.

Imatge d’arxiu d’un edifici quan estava en obres a l’Avinguda Andorra. Foto: ACN

Tarragona té en diferents estadis de tramitació la construció de 2.990 habitatges en set espais diferents i repartits per la ciutat, a partir de plans parcials o plans de millora urbana, el més destacat dels quals és el del pla parcial número 10 -PP-10-, situat a Campclar i on s’edificaran 1.200 habitatges, 400 dels quals, públics. Es tracta de l’indret on hi havia d’anar IKEA i on ara s’aixecarà un altre centre comercial, Ten Brinke.

A banda d’aquesta actuació, la ciutat té nombrosos projectes en marxa en llocs que van des dels voltants del Nàstic, a la Vall de l’Arrabassada, al camí de la Salut, o a les proximitats de l’avinguda Andorra, entre d’altres. Es tracta de projectes que sumen entre 140 habitatges, el més reduït, fins a 522, en el cas del pla de millora urbana del Nàstic.

El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavi Puig, ha emmarcat les propostes urbanístiques en un model que busca ‘cohesionar la ciutat’. L’equip de govern format per ERC i ECP està bandejant les propostes que figuren al Pla d’Ordenació Urbana Municipal -POUM- que veu no sostenibles i aïllades, i respectant aquelles que jutja se situen en la línia política de defensar ‘un urbanisme cohesionador’. En declaracions a Tarragona21, nega que el nou consistori no generi habitatges nous, com se’ls ha acusat des d’alguna formacio de l’oposició: ‘Apostem per un creixement sostenible, cohesionador i estratègic, intentant tirar endavant tot el que el POUM té de bo. No tot són Budelleres, hi ha projectes més modestos i més profitosos’. També es tracta de ‘repartir el joc entre diverses zones de la ciutat i entre empreses petites i mitjanes, rebujant els monopolis, enfortint el centre i cohesionant els barris’.

L’aposta és també per la rehabilitació: ‘Els propers tres anys combinarem el fet de fomentar la rehabilitació, amb construir en aquells solars buits que només depenen d’una llicència d’obres perquè s’executin, a partir d’un model de ciutat densa, compacta i sense generar guetos’.

El POUM es va enllestir al seu moment amb previsions de creixement de fins a 250.000 habitants, ‘i el que ha passat ha estat un decreixement’, subratlla el conseller, sociòleg de professió. ‘Les previsions dels experts situen Tarragona en un estancament en el creixement demogràfic’, destaca.

Els àmbits més destacats on es treballa són aquests:

PPU-1 –Pla Parcial Urbanístic.- Situat a l’Avinguda d’Andorra i darrere l’Avinguda e Catalunya, preveu que s’hi puguin fer 335 habitatges. Ara és un solar amb barracots. La reparcel.lació es troba en tràmit.

PPU-62, Culubret.- Situat al Camí de Sant Pere i Sant Pau, inclou 140 habitatges. La seva reparcel.lació també està en tràmit. Ja es va aprovar definitivament. Inclou un centre comercial.

PPU-10, Campclar.- 1.200 habitatges. Adjudicat. Fet ja l’acte de replanteig. Les obres han començat els darrers dies.

PMU -Pla de Millora Urbana-14.- Camí de la Salut, davant el col.legi Sant Pau. Seran 334 habitatges. L’Ajuntament és el promotor del pla, que es fa per la fórmula de cooperació. Quan es presenti la documentació es començarà a tramitar. En paraules del conseller, ‘és un pla important perquè suposa connectar la zona del Mas de l’Arrabassada i Músics amb l’entorn de Monestir de Poblet. Connectarem dos sectors i alleugerirem molt el tràfic de Rambla Vella’. L’àrea urbanitzada tindrà equipaments, zona verda i previsiblement aparcament disuassiu. ‘Els edificis no seran gaire alts donat que hi ha la muralla romana’.

PMU-13b.- Situat al costat de l’estadi del Nàstic, inclou 144 habitatges. Es troba en la fase de tramitació inicial.

PMU-34.-  A la zona del Nàstic.- Aprovat inicialment, i promogut per l’Ajuntament, es troba pendent que la Comissió d’Urbanisme del Camp de Tarragona, depenent de la Generalitat, l’informi favorablement. Es tracta de 522 habitatges.

Passeig de la Independència.- Ja està en fase de construcció l’edifici Kronos, d’una arquitectura característica. Suma 315 habitatges.

Al marge d’aquests projectes, cal sumar-hi les llicències que s’atorguin en altres solars buits de la ciutat, com per exemple a la zona del Parc Francolí i Hospital Joan XXIII.

Jaume Garcia