.

Aquesta serà la nova Plaça de la Unesco. Foto:Tarragona21

Aquesta serà la nova Plaça de la Unesco. Foto:Tarragona21

Recordar el dia 30 de novembre com un dels dies claus per la ciutat. Amb aquest objectiu l’Ajuntament de Tarragona ha decidit que a partir d’aquest any aquest dia sigui conegut com el dia del Patrimoni Mundial a Tarragona. Aquest pròxim 30 de novembre farà quinze anys que la UNESCO va decidir anomenar el conjunt monumental de Tarraco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat, significant això, segons expliquen els números de visitants i d’explotació de la ciutat, un pas endavant per Tarragona.
L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha volgut recordar però que Tarragona és una de les poques ciutats on es concentren fins a quatre nominacions de Patrimoni Mundial (Castells, Tarraco, Cuina Mediterrània i Pintures Rupestres).
Els actes de conmemoració dels quinze anys començaran a partir del pròxim 26 de novembre i s’allargaran fins el 8 de desembre.
Entre aquests actes destaca el diumenge dia 29 quan s’obriran tots els momuments de la ciutat al públic i es faran quatres pilars amb les quatre colles de la ciutat a la plaça del Rei per lligar dos dels elements que han estat anomenats Patrimoni Mundial.

L’Ajuntament de Tarragona ha fet saber que en els darrers 15 anys directament per part del consistori tarragoní s’han invertit 10 milions d’euros en obres relacionades amb el Patrimoni.
El director de Tarraco Viva, Magí Seritjol, ha reconegut que el fet d’obtenir el distintiu de Ciutat Patrimoni Mundial de la Humanitta ha fet augmentar quantitativament i qualitativament el nombre de visitants de Tarragona que ha passat dels 900.000 de finals dels noranta als 2.700.000 el 2014. D’aquests el 60% de turistes van visitar algun monument de l’antiga Tarraco. Per Seritjol “el patrimoni històric serà en breu una de les indústries potents de la ciutat i estem començant a crear una indústria al voltant del patrimoni històric”.
L’alcalde Ballesteros ha tingut retrets cap els Governs català i espanyol als que ha dit que “No ens han tractat prou bé”. Ballesteros ha explicat que altres ciutats patrimonis de l’Estat espanyol reben injeccions econòmics d’entre 1’5 i 2 Milions d’euros per preservar el seu valor històric. Tarragona segons l’alcalde, no ha rebut mai aquests ajuts.

Presentació de l'acte dels 15anys. Magí Seritjol, Josep Fèlix Ballesteros, Begoña Floria i Joan Menchón. Foto:Tarragona21

Presentació de l’acte dels 15anys. Magí Seritjol, Josep Fèlix Ballesteros, Begoña Floria i Joan Menchón. Foto:Tarragona21

ACCIONS DE PATRIMONI

Més enllà de les activitats programades per la celebració d’aquests quinze anys la consellera de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria i l’arqueòleg municipal, Joan Menchon. Han anunciat diferents accions relacionades amb el Patrimoni que es presentaran properament.
Com ja va avançar Tarragona21, Ajuntament i Generalitat signaran un conveni marc per agilitzar la musealització de diferents espais de la ciutat entre aquests la unió entre el Pretori i el MNAT per poder convertir les dues zones en un espai complemetari.
El conveni permetrà la gestió conjunta del patrimoni entre el Govern català i l’Ajuntament de Tarragona segons ha explicat Begoña Floria qui no ha volgut explicar més detalls d’aquest acord que s’ha de signar la pròxima setmana.
El futur trasllat del MNAT a la Tabacalera també ha estat posat sobre la taula pendents de l’acord a tres bandes entre Ajuntament, Generalitat i Estat, un acord que la mateix Floria ha dit que la situació actual del país i de l’Estat no convida a ser optimistes.
A més a més es perfilaran el nou pla director de Muralla amb la Generalitat de Catalunya i es redactarà el Pla director del Circ o més concretament de la zona on hi havia el Circ. L’arqueòleg municipal, Joan Menchón, ha recordat que el més important és el patrimoni viu que té la ciutat actualment.
En la presentació també s’ha remarcat el fet que Tarragona estudia el seu patrimoni a partir de la investigació científica i la mateixa consellera de Patrimoni, Begoña Floria ha afirmat que per “saber com vivia la societat romana només es pot venir a Tarragona”.

El MNAT i el Pretori seran un sol espai. Foto:Tarragona21

El MNAT i el Pretori seran un sol espai. Foto:Tarragona21

UNA PLAÇA QUE JA TÉ NOM

Una altra de les accions lligades a aquesta celebració dels 15 anys de la nominació del conjunt de Tarraco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat serà que la glorieta que hi ha entre Via Augusta-Passeig de Sant Antoni-Vial Bryan i Rambla Vella a partir d’ara s’anomenarà Plaça de la Unesco.
Des de l’Ajuntament ja s’està arranjant la zona on hi haurà el logotip de Ciutat Patrimoni de la Humanitat.
La Plaça s’inaugurarà el mateix dia 30 de novembre que serà el dia fort de les celebracions.