L’alcalde de Reus afronta amb “tranquil·litat i calma” la citació judicial per incitació a l’odi (vídeo)

L’alcalde de Reus i tres regidors –portaveus del PDECaT, ERC i Ara Reus- citats per un suposat delicte d’incitació a l’odi han declarat aquest dijous al jutjat d’instrucció número 2 de Reus. Carles Pellicer, Montserrat Vilella, Noemí Llauradó i Jordi Cervera han comparegut davant la jutgessa i només han respost a les preguntes del seu advocat. Pellicer ha defensat que signar “un manifest per la convivència mai pot ser delicte” i s’ha reafirmat apuntant que tornaria a actuar igual si es trobés amb les mateixes circumstàncies.

Els regidors de la CUP citats, Marta Llorens, Mariona Quadrada i Oriol Ciurana, no han entrat a declarar als jutjats perquè no reconeixen la justícia espanyola, Foto: ACN

Els regidors de la CUP citats, Marta Llorens, Mariona Quadrada i Oriol Ciurana, no han entrat a declarar als jutjats perquè no reconeixen la justícia espanyola, tot i que sí que han fet acte de presència a les portes de l’edifici judicial. En el cas de la regidora de la CUP Mariona Quadrada, la citació ha quedat suspesa perquè la seva advocada tenia un assenyalament judicial anterior i la seva declaració encara no té data.

Imatges de la concentració davant dels jutjats, amb manifestants amb banderes espanyoles, i d’altres manifestants, en suport a Pellicer i els regidors, amb pancartes on es llegeix ‘injustícia’. Foto inferior: ACN

Un centenar de persones s’han concentrat davant el jutjat per mostrar el suport als investigats, davant d’una vintena de persones que, amb banderes espanyoles, també han protestat per “la incitació a l’odi” del govern municipal.

ACN

L’Ajuntament enderrocarà quatre quioscos “en mal estat” abans de les festes de Nadal

El cost total de l’oiperació s’estima entre 12.000 euros i 14.000 euros.

Icones de tota una generació que vivia pendent dels diaris de paper i arribava a fer-se amic de les persones que portaven el negoci, tenen els dies comptats com a mostra del pas del temps. Els quatre quioscs que actualment es troben buits seran enderrocats. Són els ubicats al carrer Cronista Sessé, els que es troben a la Rambla Nova davant dels números 105 i 115 (en aquest emplaçament s’hi troben dos, i destinat a desaparèixer és el que fa cantonada amb Rovira i Virgili) i finalment el que hi ha a la cantonada entre l’Avinguda Marqués de Montoliu i el carrer Sant Antoni Maria Claret.

El 2014 va ser la darrera oportunitat per tornar-los a la vida a través d’un concurs públic per part de l’Ajuntament no va tenir èxit. Ara, segons avança el regidor de Domini Públic, Josep Acero, al Diari Més, l’única solució és desmantellar-los perquè “es troben en molt mal estat i amb les persianes completament pintades”. Derruint-los també s’aconseguirà “amplitud” a la Rambla.

L’enderrocament és “imminent” i es preveu completar-lo “abans de les festes de Nadal. El cost total de l’oiperació s’estima entre 12.000 euros i 14.000 euros.

Un jutge de Reus investiga l’alcalde, sis regidors i mitja dotzena de veïns per presumpta incitació a l’odi

Imatge d’una de les manifestacions que es van plantar davant l’hotel on estan allotjats els agents de la Policia Nacional desplaçats a Reus. Foto: Tarragona21

El jutjat d’instrucció número 2 de Reus investiga per un presumpte delicte d’incitació a l’odi a l’alcalde, Carles Pellicer, i a sis regidors del PDeCAT, ERC, CUP i Ara Reus. Entre els fets que s’investiguen hi ha el manifest signat el 3 d’octubre per rebutjar la violència policial de l’1-O i per demanar la retirada dels agents de reforç de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil que van ser enviats a Catalunya en els dies previs. A més, la jutgessa, arran d’una denúncia de la pròpia policia espanyola que ha admès a tràmit, investiga la seva participació en manifestacions com la de l’aturada de país i concentracions davant la comissaria d’aquest cos així com de l’Hotel Gaudí, on s’allotjaven diversos agents. A banda dels representants polítics, també figuren com a investigats mitja dotzena de persones més, entre els quals alguns bombers i veïns vinculats a l’esquerra independentista, a alguns dels quals se’ls atribueix suposades coaccions i malversació. La jutgessa els ha citat a declarar el 23 de novembre.

Pellicer ha denunciat públicament l’existència d’una “causa general” contra el moviment sobiranista a Reus promoguda per la Policia Nacional. Ho ha fet en roda de premsa, acompanyat dels portaveus i regidors dels grups municipals de PdeCat–CiU, Montserrat Vilella; la CUP-PA, Marta Llorens; ERC-MES-MDC-Avancem-AM, Noemí Llauradó; i Ara Reus, Jordi Cervera; en la qual ha anunciat que tant ell com els quatre portaveus han estat citats a declarar el pròxim 23 de novembre davant el Jutjat d’Instrucció número 2 de Reus per la signatura d’un manifest polític de defensa de la convivència a Reus.

L’alcalde ha iniciat la seva compareixença afirmant que la seva actuació com alcalde en tot el procés sobiranista “ha estat sempre marcada per fer compatibles els anhels de democràcia i llibertat de la ciutadania de Reus amb la cohesió social i la convivència; en un context de repressió política, judicial i policial al conjunt del país”.

Causa general contra el moviment sobiranista

Pellicer ha definit la macrocausa promoguda per la Policia Nacional com “un aiguabarreig d’acusacions, que posa en el mateix sac manifestos polítics; i la lliure participació en manifestacions pacífiques de càrrecs electes, de ciutadans a títol individual, i fins i tot de membres del cos de bombers de la Generalitat”.

Així mateix, l’ha definit com “un relat sorprenent i delirant —de pura ficció—, que barreja fets inconnexes i aïllats, i els empaqueta per denunciar suposats delictes de coaccions, amenaces, odi i malversació de fons públics. Una instrucció àmplia… Una Causa General contra la societat civil reusenca, que inclou una llista de representants polítics i treballadors públics, representants d’alguna empresa i ciutadans a títol individual”.

Carles Pellicer acompanyat dels portaveus i regidors dels grups municipals de PdeCat–CiU, Montserrat Vilella; la CUP-PA, Marta Llorens; ERC-MES-MDC-Avancem-AM, Noemí Llauradó; i Ara Reus, Jordi Cervera.

Manifest per la convivència

L’alcalde ha reiterat el seu convenciment de la pulcritud de les actuacions realitzades per garantir un clima de convivència, de civisme i de pau social a Reus. “Per la signatura d’un manifest polític, se’ns acusa d’un suposat delicte d’odi. Res més lluny de la realitat: Els portaveus, i jo mateix, estem citats a comparèixer davant del jutge per la nostra actitud pacífica, de condemna de la violència, i de defensa de la democàcia, els drets civils i de les llibertats al nostre país. Sorprenentment, se’ns cita a comparèixer per defensar la convivència a la nostra ciutat”.

En aquest sentit, ha definit el manifest del 3 d’octubre com “una condemna de la violència brutal, gratuïta i injustificable que els catalans vam patir l’1 d’octubre”; “una defensa explícita i convençuda de la convivència”; “que posa de relleu que Reus és una ciutat cívica i segura; on hi reina la cohesió i la pau social”. “Un manifest que denuncia que la convivència es va alterar a Reus amb l’arribada dels excedents de la Policia Nacional i la posterior actuació de l’1 d’octubre a Catalunya”. “Que reclama la marxa dels excedents de la Policia Nacional —repeteixo, dels excedents—, per recuperar la convivència a la ciutat”. “Un manifest —ha dit finalment— que vam signar, i que tornaríem a signar avui mateix; i que mai va buscar la promoció de l’odi sinó retornar a la calma i a la convivencia”.

Atestat policial

L’alcalde ha destacat que les manifestacions que hi ha hagut a Reus —i a tota Catalunya— abans i després de la signatura del manifest s’han destacat pel seu to cívic i pacífic. “Fer-nos responsables —per la signatura d’aquest manifest—, de suposats ‘escratxes, insults i vexacions’ no té cap mena de fonament. Com tampoc té cap fonament, acusar-nos d’alentar l’assetjament de ‘certes minoríes com són les forces i cossos de seguretat de l’Estat’. No tenen cap fonament, més enllà de contribuir a engreixar una causa general contra el sobiranisme”.

“L’atestat de la Policia Nacional és un despropòsit”, ha dit l’alcalde. “Ens sorprèn que els sorprengui la constatació d’uns fets: que la presència massiva d’agents de la Policia Nacional a Reus va generar angoixa entre la ciutadania. Doncs sí! L’únic responsable d’haver trencat la convivència a Reus ha estat: primer, l’innecessari desembarcament massiu de policies nacionals i segon, la brutal actuació de l’1 d’octubre”.

