TOTS 21

Ana Santos Gorraiz Consellera de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona

Ana Santos Gorraiz
Consellera de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona

Tarragona, com la resta de ciutats i pobles de la majoria d’estats europeus, està experimentant un procés d’envelliment. L’esperança de vida en les dones se situa en 85,41 anys i en els homes en 79,78 anys i planteja nous reptes a las polítiques públiques.

L’Organització Mundial de la Salut i la Carta dels Drets Fonamentals del Parlament Europeu assenyalen com a prioritat el reconeixement i respecte dels drets de les persones grans a dur una vida digna i independent i participar en la vida social i cultural. Aquest és l’objectiu principal de “Gent Gran Activa” i en aquest sentit treballem des de l’Institut Municipal de Serveis Socials per fer-ho possible.

L’Ajuntament durant aquests darrers anys ha fet una clara aposta per tal que les persones grans de Tarragona continuïn actives i saludables més anys. Amb una programació estable de 10 activitats diferents pensades específicament per aquest grup d’edat, i que compten amb 2.283 places totalment gratuïtes: gimnàstica de manteniment, pilates, aiguagim, gimnàstica suau, informàtica, taller de memòria, anglès bàsic, pintura, play-bacs, taller de cant, labors. Les activitats amb més èxit i que tenen més demanda són la gimnàstica de manteniment, l’aiguagim i la informàtica.

Aquesta voluntat per fomentar l’envelliment actiu i saludable i tenir cura de la gent gran ha permès triplicar l’oferta, passant de 38 grups i 636 places l’any 2007 als 137 grups i 2.283 places d’aquest 2016. Durant aquests anys s’ha prioritzat que les persones que demanen fer una activitat amb Gent Gran Activa tinguin l’oportunitat d’accedir a una plaça, sobretot les d’edat més avançada. Tot i que la ciutat compta amb una variada oferta a nivell municipal (Patronat d’Esports, Centres Cívics, Telecentres, etc.) i també promoguda des de les associacions que hi ha a les llars municipals, Gent Gran Activa té com objectiu principal abastar el màxim de persones grans.

Per tal de garantir un veritable envelliment actiu un cop s’accepta una plaça aquesta és per a sempre (mentre es compleixi amb l’assistència o no s’hi renunciï per motius personals) i, per tant, per donar cabuda a les persones que ho sol•liciten any rere any s’ha anat ampliant el pressupost i les places disponibles. I en aquesta línia seguirem.

Per sol•licitar participar en alguna de les activitats programades només cal estar empadronat/da a Tarragona, tenir més de seixanta anys, ser pensionista o jubilat/da i omplir el full d’inscripció a l’OMAC (actualment la preinscripció està tancada fins el mes de gener). Les places són limitades i gratuïtes per a tota la ciutat, sempre tenen prioritat les persones de més edat.
La Gent Gran activa és un dels grans valors de la nostra ciutat.

Ana Santos Gorraiz
Consellera de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona