Flower power a Constantí

Cosidores del Grup Retalls, davant una jardinera confeccionada per elles. Foto: Cedida

Constantí ha despertat aquest divendres abonant-se al flower power, a les flors que anuncien que som a la primavera i que tenim davant nostre la diada de Sant Jordi. En un nou exercici de contribució dels grups de dones i col.lectius com el Grup Retalls, i gràcies a ells el municipi ofereix un aspecte de jardí de vil.la romana que podria perfectament anunciar la presència propera de Centcelles i dels seus jardins.

Un Sant Jordi més, arriba l’hora de mostrar i de demostrar la gràcia creativa de la seva gent, de les seves dones, que són les que confegeixen amb ganxet els 500 exemplars de flors que han escampat pel nord, sud, est i oest del poble, des de l’entrada venint de Tarragona, el carrer Major, les escoles velles, el carrer sant Pere, les muralles medievals, els rentadors, on en les jardineres públiques, fanals i diversos racons llueixen les flors: “Ens en falten cent més per instal.lar”, deien Joana Jurado i Fàtima Torrents, del Grup Retalls.

Decoració al carrer Major i davant l’Ajuntament. Foto: DiariTots21

I a la tanca que voreja el parc de les Escoles Velles, 14 llibres de format gran fets amb goma i paper adornen l’enreixat: obres centrals de la literatura universal i també catalana a la vista de tothom, títols triats per la Biblioteca Municipal, tal com explicava la regidora de Cultura, Dolors Fortuny, de qui sorgí la idea.

La regidora de Cultura, Dolors Fortuny, davant un exemplar de llibre gegant. A sota, aspecte de l’exposició. Fotos: Diari Tots21

A la mateixa plaça de les Escoles Velles arrencava l’exposició de Sant Jordi formada per lletres de grans dimensions que recorden la diada: cadascuna d’elles, decorada de manera lliure per 14 entitats del poble. “L’any que ve ampliarem el text de manera que puguin incorporar-se més associacions”, explicava Fortuny. La jornada ha continuat amb l’actuació musical de l’Escola Municipal de Música, que ho ha fet en tres escenaris diferents i encadenant les seves actuacions: primer a les Escoles Velles, després davant l’edifici consistorial i finalment a la plaça de l’Església.

Tot és a punt ja, doncs, per l’arribada de Sant Jordi a Constantí, on els colors brillen de manera diferent cada 23 d’abril.

 

Reus es posiciona com a Capital del Vermut en plena Gran Via de Madrid

La reusenca Eva Soriano, amb Noemí Llauradó i Sandra Guaita, ha estat una de les estrelles convidades a la festa. Foto: Cedida

La ciutat de Reus s’ha posicionat aquest dijous a la tarda com la Capital del Vermut des del 1892 amb un gran esdeveniment promocional que s’ha dut a terme a la terrassa de l’Hotel Emperador, a la Gran Via de Madrid. L’acte, que ha comptat amb l’assistència de més de 200 persones, ha començat amb una recepció dels assistents, seguit d’una degustació del còctel fet amb Vermut Rosé.

L’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, i la regidora de Projecció de Ciutat, Noemí Llauradó, han presentat la ciutat de Reus davant dels assistents i després s’ha fet la presentació de “Reus capital del Vermut” per part del sommelier reusenc especialitzat en Vermut, Marc Niubó.


Altres notícies:


Més tard, la coctelera Raquel Espolio, que encapçala actualment uns dels speakeasy de moda a Madrid, ha fet una demostració de còctel de Vermut de Reus amb les seves dues varietats. Finalitzada la demostració dels còctels s’ha iniciat un aperitiu i espai networking pels assistents.

La coctelera Raquel Espolio ha fet una demostració de còctel amb Vermut de Reus. Foto: Cedida

L’acció de promoció de la ciutat de Reus s’ha dut a terme davant d’un nombrós públic, el 70% del qual corresponia a mitjans de comunicació de la capital estatal i, la resta, representants del sector de la restauració, molt importants pel posicionament de la capital del Baix Camp com a punt de destinació important pel sector enoturístic i gastronòmic.

Reus ha fet gala, per tant, de la riquesa turística i cultural de la ciutat davant d’uns sectors de professionals que en poden ser prescriptors, entre els quals hi ha hagut la popular humorista i presentadora de televisió, la reusenca Eva Soriano.

La 26a Tarraco Viva oferirà més de 350 actes amb el Mediterrani com a eix central

L’alcalde i els responsables de Tarraco Viva, durant la presentació d’aquest dijous. Foto: Cedida/J.C.Borrachero

El festival Tarraco Viva torna aquest mes de maig amb la seva 26a edició i amb un tema molt singular i especial: la Mediterrània a l’antiguitat. En aquesta ocasió se celebrarà del 13 al 26 de maig amb uns 350 actes i 140 activitats diferents, entre les habituals recreacions històriques, monòlegs històrics, debats, documentals, arqueograstronomia, presentacions de llibres, visites, tallers, jocs i fires.

El mar Mediterrani  a l’antiguitat i la seva immensitat i història centraran l’edició d’aquest 2024, que vol explorar la seva gran capacitat de generar trobades de tota mena, entre culturals, demogràfiques i econòmiques d’entre totes les societats que en formen i n’han format part, però també de generar conflictes i violències.

Precisament una de les novetats d’enguany serà una major presència del Port de Tarragona en la programació per tal que els públics del festival coneguin millor les arrels marítimes de Tarragona. La col·laboració de Tarraco Viva amb el Port és de fa anys i l’any passat es van programar també actes a l’exterior. Enguany però, l’entorn marítim incrementarà la participació al festival, i es sumen d’aquesta manera espais com els Tinglados i els Refugis del Moll de Costa. Els dies 17,18 i 19 concentraran molts actes en els espais culturals del Moll de Costa.


Altres notícies:


El segon cap de setmana, del 24 al 26 de maig, el festival es traslladarà al Camp de Mart, un indret tradicional recuperat fa poques edicions, amb els jardins i l’auditori com a espais de socialització per excel·lència del festival. S’hi ubicaran la fira de museus i artesans, recreacions històriques, tallers participatius i presentacions, entre d’altres activitats, amb el marc incomparable de les muralles de Tarragona.

En declaracions a la roda de premsa d’aquest matí, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha volgut destacar l’autenticitat del festival definint-lo com “un certamen que no parla de pedres, parla de persones i de les seves històries” i ha afegit “un festival que et fa participar de la història, una màquina del temps del món romà”. Viñuales ha afegit també que “si cada any es fa més gran i més rellevant és gràcies a la implicació de les principals institucions de la ciutat, del públic cada vegada més expert i especialitzat, però sobretot gràcies a la figura del seu director, el Magí Seritjol” i ha agraït la gran feina que ha fet tots aquests anys i la defensa del seu projecte des del primer dia “com un projecte d’èxit per la ciutat”.

Des de fa vint-i-sis anys, Tarraco Viva ha esdevingut una oportunitat única per acostar-nos a la riquesa històrica de la nostra ciutat, per conèixer les nostres arrels i per valorar i celebrar, encara més, la nostra diversitat cultural. Ens recorda que Tarragona és una ciutat de grans tradicions i d’una història profundament arrelada al passat romà que encara perdura en el present. Un festival que ens acosta al passat històric de la nostra ciutat d’una manera didàctica i entenedora, però sense perdre rigor històric.

Una aposta per la diversitat de la Mediterrània

El director del festival, Magí Seritjol, ha destacat l’oportunitat del tema central escollit per la XXVI edició en uns moments con els actuals on el conflicte bèl·lic torna a ser malauradament present en una part del nostre mar, “divulgar la història i apropar-nos al nostre passat, pot ajudar a comprendre millor aquest present”. Malgrat el pessimisme que es pot sentir davant els conflictes i violències, el director del festival ha contraposat el fet que “els pobles que han habitat aquest mar van ser capaços també de crear una diversitat cultural enorme i impulsar el coneixement en tots els àmbits de la vida humana”. I ha conclòs “alguna cosa podem aprendre per intentar millorar la nostra situació”. El director del festival ha agraït a totes les persones que fan possible el festival així com a les institucions que el patrocinen.