Compareixença el 23 de novembre

L’alcalde ha informat que el dijous 23 de novembre, a les 9:30h, compareixerà davant el Jutjat d’Instrucció número 2 de Reus. I que ho farà “per insistir en el ferm compromís de defensa de les institucions catalanes i de la voluntat del poble de Catalunya; però també per defensar l’autonomia municipal i la nostra llibertat individual i, per tant el dret a la llibertat d’expressió”, “per reiterar una vegada més la nostra més enèrgica condemna a la repressió i a la violència gratuïta i injustificable”, i “per fer explícit el nostre continuat esforç en defens a de la pau social, la cohesió i la convivència”.

ACN/Redacció

 

 

“Us volem a casa, a tots!”

La concentració on s’ha llegit el manifest de la Taula per la Democràcia s’ha iniciat a les 18.00 hores a la plaça de la Font, per convertir-se posteriorment en manifestació i arribar davant la seu de la subdelegació del Govern.

Prop de 3.000 persones s’han concentrat a la plaça de la Font per escoltar com el manifest que servia per tancar la vaga general d’aquest dimecres, llegit per Josep Lluís Carod-Rovira i idèntic al que ha ressonat a totes les places del país, reclamava acabar amb la presència de consellers i els dos Jordis a les presons amb un explícit “us volem a casa, a tots!”. Faltava una nota a peu de pàgina, perquè al voltant de 5.000 persones han anat afegint-se a la manifestació posterior que ha acabat davant de la subdelegació del Govern sense saber molt bé què fer i on, per primer cop, s’han pogut escoltar lleus xiulets als Mossos d’Esquadra (encarregats avui d’acabar amb els talls a carreteres i carrers arreu de Catalunya) acompanyats de crits d'”Esther Quintana, no oblidem” per part dels membres més pròxims a la CUP. Una simple anècdota perquè el caràcter pacífic de les mobilitzacions, la reivindicació multitudinària de “llibertat presos polítics” i el cant de respecte col·lectiu de “no esteu sols” han marcat amb vermell un altre dia de resistència republicana, sense desviar el punt d’atenció d’on tocava. Avui. Perquè demà l’actualitat apunta cap al Tribunal Suprem i la declaració dels membres sobiranistes de la Mesa del Parlament pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

Els manifestants per la Rambla en direcció a la plaça Imperial Tarraco.

Oriol Grau enfocava la realitat com la perceben milers de tarragonins abans de donar pas al que va ser vicepresident del Tripartit. Des de les escales de l’Ajuntament adaptava el llenguatge als vents portats per l’article 155 i, amb ironia, invitant als presents a desplaçar-se “hacia el Gobierno Civil” passant per “la Rambla del Generalísimo”. Un retorn al blanc i negre. L’empresonament de consellers i membres de la societat civil no permet avançar cap al color encara que el manifest de la Taula per la Democràcia titulat ‘En defensa de les institucions catalanes i la cohesió social’ demanava “el retorn a la normalitat democràtica. Rebutgem la judicialització de la política. Entenem que les querelles per rebel·lió, sedició i altres contra el govern i la Mesa del Parlament no són el camí per resoldre el problema”. És per això que el món independentista exigeix la llibertat dels empresonats, “que es retirin tots els càrrecs i que es posi punt final immediat a l’ordre de presó preventiva”.

La manifestació arribat a la subdelegació del Govern.

El manifest, clar en la seva condemna “als atacs violents feixistes als carrers de Catalunya”, servia per declarar “el nostre ferm compromís amb les institucions escollides democràticament” i reafirmar “que els conflictes polítics s’han de resoldre políticament, per la via de la negociació i el diàleg”. En aquest sentit, la intervenció de l’autogovern des de Madrid “no només té conseqüències polítiques, sinó que afecta greument la vida de les persones” com ja va “avançar la intervenció econòmica de la Generalitat el 15 de setembre”. Una decisió que “ha deixat en suspensió les subvencions aprovades per les entitats. Aquestes són molt importants per garantir el teixit associatiu del país, apaivagar els efectes de les desigualtats socials i pot provocar la pèrdua de llocs de treball”.

El document també acaba sent un compromís. El de la defensa d’autogovern, les institucions i les persones sorgides de la votació popular “sota els principis de l’acció no violenta, la defensa dels Drets Humans i la preservació de la cohesió social”.

J.S.

 

El Parlament declara la independència

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, amb els alcaldes amb les vares en alt a les escales del Parlament. Foto: Roser Recasens / ACN

El Parlament de Catalunya ha declarat aquesta tarda, a les 15:25 hores, la independència de Catalunya de manera unilateral amb un total de 70 a favor, 10 en contra i dos en blanc. Alguns diputats de Catalunya Sí Que Es pot hi han votat a favor. Ciutadans, PSC i PPC han abandonat l’hemicicle i ho han votat.

La proposta “constitueix la República catalana” i inicia el procés democràtic constituent, amb la voluntat “d’obrir negociacions amb l’Estat espanyol sense condicions prèvies” i “en peu d’igualtat”.

La declaracio s’ha produït una hora i mitja després que el Senat dones llum verd a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

El Parlament ha instat el Govern a aplicar-ne els seus efectes desenvolupant la llei de transitorietat jurídica i obrint el procés constituent. El text aprovat estableix, en la seva part declarativa, que s’assumeix el mandat del poble de Catalunya expressat a l’1-O i declara que “Catalunya esdevé un estat independent en forma de República”. Així mateix, el text també insta el Govern a dictar “totes les resolucions necessàries” per desenvolupar la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república així com obrir el procés constituent.

El diputat tarragoní d Junts pel Sí Jordi Sendra, en el moment de votar

Les propostes de resolució de Junts pel Sí i la CUP han estat votades amb vot secret i urna, cosa que ha provocat la penúltima polèmica a l’hemicicle.

El dramatisme del moment de les votacions ha fet que intervinguessin la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela, i del PPC, Xavier García-Albiol, que han demanat que els diputats de Junts pel Sí i la CUP “donin la cara” a l’hora de votar i no ho facin en secret. El diputats del PPC han desplegat als seus escons banderes d’Espanya i de Catalunya.

Així, s’han aprovat les propostes de resolució presentades per Junts pel Sí i la CUP i han estat rebutjades les de l’oposició, per 83 vots en contra i 53 a favor, menys les de CSQP, que ha rebut més vots en contra.

Els diputats de Ciutadans, PSC i PPC han abandonat l’hemicicle quan s’han votat les propostes de Junts pel Sí i la CUP.

Abans de les votacions clau, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha fet púbic l’advertiment dels lletrats del Parlament que els qui votin a favor de la independència poden incloure en responsabilitats penals.

El ple ha acabat amb el cant del Segadors.

La jornada coincideix amb l’aprovació al Senat de l’aplicació de l’artice 155 de la Constitució.

Després de la votació, la sessió ha acabat amb els parlamentaris cantant ‘Els Segadors’. S’han mostrat llavors algunes banderes reclamant l’alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. A la tribuna hi havia l’expresident de la Generalitat Artur Mas i també els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, així com la dona de Puigdemont, Marcela Topor. Puigdemont ha abandonat l’hemicicle bastant ràpid, després d’abraçar alguns companys com el conseller Toni Comín. Oriol Junqueras, en canvi, s’ha quedat saludant els diferents diputats.

La resolució

Pel que fa a la resolució, la part declarativa, que no s’ha sotmès a votació, conté la declaració d’independència que constitueix Catalunya en república. Sí que s’han votat els efectes d’aquesta declaració, que es concreten en l’obertura d’un procés constituent i en l’activació de la Llei de transitorietat jurídica.

Així, la introducció de la resolució reprodueix el text de la declaració que els diputats dels dos grups van signar a l’Auditori del Parlament el passat 10 d’octubre, que ja constituïa “la república catalana, com a estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social” i disposava l’entrada en vigor de la Llei de transitorietat jurídica. Així mateix, apel·lava als estats i a les organitzacions internacionals a reconèixer la república catalana com a estat independent i els demana que intervinguin per aturar la “violació de drets civils i polítics” i a fer el seguiment del procés negociador amb l’estat espanyol.

Ara bé, la resolució afegeix un nou paràgraf: “Assumim el mandat del poble de Catalunya expressat en el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre i declarem que Catalunya esdevé un estat independent en forma de República”.

Rebuig al 155

La proposta conjunta també expressa el rebuig a l’acord del Consell de Ministres sobre les mesures del 155. “Les mesures proposades, al marge del propi estament jurídic actual, suposen l’eliminació de l’autogovern de Catalunya”, defensa el text. En aquest sentit, denuncien que situen el govern espanyol com a substitut del Govern i censor del Parlament, “una mesura que no tan sols no es pot acceptar sinó que és un atac a la democràcia sense precedents en els darrers 40 anys”, conclouen.

JxSí i la CUP defensen que han obert negociació i diàleg i que la resposta de l’Estat ha estat l’article 155 i l’eliminació de l’autogovern. En aquest sentit, es queixen que la reacció ha estat d’una “contundència política similar a l’ús de la força del dia 1 d’octubre”.

En aquest context, i un cop aprovada la resolució, el Parlament insta el Govern a “dictar totes les resolucions necessàries per al desenvolupament de la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república”, posant especial atenció en alguns aspectes com l’expedició dels documents acreditatius de la nacionalitat catalana; promoure davant tots els estats i institucions el reconeixement de la República Catalana; establir el règim d’integració dels funcionaris en l’administració de la Generalitat; promoure les actuacions legislatives necessàries per a la creació d’un banc públic i per a la creació del Banc de Catalunya, i elaborar una proposta de repartiment d’actius i passius entre Espanya i la república catalana, entre d’altres.

