.

.

TOTS 21

Tríptic que es reparteix a les platges de Tarragona. Foto: Tarragona21

Tríptic que es reparteix a les platges de Tarragona. Foto: Tarragona21

Alguns creuen que potser són les conseqüències del canvi climàtic que escalfa les aigües de la riba nord del mediterrani altres els records de les tortugues que decideixen pondre els ous allí on van néixer. El cert és que les platges tarragonines van documentar l’últim estiu dues postes de tortugues babaues.
La primera va ser a la platja de l’Arrabassada on una tortuga babaua va pondre 89 ous que van ser rescatats i portats al Delta de l’Ebre. Una altra posta es va documentar a la platja Llarga al mes de novembre. D’aquesta darrera unes trenta-cinc tortugues van entrar al mar i tres més viuen ara al CRAM del Prat de Llobregat on seguiran un procés d’adaptació al medi abans de ser alliberades novament a la mar.
L’arena de les platges de Tarragona i el fet que colònies de Tortugues babaues instal·lades al nord de l’Africa viatgin cap al nord a l’estiu quan les aigües són més calentes són factors que poden intervenir en poder veure com més tortugues decideixen fer servir les platges de casa nostra com a niu.
Aquest any ja s’han documentat dues postes a platges andaluses. De moment a Catalunya els darrers anys només hi ha certificades les dues de Tarragona tot i que tot fa pensar que altres tortugues babaues haurien fet nius a les platges catalanes.
Ara l’Ajuntament de Tarragona conjuntament amb diferents associacions ecologistes de Tarragona, han decidit engegar el conegut com a “Projecte Tortuga”.
El ” Projecte Tortuga” compte ja amb gaire un centenar de voluntaris que a la nit, a partir de dos quarts d’onze, surten amb lots a buscar per les diferents platges de la ciutat possibles visites de tortugues. Fins ara aquest any no se n’ha trobat cap.
Els voluntaris fan la mateixa operació a primera hora del matí, abans que els serveis de neteja arribin a la platja.
L’Ajuntament de Tarragona ha fet cursos a membres del servei de neteja de la Platja i la Guàrdia Urbana per si es troben tortugues a les sorres tarragonines.
A més a més es repartiran tríptics per les platges tarragonines on amb el títol “Atenció Tortugues a la platja” es donen diferents recomenacions per si es troben aquests animals.
La consellera de medi ambient, Ivana Martínez, ha estat l’encarregada de presentar un projecte que vol aconseguir que augmenti la sensibilitat dels tarragonins per les seves platges més enllà de prendre el sol.

Vuit Consells per si es veuen tortugues marines

Trucar al 112
No molestar-les
No cridar
No tocar-les
Deixar 10 metres de distància
No fer fotos amb flaix
No posar-se davant de les tortugues
No esborrar el rastre