El director de Tarraco Viva, Magí Seritjol. Foto: ACN/E.Tost

D’entre les propostes que arriben enguany destaquen la gran quantitat de recreacions històriques i monòlegs, amb nombroses novetats que atrauran l’atenció del públic, així com la combinació de patrimoni i història. El programa educatiu i social del festival segueix al peu del canó amb una àmplia programació amb diverses institucions del territori, com el Camp d’Aprenentatge, l’APLEC, La Casa dels Clàssics, l’Institut de Ciències de l’Educació i les biblioteques públiques de Tarragona, entre d’altres.

Les propostes del festival mantenen els viatges al món antic per tercer any consecutiu, amb periodistes de viatge de mitjans nacionals i internacionals, que faran que el públic voli per tot el Mediterrani. I també inclouen noms propis d’importants autors novel·listes, com Pedro Olalla i Santiago Posteguillo o els divulgadors Nèstor Marquès, Ibán Martín i Miguel Ángel Cajigal.

Salou i els Pallaresos se sumen a l’oferta

La participació del territori s’incrementarà amb els municipis de Salou i els Pallaresos, que se sumen als que ja hi participaven anteriorment: Altafulla, Cambrils, Constantí, Reus i Vila-rodona. L’Ager tindrà una especial rellevància durant els primers dies del festival. Amb aquesta programació Tarraco Viva busca ser un festival arrelat, no només a Tarragona sinó al territori que l’envolta.

L’àmplia programació del festival es completarà amb propostes en línia i l’obertura d’un canal de televisió que emetrà entrevistes en directe durant els dos caps de setmana, a més d’una gran presència a les xarxes socials.

La 26a edició del festival tindrà lloc entre del  dilluns 13 al diumenge 26 de maig, amb l’acte de cloenda a les 18h al Refugi 1 del Moll de Costa del Port. Les entrades de pagament podran adquirir-se a partir del dia 7 de maig, tant on line, com a taquilla.  Del 7 al 12 al Camp de Mart i a parir del 17, i els dos cas de setmana, tant al Camp de Mart com al Port.  El preu de les entrades als actes és de 3 i 5 €. Com sempre, hi haurà actes d’accés lliure amb aforament limitat, i altres, també gratuïts, que requereixen fer una reserva prèvia.

Gran suport d’agents i entitats culturals

Com sempre, Tarraco Viva compta amb un ampli suport i la col·laboració amb diverses entitats i agents culturals de la ciutat i del territori, que se sumen al gran nombre de persones participants i de grups de recreació històrica, fet que demostra l’interès del festival. Entre ells, la col·laboració de molts museus, entitats, agents i empreses culturals. A la presentació d’aquesta nova edició de Tarraco Viva, aquest dijous 18 d’abril, han assistit els representants dels diversos municipis que hi participen, així com les institucions i patrocinadors que hi donen suport. Entre ells, destaquen la Diputació de Tarragona, el Port de Tarragona, Càmpings Tarragona Ciutat, Sorigué i Fundació Privada Mútua catalana.

Enllaç a la programació completa: https://tarracoviva.com/la-programacio-2024/

 

Un monòleg de quatre minuts per explicar un doctorat

Tots els doctorands, els guanyadors i el jurat, a l’escenari del Bartrina. Foto: Cedida

Expectació, interès i moltes ganes de passar-ho bé. Aquest ha estat l’ambient que es respirava aquest dimecres al teatre Bartrina de Reus, on més de 400 persones –la majoria estudiants de 1r de Batxillerat– han assistit en directe a l’onzena edició de la final del concurs de monòlegs científics “Vols saber què investigo?”.

Entre bastidors, l’emoció i els nervis dels sis doctorands i doctorandes de la URV que estaven a punt de sortir a l’escenari del teatre per explicar, en un màxim de quatre minuts, la seva tesi doctoral en un llenguatge entenedor i amè. L’acte, presentat pel periodista Carles Cortès i amb el toc d’humor descarat de la companyia de monologuistes científics BigVan Ciencia, ha culminat amb el veredicte del jurat i també del públic. Adrià Vilalta ha guanyat el primer premi, amb el seu monòleg “El gust més avall de la boca” i també el premi al millor monòleg en català.

Estudiant del programa de doctorat en Nutrició i Metabolisme, Adrià Vilalta ha destacat per la seva capacitat d’explicar de forma clara i comprensible què són els receptors del gust amarg que l’ésser humà té repartits a la llengua i per tot el tracte gastrointestinal i quina és la seva funció, tant a l’hora d’identificar substàncies que poden ser tòxiques per a l’organisme com també pels seus efectes positius per a la salut.


Altres notícies:


A més del premi econòmic que s’ha emportat a casa, Vilalta representarà la URV a la final catalana del concurs “Presenta la teva tesi en 4 minuts“, que la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació organitzarà a Tarragona el proper 27 de juny.

El jurat, format per Carmen Gómez, vicerectora de Doctorat; Jordi Farré, professor del Departament d’Estudis de Comunicació i Helena González, monologuista de BigVan Ciència, ha valorat especialment les habilitats comunicatives i l’adaptació del discurs dels participants.

El segon premi ha estat per a Elena Figueroa, amb el monòleg “Aulas inteligentes: futuro inmediato?”, que investiga com aplicar les tecnologies de la comunicació i la informaciói per aconseguir aules més intel·ligents. Estudiant de doctorat en el programa d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Seguretat, Figueroa centra la seva tesi en l’efecte de l’ús de sensors, càmeres i dispositius basats en l’Internet de les Coses (IoT) per recopilar dades físiques i emocionals d’alumnat i professorat per analitzar-les a través de la intel·ligència artificial i proposar mesures que millorin la concentració i motivació a l’aula.

El lliurament del premi l’ha fet la Vicerectora de Doctorat i CRAI de la URV i portaveu del jurat, Carmen Gómez.

Adrià Vilalta ha guanyat el primer premi i el del millor monòleg en català. Foto: Cedida

Una de les novetats d’aquesta edició ha estat la incorporació d’un nou premi al millor monòleg en català, per tal d’incentivar la recerca i la divulgació dels seus resultats en aquesta llengua. Aquest premi també ha estat per al monòleg “El gust més avall de la boca”, d’Adrià Vilalta i l’ha lliurat Jordi de Bofarull, secretari de la Comissió de Política Lingüística de la URV.

El públic també ha tingut l’oportunitat de participar activament amb un premi que es va votar directament a la sala després de les actuacions. Ha recaigut en Ariadna Llop, que explicat el projecte “Next-Pandemics”, que es basa en l’anàlisi de la gran quantitat de dades que es van generar durant Covid-19 per generar noves eines computacionals que accelerin la recerca de medicaments en previsió de futures pandèmies.

Al concurs han participat tres doctorands més: Valero Gimeno, que ha explicat en què consisteix la fabricació de fàrmacs i com, amb la seva recerca, vol contribuir a crear noves metodologies que permetin estalviar temps i recursos en el desenvolupament de nous medicaments. L’estudiant de Biomedicina Ana González ha basat el seu monòleg en explicar què són els disruptors endocrins, quins productes quotidians en contenen i quins efectes poden tenir sobre la salut, especialment la de les dones embarassades i els seus nadons. El monòleg del sisè concursant, Arnau Montoya, s’ha centrat en explicar com analitza els elements arquitectònics que envolten les places castelleres. A partir de diferents aspectes com la inclinació del terra, la superfície, l’alçada dels edificis i altres elements ha elaborat el primer rànquing que indica quina plaça té més dificultat a l’hora de fer un castell.

En finalitzar l’acte el rector de la URV Josep Pallarès ha recordat la importància de fer-se preguntes, que és el punt de partida per iniciar-se en la carrera investigadora. I ha animat al públic de batxillerat a presentar-se com a futurs concursants en els propers anys.

El concurs de monòlegs científics és una iniciativa impulsada i organitzada per la Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la URV amb la col·laboració de l’Escola de Doctorat i el Campus Extens de la Universitat. L’activitat rep el suport de la Diputació de Tarragona i aquest any ja ha arribat a l’onzena edició.

 

Salou remarca que no s’oposa al tramvia del Camp, però que el projecte té irregularitats

Recreació del futur tren tramvia del Camp de Tarragona

Arran de les declaracions i comentaris sobre la implantació del tramvia del Camp de Tarragona, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha volgut sortir al pas per fer una sèrie d’aclariments.