Investigar si el Govern espanyol ha comès delictes

També s’ha aprovat obrir una comissió d’investigació per determinar si el govern espanyol i les seves institucions han comès delictes relacionats amb la vulneració de drets fonamentals per evitar l’exercici del dret a vot l’1-O. Una comissió que ha d’estar formada per diputats, persones expertes en l’àmbit nacional i internacional, de l’Oficina Antifrau, de la Sindicatura de Greuges i de l’advocacia catalana, entre d’altres.

Pel que fa al procés constituent, el text aprovat aposta per constituir en el termini de quinze dies el consell assessor del procés constituent per tal d’assessorar la fase deliberativa liderada per la societat civil organitzada i també, en el mateix termini, constituir la comissió parlamentaria de seguiment del procés. Així mateix, també s’estableix que es convocaran eleccions constituents “un cop culminades totes les fases del procés constituent”.

Puigdemont dissol el Parlament i convoca eleccions per aturar el 155

El president Carles Puigdemont. Foto: Jordi Bataller / ACN

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, dissoldrà el Parlament i convocarà eleccions autonòmiques. Puigdemont farà una compareixença a les 14:30 hores. Era previst que fos a les 13:30, però prop de les 14 hores s’ha anunciat que s’ajorna una hora.

Alguns mitjans parlen ja que Puigdemont convocarà eleccions el 20 de desembre. Tambe es parla del papr de mitjancer que ha fet el president del Govern basc, Iñigo Ukullo. També els socialistes Miquel Iceta, l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, i el senador Jose Montilla han fet de mediadors entre els dos governs per evitar que es declarés la DUI, segons ha informat el PSC.

El Govern de la Generalitat, el PDeCAT i ERC havien reiterat que l’opció de les eleccions avançades quedava descartada. El diputat tarragoní Jordi Sendra havia anunciat aquesta setmana que el ple del Parlament que havia de començar avui seria per declarar la independència. Quedant dissolt ja no hi haurà plenari.

Dimissions

La decisió presa per Puigdemont ha provocat ja dues dimissions al PDeCAT, la dels diputats Jordi Cuminal i Albert Batalla. Ambdós, que procedeixen de les Joventuts Nacionalistes, han anunciat que també es donen de baixa del partit.

Puigdemont així ho ha traslladat en una reunió al Palau de la Generalitat amb els consellers i els diputats de JxSí, que segueix a la reunió maratoniana que va acabar ahir a les 2 h de la matinada. Així doncs, les posicions van variant a mesura que s’acosta l’aplicació de l’amenaça del 155, que suposaria la intervenció total de l’autogovern de Catalunya.

Davant d’aquesta situació, ERC ha convocat de manera extraordinària la seva executiva per a aquest migdia. I el PDeCAT també reuneix la seva executiva a les 13.30 hores.

(Seguirà ampliació)

El govern espanyol justifica el 155 per la necessitat de garantir ““la llibertat, la seguretat i la pluralitat”

Una imatge del Consell de Ministres extraordinari per aprovar les mesures del 155. Foto: Pool Efe

La Moncloa ha distribuït aquest dissabte l’argumentari que acompanyarà la petició del govern espanyol al Senat per a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya on assegura que “resulta essencial” protegir “la llibertat, la seguretat i la pluralitat” i afegeix que el procés independentista genera un “greu risc per a l’interès general”.

El document sosté que la Generalitat ha “oblidat l’interès general” i ha desplegat un “discurs únic d’imposició de la independència” que en cap cas es pot traduir en una “declaració unilateral d’independència”, i a més ha actuat amb “desobediència rebel, sistemàtica i conscient” dels pronunciaments del TC.

Dotze pàgines on l’executiu de Rajoy assegura que la intervenció es fa efectiva de manera “de manera garantista” i perseguint en tot moment “assegurar drets” i “no restringir llibertats”. Els objectius, segons La Moncloa, són “restaurar la legalitat constitucional i estatutària, assegurar la neutralitat institucional, mantenir el benestar social i el creixement econòmic, i assegurar els drets i llibertats de tots els catalans” que han quedat sotmesos –sosté- “a l’arbitrarietat dels seus governants”.

L’argumentari de La Moncloa porta per títol “motius per a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola” i justifica que la Constitució “permet a l’Estat adoptar mesures per restablir l’ordre constitucional o per prevenir, en el seu cas, un dany greu a l’interès general, respectant en tot moment l’existència de la Comunitat Autònoma, les seves institucions i el seu Estatut”.

El Parlament

El document destaca els debats del Parlament dels dies 6 i 7 de setembre on es van aprovar les lleis de desconnexió, i assegura que “les pretensions secessionistes estan motivant ja un seriós deteriorament del benestar social i econòmic de la Comunitat Autònoma de Catalunya”. ”S’ha provocat una progressiva fractura de la convivència i s’han posat en risc les condicions per al creixement econòmic”, afegeix.

Recorda que el Tribunal Constitucional ha emès “un gran nombre de sentències” on ha requerit “de forma continuada a les institucions catalanes que actuïn en el respecte al marc constitucional i estatuari”. Malgrat això, sosté, la Generalitat i les institucions catalanes “han continuat en la seva deriva secessionista”.

El document recull també l’afectació del procés independentista sobre l’economia catalana, amb el trasllat de seus socials de “centenars d’empreses” i una afectació a l’activitat turística, a més d’una disminució de les comandes industrials i una baixada de vendes a les grans superfícies. Fets que “estan afectant l’evolució econòmica a Catalunya i contrasten amb el dinamisme econòmic que venia mostrant fins ara”.

“Greu risc per a l’interès general”

També recorda els requeriments del govern espanyol a Puigdemont, que considera que el president de la Generalitat “no va atendre” perquè “no va donar una resposta afirmativa o negativa” i, en canvi, va “donar carta de naturalesa a un pretès referèndum”. Segons La Moncloa, en la seva resposta Puigdemont va “reiterar l’incompliment frontal de les obligacions constitucionals i estatutàries” amb un “greu risc per a l’interès general”.

“Cal garantir el funcionament de l’autogovern”

Segons l’argumentari, el 155 s’activa per “garantir el funcionament de l’autogovern” i “assegurar que funciona amb normalitat i neutralitat”, i evitar així “l’arbitrarietat” de la Generalitat, que actua des d’un plantejament “absolutament incompatible amb les bases del sistema democràtic”.

Roger Pi de Cabanyes

Puigdemont no convenç al govern espanyol, que prem el botó vermell i activa l’article 155

La resposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, dins del termini establert per Madrid no ha satisfet a l’executiu de Mariano Rajoy. En un comunicat fet públic només minuts després d’expirar el termini de les 10.00 hores del matí d’avui, s’informa que el govern espanyol “continuarà amb els tràmits previstos a l’article 155 de la Constitució per restaurar la legalitat en l’autogovern de Catalunya”. La raó, la “negativa” de Puigdemont a atendre el requeriment del passat 11 d’octubre on se li reclamava una indicació “clara i precisa” sobre si havia declarat o no la independència de Catalunya.

En aquest sentit es precisa que “el pròxim dissabte el Consell de Ministres, reunit de forma extraordinària, aprovarà les mesures que traslladarà al Senat amb la finalitat de protegir l’interès general dels espanyols”.

El comunicat agraeix “el suport de les distintes formacions polítiques amb les quals està tancant en aquests moments -govern i PSOE estan reunits a La Moncloa per concretar els detalls en dos equips dirigits per la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i la socialista Carmen Calvo, jurista constitucionalista- una resposta majoritària i consensuada al desafiament secessionista. D’altra banda, denuncia l’actitud mantinguda pels responsables de la Generalitat de buscar, deliberadament i sistemàticament, l’enfrontament institucional malgrat el greu dany que s’està causant a la convivència i l’estructura econòmica de Catalunya”.

El pistoler del Nàstic es cobra la segona víctima consecutiva (1-5)

Amb els dos gols d’aquest diumenge, Uche ja en suma cinc aquesta temporada. Foto: Nàstic

Si la lliga de Segona fos un spaghetti-western (i ningú dubta que de vegades ho sembla), Uche seria Clint Eastwood. Desenfundant més ràpidament que ningú, els seus dos gols al camp del Còrdova han fonamentat la tranquil·litat que necessita el Nàstic per anar una passa més enllà. És a dir, sortir del descens i situar-se a la dissetena posició amb 11 punts i un partit menys. Els gols posteriors de Delgado i Barreiro (els dos primers del gallec en el que portem de temporada) han arrodonit un 1-5 històric amb moltes lectures: Rodri suma 10 punts de quinze possibles validant l’aposta a la banqueta, suposa la segona victòria consecutiva després del 2-0 al Granada (la primera víctima del nigerià) i la primera fora de casa, el conjunt atresora un rendiment col·lectiu notable més enllà de les individualitats i s’acaba amb els malsons heredats del curs anterior. Els andalusos, tot s’ha de dir, ho han posat fàcil: són carn de canó a hores d’ara.

48 segons ha trigat Uche a allargar la seva ratxa golejadora i avançar el Nàstic al camp d’un Còrdova tan pressionat pels mals resultats que els seguidors andalusos no s’han tallat un pèl en escridassar el seu (encara) tècnic, Luis Carrion, quan el seu nom ha estat pronunciat per la megafonia. El nigerià ha aprofitat una passada en profunditat de Barreiro i, sortint de posició dubtosa, s’ha quedat sol davant Kieszek transformant el seu tercer gol en només quatre dies. No en tenia prou, i Uche (que ha estat substituït al minut 62 perquè està limitat físicament) ha transformat el seu cinquè gol de la temporada gràcies, un altre cop, a la seva gran entesa amb el gallec. Una resolució excel·lent que semblava deixar resolt el partit contra l’equip més golejat de la categoria.

Els granes s’han vist afavorits del nerviosisme dels locals, que arribaven a la cita havent perdut tres dels darrers quatre partits. El problema, però, és que els tarragonins no han tingut temps de refredar l’encontre. El Còrdova, que semblava immers en el pessimisme, ha recuperat l’esperança només sis minuts més tard. Guardiola s’ha quedat sol després d’una bona combinació en atac i ha batut Dimitrievski. I al minut 25 l’àrbitre ha invalidat correctament un gol a Edu Ramos per fora de joc. Un avís que res seria tan fàcil com semblava.

Fins al descans, el Nàstic ha estat incapaç de trobar la tecla per mantenir el control de la pilota (més enllà d’una passada de Tejera a Uche que ha acabat en gol anul·lat per posició antireglamentària molt dubtosa al darrer minut de la primera meitat) i els andalusos han mostrat les seves grans carències ofensives. El que, de fet, s’esperava d’ells.

La reanudació ha portat de bon inici males notícies pel Nàstic. La lesió d’Omar Perdomo, pel que apunta com trencament fibril·lar, pot suposar un nou inconvenient per un jugador que començava a consolidar-se i per un onze titular en permanent estat de provisionalitat. Més enllà del cas particular, el joc continuava amb iniciativa incerta, esbroncada a la graderia (Guardiola, un dels millors, ha estat substituït visiblement emprenyat per Carrión al minut 56 davant la incomprensió del públic) i nervis, molts nervis damunt del terreny de joc.

Tete Morente, que ha entrat pel lesionat Perdomo, ha tingut l’oportunitat de deixar sentenciat el partit quan ha encarat al porter al minut 76 amb tot a favor seu. Kieszek ha sabut guanyar-li la partida, però només un minut més tard ha provocat el penal decisiu (el primer que xiulaven a favor dels granes en el que portem de temporada) per matar les esperances locals posant-li el genoll a la cara de Juan Delgado. El xilè ha fallat el llançament, encara que ha sabut transformar el rebuig. I només dos minuts més tard la finezza de Barreiros ha tingut premi. El primer gol de la temporada del gallec amb un llançament ajustat posava l’1-4, i encara ha tingut temps de sumar-ne un altre en transformar el segon penal xiulat a favor dels granes al minut 90. Arrodonia així una golejada històrica al Nuevo Arcángel. Obria, de pas, la porta per on sortir del camp de mines.

Alineacions

Còrdova: Kieszek; Pinillos, Aguza, Edu Ramos, Javi Lara, Guardiola (Jona, minut 56), Joao Afonso, Fernández, Jovanovic, Markovic (Galán, minut 80) i Romero (Alfaro, minut 73).

Banqueta: Stefanovic, Caro, Jona, Alfaro, Javi Galán, Esteve i C. Caballero

Nàstic: Dimitrievski, Javi Jiménez, Kakabadze, Xavi Molina, Perone, Sergio Tejera, Gaztañaga, Abraham (Silvestre, minut 72), Omar Perdomo (Tete Morente, minut 50), Uche (Delgado, minut 62) i Barreiros.

Banqueta: Bernabé, Delgado, J. Muñiz, Jean Luc, Tete Morente, Suzuki i Silvestre. De la convocatoria de 19 jugadors el descartat ha estat Emaná.

Gols: 0-1, Uche (minut 1); 0-2, Uche (minut 15); 1-2, Guardiola (minut 20); 1-3, Delgado (minut 78); 1-4, Barreiro (minut 81); 1-5, Barreiro de penal (minut 90).

Targetes grogues: Gaztañaga, minut 31; Guardiola, minut 39; Dimitrievski, minut 58; Juan Delgado, minut 74; Fernández, minut 88.

Puigdemont “assumeix el mandat” de declarar la independència però suspèn els seus efectes

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a les escales principals del Parlament de Catalunya. Foto: ACN

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat davant el ple del Parlament que, amb els resultats del referèndum de l’1-O a la mà, Catalunya “s’ha guanyat ser un estat independent, ser escoltada i ser respectada”. En aquest sentit, ha defensat que l’1 d’octubre va suposar “un abans i un després” i, per això, ha volgut “assumir, en presentar els resultats del referèndum, el mandat del poble que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república”. Així, ha assegurat que just això era el que estava fent al ple “amb solemnitat i per respecte i responsabilitat”. I amb aquest mateix caràcter, el president, en nom seu i del Govern, ha proposat que el Parlament “suspengui els efectes de la declaració d’independència” perquè en les properes setmanes s’emprengui “un diàleg sense el qual no és possible una solució acordada”.

El punt fort del discurs de Puigdemont ha rebut els aplaudiments de la pràctica totalitat dels diputats de JxSí, però ni els tres diputats de Demòcrates ni els deu de la CUP han fet aquest gest d’aprovació.

Més enllà de la decisió expressada respecte de la declaració d’independència, Puigdemont ha insistit en la necessitat de parlar i que hi hagi mediació entre Catalunya i Espanya. “Creiem fermament que el moment demana una desescalada en la tensió i sobretot una voluntat clara i compromesa per avançar en les demandes del poble de Catalunya a partir dels resultats dels resultats de l’01-O, que hem de tenir en compte de manera imprescindible en l’etapa de diàleg que estem disposats a obrir”, ha sentenciat, recordant les “diferents propostes” de mediació que assegura que hi ha sobre la taula.

En aquest mateix sentit, el president ha afirmat que ara ja Europa “se sent interpel·lada”, perquè coneix “els efectes” de no acordar una resolució al conflicte. “Apel·lo a la responsabilitat de tothom”, ha dit, tot reclamant als ciutadans que “continuïn expressant-se com fins ara, amb respecte”, i a les forces polítiques i els mitjans que “contribueixin a rebaixar la tensió”.

Però Puigdemont també ha volgut dirigir-se al govern espanyol per demanar “que escolti als que advoquen per la mediació, a la comunitat internacional i als ciutadans espanyols que reclamen que renunciï a la violència i la imposició”. “Tornem a estendre la mà al diàleg”, ha dit, defensant que el Govern i ell actuen “amb responsabilitat i generositat”. “Si tothom actua amb la mateixa responsabilitat i compleix amb les seves obligacions, el conflicte es pot resoldre de manera acordada. Per nosaltres no quedarà”, ha sentenciat.

El president de la Generalitat també ha tingut paraules per al poble espanyol. Així, en castellà, ha volgut enviar un “missatge de serenitat i respecte, de voluntat de diàleg i d’acord polític”. “No som delinqüents, bojos, colpistes o abduïts. Som gent normal que només demana votar”, ha dit, tot reclamant “un esforç” per “conèixer i entendre” el que ha passat a Catalunya els darrers anys més enllà del relat que els arriba des d’alguns sectors. I és que Puigdemont ha intentat que els espanyols sàpiguen que els catalans i el seu Govern “no tenen res contra ells”. “Al contrari, volem reentendre’ns, perquè fa anys que la relació no funciona i res s’ha fet per revertir la situació insostenible i un poble no pot ser obligat a acceptar un estatus quo que no va votar i que no vol”, ha afegit.

Durant el seu discurs, el president ha volgut donar compte dels resultats de l’1-O, remarcant que el referèndum “es va celebrar en condicions més que difícils, extremes” i amb “violents atacs policials contra població que volia votar”. Tot i això, ha destacat que més de 2 milions de persones “van vèncer la por i quan van arribar al col·legi van trobar urnes, sobres, paperetes i un cens fiable i operatiu”. “Les operacions de les setmanes anteriors no van impedir el referèndum, ni les detencions, ni les escoltes telefòniques i els seguiments de persones, ni el tancament de 140 webs, ni les violacions del correu tampoc”, ha dit.

Per últim, Puigdemont s’ha dirigit als “ciutadans que tenen por” després de la “violència gratuïta” de la policia espanyola durant l’1-O i l’anunci de bancs i empreses per traslladar la seva seu fora de Catalunya. Per al president, “han aconseguit introduir tensió a la societat catalana”. “Els vull enviar un missatge de comprensió i empatia, de serenor i tranquil·litat”, ha dit. I en aquest sentit, ha volgut garantir-los que el seu Govern “no es desviarà ni un mil·límetre del compromís amb el progres socials i econòmic, amb el diàleg, el respecte a la discrepància i la voluntat negociadora”. “Sempre actuaré com a president amb responsabilitat i tenint en compte als 7,5 milions de catalans”, ha afegit. De la mateixa manera, ha considerat que els anuncis de bancs i empreses per portar la seva seu social fora de Catalunya “té més de relat per als mercats que d’efectes reals per als catalans”.

El president ha dedicat part del seu discurs en denunciar l’actitud del govern espanyol que en els últims anys “no només no ha mogut ni un dit per fer marxa enrere sinó que ha activat un programa agressiu de regressió”. En aquest context, ha recordat que el Govern ha ofert diàleg fins a 18 vegades “en tots els formats” i que la resposta de l’Estat ha estat una “negativa radical i absoluta combinada amb una persecució policial i judicial de les autoritats catalanes”.

Acord de mínims a última hora

Els contactes d’última hora, tant interns com a nivell internacional, han forçat que la compareixença de Puigdemont s’hagi retardat una hora. JxSí ha plantejat la proposta definitiva només una hora abans del ple i això ha provocat malestar a les files de la CUP. Tant els cupaires com un sector de JxSí i les entitats sobiranistes han vist amb recels l’últim text que s’havia presentat. En aquestes reunions d’última hora també s’han produït contactes internacionals per a la mediació. L’acord sobre la fórmula no ha arribat fins a l’últim minut però no ha despertat l’entusiasme de tots els partits sobiranistes i això s’ha traslladat a l’hemicicle. Ni els diputats de la CUP ni de Demòcrates han aplaudit quan el president de la Generalitat ha proposat la suspensió dels efectes de la declaració d’independència per obrir un procés per al diàleg.

ACN

 

Adjudicades les obres de la piscina olímpica i el desmantellament de l’A-7

Imatge virtual de la futura piscina olímpica de l’Anella Mediterrània

L’Ajuntament de Tarragona adjudica la construcció de la piscina de 50 metres i del projecte de desmantellament de l’Autovia A-7, dues obres importants per als Jocs Mediterranis Tarragona 2018.

Cal recordar que la piscina de 50 metres, ubicada a l’Anella Mediterrània, serà l’eix del futur Centre Aquàtic, que acollirà les competicions de natació i waterpolo.

D’altra banda, el projecte d’urbanització per recuperar la topografia de l’antiga traça de l’autovia A-7, en el tram que es conserva entre el camí del Llorito i la rotonda de la Via Augusta, permetrà que aquest vial estigui a una única alçada, fet que ha de millorar la mobilitat dels vianants a la zona. L’actuació, per tant, facilitarà la mobilitat a la zona del Nou Estadi, escenari de les cerimònies d’inauguració i clausura dels Jocs Mediterranis.

El tinent d’alcalde comissionat dels Jocs Mediterranis, Javier Villamayor, assegura que amb aquestes dues adjudicacions “es completarà el nucli dur de les infraestructures dels Jocs Mediterranis, tot seguint el cronograma previst. D’aquesta manera la nova piscina de 50 metres podrà acollir una prova test a la primavera, abans de l’inici dels Jocs. Pel que fa a l’actuació a l’autovia A-7, es realitzarà minimitzant les molèsties als veïns i la possible afectacions als aficionats del Nàstic els dies de partit”.

En primer terme, i a la vista dels informes tècnics, la mesa de contractació ha classificat les ofertes presentades a la licitació de les obres compreses en el projecte executiu de la piscina descoberta de 50 metres a construir a l’Anella Mediterrània dels Jocs del Mediterrani 2018, que comptava amb un pressupost de 2.314.049,58 €.

De les 8 empreses presentades, l’oferta no incursa en temeritat que ha obtingut la millor puntuació ha estat la presentada per l’empresa Acsa, Obras e Infraestructuras SA per un preu de 1.689.331 €, més IVA.

D’altra banda, la mesa de contractació també ha classificat les ofertes presentades a la licitació de les obres compreses en el projecte d’urbanització per recuperar la topografia original de l’antiga traça de l’autovia A-7 N-1247, que tenien un pressupost de 560.233,57 € més IVA.

De les 11 empreses que es van presentar a la licitació, l’adjudicatària serà Transmaber SL, amb un preu de 270.384,53 € més IVA.

S’ha requerit a ambdues empreses per tal que aportin les fiances i demés documentació imprescindible per poder adjudicar el contracte. Se’ls ha atorgat un termini de 10 dies hàbils per tal que aportin aquesta documentació a partir del qual es formalitzarà l’adjudicació i, posteriorment, signatura el contracte.

La Guàrdia Urbana de Tarragona trasllada les urnes de les dependències municipals

L’ordre de dimecres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) implicava a les policies locals en l’impediment de la celebració del referèndum per a la independència d’aquest diumenge 1-O.

En compliment d’aquesta directiu de l’òrgan que ha pres el relleu a la Fiscalia General de l’Estat, la Guàrdia Urbana de Tarragona ha traslladat aquest dijous les urnes que es guarden en les dependències municipals del polígon Francolí. Així ho han confirmat fonts del consistori, que han recordat que les urnes més enllà de les eleccions polítiques se cedeixen també en casos puntuals, com els comicis sindicals.

Aquesta actuació arriba tot i l’informe del secretari municipal Joan Anton Font. El document contradiu l’ordre donada al seu dia per Fiscal General de l’Estat, José Manuel Maza, (i ratificada pel TSJC) que obliga a la Guàrdia Urbana de a actuar com policia judicial per impedir el referèndum de l’1-O.

El document conclou que aquest cos només ho podria fer en el cas que actuïn “funcionaris, autoritats o persones nomenades per aquests”. Les instruccions del fiscal fan referència al fet que tots els cossos policials actuïn com a policia judicial per impedir la consulta pels presumptes delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. No obstant això, l’informe assenyala que, segons el Codi Penal, aquests delictes només els poden cometre càrrecs públics i funcionaris.

Empat ‘in extremis’ contra un Saragossa que ha jugat la segona part amb 10 homes (1-1)

El gol del Nàstic ha arribat al minut 87. Foto d’arxiu

Partit de frenopàtic a la Romareda en el qual el Nàstic ha plantat cara davant un Saragossa embogit per l’arbitratge després que Jorge Figueroa ha expulsat per doble amonestació al davanter Borja Iglesias al minut 44, per un cop de colze molt discutit pels aragonesos a Dimitrievski. I ja per dir-ho tot, l’existència d’un fora de joc previ a l’empat de Mesa al 87 ha passat desapercebut pel col·legiat i una afició manya encesa. La igualada final continua emparellant a la part baixa de la taula de classificació als dos equips amb cinc punts i amb un món per davant i por marge per darrere.

El gol aconseguit de cap per Toquero a la sortida d’un córner al minut 18 ha estat defensat amb ungles i dents pels homes de Natxo González. Rodri ha tret tota l’artilleria a la segona meitat, amb Uche, Perdomo i Muñiz com a revulsius per aprofitar la superioritat numèrica. El tauler enfrontava decisions sensates des de la banqueta i bona actitud dels jugadors contra manca d’encert visitant i precipitació creixent així com el cronòmetre anava corrent, un porter com Álvarez que ha acumulat aturades de mèrit i una tàctica de veterà a la segona meitat per part del Saragossa. Bàsicament renunciar a la pilota i cavar trinxeres. La sortida al camp de mines l’han trobat in extremis Javi Jiménez i Mesa en una combinació que Perdomo enviava al pal i Mesa aprofitava per marca de cap.

La primera part ha estat jugada amb nervi. Una bona penetració d’Abraham al primer minut certificava les declaracions de Rodri prèvies al partit de sortir a jugar amb valentia i atreviment. El llançament al minut 3 sortia llepant el pal, s’olorava sang. Ara bé, al minut 18 arribava el gol de Toquero a la sortida d’un córner. La iniciativa no tenia amo i el Nàstic ha encarat el quart d’hora final amb dues jugades de perill salvades per Álvarez (al minut 33 providencial en una gran aturada a rematada de cap de Barreiro). Dimitrievski responia de nota a un contraatac local i els últims dos minuts han estat de traca i mocador: els aragonesos perdien no només un jugador per l’expulsió de Borja Iglesias, sinó un minut més tard també Benito per lesió.

La segona meitat ha esdevingut un atac constant del Nàstic, amb permís de la línia dura adoptada pels aragonesos. La connexió entre Kakabadze i Barreiro ha posat a prova en dues ocasions Álvarez, que també ha frustrat una bona rematada de Perdomo. I com que el macedoni no volia ser menys, al minut 82 atura una jugada de Papu que s’havia quedat sol i que podria haver llençat en orris l’esforç d’una plantilla, d’un club i d’una ciutat per sortir del pou com més aviat millor.

Alineacions

Saragossa: Álvarez, Benito (Dalmás, minut 45), Verdasca, Mikel, Ángel M, Eguaras, Zapater, Febas (Guti, minut 64), Buff, Toquero (Papu, minut 64) i Borja Iglesias.

Banqueta: Ratón, Valentín, Vinícius, Alain, Papu, Delmás i Guti.

Nàstic: Dimitrievski, Kakabadze, Molina, Blanco (Perdomo, minut 66), Javi J., Gaztañaga, Maikel, Tejera, Delgado (Uche, minut 57), Abraham Minero (Muñiz, minut  i Barreiro

Banqueta: Bernabé, Uche, Juan Muñiz, Suzuki, Tete, Omar, Eddy Silvestre.

