.

Presentació 3er. Congrés. 1

La Fundació Privada Mútua Catalana i el Comitè Científic de la Tarraco Biennal han presentat avui el 3er. Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic, que es celebrarà a la ciutat entre el 16 i el 19 de novembre d’enguany, amb els circs romans com a motiu d’estudi i debat.

El president de la Fundació, Joan Josep Marca, ha destacat l’objectiu que la societat civil tarragonina s’involucri cada cop més en el coneixement, la preservació i la promoció del patrimoni de Tàrraco. Marca ha xifrat en 80.000 euros el pressupost de l’organització biennal de cada congrés, que també inclou l’elaboració de les actes amb les investigacions presentades. A l’edició d’enguany es preveu la participació de 150 especialistes d’arreu del món.

El director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Joan Gómez Pallarés, i membre del Comitè Científic organitzador, ha destacat el repte de convertir enguany Tarragona en el referent mundial de l’estudi dels circs romans i la simbologia de les carreres de carros i les competicions circenses a la cultura i la societat de l’època.

Gómez Pallarés ha explicat també els canvis que s’estrenaran enguany en el funcionament intern del congrés, per potenciar el debat. Les sessions giraran entorn de quatre ponències: L’espectacle. Iconografia de les competicions circenses; El món del circ. La documentació epigràfica; Arquitectura dels circs i El circ de Tàrraco. Cadascuna comptarà amb un ponent-relator de prestigi internacional que coordinarà les comunicacions i les relacionarà per generar sinèrgies i discussions.

El catedràtic i professor d’Arqueologia de la URV, Joaquín Ruiz de Arbulo, ha recordat les característiques úniques del circ de Tàrraco, integrat dins la ciutat moderna, i ha avançat que al congrés s’explicaran les intervencions arqueològiques fetes a Tarragona per recuperar, investigar i museitzar la instal·lació.

En aquest sentit, la regidora de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floría, ha anunciat que durant els dies de celebració del congrés es podrà veure una primera part de les obres de recuperació de les voltes del circ a l’actual plaça dels Sedassos, iniciades enguany gràcies a una aportació de 100.000 euros de la Fundació Privada Mútua Catalana.

Floría ha dit que el congrés serà un dels esdeveniments més importants que es faran a la ciutat aquest 2016 i ha destacat que Tarragona és referent a l’Estat espanyol en la recerca del patrimoni romà. La regidora ha explicat que aquesta vessant obre “noves portes” al posicionament internacional de la ciutat i que s’està treballant des de la comissió bilateral entre l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya i dins la xarxa de ciutats espanyoles distingides com a Patrimoni Mundial per la Unesco, en la recerca de més finançament públic i privat per millorar i potenciar aquest àmbit.

/* JS para menú plegable móvil Divi */