.

Tarragona ha servit de test de proves per dedicir com “racionalitzar” els Jocs Mediterranis durant un “gran congrés” a celebrar l’any vinent, destinat a definir el seu futur. Aquest ha estat el principal titular que ha deixat la roda de premsa convocada aquesta tarda per la cúpula organitzativa d’aquest esdeveniment esportiu davant de representants locals i internacionals al centre de premsa instal·lat al Palau Firal.

El director executiu dels Jocs, Víctor Sanchís, ha fet l’anunci en la seva condició de vicepresident primer del Comitè Internacional i poques hores després de la reunió del seu comitè executiu. Entre els elements que es posaran damunt la taula el de posar frent al “gegantisme” que han adquirit. Sanchís ha avançat la necessitat d’analitzar “l’encaix dins del calendari competitiu internacional” -ara es fan cada quatre anys, el següent a les Olimpiades- de cara a garantir esportistes de primer nivell i buscar solucions per donar resposta als comitès interessats en organitzar noves edicions que reclamen “no desorbitar” les despeses assumides per les ciutats interessades. “Treballem per la racionalització de les proves i d’esports i que arribin amb participació de qualitat”, ha afegit Sánchez.

En aquest sentit, un dels punts a debatre és la complexitat actual d’organització, atès que en deu dies es programen més de 200 proves esportives per a 26 comitès nacionals, mentre que en uns Jocs Olímpics se’n fan 315 per a 206 comitès. El director executiu ha constatat que l’esdeveniment genera cada cop més interès en les federacions esportives i que s’han estrenat (triatló i waterpolo femení) i recuperat diversos esports (golf i hípica). Pero la necessitat de posar límits al creixement és cada cop més òbvia, i per això ha apuntat que la posada en marxa de la primera edició dels Jocs Mediterranis de Platja “permetria alleugir el calendari dels Jocs tradicionals” si es fa una bona distribució de disciplines entre uns i altres.

De fet, Sanchís ha posat Tarragona com exemple. Després que dues terceres parts dels esports previstos ja han acabat les competicions i que l’esdeveniment entra en la seva recta final, “el que tenim com a ‘input’ de les federacions i comitès olímpics participants és un gran èxit organitzatiu des del punt de vista esportiu i d’instal·lacions i de les competicions, tret de l’excés de participació que hem tingut”, ha afirmat.

El Congrés s’ha de celebrar en una “ciutat molt coneguda dinsde l’Olimpisme” i haurà d’implicar no només comitès olímpics i federacions internacionals, sinó també “al COmité Olímpic Internacional, agents que treballin en el món de lasolidaritat i els refugiats (de cara a mantenir intacte els principis fundacionals dels Jocs l’any 1951) i representants del món del màrqueting i de la comunicació”. Un apartat en el que Sanchís ha avançat la signatura d’un acord que permetrà la inclusió dels Jocs Mediterranis en la plataforma auspiciada pel COI ‘Olimpyc Channel’.