Gols: 1-0, Toquero, minut 18; 1-1, Mesa minut 87.

Targetes grogues: Xavi Molina, minut 8; Abraham Minero, minut 25; Eguaras, minut 25; Borja Iglesias (vermella per acumulació), minuts 32 i 44;  Febas, minut 36; Gaztañaga, minut 56; Álvarez, minut 59; Kakabadze, minut 70; Javi Jiménez, minut 75; Muñiz, minut 92.

 

 

L’arquebisbe demana “diàleg” i “respecte als drets i a les institucions”

Imatge de les autoritats i els portants de la bandera de la ciutat en l’Anada a l’Ofici. Foto: Tarragona21

La presència de Ballesteros ha estat rebuda amb escridassa al seu pas per la plaça de les Cols. Foto: Tarragona21

A l’espera de la Diada Castellera que ha de reunir a les quatre colles de la ciutat a la plaça de la Font (13.00 hores) i que acaba amb el tradicional pilar al balcó al qual ascendeix l’enxaneta, aquest dissabte de Santa Tecla s’ha encetat amb l’Anada a Ofici de bon matí. La seqüència, la tradicional, amb el Seguici Popular, salutació a la Senyera pels trompeters municipals, ballada conjunta de tots els elements festius i els pilars de les colles castelleres han rebut les autoritats i als portants de la bandera de la ciutat (Salvador Borrull, Julia Moncada i Ana Cortés). També hi ha hagut l’habitual escridassada a l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, a la seva entrada a la plaça de les Cols, amb crits de ‘volem votar’ i pancartes reclamant democràcia.

El pilar de la Colla Jove a l’entrada de la Catedral. Foto: Colla Jove

L’Ofici, que s’ha iniciat amb el trasllat processional de la relíquia de la Patrona des de la seva capella fins a l’altar major, ha estat presidit per l’arquebisbe, Jaume Pujol. A la seva homilia, espai pel divií i el més mundà. Segons rememorava Pujol, Tecla era una noia jove, segurament maca i de família noble. Devia tenir un bon estatus dins la seva societat i fins i tot el fet que el seu promès fos un jove noble feia preveure una millora notable de la seva condició social. Però ella ho va rebutjar. Molts dirien ‘com és possible?’, però ella havia escoltat les paraules de Pau i s’havia enamorat de Jesucrist. Tecla ja havia trobat el seu tresor amagat, la seva perla de gran valor. Com una de les verges prudents, no es va deixar prendre el seu tresor, va vetllar i va entrar a les estances nupcials amb el Nuvi, Jesucrist, perquè la seva llàntia era encesa. El més valuós que tenim en la nostra vida és la fe, l’esperança i la caritat. I el testimoni unànime dels màrtirs és que val més perdre la vida que la fe. Als ulls dels homes semblarà que morim, però nosaltres haurem trobat la pau. Per tant, germans, no tingueu por, sobretot dels que poden matar el cos però no poden matar l’ànima.

Un instant de l’Ofici, presidit per l’arquebisbe. Foto: Tarragona Ràdio

I arribats a aquest punt, subtilesa vaticana. “Entre nosaltres pot haver-hi diferències, lògiques entre persones que tenen criteris diferents i sensibilitats particulars, però no podem oblidar mai que tots som germans”. Un preàmbul al reconeixement de què “estem vivint moments difícils. El passat dimecres els bisbes de Catalunya vam publicar una nota en la qual demanem a tots els catòlics que preguin, que demanin la benedicció de Déu sobre Catalunya, que viu un moment delicat de la seva història. També demanem a Déu per totes les persones que tenen la responsabilitat en el govern de les diferents administracions públiques, de la gestió del bé comú i de la convivència social. Perquè l’Església vol ser ferment de justícia, fraternitat i comunió, i s’ofereix per ajudar en aquest servei en bé del nostre poble. I animem a tothom, especialment els laics cristians, a ser responsables i compromesos en la vida pública, per avançar en el camí del diàleg i de l’entesa, del respecte als drets i les institucions i de la no confrontació, ajudant que la nostra societat sigui un espai de germanor, de llibertat i de pau”.

Llucifer i Diablessa fent entrada a la plaça de les Cols a la tornada d’ofici. Foto: Ball de Diables

La professó recupera el seu itinerari anterior al 2007

Els actes que componen l’agenda religiosa de la festivitat es completaran aquest dissabte amb la Professó del Braç de Santa Tecla. A partir de les 19.00 hores, tercera i última sortida al complet del Seguici Popular des del Pla de la Seu. Cap a les 20.00 hores, i al llindar de la Catedral, apareixerà el tabernacle de la santa acompanyat per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal. Aquest serà el moment en el qual la Banda Unió Municipal interpretarà la Marxa de Santa Tecla i els campaners engegaran el repic general fins a perdre de vista la relíquia. Cal tenir present que enguany la professó recupera el seu itinerari anterior al 2007: Pla de la Seu, carrer Pare Iglesias, carrer Merceria plaça de les Cols, carrer Major, baixada Misericòrdia, carrer Cós del Bou, baixada Pescateria, Pilats, plaça del Rei, carrer Santa Anna, plaça del Fòrum, carrer Nou del Patriarca i pla de la Seu.

Avui si agafeu els busos de l’EMT per moure-us per la ciutat, recordeu que el viatge és gratuït

J.S.

 

 

 

Puigdemont: “El govern espanyol ha aplicat de facto un estat d’excepció”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat l’encarregat de llegir la declaració institucional acordada durant la reunió extraordinària mantinguda pel govern de la Generalitat aquest matí després de l’operació policial que ha suposat 22 escorcolls majoritàriament en seus governamentals i 14 detinguts fins al moment. “El Govern ha estat objecte d’una agressió coordinada per part de les forces policials amb l’objectiu d’impedir al conjunt dels catalans expressar-se en llibertat i en pau”, ha afirmat el president, marcant també com a propòsit de la intervenció “suspendre l’activitat del govern sorgit de les urnes del 27-S amb un ample suport ciutadà i amb la legitimitat democràtica”.

Puigdemont ha afirmat sense embuts que “en aquestes darreres hores l’Estat ha suspès de facto l’autogovern i ha aplicat de facto un estat d’excepció”. “Les llibertats estan sent suspeses i reprimides”, ha refermat, abans de recordar que “hi ha alcaldes citats sense cometre cap delicte i només com a mesura d’intimidació tal com ha reconegut el Fiscal General, que confon autoritat amb barra lliure per passar-se per l’esquena les garanties i els drets que té el deure de protegir”.

Les irrupcions policials, les detencions d’alts càrrecs i tècnics de la Generalitat, els escorcolls “indiscriminats fins i tot en domicilis particulars”, la intimidació als mitjans, l’actuació de la Fiscalia al marge judicial i la violació del secret postal han dut a l’executiu català a condemnar i rebutjar “l’actitud totalitària i antidemocràtica del govern Espanyol, que està mostrant el rostre intolerant” que l’ha marcat al llarg de bona part de la seva història, segons manifestava el president.

En aquest punt Puigdemont ha denunciat com “il·legítima la suspensió i intervenció del govern de Catalunya per part d’un govern espanyol que no respecta els principis fonamentals de la democràcia”, ha reiterat la necessitat d’una “resposta democràcia i pacífica a les agressions” i ha marcat un punt de no retorn. “Considerem que el govern espanyol ha sobrepassat la línia vermella que el separa d’un estat totalitari i que s’ha convertit en una vergonya democràtica”.

El següent pas des de la Generalitat serà el “d’estudiar” juntament amb entitats cíviques i socials del país “una resposta massiva cívica per defensar la democràcia i Catalunya amb les úniques armes que tenim: la resposta ciutadana i l’actitud pacífica”.

“Farem valer elecció democràtica del 27 de setembre del 2015 i no ens farem enrere. El dia 1 sortirem de casa portarem una papereta i la farem servir”, ja assenyalat abans d’etzibar que “el que viu Catalunya no ho viu cap estat de la UE”. I com a punt final, una ferma declaració d’intencions: “No acceptarem el retorn a èpoques passades que impedeixin a les noves generacions decidir les èpoques futures”.

 

La fiscalia ordena imputar 712 alcaldes per col·laborar amb l’1-O i que els Mossos els detinguin si no compareixen

El fiscal general de l’estat, José Manuel Maza, durant una reunió amb els fiscals superiors. Foto: ACN

El fiscal general de l’estat, José Manuel Maza, ha ordenat incoar diligències d’investigació contra els 712 alcaldes que han mostrat el seu suport a l’organització del referèndum independentista de l’1 d’octubre, 130 dels quals són de la província de Tarragona.

Per això, demana a les fiscalies territorials que citin a declarar com a investigat l’alcalde de cada municipi i que si aquest no compareix davant del fiscal, s’acordi la seva detenció i presentació davant de la fiscalia per part dels Mossos d’Esquadra.

En un escrit d’aquest mateix dimecres dirigit als quatre fiscals en cap provincials, José Manuel Maza recorda les suspensions del Tribunal Constitucional respecte el referèndum i de l’advertència a la Generalitat i qualsevol autoritat pública perquè no el tiri endavant i la seva obligació d’impedir-lo. Maza diu que els alcaldes que col·laborin poden cometre un delicte de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics.