Granados ha volgut remarcar que Salou mai s’ha posicionat en contra d’un projecte tramviari, com va assenyalar la candidata d’ERC, Raquel Sans, sinó que, per una banda, ha advertit que “el que es vol implantar és un sistema obsolet i desfasat per circular en zona urbana”, i que caldria optar per un sistema “més modern, funcional, integrat i compatible amb el paisatge i la vida social de l’espai urbà”.

Les al·legacions presentades al projecte per l’Ajuntament de Salou també posen de manifest que el projecte és “incompatible” amb la connexió del corredor del Mediterrani i amb la línia d’Alta Velocitat Barcelona-Madrid, a més de “poc respectuós” cap a les propostes d’encaix del projecte a la trama urbana i de minimització de l’impacte; a més d’indicar la necessitat d’executar, en paral·lel, la urbanització de l’espai urbà per on ha de transitar el tramvia.


Altres notícies:


L’alcalde també destacava, sobre les declaracions de la candidata d’ERC, que “el més lamentable és el desconeixement que té sobre la realitat del projecte, fent acusacions interessades i fora de context, quan el que hauria de fer, com a diputada que pretén defensar els interessos del territori, és preocupar-se perquè el Govern català, del seu partit polític, deixi de ser morós i compleixi les seves obligacions amb el municipi de Salou”, en referència a l’acord de finançament de les obres d’urbanització de l’Eix Cívic, per on hauria de passar el tramvia.

Per altra banda, Granados responia també que “sobta que la candidata acusi de posar pals a les rodes quan el seu propi grup polític d’ERC, que forma part del Govern de Salou, va defensar i aprovar unes al·legacions al projecte de tramvia, les quals posaven ja de manifest irregularitats en el procediment administratiu, amb infraccions a la llei ferroviària que podrien esdevenir nul de ple dret, ja que el projecte bàsic causa impactes rellevants no avaluats, a més d’afectar a terrenys qualificats pel POUM com zona verda”.

Les al·legacions també posen de manifest que el projecte és incompatible amb la connexió del corredor del Mediterrani i amb la línia d’Alta Velocitat Barcelona-Madrid, a més que poc respectuós cap a les propostes d’encaix del projecte a la trama urbana i minimitzar l’impacte; i la necessitat d’executar, en paral·lel, la urbanització de l’espai urbà per on ha de transitar el tramvia.

 

Constantí obre un parc solar de 15 ha i rep llum verda per un segon de 50 ha

Vista aèria del parc solar de 15 ha que s’ha connectat aquest abril, ubicat al costat del polígon Constantí. Foto: Cedida

La Ponència d’Energies Renovables ha donat llum verda, amb condicions, a la declaració d’impacte ambiental de projecte de central solar fotovoltaica Bellisens 50 MWP, que preveu instal·lar 76.920 panells en 49,52 hectàrees de terreny agrícola del terme de Constantí. La planta, de 50 MW de potència i promoguda per l’empresa Celtis Solar, SL, preveu també una línia d’evacuació d’alta tensió soterrada de 2,8 quilòmetres i una nova subestació elèctrica.

El Departament d’Acció Climàtica ha fet pública l’aprovació del tràmit que incorpora l’obligació per al promotor d’executar diverses mesures correctores en matèria d’espais de connectivitat, manteniment de camins existents o la preservació de la flora, la fauna i el paisatge.

Es connecta una nova planta de 15 hectàres

Per altra banda, Solargest Renovables SL, empresa dedicada a la instal·lació i manteniment de plaques solars i energies renovables al Camp de Tarragona, ha anunciat que realitzarà el manteniment de la que a hores d’ara és la planta solar més gran de Catalunya. Es tracta d’un parc solar de 15 hectàrees format per 27.274 mòduls amb una potència total de 16,6 MW, ubicat també al terme de Constantí, en aquest cas al costat mateix del polígon industrial. Aquest parc solar s’ha connectat a la xarxa a inicis d’aquest mes d’abril.


Altres notícies:


Solargest durà a terme el manteniment integral de tot el parc i desenvoluparà les tasques de treballs elèctrics i anàlisis termogràfics de tots els components dels equips ubicats al parc. Així mateix, cal destacar que la neteja dels mòduls es durà a terme mitjançant robots.

El CEO de Solargest, Gerard Pagès, remarca que els manteniments en les instal·lacions fotovoltaiques “són bàsics per garantir un rendiment òptim de la planta i poder conservar els equips en perfecte estat, ja que són instal·lacions que tenen una vida útil molt llarga (més de vint-i-cinc anys), sempre que existeixi un treball permanent”.

 

La televisió de la Selva crea una sèrie sobre la vida a la rereguarda en la Guerra Civil

Antònio Mellado i Axel Baiget, durant la presentació de la sèrie documental al Castell. Foto: Cedida

Després de la reestrena, fa una setmana, del seu documental sobre els aplecs sardanistes de Paretdelgada de fa sis dècades –i que aquest mes de maig es tornarà a celebrar–, la televisió selvatana Canal Camp i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Selva han presentat aquest cap de setmana el projecte documental “Camins d’Història. Cròniques selvatanes de la rereguarda“.

La iniciativa neix com una sèrie documental amb l’objectiu d’explicar l’evolució de la vida al municipi durant tota la Guerra Civil Espanyola, des de la resposta revolucionària que segueix a l’intent de cop d’estat militar que fa esclatar la guerra, a la sortida cap a l’exili dels dirigents municipals després de la derrota republicana, passant pel dia a dia de tres anys de conflicte. En total s’han previst 15 capítols d’entre 10 i 15 minuts de durada que, un cop feta la seva emissió televisiva, s’esperen recopilar en un sol metratge.

El treball sorgeix de la col·laboració entre Canal Camp i l’historiador selvatà Axel Baiget, el qual actua com a guionista i narrador de tots dels capítols a partir d’objectes que permeten desenvolupar la temàtica de cada episodi. Així, en el capítol 1, que es va poder veure en primícia en la presentació d’aquest diumenge, es relata l’esclat llibertari de l’estiu de 1936 a partir d’una talla gòtica de Sant Andreu –el patró del poble– que es va salvar mutilada (sense braços i decapitada) després del saqueig de les imatges de l’església parroquial. Un altre episodi parla –partint d’una placa identificativa d’un avió soviètic trobada a la Selva– dels tècnics russos que van viure al poble mentre construïen avions per la República a Reus; mentre que l’últim episodi relata la fugida de l’Ajuntament revolucionari cap a França a partir de la llibreta en la qual un dels seus membres va relatar tota la seva odissea fins a Argelers.


Altres notícies:


El director de la televisió selvatana, Antònio Mellado, explicava que “volíem donar continuïtat al projecte de ‘Por al cel‘ de 2015 –un altre treball en què també es tractava sobre la Guerra Civil i en el qual també es va col·laborar amb Axel Baiget–, però sense repetir l’estructura dels testimonis personals, per tal d’evitar que semblés el mateix”.

L’historiador Axel Baiget, que ja va col·laborar amb “Por al cel”, és el guionista i narrador d’aquesta sèrie de Canal Camp. Foto: Cedida

Així va ser com es va tornar a contactar amb l’historiador, a qui se li va oferir crear el projecte des de zero. “Quan m’ho van proposar només vaig poder dir que sí, perquè és una temàtica que m’apassiona i sobre la qual ja tenia bastant de material recopilat. Penso que el resultat serà atractiu i podrem respondre a moltes preguntes de forma interessant”. En aquesta mateixa línia s’expressava, Lluís Cuartero, codirector de la sèrie juntament amb Mellado, el qual assegurava que “s’hi expliquen detalls i aspectes tan quotidians com què menjava la gent i com s’alimentava o d’altres més complexes i cruents com l’afusellament del ‘Pataco‘, un anarquista condemnat a mort en un judici públic”.

La previsió de Canal Camp és emetre la sèrie setmanalment durant l’últim trimestre d’aquest 2024 i també a través del seu canal de YouTube.

La presentació del projecte s’inclou en la programació especial “Abril Cultural” que l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Selva ha creat per tot aquest mes. La regidora de Cultura, Laura Girona, s’ha mostrat molt satisfeta per la resposta que han tingut els primers actes de la iniciativa, que va començar una setmana enrere amb l’exposició d’esmalts i aquarel·les “Els colors de l’aigua” d’Isabel Boltà. Aquest dissabte es va celebrar el Dia Mundial del Circ, amb l’espectacle “Solo de dos” de la companyia Duo X Caso, i diumenge es va oferir un vermut musical amb el grup Folkatr3s organitzat pel Ball de Gitanes.

Els actes seguiran el pròxim cap de setmana amb cinema del cicle Gaudí, amb el comiat teatral de la companyia Entrellaçats, amb la cantata Aloha i amb una sessió de ràdio-vermut de Ràdio la Selva parlant d’escriptors locals.

 

L’Arquebisbat de Tarragona demana perdó pel paper de l’Església en el franquisme

L’arxidiòcesi s’ha posat al costat de les famílies en l’homenatge anual a les víctimes de la repressió. Foto: ACN/A.Escoda

L’Arquebisbat de Tarragona ha demanat perdó pel paper de l’Església en el franquisme. Ho ha expressat aquest diumenge el vicari Joan Àguila, en l’homenatge anual a les víctimes de la repressió franquista al cementiri municipal de Tarragona. Alhora, l’arxidiòcesi ha posat a disposició de les famílies l’arxiu de la institució. “Manifestem la nostra proximitat cap a les víctimes, no només dir que si ens hem equivocat, demanar perdó, sinó que podem ajudar a aquesta recuperació de la memòria”, ha afirmat.

El gest ha estat ben rebut per l’associació de familiars de les víctimes, que espera que altres institucions eclesiàstiques prenguin exemple. Prop de 200 persones han participat en l’homenatge, que enguany coincideix amb el 93è aniversari de la proclamació de la II República.

Any rere any, la fossa comuna més gran del cementiri de Tarragona acull l’homenatge a les 797 víctimes de la repressió franquista al conjunt de la demarcació. L’acte, organitzat per l’associació de familiars de les víctimes, també ha comptat amb la presència de diferents autoritats. Enguany, s’ha sumat el vicari general de l’Arquebisbat de Tarragona, Joan Àguila, qui ha aprofitat el torn de paraula per demanar disculpes en nom de la institució eclesiàstica pel paper de l’Església durant el franquisme. Segons Àguila, l’arxidiòcesi mostra així la voluntat “de transparència, d’obertura, de proximitat envers la ciutadania i de servei a les persones que passen per un moment dolorós” arran de les accions del règim franquista.


Altres notícies:


Tot i que no és la primera vegada que un representant de l’Arquebisbat participa activament en aquest homenatge, sí que és el primer cop que ha demanat disculpes públicament a les famílies pel paper de la institució durant aquest període històric. Un gest que s’ha rebut positivament per part de l’Associació de Familiars de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona. “La implicació de l’Església durant la dictadura ha estat molt present, per tant, com a associació estem molt agraïts que l’Església estigui representada en un acte d’homenatge als represaliats pel franquisme; no crec que hi hagi massa llocs on pugui passar això”, ha destacat la presidenta de l’entitat, Montserrat Giné. En aquest context, Giné s’ha mostrat esperançada que altres arquebisbats catalans i espanyols també s’uneixin a aquesta tendència i es posin al costat de les víctimes.

Més enllà de les paraules, Àguila ha posat a disposició dels familiars l’arxiu de la institució, amb la voluntat de permetre un exercici de recuperació de memòria democràtica. Uns documents que l’entitat ha posat en valor, tant pel seu contingut com per la importància de l’arxidiòcesi on es troben. Malgrat que en aquesta ocasió, l’arquebisbe tarragoní no ha pogut ser present a l’homenatge d’aquest diumenge per qüestions d’agenda, el vicari ha assenyalat que de cara l’any vinent intentarà prendre part en l’acte.

Demanen obrir una tercera fossa de Tarragona

Paral·lelament, l’associació de familiars ha insistit en l’obertura d’una tercera fossa de repressió ubicada a Tarragona, on hi ha nou làpides fúnebres i que està senyalitzada pel Memorial Democràtic des de fa un parell d’anys. Tot i el context actual, previ a uns comicis catalans, Giné ha remarcat la necessitat de mantenir les polítiques de memòria democràtica després de les eleccions del 12 de maig.

 

L’Associació Contra el Càncer a Tarragona recapta 26.000 € en el seu sopar solidari

L’esdeveniment es va celebrar a l’Hotel Gran Palas de La Pineda. Foto: Cedida

L’Associació Contra el Càncer a Tarragona ha celebrat divendres al vespre una nova edició del tradicional ‘Sopar Contra el Càncer’, una festa benèfica que enguany ha batut el rècord d’assistència amb més de 300 persones reunides a l’Hotel Gran Palas de La Pineda, i gràcies a les quals s’han reunit 26.000 euros, que superen els de l’edició anterior. Els beneficis aniran destinats a la investigació de la malaltia, a través de projectes de recerca oncològica.

L’esdeveniment, marcat per la solidaritat i l’emoció, s’ha dut a terme amb una important novetat: la primera entrega dels guardons de l’Associació Contra el Càncer a Tarragona. Enguany, els primers homenatges s’han rendit a El Corte Inglés de Tarragona, pel seu impuls a la Women Race,  al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) i al Servei d’Hematologia de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, dirigit per l’Institut Català d’Oncologia.

El Sopar Solidari de l’Associació Contra el Càncer a Tarragona ha comptat amb la presència de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; els diputats i diputades al Congrés, Josep Maria Cruset, Pere Lluís Huguet i Valle Mellado; el senador Mario Soler i la senadora Teresa Pallarés; els diputats al Parlament de Catalunya Alejandro Fernández, Mònica Sales, Irene Aragonès, Rosa Maria IbarraJoaquim Calatayud i Georgina Ebri, el diputat de la Diputació de Tarragona, Óscar Sànchez, la consellera d’Igualtat, Serveis a la ciutadania i Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona, els consellers de l’Ajuntament de Tarragona Maria Mercè Martorell, Elisa Vedrina i Pep Manresa, i la regidora de l’Ajuntament de Vila-seca, Lucía Teruel.


Altres notícies:


Així mateix, també destacats representants de la societat civil tarragonina i de l’àmbit sanitari, com la Dra. Ione Montalvo, directora mèdica de l’Hospital Joan XXIII; Llorenç Mairal, director de l’Hospital Joan XXIII; Dolça Cortasa, gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona; Joan Brunet, director de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i la patrona de la Fundació Científica de l’Associació Contra el Càncer, Meritxell Arenas, entre d’altres.

Fede Adan, president de l’Associació Contra el Càncer a Tarragona, ha volgut recordar que “a més a més dels guardons, enguany també hem fet un pas endavant en les complicitats bastides i podem dir que hem comptat amb el patrocini de FCC Medio Ambiente, i més d’un centenar d’empreses i negocis, de tot tamany i d’arreu de les nostres comarques, que han volgut posar el seu granet de sorra perquè el sopar d’enguany hagi sigut un èxit. Estic molt orgullós del compromís i implicació contra el càncer de la societat tarragonina”.

Adan ha volgut remarcar que “ha sigut una nit extraordinària, plena de moments especials, com el testimoni del pacient malalt de càncer. Juntament amb pacients, familiars, voluntaris, investigadors i tothom qui ens han acompanyat ens en portem un record inesborrable i un gran impuls per poder continuar endavant amb la nostra tasca.. Des de l’Associació, volem que cap persona amb càncer se senti sola, volem donar suport als pacients quan més ho necessiten”.

Investigació i diagnòstic precoç

El president de l’Associació Contra el Càncer a Tarragona va obrir l’acte amb un agraïment als assistents i a totes les empreses col·laboradores per la seva solidaritat i compromís en la lluita contra el càncer i va insistir en la importància d’apostar per la investigació en càncer a l’hora d’aconseguir noves eines de diagnòstic precoç, però també en tractaments més específics i amb més efectivitat.

Enguany, els primers homenatges s’han rendit a El Corte Inglés de Tarragona, pel seu impuls a la Women Race, una trobada esportiva i solidària, reconeguda arreu de les nostres comarques, que visibilitza el càncer de mama i el seu impacte en les dones que el pateixen.

Així mateix, des de l’Associació Contra el Càncer a Tarragona s’ha volgut reconèixer la tasca del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT), un dels socis més destacats de l’entitat en la prevenció del càncer, com ara el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, i la promoció d’hàbits de vida saludable.

El tercer guardó ha sigut pel Servei d’Hematologia de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, dirigit per l’Institut Català d’Oncologia. Entre els motius que la junta de l’Associació Contra el Càncer a Tarragona ha fet incís per atorgar aquest reconeixement hi ha la condició “de centre referent en innovació i recerca i puntal pels pacients amb hemopaties malignes del territori”.

En els darrers dos anys, l’entitat a Tarragona ha destinat 300.000 euros a la investigació contra el càncer. A nivell estatal, l’Associació treballa en l’impuls de la recerca, sent l’entitat social i privada que més fons destina a investigar el càncer, tenint compromesos 114 milions d’euros en 603 projectes diferents en els quals participen més de 1.500 investigadors.

L’entitat té el gran repte d’involucrar a la societat per arribar a la supervivència mitjana de les persones amb càncer al 70% el 2030. I la solució passa fonamentalment per la investigació. També van col·laborar diferents empreses i col·laboradors solidaris que es van sumar a la donació de fons per poder continuar ajudant gratuïtament totes aquelles persones que ens necessiten.

 

L’arròs és el protagonista dels restaurants de Salou

Les jornades es duran a terme fins a l’últim cap de setmana d’abril. Foto Cedida

Salou aposta per reforçar la seva identitat gastronòmica, amb la celebració de la cinquena edició de les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs, un esdeveniment que forma part de la “Salou Food Experience”.

Els restaurants participants en aquesta cinquena edició de les Jornades de l’Arròs de Salou són: Cook & Travel (c. Llevant, 5); Restaurant d’Albert (Espigó del Moll, s/n); 4R Casablanca Restaurant (passeig Miramar, 12); Arena Restaurant (p. Jaume I, s/n); MRKT de Edu Cuesta Gastrobar (c. Francolí, 8); Thai Salou (c. Barbastre, 13); La Taberna del Áncora (autovía de Salou a Reus, 3); Rock & Grill (c. Colón, 11); Lunattic Salou (c. Colón, amb c. Bilbao); O Mar Restaurant (c. Carles Buïgas, 29); Castillo de Javier (av. Carles Buïgas, 29); El Morro (Via Roma, 3); La Teca (c. Ciutat de Reus, 28); Taberna El Totxo (c. Barcleona, 40); Mar de Tierras Acantilados (c. Colón, 23); Circus Beach Salou (c. Major, 7); Malapecora (c. via Augusta, 14); Deliranto (c. Llevant, 7) i Restaurante Mendebal (c. Lleida, 10).


Altres notícies:


Des d’aquest cap de setmana i fins al proper 28 d’abril, 19 establiments locals oferiran menús especials basats en l’arròs Bayo, acompanyats de seleccions de vins i caves cortesia de Cellers de Muller. L’Associació d’Empresaris d’Hostaleria (AEH) de Salou, amb el suport de l’Ajuntament de Salou, va fer pública aquesta iniciativa dilluns passat en un acte celebrat a la terrassa Summit de l’Hotel Olympus Palace.

L’esdeveniment va comptar amb la presència de figures representatives com l’alcalde Pere Granados, el president de l’AEH, Pep Moreno, i el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, entre d’altres. L’alcalde Granados destaca l’aposta de Salou per esdevenir un referent en el panorama gastronòmic, posant en valor la professionalitat i la diversitat culinària del municipi.

Per la seva part, el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, recalca la importància de l’arròs com a producte de qualitat, versàtil i molt emblemàtic del nostre territori i de la dieta mediterrània.

El president de l’AEH Salou, Pep Moreno posa en valor la varietat de cuines que participen en aquesta nova edició de les Jornades de l’Arròs, des de restaurants japonesos fins a italians, tots units per l’element comú de l’arròs. L’agenda gastronòmica anual de Salou, coneguda com “Salou Food Experience”, inclou des de cuina tradicional, fins a propostes més innovadores, demostrant les grans qualitats organolèptiques d’aquest ingredient.

La presentació de les Jornades Gastronòmiques de l’arròs va ser amenitzada amb un showcooking, a càrrec de diversos xefs de l’AEH Salou, que van oferir als assistents una mostra de la seva mestria culinària, maridada amb una selecció de vins de les denominacions d’origen de Tarragona.

Els interessats en participar d’aquesta experiència gastronòmica arrossaire podran trobar més informació i consultar els menús disponibles en els diferents restaurants a les pàgines web de l’AEHT i de l’Ajuntament de Salou, configurant, així, una proposta atractiva, tant per a residents com per a visitants.

 

La URV lliura a ús social dos prototips per controlar tortugues i fer rehabilitació

Xavier Pedro, del GEPEC, amb els estudiants creadors del prototip, professors de l’Ins El Palau i Albert Fabregat. Foto: Cedida

Dos dispositius dissenyats per estudiants del tercer curs de l’assignatura Tecnologia Mecànica del grau en Enginyeria Mecànica de la URV i fabricats per alumnes de dos instituts de formació professional serviran per donar resposta a una necessitat de dues entitats socials de Tarragona: la Fundació la Muntanyeta i Espècies GEPEC.

El disseny i fabricació d’aquests prototips són fruit d’un projecte cooperatiu que s’emmarca en el programa Aprenentatge Servei de la URV, finançat pel Consell Social i l’Institut de Ciències de l’Educació de la URV a través d’un Ajut Pont per a projectes educatius coordinats per l’Institut Pere Martell de Tarragona.

El primer dispositiu, que s’utilitzarà a Espècies GEPEC, fa les funcions de control i captura de la tortuga de Florida, o comunament anomenada americana, una espècie invasora que està danyant els ecosistemes catalans. És un aparell que s’instal·larà en rius i que compta amb dues rampes i una xarxa perquè les tortugues puguin accedir-hi fàcilment. Aquest prototip ha estat fabricat per alumnes de formació professional en l’àmbit de la Fabricació Mecànica de l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca.


Altres notícies:


El segon aparell, que s’ha cedit a la Fundació la Muntanyeta de Tarragona, està pensat i adaptat per ajudar en la rehabilitació de pacients amb discapacitat. L’aparell permet fer una sèrie d’exercicis de mobilitat del peu amb un sistema de motivació per a aquest tipus de pacients: un laberint que s’ha de completar conduint una petita esfera amb els seus peus.

La producció i materialització del prototip ha estat a càrrec d’alumnes de formació professional en l’àmbit de la Fabricació Mecànica de l’Institut Pere Martell de Tarragona. Aquest és un model que no s’aplicarà als pacients, sinó que servirà al personal sanitari per fer proves respecte a la seva funcionalitat.

Albert Fabregat, els portaveus de la Muntanyeta amb el prototip de rehabilitació, i representants del Pere Martell. Foto: Cedida

Els aparells es van cedir a les dues entitats socials en un acte celebrat el passat 5 d’abril a l’ETSEQ. “De vegades, trobem a faltar aquesta part d’innovació i els resultats que s’han obtingut amb aquest projecte ens beneficien tant en l’àmbit social com en l’ambiental”, explica Xavier Pedro, representant d’Espècies GEPEC-EdC, entitat que es dedica a l’estudi i la protecció del medi ambient. El prototip els permetrà estudiar la seva funcionalitat per, en un futur, ajudar a controlar la plaga de tortugues de Florida i aconseguir que no se’n reprodueixin més.

Durant l’acte, Francesc Tarragona, president de la Muntanyeta, una entitat sense ànim de lucre al servei de persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat, va agrair a totes les parts implicades en el projecte la capacitat de posar en valor el seu coneixement per l’interès públic. Amb el disseny i fabricació d’aquest aparell es dona resposta a la manca de dispositius que tenen en compte les capacitats i les motivacions de persones amb mobilitat reduïda.

Dos equips de l’ETSEQ

Darrere d’aquest projecte hi ha dos equips d’alumnat de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ). Nuria Aparicio, Alex Garcia, Sergio Garrido, Alex Gimeno, Nil Jardí, Maria Pintó i Miguel Moreno han estat els encarregats de dissenyar l’aparell de rehabilitació adaptat. Per la seva banda, Pere Basora, David Brosa, Pere Capdevila, Mariona Escaño, Edgar León, Luis Francisco López, Pol Solanas i Jordi Vendrell formen part de l’equip que ha dissenyat el dispositiu de control de tortugues.

David Brosa, Luis Francisco López i Pol Solanas, en representació del grup, van valorar l’experiència com a molt enriquidora i gratificant. “M’ha permès aprendre a pensar i raonar en l’àmbit de l’enginyeria a escala pràctica a través d’una idea que s’ha d’acabar materialitzant”, va apuntar Solanas. López va destacar la involucració d’Albert Fabregat, professor de l’assignatura, en el desenvolupament del projecte: “La comunicació i el feedback constant ens va permetre perfeccionar el projecte fins a arribar al resultat final”.

“Projectes com aquests donen exemple de com aplicar el model de la Universitat de la quàdruple hèlix, un enfocament que connecta la innovació amb institucions acadèmiques, entitats públiques, l’entramat empresarial i la societat”, va incidir Ioanis Katakis, director de l’ETSEQ, que també va ser present en l’acte.

Albert Fabregat també va expressar la seva gratitud cap a totes entitats pel seu interès en aquests projectes i cap als estudiants per la seva dedicació i sacrifici. “Estic content que aquesta iniciativa continuï al llarg dels anys i que puguem així contribuir en la formació basada en el model CDIO (Concebre-Dissenyar-Implementar-Operar)”, va afegir.

La URV va ser pionera en la implantació de l’Aprenentatge Servei, una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte per formar estudiants i futurs professionals socialment responsables.

 

Quatre detinguts a Lleida i Tarragona per manipular una torre eléctrica per cultivar marihuana

Dos dels detinguts custodiaven la plantació situada al Segrià mentre que els altres dos haurien modificat la infraestructura. Foto: ACN

Agents de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial de Ponent dels Mossos d’Esquadra han detingut quatre homes d’entre 23 i 47 anys per haver manipulat una torre de mitja tensió amb l’objectiu d’augmentar la producció d’una plantació de marihuana en una granja del polígon Cometes de Torrebesses (Lleida). Mentre que els agents van detenir al municipi del Segrià els qui serien els responsables de custodiar el cultiu, a Tarragona van detenir els que haurien modificat la infraestructura.

Els detinguts estan acusats per delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric. Durant l’escorcoll a la finca on estava situat el cultiu, la policia va comissar 420 plantes de marihuana.

A principis del mes de març i en el marc d’unes tasques de vigilància, els investigadors van detectar que un grup de persones vinculades a la plantació situada en una granja havien modificat el fluid elèctric d’una torre de mitja tensió propera a la zona. Posteriorment, van constatar que la infraestructura havia estat manipulada per persones alienes a la companyia responsable de la xarxa elèctrica amb coneixements especialitzats.

Després de posar en coneixement aquest fet, la companyia va alertar que la manipulació suposava un potencial risc per a les persones i per la creació d’incendis a la zona. Tot i que la investigació estava en curs, els mossos van decidir precipitar l’actuació policial en constatar que els detinguts havien canviat un transformador per dotar de més potència els edificis de la granja i poder ampliar, així, un cultiu de marihuana.


Altres notícies:


D’aquesta manera, tècnics de la companyia elèctrica amb el suport dels mossos van accedir a la torre de mitja tensió per restituir el transformador. Un cop la granja es va quedar sense subministrament, dos dels detinguts van sortir per fer comprovacions. Va ser aleshores quan els agents van detectar la plantació interior de marihuana en plena producció i van procedir a la detenció dels encarregats de custodiar el cultiu.

En el marc d’una entrada i perquisició a la finca aquest dimecres, els agents van comissar 420 plantes de marihuana i van detectar una instal·lació per afavorir el creixement de les plantes.

Així mateix, els Mossos d’Esquadra van detenir a Tarragona els qui serien els responsables de manipular les connexions a la torre de mitja tensió, els quals van quedar en llibertat després de declarar a comissaria amb l’obligatorietat de presentar-se davant del jutge quan siguin requerits.

Pel que fa als detinguts que s’encarregaven de la vigilància i manteniment de les plantes, han passat a disposició judicial aquest divendres al jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia a Lleida. La investigació continua oberta i els mossos no descarten noves detencions.

 

La Cursa de les Dones de Reus exhaureix els 2.500 dorsals i n’amplia 300 més

El regidor de Salut i Esport reusenc, amb la resta de responsables de la Cursa de les Dones. Foto: Cedida

Aquest dijous s’ha presentat la 12a edició de la Cursa de les Dones de Reus, que enguany tindrà lloc el 5 de maig. La cursa, que ja ha esgotat els 2.500 dorsals inicials, posa a disposició a 300 dorsals més. En el decurs de la presentació s’ha mostrat la samarreta d’enguany, amb el color rosa com a protagonista, com és habitual.

La Cursa de les Dones és una de les activitats esportives i solidàries més multitudinàries a la ciutat de Reus. Com en els darrers anys, tindrà sortida i arribada a la Plaça de la Llibertat i la distància a córrer serà de 5km per l’habitual circuit de les edicions anteriors.

La recaptació anirà íntegrament destinada a la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre. Una entitat sense ànim de lucre arrelada al territori des de fa 30 anys i al Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. L’objectiu és donar suport al malalts oncològics i als seus familiars, afavorir la educació en qüestions relatives al càncer i fomentar el voluntariat, entre altres.


Altres notícies:


Per a tots aquells i aquelles que no puguin participar a la cursa però vulguin deixar la seva aportació a la causa, s’habilitarà un any més el dorsal 0. Les inscripcions i aportacions al dorsal 0 es poden fer a través del web www.cursadonesreus.cat. El preu és de 12€ per participant, i dona dret a la participació, dorsal personalitzat, samarreta tècnica, avituallament a l’arribada de la cursa, sorteig de material per a totes les participants, assegurança, cronometratge amb xip, premis per les guanyadores i animació de la cursa.

Els dorsals es podran passar a recollir pel polilleuger Alberich i Casas el divendres dia 3 de maig i el dissabte dia 4 de maig, en horari de 10h a 20h ininterrompudament. No es podran recollir el mateix dia de la cursa.

Degut a la bona rebuda que va tenir l’any passat, a l’hora de fer la recollida del dorsal es podrà deixar la signatura a la lona commemorativa de la cursa.

Com cada any també s’ha organitzat la cursa infantil a les 10:00h. Hi podran participar nens i nenes dels 4 fins als 12 anys. Les inscripcions són gratuïtes, amb donatiu i samarreta opcionals. Prèviament a la sortida es farà una escalfament per a totes les participants, a la mateixa plaça.

 

El Palau de Fires de Tarragona acull la Fira Àpat 2024

Un dels tallers de tast de vi en l’anterior edició del Fira Àpat. Foto: Cedida/Turisme TGN

Després de vuit edicions exitoses a Barcelona i de la gran acollida que la tercera edició va tenir a Tarragona el 2023, l’organització de Fira Àpat ha decidit seguir apostant per la capital tarragonina i el Palau de Fires i Congressos tornarà a omplir de sabor la ciutat amb la seva quarta edició local del certamen els dies 13 i 14 d’abril de 2024.

Tarragona es converteix així en l’escenari perfecte per a aquesta celebració culinària, amb la seva història, cultura vibrant i gastronomia excepcional. La fira vol servir per impulsar qualsevol negoci relacionat amb la restauració en dos dies d’esdeveniment on els professionals de la gastronomia catalana podran trobar tota varietat de productes agroalimentaris de proximitat catalans.

La trobada permetrà, durant aquestes dues jornades, que els productors i elaboradors de productes agroalimentaris catalans tinguin l’oportunitat de presentar els seus productes i novetats tant a professionals del sector (restaurants, botigues, hotels, vinoteques, distribuïdors) com a consumidors finals. Hi haurà representats des del sector de les carns o les conserves, passant pels vins i caves, l’elaboració i conservació de peix, els olis i vinagres, làctics, embotits i fruits secs, a més de dolços, menjars preparats o fabricació de productes de fleca i pastes alimentàries.


Altres notícies:


Fira Àpat Tarragona 2024 oferirà una oportunitat per descobrir com treballen professionals com Jeroni Castell, chef del restaurant les Moles, amb una estrella Michelin, que oferirà una demostració de postres (diumenge 14, a les 18.00h) que van més enllà la xocolata, la nata, la crema o les fruites. Macarrons, sal, pebre, flors, vinagre, verdures o safrà són només alguns dels elements que Castell, ensenyarà a utilitzar en diferents elaboracions.

També hi haurà un taller de recreació de receptes de l’antiga cuina romana a Tàrraco, des de l’elaboració de gàrums fins a l’acabat d’un plat, amb Moha Quach, xef del restaurant El Terrat (dissabte 13, a les 11.00h); o una demostració de plats amb garrofa, empoderant elements com la melassa o la farina de garrofa per ensenyar com elaborar un plat salat i un de dolç amb aquest producte ecològic, nutritiu i saludable (dissabte 13, a les 12.00h).

Per obtenir més informació i per a sol·licituds d’exposició, visiteu www.fira-apat.cat

 

Ceolpe i Riudecanyes, millors olis Verge Extra del Ministerio de Agricultura

Els dos olis de la DOP Siurana guardonats pel Ministerio de Agricultura. Foto: Cedida

La qualitat i la singularitat dels Olis d’Oliva Verge Extra (OOVE) elaborats amb el segell de qualitat i traçabilitat de la DOP Siurana ha estat avalada, de nou, amb els premis Mejores Aceites de Oliva Virgen Extra, que atorga el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. El guardó ha distingit al Centre Oleícola del Penedès-CEOLPE i també a la Cooperativa Agrícola de Riudecanyes, ambdós, elaboradors d’Oli d’Oliva Verge Extra sota el segell DOP Siurana.

En concret l’OOVE elaborat per Ceolpe SCCL, Centre Oleícola del Penedès, ha estat distingit amb el guardó de millor oli d’oliva verge extra en la categoria de Fruitat madur, que atorga el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación espanyol. Mentre que l’OOVE Escornalbou, elaborat per la Cooperativa Agrícola de Riudecanyes, ha estat finalista en la mateixa categoria d’aquest prestigiós premi estatal.


Altres notícies:


Els guardons s’atorguen després d’una acurada selecció. És el laboratori agroalimentari del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación qui desenvolupa el procediment de selecció dels OOVE guanyadors, seguint un estricte anàlisi sensorial i físic-químic. De fet, per a poder celebrar el concurs s’ha comptat amb la participació dels caps dels diferents panels de tastadors de les administracions públiques, sota la direcció i la coordinació del cap del Panel del Ministerio. D’aquesta manera, s’ha garantit la traçabilitat i l’anonimat de les 59 mostres que s’han presentat en aquesta edició del concurs.

“Des del Consell Regulador de la DOP Siurana celebrem i felicitem al Centre Oleícola del Penedès i també a la Cooperativa Agrícola de Riudecanyes per l’extraordinària labor en la producció de l’OOVE en una campanya tan complicada. Els guardons evidencien i refermen la qualitat i la cura amb la que treballen tots els molins i les almàsseres de la DOP Siurana” assenyalava el president del Consell de la DOP Siurana, Antoni Galceran.

 

 

Assassinada una dona i els seus fills menors… el pare se suïcida

La porta del domicili precintada pels Mossos d’Esquadra. Foto: Gemma Sánchez

Els Mossos d’Esquadra investiguen la mort violenta d’una dona i els dos fills menors al Prat de Llobregat. El pare s’hauria suïcidat, segons ha informat la policia catalana.

Els fets van tenir lloc aquest dilluns al vespre, quan es van localitzar els cossos de la dona i els menors al seu domicili. Hores abans s’havia tingut coneixement que un home, que ha resultat ser el pare dels menors, s’havia suïcidat a l’estació del Prat de Llobregat. La dona i l’home tenien 43 anys i els dos fills vuit. S’ha decretat el secret de sumari i els mossos treballen per esclarir els fets.

ACN

 

El CAT i Endesa X creen el parc solar més gran de l’Estat en un equipament d’aigua

Els dipòsits del CAT a Constantí acullen 1.902 panells, que produeixen un 17,7% de l’electricitat del recinte. Foto: Tots21

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i Endesa X han inaugurat aquest dimarts a Constantí, al centre d’operacions que el CAT té entre les autovies T-11, A-7 i l’AP-7, el major parc fotovoltaic sobre dipòsits d’aigua de tot l’Estat.

La nova planta de producció energètica ha de permetre al consorci avançar en el seu pla per assolir l’objectiu que un 15% de l’energia necessària en tots els seus processos sigui en model autoconsum. De fet, els 1.902 panells instal·lats sobre els 9.200 metres quadrats de dipòsits existents al costat de l’autovia entre Tarragona i Reus permetran proveir el 17,7% d’energia que consumeix aquest centre, donat que s’estima que produiran 1.610 MWh anuals d’energia neta.

Malgrat aquestes bones xifres, el nou equipament d’autoproducció estrenat aquest dimarts es quedarà curt si es compara amb l’energia necessària en tots els processos del CAT –des de la captació als canals del riu Ebre fins a arribar a cada municipi–, donat que les operacions de bombeig i, principalment, la depuració de l’aigua, requereix una despesa molt important d’energia. És per això que el nou parc fotovoltaic de Constantí es pot considerar només l’inici d’un projecte que es completarà durant l’últim trimestre de 2024 a l’Ampolla.

L’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) del Baix Ebre acollirà la segona fase del pla, consistent en una planta encara més gran que la del Tarragonès, on s’instal·laran més de 6.600 plaques i que ha de permetre produir, de forma conjunta 4,7 MWh anuals d’electricitat. La previsió del CAT és que, amb tota aquesta energia autogenerada, a finals d’aquest exercici s’arribi a produir un 10,2% de l’electricitat que utilitza en la totalitat dels seus processos.


Altres notícies:


El president del consorci, Joan Alginet, s’ha mostrat molt satisfet pel pas endavant que ha fet l’organisme amb aquest nou parc solar de Constantí i l’Ampolla i ha reconegut que “avui no és el final de res, sinó que és l’inici, donat que estem absolutament compromesos amb anar més enllà i incrementar el percentatge d’autoconsum fins al 15% d’energia autogenerada per al 2026”. En aquesta línia, Alginet ha indicat que es valoren “totes les opcions possibles i s’estudien de tots els recursos disponibles” per continuar fomentant l’autogeneració energètica. Finalment, el responsable del consorci ha recordat l’entitat és pionera des de fa prop de dues dècades en les energies netes i que des de 2022 el 100% de l’energia que consumeix és d’origen renovable.

El director d’Endesa a Catalunya, amb el president del CAT i la directora de l’ICAEN, a la nova planta solar. Foto: Cedida

Per la seva banda, el director d’Endesa a Catalunya, Enric Brazís, ha destacat el valor de l’acord entre el consorci i Endesa X, donat que l’empresa assumeix el cost de la inversió, el seu manteniment i l’operativa i permet l’ens “fer el seu procés de descarbonització sense comprometre els seus recursos econòmics”. De fet, Endesa X –empresa de manteniment i serveis integrals del Grup Endesa– invertirà un total de 5,6 milions d’euros en el projecte del CAT, entre la planta de Constantí i la de l’Ampolla, quantitat que compensarà durant deu anys en la seva facturació pel subministrament que realitza al consorci. D’aquesta manera, l’empresa també s’assegura ser la subministradora de l’ens durant tot aquest temps, fet prou important tenint en compte que el CAT té un contracte de subministrament elèctric de fins a 59 GWh de consum anual.

Finalment, la directora de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), Marta Morera, ha volgut indicar que projectes com el del Consorci d’Aigües permeten a Catalunya continuar avançant en l’autogeneració d’electricitat i ha remarcat que, “estem desmitificant allò de què Catalunya és a la cua de les renovables” i ha assegurat que “cada vegada estem més en la zona mitjana i apropant-nos a la zona alta, sobretot en projectes d’autoconsum com aquest”, els quals s’han multiplicat al llarg dels darrers anys. En l’àmbit general, Morera ha reconegut que s’ha fet molta feina per tal de donar facilitats en l’aprovació de nous projectes i creu que aquesta és la clau per arribar als objectius previstos d’autogeneració.

 

Reapareix cent anys després una au migratòria a Salou

Imatge d’un exemplar de Pigre Gris. Foto: Cedida

La bona salut de les platges de la capital de la Costa Daurada ha quedat manifesta recentment amb la visita inesperada d’un ocell migrador que s’ha aturat a Salou per alimentar-se gràcies a la posidònia que existeix a la sorra, a prop del mar.

Es tracta del Pigre Gris (Pluvialis Squatarola), una au que ha estat observada a la platja de Ponent, fet força insòlit considerant que, en més de 100 anys, no s’havia vist aquesta espècie en una platja del municipi, entre el Delta de l’Ebre i el Cap Salou.

La darrera vegada que es va veure una au d’aquest tipus fa 40 anys, al mateix Cap Salou, i una altra a l’Almadrava. La diferència és que aleshores es va observar un exemplar d’aquest ocell en vol.

La visita d’aquesta au migradora per alimentar-se és una bona notícia i un indicador de la bona salut de les platges i la franja litoral de Salou, subratlla el consistori. Així mateix, la presència de posidònia, que cal protegir, és un indicatiu de l’equilibri sedimentari i de la protecció de la costa contra l’erosió.

Una mesura de protecció ambiental crucial és la conservació de les fanerògames marines, popularment conegudes com a algues, i el seu paper beneficiós per a la resta d’organismes marins.

És important assenyalar que aquestes algues són reconegudes com a hàbitat d’interès prioritari per la Unió Europea, amb l’objectiu principal de preservar-les a les zones de sorra per evitar l’erosió costanera.

Aquest fenomen posa en relleu la capacitat d’aquests espais per proporcionar refugi i aliment als ocells migratoris. Entre els llocs més destacats per la seva observació es troba el barranc de Barenys.

 

Vídeos: L’església jujoliana de Vistabella torna al 1923

Una moment de la vista teatralitzada a l’interior de l’església del Sagrat Cor. Foto: DiariTots21

Vistabella ha protagonitzat avui un salt en la promoció de la figura de l’arquitecte Josep Maria Jujol, autor de l’espectacular església del Sagrat Cor de la petita vila, vila que forma part de La Secuita, L’Argilaga i Les Gunyoles. Acabada l’any passat la darrera fase de la restauració del temple jujolià, ha donat inici aquest diumenge a les visites teatralitzades, que tindran lloc un diumenge al mes i que porten la firma de la companyia teatral reusenca Amelie Produccions, amb Josep Maria Pinyol, Anna Fortuny i Roser Martínez al capdavant.

D’aquesta forma, amb un format de 50 minuts i amb dues actrius caracteritzades d’època -la sagristana de l’església i una veïna del poble-la visita ha transportat el públic a l’any 1923 i ha servit per refermar l’aposta per posar en valor el temple i fer-ho en un format atractiu. El Sagrat Cor és l’única església que Jujol va veure acabada en vida. S’esdevé la fita, a més a més, en l’any del 75è aniversari de la mort de l’arquitecte.

La ‘conspiració jujoliana’ dels municipis del Camp de Tarragona, per tant, segueix fent passes endavant per tal de captar el públic interessat en l’art, el patrimoni monumental i la història al voltant d’una de les grans figures de l’arquitectura internacional, injustament oblidada.

Un moment de l’inici de la visita. Foto: DiariTots21

En aquest cas, amb un afegit emotiu: l’església de Vistabella va ser erigida per petició popular ja que no n’existia cap a la vila i els seus habitants havien de desplaçar-se a la veïna La Secuita, distant dos quilòmetres, entre camins de pols i fang, per complir amb els rituals religiosos. I a més a més, van ser els mateixos habitants els que la van construir, uns treballant-hi in situ, d’altres aportant materials i d’altres el terreny.

 

 

Aquest relat històric, més l’apassionant món que Jujol dibuixa a l’església del Sagrat Cor, formen part del corpus de la visita, que també introdueix escenes de l’època i que comença amb la sagristana rebent a l’exterior del temple unes suposades cosidores que havien de venir a fer feina per a la inauguració de l’església, cosidores que són el públic que seguirà la visita.

 

A dins, es viurà una segona confusió quan una veïna del poble creurà que ha arribat l’Orquestra La Principal de Valls, que en 1923 va ser la protagonista musical de la benedicció del temple.

L’alcalde de La Secuita, Eudald Roca, relatava que les visites formen part del conjunt d’actes del centenari de la consagració de l’església, com ara concerts, presentació de llibres o una futura exposició. “No ens hem atrevit a tocar la figura de Jujol”, deia l’alcalde en referència a l’hora d’escenificar els personatges. Aquest cicle de visites clourà a finals de desembre. Roca subratllava: “La implicació de la gent de Vistabella amb la seva església és molt gran, també avui en dia, ja que al seu moment, tots els vilatans van col.laborar en la seva construcció”.

Els visitants, situats davant l'altar amb la imatge del Sagrat Cor. Foto: DiariTots21

Els visitants, situats davant l’altar amb la imatge del Sagrat Cor. Foto: DiariTots21

La visita suposarà un impactant descobriment per a moltes persones que desconeixen el Sagrat Cor, farcida de peces artístiques de mutitud d’arts, i no només d’arquitectura, sinó de pintura, escultura, fusteria, enrajolats,… és inabarcable el món jujolià que s’expressa en un recinte petit que des del carrer té forma de quadrat, però que quan un hi entra, perd de vista la forma exterior, una altra de les sorpreses arquitectòniques pròpies d’un Jujol que s’avançà com ningú en la utilització de materials reciclats que trobava pel camp o en qualsevol raconet.

El Cor de l’església, amb unes baranes que simulen una menjadora per animals, un dels molts detalls sorprenents que mostra el temple. Foto: DiariTots21

La posada en marxa de les visites teatralitzades ha comptat també amb la presència del delegat territorial de la Generalitat, Àngel Xifré; la directora dels Serveis Territorials de Cultura, Lurdes Malgrat; la diputada provincial de la Diputació, Sílvia Puerto, a més del regidor de Cultura, Josep Maria Mañé, i altres regidors del consistori. No hi ha faltat un dels grans experts en Jujol, el director de l’Escola d’Arquitectura de la URV, Roger Miralles.

 

La Biennal d’Art Contemporani de Cambrils agrupa en una mostra totes les obres premiades

La inauguració donarà aquest dissabte el tret de sortida del desè aniversari del certamen. Foto: Cedida

La Biennal d’Art Contemporani de Cambrils celebrarà els seus 10 anys amb una exposició que recull les obres de les seves cinc primeres edicions. La mostra s’inaugurarà aquest dissabte 6 d’abril a les 12 hores a la Sala Àgora de l’Ajuntament de Cambrils i es podrà visitar fins el 3 de maig.

L’acte també serà el tret de sortida de la sisena convocatòria d’aquest certamen cultural, que ja ha publicat les bases i preveu obrir el termini de presentació de les obres en les properes setmanes, juntament amb els Premis Vila de Cambrils de narrativa marítima, poesia i fotografia.

La inauguració de Biennal 2014-2024 es vol convertir en una festa per donar més ressò a la nova convocatòria i alhora posar en valor les obres que l’Ajuntament ha premiat i adquirit en aquestes edicions i que mai fins ara s’havien vist de manera conjunta. Per això, l’Ajuntament ha convidat a totes les persones guanyadores i participants del certamen i també a tots els jurats. L’acte, obert a tota la ciutadania, s’ha organitzat en dissabte per facilitar l’assistència d les persones que vénen de fora, i serà amenitzat amb l’actuació del grup Cat Klezmer Trio mentre es podrà gaudir d’un aperitiu.

A més de ser el guardó més destacat de l’any, la Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic implica l’organització d’un ampli calendari d’activitats culturals vinculades a la gastronomia com element artístic i cultural. El Departament de Cultura ja està treballant en aquesta programació i ja té tancades exposicions, obres de teatre i presentacions de llibres, entre altres activitats que es presentaran properament.

La Biennal està organitzada pel departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i compta amb suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona. El certamen va néixer el 2014 com una evolució de l’antic premi de pintura Vila de Cambrils, que va fer un pas endavant perquè la convocatòria tingués un tret distintiu.

Aquests són els artistes que intervenen en la mostra, guardonats amb diversos premis des de 2014 fins 2022: Jesús Movellán Prieto, Joan Codina Donaire, Ester Ferrando Casas, Cristina Salvans Moreso, Isabel Granollers Juncosa, Roger Caparó Ferrant, Àlvar Calvet Castells, José Ángel Pomerol Sánchez, Rosalia Banet Masa i TACA (Pau Magrané FigueraAriadna Parreu Alberich).

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */