

 

Fitxa tècnica

Mallorca: Santamaría, Raillo, Salomao (Pol Roigé 76′), Sasa (Lekic 69′), Brandon, Ansotegi, Juan Domínguez, Moutinho (Lago Júnior 59′), Campabadal, Yuste y Angeliño

Nàstic:  Reina, Perone, Molina, Bouzón, Mossa, Valentín, Zahibo, Madinda (Juan Muñiz 17′), Tejera, Emaná (Delgad 80′) i Manu Barreiro (Àlex López 44′).

Àrbitre: Pérez Montero. Ha amonestat als locals Sasa (31′), Héctor Yuste (55′), Angeliño (74′) i als visitants Mossa (45′), Molina (68′), Muñiz (90′)

Incidències: Partit corresponent a la 33ena jornada de la Liga 1|2|3 disputat a l’Iberostar Estadi davant 9.842 espectadors

Crisi política al Consell Comarcal en rebutjar Constantí i Roda de Berà signar el contracte de la brossa

El Consell Comarcal ha de renovar el contracte de la brossa

Crisi politica de primera magnitud al Consell Comarcal del Tarragonès que l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha verbalitzat a Tarragona21. Alonso ha advertit a través d’aquest digital que si el contracte comarcal de la brossa no tira endavant, la supervivència del propi Consell Comarcal “corre perill”. Aquesta setmana ha deixat dues sorpreses politiques en dos ajuntaments del Tarragonès significatius: Constantí i Roda de Berà.

Ambdós havien d’entrar al servei de recollida de brossa del Consell Comarcal del Tarragonès a partir del nou contracte, i donat el pes en habitants, implicava ampliar notablement el pressupost del mateix. Però ambdós consistoris han tombat per sorpresa l’acord de conveni amb el Consell Comarcal i s’ha desfermat la tempesta política.

El quid de la qüestió és que els municipis consideren que els surt més barat desprendre’s de la recollida de la brossa, de manera que prefereixen que la gestioni el Consell Comarcal i per això es preveia l’entrada dels dos municpis i altres canvis en altres poblacions. Després d’any i mig de converses, els dos principals actors tumben la seva entrada al Consell o l’ampliació de la seva relació amb l’organisme comarcal. I amb la paradoxa que en el cas de Roda de Berà, l’alcalde ha estat el màxim impulsor del nou contracte com a president del Consell Comarcal que és.

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, entén la protesta d’Alonso i ha evidenciat la “paradoxa” que al Consell “estiguin governant junts l’antiga Convergència i el PSC i en canvi, aquests partits, hagin tombat acords municipals”.

En declaracions a Tarragona21, Vigili ha afirmat que “els municipis més grans hem de ser solidaris i qui més pot patir són els municipis petits”. Virgili coincideix amb Alonso que la crisi de la brossa obre una escletxa de dubtes al Consell Comarcal.

Aprovació de convenis

Dimecres vinent, el ple del Consell Comarcal aprovarà els convenis amb els ajuntaments que han donat el seu vist-i-plau i tirarà endavant el procés de treure el concurs. “Si algun ajuntament es vol sumar després ho podrà fer, sempre i quan no s’hagi adjudicat el concurs”.

Han aprovat el conveni tots els ajuntaments menys el del Morell, Torredembarra, Constantí i Roda de Berà. Els grans municipis de la comarca -Tarragona, Salou i Vila-seca- no s’inclouen tradicionalment en el servei comarcal. En el cas de Torredembarra s’està negociant que disposin d’una deixalleria pròpia.

Tal com ja va informar Tarragona21, l’anterior contracte, signat amb FCC, va vèncer el passat 31 de desembre i calia renovar-lo, feina que estava desenvolupant el Consell Comarcal des de feia any i mig. El procés ja es preveia lent. El nou contracte poria entrar en vigor els darrers mesos d’enguany o l’any vinent. Mentrestant, preval una pròrroga -la segona del contracte-.

Els grups opositors d’ambdós municipis -CiU i ERC en el primer cas i principalment PSC, en el segon- han tirat enrera la proposta dels plens de cedir la recollida de la brossa al Consell Comarcal. El cop donat per l’oposició, de diferent color en ambdues poblacions, s’ha produït dos dies consecutius, dimecres a Constantí i dijous a Roda de Berà. La situació ha desfermat la tensió i l’alcalde d’Altafulla ha alertat que si no hi ha acord amb la brossa el propi Consell Comarcal corre perill ja que el servei de recollida és el princpal que presta l’organisme, junt al de Serveis Socials.

‘Si ens carreguem la brossa, el Consell no té viabilitat’

A través de Tarragona21, Fèlix Alonso ha estat contundent: “Estem molt preocupats perquè això pot ser la fi del Consell Comarcal”. “La recollida de la brossa només es pot fer mancomunadament pel seu elevat cost”, ha dit l’alcalde. “Si ens carreguem la brossa, el Consell Comarcal difícilment tindrà viabilitat i a qui més perjudicarem serà als municipis més petits, que necessiten d’un organisme supramunicipal per desenvolupar activitats que d’altre manera no podrien fer”.

A Altafulla “podem sobreviure i fins i tot podríem fer un concurs i recollir-nos nosaltres la brossa, pero trigaria temps a entrar en vigor”. Si no es recondueix la situació, “Altafulla tirarà pel dret i convocarà un concurs”.

L’alcalde de Constantí, el socialista Òscar Sánchez, ha estat més prudent i ho veu diferent. En declaracions a aquest mìtjà, ha afirmat que “l’oposició va tombar el conveni al·legant poc temps per estudiar-lo. Crec que el tema es pot reconduir donant més temps i parlant-ne”, ha dit.

Amb l’entrada de Constantí i Roda de Berà, el pressupost rondaria els 70 milions d’euros, uns 20 milions més que en l’anterior concurs. Les previsions indiquen que el nou contracte serà de vuit anys més dos prorrogables anualment, contra els 10 anys més dos del contracte vençut. Inclou l’adquisició de 15 nous camions i 5.000 nous contenidors. Alguns municipis canviaran el sistema de recollida i el faran de superfície i altres han demanat l’ampliació del servei del Consell Comarcal.

El cas de Roda de Berà

A Roda de Berà el conveni va comptar amb el vot a favor l’equip de Govern (6 vots), el vot en contra del PSC (2 vots) i l’abstenció de Ciutadans i Populars-UPR (4 vots). La regidora d’ICV-EUiA va excusar la seva assistència a la sessió per motius personals. Calia una majoria qualificada, és a dir, set vots, per tirar-lo endavant.

“L’aritmètica ha permès que en aquest cas amb tan sols dos vots en contra quedi tombada la proposta”, va sentenciar l’alcalde, Pere Virgili, qui es va mostrar molt sorprès pels resultats del plenari, “ens ha sobtat que els dos grups municipals que havien mostrat el seu suport inicial hagin fet un pas enrere en l’últim moment abstenint-se”, va assegurar.

Tot i que tots els informes tècnics de l’Ajuntament recomanaven l’adhesió al conveni, tant Populars-UPR com Ciutadans hi van dubtar demanant més temps per estudiar la proposta amb profunditat. Davant l’acusació de la premura per aprovar aquest punt, l’Alcalde va contestar que el primer dossier amb la proposta es va presentar al novembre de 2016 i que cap partit havia efectuat cap proposta al respecte.

Tanmateix, avui Pere Virgili es mostrava conciliador, convidant als regidors que es van abstenir a presentar les seves propostes de millora al projecte, “tot i que el termini d’adhesió va finalitzar ahir, encara podríem ser-hi a temps si el plenari del proper dimecres del Consell Comarcal aprova que mentre es preparin els plecs de condicions de la licitació es puguin incorporar nous municipis al projecte”. Tant Altafulla com Renau, La Canonja, Vilallonga o La Secuita, entre d’altres, han aprovat ja la seva adhesió al conveni.

Segons s’indica a l’informe efectuat per Serveis Tècnics de l’Ajuntament, el nou sistema mancomunat de recollida integral gestionat a través del Consell Comarcal del Tarragonès implicaria moltes millores per al municipi amb un cost pràcticament igual a l’actual, entre elles vehicles nous, més contenidors a la via pública –passant de 894 a 1.100 unitats-; més volum de capacitat, un servei ampliat de la deixalleria supramunicipal, un sistema de control amb xip de pesatge i buidatge dels contenidors i control per GPS dels vehicles, així com campanyes informatives anuals.

A més a més, amb la implantació dels nous contenidors es faria un replantejament de les ubicacions actuals reduint aquestes i fent-les completes amb totes les fraccions de recollida, amb cinc contenidors a cada illa, i es substituirien de forma progressiva els contenidors soterrats per contenidors de superfície, degut a la problemàtica existent amb els primers. En definitiva, amb aquest conveni es pretén millorar la qualitat i la quantitat dels residus recollits de la selectiva, així con oferir un servei més eficient, amb un nou parc de vehicles, maquinària nova i contenidors totalment renovats, adequant-lo a les necessitats del municipi.

El servei ofert actualment no és l’adequat atès que tant els vehicles com els contenidors són molt antics i és necessària una renovació absoluta, fet que comportaria una inversió molt important que trencaria, segons el Govern, amb l’estabilitat financera aconseguida amb esforç els últims anys i implicaria que les inversions financerament sostenibles no incloses als pressupostos de 2017 i previstes per aquest any amb el superàvit del passat exercici no es poguessin dur a terme.

Alguns exemples són la reforma de la plaça Mariners, la reposició de l’arbrat de la urbanització Costa Daurada, l’adequació dels Horts de Cal Gassó, la pavimentació del camí de Cal Llorenç i del camí de Berà, la reforma de la plaça Sant Jaume, l’adequació de les voreres per a vianants a la TV-2041, l’arranjament de voreres i millores en diferents carrers de tot el municipi, així com l’adequació del pas soterrani de Merymar, entre moltes altres petites inversions.

Les altres opcions, si no s’aprovés el conveni, segons ha afirmat l’Alcalde, serien “continuar oferint un servei precari a la ciutadania, opció que no és la desitjada per aquest Govern; o bé que sigui gestionat per una empresa externa, fet que incrementaria de forma considerable els costos del servei i suposaria un augment de la taxa, i no és aquesta la millor solució”. Finalment ha assegurat que “si el projecte no tira endavant haurem perdut una oportunitat molt important per a Roda de Berà”.

Jaume Garcia