Per això, ordena als fiscals provincials, i en el seu cas als fiscals d’àrea, que obrin diligències d’investigació en relació a cadascun dels ajuntaments, i “se citi, per mitjà de la policia judicial, l’alcalde perquè declari en qualitat d’investigat i assistit de lletrat”. “En el cas que l’alcalde citat no comparegui, s’acordarà la seva detenció i presentació a la fiscalia, oficiant els Mossos com a policia judicial perquè la portin a efecte en el termini més breu possible”, continua l’escrit.

El fiscal utilitza el llistat de 712 municipis que publica la pàgina web de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) que han signat un decret per posar a disposició del Govern els locals municipals necessaris per organitzar el referèndum. Per això, afegeix que “a la vista del número de municipis afectats, es procedirà a donar preferència en la tramitació a les diligències que afectin els ajuntaments de major volum de població”.

El Govern informa els ajuntaments que comptarà amb els locals municipals i dona 48 hores per confirmar-ho o al·legar

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, han enviat cartes als ajuntaments signades ja el mateix 6 de setembre informant que es “comptarà” amb els locals que habitualment es fan servir com a centres de votació per tal de celebrar el referèndum de l’1-O. Així mateix, la carta dona 48 hores perquè els batlles confirmin a través d’un correu electrònic la seva disposició o comuniquin “les variacions que hi pugui haver en relació amb la disponibilitat dels locals indicats”. Puigdemont i Junqueras recorden als alcaldes que el Parlament va aprovar dimecres la Llei del Referèndum, que preveu que els ajuntaments posin a disposició de l’administració els locals de la seva titularitat que s’utilitzen com a centres de votació, tot i que la Generalitat també pot determinar espais alternatius.

La missiva apunta que el Parlament ja ha aprovat la Llei del Referèndum d’Autodeterminació i que el Govern ha signat el decret de convocatòria de l’1 d’octubre, així com el de normes complementàries per a la realització del mateix. També recorda que l’article 3.2 de la citada normativa estableix un règim jurídic excepcional adreçat a regular i garantir el referèndum, i que l’article 29.2 concreta que “els ajuntaments posen a disposició de l’administració electoral del Govern els locals de la seva titularitat que s’utilitzen habitualment com a centres de votació”. Així mateix, apunten que l’administració electoral del Govern pot determinar “locals alternatius per fer efectiu el dret de vot dels electors”.

Així les coses, el president i el vicepresident s’adrecen als alcaldes per comunicar-los que la Generalitat “comptarà amb els locals que s’utilitzen habitualment als municipis com a centres de votació i que varen ésser emprats a les eleccions al Parlament celebrades el passat 27 de setembre del 2015”.

Afegeixen que “la confirmació o la comunicació de les variacions que hi pugui haver en relació amb la disponibilitat dels locals s’ha de produir en el termini de 48 hores”, i aporten un correu electrònic: coordinació.locals@gencat.cat. La missiva conclou agraint “anticipadament la col·laboració”.

El PSC recomana als seus alcaldes que atenguin les indicacions legals del secretari  

El PSC ha recomanat als seus alcaldes que atenguin les indicacions legals que facin el secretari i l’interventor municipal davant la carta del Govern. Des del PSC han dit als seus alcaldes que “no es precipitin” en la resposta. Aquest posicionament segueix la línia indicada en l’argumentari que el PSC ja va enviar als seus càrrecs locals fa uns mesos on s’indicava que abans de prendre cap decisió demanessin un informe escrit i signat pel secretari de l’ajuntament.

Alcaldes que ja han signat

Alguns alcaldes estan signant, des de primera hora, decrets per donar suport al referèndum de l’1-O en resposta a la carta rebuda, durant la matinada, on el Govern informa els ajuntaments que comptarà amb els locals municipals. Els batlles que, de moment, estan signant decrets d’alcaldia són del PDeCAT, ERC i CUP, i n’estan informant a través dels seus comptes de twitter.

(Per veure quin és el posicionament dels alcaldes del territori, podeu clicar aquí i aquí per conèixer específicament el de Tarragona).

En els decrets d’alcaldia s’acorda donar suport al referèndum convocat per l’1 d’octubre i es comprometen a complir les previsions de la Llei del referèndum aprovada aquest 6 de setembre. També es preveu donar compte del decret en la pròxima sessió plenària així com informar-ne al Govern i a les entitats municipalistes. Entre els alcaldes que ja han signat hi ha l’alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; l’alcalde d’Igualada, Marc Castells; l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni; l’alcalde d’Argentona, Eudald Calvo; i el de Port de la Selva, Josep Maria Cervera; entre d’altres.

Contraatac per correo del govern espanyol

El govern espanyol també ha enviat una carta als secretaris i interventors dels ajuntaments catalans en la qual els demana que no cedeixin els locals pel referèndum de l’1-O perquè vulnerarien la legalitat. Amb aquesta missiva, signada pel secretari d’Estat per les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, recorda que l’Alt Tribunal ha prohibit “expressament la continuació del denominat procés constituent a Catalunya i de qualsevol acte preparatori d’aquest referèndum”.

La missiva signada per Roberto Bermúdez de Castro ha insistit que la petició de la Generalitat “no fa cas dels pronunciaments” de l’Alt Tribunal i ha expressat el seu “ferm suport i la seva indubtable confiança” en els ajuntaments catalans perquè es “respecti el marc constitucional i estatutari” i els pronunciaments del Tribunal Constitucional.

ACN

L’oposició carrega contra JxSí i la CUP per voler “trepitjar” els seus drets amb l’alteració de l’orde del dia

Cs, el PSC, el PPC i CSQP han carregat aquest dimecres de forma contundent contra JxSí i la CUP. L’oposició considera que els grups independentistes volen “trepitjar” els drets dels diputats, i dels ciutadans que representen, en invocar l’article 81.3 del reglament que permet l’alteració de l’ordre del dia i així incloure al ple la proposició de llei del Referèndum. Les queixes de l’oposició han arribat just després que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, hagi proposat primer votar la petició d’alteració de JxSí i la CUP al ple i una segona votació per entrar les lleis al ple en el tràmit de debat i votació final. Els portaveus parlamentaris de Cs, Carlos Carrizosa; del PSC, Ferran Pedret; del PPC, Alejandro Fernández i Santi Rodríguez; i de CSQP, Joan Coscubiela, han qüestionat l’adequació legal de les lleis i del mecanisme per tramitar-les. “Decideixen fer saltar pels aires els procediments”, ha denunciat Pedret. Coscubiela ha advertit que s’estableix un precedent “gravíssim” i els ha acusat de voler “tapar la boca” a l’oposició, “desobeir la legalitat catalana” i situar les institucions en un “estat d’excepció”.

Amb contundència ha carregat el portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela. Ha denunciat que JxSí i la CUP volen “tapar la boca” als diputats que discrepen del seu full de ruta, a les lleis vigents i al Consell de Garanties Estatutàries. El parlamentari de la coalició d’esquerres els ha acusat d’actuar a l’estil “‘bucanero'”: “Llei que no m’agrada, disparo i anul·lo”. Coscubiela ha advertit que no es tracta d’una “insubmissió” sinó de “desobediència a la legalitat catalana” i creu que tot plegat situa les institucions en un “estat d’excepció”. “Tenir una majoria no autoritza a suspendre els drets de les minories”, ha afegit un abrandat Coscubiela.

De fet, ha advertit als independentistes que respondre així “a la bunquerització del govern espanyol és un autoengany que dura hores i dies”. Així, ha pronosticat que, en tot cas, l’alteració de l’ordre del dia per aprovar aquestes lleis suposarà “trepitjar” els drets dels diputats i “desprestigiar a cotes impensables” el Parlament.

El diputat socialista Ferran Pedret ha advertit als independentsites que la “forma” és important en democràcia i ha reclamat que els textos legals s’adeqüin a les competències que fixa l’Estatut i la Constitució. Pedret ha avisat també que la proposició de llei de referèndum està “mancada de legitimitat d’exercici” i s’ha queixat que els dos grups independentistes pretenguin “fer saltar pels aires” els procediments parlamentaris amb l’objectiu d’aprovar les lleis. “Els drets dels diputats”, i per extensió de la ciutadania com a representants que en són, ha defensat, “no poden ser trepitjats d’aquesta manera”. En aquest context, ha assegurat que els “consta” que existeix un informe del secretari general i del lletrat major i ha demanat que se’n faci lectura.

Per part del PPC, el diputat i secretari general del partit, Santi Rodríguez, ha invocat l’article 88.1 sobre l’observança del reglament en considerar que no es podia incloure a l’ordre del dia una proposició de llei que havia estat admesa per la Mesa i publicada al butlletí del Parlament feia “escassos minuts” i atenent que “no compleix els requisits mínims” per ser debatuda. Ha invocat també l’article 82, que estableix que els diputats han de disposar de la documentació que se sotmet a debat amb 48 hores d’antelació, si no és que existeix un acord de la Mesa, que ha dit que no els constava. Irònicament, Rodríguez ha agraït la “preocupació” de Marta Rovira (JxSí) pels drets dels diputats però li ha replicat que “la millor garantia és el compliment estricte del reglament”.

Des de Cs, Carlos Carrizosa ha lamentat haver-se de dirigir a Carme Forcadell “com si fos la presidenta del Govern o de l’ANC” i que estigui “vulnerant un altre cop els drets de tots els diputats”. Sobre la petició concreta de JxSí i la CUP per sotmetre a votació la norma, el diputat taronja ha dit que el que s’intenta és “atropellar” els drets dels diputats però també “de tots els catalans que han votat a diversos partits polítics amb diverses sensibilitats” amb l’objectiu de “suplantar” la voluntat de tots per la d’una part.

Carrizosa ha criticat que es vol “alterar tot el procés legislatiu per evitar que hi hagi un veritable debat” i que el que realment s’està fent és l'”alteració de facto” de l’Estatut. “Al Parlament es pot debatre de tot però dins de la llei i amb respecte a la democràcia”, ha declarat. El diputat ha criticat que la cambra es converteixi en una “gestoria” de l’executiu de Carles Puigdemont i s’ha preguntat si volen aconseguir l’objectiu “a costa de suprimir els drets dels diputats que representen tots els catalans”. El diputat ha acusat les formacions independentistes d’estar “menyspreant i injuriant” la cambra legislativa i convertint-la “en un teatre”. “Estan convertint la cambra no en el Parlament de Catalunya sinó en el TNC”, ha declarat.

Picabaralla entre Forcadell i Espejo-Saavedra

Just després de la intervenció dels portaveus, el vicepresident segon de la Mesa del Parlament, José María Espejo-Saavedra, ha demanat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, intervenir per una “qüestió d’ordre important” i apel·lant al seu càrrec institucional. Forcadell li ha negat el torn de paraula perquè considera que el seu càrrec com a vicepresident se subscriu a la Mesa. “El ple és sobirà, no hi és com a Mesa”, li ha advertit Forcadell en recordar també que ja s’ha expressat en les reunions de l’òrgan. “I el seu grup ja ha intervingut” al ple, ha conclòs Forcadell just abans de convocar la Mesa i la Junta de Portaveus.

ACN

Ballesteros està disposat a “estudiar” la incorporació d’armes llargues a la Guàrdia Urbana

Imatge de la presa de possessió dels nous agents de la Guàrdia Urbana. Foto: Tarragona21

Fa aproximadament una setmana el sindicat ASEMIT, majoritari a la Guàrdia Urbana de Tarragona, va elevar una petició a la Prefectura per elaborar un informe de cara a l’adquisició d’armes llargues pel cos. Una demanda basada en la necessitat de comptar amb elements que permetin fer front a situacions com atemptats. Aquest divendres, l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha afirmat que l’equip de govern està disposat a “estudiar-ho”. La proposta cal que tingui “una resposta tècnica” prèvia, ha assenyalat, però alhora ha deixat clar que “que qualsevol cosa que millori la seguretat en general estarà ben vista per l’alcalde i farem el què s’hagi de fer a l’empara del que digui el reglament sobre policies locals”.

Ballesteros ha fet aquestes declaracions després de la presa de possessió d’onze (tres dones) dels dotze nous agents de la Guàrdia Urbana (el darrer ha hagut d’ajornar la seva presència) sortits de la darrera promoció. Són els supervivents de “les més de 800 persones que es van presentar. Heu estat seleccionats després d’una prova molt exigent, i això ens dóna la garantia que sou persones preparades per servir als ciutadans”, afirmava l’alcalde durant la rebuda oficial. “I més en un moment molt delicat, quan hem patit atemptats i la sensibilitat està a flor de pell”. Recordant que el cos disposa “d’una qualificació molt alta entre els ciutadans”, els ha posat com a referent més immediat “les Festes de Santa Tecla, que són divertides però també dures”.

Imatge de família dels nous agents. Foto: Mauri

A aquestes noves incorporacions, que tenen entre altres objectius “rejovenir la plantilla” (tenen entre 20 i 39 anys), se li han de sumar sis agents més en comissió de serveis” i quatre o cinc més que s’afegiran les pròximes setmanes”. Tot plegat no suma el total de 40 efectius de reforç que des de l’equip de govern s’havien marcat per enguany. “Actualment -explicava Ballesteros- estem al voltant dels 230 agents, molt a prop del que considerem idoni, que està al voltant dels 250 agents. Al final no hem pogut arribar al que esperàvem perquè l’Estat ens ha marcat un topall de despesa. Esperem completar els 40 nous agents a finals de mandat. En tot cas tenim diverses opcions, com més comissions de serveis o nodrir places d’interins”.

De fet, la Guàrdia Urbana de Tarragona ja ha començat a aplicar les mesures de reforçament vehiculades des del Ministeri de l’Interior cap a les policies locals fruit de l’Alerta 4 antiterrorista. La primera és la instal·lació de pilons en àrees a decidir pel municipi, i la segona complementar juntament amb altres cossos de seguretat les funcions de vigilància en espais de grans aglomeracions, com pot ser per exemple l’Estació de Renfe a Tarragona.

J.S.

Els agents de vigilància privada es concentren a Tarragona farts de ser els “indigents de la seguretat”

Prop d’una seixantena de vigilants de seguretat privada han assistit a la concentració. Foto: Tarragona21

Prop d’una seixantena de vigilants de seguretat privada de diferents empreses i sectors (des d’administracions públiques fins a l’aeroport del Prat o supermercats) s’han concentrat aquest matí de dimarts davant de l’Estació de Renfe de Tarragona perquè ja estan farts de ser “els indigents de la seguretat”. En resposta a una mobilització (avançada per aquest diari digital) sorgida des de la base a través dels mitjans socials sense el suport de cap organització sindical, els agents reclamen millores salarials, d’equipament i un reconeixement jurídic de la seva feina.

Claudio ha estat un dels motors de la protesta. Treballa per una empresa subcontractada per Renfe per exercir de vigilant damunt dels trens que fan la ruta entre Reus i Barcelona Estació de França. “Cobrem només 908 euros al mes i estem equipats amb una porra de plàstic i unes manilles. No portem armilles antibales ni armes, i això que estem en Alerta 4. No tenim mitjans per actuar si, per exemple, ens trobem un terrorista, perquè a més tampoc tenim un protocol d’actuació perquè ningú ens l’ha fet saber. Estem abandonats”, afirma.

Les reivindicacions passen per “un increment del sou” per arribar fins als 1.400 euros “i un plus de perillositat de 400 euros com ja paga l’Ajuntament de Barcelona als vigilants del Metro”, segons Claudio. Entre altres coses perquè més enllà de l’amenaça terrorista “sortim pràcticament a agressió diària”, explica en aquest cas fent referència als agents de seguretat sobre els trens. “Tenim companys de baixa, alguns a conseqüència de cops de pedra i altres tipus de lesions. Cal tenir en compte que hi ha gent que no vol pagar el bitllet i es tornen agressius, i llavors hem de reduir-los i esperar que arribin els Mossos”, afegeix.

La concentració s’ha dut a terme sense el suport de cap sindicat. Foto: Tarragona21

De fet, continuen amb els mateixos mitjans des de l’antiga llei de seguretat privada de 1992. La reforma del 2014 no ha ajudat en gairebé en res que no sigui “a tenir més responsabilitats però amb menys mitjans”, segons denuncia Justo Rubio. “Els companys de seguretat sobre els trens van en parella o sols, en una clara vulneració de la seva seguretat”, etziba. “Estem abandonats tant pel Ministeri de l’Interior, que és de qui acabem depenent”, com dels “sindicats. Fa 14 anys que treballo en aquesta professió -continuava Rubio- i no han fet res per impedir la progressiva pèrdua de poder adquisitiu i drets socials amb la congelació dels salaris i la desaparició dels triennis. Ara s’està negociant un nou conveni col·lectiu estatal. Anem per l’acta número 11 i tot apunta que també es carregaran els quinquennis, i per tant l’antiguitat, i o bé hi haurà una rebaixa de sou o un increment simbòlic per intentar tapar-nos la boca. Passem de sindicats i de sigles. L’única sigla és la placa que portem de vigilants”.

Les mesures de pressió de cara al conveni continuaran amb una futura concentració a Barcelona que encara no té data. El suport polític els ha vingut aquest dimarts de Podemos. La senadora per Tarragona, Celia Cánovas, els ha fet costat perquè “em sento obligada a estar on hi ha gent amb problemes. La veritat és que el sector està molt desprotegit i la reforma laboral ha tingut efectes terrorífics. Ha fet que s’externalitzessin serveis com el de la seguretat als trens, que ara Renfe subcontracta, i les condicions laborals prenen forma d’un semi esclavatge”.

En aquest sentit, el comunicat lliurat pels concentrats lamenta l’aparició de les anomenades “empreses ‘Low Cost’ de seguretat privada” que “empitjoren encara més la situació” perquè “mantenen els seus marges de beneficis (…) retallant més els salaris dels treballadors”. I això “amb la permissibilitat de les administracions que les premien amb adjudicacions públiques”. Segons explicava Rubio, el preu de les hores extres “no arriba a vuit euros bruts. Nets són sis euros i poc”.

J.S.