TARRAGONA 21

Una cerimònia amb sorpreses inaugura uns “Jocs de la pau i del diàleg” que no s’obliden dels refugiats

La bandera olímpica a baixat del cel amb un paracaigudista de la Patrulla Acrobàtica de l’Exèrcit de l’Aire. Foto superior: COE / Foto inferior: Tarragona21

Pla general del discurs inaugural dels Jocs Mediterranis de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i del president del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis, Amar Addadi. Foto: ACN

Pla mig del rei Felip VI amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, a la tribuna de l’estadi del camp del Nàstic en el moment de la inauguració. Foto: ACN

Els Jocs Mediterranis han estat inaugurats formalment aquesta nit en un espectacle que ha tingut com a gran cop d’efecte el moment en el qual la bandera del Comitè Internacional dels Jocs del Mediterrani ha ‘baixat del cel’ al terreny del Nou Estadi portada per una formació de paracaigudistes de la Patrulla Acrobàtica de Paracaigudistes de l’Exèrcit de l’Aire. Era un icònic punt final a una carrera d’obstacles que ha durat deu anys però que ha culminat amb un èxit fruit de la constància i perseverància de totes les administracions implicades i exemplificades en la figura de l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros.

El batlle i president del comitè organitzador ha convertit la cita d’aquesta nit en un cant en favor de la solidaritat i de la pau, batejant els Jocs com els de “la pau i el diàleg” i parlant a cor obert sobre la importància de fer front al drama dels refugiats. “No haurà pau si no hi ha justícia. Tarragona ha estat una ciutat que ha patit l’angoixa de l’èxode i no pot tancar als ulls a les persones refugiades” que creuen la Mediterrània buscant “un futur millor”, ha deixat anar en referència als efectes provocats per la Guerra Civil espanyola. Un període de turbulències que li ha servit per rememorar la figura de Pau Casals assajant ‘L’oda a la llibertat’ per unes Olimpiades Populars truncades pel cop d’estat feixista. La del mestre del Vendrell, tanmateix, no ha estat l’única figura històrica que ha volgut lligar permanentment als Jocs de Tarragona, perquè també ha recollit paraules de l’escriptor egipci Naguib Mahfuz i del filòsof Walter Benjamin, al que ha honorat recordant una de les seves reflexions poc abans de morir a Portbou assetjat pels nazis: “Que no s’apagui mai la flama de la solidaritat, perquè quan oscil·la aquesta desapareix”.

Les graderies del Nou Estadi no s’han omplert per assistir a la inauguració dels Jocs.

La cerimònia inaugural, titulada ‘Somnis de pedra i aigua’, ha estat inspirada en l’herència romana: l’escenari central sobre la gespa del camp ha reproduït les ruïnes d’un impluvium, un element domèstic pensat per recollir l’aigua de la pluja i distribuir-lo per la casa. Creat i dirigit pel reconegut director artístic d’esdeveniments de gran format, a nivell mundial, Hansel Cereza, l’espectacle ha girat al voltant de l’aigua però ha tingut una segona lectura més enllà de l’estrictament artística, com és la de poder unir a la llotja del Nou Estadi al Rei Felip VI, i als presidents dels governs espanyol i català, Pedro Sánchez i Quim Torra respectivament. Prèviament, el president de la Generalitat ha lliurat en mà al monarca els informes del Síndic de Greuges sobre l’1-O i el llibre ‘Dies que duraran anys’, de Jordi Borràs. L’exemplar inclou una dedicatòria on s’hi pot llegir el següent text: “No hi ha nissaga, ni llei, ni pàtria que justifiqui ferits, presos polítics i exiliats. No hi ha nissaga, ni llei, ni pàtria que pugui aturar l’anhel de llibertat del poble català”. Segons ha difós el Govern a través del seu compte de ‘Twitter’, tots dos han encaixat les mans un cop Felip VI ha accedit a l’interior de l’estadi.

Pla obert de l’entrada de la delegació espanyola, amb Mireia Belmonte com a banderera. Foto: ACN

Mireia Belmonte, icona de la delegació espanyola als Jocs. Foto: COE

Els assistents a l’estadi, que no s’ha omplert, han rebut amb divisió d’opinions la simbologia política que representen tan uns com els altres (amb crits de “llibertat” i de “viva el rey”) però la cerimònia ha pogut transcòrrer en tot moment per la senda de la fràgil treva olímpica representada per la bandera dels Jocs lliurada a sis voluntaris amb nom propi dins de l’esport espanyol: Santiago Esteva, Albert Duch, Sílvia Fontana, Jesús Ángel García Bragado, Bito Fuster i Carme Rams. Finalment el cos de Gala de la Guàrdia Urbana de Tarragona ha pres el relleu per hissar-la formalment.

Entre els moments emotius de la nit, la desfilada dels autèntics protagonistes dels pròxims deu dies, els 4.000 atletes (que han estat encabits al fons sud de l’estadi i no pas sobre la gespa) de 26 països, encapçalada per Grècia i tenint la nedadora catalana Mireia Belmonte com abanderada d’Espanya. Però alhora ha destacat també la capacitat d’evocar sentiments de la veu càlida de Mari Àngels López interpretant l’etern ‘Mediterráneo’ de Joan Manuel Serrat, així com el reconeixement als voluntaris dels Jocs.

En l’apartat musical, Lucrecia (interpretant ‘Tarracus’) i un Antonio Orozco valent a l’hora de reclamar “acabar per una vegada per totes amb la xenofòbia” (cantant ‘Mi heroe’ i ‘Hoy es el día’) han donat el toc més mediàtic, mentre 200 nens i nenes reclamaven el protagonisme del territori amb el ‘Juguem per viure’, l’himne d’aquesta XVIII edició dels Jocs Mediterranis.

I pel que fa a l’espectacle, llum i color per convertir el joc innocent d’uns nens amb les baldufes sobre les runes de l’impluvium en invocació de la Deesa de la Vida, representada per la soprano Begoña Alberdi, i que esdevé un cant a la germanor entre tots els pobles i cultures que conformen la Mediterrània.

 

La seguretat dels Jocs inclourà l’ús de drons i el desplegament total de la Guàrdia Urbana

Imatge parcial de l’Anella Mediterrània

La seguretat dels Jocs Mediterranis inclourà l’ús de drons en llocs estratègics i el desplegament total de la Guàrdia Urbrna de Tarragona. Aixi mateix, el control d’onze rutes per on hagin de passar els esportistes. El Pla de Seguretat afecta a totes les seus dels Jocs.

Tarragona serà la seu, a partir del proper 22 de juny i fins a l’1 de juliol, dels XVIII Jocs Mediterranis Tarragona, un esdeveniment esportiu internacional que comptarà amb la participació aproximada de 4.000 esportistes de 26 nacionalitats diferents i que espera aplegar més de 150.000 espectadors entre els 16 municipis que són seu de les 33 disciplines esportives. Es preveu la participació aproximada de 8.000 persones, entre jutges i representants internacionals, voluntaris, periodistes i efectius de seguretat privada. Aquest matí la Junta Local de Seguretat de Tarragona ha convocat una reunió monogràfica per fer el seguiment del Pla Director de Seguretat dels Jocs Mediterranis.

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra, conjuntament amb l’Ajuntament de Tarragona i el Comitè Organitzador de l’esdeveniment, han impulsat un Pla Director de Seguretat per abordar de manera integral la seguretat de les competicions, dels participants, visitants i residents durant la celebració dels Jocs Mediterranis.

El Departament d’Interior ha informat que la seguretat dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018 s’ha abordat des del treball en xarxa i transversal de la multiplicitat d’operadors que es coordinaran durant els dies que durarà l’esdeveniment per poder donar resposta ràpida i eficaç a possibles incidències que es puguin generar al llarg de la celebració. A més, la situació actual de nivell 4 sobre 5 d’alarma terrorista ha estat un dels punts clau en l’elaboració d’aquest Pla Director de Seguretat.

Per part de la PG-ME participaran totes les especialitats, des de la Unitat Canina, la Unitat de subsòl, el TEDAX, la Unitat Aèria fins al Grup Especial d’Intervenció formaran part del dispositiu policial que ha de garantir la seguretat d’aquesta cita esportiva de caire internacional.

Ús de drons

El dispositiu de seguretat incorporarà drons al sistema de vigilància i control que preveu aquest esdeveniment que transmetran dades en directe al centres de comandament.

Per la seva part, la Guàrdia Urbana de Tarragona ha establert un dispositiu que desplegarà pràcticament a tots els efectius durant la celebració dels Jocs, per donar cobertura, en coordinació amb els altres operadors de seguretat, a la seguretat d’aquest esdeveniment i la dels actes paral·lels previstos, així com els requeriments de mobilitat a la ciutat.

Dispositius preventius de seguretat ciutadana

Els Mossos d’Esquadra, juntament amb la Guàrdia Urbana de Tarragona i amb les Policies Locals dels municipis on es duran a terme les corresponents competicions esportives, materialitzaran un pla de seguretat a les seus de les competicions. En aquest àmbit, treballaran coordinadament amb efectius de les empreses de seguretat privada que participaran en la seguretat de les instal·lacions, accessos i allotjaments.

Mobilitat ordenada

Pel que fa a la mobilitat, la Divisió de Transports (DTR) de la Comissaria General de Mobilitat (CGMO) i l’Àrea Regional de Trànsit (ART) de Tarragona de la Divisió de Trànsit (DT) de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra, aplicaran un pla de mobilitat i seguretat vial en el territori de l’esdeveniment.

S’ha treballat l’aspecte de la mobilitat des de tres vessants: la formació en conducció segura dels voluntaris dels JMT, la formació de les Policies Locals/Guàrdia Urbana que formen part del PDS dels Jocs en matèria de transports de viatgers, i el disseny del corresponent Pla de Mobilitat.

El Pla de Mobilitat contempla 11 rutes segures per al trasllat d’esportistes i d’altres membres de l’organització, aquestes rutes parteixen totes de la vil·la mediterrània amb destinació a la resta de seus descentralitzades i centres hospitalaris de la zona.

S’incrementaran els efectius en zones d’especial influència com són les arribades i sortides de passatgers a l’aeroport de Barcelona i Reus, a les estacions de ferrocarrils, així com, a les estacions d’autobusos.

En relació a les restriccions de trànsit originades amb motiu de la celebració d’alguna de les competicions esportives, es té previst afectacions els dies 27 i 30 de juny a vies interurbanes i urbanes amb motiu de les proves de ciclisme contrarellotge i ciclisme en ruta.

Informació i consells de seguretat abans i durant els JMT 2018

La Policia de la Generalitat de Catalunya – Mossos d’Esquadra portarà a terme una campanya informativa per fer arribar als participants i espectadors informació útil i consells de seguretat.

El PDS inclou la comunicació amb el sector hoteler del camp de Tarragona i Barcelona per tal d’orientar i informar sobre mesures d’autoprotecció adreçades als visitants i a les delegacions esportives.

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Tarragona a través dels seus perfils a les xarxes socials, i amb col·laboració amb el Comitè Organitzador, posarà a disposició dels ciutadans informació de seguretat i consells per evitar ser víctimes de qualsevol il·lícit penal.

El Nàstic es juga la permanència matemàtica per mitja Espanya

L’afició grana gaudint del 5-3 de la setmana passada davant la Cultural.

El Nàstic jugarà aquest diumenge a partir de les 20.30 hores a tants camps com rivals li queden per garantir la salvació a falta de dues jornades. Amb horari únic per evitar suspicàcies i els nervis a flor de pell, els granes poden certificar matemàticament la permanència segons la combinació de resultats, encara que per aconseguir-ho caldrà guanyar al camp d’un Huesca que ja no es juga res després d’aconseguir l’ascens a Primera de la mà d’un Rubi destinat a entrenar el RCD Espanyol la temporada vinent.

Amb 46 punts els homes de Gordillo tenen per sota seu la Cultural Leonesa (45), que rep l’Oviedo (8è amb 62); al Còrdova, primer equip a marcar el descens (45), i que viatja al camp del Reus en un partit ple de morbo; i al Barça B (43), que es desplaça a Albacete, involucrat també en la guerra de trinxeres amb 47 punts. Per fer-ho tot rodó, l’Almeria, amb els mateixos punts que els grana, acollirà l’Alcorcón, 14è amb 48 punts i un altre dels candidats a passar-ho malament si no fa els deures.

Els tarragonins viatgen a terres aragoneses amb marea grana d’aficionats. En només tres hores es van esgotar les entrades disponibles. Un termòmetre de l’optimisme que es respira gràcies a l’espectacular remuntada contra la Cultural de la setmana passada al Nou Estadi (5-3). En sala de premsa, Gordillo tenia molts temes a repassar. Entre ells, el partit que es jugarà a la capital del Baix Camp. “Confio molt en l’equip, l’entrenador i el director esportiu, són molt professionals. Si el Reus perd, no s’haurà de retreure res, sortiran a guanyar el partit, no tinc cap dubte sobre això”, assegurava.

Sobre la visita al camp d’un equip en plena festa i amb ganes de celebrar la seva fita històrica, Gordillo es va mostrar prudent: “És una arma de doble tall. Voldran arrodonir la festa guanyant”. I tampoc sembla bona idea estar massa pendent de la resta d’encontres: “No, nosaltres hem d’estar centrats en el nostre partit i controlar totes les possibilitats que es poden donar en el nostre partit, estarem al 100% en l’Alcoraz i no voldré saber res dels altres duels fins que no acabi el partit”.

Fali, tot i els problemes físics que arrossega, ha entrat a la convocatòria igual que el recuperat Arzo. La llista la composen:

1 – Dimitrievski

2 – Kakabadze

3 – J. Jiménez

4 – Xavi Molina

5 – Gaztañaga

6 – Dumitru Cardoso

7 – Fali

8 – Uche

9 – J. Márquez

11 – M. Barreiro

12 – Assoubre

14 – Maikel M.

15 – Alvaro

16 – Pleguezuelo

17 – Matilla

22 – Abraham

23 – Tejera

25 – C. Arzo

31 – Bernabé

Èxtasi grana en una monumental remuntada

Mau Barreiro, celebrant el quart gol. Foto: Nàstic

El Nàstic ha passat de l’infern al cel en només 45 minuts i ha protagonitzat una monumental remuntada en una segona part històrica, fent cinc gols en 45 minuts, quatre d’ells en mitja hora i donant el tomb al desmoralitzador 0-2 amb què havia acabat la primera part contra un rival directe, la Cultural y Deportiva Leonesa. L’afició, molt crítica a la primera part, ha respost cridant en plena remuntada ‘Sí, podem!’, lliurant-se completament a l’equip, i acabant fent l’onada. Veure per creure.

Els grana han entonat l’heroïca, com si fossin el Madrid o el Barça, i han triturat el rival. Doctor Jeckyll i Míster Hide. Amb només un canvi a l’arrencada de la segona part, l’entrada d’Uche, han aconseguit aterroritzar el contrari gràcies a dos gols consecutius als minuts 6 i 9  de la represa. La Cultural y Deportiva Leonesa ha entrat en pànic i fins al final del partit, cada jugada grana ha acabat convertint-se en gol.

Portaven els grana quatre partits sense fer una sola diana i el dia més important de la temporada, en 16 minuts el rival, en només dues accions, se situava en un inversemblant 0-2, en dues accions de qualitat i de nou amb poca o nul·la tensió defensiva. Martínez dibuixava el guió del que semblava una nou desastre als sis minuts de partit. Rematava en una acció personal, la pilota tocava les cames de Xavi Molina amb tan mala sort que sortia rebotada al propi Martinez, que rasa la creuava a la dreta de Dimitrievski. Al minut 16, l’argentí Buendia culminava una gran paret davant la badada defensiva. Es repetia, incomprensiblement, el guió dels darrers partits, quan en poques setmanes han passat tres entrenadors per la banqueta i el Nou Estadi s’ha incendiat, provocant acomiadaments.

Acabava la primera part amb sensació de derrota, cara de funeral als seguidors i xiulets a la grada. Un Nàstic que mostrava l’habitual cara d’impotència, un Manu Barreiro que no caçava bé cap pilota per dalt i un Álvaro irreconeixible. La llum d’esperança la donava un combatiu Jean Luc. Aleshores, s’ha obrat el milagre. El primer símptoma ha estat la sortida d’Uche, aclamat discretament pel públic. Efectivament, ha estat el millor Uche qui ha desfermat, junt a un colossal Jean Luc, la remuntada, pentinant una pilota que Álvaro Vázquez ha rematat a la xarxa. Era l’1-2 als sis minuts. Hi havia temps. I valgam Déu si n’hi ha hagut. Manu Barreiro feia l’empat i la Cultural es temia el pitjor. I vaja si ha arribat; Uche, a porta buida, encastava el 3-2. Al minut 71, Barreiro rematava un centre mal defensat i culminava la remuntada. La ‘maneta’ arribava al 83 amb remat de Dumitru.

Amb 5-2 i el goal average guanyat ha arribat la badada defensiva. Gaztañaga ha cedit i ha permès Señé fer el definitiu 5-3. Els jugadors grana han acabat rebent una grandiosa ovació i han tingut un record per Viqueira, destituït aquesta setmana, mostrant una samarreta amb un expressiu ‘Gràcies, Viqueira’. A la llotja, i per primera vegada, a l’alcalde se’l veia plorant celebrant el gols grana.

El planter, celebrant la victòria al vestidor. Foto: Twitter Nàstic

FITXA TÈCNICA

Nàstic: Dimitrievski, Kakabadze, Pleguezuelo, Molina, Abraham, Tejera, Márquez (Gaztañaga 72′), Mesa (Uche 46′), Jean Luc (Dumitru 80′), Álvaro i Barreiro

Cultural y Deportiva Leonesa: Palatsí, Bastos, González, Garcia, Iza (Samu 75′), Marcos (Salvador 75′), Moutinho (Ortiz 66′), Martínez, Buendía, Señé i Rodri

Gols: 0-1, Martínez (6′); 0-2, Buendía (16′); 1-2, Vázquez (53′); 2-2, Barreiro (55′); 3-2, Uche (71′); 4-2, Barreiro (75′); 5-2, Dumitru (83′); 5-3, Señé (92′).

Targetes grogues: Mesa (36′), Kakabadze (50′), Márquez (59′) i Uche (86′) i per als visitants González (36′ i 81′), Buendía (57′) i Martínez (66′)

Targetes vermelles: González (81′).

Àrbitre: Iñaki Vicandi Garrido (Col·legi basc).

Nou Estadi, 9.329 espectadors.

Torra oferirà a tots els consellers destituïts ser “restituïts” en el càrrec

Quim Torra durant el seu discurs en el debat d’investidura aquest 14 de maig. Foto: ACN

El president de la Generalitat investit pel Parlament, Quim Torra, ha avançat aquest dimarts que oferirà a tots els consellers del Govern destituït de Carles Puigdemont tornar al càrrec i restituir-los “si ells volen”. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Torra ha dit que “seria un honor” per a ell poder tornar a nomenar-los consellers si accepten l’oferta que els hi farà tant si estan a la presó, a casa seva o a l’estranger. En aquest sentit, però, ha detalalt que la formació del futur Govern és una de les qüestions que vol acabar de perfilar en la seva reunió “de coordinació” amb Carles Puigdemont a Berlín. El president, a més, també ha explicat que vol visitar els independentistes presos aquesta mateixa setmana o “el més aviat possible”. Igualment, ha admès que no sap quina durada pot tenir la legislatura que arrencarà el seu Govern, però ha insinuat que dependrà de la “resposta de l’Estat” a la “situació d’excepcionalitat” que assegura que viu Catalunya.

ACN

El Nàstic entra en picat amb el dit posat al botó d’ejecció del pilot…

El Nàstic es troba, amb 43 punts, a només un del descens que marca el Còrdova amb 42.

Contra un equip ple de joventut inexperta, baixada de categoria però plena d’il·lusió per agradar, el Nàstic no només ha desaprofitat l’enèsima oportunitat de gravar sobre pedra la seva permanència. Han disparat les alarmes que alerten del rumb a Segona B en una nau acostumada a pitjar el botó d’ejecció del pilot quan surt fum dels motors. Comença el compte enrere per decidir el futur de Nano Rivas a la banqueta. Les decisions han de ser ràpides i la setmana és curta, perquè el següent partit és dissabte i el calendari que resta (tres jornades) és de traca.

La derrota per 1-0 contra el Sevilla Atlético treu credibilitat a un equip que arriba a la fase decisiva de la temporada buit d’idees: tanta pressió psicològica i tan poca pressió al rival… I de gols: zero en cinc partits. I de sistema: defensa d’inici de tres, amb Javi Jiménez al centre per la lesió d’Arzo durant l’escalfament, Barreiro entrant per Suzuki a la segona meitat per embolicar-ho tot i el millor, Tete Morente, suplent i sortint de la banqueta al minut 60. I de punteria: Dumitru ha llençat al pal esquerre davant la passivitat dels locals al minut 40. I res més, a banda d’una rematada de Mesa al 82…

Un punt de quinze possibles (l’última victòria és l’1-0 contra el Valladolid a casa, quan a sis punts del descens tot semblava dat i beneit) ha fet tornar la tremolor de cames tant als jugadors com a la zona noble del club. Al capdavall, per menys (1 de 12) Lluís Carreras ja estava fora a l’inici de temporada. I llavors, és a dir l’any passat, es volia evitar precisament això. És a dir, donar la sensació de no saber com gestionar un vestidor.

El partit, per posar-li un nom, cal dimensionar-lo amb els dels rivals directes. Mentre els granes feien poc més que el ridícul contra el cuer, com també l’havien fet contra el Lorca, el Còrdova guanyava al camp del Rayo (1-2) i el Barça B feia el mateix al de l’Sporting per 2-3. Resultat final de la jornada, quan en falten només tres: El Nàstic suma 43 punts i els andalusos marquen el descens… a només un punt (42). Els blau-granes, per la seva banda, es resisteixen a ensenyar la bandera blanca. De morts i enterrats fa un mes, ara es troben a tir dels tarragonins (40).

La crònica estricta del que ha passat al partit es resumeix en una frase: Pozo s’ha tret de sobre Suzuki i Molina al minut 66 per passar la pilota a Lara, que entrava sol per marcar el gol de la victòria local. El relat del què espera a l’entitat tarragonina dona, en canvi per a molt. Però per no fer-ho massa llarg, només un repàs al calendari: Cultural Leonesa aquest dissabte (drama perquè un altre dels presumptes cadàvers supera ara en dos punts al Nàstic a la classificació) i després, Huesca i Rayo, en una particular versió del concurs de focs artificials sense Miracle a la vista que pot acabar cremant la pólvora que dispara la paciència. La dels aficionats respecte a com funcionen algunes coses.

Abraham: “Estem dins de la merda”

Tot just xiulat el final del partit, el president Josep Maria Andreu, i els pesos pesants de la directiva i de la secretaria esportiva (Lluís Fabregas, Jordi Virgili i Emilio Viqueira) s’han reunit amb cares llargues i telèfons treient fum. I les declaracions dels jugadors als micròfons de Tarragona Ràdio eren el suficientment explicatives per si soles. Abraham no tenia cap problema en reconèixer que “estem dins de la merda. El vestidor està molt fotut i afectat, però no ens podem rendir. El missatge que hem de llançar a l’afició de cara a dissabte és que sí que es pot”. Per la seva banda, el capità Xavi Molina, que no ha entrat a respondre sobre la conveniència de destituir Ribas o no, afirmava que el que està passant “no té explicació. No som capaços de guanayr a cap rival. Al camp les coses no en ssurten i hem de buscar una solució ja! Ens hem posat en problemes gordos“.

Sevilla Atlético: Juan Soriano; Chacartegui; Javi Vázquez; David Carmona; González; Fede; Mena (Genaro, minut 78); Viedma (Lara, minut 63); Diego (Yan Eteki, minut 68); Cantalapiedra i Pozo.

Banqueta: Ondoa; Aburjania; Yan Eteki; Genaro; Lara; Miguel Martín i Pejiño.

Nàstic: Dimitrievski; Kakabadze (Tete Morente, minut 60); Javi Jiménez; Suzuki (Barreiro, minut 73); Molina; Abraham; Gaztañaga; Tejera (Matilla, minut 82); Mesa; Dumitru i Uche.

Banqueta: Bernabé Barragan; Pleguezuelo; Javi Márquez; Javi Matilla; Tete Morente; Dongou i Manu Barreiro.

Targeta groga: Matilla, (minut 86).

Gol: 1-0, Lara (minut 66)

Dues badades defensives, una errada del linier i cap reacció

Els grana han deixat escapar una gran ocasió per mantenir un bon coixí de punts. Foto: Nàstic

Dues badades defensives, una errada del línier amb polèmica arbitral i poca o nul·la capacitat de reacció han condemnat el Nàstic i han tornat a regalar els tres punts al rival, un Osasuna necessitat d’ells per aspirar al play off.

Una victòria grana hagués deixat els rivals a set punts després dels bons resultats de la jornada d’ahir, amb les derrots del Córdoba i el Barça B. El Reus havia fet un favor al Nàstic guanyat al Minestadi, però ni així. Només faltaven les badades defensives d’avui i la poca tensió i encert a l’hora de  remuntar després del partit lamentable de Lorca i les paraules de l’entrenador no aceptant que els jugadors demanessin perdó a l’afició, com li requerí el president.

El Nàstic ha perdut davant el CA Osasuna novament a casa. Els dos gols han arribat a la primera meitat. Tot i la derrota, l’equip de Nano Rivas manté els quatre punts de marge respecte la zona de descens, que marca el Córdoba CF amb 39, quan falten quatre jornades per acabar la lliga.

Uche i Matilla han tingut les primeres ocasions del Nàstic sobre la porteria d’Osasuna. En el minut 2, el davanter nigerià no ha pogut connectar a la frontal de la petita una centrada des de la banda esquerra, mentre en el 7 el mig-campista ho ha provat amb un llançament de falta des de la frontal de la gran, que ha rebutjat el porter Sergio Herrera. Els següents minuts han tingut un domini alternatiu del joc, ja que els dos equips han volgut tenir la pilota, tot i que sense crear ocasions de perill. Fins el minut 30 quan ha arribat el primer gol del partit. Rober Ibáñez, tot sol a la banda dreta dins l’àrea, ha connectat una rematada creuada que ha superat Dimitrievski.

El Nàstic ha volgut reaccionar trepitjant l’àrea del conjunt navarrès amb centrades per les bandes, que no han pogut trobar rematador. A la recta final de la primera part, en el minut 43, el davanter d’Osasuna Xisco ha aprofitat una jugada ridícula, amb el linier havent assenyalat fora de joc, desdint-se després i l’àrbitre sense xiular res. Tant els jugadors del Nàstic com d’Osasuna s’han aturat, però l’àrbitre seguia sense xiular res i indicava que seguís el joc. Xisco s’ha despertat i els defenses grana han arribat tard, marcant un gol d’esperó en tenir Dimitrievski a la seva esquena, per fer pujar el 0-2 al marcador. Dimitrevski, també passiu, hagués pogut intentar treure-li la pilota a Xisco, però s’ha encomenat de la passivitat general. Amb aquest resultat s’ha arribat al descans.

La segona part ha començat amb el Nàstic buscant la porteria d’Osasuna per intentar donar el tomb al resultat. En el minut 7 ho ha intentat Xavi Molina amb una rematada de cap després d’una centrada de falta, però la pilota ha marxat alta per damunt de la porteria. Dos minuts després, l’ocasió ha estat per Omar també amb un remat de cap que ha marxat per sobre el travesser. L’equip navarrès ho ha provat també a pilota parada amb una jugada de falta en el minut 15, quan Aridane ha rematat de cap però la pilota ha marxat alta.

El Nàstic, que tenia la pilota davant un Osasuna que ha jugat la segona part conservant el resultat, ho ha seguit provant mitjançant xuts de Dongou, Omar i Maikel Mesa, que la defensa navarresa ha pogut rebutjar o el porter Sergio Herrera ha atrapat. L’última acció del partit ha estat per l’Osasuna amb un xut de Lucas Torró, que s’ha estavellat al pal dret de la porteria taragonina.

El partit ha acabat amb una xiulada de la graderia als jugadors, superior que l’expressada a l’àrbitre.

La pròxima jornada el Nàstic visita el camp del Sevilla Atlético. Serà diumenge a les 18 hores, en partit corresponent a la jornada 39 de LaLiga 1|2|3.

Alineacions
Nàstic: Dimitrievski, Kakabadze, J. Jiménez, Xavi Molina, Gaztañaga, Uche (Dongou, 75′), M. Barreiro, Matilla, Tete (Omar, 46′), Abraham (Maikel M., 67′), C. Arzo.

CA Osasuna: S. Herrera, M. Flaño, Oier, Quique, R. Torres (Arzura, 63′), Rober Ibañez (Sebas Coris, 75′), Xisco (David, 88′), Lillo, Borja Lasso, Aridane, Lucas Torró.

Gols
0-1, Rober Ibáñez (30′); 0-2, Xisco (43′).

Àrbitre
Guillermo Cuadra Fernández (Col·legi balear).

Targetes
Grogues a Lillo (19′), J. Jiménez (41′), C. Arzo (59′) i Sebas Coris (81′).

Camp
Nou Estadi. 5.627 espectadors. Partit corresponent a la jornada 38 de LaLiga 1|2|3.
L’exjugador Valero Serer, màxim golejador de la història del club i quart jugador amb més partits, ha fet la sacada d’honor abans de començar el partit.

L’Ajuntament reactiva el projecte de Mas d’en Sorder i nega que hi vagin xalets

Josep Maria Milà, en una imatge d’arxiu. Foto: Tarragona21

El tinent d’alcalde de Territori, Josep Maria Milà, ha llençat una filípica poques vegades sentides en un ple municipal de l’Ajuntament de Tarragona, acusant ERC i la CUP de cometre “mentides brutals” justament en l’aprovació de la modificació que avança en el temps el desenovlupament de Mas d’en Sorder.

L’Ajuntament ha aprovat provisionalment la modificació puntual del POUM a l’àmbit del PPU-43, Sector Mas d’en Sorder, que inclou un hotel de luxe i els habitatges, avançant els terminis, un entorn que toca el camp de golf del Catllar i l’Anella Verda.

Però el punt de l’ordre del dia ha provocat una esbatussada. La CUP i ERC s’havia mostrat contrari a l’avençament el projecte urbanístic de Mas Sorder, acusant que el mateix aixecarà 247 xalets en 47 hectàrees, “contradient la sostenibilitat, sent dispers i no continu”, denunciava la portaveu de la CUP, Laia Estrada. ERC, al seu torn, no compartia el que jutjava com a “trinxar l’Anella Verda”, amb “habitatges unifamiliars, molt més ineficient d’administrar, una cultura del dispendi urbanístic”, ha dit el regidor Xavier Puig.

La resposta ha estat monumental. Un Josep Maria Milà vehement ha dit: “Esteu dient unes mentides brutals. Hi van 230 habitatges, que no són xalets, seran pisos, els xalets no hi cabran”. L’objetiu “és preservar tota la taca històrica de Mas Sorder a l’Anella Verda: no hi va ni un habitatge a l’Anella Verda, van damunt del golf del Catllar, es concentren de manera que la resta de l’espai hi va l’hotel, dos carrers i zona verda pública. No us heu llegit els documents. És la mentida més gran que he sentit en aquesta casa i no teniu ni idea del que esteu parlant”.

L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha intervingut a continuació dient que “no ens donareu lliçons” i ha defensat que el POUM es va carregar una urbanització, la Mora-2, “que era una barbaritat”. “És necessari preservar Mas Sorder, patrimoni modernista, però no es toca ni es fa malbé l’Anella Verda”, ha subratllat.

La Guàrdia Civil eleva la malversació per l’1-O fins als 1,9 MEUR

Imatge d’un de les urnes utilitzades durant el referèndum. Foto: 3/24

Enmig de la polèmica entre Llarena i el ministre Montoro sobre l’existència o no de malversació, el jutge del Suprem ha aixecat el secret de la peça separada que havia obert fa un mes per, precisament, demanar a la Guàrdia Civil que aprofundís en la investigació. Fins ara, Llarena sostenia que el Govern va malversar 1,6 MEUR en l’1-O. Ara, eleva la xifra fins als 1.932.757,42 euros en base a un nou informe de la Guàrdia Civil. A banda d’imports ja coneguts, l’institut armat es centra noves partides. Una, de 61.879 euros, que suposadament el Govern hauria emprat per encarregar a Òmnium Cultural l’elaboració i difusió de cartells instant a la participació l’1-O. L’altra apunta directament a JxSí. Segons l’informe, el grup parlamentari podria haver usat diners procedents de les subvencions del Parlament per pagar el lloguer del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) en l’acte de presentació del referèndum el 4 de juliol. El contracte de cessió està signat per Jordi Turull (president del grup) i ascendia a 17.690 euros. L’informe policial incorpora dades recollides al Jutjat 13 de Barcelona per acreditar la malversació.

Iceta considera que Montoro va ser “imprudent”

De fet, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que Montoro, va ser “una mica imprudent” quan va dir que no s’havien destinat diners públics a l’1-O. El socialista ho ha dit en una entrevista a ‘Espejo Público’ d’Antena 3. “Quan dius una cosa així has de dir ‘amb les dades que tinc’, ‘amb la informació que tinc’ perquè sempre hi poden haver coses que no sàpigues”, ha dit Iceta. El primer secretari del PSC ha valorat que escoltant Montoro algú que no conegui l’assumpte pot dir que si ho diu un ministre ha de ser així. En canvi, ell ha valorat que “qui ha d’establir si s’ha produït o no desviació de diners públics és el jutge”.

ACN

El Nàstic es mulla sota la pluja i Álvaro Vázquez dóna els tres punts al final

Álvaro Vázquez, celebrant el gol

El Nàstic ha encadenat dues victòries seguides a casa i avui, contra un rival de pes que apreta per pujar a Primera, ha marcat territori amb un domini clar a la primera part. Un gol in extremis d’Álvaro Vázquez ha sentenciat un xoc que semblava condemnat a l’empat o potser a patir en els darrers minuts. Els grana es desmarquen sis punts del descens.

L’equip de Nano Rivas es presentaven d’entrada amb una davantera sense Barreiro ni Uche, i sabent que la Cultural havia escurçat els punts per entrar en descens, en haver guanyat al Miniestadi. Dia de retrobaments: Luis César no havia aconseguit guanyar mai contra el Nàstic. També Luismi, exgrana, vestiria avui de morat. Davant un repte, el golejador de la categoria, Jaime Mata, 26 gols en 31 partits disputats. Nano Rivas repetia aliniació després de la contundent victòria contra el Lugo, amb l’únic canvi de Juan Muñiz per Tete Morente.

La primera mitja hora el Nàstic oferia una imatge totalment diferent de l’habitual: pressing sobre el rival, accions ràpides, bones combinacions i ocasions de gol. El darrer quart d’hora, posaria el fre i seria el Valladolid qui començaria a generar opcions.

Als dos minuts Jean Luc entrava amb perill a l’àrea en jugada personal i creava la primera opció. Els grana mostraven prestància als minuts inicials, sumant la inèrcia positiva de la golejada anterior a casa.

Gran jugada d’estratègia en una falta penjada per Juan Muñiz als deu minuts, amb centrada posterior de Xavi Molina que no trobava rematador gràcies a la intervenció en l’últim moment de Jaime Mata.

Immediatament després, Kakabadze tenia l’1-0 en el primer córner del partit a centrada de Tejera, també com en l’anterior, en jugada d’estratègia. Segon córner i Alvaro Vázquez rebia en bona posició i rematava de nou a córner. El setge grana sumaria cinc córners consecutius. S’olorava el gol quan encara no duiem 15 minuts de joc.

Un Nàstic sense mostrar dubtes, duia el control del partit, pressionant la sortida dels castellans i creant ocasions, de manera que davanters rivals com Plano o Míchel havien de dedicar-se més a defensar.

Li costaria mitja hora al Valladolid fer la primera jugada d’atac mitjanament clara, buscant l’acció del perillós Mata. Un minut després el mateix Mata tenia una bona ocasió, però rematava malament i Dimitrievski l’aturava. Alvaro Vázquez respondria al minut 33 amb la millor opció per marcar, un remat ràpid i ras que Masip aturava sota pals.

Maikel Mesa combinava molt bé amb Tejera i rematava fora en la següent ocasió. Fallava molt l’equip manxec en defensa. Tenia ocasions el Nàstic, però el Valladolid exercia més control després d’haver-se passat mitja hora en mans dels tarragonins. Mata tenia una bona opció als darrers minuts i els castellans començaven a sentir-se còmodes.

Els darrers minuts de la primera part havia despertat el Valladolid i el Nàstic patia, com li passava a Muñiz en defensa, mentre els castellans intercanviaven els extrems per fer més efectives les seves accions ofensives. Acabaven els primers 45 minuts amb les espases ben amunt, però amb un Nàstic il·lusionant.

Tres ocasions de gol en tres minuts

La segona part es presentava més oberta. Renunciava a pressionar el Nàstic i en una gran jugada al primer toc, amb robo de pilota, Mikel Mesa l’enviava a Juan Muñiz que tenia una gradissima ocasió, que salvava la defensa rival a darrer instant. En la següent, Muñiz la cedia a Mesa, que de nou tenia l’1-0. Sense deixar respirar, tornava a l’atac el Nàstic i Alvaro Vázquez rematava malament a una bona centrada de Jean Luc. En tres minuts, tres ocasions clares de gol.

Plano feia un xut perillós en una pilota perduda després que el Valladolid hagués passat uns molt mals moments. Minuts després els castellans tenia el gol un Gianniotas que acabava de sortir al camp. Responia Álvaro Vázquez amb un remat alt des de fora de l’àrea. S’obria el partit amb uns minuts d’intercanvi de cops, amb opcions per Jaime Mata i per Álvaro Vázquez. El públic apretava donant suport a un Nàstic que començava a sentir-se cansat. En els darrers minuts dominava el Valladolid i no es tractava de perdre al final.

El Nàstic havia tingut opcions de gol durant tot el partit, i quan es cuinava l’empat,  arribava el gol del gran Álvaro Vázquez, en una jugada conduïda per ell i rematada a volea. En temps de descompte, Dimitrievski salvava l’empat a remat mortal de Mata.

La victòria grana sumada a la posterior derrota del Reus Deportiu al Molinón (2-1) han situat per primera vegada a la temporada els grana per davant dels reusencs en la classificació general, 42 a 41 punts.

Fitxa tècnica

Alineacions:
Nàstic: Dimitrievski, Oto Kakabadze, Xavi Molina, César Arzo, Javi Jiménez, Fali, Sergio Tejera, Juan Muñiz (Omar Perdomo, min. 80), Jean Luc, Maikel Mesa (Manu Barreiro, min. 65) i Álvaro Vázquez (Gaztañaga, min. 90)

Real Valladolid: Masip, Nacho, Calero, Javier Moyano, Antoñito, Borja (Anuar, min. 78), Luismi (Antonio Martínez, min. 85), Plano, Míchel, Ontiveros (Gianniotas, min. 63) i Jaime Mata

Gols: 1-0, Álvaro Vázquer (min. 87)

Àrbitre: Dámaso Arcediano (Castella-La Manxa)

Targetes grogues: Fali, Arzo, Xavi Molina, Tejera, Antoñito, Luismi, Gianniotas i Moyano

Nou Estadi: 6.307 espectadors

Llarena processa per rebel·lió Puigdemont, Junqueras, Rovira, Forcadell, Sànchez, Cuixart i set consellers destituïts

El diputat de Junts per Catalunya Josep Rull agafa per l’espatlla al candidat a la investidura i també diputat de JxCAT, Jordi Turull, abans d’entrar a la seu del Tribunal Suprem. Foto: Javier Barbancho

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha processat per rebel·lió Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i els consellers destituïts Joaquim Forn, Jordi Turull (actual candidat a la presidència), Josep Rull, Antoni Comín, Dolors Bassa, Clara Ponsatí i Raül Romeva.

També enviarà a judici per rebel·lió Carme Forcadell, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez i Marta Rovira (que no ha comparegut al Suprem i s’ha ‘exiliat’). En total, són tretze persones processades per aquest delicte que pot comportar penes de fins a 30 anys de presó.

D’aquests tretze, també processa per malversació Puigdemont i Junqueras i els mateixos set consellers destituïts. La resta de membres del Govern (Meritxell Borràs, Lluís Puig, Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Serret) aniran a judici per malversació i desobediència però no per rebel·lió.

Llarena processa només per desobediència els membres de la Mesa (Josep Maria Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet) així com les exdiputades de la CUP Mireia Boya i Anna Gabriel. El jutge no processa i, per tant, no aniran a judici ni Artur Mas, ni Neus Lloveras ni tampoc Marta Pascal. A més, el jutge fixa una fiança solidària de 2,1 MEUR als 14 membres del Govern Puigdemont. Aquestes interlocutòries es poden recórrer davant el mateix jutge i a la sala d’apel·lacions.

El jutge Llarena havia citat les parts dels 28 investigats en aquest tribunal per comunicar-los la interlocutòria de processament. Al llarg de 70 pàgines, l’instructor fa un resum dels fets i sis anys enrere per vestir el relat. En la resolució, comunica que processa 25 dels 28 investigats i per quins delictes els enviarà a judici.

Llarena ha processat per rebel·lió els que considera el nucli dur del procés i els principals artífexs tant de l’1-O com de la declaració d’independència. En total, són 13 processats per rebel·lió, un delicte que pot comportar penes d’entre 5 i 30 anys segons el grau d’implicació.

Processats per rebel·lió

El jutge ha processat per rebel·lió tretze persones: Carles Puigdemont (a Brussel·les), Oriol Junqueras (empresonat) i els consellers destituïts Joaquim Forn (empresonat), Jordi Turull (actual candidat a la presidència), Josep Rull (diputat en l’actualitat), Antoni Comín (a Brussel·les), Dolors Bassa (va renunciar a l’acta de diputada ahir), Clara Ponsatí (a Escòcia) i Raül Romeva (diputat en l’actualitat). També enviarà a judici per rebel·lió l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell (va deixar l’acta de diputada ahir), Jordi Cuixart i Jordi Sànchez (ambdós empresonats) i Marta Rovira (que dijous va deixar l’acta de diputat i que no ha comparegut al Suprem aquest divendres).

A més, a set d’aquests tretze també els processa per malversació. És el cas de Puigdemont, Junqueras, Forn, Turull, Rull, Comín, Bassa, Ponsatí i Romeva.

El paper dels principals processats

En la interlocutòria, Llarena apunta que Puigdemont, Junqueras i Forn van impulsar el referèndum tot i estar “advertits” que hi podria haver incidents violents. Assegura que coneixien la “gravetat” de la protesta del 20 de setembre i que va fer una crida a la població perquè es mobilitzessin. També els assenyala com a responsables “d’impulsar un operatiu policial autonòmic compromès” amb fer possibles les mobilitzacions.

Pel que fa als ‘Jordis’, el jutge creu que van usar la seva responsabilitat a ANC i ÒMNIUM per mobilitzar “centenars de seguidors” i impulsar “una massa de força” que fes front a la policia el dia de l’1-O. De Rovira creu que va tenir “participació essencial” en idear mecanismes d’actuació i va impulsar parlamentàriament les lleis de desconnexió.

En el cas de Turull –actual candidat a la presidència- afirma que va usar la tasca de portaveu al Govern per “gestionar i dissenyar la inserció publicitària del referèndum” i de coordinar infraestructures informàtiques. De Romeva, destaca que va impulsar la creació d’estructures d’Estat i va treballar per al reconeixement de la república a l’exterior.

De l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, destaca que va tenir una “participació medul·lar” des dels inicis del procés (llavors a l’ANC), recorda que va permetre l’aprovació de lleis de desconnexió i del referèndum tot i conèixer les advertències del TC. A més, diu que la seva participació ha anat acompanyada de “la violència manifestada en les darrers fases del procés”.

Bassa (Treball), Ponsatí (Ensenyament) i Comín (Salut) creu que van posar al servei del referèndum dependències que eren responsabilitat de les seves conselleries. I de Rull afirma que va participar en reunions “definitòries” de l’estratègia independentista.

Diferències entre el Govern

Llarena no ha processat pels mateixos delictes tot el Govern i marca diferents graus. Per exemple, enviarà a judici cinc membres de l’anterior executiu només per malversació (que comporta penes màximes de 10 anys) i desobediència (no preveu presó sinó inhabilitacions i/o multes). Es tracta de Meritxell Borràs (que ha deixat la política), Lluís Puig (a Brussel·les), Carles Mundó (ha deixat la política), Santi Vila (que ja no és diputat) i Meritxell Serret (a Brussel·les).

Set processats només per desobediència

El jutge ha processat només per desobediència set investigats: els exmembres de la mesa Josep Maria Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó (l’únic que torna a ser diputat), Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet i les exdiputades de la CUP Mireia Boya i Anna Gabriel (a Suïssa). Si no apareixen nous indicis o es canvia posteriorment la qualificació dels delictes, ara per ara no haurien d’entrar a la presó, tot i que enfrontarien multes o inhabilitacions.

Tres investigats no aniran a judici

Malgrat que la interlocutòria de processament es pot recórrer, si res no canvia no hauran d’anar a judici ni l’expresident i líder de Convergència, Artur Mas, l’expredienta de l’AMI, Neus Lloveras, i l’actual coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal. Tots tres havien vingut a declarar al febrer davant del jutge, que els va deixar en llibertat sense cap mesura cautelar.

1,6 MEUR, el cost del referèndum

El jutge també fixa una fiança de 2,1 MEUR que hauran d’abonar els catorze membres del Govern Puigdemont. Amb les proves que fins ara ha reunit Llarena, fixa en 1,6 MEUR els diners públics que s’haurien destinat a l’organització del referèndum. Concretament, estableix que es van gastar 224.834 euros en el registre dels catalans a l’estranger, 277.804 euros en campanyes de publicitat i difusió, 979.661 euros per repartir paperetes, el cens electoral i les citacions de les meses i 199.700 euros per la participació d’observadors internacionals.

A banda d’aquest 1,6 MEUR, la fiança per responsabilitat civil ascendeix als 2,1 MEUR perquè cal sumar-hi el terç de la quantitat fixada (500.000 euros) que la llei obliga a dipositar també per assegurar possibles responsabilitats futures.

Noves declaracions a l’abril

Tots els processats (25 dels 28 que estaven investigats fins ara) hauran de tornar personalment al Suprem. El jutge ha fixat les declaracions indagatòries per als propers 16, 17 i 18 d’abril sense especificar encara qui haurà de comparèixer cada dia. Es tracta de vistes molt breus on es notifica personalment les interlocutòries de processament i tots estan obligats a venir, també els que estiguin en presó preventiva.

A més, en la interlocutòria el jutge confirma la situació de presó preventiva per tots els que actualment estan empresonats. Entre ells, confirma també la presó de Forn i Cuixart, de qui el jutge Llarena encara tenia sobre la taula peticions de llibertat pendents de resoldre.

Una interlocutòria que es pot recórrer

A partir d’aquesta resolució, que el jutge fa quan ja té molt avançada la instrucció, els processats saben per quins delictes hauran d’anar a judici i asseure’s al banc dels acusats. Aquesta interlocutòria, però, no és ferma i es pot recórrer tant davant del mateix Llarena (recurs de reforma) o davant la sala d’apel·lacions. Per tant, encara hi pot haver algunes modificacions en els delictes pels quals se’ls processa.

Un cop aquesta interlocutòria sigui ferma, aquells processats per rebel·lió que són diputats i estiguin en presó preventiva quedarien automàticament suspesos de les seves funcions públiques mentre estiguin empresonats. Això vol dir que quedarien fora de la vida política abans de ser jutjats.

Un cop el jutge ha dictat les interlocutòries de processament, es pot reactivar de nou l’ordre europea de detenció de Puigdemont i dels que estan a l’estranger. La Fiscalia ja va avançar que ho demanaria a Llarena un cop es fessin els processaments.

Penes de fins a 30 anys

El Codi Penal reconeix que els acusats de rebel·lió s’alcen “violenta i públicament” per declarar la independència d’una part del territori espanyol. Les penes poden arribar als 30 anys. Es poden demanar penes d’entre 15 a 25 anys als que es considera que hagin induït als rebels, hagin promogut o sostinguin la rebel·lió i els considerats caps. Penes d’entre 10 a 15 anys per als que es consideri que són un “comandament subaltern” i si estan considerat només un “participant”, la pena baixa de 5 a 10 anys.

A més, la pena es pot elevar als 30 anys de presó en casos com, per exemple, si el jutge consideri que la rebel·lió ha causat “estralls en propietats públiques”, exercit violència contra les persones, fet ús de cabdals públics o haver tallat o afectat les comunicacions.

En el cas del delictes de malversació, les penes poden arribar als 10 anys i pel de desobediència no hi ha penes de presó sinó multes o inhabilitacions.

Tània Tàpia – ACN

Begoña Floria demana “un vot de confiança” per la intervenció al Circ i reconeix un alentiment de les obres

La consellera de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, ha demanat avui “un vot de confiança pel resultat final de la intervenció grades del circ de Tarragona. És un llenguatge innovador en arqueologia i si normalment ja hi ha polèmica en tot aquest tipus de projectes, en aquest era previsible que també”. “Sé que tots els canvis costen -ha afegit- però té totes les garanties tècniques d’Ajuntament i Generalitat i s’ha escoltat el veïnat. Quedarà bé i farà molt més entenedor el monument”. Era la resposta a les crítiques rebudes per part de veïns i experts en arqueologia en els darrers dies davant una intervenció duta a terme amb criteris de recreació històrica, per intentar fer més entendor aquest element patrimonial als visitants.

La tinent d’alcalde ha explicat als micròfons de Tarragona Ràdio l’estructura metàl·lica no quedarà al descobert perquè es recobrirà amb fusta i que no serà tan agressiva com sembla en el moment actual. Alhora, ha recordat que el projecte ha rebut llum verda per part de totes les administracions i que està perfectament enfocat des del punt de vista tècnic, arqueològic i de protecció del patrimoni.

Floria sí que ha reconegut que els treballs pateixen un endarreriment per problemes de la constructora aliens a l’Ajuntament però que s’està treballant per arribar a una solució. La recuperació de les grades del Circ romà en aquest punt de la Part Alta s’ha d’enllestir abans de l’estiu.

18-M, Dia de la Victòria

Nano Rivas en una imatge d’arxiu.

Aquest diumenge 18 de març ho té tot ben encarat perquè el Nàstic deixi enrere el malson que l’acompanya a casa i aconsegueixi, per fi, el triomf que tothom desitja a casa. El rival serà el Còrdova, que ha mobilitzat a l’afició pagant-li el desplaçament fins al Nou Estadi per acompanyar el seu equip a partir de les 18.00 hores. L’entitat grana tampoc s’ha quedat parada i ha regalat una entrada per a Gol amb una compra mínima de 12 euros en productes de marxandatge a la botiga oficial del club. Perquè la primera de les batalles que ha de portar a convertir el 18-M en el Dia de la Victòria es lliurarà a la graderia. Recuperar la sintonia amb els seguidors, que viuen l’eufòria d’haver superat el Granada a domicili (0-1), és una peça clau en el projecte immediat d’allunyar-se del descens.

N’hi ha més, és clar. Els jugadors, sense anar més lluny. Barreiro ho deixava clar durant la setmana: “Hem de donar-li normalitat als partits de casa”. Per la seva banda Fali admetia a Tarragona Ràdio que “ara cada partit és una final”. I no anava desencaminat, perquè només en resten dotze. Amb un avantatge: per fi l’infermeria del Nàstic s’ha quedat buida. “Espero que no se n’hagi caigut cap ara per les escales”, deixava anar amb ironia el tècnic durant la roda de premsa convocada aquest divendres prèvia a l’encontre. “Ara tinc més marge de maniobra i molts bons jugadors on escollir des de l’inici i des de fora”, admetia el tercer component del triangle que ha de fer surar el projecte.

El tècnic grana considerava que el principal objectiu aquest diumenge “és que l’equip sigui igual de sòlid que a fora, que sàpiga jugar amb els detalls i els tempos del partit, com ja ha fet” en cites importants lluny del Nou Estadi “però també a casa. Sense anar més lluny estic pensant en el dia del Càdis i en les arrancades dels partits contra el Tenerife i el Saragossa durant molts minuts”.

“Als darrers partits a casa s’han donat circumstàncies que no s’han de donar sempre”, afirmava de cara a motivar als aficionats a què passin per l’estadi aquest diumenge. Estava parlant de “no materialitzar ocasions, que t’arribin amb poqueta cosa i et facin el mal que t’han fet… Espero que els seguidors vinguin amb la mateixa il·lusió que tenim nosaltres”.

El tècnic reconeixia que el Còrdova (es troba a set punts de la salvació, però ha reviscolat en les darreres jornades) és un “dels pitjors rivals possibles” perquè arribarà a Tarragona “en un bon moment anímic. Del que ens hem de preocupar, tanmateix, és d’estar bé nosaltres”. Rivas insistia en què “hem preparat aquest partit igual que els altres”. Amb el benentès que, si bé “no guanyar et permet continuar tenint marge, guanyar seria un pas important. No ho negaré. No he volgut parlar de final perquè crec que no ho és. Com més normalitat li donem al partit més propers estarem del triomf. Però sí que és important perquè enganxaríem dues victòries seguides, i això en aquesta categoria no és fàcil”.

J. Siré

 

 

El rellotge carilló del Mercat costarà 63.000 euros i estarà llest per Santa Tecla

Pla general de la regidora Elvira Ferrando durant la presentació del nou carilló del Mercat Central amb l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, la presidenta dels venedors, Maria Virgili, i el joier Joan Serramià. Foto: ACN

Prop de 63.000 euros de pressupost (que sortirà directament d’Espimsa) i el compromís de tenir-lo llest i en funcionament per les festes de Santa Tecla d’enguany. La promesa formulada per l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, de què el Mercat Central tindrà un rellotge carilló ha estat concretada aquest dijous, tot just poques hores abans de celebrar el primer aniversari de la reapertura de l’espai un cop remodelat a fons. Aquest atractiu turístic, perquè al capdavall la finalitat és disposar d’un element distintiu de la ciutat, constarà d’un carrusel musical amb sis figures del Seguici Popular modelades amb fibra de vidre pel joier Joan Serramià: l’Àliga (anirà coberta d’una capa de llautó i pàtina), el Lleó (cobert d’una capa de bronze i pàtina), la Negrita (policromada), el Gegant Moro (policromat), la Geganta Vella (policromada) i el Nano Capità (policromat).

Tots ells rotaran cada dia a les 12 del migdia acompanyades de la melodia de l’Amparito Roca. Ho faran obrint-se les dues portes de l’actual façana per sota de l’esfera del rellotge i deixaran sortir una plataforma rectangular amb una base circular a sobre, que serà la base de rotació longitudinal de les figures. Un cop rotades dues vegades, les figures, la plataforma es tornarà a amagar i les portes es tancaran fins a les 12 hores de l’endemà. El primer en sortir serà el Nano Capità, doncs el seu tamany li permet passar per sota l’esfera en el desplaçament horitzontal. Posteriorment aniran desfilant l’Àliga, el Gegant, la Geganta, la Negrita i finalment el Lleó, que pel seu tamany a l’igual que el Nano ha de poder passar per sota l’esfera.

Les figures escollides (les dels gegants tindran una alçada màxima d’un metre i la resta estaran a escala, per una amplada totes elles de 30 centímetres) són fruit de la proposta realitzada per la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular, que ha considerat les figures escollides com les més representatives de la ciutat.  Així ho han explicat tant Ballesteros com la presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, en roda de premsa convocada aquest dijous. Amb ells es trobava l’artista (bon coneixedor del Seguici perquè n’ha dissenyat algun element) i la presidenta dels paradistes, Maria Virgili.

La factura final ho englobarà tot. A més de la part artística, caldrà contractar empreses especialitzades en carrusels per garantir el funcionament del sistema mecànic i del moviment: en electrònica pel que fa als aspectes de so, control i música; i finalment en serralleria. “Cal tenir present -explicava Ferrando-, que el Mercat és un edifici protegit i haurem de tenir molta cura a l’hora d’instal·lar el carrilló”, explicava. Per la seva banda Serramià xifrava en “tres mesos i mig” el temps necessari per perfilar els nous elements urbans. Ferrando afegia que la decisió de funcionar només a les 12 del migdia ve donada pel fet que “és qua nmés temps podrà tocar el carrilló” i la necessitat de salvaguardar al màxim la mecànica de funcionament de les inclemències del temps.

Virgili avança els actes de celebració del primer aniversari de la reapertura del Mercat

Virgili, que espera que el carrilló “estigui en funcionament cent anys més”, ha aprofitat per avançar el programa que ha de celebrar el primer aniversari de la repartura del Mercat aquest divendres. Envoltat d’una decoració primaveral, “hi ha prevista l’actuació d’un piano musical” que es veurà acompanyat amb la invitació a brindar amb un ‘mimosín’ (que ve a ser cava amb suc de taronja) i amb sucs per als més petits. Alhora, a les 18.00 hores es durà a terme una “bufada especial del primer any amb pastel de xocolata fet per Cal Jan que regalarem al Cafè Caliu, una organització de la Part Alta que dona esmorzars als sense sostre de Tarragona”.

A llarg termini, la celebració incorporarà tallers per la canalla els dissabtes al matí (permeten així que els pares puguin comprar sense patir i que ja va doanr bons resultats el passat Nadal) i de cuina a càrrec del xef del restaurant vallenc ‘Portal 22’. En els propers dos mesos també es preveu la visita de fins a 400 alumnes de centres de l aciutat inscrits a la campanya ‘Fer salut mola’ (“Els joves seran els nostres clients del futur”) i el Mercat se sumarà també al Festival de Dixie. Després de tant de temps en obres, tothom té ganes de ballar.

J.S.

 

Bancs de boira obliguen a desviar els vols d’esquiadors britànics d’Alguaire a Reus

Bancs de boira matinals poc habituals en aquesta època han obligat aquest diumenge a desviar fins a Reus els quatre vols amb esquiadors britànics que havien d’aterrar a l’Aeroport de Lleida-Alguaire.

També l’avió que havia de recollir sis passatgers a l’aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell per anar cap a Palma finalment s’ha desviat a l’aeroport de Girona, segons han confirmat des de l’empresa alturgellenca Viatges Regina.

Segons fonts de l’aeroport d’Alguaire, cap a quarts de vuit del matí la boira ja s’ha començat a desfer però el touroperador Neilson ja havia decidit canviar l’operativa per precaució. En tot cas, es preveu que arribin sense problemes la resta d’avions que han d’aterrar a l’aeroport lleidatà, dos des de Suècia operats per Quality Travel i el vol regular de Palma d’Air Nostrum.

Aquesta és la cinquena vegada aquesta temporada d’hivern que es desvien vols des d’Alguaire per culpa de la boira. Aquest divendres el primer dels vols comercials d’hivern que havia d’enllaçar Madrid amb l’Aeroport de la Seu també es va desviar a Girona per mala visibilitat.

Des d’Aeroports de Catalunya han explicat que un inconvenient afegit ha estat la boira que també hi havia a Reus a primera hora del matí, que ha alentit les operacions i els avions desviats des d’Alguaire han acabat aterrant amb força retard. Fins i tot una de les aeronaus ha tornat a omplir el dipòsit a l’aeroport lleidatà abans d’anar cap a la capital del Baix Camp. En total s’han vist afectats prop de 1.300 passatgers entre els que arribaven i els que tornaven a casa amb els avions procedents de Manchester, els dos de Londres (Gatwick i Stansted) i East Midlands.

En el cas de l’aeroport d’Alguaire, el primer dia que la boira va fer la guitza va ser el dijous 21 de desembre, precisament el dia que havien d’estrenar la temporada els vols procedents del Regne Unit. Els avions operats per Neilson també es van desviar a Reus el dimecres 27 de desembre i finalment van poder aterrar per primera vegada aquest any a Alguaire el dimarts 2 de gener.

D’altra banda, divendres 22 de desembre el vol de Palma es va desviar a Reus i el diumenge següent, el 24 de desembre, ho va fer al l’aeroport del Prat.

D’altra banda, el gerent de Viatges Regina, Albert Vinseiro, ha explicat que aquest diumenge els sis passatgers que havien de sortir a primera hora de la Seu cap a Palma s’han traslladat en minibus fins a Girona mentre que els 9 que havien de sortir més tard fins a Madrid ho han fet des de l’aeroport de Lleida, on ja s’opera amb normalitat. En el mateix avió han arribat a Alguaire quatre passatgers des de Palma que s’han traslladat per carretera fins a la capital de l’Alt Urgell.

Estela Busoms – ACN

La conquesta de Granada

Omar Perdomo ha fet el gol grana. A la imatge, en un partit contra l’Albacete. Foto: Nàstic

El Nàstic s’ha fet amb els tres punts en un dels camps més difícils de Segona Divisió i evitant que li empatessin de penal a falta de cinc minuts per al final. Els grana trencaven una ratxa negativa a Granada, però mantenien el seu extraordinari rendiment a fora de casa, amb set victòries lluny de Tarragona. Un gol de Perdomo ha estat suficient.

Tenia el Nàstic una de les sortides més difícils del que resta de temporada, al camp del tercer classificat, un Granada que portava vuit victòries consecutives a casa. Als primers minuts, els locals mostraven ganes i s’acostaven a la porteria del retrobat Dimitrievski. Machís per dos cops tenia opció d’avançar els andalusos. Al quart d’hora una contra perillosa dels locals donava opció a Adrian Ramos a donar un altre ensurt.

Quan començana a fer respecte el Granada, el Nàstic enviava la pilota al pal amb un cop de cap de Barreiro en una gran centrada de Morente. Era un avís del que podrien fer les contres visitants. De seguida venia una contra perillosa i el Granada tornava a apretar amb un córner que el treia Dimitrievski.

El partit era un anar i tornar. Adrián Ramon rematava entre dos defenses i el seu cop de cap sortia per damunt de la porteria de Dimitrievski. Un falta molt periollsa per mans de Kakabadze era repel·lida per Dimitrievski.

El Nàstic, malgrat el perill que generaven els locals, no s’arronsava i mostrava unes ganes de generar les seves pròpies ocasions. Els grana se situaven en posició relativament còmodei a mesura que passaven els minuts frenava l’arrencada andalusa.

I en això arribava als 36 minuts la sorpresa, el golàs de Perdomo. Una jugada individual rebent a la banda esquerra una passada des del centre del camp, amb arrencada i doble bicicleta inclosa davat un rival, per creuar-la amb efecte al pal llarg.

El Nàstic aconseguia tancar molt bé els espais en defensa. Això permetia els grana agafar confiança i anar preparant contracops, d’on ha sortit el gol. Acabava am bones sensacions la primera part. D’aconseguir-se la victòria a domicili seria la setena en 14 encontres.

A la segona part, el Granada sortia en tromba, però per moments. L’entrada de Joselu li donava més perill a dalt. Al minut 58 la pilota es passejava per davant de la porteria de Dimitrevski, que poc abans havia salvat el gol. Dos córners consecutius marcaven la sensació de perill. El Granada s’abocava de ple i el perill corria de manera constant per l’àrea del Nàstic. Juanlu i Machís eren dos puntals que calia frenar.

Barreiro tenia un bon remat i al minut 72, Dimitreviski salvava per dos cops a boca de canó el remat de Chico Flores. Era l’ocasió mes clara del Granada en tot el partit. A part d’aquesta gran opció i de l’arrencada amb la sortida al camp de Joselu, el cert és que la defensa grana desesperava els locals controlant força bé el partit. L’angoixa local davant la derrota feia cada cop mes perillós el Granada, amb pilotes que es passejaven perillosament davant l’àrea, i al minut 85 arribava un discutidíssim penal en contra per una entrada de Jean Luc Assoubre a Machís, i aquest l’enviava al pal. Jugada clau i errada clau.

Fitxa tècnica

Alineacions:

Granada: Javi Varas, Víctor Díaz, Chico Flores, Saunier, Álex Martínez (Pedro Sánchez, min. 77), Kunde, Salvador (Hjulsager, min. 70), Machís, Sergio Peña, Alberto Martín (Joselu, min. 56) i Adrián Ramos

Nàstic: Dimitrievski, Kakabadze, Arzo, Pleguezuelo, Minero, Fali, Gaztañaga, Omar Perdomo (Assoubre, min. 64), Tete, Barreiro i Uche (Alvaro Vázquez, min. 72)

Gols: 0-1, Perdomo (min. 36)

Àrbitre: Juan Pulido Santaca (Col·legi Grancanari)

Targetes grogues: Julio Pleguezuelo (min. 19), Tete Morente (min. 41) i Kakabadze

Estadi: Nuevo de Los Cármenes. 8.435 espectados

L’Estat espanyol concedirà visats als esportistes de Kosovo per assistir als Jocs

Vista parcial de l’Anella Mediterrània. Foto: Tarragona 2018

L’Estat espanyol concedirà visats als esportistes de Kosovo perquè puguin participar en els Jocs del Mediterrani de Tarragona, segons avança RAC1. Espanya és un dels trenta països del món que, juntament amb Sèrbia i Rússia, encara no han reconegut la independència del país balcànic.

El 13 de febrer es coneixia que, quan falten quatre mesos per a la inauguració dels Jocs, l’Estat encara no havia confirmat si donarien els visats a la delegació kosovar. Es dona la circumstància que el Comitè Olímpic Espanyol sí que ha reconegut el Comitè Olímpic Kosovar i per això els atletes d’aquest país ja constaven com a inscrits als Mediterranis de Tarragona.

Ara bé, com que Espanya no reconeix Kosovo, no hi té tractes diplomàtics i hi havia el risc que els esportistes del país no poguessin entrar a l’estat. Per desfer aquest incident, el Comitè Olímpic Internacional va enviar una carta al ministre Íñigo Méndez de Vigo per demanar-los aquests visats. La carta no va obtenir resposta, tal com va explicar aquell 13 de febrer a RAC1 el director general adjunt del COI. Pere Miró va advertir que des del 2014 l’ONU té aprovat que la legislació internacional esportiva no estigui condicionada a la política.

Unes setmanes després, l’Estat espanyol, que continua sense reconèixer la independència kosovar, ha enviat una carta al Comitè Olímpic Internacional en què els confirma que els membres de la delegació de Kosovo tindran els visats per ser el 22 de juny a Tarragona. Al comitè d’organització dels Jocs del Mediterrani també els han informat que hi ha aquesta llum verda.

El Nàstic treu un punt del Miniestadi

El Nàstic ha acabat empatant al Mini. Foto: LaLiga 1, 2, 3

El Nàstic ha tret un empat del Miniestadi, el quart fora de casa, que no és un mal resultat. Un golàs de Kakabadze, que s’ha estrenat com a golejador, ha estat neutralitzat minuts després per Marc Cardona, també a la segona part.

Sortida trascendental del Nàstic amb el més gran suport de la seva afició a fora de casa des del dia del Llagostera. Mil seguidors han donat color i emoció a les grades del Ministadi.

Bon inici grana, ben plantat i anticipant-se a les accions i amb dues aproximacions i dos córners en cinc minuts. Javi Márquez feia el primer llançament a porta arrel del segon córner.

Nano Rivas apostava per un pantejament conservador. Transcorrien els minuts de la primera part sense ocasions per part de cap equip, mentre l’afició grana no parava d’animar. Semblava que ambdós conjunts busquessin l’empat.

Javi Márquez, encara tendre, es lesionava als 20 minuts i era substituït per Mesa, amb la qual cosa Mesa passava a la mitja punta i Tejera es col·locava més enrere, en el lloc de Márquez.

Fali cometia una falta sobre la línia de l’àrea a Ruiz de Galarreta, que se n’havia anat de dos rivals. Nauel la treuria i provocaria la primera ocasió grana en un xut directe i amb rosca.

El Barça no podia entrar per les bandes pel bon plantejament grana, una opció sempre perillosa per als blau-grana.

Passada la mitja hora de joc, David Costas tenia totes les facilitats per recórrer mig camp, desfent-se de tres rivals, per rematar entrant a l’àrea sense conseqüències.

Els darrers minut de la primera part, els grana s’aproximaven mes a l’àrea rival. Barreiro tenia la millor opció en una centrada de Kakabadze a la que no hi arribava per molt poc, fregant el minut 40. Acabava la primera part sense que es mogués el marcador.

El Barça ensenya els queixals

A la segona part, el Barça B ensenyava les dents: als set minuts, Ballou tenia la primera gran ocasió grana, estan tot sol, gràcies a una errada defensiva. Javi Jiménez, tot i això, arribava a temps i evitava el gol enviant la bimba a córner. S’animava el Barça; Dimitreviski evitava el gol en un xut d’Aleñà en una contra perillosíssima, amb cinc atacants locals i tres del Nàstic.

En una jugada aïllada, Barreiro tenia la primera opció de marcar. Calia trencar la momentània ratxa local d’atacs. Justament, un minut després (60′), primer xut entre els tres pals, per obra de Maikel Mesa. Muñiz, que s’estava jugant la segona groga, era canviat per Perdomo, mentre Mcguane podia ser objecte de penal en l’acció següent. El Nàstic seguia dins el partit i al minut 63 arribava el gol grana: Kakabadze feiaun retall espectacular i la posava al pal curt. Un golàs. Minuts després, Perdomo s’estrenava al poc de sortir amb un xut de fora l’àrea que aturava Ortolà.

Però Marc Cardona feia l’empat en una badada 12 minuts després del gol grana. Nauel controlava bé i amb una rosca empatava Marc Cardona. S’animava el Barça i Ballou provocava de seguida una nova jugada de perill protagonitzada per Ballou i Aleñà.

Buscava el Nàstic la darrera opció per guanyar el partit, guardant les esquenes per evitar una desagradable sorpresa final. L’empat ja seria inamovible en un partit amb poques ocasions i molt de futbol control.

Fitxa Tècnica:

Aliniacions:

Barça B: Ortolà, Cucurella, Costas, Cuenca, Palencia, Mcguane (Riki, min. 68), Ribera, Ruiz de Galarreta (Ballou, min. 32), Nahuel (Carles Pérez, min. 83), Aleñá i Cardona

Nàstic: Dimitrievski, Kakabadze, Molina, Pleguezeuelo, Javi Jiménez, Fali (Aro, min. 70), Tejera, Javi Márquez (Maikel Mesa, min. 21), Muñiz (Perdomo, min. 61), Morente i Barreiro.

Gols: 0-1, Kakabadze (min. 64); 1-1, Marc Cardona (min. 76).

Àrbitre: Jorge Figueroa. Targetes grogues a Tejera, Muñiz i Xavi Molina.

Estadi: Miniestadi. 3.678 espectadors, dels quals, uns mil, del Nàstic.

Rua de Lluïment del Nàstic a Albacete

Imatge de l’inici de la segona part, amb els grana treient del centre del camp.

Rua de Lluïment del Nàstic a Albacete en ple Carnaval amb la sisena victòria a domicili de vuit sortides. El referent de l’equip, Alvaro Váquez, aconseguia a le acaballes de la primera part el gol de la victòria, que torna a donar molt bones sensacions fora de Tarragona.

Primers minuts tensos on els dos equips es limitaven a controlar el rival. El Nàstic tractava de sortir a la contra aconseguint només els primers córners a favor.

Al minut 40, el Nàstic la tenia amb una clara ocasió de Dimitru. Kakabadve feia un especytacular barret fent-se una autopassada. Dimitru la tenia dos minuts després, mentre Javi Márquez xutava en segona opció, però per damunt de Nadal.

A les contres, despertava el Nàstic. Mesa feia falta, li treien la cinquena groga i es perdrà el proper partit contra el Saragossa. Alvaro Vázquez  trencaria el partit, avançant els grana al minut 43 en un llançament de Maikel a Dumitru, que li passava a l’espai i Alvaro, a mitja sortida del porter, li posava al pal llarg. L’espanyolista mostrava el camí de la salvació en fer el tercer gol de la temporada.

La segona part comenava amb esperança grana: Kakavadze rebia en fora de joc en una contra molt perillosa. Al minut 59 l’Albacete havia fet ja els tres canvis i es plantejava a la desesperada el tram decisiu del partit: Gaffor per Xus Herrero; Cesar de la Hoz per Aridane, i Acuña entrava per Zozulia.

El Nàstic aconseguia en la segona part congelar el partit per a dessperació del públic local, que la prenia contra el seu entrenador. Dues lesions provocaven, al seu torn, sengles canvis als grana. Abraham Minero deixava pas a Javi Jiménez i abans, Dumitru feia el mateix per Tete.

Enmig del descontrol local i la bronca monumental del Carlos Belmonte, el Nàstic començava a imposar-se de manera clara amb sortides perilloses a l’àrea rival. Pintava bé el partit. En això arribava una perillosa falta de Fali sobre Vela a la frontal esquerra, al 24 de la segona part. La desaprofitaria Morillas, en llançar fora molt per sobre de la porteria.

Cap dels dos equips s’imposava i no existien oportunitats clares, menys en els minuts finals de la primera part i els primers de la segona, amb un Nàstic decidit a avançar-se en el marcador. En un posterior córner, protesta general per possibles mans dins l’àrea de Molina, que no ho eren.
Apretava l’Alba el darrer quart d’hora per primer cop en el partit, però els grana es mostraven forts en defensa.

Javi Márquez sortia per Sergio Tejera a dotze minuts del final. Tornava Tejera després de dos mesos i nou jornades lesionat. Als minuts finals, Dani Rodríguez feia una centrada perillosa per l’equip manxec, que acabava en córner. Minuts finals perillosos amb dos córners consecutius dels locals i molta pilota penjada a l’àrea. No hi havia ocasions clares de l’Alba, però l’empenta era perillosa. En aquestes, Javi Jiménez era superat per Acuña en una ocasió bona que Arzo podia rebutjar. Aridane feia mistos al punt de penal en el descompte i Acuña tenia l’empat des del balcó de l’àrea.

Aliniacions:

Albacete: Tomeu, Cifuentes, Herrero, Saveljich, Delgado, Morillas, Rodríguez, Gorosito, César de la Hoz, Bela i Zozulia

Nàstic: Dimitrievski, Kakabadze, Arzo, Pleguezuelo, Xavi Molina, Abraham, Fali, Maikel Mesa, Javi Márquez, Dumitru i Álvaro Vázquez

Gol: 0-1, Alvaro Vázques, minut 43.

Àrbitre: 

Iñaki Vicandi Garrido (Col·legi Basc).

Estadi Carlos Belmonte

Rodri ja és història, Nano Vives torna i no es descarten més fitxatges

Presentació de Rivas com a tècnic del Nàstic a finals de la temporada passada, quan va aconseguir salvar la categoria guanyant els tres partits que restaven.

El consell d’administració del Nàstic ha destituït aquesta tarda Rodri con a tècnic del primer equip i ha obert la porta a Nano Rivas “pel que resta de temporada i una temporada més”, segons ha fet públic oficialment el president, Josep Maria Andreu, en roda de premsa. Després de poc més d’una hora, els consellers han validat el que ja era un secret a veus des de la derrota d’ahir davant l’Spòrting. “Nano és un home de la nostra màxima confiança, amic de tots nosaltres”, explicava Andreu.

Rivas serà presentat demà cap al migdia de manera oficial. Amb ell vindran un nou preparador físic (el que suposarà acomiadar l’actual) i Xisco Muñoz com a segon entrenador. És a dir, el mateix duet que va permetre salvar la categoria in extremis als granes en els tres últims partits de la temporada passada contra el Girona FC (3-1), el CD Tenerife (0-1) i l’UCAM Murcia (1-0). “Si al final de la temporada passada no va voler renovar va ser per motius estrictament personals i familiars. Ara ja els ha superat”, comentava Andreu. A més, la temporada 2015-2016 Rivas ja formava part del cos tècnic grana, com a segon entrenador de Vicente Moreno, portant l’equip a disputar el play-off d’ascens a Primera Divisió i a ocupar la tercera posició en la classificació final de la categoria de plata.

La porta oberta a noves incorporacions

El president ha aprofitat per deixar clar que la porta a la incorporació de nous fitxatges estarà oberta fins l’últim minut del dia 31. “No ens ha fet cap petició. Coneix la plantilla perquè és un nastiquer i ha fet seguiment de lequip, i n’està encantat”. Ara bé, “queden dos dies encara de mercat per considerar si el Nàstic ha d’incorporar nous jugadors. Si és necessari incorporar a algú, ho farem”, etzibava Andreu.

Delgado, cedit a Portugal i Perone posa rumb a Saragossa

Per complir amb la màxima que diu que abans d’entrar, deixin sortir, el president no ha tingut cap inconvenient en fer un repàs del moviment de fitxes que es preveu en les pròximes hores. Confirmades avui mateix tant la baixa d’Eddy Silvestre com la incorporació de Julio Pleguezuelo, Andreu ha avançat que Delgado “marxarà cedit a Portugal pel que resta de temporada i una temporada més” i que Bruno Perone també deixarà l’equip (no ho ha dit per ò tot apunta que cap al Saragossa).

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies